Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι 160 πρώην και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Posted by sarant στο 16 Σεπτεμβρίου, 2021


Δυο ξεχωριστά αλλά συναφή γεγονότα δίνουν την αφορμή για το σημερινό μας άρθρο και αντικατοπτρίζονται και στον τίτλο.

Το πρώτο ήταν το κείμενο προβληματισμού που συνυπέγραψαν και δημοσιοποίησαν 160 «εξέχουσες προσωπικότητες» στο οποίο εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Το δεύτερο είναι η συγκέντρωση που έχει αναγγελθεί από χριστιανικά σωματεία και το κίνημα «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και η κυκλοφορία «δηλώσεων απαλλαγής» των μαθητών από τις σχετικές θεματικές ομάδες.

Να ξεκινήσουμε από το πρώτο.

Στο κείμενο προβληματισμού, που αρχικά δημοσιεύτηκε στην εφημ Εστία, και που μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ, οι 160 συνυπογράφοντες ξεκινούν εκφράζοντας ανησυχία για το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που το συνδέουν με κάποιο τρόπο με έναν «αμφιλεγόμενο και καταχρηστικό δικαιωματισμό» στο όνομα του οποίου προωθούνται πρωτοβουλίες για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών. Κατηγορούν την ΕΕ ότι προσπαθεί να επιβάλει στην ελληνική κοινωνία απαράδεκτες ρυθμίσεις που εκφράζουν μόνο μικρές μειοψηφίες και ανησυχούν ιδιαίτερα για την πρόθεση να μεταφερθεί το πνεύμα αυτό στην εκπαίδευση μέσω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ακολουθεί κινδυνολογία για την έκπτωση της παιδείας και της ελληνικής γλώσσας και ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στο δημογραφικό πρόβλημα αποκρούοντας όμως την άποψη ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με «τη νομιμοποίηση και τη μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας παρανόμων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων μεταναστών».

Πρόκειται για ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο, που δεν προτείνει ουσιαστικά τίποτε, αλλά χαρακτηρίζεται από ομοφοβία αφού συνδέει τους ΛΟΑΤΚΙ με την υπογεννητικότητα, με την έκπτωση των αξιών, την εγκληματικότητα και όλα τα δεινά της χώρας.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι 160 εξέχουσες προσωπικότητες που υπογράφουν.

Καταρχάς, μάλλον είναι 156, αφού τέσσερις από τους 160 δήλωσαν ότι ουδέποτε κλήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο αυτό. Πρώτος που διέψευσε ήταν ο συγγραφέας (και ακαδημαϊκός) Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος πάντως κράτησε μια επιφύλαξη μιλώντας για ανώριμη κοινωνία: «Δεν έχω υπογράψει κανένα τέτοιο κείμενο απ’ όσο ξέρω, τουλάχιστον, ο ίδιος. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε η υπογραφή μου με εκπλήσσει και με αιφνιδιάζει. Πίστευα ότι είμαι εκτός αυτής της υπόθεσης και δεν έχω λόγο να είμαι μέσα σε αυτή την ιστορία. Η υπογραφή μου δεν έχει θέση σε ένα κείμενο που θέλει να στήσει κάποιους στον τοίχο. Αναγνωρίζω τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και τη διεκδίκηση της ισότητας των ομοφυλόφιλων. Η κοινωνία όμως είναι ακόμα «άγουρη», ανώριμη να δεχτεί πράγματα αντίθετα σε μια παράδοση ζωής εκατονταετιών αυτού του τόπου».

(Προσθήκη: Τελικά πέντε από τους 160 δήλωσαν οτι δεν υπέγραψαν και διαχώρισαν τη θέση τους: Θανάσης Βαλτινός, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Δημήτριος Ηλιόπουλος, Παντελής Σαββίδης, Αντώνης Γραμματικός).

Από την «επίσκεψη» στα 160 ονόματα που φέρονται να υπογράφουν την επιστολή βλέπουμε ότι συμμετέχουν πολλοί αστέρες του συντηρητικού χώρου, με ορισμένες δυσάρεστες εκπλήξεις (σαν του Βαλτινού) από άτομα που δεν περιμέναμε να τα δούμε με τέτοια συντροφιά. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πάρα πολλοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν, ως ιδιότητά τους, ότι είναι «πρώην» ή απόστρατοι ή κάτι ανάλογο.

Κάποιος φίλος κάθισε και έκανε λογαριασμούς, που τους μεταφέρω χωρίς να τους έχω ελέγξει:

Ανάμεσα στους 160 μετράμε 35 πρώην, 34 εν αποστρατεία, 37 ομότιμους, 4 πρέσβεις επί τιμή. Το «μανιφέστο των πρώην» θα μπορούσαμε να πούμε (ή και των «πρώην 160», αφού τελικά ορισμένοι διαχώρισαν τη θέση τους), παρόλο που δεν είναι σωστό να επικρίνουμε κάποιους για την ηλικία τους -ούτε είναι και συνετό, θα έλεγε κανείς, να το κάνει κάποιος που πλησίστιος οδεύει προς τη συνταξιοδότηση.

Διότι βέβαια, το κακό με το κείμενο αυτό δεν είναι ότι το υπογράφουν κάποιοι «πρώην» ή κάποιοι ηλικιωμενοι, είναι οι συντηρητικότατες απόψεις που εκφράζονται σε αυτό, όπως επίσης και η θέληση των υπογραφόντων να ορίσουν τη ζωή άλλων συνανθρώπων μας. Διότι βέβαια, αν κάποιος είναι εναντίον του γάμου των ομοφύλων, δεν έχει παρά να μην συνάψει γάμο με άτομο του ιδίου φύλου -αλλά όχι να θέλει να αποκλειστεί αυτό το δικαίωμα από άλλους.

Ωστόσο, μια άλλη παράμετρος της ανθρωπολογίας των 160 υπογραφών αξίζει να αναφερθεί. Αν διατρέξετε τον κατάλογο των ονομάτων, θα βρείτε 151 άντρες και μόνο 9 γυναίκες -τέτοια αβυσσαλέα έλλειψη ισορροπίας μόνο στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν βρίσκει κανείς.

Το δεύτερο γεγονός, η πρωτοβουλία των «γονέων» ενάντια στην εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση συνδέεται με το «μανιφέστο των πρώην» και εκφράζει παρεμφερείς ανησυχίες, όμως με έμφαση στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Θεωρούν οι ανησυχούντες γονείς ότι η εισαγωγή της σχετικής θεματικής ενότητας θα «μολύνει ηθικά και πνευματικά» τα παιδιά.

Στη δήλωση απαλλαγής, που κυκλοφορεί στο Διαδικτυο, οι γονείς καλούνται να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν το τέκνο τους «να παρακολουθήσει και να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διδασκαλία της επιμέρους θεματικής ενότητας των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» με τίτλο «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» διότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με τις κοινωνικές μου αντιλήψεις, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, βάσει των οποίων διαπαιδαγωγώ το ως άνω τέκνο και επιπλέον προσβάλλει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ενδεικτικά δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις μου οι θεωρίες που βρίσκονται στο υλικό του ΙΕΠ περί ύπαρξης περισσοτέρων των δύο φύλων, των εμφύλων ταυτοτήτων, περί των αμβλώσεων και της μη απόλυτης προστασίας του αγέννητου παιδιού από την σύλληψή του, των σεξουαλικών σχέσεων των νέων εκτός γάμου και της εγκράτειας των νέων από τέτοιες σχέσεις, της πρώϊμης για την ηλικία τους μύησης των παιδιών στην σεξουαλική δραστηριότητα και άλλα κεφαλαιώδη για εμένα ζητήματα που σε κατάλληλο χρόνο επιφυλάσσομαι να αναφέρω και να επικαλεσθώ. Επιπροσθέτως ως προς το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής θεωρώ μόνο τον εαυτό μου ως γονέα ή κηδεμόνα αρμόδιο και κατάλληλο να την παρέχω στο τέκνο μου, εξατομικευμένα και ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ωριμότητά του«.

Εδώ ξεδιπλώνεται το θεματολόγιο της αλτ-ράιτ, με αναφορές όχι μόνο στις έμφυλες ταυτότητες και στις εκτρώσεις αλλά ακόμα και στις «σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου» -παρά λίγο θα βλέπαμε και αναφορά στην παρθενία. Το πόσο εκτός χρόνου και εκτός τόπου είναι αυτή η ρητορική φαίνεται από το γεγονός ότι οι ανησυχουντες γονείς θεωρούν ότι εκείνοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ, σε καιρούς διαδικτύου, που το κάθε δεκάχρονο παιδί (και πολλά λέω) ξέρει πώς με τρία κλικ να βρει πορνογραφικό υλικό, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την επιστημονική σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση -αλλά και την ανοιχτή συζήτηση των παιδιών με τους γονείς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι δυο κινήσεις αντιτίθενται σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά εκφράζουν, σε μεγάλο βαθμό, την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Οι 160 πρώην που υπογράφουν δεν είναι χρυσαυγίτες ή βελοπουλικοί. Αν αντίστοιχες πρωτοβουλίες έπαιρνε μια κεντροαριστερή ή αριστερή κυβέρνηση, στα κείμενα των υπογραφών θα βλέπαμε και βουλευτές της ΝΔ, όπως είχαμε δει την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα, κορυφαία έντυπα και ιστότοποι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επέκριναν την πρωτοβουλία, άλλοι με το γάντι και άλλοι, λιγότεροι, μιλώντας για «σκοταδιστικό» κείμενο.

Η εξ αριστερών αντιπολίτευση βέβαια καλώς αντιπαρατίθεται στους 160 πρώην και στους ανησυχούντες γονείς, χωρίς να φοβάται ότι αυτό συνιστά συμπόρευση με την κυβέρνηση -υπάρχουν χίλια ράμματα για τη γούνα του πρωθυπουργού, αλλά η εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και η Εθνική Στρατηγική Ισότητας είναι μέτρα θετικά, στα οποία η μόνη κριτική που μπορεί να ασκηθεί είναι πως δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε (και αυτή η κριτική είναι βάσιμη για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας) και ότι πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια (κυριως οσον αφορά την πρακτική υλοποίηση στα σχολεία).

Και όσοι από εμάς πλησιάζουμε το κατώφλι της αποχώρησης από την ενεργό δράση, μπορούμε να βρούμε έναν πολύτιμο μπουσουλα στο κείμενο των 160 πρώην: Μας δείχνει πώς δεν πρέπει να γίνουμε!

Advertisement

227 Σχόλια προς “Οι 160 πρώην και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση”

 1. rizes said

  ΑΓΡΙΟΣΤΑΦΥΛΟ

  Αγριοστάφυλο

 2. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Λάμπροοοοο! Σε ζητάνε! 😛

  Δεν είχα υπόψη μου ούτε το ένα ούτε το άλλο θέμα. Έχουν ένα δίκιο τα παιδιά μου όταν λένε πως θέλουν να φύγουν από αυτή τη χώρα όταν μεγαλώσουν, μου στερεύουν τα επιχειρήματα για το αντίθετο. Ταλιμπάν στην Ανατολή, φιλοταλιμπάν στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, χριστιανοταλιμπάν στην καθ’ ημάς ανατολή (ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά μόνο ως υποτελείς), μικραίνει ο βιώσιμος κόσμος.

  Εντωμεταξύ, για απαλλαγή από τα θρησκευτικά πρέπει να επικαλεστεί λόγους εθνικής συνείδησης κανείς, όχι να πει απλά «δε γουστάρω», κι αυτό μετά από τουλάχιστον 6-7 χρόνια που σέρνεται το θέμα… Εκεί το Σύνταγμα ξεβολεύει, εδώ βολεύει, α λα καρτ…

 3. Alexis said

  Χα, χα!
  Και ο «λατρεμένος» 😂 από τους φοιτητές της γενιάς μου πρώην πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Ανδρέας Καραμάνος.

 4. atheofobos said

  Η εξ αριστερών αντιπολίτευση βέβαια καλώς αντιπαρατίθεται στους 160 πρώην και στους ανησυχούντες γονείς, χωρίς να φοβάται ότι αυτό συνιστά συμπόρευση με την κυβέρνηση …….

  Γιατί και τι να φοβάται;
  Αυτή δυστυχώς είναι δυστυχώς μια ευρέως επικρατούσα αντίληψη στις αντιπολιτεύσεις άσχετα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση.
  Κανένας εχέφρων αντιπολιτευόμενος δεν πρόκειται να κατηγορήσει το κόμμα του γιατί συμπορεύτηκε με κάποιο ορθό μέτρο που πήρε η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αντίθετα θα το στηρίξει γιατί θα δει πως το κόμμα του υποστηρίζει, μαζί με τα όσα άλλα πρεσβεύει, σωστές θέσεις.
  Γι αυτό και ήταν απαράδεκτη η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν με φτηνές δικαιολογίες την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.
  Η εικόνα που απεκόμισε ο κόσμος είναι ότι απλά κλείνουν το μάτι στους απατεώνες .

 5. Αυτό το μυστήριο κίνημα «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά» έχει πλάκα. Συμμετέχουν ένα σωρό ορθόδοξα σωματεία (ΣΦΕΒΑ! Χριστιανική Φοιτητική Δράση! όλες οι αναμνήσεις μου από τα φοιτητικά χρόνια!) και, λέει στο σάιτ του, προασπίζεται την «Ελληνορθόδοξη Οικογένεια» και την «Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση». Ωστόσο έχει πάρει όνομα και λογότυπο από μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του ’16, που μοιάζει να προήλθε κυρίως από σχισματικούς Καθολικούς 🙂 https://twitter.com/dytistonniptir1/status/1437703827113881604

 6. Καμία έκπληξη για τη συμμετοχή του Ιωάννη Θ. Μάζη, κατά δήλωσή του σημαίνοντος γεωπολιτικού, για μυστήριο λόγο πρόεδρου του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών (και για ακόμα πιο μυστήριο λόγο πρώην πρόεδρου του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα…), και οπωσδήποτε σπουδαίου πωλητή φυκιών για μεταξωτές κορδέλες.

 7. 6 Εδώ όσοι ελληνορθόδοξοι σύλλογοι υπέπεσαν στη σύμπλευση με τους σχισματικούς παπιστάς: https://mumdadandkids.gr/about-us

 8. Να πω, και τελειώνω, ότι η δήλωση Βαλτινού ουσιαστικά μεταφράζεται «θα υπέγραφα, αλλά δεν υπέγραψα» ή μάλλον «δεν υπέγραψα, αλλά θα υπέγραφα». Πώς να το κάνουμε!

 9. LandS said

  Δεν βάλανε μυαλό με την ματαίωση του συνέδριου για την υπογεννητικότητα και επανήλθαν.
  Εκτός του ότι όλες οι προσπάθειες να αποκτήσει κύρος (σε αυτό το θέμα) η καθ’ ημάς Αλτράϊτ, θεωρώ αξιοσημείωτο ότι μόνο ένας στους τέσσερις είναι «μη πρώην». Ίσως να ωριμάζει (κατά Βαλτινό) η κοινωνία μας.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Δεν τον είχα προσέξει

  9 Κι εγώ αυτό πιστευω, ότι ίσως να ωριμάζει.

 11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στο δημογραφικό πρόβλημα
  Κάποιοι από τους υπογράφοντες δεν έκαναν οικογένεια/ παιδιά οπότε για να είναι συνεπείς με το σκεπτικό τους και τις «αγωνίες» που εκφράζουν θα έπρεπε ή να μη μιλούν ή και να υποχρεώνονται σε καταβολή μέρους της σύνταξης για κάποιο ταμείο νέας γενιάς, αλλιώς «δάσκαλε που δίδασκες».

 12. LandS said

  8
  Μάλλον τον αδικείς: «Η υπογραφή μου δεν έχει θέση σε ένα κείμενο που θέλει να στήσει κάποιους στον τοίχο. Αναγνωρίζω τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και τη διεκδίκηση της ισότητας των ομοφυλόφιλων».
  Δεν θα υπέγραφε λοιπόν ούτως ή άλλως.
  Ακόμα και στο περί ανωριμότητας μέρος κτγμ λέει ότι σε ώριμη κοινωνία είναι αυτονόητη η αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 13. Alexis said

  #5: ΣΦΕΒΑ !!!
  Τι μου θύμισες τώρα ρε φίλε… 🙂

 14. Λες να τον αδικώ; Γιατί να προσθέσει τη διευκρίνιση; Για να μη φανεί ότι κάνει δήλωση μετανοίας, όπως φοβήθηκε ο Θεοδωρόπουλος; https://www.kathimerini.gr/opinion/561495487/o-valtinos-kai-i-ypografi-toy/

 15. Konstantinos said

  Για την αναλογια ανδρών γυναικών δεν χρειαζεται να πας ως το Αφγανισταν, και η Ελληνικη κυβερνηση ετσι ειναι.

  Γιατι 3 κλικ για να εχεις προσβαση σε πορνογραφικο υλικο? 1 φτανει, στο βγαζει ο browser πρωτο πρώτο.

  Αυτοι στο σωματειο «μπαμπασ μαμα παιδι» τα παιδια πως τα κανανε?

 16. sarant said

  15 Λέμε τώρα, τρία κλικ όπως λέμε «δυο βήματα» 🙂

 17. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Πέντε είναι αυτοί που αρνούνται ότι υπέγραψαν το κείμενο: Θανάσης Βαλτινός, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Δημήτριος Ηλιόπουλος, Παντελής Σαββίδης, Αντώνης Γραμματικός.

 18. LandS said

  11
  Εδώ θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Έκφραση γνώμης δικαιούνται όλοι. Ούτε είναι συμβατό με τις αρχές ισότητας και της ισονομίας, να σταθμίζονται τιμωρητικά μη οικονομικής φύσης παράγοντες στην απονομή σύνταξης ή επιβολή φορολογίας.
  Θες κύριε Κράτος να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της υπογεννητικότητας; Δώσε επιδόματα, 12 μήνες άδεια τοκετού, γονικές άδειες, πρόσφερε δουλειά στους νέους εξασφαλίζοντας ίσες αμοιβές για ίση εργασία, να παράσχεις πραγματική δωρεάν Παιδεία για να μη τρέχουν οι γονείς να βρουν λεφτά για φροντιστήρια, φοιτητικές εστίες της προκοπής…

 19. ΓιώργοςΜ said

  Ας το βάλω κι αυτό να βρίσκεται, είναι σχετικό
  https://www.news247.gr/kosmos/tzen-psaki-apostomotiki-apantisi-se-erotisi-dimosiografoy-gia-tis-amvloseis-den-echeis-meinei-egkyos.9342533.html

 20. Πώς δεν κάναμε και λίγη λεξιλογία για το ζευγάρι σεξουαλικό / γενετήσιο. Δεν έχω καταλάβει σε ποια στροφή φαγώθηκε η «γενετήσια συμπεριφορά», τουλάχιστον ως όρος σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας δεξιάς κυβέρνησης.

 21. ΓΤ said

  Πέθανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

 22. Nestanaios said

  11. Και όχι μόνον αυτό. Πρέπει να μην έχουν διαλύσει την οικογένεια που έκαναν.

 23. Μυλοπέτρος said

  Μόνος αρμόδιος για το θέμα είναι λέει ο γονιός.
  Εκείνον όμως ποιός τον διαπαιδαγώγησε σχετικά;
  Πατρί, λέει, θρησκεία οικογένεια. Ωραίες έννοιες, τι οποίες αυτοί οι ίδιοι που τις επικαλούνται τις κύλησαν στο βούρκο.
  Να φέρω παραδείγματα;

 24. Καραγκιόζης said

  18. «Και παιδιά θα σας κάνομεν!»

  Ποιο δημογραφικό; Οκτώ δισεκατομμύρια (8.000.000.000) οσονούπω και προχωρούμε ακάθεκτες!

 25. Μαρία said

  Ζει ο Κονομής!

 26. ΓΤ said

  25@ Μαρία

  https://www.blod.gr/lectures/to-politiko-minyma-tis-arhaias-ellinikis-tragodias/

 27. LeslieKnope said

  Προτείνω αυτή την εξαιρετική εκπομπή για τη σεξουαλικότητα των νέων που πρέπει κάθε έφηβος να ακούσει. Από νέα παιδιά και την υποστήριξη, φυσικά, επιστημονικής επιτροπής. Γιατί, όπως σωστά λένε τα καημένα τα παιδιά, «δεν θες να συζητήσεις με τους γονείς σου και το σχολείο δεν θέλει να συζητήσει μαζί σου».

  https://pod.gr/sex-education-by-onassis-stegi/

 28. ΣΠ said

  Πρέπει να μπει οπωσδήποτε στα μεζεδάκια του Σαββάτου.
  https://www.gazzetta.gr/plus/2042989/apisteyti-gkafa-o-palaion-patron-germanos-pethane-1826-kai-ektelestike-1922

 29. LandS said

  24
  Ναι αλλά για τη λύση που αβίαστα βγαίνει από το γεγονός αυτό, οι 160- λένε: αποκρούοντας όμως την άποψη ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με «τη νομιμοποίηση και τη μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας παρανόμων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων μεταναστών

 30. sarant said

  17 Α, να το προσθέσω.

  25 Και τους οδηγεί!

  28 Έχει ήδη μπει, αν και όχι από αυτό το λινκ

 31. Πουλ-πουλ said

  6. Μπα, το πουλάκι μου (Πουλ-πουλ γαρ). Και είχα μια δυσανεξία, όποτε τον πετύχαινα να αναλύει με ύφος αυθεντίας τα ελληνοτουρκικά! Φαίνεται ότι η γεωπολιτική του θεώρηση είναι τόσο βαθειά, ώστε μπορεί να αποκαλύπτει τους συσχετισμούς δύναμης που κρύβονται κάτω από τα σεντόνια μας.

 32. ΓΤ said

  28@

  Μπερδεύτηκαν γιατί είχαν το μυαλό τους στον ΠΑΟΚ, που αγωνίζεται απόψε στο… Γιβραλτάρ

  πινακίδες έξυπνες, ηλιθίων δήμος

 33. Γιατί πρέπει να διαβάζουμε οποιοδήποτε κείμενο από τρίτους, κι όχι από την πηγή του; https://www.estianews.gr/kentriko-thema/epistoli-160-prosopikotiton-pros-mitsotaki-gia-toys-loatki/

 34. Georgios Bartzoudis said

  (α) «ζητείται να δοθεί προτεραιότητα στο δημογραφικό πρόβλημα αποκρούοντας όμως την άποψη ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ‘τη νομιμοποίηση και τη μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας παρανόμων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων μεταναστών’».
  # Η «άποψη ότι το δημογραφικό μπορεί να αντιμετωπιστεί» με τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών δεν αντέχει σε κριτική. Είναι σαν να λέμε ότι κάποιο ζευγάρι αφήνει ανοιχτή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας με σκοπό να μπουν επιβήτορες (ή «νύμφες») που θα …αναλάβουν τη γονιμοποίηση! Και φυσικά, άλλο πράγμα είναι η ελεύθερη ατομική επιλογή, και άλλο ένας κρατικός προγραμματισμός «ζευγαρωμάτων» και άλλων …μπερδεμάτων με αλλοεθνείς ή αλλόθρησκους κλπ (και μάλιστα παράνομους!).
  (β) «Αν αντίστοιχες πρωτοβουλίες έπαιρνε μια κεντροαριστερή ή αριστερή κυβέρνηση, στα κείμενα των υπογραφών θα βλέπαμε και βουλευτές της ΝΔ, όπως είχαμε δει την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
  # Εδώ μπερδεύεται η γραβάτα με το σώβρακο: Συγχέονται οι «όποιες» κομματικές διαφορές απόψεων με το τσιπρολαθρεμπορικό ξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας.

 35. ΓΤ said

  Γραμματιζούμενος ο… Μάζης, «Δίπλωμα Εμβριθών Σπουδών, Διδακτορικό Επικρατείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πανεπιστήμιο Αιξ Μασσαλίας». Γιδαριάτο, δικέ μου
  http://www.turkmas.uoa.gr/an8ropino-dynamiko/melh-dep/iwannhs-mazhs.html

  «Ανώτατον Αριστείον της Αιγυπτιακής Αριστεράς (Τάγκαμοο) το 2011 [Το αυτό Αριστείον έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι Νέλσον Μαντέλα και Γιάσερ Αραφάτ.]»

  Ώστε έτσι ο Γιάννης Μάζης
  πιπιλάει τα μυαλά της μάζης…

 36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είναι να φρικάρεις ειδικά για τους δικαστές. Τους ξέρουμε για συντηριτικούς αλλά εδώ είναι μισάνθρωποι!
  Από την άλλη, στις «εξέχουσες προσωπικότητες» περιλαμβάνει κάποιους άγνωστους δικηγόρους (ψέματα τον έναν τουλάχιστον τον ξέρω και σιγά τον εξέχοντα-ούτε κυριολεκτικά δεν ισχύει), δασκάλους, εργολάβους, επιχειρηματίες, συνήθων επαγγελμάτων δλδ.
  Άντε πααίνετε από δω μπαρμπάδια, γερομπούμερ!
  >>Μας δείχνει πώς δεν πρέπει να γίνουμε!
  Αφερίμ

  >>Ρακιντζής Λέανδρος, Αεροπαγίτης ε.τ., πρώην Γεν. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
  αυτό το Αερο μου ΄φερε γέλιο (κι ας είναι συχνή η αντιμετάθεση)

 37. Pedis said

  Γιατί οι Στρατηγοί είναι επιφανείς προσωπικότητες;

  Με ποιο κριτήριο;

  Ότι έχουν πτυχίο από την … επιστημονική σχολή των Ευελπίδων, ότι βρήκαν μόνιμη θέση χωρίς κανένα άλλο από τα εκατό (ψευδο)πιστοποιητικά που ζητούνται τη σήμερον ημέρα από τους νέους,

  (άσε το διάβασμα, τα λεφτά για τα φροντιστήρια και δεν ξέρω πόσες εξετάσεις για τους υποψήφιους για τη Σχολή Δημιας Διοίκησης)

  ότι μέχρι το βαθμό Ανχη οι προαγωγές είναι σχεδόν αυτόματες και για τους ανώτερους βαθμούς έχει ρόλο το θρησκευτικό/πολιτικό/στρατιωτικό μέσον + πιστοποιητικά από δραστηριότητες του ΝΑΤΟ όπου η συμμετοχή σε αυτές θέλει και μέσον;

  Δεν καταλαβαίνω.

  Δεν συζητώ το βαθμό … επιφανειακότητας για π.χ.

  Επίτ. Πρόεδρος Δομοκιτών Αθηνών

  Πρόεδρος Κοινωφελούς Ιδρύματος ΙΠΗΠΑ

 38. miltos86 said

  Καλημέρα!

  Συμπτωματικά, η Ελβετία θα έχει εθνικό δημοψήφισμα στις 26 Σεπτεμβρίου σχετικά με το γάμο των ομόφυλων. Υπάρχει κι εκεί κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης προς το παρόν.

  Ιδού οι πληροφορίες, δυστυχώς ελλιπείς στα αγγλικά και πλήρεις μόνο στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, οπότε ο σύνδεσμος στα γαλλικά:
  https://www.admin.ch/gov/fr/accueil/documentation/votations/20210926/mariage-pour-tous.html

  Κατά τη γνώμη μου σωστή μέθοδος το δημοψήφισμα, δημοκρατικό αν μη τι άλλο και δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνιες.

  Σημειωτέον ότι για να οργανωθεί εθνικό δημοψήφισμα στην Ελβετία απαιτούνται όχι 160, αλλά 100.000 υπογραφές, οι οποίες ωστόσο δεν προέρχονται απαραίτητα από ομοϊδεάτες, αλλά από άτομα που συμφωνούν ότι όντως αξίζει να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε λαϊκή ετυμηγορία.

 39. miltos86 said

  Καλημέρα!

  Συμπτωματικά, η Ελβετία θα έχει εθνικό δημοψήφισμα στις 26 Σεπτεμβρίου σχετικά με το γάμο των ομόφυλων. Υπάρχει κι εκεί κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό σύμφωνο συμβίωσης προς το παρόν.

  Ιδού οι πληροφορίες, δυστυχώς ελλιπείς στα αγγλικά και πλήρεις μόνο στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, οπότε ο σύνδεσμος στα γαλλικά:
  https://www.admin.ch/gov/fr/accueil/documentation/votations/20210926/mariage-pour-tous.html

  Κατά τη γνώμη μου σωστή μέθοδος το δημοψήφισμα, δημοκρατικό αν μη τι άλλο και δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνιες.

  Σημειωτέον ότι για να οργανωθεί εθνικό δημοψήφισμα στην Ελβετία απαιτούνται όχι 160, αλλά 100.000 υπογραφές, οι οποίες ωστόσο δεν προέρχονται απαραίτητα από ομοϊδεάτες, αλλά από άτομα που συμφωνούν ότι όντως αξίζει να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε λαϊκή ετυμηγορία.

 40. ΓΤ said

  34@

  «[…] με το τσιπρολαθρεμπορικό ξεπούλημα […]»

  Ας κοιτάξει το Ακανεδιστάν το τσιπουρολαθρεμπορικό πούλημα

 41. sarant said

  33 Αλλά στο λινκ που δίνεις δεν υπάρχει το κείμενο -ή κάνω λάθος;

 42. ΓΤ said

  36@ Εφουλίνι

  Εξέχουσα προσωπικότητα και ο Μπρόεδρας του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης… Ουστ, ρε μπουγατσοδίκαννα

 43. EΦΗ - ΕΦΗ said

  37 >>Γιατί οι Στρατηγοί είναι επιφανείς προσωπικότητες;
  οι περί το κυνήγι προεδρεύοντες και γράφοντες πάλι; 🙂

 44. Νέο Kid said

  Κι άλλο ένα μεζεδάκι ( δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφία!) « ο κόλος ο τίτσιρος είδε το βρακί και σιέστην» ή «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδεξειους κόλους»:
  Πινακίδα (πιθανώς δημοτική) σε οικόπεδο -χωράφα στη Λευκωσία: «Απαγορεύεται η ρίξη απορριμμάτων και μπαζών» 🤪

 45. phrasaortes said

  6.

  Και ο Παντελής Σαββίδης υπέγραψε την επιστολή, οπότε η συντεχνία των Τουρκολόγων του καναπέ εκπροσωπείται επάξια. Για τους Θεσσαλονικείς γνωστός είναι και ο δικηγόρος Γαρούφας. Είχε μόνιμη στήλη στην τελευταία σελίδα του Αγγελιοφόρου, όπου κάθε μέρα επαναλάμβανε την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και τον διπλασιασμό των τουριστών, τον ρόλο του δικηγορικού συλλόγου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τον θαυμασμό του για τον Σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα (καταγωγή απ’την Αμφίπολη γαρ). Πάντως επί χούντας ήταν γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσάνων φοιτητών ΑΠΘ.

 46. Ο Σαββίδης είναι απ’ αυτούς που δήλωσαν ότι δεν υπέγραψαν.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  42. μπρε ΓεΤι, ετρύπωσες στο νουμ!
  >>Μπουγασοδίκανα! χααααα
  Κασεροκαραμπίνες 🙂

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Αντωνάκος Αντώνιος, Συγγραφέας – Ιστορικός, Φιλόλογος.
  βγαίνει συχνά σε νυχτερινές ραδιοεκπομπές, όπου κάνει αυθαίρετες γλωσσικές ετυμολογήσεις (από το ιστολόγιο καταρρίφθηκαν κανα δυο φορές που τις έχω αντιγράψει εδώ).

 49. sarant said

  46 Ναι, και τελικά πρόσθεσα τα (πέντε συνολικά) ονόματα

 50. ΓΤ said

  Αφροδίτη Μάνου υπέρ Μπογδάνου

 51. Πουλ-πουλ said

  35. ΓΤ
  Ωραίο το βιογραφικό του Μάζη.
  Ξεχωρίζω: «στην Θεωρητική και Μεθοδολογική ολοκλήρωση της Σύγχρονης Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως με τη χρήση ποσοτικο-ποιοτικών μεθόδων στο νεοθετικιστικό πλαίσιο της Μελέτης του Διεθνούς γίγνεσθαι, της οποίας εισηγητής σε διεθνές επίπεδο είναι ο ίδιος.»
  Εξ όνυχος τον λέοντα!

 52. 51 Ο Μάζης έχει ξεκινήσει άρθρο του με μότο του ίδιου («Θέλετε να καταργήσετε τη γεωπολιτική; Εφεύρετε αμέσως την τηλεμεταφορά!»), τι να λέμε τώρα!

 53. spyridos said

  38
  Είναι μια μεγάλη συζήτηση το ποια θέματα μπορούν και ποια θέλουμε να τεθούν σε δημοψήφισμα.

 54. sarant said

  50 Θλίψη, όταν η ΝΔ κράτησε αποστάσεις…

 55. ΓΤ said

  51@

  «Λογοτεχνική δραστηριότητα

  a. Δημοσιευμένες Ποιητικές Συλλογές

  1. Γιάννης Μάζης, Juan Thadeo Nargi, Algunos Tangos, Έψιλον, Αθήνα 2004, σς: 74.»

  Δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές… Μά’shτα. Μόνο που σε αυτό ΔΕΝ είναι ο… ποιητής.
  Και τελευταίο πεϊπεράκι το… 2017

 56. spyridos said

  38 , 53

  Μα και για αυτό έχει γράψει ο Νικοκύρης. Θα το διαβάσω απόψε.

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/12/03/minaredes/

 57. atheofobos said

  54
  Η πράξη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ήταν λάθος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

  Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας».

 58. ΓιώργοςΜ said

  Υπάρχει κι ο γνωστός ψεκασθείς χημικός τηλεμαϊντανός Νίκος Κατσαρός στη λίστα, απολαύστε υπεύθυνα.

 59. Μαρία said

  Κι ο ΔαΒΒέτας με το ΓιαΝΝάκενα. Ορέο δίδυμο.

 60. spyridos said

  57
  https://gdpr-info.eu/

  https://www.tromaktiko.gr/104422/i-parabiasi-prosopikon-dedomenon-apo-dimosia-archi-ti-chrimatikes-poines-dikaiouste/

  Αυτή τη στιγμή έχω στα χέρια μου τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των νηπίων που δημοσίευσε ο Μπογδάνος. Ακόμα χειρότερα τα τάγματα εφόδου της ΝΔ / ΧΑ / ΛΑΟΣ ή όπως αλλιώς λέγονται αυτοί, την έχουν επίσης στα χέρια τους.
  Σε όλες τις χώρες της ΕΕ που δεν είναι μπανανίες αρκεί ένα τηλεφώνημα στην αρχή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του gdpr και ξεκινά μια αυτεπάγγελτη διαδικασία.
  Στο Ελλαδιστάν των «μενουμευρώπηδων» αυτό δεν γίνεται αλλά έχω ακουστά ότι υπάρχουν κάποιοι δικηγόροι που θα το ξεκινήσουν.

 61. Φώτης said

  H μεγάλη ειρωνία είναι ότι το να μπορούν οι ομοφυλόφιλοι να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων ή μέσω δωρεάς σπέρματος και τεχνητής γονιμοποίησης μόνο καλό θα κάνει για την υπογεννητικότητα της χώρας μας.

 62. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα σε όλους.
  Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι στην ουσία πρόβλημα όλης της αναπτυγμένης Δύσης. Η πλάκα είναι ότι συνολικά ο πλανήτης έχει μάλλον το αντίστροφο πρόβλημα (υπερπληθυσμό). Αμφιβάλλω αν επιδοματικές πολιτικές μπορούν να αναστρέψουν δυναμικές με βαθιά κοινωνικά και οικονομικά αίτια, μακροπρόθεσμα μόνο η μετακίνηση από περιοχές με υπερπληθυσμό σε περιοχές με πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση. (Ναι, εννοώ μετανάστευση).
  Για το γάμο ομοφυλοφίλων δεν με καίει και πολύ (από πίτα που δεν τρως…). Πάντως αρχή μου είναι ότι όλοι πρέπει να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε όταν δεν προξενούμε βλάβη σε άλλους – και βλάβη δεν εννοώ «Δεν μπορώ να τους βλέπω, μ’ ενοχλεί το θέαμα».
  Θεωρώ δεδομένο ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, είτε το πούμε «γάμο» είτε κάπως αλλιώς.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Έμαθα πως ετοιμάζεται ο Λάμπρος για απέρμβαση 🙂 🙂 🙂

  36: ΕΦΗ …Είναι να φρικάρεις ειδικά για τους δικαστές. Τους ξέρουμε για συντηρητικούς …
  Απέκλεισαν τις γυναίκες ενόρκους στη δική για την επίθεση με βιτριόλι, διότι, λέει, οι γυναίκες θα ταυτιστούν με το θύμα και δεν θα είναι αντικειμενικές… Εν τω μεταξύ διαβάζω πως ο δικηγόρος της το ζήτησε⁉⁉
  Άντρας κι αυτός βλέπεις🤔

 64. Φώτης said

  Και ή άλλη μεγάλη ειρωνία είναι ότι η καλή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση των αμβλώσεων (που στη χώρα μας φαίνεται να είναι πολλές), μέσω της καλύτερης ενημέρωσης για τις μεθόδους αντισύλληψης.

 65. Πέπε said

  > Πρώτος που διέψευσε ήταν ο συγγραφέας (και ακαδημαϊκός) Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος πάντως κράτησε μια επιφύλαξη μιλώντας για ανώριμη κοινωνία

  Δε νομίζω. Απεναντίας, η ανάγνωσή μου είναι: «είμαι υπέρ των διεκδικίσεων των ΛΟΑΤΚΙ+, αντίθετα από αυτούς που υπογράφουν το κείμενο, η παρουσία των οποίων είναι ένδειξη μιας κοινωνίας ανώριμης να δεχτεί …κλπ.»

 66. 63 H υπεράσπιση το ζήτησε.

 67. ΓΤ said

  Έχω λιώσει από το βάρος των προσωπικοτήτων, τι ογκολίθια είν’ δαύτα, Βαγγελίστρα μ’!
  Μεταξύ αυτών, η ΓΓ του σωματείου «Οι φίλοι του Τάματος του Έθνους»
  https://el-gr.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/O%CE%B9-%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%88%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-649386048464173/

  αρχισυντάκτης στο «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία»

  και πάμε στο πιο ωραίο

  υπογράφει ο ΓΓ του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

  και απολαύστε υπεύθυνα το περιοδικό τού εν λόγω οργανισμού. Στη οποία εξωφυλλάρα του περιοδικού διαβάζουμε «οργανισμός για τη διάδΩση της ελληνικής γλώσσας»

  στη σελ. 75 βλέπουμε πώς συνδέεται η παγετωνική περίοδος με τα κρητικά ιερογλυφικά, ενώ αν θέλετε να μάθετε για το κύρος και το μέλλον της ελληνικής, δεν έχετε παρά να πάτε στη σελ. 80. Στη σελ. 83 μαθαίνουμε ότι το 9600 π.Χ. υπήρχε συγκροτημένο ελληνικό έθνος, όπως μας πληροφορεί ένας υποστράτηγος, που συνεχίζει στη σελ. 85 για να μας πει ότι «Τὰ ἀρχαῖα Ἑλληνικὰ εἶναι ζωντανὴ γλῶσσα, ὁμιλεῖται σήμερα […]» και στην κατακλείδα του να μας πει ότι Οἱ Ἕλληνες γελοῦσαν μὲ ἕναν τρόπο ποὺ ΔΕΙΚΝΥΑΝΕ τὸν πολιτισμό τους».

  Νικοκύρη,
  Ρίξε πράμα στην πιατέλα του Σαββάτου
  να τρίξουνε τα κόκαλα του Έκτορος Κακναβάτου!

  Διότι ένας Κακναβάτος πρέπει σε αυτές τις… προσωπικότητες. Ερανίζομαι από την «Τριλογία των φρύνων»:
  «[…] Παρότι αλάρυγγοι, αποφασίζανε και διατάζανε σε φρικαλέα ελληνικά. Παρότι παραβάτραχοι, περιτρέχανε τα ρείθρα ένστολοι, περιμαζεύοντας όσους γελούσανε και όσους δεν γελούσαν, σύμπαν το υπόλοιπο ατελούς διαιρέσεως περιστρεφόταν περί άξονα μιγαδικόν πλαγιοστρόφως… […]»

  Click to access periodiko-5-6-122-123_a.pdf

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63β !! >>ο δικηγόρος της το ζήτησε
  ο συγκεκριμένος…

 69. ΓιώργοςΜ said

  63 Είναι που τον φώναξα το πρωί 😛 😛 😛

  Είναι θέμα ειδικότητας. Αν έχεις καρδιολογικό πρόβλημα, σε καρδιολόγο θα πας, όχι σε ορθοπ@δικό!!! Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης κλπ…

 70. ΓιώργοςΜ said

  67 Θυμήθηκα μια φορά, τα παλιά τα χρόνια, που οι εφημερίδες ήταν σε χαρτί τυπωμένες και είχαν στήλη αλληλογραφίας.
  Όποιος έγραφε τον πόνο του, υπέγραφε με μια ιδιότητα, αν είχε, που να προσδίδει κύρος, «ιατρός», «καθηγητής φυσικής αγωγής» κλπ.

  Κάποιος θεώρησε χρήσιμο να βάλει την ιδιότητα «First Certificate in English»!

  Δεν ξέρω γιατί βρίσκω την ιστορία σχετική με (κάποιους τουλάχιστον από) τους 160..

 71. ΓΤ said

  69@
  «Είναι θέμα ειδικότητας. Αν έχεις καρδιολογικό πρόβλημα, σε καρδιολόγο θα πας, όχι σε ορθοπ@δικό!!! Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης κλπ…»

  Ακριβώς. Τι δηλαδή;

  Θα ρωτήσεις τον Χεζόνια
  να σου πει για τα μποζόνια;

  ΥΓ: Μαθαίνω ότι ο Τζι έχει φύγει με σχεδία από το Γαλαξίδι και κατευθύνεται στις Ηράκλειες Στήλες.

  Ρεντ Ιμπς-ΠΑΟΚ στις 20:45 στο στάδιο «Βικτόρια» του Γιβραλτάρ.

 72. ΓΤ said

  70@

  Εδώ, ρε μαν, υπήρχε γίδι που πήγαινε να εκλεγεί στη βαθμίδα του Καθηγητή σε ΑΕΙ και στο CV που είχε υποβάλει διάβαζες «σημαιοφόρος καθ’ όλα τα γυμνασιακά έτη»…

 73. aerosol said

  Είναι σκανδαλώδες που επί τόσες ώρες κανείς από τους σχολιαστές δεν επισήμανε μια τρανταχτή υπογραφή -που απέκρυψε και ο Νίκος Σαραντάκος! Αυτή της προέδρου του σωματείου «Φίλοι Τάματος του ΄Εθνους». 😀

  Το πλήθος των τέως δείχνει πως οι «ευαίσθητες ηλικίες που τραυματίζονται» δεν είναι και πολύ παιδικές. Η δε τσόντα περί «παρανόμων αλλοεθνών και αλλοθρήσκων μεταναστών» σε ένα άσχετο κείμενο, είναι απολαυστική.

  Εμείς (του κινήματος «Κουνιάδα, Μπατζανάκης και Τριτοξάδερφα») καλούμε το κίνημα «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά» να αφήσει την υπόθεση από τα χέρια του. Την έχει κάνει λάστιχο.

 74. aerosol said

  Αλί και τρισαλί, με πρόλαβε ο ΓΤ στις καυτές αποκαλύψεις! 😀

 75. Lez Did said

  https://www.ert.gr/radiofono/o-aris-retsos-sto-trito-programma-grammata-ston-aderfo-moy-theodoro-nea-seira-ekpompon-13-09-2021-18-30/

 76. Pedis said

 77. ΓΤ said

  74@

  Έσκασε η χύτρα, ρε τιτάνα! 🙂

 78. aerosol said

  #50
  Τελικά η Αφροδίτη Μάνου στης Κηφισίας το φανάρι έκανε τέρμα δεξιά.

 79. leonicos said

  Να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους

  Το ό,τι τα φύλα είναι μόνο δύο, είναι πολύ απλό να το διαπιστώσει κανείς,
  αν δει γυμνούς μερικα εκατομμύρια ανθρώπους.
  Θα δει ότι υπάρχουν δύο ανατομικές παραλλαγές: α) με πέος, και β) με αιδοίο

  Το ότι οι σεξυαλικοτητες ΔΕΝ είναι δύο, μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από τον εαυτό του και τους γύρω του.
  Και αν είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του θα διαπιστώσει
  α) ότι δεν είναι 100% αμιγής σεξουαλικά (εάν στην πρακτική προστεθυν οι επιθυμίες, ατολμίες, φαντασιώσεις κλπ) και
  β) ότι και η προσωπική σεξουαλικότητα εξελισσεται ή ποικίλλει αναλογα με τα εεθίσματα όλων των ειδών.

  Η σεξουαλικότητα ειναι μια μορφή συμπεριφοράς. Και όπως μπορεί να είσαι ερωτευμένος, τσιμπιμένος, γοητευμένος, θυμωμένος, τσαντισμένος, αποκρουστικός, έτσι μπορεί να είσαι και ως προς τη σεξουαλικότητά σου, και αυτό δεν έχει σχέση με το φύλο.
  Μπορεί να έχει ς θετική ή αρνητική σεξουαλικότητα προς τον άλλον,οποιος και αν είναι αυτός.

  Καταλήγουμε να θεωρούμε ομοφυλοφιλία όταν η σεξουαλικότητα κάποιου στρέφεται σε άτομο του ιδίου φύλου ΚΥΡΙΩΣ, διότι κι εδώ υπάρχουν διαβαθμίσεις.

  Εφόσον τα φύλα είναι δύο, έχουμε την γυναικεια και την ανδρική ομοφυλοφιλία, που είναι εντελώς δαφορετικά πράγματα.

  Η γυναικεία ομοφυλοφιλία, με την έννοια της τριβάδος (ξέρετε τι σημαίνει αυτό αλλιώς ανοιξτε λεξικό), είναι απλώς επίτευξη οργασμού χωρίς είσδυση, μια μορφή ετεροαυνανισμού, και δεν ξερω αν πρέπει να κατατάσσεται στην ομοφυλοφιλία. Απόδειξη ότι υπάρχουν και περιστασιακές τέτοιες σχέσεις μεταξύ κοριτσιών,πουαναπτύσσονται σε εξαιρετικές ετερόφυλες γυναίκες.

  Η χρήση πλαστικών οργάνων που μιμούνται το πέος από τις ομοφυλόφιλες, τις καθιστά ψευδο-ομοφυλόφιλες, και κουβέντα να γίνεται.
  Όργανα χρησιμοποιούν και οι »δαχτυλοτριβάδες» από μόνες τους.

  Την ερωτικη έλξη μεταξύ γυναικών, εκτός του οργασμού, δεν την σχολιαζω, διότι δεν μετέχω του μυστηρίου ΓΥΝΗ. Εδώ μπορεί να υπάρχει κάτι που εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω.

  Πριν πάμε στην ανδρική ομοφυλοφιλία, πρέπει να πούμε κάτι για την πρωκτική συνουσία (πσ).
  Η πσ ΔΕΝ απευθύνεται στους ίδιους στυτικούς μηχανισμούς στους οποιους απευθύνεται η τριβαδική και η κολπική συνουσία (στυτικά σωμάτια του πέους και κλειτορίδας).
  Η πσ είναι εγκεφαλική μετεξέλιξη του αιθηματος της αφόδευσης (επιθυμίας και απαλλαγής) σε ηδονή,

  Κατά τον ίδιο τρόπο, η ερωτική ηδονή του οργασμού είναι μετουσιωμένος πόνος (εγκεφαλική μετεξέλιξη) της απότομης διαστολής της ουρήθρας. ΔΕΝ υπάρχει αισθητήριο ηδονής. Οι αισθήσεις είναι πέντε.

  Πρωκτική συνουσία, είσδυση, κανουν και γυναίκες, μερικές δε είναι φαν του σπορ, και είναι εκτός τόπου το ότι θεωρούνται ‘φυσιολογίκες’ απλώς και μόνο επειδή ο σύντροφός τους είναι άνδρας.

  Η ανδρική ομοφυλοφιλία, αντίθετα απ’ ό,τι νομίζεται, δεν περιλαμβανει υποχρεωτικά την πρωκτική είσδυση. Κι επειδή το σπορ επιπολάζει στα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς) ξέρω ‘ζευγέρι’ που χώρισε γι’ αυτόν τον λόγο. Ο ένας ήθελε είσδυση και ο άλλος όχι

  Η έλξη μεταξύ ανδρών είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία, συντροφικότητα κοκ και η ομοφυλοφιλική πράξη είναι το πέραν ου.
  Με άλλα λόγια, δεν ξέρεις ακριβώς που αρχίζει, και πώς ακριβώς σε βλέπει ο φίλος σου, με τον οποίο όμως δεν κάνεις ούτε λες ‘κάτι.’
  Το ίδιο συμβαίνει και με τη φιλία μεταξύ γυναικών.

 80. leonicos said

  73 Aerosol

  Κάτω τα χέρια από το ζήτημα

  Θα το αναλάβουε εμείς: ΣΚΤΚ (Σύλλογος Κουμπάρος την Κουμπάρα)

 81. Γιάννης Ιατρού said

  66, 68: Ναι, αυτός! 😡

  69: Γιώργο, θα σ΄ άκουσε 🙂

  71: ΥΓ => τραγουδώντας το «…Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις / τις ώρες που αγριεύει η βροχή… »

  Κώστα, Μαρία, πέστε μου πως δεν υπάρχει 😂⏩⏩

 82. leonicos said

  Αυτό σημαίνει ότι

  Η Σεξυαλική Αγωγή στο σχολείο δεν έχει αποδέκτες άφυλα παιδιά. Έχει αποδέκτες αγόρια και κορίτσια, με διάφορες σχέσεις μεταξύ τους, και σε διάφορες σεξουαλικές ηλικίες, ενώ θα γίνεται από γυναίκες ή άνδρες με διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς

  Αναγκαία ίσως, για να υπάρχει μια ενημερωση κάπως τυποποιημενη, αλλά δεν θα λύσει προβλήματα, αν υπάρχουν

  Και η αποδοχή του ‘διαφορετικού’ θα έχει επίσης διάφορα επίπεδα. Τον αποδέχεσαι σαν φίλο, συνεργατη, γιατρό σου. Θα ήσουν χαρούμενος αν ήταν ο γιός σου;

  Εδώ σε θέλω καρδερινα να τσιμπάς την παπαρούνα

  Εμ τι νομίζετε; Δεν ξέρουμε κι εμείς να φτιάχνυμε τέτοα προκλητικά;

  Εδώ σε θέλω γκιώνη, να μου κάνεις το παγόνι

  Εδώ σε θέλω αστακέ να φωνάζεις ποντικέ

  κοκ

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι αυτοί οι γενικοί διευθυντές (και δντες) υπουργείων/σκέτα, είναι «εξέχουσες προσωπικότητες» εξ οφίτσιο;

 84. leonicos said

  81 Γι’ αυτό δεν θέλω την παρέα σου

  Αποκαλύπτεις

 85. leonicos said

  Η σεξουαλικότητα του Τζι έχει σχέση με την τσιπούρα

 86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  71 >> Αν έχεις καρδιολογικό πρόβλημα, σε καρδιολόγο θα πας, όχι σε ορθοπ@δικό

  Για να τελειώνει κάποτε το θέμα της ορθογραφίας των εν λόγω γιατρών, ας φροντίσει ο καθένας τους να αριστεύσει στην ειδικότητά του και θα τον λέμε πασίγνοστο.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  80: Λεώ, να σε βάλουν να διδάξεις σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε σχολεία και θα βγούν κάτι σαν αυτούς τους 160 και θα λένε, ήρθε ο γεροπόρνος να διαφθείρει τα παιδιά μας…
  84: Έχεις μεταδοτικότητα (Ro>>1 που λένε), γι αυτό μακριά, ε;😉

 88. Πουλ-πουλ said

  75. Lez Did
  Επιτέλους, κάτι σαλεύει πέρα από τα ξεροχώραφα της καθημερινής μιζέριας. Αυτές οι εκπομπές του τρίτου, στις 18.30, είναι εδώ και καιρό ο,τι καλύτερο μπορεί ν’ ακούσει κανείς στο ραδιόφωνο.

 89. @ 72 ΓΤ

  >> [Δ]ιάβαζες «σημαιοφόρος καθ’ όλα τα γυμνασιακά έτη»…

  Είναι όμως δύσκολο κάτι τέτοιο. Σωστότερο θα ήταν «σημαιοφόρος στην τελευταία τάξη του γυμνασίου και παραστάτης καθ’ όλα τα υπόλοιπα γυμνασιακά έτη».

  Εκτός εάν το (εξαετές) γυμνάσιο ιδρύθηκε μεν ως μονοτάξιο, τον επόμενο χρόνο αναβαθμίστηκε δε διτάξιο, το μεθεπόμενο σε τριτάξιο κ.λπ., οπότε ο άριστος ή πρωτεύων αυτός μαθητής είχε την ευκαιρία να …σημαιοφορεί κάθε χρόνο.

 90. tryfev said

  Συνονθύλευμα υπερηλίκων αυτόκλητων εκπροσώπων των πιο αντιδραστικών τομέων της ελληνικής κοινωνίας. Λυπάμαι γιατί ανάμεσά τους είδα το όνομα εκλεκτού φίλου ανώτατου δικαστικού με άμεμπτη σταδιοδρομία, η συμμετοχή του οποίου σ’αυτήν τη φαρσοκωμωδία ειλικρινά με εξέπληξε.

 91. Μαρία said

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91. Όταν πήρε διαστάσεις στα ΜΚΔ …

  Στον Ξυδάκη, Στο κόκκινο το μεσημέρι είπε τα ίδια ο Κ. Τζαβάρας για τη νέα μπογδανιά, ότι ναι μεν καταδικάζει την ενέργεια, ήτανε απρέπεια αλλά ήταν και μεγαλείο που το αναγνώρισε και είπε συγγνώμη! και βέβαια τον «συγύρισε» στο σημείο ο Ξ. βεβαίως.
  11:00 – 11:30 Ένα Βλέμμα – Β ΜέροςΝίκος Ξυδάκης https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

 93. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την απουσία

  61-4 Σωστά

  67 Ωχ!

  78 Ετσι φαίνεται….

  91 Επιταχυμένα γράφει, αλλά μήπως εννοεί «επιτυχημένα»;

 94. Μαρία said

  93 τέλος
  Μάλλον.

  Εισαγγελική παρέμβαση για τη λίστα της ντροπής που αναπαρήγαγε και ο Μπογδάνος https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/310627_eisaggeliki-parembasi-gia-ti-lista-tis-ntropis-poy-anaparigage-kai-o

  Και επαναφορά Διαματάρη σε θέση … αρχαιολόγου https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/310599_o-diamataris-epanerhetai-drimyteros

 95. Χαρούλα said

  Ανοιλξαν τα σχολεία και χάσαμε τον δάσκαλο!
  Γιάννη Κουβάτσε είσαι δω;

 96. 41: μέα κούλπα
  Για τον Μπ., θαρρώ η ΝΔ πήρε αποστάσεις μόνο σε ό,τι αφορά το GDPR…

 97. Γιάννης Ιατρού said

  94γ: Προφανώς για τα ψηφουλάκια «ομογενών» ΗΠΑ Χ-th γενιάς που χρειάζεται ο ΚΜ σε προσεχείς εκλογές, αν και στις ΗΠΑ λίγοι πληρούν τις (μέχρι τούδε) προϋποθέσεις. Είναι κι η κορούλα εκεί… Γενικά η γνώριμη μπόχα και φαυλότητα από μια ελεεινή φαμίλια που λυμαίνεται παντοιοτρόπως χρόνια τώρα τον τόπο μας.

 98. 81: Ευτυχώς υπάρχουν δημοσιογράφοι, έστω για αυτά τα εύκολα θέματα #not

 99. Nestanaios said

  82. «Η Σεξουαλική Αγωγή στο σχολείο δεν έχει αποδέκτες άφυλα παιδιά. Έχει αποδέκτες αγόρια και κορίτσια, με διάφορες σχέσεις μεταξύ τους, και σε διάφορες σεξουαλικές ηλικίες, ενώ θα γίνεται από γυναίκες ή άνδρες με διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς»

  Να είναι οικογενειάρχης όπως είμαι εγώ και τα μέλη της οικογένειάς μου.
  Να έχει παιδιά και να μην έχει διαλύσει την οικογένεια που έχει φτιάξει ει δε μη δεν μου κάνει για δάσκαλος αφροδισίων συμπεριφορών.

 100. Γιάννης Ιατρού said

  98: Το σχετικό δημοσίευμα του ιn.gr που έχει βάλει απoκάτω ο γνωστός μας Μπιελαρ, αναφέρει την Εγνατία και ότι «ζητήθηκε» την περασμένη εβδομάδα η αντικατάσταση, αλλά δεν λέει πως αυτή έγινε. Έχεις άλλη πληροφόρηση;

 101. 100: Αυτό λέω, ένας «δημοσιογράφος» δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του, να δει πού είναι, να φωτογραφίσει ότι όντως αντικαταστάθηκε, κλπ. Μόνο να αντιγράφουν απ’ τα σόσιαλ ξέρουν όλοι, άσε οι τελευταίοι… Πες μας, ρε μάγκα, δική σου είναι η φωτογραφία; Αν ναι, πότε την έβγαλες; πού ακριβώς; Αν όχι, γράψε την πηγή της, μπας και μας πει εκείνη. Περιμένουμε μετά χαΐρι και για τα πιο σοβαρά…

 102. Nestanaios said

  23. Όταν γεννιέται το παιδί, έρχεται το «Άγιον φως» και είναι αρκετά καλό και ίσως καλλίτερο από αυτό της επιστήμης. Το πρόβλημα γεννάται όταν ο γονιός πεθάνει. Πολλοί ομοφυλόφιλοι θα τρίβουν τα χέρια τους (όχι όλοι). Και το ερώτημα είναι «έχει ο γονιός λόγο τώρα που έχει πεθάνει;» Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Την ημέρα της γέννας οι γονείς δηλώνουν αν επιθυμούν τα παιδιά τους να υιοθετηθούν, σε περίπτωση θανάτου, από ομοφυλόφιλο ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια αν υπάρχει κατι τέτοιο. Να δηλώνουν τι θέλουν να απογίνουν τα παιδιά τους σε περίπτωση θανάτου. Έχουν ή δεν έχουν οι γονείς αυτό το δικαίωμα;

 103. Pedis said

  # 97 – Είχε δεν είχε τον βόλεψε πάλι τον απτυχίωτο. Καρμίρηδες.

  Στη θέση αρχαιολόγου.

  Την πέφτουν στο δημόσιο χρήμα με κάθε ευκαιρία.Σε όλη την υφήλιο. Φιλελεύθεροι αντικρατιστές κατά δήλωσή τους.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  101: καλά το σημειώνεις «δημοσιογράφος»… Κυρίως για άλλα πληρώνονται. Αλλά κι αλλού ο επαγγελματισμός δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος την σήμερον. Άρπα-κόλλα συνήθως.

 105. sarant said

  101 Έλα ντε; Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η πινακίδα, όχι στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

 106. 104: Εγώ ακόμη περιμένω έναν δημοσιογράφο, ή έναν σοσιαλιστή Αθηνέζο, να πάει στα Λουλουδάδικα να βγάλει μια φωτογραφία να μας γράψει· μπήκε αυτό το μαμημένο το φανάρι, ή ακόμα στη μελέτη είναι;

 107. BLOG_OTI_NANAI said

  Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δημοκρατία. Αν κάποιος, κι εγώ μέσα σε αυτούς, έχουν σε υψηλή θέση και την πατρίδα τους, και την πίστη τους και την οικογένεια τους, πολύ καλά κάνουν. Απλά μερικοί ίσως χρειάζονται μαθήματα ανεκτικότητας.
  Αν κάποιος δεν θέλει του παιδί του να παρακολουθεί την σεξουαλική διαπιαδαγώγηση, τότε το πρόβλημα το έχει όποιος διαφωνεί. Διότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που μπορεί ενδεχομένως να αγγίζει και την κοσμοθεώρηση κάποιου, αν για παράδειγμα το μάθημα πέσει στα χέρια φανατικού οπαδού της σέκτας που υπηρετεί τις λεγόμενες «σπουδές φύλου».

  Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει πολλά χρήσιμα να δώσει, όπως ωφέλιμες διδασκαλίες για την αναγνώριση και αντιμετώπιση αποτροπή της σεξουαλική κακοποίησης όπως και τις έννοιες του αλληλοσεβασμού. Αλλά όπως έχω ξαναπεί, υπάρχει κίνδυνος παιδόφιλοι να πασχίσουν να πάρουν το μάθημα αυτό στο δημοτικό, να θυμήσουμε τον δάσκαλό π.χ. που έστελνε μηνύματα στα κοριτσάκια, που μας βοηθά να μην απορούμε τι επικίνδυνο εργαλείο κακοποίησης θα μπορούσε να αποτελέσει το μάθημα στα χέρια ενός τέτοιου.

  Όποιος έχει δει την σχετική ύλη, ξέρει καλά ότι το μάθημα περιλαμβάνει ερωτηματολόγια με παιδικές εικόνες για το τι αισθάνετια το παιδί ανάλογα με το που το αγγίζουν και καλείται π.χ. να βάλει κυκλάκι στο σημείο του αγγίγματος. Αυτή η ευκαιρία ενασχόλησης με τόσο λεπτά ζητήματα, αυτή η πρόσβαση σε μικρά παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη στα χέρια ενός ανώμαλου ακριβώς όσο θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη σε κατάλληλα χέρια ενός ειδικού.

  Μην ξεχνάμε όμως ότι το μάθημα δεν γίνεται υποχρεωτικά από ειδικευμένους, αλλά κατά προτεραιότητα από ειδικευμένους. Δηλαδή μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε θέλει να συμπληρώσει ώρες, εκτός κι αν στο σχολείο υπάρχει εκπαιδευτικός που έχει ειδίκευση (σεμινάριο ή άλλη).

  Πάντως, αν είχε την ατυχία να πάρει τα δικά μου παιδιά στο μάθημα αυτό κάποιος από τους οπαδούς της σέκτας που προανέφερα, καταρχάς θα είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το αν η περίοδος της γυναίκας αποτελεί… κοινωνική κατασκευή, αν οι ανατομικές μαρτυρίες είναι κατασκευές, και αν τα φύλα τείνουν στο… άπειρο. Και αν επέμενε να διδάσκει στα παιδιά παρανοικές θεωρίες των σπουδών φύλου, θα έπρεπε να μπορώ να προστατευτώ από τον ψυχάκια όπως και από έναν ανώμαλο, ή ακόμα και από έναν παραθρησκευόμενο φανατικό.

  Γενικά αν και οι δεξιότητες περιλαμβάνουν πάρα πολλά ζητήματα, ειδικά αυτό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θέλει τους γονείς από πάνω, πολύ προσοχή στο ποιος διδάσκει, τι λέει στα παιδιά, αν τα αγγίζει, αν τα πλησιάζει κ.λπ. Θα πρόσθετα ότι ακόμα και στη δεξιότητα που αφορά το περιβάλλον θα μπορούσε κάποιος να ξεφύγει, προσπαθώντας να επηρεάσει τα παιδιά με τις αλλόκοτες θεωρίες του βιγκανισμού.

  Γενικά οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους. Το κλίμα που λέει ότι όποιος έχει βάσιμες αντιρρήσεις ή ενστάσεις ως προς την πρόσβαση που έχει στο παιδί του οποιοσδήποτε είναι «χριστιανοταλιμπάν» κ.λπ., είναι ασφαλώς επικίνδυνος όπως και κάθε ένας που προσπαθεί να αμβλύνει βάσιμες προσπάθειες προστασίας των παιδιών.

 108. Περιμένω αιτήσεις απαλλαγής από το μάθημα της Γεωγραφίας/Φυσικής -κεφάλαια Δημιουργία του Σύμπαντος, η Γη είναι σφαιρική, κλπ.- και της Βιολογίας -κεφάλαιο εξέλιξης. Και για τη Γεωμετρία, από τους οπαδούς του Λομπατσέφσκι.

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  Οδός Παλαιών Πατρών Γερμανού.

  Αυτό που ξέρω εγώ είναι το εξής. Α Δήμαρχος Κ. Ζέρβας, αρχές καλοκαιριού, πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τις παλιές πινακίδες των δρόμων του κέντρου της Θεσσαλονίκης με νέες που να έχουν και κάποιο σύντομο ιστορικά της ονομασίας.

  Τώρα υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή έγινε καμιά πατάτα από τον πινακιδογράφο, έγραψε κείμενο από άλλη πινακίδα ή είναι τρολιά.

  Βαριέμαι να ψάξω ποιανού τα στοιχεία των εκτελεσθέντων εξ(ι) ταιριάζουν με τα αναγραφόμενα.

 110. Μαρία said

  101
  Πασίγνωστος δρόμος. Η πινακίδα θα βρίσκεται/βρισκόταν ή στην Εγνατία ή στην Τσιμισκή. Απ’ το NYC που φαίνεται στη φωτό καταλαβαίνουμε οτι βρισκόταν στην Εγνατία https://www.vrisko.gr/details/bfc62ibf5abf6g6dcfb701a42b0kd_00 🙂

 111. Μαρία said

  109
  Με τη Δημητρίου Γούναρη πρέπει να έγινε το μπέρδεμα που είναι κι η πρώτη περίπου παράλληλη της ΠΠ.

 112. 110: Για τους ντόπιους, ναι. Σκανάρεις το QR και σε πάει εδώ https://thessaloniki.gr/?p=97291
  Οι έξυπνες, οθντκ, πινακίδες https://thessaloniki.gr/?p=98290

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Όταν μιλάμε για πρόβλημα στις σπουδές φύλου, να γίνει κατανοητό ότι δεν μιλάμε για τον διάλογο επάνω σε θέματα δημοκρατικής ισονομίας ή για τους κοινωνικούς ρόλους κάθε φύλου, αλλά για εξειδικευμένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς θεωρίες ως προς την ΛΟΑΤΚΙ κοσμοθεώρηση που έχουν εισχωρήσει στις «σπουδές φύλου» όπως της Τζούντιθ Μπάτλερ.

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  108: Αν έχεις φίλους οπαδούς της επιπεδης γης, πες τους να κάνουν αίτηση. Διαφορετικά, αν εννοείς κάτι άλλο, προφανώς έχεις μαύρα μεσάνυχτα, κι αν έχεις αντίρρηση ότι αυτά που υπονοείς ε/ίναι απόδειξη ότι έχεις μαύρα μεσάνυχτα, εδώ είμαι να το συζητήσουμε. Καλό είναι να πουλάμε πονηριά εκεί που μας παίρνει.

 115. sarant said

  109-111 Nαι, ο Γούναρης ταιριάζει.

 116. Georgios Bartzoudis said

  40 ΓΤ said: «Ας κοιτάξει το Ακανεδιστάν το τσιπουρολαθρεμπορικό πούλημα»
  # Ναι, έχεις δίκιο από …στρουθοκαμηλική άποψη! [αφήνω που σήμερα έχεις τα χάι σου. Αλήθεια, πετούν οι στρουθοκάμηλοι;;]

 117. 108 Οι οπαδοί του Λομπατσέφσκι δεν δέχονται την Ευκλείδεια ως υποπερίπτωση;

 118. freierdenker said

  114, τελικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό που λένε οι «Μαμά, Μπαμπάς και Παιδιά» οτι στα σχολεία διδάσκεται η ύπαρξη περισσοτέρων των δύο φύλων;

  Είναι non-binary φύλο; Mη δυϊκό θα το μεταφράζαμε; Και παρουσιάζεται ως η άποψη κάποιων, ή ας πούμε ως η επικρατούσα θεωρία;

 119. venios said

  Η γεωμετρία του Λομπατσέφκι είναι υποπερίπτωση της Ευκλείδειας εφόσον ευθείες εννοούμε τις χορδές ενός ευκλείδειου κύκλου (χωρίς τα άκρα τους) και σημεία τα εσωτερικά του κύκλου.

 120. Πέπε said

  107

  > Αυτή η ευκαιρία ενασχόλησης με τόσο λεπτά ζητήματα, αυτή η πρόσβαση σε μικρά παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνη στα χέρια ενός ανώμαλου ακριβώς όσο θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη σε κατάλληλα χέρια ενός ειδικού.

  Εδώ να πούμε -δεν απευθύνομαι προσωπικά στον Μπλογκ, απλώς παίρνω πάσα- ότι δεν υπάρχουν μόνο ανώμαλοι και ειδικοί. Υπάρχουν και οι ομαλότατοι και καλοπροαίρετοι αλλά, πώς να το κάνουμε, μη ειδικοί.

 121. ΚΩΣΤΑΣ said

  112
  Κεσόπουλος, ε; Αν ισχύει αυτό θα πάω να τον ξεχέ.. τον Δήμαρχο. Για τις οδούς των Αμπελοκήπων, που έχω κάνει ειδική μελέτη, έχει αρκετές ανακρίβειες.

  Θα σας αναφέρω μόνο μία χαρακτηριστική περίπτωση.
  «Σκεπάρνης Γ.: Δάσκαλος, δημότης και δωρητής του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.» (λήμμα από Κεσόπουλο).

  Πασίγνωστη περίπτωση ο Σκεπάρνης στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Διευθυντής ων του 2ου Δημ. Σχ. Αμπελοκήπων, δολοφονήθηκε… Μία οδός, το σχολείο που υπηρετούσε και μια μεγάλη συνοικία της Επταλόφου φέρνουν την ονομασία «Σκεπάρνη».

  https://www.google.gr/maps/place/%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%BF%CE%B9/@40.6543765,22.9164113,15z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a839bfac996a8f:0x3d459484fcd64c9b!8m2!3d40.6536074!4d22.9223719?hl=elhttps://www.vrisko.gr/efimeries-nosokomeion?gclid=EAIaIQobChMIpMqk9eGU3AIVxqwYCh3_QwkaEAAYASAAEgJPM_D_BwE

 122. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  121 συνέχεια

  Για να μην αδικούμε και τον Κεσόπουλο. Στο λήμμα Γούναρης Δημήτριος, γράφει επί λέξει: «Πολιτικός που έγινε δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1867. έδωσε πολιτικούς αγώνες κατά της πολιτικής ολιγαρχίας. Ήρθε σε αντίθεση με τον Ελ. Βενιζέλο και τελικά εκτελέστηκε στο Γουδί, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο ως συνυπεύθυνος της Μικρασιατικής καταστροφής.»

  Μάλλον κάποιος άλλος, άσχετος, έκανε περίληψη στον Κεσόπουλο.

 124. gmich said

  Δεν έμαθαν ακόμη οι πρώην – οι ομότιμοι – οι απόστρατοι ότι η δημοκρατία δοκιμάζεται με το πόσο σέβεται τα δικαιώματα ακόμη και των μικρών μειοψηφιών όπως λένε . Απορώ πως δεν δεν υπάρχει αναμεσά τους ούτε ένας δεσπότης Μάλλον γιατί δεν υπάρχουν πολλοί πρώην. Σχεδόν όλοι αποδημούν εν υπηρεσία

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  108: Τις κουταμάρες αν «η Γη είναι σφαιρική» δεν τις είδε κανείς; Δηλαδή έρχεται κάποιος απρόκλητα με αυτές τις εκφράσεις και θα το φιλοσοφήσουμε αν τα εννοεί ή αν ειρωνεύεται προκλητικά; Δεν νομίζω να έχει καταλάβει κανείς αφήνω αναπάντητες τις ειρωνίες και τον προκαλώ να πει ευθέως τι εννοεί γιατί μόνο ψεκασμένος θα είχε ξεχάσει ότι επίσημα η Εκκλησία ευλογεί -όπως και προχθές στις 13 του μήνα- τα σχολεία που διδάσκουν την Εξέλιξη ή ότι… «η Γη είναι σφαιρική». Και θα ήξερε ότι υπάρχουν κληρικοί μαθηματικοί, φυσικοί, βιολόγοι όπως ακριβώς επίσημα η Εκκλησία αποδέχεται στις εγκυκλίους της ως επαγγέλματα που μπορούν να ασκούν οι κληρικοί της.
  Αν πάντως θέλει την υπερασπιστεί την χαβαλέ συμπεριφορά του, εδώ είμαι.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Μια που το υλικό της δεξιότητας της σεξουαλικής αγωγής άπτεται πολλαπλών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του παιδιού, την επόμενη φορά που θα αναζητήσουμε ψυχολόγο, θα μας αρκεί να μην είναι ψυχολόγος, αλλά να είναι ένας μουσικός ή ζωγράφος που να είναι όμως «καλοπροαίρετος»; Δεν νομίζω ότι αρκεί αυτό για να εμπιστευτούμε την ψυχική μας υγεία σε κάποιον.

 127. freierdenker said

  Το έψαξα λίγο το ζήτημα, και νομίζω οτι είναι πολύ δύσκολο να αποδώσει κάποιος στα ελληνικά την διεθνή συζήτηση χωρίς ακριβή διάκριση μεταξύ των όρων sex και gender, που όμως νομίζω και οι δυο συνήθως αποδίδονται ως ‘φύλο’ σε μια καθημερινή συζήτηση.

  Το Τ στο ΛΟΑΤΚΙ είναι transgender, και δεν έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα. Το Ι στο ΛΟΑΤΚΙ είναι intersexual, πάλι δεν έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα αλλά με το φύλο (sex) και είναι αυτοί που πολύ παλιά θα χαρακτηριζόταν ερμαφρόδιτοι.

 128. Πέπε said

  126

  Αγαπητέ, αν εσένα δε σου αρκεί δεν αρκεί ούτε σ’ εμένα, αλλά ωστόσο έχω τη φριχτή εντύπωση ότι κάπως έτσι γίνεται. Με κάποιο προπαρασκευαστικό σεμινάριο σε φιλολόγους και δεν ξέρω ποια άλλη άσχετη ειδικότητα. Ειλικρινά δεν το πολυπαρακολούθησα (και στην πρωτοβάθμια βέβαια καθόλου), μακάρι να κάνω λάθος και θα χαρώ να με διορθώσει κάποιος πιο ενήμερος…

 129. Πέπε said

  127

  Μιας και θίγεις το θέμα της ανεπάρκειας στην ελληνική ορολογία, Λ είναι λεσβίες και Ο είναι ομοφυλόφιλοι. Κατ’ αντιστοιχίαν υποτίθεται στο LGBTκλπ., όπου L=lesbian και G=Gay. Αλλά οι μεν λεσβίες είναι ομοφυλόφιλες γυναίκες, οι δε ομοφυλόφιλοι είναι ομοφυλόφιλοι άντρες και ομοφυλόφιλες γυναίκες…

 130. Νέο Kid said

  119. Προφανώς αναφέρεσαι στο πρότυπο Κλάιν-Μπελτράμι (Klein- Beltrami model), αλλά και αυτό και ο πιο όμορφος δίσκος του Πουανκαρέ:

  δεν δείχνουν ότι η υπερβολική γεωμετρία είναι «υποπερίπτωση» της ευκλείδειας , αλλά απλά ότι είναι equiconsistent (συγνώμη δεν ξέρω τον ελληνικό όρο αν υπάρχει , ισοσυνεπείς (;)
  Αυτό που θα μπορούσαμε ίσως να πούμε είναι ότι οι νέες γεωμετρίες , η υπερβολική των Λομπατσέφσκυ -Μπόλυαϊ και η σφαιρική του Ρίμαν είναι ίσως «παιδάκια» την Ευκλείδειας , αφού διατηρούν τα ίδια 4 αιτήματα αλλά αλλάζουν κατά το κρίσιμο 5ο…
  Και φυσικά , με αυστηρά μαθηματικά κριτήρια κι όχι ιστορικά , η Ευκλείδεια προκύπτει ως ειδική περίπτωση κι όχι the other way round. Ο Δύτης έχει δίκιο.

 131. 117, 119: Ε, ναι, δεν μπορούμε να διδάσκουμε υποπεριπτώσεις, ωσάν να είναι το όλον… 😋 Το πιάσατε το νόημα όμως.

 132. sarant said

  129 Όταν λέμε «ομοφυλόφιλοι» δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι σκέφτονται κάτι άλλο παρά ομοφ. άντρες.

 133. ΓΤ said

  130@
  «[…] στο πρότυπο Κλάιν-Μπελτράμι […]»

  Ο κόσμος βαδίζει στο πρότυπο Κλάιν-Μάιν που θέλει εύκολο παστράμι.

 134. ΓΤ said

  89@ Δημόσιος Χώρος

  Αυτό είχε γράψει, ενδεχομένως αυτό που λες εννοούσε. Να τονίσουμε ότι στο βιο_γραφικό του δεν μνημόνευε τα ανά τάξη Δημοτικού Ενδεικτικά.

  «Σωστότερο θα ήταν «σημαιοφόρος στην τελευταία τάξη του γυμνασίου και παραστάτης καθ’ όλα τα υπόλοιπα γυμνασιακά έτη»».

  Όχι, ρε Πρέβεζμαν. Σωστότερο θα ήταν η παντελής απουσία αναφοράς στην εν λόγω περίοδο. Διότι όταν κάποιος φτάνει στο σημείο, υποβάλλοντας CV για πλήρωση θέσης στη βαθμίδα Καθηγητή ΑΕΙ να γράφει τι έκανε στο Γυμνάσιο, τότε είναι λακαμάς υψωμένος στον γκουγκολπλέξ…

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για να πώ την αλήθεια, δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο δίνει (ουσιαστικά) βήμα ο Νικοκύρης σε 160 ψυχασθενείς και σε δεν ξέρω πόσους διεστραμμένους «ανησυχούντες» γονείς (;), τι νόημα έχει να σχολιάσουμε αυτές τις αρρωστημένες απόψεις και τι θα βγεί τελικά, απολύτως τίποτε.
  Το μόνο ίσως που βγαίνει, είναι πόσο γελοίος έχει γίνει ο τίτλος ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!

  Για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ένα θέμα που θα έπρεπε να θιχτεί κατά την γνώμη μου, είναι πως για άλλη μια φορά, η συντηρητική δεξιά είναι αυτή που καινοτόμησε, μία με το μονοτονικό και τώρα με την Σ.Δ, εν αντιθέση από την υποτιθέμενη προοδευτική αριστερά που όχι μόνο δεν τόλμησε το οτιδήποτε προοδευτικό στην εκπαίδευση, αλλά έδωσε και το κεφάλι του Φίλη στους ιεράρχες. Πιο συντηρητικός πεθαίνεις!

  Το θέμα κατά βάση είναι απλό, ακολουθούμε την φυσική λειτουργία, αλλά μέσα στην διαβρωμένη και διαστροφική κοινωνία που μεγαλώνουμε και ζούμε, γίνεται τεράστιο, και με δεδομένο τον τρόπο που «λειτουργεί» η εκπαίδευση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ατονήσει σε χαζολογήματα μέχρι να καταστεί ανούσιο.

  Καταρχάς, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει στην οικογένεια από την δεύτερη βρεφική ηλικία, ποιός θα ελέγξει τους τρομακτικούς γονείς που φωνάζουν ΜΗΗΗ στο παιδί τους όταν βάζει το χέρι του στα γεννητικά του όργανα, δημιουργώντας του τις πρώτες αναστολές και πολύ σύντομα ενοχές, αλλά και αποστροφή γιατί είναι «βρόμικο» σημείο;
  Όλοι εδώ έχουμε αυνανιστεί στην παιδική ηλικία, πόσοι το κάναμε χωρίς ενοχές; Πόσοι είπαμε στα παιδιά μας πως όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά είναι καλό για την ψυχική και σωματική μας υγεία;

  Το σημαντικότερο για μένα, είναι ποιοί θα διδάξουν τα παιδιά, αν δεν είναι οι ίδιοι σεξουαλικά ισορροπημένοι, τι ακριβώς θα διδάξουν; και ποιός κρίνει την ικανότητά τους;
  Γιατί αν κρίνονται με τον ίδιο τρόπο που κρίνονται και οι εκπαιδευτικοί για τα μαθήματα, καληνύχτα!

  Όπως και νάχει όμως, είναι μια αρχή και μπράβο στην συντηρητική δεξιά «κυβέρνηση» γιατί αν περιμέναμε από την όποια αριστεροσοσιαλιστική, θα πεθαίναμε περιμένοντας!

  2 – 😊😊😊

  27 – «Γιατί, όπως σωστά λένε τα καημένα τα παιδιά, «δεν θες να συζητήσεις με τους γονείς σου και το σχολείο δεν θέλει να συζητήσει μαζί σου».»

  Αν οι γονείς δεν είναι φασίστες ή δεν τους κάνουν τον δάσκαλο, μια χαρά θέλουν τα παιδιά να συζητήσουν μαζί τους οποιοδήποτε θέμα, αυτή είναι η φυσική λειτουργία, οτιδήποτε άλλο στο οικογενειακό πλαίσιο, είναι παρανοϊκό και δημιουργεί από παραβατική συμπεριφορά έως διαστροφή.

  63 – 😊😊😊

 136. Πέπε said

  132

  Το μονολεκτικό για το gay είναι γκέι. Εδώ συμβαίνει και το εξής:

  Το «γκέι» χρησιμοποιείται αποκλειστικά ουδέτερα ή και θετικά. Δεν είναι βρισιά όπως το πούστης. Δεν ισχύει το ίδιο για το «λεσβία», που ενίοτε χρησιμοποιείται και υποτιμητικά. Επομένως, όσοι αισθάνονται ότι το «λεσβία» φέρει αρνητικό φορτίο, σαφώς και θα πουν «ομοφυλόφιλη».

  Η σωστή απόδοση του LG κατά τη γνώμη μου θα ήταν είτε «λεσβίες και γκέι» είτε «ομοφυλόφιλοι». Και αφού πρόκειται για ακρωνύμιο, γλιτώνουμε και τον μπελά του αν θα πρέπει να πούμε «ομοφυλόφιλοι» ή «ομοφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλες» ή «ομοφυλόφιλες και ομοφυλόφιλοι» ή «ομοφυλόφιλ@» ή «ομοφυλόφιλα άτομα» κλπ.: πετάς ένα «Ο» και όλοι ευχαριστημένοι.

  Εκτός από όσους θέλουνν να μιλάνε αγγλικά με ελληνικές λέξεις. Ε δε γίνεται όμως!

 137. Pedis said

  #76 +

 138. Πέπε said

  135

  > Γιατί αν κρίνονται με τον ίδιο τρόπο που κρίνονται και οι εκπαιδευτικοί για τα μαθήματα, καληνύχτα!

  Λάμπρο, όπως είπα και στο #128, πολύ φοβούμαι ότι η περίπτωση να κρίνονται όπως και στα υπόλοιπα μαθήματα είναι η υπεραισιόδοξη πιθανότητα…

 139. sarant said

  135 Το μονοτονικό καθιερώθηκε το 1982 από το ΠΑΣΟΚ. Ίσως εννοείς την καθιέρωση της δημοτικής το 1976.

 140. Γιάννης Ιατρού said

  97 (94γ): Προφανώς το εκ διαμέτρου αντίθετο από την ατυχεστάτη επιλογή του Διαματάρη στο Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης (λέγε με αργομισθία) συνέβη με την τοποθέτηση της η πολ. μηχανικού 👍Μαρίας-Έλλης Γεραρδή στη θέση της γ.γ. Υποδομών στο ΥΜΕ.
  Lucidum intervallum το λένε😎

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – Ε καληνύχτα τότε, (πάω για ύπνο😂).

  139 – Ναί της δημοτικής, άλλωστε γι΄αυτήν σκοτωνόντουσαν τόσα χρόνια δεξιοί κι αριστεροί. Περνούν τα χρόνια.😂

 142. Πέπε said

  Λοιπόν,διάβασα το κείμενο των 160 πρώηδων.

  Η ομοφυλοφιλια και όλες αυτές οι διαβολικές διαστροφές οξύνουν το δημογραφικό. Οκέι, προφανές: καταπίεσε τον λόατκη και θα τον δεις να πνίγει τον πόνο του ρίχνοντάς το στο αναπαραγωγικό ετεροφυλοφιλικό σεξ και να γεννοβολάει σαν το κουνέλι Έλληνες στρατιώτες. Αυτό το ξέρουν και τα μικρά παιδιά.

  Το άλλο όμως; Η σεξουαλική αγωγή προάγει την ομοφυλοφιλία και άρα συμβάλλει κι αυτή στην όξυνση του δημογραφικού.

  Εδώ μπερδεύτηκα λίγο. Αν μεν το μάθημα διδάσκει ότι δήθεν η μαλακία δεν τυφλώνει και μπορούμε χωρίς ενοχές να παίζουμε το πουλί μας, τότε συμβάλλει μεν στην όξυνση του δημογραφικού (διότι every sperm is sacred και ποιος είσαι εσύ κύριε που θα τα πετάς στον γάμο του Καραγκιόζη αντί να τα κάνεις Έλληνες στρατιώτες), αλλά όχι περνώντας μέσα από το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Αν πάλι λέει ότι δήθεν είναι οκέι να είσαι λόατκης, τότε το μάθημα άπτεται της κοινωνιολογίας: δικαιωματισμούληδες κι έτσι. Οπότε η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά πούστηδες.

  Ναι αλλά εμείς ξέραμε ότι η κοινωνιολογία σε κάνει αριστερό, όχι πούστη. Πούστης -ξέραμε- γίνεσαι αν η μητέρα σου κάνει πρωκτικό κατά την εγκυμοσύνη. Τώρα όλα ανατρέπονται. Χιαστί άραγε; Δηλαδή μήπως το πρωκτικό κατά την εγκυμοσύνη κάνει τα παιδιά αριστερούς;

  Θα ήταν παράλειψη να μην προσθέσω και το εξής: αν η σεξουαλική αγωγή σε κάνει είτε πούστη είτε αριστερό, τι θα ‘πρεπε να πούμε για το μάθημα της ανάγνωσης; Αυτό δε σε οδηγεί στο να διαβάζεις καθετί σατανικό και ανθελληνικό που τυχόν έχει γραφτεί κάπου; Και έχει παρεισφρήσει μέσα στο σχολικό πρόγραμμα χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι γονείς των μαθητών αν συναινούν στο να μάθει το παιδί τους να διαβάζει τέτοια επικίνδυνα πράγματα.

 143. Konstantinos said

  Τα φύλα είναι γενικα 2, αλλά όχι ακριβώς λέει η σύγχρονη επιστήμη. Μπορείς να έχεις αρσενικό φαινότυπο (τρίχες, πέος κλπ) αλλά θηλυκό εγκέφαλο γιατί κάτι δεν λειτούργησε σωστά όταν ήσουν έμβρυο λόγω κάποιου γονιδίου. Η και το ανάποδο.

  Το ποντκαστ είναι από καθηγητή νευροεπιστήμονα στο Stanford

 144. Konstantinos said

  Στη δικηγορική πιάτσα είναι κοινό μυστικό ότι οι δικαστές (αλλά και δικηγόροι) είναι τακτικοί πελάτες στα τραβελια.

  Ο Μαρκήσιος στις 120 μέρες στα Σόδομα τους παρουσίαζε σαν τους πιο διεστραμμένους από ολους (με την καλή και καλή έννοια).

  Αφιερωμένο σε όσους υπέγραψαν ο παρακάτω υμνος του Μέγα του Ρασούλη.

 145. BLOG_OTI_NANAI said

  Ως προς τους παραθρησκευόμενους, πολλοί όντως δεν έχουν κατανοήσει καν τι σημαίνει να είναι κάποιος γκέι. Το θεωρούν μια συνειδητή επιλογή σεξουαλικής διαστροφής. Όμως, θα δεις παιδιά, γύρω στα 13-14 δηλ. γύρω στη 2α-3η γυμνασίου να είναι πλέον σίγουρα ότι κάτι τρέχει με τη σεξουαλικότητα τους. Πιο πριν μπορεί να είχαν ανάμικτα συναισθήματα για το αν πρόκειται για θαυμασμό ή κάτι άλλο, όμως στα 13-14 ξέρουν πως για κάποιον λόγο όπως η πλειοψηφία ερωτεύεται το άλλο φύλο, αυτά τα παιδιά ερωτεύονται το ίδιο φύλο ή και τα δύο φύλα αν είναι αμφιφυλόφιλοι.

  Τα παιδιά αυτά χρωστούν πολλά σε αυτούς τους γκέι άντρες-γυναίκες που ανοίχτηκαν ως προς την σεξουαλικότητα τους δημόσια, μερικοί εξ αυτών υποφέροντας από σχόλια και διακρίσεις, διότι έτσι οι ΛΟΑΤΚΙ έγιναν σιγά-σιγά «ορατοί» όπως λένε οι ΛΟΑΤΚΙ θεωρίες με αποτέλεσμα σήμερα ο γονιός να έχει ασφαλώς πρόβλημα διότι αν ο ίδιος δεν είναι γκέι, δεν μπορεί να κατανοήσει πώς σκέφτεται και νιώθει το ίδιο του το παιδί, όμως μπορεί να πει μέσα του, ας με κοιτάνε στη γειτονιά, συμβαίνει σε τόσους, δεν είμαι ο μόνος.

  Διότι τα περί «υπερηφάνειας» δεν είναι παρά μια τραβηγμένη οπερέτα. Υπερηφάνεια νιώθεις για αξίες του παιδιού σου που πατάνε και στις δικές σου αξίες. Απλά, αν ήσουν δίπλα στο παιδί, ασφαλώς το αγαπάς, και προσπαθείς αν το στηρίζεις στις επιλογές του, όσο δύσκολο κι αν σου είναι. Θα γίνει κάποτε πιο εύκολο; Δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Τα ποσοστά είναι μικρά, και πάντα οι άνθρωποι αυτοί θα είναι οι διαφορετικοί. Το ομολογούν και οι ίδιοι άλλωστε.

  Μπορείς και οφείλεις να σταματήσεις το εκφοβισμό τους, αλλά τη ματιά και τα χαμηλόφωνα σχόλια της διπλανής παρέας ή της γειτονιάς, δεν μπορείς να τα σταματήσεις. Σε ένα επαρχιακό σχολείο, που έχει π.χ. 200 παιδιά, μέσα στα 100 αγόρια περίπου τα δύο θα είναι ξεκάθαρα γκέι και το ίδιο για τα κορίτσια. Ποιες είναι οι επιλογές τους να ταιριάξουν με κάποιον ερωτικά; Ελάχιστες. Οι δυσκολίες τους δηλ. ξεκινούν από νωρίς.

  Να προσθέσω ότι για πολλούς, είναι ενοχλητικές οι ακραίες θεωρήσεις των ζητημάτων. Επίσης, μπερδεύουν ότι το δικαίωματους να διαφωνούν ή να μην εκφράζονται από τις κοσμοθεωρήσεις των ΛΟΑΤΚΙ, δηλώνει κάτι μή φυσικό. Στην κοινωνία μας, αν είσαι συνειδητά δημοκράτης, δεν μπορεί να είσαι ομοφοβικός, διότι πρεσβεύεις την ισονομία, ισοπολιτεία, ισηγορία για όλους. Το να μην εκφράζεται ή να μην μπορεί να κάνει παρέα ένας δεξιός με έναν αριστερό λόγο της απόστασης της κοσμοθεωρίας τους, είναι απόλυτα φυσικό και δεν είναι το ζητούμενο στη δημοκρατία να συμφωνούμε ή να είμαστε όλοι κολλητοί.

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  Να προσθέσω πως επειδή όλη η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλης έντασης συναισθημάτων και εκρήξεων της στιγμής για πολλά παιδιά, ο κίνδυνος από ψεκασμένες θεωρίες για το «συνεχές του σεξουαλικού προσανατολισμού» ή το «συνεχές του φύλου» είναι μεγάλος, διότι αν ένα ευάλωτο παιδί υποστεί πλύση εγκεφάλου από έναν επιτήδειο, θα μπορούσε μέσα στο πλαίσιο μια μή ξεκάθαρης κατάστασης συγκίνησης για ένα πρόσωπο εξουσίας πνευματικής να οδηγηθεί σε πράξεις για τις οποίες μπορεί αν φέρει τραύμα σε όλη του τη ζωή.
  Δηλαδή το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι ΛΟΑΤΚΙ έχουν εφεύρει δικές τους θεωρίες για να νιώσουν οι ίδιοι πιο ήρεμα μέσα στον κόσμο, δεν σημαίνει ότι αυτές έχουν κάποια καθολική ισχύ και μπορούν να διδάσκονται από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε. Διότι αν κάποιο πρόσωπο πνευματικής εξουσίας και αντικείμενο θαυμασμού από κάποιον, καταφέρει να οδηγήσει έναν έφηβο σε πράξεις που έρχονται σε σύγκρουση με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αυτό μπορεί να μην επουλωθεί ποτέ. Το να έχει κάποιος γκέι συμπεριφορά, αφορά τους γκέι και όχι τους πάντες.

  Και ο γονιός οφείλει να μην επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με την ταυτότητα του παιδιού του.

  Θα έχουμε όλοι παρατηρήσει τις γελοιότητες να κατηγορούνται τα αντρικά ρούχα ή τα γυναικεία ρούχα ως «αναχρονιστικά πρότυπα» και το υποχρεωτικό βάπτισμα των ντυσιμάτων με το κωμικό σύνθημα «τα ρούχα δεν έχουν φύλο». Φυσικά, οι τρύπες των θεωριών τους είναι μεγάλες σαν του μυαλού τους. Διότι τα ρούχα «δεν έχουν φύλο» είναι μια αερολογία. Τα ρούχα είναι τρόπος έκφρασης μή λεκτικής. Κάποιος ντύνεται κάπως για να πει κάτι. Και αυτά που κάποιοι ΛΟΑΤΚΙ τα θεωρούν σαν «αναχρονιστικά στερεότυπα», είναι στερεότυπα εξαιρετικά χρήσιμα και λειτουργικά σε πολλούς ανθρώπους ΛΟΑΤΚΙ, διότι παίρνοντας αυτά τα στερεότυπα (π.χ. τα γυναικεία τακούνια) δηλώνουν κάτι που θέλουν.
  Δηλαδή, και οι ίδιοι πολλές φορές βρίσκοτ ναι σε σύγχηση και αντί να πουν ότι θα ήθελα να ντύνομαι με γυναικεία ρούχα χωρίς να με κοιτάνε περίεργα, καταλήγουν σε αντιφατικές θεωρίες περί «αναχρονιστικών στερεοτύπων», τα οποία όμως τα θέλουν, τα αγαπούν, τα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για να δηλώσουν πράγματα για την ταυτότητα τους.

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  Όποιος δηλώσει ότι θα αναλάβει το μάθημα των δεξιοτήτων, και μπορεί αυτός να είναι οποιασδήποτε ειδικότητας εκπαιδευτικός, θα περάσει όπως λένε από το σεμινάριο. Επειδή όμως με ενδιαφέρει το θέμα, κα έχω συζητήσει με ανθρώπους που το έχουν ήδη κάνει, ξεκινούν να μπουν στην τάξη εξαιρετικά ανέτιμοι και προβληματισμένοι. Και όπως λέει το ΦΕΚ, η σεξουαλική αγωγή δεν είναι επιλογή, υποχρεωτικά θα διδαχθεί, στην Β΄ Γυμνασίου αν θυμάμαι καλά. Διότι σε μία χρονιά, ο εκπαιδευτικός καλείται να ολοκληρώσει 4 θεματικές ενότητες. Αυτός που θα πάρει τις δεξιόιτητες στην Α Γυμνασίου, θα ολοκληρώσει 4 ενότητες, διάρκειας 6-7 εβδομάδων η κάθε μία (π.χ. περιβάλλον, διατροφή, κυκλοφοριακή αγωγή κ.λπ). Άλλες 4 ενότητες στην Β΄ Γυμνασίου και άλλες 4 στη Γ΄. Μέσα σε όλες αυτές είανι και η σεξουαλική αγωγή. Δηλ. είναι ένα αντικείμενο που θα διδαχθεί για 6-7 εβδομάδες υποχρεωτικά.
  Όποιος όμως διαβάσει το υλικό, θα δει ότι είναι πολύ και εξειδικευμένο, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άνθρωπο που να ξέρει τι λέει. Ασφαλώς, πολλοί εκπαιδευτικοί που αισθάνονται ανέτιμοι δεν θα ασχοληθούν σε βάθος αλλά θα μείνουν στους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων, πολύ σημαντικό (συζήτηση για στερεότυπα όπως «η νοικοκυρά», ή «ο κουβαλητής» ή επαγγέλματα) όπως και στην προσέγγιση της σεξουαλικής κακοποίησης, του δικαιώματος στο «όχι», ή στα αφροδίσια νοσήματα, επίσης πολύ χρήσιμη ενημέρωση.

  Όμως, στο υλικό του ΙΕΠ θα βρει κανείς και το υλικό από το πολύχρωμο σχολείο, με αμπελοφιλοσοφικές θεωρήσεις της Μπάτλερ και άλλων ψεκασμένων και θα υπάρξει κόσμος που θα θελήσει να φέρει την «πρόοδο» στο δικό του μάθημα εξειδικεύοντας σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ. Προσωπικά θεωρώ ότι κάθε γονιός οφείλει να έχει πλήρη ενημέρωση από τα παιδιά του για τις προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού στην τάξη και πολύ περισσότερο στο Δημοτικό. Όπως έχουμε πει, οι παιδόφιλοι είτε ομοφυλόφιλοι είτε ετεροφυλόφιλοι, δεν είναι εξωγήινοι, αλλά όπως δείχνουν οι μελέτες, είναι άνθρωποι που συνειδητά επιλέγουν να δουλεύουν με παιδιά.

 148. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα.
  Ας πω κι εγώ την αποψάρα μου, χτες δεν είχα χρόνο και διάθεση για παραπάνω.

  Για το κείμενο των 160, καλύπτομαι από τον κύριον Πέπεν στο 162.

  Για το θέμα της διδασκαλίας αυτό καθεαυτό: Όσο ειδικός είναι ο δάσκαλος να κάνει Γεωγραφία ή Βιολογία στο Δημοτικό, άλλο τόσο θα είναι να διδάξει και σεξουαλική αγωγή. Χώρια που επειδή(ς) είναι κάτι καινούριο θα γίνουν κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης, θα δοθούν οδηγίες κλπ, οπότε οι δάσκαλοι θα τα έχουν πιο φρέσκα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως διδάσκεται η Φυσική από Φυσικό, έτσι θα (πρέπει να) διδάσκεται το μάθημα από σχετικό επαγγελματία, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, κοινωνικό λειτουργό ή κάποιον τελοσπάντων που έχει σχέση με το αντικείμενο. Όσο δε για την παιδοφιλική συμπεριφορά των διδασκόντων, δε νομίζω πως περιμένουν αυτό το μάθημα για να την εκδηλώσουν. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν κακοποιητικές συμπεριφορές του εξωσχολικού κοινωνικού περιβάλλοντος. Η κακοποίηση των παιδιών συνήθως από συγγενείς γίνεται απ’ όσο έχω καταλάβει, διορθώστε με αν κάνω λάθος.

  Δε θέλω να πέσω στην παγίδα και να ασχοληθώ με το μάθημα σαν να αφορά αποκλειστικά την ταυτότητα φύλου. Υποθέτω θα έχει ένα περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένο κεφάλαιο για το θέμα, ακριβώς επειδή η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει χρόνια αγκυλώσεων γύρω από το θέμα.

  Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα παιδιά θα πρέπει να απενοχοποιήσουν το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους, κι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα από μόνο του. Ένα σωρό προβλήματα θα αποφευχθούν στην εφηβεία αλλά και μετά.

  Όσον αφορά την ταυτότητα φύλου και τις προτιμήσεις του καθενός, ας θυμηθούμε πως το φύλο καθορίζεται σε λιγότερο από το μισό εικοστό τρίτο του γονιδιώματός μας. Είμαστε δηλαδή ζωντανοί οργανισμοί, του ζωικού βασιλείου, θηλαστικά, πρωτεύοντα, άνθρωποι κατά 98% και αρσενικοί, θηλυκοί (και όλα τα υπόλοιπα 🙂 ) κατά 2%. Είναι πολύ σημαντικό για την αναπαραγωγή του είδους αυτό το 2%, αλλά αυτό είναι όλο κι όλο· η σεξουαλικότητα και η επιθυμία που πάει μαζί, είναι το τυράκι της φύσης για να προαχθεί η αναπαραγωγή. Απλώς εμείς, ως είδος, εκμεταλλευόμενοι την ευφυΐα μας, τρώμε το τυράκι αβέρτα, και αναπαραγόμαστε από σπόντα… Καλό θα ήταν να θυμόμαστε την αναλογία.
  Από εκεί και πέρα, για την «αποκλίνουσα» (τα εισαγωγικά επειδή έχει φορτιστεί αρνητικά η λέξη) ταυτότητα φύλου και την επιθυμία, να θυμίσω πως αφού συμβαίνει ευρύτερα στο ζωικό βασίλειο, μάλλον δεν επηρεάζεται, όχι δραματικά τουλάχιστον, από εξωγενείς παράγοντες. Υποθέτω πως σε κάποιες οριακές περιπτώσεις, οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να σπρώξουν τη ζυγαριά προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά, όμως στις περισσότερες η ταυτότητα του φύλου ή του προσανατολισμού είναι αυτή που είναι από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα, και το κοινωνικό περιβάλλον, από την οικογένεια ξεκινώντας, αν αντιτίθεται στη φύση του ατόμου, μάλλον κακό θα κάνει. Ακόμη όμως κι αν θεωρήσουμε πως ο ρόλος της οικογένειας (που είναι, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, το σημαντικότερο κοινωνικό περιβάλλον) είναι σημαντικός στην κατεύθυνση αυτή, τότε μάλλον στον εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους πρέπει να δουν οι γονείς, παρά στο σχολείο ή στους γείτονες, τις αιτίες για τις επιλογές των παιδιών τους.

  Άρα, το μάθημα μόνο καλό μπορεί να κάνει. Σε κάποιο βαθμό για τα ίδια τα παιδιά, που θα τους δώσει πληροφορίες που εμείς οι γονείς, που κουβαλάμε τις αγκυλώσεις της γενιάς μας, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε. Κυρίως όμως τα δικά τους παιδιά, που θα έχουν περισσότερο ενημερωμένους γονείς και θα αποφύγουν τα δικά μας λάθη όταν πάρουν τη σκυτάλη.

 149. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Έχω μια γνωστή, αριστερή κοινωνιολόγο που κάνει πρωκτικό. Να την κάνω ξεπαρεού?

 150. Nestanaios said

  Τα πράγματα είναι σύνθετα και καθόλου απλά. Αυτό που θα προκύψει με τα παιδιά είναι αυτό που δικαιούνται οι γονείς και τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Και επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα από μικρός έχω παρατηρήσει ορισμένα πράγματα.
  Κανένας πατέρας δεν θέλει τον γιό του να είναι γκέι.
  Κανένας ομοφυλόφιλος πατέρας επίσης δεν θέλει τον γιό του να είναι γκέι.
  Ο ομοφυλόφιλος πατέρας ανησυχεί μη και ο γιός του ή η κόρη του γίνουν ομοφυλόφιλοι.
  Αν ένας πατέρας ανησυχεί πολύ μήπως ο γιός του είναι γκέι είναι επειδή αυτός ο πατέρας είναι γκέι.
  Τα παιδιά των ομοφυλόφιλων πατεράδων δεν γίνονται γκέι και αν συμβεί αυτό θα είναι από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις.
  Ο πατέρας που απατά, στεναχωράει, κακοποιεί την μητέρα των παιδιών του θα επιφέρει κακές για αυτόν συνέπειες με αυτή την κακή συμπεριφορά στην σεξουαλική ζωή των παιδιών του. Ο γιός θα γίνει γκέι για να τιμωρήσει τον πατέρα του και η κόρη θα γνωρίσει πολλούς άντρες και αν ποτέ παντρευτεί θα χωρίσει γιατί ποτέ δεν γνώρισε το χάδι του πατέρα για να ξέρει πιο χάδι είναι καλό. Ποτέ δεν γνώρισε έναν καλό άντρα για να ξέρει ότι υπάρχουν τέτοιοι άντρες. Ο άντρας που έχει κακοποιήσει και στεναχωρήσει την μάνα μας δεν είναι καλός άνθρωπος και ας φαίνεται καλός απέναντί μας.
  Το αντίστροφο γίνεται και με την κακή συμπεριφορά της μητέρας. Και αν οι δύο γονείς έχουν κακή συμπεριφορά ο ένας απέναντι στον άλλον τα πράγματα μπλέκουν πολύ και για να δικαιολογηθούμε υποστηρίζουμε την άποψη «ο άνθρωπος γεννιέται και δεν γίνεται».
  Εγώ δεν συμφωνώ με τον γάμο των ομοφυλοφίλων επειδή δεν παντρευόμαστε για να περνάμε καλά. Παντρευόμαστε για να κάνουμε παιδιά που θα τα αγαπάμε και θα μας αγαπούν.

 151. ΓιώργοςΜ said

  149 Ναι. Αλλά να μας τη γνωρίσεις πρώτα 😛

 152. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  142 🙂 Πλάκα έχει να ενοποιείς τις διάφορες θεωρίες.

 153. Νέο Kid said

  “Πλάκα έχει να ενοποιείς τις διάφορες θεωρίες.”
  Μην το πεις αυτό σε Φυσικό μόνο, γιατί μπορεί να το πάρει για σαδιστική ειρωνία…😀

 154. ΓΤ said

  Για τον λόγο τον οποίο άρθρωσαν αυτοί οι 160, ο Βύρων Πολύδωρας λέει στη σημερινή «Εστία» ότι ήταν λόγος «πράος, συνετός και δημιουργικός»…
  https://www.frontpages.gr/d/20210917/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 155. Pedis said

  # 149 – 🤣

 156. Nestanaios said

  Δυστυχώς, άνθρωποι σαν τον Βύρωνα δεν έχουν θέση μέσα στο κοινοβούλιο επειδή έχουν λόγο, τον δικό τους λόγο. Θυμάμαι τον τελευταίο του λόγο στη βουλή. Κτυπώντας το χέρι στο έδρανο λέει «Η κατοχή δεν φορολογείται. Η εκμετάλλευση φορολογείται. Διεθνές δίκιο.». Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

 157. loukretia50 said

  Μπονζούρ!
  Το άρθρο διεκδικεί επάξια μια θέση στο τοπ τεν ως πολλά υποσχόμενος τίτλος!

 158. Α. Σέρτης said

  150
  «Κανένας πατέρας δεν θέλει τον γιό του να είναι γκέι»

  Αυτό ακριβώς έχω διαπιστώσει όλα τα χρόνια: δεν βρήκα έναν γνωστο/φίλο κλπ, που να το έχει μεράκι, ρε παιδί μου, να είναι ο γιος του γκέι…

 159. ΓιώργοςΜ said

  158 Είναι που οι γονείς προβάλλουν στα παιδιά τις δικές τους επιθυμίες και το αξιακό σύστημα της γενιάς της δικής τους, θεωρώντας πως αυτό δεν αλλάζει ή δεν πρέπει να αλλάξει.

 160. loukretia50 said

  158 -159 …και τους καίει αν είναι γκέι !

 161. […] Δυο ξεχωριστά αλλά συναφή γεγονότα δίνουν την αφορμή για το σημερινό μας άρθρο και αντικατοπτρίζονται και στον τίτλο. Το πρώτο ήταν το κείμενο προβληματισμού που συνυπέγραψαν και δημοσιοποίησαν 160 “εξέχουσες προσωπικότητες” στο οποίο εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το δεύτερο είναι η… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/16/altright/ […]

 162. Pedis said

  # 160 –

  μα δεν πολυτρέχει μία
  αν η κόρη είναι λεσβία !

 163. loukretia50 said

  162, Ό,τι δε φωτίζει η μέρα, δε χαλάει τη βολή,
  δε γνωρίζει τη φοβέρα κι ουδαμώς μας ενοχλεί
  ΛΟΥ
  Στων οικείων μας τη σφαίρα, τ΄ αποκρύπτει το χαλί !

 164. ΓΤ said

  Δυστυχώς,

  απ’ το σόι θα φας βέλη
  εάν κλίνεις προς τραβέλι

 165. loukretia50 said

  164 …αν αναζητάς το μέλι, το κεντρί τους δε σε μέλλει!

 166. ΓΤ said

  165@

  Τι σε μέλει εσένανε
  αν τον παίρνω εγώ
  από ένα καρντάσι, φως μου,
  πέρα στο χωριό;

  Τι σε μέλει εσένανε
  κι όλο με ρωτάς
  αν συμπεριφέρομαι
  κατά τας Γραφάς;

 167. dryhammer said

  Σαν η γάτα το σκατό της,
  θέλει να ναι σκεπασμένα
  «το παιδί το εδικό της;»
  τα υπόλοιπα χεσμένα
  τάχει η καλή η μάνα.

  Κι άμα λάχει και το μάθουν
  πως ο γιος «καθέτου πους»
  -Φταίει τ΄ αντρούς μου ο παππούς!

 168. loukretia50 said

  – Τι σε μέλλει εσέναvε κι όλο με ρωτάς ?
  – Δε βαστώ λεβέντη μου τους επικριτάς.
  – Μη σε κόφτει ντάντυ μου , όλοι είναι ex !
  Είπε η δασκάλα μου ότι δεν κάνουν σεξ !

 169. spiridione said

  Το είχαμε δει ότι ερχόταν
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/06/16/repo/#comment-742928

 170. loukretia50 said

  107. – Παραμύθια χαλιμάς!
  Τα γοβάκια της μαμάς
  δε φοράγαν τα κοπέλια,
  κι ας τα λέγανε τραβέλια

 171. loukretia50 said

  to 170 στο Dry – 167

 172. Γιάννης Ιατρού said

  169: Μιάς και ενίοτε λεξιλογούμε, μια γενική παρατήρηση για μιά έκφραση (κατ΄εμέ του «κώλου» – μετά συγχωρήσεως🤨) που βλέπω να χρησιμοποιείται όλο και πιό συχνά, μιάς και οι χρήστες της δεν έχουν το θάρρος να πουν ξεκάθαρα το τι θέλουν:
  ….θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε… (κλπ. παραλλαγές)

  Αντί του «..σε ενημερώνουμε… κλπ. Τι πάει να πει «θα θέλαμε»; Δηλ. «ήθελαν/θέλουν αλλά δεν; τι;»
  Δειλοί είναι!

  Προφανώς παρμένο από αντίστοιχες γαλλικές εκφράσεις; Και τι μ΄ αυτό;
  Τέλος πάντων, το είπα 😇😂!

 173. dryhammer said

  170.
  Κι αν φοράνε στα κλεφτά
  νούμερο τριανταεφτά
  μόνο λίγο να ψηλώσουν
  και το ψίδι θα ξηλώσουν.

  «‘Αχ ρε μάνα που ‘ν’ το τάνγκα,
  να το βάλω για το μάγκα
  κι αν και κάτι περισσεύει,
  ίσως κι απ’ αυτό γυρεύει»

 174. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  172# Άμα ακούσουνε κι αυτοί το ζε βουντραί τους (τα γαλλικά τους δλδ) από τον κόσμο που θα ακυρώνει μαζικά την εφαρμογή, μπορεί να τους τσούξει ο cul τους. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος…

 175. sarant said

  Α, βλέπω ότι έχετε ρέντα στιχουργική!

  169 Ίσως γράψουμε και τη Δευτέρα για το θέμα. Εχει και γλωσσικό ενδιαφέρον.

 176. loukretia50 said

  173. Ω! με σοκάρεις , Dry, dear!
  τα ντάτα αυτά μου βγάζουν fear.

  Αβάσταχτος ο κυνισμός – γαβ! Χχτήνος!
  μεγάλος ανταγωνισμός

  Κανείς δε νοιώθει ασφαλής
  απ΄τα φρου-φρου της απειλής

 177. loukretia50 said

  …και για του λόγου το αληθές…

 178. Nestanaios said

  158. Από τη θέση του πατέρα τί έχεις διαπιστώσει;

 179. Α. Σέρτης said

  158
  Ότι αν κάνω πως βάζω κάνα φούξια μπλουζάκι, ξέρω γω, οι δυο μαντραχαλαίοι μου μού την πέφτουν: «ας τα γκέικα χρώματα ρε μπρο!»

 180. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  169# Στην Ισπανία οι ντελιβεράδες αναγνωρίστηκαν ως υπάλληλοι και όχι φριλάνσερς.
  https://english.elpais.com/economy_and_business/2021-05-12/spain-approves-landmark-law-recognizing-food-delivery-riders-as-employees.html

 181. 179 Πόσο παράξενο, φέρονται όπως προφανώς έμαθαν στην οικογένεια! Απρόσμενο πραγματικά!

 182. Πέπε said

  158, 159 και τα σχετικά:

  Από ανθρώπους της γενιάς που μεγάλωνε με το «καλύτερα ο γιος μου κλέφτης παρά πούστης», δεν περιμένεις μεν να επιθυμεί κανένας πατέρας να είναι ο γιος του ομοφυλόφιλος, εκπλήσσεσαι όμως ευχάριστα που τουλάχιστον υπάρχουν αρκετοί που έστω και μετά από εσωτερική σύγκρουση το αποδέχονται.

  Σ’ ένα μικρό χωριό έσκασε μύτη ένα λεσβιακό ζευγάρι με παιδί. Η μία είχε καταγωγή από εκεί. Ο πατέρας της βγήκε στο καφενείο και έκανε δημόσια δήλωση: «εγώ θα τη στηρίξω. Όσοι έχουν αντίθετη γνώμη, να το πουν από τώρα να κόψουμε την καλημέρα μια και καλή». Τώρα βέβαια το πόσο ζορίστηκε ο πατέρας -αλλά και όλη η οικογένεια- μέχρι να καταλήξει σ’ αυτή τη γενναία απόφαση, ο θεός κι η ψυχή τους.

  Το χωριό είχε παραδοσιακά τη φήμη του προοδευτικού, ανοιχτόμυαλου, με πολλούς επιστήμονες κλπ. Τώρα μένει να την αποδείξει.

 183. BLOG_OTI_NANAI said

  148: Απ’ ότι είχα διαβάσει, δεν παίζει ρόλο μόνο το DNA και έχει διαπιστωθεί αυτό από τη μελέτη επάνω σε μονοζυγωτικά δίδυμα όπου συχνά μόνο το ένα παιδί είναι γκέι και το άλλο όχι. Όμως, το DNA παίζει όντως κάποιο ρόλο καθώς τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες περιπτώσεις όπου και τα δύο αδέλφια είναι γκέι. Άρα και το περιβάλλον παίζει το ρόλο του στο ζήτημα αυτό.

 184. Πέπε said

  179

  Λοιπόν, εγώ μια φορά πήγα στο σχολείο (καθηγητής, έτσι;) με ροζ όχι μπλουζάκι αλλά λαστιχάκι για τα μαλλιά. Των παιδιών φυσικά δεν τους ξεφεύγει τίποτα, και το σχολίασαν. Ωραιο λαστιχάκι κύριε. Ναι, τους λέω, αγωνίζομαι για την κατάργηση των στερεοτύπων.

  Χειροκρότησαν! Για πλάκα, στα σοβαρά, πάντως χειροκρότησαν.

 185. Χαίρετε,
  Τέτοια ώρα κι ακόμα είμαι στα χτεσινά. ΝΑ δούμε πότε θα πάω στο Μποστ-άνι! Διάβασα πολλά (δηλαδή όλα τα σχόλια και θα συμφωνήσω με τον Νικοκύρη πως υπάρχει στιχουργική ρέντα) και μέσα στα τόσα που διάβασα κάπου μπλέχτηκα. Γράφει κάποιος (δεν θυμάμαι ποιος – αλλά στο ίδιο πνεύμα είναι κι άλλοι) πως ομοφυλόφιλος είναι ο πούστης. Κι οι γυναίκες είναι λεσβίες κι όχι ομοφυλόφιλες. Εγώ πάλι το είχα αλλιώς. Όποιος γουστάρει να το κάνει με άτομο του ίδιου φύλου είναι ομοφυλόφιλος. Κι αν μεν πρόκειται για γυναίκες είναι όλες λεσβίες γιατί δεν έχουν διαφορετικό ρόλο αλλά για τους άνδρες το πράγμα είναι πιο μπλεγμένο. Γιατί μπορεί να είναι πούστηδες αλλά μπορεί και κωλομπαράδες. Γιατί, αυτοί δεν είν’ ομοφυλόφιλοι; Κι από κει και πέρα είναι κι αυτοί που εναλλάσσουν ρόλους που δεν ξέρω πώς λέγονται. Τι; Οι «δικαστές με τα τριβέλια» δεν είν’ ομοφυλόφιλοι (ή αμφιφυλόφιλοι μιας κι οι περισσότεροι έχουν καλή σχέση με το ετερόφυλο σεξ).

  Ρε παιδιά, ας κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει κι ας αφήσουμε την αστυνόμευση του κρεβατιού του.

  Τώρα, περί σεξουαλικής αγωγής: αν θα είναι κατάλληλος ο διδάσκων για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής είν’ ένα θέμα. Αλλά όπως είπε κι ο Πέπε (αν δεν κάνω λάθος) την ψυχή του μικρού παιδιού μπορεί να τη βλάψει ο ακατάλληλος όποιο μάθημα κι αν κάνει.

 186. Κι ένα άσχετο με τα σεξουαλικά σχετικό όμως με τα διδακτικά. Ρε πόσο τυχερός είμαι… https://ellinofreneianet.gr/documents/mousafirides/28182-peiraias-goneas-arnitis-minyse-ekpaideytikoys-gia-self-test-kai-maska.html

 187. 169 – 180 Η λύση είναι μία: άλλη εταιρία! Κι αν όλες κάνουν το ίδιο, να μάθουμε να παίρνουμε τον κώλο μας (νάτος πάλι 🙂 ) να πάμε να πάρουμε μόνοι μας αυτό που θέλουμε. Ή να κάνουμε και κάναν καφέ με τα χεράκια μας. Πρωί σήμερα γύρω στις 8 κι έρχεται ντελιβεράς στην παραδιπλανή πόρτα. Αλλά και παλιότερα, πριν αλλάξω γειτονιά, ήξερα πότε ξύπνησε η γειτόνισσα (αν δεν είχα σχολείο να λείπω): Λίγο πριν φτάσει ο ντελιβεράς με τον καφέ…

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  150: «Κανένας ομοφυλόφιλος πατέρας επίσης δεν θέλει τον γιό του να είναι γκέι.»

  Αυτό θα ήταν πολύ περίεργο αν ίσχυε. Μόνο για κοινωνικούς λόγους θα μπορούσα να το καταλάβω, αν υπέφερε ο ίδιος π.χ. από εκφοβισμό και στιγματισμό. Αλλιώς γιατί να μην θέλει να μοιράζεται τόσα κοινά που έχει με το παιδί του;

  185: Έχω ακούσει ομοφυλόφιλο σε συνέντευξη να λέει ότι δεν υπάρχει ανάμεσα τους μονόδρομος ως προς το «παθητικός» – «ενεργητικός» που λέγαμε παλιά. Από την άλλη, όντως, στα 70’s-80’s ξέραμε καλά ότι υπήρχε η έννοια του «κωλομπαρά» για τον οποίο ναι μεν κανείς δεν αμφισβητούσε ότι δεν ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά όλοι λέγαμε «καλά πώς το κάνει αυτό;». Περίεργη κατάσταση ο «κωλομπαράς», άνθρωπος με ομοφυλοφιλική προτίμηση αλλά με ετεροφυλόφιλου τύπου ανδρικό εγωισμό.

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  185: «Ρε παιδιά, ας κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει κι ας αφήσουμε την αστυνόμευση του κρεβατιού του»

  Προσωπικά ξέρω τι εννοείς, αλλά οι ομοφυλόφιλοι διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή διότι διαιωνίζει ένα στερεότυπο. Ένας γκέι, όταν θα του πεις για το τι γίνεται «στο κρεββάτι του» θα σου πει ότι η συζήτηση δεν αφορά το τι γίνεται στο κρεββάτι μου, αλλά το τι γίνεται στην καρδιά μου. Και ασφαλώς έχει δίκιο.

 190. Nestanaios said

  188. Ο ομοφυλόφιλος πατέρας δεν θέλει και δεν έχει γιο ομοφυλόφιλο επειδή είναι αυτός ο ίδιος καλός πατέρας. Είναι καλλίτερος πατέρας απ’ ότι ήταν ο δικός του πατέρας.

 191. spiridione said

  172 Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε

 192. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  191# Με πρόλαβες. Μητσοτακέικο λέει ο αφεντικός ο ηφούντης.
  https://www.documentonews.gr/article/salos-me-to-efood-ergasiakos-mesaionas-apo-toys-synetairoys-toy-prothypoyrgikoy-zeygoys/

 193. # 177

  Αν πρόκειται για Λόλα, ας ακούσουμε καμμιά πιο σοβαρή .

  Pour elle, la vie sans soie
  Sans tralala n’est plus qu’un Sahara..

 194. Pedis said

  Κανένας πατέρας δεν θέλει να δει το γιο του καλλιτέχνη, αλλά και τι μ’ αυτό;

  Μπορεί, άλλωστε, ακόμη να μην υπάρχει πατέρας που να θέλει να δει τη κόρη του θεατρίνα … χαχαχά.

  Ένας παππούς από το σόι, ας πούμε, δεν ήθελε να δει μία από τις κόρες του δικηγορίνα. Και δεν την έστειλε να σπουδάσει, ενώ είχε πετύχει.

  Από περιέργεια, θέλω να δω αν θα αναρωτηθεί κανείς αυθόρμητα τι λέει και η μητέρα;

  Ή δεν μετράει;

  Όπως, αναλόγως, αν η κόρη έχει λεσβιακές σχέσεις. 🤪 🤨

 195. Pedis said

  # 191-192 – Τι διάολο, xωμένοι παντού μέσα οι παλιοπούστηδοι!?

  Κι εδώ, υποπτεύομαι, για δουλειά θα έχουν πάει. Αλλά τι γλείψιμο 🤮 στην κυρία αρχηγού! Αηδία.

 196. Nestanaios said

  194. «Κανένας πατέρας δεν θέλει να δει το γιο του καλλιτέχνη»
  Αυτό δεν ισχύει. Κάτι άλλο δεν μπορούσες να σκεφτείς;

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  194: Για να μην σε αφήσω με την απορία και πάθεις τίποτα, σε σχετικό τηλεοπτικό αφιέρωμα όπου ένα ζευγάρι είχε δύο παιδιά, κορίτσια, και οι δύο ήταν λεσβίες, η μητέρα που μιλούσε στην ρεπόρτερ είπε ότι την στενοχωρούσε η επιλογή των παιδιών της. Ελπίζω να θυμάμαι καλά, είχε γίνει λόγος στην εκπομπή για επιλογή των κοριτσιών να σταματήσουν να βγαίνουν με αγόρια. Δεν θυμάμαι όμως να ειπώθηκε ότι ήταν αμφιφυλόφιλες, αλλά πιθανόν να ήταν.

 198. loukretia50 said

  ‘Hταν μεγάλος καλλιτέχνης.
  Δεν είμαι σίγουρη αν ήταν καμάρι των γονιών του,
  Klaus Nomi – The Cold Song 1981

 199. Α. Σέρτης said

  181
  Πώς φαίνεται ότι στην οικογένεια σε έμαθαν να βάζεις θαυμαστικά και στα λάχανα…
  Να την κοιτάξεις την αφανή διαρροή…σου διαφεύγουν τα μαντάτα σου.

 200. Ρε συ Πέδη ρε σύντροφε ρε γαμώτο ρε τα ύστερα του κόσμου ρε συ… 😂 🤣

 201. Γιάννης Ιατρού said

  187: Γιατί, χάθηκε να πάρεις τηλέφωνο απευθείας στο κατάστημα της γειτονιάς σου/προτίμησής σου ή έστω να μπεις στην ιστοσελίδα του (σελιδοδείκτες έχουμε και στα κινητά…) και να παραγγείλεις; Λέμε τώρα.

  Αλλά αυτό με τους πρωϊνούς καφέδες Γιάννη, άσε, το βλέπουμε κι εδώ από καιρό τώρα, τι να πείς…, και σκέψου ποιότητα κλπ. (κι έξοδα !!). Τα θέλει ο πισινός τους 😡, αλλά γούστα είναι αυτά και δικά τους τα πορτοφόλια.

  191: Σπύρο, έχει πέσει πολύ κράξιμο και το σβήσιμο λογ/μών πάει φυσέκι. Η κωλοτούμπα της efood χάρη στο #cancel_efood δείχνει για ακόμα μια φορά την δύναμη που έχει η μαζική αλληλεγγύη απέναντι στον κάθε εργοδοτικό εκβιασμό. Για μαλλί πήγανε και θα βγούνε κουρεμένοι.

  195, 200: Γελοιότητες, εξευτελισμός και μπόχα, αλλά τους αρέσουν, τι να κάνεις…

 202. 199 Πω πω, τώρα δεν ξέρω πού να κρυφτώ. Υπόσχομαι να μην ξαναβάλω θαυμαστικό. Κάντε κι εσείς κάτι με τα αποσιωπητικά σας όμως.

 203. aerosol said

  Παρίσταμαι και χαιρετίζω τους υψιπετείς ποιητές του ευβλογκίου τούτου.
  [«Η πραγματικά ομοφοβική κίνηση δεν είναι το να μην επιτρέπεται ο γάμος ομοφυλόφιλων. Είναι το να επιτραπεί ο γάμος αλλά να απαγορευτεί το διαζύγιο!»]

  #179
  -Ας τα γκέικα χρώματα ρε μπρο!
  -Τι έγινε ρε μπρο; Κάβλωσες;

 204. aerosol said

  #202
  … – – – …

 205. freierdenker said

  Oτι υπάρχουν άτομα με μη τυπικά χαρακτηριστικά βιολογικού φύλου, δεν είναι ζήτημα σύγχρονης ιατρικής. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί ανά τον κόσμο από την αρχαιότητα. Σύγχρονη μπορείς να πεις την περιγραφή του με όρους φαινοτυπικό/χρωμοσωματικό φύλο. Εκείνο που παρατήρησα είναι οτι αυτό το Ι (Ιντερσεξ) του ΛΟΑΤΚΙ, δεν εξάπτει τόσο τα πάθη πάθη, αν και εγείρει σοβαρότατα ηθικά ζητήματα. Ή ίσως και επειδή τα ζητήματα είναι σοβαρότατα δεν προσφέρονται τόσο για πολιτιστικό πετροπόλεμο. Π.χ. ιατρικές επεμβάσεις σε παιδιά προς υποστήριξη του χρωμοσωματικού, ή του κυρίαρχου φαινοτυπικού φύλου.

  Το Τ των τρανς – gender είναι που ρίχνει λάδι στην φωτιά του πολιτιστικού πολέμου, αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό είναι μεγάλη κουβέντα.

  Ξέρει κανείς τι είναι το Κ του ΛΟΑΤΚΙ? Μια εξήγηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι οτι βγαίνει από το Κένταυροι, για (βιολογικούς) άνδρες που αναγνωριζούν ένα θηλυκό κομμάτι στον ευατό τους, αλλά από την μέση και πάνω.

 206. ΓΤ said

  205@

  Το αναγκαστικό Κ καλύπτει τις queer περιπτώσεις

 207. ΓιώργοςΜ said

  188 και πριν: Ο ρόλος του καθενός στα ομόφυλα ζευγάρια, «παθητικός» ή «ενεργητικός», είτε πρόκειται για άντρες είτε για γυναίκες, άλλες φορές είναι αυστηρά καθορισμένος κι άλλες όχι. Είναι ατελείωτη η περιπτωσιολογία, γι’ αυτό και το «+» στο τέλος των εκάστοτε ακρωνυμίων.
  Είναι αναμενόμενο πιστεύω πως όποιος αποδεχτεί την μη κοινωνικά αποδεκτή σεξουαλικότητά του, σπάει ένα ταμπού και πιο εύκολα θα δοκιμάσει διαφορετικούς ρόλους.
  Από κοντινές σχετικά ιστορίες, θυμάμαι αυτή ενός συμφοιτητή, που ο κολλητός του από το γυμνάσιο τον φώναξε στο σπίτι για να του γνωρίσει την κοπέλα του. Ε, δεν ήταν ακριβώς κοπέλα.
  Ο εν λόγω έλεγε πως προτιμούσε οι εκάστοτε σύντροφοί του να μην είναι και πολύ θηλυπρεπείς.
  Ένα λεσβιακό ζευγάρι πάλι που είχα γνωρίσει, είχε εμφανώς καθορισμένους ρόλους.
  Μια τρίτη περίπτωση που έχω υπόψη μου, είναι γεννημένο κορίτσι με ανδρική ταυτότητα φύλου (στην εφηβεία, περιμένει την ενηλικίωση για τις σχετικές έπεμβάσεις) που όμως ελκύεται από τους άνδρες. Δηλαδή γεννήθηκε γυναίκα και θέλει να γίνει ομοφυλόφιλος άντρας, κι αυτό δεν είναι ρηχή παραξενιά, παρακολουθείται ιατρικλα για χρόνια ώστε να διαπιστωθεί ακριβώς τι επιθυμει στ’ αλήθεια.

  Έχει απ’ όλα ο μπαξές…

 208. dryhammer said

  207.
  Το πανέρι

  Απ’ όλα έχει το πανέρι
  απλώνεις χέρι και αρπάς,
  όχι ό,τι σε συμφέρει
  αλλά ό,τι αγαπάς.

  Υπόθεση προσωπική
  του καθενός η ζήση,
  μα δεν τη νοιάζει τη ζωή
  καθένας πώς θα ζήσει.

  Τα μάτια να `ν’ ορθάνοιχτα
  πρέπει και η καρδιά σου,
  αλλιώς οι πίκρες κόρες σου
  κι οι στεναγμοί παιδιά σου.

  Κι απ’ όλα έχει το πανέρι
  κι αριστερά και δεξιά,
  μα σαν βουτάς με λάθος χέρι
  στο πράγμα φέρνεις μπερδεψιά.

 209. Pedis said

  # 200 – «Μα λίγο νιονιό ρε παιδιά. Όχι απόλυση, κάντε το να φαίνεται ως παραίτηση.»
  ΣαχΛατινοπούλου

 210. ΓΤ said

  Τα πράγματα είναι τόσο σύνθετα, που σαφώς ο χυδαιοπέφτουλας παλαιάς κοπής Χαϊκάλης έχει κρεμάσει σαγόνι.

 211. Υπάρχουν οι υπερήφανοι γονείς, ομάδα γονέων οι οποίοι αγωνίζονται να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
  https://www.lifo.gr/lgbtqi/oi-yperifanoi-goneis-kataferan-na-bgoyn-apo-ti-diki-toys-ntoylapa
  Στο άρθρο αυτό της lifo θα βρείτε παραπομπές σε άλλα άρθρα που εξηγούν τους όρους του ακρωνυμίου και πολλά άλλα.

  Όσο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, τι να πρωτοπώ. Έχω πολύ ασχοληθεί με το θέμα και με πληγώνουν πολλά από τις αναφορές και τα σχόλια που διαβάζω και εδώ. Να ενημερώσω ότι το θέμα είναι εγκεκριμένο ως πρόγραμμα στα πλαίσια του θεσμού της Αγωγής Υγείας από το 2001 για την Πρωτοβάθμια. Για τη Β/θμια λίγο νωρίτερα. Υλικό παρήχθη από το Υπουργείο στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ (τα θυμάστε; πριν τα ΕΣΠΑ) για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Πρόγραμμα τέτοιο μπορούσε να αναλάβει εκπαιδευτικός με την τάξη του (στην Α/θμια) με ομάδα που ενδιαφερόταν (στη Β/θμια) και ο οποίος είχε επιμορφωθεί. Πώς; με βιωματικά σεμινάρια σε ομάδες εκπαιδευτικών με ειδικούς της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τους υπεύθυνους Αγωγής υγείας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (που περίπου κατάργησε το πρώτο μνημόνιο και που τσάμπα τους είχε επιμορφώσει για πολλά….).
  Πολλές από τις ιστορίες τρέλας αυτού του κράτους συμβαίνουν εδώ μαζεμένες. Ξαναπληρώνουν για να φτιάξουν υλικά που είναι πολύ μπλα μπλα και επιμορφώνουν μόνο ηλεκτρονικά αναρτώντας υλικό σε πλατφόρμες. Πολύ υλικό που μάλλον δεν βοηθάει.
  Ε! δεν γίνεται έτσι η δουλειά!

 212. loukretia50 said

  Κι ένας άλλος καλλιτέχνης, πολύ καλός ηθοποιός αγνώριστος για τις ανάγκες του ρόλου σ΄αυτή την ενδιαφέρουσα ταινία

  This Must Be the Place (2012) – Sean Penn

  ΥΓ Βρε λυκόπουλα! γιατί έχω την εντύπωση πως μου χαρίζετε περισσότερες πληροφορίες απ΄όσες χρειάζομαι…

 213. 209# Μπα, κομμουνιστοφέρνει σου λέω. Αφού το λέει καθαρά: Προαιρετικό. Θες φρηλάνσερ, καλώς. Θες υπάλληλος, και πάλι καλώς.

 214. Άμα εκνευρίζεσαι…
  που περίπου κατάργησε το πρώτο μνημόνιο και που τσάμπα τους είχε επιμορφώσει για πολλά….
  Το υπουργείο της Παιδείας εννοείται, κατάργησε και νωρίτερα επιμόρφωσε.

 215. aerosol said

  Για να μην το φουσκώνουμε, αν ακόμα κι ένας μετριότατος καθηγητής καταφέρει να πληροφορήσει τους μαθητές του τα στοιχειώδη για τον βιασμό, την παρενόχληση, την αντισύλληψη, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, την άμβλωση, και το ότι δεν είναι ανύπαρκτοι ή του πεταματού όλων των ειδών οι διαφορετικοί από εμάς… θα είναι τεράστιο όφελος για την ελληνική κοινωνία.
  Οι λεπτοφυείς αποχρώσεις του βιολογικού/κοινωνικού φύλου και οι αναλύσεις των θεωρητικών των gender studies δε νομίζω πως θα απασχολήσουν κανέναν.

 216. freierdenker said

  211, το άρθρο στην Lifo πάντως δεν μιλάει τόσο για σεξουαλικό προσανατολισμό, όσο για ταυτότητα φύλου, που έιναι διαφορετικό και νομίζω και το πλέον αμφιλεγόμενο.

  Ένα άρθρο στον αριστερό Guardian, όπου μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου εξηγεί το ζήτημα με τους τρανς. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν μια τρανς γυναίκα θεωρείται γυναίκα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο θεωρητικό. Αν π.χ. κάποιες γυναίκες διοργανώσουν μια εκδήλωση μόνο για γυναίκες, μπορούν να αρνηθούν την συμμετοχή τρανς στην εκδήλωση; Αν υποθέσουμε οτι είναι δικαίωμα κάποιας να θεωρεί τον ευατό της γυναίκα, είναι δικαίωμα σου να μην τον θεωρείς γυναίκα;

  https://www.theguardian.com/education/2021/may/22/kathleen-stock-taboo-around-gender-identity-chilling-effect-on-academics

  Η αρθρογράφος εστιάζει ιδιαίτερα στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου. Την προηγούμενη εβδομάδα το κύριο άρθρο του Economist αναφερόταν στο γενικότερο ζήτημα της φίμωσης της αντίθετης σκέψης από επιθετικές μειοψηφίες.

  Δεν είμαι παρανοϊκός να θεωρώ το ΛΟΑΤΚΙ ως μια κατασκευή που έγινε για να υπηρετήσει το πρόταγμα της Νέας Αριστεράς «Μειοψηφίες όλων των είδων, Ενωθείτε!» Αλλά μια κάποια ανησυχία υπάρχει σε πολύ κόσμο. Δεν θέλεις μια μέρα να γράφεις στο ημερολόγιο σου «Όταν φίμωσαν τους αντισημίτες και δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν αντισημίτης. Όταν φίμωσαν τους ρατσιστές δεν μίλησα γιατί ήμουν αντιρατσιστής. Μετά φίμωσαν τους ομοφοβικούς, και πάλι δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν ομοφοβικός …»

 217. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ξαναπληρώνουν για να φτιάξουν υλικά που είναι πολύ μπλα μπλα και επιμορφώνουν μόνο ηλεκτρονικά αναρτώντας υλικό σε πλατφόρμες. Πολύ υλικό που μάλλον δεν βοηθάει.
  Ε! δεν γίνεται έτσι η δουλειά!»
  Αυτό συμβαίνει γενικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Μια πολυδιαφημισμένη πομφόλυγα που θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ιδέα υπό άλλες συνθήκες και με άλλους κυβερνώντες, που θα ενδιαφέρονταν για την ουσία και όχι μόνο για το βιογραφικό τους.

 218. ΓΤ said

  (έρχεται ο Κουβάτσος!)

  🙂

 219. Μαρία said

  To αφήνω εδώ, γιατί έχει και ΛΟΑΤΚΙ.

 220. voulagx said

  #202: Oh mon pauvre plongeur des éviers, où vas-tu t’impliquer ?

 221. BLOG_OTI_NANAI said

  211: Μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν ξέρουν να υποστηρίξουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα:

  Στο νηπιαγωγείο το παιδάκι έκανε μια ερώτηση αν μπορεί να παντρευτεί τη φίλη της, επειδή προφανώς την αγαπάει, όμως η ερώτηση σε αυτή την ηλικία ήταν εκτός κάθε συνειδητής προσέγγισης στη ΛΟΑΤΚΙ θεωρία! Και σε μια τέτοια ασυνείδητη ερώτηση, κάθισε της έδωσε απάντηση εντελώς άσχετη εννοιολογικά, σαν να απαντούσε σε συνειδητό ερώτημα ΛΟΑΤΚΙ φύσεως.

  Κι όμως, αυτό το άτομο παρουσιάζεται με θετικό τρόπο στο άρθρο σαν να ομολογεί ότι κάποιοι από εμάς είμαστε όντως ανίκανοι να διαχειριστούμε αυτή την πληροφορία.
  Όμως αυτό είναι λάθος, διότι η συζήτηση για δυνατότητα γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφορά τους ομοφυλόφιλους, και όχι τους πάντες! Δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κάθε ηλίθιου η ταυτότητα των παιδιών. Ακόμα και στα «αρχαία χρόνια», αν ένα αγόρι στο νήπιο έκανε ανάλογη ερώτηση για ένα κορίτσι, θα δεχόταν τουλάχιστον την στερεότυπη απάντηση ότι ο γάμος αφορά τους μεγάλους σε ηλικία.

  Εδώ έχουμε μαι ψεκασμένη, που όχι μόνο λέει μια τέτοια ανοησία στο παιδάκι, αλλά δικαιολογεί την απάντηση της με την… θεσμοθέτηση του γάμου ομοφύλων, λες και η θεσμοθέτηση αυτή αφορά το νήπιο!

  Γι’ αυτό όταν μιλάμε για επικίνδυνους ή ασυνείδητους, πρέπει να κατανοούμε ότι η καλή προαίρεση πολλές φορές δεν αρκεί.

 222. sarant said

  217 Βρε καλώς τον!

 223. freierdenker said

  211, Ένα ακόμα σχόλιο στο άρθρο της Lifo. Οι Υπερήφανοι Γονείς δεν αυτοσχεδιάζουν, αλλά ακολουθούν το αρκετά διαδεδομένο μοντέλο του ασφαλή χώρου (safe space). Όπως γράφει το άρθρο:

  Οι Υπερήφανοι Γονείς πρωτοεμφανίστηκαν ως ένας χώρος ασφαλούς κοινωνικοποίησης των γονέων, «είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα, να μην υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιος θα σε κρίνει»

  Για τους ασφαλής χώρους έχει χυθεί πολύ μελάνι, και πέρα από τα προφανή οφέλη υπάρχουν και αρκετά επιχειρήματα εναντίον τους. Η κριτική (ακολουθώ την wikipedia) περιλαμβάνει οτι λειτουργούν ως αντηχεία, όπου ακούς μόνο ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα όπως εσύ. Γίνεσαι διανοητικά μαλθακός, μαθαίνοντας οτι μπορείς να αποφεύγεις την κριτική αντί να απαντάς σε αυτήν. Θέλεις να κάνεις όλον τον κόσμο έναν ασφαλή χώρο (για ποιο λόγο κάποιοι χώροι να είναι λιγότερο ασφαλείς;) ενδεχομένως φιμώνοντας, αν μπορείς, τον άλλο.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Safe_space#Criticism

  Δεν μπορώ να φανταστώ έναν μικρό ασφαλή χώρο να κάνει ζημιά από μόνος του, αλλά το ένα φέρνει το άλλο και θέλει προσοχή. Τελικά εξαρτάται από το άτομο που τον χρησιμοποιεί.

 224. Nestanaios said

  211. «Υπάρχουν οι υπερήφανοι γονείς, ομάδα γονέων οι οποίοι αγωνίζονται να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.»

  Αυτοί οι γονείς με την συμπεριφορά τους έχουν επιφέρει τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Και τώρα προσπαθούν να επανορθώσουν; Να αποδεκτούν το παιδί τους ή τα λάθη τα δικά τους; Ή μήπως αυτό είναι ένα παρατραβηγμένο ψέμα; Η φύση έκανε αυτό το παιδί διαφορετικό για να τιμωρήσει τους γονείς.

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευτυχώς που υπάρχουν οι Υπερήφανοι Γονείς, ευλογία για τα παιδιά τους κσι αντίβαρο στους Τοξικούς Γονείς, άτυπη διαχρονική οργάνωση φασίζουσας λογικής που συνεισφέρει τα μέγιστα στην ψυχική καταρράκωση των παιδιών, πάντα, εννοείται, «για το καλό τους», «για να γίνουν άνθρωποι».

 226. Nestanaios said

  Κάθε πράγμα στον καιρό του, κι’ ο κολιός τον Αύγουστο.
  Τώρα πιά είναι αργά για δάκρυα, Στέλλα.

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχουν μέλη του ανώτατου πνευματικού οργανισμού μας, της Ακαδημίας Αθηνών, με τέτοια γνωρίσματα. Και απορεί όταν βλέπει (εφ. «Εστία» 9/9 και εφ. «Δημοκρατία» 11/9) τις υπογραφές δέκα ακαδημαϊκών στην ίδια διακήρυξη με 160 άτομα που περιλαμβάνουν μέχρι νοσταλγούς της χούντας με το Τάμα του Εθνους. Πρόκειται για διακήρυξη που αναμασά στερεότυπα κατά της ισότητας μεταξύ ετεροφύλων και ομοφύλων, στο όνομα των παραδόσεων των προγόνων, σε πείσμα των παραδόσεων ομοφυλοφιλίας των αρχαίων προγόνων. Που βάλλει κατά της νομιμοποίησης μεταναστών. Που βάλλει κατά των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που αρνείται στην Ε.Ε. το δικαίωμα να ρυθμίζει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561517738/amarties-tis-akadimias-athinon/

  https://sarantakos.wordpress.com/2021/09/25/meze-499/#comment-762765

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: