Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου 2018

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2018


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Φέτος η πρώτη του μηνός πέφτει Κυριακή, μέρα που συνήθως έχουμε θέμα λογοτεχνικό. Μερικές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταθέτουμε το μηνολόγιο για τις 2 του μηνός, άλλοτε το λογοτεχνικό θέμα αναβάλλεται. Αυτό επέλεξα να κάνω σήμερα, για τεχνικούς, ας πούμε, λόγους.

 

Κυ  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου -και θανή Νικολάου Γουίντωνος, σωτήρα των εβραιόπουλων

Δε  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Τρ 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων τελευτή κατά τον δαίμονα εαυτού

Τε  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον. Και του τιμημένου η ανύψωσις.

Πε  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος. Και του ογδόου ελληνικού δημοψηφίσματος.

Πα  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Σα 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Κυ 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Δε 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Τρ 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Τε 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Πε 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Πα 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου της Αραβίας)

Σα 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Κυ 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Δε 16

Της Εγίρας

Τρ 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Τε 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Πε 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Πα 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Σα 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή

Κυ 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Δε 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Τρ 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Τε 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Πε 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Πα 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Σα 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Κυ 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Δε 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Τρ 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), που είναι και η πιο διαδεδομένη, καθώς και τις Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), ενώ σε κάποια κυκλαδονήσια λέγεται Γυαλινός, ίσως επειδή τότε αρχίζουν να γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. Λέγεται επίσης Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες με αρχηγό τον διαβόητο Γύπαρη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών όταν ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Στις παροιμίες για τον Ιούλιο συνήθως ονοματίζεται ο Αλωνάρης, για παράδειγμα: που μοχτάει τον χειμώνα, χαίρεται τον Αλωνάρη ή Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει. Μια διαιτολογική παροιμία που ομολογώ πως δεν την έχω καταλάβει, λέει «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη». Μια μετεωρολογική – παρετυμολογική παροιμία ισχυρίζεται πως «Τ’ Αϊ-Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς».

Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». Πιο γνωστός, καθότι μελοποιημένος, είναι ο στίχος του Ελύτη «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». Ο Σεφέρης έχει γράψει, αλλά σε κάποια επιστολή του ή στις Μέρες, την «Πλατεία Ομονοίας»: Ήλιος κι Ιούλιος / στα πεζοδρόμια βγήκαν/ βυζιά κοπάδια -αν θυμάμαι καλά.

Στη Λιλιπούπολη ένας από τους «δώδεκα μήνες αθλητές» είναι και «ο Ιούλιος ο χίπης με μπλουτζίν και χαϊμαλιά».

Κλείνουμε με ένα τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, που χρησιμοποιεί τη λαϊκή ονομασία του μήνα: Ο ήλιος του Αλωνάρη.

Καλό σας μήνα!

Advertisement

96 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου 2018”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Και με πήραν πριν λίγο απ την Κοσμοτέ για να έρθουν να αναβαθμίσουν την σύνδεσή μου σε μεγάλες ταχύτητες, οπτικές ίνες και τέτοια.

  Και ήθελε η κοπέλα να κλείσουμε ραντεβού.

  -Πότε θέλετε; Στις 13 Ιουλίου;

  -Στις 14;

  -Τι 14;

  -Κατόρζε, ζιγιέ.

  [σε τρελό έπεσα θα είπε]

  Πάω να βάλω τη Μασσαλιώτισσα

 2. Λεύκιππος said

  Καλό μήνα a tous

 3. Γς said

  >Κατόρζε, ζιγιέ.

  Κατόρζ

 4. alsatiancousin said

  Nαι, ήτο Iούλιος· και όχι μόνον η οδός των Φιλελλήνων, μα και η Nτάπια του Mεσολογγιού και ο Mαραθών και οι Φαλλοί της Δήλου επάλλοντο σφύζοντες στο φως, όπως στου Mεξικού τας αυχμηράς εκτάσεις πάλλονται ευθυτενείς οι κάκτοι της ερήμου, στην μυστηριακή σιγή που περιβάλλει τας πυραμίδας των Aζτέκων.
  Tο θερμόμετρον ανήρχετο συνεχώς.

  Καλό μήνα!

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  30 και 31 Ιουλίου 1920: Τα Ιουλιανά. Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου και εκτέλεση του ωραίου Ίωνος Δραγούμη.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sansimera.gr/articles/301&ved=2ahUKEwjTvZC5qP3bAhWK2ywKHcVPCm8QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3u5mV-n2ZYgpuxtO2Pwv7y

 6. cronopiusa said

  20 Ιουλίου 1989 Γιάννη Τσαρούχη τελευτή

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  21 Ιουλίου 1965: Δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sansimera.gr/articles/301&ved=2ahUKEwjTvZC5qP3bAhWK2ywKHcVPCm8QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3u5mV-n2ZYgpuxtO2Pwv7y

 8. Γς said

  5:

  Κι είχα στη βιβλιοθήκη μου ένα βιβλίο [από το γιουσουρούμ, δεν το είχαν προσέξει] που το είχε γεμίσει με σημειώσεις. Με το όνομά του και την υπογραφή του στα Εξ Λίμπρις. Ιων Δραγούμης.

  Το έδειχνα και μου το βούτηξαν [κι αυτό]

 9. spyridos said

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιάννης Ρίτσος, «Υπέροχες νύχτες του Ιουλίου»

  Α, υπέροχες νύχτες του Ιουλίου με τα μαντολίνα των τζιτζικιών

  και των γρύλων – έλεγε, –

  το φωταγωγημένο βαποράκι της κωλοφωτιάς αγκυροβολημένο στο

  παλιό τζάκι της καλύβας,

  η καλύβα στα καλάμια της ακροποταμιάς –

  δε σου ζητούν αποδείξεις,

  οι φλέβες του νερού κάτω απ’ το χώμα δίχως ερώτηση,

  υπάρχουμε,

  μεγάλοι κύκλοι δροσιάς στην πυρωμένη έκταση της

  θερινής νύχτας,

  τ’ αλώνια με τα άλογα μετέωρα,

  οι θεριστάδες κοιμισμένοι στις θημωνιές,

  τα κορίτσια ξύπνια,

  η αψάδα του αμπελιού γλείφοντας τη γλώσσα της,

  το σκυλί του κυνηγού κοιτάζοντας το φεγγάρι.

  Ο μικρός ακούρευτος βοσκός

  ένιωσε μονομιάς την ευγένεια των ζώων και των άστρων,

  τη ζέστα του μαλλιού, τη δροσιά του νερού,

  το χέρι που έλειπε απ’ τη μέση του,

  τη μεγάλη απουσία εκείνου που δεν ήξερε πώς περίμενε,

  έφτιαξε με θυμάρι μια στρωμνή για δύο

  και ξάπλωσε μόνος,

  σε λίγο σηκώθηκε κ’ έκλαψε στο λαιμό του κριαριού του,

  (μαζί κλάψαμε, για άλλο ο καθένας),

  κλαίγανε και τα πρόβατα στην ασημένια νύχτα –

  Άγνωστη γνώση

  γνώση του σώματος,

  άγνωστο σώμα.

 11. sarant said

  Καλημερα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  8 Φωτογραφία έβγαλες;

 12. Γς said

  11:

  Αν ήξερα ότι θα μου το έκλεβαν όχι φωτογραφία θα του έβγαζα αλλά και αποτυπώματα θα του έπαιρνα [του βιβλίου].

  Και με την υπογραφή θυμήθηκα ένα άλλο βιβλίο με την υπογραφή της Ανασσας τοτε

  https://sarantakos.wordpress.com/about/#comment-188631

 13. Avonidas said

  Καλημερα.

  Ελπίζω ο Ιουλιος να μας βγει πιο ζεστος απ’ τον Ιουνουαριο 😕

 14. sarant said

  13 Σε ποιο μέρος; Διοτι εδώ στην Εσπερία ο Ιούνιος ήταν μάλλον Ιούβγουστος.

 15. cronopiusa said

  Inside Italy’s plot to infiltrate migrant rescue boats in the Mediterranean

 16. cronopiusa said

  Με Imam Baildi κλείνει σήμερα το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

 17. sarant said

  Τα λεμε το βράδυ!

 18. spyridos said

  14. «Διοτι εδώ στην Εσπερία ο Ιούνιος ήταν μάλλον Ιούβγουστος.»

  Ετσι ακριβώς και ο Μάιος ήταν Ιούνλιος.

  Έκανα τρύγο στα μελισσάκια 29 Μαίου (κανονικά τέλος Ιουνίου)
  Γύρω στις 7 Ιουλίου θα κάνω τον τρύγο που κάνω τέλος Ιουλίου κανονικά.
  Οι φλαμουριές (Tilea Europea και συναφή) που ανθίζουν το νωρίτερο από μέσα Ιουνίου άνθισαν φέτος 30 Μαίου.
  Η ασημοφλαμουριά (Tilea Tomentosa) τελειώνει σε μια εβδομάδα το πολύ.
  Όλα αυτά μια εβδομάδα – 10 μέρες νωρίτερα στο Λουξεμβούργο.

  Ένα μοναδικό φαινόμενο φέτος εδώ στα βόρεια. Οι μέλισσες από την πολύ δουλειά λόγω του καλού καιρού
  και της συνεχούς μελιτοροής ξέχασαν να σμηνουργήσουν στην ώρα τους.
  Σμηνουργούν τώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ αργά για να φτιάξουν δυνατή φωλιά για τον χειμώνα.

 19. «Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης»

  # Παρ΄ημίν, μακεδονιστί, «Αλωνιστής» (κατά το Θεριστής του …πρωτοξαδέρφου του)

 20. Avonidas said

  Σε ποιο μέρος; Διοτι εδώ στην Εσπερία ο Ιούνιος ήταν μάλλον Ιούβγουστος.

  Στην Πολωνία, αλλά απ’ ό,τι ακούω, ακομα και στην Ελλάδα εχει τρελαθεί ο καιρός: στην Αθήνα καταιγίδες και κρύο, στην Κρήτη βροχές (!), δεν πάμε καλά…

 21. gpoint said

  Ζόρικα μπήκε ο μήνας…

  Ιουλίου μέρας πρώτης και απνοίας σχετικής
  σκέφτηκε να δοκιμάσει άθλημα της ψαρικής
  και αφού τα αναγκαία για φαΐ είχε ψαρέψει
  είδε πως της μπαταρίας η ψυχή είχε εκπνεύσει
  κι όταν δεν δουλεύει η μίζα έχει άλλη επιλογή
  πως τραβώντας το σκοινάκι ξεκινάει η μηχανή…
  Μία, δύο, πέντε, δέκα και δεν έπαιρνε μπροστά
  γιατί το σκοινάκι θέλει νάχεις μπράτσα δυνατά
  Βάρκας πούχε μουλαρώσει εις το μέσον του μιχού
  το σκοινϊ της μανιβέλας το τραβούσε κουτουρού
  μήπως και να ξεκινήσει καταφέρει να μπορέσει
  ώσπου το πολύ το ζόρι τόνε βάρεσε στη μέση
  Φίλος πέρασε με βάρκα και τον έσυρε κι αυτόν
  να τον φέρει στο λιμάνι όπως λέμε σηκωτόν
  κι όπως χθες ο Κριστιάνο βοηθούσε τον Καβάνι’
  μέχρι σπίτι τον επήγε και την βάρκα στο λιμάνι
  Τώρα ξάπλα στο κρεβάτι να χορεύουν βλέπει τάγκο
  στην τιβί και αναμένει να περάσει το λουμπάγκο

 22. cronopiusa said

  Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου

 23. cronopiusa said

  Gpoint

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Κόκκινο τώρα συνομιλία με το Μαρκ Μαζάουερ

 25. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ μήνα.

  @Gpoint. Περαστικά!

  » …για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς… οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης»χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες… »

  Κι ἐμεῖς στὰ Θερμιὰ λέμε «Ἰούνης καὶ Ἰούλης» μὲ τὶς γενικές τους (Θεριστὴς καὶ Γυαλινὸς οἱ παλιοί). Αὐτὸ ποὺ δὲν ἀκούγεται καλὰ στ᾿ αὐτιά μου εἶναι ἡ γενικὴ χωρὶς τὸ «τοῦ» στὶς ἡμερομηνίες, π.χ. «πρώτη Ἰούλη» ἤ «τρεῖς Ἰούνη» ποὺ εἶναι ἐκδημοτικισμένη μορφή τῶν πιὸ «ἐπισήμων» μορφῶν «πρώτη Ἰουλίου» καὶ «τρεῖς Ἰουνίου»· ἕνας φυσικὸς ὁμιλητὴς (στὰ μέρη μου) θά ᾿λεγε «πρώτη τοῦ Ἰούλη» καὶ «τρεῖς τοῦ Ἰούνη».

 26. Γιάννης Κουβάτσος said

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ και καλό μήνα!

  #21: Ρε Γιώργο περαστικά! Είπαμε, «..να πάμε για ψάρεμα..» 🙂 αλλά όχι κι έτσι!

 28. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @27. Συνήθως παθαίνουν λουμπάγκο αὐτοὶ ποὺ κάνουν κάτι ἄλλο καὶ δὲν «πᾶνε γιὰ ψάρεμα». 🙂

 29. Γς said

  ψάρεμα # πσάρεμα

 30. Ιστοριοδίφης said

  Ο εκλεκτός οπαδός του ΠΑΟΚ, κ. Gpoint, κάθισε και έγραψε (21) ολόκληρο ποιηματάριο για να πιστέψουμε πως έπαθε λουμπάγκο στο ψάρεμα, ενώ στην πραγματικότητα το παίζει τραυματίας για να μήν τοποθετηθεί στον διασυρμό της Ισπανίας που έρχεται σε 3 ώρες. Τον ξαναρωτάω: Λαλίστατε παοκτζή, τί βλέπεις για το Ισπανία – Ρωσσία που ξεκινάει στις 5 μ.μ.; Επιμένεις ότι θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι Ίβηρες την Ρωσσική ορμή που θα ενισχύεται από 200 εκατομμύρια πανσλαβιστές;

 31. Γιάννης Ιατρού said

  28: Ναι. ναι… Όταν είναι λάτρεις τεχνικών «κόμμα σούτρα» κι έτσι 🙂

 32. William T. Riker said

  20 Ιουλίου: Τελευτή του Bruce Lee.

 33. cronopiusa said

  15η του Ιούλη

  Η ελευθερία του Τύπου ως φάρσα

 34. ΣΠ said

  30
  Είσαι απρόσεκτος και έβαλες αυτογκόλ. Ο gpoint έχει τοποθετηθεί από προχτές υπέρ της Ρωσίας.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/29/mundial-5/#comment-512767

 35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὁ πσαρὰς ξέρει καλὰ ἀπὸ συρτὲς (trolling) καὶ δὲν τσιμπάει στὰ δολώματα ποὺ ρίχνει ὁ ἔχων τὴν ἕξιν τῆς διαδικτυακῆς παρενδυμασίας.
  Ὁ τελευταῖος ἄς ψάξει ἀλλοῦ γιὰ χάνους.

 36. Γιάννης Ιατρού said

  Και κάτι άλλα γαϊδούρια την βγάζουν καθαρή … %$$#@%^

 37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 34.Σταῦρο, μὲ πρόκανες. Ὁ ἀκατανόμαστος πιάστηκε στὸ δικό του ἀγκίστρι. 🙂

 38. gpoint said

  Ευχαριστώ δια τας ευχάς

  # 28…Ηταν ξερο το κλιμα το’ φαγε και ο γαϊδαρος…

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντυπωσιακή «πατάτα» από τον Βάτμαν. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες απροσεξίες. Μάλλον επηρεάστηκε από τα πολλά αυτογκόλ στο Μουντιάλ. 😊

 40. ΣΠ said

  Δεν αναφέρθηκε, όπως έγινε για τους προηγούμενους μήνες, ότι υπάρχει επώνυμο Γιούλης.

 41. Μαρία said

  35
  Παρενδυσίας 🙂

 42. Ιστοριοδίφης said

  Ρε άνθρωποι του Θεού (34 ΣΠ, 37 Μαρτίνος, 39 Κουβάτσος) για ποιά πατάτα μιλάτε; Ο Gpoint δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί για το Ισπανία – Ρωσσία, ούτε κάν τώρα που μιλάμε, 10 λεπτά πρίν τους Εθνικούς Ύμνους. Η παραπομπή του ΣΠ στο 34 είναι χιουμοριστικό σχόλιο του Gpoint ότι το Μουντιάλ θα πάει στην Ρωσσία με 5-6 εναλλακτικές.

  Μή παραπληροφορείτε το κοινό. Ο τάχα θαρραλέος στις προβλέψεις, κ. Gpoint, τηρεί σιγήν παλαιάς αρσακειάδος για το Ισπανία – Ρωσσία. Θα σκάσει μύτη μετά από 2 ώρες, που θα βγεί και θα μάς κάνει βαθυστόχαστες αναλύσεις γιατί κοιμήθηκε ο Θεός και πέρασε η Αγία Ρωσσία…

 43. ΣΠ said

  42
  Και αυτά χιουμοριστικά σχόλια είναι;
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/29/mundial-5/#comment-512579
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/29/mundial-5/#comment-512589
  Με το να επιμένεις το κάνεις χειρότερο. Ο gpoint έχει τοποθετηθεί ότι η Ρωσία θα κατακτήσει το ΠΚ, άρα εμμέσως και για το Ισπανία – Ρωσσία και για όλα τα άλλα ματς της Ρωσίας.

 44. Γεροτάσος said

  1η Ἰουλίου 1646 γεννήθηκε ὁ Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς. Ἔχω γράψει σχετικά στό iporta.gr

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μην επιμένεις, Βάτμαν. Κοντράρομαι στα ποδοσφαιρικά σχόλια με τον Τζι και ξέρω καλά τι γράφει. Θυμάμαι ότι έγραψε πως Πορτογαλία και Ρωσία περνάνε στους 8, του αντέτεινα από πού κι ως πού και πάει λέγοντας. Η Πορτογαλία την πάτησε και η Ρωσία δεν αισθάνεται πολύ καλά. 😉

 46. Κιγκέρι said

  Την παροιμία «Κότα πίτα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη» δεν την είχα ξανακούσει. Γκουγκλίζοντας λιγάκι βρήκα τις παραλλαγές:
  Κότα, χήνα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη
  Κότα, πίτα το Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη
  Όρνιθα το Γενάρη, κέφαλο τον Αλωνάρη.
  Μία εξήγηση δίνει η Εύη Βουτσινά εδώ:
  http://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/γνώμες/αποκριάτικο-φαγοπότι-η-γιορτή-οι-συνταγές-και-τα-ποτά-που-θα-το-συνοδεύσουν

  Το «πίτα κότα» όμως το είχα ξαναδεί στα «Διηγήματα του μικρού σχολειού» του Χρηστοβασίλη:
  Ο Αναστάσης ήταν στη δεύτερη τάξη και μόλις είχε μπει στ´ Οχτωήχι. Είχε φέρει εκείνη μάλιστα την ημέρα ως δώρο του δασκάλου από το χωριό του μια ριζόπιτα και μια πολύ παχιά ψημένη κότα, γιατί, όταν είχε φτάσει σε κείνο το μέρος τ´ Οχτωηχιού, που αναφέρεται η φράση «τον Αδάμ πεπτωκότα», ήταν μεγαλοσαράκοστο και δεν μπορούσε ο δασκαλος να φάγει τότε ούτε την πίτα ούτε την κότα. Για να εξηγηθώ καλύτερα, το «πεπτωκότα» αυτό το εξηγούσαν όλοι οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής, ως κι εκείνοι ακόμα που εννοούσαν την αληθινή σημασία του, ότι εσήμαινε πράγματι «πίτα, κότα», για να διαιωνίζεται η υποχρέωση τού να φέρνει ο μαθητής στο δάσκαλό του μια πίτα και μια ψημένη κότα, όταν έφτανε σ´ αυτό το μέρος τ´ Οχτωηχιού.

  Αυτά για το πίτα-κότα. Βάζω και το λιγο παρακάτω γιατί έχει γούστο:
  Ο Γιάννης ήταν στην τρίτη τάξη και κόντευε να τελειώσει τα «πινακίδια» κι επειδή, όταν είχε φτάσει στη φράση: «Επ´ αυτά τα πετεινά», που σήμαινε στη διδασκαλική γλώσσα εκείνου του καιρού «να φέρεις στο δάσκαλο ένα πετεινό», ήταν το ίδιο μεγάλη σαρακοστή και δεν μπορούσε να φαγωθεί το κανονισμένο πετεινό, είχε φέρει κι αυτός έναν πελώριο ζωντανό πετεινό, γιατί τον ήθελε ο δάσκαλος για την κοτόστανη του σπιτιού του.

  Καλό μήνα!

 47. spiral architect 🇰🇵 said

 48. Ιστοριοδίφης said

  Παρακαλείται ο έγκριτος ποδοσφαιρικός αναλυτής κ. Gpoint να ξεπεράσει το λουμπάγκο του και να βγεί να μάς κάνει βαθυστόχαστη ανάλυση γιατί κοιμήθηκε ο Θεός και προκρίθηκαν οι Ρώσσοι (4-3 στα μπέναλτυ, 1-1 κανονικός αγών και παράτασις)

 49. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Aφήστε ήσυχον τον κ.Gpoint (περαστικά του κιόλας), σας είπαμε από χτες το βράδι ποιός θα πέρναγε από το Ισπανία-Ρωσία. Θεωρούσαμε με υπερωρίες των VAR,τελικά δε χρειάστηκε.
  Μήπως να σας πούμε τώρα και ότι για να πάνε ωραία οι Ρώσοι στους τέσσερις, θα περάσει η Δανία το βράδι;
  Ή ότι, για να κουβαδιαστεί και ο τελευταίος του τελευταίου, θα ξεμείνει και η Βραζιλία πριν από τους τέσσερις; Ή, κι αν περάσουν οι Κροάτες, θα γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στους 8;

 50. leonicos said

  Πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει κάποιος που γράφει Μ@@@@ εδώ μέσα;

  Πρέπει να είναι η μοίρα των δημοφιλων ιστολογίων

  και τι τον εξυπηρετεί;

 51. dryhammer said

  50 >και τι τον εξυπηρετεί;

  Νά ‘χει να βρίζει ό,τι νάναι, να του απαντούν και να αποκτά σημασία, να τσαντίζει κάποιους και να χαίρεται, να πουλά μούρες, γεροντοκορισμοί κι έρχονται και καύσωνες…

 52. gpoint said

  # 45

  Γράψτον εκεί που του χρειάζεται, ό,τι θυμάται χαίρεται… η Πορτογαλία έχασε 5-6 ευκαιρίες να ισοφαρίσει, η Ισπανία παίζοντας και μισή ώρα παραπάνω έκανε μόλις μία !
  Βέβαια η Ρωσία με απογοήτευσε αν και το σχέδιό της να πάει το ματς στα πέναλτυς πέτυχε. Μάλλον υπερεκτίμησαν τα ισπανάκια. Μικρή πιθανότητα να ήταν αγχωμένη και να ξεμπλοκαρισθεί μετά και καμιά σχέση με την ομάδα των δυο πρώτων αγώνων

 53. ΣΠ said

  Η «κατάρα» των Ισπανών με τους διοργανωτές συνεχίστηκε.

 54. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους, και ευτυχώς είναι εμφανώς καλοκαιρινός (έπεσε και μπάνιο σήμερα).

  Ξεκινάω από μερικές παροιμίες :
  – Ο Αϊ-Λιας κόβει σταφύλια κι η Αγια-μαρίνα σύκα.
  – Τ΄Αλωναριού τα κάματα, τ’ Αυγούστου τα βλιοβόρια.
  – Του Αϊ-Λιος με το μαντήλι, της Παναγιάς με το κοφίνι.
  – Κάθε που΄ναι τ’ Αη Λιά, μπαίνει το λάδι στην ελιά.
  – ‘Ετσι τό’ χει το λινάρι, να ανθεί τον Αλωνάρη.
  – Τον Αλωνάρη έβρεχε, στον ποντισμένο τόπο.
  – Τον Αλωνάρη δούλευε, καλό χειμώνα να’ χεις.
  – Το άτυχο φίδι, η βροχή τον Αλωνάρη το μουσκεύει…

  Στους θανόντες, να μνημονεύσουμε έναν πρωτοπόρος ήδη ξεχασμένος όμως, που ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας, δολοφονηθείς στις 19 Ιουλίου 2010, υπό συνθήκες μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστες, στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε. Μάλιστα μετά από κλήση στο κουδούνι. Την εποχή που τα sites και η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου ήταν κάπως αλλιώς, το troktiko έστησε το δικό του χώρο, μέχρι που έφτασε να ενοχλεί… Αποσπασματικά, έκτοτε, έχουν ακουστεί κάποια πράγματα σχετικά με το όλο «στήσιμο» του site αυτού, από συνεργάτες, αλλά γενικώς έκλεισε μέσα στο μύθο του…

 55. Pedis said

  Ο βάταλος, μετά τον Νικοκύρη που ορίζει το θέμα, καθορίζει ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας των σχολίων καθημερινά. Αλλά, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, ένας γράφει μαλακίες (# 50), αλλά, περισσότεροι του ενός οι μαλάκε/ηδε/ς.

 56. ΣΠ said

  Διορθώνω.
  Η «κατάρα» των Ισπανών με τους διοργανωτές συνεχίστηκε.

 57. ΣΠ said

  Σεν ξέρω τι συμβαίνει με το λιινκ.
  http://www.gazzetta.gr/fourfourtwo/afieromata/article/1245882/i-katara-ton-ispanon-me-toys-diorganotes

 58. Ιστοριοδίφης said

  Μετά την νέα μεγάλη επιτυχία του Επιτελείου μας (σαφής πρόβλεψις ότι θα περάσει η Αγία Ρωσσία, αν και η Ισπανία ήταν το απόλυτο φαβορί…) αναρτάμε τις πλήρεις προβλέψεις μας για τους εναπομείναντες αγώνες της φάσεως των «16», ώστε να βγάλετε όλοι ένα μικρό χαρτζιλικάκι. Με μόλις 60 ευρώ (10 ευρώ ποντάρισμα σε κάθε αγώνα) θα δείτε πόσα θα έχετε βάλει στην τσέπη τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας. Υπόψιν ότι η νίκη της Ουραγουάης απέναντι στην πανίσχυρη Γαλλία ισχύει μόνο αν παίξει τελικά ο μεγαλοφυής Edinson Cavani

  σ.σ.: Οι ως άνω αποδόσεις είναι από το stoiximan.gr

 59. Πάνος με πεζά said

  Ούτε δύο λεπτά…

 60. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα και συγνώμη για την απουσια, αλλα έκανα και 430 χλμ

  18 Οι μέλισσες δεν έχουν επηρεαστεί από τούτα κι από κείνα;

  21 Περαστικά, πολύ ωραίο το στιχούργημα!

  44 Κατα συμπτωση εκεί που ήμουν ειχα μια κουβέντα για την κόντρα Λάιμπνιτς-Νεύτωνα

  46 Το «κότα-πιτα» ή «πίτα-κότα» ήταν παροιμιώδες από τον 19ο αιώνα για τα κεράσματα (εξαναγκαστικά πολλές φορές) προς χωροφύλακες, δασκάλους κτλ.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  41: Του πιάσαμι του υπουνουούμινου! 🙂

 62. Γιάννης Ιατρού said

  60: καλώς τον. 430 χλμ., αλλά καλό το αγριογούρουνο; 🙂

 63. sarant said

  62 Όλα ήταν εξαιρετικά!

 64. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω, μέρα πού ΄ναι σήμερα, κάποια σχετικά σχόλια, γι αυτό λέω να βάλω μιά αφιέρωση 🙂 🙂

 65. Αιμ said

  21. Τζι,

  Είσαι στιχοπλόκος μέγας
  ίσως νάσαι και ολκής
  μα και αθλητής σπουδαίος
  τσαπαρί και καθετής

  Υ.Γ. Σου προτείνω για τίτλο «Ζούλα από μια βάρκα βγήκα» και περαστικά

 66. Γιάννης Ιατρού said

  65: Συμφωνώ απολύτως!
  («μπήκα» λέει το άζμα ρε συ 🙂 🙂 )

 67. Αιμ said

  66. Ναι αλλά ο Τζι μπήκε κανονικά και βγήκε … τραβηχτός 🙂

 68. Πάνος με πεζά said

  Ένας φίλος μου λοιπόν που είχε βάρκα, έλεγε «η συντήρηση πρέπει να είναι σχολαστικότατη, η βάρκα δεν είναι αυτοκίνητο. Αν μείνεις στο δρόμο, θα φωνάξεις μια Εξπρές Σέρβις. Στη θάλασσα, τί θα κάνεις;»
  Εξ ου και η δεύτερη μικρούλα μηχανή που έχουν τα πολυεστερικά… Μια φορά είχε μείνει ο κουμπάρος μου στο Καλό Λιβάδι, και με το μικρούλι Τοχατσάκι έκανε δυό ώρες να έρθει από τη μπροστινή μεριά της Μυκόνου, στο λιμάνι, να τη δέσει ! …

 69. Πάνος με πεζά said

  @ 58 : Δε διευκρινίζετε, κύριε Ιστοριοδίφη, ότι το πρώτο προγνωστικό σας αφορά κανονικό αγώνα, για να πάει αποξαρχής στον κουβά η ακολουθία; Φαντάζομαι έτσι θα είναι, γιατί παρακάτω δίνετε κάποιο Χ, όπως αυτό που ήρθε…

 70. cronopiusa said

  Εκλογές στο Μεξικό

  Mexico election: Who is Mexico’s presidential front-runner ‘Amlo’? – BBC News

 71. Γιάννης Ιατρού said

  69: τι να διευκρινίσει ρε Πάνο, εδώ ούτε ο σύνδεσμός του δουλεύει….

 72. Μαρία said

  Αναστήθηκε ο Παΐσιος και δεν λέτε τίποτα;
  https://pbs.twimg.com/media/DhCXpq7X0AAdFQb.jpg Το τουί είναι αυθεντικό.

 73. mitsos said

  Κότα, πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη

  Πάντα αναρωτιόμουν τι έθιμα περιγράφει

  και πάντα προχωρούσα σε κάτι άλλο μονολογώντας :»περί ορέξεως κολοκυθόπιτα »

  Μακράν καλύτερο το άλλο για τον Ιούλιο που λέει:
  -Βλέπεις και σε αυτήν την αναπαράσταση ο Καίσαρας σαντάλια φοράει.
  – Φυσικά αφού ήταν Ιούλιος …!

 74. mitsos said

  @ 72
  Μαρία … «του πατριός» ;
  τι ακριβώς σημαίνει ;

 75. Μαρία said

  74
  Αντί του πατρός, πρόσθσε καταλάθος ένα ι. Αυτό να ήταν.

 76. Ιστοριοδίφης said

  Αγαπητέ κ. Πάνο (69),

  Χθές (Σαββάτο) τα μεσάνυχτα, ήμουν σαφής, ότι αναφερόμουν στο ποιός θα προκριθεί έστω και με την διαδικασία των πέναλτι: «…Οι Ρώσσοι περνάνε σίγουρα, θα τους ωθήσει ο κόσμος να μπούν στα προημιτελικά ακόμα και με την διαδικασία των πέναλτι»

  Σήμερα (σχόλιο 58) που έδωσα τις προβλέψεις του Επιτελείου, περιέλαβα και την περίπτωση της ισοπαλίας (κανονικός αγών + παράτασις), όπως ακριβώς παίζεται στο stoiximan.gr.

 77. sarant said

  Αντε, καλό ξημέρωμα 🙂

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον Αλωνάρη δούλευε καλό χειμώνα να ΄χεις

 79. Γιάννης Ιατρού said

  77: Τι καλό ξημέρωμα, εκεί στην Γερμανία έχουμε πανηγύρια ….

 80. Κουτρούφι said

  #78. Στο βίντεο αυτό λιχνίζουν. Δεν αλωνίζουν. Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=fM00n7TEjtI έχει και δριμόνι (βολίστη το λέει στο σχόλιο).

 81. cronopiusa said

 82. gpoint said

  # 58

  Ιστοριοφίδη , αφιερωμένο εξαιρετικά !

  Questa piccolissima serenata
  con un fìl di voce si può cantar,
  ogni innamorato all’innamorata;
  la sussurrerà, la sussurrerà…

 83. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

 84. Κιγκέρι said

  Τον πιο αγαπημένο Ιούλιο των παιδικών μας χρόνων τον ξεχάσαμε όλοι

 85. Γς said

  Κι ο Τζούλης του Ποτέ την Κυριακή και της Μελίνας

 86. Γς said

  82:

  sussurro, ψίθυρος σούσουρο

  Τον ήρωα τον γνωρίζεις απ΄ την πτώση
  και τον δειλό απ΄τ΄ανεβάσματα που δεν τού αξίζει.
  Του πρώτου τ΄όνομα το ψιθυρίζει
  στ΄αφτιά του λαού ένας άγνωστος με πλούσια γνώση.
  Τ΄όνομα του άλλου το σαλπίζει
  και με τα τύμπανα το διαφημίζει
  στην αγορά ο εσμός των εργολάβων.

 87. sarant said

  84 Καλά λες ,αν και δείχνουμε την ηλικια μας έτσι 🙂

 88. Πέπε said

  @87:
  Τι εννοείς Νίκο; Τα τωρινά παιδιά δεν τον ξέρουν; (Κάποια πάντως, ναι. Αν αντιληφθώ ότι πρόκειται για ελάχιστες εξαιρέσεις, θα εκπλαγώ.)

 89. sarant said

  88 Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι τον διαβάζουν οι σημερινοί έφηβοι. Και πάντως, οτι θα τον χαρακτήριζαν «αγαπημένο τους».

 90. Γς said

  87, 88, 89:

  Τον ξέρουν, τον ξέρουν.
  Τι δεν διαβάζουν τους Μιζεραμπλ και την Παναγία των Παρισίων;

 91. Γς said

  90:

  Και τον Κουασιμόδο τον αστροναύτη

 92. cronopiusa said

 93. mz said

  Ίσως έχει ήδη αναφερθεί, αλλά υπάρχει και ο στίχος «Νεκρός από Ιούλιο» του Μαγιακόφσκι από το ποίημα «Ο Άνθρωπος».

 94. sarant said

  93 Δεν έχει αναφερθεί, ευχαριστούμε!

 95. Γς said

  92:

  Α, όλα κι όλα.Κάτω τα χέρια από τους Ζαπατίστας
  κι απ την ΑΟΖ της Κύπρου και ότι άλλο χρήζει προστασίας, Κρόνη

  Α, κι απ τους Κούρδους, Εντοργάν.

  Μακρυά απ την υφαλοκρηπίδα μας, που λένε, κι ας…

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του χρόνου στο μηνολόγιον Ιουλίου, ο Νικοκύρης θα προσθέσει με το καλό: Διάβαση του κρητικού Φάραγγα του μεγαλοπρεπούς.
  Τελευταίες υπενθυμίσεις : Μη βάζεστε, απολαύστε. (Αν το ξαναπέρναγα θα το έκανα πικέτο στην πλάτη μου για τους…πισινούς). Και φωτογραφίες και βιντεάκια…

  {…Τον ρώτησα αν θέλει κάποια βοήθεια. ¨Φωτογραφίες …» μου είπε
  ¨Δεν έχουμε φωτογραφίες μαζί…ετσι που βιάζονται όλοι να φτάσουν στο τέρμα, δεν προλαβαίνω να το ζητήσω απο κανένα….»
  Φωτογραφίες κάτω από τους τεράστιους βράχους, φωτογραφίες στο ποτάμι, φωτογραφίες στις σιδερόπορτες…» }

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: