Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρίτα γενέθλια και το λεξικό μας

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2012


Σήμερα έχουμε γενέθλια, το ιστολόγιο κλείνει τα τρία του χρόνια, μια και είδε το φως στις 16 Φεβρουαρίου του 2009. Δεν είναι βέβαια και οι πιο κατάλληλες περιστάσεις για γιορτές, αλλά τα γενέθλιά του δεν τα διαλέγει κανείς -από την άλλη, σήμερα είναι και Τσικνοπέμπτη, που κι αυτό φαίνεται παράταιρο. Οπότε, γενέθλια -και παρακαλώ να μου συγχωρήσετε την αυτοαναφορικότητα του σημερινού άρθρου.

Τα τρίχρονα παιδάκια είναι ακόμα νήπια, τα τρίχρονα ιστολόγια έχουν φτάσει στην ωριμότητα. Τα τρία χρόνια που είμαστε μαζί έχουν δημοσιευτεί συνολικά 1123 άρθρα (με το σημερινό), έχετε κάνει κάπου 102.000 σχόλια (τις προάλλες γιορτάσαμε άλλωστε τις 100 χιλιάδες), ενώ το ιστολόγιο έχει δεχτεί περίπου 2.863.000 επισκέψεις.
Στην τρίτη χρονιά της ζωής του ιστολογίου, το άρθρο με τις περισσότερες επισκέψεις αλλά και με τα περισσότερα σχόλια ήταν Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη, ενώ δεύτερο (με ελάχιστη διαφορά) το Περπατώ εις το δάσος και άλλα στιχάκια του στρατού και τρίτο το Ισίδωρος Πόσδαγλης, η ανύπαρκτη μεγαλοφυΐα, ένα άρθρο που με δύο μόνο εβδομάδες ζωή κατάφερε να πλασαριστεί πάρα πολύ ψηλά.


Από καταβολής ιστολογίου, δηλαδή στο σύνολο των τριών χρόνων, το άρθρο με τις περισσότερες επισκέψεις είναι το άρθρο για τα στιχάκια του στρατού, με δεύτερο το άρθρο Τρόικα, μνημόνιο και κόκκινες γραμμές, και τρίτο το άρθρο για τα Πράσινα άλογα.

Με την ευκαιρία των γενεθλίων, σκέφτηκα να παρουσιάσω το Λεξικό του ιστολογίου. Η ιδέα μου ήρθε όταν ένας φίλος που μας επισκέφτηκε τις προάλλες για πρώτη φορά σκόνταψε στις λέξεις λίκνος (αν και κατάλαβε τι ήταν) και ραμόνι. Πρόκειται για λέξεις που πλάστηκαν εδώ ή που τις συνηθίζουμε πολύ στο ιστολόγιο και που δεν θα τις βρείτε σε ένα κανονικό λεξικό, τουλάχιστον με αυτή τη σημασία. Ξεκινάω λοιπόν.

Αγνώριστοι: ή, Στρατιά των Αγνώριστων. Πρόσωπα και τόποι που το όνομά τους παραμορφώθηκε φριχτά από μεταφραστική ή άλλη ατζαμοσύνη, με αποτέλεσμα να είναι αγνώριστο, σαν τον Φλάβιους Ζοζέφ (= Φλάβιος Ιώσηπος). Είναι το αντίπαλο δέος των Ανύπαρχτων* και κατοικούν στην Απωνία*. Περισσότερα εδώ.

ακλισιά: Πάθηση της νεοκαθαρεύουσας (και όχι μόνο) στην οποία μένουν άκλιτες όσες λέξεις δεν είναι ελληνικές από δεκατέσσερις γενεές. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η τρόικα, που πολλοί θεωρούν σωστό να την αφήνουν άκλιτη (της τρόικα). Ένα σχετικό άρθρο.

Ανύπαρχτοι: ή, Στρατιά των Ανύπαρχτων. Πρόσωπα που γεννήθηκαν όχι από μάνα και πατέρα, αλλά από μεταφραστική ατζαμοσύνη, σαν τον συνθέτη Μποχεμιάν, τον οδηγό αυτοκινήτου Πράβο Γιάζντι και τον δαιμόνιο σκακιστή Τάλατ Μπλεντ. Η χώρα των Ανύπαρχτων είναι η Νομανσλάνδη*. Ανακεφαλαίωση για τη Στρατιά των Ανύπαρχτων υπάρχει εδώ. Νονός του όρου ο Μπουκανιέρος, παλιά.

Απωνία: Η χώρα των Αγνώριστων. Από (υποτιθέμενο) μαθητικό μαργαριτάρι του Μ. Έβερτ, που είχε γράψει «Η Απωνία» αντί για «Ιαπωνία».

βαρεσάδικο ή βαρεζάδικο: Είδος κατεβασάδικου*, ιστότοπος απ’ όπου κατεβάζουν (κάποιοι) προγράμματα.

γιουτουμπάκι: Βιντεάκι από το You Tube (γιουτούμπ ή γιουτούμπι), ιδίως όταν παρατίθεται σε άρθρο ή σε σχόλιο. Το πρωτοείπε στο φόρουμ Λεξιλογία ο Ν. Λίγγρης αλλά ως γιουτΙουμπάκι.

γκούγκλης και γούγλης: Το γκουγκλ, φυσικά. Το λένε κι άλλοι πολλοί.

γκουγκλίζω: αναζητώ μια λέξη στο γκουγκλ. Στο ιστολόγιο είχε γίνει δημοψήφισμα για την προτιμότερη μορφή: γκουγκλάρω, γκουγκλίζω, γκουγκλεύω ή…. Και φράση: «η τάδε λέξη δεν γκουγκλίζεται» δηλ. δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα στην αναζήτηση μέσω γκουγκλ.

ερμαφρόδιτοι τύποι: τύποι ουσιαστικών που χρησιμοποιούνται και για το αρσενικό και για το θηλυκό γένος (επίκοινοι λέγονται κανονικά), ιδίως όταν υπάρχει δόκιμος θηλυκός τύπος (π.χ. η εκπαιδευτής)

ηλε- Πρόθεμα που αντιστοιχεί στο αγγλικό e- και που το χρησιμοποιούμε κατά κόρο στο ιστολόγιο: ηλεμήνυμα το email, ηλέκδοση η ηλεκτρονική έκδοση (εφημερίδας), ηλεβιβλίο κτλ.

ηλεγατάκι: Μυθικό ζώο που πεθαίνει κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το ηλε-.

θεία: το γκουγκλ, ο γούγκλης*. Το πρωτοείπε η Μαρία.

καραβίδα: Μια μικρή πρόταση, ιδίως σε λεξικό ή έργο αναφοράς, που οι περισσότερες πληροφορίες της (ιδανικά όλες) είναι λανθασμένες. Γεννήθηκε από το (ίσως μπεντροβάτο*) ανέκδοτο για το εξής λήμμα εγκυκλοπαίδειας: «Η καραβίδα είναι ένα μικρό κόκκινο ψάρι που κινείται προς τα πίσω».

κατεβασάδικο: Ιστότοπος απ’ όπου κατεβάζουν (κάποιοι) προγράμματα. Μπορεί να είναι πιρτουπιράδικο* ή βαρεσάδικο*. Ο όρος πλάστηκε από τον Νίκο Λίγγρη της Λεξιλογίας.

κοπιπαστάδα ή κοπιπαστή Το κόπι-πέιστ (copy & paste), η αντιγραφή ενός κειμένου, π.χ. από εφημερίδα ή σε υποτιθέμενη πρωτότυπη εργασία. Το πρωτοείπε ο Στάζιμπος.

κοπιπαστώνω Αντιγράφω κάτι με κοπιπαστή*, αναδημοσιεύω (ενν. χωρίς να το ελέγξω), π.χ. «το λάθος θα το βρείτε σε πάμπολλους ιστότοπους. Μήπως κοιτάζει κανείς τι κοπιπαστώνει;».

λεκανόστ: Καληνύχτα. Συνήθης αποχαιρετισμός σε μεταμεσονύχτια κουβεντούλα. Από τα βουλγάρικα (νομίζω) όπου όντως η καληνύχτα λέγεται έτσι. Δεν θυμάμαι ποιος Tο πρωτοείπε (ο Ηλεφούφουτος; ο Βουλάγξ; ) o Στάζιμπος

λεξιλογώ: ασχολούμαι με τις λέξεις. Αγαπημένη φράση του Νικοκύρη*: «εμείς εδώ λεξιλογούμε».

λερναιάκι: το μικρό και σχετικά ανώδυνο λερναίο*.

λερναίο: αρχικά το Λερναίο κείμενο, δηλαδή η ελληνοκεντρική μπαρούφα περί Hellenic quest, και κατ’ επέκταση οποιοσδήποτε μύθος διαδίδεται μέσω Διαδικτύου.

λίκνος: το λινκ, ο σύνδεσμος (link). Από μαργαριτάρι του Γ. Παπανδρέου.

λουρκίζω: παρακολουθώ μια συζήτηση σε ιστολόγιο, φόρουμ κτλ. χωρίς να εκδηλώνομαι, μεταφορά του αγγλ. lurk. Το λένε κι άλλοι, εδώ το πρωτοείπε ο Αλφρέδος.

μακροβούτι: το άτεχνο υπερβατό σχήμα, π.χ. σε κακές μεταφράσεις, όπως: το από τον Ντίτερ Τσίγκλερ κυρίως συγγραμένο τμήμα. Για το χρυσό μετάλλιο στο μακροβούτι, δείτε εδώ.

μεζεδάκι: μαργαριτάρι, αστείο γλωσσικό ή μεταφραστικό λάθος από εφημερίδα ή ιστότοπο. Επειδή κάθε τόσο, περίπου μια φορά την εβδομάδα, παρουσιάζω ένα άρθρο που δεν έχει ένα ενιαίο θέμα, αλλά πολλά μικρά, που τα λέω μεζεδάκια. Το πρώτο άρθρο με μεζεδάκια.

μεταμπλόγκειν: το μεταμπλόγκινγκ ή meta-blogging.

μουστάκια: η χρήση αρσενικών (ερμαφρόδιτων*) τύπων για τα επαγγελματικά θηλυκά, π.χ. «η εκπαιδευτής». Και ρήμα: φοράω μουστάκια.

μπαμπινιωτισμός: η κανονιστική τάση στη γλώσσα, ιδίως όταν συνοδεύεται από περιφρόνηση της χρήσης. Επίσης, η υιοθέτηση προκλητικών ορθογραφήσεων (τα κουττά αγώρια) στο όνομα της ετυμολογίας.

μπεντροβάτος: Γουστόζικη ιστορία που όμως μάλλον δεν είναι αληθινή. Από την ιταλική φράση se non è vero, e ben trovato (αν δεν είναι αληθινό, είναι καλό εύρημα).

μπούμερανγκ, νόμος: Ο νόμος του μπούμερανγκ είναι νόμος των ιντερνετικών και άλλων αντιπαραθέσεων, σύμφωνα με τον οποίο όταν πας να διορθώσεις το λάθος ενός άλλου είναι πολύ πιθανό να κάνεις κι εσύ λάθος, ή αλλιώς: Η πιθανότητα να περιέχει λάθος το σχόλιο που επισημαίνει λάθος σε προηγούμενο σχόλιο είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο ασήμαντο είναι το αρχικό λάθος.

νατσουλισμός: ευφάνταστη αλλά εντελώς ατεκμηρίωτη εξήγηση παροιμιώδους φράσης. Από τον μακαρίτη Τάκη Νατσούλη, συγγραφέα του βιβλίου Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις, όπως στο παράδειγμα. Το πρωτοείπε ο Μπουκανιέρος.

Νικοδεσπότης: ο Νικοκύρης*. Μάλλον το πρωτοείπε ο Κορνήλιος.

Νικοκύρης: ο υποφαινόμενος, επειδή είναι νοικοκύρης του ιστολογίου αλλά και Νίκος. Δεν θυμάμαι ποιος το πρωτοείπε…

Νομανσλάνδη: Η χώρα των Ανύπαρχτων*. Έχει και δικό της ιστολόγιο, καθώς και έπος που γράφεται (σε αραιότατα χρονικά διαστήματα) από τον Κορνήλιο.

νύκτορες: Σκοτεινοί τύποι που κυκλοφορούν τη νύχτα. Από τη δήλωση του (τότε) υπουργού Γκιουλέκα, που μετέτρεψε το αρχαίο επίρρημα νύκτωρ σε ουσιαστικό.

παρέμπ: παρεμπιπτόντως. Επίσης: παρεπιφτού, παρεμπίπ.

πεντέφι: κείμενο σε μορφή pdf, αρχείο pdf. Και πεντεφάκι, το μικρό.

περιαυτομπλογκίες:  περιαυτολογίες κάποιου που έχει μπλογκ.

πιρτουπιράδικο: Κατεβασάδικο* στο οποίο γίνεται ανταλλαγή αρχείων peer-to-peer.

πολυτονιάτης: οπαδός του πολυτονικού. Δείτε και το ποίημα.

πορτοκαλίζω: βρίσκω ή υποστηρίζω ελληνοκεντρικές και εντελώς αβάσιμες ετυμολογίες, όπως ο Γκας Πορτοκάλος της ταινίας Γάμος αλά ελληνικά. Υπήρχε σκέψη για απονομή και βραβείων Πορτοκάλος.

ραμόνι: παράκουσμα, συχνά παιδικό, σε γνωστό τραγούδι, που συχνά πλάθει νέες λέξεις, όπως «το ραμόνι» από το «τώρα μόνη»  ή «βιολί σαν του Ροβιόλη» από το «σαντουροβιόλι».

σκουληκάκια (αλεξανδρινά): η δασεία, η περισπωμένη και τα άλλα τονικά σημάδια του πολυτονικού.

σπαμακόπιτα: δώρο σε νικητές διαγωνισμών του ιστολογίου. Στέλνεται με ατάτσμεντ και ονομάστηκε έτσι επειδή δεν είναι σπανακόπιτα. Νονός ο Μιχάλης Νικολάου.

σπαμοπαγίδα: το akismet, το πρόγραμμα που τσακώνει τα οχληρά διαφημιστικά μηνύματα (σπαμ) αλλά μαζί με τα ξερά πιάνει και κανένα κανονικό σχόλιο (ιδίως όταν έχει πολλούς λίκνους*) που έτσι παραμένει πιασμένο στην παγίδα και αθέατο μέχρι να το απελευθερώσει ο Νικοκύρης*.

συνεννόηση Λοΐζος: όταν κάποιος κάνει μια ερώτηση δίνοντας όλα τα στοιχεία λάθος και… παίρνει τη σωστή απάντηση. Ονομάστηκε έτσι από μια παρέα όπου κάποια είχε ρωτήσει: Πώς λεγόταν εκείνος ο ωραίος τραγουδιστής, που έλεγε τραγούδια του Θεοδωράκη, που σκοτώθηκε τον καιρό της Χούντας; και της απάντησαν «Ο Μάνος Λοΐζος» -και πράγματι αυτόν εννοούσε.

σχιζολεξία: ψύχωση των νεοκαθαρευουσιάνων που τους αναγκάζει να γράφουν χωριστά λέξεις που πάντοτε γράφονταν ως μία, π.χ. «κατ’ επειγόντως«. Λέγεται και «μανιακή σχιζολεξία«.

τηλεσκοπική λέξη: Νεολογισμός που φτιάχνεται ενώνοντας τα μισά δυο λέξεων, όπως η ευελφάλεια από το ευελιξία και ασφάλεια.

Τσαπατσούλιτζερ, βραβείο: Φανταστικό βραβείο που απονέμεται στον πιο τσαπατσούλη δημοσιογράφο, που γράφει στο γόνατο, χωρίς να ελέγξει αν στέκουν τα στοιχεία του. Τον όρο πρότεινε ο π2, αρχικά για γνωστό δημοσιογράφο που είχε μόνιμη στήλη στην τελευταία σελίδα γνωστής απογευματινής εφημερίδας.

Χρυσό πέταλο: Η συσσώρευση πολλών ψεμάτων (ή ανακριβειών) στις λιγότερες δυνατές λέξεις. Από διήγημα του Ντάσιελ Χάμετ.

Κάθε διόρθωση, συμπλήρωση κτλ. σωστή -δεχόμαστε ευχαρίστως και νέα λήμματα!

Advertisement

125 Σχόλια προς “Τρίτα γενέθλια και το λεξικό μας”

 1. Χρόνια πολλά! Μυριόποστος! 🙂

 2. Να τα εκατοστήσει, λέμε!

 3. ΠΑΝΟΣ said

  Μιά χαρά είναι η περίσταση να πω:υγεία και χρόνια πολλά και καλά!
  (επειδή δεν παρακολουθούσα από παλιά,το «κοπιπαστώνω» το βρήκα καταπληκτικό και λίαν χιουμοριστικό ,όσον και ακριβές!).

 4. gmix said

  Να είσαι καλά τρίχρονο ιστολόγιο και να τα εκατοστήσεις. ( υπερβολή ε; να μακροημερεύσεις τότε) . Μου έγινες μια καθημερινή συνήθεια, θα μπορούσα να πω ανάγκη, και ως συνταξιούχος πλέον κάθε φορά που ανοίγω τον υπολογιστή πρώτα εσένα διαβάζω. Είναι ίσως το μόνο ιστολόγιο που διαβάζω σχεδόν όλα τα σχόλια που δημοσιεύεις . Υπέροχο

 5. alexisphoto said

  Χρόνια του πολλά και καλά.
  Και κυρίως δημιουργικά!
  Να γράφουν οι γνωρίζοντες και να μαθαίνουμε οι υπόλοιποι.
  Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλες τις γνώσεις που αποκομίσαμε και πολλές ευχές για καλή συνέχεια

 6. Κορακοποστος.

 7. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Τρία χρόνια τώρα, μας βάζεις και παίζουμε μαζί σου κυνηγητό τη μέρα, κλέφτες κι αστυνόμους τη νύχτα, σπάνια μας αφήνεις να ξαποστάσουμε, αλλά είναι από τα πιο όμορφα παιδικά χρόνια! Το «ώριμο νήπιο» σίγουρα γράφει σιγά-σιγά ένα καινούριο, κοινωνικο-γλωσσικό, λεξικό (μπας κι έκανα σχιζολεξία;)… 🙂

 8. Κορακόποστος, ωραίο και προσυπογράφω! 🙂
  Σαν χτες μου φαίνεται. Και σκέφτομαι ότι ήταν εντελώς από τύχη που το πέτυχα τη μέρα που ξεκίναγε.

 9. voulagx said

  Νικοκυρη, να τα υπερεκατοστήσετε αμφοτεροι και οι δυο!

  Για το «λεκανοστ» δηλωνω αθωος. Οι συνηθεις υποπτοι ειναι Ηλεφουφουτος και Σταζυ, ισως και η Μαρια.

 10. Χρόνια πολλά στο βλόγιο
  που ’κλεισε χρόνια τρία,
  και που διαγράφει συνεχώς
  ανοδική πορεία.

  Χιλιάδες άρθρα ζουμερά
  γύρω από τις λέξεις,
  δεν ξέρεις σε ποίοτητα
  ποιο να πρωτοδιαλέξεις.

  Διαμάντι ατόφιο σπάνιο,
  απ’ τα άλλα ξεχωρίζει,
  μ’ εξαίρετους σχολιαστές
  γνώση μεστή χαρίζει.

  Να τα χιλιάσει ευχόμαστε
  και κάθε επιτυχία
  και στην προσωπική ζωή
  υγεία κι ευτυχία!

 11. physicist said

  Καλή δύναμη και καλή συνέχεια, Νίκο!

 12. bernardina said

  Να ‘ναι τα ποστ αμέτρητα, τα σχόλια μυριάδες
  τροφή για σκέψη σοβαρή, για γέλια, γι’ αγριάδες,
  για ό,τι δίνει τη ζωή σε ένα ιστολόγιο
  κι ο Νικοκύρης να κρατά πλούσιο ημερολόγιο

  Να ‘ναι γερό και δυνατό, Νίκο!

 13. ππαν said

  Χρόνια πολλά και καλύτερα. Κατά σύμπτωση μαζί με το μπλογκ δρομολογήθηκε κι η κρίση, όχι;

  Το λεξικό χάρμα, έμαθα και την σημασία της «θείας»

 14. Δολιχαίων! Ευγνώμονες ευχόμεθα!

 15. Μ. said

  Για το 2010, το ποστ με τα περισσότερα σχόλια ή πολύ ψηλά στη λίστα ήταν αυτό https://sarantakos.wordpress.com/2010/06/12/nikopoulou/

  Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ σ’ αυτό το ιστολόγιο. Καλη δύναμη στον Νικοκύρη.

 16. Costas said

  Χρόνια πολλά, καλή δύναμη στον καλό γλωσσικόν αγώνα!

 17. sarant said

  Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές και τα ποιήματα!

  Κορακόποστος, άλλη μια λέξη!

 18. jimakos said

  Καλημέρα και πολύχρονο να΄ναι! Σαν τα ψηλά βουνά!

 19. nickel said

  Και εις άλλα με υγεία. Σε… αξιοποίησα.

 20. cronopiusa said

  ευχαριστούμε για την όαση στην κατίφια των ημερών
  μικρό αντίδωρο
  Homenaje a Antoni Tápies, maestro del arte de vanguardia del siglo XX

  και να μαστε καλά να σε απολαμβάνουμε

  Fly Me To The Moon – Tete Montoliu Trio

 21. Earion said

  Καλή δύναμη, χαλκέντερε Νικοκύρη. Όλο και ψηλότερα ο πήχυς.

 22. Νέο Kid Στο Block said

  Της ακλισιάς Ανύπαρχτοι κι Αγνώριστοι εραστές
  Τη θεια ο γουγλης αγαπά και τις κοπιπαστές
  Οι τύποι οι ερμαφρόδιτοι με Απωνία δανείζουν
  Ηλεγατάκι που ψοφά, μουστάκια που ξυρίζουν

  Λουρκίζουν οι Νατσουλιστές πεντέφια πιρτουπίρια
  Σχιζολεκτούν μα παρεμπίπ. σκουριάσαν τα μπακίρια
  Πορτοκαλίζει και ο Γκας μα ο Νύκτωρ Νικοκύρης
  Λερναίους, Τρόλια και λοιπούς «που πάει ο κακομοίρης;»

  Πολυτονιάτες λικνιστοί* με μπούμερανγκ στα χέρια
  Ψιλοδασύνουν πέταλα χρυσά και περισπούνε
  ακόμη και αυτό το «και» και πάντα αναπολούνε
  σκουλήκια αλεξανδρινά καθώς γλωσολογούνε

  Περί εαυτόν ειν’ οι μπλογκιές της Μετα- Νομασλάνδης
  Λοΐζος Συνεννόηση στου Χενς τις καραβίδες
  Τα μεζεδάκια πέφτουνε στο βέλος τς Αταλάντης
  Μακροβουτάει ο Μπαμπινιός και βγάζει Αγωρίδες

  Γροικάω τηλεσκοπικά βραβείο Τσαπατσούλιτζερ
  Βίρα κατεβασάδικο πίσω από τον Γκιούλιβερ
  Ραμόνι και λουμπέσα μου και σπαμακόπιτά μου
  Βρήκα το βαρεσάδικο για τα προγράμματά μου

  Τρία χρονάκια πέρασαν, ένα τριουμβιράτο
  Και αυτό αν είναι ποίημα.. πείτε με Μπεντροβάτο!
  Μα πώς το λεξιλόγιο με τέχνη να χωρέσεις
  Περίτεχνες και διαλεκτές πενήντα τόσες λέξεις

  Νομοίζο θα το θάβμαζε ακόμα και ο Μποστ,
  Γι’αυτο την κάνω μ’ελαφρά πριν πείτε Λεκανόστ!

  *λικνιστοί = εκ του λίκνου, οι κοπιπαστούντες λίκνα.

 23. Immortalité said

  Νίκο να ‘σαι πάντα γερός δυνατός να μας παλεύεις! 😉
  Το ιστολόι μας 😛 είναι ένα διαμάντι στη μπλογκόσφαιρα!

  @22 Ντουζ πουάν Νέε!

 24. @22: Γουάου!!

 25. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια και γιουτουμπάκια!

  22: Βρε θηρίο, μη μου πεις ότι τις έβαλες όλες τις λέξεις -έτσι κι αλλιώς, εξαιρετικό, έχει ωραίο ρυθμό!

 26. π2 said

  Προσυπογράφω κι εγώ την ωραιότατη ευχή κορακόποστος.

 27. Κι εγώ, και με τα δυο χέρια!

 28. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  @ 22 Νέο Kid, chapeau bas!

 29. tamistas said

  Ζήτω τα τρίτα γενέθλια του ιστολογίου του Νικοκύρη!
  Ζήτω η πρώτη παρουσίαση του λεξικού του!

  και
  Παρεπιφτού, συγχαρητήρια στους συναδέλφους ποιητές και δη στο Νεοκίδιο που με πρόλαβε και γλίτωσα αμείλικτες συγκρίσεις.

 30. Ηλεφούφουτος said

  Ουδεμία σχέση έχω με το λεκανόστ. Μπορώ να εγείρω αξιώσεις για καναδυό άλλα όπου δεν αναφέρεται ο αυτουργός αλλά γι αυτό όχι.

  Με την ευκαιρία, θα ήταν σκόπιμο, για να συνεννοοόυμαστε μεταξύ μας, να καθιερώναμε ίσως και μια εσωτερική ορολογία για κατηγορίες μεταφραστικών λαθών, περα από τις διάφορες στρατιές. Π.χ. θα πρότεινα τον όρο «παθητική μετάφραση» για μεταφράσεις τύπου : It’s pathetic – Είναι παθητικό. Would you like a soda? – Θέλεις μία σόδα; και τα όμοια

  Όσες οι χάντρες στου Αλλάχ το άπειρο κομπολόι
  Τόσες χαρές να δει πολλές τούτο το ιστολόι!

  Κι όταν θα ‘ρθει ο καιρός κι αυτό να μπει στο χώμα,
  σε κάσα εξαίσια θε να μπει
  από εκατόχρονο μπαομπάμπ
  που ΔΕΝ φύτεψ’ ακόμα.

 31. Immortalité said

  Αυτό με τη σόδα δεν το ήξερα! 😀

  Το λεκανόστ είναι θαρρώ του Στάζυ.

  Μήπως ξεχάσαμε το embedώνω του Δύτη;

 32. Krazykat said

  Χρόνια πολλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ!

 33. Alexis said

  Χρόνια πολλά και από μένα!

  Πολύ καλό και το λεξικό («γλωσσάρι» θα ήταν καλύτερος χαρακτηρισμός). Πλάκα πλάκα έχουν μαζευτεί κάμποσα «λήμματα».

  Γιατί κάποιες φράσεις στην ανάρτηση είναι σβησμένες;

 34. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα επόμενα!

  30: Παθητική μετάφραση, καλό! Και οι έμμετρες ευχές μου άρεσαν πολύ!

 35. ppan said

  30: pathetic, yeah!! 🙂

 36. bernardina said

  Από τούδε και στο εξής θα αναφωνώ ουκ εά με καθεύδειν το του Νεοκιδίου τρόπαιον! Έγραψες, θερίο 😛

  Ωραία η παθητική μετάφραση, Ηλεφού. Το κρατούσα για το σαββατιάτικο μεζεδάκι, αλλά ας το καταθέσω εδώ ως πρώτο οβολό. Σε ντοκιμαντέρ (της ΕΤ3, αν θυμάμαι) που είδα εντελώς αποσπασματικά χτες το βράδυ, περιέγραφαν το φοβερό φραγγέλωμα. Ο μεταφραστής απέδωσε ως γραφικές τις εικόνες (; δεν θυμάμαι καλά το ουσιαστικό) της αναπαράστασης που έκαναν χτυπώντας με φραγγέλιο ένα κομμάτι σάρκας. Στη θέση του graphic.

  Υγ. Έκανα πάλι μια μικρή βόλτα από τα ραμόνια κι αναγάλλιασε η ψυχή μου 😀

 37. sarant said

  33: Μερικές λέξεις είναι σβησμένες για να μην γκουγκλιστούν, διότι πρόκειται για τύπους που απεχθάνομαι. Αλλά δεν ξέρω αν πιάνει το κόλπο. Πιο πραχτικό ίσως είναι να βάζεις λατινικό o αντί για ο κτλ.

  36: Ναι, αλλά αν στο βάθος είχε ένα ωραίο λιμανάκι με βαρκούλες και άσπρα σπιτάκια; (Σαν τον ΓΑΠ στο Καστελόριζο)

 38. Έκλεισε το ιστολόγιο τα τρία του τα χρόνια!
  Κι εύχομαι ο σέρβερ της Γουορντπρες να το κρατήσει αιώνια!
  Και των παιδιών μας τα παιδιά ‘δω πέρα να συχνάζουν,
  ρίμες να γράφουν όμορφες και σχόλια ν’ανταλλάζουν*!

  Θα λένε για πολιτική, θα λένε για την γλώσσα,
  και θα θυμούνται σίγουρα κι αυτά τα τριακόσια
  τα παλικάρια της Βουλής, που εδώ και δύο χρόνια
  μας πίνουνε το αίμα μας, ψηφίζοντας μνημόνια!

  Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, σε όλην την παρέα
  ας φάμε, ας πιούμε σήμερα, ας περάσουμε όλοι ωραία!
  Είναι και Τσικνοπέμπτη ντε! Άντε να βγουν οι σχάρες!
  Κι από Δευτέρα δίαιτα να κάνουμε κορμάρες! 😀

  *(Κι αν τ’ «ανταλλάζουν» που’γραψα, αδόκιμο το λες
  υπάρχουν και χειρότερα, μη χολοσκάς μαθές!)

  Νίκο χίλια μπράβο για τρία χρόνια καταπληκτικής δουλειάς! Κρίμα που δεν πρόλαβα τα δύο πρώτα! 🙂

  Προσυπογράφω για την «παθητική μετάφραση»! Πολύ ωραίος όρος! 🙂
  Δεν ήξερα για την προέλευση του «λίκνου»! Για άλλη μια φορά υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του ανδρός!

 39. Ηρώ Διαμαντούρου said

  χεχε, ωραίο το λεξικό. αγαπημένη μου, η Νομασλάνδη. το «πορτοκαλίζω» έχει περάσει και στο slang.gr και χρησιμοποιείται εκεί πια φουλ.

  Μια ένσταση μόνο: το «γιουτουμπάκι» νομίζω ότι λεγόταν γενικά από πολύ παλαιότερα. Οι παλιότερες γραπτές αναφορές που βρήκα στο νετ είναι από το 2007: http://community.sff.gr/topic/5334-star-wars-again/ και http://www.bourdela.com/forum/index.php?topic=8919.165. Η άνεση με την οποία χρησιμοποιούνται εκεί μέσα δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο. Μετά υπάρχουν αρκετές από το 2008 και η λέξη πια έχει καθιερωθεί για τα καλά από το 2009 κι έπειτα.

 40. Ηρώ Διαμαντούρου said

  Νομανσλάνδη, συγνώμη, φταίει το συνάχι που έχω, πέρασε και στο γραπτό.

 41. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια!

  38: Ωραίο!

  39: Ναι, κι άλλοι όροι δεν είναι δικής μας επινόησης (γούγλης κτλ.)

 42. Το λεκανόστ, ναι, της αφεντιάς μου είναι, μετά από ενστάσεις για την εισαγωγή του ως λεκανός.

  Το μεγαδέρειο δεν παραμένει τοποστ με τα περισσότερα σχόλια; κι ο Παπαδιαμάντης το πιο βαρύ στο άνοιγμα;

  Νικοκύρη, δεν θα γκουγλίζονται αυτά που θες, αν τα γράψεις με διαγραμμένους χαρακτήρες

 43. #42β₁ Α, OK, είναι το άλλο που τήρησα την υπόσχεση στον εαυτό μου να μην πάρω μέρος.

 44. Immortalité said

  @42α Ωραία, δεν τα χω τελείως χαμένα 🙂

 45. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

  τὸ λεξικὸ ὅλα τὰ λεφτά!

  Ἰμμόρ, ἦρθε ἡ ὥρα νὰ γελάσῃς μὲ τοὺς πικραμένους σου! Κρατῶ στὰ χέρια μου φρσκοαγορασμένο Μπόχρες ἀπὸ Ὕψιλον. Γιὰ νὰ μάθῃς νὰ τὰ βάζῃς μὲ τὸν Κορνήλιο! Μπουὰ χὰ χὰ χά!

 46. #36 https://twitter.com/#!/stazybohorn/status/81710683619737600

  Νικοκύρη, ευχαριστούμε για το ψάρι τρία χρόνια, αλλά σπουδαία τα λάχανα! Εδώ κλείνουμε δεύτερη επέτειο για μια μετάφραση 25 στίχων 😛

 47. ΣοφίαΟικ said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη!
  Τρία χρόνια με κα΄νεις να χαζολογάω αντί να δουλεύω.

 48. Αβάγιος
  Για τα «χρόνια πολλά» να αναφέρω ένα ραμόνι στην οικογένειά μου. Έδειξα στον μεγάλο 6ετή γιο το ναυάγιο στο Βόσπορο (από το παράθυρό μας) και μετά αυτός θέλησε να το δείξει και στο μικρότερο τετραετή. Του είπε «έλα να σου δείξω το ναυάγιο». Ο μικρός ρώτησε «Τι είναι ο Αβάγιος;» (Το κεφαλαίο δικό μου βέβαια. Προφανώς, το πρότυπο που ακολουθήθηκε ήταν «τον άγιο» – «τον αβάγιο» ).

  Γιάννης

 49. spiral architect said

  Χρόνια του πολλά και δημιουργικά!
  (αν και, από τη μια μας μαθαίνει, 🙂 από την άλλη μας «φτιάχνει» 😦 )

 50. Immortalité said

  Ωχ! Αυτό το καρφί πόνεσε! 😛

 51. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα.

  48: Πολύ καλό ραμόνι. Ένα καλοκαίρι στην Αίγινα μου είπε η κόρη μου ότι ο παππούς και η γιαγιά είχαν πάει «στο κέντρο της γης». Φυσικά, στο Κέντρο Υγείας, που δεν το είχε ξανακούσει, ενώ το κέντρο της γης το είχε δει στην τηλεόραση, σε εικονογραφημένα κτλ.

 52. Χαράλαμπος said

  Χρόνια πολλά και καλά!
  Δε θα ΄ταν, όμως, πολύ συγκινητικό να βλέπαμε μετά από καμιά δεκαριά χρόνια έστω και μία απ’ αυτές τις λέξεις σε ετυμολογικό λεξικό; Θα ένοιωθα πολύ περήφανος που υπήρξα μέλος αυτής της ηλεπαρέας…

 53. ἔχω ὅμως δύο ἐνστάσεις: ἡ ἀκλισία νομίζω πὼς δὲν εἶναι νεοκαθαρευουσιάνικο φαινόμενο καὶ ἡ καὶ ἡ κανονιστικὴ τάσι στὴν γλῶσσα δὲν εἶναι ἴδιον τοῦ Μπαμπινιώτη μόνο!

 54. Immortalité said

  @45 Κορνήλιε μαζί με τον Μπόρχες πήρες και πράμα άλλο; 🙂 Πότε τα ‘βαλα μαζί σου; (για το θέμα αυτό)
  Δώσε στοιχεία βιβλιοπωλείου πάραυτα! 🙂

 55. sarant said

  52: Ευχαριστώ. Λέτε;

  53: Μα, και οι ευφάνταστες ετυμολογήσεις γίνονται και από άλλους, όμως λέμε πορτοκαλίζω ή νατσουλισμός.

 56. #55β σύμφωνοι, ἀλλὰ τὸ «μπαμπινιωτισμὸς» δείχνει ὅτι ἡ κανονιστικὴ τάσι εἶναι ἴδιον τῶν συντηρητικῶν ἂς ποῦμε γλωσσολόγων, κἄτι ποὺ ὅμως ἐγὼ δὲν βλέπω. μιὰ χαρὰ καὶ οἱ δῆθεν περιγραφικοὶ πετοῦν τὰ κανονιστικά τους.

  #54 πρὶτς ποὺ θὰ δώσω στοιχεῖα. μόνο ἀφ’οὗ ἐξαντλήσω τοὺς τίτλους. 😛

 57. Άντε και εις ανώτερα… Συγχαρητήρια και πάντα δυνατός να γράφεις…

 58. rogerios said

  Να ευχηθώ κι εγώ να τα χιλιάσει το ιστολόγιο κι ο οικοδεσπότης να είναι πάντα ευτυχισμένος και δημιουργικός!

 59. rogerios said

  και φυσικά σούπερ ντούπερ κορακόποστος! 🙂

 60. κορακόποστος!

  Νὰ μπῇ πάραυτα στὸ λεξικό!

 61. Μισιρλού... said

  Νικοδέσποτα! Πολυχρονεμένο το ιστολόγιο κι εσύ!!! Όλα τα καλά και τα δημιουργικά, πάντα!
  Να μας εμπνέεις αδιάκοπα…

  Το Σαραντακογλωσσάρι πλέον σαν Βίβλος!
  [Μου είχανε ξεφύγει κανα-δυο. Αυτό το παρεμπίπ με ενθουσίασε!]

  Τιμή μας να συμμετέχουμε στα ένδοξα λιμέρια σου!
  ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΟΥΣ ΛΕΣΒΙΟΥΣ!!! – ΣΚΡΙΠ, 16 Φεβρουαρίου 1922*
  🙂

  Και για τα τρίτα γενέθλια, και το «λιώσιμο» στις αναγνώσεις, σιγοτραγουδώ:

  …και η ώρα δεν περνά, και η ώρα δεν περνά
  κι είναι τώρα πια κοντά δυο-τρία χρόνια
  που εξαιτίας σου έχω χάσει κάθε στυλ
  κι η τροχιά του έρωτά μου μπαινοβγαίνει
  (απ’ το μπλογκ ώς την σελίς την από κει…)

  Μας βαράνε ντέφια, ή μήπως δεν σ’ αρέσει
  μα όταν λιώνεις, βιώνεις τρομερά τη σχέση!!!

  Διονύσης Σαββόπουλος

  *[προχειροκολάζ, 1ης και 3ης σελίδας του ΣΚΡΙΠ, 16 Φεβρουαρίου 1922]

 62. Μαζί με τις ευχές μου, να δηλώσω επίσης θηριοθαυμαστής των εκλεκτών στιχουργημάτων της ομήγυρης.

 63. Nicolas said

  Το ιστολόγιο είχε και μερικές δραματικές επιπτώσεις για μερικούς.

 64. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

  63: Ναι, αλλά πρέπει να εξηγηθεί η φράση και η προέλευσή της.

 65. ppan said

  63: 🙂

 66. ppan said

  64: kai na graftei me aima

 67. sarant said

  Ομάρ δεν τον λέγαν;

 68. ppan said

  Nai, egine kai film fetos

 69. Νέο Kid Στο Block said

  Los salonados chiknadores hay que explicarlos por favor! 🙂

 70. Immortalité said

  @64 Να εξηγηθεί να εξηγηθεί! Νικολά, για εξηγήσου; 🙂

  Βλέπω ότι δεν είπα ότι το 38 είναι καταπληκτικό και επανορθώνω πάραυτα 😉

 71. christos said

  Χρόνια πολλά κι απο εμένα κορακόποστε με τους φίλους θηριοδαμαστές της σελίδας σου…ζούγκλα το κάνατε! Βλέπω σε λίγο κάνα Τριανταφυλλόπουλο να τσατάρει.

 72. Makis Zouglas & Giorgo Chardavella Joint Venture said

  Τι μυστηριώδεις ακτίνες εκπέμπει η οικοσελίδα του ιστολογίου sarantakos.wordpress.com και πώς παγιδεύονται τα ανυποψίαστα θύματα και μετατρέπονται σε τζάνκια;
  Ποιος ή ποιοι είναι οι «Μάγοι» του ιστολογιου-παγίδα και τι είδους μαγεία χρησιμοποιούν;
  Είναι ο μυστηριώδης Nicolas ο ετεροθαλής δίδυμος ψηλός αδερφός του Νικολά Σαρκοζύ;
  Είναι η αθάνατη Ιμμόρ, η γοργόνα η αδερφή του Μεγαλέξανδρου;
  Αυτά τα ερωτήματα, και άλλα πολλά, στην αποψινή εκπομπή «Οι Πύλες της Νομασλάνδης στη Μάνη»
  Μη το χάσετε! (αμέσως μετά το τσίκνισμα)

 73. Nicolas said

  @72 Συνέχισε να με βρίζεις έτσι και θα σου στείλω τον Ομάρ να σου εξηγήσει. Άκου αδερφός του Σαλονικιού! Και ξάδερφος της Αγγέλας, σε λίγο! Λίγο σεβασμό, τα άγρια τα ζα.

  Η περίφημη υπόθεση του Ομάρ.

  Δίκιο έχεις με αίμα. Να το ξαναφτιάξω με το αίμα του γαλλικού λαού ή με το αίμα που ρούφηξε από το γαλλικό λαό ο Σαλονικιός; τι προτιμάτε;

 74. sarant said

  72: 🙂

 75. Nicolas said

  À la demande générale; με <a href="» target=»_blank»>αίμα.

 76. Nicolas said

  Παρόραμα, που λέει κι ο κάλος. Να το σωστό embeδωμα.

 77. ππαν said

  Ωραίο! Αυτή είναι η αφίσα της καμπανιας, Νικολά; Το παραδέχεται ανοικτά ότι τα θαλάσσωσε; Στο Καπ Νεγκρ είναι;

 78. Εὐχὲς γιὰ τὸ ἱστολόγιο !

  Τὸ μπεντροβάτο δὲν τὄχε προτείνει ὁ Λαπαθιώτης στὴ Νέα Ἐστία ;

 79. sarant said

  76: Βλέπω, το εμπέδωσες καλά! 🙂

  78: Πότε; Θα με παραξένευε -λες;

 80. aerosol said

  Κορακόποστος, indeed!
  Σκέφτομαι σειρά ανεκδότων με τον ήρωα Σαραντάκο σε ρόλο Τσακ Νόρις της γλώσσας!
  («Σαραντάκ Νόρις»;)

 81. Αναγνώστης ο αθηναίος said

  Εις έτη πολλά (είχα δει αλλού να χρησιμοποιείται το σπολάτη -σας) με δημιουργικότητα και κέφι !!
  Μόνο τρία χρόνια κλείσατε;;
  Νόμιζα ότι ήταν περισσότερα (αλήθεια), άρα άλλος ένας λόγος για τις ευχές μου, αφού είσθε ..νέοι και περιμένουμε πολλά από εσάς, τώρα θα σας φεσώσουμε λίγο οι ..μεγαλύτεροι , αλλά καλή καρδιά, η ζωή είναι μπροστά σας, όρεξη να υπάρχει 🙂

 82. sarant said

  Α, με κολακεύετε πολύ και οι δυο σας!

 83. mindkaiser said

  Το κορακόποστος του Χρήστου έγραψε! Κορακόποστος λοιπόν Νικοκύρη. 🙂

 84. Προσεχώς κόμικ με τον σούπερ-ήρωα/φάντασμα με τις υπερ-Φυσικές Δυνάμεις λαο την Γλώσσα που Τσακίζει:

  Φάντομ ΣαραΝτάκ ο μυθοκτόνος!!!

 85. Εκείνο το «λαο» στο δικό μου #84, είναι «και» όπως όλοι σας ξέρετε 🙂

 86. Μη χαλιέσ' said

  Χρόνια Καλά Νικοκύρη!

  Περεπιφτού, αν θυμάμαι καλά κι αν δε σφετερίζομαι σχόλιο άλλου αναγνώστη, είχα αναφέρει πως πρόσφατα είχα ψαρώσει με τον λίκνο και με το ραμόνι (ίσως ως δεύτερος Μιχαλιός τότε) και αμέσως σου ήρθε η ιδέα του λεξικού.
  Αν όντως θυμάμαι καλά, τότε η τιμή ειναι διπλή (η σύνταξη του λεξικού, ανήμερα των γενεθλίων).

  Σε ευχαριστώ για την τιμή Νικοκύρη και κορακόποστος!

 87. christos said

  Βασιλική μιας και το ρίξαμε στα λογοπαίγνια και τους νεολογισμούς επειδή ο Νίκος μιλάει συνέχεια για «μεζεδάκια» θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για ΣαραΝτάκο!

 88. Immortalité said

  Πάντως άμα θέλουμε να μιλάμε σωστά ελληνικά και να λεξιπλάθουμε με τον απαραίτητο σεβασμό στην τρισχιλιετή μας ο σωστός όρος είναι κορακανάρτητος από το κόραξ + ανάρτηση.
  Εγώ έτσι θα σε λέω από δω και πέρα! 😛

  @84 Συνδρομήτρια! Ο Φαντόμ Ντακ ήταν ο αγαπημένος μου πάπιος 🙂

 89. Χρόνια πολλά! Εγώ που έχω άντρα Νίκο είχαμε καθιερώσει από παλιά τη φράση «δεν είμαι νοικοκυρά αλλά είμαι Νικοκυρά». Εδώ το ξανασυνάντησα!

  Απολαυστικό το σημερινό.

 90. # 22 Νεοκιντ υποκλίνομαι!

 91. Ουφ, δύσκολο το ληξιαρχείο…

  Αγνώριστοι
  ακλισιά
  Ανύπαρχτοι
  Απωνία (σχόλιο sarant)
  βαρεσάδικο ή βαρεζάδικο
  γιουτουμπάκι (σχόλιο sarant)
  γκούγκλης και γούγλης (σχόλιο JustAnotherGoneOff)
  γκουγκλίζω (σχόλιο sarant)
  ερμαφρόδιτοι τύποι
  ηλε-
  ηλεγατάκι
  θεία (σχόλιο Μαρία)
  καραβίδα
  κατεβασάδικο
  κοπιπαστάδα ή κοπιπαστή (σχόλιο Stazybο Hοrn)
  κοπιπαστώνω
  λεκανόστ (σχόλιο Stazybο Hοrn)
  λεξιλογώ
  λερναιάκι
  λερναίο (σχόλιο SophiaΟικ)
  λίκνος
  λουρκίζω (σχόλιο Δύτης των νιπτήρων) και λούρκης (σχόλιο Μπουκανιέρος)
  μακροβούτι
  μεζεδάκι
  μεταμπλόγκειν
  μουστάκια
  μπαμπινιωτισμός
  μπεντροβάτος (σχόλιο Νίκος Σαραντάκος)
  μπούμερανγκ, νόμος
  νατσουλισμός (σχόλιο neostipoukeitos -«νατσουλίζει»)
  Νικοδεσπότης (σχόλιο dokiskaki)
  Νικοκύρης (σχόλιο Tιπούκειτος)
  Νομανσλάνδη
  νύκτορες
  παρέμπ (σχόλιο sarant)
  παρεμπίπ (σχόλιο Stazybο Hοrn)
  παρεπιπτού (σχόλιο ηλε-φούφουτος)
  παρεπιφτού (σχόλιο Stazybο Hοrn)
  πεντέφι (σχόλιο Μαρία)
  πεντεφάκι
  πεντέφ (σχόλιο sarant)
  περιαυτομπλογκίες
  πιρτουπιράδικο (σχόλιο sarant)
  πολυτονιάτης (σχόλιο sarant -«πολυτονιάτικο»)
  πορτοκαλίζω
  ραμόνι
  σκουληκάκια (αλεξανδρινά) (σχόλιο sarant)
  σπαμακόπιτα (σχόλιο Μιχάλης Νικολάου)
  σπαμοπαγίδα (σχόλιο sarant)
  συνεννόηση Λοΐζος
  σχιζολεξία (σχόλιο ηλε-φούφουτος)
  τηλεσκοπική λέξη
  Τσαπατσούλιτζερ, βραβείο (σχόλιο π2)
  Χρυσό πέταλο

  Φυσικά, αρκετές έχουν μπει πιο μπροστά στον προγενέστερο ιστότοπο του νικοκύρη, καθώς και στη Λεξιλογία, ή αλλού. Εδώ, πάντως, θαρρώ αυτές ήταν οι πρώτες εμφανίσεις.

  Α, και προτείνω να προστεθούν το ιστολόι κι ο Μπαμπ(ι)

 92. Η σπαμοπαγίδα έχει πιάσει κοπάδι…

 93. Μαρία said

  Η σπαμοπαγίδα μαρμάγκα το επίκλιν.

 94. @88 μὴ λέγε λεξιπλάθω, ἀλλὰ λεξιπλαστῶ!

  #76 αὐτὸς ἔχει κἄτι μὲ τοὺς Θεσσαλονικεῖς, δὲν ἐξηγεῖται ἀλλιῶς! γι ἀυτὸ τοῦ ἀφιερώνω ἀπὸ τὴν Α’ Πρὸς Θεσσαλονικεῖς: ὁρᾶτε μή τις κακὸν ἀντὶ κακοῦ τινι ἀποδῷ, ἀλλὰ πάντοτε τὸ ἀγαθὸν διώκετε καὶ εἰς ἀλλήλους καὶ εἰς πάντας (5,15).

 95. Θέμης said

  Κορακόποστος κι από μένα, μυθοκτόνε Νικοδέσποτα. Δύο επιφυλάξεις όμως. Πρώτον, οι ατέλειες του λεξικού: π.χ. υπάρχει «γκουγκλίζω» αλλά δεν υπάρχει «μαρίζω» (You tell her, she finds, she posts – Problem solved). Δεύτερον, η πληθώρα εξαιρετικών ποιητικών φλεβών, που κινδυνεύει να μετατρέψει το μπλογκ σε ποιητικό: αντί της πολύμοχθης νικοδεσποτικής έρευνας, παιγνιώδης υπέρβαση ενορατικού τύπου (not too bad εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να νοηθεί και σαν ενισχυτική διδασκαλία).

 96. Μαρία said

  94 Θεμούλη, άσ’ τα αυτά. Ο μαρρισμός είναι καπαρωμένος.
  http://fr.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Marr

 97. Θέμης said

  95: Εγώ δεν έχω το πρόβλημα του Δημοσθένη. Το «μαρισμός» το προφέρω με ένα σφιχτοδεμένο και λυγερό «ρ». Ουδεμία σχέση με τον μαΡΡισμό. Δεν μπορείς να αποφύγεις τόσο εύκολα την ανάληψη των ευθυνών σου έναντι του λερναιοκτόνου πλήθους.

 98. sarant said

  Παίδες και κόρες, να με συμπαθάτε αλλά είχα πάει να τσικνίσω, τσικνοπέμπτ ομπλίζ.

  Το ληξιαρχικο σχόλιο 91 του Στάζιμπου το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα.

  Αφού όμως κατάφερα να ξεκουνήσω και τον Θέμη (το επόμενο σχόλιό του θα είναι στη δεκαετία του ιστολογίου) κάθτανε νυν, μου λένε.
  Ή έστω πέσε για ύπνο!

 99. sarant said

  κάτθανε, βεβαίως

 100. ΤΑΚ said

  Χρόνια πολλά και καλά και από μένα!

 101. ππαν said

  Καθτανε ακούγεται πιο ξεκούραστο.

 102. κάτθανε, Δέσποτα. οὐκ ὲς Ὄλυμπον Ἄννα Βίσση!

 103. ππαν said

  Πω πω δουλειά ο Στάζυμπο! Άξιος!

 104. Immortalité said

  Σαπώ Μάγε!

  Σωστά και το ιστολόι και ο Μπάμπι, που τον ανέφερα σε μια παρέα και με κοιτάζανε με απορία…

  Πάτησα και μερικούς λίκνους… 😳

 105. Εξαίσιο Νικοδόμημα! Και διήρκεσεν μόλις τρία έτη η ανέγερσίς του.
  Χίλιες ευχές για τη συνέχεια.

 106. Τας καλυτέρας των ευχών ημών. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 107. sarant said

  Ευχαριστώ και για τις νεότερες ευχές!

  102, 105: Καλό!

  104: Το Μπαμπι έπρεπε να μπει στη λίστα, το ιστολόι το λένε κι αλλού.

 108. gbaloglou said

  Νίκο τις καλύτερες ευχές και από μένα!

 109. τυφλός said

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/31/greeklishradioarbyla/#comment-71932 στο γ

  Μπορεί να σας είχε φανεί παράξενο τότε, να ειρωνευτήκατε την ιδέα μου, να μην καταλάβατε τι εννοούσα, να μην την πήρατε σοβαρά, απλώς να αδιαφορήσατε. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είχα πρώτη την ιδέα για λεξικό του ιστολογίου -σχεδόν έξι μήνες πριν το φίλο, ο οποίος το σκέφτηκε πριν δύο μήνες περίπου.

 110. sarant said

  109: Καλημέρα. Ζητώ συγνώμη που δεν ανέφερα αυτή τη συζήτηση, και ότι την ιδέα την είχες πρώτη εσύ, αλλά δεν οφείλεται σε ειρωνεία ή σε περιφρόνηση, απλώς το ξέχασα. Και τώρα βλέπω ότι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο για το μπεντροβάτο, αλλά και για το λεκανόστ και για άλλες λέξεις του Γλωσσαρίου ή Λεξικού μας. Είχες μάλιστα γράψει: «Εκτός από το μπεντροβάτο, πρόχειρα, είναι το λερναίο, το λεκανόστ, το πονκ» (δηλ. πλονκ) «και το τρολ, αν και αυτά είναι γενικότερα για το διαδίκτυο».

  Δίκιο έχεις, συγνώμη!

 111. Πάνος said

  Χρόνια πολλά στο μπλογκ, χρόνια καλά και δημιουργικά σε σένα!

 112. sarant said

  Ευχαριστώ, Πάνο!

 113. […] pasok-pasok, poléographie, Sauerstoff, schwa, The Crying Game, Turnacıbaşı , TV, Yi Fu Τuan, Αβάγιος, Αεκτζής, άλλο το χ στο χέρι και άλλο το χ στο χαμό, […]

 114. Χαραλαμποβόλος said

  με …αρκετή καθυστέρηση, λόγω ποικιλόμορφων απασχολήσεων, και οι δικές μου ευχές για μακροημέρευση.
  Κύριε Νικοκύρη, έχω την άδειά σου να δημοσιεύσω το εξαιρετικό Λεξικό στο δικό μου ιστολόγιο;
  ο πλήρης σεβασμός στα πνευματικά σου δικαιώματα εξυπακούεται.

 115. sarant said

  Χαράλαμπε σε ευχαριστώ, έχεις εννοείται το ελεύθερο για αναδημοσίευση!

 116. […] αλλά ο υπόλοιπος τίτλος χρειάζεται διευκρίνιση. Στη διάλεκτο του ιστολογίου μας, καραβίδα είναι μια μικρή πρόταση, ιδίως σε λεξικό ή […]

 117. […] αλλά ο υπόλοιπος τίτλος χρειάζεται διευκρίνιση. Στη διάλεκτο του ιστολογίου μας, καραβίδα είναι μια μικρή πρόταση, ιδίως σε λεξικό ή […]

 118. […] [Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται  να μάθουν για τη λέξη "Αβάγιος" μπορούν να κοιτάξουν εδώ.] […]

 119. […] …είναι πρέπον να μιλούμε εμείς για τον Αβάγιο […]

 120. […] …είναι πρέπον να μιλούμε εμείς για τον Αβάγιο; […]

 121. π2 said

  Εκτός από το πορτοκαλίζω και το βραβείο Πορτοκάλος, αιτούμαι να λημματογραφηθεί και ο εύστοχος νεολογισμός πορτοκαλοφοβία.

 122. τυφλόμυγα said

  Μια χαρά τα λέει το pdf. Λέγεται πως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί καταναλωτές προτιμούν πλέον τα ελληνικά προϊόντα. Άλλωστε αρκετές ελληνικές εταιρίες τόνιζαν την ελληνικότητά των προϊόντων τους στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι εντελώς παραπλανητική και ανήθικη η διαφήμιση της Άμστελ.
  Η Άμστελ είναι η τελευταία ξένη εταιρεία που μπορεί να μιλήσει για ελληνικότητα προϊόντων αφού την βαρύνει η υπόθεση με την μπύρα Μύθος.

 123. sarant said

  Ποια υπόθεση με τη Μύθος;

 124. τυφλόμυγα said

  Η μπύρα Μύθος ξεκίνησε τέλη της δεκαετίας του ’90 κάνοντας αμέσως εκρηκτική διείσδυση στην ελληνική αγορά. Διαφημιζόταν τότε ως η μοναδική 100% ελληνική μπύρα, όλα τα στάδια παραγωγής ήταν στην Ελλάδα -όπως και της Άμστελ- και το κριθάρι ήταν από έλληνες παραγωγούς -η Άμστελ το έκανε εισαγωγή. Η αγορά από έλληνες παραγωγούς κριθαριού τονιζόταν στην διαφήμιση της Μύθος. Έτσι την ίδια χρόνια, αν θυμάμαι καλά, η Άμστελ αγόρασε όλη την παραγωγή κριθαριού στην Ελλάδα. Όλη. Φυσικά η Μύθος για μία χρονιά τουλάχιστον δεν είχε καθόλου παραγωγή ή είχε πολύ μικρή παραγωγή από τα ελάχιστα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.

  Τιπ: δε μ’ αρέσει καθόλου η μπύρα. 🙂
  Καλημέρα

 125. ppan said

  Αχ έτσι είναι ο καπιταλισμός. Υπάρχει ακόμη η Μύθος; όχι; Δοκίμασα μια μπύρα Βεργίνα που μου εγκωμίαζαν και την βρήκα χάλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: