Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πειρατές, ακροδεξιοί, σαλαμέμποροι

Posted by sarant στο 17 Οκτωβρίου, 2018


Σε έναν από τους πρώτους δίσκους του, ο Χάρρυ Κλυνν είχε ένα κομμάτι όπου παρουσίαζε, υποτίθεται, αποτελέσματα εκλογών. Και αφού έλεγε τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων, συνέχιζε:

Τροτσκιστές-Επιπλοποιοί-Σαλαμέμποροι: 12 μποφόρ

Μήλα, σαγκουίνια…

Η ατάκα, που αδικεί βεβαίως ιστορικές οργανώσεις με πολύχρονη παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, έγινε παροιμιώδης στα χρόνια εκείνα (δεκαετία του 80, να εξηγούμαστε) αλλά συνεχίζει να ακούγεται ακόμα, όπως φαίνεται αν τη γκουγκλίσουμε, σαν ένα χαριτολόγημα για την αναφορά σε εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις της αριστεράς.

Την εποχή εκείνη, τα περισσότερα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονταν στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος, αλλά στη συνέχεια, και ιδίως με την κρίση, φυγόκεντρα φαινόμενα παρουσιάστηκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Οι εκλογές του 2012 ήταν η αποθέωση του κατακερματισμού: όχι μόνο μπήκαν 7 κόμματα στη Βουλή αλλά και άλλα 12 συγκέντρωσαν ποσοστά από 0,5% έως 2,9%. Ανάμεσά τους, με 0,51% το Κόμμα Πειρατών, ελληνική ενσάρκωση ενός διεθνούς κινήματος που ξεκίνησε από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έκανε έναν κύκλο με μικρές επιτυχίες, εκλέγοντας σποραδικά έναν ή δύο βουλευτές και ευρωβουλευτές και τώρα μάλλον ξεφουσκώνει.

Ίσως επειδή είναι μικρό και επαρχιακό, στο Λουξεμβούργο οι Πειρατές βρίσκονται ακόμα σε άνοδο. Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε, το Κόμμα των Πειρατών Λουξεμβούργου υπερδιπλασίασε το ποσοστό του πιάνοντας 6,45% και εξέλεξε δυο βουλευτές στο εξηκονταμελές κοινοβούλιο του Δουκάτου. Είχαν κάνει πολύ δραστήρια προεκλογική εκστρατεία, με αφίσες ως και στα μικρά χωριά αλλά και με χορηγούμενες αγγελίες στα κοινωνικά μέσα, με βιντεάκια που προπαγάνδιζαν τις θέσεις τους -όπως, ας πούμε, την οικοδόμηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο 10 ευρώ το τ.μ. (που είναι εξαιρετικά χαμηλό στο Λουξεμβούργο).

Ξεπέρασαν έτσι οι Πειρατές το κόμμα της Αριστεράς, που αύξησε ελάχιστα τα ποσοστά του και με 5,5% έμεινε κι αυτό στις 2 έδρες που είχε, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, αδελφό κόμμα με το ΚΚΕ αν και πιο κριτικό απέναντι στον υπαρκτό σοσιαλισμό, σημείωσε μικρή πτώση στο 1,27% συνεχίζοντας μια σταθερή φθίνουσα πορεία. Στις διαδηλώσεις για τη συμφωνία ΤΤΙΡ, οι Πειρατές είχαν συμπορευτεί με την Αριστερά και το ΚΚΛ (το οποίο δεν κάνει χωριστές πορείες) αλλά θα ήταν υπερβολικό να τους μετρήσουμε στην αριστερά, όπως δεν μπορούμε να μετρήσουμε στην αριστερά ούτε τους Πράσινους του Λουξεμβούργου, που ηταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών και με 15% (από 10% την περασμένη φορά) αύξησαν πολύ τη δύναμή τους και θα είναι, και πάλι, ο ένας από τους τρεις εταίρους της συμμαχικής κυβέρνησης που κυβερνά τη χώρα από το 2013, Φιλελεύθεροι-Σοσιαλιστές-Πράσινοι, η λεγόμενη «Γκάμπια» αφού τα χρώματά τους (μπλε-κόκκινο-πράσινο) είναι τα χρώματα της σημαίας της αφρικανικής χώρας. Το συντηρητικό Χριστιανοκοινωνικό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και ο Γιούνκερ, εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα της χώρας αλλά σημείωσε πτώση 5 μονάδων και θα μείνει στην αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ από τότε που υπάρχει καθολική ψηφοφορία καταβολής κοινοβουλευτισμού στο Λουξεμβούργο. Ένα μικρότερο ακροδεξιό κόμμα, που έκανε εκστρατεία εστιασμένη στην εθνική ταυτότητα και στην υπεράσπιση της εθνικής γλώσσας, είχε μικρή άνοδο, πολύ μικρότερη από την πτώση των Χριστιανοκοινωνικών.

Αλλά εκλογές είχαμε και στη Βαβαρία (να τη γράψω έτσι ακτιβιστικά, για να πειράξω μια φίλη που δεν σχολιάζει πια εδώ). Εκεί έδρασαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, στην πρώτη της συμμετοχή σε βαβαρικές εκλογές, εκτοξεύτηκε στο 10,2% -ενώ η κυρίαρχη CSU, η τοπική παραλλαγή της CDU της Μέρκελ και πολύ πιο συντηρητική από αυτήν, ήρθε μεν πρώτη αλλά με απώλειες 10,4 ποσοστιαίων μονάδων. Το ίδιο εντυπωσιακό φαινόμενο και στην αλλη πλευρά: οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν 11 μονάδες και έπεσαν σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά οι Πράσινοι ανέβηκαν κατά 9 μονάδες. Η μικρή άνοδος του Κόμματος της Αριστεράς (Ντι Λίνκε) δεν ήταν αρκετή για να περάσει το όριο του 5% και να μπει στην τοπική Βουλή. Η εκλογική επίδοση των ακροδεξιών είναι μεν δυσάρεστη, αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη -στις περυσινές γενικές γερμανικές εκλογές, η  AfD είχε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στη Βαβαρία, οπότε η σημερινή της επίδοση είναι ένδειξη μάλλον στασιμότητας.
Σχολιάζοντας την πανωλεθρία των σοσιαλδημοκρατών, κάποιοι Γερμανοί σχολιαστές έκαναν λόγο για Pasokisierung,  πασοκοποίηση, ένας όρος που είχε ακουστεί πολύ στα γερμανικά μέσα πέρυσι, με την ήττα των σοσιαλδημοκρατών (παράδειγμα), όρος πλασμένος από την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 12% και μετά σε μονοψηφια ποσοστά, και την συνακόλουθη εξασθένιση άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, όπως το Εργατικό Κόμμα στη Σκωτία (pasokification εκεί). Στον όρο αυτό είχαμε αφιερώσει άρθρο το 2015, όπου σημειώναμε ότι στην Ελλάδα «πασοκοποίηση» (του ΣΥΡΙΖΑ) σήμαινε κάτι αλλο, τη μετατροπή ενός αριστερού κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό, ενώ η κατά την ευρωπαϊκή έννοια πασοκοποίηση σημαίνει την κατάρρευση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε με την εμφάνιση ενός πιο ριζοσπαστικού κόμματος στα αριστερά του (όπως στην Ελλάδα, τη Σκωτία ή τη Γαλλία) είτε χωρίς αυτήν, όπως στη Γερμανία. Βέβαια, η μια πασοκοποίηση μπορεί να φέρει και την άλλη.

Στη Γαλλία δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιείται το pasokification, παρόλο που το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μετά τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα αναγκάστηκε να πουλήσει τα ιστορικά του γραφεία για να πληρώσει τα χρέη του, πολλά κορυφαία στελέχη του έχουν προσχωρήσει στο κεντρώο κόμμα του προέδρου Μακρόν (στον χτεσινό ανασχηματισμό είχαμε έναν ακόμα, που έγινε υπουργός Γεωργίας) ενώ άλλα εγκατέλειψαν το κόμμα προς τα αριστερά, ίσως προς τους Ανυπόταχτους του Μελανσόν.

Στην Ιταλία το κάποτε κραταιό Κ.Κ. έχει μετατραπεί ύστερα από διαδοχικές μετεξελίξεις, μετονομασίες, διασπάσεις και αναταράξεις στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η καθαυτό αριστερά είναι πολυδιασπασμένη και στο περιθώριο ύστερα από την εμφάνιση του Κινήματος των 5 Αστέρων -ομολογώ πως δεν ξέρω τόσο καλά τις θέσεις του για να το κατατάξω, πάντως σε μεγάλο βαθμό το Κ5Α απαρτίζεται από νεοφερμένους στην πολιτική, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και σε άλλες χώρες, αφού και στη Γαλλία η «Δημοκρατία σε πορεία» του προέδρου Μακρόν έτσι συγκροτήθηκε, αν και βέβαια έχει και αρκετούς πρώην σοσιαλιστές ή πρώην κεντροδεξιούς που ήδη ασχολούνταν με την πολιτική όταν προσχώρησαν στο νέο κίνημα. Θα βρείτε εδώ αρκετές ομοιότητες με το δικό μας Ποτάμι.

Και βέβαια, σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύεται η ακροδεξιά, με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό. Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τη δυσαρέσκεια από την οικονομική κρίση δεν την καρπώνεται η αριστερά αλλά διάφορα υπερσυντηρητικά, εθνικιστικά, ξενοφοβικά κινήματα -και συνήθως ευρωσκεπτικιστικά. Αλλά αυτό το θέμα θα έχουμε καιρό να το συζητήσουμε ξανά όσο θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

 

 

Advertisement

201 Σχόλια προς “Πειρατές, ακροδεξιοί, σαλαμέμποροι”

 1. rizes said

  Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/04/06/%ce%bf-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82/

 2. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.

  Για τη σαλαμοποίηση (στην πολιτική θα προτιμούσα τον κατακερματισμό, η σαλαμοποίηση προτιμάται σε εταιρείες που εκποιούνται) είναι ίδιον της εποχής, να μην πω ότι προωθείται κιόλας. Από τη μια βολεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, από την άλλη τα κομμάτια του κατακερματισμού ελέγχονται και μανιπουλάρονται ευκολότερα κατά τη γνωστή διαχρονική ρήση του Ιουλίου Καίσαρα, κυρίως στη δεξιά και στη σοσιαλδημοκρατία· ρίξτε μια ματιά γύρω σας.

  Περί των ευρωπαϊκών ΚΚ, λόγω της αναφοράς στο ιταλικό, υπάρχει ορίτζιναλ πια με νυν ΓΓ τον τορινέζο Μάρκο Ρίτσο. Όποιο ευρωπαϊκό κόμμα αυτοαποκαλείται κομμουνιστικό και δεν υπάρχει εδώ, είναι ιμιτασιόν. 🙂

  Όσο για την κατάντια της ευρωπαϊκής «αριστεράς» (σοσιαλδημοκρατίας) το δίδαγμα είναι ότι, όταν παίζεις στο δικό τους γήπεδο πέρα από το ότι θα χάσεις, ενδιάμεσα θα ξεφτιλιστείς αποποιούμενος σταδιακά τις όποιες προγραμματικές σου θέσεις

  απομένοντας τρεις και ο κούκος.
  (τυπικό παράδειγμα «αριστερού» ευρωανυπάκουου, μέσα κι έξω και ουάου)

 3. takis#13 said

  Καλημέρα . Μία φίλη που σπούδασε στην Ιταλία στην δεκαετία του 80 και εξακολουθεί να παρακολουθεί την πολιτική σκηνή στην Ιταλία μου είπε προχθές πως ο Ντι Μάιο και ο νούμερο δύο ( μου διαφεύγει το όνομα του) των πέντε αστέρων είναι γιοι μελών του «Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος» . Των φασιστών δηλαδή. Οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό.

 4. nikiplos said

  Το «Επιπλοποιοί» το έβαλε μάλλον ο Χάρρυ από την ζήτηση των πολυδιασπασμένων για «καρέκλες» και οφίτσια…
  καλημέρα

 5. Ανδρεας Τ said

  Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αγόρασε το (ιστορικό) κτήριο μόλις το 1981. Αρκεί κάτι λιγότερο από 40 χρόνια χρήσης για γίνει «ιστορικό»; Αναρωτιέμαι.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Σαλαμοποίηση αρχικά λεγόταν ο μεθοδευμένος κατακερματισμός ενός πολιτικού χώρου, όπως έγινε με την ΕΚ και την αποστασία το 1965.

  Ως προς την πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών ΚΚ, παρατηρώ πως από τον κατάλογο των εγκεκριμένων με ISO κομμάτων λείπουν και τα τελευταία μαζικά κόμματα με τα οποία διατηρούσε (ή διατηρεί) σχέσεις το ΚΚΕ, δηλαδή Τσεχικό (επειδή στηρίζει την κυβέρνηση), Πορτογαλικό (ομοίως) και ΑΚΕΛ (για διάφορους λόγους). Αμφιβάλλω αν κάποιο από τα κόμματα της λίστας, πλην ΚΚΕ βέβαια, είναι μαζικό -και έχει κάποια σημασία αυτό.

  4 Όχι από τα 120 ενωμένα εργοστάσια;

 7. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Στη Γαλλία δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιείται το pasokification, παρόλο που το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μετά τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα αναγκάστηκε να πουλήσει τα ιστορικά του γραφεία για να πληρώσει τα χρέη του

  Όπως επίσης έλεγε ο Χαρρυ Κλυν:

  Πωλείται ιστορία,
  Πωλούνται θυσίες,
  Πωλούνται αρχές και ιδεολογίες 😉

  … κάτω τα χέρια, ρε, από τους Πειρατές! 😡 Ευτυχώς που δεν είναι Αριστερά. Τι να σου πουν οι απλως left οταν έχεις τους copyleft? 😏

  Σοβαρά τωρα: οσο η ΕΕ θα ψηφίζει ηλιθιους, τεχνοφοβικούς νόμους του στυλ βάζουμε πρόστιμο στα μιμιδια και φορο στα ταμπλετ, τόσο θα γινονται αναγκαίοι και δημοφιλείς οι Πειρατές.

 8. spiral architect 🇰🇵 said

  @5: Άμα το κτίριο είναι η οικία του Βολταίρου 😉 ή είχε υπονομευθεί με εκρηκτικά κατά την κατοχή του Παρισιού από τους ναζί, αξίζει του χαρακτηρισμού «ιστορικό».

 9. Κουνελόγατος said

  Στην παρέα μας στο χουργιό (της γυναίκας βεβαίως-βεβαίως), χρησιμοποιούμε ακόμη το επιπλοποιός-σαλαμέμπορας για να τονίσουμε κάποια συμπεριφορά ανθρώπου που είναι αλλού….
  Καλημέρα.

 10. spiral architect 🇰🇵 said

  @7: … και αν είναι και ανεμιστηράκια του ανοιχτού κώδικα ακόμα παραπάνω. 😛

 11. sarant said

  9 Υποθέτω μετά τον Χάρρυ Κλυνν

  7 Αυτό με τα μιμίδια πρέπει να είναι μεγάλη ανοησία. Τα λόμπι των εταιρειών…

  5-8 Έχει μια βάση αυτό που λες, αλλά το ΣΚ με αυτό το όνομα και αυτή τη φυσιογνωμία ουσιαστικά υπάρχει από το 1967, άρα το κτίριο του 1981 είχε ταυτιστεί με την ιστορία του κόμματος. Έλεγαν «Η ρυ ντε Σολφερινό ανακοινώνει…» (όπως «η Κουμουνδούρου ανακοινώνει…»

 12. Πούλησε το οίκημα για τα χρέη του κόμματος..εμ δεν έχουν ΓεΟργιάδη(γεια σου Λάμπρο, αντιγράφω) να το παίζει δενπληρώνω-δεν πληρώνω κι από την άλλη να κυνηγάει τους του κινήματος «δενπληρώνω-δεν πληρώνω» !!!

 13. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον και η διαμορφωθείσα σχέση Ζενές Εσ (Ες ; ) με την φρεσκαδούρα Ντουντελάνζ !!

 14. Avonidas said

  11. Αυτό με τα μιμίδια πρέπει να είναι μεγάλη ανοησία

  Εννοείς ότι δεν ισχύει, ή ότι η νομοθεσία είναι ανόητη;

 15. … σημείωσε μικρή πτώση στο 1,27%…

  Μου θύμισε το ανέκδοτο του παλιού καιρού τότε που τρέξανε οι δυο τους, Χρουτσώφ και Κέννεντυ στα 200 μέτρα και η Πράβδα έγραψε πως ο ταβάριτς Χρουτσώφ τερμάτισε δεύτερος, ο δε Κέννεντυ προτελευταίος !!!

 16. νεσσίμ said

  5.
  έτσι το λέει και το ρώυτερς,
  «French Socialists sell historic headquarters for $53 million»
  (https://www.reuters.com/article/us-france-socialists/french-socialists-sell-historic-headquarters-for-53-million-idUSKBN1ED2P3)
  και οι ίδιοι “The decision was difficult … because this place is symbolic,” party treasurer Jean-François Debat said in a press conference,..»
  (https://www.politico.eu/article/frances-socialists-put-paris-headquarters-up-for-sale/)

  όπως και εδώ την Χαριλάου Τρικούπη,
  «.. στην ιστορική μας έδρα την Χαριλάου Τρικούπη..»
  (https://www.tanea.gr/2013/07/05/politics/sta-grafeia-tis-xarilaoy-trikoypi-epistrefei-entos-imerwn-to-pasok/)

  τα κόμματα είναι «αλλιώς»και έχουν άλλο λεξιλόγιο..

 17. spiral architect 🇰🇵 said

  @11γ: Για τους new age φορομπήχτες ο,τι μπορεί να υποδεχθεί φόρο δεν είναι ανοησία. Υπάρχουν άνθρωποι στον περίγυρό μου που πιστεύουν ότι, λ.χ. ένας φορητός σκληρός δίσκος του 1ΤΒ αξίζει φόρο, (και ακόμα μεγαλύτερο αν ο τελευταίος είναι SSD) όπως χαλαρά επίσης υποστηρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι δίκαιος φόρος. 👿

  Το ωραίο είναι ότι το ακριβό κινητό τους είναι με κάρτα.

 18. sarant said

  13 Η Ζενές Ες έχει μπει σε τροχιά παρακμής, δεν έχει λεφτά. Ήρθε κι ένας πλούσιος και έφτιαξε την Φόλα Ες και έχει ανταγωνισμό.

  14 Το δεύτερο εννοώ.

 19. Avonidas said

  #17. Ομολογουμένως, η φορομπηχτική τους με τρομάζει λιγότερο από τις τρύπες που ανοίγουν στα πρωτόκολλα επικοινωνίας μας.

 20. # 18 a

  Δηλαδή η Ζενές Ες έπαθε…παναθηναϊκοποίηση ;;; Αν ήσουνα με την Ζενές στο Λουξεμβούργο, να το προσέξεις !!

 21. spiral architect 🇰🇵 said

  Έχει Ιβάν ο Λουξεμβούργος; 😆

 22. alsatiancousin said

  «Ίσως επειδή είναι μικρό και επαρχιακό, στο Λουξεμβούργο οι Πειρατές βρίσκονται ακόμα σε άνοδο.»

  Ή ίσως επειδή απασχολεί πάρα πολλούς πληροφορικάριους σε διάφορους τομείς 😉

  «Στη Γαλλία δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιείται το pasokification, παρόλο που το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.»

  Στη Γαλλία χρησιμοποιούνε το pasokisation. Το πρωτάκουσα πριν από λίγα χρόνια με την έννοια του αγγλ. pasokification, αλλά φαίνεται ότι επί βασιλείας Αντρέα Γ. Παπ. είχε άλλη σημασία : https://fr.wiktionary.org/wiki/pasokisation (soumission à l’influence du PASOK)

 23. Νέο Kid said

  Θα φας καλά απ την Πανάθα φέτος γιαλαντζοπαοκτζή!

  Αλλά το ξέρεις το μάθημα. Θα σε φταίει ο επόπτης…θα σε φταίει ο καιρός …θα σε φταίει η μπουγάτσα που είχε σάπιο κιμά…

 24. sarant said

  22 Ε, άλλη σημασία, αλλά πράγματι έτσι θα σχηματιζόταν.

 25. Pedis said

  # 3 – πως ο Ντι Μάιο και ο νούμερο δύο ( μου διαφεύγει το όνομα του) των πέντε αστέρων είναι γιοι μελών του «Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος» . Των φασιστών δηλαδή. Οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό.

  ναι (δεν ήσαν μόνο απλά μέλη). δεν μεγάλωσαν, φοβάμαι, σε καλό και πολιτισμένο περιβάλλον.

  Νικοκύρης:

  Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τη δυσαρέσκεια από την οικονομική κρίση δεν την καρπώνεται η αριστερά

  πώς να την καρπωθεί αφού αυτή η «αριστερά» τη δημιούργησε κυβερνώντας

  είτε ως νεοφιλελεύθερη «αριστερά» του τύπου » υπάρχει λύση: δεν υπάρχει εναλλακτική»,

  είτε ως «δεν υπάρχει άλλη λύση: δεν υπάρχει εναλλακτική».

  —-

  Προσωπικά θα ήθελα να μπω στο ψυγείο για 2-3 γενιές, όχι επειδή έχω βάσιμες ελπίδες ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει αλλά για να αποφύγω το οδυνηρό τέλος αυτής της διαδρομής.

  Που φαντάζομαι ότι πολλοί φαντάζονται ποιο θα είναι …

 26. spiral architect 🇰🇵 said

  Βαϊμάρη αγάπη μου.

 27. Avonidas said

  #18. Το δεύτερο εννοώ.

  Περίεργο, γιατί πριν κάνα χρόνο έλεγες για αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία: Κι έτσι, ασφαλώς και συμφωνώ με την ιδέα να επιβληθεί τέλος στις εισαγωγές υπολογιστών (και κινητών συσκευών, θα έλεγα) και στις διαδικτυακές συνδέσεις.

 28. sarant said

  27: Τι σχέση έχει ο φόρος στις συσκευές και τις συνδέσεις με το πρόστιμο στα μιμίδια; Το πρώτο είναι εύκολο, φέρνει χρήματα (που θα διατίθενται στους δημιουργούς, στα τούβλινα μαγαζιά κτλ) ενώ το δεύτερο καταπνίγει τη δημιουργικότητα και είναι πρακτικά πανδύσκολο οπότε θα επιφέρει γενική λογοκρισία.

 29. Avonidas said

  #25. Προσωπικά θα ήθελα να μπω στο ψυγείο για 2-3 γενιές

  Αυτό το συνιστούσε χρόνια πριν ο Φρέντυ Γερμανός:

  [Παραφράζω από μνήμης] «Αν οι Έλληνες έμπαιναν στο ψυγείο για 20-30 χρόνια, θα λύνονταν όλα τους τα προβλήματα»

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  21: Θα το ξέραμε, αφού θα είχε μπουκάρει ήδη ένοπλος στο γήπεδο απειλώντας και κλαψουρίζοντας εναλλάξ. 😉

 31. Avonidas said

  #28. Άρα λοιπόν δεν έχεις πρόβλημα να μας τα παίρνει το κράτος για να τα δώσει όπου γουστάρει (το αν θα φτάνουν στους δημιουργούς, και σε ποιους, είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά γενικά μην έχεις και πολλές ελπίδες ότι θα δεις καθαρό κέρδος απ’ αυτή την ιστορία), αφού είναι «εύκολο» να γίνει. Το αν είναι δίκαιο να γίνει, ας πούμε, είναι δευτερεύον, έτσι;

  Όπως είπα, η φορομπηχτική με τρομάζει λιγότερο απ’ τη λογοκρισία, αλλά είναι η πρώτη που μας έφερε τη δεύτερη· το πρόβλημα βρίσκεται στην πεποίθηση των δημιουργών, και κυρίως των μεσαζόντων, ότι έχουν δικαίωμα σ’ αυτά τα υποθετικά «διαφυγόντα κέρδη», κι ότι το δικαίωμά τους αυτό προέχει έναντι των δικαιωμάτων του κοινού στην περιουσία του και στο απόρρητο των επικοινωνιών του.

 32. Pedis said

  # 29 – ναι, είναι γνωστή και επιτυχημένη η τακτική:

  αν σε πιέζει ο χρόνος τότε άστον να περάσει. Δεν υπάρχει πλέον, ούτε διορια ούτε καταληκτική ημερομηνία.

  όχι πείτε μου πού θα θέλατε να βρίσκεστε όταν σε κάνα δυο χρόνια σε όλα τα κράτη της ΕΕ θα έχει παραδοθεί η εξουσία σε ναζι/εθνικιστές.

  Το ερώτημα δεν ειναι αν αλλά πόσο κάτω από το μηδέν γουστάρετε τη διατήρησή σας; Όσο πιο κάτω τόσο πιο πέρα η ημερομηνία απόψυξης, υπόψην …

 33. alsatiancousin said

  @22 Όχι, η σημασία του pasokisation είναι πλέον αυτή του αγγλ. pasokification, δηλ. «συρρίκνωση σοσιαλ. κόμματος». Η λέξη, όμως, όταν πρωτοφτιάχτηκε τη δεκαετία του ’80 είχε την έννοια «πορεία προς πασοκικό κράτος».

 34. ΣΠ said

  22, 24
  Φαίνεται να χρησιμοποιείται και το pasokification στα γαλλικά:
  https://fr.wiktionary.org/wiki/pasokification

 35. alsatiancousin said

  @24 πήγαινε η παραπάνω απάντηση…

 36. alsatiancousin said

  @34 Πράγματι! Πάντως δε θυμάμαι να έχω ακούσει ή να το έχω διαβάσει. Το κόβω για πρόσφατο αγγλισμό.

 37. Avonidas said

  #32. όχι πείτε μου πού θα θέλατε να βρίσκεστε όταν σε κάνα δυο χρόνια σε όλα τα κράτη της ΕΕ θα έχει παραδοθεί η εξουσία σε ναζι/εθνικιστές.

  Να μου κάνεις τη χάρη, εγώ μια χαρά βρίσκομαι!

  Και στο κάτω-κάτω της γραφής, όταν και την Πολωνία και τη Γερμανία θα την κυβερνάνε ναζί, δε θα κινδυνεύουμε να εισβάλουν οι ναζί της Γερμανίας στους ναζί της Πολωνίας.

  Ναζιστές όλων των χωρών, ενωθείτε!

  😛

 38. mitsos said

  @25 κ.λπ.

 39. spiral architect 🇰🇵 said

  Νικοκύρη και Αβό, οι συζητήσεις για «πνευματικά δικαιώματα» (με εισαγωγικά) είναι πανομοιότυπες με τις παλιές συζητήσεις των δημιουργών, συγκροτημάτων και τραγουδιστών στις εποχές του βινυλίου, της κασέτας και των hi-fi deck κασετοφώνων. Όλοι τότε σκίζονταν για την πειρατεία με τις αντιγραφές βινυλίων σε κασέτες, αλλά τελικά το πατιρντί ήταν win-win game με αισια κατάληξη. Και οι δημιουργοί αύξησαν το κοινό τους και οι κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή οικιακών μηχανημάτων ήχου, έβγαλαν κασέτες μετάλλου μέχρι τον κορεσμό της αγοράς, οπότε και περάσαμε στην ψηφιακή εποχή.

  Κανένας φόρος που αντλείται από τις τσέπες του λαού, πλην των γνωστών εξαιρέσεων, όσο και από ευγενή (λέμε τώρα) ελατήρια κι αν προέρχεται δεν είναι δίκαιος. Θα μου πείτε, «καπιταλισμό έχουμε», αλλά αυτό λέω κι εγώ.

 40. sarant said

  31 Τσουβαλιάζεις. Τι θα πάθει το… απόρρητο των προσωπικών σου επικοινωνιών αν μπει ένας μικρός φόρος σε κάθε εξωτερικό σκληρό δίσκο που πουλιέται; Τι θα πάθει το απόρρητο των επικοινωνιών αν (λέω εγώ) το 1% της τιμής κάθε βιβλίου που πουλάει η Άμαζον πηγαίνει ως φόρος υπέρ των τούβλινων βιβλιοπωλείων; Μπορείς να διαφωνείς όσο θες με αυτά τα μέτρα, μην προβάλλεις όμως ανύπαρκτα φαντάσματα.

 41. Παναγιώτης Κ. said

  Τροτσκιστές…
  Μελετώντας την Ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος μένεις έκπληκτος διαπιστώνοντας το μένος των αντιτροτσκιστών εναντίον των τροτσκιστών.Η αντιπαλότητα αυτή πήρε την πιο τρανταχτή έκφραση με τη δολοφονία του ίδιου του Τρότσκι.
  Το μυθιστόρημα του Λεονάρδο Παδούρα με τίτλο, «ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά», έχει ως κύριο θέμα του τον βίο και την πολιτεία του δολοφόνου του Τρότσκι Ραμόν Μερκαντέρ αλλά και του ίδιου Τρότσκι.
  Αλλά και στην Ελλάδα δεν ήταν μικρότερο το μένος εναντίον των Τροτσκιστών στην αντίστοιχη περίοδο. Πιο ελαφρύ ήταν κάποιος κομμουνιστής να σκοτώσει…τη μάνα του παρά να θεωρηθεί τροτσκιστής από κάποιους συντρόφους του!
  Κάνω διάφορες υποθέσεις για να ερμηνεύσω αυτό το μένος αλλά πάντα υπάρχει κάτι το ακατανόητο!

  Ακροδεξιά…
  Γιατί παίρνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη;
  Πάντως με τη δαιμονοποίησή της δεν αντιμετωπίζεται και με αυτό δεν θέλω να πω ότι πρέπει να μένει στο απυρόβλητο της κριτικής.
  Όταν η ακροδεξιά δυναμώνει σημαίνει πως οι δημοκρατικές δυνάμεις κάτι δεν κάνουμε σωστά.
  Και εδώ είναι ακατανόητο πως η ΧΑ χωρίς σημαντική πρόσβαση στα μέσα, έρχεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις!

 42. Avonidas said

  #39. Υπάρχει μια νέα και σημαντική παράμετρος: το διαδίκτυο είναι πλέον το πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας, δικτύωσης, και διακίνησης ευαίσθητης πληροφορίας. Από τεχνικής απόψεως, μπορεί να γίνει σχεδόν απόλυτα ασφαλές· στην πράξη, η ασφάλειά του υπονομεύεται για χάρη της προστασίας των ΠΔ, αποτυχαίνοντας τελικά ακόμα και σ’ αυτό τον δηλωμένο σκοπό. Και βέβαια, κατά βάθος, ο πραγματικός σκοπός είναι είτε μακροπρόθεσμα το φακέλωμα, είτε (ρεαλιστικά και βραχυπρόθεσμα) το να τ’ αρπάζουν οι (ευρω)βουλευτές από τα λόμπι για να νομοθετούν μπαρούφες.

  Το κυνήγι της κασέτας απασχολούσε μόνο αυτούς που τις έγραφαν κι αυτούς που ήθελαν να τους σταματήσουν· τώρα, ο καθένας μας έχει από έναν σπιούνο στην τσέπη του κι απάνω στο γραφείο του. :-/

 43. # 23, 30

  Τι έγινε ρε μάγκες ; Εβαλε κάνα δολλάριο ο Πιγκπόνγκ και πήρατε αέρα ; ή πάλι με βουντού το παλεύετε.

  Δυστυχώς για σας ο Αλαφούζος κάποια άκρη βρήκε με Γιαννακόπουλο και Βασιλειάσδη και ξανάεχισε τα παλιά κόλπα δίευρο καπέλλο στο εισιτήριο υπέρ του…ερασιτέχνη τώρα και μετά; υπέρ της τσέπης του οπότε δεν πρόκειται να ξεκατσικωθεί… τοωρα επειδή το παναθηναϊκή συμμαχία του τελείωσε θα φιάξει την παναθηναϊκή συμμορία… το έργο ξαναπαίχτηκε με τα μωρά του Αναστασίου, τώρα σαν χάνοι τσιμπήσατε με τα μωρά του Δώνη-που τον έφερε ΦΥΣΙΚΑ ο ο Αλαφούζος κι αντί να τον κράζετε τον αποθεώνετε που νίκησε κάτι χαλαρους και διαλυμένους γιατί πρέπει νάχει τηλεθέαση η ΕΡΤ (πρωτάθλημα) κι ο ΟΤΕ (κύπελλο)

 44. Pedis said

  # 37 – Αβο: Να μου κάνεις τη χάρη, εγώ μια χαρά βρίσκομαι!

  με «Νόμο και Δικαιοσύνη», έτσι;

  Ο δικαστης Ντρεντ πρωθυπουργός …

 45. Avonidas said

  #40. Συγχέεις δύο διαφορετικές ενστάσεις μου: λέω, κατά πρώτον, ότι το να μου πάρεις τα λεφτά θεωρώντας με κλέφτη προκαταβολικά είναι άδικο, και κατά δεύτερον ότι οι ίδιοι που πιέζουν τους νομοθέτες να με κλέβουν κατ’ αυτό τον τρόπο κατάφεραν τελικά να με παρακολουθούν 24/7, γιατί τους άνοιξε η όρεξη.

  Συνεχίζεις να κοπανάς ότι ο φόρος είναι μικρός κι η επιβάρυνση ασήμαντη. Ας κάνουμε τότε ένα μικρό πείραμα: θα ήθελα κάθε Έλληνας πολίτης να μου στείλει 10 λεπτά του ευρώ στον προσωπικό μου λογαριασμό· και για να σου δείξω ότι δεν είμαι πλεονέκτης και παράλογος, είμαι διατεθειμένος να αρκεστώ στους άνω των 18 φορολογούμενους πολίτες.

  Λοιπόν, που είναι το δεκαράκι μου; Θα στείλεις τη συνεισφορά σου; 😀

 46. Avonidas said

  #44. Ο δικαστης Ντρεντ πρωθυπουργός

  Ε, όχι και Ντρέντ! Ντούντα.

  …Ντούντα, Ντούντα…

 47. sarant said

  41 Mόνο προπολεμικά υπήρχε τέτοιο μένος. Μετά τη μεταπολίτευση αρκετά τροτσκιστικά κόμματα καλούσαν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν ΚΚΕ, ενώ στον παλιότερο ΣΥΡΙΖΑ ως το 2015 υπήρχαν ως συνιστώσες η «σταλινική» ΚΟΕ και η «τροτσκιστική» ΔΕΑ.

  45 Σε σένα όχι. Στο κράτος ευχαρίστως. Και το απέδειξα διότι είμαι υπέρ και του φόρου στις σακούλες.

 48. Avonidas said

  #47. Α, σε μένα όχι; Και μη μου τη βγαίνεις τώρα γυριστή ότι θα τα δώσεις «στο κράτος», ξέρεις καλά ότι το κράτος δεν (θα έπρεπε να) παίρνει λεφτά για να τα βάλει στην τσέπη του, πρέπει να καταρτίζει προϋπολογισμό και να τα αποδίδει ανάλογα.

  Λοιπόν, για ποιον ακριβώς λόγο δεν θα δινες λεφτά σε μένα, αλλά πρέπει εγώ να τα δώσω στη Δημουλίδου;

 49. # 41

  …Όταν η ακροδεξιά δυναμώνει σημαίνει πως οι δημοκρατικές δυνάμεις κάτι δεν κάνουμε σωστά…

  κάνουμε ;;;;

  όταν ο ΣυΡιζΑ από 3% έφτασε 30% και βάλε από την ελπίδα του κοσμάκη να δει μια ΑΛΛΗ διακυβέρνηση επιτέλους και βλέπει πως αντί να πολεμηθούν τα μαγαζιά που αρμέγουν τον λαό ανοίγουν κι άλλα ανταγωνιστικά στα λόγια αλλά συναγωνιστικά στο μάζεμα του χρήματος, λογική είναι η στροφή στην ακροδεξιά, αυτή δεν την δοκίμασαν στην εξουσία.

  Αν ήσουνα μικρός και δεν το ξέρεις μην ακούς τα παραμύθια περί αντίστασης στην χούντα. » Ας τους δοκιμάσουμε κι αυτούς στην εξουσία» έλεγε τουλάχιστον το 80 %

  Οχι πως συμφωνώ με την πλειοψηφία αλλά δυστυχώς έτσι σκέπτεται. Εάν δεν είχαν αποσύρει τον Καρατζαφέρη με το Λαος για τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτεία στην ΧΑ, θα κερδίζανε σίγουρα τις εκλογές του χρόνου

 50. leonicos said

  την κατάρρευση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είτε με την εμφάνιση ενός πιο ριζοσπαστικού κόμματος στα αριστερά του (όπως στην Ελλάδα, τη Σκωτία ή τη Γαλλία)

  Νέο κόμμα ριστεροτερο του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Ποιο εννοείς; Ντεν καταλαβένι

 51. Avonidas said

  Και το απέδειξα διότι είμαι υπέρ και του φόρου στις σακούλες

  Κι εγώ είμαι υπέρ των φόρων για την παιδεία, όταν είναι αναλογικοί προς το εισόδημα. Καταλαβαίνω την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η παιδεία. Αυτό τι σχέση έχει με την επιδότηση των ευπώλητων με το στανιό;

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @49. Για το τελευταίο περί Καρατζαφέρη κ.λπ μάλλον έχεις δίκιο!

 53. Νέο Kid said

  48. Η Δημουλίδου είναι μιλφάρα και προσφέρνει και κενωνικό έργο να πούμε! Εσυ ποιος είσαι ρε φιλάρα για να σε δώσουμε τα δέκα σεντσια μας να πούμε; έχεις βρει κανα σωματίδιο ή κανα σύμπαν ή έστω καμια εξτρά διάσταση; πφφ…

 54. Avonidas said

  #53. Πόσα μου δίνεις για να μη φτιάξω μαύρη τρύπα στο CERN? 😉

 55. spiral architect 🇰🇵 said

  @41: Παναγιώτη Κ., για το «είναι ακατανόητο πως η ΧΑ χωρίς σημαντική πρόσβαση στα μέσα, έρχεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις!» διάβασε για την αναπόδραστη παντοδυναμία της ακροδεξιάς στο ίντερνετ (αν και είναι σεντόνι μεγαλύτερο απ’ αυτά του Λάμπρου ❤ ) και θα καταλάβεις. Για τις δημοσκοπήσεις, όπως ο μέσος σώφρων ψηφοφόρος δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για την εγκυρότητά τους, αλλά εικάζω ότι, και στην ακροδεξιά έχει πέσει κατακερματισμός με διάφορες φαϋλοτζημεροειδείς κλπ αποφύσεις, που δεν αναφέρονται, αλλά παρ' όλα αυτά θα κόψουν ψηφαλάκια από τη μαμά ΧΑ, ευνοώντας τα πρώτα κόμματα για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

 56. Νέο Kid said

  54. Φκιαξε τη πρώτα , και μετά το συζητάμε ! Μαύρα τα θέλεις τα ριάλια όμως , ε; 😜

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Μιὰ παρατήρηση-ἐρώτηση:

  Τὸ » …μια σταθερή φθίνουσα πορεία… » εἶναι σωστό;
  Μήπως ἔπρεπε νὰ γραφτεῖ «μια σταθερά φθίνουσα πορεία» δηλ. μιὰ πορεία ποὺ φθίνει σταθερά.

  Ἐκτὸς ἄν γράφαμε «μια σταθερή, φθίνουσα πορεία», δηλ. μιὰ σταθερή, (ἀλλὰ) φθίνουσα πορεία

  Τί λένε οἱ ἐπαΐοντες;

 58. Μπετατζής said

  Εδώ οι σεχταριστές εσωστρεφείς ΚΚΕδες κάνουν την λάθος σεχταριστική ξεχωριστή πορεία

  Και εδώ οι εξωστρεφείς σωστοί αριστεροί κάνουν την σωστή μαζική πορεία.

  Παράκληση : Μην μας δουλεύετε άλλο με το θέμα αυτό. Οι αριθμοί του κάθε μπλοκ έχουν την σημασία τους.

  (το σχόλιο κολλάει και στο χτεσινό νήμα) 

 59. Νέο Kid said

  54. Δε μου λες, η μαύρη τρύπα στο CERN μας ρουφάει όλους ή εξαρτάται;
  Εμείς εδώ στη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης έχουμε τσανς να γίνουμε απλώς η βορειότερη ή μπαα…;

 60. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @56,54. Ἂν τὴ φκιάξει θὰ εἶναι ἀργά.

  Θὰ ἔχουμε δεῖ ὅλοι τοῦ κ@λου μας τὴν τρύπα.

  Ἂν προλάβουμε… 🙂

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  41, 47:Γνωστή η τακτική του εισοδισμού από το 1940 και μετά, σχεδιασμένη από τον Τρότσκι. Εισοδισμός υπήρξε και στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’70. Είχε κάνει σχετικό αφιέρωμα και το Αντί.
  (Πάντως μου κάνει εντύπωση:μόνο 1,27% το φιλοσοβιετικό ΚΚ …Λουξεμβούργου;)

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πασοκοποίηση στην Ελλάδα δεν σημαίνει σοσιαλδημοκρατικοποίηση (ποτέ δεν είχαμε σοβαρό και συνεπές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα), αλλά επικράτηση της λαίκιστικής καθεστωτικής νοοτροπίας.

 63. spiral architect 🇰🇵 said

  Κίντο, για μια καλή μαύρη τρούπα τα δέκα σέντσια είναι λίγα. Δώσε καμιάν σεφταλιάν, κάνα χαλλούμιν να’ χει και κίνητρο. 😀

 64. sarant said

  51 Σε γενικές γραμμές οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης προσφέρουν περίπου κατ’αποκοπή στους δημιουργούς, άρα δεν δίνουν περισσότερα στους ευπώλητους. Πάντως συνέχεια βάζεις φαντάσματα στη συζήτηση, μία τη Δημουλίδου, την άλλη το απόρρητο των επικοινωνιών σου -δεν συζητάς, κλεφτοπόλεμο κάνεις.

  58 Αν έχεις βάλει εικόνες, εγώ δεν τις βλέπω.

 65. spiral architect 🇰🇵 said

  @64β: Βίντεο με πορεία του ΠΑΜΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία και αλλο ένα με πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έβαλε, αλλά μάλλον στο Μεγάλο Δουκάτο πέφτει κόφτης ή ο admin σου έβαλε αυτός.
  (ωχ!)

 66. Νικοκύρη το παλεύεις, αλλά δεν βλέπω την Ιμμόρ να αντιδρά… 🙂

 67. Μπετατζής said

  64. E, δεν πειράζει, το νόημα βγαίνει και χωρίς τις εικόνες : -)

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  41 – «Ακροδεξιά…
  Γιατί παίρνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη;» Γιατί κατά βάσιν η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στις πατριαρχικές κοινωνίες, είναι φασίστες.

  «Και εδώ είναι ακατανόητο πως η ΧΑ χωρίς σημαντική πρόσβαση στα μέσα, έρχεται τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις!»
  Αν είχε πρόσβαση και πιο έξυπνη ηγεσία, θα ήταν με διαφορά πρώτο κόμμα και θα είχε αυτοδυναμία στην Βουλή.

 69. sarant said

  66 Βράχος, βαβαρόβραχος!

  65-67 Περιέργως τώρα βγήκε.

 70. Απορία: με αφορμή το «νοτιότερη πόλη της Ευρώπης» του Κίντου στο 59, είπα να κοιτάξω στο γκουγκλοχάρτη και βλέπω το νότιο άκρο της Γαύδου 34,8 Βόρειο ενώ η Λεμεσό 34,6 (κι είναι και το Ακρωτήρι ακόμα πιο κάτω). Τότε γιατί λέμε ότι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης είναι η Γαύδος;

 71. # 70

  Μη δίνεις σημασία… πως λέμε σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος…

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πασοκοποίηση είπατε; 😉
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iefimerida.gr/news/451956/vomva-tzanakopoyloy-opoios-niothei-dysforia-stin-kyvernisi-na-katevei-apo-treno&ved=2ahUKEwj7x8afuo3eAhVCzBoKHWFJBcIQFjACegQICBAB&usg=AOvVaw1v3fzC2FVfNs87PzK5Q2SQ&cshid=1539778690288

 73. Χαρούλα said

  «Ισαποστάκιας ο Τσίπρας!». Είπε ο Κοτζιάς και …παραιτήθηκε!

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωπα! παραίτηση Κοτζιά

 75. sarant said

  73-74 Κακό αυτό, πολύ κακό

 76. Χαρούλα said

  Η ατάκα περί το 1.30. Αλλά ενδιαφέρον όλο, φυσικά

 77. Χαρούλα said

  75
  Ίσως βοηθά τον Ζάεφ και την συμφωνία. Το μέλλον θα δείξει. Αν πάρει διεθνή θέση, εξυπηρέτηση κάνει.
  Ο Πρωθυπουργος και Υπ.Εξωτερικών. Η γραμμή λοιπόν δεν αλλάζει.

 78. sarant said

  76 Α μπράβο. 1984 λοιπόν.

  77 Το βασικό είναι η συμφωνία -αλλά δεν είναι καθόλου ευχάριστο όποιος συγκρούεται με τον Καμμένο να φεύγει.

 79. # 74

  καμιά ανάλυση ;

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Δήλωση του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση Τσίπρα», το σουπεράκι του Σκάι τώρα. Θέλει η εργάτρια του σεξ να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει.

 81. sarant said

  79 Eίναι νωρίς

 82. Pedis said

  Nikos Kotzias

  Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος.

  περονόσπορος!

  να δούμε ποιον θα πάει τώρα να υπηρετήσει η μεγαλομανία του.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Μα άμα φύγει ο Καμμένος θα πέσει η κυβέρνηση. Tελικά έχει πολύ μεγάλη πλάκα η ακροαριστεροακροδεξιά παράσταση. 🙂

  Όποιον δρόμο κι αν πάρει κανείς, είτε τον αριστερό είτε τον δεξιό, στο τέλος θα πέσει πάνω στην εκκλησία.

 84. Pedis said

  Oδεύομεν προς εκλογάς;

  αν η κατάσταση προς πρόωρες εκλογές είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο θα το διαπιστώσετε κάνα μήνα πριν προκηρυχθούν:

  ο σύριζα θα κάνει ηρωική έξοδο …

  δεν κάνουμε πίσω, δήθεν, με το θέμα των συντάξεων, θα φέρει ρύθμιση για αύξηση 1.66 ευρώ πάνω από το δημοσιονομικές συμφωνές με τους θεσμού, θα κοιτάξει να κάνει ότι περνάει νόμο για το διαχωρισμό κράτους και παρακράτους δηλ. με την εκκλησία, ακροδεξιά αστυνομία, τέτοια, γενικώς …

 85. Pedis said

  και νόμο για απλή αναλογική …

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποιητή εννοεί τον Σαββόπουλο ο Κοτζιάς; Ναι, είπαμε ότι η καλή στιχουργία είναι ποίηση. Μόνο που παρακάτω λέει και κάτι άλλο ταιριαστό:
  «Πέρασαν για πάντα
  οι παλιές ιδέες, οι παλιές αγάπες
  οι κραυγές.
  Γίνανε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών.»

 87. sarant said

  Η απλή αναλογική έχει ψηφιστεί, πάντως.

 88. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @79. Συνοπτικὴ ἀνάλυση:
  Βαρᾶτε ἀλλὰ μήν τραβᾶτε.

  Ἡ πολιτικὴ σχέση Τσίπρα-Καμμένου μοῦ θυμίζει τὸ ἀνέκδοτο μὲ τὸ παράνομο ζευγάρι πού, ὅταν πιάστηκε ἐπ᾿ αὐτοφώρῳ, εἶπε τὴν παραπάνω φράση.

 89. Mπετατζής said

  Σαββόπουλο και Ντίνο Χριστιανόπουλο τσίταρε ο Κοτζιάς. Θα χει προτίμηση στα καρντάσια.

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπα, είναι κάποιοι δύστυχοι στίχοι, που απ’ τα γραπτά των ποιητών ξέπεσαν στα χείλη των πολιτικών, όταν θέλουν να πουλήσουν μούρη, να κάνουν ηρωική έξοδο, να το παίξουν θύμα κλπ. Θα ‘χει ενδιαφέρον μια ανάρτηση με αυτό το θέμα.

 91. Avonidas said

  #64. Σε γενικές γραμμές οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης προσφέρουν περίπου κατ’αποκοπή στους δημιουργούς, άρα δεν δίνουν περισσότερα στους ευπώλητους.

  Δηλαδή, από το πλιάτσικο που θα μαζεύεται, θα αποδίδουν ένα ποσό εξίσου σε όλους γενικώς τους δημιουργούς; Και ποιοι είναι αυτοί, υπάρχει λίστα σιτιζόμενων στο Πρυτανείο;

  Δε βλέπω πώς αυτό είναι πιο λογικό ή πρακτικό.

  Πάντως συνέχεια βάζεις φαντάσματα στη συζήτηση, μία τη Δημουλίδου, την άλλη το απόρρητο των επικοινωνιών σου -δεν συζητάς, κλεφτοπόλεμο κάνεις.

  Ξεκαθάρισα ήδη ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα· δεν πρόκειται να πω «αφού δεν με παρακολουθούν, δεν με πειράζει να με κλέβουν» – ιδίως τώρα που κάνουν και τα δύο – απλώς ιεράρχησα τα δύο κακά. Το ότι αυτά τα μέτρα είναι επιδιώξεις και εμπνεύσεις των ίδιων λόμπι είναι για μένα σαφές, αν διαφωνείς λυπάμαι.

  Δεν ξέρω πόσο πιο καθαρά να εξηγήσω τις θέσεις μου: να πληρώνω το έργο σου ιδιωτικά αγοράζοντας τα βιβλία σου το δέχομαι. Να πληρώνω την τέχνη συλλογικά, μέσω χρηματοδότησης που αποφασίζεται και κατανέμεται από εκλεγμένους φορείς, υπόλογους στους πολίτες, επίσης το δέχομαι.

  Να πληρώνω κερατιάτικα σε ανεξέλεγκτους κερδοσκόπους διαχειριστές δικαιωμάτων για να τα δίνουν όπου γουστάρουν και να μη δίνουν λογαριασμό δεν το δέχομαι με κανένα τρόπο. Ούτε δεκάρα.

 92. sarant said

  91 Σε κάθε περίπτωση, αν πας πολύ πίσω, στο αρχικό σου σχόλιο, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι μπορεί κάποιος (κάποιος άλλος, όχι εσύ) να συμφωνεί με την αρχή της συλλογικής διαχείρισης και να μη συμφωνεί με την απόφαση για τα μιμίδια.

 93. Pedis said

  # 87 – Η απλή αναλογική έχει ψηφιστεί, πάντως.

  σε ποια χώρα;

 94. sarant said

  93 Εδώ σε μας. Με όριο 3%. Αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες.

 95. Pedis said

  ωχ! κι αυτό το λες απλή αναλογική;

 96. Avonidas said

  #59. Δε μου λες, η μαύρη τρύπα στο CERN μας ρουφάει όλους ή εξαρτάται;

  Ρε, δε ρουφάνε οι μαύρες τρύπες, ποιος διαδίδει αυτές τις αηδίες;! Απλώς, αν δεν προσέξεις μπορεί να πέσεις μέσα.

  …και μη με πολυσκοτίζεις, γιατί θα ξεκινήσω νέο κοσμικό πληθωρισμό και τα ριάλλια σου δε θ’ αξίζουν ούτε για χαρτί υγείας 😀

 97. cronopiusa said

  όσο για έμενα
  ερωτεύτηκα το μηχάνημα

 98. Avonidas said

  #92. Πράγματι, έτσι είναι· αλλά αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι κατ’ αρχήν κατά του κοπυράιτ χωρίς να εναντιώνεται και στα δύο.

  Οπότε, αν το πρόβλημά σου είναι ότι σε είπα ασυνεπή, ανακαλώ· πράγματι, δεν υπάρχει ασυνέπεια στις θέσεις σου, απλώς προτιμάς κάποιες μεθόδους διαχείρισης του κοπυράιτ από άλλες. Εξακολουθώ πάντως να βρίσκω τη στάση σου αξιοπερίεργη, γιατί όπως σου εξήγησα δεν πιστεύω ότι πρόκειται να ωφεληθείς από το μέτρο, και σχεδόν σίγουρα θα ζημιωθείς μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

 99. sarant said

  95 Το κακό είναι ότι δεν έχει πρώτη κατανομή, για να αποκλείσει τα μειονοτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, πάλι, θα πάρει ακριβώς τις έδρες που του αναλογούν.

  98 Εγώ δεν περιμένω να ωφεληθώ. Αλλά θεωρώ ότι η ύπαρξη πνευματικών δικαιωμάτων είναι κατάκτηση για τον καλλιτέχνη. Το πρόβλημα δεν ειναι το κοπιράιτ, είναι ο καπιταλισμός. Στην ΕΣΣΔ είχαν πνευματικά δικαιώματα οι καλλιτέχνες -και από αυτό επιβίωναν και οι (μετρίως) αντιφρονούντες.

 100. Avonidas said

  #99. Το πρόβλημα δεν ειναι το κοπιράιτ, είναι ο καπιταλισμός.

  Το πρόβλημα δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η ασυδοσία.

  Είπαμε· με αντιπροσώπευση δίνω, χωρίς αντιπροσώπευση δε δίνω.

 101. Νίκος Κ. said

  Είναι γνωστή η ρήση του παλιού ιστορικού ηγέτη του CSU Γιόχαν Στράους: «Δεξιότερα από μας πρέπει να υπάρχει μόνο ο τοίχος». Τώρα πια δεξιότερα τού CSU υπάρχει το AfD. Α΅ελπίσουμε να μη δούμε και κανένα ορίτζιναλ ναζιστικό μόρφωμα δεξιότερα τού AfD.

  Απορεί κανείς, αν δεν είχε υπάρξει η εμπειρία από την κρίση του 29 και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, πού θα είμασταν τώρα;

 102. Avonidas said

  Τζανακόπουλος: Όποιος διαφωνεί να κατέβει από το τρένο

  Η πασοκοποίηση που λέγαμε; Ολοκληρώθηκε! 😛

 103. Νίκος Κ. said

  101 διόρθωση: Φραντς-Γιόζεφ Στράους

 104. Avonidas said

  #102. «Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία», είπε ο άνθρωπος που 3 χρόνια μας έχει ταράξει στα φούμαρα :-/

 105. sarant said

  100 Υπάρχει καπιταλισμός χωρίς ασυδοσία;

 106. Avonidas said

  #105. Υπήρξε σοσιαλισμός;

 107. Χαρούλα said


  Όταν ο Χριστιανόπουλος …γίνεται μεξικάνικη παροιμία!

 108. Χαρούλα said

  Συγγνωμη λαθος στο 107
  Το άρθρο. Αληλθεια ξελρει κάποιος αν ειναι σλήθεια;
  https://www.lifo.gr/team/Plus/54368

 109. sarant said

  108 Το έχω δει αυτό το άρθρο, αλλά δεν το έχω ψάξει. Είναι κάπως δύσκολο να είναι ανεξάρτητοι σχηματισμοί. Μην αποκλείεις πάντως να το έχει πάρει και ο Χριστ. από κάπου.

 110. Χαρούλα said

  109 ευχαριστώ. (Και συγχωρέστε με, για τα λάθη πληκτρολόγισης. Δύσκολη ώρα και αυτονομούνται τα δάκτυλα😊)

 111. Γιάννης Ιατρού said

  108/109: Για ψάξτε το (εγώ κωλύομαι λόγω σύνδεσης) γιατί θα βγει κανένας πολυώνυμος και θα γράφει «…επί 8ωρον …. κλπ. κλπ.» και μετά θα τρέχουν 40 γνωστικοί να βγάλουν την πέτρα 🙂

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν νομίζω να το πήρε από κάπου ο Χριστιανόπουλος, θα είχε εντοπιστεί η πηγή και δεν θα είχε αποδοθεί στους Μεξικανούς, που δήλωσαν άγνοια. Κλασική περίπτωση διαδικτυακής σύγχυσης πηγών.

 113. Νέο Kid said

  70. Η Λεμεσός είναι αναμφισβήτητα η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης*. Η Γαύδος δεν είναι πόλη, όποτε δεν τίθεται θέμα , έτσι κι αλλιώς .

  * με κοντομάνικα και 30 ρια είμαστε ακόμα, οι νότιοι …

 114. leonicos said

  @57
  Σωστός. Και θα δικαιολογούσε μάλιστα και το ‘σταθερώς’

  Αλλά εγώ που γράφω συνήθως το ‘είναι’, ‘ε΄νια’ το βλέπω σαν λάθος πληκτρολόγησης

 115. ΣΠ said

  108, 109, 111, 112
  http://jhfearless.com/2014/11/they-tried-to-bury-us-they-didnt-know-we-were-seeds/

 116. sarant said

  115 Αυτή είναι πράγματι η μέχρι στιγμής πιο σωστή έκθεση των πραγμάτων. Αλλά μένει να εξηγηθεί πώς έφτασε το ποίημα του Χριστιανοπουλου στο Μεξικο, ιδίως αν δεν είχε μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα.

  Δεν αποκλείεται να έφτασε, αλλά δεν είναι πολύ απλό/εύκολο.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99- Τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι καμία κατάκτηση του καλλιτέχνη (πότε αγωνίστηκαν και τα κατέκτησαν οι καλλιτέχνες;) αλλά μιά έξυπνη κερδοσκοπική παραχώρηση των εταιρειών(όπως και με τα εργατικά δήθεν δικαιώματα) που τα αγοράζουν και τα εκμεταλλεύονται για 70 χρόνια που διαρκούν.
  ΜΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ; ☺

  Το βασικό πρόβλημα, είναι στην κληρονομιά, οτιδήποτε πνευματικό δημιουργεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να γίνεται κοινό κτήμα, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνεται και με την όποια περιουσία του μετά θάνατον, εκτός από ένα εύλογο ποσοστό στους κληρονόμους πρώτου βαθμού, που όμως δεν θα εξασφαλίζει την διαβίωσή τους εφ’ όρου ζωής.

 118. spiral architect 🇰🇵 said

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  116:Έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες ο Χριστιανόπουλος.

 120. …αμέσως έργινε καονός, σαν μια δεκαετία
  το SKY νομίζοντας κι αυτός πως ήμουν συμμαχία !!

  https://www.sdna.gr/podosfairo/superleague/article/525256/anoigei-logariasmoys-gia-na-symmetasxei-stin-amk-i

 121. Pedis said

  # 99 – 95 Το κακό είναι ότι δεν έχει πρώτη κατανομή, για να αποκλείσει τα μειονοτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, πάλι, θα πάρει ακριβώς τις έδρες που του αναλογούν.

  αν όλες οι ψήφοι μετράνε το ίδιο έχουμε απλή αναλογική, αν όχι, τότε έχουμε άλλο πράγμα.

  Συνεπώς, ο εκλογικός νομος του ’16, αν ποτέ εφαρμοστεί και δεν ανατραπεί από άλλον στο μεταξύ, δεν σέβεται την απλή αναλογική. Μέσες-άκρες ένα δέκα τοις εκατό των εκλογέων είναι καταδικασμένο να μην έχει φωνή φωνή, είναι σαν να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

 122. nikiplos said

  Μιας και μιάμε για σαλαμοποίηση, οι ιθύνοντες νόες της Σαουδικής Βαρβαρίας το πήραν ως φαίνεται τοις μετρητοίς και έκοψαν φέτες τον δημοσιογράφο Κασόγκι…

  Τα ερωτήματα είναι:
  α. Ήξερε η Δύση τίποτε? Γιατί η οργάνωση σε ένα απλό προξενείο δεν είναι κάτι που περνάει εν γένει απαρατήρητο.
  β. Αλήθεια ο επιστήμων Ιατροδικαστής που οργάνωσε κι εφήρμοσε το όλον πρότζεκτ – τεμάχισε τα δάχτυλα κι ύστερα έκοψε σαν σαλάμι κομματάκια τον δημοσιογράφο, θα είναι παρών στα επόμενα συνέδρια Ιατροδικαστικής? Η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα θα είναι ισότιμοι συνομιλητές του?

  Αλήθεια πόθεν ο όρος «δικαστής» μέσα στην ειδικότητα? Οι ξένοι λένε αυτόπτης… (κάπως έτσι δλδ)

 123. Γιάννης Ιατρού said

  118: Καμιά διορθωσούλα/παρατήρηση από τους σχολιαστές εδώ δεν βλέπω (σχετικά με την «ψήφο» του Κ.). Ξυπνάτε ρε σεις 🙂

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – Mη ξεχαστείς supergirl και δεν έρθεις, θα σου κάνει πολύ καλό να μας συναντήσεις, θα κάνει πολύ περισσότερο σε μας να σε συναντήσουμε.

  MONO ΓΙΑ ΣΕΝΑ

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  122:Η Δύση σέβεται την κουλτούρα και τις παραδόσεις των άλλων λαών και δεν επεμβαίνει, ώστε να μην κατηγορηθεί για πολιτιστικό ιμπεριαλισμό.

 126. Μαρία said

  122
  médecin légiste
  Σε μπέρδεψε η νεκροψία που οι ξένοι την λένε αυτοψία 🙂

 127. 122 Η Σαουδική Αραβία έχει πετρέλαιο.

 128. nikiplos said

  @127 μην είσαι τόσο σίγουρος…

 129. ndmushroom said

  Για το κατά πόσον το copyright και τα δικαιώματα του δημιουργού θεσπίστηκαν για να προστατέψουν όντως τους δημιουργούς ή τους κάθε λογής μεσάζοντες, ιμπρεσάριους και λοιπούς ντ… φορείς προώθησης, ίσως τα έχουμε ξαναπεί, αλλά μια αρκετά ενδιαφέρουσα (και περήφανα μεροληπτική) ανασκόπηση υπάρχει στον ιστότοπο του συνιδρυτή των Πειρατών (για να μη χάνουμε και τη σύνδεση με το άρθρο) εδώ: https://falkvinge.net/2011/02/01/history-of-copyright-part-1-black-death/

 130. Γιάννης Ιατρού said

 131. Jane said

  Σε όλη την Ευρώπη νεοφασίστες , νεοναζήδες και ακροδεξιά ( που κατά βάση είναι το ίδιο) ανεβαίνουν, επειδή τα σοσιαλιστικά- σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εφάρμοσαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

  Κακά τα ψέματα. Οι νεοναζήδες και οι νεοφασίστες παίρνουν ψήφους από όλες τις ομάδες πληθυσμού κι όχι μόνον από συγγενή, δεξιά κόμματα. Είναι πολυσυλλεκτικά,
  όπως στη χώρα μας.

  Στις προηγούμενες δυο εκλογές στις μετακινήσεις ψηφοφόρων είδαμε πως τα χρυσαύγουλα παίρνουν ψήφους από παντού. Τα χαμηλά λαϊκά στρώματα δεν ταυτίζονται πλέον με τα κόμματα της «αριστεράς», γιατί δεν βλέπουν διαφορές στην οικονομική πολιτική.

  Στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που στρέφονται στην ακροδεξιά , δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση αλλά για μια εσωστρέφεια επειδή βιώνουν την ανασφάλεια και την περιθωριοποίηση. Και βρίσκουν απάγκιο μέσα στον σοβινιστικό λόγο και την ρητορική αντίθεσης με τις πολιτικές του κεφαλαίου από το καλύτερο εργαλείο της αστικής τάξης. Τα μμε βοηθάνε σ’ αυτό και φυσικά το σύστημα τρίβει τα χέρια του.

  Επιπλέον τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα δεν πείθουν πια τους ψηφοφόρους τους για την αυθεντική «δεξιοσύνη» και τον πατριωτισμό τους, μιας και δεν διαφέρουν σε τίποτα από σοσιαλδημοκράτες. Αμφότεροι είναι υπέρ της λιτότητας και των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών. Γι ‘ αυτό βλέπουμε πέρα από τα χρυσαύγουλα, φαήλους, βελόπουλους , μπαλτάκους να διεκδικούν κομμάτι από την ακροδεξιά εθνοπατριωτική πίτα.

  Το φαινόμενο ,παρόλες τις επιφανειακές διαφορές, δεν είναι πρωτόγνωρο.

 132. Λευκιππος said

  Επικίνδυνα, ή μάλλον ριψοκίνδυνα πράγματα…..

 133. Pedis said

  # 131 – όλα σωστά!!

 134. Jane said

  # 133
  Τα είπε καλύτερα ο spiral architect και μόνο με δυο λέξεις..

  «Βαϊμάρη, αγάπη μου»

 135. Χρήστος Π. said

  Οι ακραίες εθνικιστικές φωνές κατάφεραν να διατηρήσουν και να καθιερώσουν την ύπαρξή τους. Δεν φτουράνε μάλλον για πολλά περισσότερα τώρα αλλά όταν φουντώσει (και θα ξαναφουντώσει λόγω χρέους) κάποια οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, θα ισχυριποιηθούν περισσότερο. Οι εσφαλμένες, γενικευμένες περιγραφές τους, «ακροδεξιά», «ναζιστές», κλπ που χρησιμοποιούμε, συγκαλύπτουν μια περίπλοκη πραγματικότητα. Δεν λεγόταν ούτε ναζί ούτε ακροδεξιός ο γερμανικός μιλιταρισμός και πριν τον Χίτλερ. Αν περιμένουμε να δούμε αγκυλωτούς σταυρούς και ξυρισμένα βοϊδοκέφαλα σαν και αυτά που κυκλοφορούν στις ναζιστικές οργανώσεις για να νιώσουμε απειλή, θα αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες εκπλήξεις σύντομα. Η Γερμανία αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, ισχύ, κι ανεξαρτησία από τα δυτικά κέντρα αποφάσεων. Αυτονομείται ως ηγεμονική δύναμη και τα δείγματα δεν είναι λίγα. Γιατί απορείτε πχ με τους εβραίους του AfD;; Λίγοι γερμανοί εβραίοι σκοτώθηκαν για τον Κάϊζερ; Τα στρατηγικά συμφέροντα και τα ηγεμονικά όνειρα που απλώς φανερώνονται και από την άνοδο συγκεκριμένων δυνάμεων, υπάρχουν. Η Γερμανία είναι απειλή και θέλει να είναι απειλή. Η προσέγγισή της με τη Ρωσία σε ενεργειακά ζητήματα είναι απειλή για την μειωμένη ηγεμονία των ΗΠΑ και φέρνει άλλες εποχές στο νου. Μέσα στην ΕΕ και μετά το Brexit, είναι φανερό πως είμαστε σε λάθος πλευρά… Και οι πλευρές θα ξεχωρίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο.

 136. Alexis said

  #121: Για να υπάρξει πραγματική απλή αναλογική ο μόνος τρόπος είναι να ορισθεί όλη η χώρα ως μία εκλογική περιφέρεια και κάθε κόμμα να παίρνει τον αριθμό εδρών που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, δηλαδή θεωρητικά μία έδρα για κάθε 0,33% της εκλογικής του δύναμης.
  Ακόμα κι έτσι θα υπάρχουν μικρο-αδικίες με τα αδιάθετα υπόλοιπα.
  Κάθε άλλο σύστημα, με τις υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες, δεν μπορεί να είναι εκ των πραγμάτων απολύτως αναλογικό.

 137. # !31

  Πως είχα την εντύπωση πως ο μπαλτάκος ήταν με τους…πράσινους !

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως ο πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι το θέμα του ρατσισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς πρέπει να πάψει να υφίσταται πριν τις ευρωεκλογές. Οπότε τζάμπα οι μακροσκελείς αναλύσεις και ο προβληματισμός και οι σκοτεινές σκέψεις. Όπως τελειώσαμε με τα μνημόνια, έτσι θα τελειώσουμε και με τη μαύρη απειλή. Ίσως και με ένα προεδρικό διάταγμα.

 139. 113 Μα δεν σε αμφισβήτησα. Αντίθετα, εντυπωσιάστηκα που έτσι είναι (και ξαναλέω, το Ακρωτήρι ακόμα πιο νότια είναι – όχι πόλη αλλά σημείο). Την γενική διατύπωση αμφισβήτησα. Εκτός αν η Κύπρος δεν είναι Ευρώπη γι’ αυτούς που το λένε.

 140. ΣΠ said

  139
  Είναι θέμα ορισμού.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_points_of_Europe

 141. Νέο Kid said

  140. Η Κύπρος λέει έχει cultural links με την Ευρώπη…😊

 142. Μαρία said

  141
  Ίδια περίπτωση τα Κανάρια.

 143. Pedis said

  # 134 – # 133
  Τα είπε καλύτερα ο spiral architect και μόνο με δυο λέξεις..

  «Βαϊμάρη, αγάπη μου»

  Αντίο Βαϊμάρη! Πες καλύτερα.

 144. Pedis said

  # 136 – #121: Για να υπάρξει πραγματική απλή αναλογική ο μόνος τρόπος είναι να ορισθεί όλη η χώρα ως μία εκλογική περιφέρεια και κάθε κόμμα να παίρνει τον αριθμό εδρών που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, δηλαδή θεωρητικά μία έδρα για κάθε 0,33% της εκλογικής του δύναμης.
  Ακόμα κι έτσι θα υπάρχουν μικρο-αδικίες με τα αδιάθετα υπόλοιπα.
  Κάθε άλλο σύστημα, με τις υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες, δεν μπορεί να είναι εκ των πραγμάτων απολύτως αναλογικό.

  Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαιδουριών άχυρα, αλλά η συνήθης τακτική με τον εκβιασμό της χαμένης ψήφου και στο μεταξύ ένα στατιστικά 10% το καρπώνονται άλλοι.

 145. sarant said

  136-144 Έτσι που τα λέει ο Αλέξης είναι. Με το σημερινό σύστημα, όσα κόμματα πάρουν 3% και πάνω θα έχουν σχεδόν απόλυτα αναλογική εκπροσώπηση. Πράγματι, έτσι θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση ένα ποσοστό από 5 μέχρι 18% του εκλογικού σώματος (με βάση τις προηγούμενες αναμετρήσεις).

 146. Pedis said

  # 145 – θέλω να πω ότι δεν είναι πρόβλημα ο τρόπος, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εκατό που οδηγούν στη μικρότερη δυνατή αδικία, ας πούμε της τάξης του 0.01% πανελλαδικά, αλλά ότι δεν θέλουν να το κάνουν για να καρπωθούν τη φύρα των προτιμήσεων στους κάτω του 3%.

  Πάντως, θα αλλάξει πριν εφαρμοστεί, Στοίχημα;

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130. Βάλε και κάπου μακριά, τα σκυλιά (της ερήμου-τίποτε ύαινες) να αλυχτούν 🙂

 148. Γιάννης Ιατρού said

  147: Έτσι ακριβώς 🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  Έχω και (χειμερινή) έκδοση Λάμπρου 🙂

 150. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως, μέχρι κι από Αλβανία (άσε από υπερπόντια μεριά) ήρθαν ευχαριστίες. Όχι άδικα.

 151. Γιάννης Ιατρού said

 152. loukretia50 said

  Αρκεί να μην έχουμε παρωδία εκλογών… αλήθεια, ποιός νομίζετε θάχει το ρόλο του Chewie ?

  Cello Wars (Star Wars Parody) Lightsaber Duel – The Piano Guys https://youtu.be/BgAlQuqzl8o

 153. sarant said

  146 Aν υπάρχει πλειοψηφία 200 βουλευτών δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Με απλή πλειοψηφία θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογες.

 154. Πέπε said

  @117:
  > > Τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι καμία κατάκτηση του καλλιτέχνη (πότε αγωνίστηκαν και τα κατέκτησαν οι καλλιτέχνες;) αλλά μιά έξυπνη κερδοσκοπική παραχώρηση των εταιρειών(όπως και με τα εργατικά δήθεν δικαιώματα) που τα αγοράζουν και τα εκμεταλλεύονται για 70 χρόνια που διαρκούν.
  ΜΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ;

  Κατά περίπτωση πολύ παραπάνω από εβδομήντα. Το όριο είναι (αν δεν απατώμαι) εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού. Άμα είσαι πρώιμο ταλέντο και κοροακοζώητος, μπορούν να πάνε και ενάμιση αιώνα και βάλε.

 155. Pedis said

  # 153 – Εδώ βρέθηκαν ενισχυμένες πλειοψηφίες που ξεπούλησαν τη χώρα τρεις και πλέον φορές, με το ρίσκο, μάλιστα, όσοι υπερψήφισαν να μη ξαναπατήσουν στη βουλή και δεν θα βρεθεί πλειψηφία βουλευτών που θα τους πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να ξαναβγούν;

 156. Pedis said

  Πάντως, δεν νομίζω ότι συζητήθηκε επαρκώς η σημερινή εξέλιξη.

  Για νάμαι ειλικρινής δεν έχω καλοκαταλάβει γιατί παρατήθηκε ο Κοτζιάς;

  Τον έβαλε ο Τσιπρας να κάνει δίαιτα τις μέρες που ο Καμμένος ήταν στις ΗΠΑ και πήρε το ελεύθερο να τρώει ότι θέλει για να μην νιώθει κομπλεξαρισμένος συγκρινόμενος με τον μέσο Αμερικάνο;

  Ή δεν ανέχεται να μοιράζεται τις δουλειές στις ηπα με άλλον, τώρα που έκανε ό,τι του υπεδείχθη;

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  153. Αυτό, πιστεύω, αν αναδειχθεί με επιτυχημένο τρόπο προεκλογικά, θα επηρεάσει για ψήφο στα μικρά κόμματα, ώστε να μπουν στη Βουλή προκειμένου να σχηματίζονται πλειοψηφίες και μην συμπληρωθούν 200 ανατροπείς της αναλογικής και στερηθούν έδρες,στην καλύτερη περίπτωση, μετά.
  Ακούτε οι «αρνησίψηφοι» απέχοντες; 🙂

  151. 🙂 🙂

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιάννη, τικάρισε πάνω στις φατσούλες του 157β
  (νόμιζα θα εμφανιζόταν αλλιώς- το γνωστό μπλε ας πούμε ! )

 159. Γιάννης Ιατρού said

  158: χαχα, καλό!

 160. Γιάννης Ιατρού said

  test <):) <)

 161. Γιάννης Ιατρού said

  χμ, δεν τοn βγάζει η WP …τον καουμπόη

 162. Γιάννης Ιατρού said

  157: η ορθογραφία έχει ως εξής: αρνισύψηφοι 🙂

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  162.:) 🙂 άψογο!
  Πάω να κοιμηθώ γελώντας

 164. spiral architect 🇰🇵 said

  Αγγλισμών συνέχεια, μετά το «σε παίρνω πίσω», και το το «μπες στα παπούτσια μου» τώρα μάθαμε και την κουτσή πάπια.

  🤠🤠

 165. spiral architect 🇰🇵 said

  … εάν προκληθώ περαιτέρω, θα τραβήξω και το εξάσφαιρο! 😉

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  σαλευθήτωσαν τα θεμέλια της γης… έκστηθι φρίττων ουρανέ

 167. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο Τσίπρας δεν έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική, ούτε από διπλωματία, ούτε από διεθνείς σχέσεις, γενικότερα ούτε από τα θέματα που άπτονται του κράτους. Εδώ, έμαθε μόλις πριν τρία χρόνια ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Βάλε και ότι δεν έχει συμβούλους στο πρωθυπουργικό γραφείο (ο ΓΑΠ είχε τον Κοτζιά, ο Καρανίκας είναι εκτός συναγωνισμού) και το γλυκό έδεσε.

  Πλέον η γραμμή θα έρχεται καρφί από την πρεσβεία, οι ενδιάμεσοι (🤠) και το σπασμένο τηλέφωνο οδηγούν σε παρεξηγήσεις. Πάντως οι εκλογές αργούν ακόμα, όσο και να λέει ο Κούλης για κουτσές πάπιες.

  Urban Dictionary: Lame duck

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κουτσός πάντως δεν είναι!

 169. Alexis said

  #144: Επαναλαμβάνω: Με τις σημερινές εκλογικές περιφέρειες είναι αδύνατον να υπάρξει αναλογικότητα.
  Απλό παράδειγμα: Η Πρέβεζα είναι διεδρική οπότε οι δύο έδρες μοιράζονται αναγκαστικά στα δύο πρώτα κόμματα. Άρα αυτομάτως ένα 40% (και λίγο λέω) που δεν ψήφισε κάποιο από τα δύο κόμματα αυτομάτως μένει χωρίς εκπροσώπηση.

  #164: Πέρα από τη γελοιότητα της «κουτσής πάπιας» δεν είναι και λίγο γελοίο να λέει ο Κούλης «στις 17 Δεκεμβρίου λήγει το εξάμηνο (από την τελευταία πρόταση μομφής), από τις 18 Δεκεμβρίου μπορούμε να αξιοποιήσουμε ξανά αυτό το εργαλείο»;

 170. spiral architect 🇰🇵 said

  @169β: Αρτιμελής πάπια, κουτσή πάπια, το θέμα είναι να γεννάει αυγά.
  (κατά παράφραση) 🙂

 171. Alexis said

  Κάποια στιγμή όλοι όσοι αυτοαποκαλούμαστε αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, κλπ. πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να πούμε μία μεγάλη αλήθεια: Η μαζική είσοδος μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα για τις κοινωνίες της Δύσης και είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
  Όσο κρυβόμαστε πίσω από αυτό, όσο μιλάμε με μισόλογα, όσο δεν προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με ορθολογικό και δίκαιο (για όλους) τρόπο, τόσο η ακροδεξιά θα θεριεύει με τις διάφορες κραυγές του τύπου «Έξω οι ξένοι» κλπ.
  Χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό του πληθυσμού που έχει όντως φασιστική αντίληψη και νοοτροπία, θεωρώ ότι πολύς κόσμος μπούχτισε πια από κουβέντες, από σχέδια, από κηρύγματα περί των «ανθρωπιστικών ιδεωδών της Δύσης» και βρίσκει αποκούμπι (δυστυχώς, δυστυχέστατα) στην ακροδεξιά για να του λύσει το πρόβλημα.
  Γιατί ΕΙΝΑΙ πρόβλημα, κακά τα ψέματα, με τις διαστάσεις που έχει λάβει…

 172. Παναγιώτης Κ. said

  Φαίνεται πως άλλες είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζει ο Κοτζιάς και άλλες ο Τσίπρας.
  Βέβαια σε αυτή τη φάση, παίζουμε το παιχνίδι των εικασιών. Επειδή όμως στη χώρα που ζούμε, μιλάμε πολύ, λίαν συντόμως θα μάθουμε την αλήθεια.
  Δεν θα εκπλαγώ αν διαβάσουμε ότι εκτελέσαμε τις βουλές άλλων…
  Δέχομαι πάντως και εγώ ότι ο Κοτζιάς γνωρίζει από εξωτερική πολιτική ενώ ο…αντικαταστάτης του στο ΥΠΕΞ όχι.

 173. sarant said

  171 Στην Ελλάδα πιστεύεις πως είναι πρόβλημα η μαζική είσοδος μεταναστών και προσφύγων όταν ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται;

 174. cronopiusa said

  Ευχαριστώ Λάμπρο

  Καλή σας μέρα!

 175. spiral architect 🇰🇵 said

  @173: Νίκο, το θέμα δεν είναι τι πιστεύουν οι συνδαιτυμόνες του ιστολογίου, το θέμα είναι τι πιστεύει ο λαός ειδικά αυτός που είναι δεκτικός στη προπαγάνδα «έκσο το κσένη», σε αυτό το λαό που αποκρύπτουν τα πραγματικά αίτια της προσφυγικής κρίσης. Όταν οι χώρες που υποδαύλισαν ή/και συνέδραμαν σε αραβικές άνοιξες, καθεστωτικές ανατροπές και πολέμους κάνουν το παπί αρκούμενες σε «παραινέσεις» προς τις κυρίες χώρες υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) για να κρατούν τους πρόσφυγες στο έδαφός τους, ενώ οι τελευταίοι θέλουν να κατευθυνθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ναι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ με Αλέξη και Αρχιτέκτονα. Ούτε η λύση στο δημογραφικό μας πρόβλημα είναι να αντικατασταθούμε στον ελλαδικό χώρο από ξένους.

 177. Γιάννης Ιατρού said

  176: Εδώ που τα λέμε, κάθε Χ χρόνια αυτό γίνεται, λίγοι Πελασγοί πλέον έμειναν 🙂
  ΥΓ: Γιάννη, το μέηλ σου το παρακολουθείς;;;

 178. spiral architect 🇰🇵 said

  @177:

  Γαμήλια έθιμα 1
  Γαμήλια έθιμα 2
  Γαμήλια έθιμα 3
  (ελπίζω να μην περάσει από εδώ το εν Ελλάδι παράρτημα του Ινστιτούτου …) 🙄

 179. Alexis said

  #171: Το δημογραφικό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι λάθος να θεωρούμε λύση του τη μαζική είσοδο ξένων.
  Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας μόνο όταν ενταχθούν παραγωγικά σε αυτήν. Όχι όταν ζουν σε καταυλισμούς και σιτίζονται από τα κοινοτικά κονδύλια.
  Θα μου πεις πώς να τους εντάξεις άμα είναι προσωρινοί στη χώρα, οπότε καταλήγουμε σε αυτό που λέει πιο πάνω ο Σπειροειδής…

  #177: Να μου κάνεις τη χάρη… Εγώ είμαι αρχαίος Έλληνας, έχω ελληνικό πόδι! 🙂

 180. Κουνελόγατος said

  «λίγοι Πελασγοί πλέον έμειναν»…

  Νομίζεις… :mrgreen:

 181. Pedis said

  # 167 – Ο Τσίπρας δεν έχει ιδέα από εξωτερική πολιτική, ούτε από διπλωματία, ούτε από διεθνείς σχέσεις, γενικότερα ούτε από τα θέματα που άπτονται του κράτους. Εδώ, έμαθε μόλις πριν τρία χρόνια ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Βάλε και ότι δεν έχει συμβούλους στο πρωθυπουργικό γραφείο (ο ΓΑΠ είχε τον Κοτζιά, ο Καρανίκας είναι εκτός συναγωνισμού) και το γλυκό έδεσε.

  Καλά, ο Τσίπρας, πέρα από την επιμονή του να κάνει ότι κυβερνά τη χώρα, έχει επιδείξει και επιμονή να βελτιώνεται για να στέκεται στα φόρα.

  Κατά τη γνώμη μου οι τελευταίοι έξι πρωθυπουργοί ήταν ένα μάτσο τενεκέδες ξεγάνωτοι, πλην ενός γανωμένου.

 182. Pedis said

  Θες να μας πεις Σπάιραλ ότι ο Κοτζιάς έχει την κουλτούρα να ασκήσει σοβαρή διπλωματία, όταν, θυμάμαι, σε επίσκεψη του Ιταλού ομότιτλου πριν από κάνα χρόνο, τού έλεγε, με μπερδεμένα και ασύντακτα λόγια, ότι η Ιταλική κουλτοιύρα ηταν πάντα ισχυρή στη χώρα μας και τού μιλούσε για την πέραση που είχαν οι σταρ της τσινετσιτά, τα ιταλικά αυτοκίνητα στις τύχες που αγόραζε (όχι πρόσφατα, πάντως) κλπ;

 183. sarant said

  179 Μισό λεπτό διότι έχουμε δεδομένα -είτε τους Αλβανούς που έχουν πλέον απολύτως ενταχθεί παραγωγικά στην Ελλάδα, είτε τους ξένους χάρη στους οποίους ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου αυξήθηκε κατά 20% σε μια επτατία.

 184. ΓιώργοςΜ said

  183 Όμως οι Αλβανοί εντάχθηκαν επί ευτραφεστάτων αγελάδων (και πολλοί γύρισαν πίσω όταν άρχισαν τα ζόρια), πολλοί Πακιστανοί επίσης εκμεταλλευόμενοι και τον επιδοτούμενο επαναπατρισμό. Ακόμη, η Αλβανία είναι χώρα με την οποία συνορεύουμε και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ομαλές ροές πέρα-δώθε όταν δεν υπάρχουν διακρατικές εντάσεις.
  Για το Λουξεμβούργο, δε νομίζω πως θα είχαν πρόβλημα να εφαρμόσουν οποιαδήποτε πολιτική για την ένταξη ή διαβίωση ξένων, λεφτά υπάρχουν (μπόλικα), σωστά;
  Κι αλλού έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ταυτόχρονα με την οικο(νο/δο)μική ανάπτυξη, πχ στις πετρελαιούχες χώρες του Κόλπου, δε θα μιλούσαμε όμως για ομαλή ένταξη (ας πουν κι οι έχοντες εμπειρία).
  Αν πάμε πιο πίσω, θα θυμηθούμε το θαύμα της Γερμανίας ή του Βελγίου μετά τον πόλεμο και τις στρατιές μεταναστών που το δημιούργησαν.

  Η γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε είσοδο μεταναστών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Στα χειρωνακτικά επαγγέλματα ήδη είναι σχεδόν αποκλειστική η κάλυψη από μετανάστες, με ποικίλες βαθμίδες νομιμότητας ή συνθηκών προσέλευσης. Κάποιος πρέπει να μαζεύει τις φράουλες στη Μανωλάδα, κάποιος να σκουπίζει τα πεζοδρόμια και τα εμπορικά κέντρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπρωτεύουσα 🙂 και μεγάλες πόλεις, κλπ.

  Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος στη Συρία ώστε το πρόβλημα να γίνει επιθετικό, σε μορφή κύματος και όχι με ομαλές ροές, δηλαδή με εκατομμύρια κόσμου σε λίγα χρόνια αντί για κάποιες δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες χιλιάδες, δε θα γινόταν τόσο ορατό ή έντονο.
  Σημαντικότερο ρόλο παίζουν όμως οι συνθήκες διαβίωσης. Αν δεν υπήρχε η γενιά των νεόπτωχων πανευρωπαϊκά, υψηλή ανεργία και χαμηλά εισοδήματα, δε νομίζω πως θα νοιαζόταν και πολύ ο κόσμος για τους ξένους. Όταν το φαΐ είναι αρκετό για να χορτάσει κανείς, δεν τον πολυμέλλει αν κάποιος άλλος τρώει καναδυό ψίχουλα. Όταν η πίτα είναι μικρή, ο κάθε διεκδικητής κομματιού είναι αντίπαλος.

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστή ανάλυση, Γιώργο. Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο σεβασμός προσφύγων και μεταναστών στις αξίες της χώρας που τους φιλοξενεί. Στη Βρετανία π.χ. Ινδοί μετανάστες μετέφεραν το καθεστώς των καστών που επικρατεί στη χώρα τους και είχαν την απαίτηση να γίνει σεβαστό από τις βρετανικές αρχές.

 186. spyridos said

  184. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να ψάξουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου σε περιόδους ισχνών αγελάδων μετανάστες από αρκετά μεγάλη απόσταση (γεωγραφική και πολιτιστική) εντάχτηκαν με επιτυχία στην χώρα υποδοχής.
  Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Πορτογαλίας μετά την πτώση της χούντας και την απελευθέρωση των αποικιών. Μεγάλοι αριθμοί μεταναστών από τις πρώην αποικίες πήγαν σε μια χώρα που δεν είχε καν τις υποδομές να τους στεγάσει μέσα σε μια περίοδο 1-2 χρόνων.

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 >> …να αντικατασταθούμε στον ελλαδικό χώρο από ξένους.
  Τί ξένους όμως; Ήδη ρίχνοντας μια ματιά τί στην πραγματικότητα γίνεται, διαπιστώνω ότι μέσα στη δεκαετία τρεις από το κρητικόσογο, ο ένας μάλιστα β΄ξάδελφος, έχουν κάνει παιδί με αλλοδαπή και ζουν εδώ.
  Για τους φίλους εδώ, αναρωτιέμαι, δεν κάνατε (ακόμη) συμπέθερους απ΄τα Τίρανα; 🙂
  (Εννοείται εξαιρώ, γιατί δεν είναι στο θέμα, τους ανάμεικτους γάμους με Άγγλους,Γάλλους και Αμερικάνους που ζουν, μάλλον για πάντα, σ΄αυτές τις χώρες)

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  185. >>μετανάστες μετέφεραν το καθεστώς των καστών που επικρατεί στη χώρα τους
  Η ταινία «Τί θα πει ο κόσμος» που είδα πρόσφατα, είχε παρόμοιο θέμα. Κάτω από τη μύτη των επίσημων αρχών, οι κανόνες της κάστας, καλά κρατούν.

 189. Pedis said

  «Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. …»
  αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφη.

  ήτοι πράκτορα των αμερικάνων έκανε πέρα ο Τσίπρας. Μπράβο του.

  Δίνω ιδέες στον Καρτερό, μήπως;

 190. Εγώ νομίζω πως άλλο ήταν το κίνητρο του Κοτζιά (της πλατείας εξαιρουμένης φυσικά, είναι εθνικό έδαφος ! )

 191. spiral architect 🇰🇵 said

  Περί δεκτικών ψηφοφόρων σε νταηλίδικες κορώνες ακροδεξιών κλασικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Βόλου και ο Μπέος:
  «Ο κάθε Τάκης»
  Αν ξανακατέβει για δήμαρχος θα τον ξαναψηφίσουν· πάω και στοίχημα.

 192. Alexis said

  #191: Ε, ναι ρε φίλε! Είναι δυνατόν να αφήνεται η παιδεία στα χέρια του κάθε Τάκη;
  Ενώ εάν αναλάμβανε ο Μπέος να διδάξει στο Πανεπιστήμιο θα μαθαίνανε τα παιδιά και πέντε χρήσιμα πράγματα! 🙂

  (Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αυτά τα άτομα τα επιβραβεύει ο κόσμος με την ψήφο του. Σκέψου και την άλλη δημαρχάρα-αχυράνθρωπο στον «τρίτο Δήμο της χώρας»)

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 τέλος – Τι φταίει και γίνεται αυτό; είναι τόσο ηλίθιοι οι ψηφοφόροι; αν ναί γιατί;

 194. spiral architect 🇰🇵 said

  @193: Απρόσεχτε Λάμπρε, ρίξε μια ματιά στο λίκνο που έχει το #55! 😉

 195. Pedis said

  # 191 – χαλαρά θα τον ξαναψηφίσουν. αφού απέδειξε ότι κάνει ότι του γουστάρει και αντί για μέσα είναι ακόμη δήμαρχος …

  το όνειρο του καμιόλη.

  τιβι, γήπεδο, σκυλάδικο και γυμναστήριο και κομμωτήριο …

  ιδού οι ολέθριες συνέπειες:

 196. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πλάκα (δεν) θα ‘χει να ξαναεκλεγεί ο Μπέος στον Βόλο και να μην ξαναεκλεγεί ο Πελετίδης στην Πάτρα. Άβυσσος η ψυχή και το μυαλό του ψηφοφόρου.

 197. Pedis said

  Συμβολικό το σκηνικό: αμφιθέατρο κι ο αλήτης ως καθηγητής από την έδρα να διδάσκει στα ζώα από κάτω που δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα με το θέαμα.

  Ένας από τους βέλτιστους τρόπους παραδοχής της αξίας και της υπεροχής του μπράβου και του φουσκωτού χρυσαβγίτη στην κοινωνία είναι, εδω και τριάντα χρόνια, η εκπαίδευση της νεαρομάζας στην ουρά μπροστά στα νυχτομάγαζα και το φεισκοντρόλ από τους πορτιέρηδες. Όποιος το κάνει, αυτόματα επιζητά την έγκρισή και αποδέχεται την εξουσία του πάνω του τού κάθε μπιστικού.

  (δηλ, πόσο δούλος πρέπει να γίνεις για να παρακαλάς να πληρώσεις, να ξεκουφαθείς και να πιεις και μπόμπες!).

 198. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  197 Τα ζώα από κάτω ποτέ δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε ανύποπτο χρόνο, κάπου το ’80-90, είχε γίνει στη Γερμανία ένα γκάλοπ «τι θα κάνατε αν βλέπατε στον δρόμο Γερμανούς να ξυλοκοπούν ξένο?».

  Ο ένας στους δέκα θα υπερασπιζόταν τον ξένο.
  Οι δύο θα συμμετείχαν στην επίθεση.
  Οι εφτά θα προσπερνούσαν.

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Δεν είμαι απρόσεκτος σύντροφε, απλά σπανίως ανοίγω λινκ και δεν μπορώ τα μεγαλύτερα σεντόνια από τα δικά μου «(αν και είναι σεντόνι μεγαλύτερο απ’ αυτά του Λάμπρου ❤ )» που μετά βίας τα αντέχω, 🙂 για χάρη σου πάντως έκατσα και το διάβασα, απάντηση όμως δεν είδα στο ερώτημά μου, αντιθέτως έγινε διπλό, είναι και οι χρήστες του ίντερνετ ηλίθιοι; κι αν ναί ΓΙΑΤΙ;

  Αντιγράφω από το λινκ – «Οπότε η απλή απάντηση στο ερώτημα “τι μπορούμε να κάνουμε” είναι, τίποτα.

  Κανένας δε μπορεί να κάνει τίποτα, για κάτι που δεν ελέγχει. Με αυτό τον τρόπο, κανένας δε μπορεί να κάνει τίποτα πλέον, για ένα ίντερνετ το οποίο από τα πολύ πρώιμα στάδιά του ήταν παραδομένο σε μεγάλες εταιρείες, ενώ σήμερα είναι υπό την απόλυτη κυριαρχία τους.»

  Είναι έτσι πραγματικά; οι χρήστες δεν έχουν δική τους κρίση; πώς γίνεται αυτό; 🙂 Tα εργατικά κόμματα τι προτείνουν;

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  198 – Τα ζώα από κάτω είναι πολλά Χτήνος, και δεν είναι κάτι μακρινό αλλά οι διπλανοί καθημερινοί άνθρωποι πέραν πάσης υποψίας, είναι όλοι οι αδρανοποιημένοι ΜΜΑπληκτοι, είμαστε εμείς.
  Ποιά νομίζεις πως θα ήταν η διαφορά της δημοσκόπησης αν γινόταν τώρα στην Ελλάδα;

 201. 200 Εννοείται, Λάμπρο. Δεν κατηγορώ τους ντόιτς, κι εδώ τα ίδια θα γινόντουσαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: