Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το έξυπνο το μέτρο από τη μύτη πιάνεται

Posted by sarant στο 8 Μαρτίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα (προς το παρόν δεν είναι πολλά). Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. (Στην εδώ δημοσίευση αλλάζω ελαφρώς τον τίτλο επαναλαμβάνοντας το άρθρο για λόγους ρυθμού. Επίσης προσθέτω μερικά ακόμα πράγματα μέσα σε παρένθεση).

Το έξυπνο μέτρο από τη μύτη πιάνεται

Εδώ και πολλές μέρες, τα ΜΜΕ προανάγγελλαν ότι θα ανακοινωθούν «έξυπνα μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, ιδίως στην Αττική.

Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε τα έξυπνα αυτά μέτρα, και απορούσαμε κιόλας σε τι να συνίσταται η εξυπνάδα τους -η ευφυΐα τους αν προτιμάτε. Τελικά, αποδείχτηκε πως απλώς έσφιξαν λίγο περισσότερο οι περιορισμοί μετακίνησης -και μάλιστα ανακοινώθηκαν μέτρα όπως η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο για σωματική άσκηση που είχαν προηγουμένως απορριφθεί (και σωστά) ως «ταξικά» -διότι βέβαια έτσι στερούνται πρόσβαση στο πράσινο στο βουνό ή στην παραλία όσοι κατοικούν σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

Αλλά για την εξυπνάδα των μέτρων αρμοδιότεροι είναι να μιλήσουν άλλοι αρθρογράφοι. Εμείς εδώ, όπως μου αρέσει να λέω, λεξιλογούμε, κι έτσι σήμερα θα λεξιλογήσουμε ακριβώς για τη λέξη «έξυπνος» των μέτρων.

Η λέξη έξυπνος είναι της ελληνιστικής εποχής και, όπως θα καταλάβατε, συνδέεται με τον ύπνο, όπως και το ρήμα εξυπνώ που εξελίχτηκε στο σημερινό «ξυπνάω».

Αρχικά έξ-υπνος ήταν αυτός που έχει ξυπνήσει, που έχει σηκωθεί από τον ύπνο. Ας πούμε, στις Πράξεις των Αποστόλων: «ἔξυπνος δὲ γενόμενος ὁ δεσμοφύλαξ καὶ ἰδὼν ἀνεῳγμένας τὰς θύρας τῆς φυλακῆς» ή, ακόμα πιο καθαρά σε ένα βυζαντινό βίο αγίου: «Ταύτης τῆς φωνῆς ἀκούσας ἔξυπνος ἐγένετο». Δεν έγινε έξυπνος μόλις άκουσε τη φωνή· απλώς, ξύπνησε.

Όποιος έχει ξυπνήσει και δεν κοιμάται πια, όποιος έχει αφυπνισθεί, βρίσκεται σε εγρήγορση· στα μεσαιωνικά λοιπόν κείμενα η λέξη «έξυπνος» προσλαμβάνει και στη σημασία τη σημερινή, του εύστροφου, του ευφυούς, που αρχικά συμβιώνει με την παλαιότερη, του ξυπνητού, και τελικά επικρατεί. Κι έτσι σήμερα, από την ίδια αρχική λέξη έχουμε τον έξυπνο που είναι εύστροφος, τον ξυπνητό που έχει ξυπνήσει, και τον ξύπνιο που εξακολουθεί να διατηρεί και τις δύο σημασίες, τόσο του ευφυούς όσο και αυτού που δεν κοιμάται.

(Μια σχετική μαντινάδα που μπήκε σε σχόλιο στο 2020mag:

Τέχνη δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
Τέχνη ‘ναι να ‘σαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι)

Την εξυπνάδα (ή την πονηριά;) την αναγνωρίζει και την τιμά από παλιά ένας πολιτισμός που έδωσε τα όπλα του Αχιλλέα όχι στον γενναίο Αίαντα αλλά στον πολυμήχανο Οδυσσέα. Στη σημερινή γλώσσα συνηθίζουμε να παινεύουμε την εξυπνάδα κάποιου κάνοντας παρομοιώσεις με διάφορα αρπακτικά πουλιά ή ζώα (αϊτός, ξεφτέρι, σαΐνι, ατσίδα, τσακάλι, γάτα), ή σχετικές με φωτιά (σπίρτο, σπίθα, αστραπή).

Ωστόσο, η λέξη «έξυπνος» έχει πάρει και αρνητικές σημασίες. «Περιμένουμε δυο ώρες στην ουρά και ήρθε αυτός ο έξυπνος και θέλει να περάσει εκτός σειράς!» λέμε για κάποιον που φέρεται σαν να θεωρεί τους άλλους χαζούς. Και βέβαια, όταν λέμε πως κάποιος «λέει εξυπνάδες» εννοούμε ή ανόητα αστεία ή προσπάθειες εντυπωσιασμού ή πονηριές: «Εδώ δεν περνάνε οι εξυπνάδες». Πάντοτε αρνητική χροιά έχει ο εξυπνάκιας, όπως και αυτός που κάνει τον έξυπνο, ενώ το εξυπνοπούλι είναι αυτός που νομίζει πως είναι έξυπνος αλλά πιάνεται κορόιδο -άλλωστε το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. (Να προσθέσω και το αργκοτικό ξυπνιτζήδες).

Στην εποχή μας, με τις προόδους της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, το επίθετο «έξυπνος» χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που ανταποκρίνεται με καινοτόμο τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες, συνήθως έχοντας ενσωματώσει εξελιγμένη τεχνολογία και πολλές φορές χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

Έτσι, έχουμε την έξυπνη κάρτα, που έχει ενσωματωμένο τσιπάκι, ή το έξυπνο σπίτι, με ανιχνευτές και με αυτόματο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των συσκευών ή τον έξυπνο φωτισμό, όπου ο λαμπτήρας ανάβει μόνο όταν ανιχνεύει παρουσία προσώπων στο χώρο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ελληνικός όρος αποδίδει το αγγλ. smart. (Το οποίο πάντως στα αγγλικά ίσως έχει και καποιες επιπλέον συμπαραδηλώσεις). Κι επειδή πόλεμος πάντων πατήρ, ο πρώτος τέτοιος έξυπνος όρος πρέπει να ήταν τα έξυπνα όπλα όπως οι δρόνοι ή οι έξυπνες βόμβες που υποτίθεται ότι εντοπίζουν τον στόχο με ακρίβεια -άσχετο αν μαζί σκοτώνουν και καμιά εικοσαριά άλλους περαστικούς, συνήθως σκουρόχρωμους. Να μην ξεχάσουμε και το έξυπνο τηλέφωνο που κρατάμε οι περισσότεροι, και που κάνει ένα σωρό θαύματα πέρα από το να τηλεφωνεί, αν και πολλοί το λένε σμάρτφον, όπως ο κ. Μπαμπινιώτης.

Σε αυτή την οικογένεια όρων, έστω και με μια επέκταση της σημασίας, ανήκουν και τα έξυπνα μέτρα ή οι έξυπνες λύσεις ή η έξυπνη διοίκηση -όροι που, κακά τα ψέματα, περιέχουν και μεγάλο ποσοστό σαπουνόφουσκας.

Φοβάμαι μήπως αποδειχτούν σαπουνόφουσκα τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν, που πολύ συχνά βάζουν παράλογους ή και ανεφάρμοστους περιορισμούς, όπως είναι σε πολλές περιπτώσεις ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για την εκτός δήμου μετάβαση. Κι όταν ένα αυστηρό μέτρο είναι παράλογο, ούτε να τηρηθεί γίνεται, ούτε να ελεγχθεί.

Ή αλλιώς, τα έξυπνα μέτρα από τη μύτη πιάνονται.

Advertisement

131 Σχόλια προς “Το έξυπνο το μέτρο από τη μύτη πιάνεται”

 1. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Τι παναπεί «τέχνη δεν είναι να ξυπνάς» κλπ.; Η μαντινάδα είναι γνωστή σε πολύ καλύτερη εκδοχή:

  Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι,
  ζωή είναι να ‘σαι ξυπνητός όταν κοιμούνται οι άλλοι.

  Κατά τα άλλα, τα μέτρα είναι σαφές ότι παραείναι έξυπνα για να γίνουν κατανοητά από τον μέσο πολίτη. Κανείς δεν κατάλαβε λ.χ. προς τι το ξύλο και η κατατρομοκράτηση στη Ν. Σμύρνη. Ούτε καν πολύ πιο απλά σημεία των μέτρων, όπως τα δύο χλμ (δύο χλμ σε ευθεία γραμμή ή όπως πάει ο δρόμος; Διότι για παράδειγμα υπάρχουν ζεύγη σημείων μέσα στις πόλεις που, όπως πάει ο δρόμος, απέχουν πάνω από δύο χλμ να πας αλλά λιγότερο από δύο χλμ να γυρίσεις, λόγω μονοδρώμων κλπ.). Ακόμη και το έξυπνο μέτρο της παράτασης της επιτρεπόμενης κυκολφορίας από 6 μμ σε 7 μμ επειδή σκούρηνε το κόκκινο χρώμα, στους ανόητους φαντάζει αντιφατικό.

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όντως, εμείς οι κάτοικοι του δήμου Αθηναίων στερούμαστε τις ανιαρές βόλτες στις δεντροφυτευμένες και στις θαλασσοφίλητες περιοχές, αλλά ζούμε έντονες συγκινήσεις στο κέντρο της πόλης μας, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς ένστολους δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου Καταστολής του Πολίτη να τρομοκρατούν και να συμπεριφέρονται σκαιά σ’ αυτούς που πληρώνουν τους μισθούς τους. Κανέναν δεν αφήνει παραπονεμένο σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το κουβέρνο μας, όντως σατανικά έξυπνα τα μέτρα τους, να τα στείλουν στο Χάρβαρντ και στο Κολάμπια, όταν μεγαλώσουν, κρίμα να μείνει ακαλλιέργητη τόση ευφυΐα.

 3. ΚΑΒ said

  «Αφήστε λοιπόν ξυπνιτζήδες ήσυχη την αστυνομία να ασχοληθεί με την αποστολή της, που είναι μεγάλη και επικίνδυνη» !

 4. Παναγιώτης K. said

  Να προσθέσουμε και την φράση που λεγόταν συχνά από τους εκπαιδευτικούς όταν οι γονείς πήγαιναν στο σχολείο να ρωτήσουν για την πρόοδο του παιδιού τους. Χρύσωνε λοιπόν το χάπι ο εκπαιδευτικός λέγοντας: «Είναι έξυπνος αλλά δεν διαβάζει» και έτσι ο γονιός…άντεχε την υποεπίδοση του παιδιού του.
  Έγραψα πιο πάνω «λεγόταν» διότι υποθέτω πως δε χρησιμοποιείται πια.

  Ανατρέχοντας στο παρελθόν, καμιά πενηνταριά και πλέον χρόνια πίσω, η γιαγιά ρωτούσε τον δάσκαλο: «Τα παίρνει τα γράμματα το παιδί δάσκαλε;»
  Δηλαδή, δεν ήταν σε ευρεία χρήση η λέξη έξυπνος.

  Αλλά και κάποιο βιβλίο Παιδαγωγικής ή Ψυχολογίας αν πάρουμε μάλλον δεν θα συναντήσουμε τον όρο έξυπνος ή εξυπνάδα.

  Η προσωπική μου άποψη: Δεν υπάρχει πιο παραπλανητική λέξη από την λέξη έξυπνος!

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ποιοι είστε εσείς οι έξυπνοι ρε που θα αμφισβητήσετε τον κανονιστικό ρόλο του εθνικού μας γλωσσολόγου? Να εδώ ο άλλος τα λέει σταράτα:

  Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για τους μετανάστες (νόμιμους και παράνομους η λάθρο/.. Το διευκρινίζω επειδή κάποιοι μου επιτέθηκαν για τον ορισμό αν δεν είναι έτσι να πουν στον Μπαμπινιώτη να αλλάξει το συντακτικό φυσικα κανείς δε λέει οτι όλοι δεν είναι άνθρωποι θα περίμενα όμως αυτοί οι γιαλαντζί ανθρωπιστές να δείξουν την ίδια Ευαισθησία και για τους Έλληνες άστεγους/ το σταματώ εδώ η ανάρτηση μου είναι για σεισμούς ) , επομένως για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους”.

  https://www.imerodromos.gr/o-ti-gkremizei-o-seismos-den-to-anastilonei-o-quot-lathro-quot-anthropismos-k-tselenti/

 6. ΓΤ said

  Σώμα Θεματοφυλακής του Άρθρου 120…
  https://www.in.gr/2021/03/08/itrash/geloioi-synomosiologoi-kaloun-tous-ellines-na-anatrepsoun-tin-katalysi-tou-syntagmatos/

 7. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξυπνάδα και προκοπή…Πάντα επίκαιρος ο Μπρεχτ…

  «Όταν γεννιέται ένα παιδί,

  όλη η οικογένειά του εύχεται έξυπνο να γίνει.

  Εγώ που, με την εξυπνάδα μου,

  ρήμαξα τη ζωή μου,

  ελπίζω ο γιος μου

  αγράμματος να μείνει και φτωχός στο πνεύμα.

  Έτσι, θα ζήσει γαλήνια κι ωραία

  σαν υπουργός της κυβερνήσεως.»

 9. Υπάρχουν και οι «έξυπνες αγορές» (ποιοτικό εμπόρευμα σε χαμηλές τιμές)

  Και στον ελληνικό κινηματογράφο:
  Το έξυπνο πουλί

  Ο εξυπνάκιας
  https://greek-movies.com/movies.php?m=653

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ζει κι ο κυρ Ιακωβάκης Ρίζος Νερουλός, που είχε γράψει τη σάτιρα «Κορακιστικά», για να σατιρίσει τη γλωσσορυθμιστική μανία του Κοραή, να περιλάβει την ανάλογη μανία του Μπαμπινιώτη. Εκεί να δείτε τις απαντήσεις του κυρίου καθηγητού, να στάζουν ήθος, αστική ευγένεια και επιστημοσύνη.

 11. sarant said

  Καλημέρα και καλη βδομάδα, λέμε τώρα.

  Ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Μου άρεσε!

  2 …τους ενστολους δημόσιους λειτουργούς, παρακαλώ!

 12. Για να το συνδυάσω με τη διεθνή ημέρα της γυναίκας (8.3.21) θέτω το ερώτημα αν οι γυναίκες είναι το ίδιο έξυπνες με τους άντρες (ή αντίστροφα, βέβαια, και με τις σημασίες ευφυία και πονηριά, εννοείται).

 13. nikiplos1 said

  4@ Παναγιώτη Κ. ήταν το επαγγελματικό μότο των φροντιστών όλα τα χρόνια:
  «Έχει μυαλό ξυράφι. Πετάει σπίθες! Έτσι και στρωθεί και διαβάσει, θα μπεί σε όποια σχολή θέλει!»
  (κι οι γονείς έβριζαν την άτιμη κενωνία που ο στούρνος υιός των δεν στρώνεται, ούτε με οδοστρωτήρα… 🙂 να περάσει ιατρική ρε παιδί μου να τον καμαρώσουν κι αυτοί γιατρό!)

  70ς: Οικογενειακός φίλος, Μεταπολίτευση τότε γαρ, εξέφραζε το όνειρο για το παιδί του σε οικογενειακό-φιλικό κύκλο: «Να τον δω σε έναν μπαλκόνι, να τον σηκώνουν ψηλά κι από κάτω να φωνάζουν το όνομά του!»
  (Ειλικρινής ο άνθρωπος, μιλούσε φωναχτά, γιατί όχι, να μην ανοίξει την καρδιά του και πει σε φίλους και συγγενείς τι λαχταράει η καρδούλα του; )
  Ο πατέρας μου τον ρώτησε:
  -Δλδ δεν σου φτάνει ρε να γίνει επιστήμονας; (γέλια οι συνδαιτημόνες)
  – Όχι γιατί επιστήμονες δεν μπορούν να γίνουν όλοι! Μπορεί να μην μπορεί! Θέλω όμως να γίνει καλός και αγαπητός άνθρωπος, και στα τρελά μου όνειρα σπουδαίος, δυνατός, κοφτερός σαν λεπίδι!
  -Άει ρε χλιάρα! (ένας άλλος της παρέας, γιατί ο πατέρας μου δεν έβριζε, χούϊ που το έχω κι εγώ)
  Ακόμη και σήμερα μετά από χρόνια, παρότι ο γονέας αυτός όντας και ολίγον αμόρφωτος υπέστη χλεύη από όλους, αναρωτιέμαι λοιπόν ποιός είχε δίκιο.

 14. leonicos said

  κυριε Νίκο

  είσαι ανυπόφορος και πολλά άλλα άσχημα και κακά, που δεν τ λέω γιανα μη με πιάσει η μαρμάγκα
  και να μη μου κάνεις μήνυση

  Με απογοήτευσες κ Σαρανττάκο

  Πάνω που ήλπισα ότι τα μέτρα θα ήταν επιτέλους έξυπνα

  τα αποκαθήλωσες

  Είσαι απλώα καταστροφέας

  Και όπως θα έλεγε και ο Στάλιν

  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΥΣ

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  11τέλος: Σωστά, λειτουργοί. Εμείς είμαστε οι υπάλληλοί τους και οφείλουμε να εξαφανιζόμαστε άμα τη εμφανίσει τους.

 16. ΣΠ said

  9
  Ελληνικές ταινίες
  Το Έξυπνο Πουλί (1961)
  Έξυπνοι και Κορόιδα (1962)
  Ένα Έξυπνο Έξυπνο… Μούτρο (1965)
  Ο Εξυπνάκιας (1966)
  Δύο Έξυπνα Κορόιδα (1971)

 17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Θυμήθηκα κι ένα γκράφιτι από τα 70ζ: Το έξυπνο πουλί δεν έχει μύτη κι έτσι δεν πιάνεται από πουθενά.

 18. Πέπε said

  15
  Δε χρειάζεται να φύγεις να πας πουθενά. Απλώς άσκησε κι εσύ το δικαίωμά σου να τρως ξύλο, τρομοκρατία και προσβολές. Αυτά τα αγαθά είναι για όλους τους πολίτες.

 19. ΣΠ said

 20. Πέπε said

  Μιας κι ο λόγος για την παροιμία με το έξυπνο πουλί, πρέπει να πω ότι δεν την καταλαβαίνω.

  Οι παροιμίες γενικά έχουν σε πρώτο επίπεδο μια κυριολεξία, και η παροιμιακή τους ισχύς προκύπτει από την αλληγορική ανάγνωση αυτής της κυριολεξίας. Π.χ. στο «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», ο γάιδαρος όντως είναι πιο κεφάλας από τον πετεινό…

  Ποιο είναι το αληθινό, κυριολεκτικό πουλί που πιάνεται από τη μύτη; Αυτό που καταλαβαίνω από την παροιμία θα λεγόταν καλύτερα «ακόμα και το έξυπνο πουλί πιάνεται» ή κάπως έτσι. Μήπως όμως υπόκειται αναφορά σε κάποιο είδος κυνηγιού με παγίδες, που πιάνουν από τη μύτη πουλιά που αλλιώς δεν πιάνονται εύκολα; Κάποιο πουλί π.χ. που να είναι αρκετά έξυπνο ώστε να μην πάει να κάτσει πάνω στην ξόβεργα, αλλά ωστόσο να την τσιμπολογάει και να πιάνεται από τη μύτη;

 21. Κιγκέρι said

  «Οι ξύπνιοι οδηγούν Ρενώ»

 22. Καλημέρα
  Και το αντίθετο του έξυπνου ο κοιμισμένος. Και του ξυπνητού. Εκεί εξακολουθούν να συμπίπτουν

  Κύρια Πέπε θα διαφωνήσουμε.
  2 Τι παναπεί «τέχνη δεν είναι να ξυπνάς» κλπ.; Μα, τέχνη = μαστοριά = η μαγκιά, το κόλπο, το κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό.
  18 «Δε χρειάζεται να φύγεις να πας πουθενά» Α! δεν τα ξέρεις καλά. Αυτό που είπαν στις οικογένειες (από κει που ξεκίνησε δηλ. το χτεσινό της Ν. Σμύρνης) ήταν ακριβώς αυτό: Αφού μας είδατε γιατί δεν φύγατε. Θα σας γράψουμε.

 23. sarant said

  20 To έξυπνο πουλί είναι και πιο δραστήριο και χώνει τη μύτη του πιο συχνά -και κάποτε πιάνεται.

 24. sarant said

  21 Ναι μπράβο.

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  18: Φοβάμαι όμως μη μου ξεφύγει καμιά κραυγή πόνου και συλληφθώ για αντίσταση κατά της Αρχής.

 26. Κιγκέρι said

  Επίσης και ξυπνός:

  …Και στενοχωριούνταν που δεν ήξερε. Ξυπνός και περίεργος, αφοσιωμένος στον Αγώνα, εξασκημένος στην παρατήρηση και την κατασκοπεία, ήταν μαθημένος να βγάζει συμπεράσματα από τις παρατηρήσεις του, και σπανίως λαθεύουνταν. (Πηνελόπη Δέλτα, Στα μυστικά του βάλτου/Κεφάλαιο ΙΖ)

  αλλά και ξυπνιός:

  «Ξυπνιός φαίνεσαι, μουστάκι έχεις, θα το καταλάβεις»

 27. nikiplos said

  Να βάλουμε και το ξυπνός που ακούγεται στο τραγούδι «Κολλήγα γιός» (ειλικρινά δεν ήξερα ότι ο κολλήγας γράφεται με δύο λάμδα)
  Η δουλειά στα χωράφια σκληρή
  ντελικάτος εγώ μα ξyπνός

 28. Γιώργος said

  (σχόλια 2-18-25) +1!
  Δηλαδή, νομίζετε ότι θα περπατάτε αμέριμνοι σε πλατεία, που πριν κάποιες ώρες κάποιοι είχαν πετάξει τρικάκια για την υπέροκομψη, και δεν θα καταλάβουμε τον ύποπτο ρόλο σας; Είμαστε και άριστοι και έξυπνοι. https://www.thetoc.gr/politiki/article/peloni-gia-nea-smurni-i-neolaia-suriza-petouse-trikakia-kata-tis-marebas-mitsotaki-eikona/

 29. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Σε ακολουθούμε κι εκεί… 🙂

 30. Εξυπνο τόνα, έξυπνο το άλλο, έξυπνο μέτρο λέει το γκουβέρνο… έξυπνη γιάρδα πότε θα δούμε ;

  Χρόνια πολλά στις απανταχού γυναίκες, εκτός από μερικές (ναι ρε, δεν έχω μεγαλείο ψυχής, απλός ειλικρινής άνθρωπος είμαι, να δω εσάς να εύχεστε στην πεθερά σας !!)

 31. Mary Frangaki said

  ζωη δεν ειναι να ξυπνας και να κοιμασαι παλι ζωη ‘ναι να’σαι ξυπνητος οντε κοιμουνται οι αλλοι.Το’χει τραγουδησει πολλες φορες ο ψαρογιωργης σε πανυγηρια ολονυκτια και νομιζω η αυθεντικη του μορφη ταιριαζει καλλιτερα στο αρθρο

 32. Πέπε said

  @22
  Μα είναι τελείως περιττό να τονιστεί ότι δεν είναι μαγκιά, «τέχνη», να ξυπνάς και να ξανακοιμάσαι. Κανείς δε θα φανταζόταν ότι είναι.

  Να φαντάζεσαι όμως ότι αυτό είναι ζωή, είναι πιθανό.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  28: Το μόνο λάθος που βλέπω στο τρικάκι είναι το «Ελληνικά ΜΜΕ 2021». Θα έπρεπε να λέει «Ελληνικά ΜΜΕ 2019, 2020, 2021 και εις τους αιώνας των αιώνων».

 34. dryhammer said

  30. > απλός ειλικρινής άνθρωπος είμαι, να δω εσάς να εύχεστε στην πεθερά σας !!

  Κι εγώ απλός ειλικρινής άνθρωπος είμαι, και εύχομαι στην πεθερά μου αφού (και επειδή και για όσο) μας χωρίζουν 520+ χλμ, σε ευθεία στο χάρτη, ένα πέλαγο, κάτι οροσειρές, και σύνορα σενγκέν.

 35. ΓΤ said

  27@

  «κολίγας», χρόνια τώρα…

 36. ΓιώργοςΜ said

  Λοιδορείτε την εξυπνάδα των μέτρων…
  Έπρεπε να ζούσατε στην Αστραλία, που επειδή δεν είναι έξυπνοι
  -απαγόρευσαν τις διεθνείς πτήσεις, εκτός για επαναπατρισμό και άλλα συναφή
  -έκανε λοκντάουν αυστηρό για καναδυό μήνες σε μια πολιτεία, επίσης για μια-δυο βδομάδες όταν, άκουσον-άκουσον, ανιχνεύθηκαν 5 κρούσματα σε κάποιους ταξιδιώτες σε πτήση εσωτερικού
  -το κράτος ανέλαβε τη μισθοδοσία των εργαζόμενων που αναγκαστικά δε μπορούσαν να δουλέψουν λόγω των μέτρων, με το 75% του εισοδήματός τους τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς
  -χεσεμές δεν είχε, αλλά αν σε έπιαναν να γυροφέρνεις σε απόσταση μεγάλη από το σπίτι σου, έπρεπε να το δικαιολογήσεις, αλλιώς μπουγιουρντί κατά τα γνωστά και ειωθότα (ήρθα στο Βασιλόπουλο της Γλυφάδας επειδή έχει πιο φρέσκα μανταρίνια από τον δικό μου στην Ελευσίνα δεν παίζει για δικαιολογία)
  -το τεστ είναι δωρεάν για όλους, όσο συχνά θέλουν (οι εκεί συγγενείς μου κάνουν σχεδόν κάθε μέρα)
  -οι υγειονομικοί πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά, κάνουν ένα ράπιντ και πιάνουν δουλειά μόνα αν είναι αρνητικό. Φεύγοντας κάνουν και δεύτερο.

  Η πολιτεία της Βικτώριας έχει 4 (τέσσερα) ενεργά κρούσματα, όλα γνωστά, όλα από επαναπατρισθέντες, σε καραντίνα. Ούτε ΜΕΘ κόβιντ, ούτε τίποτε.
  Στις δύσκολες μέρες, όταν γινόταν επαναπατρισμός, όλοι οι επιβάτες των αεροπλάνων πήγαιναν σε ξενοδοχεία για 15 μέρες με αστυνομική συνοδεία και φύλαξη.

  Αλλά, δεν είναι έξυπνοι, είπαμε…

 37. Νίκος Μαστρακούλης said

  20, 23: Όπως το καταλαβαίνω, το έξυπνο πουλί (π.χ. ο άνθρωπος που φυλάγεται από κάθε πιθανή κι απίθανη επιβουλή) από τη μύτη πιάνεται (την πατάει από κάτι στοιχειώδες και οφθαλμοφανές),

 38. Pedis said

  Περιποιημένο άρθρο!

  Sveglio/a στα Ιταλικά, η ίδια ακριβώς λέξη με τις ίδιες δύο σημασίες και καθημερινές χρήσεις με την αμυδρή διαφορά ότι η μεταφορική χρήση παραπέμπει πιο πολύ στο «του/της κόβει», στον εύστροφο παρά στον ευφυή (-> intelligente -> αυτός που έχει τη δυνατότητα να κατανοεί).

  Στα Γαλλικά και στα Ισπανικά δεν μου προκύπτει παρόμοια χρήση της αντίστοιχης λέξης (διορθώστε με).

  (Και sveglia στα Ιταλικά, το ξυπνητήρι. 😃 )

 39. # 31 και αλλού

  Μόνο σε μένα φαίνεται λίγο ξιπασμένη (ίσως και πρόστυχη) η μαντινάδα ; Τι άλλο κάνεο ξυπνητός την ώρα που κοιμούνται οι άλλοι; κλέβει ή κερατώνει, μη μου πείτε πως χαζεύει τ’ αστέρια κι αυτό …είναι ζωή !!

 40. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα! (Και: Ζήτωσαν αι γυναίκες!)

  – Μα είναι δυνατόν να υπάρξουν έξυπνα μέτρα (χωρίς εισαγωγικά) από «άριστους»;!

  1.
  Πες τα, Πέπε! Συμφωνώ και για τη μαντινάδα και για τα υπόλοιπα. Η έκφραση ’’σε ακτίνα 2 χλμ’’ θα ήταν πιο σαφής, αλλά δεν θα καθιστούσε το μέτρο εφαρμόσιμο ή δίκαιο ή …έξυπνο.

 41. Πέπε said

  39
  Πού να καταλάβεις εσύ, που δεν έχεις ανοίξει ένα Σαραντάκο στη ζωή σου! Λέμε, ξύπνιος δεν είναι μόνο ο αφυπνισμένος, ούτε κοιμισμένος μόνο αυτός που καθεύδει.

  (Όχι πως έχεις και πολύ άδικο βέβαια, από μια άποψη…)

 42. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και τον «πιο έξυπνο λαό του κόσμου»… 🙂
  Λογικά, πρέπει να μας φέρουν ως παράδειγμα έναν λαό που είναι χαμηλότερα στην κλίμακα. Γενικώς να μας δείξουν έναν πίνακα αξιολόγησης των διαφόρων λαών ως προς την εξυπνάδα. 🙂

 43. Avonidas said

  #8. Απ’ τον Πτωχοπρόδρομο το ‘κλεψε ο Μπρεχτ. Όλα από μας τα πήραν οι κουτόφραγκοι 😛

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Ναι μεν δεν είναι στο λεξιλόγιό μου η λέξη «έξυπνος» (όπως δεν είναι η λέξη «βαριέμαι», η φράση «να περνάει η ώρα» και μερικές ακόμα) δεν παραγνωρίζω όμως πόσο λυτρωτικό είναι για τους γονείς (και τους… παππούδες) όταν ο νέος άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο, σιγά-σιγά κερδίζει τον χαρακτηρισμό του έξυπνου. Φεύγει μια υπόρρητη ανησυχία από τους γονείς. Κοινώς ησυχάζουν και μετά, τους απασχολούν άλλα ζητήματα στην κλίμακα που εκφράζει η λαϊκή ρήση:
  «Μικρά παιδιά μικρά προβλήματα, μεγάλα παιδιά μεγάλα προβλήματα».

 45. Georgios Bartzoudis said

  2 Γιάννης Κουβάτσος said: «…ζούμε έντονες συγκινήσεις στο κέντρο της πόλης μας, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς ένστολους δημοσίους υπαλλήλους του υπουργείου Καταστολής του Πολίτη να τρομοκρατούν και να συμπεριφέρονται σκαιά…».

  # Λόγω …παράπλευρων ασχολιών δεν παρακολούθησα τα περί βίας των τελευταίων ημερών. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στα λεγόμενα των «εκ του σύνεγγυς» εμποτισμένων με ρατσιστικές διαθέσεις εναντίον αστυνομικών!!

 46. Πέπε said

  Απροπό περί έξυπνων μέτρων:

  Τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοικτά κατά τη διάρκεια καραντίνας σε 37 χώρες από 50 που μελετήθηκαν, ενώ θεωρούνταν καταστήματα ζωτικής ανάγκης σε οκτώ από αυτές.

  Να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, ζητεί με αίτημά της προς την κυβέρνηση η Σύμπραξη των Εκδοτών.

  Στη σχετική ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες και την οποία υπογράφουν η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, τονίζεται ότι «το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού». Για τον ίδιο λόγο, επισημαίνει η ανακοίνωση, «η Γαλλία αποφάσισε στις 26/2 με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμη και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό lockdown, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη».

  Από άρθρο στην Καθημερινή, https://www.kathimerini.gr/culture/561284038/i-zotiki-anagki-toy-vivlioy-sto-lockdown/?fbclid=IwAR1y3gzTNk5FuqRHj37F7Ggdu3a1TGWgwpWDfgsWcmGYTVU_ClpLigfG0ok&mc_cid=4fe2a8da2e&mc_eid=73019093c3

 47. sarant said

  31-32 Μάλλον έχετε δίκιο

  46 Συμφωνώ απολυτα όπως καταλαβαίνεις!

 48. Avonidas said

  #46, 47. Μα τι λέτε, ρε παιδιά, οι μπάτσοι είναι η μόνη ζωτική ανάγκη!

  Άντε το πολύ-πολύ να κανονίσουμε να μας δέρνουν απαγγέλλοντας Μπωντλαίρ 🙂

 49. Μαρία said

  38
  Στα γαλλικά ο éveillé μεταφορικά έχει σχέση με τη ζωντάνια κι όχι με την εξυπνάδα.

 50. Costas Papathanasiou said

  «Πες μου με τι μαχαίρι θα κοιμηθείς, να σου πω με τι πληγή θα ξυπνήσεις.» λέει κάπου ο Αργύρης Χιόνης.
  Εν τούτοις, συχνά, ιδίως σε χώρες που ποτέ δεν πεθαίνουν, συμβαίνει να κοιμούμαστε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και τον αξύπνητο, τον δίδυμο του Ύπνου
  Πλάκα έχει και ο σχετικός θρήνος για την εξαφάνιση του Ελληνισμού που έγραψε ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς (Χαλκιδαίος ποιητής, 4ος μ.Χ. αιών):
  «Έλληνες άνδρες, συμφορά πεπτωκότες
  όνειρον εικάζοντες είναι τόν βίον;
  ή ζώμεν ημείς, του βίου τεθνηκότος;»

  [το οποίο, εμμέτρως, θα μπορούσε να μεταφραστεί κάπως έτσι:
  “Μη ζούμε, ενώ αποθάναμε, μόν’ κατά φαντασία,
  βρε Έλληνες- και πέσαμε σε συφορά, θαρρώντας
  πως είναι όνειρο η ζωή; – ή μήπως στην ουσία
  είμαστ’ εμείς οι ζωντανοί κι ο βίος είν’ απόντας;” ]

 51. Αργυρώ said

  Θα πώ κι εγώ (είμαι επαγγελματίας φιλόλογος και εργάζομαι σε ξενόγλωσσο εκδοτικό οίκο) την γνώμη μου για το παρόν άρθρο του κ. Σαραντάκου: Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για γονατογράφημα (προφανώς το eleπεριοδικό 2020mag δεν πληρώνει ικανοποιητικά) που ο εμπειρότατος κύριος Νίκος «ξεπέταξε» σε λιγότερο από μισή ωρούλα.

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Αρχικά έξ-υπνος ήταν αυτός που έχει ξυπνήσει, που έχει σηκωθεί από τον ύπνο. Ας πούμε, στις Πράξεις των Αποστόλων: «ἔξυπνος δὲ γενόμενος ὁ δεσμοφύλαξ καὶ ἰδὼν ἀνεῳγμένας τὰς θύρας τῆς φυλακῆς» ή, ακόμα πιο καθαρά σε ένα βυζαντινό βίο αγίου: «Ταύτης τῆς φωνῆς ἀκούσας ἔξυπνος ἐγένετο». Δεν έγινε έξυπνος μόλις άκουσε τη φωνή· απλώς, ξύπνησε.»

  ΡΩΤΑΩ: Τί δουλειά έχει, κύριε Νίκο, να μάς παραθέτετε ένα άσχετο απόσπασμα από τον βίο του οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου (έζησε επί Ιουστινιανού και Θεοδώρας) κι ένα απόσπασμα απο τις Πράξεις 16,27 , όταν η πρώτη καταγραφή του ουσιαστικού «έξυπνος» (με την σημερινή μάλιστα σημασία του ευφυούς) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα συνέβη το 150 πρό Χριστού στο (κανονικό για εμάς τους Ορθοδόξους) βιβλίο της Π. Διαθήκης Α΄ Έσδρας 3,3 ;

  «Α Εσδ. 3,3 : καὶ ἐφάγοσαν καὶ ἐπίοσαν καὶ ἐμπλησθέντες ἀνέλυσαν. ὁ δὲ Δαρεῖος ὁ βασιλεὺς ἀνέλυσεν εἰς τὸν κοιτῶνα ἑαυτοῦ καὶ ἐκοιμήθη καὶ ἔξυπνος ἐγένετο.»

  Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο ειδήμων κ. Σαραντάκος ηγνόει την 1η αυτή καταγραφή του ουσιαστικού «έξυπνος» στο Α΄ Έσδρας , 150 ολόκληρα χρόνια πριν την έλευση του Κυρίου μας στον μάταιο τούτο κόσμο. Προφανώς, ο κύριος Νίκος ΤΟ ΑΠΕΣΙΩΠΗΣΕ, για να μην αναγκαστεί να πει στους αναγνώστες του ότι η λέξις «έξυπνος» είναι καθαρός ΕΒΡΑΪΣΜΟΣ, αφού εκτός από τον Α΄ Έσδρα και τις Πράξεις των Αποστόλων, την λέξη «έξυπνος» χρησιμοποεί συνεχώς και ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος ( στην «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία»), που έγραψε όλα τα έργα του στα ελληνικά

 52. skom said

  Γερμανικά auwgeweckt: ξύπνιος και με τις δύο σημασίες

 53. Divolos said

  Μεγάλο προσόν το έξυπνος και διαχρονικό. Ετσι τον ήθελε και η Ρόζα το 1934. Ενώ όλα τα άλλα «προσόντα» σήμερα είναι το λιγότερο παρωχημένα, αν δεν είναι ποινικά αδικήματα…

  Κορόιδο άδικα γυρνάς
  κι από το σπίτι μου περνάς
  εγώ είμαι βρε μια μερακλού, αμάν αμάν
  και θέλω μάγκα γιαβουκλού.

  Θέλω να μαστουρώνεται
  για μένα να τσακώνεται
  έξυπνος σαν την αλεπού, αμάν αμάν
  και να με δέρνει που και που.

  Τον θέλω να `ναι μερακλής
  και ζόρικος και μπελαλής
  και να `ξηγιέται ρε σπαθί, αμάν αμάν
  όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

  Να `ναι ξεφτέρι στο χορό
  και να `χει γκόμενες σωρό
  καρύδι κάθε καρυδιάς, αμάν αμάν
  κι εμένα να `χει της καρδιάς.

 54. Πέπε said

  @45
  Εντάξει, εύλογο. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν αν δεν έχει προσωπικώς ελέγξει την αξιοπιστία του.

  Αλλά επειδή χτες συνέβησαν πραγματικά γεγονότα που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, βρείτε τι έγινε και μην ακούσετε κανέναν, δε χρειάζεται. Απλώς δείτε τα βίντεο. Πρόκειται για τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης

 55. Avonidas said

  #45,54. «Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί…», έτσι δεν λένε;

 56. Παναγιώτης Κ. said

  Ψηφίζω υπέρ του χαρακτηρισμού των βιβλιοπωλείων ως καταστημάτων ζωτικής ανάγκης. Να είναι λοιπόν ανοιχτά όπως είναι τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ.

 57. Παναγιώτης Κ. said

  @51. Κυρία Αργυρώ,
  Γιατί δεν φτιάχνετε ένα ιστολόγιο για να μας διαφωτίσετε γενικώς σύμφωνα με τον δικό σας τρόπο;

 58. Fremder said

  Τρώμε ξύλο για τη Μαρέβα;

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να εξαιρέσει τα βιβλιοπωλεία από το λοκντάουν, με την προϋπόθεση να πουλάνε μόνο αστυνομικά μυθιστορήματα.

 60. Χαρούλα said

 61. ΓΤ said

  @Κυψέλη

  Θέλοντας να μπω στο στενάκι της Αντιπάρου για να βγω στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, κατηφορίζω την Τήνου. Ξαφνικά, σκάει ακριβώς μπροστά μου από όροφο μισοφαγωμένο αχλάδι («ουρανόθεν επέμφθη»). Δεν προλαβαίνει η καθίκω να κρυφτεί, την πιάνει το μάτι μου.

  -Καλά, δεν ντρέπεστε;
  -Πώς κάνεις έτσι; Δε βλέπεις εδώ τι γίνεται τη μέρα της λαϊκής;

  O διάλογος, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Στα επόμενα βήματα, συνειδητοποίησα ότι εγώ ευθυνόμουν βαριά, που βρήκα να περάσω από την οδό Τήνου, Φαντάζομαι, θα συμφωνείτε…

 62. kpitsonis said

  Ένα εκπληκτικό ποίημα του Ελύτη για την ημέρα της γυναίκας. Όλο το νόημα βρίσκεται στον τίτλο . ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ
  Πριν άπ΄τα μάτια μου ήσουν φως
  Πριν απ΄τον Έρωτα έρωτας.
  Κι όταν σε πήρε το φιλί ,
  Γυναίκα .
  Οδυσσέας Ελύτης

 63. Epaminondas Papayannis said

  Θυμάμαι και ένα περιοδικό, που πωλούσαν πλανόδιοι χριστιανοί μάρτυρες τού ιεχωβά, «Ξύπνα»· είχα δει και στο εξωτερικό (σίγουρα Γαλλία και Γερμανία, ίσως και αλλού), να το πωλούν (εννοείται, στις γλώσσες τους). Υπάρχει και μία σκηνή στην ταινία «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» τού Θ. Μαραγκού που πωλητής τού «Ξύπνα» κοιμάται όρθιος!
  Όσον αφορά τα μέτρα, δεν ξέρω αν είναι «έξυπνα» ή «σκληρά». Ξέρω ότι δεν τηρείται τίποτα (μάλλον έλεγχοι γίνονται μόνον όταν τους παίρνει η τηλεόραση)! Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην Ελλάδα κάθε μέτρο ατονεί με την πάροδο τού χρόνου.

 64. Epaminondas Papayannis said

  21.

  Όταν τα ανέκδοτά για ελέφαντες έδιναν και έπαιρναν, υπήρχε και το ανέκδοτο (επηρεασμένο από τη διαφήμιση τής «Renault»): «Γιατί οι ελέφαντες δεν είναι ξύπνιοι;».
  Για την πληρότητα τού θέματος, όλοι οι Ευρωπαίοι έλεγαν ανέκδοτα για ελέφαντες και «Volkswagen», εκτός από τους Βρετανούς που έλεγαν για «Mini Cooper».

 65. Pedis said

  Μέρα που είναι:

  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/284518_na-apolythoyn-oi-gynaikes

  «Να απολυθούν οι γυναίκες»

  «Πρέπει να τεθή φραγμός εις την πρόσληψιν γυναικών εν ταις δημοσίαις υπηρεσίαις και προκειμένης της εκκαθαρίσεως προσώπων να απολυθούν αι έγγαμοι γυναίκες εξ απασών των υπηρεσιών του Κράτους, Οργανισμών και Τραπεζών και να ενεργηθή μία τοιαύτη εκκαθάρισις ώστε αι γυναίκες, αίτινες έχουν πατέρα και αδελφόν εργαζομένους ή αδελφούς εργαζομένους και μητέρα ή πατέρα συνταξιούχον της αυτής οικογενείας ή κέκτηνται περιουσίας και εργάζονται να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ».

  Αυτό το αίσχος διά την Ελλάδα πρέπει να εκλείψη ολοτελώς. Διότι παρουσιάζομεν σήμερον θέαμα Κράτους με Σοβιετικάς εκφυλισμένας αντιλήψεις.

  Section 213 of the Economy Act of 1932 was controversial because it required the government to fire one member of each married couple working in government.[3]

  The original bill called for the dismissal of wives over husbands, however the text of the bill was changed before finalization due to “fear, on the part of legislators, of the political effect, if discrimination against women were otherwise so clearly and forcibly shown.[4]” The wife’s salary was characterized as “pin money” by Frances Perkins, New York’s Commissioner of Labor, who said,

  «“The woman ‘pin-money worker’ who competes with the necessity worker is a menace to society, a selfish, shortsighted creature, who ought to be ashamed of herself

  The National Woman’s Party engaged in a campaign to repeal the law.[5] Section 213 was repealed on July 26, 1937.[6]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_Act_of_1932

  (Παρόμοια προσέγγιση και μέτρα πήραν τη δεκαετία του ’30, μεταξύ άλλβων χωρών, η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία.)

 66. Είναι κι η υπόγεια σύμπτωση με το πουλί που ξύπνησε νωρίς κι έπιασε το σκουλήκι… 🌅🐦🐛

 67. daeman said

  «Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι
  ζωή ‘ναι να ‘σαι ξυπνητός όντε κοιμούντ’ οι άλλοι»

  Αβδού, παραμονή Δεκαπενταύγουστου 2015:

  και η ιδιωματική παραλλαγή, όπου θέτω=ξαπλώνω, πέφτω για ύπνο

  «Ζωή δεν είναι να ξυπνάς, να τρως, να θέτεις πάλι
  ζωή ‘ναι να ‘σαι ξυπνητός όντε κοιμούντ’ οι άλλοι»

 68. # 34

  Εσύ δεν είσαι μεγαλόψυχος, το τράβελ πλαν είσαι !

 69. Γιάννης Ιατρού said

  52: auwfgeweckt (aufgeweckt), προφανώς lapsus calami το w (auf (επίρρ.) / hinauf = επάνω, =>όρθιος)

 70. Μαρία said

  65
  Το διάβασα το Σάββατο κι έριξα πολύ γέλιο γιατί εδώ «Φερ’ ειπείν εις την εισαγγελίαν των Πρωτοδικών Σερρών υπηρετούν από ετών χάρις εις την επέμβασιν του βενιζελισμού γυναίκες υπάλληλοι. Ολόκληρον το προσωπικόν αποτελείται από γυναίκας! Και τι γυναίκας! Μη εχούσας ανάγκην του μισθού, αλλ’ εργαζομένας απλώς διά να ενδύωνται πολυτελώς και διά να κάμουν κομπόδεμα! » φωτογραφίζεται η μικρή αδερφή της γιαγιάς μου.

 71. Avonidas said

  #70. Εμένα μου άρεσε πολύ το σχόλιο από κάτω:

  Το πρόβλημα ήταν η αξιοποίηση του εργατικου δυναμικού και ο παραγκωνισμός ανθρώπων που ενώ είχαν προσφέρει, δεν ήταν χαμένα κορμιά,όταν γύρισαν από τον πόλεμο είχαν πρόβλημα.Και παρόλο που είχαν πρόβλημα δεν τους έδιναν σημασία και έβλεπαν άλλους να ευημερούν, κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής. Έβλεπαν άλλους να αντλούν πόρους χωρίς να έχουν ανάγκη. Οπότε σκέφτονταν ότι θα ήταν καλύτερο να διώξουν αυτές που δεν είχαν ανάγκη και να σταματήσουν να αγνοούν τους άλλους. Δεν έχει σχέση με την ισότητα των φύλων αυτό

  Πράγματι, καμία σχέση με την ισότητα των φύλων το να θεωρείται ότι γυναίκες που έχουν πατέρα και σύζυγο «δεν έχουν ανάγκη» να εργαστούν, αφού έχουν προστάτη. Δεν είναι να πεις ότι θα πάρει το καπελάκι του να φύγει…

 72. spiridione said

  20. Το νόημα της παροιμίας είναι ότι το έξυπνο, το πονηρό πουλί πιάνεται κατά τον χειρότερο τρόπο στην παγίδα, την πατάει πολύ άσχημα. Μια παράλληλη μορφή της παροιμίας, ίσως και η πιο παλιά είναι ‘το πονηρό πουλί από τα δύο ποδάρια πιάνεται’ στον Βάλνερ (17ος αιώνας),
  https://books.google.gr/books?id=z0AlBgAAQBAJ&pg=PA105&dq=%22%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C+%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjCk-u7-KDvAhWjoVwKHYX4BU04HhDoATAEegQIBhAC#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C%20%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%22&f=false
  έτσι και στις παροιμίες του Βενιζέλου και αλλού

  Ένα αντίστοιχο είναι η τουρκική παροιμία τσοκ πιλέν τσοκ γιανηλήρ, ο πολλά γνωρίζων πολλά απατάται.
  https://books.google.gr/books?id=6d0UAAAAYAAJ&pg=PA206&dq=%22%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C+%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwipvt3r96DvAhUxQUEAHY_xAdg4ChDoATABegQIBxAC#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B7%CF%81%CF%8C%20%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%22&f=false

 73. spiridione said

  72. Βάρνερ, άλλος είναι ο Βάλνερ.

 74. Μαρία said

  71
  Δεν είχα δει οτι υπάρχει σχόλιο!

 75. Πέπε said

  @72:

  Ναι αλλά ποιο πουλί; Ποια παγίδα; Γιατί από τη μύτη ή από τα δυο πόδια; Το χαζό πουλί πώς πιάνεται;

  Προφανώς και ξέρω τι σημαίνει η παροιμία ως παροιμία. Την κυριολεξία της δεν καταλαβαίνω.

  Οι παροιμίες βγάζουν και κάποιο κυριολεκτικό νόημα, αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί το μη κυριολεκτικό. Δεν υπάρχει παροιμία «το έξυπνο το ψάρι με τ’ αγκίστρι πιάνεται», γιατί τα ψάρια γενικώς πιάνονται με το αγκίστρι. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει -και ίσως υπάρχει- παροιμία για κάποιο ψάρι που να είναι πιο πονηρό, να μην πιάνεται με τους συνήθεις τρόπους, αλλά ωστόσο να πιάνεται κι αυτό με κάποιο ειδικό κόλπο.

 76. spiridione said

  75. Ότι το πουλί συνήθως πιάνεται από το ένα πόδι. Αυτό που το παίζει πονηρό πιάνεται και από τα δύο πόδια ή από τη μύτη (δύσκολο ως απίθανο).

 77. Χαρούλα said

  #75 Πέπε, χωρίς να είμαι σίγουρη, έχω ακούσει ότι πολύ-πολύ παλιά, οι κυνηγοί, έπιαναν τα πουλιά με τη μέθοδο των ψαράδων:
  Σε σημεία διέλευσης και ξεκούρασης των αποδημητικών πτηνών(που θεωρούνται ιδιαίτερα έξυπνα), άπλωναν μεγάλα δίχτυα, στα οποία είχαν περασμένα δολώματα (σκουλήκια κτλ) και τα περίμεναν να ορμήσουν κατά πάνω τους. Εκείνα, κουρασμένα από τα πολυήμερα ταξίδια τους, έπεφταν με τα μούτρα πάνω στα δολώματα και πιάνονταν από το ράμφος (μύτη).

 78. Pedis said

  # 65, 70 – Και προφανώς στο πλευρό της πατριαρχίας ενάντια στις γυναικεία απασχόληση και στο «διαίρει και …» των εργαζομένων άλλες γυναίκες.

 79. Ντασό-Μοιράζ said

  @12 Μέσες άκρες είναι, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην ευφυΐα των αντρών, γι’ αυτό και υπερεκπροσωπούνται, π.χ., στα Νόμπελ των θετικών επιστημών, στα Φιλντς, στο σκάκι, καθώς και μεταξύ των κρετίνων (με τη μεταφορική σημασία).

 80. Σχόλιο από το τουίτερ στο άρθρο του Κωστόπουλου για τις Σερραίες, θα ενδιαφέρει τους εδώ Πολωνούς:

 81. Μυλοπέτρος said

  Κάποτε φωνάζαμε: τρεις κι εξήντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε. Ποιός θα τόλεγε!
  Η μήπως είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που ξεχνάμε; Καμιά φορά δεν ξαναγυρίζει σαν φάρσα αλλά και πάλι σαν τραγωδία. Και μάλιστα πιο μεγάλη και αδίστακτη.
  Το ότι πρέπει να έχουμε » πάντ’ ανοιχτά παντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας» έχει τελικά καθολική ισχύ. Αλλά τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μέλος της μοιραίας οικογένειας για την Ελλάδα;

 82. sarant said

  57-59 🙂

  72-76 Αυτό που λες εγώ το ξέρω με την αλεπού η οποία υποτίθεται ότι πηγαίνει και με τα 4 πόδια μαζί για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να πιαστεί σε δόκανο. Αλλά έτσι όταν πιαστεί πιάνεται ολοκληρωτικά.

 83. Μαρία said

  79
  Μιλάς απ’ τον τάφο;
  https://www.francetvinfo.fr/politique/affaire/dassault/ce-que-l-on-sait-de-la-mort-du-depute-olivier-dassault_4324623.html

 84. Costas Papathanasiou said

  75 Πέπε:
  Όντως, εδώ η “μύτη”, δηλαδή το ράμφος του πτηνού, φαίνεται πως σημαίνει την (τυφλή) επιθυμία του για τροφή, οπότε η παροιμία μπορεί να επεκταθεί και για τα ψάρια και για ανθρώπους, υπονοώντας ότι όλα τα πλάσματα, ανεξαρτήτως νοημοσύνης, παρασύρονται από την ανάγκη τους να τραφούν και έτσι πιάνονται υποκύπτοντας στο αντίστοιχο δόλωμα (:τα πλέον έξυπνα πουλιά, τα κορακοειδή -τα οποία στις αγροτικές περιοχές δεν αφήνουν αυγό για αυγό στα κοτέτσια- συλλαμβάνονται έτσι “ολόσωμα”- βλ. παγίδες για καρακάξες, κουρούνες κοράκια ).
  Η παροιμία νομίζω ότι θα μπορούσε να λειτουργεί εξ ίσου καλά εάν αντικαθιστούσαμε το “από τη μύτη”, με τα “από την πείνα” ή “απ’ την κοιλιά του” (διά της οποίας θα μπορούσε να υπονοείται και το ένστικτο αναπαραγωγής: βλ. ορμονοπαγίδες)
  Άλλες συμπληρωματικές παροιμίες: “Το μνήμα του ο αχόρταγος το σκάβει με τα δόντια”, “Όποιος τρώει όσο πρέπει, τρώει πιο πολύ” κλπ

 85. leonicos said

  72 και 75

  Γύλλος είμαι, σε γελώ
  και το δόλωμα χαλώ

  το θυμάμαι από το δημοτικό. Δεν ξέρω τι πραγματικά λέει, ούτε γύλλο έχω δει ούτε πώς χαλάει το δόλωμα ξέρω

 86. Η διττή σημασία του intelligence (ευφυΐα/πληροφορίες) τροφοδοτεί και λογοπαίγνια, πχ
  Military intelligence: An oxymoron?
  Artificial intelligence: Fake news?
  Intelligence Service? Not quite!

 87. leonicos said

  63 Epaminondas Papayannis said

  Θυμάμαι και ένα περιοδικό, που πωλούσαν πλανόδιοι χριστιανοί μάρτυρες τού ιεχωβά, «Ξύπνα»· είχα δει και στο εξωτερικό (σίγουρα Γαλλία και Γερμανία, ίσως και αλλού), να το πωλούν (εννοείται, στις γλώσσες τους)

  Δεν θυμάσαι και δεν ξέρεις καλά.
  Πουλούσαν τη Σκοπιά και το Ξυπνα. Δύο περιοδικά. Τα περιοδικά τότε είχαν αντίτιμο, διότι αν προσφέρονταν δωρεάν, εθεωρείτο προσηλητισμός.
  Τώρα που δεν θεωρείται πια, προσφέρονται δωρεάν.

  Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν να πουλήσουν αλλά να κηρύξουν

 88. William T. Riker said

  77 Είναι αρχαία η μέθοδος αυτή, μόνο που φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν διάφορα οικόσιτα πουλιά ως «κράχτες», π.χ. περιστέρια (βλ. Aριστοφ., Ὀρνιθες, στ. 1082), για να προσελκύουν τα άγρια και να πιάνονται στα δίχτυα.

 89. leonicos said

  51 Αργυρούλα αγράμματη

  ἔξυπνος ἐγένετο.»

  Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο ειδήμων κ. Σαραντάκος ηγνόει την 1η αυτή καταγραφή του ουσιαστικού «έξυπνος

  ἐγένετο + ουσιαστικό ΑΔΥΝΑΤΟΝ

  διορθώσου: ΕΠΙΘΕΤΟΝΝΝΝΝΝΝΝΝ

 90. @ 79 Ντασό-Μοιράζ

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η κατανομή των ποσοστών των ευφυών / μη ευφυών είναι όπως αριστερά και όχι όπως δεξιά (που ούτε κι εγώ θα πίστευα κάτι τέτοιο).

 91. @ 79 Ντασό-Μοιράζ

  Με αλλαγή των αξόνων IQ και %.

 92. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Οι αγράμματοι λατρεύουν την εξυπνάδα και την ομορφιά (και τη χαζοχαρούμενη νεότητα!)

  Για την ομορφιά (όμορφος) είχαμε άρθρο;

 93. Georgios Bartzoudis said

  54 Πέπε said: «…επειδή χτες συνέβησαν πραγματικά γεγονότα που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, βρείτε τι έγινε και μην ακούσετε κανέναν, δε χρειάζεται. Απλώς δείτε τα βίντεο. Πρόκειται για τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης».

  # Έχω δει τσιατ-πατ σκηνές στην τηλεόραση: Επιφυλάσσομαι διότι μπορεί το βίντεο να το τράβηξε ο Avonidas (σχόλιο 55), να πήρε το …σφυρί και να έκανε κοπτορραπτική! Θα περιμένω και το πόρισμα της Αστυνομίας κλπ και …εδώ είμαστε!

 94. Αργυρώ said

  Εκλεκτέ φίλε και δεδηλωμένε ΜτΙ κύριε Λεώνικε (89),

  όπως άριστα γνωρίζετε, είναι αδιόρατη η διαφορά ενός επιθέτου από ένα ουσιαστικό και δεν αξίζει να την συζητούμε. Άλλο περιμένουμε από εσάς: Να βγείτε και να μάς πείτε αν είναι ή όχι Εβραϊσμός το «έξυπνος» και το «εξυπνίζω», όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί ο κορυφαίος Αττικιστής όλων των εποχών Φρύνιχος ο Αράβιος (τέλη 2ου μ.Χ. αιώνος) στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Εκλογαί» , λέγοντας επί λέξει:

  «Ἐξυπνισθῆναι οὐ χρὴ λέγειν, ἀλλ’ ἀφυπνισθῆναι»

  Κι αν είναι δυνατόν, κύριε Λεώνικε, να μάς πείτε ποιανής εβραϊκής λέξεως είναι μετάφρασις το «έξυπνος» στο Α΄ Έσδρα 3,3, ώστε να κολλήσουμε στον τοίχο τον κάθε εξυπνάκια Μπαμπινιώτη και τον κάθε εξυπνάκια Σαραντάκο που επιμένουν να ισχυρίζονται πως η σημασία «ευφυής» για το «έξυπνος» είναι μεσαιωνική

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

 95. 85 χάνος είμαι χάνομαι
  και στ’ αγκίστρι πιάνομαι (η συνέχεια)
  Ο γύλος όντως τσιμπάει με τέχνη το δόλωμα και το γδέρνει με δόντια του. Έτσι μούχουν πει οι ψαράδες (θα πει κι ο εδώ αντιπρόσωπος 🙂 )

  Και κάτι ακόμα μιας και το τέλος του 22 δημιούργησε απορίες σε γνωστό μου αναγνώστη και μη σχολιαστή που μου έγραψε για διευκρινήσεις:
  Πρόκειται για μαρτυρία κι όχι για συμπέρασμα:
  Φίλη εκ Νέας Σμύρνης είπαν να περπατήσουν με μια φίλη της χθες. Επέλεξαν να πάνε προς στο λόφο Κυνοσάργους για λιγότερο κόσμος. Έκατσαν σ’ ένα παγκάκι να ξαποστάσουν. Λίγη ώρα πριν ή παράλληλα με τα εναρκτήρια στην πλατεία. Πήγαν αστυνομικοί με μηχανές να τις ελέγξουν (αυτές αλλά και άλλους που ήταν στο χώρο). Και τους είπανε πως θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί αφού τους είδαν πως έφτασαν εκεί. ΔΙΑΣ ή άλλο, δεν ξέρω, δεν ρώτησα αλλά και να ρώταγα δεν είμαι σίγουρος πως θα ήξερε να μου πει.

 96. Alexis said

  Επειδή η μέρα της γυναίκας πέρασε σχεδόν στο ντούκου στο ιστολόγιο, ας βάλω δύο αγαπημένα μου τραγούδια που μιλάνε για γυναίκες:

 97. Epaminondas Papayannis said

  87.
  Τι δεν θυμάμαι ούτε ξέρω καλά;

 98. Ντασό-Μοιράζ said

  @90-91 Όπως στα αριστερά (χωρίς αντιμετάθεση των αξόνων), με τη διαφορά ότι και οι δύο κατανομές έχουν το ίδιο εμβαδόν, οπότε στους ίδιους άξονες οι κατανομές μοιάζουν περισσότερο όπως παρακάτω:

  https://imgur.com/yr8Pw0N

  Όλες οι σχετικές στατιστικές μελέτες έχουν καταλήξει στα ίδιο περίπου αποτελέσματα. Σε κάποιες, ο μέσος όρος ευφυΐας των αντρών βγαίνει λίγο μεγαλύτερος, αλλά αυτό μπορεί να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθος και σε κάθε περίπτωση η σχέση των καμπυλών μεταξύ τους παραμένει ίδια (ίδια μέση τιμή, μεγαλύτερη τυπική απόκλιση στους άντρες).

 99. freierdenker said

  Εκείνο που έγινε στην πραγματικότητα είναι οτι τα βλακώδη μέτρα έπιασαν εμάς τους έξυπνους από την μύτη. Διότι ο καθένας μας είναι ενάντια μόνο σε εκείνα τα μέτρα που τον επηρρεάζουν προσωπικά. Άλλοι π.χ. θέλουν να επιτρέπονται οι πορείες, άλλοι οι θρησκευτικές τελετές, άλλοι να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, και άλλοι τα γυμναστήρια.

  Οπότε, παπάδες και αναρχικοί, σφίχτες και κουλτουριάρηδες, αδύνατον να γίνει κίνημα.

 100. # 95

  Ο χάνος, η πέρκα, ο σκορπιός κι ο …κοκοβιός έχουν μεγάλο στόμα και καταπίνουν δόλωμα κι αγκίστρι, πιάνονται εύκολα. Ο γύλος έχει μικρό στόμα και δύσκολα θα βρεθεί το αγκίστρι μέσα αν δεν είναι σκουλήκι περασμένο σ’ αυτό. Στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο ψάρι ν πιαστεί στο αγκίστρι είναι η μουρμούρα γιατί το…φτύνει. Εννοείται πως μιλάμε για να πιαστεί το ψάρι μόνο του, άλλο να το ψαρεύεις με πετονιά ή καλαμίδι οπότε το αγκιστρώνεις εσύ

 101. sarant said

  92 Όχι δεν έχουμε άρθρο για την ομορφιά. Δεν είναι κακή ιδέα. Όταν εφαρμοστούν όμορφα μέτρα για την πανδημία θα γράψω 🙂

 102. @ 98 Ντασό-Μοιράζ

  Ok. 🙂

 103. 96 Κάτσε καλά γιατί θα βάλω κι εγώ.
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/279497_i-nisiotopoyla

 104. Avonidas said

  #93. Να, πάρε κι ένα βίντεο που το τράβηξε ο δίδυμος αδερφός μου:

 105. 9, 16
  Παρεμφερές και το Ξύπνα Βασίλη, απ’ όπου και ο ποιητής Φανφάρας

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  19

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο γερο δάσκαλος ποιος τον θυμάται;
  Τονανεξύπνητον ύπνο κοιμάται
  τον ξενυχτάνε δυο χωριανοί.
  ……………………………………………………………………………………………….
  20 Πέπε, δεν ξέρω αν σχετίζεται με την παροιμία,μάλλον απίθανο, αλλά πράγματι πιάνονταν από τη μύτη πουλιά (τσίχλες και κοτσύφια κυρίως) με την τεχνική «αγκιστράκια»: Περίπου 30 πόντους μεσινέζα (μιχίνα την λέμε κάτω) που το ένα άκρο δένεται γερά σε λεπτό,γερό πασαλάκι ( μήκος όσο ένα μολύβι περίπου ,το χω μπροστά στα μάτια μου τώρα, όπως τα φέρνανε και τα ξαγκιστρώνανε στο καφενείο οι άπονοι γερόντοι που επιδίδονταν σ΄αυτό το σπορ ενώ οι νεότεροι, με τα όπλα). Στο άλλο άκρο δένανε το αγκίστρι και δολώνανε ωραίες γυαλιστερές ελιές. Ξέρανε τα κατατόπια που πηγαίνανε τα πουλιά (πχ σε παραποτάμιες φυλλωσιές και λόχμες) και καρφώνανε το πασαλάκι στο χώμα κι από πάνω βάνανε μια βαριά πέτρα καλού καλού μην ξεκαρφώσει. Το πουλί πιανόταν ζωντανό να σπαρταράει-όπως το ψάρι,του έστριβαν το λαιμό και αν είχε κι άλλα η σοδιά, ερχόταν σε αρμαθιά για το ξαγκίστρωμα στον καφενέ. Στα παιδικάτα μου έχω ελευθερώσει, μετά φόβου θεού μη με πιάσουν οι μπαρμπάδες, πουλιά απ΄αυτά τα βάρβαρα πασαλάκια. Με ματωμένες μύτες και γδαρμένα τα λαρύγγια, αλλά (προς στιγμήν τουλάχιστον),ζωντανά.
  σ.σ. και μόλις έγραφα «κοτσύφια» ,ακούω που άρχισαν τις πρωινές τους τρίλλιες τώρα, στην κορυφή του κυπαρισσιού στον κήπο. Άνοιξη,τα πουλάκια μου…

  ………………………………………………………………………………………………….
  104
  Στη Νέα Σμύρνη μια γριά, απ΄τα χωριά της Προύσας,
  νοικοκυρές το νου σας 😦

 108. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ΜΑΡΜΑΓΚΑ πρωί-πρωί ρε γμτ@#$@% !

 109. # 103

  Εχεις τίποτις από τραγούδια της γαλάζιας γενιάς με Ρόμπερτ Γουίλιαμς ;

 110. ΓιώργοςΜ said

  77 κλπ: Δίχτυα για πουλιά χρησιμοποιούνταν μέχρι σχετικά πρόσφατα, αν και παράνομα, για μικρά πουλιά σε περάσματα. Το έχω ακούσει για την Κύπρο, πάνε κάποια χρόνια βέβαια, αλλά όχι τόσο πολλά. Το ίδιο κι οι ξόβεργες, αυτές τις πρόλαβα σίγουρα, πιτσιρικάς, αλλά πάνε καμιά σαρανταριά χρόνια από τότε (αυτά είναι όντως πολλά, γμτ….)
  Το κυνήγι με παγίδες περιλαμβάνει τις μπεκατσοθηλιές: Σε ένα πέρασμα, περνάει κανείς στην άκρη μιας λυγισμένης βέργας μια θηλιά, Η βέργα στερεώνεται σε ένα μηχανισμό σκανδαλισμού. Όταν το πουλί πατήσει επάνω (μπεκάτσες συνήθως, επειδή περπατούν πολύ και πετάνε λίγο), απελευθερώνεται ο μηχανισμός και το πουλί πιάνεται από εκείνο το πόδι. Για να πιαστεί κι από τα δύο είναι εξαιρετικά σπάνιο, κι έτσι στην παροιμία φαίνεται η αντίθεση, ο έξυπνος πιάνεται πιο κορόιδο από τα κορόιδα.

 111. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα σε όλους!
  Ευχαριστώ την εξαιρετική φιλόλογο κ. Αργυρώ, που μου έφτιαξε τη διάθεση πρωί-πρωί (που είδα τα σχετικά σχόλια) 😉 !

  0.
  Κατά την κ. Αργυρώ: … η πρώτη καταγραφή του ουσιαστικού «έξυπνος» (με την σημερινή μάλιστα σημασία του ευφυούς) στην Θεία Ελληνική Γλώσσα συνέβη το 150 πρό Χριστού στο (κανονικό για εμάς τους Ορθοδόξους) βιβλίο της Π. Διαθήκης Α΄ Έσδρας 3,3;
  Ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή, εν άλλοις λόγοις, ήτοι:
  «Α Εσδ. 3,3 : καὶ ἐφάγοσαν καὶ ἐπίοσαν καὶ ἐμπλησθέντες ἀνέλυσαν. ὁ δὲ Δαρεῖος ὁ βασιλεὺς ἀνέλυσεν εἰς τὸν κοιτῶνα ἑαυτοῦ καὶ ἐκοιμήθη καὶ ευφυής ἐγένετο.»
  Μία παραλλαγή αυτού είναι : «…ἀνέλυσεν εἰς τὸν κοιτῶνα ἑαυτοῦ καὶ ἐκοιμήθη καὶ γλωσσομαθής ἐγένετο», από την οποία, ως γνωστόν, εμπνεύσθηκαν οι δημιουργοί της υπνοπαιδείας gloriphon…

  89, Leonicos
  Έπρεπε να γνωρίζετε ότι …είναι αδιόρατη η διαφορά ενός επιθέτου από ένα ουσιαστικό.
  Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι δεν έχετε συναντήσει/χρησιμοποιήσει ποτέ τα ουσιαστικοεπίθετα; Ασυγχώρητη αγραμματοσύνη! Εκατομμύρια υπάρχουν, όπως:
  – ο ενδοιασμός, η ενδοιασμή, το ενδοιασμόν
  – ο άποψος, η άποψη, το άποψον
  – ο βιολής, η βιόλα, το βιολί κλπ κλπ.

  [Ρε, τι έχουμε να ακούσουμε ακόμη… 🙂 ]

 112. ΓιώργοςΜ said

  110 συνέχεια: Βλέπω πως η μπεκατσοθηλιά δε γκουγκλίζεται, έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου για τα 6εκ+ 🙂
  Βρήκα όμως αυτό, που είναι αρκετά πλήρες:

  Click to access kynigoi.pdf

 113. Alexis said

  Μια και μιλάμε για έξυπνα μέτρα:

  Ποτέ Ζήτα ποτέ Δέλτα
  Και εγώ μέσα για μια πέτρα
  Μπάτσοι μέσα στα σχολεία
  Χωρίς ΜΕΘ νοσοκομεία
  Ξύλο πέφτει στην πλατεία
  Αύρες σπάνε την πορεία

  Έχω καταλάβει ήδη το δικό σας το παιχνίδι
  Έχω καταλάβει ήδη
  το δικό σας το παιχνίδι
  Έχω καταλάβει ήδη την ατομική ευθύνη
  Τίγκα είναι το βαγόνι
  Κ άλλοι κάνουν το παγώνι
  Μαρτυρίες κουκουλώνουν
  Καταλήψεις εκκενώνουν

  Εδώ ειν’ του Χουντι-Κούλη
  Του Λιγνάδη, του Κιμούλη
  Εδώ είναι της Μενδώνη
  που όλα βρε τα κουκουλώνει
  Εδώ είναι της Μενδώνη
  που όλα βρε τα κουκουλώνει
  Τα αρχαία τα ξηλώνει
  την Ακρόπολη μπαζώνει

  Έχω λιώσει στο σαλόνι
  Και ο μπάτσος ξεσαλώνει
  Άλλος πάει Ικαρία
  Και εγώ ούτε στη γωνία
  Έχω πάθει μυωπία από την τηλεργασία
  Live streaming συναυλία
  Το webex στα σχολεία

  Ζω μέσα στην αγωνία
  Με έχει φάει η ανεργία
  Πάγωσε η οικονομία
  Και πουλάνε αριστεία
  Οικογενειοκρατία, της ελίτ η εξουσία
  Πρώτοι στην παιδεραστία
  Βγαίνω στην παρανομία…

  (Χορεύεται στο ρυθμό του «Πότε Βούδας πότε Κούδας») 🙂

 114. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να βάλουμε και μια βελουδομάτα να υπάρχει.

 115. sarant said

  113 Α! Πολύ καλό!

 116. Alexis said

  #115: Δεν είναι δικό μου!
  Οι στίχοι είναι από τις «Οιστρογόνες», μία «φεμινιστική κολεκτίβα γυναικών». Η μουσική υπόκρουση είναι από την «Αγία Φανφάρα»
  Το έπαιξαν και το τραγούδησαν χορεύοντας μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη!
  Υπάρχει σχετικό βίντεο στο Φ/Β αλλά δεν ξέρω πώς να το μεταφέρω εδώ.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  113, 114, 116: https://sarantakos.wordpress.com/2021/03/06/meze-469/#comment-723936

 118. Πέπε said

  @116
  Μα εδώ το ακούσαμε!

  Κάποιος, ή εδώ ή στο άλλο έξυπνο νήμα, σχολίασε «άλλοι πάνε Ικαρία, εγώ ούτε στη γωνία», που είναι από αυτό το τραγούδι, και παρέθεσε το βίντεο. Ξαναβρείτε το… Εξαιρετικό μπρίο από όσους τραγουδούσαν, ωραία και ηχηρότατη μουσική από χάλκινα, κέφι, χορός, κάποιοι μασκαρεμένοι. Το απόλυτο πρότυπο τρόπου διαμαρτυρίας, κατά τη γνώμη μου.

  Α, ώστε η Αγία Φανφάρα ήταν; Έχω κάποιους φίλους εκεί αλλά δε φαίνονταν πολλές φάτσες στο βιντεάκι.

  Βέβαια τα λόγια πρέπει να τα δει κανείς και γραμμένα για να πιάσουν τόπο, δεν ξέρω αν τα είχαν μοιράσει σε φεϊβολάν …

 119. Αργυρώ said

  Αγαπητέ κύριε Μίκιε (111),

  Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά: Περιμένετε τώρα που θα βγεί ο κ. Λεώνικος να μάς πεί ποιά εβραϊκή λέξη μεταφράζει το «έξυπνος» στο Α΄ Έσδρας 3,3, και θα δείτε το ρεζίλι που έχετε να πάθετε. Θάθελα νάξερα, δεν σάς πονηρεύει η απόλυτη σιωπή του κυρίου Σαραντάκου για το θέμα; Αν έλεγα μπούρδες, θα είχε βγεί απο εχτές και θα με είχε κράξει για αγραμματοσύνη, προκειμένου να προφυλάξει την εγκυρότητα του Ιστολογίου, που εδώ και κάποιες μέρες βωλοδέρνει στην βαθμολογία της Alexa (σήμερα στο 942)

  Εννοείται ότι εγώ ξέρω ποιά εβραϊκή λέξη του μασοριτικού μεταφράζεται «έξυπνος» στο Α΄ Έσδρας 3,3. Αλλά περιμένω τον τάχα μου εβραιογνώστη κ. Λεώνικο να βγεί και να το επιβεβαιώσει. Και φυσικά, η εβραϊκή αυτή λέξη σημαίνει «ευφυής» και ουχί «άγρυπνος». Ε, ρε γλέντια…

 120. sarant said

  Λείπει ο Αράουτ και εχουμε κατρακυλήσει στην Αλέξαινα.

 121. dryhammer said

  120. Εφαρμόζει τον κανόνα #5 (προτελευταίο)

 122. Alexis said

  #117: Μπράβο, αυτό είναι!

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115 Δεν το ξέρεις, αλλά ο μπαμπάς τ στιχουργού είναι φίλος σου 🙂

 124. Μαρία said

  113

 125. Γιάννης Ιατρού said

  123 (και προηγούμενα για τις «Οιστρογόνες»:
  τόσο οι στίχοι και το τραγούδι τους, όσο και η ερμηνεία τους έχουν κάτι το διονυσιακό 🙂 👍
  Εδώ σε διασκευή του «Βενζινάδικου» που το «τραγούδησαν στον Χατζηδάκη» όταν είχε πάει στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2020

  Οι πειραγμένοι στίχοι: 🤗👍😂👏🎶🎼

  Να μπορούσα στα σύννεφα να ‘ χα γω βενζινάδικο,
  για τα φράγκα να πούλαγα την ψυχή μου στον διάβολο
  τα βουνά να κατέστρεφα για ένα πεντακοσάευρω

  Φέρτε μου αντλίες πετρέλαια πολλά,
  να πέφτουν τα πουλιά από τον ουρανό
  όξινη βροχή να πέφτει από ψηλά
  κι εγώ μες τη χαρά τα φράγκα να μετρώ.

  Να φέρω μπάζα πολλά σε όλες τις παραλίες
  Για να ξαπλώνουν στις πλαζ οι μεγαλοκαρχαρίες
  Φωτιές καρδιές παλιοσίδερα κι ο Άδωνις πάνω απ’ τ’ άδικο
  Άσε με μένα στα σύννεφα σ’ ένα παλιό στριπτιζάδικο

  Να μπορούσα στα σύννεφα τα σκουπίδια ν’ ανέβαζα,
  στης ανάπτυξης τ’ όνομα ΧΥΤΑ να κατασκεύαζα,
  στην πυρά την Βολιώτικη με τον Μπέο διασκέδαζα

  Φέρτε μου μπουλντόζες και ρίξτε την πλαγιά,
  κάψτε τα δεντρά και φέρτε αιολικά
  Άσφαλτος να γίνει να ισοπεδωθεί,
  να καταστραφεί, διαλύστε όλη τη γη,

  Να αφανίσω μπορεί όλα τα είδη του δάσους,
  σε νομοσχέδια τρελά έχω κρυμμένους τους άσσους.
  Φέρτε πολλά γεωτρύπανα,
  να βγάλουμε τα πετρώματα,
  τα ύδατα να μολύνουμε και να μετράμε τα πτώματα

 126. Χαρούλα said

 127. Χαρούλα said

  Συγγνώμη. Μπήκε αμέσως πριν. Επειδή ήταν σε λινκ δεν το πρόσεξα! Είδα μόνο τους στίχους…🥺

 128. aerosol said

  #120
  Μήπως να κάνω τίποτα αποκαλύπσεις, να εκτιναχθούμε; 😀

 129. Αγγελος said

  Η ιστορία των Τριών Σωματοφυλάκων (Α’ Εσδρας, κεφ. 3-4) υπάρχει μόνο στο ελληνικό κείμενο του βιβλίου. Εβραϊκό ή αραμαϊκό πρωτότυπο δεν σώζεται.
  Το κείμενο των Ο’ λέει «Δαρεῖος ὁ βασιλεὺς ἀνέλυσεν εἰς τὸν κοιτῶνα ἑαυτοῦ καὶ ἐκοιμήθη καὶ ἔξυπνος ἐγένετο.» Είτε σημαίνει «έπεσε να κοιμηθεί, αλλά έμεινε ξύπνιος» (Κολιτσάρας), είτε «κοιμήθηκε, αλλά γρήγορα ξύπνησε» (Τρεμπέλας), είναι σαφές ότι αφορά ύπνο/ξύπνο και όχι ευφυΐα.

 130. Αργυρώ said

  Αφελέστατε κύριε Άγγελε (129),

  Είναι δυνατόν να μάς μοστράρετε την μετάφραση των Κολιτσάρα + Τρεμπέλα για να μάς πείσετε ότι το «έξυπνος» στο Α΄ Εσδρας 3,3 σημαίνει «ξύπνησε» και δεν μεταφράζει εβραϊκή λέξη που σημαίνει «ευφυής»; Ο Τρεμπέλας μέχρι το 1961 νόμιζε πως ο Ιεχωβά της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο Πατήρ Θεός, τόσο σκράπας ήταν. Μέχρι που ήρθε ο παπα-Γιάννης Ρωμανίδης και τον ξεστραβωσε με την διδακτορική του διατριβή ότι ο Ιεχωβά της Π.Δ. είναι ο Ιησούς Χριστός πριν ενσαρκωθεί, δηλ. το 2ο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και όχι το 1ο όπως νόμιζε ο πανάσχετος Τρεμπέλας.

  Όσο για τον Κολιτσάρα, όλοι ξέρουν πόσα τρανταχτά λάθη έχει η μετάφρασή του. Κυριώτερο όλων ότι μεταφράζει «ψυχή» όπου ο Χριστός στα Ευαγγέλια χρησιμοποιεί την λέξη «ψυχή», ενώ όλες οι μεταφράσεις παγκοσμίως μεταφράζουν την «ψυχή» του πρωτοτύπου σε «ζωή». Εξ ού και η λανθασμένη φράση «να σώσουμε τις ψυχές μας» που χαρακτήριζε επί αιώνες όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ η σωστή μετάφραση είναι «να σώσουμε τις ζωές μας». Τι να λέμε τώρα;

  Θα περιμένω μέχρι την Πέμπτη τον κ. Λεώνικο να βγεί και να μάς πεί ποιά είναι η εβραϊκή λέξη που μεταφράζει το «έξυπνος» στο Α΄ Έσδρα 3,3, και την Παρασκευή θα βγώ να την αποκαλύψω εγώ, για να δούμε πού θα τρέχετε να κρυφτείτε κύριε Άγγελε, μαζί με τον αδαέστατο Μίκιο

 131. Αγγελος said

  Αργυρώ, δεν επικαλούμαι (παρά μόνο επικουρικά) τις μεταφράσεις του Τρεμπέλα (που ναι, είναι συνήθως ερμηνεία) και του Κολιτσάρα (που δεν την ξέρω), οι οποίες άλλωστε δεν συμφωνούν εντελώς στο συγκεκριμένο σημείο. Ούτε με απασχολούν ζητήματα βαθιάς θεολογίας, όπως ποιο από τα τρία πρόσωπα του ενός Θεού υπονοείται σε κείμενα που γράφτηκαν από ανθρώπους που… δεν εγνώριζαν την τριαδική του διάρθρωση, αν μου επιτραπεί ο ορολογιακός αναχρονισμός. Εδώ μιλούμε για μια εντελώς ενδοκοσμική φρασούλα: «ο βασιλεύς… εκοιμήθη και έξυπνος εγένετο», όπου φανερά η λέξη «έξυπνος» έχει να κάνει με τον ύπνο και το αντίθετό του. Και εβραϊκό πρωτότυπο αυτής της ιστορίας, το ξαναλέω, ΔΕΝ έχει σωθεί ώστε να ανατρέξουμε εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: