Καταπατητές τότε και σήμερα
Posted by sarant στο 28 Μαρτίου, 2023
Προχτές είχαμε την επέτειο της Επανάστασης του Εικοσιένα και δημοσιεύτηκαν κάμποσα άρθρα για τον ξεσηκωμό. Πρόσεξα ένα λεξιλογικό κουίζ με λέξεις του Εικοσιένα, που ο θεματοθέτης ισχυρίζεται ότι «ούτε ο Μπαμπινιώτης δεν μπορεί να πιάσει πάνω από 8 στα 10».
Το κουίζ είναι εδώ, και μπορείτε να το δοκιμάσετε, κατά προτίμηση πριν διαβάσετε το άρθρο.
Εγώ Μπαμπινιώτης δεν είμαι, αλλά στο συγκεκριμένο κουίζ έπιασα 10/10 διότι όλες οι λέξεις υπάρχουν στο βιβλίο μου Το ζορμπαλίκι των ραγιάδων, που έχει 300 λήμματα από το λεξιλόγιο του Εικοσιένα. Μάλλον ο θεματοθέτης άντλησε το υλικό του από το βιβλίο μου, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.
Σας είπα να δοκιμάσετε το κουίζ πριν διαβάσετε το άρθρο, διότι μία από τις ερωτήσεις του κουίζ είναι και η σημασία της λέξης «καταπατητής» στα κείμενα του Εικοσιένα. Δεν είναι ίδια με τη σημερινή.
Σήμερα, καταπατητής είναι βέβαια αυτός που καταπατά, που παραβιάζει θεσμοθετημένο αγαθό (πχ καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), κυρίως όμως, και χωρίς ανάγκη για περαιτέρω προσδιορισμό, καταπατητής είναι αυτός που ιδιοποιείται παράνομα εδαφική έκταση ή κτίσματα που ανήκουν σε άλλον, ιδίως του δημοσίου. Οι καταπατητές αυτοί λέγονται και οικοπεδοφάγοι.
Kαταπατητές δασικών εκτάσεων οικοπεδοποίησαν εκατοντάδες στρέμματα είναι η παραδειγματική φράση που δίνεται στο ΛΚΝ.
Σε ιστότοπο σχετικό με τα φορολογικά, βρίσκω ότι:
Σήμερα στα «χέρια» καταπατητών βρίσκεται το 40,04% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι καταπατητές, εμφανίζονται στην εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή έχουν τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884!
Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτήρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.
Αλλά, όπως είπα, η σημασία του όρου έχει αλλάξει, στα χρόνια του Εικοσιένα ήταν διαφορετική. Ποια ήταν, θα το δούμε παρακάτω.
Στη Διήγησή του, ο Κολοκοτρώνης γράφει:
Εγώ όντας εβγήκα εις τον άγ. Γεώργιον, έγραψα γράμματα εις τον Γενναίον και εις τον Κολιόπουλον, οπού ήτον συναγμένοι, και επετάχθηκαν εις το Λιβάρτζι, την επαρχία την προσκυνημένη, και τους διέταττα: τζεκούρι και φωτιά εις τους προσκυνημένους· και έτσι επέρασαν εις το Λιβάρτζι.
Τότε έστειλεν ο Μπραΐμης καταπατητάδες να ιδεί πού είμαι καὶ τι ασκέρι έχω, και έδωσε ενός ρωμιού 300 μπαρμπούτια διὰ να μάθει πού είμαι να μου ριχθεί επάνω, και εγώ τον έπιασα και έστειλα εις την δημοσιά και τον εκρέμασα, εις τα Καλάβρυτα, δύο ώρες απ’ έξω· τον εκρέμασα με ένα χαρτί που έλεγε το φταίξιμό του «προδότης του Έθνους».
Ολοφάνερα, οι καταπατητάδες είναι ανιχνευτές ή/και κατάσκοποι.
Την τακτική να στέλνει κατασκόπους, βέβαια, την χρησιμοποιούσε και ο ίδιος· σε άλλο σημείο της Διήγησης γράφει «έστειλα καταπατητάδες και επαρατήρησαν» και αλλού: Βλέποντας τες φωτιές λέγομεν, το μεντάτι [ενίσχυση] είναι. Έστειλαν διά να έβγουν καταπατητάδες, αυτοί επήγαιναν και απόκριση δεν μας ήφερναν.
Συναντάμε και το ρήμα, καταπατάω. Ο Μακρυγιάννης θυμάται ένα επεισόδιο, όπου ο Γενναίος Κολοκοτρώνης πλήρωσε κάποιον «να ’ρθει να καταπατήσει εις το Λάλουκα, οπού καθόμουν … να ’ρθούνε όλοι να μου ριχτούν ή να με σκοτώσουνε ή να με πιάσουνε ζωντανόν». Ωστόσο, στη συνέχεια της αφήγησης τον αποκαλεί «τσασίτη», που είναι η τούρκικη λέξη για τον κατάσκοπο.
Η λέξη είναι μεσαιωνική. Τη βρίσκουμε πολλές φορές στη Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου, τη βρίσκουμε και στο Χρονικό του Μορέως: με πονηρίαν απόστελνεν τους καταπατητάδες τού να μαθαίνει αδιάλειπτα τες των Φραγκών γαρ πράξες.
Τη βρίσκουμε ακόμα στο Χρονικό του Γαλαξειδίου (κάποτε θα το παρουσιάσουμε κι εδώ) όπου οι Μποργάροι «επήρασι σκλάβους από τα χωρία διά καταπατητάδες».
Και στην Εικοσαετηρίδα ο Νεόφυτος ο Αγιοταφίτης γράφει ότι κάποιος Μουσουλμάνος αξιωματούχος θανάτωσε έναν Χριστιανό κατηγορώντας τον «ότι είναι τζαπίτ, ήτοι κατάσκοπος και καταπατητής».
Αλλά και σε ένα βυζαντινό σχόλιο στην Εκάβη του Ευριπίδη, η λέξη «κατάσκοπος» εξηγείται «ο κοινώς καταπατητής».
Βλέπουμε δηλαδή ότι όχι μόνο το Εικοσιένα αλλά και αρκετούς αιώνες πριν η λέξη «καταπατητής» είχε τη σημασία του κατασκόπου και του ανιχνευτή -αυτοί οι δυο ρόλοι συχνά ταυτίζονταν.
Ως πότε διατηρείται η σημασία; Το λεξικό του Δημητράκου, στο λήμμα «καταπατητής» καταγράφει πρώτη τη σημασία «κατάσκοπος» (με χαρακτηρισμό «μσν-νεώτ») και δεύτερη τη σημασία «ο αυθαιρέτως ιδιοποιούμενος ξένην περιουσίαν», αλλά επειδή είναι λεξικό «όλης» της ελληνικής (που κι αυτό είναι ανακριβές διότι πάσχει στις νεότερες λέξεις, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα) δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα ως προς το αν η λέξη όντως ήταν ζωντανή το 1930 -μάλλον όχι, εικάζω.
Το βέβαιο είναι πως άλλοι ήταν οι καταπατητές του Εικοσιένα κι άλλοι οι σημερινοί -που μάλλον είναι και πιο βλαβεροί.
Κουνελόγατος said
Ένα λάθος έκανα. Αυτό που έχεις άρθρο… 🙂
dryhammer said
Ομοίως ως άνω*
———-
* …που γράφαμε και στο ημερολόγιο του πλοίου όταν βαριόμαστε να επαναλάβουμε όλη την ‘περιγραφή’ του προηγούμενου [και στο πιο βαριεστημένο ένα σκέτο «ως άνω»]
btw Καλημέρα!
Κιγκέρι said
Βλέποντας τον τίτλο μόνο, σκέφτηκα τον επίορκο. Δεν ήξερα για τον κατάσκοπο.
Καλημέρα!
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ που δεν έκανα λάθος, κόλλησα στα μπαρμπούτια τώρα. Κάποιο νόμισμα, μάλλον, αλλά πρώτη φορά το ακούω!
gpointofview said
Το μαγαζί μου στέρησε το δάφνινο στεφάνι
κι αν το εννιά είναι καλό, το δέκα δεν το φτάνει
# 4
Καθώς ο Δίας έψηνε μιανής τσιπούρας μπούτι
τα σέλινα κι οι μαίντανοί επαίζανε μπαρμπούτι
(αγνοώ ποιός κέρδισε)
Δύτης των νιπτήρων said
Το μπαρμπούτι με τα ζάρια φυσικά το ξέρω.
nikiplos said
Καλημέρα… Κι εγώ τον καταπατητή έχασα… Και τον Τεσκερέ όμως από τύχη τον βρήκα… Στο κείμενο βρήκα αυτά τα δύο:
Ωστόσο, στη συνέχεια της αφήγησης τον αποκαλεί «τσασίτη», που είναι η τούρκικη λέξη για τον κατάσκοπο.
«ότι είναι τζαπίτ, ήτοι κατάσκοπος και καταπατητής».
Υπάρχει κάπου κάποιο λάθος?
nikiplos said
Υπάρχει το επώνυμο Μπαραμπούτης. Μήπως έχουν σχέση?
Α. Σέρτης said
Ήδη στον Θεόδωρο Στουδίτη, καταπατητής=παραβάτης
Α. Σέρτης said
7
τζασίτης/τσασίτης
Δύτης των νιπτήρων said
Το τούρκικο είναι çaşıt, απο μια παλαιοτουρκική λέξη που σημαίνει διαβολή, συκοφαντία, σπίλωση. Σήμερα είναι νομίζω σε αχρηστία η λέξη (χρησιμοποιούν την πιο λόγια, αραβική casus).
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Συναφώς, έχουμε τα σαράντα παλικάρια που πάνε για να πατήσουνε την Τριπολιτσά αλλά και το «θανάτω θάνατον πατήσας», με διαφορετικές έννοιες από την σημερινή.
gbaloglou said
Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Η Κολοκοτρώνεια χρήση από παλιά στην Δημώδη (πχ Αλεξανδριάδες), βλέπε όμως και «καταπατητές ιερών εικόνων» στον Θεόδωρο Στουδίτη (8ος αιώνας) … αλλά και στον Πατριάρχη Δοσίθεο Β’ (17ος αιώνας)! [Αλλά ΚΑΙ στον Μακρυγιάννη «μὴ ὑποφέροντες νὰ καταπατῆται καὶ λῃσταγωγῆται ἡ θρησκεία μας ἀπὸ τοὺς ἀλλογενεῖς ἢ ὁμογενεῖς λύκους»!!!]
Κιγκέρι said
>>…τον αποκαλεί «τσασίτη», που είναι η τούρκικη λέξη για τον κατάσκοπο.
Τσασίτι εγώ ξέρω το είδος, απ’ όλα τα τσασίτια = απ’ όλα τα είδη, λογιών-λογιών.
Είναι άλλη λέξη;
Δύτης των νιπτήρων said
14 Ναι, το ένα είναι çaşıt και το άλλο (το είδος) çeşit, περσικής προέλευσης (από ρήμα που σημαίνει γεύομαι, δοκιμάζω, διαλέγω – λογιών-λογιών ακριβώς δηλαδή)
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
7 στα 10 πρέπει να αγοράσω το βιβλίο του Νικοκύρη οπωσδήποτε!

Παναγιώτης K. said
Ο καταπατητής μου στέρησε την… χαρά του άριστα! 🙂
michaeltz said
6.
Το μπαρμπούτι δεν ήταν μόνο με τα ζάρια. Στους πιτσιρικάδες των προσφυγογειτονιών στην Αθήνα του ’50 ήταν και με γκαζές, ήταν και με το ποιανού τενεκεδάκι (μεταμορφωμένο σε μπάλα) θα έφτανε πιο κοντά σε έναν τοίχο. Ήταν και με τα καπάκια από τα σκληρά τότε τσιγαροκούτια που είχαν αξία περιουσιακού στοιχείου!
ΓΤ said
εκλογές: 21 Μαΐου
Spiridione said
Ο Φωτάκος λέει το μπαρμπούτι ήταν νόμισμα χρυσό αξίας 100 λεπτών. Σε κάποιον ξένο περιηγητή βρίσκουμε: a barbut , the least Turkish gold coin, and equal to about six German groschen (about one shilling,English).
Ο Νισανιάν λέει προέρχεται απ’ το βεν. barbùt – barba, ίσως από νόμισμα με την εiκόνα κάποιου γενειοφόρου.
Α. Σέρτης said
18
Μόνο με ζάρια ήταν…
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Ένα τραγούδι του 1931 από επιθεώρηση με τον Πέτρο Κυριακό. Μια σύγχρονη άποψη για το Κτηματολόγιο και τους καταπατητές.
Xar said
@12
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πατάω με τη μεταφορική έννοια κατανικάω διατηρείται στη φράση «θα σε πατήσω κάτω / θα σε βάλω κάτω και θα σε πατήσω».
Δύτης των νιπτήρων said
(Α, να ενημερώσω τους διονυσιαστάς ότι ανέβηκε και το Βρώμικο Ψωμί στο μαγαζί μου)
sarant said
Καλημέρα από τη λεβεντογέννα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
Με προλάβατε στα περισσότερα -και επιπλέον έμαθα και τι είδος νόμισμα ήταν το μπαρμπούτι.
Theo said
Καλημέρα,
Κι εγώ στον καταπατητή την πάτησα 🙂
Α. Σέρτης said
24
Όπου, για το «Έλσα σε φοβάμαι», θα γίνεται λόγος για το εμβληματικό κείμενο του Μοροζίνη για αυτό το τραγούδι;
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν το ξέρω το εμβληματικό κείμενο, και το μπλογκ έχει ελεύθερη είσοδο. Ερασιτέχνης είμαι, στην κυριολεξία, και δεν καμώνομαι ούτε το μουσικολόγο, ούτε το δημοσιογράφο.
Λάμπας said
9/10. Δε χρειάζεται να γράψω ποιο δε βρήκα…
Δύτης των νιπτήρων said
27/28 Α, κατάλαβα ποιο είναι το κείμενο (μέσω του Τρούσσα).
Georgios Bartzoudis said
Πήγα σίμιρα στου παζάρ(ι). Τί πουλλά σιργκιά; Γιμάτα μι λουγίς-λουγίς ειδίσματα. Τσιασίτ(ι) πράμα! = …μεγάλη ποικιλία από διάφορα πράγματα. [Όθεν, τσιασίτ(ι) =ποικίλος, ποικιλία. (Μακεδονιστί, βεβαίως-βεβαίως)].
Apostolos Tsompanopoulos said
Βρίσκω ενδιαφέρον το ότι τζαπίτ είναι ο κατάσκοπος/καταπατητής και ζαπίτης/ζαμπίτης ο αστυνόμος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
4# Δύτα μου, για το barbut ο Νισανιάν μεταξύ άλλων λέει «Mısır’a özgü bir para», με πηγή του 1842.
Αγγελος said
Εγώ τα βρήκα όλα στο κουίζ, αν και μερικά (τον ταξιτάρη π.χ.) στην τύχη. Και δεν θυμάμαι να έχω μελετήσει το βιβλίο του Νικοκύρη, αν και βέβαια διαβάζω ανελλιπώς τα άρθρα του 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Α, τώρα είδα και το #20.
Δύτης των νιπτήρων said
20, 33 O Pamuk δεν το αναφέρει, και η Λιάτα έχει μόνο μια υποσημείωση με αναφορά από περιηγητή στην Ήπειρο του 19ου αιώνα…
Δύτης των νιπτήρων said
Και στο κείμενο του Κολοκοτρώνη πάντως αιγυπτιακά θα είναι τα νομίσματα, αφού τα έδωσε ο Μπραήμης. Θυμάμαι μια (ατεκμηρίωτη) αναφορά του Πετρόπουλου, ότι το χασίσι το έφεραν στην Ελλάδα άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί στην Αίγυπτο, και αναρωτιέμαι μήπως η Αίγυπτος υπήρξε προνομιακό κανάλι μεταφοράς τεχνογνωσίας και γλώσσας για τον υπό γένεση ελληνικό υπόκοσμο.
Δύτης των νιπτήρων said
A, τώρα κοίταξα κι εγώ τον Νισανιάν. https://www.nisanyansozluk.com/kelime/barbut Το παιχνίδι αναφέρεται στο λεξικό του Βεφίκ Πασά το 1876 («παιχνίδι με ζάρια όπου νικούν τα ζυγά»), άρα άκυρο το #37.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Μικρή ληξιαρχική συμβολή στο σημερινό:
Στο ΕΜΠΡΟΣ/3-12-1896 υπάρχει η «καταπάτησις».
(Ανέβασα το πλήρες κείμενο, γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον… ως προς το «σπορ» των καταπατήσεων).
«Καταπατητές» -που δεν ήταν κατάσκοποι 🙂 – βρήκα αργότερα: ΕΜΠΡΟΣ/14-11-1904.
[Δεν προκάνω περισσότερα, λόγω ειδικών «υποχρεώσεων» 🙂 ]
Spiridione said
Εδώ τα παρπούτια λεγόμενα μησσηριότικα φλωρία
https://books.google.gr/books?id=xG1WAAAAcAAJ&pg=PA120&lpg=PA120&dq=%22%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%B1%22&source=bl&ots=sjAtpxvg2k&sig=ACfU3U1RE9E3wOMxs-Zg5KeZsFcszgVvKg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj_ruPUz_79AhWhh_0HHVNzCyIQ6AF6BAgIEAM#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%B1%22&f=false
Δύτης των νιπτήρων said
40 Ενδιαφέρων ο τύπος «εφετηρίς»
Χαρούλα said
Καλά…, καταστροφή…! 7στα 10!!!
Απορία: ο ταξιτάρης=φοροεισπράχτορας υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται με το αγγλικό tax;
(Σήμερα με το που μπήκα εδώ, με πυροβολούν διαφημίσεις. Σε άλλους συμβαίνει; Ξέρει κάποιος γιατί;)
Δύτης των νιπτήρων said
Όχι, είναι tahsil (αραβ. η είσπραξη, παράγωγο του hasl «παράγω») και dar (περσ. -φόρος όπως δορυφόρος, πυρφόρος, σημαιοφόρος…).
Οι διαφημίσεις στην κορφή είναι σημερινό φρούτο, νομίζω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
1,2,7,17,26
παρομοίως! Καταπατητής του 10/10 ο καταπατητής 🙂 από χθες βράδυ που το δοκίμασα, μολονότι έχω το βιβλίο του Νικοκύρη, πλην αναπαρκώς αφομοιωμένο, ως φαίνεται 🙂 .
Χαρούλα said
#43 Δύτη ευχαριστώ. Συμπτώσεις όμως!
Τελικά φαίνεται το ιστολόγιο έχει για τους διαφημιστές ενδιαφέρον κοινό🤩. Υπομονή. Ας μην τους το χαλάσουμε!🤣😂🤣
ΣΠ said
42
Εγκατέστησα adblock και ησύχασα από διαφημίσεις.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα!
Σε ύπουλη καταπάτηση επιδίδεται και ο ‘παραυλακιστής’( “αυτός που οργώνει το χωράφι του και κλέβει μια αυλακιά απ’ τυ χωράφι του διπλανού”,βλ. https://www.cretanbeaches.com/el/θρησκευτικά-μνημεία-κρήτη/ανενεργά-μοναστήρια-και-ερημητήρια/τα-μοναστηριακά-μνημεία-του-αμαρίου/ναός-παναγίας-μαυριδιανής-στο-μέρωνα και σχ.35-Μαρία https://sarantakos.wordpress.com/2013/11/04/kolasis/) ο παρερμηνευόμενος και ως “παραβλακιστής” (=ο ποιών…προκλητικώς βλακείας, βλ.σ.24 http://histsociety.web.auth.gr/%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-2004.pdf ) ή ως…“παραποτιστής/παρακαναλιστής” (βλ.Κ.Γεωργουσόπουλος, https://www.tanea.gr/2007/05/05/lifearts/by-the-book/oi-paraylakistes/ ), ωθώντας τους αδυνάμους χαρακτήρας να υποπέσουν ώς και στην θανάσιμη αμαρτία τού (..γελώντος καμπανιστά )“καμπανιστή” (ό.π. Σπύρος Ν. Τρωιάνος “Επιδόσεις υψηλής ασχετοσύνης” σ.24).
Σημειωτέον ότι κατά την λαϊκή αγιογραφική παράδοση “Εγκληματίαι ως (…) ο παραυλακιστής, ο οποίος καταλαμβάνει δολίως και καρπούται το κτήμα του άλλου, και ως ο κοινός κλέπτης, πρέπει να τιμωρούνται σκληρώς, διότι είναι κοινωνικά παράσιτα”. Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση του τελευταίου με “δεδεμένας τας χείρας του και κεκαμμένον τον κορμόν προς τα εμπρός, ενώ εις τον πρωκτόν του είναι βυθισμένον το υνίον και τόσον μέρος εκ του αρότρου, όσον περίπου βυθίζεται και εντός του εδάφους. (βλ. Κ. Π. Χατζηϊωάννου “Aι παραστάσεις των κολαζομένων εις τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς της Κύπρου”, https://core.ac.uk/download/pdf/132806258.pdf , όπου αξιοοημείωτος και «ό Ζηγός τής Ληκεοσίνης»,σ.297, προφητικός θαρρείς για τη λέξη του 2022 στο σαραντάκειο στέκι).
Σήμερα βεβαίως (πολιτισμένοι γαρ και ευρωπαίοι), παραείμαστε επιεικείς με τους γειτόνους οικοπεδοφάγους (που πάνε να μας φάνε λίγο λίγο, αυλακιά στην αυλακιά, κύμα το κύμα οργώνοντας, όλη μας την πατρίδα), επιβάλλοντάς τους -το πολύ- “ποινή φυλακίσεως πέντε μηνών με τριετή αναστολή και παράλληλη χρηματική ποινή 1.500 ευρώ” ( https://www.hereticalideas.gr/2018/05/o-tourkos-paravlakistis-kai-i-elliniki-dikaiosyni.html )
gpointofview said
# 41
θα πρέπει να είναι…ετησία επετηρίς αφού επί εν έτος –> εφ’ εν έτος–> εφέος
Prince said
42. Το οποίο #42 μέχρι το τελευταίο refresh ήταν (σ’εμένα) διαφήμιση του Lidl. Ναι, ως σχόλιο με ξεχωριστή αρίθμηση!
Διαφημίσεις απ’τα Lidl.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
50 και πριν: Πράγματι, οι διαφημίσεις στην κορφή και οι διαφημίσεις σε σχόλια, όπως το 42, είναι καινούργιο φρούτο, σημερινό. Αν πω ότι μ’ αρέσει, θα λέω ψέματα.
Κιγκέρι said
Εγώ δεν βλέπω διαφημίσεις σήμερα, κατά καιρούς όμως εμφανίζονται τρία διαφημιστικά κουτάκια στο τέλος του άρθρου, πριν από τα σχόλια.
Κιγκέρι said
Ταξιλτάρης Νίκος λεγόταν ένας παλιός, καλός φιλόλογος στη Λάρισα – το όνομά του το είχα ακούσει από τους γονείς μου.
https://www.kathimerini.gr/opinion/697131/nikos-taxiltaris/
Χαρούλα said
#46 ΣΠ ευχαριστώ. Ακολούθησα την επιλογή σου.
sarant said
46-51 Μου φαίνεται πως θα το εγκαταστήσω κι εγώ, είναι πολύ κουραστικές.
Costas Papathanasiou said
Η οικοπεδοφαγία σε σύγχρονους στίχους [όπου,στο 3ο, και η ρίμα των ομωνύμων ‘(του)Όρους/ (τους)όρους’ ]:
●ΜΙΣΓΑΓΓΕΙΑ(Γιάννης Πετράκης)
Στου βιβλίου τη μισγάγγεια μπορεί να βρεις κρυστάλλινο νερό να ξεδιψάσεις. Όμως, συχνά βούρκο θα βρεις και θα βουρκώσεις κι άπειρα απορρίμματα σωρούς και θα απορήσεις. Κι άλλοτε πάλι αυτόπτης θα ‘σαι όταν μπάζα αξεδιάλεχτα τις λέξεις φορτηγά θα ξεφορτώνουν, ενώ πιο πέρα τα ερπυστριοφόρα των οικοπεδοφάγων της λογοτεχνίας αμετροεπώς θα μαρσάρουν την κακοφορμισμένη αυταρέσκειά τους
(“Από τη συλλογή “Ηλιόλουστο Χάος”, ΑΩ Εκδόσεις, 2023.)
●”Ο λόφος” (Σπύρος Κατσίμης)
Μιά μέρα πέρασαν τις γειτονιές με τα χαλάσματα
Και βρέθηκαν στον μοναδικό πράσινο λόφο, κυκλωμένοι
από τους οικοπεδοφάγους…
●’Επικηρυγμένη οικογένεια’ (Ιωάννης-Αριστοτέλης Γκούμας,2021)
Οικογένεια Αγριόχοιρων είμαστε οκταμελής/Κάπρου προς κάπρου Ελληνικής καταγωγής
Μόνιμοι κάτοικοι δάσους Πεντελικού Όρους/ Με νόμους φύσης χωρίς κανόνες και όρους
Πυρομανείς αδίστακτοι οικοπεδοφάγοι/ Και αργυρώνητοι πολιτικοί τσαρλατάνοι
Το πανάρχαιο δάσος πυρπόλησαν μετά μανίας/ Άνθρωποι παράφρονες ολέθρου και ανομίας
Μυριάδες ανυπεράσπιστες ζωές απανθρακωθήκαν/ Οι δολοφόνοι από τη δικαιοσύνη δεν τιμωρηθήκαν
Τα αποκαΐδια αυθαιρέτως οικοδομηθήκαν/ Δολίως προ των εκλογών νομιμοποιηθήκαν
Περπατούμε σε αρχέγονα δικά μας μονοπάτια/ Σε εκείνα παράνομά σας κτίσατε σκαλοπάτια
Γιατί η οικογένειά μας έχει επικηρυχθεί/ Γιατί ειδεχθώς πρέπει να δολοφονηθεί
Με κυνηγούς συμβόλαια θανάτου έχουν κλειστεί/ Εξουσίας ντροπή στου περιβάλλοντος τη γιορτή
(https://www.palmosev.gr/arthra/epikirygmeni-oikogeneia-mia-idiaiteri-anartisi-me-aformi-tin-imera-toy-perivallontos/ )
●Και η πύρινη σατιρα ενός παλιού που ονομάζει και καταγγέλλει τους εσαεί υπεύθυνους:
«Στ’ ακάθαρτα κυλήστε μας του βούρκου
στα πιο βαθιά. Πατήστε μας με κάτι
κι από το πόδι πιο σκληρό του τούρκου.
Διαβασμένοι, ντοτόροι, σπιρουνάτοι,
ρασοφόροι, δάσκαλοι, ρουσφετλήδες,
οικοπεδοφάγοι, αβοκάτοι,
κομματάρχες και κοτζαμπασήδες
και γραμματικής οι μανταρίνοι
και της πολιτικής οι φασουλήδες
ταρτούφοι, ραμπαγάδες, ταρταρίνοι!
—Αμάν! Αγά, στα πόδια σου! άκου! στάσου!—
Βυζαντινοί, Γασμούλοι, Λεβαντίνοι,
Ρωμαίικο, να! με γειά σου με χαρά σου.»
(ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ/ ΣΑΤΙΡΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ(ΣΤΟ ΦΩΤΗ ΦΩΤΙΑΔΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ)/ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ/1. https://www.greek-language.gr/Resources/literature/tools/concordance/browse.html?text_id=1565&hi=382686&cnd_id=7 )
Stazybο Hοrn said
46, 54: uBlock Origin έχουμε ξαναπροτείνει
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καταπατητές στα τοιχοπατήματα
https://www.voltarakia.gr/daily-photos/item/5991-ta-palia-toixopatimata
sarant said
55 Σφάζει ο Παλαμάς
gpointofview said
# 46,51,54
Εγώ το adblock το έχω εγκαταστημένο, σε κάποια σάιτ σου δυσκολεύει την είσοδο, σου ζητάνε να το απενεργοποιήσεις- δεν τους κάνω το χατήρι.
Δεν ξέρω αν αυό που προτείνει ο Στάζιμπος δουλεύει καλύτερα.
Νίκος Κ. said
Σκριπ 10/12/1929 (το καταπατώ με την έννοια του κατασκοπεύω).
Ο έρως της τρελλής Ισαβέλλας (του Γαβριήλ ντ’ Ανούτζιο):
Η Ισαβέλλα: Δεν αντέχω γιατρέ. Περιμείνατε σας παρακαλώ ακόμη λίγο! Ήμουν προ ολίγου εκεί κάτω, μου φαίνεται … ήμουν εκεί κάτω … σαν το χορτάρι. Κάποιος με καταπάτησε… Βέβαια, κάποιος με καταπάτησε… Περιμένατε, σας παρακαλώ.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=62217&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJAScASJASYASJASc&CropPDF=0
Γιάννης Μαλλιαρός said
Έχω το Ad Blok Plus (που έτσι κι αλλιώς είναι τσάμπα). Από την ανανέωση (για να δω αν θα γράψω) έχει μπλοκάρει 18, όχι 20, λάθος 21 διαφημίσεις (λέει, αλλά έτσι θάναι). 22 και θα δούμε μέχρι να ολοκληρώσω (προφανώς μετράει και τις ανανεώσεις τους).
Σε σάιτ που ζητάνε απενεργοποίηση επιλέγω αν θα του δώσω το δικαίωμα για λίγο, ή όχι. Συνήθως είναι σάιτ με περιεχόμενο βίντεο και τέτοια και λένε «ρε παιδιά, σας το δίνουμε τσάμπα, αλλά από κάπου θα πρέπει να βγάλουμε κι εμείς». Δίκιο έχουν, αλλά εξαρτάται απ’ το πόσο μ’ ενδιαφέρει το θέμα. Και δεν έχει να κάνει με το ποιο εργαλείο έχεις.
Α! στα 29 κλείσαμε…
Theo said
Κι εγώ στα πισιά (που σερφάρω με το Chrome) έχω το AdBlock, έχω βρει την ησυχία μου και το απενεργοποιώ προσωρινά σε site που μου το ζητούν όταν κρίνω πως αξίζει τον λόγο. Στο τάμπλετ στο οποίο γράφω τώρα (είμαι εκτός έδρας) χρησιμοποιώ το Opera και διαφημίσεις δεν βλέπω.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καταπατητών Ονοματολόγιον στο «Κτηματολόγιον» 1931,
σε σύνθεση του Άγγελου Μαρτίνου με τον Πέτρο Κυριακό.
gpointofview said
# 63
Εύγε !!!!
Γιάννης Μαλλιαρός said
Το 64 μάλλον στο 22 🙂
Corto said
Χαίρετε!
22 (Ανδρέας Τ) και 63 (Έφη):
Ας διευκρινιστεί ότι αυτό το τραγούδι δεν σατιρίζει καταπάτηση δημοσίου περιουσίας προς ίδιον όφελος, αλλά τις υποτιθέμενες αυθαιρεσίες ή μεροληψίες υπέρ των προσφύγων, κατά την διανομή γης στους τελευταίους, μετά την Καταστροφή του ’22. Αντανακλάται δηλαδή στο συγκεκριμένο επιθεωρησιακό σκετς η αντίληψη κυρίως της αντιβενιζελικής πτέρυγας, καθώς και μίας μερίδας των λαϊκών στρωμάτων, μάλλον μικροελλαδικής νοοτροπίας, τα οποία αισθάνονταν ότι θίγονταν. Βεβαίως η ελληνική επιθεώρηση του Μεσοπολέμου δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μικροελλαδισμό, εφόσον οι ίδιοι συντελεστές της ήδη στο προ του ’22 διάστημα είχαν εξυμνήσει την πανελλήνια ιδέα, ενώ συγχρόνως πολλοί εκ των μετέπειτα δημιουργών της ήταν πρόσφυγες. Ωστόσο στο επόμενο διάστημα τα πολιτικά πάθη παρέμεναν έντονα και οι δημιουργοί αυτού του θεατρικού είδους, κυρίως οι συγγραφείς, άλλοτε τοποθετούντο υπέρ της μίας και άλλοτε υπέρ της άλλης παράταξης, μέσα στα πλαίσια του συνεχιζόμενου Εθνικού Διχασμού. Συνήθως όμως σατίριζαν την οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προσωπικών πολιτικών φρονημάτων. Βεβαίως όχι τόσο οι συγγραφείς, όσο οι ηθοποιοί, οι καλλιτέχνες της σκηνής και οι τεχνικοί των θεάτρων ήταν αυτοί που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο ακραίων αντιδράσεων από τους φανατικούς των κομμάτων -οι οποίοι έφταναν σε βιαιοπραγίες ή ακόμα και στον φόνο. Γνωστές είναι οι περιπτώσεις επιθέσεως κατά του Αυλωνίτη αφενός, κατά του Αττίκ αφετέρου, στον πρώτο από βενιζελικούς, στον δεύτερο από αντιβενιζελικούς (οπαδούς του Τσαλδάρη). Αργότερα, μετά την Κατοχή, όταν η πολιτική έριδα συνεχιζόταν με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ο πρωταγωνιστής του εν λόγω σκετς Πέτρος Κυριακός, δεδομένης της γνωστής του πολιτικής τοποθέτησης, βασανίστηκε απάνθρωπα από τους φανατικούς της άλλης πλευράς.
Εν ολίγοις το τραγούδι «Κτηματολόγιον» δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, μία έξυπνη κωμική πινελιά, αλλά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τεκμήριο μίας ολόκληρης θλιβερής ιστορικής πορείας.
Λεύκιππος said
Ε ναι, τα συγχαρητήρια κι από μένα στο 22.
Alexis said
Στην ντοπιολαλιά του Ξηρομέρου καταπατώ σημαίνει ξεγελάω, εξαπατώ. Κυρίως με την έννοια του να «ψαρέψω» κάποιον για να του αποσπάσω κάποιο μυστικό.
ΚΩΣΤΑΣ said
22 – 63
Το κτηματολογιο 1931 είναι νούμερο του Δημήτρη Γιαννουκάκη από την επιθεώρηση «Όλα μέσα» σε κείμενο των Δημήτρη Γιαννουκάκη, Γιώργου Ασημακόπουλου, Νίκου Νικολαΐδη και μουσική των Γρηγόρη Κωνσταντινίδη και Άγγελου Μαρτίνο. Παίχτηκε το 1931 από τον θίασο Τηλέμαχου Λεπενιώτη για 132 βραδιές στο «Θέατρο Λαού».
Ιασωνίδης Λεων. και Αρζόγλου Θεόδ. πρόσφυγες Θεσσαλονικείς μετά το 1922, ο ένας βουλευτή-υπουργός, ο άλλος γερουσιαστής.
https://vmrebetiko.gr/item/?id=4533
……………………….
52
Ταξιλτάρης, Κρανιάς, Μεζάρης… καθηγητές μου στο Α’ Αρρένων Λαρίσης, ιερά τέρατα για μας, τους πρόλαβα πριν συνταξιοδοτηθούν.
Αιωνία η μνήμη τους
ΓΤ said
Μαθηματικό Κυριακή ΤαξιλΔάρη είχα στη Β’ Γυμνασίου (1ο Αμαρουσίου, 1981-1982).
ΚΩΣΤΑΣ said
69 συνέχεια
Ξέχασα και τον Τρυφερούλη, φιλόλογος, ανταρτόπουλο με τον Άρη… 😉 Μετά την σύνταξή του, μέχρι πριν λίγα χρόνια, συνέχιζε σπουδές σε άλλα επιστημονικά πεδία, φοιτητής στο ΑΠΘ!
Alexis said
8/10 έπιασα και τον ταξιτάρη τον βρήκα στην τύχη, σκεπτόμενος το tax.
Για την ακρίβεια όχι το αγγλικό (το θεώρησα απίθανο) αλλά την περίπτωση να υπάρχει κάποιο βενετσιάνικο ομόριζο.
Τελικά ήταν τούρκικο…
Costas Papathanasiou said
61: Ωραίο εύρημα. Να διευκρινιστεί όμως ότι η φράση “ήμουν εκεί κάτω … σαν το χορτάρι. Κάποιος με καταπάτησε… Βέβαια, κάποιος με καταπάτησε…” αποδίδει την αντίστοιχη ιταλική “ero laggiù… come l’erba…Qualcuno mi ha calpestata… Certo, qualcuno mi ha calpestata…”. από το έργο του Gabriele D’ Annunzio, “Sogno d’un mattino di primavera, , 1897 ” ( “Όνειρον εαρινής πρωΐας: δράμα εις πράξιν” μεταφρ. Γεωργίου Λαμπελέτ. Εν Αθήναις: Φέξης, 1912 , https://archive.org/details/sognodunmattinod00dannuoft ,https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/e/e/c/metadata-463217d186d50c39540d05099f1f2d6d_1243413371.tkl )— οπότε, εν προκειμένω, το ΄καταπατώ” χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, δηλαδή “πατώ πάνω σε κάτι/κάποιον/(τον)ποδοπατώ/τσαλαπατώ”, όπως ένας αγροίκος την (καλλωπιστική) χλόη.
ΚΩΣΤΑΣ said
70 Ταξιλτάρη τον θυμάμαι κι εγώ, τώρα μου μπαίνουν αμφιβολίες, μήπως Ταξιλδάρης;;;
ΓΤ said
@71 Κωστάουα
Ήσουν με τιτάνες πνεύματος
γι’ αυτό και διέπρεψες
στον χώρο του… οινοπνεύματος
Ευτυχώς που είχες τον Μεζάρη
και δεν βούλιαξες στο ζάρι
Μα κι αν με ανταρτόπουλο του Άρη,
τον φουλ στα φυσεκλίκια Τρυφερούλη,
δεν μπήκες στην οδό του «Πατερούλη»
και τώρα τρως του Κούλη
το παπάρι
😛
ΓΤ said
@75
φΥσεκλίκια —> φΙσεκλίκια
ΚΩΣΤΑΣ said
70 Τελικά Ταξιλτάρης είναι. Για το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης έγραψε βιβλίου ο Μήτσου, το παρουσίασε ο Καρκαγιάννης στην Καθημερινή, κι αυτός απόφοιτος του ίδιου γυμνασίου. Το βιλίο αυτό το έχω κι εγώ, αλλά πού;;;
https://www.kathimerini.gr/opinion/702463/gymnasion-arrenon-en-larisi/
ΚΩΣΤΑΣ said
75 😛 🤣 😜
Καληνύχτα σε όλους/ες
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
77-78 Χαίρε ΚΩΣΤΑ!
Εγινε σύναξη μελών του ιστολογίου από το Κάστρο, ανάμεσά τους Στάζιμπος, Πέπε, Μικιός και λοιπές δυνάμεις!
Πισμάνης said
Μού αρέσουν τά κουίζ αλλά τά θέλω κάπως πιό ζωηρά. ΕΔΩ μιά πρόχειρη προσπάθεια νά τό χρωματίσω (ελπίζω νά δουλέψει.
Theo said
@80:
Σ’ ωραίος 🙂
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
80 Α, εντυπωσιακό, επιφυλάσσομαι!
Γιάννης Μαλλιαρός said
79 Πάντα τέτοια