Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επισυνδεδεμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2022


Χτες, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις του πρωθυπουργικού ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη και του απτυχίωτου διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, μπήκε στο λεξιλόγιό μας ο ειδικός όρος «επισύνδεση»  -κι έτσι άλλαξα τίτλο στα μεζεδάκια, που αφελώς είχα αρχίσει να τα γράφω λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο. Και μετά μας λέει ο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις!

Βέβαια, ούτε μικρά παιδιά δεν πιστεύουν ότι ο Γ.Γ. του Μαξίμου παραιτήθηκε λόγω του… τοξικού κλίματος (δηλαδή επειδή τον βρίζανε στα σόσιαλ;). Ούτε μικρά παιδιά δεν πιστεύουν επίσης ότι πρωθυπουργός, στον οποίο υπάγεται άμεσα η ΕΥΠ κατόπιν δικής του απόφασης, πληροφορήθηκε μόλις χτες ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη. Όσο για τη δικαιολογία ότι, τάχα, η «νόμιμη» παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και υποψήφιου πολιτικού αρχηγού έγινε εξαιτίας επαφών του με… αμφιλεγόμενους Κινέζους όχι μόνο εκθέτει διεθνώς τη χώρα αλλά και επιβάλλει, μετά τις εκλογές, η υπόθεση του παρακράτους να απασχολήσει ειδικό δικαστήριο.

Όμως παρασύρθηκα και ζητώ συγγνώμη.

Οπότε, ξεκινάμε τα μεζεδάκια μας με μια φωτογραφία (έχουμε πολλές στο σημερινό άρθρο), που τη στέλνει φίλος παπαδιαμαντιστής. Την τράβηξε στον Βόλο.

Οδός Αλ. Μωραϊτίνη, λοιπόν κι αναρωτιέσαι ποιον ήθελε τάχα να τιμήσει η επιτροπή ονοματοδοσίας του δήμου: τον Τίμο Μωραϊτίνη ή τον Αλέξανδρο Μωραϊτιδη, τον συγγραφέα και ξάδερφο του Παπαδιαμάντη;

Μάλλον τον δεύτερο λόγω εντοπιότητας, Σκιαθίτης γαρ, αλλά κάπου τα μπέρδεψαν. Οπότε τώρα ή πρέπει να διορθώσουν την πινακίδα ή να ονομάσουν κάποιον άλλον δρόμο Οδός Τίμου Μωραϊτίδη, να αποκατασταθεί η ισορροπία. Ίσως μάλιστα να είναι και κάθετος με την Αλ. Μωραϊτίνη, ώστε στη γωνία τους να βρίσκει προς στιγμή η μάνα το παιδί και το επώνυμο το όνομά του.

* Στο νοσοκομείο ο Αλέξης Κούγιας για αφαίρεση καρκινικών λεμφαδένων, και του ευχόμαστε να ξεμπέρδεψε, αλλά έβγαλε και μια ανακοίνωση εναντίον του πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, στην οποία διαβάζω:

Το μόνο σίγουρο είναι ότι γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς και θα τον μηνύσω και θα τον ενάγω. Όταν αναφέρεται σ’ εμένα και ειδικά για την υπόθεση της Αίγινας να φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει ο ίσκιος του.

Το μόνο σίγουρο, από τη δική μου σκοπιά που δεν υπεισέρχομαι στην ουσία του θέματος ούτε καταλαβαίνω από σκιές, είναι ότι ο κ. Κούγιας τα έμπλεξε εδώ με το στιγμιαίο και το διαρκές, εκτός αν έχει σκοπό να ενάγει τον κ. Δρίτσα πολλές φορές αλλά να τον μηνύσει μόνο μία. Με τα δικά μου μάτια, που δεν ξέρουν πολλά από νομική επιστήμη αλλά κάτι σκαμπάζουν από γραμματική, ήθελε να γράψει «θα τον μηνύσω και θα τον εναγάγω».

* Ναι, οι κουμπάροι στη Μεγαλόνησο μπορεί να λέγανε «θα τον ενάξω», που τουλάχιστον θα ήταν σαφέστερο χρονικά. Και μη μου πείτε ότι δεν το λένε, διότι σε νομικό κείμενο κυπριακό διαβάζω:

Περιοριστική οπισθογράφηση παρέχει στον υπέρ ου η οπισθογράφηση το δικαίωμα να δεχθεί πληρωμή της συναλλαγματικής και να ενάξει οποιοδήποτε μέρος αυτής το οποίο ο οπισθογράφος μπορούσε να ενάξει, αλλά δεν παρέχει σε αυτόν εξουσία να μεταβιβάσει τα δικαιώματα του ως υπέρ ου η οπισθογράφηση εκτός αν αυτή ρητά εξουσιοδοτεί αυτόν να ενεργήσει με τον τρόπο αυτό.

Δεν καταλαβαινω βέβαια τι λέει, αλλά δεν φταίει το ενάξει/εναγάγει γι’ αυτό.

* Άλλος φίλος μου στέλνει την εξής οθονιά από κάποιο κανάλι, ίσως του YouTube και αναρωτιέται αν στέκει λογικά η έκφραση «νοσταλγοί του μέλλοντος».

Θα έλεγα πως όχι, εκτός αν έχουμε να κάνουμε με χρονοταξιδιώτες.  Πράγματι, αν ένας ταξιδιώτης από το 2300 προσγειωθεί στο 2022 και για κάποιο λόγο χαλάσει το όχημα που τον έφερε στην εποχή μας (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Back to the future) τότε μπορεί να νοσταλγεί την εποχή του (αν και πρώτα θα επωφεληθεί από τις εκπλήξεις της εποχής μας, πχ. θα βρει έστω και με δυσκολία πλαστικο καλαμάκι, θα φάει κρέας από ζώο, θα μυρίσει βενζίνη και πετρέλαιο).

Επειδή όμως τα χρονοταξίδια μόνο στην επιστημονική φαντασία υπάρχουν, εγώ θα απέδιδα αλλιώς το future enthusiasts, όπως νομίζω πως είναι το αγγλικό πρωτότυπο.

Μελλοντολάτρες, ίσως.

* Μια και μιλήσαμε για ταξίδια στον χρόνο, κάπως σχετική είναι η είδηση ότι μικραίνει η διάρκεια της ημέρας και ότι η 29η Ιουνίου 2022 ήταν η συντομότερη ημέρα από τότε που άρχισαν να μετράνε με ατομικά ρολόγια, μια και ήταν κατά 159 ολόκληρα χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το 24ωρο.

Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά στον τίτλο: Μικραίνει η διάρκεια της μέρας – Επιβραδύνεται η περιστροφή της Γης

Και τα δυο μαζί δεν γίνονται όμως. Αν μικραίνει (κατά χιλιοστά του δευτερολέπτου, να εξηγούμαστε) η διάρκεια της ημέρας, αυτό γίνεται επειδή επιταχύνεται η περιστροφή της Γης. Αν επιβραδυνόταν, η διάρκεια της ημέρας θα μεγάλωνε, διότι η ημέρα είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για μια περιστροφή.

Ή κάνω λάθος;

* Και μια οθονιά από το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.

Όπως βλέπετε, αν θέλετε να πάτε στο Μαυρομάτη (ή στο Μαυρομάτι; ή στου Μαυρομάτη, αλά «Γουδή»;) θα πρέπει να βρείτε δικό σας μέσο, διότι «δεν θα εκτελούνται δρομολόγια μέχρι λείψει νέον αποφάσεων».

Αν δεν λείψει το νέον, λεωφορείο δεν θα μπει. Μαύρα μάτια θα κάνουμε να το δούμε το Μαυρομάτη.

* Κι ένα απόφευγμα του Θουκυδίδη από το Τουίτερ.

Είχε γράψει κάποιος: “The society that separates its scholars from its warriors will have its thinking done by cowards and its fighting by fools.” — Thucydides

Υπάρχει όμως κάποιος χρήστης που ειδικεύεται στον Θουκυδίδη και απαντά:

Nothing to do with Thucydides, though often misattributed to him on the Internet; it is actually 19th-century soldier and author Sir William F. Butler.

* Κι ένας τίτλος που προκάλεσε θυμηδία στα σόσιαλ.

Σχεδόν άνδρες ολα τα κρούσματα, γράφει.

Και βέβαια κάποιοι θυμήθηκαν το non troppo fanatico, που το είδαμε κι εδώ πριν από μερικές μέρες.

Φυσικά, εννοούσε «Άνδρες όλα σχεδόν τα κρούσματα» ή «Όλα σχεδόν τα κρούσματα άνδρες» ή «Σχεδόν όλα τα κρούσματα άνδρες» ή…

Στα ελληνικά μπορούμε να αλλάζουμε με πολύ μεγάλη ελευθερία τη σειρά των όρων της πρότασης αλλά όχι με απόλυτη ελευθερία. Άλλο το «σχεδόν όλα» και άλλο το «σχεδόν άνδρες».

* Κι ένα ποδοσφαιρικό, από ρεπορτάζ για τον Παναθηναϊκό, πριν χάσει στην Πράγα.

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, και οι παρωδικές απώλειες των Χουάνκαρ, Αϊτόρ, Παλάσιος λόγω ίωσης την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που πήγε ακόμα πιο πίσω τα πλάνα του Σέρβου τεχνικού.

Παροδικές ήταν όμως οι απώλειες, δεν επρόκειτο για παρωδία.

* Και μια πολύ αστεία απάντηση ιδιοκτήτη καταλύματος στην κριτική που του έγραψε τουρίστας. Η κριτική του τουρίστα είναι μηχανομεταφρασμένη στα ελληνικά, κι έτσι σε μερικά σημεία ειναι ακατανόητη, αλλά την κεντρική ιδέα την πιάνετε.

Και η απάντηση του Έλληνα ιδιοκτήτη είναι γραμμένη σε αγγλικά της φωτιάς, αν και το νόημα επίσης είναι καθαρό.

The free is dead my friend, ήγουν Ο τζάμπας πέθανε!

* Και ένα θέμα για το οποίο είχαμε γράψει παλιότερα:

Διαβάζουμε για την πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στη Γερμανία:

Το προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης για να προστατεύουν τους ανθρώπους από το κρύο.

Στα ντους των μπροστινών δεν έχουν κάνει ακόμα οικονομία, όπως βλέπετε!

Πάντως κάποιοι άλλοι είναι πιο προσεκτικοί και φυλάνε … τις πισίνες τους, όπως εδώ:

το Ανόβερο, αποφάσισε να κόψει το ζεστό νερό για το πλύσιμο χεριών σε δημόσια κτίρια ή σε ντους σε πισίνες, αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια

ή εδώ:

η πόλη του Ανόβερο έχει διακόψει το ζεστό νερό στα ντουζ των πισίνων και των γυμναστηρίων,

Και τους δυο τρόπους τους έχουμε συστήσει στο παλιό μας άρθρο. Ίσως η αποφυγή της γενικής να είναι ο πιο στρωτός.

Την ακλισιά όμως «του Ανόβερο» δεν τη συνιστώ με τίποτα, ειδικά που ο τύπος «Ανόβερο» είναι καθαρά ελληνικός -στα γερμανικά προφέρεται κάπως σαν Χανόφα.

* Κι άλλος ένας τίτλος που σχολιάστηκε.

Η πρώην 39χρονη Σταρ Ελλάς, έτσι χαρακτηρίζεται η Μαριέττα Χρουσαλά.

Φυσικά ο συντάκτης ήθελε να γράψει «η 39χρονη πρώην Σταρ Ελλάς». όσο για την αναφορά της ηλικίας εδώ γίνεται για έπαινο.

Αλλά μου άρεσε, θα συστήνομαι κι εγώ ως πρώην 39χρονος.

* Κι άλλο ένα ποδοσφαιρικό, πάλι για τον Παναθηναϊκό (έχασε, είπαμε, αλλά μας έσφαξε και ο μεσιέ Λε Κορμπό).

Είναι μια ομάδα στην οποία κάθε απώλεια μετράει ακόμα και στον γ΄ προκριματικό γύρο του Conference League και όχι στον προημιτελικό του Kυπέλλου UEFA, όταν ο τραυματισμός του Αγγελου Μπασινά και η φαεινής ιδέα του Σέρχιο Μαρκαριάν να χρησιμοποιήσει τον Παντελή Κωνσταντινίδη ως αμυντικό χαφ στο 0-2 του 2003 από την Πόρτο του Ντέκο, του Ντερλέι και του Μουρίνιο, είχαν παίξει καταλυτικό ρόλο για να χάσει η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη έναν επιπλέον ημιτελικό στη σπουδαία για ελληνικό σύλλογο ιστορία της.

Παιδιά, ο τύπος «φαεινή» είναι ήδη αρκετά επίσημος, δεν παίρνει παραπάνω γαλόνια αν τον κάνετε «η φαεινής»!

* Σε άρθρο για την τρίτη μέσα σε τρεις ημέρες γυναικοκτονία διαβάζουμε:

Αν και ο σημερινός θάνατος της νεαρής κοπέλας θεωρηθεί γυναικοκτονία, τότε η μαύρη λίστα του τραγικού απολογισμού των θυμάτων γυναικοκτονιών αυξάνεται, και ήδη θα μιλάμε για 15 γυναικοκτονίες εν έτη 2022.

Ο φιλος που το στέλνει εστιάζει στην ανορθογραφία, εν έτη αντί για εν έτει, αλλά νομίζω ότι αξίζει να προσεχτεί και κάτι άλλο. Όταν λέμε «εν έτει» συνήθως το λέμε για να τονίσουμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στην εποχή μας. Εδώ δεν ξέρω αν ο συντάκτης ήθελε όντως να δώσει αυτή τη χροιά (θα μπορούσε να διαβαστεί κι έτσι το κειμενο) ή αν ήθελε απλώς να πει «θα μιλάμε για 15 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022″.

* Φίλος εκνευρισμένος στέλνει τη φωτογραφία αυτή, από θερινό κινηματογράφο.

Όπως κι ο ίδιος λέει, περισσότερο πρέπει να τον ενόχλησε η ουσία της απαγόρευσης, παρά η ανορθογραφία («να εισέρχεστΑΙ» αντί «να εισέρχεστε»).

(Τώρα που το σκέφτομαι, η πιο συχνή, και με διαφορά, κατηγορία ορθογραφικών λαθών πρέπει να είναι το μπέρδεμα ανάμεσα σε -αι και -ε. Ακολουθεί το μπέρδεμα στα -(λ)λει και οι προστακτικές σε -είστε).

* Κι ένα ακόμα (πολλοστό) «παχέων αγελάδων» σε νεκρολογία του Σταύρου Ψυχάρη, διαβάζουμε ότι:

Ακόμα και όταν νέα ήθη είχαν επικρατήσει στο επάγγελμα και οι νέοι εκδότες είχαν κάνει τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει κάποιος από το Συγκρότημα Λαμπράκη, χωρίς να πάρει όλη του την αποζημίωση, όπως συνέβαινε την εποχή των παχέων αγελάδων.

Παιδιά, το «παχέων αγελάδων» είναι σαν το «πληγέντων περιοχών» αλλά σε λάιτ έκδοση. Παχέων είναι αρσενικό. Ή θα πείτε το ασυμπάθιστο «των παχειών αγελάδων» ή, στου μπαμπά σας τη γλώσσα, «των παχιών αγελάδων».

* Κι ένα ακόμα ποδοσφαιρικό. Σε ιστότοπο που πρόσκειται στην ΑΕΚ, διαβάζουμε άρθρο που ειρωνεύεται τη διοίκηση της ομάδας διότι «εφηύρε λέξη» ή «την έγραψε λάθος».

Πρόκειται για τη φράση The diamond of Ecumen, όπως χαρακτηρίζει η διοίκηση της ΑΕΚ την Αγιά Σοφιά (την κανονική βεβαίως, όχι το γήπεδο). Και ο ιστότοπος μέμφεται τη διοίκηση, διότι τέτοια λέξη δεν υπάρχει στα αγγλικά και διότι το σωστό είναι Ecumene, αλλά κι αυτή αν την πεις σε Άγγλους «θα σε κοιτάζουν ως αστροναύτη… Είναι σαν τις ιατρικές λέξεις που έχουν όλες μεταφερθεί αυτούσιες στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες για να μπορεί ο κοσμάκης να μιλάει σε κοινή διάλεκτο για τα θαύματα του Ιπποκράτη και της παρέας του…».

Καταρχάς ο συντάκτης έχει ένα δίκιο, το σωστό είναι ecumene, όπως επίσης δίκιο έχει ότι είναι σπάνια λέξη στα αγγλικά. Βέβαια, δεν θα σε κοιτάζουν ως αστροναύτη αν πεις τη λέξη οι Άγγλοι, αλλά μάλλον σαν εξωγήινο.

Όμως το πιο αστείο, που επιβεβαιώνει τον Μέφρι με πάταγο, είναι ότι παντού σε όλο το κείμενο ο συντάκτης, ενώ ειρωνεύεται την επίσημη ΑΕΚ, ο ίδιος γράφει λάθος τη λέξη σε όλες τις παραλλαγές: ecoumen, ecoumene, ecoumenical!!!

* Και κλείνω με αυτό το απόσπασμα από βίντεο.

Το αλίευσε ο φίλος Θανάσης Αναγνωστόπουλος, και το δημοσίευσε στο Φέισμπουκ, στην ομάδα Υπογλώσσια.

Γράφει, αρκετά ευγενικά:

Νόστιμο λαθάκι από βίντεο δημοσιολογούσας χρήστριας των κοινωνικών δικτύων. Η χρήστρια εννοεί οτι δεν θέλει το κράτος τροφό των πολιτών, αλλά χρησιμοποίησε την λέξη σαν να είχε παθητική έννοια. Που δεν έχει νομίζω.

Δίκιο έχει βέβαια ο Θανάσης, τροφίμους του κράτους δεν θέλει τους πολίτες η δημοσιολογούσα χρήστρια, ή αλλιώς δεν θέλει το κράτος σε ρόλο τροφού των πολιτών. Προτιμάει να τους βλέπει να λιμοκτονούν.

Ο Θανάσης δεν θέλησε να φανερώσει την ταυτότητα της «δημοσιολογούσας χρήστριας των κοινωνικών δικτύων» αλλά στοιχηματίζω ότι είναι ένα από τα βίντεο της κ. Αφροδίτης Λατινοπούλου, πρώην πολιτεύτριας της ΝΔ (και αποτυχούσας υποψήφιας στη Θεσσαλονίκη) που πρόσφατα προσχώρησε στο κόμμα του κ. Μπογδάνου επιβεβαιώνοντας την παροιμία για την κοπριά και τα λάχανα.

Η ακροσφαλής σχέση της κ. Λατ. με την ελληνική γλώσσα φαίνεται και από αυτή την οθονιά που μου έστειλε φίλος.

Bλέπουμε ότι η κ. Λατινοπούλου πάσχει από τρόμο διπλής άρνησης, διότι το σωστό είναι να πει «δεν είμαι υπέρ καμιάς υποχρεωτικότητας» όπως και από ελαφρά ακλισιά (υπέρ οποιασδήποτε είναι το σωστό).

Αλλά επειδή είναι καλή πολιτικάντισσα, και χαϊδεύει και τα αυτιά των εμβολιοσκεπτικιστών, υπήρχε φόβος να εκλεγεί στη Βουλή αν έμενε στη ΝΔ. Θα μου πείτε, τώρα υπάρχει φόβος να εκλεγεί με τον θίασο ποικιλιών των τριών Στούτζες (Μπογδάνος-Τζήμερος-Φαήλος), ρεζιλίκι που θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο. Αλλά, ελπίζω, πολύ πιο απίθανο.

Βεβαια, μπροστά στο μέγεθος του σκανδάλου με την «επισύνδεση» (που από τώρα βάζει υποψηφιότητα για μια καλή σειρά στη Λέξη της Χρονιάς, ποιος νοιάζεται για την κυρία;

139 Σχόλια to “Επισυνδεδεμένα μεζεδάκια”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα!
    Για το «σχεδόν άντρες» υπάρχει και άλλη μία εξήγηση, που συνδέεται με το πώς εξαπλώθηκε αρχικά η εν λόγω νόσος, αλλά δεν ξέρω σε ποιο μέσο δημοσιεύτηκε η εν λόγω διατύπωση, κι αν είναι όσο ομοφοβικό χρειάζεται για να κάνει τέτοιο (οθντκ) «αστειάκι».

  2. loukretia50 said

    Καλημέρα χρονοταξιδιώτες!
    Νοσταλγοί? Δε νομίζω..

    Enola Gay,
    Il est 8h15,
    That’s the time that it’s always been
    We got your message on the radio,
    Condition’s normal and you’re coming home
    Enola Gay,
    It shouldn’t ever have to end this way…

  3. LandS said

    Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής σήμερα, το πράγμα γίνεται χειρότερο. Η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη έγινε (για εθνικούς λόγους) επειδή το ζήτησαν η Ουκρανία και η Αρμενία λόγω της συμμετοχής του σε επίσημη συνάντηση ευρωβουλευτών με Κινέζους επιχειρηματίες.

  4. 4 Ακριβώς, σαν το παλιό ανέκδοτο με το βασιλιά της Γαλλίας και τη δικαιολογία που είναι χειρότερη της πράξης (για όσους δεν το ξέρουν, αυτό ζήτησε λέει ο βασιλιάς από τον γελωτοποιό, εκείνος του έβαλε χέρι και είπε «ω παρντόν, σας περασα για τη βασίλισσα! «)

  5. Λάζαρος Μ. said

    Μια δεύτερη ματιά πριν την εκτύπωση δεν βλάπτει.

    https://www.frontpages.gr/d/20220806/44/%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

  6. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > πισινών:
    Σε ό,τι συμφραζόμενο κι αν δούμε αυτό τον τύπο, πάντα μπορούμε να σκεφτούμε τους πισινούς και να γελάσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λέμε μπράβο στον άλλο που είπε «πισίνων» και να θεωρήσουμε λάθος το «πισινών». Αυτός που έγραψε το οξύτονο είχε αρκετή γλωσσική διαίσθηση ώστε να το κλίνει σωστά, αλλά όχι αρκετή ώστε να αντιληφθεί τον συνειρμό που συμπτωματικά-λογοπαικτικά προκαλεί.

    Κι άμα πούμε «των αδελφών» ο άλλος θα σκεφτεί τους αδελφούς, ενώ μπορεί να εννοούμε τις αδελφές. Εδώ δεν είναι αστείο, αλλά το αστείο στην άλλη περίπτωση είναι εντελως συμπτωματικό. Πέρα από αυτή τη σύμπτωση είναι η ίδια περίπτωση. Δεν είναι λάθος, είναι ασαφές. Δεν θα απαιτούμε να λέει ο καθένας «των αδερφάδων», που μερικοί το λένε αλλά φυσικά είναι εύλογο ότι δεν ακούγεται ταιριαστό σε όλους οπουδήποτε, π.χ. σ’ ένα συμβόλαιο.

    Έτσι το ‘χει η γλώσσα μας. Για να αποφύγουμε εμείς την ασάφεια ή τα γέλια, ας πάμε γύρω γύρω ή ας βρούμε άλλη λύση. Όταν το πούνε οι άλλοι, ας γελάσουμε. Όχι όμως να βγάζουμε λάθος το σωστό.

  7. sarant said

    Kαλημέρα στα μετονομασμένα μεζεδάκια, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3-4 Κι εγώ αυτό σκέφτηκα!

  8. Costas X said

    Καλημέρα !

    Προχθές, σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ σχετικά με το «Ελληνικό Νοσοκομείο» στο Μπαλουκλί που κάηκε, άκουσα το εξής :
    «…ιδρύθηκε από την αδελφότητα των Ελλήνων παντοπώλεων» !
    Θα μπορούσε να πει και «…των Ελλήνων μπακάλεων» ! 🙂

  9. Τα διάβασα προσεχτικά και άργησα να δώσω το «παρών». Με επισυνδεδεμένες καλημέρες.

  10. […] Χτες, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις του πρωθυπουργικού ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη και του απτυχίωτου διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, μπήκε στο λεξιλόγιό μας ο ειδικός όρος “επισύνδεση”  -κι έτσι άλλαξα τίτλο στα μεζεδάκια, που αφελώς είχα αρχίσει να τα γράφω λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο. Και μετά μας λέει ο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις!… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/08/06/meze-544/ […]

  11. 5# Δηλαδή παίρνεις σαφώς θέση υπέρ της ενδοοικογενειακής βίας, αν αντιλήβομαι καλώς 😜 🤪

  12. 3# Άρα είναι επιλήψιμες οι επαφές έλληνα πολιτικού με κινέζους επιχειρηματίες.
    https://www.naftemporiki.gr/story/1529550/m-spuraki-o-k-mitsotakis-anoigei-portes-gia-ependuseis-me-kanones

  13. Λάζαρος Μ. said

    11: Ουπς! Αυτό δεν το είχα σκεφτεί…

  14. Αυτό από ΕΘΕΓ: Σύμφωνα με τον Ελληνικό Φορέα Πρόληψης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης (ΕΦΤΑ), οι μέθοδοι των εγκληματιών είναι επιθέσεις σε τηλεφωνικά κέντρα εταιρειών, η συνδρομητική απάτη (η αγορά υπηρεσιών με ψευδή στοιχεία) και η παράνομη επισύνδεση σε γραμμή συνδρομητή με στόχο την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω αυτής.

  15. Γειά σου Λου! Τον ξέρεις τον άνθρωπο που τράβηξε τις μοναδικές φωτογραφίες που έχουμε μέσα από τη Χιροσίμα τη μέρα της βόμβας?
    https://atomicphotographers.com/photographers/yoshito-matsushige/

  16. @ 6 Πέπε

    Πάντως αυτό το, ας πούμε, «όμως τα παιδιά των αδελφών του δεν πήραν βέβαια το παλιό οικογενειακό επώνυμο» όπου ο ομιλητής εννοεί των κοριτσιών της οικογένειας είναι μια περίεργη κομβική αστοχία της γλώσσας μας (χρήση γενικής, έλλειμμα στο λεξιλόγιο, σύνταξη).

  17. Pedis said

    # 2, 15 –

    The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base. That was because we wished in this first attack to avoid, insofar as possible, the killing of civilians.

    Από τον (δεύτερο σχετικό) διάγγελμα του Χάρρυ στις 9 Αυγ. 1945.
    ———-

    Μα ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Η φαμίλια.

    Πολύ σκληρός ο θείος.

  18. Παρελθοντολογικό μεζεδάκι επί χούντας (που σε όλα πια μου θυμίζει η -οθντκ- κυβέρνηση Κούλη )

    Είχε κάποιος αγοράσει ένα πουλάρι ιπποδρόμου και το ονόμασε Ενολα Γκέι, αλλά η στρατόκλαυλη επιτροπή ελέγχου της ονοματοδοσίας των αλόγων θεώρησε απαράδεκτο το όνομα αφού ήτανε σε όλα…γκέι !!

  19. defterin said

    Για να πω την αμαρτία μου, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν σχηματίζετε τις γενικές με τον τόνο αμετακίνητο: πισίνων, κότων σκάλων, κάρτων κλπ.

    Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει διχογνωμία για το αγάγω/άξω, αλλά για τα θηλυκά ουσιαστικά δεν κατάλαβα ποτέ το κώλυμα.

  20. freierdenker said

    Η έκφραση νοσταλγία του μέλλοντος είναι πολύ συνηθισμένη, καθιερωμένη θα έλεγα. Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά θυμάμαι αμυδρά τον Σαββόπουλο να μιλάει για την νοσταλγία του μέλλοντος. Το nostalgia of the future, στα αγγλικά, επίσης λέγεται, ή το future nostalgia (π.χ. ο δίσκος της Dua Lipa που ακούει η νεολαία).

    Φαντάζομαι ότι τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το πότε τοποθετείς το μέλλον και πότε τον νοσταλγό (στο κάτω κάτω η έκφραση το μέλλον είναι τώρα είναι επίσης πολύ συνηθισμένη).

    Μια συνηθισμένη περίπτωση (η οποία όμως δεν καλύπτει το project future) είναι ότι ο νοσταλγός μεταφέρεται στο μέλλον και νοσταλγεί το παρόν. Δηλαδή το βλέπει ως κάτι που φεύγει.

  21. π2 said

    Νόμιζα ότι είναι τρολιά αλλά δεν είναι. Ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής παρακαλώ, δεν κατάλαβε ότι σε ένα δημοσίευμα υπήρχε τυπογραφικό λάθος (ΠΑΟΚ αντί ΠΑΣΟΚ) κι ευχαρίστησε τον ΠΑΟΚ για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής:

  22. sarant said

    19 Ο Μακρυγιάννης, ας πούμε, που ήταν λαϊκός άνθρωπος, δεν κατέβαζε τον τόνο. Πχ «των Φαναριώτων»

    20 Λοιπόν, έχεις δίκιο, ειναι καθιερωμένη. Πάλι κάτι μάθαμε!

    21 !!

  23. Στα ποδοσφαιρικά

    είδα το ματς του ΠΑΟ, όπου δεν «σφάχτηκε» ο ΠΑΟ όπως ουρλιάζουν οι αρθρογράφοι του, ο Παλάσιος βούτηξε απλά-όπως θάκανε κάποιος στη θέση του- ελπίζοντας-όχι απαιτώντας- να πάρει πέναλτυ, μιά που είχε χάσει την φάση. Οι περισσότεροι διαιτητές δεν θα του έδειχναν κάρτα, αυτός εφάρμοσε το γράμμα του νόμου-που βέβαια σε άλλες περιπτώσεις ούτε καν το γνώριζε όπως φάνηκε.
    Σε κάθε περίπτωση η Σπάρτα δεν είναι ομάδα να την φοβηθείς, με καλύτερη εμφάνιση, σωστή άμυνα και λίγο σπρώξιμο ο ΠΑΟ μπορεί να περάσει. Καμια σχέση με την Σλόβαν που αδικήθηκε στο 1-1 του ΟΣΦΠ

    Σχετικά; με το σπρώξιμο στον ΠΑΟ και το δικαστικά ανφέρ που έγινε αυτές τις μέρες με τις ποινές για τα επεισόδια του τελικου και εδώ τα πράγματα δεν είναι «ήταν-δεν ήταν πέναλτυ» αλλά ξεκάθαρα και καλό θα ήταν να τοποθετηθούν οι έχοντες νομικές γνώσεις και οι έχοντες πράσινες συμπάθειες, γιατί εμένα αυτά τα πράγματα-επεμβάσεις, όπως ξανάπα, χούντα και κατευθυνόμενη εύνοια μου θυμίζουνε :

    Για τα επεισόδια του τελικου ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκαν με 2 και 3 αντίστοιχα αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο (υπ’ όψιν ο ΠΑΟ θα έπαιζε χωρίς οπαδούς με την ΑΕΚ ) Και οι δύο έκαναν έφεση αλλά ενώ δικάσθηκαν μαζί οι υποθέσεις διαχωρίστηκαν στο εφετείο με διαφορετικούς εισηγητές και διαφορετικές συνθέσεις δικαστών
    Και ω, του θαύματος, ο ΠΑΟ απαλλάχτηκε και από την τιμωρία του γηπέδου και από το πρόστιμο ενώ ο ΠΑΟΚ περιμένει απόφαση από άλλον εισηγητή και άλλους δικαστές !!!

    Ερωτώ αν είναι τυπικά νόμιμος ο διαχωρισμός και αν είναι ηθικά σωστός γιατί η γυναίκα του Καίσαρα κ.λ.π.

  24. π2 said

    To απόφευγμα του Θουκυδίδη θυμίζει πάντως τον Πολύβιο: τὰ τῆς ἱστορίας ἕξει τότε καλῶς, ὅταν ἢ οἱ πραγματικοὶ τῶν ἀνδρῶν γράφειν ἐπιχειρήσωσι τὰς ἱστορίας (…) ἢ οἱ γράφειν ἐπιβαλλόμενοι τὴν ἐξ αὐτῶν τῶν πραγμάτων ἕξιν ἀναγκαίαν ἡγήσωνται πρὸς τὴν ἱστορίαν (12.28.1). (Η ιστοριογραφία θα λειτουργήσει ορθά είτε όταν οι άνθρωποι της δράσης αναλάβουν να γράψουν ιστορία, είτε όταν επίδοξοι συγγραφείς θεωρήσουν την τριβή με την πραγματική δράση ως αναγκαία για τη συγγραφή της ιστορίας).

    Η παραδοσιακή αυτή αντίληψη μας ταλαιπωρεί ως σήμερα, με διάφορα φυντάνια προερχόμενα είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

  25. Πουλ-πουλ said

    «αλλά μας έσφαξε και ο μεσιέ Λε Κορμπό»
    Πάντως ο σοβαρός προπονητής μας, με τα εκπληκτικά ελληνικά του, δεν καταδέχτηκε τέτοιες φτηνές δικαιολογίες.

  26. Λ said

    Μπορεί τα νομικά μας κείμενα να γράφουν θα τον ενάξω αλλά ο απλός λαός λέει θα τον λαπορτάρω ή θα φάει λαπόρτο

  27. sarant said

    26 Δεν το ήξερα 🙂

  28. Πουλ-πουλ said

    20.
    Μα πρόκειται απλώς για ένα οξύμωρο σχήμα του λόγου. Συχνά χρησιμοποιώ την έκφραση «προφητεία του παρελθόντος», όταν από ελάχιστα αρχαιολογικά τεκμήρια κατασκευάζονται ολόκληρες ιστορίες.

  29. Πέπε said

    19, 22
    Μα γιατί έτσι κλίνονται! Σαν να ρωτάμε γιατί βάζουμε -ων στη γενική. Η απάντηση είναι «γιατί στη γενική βάζουμε -ων». Όσο για τον Μακρυγιάννη, που δεν ήξερα ότι σημείωνε τους τόνους, δεν είναι θέμα λαϊκότητας, είναι θέμα ιδιώματος. Στους φυσικούς ομιλητές της ΚΝΕ, το «Φαναριωτών» μάς έρχεται όλων ως αυθόρμητη μοναδική επιλογή. Αν αύριο ιδρυθεί μια καινούργια πόλη με πρωτάκουστο όνομα, η ΧΧΧ, και οι κάτοικοι ονομαστούν ΧΧΧτες, κανείς δε θα σκαλώσει να πει «των ΧΧΧτών» με τον τόνο κάτω.

    16
    Επειδή τα περί αστοχίας κλπ. δεν τα συμμερίζομαι, ας συζητήσουμε πάνω σε ό,τι αποτελεί κοινή βάση. Είναι, λες, περίεργο. Συμφωνώ κι εγώ, είναι περίεργο. Κυρίως είναι αμφίσημο (και μάλιστα όχι «αμφί» 50-50, απεναντίας πολύ πιθανότερη είναι η λάθος κατανόηση παρά αυτή που εννοούσαμε). Για μένα η λύση είναι η εναλλακτική σύνταξη, π.χ. «οι αδελφές του δεν έδωσαν στα παιδιά τους» ή «τα ανίψια του από τις αδερφές του δεν πήραν». Το να αλλάξουμε την κλίση, που ακολουθεί τα γενικά και inherently γνωστά σε κάθε ομιλητή πρότυπα, εισάγοντας αυθαίρετα έναν ανώμαλο τύπο, δεν είναι λύση! Ειδάλλως, τι θα κάναμε με όλα τα υπόλοιπα παρανοήσιμα ζεύγη ομοήχων; Τι κάνες κάθε φορά που λες [poli kali musiki] και δεν είσαι βέβαιος αν ο άλλος κατάλαβε «πολλή καλή μουσική» (δηλαδή μπόλικη και καλή), «πολύ καλή μουσική», «πολύ καλοί μουσικοί» ή «πολλοί καλοί μουσικοί»; Εγώ, δύο τινά: ή τον αφήνω να μαντέψει ή διευκρινίζω. Έτσι είναι η ζωή.

  30. Πέπε said

    28
    Συμφωνώ κι εγώ: τον νοσταλγό του μέλλοντος την πρώτη στιγμή τον κατάλαβα ως σκόπιμο οξύμωρο, άλλωστε πρόκειται για διαφημιστικό κείμενο όπου είναι αναμενόμενες οι εντυπωσιακές, πιασάρικες διατυπώσεις. Μη σου πω κιόλας ότι για μένα είναι και λίγο υπαινιγμός στο «επιστροφή στο μέλλον, back to the future», που από απλός τίτλος παλιάς ταινίας έχει γίνει καθιερωμένη έκφραση.

  31. Λ said

    26,27 Το ωραίο όμως, που δεν δεν το θυμήθηκα πρώτο (λες να είναι άνοια;): θα σ’ αγκαλέσω.

    υπάρχει και σε τραγούδι νομίζω. Κάτι σαν έχω σε (σ’εχω) αγκαλεσμένον στο θεό

  32. Λ said

    31. δε βρήκα το κυπριακό, βρήκα όμως το καρπαθήτικο

    https://www.jstor.org/stable/10.5406/jamerfolk.124.492.0088

  33. Πουλ-πουλ said

    26.
    Να πώς μιλάει ο απλός λαός:

  34. 17# Πάντως ο θεός μαζί τους ήτανε, και το ψεματάκι του βλάχου μάλλον του το συγχώρησε.

    «Almighty Father … we pray Thee to be with those who brave the heights of Thy heaven and who carry the battle to our enemies. … May they, as well as we, know Thy strength and power, and armed with Thy might may they bring this war to a rapid end. . . that once more we may know peace on earth. May the men who fly this night be kept safe in Thy care, and may they be returned safely to us…. Amen.»

    https://www.ourcivilisation.com/smartboard/shop/tomwitts/fission/chap2.htm

  35. Georgios Bartzoudis said

    «Όσο για τη δικαιολογία ότι, τάχα, η «νόμιμη» παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και υποψήφιου πολιτικού αρχηγού έγινε εξαιτίας επαφών του με… αμφιλεγόμενους Κινέζους όχι μόνο εκθέτει διεθνώς τη χώρα αλλά και επιβάλλει, μετά τις εκλογές, η υπόθεση του παρακράτους να απασχολήσει ειδικό δικαστήριο».

    # Μια και ανακοινώθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, θα περιμένω την εξέλιξη για να σχηματίσω γνώμη.
    # Δεν πιστεύω όμως ότι «η υπόθεση [θα]… απασχολήσει ειδικό δικαστήριο». Το πολύ-πολύ να παραπεμφθεί κανένας … «Παπάς»! Εδώ ο άλλος τσιπροξεπούλησε προδοτικώς και λαθρεμπορικώς, στους κλεπταποδόχους ΒουλγαροΣκοπιανούς τη Μακεδονική ΓΛΩΣΣΑ και ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, και …ούτε φωνή ούτε ακρόαση! [μέχρι σήμερα, τουλάχιστον]

  36. π2 said

    Για όσους δεν το κατάλαβαν, η ιστορία με τη νόμιμη παρακολούθηση κατόπιν αιτήματος, λέει, της Αρμενίας και της Ουκρανίας, στον εξ ορισμού και εξαρχής αυτοφωράκια της ΕΥΠ, που το έκανε αμέσως δεκτό χωρίς να ενημερώσει, λέει, το αφεντικό, θα χρησιμοποιηθεί απλώς ως ο φερετζές της υπόθεσης Predator.

  37. aerosol said

    Δεν θα έλεγα καθιερωμένη έκφραση το nostalgia for the future. Νομίζω πως έχει μια μικρή διάδοση, λόγω της ποιητικής παραδοξότητας που εκφράζει. Την βρίσκω σαν τίτλο ινδικού ντοκυμαντέρ του 2017, καθώς και βιβλίου με κείμενα του Ιταλού αβάν γκαρντ συνθέτη Λουίτζι Νόνο, που κυκλοφόρησε το 2018 στα αγγλικά. Το 2019 ο Γκρέγκορυ Μερτζ έδωσε αυτό τον τίτλο σε βιβλίο του για τον μοντερνισμό στη ναζιστική Γερμανία. Ίσως εκφράζει την αίσθηση του μοντερνισμού, όπου κάποιος είναι ιδιαίτερα αισόδοξος για το μέλλον και νιώθει πως ανήκει μάλλον σ’ αυτό παρά στο παρόν που δεν τον ικανοποιεί, και στο οποίο ζει σχεδόν εξόριστος από το μελλοντικό, φυσικό του, χώρο. Κάπως έτσι το χρησιμοποιεί και το Project Future -αν και στην ουσία μάλλον εννοεί ενδιαφέρον για το μέλλον, απλά το άλλο ακούγεται πιο συναισθηματικό.

    Η Ντούα Λίππα απλώς ήθελε να δώσει νοσταλγικούς ήχους σε μοντέρνο πακέτο (το οποίο έλπιζε να ακούγεται φουτουριστικό και προχωρημένο) -οπότε μιλάμε για «κανονική» νοσταλγία, αυτή που θυμάται με λαχτάρα τα παλιά, όπως θα την εξέφραζε κάποιος του μέλλοντος.

  38. ΣΠ said

    Ένα παροξύτονο ή προπαροξύτονο θηλυκό ουσιαστικό σε -α δεν τονίζεται κατ’ ανάγκη στην λήγουσα στην γενική πληθυντικού. Και δεν εννοώ μόνο τα παλιά τριτόκλιτα (π.χ. ακτίνα). Υπάρχουν πολλά άλλα, συχνά ξένα δάνεια (π.χ. βερμούδα), που δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. Η πισίνα είναι επίσης ξένο δάνειο και τίποτα δεν την υποχρεώνει να ακολουθεί των κανόνα. Το «πισινών» δεν είναι σωστότερο από το «πισίνων». Μπορείτε να δείτε και άλλα παραδείγματα στο ΛΚΝ, κλιτικές κατηγορίες Ο26 και Ο28, παρακάμπτοντας τα πρώην τριτόκλιτα:

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?dl=%CE%9F26

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?dl=%CE%9F28

  39. rogerios said

    Η υπόθεση των «νομίμων» επισυνδέσεων είναι εξαιρετικά σοβαρή. Καταρχάς, είναι τρομακτικό το πόσο εύκολα, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να γίνει παρακολούθηση πολιτικών (και όχι μόνο) προσώπων, κατόπιν εισαγγελικής αδείας η οποία παρέχεται εντός ασφυκτικής χρονικής προθεσμία και χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των λόγων βάσει των οποίων ζητείται.
    Εν συνεχεία, το πλέον εξοργιστικό κτγμ είναι ότι διατάσσεται η παρακολούθηση συνδιαλέξεων μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα με παρατιθέμενη αιτιολογία που αφορά ακριβώς τη δραστηριότητά του ως ευρωβουλευτή. Αρχή κράτους μέλους παρακολουθεί μέλος του ΕΚ λόγω της επίσημης κοινοβουλευτικής δραστηριότητάς του, κατόπιν, λένε, αιτήματος υπηρεσιών πληροφοριών τρίτων χωρών! Καλά πάμε. Εάν κάποιοι ζήλεψαν τη δόξα της Πολωνίας σε θέματα κράτους δικαίου, να ξέρουν ότι σε εμάς δεν θα συγχωρεθεί καμία αμαρτία… δεν είμαστε ακρίτες που φυλάνε τα σύνορα από τη λαίμαργη αρκούδα. 🙂

  40. Λ said

    31, 32 Είναι από ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη
    Έν’ ν’ αγκαλέσω τον Θεόν, μα ποιος έν’ να τον κρίνει;
    αφού η κρίση μία ένι και ‘ρίζει την τζαι τζείνην.

    Το βρήκα εδώ
    https://www.academia.edu/42662111/%CE%98%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B7_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7_%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    36, υπεργολαβία, φασονίστ, απλά πράματα.

    Tην Δευτέρα λέει η δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση υποκλοπών
    Μη χαλάσει το ΣΚ; Φτάνει που του @μήσανε το τριήμερο τα παλιόπαιδα.
    Δεν τ΄αφήνει ο άθρωπας για Σεπτέμβρη που δροσίζει ο καιρός;
    Α ρε αποχαύνωση! πού είναι οι σύντροφοι του κκε να κάνουν κάλεσμα στη Βαστίλ ε …στου Μαξίμου απόξω: » Μητσοτάκη εξηγήσου, εδώ και τώρα!. »
    Άκου τη Δευτέρα! ρε πστμ, τη Δευτέρα! λες και είναι να πει τη διατίμηση στα κολοκυθάκια.

    Επισυνδέσεις
    Αύγουστο νεκρό μήνα
    μπλουμ στην πισίνα!

    Χαϊκού, με ρίμα

  42. rogerios said

    Όσον αφορά τα σχόλια του Τζη στο 23: δεν έχω καμία διάθεση να ψάξω τις δικονομικές διατάξεις που διέπουν την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη. Σε επίπεδο αρχών δικονομίας, πάντως, κάθε υπόθεση είναι ατομική και διακριτή. Η συνεκδίκαση λόγω συνάφειας αποτελεί δυνατότητα του εκάστοτε δικαιοδοτικού οργάνου. Εάν τώρα με ρωτήσει κάποιος αν θα έπρεπε να αποφασισθεί συνεκδίκαση, θα απαντήσω ότι μου φαίνεται απολύτως λογικό λόγω υψηλού βαθμού συνάφειας των δύο υποθέσεων που αφορούν πραγματικά περιστατικά σχετικά με τον ίδιο αγώνα.
    Για τα αθλητικά, τη γνώμη μου την έγραψα κάτω από τα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας.

  43. sarant said

    39 Ακριβώς αυτό

    40 Α μπράβο!

  44. ΣΠ said

    23
    Και ο ΠΑΟΚ απαλλάχθηκε από την τιμωρία του γηπέδου, αλλά έμεινε το πρόστιμο.
    https://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/paok-dikaiwthike-stin-epitropi-efesewn-gia-ta-kekleismenwn/4316098

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    39 >>είναι τρομακτικό το πόσο εύκολα, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να γίνει παρακολούθηση
    Να τον ακούτε το Μαυρίκη: Η παρακολούθηση των τηλεφώνων δεν σταματά ποτέ
    https://www.koutipandoras.gr/article/christos-mavrikis-i-parakolouthisi-ton-tilefonon-den-stamata-pote/

  46. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα.
    Ένα επιμέρους συμπέρασμα από το σημερινό ανάγνωσμα ίσως είναι πως:
    ”Είναι ωραία τα τριο-Στούτζες/ για επισύνδεση με μούντζες” (*)
    (Επίσης ότι όταν λέμε “πρώην 39χρονη”, εννοούμε απλώς ότι…”ξανάνιωσε”)
    (*)Σχετικά τα ασμάτια του Ρίτσου για την τριανδρία του ’67 (αλλά και τους μετά απ’αυτήν) με τίτλο “Ερωτηματικό συμπέρασμα”-Κάλαμος, 12. XI. [19]72 (συλλογή:“Γραφή τυφλού”) και [Οι τρεις νάνοι…]-Αθήνα, 15. V. [19]76 (“Εξαδάχτυλος”), χαρακτηριστικότερο όμως είναι το “Τριμελές Πλημμελειοδικείο”- 24.8.1941 του Ασημάκη Πανσέληνου:
    «Πάνω σε ξύλινη έδρα καθισμένοι/ τρεις ομοιόμορφοι, ήσυχοι ανθρωπάκοι
    μια γνώμη, μια καρδιά αποστειρωμένη/ κι ο εισαγγελέας, με Φέρμπανξ μουστακάκι.(…)
    Τρων, και μιλάν για τ’ άδικο με πάθος,/ διδάσκουν τα παιδιά τους ηθική,
    βέβαιοι πως είναι κατά βάθος/ πιο τίμιοι απ’ αυτούς που κλείουν στη φυλακή!…» ( βλ.https://www.kathimerini.gr/culture/164202/satira-kai-oi-loipes-theotites-enos-atheoy/ και https://www.haniotika-nea.gr/trimeles-plimmeliodikio-piima-tou-asimaki-panselinou-195/ );
    ΥΓ:Καλή μας σωτηρία και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

  47. 41 Ε φυσικά τη Δευτέρα, μόλις χτες βράδυ έφτασε στο Μαράθι για τα μπάνια του ο άνθρωπος. https://www.zarpanews.gr/diakopes-sta-chania-gia-kyriako-mareva-etoimazetai-gia-ptisi-me-f-16-o-prothypoyrgos/

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
    Σαν ονοματεπώνυμο 🙂

  49. Αγγελος said

    19
    Defterin, το έχουμε ξαναπεί. Στα αρχαία ελληνικά, τα πρωτόκλιτα ουσιαστικά (αρσενικά σε -ας και -ης, θηλυκά σε -α και -η) κατέβαζαν τον τόνο στη λήγουσα στη γενική πληθυντικού, διότι επρόκειτο για συνηρημένο τύπο (μουσάων > μουσῶν). Τα μονοσύλλαβα τριτόκλιτα τον κατέβαζαν επίσης, δεν ξέρω για ποιο λόγο, και μάλιστα και στη δοτική και στον ενικό (χειρός, χειρί, χειρῶν, χερσί), αν και ειδικά στη γεν. πληθ. υπήρχαν μερικές εξαιρέσεις (τοῦ παιδός αλλά τῶν παίδων, τοῦ φωτός αλλά τῶν φώτων), αλλά τα πολυσύλλαβα τριτόκλιτα τον κατέβαζαν μόνο στην παραλήγουσα (τῶν ἡρώων, τῶν σαλπίγγων), και αυτό γιατί η λήγουσα ήταν μακρά (και πάλι με εξαίρεση τους τύπους πόλεως/πόλεων κλπ., η μεν γεν. εν. διότι προερχόταν από αντιμεταχώρηση, ήταν δηλ. αρχικά πόληος, η δε γεν. πληθ. κατ’αναλογία προς τον ενικό).
    Στα νέα ελληνικά, τα τριτόκλιτα, όσα επέζησαν, έγιναν πρωτόκλιτα. Η ελπίς έγινε ελπίδα, η ακτίς ακτίνα ή αχτίδα κλπ. Στη γεν. πληθ. όσα ήταν εξαρχής πρωτόκλιτα ή μονοσύλλαβα τριτόκλιτα εξακολούθησαν να κατεβάζουν τον τόνο στη λήγουσα (των θαλασσών, των νικών, των χηνών), όσα όμως ήταν αρχικά πολυσύλλαβα τριτόκλιτα εξακολούθησαν να μην τον κατεβάζουν (των ηρώων, των ελπίδων, των ακτίνων). Στους νεότερους σχηματισμούς όμως, η γλώσσα δεν ήξερε ποιο από τα δύο υποδείγματα ν’ακολουθήσει, κι έτσι τα νεότερα θηλυκά σε -α πολύ συχνά δεν σχηματίζουν γενική πληθυντικού: των βρυσουλών;;; των γαλοτσών;;; των ζελεδομπουκίτσων;;;
    Ειδικά για τα δισύλλαβα σαν αυτά που αναφέρεις (κότα, σκάλα, κάρτα), επειδή ο τόνος θα κατέβαινε είτε πρωτόκλιτα είτε τριτόκλιτα ήταν αν ήταν αρχαία, η γλώσσα δεν πολυδιστάζει και σχηματίζει τη γενική πληθυντικού οξύτονη (των κοτών, των σκαλών, των καρτών).
    Για τις πισίνες, γραμματικά θεμιτή θα ήταν και η παροξύτονη γενική (των πισίνων, όπως των ακτίνων) και η οξύτονη (των πισινών, όπως των τοξινών). Αλλά βέβαια η δεύτερη … αλλού παραπέμπει, οπότε ίσως είναι προτιμότερη η πρώτη. Για τον ίδιο λόγο, λέμε αβίαστα «ο διπλανός μου», «ο μπροστινός μου», αλλά καλό είναι να το σκεφτούμε λίγο προτού πούμε «ο πισινός μου» 🙂

  50. «φταίω εγώ που κάθομαι και μιλάω με τον πισινό μου»

  51. sarant said

    46 Ωραίο το συμπέρασμα!

  52. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Πλούσια η συγκομιδή σήμερα – και για όλα τα γούστα!

    36, 39 👍
    Εισαγγελέας παρά… τη Ε.Υ.Π. 🙂 😕
    Για μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου -μα καθόλου- για πλάκα! Να δούμε αν κάποια στιγμή κάποιοι θα το καταλάβουν, πριν να είναι αργά… 👎👿

  53. Γ. Βασιλειάδης said

    Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα σου να ενάξω

  54. SearchPeloponnese said

    6. «Όχι όμως να βγάζουμε λάθος το σωστό.»
    Υπερψηφίζω.

    ——————————————-

    Και για όσους αντιπαθούν τα σύντομα / μονολεκτικά σχόλια:
    «Κι εγώ ήθελα να γράψω κάτι τέτοιο, αλλά βαριόμουνα / με πρόλαβε ο Πέπε μπλα, μπλα, μπλα…»
    «Με κάλυψε απολύτως ο Πέπε μπλα, μπλα, μπλα…»

  55. @ 29 Πέπε

    >>Μα γιατί έτσι κλίνονται…

    Δανείζομαι από την επάνω απάντηση.
    Εντάξει, η κλίση δεν είναι μια γλωσσική κατηγορία. Είναι μια συστηματοποίηση των επαγγελματιών της γραμματικής. Μόνο το σύνταγμα είναι η εικόνα του λόγου. Το παράδειγμα φανερώνει, βέβαια, μια νοητική λειτουργία (της μάνας, της μανούλας, της μητέρας // από τη μαμά, από τη μάνα μας κ.λπ.). Είναι πάντως περίεργο πως/πώς δεν ξεκαθάρισε κάτι αμφιμονοσήμαντο για ομιλητή και ακροατή. Οριακά λέμε, βέβαια, των διδασκαλισσών και δεν μπερδεύουμε δασκάλες και δασκάλους, αλλά η απορία υπάρχει.

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κάλεσε την αστυνομία για να απαγορεύσει την προβολή της ταινίας επειδή ο ίδιος έκρινε ότι ήταν… παράνομη!
    Το επεισόδιο δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού. Παραδίδουμε απλώς αυτόν τον …υπέροχο δημοκράτη στη χλεύη των συμπολιτών του.
    (έχει το κλασικό μεζεδάκι της γενικοχρησίας, αλλά ως αφορμή μόνο για να φανεί η βαθυσκότεινη αντίληψη του προέδρου έναντι του σινεμά-αντί να χαρεί!)
    Μ΄άρεσε η φωτό και βέβαια στηρίζουμε το Φεστιβάλ Ολυμπίας

    https://pelop.gr/ileia-kalese-tin-astynomia-gia-na-apagorefsei-tin-provoli/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σωτήρς , χρόνια πολλά όπως και σε Σωτηρίες και Σωτήρηδες πίσω από άβαταρ εδώ/
    Αλλά στο σωτήρα του Μαξίμου, χρόνο λίγο εκεί, και γρήγορα.

  58. sarant said

    53 🙂

    56 Αυτό το φεστιβάλ, εν τω μεταξύ, έχει κάνει πολύ ωραία πράγματα

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    53 >>Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα σου να ενάξω
    το υψούν 😉

  60. Pedis said

    # 34 – 17# Πάντως ο θεός μαζί τους ήτανε, και το ψεματάκι του βλάχου μάλλον του το συγχώρησε.

    Είναι καλός ο θεός των χριστιανών, τέκνον μου. Όχι σαν των μουσουλμάνων που είναι μοβόρος.

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως, βλέπω αυτό στη «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ»:

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    61: Μάλλον είναι ορθογραφικό, αντί για Μωραϊτίδης.

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    Και εδώ: «Μωραϊτίνης» στα περιεχόμενα, αλλά «Μωραϊτίδης» στον τίτλο του άρθρου:

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι άλλος:

  65. BLOG_OTI_NANAI said

    Και άλλα δύο, από Νέα Εστία και σχολικό βιβλίο (δίνω άλλοθι στον ταμπελογράφο):

  66. Χαρούλα said

    Για την συλλαβή που θα τονιστεί, νομίζω πως το έχουμε ξανασυζητήσει και ξανασυζητήσει. Και για μένα υπαρχουν δυό ομάδες. Οι σχολαστικιστές και χαλαροί. Εγώ πάλι, στον προφορικό λόγο δεν προλαβαίνω πάντα να το ελέγξω. Στον γραπτό όμως αλλάζω σύνταξη, βρίσκω ονομαστική και ξεφεύγω.

    Γιατί νομίζω πως γιαυτό με το μέλλον και τους νοσταλγούς το έχουμε ξανασυζητήσει εδω; ΣΠ στα χέρια σου😉😍!
    Το project future βέβαια είναι αρκετά γνωστή κσι ακριβής ως έκφραση.

    και

  67. BLOG_OTI_NANAI said

    «Να ενάξει»

  68. Καλημέρα,

    Σαν εξωγήινο μεν, αστροναύτη ούτως ή άλλως δε, διότι πώς αλλιώς θα έρθουν από τον πλανήτη τους στην Γη οι εξωγήινοι;

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μια βοήθεια για φίλη που μεταφράζει στα γαλλικά ένα μεγάλο κείμενο.
    Την παροιμία «εκεί που μας χρωστούσανε,μας πήραν και το βόδι», με ποια παροιμία/έκφραση γαλλική θα ήταν η πιο δόκιμη αντιστοιχία;
    Ευχαριστώ.

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όταν περνούν οι πελαργοί στο Παλαίκαστρο

    https://www.politica.gr/kriti/o-choros-ton-leukon-pelargon-ston-ourano-tis-siteias/

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    Νοσταλγοί του μέλλοντος:

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι «σχεδόν άντρες» είναι συνηθισμένη οντολογική κατηγορία:

  73. Costas Papathanasiou said

    69:Ταιριάζει κάπως το “Les Battus paient l’amende” (που πάει, βέβαια, καλύτερα με το παρεμφερές “δε φτάνει που μας δείρανε μας πήραν και τη σκούφια”)

  74. Χαρούλα said

    Για ένα καλοκαιρινό απόγευμα μετά καφέ! (Διαβαστε ως τελις)
    https://www.news247.gr/sunday-edition/dimoylidoy-ta-vivlia-moy-einai-dyskola-den-einai-gia-paralies-kai-instagram.9717681.html

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    «δεν καταδέχτηκε τέτοιες φτηνές δικαιολογίες.»
    Δεν είναι φτηνές δικαιολογίες. Τόσο αυτά που είπε, όσο και η σφαγιαστική διαιτησία συνετέλεσαν στην ήττα. Εγώ άλλα περίμενα να ακούσω από τον προπονητή, ο οποίος παραμονές του αγώνα δήλωνε βέβαιος για την πρόκριση : Γιατί οδήγησε την ομάδα απροετοίμαστη σ’ αυτόν τον σημαντικότστο αγώνα;

  76. # 42,44

    Ρογήρε, σ’ ευχαριστώ για την απάντηση. Φυσικά και έπρεπε να συνεκδικασθούν αλλά τότε θα ήταν δύσκολη η αθώωση, ενώ τώρα…δρυός πεσούσης κ.λ.π.
    Το πρόβλημα αγωνιστικά ήταν του ΠΑΟ που θα έπαιζε χωρίς κόσμο το ντέρμπυ με την ΑΕΚ, εξ ου και ο σχεδιασμός. Μέχρι τον Φεβρουάριο-οριστική απόφαση για την διπλή ανάπλαση- ο ΠΑΟ θα ευνοείται γενικώς.Ηδη φιάχνεται ατμόσφαιρα ανάλογη με την ρεβάνς του 1-4 με τον Ερυθρο Αστέρα !

    Σ.Π., δεν έχει καμιά σημασία για μένα η «αθώωση» του ΠΑΟΚ και του «υπέροχου κόσμου» που κάνει τραμπουκισμούς και επεισόδια. Απλά, πλησιάζουν εκλογές και δεν τόλμησαν διαφορετική απόφαση από τον ΠΑΟ, θα το βαστάγανε τα παόκια μέχρι τις εκλογές, ενώ στην αρχή της τετραετίας δεν ντράπηκαν με την Μαρούπα και τον Αρκούδη να στήσουν το φιάσκο της πολυϊδιοκτησίας, ήδη τόχουν ξεχάσει αυτό τα παόκια και η διοίκηση -υποχρεωτικά- για να πάρει την άδεια για το γήπεδο !

    Οσο για τον λαλίστατο σχολιαστή επί παντός θέματος, η σιωπή του είναι πιο ευκρινής από οποιοδήποτε σχόλιο και να έκανε

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι ανεξήγητη, πάντως, η σύγχυση μεταξύ Μωραϊτίνη και Μωραϊτίδη, όταν αυτή συμβαίνει σε φιλολογικούς κύκλους, όπως βλέπω στις αναρτήσεις του Μπλογκ.

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ενα χιουμοριστικό κείμενο για τον… Μωραϊτίνδη.😊 Τελικά, είναι πολύ συχνή αυτή η σύγχυση.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ellinomouseionagrafon.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html&ved=2ahUKEwjWic6t0rL5AhX-XvEDHRUFCzAQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw3eTC3h05KbZYxs-E6TbMCr

  79. Πέπε said

    77
    Δεν είναι ανεξήγητη. Μωραϊτίδης είναι ένα κανονικό επίθετο με συνηθισμένη κατάληξη. Μωραϊτίνης είναι σπάνιο, η εξαίρεση. Εδώ δουλεύει το lectio difficilior: θυμάμαι το σπάνιο επειδή είναι σπάνιο, επειδή δηλαδή όταν το πρωτομάθαινα πιθανότατα έκανα τη σκέψη «προσοχή, όχι Μωραϊτίδης!», και το κολλάω κι εκεί που θα ήθελε το κοινότερο. Κατά παρόμοιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος που ξέρει τα ονόματα του Μάνου Χατζιδάκι και του Γεωργίου Χατζιδάκι να γράψει με γιώτα-γιώτα, παρασυρόμενος, κι έναν άλλο Χατζηδάκη.

    Με τον ταμπελά όμως πώς έγινε; Τόσο ψωμοτύρι τον είχε τον Τίμο Μωραϊτίνη; Μπα, μάλλον τύπωσε σωστά (πιστά δηλαδή) αυτό που του έδωσαν λάθος γραμμένο.

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    79: Επιτρέπεται λόγιοι άνθρωποι που γράφουν σε λογοτεχνικά περιοδικά να τους συγχέουν; Μπορεί να μην ήταν μεγάλοι λογοτέχνες οι δυο τους, αλλά γνωστοί ήταν σίγουρα. Το να γράψεις με γιώτα αντί με ήτα το Χατζηδάκης είναι απλώς ένα ορθογραφικό λάθος, ενώ εδώ υπάρχει σύγχυση μεταξύ δύο λογοτεχνών. Και ξαναλέω ότι η σύγχυση μπορεί να είναι συγγνωστή για μη ειδικούς αλλά όχι και για ειδικούς.

  81. sarant said

    69 – 73 Yπάρχει και το battu, cocu et content δηλ. και κερατάς και δαρμένος, αλλά δεν δίνει το θράσος του χρεώστη που έχει η παροιμία με το βόδι.

    74 Ακριβώς, μέχρι το τέλος

    78 Kαλό και υποψιάζομαι πως ξέρω και τον συγγραφέα 🙂

  82. 72: Σε αντίθεση με το «σχεδόν άντρες» της πιατέλας, στα ευρήματα που παρέθεσες προηγείται πάντα και μια άλλη πληροφορία που πρέπει να εννοηθεί ως ενιαίο σύνολο με την επίμαχη φράση. Έτσι οι αριθμητικές αναφορές «διακόσιοι σχεδόν άντρες» και «εβδομήντα σχεδόν άντρες» εκφέρονται και διαβάζονται μαζί. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο περιπτώσεις «αποκλειστικά σχεδόν άντρες» και «πάντοτε σχεδόν άντρες μόνο», με την τελευταία βέβαια να μη διεκδικεί και δάφνες υφολογικής ποιότητας. (Ελπίζω να μην είναι από κανέναν Ελύτη και ξεφτιλιστώ σαν τον Πολύδωρα… 🙂 )

  83. Μέρα σαν την σημερινή,πριν 59 χρόνια κυκλοφόρησε το τρίτο ελ πι του Μπομπ Ντύλαν με τραγούδια κοινωνικής διαμαρτυρίας αλλά και μερικά ευαίσθητα όπως αυτό με το διάλογο ενός νεαρού ζευγαριού που βέβαια αποδίδεται πολύ καλύτερα 50 χρόνια μετά από ένα ζευγάρι τραγουδιστών.

  84. Πέπε said

    82
    Ε μάλλον πλάκα έκανε ο Μπλογκ, Κώστα: οντολογική κατηγορία ο σχεδόν άντρας;!!

    80
    Δίκιο έχεις φυσικά Γιάννη, απλώς επισημαίνω ότι πιο εύκολα μπορώ να φανταστώ την πορεία που οδήγησε σε λάθος έναν φιλόλογο παρά έναν ταμπελοποιό.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73, 81, Πολύ ευχαριστώ σας! Διαβιβάζω.
    «battu, cocu et content» , αυτό μου είπε ότι σκέφτηκε και κολλήσαμε στο ότι λείπει το παραπάνω του χρεώστη. Για σενάριο πρόκειται, οπότε θα δει ποιο είναι έστω το κοντινότερο.
    ….
    Συγγνώμη αλλά ξεκάθαρα αυτός είναι ….κατσίκος! αμάν!
    Άκου μιας μικρής κατσίκας που την λένε … Μπέλο. Ενός μικρού τράγου βρεεεε!
    Σχεδόν άντρες, σχεδόν κατσίκες σήμερα 🙂

    https://www.cretalive.gr/eida-akoysa/i-istoria-toy-mpello-tis-katsikas-poy-sothike-kai-yiothetithike-apo-vegan-farma

    74, Χαρούλα, μ΄αυτό έμαθα (λμτ-μέχρι να το γράψω ξέχασα 🙂 ) δυο τίλους βιβλίων της Δ. που, πιστόλι να μου βάνανε, δεν θα ήξερα! 🙂

    Παρακάτω σε άλλο άρθρο της ιστοσελίδας του 24/7, διαβάζω
    «Η απόπειρα μόλυνσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα, είχε ξεκινήσει από το κινητό μιας ανώνυμης γυναίκας.
    Η ίδια λέει ότι δεν είχε ιδέα για όλα αυτά. Όπως είπε στο Magazine, χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τον συγκεκριμένο αριθμό κινητού, ο οποίος είναι καταχωρημένος στο όνομα του γιου της. »
    Μιας ανώνυμης γυναίκας; Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο, μου θύμισε. Μήπως μιας γυναίκας που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη;
    https://www.news247.gr/sunday-edition/o-teleios-korios-o-androylakis-kai-mia-anypopsiasti-gynaika.9711386.html

  86. Stavros Chatzis said

    Άσχετο μάλλον το σχόλιο μου με όσα προηγήθηκαν, αλλά θα έλεγα ότι βλέπω μια αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της κυρίας Λατινοπούλου και δεν καταλαβαίνω πού βασίζεται.
    Ως λαός κάναμε βουλεύτρια την κυρία Ράπτη, βουλευτές τους κυρίους Μπογδάνο και Βελόπουλο και αντιπρόεδρο Κυβέρνησης τον κύριο Γεωργιάδη. Και δεν έχω αναφέρει καν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
    Θεωρώ ότι είναι μοιραίο κάποια στιγμή να κάνουμε και την κυρία Λατινοπούλου.
    Κατά τα άλλα, για να βγω λίγο από το θέμα, είμαι σπίτι με κόβιντ και για να περάσει η ώρα είπα να το ρίξω στην αντίστροφη μετάφραση και προσπαθώ να μεταφράσω Λεξ (ναι, είμαι boomer). Θα ήταν ωραίο λοιπόν να παρατηρήσουμε τις βλακείες για το δήθεν αμετάφραστο της αποκλειστικά ελληνικής λέξης «φιλότιμο» και να δούμε πώς θα μπορούσαν να μεταφραστούν οι λέξεις «μάγκας», «αλάνι», «νταλαβέρι»…

  87. Stavros Chatzis said

    «παρατήσουμε τις βλακείες» όχι «παρατηρήσουμε», ηλίθιε κορρέκτορα!

  88. sarant said

    86 Ωραία ασκηση αυτή. Περαστικά και γρήγορα!

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    80: Συμφωνώ. Αν και φαντάζομαι ότι συμβαίνει κάτι σαν αυτό πουπ περιγράφει ο Πέπε, εντούτοις, δεν περίμενα να βρω όλες αυτές τις περιπτώσεις λάθους σε έντυπα σχετικά με τη λογοτεχνία.

    84: Ναι, πλάκα ήταν. Ο Κώστας νομίζω ότι ήθελε να μου πει ότι το παράδειγμα του Νίκου ήταν πιο εμφανής «πατάτα» από αυτά που βρήκα εγώ. Πράγματι, αλλά τα έψαξα για να πούμε κανένα αστείο.
    Πάντως, αν κάποιος αναφερόταν σε ταυτότητες φύλου, θα μπορούσε να πει σχεδόν άντρες ή σχεδόν γυναίκες τα non binary άτομα που όπως οι ίδιοι λένε, βιώνουν κάτι που δεν μπορεί να περιγραφεί μόνο με το ένα φύλο. Βεβαίως, αν χαρακτηρίσουμε «σχεδόν άντρες» τα non binary άτομα θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για ειρωνία.

    [να προσθέσω πάντως πως αν οι ηγέτες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνεχίσουν να θεωρούν ότι η «ορατότητα» τους θα πρέπει να συνοδευτεί με μια απειλητική δικτατορία για όποιον δεν εννοεί να υπακούσει στο κούνημα του δαχτύλου που κάνουν, σε λίγο, η μή υιοθέτηση των ΛΟΑΤΚΙ λεκτικών στερεοτύπων θα γίνει κάτι παρόμοιο με τον αγώνα που αντιπροσωπεύουν τα σκίτσα του Μωάμεθ στα Γαλλικά κτίρια: άλλο πράγμα να προτείνεται: «είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους άλλους για να συνυπάρχουμε» και διαφορετικό να απειλεί κάποιος λέγοντας, «πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους για να συνυπάρχουμε, ΑΛΛΙΩΣ ξέρετε τις σας περιμένει…«.
    Αυτές οι απειλές έφεραν τα δήθεν «ομοφοβικά» σταντς του Σαπέλ στην κορυφή και η ανεπανάληπτη Cancel επίθεση που δέχτηκε όχι μόνο δεν τον κατέβαλε, αλλά κατέκτησε μέχρι και το προπύργιο της ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας που είναι το netflix -και μπράβο του-. Όσοι θεώρησαν ότι είναι καλό, αντί απλά να διεκδικήσουν για τους ΛΟΑΤΚΙ τα δικαιώματα που τους ανήκουν, καλό είναι να τους φέρουν στη θέση του μεσαιωνικού «Θεού» που θα απειλεί τους «αιρετικούς» με «Ιερά Εξέταση» (εξόντωση προσωπικότητας, ανεργία, απειλές), πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι ακολούθησαν λάθος δρόμο.]

  90. Stavros Chatzis said

    88
    Ευχαριστώ!

  91. Σωτήρς said

    57 Έφη σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Χαιρετίζω από την Τρανσυλβανία που ήρθαμε να βρούμε δροσιά και βρήκαμε ζέστη ελληνική καλοκαιρινή.

    Αν κάποιος δεν έχει πειστεί ότι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού είναι αυτός πίσω από το λογισμικό επισυνδέσεων και βγάζει μέχρι και το insidestory συριζαίικο δάκτυλο, τότε συγνώμη αλλά είναι χοντροκέφαλος.

    Εδώ το άρθρο που έβγαλε η ΕΦΣΥΝ και την επόμενη μερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο ανιψιός γιατί είναι πολύ τοξικό το κλίμα…

  92. Pedis said

    (Και κάποια εκλαϊκευτικά του βιβλία, πάντως, είναι πολύ … γαλλικά, σαν φάρσα.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολύ ενδιαφέρον, ως συνήθως, το άρθρο του Χατζηστεφάνου, αλλά γιατί γράφει συνεχώς gentrification και gentrification; Η ανάπλαση δεν είναι κατάλληλη απόδοση του όρου στα ελληνικά;
    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/354691_i-taxiki-syneidisi-enos-pontikoy

  94. sarant said

    91 Χρόνια πολλά Σωτήρη

    Το λινκ που έβαλες δεν παίζει, αλλά μάλλον εννοείς αυτό το άρθρο

    https://www.efsyn.gr/politiki/354434_mesotoihia-maximoy-me-predator

  95. Σωτήρς said

    94 Ευχαριστώ για τις ευχές! Αυτό προσπαθούσα να βάλω αλλά με το κινητό κάτι έγινε.

  96. 84, 89: 😳

  97. 60# Αληθώς, πάτερ.

  98. ΓΤ said

    H Αυγή, 07.08.2022 @ πρωτοσέλιδο:
    «Εξαιρετικά πιθανή η Εξεταστική στη Βουλή από Σεπτέμβριο για τη διΕλεύκανση της υπόθεσης»

  99. ΓΤ said

    Γενέθλια 70χρονου…
    https://newpost.gr/lifestyle/62ef4d8d0b5bf33043d9f217/lakis-gavalas-apokleistiko-vinteo-apo-ta-70a-genethlia-toy-stin-paro-o-shediastis-giortase-me-zontani-orhistra-kai-polles-ekplixeis

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἐδῶ καί κάποια χρόνια θρονιάστηκε στήν δημοσιογραφική γλῶσσα τό καρκινωματάκι «φερόμενος». (Καρκινωματάκι, γιά διάφορους λόγους..)

    Τίτλος ἀπό τήν Αὐγή- ἀλλά εἶναι σίγουρο ὅτι τό διαπράττουν καί πολλοί ἄλλοι, σέ πολλά κείμενα διαφόρων μέσων

    https://www.avgi.gr/politiki/421625_adeiazei-bima-gia-tis-feromenes-diloseis-toy-mitsotaki-peri-syggnomis-sto:

    Φερόμενος/-η /-ο ΩΣ! κλπ. Σκέτο «φερόμενες» δηλώσεις, δέν λέει..

  101. Pedis said

    # 97 – Μπράβο φιλιόλο. Γι αυτό, πάρε ένα παράδειγμα θεού που κάνει ό,τι γουστάρει και δεν κουνιέται φύλλο.

  102. sarant said

    100 Ούτε «φερόμενες ως δηλώσεις» είναι πολύ σόι πάντως.

  103. BLOG_OTI_NANAI said

    100: Αμέσως, την ίδια στιγμή, που κυκλοφόρησε η δήθεν δήλωση μητσοτάκη (και δεν τη διάβασα στο Βήμα, κάπου αλλού, δεν θυμάμαι) ήξερα ότι ήταν ψέμα και σε λίγο θα αρχίσει η διάψευση. Μερικά χρόνια να έχεις ζήσει στην Ελλάδα, ξέρεις καλά ότι για τέτοιο ζήτημα, τέτοια μορφή δήλωσης δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει από Πρωθυπουργό, είτε φταίει, είτε δεν φταίει. Είναι απλά αδύνατο. Και πράγματι, επαληθεύτηκα και δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι θα επαληθευτώ. Εξαρχής η δήλωση που κυκλοφόρησε ήταν φανερό από τη διατύπωση της ότι ήταν φέικ νιους.

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    101: Πρώτα φεύγει η ψυχή, και μετά το χούι του λαϊκισμού ανθρώπων με αμνησία, που «ξέχασαν» πως στα 80 χρόνια που η ανθρωπότητα δεν είχε Θεό, έγιναν πολύ χειρότερα, όπως με τον Στάλιν στην Ουκρανία, τον Πολ Ποτ στην Καμπότζη, τον Μάο με το Μεγάλο Άλμα και σήμερα στη Βόρεια Κορέα… Ε, άι σιχτίρ κάποια στιγμή με τα απολιθώματα της ξύλινης «προοδευτικής» του πισινού γλώσσας…

  105. Πέδη φεύγω για επίσκεψη, θ’ αργήσω. Σε αφήνω στο πόδι μου (το έχω πλύνει), αμνησιακέ άθεε λαϊκιστή.

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    105 ΣτοΔγιάλο… 🙂 🙂 🙂
    κι εγώ, πά να …ρεματιστώ!

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    100: Στο Βήμα του παρακάτω λινκ έχουμε κι έναν «φερόμενο δράστη» που όμως έχει ήδη ομολογήσει το έγκλημά του στους αστυνομικούς, έστω και προφορικά. Άρα είναι πλέον καθ’ ομολογίαν δολοφόνος. Τα κάνουν σαλάτα, γιατρέ μου· στην προσπάθειά τους να τηρήσουν (επιλεκτικά, συνηθως) τους τύπους της πολιτικής ορθότητας, γίνονται και κωμικοί και ασαφείς.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2022/08/06/society/peristeri-omologise-o-21xronos-giati-itan-apo-tin-arxi-o-vasikos-ypoptos/amp/&ved=2ahUKEwi72Kn6uLT5AhU9XvEDHUbHAOAQFnoECDkQAQ&usg=AOvVaw2f6eNGKMCTtefj6by_VZR1

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είτε έχει Θεό η ανθρωπότητα , είτε δεν έχει, οι σφαγές σφαγές. Ας ψάξουμε, λοιπόν, να βρούμε αλλού τις πραγματικές αιτίες, η βιβλιογραφία είναι άφθονη και βοηθάει πολύ.

  109. Pedis said

    # 105 – Ναι, αλλά μου αφήνεις τον κάλο. 😜

  110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @107. Πόσο πετυχημένα μέ πιάνεις, Γιάννη! 🙂 Περιγράφεις ΑΚΡΙΒΩΣ -ἐγώ δέν ἤθελα προηγουμένως νά ἐπεκταθῶ- ἕναν ἀπό τούς λόγους πού χαρακτηρίζω τό κόλπο του «φερόμενου» ὡς «καρκινωματάκι».
    (Ὑπάρχουν ὅμως καί ἄλλες καταχρηστικές σφῆνες τοῦ ἐν λόγῳ..)

  111. Χαρούλα said

    Από τον Δήμο Ερμιονίδας, που μάλλον φέτος τελείωσε την δευτέρα δημοτικού.
    ….εκτός αν οι φωτοδημοσιογράφοι δεν «φωτογράφίζουν» σωστά.

  112. ΓΤ said

    @111 Χαρούλα

    Είναι να μην τα πάρεις στο κρανίδι;

  113. Χαρούλα said

    #108 η βιβλιογραφία δεν βοηθάει ντιπ. Ούτε και για τα 2021 χρόνια. Αυτή η ξύλινη γνώσσα των απολιθωμάτων θα φταίει μάλλον…. Τι να πεις… Γλώσσα των θαλασσών. Και κοσμιότητας…….

  114. rogerios said

    @100 επ.: το πρόβλημα εδώ με το «φέρομαι» και τη μετοχή του (που πράγματι απαιτεί τη χρήση του «ως») έγκειται στο ότι χρησιμοποιήθηκε εσφαλμένα, διότι το προβαλλόμενο/ υποστηριζόμενο εν προκειμένω δεν είναι ότι κάτι αποτελεί «δήλωση» (ώστε να μιλήσουμε για «φερόμενες ως δηλώσεις») και όχι, ξέρω εγώ, «εκμυστήρευση», «εξομολόγηση», «ιδιωτική συζήτηση» ή κάτι άλλο. Το προβαλλόμενο και αμφισβητούμενο είναι η ενέργεια του υποκειμένου, αν δηλ. ο π/θ προέβη σε δηλώσεις ή όχι. Εγώ θα έκανα λόγο για «δηλώσεις τις οποίες φέρεται να έκανε/ στις οποίες φέρεται ότι προέβη ο πρωθυπουργός».

  115. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @114. Δέν διαφωνοῦμε σέ τίποτε! 🙂

  116. Πέπε said

    100
    Αν κυκλοφορεί η φήμη ότι δήλωσες κάτι αλλά εγώ που το αναμεταδίδω κρατάω επιφυλάξεις γιατί δεν το άκουσα με τ’ αφτιά μου (ή και το αμφισβητώ ευθέως), το «φερόμενες δηλώσεις» δε μου φαίνεται κακό. Το «ως» πάει σε άλλες περιπτώσεις: ο φερόμενος δράστης είναι άνθρωπος που αναμφισβήτητα υπάρχει, αλλά αμφισβητείται αν είναι δράστης. Για τις δηλώσεις αμφισβητείται και η ύπαρξή τους.

    Και πάντως ο φερόμενος ως δράστης πρέπει να είναι επίσημη (δικονομική ή κάτι παρόμοιο) ορολογία.

  117. sarant said

    114 Ακριβώς αυτή τη διατύπωση θα επέλεγα.

  118. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @116. Δέν θά συγκρουστοῦμε βέβαια γιά ἕνα «ὡς», ἀλλά έγώ θά τό ἔβαζα στά περί δηλώσεων. Διαβάζω «Ὁ Μητσοτάκης ἔκανε δηλώσεις στό Βῆμα» > κύκλοι τοῦ Μαξίμου τό διαψεύδουν > Μέχρι νά τόν δῶ νά κάνη τίς δηλώσεις:»Οἱ φερόμενες ὡς δηλώσεις τοῦ Κ.Μ.» Ἀντίθετα, ἄν δῶ στίς εἰδήσεις ἕναν ἔξαλλο Πακιστανό νά φωνάζει κατά τήν στιγμή τῆς συλλήψεώς του «τήν σκότωσα γιατί τήν ἀγαποῦσα», δέν θά βάλω τό «φερόμενος ὡς» περιμένοντας νά τελεσιδικήση ἡ ὑπόθεσι στό ἐφετεῖο. 🙂

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    118: Ή αν δεν ήταν Πακιστανός αλλά Έλληνας αστυνομικός ή πιλότος… 😊 Μ’ αυτό δεν θέλω να πω ότι πρέπει να αναφέρεται η εθνικότητα του εγκληματία, αφού πολλές φορές αυτή προτάσσεται εκ του πονηρού, αλλά έχει καταντήσει κουραστικό το να κοιτάμε με άγχος από πού κρατάει η σκούφια του δράστη, ώστε να νιώσουμε αμηχανία ή δικαίωση, ανάλογα με την ιδεοληψία μας, και με βάση αυτή την πληροφορία να ξεχυθούμε στο πολεμικό πεδίο του διαδικτύου. Οι εγκληματίες είναι εγκληματίες και θα πρέπει να έχουν σε όλα την ίδια αντιμετώπιση ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων.

  120. ΣΠ said

    118
    Έτσι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι την δίκη σε πρώτο βαθμό ακόμα κι αν συλληφθεί επ’ αυτοφόρω. Στα αγγλικά χρησιμοποιούν το alleged.

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    120:Ναι,αλλά όσους συλλαμβάνουν ως παιδόφιλους, δημοσιεύουν το όνομά τους και την ολόσωμη φωτογραφία τους αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Αν κάποιος από αυτούς αποδειχτεί αθώος, τι γίνεται; Πώς θα μπορέσει να συνέλθει ποτέ από τον διασυρμό; Θυμάμαι τη σχετική δανέζικη ταινία «Το κυνήγι».

  122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @119. Γιάννη, τό Πακιστανός τό ἔβαλα ἐξαιτίας τοῦ παραπροχθεσινοῦ ἐγκλήματος 🙂

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    122:Ναι, αλλά εγώ αναφέρθηκα και στην αντίθετη τάση μερικών: να θριαμβολογούν όταν ο δράστης είναι Έλληνας ή όταν έχει μια ειδικότητα που δεν τούς είναι αρεστή (π.χ. αστυνομικός) ή όταν είναι πλούσιος ή όταν ανήκει σε αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο. Μια βόλτα στα χαρακώματα του διαδικτύου επιβεβαιώνει αυτήν την τάση.

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    11,112, Έρμοι όνοι

    «Επισύνδεση ή εισβολή (intrusion)» είναι, σύμφωνα με το «λεξικό όρων» της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η «απόπειρα παραβίασης της εμπιστευτικότητας, ακεραιότητας και διαθεσιμότητας των υπολογιστικών συστημάτων και των δικτύων του παρόχου, καθώς και προσπάθεια παράκαμψης των μηχανισμών ασφάλειας αυτών».
    https://www.imerodromos.gr/ti-alla-nea-me-tis-episundeseis-kai-to-klima-toxikothtas-kurie-mhtsotakh/

  125. Πέπε said

    121
    Το τι θα γίνει αν αποδειχθεί αθώος είναι όντως ένα σοβαρό ερώτημα, ωστόσο ισχύει τόσο το περί υποχρεωτικής χρήσης του «φερόμενος» μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου όσο και το άλλο για τις φωτογραφίες ειδικά των παιδοφίλων κατ’ εξαίρεση.

    118
    Για να σφαχτούμε δε σφαζόμαστε, αλλά «οι φερόμενες ως δηλώσεις» κουτσαίνει συντακτικά. Ο φερόμενος ως δράστης, ξαναλέω, είναι ένας άνθρωπος. Σ’ αυτό τον άνθρωπο αποδίδεται μια ιδιότητα (δράστης), αλλά με επιφυλάξεις. Στο «οι φερόμενες ως δηλώσεις», σε ποιον/τι αποδίδεται μετ’ επιφυλάξεων η ιδιότητα της δήλωσης;

    Με άλλα λόγια:
    -Ποιος είναι ο φερόμενος ως δράστης;
    -Αυτός.
    -Ποιες είναι οι φερόμενες ως δηλώσεις;
    -…; (Οι δηλώσεις, κατ’ ανάγκην)

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τώρα έγινε «ο φερόμενος να έχει ομολογήσει τη γυναικοκτονία». 😊 Σκέτη κωμωδία.
    «Ο αλλοδαπός με καταγωγή από το Πακιστάν είχε δηλώσει στις αρχές δύο ονόματα, τρία επίθετα, αλλά τόσα πατρώνυμα και τέσσερα μητρώνυμα, ενώ και για τις χρονολογίες γέννησής του είχε δώσει δύο διαφορετικές χρονιές, το 1999 και το 2001.»
    Αν, δηλαδή, δεν είχε κάνει τη βλακεία να έχει πάνω του ανοικτά κινητά, θα είχε αποδράσει κάπου στην Ευρώπη και η αστυνομία δεν θα ήξερε καν με ποια στοιχεία ταυτότητας να τον αναζητήσει. Υπάρχει πρόβλημα, έτσι;
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/354803_apologeitai-o-katigoroymenos-gia-gynaikoktonia-miamisi-mera-ton-perimenan

  127. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Οι φερόμενες ὡς δηλώσεις Μητσοτάκη:

    [..] Είναι εξάλλου ενδιαφέρον ότι «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφει την επιχείρηση «επισύνδεσης» του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ (την οποία εποπτεύει προσωπικά) ως «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» για το οποίο «δεν είχα ενημερωθεί», ενώ υπάρχει και αναφορά προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη: «Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», λέει ο Πρωθυπουργός. Πηγή: Protagon.gr

    Γιατί «φερόμενες ὡς δηλώσεις»;
    Έπειδή (σύμφωνα μέ νεώτερα δημοσιεύματα) «Τό Μαξίμου ἀδειάζει τό ΒΗΜΑ»

    https://www.dimokratiki.gr/07-08-2022/to-maximoy-adeiazei-to-vima-gia-feromenes-diloseis-mitsotaki/

  128. π2 said

    https://twitter.com/androulakisnick/status/1556288467746832391?s=20&t=-_yfRumdSr4oRRFk40-WAw

    Αχ αυτή η φοβία του που, που οδηγεί σε άκομψες κατασκευές (ο οποίος […] πέρασε, μόνο που υποκείμενο του πέρασε είναι άλλο). Πόσο πιο απλό θα ήταν να έλεγε: «Ο κ. Μητσοτάκης, που με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του και άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» (καλά, την ακλισιά του Κοντολέων δεν τη σχολιάζω καν, così fan tutte);

  129. sarant said

    128 Καλά τα λες.
    Το λινκ δεν μου ανοίγει. Αυτό θα είναι:

  130. Θρασύμαχος said

    «οι Νεανίδες» https://www.iefimerida.gr/spor/polo-ston-teliko-toy-pagkosmioy-protathlimatos-oi-neanides

  131. Πέπε said

    128
    Προφανώς ήθελε να έχει συνεχόμενα facts που να εισάγονται με το «ο οποίος». Αφού δύο έβαλε τελικά όλα κι όλα, και το ένα το διατύπωσε ασύντακτα, μάλλον θα μπορούσε να τα πει και χωρίς το συγκεκριμένο ρητορικό σχήμα έμφασης…

    Αυτά απλώς επειδή εδώ λεξιλογούμε. Ειδάλλως δε μας ενδιαφέρουν και τόσο οι ασυνταξίες σε κείμενα δίκαιης καταγγελίας κραυγαλέων εκτροπών από τη νομιμότητα και την κοινή ηθική.

  132. rogerios said

    @128-129 και 131:
    «Ο κ. Μητσοτάκης, καθόσον εκείνος αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στη δική του άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία και τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διοριστεί ο εκλεκτός του, ο κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».
    Κατά τα λοιπά, όπως τα λέει ο Πέπε στην κατακλείδα του σχολίου του.

  133. 109.
    Α, Πέδη, τα πήρες, βλέπω, πάλι τα χριστιανικά σιχτιράκια σου (ωραία παρήχηση)🙂 Ε, μα φιρί φιρί πήγαινες κι εσύ!
    (φεύγω τώρα μη μου ‘ρθει κανένα αδέσποτο κι εμένα)

  134. sarant said

    Καλημέρα από εδώ

    132 Για να πω την αμαρτία μου, εγώ θα έβαζα «που». Επί της ουσίας, όπως ο Πέπε.

  135. Pedis said

    # 133 – ΟΧριστιανικό κάλος. ☠️

  136. ΣΠ said

    130 …με καταπληκτική άμυνα, αλλά και ταυτόχρονα σεμιναριακή επίθεση

    Οι αθλητικογράφοι δεν ξέρουν πια τι εκφράσεις να χρησιμοποιήσουν για να εντυπωσιάσουν. Τι θα πει «σεμιναριακή επίθεση»; Αρχικά έλεγαν «άμυνα για σεμινάριο», που κατάντησε αφόρητο κλισέ, και μετά άρχισαν τις παραλλαγές «άμυνα σεμιναριακού επιπέδου» κλπ.

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με τί ..φόντα, που λένε 😦

    https://twitter.com/nbozionelosgr/status/1557138537128017927

  138. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με ενδιαφέρον περιμένουμε και το βιβλίο του Χατζηστεφάνου για τη διαπλοκή εξουσίας και ΜΜΕ:
    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/355325_kai-meta-goyotergkeit-ti

  139. Sumac said

    @ 20, 22, 38, 66, 71
    Σε παρόμοιο πνεύμα βρίσκεται και το σλόγκαν the future is past forward που λανσάρει η μάρκα ρούχων ντίζελ.

Σχολιάστε