Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιος πήρε το πρωτάθλημα Βαυαρίας στο σκάκι το 1890;

Posted by sarant στο 25 Νοεμβρίου, 2012


Ίσως σκέφτεστε ότι παραφρόνησα κυριακάτικα να ρωτάω απίθανα πράγματα, όμως ο σκακιστής για τον οποίο σας ρωτάω δεν είναι κάποιος άγνωστος Δρ Φριζενμπίχλερ αλλά ένα ακόμα αρκετά γνωστό και οικείο μας όνομα που κατέχει ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνία μας και στην ιστορία της γλώσσας μας. Δόκτορας ήταν βέβαια κι αυτός, και όταν κέρδισε στο τουρνουά, που έγινε στο Ρέγκενσμπουργκ, είχε μόλις πάρει το διδακτορικό του. Ο πίνακας των αποτελεσμάτων του τουρνουά τον αναφέρει ως Dr. Greco, που είναι ψευδώνυμο -σε ποιον ανήκει άραγε;

Δεν είναι δύσκολη η απάντηση του γρίφου, πολύ περισσότερο που γκουγκλίζεται. Ο μυστηριώδης Δρ. Γκρέκο ίσως φανερωθεί πιο εύκολα αν σας πω πως έγραφε ποιήματα και κυρίως σονέτα, πως ήταν από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και ότι σε λίγες μέρες γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Τον ηρωικό του θάνατο, να προσθέσω, μια και ο Λορέντζος Μαβίλης, γιατί αυτός ήταν ο πρωταθλητής Βαυαρίας του 1890 (δεν γράφω «Βαβαρίας» για να μη μου κόψει την καλημέρα μια εκλεκτή φίλη) βρήκε τον θάνατο στην κορυφή του Δρίσκου, στις 28 Νοεμβρίου 1912, στο ηπειρώτικο μέτωπο του πρώτου βαλκανικού πολέμου, όπου συμμετείχε ως εθελοντής, λοχαγός των Γαριβαλδινών. Σε αντίθεση με τον πόλεμο στη Μακεδονία, όπου τα ελληνικά στρατεύματα προέλασαν ταχύτατα, στην Ήπειρο ο αγώνας ήταν πολύ περισσότερο αμφίρροπος και τα Γιάννενα κράτησαν ως τον Φεβρουάριο του 1913.

Παίρνω αφορμή για τον Μαβίλη (1860-1912), επειδή διαβάζω ένα άρθρο του φίλου σκακιστή Παναγή Σκλαβούνου, Ο «παιγνιδιάρης» Μαβίλης και η επίδοσή του στο σκάκι, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος των Κερκυραϊκών χρονικών, και είναι η εισήγηση του συγγραφέα στο συνέδριο για τον Μαβίλη που έγινε την άνοιξη στην Κέρκυρα. Για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ να ανεβάσω το άρθρο του Σκλαβούνου, αλλά σας παραπέμπω σε ένα παλιότερο, πολύ πιο σύντομο, κείμενό του, ενώ σήμερα το απόγευμα γίνεται στη Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 59) ο 9ος διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων, αφιερωμένος στη μνήμη του Μαβίλη, και εκεί ο Π. Σκλαβούνος θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση (με εικόνες) της σκακιστικής πορείας του Μαβίλη, ο οποίος είχε πολύ καλές επιδόσιες και στο καλλιτεχνικό σκάκι, δηλ. τη σύνθεση και λύση σκακιστικών προβλημάτων (είχε πάρει και πρωτάθλημα Γερμανίας το 1889 στη λύση προβλημάτων).

Ο Μαβίλης βέβαια είναι γνωστός και σαν μαχητικός δημοτικιστής, ιδίως δε για τη φράση του «Δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι», που την απεύθυνε στη Βουλή το 1911 (ήταν βουλευτής Κέρκυρας) στους οπαδούς της καθαρεύουσας που αποκαλούσαν «χυδαία» τη δημοτική. Βέβαια, όπως θα διαβάσετε στο παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, δεν την είπε ακριβώς έτσι. Για μια ακόμα φορά, η υπεράσπιση της δημοτικής έγινε σε (απλή, για τα μέτρα της εποχής) καθαρεύουσα: Όχι μόνον δια το ανελεύθερον θα ήτο αναξιοπρεπής η πρότασις, αλλά διότι εν τω συνεδρίω τούτω ένεκα αυτής της προτάσεως χαρακτηρίζεται ατιμωρητί η γλώσσα, την οποίαν ομιλεί ο Ελληνισμός ολόκληρος από άκρου εις άκρον, από Κερκύρας μέχρι του Καυκάσου, χαρακτηρίζεται ως χυδαία. Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει· υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν. Πάντως, στο άρθρο του Σκλαβούνου επισημαίνεται ότι την ίδια ιδέα είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο Ν. Κονεμένος, ένας παραγνωρισμένος αλλά πολύ γερός συγγραφέας και δημοτικιστής (και σκακιστής), το 1873: Χυδαιότης και απρέπεια δεν υπάρχει σε καμιά γλώσσα. Χυδαιότης και απρέπεια μπορεί να υπάρχη μόνον στην ιδέα ή στον τρόπον εκφράσεως της ιδέας.

Στα ποιήματά του βέβαια, ο Μαβίλης έγραφε στρωτή και εξαιρετικά πλούσια δημοτική. Διότι, πέρα από πολεμιστής, σκακιστής, δημοτικιστής και βουλευτής, ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν ποιητής και ήταν ο κατεξοχήν Έλληνας σονετίστας (ή σονετογράφος;). Ουσιαστικά ο Μαβίλης είσαξε (σικ) το σονέτο στην ελληνική ποίηση, έστω κι αν υπάρχουν και πριν απ’ αυτόν λίγα σονέτα από λίγους, κυρίως επτανήσιους.  Ο Μαβίλης όμως καλλιέργησε το είδος αυτό με περισσή τέχνη και το καθιέρωσε, δίνοντας ποιήματα που ακόμα και σήμερα είναι πολύ γνωστά, όπως τη Λήθη, την Ελιά, την Καλλιπάτειρα. Στην ίδια σελίδα θα βρείτε και το σονέτο του «Φάληρο», γραμμένο τον Ιούνιο του 1911 (του το ενέπνευσε μια κοντέσσα κεφαλονίτισσα έγραψε στον Κ. Πασαγιάννη) που πρέπει να είναι το πρώτο ελληνικό ποίημα που περιέχει τη λέξη «αυτοκίνητο», όπως και τη λέξη «μπαρ»:

Eίχε όλα της τα μάγια η νύχτα· μόνη
εσύ έλειπες. Aργά κινάω να φύγω,
μα ξάφνου στη μπασιά του μπαρ ξανοίγω
αυτοκίνητο να γοργοζυγώνει.

Ο Μαβίλης γεννήθηκε το 1860 στο Θιάκι (την Ιθάκη που λέμε σήμερα) όπου ο πατέρας του Παύλος ήταν δικαστικός, αλλά η οικογένειά του ήταν κερκυραϊκή και λίγο αργότερα επέστρεψαν στην Κέρκυρα. Βέβαια, ο πατέρας του πατέρα του ήταν Ισπανός, πρόξενος στην Ιόνιο πολιτεία, που αγάπησε την Κέρκυρα και παντρεύτηκε Κερκυραία κι έμεινε στο νησί. Το όνομα Μαβίλης άλλωστε είναι εξελληνισμένο ισπανικό, αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρω ποιο ήταν το αρχικό ισπανικό. Ίσως υπήρχε ll, γιατί ο ποιητής όταν έγραφε το όνομά του με το λατινικό αλφάβητο, το έγραφε Mabillis. Από έφηβος συμμετείχε στις δραστηριότητες της Αναγνωστικής Εταιρείας, γνωρίστηκε με τους κορυφαίους της κορφιάτικης πνευματικής κίνησης (Πολυλά, Μαρκορά, Καλοσγούρο, Κογεβίνα, Κονεμένο). Εκεί έμαθε και σκάκι. Ξεκίνησε φοιτητής στην Αθήνα, αλλά έναν χρόνο αργότερα έφυγε για τη Γερμανία, όπου σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία. Έμαθε και σανσκριτικά και μετέφρασε ένα κομμάτι από τη Μαχαμπαράτα.

Στη Γερμανία, ο Μαβίλης έζησε έντονη φοιτητική ζωή, αλλά ασχολήθηκε και με το σκάκι. Τα πρώτα χρόνια φαίνεται πως δεν υπήρχε σύλλογος σκακιστών στο Μόναχο όπου πήγε, κι έτσι ασχολήθηκε πιο πολύ με το να λύνει σκακιστικά προβλήματα από διάφορα περιοδικά δοκιμάζοντας χαρά όταν δημοσίευαν το όνομά του, όπως εδώ στο αγγλικό περιοδικό Illustrated London News του 1879 (η εικόνα όπως και όλες οι σχετικές με το σκάκι πληροφορίες είναι παρμένες από το άρθρο του Π. Σκλαβούνου):

Τρεις αράδες από το τέλος βλέπουμε L. Mabillis (Corfu). Αλλού έδινε ψευδώνυμο, όπως το αγαπημένο του L. Greco.

Καθώς είχε οικονομική άνεση, οι σπουδές του τράβηξαν σε μάκρος και συνεχίστηκαν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπου γινόταν μέλος σε φοιτητικά σωματεία και συμμετείχε σε κάμποσες μονομαχίες με ξίφος, που του άφησαν και μια ουλή στο μάγουλο, που την έκρυβε αφήνοντας γένεια.

Φυσικά, όπως όλοι οι Έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν τότε στη Γερμανία (και ήταν πολλοί), περνούσε κάμποσες ώρες και στις μπιραρίες και γλυκοκοίταζε τις κελνερίνες, παναπεί τις σερβιτόρες. Για μιαν από αυτές, κάποια Μίννα, έγραψε το 1884 και το εξής ωραίο ποίημα (σονέτο πάντοτε):

Τι με γνοιάζει πως είναι κελνερίνα
Αν μ’ όλη την καρδιά της μ αγαπάει,
Αν τα στήθη της είναι σαν κρίνα,
Αν σαν τα Χερουβίμ χαμογελάει;

Σαν ο τυφλός που ξάφν’ ουράνι’ αχτίνα
Το μαύρο σκότος γύρω του σκορπάει,
Όμοια κι εγώ θαμπώνομαι από εκείνα
Τα δυο της μαύρα μάτια αν με τηράει.

Άμε χάσου, ξερή Φιλολογία,
Γριά φτιασιδωμένη, άσχημη, κρύα,
Που ώς τώρα το μυαλό μου έχεις τυφλώσει.

Την εμορφιά την κλασική σπουδάζω,
Όταν γλυκά τη Μίννα μου αγκαλιάζω
Όταν η Μίννα ένα φιλί μού δώσει.

Και σε ένα έμμετρο γράμμα από το Μόναχο, ο Μαβίλης πάλι αναφέρει τη Μίννα:

Με συγχωρείς Ανδρέα μου αν τόσο αργά σου γράφω
εκείνη που εβασίλευε έναν καιρό στην Πάφο
δεν έφταιξε, δεν έφταιξεν η Kneipe όπως νομίζεις
ούτε η πολλή μου ντεμπελιά· τα αισθήματα γνωρίζεις
που στην καρδιά θρέφω για σε και, πίστευσε, ούτε η Μίννα
εκείν’ η τόσο αγαπητή κι έμορφη Κελνερίνα
ούτε της μπίρας το χρυσό κι αστέρφευτο ποτάμι
δεν θα μπορούσε, όχι, ποτέ, πίστευ’ το, να με κάμει
να λησμονήσω τη λαμπρή παντοτινή φιλία
που δένει του περιοδικού την άφοβη οχτανδρία.

(Οχτώ νεαροί λόγιοι έβγαζαν ένα περιοδικό).

Το 1884 γύρισε για έναν χρόνο στην Κέρκυρα, αλλά μετά επέστρεψε στη Γερμανία. Ίσως για να μη γκρινιάζουν οι γονείς του, στα σκακιστικά τουρνουά έπαιρνε μέρος με διάφορα ψευδώνυμα. Για παράδειγμα, το 1889 έπαιξε στο παγγερμανικό πρωτάθλημα στο τότε Μπρεσλάου (σήμερα Βρότσλαβ και πολωνικό) και ήρθε έβδομος. Μεταξύ άλλων αντιμετώπισε τον νεαρό τότε Εμάνουελ Λάσκερ, που αργότερα επρόκειτο να αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Στον προκριματικό γύρο ήρθαν ισόπαλοι, ενώ στον τελικό ο Λάσκερ νίκησε τον… Sillibam, διότι αυτό ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο αγωνίστηκε ο Μαβίλης στο Μπρεσλάου (αν προσέξετε είναι το όνομά του γραμμένο ανάποδα). Μετά πήρε το πολυπόθητο ντοκτορά, νίκησε και στο πρωτάθλημα Βαυαρίας ως Dr Greco και κατέβηκε στην Κέρκυρα όπου έμαθε ότι τον έχουν καλέσει στον στρατό και πήγε να καταταχτεί. Τα επόμενα χρόνια, η σκακιστική του δραστηριότητα γίνεται δι’ αλληλογραφίας με σκακιστικά περιοδικά, όπου στέλνει προβλήματα ή συμμετέχει σε διαγωνισμούς.

Πολλοί έχουν παραλληλίσει τα ποιήματα με το σκάκι, ενώ ο Σκλαβούνος παραλληλίζει τα σονέτα του Μαβίλη με σκακιστικό πρόβλημα, με την έννοια ότι τα δυο πρώτα τετράστιχα είναι σαν να θέτουν το πρόβλημα και τα δύο τρίστιχα που ακολουθούν είναι σαν να το λύνουν. Ωστόσο, ο Μαβίλης παρόλο που πολύ αγάπησε το σκάκι και ήθελε να τον αποκαλούν «σκακιστή», δεν έγραψε, αν δεν κάνω λάθος, ποίημα για το σκάκι, όσο κι αν στα σκακιστικά του τεφτεράκια βρίσκονται και σχεδιάσματα ποιημάτων, που τα δούλευε και τα ξαναδούλευε. Ποιητική συλλογή δεν έβγαλε όσο ζούσε, τα ποιήματά του τα δημοσίευε σε περιοδικά. Όταν έπεσε στον Δρίσκο, στις 28 Νοεμβρίου 1912, βρήκαν επάνω του ένα σονέτο, μάλιστα σε δυο χωριστά φύλλα, που το είχε ήδη δημοσιεύσει αλλά το ξαναδούλευε:

ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
[Γραμμένο στο ίδιο πλοίο]

Σου αρέσαν τα σονέτα μου και αγάλι
αγάλι εψυχοπόνεσες κι εμένα
κι εχάρισές μου, ομορφομάτα, μ’ ένα
φίλημα, την καρδιά σου τη μεγάλη.

Ποιος ερράγισε τ’ άλικο ανθογυάλι
και αντίς αίμα νερά θωρώ χυμένα
και τ’ άνθια της αγάπης μαραμένα;
Είχε ο γιαλός της γλύκας γυρογυάλι;

Μισοκρύβεται έν’ άχαρο βιβλίο
σκονισμένο, παλιό, στο ύστερο ράφι·
το εδιάβασες μια μέρα σ’ ένα πλοίο

και δεν καλοθυμάσαι ούτε τί γράφει.
Μα μια στάλα ζωής πιωμένη σο ‘χει
κι ακόμα δεν το παραρρίχνεις, όχι.

111 Σχόλια to “Ποιος πήρε το πρωτάθλημα Βαυαρίας στο σκάκι το 1890;”

  1. Γς said

    Καλημέρα,
    εχει λεχθεί και τούτο το Μαβιλικόν για το σκάκι:
    ‘ευγενή αθλήματα δεν υπάρχουν, υπάρχουν
    ευγενείς άνθρωποι’

  2. Γς said

    Δλδ που επέλεξαν να
    ασχοληθούν μαζί του (ζατρίκιον) ευγενείς άνθρωποι όπως ο Λο-
    ρέντζος Μαβίλης.

  3. Μαρία said

    Ωραίο το Σιλλιμπάμ.
    Βάζω και την παλιότερη συζήτηση για το τελευταίο σονέτο.

    Σπουδή σε σκαρλάτο

  4. Καλαχώρας Λεώνικος said

    στο άψε σβήσε έπεσε το άρθρο.

  5. Γς said

    ‘Σε είδα ξανά, ήσουν στα μαύρα ντυμένη
    Πλατεία Μαβίλη, τέσσερις παρά’
    Για ξυπνήστε

  6. Γς said

    >Αλλού έδινε ψευδώνυμο, όπως το αγαπημένο του L. Greco

    Λάμπρος Γραικός

  7. Αντιφασίστας said

    Καλημέρα σε όλες και σε όλους!
    Και μόνο που πήρε ισοπαλία από τον Λάσκερ φανερώνει ότι ο Μαβίλης ήταν σκακιστής υψηλού επιπέδου.
    Το άρθρο του Σκλαβούνου:

    Click to access mavilisPigi.pdf

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Τον μεγάλο αστρονόμο Αντωνιαντί τον έχετε υποψι σας; Είχε κερδίσει και τον Μάρσαλ! Πανίσχυρος (και πανάγνωστος(ποιο είναι το αντίθετο του πασίγνωστος ρε παιδιά;) σκακιστής!
    http://chessnewsgr.blogspot.com/2010/06/eugene-michael-antoniadi.html

    Ο διασημοτερος σκακιστης Greco (με το εκπληκτικό αλλά «κατασκευασμένο» ποσοστό επιτυχίας 100% στις παρτίδες του (ανθολογούσε μόνο τις νίκες του!-απ’αυτόν βγήκε το περίφημο Greek Statistics..) είναι ο Τζοακίνο:
    http://www.chessgames.com/perl/chessplayer?pid=72111 και μάλλον ΔΕΝ ήταν πατριωτάκι ,αλλά Ιταλάκι.

    YΓ. Υπάρχει κι ένας αγιογράφος (πατριώτης της Βαβαρέζας 🙂 ) που κι αυτός τελικά αποκλήθηκε Greco. Aλλά δεν αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Το διασημότερο γεγονός της ζωής του ήταν ότι τον έσωσε ο Λαζόπουλος από του Χάρου το μασιαίρι!
    (και γι’αυτό τον βάλαμε στους 100 μεγαλύτερους Έλληνες! (τον Λαζόπουλο βέβαια)

  9. Αντιφασίστας said

    Ουπς! Σόρι, τώρα είδα ότι μας δώσατε το λινκ με το άρθρο του Σκλαβούνου, αγαπητέ Νικοκύρη. Όποιος βιάζεται κάνει …πατάτες, που λένε και οι σκακιστές.

  10. Νέο Kid Στο Block said

    9. E,κάνε ανάκληση ρε παιδί μου. Μή μασάς! 🙂

  11. Γς said

    8:
    >ΥΓ.

    Εις ξεφυγ !

  12. Αντιφασίστας said

    Εξαιρετικό και σχετικό με το θέμα μας είναι και το βιβλίο του Παναγή Σκλαβούνου:
    http://skakistiko.blogspot.gr/2010/11/19.html

  13. Νέο Kid Στο Block said

    Επειδή ο Νικοκύρης είναι λίγο ράθυμος τελευταία ως προς τα υπομνήματά του 🙂 να πούμε για τα καλά παιδιά που δεν ξημεροβραδίαζονται πίνοντας μπυρόνια στην Τοϋτονλάνδη ότι Kneipe είναι η Gaststätte , το Bierstube (η παμπ ρε παιδάκι μου που λέμε στα Ελληνικά!, όφου..). Τέλος πάντων, εκεί που παρεπιδημούν οι Κελνερίνες και οι Σιλιμπάμηδες, που λέει και το τραγούδι της Χάριτος(σικ ρε!) Αλεξίους «Η πιο καλή κελνερίνα είμαι εγώ!»

  14. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Απόρησα που ο Νοικοκύρης ξεκίνησε το άρθρο σαν quizz, ενώ είχε αναφερθεί στον Μαβίλη και περί την σκακιστική του δεινότητα πρόσφατα. Αλλά ο Μαβίλης σαν θέμα δε στερεύει.

    Η επί λέξει καταγραφή της ‘κόντρας’ του με τους καθαρευουσιάνους, μάλλον δεν έχει να κάνει με ‘επιλογή’ του. Πιθανότατα να μην ήταν καν επιτρεπτό να μιλήσει διαφορετικά εκείνη την εποχή στη βουλή.

    Είχα κάνει μια διάλεξη για τον Μαβίλη στα 17 ή 18 μου στην Εβραϊκή Νεολαία Αθηνών (αρχές Κολοκοτρώνη, κοντά στην Αγίου Μάρκου τότε) [και άλλη μια για τον Γιοσέφ Ελιγιά, τον ελληνόφωνο εβραίο ποιητή από τα Γιάνενα] και στα νιάτα μου είχα αποπειραθεί να τον μάθω απ’ έξω. Και η Μίνα είναι συνήθως το πρώτο σονέτο που μοστράρεται στις εκδόσεις του. (Έχω την εντύπωση πως είναι δυσεύρετος πια δυστυχώς)

    Ο Μαβίλης είπε επίσης (ελεύθερη απόδοση) ‘Αγαπάω πολύ την πατρίδα μου, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα μου επιδαψίλευε την τιμή να πεθάνω γι’ αυτήν.’ Τον σκότωσε δεύτερη σφαίρα ενώ είχε αποσυρθεί από το μέτωπο, με τραύμα στο πρόσωπο, στον ΣΑΒ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σε χτυπήσει δεύτερη σφαίρα (οι σφαίρες δεν έχουν τόση ακρίβεια όση στα φιλμ) Διαισθητικά το λέω, δεν υπάρχουν μάλλον μελέτες.

    Είναι ρομαντικό το ότι ακόμα και στην οργή του πολέμου έγραφε ερωτικά ποιήματα. Αλλά είναι συγκλονιστικό ότι έγραφε για μια χαμένη αγάπη λίγο πριν χάσει τη ζωή του.

    Κάποιοι τον κατέκριναν κάποτε ότι ‘ήταν πολύ ερωτιαρης και ασταθής με τις γυναίκες, κι επομένως ΔΕΝ τις αγαπούσε πραγματικά’. Αυτό είναι βαρύ ψέμα! Είναι μάλλον άποψη ανεράστων. Αυτοί που περιορίζονται σε μια, το κάνουν απλώς διότι ‘δεν τους ενδιαφέρει’. Και άμα δε σ’ ανδιαφέρει, αν η Κική και η Κοκώ είναι το ίδιο, δεν αγαπάς επίσης. Μεροδούλι μεροφάι, ή όπως έλεγε ένα θεατρικό ‘σπίτι, κρεβατι, εκκλησία’ και ξεμπερδεύεις. Εκείνοι που ερωτεύονται πραγματικά, δεν είναι άστατοι ούτε ασταθείς ή ερωτύλοι και άλλα σχετικά. Είναι παθιασμένοι με τη ζωή, την ομορφιά και όλα όσα συνεπάγονται αυτά. Λέων ἔφα!!!!!

    Υ.Γ. Μη με δείρρετε όλοι/όλες μαζί. Το ίδιο πιστεύω και για τις γυναίκες

  15. Costas said

    Πού ενδιαφέρον! Άραγε υπάρχουν οι κινήσεις της/ων παρτίδας/ων Λάσκερ-Μαβίλη;
    Βρότσλαβ -> Βρότσουαβ, προτιμώ εγώ, από τη στιγμή που το γράφουν οι άνθρωποι με διαφορετικό γράμμα του αλφαβήτου, άσχετα αν μοιάζει (και μάλιστα συγγενεύει) με το l.

  16. Γς said

    14:
    >Το ίδιο πιστεύω και για τις γυναίκες

    Αυτό τι το ήθελες;
    Μέχρι εκεί καλά τα έλεγες…

  17. Αντιφασίστας said

    10: Είμαστε σοβαροί παίκτες, φίλε Κιντ, δεν καταδεχόμαστε να κάνουμε ανάκληση, για ποιους μάς πέρασες! Εκτός…εκτός αν ο αντίπαλος κάνει το λάθος να απομακρυνθεί από τη σκακιέρα.
    Ας μην ξεχνάμε ότι σκακιστής ή. μάλλον, »σκακιστής» ήταν και ο αγαπημένος Σουρής, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σκλαβούνο, πρωτοεμφάνισε τη λέξη μαζέτας στην ελληνική λογοτεχνία. Μια λέξη που δεν με αφορά καθόλου! Με την ευκαιρία διαβάστε και το στιχούργημα. Σας θυμίζει τίποτα;http://skakiwest.blogspot.gr/2011/06/1853-1919.html

  18. Νέο Kid Στο Block said

    Στατιστικά στοιχεία από το τουρνουά του Ρέγκενσμπουργκ.(3ο Τουρνουά Βαυαρικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας)
    http://www.edochess.ca/tournaments/t402.html

    Το σάιτ ασχολείται και με ιστορικά ELO . Ο βαθμός σκακιστικής αξιολόγησης ELO δεν υπήρχε βέβαια τότε, αλλά κάνουν αναγωγή με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα. Ο Μαβίλης «εκτιμάται» με ΕΛΟ 2350, που αντιστοιχεί σε μια σημερινή δυναμικότητα περίπου Διεθνούς Μαιτρ. Μ’αλλα λόγια, ισχυρού έως πολύ ισχυρού παίκτη.

  19. Νέο Kid Στο Block said

    17. Aυτό είναι μάλλον «Ψευδοσουρής». Δηλαδή κάποιες στροφές είναι σίγουρα Σουρής και οι άλλες είναι μεταγενέστερες προσθήκες. Έχει γράψει ή/και έχουμε συζητήσει σχετικά παλιότερα, αλλά λείπει η Μαρία που τα βρίσκει αυτά.

  20. Νέο Kid Στο Block said

    «Έχει γράψει ο Νίκος..» εννοούσα στο 19.

  21. Γς said

    9:
    Ούτε κι εγώ το είχα δει.
    Εκεί να δεις πατάτα:
    Είχα κάνει και δύο σχόλια ( 1 και 6 ) ξεπατικωτούρα από αυτό το λίκνο!

  22. Και η Αυγή σήμερα τιμά τον Μαβίλη στην σκακιστική στήλη βάζοντας μια σύνθεσή του.

  23. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    17-19-20: Το παλιότερο άρθρο, εδώ περί Σουρή (αλλά πρέπει να δείτε και τα σχόλια, και πρέπει να τα ενσωματώσω στο κυρίως άρθρο):

    Μετά την Ισλανδία, ο Σουρής

    14: Και για τον Ελιγιά θα έπρεπε να γράψουμε κάποτε, που είναι αγνοημένος

    8: Αυτό το «Βαβαρέζα» μου άρεσε, στην ενδιαφερόμενη δεν ξέρω αν θα αρέσει 🙂

  24. sarant said

    22: Ωχ, άντε να μη σου βγει το όνομα μετά -σύμπτωση ήταν.

  25. Γς said

    Αντε χρόνια πολλά στις Κατερίνες, Κατίνες, τους παίκτες του Κατινάζ κτλ.

  26. Αντιφασίστας said

    Για τις φίλες σκακίστριες και τους φίλους σκακιστές μια παρτίδα του Μαβίλη:
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6805071&publDate=22/4/2012

  27. Μαρία said

    23γ Τον απαθανάτισε ο Χατζής.

  28. ππαν said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στις Κατερίνες και λοιπες δυνάμεις και στις απάντρευτες 25άρες της φρανκοφονίας 🙂
    Πολύ ωραίο το σημερινό!

  29. gpoint said

    Καλημέρα.

    Εξαιρετική μέρα με θάλασσα καθρέπτη, τοπία χάρμα οφθαλμών.
    Ερυθρίνοι μετά βουλημίας εσθίοντες τον δόλον εγκαταλείπουσι το υγρόν στοιχείον
    Τευθίδες !!! (επί τέλους)
    Tout va tres bien,, madamme la marquise
    Κορέττο μετά φαΐ στην λιακάδα….

    ε άμα το κολήσει το βραδάκι κι ο Κλάους στον θρήνο θάναι η μέρα της ζωής μου

  30. gpoint said

    #29

    Μου διέφυγε το (γεράματα)

    υπέροχον άρθρο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  31. Γς said

    29, 30:
    Χαρούλες βλέπω.
    Οσο για το βραδάκι

  32. Αντιφασίστας said

    31: Υπάρχει, βέβαια, κι αυτό το ενδεχόμενο (ελπίζω):

  33. sarant said

    29: Κορέττο;

  34. gpoint said

    # 33

    Εσπρεσσάκι με λίγη σαμπούκα ή γκράππα, πολύ αργά και απολαυστικά.

  35. Γς said

    29, 33:
    ΚορέTο

  36. Η καταγωγή του κερκυραίου ποιητή είναι μεν ισπανική από τον πατέρα του αλλά η οικογένεια έχει γαλλο-ιταλικές ρίζες. Πρόκειται για την οικογένεια Mabilli (Mabili) Bouligny η οποία εγκατεστάθηκε στην Ισπανία και της οποίας διάφορα μέλη ασχολήθηκαν με τη διπλωματία.. Ο παππούς του ποιητή , γεννημένος στην Alicante , πρόξενος της Ισπανίας και εκτελών χρέη προξένου για την Ιταλία στα Ιόνια Νησιά αναφέρεται με το πλήρες όνομα Lorenzo Mabili de Bouligny. Γι’αυτό και ο ποιητής σωστά υπογράφει μερικές φορές σαν Mabilis.
    Bruxelles

  37. Γς said

    Εσπρεσσάκι. Το Παρηγοριασ-σάκι το βραδάκι.

  38. gpoint said

    # 37

    Φίλε, εμείς δεν ζούμε για το αποτέλεσμα, αυτά είναι για μικρές ομάδες που ψάχνουν την επιβεβαίωσή τους ακόμα και με διαιτητικές αποφάσεις. Μην χάσεις την γιορτή πριν από το ματς, αυτό θα είναι ολα τα λεφτά (θυμάσαι τον Ντερμπυσάίρ που τράβαγε φαφίες με το κινητό ;), το γκολάκι του Αθανασιάδη ( αν μπει ) θάναι το κερασάκι στην τούρτα.

  39. Nicolas said

    @14 Σωστόόόός!

    @28 Καλά, εσύ είστε μικρές ακόμη για τέτοια 😉

    Καποιανών οι πλάτες ξύνονται για κρητικά μασιαίρια!

  40. ἀγαπημένος ὁ Μαβίλης! ἤξερα γιὰ τὶς σκακιστικές του ἐπιδόσεις, τὸ παράπονό μου εἶναι ὅτι ἔχω κἄτι γερμανικά του ποιήματα καὶ δὲν μπορῶ νὰ τὰ διαβάσω 😦

  41. gmich said

    ….¨Όταν ήμουν μαθητής στη δευτέρα λυκείου (πριν από 4 δεκαετίες!! ) πήγαμε εκδρομή στην Κέρκυρα με το σχολείο. Το πρώτο βράδυ διανυκτερεύσαμε στα Γιάννενα . σε ένα δημοτικό σχολείο, (σε σχολεία διανυκτέρευαν τότε οι μαθητές που πήγαιναν εκδρομή).Το πρωί όταν ξυπνήσαμε αντίκρυ από το σχολείο πρόβαλε ένας ορεινός όγκος που ενώ τον διασχίσαμε στη διαδρομή μας δεν τον αντιληφθήκαμε εξ αιτίας της πυκνής ομίχλης. Ο καθηγητής που μας συνόδευε μας ρώτησε ποιο είναι αυτό το βουνό και τι σημαντικό έγινε σ αυτό :Οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι είναι ο Δρίσκος και το σημαντικό γεγονός ήταν ο θάνατος του Λορέντζου Μαβίλη.. Από τότε όσες φορές περνώ από το Δρίσκο (τώρα κάτω από τον Δρίσκο μέσα από το τούνελ ) απαγγέλλω (ψιθυριστά) όσους στίχους θυμάμαι από τη Λήθη του Λ. Μαβίλη : Καλότυχοι νεκροί που λησμονάτε την πίκρα της ζωής όντας ο ήλιος βυθίσει και το σούρουπο ακλουθήσει μην τους κλαις ο καημός σου όσος και νάναι ,,,,,,,,,

  42. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    36: Α, πολύ ωραία, μου λύθηκε μια απορία!

  43. @28 Πηαν Υπέθετα ότι θα ήταν άγνωστο το τι εννοούσες με τις ανύπαντρες 25-άρες της φρανκοφονίας (φρανκοφωνίας), αλλά είδα μετά το βίντεο στο @39 (Nicolas) οπότε εντάξει. Οι ανύπαντρες 25-άρες της φρανκοφωνίας λέγονταν Caterinettes, και σήμαινε ‘περίπου γεροντοκόρες’. Πιθανολογώ ότι θα έχει περιπέσει σε αχρηστία.
    @40 Ρίχτα για… Corneille!
    Έχω καταθέσει η-μέιλ παρά τω νοικοκύρη

  44. ππαν said

    Ναι, Λεώνικε, απλώς παραμένει ως φολκλόρ.
    Η φρανκοφονία ήταν εκούσια, εγώ τους φραγκοφονιάδες ήξερα μόνο μέχρι που ήρθα εδώ.

  45. Νέο Kid Στο Block said

    Η Ππαν να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις: 1)Ποιό το θέμα της διδακτορικής διατριβής του Μαβίλη;
    2)Ποιά η αγαπημέμη του 3 κίνηση στη Γαλλική άμυνα, με τα λευκά; (μετά από 1.ε4, ε6 2. δ4, δ5 3.?
    3) Ποιά η σχέση του Μαβίλη με τους σημερινούς βουλευτές;

    Έχει 10 λεπτά χρόνο. Η εξέταση θεωρείται επιτυχής αν απαντηθούν σωστά το 66,666% των θεμάτων (:-) )

    KAΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

  46. ππαν said

    Αυτό για τον Σκυλίτζη κάπου το έχω δει, με τους σημερινούς βουλευτές κάνουν την ίδια δουλειά, να κάνω μαντεψιά ότι σπρώχνει;

  47. ππαν said

    Α τώρα γκούγκλαρα. Πτι γμτ, πάλι κόπηκα.

  48. Νέο Kid Στο Block said

    46. H ερώτηση 1) απαντήθηκε σωστά. Η ερώτηση 2) δεν απαντήθηκε. Η απάντηση στην ερώτηση 3) είναι ασαφής .
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 34% (33,333% για την 1) και ,667% χαριστικό για την προσπάθεια).
    ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΣΑΙ!! (κι είναι κρίμα, γιατί είχες ακόμη χρόνο να σκεφτείς..)

  49. Νέο Kid Στο Block said

    48.Παραθέτονται οι σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις 2) και 3):
    2) 3.Αδ3
    3) Καμία

  50. Nicolas said

    Los Mabilli Bouligny era una familia franco-italiana que se había establecido tiempo atrás en el Levante español, llegando a desempeñar varios de sus miembros labores diplomáticas para la Corona española. El abuelo, Don Lorenzo Mavilis, que había nacido en Alicante, llegó a las Islas Jónicas como cónsul de España, y allí tomó esposa y se estableció. Hijo de padre español y de una corfi ota de buena familia, Ioana Capodistria-
    Sufi, Lorenzo, el poeta, nació el 6 de septiembre de 1860 en Itaca, donde su padre, Pablo, había sido destinado como Juez en la Corte Suprema de las Islas Jonias. Pero pronto se trasladaron a Corfú, donde el niño creció y cursó sus primeros estudios en la escuela Kapodistrias. Muy joven entró en contacto con las letras y las artes, entre ellas, la música.
    Aquí.
    Καθαρόαιμος Έλλην ο ήρωας ποιητής! Από αυτούς που μας αρέσουν εμάς και ξινίζουν τους άλλους.
    Κι ο Χασιώτης ασχολήθηκε με την αλληλογραφία των διπλωματών.

    @43 Ε, όχι και γεροντοκόρες, 25 χρονών μπουμπούκια!

    @44 Καλά, βρε συ, ο φραγκοφονιάς δεν είναι αυτός;
    Παρεπίκλπ., θα περάσει ο ταχυδρόμος, άνοιξε την πόρτα.

  51. ππαν said

    Ε τι καμία; Αφού ήταν βουλευτής. Να πούμε τουλάχιστον πως έχει καποια σχέση με τον τολμηρό Τατσόπουλο γιατί άλλοι τολμηροί μου διαφεύγουν τώρα;

  52. Γς said

    Ακόμα τέτοια λέτε εδώ΄
    Ξαναφεύγω επιστρέφω στα κακτοειδή μου, που τώρα ανακάλυψα γιατί μου ξεραίνονται μαζί με μερικά παχύφοιτα μου.
    Τα ποτίζει συστηματικά η γυναίκα μου (τρομάρα της γεωπόνος πράγμα) και τα αποτελειώνει η κόρη μου όταν έρχεται σπίτι. Τα πνίξανε στο νερό. Και πόσες φορές τους το λέω. –Εγώ ποτέ!
    Πότε θα βάλουμε κάνα κακτοειδές θέμα;

  53. Γς said

    Πολύ σωστός ο Χάρρυ Κλυνν. Συμβουλεύει τον Τατσόπουλο.
    A, κι ο Πάγκαλος, ..Πάγκαλος.

  54. Εμένα μου έκανε φοβερή εντύπωση το ότι ενώ δεν ήταν και κανένα παιδαρέλι, 52 χρονών ήταν, δεν προσπάθησε να αποφύγει τη στράτευση, αλλά πήγε και πολέμησε στην πρώτη γραμμή! Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να το αποφύγει αν ήθελε, έτσι δεν είναι; Τόσα χρόνια έμενε στο εξωτερικό, οικονομική άνεση είχε, ισχυρούς φίλους σίγουρα θα είχε, θα μπορούσε σίγουρα να κρυφτεί κάπου στη Βαυαρία ή όπου αλλού και να γράφει στιχάκια αντί να θυσιάσει τελικά τη ζωή του στον πόλεμο. Για να μην πω ότι κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερα αν το έκανε…
    Θα μου πείτε ήταν ευαίσθητος άνθρωπος, ποιητής, δεν θα μπορούσε να αντέξει να ζει με την «δειλία», αλλά και αυτό αν ήθελε θα μπορούσε να το καλύψει ηθικά, εννοώ ότι ο πόλεμος δεν ήταν αμυντικός, δεν ήταν απάντηση σε κάποια εχθρική εισβολή.
    Άλλος κόσμος όμως τότε… σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστώ έναν Έλληνα, ή οποιοδήποτε Ευρωπαίο, και ειδικά στα 50 του, να παρατάει μια ωραία ζωή για να πάει να πολεμήσει επειδή τον καλεί η πατρίδα. Και φυσικά συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου.

    Αλλά να μην ξεχαστούμε…

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες του ιστολογίου! Αλήθεια εκτός από την Κατερίνα Περρωτή έχουμε άλλες; Χρόνια πολλά κουζουμ Κατερίνα!! 🙂
    Χρόνια πολλά και στη μανούλα μου! Να τη χαίρομαι!! 🙂

  55. Κατερίνα Περρωτή said

    Δεν υπάρχουν κακτοειδή θέματα, υπάρχουν κακτοειδή ανθρωπάκια…!!!

    Για το επίπεδο των βουλευτών…

    τι να πει κανείς πια!!!

    Για τα χρόνια πολλά ευχαριστούμε!

  56. Κατερίνα Περρωτή said

    55 (συν.) όλες οι Ρίνες, Κατερίνες, Κατίνες και Κατιναζίνες!!!

  57. Γς said

    54:
    >Αλήθεια εκτός από την Κατερίνα Περρωτή έχουμε άλλες;

    Κατίνες;

  58. Μαρία said

    Απ’ το ημερολόγιο του Φίλιππου Δραγούμη, εγγραφή της 6ης του Δεκέμβρη 1912.

    Ζήτω ο Μαβίλης!
    Σκοτώθηκε στο Δρίσκο. Ποιητής, πολεμιστής κι αφεντάνθρωπος ήβρε το θάνατο που του άξιζε. Αγνός και θαρραλέος χάρηκε τη μοίρα που είχε ονειρευτεί στις ποιητικές του ώρες.

    Μα κρίμα που χάνουμε τέτοια ευγενική μορφή, τώρα που είναι τόσο σπάνιες. Ποτέ δε θα ξεχάσω την επιβλητική και ήρεμη στάση του· το ολύμπιο κεφάλι του την ώρα που από ψηλά, με ατάραχο βλέμμα, κοίταζε τους παλιανθρωπίσκους της αναθεωρητικής Βουλής και τους έλεγε αργά, με τη βαριά μα γλυκιά φωνή του, τα μετρημένα βαθυνόητα διαλεχτά του λόγια για να υπερασπιστεί τον ξαναγεννημό της φυλής, ενάντια στη στενοκεφαλιά και τη μοχθηρία τους. Μα όταν θύμωνε, χείμαρρος τα λόγια του κυλούσανε, για να συναρπάσουν και να παρασύρουν τα εμπόδια.
    Ζήτω ο Μαβίλης!
    Ο Πίνδος θα είναι περήφανος που δέχτηκε το αίμα του.

  59. Μαρία said

    56 Χρόνια πολλά, Κατερίνα.

  60. Γς said

    54:
    Ηταν και μια στραντα Κατινάρα στη Τεργέστη. Πέσαμε πάνω της μόλις βγήκαμε απο το φέρρυ και βάλαμε πλώρη για Βερολίνο. Ξεκαρδίστικαν όλοι οι φοιτητές γιατί σ όλη τη διαδρομή θάβανε κάποιον «ομόηχο» συνάδελφο.

  61. Κατερίνα Περρωτή said

    57. Ελπίζω να μην καταλάβατε αυτό που κατάλαβα κι εγώ διαβάζοντας το …κακτοειδές σχόλιό μου!
    Προσπαθούσα να είμαι εντος θέματος…»δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα…»
    Βλακεία, εεε???

    Μάλλον είμαι η μόνη Κατίνα!

    Αν υπάρχουν κι άλλες, Χρόνια τους/μας πολλά!

  62. Κατερίνα Περρωτή said

    Ευχαριστώ Μαρία!

  63. Γς said

    61:
    Κοίτα το 57 έπεσε σχεδόν με το δικό σου (56) που φυσικά δεν είχα διαβάσει.
    Ελα πες μας τι κατάλαβες που εμείς (εγώ;) δεν καταλάβαμε.
    Μέσα στα πλαίσια πάντα του ιστολογικού κατινάζ. Του κοινωνικού σχολιασμού σε ευρύτερη έννοια

  64. Μαρία said

    Κατίνες και κατήνες:

    Ακόμα μια επίσκεψη στο κονάκι της Μιχαλούς

  65. kkonstan said

    Δεν είδα κάπου οτι ο Λορεντζος Μαβίλης δεν ηταν υποχρεωμένος να πάει στον πόλεμο ως εν ενεργεία βουλευτής. Αλλα παραιτήθηκε «του προνομίου» και στρατεύθηκε καθαρά εθελοντικα. Επίσης ότι καίτοι «ξιφομάχος» (άλλο σπόρ του αυτό) ως φοιτητής ήταν φοβαρά «δειλός έως φοβικός» με τις εξετάσεις και για τον λόγο αυτόν καθυστέρησε να τελειώσει.

  66. Γς said

    64:
    Κάπου διάβασα (εκεί που μας έστειλες με το λίκνο σου) ότι το ‘Κατίνα’ άρχισε μετά το 70.
    Νομίζω ότι είχε αρχίσει πολύ πρωτύτερα να …ενοχοποιείται το όνομα γενικώς.
    Θυμάμαι τέλη της δεκαετίας του 50 που πήγα στο καινούργιο σπίτι της θειάς μου στον Ερυθρό και άρχισα να φωνάζω να μου ανοίξει.
    -Θεία, Θεία Κατίνα, εγώ είμαι ο Γουσού , άνοιξε.
    Εντρομη με βάζει μέσα και μου είπε να μη την ξαναφωνάξω Κατίνα στην καινούργια γειτονιά της, αλλά Καίτη.

  67. Ο Μαβίλης ήταν αιώνιος φοιτητής είναι η αλήθεια, της σχολής κατασπαταλήσεως πατρικής περιουσίας. Δεν δούλεψέ ποτέ του ούτε ενοικοκυρεύθη. Από την άλλη μεριά, είχε συμμετάσχει και στον πόλεμο του 97. Όσο για τον ηρωικό του θάνατο, η σύγκριση με τον Σολωμό ας πούμε είναι αβίαστη.

  68. Κατερίνα Περρωτή said

    63. Δεν υπάρχει θέμα! Νόμισα πως έγραψα μια βλακεία! Τελείωσε!

    64. Μαρία, τη γιαγιά μου (ήρθε από Ανατολική Θράκη το 23) τη φώναζαν Καντινιώ! Δεν ξέρω αν έχει σχέση με το τουρκικο kadın…
    Μου ταιριάζει, αλλά πρέπει να μας πει κάποιος που ξέρει!

  69. Συγκρίσεις (67) μεταξύ ποιητών επι τη βάσει ιδιωτικής ή και δημόσιας ζωής είναι παρακινδυνευμένες νομίζω. Οι εποχές ήσαν άλλες, τα οικογενειακά σκηνικά διαφορετικά. Δεν είναι όλοι φταγμένοι γιά μαχητές ούτε όλοι «προωρισμένοι» να πεσουν σε μάχη….

  70. Το επεισόδιο του Μαχαμπχαράτα που μετέφρασε από το πρωτότυπο είναι το “Νάλας και Νταμαγιαντή”. Αν και δεν πρόλαβε να τελειώσει τη μετάφραση, την ολοκλήρωσε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης που είχε αναλάβει να επιμεληθεί το έργο του και βρήκε το χειρόγραφο. Εκδόθηκε το 1983 σε 650 αντίτυπα από τις εκδόσεις Κείμενα του Φ. Βλάχου. Οι ζυγές σελίδες είναι φωτομηχανική αναπαραγωγή του χειρόγραφου και οι μονές στοιχειοθετημένες σε μονοτυπία. Ο Φ. Βλάχος ισχυριζόταν ότι τα τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποίησε (και τα οποία είχε ανακαλύψει και διασώσει από το Μοναστηράκι !) ήταν τα στοιχεία με τα οποία έγινε η πρώτη έκδοση του Θούριου. Άλλες εποχές, διαφορετικοί εκδότες.
    54. Στέλιο δεν έμπαινε καν θέμα να αποφύγει τη στράτευση. Όπως αναφέρει και ο κ. Σαραντάκος, εθελοντής ήτανε και μάλιστα στους Γαριβαλδινούς.

  71. Γς said

    69:
    Ναι δεν είναι όντως εύκολη η σύγκριση. Αλλά έχει ενδιαφέρον να ξέραμε αν το ποσοστό των «κουραμπιέδων» (των δολίως απαλλαγέντων της στρατιωτικής θητείας) τότε είναι το ίδιο με το σημερινό.

  72. Γς said

    69:
    Ντάξει δεν τρέχει τίποτα.
    Κι ας έλεγες για
    > κακτοειδή ανθρωπάκια…!!!
    σε έναν κάκτο.
    Caktos είναι η κύρια ιντερτενική μου περσόνα εδώ και 20 περίπου χρόνια.

  73. Αγαπητέ Γς κουραμπιέδες και εθελοντές υπάρχουν σε όλες τις εποχές όπως υπάρχουν εστέτ και στρατευμένοι ποιητές ή “διαφορετικοί” εκδότες. Το ποσοστό δεν έχει τόση σημασία.

  74. Γς said

    Μου το χαλάσατε. Σ αυτούς ήθελα να φτάσω κι εγώ, αλλά πιό %&*%(%&^&

  75. 74. 🙂 (y)

  76. Κατερίνα Περρωτή said

    72. Δεν το ήξερα!
    Το κατάλαβα εκ των υστέρων (δεν είναι σοφό) πως έγραψα κάτι λάθος!

  77. Γς said

    Ελα μην κάνεις έτσι. Αρχισα θεραπεία…

  78. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    54-65: Όπως είπε και ο Χρ. Τάκας, εθελοντής πήγε στον πόλεμο, δεν καλούσαν τους 52χρονους. Είχε πάντως πολεμήσει και το 1897.

    Κατερίνα Περρωτή, χρόνια πολλά και να σε χαίρονται που σ’ αγαπούνε!

  79. Κατερίνα Περρωτή said

    Ευχαριστώ, Νίκο!

    Που μ’ αγαπούνε χαίρονται, που με μισούν …τους ψάχνουν!!!!

  80. gpoint said

    Στην ταβέρνα :

    – Ενα κρασί στον Γουσού, κερασμένο από μένα

    – Τι κρασί να του πάω, κύριε ;

    – Μα φυσικά, Αχάϊα ΚΛΑΟΥΣ

  81. Γς said

    Τυχεροί οι μαθητές κάποιας περιοχής (Κατερίνη; Δεν πρόσεχα), ακούω τώρα στο Σκαι.

    Για 10 000τόσα λίτρα τηγανέλαιο θα παίρνουν 1000τόσα λίτρα πετρέλαιο.
    Ασε που η αναλογία έπρεπε να είναι πολύ πάρα πάνω για το πετρέλαιο. Το ξέρω γιατί χρόνια συζητάω με την κυρά μου που ασχολείται με βιομάζα και βιοντήζελ.
    Η είδηση συνεχίζει: Σε επιλεγμένα σημεία του σχολείου θα έχουν τοποθετηθεί ..(ταμιευτήρες λέω εγώ, δεν θυμάμαι τι είπε ακριβώς) για τη συλλογή του τηγανέλαιου.
    Ω, ρε γμτ θα φέρνουν τα παιδάκια μπετονάκια με το τηγανέλαιο για να το κάνουν τράμπα με πετρέλαιο. Και δωσ’ του τα ανθυγιεινά τηγανιτά στο σπίτι.
    Φρίκη, φρίκη, φρίκη.

    Και μια άλλη ΦΡΙΚΗ:
    Το είδατε κι εσείς;
    Μια σημαία με το πουλί του Παπαδόπουλου;
    Το 2012; ΓΜΤ την ατυχία μου.
    Δεν υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας;
    Δεν υπάρχουν πατριώτες;
    Δεν υπάρχουν @@;
    Κι όλα αυτά στη Κρήτη ε;
    Τη … λεβεντομάνα Κρήτη.
    Τον πίνουμε!

  82. Γς said

    80:
    Να μου στείλεις 8 μπουκάλια.
    Ενα για κάθε βαθμό της διαφοράς βαθμολογίας…

  83. Κατερίνα Περρωτή said

    Δούλεψα στην Κρήτη 5 χρόνια.
    Είναι ικανοί για όλα, δυστυχώς.
    (είδα εξαιρετικές συμπεριφορές, κι άλλες , περισσότερες, για τα μπάζα…)
    Όπως παντού, μάλλον!
    Να τολμήσω πλέον να πω πως δεν ειναι λεβεντομάνα
    απλά τσαμπουκομάνα…
    Λυπάμαι…

  84. Γς said

    81 β:
    Δεν ξέρω αλλά μέχρι τώρα γελούσα,
    Αλλά σήμερα θύμωσα
    Και θύμωσα πολύ.
    Κάτι πρέπει να γίνει!
    40 τόσα χρόνια πίσω…
    Κάτι πρέπει να γίνει!
    Εως εδώ το καλαμπούρι!

  85. Αντιφασίστας said

    Οι άνθρωποι, Γς, είναι ναζιστές. Ναζιστές! Ο Παπαδόπουλος μπροστά τους ήταν επαρχιώτης γραφικός δικτατορίσκος. Διάβασα τη » Μαύρη βίβλο» και έφριξα. Δεν σηκώνει πλάκα μ’ αυτούς.

  86. Δεν διάβασα ακόμα τα σχόλια οπότε ελπίζω να μην επαναλαμβάνομαι. Ηθελα να πω ότι στις 18 του Δεκέμβρη θα γίνει στην Αθήνα εκδήλωση προς τιμήν του Μαβίλη. Κάποιοι που γράφουμε και σήμερα σονέτα γράψαμε προς τιμήν του και από αυτά επιλέχθηκαν 16 για να διαβαστούν στην εκδήλωση και να εκδοθούν και στο περιοδικό Πλανόδιον. Πληροφορίες αναλυτικές μόλις μάθω κι εγώ περισσότερα για όποιον θελήσει να τα διαβάσει. ( Σχόλιο για τον Νικοκύρη, το δικό μου έχει τίτλο: Φάληρο 2012 🙂 ) Με την ευκαιρία να πω ότι ο Λάγιος είχε γράψει σε τίτλο ποιήματός του το εξής: «Ηλίας Λ. , σονεττογράφος «. Νομίζω είναι προτιμότερο από το σονετίστας.

  87. Τσούρης Βασίλειος said

    Κατερίνα χρόνια πολλά και καλά!

  88. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Σοφία, να τα πούμε για την εκδήλωση του σονέτου!

  89. ππαν said

    Χρόνια πολλά, Στέλιο!

  90. cronopiusa said

    Χρόνια πολλά και καλά Κατερίνα

  91. Κατερίνα Περρωτή said

    Ευχαριστώ Βασίλη και Χρονοποιούσα και παραδίδω στον επόμενο!

    Χρόνια Πολλά Στέλιο!!!!

  92. cronopiusa said

    Χρόνια Πολλά Στέλιο

  93. Κατερίνα Περρωτή said

    Αντε μια ακόμη ζαβολιά

    Λόγω της ημέρας…

    Είναι πολυυυ αγαπημένο!

  94. Κατερίνα Περρωτή said

    llevo el sur

    como tu cuerpo en la intinidad…

  95. Κατερίνα Περρωτή said

    *intimidad

  96. spiral architect said

    Χρόνια πολλά στους Στέλιους και στις Κατερίνες. 🙂
    Άντε, πλησιάζουν και τα Νικολοβάρβαρα, ο καιρός των κρίσεων και των προαγωγών.
    (το πυροβολικό πολύ το αγαπώ, θα πεθά-, θα πεθάνω, θα πεθάνω / στο κανό- στο κανόνι μου επάνω) 😛

  97. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Η Κατερίνα τα είπε όλα μ’ ένα τραγούδι

  98. Immortalité said

    Ωραίο (και αυτό το) άρθρο! Με ευχαρίστησε ιδιαιτέρως! 😀

    @8γ Απλώς να σ’ ενημερώσω ότι εδώ τα ριφάκια τα κάνουμε στο φούρνο με πατάτες και ξέρω και ποιος θα φέρει το κρασί. Έτσι απλώς το λέω να το ξέρεις 😛

    @83 Κατερίνα πρώτ’ απ’ όλα να χαίρεσαι το όνομά σου! Σχετικά με το σχόλιό σου, μου λες σε παρακαλώ με ποια αφορμή μοιράστηκες μαζί μας την εμπειρία σου από την Κρήτη; Έγινε κάτι και δεν το πήρα χαμπάρι;

  99. 99 για το πουλί που σήκωσε ένας σουλιώτης στη Χερσόνησο

  100. τυφλόμυγα said

    100, Μπα, μάλλον γενικά μιλάει η Κατερίνα κι έχει δίκιο.

    Δεν ήθελα να μαγαρίσω το νήμα, αλλά ίσως αξίζει να σχολιαστεί.
    Το ανοίγετε με δική σας ευθύνη και υπογλώσσιο.
    Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι ισοπεδώνουν τις έννοιες των λέξεων πατριώτης και εθνικιστής.

  101. Immortalité said

    @100 Ναι αλλά τι φταίει η Κρήτη γενικά γι’ αυτό; Ίσα ίσα που γίνανε σοβαρές αυτοσυγκεντρώσεις και πάλι ξεφτιλίστηκε ο κασιδιάρης και μάλιστα το βίντεο πήγε στον Εισαγγελέα. Τώρα το τι έγινε μέσα στη συγκέντρωση εντός ενός ξενοδοχείου που τους καλοδέχτηκε δεν θα το φορτωθούμε όλοι. Ας κοιτάξουμε καλύτερα τα εκλογικά αποτελέσματα.

    @101α Ναι μωρέ, έτσι γενικά στα καλά καθούμενα, της βγήκε και το είπε. Συμβαίνουν αυτά.

  102. cronopiusa said

    Δείτε το βίντεο με τον εκπαιδευτικό που βγάζει λόγο σε μάζωξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής «Ο Πυρήνας Ιωαννίνων τίμησε τον Λορέντζο Μαβίλη»

  103. cronopiusa said

    Ο Δημήτρης Κόρακας είναι ο Γιαννιώτης Χρυσαυγίτης εκπαιδευτικός

  104. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΑΚΗΣ said

    Κύριε Σαραντάκο, για τυχόν επαληθεύσεις θεμάτων σκακιστικής ιστορίας δεν υπάρχει καλύτερη αναφορά από τα κείμενα τού αδέκαστου Εdward Winter, ιδιαίτερα δε για θέματα ορθογραφίας ονομασιών (τόπων, σκακιστών, κτλ). Η ιστοσελίδα
    του περιέχει θησαυρούς.

  105. sarant said

    105: Βλέπω ότι έχει και σκακιστικούς μύθους -σας ευχαριστώ!

  106. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΑΚΗΣ said

    106. Είναι μέγας κυνηγός των μύθων (και είναι πάρα πολλοί) που φτιάχνονται γύρω από διάφορες σκακιστικές προσωπικότητες. Ανεβάζει τους Φίσερ, Κάρποβ, Αλιέχιν, κ.ά. ενώ κατεβάζει Κασπάροβ, Ρέημοντ Κήν (αυτός έχει δεινοπαθήσει!), κ.ά. Σάς συνιστώ θερμά τα βιβλία του, που ανθολογούν τις καλύτερες Σκακιστικές Σημειώσεις του και διακρίνονται από ένα αδιόρατο αλλά καυστικό χιούμορ.

  107. Αντιφασίστας said

    104: Απίστευτο θράσος! Τον πληρώνουμε για να διδάσκει ναζισμό και ρατσισμό στα παιδιά μας; Είναι δυνατόν αυτός ο φανατικός να μην επηρεάζεται στην άσκηση των καθηκόντων του από τη βρομερή ιδεολογία του;

  108. cronopiusa said

    ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://antmep.com/

  109. τυφλόμυγα said

    Αντιφασίστα @108 δες το γιουτιουμπάκι στο #101. Θα δεις το λόγο του δασκάλου στο μνημείο του Λ.Μ. (αν αντέχει το στομάχι σου φυσικά).

  110. Τι ντροπή για τους Γιαννιώτες… Το μόνο που μου ‘ρχεται να πω είναι ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». 🙂

Σχολιάστε