Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα δεκαεξάρια

Posted by sarant στο 16 Ιουνίου, 2016


Σήμερα ο μήνας έχει δεκαέξι, έχουμε δηλαδή 16 Ιουνίου του 2016, ή αλλιώς 16/6/16, μια μέρα με δύο δεκαεξάρια, ή ίσως δυόμισι, αν θεωρήσουμε ότι και το 6 είναι ένα εκκολαπτόμενο δεκαεξάρι και με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και πρόπερσι το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Πέρυσι στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου. Φέτος επανέρχομαι στην κανονικότητα.

Ο αριθμός 16 είναι τετράγωνο άλλου αριθμού, του 4, που και αυτός είναι τετράγωνο του 2, κι έτσι το 16 (2^4, μια και δεν ξέρω πώς να εμφανίσω εκθέτες) είναι ο μικρότερος ακέραιος που είναι τετράγωνο τετραγώνου. Είναι και ο μοναδικός ακέραιος Ν για τον οποίο υπάρχουν δυο διαφορετικοί αριθμοί μ και ν τέτοιοι ώστε να ισχύει μ^ν = ν^μ = Ν.

Επειδή ακριβώς είναι η τέταρτη δύναμη του 2, όπως λέει και η Βικιπαίδεια, το 16 παίζει ρόλο στις μονάδες βάρους, ας πούμε η αγγλική λίβρα (pound) έχει 16 ουγγιές. Τον παλιό καιρό που ζυγίζανε με ζυγαριές με 2 τάσια, ήταν πολύ πιο εύκολο να διαιρέσεις π.χ. έναν σωρό στάρι σε δεκάξι περίπου ίσα μέρη παρά σε 10: αρκούσε να το διαιρέσεις στα δύο τέσσερις φορές.

Για τον ίδιο λόγο, της διαδοχικής διαίρεσης, το τυπογραφικό φύλλο στα βιβλία ισοδυναμεί με 16 σελίδες. Όταν ξεκίνησα να μεταφράζω βιβλία, πληρωνόμασταν με το δεκαεξασέλιδο -τώρα που το Word μετράει τις λέξεις οι περισσότεροι δενπληρώνονται με τη λέξη, αν και το 16σέλιδο ακόμα κρατάει. Υποθέτω ότι για τον ίδιο λόγο τον παλιό καιρό τα λαχεία έβγαιναν σε δεκαεξάδες.

Τέλος, η ιδιότητα του 16 να οδηγεί με τέσσερις υποδιπλασιασμούς στο 1 έχει κάνει τον αριθμό 16 να εμφανίζεται πολύ συχνά σε αθλητικές διοργανώσεις για τη φάση των νοκ άουτ μετά τους ομίλους, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιούρο που γίνεται τώρα -από τη φετινή διοργάνωση θα προκριθούν 16 ομάδες για τον 1ο γύρο των νοκάουτ. Αυτός ο πρώτος γύρος δεν (νομίζω να) έχει  δικό του όνομα, λέγεται απλώς «γύρος/φάση των 16», ή και σκέτο «στους 16″, ενώ μετά έχουμε προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό -δεν υπάρχει δηλαδή *αντιπροημιτελικός.

Παρασύρθηκα όμως με τις δυνάμεις του δύο και ξέχασα να δώσω την ετυμολογία της λέξης -χαρά στο πράμα, θα πείτε, το δεκαέξι είναι από το δέκα και το έξι, κι ένα μικρό παιδί το βλέπει. Δεν είναι όμως τόσο απλό, διότι οι αρχαίοι δεν έλεγαν από νωρίς το «δεκαέξ», έλεγαν «εκκαίδεκα». Το «δεκαέξ» εμφανίζεται στην ελληνιστική περίοδο -Στράβωνας, Γαληνός, Εβδομήκοντα. Το δεκαέξ έγινε δεκαέξι και για αποφυγή της χασμωδίας δεκάξι.

Στα λατινικά είναι sedecim (sex το 6, decem το 10), απ’ όπου το γαλλικό seize ή το ιταλικό sedici, ενώ στις σαξονικές γλώσσες πάλι ισχύει το 6-10, π.χ. sixteen, sechszehn. Το μοτίβο με το έξι πρώτο ισχύει και στις σλάβικες γλώσσες, αλλά στα τούρκικα έχουμε το 10-6 (on altı, όπου on το δέκα και αλτί το έξι).

Για να γυρίσουμε στις πολλές εμφανίσεις του δεκάξι στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να αναφέρουμε επίσης τους δεκαεξαβάλβιδους κινητήρες των αυτοκινήτων (τέσσερις σε κάθε κύλινδρο) αλλά και το δεκαεξάκτινο αστέρι (ή τον ήλιο) της Βεργίνας, που το είχαν βάλει έναν καιρό οι ακατονόμαστοι γείτονες στη σημαία τους αν και από το 1995 την άλλαξαν και τώρα θέλει λίγη προσπάθεια για να διακρίνεις τις δεκάξι ακτίνες.

Στην αρχή του άρθρου είπαμε για το δεκάξι στις μονάδες βάρους, αλλά παρέλειψα να γράψω ότι το λάδι παραδοσιακά το εμπορεύονταν σε δεκαεξάκιλα, και νομίζω πως αυτό συνεχίζεται (πείτε μου). Μάλιστα, στα Επτάνησα το δεκαεξάκιλο δοχείο του λαδιού λεγόταν ξέστα, και τέσσερις ξέστες στη Λευκάδα κάνανε μια βαρέλα.

Σε πιο μοντέρνες χρήσεις έχουμε τους δεκαεξάμπιτους μικροεπεξεργαστές, ή μάλλον τους είχαμε διότι τώρα κυρίως στα μουσεία τους βρίσκει κανείς, αλλά κυρίως έχουμε να χρησιμοποιείται ευρύτατα στην πληροφορική το δεκαεξαδικό αριθμητικό σύστημα, όπου η βάση δεν είναι το 10 όπως στην καθημερινή ζωή αλλά το 16. Στις αναπαραστάσεις του χρησιμοποιούνται τα ψηφία του δεκαδικού από 0 ως 9 και τα γράμματα από Α έως F. Έτσι, το 15 είναι F, το 16 είναι 10 στο δεκαεξαδικό και το 2016 είναι 7Ε0. Να πούμε πάντως ότι η λέξη hexadecimal στα αγγλικά είναι υβρίδιο, αφού έχει το ελληνικό hexa- και το λατινικό decimal -το αμιγές λατινικό θα ήταν sexadecimal. Να πούμε ακόμα ότι στο περιοδικό σύστημα ο ατομικός αριθμός 16 αντιστοιχεί στο Θείο.

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 16 είναι ιστ’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XVΙ. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους. Βέβαια, να φτάσει κανείς δέκατος έκτος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας το καταφέρανε, αλλά αυτό δεν έφερε γούρι στον Λουδοβίκο τον 16ο, που τελείωσε τη σταδιοδρομία του στη γκιλοτίνα το 1793 -πάντως δεν ήταν ο τελευταίος, είχαμε κι άλλους δύο. Αν ξέρετε κι άλλες δυναστείες που να φτάσανε σε 16ο πείτε μου. Έχουμε βέβαια τον Πάπα Ιωάννη τον 16ο, τον Ιωάννη Φιλάγαθο, που ήταν Έλληνας, μια και έζησε τον 10ο αιώνα, και που δεν τον αναγνωρίσανε όλοι και γι’ αυτό τον λογαριάζουν για Αντίπαπα.

Eπίσης, σε πολλές χώρες η ηλικία των 16 χρονών θεωρείται ηλικία ενηλικίωσης για διάφορες χρήσεις (για να αγοράσεις οινοπνευματώδη, ας πούμε, ή για τη συναίνεση σε σεξουαλικές σχέσεις -αν και στην Ελλάδα είναι στα 15 και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα 14). Σε κάποιες (λιγοστές) χώρες όπως στην Αυστρία ψηφίζουν από τα 16. Η ερωτική ενηλικίωση στα 16 χρόνια εκφράζεται και σε τραγούδια, από το Sweet Little Sixteen μέχρι τον δεκαεξάρη του Σαββόπουλου που μας γαμεί τα λύκεια.

Κι έτσι περάσαμε στις τέχνες και στα γράμματα. Από τραγούδια έχουμε ακόμα το «δυο και δυο κι αλλα δυο και δυο κι οχτώ δεκάξι – πρέπει να τη σακουλευτείς, μάγκα δεν είσ’ εντάξει» στο ρεμπέτικο «Τη ζούλα μου ανακάλυψαν» του Απόστολου Νικολαΐδη, που δεν ξέρω αν είναι κανονικό ρεμπέτικο ή όψιμο ή νεορεμπέτικο, ούτε ποιος το έγραψε -αλλά είμαι βέβαιος πως θα μου πείτε εσείς.

Παρόμοιες πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις έχει και ο Κηλαηδόνης στο «Κάπου την έχουμε πατήσει«, πράξεις που καταλήγουν στο «Σύνολο δεκάξι – όλα είναι εντάξει». Να αναφέρουμε ακόμα το παλιό ελαφρολαϊκό σουξέ του Κόκοτα «Στις δεκάξι Μάη μήνα«, το σύγχρονο «Δεκάξι» του Σπύρου Γραμμένου, και όποια άλλα θελήσετε να προσθέσετε εσείς.

Το 16 σε παροιμίες ξέρω να υπάρχει μόνο στην παροιμία «Πάξοι κι Αντιπάξοι Λόντρες δεκάξι» που τη λένε οι Παξινοί για να παινέψουν τον τόπο τους. Βλέπουμε κι εδώ ότι το δεκάξι κάνει εύκολες ρίμες, όπως άλλωστε και στη σατιρική παρλάτα που τόλμησε να τραγουδήσει επί Μεταξά ο Πέτρος Κυριακός «Το μετάξι, το μετάξι το ψωμί θα πάει δεκάξι και το λάδι θα πετάξει» -και τον κέρασε ρετσινόλαδο ο Μανιαδάκης.

Στα καθαυτό ποιήματα, θα ξεχωρίσω την Ιστορία του Καρυωτάκη, αφιερωμένο στον φίλο του τον Χαρίλαο Σακελλαριάδη, που ξεκινάει:

Δεκάξι χρόνων εγελάσαν,
πέρα, στ’ ανοιξιάτικο δείλι.
Έπειτα εσώπασαν τα χείλη,
και στην καρδιά τους εγεράσαν.

Από ταινίες δεν μπορούσα να σκεφτώ καμία, αλλά είδα ότι υπάρχει μια που λέγεται Γλυκά δεκάξι -δεν είναι παραγγελία σε ζαχαροπλαστείο, είναι απόδοση του Sweet sixteen και υποθέτω ότι εννοεί χρόνια. Από βιβλία υπάρχει το Δεκαέξι, του Αύγουστου Κορτώ, που αν κρίνω από την υπόθεση (με Καγκεμπέ και Στάλιν και συνθέτες που αυτοκτονούν, γραμμένο όμως εν έτει 2010) πρέπει να είναι μεγάλη βλακεία. Αλλά για όλα τα καλλιτεχνικά δεν έψαξα πολύ, οπότε είμαι βέβαιος πως όλο και κάτι θα βρείτε να συμπληρώσετε.

Εδώ ολοκληρώσαμε την περιήγησή μας στον αστερισμό του δεκαέξι -του χρόνου τον Ιούλιο ραντεβού για το 17.

 

 

198 Σχόλια to “Η μέρα με τα δεκαεξάρια”

  1. Κουνελόγατος said

    16/6/2016 Νίκο, καλημέρα.

  2. LandS said

    Σήμερα ο μήνας έχει δεκαέξι, έχουμε δηλαδή 16 Ιουνίου του 2016, ή αλλιώς 16/10/16

    Κάποιος πληκτρολογεί πολύ βαιστικα 🙂

  3. Κουνελόγατος said

    Λοιπόν, ότι το 16 έχει τόσες πολλές χρήσεις, ούτε που το ήξερα, ούτε θα μπορούσα να το φανταστώ (γι αυτό σε διαβάζουμε). 🙂
    Πάντως, οι τενεκέδες με το χύμα λάδι, θυμάμαι πως έπαιζαν από 17 έως 18 κιλά πάνω κάτω. Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο. Ή εκτός και μας πούλαγαν μπαλαμούτι… :mrgreen:

  4. Θύμμαχος Θήτης said

    καλημέρα

    Νίκο, καλύτερα: υπάρχουν δυο διαφορετικοί αριθμοί μ και ν

    Επίσης το superscript μάλλον δεν παιζει με αυτό το θέμα. Μπορείς να το βάλεις απλά ^ ή αν το θες να είναι όμορφο μάλλον πρέπει να γίνει από το css του.

  5. cyrusmonk said

    Καλημέρα… Νὰ θυμηθοῦμε καὶ κάποια (παλιὰ) ταινία Ἀστερίξ, νομίζω στοὺς Βρετανούς, ποὺ ψάχνουν Ὀβελὶξ καὶ Ἀστερὶξ κάποιο σπίτι καὶ φθάνουν στὸ νούμερο δεκαέξι (XVI), ὁπότε σκύβει ὁ Ὀβελίξ, παρατηρεῖ τὸν ἀριθμὸ καὶ ρωτάει τὸν Ἀστερίξ: Il s’ appelle XVI (γκζβί)?

  6. LandS said

    #3 Καλά, υπήρχαν και τενεκέδες με πιο χοντρό πάτο. Ρωμιοί παιδί μου!
    Δεκαετία του 80, που περάσαμε στο ογκομετρικό σύστημα (μπήκαμε στην ΕΟΚ), σταμάτησαν να γράφουν 16Kg και έγραφαν 17,5Lt. Δεν τους ένοιαζε πια το βάρος του πάτου.
    Νομίζω ότι έγινε ειδική ρύθμιση για την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Οι Οδηγίες καθόριζαν μέγιστο όγκο συσκευασίας του καταναλωτή ΄τα 16 λίτρα ή και λιγότερο ακόμα.

  7. tasos said

    «Τα χρόνια σου 16, μα είχες ξεπετάξει ολόκληρο τον Κολωνό»
    Στην Ευλαμπία αναφέρεται το παραπάνω στιχάκι

  8. Θυμάμαι ένα στιχάκι που λέγαμε στο σχολείο:
    ένα και ένα δυο, δύο και δύο τέσσερα, τέσσερα και τέσσερα οχτώ, οχτώ και οχτώ δεκάξι, του…….(πχ Παντελή) το σώβρακο κοντεύει να πετάξει!

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ΄για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις!

    6 Ώστε τότε άλλαξε το δεκαεξάκιλο

  10. atheofobos said

  11. LandS said

    Άσχετο.
    Σε τίτλο εγγλέζικης εφημερίδας είδα τη λέξη neverendum εκεί που περίμενα να διαβάσω referendum. Το νόμισα πλάκα.
    Όμως.
    Ψάχνοντας να θυμηθώ που το είδα, ανακάλυψα ότι πρόκειται για λήμμα στο Βίκτιοναρυ, τουλάχιστον.
    Σημαίνει επαναλαμβανόμενα δημοψηφίσματα για το ίδιο θέμα. Καλό ε;

  12. LandS said

    9 Ναι, όντως. Λόγω Ένταξης

    Το όριο μάλιστα είναι τα πέντε λίτρα.

  13. cronopiusa said

    ¿Qué jugadores de fútbol famosos han usado la camiseta número 16?

    Nelson Mandela El jugador numero 16

    ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ γιατί το μάθημα της θεατρικής αγωγής ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνει στην εκπαίδευση.

    Καλή σας μέρα!

  14. IN said

    «Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας το καταφέρανε, αλλά αυτό δεν έφερε γούρι στον Λουδοβίκο τον 16ο…. Αν ξέρετε κι άλλες δυναστείες που να φτάσανε σε 16ο πείτε μου».

    Στο XVI έχει φτάσει και η Σουηδική βασιλική δυναστεία – ο τωρινός βασιλιάς είναι ο Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος. Μάλιστα έχουν την περίεργη συνήθεια να βάζουν τον αριθμό μετά το πρώτο όνομα, ενώ άλλοι (οι Ισπανοί) τα διπλά ονόματα τα βάζουν με έναν αριθμό. Ο Χουάν Κάρλος (Ιωάννης Κάρολος) είναι ο 1ος, μολονότι υπήρξαν προηγουμένως βασιλείς της Ισπανίας με τα ονόματα Κάρολος (σκέτο) και (αν δεν κάνω λάθος, γιατί γράφω από μνήμης), Ιωάννης.

    Πάντως νομίζω ότι οι Σουηδοί κλέψανε για να φτάσουνε στο ΙΣτ’. Κάπου είχα διαβάσει ότι οι πρώτοι εφτά βασιλείς Κάρολοι είναι φανταστικά πρόσωπα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%84_%CE%93%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8D%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82

  15. Κουνελόγατος said

    Για τον Άγγελο (δεν είναι 16 τα κείμενα γμτ)…
    https://left.gr/news/18-keimena-gia-ton-gianni-mari-100-hronia-apo-ti-gennisi-toy

  16. Η ταινία είναι του Κεν Λόουτς, όντως αναφέρεται σε ηλικία — και είναι από τις λίγες του δημιουργού της που δεν βγάζει καμιά αισιοδοξία στο τέλος 😦

  17. Θύμμαχος Θήτης said

    Σωστά έβαλες το , αυτή είναι η σύνταξη αλλά μάλλον υπάρχει bug με κάποια θέματα/πρόσθετα του wordpress, όπως λέει κι εδώ https://wordpress.org/support/topic/superscript-not-appearing-when-published

    στα σχόλια μπορεί ναπαίζει; τεστ: 22

  18. Ioannis Mattos said

    Και ο Κάρολος Γουστάβος ο 16ος της Σουηδίας
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_XVI_Gustaf

  19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Για τη χρησιμότητα του 16δικού συστήματος (είναι ένα «συμπυκνωμένο» δυαδικό κατ’ουσίαν. 2^4=16) στους ΗΥ , θα σας πει ο Στάζυ.
    Εγώ να πω ότι το 16 είναι ένας «Σχεδόν τέλειος αριθμός». Έτσι λέγονται οι αριθμοί των οποίων οι παράγοντες ,με εξαίρεση τον εαυτό τους, κάνουν ν-1. Οι παράγοντες του 16 είναι 1,2,4,8.
    1+2+4+8=15=16-1
    Όλες οι δυνάμεις του 2 είναι «σχεδόν τέλειοι αριθμοί».
    Το αν υπάρχουν περιττοί «σχεδόν τέλειοι» είναι ένα ακόμη ανοικτό (αναπάντητο) ερώτημα στη Θεωρία αριθμών.

  20. Θύμμαχος Θήτης said

    τεστ αρνητικό 🙂
    Στο 17 εννοούσα σωστά έβαλες το «sup» για εκθέτη.

  21. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    τώρα που το Word μετράει τις λέξεις οι περισσότεροι δενπληρώνονται με τη λέξη, : Γι αυτό και χαρίζουμε πού και πού καμία, κολλώντας τις…

    Οκτώ κι οκτώ δεκάξι, τό ‘να μάτι να σου βγει και τ’ άλλο να πετάξει, λέγαμε μικροί.
    Φυσικά υπήρχαν και τα 16-bit στους υπολογιστές, παιδιά των 8-bit και παππούδες των σημερινών 64-bit.
    Βρίσκω ακόμα στο Ίντερνετ, Σεφέρης «Δεξαέξι χαϊκού», «Δεκαέξι», μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, φυσικά την άρρητη αναλογία 16/9 στις οθόνες.
    Κι από τραγούδια, μεταξύ άλλων, «Ετών 16» από τα Κίτρινα Ποδήλατα, «την ανηφόρα στο στενό,δεκάξι δεκαεφτά χρονώ» ο στίχος στην ωραία «Λατέρνα» του Βαγγέλη Γκούφα, και το «Στάσου στο 16» του Ζαμπέτα.

  22. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!
    ,
    21 Το «δενπληρώνονται» είναι εσκεμμένο όμως 🙂

    Το «Στάσου στο 16» δεν το ξέρω -ήξερα ένα «Στάσου στο 14», λαϊκό, αλλά δεν ξέρω ποιανού είναι.

  23. gak said

    Δεκαέξι, Κορτώ:δεν το εχω διαβάσει, στο goodreads παίρνει 3,5/5 αστεράκια, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Να μια κριτική:

    http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1385_765

  24. Γς said

    Ολα τα teen καλά είναι.
    19, 18,17, αλλά σαν το σιχτίν…

    Αρκεί να μην καραδοκεί ο εισαγγελέας
    [οπότε κατεβαίνουμε κι άλλο]

  25. Ριβαλντίνιο said

    Οι Πάρθοι έφτασαν τους 50 Αρσακήδες !

    (Βέβαια τα αυθεντικά τους ονόματα ήταν άλλα ! 🙂 ).

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Parthian_kings

  26. Πάνος με πεζά said

    «Αν έχεις μάτια τέσσερα, στάσου στο 14», Στίχοι: Κώστας Βίρβος, Μουσική: Απόστολος Καλδάρας, Πρώτη εκτέλεση: Πάνος Γαβαλάς
    Ε, ο άλλος είχε μάτια έξι, και πήγε παραδίπλα… 🙂

  27. Πάνος με πεζά said

    Α, εσκεμμένο. Και δεν του φαίνεται.

    Ξεχάσαμε και τις 16 βαλβίδες στους σύγχρονους κινητήρες, για αύξηση της απόδοσης.

  28. spiral architect said

    @21: Και σιγά-σιγά εγκαταλείπονται πια και τα 32μπιτα συστήματα, οπότε καιρός είναι να αλλάξω κι εγώ τον Pentium IV μου.
    http://bit.ly/1PvdD1y

  29. spatholouro said

    1)«στο ρεμπέτικο «Τη ζούλα μου ανακάλυψαν» του Απόστολου Νικολαΐδη»

    Είναι όψιμη σύνθεση του Χοντρο-Νάκου (Στέφανου Κιουπρούλη) σε στίχους Π. Σκουρτέλη, ο Νικολαΐδης μόνο τραγουδάει.

    2) «στη σατιρική παρλάτα που τόλμησε να τραγουδήσει επί Μεταξά ο Πέτρος Κυριακός»

    Έχουμε άραγε κάποιο σχετικό τεκμήριο που να επιβεβαιώνει το περιστατικό και την παρλάτα;

    3) Το τραγούδι «Στις 16 Μάη μήνα» είναι σύνθεση του Β. Πιτσιλαδή σε στίχους Γ. Κιούρκα, ο Κόκοτας μόνο τραγουδάει (καλό είναι να καταγράφονται κάποτε και οι δημιουργοί, έχω κουραστεί να ακούω για τραγούδια του Πάριου, του Νταλάρα κλπ κλπ)

  30. Καλημέρα,

    Δόξα τῷ Θεῷ, έχουμε υλικό για τέτοια άρθρα για άλλα 15 χρόνια, μέχρι τις 31/3/31. 🙂

  31. Λάθος, μέχρι τις 31/1/31.

  32. Corto said

    Από ταινίες αξίζει αρκετά η «Αγάπη στα 16» του Κώστα Χαραλάμπους.
    Αν και κάποιες κριτικές θεώρησαν το χιούμορ της ταινίας χοντροκομμένο, νομίζω ότι αναδίδει ένα γνήσιο συναίσθημα νοσταλγίας και αθωότητας (ας πούμε στο στυλ του Τορνατόρε).

  33. gpoint said

  34. cronopiusa said

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι και η Κριστίν των σαλτιμπάγκων των Kiss…

  36. Jimakos said

    Στα καλλιτεχνικά….

    – Τον Λευτέρη που τον κλείσαν φυλακή, επειδή αποπλάνησε (είπαν), μια 16χρονη ( «το 69′ με κάποιον φίλο», Παύλος Σιδηρόπουλος).
    – ο Δεληβοριάς όταν μιλά για «Εκείνη» … σηκώνεται κι είναι δεκάξι….
    – η «Μπέμπα» (Τζαβέλα – Σουγιούλ) ήταν σ’όλα της εντάξει, πριν πατήσει τα δεκάξι
    – ο Δημήτρης ο Κοντογιάννης, όταν έπινε καφέ στου Λέντζου (δια χειρός Ρασούλη), είχε στην καρδιά του δεκάξι κομπεσέρ, όταν είδε την άλλη να παραγγέλνει λικέρ…

    Δεν παραθέτω λινκ, νομίζω πρόκειται για αρκούντως γνωστά άσματα…. 🙂
    Καλημέρες!

  37. Alexis said

    #9-12: Όχι ακριβώς.

    Αν και υπήρχαν από παλιότερα σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε., η συσκευασία σε δοχεία έως 5 λίτρα έγινε υποχρεωτική με τον Κανονισμό 1019/2002.
    Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «έκανε πως δεν καταλάβαινε» επί 7 χρόνια, αφού μόλις το 2009 ψηφίστηκε η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τις «Λεπτομέρειες εφαρμογής του Καν(ΕΚ) 1019/2002».
    Αυτό φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι σε καμία περίπτωση αφού οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί είναι εφαρμοστέοι άμεσα από τα Κράτη-Μέλη χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από εθνική νομοθεσία.
    Πάντως, τόσο ο Κανονισμός αυτός όσο και ο μεταγενέστερος 29/2012 που τον αντικατέστησε, προβλέπουν την χρήση μεγαλύτερων των 5 lt συσκευασιών σε νοσοκομεία, καντίνες, εστιατόρια κλπ. μονάδες μαζικής εστίασης (αλλά όχι για λιανική πώληση στο ράφι).
    «Νόμιμος» επίσης είναι ο ντενεκές για ιδία χρήση, δηλαδή ουσιαστικά για να πάρει ο παραγωγός το δικό του λάδι από το λιοτρίβι στο σπίτι του. Και όταν λέμε ιδία χρήση εννοούμε μέχρι 400 κιλά το χρόνο, που δικαιολογείται σαν ιδιοκατανάλωση του παραγωγού και της ευρύτερης οικογένειάς του (συμπεριλαμβανομένων των ντενεκέδων που θα χαρίσει σε γνωστούς, φίλους, μπατζανάκια, κουμπάρους κλπ. 🙂 )
    Γιαυτό και η σταθερή δικαιολογία όσων «συλλαμβάνονται» με ντενεκέδες στο αυτοκίνητο είναι πως είναι δικό τους το λάδι και το πηγαίνουν σπίτι τους. Βέβαια αν δεν έχουν μαζί τους το χαρτί από το λιοτρίβι, την έχουν πατήσει.

    Αυτά από πλευράς νομοθεσίας.
    Στην πράξη, μην ρωτήσετε τι συμβαίνει, όλοι το ξέρουμε… 🙂

  38. gpoint said

    # 30, 31

    Μπα μη νομίζεις…
    Καλά νάναι και να γράφει ο Νικοκύρη και το 32 θα ανεβάσει άρθρα στις 23/3/ 32 που βγαίνει και καρκινικό !!

    Αριθμολάγνος σου λέω !!

  39. Δεκάξι και η γνωστή Ευλαμπία, που άκουγαν όλα τα γυμνάσια και λύκεια στην εποχή μου.

  40. Καλημέρα σε όλες και όλους! Δείτε εδώ κάτι συμπτώσεις, πάω να τρελαθώ…
    http://gorgonasarhs.blogspot.gr/2016/06/blog-post_27.html

  41. Avonidas said

    Το 16 είναι ο μικρότερος ακέραιος που είναι τετράγωνο τετραγώνου.

    Για την ακρίβεια, είναι ο μικρότερος ακέραιος που είναι τετράγωνο τετραγώνου ακεραίου (αν αγνοήσουμε το 1).

    Αλλιώς υπάρχει και το 2, που είναι τετράγωνο του τετραγώνου της 4ης ρίζας του 2.

    (Ξέρω, πολύ το ψειρίζω).

  42. Corto said

    Ο Κώστας Φαλτάιτς στα «δίστιχα του μπαγλαμά» καταγράφει τα εξής αδέσποτα:

    «Θα σου φέρω κι απ’ αυτά/ τσιγαράκια των εφτά
    Θα σου φέρω και με τάξη/ τσιγαράκια των δεκάξι»

    Δεν ξέρω αν αναφέρονται σε συσκευασία τσιγάρων (μάλλον) ή σε τιμή.

  43. Ριβαλντίνιο said

    Ο ΠΑΟ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε στους 16 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ( ’60 – ’61 και ’64-’65).

    Οι Τρώες στην Ιλιάδα ήταν χωρισμένοι σε 16 τμήματα στην διάταξη της μάχης :
    Τρώες, Δάρδανοι, Ζέλειοι, Αδράστειοι, Ελλησπόντιοι, Πελασγοί, Θράκες, Κίκονες, Παίονες, Παφλαγόνες, Αλιζώνες, Μυσοί, Φρύγες, Μαίονες, Κάρες, Λύκιοι
    https://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_Battle_Order#The_catalogue_in_detail

  44. spatholouro said

    42
    «Τραγούδια του μπαγλαμά»

  45. Πάνος με πεζά said

    @ 32 : Ναι, ωραία νοσταλγική ταινία. Να την, εδώ.

    Αυτό με το ντενεκέ και τη νομοθεσία, πραγματικά δεν το ήξερα ! Έχει τύχει να μου φέρουν και πεντάλιτρους, αλλά ως επί το πλείστον, τον κλασικό…
    Στις παλιές Ολυμπιάδες βρίσκω να υπάρχει και η δεκαεξάκωπος λέμβος στην κωπηλασία. Σήμερα μάλλον έχει καταργηθεί, ε;

    Eπίσης, δεκαεξάδα παλιά ήταν και η αποστολή της ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο (την εποχή των δύο αλλαγών), ενώ σήμερα είναι δεκαοκτάδα.
    Φυσικά, δεκαέξι τα κομμάτια του ίδιου χρώματος για τον κάθε παίκτη στο σκάκι.

  46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    41. Όχι μόνο το ψειρίζεις, αλλά το ψειρίζεις και λανθασμένα. Όταν λέμε «τέλειο τετράγωνο» εννοούμε «τετράγωνο ακεραίου». Το «ακεραίου» δεν χρειάζεται να ειπωθεί ή γραφτεί. Είναι στάνταρ ορολογία και θεωρείται δεδομένο ότι μιλάμε για ακέραιους.

  47. Corto said

    44: Ναι έχεις δίκιο. Έγραψα βιαστικά, από μνήμης.
    Αυτά που γράφεις στο 29 για τους δημιουργούς κλπ είναι πολύ σωστά.
    Έχω επίσης την ίδια απορία σχετικά με το περιστατικό με τον Κυριακό.

  48. sarant said

    27 Αμ δεν τους ξεχάσαμε 😉

    29α. Ευχαριστώ, άρα όψιμο.
    29β. Πολλές αφηγήσεις από την εποχή. Βέβαια, όχι σε έντυπο της εποχής, για ευνόητους λόγους.
    29γ. Καλά λες.

    30 Ναι, μετά το 2031 θα έχουμε πρόβλημα.

    38 Ναι, αλλά το 2033;

    42 Μάλλον σε συσκευασία

  49. # 30: 😀

  50. Άντε πάλι λάθος, δεν το ‘χω με τα νούμερα σήμερα! Το 49, αναφέρεται βέβαια στον Τζι, στο 38.

  51. ΣΠ said

    19
    «Διαιρέτες» όχι «παράγοντες».

  52. gpoint said

    # 48 στ

    Κάτι θα σκεφτείς μέχρι τότε !!

  53. Νίκος Α. said

    ΘΕΙΟ = 8,5,9,15 = 8,5,9,6
    8+5+9+6 = 28
    2*8 = 16
    Έχουμε θειική γλώσσα! !!!!!!!! ΔΟΙΑΔΟΣΤΕ!

  54. Πάνος με πεζά said

    @ 48 (27) : Ε τότε, θα σε πάω στο 16o διαμέρισμα του Παρισιού, διαρκές επίκεντρο αθλητικών γεγονότων, αφού φιλοξενεί τα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός, το γήπεδο της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και το Παρκ ντε Πρενς ! 🙂

  55. Corto said

    Αυτονόητα ο αριθμός δεκαέξι υπάρχει και στα εκατόλογα (δημοτικά στιχάκια διαλογικής μορφής και ερωτικού περιεχομένου -η κοπέλα αριθμεί από το ένα ως το 100 και ο νέος απαντά σε κάθε αριθμό με ένα δίστιχο).

    Παραλλαγές της Κρήτης υπάρχουν εδώ:
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tradition/mantinades2-ekatologa.htm

    – Δεκαέξε
    – Εφτά και πέντε δώδεκα και τέσσερα δεκαέξε,
    δεκάξε μήνες σ’ αγαπώ, δεν το κατέχεις τάξε;

    ή

    – Δεκαέξε
    – Στα δεκαέξ’ εστάθηκα, το νου να ξεκουράσω,
    ε, κοπελιά μελαχροινή, και πώς δα σ’ απολαύσω!

    ή

    – Δεκαέξε
    – Στα δεκαέξε δα σου πω, βενέτικη φραγάδα,
    οντό σ’ επρωταγάπησα μού ’φερε κιτρινάδα.

    κλπ (αντίστοιχα υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας)

  56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    51. Mάλλον αστιεύεσαι ,έτσι; Φυσικά και είναι δόκιμο το «παράγοντες»!

  57. ο 53 είναι χρυσή αβγή

  58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    54. To γήπεδο της Παρί είναι το Παρκ ντε Πρενς! 🙂

  59. sarant said

    55 Κάποτε θα τα βάλουμε κι αυτά 🙂

  60. Οι εκθέτες ² και ³ (και ¹, άμα χρειαστεί) γράφονται εύκολα σε Windows ως Alt+0178 και Alt+0179 (και Alt+0185, αλλά μόνο με λατινικό πληκτρολόγιο).
    Για τα υπόλοιπα ψηφία υπάρχουν ειδικοί χαρακτήρες Unicode (δεκαεξαδικά 2070 έως 2079), που πιο εύκολα μπαίνουν με το πρόγραμμα Charmap: ⁰⁴⁵⁶⁷⁸⁹

  61. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aντικαταστήστε τους αστερίσκους με δολλάρια στο : *latex 2^4* ,και βγαίνει : 2^4
    λινκ για LateX (για πιο φισφιριλέ μαθς)
    http://www.sciweavers.org/free-online-latex-equation-editor

  62. spatholouro said

    «Στις 16 Μάη μήνα» (για μένα αξεπέραστη μελωδία, ο δε Πιτσιλαδής αξιοπρόσεκτος μελωδός): έχει ενδιαφέρον να ακουστεί και η φερόμενη ως πρώτη εκτέλεση με τον Χ. Εμμανουήλ:

  63. Πέπε said

    @42:
    Αν συμφωνούν οι χρονολογίες, μπορεί να εννοεί μάρκες-νούμερα του Παπαστράτου. Όπως έχουμε ξαναπεί (αν τα θυμάμαι σωστά), υπήρχαν από τον Άσσο -που υπάρχει ακόμη- μέχρι περίπου το 11 σερί, και ακόμη μερικά σκόρπια νούμερα. Δεκάξι πρέπει να υπήρχε. Αν προκληθώ, θα το ψάξω. Αν δεν προκληθώ, δε θα το ψάξω.

  64. Γοργόνας Αρη (57), μη λες τέτοια πράματα ούτε γι’ αστείο, ή τουλάχιστον βάζε εμφανέστατη φατσούλα. Θα μου πεις, ούτε ο Νίκος Α. (53) έβαλε· ναι, αλλά εκείνος (α) δεν προσέβαλλε κανέναν (β) με το «θειΙκή» και τις ανορθογραφίες του τέλους καθιστούσε σαφές ότι αστειευόταν.

  65. Corto said

    63: Προκαλείσαι! (χαμόγελο)

    Οι αριθμοί στα τσιγάρα σήμαιναν κάτι ή ήταν αυθαίρετοι;

  66. sarant said

    62 Βρετιμαθαινεικανείς!

    63 😉

  67. cronopiusa said

    Το ελληνικό λιμενικό παρέδωσε μεσοπέλαγα πρόσφυγες στο τουρκικο, παρουσία σκάφους της Φροντεξ – στη θάλασσα της Χιου, σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

  68. AK (o) said

    Δεκάξι ώρες δεν περνούν στο ντορό, μες στον πνιχτό αέρα που σκοτώνει
    Μαρίζα Κωχ – https://www.youtube.com/watch?v=XClcg-aECtU

    Σηκώνεσαι κι είσαι δεκάξι και γράφεις ποιήματα στην τάξη
    Φοίβος Δεληβοριάς – https://www.youtube.com/watch?v=CjXeA0gmoN4

    Πριν πατήσει τα δεκάξι, η μπέμπα, ήταν σ’όλα της εντάξει
    Γιώργος Τζαβέλλας και Μιχάλης Σουγιούλ – https://www.youtube.com/watch?v=eyKFIf7vodE

    Αν και τελειώσανε και οι δύο το σχολείο με δεκάξι, ο θείος κληροδότησε από ένα ακριβό αμάξι και στους δύο
    Ημισκούμπρια – https://www.youtube.com/watch?v=Z8QWBKBTWxM

    ο Πρωθυπουργός μας (το 1987 που κυκλοφόρησε το τραγούδι) δεκαέξι αεροσυνοδούς….
    Τζίμης Πανούσης – https://www.youtube.com/watch?v=fttDZGgz-y4

    Έχοντας πιει δεκαέξι μπίρες ήρθε στο μυαλό του μια ιδέα τολμηρή
    Νίκος Ξύδης – https://www.youtube.com/watch?v=HQcs-54YHVk

  69. ΣΠ said

    56
    Στα ελληνικά τουλάχιστον χρησιμοποιούμε τους όρους «διαιρέτες» και «πρώτοι παράγοντες». Το σκέτο «παράγοντες» χρησιμοποιείται μερικές φορές καταχρηστικά αντί του «διαιρέτες» αλλά μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση.

  70. ΣΠ said

    Να αναφέρουμε και τα φιλμ 16 χιλιοστών.

  71. Γς said

    54:

    Κι είναι κι οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν που κάνουν κόλαση το Παρκ ντε Πρενς.

    Ici c’est Paris!

  72. Γς said

    71:

  73. sarant said

    Ωραίες προσθήκες, ευχαριστώ!

  74. per aspera said

    Γεια χαρά

    Δεκαέξι κάλυκες από τον Tom Waits:

    Plugged sixteen shells from a thirty-ought-six
    And the Black Crow snuck through a hole in the sky
    So I spent all my buttons on an old pack mule
    And I made me a ladder from a pawnshop marimba
    And I leaned up against a dandelion tree

  75. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    69. Ακριβώς . Το ότι λέμε «πρώτοι παράγοντες» και ανάλυση σε πρώτους παράγοντες, δείχνει μετ’επιτάσεως πως υπάρχουν και «σκέτοι» (μη πρώτοι κατ’ανάγκην) παράγοντες.
    Επίσης λέμε «μια παραγοντοποίηση» ενός αριθμού. Π.χ το 2*5*6 είναι μια παραγοντοποίηση του 60, ενώ το 2^2 *3*5 είναι η παραγοντοποίηση (ή «ανάλυση») σε γινόμενο πρώτων.

  76. ΣΠ said

    76
    Εντάξει, δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Απλώς ο όρος «διαιρέτης» είναι αυτός που τυπικά χρησιμοποιείται. Λέμε «μέγιστος κοινός διαιρέτης». Δεν έχω ακούσει ποτέ για «μέγιστο κοινό παράγοντα».

  77. Πάνος με πεζά said

    Δεν ήξερα ότι η Παρί παίζει στο Παρκ ντε Πρενς ! Για την ακρίβεια, δε φανταζόμουν ότι έπαιζε πάντα εκεί, γιατί έχει προέλθει με συγχώνευση από την Stade Saint Germain και της Paris FC, που η πρώτη συνιστώσα όπως καταλαβαίνετε, μου έκανε να έχει δικό της γήπεδο, πόσο μάλλον όταν είχε ιδρυθεί το 1904 !
    Διαβάζω, συμπληρωματικά, ότι τέσσερα χρόνια όλα κι όλα έκατσε στη δεύτερη κατηγορία η PSG (1970-74), κι από τότε είναι ο σύλλογος με τη μακροβιότερη παρουσία στην πρώτη κατηγορία.

    (Ε ναι, οι Γάλλοι έχουν αυτά τα κακά…καμιά φορά υποβιβάζονται μεγαθήρια, καμιά φορά εναλλάσσονται 9-10 ομάδες στη θέση του πρωταθλητή…)

  78. Π=16 σύμφωνα με το γοργόνειο θεώρημα

  79. sarant said

    77 Οι Γάλλοι έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο ποδόσφαιρό τους. Ότι ποτέ ως τώρα δεν είχαν δυο ομάδες από την ίδια πόλη στην 1η εθνική κατηγορία τους.Μάλιστα μέχρι πρόπερσι δεν είχαν ποτέ ομάδα από την ίδια πόλη στις δύο πρώτες κατηγορίες, αλλά ανέβηκε η Γκαζελέκ Αζαξιό.

  80. 64 έχω την εντύπωση ότι (α) δεν προσβλήθηκε ο εν λόγω άγγελος και (β) με την «ορθογραφία» μου κατέστησα σαφές ότι αστειεύομαι

  81. per aspera said

    Ξέχασα και το June 16 του Mike Watt των Minutemen από το άλμπουμ Double Nickels On The Dime.
    Αν θυμάμαι καλά είναι μικρή μουσική κάλυψη στην ημέρα του Μπλουμ-Οδυσσέα του Joyce.

  82. Το Sixteen tons αναφέρθηκε; Αν όχι,

  83. Νίκος Μαστρακούλης said

    Υπάρχει και το κλασικό σύνθημα, από την εποχή της (αντίστοιχης) ‘αγοράς του αιώνα’, «F-16 να ‘ναι οι ώρες σας»…

  84. sarant said

    Ούτε τα ίδια τα F16 αναφέρθηκαν εδώ που τα λέμε

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και βέβαια, Παλαμάς, η 25η από τις «100 φωνές» της «Ασάλευτης ζωής» :
    «Δεκάξι χρόνων είμουνα,
    κι αγάπησα την όμορφη Ποθούλα, την παιδούλα
    της χάρισα μια μέρα την εικόνα μου
    μέσα σε μια χρυσή καρδούλα.
    Πήρε το χάρισμα η παιδούλα μου, η Ποθούλα μου,
    και ροδοχάραξε η χαρά το κάλλος το χλωμό της
    κ’ ύστερα; την εικόνα μου την έσκισε, την πέταξε,
    και την καρδούλα κρέμασε στολίδι στο λαιμό της.»

    Άκαρδη Ποθούλα, το τσάκισες το παλικάρι…

  86. gpoint said

    # 79

    Αυτά να τα διαβάζουν τα σκουλήκια κι οι γριές !

  87. Pedis said

    # 67 – Το ελληνικό λιμενικό παρέδωσε μεσοπέλαγα πρόσφυγες στο τουρκικο, παρουσία σκάφους της Φροντεξ – στη θάλασσα της Χιου, σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

    they had not been brought to the Greek island, but, instead, had been handed over to the Turkish coast guard. “They held their guns on our heads and threatened to shoot if we wouldn’t move to the Turkish boat. The boss of the Greek Coastguards said in English and it should be translated for all people: ‘Tell them I will kill you if you come here again.’” As the Alarm Phone learned later that day, the refugees were brought back to the port of Cesme and detained.

    Έλα τώρα Κρόνη! Με κυβέρνηση συριζα δεν γίνονται τέτοια πράματα …

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα δεκαέξι χαϊκού του Σεφέρη:

    http://logotexnikesmikrografies.blogspot.gr/2012/05/blog-post_13.html

  89. Στην Γλασκόβη είναι γυρισμένη και η επόμενη ταινία του Λόουτς. Λέγεται «Sweet Sixteen» (2002) και προβάλλεται (που αλλού) στις Κάνες. Το σενάριο υπογράφει ο Paul Laverty, υπεύθυνος και για τα «Carla’s Song», «Bread and Roses» και «My Name is Joe». Ο Λάβερτι γνώρισε τον Λόουτς όταν εργαζόταν ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νικαράγουα. Είχε μια ιδέα για κάποιο σενάριο, την έστειλε στον Λόουτς κι έτσι προέκυψε το «Τραγούδι της Κάρλα». Όλοι οι ήρωές του προέρχονται από μια πολύ σκληρή παιδική ηλικία, ζουν σ’ έναν κόσμο ανελέητο και παλεύουν να ξεφύγουν απ’ την κακή τους μοίρα, χωρίς ποτέ να αποποιούνται την ταυτότητά τους. Κάπως έτσι είναι όλοι οι ήρωες του Κεν Λόουτς. Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι ταινίες του είναι πιο δημοφιλείς στο εξωτερικό παρά στην Αγγλία. Η υπόμνηση οικείων δεινών δεν αρέσει σε κανέναν λαό. Πόσο μάλλον σε κάποιο πρώην ηνωμένο βασίλειο.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για τον οίκο των Τούντορ έκανε λόγο ο εκφωνητής του αγώνα Ουαλίας – Αγγλίας. Διάβολε, με τον οίκο των Τυδώρ μεγαλώσαμε στο σχολείο, μη μας τ’ αλλάζουνε τώρα. 😊

  91. Νίκος Μαστρακούλης said

    84: Ε, ούτε και τα M16 αναφέρθηκαν, εδώ που τα λέμε! 🙂

  92. Πάνος με πεζά said

    Παϊσιος : αν κερδίσει κανείς σε αυτό τον αγώνα, θα είναι ομάδα με έξι γράμματα, που τελειώνει σε -λία !

  93. gbaloglou said

    Δεν το σχεδίασα, αλλά βλέπω κατάπληκτος ότι το μήνυμα μου εδώ το έστειλα στις 16:06 ώρα της 16-06-16!

  94. ΣΠ said

    Το 16, εκτός από σχεδόν τέλειος (almost perfect) αριθμός, είναι και superperfect (δεν ξέρω πώς αποδίδεται στα ελληνικά, «υπερτέλειος» έχει άλλη σημασία).

    Τέλειος (perfect) είναι ένας αριθμός n του οποίου το άθροισμα όλων των διαιρετών (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του αριθμού n) είναι 2n.

    Superperfect είναι ένας αριθμός n του οποίου το άθροισμα όλων των διαιρετών δίνει έναν αριθμό του οποίου το άθροισμα όλων των διαιρετών είναι 2n.

    Το άθροισμα όλων των διαιρετών του 16 είναι 1+2+4+8+16=31. Το άθροισμα όλων των διαιρετών του 31 είναι 1+31=32=2×16. Άρα το 16 είναι superperfect.

  95. sarant said

    93 Επίτηδες θα τόκανες! 😉

  96. Pedis said

    Αν και …

    People under 18 are not legally recognised as adults. They cannot vote or, in most cases, sign
    contracts. They are barred from buying the most violent films and video games. For minors to join
    the armed forces, they must have parental consent.

    εντούτοις

    The UK is the only country in Europe which routinely recruits minors into the armed forces.

    επειδή

    The minimum age for enlisting in the UK armed forces is 16.

    http://www.forceswatch.net

    http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjf983Mz6zNAhWrBcAKHcigDewQFggzMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.parliament.uk%2Fdocuments%2Fjoint-committees%2Fhuman-rights%2FBriefing_from_Forces_Watch_age_of_recruitment.pdf&usg=AFQjCNGuIzBjgQhuRNNxggCnLWj9h6K3cg&sig2=4QFI2AxGBCcdpPO-2Qipkw

  97. Stella said

    Και αυτό
    Διονύσης Σαββόπουλος. «Το χειμώνα ετούτο». Είμαι δεκαεξάρης σας γαμώ τα Λύκεια.
    Καλημέρες.

  98. ΣΠ said

    Και ένα ραμόνι από το τραγούδι «Στις δεκάξι Μάη μήνα». Στο ρεφρέν λέει «κι έσβησαν τα όνειρά μου πια τα γλυκά». Εγώ άκουγα «κι έσβησαν τα όνειρά μου πιάτα γλυκά», που βέβαια δεν βγάζει νόημα. Έτσι επί χρόνια είχα πείσει τον εαυτό μου ότι λέει «νειάτα γλυκά» και ότι απλώς δεν το άκουγα καλά. Χρειάστηκε να δω τους στίχους γραμμένους για να μου λυθεί η απορία.

  99. Πάνος με πεζά said

    Με την πλάτη στον τοίχο οι Άγγλοι, 0-1 λίγο πριν βγει το ημίχρονο, με φάουλ που έπνιξε ο τερματοφύλακάς τους… Ίσως το ποδοσφαιρικό Brexit να έρθει νωρίτερα, έτσι που το πάνε…

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «δυο και δυο κι αλλα δυο και δυο κι οχτώ δεκάξι – πρέπει να τη σακουλευτείς, μάγκα δεν είσ’ εντάξει»
    Ξαφνιάστηκα όταν μεγάλωσα κι άκουσα το τραγούδι. Σ΄εμάς η μαντινάδα των παιδικάτων έλεγε:
    Εφτά και πέντε δώδεκα
    και τέσσερα δεκάξε
    δεν το ΄μαθες πως σ΄αγαπώ
    δεν το κατέχεις τάξε*;

    *άραγε

    «Εξάρες» λέω αντί για …λαμακίες (με τη σχετική χειρονομία)

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Έξι
    -…το κάλλος σου να φέξει 🙂

    Ο Ηλίας του 16ου

  102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα δεκάξι χρόνια σου
    και την περιφρόνια σου
    (για ν΄απολησμονήσω)

  103. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    99. Eίναι ντροπή ,αίσχος, outrageous indeed! Δε γίνεται να αποδώσουν οι φιλάθλοι μας χωρίς μπύρα (ξεφτυλισμένη Ουέφα! Ούτε στην Αραπιά δε γίνονται αυτά!) και ο μάστερ Γόϋ πώς να κοουτσάρει 3 η ώρα με ντάλα ήλιο;;

  104. πάρτε και εδώ μια ωραία πρέζα: http://gorgonasarhs.blogspot.gr/2016/06/blog-post_39.html

  105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55. Corto σε επανέλαβα (έκανα αναζήτηση με το δεκάξε 🙂 )

    Τριαντάφυλλα μιανῆς μέρας/ Τέλλος Άγρας
    ………………………………………………………….
    Γιατὶ τὸ μάντεψα ποιὰν εἶχαν ἀφορμὴ
    στὸ δρόμο οἱ πηγαιμοί, στὸ δρόμο κι οἱ ἐρχομοί,
    τὰ εὔκαιρα γόνατα-γιὰ τρέξιμο γοργά-
    τὰ εὔκαιρα ποὺ ἔπαιζαν τὰ γόνατα ζυγά,
    στὸ δρόμο ἢ σ᾿ ἀψηλὸ μπαλκόνι ἀντικρυνό-
    -ὢ ἀγάπη τῶν δεκάξι μου χρονῶ.

    Ὁ πατέρας μὲ τὴ φυσαρμόνικα/Μιχάλης Κατσαρός
    ……………………………………………
    ὡραῖοι νέοι καὶ τοῦ δεκάξι Φαρισαῖοι.
    Τῆς Σμύρνης μὲ τὴ Γαλλικὴ σχολὴ σπουδαῖοι

  106. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    103. 99. Έπεσε λίγο ο ήλιος στη Βατραχοχώρα και ξύπνησε ο μάστερ Γόϋ… έβαλε το Βάρντυ και ισοφάρισε.

  107. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Έπεσε ο ήλιος στη Βατραχοχώρα και ξύπνησε λίγο ο μάστερ Γόϋ… Έβαλε το Βάρντυ και ισοφάρισε..

  108. cronopiusa said

    87 Pedis

    είναι ακόμα χειρότερα

    η κυβέρνηση συστήνει νέες Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών με διαφορετική σύνθεση από τις Ανεξάρτητες Επιτροπές του backlog οι οποίες προσωρινά είχαν αναλάβει την εξέταση των προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου

  109. Πάνος με πεζά said

    2-1 Άγγλους το έχω παίξει…Για να δούμε. Τελευταία λεπτά θα πέσει σέντρα και των γονέων, όπως επίσης και βρετανικές αποκαμκρύνσεις με τσάμικα…

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το γιασεμί
    Δεκαέξι χαϊκού και άλλες ιστορίες. Στίχοι – Γιώργος Σεφέρης

  111. Μαχαιρώσανε βουλευτίνα των Εργατικών στην Αγγλία. Ωραίαααααα!

    http://left.gr/news/vretania-se-krisimi-katastasi-i-tzo-kox-anavallontai-oi-ekdiloseis-gia-dimopsifisma

  112. Triant said

    Πάνο με πεζά, καλοφάγωτα!

  113. Πάνος με πεζά said

    Aμ δεν παίζω για λεφτά…Αν θα έπαιζα για λεφτά, δε θα έπιανα τίποτα…
    Ο διαγωνισμός είναι για σκορ/σημείο, για όλο το Euro, και το έπαθλο, χλιδάτο τριήμερο σε ξενοδοχείο. Είμαι στην 4η θέση, αλλά από χτες έχω 3 σερί συνεχόμενα, και σημείο, και σκορ. Μάλιστα το 2-0 οι Γάλλοι χτες το κάνανε στο 90φεύγα, και το 2-1 σήμερα οι Άγγλοι στο 90ξαναφεύγα…
    Τώρα λέει τάχα, Ουκρανία-Ιρλανδία 3-1, και Γερμανία-Πολωνία 1-1…

  114. Pedis said

    # 108 – 87 Pedis είναι ακόμα χειρότερα
    έτσι φαίνεται …

  115. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  116. sarant said

    109 Μπράβο Πάνο, καλή μαντεψιά!

  117. βελισσαριος said

    H ταινία sweet sixteen είναι αριστουργήμα του Ken Loach δείτε σε πρώτη ευκαιρία

  118. Πάνος με πεζά said

    Και ήταν και η πρώτη ανατροπή στο Euro, διπλό ημίχρονο-άσος τελικό.

  119. 118. Δυο φορες ❤

  120. 117. Δυο φορες❤

  121. ΣΠ said

    48
    Το 2033 στις 3/3/2033, το 2034 στις 3/4/2034 κλπ. Έτσι πάμε μέχρι το 2099. Μετά βλέπουμε.

  122. gryphon said

  123. ΣΠ said

    121
    Για τα 2040, 2050 κλπ. μπορεί να είναι στις 4/4/2040, 5/5/2050 κλπ.

  124. cronopiusa said

    Jo Cox MP Speaks on Aleppo Crisis in House of Commons

    Τα Στέκια «Μεταναστών και προσφύγων»
    Δημοσιογραφική Έρευνα: Χρήστος Σαρρής, Νίκος Τριανταφυλλίδης
    Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

  125. ΣΠ said

    16 οι ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (σουπερλίγκα).

  126. Επί σχολίων 6, 9, 12, 37

    Το 16/κιλο δοχείο λαδιού (κοινώς τενεκές ή ντενεκές) χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για πωλήσεις από τα παλιά παντοπωλεία κλπ, μέχρι να μας έρθει το 5/κιλο, ως υποχρεωτικό, όπως πολύ καλά τα λεει ο Alexis (37). Έχει χωρητικότητα 20 λίτρα ακριβώς (αφού το ειδικό βάρος του ελαιολάδου είναι σχεδόν σταθερό, ίσο με 0,8).
    Ο 16/κιλος τενεκές χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι και σήμερα από τους ελαιοπαραγωγούς, για την απόληψη το λαδιού από τα ελαιοτριβεία. Στη συσκευασία αυτή οι παραγωγοί πωλούν απευθείας σε τρίτους (δεν γνωρίζω αν είναι νόμιμο, αλλά κανένας δεν ενοχλείται από αυτό). Κατά κανόνα μάλιστα, επειδή κατά την απόληψη του λαδιού μπορεί να προκληθεί ατύχημα (υπερχείλιση), τα δοχεία περιέχουν κάπου 15 με 15,5 κιλά αντί για 16. Γι΄αυτό, αλλά και για τον λόγο ότι το φρέσκο λάδι μπορεί να περιέχει και ποσότητα μούργκας, μερικοί παραγωγοί δίνουν εξτρά και ένα μπουκάλι λάδι (1 ή 1,5 λίτρου) για κάθε τενεκέ που πωλούν.

  127. Μαρία said

    Labour MP Jo Cox dies after being shot and stabbed https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/16/labour-mp-jo-cox-shot-in-west-yorkshire

  128. «το ειδικό βάρος του ελαιολάδου είναι σχεδόν σταθερό, ίσο με 0,8». Στην αριθμητική του Δημοτικού μας το μαθαίνανε 0,912, και απ’ ό,τι λέει και ο Lands (6), τόσο περίπου πρέπει να είναι (16/17,5=0,9143)

  129. 128

    Μαρία, σημειωτέον ότι η ιαχή «Britain first!», που υποτίθεται ότι φώναξε ο δράστης, δεν είναι ένα *απλό* επιφώνημα αλλά όνομα νεοναζιστικής οργάνωσης.
    Γμθηκε η φάση!

  130. Pedis said

    http://www.thepressproject.gr/article/96448/Paraitithike-o-upodioikitis-tou-IKA-me-boles-pros-tin-kubernisi
    Έναν χρόνο μετά, δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση αυτή, παρότι είναι θέση κρατική–διοικητική και όχι θέση πολιτική ή κομματική, λόγω των σοβαρών διαφωνιών μου στην πολιτική που ασκείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
    Η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αποκλίνει κατά 180 μοίρες απ’ αυτά που υποσχέθηκε η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, τα οποία με συνέπεια και για πολλά χρόνια προέβαλα είτε ως κομματικό στέλεχος είτε ως εργατικός εκπρόσωπος σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος.

    ένας-ένας την κάνει …

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    13. Κρόνη ,το μάθημα της θεατρικής αγωγής ποιος το διδάσκει;

  132. Κουνελόγατος said

    ΑΣΧΕΤΟ: Πολλά τα λεφτά Άρη.

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/pyrovolhsan-kai-maxairwsan-th-voyleyth-jo-cox-twn-ergatikwn-sth-vretania.4121830.html

  134. sarant said

    128 Κρίμα, κρίμα……..

  135. Corto said

    29 (Spatholouro): «Έχουμε άραγε κάποιο σχετικό τεκμήριο…»

    Η αφήγηση του Μάρκου Βαμβακάρη φαίνεται αρκετά πειστική.
    Αντιγράφω από το κείμενο του Κουνάδη: «ο αναρχικός Μάρκος»:

    Ξανακούγοντας τον τελευταίο καιρό στο μαγνητόφωνο τις παλιές αφηγήσεις του Μάρκου Βαμβακάρη, επεσήμανα ένα απόσπασμα στο οποίο δεν είχαμε δώσει τότε την δέουσα προσοχή. Σε ερώτησή μας αν έγραφε τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο και για τους κινδύνους από την παρουσίαση τέτοιου είδους θεματολογίας, μας ανέφερε τα εξής:

    – Μ.Β. : Πώς έγραφα! Ένα έλεγε: » Ήθελα να ’μουν ισχυρός ωσάν τον Μουσολίνι…»

    (……..)

    Αυτά λοιπόν τότες είχα βγάλει εγώ κι ο Κυριακός είχε βγάλει:
    Εν τάξει, εν τάξει
    Το ψωμί δεκάξι
    Και το λάδι δεκάξι…

    και άλλα. Και τόνε πιάσανε το λοιπόν, τον πήγαν μέσα, τον ποτίσανε λάδι, τι του δώσανε τώρα, και με πείραζε καμιά φορά που βγήκε και μου ’λεγε (Εδώ ο Μάρκος μιμείται τη μάγκικη φωνή του Πέτρου Κυριακού και μας λέει):
    – Μάρκο φουκαρά μου, (ξέρεις πως μιλούσε ο Κυριακός) πρόσεχε μ’ αυτά που γράφεις, γιατί θα την πάθεις την δουλειά, όπως την έπαθα, κι εσύ! Θα μάθεις τι θα πει πάγος και ρετσινόλαδο!

    Ευτυχώς όμως εμένα δε με πειράξανε τότε!

    ————————-
    Στη συνέχεια ο Κουνάδης αναφέρει ότι η απελευθέρωση του Πέτρου Κυριακού, του Πωλ Νορ και άλλων προοδευτικών καλλιτεχνών που είχαν συλληφθεί έγινε με παρέμβαση της Μαρίκας Κοτοπούλη.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://en.wikipedia.org/wiki/Britain_First

  137. Corto said

    105: Έφη, αλληλοσυμπληρωθήκαμε!
    (και η δικιά σου εκδοχή είναι πιο άμεση, καθότι βιωμένη)

  138. spatholouro said

    136
    Ενδιαφέρον, Corto, ευχαριστώ!

  139. cronopiusa said

    132

    Το μάθημα της θεατρικής αγωγής το διδάσκουν θεατρολόγοι

    550 εκπαιδευτικοί θα μείνουν άνεργοι από το προσεχές σχολικό έτος.

  140. Θύμμαχος Θήτης said

    Σουηδία, 2003. Τέσσερις μέρες πριν το δημοψήφισμα ευρώ ή κορόνα, κάποιος μαχαιρώνει την Anna Lindh που ήταν υποστηρικτής του «Ναι» στο ευρώ. Μερικές ώρες μετά πεθαίνει.

    δεν ξέρω τί έγινε σήμερα. Μόνο την είδηση διάβασα σύντομα. Και το θυμήθηκα λόγω των κοινών: μαχαίρι-γυναίκα-δημοψήφισμα-υπέρ ΕΕ/ΕΖ

  141. cronopiusa said

  142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    133. Για τη μέρα το λες;

  143. spatholouro said

    136/139
    Τώρα είδα και μία σχετική αναφορά του Μ. Σειραγάκη («Ο ηθοποιός Πέτρος πάνω στην οθόνη και μπροστά από αυτήν») που επικαλείται προφορική επικοινωνία με την Άννα Καλουτά: «Όταν ο Κυριακός προσπαθεί να σατιρίσει τη γύρω κατάσταση, συλλαμβάνεται και βασανίζεται με τη μέθοδο του πάγου. Είναι η μόνη μαρτυρία που μπορέσαμε να βρούμε για μια ελάχιστη έστω πράξη αντίστασης στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου από τη σκηνή του θεάτρου και είναι, για ευνόητους λόγους προφορική (ΧΙΧ)

    (ΧΙΧ): Από τηλεφωνική συνομιλία με την ηθοποιό Άννα Καλουτά, 2007

    http://www.academia.edu/5407718/%CE%9F_%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82_%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE%CE%BD

  144. gryphon said

    126
    Σχετικο ασχετο με τον περιφημο και οικειο σε ολους 16κιλο τενεκε του λαδιου.
    Την περιοδο του ολεθριου Σημιτη υπηρξε μια πολυ καλα οργανωμενη και καταπτυστη διαφημιστικη καμπανια που κρατησε μηνες κυριως σε ολα τα μμε και κτριως στο ραδιοφωνο κατα της διακινησης ελαιολαδου με τον γνωστο τενεκε.
    Η ολη καμπανια γινοταν με την στηριξη και της κυβερνησης και της ΕΕ και καποιου συνδεσμου των παραγωγων τυποποιημενου εαιολαδου.
    Στην πραγματικοτητα πισω απο αυτον τον συνδεσμο κρυβοταν κατω απο τον ψευδεπιγραφο ονομα Ελαις η γνωστη και μη εξαιρετεα πολυεθνικη Γιουνιλεβερ που ηθελε με μια καλα οργανωμενη συκοφαντικη εκστρατεια να σπασει την βαθια ριζωμενη παραδοση δεκαετιων της μεσης ελληνικης οικογενειας να προμηθευεται το ελαιολαδο της χρονιας απευθειας απο συγγενεις φιλους γνωστους γνωστων που ολοι εχουμε κι φτιαχνουν λαδι και το διαθετουν.
    Σκοπος της Γιουνιλεβερ ηταν με προσχημα καποιες περιπτωσεις νοθειας η εξαπατησης να σταματησει αυτο και ολοι και η ιδια να μπορει να ελεφχει ολο το κυκλωμα διακινησης και εμποριας του ελαιολαδου.
    Δυστυχως σε αυτη την καμπανια ειχαν επιστρατευσει και τις φωνες φνωστων ηθοποιων της εποχης οπως της Ντινας Κωνστα με εκεινο το χυδαιο και ειρωνικο «κι εσυ απο τον ξαδερφο στο χωριο;» ειρωνευομενοι οπως ειπα την συνηθεια αυτη των ελληνων.
    Ευτυχως πρεπει να πω οτι 15 χρονια μετα η προασπαθεια δεν εχει επιτυχει 100% ο τενεκες ζει και βασιλευει και ελπιζω αυτο να συνεχιστει
    Θελουν την καταργηση του 16κιλου τενεκε και για εναν αλλο λογο μαρκετινγκ.
    Το 16κιλο δημιουργει την αισθηση της επαρκειας και της αφθονιας κατι που ειναι απολυτα φυσικο οταν μιλαμε για ελαιολαδο στην Ελλαδα.
    Η μακαριτισα η γιαγια μου εκαιγε ολο τον χρονο ελαιοαλαδο στο καντηλι.
    Οι σαραφηδες των πολυεθνικων σαν την Γιουνιλεβερ δεν το θελουν αυτο.
    Πρεπει ακομη και το ελαιολαδο στην Ελλαδα να φτασει θεωρειτε κατι σπανιο και πολυτιμο και αρα δικαιολογημενα στο μυαλο του κοσμου ακριβο.
    Γι αυτο και σταδιακα μειωνουν την ποσοτητα της στανταρ συσκευασιας χωρις ομως αναλογη μειωση τηε τιμης .
    Ειναι ψυχολογικο.Ετσι απο τα 16 το στανταρ πηγε στα 5 κιλα μετα στα 3 μετα 1 και σε λιγο και στην Ελλαδα θα αγοραζουμε ελαιολαδο σε μπουκαλακι των 250 χλμ που ομως θα κανει οσο εκανε στο τρια χρονια πριν το λιτρο και το οποιο λιτρο θα κανει οσο εκανε δυο τρια χρονια πριν το 5λιτρο.

  145. gryphon said

    141
    Αλλοι παλι λενε οτι η δολοφονια της δεν ειχε καμμια σχεση με το διλλημα κορωνα η ευρω αλλα με τις αποψεις της για του Παλαιστινιους την Παλαιστινη κλπ.Και ο δολοφονος της ηταν αητος.
    Τηε ανοιξε την κοιλια σε κλασματα δευτερολεπτου με ακριβεια χειροτργου και εξαφανιστηκε.
    Αν τον πιασουν ποτε θα τον ρωτησουμε γιτι την σκοτωσε…

  146. 146 Γρίφωνα, υποτίθεται ότι συνελήφθη ο δράστης

  147. Κριμα ….

    Οσο σφιγγονται οι κατω και τωρα δεν υπαρχουν αποικιες…..

  148. «….Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 52χρονου που φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης.

    Μετά τη γνωστοποίηση της επίθεσης, τα δύο στρατόπεδα που αντιπαρατίθενται στο Brexit (παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), αποφάσισαν να αναστείλουν τις εκστρατείες τους για σήμερα.»

    http://www.efsyn.gr/arthro/aimatiri-epithesi-kata-voyleyti-paramones-toy-dimopsifismatos

  149. Θύμμαχος Θήτης said

    146 Πάντως στην wikipedia (δεν υπάρχει ελληνική σελίδα έβαλα την αγγλική) λέει πως πιάσανε έναν Σερβοσουηδό που καταδικάστηκε ισόβια το 2004. Το δικαστήριο τον θεώρησε ψυχικά άρρωστο και ότι δεν ήταν πολιτική πράξη. Το 2011 έδωσε και συνέντευξη και είπε «απλά πήρα το μαχαίρι, έγιναν όλα τόσο γρήγορα κλπ», και ότι μισούσε όλους τους πολιτικούς.

    Πάντως ανεξάρτητα από τα κίνητρα και των δυο δολοφονιών, εγώ θα σκεφτόμουν «τι αντίκτυπο έχει στην κοινή γνώμη ενόψει δημοψηφίσματος;» Νομίζω πως και αυτό ίσως είναι περίπου αντίστοιχο στις δυο περιπτώσεις.

  150. ΕΥΡΩΠΗ
    Υπόδικος ο Χακάν Σουκούρ, «εξύβρισε» τον Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ο Σουκούρ μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί σε σκάνδαλο διαφθοράς που είχε πλήξει το περιβάλλον του Ερντογάν, σχολιάζοντας: «Έτσι γίνεται άραγε κάποιος πολιτικός, με αναίδεια;»
    Συντάκτης: efsyn.gr
    Ο Χακάν Σουκούρ, πρώην σταρ του τουρκικού ποδοσφαίρου και ίσως ο διασημότερος παίκτης στην πατρίδα του, δικάζεται για «εξύβριση» του Τούρκου προέδρου. Η δίκη του, που ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αφορά μια αμφιλεγόμενη κατηγορία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη του σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η εισαγγελία της περιφέρειας του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ζητάει να επιβληθεί στον ποδοσφαιριστή ποινή από ένα έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης, επειδή «εξύβρισε» τον Ερντογάν με μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter που έχουν έκτοτε σβηστεί, αλλά χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενό τους.

    […]

    Ο Σουκούρ δεν παρίσταται στην ακροαματική συνεδρίαση, καθώς ζει πλέον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Αλί Ονούρ Γκιουντσέλ.

    Η δίκη, μία από τις πολλές εναντίον δημοσίων και μη προσώπων που «τόλμησαν» να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας, αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στην υπεράσπιση να ενημερώσει το δικαστήριο για τη νέα διεύθυνση του παίκτη.

    http://www.efsyn.gr/arthro/ypodikos-o-hakan-soykoyr-exyvrise-ton-erntogan

  151. gryphon said

    147-150.
    Εχετε δικιο.Μερικες φορες εμπιστευομαι την μνημη μου περισσοτερο απο οτι πρεπει και ετσι εκανα και τωρα.
    Ειδα το ονομα και θυμηθηκα οτι ειχα διαβασει τοτε για την δολοφονια αλλα δεν το ξανακοιταξα μετα και εν τω μεταξυ αργοτερα συνεληφθη καποιος και καταδικαστηκε.Δεν το ειχα παρει ειδηση.

  152. Pedis said

    # 146 – Τηε ανοιξε την κοιλια σε κλασματα δευτερολεπτου με ακριβεια χειροτργου και εξαφανιστηκε.

    σαν να το χαίρεσαι …

  153. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι μεγαλύτερες πραγματικές λέξεις που βρήκα με τον αριθμό 16:

    19 γράμματα: Δεκαεξαφθοροεπτάνιο
    18 γράμματα: Υπερδεκαεξαπλάσιος
    17 γράμματα: Δεκαεξακισχιλίους
    16 γράμματα: Δεκαεξασύλλαβους, Δεκαεξαρχόπουλος
    15 γράμματα: Δεκαεξαβάλβιδος, Δεκαεξαπλίνθους

  154. Πέπε said

    154
    Δεκαεξαρχόπουλος

    Μα τι όνομα είναι αυτό!!! (Και καλά, ο γιος του δεκαέξαρχου;)

  155. Corto said

    144 (Spatholouro):

    Πολύ καλή αυτή η εργασία του Μ. Σειραγάκη για τον Π. Κυριακό.

  156. spatholouro said

    Άρθρο για το 16 χωρίς μνεία του περιβόητου Άρθρου 16 γίνεται; Δεν γίνεται.

  157. Θύμμαχος Θήτης said

    60-61 Μπράβο, πολύ ωραίες λύσεις και οι δυο.

  158. gryphon said

    153
    Ειναι ακριβης περιγραφη απο δημοσιευματα της εποχης του φονου .
    Οσο για το σαν να το χαιρεσαι που λες η απαντηση μοτ ειναι προφανης οχι δηλαδη αλλα δεν αρκει αυτο γιατι καταλαβαινω που το πας και επαναλμβανω και κατι που σου εχω πει και παλαιοτερα σε συζητησεις περι ΧΑ τρομοκρατιας κλπ.
    Εσν ιελεις να δεις ρι σημαινει σαδιστικη καιι διεστραμμενη ευχαριστηση του να σκοτωνεις καποιον μπορεις να απευθυνθεις σε ανθρωπους παρομοιας ιδεολογικης ταυτοτητας με την δικη σου.
    Σε καποιν π.χ που ενω ξερει (επειδη εχει σκοτωσει ξανα και ξανα) οτι και μια σφαιρα στο κεφαλι ενος ανθρωπου απο μικρη αποσταση το σιαλυει αυτος η αυτοι συνεχιζει και του ριχνει αλλες 15……

  159. spatholouro said

    156
    Έχει αξιανάγνωστα γραπτά ο Σειραγάκης. Όσοι ενδιαφέρονται, ας ρίξουν ένα μάτι:

    http://crete.academia.edu/ManolisSeiragakis

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    140.Ευχαριστώ!
    (Και)Το γιασεμί (σου) ήταν υπέροχο
    Βλέπω τώρα ότι τα «Δεξαέξι χαϊκού τα είχε πει κι ο Πάνος στο 21.Χαλάλι, με την επανάληψη ακούσαμε το μεγάλο πρωτομάστορα Καραβίτη

    Κάτι για την ταινία «Γλυκά δεκάξι» (Sarant+Bελισσάριος).
    http://users.uoi.gr/kopi/?p=965
    Το βραβευμένο σενάριο είναι του Πολ Λάβερτι,μόνιμου συνεργάτη του Λόουτς αλλά είναι δικό του και εκείνο της ταινίας «Η Ελιά» που παίζεται τώρα.Μην το χάσετε.Επίσης διαμαντάκι.
    http://www.culturenow.gr/48560/h-elia-ths-isiar-mpolain

    Αλήθεια-ψέμματα.μου φάνηκε νόστιμο κι είπα να το βάλω,τιμή στο δεκάξι :
    «Δεκάξι υφαδιές στον πόντο»
    http://www.parisk.gr/people/dekaxi-ifadies-ston-ponto

    157.Μπράβο! το άρθρο 16 που παραλίγο να …εξαρθρωθεί

  161. Pedis said

    # 159 – Καλά, άστο, σου ξέφυγε …

  162. Θύμμαχος Θήτης said

    Τώρα σα να «καίω το σενάριο», αλλά είναι και οι 16 πολεμιστές που χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο Ερντογάν για να υποδέχεται ξένους ηγέτες στο παλάτι του.
    http://www.kathimerini.gr/799990/article/epikairothta/kosmos/h-farawnikh-emfanish-toy-erntogan

  163. Θύμμαχος Θήτης said

    Σπαρτιάτες βάλαμε σήμερα;

    είναι το υπόβαθρο που απογειώνει το έμπροσθεν (όπως με τον Πέρση σέρφερ)

  164. MA said

    Καλησπέρα, βρήκα στο academia.edu τις 16 γυναίκες της Ήλιδας. Δεν καταφέρνω να βάλω το λίκνο, αλλά αυτές οι 16 ύφαιναν ανά τετραετία έναν πέπλο αφιερωμένο στην Ήρα και οργάνωναν τα Ηραία, αγώνες δρόμου παρθένων στο ολυμπιακό στάδιο

  165. Παναγιώτης Κ. said

    Μα πόσο απλοϊκή θέλουν να καταστήσουν τη σκέψη μας!
    Όλα εννοούν να τα φορτώσουν στον Ερντογάν.( Δεν πιστεύω να με νομίσει κάποιος θαυμαστή του! 🙂 )
    Υπάρχει σύστημα Ερντογάν στην γείτονα, με πρώτη και καλύτερη την Δικαιοσύνη ως αρωγό.

  166. gpoint said

    Οπως αποσύρονται οι φανέλλες με τον τάδε αριθμό που φορούσε κάποιος παικταράς έτσι και οι Γερμανοί οφείλουν να αποσύρουν το επίθετο Μύλερ από τους επιθετικούς της ομάδας τους γιατί μετά τον Γκερντ οι άλλοι δεν είναιούτε καν οδοντόκρεμες !

  167. 164 Abbey road α λα ελληνικά!! http://d817ypd61vbww.cloudfront.net/sites/default/files/tile/image/original_441.jpg

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τη μέρα με τα δεκαεξάρια θα τη θυμόμαστε πως έγειρε λαβωμένη βαριά στη Γηραιά Αλβιόνα.

  169. MA said

    169: πόσο δίκιο έχεις!

    από το tvxs : http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-dolofonia-tis-koks-ki-o-kynismos-ton-agoron-s-ena-grafima

  170. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα -να με συμπαθάτε που έλειπα τόση ώρα.

  171. Πέπε said

    168
    Δύτα, εκπληκτικός ο συσχετισμός!!!

    163
    Άραγε, ποιος λαός πρώτος συνέλαβε την ιδέα της ομοιόμορφης στολής, στον στρατό ή αλλού; Θα υπέθετα οι Ρωμαίοι, και πάντως θα υπέθετα ότι δεν το είχαν σκεφτεί οι αρχαίοι Έλληνες ούτε πρώτοι ούτε από άλλους.

  172. Μαρία said

  173. BLOG_OTI_NANAI said

    155: Νομίζω καλώς σου φάνηκε περίεργο, διότι τώρα βλέπω ότι μάλλον είναι ήρωας σε ελληνική οπερέτα! ( ? ) http://tinyurl.com/goq3ngn

  174. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην Ελβετία θα πάει για ευθανασία ο Αλέξανδρος Βέλιος, ο οποίος πάσχει από καταδικαστικό καρκίνο. «Δεν αντέχω την προοπτική λιωσίματος σ’ ένα κρεβάτι νοσοκομείου μέσα σε αφόρητους πόνους».
    Στην Ελβετία για ευθανασία, στη Βουλγαρία για καύση. Διότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και οι αξίες της δεν ορίζεις ούτε τον θάνατό σου ούτε τι θα απογίνει η σορός σου. Και ξέρουμε όλοι ποιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.

  175. spiral architect said

    Έτσι πιστεύω:

  176. 174 Ίσως απ’ τον παλιό μας γνώριμο, τον Εξαρχόπουλο;

  177. Κουνελόγατος said

    143. ΕΦΗ² να δεις το σχόλιο του spiral -176- και θα καταλάβεις τι εννοούσα…Καλημέρα.

  178. sarant said

    Καλημέρα!

    174-177 Μάλλον έτσι που το λέει ο Δύτης είναι.

    176 Και τον Λαμπράκη τον σκότωσε η CIA για να ανατρέψει τον Καραμανλή, ε;

  179. Alexis said

    #126:
    0,972 το θυμάμαι εγώ το ειδικό βάρος του ελαιολάδου, από το σχολείο, άρα 17,5 λίτρα περίπου ο 16κιλος ντενεκές, (αν θυμάμαι καλά, αν όχι ας με διορθώσει κάποιος)

    #145: Καλά, εσένα σε ψεκάζουνε μονίμως…

    Απεχθάνομαι αφάνταστα τις θεωρίες συνωμοσίας και τα συμπεράσματα του τύπου «δείτε ποιός θα ωφεληθεί απ’ αυτό για να βρείτε ποιός το έκανε» αλλά μερικές φορές, όπως τώρα με τη δολοφονία της βουλευτίνας, τα πράγματα είναι τόσο εξόφθαλμα που σε κάνουν να πεις:
    Ή αυτός που το έκανε είναι εντελώς πανίβλακας, ή είναι πραγματικά βαλτός.
    Φυσικά μπορεί να ισχύουν και τα δύο συγχρόνως, να χρησιμοποιήθηκε ένας πανίβλακας για να εξυπηρετήσει οργανωμένο σχέδιο.
    Και φυσικά είναι πολλά τα λεφτά Άρη (Κουνελόγατε)… 🙂

  180. BLOG_OTI_NANAI said

    174,179: Ποιος ήταν ο Εξαρχόπουλος που λέτε;

  181. spatholouro said

    Ένας σουρεαλιστής από την Αμοργό;

  182. sarant said

    181 https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/29/exarchopoulos/

    Όμως διάβασε και τα σχόλια διότι το αρχικό άρθρο είχε μια λάθος υπόθεση (που διορθώθηκε εμβαλωματικά)

  183. Κουνελόγατος said

    «Φυσικά μπορεί να ισχύουν και τα δύο συγχρόνως, να χρησιμοποιήθηκε ένας πανίβλακας για να εξυπηρετήσει οργανωμένο σχέδιο».

    Α, γεια σου…

  184. spiral architect said

    @179γ: Οχι ρε Νίκο, απλώς το κλίμα που δημιουργήθηκε δεν ευνοεί το (όποιο και να’ ναι) ρεύμα υπέρ του Brexit.
    (το ανάλογο των νεκρών της Μαρφίν που το χρησιμοποίησαν κατάλληλα οι δεξιοί) 😉

  185. BLOG_OTI_NANAI said

    182,183: Α, ναι, το θυμήθηκα τώρα, ήταν ωραίο άρθρο με μπόλικη έρευνα. Πολύ καλό.

  186. Stella said

    Και τα δεκατα εκτα στην μουσικη. Καταλληλα για διπλοπενιες.

  187. sarant said

    187 Σωστά!

    185 Αυτό είναι βάσιμο.

  188. 129 Αγγελος said: «το ειδικό βάρος του ελαιολάδου είναι σχεδόν σταθερό, ίσο με 0,8». Στην αριθμητική του Δημοτικού μας το μαθαίνανε 0,912, και απ’ ό,τι λέει και ο Lands (6), τόσο περίπου πρέπει να είναι (16/17,5=0,9143)

    Με την επιφύλαξη ότι αναφέρεσαι σε άλλου είδους λάδι και όχι στο ελαιόλαδο, είσαι λάθος και συ και το …Δημοτικό και ο Lands κλπ, κλπ

  189. Ίσως μου ξέφυγε διαβάζοντας τα σχόλια και κάποιος τα έχει ήδη αναφέρει μα είναι και
    τα ‘Δεκαέξι χαϊκού’ του Σεφέρη
    το
    ‘τον Λευτέρη λέει τον εκλείσαν φυλακή αποπλάνησε είπαν δεκαεξάχρονη μικρή..’ του Σιδηρόπουλου
    και
    ‘ ..Ήμασταν σαράντα νοματαίοι – οι δεκάξι νομάτοι που τραβούν την τράτα..’ του Ελύτη.

  190. «Sixteen will get you twenty» στην αμερικάνικη αργκό αναφέρεται στα 20 χρόνια φυλακή που παραμονεύουν αν τα μπλέξεις με κάτω των 16, εξού και jailbait.

  191. Με την αμερικάνικη γραφή 6.16.16 (June 16, 2016) βγαίνει και συμμετρικό.

  192. Γς said

    191, 24:

    Sex before eight, or else it’s too late…

  193. Επί 129 και 189
    Ζητώ συγγνώμη από τον Αγγελος. Έτσι (0,8) το θυμόμουνα από μετρήσεις που είχα κάνει ο ίδιος στο εργαστήριο, αλλά βλέπω στο διαδίκτυο πολλές αναφορές για 0,914 κλπ.

  194. Γιάννης Ιατρού said

    194: Το μέτρησα μόλις τώρα (με ογκομετρικό + ζυγαριά κουζίνας) 50ml = 46 gr ==>0,915, με την όποια ανοχή … 🙂 🙂
    (εξτρα παρθένο, εσοδείας Σεπτ. 2015, πράσινες ελιές, ψυχρής έκθλιψης)

  195. Ευρύτατη και η χρήση της λογικής του Δεκαέξι και γενικά των δυνάμεων του 2 στην μουσική.
    http://www.midipart.gr/main/pages/articles/print.php?id=10

  196. Eli Ven said

    Παιδικό και λίγο βωμολοχικό τραγουδάκι που λέγαμε παλιά: – Τέσσερα και τέσσερα οχτω, την κόρη σου ζητώ. – Οχτώ κι οχτώ δεκάξι, σ’ άλλον την έχω τάξει. – Δεκάξι και δεκάξι τριανταδύο, να σας χέσω και τους δύο.

  197. Corto said

    100 (ΕΦΗ):

    «Εφτά και πέντε δώδεκα
    και τέσσερα δεκάξε
    δεν το ΄μαθες πως σ΄αγαπώ
    δεν το κατέχεις τάξε*»

    *άραγε

    Να το, τραγουδισμένο από τον μεγάλο λαϊκό μουσικό της Κρήτης Γιώργο Τσαγκαράκη ή Τζιμάκη, στο 7:15 περίπου:

Σχολιάστε