Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μαντίλα της παραστάτριας

Posted by sarant στο 28 Μαρτίου, 2016


Τις τελευταίες μέρες το ιστολόγιο είχε κάνει ένα διάλειμμα από την (ζοφερή) επικαιρότητα και πήρε χαρακτήρα επετειακό, αφού είχαμε άρθρα για την επανάσταση του 1821. Ξαναπιάνουμε σήμερα το νήμα της επικαιρότητας, με ένα συμβάν που συζητήθηκε πολύ και που έχει την αφετηρία του, ακριβώς, στον πρόσφατο γιορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Κι άλλοι γιορτασμοί της εθνικής μας εορτής έχουν δώσει αφορμή για συζητήσεις, καθώς συνοδευτηκαν από μικρά ή μεγάλα γεγονότα, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ας πούμε ή τις ρατσιστικές ιαχές κάποιου επίλεκτου τμήματος ένστολων, αλλά η πρόσφατη συζήτηση έγινε με αφορμή τη μαθητική παρέλαση και όχι τη στρατιωτική και είχε να κάνει με την αμφίεση μιας μαθήτριας που παρέλασε.

Και άλλες φορές έχει σχολιαστεί η αμφίεση μαθητριών και καθηγητριών που παρελαύνουν, τούτη τη φορά όμως η κριτική δεν αφορούσε τα ψηλοτάκουνα ή τις πολύ κοντές φούστες, αλλά, αντιθέτως, το γεγονός ότι μια αριστούχα μαθήτρια από την Αίγυπτο, η Άγια Ιμπραήμ, μαθήτρια του 41ου Λυκείου (Πλατεία Αμερικής), παρέλασε, και μάλιστα ως παραστάτρια, φορώντας μακριά φούστα και το κεφάλι σκεπασμένο με το χιτζάμπ, το ισλαμικό κεφαλομάντιλο.

mantilsd2

Το γεγονός σχολιάστηκε αρκετά στα κοινωνικά μέσα και στα κανάλια. Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι που τοποθετήθηκαν, το είδαν θετικά. Αυτή είναι και η δική μου η γνώμη, αν και δεν συμμερίζομαι κάποιους κάπως μεγαλόστομους ή υπεραισιόδοξους ισχυρισμούς, όπως ας πούμε ότι αυτή η φωτογραφία (που έβαλα λίγο πιο πάνω) «τσακίζει τον ρατσισμό». Δυστυχώς, όπως έδειξαν οι γουρουνοκέφαλοι της Βέροιας, ο ρατσισμός καλά κρατεί.

Υπήρξαν ωστόσο και κριτικές, από δυο σκοπιές, που πολύ σχηματικά θα τις ονομάσω συντηρητική και φιλελεύθερη κριτική. Η συντηρητική κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι κακώς επιτράπηκε στη μαθήτρια να παρελάσει διότι η μαντίλα είναι θρησκευτικό σύμβολο «της χώρας της», και εφόσον στη χώρα της οι (αλλοδαπές, δυτικές) γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν ξεμαντίλωτες ή να παρελαύνουν, δεν θα έπρεπε και εδώ να επιτραπεί στην αλλοδαπή μαθήτρια να παρελάσει. Λίγο ασυνάρτητη βρίσκω αυτή την κριτική, η οποία παραβλέπει το γεγονός ότι έχουμε και στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνους, επομένως το ποια στάση κρατάνε άλλες χώρες μάς είναι παντελώς αδιάφορο.  Και η Άγια άλλωστε, καθώς είναι γεννημένη στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, εφόσον η πατρίδα μας την αγκαλιάσει, όπως δείχνει μέχρι τώρα να έχει κάνει.

Η φιλελεύθερη, πάλι, κριτική, θεωρεί ότι κακώς επιτράπηκε στην Άγια να παρελάσει διότι η μαντίλα είναι σύμβολο υποταγής της γυναίκας. Κι αν αύριο εμφανιστεί μια μαθήτρια με μπούρκα; ρωτάει, ρητορικά, ίσως και υποκριτικά, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι σε μια παρέλαση επιβάλλεται να υπάρχει ομοιομορφία, και ότι «τα κορίτσια μας σήμερα παρελαύνουν με ελαφρύ ρουχισμό διότι αυτό είναι το νεανικό πρότυπο μιας ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα».

Παρόλο που συμφωνώ ότι η μαντίλα είναι ή μπορεί να είναι σύμβολο υποταγής της γυναίκας, η υπόλοιπη επιχειρηματολογία δεν με πείθει. Καταρχάς, στις μαθητικές παρελάσεις, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει ενδυματολογική ομοιομορφία, όπως ξέρουν καλά όσοι έχουν παρακολουθήσει -και όπως άλλωστε δείχνει ακόμα και η παραπάνω φωτογραφία. Είναι υποκριτικό (και μάλλον ρατσιστικό) να απαιτούμε ενδυματολογική ομοιομορφία μόνο από/για τη μία μουσουλμάνα παραστάτρια. Όσο για τον χειρισμό της υποθετικής μπούρκας, νομίζω ότι η στάση μας θα είναι ίδια με το υποθετικό μπικίνι ή το σορτσάκι ή το σκάφανδρο ή τα βατραχοπέδιλα: θα εφαρμόσουμε την κοινή λογική.

Η μαντίλα, βέβαια, είναι (και) θρησκευτικό σύμβολο. Αν όμως απαγορευτούν γενικώς τα θρησκευτικά σύμβολα στις παρελάσεις, τότε θα πρέπει να βγάλουν και τα σταυρουδάκια, όσοι και όσες τα φορούν, έστω κι αν αυτά φαίνονται λιγότερο. Και γενικά, αν εξοβελιστούν από την εκπαίδευση και τη δημόσια σφαίρα τα θρησκευτικά σύμβολα, θα πρέπει να φύγουν και οι ιερές εικόνες και οι εσταυρωμένοι από τα δημόσια κτίρια -προσωπικά δεν έχω αντίρρηση.

Ειδικά για το θέμα της Άγιας Ιμπραήμ νομίζω ότι καλώς δεν έγινε τίποτε -θα ήταν ολέθριο να της απαγορευτεί να παρελάσει έτσι όπως επέλεξε, και το γεγονός, χωρίς να είναι κοσμοϊστορικό, μάλλον θετικά λειτούργησε για το άνοιγμα της κοινωνίας μας. Θα μου πείτε: το επέλεξε πράγματι η μαθήτρια να φοράει μαντίλα; Ή μήπως της υποβλήθηκε από την οικογένεια, ή μήπως έτσι γαλουχήθηκε; Μα, κανένα έφηβο παιδί δεν αποφασίζει στο κενό, ανεπηρέαστο από μόδες, πρότυπα, πίεση της οικογένειας ή της παρέας. Είναι τάχα ανεπηρέαστες οι μαθήτριες και οι καθηγήτριες που διαλέγουν δωδεκάποντα τακούνια και μικροσκοπικές φούστες και γενικά εμφανίσεις που «μοιράζουν εγκεφαλικά», όπως είναι το ανόητο σλόγκαν;  Κι ο Πετρουλάκης άλλωστε πιο πάνω, λέει ότι υπάρχει ένα νεανικό πρότυπο που επιβάλλει τον ελαφρύ ρουχισμό.

Να πούμε πάντως ότι δεν είναι μόνο το Ισλάμ που θέλει τη γυναίκα με καλυμμένη την κεφαλή. Πρόκειται για παλιές παραδόσεις και διδαχές, πολύ πριν εμφανιστεί ο Μωάμεθ, που μάλιστα υπάρχουν και στον χριστιανισμό. Στην 1η επιστολή προς Κορινθίους, ο Απόστολος Παύλος, στο κεφάλαιο 11, είναι σαφέστατος (παραθέτω μεταφρασμένο το κείμενο):

Θέλω όμως επίσης να ξέρετε ότι η κεφαλή του κάθε άντρα είναι ο Χριστός, κεφαλή της γυναίκας είναι ο άντρας και κεφαλή του Χριστού είναι ο Θεός. Οι άντρες, όταν προσεύχονται ή προφητεύουν με κάλυμμα στο κεφάλι, ντροπιάζουν το Χριστό. Και κάθε γυναίκα που προσεύχεται ή προφητεύει χωρίς κάλυμμα στο κεφάλι, ντροπιάζει τον άντρα της, γιατί δε διαφέρει σε τίποτα από τη γυναίκα που έχει το κεφάλι της ξυρισμένο. (…) Ο άντρας δεν είναι υποχρεωμένος να σκεπάζει το κεφάλι του, γιατί είναι εικόνα και δόξα του Θεού, ενώ η γυναίκα είναι δόξα του άντρα.  Δε δημιουργήθηκε ο άντρας από τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα από τον άντρα. Ούτε πλάστηκε ο άντρας για χάρη της γυναίκας, αλλά η γυναίκα για χάρη του άντρα. Γι’ αυτό, εξαιτίας των αγγέλων, η γυναίκα πρέπει να έχει στο κεφάλι της ένα σύμβολο της εξουσίας του άντρα της.

Δεν είναι λοιπόν το Ισλάμ που εγκαινίασε την ανισότητα των φύλων -είχε προηγηθεί ο χριστιανισμός.

manti2Άλλωστε, και στις δικές μας ευρωπαϊκές κοινωνίες μέχρι πολύ πρόσφατα οι γυναίκες κάλυπταν το κεφάλι τους με κεφαλομάντιλο, τσεμπέρι, φακιόλι. Κατά σύμπτωση μάλιστα, στην ίδια παρέλαση όπου ξεχώρισε η μαντίλα της Άγιας Ιμπραήμ, παρέλασαν και πολλές άλλες μαντιλοφορούσες, μερικές μάλιστα από τις οποίες για κάποιο λόγο κράδαιναν και δρεπάνια (όσο απουσιάζει το κλιμάκιο με τα σφυριά, είναι ακίνδυνες). Αλλά αυτές δεν ενόχλησαν διότι φορούσαν παραδοσιακές στολές (έστω και όχι και πολύ παραδοσιακά ψηλοτάκουνα).

Με τούτο δεν λέω ότι δεν με ενοχλεί, εστω και λίγο, η ιδέα της μαντίλας, η οποία, σε ορισμένες ισλαμικές κοινωνίες ασφαλώς είναι όργανο καταπίεσης των γυναικών αφού επιβάλλεται υποχρεωτικά. Ωστόσο, όπως έχει δείξει και η αρνητική πείρα της Γαλλίας, θέλει λεπτότητα ο χειρισμός του θέματος. Ας είμαστε άτεγκτοι με τις μπούρκες, αν και όταν φανούν, κι ας χειριστούμε με ανεκτικότητα και ευρυχωρία πνεύματος τις μαντίλες -και όσο λιγότερο γίνονται θέμα, τόσο λιγότερες θα είναι.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Και λεξιλογώντας θα πρέπει να πούμε ότι ναι μεν λέμε για μαντίλα, αλλά το αραβικό όνομα είναι χιτζάμπ. Στη Βικιπαίδεια βρίσκω ότι το χιτζάμπ προέρχεται από μια ρίζα hajaba που σημαίνει «κρύβω» και έχει επίσης πάρει τις σημασίες «κουρτίνα, πέτασμα», αλλά ας το επιβεβαιώσουν οι αραβομαθείς.

Το χιτζάμπ αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο. Όταν το πρόσωπο σκεπάζεται, μιλάμε για νικάμπ ή μπούρκα. Στο Ιράν, το κάλυμμα της κεφαλής λέγεται τσαντόρ -θα το θυμάστε ίσως, οι παλαιότεροι, από τον καιρό της επανάστασης του Χομεϊνί. Το τσαντόρ μπορεί να ταυτίζεται με το χιτζάμπ, μπορεί όμως και να αφήνει λιγότερο ακάλυπτο το πρόσωπο.

Για να πάμε στα ελληνικά, ο γενικός όρος, η μαντίλα, δηλαδή το μαντίλι, είναι λέξη που θα τη βρούμε με διπλή ορθογραφία: μαντήλι / μαντίλι. Η λέξη είναι δάνειο από τα λατινικά, mantelium και mantilium και πέρασε στα ελληνικά ως μανδήλη και μανδήλιον / μανδίλιον, μαντίλιον. Αφού ήδη από τα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια υπάρχουν και οι δυο ορθογραφίες, και αφού είναι δάνειο, νομίζω πως έχει δίκιο το ΛΚΝ (και η σχολική ορθογραφία) που προτιμά τον τύπο «μαντίλι». Ο Μπαμπινιώτης στα λεξικά του αμφιταλαντεύτηκε, αφού σε άλλες εκδόσεις έχει «μαντίλι» και σε άλλες «μαντήλι». Τελικά η μπίλια έκατσε στο «μαντήλι», και αυτον τον τύπο προτιμάει στις πιο πρόσφατες εκδόσεις -αλλά στο ετυμολογικό λεξικό αποκρύπτει ότι η λέξη διπλογραφόταν στα βυζαντινά χρόνια.

Βέβαια, το μαντίλι μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, ενώ η μαντίλα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για το κάλυμμα της κεφαλής στις γυναίκες, για το κεφαλομάντιλο.

Θα άξιζε άρθρο για τα διάφορα κεφαλομάντιλα και τις ονομασίες τους -είπαμε πιο πάνω: τσεμπέρι, φακιόλι. Να βάλουμε και τη μπόλια. Μια άλλη ωραία λέξη είναι το καλεμκερί, που είναι γυναικείο κεφαλομάντιλο ζωγραφισμένο στο χέρι (της χήρας το καλεμκερί, φωτιά να πέσει να καεί). Πείτε κι εσείς κι άλλες λέξεις, να γράψουμε το άρθρο.

ΥΓ Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν που η Άγια Ιμπραήμ φορούσε μαντίλα, κι όμως οι ίδιοι της φόρεσαν μπούρκα -αν και όχι υλική, παρά γλωσσική. Εννοώ όσους έγραψαν ότι η μαθήτρια ήταν «παραστάτης». Και ο θηλυκός τύπος («παραστάτις») δεν είναι πολύ καλύτερος, χώρια που έχει και ιδιότροπη γενική και θυμίζει Κύρου Ανάβαση. Νομίζω πως ο κανονικός και ομαλός τύπος είναι «η παραστάτρια». Όπως ο επαναστάτης έχει την επαναστάτρια και ο αντικαταστάτης την αντικαταστάτρια, έτσι και ο παραστάτης την παραστάτρια.

 

Advertisement

303 Σχόλια προς “Η μαντίλα της παραστάτριας”

  1. chrismagr said

    «[…] και εφόσον στη χώρα της οι (αλλοδαπές, δυτικές) γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν ξεμαντίλωτες ή να παρελαύνουν, δεν θα έπρεπε και εδώ να επιτραπεί στην αλλοδαπή μαθήτρια να παρελάσει»
    Στην Αίγυπτο η μαντήλα από όσο ξέρω δεν είναι υποχρεωτική.
    Γενικά το θέμα της μαντίλας είναι πολύπλοκο. Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πολλές κοπέλες που αποφασίζουν να φορέσουν από μόνες τους μαντίλα, χωρίς να τους το υποχρεώσει κανείς από την οικογένειά τους. ‘Εχω γνωρίσει προσωπικά τέτοια περίπτωση, με μια οικογένεια Πακιστανικής καταγωγής, όπου η μάνα και η μία κόρη δεν φορούσε μαντίλα και η άλλη κόρη (φοιτήτρια Ιατρικής) άρχισε να τη φοράει όσο ήταν φοιτήτρια.

  2. Κουνελόγατος said

    Μα στα χωριά οι ηλικιωμένες ακόμη φορούν μαντήλι, να το κάνουμε κι αυτό θέμα; Αυτό κάποτε το φόραγαν ακόμη και νέες, όταν π.χ. πέθαινε ο άντρας τους, όχι με προθυμία φαντάζομαι. Ναι, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, αλλά νομίζω βρήκαν κάτι να δείξουν την κακία τους. Αλλά όταν ακόμη κι ο αρχιεπίσκοπος (ο διαφορετικός) λέει τέτοια, άστα να πάνε.
    Καλημέρα σας.

  3. zaphod said

    Η δική μου διαφωνία ειναι πιο …..μουρλή.
    1. Ειμαι ντε φακτο κατά των μαθητικών παρελάσεων, τις οποιες θεωρώ μια φασίζουσα αντιεκπαιδευτική διαδικασία – αλλά τις έχουμε, οπότε ας το δούμε
    2. Με την ίδια λογική, ειμαι κατά του dress code στις μαθητικές παρελάσεις – αλλά το έχουμε και αυτό, οποτε…..
    3. Ε αφου εχουμε παρελάσεις με dress code, ας κάνουμε παρελάσεις με dress code. Aλλιώς ανοίγει ο δρόμος στον κάθε καραγκιόζη να παρελάσει με τον μελεούτσο έξω, με ενα σουρωτήρι στο κεφάλι κτλ κτλ διοτι κατά την γνώμη ΤΟΥ έτσι θα δίνει ένα μήνυμα για κάτι. Δεκτή η θέση της κοπελιάς κ ίσως χαριτωμένη αλλά ο συμμαθητής της ο μαύρος, ο κίτρινος, ο μπλε δεν χρειάστηκε κανένα τσεμπέρι για να φανεί ότι ειναι ισάξιος ή και καλύτερος από τους συμμαθητές του.

    Για πολλοστή φορά ζητώ λοιπόν είτε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων ή την μετατροπή τους σε αμερικάνικου τύπου παρελάσεις-πανηγύρι

  4. Πάνος με πεζά said

    Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τη στιγμή που η Άγια Ιμπραήμ γραφτεί σε παραδοσιακό σύλλογο, και χρειαστεί να παρελάσει με παραδοσιακή μαντίλα… 🙂
    Καλημέρα, καλή βδομάδα !

  5. Πάνος με πεζά said

    Όσο για το μαντήλι/μαντίλι, αφού μια ζωή θα ζούμε για να μπερδευόμαστε, στα ομόρριζα επώνυμα (π.χ. Μανδήλας) αλλά και στη νήσο Μανδηλού, έξω από την Κάρυστο, στη ρότα για την Άνδρο, φαντάζομαι ότι το «η» θα διατηρηθεί για δεκαετίες…Eξάλλου, «πατάνε» πάνω στον καθαρευουσιάνικο τύπο.

  6. Corto said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    «το γεγονός ότι έχουμε και στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνους»

    Βέβαια για να ακριβολογήσουμε -χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τα ζητήματα που εξετάζει το άρθρο- οι Έλληνες μουσουλμάνοι δεν είναι τόσο πολλοί. Υπολογίζονται σε περίπου 115.000 στην Θράκη και το πολύ 5.000 στα Δωδεκάνησα, άρα λίγο παραπάνω από μία εκατοντάδα.

  7. Κουνελόγατος said

    5. Και ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ή όχι;

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Συμφωνώ απολύτως με το » όσο λιγότερο γίνονται θέμα, τόσο λιγότερες θα είναι». Αν αποφασίζουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν κουρεύει τους «τεντυμπόις», δε μπορούμε πολύ περισσότερο να βγάζουμε τις μαντίλες που στο κάτω-κάτω δεν είναι επίδειξη ματαιοδοξίας αλλά ένδειξη θρησκευτικής συνείδησης.
    Το λεπτό του θέματος είναι προς συζήτηση: Όταν είχε γίνει ντόρος με τη μαντίλα στη Γαλλία, κάποιος είχε αναφέρει το παράδειγμα της σβάστικας: Αν δεν την είχε επιλέξει ο Χίτλερ για σύμβολο, πιθανόν να τη φορούσε ο κόσμος σήμερα σα μενταγιόν ή σκουλαρίκι. Αν δούμε όμως κάποιον σήμερα με τέτοιο «ντεκόρ» μάλλον δε θα πούμε «αχ, τι χαριτωμένο». Αν λοιπόν η μαντίλα συνδέεται με κάτι άλλο από την ένδειξη θρησκευτικής συνείδησης, τότε το πλαίσιο αλλάζει. Γίνεται δηλαδή ένα μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως ήταν πχ η υψωμένη γροθιά από τους αμερικανούς αθλητές ως διαμαρτυρία για τη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί τους, το σήκωμα της φουστανέλας που αναφέρθηκε πρόσφατα ή οι διάφορες χειρονομίες. Πολλά πράγματα μπορεί να παρεξηγηθούν χωρίς να πρέπει, άλλα μπορεί να προτίθεται να προσβάλουν χωρίς η προσβολή να γίνεται αντιληπτή (Πουτσίνι!).
    Είναι από τα θέματα της πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι δύσκολη η μετάφραση (και ίσως όχι μονοσήμαντη), και είναι ακόμη δυσκολότερο να μπουν υπότιτλοι στην ενδυμασία. Η μέχρι τώρα ροπή μας προς την αδιαφορία και την ανεκτικότητα με κάνει να είμαι μάλλον αισιόδοξος.

  9. Αγάπη said

    … και αυτό με το ξύρισμα που καταργείται όσο διαρκεί το πένθος και είναι συνήθειο που ακόμα κρατεί κάπου; (Ξέρω Κρητικούς που το τηρούν)
    Σε ποια κατηγορία το βάζουμε αυτό;
    Επειδή είναι πλέον περιορισμένο και μοιάζει με επιλογή δέν αποτελεί θέμα;
    … και το άλλο, που κάποιοι δέν κουρεύουν τα αγόρια τους μέχρι να τα βαφτίσουν;
    … ή εκείνη η «ελεύθερη» επιλογή τής υπακοής στη μόδα;

  10. π2 said

    Αν είχαμε ένα αμιγώς κοσμικό σχολείο, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε λίγο πιο σοβαρά τη δύσκολη συζήτηση που έγινε για τη μαντίλα στη Γαλλία. Επειδή όμως δεν έχουμε ένα αμιγώς κοσμικό σχολείο, δεν έχουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συζητούμε πράγματα όπως η αποφυγή των θρησκευτικών συμβόλων, η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό της διακριτής ταυτότητας και την αποφυγή της αποκλείουσας ταυτότητας κλπ.

  11. Σωτήρς said

    Καλημέρα, μπόλια ξέρω το λίπος που τυλίγουμε το αρνί στη σούβλα.
    Μεγάλωσα σε μέρη όπου 25η Μαρτίου ντύνονται όλοι οι μαθητές τσολιάδες και καραγκούνες. Το μόνο που με πείραζε στις παρελάσεις ήταν που το φέσι μου ήταν σα γλάστρα. Τι γέλιο έπεφτε που γυρνάγαμε μια μέρα ντυμένοι με φουστανέλες!

  12. Corto said

    Το άγαλμα της Μανιάτισσας με το δρεπάνι:

  13. atheofobos said

    Κατάργηση μαθητικών παρελάσεων. Ο νέος αναπληρωτής Παιδείας, Τάσος Κουράκης, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2013, είχε ευθέως δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις.
    http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/oi-allages-stis-panelladikes-kai-sta-panepistimia
    Αν είχε γίνει δεν θα συζητάγαμε σήμερα γι΄αυτό.
    Πάντως σε μια παρέλαση ένας στοιχειώδης dress code αλλά και εμφάνισης παντού υφίσταται όπου γίνονται αυτές.
    Θα ήθελα να έβλεπα τι θα ακούγαμε αν στην παρέλαση εμφανιζόταν μαθητής με εκείνο το περίτεχνο κτένισμα του Ιταλού ακτιβιστή στην Ειδομένη που εμφανίστηκε στην τηλεόραση!

  14. giorgos said

    Αυτός πού λέει ότι ή μαντίλα είναι σύμβολο υποταγής , μέ ποιό δικαίωμα τό λέει ? Εχει κανένας τό δικαίωμα νά ενδιαφέρεται γιά τούς άλλους περισσότερο απ’ ότι ενδιαφέρονται οί ίδιοι γιά τόν εαυτό τους ?
    Τί είδους «άνθρωπισμός» είναι αυτός.

  15. Alexis said

    Καλημέρα.
    Λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω με το γενικότερο πνεύμα του άρθρου.
    Όπως σωστά λέει ο σχολιαστής Zaphod στο #3, στις ελληνικές μαθητικές παρελάσεις υπάρχει, καλώς ή κακώς ένα συγκεκριμένο dress code και μία ενδυματολογική ομοιομορφία. Δεν τηρείται πάντοτε αυστηρά, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει.
    Αφού λοιπόν οι παρελάσεις στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμα «αμερικανικού τύπου» ώστε να φοράει ο καθένας ό,τι του αρέσει, (και μέχρι να γίνουν) νομίζω ότι καλό είναι αυτό να τηρείται. Διαφορετικά θα μπορεί ο καθένας να επικαλεστεί τη διαφορετικότητά του ή τα πιστέυω του και να εμφανιστεί όπως θέλει…
    Πώς θα πείσεις μετά τον άλλο που θα θελήσει να να παρελάσει με …καουμπόικο καπέλο ότι αυτό αντιβαίνει την κοινή λογική, την οποία επικαλείσαι Νίκο για τέτοιες περιπτώσεις;

    Και τελικά θεωρώ ότι η ανοχή ή μή στη μαντίλα είναι καθαρά θέμα πολιτικής σκοπιμότητας και δεν έχει να κάνει ούτε με ρατσισμούς, πολυπολιτισμικότητες, «ανοχή στο διαφορετικό» και λοιπά βαρύγδουπα…

    Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας:
    Ας υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κίνημα (σύλλογος, σωματείο, πείτε το όπως θέλετε) δωδεκαθεϊστών, που οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκεία, και το οποίο αριθμεί 5000 μέλη. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η «θρησκεία» αυτή επιβάλλει στις γυναίκες στις δημόσιες εμφανίσεις τους να φορούν μαντίλα, κάτι σαν αυτό που φοράνε οι «ιέρειες» στις τελετές αφής της φλόγας. Θα επέτρεπε το σχολείο σε μία μαθήτριά του να παρελάσει με αυτό το κάλυμμα της κεφαλής, αν τους εξηγούσε το σκεπτικό της και το δόγμα πού πρεσβεύει; Ή θα της κρεμάγανε κουδούνια;
    Βλέπεις ότι δεν μίλησα για …χλαμύδες για να μην το πάμε στα άκρα…

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αποδοχή της ισλαμικής μαντίλας έχει να κάνει τελικά με πολιτικές σκοπιμότητες και συσχετισμούς καθώς και με το βαθμό εξάπλωσης και τις βαθιές κοινωνικές και πολιτισμικές ρίζες της συγκεκριμένης θρησκείας.

    ΥΓ: Τον Απόστολο Παύλο τι τον ήθελες; Για να έχουμε μεταμεσονύχτια σεντόνια περί «μισανθρώπων Γαλιλαίων»; 🙂

  16. ΓιώργοςΜ said

    11 κι εγώ ξέρω αυτή την έννοια (η περιτονία, η λιπαρή μεμβράνη που περικλείει τα εντόσθια), αλλά προέρχεται από το ύφασμα. Μέχρι τώρα θεωρούσα «μπόλια» την ποδιά, αλλά χωρίς να το έχω ψάξει σε λεξικό.
    Η μόνη φορά που θυμάμαι να έχω συναντήσει τη λέξη (εκτός…σούβλας) είναι στο στίχο «όταν σε φέρανε κατσίβελες στη μπόλια» του Καββαδία.

  17. ΚΑΒ said

    Θυμήθηκα πως ο Αρκεσινέας είχε γράψει στο

    https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/15/amorgos-2/

    φουτάς (ο) άσπρο γυναικείο μαντίλι το οποίο φορούσαν όλες οι γυναίκες. Η ανεμαλλιαρά γυναίκα θεωρούνταν άσεμνη. Σήμερα οι νέες τον έχουν εγκαταλείψει. Ο Μηλιαράκης (1884) γράφει : «αι νέαι (ενν. της Αμοργού) καλύπτουσι την κεφαλήν δια μεγάλου λευκού, λεπτού και διηνθισμένου, διαφανούς μανδηλίου, όπερ καθιστά έτι ωραιοτέρας τας λευκάς και ανθηράς μορφάς, τας πλήρεις υγείας, έτι δε ζωηροτέρας τους μέλανας αμυγδαλοειδείς οφθαλμούς και τας τοξοειδείς οφρύς».

  18. ΓιώργοςΜ said

    16 *»τότες που σ’ έφεραν, κατσίβελε, στη μπόλια»

    (κάτι δε μου καθόταν καλά όταν το είδα γραμμένο)

  19. Κουνελόγατος said

    Η αίσθησή μου πάντως είναι πως ό,τι και να φορέσουν οι ΑΙΛΛΟΙΝΑΙΣ δεν ενοχλεί, ό,τι και να φορέσουν οι ΞΑΙΝΕΙ ενοχλεί. Παλιότερα ήταν η σημαία που έπαιρναν οι μαθητές, τώρα είναι η μαντήλα ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Δηλαδή το παπαδαριό που για να μπει γυναίκα σε μοναστήρι πρέπει να κουκουλωθεί από την κορυφή έως τα νύχια, ενοχλείται από τη μαντήλα, αλλά όχι από… Άστο, δε θα το γράψω…
    Κατά τα λοιπά, έχει δίκιο ο αποπάνω (σχόλιο 3) ως προς τα σημεία 1 και 2, να τελειώνουν οι μαθητικές παρελάσεις να ησυχάσουμε όλοι. Όμως, «πολλά τα λεφτά Άρη».

  20. ΓιώργοςΜ said

    15 Προκειμένου να συμβιβαστεί η θρησκευτική απαίτηση με την απαιτούμενη ομοιομορφία, να υπενθυμίσω το κάλυμα-σαρίκι που φορούν οι ινδοί στρατιώτες του βρεττανικού στρατού (πιο γνωστοί οι Σιχ), πχ

    Όταν λοιπόν ο σκοπός είναι η ενσωμάτωση, όταν δηλαδή υπάρχει θέληση, ο τρόπος βρίσκεται.

  21. Corto said

    Και καλαμάτες ονομάζονταν τα γυναικεία μαντίλια, πιθανόν γιατί αυτά της Καλαμάτας ήταν φημισμένα.

  22. Ο εικονιζόμενος χαμογελαστός μουσάτος, γεννηθείς εις Παντζάμπ Ινδίας, είναι ο κ. Ζαρτζίτ Σαντζάν (ανχης ε.α.), πρώην ντετέκτιβ της καναδικής αστυνομίας, μετέπειτα διοικητής των καναδικών δυνάμεων εις Αφγανιστάν και νυν υπουργός εθνικής άμυνας της κυβέρνησης Τρυντώ στον Καναδά

    http://foxtrotalpha.jalopnik.com/canadas-new-minister-of-defense-is-this-badass-sikh-can-1740833744

    Ο οποίος πατεντάρισε ένα νέο σύστημα αντιασφυξιογόνου μάσκας, προκειμένου να μην αποχωριστεί την επική γενιάδα του και το σίχικο σαρίκι του.

    http://indefinitelywild.gizmodo.com/canada-s-badass-new-defense-minister-patented-this-gas-1741012986

    Αυτά, όσον αφορά την ομοιομορφία, που επικαλείται ο Πετρουλάκης, και η οποία στον στρατό είναι μάλλον πιο απαραίτητη απ’ ό,τι στις παρελάσεις.

    Ηθικό δίδαγμα: άμα υπάρχει (πολιτική) βούληση, όλα γίνουνται. 😉

    Εδώ, ο κ. υπουργός (ντουγάνι, ε;) με τη μαμά του! ❤

  23. ΓιώργοςΜ said

    23 το τερμάτισες…. 😀

  24. Pertinax said

    Κυκλοφόρησε πολύ η εικόνα της «μαντίλας» της Μπουμπουλίνας σαν απάντηση στην υστερία των ισλαμόφοβων, η οποία, κατά τη γνώμη μου, (πρέπει να) περνάει το εξής μήνυμα: η εκκοσμίκευση χρειάζεται χρόνο. Ας θυμηθούμε ότι ενώ τα Συντάγματα της Επανάστασης κήρυτταν τον Φιλελευθερισμό, ο επαναστατημένος λαός ήταν προσκολλημένος στην προνεωτερική παράδοση και στη θρησκοληψία. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για να αρχίσει να βαδίζει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού ήταν σίγουρα πολύς. Έτσι λοιπόν είναι άτοπο να απαιτούμε τη γρήγορη προσαρμογή των μουσουλμάνων στα δυτικά ήθη. Μέχρι να αρχίσει να γίνεται αυτό αισθητό (το ποιοι πρέπει να είναι οι μηχανισμοί που θα επιταχύνουν τη διαδικασία είναι άλλη συζήτηση), η μόνη λύση είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Και, ναι, η εικόνα της Μπουμπουλίνας (αλλά και του Μακρυγιάννη και του Νικηταρά!) αποδεικνύει ότι η μαντίλα του κοριτσιού ήταν ασορτί με τον εορτασμό της 25ης Ματρίου. Μήπως ο Ρήγας δεν καλούσε και τους Τούρκους στο αγώνα της Ανεξαρτησίας; Δεν νομίζω να έβαζε όρο να μην φοράνε τουρμπάνια και φέσια.

  25. atheofobos said

    11-16
    Το περιτόναιο δεν είναι η μπόλια.
    Είναι η λεπτή γυαλιστερή και διάφανη μεμβράνη, που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια της περιτοναϊκής και πυελικής κοιλότητας καθώς και όλα τα σπλαγχνικά όργανα που περιέχονται σε αυτήν.
    Η μπόλια είναι το επίπλουν.

  26. Alexis said

    #23, 25: Μα ρε παιδιά δεν συζητάμε για την προσαρμογή των μουσουλμάνων στα δυτικά ήθη (για ποιό λόγο άλλωστε; ) αλλά για μια θεσμική εκδήλωση της πολιτείας στην οποία υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία ως προς την εμφάνιση.
    Αν πούμε ότι δεν θέλουμε ομοιόμορφο ντύσιμο, ΟΚ ας το αφήσουμε τελείως ελεύθερο το πράγμα.
    Αλλά ανοχή «κατά περίπτωση» δε νομίζω ότι στέκει…
    (Ωραίο πάντως το παράδειγμά σου με τον Ινδό Σκύλε, ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα! )

  27. ΓιώργοςΜ said

    26 στέκομαι διορθωμένος 😀

  28. BLOG_OTI_NANAI said

    Αγαπητέ Νίκο, γράφεις «θα εφαρμόσουμε την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ» και συνεχίζεις γράφοντας «τότε θα πρέπει να βγάλουν και τα σταυρουδάκια […] εξοβελιστούν από την εκπαίδευση και τη δημόσια σφαίρα τα θρησκευτικά σύμβολα, θα πρέπει να φύγουν και οι ιερές εικόνες και οι εσταυρωμένοι από τα δημόσια κτίρια«.

    Αυτά δεν νομίζω ότι στέκουν παρέα.

    Όταν σε χώρες όπου η απόλυτη πλειοψηφία υιοθετεί τα πολιτισμικά δεδομένα του Ισλάμ εμφανίζονται Χριστιανοί, αυτοί βγάζουν τον Σταυρό τους, ή οι γυναίκες σκεπάζουν το κεφάλι τους.

    ΑΥΤΟ είναι κοινή λογική, και όχι η πρόταση, «αν ΕΓΩ βγάλω το Σταυρό, ΤΟΤΕ ολόκληρη η χώρα σας θα βγάλει… όλα τα θρησκευτικά θρησκευτικά σύμβολα του Ισλάμ»!

    Η κοινή λογική είναι πολύ πιο κοντά κοντά στο να υποχωρήσει ο ΕΝΑΣ, όπως ακριβώς ο Χριστιανός εν μέσω μουσουλμάνων θα βγάλει τα δικά του σύμβολα, δεν θα απαιτήσει να καταργήσει τα σύμβολα της ολόκληρη η χώρα… Αντιθέτως, όταν ο ΕΝΑΣ ανάμεσα σε χιλιάδες όπως σε μια αθηναϊκή η θεσ/κιότικη παρέλαση, απαιτήσει να υποχωρήσουν οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ, τότε αυτό ΔΕΝ είναι κοινή λογική.

    Η κοινή λογική, γι’ αυτό ονομάζεται έτσι, διότι ακριβώς είναι μέρος της καθημερινότητας, και στην καθημερινότητα, αν μια φοιτητοπαρέα πάει μια εκδρομή, και οι 19 θέλουν να πάνε σε ένα μέρος και ο ένας σε άλλο, και απαιτεί οι 19 να υποχρεωθούν να υποχωρήσουν, τότε αυτόν ξέρουμε πώς θα τον χαρακτηρίσουν οι άλλοι, και θα προτιμήσουν να μην τον ξαναπάρουν μαζί τους για εκδρομή παρά να κάνει ο ένας άνω κάτω τους 19, αντί να κάνει αυτός μια υποχώρηση.

  29. spatholouro said

    15
    Γεια στο στόμα σου! (με απάλλαξες από πληκτρολόγηση)

  30. BLOG_OTI_NANAI said

    19: Αυτά λέγονται κανόνες συνύπαρξης σε συγκεκριμένο περιβάλλον.

    Στον στρατό, υπάρχουν κανόνες.
    Στο σχολείο, υπάρχουν κανόνες.
    Στα σπίτια του καθένα μας υπάρχουν κανόνες.
    Στο Άγιο Όρος -μια που αναφέρεις κάτι σχετικό- ο άντρας δεν μπορεί να πάει με σορτσάκι, ούτε να κυκλοφορεί με φανέλα, ούτε επιτρέπεται να κάθεται να κοιμάται όταν γίνονται οι Λειτουργίες, ούτε μπορεί να φάει αν δεν κάτσουν όλοι μαζί να φάνε.

    Στο κράτος μας επίσης, σε μέρη όπου υπάρχουν «επίσημα» πρόσωπα υπάρχουν κανόνες σχεδόν άβατου ή επιλεγμένη περιορισμένη πρόσβαση.
    Σε επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών, έχουμε ζήσει και υπάρχουν επίσης κανόνες σχεδόν άβατου.

    Μην μπλέκουμε τα πράγματα.

  31. BLOG_OTI_NANAI said

    «Δεν είναι λοιπόν το Ισλάμ που εγκαινίασε την ανισότητα των φύλων -είχε προηγηθεί ο χριστιανισμός.»

    Δεν είναι καλό το παράδειγμα, διότι εμπίπτει σε αναχρονισμό.
    Εάν φέρω εδάφια από την Αρχαία Γραμματεία, και είναι πολλά και νομίζω ότι κανείς δεν θα κάνει τον κόπο ν α μου τα ζητήσει, θα καταλάβει ότι αυτό που γράφει ο Παύλος, εμπίπτει 100% στην διαμορφωμένη ηθική περί γυναικών που επικρατούσε στην Αρχαία Ελλάδα.

    Εκτός αν έχει κάποιος αντίρρηση, και θέλει να δει τι γράφει ο Αριστοτέλης ή ο Πλούταρχος ή ο Ησίοδος για την γυναίκα.

    Νίκο, συγγνώμη, αλλά ήταν φάουλ αυτό που έγραψες. Σε λίγη ώρα θα φέρω εδάφιο, όπου θα απορήσει κανείς αν ο αρχαίος μας συγγραφέας Πλούταρχος όταν τα έγραφε αυτά είχε μπροστά του το χωρίο του Απ. Παύλου…

    Έχω ξαναπεί ότι πέφτει σε μέγα λάθος όποιος πάει να βρει ζητήματα στον Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός έχει τόσο ελληνισμό μέσα του, που προκαλεί ατέλειωτους πονοκεφάλους στους νεοπαγανιστές που νόμισαν ότι ο Χριστιανισμός είναι ιουδαϊσμός.
    Γι’ αυτό άλλωστε άτομα σαν τον Βάταλο και τους λοιπούς νεοπαγανιστές τους έχει κανείς για να περνάει την ώρα του ακούραστα και ευχάριστα.

  32. Κουνελόγατος said

    31. Δεν είχα στο μυαλό μου το Άγιον Όρος, διότι έγραψα για γυναίκες. Για μένα, οι κανόνες είναι κάτι σχετικό, αφορούν το συσχετισμό δύναμης σε κάποια χρονική στιγμή, σεβαστοί εν τούτοις, για να μην παρεξηγηθώ. Όμως, αυτό δε σημαίνει «υπεράνω κριτικής». Επίσης, δε σημαίνει πως πρέπει να συμφωνήσω κιόλας. Αλλά να μιλάνε οι άλλου είδους Ταλιμπάν, ε, basta…
    Προσωπικά σέβομαι τους θρησκευόμενους, άσχετα αν εγώ δεν είμαι, αλλά κι αυτός θα πρέπει να σέβεται εμένα κι όχι να θέλει να επιβάλλει την άποψή του (με τους γνωστούς τρόπους). Ζούμε σε κράτος κοσμικό και δεν ανέχομαι την κατήχηση, ούτε στα σχολεία, ούτε πουθενά. Επίσης, η κάθε εκκλησία -η κάθε όμως- δεν είναι στο απυρόβλητο, μην το μπερδεύεις με την πίστη του καθένα. Αυτά…
    Το βασικό που έθιξα, είναι να σταματήσει το πανηγύρι των μαθητικών παρελάσεων…

    Υ.Γ. Είπαμε, δε θέλω να προσβάλλω τη θρησκευτική πίστη, γι αυτό σταμάτησα (βλ. σχόλιο 19).

  33. ΓιώργοςΜ said

    29 Όχι πως χρειάζεται ανάλυση, αλλά η «κοινή λογική» με την αφαίρεση των σταυρών» κλπ είναι σε διαφορετικές παραγράφους και είναι (τουλάχιστον) άδικο να συνδυάζονται καθώς αλλοιώνουν το πνεύμα του κειμένου.
    Κοινή λογική είναι, πχ, να τεθούν κανόνες που να μην προσβάλλουν κανένα, όπως στο παράδειγμα του βρεττανικού και όχι μόνο στρατού (20, 23). Αν θέλεις τους Σιχ, που είναι φοβεροί μαχητές, θα δεχθείς πως πρέπει να φορούν πάντα το σαρίκι τους (χωρίς το οποίο αισθάνονται χειρότερα από γυμνοί). Στα πλαίσια της ομοιομορφίας, μπορείς πχ να ζητήσεις το ίδιο χρώμα για όλους.
    Αντίστοιχα, αν είναι να υπάρχουν παρελάσεις (η αξία των οποίων είναι επίσης συζητήσιμη, αλλά δε μπαίνω σ’ αυτό τώρα) πρέπει να βρεθούν αντίστοιχες λύσεις.
    Η θεώρηση «κυρίαρχου» θρησκεύματος σε ένα κοσμικό κράτος είναι άτοπη. Αν θέλουμε να γίνουμε θεοκρατικό κράτος, όπως η Σ. Αραβία κλπ όπου υποχρεώνεται ο κόσμος να φορά μαντίλες, να μην πίνει κρασί κλπ κλπ, είναι άλλο θέμα.
    Η φοιτητοπαρέα δεν είναι καλό παράδειγμα. Στην εκδρομή μπορεί να πάει κανείς προαιρετικά. Οι μαθητές δε θα ‘πρεπε ν’ αλλάξουν χώρα για να γίνουν αποδεκτοί.

  34. «Με αφορμή τις συζητήσεις που (ξανα)φούντωσαν για τα ισλαμικά σύμβολα και τη δυνατότητα ένταξής τους στο σύγχρονο ελληνικό αξιακό σύστημα, αναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο για τον ηθικισμό που κομίζει το ισλάμ και εν πολλοίς τον έχει ξεπεράσει η Δύση που γεννήθηκε από τον Διαφωτισμό.»

    https://pontosandaristera.wordpress.com/2016/03/28/islam-and-the-west/

  35. gpoint said

    Εγ’ω να δεχτώ πως η μαντήλα είναι θρησκευτικό σύμβολο…
    Ε και ;;
    Δεν έχουμε ανεξιθρησκεία στην Ελλάδα ;; ή μόνο στα χαρτιά ; ας βγάλει φιρμάνι το υπουργείο Δια Βίου Μα… (συμπληρώνετε κατα βούληση) να παρελαύνουν μόνο τα ορθόδοξα χριστιανά και τα παλαιοημερολογήτικα !!

  36. Ακριβή said

    Καλημέρα. Κατά την άποψή μου, επειδή πλέον είναι δεδομένο ότι θα εμφανίζονται στις μαθητικές παρελάσεις έφηβοι μη ελληνικής εθνικότητας, με τα δικά τους θρησκεύματα και σε πολλές περιπτώσεις με ενδυματολογικές προτιμήσεις που μπορεί να «ξενίζουν», θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για νόμο ο οποίος να ρυθμίζει τα σχετικά με τις παρελάσεις. Μια λύση ενδεχομένως να ήταν η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων γενικά. Μια άλλη λύση θα μπορούσε να ήταν επίσης η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου ενδυματολογικού πρωτοκόλλου από το οποίο να δεσμεύονται όλοι, Έλληνες και μη. Και το λέω αυτό διότι μου φάνηκε κάπως οξύμωρη η εικόνα μιας γυναίκας με μαντήλα να παρελαύνει για να τιμήσει την ημέρα επανάστασης ενός λαού ο οποίος ξεσηκώθηκε εναντίον του κατακτητή που επί της ουσίας είχε το ίδιο θρήσκευμα με εκείνη. Θέλω να πω ότι η χριστιανική θρησκεία και ο τρόπος με τον οποίο αυτή λειτούργησε στη συνείδηση των επαναστατημένων Ελλήνων είχε μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στο πως εδραιώθηκε η εθνική επανάσταση και στο πως δημιουργήθηκε το εθνικό κράτος. Λειτούργησε συνεκτικά, υιοθετήθηκε και σαν εθνικό σύμβολο στη σημαία. Παραμένει ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό της έννοιας του έθνους. Τα γράφω αυτά χωρίς ίχνος ρατσισμού/ σοβινισμού στην προσωπικότητά μου, περισσότερο σαν προβληματισμό . Είναι μια εθνική επέτειος όπως και να το δούμε. Θα μου πείτε, εντάξει και άμα υιοθετηθεί ένα ομοιόμορφο ενδυματολογικό προφίλ από όλους αλλάζει κάτι; οι Μουσουλμάνοι έφηβοι θα παρελαύνουν με διαφορετικό θρήσκευμα;; όχι… απλώς έχει νόημα να παρακάμπτεται τελείως η έννοια του «animus» ; Ίσως, τελικά, να πρέπει να καταργηθούν οι παρελάσεις μαθητών.

  37. ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ said

    Δεν είναι ρατσιστικές οι γουρουνοκεφαλές. Ξενοφοβικές μπορεί να είναι, ρατσιστικές δεν προκύπτει από πουθενά ότι είναι. Εκτός κι αν διαγνώσατε πεποίθηση όσων τις πέταξαν ότι είναι κατώτεροι οι αλλοδαποί Ισλαμιστές. Έχουμε κάνει τη γλώσσα Κονκόρντ και ταξιδεύει από έννοια σε έννοια με ασύλληπτες ταχύτητες.
    Σε ό,τι αφορά τη μαθητική παρέλαση, υπάρχει συγκεκριμένος ενδυματολογικός κώδικας στον οποίο δεν περιλαμβάνονται μαντίλια στα κεφάλια όταν μιλάμε για τμήματα χωρίς παραδοσιακές φορεσιές. Μαντίλια στα κεφάλια δεν φορούσαν οι μαθήτριες ούτε πριν από 50 χρόνια που ήταν και πολύ πιο συνηθισμένο με τόσο αγροτικό πληθυσμό.
    Στην κοπέλα δεν έπρεπε να επιτραπεί να παρελάσει έτσι κι αλλιώς διότι δεν είναι αριστούχα. Σπαστά ελληνικά μιλούσε στις δηλώσεις της. Το όλο της προφίλ, διανοητικά και μορφωτικά και θρησκευτικά δικαιολογούσε απόλυτα και την ενδυματολογική της «επιλογή» και την επιθυμία της να την διατηρήσει κατά παράβαση του εθίμου. Τώρα τί είδους διαταραχές έχουν οι Έλληνες καθηγητές και βαθμολογούν με υψηλούς βαθμούς οιονδήποτε αλλοδαπής καταγωγής μαθητή σημειώνει κάποια μικρή πρόοδο δεν ξέρω αλλά πάντως είναι συχνό φαινόμενο. Ακόμα πιο συχνό φαινόμενο είναι ο κρυφός αλλά γνήσιος ρατσισμός που μασκαρεύεται ως ανεκτικότητα. Βρωμάει ανωτερίλα.

  38. Pedis said

    Σωστά τα λες (και τα σούρνεις) Νικοκύριε.

    Όσον αφορά την καταγγελία της μαντήλας από «κοσμοπολίτες» …

    Η επανάληψη με παραλλάγες της ίδιας ιστορίας είναι εξωφρενική. Στο εξωτερικό παίζεται σε εβδομαδιαία βάση.

    Ναι, λοιπόν, η γυναίκα στις ισλαμικές κοινωνίες είναι πιο «υπό» σε σχέση με τις δυτικές, ας όψεται (και) η (νεο)αποικιοκρατία, οι χρηματοδοτούμενοι μουτζαχεντίν, οι φίλοι της Δύσης, οι «μαχητές της ελευθερίας» και το ότι όσα ριζοσπαστικά, επαναστατικά κινήματα γεννήθηκαν τα τελευταία εβδομήντα χρόνια τα πολέμησαν μέχρι εξαφάνισης και θανάτου η συμμαχία της προοδευτικής Δύση με το καθυστερημένο Ισλάμ.

    (σας εύχομαι να ξεμπλέξετε με τον κόπανο μπας και γίνει καμιά συζήτηση της προκοπής.)

  39. ΓιώργοςΜ said

    31 Οι κανόνες ορίζονται γιατί λύνουν ένα πρόβλημα. Όταν είναι παρωχημένοι πρέπει να καταργούνται ή να αλλάζουν.
    Η σχολική ποδιά πχ θεσμοθετήθηκε τη δεκατία του ’30 αν δεν κάνω λάθος, επειδή υπήρχαν παιδιά τόσο φτωχά που φορούσαν κουρέλια. Το κράτος έδινε στις οικογένειες αυτές δωρεάν ύφασμα για να φορούν κάτι που να μη στιγματίζει τα παιδιά και για τον ίδιο λόγο απαιτούσε από τους υπόλοιπους να ντύνονται με τον ίδιο τρόπο, ακριβώς ώστε να μην υπάρχει αυτού του είδους η διάκριση. Όταν έπαψε να υπάρχει αυτή η ανάγκη θα έπρεπε να καταργηθεί ο κανόνας, όπως και έγινε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

    Ο περιορισμός στην πρόσβαση των επισήμων είναι θέμα ασφάλειας, οπότε το σχόλιο άσχετο.

    Το Άγιο Όρος επίσης, ως θεοκρατικό καθεστώς, δεν είναι καλό παράδειγμα.

    Τα μοναστήρια, τα τζαμιά, όπως κάθε χώρος που κάποιος πάει εθελοντικά, μπορεί να ζητούν οτιδήποτε από τους εισερχόμενους. Είναι θέμα αυτών που θέλουν να πάνε εκεί να κρίνουν αν οι κανόνες είναι αποδεκτοί.

  40. Κουνελόγατος said

    Δεν τα ξέρω και τόσο καλά, όμως δεν είναι οι Δυτικοί που τροφοδότησαν τα ακραία θρησκευτικά κινήματα (ήδη από τα πενήνταζ) ως αντίβαρο στη ριζοσπαστικοποίηση των αραβικών και άλλων χωρών, όταν πλησίασαν την αείμνηστη 🙂 Σοβιετική Ένωση; Κάποιος που να τα ξέρει καλά, υπάρχει;

  41. Pedis said

    περιττό να προσθέσω ότι το πρόβλημα δεν είναι η εμφάνιση της παραστάτισσας αλλά η αηδιαστική παράσταση που δίνει το ελληνικό κράτος να βάζει τα παιδάκια να κάνουν βήμα (και να χάνουν τόσες ώρες από άλλα χρήσιμα πράγματα σε πρόβες για πηθίκους) σα νεοσύλλεκτοι σε κέντρο εκπαίδευσης.

  42. Pedis said

    # 41 – άμα αποφασίσεις τι θέλεις να ρωτήσεις …

  43. gpoint said

    # 32

    Ρε συ Μπλογκ ότι νάναι τι λες να υπάρχουν μόνο εδάφια που να στηρίζουν τις δικές σου θέσεις ; Απ’ όλα έχει ο μπαξές και για τον αστυφύλαξ και για τον χωροφύλαξ. Θα φέρεις εσύ εδάφια, θα φέρει ο Βάταλος τα δικά του και σημειώσατε Χ να πούμε

    Εγώ άλλο δεν καταλαβαίνω με σένανε : αφού έχεις την πίστη σου, την κοινή λογική τι την θέλεις ; Είσαι νυμφευμένος με την πίστη σου και θες την ΚΟΙΝΗ λογική για ερωμένη ;;

  44. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια. Έφυγα πολλά πρωί από το σπίτι σήμερα.

    3: Έχεις δίκιο κατά το ότι το άρθρο παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάργηση των παρελάσεων. Αν παντως θεσπιστεί γραπτός ενδυματολογικός κώδικας, η γνώμη μου είναι πως για ν’ απαγορέψει μαντίλες και κιπά θα πρέπει να απαγορέψει και σταυρουδάκια.

    11-16: Υπάρχει και στον Βάρναλη ο υπέροχος στίχος (μιλάει η Μάνα του Χριστού):
    Κατεβάζω στα μάτια τη μαύρην ομπόλια
    για να πάψει κι ο νους με τα μάτια να βλέπει

    29 Η κοινή λογική λέει να επιτραπεί η μαντίλα (όπως και τα σταυρουδάκια) αλλά όχι η μπούρκα.

    32 Φυσικά τα έλεγαν και οι αρχαίοι -αλλά τα συγγράμματα του Πλούταρχου δεν είναι ιερά κείμενα αναγνωρισμένης θρησκείας, ενώ οι επιστολές του Παύλου και το Κοράνι είναι.

    38 Από πού γνωματεύσατε ότι δεν είναι αριστούχα; Επειδή είχε τρακ στην τηλεόραση και κόμπιαζε; Εννοείτε δηλαδή ότι οι καθηγητές της χατιρικά της βάζουν 19.7 μέσο όρο; Μήπως το βλέπετε λιγάκι ρατσιστικά το θέμα;

  45. Alexis said

    #42: Νισάφι πιά!
    Και ο λαϊκισμός έχει τα όριά του!
    Έχεις επαφή με σημερινό σχολείο για να ξέρεις αν κάνουν πρόβες και πόσες ώρες χάνουν;
    Ή το είπες για να πεις απλώς κάτι;
    Ας μιλήσει κανένας εκπαιδευτικός καλύτερα…

    Γιατί πετάς συνέχεια τη μπάλα στην εξέδρα;
    Τη μια οι παρελάσεις που είναι για πιθήκους, την άλλη η αποικιοκρατία και η κακιά Δύση που φταίει για όλα…
    Ναι φταίει η γαμημένη, αλλά αυτό συζητάμε τώρα;

    Το εξώφυλλο του Vogue στο σχ. 39 για ποιό λόγο το ‘βαλες;

  46. «Μαντίλια στα κεφάλια δεν φορούσαν οι μαθήτριες ούτε πριν από 50 χρόνια που ήταν και πολύ πιο συνηθισμένο με τόσο αγροτικό πληθυσμό.»
    Οι μαθητές όμως φορούσαν πηλήκια…
    (Εγώ δεν τα έχω δει με τα μάτια μου, ούτε βεβαίως έχω φορέσει ποτέ, αλλά θυμάμαι Πατρινό συνομήλικό μου να με ρωτάει το 1964 τι νούμερο πηλήκιο φορούσα.)

  47. atheofobos said

    29
    Όταν σε χώρες όπου η απόλυτη πλειοψηφία υιοθετεί τα πολιτισμικά δεδομένα του Ισλάμ εμφανίζονται Χριστιανοί, αυτοί βγάζουν τον Σταυρό τους, ή οι γυναίκες σκεπάζουν το κεφάλι τους.

    Δεν ισχύει αυτό στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες.
    Τουρκία, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Μαρόκο, Ουζμπεκιστάν, Αλβανία, Κασμίρ, Ινδία, Μαλαισία είναι τα μέρη με μουσουλμανικό πληθυσμό που έχω επισκεφτεί και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μας ζήτησαν να μην φοράει κάποιος σταυρό.
    Στην Αίγυπτο μάλιστα την δεύτερη φορά που πήγα η ξεναγός μας φόραγε ένα τεράστιο σταυρό των 6 εκ ενώ μάλιστα συγκριτικά με την προηγούμενη φορά είχαν αυξηθεί σημαντικά οι γυναίκες με μαντίλες.
    Μόνο στην Περσία ήταν υποχρεωτική η μαντίλα αλλά δεν υπήρχε καμία σύσταση για αφαίρεση σταυρού.
    Μπορεί εδώ να συζητάμε ακόμα για την κατασκευή τζαμιού, στην Περσία όμως, παρά το θεοκρατικό καθεστώς τους, υπάρχουν και εκκλησίες όπως μπορεί να δει κανείς εδώ’
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/10/blog-post_10.html

    32
    Εάν φέρω εδάφια από την Αρχαία Γραμματεία, και είναι πολλά και νομίζω ότι κανείς δεν θα κάνει τον κόπο ν α μου τα ζητήσει, θα καταλάβει ότι αυτό που γράφει ο Παύλος, εμπίπτει 100% στην διαμορφωμένη ηθική περί γυναικών που επικρατούσε στην Αρχαία Ελλάδα.

    Πολύ σωστό αυτό, αλλά υπάρχει κάποια επίσημη εκκλησιαστική αποκήρυξη όλων αυτών των αναχρονιστικών απόψεων ή τελικά υπερισχύει το δόγμα αντί της σημερινής πραγματικότητας ;
    Οπότε καλός χριστιανός είναι αυτός που ακολουθεί το επίσημο δόγμα και τις προτροπές του Πάυλου!

  48. Πάνος με πεζά said

    Αν κρίνω κι από τα δικά μου χρόνια (κι εφόσον ισχύει ακόμα αυτού του είδους η αξιολόγηση). παραστάτης και μάλιστα στη μπροστινή σειρά, σημαίνει δεύτερος ή τρίτος καλύτερος βαθμός σε όλο το σχολείο. Βλέπετε κι εγώ, μέχρι εκεί έφτασα…

  49. LandS said

    Δεν καταλαβαίνω το πώς κάποιος είναι εναντίον των μαθητικών παρελάσεων (των στρατιωτικών το συζητάει; ) και ταυτόχρονα, εφόσον αυτές γίνονται, να ζητάει ομοιομορφία σην εμφάνιση.
    Μα γιαυτό το λογο, ή κυρίως για αυτό το λόγο, εγώ είμαι εναντίον των παρελάσεων. Επειδή η ομοιόμορφη εμφάνιση, ο βηματισμος, ή ζύγιση και η στοίχιση είναι καραμπινάτη (στρατιωτική) πειθαρχία.
    Δεν θα είχα πρόβλημα με τις μαθητικές παρελάσεις αν σε αυτές ακολουθείτο αντι για το «σύγχρονο νεανικό πρότυπο» της ομοιομορφίας κλπ το πάντα σύγχρονο νεανικό πρότυπο του ντύνομαι όπως γουστάρω και περπατάω χαρούμενα με τη παρέα μου.

  50. Alexis said

    Για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα:
    H (αγαπημένη του ιστολογίου) οικογένεια Πορτοκάλος επιστρέφει.
    Να ελπίζουμε σε νέους πορτοκαλισμούς ή είμαι υπερβολικά αισιόδοξος; ::

  51. Παναγιώτης Κ. said

    Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στο ζήτημα της αξιολόγησης των μαθητών είναι επιεικές κυρίως προς τους αδύνατους μαθητές. Το 19.7 , όπως και αν το δούμε, μας βεβαιώνει ότι πρόκειται για μια καλή μαθήτρια.
    Έτυχε και εγώ να ακούσω την μαθήτρια να μιλάει και δεν σχημάτισα την άποψη ότι δεν τα καταφέρνει με την ελληνική γλώσσα.

    Το πρώτο μου σχόλιο καθώς είδα τις εικόνες της παρέλασης και την εικόνα της μαθήτριας με το μαντίλι ήταν : «Δεν με χαλάει».
    Με «χαλάνε» βεβαίως οι μαθητικές παρελάσεις και εκφράζω την απορία μου γιατί δεν καταργούνται. Η κατάργησή τους δεν έχει οικονομικό κόστος.
    Στο εξωτερικό έχουμε παρόμοιες παρελάσεις ή μόνο στην Τουρκία;
    Γιατί πολλά από όσα σε μας συμβαίνουν έχουν το ταίρι τους και στη γείτονα χώρα και ίσως πουθενά αλλού!

  52. LandS said

    Και τώρα θα το τραβήξω στα άκρα.

    Άμα ζητάω ομοιμορφία σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της φιλοξενούσας χώρας από τον ξένο που παρελαύνει, κακίζω τη πράξη των αθλητών που δεν χαιρέτησαν ναζιστικά στους Ολυμπιακούς του τριανταέξι;

  53. Πάνος με πεζά said

    Το κάθε πράγμα έχει το συμβολισμό του, κι αν ξεχειλώσει, παίρνει πολλά μαζί…Το «περπατάω χαρούμενα» δηλαδή, τραβάει από πίσω, αντί για εμβατήρια, Que te la pongo? Κι αν είναι χαρούμενη παρέα, γιατί να υπάρχει μπροστά σημαία; Κι αν δεν πάει στην παρέλαση η σημαία, γιατί να φυλάγεται και στο σχολείο; Και, και…

    Μάλλον κι εγώ ανήκω στην παραπάνω θέση : εφόσον υπάρχουν οι παρελάσεις, τουλάχιστον να μην είναι τσίρκο…Και μην πάει το μυαλό μας μόνο στο Σύνταγμα, υπάρχουν μέρη που παρελαύνει ένας όλος κι όλος μαθητής, και τον χειροκροτεί ένα χωριό ολόκληρο…
    Φυσικά, όλα αυτά, πρέπει πρωτίστως να τα νιώθουν τα παιδιά, αν δεν τα νιώθουν, μούτζωτα…

  54. Η 25η Μαρτίου δεν είναι απλώς εθνική εορτή. Είναι η επέτειος (συμβατικά καθορισμένη, αλλά μην αρχίσουμε τώρα αυτή την κουβέντα) μιας εξέγερσης των Χριστιανών Ρωμιών κατά των κυρίαρχων Μουσουλμάνων Τούρκων, που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους μας. Δεν θα ήταν λοιπόν παράλογο να οριστεί με κανονισμό ότι μόνον οι Ελληνες το γένος παρελαύνουν — ή τουλάχιστον να είναι προαιρετική η συμμετοχή των άλλων. Και στα τουρκοχώρια της Θράκης, ας μη γίνεται και καθόλου παρέλαση. Δεν είναι ανάγκη να τους βάζουμε να υποκρίνονται ότι χαίρονται που τους κατακτήσαμε! (Αν μπορούσαμε σε αντάλλαγμα να πετύχουμε ν’ απαλλαγούν οι Ελληνες της Πόλης από την υποχρέωση να τραγουδούν «Τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος», τόσο το καλύτερο…) Αντίθετα, η 28η Οκτωβρίου είναι επέτειος της αντίστασης του Ελληνικού κράτους, με την ολόψυχη φυσικά συμμετοχή του λαού, εναντίον μιας άδικης ξένης επίθεσης, που ακόμα και οι δράστες την θεωρούν σήμερα εγκληματικό λάθος. Εκεί θα ήταν παράλογο να εξαιρούνται από την παρέλαση οι οποιοιδήποτε αλλογενείς.
    Όσο για το σταυρουδάκι, έχει μια διαφορά από τη μαντίλα, την κιπά ή το τουρμπάνι των Σιχ: αυτά φαίνονται από μακριά και διακηρύσσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατόχων τους, ενώ μια καδένα μ’ένα διακριτικό σταυρουδάκι (ή ένα χάι, ή ένα μισοφέγγαρο) περασμένο μέσα από το πουκάμισο δεν φαίνεται καν και δεν ενοχλεί κανέναν. Δεν μιλούμε βέβαια για καλογερίστικους σπιθαμιαίους ξύλινους σταυρούς με σκοινιά!

  55. 53 Το τράβηξες κι εσύ αλλά, βέβαια, άμα παίζουμε παιχνίδια λογικής («και τι θα γίνει αν εγώ ιδρύσω μια θρησκεία με σήμα τον τρυπητό σκούφο») γιατί όχι;

  56. Παύλος Γλουτής said

    Ρε παιδιά, τί σάς φταίει ο Παύλος, όταν ο ίδιος ο Χριστός μάς λέει πως συμφέρει να βγάλουμε το μάτι μας, παρά να μπανίζουμε μιά ωραία γυναίκα;

    Ματθ. 18,9: «και ει ο οφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, έξελε αυτόν και βάλε από σού· καλόν σοί εστι μονόφθαλμον εις την ζωήν
    εισελθείν, ή δύο οφθαλμούς έχοντα βληθήναι εις την γέενναν τού πυρός»

    Μαρκ. 9,47 «και εάν ο οφθαλμός σου σκανδαλίζη σε, έκβαλε αυτόν· καλόν σοί εστι μονόφθαλμον εισελθείν εις την βασιλείαν
    τού Θεού, ή τους δύο οφθαλμούς έχοντα απελθείν εις την γέενναν τού πυρός»

    Σε άλλο σημείο (δεν προλαβαίνω να βρώ το σχετικό απόσπασμα) ο Χριστός μάς λέει ότι συμφέρει να κόψουμε το πουλί μας για να μπούμε στον Παράδεισο. Αυτό διάβασε κι ο Ωριγένης ο σοφός και αυτοευνουχίστηκε.

    Αν οι ισλαμιστές δεν βιαζόντουσαν, η Ευρώπη θα γινόταν χαλιφάτο το 2040 χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Απλώς γεννώντας 6-8 παιδιά η κάθε οικογένεια, όπως κάνουν τώρα. Θα γινόντουσαν πλειοψηφία και, εντελώς δημοκρατικά, πιάνοντας το πνεύμα του Διαφωτισμού στον ύπνο, θα έπαιρναν μόνιμα την εξουσία. Ευτυχώς που βιάζονται. Διότι έτσι ξυπνούν τους αφελείς καλοπροαίρετους χριστιανούληδες

    Φανατικός δεν είναι εκείνος που πυροδοτεί βόμβες. Αυτός είναι δολοφόνος. Φανατικός είναι εκείνος που αποδέχεται πως ένα «ιερό βιβλίο» καθορίζει, άκριτα, όλη την πορεία της ζωής του, είτε λέγεται «Κοράνι», είτε «Βίβλος», είτε «Κεφάλαιο» του Μαρξ. Φανατικός είναι εκείνος που υπακούει στις εντολές του Θεού του και αυτών που δηλώνουν εκπρόσωποί του επί γης.

    «Θα απαγορεύσεις το ντύσιμο και της θεούσας;», θα ρωτήσει ο κλασικός ηλίθιος. Όχι, κρετίνε. Γιατί βόμβες δεν βάζει ούτε η «Ζωή» ούτε ο «Σωτήρ», ούτε ο Blog-oti-nanai. Οι μαχητές του Αλλάχ βάζουν.

    Απαγορεύοντας τη μαντίλα, πετυχαίνεις με έναν σμπάρο τρία τρυγόνια: Δίνεις διέξοδο σε όσους, και κυρίως όσες, υιοθετούν αυτήν την ενδυμασία από τον φόβο της απόρριψης από την οικογένεια και τον περίγυρο, κάνεις τη μετανάστευση στην Ευρώπη απαγορευτική στους φανατίλες και ταυτόχρονα ωθείς τους ήδη ακραίους «Ευρωπαίους» μουσουλμάνους στο να αντιδράσουν, άρα να εκδηλωθούν.

    Ποιος όμως θα τα κάνει όλα αυτά; Κακά τα ψέματα: μια ενωμένη, στα χαρτιά μόνο, άτολμη και πλαδαρή Ευρώπη με 28 πρωθυπουργούς, 28 υπουργούς εσωτερικών, 28 μυστικές υπηρεσίες, 28 αστυνομίες, 28 στρατούς, 28 νομοθεσίες και 28 υπηρεσίες φύλαξης συνόρων δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει. Θα είναι σουρωτήρι. Ευάλωτη κι εκτεθειμένη στις επιδιώξεις οποιουδήποτε

    Μόνη μας ελπίδα να νικήσει ο Donald. Από κεί θα μάς έρθει η σωτηρία όπως είχε προβλέψει κι ο Νοστράδαμος

  57. Ο Αφώτιστος Φιλέλλην ως καλός παραμυθάς πρόβλεψε εγκαίρως (10-7-2010)την μεταναστευτική “κάθοδο των μυρίων ξανθιών“ (κατά τα αρχαία πρότυπα) και τις μαντηλες που θα φορεσουν -κατ’ αρχην- δέκα χιλιάδες νεαρές βαμμένες ξανθιές….

    “…Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τις χώρες του κόλπου και – με αντάλλαγμα επενδύσεις 40 δις. Ευρώ- υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης αρχικά δέκα χιλιάδων νεαρών βαμμένων ξανθιών (δύο χιλιάδες απ’ αυτές με μπλε οφθαλμούς χωρίς έγχρωμους φακούς επαφής μετά από εξέταση Άραβα οφθαλμιάτρου) για να εργασθούν ως γραμματείς σε αραβικές επιχειρήσεις, με την προαίρεση ( option) της επέκτασης της συμφωνίας την επόμενη πενταετία έως του συνολικού αριθμού των 50.000 ξανθιών και ξανθοκαστανών με αντίστοιχες επενδύσεις. Η συμφωνία αυτή ονομάσθηκε η μεταναστευτική “κάθοδος των μυρίων ξανθιών“ (κατά τα αρχαία πρότυπα). Ως νέο Ellis Island ορίσθηκε η νήσος Μύκονος, όπου οι γραμματείς εξετάζονταν από Άραβες ιατρούς και αυτές με τους μπλε οφθαλμούς από Άραβα οφθαλμίατρο, ενώ ελάμβαναν και αραβικά ψευδώνυμα όπως Azeeza (πολύτιμη), Faatina (σαγηνευτική) , Nada (γενναιόδωρη) κ.λ.π. από την σχετική κοινή υπηρεσία μετανάστευσης των χωρών του κόλπου που είχε εγκατασταθεί εκεί.
    [….]

    “…Όμως, να μην κρατάμε σε αγωνία τους αναγνώστες μας. Ας παρακολουθήσουμε τι έγινε με την συμφωνία μετανάστευσης αρχικά δέκα χιλιάδων νεαρών βαμμένων ξανθιών για να εργασθούν ως γραμματείς σε αραβικές επιχειρήσεις σε χώρες του κόλπου και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι επενδύσεις ύψους 40 δις Ευρώ.

    Μόλις έφθασαν στα αεροδρόμια της ερήμου έμαθαν να χρησιμοποιούν μαντήλες Hermes, τις οποίες μοίρασαν φιλιππινέζες με γνώση Αγγλικών, ενώ με μεγάλη χαρά και περηφάνεια διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες επικεφαλής ήταν 50άρες ελληνίδες αεροσυνοδοί που είχαν θαμπωθεί την δεκαετία του 80 από τα πετρελαιο-δολλάρια και τα πετρελαιο-πλούτη στις χώρες του κόλπου.

    Οι chic μαντήλες Hermes ήταν βασικό αξεσουαρ στην ένδυσης των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο, αν και στις χώρες αυτές οι μαντήλες ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμες για την προστασία του προσώπου τους και της αναπνοής τους από το μαστίγωμα της άμμου.

    Για να μην πολυλογούμε, ειδύλλια εκτυλίχθηκαν μεταξύ ξανθιών και βαμμένων ξανθιών ελληνίδων και των γόνων των αξιωματούχων (γιατί τα ετερώνυμα έλκονται και οι γυναίκες έχουν λεπτά αισθήματα) που μερικά οδήγησαν και σε γάμους και από εκεί στο χαρέμι. …….”

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

  58. Pedis said

    # 46 – Κάλμα αγαπητέ. Και πρόβες για βήμα και χέρια κάνουν και τουλάχιστον δύο δοκιμαστικές παρελάσεις (σύμφωνα με τη διαταξη) κι όλα όσα χρειάζονται (και στην πραξη ο διευθυντής δίνει κι άλλες ώρες για να τα πάει καλά το σχολείο του). Για τα υπόλοιπα … δεν μου κάνει κέφι να απαντήσω σε τσαντίλες (και με ελάχιστο χιούμορ).

  59. gpoint said

    #57

    Νομίω πως το έχει πει κι ο Πητ Παπαδάκος …

  60. ΓιώργοςΜ said

    Κι εγώ συνένοχος, αλλά η τσαντίλα δε μας άφησε ν’ ασχοληθούμε με τη μαντίλα….

  61. Μαντήλα ή μαντίλα. Ψηφιζω το 1ο

    Αρχική – Ριζική: μανδήλιον < μσν. μαντήλιν < μαντήλιον < λατ. mantelium | mantilium, υποκορ. του mantele < manus "χέρι" Ετυμολογία: [<μσν. μαντήλιν < μαντήλιον < λατιν. mantelium κ. mantilium]

  62. Ο Παύλος ήταν Ρωμαίος και ασπαζόταν τα ρωμαϊκά συνήθεια στο βαθμό που δεν έρχονταν σε αντίθεση με τη θρησκεία του. Δεν νομίζω ότι κανείς θεωρεί σήμερα θεόπνευστη εντολή το συγκεκριμένο χωρίο «ἀνήρ μέν ἐάν κομᾷ , ἀτιμία αὐτῷ ἐστι». Κι ο ίδιος άλλωστε, σε άλλη περίσταση, ξεχωρίζει αυτά που παρουσιάζει ως θείες επιταγές από αυτά που είναι απλώς δικές του συμβουλές, προσθέτοντας βέβαια «κἀγώ δοκῶ πνεῦμα ἔχειν».
    Εχω όμως την απορία, τι να εννοούσε όταν έλεγε «διά τους αγγέλους» να σκεπάζουν τα μαλλιά τους οι γυναίκες; Για να μη σκανδαλίζονται οι άγγελοι βλέποντάς τες 🙂 και πάθουν ότι έπαθαν οι Υιοί του Θεού στη Γένεση ΣΤ΄ 2;

  63. Κουνελόγατος said

    Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή… :mrgreen:

  64. […] Νίκος Σαραντάκος Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

  65. Πάνος με πεζά said

    Στα χρόνια τα δικά μου πάντως, μαθητής που δεν έκανε καλό βήμα, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον υπεύθυνο δάσκαλο, στην αυλή του σχολείου ( ο δάσκαλος, καταγωγής από ορεινή περιοχή της Στερεάς, και χρησιμοποιών ενίοτε βίτσα, κατά τη διδασκαλία…), κι έγινε ολόκληρο θέμα με τους γονείς…

    (Ε ρε σε τι χρόνια μεγαλώσαμε…)

  66. Πάνος με πεζά said

    Εννοώ βεβαίως, στις δοκιμές της παρέλασης…

  67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    23. Σκύλε μου, και οι Σιχ είναι οι ΜΟΝΟΙ στον Κόλπο που έχουν δικαίωμα να μη φορούν hard hat εργασίας !

  68. gmich said

    Λυπήθηκα που το κοριτσάκι αυτό για περάσει όπως το ίδιο δήλωσε το μήνυμα της συνύπαρξης, επέλεξε την συγκεκριμένη ενδυμασία που δηλώνει την πίστη της. Μερικοί αντέδρασαν αρνητικά άλλοι αντέδρασαν θετικά. Αν μία χριστιανή φορούσε π.χ μεγάλο σταυρό για να υποδηλώσει την θρησκευτική της ταυτότητα η αντίδραση θα ήταν αντίστροφη. Οι πρώτοι θα το επαινούσαν και οι δεύτεροι θα το κατέκριναν. Το ελαφρυντικό ότι μόνον με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να δείξει την διαφορετικότητα της, δεν νομίζω ότι είναι ο καταλληλότερος τρόπος. Αν ήταν αγόρι πως θα μπορούσε να το επισημάνει; Με το χαρακτηριστικό των αρσενικών μουσουλμάνων; Οι θρησκείες μαζί με τον εθνικισμό το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να διχάζουν και όχι να ενώνουν τους ανθρώπους. Στην Γαλλία απαγορεύεται να φοριέται οτιδήποτε που δηλώνει την θρησκευτική ταυτότητα του οποιουδήποτε. Έτσι η μαντήλα που υποδηλώνει την μουσουλμανική ή ο σταυρός την χριστιανική πίστη απαγορεύονται εξ ίσου. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει όπως θέλει αλλά ας το κάνει σε ιδιωτικό επίπεδο ή σε συγκεκριμένους χώρους λατρείας όπου θα συναθροίζονται αυτοί που έχουν την ίδια πίστη. Δεν είναι απαραίτητο να δείχνουν δημόσια το τι πιστεύουν . Άλλωστε νομίζω πως η πίστη είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Το να δείχνεις το τι πιστεύεις μόνον διχόνοια προκαλεί. Είναι γεγονός ότι θρησκείες επιβάλουν στους πιστούς τους αναχρονιστικά και παρωχημένα πρότυπα . Η μαντήλα, το τσαντόρ τα μαύρα ράσα και το χρυσοποίκιλτα άμφια ας φόριουνται στα τζαμιά και στις εκκλησίες.

  69. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μεταφέρω παρατήρηση της Σέρβας γυναίκας μου: στη Σερβία μόνο το κορίτσι με το μαντήλι θα το άφηναν να μπει σε εκκλησία… 🙂

    #57
    Γεια σου μεγάλε Πρωτέα, «καλωσόρισες»! 😀

  70. sarant said

    62 Λέμε ότι οι μεσαιωνικοί τύπο είναι μαντίλιν /μαντήλιν, και πιο πριν μαντίλιον / μαντήλιον

  71. Μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήμουν νε(ωτερ)ος και αφιέρωνα ενέργεια σε ό,τι έβρισκα μπροστά μου 😉 , είχα κάνει τρεις απόπειρες να μάθω Περσικά, δύο στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Πρεσβείας του Ιράν, και μία στην Λέσχη του Πανεπιστημίου, οι οποίες έμειναν και οι τρεις ατελέσφορες (όχι όμως με δική μου ευθύνη: την πρώτη φορά π.χ. σταμάτησα γιατί ξέσπασε ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ). Κρίμα, γιατί μου είχαν φανεί εύκολα, ή τουλάχιστον διασκεδαστικά, με όλα αυτά τα οικεία πένταρ, μάνταρ, ντόχταρ κ.λπ. κρυμμένα κάτω από το περσικό αλφάβητο.

    Μέσα στο Μορφωτικό Ίδρυμα λοιπόν, οι γυναίκες ήταν όλες ανεξαιρέτως ντυμένες με μια μακριά καπαρντίνα, και μαντήλι που έφηνε το πρόσωπο ακάλυπτο, αλλά απαγορευόταν να φαίνονται έστω και λίγο οι ρίζες των μαλλιών. Μας έκανε μάθημα μια πολύ αξιοπρεπής κυρία, ιρανή αλλά με ιταλική υπηκοότητα*, η οποία άφηνε καμμιά φορά να φαίνεται η δυσαρέσκειά της: κάποιες φορές που έμπαιναν κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάποιες άλλες για να της πουν κάτι, μάλλον διαδικαστικό, όταν έφευγαν, έκανε έναν ελαφρύ μορφασμό και μάς έλεγε: «η Μητέρα Τερέζα»! Μια φορά που μας κάλεσε στο σπίτι της ήταν ντυμένη με τον δυτικό τρόπο, όπως δηλαδή έκανε στην καθημερινότητά της εκτός Πρεσβείας. Μια άλλη δασκάλα, που επίσης είχαμε πάει σε ένα πάρτυ που έκανε στο σπίτι της, φόραγε ένα φόρεμα πιο κοντό από τη φούστα της διαμετρικά ευρισκόμενης ως προς την Άγια παραστάτριας.

    * Πολλά χρόνια στην Ελλάδα, παντρεμένη (στην Ελλάδα) με Ιταλό, είχαν και ένα αγοράκι, μόνιμα εγκατεστημένοι ως οικογένεια στην Ελλάδα, είδε κι απόειδε με την αίτηση για υπηκοότητα που δεν περπάταγε, και έκανε τελικά αίτηση και πήρε την υπηκοότητα του άντρα της.

  72. Επίσης με την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι όταν οι προκατακλυσμιαίοι Έλληνες πήγαιναν στην Αγγλία και τους μάθαιναν Ελληνικά, οι προκατακλυσμιαίοι Γάλλοι πήγαιναν ανατολικότερα, γιατί στα Περσικά το «ποιος;» είναι «κι;» 😀

  73. Pedis said

    55 – να ‘ναι όλοι οι μουσουλμάνοι τούρκοι ή όλοι οι Τούρκοι μουσουλμάνοι; Ή όλοι οι Έλληνες Χ.Ο;

    Προτείνω έναν ακόμα (και χίλιοι ακόμη φτιάχνονται στη στιγμή) κανόνα: «ιταλογενείς» (κατά το αλλογενείς του σχολίου σου … τι σκατά λέμε τώρα, ε;) με τουλάχιστον έναν παππού φασίστα να εξαιρούνται πάραυτα από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

  74. 71.

    Ο Dr Moshe επιχειρημοτολογει κατωτέρω. Επι Ε. Παπανουτσου έμαθα το μαντήλι και το καντήλι και μάλλον την γραφή αυτή θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ 🙂

    Dr Moshe

    » Post μαντήλι
    Η επιλογή τής απλογράφησης είναι αναμφίβολα σεβαστή, η συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν αποτέλεσε καλή εφαρμογή.

    Κατ’ αρχάς, οι λέξεις μαντήλι και καντήλι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ομοιοτρόπως, καθώς πρόκειται για ελληνιστικά δάνεια από τη Λατινική. Η επιλογή τής προηγούμενης σχολικής γραμματικής να διαφοροποιεί το μαντίλι από το καντήλι δεν έχει το λογικό έρεισμα άλλων απλογραφήσεων.

    Ειδικότερα, η λέξη μαντήλι πρωτοαπαντά με τον τύπο μαντήλα (μάλιστα με -τ-) ήδη τον 2ο αι. μ.Χ. στον γραμματικό Πολυδεύκη, ο δε τύπος μανδήλιον τοποθετείται μάλλον τον ίδιο αιώνα. Συμβατικά κρατούμε την ιστορική ορθογραφία των ελληνιστικών δανείων (τουλάχιστον ώς τον 3ο αιώνα· ο 4ος-5ος αι. ανήκει στην όψιμη ελληνιστική γλώσσα), δεχόμενοι ότι ο ιωτακισμός δεν είχε ολοκληρωθεί και ότι διετηρείτο κάποιας μορφής ποικιλία ως προς τον τόπο και τον τρόπο αρθρώσεως φωνηέντων που αργότερα συνέπεσαν. Στη μεσαιωνική γλώσσα εμφανίζονται και άλλες γραφές (π.χ. μαντέλλιον, μανδύλιον, μαντίλιν), όμως η γραφή με -η- (μανδήλιον, μαντήλιον, μαντήλι) κυριαρχεί στα κείμενα. Ως αποτέλεσμα, στα μεσαιωνικά λεξικά (π.χ. Κριαρά, Trapp) καταχωρίζεται ως λημματικός τύπος η γραφή μαντήλι.

    Τελικά, το μαντήλι δεν μπορεί να διαχωριστεί ορθογραφικά από το σύγχρονό του λατινογενές καντήλι (ο τύπος κανδήλα απαντά από τον 1ο αι. μ.Χ., συναντάται και τον 2ο αι.), καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθεί η διαφορετική τους αντιμετώπιση.

    Ευχαριστώ.»

    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12242-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CE%BB%CE%B9-%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B9-%E2%80%94-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

  75. Δημήτρης said

    Σπάω το κεφάλι μου εκείνο το «Στη Ρώμη όπως οι Ρωμαίοι» ή κάπως έτσι, ποιος το είπε κι αν τελικά είχε δίκιο…

  76. Alexis said

    #59:Ηρεμότατος είμαι αγαπητέ…
    Χιουμοράκι έκανες βρε με την τουρμπανοφορούσα κυρία; : smile:

  77. Υαλτις said

    Οι Ελληνες απαιτούν απο τον Κο Φίλη άμεση επιβολή δρες κοουδ
    για τις γυναίκες

    και για τους άνδρες

  78. sarant said

    75 O Θοδωρής Μωυσιάδης είναι εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά η αρχή που διατυπώνει εδώ («Συμβατικά κρατούμε την ιστορική ορθογραφία των ελληνιστικών δανείων (τουλάχιστον ώς τον 3ο αιώνα· ο 4ος-5ος αι. ανήκει στην όψιμη ελληνιστική γλώσσα),») δεν είναι κοινά αποδεκτή. Ο Τριανταφυλλίδης έχει βάλει ως όριο τον 1ο αιώνα και την Καινή Διαθήκη.

    Εκτός αυτού, στο TLG βρίσκω 13 μανδηλ/μαντηλ και 8 μανδιλ/μαντιλ. Δεν θα έλεγα ότι «κυριαρχεί» στα κείμενα. Απλώς, είναι ελαφρά συχνότεερος.

  79. π2 said

    75: Λογικό μου φαίνεται το επιχείρημα «μαντ*λι όπως καντ*λι», αλλά, αν το χρονικό όριο μετά το οποίο απλοποιούμε τα ξένα δάνεια είναι ο 3ος αι μ.Χ. (καμιά αντίρρηση, αν και ο ιωτακισμός έχει -πλην του ύψιλον- ολοκληρωθεί πιθανότατα πολύ νωρίτερα), τότε ας μη μιλάμε για ελληνιστικά δάνεια.

  80. BLOG_OTI_NANAI said

    Σχετικά με την ηθική ως προς τη γυναίκα, την ίδια ακριβώς εποχή με τον Απόστολο Παύλο. Μάλιστα, σε χειρότερη εκδοχή, καθώς από τον Πλούταρχο «το κέρατο» πρέπει η γυναίκα να το υπομείνει, ενώ στον Παύλο οι εξωσυζυγικές σχέσεις αποτελούν την γνωστή, καταδικαστέα μοιχεία. Προσέχουμε ότι το πολιτισμικό πλαίσιο θέλει την γυναίκα να είναι σιωπηλή, να μην μιλάει δημόσια, κ.λπ. κ.λπ.

    Μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν γράμματα, δεν επιτρέπονται λοιπόν τέτοιοι αναχρονισμοί. Βλέπει κανείς σήμερα υποχρεωτικό κάλυμμα στις λαϊκές/κοσμικές γυναίκες ώστε να συνδέει το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, μέσω Αποστόλου Παύλου και μή δογματικών αναφορών που εντάσσονται στην κοινωνία προ 2.000 ετών;
    Δεν ξέρουμε γράμματα και δεν διαβάζουμε, και δεν βλέπουμε γύρω μας ώστε να διαχωρίσουμε την πίστη, το κοινωνικό κατεστημένο ή το πολιτισμικό δεδομένο, όπως το βλέπουμε και στον Πλούταρχο;

    Μήπως δεν γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες φορούσαν πέπλο στο κεφάλι όταν έβγαιναν έξω από το σπίτι; Και τουλάχιστον για τις παντρεμένες ήταν απολύτως απαραίτητο, αλλά και οι παρθένες απαραιτήτως είχαν τα μαλλιά μαζεμένα σκεπάζοντας τα με κάποια στολίδια. Τα λυτά μαλλιά στην αρχαιότητα αποτελούσαν γνωστό αφροδίσιο δεδομένο. Μόνο οι ελευθεριάζουσες γυναίκες είχαν τα μαλλιά λυτά και αφημένα κάτω.

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    63: Ο Άγγελος όπως συνήθως, ενημερωμένος στα παρόμοια ζητήματα.

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    45: «Η κοινή λογική λέει να επιτραπεί η μαντίλα (όπως και τα σταυρουδάκια) αλλά όχι η μπούρκα

    Πολύ σωστό κατά τη γνώμη μου. Αυτό, όντως μπορεί να το πει η κοινή λογική.

    Βεβαίως, κατά τη γνώμη μου μέχρι του σημείου που είναι «Η μία μαντίλα», ή έστω, όσο οι μαντήλες παραμένουν μεμονωμένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άσκηση πολιτικής και των προβλημάτων που συνεπάγονται.

    Όμως, η κοινή λογική δεν μπορεί να πει ότι για να πειστεί ο ΕΝΑΣ να βγάλει το μαντήλι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απάλειψη των σταυρών και των εικόνων κ.λπ. από ολόκληρη τη χώρα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

  83. ΓιώργοςΜ said

    83 αν και καταντάει βαρετό να ξαναλέγεται το προφανές,
    ή το κράτος είναι αυστηρά κοσμικό οπότε όλα τα θρησκευτικά σύμβολα απαλείφονται
    ή είναι κοσμικό μεν ανεκτικό δε οπότε επιτρέπει τα σύμβολα όλων των θρησκειών σε ένα πλαίσιο κοινής αποδοχής (χωρίς το ίδιο το κράτος να προβάλει κάποιο)
    ή είναι θεοκρατικό οπότε επιβάλλεται μία κυρίαρχη θρησκεία και τα σύμβολά της.
    Αν απαιτηθεί λοιπόν η αφαίρεση του μαντιλιού βρισκόμαστε στην πρώτη ή την τελευταία περίπτωση, αυστηρή κοσμικότητα ή θρησκοληψία.

  84. ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ said

    19.7; Σοβαρά; Α μα μιλάμε για φαινόμενο, πού ακούστηκε τέτοιος βαθμός στη σημερινή δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση. Το πολύ μέχρι 18 μπαίνει, το 19 για το δάσκαλο, το 20 για το Θεό.
    Ακριβώς αυτό εννοώ, ότι της έβαλαν χατιρικά βαθμούς επειδή είναι το ίδιο ρατσιστές με εσάς. Τη θεωρούν κατώτερη και την κρίνουν με χαλαρότερα κριτήρια. Μαθήτρια που δεν κομπιάζει λόγω τρακ αλλά μιλάει σπαστά ελληνικά δεν μπορεί να είναι αριστούχα.

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    40: «Όταν είναι παρωχημένοι πρέπει να καταργούνται ή να αλλάζουν»

    Ασφαλώς συμφωνούμε!
    Όμως, το πρόβλημα είναι άλλο, ότι ο καθένας στον όρο «παρωχημένος» δίνει ό,τι του υποβάλλει η ιδεολογία ή και ιδεοληψία του ακόμα.
    Επί του παραδείγματός σου,να πω ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν στολές και δεν θεωρούν καθόλου παρωχημένο το ζήτημα της ομοιομορφίας, και χωρίς να υπάρχει φτώχεια και παρά το γεγονός ότι τα ιδιωτικά σχολεία εποπτεύονται από το Δημόσιο. Επίσης, στα δημόσια σχολεία, όλες οι παρελάσεις απαιτούν ομοιομορφία.
    Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν δουλειές που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να φοράνε καπέλα, στολές κ.λπ. και να γελοιοποιούνται για 300 ευρώ.

    Σίγουρα δεν λύνονται όλα έτσι απλά ανάλογα με το τι έχει ο καθένας μας στη σκέψη του.

  86. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  87. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Κοντή φούστα δε θένε.
    Μακριά φούστα δε θένε.
    Τι στο διάτανο θένε; 😐

  88. Νίκος Κ. said

    Καλώς δεν δημιουργήθηκε θέμα απαγόρευσης, θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Είμαι αντίθετος στις μαθητικές παρελάσεις αλλά εφόσον υπάρχουν θεωρώ πως η μαντήλα ξεφεύγει τελείως από το στοιχείο της ομοιομορφίας. Η ανεκτικότητα που υπήρξε ήταν η καλύτερη απάντηση (εφόσον το φαινόμενο δεν έχει σημαντικές διαστάσεις). Ταυτόχρονα εκτιμώ τη διεκδίκηση αυτού που θεωρεί σωστό εκ μέρους της μαθήτριας (αν δεν ήταν αποτέλεσμα επιβολής απ τους γονείς της ή το περιβάλλον της).

  89. cronopiusa said

    Μαντίλα, μίνι, γόβα ή ζαρτιέρες; Δικαίωμά μας!

    Καλή σας μέρα.

  90. BLOG_OTI_NANAI said

    84: Δεν είναι καθόλου προφανές. Καταρχάς αν γνωρίζεις τι σημαίνει θεοκρατία θα ήταν καλό να μην το χρησιμοποιείς διότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται επί πραγματικών δεδομένων. Ο Χριστιανισμός ήδη από την Καινή Διαθήκη αναγνωρίζει ότι αναπτύσσεται σε ένα κρατικό πλαίσιο με συγκεκριμένη νομοθεσία. Ο Χριστιανισμός έχει εντάξει στη φιλοσοφία του το κρατικό νομικό πλαίσιο κατά συνέπεια, ο όρος Θεοκρατία είναι παντελώς άστοχος.

    Το κάθε κράτος, έχει ανάγκη δομών ενοποιητικών. Αυτή η ενοποιητική δομή από τον Μ. Κων/νο και εξής αναζητήθηκε στον Χριστιανισμό. Κι αν η ρωμαϊκή νομοθεσία υιοθέτησε στοιχεία συμβατά με τον Χριστιανισμό, αυτό προήλθε από την αυτονόητη πίεση των κοινωνικών δομών, όπως π.χ. υποχρεώθηκε το κράτος να υιοθετήσει σταδιακά αλλά αρκετά γρήγορα την ελληνική γλώσσα διότι το επέβαλλε η πίεση των κοινωνικών δομών, Πάντως. ουδέποτε, η ρωμαϊκή νομοθεσία μετατράπηκε σε Καινή Διαθήκη! Ξέρουμε π.χ. ότι η νομοθεσία αποδεχόταν την πορνεία ή την νομική υπόσταση της παλλακείας κ.λπ..

    Στην Ελλάδα υπάρχει μια σύνδεση με την ορθόδοξη Θρησκεία όπως αναφέρει και η συσχολιάστρια στο σχόλιο 37. Εδώ δεν έχουμε λοιπόν θεοκρατία, αλλά στοιχεία ενός δεδομένου πολιτισμού που για πολλούς Έλληνες, κι αν ακόμα η πίστη τους είναι επιφανειακή, συνδέονται με μια κοινωνική καθημερινότητα.

    Άρα, αυτό σου έλεγα και πριν: αυτό που περιγράφεις δείχνει ότι ΕΣΥ νιώθεις να σου επιβάλλεται μια θρησκεία, και είναι κάτι που αφορά εσένα, αλλά σίγουρα δεν μας αφορά όλους. Και εφόσον δεν αφορά όλους, είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με υβριστικά συνθήματα και μισαλλοδοξία. Τυχόν εκφράσεις ανωτερότητας μάλλον αποτελούν συμπλέγματα και όχι συμβολή στην κοινωνική ειρήνη. Και όπως κάθε επιβολή είναι κάτι κακό, άλλο τόσο κακό είναι να υπάρχουν, είτε αποφάσεις με κίνητρο την μισαλλοδοξία, είτε αποφάσεις με καθαρά ατομικά κίνητρα από ανθρώπους που αρνούνται να κοιτάξουν γύρω τους και να διαπιστώσουν σε ποια κοινωνικά δεδομένα ζουν.

  91. MA said

    Καλησπερα και καλη βδομαδα,
    συμφωνω με την καταργηση καθε ειδους συμβολου, αλλα η συγκεκριμενη μαντιλα δεν με ενοχλησε. Να θυμισω τι ειχε γινει πριν καποια χρονια οταν Αλβανος, ως αριστουχος, επρεπε να ειναι σημαιοφορος ;
    53. ο τριτος χαλκινος φορουσε την κονκαρδα των Μαυρων Πανθηρων. Και δυστυχως κατεστρεψε την αθλητικη του καριερα

  92. gryphon said

    42
    To oτι θεωρεις τις προβες για την παρελαση προβες για πιθηκους δειχνει και τον βαθμο της αγνοιας σου για το θεμα .
    Αλλιως δεν θα το ελεγες γιατι ο παραλληλισμος δεν σε συμφερει καθολου.
    Βλεπεις οι πιθηκοι οπως και ολα τα θηλαστικα (αλλα αυτοι μας ενδιαφερουν γιατι υποτιθεται ειναι οτι πιο κοντινο στον ανθρωπο) ειναι απολυτως ανικανοι να συγχρονιστουν μεταξυ τους σε ομαδες και να κανουν ολοι ακριβως την ιδια κινηση (πολυ περισσοτερο βημα) συνειδητα ακολουθωντας εναν συγκεκριμενο ρυθμο .
    Αποτελει μοναδικη ικανοτητα του ανθρωπουτο να ελεγχει το σωμα του και τις κινησεις του συνειδητα ωστε να μπορει να συγχρονιζεται με αυτες αλλων ανθρωπων στο πλαισιο μιας ομαδας .
    Και στους ανθρωπους ομως μπορει να βελτιωθει εαν εξασκειται απο πολυ πολυ μικρη ηλικια και αυτο μονο καλο θα του κανει στην υπολοιπγ ζωη του για να μην γινει ενας η μια ενηλικας δυσκινητος μπουχεσας σκουντουφλης και αδεξιος που δεν θα μπορει ουτε τα κορδονια του να δεσει οπως ακριβως ειναι ενα μεγαλο ποσοστο ελληνων και ελληνιδων.
    Η εξασκηση στο βημα με βαση εναν σταθερο και απλο ρυθμο ειναι οτι πιο καταλληλο και πιο ευκολο για αρχη και θα επρεπενα γινεται καθημερινα και οχι μονο για την παρελαση.Μετα θα ερθουν και οι λαικοι χοροι που εξυπηρετουν τις ιδιες αναγκες για βελτιωση της νευρομυικης συναρμογης και της ικανοτητας να συγχρονιζεται συνεργαζεται το παιδι με αλλα παιδια .
    Και δεν ειναι μονο σωματικη ικανοτητα.Εαν το επιτυχει αυτο αποτελει και πηγη πνευματικης και συναισθηματικης ικανοποιησης και ενισχυσης του ομαδικου πνευματος.

    Επισης παρατηρησα για πολλοστη φορα οτι για τους πιο πολλους αριστερους το νααποκτησει καποις πειθαρχια ειναι κατι πολυ κακο και απευκταιο οτι η παρελαση με βημα μπορει να στρατιωτικοποιησει τα παιδια κλπ.
    Δεν ξερω εαν αυτο ειναι κακο αλλα εν παση περιπτωσει οι συγχρονοι ελληνες δεν φαινεται να κινδυνευουν ουτε απο την υπερβολικη πειθαρχια ουτε απο στρατιωτικοποιηση.
    Αν μη τι αλλο ειναι στο αλλο ακρο.Εχουν χαλαρωσει υπερβολικα.Εχουν ξεχειλωσει μαλλον απο την πολυ χαλαροτητα.

  93. Ιάκωβος said

    Τη μεγάλη εικόνα όπως την καταλαβαίνω εγώ την έχω ξανα-αναφέρει εδώ.

    Δεν έφεραν οι Ινδοευρωπαίοι και γενικά οι βάρβαροι την καταπίεση της γυναίκας. Αυτή προϋπήρχε και ήταν γέννημα της γεωργικής επανάστασης. Δεν είναι τυχαίο που όσο απομακρυνόμαστε από την εύφορη ημισέληνο, τόσο περισσότερες ελεύθερες γυναίκες συναντάμε. Τα φύλα στις κοινωνίες των τροφοσυλλεκτών-κυνηγών είχαν περισσότερη ισότητα.

    Η πρώτη διαφοροποίηση της κοινωνικής θέσης των φύλων,όπως και των τάξεων γενικά, γίνεται στην εποχή της εκτεταμένης γεωργίας. Ίσως επειδή μπορούσες τότε με τη βία να πιάσεις αιχμαλώτους και να τους βάλεις να σου δουλεύουν, και να συσσωρεύσουν πλούτο, ενω παλιά και να τους έπιανες, δεν υπήρχε δουλειά να κάνουν.

    Οι γυναίκες ήταν καλές στο να γνέθουν και να κάνουν τέτοιες δουλειές. Στα κείμενα της Πύλου, αναφέρονται πολλές δούλες που κάνουν αυτή τη δουλειά.

    Άρα ο «πολιτισμός» συνδέεται με το διαχωρισμό των φύλων και η «βαρβαρότητα» με την ελευθερία της γυναίκας. (Τα εισαγωγικά για να υπογραμμίσουν την ασάφεια των λέξεων)

    Είχα δώσει και λίνγκι μελέτης που έδειχνε οτι ακόμα και γενετικά στους αρχαίους νεολιθικής-γεωργικής καταγωγής λαούς, ακόμα και φατσικά τα δύο φύλα διαφέρουν περισσότερο, υπάρχει πιο έντονος διμορφισμός, από όσο στους βόρειους λαούς, που μπήκαν τελευταίοι στον πολιτισμό.

    Είναι λοιπόν φυσικό, ο Μωαμεθανισμός, ο Ιουδαϊσμός, αλλά και ο Χριστιανισμός με τις μπούρδες του Απόστολου Παύλου,αφού γεννήθηκαν στις περιοχές αυτές και μέσα στους πληθυσμούς αυτούς, λίγο πολύ να εντάσσονται στην κατηγορία των «πολιτισμένων» δογμάτων του σεξουαλικού απαρτχάιντ.

    Η αρχαία Ελλάδα, ήταν διχασμένη. Αντίθετα από τους μέχρι πρόσφατα βάρβαρους Δωριείς, οι Αθηναίοι, που ήταν «αυτόχθονες» ,διατήρησαν πολλά από τα πολιτισμένα χαρακτηριστικά των αρχαίων λαών. Ένα από αυτά η καταπίεση της γυναίκας. Μια γυναίκα στην αρχαία Αθήνα εμενε πάντα κλεισμένη στο σπίτι και δεν ζούσε πολύ διαφορετικά από μια Μουσουλμάνα του Μεσαίωνα.

    Φυσικά έπαιξε και η πάλη και των ιδεών. Πολλές από τις θρησκευτικές, ακόμα και τις Χριστολογικές έριδες, στην πραγματικότητα ήταν ζητήματα που αφορούσαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.
    Το ερώτημα ετίθετο έτσι: πώς ήταν δυνατόν ένα κατώτερο πλάσμα, η γυναίκα, να γεννήσει ένα θεό;

  94. Ιάκωβος said

    Όσο για τη λατρεία της Μεγάλης Μητέρας-Αθηνάς-Παναγίας-Φατίμα, δεν είναι σημάδι της ανώτερης κοινωνικής θέσης της γυναίκας, αλλά ισα ίσα του υποβιβασμού της.

    Αλλιώς, αν κάποιος, που δεν ήξερε τι παίζει, έβλεπε αυτό το παιδάκι-ιμάμη να θρηνεί τη Φατίμα, θα νόμιζε οτι στο Ιραν τη γυναίκα την έχουν για θεά. Φυσικά το γεγονός ότι το ακροατήριο που κλαίει με λυγμούς είναι μόνο αντρικό, θα έπρεπε να τον βάλει σε υποψίες.
    (Στο 3:00)

  95. Κασσάνδρα said

    @85 ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ ,έχεις τελειώσει πριν πολλά χρόνια το Λύκειο.
    Στις αρχές της 10ετίας του 90 ,για να στριμώξω τον γιο μου να διαβάζει ,του δήλωσα (!!!!),ότι με το μυαλό που έχει οφείλει να φέρει τουλάχιστον 17,5 στο ενδεικτικό .
    Χαλαρός ,χαλαρός ,με εμένα να του την έχω στημένη στην γωνία,έφερε 19,8.

    Δεν με ενοχλεί να βλέπω κοριτσια με μαντήλα στο δρόμο.
    Στην παρέλαση μετά την ευχάριστη έκπληξη ,το ξανασκέφτομαι.

  96. Μάνος said

    81 Θα μπορούσατε να εξηγήσετε λίγο παραπάνω γιατί το συγκεκριμένο είναι αναχρονισμός;

  97. 85, 97

    Εχω εις περιοπτον θέσιν του γραφείου μου, το Απολυτήριον Απολύσεως 🙂 Θετικής Κατευθύνσεως με 15 1/12 και διαγωγην κοσμιαν με το οποίον εισηχθην (με την πρώτην ) εις το ΕΜΠ το μακρινον ετος 197….

  98. Πάνος με πεζά said

    Εντάξει, και τα 19.8 νομίζω ότι είναι πια στημένα από τους καθηγητές…Κάποτε είχα έλεγχο με 14 εικοσάρια κι ένα 19 (νομίζω στη Γυμναστική), και ντρεπόμουν για το εξωπαγματικόν του πράγματος…
    ‘Ωσπου στην Τρίτη Λυκείου, ο Εκθεσάς είχε σταματήσει το άριστα στην Έκθεση στο 13 (για τον καθηγητή και το Θεό ήταν όλα τα υπόλοιπα από 14 και άνω).
    Όλοι οι υπόλοιποι εννοείται ότι έβαζαν εικοσάρια «από μάνα» (τουλάχιστον στους καλούς), για να φτιάξουμε απολυτήριο…
    – Για να μην πέσετε από τα σύννεφα με τη βαθμολογία στις εξετάσεις…
    Ε, παίρνοντας 16 στον Μακρυγιάννη, αισθάνθηκα τουλάχιστον ημίθεος…

  99. Συνέχεια του 23, προς τέρψιν των 24 και 68

    Άλλο περιστατικό μη αφομοίωσης μετανάστου στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήτο ο Νεπαλέζος Λατσιμάν Γκουρούνγκ, ο οποίος προς τη δύση του βίου του κι έχων σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ζήτησε άδεια να νοσηλευτεί σε βρετανικό νοσοκομείο, στη χώρα όπου ζούσε ο γιός του. Το βρετανικό συμβούλιο προσφύγων δεν του την παρείχε, λέγοντας πως δεν είναι αρκετά εξοικειωμένος με την βρετανική κουλτούρα. Ο κ. Γκουρούνγκ, εμφανίστηκε στο συμβούλιο, τους ακούμπησε το Σταυρό της Βικτώριας, που είχε κερδίσει στο Β’ Π.Π. και αποτελεί τη μέγιστη στρατιωτική τιμή του Η.Β. και το συμβούλιο έσκυψε, έχωσε τα πρακτικά του στο απευθυσμένο και αποχώρησε με πιγκουινάτο πλην περήφανο βηματιζμό.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Lachhiman_Gurung

    εδώ για πιο κίνκυ και σπλάττερ αφήγηση http://www.badassoftheweek.com/index.cgi?id=183349929891

    Άλλος ένας μη αφομοιωμένος είναι και τούτος

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tul_Bahadur_Pun

  100. Άγια Ιμπραήμ said

    Γεια σας , καταρχην θελω να σας ευχαριστησω για το κειμενο σας αν και διαφωνω σε καποια σημεια !!! θα ηθελα να κανω δυο διευκρινησεις οσο αφορα την » μαντιλα » , το τι συμβολιζει ? Και τη σημαινει για καθε γυναικα ?
    Πρωτα απ’ολα , η μαντιλα ή οπως πολυ σωστα ειπατε «χιτζαμπ » που σημαινει καλλυμα , αποτελει ενα μερος της προσωπικοτητας μας , της ταυτοτητας μας ως μουσλουμανες κατι για το οποιο ειμαστε περιφανες !!!!! Την » μαντιλα » δεν την φοραμε απο καταπιεση ουτε απο τη μερια της οικογενειας , ουτε απο τη μερια του αντρα …. ειναι προσωπικη μας επιλογη ( αλλωστε αν ηταν απο καταπιεση , δεν θα ειχε και κανενα νοημα ) , την φοραμε γιατι θελουμε να το κανουμε , την φοραμε απο πιστη και αγαπη προς τον θεο ….. επισης δεν αποτελει η » μαντιλα » συμβολα εξουσιας του αντρα στην γυναικα οπως ειπατε !!!!!!! Αυτο ειναι ενα ΜΕΓΑΛΟ λαθος που γινεται συνεχεια ,,,,,, η » μαντηλα » ειναι για να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ την γυναικα απο τα αγρια βλεμματα των ανδρων αλλα και γενικοτερα απο οποιονδηποτε κακο μπορει να υπαρξει …
    Για το ισλαμ η γυναικα ειναι σαν το ΔΙΑΜΑΝΤΙ ,, την κρυβουμε με σκοπο την προστασια οχι την υποτιμηση οπως πιστευουν πολλοι , και στο τελος θα την κερδισει μονο αυτος που πραγματικα την αξιζει ( ο αντρας της δηλ. οταν παντρευτει ) ….. Ειναι σημαντικο λοιπον να γνωριζετε πως το ισλαμ δεν ειναι αυτο που εγκαινιασε την ανισοτητα μεταξυ των δυο φυλων … ναι μεν ειναι διαφορετικοι , αλλα ο ενας δεν ειναι ανωτερος του αλλου , αντιθετα , ο ενας συμπληρωνει τον αλλον …….
    Τελος θελω να πω σε οσους λενε πως στις αραβικες χωρες υποχρεωνουν τις γυναικες ( ακομα και αυτες που εχουν αλλη θρησκεια ) να φορεσουν μαντιλα , δεν ισχυει κατι τετοιο …. ο καθενας ειναι ελευθερος να κανει ο,τι θελει και να πιστευει σε ο,τι νομιζει …… η θρησκεια ποτε δεν επιβαλλεται … ειναι θεμα πιστης …..
    Αυτα !!! Σας ευχαριστω και παλι 😉

  101. ΣΠ said

    Μέχρι να καταργηθούν κάποτε οι παρελάσεις το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ανεκτικότητα και κοινή λογική. Ίσως κάποτε να μη μας φαίνεται ασυνήθιστη η εικόνα της μαθήτριας με την μαντίλα. Εμένα πάντως πιο πολύ με ξενίζει η εικόνα της μαθήτριας που παρελαύνει με δωδεκάποντο τακούνι. Δεν είναι και το πιο πρακτικό πράγμα για παρέλαση.

  102. Πάνος με πεζά said

    @ 101 : Ωραία τονίζει, για αριστούχος ! 🙂

  103. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    80 Δίκιο έχεις για τον ιωτακισμό -κι εγώ είχα επίσης απορήσει για τον όρο «ελληνιστικός» τον 3ο αιώνα, αλλά είδα ότι χρησιμοποιείται κι αλλού, προκειμένου για τη γλώσσα. Μάλιστα ο Μπ. τον πηγαίνει ως τον 5ο αιώνα.

    85 Ασφαλώς κοροϊδεύετε. Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου στις μέρες μας είναι πολύ συνηθισμένο να έχει κανείς 19άρια και 20άρια παντού. Αυτά που λέτε ίσχυαν παλιότερα, πολύ παλιότερα. Παιδιά έχω και ξέρω.

    96 Α, ευχαριστώ για την επιβεβαίωση!

    101 Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  104. sarant said

    103 Γράφει από κινητό, αμάν κι εσύ 🙂

  105. Ιάκωβος said

    Υπάρχει και το γιασμάκι. Φαίνονται μόνο τα μάτια.

    Το τσαντόρ, φυσικά είναι ίδια λέξη με το τσαντίρι.

    Επί της ουσίας, δε μου αρέσουν οι παρελάσεις. Δεν μου αρέσει ούτε και η ομοιομορφία. Στο σχολείο είχαμε τη στολή του σχολείου, γκρί παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και μπλε σκούρο πουλόβερ, με το σήμα του σχολείου ραμμένο (μετά καρφιτσωμένο) επάνω του.

    Όμως από την άλλη σε περίοδο επέλασης της μόδας και της ενασχόλησης με τις ακριβές μάρκες, μάλλον θα ήμουν υπέρ της ενιαίας στολής στα σχολεία,ακόμα και εκτός γιορτών, όπως στην Αγγλία, σα ένα δείγμα ισότητας.

    Για την πιτσιρίκα που παρελαύνει με μαντίλα, διπλά τα συναισθήματα. Αφενός, είναι χτύπημα στους νεο-ναζί. Από την άλλη, η επιστροφή στη θρησκεία και μάλιστα στο ισλάμ δεν είναι ευχάριστο.

    Μου είπαν για μια περίπτωση, θα υπάρχουν πολλές, σε Ελληνικό νηπιαγωγείο, όπου ενώ τον πρώτο χρόνο ο νέος μπαμπάς, Ιρακινός, ήταν ευπροσήγορος και ανοιχτός,αγκαλιές και φιλιά, το δεύτερο χρόνο εμφανίστηκε με γένεια, σοβαρός, δεν ακουμπούσε τη δασκάλα ούτε για να τη χαιρετήσει και η γυναίκα του φορούσε μαντήλα.

    Για την ίδια τάση που παρατήρησε στην τάξη της, αναρωτιέται η δασκάλα από τη Συρία,στο ντοκυμαντέρ του BBC, το 1911, όταν δηλαδή υπήρχε Συρία. Ενώ τα κορίτσια ήταν ελεύθερα να διαλέξουν, σιγά σιγά οι θεούσες γινόντουσαν η πλειοψηφία. Κάποια μαθήτρια λέει ότι η μάνα της ποτέ δε φόραγε μαντίλα, αλλά όταν οι δυο κόρες της άρχισαν να φοράνε, έβαλε κι αυτή:

  106. Πάνος με πεζά said

    @ 105 : Tα κινητά τονίζουν ! (Δεν ξέρω τα αιγυπτιακά…) 🙂

  107. Pedis said

    ένας μαθητής σε εφ’ όλης της ύλης ανάλυση των μαθητικών παρελάσεων:

    Η παρέλαση αποτελεί κατά την γνώμη μου ένα αυταρχικής νοοτροπίας έθιμο με χαρακτήρα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η παρέλαση δεν ενισχύει το εθνικό μας φρόνημα αλλά αντίθετα προωθεί :

    α) Διαχωρισμούς-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ξεκάθαρα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως «άξιοι/ες» (συνήθως οι καλύτεροι παπαγάλοι) ξεχωριστά και οι «κοινοί θνητοί» πίσω. Μάλιστα η εξάδα των άριστων μαθητών μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά και ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό ‘όχλο’. Εδώ επίσης, συναντάμε και το τεράστιο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες. Η εγκύκλιος που επιτρέπει και τη συμμετοχή ανάπηρων στην παρέλαση περιορίζεται στους σημαιοφόρους και αποτελεί προφανώς επικοινωνιακό κόλπο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί, αφού οι απαιτήσεις για τη συμμετοχή στα «παρελαύνοντα τμήματα» δεν σέβονται καθόλου τις ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες αυτών των παιδιών.

    β) Μιλιταριστικά στοιχεία – στρατιωτική εκπαίδευση: Όλοι περπατάμε με το ίδιο βήμα, μετά από ατελείωτες ώρες εξάσκησης που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. Για να μπορούμε να «στοιχιζόμαστε» βλέποντας μόνο το κεφάλι του μπροστινού μας και να «ζυγιζόμαστε» ρίχνοντας ματιές στο πλάι στο/στη διπλανό/ή μας και εντέλει να κινούμαστε σαν ρομποτάκια με το ρυθμό που επιβάλλει η σφυρίχτρα ή το «ένα στο αριστερό». Ακούμε ακόμα παράλληλα στρατιωτικά εμβατήρια (ή αλλιώς την κακοποίηση της μουσικής).

    γ) ομοιομορφία-μαζικοποίηση Συνδέεται και με τον βηματισμό που ανέφερα πριν αλλά φυσικά και με την ομοιομορφία στην εμφάνιση μας , την πιο ορατή προσπάθεια υποταγής του ατόμου στη μαζική ομοιομορφία του συνόλου.

    δ) Υποβιβασμός του πολίτη σε υποταγμένο «υπήκοο»: Ποιος επιλέγει αυτούς τους και καλά επίσημους που στέκονται κάθε φορά στην εξέδρα επιθεωρώντας με βλοσυρό βλέμμα τους «υπηκόους» τους, καθώς αυτοί τους «αποδίδουν τιμές» (γιατί άραγε;) στρέφοντας το κεφάλι τους δεξιά. Εμένα προσωπικά μου θυμίζουν στρατιωτικές παρελάσεις της ναζιστικής Γερμανίας οπού ο Χίτλερ επιθεωρούσε τους στρατιώτες του.

    Ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός και η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της ιστορίας από εμάς τους μαθητές.

    Αν κάτι πρέπει να διδασκόμαστε από τον Β παγκόσμιο πόλεμο αυτό είναι :

    «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη»

    https://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%C2%AB%CE%BF%CF%87%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B7

  108. Συμπερασμα : Ευτυχως που παντοτε ειχα γυρω στο 15 και δεν παρελασα ποτε (ισως στο δημοτικο που ημουν αριστος μαθητης)

  109. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἡ μαντὴλα τῆς μαθήτριας (κατὰ τὴν ταπεινὴ μου γνώμη) δὲν ἔχει θρησκευτικὸ, ἀλλὰ βαθύτατα πολιτικὸ συμβολισμὸ. Δὲν εἶναι τυχαῖο τὸ πότε γίνεται καὶ ἀπὸ ποιὸν γίνεται. Δὲν ἐννοῶ τὴ συγκεκριμένη μαθήτρια, ἀλλὰ ὅ,τι (ἐν ἀγνοίᾳ ἤ/καὶ ἐν ἀφελείᾳ) ἐκπροσωπεῖ. Δὲν εἶναι τὸ ἴδιο ἐὰν π.χ. διάλεγε νὰ παρελάσει ἕνας βουδιστὴς φορώντας τὴν ἀντίστοιχη φορεσιὰ ἤ κάποιο σὺμβολο τῆς θρησκείας του καὶ δὲν ἐννοοῦμε βέβαια κάτι διακριτικὸ (μενταγιὸν, καρφίτσα κλπ), ἀλλὰ κάτι πολὺ ἐμφανὲς καὶ ἀναγνωρίσιμο. Ὁ βουδιστὴς δὲν προσπαθεῖ νὰ ἐπιβάλει μὲ κάθε τρὸπο τὴ θρησκεὶα του, οὔτε τὸν τρὸπο ζωῆς ποὺ αὐτὴ ἐπιβάλλει μέχρι τὴν τελευταὶα λεπτομέρεια. Τὸ ἑπόμενο βῆμα θὰ εἶναι περισσὸτερες μαντῆλες στὶς παρελάσεις, ἀλλὰ καὶ στὰ σχολεῖα ἀπὸ μαθήτριες μὲ τὸ ἴδιο θρήσκευμα ποὺ μέχρι τώρα γιὰ διάφορους λόγους δὲν φοροῦσαν.
    Ἐδῶ ἀναφέρω τὴν προσωπικὴ μου ἐμπειρία πρὶν ὰπὸ 20 χρόνια στὴν Αἴγυπτο. Εἶχα βρεθεῖ γιὰ ἐπαγγελματικοὺς λόγους στὰ γραφεῖα μιᾶς ἑταιρείας μὲ τὴν ὁποία ἐπρόκειτο νὰ συνεργαστοῦμε. Εἴχαμε δημοσιεύσει ἀγγελία γιὰ πρόσληψη νέων πτυχιούχων (ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν). Αὐτὸ ποὺ μοῦ προξένησε ἐντύπωση εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι ὅλες οἱ ὑποψήφιες (ἡλικίας γύρω στὰ 25, μὲ καλὴ γνώση Ἀγγλικῶν καὶ καλὴ κατάρτιση στὸ ἀντικείμενό τους) φοροῦσαν μαντῆλες. Ἀντίθετα οἱ γυναῖκες ὑπάλληλοι τῆς ἑταιρείας (καμιὰ δεκαριὰ χρόνια μεγαλύτερες) ἦταν ντυμένες «εὐρωπαϊκὰ». Ὅταν τελειώσαμε τὶς συνεντεύξεις ρώτησα μιὰ ἀπὸ τὶς ὑπαλλήλους γιατὶ αὐτὴ ἡ διαφορὰ. Αὐτὴ μοῦ ἀπάντησε:
    «Ὅταν πήγαινα ἐγὼ στὸ πανεπιστήμιο, ὅποια φοροῦσε μαντήλα ἧταν δακτυλοδεικτούμενη, τώρα εἶναι ὅποια δὲν φοράει.»

  110. sarant said

    110 Ωστε ο Πύρρος κατάχτησε τη Ρώμη;

  111. 112

    Την κατέκτησαι. ❤

  112. gpoint said

    Πιάστε και μια Fairouz επί του θέματος και…sa’altak habibi για τους αραβοκαταλαβαίνοντες !

  113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Αὐτοῦ τοῦ εἴδους ἡ διαφοροποίηση δὲ νομίζω πὼς προάγει τὸν πλουραλισμὸ τῆς κοινωνίας. Μᾶλλον τὸ ἀντίθετο. Ὁδηγεῖ σὲ διαχωρισμὸ, γκετοποίηση καὶ ἐνίσχυση τῶν κάθε λογῆς ξενοφοβικῶν, ρατσιστικῶν φασιστοειδῶν.

  114. Κωστής said

    #111 » Ὁ βουδιστὴς δὲν προσπαθεῖ νὰ ἐπιβάλει μὲ κάθε τρὸπο τὴ θρησκεὶα του, οὔτε τὸν τρὸπο ζωῆς ποὺ αὐτὴ ἐπιβάλλει μέχρι τὴν τελευταὶα λεπτομέρεια»

    http://www.bbc.com/news/magazine-22356306

  115. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #110
    Πάντως το λέει: «see translation»! 😀

  116. gpoint said

    Αφιερωμένο στον μπλογκ ότι νάναι

    Ποιά εγκεφαλική λειτουργία αχρηστεύουμε για να πιστέψουμε στον Θεό;

  117. spatholouro said

    104/85
    Δυστυχώς, σήμερα (εννοώ χονδρικά από το 1980 και μετά), Νίκο, η πραγματικότητα με τους βαθμούς είναι όπως τα λες. Βροχή από 19άρια και 20άρια από το πρώτο τρίμηνο, πληθωριστικά και άνευ πραγματικού αντικρίσματος, κατά τη γνώμη μου.

    Προτιμώ απείρως την εποχή μου (απολυτήριο 1978) που το καμαρώναμε τρελά κάποιο 19άρι (και μόνο στο τέλος της χρονιάς) γιατί ξέραμε ότι το πήραμε κατ’ αξίαν…

  118. Ερώτησις: αυτοί είναι ή δεν είναι εθνικοί μας ήρωες;

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καικεφαλόδεσμος

  120. sarant said

    120 Kαι βέβαια οι μουσουλμάνοι όλοι τους απλοί φαντάροι…

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Μαυρομαντηλού
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_mauromant.html

  122. ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ said

    Εγώ κοροϊδεύω. Άλλωστε δεν είμαι και πολύ μεγαλύτερος απ’τα παιδιά σας και ξέρω από πρώτο χέρι και πόσο της πλάκας είναι οι βαθμολογίες και πώς βαθμολογούν συγκεκριμένοι καθηγητές και σχολεία. Εσείς επικαλεστήκατε το 19.7.

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Ιρανική ταινία «Τη μέρα που έγινα γυναίκα»
    ένα εννιάχρονο κοριτσάκι τη μέρα των γενεθλίων της φτάνει στην ηλικία που της απαγορεύεται να παίζει με τα αγόρια και που πρέπει να φορέσει τσαντόρ
    http://www.filmfestival.gr/2000/intcomp/became_woman_gr.html

  124. 122

    Ναι, απλοί φαντάροι. Και στον εμφύλιο, τα ίδια!

    Και μετά θάνατον, τσουπ! κι ένας σταυρός εις μνήμην του «εθνικού ήρωος» Οσμάν Χασίμογλου!

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    Οι παρελάσεις, ανεξάρτητα αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνονται – άποψή μου να μη γίνονται – δεν αφορούν μόνο τη μαθητιώσα νεολαία και το στρατό. Σε περιφερειακούς δήμους μεγάλων αστικών κέντρων και σε κωμοπόλεις και χωριά παίρνουν μέρος και άλλες συλλογικές ομάδες όπως πολιτιστικοί, αθλητικοί, χορευτικοί σύλλογοι, πρόσκοποι, αντιπροσωπείες συλλόγων αντιστασιακών κλπ.Αυτούς δεν τους υποχρεώνει κανείς, το απαιτούν οι ίδιοι. Αυτό πώς το ερμηνεύουμε;

  126. ΓιώργοςΜ said

    118 Από χτες κρατιέμαι…
    Το δημοσιογραφικό άρθρο υπεραπλουστεύει βέβαια, αλλά δεν αναιρεί το επιστημονικό στο οποίο παραπέμπει.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Σύγχρονο ντοκιμαντέρ «Ταξί στην Τεχεράνη» του τρομερού Τζαφάρ Παναχί που κάνει τάχα τον ταξιτζή στην πόλη του και κινηματογραφεί κρυφά. Την είδα πρόσφατα.Μπορεί να παίζεται ακόμη.
    Η μικρούλα στη φωτό με τη μαντήλα και τη φωτογραφική μηχανή είναι η πανέξυπνη ανηψούλα του που μόλις την πήρε από το σχολείο της με το ταξί του
    http://tiff.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=1279&date=13/11/2015&movie=2962

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    112>>110 Ωστε ο Πύρρος κατάχτησε τη Ρώμη;
    Διέβη μέσα από τα βουνά, τα εξ ου και Πυρρηναία 🙂

  129. 130

    Ναι, ναι, ΕΦΗ² μ’! Κι εκεί που πέρναγε απ’ το Τραστέβερε, ωρέ μια κεραμίδα που τούρθε κατακέφαλα! Είχε τελειώσει το παγωτό σορμπέ!

  130. Ριβαλντίνιο said

    @ 9 Αγάπη
    το ξύρισμα που καταργείται όσο διαρκεί το πένθος
    κάποιοι δέν κουρεύουν τα αγόρια τους μέχρι να τα βαφτίσουν;

    Πανελλαδικά είναι αυτά. Όλοι τα κάνουν.

    @ 20 ΓιώργοςΜ
    @ 23 Σκύλος

    Σιχ δεν σκότωσαν την Ίντιρα Γκάντι ; 😦

    @ 88 Avonidas
    Για να είναι όλοι ευχαριστημένοι

    @ 101 Άγια Ιμπραήμ
    Για το ισλαμ η γυναικα ειναι σαν το ΔΙΑΜΑΝΤΙ

    Τι μαθαίνει κάποιος ! 🙂

    Οι άντρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες
    Οι άντρες εξουσιάζουν τις γυναίκες επειδή ο Αλλάχ τους έκανε ανώτερους από τις γυναίκες και επειδή ξοδεύουνε τα αγαθό τους για να τις συντηρήσουν. Οι καλές γυναίκες είναι υπάκουες. Κρύβουν τα απόκρυφα μέρη τους επειδή ο Αλλάχ τα έχει κρύψει. Αυτές δε που φοβάστε πως είναι ανυπάκουες, να τις συμβουλεύετε, να τις στέλνετε σε χωριστά κρεβάτια και να τις χτυπάτε. Έπειτα αν σας υπακούσουν, να μην κάνετε καμία άλλη πράξη εναντίον τους. Ο Αλλάχ είναι ανώτερος, υπέρτατος.
    (Κοράνιο, Γυναίκες).

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/96/781,2858/

    @ 120 Σκύλος
    Τιμάς και τους Πομάκους που πήγαν με τον Αντών Τσαούς ;
    🙂 🙂 🙂

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και για το μαντηλάρι μας είμαστε μεις περήφανοι αμέ!
    https://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9&espv=2&biw=911&bih=445&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjtxqaV7uPLAhULXBoKHShTC3EQ_AUIBigB

  132. 132β, ναι, Σιχ από την προσωπική της φρουρά, επειδή είχε διατάξει τη σφαγή των Σιχ στο Αμριτσάρ

    132τέλος, όχι. Δεν ήξερα καν ότι υπήρξαν.
    Αντίθετα, τιμώ εκείνους που πολέμησαν με τον καπετάν-Κεμάλ. 😉

  133. ΓιώργοςΜ said

    132 (για το 20) Δεν είπα πως είναι καλά ή κακά παιδιά, είπα μόνο πως προκειμένου να τους ενσωματώσει μία δομή τόσο αυστηρή με την ομοιομορφία όπως ο βρεττανικός (ή ο οποιοσδήποτε) στρατός, έκανε παραχωρήσεις στις απαιτήσεις της στολής.

  134. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Συμμερίζομαι ἀπολύτως τὸ άντιρατσιστικὸ μέρος τοῦ ἄρθρου. Ἄρθρο τὸ ὁποῖο, παρὰ τὴ γκρίνια ποὺ θὰ ἐκφράσω, θεωρῶ ἀπὸ τὰ καλύτερα τοῦ ἱστολογίου. Μοῦ προξενεῖ λύπη, ἐν τούτοις, ἡ ρατσιστικὴ στάση ἀπέναντι στὸ γράμμα η. Ἐφ’ὅσον ἡ λέξη ἔχει δύο γραφὲς ἀπὸ τὰ βυζαντινὰ χρόνια, ἡ σχολικὴ ὀρθογραφία κακῶς ἐκδηλώνει τὴν προτίμησή της στὸ ἕνα ἀπὸ αὐτά. Ὁ Μπαμπινιώτης, ὁ Σαραντάκος, ὁ Τριανταφυλλιδης εἶναι ἰδιῶτες καὶ ὡς ἐκ τούτου δικαίωμά τους νὰ προτιμήσουν ὅποια ὀρθογραφία θέλουν. Ἴσως ὁ Μπαμπινιώτης νὰ προτιμᾶ τὸ η ἀκριβῶς γιὰ νὰ ἐπαναφέρη τὴ χαμένη ἰσορροπία. Ἡ σχολικὴ ὀρθογραφία ὅμως δὲν ἐπιτρέπεται νὰ κάνη διακρίσεις. Ὀφείλει νὰ τηρῆ ἴσες ἀποστάσεις ἐναλλάσσοντας τὶς δύο γραφἐς. Ἄλλωστε οἱ μαθητὲς πρέπει νὰ ξέρουν ὅτι ὑπάρχουν δύο γραφές.
    Θεωρῶ ἐπίσης λανθασμένη τὴ γραφή «μαντήλι-μαντίλι». Εἶναι ἀλήθεια ὅτι στὴν καθαρεύουσα ὑπάρχει ἡ λανθασμένη τάση νὰ διαβάζουμε ἄν-δρας, δέν-δρο, μαν-δήλα κοκ, ὅμως αὐτὸ εἶναι λάθος. Οἱ λέξεις γράφονται μὲ δέλτα ἀλλὰ διαβάζονται αndρας δεndρο μαndίλα
    Ἡ λανθασμένη προφορὰ ποὺ ἔφερε στὸ νεοελληνικὸ λόγο ἡ καθαρεύουσα σαφῶς καὶ πρέπει νὰ διορθωθῆ, ὄχι ὅμως ἀλλάζοντάς τὴν ἱστορικὴ γραφὴ τῶν λέξεων.

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σκύλε για βόηθα να καταλάβω, η σύζυγος του Ερντογάν φόραγε μαντήλα όταν ήρθε.
    Η Τανσού Τσιλέρ, ποτέ.
    http://i1.wp.com/www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2013/07/tsiler-foto3.jpg?resize=600%2C450

  136. Ριβαλντίνιο said

    @ 63 Αγγελος

    🙂

    Όχι γι’αυτό. Αλλά γιατί κατά την λατρεία/προσευχή οι άγγελοι είναι παρόντες και έτσι η γυναίκα δείχνει σεβασμό ! 🙂

  137. 137

    Ναι, η Τανσού ήταν/είναι κοζμικιά. Η Ερντογάναινα είναι θρησκευάμενη.
    Και η Ατατούρκαινα το ίδιο.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk#Personal_life

    Η θετή κόρη του Κεμάλ πιλοτάριζε αερόπλανο και κάπνιζε σα βαπόρι.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sabiha_G%C3%B6k%C3%A7en

  138. Ριβαλντίνιο said

    @ 137 ΕΦΗ – ΕΦΗ
    Η Τανσού είναι απόγονος Γερμανών !

  139. 140

    Άιντε, ρε! Σιγά μην είναι και απόγονος του Τσίλερ, του αρχιτέκτονα. 😀

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    139. Α! Φχαριστώ!
    Εγώ τα πάω καλά με τσι μαντίλες (κι αυτές μαζί μου) αλλά για μικρά παιδιά είναι το ίδιο με κάτι περιπτώσεις που θυμάμαι στο χωργιό να φοράνε στα κοριτσάκια τους,του δημοτικού, κάτι μακροφούστανα ως τη γάμπα,(ούτε κατοχικά) για σεμνότητα λέει.
    Αφού διατηρούμε τις παρελάσεις και για τη μαθητιώσα, ας είναι τα παιδιά στο στιλ που συνηθίζουν να κυκλοφορούν.Δε βλέπω γιατί να υπάρχει θέμα.

  141. 141,
    Ziller?
    Ist das dein Ernst?

  142. Ριβαλντίνιο said

    Λοιπόν ο χριστιανισμός είναι μια θρησκεία που δημιούργησε μια παγκόσμια φεμινιστική/μητριαρχική/ γυναικεία συωομοσία ! Καταρχάς ας αρχίσουμε με την Αγία Γραφή . Μας έχει ριγμένους εμάς τους άντρες/αρσενικούς, πολίτες κατώτερους.

    Τι λέει η εντολή ;
    οὐκ ἐπιθυμήσεις τὴν γυναῖκα τοῦ πλησίον σου.
    Δηλαδή οι γυναίκες μπορούν να επιθυμήσουν τον άνδρα μιας άλλης ! 🙂

    Συνεχίζουμε. Αυτός ο μισάνηρος Απόστολος Παύλος :

    οἱ ἄνδρες ἀγαπᾶτε τὰς γυναῖκας ἑαυτῶν, καθὼς καὶ ὁ Χριστὸς ἠγάπησε τὴν ἐκκλησίαν καὶ ἑαυτὸν παρέδωκεν ὑπὲρ αὐτῆς

    Δηλαδή εμείς να δίνουμε την ζωή μας υπέρ τους, να θυσιαζόμαστε ! Αυτές τίποτα.

    Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι ο άνδρας/άνθρωπος/αρσενικό είναι σε όλα ανώτερος από τα γυναικάκια – σωματικά ; βλέπε ρεκόρ στον στίβο, πνευματικά ; βλέπε τους μεγαλύτερους σκακιστές – τι μας λέει πάλι ο παραπάνω φιλογύνης ;

    ὑποτασσόμενοι ἀλλήλοις ἐν φόβῳ Χριστοῦ

    Δηλαδή εξισώνει άνθρωπο και γυναίκα. Τι άλλο θα ακούσουμε ;

    Σήμερα βλέπουμε την εφαρμογή όλων αυτών. Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει τα πάντα.
    Στην πολιτική όλα τα κακά ξεκίνησαν από εκείνη την καταραμένη πολιτεία του Όρεγκον (ή μήπως ήταν η Ουάσιγκτον 😉 που τους έδωσε δικαίωμα ψήφου.
    Στις εκκλησίες κάνουν κουμάντο, αποτελούν πλειοψηφία, εξαπλώνονται στις θέσεις των ανδρών, έχουν πάρει στα χέρια τους το φιλανθρωπικό έργο, εσχάτως κατέλαβαν τα ψαλτήρια. Τι άλλο μένει να δούμε , ω συνάνθρωποι !
    Μας έχουν πάρει τις δουλειές. Νοσοκόμες, φιλόλογοι, δασκάλες, γραμματείς, νηπιαγωγοί, καθαρίστριες κ.α. επαγγέλαματα αποκλειστικά γυναικεία.
    Ρατσισμός στις πορνοταινίες.Όλη η φήμη και το χρήμα στις γυναίκες πορνοστάρ. Και οι άνδρες πορνοστάρ που ρίχνουν όλη την δουλειά… πάπαλα.

    Έλεος πια, έλεος.
    Ισότητα εδώ και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε όλοι οι άνδρες παγκοσμίως.

  143. Δὲν εἶμαι κατὰ τῆς μαντίλας καὶ ἔχει κάθε δικαίωμα ὅποια κοπέλλα θέλῃ νὰ τὴν φοράῃ (ἡ γιαγιά μου τὴν φοράει μέχρι σήμερα) ὅπως καὶ ὅποια θέλῃ νὰ τσιτσιδώνεται (μερικὲς βέβαια καὶ μαντίλα φοροῦν καὶ τσιτσιδώνονται, ἄλλο θέμα αύτό). ΟΜΩΣ σὲ μιὰ παρέλασι τὸ ντύσιμο ὀφείλει νὰ εἶναι ὁμοιόμορφο. Ἀλλοίμονο ἂν ὁ καθεὶς ντυνόταν ὅπως ἤθελε στὴν παρέλασι κι ἄλλο ἔστελνε τὸ παιδί του μὲ μαντίλα, ἄλλος μὲ κράνος, ἄλλος μὲ ἡμίψηλο, ἄλλος μὲ τρίκωχο, ἄλλος μὲ μπερέ. Δὲν θὰ ἦταν ἐθνικὴ μαθητικὴ παρέλασι, ἀλλὰ τὸ καρναβάλι τῶν Πατρῶν ἢ τῆς Ξάνθης. Ὅθεν ἀπαράδεκτος ἡ μαντίλα στὴν παρέλασι (ἐκτὸς ἂν φοροῦσαν ὅλες οἱ μαθήτριες).

  144. #144 γιατί μισάνηρος καὶ ὄχι μίσανδρος;

  145. Υαλτις said

    88
    τι θέτε;

  146. Ριβαλντίνιο said

    @ 146 Κορνήλιος

    γυνή – μισογύνης
    ανήρ- μισάνηρς- μισάνηρος

    🙂 🙂 🙂

  147. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ναι, μίσανδρος, υπάρχει κιόλας η λέξη στον Πολυδεύκη.

  148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    116. Πράγματι ὑπάρχει βία κατὰ μουσουλμανικῶν μειονοτήτων στὴν ΝΑ Ἀσία, ὅπως παρουσιάζεται στὸ ἄρθρο ποὺ παραθέτεις. Ἡ βία μάλιστα προέρχεται ἀπὸ μοναχοὺς μιᾶς θρησκείας ποὺ σαφῶς καταδικάζει τὴ βία καὶ γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ εἶχε προσελκύσει ἀρκετοὺς νέους ἀπὸ τὴ Δύση τὴν ἐποχὴ τῶν μεγάλων φιλειρηνικῶν κινητοποήσεων κατὰ τὶς δεκαετὶες τοῦ ’60 καὶ τοῦ ’70 ( Βιετνάμ, Χίπυς,music, love & peace κλπ). Ἐν τούτοις τὸ τελικὸ συμπέρασμα τοῦ ἄρθρου δίνει τὴν λογικὴ ἐξήγηση:
    » The global climate is crucial. People believe radical Islam to be at the centre of the many of the most violent conflicts around the world. They feel they are at the receiving end of conversion drives by the much more evangelical monotheistic faiths. And they feel that if other religions are going to get tough, they had better follow suit.»

    Ὁ καθένας μπορεῖ νὰ βγάλει τὰ συμπεράσματὰ του.

    Κατὰ τὴ γνώμη μου πάντως ἡ προβολὴ τῆς ἰσλαμικῆς ταυτὸτητας μὲ «ἐπιθετικὸ» τρόπο μᾶλλον εὐνοεῖ τὴν περιθωριοποίηση καὶ γκετοποίηση τῶν μουσουλμανικῶν μειονοτήτων μὲ παράλληλη ἐνίσχυση τῶν ἀκραὶων στοιχείων κι ἀπὸ τὶς δυὸ πλευρὲς μὲ τὰ ἀποτελέσματα ποὺ βλέπουμε.

  149. Ριβαλντίνιο said

    @ 149 sarant

    Η γλώσσα εξελίσσεται ! Ο δικός μου τύπος θα επικρατήσει κάποτε.

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η χωρίς μαντίλι γυναίκα παλιά,η ασκεπής, λεγόταν ανεκούκουλη που σήμερα σημαίνει την ατημέλητη γενικά.

  151. Stella said

    Σχολιο 92 «ο τριτος χαλκινος φορουσε την κονκαρδα των Μαυρων Πανθηρων. Και δυστυχως κατεστρεψε την αθλητικη του καριερα»
    Ναι. Αλλά άνοιξε (και αυτός) το δρόμο για την (οριστική) κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και (γιατί όχι) την εκλογή μαύρου Πρόεδρου των ΗΠΑ.

  152. cronopiusa said

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    153 Stella>> άνοιξε (και αυτός) το δρόμο για την (οριστική) κατάργηση των φυλετικών διακρίσεωνκαι (γιατί όχι) την εκλογή μαύρου Πρόεδρου των ΗΠΑ.
    Λένε ότι ήταν «υποχρεωτικό» προανάκρουσμα για να ακολουθήσει μετά και γυναίκα πρόεδρος! (Μπρρρ.μη με λες Χίλαρι 🙂 )

    145 Κορνήλιος >>(μερικὲς βέβαια καὶ μαντίλα φοροῦν καὶ τσιτσιδώνονται, ἄλλο θέμα αύτό)

    Παρεό το λένε αυτό 🙂

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την Κρόνη
    Άσπρο μαντίλι ανέμιζε

  155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για το Σκύλο (μας)
    (επ ουδενί να μην εκληφθεί μπηχτή στους/στις μαντηλοφόρους/ες

  156. Alan Dalon said

    Φίλε μου η ελευθερία του ενός δεν μπορεί να ενοχλεί τον άλλον….. Φυσικά και υπάρχει εκάστοτε «στολή» παρέλασης που αποφασίζετε από το συμβούλιο του σχολείου…… Αν θέλει να παρελάσει θα το κάνει όπως το κάνουν οι Έλληνες…. Δεν είμαι από αυτούς που θα σου πουν είναι «ξένη»…..ΔΕΝ με ενδιαφέρει….. Αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή να ξέρουμε τι λέει το σύνταγμά μας….. Άλλο φίλε μου το δικαίωμα της διαφορετικής θρησκείας και άλλο η επιβολή νέων ηθών άσχετων με την Ελληνική κουλτούρα και παράδοση….. Χιτζάμπ να φοράνε όπου τους το επιτρέπει ο νόμος και στην Ελλάδα ΔΕΝ…… Όσον αφορά τα… «σταυρουδάκια» που επικαλείσαι το μοναδικό που θα πω είναι ντροπή σου…. Φίλε μου το Ελληνικό κράτος σου αρέσει δεν σου αρέσει είναι Χριστιανικό…. Προσωπικά έχω τις αντιρρήσεις μου βλέπεις είμαι Δωδεκαθεϊστής, αλλά ΣΕΒΟΜΑΙ το κράτος που ζω….. Σε συμβουλεύω να κάνεις το ίδιο… Λυπάμαι….

  157. sarant said

    158 «όπως οι Έλληνες» -υπάρχουν βεβαίως πάνω από εκατό χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι. Και όχι μόνο η μειονότητα της Θράκης, αλλά και οι μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων, όπως και όσοι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ.

  158. 144
    Γιατί επιμένεις να προκαλείς το κοινό αίσθημα των αναγνωστών με τον άνοστόν σου τρόπο «υπεράσπισης» του χριστιανικού δήθεν φεμινισμού; Γιατί προσπαθείς να μάς πείσεις ότι η Παράδοση που υπερασπίζεσαι είναι φιλάνθρωπα φεμινιστική; Δεν κατανοείς ότι, ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ, οι αποδείξεις για την πραγματικά ΚΑΤΩΤΕΡΗ θέση των γυναικών στον χριστιανισμό είναι συντριπτικές εναντίον των όσων επιχειρείς (με κουτοπονηριές) να υποστηρίξεις;
    Τι άλλο εκτός από προσπάθειες (ηλίθιου) προσηλυτισμού των αφελών συνιστούν οι συνεχείς αναφορές (οι δικές σου, αλλά και του «BLOG_O,TI_NA’NAI») σε θέματα θρησκευτικής πίστης; Και αφού καταλαβαίνεις πως η πλειονότητα των αναγνωστών εδωμέσα είναι είτε άθρησκοι είτε αγνωστικιστές ελεύθεροι στοχαστές (ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν λέω «άθεοι» γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να προδικάσει προκαταβολικά τις μεταβλητές «εσωτερικές» ανάγκες κάθε ανθρώπου), γιατί εσείς, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ, καταφέρνετε ΔΙΑΡΚΩΣ αποδώ να τα φέρνετε, αποκεί να τα πηγαίνετε και να μάς φλομώνετε με τις (ψευτο)θεολογικές σας μπούρδες; Ούτε κι οι πιό επίμονοι από τούς «Μάρτυρες Του Ιεχωβά» δεν γίνονται τόσο φορτικοί άνευ λόγου και αιτίας! Για συνέλθετε και δείξτε λίγην αξιοπρέπεια… Δεν καταχράσθε μόνον την ανοχή του ΝΙΚΟκύρη αλλά και τήν υπομονή όλων μας όσων ερχόμαστε εδωμέσα για να διαβάσουμε κάτι που νά ‘χει ουσία και όχι για να ακούσουνε το κήρυγμα των χριστιανοταλιμπάνων που πλασάρετε με κάθε ευκαιρία.
    Αμάν πιά!

  159. Ριβαλντίνιο said

    @ 160 Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ
    Μπράβο ! Και λίγα μου πες…

  160. ΓιώργοςΜ said

    149-151 κτλ καλή η πλάκα, αλλά για να μαθαίνουμε κάτι κι εμείς οι ερασιτέχναι, είναι ακριβές πως τα συνθετικά προέρχονται κατά κανόνα από τη γενική; (ανδρός-μίσανδρος). Ένας φίλος έλεγε το μνημοτεχνικό «η γενική γεννάει», πιστεύω δικαίως, καθώς οι άλλες πτώσεις είναι «ειδικές».

  161. 161
    Τώρα, δηλαδή, θέλεις να μού πεις ότι κατάλαβες το φάουλ σου;
    Υπάρχουν αρκετοί ΠΙΣΤΟΙ Χριστιανοί που διαβάζουν τις αναρτήσεις αυτού του σπουδαίου ιστολογίου αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ απ’ αυτούς δεν διανοήθηκε ποτέ ν’ ανοίξει και να εμπλακεί σε κατηχητικές ή απολογητικές συζητήσεις γιατί όλοι εκείνοι έχουνε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μαζί με αυτό που λέγεται «διάκριση» (και σέβονται τους άλλους όσο και τις προσωπικές τους πεποιθήσεις) χαρακτηριστικά τα οποία εσείς ΣΤΕΡΗΣΘΕ.

  162. 162
    Μα, για σκεφθείτε λιγάκι: ‘ΑλέξΑΝΔΡΟΣ», «ΠερίΑΝΔΡΟΣ», αλλά και «φίλΑΝΔΡΟΣ», κοκ.
    Όντως «η Γενική (πτώση) …»γεννάει»» !!!

  163. Πέπε said

    Προφανώς όλοι οι σχολιαστές και οι αναγνώστες εδωμέσα γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μέσα σε μία πραγματικότητα που περιλάμβανε τις 2 σχολικές παρελάσεις ως κάτι αυτονόητο. Αν προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το δεδομένο, υποθέτοντας ότι η σχολική παρέλαση (ή ακόμη και η στρατιωτική) δεν είχε υπάρξει ποτέ, και ότι τώρα μόλις ξεκινούσε διάλογος αν θα την καθιερώσουμε ή όχι, είναι κανείς που θα έλεγε ναι να την καθιερώσουμε;

    Δε χωράει αμφιβολία ότι είναι ένας θεσμός παράλογος και περιττός. Θα ήθελα πολύ να καταργηθεί. Και μάλλον κάποια στιγμή θα καταργηθεί. Δε θα ήθελα να καταργηθεί επειδή εξευτελίστηκε, θα προτιμούσα να κατανοηθεί το προφανές -ότι είναι περιττός και παράλογος-, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τελικά αυτή θα είναι η αφορμή: Όταν τη μια χρονιά ξεσηκώνονται για τον Αλβανό σημαιοφόρο, την άλλη για τα μίνια, την άλλη πέφτουν φάσκελα στους επισήμους, την άλλη σκανδαλίζονται από τη μαντήλα και ούτω καθεξής, στο τέλος θα πουν απλά «ας το καταργήσουμε πριν προλάβει να γελοιοποιηθεί ακόμη περισσότερο».

    Όσο όμως υπάρχει ο θεσμός, πρέπει να γίνεται σεβαστός έτσι όπως είναι.
    _______________________

    Άλλο:

    Ακόμη και σήμερα, σε ελληνικά χωριά, υπάρχουν γυναίκες που χωρίς το τσεμπέρι τους αισθάνονται γυμνές και ντροπιασμένες. Υπάρχουν επίσης γυναίκες που γυρίζουν την άκρη του τσεμπεριού μισοκαλύπτοντας τη μούρη τους, σαν να ήταν όχι μαντήλα αλλά φερετζές. Παλιότερα όλο αυτό ήταν πολύ πιο συνηθισμένο. Πριν καμιά πενηνταριά χρόνια το έβλεπες (τουλάχιστον το πρώτο σκέλος) ακόμη και στην Αθήνα. Σαφώς και δεν είναι μουσουλμανική μοναδικότητα, απλώς σ’ εμάς άρχισε να ξεπερνιέται νωρίτερα, στους δε Μουσουλμάνους γνωρίζει τελευταία μια νέα έξαρση.

    ________________________

    Η μπόλια, είτε ως καφαλομάντηλο είτε ως εντόσθιο, είναι ακριβώς συνώνυμη της τσίπας. Η γυναίκα που βγαίνει από το σπίτι της χωρίς τσίπα, δηλαδή χωρίς κεφαλομάντηλο, θεωρούνταν ξεδιάντροπη, όθεν και η λέξη ξετσίπωτη.

  164. Η μαθήτρια δεν είναι από Γυμνάσιο; (βαριέμαι να ψάξω). Πρώτη σειρά σημαίνει τρίτη τάξη. Και οι βαθμοί δεν είναι πραγματικοί αριθμοί με ένα δεκαδικό ψηφίο, αλλά μικτό κλάσμα κλασματικό μέρος με το πλήθος των μαθημάτων στον παρανομαστή.

    94: Ινδοευρωπαίοι;

    108: Την κατέχει την κοπιπαστή ο νέος… http://ekpaideysi.espivblogs.net/?m=200910

  165. 164
    …και «ΛύσσΑΝΔΡΟΣ» κλπ

  166. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ας μὴν ξεχνᾶμε καὶ τὸ παράδειγμα τοῦ Ἐρντογὰν. Ἀπὸ τὴ μαντήλα ξεκίνησε κι αὐτὸς καταργώντας τὴν ἀπαγόρευσή της ἀπὸ τὸ αὐταρχικὸ κεμαλικὸ κράτος ποὺ ἐπεχείρησε ἐκκοσμίκευση τοῦ πρώην ὀθωμανικοῦ χαλιφάτου μὲ βίαιο τρὸπο. Ὅπως εἴδαμε ὅμως τὸ αὐταρχικὸ «βαθὺ κράτος» τοῦ κεμαλισμοῦ ἀντικαταστάθηκε ἀπὸ ἕνα ἐξ ἴσου ἤ καὶ πιὸ αὐταρχικὸ πολιτικὰ καὶ σαφῶς πιὸ συντηρητικὸ κοινωνικὰ ἰσλαμικὸ κράτος. Αὐτὸ δὲν τὸ λένε μόνο κάποιοι «φιλελεύθεροι» δυτικοὶ, ἀλλὰ καὶ μεγάλα κομάτια τῆς νεολαίας ποὺ ἀντιδρᾶ στὴν ἐπιστροφὴ στὶς παραδοσιακές ἰσλαμικὲς ἀρχὲς, τῶν μειονοτήτων (ἀλεβῆδες, κοῦρδοι) καὶ γενικὰ τῶν πιὸ προοδευτικῶν τμημάτων τοῦ τουρκικοῦ λαοῦ. Ὅσο δὲ ἀφορᾶ στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ εἶναι γνωστὲς «πέραν πάσης ἀμφιβολίας» οἰ σχέσεις τοῦ καθεστῶτος Ἐρντογὰν μὲ τοὺς ἀκραὶους ἰσλαμιστὲς στὴ Συρία ποὺ ὁδήγησαν στὴν πραξικοπηματικὴ κατάσχεση τῆς μεγαλύτερης ἀντιπολιτευόμενης ἐφημερίδας (ποὺ τὸ ἀποκάλυψε) ἀπὸ τὸ καθεστὼς.

    Γιὰ νὰ ἐπανέλθουμε στὸ προκείμενο ἡ μαντήλα τῆς κατὰ τὰ λοιπὰ συμπαθοῦς Άγια δὲν θέλει πολὺ νὰ γίνει σύμβολο στὴ νεολαὶα τῶν ὁμοθρήσκων της ποὺ φοιτοῦν σὲ ἐλληνικὰ σχολεῖα. Ὅλοι ξέρουμε πόσο εὔκολο εἶναι νὰ διαδοθεῖ κάτι στὴ νεολαὶα μὲ τὴ βοήθεια τῶν μέσων κοινωνικῆς δικτύωσης. Κάτι τέτοιο μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει σὲ ἀπρόβλεπτες καταστάσεις, ἰδιαίτερα κάτω ἀπὸ τὴν τρέχουσα συγκυρία, μὲ τὶς χιλιάδες τῶν ταλαίπωρων ἐγκλωβισμένων προσφύγων καὶ μεταναστῶν καὶ τὴν ἀκροδεξιὰ νὰ καραδοκεῖ.

  167. nestanaios said

    Πίσω από την μαντίλα υπάρχει βία. Η μαντίλα επιβάλλεται δια της βίας. Σε μία κοινωνία που η βία είναι αυστηρώς κολάσιμη,
    η μαντίλα ξεχνιέται. Καμμία νέα κοπέλα δεν θέλει μαντίλα. Της το επιβάλουν και σε πολλές χώρες, η βία είναι όχι μόνο παράνομη
    αλλά και πολύ ανήθικη.

  168. sarant said

    166 Όχι, 41ο Λύκειο -είναι 18χρονη και δίνει πανελλήνιες.

    Για τους βαθμούς έχεις δίκιο, βέβαια, αλλά όταν κάποιος λέει «19 και 7» δεν ξέρεις αν εννοεί δέκατα, ενδέκατα, δωδέκατα ή δέκατα πέμπτα.

  169. Πέπε said

    Δέκατα ρε παιδιά! Θυμάστε ακόμη τους πράσινους χειρόγραφους ελέγχους; Προχωράει ο κόσμος. Τα 13/15 (επί παραδείγματι) ανάγονται αυτόματα, μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος, σε δεκαδικό. Άλλωστε πώς αλλιώς θα συγκριθούν δύο μαθητές που δεν παρακολούθησαν ίσο αριθμό μαθημάτων, όπως αν κάποιος έχει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά (θα εκπλαγώ αν η Άγια δεν έχει) ή τη Γυμναστική;

  170. gryphon said

    153-155
    Λιγα πραγματα εκαναν οι συγκεκριμενοι.Ειδικα αν σκεφτει κανεις οτι για να βγει μαυρος Προεδρος θα επρεπε να ψηφιστει και απο ενα μεγαλο ποσοστο λευκων η τποστηριξη τους στους Μαυρους Πανθηρες μαλλον κακο εκανε.
    Αντιθετα αυτο που βοηθησε οσο τιποτα να βγει μαυρος Προεδρος στην Αμερικη ηταν το Χολυγουντ και τα περιπου ανυπαρκτα στην πραγματικη ζωη προτυπα του μαυρου σοφου και ηρεμου «σαμανου» απο την μια και του μεγαλοφυιους θαρραλεου και αποφασιστικου μαυρου απο την αλλη.Προτυπα που βρηκαν την τελεια κινηματογραφικη τους ενσαρκωση στα προσωπα των Μοργκαν Φριμαν και Ντενζελ Γουοσινγκτον αντιστοιχα.Αυτοι οι δυο μονοι τους (και μαλλον ασυνειδητα) εβγαλαν μαυρο Προεδρο.

  171. Ριβαλντίνιο said

    @ 163 Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ
    Λοιπόν αφού το σοβαρεύεις.
    Τους σέβομαι όλους. Εσύ δεν σέβεσαι εμένα.
    Δεν πιστεύω ότι έκανα κάποιο φάουλ. Δεν είμαι προκλητικός, όχι τουλάχιστον σε βαθμό σιχάματος που είσαι εσύ.
    Δεν άνοιξα κάποια κατηχητική/απολογητική συζήτηση. Έχεις την σφήγκα και σφίγγεσαι.
    «Αναξιοπρεπής» είσαι και φαίνεσαι «νεφελοπαπάρα». Μπήκες εδώ μέσα μόνο και μόνο για να «μαλώσεις» διαδικτυακά με τον BLOG και αφού σε έκλασε στα ίσα, άρχισες με εμένα.
    Ας χάσεις την υπομονή σου. Στα καλαμπαλίκια μου. Σκίσε και τα καλτσόν σου.
    Αθρησκοταλιμπάν είσαι και φαίνεσαι.
    Και Πείσανδρος υπάρχει και στην Ιλιάδα και τον σκότωσε ο Μενέλαος. Θα μας πεις και άλλα σε -ανδρος ;

    Υ.Γ.
    Αν δεν σου αρέσουν αυτά που γράφω μην τα διαβάζεις.

  172. 170: Αν είναι λύκειο, πάσο, οι βαθμοί είναι πράγματι πραγματικοί αριθμοί με στρογγυλοποίηση στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο -κληρονομιά της «μεταρρύθμισης» Αρσένη -τα τερτίπια για να ξεχωρίσουν τα 17.852 από τα 17.853 μόρια.

  173. Πάνος με πεζά said

    @ 167 : Λύσανδρος με ένα σίγμα, με την άδειά σας…

  174. 171: Αν εσύ δεν μπορείς να συγκρίνεις δύο ετερώνυμα κλάσματα, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται. Περιορίσου σε όσα ξέρεις -στο γυμνάσιο τα κλάσματα καλά κρατούν.

  175. 173
    >>> » …Έχεις την σφήγκα και σφίγγεσαι.
    «Αναξιοπρεπής» είσαι και φαίνεσαι «νεφελοπαπάρα». Μπήκες εδώ μέσα μόνο και μόνο για να «μαλώσεις» διαδικτυακά με τον BLOG και αφού σε έκλασε στα ίσα, άρχισες με εμένα.
    Ας χάσεις την υπομονή σου. Στα καλαμπαλίκια μου. Σκίσε και τα καλτσόν σου.
    Αθρησκοταλιμπάν είσαι και φαίνεσαι. ….»

    Αυτό το πρόσωπο δείχνουν οι αληθινοί χριστιανοί, ιδιαιτέρως οι …»μορφωμένοι» (οι οψιπαίδευτοι ημιμαθείς, μάλλον!) όταν θυμώνουν και βγάζουνε την …μπούργκα για να επιτεθούν!
    Μάλιστα!

  176. gpoint said

    # 173

    «Δεν πιστεύω ότι έκανα κάποιο φάουλ.»

    Ούτε ο Ταυλαρίδης το πιστεύει…

    Μια ζωή άσχετος από μπάλα και βάζελος !!

  177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πολύ κουβέντα έπεσε για την κοινή λογική, αλλά κανείς δεν είπε πως είναι άκρως χειραγωγημένη και κατευθυνόμενη από την οικονομική ελίτ της κάθε χώρας, και σε καίρια θέματα από την παγκόσμια. Είναι πολλά τα κουφά και παράλογα παραδείγματα της κοινής λογικής, (απελευθέρωση του Βαραβά, άνοδος του Χίτλερ με εκλογές, όποιος λέει σκίζω τα μνημόνια, γίνεται πρωθυπουργός κλπ) οπότε δεν είναι και πολύ λογικό να την επικαλούμαστε. Ας μιλήσουμε καλύτερα για την απλή λογική, αυτή που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος από την γέννησή του, μέχρι να τον σαλτάρει το σύστημα. Η απλή λογική, μας λέει πως οι θρησκείες είναι εντελώς παράλογες, και η επιβολή τους στους ανθρώπους από την βρεφική ηλικία, (η χειραγώγηση του νού) αποδεδειγμένα τους αρρωσταίνει, συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι τα θρησκευτικά σύμβολα, αλλά οι θρησκείες, κι για αυτές δεν φαίνεται στο άμεσο αλλά και στο έμμεσο μέλλον η αχτίδα φωτός της εξάλειψής τους, τρομάζουν οι άνθρωποι μπροστά στην ελευθερία, γι΄αυτό επιζητούν την υποταγή, και εκτονώνονται στο διαδίκτυο φωνάζοντας για ελευθερία.
    Για το καημένο το κορίτσι δεν έχω να πώ κάτι άλλο, εκτός του ότι μου προκάλεσε την ίδια θλίψη με τα άλλα καημένα παιδιά που παρέλασαν σαν, ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΑΚΟΥΝΗΤΑ ΑΜΙΛΗΤΑ ΚΙ ΑΓΕΛΑΣΤΑ, λές και είναι μηχανήματα. Δεν είναι στην φύση του σεξουαλικού ανθρώπου οι θρησκείες και οι παρελάσεις, ίσως γι΄αυτό την δολοφονούν όταν είναι βρέφος ακόμα.

  178. Ριβαλντίνιο said

    @ 177 Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ

    Σιγά ρε τέρας μορφώσεως. Ποιος είσαι να μας δώσεις και αυτόγραφο αν είναι; ! 🙂
    Τώρα που με έριξες στο επίπεδό σου ευχαριστήθηκες ;
    Και ξέρεις τι λέω στην προσευχή μου ;
    Θεέ μου να με έχεις καλά να του τα ξαναπώ !!!!!!! 🙂

  179. Ριβαλντίνιο said

    @ 178 gpoint
    Εγώ είμαι από Τελάντερ και πάνω μπουγατσούλα μου ! 🙂

  180. 175
    ΝΑΙ, ασφαλώς ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ στην διόρθωσή σας.
    Μού «ξέφυγε» κατά τον χωρισμό της λέξης (που έκανα σε πεζογράμματο και κεφαλαιογράμματο τμήματα για να δείξω την -κατά περίπτωση- «ιδιότητα» που δηλώνεται πως έχει ο ανήρ από το α’ συνθετικό) και όταν είδα το λάθος μου ήταν πλέον αργά. Αμέσως μετά (όπως, ίσως, είδατε) δέχτηκα την αιφνίδια καταιγιστική επίθεση του …σταυροφόρου και ξεχάστηκα να επανέλθω. Σάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την διόρθωση και για την ευγένεια με την οποία την εκάματε.

  181. Πέπε said

    @ Stazybo Horn (176)

    Άντε γαμήσου,

    εσύ και η παθολογική σου μανία να μειώνεις ανθρώπους.

    Έχει και όρια η ανοχή.

    Ευχαριστώ

  182. gryphon said

    160-163
    Δεν μας τα λες καλα.Κατ’αρχην τιποτα παιδακια ανηλικα η και χαζα ειναι οσοι διαβαζουν η σχολιαζουν εδω και κινδυνευουν να τους προσηλυτισει ο Ριβαλντινιο η ο Μπλογκ οτι ναναι;
    Και επισης πολλοι εδω κατηγορουν ανοιχτα τον χριστιανισμο για χιλια δυο πραγματα.
    Οποτε γιατι ο αλλος που εχει διαφορετικη αποψη και πιστευει καλως η κακως οτι εχει επιχειρηματα να μην προσπαθησει να τον υπερασπιστει .
    Και το οτι περιπου εξ ορισμου οι αλλοι εδω μεσα ειναι «ελευθεροι στοχαστες» (στους οποιους φανταζομαι αυταρεσκα θα περιλαμβανεις και τον εαυτο σου ) πως τεκμηριωνεται;
    Εγω π,χ στην περιπτωση σου με αυτα τα μοναδικα σου σχολια που εχω διαβασει βασικα οτι βασικα εισαι αντιχριστιανος μονο

  183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ειρήνη υμίν!
    Όταν ακούς μουσική μερώνεις. Εναν μαντηλάτο καλοπαιγμένο από το Ρος και την παρέα του

  184. 183: Είπαμε, περιορίσου σε όσα ξέρεις…

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    144 – «Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι ο άνδρας/άνθρωπος/αρσενικό είναι σε όλα ανώτερος από τα γυναικάκια – σωματικά ; βλέπε ρεκόρ στον στίβο, πνευματικά ; βλέπε τους μεγαλύτερους σκακιστές» Είσαι μακριά νυχτωμένος, στο μόνο που είναι ανώτερος, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την δύναμη, στα υπόλοιπα είναι από ίσοι μέχρι η μέρα με την νύχτα υπέρ των γυναικών, όπως π.χ η αντοχή, σε όλα τα επίπεδα. Και βέβαια, μη ξεχνάς τι λένε όλοι άμα δούν νεκροφόρα (Μητσοτακικό χαμόγελο, μπρρρ).

    159 – «υπάρχουν βεβαίως πάνω από εκατό χιλιάδες Έλληνες μουσουλμάνοι.» Υπάρχουν και οι άθρησκοι όπως εγώ, που είμαστε περισσότεροι κι από τους συμπατριώτες μας τους μουσουλμάνους, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν αναφέρεται για μάς.
    Ο ορισμός του ρατσισμού (χαμόγελο).

  186. Παύλος Γλουτής said

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Αριστοτέλους Φίλης, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου μίλησε για την «εθνική μας συλλογικότητα». Ποιά εθνική συλλογικότητα εξυπηρέτησε η ταλαίπωρη Αιγυπτιωτοπούλα που υποχρεώθηκε να παρελάσει φορώντας τη μουσουλμανική μαντίλα; Υποχρεώθηκε από τους γονείς της, από το Κοράνι της, από δεν ξέρω τι. Πώς αισθάνθηκε δίπλα στις καλλίπυγους και καλλίγραμμες συμμαθήτριές της και ποιος σοφός μπολσεβίκος καθηγητής αποφάσισε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τη βοηθήσουμε να αισθανθεί παιδί της ημετέρας παιδείας;

    Η παρέλαση γίνεται πίσω από το σύμβολο της «εθνικής συλλογικότητας», που είναι η Ελληνική Σημαία, και όποιος το ακολουθεί, οφείλει να σέβεται τον συμβολισμό του. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την ανεξαρτησία μας από τους Οθωμανούς και τις μαντίλες τους. Κι εγώ όταν πήγαινα σχολείο ήθελα να παρελάσω με πανοπλία σταυροφόρου, αλλά το καταπιεστικό σύστημα του Ανδρεο-ΠΑΣΟΚ δεν μου το επέτρεψε. Κι η κόρη μου επροχθές ήθελε να παρελάσει με καυτό σόρτς για να εντυπωσιάσει τον φίλο της, αλλά δεν της το επέτρεψαν. Πιθανώτατα και η κόρη του Blog-oti-nanai ή η αδελφή του Ριβαλντίνιο θάθελαν να παρελάσουν φορώντας έναν υπερμεγέθη χριστιανικό σταυρό για να ευχαριστήσουν τον ομαδάρχη τους στο Κατηχητικό, αλλά τους το αρνήθηκαν.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι διαφοροποιήσεις στο ντύσιμο των παρελαυνόντων θα πρέπει να επιτρέπονται ή να απαγορεύονται το ίδιο σε όλους. Είναι αδιανόητο ο χριστιανικός μαζοχισμός η αριστερή παράνοια της λατρείας του «Άλλου» να μάς κάνει να αντιμετωπίζουμε επιεικέστερα τους αλλοδαπούς και τους αλλόθρησκους. Στο Λουξεμβούργο, στην Γαλλία και στο Βέλγιο όπου παρεπιδημεί ο κ. Σαραντάκος, θα επέτρεπαν ποτέ σε μιά μαθήτρια να παρελάσει με μαντίλα;

  187. gpoint said

    # 187

    Λάμπρο δεν είσαι άθρησκος, άθεος μπορεί. Ισα ίσα είσαι βαθύτατα θρησκευόμενος (κοινώς ξεροκέφαλος) σαν και μένα. Το ρήμα σημαίνει υποστηρίζω κάτι μετα μανίας, ανεξάρτητα του τι

  188. Ριβαλντίνιο said

    @ 187 ΛΑΜΠΡΟΣ
    «στο μόνο που είναι ανώτερος, είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την δύναμη»

    Και καμιά φορά ούτε και εκεί. 🙂

    Θυμάσαι που λέγαμε ότι η Αταλάντη έδειρε τον Πηλέα ;
    Ακόμη μας ντροπιάζει η ήττα του !!! 🙂

    «Και βέβαια, μη ξεχνάς τι λένε όλοι άμα δούν νεκροφόρα»
    Τι λένε ;

  189. 186: …αλλά εσύ το παράκανες.

  190. Corto said

    Ας θυμηθούμε και τον διασημότερο, σύγχρονο εξισλαμισθέντα Έλληνα:

  191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εδώ χορεύουνε με τις πετσέτες της γκουζίνας για μεντίλια (μεντίλια και μεντιλάκια τα λέμε μεις).

  192. Γιάννης Ιατρού said

    Πολύ καλό το σημερινό θέμα Νίκο και πολύ ενδιαφέρουσε πολλέ τοποθετήσεις.

    Αλλά και λίγη ηρεμία ρε παιδιά, πολύ βαριά λόγια διαβάζω…! Απόψεις ανταλλάσουμε μόνο και είμαστε και φιλοξενούμενοι.

    Για να αλλάξουμε λίγο κλίμα,

    Άλλωστε η μαντήλα μπορεί να είναι και ωραία, όπως το βλέπει ο καθένας 🙂 http://s30.postimg.org/f9s6ojolt/Screen_5.jpg

  193. Γιάννης Ιατρού said

    194: έφαγα κάτι ςςς, Να με συμπαθάτε, αυτό το πληκτρολόγιο δεν με πάει και πολύ, πολύ σκληρό είναι…

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μεντηλέν

  195. Ριβαλντίνιο said

    Λοιπόν, εντάξει. Το παρατράβηξα !
    Ζητώ συγνώμη από τον Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ κι αν θέλει ο κος Σαραντάκος ας διαγράψει τα σχόλιά μου.

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δε βρήκα «λευκό μαντήλι» πιο κατάλληλο για τον καυγά που άναψε στα παραπάνω σχολιοπάτια.

    Κορίτσι με λευκό μαντήλι,Ν.Γύζη.

  197. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ said

    ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ twitter : @5Grigorius . Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφια για τις λ.ΜΑΝΤΗΛΑ,ΜΑΝΤΗΛΙ ,ΜΑΝΔΗΛΙ..και για τις χρήσεις τους…Ο αντίλογος ειναι το κριτηριο κι η βασανος της Αληθειας.

  198. Corto said

    Να ‘ρχονται οι χανούμισσες με δίχως φερετζέδες

    http://cps-static.rovicorp.com/3/JPG_400/MI0002/017/MI0002017250.jpg?partner=allrovi.com

  199. 184
    Δεν ξέρω αν τα λέω καλά ή κακά, αλλά πάντως δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιαν αήθη καταμέτωπο επίθεση σε κανέναν (και αισθάνομαι πολύ μαλάκας εγώ να χρησιμοποιώ λέξεις και ο άλλος να με λούζει με τις βρομιές του οχετού του).
    Κατ’ αρχΑΣ, λοιπόν, εγώ δεν μίλησα για κανέναν «κίνδυνο» …προσηλυτισμού. Εγώ είπα, και εννοούσα, αυτό: ότι οι συνεχείς και [συχνά μέχρις …αηδίας] αναφορές τους [με -τάχατες- …»επιστημονική» ιστορική …τεκμηρίωση] στην …αδιαμφισβήτητη χριστιανική …»Αλήθεια» που -τάχατες- νομίζουνε ότι …κηρύττουν (σε ώτα μη ακουόντων, εν γνώσει τους!) μόνον με ενορχηστρωμένες προσπάθειες προσηλυτισμού κάποιων αφελών μπορούν να παραβληθούν. Εγώ δεν είπα ότι οι αναγνώστες αυτού του μπλογκ …κινδυνεύουν να …προσηλυτισθούν από τις ανοησίες τέτοιων αυτόκλητων …»ιεροκηρύκων» (αν είναι δυνατόν!) επειδή είναι …αφελείς. Είπα ότι η υπομονή των αναγνωστών έχει τα όριά της: Σχοινοτενείς (αμφίβολης, μάλιστα, εγκυρότητος) ιστοριογραφικές διενέξεις περί της (αδιάφορης και άσχετης με τους σκοπούς του μπλογκ) σκιάς ασήμαντων χριστιανικών όνων (ή πώλων όνων) που είναι πασιφανές ότι γίνονται για σκόπιμη «κατανάλωση» (λ.χ., για μόνη την επίδειξη του -στείρου!- «πνεύματος» και των μηδενικής αξίας «γνώσεων» των επίμονων …σταυροφόρων) ξεφεύγουν από τα όρια της αντοχής και της ανοχής των αναγνωστών και γίνονται μόνον επειδή ο ΝΙΚΟκύρης έχει τακτ και δεν επεμβαίνει για να μην προσβάλει το φιλότιμο των παρεκτρεπόμενων.
    Τι δεν σού λέω καλά, δηλαδή; Και από πού προκύπτει πως είμαι …»αντιχριστιανός»; Από το ότι ζητάω «ΔΙΑΚΡΙΣΗ» από τους χριστιανούς; Ξέρεις, άραγε, τι θα πει αυτή η λέξη στον Χριστιανισμό;;;
    ΔΕΝ είμαι «αντί» γενικώς. Είμαι από τους ανθρώπους που ακούνε ΟΛΕΣ τις απόψεις και τις παίρνουνε στα σοβαρά προς διερεύνηση ΟΛΕΣ (ακόμα και τις πιό ηλίθιες). Δεν έχω παρωπίδες ούτε προκαταλήψεις. Έχω μόνον την πείρα των 60 χρόνων της ζωής μου. Αλλά εδωμέσα δεν μπαίνω για να διαβάζω κηρύγματα και να δέχομαι προπαγάνδα ούτε από χριστιανούς ούτε από κομμουνιστές ούτε από κανέναν «πιστό». Η μόνη μου απαρασάλλευτη «πίστη» είναι η αγάπη μου στον ελεύθερο στοχασμό (με την «γενική» αλλά και την «ειδική»-φιλοσοφική σημασία του όρου).
    Αυτά. Πολλά σού είπα. Και ζητάω συγγνώμη από τους υπόλοιπους.

  200. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Α, ο τύπος μαντήλα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους Βορειοελλαδίτες Προσκόπους όταν αναφέρονται στο Προσκοπικό περιλαίμιο, σε αντίθεσι με τους Νοτιοελλαδίτες που λένε μαντήλι. Στην Κρήτη, ειδικότερα, μαντήλα λένε οι Πρόσκοποι το μεγάλων διαστάσεων μαντήλι, το οποίο, συνήθως, χρησιμοποιούν εύσωμοι έφηβοι κι ενήλικες. Ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά Βορείων-Νοτίων, μάλλον το απέδιδα πάντοτε στις διαφορετικές διαλέκτους.

  201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    189- Για να είμαι άθεος, θα πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη του θεού, μέχρι τότε θα είμαι άθρησκος, μια και δεν πιστεύω σε καμία υπαρκτή θρησκεία. Από κει και πέρα, τίποτα δεν υποστηρίζω μετα μανίας, μόνο με επιχειρήματα και αποδείξεις, όποιος μου αποδείξει το αντίθετο από αυτό που λέω, δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω γνώμη, αρκεί να μη βαφτίζει τις ενδείξεις και τις φαντασιώσεις ώς αποδείξεις, π.χ ο γνήσιος δικέφαλος αετός είναι ο κιτρινόμαυρος, κι όχι το ασπρόμαυρο δικέφαλο κοτόπουλο.☺

    Υ.Γ- Έχεις πάρει κίτρινη κάρτα για την απουσία σου,☺ αλλά χαίρομαι που είσαι καλά.

  202. κουτρούφι said

    Δεν ξέρω καλά τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά τo 1908, με την πίεση του κινήματος των Νεότουρκων, ο σουλτάνος-αν τα λέω καλά- προχώρησε σε φιλελευθεροποίηση του Οθωμανικού Συντάγματος. Αυτό προκάλεσε μικτά αισθήματα στην Ελλάδα. Άλλοι το είδαν με δυσπιστία και άλλοι το χαιρέτησαν. Στους δεύτερους ανήκει και ένας Σιφνιός που έγραψε κάλαντα για το 1909 σχολιάζοντας τις θετικές, όπως τις έβλεπε, εξελίξεις και ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου που προέβλεπαν οι αλλαγές. Έβλεπε και μια άλλη μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει:
    Ακόμα ένα απαιτούν, και στη βουλή το συζητούν
    να μη φέρει προσωπίδα, κάθε μια Οθωμανίδα

    Και θα υπογραφεί κι αυτό, γιατί δεν είναι και σωστό
    να σου κρύπτει ένα μαντήλι, τέτοια μάτια τέτοια χείλη

    Κάποια τρανή Οθωμανίς, που θάναι εκτάκτου καλλονής
    τον αγά θα διατάξει και σ’ αυτό θα υπογράψει

    [από το βιβλίο του Ν. Γ. Σταφυλοπάτη, «Τα λαϊκά τραγούδια και τα κάλαντα της Σίφνου (1829-1980)», Ελληνικά Γράμματα, 1997. Από αυτό έχω πάρει αρκετά που κατά καιρούς αραδιάζω]

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    190 – Δεν λένε, ρωτάνε, ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΝΕ;☺ Τέτοιο μεγαλοφυές παραμύθι, ότι οι άντρες είναι το ισχυρό φύλο, δεν έχει υπάρξει άλλο στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους, και τοχαψαν οι μυγοχάφτες σανοφάγοι αρσενικοί. Βέβαια το πράμα φάνηκε από την αρχή με τον παπάρα τον Αδάμ, από κεί βγήκε το ρητό Η «ΚΑΚΗ» ΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.☺

  204. κουτρούφι said

    @204.
    Χαιρέτα μου τον πλάτανο
    Μάλλον «χαιρέτισαν» είναι το σωστό (από το χαιρετίζω) και όχι «χαιρέτησαν» (απο το χαιρετώ.)

  205. Ριβαλντίνιο said

    @ 205 ΛΑΜΠΡΟΣ
    Εμείς είμαστε δυνατότεροι είπαμε ! 🙂

    —————————————————————————————————-

    Ένα κειμήλιο ήταν και το αχειροποίητο μανδήλιο που πήρε ο Ιωάννης Κουρκούας από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Το 1204 οι σταυροφόροι το μετέφεραν απ’την Κων/πολη στην Δύση.

  206. Υαλτις said

    Γιατί σιωπά ο Νταίηβιντ Κάμερον σχετικά με την ανακατάληψη της Παλμύρας από τα νύχια του Isis;
    Robert Fisk, Independent (UK)
    Η μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα που έχει υποστεί το Isis κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανακατάληψη της Παλμύρας, της ρωμαϊκής πόλης της αυτοκράτειρας Ζηνοβίας.
    Και σιωπάμε. Ναι, λαέ!, κέρδισαν οι κακοί, έτσι δεν είναι; Διαφορετικά, όλοι θα το γιορτάζαμε, έτσι δεν είναι;

    Σε λιγότερο από μία εβδομάδα που οι χαμένες ψυχές του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» κατέστρεψαν τις ζωές περισσότερων από 30 αθώους ανθρώπους στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε – δεν θα έπρεπε; – να βαρέσουμε παλαμάκια για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συντριβή στην ιστορία του Isis. Αλλά όχι.
    Καθώς οι μαύροι μάστορες των εκτελέσεων έφυγαν από τη Παλμύρα αυτό το Σαββατοκύριακο, οι κ.κ. Ομπάμα και Κάμερον ήταν όσο σιωπηλοί όσο και τα νεκροταφεία στα οποία το Isis έχει αποστείλει τόσα πολλά θύματα.
    Αυτός που έβαλε την εθνική μας σημαία να κυματίσει μεσίστια προς τιμήν του αποκεφαλιστή βασιλιά της Αραβίας (μιλάω για τον Νταίβε ασφαλώς) δεν είπε λέξη……………
    http://www.independent.co.uk/voices/why-is-david-cameron-so-silent-on-the-recapture-of-palmyra-from-the-clutches-of-isis-a6955406.html
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/03/isis_28.html

  207. 205, 207

    Τι είπατε; Δεν ακούω!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nia_Jax

    https://twitter.com/niajaxwwe

    Για ελάτε, αγοράκια!

  208. Ριβαλντίνιο said

    @ 209 Σκύλος
    Και plus-size model !!!!
    🙂

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    201 – Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει. Από τι στιγμή που λές ότι δεν είσαι αντί γενικώς, κι ότι ακούς όλες τις απόψεις, ακόμα και τις πιο ηλίθιες, και μάλιστα τις παίρνεις και σοβαρά υπόψιν για διερεύνηση, δεν γίνεται να αντιδράς μ’ αυτόν τον τρόπο στο σχόλιο του Ριβαλντίνιο, εκτός κι αν είσαι επιλεκτικά ΑΝΤΙ. Αφήνω ασχολίαστη την επίκληση των ορίων της αντοχής των αναγνωστών, {πώς την μετράς και πώς την γνωρίζεις;) του ιστολογίου. Τελικά, μ’αυτό το σχόλιό σου, δείχνεις πως έχεις και παρωπίδες και προκαταλήψεις, γιατί αλλιώς, αφού όπως λές, μπαίνεις εδώ μέσα για τον ελεύθερο στοχασμό, δεν θα «απαγόρευες» στους άλλους να στοχάζονται, ως άλλος φασίστας Νικοκύρης στην θέση του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ Νικοκύρη, και πολύ απλά, τα σχόλια των σχολιαστών που σε ενοχλούν, δεν θα τα ξαναδιάβαζες.
    Για ξανασκέψου το λίγο.☺

  210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    209 – Εγώ δεν είπα τίποτα, αυτός ο Ριβαλντίνιο τα είπε καλε κυρία!

    Υ.Γ – Ριβα, κάνω πρόβα για την επερχόμενη κατοχή.☺

  211. Ριβαλντίνιο said

    @ 212 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Κι εγώ !!!

    🙂 🙂 🙂

  212. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησεν η νύξ και δεν θα προλάβω να σάς ξεστραβώσω πλήρως…

    1) Μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν ότι επί 15 ώρας δεν έχει αναφερθή γρύ διά το στοιχειώδες: Το hijab (head scarf) φορούν αι μουσουλμανίδες κατ’ απαίτησιν του Κορανίου, προκειμένου να μή καβλώνουν οι άλλοι άνδρες. Ενώπιον του συζύγου των και των συγγενών των, ΔΕΝ υποχρεούνται να φορώσι hijab. Ιδέστε τί λέγει το περίφημον βιβλίον «Everyday Islam» του ιμάμη Χασσάν Καζουϊνί. Πρόκειται σαφώς δι’ αποθάρρυνσιν της κάβλας, που πρεσβεύουσι και αι τρείς ΜονοθεΪστικαί Θρησκείαι, απλώς ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός έχουσι εκσυγχρονισθή από την επίδρασιν του Ελληνικού Πολιτισμού…

    2) Διατί ο κ. Σαραντάκος απεσιώπησε την Διαμάχην διά την μαντίλαν που εταλαιπώρησε επί έτη την Γαλλίαν; Προχωρώ περισσότερον: Διατί ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του δεν ετόλμησαν να διερωτηθούν διατί δεν έχει προκύψει ποτέ θέμα μαντίλας εν Ηνωμέναις Πολιτείαις; Εμβήτε εδώ διά να ξεστραβωθήτε, αγαπητά μου τεκνία…

    3) Πρόκειται διά τους ιδίους λόγους που δεν επέτρεψαν να ανθήση ο Σοσιαλισμός εν ΗΠΑ: Διότι οι Αμερικανοί μισούν θανασίμως την έννοιαν της Κοινοκτημοσύνης (όπως ακριβώς και οι Αρχαίοι Έλληνες, κατά τον Αριστοτέλην!), την οποίαν εν Ευρώπη και εν Ελλάδι προπαγανδίζει καθημερινώς η περί Χριστιανισμού αντίληψις της Ορθοδοξίας. Με την ευκαιρίαν, θα σάς προσφέρω το εξηφανισμένον από τους Γαλιλαίους βιβλίον του Werner Sombart, «Why is there no Socialism in the United States», (1η έκδοσις 1976), αν και δεν ευελπιστώ πως θα το διαβάση κάποιος από τους ενταύθα συχνάζοντες χριστιανομπολσεβίκους αναγνώστας… Πατήσατε ενταύθα διά την καταβίβασιν

    4) Περαίνων, ας μοί επιτραπεί να αναρτήσω (από το έγκυρον BBC τας διαφόρους μορφάς της ισλαμικής μαντίλας. ΕΡΩΤΩ τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον: Εις ποίον στάδιον πρέπει να επιβάλωμε την απαγόρευσιν εις τας εν Ρωμέικω μουσουλμανίδας: Εις το στάδιον του τσαντόρ, ή εις το στάδιον της μπούρκας;

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  213. Αιμ said

    Το τοξοπλασμα λέει συνδέεται με εκρήξεις θυμου.

    Ποιοι έχουν γάτες εδώ μέσα ;

    Υ.Γ. Και κάποια ταμπλετ δεν τονίζουν

  214. Pedis said

    # 166 – τέλος: έτσι φαίνεται … ο ατιμούλης. Αν τα πιστεύει όσα αντέγραψε, το κκακό είναι μικρότερο, αλλά, πάλι, δεν έχει κάνει καλή αρχή (μα τον περιμένει λαμπρό μέλλον).

  215. 208
    Πολύ εύστοχη επισήμανση! Είναι ευκαιρία να αναρωτηθούν πολλοί για το ποιοί δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους και ποιοί το προσωπείο τους…! Νομίζω ότι πολύ καλά έκανες και έδωσες και τις παραπομπές για να γίνει κατανοητό ποιά συμφέροντα γεννά η εμφάνιση και η διατήρηση αυτού του κατασκευάσματος που βαφτίσανε «Ισλαμικό …Κράτος».

    211
    Εσύ, πάλι, είσαι μεγάλο τζιμάνι! Μού λες στην αρχή ότι «μάλλον» (κατά τη γνώμη σου) έχω μπερδέψει «κάτι», ενώ στη συνέχεια το προχωράς και με βεβαιότητα με βγάζεις …φασίστα. Το γεγονός ότι μπορεί ΕΣΥ να να έχεις μπερδέψει κάτι, γιατί δεν το λογαριάζεις; Επειδή έχεις (με περήφανη μετριοφροσύνη) δηλώσει ότι ε΄λισαι «Απόφοιτος Παιδικής Χαράς», σίγουρα είναι οι γνώσεις σου στην ελληνική γλώσσα επαρκείς για να καταλαβαίνεις κάτι άλλο πέρα από τις …»αναλύσεις» των FOREX ψευτογκουρού που παπαγαλίζεις (από τα σπεκουλαδόρικα διαδικτυακά …»ποκερατζίδικα» που έχεις γραφτεί για να τζογάρεις) και μάς τις σερβίρεις μετά; Σού διαμαρτυρήθηκα εγώ εσένανε Λάμπρο ποτέ που μάς βομβαρδίζεις καθημερινά με τις αμάσητες παρλαπίπες που μηρύκασες περί …παραγώγων και …μόχλευσης (αυτά κι είναι …ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!), και 3ου Παγκ. Πόλεμου, και …οργόνης, και σεξουλικότητας, κοκ;

    ΔΕΝ αντέδρασα επιλεκτικά, στο σχόλιο του …κλωτσοπατιναδώνυμου «σταυροφόρου», ούτε «απαγόρευσα» (είναι γελοίο και μόνο να χρησιμοποιεί, κάποιος φιλοξενούμενος σε ξένο σπίτι σαν όλους εμάς, αυτό το ρήμα προς κάποιον άλλον αναγνώστη-σχολιογράφο που εκφράζει δημοκρατικά τις ιδέες του!) τίποτα σε κανέναν. Αναφέρθηκα στις συχνές, ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ, συνεχείς, σχοινοτενείς, ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ σχολαστικιστικές «ιστοριογραφικές» ακροβασίες-αναδιφήσεις (που -με την επίμονη κατάχρηση του χώρου των αναγνωστών- άλλον εμφανή σκοπό δεν δείχνουν να έχουν παρά την επιβεβαίωση ενός ανούσιου (ψευτο)διανοουμενισμού των αντιπαρατιθέμενων. Δεν πρόκειται για προσωπικούς «στοχασμούς» του σχολιογράφου τους αλλά για κατεβατά ολόκληρα που δεν δίνονται σαν παραπομπές αλλά αντιγράφονται αυτούσια από ανούσια κείμενα και ασχολούνται με ζητήματα αφορώντα αποκλειστικώς και μόνο την δική τους «¨συνομιλία» πολύ πέραν των θεματικών ορίων της εκάστοτε ανάρτησης: η δυσανεξία μου σ’ αυτά τα καμώματα κάποιων, όπως την εξέφρασα στο επίμαχο σχόλιό μου, διερμηνεύει τα παράπονα πάρα πολλών αναγνωστών που εκφράστηκαν ευθέως ή πλαγίως πολλές φορές τελευταία (αλλά …»στου κουφού την πόρτα…»!) χωρίς οι «χριστιανοί απολογητές» να συνετισθούν.
    ‘Ισως επειδή κι ο ΝΙΚΟκύρης μας είναι ανεκτικός τύπος και δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους τακτικούς θαμώνες του ιστολογίου του δεν είδα να τους προτρέπει σε εγκράτεια ή αυτοπεριορισμό. Και αυτοί ξεσαλώσανε!
    Εγώ, που μόλις πρόσφατα άρχισα να γράφω, συχνά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα εντός θέματος ενδιαφέροντα σχόλια πολλών συσχολιαστών γιατί τραβάνε σε μάκρος τέτοιοι άσχετοι «διάλογοι» από τους «σταυροφόρους» που -όχι σπάνια- καταλήγουνε σε καυγάδες και εκατέρωθεν ύβρεις δίχως να αποκομίσει ο ταλαίπωρος αναγνώστης το παραμικρό ωφέλιμο από τις (εν πολλοίς ΑΧΡΗΣΤΕΣ και σχολαστικής ασημαντότητας) πληροφορίες, όσες δηλαδή φιλάρεσκα μάς αφήνουν οι διαλεγόμενοι «χριστιανοί» …επιστήμονες στις …διαλέξεις τους.
    Αλλά, αφού ο κ.Σαραντάκος τους παραχωρεί …άμβωνα για να κηρύττουν την …»Ορθοδοξία» τους, εγώ πάω πάσσο και κάνω υπομονή. Με το θάρρος, όμως, του τακτικού αναγνώστη γιατί θα μού απαγορέψεις κύριε Λάμπρο να πω τη δικιά μου γνώμη και θα μού υπαγορεύσεις εσύ τι είναι σωστό και «δημοκρατικό» και τι είναι «φασιστικό»;

    Όπως μού είπες κι εσύ προηγουμένως όταν άρχισες να μέ πιάνεις στο στόμα σου, «συγγνώμη που παρεμβαίνω».

  216. Pedis said

    Ενώ τα ψιλικατζίδικα ικανοποιούν τις ανάγκες των χρυσάβγουλων για να διατηρήσουν το τζίρο τους, η μεγάλη πολυεθνική παίζει σε άλλο ταμπλώ (*):

    Pope Francis: «Muslims, Hindus, Catholics, Copts, Evangelists, but brothers, children of the same god, who want to live in peace, integrated. Three days ago, there was a gesture of war, of destruction, in a city of Europe from people who don’t want to live in peace. Behind that gesture there were arms manufacturers, the arms traffickers who want blood, not peace, who want war, not brotherhood.»

    http://www.democracynow.org/2016/3/25/headlines/pope_francis_points_at_weapons_industry_behind_brussels_attack

    (*) σε αυτη τη φάση, τουλάχιστον, του λεγόμενου «καλού παπά».

  217. Pedis said

    … «καλού πάπα» (προφανώς)

  218. Γς said

    207:
    >το αχειροποίητο μανδήλιο […].Το 1204 οι σταυροφόροι το μετέφεραν απ’την Κων/πολη στην Δύση.

    και μεταφέρθηκε στη Saint Chapelle στο Παρίσι και από όπου εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το 1789.

  219. Ηλίας. said

    Oμολογώ , γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου , πως έριξα Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο γέλιο με αυτό το {{ Αθρησκοταλιμπάν είσαι και φαίνεσαι. }} .
    Σχωρνάτε μου τις αγκύλες . Αν βάλω τα κλασικά εισαγωγικά , κάτι χαλάει και τρώει η μαρμάγκα το περιεχόμενο .
    ΑθρησκοΤαλιμπάν και τα μυαλά στα εδάφια …
    Κλαίω .
    Νά’σαι καλά ρε Ριβαλντίνιε .
    ΚΑΙ το {{ Ριβαλντίνιο }} ΚΑΙ το {{ ΑθρησκοΤαλιμπάν }} θα συζητιούνται γιά αιώνες .

  220. Ηλίας. said

    @ 211 ΛΑΜΠΡΟΣ
    Α … έχουμε και συνέχεια ωραίων απόψεων .
    Μπορεί να μην ξέρεις εκ των προτέρων ΤΙ έγραψα οπότε , μάλλον , πρέπει να το διαβάσεις γιά να ξέρεις . Πιθανόν , γιατί μπορεί να είναι κάτι ενδιαφέρον , καλογραμμένο , με χιούμορ , με νόημα , με.. με… με …
    Αν δεν σου άρεσε , βέβαια … ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ . Γύρνα το χρόνο πίσω και κάμε το delete .
    ΕΠΙΣΗΣ , μπορεί να σε στολίζω με μύρια όσα , αλλά αν δεν σου άρεσε … είπαμε … DELETE !

  221. Ηλίας. said

  222. sarant said

    Επειδή είχα πρωινή πτήση (από το αεροδρόμιο γράφω τώρα) δεν παρακολούθησα τα βραδινά σχόλια και ούτε μου είναι εύκολο να σβήνω σχόλια. Ψυχραιμία παρακαλώ.

  223. BLOG_OTI_NANAI said

    108: Αν όντως τα γράφει μαθητής, είναι δικαιολογημένος. Το κακό όμως είναι ότι αυτά δεν τα γράφουν μόνο μαθητές, αλλά και ενήλικοι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές».
    Και να πω την αλήθεια, ποτέ δεν είχα γελάσει περισσότερο, όταν αυτοί που διατυπώνουν τον γλυκανάλατο αυτό δημόσιο λόγο, παραμονές της 25ης Μαρτίου, είχαν κάνει παρέλαση σαν καλά προβατάκια με όπλα, σαν τους… μιλιταριστές!

    Αφού δείτε την φωτογραφία, ξαναδιαβάστε την παράθεση από το ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ στο σχ. 108 και χαμογελάστε ελεύθερα.

    Σοβαρά τώρα όμως, δυστυχώς, η ιστορία έδειξε πως και όταν έλαβαν την εξουσία εκείνοι οι «γλυκανάλατοι» που δεν την είχαν πριν, επίσης καταπίεσαν, άσκησαν βία, δολοφόνησαν, επιβλήθηκαν με τα όπλα, φυλάκισαν, εξόρισαν. Αυτό ακριβώς που επιβάλλει η μιλιταριστική εξουσία. Μάλιστα, επειδή ήταν οι ριγμένοι της ιστορίας, αποφάσισαν πώς και η ίδια η Δημοκρατία στέκεται εμπόδιο και εφάρμοσαν Χούντες… αντιεξουσιαστικές. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

    Η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και το μυαλό ανθρώπων σαν τον Ρωμανό ή τον Μαζιώτη δεν μπορεί να την συλλάβει και γι’ αυτό, λες και είναι παππούδες στο μυαλό, διατυπώνουν δημόσιο λόγο λες και γράφουν στιχάκια για το imagine και από την άλλη η ακροδεξιά απαντά σαν να βγάζει εθνικοπατριωτικό λόγο στη χούντα.

    ΥΓ
    Σίγουρα ο «ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ» και ο Βάταλος δεν έχουν την ίδια IP;…

  224. BLOG_OTI_NANAI said

    207: 🙂

  225. BLOG_OTI_NANAI said

    Τι να μας πουν οι δικέφαλοι εκτός του Βυζαντινού… Εδώ που τα λέμε, καλοί άνθρωποι είμαστε μόνο εμείς οι Παναθηναϊκοί και αυτό φαίνεται από αυτόν τον άγιο άνθρωπο Αλαφούζο (μεγάλη η χάρη του) που έχει επιβάλλει στο κανάλι του αποκλειστικά την αντικειμενικότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την υποκειμενικότητα του να είσαι οπαδός του Παναθηναϊκού, δηλ. την μοναδική σωστή πλευρά της ενημέρωσης.

    Τα παραπάνω δεν είναι οπαδική τοποθέτηση, αλλά φιλοσοφική, και ο Ριβαλντίνιο είναι ο μόνος που μπορεί να την κατανοήσει!

  226. Alexis said

    #214:…και δεν θα προλάβω να σάς ξεστραβώσω πλήρως…
    Μη μας το κάνεις αυτό!
    Μη μας αφήνεις στην άγνοιά μας…

    #216: …αλλά, πάλι, δεν έχει κάνει καλή αρχή (μα τον περιμένει λαμπρό μέλλον).
    Έτσι φαίνεται…
    Είναι σε καλό δρόμο ο μικρός… 🙂

    #227: Όπως λέγαμε και παλιά: «PAO is the best fuck the rest!»
    Απλά πράγματα και …δημοκρατικά! :mrgreen:

  227. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    228. Άλεξ, βάζε κόμμα μετά το best, γιατί αλλιώς θα διαβάσει κανείς Pao is the best fuck… και θα φάμε το μπούμεραγκ στη μάπα! 🙂

  228. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    229.228. Κανονικα θελει άνω τελεία μετά το best ,αλλά είναι ευκολότερο να λύσεις διπλό επικαμπύλιο ολοκλήρωμα στο ίντερνετς,παρά να βρεις πώς στο διάλο βάζεις άνω τελεία… 😉

  229. Alexis said

    Σωστός!
    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ λοιπόν:
    «Pao is the best, fuck the rest!» 🙂

  230. giorgos said

    http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/08/isis.html

  231. Μαρία said

    230
    Airbus της Egypt Air στη Λάρνακα λόγω αεροπειρατείας – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/305933/airbus-tis-egypt-air-sti-larnaka-logo-aeropeirateias-live#sthash.slHUy55i.dpuf

  232. ΓιώργοςΜ said

    Τελείως εκτός θέματος, μια ακλισιά για την πιατέλα του Σαββάτου:
    «Γνωρίστε το Φοινικόδασος του Βάι»
    h**p://www.newsbeast.gr/travel/arthro/2180938/gnoriste-to-finikodasos-tou-vai

  233. Σωτήρς said

    Έλεγα ότι η κουβέντα θα πάει προς τις παρελάσεις αλλά πήγε στο ποιος έδερνε τη γυναίκα του περισσότερο πριν 2000 χρόνια. Στο τώρα ζει κανείς; Ο μισογυνισμός δεν έχει θρησκεία στην Ελλάδα. Άθεοι, εκκλησιαζόμενοι, αναρχικοί και φασίστες μια χαρά τα πάνε στη διαιώνιση της ανισότητας των φύλων.

    Ας προσθέσω κι εγώ κάτι έτσι για την ιστορία του άρθρου.
    Μέχρι το 2006-7 στην Κωνσταντινούπολη που απαγορεύονταν οι μαντίλες στα πανεπιστήμια έβλεπες το εξής καραγελοίο: Φοιτήτριες που φορούσαν μαντίλα και από πάνω περούκα.

  234. BLOG_OTI_NANAI said

    228: Μπράβο στον Αλέξη για το παναθηναϊκό του outing! Οι δηλωμένοι λοιπόν είμαστε τρεις! 🙂

  235. BLOG_OTI_NANAI said

    235: «Φοιτήτριες που φορούσαν μαντίλα και από πάνω περούκα«.

    Αυτό μοιάζει με το χριστιανικό, «βαφτίζω το κρέας, ψάρι»!

  236. BLOG_OTI_NANAI said

    229: 4ος Παναθηναϊκός;!

  237. cronopiusa said

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    217 – «Εσύ, πάλι, είσαι μεγάλο τζιμάνι! Μού λες στην αρχή ότι «μάλλον» (κατά τη γνώμη σου) έχω μπερδέψει «κάτι», ενώ στη συνέχεια το προχωράς και με βεβαιότητα με βγάζεις …φασίστα.» Δεν σ΄έβγαλα φασίστα, ως άλλος φασίστας Νικοκύρης είπα, που θέλει να επιβάλει ποιοί και τι θα γράφουν οι σχολιαστές εδώ μέσα, ξαναδές το σχόλιό σου.

    «Το γεγονός ότι μπορεί ΕΣΥ να να έχεις μπερδέψει κάτι, γιατί δεν το λογαριάζεις;» Το λογαριάζω, πολλές φορές έχω μπερδέψει την βούρτσα με την π….α, αλλά όταν μου το εξηγούν (και εδώ μέσα) το αντιλαμβάνομαι και το διορθώνω, δεν επιμένω σαν ΜΕΡΙΚΟΥΣ.

    » Επειδή έχεις (με περήφανη μετριοφροσύνη) δηλώσει ότι ε΄λισαι «Απόφοιτος Παιδικής Χαράς»,» Δεν είναι περήφανη μετριοφροσύνη, (δεν ξέρω αν γίνεται αυτό, έπρεπε να τελειώσω και το νηπιαγωγείο γμτ) αυτογνωσία είναι, και προειδοποίηση προς τους αναγνώστες, για να μην έχουν πολλές απαιτήσεις από μένα, και να μην χάνουν άδικα τον πολύτιμο χρόνο τους διαβάζοντας τα σχόλιά μου, και γίνονται ΤΑΛΑΙΠΟΡΟΙ. Καλό θα ήταν να μας είχες προειδοποιήσει κι εσύ, πως είσαι απόφοιτος του Αλπικού πανεπιστημίου.

    «σίγουρα είναι οι γνώσεις σου στην ελληνική γλώσσα επαρκείς για να καταλαβαίνεις κάτι άλλο πέρα από τις …»αναλύσεις» των FOREX ψευτογκουρού που παπαγαλίζεις (από τα σπεκουλαδόρικα διαδικτυακά …»ποκερατζίδικα» που έχεις γραφτεί για να τζογάρεις) και μάς τις σερβίρεις μετά;» ΟΧΙ, δεν είναι, (είπαμε, απόφοιτος παιδικής χαράς) γι΄αυτό (όπως επιβεβαιώνεις κι εσύ) περιορίζομαι σ΄αυτά που καταλαβαίνω, ενώ εσύ που είσαι ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΣ, έχεις άποψη για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις όπως το FOREX, ενώ έχεις πλήρη άγνοια για το πώς και πόσο επηρεάζουν την ζωή σου, και τις ζωές ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Το ποιός παρουσιάζεται σαν γκουρού φαίνεται από τα σχόλιά μας, αντί να με βρίζεις, θα μπορούσες να αντικρούσεις με επιχειρήματα έστω και ΕΝΑ απ΄αυτά που έχω γράψει για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά, ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ, ΤΑ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ. Ίσως είναι απόρροια των σπουδών σου αυτή η συμπεριφορά, έχω ακούσει, πως τα αλπικά πτυχία, είναι τα καλύτερα.

    » Σού διαμαρτυρήθηκα εγώ εσένανε Λάμπρο ποτέ που μάς βομβαρδίζεις καθημερινά με τις αμάσητες παρλαπίπες που μηρύκασες περί …παραγώγων και …μόχλευσης (αυτά κι είναι …ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!), και 3ου Παγκ. Πόλεμου, και …οργόνης, και σεξουλικότητας, κοκ;» Γιατί σου διαμρτυρήθηκα εγώ; μερικές διαπιστώσεις στο σχόλιό σου έκανα, αν είναι λάθος μπορείς πολύ απλά να μου το εξηγήσεις. Αυτό που κάνει (σχετική) εντύπωση, είναι η εμμονή σου να διαβάζεις τα σχόλια όσων γράφουν αμάσητες παρλαπίπες, όπως π.χ εγώ, ο BLOG, κι ο Ριβαλντίνιο, δεν έχεις να κάνεις κάτι καλύτερο; τόσο άδεια είναι η ζωή σου;

    «ΔΕΝ αντέδρασα επιλεκτικά, στο σχόλιο του …κλωτσοπατιναδώνυμου «σταυροφόρου»,» Επιλεκτικά αντέδρασες δες το σχόλιό σου.

    «ούτε «απαγόρευσα» » Το μάθημα για την σημασία των εισαγωγικών δεν το κάνατε στο Αλπικό πανεπιστήμιο; εμάς μας το έμαθε προχτές ο φύλακας της παιδικής χαράς.

    «Αναφέρθηκα στις συχνές, ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ, συνεχείς, σχοινοτενείς, ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ σχολαστικιστικές «ιστοριογραφικές» ακροβασίες-αναδιφήσεις (που -με την επίμονη κατάχρηση του χώρου των αναγνωστών- άλλον εμφανή σκοπό δεν δείχνουν να έχουν παρά την επιβεβαίωση ενός ανούσιου (ψευτο)διανοουμενισμού των αντιπαρατιθέμενων.» Αφού είναι συχνές και σε χαλάνε, γιατί τις διαβάζεις; Να το κοιτάξεις αυτό.

    «‘Ισως επειδή κι ο ΝΙΚΟκύρης μας είναι ανεκτικός τύπος και δεν θέλει να κακοκαρδίσει τους τακτικούς θαμώνες του ιστολογίου του δεν είδα να τους προτρέπει σε εγκράτεια ή αυτοπεριορισμό. Και αυτοί ξεσαλώσανε!» Ίσως όμως, και να έχει εξαγορασθεί από την Μεταλληνική κλίκα, και ως χριστιανικός Δούρειος ίππος με αριστερή σφραγίδα, υπονομεύει το αριστερό κίνημα.

    «Εγώ, που μόλις πρόσφατα άρχισα να γράφω, συχνά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα εντός θέματος ενδιαφέροντα σχόλια πολλών συσχολιαστών γιατί τραβάνε σε μάκρος τέτοιοι άσχετοι «διάλογοι» από τους «σταυροφόρους» που -όχι σπάνια- καταλήγουνε σε καυγάδες και εκατέρωθεν ύβρεις δίχως να αποκομίσει ο ταλαίπωρος αναγνώστης το παραμικρό ωφέλιμο» Εγώ που σχολιάζω αρκετά χρόνια, θα σου δώσω μια συμβουλή, να διαβάζεις τα σχόλια των σχολιαστών που σε ενδιαφέρουν, κι όσους θεωρείς ότι γράφουν αμάσητες παρλαπίπες (όπως εγώ) να τους αγνοείς και αν μην τους ξαναδιαβάσεις, όπως κάνω εγώ με τον ομοϊδεάτη σου εδώ και κάνα χρόνο σχεδόν, και θα κάνω και με σένα από σήμερα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνεις τον χρόνο σου με ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ.

    «Αλλά, αφού ο κ.Σαραντάκος τους παραχωρεί …άμβωνα για να κηρύττουν την …»Ορθοδοξία» τους, εγώ πάω πάσσο και κάνω υπομονή.» Μόνο αυτό δεν κάνεις.

    «Με το θάρρος, όμως, του τακτικού αναγνώστη γιατί θα μού απαγορέψεις κύριε Λάμπρο να πω τη δικιά μου γνώμη» Πού το είδες γραμμένο αυτό;

    «και θα μού υπαγορεύσεις εσύ τι είναι σωστό και «δημοκρατικό» και τι είναι «φασιστικό»;» Δεν υπαγορεύω σε κανένα ΤΙΠΟΤΑ, ξαναδιάβασε με ανοιχτό μυαλό τας γραφάς μου.

    «Όπως μού είπες κι εσύ προηγουμένως όταν άρχισες να μέ πιάνεις στο στόμα σου, «συγγνώμη που παρεμβαίνω».» Από μένα συγχωρεμένος, από τους θεό, θεά, θεούς σου δεν ξέρω.

    Σου επισυνάπτω τα μέρη του σχολίου σου, που ήταν η αιτία της παρέμβασής μου.

    «Είπα ότι η υπομονή των αναγνωστών έχει τα όριά της:»

    «ξεφεύγουν από τα όρια της αντοχής και της ανοχής των αναγνωστών»

    «και γίνονται μόνον επειδή ο ΝΙΚΟκύρης έχει τακτ και δεν επεμβαίνει για να μην προσβάλει το φιλότιμο των παρεκτρεπόμενων.»

    «ΔΕΝ είμαι «αντί» γενικώς. Είμαι από τους ανθρώπους που ακούνε ΟΛΕΣ τις απόψεις και τις παίρνουνε στα σοβαρά προς διερεύνηση ΟΛΕΣ (ακόμα και τις πιό ηλίθιες). Δεν έχω παρωπίδες ούτε προκαταλήψεις. Έχω μόνον την πείρα των 60 χρόνων της ζωής μου. Αλλά εδωμέσα δεν μπαίνω για να διαβάζω κηρύγματα και να δέχομαι προπαγάνδα ούτε από χριστιανούς ούτε από κομμουνιστές ούτε από κανέναν «πιστό». Η μόνη μου απαρασάλλευτη «πίστη» είναι η αγάπη μου στον ελεύθερο στοχασμό (με την «γενική» αλλά και την «ειδική»-φιλοσοφική σημασία του όρου).»

    Πέρα του ότι μιλάς στο όνομα όλων των αναγνωστών (δημοκράτη μου εσύ) κι ότι γνωρίζεις γιατί γίνεται, να σε πληροφορήσω, πως το ιστολόγιο, είναι κομουνιστοσφηκοφωλιά, βρίθει κομουνιστοσυμμοριτών, γι΄αυτό φυλάξου.

    Ο Δίας μαζί σου, Καλημέρα.

  239. Γιάννης Ιατρού said

    230: Κίντο
    …παρά να βρεις πώς στο διάλο βάζεις άνω τελεία..

    Για δοκίμασε ···· 🙂 αυτό: &_middot_; χωρίς _ βεβαίως-βεβαίως 🙂

  240. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    238. Καλά ρε φίλε ,πλάκα μάς κάνεις; Αν δεν ξέρεις τι ομάδα είναι οι θρύλοι του ιστολογίου… boil rice!

  241. Γιώργος Πρίμπας said

    Νομίζω στο σχόλιο 101 είναι αποκαλυπτικό για τα περί μαντήλας.

    Χρησιμεύει για να την προστατεύει «από τα άγρια βλέμματα των ανδρών αλλά και γενικότερα από οποιοδήποτε κακό μπορεί να υπάρξει». Όπως για παράδειγμα αυτά που γινόντουσαν στην πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο όπου μόλις βλέπανε καμιά δυτική δημοσιογράφο χωρίς μαντήλα την βιάζανε όχι ομαδικά αλλά ΜΑΖΙΚΑ.
    Η γυναίκα είναι σαν το διαμάντι, την κρύβουμε […] και στο τέλος θα την κερδίσει μόνο αυτός που την αξίζει […]. Όταν λέμε θα την κερδίσει, πώς δηλαδή; Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υποψήφιων συμπεθέρων; Προφανώς καταλαβαίνω πως η γυναίκα θα πρέπει να παραδοθεί στο νικητή παρθένα και αμόλυντη. Αν είναι επιλογή της πάει καλά; Είναι όμως; Επίσης ερωτάται η ίδια για την επιλογή του νικητή; Αν όχι πόσο τελικά διαφέρει από ένα απλό αντικείμενο με συγκεκριμένη χρήση. Όπως ένα χωράφι που παραχωρείται σε αγρότη να το σπέρνει όποτε και με όποιο τρόπο αυτός θέλει.

    Σίγουρα οι γυναίκες μουσουλμάνες έχουν την επιλογή να μην φορέσουν μαντήλα. Ελευθερία είπαμε. Απλά, δεν αντέχουν όλες τις συνέπειες από αυτό…

    Αυτό πάλι ότι στις μουσουλμανικές χώρες ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, πόσο σοβαρά να το πάρω; Δηλαδή μπορώ να πάω με τη γυναίκα μου στο Ριάντ και να κατέβει από το αεροπλάνο χωρίς μαντήλα;
    Πριν 3-4 χρόνια μια φίλη πήγε με το σύντροφό της (όχι παντρεμένοι) Ιράν και όταν ανακάλυψαν, το επόμενο πρωί, ότι δεν ήταν παντρεμένοι και είχαν κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο, την οδήγησαν στο αυτόφωρο! και καταδικάστηκε σε τριάντα μέρες φυλάκιση την οποία εξέτισε κανονικά.

    Μην το κουράζουμε. Η μαντήλα συμβολίζει και επιβάλει αναντίρρητα τον πατριαρχικό χαρακτήρα των μουσουλμανικών κοινωνιών και αλίμονο σε όποιαν γυναίκα γεννήθηκε από μουσουλμάνους γονείς και τολμήσει να μην την χρησιμοποιήσει.
    Θα σας θυμίζω την αιγύπτια Aliaa Magda Elmahdy η οποία τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία.

    Δεν είναι θέμα παρέλασης, μου είναι αδιάφορες οι παρελάσεις. Είναι θέμα του τι συμβολίζει.

  242. αγάπες λάθρες said

    Η επιβολή της μαντήλας έχει πιο πρακτικούς λόγους, ασχέτως αν απόκτησε μεταφορικούς συμβολισμούς. Σκεφτείτε να ζείτε σε μέρη όπου το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και να χρειάζετε να το ξοδεύετε σχεδόν κάθε μέρα ή το αργότερο κάθε τρεις μέρες να λούζετε τα μαλιά σας επειδή γίνονται λαδερά και η σκόνη να κολάει και να τα σκληραίνει. Δεν είναι ότι πιο ευχάριστο η θέα τέτοιων μαλιών. Και οι άντρες φοράνε αντίστοιχες μαντήλες ή καπέλα. Αυτές που επέβαλαν την μπούρκα είναι λοιπόν φτωχές γυναίκες από άγωνες περιοχές, κατά το πλείστων τεμπέλες που βαριώντουσνα να κουβαλάνε νερό από μίλια μακρυά.

  243. cronopiusa said

    🙄

    σ΄ ένα κόμπο της σπαμομαντίλας κρύβεται ένα σχόλιο…

  244. cronopiusa said

    και για την Άγια Ιμπραήμ

    Οι γυναίκες της «Ανοιξης»

    μας αρέσει που ήρθες στη παρέα μας, καλώς ήρθες

  245. sarant said

    234 Νομίζω πως αυτή η ακλισιά έχει σχεδόν καθιερωθεί -πώς θα το πούμε, του Βαγιού;

    246 Ωραίο!

  246. Ριβαλντίνιο said

    @ 221,222 Ηλίας.
    Καλά να είμαστε να σε κάνουμε να γελάς γελαδερό παιδί ! 🙂

    @ 225 BLOG_OTI_NANAI
    Σίγουρα ο «ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ» και ο Βάταλος δεν έχουν την ίδια IP;…

    Αναρωτιέμαι και εγώ.

    @ 240 ΛΑΜΠΡΟΣ
    Μην του δίνεις σημασία. Αφού άνοιξε το στόμα/απόπατο του και εξαπέλυσε την ρουκέτα βοθρολύματος περί αναξιοπρέπειας κ.λπ. μετά παραπονιόταν γιατί του απάντησα όπως του απάντησα. Γκιοζάκος είναι. Μόνο σαματά ήρθε να κάνει, χωρίς να συνεισφέρει τίποτα, χωρίς να σχολιάσει κάτι άλλο, ήρθε να μας δώσει εντολές καλής συμπεριφοράς. Θα του έλεγα και χειρότερα, αλλά σέβομαι που έχει τα υπερδιπλάσια χρόνια μου. Είμαι και χριστιανός πιστός, συνεπώς του ζητώ συγνώμη που τον στόλισα και από εδώ και πέρα τον αγνοώ… 🙂

    Υ.Γ. Όλοι τρέμουν την Πανάθα, την Πανάθα την αγνή και την ατρόμητη, και τον πρόεδρο της Αλαφούζο.

  247. Alexis said

    #242: Αν δεν ξέρεις τι ομάδα είναι οι θρύλοι του ιστολογίου… boil rice!
    …και ο οικοδεσπότης θα πρόσθετα…
    Είναι βασικές γνώσεις αυτά! 🙂

  248. Νεφεληγερέτα, τα σχόλια που τα βαριέσαι μην τα διαβάζεις. Δεν νομίζω όμως πως κανένας κάνει χριστιανικό κήρυγμα εδώ μέσα. Κάποιοι, είτε ομολογημένοι Χριστιανοί είτε και όχι, απαντούν όταν αισθάνονται ότι εκτοξεύονται άδικες κατηγορίες κατά του Χριστιανισμού. Και έχει συμβεί επανειλημμένα να απαντούν κάποιοι όταν νιώθουν ότι κατηγορείται άδικα — ή και ότι εξιδανικεύεται αβάσιμα, βλ. σχόλιο 116 παραπάνω — μια κοινωνική ομάδα, μια ιστορική περίοδος κλπ.

    Πέπε και Στάζυμπε, πώς διάλο, σοβαροί άνθρωποι, καταφέρατε να βριστείτε (τηρώ, βλέπετε, ίσες αποστάσεις 🙂 ) τόσο χοντρά με ζήτημα την καταγραφή του μέσου όρου βαθμολογίας στα Γυμνάσια; Είμαστε καλά;

    Γιάννη Ιατρού, ήμουν έτοιμος κι εγώ να δώσω απάντηση για την άνω τελεία (Alt+0183), ξέροντας όμως ότι ισχύει μόνο για Windows· η δική σου όμως (&middot;) ισχύει, υποθέτω, για κάθε σύστημα. Ευχαριστώ!

  249. Ηλία, τα «κλασικά εισαγωγικά» τα γράφεις στα σχόλια του ιστολογίου βάζοντας απλώς εισαγωγικά γραφομηχανής, εκείνα που είναι σαν δυο κολλημένες κατακόρυφες οξείες. Το WordPress τα μετατρέπει αυτομάτως σε » «. — Ίσως το ίδιο θα έπρεπε να πούμε και στο Giorgo, που μοιάζει, στα ατελείωτα και συνήθως αναπόδοτα παραθέματά του από έργα του Κακλαμάνη, να χρησιμοποιεί (( διπλές παρενθέσεις )) αντί για εισαγωγικά…

  250. cronopiusa said

    «Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι παναθηναϊκάκιας -και δεν το λέω με την έννοια την ποδοσφαιρική-, ούτε ψηλός είναι, ούτε από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου»

    Πέπε και Στάζυμπε, δεν μ’ αρέσουν πλέον τα γινάτια

  251. 250: Μία μόνο φορά έχω βρίσει εδώ, για προσβολή νεκρών, κι όχι για πεπέδες. Ξαναδιάβασε.

  252. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    247. >>234 Νομίζω πως αυτή η ακλισιά έχει σχεδόν καθιερωθεί -πώς θα το πούμε, του Βαγιού;
    Ναι δεν πάει η γενική.Του Βαγιού είναι η Κυργιακή των Βαϊων.
    «Το Βαγιό Βαγιό Βαγιό
    τρώνε ψάρι και κολιό
    και την άλλη Κυργιακή,
    καλιτσούνια και ρακή «.

    Άσχετο αλλά ανοιξιάτικο και σημαντικό. Η κερασιά άνθισε και φέτος, στη Μπούσγου,στο Πεδίο του Άρεως (ξέρετε σεις, τρίτη ή τέταρτη χρονιά σας ανακοινώνω αυτό το θάμα.
    Και η άλλη, φάτσα απέναντι από την Αγία Βαρβάρα, το εκκλησάκι καθώς στρίβουμε για Χαλάνδρι. Κουκλάρες και οι δυο.

  253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το κακό χθες ήταν που ήθελα να ρωτήσω,(αλλά κώλωσα μετά την όξυνση) γιατί μου πρόκυψε και στα πρόχειρα δεν ήξερα πώς να τ΄αντιμετωπίσω, πώς υπολογίζεις (για μοριοδότηση) βαθμολογία π.χ.από ιδιωτικά σχολεία,σχολές για την ακρίβεια, όταν ποικίλλει ο αριθμός -και το είδος- των προαιρετικών μαθημάτων. Στο μ.ο της βαθμολογίας τους, εμφάνιζαν το ανάλογο με τα μαθήματα κλάσμα, που είπε ο Στάζυ, αλλά είναι δίκαιο π.χ. να είναι ίσου «βάρους» το 18&6/12 με το 18&5/10; Αυτό που είπε ο Πέπε φαίνεται να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης σε κοινή βάση του βαθμού π.χ. όταν είναι υποψήφιοι για ένα διαγωνισμό. Επειδή είμαι σκράπας στα ενδομαθηματικά προβλήματα, εκ των προτέρων ζητώ συγγνώμη κι απ τους δυο για την όποια παρανόηση.

  254. 255:
    1. Μαθηματικά 18 6/12 = 18 5/10 = δεκαοχτώ και μισό.
    2. «Προαιρετικά» μαθήματα ιδιωτικών σχολείων δεν μετρούν στο Γενικό Μέσο Όρο ποτέ.
    3. Αν ένας μαθητής που έχει ένα μάθημα λιγότερο -παραπάνω είναι δύσκολο, η γυμναστική δεν μετράει στο ΓΜΟ, τουλάχιστον στο λύκειο- είναι περισσότερο ευνοημένος ή όχι από τους άλλους, εξαρτάται από την οπτική που το κοιτάς. Απαλλαγή στα Θρησκευτικά στη Γ΄ Λυκείου σημαίνει 1 ώρα λιγότερη από τους υπόλοιπους (31 αντί 32 την εβδομάδα), άρα λιγότερος φόρτος; ή σιγά τον φόρτο; Κι είναι πιο εύκολο το 19,7 με τα Θρησκευτικά ή χωρίς; Αν το 20 μπαίνει αβέρτα στα Θρησκευτικά, τότε αδικείται ο απαλλαγμένος που χάνει ένα σίγουρο μπόνους. Αν ο βαθμός είναι αντικειμενικός, δεν έχει καμία σημασία, αν ο θεολόγος είναι πιο αυστηρός από τους υπόλοιπους, ευνοείται ο απαλλαγμένος. Διάλεξε και πάρε.

  255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    256. Οχι, όχι,δεν ήταν τέτοια η περίπτωση. Μοριοδότησαν (για προσλήψεις) τις βαθμολογίες από σχολές (ιδιωτικές και δημόσιες), όπου τα εγκεκριμένα προαιρετικά μαθήματα,βάσει του νόμου λειτουργίας τους, λογίζονταν κανονικά. Είναι πιο περίπλοκο.Άστο. Ευχαριστώ.

  256. 257: Είναι πιο περίπλοκο, όντως. Στους δικηγόρους.

    Στην ουσία του ερωτήματός σου, αν τα 12 μαθήματα αφενός και τα 10 αφετέρου διδάσκονται και αξιολογούνται με την ίδια εντιμότητα και αντικειμενικότητα, ναι δεν βλέπω διαφορά ανάμεσα στο 18 6/12 και το 18 5/10. Επίσης πιθανό είναι τα 10 μαθήματα να ήταν πιο χαλαρά από τα 12, ποιος θα το κρίνει;

  257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    248 – Το είπα πως δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσω σχόλιό του, οι άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ του σχολίου σου στο 144 έχουν χάσει το νόημα της ζωής και δεν μου κάνουν, γι’ αυτό μακριά κι αγαπημένοι.☺

    Για το Υ.Γ ένα σου λέω, Ο ΤΙΓΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ.☺

    250 β – Υπάρχει μια ψυχρασία μεταξύ τους από μια παλιά (σχετική πάλι) διένεξή τους, και δεν την έχουν ξεπεράσει. Χωριστά όμως, είναι πολύ καλοί σχολιαστές και συνήθως διαβάζω τα σχόλιά τους (μερικά εξειδικευμένα σεντόνια του Πέπε τα αποφεύγω γιατί έχω άγνοια επι του θέματος☺).

  258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    258.Το μέρος ηθικής τάξεως το παλεύεις με τέτοια επιχειρήματα αλλά το αριθμητικής τάξεως; 🙂 :
    Έβαλα,στο παράδειγμα πριν, αριθμητική ισοψηφία αλλά υπήρχαν μ.ο. πότε επί 10(τα υποχρεωτικά), επί 11,επί 12 ή 13 μαθημάτων. Δηλαδή το 18&5/10 συγκρινόταν με το 18&6/11 ή 7/13 κλπ. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έλεγα να ληφθεί υπόψιν ο μ.ο. επί των υποχρεωτικών δέκα, συγκεκριμένων,κοινών για όλους, μαθημάτων.Το αν είχαν ή όχι επιεικείς δασκάλους σ΄αυτά ανά σχολή, δε μπορεί να ζυγιστεί ,άρα τ΄αφήνουμε.

  259. Vrach said

    Το θέμα της μαντήλας είναι όντως δύσκολο. Τόσες συζητήσεις έχουν γίνει στη Γαλλία κι ακόμα ανοιχτό μένει. Για να δούμε και μεις πώς θα το χειριστούμε τώρα, ως ντόπιο, πλέον, θέμα!
    Βασικότερο ωστόσο ζήτημα από το ενδυματολογικό είναι, φαντάζομαι, το ιδεολογικό. Πέρα από το κατά πόσο η συγκεκριμένη κοπέλα (ή όποια άλλη στη θέση της) φορά τη μαντήλα ως προσωπική και συνειδητή επιλογή ενδυματολογικού κώδικα με συμβολικό περιεχόμενο ή ως συμμόρφωση σε μια οικογενειακή/ εθνική/ θρησκευτική παράδοση, πώς τοποθετείται απέναντι στο ζήτημα της ελληνικής επανάστασης του ’21; (δεν ξέρω αν την ρώτησαν οι δημοσιογράφοι σχετικά και τι απάντησε, δεν είδα καθόλου ειδήσεις το τελευταίο τριήμερο). Βρίσκει π.χ.δίκαιες τις μάχες που έκαναν οι επαναστατημένοι Έλληνες με τον συμπατριώτη και ομόδοξό της Ιμπραήμ; Φυσικά, πιθανόν να μην έχει γνώμη, ή, να έχει αντίθετη γνώμη, όπως στο κάτω κάτω θα μπορούσε να έχει και όποιος άλλος Έλληνας μαθητής ή μαθήτρια που δεν πέφτουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας λόγω μαντήλας. Καλώς ή κάκώς όμως, τα μέλη των μειονοτήτων έχουν αυτή την υποχρέωση (ή προνόμιο, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς): Να αναγκάζονται να έχουν άποψη από πολύ νωρίς για πολλά και δύσκολα θέματα.

    Όσο για το φρικιαστικό, κατά τη γνώμη μου, απόσπασμα της προς Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου, που βάζει και βούλα στην υποτίμηση των γυναικών και δεν τις αφήνει ούτε στο Θεό να απευθυνθούν άμεσα παρά να χρειάζονται και εκεί τη διαμεσολάβηση κάποιου άντρα, πραγματικά BLOG_Ο,ΤΙ_ΝΑΝΑΙ (32) θα με ενδιέφερε να μάθω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αρχαία γραμματεία όπως λες, γιατί δεν μπορώ να το πιστέψω! Ότι υπάρχουν άπειρα υποτιμητικά, ότι η θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα ήταν άσ’τα να πάνε, δεν είναι και κανένα μυστικό, αλλά ότι μπαίνει και ιεραρχία Θεός-άντρας-γυναίκα-ζώα κ.λπ. αυτό… θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω! Στο κάτω κάτω τότε μπορεί και πάλι να μην υπήρχαν ελεύθερες γυναίκες, υπήρχαν όμως τουλάχιστον ιέρειες… (ναι, οκ, και στους πρώτους χριστιανούς υπήρχαν αλλά άντε να επιβιώσουν με λεγόμενα σαν τα …ωραία του Παύλου -τις «στείλανε» στα ενδότερα του οίκου με συνοπτικές διαδικασίες…)

  260. sarant said

    261 Αυτό το σχόλιο έγινε χτες, αλλά το είδα μόλις τώρα στη βαθιά σπαμοπαγίδα όπου ήταν πιασμένο -χίλια συγνώμη!

  261. 261

    Στην Καβάλα είχε γεννηθεί ο Μπραΐμης. 😉

  262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    163.Στην Καβάλα είχε γεννηθεί ο Μπραΐμης
    Γιατί,ο Κεμάλης; 🙂
    Αν ρώταγαν τους μαθητές,όλους γενικώς γιατί παρελαύνουν, τί άραγε θα απαντούσαν; Αναρωτιέμαι,μιας και κάποιοι απευθύνθηκαν νοερά στην Άγια γι΄αυτό.
    Πότε καθιερώθηκε είπαμε η παρέλαση και με τί στίγμα την φόρτισαν;

  263. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    263.»Γεννήθηκα στη Σααλονίκη» θα τραγούδαγε ο μερακλής Κεμάλ

    Το ότι παρελαύνουν ασυντόνιστα,ακριβώς μπρος στη βουλή, το προσέξαμε; Αυτό ΕΜΕΝΑ δε μ΄αρέσει, όλα κι όλα! 🙂

  264. 265

    Γειά σου ΕΦΗ², μιλιταρίστρια!
    Ενώ μέσα στη Βουλή συντονίζονται, ε;
    Είμαι, φυσικά, κατά των παρελάσεων αλλά άμα βλέπω δημοτικάκια να περνάνε χορομπουλώντας, ε, δε μπορώ να μη γελάσω!

  265. Ιάκωβος said

    Ιάκωβος said:
    Δεν έφεραν οι Ινδοευρωπαίοι και γενικά οι βάρβαροι την καταπίεση της γυναίκας.

    166, Stazybο Hοrn said

    94: Ινδοευρωπαίοι;

    Ναι, αναφέρομαι στην άποψη ότι οι Έλληνες και οι άλλοι λαοί της εποχής του χαλκού, που μιλούσαν ΠΙΕ γλώσσες, απέσπασαν την εξουσία από τις γυναίκες της νεολιθικής εποχής και έφεραν την καταπίεσή τους. Η Μαρία Γκίμπουτας κρίνοντας από τα ειδώλια που παρουσιάζουν θεές, προσπάθησε να τεκμηριώσει την ύπαρξη της νεολιθικής μητριαρχίας. Ο Ένγκελς επίσης υποθέτει ότι υπήρξε γυναικοκρατία. Άλλοι το πιστεύουν βασιζόμενοι στους μύθους. Και σήμερα πολλές φεμινίστριες θα τις ακούσεις να μιλάνε γι αυτό.

    Δεν νομίζω ότι ισχύει. Αντίθετα, όσο πιο κοντά στην φάση του κυνηγού -τροφοσυλέκτη είναι μια κοινωνία τόσο λιγότερη καταπίεση υφίστανται οι γυναίκες. Εξ ου και το εβραϊκό ορθόδοξο απαρτχάιτ των φύλων, το κούρεμα γουλί των χασιντείμ γυναικών όταν παντρευτούν και η μαντήλα.

    Ίσως η χαλκοκρατία έφερε πιο πάνω το πρότυπο του πολεμιστή, όμως ο διαχωρισμός και το σκλάβωμα της γυναίκας πρέπει να εμφανίστηκε με την νεολιθική-γεωργική επανάσταση.

    Η παρεξήγηση προέρχεται από το ότι όλοι αυτοί υπέθεσαν πως η θρησκεία αντικατοπτρίζει την πραγματική κοινωνική θέση των γυναικών. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Η θρησκεία και η τέχνη, που κατά κάποιο τρόπο είναι η συνέχειά της, ή οι μύθοι δεν αποτυπώνουν αυτό που υπάρχει , αλλά ακριβώς αυτό που ΔΕΝ υπάρχει.

    Όπως ποτέ ένας πρίγκηπας δε θα παντρευόταν τότε τη δούλα, έτσι δεν υπήρχαν και Αντιγόνες στην αρχαία Αθήνα. Υπήρχαν ίσως Μήδειες, αλλά οι Αθηναίοι δε θέλανε να το ξέρουν και γι αυτό, χάρηκαν όταν ξεκουμπίστηκε ο «ρεαλιστής» Ευριπίδης.

  266. nikiplos said

    Καλησπέρα… Άργησα να σχολιάσω στο θέμα, ίσως επίτηδες για να περάσει λίγο στο ντούκου… Να πως εξαρχής πως δυό πράγματα δεν με βρίσκουν σύμφωνο:

    α. Η ευκολία που χωριστήκαμε σε στρατόπεδο ενθουσιωδών συμπαραστατών της κοπέλας, του θάρρους της κλπ, για ένα θέμα που δεν γνωρίζουμε.
    β. Η έκθεση ενός παιδιού σε τόσο μικρή ηλικία για να μιλήσει για ένα θέμα που ενώ γι’ αυτήν είναι οικείο και αταβιστικό… Ένα νέο παιδί αναγκάζεται να εκτεθεί σε ένα τόσο δύσκολο θέμα και σε ένα τόσο ξένο γι’ αυτήν περιβάλλον. Αυτό δυστυχώς έχει σαν αποτέλεσμα έναν αυτοματισμό: σαφώς είναι εξ’αρχής με τους δικούς της, όπως εξαρχής με τους δικούς μου ήμουν κι εγώ και εξακολουθώ να είμαι και σήμερα, κι ας ήταν κάποιοι από αυτούς σε τάγματα ασφαλείας…

    Όμως στα 18 μου και στα 20 μου ήμουν αναφανδόν μαζί τους· με χέρια και με πόδια δηλαδή… Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, διάβασμα και «ενδοσκόπηση» της ελληνικής κοινωνίας για να μπορώ να καταλάβω συμπεριφορές και λοιπά πράγματα· πολύ δύσκολα και δυσνόητα για ανθρώπους τότε, όμως όλοι, οι περισσότεροι ήταν ένα πράγμα: αντίθετοι με τους δωσίλογους.

    Σήμερα η μαντίλα δεν είναι ενιαίο θέμα, ούτε καν για το Ισλαμ. Το κακό είναι ότι επανήλθε από τη Δύση ως πρόβλημα καθώς ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού εκεί την έχει αναγάγει ως σύμβολο αντίστασης. Αντίστασης ενάντια στην περιθωριοποίηση του θρησκεύματος και των εθνοτικών ομάδων τους. Η κρίση και η εξαθλίωση φυσικά και εντείνουν αυτά τα γεγονότα, αλλά οι συναισθηματικοί και οι αταβιστικοί δεσμοί που δένουν τη χρήση και επίδειξή της – έτσι λεν κι εκεί οι γυναίκες· είναι περήφανες που την φορούν – είναι λοιπόν αυτοί οι δεσμοί ισχυρότεροι από μια απλή κοινωνική περιγραφή, πόσω μάλλον όταν ενέχει αυτή η περιγραφή και «δυτικούς» αυτοματισμούς.

    *************
    Θα έλεγα στο κορίτσι του σχολίου @101, ότι δεν περιμένουμε κανέναν προφήτη να μας πει ότι οι άνθρωποι είναι διαμάντια. Πρώτα και κύρια πρέπει να πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος με τη γέννησή του αποτελεί ένα θαύμα και είναι από μόνος του ένα διαμάντι και έχει την ίδια αξία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΟΥ ή ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ. Και αυτό το αξίωμα – σήμερα έρχεται να το αποδείξει και η Νευροεπιστήμη ενάντια στις θρησκευτικές παράνοιες και μάνητες- ειπώθηκε από τα αρχαία χρόνια, πριν οι θρησκείες της Μισαλλοδοξίας έρθουν στο προσκήνιο, γιατί δημιουργούσαν πρόβατα χρήσιμα και πρόθυμα για να σφαγούν.
    *************

    Στον δυτικό κληρικανισμό, το διαπνέον αίσθημα της ανωτερότητας δημιούργησε μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στον φραξιονισμό των μειονοτήτων, θρησκευτικών, κοινωνικών κλπ. Έτσι υπήρξε αρχικά μεγαλύτερη ανοχή στην Μαντήλα- ως σύμβολο – σε σχέση με την καθ’ ημάς Ανατολή. Σήμερα η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα, ανοχύρωτη και τελείως απροετοίμαστη, όσον αφορά τη μελέτη, φιλοσοφία και εν τέλη δυνατότητα ενσωμάτωσης, πληθυσμών που έχουν ουσιώδεις πολιτισμικές διαφορές, οι οποίες ανταποκρίνονται και σε κοινωνική συμπεριφορά.

    Από τη μία θαυμάζουμε την αλληλεγγύη, την οικογενειακή συνοχή, τη συνεργασία αυτών των πληθυσμών, από την άλλη δεν μπορούμε – ως γνήσια πολιτιστικά τέκνα του Αμερικανικού ισοπεδωτισμού – να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα όλων αυτών.

    Δεδομένου ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι αρχέγονα συναισθήματα και όλοι είμαστε ρατσιστές και ξενόφοβοι από τη φύση μας – θέλει μελέτη, διάβασμα, όσμωση για να μειωθούν αυτά τα συναισθήματα – η μαντήλα αποτελεί κι ένα σύμβολο ακόμη του «ξένου» προς εμάς. Το παρατηρούμε εύκολα. Ενώ από την άλλη δυσκολευόμαστε να παρατηρήσουμε τη διαφορά των σεμνά καλοντυμένων Παριζιάνων που αναδεικνύουν τη θηλυκότητα μέσω της προσωπικότητάς τους με τις δικές μας ημεδαπές ξέκωλες με τα σουερ μίνι και τα 12ποντα που θεωρούν ότι αν τα πετάξουν όλα έξω, θα είναι περισσότερο κοινωνικά επιτυχημένες.

    Δεν περιμένω η χώρα μας να λύσει αυτά τα δυσεπίλυτα προβλήματα καθώς δεν παράγει ούτε πρωτότυπη ιδεολογία, ούτε πολιτισμό. Θεωρώ τα πρώτα ανάμεικτα συναισθήματα που εκφράστηκαν από πολλούς ως αποτέλεσμα αυτοματισμού και φόβου για το άγνωστο. Εν τούτοις θα συνιστούσα σε όλους μας λιγότερο ενθουσιασμό – αρνητικό ή θετικό – και περισσότερη προσπάθεια να αλληλοκατανοηθούμε μεταξύ μας εμείς οι διαφορετικοί που η ιστορία μας επιβάλλει πάλι να οσμωθούμε μεταξύ μας. Σε μία βάση που τη θεωρώ αξιωματικά αδιαπραγμάτευτη: Την ελευθερία του ατόμου, στο βαθμό που δεν καταπιέζει άλλους. Την αξία του ατόμου. Όπως το είπε η Αγιά, αλλά αλλαγμένο: Κάθε άνθρωπος με το που γεννιέται είναι ένα θαύμα· ένα διαμάντι…

  267. nikiplos said

    Και να πω κι ένα αρνητικό για την Μαντήλα. Στο Παρίσι στο ινστιτούτο που εργαζόμουν, κάποιες μουσουλμάνες Ιατρίνες φορούσαν επιδεικτικά και με «καμάρι» τη μαντήλα, ενάντια σε κάθε ιατρική οδηγία ασφάλειας και αντισηψίας. Οι Γάλλοι ήταν παράδοξα ανεκτικοί σε αυτό. Αντίθετα κάποιες επίσης μουσουλμάνες – κι από κράτη που δεν φανταζόμαστε όπως πχ το Ιράν – επιδεικτικά ΔΕΝ φορούσαν επιδεικνύοντας την προσήκουσα συμμόρφωσή τους στους κανονισμούς ασφάλειας και αντισηψίας, ιδίως στα χειρουργεία.
    Η γνώμη μου ήταν όπως στις ΗΠΑ, απόλυση σε οποιονδήποτε ΔΕΝ συνεργάζεται με τους προσήκοντες κανονισμούς, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φύλου ή χρώματος… απλά, λιτά, περιεκτικά κι αδιαπραγμάτευτα.

  268. Γιάννης Ιατρού said

    225 ΥΓ, 248β
    Ο ένας εκπέμπει από κέντρο Αθήνας, ο άλλος από πολύ μακριά (υπερπέραν;) 🙂

  269. Γιάννης Ιατρού said

    250: Τέλος Άγγελε,
    ισχύει όπου υποστηρίζεται το HTML. Γιά τα εισαγωγικά που λες, αν σε κατάλαβα καλά, προτείνω το &_Prime_; (″με κεφαλαίο Ρ και χωρίς _ βεβαίως″)

  270. Ριβαλντίνιο said

    @ 263 Σκύλος
    Εξάλλου και ο Μωχάμετ Άλυ είχε ευεργετήσει την Καβάλα !

  271. 272

    δεν είχε φκιάξει το Τεμπέλ Χανέ, απ’ όπου βγήκε και η έκφραση τεμπελχανείο;
    Θεούλης!

  272. ΓιώργοςΜ said

    247 (τώρα το είδα, συγγνώμη για την καθυστέρηση)
    Δεν ξέρω αν είναι κακόηχο, αλλά προτιμώ «του Βαγιού», ή ακόμη το καθαρευουσιάνικο «του Βαΐου» από την ακλισιά. Δεν επιμένω πάντως.

  273. Κι όσο για τη μαντήλα, καλοκαίρια πολλά, το βλέμμα μου έχει συνηθίσει σε πολύ πιο υπερβολικά θεάματα· μαύρα φορέματα ως τον αστράγαλο και τις άσπρες μαντήλες, να βουτούν στη θάλασσα, λουσμένα στον ιδρώτα του καύσωνα· γεμάτη η θάλασσα από ψηλά, παράξενα μαύρα μανιτάρια με μια άσπρη βούλα στη μέση.

  274. 275
    Από το 1985 ώς το 1995 έτυχε να εργάζομαι στο Νοσοκομείο Κρόμβελλ του Λονδίνου, ένα ιδιωτικό (και μάλλον από τα ακριβά, πιό κάτω όμως από την ταρίφα της περίφημης Λόντον Κλίνικ ή της Χάρλεϋ Στρητ Κλίνικ) Νοσοκομείο στο οποίο εργάζονταν (και συνεχίζουν να εργάζονται) αρκετοί Έλληνες και του οποίου τις υπηρεσίες συχνά αναζητούσαν τότε (δεν ξέρω για σήμερα, άλλωστε εδώ και χρόνια έχει ενσωματωθεί στο μεγάλο δίκτυο νοσοκομείων της BUPA) πολλοί ευκατάστατοι Έλληνες, Ιάπωνες και Άραβες που ταξίδευαν στήν βρετανική πρωτεύουσα για να φροντίσουνε την υγεία τους. Ήτανε μάλιστα, τότε, τόσο μεγάλη η προσέλευση ιδιαιτέρως Αράβων και Ελλήνων που σε αρκετά τμήματα του Νοσοκομείου οι πληροφοριακές ενδείξεις για τους περιπατητικούς εξωτερικούς ασθενείς ήταν γραμμένες εκτός από τα αγγλικά ΚΑΙ στα ελληνικά και αραβικά (προσοχή: ΟΧι στα ιταλικά, λ.χ., ούτε στα ισπανικά ή στα γερμανικά ή γαλλικά!). Το ίδιο συνέβαινε ΚΑΙ στο ρέστωραν ΚΑΙ στο κυλικείο του νοσοκομείου, όπου υπήρχαν ξεχωριστοί τιμοκατάλογοι του μενού: άλλοι στα ελληνικά και άλλοι στα αραβικά! Επίσης, θυμάμαι ότι καθημερινώς έφθαναν τουλάχιστον 3-4 αθηναϊκές εφημερίδες (κι άλλες τόσες αραβόφωνες) στο λόμπυ και γρήγορα κατανέμονταν στην αίθουσα αναμονής των εξωτερικών ιατρείων, στο κυλικείο και σε θαλάμους νοσηλείας. Εκεί, περί το 1993 ή 1994, μού έτυχε το εξής πρωτόγνωρο: μία ηλικιωμένη ασθενής από το Κατάρ, που (με την υποψία καρκινικών όγκων) ήταν καταγεγραμμένη στο πρόγραμμα για κολονοσκόπηση, προσήλθε στον θάλαμο προετοιμασίας του εξεταστηρίου και, μολονότι είχε από την προτεραία μέρα ακολουθήσει κατά γράμμα την ρουτίνα προετοιμασίας (νηστεία, καθαρτικό, κλπ), ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ επ’ ουδενί να γδυθεί και να φορέσει την χειρουργική «ποδιά»! Επί σχεδόν 2 ώρες ΟΛΟ το νοσηλευτικό προσωπικό του Ενδοσκοπικού Τμήματος (5 νοσηλεύτριες και 2 προϊστάμενες) προσπαθούσε ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΣ να την πείσει ότι για να διεκπεραιωθεί η εξέτασή της (που η ίδια είχε υπογράψει την δήλωση συναίνεσης γι’ αυτήν σε επίσημο έντυπο του νοσοκομείου μεταφρασμένο στα αραβικά) έπρεπε να γδυθεί στο ειδικό αποδυτήριο και να φορέσει την κοντή -και όπισθεν ανοικτή- εξεταστική ασηπτική ρόμπα προκειμένου εν συνεχεία να της μετρηθούν η πίεση, τα αέρια αίματος, κλπ, και να μπορέσει να της παρασχεθεί ελαφρά αναλγησία και «μέθη» για να ξεκινήσει η ενδοσκοπική εξέταση μετά λήψεως ιστολογικών δειγμάτων που είχε προγραμματισθεί ήδη προ 3 μηνών για εκείνο το πρωινό.
    Εις μάτην! ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ! Φαντασθείτε ότι η μεγαλύτερη παραχώρηση που είχε δεχτεί εκείνη η ασθενής τότε ήταν να βάλει την εξεταστική ρόμπα αλλά …ΕΠΑΝΩ από το «νικάμπ» της και χωρίς να βγάλει την βρακοπαντελόνα της!!! Όπως μού είπε την άλλη ημέρα ο (Κώος) χειρουργός γαστρεντερολόγος που θα διενεργούσε την ενδοσκόπιση, χρειάστηκε να κληθεί από την Πρεσβεία του Κατά κα να προσέλθει αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Αρχι-Ιμάμης του Λονδίνου για να την πείσει!!! Βέβαια ήταν η μητέρα κάποιου Εμίρη, γιαυτό και το νοσοκομείο είχε εξαντλήσει κάθε μέσον πειθούς…
    Αυτό το περιστατικό σάς διαβεβαιώνω πως είναι αληθινό και θα το θυμάμαι για πάντα!…

  275. Ηλίας. said

    @ 251 Άγγελε , ευχαριστώ πολύ .

    Θα το εφαρμόσω και ευελπιστώ στην συνεργασία του » Linuxακίου » μου με τούτα τα δαιμόνια τα παραθυράτα .

    @ 248 Ριβαλδίνιε , καλά να είστε .
    … και » παιδί » στα εξήντα μου .
    Λαμπάδα στο μπόϊ σας με τόσο γέλιο και τέτοια φιλοφρόνηση .
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ . » ΑθρησκοΤαλιμπάν » . Εύγε .

  276. 276: Θά ‘χεις συναντήσει παρόμοιες ιδεοληψίες και με χιλιαστές, κι άλλους…

  277. Ριβαλντίνιο said

    @ 277 Ηλίας.
    Να’σαι καλά !
    1,76 είμαι.

    Γιατί γράφεις με ενδιάμεσες κεφαλαίες λέξεις όπως ο Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ ;
    Είστε και οι δυο 60 ετών ! Θα κάνετε καλή παρέα κοιτώντας ο ένας τον άλλον στον καθρέπτη. 🙂

  278. Ριβαλντίνιο said

    @ 220 Γς
    Θενκς πολύ Γς !!!

  279. gpoint said

    # 203

    Βρε Λάμπρο έχεις τρελλή πλάκα… αυτοαναιρείσαι σε μία μόνο φράση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    «Για να είμαι άθεος, θα πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη του θεού, μέχρι τότε θα είμαι άθρησκος, μια και δεν πιστεύω σε καμία υπαρκτή θρησκεία.»

    Αφου δεν πιστεύεις πως υπάρχει υπαρκτή θρησκεία…πως είσαι άθρησκος;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;?????????????????????????????????;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Τι βαθμό είχες στο σχολείο στην ΛΟΓΙΚΗ ;; Είχες δει που με τέσσερις παύλες κι ΄ενα ζευγάρι διαλυτικά την κάναμε ΑΘΕΪΚΗ ;;

  280. gpoint said

    Δικέφαλα κοτόπουλα είναι αυτά που δίνουν τον οβολό τους στον τίγρη τρία χρόνια τώρα περιμένοντας να κτίσει ην Αγία Σοφίτα. Στην Τούμπα θα τον είχαν πάρει με τις πέτρες όπως και τον Αλαφού που κοιτάζει από την Παναθηναϊκή συμμαχία να σώσει τις βουλιαγμένες επιχειρήσεις του ή να γλυτώσει την στενή για τα χρέη τους

  281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    281- Ευτυχώς είχα κακό βαθμό Gee, κουμπούρας σκέτος, γιατί αυτό που διδάσκουν στο σχολείο για λογική, είναι καθαρός παραλογισμός, γιαυτό και μετά την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, η πλειονότητα των εγγραμμάτων ανθρώπων, λειτουργεί παράλογα και ζεί με ψευδαισθήσεις, π.χ πιστεύουν σε αόρατους θεούς, πιστεύουν πως ψεύτες και χειραγωγημένοι πολιτικοί θα τους σώσουν, ενώ κάθε φορά αυτοί υπογράφουν την καταδίκη τους, άλλοι πάλι πιστεύουν πως ο καπιταΛΗστής αρχιαπατεώνας Σαββίδης είναι επαναστάτης και θα κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλη ομάδα, ενώ αυτός ξεπλένει μαύρο χρήμα, κι ενδιαφέρεται για την μπίζνα του γηπέδου, όπως και οι άλλοι σωτήρες των άλλων χρεωκοπημένων ομάδων, με λίγα λόγια, αυτός τους δουλεύει ολοφάνερα, κι αυτοί τον έχουν για θεό, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ο ορισμός της λογικής ε;☺
    Δείγμα του παραλογισμού που διδάσκεται στο σχολείο, είναι και το ότι μπερδεύτηκες από την φράση μου, κι έβγαλες το συμπέρασμα ότι αυτοαναιρούμαι, τόσο πολύ βραχυκύκλωσε την λογική σου η λέξη «υπαρκτή».
    Θα μπορούσες βέβαια να μου πείς απλά πως είναι λάθος η διατύπωση, και να μου υποδείξεις την σωστή, χωρίς να έχω πλάκα, πώς θα μάθω αλλιώς; Δεν έκανα ποτέ τον έξυπνο εδώ μέσα, άλλωστε έχω δηλώσει πως είμαι απόφοιτος παιδικής χαράς, και η λογική λέει πως θα κάνω αρκετά λάθη, εσύ όμως είσαι καθηγητής, έτσι δίδασκες τα παιδιά και τους έδειχνες τα λάθη τους; αλλά τι ρωτάω, η απάντηση βρισκεται γύρω μου.

    282 – Στην Τούμπα δεν μασάνε κουτόχορτο, βόσκουν «καλό» χόρτο στο λιβάδι του Γηρυόνη, γιαυτό είναι ξυπνητζήδες.☺

  282. Κουνελόγατος said

    Ρε λες;;; Γουστάρωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://www.inewsgr.com/17/katargountai-oi-mathitikes-parelaseis-apo-ton-oktovrio.htm

  283. Μιχάλης said

    Δεν είμαι κατά του Ισλάμ ή οποιασδήποτε θρησκείας, αλλά σε μία παρέλαση που γιορτάζεται η επανάσταση της Ελλάδας εναντίον των Οθωμανών, και κατ’ επέκταση της ορθοδοξίας εναντίον του Ισλάμ, το θεωρώ παράδοξο να παρελαύνει μαθήτρια που δηλώνει ανοιχτά μουσουλμάνα. Μη νομίζετε ότι είμαι κανένας φανατικός Χριστιανός (ίσα ίσα προτιμώ τον αγνωστικισμό), ωστόσο να γιορτάζει ένας μουσουλμάνος τη νίκη του Χριστιανισμού επί της θρησκευτικής του συνειδήσεως, φρονώ πως είναι το λιγότερο αλλόκοτο. Όσαν αφορά τη λέξη μαντίλι, την προτιμώ με γιότα, αφού έτσι εναι και στα λατινικά, από όπου τη δανειστήκαμε.

  284. sarant said

    Οι αγωνιστές του 1821 πάντως δεν θεωρούσαν παράδοξο να πολεμούν και μουσουλμάνοι στο πλευρό τους.

  285. Γιάννης Ιατρού said

    286: Ακριβώς
    Μιχάλη, είναι παρατραβηγμένη η άποψη στο 285 .. επανάσταση της Ελλάδας εναντίον των Οθωμανών, και κατ’ επέκταση της ορθοδοξίας εναντίον του Ισλάμ…. Ήταν πολύ περισσότερο η εξέγερση εναντίον της καταπίεσης από την Οθωμ. αυτοκρατορία / διακυβέρνηση, το θρησκευτικό ήλθε δεύτερο / τρίτο. (κατ΄εμέ)

  286. 278

    Εκλεκτέ μου φίλε (επίτρεψέ μου αυτή την ειλικρινή έκφραση συμπάθειας γιατί, έχοντας επισκεφθεί και το προσωπικό σου μπλογκ, βρίσκω να έχουμε συμπίπτουσες απόψεις και κοινά ενδιαφέροντα) έχεις δίκιο: μολονότι η επαγγελματική μου ειδικότητα δεν είναι κλινική αλλά εργαστηριακή (όχι, δεν είμαι μικροβιολόγος) και πολύ σπάνια έρχομαι ο ίδιος σε προσωπική επαφή με τους ίδιους τους ασθενείς («πελάτες» μου δεν είναι οι ασθενείς αλλά οι συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων που μέ «τροφοδοτούν» με «υλικό» των δικών τους ασθενών), η εμπειρία μου επιβεβαιώνει την εικασία που κάνεις.

    Συχνά είχα αναρωτηθεί για την γενεσιουργόν αιτία αυτών των εμμονικών αντιλήψεων που συμβαίνει να συναντώνται σε ανθρώπους ΚΑΘΕ φυλής, φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, μορφωτικού επιπέδου, κλπ. Υπάρχει, θά’λεγε κάποιος, μιά κοινή «μεταφυσική» (ή «εσωτεριστική») ερμηνεία που δίνουν οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους (οι οποίοι ακολουθούν δογματικά και τηρούν αυστηρά μιά τέτοια, δυσεξήγητη από εμάς και φαινομενολογικώς παράλογη, πρακτική στην ζωή τους). Προσωπικώς εγώ έχω δώσει μιάν απάντηση στο αίνιγμα αλλά δεν ξέρω εάν η απάντησή μου ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καλυπτει όλες τις περιπτώσεις. Ίσως ο φίλος μας συναναγνώστης και συσχολιαστής εδωμέσα, ο κ. Λεώνικος Καλαχώρας, θα μπορούσε (εάν ήθελε) να μάς διαφωτίσει περισσότερο καθότι (επειδή στην περίπτωσή του τυχαίνει να συντρέχουν οι ιδιότητες του ιατρού, του στοχαστή, του ερευνητή, του λογοτέχνη ΚΑΙ του πιστού) είναι εκ των πραγμάτων το αρμοδιότερο πρόσωπο για να ρωτήσουμε σχετικά και να μάθουμε.

  287. BLOG_OTI_NANAI said

    Για καθίστε βρε παιδιά. Πώς τεκμηριώνεται η είσοδος των μουσουλμάνων στο πλαίσο της Επανάστασης;
    – Κατά την είσοδο στη Φιλική Εταιρεία αναφέρεται σαφώς η αναγκαιότητα εξόντωσης των εχθρών της πίστης, οι οποίοι ταυτίζονται ακριβώς με τους εχθρούς της πατρίδας.
    – Ο Ιερός Λόχος ορκιζόταν να υπερασπιστεί την πατρίδα από τους εχθρούς της θρησκείας.
    – Οι εθνοσυνελεύσεις τα ίδια.
    – Στα αμέτρητα έγγραφα του Αγώνα οι έννοιες Χριστός, Σταυρός, θεός, Πίστη, Έλληνας, Έθνος, Πατρίδα, Ελευθερία ήταν ένα αδιαχώριστο πακέτο ιδεολογικών μηνυμάτων που αφορούσε όλους τους επαναστατημένους.

    Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ακόμα και αν υπήρξαν κάποιοι μουσουλμάνοι αγωνιστές, ήταν τόσο λίγοι, ώστε στα μηνύματα που μας παραδίδουν τα τεκμήρια δεν τους λαμβάνουν καν υπόψη, καθώς δεν υπάρχει χώρος να χωρέσει η μουσουλμανική θρησκεία στα μηνύματα αυτά.

    Κατά συνέπεια, δεν είναι σωστό από το πουθενά να βάλουμε στο πλαίσιο της Επανάστασης τους μουσουλμάνους, ούτε να βρούμε εφαρμογή με το ζόρι στις θεωρίες του Κορδάτου και των οπαδών του περί αποσύνδεσης θρησκείας και επανάστασης.

    Και ο Ρήγας έβαλε μέσα τους μουσουλμάνους, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, διότι τελικά είδαμε πως όταν σε σχέση με τους χριστιανούς έχεις το πάνω χέρι, γιατί να πας να φας το κεφάλι σου μαζί τους, σε περίπτωση που η επανάσταση αποτύχει; Απλή λογική είναι. Τι δουλειά είχαν οι μουσουλμάνοι σε έναν τέτοιο αγώνα; Όχι μόνο οι εθνοσυνελεύσεις, αλλά και επίσημες διεθνείες συμφωνίες όπως στην Πετρούπολη το 1826, προέβλεπαν την απομάκρυνση των μουσουλμάνων.

    Για να μην πούμε λοιπόν ότι «η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα», να πούμε το ρεαλιστικό ότι, οι όποιες εξαιρέσεις στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς αδύναμες να σπάσουν τον κανόνα. Τα τεκμήρια είναι τόσο πολλά, που ουσιαστικά σαρώνουν οποιαδήποτε πρόθεση να μπουν μέσα στο κάδρο της Επανάστασης οι μουσουλμάνοι ως δήθεν συμμετέχοντες στο 1821.

  288. Πέπε said

    @283:
    > > μετά την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, η πλειονότητα των εγγραμμάτων ανθρώπων, λειτουργεί παράλογα και ζεί με ψευδαισθήσεις, π.χ πιστεύουν σε αόρατους θεούς, πιστεύουν πως ψεύτες και χειραγωγημένοι πολιτικοί θα τους σώσουν…

    Έλα βρε συ Λάμπρο, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Πού το βρήκες ότι όταν η πλειοψηφία ήταν αγράμματη ήταν λιγότερο θρήσκοι/θρησκόληπτοι, ή λιγότερο θύματα δημαγωγίας; Μεταξύ θρησκόληπτου εγγράμματου και θρησκόληπτου αγράμματου, ο ένας τουλάχιστον ξέρει γράμματα. (Εκτός αν εννοείς κάτι παλιούς ανθρώπους από τα χωριά, της εποχής του προφορικού πολιτισμού, που πίστευαν σε ΟΡΑΤΕΣ θεότητες, δηλαδή πίστευαν με τα σωστά τους ότι έχουν δει νεράιδες και καλικαντζάρους…)

    @281:
    > > …ΛΟΓΙΚΗ ;; Είχες δει που με τέσσερις παύλες κι ΄ενα ζευγάρι διαλυτικά την κάναμε ΑΘΕΪΚΗ ;;

    Εξαιρετικό!

  289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    290 – Mα δεν είπα οι αγράμματοι ήταν λιγότερο θρησκόληπτοι και δημαγωγικά θύματα, αλλά ότι και οι εγγράμματοι είναι το ίδιο, κι έφερα τα συγκεκριμένα παραδείγματα, για να αποδείξω ότι η κριτική τους σκέψη είναι ανύπαρκτη, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να είναι στα ύψη, άρα στα σχολεία δεν διδάσκεται το μάθημα της λογικής που λέει ο φίλος μου ο Gee, αλλά του παραλογισμού. Μα τρείς φορές σε εννέα μήνες, να κερδίζει τις εκλογές ο Τσίπρας; ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ; Όταν κάποιος σε λέει βλάκα και ηλίθιο, στις πόσες φορές καταλαβαίνεις ότι σε βρίζει; Είναι λογικό να ονομάζουμε το φτύσιμο ψιχάλα; Είναι λογικό να βλέπουμε τα προεδρικά λαμόγια του ποδοσφαίρου να κάνουν ένα σωρό λαμογιές και ηλιθιότητες, και να τους δοξάζουμε; ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να θεωρούν το αρχιλαμόγιο Σαββίδη επαναστάτη; ένας ο Σαββίδης κι ένας ο Μπελογιάννης, (τα θεϊκά ας τα αφήσουμε στην άκρη).

    «Τι βαθμό είχες στο σχολείο στην ΛΟΓΙΚΗ ;» Πάνω σ΄αυτό απάντησα.

  290. Ηλίας. said

    @ 279 Ριβαλντίνιο .

    Μιά χαρά .

    Θα την στρογγυλέψω στο 1.80 , να βγάλει κάτι και το Ιερόν παγκάριον . Περνάει και κρίση η εταιρεία .
    Όσον αφορά τα του Νεφεληγερέτου , ουδέν σχόλιον . Στην διάθεσή σας περί αποδείξεως του αντιθέτου .
    Στο κάτω-κάτω , όπως διέκρινα , υπάρχουν και κάποιοι που « συχνάζουν » και στο osarena . Ένα « Kali » δεν θα τους βρίσκετε εύκαιρο , βρε αδερφέ ;
    Σας καληνυχτίζω .

  291. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>οι γουρουνοκέφαλοι της Βέροιας
    «Γουρουνιές γουρουνόσβερκων» αναλύει εδώ ο Απ. Λυκεσάς
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000029093/Gourounies-gourounosberkon

  292. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για όσους πειράχτηκαν στο πατριωτικό/θρησκευτικό τους κλπ από τη μαντίλα, αλλά και για την αντίδραση στο (έντεχνο) μπογιάντισμα πέρσυ,του γωνιακού κτιρίου του Πολυτεχνείου(Στουρνάρη και Πατησίων), να προσθέσω αυτό που αντίκρυσα χθες το απόγεμα, που με πλήγωσε μέχρι εξαγρίωσης:
    Στο πολύπαθο πολυτεχνείο,στα σκαλιά του γωνιακού, αριστερά μπαίνοντας από την Πύλη, κτιρίου, κάθονταν 5-6 νέα παιδιά, φοιτητοπαρέα έμοιαζαν,που κουβέντιαζαν παρεϊστικα (έτσι μου φάνηκε αρχικά), με 5-6 μεγαλόσωμα σκυλιά γύρω τους,αμολυτά,με τα λουριά τους να κρέμονται.Δυο από τα σκυλιά βατεύονταν του καλού καιρού στο γρασίδι στα παρτέρια μπροστά τους, και τ΄άλλα έτρεχαν παίζοντας πέρα δώθε μπροστά και κατά μήκος της πύλης και των κάγκελων της Πατησίων, στα βλέμματα όσων κοντοστέκονταν στο πεζοδρόμιο απόξω (πάντα υπάρχουν εκεί κάποιοι που είτε «χαζεύουν» είτε και φωτογραφίζουν το σημείο-σύμβολο). Πήγα στην είσοδο από Τοσίτσα,στο κουβούκλιο του θυρωρού και είπα στο νεαρούλη που βρήκα εκεί αυτό που συνέβαινε μπροστά και ρώτησα αν επιτρέπονται τα σκυλιά. Με κοίταζε με απόγνωση και ψέλλισε, δεν ξέρω, εγώ είμαι λίγες μέρες εδώ,τί να τους πω, δεν μπορώ να τους μιλήσω.Εκεί κατάλαβα ότι η παρέα μάλλον ήταν βαρεμένα τζάνκια κι άντε βρες άκρη,τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Και επιστρέφοντας από την Πατησίων,επιβεβαιώθηκα «Τί θες μωρή, άντε πήγαινε στη δουλειά σου» εισέπραξα.
    Τί κάνει κανείς σ΄αυτή την περίπτωση,αναρωτήθηκα και το ρωτώ κι εδώ.
    Θα πεις, τί σχέση έχει η μαντίλα; Όχι δεν έχει, παρά μόνο γιατί πολλοί,μα πολλοί γλυκαίνουν τη ματιά ακόμη στα σκυλιά κι αμύνονται για τα δικαιώματά τους αλλά ακυρώνουν, μαχαιρώνουν με το βλέμμα (κι όχι μόνο) ανθρώπους, ε, ο καθείς έχει την ευαισθησία του και την προσωπική τομή ηθικής στα τεκταινόμενα. Ας συνδέσω τα ασύνδετα για να βγάλω την κραυγούλα μου από δω.

  293. ΕΦΗ²

    Τα τζάνκια ποτέ δεν έχουν ζώα, πόσο μάλλον μεγαλόσωμα σκλιά. Μάλλον αυτοί που είδες είναι ψιλοέμποροι, που εκμεταλλεύονταν το πανεπιστημιακό άσυλο. Και, ναι, οι περισσότεροι από δαύτους είναι μεταναστόπουλα β’ γενεάς. 😦

  294. Ριβαλντίνιο said

    @ 294 ΕΦΗ – ΕΦΗ
    Τί θες μωρή, άντε πήγαινε στη δουλειά σου» εισέπραξα.
    Τί κάνει κανείς σ΄αυτή την περίπτωση,αναρωτήθηκα και το ρωτώ κι εδώ.

    Κάπου, κάποτε, ίσως…

    You Talking To Me?

    🙂 🙂 🙂

  295. Ριβαλντίνιο said

    @ 292 Ηλίας.
    Εντάξει Γ.Κ. !

  296. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    295.Μπράβο ρε συ.Αυτό. Εκείνη την ώρα εσένα σκέφτηκα, αν ήσουν κοντά να έκανες μια περατζάδα,ως έχων πείρα της περιοχής, γιατί ήταν πολύ τραβηγμένο αυτό το πράμα.Παρέλαση σκύλων και σκυλοπήδημα μπρος στην πύλη διάολε.
    Οι έμποροι συνήθως περνούν κατά το μεσημεράκι,Τοσίτσα και πέριξ και μοιράζουν δόσεις. Το βλέπει εφταφάνερο όποιος περνά συχνά αυτές τις ώρες από κει. Φαίνεται κάθισαν για τσιγάρο και για τον απολογισμό της ημέρας 😦
    296. Σιγά μην προσβλήθηκα απ΄αυτό. Φοβήθηκα κι έκρυψα το κοκκινο φουλάρι μου για να μη μ΄εντοπίσουν παραπέρα προς Ομόνοια 🙂

  297. Μιχάλης said

    Κύριε Σαραντάκο, αν όντως υπήρξαν μουσουλμάνοι στην ελληνική επανάσταση, οι άνθρωποι αυτοί-εκτός του ότι θα ήταν ελάχιστοι- δε νομίζω να διαπνέονταν από έντονα θρησκευτικά αισθήματα, καθώς, όπως λέει και το Κοράνι, κάθε μουσουλμάνος υποχρεούται να σκοτώσει και να εξορίσει κάθε άπιστο, επειδή ο άπιστος είναι χειρότερος και από δολοφόνο (βλ. Κοράνι 2:191-193). Τώρα, μουσουλμάνος που συμμαχεί με «άπιστους» εναντίον άλλων μουσουλμάνων, δεν τον λες και πολύ πιστό. Και όπως εξήγησε και ο φίλος στο 289, κάθε συνέδριο και συνέλευση των Ελλήνων αναφερόταν στην εξόντωση των απίστων. Αλλά και οι Οθωμανοί, θεωρώντας τους εαυτούς τους προασπιστές του Ισλαμ, τις ίδιες απόψεις με εμάς είχαν περί απίστων. Βλέπουμε, δηλαδή, πως οι λαοί αυτόι ήταν τότε τόσο φανατισμένοι, που θεωρώ ότι η ελληνική επανάσταση ήταν στον ίδιο βαθμό εθνική, όσο και θρησκευτική.

  298. sarant said

    299 Δεν είπα ότι ήταν πολλοί οι μουσουλμάνοι του 21, είπα ότι υπήρξαν.

    https://dytistonniptiron.wordpress.com/2016/03/26/loucatos/

  299. Βάγια said

    Μμ, πολύ λεπτό θέμα αυτό που βάλατε. Απ’ τη μια αν είναι ελεύθερη να φοράει τη μαντίλα αλλά ταυτόχρονα παρελαύνει ως Ελληνίδα, μου φαίνεται ότι είναι διευκόλυνση για την ομαλότερη απορρόφηση της από την κουλτούρα της χώρας. Επίσης, είναι θέμα ελευθερίας της έκφρασης και σεβασμού διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων.
    Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες για την (σχετική) ομοιομορφία της παρέλασης, οι οποίοι εδώ παραβιάζονται (παραβιάζονται όμως και από την κοπέλα με το φοβερό μίνι). Επίσης, στο Ισλάμ η μαντίλα και γενικά το κάλυμμα του κεφαλιού παραπέμπουν στην καταπίεση της γυναίκας από θεοκρατικά κράτη κι αντιλήψεις, που δεν μπορούν να υπάρχουν σε ένα σύγχρονο, ευρωπαικό κράτος

  300. Το χιτζάμπ είναι μία θρησκευτική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ! ΔΕΝ είναι θέμα επιλογής.

  301. sarant said

    302 Και η νηστεία είναι θρησκευτική υποχρέωση, αλλά είναι θέμα επιλογής αν θα την τηρήσει ο πιστός.
    Ή εννοείτε ότι κάποια αστυνομία μεριμνά για την επιβολή των υποχρεώσεων;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: