Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Sic transit gloria mundi….

Posted by sarant στο 5 Σεπτεμβρίου, 2018


Σικ τράνζιτ γκλόρια μούντι, έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου. Το ρητό είναι λατινικό, αλλά όχι της κλασικής εποχής -αφού, όπως μόλις έμαθα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά κατά τις τελετές ενθρόνισης του Πάπα τον 15ο αιώνα.

Οι λέξεις μάς είναι όλες οικείες, ακόμα και σε μένα που δεν έχω διδαχτεί λατινικά ούτε μια ώρα στη ζωή μου (ήμουν του Πρακτικού).

Το sic το χρησιμοποιούμε, ειρωνικά συνήθως, όταν παραθέτουμε λόγια άλλων, για να δείξουμε ότι κάτι, που συνήθως είναι κάποιο μαργαριτάρι ή μια υπερβολική άποψη, ειπώθηκε όντως έτσι, ότι δεν το αλλάξαμε εμείς. Κι εδώ στο ιστολόγιο, όταν ενδίδω στον πειρασμό του γλωσσικού ακτιβισμού και χρησιμοποιώ κάποιον τύπο που δεν είναι καθιερωμένος, βάζω δίπλα σε παρένθεση «σικ, ρε» για να δείξω ότι ξέρω πως πρόκειται για τέτοιον τύπο, π.χ. «θέλησαν να εισάξουν (σικ, ρε) καινά δαιμόνια». Δεν έχει σχέση με το σικ ντύσιμο, αυτό είναι γαλλικό, chic.

Το τράνζιτ ή τράνζιτο το ξέρουμε από τους επιβάτες ή τα εμπορεύματα που περνούν τράνζιτ από μια χώρα δηλ. χωρίς να περάσουν από τελωνειακό έλεγχο, και το χρησιμοποιούμε και για τους χώρους τράνζιτ των αεροδρομίων ή των λιμανιών. Αποδίδεται διέλευση ή διαμετακόμιση, αναλόγως. Και στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες έχει πάμπολλα ομόρριζα, που καμιά φορά επανέρχονται στην ορολογία ειδικών κλάδων, όπως το τρανζίσιον γκέιμ που είναι όρος της μόδας τώρα στο ποδόσφαιρο.

Γκλόρια είναι βεβαίως η δόξα, είναι και γυναικείο όνομα, όχι ελληνικό όμως, πχ η Γκλόρια Γκέινορ, αλλά και όνομα θεάτρου. Υπάρχει κι ένα λουλούδι που το λένε γκλοριόζα.

Μούντι είναι ο κόσμος, πτώση γενική. Η ονομαστική είναι mundus (ενώ το espressus freddus schettus είναι αιτιατική πληθυντικού, ανώμαλη γλώσσα τα λατινικά). Από εκεί και το Μουντιάλ, βεβαίως, που το λέμε έτσι στη χώρα μας ακόμα κι όταν γίνεται σε χώρες που μιλάνε μη λατινογενή γλώσσα, όπως φέτος.

Το ρητό είναι πασίγνωστο, και το έχω δει να χρησιμοποιείται και χιουμοριστικά παραλλαγμένο κάμποσες φορές, π.χ. Sic transit gloria Mundial, για τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων από νωρίς στο Μουντιάλ.

Ωστόσο, σήμερα το χρησιμοποιώ για να σχολιάσω το μάθημα των Λατινικών, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, για πρώτη φορά εξοβελίζεται εντελώς από τις εισαγωγικές εξετάσεις της θεωρητικής κατεύθυνσης -πιθανόν μάλιστα και να μην διδάσκεται καν, αυτό δεν το κατάλαβα με βεβαιότητα από τις ανακοινώσεις του υπουργού.

Φυσικά, οι ανακοινώσεις δεν αφορούσαν ειδικά το μάθημα των Λατινικών αλλά μια πολύ ευρύτερη και ίσως πολύ σημαντική μεταρρύθμιση του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα πρέπει όμως να τη συζητήσουμε σε άλλο άρθρο. Στο σημερινό, θα επικεντρωθούμε στην «κατάργηση» των Λατινικών, μια και το θέμα αυτό, καλώς ή κακώς, μονοπώλησε τους προβολείς της επικαιρότητας -και αφού είμαστε ιστολόγιο γλωσσικό δεν επιτρέπεται να μην το σχολιάσουμε κι εμείς.

Αναπόφευκτα ίσως, η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία εντάχθηκε στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση. Από την άποψη αυτή, το βραβείο γελοιότητας το παίρνει άνετα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, αφού πρόσβαλε τη νοημοσύνη και τη μνήμη των ακροατών δηλώνοντας ότι το μάθημα των Λατινικών γινόταν σε υψηλότατο επίπεδο, συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση εισάγει την Κοινωνιολογία «για να κάνει τα παιδιά αριστερά«. Ίσως βέβαια να πρόκειται για υπόρρητη εσωκομματική κριτική, δεδομένου ότι ο αρχηγός του κόμματός του έχει ψωνίσει από το Χάρβαρντ πτυχίο Κοινωνιολογίας.

Πέρα από τις γελοιότητες, ακούστηκε επίσης από κάποιους ότι με την κατάργηση των Λατινικών επιδιώκεται, κατά περίπτωση, η αποκοπή των μαθητών από τις ρίζες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, ή η μετατροπή τους σε άβουλους χειριστές αντί για ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, και άλλα τέτοια ηχηρά και αστήρικτα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κατάργηση των Λατινικών και η αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία ελάχιστη επίδραση θα έχει στη μορφωτική συγκρότηση των εφήβων. Αν συζητάμε σήμερα την κατάργηση των Λατινικών δεν τη συζητάμε επειδή πρόκειται για μια κοσμοϊστορική αλλαγή, αλλά για τη συμβολική της σημασία, διότι σηματοδοτεί, ίσως, το τέλος μιας εποχής, μέσα σε κλίμα διεθνούς παρακμής και υποβάθμισης της σημασίας των ανθρωπιστικών σπουδών και των κλασικών σπουδών.

Καταργήθηκαν τα λατινικά, αλλά ποια λατινικά; Οι μεγαλύτεροι, που έχουν ταλαιπωρηθεί όχι λίγο από αυτό το μάθημα, το οποίο στην εποχή μου ήταν, με μεγάλη διαφορά, το πιο μισητό μάθημα του ελληνικού σχολείου, ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κάποτε φόβητρο των μαθητών είχε εδώ και δεκαετίες μετατραπεί σε σκυλάκι κανίς -τα τελευταία χρόνια διδασκόταν μόνο στους μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης και μόνο στην Γ’ Λυκείου, για 3 ώρες την εβδομάδα. Μέσα σε 90 ώρες, θεωρητικές κι αυτές (στην πράξη 80 το πολύ), και μάλιστα στην τελευταία τάξη, γλώσσα δεν μαθαίνεται. Κατά συνέπεια, οι μαθητές διδάσκονταν 25 μικρά κειμενάκια (να ένα, για να πάρετε μια γεύση) και εξετάζονταν πάνω σε αυτά. Τα μάθαιναν απέξω, κείμενο και μετάφραση, παπαγαλία, και είχαν, τα τελευταία 20 χρόνια, ένα σχεδον σίγουρο εικοσάρι, σαν βαθμολογικό μαξιλάρι για ενδεχόμενα στραπάτσα στα Αρχαία και στη Γλώσσα.

Από την άποψη αυτή, δηλ. ότι το μάθημα και η εξέτασή του είχε εξελιχθεί σε παπαγαλία, είναι θετικό που καταργείται, όπως θετικό είναι ότι καταργείται και η εξέταση της μετάφρασης του γνωστού κειμένου των Αρχαίων (ενώ θα ήταν απαράδεκτο να καταργηθεί η πραγματικά απαιτητική μετάφραση του αδίδακτου κειμένου). Θα μου πείτε ότι και άλλα μαθήματα έχουν εξελιχθεί σε παπαγαλία, όπως η Ιστορία ή το λεγόμενο ΑΟΘ, και τίποτα δεν αποκλείει να ακολουθήσει και η Κοινωνιολογία αυτή την οδό. Ωστόσο, στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία είναι στο χέρι της επιτροπής θεμάτων να αποθαρρύνει την αποστήθιση βάζοντας θέματα που δεν εξαρτώνται από τη φωτογραφική απομνημόνευση του κειμένου του βιβλίου. Στα Λατινικά η αποφυγή της αποστήθισης είναι αδύνατη, αφού είναι τόσο μικρή η ύλη.

Να πω εδωπέρα ότι δεν αρνούμαι την αξία και την ανάγκη της αποστήθισης ως εργαλείου της μαθησιακής διαδικασίας. Η αποστήθιση είναι χρήσιμη και αναγκαία σε πολλά πράγματα -ξεκινώντας, ας πούμε, από την προπαίδεια. Αλλά η αποστήθιση είναι μέσο, όχι σκοπός.

Τώρα, ως προς την αξία των λατινικών καθαυτών, τόσο αρκετοί φιλόλογοι όσο και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων, υπέρ του μαθήματος, που όμως είτε είναι γενικόλογα είτε δεν φαίνονται πειστικά. Για παράδειγμα, ότι τα λατινικά είναι «απαραίτητα» σε γιατρούς και φαρμακοποιούς μάλλον θα ίσχυε στην εποχή των ιατροφιλόσοφων, τον 18ο και 19ο αιώνα. Το επιχείρημα ότι η γνώση λατινικών βοηθάει στην εκμάθηση σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών έχει εξασθενήσει πολύ σε μια εποχή αυξημένης γλωσσομάθειας όπως η σημερινή -τα περισσότερα παιδιά σήμερα φτάνουν στα 18 τους έχοντας γνώση δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας. Πιο βάσιμο είναι το επιχείρημα ότι τα λατινικά θα χρειαστούν στους φοιτητές της Φιλοσοφικής -εκεί θα χρειαστούν τμήματα διδασκαλίας στο πρώτο έτος -τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν και πριν από την κατάργηση αναγκαία, αφού οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές ελάχιστες πραγματικές γνώσεις λατινικών έχουν.

Όσο για τις υπερβολές που ακούστηκαν, ότι με την κατάργηση των λατινικών καταδικάζονται στην αμορφωσιά ή στην αποκοπή από το ευρωπαϊκό πνεύμα οι επόμενες γενιές, δεν αντέχουν σε σοβαρή εξέταση. Καταρχάς, αν είναι έτσι, τότε τα 3/4 των μαθητών (που δεν διδάσκονται λατινικά έτσι κι αλλιώς) είμαστε αμόρφωτοι και αποκομμένοι από το ευρωπαϊκό πνεύμα. Κι έπειτα, πολύ σαθρό σκαφίδι είναι αυτά τα 25 κειμενάκια (τόσα λατινικά διδάσκονται, θυμίζω) για να εξασφαλίσουν το πέρασμα από την αμορφωσιά στη μόρφωση!

Κάποιοι θυμήθηκαν και τη ρήση του Γκράμσι, ότι il latino non si studia per imparare il latino, si studia per abituare i ragazzi a studiare (τα λατινικά δεν διδάσκονται για να μάθει κανείς λατινικά, διδάσκονται για να συνηθίσουν τα παιδιά να μελετούν). Αλλά βέβαια, κι αν δεχτούμε ότι ισχύει αυτό (συζητήσιμο το βρίσκω), είναι κάπως αργά στα 18 τους χρόνια, στην τελευταία χρονιά της εγκύκλιας εκπαίδευσης, να μάθουν τα ραγκάτσα τα δικά μας να μελετούν -χώρια που εμείς έχουμε τα αρχαία γι’ αυτή τη δουλειά.

Οι φιλόλογοι βέβαια αισθάνονται να θίγονται και να απειλούνται επαγγελματικά από την κατάργηση της εξέτασης του μαθήματος. Έγραψε προχτές, όλος απόγνωση, ένας νεαρός απόφοιτος: Στο γυμνάσιο έχουν καταργηθεί οι εξετάσεις σε φιλολογικά μαθήματα, πράγμα που με βρήκε απόλυτα σύμφωνο μιας και πραγματικά ταλαιπωρούνταν τα παιδιά δίχως λόγο. Τώρα στο λύκειο καταργούν τα λατινικά και πολλά φιλολογικά μαθήματα γενικής παιδείας ώστε να μη διδάσκονται ή εξετάζονται• δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Εισάγουν την Κοινωνιολογία, μάθημα τρομερά ενδιαφέρον που θα ήθελα κι εγώ να το διδαχθώ ως μαθητής. Δεν μπορώ όμως να το διδάξω λόγω της θέσης μου. Προσπαθούν να καταργήσουν την παραπαιδεία και πολύ καλά κάνουν γιατί το σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος χαλάρωσης και συνάμα μόρφωσης. Άρα όχι ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Μπράβο και για αυτήν την απόφασή τους. Και έρχεται τώρα η ερώτηση που απευθύνεται καθαρά σε αυτούς.
ΑΦΟΥ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ 25 ΕΤΩΝ ΔΕ ΜΕ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ, ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, ΕΓΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ; ΓΙΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΣΑ; ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΥΠΟΨΙΝ;

Ο νεαρός φιλόλογος έχει ένα δίκιο να κατηγορεί το κράτος· διότι το κράτος εδώ και πολλά χρόνια, αν και βλέπει την ολοφάνερη αναντιστοιχία ανάμεσα στους εισακτέους και στις δυνατότητες επαγγελματικής τους απορρόφησης, δεν παίρνει τη γενναία απόφαση για σημαντική μειωση των εισακτέων στις φιλοσοφικές σχολές, μια απόφαση με σημαντικό πολιτικό κόστος που ούτε η σημερινή κυβέρνηση τόλμησε να επωμιστεί ούτε οι προηγούμενες. Αλλά και οι επαγγελματικές ενώσεις των φιλολόγων θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν αίτημά τους τη μείωση των εισακτέων, κι όμως δεν το κάνουν διότι φοβούνται πως έτσι θα χάσει ο κλάδος τη δύναμη πίεσής του.

Ωστόσο, αυτό που δεν κάνει το κράτος το κάνουν διαισθητικά οι υποψήφιοι, που όλο και περισσότερο αποφεύγουν να δηλώνουν τις φιλοσοφικές σχολές, με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής να έχουν καταβαραθρωθεί. Σε πρόσφατη συζήτηση μια φιλόλογος κατηγορούσε το υπουργείο ότι «χαμηλώνει τις βάσεις» στις φιλοσοφικές σχολές για να τις υποβαθμίσει, αλλά δυστυχώς οι βάσεις διαμορφώνονται από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους κυρίως τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Και πάντως, όσο κι αν είναι συγγνωστή η επαγγελματική αγωνία των φιλολόγων, η παιδεία δεν πρέπει να σχεδιάζεται με κριτήριο τις ανάγκες επαγγελματικής αποκατάστασης των καθηγητικών κλάδων.

Η αλήθεια είναι ότι διεθνώς οι ανθρωπιστικές και οι κλασικές σπουδές βρίσκονται σε υποχώρηση, κάτι που αντανακλά τη συνεχή προσθήκη νέων γνωστικών αντικειμένων, ενώ το ωράριο των σχολείων είναι, εκ των πραγμάτων, πεπερασμένο: γύρω στις 30 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, σε περίπου 30 εβδομάδες διδασκαλίας τον χρόνο, επί 12 χρόνια. Σε αυτό το σύνολο ωρών κάποτε κυριαρχούσαν οι κλασικές σπουδές. Από μια μελέτη του Μαν. Τριανταφυλλίδη βλέπω, ας πούμε, ότι τα εννεατάξια γυμνάσια του μεσοπολέμου στην Πρωσία αφιέρωναν 6 ώρες την εβδομάδα επί 6 τάξεις στα αρχαία ελληνικά και 5-8 ώρες την εβδομάδα επί 9 τάξεις στα λατινικά, και μόλις 2-3 ώρες επί 4 τάξεις στα γαλλικά, αν και μπορούσε κανείς να σταματήσει τα ελληνικά και να πάρει περισσότερα γαλλικά. Δεύτερη ξένη γλώσσα δεν διδασκόταν, ούτε βεβαίως πολλές θετικές επιστήμες.

Αλλά και τα παλιότερα ελληνικά σχολεία αφιέρωναν πολύ περισσότερες ώρες στα λατινικά. Από την ίδια μελέτη βρίσκω ότι πριν από τη μεταρρύθμιση του 1917 τα λατινικά διδάσκονταν στις 4 τελευταίες τάξεις για 4 ώρες την εβδομάδα, κάτι που χοντρικά δίνει 480 ώρες για το μάθημα συνολικά, ενώ στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια αυτό μειώθηκε σε 3 ώρες την εβδομάδα, πάντα για 4 τάξεις, δηλ. 360 ώρες συνολικά, για να περιοριστεί τα τελευταία χρόνια σε 3 ώρες μόνο σε μία τάξη, δηλ. περί τις 90 ώρες. Όμως οι ώρες αυτές που απελευθερώθηκαν από τα λατινικά διατέθηκαν σε άλλα γνωστικά αντικείμενα, είτε υφιστάμενα που κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθούν, είτε εντελώς καινούργια -από τη δεύτερη και τρίτη ξένη γλώσσα έως την πληροφορική. Γι’ αυτό και οι εκκλήσεις των πανεπιστημιακών για «αναβάθμιση» του μαθήματος είναι έωλες (προς μπαμπινιωτιστές: αυτό σημαίνει ‘αστήρικτες’), αφού ουσιαστικά ζητούν την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του, παραγνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με το Σύμπαν, το πρόγραμμα διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας δεν μπορεί να διαστέλλεται συνεχώς.

Αν όμως κάτι λείπει από τη συζήτηση για τον… θάνατο των λατινικών, είναι η ανάγκη να συγκροτηθούν ξανά Κλασικά Λύκεια, στα οποία θα διδάσκονται και τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά με αυξημένες ώρες, από λίγους αλλά καλά καταρτισμένους φιλολόγους, για τους σχετικά λίγους μαθητές που θα έχουν την κλίση και τη θέληση να ασχοληθούν με κλασικές σπουδές. Αυτό βέβαια πρέπει να συνοδευτεί με μείωση και κυρίως με ριζική αναδιάρθρωση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια.

Αλλά βέβαια, η πρόσφατη συζήτηση για τα λατινικά έδωσε αφορμή και για μερικά πετυχημένα αστεία, που αξίζει να μνημονευτούν εδώ, όπως το κείμενο της εικόνας αριστερά, που παίζει με το λατινικό σχολικό κείμενο που είδαμε πιο πάνω, αλλάζοντας τρεις λέξεις, και που μάλλον θα το καταλάβατε κι ας μην έχετε διδαχτεί λατινικά όπως εγώ. (Μπορεί να έχει ένα λαθάκι πάντως).

Επίσης, για να ευλογήσω τα γένια μου, επειδή είχα βαρεθεί να διαβάζω υπερβολές στα κοινωνικά μέσα, όπου η κατάργηση των λατινικών παρουσιαζόταν περίπου ως εθνική καταστροφή, ενώ τα θετικά της μελέτης των λατινικών διογκώνονταν πέρα από κάθε μέτρο, σκάρωσα την εξής παρωδία, που ελπίζω να μη θεωρηθεί αληθινή:

Η Αpple, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες ζητούν γνώσεις λατινικών από τα διευθυντικά στελέχη τους. Οι Η/Υ νέας γενεάς επικοινωνούν μόνο με λατινικά διότι είναι γλώσσα με μαθηματική δομή. Τα λατινικά έχουν 5 εκατομμύρια λέξεις.

Και στην Ελλάδα ο Γαβρόγλου τα καταργεί!!! Δγιαδώστε!

Λέτε να ξεφυτρώσει κανένα καινούργιο… Lernaeum;

Και βέβαια, με αφορμή την ιστορία με τα λατινικά, θυμηθήκαμε και πάλι όλα τα λατινικά ρητά του Αστερίξ, που κι αυτό κέρδος είναι!

ΥΓ Παρόλο που δεν έχω σκοπό στο σημερινό άρθρο να συζητήσω συνολικά το νέο σύστημα που ανακοινώθηκε απο το Υπουργείο, για να προλάβω και δικά σας σχόλια θα πω μόνο ότι θεωρώ απαράδεκτη τη διατήρηση των θρησκευτικών ως μαθήματος γενικής παιδείας. Από την άλλη, με δεδομένη τη σημερινή υπερσυντηρητική πλειοψηφία στο Συμβούλιο Επικρατείας είναι απολύτως βέβαιο πως αν το νέο σύστημα δεν επιφύλασσε αυτή τη θέση στα Θρησκευτικά, θα έβγαινε αμέσως αντισυνταγματικό.

Advertisement

400 Σχόλια προς “Sic transit gloria mundi….”

 1. Jago said

  Καλημέρα σας.
  (έκανα σεφτέ;)

 2. Να πω την αμαρτία μου, προσωπικά ποτέ δεν χώνεψα την κοινωνιολογία και ως αριστερός, τέλος πάντων, θα έλεγα ότι στην τρέχουσα χρήση της εδώ και καναν αιώνα είναι περισσότερο μια τεχνική ελέγχου παρά μια ερμηνευτική επιστήμη. Εντάξει, προβοκάρω και λίγο.
  Από την άλλη, στο επάγγελμα πολλάκις χρειάστηκα τα λατινικά καίτοι οθωμανολόγος. Βέβαια τα είχα διδαχτεί τρεις τάξεις, όχι μία, ως μαθητής Κλασικού. Και έτσι δένει το σχόλιό μου και με την κατακλείδα του άρθρου. (Πρέπει να πω επίσης ότι μου φαίνεται πολύ δύσκολο να μάθει κανείς -οποιαδήποτε- γλώσσα στο παν/μιο, πόσο μάλλον με ένα εξάμηνο).

 3. Μπετατζής said

  1) Αυτός ο Γκράμσι φουλ κομμούνι δεν ήτανε ;;;;

  2) Για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου (όχι πώς με νοιάζει ιδιαίτερα), δεν ήτανε σκέτη παπαγαλία τα λατινικά (τουλάχιστον στον καιρό μου), αφού είχε και ασκήσεις συντακτικού και γραμματικής, ώστε αν είχες αποστηθίσει απλά τη μετάφραση, δεν μπορούσες να απαντήσεις στις ασκήσεις αυτές.

 4. gpoint said

  Καλημέρα

  είναι σίγουρο πως το chic είναι γαλλικό ; έχω την εντύπωση πως είναι γερμανικό, αν θυμάμαι καλά τι μας έλεγε η καθηγήτρια στο σχολείο

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Τέλειωσα αυτές τις ημέρες το διάβασμα ενός ωραίου βιβλίου του Αμερικανοεβραίου Greenblatt, με τίτλο «Παρέγκλισις», που εξέδωσε το Μ.Ι.Ε.Τ. και δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ πόσο πολύ συνέβαλαν τα λατινικά σε αυτό που είναι/νομίζουμε ότι είναι/ θα θέλαμε να είναι σήμερα η Ευρώπη.
  Καπάκι στον Γκρήνμπλαττ ο Γαβρόγλου και η κατάργησή τους -τόσο ανώφελη, κατά την γνώμη μου.
  Μου άρεσε η δημοσίευση του Μάνου Στεφανίδη στο φμπ: «Κάντε κάτι επαναστικό, ρε άχρηστοι: Καταργήστε την Άλγεβρα!» . Θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αναρχικό σύνθημα σε δρόμους ευρωπαϊκής πόλης αλλά δεν είναι έτσι.
  Αντιθέτως, όπως σωστά γράφεις (κι εδώ συμφωνούμε απόλυτα) παραμένουν τα άχρηστα και ανεπίτρεπτα θρησκευτικά. Τα πάντα εναντίον του Λουκρήτιου και του Τζορντάνο Μπρούνο.
  Μένει να δούμε και την πυρά (ή μήπως τη ζούμε ήδη;)

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Έχω την εντύπωση ότι η φράση του τίτλου γραφόταν και σε κρήνες με τρεχούμενο νερό, λόγω ακριβώς του συμβολισμού.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Καταργήστε την άλγεβρα; Πώς το στηρίζει;

 8. Πάνος με πεζά said

  Όποιος έχει κάνει Κοινωνική Οικονομική με το Φακιολά στο ΕΜΠ, δεκαετία 90, να φτιάξουμε γκρουπάκι να λέμε τον πόνο μας… 🙂

 9. Λευκιππος said

  Αλήθεια αυτό που το βάζεις, άντε τώρα να κατανοήσεις Αστερίξ χωρίς βασικές γνώσεις λατινικών….

 10. Jimakos said

  Σαν απόφοιτος της θεωρητικής, επιβεβαιώνω πως τα Λατινικά ήταν μάθημα αφενός παπαγαλίας, αφετέρου σίγουρου βαθμού, όπως λες Νικοκύρη. Εγώ που μισώ την παπαγαλία και που ο καθηγητής των λατινικών κάθε άλλο παρά «εκπαιδευτικός» ήταν, με έκαναν να μην τα πηγαίνω καθόλου καλά σ’ αυτό το μάθημα, παρόλο που μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες. Θεωρώ ότι αν αντί για λατινικά διδασκόμασταν Αστερίξ, απείρως μεγαλύτερο θα ήταν το κέρδος μας.

  Όσον αφορά το σικ τράνζιτ γκλόρια, θυμάμαι (ίσως στο περίπου) μια ατάκα από το «History of the World» του Μελ Μπρουκς, όπου πετάνε σε κάποια σκηνή λατινικές φράσεις χωρίς συνοχή, μέσα στις οποίες και το «σικ τράνζιτ γκλόρια». Για να απαντήσει ο άλλος «δεν ήξερα ότι η Γκλόρια ήταν άρρωστη…» (στα αγγλικά παίζει προφανώς με το sic – sick).

 11. ChrisMaGR said

  Καλημέρα,
  Νομίζω ότι το να πρέπει κάποιος απόφοιτος φιλολογίας να εργαστεί αποκλειστικά ως καθηγητής φιλολογίας (κάτι που ισχύει και για πολλές άλλες σχολές) είναι μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην Ελλάδα.

 12. gpoint said

  Το σχολείο έχει χάσει εντελώς τον ρόλο του που είναι να εφοδιάσει τα παιδιά με γνώσεις ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ που σίγουρα δεν έχουν ή δεν μπορούν να μεταδώσουν πολλοί από τους γονείς τους
  Αντίθετα έχει μετατραπεί σε προετοιμασία (αηδή, άχρηστη και αποβλακωτική) για τις πανελλήνιες εξετάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν τις ανάγκες παρά μόνο της εκκλησίας και του κλάδου των θεολόγων για να έχουν δουλειά.

  Αλλο πράγμα ποιό μάθημα διδάσκεται και άλλο ποιό εξετάζεται. Ετσι καταργήθηκε το μάθημα της ιστορίας της Επιστήμης και του Πολιτισμού και το επίπεδο του έλληνα μαθητού έφτασε στο σημείο ο Πλούταρχο να ίναι ανερχόμενος τραγουδιστής καο αριστοτέλους ένας δρόμος, μια βραδιά.
  Με το ζόρι και καθυστερημένα εισήχθηκε η πληροφορική, ο Κ.Ο.Κ. έχει μείνει για να διδάσκεται από κάποιους που κάποτε είχαν παρελθόν στις στρατιωτικές αστυνομίες και τα συναφή, τα χρήσιμα μαθήματα αγνοούνται ενώ τα κουλτουριάρικα των κομπλεξικών προωθούνται. Τι θα καταλάβει πρακτικά από την κοινωνιολογία ένα παιδί ; Οσα κατάλαβαν και στην εποχή μου από την Ψυχολογία και την Λογική
  Από τα λατινικά του σχολείου και τα γαλλικά τέσσερα χρόνια στο ανέξ ντε Παιτσσιά ψευτομιλάω ιταλικά και ψευτοκαταλαβαίνω τις άλλες λατινογενείς γλώσσες αλλά δεν είναι αυτό ο λόγος που δεν πρέπει να καταργηθούν όσο ότι με τα στοιχειώδη που θα διδαχθούν θα έχουν μια «ουδέτερη» και πιο σωστή εισαγωγή στο λατινικό αλφάβητο που είναι απαραίτητο σήμερα.

  Εκτός και έχουν αποδεχθεί την θέση μου για νεκρή παιδεία οπότε δεν έχει νόημα τι υλικά χρησιμοποιούνται για τον καλλωπισμό του πτώματος

 13. Triant said

  Καλημέρα.

  Έωλος θα πει αστήρικτος Νικοκύρη; Είπαμε να μην το διορθώνουμε αλλά μήπως το έχεις παρακάνει με τον ακτιβισμό σου; Δεν καταλαβαίνω μάλιστα ούτε τον λόγο 😦

 14. sarant said

  13 Kι όταν λέμε «έωλες δικαιολογίες», «έωλος ισχυρισμός» τι εννοούμε;

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/12/16/eolos/

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  9 >>άντε τώρα να κατανοήσεις Αστερίξ χωρίς βασικές γνώσεις λατινικών….
  http://www.lefigaro.fr/langue-francaise/actu-des-mots/2016/10/18/37002-20161018ARTFIG00017–quoi-sert-le-latin-lire-asterix.php

 16. μήτσκος said

  Αυτό που πάντα με εκνευρίζει σε τέτοιου είδους συζητήσεις είναι τα επιχειρήματα της μορφής «Τα λατινικά (ή τα αρχαία ή τα οικοκυρικά ή…) είναι χρήσιμα διότι…»

  Και τι έγινε που είναι χρήσιμα; Γιατί, τα ρωσικά είναι άχρηστα; Η μαγειρική, η ξυλουργική, ο μπαγλαμάς, η αεροναυπηγική, το σκάκι, το πλέξιμο είναι όλα άχρηστα και γι’αυτό δεν διδάσκονται; Οι ώρες διδασκαλίες είναι περιορισμένες και πρέπει να αποφασίζουμε ποιές από όλες τις χρήσιμες γνώσεις θα προσφέρουμε στους μαθητές.

  Τώρα αν ο άλλος σπούδασε φιλόλογος με μοναδική επαγγελματική προοπτική να γίνει δάσκαλος, τότε απλά έκανε λάθος. Τουλάχιστον οι νεότεροι, όπως ο 25άρης που έγραψε παραπάνω, έχει ακόμα την ευελιξία να προσαρμοστεί.

  Είναι κρίμα να χρησιμοποιούμε το σχολικό πρόγραμμα για να διορθώνουμε τον λανθασμένο επαγγελματικό προσανατολισμό δεκαετιών.

 17. dryhammer said

  ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΕΡΤ —- ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΕΡΤ

  Το έτος 2068, όταν διεθνής γλώσσα θα είναι ένα κράμα κινεζοαγγλικών συμβατό με μηχανάκια 12G, μόνο σε κάτι ιστολόγια κολλημένων (καλή ώρα) θα χρησιμοποιούνται οι τοπικές γλώσσες κι αυτές στην αρχαιοπρεπέστερη μορφή τους, έτσι από αντίδραση.

  Τότε στο «Μηνολόγιον μηνός Σεπτεμβρίου» θα γράφει:

  Τε 5: Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη. Γενέσιον Ξηροσφύρου του Χίου, δέπτορος Χημείας τε και Ναυτιλίας.

 18. spiral architect 🇰🇵 said

  Bonum mane.

  Εγώ, αν και παιδί των εφαρμοσμένων θετικών επιστημών τελείωσα κλασικό Λύκειο και έδωσα λατινικά στις απολυτήριες εξετάσεις. Ήμουν χαλαρός γιατί ήξερα ότι θα αντιγράψω από τη Μικαέλα, που με μεγάλη της χαρά θα αντέγραφε από μένα μαθηματικά και Φυσική. Με τα αρχαία, περιέργως, τα πήγαινα σχετικά καλά) και δεν χρειάστηκα αντιγραφή.

  Η Μικαέλα έμαθε τον Βιργίλιο, τον Οβίδιο και τον Δάντη, έγινε μια άξια φιλόλογος, δίδαξε στο Γυμνάσιο την κόρη μου και εγώ, αν και απόφοιτος κλασικού έμαθα τους μετασχηματισμούς Φουριέ, τη θεωρία των μιγαδικών και την εφαρμογή της στα εναλλασσόμενα ρεύματα κι έγινα μηχανικός. Κανένας από τους δυο μας δεν θυμάται, ούτε τη γραμματική της λατινικής, ούτε εγώ τους μετασχηματισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαθήματα ήταν άχρηστα, απλά μας έκαναν να έχουμε αναλυτικό μυαλό.

  Ποιοι είναι οι πιο χρήσιμοι: Οι φιλόλογοι, οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι τεχνίτες ή οι σκουπιδιάρηδες; Μια αποαντηση θα διαβάσετε παρακάτω:

  Η ύπαρξη του «εφεδρικού στρατού των ανέργων» είναι δομικό χαρακτηριστικό των κοινωνιών μας, τόσο που η περιστασιακή πτώση της ανεργίας προκαλεί αλλεργία στις αγορές, διότι παύουν οι εργοδότες να έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα λοιπόν ότι μπορούμε να συζητήσουμε στα σοβαρά τις προοπτικές εργασίας αδιαφορώντας για το πολιτικό πρόβλημα και βάζοντας τους επιστήμονες να τσακώνονται μεταξύ για το ποιοι είναι πιο άχρηστοι, μου φαίνεται απαράδεκτη. Έτσι κι αλλιώς, οι διαχωρισμοί μεταξύ επιστημονικών αντικειμένων (όπως έλεγε, δικαιωματικά, ο Παναγιώτης Κονδύλης) εξυπηρετούν μόνο τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Η πνευματική ζωή δεν γνωρίζει κανενός είδους τέτοια σύνορα.
  (ο Πουλής του ΤΡΡ είναι της Παντείου) 🙂

  Κατά τη γνώμη μου, όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Τη στιγμή που η απαίτηση του καπιταλισμού είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, οι ανθρωπιστικές σπουδές όλο και θα υποχωρούν. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όμως τις προωθούν και μάλιστα ζητούν Έλληνες και Ιταλούς φιλολόγους για να διδάξουν σε Λύκεια Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά αντίστοιχα.

  Θα δούμε …

 19. μήτσκος said

  χαχα χρόνια πολλά ξηροσφύρη

 20. Παναγιώτης Κ. said

  «Καταργήστε την Άλγεβρα» και να δούμε μετά ποιος θα μας φτιάχνει μεγάλες γέφυρες, μεγάλα κτίρια, εξελιγμένα αεροπλάνα και βαπόρια καθώς και εξελιγμένη τεχνολογία και ειδικότερα, επικοινωνίες!

 21. gpoint said

  # 4

  Τελικά βlέπω γκουγκλάροντας πως καλά θυμόμουνα το chic προέρχεται από το γερμανικό schick

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 23. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  17 Χρόνια πολλά και καλά Ντράι.

 24. spiral architect 🇰🇵 said

  Εμ συντέκνισσα, του κλασικού είμεθα! 😀

 25. Μανώλης said

  Πράγματι πολλοί λένε ότι κάποιος πρέπει να ξέρει λατινικά για να γίνει γιατρός ή νομικός. Αυτό, όμως, είναι σα να λες ότι, αν δεν ξέρεις γαλλικά, δεν μπορείς να καταλάβεις τί είναι το ασανσέρ και το ντεμπραγιάζ. Καλημέρα!

 26. cronopiusa said

  Άρτι αφιχθείσα από τη Σωτηρία επιτρέψατε τε μοι μεγαλύτερη βραδυκίνητη πνεύματος της συνήθους

  για τη φειδωλή Λουκρητία και τον Γόησου

  Καλημέρα σας σας

 27. sarant said

  21 Δίκιο έχεις, από το ρήμα schicken, στέλνω. Αλλά εμείς από τα γαλλικά πρέπει να το πήραμε

  17 Χρόνια πολλά, ρε συ!

 28. Νομίζω πως ήδη η μεταρρύθμιση του 1964 είχε καταργήσει ή τουλάχιστον περιορίσει στα κλασικά λύκεια τα λατινικά. Θυμάμαι ένα σατιρικό άρθρο του Ψαθά (στον Ταχυδρόμο;) που κορόιδευε τις σχετικές θρηνωδίες. Και πάντως εγώ, που τελείωσα το 1971, δεν έκανα ποτέ λατινικά. (Έμαθα λίγα μόνος μου, από δική μου περιέργεια.)

 29. ΓΤ said

  Βαριές στον τίτλο οι τελείες
  έτσι όπως βγαίνουν τέσσερις
  θηρευτικών ομμάτων λείες
  Τετάρτης ευτυχέστερης

 30. Gandalf said

  » Ίσως βέβαια να πρόκειται για υπόρρητη εσωκομματική κριτική, δεδομένου ότι ο αρχηγός του κόμματός του έχει ψωνίσει από το Χάρβαρντ πτυχίο Κοινωνιολογίας.»

  ψωνίσει (sic!);

 31. sarant said

  28 Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε. Ώστε ούτε εσύ έκανες λατινικά;

 32. spiral architect 🇰🇵 said

  @28, 31: Τελικά, πότε μπήκαν τα λατινικά στη ΜΕ; Επί χούντας;

 33. Κάτι μου είχε διηγηθεί ο πατέρας μου, που δεν ζει πια για να τον ρωτήσω λεπτομέρειες, ότι ακριβώς για να καταπολεμηθεί η αντιγραφή, σε εισαγωγικές εξετάσεις της εποχής του (1933) η επιτροπή είχε αντικαταστήσει στην πρώτη φράση του κειμένου (Profectus Scipio Afer…) το όνομα του Σκιπίωνα με του Ιούλιου Καίσαρα, με αποτέλεσμα η αρχή να μοιάζει με την αρχή άλλου γνωστού κειμένου και κάποιοι να γράψουν τελείως άσχετη μετάφραση!

 34. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  Δέν ξέρω πόσο θὰ βλάψει ἤ θὰ ὠφελήσει τὴν παιδεία μας ἡ κατάργηση τῶν Λατινικῶν. Στὸ ἱστολόγιο ὑπάρχουν ἄλλοι, καταλληλότεροι ἀπὸ μένα, γιὰ νὰ τὸ κρίνουν.

  Αὐτὸ ποὺ μπορῶ νὰ πῶ εἶναι ὅτι αὐτὴ δὲν εἶναι ἡ ριζικὴ ἀλλαγὴ ποὺ χρειάζεται ἡ παιδεία μας.

  Αὐτὸ ποὺ χρειάζεται εἶναι ἡ δραστικὴ μείωση τῶν εἰσακτέων σὲ ΟΛΑ τὰ ΑΕΙ.

  Ἀλλὰ ποιός ἔχει τὰ κότσια νὰ τὸ κάνει;

  Ἔτσι βλέπουμε οἰκογένειες νὰ κάνουν αἰματηρὲς οἰκονομίες γιὰ νὰ στείλουν τὸ παιδὶ νὰ σπουδάσει στὸ ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικῆς τῆς Ἄνω Τραγοπλαγιᾶς, ὅπου εἰσήχθη μὲ βαθμό 4,82 (μὲ ἄριστα τὸ 20).

  Τὸ σύνθημα τῆς Χούντας «κάθε πόλη καὶ στάδιο, κάθε χωριὸ καὶ γυμναστήριο» μετατράπηκε ἀπὸ τὶς κυβερνήσεις τῆς μεταπολίτευσης σὲ «κάθε πόλη καὶ πανεπιστήμιο, κάθε χωριὸ καὶ ΤΕΙ».

  Δυστυχῶς οὔτε ἡ τωρινὴ Κυβέρνηση ἔχει τὰ κότσια νὰ κάνει κάτι οὐσιαστικό. Μόνο μικρομερεμέτια, σὰν τὴ συγκεκριμένη ἀντικατάσταση τῶν Λατινικῶν ἀπὸ τὴν Κοινωνιολογία.

 35. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω: το καταπληκτικό επιχείρημα ότι τα λατινικά είχαν υποβαθμιστεί, γι’ αυτό ας τα καταργήσουμε τελείως (περίφημη λογική που την ακολουθούμε στα πάντα, ιδίως στο δημόσιο που ξεπουλαμε); ή τον φιλόλογο που όλα τα βρίσκει σωστά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αρκεί το κράτος να του βρει δουλειά στο κλειστό κύκλωμα της εκπαίδευσης; Για το ότι το υπουργείο «καταπολεμά την παραπαιδεία», εντάξει, γελάνε και τα τσιμέντα.

  Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση μόνον ως μέσο βιοπορισμού, που σπούδασαν με την προοπτική να διοριστούν για να εκπαιδευσουν τους διαδόχους τους στον ίδιο φαύλο κύκλο, μη σώσουν και διοριστούν ποτέ. Αν δεν μπορούμε να βρούμε κάποια χρησιμότητα σ’ ένα μάθημα πέρα απ’ την επαγγελματική αποκατάσταση των διδασκόντων, καλώς καταργείται.

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Αξίζει να διαβάσουμε την Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης.
  Στα γραπτά του Δημαρά θα βρούμε πληροφορίες οι οποίες πληροφορίες είναι απάντηση σε πολλά από τα γιατί μας.
  Σήμερα, έμαθα ότι στην Δυτική Ευρώπη συνέβαιναν παρόμοια πράγματα όταν και εμείς στην Ελλάδα το είχαμε ρίξει στα Αρχαία και στα Λατινικά.
  Αντιγραφείς λοιπόν σε όλα και μάλλον, κακοί αντιγραφείς!

 37. Νέο Kid said

  Ούτε Λατινικά, ούτε κοινωνιολογία ,ούτε Άλγεβρα !
  Πρακτική αριθμητική! Το μόνο μάθημα που σε προκαλεί να σκεφτείς αυτόνομα (δεν έχει «εργαλεία» γαρ) και πρωτότυπα , σε σημαντικό βαθμό. Απαραίτητη παιδεία για τον κηπουρό, τον ναυπηγό, τον τραπεζίτη, τον δικηγόρο, τον επαναστάτη πόλης, τον τουπαμάρος ,τον γλωσσολόγο …

  Το πρόβλημα θα ήταν βέβαια, ΠΟΙΟΣ θα τη διδάξει; …ναι.

 38. ΓιώργοςΜ said

  17 felix natalis!
  (αν έχει λάθος στη γραμματική, τα παράπονά σας στο γουγλη).
  32 Ο πατέρας μου έκανε λατινικά στο 8τάξιο γυμνάσιο, λίγο πριν το ’50.

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @17. Ξεροσφύρη, χρόνια πολλὰ καὶ καλά.

 40. Νέο Kid said

  Felix Natalis, Deptori Dryhammeris!

 41. Παναγιώτης Κ. said

  @Sarant.»Αυτό δεν το κατάλαβα με βεβαιότητα από τις ανακοινώσεις του υπουργού».
  Αρκεί που τον καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός του και γιαυτό παραμένει υπουργός Παιδείας.
  Αν πράγματι καταργηθούν τα Λατινικά, είμαι έτοιμος να παραβλέψω τα όποια άλλα αρνητικά του υπουργού! 🙂

 42. Spyros said

  Έριξα μια ματιά στο διδασκόμενο κείμενο που παραθέτει οι Νικοκοίρης και αναρωτιέμαι αν το pdf είναι από το σχολικό βιβλίο… Δεν έκανα λατινικά στο σχολείο (2η δεσμη) και η γνώσεις μου περιορίζονται στα κολυβολατινικά που μαθαίνει κανείς όταν είναι καθολικός στην Ελλάδα.
  Βλέπω ήδη στη μετάφραση της 2ης πρότασης ότι η λέξη «συχνά» περισσεύει. Η τρίτη άσκηση ζητά από τους μαθητές να κλιθεί η οριστική ενεστώτα, μεταξύ άλλων, του… narrow!! Και αυτό είναι το πρώτο μάθημα! Θέλω να πω, ότι αν αυτό είναι το επίπεδο των λατινικών που διδάσκονται τότε ας τους κουνήσουμε το μαντίλι χωρίς πόνο ψυχής.

 43. cronopiusa said

  ΚΟΥΙΖ: Τι σημαίνουν οι πιο διάσημες λατινικές φράσεις που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα;

  ΕΓΏ Πάντως ΈΒΓΑΛΑ ΜΕΓΆΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΈΜΑΘΕ ΤΊΠΟΤΑ Ο ΣΥΡΙΣΤΡΑΤΙΔΗΣ ΠΟΥ Μ’ ΆΦΗΣΈ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΈΑ ΛΑΤΙΝΙΚΆ,
  ΜΗΔΕ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΆ ΠΟΥ ΤΑ ΈΜΑΘΑ Ακούγοντας

  και συγνώμη για τα κεφαλαία

 44. Παναγιώτης Κ. said

  @37. Μα τα προβλήματα της Πρακτικής Αριθμητικής αντιμετωπίζονται θαυμάσια με τις εξισώσεις και τα συστήματα. Και, «αφού έχουμε μασιά γιατί να κάψουμε τα χέρια;

  Να το κάνω πιο ρεαλιστικό. Με κ α λ ή γνώση των Μαθηματικών του Γυμνασίου (σε αυτά και η Γεωμετρία) είσαι ένας μαθηματικά μορφωμένος άνθρωπος!

 45. LandS said

  28, 31
  Λατινικά έκανα στην 1η Γυμνασίου (1963-4). Πριν τελειώσει ο χρόνος είχε γίνει η μεταρύθμιση Παπανούτσου και τα ξανάπιασα στην 3η Λυκείου (1968-9). Βαθμός στο απολυτήριο έξι (6). Στα Θρησκευτικά οχτώ (8). Τότε σου δίνανε απολυτήριο αν είχες καλούς βαθμούς στα «πρωτεύοντα» ώστε να συμπληρώσεις το 10 στα μέχρι δύο «δευτερεύοντα» που την είχες πατήσει ή κάτι τέτοιο.

  De gustibus non est disputandum

 46. alsatiancousin said

  Συμφωνώ με τον Avonidas. Τραγικά και υποκριτικά τα υπουργικά επιχειρήματα, υποκριτές βεβαίως και οι φιλόλογοι, αλλά υποκριτές και οι εξίσου υπεράριθμοι κοινωνιολόγοι που εδώ και δεκαετίες παλεύουν να κάνουν πόρτα το παράθυρο του διορισμού. Ξέρουμε σε ποιες άλλες ευρ. χώρες οι κοινωνιολόγοι διδάσκουν (ή μάλλον ονειρεύονται να διδάξουν) στη μέση εκπαίδευση; Από όσο ξέρω συνήθως απορροφούνται από άλλα κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα.

  Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στα τωρινά βιβλία κοινωνιολογίας της Γ´ Λυκείου (http://ebooks.edu.gr/new/course-main.php?course=DSGL-C109) και κυρίως στις ερωτήσεις κάθε κεφαλαίου, διαπιστώνουμε ότι είναι μάλλον απίθανο να χτυπηθεί η παπαγαλία ή τα «εύκολα λατινικά» να αντικατασταθούν από κάτι σοβαρό και δύσκολο.

 47. Λοιπόν, περί παντός επιστητού όλοι μας, μηδέ του νοικοκύρη εξαιρουμένου. Να πω λοιπόν και γω τη …σοφία μου: Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς λατινικά, η παπαγαλία θα βασιλεύει για πολλές δεκαετίες ακόμα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εξακολουθήσει να είναι η χειρότερη των τριών βαθμίδων, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αντίθετα, τα φροντιστήρια θα ανθίζουν, έστω και αν αναγκαστούν να …κοινωνιολογούν. Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εξακολουθούν να ψάχνουν για μια θέση στο δημόσιο. Κάθε υπουργός Παιδείας (μετά Θρησκευμάτων ή όχι) θα εξακολουθεί να κάνει την …προσωπική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τίποτα όμως από αυτά δεν με φοβίζει, διότι έχω …μαξιλαράκι: Τα δισέγγονά μου (και υμών όλων) θα αναλάβουν να ξεχρεώσουν το «φέσι» που θα τους αφήσω (αφήσουμε) όταν εγκαταλείψω (εγκαταλείψουμε) τον όμορφο τούτο κόσμο!

 48. π2 said

  Συμμερίζομαι απολύτως την απέχθεια του Δύτη για την κοινωνιολογία. Τεχνική ελέγχου είναι ίσως βαρύ (παρότι αυτό ήταν λίγο πολύ ρητός στόχος ορισμένων τάσεων της επιστήμης), αλλά μου φαίνεται να κυριαρχείται από περιγραφικές τεχνικές χωρίς ιδιαίτερη ευρετική αξία, κάτι που (για να επανέλθω στα καθ’ ημάς) αφήνει πολύ χώρο για κενή νοήματος θεωρητικολογία (γκουχΠάντειογκουχ). Μπορεί φυσικά να φταίει απλώς η σχετική άγνοιά μου, ή η, ας πούμε, κλαδική αντιπαράθεση κοντινών γνωστικών αντικειμένων.

  Το αστείο με την αρλούμπα του Αδώνιδος είναι ότι μπορεί να έχει κάποιο δίκιο για το πολιτικόν του πράγματος σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Είναι άραγε εκτός της στοχοθεσίας της αντικατάστασης των λατινικών από την κοινωνιολογία το γεγονός ότι έτσι εξυπηρετούνται τα επαγγελματικά συμφέροντα ενός συγκεκριμένου κλάδου;

  Όσο για τα λατινικά, το πόσο σωστή είναι η κατάργησή τους φαίνεται από το άγχος όσων θέλουν να πείσουν ότι είναι λανθασμένη κίνηση. Συσσωρεύουν πολλά και διαφορετικά επιχειρήματα, με βιαστικές γενικολογίες, φοβερές κοτσάνες (όπως ότι η κατάργηση στερεί γνώσεις αναγκαίες για τη φοίτηση στη νομική) και προσπάθεια απόκρυψης της απλής αλήθειας ότι γκρινιάζουν απλώς για να μην αλλάξει τίποτε ώστε να μην γκρινιάξει κανείς. Όπως όλοι οι τριτοδεσμίτες, έγραψα άριστα στα λατινικά, ξέχασα ό,τι είχα «μάθει» μια μέρα μετά, και κουτσοέμαθα πέντε λατινικά κολλυβογράμματα όταν μου χρειάστηκαν. Από το σχολείο δεν πήρα κανένα λατινικό εφόδιο και δεν θα μπορούσα να πάρω, για τους λόγους που εξήγησε ο Νίκος.

  Το ότι τα λατινικά είναι άχρηστα στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι άχρηστα γενικώς. Σε ένα κλασικό λύκειο ή ως μάθημα επιλογής θα ήταν σημαντικό μάθημα αν διδασκόταν σωστά. Στο γενικό λύκειο περιττεύουν και το ξέραμε όλοι καιρό τώρα ότι περιττεύουν.

 49. Νέο Kid said

  44. Για να στροφάρει το μυαλό Παναγιώτη! Δεν ξέρω άλλο διδάξιμο τρόπο για να μάθει κάποιος (στον βαθμό που αυτό μαθαίνεται) να σκέφτεται δημιουργικά, να μάθει το trial n error, τη μόνη διαδικασία απόκτησης χρήσιμης (δηλαδή βιωματικά αποκτηθείσης εμπειρίας) διά βίου γνώσης.

 50. 8: Πάνο, κι εγώ στο κλαμπ του Ροσσέτου! Ήταν το πρώτο – πρώτο μάθημα που πέρασα στο ΕΜΠ! (Την προηγούμενη δεκαετία από αυτήν που γράφεις, βεβαίως – βεβαίως).

 51. giorgos said

  «…Ετσι καί μέσα στίς μηχανιστικές βιαιότητες του άνάγει ό νεομαρξισμός τό «γλωσσικό» πρόβλημα στήν…άρχαιότητα ! Παραπομπές κάνομε πιό κάτω , θεωρούμε όμως σκόπιμες έπί τού παρόντος κάποιες μή νεομαρξιστικές διευκρινήσεις .
  Είναι άλλη κατ’ άρχήν ή διγλωσσία καί άλλο τό «γλωσσικό» . Ανεξάρτητα τού τί πιστεύομε καί τού τί νομοθετούμε , διγλωσσία έχουν όλοι οί λαοί πού έφθασαν σέ κάποιο έπίπεδο κρατικής όργάνωσης . Δέν θά μπορούσε συνεπώς νά εξαιρούνται οί αρχαίοι Ελληνες .
  Είναι κατ’ άρχήν δυνατόν νά ύπάρχη , όχι μόνον διγλωσσία άλλά καί πολυγλωσσία , καί νά μήν ύφίσταται πρόβλημα συνεννοήσεως.
  Από πολυγλωσσίες μαστίζονται όλοι σχεδόν οί εύρωπαικοί λαοί , άλλά κανένα πρόβλημα δέν έχουν μέ τόν πολιτισμό τους .
  Είδικά στήν περίπτωση τών Εύρωπαίων , ό πολιτισμός τους καί ή κυριαρχία τους στόν κόσμο δέν όφείλεται στίς έθνικές τους γλώσσες , άλλά στό άκριβώς άντίθετο γεγονός : ότι ύπήρξε μιά γλώσσα πού σέ κανένα δέν ήταν έθνική , καθόλου λαική καί όργανο μόνο μιάς μικρής μερίδας μορφωμένων τάξεων . Αύτή ήταν ή Λατινική γλώσσα .
  Στήν κυριαρχία τής «νεκρής» αύτής γλώσσας μεταξύ όλίγων , εύρήκε ή πολιτιστική έκρηξη τής Εύρώπης άπό τήν Αναγέννηση καί έδώ τό έργαλείο πού τής έπέτρεψε τήν κυριαρχία της στήν ίστορία .
  Αν δέν ήταν τά Λατινικά , είναι άμφίβολο άν ό εύρωπαικός πολιτισμός θά άποκτούσε σέ τόσο σχετικά έλάχιστο διάστημα τήν ένιαιότητα , πού θά τού έπέτρεπε νά είσαγάγη τόν άνθρωπο σέ νέα ίστορική έποχή .
  Eπίσης , ή έπικράτηση τού Χριστιανισμού , κατά ένα μέγα μέρος , όφείλεται στίς έκστρατείες τού Μεγάλου Αλεξάνδρου . Αύτές έπέτρεψαν τό άπλωμα τής έλληνικής γλώσσας στίς πανσπερμίες τών τότε λαών καί τήν όποία , φυσικά , καταλάβαιναν μόνον οί μορφωμένοι καί μέ διοικητικές θέσεις άνθρωποι κοντά στόν κατακτητή . Καί πάλι δηλαδή μιά μειονότης .
  Καί στή μιά περίπτωση καί στήν άλλη , ή ((κλειστότητα)) τής γλώσσας όχι μόνο δέν έμπόδισε τήν ύπαρξη κοσμοιστορικών πολιτιστικών φαινομένων , άλλά , άντίθετα , ύπήρξε ή προυπόθεσή τους .
  Δέν θεωρούμε σκόπιμο νά πολυλογήσωμε γι’ αύτό . Θεωρούμε άπλώς έπιβεβλημένο ότι πρέπει νά ξαναγυρίσωμε στό ύφος παλαιοτέρων έποχών καί νά παρατηρήσωμε χωρίς περιστροφές ότι ή δική μας δημοτική , όπως άρχίζει νά διαμορφώνεται σέ σύγχρονα κείμενα , θά μετατραπή σύντομα σέ έθνική δυστυχία καί ίστορικό άδιέξοδο . Ιδιαίτερα τό τελευταίο τούτο . »
  Από βιβλίο τού Γ.Κ.

 52. alsatiancousin said

  @Spyros

  Πρόκειται για το πρώτο-πρώτο μάθημα λατινικών. Λογικό να είναι απλό το κείμενο, όπως απλά είναι τα πρώτα κείμενα αγγλικών/γαλλικών/γερμανικών κτλ σε κάθε μέθοδο εκμάθησης («πώς σε λένε; / τι κάνεις;»).
  Επίσης ο Νικοκύρης δεν έβαλε το πρώτο κείμενο από το βιβλίο του μαθητή, αλλά από τις σημειώσεις κάποιου φροντιστή, γι᾽ αυτό υπάρχει και το τυπογραφικό λάθος narrow (μάλλον αυτόματη διόρθωση έγινε). Όσο για το «συχνά» δεν περισσεύει (βλ. https://el.wiktionary.org/wiki/scriptito).

  Ίσως να ήταν πιο σωστό να μπει ένα δείγμα εξετάσεων (http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/panellinies/latinika-panelladikes-2018-ta-themata-oi-ektimiseis-kai-oi-lyseis) για να πάρουμε μια ιδέα του επιπέδου.

 53. Νέο Kid said

  Εγώ αυτό που θα είχα να παρατηρήσω γενικά είναι η ευκολία με την οποία παίρνονται διαχρονικά αποφάσεις αλλαγής στα της παιδείας. Στους σοβαρούς διεθνείς οργανισμούς (πχ η FIFA) υπάρχουν ομάδες μελέτης που ασχολούνται και τεστάρουν για χρόνια μια «υποσχόμενη» καινοτομία, πριν και αν τελικά την εφαρμόσουν.
  Στο Ελλαδιστάν όλα είναι η έμπνευση της στιγμής του κάθε Λωλοστεφανή που τυγχάνει να κατέχει μια δεδομένη στιγμή την καρέκλα της εκτελεστικής δύναμης.

 54. Νικοκύρη, η Lernaea ανάρτησή σου έχει κάποια θεματάκια: Το «διαδώστε» γράφεται με κεφαλαία και οπωσδήποτε με αι στο τέλος (το ο αντί για ω είναι προαιρετικό). Επίσης, πολύ βασικό, δεν ακολουθείται από ένα μόνον θαυμαστικό, αλλά από καμιά εικοσαριά, μερικά των οποίων είναι άσσοι (1), γιατί το δάχτυλο σηκώνεται ασυναίσθητα στιγμιαία από το πλήκτρο Shift (!!!!!!1!!!!11!!!).

  Η σωστή γραφή λοιπόν, είναι «ΔΓΙΑΔΩΣΤΑΙ!!!!!!1!!!!11!!!».

 55. Avonidas said

  Και στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες έχει πάμπολλα ομόρριζα, που καμιά φορά επανέρχονται στην ορολογία ειδικών κλάδων, όπως το τρανζίσιον γκέιμ που είναι όρος της μόδας τώρα στο ποδόσφαιρο.

  Το τρανζίστορ;

 56. cronopiusa said

  43

  Έχετε 18 από 19 σωστά!
  Δεν υπάρχουν λόγια! Εύγε!

  https://karkinaki.gr/ti-lene-oi-eidikoi/neoplasies-karkinos-tou-pneumona/

  και σταματώ λόγω καυλοπυρέσουσας στοματικής ξηροστομίας, βραχνάδας και ποοολύ αργής σκέψης

 57. Sperducles said

  Ο Βουλαρίνος κάποτε, απευθυνόμενος στους υποψήφιους φοιτητές είχε πει το εξής:
  Παιδιά, όλοι για ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς ψάχνουμε. Κανείς δεν ψάχνει για κοινωνιολόγους.
  Είχε δίκιο τελικά. Εμένα, οι ντελιβεράδες που μου μου φέρνουν τα σουβλάκια στο σπίτι, είναι όλοι τους μηχανικοί του πολυτεχνείου. Κοινωνιολόγος κανένας!
  #25 Συμφωνώ και επαυξάνω: όπως αν δεν ξέρεις καλά αρχαία ελληνικά, δεν γίνεσαι πληροφορικός ή αντιπρόεδρος στη μάικροσοφτ.

 58. Νέο Kid said

  Και φυσικά, καθόλου δεν συνδέω το «απαραίτητον» με το «χρήσιμο»!
  Προσωπικά ας πούμε, έμαθα σχετικά εύκολα δύο γερμανικές γλώσσες ( σε αρκετά καλό βαθμό)και τρεις λατινικές ( σε μέτριο έως ικανοποιητικό βαθμό) χωρίς να έχω διδαχθεί ποτέ Λατινικά ,και από Αρχαία … έκλινα «Η θριξ, της θριξός…» στο λύκειο.
  Είχα μάθει όμως κατ οίκον καλή Πρακτική αριθμητική! Τη βάση ,για να μάθεις εύκολα απειροστικό λογισμό και Ισπανικά.
  Όποτε, τίποτε δεν είναι «απαραίτητο» και «χρήσιμο» αν δεν έχεις μάθει να σκέφτεσαι αυτόνομα κι ελεύθερα, με αναλυτική και συνθετική σκέψη.
  Το επιχείρημα της «αναγκαιότητας» και της «προϋπόθεσης» απ όποια πλευρά κι αν προτάσσεται με κάνει να καγχάζω.

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο αρχηγός του κόμματός του έχει ψωνίσει από το Χάρβαρντ πτυχίο Κοινωνιολογίας.
  με διάκριση λατινιστί 🙂
  summa com laude

 60. Avonidas said

  #37. Ούτε Λατινικά, ούτε κοινωνιολογία ,ούτε Άλγεβρα !
  Πρακτική αριθμητική! Το μόνο μάθημα που σε προκαλεί να σκεφτείς αυτόνομα

  Θά ‘μουν 13-14, σε κάποιο οικογενειακό μας τραπέζι, και είχαν πιάσει οι θειοι μου να συζητάνε το αγαπημένο τους θέμα, τα χάλια της σημερινής παιδείας. Ο θειος μου ο Παυλάκης, λοιπόν, έλεγε και ξανάλεγε, «η πρακτική αριθμητική λύνει όλα τα προβλήματα!»

  Ε, του λέω κι εγώ, για πες ένα πρόβλημα, θείο.

  Μου λέει. Παίρνω χαρτοπετσέτα και στυλό, τα βάζω κάτω, το λύνω, του λέω την απάντηση.

  -Και πώς το λυσες;
  -Άλγεβρα!

  😉

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  54 🙂

  55 Σωστά!

  32-38 Τα λατινικά βγήκαν για λίγο από τη ΜΕ επί Παπανούτσου το 1964 (πλην Κλασικών Λυκείων, αν λειτούργησαν αυτά) και τα επανέφερε η χούντα το 1967.

 62. Avonidas said

  Ένας ακόμη λόγος να διδαχτεί κανείς λατινικά, πάντως, είναι για να καταλαβαίνει τις στήλες (και τις γελοιογραφίες) του Στάθη 🙂

 63. https://www.lifo.gr/print/second_thoughts/206561/latinika-koinoniologia-symmaxia

 64. ΓΤ said

  @ 56 Πόσο όμορφα αυτή η «καυλοπυρέσσουσα στοματική ξηροστομία» μάς γεφυρώνει με την «καυλοπυρέσσουσα γυνή» στον «Μέγα Ανατολικό» του Εμπειρίκου…

 65. 42: Ωραίος ο Σπελ Τσέκερ, έκανε το narro… narrow! Και εκείνο το Jn terra, ακριβώς από κάτω, είναι προφανώς In terra.

  Πάντως, στην δεύτερη πρόταση, το «συχνά» δεν είναι περιττό, γιατί αυτό σημαίνει το scriptito: γράφω συχνά, γράφω επανειλημμένα. Είναι όπως λέγεται «θαμιστικό» του scribo. 🙂

 66. Avonidas said

  Δεν ξέρω άλλο διδάξιμο τρόπο για να μάθει κάποιος (στον βαθμό που αυτό μαθαίνεται) να σκέφτεται δημιουργικά

  Η ίδια σκέψη που απαιτείται για να μεταφράσεις ένα πρόβλημα από την καθημερινή γλώσσα στην πρακτική αριθμητική απαιτείται και για να το μεταφράσεις στη γλώσσα της άλγεβρας.

  Το πρόβλημα δεν είναι η άλγεβρα. Το πρόβλημα είναι αν θα πω στον μαθητή:

  «Ο Γιώργος είναι 3 χρόνια μεγαλύτερος από τη Μαρία, κι οι ηλικίες τους είναι μαζί 25 χρόνια, πόσο είναι ο Γιώργος και πόσο η Μαρία;»

  ή αν θα του πω:

  «λύσε το σύστημα:

  y = x + 3
  x + y = 25

  »

  Αν του πω το δεύτερο, το πρόβλημα δεν το ‘χει η άλγεβρα, το ‘χει το δικό μου το κλούβιο.

 67. Τα Λατινικά είναι σαν τα σαλιγκάρια: τα αγαπάς (όπως εγώ, αμφότερα) ή τα μισείς.

  Αν δεν τα αγαπάς, τα παπαγαλίζεις. Ο καθηγητής μας στο Γυμνάσιο (κάναμε λατινικα από την πρώτη τάξη) στο διαγώνισμα, παγίδευσε τους παπαγαλιστές δίνοντας για μετάφραση την τρίτη παράγραφο του διδαχθέντος κειμένου, που στη μέση όμως συνέχιζε με το τέλος της πέμπτης παραγράφου. Οι παπαγαλιστές μετέφρασαν, φυσικά ολόκληρη την τρίτη παράγραφο…

 68. ndmushroom said

  Σχετικά με την τελευταία πρόταση, περί ΣτΕ και Θρησκευτικών, έχω την ακριβώς αντίθετη άποψη. Αν το προηγούμενο σκεπτικό του ΣτΕ για τα θρησκευτικά αποτελεί όντως τη θέση της πλειοψηφίας, ανοίγει ορθάνοιχτο το παράθυρο για τη μετατροπή των Θρησκευτικών σε μάθημα επιλογής, όταν, στην αιτιολογική σκέψη 18, γράφει «Επειδή, όπως έχει εκτεθεί, με την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών επιδιώκεται, κατά τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος, η ανάπτυξη ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως και, ως εκ τούτου, εν όψει και της διατάξεως της παρ. 1 του άρθρου 13 του αυτού περί θρησκευτικής ελευθερίας, η διδασκαλία του μαθήματος αυτού δεν μπορεί παρά να απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.»
  Επειδή το πρόγραμμα διδασκαλίας απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διδάσκονται τα θρησκευτικά ως μάθημα γενικής κατεύθυνσης, παρά μόνο ως μάθημα επιλογής για όσους το επιθυμούν, όντως ορθόδοξοι χριστιανοί μαθητές (τουλάχιστον με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ).

  Αν δε το σκεπτικό του ΣτΕ αποτελεί, όπως καταγγέλθηκε, προϊόν λαθροχειρίας ή παρατυπίας, ίσως τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα.

 69. Νέο Kid said

  66. Το ότι βρίσκεις χρήσιμο να μου αναλύσεις τη χρησιμότητα και εφαρμοσιμότητα της Άλγεβρας, με εκπλήσσει δυσάρεστα…

 70. Αρχές δεκαετίας του 90. Επιστροφή από το σχολείο, στο αυτοκίνητο δυο φιλολογίνες κι ένας μαθημστικός (ο γράφων) που ακούει τον παρακάτω διάλογο και του πέφτει το σαγόνι:
  – Το τάδε (λατινική λέξη) έτσι δεν είναι;
  – Α, λες στο κείμενο 16, στην τρίτη γραμμή; Όχι, βασικά είναι έτσι κι έτσι.
  Είπα να εκφράσω την απορία μου:
  – Καλά ρε κορίτσια, από μια λέξη αναγνωρίσατε πού βρίσκεταικαι τι είναι;
  – Ε, μα είναι τόσα λίγα τα κείμενα που τα ξέρουμε απέξω!
  Κόκαλο εγώ.

  Επαναλαμβάνω, πριν 25 περίπου χρόνια.
  Και μια παρατήρηση: εδώ και τρία χρόνια δεν υπαρχεπια θεωρητική κατεύθυνση. Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών δπουδών υπάρχει. Το κλασσικό έγινε τρίτη δέσμη, αυτή θεωρητική κατεύθυνση, άλλαξε στο μακρυνάρι το προηγούμενο και στο νέο σύστημα με τις 4 ροές ( 🙂 πρόταση να προλάβω) θα δούμε πώς θα λέγεται!

 71. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή τώρα θα ενσκήψει το είδος του «Κοινωνιολόγου εραστή»; 🙂

 72. Νέο Kid said

  Η κοινωνιολογία που θα αντικαταστήσει τα Λατινικά, τι περιλαμβάνει ακριβώς;
  Μπορεί κάποιος να δώσει ίσως τους τίτλους των κεφαλαίων της «ύλης» ;

 73. gpoint said

  Εγώ πάντως έκανα μια χρονιά λατινικά την εποχή που έβγαλαν οι Beatles το Haec t’ amat quidem, quidem, quidem ( She loves you, yeah, yeah, yeah ) και δείχναμε την αδιαφορία μας με το nostris campanellis (ταις ημετέραις μικραίς αρχαίς)

 74. spiral architect 🇰🇵 said

  Extrarem: Modo ego applicare enim ad enfia et horrescebant rati! 😮

 75. Να σημειωθεί πάντως πως η κοινωνιολογία ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ως εξεταζόμενο μάθημα. Ήταν απ’ τα 4 μαθήματα της τέταρτης δέσμης μέχρι το 91 ή το 92 και αντικαταστάθηκε από την Πολιτική Οικονομία (που έγινε ΑΟΘ επιλογής και ΑΟΘ υποχρεωτικός).

 76. Νέο Kid said

  71. Καλό!
  Κι ο ορισμός της μαθηματικής τραγωδίας: δυο ερωτευμένες παράλληλες ευθείες…
  Και η ερωτική εξομολόγηση ενος μαθηματικού :
  -Αγάπη μου, όταν σε κοιτάω αρχίζω να λύνω διπλά ολοκληρώματα στο κεφάλι μου!
  -Γιατί;
  -Για να κυκλοφορήσει ξανά το αίμα στον εγκέφαλο!

 77. spiral architect 🇰🇵 said

  @75: Άλλη πονεμένη ιστορία και το ΑΟΘ!

 78. Νέο Kid said

  Τι είναι το ΑΟΘ ρε παιδιά;

 79. spiral architect 🇰🇵 said

  @78: (οθντκ) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

 80. cronopiusa said

  Κι εγώ καταλαβαίνω τούρκικα, όπως όλες και όλοι εδώ μέσα
  αν και προτιμώ la versión griega

  Η «σχεδία» της παιδικής ανεξαρτησίας

  ¿τι λες ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑΤΣE?

 81. alsatiancousin said

  @Νέο Kid
  Έβαλα παραπάνω λινκ για το βιβλίο κοινωνιολογίας της Γ´ Λυκείου, αλλά κανείς δεν διαβάζει κανέναν, αν δεν ξέρει ήδη τον άλλο ή μάλλον αν δεν ξέρει από πριν τι γράφει ο άλλος 😦

 82. Avonidas said

  #69. Δεν τίθεται θέμα χρησιμότητας της άλγεβρας. Αυτό που συζητάω είναι το πώς διδάσκεται. Δυστυχώς, όπως σε όλα τα υπόλοιπα, διδάσκεται η επιφάνεια κι όχι η ουσία της.

  Όσα παραδείγματα πρακτικής αριθμητικής έχω δει είναι απλά μασκαρεμένη άλγεβρα.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Gloria Mundi» 1975 ταινία του Νίκου Παπατάκη

  https://tvxs.gr/news/sinema/gloria-mundi-toy-nikoy-papataki-stin-tainiothiki-tis-ellados

 84. spiral architect 🇰🇵 said

  Για όσους αναρωτιούνται για την παπάτζα του μπουμπούκου περί Κοινωνιολογίας (ότι ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για την τελευταία) η εξήγηση οφείλεται στο πρώτο συνθετικό της και σε μια ατάκα:

  «Δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο το άτομο.»
  Μάργκαρετ Θάτσερ

 85. Avonidas said

 86. cronopiusa said

  Εργοδότες φακέλωναν μέσω social media εργαζόμενους που διεκδικούσαν, για να μην ξαναπροσληφθούν!

  Απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δώσει το δακτυλικό του αποτύπωμα στον εργοδότη-Κινητοποίηση στην SELLER Hellas Τρίτη 4/9 6:45πμ

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Modus Juventus, Ronaldo gademus.

  Energa hommes florus, LXVII % amea est.

  Mars Portosaltus Victima Colorum Graphis.

  george drakakis
  @iconpoetry

 88. Ατακαμα said

  Πάντως και η κοινωνιολογία παπαγαλία θα ναι όπως ήταν τα λατινικά. Ίσως και χειρότερη. Δυστυχώς δε βλέπω να εκλείπει ποτέ ο παπαγαλισμός από την ελληνική εκπαίδευση.

 89. Maria said

  Να σημειώσω επίσης ότι τα κείμενα των λατινικών που διδάσκονται στο Λύκειο δεν είναι καν πρωτότυπα κείμενα, αλλά «φτιαχτά» για να εξυπηρετούν την εκμάθηση του γραμματικού/συντακτικού φαινομένου του εκάστοτε κεφαλαίου.
  Εγώ έκανα λατινικά και στη Β’ και στη Γ΄ Λυκείου, έδωσα πανελλήνιες και τις 2 χρονιές (ήμασταν σε αυτή τη φάση του συστήματος τότε), έγραψα πολύ καλούς βαθμούς και μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θυμόμουν τίποτα. Και στη νομική καμία χρησιμότητα δεν έχουν, διότι απλώς έχουν ξεμείνει καμιά 50αριά φράσεις «απολιθώματα», τις οποίες τις παπαγαλίζεις και τις πετάς αν θέλεις να κάνεις τον έξυπνο στον πελάτη ή στον αντίδικο. Μεγαλύτερη χρησιμότητα έχουν τα απλά μαθηματικά, διότι στις εξετάσεις του κληρονομικού έπεφτε θρήνος γιατί ένα ολόκληρο αμφιθέατρο δεν μπορούσε να κάνει τα κλάσματα ομώνυμα.
  Μαθήματα τέτοια υπάρχουν πολλά στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο. Και καταλήγουμε απόφοιτοι (με πολύ καλές επιδόσεις) να μην ξέρουμε ποιος είναι ο Μποστ, να μην μπορούμε να πούμε 2 τίτλους από έργα του Ελύτη ή του Σεφέρη ή του Καζαντζάκη και να μην ξέρουμε άλλον Αγγελόπουλο πέραν από αυτόν στο Survivor (τα παραδείγματα είναι αληθινά, τα έχω ακούσει με τα αυτιά μου)

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γκλοριόζες (είδος λίλιουμ)

 91. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  89 Καλώς ήρθατε. Να σημειωθεί ότι στο ιστολόγιο υπάρχει και άλλη σχολιάστρια Μαρία, που δεν έχει γυρίσει ακόμα από τις διακοπές. Οπότε, καλύτερα, να προσθέσετε στο εξής κάποιο διαφοροποιητικό στο όνομά σας, πχ Μαρία Χ. (γράμμα της επιλογής σας φυσικά).

  77-79 Αχ τι μου θυμίζεις…..

 92. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  87 Remedium Flororum LXVII % ameaorum vromoxylum iamaticum est.

 93. Αιμ.Παν. said

  Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο για το εργαλείο που ονομάζεται sic transit gloria mundi και περιγράφεται έτσι :

  » On each occasion a papal master of ceremonies would fall to his knees before the pope, holding a silver or brass reed, bearing a tow of smoldering flax. For three times in succession, as the cloth burned away, he would say in a loud and mournful voice, «Pater Sancte, sic transit gloria mundi!» («Holy Father, so passes worldly glory!»)[2] These words, thus addressed to the pope, served as a reminder of the transitory nature of life and earthly honors. The stafflike instrument used in the aforementioned ceremony is known as a «sic transit gloria mundi», named for the master of ceremonies’ words»

  εδώ :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sic_transit_gloria_mundi

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 95. sarant said

  93 Όχι, δεν το ξέρω

  95 Ο Τσακ Νόρις μόνο έχει διαβάσει Σωκράτη.

 96. Πέπε said

  > > Το sic το χρησιμοποιούμε, ειρωνικά συνήθως, όταν παραθέτουμε λόγια άλλων, για να δείξουμε ότι κάτι, που συνήθως είναι κάποιο μαργαριτάρι ή μια υπερβολική άποψη, ειπώθηκε όντως έτσι, ότι δεν το αλλάξαμε εμείς.

  Για όνομα του θεού!

  Το sic το βάζουμε δίπλα σ’ ένα ακριβές παράθεμα που περιλαμβάνει γραφές περίεργες ή λανθασμένες, για να αποσείσουμε την ευθύνη από πάνω μας. Ως λέξη από μόνη της σημαίνει «έτσι», και στη συνήθη χρήση του σημαίνει «το παραθέτω έτσι ακριβώς όπως το βρήκα γραμμένο, αν κάτι δε σας αρέσει τα παράπονά σας στον αρχικό συγγραφέα». Για παράδειγμα: «Μανώλης [sic] Τριανταφυλλίδης» σημαίνει: «ξέρω ότι ο Τριανταφυλλίδης έγραφε το μικρό του όνομα με όμικρον, αλλά εδώ βρήκα να τον αναφέρει κάποιος με ωμέγα. Δεν έκανα λάθος αντιγραφής, εκείνος έκανε.»

  Όλο το υπόλοιπο, με τη συνήθως ειρωνική χρήση, έρχεται κατ’ επέκταση.

 97. Τρίβλαξ said

  10. Jimakos
  Όσον αφορά το σικ τράνζιτ γκλόρια, θυμάμαι (ίσως στο περίπου) μια ατάκα από το «History of the World» του Μελ Μπρουκς, όπου πετάνε σε κάποια σκηνή λατινικές φράσεις χωρίς συνοχή, μέσα στις οποίες και το «σικ τράνζιτ γκλόρια». Για να απαντήσει ο άλλος «δεν ήξερα ότι η Γκλόρια ήταν άρρωστη…» (στα αγγλικά παίζει προφανώς με το sic – sick).

  Είχε προηγηθεί μάλλον η μετάφραση του Mad Magazine, c. 1960 η 61, «Gloria got sick on the subway». Το έργο του Μπρουκς είναι αν δεν απατώμαι μεταγενέστερο.

 98. spiridione said


  Sic transit gloria mundi (So passes worldly glory)
  This brazier containing a piece of smoldering cloth was used in the papal coronation ceremony to remind the Pope to not be attached to his glory. The master of ceremonies would say, “Sante Pater, sic transit gloria mundi,”
  Today, the Sic transit ceremony and the coronation are gone.
  https://www.traditioninaction.org/HotTopics/a022htVaticanArtExhibit.htm

 99. Αιμ.Παν. said

  96 και 99

  Ευχαριστώ !

 100. Μέ η χωρίς διδασκαλία τα λατινικά είναι ριζωμένα στη καθημερινότητά μας: casus belli, tabula rasa, alter ego, ars gratia artis, timeo Danaos… (φοβού τους Δαναούς..), ante portas, sine qua non, status quo (erat ante bellum), se vis pacem para bellum, dura lex sed lex, κλπ, κλπ.
  Άσε που έχουν κιόλας τραγουδηθεί (carmina burana, Carthago delenda est). Ίσως το θέμα αξίζει ένα ξεχωριστό άρθρο, που θα έλεγε και ο Νικοκύρης…

 101. Avonidas said

  Ήταν την πρώτη φορά που είχα πάει στο CERN, πριν 15 χρόνια – ήμουν ακόμα προπτυχιακός φοιτητής. Την ημέρα παρακολουθούσα διαλέξεις στο θερινό σχολείο· τη νύχτα (συνήθως) έκανα βάρδιες στον ανιχνευτή, στο πείραμα του (τότε) επιβλέποντά μου (πρέπει να είναι πάντα κάποιος εκεί, όταν τρέχει το πείραμα, γιατί πάντα μπορεί να πάει κάτι στραβά).

  Στο τέλος κάποιας βάρδιας, λοιπόν, μια συνάδελφος, προχωρημένη σε ηλικία (κατά σύμπτωση ήταν από δω, από την Κρακοβία, και το Ινστιτούτο που είμαι τώρα) έγραψε στο logbook* Opus finis coronat, κι εγώ δεν ήξερα τι ‘ναι αυτό :-/

  -Λατινικά δεν κάνατε στο σχολείο;
  -Λέξη!

  Mergitur nec fluctuat, θα απαντούσα για το τωρινό μου πρότζεκτ 😉

  *Το κατάστιχο του πειράματος, το ημερολόγιο βάρδιας, το κάπτενς λογκ, ντε

 102. loukretia50 said

  Quo vadis Nikodomine?
  – “Per aspera ad astra»
  “Non est ad astra mollis e terris via» (1)
  “Pulvis et umbra sumus. (2)
  “Non nobis solum nati sumus.(3)
  «Nemo enim fere saltat sobrius, nisi forte insanit»,

  “Oceanum interea surgens Aurora reliquit. it portis iubare exorto delecta iuventus, retia rara, plagae, lato venabula ferro, Massylique ruunt equites et odora canum vis. Duces* thalamo cunctantem ad limina primi Poenorum exspectant, ostroque insignis et aurostat sonipes ac frena ferox spumantia mandit. Τandem progreditur magna stipante. …»
  Βεργίλιος Aen. 4.129-172
  ——————————— * no sic, ma chic!

  1 «There is no easy way from the earth to the stars”
  ― Seneca
  2. (We are but dust and shadow.)”
  ― Horace, The Odes of Horace
  3. (Not for ourselves alone are we born.)”
  ― Marcus Tullius Cicero

  «Στο µεταξύ η Αυγή ανατέλλοντας άφησε τον Ωκεανό. Αφού βγήκε ο Ήλιος, βγαίνει από τις πύλες διαλεχτή νεολαία, δίχτυα αραιά, παγίδες, κοντάρια µε πλατιές αιχµές, και ιππείς Μασσύλιοι ορµούν και κοπάδι από λαγωνικά. Οι πρώτοι από τους Φοίνικες αναµένουν στο κατώφλι τo Δούκα*, που καθυστερεί στον θάλαµο, και στέκεται εκεί άλογο ποδοχτυπώντας, έξοχα στολισµένο µε πορφύρα και χρυσάφι και αγέρωχο µασάει τ’ αφρισµένα χαλινάρια. Επιτέλους προβάλλει , συνοδευόµενος από µεγάλη ακολουθία, …»

  Click to access 02_chapter_02.pdf

  “There’s no such thing as dead languages, only dormant minds.”
  ― Carlos Ruiz Zafón, The Shadow of the Wind

 103. Avonidas said

  #103. Marcus Tullius Cicero

  Μάικ ο Φασολάκης 😀

 104. sarant said

  97 To «συνήθως ειρωνικά» αναφέρεται και από το λεξικό Μπαμπινιώτη.

 105. cronopiusa said

 106. Avonidas said

  Για τον Αστερίξ είπαμε, για τον Χάρι Πότερ είπαμε; Κι εκεί χρειάζονται τα λατινικά.

 107. Πέπε said

  @105:
  Πράγματι. Είναι προφανές ότι ο Μπαμπινιώτης αγνοεί (ή για κάποιο λόγο δε θεωρεί άξια αναφοράς) την κανονική χρήση.

  Παρά ταύτα, μόνο δευτερευόντως το sic σημαίνει αυτό που λες Νίκο.

 108. Γιάννης Ιατρού said

 109. cronopiusa said

  που είσαι ρε ΠαπαΛάμπρο;
  τα φώτα σου

  Πάμε;

 110. loukretia50 said

  103 – διευκρίνιση :

  Ήταν μια επίδειξη μικρή
  Από τετράποδη περσόνα
  ότι να εκφραστείς μπορείς
  Και με λατινικά ακόμα.

  Παιχνίδι είναι βασικά,
  Δεν είναι για κονόμα
  Ερασιτέχνες αγαπούν
  Να δείχνουν τον κανόνα:
  Η γνώση είναι δύναμη
  Κι όλα μας την προσφέρουν
  Και οι εχθροί μας τελικά
  Άκοντες συνεισφέρουν.
  ΛΟΥ
  ΥΓ. Και φυσικά το ξέρουν!

  Και επειδή πέσαμε στη μεσημεριανή ραστώνη,
  το αφιερώνω μόνη μου:

  Ω! Λουκρητία! Η ασθένειά σου έγινε χρονία!

  – Άσχετο, (προς αποφυγήν συσχετισμού με προαναφερθείσα γατοτουιτίστρια ) :
  Δεν υπήρξα ποτέ γεροντοκόρη , παρα-ομιλώ αλλά δεν κελαηδάω.

  110 theatre du soleil? μέσα!

 111. Σχολιαστής said

  Και μια βασική (λατινική) αρχή της σωστής νομοθέτησης:

  Expressum facit cessare tacitum

  (Ελεύθερη μετάφραση: Ότι είναι σωστά διατυπωμένο δεν επιτρέπει παρερμηνείες)

 112. loukretia50 said

  Aν δεν το εκτιμήσετε
  Και πάλι με αγνοήσετε
  Σιωπώ
  (προς το παρόν!)
  Lacrimae rerum!

 113. spiridione said

  Αφού έχουμε πιάσει τα τουί

 114. spiridione said

  Κάποιο λάθος έγινε

 115. cronopiusa said

  110

  ήμουν κι εγώ εκεί
  έχω φάει πολύ ληγμένο δακρυγόνο στη ζωή μου

  καυλοπυρέσουσα με ένα σίγμα Καστοριάδω

 116. Αγάπη said

  Διαβάζω ότι κάποιοι, χιουμοριστικά βεβαίως, ζητούν να καταργηθεί και η γεωγραφία, μιας και έχουμε πλέον GPS. Και άλλοι απαντούν » άλλο η γεωγραφία, άλλο η καθοδήγηση, καλύτερα να καταργήσουμε τα GPS για να μήν γίνουν τα παιδιά μας κομμουνιστές» 🙂

 117. Πάνος με πεζά said

  Εμείς προλάβαμε και κάναμε στο Λύκειο (1985) την «Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους», ιστορία μεν αλλά με σαφές κοινωνιολογικό περιεχόμενο, του κυρίου Λ.Σταυριανού.
  Τότε μου είχε φανεί πολύ ωραίο βιβλίο, και ασυνήθιστο για τα Λυκειακά δεδομένα. Αργότερα όμως θεωρήθηκε ΠΑΣΟΚοσύγραμμα, και το απέσυραν…

 118. Γς said

  Είμαστε που είμαστε πυρόπληκτη περιοχή, πλάκωσαν και τα μπλακ άουτ τώρα.

  Ερχεται και φεύγει το ρεύμα.

  Αν συνεχιστεί αυτό και το βράδυ θα πάρω των ομματιών μου και θα κατέβω στο λιμάνι να βλέπω τα φώτα απέναντι της Εύβοιας.

  Το φοβάμαι το σκοτάδι…

  http://www.irafina.gr/xafniko-mplak-aout-sti-rafina/

 119. spiral architect 🇰🇵 said

  Να σας θυμίσω ότι ο Ιωσήφ Στάλιν είχε σπουδάσει θεολογία. 😁

 120. Νίκος Κ. said

  Είμαι σύμφωνος με την κατάργηση των Λατινικών. Το μάθημα έχει καταντήσει ένα «άταφο πτώμα».

  Με έβαλε σε σκέψεις η ανακοίνωση η ανακοίνωση των Πανεπιστημιακών της Φιλοσοφικής. Γράφουν: «το ελληνικό σχολείο θα είναι το μόνο στην Ευρώπη, στο οποίο δεν θα διδάσκονται καθόλου τα Λατινικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες»
  Κατ΄αρχήν αν το ελληνικό σχολείο είναι πράγματι «το μόνο στην Ευρώπη» τότε θα έπρεπε να λένε «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» (αντί «στις περισσότερες»). Νομίζω πως το επιχείρημα αξίζει να διερευνηθεί. Αν ισχύει τότε είναι ένας ισχυρός λόγος. Αν δεν ισχύει τότε οι Πανεπιστημιακοί της Φιλοσοφικής έχουν πέσει σε ένα σοβαρό ατόπημα.

 121. Γς said

  119:
  Αύριιο δεν θα έχουμε και νερό

  http://www.irafina.gr/diakopi-idrodotisis-tis-protes-proines-ores-tis-pemptis-sti-rafina-dite-se-pia-periochi/

  Τηλέφωνο πάντως έχουμε.

  Και Σαραντάκο

 122. loukretia50 said

  Κρόνη, θα ξαναπάς και ας ξαναφάς!

  “Amor vincit omnia” – Geoffrey Chaucer

  “Ardet nec consumitur,» – «Burned but not destroyed.”
  ― Ransom Riggs, Hollow City

  Μα τι περιμένουν δηλαδή από την κοινωνιολογία?
  Να βγουν τα παιδιά ακοινώνητα?

  Όσο για τη μουσική ροκ…

  Η ροκιά θέλει μαγκιά – θέλει ιδρώτα στα σανίδια
  Η ροκιά θέλει μαγκιά μαγαζί με πριονίδια
  Η ροκιά θέλει μαγκιά τα παιδιά της τα αγαπάει
  Η ροκιά θέλει μαγκιά και τους δήθεν τους ξερνάει
  —–Αντώνης Τουρκογιώργης
  (συμφωνεί κι ο θειος Νώντας)

 123. 120. Μπαααα… τα παράτησε ο λουφαδερός!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin#Childhood:_1878%E2%80%931899

 124. Γς said

  >Aν δεν το εκτιμήσετε
  Και πάλι με αγνοήσετε

  (All together now…)
  Αχ Ευλαμπία, η ασθένεια σου έγινε χρονία
  Αχ Ευλαμπία, εγώ θα ψάξω να σου βρω γιατρό

 125. gpoint said

  – Ο Σύριζας (σικ) κατάργησε τα λατινικά !!

  – Hannibal (*) ante portas !!

  (*) Hannibal, Hamilcaris filius, Carthaginiensis

 126. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ περισσότερα (από το ίδιο το βιβλίο) για την «Ιτορία του ανθρώπινου γένους», του Λευτέρη Σταυριανού (συχωρεμένος πλέον, από το 2004…).

 127. Γς said

  Λατινικά αλλά και Γαλλικά:

  Όταν ο Γς την κοπάναγε απ την Σχολή Ικάρων, που έκανε την θητεία του στο Τατόι για τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ωρομίσθιος:

  -Κάνετε και Γαλλικά έ; Μαθαίνετε τίποτα;

  -Εγώ κύριε δυο χρόνια τώρα μόνο μια λέξη έμαθα. Την κουβαρίστρα.

  -Μπα. Και πως την λένε στα Γαλλικά την κουβαρίστρα;

  -Μια στιγμή.

  Και άνοιξε την τσάντα του να βρεί το τετράδιο που την είχε γραμμένη…

  Και δεν την βρήκε 😦

 128. loukretia50 said

  Γουσου, ψυχραιμία!

  the doors – people are strange https://youtu.be/eDW_yAwaHnc

  “A Roman centurion walks into a bar and orders a martinus.
  The bartender says, «Don’t you mean a martini?»
  The centurion answers, «If I wanted a double I would have ordered it.”
  ― Harlan Wolff

 129. cronopiusa said  BiblioNet : Confiteor / Cabré, Jaume

  για την διακοπή υδροδότησης

  Αχ ! Γουσουκρητία! Η ασθένειά σου έγινε χρονία!

 130. Ξυπεταιων said

  @43Cronopiusa
  Λατινικα μπορει να μην εμαθες απο τον Συριστρατο (τον αποκαλουμενο Ασδρουβα) εμαθες ομως Αρχαια απο
  τον κ.Πουλο ή οχι :
  Ο Σ. παντως ηταν γατακι μπροστα στην κ.Κοντοπρια που 50 χρονια μετα , μνημονευεται ακομη
  στους ανα την Μεσοποταμια καφενεδες .

 131. Γς said

  131:

  Αν μας κόψουν και το Σαραντάκο [και τα παρελκόμενά του Κρόνες και τέτοια]

  τότε μπιπ θέατρο και πι παράσταση..

 132. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  115 Ειπα κι εγώ!

  127 Εγώ βρίσκω πως πέθανε το 2004 ο Σταυριανός

 133. loukretia50 said

  Latin test for marmaga:

  Monty Python Life of Brian https://youtu.be/kx_G2a2hL6U

 134. takis#13 said

  » et preterea censeo Carthago delenda est » , αντε μετά εγώ ο πρωτοδεσμίτης να καταλάβω τι λέει ο Μούτσης 🙂

 135. Χαρούλα said

  Ξηροσφύρι χιλιόχρονος! Καλά ποτά, αλλά όχι …ξεροσφύρι!

 136. Γς said

  Ε, πως να το κάνουμε ήμουν κι ο πρώτος Μαθηματικά και τέτοια αλλά στα Λατινικά, που κάναμε τότε και στο Πρακτικό ήμουν ένα ωραίο 4 [με άριστα το 20]
  Κι αποφάσισε ο γλυκύτατος φιλόλογός μας ο Καρατζάς να με βοηθήσει.
  Διαβάζω το κείμενο και

  -Μπράβο, Θαυμάσια [εμένα μου λες].Και τι μέρος του λόγου είναι το [Δεν θυμάμαι ποιο];;

  -Ρήμα;

  -Οχι! Για ξαναπροσπάθησε

  -Ουσιαστικό;

  -Μπράβο! Μπράβο! Είδες; Και για πες μου τώρα ποιας κλίσεως είναι;

  -Πρώτης; -Οχι, έλα. -Δευτέρας; -Οχι! Προσπάθησε πάλι -Ε, τότε τρίτης!

  -Οχι… -Τι όχι τις είπα όλες. -Προσπάθησε σε παρακαλώ πάλι!

  Εγώ όμως τά΄φτυσα. Ούτε ότι είχε περισσότερες από τρεις κλίσεις η λατινική ήξερα;

  Και ούτε και που έμαθα τελικά πόσες έχει

  Regina rosas amat

 137. cronopiusa said

  132 Ξυπεταιών

  Όχι την κυρία Κεντάκα βασάνιζα… κι η Περαντινού με βασάνιζε

  «… Με ξυπόλυτα όνειρα
  μην κάνεις παρέα είναι παλιόπαιδα
  ούτε μ’ επιθυμίες που φοράν λουστρίνια….».

  «Απ’ όταν εγεννήθηκα φωτιά με τριγυρίζει,
  και να με κάψει δεν μπορεί μόνο με φοβερίζει.»

  «…Δεν στο πα ‘γω Δυσσέα μου, δεν στο πα ‘γω παιδί μου
  με τη Βουλή μην πιάνεσαι, με τους καλαμαράδες
  κάνουν το Γκούρα Κεχαγιά και το Νικόλα πρώτο….»

 138. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, άρχισε να ξεφεύγει πάλι ο Brutus Ramolius Aureumovis…
  Ρίχτου καμία προειδοποιητική βολή! … (όχι στο δόξα πατρί. Ξώφαλτσα )

 139. Γς said

  Xipnades

 140. cronopiusa said

  132 Ξυπεταιών

  Καταπληκτική η Διαμαντίδου

  Με συγκίνησες ρε μπαγάσα

  το σχολείο μας, η παραλία μας
  και η άθλια επικαιρότητα, χωρίς Έλενα ε;

 141. Γς said

  141Q

  Και τα χρυσά αυγά να τα βάλεις εκεί που ξέρεις. Να τα βράσεις όμως πρώτα καλά. Το βρήκαμε τώρα aureum Ovis…
  Σιχτιρ

 142. cronopiusa said

 143. Γιάννης Ιατρού said

  136: Δεν το διάβασες καλά 🙂
  Ο ανταποκριτής μας λέει πως στο μεθαυριανό συλλαλητήριο οι μακεδονομάχοι-διαδηλωτές θα κρατούν πλακάτ που θα γράφουν «Skopia delenda est»

 144. Αγάπη said

  Τελικά δέν θα πούμε Vale in sempiternum ;

 145. Νέο Kid said

  Σούτ! Μη μιλάς ρε! Σσσστ! Άχνα! …τσιμουδιά ρε!
  Χάρις στη μεγαλοψυχία μας υπάρχεις! Μην προκαλείς υπόδικε!
  Θα κοιτάς και θα ξερογλύφεσαι , αλλά δε θα μιλάς!
  Μη! Μη! Άσε κάτω το πληκτρολόγιο, τώρα! Βρίσκεσαι μόνο πέντε πόντους μακριά από την μπλογκική ανυπαρξία …

 146. Γς said

  Πάει κι αυτός!

  Περαστικά σου!

 147. sarant said

  145 Θα το δούμε κι αυτό, ε;

 148. 145, 149
  Όχι ακριβώς.

 149. dryhammer said

  Ευχαριστώ σας όλους για τις ευχές. Θα προτιμούσα χρόνια καλά, παρά πολλά.

  Επί του θέματος τώρα.
  Λατινικά δεν έκανα ποτέ μου.
  Ναί, είχα πρόβλημα στα Αστερίξ (και μόνο).
  Ο πρώτος μου καπετάνιος έλεγε πως επειδή έκανε λατινικά στο σχολείο, έμαθε εύκολα τα Ισπανικά (του Μεξικού) και σ’ ένα χρόνο διάβαζε εφημερίδα. Πιστεύω πως κι εγώ αν στα 18 μου μπαρκάριζα και πήγαινα συνέχεια σε κείνα τα μέρη, σε εποχές που τα βαπόρια καθότανε μέρες στα λιμάνια, θα είχα πάρει και χαρτί ακόμα (λόγω καλών εκπαιδευτριών) στην Ισπανική της Λατίνας.

 150. 151 χρόνια πολλά και καλά, ωρέ!

 151. Κουτρούφι said

  #151 τέλος. Τα ίδια κι ο μακαρίτης ο πατέρας μου που ούτε την πρώτη δημοτικού δεν είχε βγάλει καλά-καλά. Δεν ξέρω πόσα χρόνια του πήρε αλλά σαν μάγειρας στα βαπόρια του Ευγενίδη, στη γραμμή Πειραιά-Νότιο, μια χαρά τα ‘ξερε τα σπανιόλικα.

 152. sarant said

  153 Νότιο;

 153. ΓιώργοςΜ said

  151 Και πολλά, και καλά, γιατί όχι;

  >λόγω καλών εκπαιδευτριών
  Έχω σίγουρα αναφερθεί στο παρελθόν σε ένα φίλο (καλή του ώρα, έχουμε χαθεί χρόνια), πολύγλωσσο (διψήφιος αριθμός, θα πρέπει να είναι 20 πάνω κάτω), ο οποίος
  -Ήταν δίγλωσσος εκ γενετής, Ελληνικά και Ρουμάνικα
  -Έμαθε αγγλικά όπως όλοι μας και κάποια κουτσογαλλικά
  -Σπούδασε στην Αμερική, τα πρώτα χρόνια τα έφτιαξε με μια Πορτορικανή κι έμαθε τα Ισπανικά σα Πορτορικάνος
  -Αργότερα σχετίστηκε με μια Βραζιλιάνα, έμαθε τα Πορτογαλλικά ομοίως
  -Παίρνοντας κάποια μαθήματα επιλογής έμαθε (πολύ στοιχειώδη) Ρώσικα και Γιαπωνέζικα.
  -Στη διάρκεια ενός καλοκαιριού, τη χρονιά που ήμασταν συμφοιτητές (’92), έμαθε Ιταλικά από κασέτες με τραγούδια κι ένα λεξικό.
  -Κάμποσα χρόνια μετά, όταν ξαναϊδωθήκαμε, είχε μάθει 3-4 από τις γλώσσες του Γερμανικού τόξου.

  Εκτός από το ενδεχόμενο φυσικό τάλαντο που ίσως διαθέτει, δύο πιστεύω πως είναι τα κομβικά σημεία για αυτό το αποτέλεσμα: Ο χειρισμός δύο γλωσσών από βρεφική ηλικία, και το… κίνητρο που είχε, είτε (ισχυρότατο) με τις Λατίνες φίλες του, είτε πια η περιέργεια και το ενδιαφέρον. Αν θες στα αλήθεια να συνεννοηθείς, θα βρεις τον τρόπο.

  Τα δικά μου, όχι ιδιαίτερα προχωρημένα Γαλλικά, σε συνδυασμό με την ελληνοϊσπανική παρέα που συμμετείχα στη χρονιά του μεταπτυχιακού, ήταν αρκετά για να μπορώ να καταλάβω το θέμα μέσες-άκρες της συζήτησης των Ισπανών αλλά και να συνεννοηθώ στοιχειωδώς όταν βρέθηκα στην Ισπανία. Αντίστοιχα μπόρεσα να συνεννοηθώ και στα Ιταλικά, όταν χρειάστηκε. Λατινικά, εκτός από το cunctum gofretum socolatum του Χάρυ Κλυνν, δεν είχα ακούσει ποτέ…

 154. cronopiusa said

 155. Le_Coeur_Gothique said

  Και μόλις συνειδητοποίησα ότι στο κείμενο στο οποίο παρέπεμψε ο Νίκος, ήτοι:

  Ovidius poeta in terra Pontica exulat. Epistulas Romam scriptitat.
  Epistulae plenae querelarum sunt. Romam desiderat et fortunam
  adversam deplorat. Narrat de incolis barbaris et de terra gelida.
  Poetam curae et miseriae excruciant. Epistulis contra iniuriam
  repugnat. Musa est unica amica poetae.

  το 80% των λέξεων μού είναι γνωστές λόγω καλής γνώσης αγγλικών και λιγότερο καλής γαλλικών. Παρ’όλα αυτά δυσκολεύομαι τα μάλα να το κατανοήσω λόγω μη γνώσεως του συντακτικού και τής γραμματικής των λατινικών…

 156. Jane said

  Έδωσα πανελλήνιες το ’92 και στα Λατινικά είχαμε ένα βιβλίο με 50 κείμενα. Μαθαίναμε απ’ έξω όχι μόνο τη μετάφραση αλλά και το συντακτικό και τη γραμματική κάθε κειμένου. Λέγαμε π.χ. στο κείμενο 40 στην τρίτη σειρά έχει Πλάγιο λόγο.
  Ξέραμε λοιπόν νεράκι το βιβλίο , οπότε στις εξετάσεις πηγαίναμε για άριστα.

  Έγραψα 19,5 στις εξετάσεις. Τι μου έμεινε; Τίποτα απολύτως!
  Πρώτον, γιατί δε μου χρειάστηκαν ποτέ και δεύτερο γιατί επρόκειτο περί γελοίων κειμένων (τα ίδια κάνουν και σήμερα μόνο που αφαίρεσαν τα μισά). Δεν είχαν ιδέες , για να σε βάλουν να σκεφτείς και φυσικά δεν κάναμε συζήτηση για το περιεχόμενό τους. Ήταν μικρές ιστοριούλες και κάποια ανέκδοτα (ναι, ανέκδοτα ).

  Στα αρχαία ελληνικά ακολουθούσαμε την ίδια διαδικασία αλλά εκεί δεν μαθαίναμε γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, γιατί αυτά έμπαιναν απ’ το άγνωστο.
  Η διαφορά ήταν πως τα αρχαία ελληνικά είχαν περιεχόμενο , που ήθελε σκέψη και ανάλυση. Είχαμε τρία βιβλία : τον Οιδίποδα Τύραννο , τον Επιτάφιο του Θουκιδίδη και ένα ανθολόγιο με διάφορα κείμενα, που αναφέρονταν στην ισότητα (παρόλο που μιλάμε για μια κοινωνία με δούλους) , στην ελευθερία, στην αξία της γνώσης , στη δημοκρατία, στην αξία των νόμων, στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση κλπ.

  Η άποψή μου είναι πως Λατινικά και Αρχαία ελληνικά μόνο φιλόλογοι και αρχαιολόγοι τα χρειάζονται. Επομένως καλώς καταργήθηκαν. Καλά θα κάνουν να καταργήσουν και τα αρχαία με τον τρόπο διδάσκονται. Γιατί πρέπει να κάνουν τα παιδιά τόση γραμματική, συντακτικό και μεταφράσεις;
  Μόνο επιλεγμένα μεταφρασμένα κείμενα και συζήτηση πάνω στο περιεχόμενό τους χρειάζεται. Διότι πράγματι, υπάρχουν εξαιρετικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που διαπραγματεύονται έννοιες οικουμενικές.
  Και πάλι όμως, αυτά πάλι θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με το παρόν. Με σύγχρονη δηλαδή φιλοσοφία και λογοτεχνία.

  Η κοινωνιολογία δεν ξέρω, αν θα ωφελήσει τα παιδιά , πάντως είναι προτιμότερη από τα Λατινικά γιατί τα βάζει να βλέπουν τον άνθρωπο ως κοινωνικό υποκείμενο μέσα από τις σχέσεις του και μέσα από διάφορα ρεύματα σκέψης.

 157. ΣΠ said

  Για τους περισσότερους η χρησιμότητα των Λατινικών σήμερα είναι μερικές τυποποιημένες εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιούν κάποιοι σε κείμενά τους για να τα κάνουν να φαίνονται πιο έγκυρα:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Latin_phrases_(full)

 158. sarant said

  157 Κάτι κάνεις όμως και εξακολουθεί να σε πιάνει η σπαμοπαγίδα

  158 Έτσι είναι.

 159. atheofobos said

  Οι μεγαλύτεροι, που έχουν ταλαιπωρηθεί όχι λίγο από αυτό το μάθημα..

  Πήρα απολυτήριο με 9 (στα 20) στα Λατινικά και παρ΄όλιγον να με αφήσει μετεξεταστέο ο ίδιος καθηγητής που με δυσκολία μου έβαλε 10 στην Ιστορία.
  Καμία πάντως γλώσσα δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί.
  Θα έλεγα ότι θα μπορούσε να υπάρχουν ειδικά σχολεία, όπως είναι τα Μουσικά, που να διδάσκονται Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά για παιδιά που επιθυμούν να τις μάθουν, με κάποια ίσως μοριοδότηση του απολυτηρίου τους για τις αντίστοιχες Πανεπιστημιακές σχολές.

  60,66
  Οι δύο στενότεροι φίλοι μου από το Γυμνάσιο είναι Πολιτικοί Μηχανικοί. Προσπαθώντας να λύσουν ένα πρόβλημα που είχαμε βρει σε ένα περιοδικό ο μεν ένας με καλές θεωρητικές γνώσεις το έλυσε με μια σελίδα αλγεβρικές πράξεις. Ό άλλος μηχανικός της πιάτσας το έλυσε με μπακάλικο τρόπο σε 5-6 σειρές!

 160. ΣΠ said

  Βάλτε το γκουγκλομεταφραστήρι να μεταφράσει το Juventus από τα Λατινικά στα Αγγλικά. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει:
  https://translate.google.rs/?hl=el&tab=wT#la/en/Juventus

 161. Πέπε said

  @155:
  > > το… κίνητρο που είχε, είτε (ισχυρότατο) με τις Λατίνες φίλες του…

  Είναι γεγονός που δε νομίζω να το διαψεύσει κανείς απ’ όσους έχουν κάνει τη δοκιμή, ότι οι ξένες γλώσσες μαθαίνονται βράδυ.

  Ειδικά με τα λατινικά έχουμε πρόβλημα εδώ.

  ______________

  Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι σχόλια του τύπου «εγώ από λατινικά/μαθηματικά/οτιδήποτε στο σχολείο/πανεπιστήμιο/οπουδήποτε δεν έμαθα άλφα, φανταστείτε ότι …» είναι μάλλον ακαλαίσθητα, γιατί ενέχουν ένα τόνο απαξίωσης (που μπορεί και να μην είναι συνειδητός αλλά «βγαίνει»). Όσο κι αν η πλάκα περιβάλλεται με ένα μανδύα αυτοσάτιρας, η κουμπουροσύνη -που φυσικά μπορεί να έχει επισκεφθεί τον καθένα μας- δεν είναι κάτι να το παινεύεται κανείς.

 162. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  151 (τέλος), 153. Μοῦ θυμίσατε τὸν Ζαφείρη, καλή του ὥρα, ἕναν κληρούχα μου στὸ Ναυτικό.
  Ὅταν κάποιος ἔλεγε πὼς ἦταν ναυτικὸς ἀκολουθοῦσε ὁ ἑξῆς διάλογος:

  Ζαφείρης: «Ἀργεντίνα, Βραζιλία ἔχεις πάει;»
  Ἄν ὁ ἄλλος ἀπαντουσε ἀρνητικά, ὁ Ζαφείρης συνέχιζε:
  «Τί σόι ναυτικὸς εἶσαι ἂν δὲν ἔχεις πάει Ἀργεντίνα, Βραζιλία;»
  Ἂν ἀπαντοῦσε καταφατικά, ἀκολουθοῦσε ἡ ἐρώτηση:
  «Σπανιόλικα ξέρεις;»
  Ἂν ἡ ἀπάντηση ἦταν ἀρνητική, ὁ Ζαφείρης τὸν ἀπόπαιρνε:
  «Καλά, πῆγες στ᾿ ἅγια χώματα καὶ δὲν ἔμαθες σπανιόλικα;»
  Ἂν ἡ ἀπάντηση ἦταν καταφατική, ὁ Ζαφείρης συνέχιζε:
  «Ἀφοῦ ξέρεις σπανιόλικα, τί θα πεῖ αὐτό;»
  Καὶ τοῦ ᾿λεγε μιὰ φράση ποὺ κανένας δὲν ἤξερε τί σημαίνει· κάτι σὰν τὰ αἰνίγματα τῆς Σφίγγας ἕνα πράμα.

  Ὅταν μπῆκε ἡ ἑπόμενη σειρά, κάποιοι ἀπὸ τὴ σειρά μας βοηθοῦσαν στὴν κατάταξη τῶν «νέων» συμπληρώνοντας τὰ σχετικὰ πληροφοριακὰ ἔντυπα (ἐπάγγελμα, γραμματικὲς γνώσεις, ξένες γλῶσσες κλπ).
  Ὅσοι δὲν εἴχαμε δουλειά, μαζευτήκαμε κοντὰ στὸν Ζαφείρη κι ὅταν κάποιος ἀπαντοῦσε στὸ ἐπάγγελμα, «ναυτικός» τὸν ρωτούσαμε ἐν χορῷ:

  «Ἀργεντίνα, Βραζιλία ἔχεις πάει;»

 163. Νέο Kid said

  162. !!! 😀😀😀
  Κι όχι μόνο προς τα αγγλικά. Προς όλες τις γλώσσες βγαίνει Φιορεντινα!
  Κάποιο αστέρι του χάκινγκ τρολάρει τη Γιούβε! 😜
  ( δεν ξέρω αν το ξέρετε , αλλά μεταξύ Φιορεντινα και Γιούβε υπάρχει μεγάλο μίσος , προερχόμενο κυρίως από τους Φιρεντσάνους. Ισως το μεγαλύτερο μίσος στην Ιταλία. Κατηγορούν τη Γιούβε ότι παλιά τους έκλεψε τα πρωταθλήματα κ.λ.π, κλπ. Γενικά οι Βιόλα είναι ένα είδος Ζμπάουγκ στην κλάψα και στην έωλη περηφάνεια…( πολιτισμικά βέβαια , διαφέρουν όσο να πεις… 😝)

 164. Πέπε said

  @158:
  > > Η άποψή μου είναι πως Λατινικά και Αρχαία ελληνικά μόνο φιλόλογοι και αρχαιολόγοι τα χρειάζονται.

  Άρα δεν τα χρειάζονται λ.χ. οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι όμως χρειάζονται Χημεία, ενώ οι φιλόλογοι και αρχαιολόγοι δεν τη χρειάζονται…

  Δε συμφωνώ καθόλου με αυτή την οπτική. Αν εξαιρέσουμε τα επαγγελματικά λύκεια, που προορίζονται να είναι αυτό που ονομάζονται, επαγγελματικά, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν είναι επαγγελματική. Ούτε καν χρηστική: τι χρειάζεται η προπαίδεια όταν υπάρχουν κομπιουτεράκια, τι χρειάζεται η οποιαδήποτε πληροφορία όταν υπάρχει Γκούγκλ;

  Προφανώς δεν πάει έτσι. Η εισαγωγή στις φυσικές επιστήμες ακολουθεί μια λογική, στις ξένες γλώσσες μια άλλη, στις κλασικές γλώσσες μια τρίτη, στη γυμναστική και τη μουσική και τα καλλιτεχνικά δεν υπεισέρχεται ολωσδιόλου η λογική αλλά άλλες λειτουργίες, κ.ο.κ., και ο νέος άνθρωπος έχει αυτονόητο συμφέρον να τις καλλιεργήσει όλες αυτές.

  Μιλάω φυσικά για τίτλους γνωστικών αντικειμένων. Αν μπούμε, πιο πρακτικά και συγκεκριμένα, στο τι ακριβώς διδάσκεται και πώς, εκεί μπορούν να εγερθούν του κόσμου οι βάσιμες ενστάσεις. Την ένσταση όμως «αυτό το αντικείμενο δεν είναι χρήσιμο» δεν τη θεωρώ δεκτή.

 165. Πέπε said

  @162, 165:
  Από αγγλικά προς λατινικά, το young δίνει iuvenis. Άρα, στα λατινικά του Γούγλη το j γράφεται με i, όπως είναι και γενικότερα η συνήθεια που επικρατεί σήμερα (και στα σχολικά λατινικά).

  To iuventus (η ίδια ακριβώς λέξη με την ως άνω ορθογραφική σύμβαση) δίνει κανονικά youth.

  Εντωμεταξύ όμως, μέχρι να ολοκληρώσω το παρόν, κόπηκε και η πλάκα με τη Φιορεντίνα, ακόμη και με J. (Κι ο Γούγλης διαβάζει Σαραντάκο… 🙂 )

 166. Πέπε said

  167
  Λάθος, δεν κόπηκε, συνεχίζει! Απλώς θέλει κεφαλαίο το J. Το είχα γράψει μικρό.

 167. Νέο Kid said

  168. και σχετικά. Έβαλα Fiorentina στα Λατινικά και βγάζει…Catania ! 😜😜
  Χωρίς πλάκα! Δοκιμάστε το.
  Το Milan και το Inter παντως τα μεταφράζει σωστά. 😊

 168. Νέο Kid said

  169. 167. … Το Udinese από Λατινικά σε αγγλικά το μεταφράζει Seedorf ! 😂😂
  Κάτι παίζει με τον αλγόριθμο και μπλέκει ομάδες και παίκτες… 😀
  ( ρε σε τι δουλειά μάς έβαλε ο Σταύρος…😀)

 169. Για το «αστείο» με τη γεωγραφία και το τζι-πι-ες, η πραγματικότητα είναι πως η γεωγραφία έχει περιοριστεί σε κάποιες τάξεις του δημοτικού μόνο.

 170. Λευκιππος said

  165 ε βέβαια που να πιάσει χαρτωσια η Φλωρεντία μπροστά στη Σαλονικη

 171. Νέο Kid said

  171. Γιατί ,κάναμε παλιά στο Γυμνάσιο (μιλάω για δεκαετία 80) Γεωγραφία; Δεν νομίζω. Δηλαδή, σίγουρα όχι.

 172. Νέο Kid said

  172. Ε ναι! Ερωτική πόλη, γεμάτη τσιμέντο και σκουπίδια…
  Τι τα θες φίλε! Από τότε που ξετοπίστηκε το εβραϊκό στοιχείο , ξέπεσε η Σαλονίκη. Μέχρι και ο Ηρακλής στη δου εθνική έπεσε.

 173. Νέο Kid said

  Είναι γεγονός ότι ,αν δεν αλλάξει ριζικά το περιεχόμενο και η στόχευσή τους , κάποια παραδοσιακά μαθήματα « γνώσεων», όπως η Γεωγραφία, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, ούτε καν στο δημοτικό. Είναι και γκροτέσκο δηλαδή, να βάζεις το παιδάκι να μαθαίνει πράγματα που μπορεί να βρει με ένα γκουγκλάρισμα μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.
  Θα μπορούσε βέβαια να υπάρξει εκμοντερνισμός. Στα πλαίσια της Γεωγραφίας θα μπορούσαν να μαθαίνουν αρχές χαρτογραφίας, τζι πι ες κλπ… αλλά ΠΟΙΟΣ θα τα διδάξει;;

 174. Πάνος με πεζά said

  @ 134 (127) : E, εγώ έγραψα «συχωρέθηκε». 🙂

 175. Γιάννης Ιατρού said

  171: Ναι Γιάννη, και μετά παραπονούμαστε που λένε τους Μπαοκτζήδες Βούλγαρους, ε;

 176. ΓΤ said

  177 Μετά το κάζο από την Μπενφίκα, πρωτόμαθα το «Μπουγατσομάχοι»…

 177. Γιάννης Ιατρού said

  178: Αυτό πάει στα εδώδιμα κι αποικιακά 🙂

 178. ΓΤ said

  179 Στας δε κερκίδας πρέπει να έπαιζε πολύ Τούμπα-λίμπρε 🙂

 179. Γιάννης Ιατρού said

  180: Τώρα, να σε πάρει είδηση ο Τζί και θα σου πω εγώ… 🙂 🙂

 180. mitsos said

  Καλησπέρα
  Αν και το θέμα εστιάζει μάλλον στα Λατινικά
  Θα ήθελα να μεταφέρω την τοποθέτησή μου σε άλλο ιστότοπο για το γενικότερο θέμα της μεταρρύθμισης στο Λύκειο ( ελπίζοντας να μη κουράσω )
  »
  Η λογική τι είναι αυτό που χρειάζεται για τις παραπέρα σπουδές είναι λάθος.

  Αν θέλουμε το Λύκειο να έχει αυτοτελή ρόλο και να επιζήσει ως βαθμίδα μετά την υποχρεωτική το ερώτημα είναι αν ένας πολίτης λίγο πριν την ενηλικίωσή του χρειάζεται εκπαίδευση σε κάτι άλλο πριν πάρει την ευθύνη των αποφάσεων για τη ζωή του πέρα από αυτά που έμαθε στο Γυμνάσιο.

  Το να γκρινιάζουν οι καθηγητές του Λυκείου για το τι μάθανε τα παιδιά στο Γυμνάσιο και του Πανεπιστημίου τι μάθανε στο Λύκειο και του Γυμνασίου γιατί δεν τα μάθανε στο Δημοτικό … Εντάξει είναι εκτόνωση και τίποτα παραπάνω… σε καμιά περίπτωση δεν βοηθάει .

  Ο νέος χρειάζεται να ξέρει καλά τουλάχιστον μια γλώσσα ( την μητρική του ) τόσο που να μπορεί μέσω αυτής να επικοινωνεί και να σκέφτεται , να μπορεί να ελέγχει τις επιθυμίες και τα πάθη του, Να μπορεί να εκφράσει δημιουργικά και τις δικές του επιθυμίες και να κατανοεί των άλλων. Αυτά σημαίνουν πολύ καλό επίπεδο γνώσης χειρισμού του προφορικού και γραπτού λόγου

  Επίσης πρέπει να προβληματίζεται και να μπορεί να συνεργαστεί για να βρεί λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Αυτό προϋποθέτει εκτός από τον χειρισμό γλώσσας αρκετές γνώσεις αριθμητικής , γεωμετρίας και άλγεβρας, αλλά και την οικοδόμηση του εννοιολογικού πλέγματος όπως αυτό έχει εμπλουτιστεί στις σύγχρονες κοινωνίες από τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και τις επιστήμες του ανθρώπου.

  Χρειάζεται επίσης μια εξοικείωση με την τέχνη και τον πολιτισμό για να μάθει να σέβεται τον Δημιουργό Άνθρωπο και να ευφραίνεται μπροστά στην καλλιτεχνική δημιουργία.

  Από εκεί και πέρα ο έφηβος που ενηλικιώνεται μπορεί να μάθει ότι τον ενδιαφέρει . Από μαγειρική ως επιδέιξεις με αεροπλάνο και από την γλώσσα των Ζουλού ως απειροστικό λογισμό και φλάουτο . Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο για κάποιο Πανεπιστημιακό πρόγραμμα.

  Αν χρειάζεται να μάθει Λατινικά ας τα μάθει στο α’ έτος του τμήματος που θεωρεί αυτή νεκρή γλώσσα προαπαιτούμενο. Και λέω νεκρή γλώσσα διότι όλη η Λατινική βιβλιογραφία που έχει γενικότερο φιλοσοφικό, επιστημονικό, ιστορικό και φιλολογικό ενδιαφέρον είναι μεταφρασμένο τουλάχιστον στα Αγγλικά ( και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητα παντού η Αγγλική )…. Το ίδιο ισχύει και για τα Αρχαία Ελληνικά, τα Εβραϊκά και τα αρχαία Κινέζικα , τα Αραμαϊκά, τα Σανσκριτικά και τα Βαβυλωνιακά … Όσα δεν είναι ακόμα μεταφρασμένα έχουν ενδιαφέρον μόνο για ειδικούς και σε καμιά περίπτωση για προπτυχιακούς φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος .

  Οι νεκρές γλώσσες των Αρχαίων Ελληνικών ( των Λατινικών κ..λ.π ) μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της ιστορίας όλων των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών αλλά οι γλωσσολόγοι που τα γνωρίζουν αυτά καλύτερα ως ειδικοί επιστήμονες αν δεν είχαν ως μητρική την έλληνική γλώσσα σίγουρα δεν μπορούν να μιλήσουν καλύτερα Ελληνικά από ένα ελληνόπουλο 7 χρονών … και ας προσπαθήσουν ως τα 80 τους να ειδικευτούν στα Ελληνικά . Δεν το λέω εγώ, αυτοί το λένε οι ίδιοι, ότι η έκμάθηση για 50 χρόνια οποιασδήποτε ξένης γλώσσας δεν μπορεί να επιτύχει αποτέλεσμα που να συναγωνίζεται την κατάκτηση των μητρικών που επιτυγχάνεται μέσα στα 6 πρώτα χρόνια της ζωής.

  Όσο για τις κοινωνικές επιστήμες είναι κατά την γνώμη μου υποβαθμισμένες στο Λύκειο. Αλλά η αναβάθμισή τους επρεπε να γίνει με μάθημα γενικής Παιδείας στην Α και Β Λυκείου. ¨οπως και η αναβάθμιση των φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών και της Νέας Ελληνικής γλώσσας . Η Γ είναι καταδικασμένη να προπονεί για καλύτερα αποτελέσματα τους υποψήφιους διαγωνιζόμενους μέσω εξαρτημένης μίμησης όχι σε κατάκτηση γνώσεων… Κάτι που ενδιαφέρει τους Πανεπιστημιακούς ίσως αλλά όχι εμένα.

  Εγώ νομίζω πως οι Πανεπιστημιακοί θα έπρεπε να αρχίσουν να ανησυχούν για το πόσα χρόνια ακόμα η Ελλάδα θα μπορεί να επιδοτεί σπουδές 80000 νέων φοιτητών κάθε χρόνο (400000 συνολικά σε καμιά εικοσαριά Ιδρύματα ) όταν οι καλύτεροι από αυτούς ανταποδίδουν την επένδυση στο Εξωτερικό και όσοι μένουν … αποδίδουν μόνο αν έχουν δίπλωμα μηχανής για ντιλίβερι ή … «μπάρμπα στην Κορώνη” (πλέον του διδακτορικού ).

  Τέλος να δηλώσω ότι μου αρέσει η κατεύθυνση των αλλαγών Επιλογής και ταξινόμησης των φοιτητών και δεν ξέρω αν θα επιτύχει ( αμφιβάλλω ). Αλλά θεωρώ οποιαδήποτε προσπάθεια καλύτερη από την υπεράσπιση του πιο βάρβαρου συστήματος που έχουμε τώρα … μοναδικό στον κόσμο …που είχε όλα τα άσχημα και μονάδικό πλεονέκτημα την αδιαβλητότητα… . Αν μπορούμε ας την διαφυλάξουμε . Αν μας αξίζει θα την επιτύχουμε και με οποιοδήποτε σύστημα . Αν δεν μας αξίζει ας υποστούμε τις συνέπειές της διαφθοράς μας και σε αυτόν τον τομέα. Η λύση δεν είναι να βάλουμε την αλήθεια για μας κάτω από το χαλί , η λύση είναι να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια για εμάς κατάματα.»

 181. Classicist said

  Καλησπέρα κι από μένα. Θα μιλήσω ως επαγγελματίας κλασικίστρια,αλλά θα τα πώ επιγραμματικά, γιατί και σήμερα είμαι πνιγμένη στη δουλειά… Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι είμαι ΥΠΕΡ της καταργήσεως της διδασκαλίας των Λατινικών στα ελληνικά σχολεία, διότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το μάθημα εδώ και δεκαετίες είναι σκέτη κοροϊδία…

  1) Επτά (7) φορές αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Σαραντάκος την λέξη «φιλόλογοι», αλλά απέφυγε όπως ο Διάβολος το Λιβάνι να αναφερθεί στην δριμύτατη ανακοίνωση της «Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων», προτιμώντας να μνημονεύσει την ανώδυνη ανακοίνωση της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Για εμάς που ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, ο λόγος που το έκανε αυτό ο κ. Σαραντάκος είναι απλός: Για να μή μάθουν οι ανυποψίαστοι αναγνώστες που τον διαβάζουν ότι ο κορυφαίος Ισπανός κλασικιστής όλων των εποχών Francisco Rodríguez Adrados (97 ετών σήμερα!..) έχει επανειλημμένως γράψει στα μνημειώδη συγγράμματά του πως όλες οι λατινογενείς ευρωπαϊκές γλώσσες είναι κρυπτοελληνικές!..

  Γράφει επί λέξει η Ε.Ε.Φ. στην ανακοίνωσή της: «Με την κατάργηση των Λατινικών παραγνωρίζεται επίσης η ουσιαστική σχέση της Λατινικής με την Ελληνική γλώσσα στη δομή, στη μορφολογία και στο λεξιλόγιο. Η Ελληνική, κατά τον Μεσαίωνα και μετά την πτώση του Βυζαντίου, διαδόθηκε στη Δύση κυρίως μέσω της Λατινικής, έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές γλώσσες που έχουν ως βάση τη Λατινική να χαρακτηρίζονται από τον μεγάλο σύγχρονο γλωσσολόγο F.R. Adrados ως «κρυπτοελληνικές»…»!..

  ΡΩΤΑΩ: Αν έβγαινα εγώ η παγκοσμίως άγνωστη κλασικίστρια και έγραφα εδώ μέσα ότι οι λατινογενείς ευρωπαϊκές γλώσσες είναι «κρυπτοελληνικές», θα με έπαιρναν ή όχι με τις ντομάτες οι γνωστοί επαγγελματίες αντιρρησίες του Ιστολογίου; (κ.κ. Άγγελος, Ιατρού, Λεώνικος κλπ.) Τώρα που οι Φιλόλογοι αποκάλυψαν ότι το είπε ο Μέγας Adrados (προειδοποιώ ότι διαθέτω στα ισπανικά την ρήση του και αν προκληθώ, θα την αναρτήσω…), ο κ. Σαραντάκος φρόντισε «να θάψει» την ανακοίνωση της Ε.Ε.Φ. !..

  2) Είναι εντυπωσιακό ότι επί 12 ώρες ουδείς σχολιαστής έχει επισημάνει ότι το μεταφραστήρι της Google διαθέτει μετάφραση από τα Λατινικά σε όλες τις Γλώσσες (και τανάπαλιν), αλλά όχι και από τα Αρχαία Ελληνικά. Μάλιστα, η μετάφραση από τα Λατινικά στα Αγγλικά είναι σχεδόν τέλεια και την χρησιμοποιώ συχνά όταν πρόκειται για δύσκολα χωρία Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας από την Πατρολογία Migne.

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, που δεν τολμά κανείς να θέσει, ΕΙΝΑΙ: Γιατί η Google δεν έχει καταφέρει επί τόσα χρόνια (αν και το επιθυμεί σφόδρα…) να βάλει και τα Αρχαία Ελληνικά στο μεταφραστήρι της; Όσο κι αν στεναχωρέσω τον κ. Σαραντάκο, τον επαγγελματία φιλόλογο κ. Πέπε και τον σοφό Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελο, θα δώσω την απάντηση ως επαγγελματίας κλασικίστρια:

  Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο ανώτερη από τα Λατινικά και τις σύγχρονες Γλώσσες είναι η Αρχαία Ελληνική: Ούτε οι πανίσχυροι αλγόριθμοι της Google δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να την τιθασεύσουν, ώστε να παρουσιάσουν μιά υποφερτή μεταφραστική έκδοση!..

  3) Θα κάνω μία αποκάλυψη από το Ιστολόγιό σας που βγάζει είδηση: Εδώ και δύο χρόνια δουλεύω εντατικά σε πρόγραμμα του Facebook (υπό την εποπτεία της κ. Donna Zuckerberg, αδελφής του Mark, που είναι και η ίδια κορυφαία Αμερικανίδα κλασικίστρια), ώστε να προλάβουμε την Google και να εκδώσουμε εμείς πρώτοι το μεταφραστήρι των Αρχαίων Ελληνικών προς όλες τις άλλες γλώσσες!.. Δηλαδή, γίνεται αυτή την στιγμή ένας αγώνας δρόμου μεταξύ Google + Facebook για το ποιός θα παρουσιάσει πρώτος στην Ανθρωπότητα ένα υποφερτό μεταφραστήρι των Αρχαίων Ελληνικών προς όλες τις άλλες Γλώσσες…

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε δύο χρόνια από σήμερα, εμείς στο Facebook θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα δουλεύει όπως σήμερα το μεταφραστήρι της Google, μόνο που θα παίρνει και μεγάλα κείμενα (10πλάσιες τουλάχιστον λέξεις κάθε φορά). Το πιό σημαντικό είναι άλλο: Αν βάζεις ήδη γνωστά αρχαιοελληνικά κείμενα (ακόμα και Λυρική ποίηση που λέει ο λόγος, η οποία έχει τρομερές μεταφραστικές δυσκολίες…), το μεταφραστήρι θα σού βγάζει δεξιά τις δόκιμες μεταφράσεις στα Νέα Ελληνικά κλπ., που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι θα φαλιρίσουν αμέσως εκδοτικές επιχειρήσεις όπως του κ. Αδωνι Γεωργιάδη που ζούν από τις μεταφράσεις αρχαιοελληνικών κειμένων. Ήδη οι εκδόσεις Loeb βρίσκονται σε συζητήσεις με το Facebook για να περνάνε αμέσως στο αρχαιοελληνικό μεταφραστήρι οι παλιότερες αγγλικές μεταφράσεις Loeb, που δεν έχουν δικαιώματα…

  Όπως και νάχει, οι εξελίξεις στον χώρο της Ελληνο-Λατινικής Γραμματείας θα είναι καταιγιστικές τα δύο επόμενα χρόνια. Κατόπιν τούτου, χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι άν κάποιος υπουργός Γαβρόγλου κατήργησε τα Λατινικά σε ένα υποανάπτυκτο κρατίδιο που ακούει στο όνομα Ρωμέικο…

 182. Le_Coeur_Gothique said

  Νίκο σού ορκίζομαι, δεν κάνω τίποτα πέραν τού να πληκτρολογώ το post και να πατάω «Δημοσίευση σχολίου»…

 183. sarant said

  164 Ωραία ιστορία!

  183 Μην το πιστέψετε ότι το μεταφραστήρι του Γκουγκλ μεταφράζει ‘σχεδον τέλεια’ από Λατινικά προς Αγγλικά.

  184 Κι άλλος ένας φίλος έχει το ίδιο πρόβλημα και δεν το έχει λύσει.

 184. Νέο Kid said

  184. Δοκίμασε να αλλάξεις τις κάτω παύλες στο παρανόμι σου με μεσαίες παύλες.

 185. Λευκιππος said

  183 εντυπωσιακή!!! Τόσα σχόλια και ούτε μια γενετήσια αναφορά!!!

 186. Γιάννης Ιατρού said

  183: Your mind and 1 Pound

  …Αν έβγαινα εγώ …. και έγραφα εδώ μέσα … θα με έπαιρναν ή όχι με τις ντομάτες;…
  …δύο χρόνια δουλεύω εντατικά σε πρόγραμμα του Facebook ….σε δύο χρόνια από σήμερα, εμείς στο Facebook θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα…

  (Α) Εγώ πάντως, και χωρίς να γράψεις αυτό θα έκανα το κατά δύναμη τέλος πάντων…., και
  (Β) άσε που σε δύο χρόνια το ΦΒ θα έχει φαλιρίσει, κατά χιλιάδες του φεύγουν οι «πελάτες» (μάλλον θα έμαθαν για τις συνεργασίες σου 🙂 )

  Το διαφημισθικό [sic] σου τίμ το έχει πάει σε άλλο λέβελ !!!

 187. Jane said

  # 166

  Σέβομαι την άποψή σας. Ωστόσο , δεν θεωρώ πως η σχολαστική εξέταση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων των νεκρών γλωσσών συμβάλλει στη γενική παιδεία και την πολύπλευρη μόρφωση.

  Όλα είναι χρήσιμα , ναι , αλλά όλα με τόσες λεπτομέρειες; Συγγνώμη κιόλας αλλά ζούμε στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα και έχουμε χιλιάδες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, γιατί η εκκλησία αντιδρά στη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα λατινικά μας μάραναν;

  Νομίζω (καίτοι τριτοδεσμίτισσα) , πως πέρα από κάποιες βασικές αρχές φιλοσοφίας, ψυχολογίας και αποσπάσματα λογοτεχνίας, οι θετικές επιστήμες μπορούν να αποβούν πιο χρήσιμες ως μαθήματα γενικής παιδείας, γιατί διδάσκουν προπαντός τη λογική και την επιστημονική μέθοδο ανάλυσης και σκέψης.

  Παρεμπιπτόντως, το ερώτημα «τι χρειάζεται η οποιαδήποτε πληροφορία όταν υπάρχει Γκούγκλ», δεν το καταλαβαίνω.
  Η google είναι εργαλείο που οδηγεί σε πανεπιστήμια , έρευνες, φόρουμ, λεξικά , υπηρεσίες, εφημερίδες. Η σωστή αξιοποίησή της δεν σημαίνει απουσία γνώσεων ή κρίσης. Γλιτώνεις χρόνο και χρήμα αξιοποιώντας την.

  Και , ναι , την προπαίδεια την αποστηθίζουμε. Αλλά άμα θέλουμε να λογαριάσουμε το 23018,305 επί Ο,9485 θα πάρουμε κομπιουτεράκι.
  Για να καταλάβουμε , τι λέει ο Πλάτωνας , γιατί πρέπει να ξέρουμε ποια αρχαία ρήματα συντάσσονται με δοτική και ποια με κατηγορηματική μετοχή; Η ζωντανή γλώσσα που χρησιμοποιούμε, δεν αρκεί στην κατανόηση των νοημάτων; Κι όχι μόνο η ελληνική αλλά οποιαδήποτε ζωντανή γλώσσα.

 188. loukretia50 said

  Τώρα θα τα παίξει η μαρμάγκα!
  Δε μπόρεσα να αποφύγω τα λινκ!

  Κάποιοι μπορεί να ενδιαφέρονται :
  Yπάρχουν μεσαιωνικά χειρόγραφα, γραμμένα στα λατινικά, αμύθητης αξίας σήμερα, με εκπληκτική εικονογράφηση.
  Ένα από τα πιο γνωστά : “The Book of Kells,” or the “Gospel of Colum Cille” – a relic of Saint Columba / around 800 A.D . Η ιστορία του είναι ενδιαφέρουσα και οι εικόνες του μοναδικές, περιέχει άπειρα σύμβολα ακόμα και γρίφους .
  Υπάρχουν σχετικά ντοκυμανταίρ, κόμιξ , ακόμα και καρτούν «The Secret of Kells» (από αυτά ξεκίνησα !)

  The book of Kells https://www.ireland-calling.com/wp-content/uploads/2013/07/The-Book-of-Kells_6001.jpg

  Page illustrated from the Book of Kells


  Ogham Tree Calendar https://cdn.shopify.com/s/files/1/2142/1863/products/ogham-tree-calendar-8in-print-bealtaine-fire_534_1000x1500.jpg?v=1532698032

  Cover http://www.people.vcu.edu/~djbromle/color-theory/color04/laura/book-of-kells-.jpg

  Επειδή μου φαίνεται ότι άκουσα χασμουρητά από τα παιδιά της γαλαρίας, ορίστε και μια άλλη πτυχή του θέματος:

  When Burger King challenged the Book of Kells’ global trademark

  The Book of Kells is officially registered as a global trademark owned by Trinity College Dublin, despite complaints made by worldwide fast-food chain Burger King that the new trademark infringed on their own trademark in the US.
  The university had registered the name “Book of Kells” and their new “BK merchandise” as a global trademark some months ago, but the process was held up in America due to the objections made by Burger King.
  The restaurant chain had to be convinced that use of the initials “BK” to refer to Ireland’s national treasure would not have any impact on their own trademark and their brand of burgers, fries and milk shakes, nor would it cause confusion for their customers – hungry tourists in Dublin.
  «Eventually, they understood that Trinity College was not interested in the fast-food business,» explained Paul Corrigan, manager for Trinity College.
  The new venture and the further commercialization of the Book of Kells is an effort to increase the profits earned from the precious artifact, the money going towards the care of TCD Library’s collection of priceless books.
  ——————————————————
  “Omnia mutantur, nihil interit (everything changes, nothing perishes).”
  ― Publius Ovidius , Metamorphoses

 189. gpoint said

  Προς άσχετους ποδοσφαιρόφιλους που όπως έγιναν βάζελοι (έτσι όπως η Αμστελ) δεν μπορούν να δούνε πέρα από την μύτη τους, απλά αναθάρρησαν γιατί έκανε δυο νίκες ο ΠΑΟ με αντιπάλους από την συμμορία των 7 (π.χ, Ξάνθη-ΠΑΟ 0-1, Παναιτωλικός-Ατρόμητος 1-2 αλλά φυσικά …Ατρόμητος -Ξάνθη 0-0 την επόμενη αγωνιστική )
  Είχα δηλώσει ευτυχής που ο ΠΑΟΚ μετά το 1-1 στην Πορτογαλία έπαιξε για την νίκη και όχι να κλέψει την πρόκριση με το 0-0. ΕΤΣΙ κτίζονται σωστά οι ομάδες. Η Μπενφίκα είχς δείξει ανώτερη από το πρώτο παιχνίδι, η νίκη της ήρθε φυσιολογικά, το σκορ είναι άδικο αλλά τέτοια συμβαίνουν και μικρή σημασία έχουν. ΔΙΟΤΙ :
  Οταν ο Αγιαξ έπαιξε πρώτη φορά τελικό στο πρωταθλητριών μπήκε για νίκη κόντρα στην έμπειρη Μίλαν και άρπαξε 4-1 καλή ώρα. Εφιαξε όμως χαρακτήτα και το πήρε μετά τρεις κολητές κι άλλες δυο αργότερα
  Ενώ ο βάζελος στο Γουέμπλεϋ πήγε να κλέψει το ματς με πούλμαν πίσω έφαγς 2-0 κι από τότε ούτε που ξανάδε τελικό και μας ζαλίζει τα ούμπαλα πως έχει παίξει τελικό ενώ σ’ όλα τα γήπεδα έχει τραγουδηθεί το » με τα λεφτά του Ασλανίδη-πήγατε στο Γουέμπλεη»

  Το παραμύθι με το ευρωπαϊκό κουστούμι του ΠΑΟ τέλειωσε, τόφαγε ο σκώρος, τώρα …όχι Ευρώπη, μονάχα Νευροκόπι

 190. Γιάννης Ιατρού said

  190: Πολύ ωραίο Λουκρητία. Γενικά αυτές οι εικονογραφήσεις. Και το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich) κι άλλα poll;a έχουν εκπληκτική εικονογράφηση και καλλιγραφικά στοιχεία. Ίσως πολλά από αυτά να γράφτηκαν στα λατινικά, επειδή τότε αυτή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν για τέτοια έργα. Αλλά και σε άλλες γλώσσες (π.χ. αραβικά, κινέζικα, ινδικά κλπ.) έχουν δημιουργηθεί παρόμοια αριστουργήματα. Για να τα χαρούμε από οπτικής/καλλιτεχνικής πλευράς δεν χρειάζεται να τις γνωρίζουμε. Για το κείμενο υπάρχουν και οι σχετικές μεταφράσεις (στην πλειονότητα των έργων αυτών).

 191. Κουτρούφι said

  #154. Σορρυ παρασύρθηκα. Νότιος Αμερική. Όπως λέμε σούπερ (αντί για σουπερμάρκετ) και φέιμους (αντί για φέιμους γκράουζ).

 192. Πέπε said

  @189:
  > > Συγγνώμη κιόλας αλλά ζούμε στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα και έχουμε χιλιάδες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, γιατί η εκκλησία αντιδρά στη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα λατινικά μας μάραναν;

  Δεν πήρα θέση για τα λατινικά (για την κατάργησή τους), γιατί δεν έχω καταλήξει σε συγκεκριμένη άποψη.

  > > Για να καταλάβουμε , τι λέει ο Πλάτωνας , γιατί πρέπει να ξέρουμε ποια αρχαία ρήματα συντάσσονται με δοτική και ποια με κατηγορηματική μετοχή;

  Η εξαντλητική απομνημόνευση όλων των σχετικών κανόνων δε θα μας βοηθήσει στην ουσία του Πλάτωνα (αν και βέβαια διευκολύνει αν σκοπεύεις να τον διαβάσεις από το πρωτότυπο). Χρησιμεύει όμως αλλού:

  Η εξάσκηση στην αυστηρή συντακτική και γραμματική ακρίβεια καλλιεργεί ορισμένες λειτουργίες της σκέψης και της έκφρασης. Και τα αρχαία ελληνικά συμβαίνει να είναι από τις πιο μελετημένες γλώσσες στον κόσμο, και οπωσδήποτε περισσότερο μελετημένη από οποιαδήποτε ζωντανή γλώσσα που εξελίσσεται και βγάζει κάθε μέρα κι από ένα νεωτερισμό που δεν έχει προλάβει να μελετηθεί! Επομένως, τα αρχαία ελληνικά σε επίπεδο σκέτων λέξεων, συντάξεων και κλίσεων (πέρα από το τι λένε κατ’ ουσίαν τα κείμενα) είναι ένα ιδεώδες πεδίο γι’ αυτή την εξάσκηση.

  Με άλλα λόγια:
  -μαθαίνω να οργανώνω τη γλώσσα μου για να οργανώσω τη σκέψη μου
  -μαθαίνω καλή γραμματική και συντακτικό για να οργανώσω τη γλώσσα μου
  -μαθαίνω αρχαία επειδή προσφέρονται στο να μάθω τη διαδικασία εκμάθησης γραμματικής και συντακτικού

  Εν ολίγοις, συγκεντρώνω εργαλεία.

 193. Νέο Kid said

  191. Μήπως έχει πολύ υδράργυρο πλέον το νερό στον κόλπο της Ιτιάς , και σε πειράζει στο νευρικό σύστημα; Για κοίταξέ το λίγο, γιατί σε βλέπω να καταντάς σε παγκάκι μαζί με το γουσού και να διηγείται αυτός πώς πήδηξε την βούλα παπαχρήστου και την Εύα μπράουν , και συ να διηγήσαι πώς πήρε το τσαμπιολί ο ζμπάουγκ…

 194. Αμαλια said

  Διδάχτηκα τρία χρόνια Λατινικά στο κλασικό. Την ώρα του μαθήματος συνήθως έπαιζα ναυμαχία στα τελευταία θρανία με τη διπλανή μου. Παρ’ όλα αυτά εκ των υστέρων το θεωρώ ίσως το πιο χρήσιμο μάθημα που έκανα στο σχολείο διότι με έχει βοηθήσει να καταλάβω λέξεις και έννοιες σε άλλες γλώσσες που ούτε κάν γνώριζα.

 195. Le Coeur Gothique said

  186) Δοκίμασε να αλλάξεις τις κάτω παύλες στο παρανόμι σου με μεσαίες παύλες.

  Τις καταργώ τελείως τις παύλες. Για να δούμε…

 196. sarant said

  186-197 Γιά να δούμε από εδώ και μπρος…

 197. Νέο Kid said

  196. Μπορεί όμως να βοήθησε και η ναυμαχία! Σοβαρά μιλάω.
  Πολύ παιδαγωγικό παιχνίδι και βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη διεισδυτικής ματιάς στην ψυχοσύνθεση και τα «μοτίβα» ( τα μοτίβα διάταξης των πλοίων είναι πεπερασμένα και αναπόφευκτα έχουν μια περιοδικότητα. Επαναλαμβάνονται) του «αντιπάλου». Το ίδιο κι όταν ο «αντίπαλος» είναι μια ξένη γλώσσα που πρέπει να «σπάσουμε» τον κωδικό της. Το τρόπο που δομεί εκφράσεις. Το καλύτερο συγκειμενο στη χρήση μιας λέξης/έννοιας κλπ.
  Υγ. Οι αποκωδικοποιητές Εγγλέζοι μαθηματικοί που έσπασαν τη γερμανική Ενίγκμα στον πόλεμο, έπαιζαν πολλή ναυμαχία. Του θρυλικού Άλαν Τούρινγκ συμπεριλαμβανομένου!

 198. loukretia50 said

  Μα δεν το ανέφερα σαν επιχείρημα!
  Σαν έργο τέχνης και σχετικό με το θέμα το παρουσίασα!

  Δε διδάχτηκα Λατινικά – ήμουν του πρακτικού.
  Διάβασα λίγο μόνη μου, για τις εισαγωγικές.
  Και στο Παν/μιο που τα βρήκα υποχρεωτικά, τα αντιπαθούσα (χαμένος χρόνος έλεγα) και απείχα απ΄τα μαθήματα.

  ΄Όμως εκτιμάω τη γνώση και, δεν ξέρω, μάλλον είναι υπερβολή, αλλά δε θάθελα να καταργηθούν εντελώς.
  Να είναι μόνο για κατευθύνσεις, ναι. Πολύ λιγότερη ύλη, εστιασμένη στην ουσία , κυρίως μεταφράσεις, ναι.
  Όχι όμως να φθάνουμε στο άλλο άκρο.
  Δεν είναι καθόλου δύσκολα, ειδικά αν έχεις κάνει γαλλικά και αν όχι, σε βοηθάνε πολύ στις λατινογενείς γλώσσες.
  Ο τρόπος που διδάσκονται είναι προβληματικός.
  Δυστυχώς όσο κι αν παλεύουν οι καθηγητές, εφόσον το σύστημα είναι χάλια, μόνο το προσωπικό ενδιαφέρον σε βοηθάει να αποκομίσεις κάτι – και είναι πολλά.
  Κι όσο το σύστημα δεν αλλάζει, φοβάμαι πως η κατάργηση είναι καλύτερη για τα παιδιά.

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Πεπε για τα αρχαία – σαν εργαλείο, εκτός όλων των άλλων.
  (μην το πειτε όμως στην Classicist!)

 199. Jane said

  #194

  Με συγχωρείτε αλλά δεν έχω ακούσει να υπάρχουν έρευνες της σύγχρονης γλωσσολογίας και της γνωστικής ψυχολογίας
  ( που μελετά τη μάθηση και την οργάνωση της σκέψης) που να καταλήγουν σε αυτά τα συμπεράσματα που αναφέρετε.
  …………………………………….

  Άσχετο σχόλιο
  Στο μεταξύ ασχολούμαστε με λατινικά κι αρχαία ενώ συντελούνται κοσμοϊστορικά γεγονότα στην πολιτική ζωή του τόπου .

  Ο τιτάνας της πολιτικής σκέψης, Βασίλης Τσιάρτας , μας έβγαλε επιτέλους από την αγωνία δηλώνοντας τα εξής: «Επειδή πλησιάζουν οι εκλογές και πολλοί με ρωτάτε εμένα αυτός που με εκφράζει είναι ο ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ με την ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ». 🙂

 200. Ειρήνη said

  Πάντως αυτή η τεράστια σαχλαμάρα πως ένα μάθημα πρέπει να καταργηθεί γιατί δρν διδάσκεται σωστά με εκνευρίζει.
  Ωραία, τα Λατινικά τα μαθαίνουμε παπαγαλία. ΟΚ. Δεν διαφωνώ. Προσθέστε κι όποιο άλλο μάθημα θέλετε, εγώ θα συμφωνήσω είτε έχετε δίκιο είτε όχι.
  Η λύση λοιπόν είναι » πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι»; (το κουνιστό δεν έχει ελληνικά εισαγωγικά). Εγώ θα έλεγα πως ηωλύση είναι να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας, τα βιβλία, ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται.

  Αν έχεις άλλα επιχειρήματα να τα χρησιμοποιήσεις. Αυτόντον ηλίθιο ας το αφήσουμε στην άκρη.

  Όσο για το κατά πόσο είναι χρήσιμο είναι από τα κατεργάρικα. Γιατί πολλά που μαθαίνουμε δεν έχουν πρακτική χρησιμότητα για πολλούς από εμάς. Να καταργήσουμε και την τριγωνομετρία; Να καταργήσουμε τις ασκήσεις στην χημεία και την φυσική; Λίγοι από εμάς χρησιμοποιούν τριγωνομετρία ή χρειάζονται στη ζωή τους να ξέρουν την χημική διαφορά μεθανίου και βουτένιου ή τονυπολογισμό της τάσης σε κεκλιμένο επίπεδο. Να τα σβουρίσουμε κι αυτά;
  Ας βρούμε σοβαρότερα επιχειρήματα.

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  182 Mitsos >> Ο νέος χρειάζεται να ξέρει καλά τουλάχιστον μια γλώσσα ( την μητρική του ) τόσο που να μπορεί μέσω αυτής να επικοινωνεί και να σκέφτεται ,
  Να δεις την (τρέχουσα) ταινιούλα «Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα» ,όμορφη και θα μπορούσε κι ομορφότερη,σκέφτηκε η ταπεινότης μου, γύρω από το σημαντικό/ζωτικό θέμα της γλώσσας ειδικά για τις πιο λεπταίσθητες πλευρές της ανθρώπινης επικοινωνίας.
  Δε διάβασα ακόμη τί λένε οι τεχνοκριτικοί αλλά πιστεύω θα αρέσει σε όσους τη δείτε.

 202. Theo said

  @182:
  Αν χρειάζεται να μάθει Λατινικά ας τα μάθει στο α’ έτος του τμήματος που θεωρεί αυτή νεκρή γλώσσα προαπαιτούμενο. Και λέω νεκρή γλώσσα διότι όλη η Λατινική βιβλιογραφία που έχει γενικότερο φιλοσοφικό, επιστημονικό, ιστορικό και φιλολογικό ενδιαφέρον είναι μεταφρασμένο τουλάχιστον στα Αγγλικά ( και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητα παντού η Αγγλική )…. Το ίδιο ισχύει και για τα Αρχαία Ελληνικά, τα Εβραϊκά και τα αρχαία Κινέζικα , τα Αραμαϊκά, τα Σανσκριτικά και τα Βαβυλωνιακά … Όσα δεν είναι ακόμα μεταφρασμένα έχουν ενδιαφέρον μόνο για ειδικούς και σε καμιά περίπτωση για προπτυχιακούς φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος.

  Τι άλλο θα διαβάσουμε εδώ!

  Παρά τα όσα γράφονται εδώ από αδαείς (ως επί το πλείστον) και με συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση, η πλειονότητα των γλωσσολόγων παγκοσμίως θεωρεί ότι η αρχαία και η νέα ελληνική είναι δυο μορφές μιας ενιαίας γλώσσας (βλ πχ την Britannica που δεν τη γράφουνε σκιτζήδες: Greek, despite its numerous dialects, has been a single language throughout its history. It has been spoken in Greece since at least 1600 BCE and, in all probability, since the end of the 3rd millennium BCE. The earliest texts are the Linear B tablets, some of which may date from as far back as 1400 BCE (the date is disputed) and some of which certainly date to 1200 BCE. This material, very sparse and difficult to interpret, was not identified as Greek until 1952. The Homeric epics—the Iliad and the Odyssey, probably dating from the 8th century BCE—are the oldest texts of any bulk.).

  Δεν είναι, λοιπόν, μια νεκρή γλώσσα τα αρχαία αλλά μια προγενέστερη μορφή της γλώσσας μας.
  Και με ποια λογική οι προπτυχιακοί φοιτητές οποιουδήποτε τμήματος δεν «δικαιούνται» να διαβάζουν τα κείμενα αυτής της μορφής της γλώσσας μας στο πρωτότυπο αλλά μόνο στην αγγλική μετάφρασή τους;
  Ε, τότε να καθιερώσουμε τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της χώρας μας, να ξεμπερδεύουμε.

  Έλεος!

 203. loukretia50 said

  Ειρήνη, σε ποιον απευθύνεστε?

 204. Γς said

  Στο Κανάλι της Βουλής Τώρα:

  Ο συγγραφέας Θανάσης Γρηγορίου μιλάει για την Marguerite Yourcenar και τον Ανδρανό της και τον Αντίνοο που
  ¨»δεν ήθελε να μάθει Λατινικά,
  Στον κόσμο του»

 205. Γς said

  195:

  >σε βλέπω να καταντάς σε παγκάκι μαζί με το γουσού και να διηγείται αυτός πώς πήδηξε την βούλα παπαχρήστου και την Εύα μπράουν

  Στον κόσμο του κι αυτός

  Ψυχική εκτόνωση

  Το λες και [μπιπ] όμως

 206. raf said

  Εγώ πάντως στις Πανελλαδικές μέτρια τα πήγα στα λατινικά. Είναι που δεν μπορώ την παπαγαλία. Γι’ αυτό και πάτωσα και Ιστορία, παρ’ όλο που στο Ιστορικό πέρασα. Συμφωνώ με την αντικατάσταση -η Κοινωνιολογία ήταν πολύ περιθωριακό μάθημα και εκ των υστέρων συνειδητοποιώ πως κακώς- αλλά τα μεγάλα προβλήματα στην Παιδεία πάνε πολύ πιο βαθιά.

 207. Γς said

  206:
  >Ο συγγραφέας Θανάσης Γρηγορίου

  Μιχάλης γμτ

 208. loukretia50 said

  raf
  Η παπαγαλία είναι εφιάλτης για οποιονδήποτε θέλει να εκφράσει δική του σκέψη- σωστή ή λάθος.
  Είναι εύκολη, αν έχεις καλή μνήμη, αλλά την αρνείσαι .
  Και καμια φορά στις εξετασεις το πληρώνεις!

 209. mitsos said

  @204
  Δεν γνωρίζω για σένα όσα γνωρίζεις εσύ για μένα ( εγώ όντως είμαι «αδαής» και με «ιδεολογική κατεύθυνση συγκεκριμένη» )
  Αλλά

  α) δεν γνωρίζω κάποιον να μιλά αρχαία Ελληνικά σήμερα ούτε κάποιον να ισχυρίζεται πως ξέρει πλήρως την φωνητική των διαλέκτων της και των ιδιωμάτων της . Κάποιες γραπτά και τα περισσότερα μεταμορφωμένα με όσα φόρεσαν καπέλο σε αυτές τις γραφές από τους Χριστιανικούς χρόνους . Συμπεραίνω ότι η γλώσσα είναι γλώσσα που είχαν κάποιοι που είναι σήμερα νεκροί.

  β) Αν δεν η Νέα Ελληνική είναι συνέχεια της Αρχαίας δε μου λέει και πολλά …Εδώ και πολλά -πολλά χρόνια, κάθε γλώσσα είναι συνέχεια μιας άλλης παλαιότερης . Γι αυτό οι γλώσσες αλλάζουν συνεχώς ( όσες είναι ζωντανές ) και δημιουργήθηκαν νέα ιδιώματα και νέες γλώσσες …Τα Αρχαία έπαψαν όμως να αλλάζουν και πέθαναν

  γ) Βεβαίως άφησαν απογόνους αλλά χρειάζονται και μεταφράσεις από Αρχάια σε Νέα δηλαδή διαδικασίες όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούμε για να πάμε από νέα Ελληνικά σε Αρβανίτικα και αντιστρόφως παρά την τεράστια σε έκταση αλληλοεπίδραση και ανταλλαγή λέξεων . Μετάφραση την λένε αυτή την διαδικασία μεταξύ δυο διαφορετικών γλωσσών ακόμα και αν έχουν συγγένεια ( όλοι συγγενείς είμαστε άλλωστε ) Μετάφραση νομίζω την λέτε και εσείς την διαδικασία μεταξύ Νέων Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών . Ή μήπως την λέτε εκσυγχρονισμό ;

  δ) Αν τέλος πάντων θέλει κάποιος να μάθει να διαβάζει από το πρωτότυπο ένα αρχαίο κείμενο ας μάθει την γλώσσα , Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλά γιατί αυτό πρέπει να γίνει στο Λύκειο ; Και μακαρονάδα χρειαζόμαστε και οδήγηση αυτοκινήτου και άλλα πολλά ,αλλά δεν διδάσκονται στο Λύκειο.

  ε) Είστε σίγουρος πως γνωρίζετε την διαφορά των μητρικών γλωσσών με αυτές που μαθαίνονται ως ξένες; Για ψάξτε το λίγο διότι δεν έχει σχέση με το εκπαιδευτικά συστήματα ( με κανόνια ίσως αλλά όχι με σχολεία ) . Αν αυτό που κατανοήσατε είναι ότι προτείνω ως επίσημη γλώσσα την Αγγλική … ή δεν μιλώ καλά καμιά γλώσσα ή κάτι παρανοήσατε στο κείμενό μου.

  όσο για την τελική αναφώνησή σας : «Έλεος»

  θα προτιμήσω κάποια άλλη για αποχαιρετισμό :
  «Να είστε καλά «

 210. Pedis said

  Νικοκύρη: Κάποιοι θυμήθηκαν και τη ρήση του Γκράμσι, ότι il latino non si studia per imparare il latino, si studia per abituare i ragazzi a studiare

  Είναι βέβαιη η ρήση; Πηγή;

  Αλλά βέβαια, κι αν δεχτούμε ότι ισχύει αυτό (συζητήσιμο το βρίσκω),

  έχω υπόψην μου κάποιους (σοβαρούς) υποστηρικτές αυτής της άποψης, τη συστηματική εκμάθηση αρχαίων ελληνικών ή/και λατινικών ως μέσον για συστηματική κι επιμελή εργασία, μην πάει δηλ. το μυαλό σου σε αρχαιόπληκτους τενεκέδες. Δεν έχω πειστεί από τα επιχειρήματα αν κι αυτά δεν είναι του πεταματού.

  είναι κάπως αργά στα 18 τους χρόνια, στην τελευταία χρονιά της εγκύκλιας εκπαίδευσης, να μάθουν τα ραγκάτσα τα δικά μας να μελετούν -χώρια που εμείς έχουμε τα αρχαία γι’ αυτή τη δουλειά.

  αυτό ναι!

 211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202 Ειρήνη >>Εγώ θα έλεγα πως η λύση είναι να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας, τα βιβλία, ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται.

  Αυτό που γράψατε με παρακίνησε να σχολιάσω σχετικά,ενώ δε σκόπευα καθότι για τα λατινικά είμαι αμφίθυμη. Η πιο «πρόσφατη» εμπειρία που έχω, από το γιο μου,στο γαλλικό σχολείο, προ 15 περίπου χρόνων, είναι θετική κι όχι γιατί ξέρω αν προσέφεραν/συνέβαλαν και πόσο στη μαθησιακή του σκευή.
  Ήταν ήδη στη β΄ γυμνασίου και ούτε μύγα στο σπαθί του. Δεν ανακατευόμαστε στις μαθητικές του αποφάσεις κι αυτό ήταν μάθημα επιλογής* και το διάλεξε παρόλο που είχε ήδη φανεί ότι έκλινε προς τη θετική κατεύθυνση. Ήταν ο καθηγητής που έκανε την παρέα να διαλέξει το μάθημα. Ένας γλυκύτατος μεσήλικας δάσκαλος που είχε την καλύτερη φήμη μεταξύ των παιδιών.Να πω όμως κι ότι ο βαθμός στα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά (ως μαθήματα επιλογής) δεν μετρούσε/επηρέαζε το Μ.Ο. αν ήταν κάτω από 12 (που ήταν η υποχρεωτική βάση) και θα έπαιξε κι αυτό το ρόλο του στην ψυχολογική χαλαρότητα των παιδιών. Έκανε αγόγγυστα δυο χρόνια(θα έκανε και τρίτο αλλά δε χωρούσε πια στο ωράριο γιατί μετά πήρε (πάλι από δική του επιλογή-από φιλότιμο ως ελληνάκι μας διευκρίνισε), αρχαία ελληνικά. Δε νομίζω ότι τον είδα να διαβάσει ποτέ, ο βαθμός ήταν γύρω στο 17 σταθερά και κάμποσες φορές μετέφερε σπίτι τα καλαμπούρια με λατινικούς στίχους-μάλλον λέξεις σκόρπιες ,ανάμικτες με γαλλικά που τους έκανε στη τάξη και «έπεφτε πολύ γέλιο».
  *υπήρχε κατάλογος μαθημάτων επιλογής απ΄όπου έπρεπε όμως να επιλέξουν κάποια υποχρεωτικά (δε θυμάμαι αν ένα,δύο ή και περισσότερα) και τα δυο αυτά,λατινικά κι αρχαία, για τους μη κλασικής κατεύθυνσης, δεν βάραιναν στη βαθμολογία.

 212. cronopiusa said

  ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

  μαθαίνουμε από ανάγκη

  για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας

  «ΩΣ ΕΔΩ»! Σήμερα απεργούμε! Στα αγγλικά η απεργία είναι strike, που θα πει χτύπημα, στα γαλλικά grève,στα ιταλικά sciopero, πως είναι στη γλώσσα σου απεργία;

  για να γελάσουμε

  από έρωτα

  και θυμηθείτε

  ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
  ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ
  ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΩ

 213. Πέπε said

  @201:
  > > Με συγχωρείτε αλλά δεν έχω ακούσει να υπάρχουν έρευνες της σύγχρονης γλωσσολογίας και της γνωστικής ψυχολογίας
  ( που μελετά τη μάθηση και την οργάνωση της σκέψης) που να καταλήγουν σε αυτά τα συμπεράσματα που αναφέρετε.

  Δεν το ‘χω ψάξει κι εγώ, αλλά είναι μια απλή πρακτική παρατήρηση: Δεν έχουν όλοι οι παρακάτω διαφορετική οργάνωση της σκέψης τους ο καθένας; Κάποιοι καλύτερη ή χειρότερη, κάποιοι απλά διαφορετική.

  Ο Α συνηθίζει να εκφράζεται με σύντομες κοφτές -αλλά συντακτικά άρτιες- φράσεις.
  Ο Β ακόμη πιο σύντομα, ελλειπτικά.
  Ο Γ με σύνθετο μακροπερίοδο λόγο, τον οποίο ελέγχει σε βαθμό που ο συνομιλητής του να χάνεται καμιά φορά.
  Ο Δ με σύνθετο μακροπερίοδο λόγο, αλλά όχι σε τέτοιο ακραίο βαθμό.
  Ο Ε με σύνθετο μακροπερίοδο λόγο τον οποίο μπουρδουκλώνει.
  Ο Ζ με όχι ιδιαίτερα σύνθετο λόγο, αλλά και πάλι τα μπουρδουκλώνει.

  Αντίστοιχα: Ο Α χρησιμοποιεί ένα μέσο λεξιλόγιο έτσι ώστε ο καθένας να καταλάβει τι περίπου εννοεί, ο Β θα χρησιμοποιήσει σπάνιες και εξεζητημένες λέξεις που μπορεί να είναι ανοίκειες στον συνομιλητή του αλλά δηλώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που θέλει να πει, ο Γ λέει όλη την ώρα «αύτωσέ μου το μαραφέτι» ή λέει την καρέκλα πολυθρόνα και το σιντιπλέιερ ράδιο. Ή, ο Α χρησιμοποιεί υπερβολικά πολλές ξένες λέξεις, ο Β νορμάλ, ο Γ μεταφράζει στα ελληνικά ακόμη και κάποιες καθιερωμένες ξένες.

  Αντίστοιχα με τη γραμματική. Αντίστοιχα με την επιλογή πιο ουδέτερου ή πιο λαϊκού ή πιο λόγιου ή πιο ιδιωματικού κλπ. ύφους. Αντίστοιχα με τους διάφορους συνδυασμούς των παραπάνω, που μπορεί καμιά φορά να ποικίλλουν ακόμη και στον ίδιο ομιλητή ανάλογα με το θέμα της συζήτησης (το ξέρει καλύτερα ή λιγότερο καλά / του προξενεί κάποια συγκίνηση τέτοια ή τέτοια ή το βλέπει ψυχρά ή αδιάφορα…)

 214. cronopiusa said

  210

  Σ ε όσους δεν δίνει ο Θεός μυαλό δίνει μνήμη

 215. mitsos said

  @204
  Και κάτι ακόμα.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί οι πρωτοετείς ομιλητές της ίδιας Ελληνικής γλώσσας που είναι συνέχεια της Αρχαίας θα χρειαστούν Αγγλική μετάφραση ;
  Μα ίδια μητρική δεν έχουν ; Η δεν ξέρουν καλά το ιδίωμα της Αττικής του Θουκιδίδη ; Εντάξει αλλά εδώ και 150 χρόνια οι μαθητές μαθαίνουν Αρχαία στα Ελληνικά σχολεία. Δεν μπορεί να μην έχουν μεταφραστεί όλα τα κείμενα στα Νέα Ελληνικά . Ε: Γιατί να καταφύγουν στα Αγγλικά.

  Δεν μπορεί τόσα χρόνια διδασκαλίας των αρχαίων στα Ελληνικά σχολεία να μην υπάρχει μετάφραση ας πούμε για τα «Ύστερα Αναλυτικά» του Αριστοτέλη» … Τι; Όχι δεν υπάρχει ;Μάταιη δηλαδή τόσα χρόνια διδασκαλίας των Αρχαίων ; Πάλι στους Γερμανούς θα ανατρέξουμε!;

 216. Πέπε said

  @211
  > > Τα Αρχαία έπαψαν όμως να αλλάζουν και πέθαναν

  Αυτό είναι παραδοξολογία. Δεν έπαψαν να αλλάζουν, απεναντίας άλλαζαν μέχρι που έφτασαν να μην είναι πια αρχαία. Και αλλάζουν ακόμα (τώρα που είναι νέα).

 217. mitsos said

  @218
  🙂

 218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γεια σου Κρόνη! Σου στέλνω ένα ωραίο νανούρισμα για καλη νύχτα. Πάουερ βρε!
  Νάνι νάνι νάνι νάνι κι όπου το πονεί να γιάνει.
  Με την αγάπη μου

  200 LOY (τώρα σε είδα) συμφωνούμε στον προβληματισμό. Η Ειρήνη στο 202 (μέση) νομίζω ότι αναφέρεται στον Αδωνη

 219. Classicist said

  Μιάς και σε κάποιους (Λεύκιππος 187) αρέσουν τα ξινά, κάνω ένα διάλειμμα για να σάς μάθω μία γουστόζικη φράση που καταγράφουν τόσο ο όσο και οι Έλληνες Παροιμιογράφοι. Είναι άκρως επίκαιρη φράση, γιατί χτές έγινε παγκόσμια είδηση ότι αυξάνονται οι αρρώστιες στον Δυτικό Κόσμο, επειδή οι άνθρωποι δεν κινούνται αρκετά (σ.σ.: κάτι ξέρει ο κ. Σαραντάκος που είναι δεινός βαδιστής)…

  Ως επαγγελματίας κλασικίστρια σάς ενημερώνω ότι οι Έλληνες είχαν μιά καταπληκτική φράση για τους αργούς, τους ανθρώπους που δεν σήκωναν εύκολα τον κώλο τους από την καρέκλα: Τους έλεγαν «γυναικός πυγή» που εσήμαινε πως χοντραίνουν όπως οι κώλοι των νόμιμων γυναικών που ήσαν υποχρεωμένες να μένουν όλη μέρα μέσα στο σπίτι, για να μή κερατώνουν τους άνδρες τους

  Μεταφέρω το λήμμα από τους Παροιμιογράφους…

  και από τον Σουΐδα…

 220. mitsos said

  @203
  Γειά σου Έφη-Εφη
  Θα προσπαθήσω να την βρω και να τη δω.
  σε εμπιστεύομαι
  Η τέχνη και η επιστήμη είναι δυο συμπληρωματικές περιγραφές . Η τέχνη φαντάζομαι δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με εύπεπτες περιγραφές παραδειγμάτων σκέψης ακόμα και σε άτομα με εκ γενετής γλωσσική διαταραχή … Ίσως δώσει την αλήθεια όπως έπρεπε να είναι μέσα από την υπερβολή .

 221. Classicist said

  221: Δεν τυπώθηκε η παραπομπή στον Σουΐδα

 222. loukretia50 said

  216. Κρόνη
  Γιατί αποκλείεται να διαθέτει και τα δύο?
  Απλά τη μνήμη καμήλας μπορεί να μη θέλει να τη χρησιμοποιήσει γιατί πονάει! Δε θυμάσαι μόνο κατεβατά!

 223. cronopiusa said

  loukretia50

  νυστάζω για να το ψάξω

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-mihani-tis-mnimis-kai-tis-lithis

  οι ετοιμόλογοι της αραβικής παροιμίας, έχουν επιλεκτική λήθη, είναι μνησίκακοι και χοντρόπετσοι

  ο έρημος ο Φούνες είναι δυστυχισμένος

 224. cronopiusa said

  Έφη-Εφη

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 225. Ειρήνη said

  Πρώτ’ απ’ όλα συγνώμη για τα τυπογραφικά λάθη! Είμαι που είμαι ασυνήθιστη να γράφω από υο κινητό στα ελληνικά, έχω και καινούργιο κινητό με μικρότερη οθόνη και τα κάνω θάλασσα.
  Το σχόλιό μου δεν απαντούσε σε συγκεκριμένο άτομο. Ήταν εναντίον οποιουδήποτε χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα.
  Αν τα έχει χρησιμοποιήσει και ο Άδωνις δεν ξέρω αλλά μάλλον υψηλού επιπέδου είναι για τον αντιπρόεδρο. Τουλάχιστον, παρόλο που τα θεωρώ ηλίθια, τουλάχιστον δε βγάζουν μάτι όπως το ότι η κοινωνιολογία θα μας κάνει αριστερούς.

  Όσον αφορά τα Λατινικά ως μάθημα, εμένα μου άρεσαν και θυμάμαι ουκ ολίγα παρά τα 37 χρόνια που έχουν παρέλθει. Αυτό όμως είναι προσωπική γνώμη. Αν τα άλλαζαν με κάτι πιο ουσιώδες όπως π.χ. κοινωνική ψυχολογία που άπτεται της κοινωνιολογίας αλλά είναι πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο μάθημα κι από τις άλλες δύο επιλογές νο πρόμπλεμ. Μεταξύ κοινωνιολογίας και λατινικών, regina rosas amat δαγκωτό.

 226. Ειρήνη said

  Από αριθμητική από την άλλη πίσω στην πρώτη δημοτικού γιατί μόλις μου πρόσθεσα δέκα χρόνια!

 227. Γς said

  227:

  >Μεταξύ κοινωνιολογίας και λατινικών, regina rosas amat δαγκωτό.

 228. gpoint said

  # 195

  Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…

  Ασχολήσου με το μπασκετάκι. εκεί σας απομένουν δυο-τρεις χρονιές ακόμα.

  Το 2021 θα μπει ο Σαββίδης στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ και θα τελριώσρι κι αυτό. να το θυμάσαι. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, το νερό είναι στο αυλάκι και οι παράguess ακόμα στην θέση τους, μόνο το χρώμα εναλλάσσεται τα τελευταία χρόνια (κόκκινο, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο- μάλλον κόκκινο ξανά )

 229. gpoint said

  Πάντως υπάρχει μια υπερβολική αγάπη εδώ μέσα για τα σχολικά χρόνια που δείχνει είτε το ανικανοποίητο- παρά τις πολλές σπουδές και διάβασμα των περισσοτέρων- ή ανωριμότητα. Οι σπουδές -θεωρώ- πως δεν γίνονται για τις σπουδές αλλά για να εφαρμοσθούν ίσως σε κάποιον τομέα της ζωής επαγγελματικά αλλά και στην θεώρησή της γενικά. Αυτό ίσως βοηθήσει κάποιους να καταλάβουν πως με την ενηλικίωση η επιλογή της πολιτικής, θρησκευτικής, ακόμα και ποδοσφαιρικής ταυτότητας δεν μπορεί να είναι «ό,τι μου έκατσε» και προσβολή ή αδιαφορία προς το μορφωτικό του επίπεδο.

  Μπορεί η παροιμία να λέει γηράσκω αεί διδασκόμενος αλλά (σχεδόν) όλες οι παροιμίες έχουν και το αντίθετό τους και τις χρησιμοποιούμε πονηρά όπως οι πολιτικοί για το συμπέρασμα που θέλουμε- εδώ ισχύει το «παλιός γάϊδαρος, καινούργια περπατησιά , δεν γίνεται»

  Η φωτεινή εξαίρεση στις παροιμίες, στα ιταλικά : quando il culo della donna traballa, se non e putana, il proverbio sbaglia

 230. spiral architect 🇰🇵 said

  @227: Το καινούργιο κινητό έχει πάντα μεγαλύτερη οθόνη. 😀

 231. spiral architect 🇰🇵 said

  @232: In novo telephono mobili majora semper iunci.
  (σιγά μην περιμέναμε το Βάταλο να μας μάθει το λατινικό μεταφραστήρι του γκουγκλ)

 232. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά μία θεώρηση, Κοινωνιολογία χωρίς Μαρξισμό είναι κάτι το αδιανόητο.
  Στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 Κοινωνιολογία και Μαρξισμός θεωρούνταν πράγματα σχεδόν ταυτόσημα.

 233. Ειρήνη said

  Εκτός αν δεν έχεις λεφτά για κινητό νέας εσοδείας, το δικό σου τα φτύσει και παίρνεις το παλιό του άντρα σου.

 234. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ. Χαιρετίζω τη συμμετοχή της Ειρήνης αν και δεν συμφωνώ για τα λατινικά.

  212 Τετράδια της φυλακής, λέει. Δες εδώ.
  https://it.wikisource.org/wiki/Pagina:Gramsci_-_Quaderni_del_carcere,_Einaudi,_I.djvu/507

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την ταινία «Ονειρεύομαι σ΄άλλη γλώσσα»,
  εμπίπτει κατά ένα μέρος στο μαγικό ρεαλισμό, μην πάρω στο λαιμό μου τους μη ρέκτες του είδους,καθώς αναφέρεται και σε μύχιους πόθους και συναισθήματα που για κάποιους μπορεί να φαντάζουν έως και «μελουρία»(μελό) και να τα αποστρέφονται
  https://www.athinorama.gr/cinema/article/oneireuomai_se_alli_glossa-2530382.html
  Καλημέρα,νέα μέρα!
  και το γαϊδουροκαλόκαιρο καλά κρατεί, αν και τώρα λέει για μικρή πτώση, στους 32 (μεσημέρι και Κέντρο).

 236. spiral architect 🇰🇵 said

  Το εύρος γνώσεων ποτέ δεν έβλαψε. Ισχύει από την εποχή των «πολυεπιστημόνων» του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ως την εποχή μας. Διαχρονικά, επιστήμονες των θετικών επιστημών είχαν ευρύ φιλοσοφικό υπόβαθρο (Ράσελ, Τιούρινγκ κ.α. και να μην πιάσουμε τους παλιούς «πολυεπιστήμονες» σα και το Γαλιλαίο, ή τον Κοπέρνικο) κάνοντας τους να έχουν έγκυρη και βαρύνουσα άποψη επί παντός επιστητού. Η εξειδίκευση της εποχής μας οδηγεί μεν σε ανθρώπους καλούς στη δουλειά τους, αλλά εντελώς μονοδιάστατους σε βαθμό που δεν ξέρουν αρχές λειτουργίας συγγενών τους αντικειμένων. Άντε, να συζητήσεις μαζί τους σοβαρά για πολιτικοκοινωνικά στην καφετέρια, ή να σχολιάσουν σοβαρά σε κάποιο φόρουμ/μπλογκ.

  «Δεν με ενδιαφέρει τι βρίσκεται πίσω ή μέσα στο διακόπτη, το μόνο που ξέρω και με ενδιαφέρει, είναι ότι αναβοσβήνει τη λάμπα.»
  (λόγια ενός Έλληνα αμερικανοθρεμμένου Μηχ.Μηχ.-σωληνά στον νέο ελληνοθρεμμένο Η/Μ πριν εικοσιπεντετόσα χρόνια)

 237. Παναγιώτης Κ. said

  Σε σχολική τάξη.
  Διάφορες μαθητικές φωνές.
  -Τι μας χρειάζονται…οι ταυτότητες και το…τριώνυμο.
  -Εγώ… κομμώτρια θέλω να γίνω.
  -Εγώ θέλω να πάω στη Νομική και εκεί δεν χρειάζονται τα Μαθηματικά.
  -Ούτε στην Ιατρική χρειάζονται ούτε στη Φιλολογία.

  Και ο διδάσκων προσπαθεί να άρει αυτές τις αντιλήψεις με πραγματιστικά κατά το δυνατόν επιχειρήματα. Δηλαδή όχι γενικόλογα και ιδεαλιστικού χαρακτήρα. Όπως:
  1. Μπορεί το σχολείο να προσφέρει εξατομικευμένη εκπαίδευση δηλαδή εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα…γούστα του κάθε μαθητή; Προφανώς όχι. Στην τάξη συνυπάρχουν διαφόρων κλίσεων μαθητές οπότε όλοι πρέπει να ικανοποιηθούν.
  2.Η εξέλιξη της επιστήμης θα γίνει με κάποιους, ίσως ένας ή μία από σας. Επομένως πρέπει να δοθούν τα εφόδια για να το κάνει.
  3.Έστω ότι το σχολείο προσφέρει αυτό που επιθυμεί ο καθένας σας. Αν όμως στην πορεία κάποιος αλλάξει γνώμη τι θα γίνει; Θα υποχρεωθεί να παραμείνει στην αρχική του θέση που τώρα δεν του αρέσει;
  4.Ούτε το σχολείο, ούτε το πανεπιστήμιο σε κάνουν …επαγγελματία. Σου δίνουν όμως τα εφόδια για να γίνεις. Όσο καλύτερη εκπαίδευση έχεις δεχτεί και ανταποκρίθηκες σε αυτή τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστείς στις επαγγελματικές ανάγκες.
  5. Κατά κάποιο τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε αυτό που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε συλλογική σοφία. Σε όλο τον κόσμο λίγο-πολύ γίνονται τα ίδια πράγματα όσο αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όλοι αυτοί δεν μπορεί να διαπράττουν λάθος. Ένα λάθος διαρκείας.
  6.Το…σμαρτόφωνο που έχετε όλοι και όλες ενσωματώνει έναν τεράστιο όγκο γνώσης για τη σχεδίασή και την παραγωγή του. Χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε.
  7. Εκ της ποσότητος η ποιότητα. Ασχολούνται πολλοί με ένα επιστημονικό ή τεχνολογικό αντικείμενο και προκύπτει το καινούργιο και το εξελιγμένο.
  8.Ο…ποδοσφαιριστής στη φάση της προπόνησης δεν παίζει μόνο μπάλα αλλά κάνει και πολλές άλλες ασκήσεις…
  9.Όταν αντιμετωπίζετε επιτυχώς μια δύσκολη άσκηση της Γεωμετρίας ήδη αποκτάτε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε και ένα δύσκολο πρόβλημα στον επαγγελματικό σας βίο.
  10. Τα Μαθηματικά θα χρειαστούν σε σένα που θα γίνεις μηχανικός. Όμως, όταν θα βρεθείς στην παρέα μάλλον για τα μηνύματα που εκπέμπει η Αντιγόνη θα μιλήσεις παρά για…τετραγωνικές ρίζες! Επομένως και στην Αντιγόνη αξίζει να δώσεις σημασία.

  Ο κατάλογος δεν εξαντλούνταν στα παραπάνω. Η ίδια η ζωή προσφέρει πολλά παραδείγματα για την αξία της θεωρητικής γνώσης τα οποία παραδείγματα έπεφταν και αυτά στο τραπέζι.

 238. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά κόρον αναφερόμαστε στη σωστή διδασκαλία των διαφόρων αντικειμένων και υπονοείται πως οι διάφοροι διδάσκοντες…αποφεύγουν να κάνουν το σωστό ενώ το ξέρουν!
  Μας διαφεύγει φαίνεται ότι η σωστή διδασκαλία απαιτεί γνώσεις και κόπο από μεριάς του διδάσκοντος και αυτό δεν ανήκει στα αυτονόητα.

 239. π2 said

  208: Και μένα μου ήταν αδύνατον να μάθω κάτι παπαγαλία, οπότε (όταν απρόθυμα πείστηκα στη Γ΄ Λυκείου ότι χρειαζόταν στις εξετάσεις) είχα αναπτύξει ειδική μέθοδο: την απέφυγα συνειδητά. Αρκέστηκα σε συνεχείς επαναλήψεις, μέχρι που συνειδητοποίησα λίγες εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις ότι είχα μάθει απ’ έξω αυτά που υποτίθεται ότι έπρεπε κανείς να παπαγαλίσει, σχεδόν άθελά μου.

 240. spiral architect 🇰🇵 said

  @39: Σωστός! 👍👌

 241. spiral architect 🇰🇵 said

  @239: Σωστός! 👍👌

 242. loukretia50 said

  Eιρήνη καλημερα!
  Δεν πρόσεξα λαθάκια, ειδικά σε μένα ξεφεύγουν συνέχεια, αλλά τον επιθετικό τόνο σου.
  Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το «εγώ θα συμφωνήσω είτε έχετε δίκιο είτε όχι» , κανείς δε σε υποχρεώνει.
  Κι επειδή ξεκινούσες από μια βάση στην οποία συμφωνούμε, θεώρησα ότι απευθύνεσαι και σε μένα, οπότε ξαφνιάστηκα και μπερδεύτηκα.
  Δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε, ούτε άμεση πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων, έτσι δεν είναι?
  Απόψεις ανταλλάσσουμε και προσπαθούμε να συζητήσουμε.
  Όπως βλέπεις, συνήθως διαφωνούμε, κάποτε έντονα, για θέματα που μας καίνε, άρα είναι προτιμότερο η αγανάκτηση για τα κακώς κείμενα να στρέφεται εναντίον συγκεκριμένου αποδέκτη, που είτε ευθύνεται είτε τα υποστηρίζει.

  ΕΦΗ -ΕΦΗ : Θα δω οπωσδήποτε την ταινία!

 243. Γς said

  Να καταργηθούν οι Αραβικοί. Να χρησιμοποιούνται οι Λατινικοί.

  Αριθμοί

 244. giorgos said

  » Στὸ «γλωσσικὸ» τοῦ 1972, λέει ὁ κ. Πεπονῆς ὅτι ἡ καθαρεύουσα ἀπομακρύνει τοῦ νοήματος γιατί τῆς λείπει ἡ ἀμεσότητα, ἐνῷ στὴ δημοτικὴ κατανοεῖ κανεὶς ἀμέσως, ἐπειδὴ εἶναι ἡ μητρική του. Ἰδοὺ ἕνα ἀκόμη ἀνανεωμένο ἀποπλανητικὸ ἐπιχείρημα. Εἶναι γνωστὸ ὅτι οἱ σοφοί μας ἔχουν τὶς πνευματικὲς των καταθέσεις στὶς ξένες Τράπεζες γνώσης. Θὰ μποροῦσε λοιπὸν νὰ ρωτήση κανεὶς : οἱ ξένες γλῶσσες τοὺς ἐμποδίζουν ἄραγε νὰ κατανοοῦν τὴν σοφία τῶν ξένων κειμένων ; Ὅση τουλάχιστον δείχνουν στοὺς ἄλλους; Γιὰ πόσους ἀπό τούς σοφούς μας τὰ Γαλλικὰ ἤ τὰ Γερμανικὰ εἶναι μητρικές τους γλῶσσες; Τοὺς Εὐρωπαίους τοὺς ἔμποδισεν ἡ γλῶσσα ν’ ἀφομοιώσουν τὸν Ἑλληνικὸ πολιτισμὸ ἀπὸ τ’ ἀρχαῖα κείμενα; Τ’ ἀρχαῖα ἑλληνικὰ εἶναι μητρικὴ γλῶσσα κανενὸς εὐρωπαϊκοῦ λαοῦ;

  Δὲν εἶναι λοιπόν ἡ γλῶσσα πού ἐμποδίζει τὴν μόρφωση. Εἶναι τὸ περιεχόμενο τῶν κειμένων. Καὶ εἶναι ἀνώφελο νὰ μετατοπίζουμε ἤ νὰ συγκαλύπτουμε τὴν προβληματικὴ τῶν πραγμάτων. Τὸ πολὺ πολύ, ἂν ἦταν ἡ μόρφωση νὰ ἐξαρτᾶται μόνο ἀπὸ τὴν γλῶσσα, νὰ ἔπαιζε αὐτὴ τὸν ρόλο πού παίζει ὁ παρθενικὸς ὑμένας γιὰ τὴν διαιώνιση τῶν ἀνθρώπων.»
  Από βιβλίο του Γ.Κ.

 245. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  241: Π2
  το ίδιο περίπου γινόταν και με τα «σκονάκια». Μέχρι να τα φτιάξεις, τα είχες μάθει απ’ έξω … 🙂

 246. Γς said

  246:΅

  Θυμάμαι που μας το ξαναείπες πριν μερικά χρόνια

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/05/27/protagoras/#comment-290366

 247. giorgos said

  248. Εντάξει μωρέ συγνώμη , εγώ δέν τό θυμόμουνα

 248. nikiplos said

  Καλημέρα… Ένα σύστημα εκπαίδευσης, η Παιδεία μιας χώρας, το σχολείο της, είναι καθοριστικά όσο τίποτε άλλο για τους πολίτες που θα βγάζουν από αύριο… Δεν είναι εύκολο πράγμα, ούτε και μπορεί κανείς να το κάνει στο πόδι… Δυστυχώς στην Ελλάδα η παιδεία δεν είναι παρά άλλο ένα ακόμη πεδίο δόξης λαμπρόν για άσκηση μικροπολιτικών, και ικανοποίηση συντεχνιακών συμφερόντων…

  Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο: Είναι λογικό σήμερα μια χώρα να έχει τόσα πολλά Πανεπιστήμια ΑΕΙ? Να παίρνουν αυτά εισακτέους? Η Αττική είχε τόση πολλή ανάγκη ένα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής? Τι αποφοίτους βγάζζουν αυτά όλα τα ιδρύματα?

  Το δεύτερο είναι τα επαγγελματικά πτυχία. Καλή η κοινωνιολογία, όμως ο μηχανικός (θεωρητικά) σηκώνει οικοδομές, ο Γιατρός (50€ που λέει και το τουίτερ), οι υπόλοιποι? Οι φυσικοί οι μαθηματικοί οι φιλόλογοι κλπ, καλούνται μόνο να διακονήσουν τα σχολεία και την παραπαιδεία… τίποτε άλλο…

  Η χώρα ούτε βιομηχανίες έχει, ούτε βιοτεχνίες (της προκοπής), ούτε παράγει, ούτε προάγει την τεχνολογία. Ακόμη και σε αυτήν την ΕΕ, οιεκατοντάδες χιλιάδες start up, οι αντίστοιχες τόσες δημοσιεύσεις το χρόνο στις «βιομηχανίες παραγωγής papers», ελάχιστα παραδοτέα προϊόντα δημιούργησαν. Όσο για τη μικρή μας χώρα, αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ (που τελειώνει το 2020 γι’ αυτό ο Κυριάκος έχει σκυλιάσει να γίνει πρωθυπουργός από σήμερα «μα παραιτηθείτε επιτέλους!»), μάλλον το 80% των κατοίκων της θα ζητιάνευε…

  Επομένως τα Πανεπιστήμια δεν χρειάζονται. Η χώρα χρειάζεται 2 ή 3 και όλα τα υπόλοιπα να γίνουν σχολές μαθητείας και δια βίου μάθησης…. που να δίνουν όμως πρακτικές γνώσεις και να μην είναι γραφείο για να κάνει άχρηστα papers ο ημέτερος διδάσκων… Τε δεν νεόκοπα περιφερειακά, έχουν ξεσκιστεί να δίνουν μεταπτυχιακά σε όλον τον ελληνικό δημόσιο τομέα!!! Καθαρίστρια σε κολυμπητήριο άφησα κάποτε μια συμμαθήτρια και τώρα έχει δύο διακτορικά!!!

  Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μια χαρά παιδιά βγάζει… Φαίνεται το υλικό αυτό λίγο πριν μπει στα Πανεπιστήμια που σαρώνει στα διεθνή βραβεία. (Το πράγμα στραβώνει μόλις οι απόφοιτοι της β’θμιας περάσουν την πόρτα των εγχώριων ΑΕΙ… γιατί στην Ελλάδα σπουδές σημαίνει ταβέρνα, μπαράκια, ξέδωμα, ξεφάντωμα, ζωή μακριά από τους γονείς κλπ). Φυσικά τα παιδιά της Β’θμιας δεν τα βγάζουν μόνο τα σχολειά αλλά και η «κακή κι επάρατη παραπαιδεία». Εκεί στα φροντιστήρια γίνεται η κυρίως ειπείν προγύμναση των παιδιών… Τα δημόσια σχολεία έχουν εν πολλοίς καταστεί ένα είδος babysitting… Το γιατί κανείς δεν το πιάνει στο στόμα του «πιπέρι!».

  Τα μαθήματα που επιλέγει το ΠΙ, καθορίζονται από τις συντεχνίες. Γι’ αυτό και οι φιλόλογοί μας έχουν βγάλει από τη φαρέτρα τους, ένα καφάσι επιχειρήματα κατά της κατάργησης των Λατινικών.

  Κλείνω με ένα (ρητορικό) ερώτημα. Γιατί στη χώρα μας που τόσα και τόσα είναι διαβλητά, οι Πανελλαδικές εξακολουθούν να παραμένουν αδιάβλητες? (chercer les syntechnies)…

  Εν κατακλείδι (γιατί σας τά πρηξα φαντάζομαι): Θα ήταν καλή η κίνηση του Υπουργού, εάν ΔΕΝ αντικαταστούσε το άχρηστο αυτό μάθημα με ένα άλλο εξίσου άχρηστο… Θα ήταν ιδιαίτερα επαναστατικό αν καταργούταν ένα μάθημα τελείως και δεν έμπαινε τίποτε άλλο στη θέση του…

 249. Παναγιώτης Κ. said

  @250. Καθόλου δεν μας…έπρηξες!
  Να τα λέμε αυτά και πολλές φορές μήπως και υπάρξει τελικά η κρίσιμη μάζα που θα επιβάλει τις ποθούμενες αλλαγές.

 250. Ειρήνη said

  @244 Loukretia καλημέρα και σε σένα.

  Ας αρχίσω με το «είτε συμφωνώ είτε όχι». Εννοούσα πως δεν με απασχολεί το κατά πόσο έχει δίκιο κάποιος που λέει «να καταργήσουμε τα λατινικά/αρχαία ελληνικά/ιστορία/μαθηματικά/φυσική/βιολογία γιατί δεν διδάσκονται σωστά». Στο συγκεκριμένο μήνυμα το μόνο που με απασχολούσε είναι το πόσο ανόητο είναι το επιχείρημα.
  Κι ο λόγος που δεν το έγραψα ως απάντηση σε κανέναν είναι πως δεν είναι προσωπικό. Το επιχείρημα είναι, κατά τη γνώμη μου, εντελώς λανθασμένο. Ηλίθιο όπως το αποκάλεσα. Αυτό δεν κάνει όποιον το χρησιμοποιεί αυτόματα ηλίθιο.
  Ίσως κανείς να μην το έχει καλοσκεφτεί. Είναι από αυτά τα επιχειρήματα που εκ πρώτης όψης φαίνονται σωστά. Ίσως να ακολουθεί την γραμμή του Υπουργείου Παιδείας που έδωσε αυτήν την άσχετη απάντηση όπως είδα πριν καμια ωρίτσα (μένω Αμερική και ενίοτε, όταν έχω τελειώσει με τα εσωτερικά νέα της ΗΠΑ οι Τραμπ και σια με κάνουν να μην θέλω να διαβάσω άλλα νέα, οπότε άργησα μ’ αυτό). Ή επειδή ταιριάζει με τις πεποιθήσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα (π.χ. δεν γουστάρει τα Λατινικά).
  Αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος από εμάς που, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, δεν έχει κάνει το ίδιο λάθος (να υιοθετήσει ένα κακό επιχείρημα χωρίς να το καλοσκεφτεί).
  Θα ζητούσα συγνώμη για το επιθετικό ύφος μου αν δεν ήταν τόσο συχνό το επιχείρημα της μορφής «το Χ δεν δουλεύει σωστά οπότε στο πυρ το εξώτερο με το Χ» ακόμα κι αν το πρόβλημα με το Χ μπορεί να διορθωθεί. Η λίστα μεγάλη αλλά το «αγαπημένο» μου είναι το «η τάδε δημόσια επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα οπότε ας την πουλήσουμε σε ιδιώτες». Χρόνια η καραμέλα και από δίπλα το «το κράτος είναι ανίκανο να έχει κερδοφόρες επιχειρήσεις».
  Την έχω βαρεθεί αυτή τη δήθεν λογική.
  Αυτιά

 251. Theo said

  @211, 217:

  Πώς το κατάλαβες πως τάχα μου εγώ γνωρίζω περισσότερα για σένα απ᾿ ό,τι εσύ για μένα;
  Έγραψα για αδαείς (στον πληθυντικό) και με συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση, γιατί η αίσθηση που έχω από τα τόσα χρόνια ανάγνωσης και σχολιασμού σ᾿ αυτό το ιστολόγιο είναι πως αρκετοί συσχολιαστές, των θετικών επιστημών κυρίως, μπαίνουν στα χωράφια των γλωσσολόγων και δογματίζουν περί «νεκρών γλωσσών» και της διδασκαλίας τους, όχι γιατί ξέρουν έστω και στοιχεία γλωσσολογίας, αλλά αφενός γιατί έχουν μάθει να σκέφτονται και να δρουν χρησιμοθηρικά και αφετέρου γιατί η αρχαιογνωσία έχει ένα συντηρητικό πρόσημο ενώ οι ίδιοι καμαρώνουν για την «προοδευτίλα» τους.

  Όσο για το ότι δεν μιλάς καλά καμιά γλώσσα, δεν το υπονόησα πουθενά και απορώ πώς καταλήγεις σ᾿ αυτή την υποψία.
  Ούτε κι έγραψα ότι προτείνεις ως επίσημη γλώσσα την αγγλική. Απλώς, όταν προκρίνεις τις αγγλικές μεταφράσεις αντί της εκμάθησης της μορφής της γλώσσας μας στην οποία έχουν γραφεί κάποια κείμενα, η καθιέρωση των αγγλικών ως δεύτερης έστω επίσημης γλώσσας και υποχρεωτικού μαθήματος για όλους απέχει ένα τσιγάρο δρόμο.

  Για το ότι δεν υπάρχει μετάφραση ας πούμε για τα «Ύστερα Αναλυτικά» του Αριστοτέλη, μάλλον δεν σκέφτηκες πως όσοι ενδιαφέρονται γι᾿ αυτά έχουν ικανή αρχαιογνωσία, ώστε να τα διαβάζουν από το πρωτότυπο.

  Όσο για τους υπόλοιπους συλλογισμούς σου (τις μακαρονάδες, κλπ.), μου θυμίζουν τις ασκήσεις της Λογικής του σχολείου που κατέληγαν σε συμπεράσματα που πόρρω απείχαν της πραγματικότητας (για μια παραδοξολογία σου σου απάντησε ο Πέπε στο σχ. 218). Δεν σκοπεύω να μπω σ’ αυτό το λούκι, απαντώντας με τις ίδιες συλλογιστικές.
  Απλώς παραπέμπω σ᾿ αυτά που μου είπε ένας κορυφαίος γλωσσολόγος όταν τον ρώτησα σχετικά με τη σχέση αρχαίων και νέων ελληνικών: https://sarantakos.wordpress.com/2017/09/15/thenton/#comment-458980

 252. spiral architect 🇰🇵 said

  @250: Εκ των πραγμάτων Νίκιπλε κάποια τμήματα αντικειμενικά θα καταργηθούν ή θα συμπτυχθούν με άλλα ομοειδούς αντικειμένου, είτε λόγω έλλειψης ζήτησης, είτε (και) λόγω γήρανσης και συνταξιοδότησης του προσωπικού της.
  (κυρίως για το πρώτο)

  Ακόμα κι έτσι, δεν πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα σχολές και πανεπιστήμια, σκέψου μόνο ότι στον τομέα των σπουδών ιατρικής και (πολυ)τεχνικής κάνουμε outsourcing για τους κεντροευρωπαίους.

  Λίγο είναι αυτό, να φορολογούμαστε εμείς για να στέλνουμε έτοιμους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό;

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προς το Γιάννη ,το δάσκαλο:
  Λείπεις! 🙂

  252τέλος, Ειρήνη >>»Αυτιά» 🙂 (το ξέρουμε, το κινητό /ταμπλετάκι γράφει τα δικά του).Πλάκα έχει.
  Να εξηγήσω ότι έσπευσα να πω ότι είχατε κατά νου τον Άδωνη επειδή γίνεται αναφορά στο νήμα ότι «το βραβείο γελοιότητας το παίρνει άνετα» ο Α.Γ. Έσπευσα αλλά…αστόχησα 🙂 ,προς γνώσιν μου.:)

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145 >>Ο ανταποκριτής μας λέει πως στο μεθαυριανό συλλαλητήριο οι μακεδονομάχοι-διαδηλωτές θα κρατούν πλακάτ που θα γράφουν «Skopia delenda est»

 255. loukretia50 said

  Τζι, γιατί γίνεσαι απόλυτος?
  Γιατί να ισχύει το ένα ή το άλλο, για όσους αναφέρονται «με αγάπη» στο γυμνάσιο?
  Ανωριμότητα να το δεχτώ, εφόσον γενικά κάποιος μένει κολλημένος στο παρελθόν, αλλα ανικανοποίητο γιατί?

  Αν περασες ανεμελα σχολικά χρόνια, δημιούργησες φιλίες ζωής, έμαθες πολλά – όχι απαραίτητα στο σχολείο- και έχεις όμορφες αναμνήσεις, αναπόφευκτα καποιες φορές τα νοσταλγείς, ειδικα όταν βλεπεις τι αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα και ποσο αγχος βαραινει τη δική σου καθημερινότητα.
  Ακόμα κι αν έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε καταστάσεις, υπάρχει μια σωστη βαση για σύγκριση. Έστω το απλο γεγονος ότι μπορούσαμε να ονειρευτούμε ΚΑΙ την επαγγελματική μας αποκατάσταση – τα προβλήματα δεν έλλειπαν, αλλά δουλειες υπήρχαν τότε που εδινα εξετάσεις – και εστιάζαμε σ΄αυτό που μας αρεσει (αν το ξέραμε!).

  Ισχύει αυτό για τους σημερινούς μαθητές? Δε νομιζω!
  Οι μαθητες που γνωριζω τρεχουν (ή τους τρεχουν!) απ΄ το δημοτικο ακομα.
  Κι εγώ έτρεχα περισσοτερο από τους συμμαθητες μου, αλλα δεν είχα άγχος (κι εχω ακόμα έντονη τη γενικη εικονα της εποχής).
  Πεστο αφασία, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, ξεγέλασμα, ανικανοποίητο δεν το λες.
  (Δηλαδή δε με πειραζει, απλά ας μην το γενικεύουμε!
  Δεν είμαι η εξαίρεση)

 256. spiral architect 🇰🇵 said

  @254 συνέχεια: Φιλόλογος κόρη συναδέλφου, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών ζει κι εργάζεται στην Ολλανδία διδάσκοντας στην αρχή σε Λύκεια αρχαία ελληνικά (στην ερασμιακή κιόλας) και τώρα είναι εσωτερική υπότροφος στο Λέιντεν. Αυτή έλεγε αυτά που έγραψα στο τέλος του #18.

  @255: Ε ναι, ο δάσκαλος λείπει. 😐

 257. gpoint said

  # 250

  Γιατί στη χώρα μας που τόσα και τόσα είναι διαβλητά, οι Πανελλαδικές εξακολουθούν να παραμένουν αδιάβλητες? (chercer les syntechnies)…

  Χαχαχααχ… έχω γράψει γι αυτές να μην τα επαναλαμβάνω, να επαναλάβω μόνο πως μια χρονιά μπήκαν όλοι οι υποψήφιοι από το σχολε΄΄ιο μου καθώς ο μαθηματικός του σχολείου μου πρότεινε θέματα εκτός ύλης τα οποία δόθηκαν τελικά στις εξετάσεις και κανένας από την επιτροπή και τους διδάξαντες δεν θυμότανε την οδηγία που τους είχε έρθει και ποιός ξέρει τι σκουπίστηκε μ’αυτήν.
  «Κάτσε καλά δάσκαλε, μην κάνεις μάθημα, θα τα μάθουμε στο φροντιστήριο» μου λέγανε μια χρονιά που έκανα δέσμη, μου έφτανε….

 258. loukretia50 said

  Ειρήνη,
  Κατανοητή η αποψή σου.
  Σιγουρα θα υπάρξουν πολλες ευκαιριες για να συμφωνήσουμε – ή να διαφωνήσουμε!
  Καλωσόρισες!

 259. gpoint said

  Εκφράζομαι απόλυτα γιατί θεωρρώ καλύτερο να έχεις μια άποψη που εκφράζει το 90% των περιπτώσεων παρά να είσαι μπερδεμένος στο «δημοκρατικό» όλα ισχύουν. Μajority rules που λέμε στη Φωκίδα..
  Γενικά όταν έχω άποψη την λέω κι αν αποδειχθεί λάθος την αλλάζω, δεν θεωρώ θέσφατα όσα λέω, αλλά ούτε θα κρύψω την θέση μου για να είμαι αρεστός, αποδεκτός και άλλα εις -τος. Κάνω τις επιλογές μου και το πληρώνω συχνά.

  Οι πολιτικοί και οι πουτάνες δέχονται τους πάντες σαν πελάτες, κι ο ψηφοφόρος πελάτης είναι γι αυτό δεν ψηφίζουμε ο Λάμπρος κι εγώ, με διαφορετικό σκεπτικό, ο Λάμπρος το άκυρο, εγώ την αποχή.

  Ο κανόνας είναι βέβαια πως η ευτυχέστερη περίοδος της ζωής των ανθρώπων είναι τα παιδικά χρόνια γι αυτό ασυνείδητα γυρίζουμε προς τα εκεί σε βάρος της φιλοσοφικής στάσης που αρμόζει στην ηλικία. Στο σάιτ βέβαια υπάρχουν αρκετοί που (χωρίς να αμφισβητηθεί η αξία τους) δεν ταλαιπωρήθηκαν αρκετά στα επαγγελματικά τους χρόνια αλλά γι αυτούς λόγω επαγγέλματος είναι σαν να έχουν παρατεταμένη επ’ άπειρον σχολική περίοδο.

  Ας βάλω κι ένα τραγουδάκι κατόπιν ωρίμου σκέψεως, εγώ το ψάχνω, ο Λάμπρος βάζει ό,τι ακούει εκείνη τη στιγμή η γιαγιά μου όμως σοφά έλεγε πως ο κόσμος είναι μεγάλος και χωρά όλων των ειδών τους ανθρώπους.

 260. Νέο Kid said

  Sic transit Gloria mundi Paokensis…

 261. loukretia50 said

  Τζι,
  Με όλα αυτά κατεληξε φριχτα ο Ιαν!
  Δεν είναι για μεγάλη δόση!
  Σιγουρα αυτό το άλμπουμ θα ήταν υποψήφιο για ένα από τα πιο καταθλιπτικά, παρά το μάλλον αισιόδοξο τίτλο!
  JOY DIVISION UNKNOWN PLEASURES https://youtu.be/wVvoQIdD80U?t=509

 262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  262 vivere petalosamente! 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/04/petaloso/

 263. nikiplos said

  Αγαπητέ σπειροειδή, αλλά και λοιποί… Εγώ το σχόλιο (@250) το έγγραψα κυρίως για να δούμε πως ακόμη κι αν ξεκινήσουμε από το κεφάλι (τι είδους Γ’θμια εκπαίδευση χρειαζόμαστε), άκρη δεν θα βγάλουμε… Φαντάσου να πάμε στη Β’θμια την οποία διακονούν ντοτόροι του ΠΙ που ως επι τω πλείστον δεν έχουν μπει ποτέ σε τάξη…

  Η (αθμια και βθμια) εκπαίδευση (IMHO) διδάσκει και προσφέρει μόρφωση και Παιδεία, ώστε να διαφωτιστεί ο πολίτης. Να μην πιστεύει τόσο θερμά στα «ξεματιάσματα» να αποκτήσει στοιχειώδη λογική (ορθολογική) κι όχι τύπου Λάδωνη (-«Αυτό εδώ είναι εκσκαφέας» -«Άποψή σου!» ), ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί αύριο με τη γυναίκα του, το γείτονά του κλπ και να μην γίνουν πελάτες (πελάαατες μου!) των δικολάβων…
  ,να μπορεί να βρει το δρόμο που θα τραβήξει στη ζωή του (που δεν τον γράφει κανένα βιβλίο) και τέλος, όπως έλεγε κι ο μπαρμπα-Αλέξης (κέρνα μπαρμπαλέξη! «ευ ζην») να έχει μια ευκαιρία να βρει την ευδαιμονία… Να βάλει στόχους ταπεινούς (κι όχι χλιδή φράγκα γκόμενες), να προσπαθήσει να αγαπήσει και να ενωθεί σε μια σάρκα (να τεκνοποιήσει) αν τον αξιώσει ο θεός…

  Μεγαλώνοντας είναι σημαντικό η παιδεία του να γίνει δια βίου μάθηση, ώστε να μπορεί ύστερα από χρόνια να δει τη ζωή του σαν μια ταινία και να του αρέσει αυτό που βλέπει στον καθρέπτη (με φιλοσοφική στάση, όπως σωστά λέει ο Πσαράς πιο πάνω).

  Άλλωστε εγώ προσωπικά ποτέ δεν υπήρξα φίλος των χρονομηχανών και παίρνω ό,τι μου συμβαίνει, καλό ή κακό, ως κάτι που θα με κάνει αυτό που θα είμαι αύριο… Σήμερα είμαι αυτός που είμαι γιατί έκανα αυτές τις συγκεκριμένες (όχι λάθη πάντα λάθη) επιλογές… Αν δεν τις είχα κάνει θα ήμουν κάποιος άλλος… τελείως άλλος… δηλαδή τίποτε συνειδησιακό σε σχέση με αυτό που είμαι τώρα…

 264. spiral architect 🇰🇵 said

  @265: Μην σκας Νίκιπλε, η πανευρωπαϊκή εργολαβία (outsourcing, όπως έγραψα στο @254) της πανεπιστημιακής μας παιδείας, δουλεύει μια χαρά, το brain drain αυξάνεται η ανεργία μειώνεται. Πάντως, ακόμα και απόφοιτοι «ΤΕΙ Ζαμπονοκοπτικής» βρίσκουν το δρόμο τους, άμα το’ χει η κούτρα τους να κατεβάζει ψείρες.
  (σόρι για το τελευταίο λίκνο)

 265. gpoint said

  # 265

  Ολα καλά τα λες βρε Νίκιπλε αλλά αυτ’η την μπούρδα που είπε η Διαμαντοπούλου-Μπεμπέκου-Καΐσια γιατί την επαναλαμβάνεις ;. Δια βίου έίναι η παιδεία,όχι η μάθηση που συντελείται στιγμιαία, άμα τη κατανοήσει που λένε στα ορεινά

 266. spiral architect 🇰🇵 said

  @267: Βερίκοκο και το κουκούτσι μύγδαλο! 😀

 267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  268. Σπιράλ, μου θύμησες να ρωτήσω τους γεω…δέπτορες εδώ:
  Διαμαντοπούλου με γλυκό κουκούτσι υπάρχει;

 268. gpoint said

  # 263

  Κι ο Σούμπερτ στα τριάντα τόσα του έφυγε…όταν έχεις δώσει τόσα πολλά συμβαίνει. Ο συγκεκριμένος έδωσε τα -κατά το γούστο μου- τα τρία καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για συγκροτήματα. Ποτέ δεν ψάχνω τα λόγια σε τραγούδια συγκροτημάτων και την μουσική σε φιλοσοφημένους τραγουδιστές αλλιώς θα καταλήξω σαν κάτι ξενέρωτους που ευαισθητοποιούνται με το Dust in the wind. (υπάρχει «αντίστοιχο» τραγούδι με τραγουδίστρια φυσικά , που ανέβασα πρώτος στο γιουτιουμπ, μου τόχε δώσει ο Παπαστεφάνου που το είχε σε μπομπίνα μαγνητοφώνου από το 61 , δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο στην Ελλάδα) πιο καλό και πιο «ευαισθητοποιητικό»
  Ακόμα κι ο Ντύλαν όταν έβγαλε το Planet Waves με τους The Band, τα δυο κουλτουριάρικα ποίηματα του ( Dirge, Wedding song) τα είπε μόνος του.
  Σαν εξαίρεση εμφανίζεται ο Μάικ Σκοττ αλλά ίσως δεν είναι πια εποχή να λες κάτι με τραγούδια όπως το 60…
  Πάντως ποιητικά είναι αξιοπρόσεκτοι οι στίχοι από το

 269. spiral architect 🇰🇵 said

  😁😁😁

 270. http://www.tokoulouri.com/science/tera_exulat/
  (αν είχαν βάλει και το διπλό ρο στο terra…)

 271. >>Aν το ελληνικό σχολείο είναι πράγματι «το μόνο στην Ευρώπη» τότε θα έπρεπε να λένε «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» (αντί «στις περισσότερες»).
  «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» θα έπρεπε να λένε 🙂

  >>Νομίζω πως το επιχείρημα αξίζει να διερευνηθεί. Αν ισχύει τότε είναι ένας ισχυρός λόγος.
  Δεν νομίζω. Αυτό που για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην Κύπρου 🙂 ) είναι τα λατινικά (παλιότερη μορφή της γλώσσας τους για πολλές και παλιότερη γλώσσα λογιοσύνης για όλες) είναι για μας τα αρχαία ελληνικά.

 272. sarant said

  273β Ε, ναι.

 273. Pedis said

  Νικοκύρη, ευχαριστώ για την πηγή.

  212 Τετράδια της φυλακής, λέει. Δες εδώ.
  https://it.wikisource.org/wiki/Pagina:Gramsci_-_Quaderni_del_carcere,_Einaudi,_I.djvu/507

  Εκπλήσσομαι που στο ιδιο έχει επιπλέον γράψει:

  Si ha che fare con dei ragazzetti, ai quali occorre far contrarre certe abitudini di diligenza, di esattezza, di compostezza fìsica, di concentrazione psichica in determinati oggetti. Uno studioso di trenta-quarant’anni sarebbe capace di stare a tavolino sedici ore filate, se da bambino non avesse «coattiva¬ mente», per «coercizione meccanica» assunto le abitudini psicofisi¬ che conformi?

  Δηλ. πιέζονται οι μαθητές με τις νεκρές γλώσσες ώστε να κάνουν προπόνηση να αντέχουν στη σκληρή διανοητική εργασία. Μπορεί, Άλλοι, φοβάμαι ότι το επέβαλλαν για να τους σπάνε τον τσαμπουκά.

  Se si vogliono allevare anche degli studiosi, occorre incominciare di lì e occorre premere su tutti per avere quelle migliaia, o centinaia, o anche solo dozzine di studiosi di gran nerbo, di cui ogni civiltà ha bisogno.

  Αυτό το επιχείρημα είναι διαδομένο. Φαίνεται ευλογοφανές. Αλλά με την ίδια επιχειρηματολογία όλα τα δυσκολα και με πολλαπλές απαιτήσεις γνωστικά αντικείμενα πρέπει να διδάσκονται από το γυμνάσιο.

 274. Μανούσος said

  Εγώ θα πρότεινα να καταργηθούν παντελώς τα αγγλικά αφού υπάρχει το google translate, οπότε δεν χρειάζεται ούτε να ξέρεις να γράφεις αγγλικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το επίπεδο μετάφρασης της μηχανής αυτής για τα αγγλικά είναι υψηλού επιπέδου.

  Άρα γιατί να βασανίζονται από το δημοτικό τα καημένα τα παιδιά χάνοντας την ώρα τους με μία γλώσσα παντελώς άχρηστη;

 275. Σάρα said

  Μια διόρθωση: ο Μητσοτάκης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, όχι Κοινωνιολογία. Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Οι Κοινωνικές Επιστήμες είναι αυτό που λέμε interdiscipline και όχι discipline. Δες εδώ: https://socialstudies.fas.harvard.edu/ και μετά εδώ: https://sociology.fas.harvard.edu/

  Τώρα η απαξίωση της Κοινωνιολογίας είναι στάνταρ μπούρδα που λένε οι κάργα δεξιοί. Από την άλλη μεριά όμως διαφωνώ με την κατάργηση των Λατινικών. Και τα Μαθηματικά είναι τρόμος και φόβος στην Ελλάδα διότι συνήθως διδάσκονται απαίσια. Το να καταργηθούν όμως θα ήταν τεράστιο λάθος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μεταρρύθμιση του σχολείου, που όμως δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν στην Ελλάδα.

 276. ΓΙΩΡΓΟΣ said

  Χαίρετε! Είναι κρίμα να συζητάμε για ένα σχολικό μάθημα και να προτάσσουμε τη χρησιμότητά του. Η λογική αυτή ταιριάζει σε ανελεύθερους ανθρώπους. Άμα το καλοσκεφτείτε όλα τα μαθήματα δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Μήπως χρειάζονται τα θεωρήματα ή οι εξισώσεις στην καθημερινότητά μας; Χρειάζονται οι κανόνες γραμματικής; Μάλλον όχι. Μήπως να μην πηγαίνουμε καθόλου σχολείο; Είναι σοβαρό το επιχείρημα «τα Λατινικά δεν διδάσκονται σωστά, άρα να καταργήσουμε «. Με αυτή τη λογική κανένα μάθημα δεν διδάσκεται σωστά. Επίσης η άποψη «καταργήστε τα άχρηστα Θρησκευτικά » μάλλον σκοταδιστική μου φαίνεται. Ό,τι είναι άχρηστο για κάποιον, μπορεί να χρήσιμο για κάποιον άλλον. Ευτυχώς η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια.!

 277. sarant said

  278 Περιέργως, η αναφορά στη χρησιμότητα του μαθήματος, στο άρθρο, έγινε από οπαδούς της διατήρησής τους. Η δική μου άποψη δεν είναι «τα Λατινικά δεν διδάσκονται σωστά, άρα να καταργήσουμε» αλλά «τα λατινικά είναι αδύνατον να διδαχτούν σωστά μέσα σε ένα χρόνο, άρα είναι προτιμότερο να διδάσκονται σε κλασικά Λύκεια». Τέλος, τα θρησκευτικά δεν χαρακτηρίστηκαν άχρηστα ή χρήσιμα. Μάλλον διαβάσατε άλλο άρθρο.

 278. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα λατινικά χρειάζονται, αλλιώς πώς θα καταλάβεις τι εννοεί ο δαίμονας:

 279. spiral architect 🇰🇵 said

  @278: [..] Ευτυχώς η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια.!

  Ούτε και ο θεός:


  😉

 280. Pedis said

  Νικοκύρη, το επιχείρημα «Si ha che fare con dei ragazzetti,… » στο #275 έχουν φτάσει ακόμη να το σκεφτουν οι διάφοροι στόκοι, ή όχι;

  Υπάρχει κι ένα άλλο συναφές να πούμε επιχείρημα που λέει χοντρικά ότι η ενασχόληση με τη γραμματική και τη συντακτική ανάλυση κειμένων μιας νεκρής γλώσσας σαν τα αρχ. ελλ. και και τα λατ είναι συμπληρωματική προς προς την ευκλείδια γεωμετρία με σκοπό την ανάπτυξη της πειθαρχημενης και συστηματικής σκέψης στο μαθητή.

  (δεν είμαι καθόλου σίγουρος όρι είναι ορθό, αλλά ακούω γνώμες)

  (α προπό δεν έχω δει κάνα περήφανο για τους προγόνους αγανακτισμένο συμπολίτη μας να έχει κάνει καμπάνια για τον ουσιαστικό παραγκωνισμό της ευκλειδιας γεωμετρίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτημένα στην παγκόσμια διανόηση έργα των ΑΗΠ …)

 281. 282 Πότε παραγκωνίστηκε η ευκλείδειος; Μπας και θέλουν να μας βάλουν τη γεωμετρία του Λομπατσέφσκι; (Ρώσος είναι, κι αυτός αριστερά θα τα κάνει τα παιδιά λέει…) 🙂

 282. Νέο Kid said

  183. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Κύπρο παντως η κόρη μου έχει φτάσει στη β´γυμνασίου κι ούτε το πυθαγόρειο δεν έχουν μάθει ακόμα.

 283. Νέο Kid said

  283. Άσε που το πλήρες όνομα αυτής της γεωμετρίας είναι Λομπατσέφσκυ-Mπόλιαη ( μαγυάρος ο Μπόλιαη, κομμουνι κι αυτός επι Αυστροουγγαρίας …)😀

 284. sarant said

  282α Ε μα….!

 285. spiral architect 🇰🇵 said

  Για τους ποντικούς των λατινικών το Λεξικόν λατινοελληνικόν / το μεν πρώτον συνταχθέν και εκδοθέν υπό του εκ Βρέμης της Γερμανίας Ερρίκου Ουλερίχου, είτα δε το δεύτερον τρίτον και τέταρτον επεξεργασθέν και πλουτισθέν λέξεσι και σημαινομένοις υπό Στεφ. Α. Κουμανούδη

 286. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  278 Ευτυχώς η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια.!
  Τί εννοείτε; δε δίδασκαν κι εκεί λατινικά; 🙂

 287. Pedis said

  283 Πότε; Σε όλον τον κόσμο, πλέον. Γιατί, όμως;

 288. Theo said

  @281:
  Το «απέδειξαν», άλλωστε οι σοβιετικοί αστροναύτες 🙂
  (Αν ο Θεός γινόταν αντιληπτός μέσω των πέντε αισθήσεών μας ή των οργάνων που φτιάχνουμε, δεν θα ήταν Θεός)

 289. Pedis said

  6. The hypotenuse of a right-angled triangle (in a standard American examination) is 10 inches, the altitude dropped onto it is 6 inches. Find the area of the triangle.
  American school students had been coping successfully with this problem
  over a decade. But then Russian school students arrived from Moscow, and
  none of them was able to solve it as had their American peers (giving 30 square
  inches as the answer). Why?

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwi4keqmhardAhUNiaYKHV-dDaUQFjABegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fimaginary.org%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Ftaskbook_arnold_en_0.pdf&usg=AOvVaw1ZcuvS6m94uoYEtkeTCEBy

 290. sarant said

  291 Γιατί; Μπερδεύτηκαν με τις ίντσες;

 291. Νέο Kid said

  292. Λεπτή ειρωνία είναι Νικοκύρη. Υποθέτω για το «μηχανιστικόν» της γεωμετρικής παιδείας των αμερικανοπαίδων…
  Τρίγωνο με υποτεινουσα 10 και το οικείο ύψος 6, δεν υπάρχει!
  Τα αμερικανάκια είπαν εμβαδό= βάση * ύψος διά 2 ητοι 10*6/2=30, αλλά…
  Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη γιατί είναι λάθος. Το κλασικό ορθογώνιο τρίγωνο με πλευρές 3 4 και 5 αν διπλασιάσει πλευρές γίνεται ορθογώνιο τρίγωνο 6 ,8 και υποτεινουσα 10 😀

 292. Νέο Kid said

  293. ( τώρα δεν ξέρω αν χρειάζεται αυτό το συμπλήρωμα…αλλά μιας και διαβάζουν και αγεωμετρητοι (κακως !) ίσως … το βάζω)
  Σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο ,το ύψος προς την υποτεινουσα είναι μικρότερο πάντα από τις κάθετες πλευρές , καθώς είναι ο συντομότερος δρόμος προς αυτήν.
  Έγραψα πάλι ο Νεοευκλείδης…

 293. Νέο Kid said

  By the way στα εξαιρετικα προβλήματα του λινκ του Pedis , το 16. έχει την απρόσμενη απάντηση x=άπειρο (και υπάρχει ένα εξαιρετικό αποδεικτικό επιχείρημα , διαισθητικό! Χωρίς τύπους και απειροσειρές…

 294. Pedis said

  292 (293) – ειιρωνεύεται τον κυρίαρχο στην εκαπίδευση (αμερικάνικο/αμερκανοφερμένο) τρόπο παραγωγής *χρηστών* (στην καλύτερη περιπτωση …)

 295. Pedis said

  Διότι, στην προκειμένη περίπτωση, (βλ. και 293), τέτοιο ορθογώνιο τρίγωνο δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Αλλά ο μαθητής-χρήστης βάζει μπροστά το τυπολόγιο και κάνει επιμελώς το χομγουόρκ …

 296. sarant said

  293 Ε, την πάτησα σαν αμερικανάκι 🙂

 297. Νέο Kid said

  298. Ε, δε χρειάζεται να έχεις και τύψεις… άλλωστε η μηχανιστική (χρηστική, που λέει και το Πεντί) προσέγγιση στα Μαθηματικά (και όχι μόνο!) δεν είναι καθόλου αμερικανόφερτη, αλλά δυστυχώς βαθειά ευρωπαϊκή. ( με απώτερες ρίζες ίσως στην αρχαία Ανατολή , Σουμερία ,Ινδία ,Αίγυπτο)

  Ίσα ίσα που οι αμερικάνοι , με την συγκέντρωση φωτεινών μυαλών που επέτυχαν,
  έφεραν μια φρεσκάδα στο θέμα.

 298. Νέο Kid said

  Και φυσικά, παρά τους ευσεβείς πόθους ίσως του σπουδαίου Άρνολντ…, 9 στους 10 (αν όχι και οι δέκα) Σοβιετικούς ή Ρώσους μαθητές θα έκαναν το βάση επι ύψος διά δύο ,και θα απαντούσαν 30 στο συγκεκριμένο ερώτημα…

 299. Νέο Kid said

  300. .. και οι δάσκαλοί τους το ίδιο θα έκαναν , δηλαδή!
  Για να είμαστε κι άδικοι με τα παιδιά…

 300. Νέο Kid said

  301. Για να ΜΗΝ είμαστε άδικοι με τα παιδιά…

 301. Pedis said

  δάσκαλοι και μαθητές στη γραμμή παραγωγής χρηστών, με τη βούλα της εκπαίδευσης σε ικανοτήτες και δεξιότητες.

  (και μιλάμε για επιμελείς χρήστες οδηγιών στην καλύτερη περίπτωση δηλ για όσους δεν τους αφήνουν από το σπίτι ή από τη γκλάβα τους να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο).

 302. Το επί την υποτείνουσα ύψος ορθογώνιου τριγώνου είναι το πολύ ίσο με το μισό της υποτείνουσας (ίσο αν το τρίγωνο είναι και ισοσκελές, ειδάλλως μικρότερο).
  Η επί την υποτείνουσα διάμεσος ορθογώνιου τριγώνου είναι ακριβώς ίση με το μισό της υποτείνουσας.

 303. 183:

  > Donna Zuckerberg, αδελφής του Mark, που είναι και η ίδια κορυφαία Αμερικανίδα κλασικίστρια

  Ουαί ημίν αν οι μοδάτες εμμονές–αμερικανιές περί λευκότητας και ένοχου ευρωκεντρισμού, που πρεσβεύει η Ζούκερμπεργκ στο https://eidolon.pub, σε κάνουν στην εποχή μας κορυφαίο κλασικιστή.

  Ουαί ημίν δηλαδή.

  Κατά τα άλλα, σε γλωσσικό ιστολόγιο να επικροτούν οποιαδήποτε υποβάθμιση γλώσσας, το βρίσκω λυπηρό.

 304. sarant said

  305 Υποβάθμιση των λατινικών υπάρχει από δεκαετίες, εκτός αν πιστεύεις ότι με τα 25 φτιαχτά κείμενα που όλοι τα μαθαίνουν παπαγαλία γίνεται ουσιαστική δουλειά.

  Εξάλλου, το ιστολόγιο παλαιόθεν πρεσβεύει επίσης την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο -άλλη «υποβάθμιση».

 305. 306 Όπως και η επιτυχία, η υποβάθμιση μπορεί και έχει πολλούς γονείς.

  Τις δύο καταργήσεις δεν τις εξισώνω· δεν καταργούνται τα αρχαία από όλα τα δευτεροβάθμια σχολεία της Ελλάδας.

 306. ΝικΝικ, σαν τα χιόνια!

  Τελικά δηλαδή καταργείται εντελώς το μάθημα, ή δεν εξετάζεται στις Πανελλαδικές;

 307. Classicist said

  Αγαπητε μου κ. Nick Nicholas (305)

  Είμαι από χρόνια θαυμάστριά σας και γνωρίζω την εξαίρετη δουλειά που κάνετε. Συμφωνώ 90% σε όσα λέτε για την κ. Donna (που είναι εργοδότριά μου και τρώω ψωμί απ’ αυτήν). Αν και η κ. Donna είναι μία κούκλα, 100% λευκή (οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης [Ασκεναζίμ] ανήκουν στην Λευκή Φυλή, όπως ξέρετε, και δεν έχουν την παραμικρή φυλετική σχέση με τους Σημίτες Εβραίους της Παλαιάς Διαθήκης…), ΜΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ τους Λευκούς και προσπαθεί να τους διαπομπεύσει με κάθε τρόπο.

  Γι’ αυτό άλλωστε και έφτιαξε το Eidolon, με το οποίο επίσης συνεργάζομαι, όπως έχω πεί και άλλοτε σε αυτό το Ιστολόγιο: Για να αντιμετωπίσει την Αμερικάνικη Ακροδεξιά που έχει αναγορεύσει σε είδωλό της τον Trump και χρησιμοποιεί συνεχώς την κλασική Ελληνο-Ρωμαϊκή Γραμματεία για να τεκμηριώνει τις «ρατσιστικές» απόψεις της. Η μάχη μεταξύ της Αμερικάνικης Ακροδεξιάς (που έχει ως σύμμαχό της την Κλασική Γραμματεία) και των Liberals (στους οποίους ανήκει η κ. Donna) μόλις άρχισε, θα είναι συναρπαστική και σάς διαβεβαιώνω ότι έχει πολύ «ψωμί» για εμάς τους κλασικιστές. Μακάρι να αποφασίσει και ο κ. Σαραντάκος να συνεργαστεί με την κ. Donna (η οποία ψάχνει ένα έγκυρο κλασικιστικό ιστολόγιο στην Ελλάδα) για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής που επίσης χρησιμοποιεί τους Κλασικούς για να περνάει τις ρατσιστικές της απόψεις και έχει ως ίνδαλμά της την Αμερικάνικη Far Right

  Θέλω να σάς παρακαλέσω για κάτι, κ. Nick: Μόλις κυκλοφορήσει (October, 8) το νέο της βιβλίο υπό τον τίτλο «Not All Dead White Men: Classics and Misogyny in the Digital Age», θα σάς το στείλω (πρέπει να μού δώσετε το email σας) να το διαβάσετε και – όποτε μπορέσετε – να γράψετε μία κριτική γύρω στις 1.500 λέξεις για να την δημοσιεύσουμε στο Eidolon επωνύμως. Μέχρι τότε, ρίξτε σάς παρακαλώ μιά ματιά στην προεπισκόπηση της Amazon, διαβάστε τον πρόλογο της κ. Donna, δείτε τα περιεχόμενα κλπ για να πάρετε μιά πρώτη γεύση…

  Έχω εργασθεί επί μήνες στην δημιουργία του «Not all Dead White Men» και ξέρω πόσο σπουδαίο πόνημα είναι (μόλις 300 σελίδες!), ασχέτως αν διαφωνώ κατά 90% με τις απόψεις που εκφράζει. Μάλιστα, κάνω την πρόβλεψη ότι το βιβλίο θα γίνει παγκόσμια είδηση από τον Οκτώβριο και μετά, για τον λόγο ότι η συγγραφεύς είναι η μικρότερη αδελφή του ιδιοκτήτου του Facebook και «χτυπάει» αγρίως τους Λευκούς.

  Η κ. Donna μού έχει ζητήσει να βρώ έναν Έλληνα κλασικιστή με καλή γνώση της Αγγλικής, προκειμένου να γράψει κριτική για το βιβλίο της και εγώ σκέφτηκα αμέσως εσάς. Εννοείται ότι θα πληρωθείτε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για το άρθρο που θα μάς στείλετε. Σάς διαβεβαιώνω προσωπικά ότι το κείμενό σας δεν θα υποστεί την παραμικρή λογοκρισία από τη σύνταξη του Eidolon.

  Εύχομαι να δεχτείτε την πρότασή μου (απαντήστε μου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με σχόλιο στο παρόν ιστολόγιο) και να συνεργαστούμε. Εύχομαι να πειστεί + ο κ. Σαραντάκος να κάνει κάποιες αναρτήσεις από τον Οχτώβρη και μετά για το βιβλίο της κ. Donna και θα δεί πόσο θα ανέβει αμέσως η αναγνωσιμότητα του καταρρέοντος εδώ και μήνες εξαιρετικού ιστολογίου του, που σήμερα September, 8 παραπαίει στο 1.899 της Alexa…

 308. 308. Όντως μ’ έπιασαν τα χιόνια, Δύτα. Αλλά αυτό είναι ιστορία για κάποια άλλη φορά…

  Όπως λέει η ανάρτηση, «πιθανόν μάλιστα και να μην διδάσκεται καν, αυτό δεν το κατάλαβα με βεβαιότητα από τις ανακοινώσεις του υπουργού.»

 309. 309.

  Χμ.

  Σχολίαζα ενίοτε άρθρα του Ειδώλου κριτικά, μέχρι που το βαρέθηκα· βρίσκω γενικά την κριτική που εξασκεί επιφανειακή, όσο και να είναι καίρια (ή μάλλον, επειδή ακριβώς είναι καίρια). Η στρατευμένη φιλολογία παραποιεί τα όσα δεδομένα για το συμφέρον της· και η στράτευση από την αμερικανική ακροδεξιά δεν εξισορροπείται για μένα με αντίστοιχη στράτευση από την (αμερικανικού στυλ) αριστερά.

  Όπως είπα κει κάποτε, το να ασχολούμαστε με το πώς έκαναν οι Αμερικανοί του 19ου αιώνα τους αρχαίους έλληνες «λευκούς», το βρίσκω απωθητικά τοπικιστικό. Το πώς οι Βρετανοί του 19ου αιώνα έκαναν τους αρχαίους έλληνες απόφοιτους του Ήτον, αυτό ναι, είχε πολιτιστικές και πολιτικές συνέπειες, απείρως πιο σημαδιακές από το τι γινόταν την ίδια εποχή στις ΗΠΑ. Τα ζητήματα που θέτουν οι αμερικανοί του Ειδώλου, μόνο αμερικανούς ενδιαφέρουν άμεσα, μιας και απορρέουν από την αμερικανική πολιτική καθημερινότητα.

  Όσο για βιβλιοκρισία, τα λεφτά προτιμώ κάποιος άλλος, περισσότερο του σιναφιού, να τα πάρει· μη φάω «ψωμί» απ’ όσους ονειρεύονται καρβέλια 🙂 . Και δεν είμαι πεπεισμένος, πως μια δημοσίευση σκόπιμα βάμμένη, σαν το Είδωλο, θα καλωσορίσει κριτική πονήματος της εκδότριάς της, από όποιον μη θιασιώτη της ιδεολογίας του. Με γεια του και χαρά του το Είδωλο να είναι βαμμένο· αλλά πλην εμού.

 310. Pedis said

  Δυο μικρές σημειώσεις (φουντ φορ θωτ) από την ιστορική διαδρομή του σημερινού συστήματος εκπαίδευσης στην καπιταλιστική οικονομία:

  Likewise, Ellwood Cubberley, an influential educational administrator, and superintendent of San Francisco’s public schools, wrote in 1916 in his Public School Administration: “Our schools are, in a sense, factories in which the raw products (children) are to be shaped and fashioned into products to meet the various demands of life.”

  For Joseph S. Taylor, district superintendent of schools in New York City, writing in 1912:

  (1) The state as employer must cooperate with the teacher as employee, for the latter does not always understand the science of education; (2) the state provides experts who supervise the teacher, and suggest the processes that are most efficacious and economical; (3) the task system obtains in the school as well as in the shop, each grade being a measured quantity of work to be accomplished in a given term; (4) every teacher who accomplishes the task receives a bonus, not in money, but in the form of a rating which may have money value; (5) those who are unable to do the work are eliminated.

  https://monthlyreview.org/2011/07/01/education-and-the-structural-crisis-of-capital/

 311. Pitpanag said

  # το 16. έχει την απρόσμενη απάντηση x=άπειρο #
  Λεεις ότι μπορούμε να βάλουμε όσα τουβλακια συνέχεια χωρίς να πέσουν;
  Πώς; at one point the upper center of gravity will get beyond the middle of the first brick.

 312. 308: Δύτη, δεν υπήρξε ποτέ παρανόηση για το αν καταργείται το μάθημα των Λατινικών. Ναι, καταργείται τελείως.

  Φέτος, διδάσκεται για τελευταία φορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που οδηγεί σε σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες + Παιδαγωγικά + ΤΕΦΑΑ) εφόσον κάποιος εξεταστεί σε Νεοελληνική Γλώσσα (20%), Αρχαία Ελληνικά (33%), Ιστορία (27%) και Λατινικά (20%). Ένας υποψήφιος από την ίδια Ομάδα Προσανατολισμού μπορεί να διαγωνιστεί σε Νεοελληνική Γλώσσα (24%), Αρχαία Ελληνικά (20%), Ιστορία (20%) και Βιολογία Γενικής Παιδείας (29%) (με μειωμένα κατά 7%, δηλαδή, μόρια) για σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής + Χημεία + Παιδαγωγικά + ΤΕΦΑΑ). Αρκετοί υποψήφιοι ακολουθούν το δεύτερο δρομο για Νοσηλευτικές, Φυσικοθεραπείες, Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, παρά τα μειωμένα μόρια.

  Οι υποψήφιοι του 2020 δεν θα έχουν διδαχθεί Λατινικά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά Κοινωνιολογία στη θέση τους. Και σε αυτήν θα εξεταστούν, μαζί με Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (και τα τέσσερα μαθήματα από 25%×90%=22,5% βαρύτητα το καθένα). Το υπόλοιπο 10% θα είναι ο βαθμός Απολυτηρίου. Αυτά, για όσα Τμήματα δεν θα είναι Ελεύθερης Πρόσβασης,

 313. Και ξαναρωτάω. Το 14 που μειώθηκαν τα λατινικά 2 ώρες (Β Λυκείου) και ξαφνικά οι υποψήφιοι έπρεπε να τα «μάθουν» σε δυόμισι ώρες σε μια μόνο τάξη, δεν ήταν πλήγμα στη μόρφωση του Έλληνα και θρίαμβος των αμόρφωτων συριζαίων; ουπς! ο Αρβανιτόπουλος κι ο Λοβέρδος ήταν υπουργοί τότε…

 314. Pedis said

  13. Two volumes of … Pliny the Elder in original, the first and the second, are side-by-side on a bookshelf. The pages of each volume are 2 cm thick, and the cover – front and back each – is 2 mm. A bookworm has gnawed through (perpendicular to the pages) from the first page of volume 1 to the last page of volume 2. How long is the bookworm’s track? [This topological problem with an incredible answer – 4 mm – is absolutely impossible for academicians, but some preschoolers handle it with ease.]

  Σημ. στο τέλος του φυλλαδίου των ασκήσεων:

  Note to problem 13.
  I tried to illustrate with this problem the differ-
  ence in approaches to tasks by mathematicians and physicists, in my invited paper in the journal “Physics – Uspekhi” for the 2000 Christmas jubilee. My success surpassed by far what I intended: the editors, unlike preschoolers, on whom I had been basing my experience, failed to solve the problem, and therefore altered it to match my 4mm answer as follows: instead of “from the first page of volume 1 to the last page of volume 2” they typeset “from the last page of volume 1 to the first page of volume 2”.
  This true story is so implausible that I am including it here: the proof is
  the editors’ version published by the journal.

  Click to access taskbook_arnold_en_0.pdf

 315. Classicist said

  Αγαπητέ μου κ. Nick Nicholas (311),

  ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση και συγγνώμη για τη δική μου καθυστέρηση, αλλά εδώ η ώρα είναι μόλις 10.32 το πρωΐ του Σαββάτου και καταλαβαίνετε ότι όλα «τρέχουν».

  1) Δεν απογοητεύομαι από την πρώτη σας αρνητική απάντηση, γιατί πιστεύω πως θα αλλάξετε γνώμη. Θα σάς περιμένω μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Ίσως δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται: Η κ. Donna δεν θέλει ένα άρθρο υμνητικό για το βιβλίο της. Θέλει το πώς έγινε δεκτό το νέο βιβλίο από έναν Έλληνα κλασικιστή με καλή γνώση της Ελληνικής + της Αμερικάνικης καθημερινότητος. Άλλο θέμα τί σχόλια θα κάνει για την κριτική σας στα Μέσα στα οποία γράφει, των κοινωνικών δικτύων συμπεριλαμβανομένων. Πάντως, δεν πρόκειται να σάς βρίσει, ούτε να σάς χαρακτηρίσει ακροδεξιό κλπ.

  2) Επειδή πιστεύω πάρα πολύ σ’ εσάς (σάς έμαθα από εδώ μέσα, όταν κάνατε τα εξαίσια σχόλια για την καταγωγή του Ρεμπέτικου. Μετά ανέτρεξα στα ιστολόγιά σας και έμεινα άναυδη από το εύρος των γνώσεών σας…),θέλω να καταλάβετε το εξής: Ένα επώνυμο αρθράκι δεν είναι τίποτα, δεν πρόκειται να αμαυρώσει την σταδιοδρομία σας. Αντιθέτως, μπορεί να την απογειώσει, αν λάβουμε υπόψιν το ποιά είναι η κ. Donna, το ευρύτερο κοινό που διαβάζει το Eidolon + το Medium, και προπάντων τον παγκόσμιο «χαμό» που θα ακολουθήσει την έκδοση του «Not All Dead White Men: Classics and Misogyny in the Digital Age» στις 8 Οκτωβρίου.

  Και πάλι σάς ευχαριστώ. Θα περιμένω μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, μήπως αλλάξετε γνώμη

 316. Νέο Kid said

  Γράφει σοβαρά ότι η σκουληκότρυπα ήταν «absolutely impossible for academicians » ?
  Τι σόι ακαντεμήσιανς ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν ότι τα βιβλία στο ράφι μπαίνουν » φάτσα με κώλο»; της βοιδοσχολής παγοπλαστικής του Βλαδιβοστόκ… ;

 317. Νέο Kid said

  Καπετάνιο, για three grand (minimum fee) σου γράφω εγώ ο,τι κριτική θέλεις, και σου βγάζω ό,τι χρωμα θες , όποιον θες! Με στοιχεία και επιχειρήματα ακλόνητα! Όχι ομ παξ και μαλακίες, να πούμε…Και σου υπογράφω με όποιο όνομα θες.

 318. ΣΠ said

  318
  Αυτό το κατάλαβαν. Αυτό που τους διέφυγε είναι ότι σε κάθε τόμο στο ράφι η πρώτη σελίδα είναι δεξιά και η τελευταία αριστερά. Είχαν στο μυαλό τους το αντίστροφο.

 319. Pedis said

  # 321 – έχει πλάκα αυτή η άσκηση αλλά υπάρχει ένα προβληματάκι στην εκφώνηση, νομίζω. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά θέμα γούστου ή κουλτούρας, ο πρώτος τόμος να τοποθετηθεί αριστερά του δεύτερου …

 320. Νέο Kid said

  320. E, ναι. Αυτό λέω κι εγω Σταύρο. Η φάτσα (αρχή) κάθε βιβλίου βλέπει (εφάπτεται) σ τον κώλο (τέλος) του επόμενου τόμου.
  Μπορεί να ήταν αραπάδες academicians, που το πάνε ανάποδα. 🙂

 321. Νέο Kid said

  313. Kι όμως κινείται! Pitpanagako.
  Θεωρητικά και μαθηματικά μιλώντας (γιατί πρακτικά δεν γίνεται. Θα έπρεπε να έχουμε ένα στατικό σύμπαν ,χωρίς τριβή και τα τούβλα/βιβλία να έχουν άπειρη ακαμψία ) ναι! η στοίβαξη μπορεί να συνεχιστεί επ’άπειρον ,και η κρέμαση x να γίνει όσο μεγαλη θέλουμε!
  Δες εδώ. Αλλά πρέπει να διαβάσεις και τα σχόλια για να καταλάβεις!

  https://kolount.wordpress.com/2008/03/12/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%BB%CE%B1/

 322. Classicist said

  κ. Νεογίδιο (319): Αν δεν δεχθεί ο κ. Nicholas, θα σάς έχω υπόψιν μου, εφόσον αρνηθεί ΚΑΙ ο κ. Σαραντάκος την ίδια πρόταση. Το πρόβλημα με εσάς είναι ότι δεν σάς ξέρει κανείς, είσθε ανώνυμος, ενώ εμείς ψάχνουμε για κάποιον επώνυμο…

  Και μιάς που έχω καταλάβει ότι σάς αρέσουν πολύ τα ξινά, κ. Νεογίδιε, αναρτώ τί γράφει στον πρόλογο του «Not All Dead White Men» η κυρία Ζάκερμπεργκ για τον αδελφό της τον Μάρκο που τον βρίζουν «κερατά» οι ακροδεξιοί.

  Το αναρτώ κυρίως για τον κ. Nicholas, μήπως και καταλάβει πόσο ακομπλεξάριστη είναι η κ. Donna, που δεν κολώνει να βγάλει στο βιβλίο της τις ύβρεις που λένε οι ακροδεξιοί για τον διάσημο αδελφό της… Μάλιστα, οι οπαδοί του Red Pill έχουν αναρτήσει σε γνωστό πορνο-ιστότοπο κι ένα βίντεο, όπου ο σωσίας του Mark παραδίδει την ασιάτισσα γυναίκα του σε έναν μαύρο για να την πηδήξει ενώπιόν του κι εκείνος μιμείται τον προπάτορά μας Αυνάν. Φρίκη…

 323. ΣΠ said

  321
  Ναι, αυτό το παίρνει ως δεδομένο αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

  322
  Αν οι τόμοι ήταν γραμμένοι στα αραβικά και είχαν για πρώτη σελίδα αυτή που εμείς έχουμε για τελευταία, τότε και οι τόμοι θα ήταν τοποθετημένοι αντίστροφα, ο πρώτος στα δεξιά του δεύτερου. Ή μήπως όχι; Με τι σειρά βάζουν τα βιβλία στα ράφια οι άραβες;

 324. Πέπε said

  325β:
  Είχα κι εγώ την ίδια απορία. Μάλιστα έγραψα ένα σχόλιο, αλλά μου φάνηκε λίγο άνευ νοήματος και το απέσυρα. Αφού τελικά το ερώτημα αυτό ταλανίζει κι άλλους, ας το θέσω κι εγώ μαζί με τον ΣΠ.

  Πάντως, η φορά των σελίδων στα αραβικά βιβλία ακολουθεί τη φορά ανάγνωσης των γραμμάτων. Τους αριθμούς, παραδόξως, τους γράφουν στην ίδια φορά μ’ εμάς. Άρα υποθέτω ότι και τους τόμους τους βάζουν στο ράφι όπως εμείς, ώστε οι ράχες να γράφουν 1-2-3 (που διαβάζεται 1-2-3) κι όχι 3-2-1.

 325. Νέο Kid said

  325. Σταύρο, να σου πω σιγουρος δεν είμαι αν οι άραβες στοιβάζουν τα βιβλία στα ράφια με τον κλασικό ευρωπαικο τρόπο. Αλλα νομίζω πως ναι.Δηλαδή ο 1ος τόμος αριστερά, ο 2ος δεξιά του πρώτου, κ.ο.κ. Οι αριθμοί άλλωστε γράφονται όπως παρ ημίν από αριστερά προς τα δεξιά. Σ’αντίθεση με τα γράμματα και τα βιβλία ,που πάνε από δεξιά προς τ αριστερά κι απο πισω προς τα μπρος ,αντίστοιχα.
  Ετσι κι αλλιώς, το κοράνι ένας τόμος είναι …οπότε δεν υπάρχει σοβαρό θέμα! 🙂

 326. gpoint said

  # 324

  Εγώ δέχομαι να γράψω κριτική ( μόνο αντικειμενική, έχουμε πρόσωπο) για 300 000 $.

  Ο,τι πληρώνεις παίρνεις

  Ασε που είμαι ιντερνάσιοναλ λόγω νικνέημ !

 327. Νέο Kid said

  328. ´Ισα ρε μόρτη! Μια κριτική ψάχνουν οι ανθρώποι. Όχι Σέντερ φορ για τη Ρεάλ Μαδρίτης ,να πούμε! ( εντάξει…, για τους Ντυνάμο χιούστον ή έστω για τον Ζμπάουγκ)

 328. Νέο Kid said

  Ρε συ Pedis, ξέρω οτι δε μου μιλάς ,αλλά δεν πειράζει. Απότι φαίνεται έχεις «τας λύσεις». Αν θέλεις κοπυπάστωσε τί λέει ο Αρνολντ για το 16. την στοίβαξη των ντόμινο.

  Παρεμπιπτόντως, το 17. με τη μυγα που πετάει ανάμεσα στα ποδήλατα, ειναι παραλαγή (καμια διαφορά επί της ουσίας) του διάσημου προβληματος που ο πολύς Γιάνος Φον Νόυμαν υποτίθεται οτι ελυσε σε 10 δευτερόλεπτα σουμάροντας στο κεφάλι του τη σειρά…

 329. Νέο Kid said

  328. Κι άντε,ποιος στη χάρη σου! Ακούω ότι ο Τσιπράκος θα σας τάξει στην Έκθεση δικέφαλους λαγούς με τετρακέφαλα πετραχείλια !
  Κι αν μη τι άλλο, αυτό το παιδί ο λόγος του συμβόλαιο!

 330. Πέπε said

  Ερώτηση προς ΝεοΚιντ (ή όποιον άλλος [sic re] ξέρει):

  Οι Άραβες γράφουν προς τα δεξιά (όπως εμείς) μόνο τα ψηφία του κάθε αριθμού, ή και ολόκληρες αριθμητικές «προτάσεις»; Δηλαδή, για παράδειγμα, το «32-12=20» θα το γράψουν έτσι ή «20=12-32»;

 331. 332 Το πρώτο, καθώς φαίνεται: https://ar.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D9%84%D8%A9_%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6%D9%8A%D8%A9

 332. 332

  Προς τα αριστερά

 333. Νέο Kid said

  332. Πέπε, θα σε μαλώσω! 20= 12-32 ισχύει μόνο στα μεταμαθηματικά των Ελευσίνειων μυστηρίων… 😀
  Χωρίς πλάκα τώρα, το δεύτερο . Θα γράψουν 20= 32-12 εννοώντας (και διαβάζοντας) «τριάντα δυο πλην δώδεκα ισον είκοσι»

 334. Πέπε said

  Μισό, εννοείς ότι όταν υπάρχει σημείο αριθμητικής πράξης διαβάζουν πρώτα τον αριθμό που είναι αριστερά και μετά αυτόν που είναι δεξιά (32-12: τριανταδύο πλην δώδεκα) αλλά όταν υπάρχει σημείο ισότητας διαβάζουν πρώτα το εκ δεξιών του;

  Αυτό είναι σκέτη ζάλη!

 335. sarant said

  315 Αυτή τη μείωση των λατινικών δεν την είχα προσέξει.

 336. Ανδρέας Κάβλος said

  απλά δοκιμάζω αν δημοσιεύονται….

 337. Γιάννης Ιατρού said

  NAVTEX !!

 338. Pitpanag said

  323. New kid, το διάβασα αλλά δεν κατάλαβα καλά .ο ελέφαντα με το φτερό και πάλι δεν μετακινείται +1 κάθε φορά? Anyway ,thanks.

 339. Νέο Kid said

  340. Αυτό που λέει ο καθηγητής Κολουντζάκης, το «ελέφαντας και φτερο» διαισθητικό no formulas επιχείρημα ,είναι το εξής:
  Πάρε 10 τουβλάκια και βάλτα σε μια τελείως κατακόρυφη στήλη στην άκρη του τραπεζιού (έστω στη δεξιά άκρη) πρόσωπο/περασιά με το τραπέζι.
  Βάλε από πάνω 1 τουβλάκι μετακινημένο (με offset) 1 εκατοστό. Προφανώς η στηλη ας την πούμε Σ1 των 10+1 τουβλακίων ισσοροπεί και έχουμε πετυχει μία κρέμαση (overhang) +1.
  ΑΣΕ τωρα την Σ1 στην άκρη!
  Πάρε 1000 τουβλάκια και βάλτα σε μια τελείως κατακόρυφη στήλη στην άκρη του τραπεζιού (έστω στη δεξιά άκρη) πρόσωπο/περασιά με το τραπέζι.
  Βάλε από πάνω τη στηλη Σ1 μετακινημένη(με offset) 1 εκατοστό. Προφανώς η στηλη ας την πούμε Σ2 των 1000+10+1 τουβλακίων ισσοροπεί και έχουμε πετυχει μία κρέμαση (overhang) +2.
  Ασε τωρα τη Σ2 στην άκρη
  Πάρε 100000 τουβλάκια….έχουμε πετυχει κρέμαση +3
  και ου το καθεξής.
  Ο ελέφαντας Α είναι τα 10 τουβλάκια και το φτερο Α το ένα τουβλάκι.
  Ο ελέφαντας Β ειναι είναι τα 1000 τουβλάκια και το φτερό Β είναι ο ελέφαντας Α
  Ο ελέφαντας Γ είναι τα 100000 τουβλάκια και το φτερό Γ είναι ο ελέφαντας Β
  …..
  …..
  Πιο απλά δε γίνεται να το εξηγήσω.

  ΥΓ. Υποθέτω ότι αυτό, ή περίπου αυτο θα λέει κι ο Άρνολντ στη δική του προσεγγιση του προβλήματος.
  Αν ο Pedis το ποστάρει, θα βεβαιωθούμε.

  Όπως και ναχει αυτή είναι μια λογικά ισχυρή απόδειξη «υπαρξης» δηλαδή καταδεικνύει την δυνατότητα απειρίας του x ,χωρίς να λέει οτιδηποτε για συγκεκριμένα μεγέθη, καίτοι καθόλου αυστηρή ,μαθηματικώς μιλώντας.

 340. Pitpanag said

  Thanks neo kid. Now I got it🙂
  Nice

 341. Μα αν η βιβλιοδεσία είναι μεσανατολίτικη / αραβική και η διάταξη στη βιβλιοθήκη [τομ1, τομ2, …] τότε η απόσταση από τη σελ.1 του τόμου 1, ως τη σελ. του τόμου 2 δεν θα είναι 4,4 εκ.; Αν υποθέσουμε φυσικά ότι με τον όρο «πρώτη σελίδα» εννοούμε τη σελίδα 1 και αντίστοιχα την τελευταία.

 342. Νέο Kid said

  343. Ε, ναι. Γι αυτό έγραψα στον ΣΠ πιο πάνω «μπορεί να ήταν αραπάδες academicians ,που το πάνε ανάποδα 😊» όποτε τότε η απάντηση 4,4 είναι σωστή.

 343. ΣΠ said

  291
  Πολλές ενδιαφέρουσες ασκήσεις. Πάντως η άσκηση 11 έχει άπειρες λύσεις.

 344. 337: Η ποιοτική διαφορά ήταν ότι έως και το σχολ. έτος 2013-14 τα πρώτα 20 κείμενα διδάσκονταν στο δίωρο μάθημα της Β΄ Θεωρητικής, πάνω κάτω σε 50 ώρες, και τα υπόλοιπα 30 στο δίωρο (1ο τετράμηνο) και τρίωρο (2ο τετράμηνο) μάθημα της Γ΄ Θεωρητικής. Η ύλη των πανελληνίων ήταν 24 από τα 50 κείμενα και η γραμματική και το συντακτικό και των 50 κειμένων.

  Από το σχολ. έτος 2014-15, με το «Νέο Λύκειο» εξαφανίστηκαν τα Λατινικά στη Β΄ Τάξη. Στη Γ’ το 14-15 ήταν η τελευταία χρονιά με το παλιό σύστημα. Από το Σεπτέμβριο 2015 τα Λατινικά διδάσκονταν 3 ώρες όλο το έτος (περίπου 70 ώρες) μόνο στη Γ΄ Ανθρωπιστικών Σπουδών με διδακτέα κι εξεταστέα ύλη τα 22 από τα 50 κείμενα και λιγότερη γραμματική-συντακτικό.

  Σε όλες τις περιπτώσεις οι εισαγωγές και τα πραγματολογικά στοιχεία για λατινικά και πολιτισμούς ήταν διακοσμητικά, από τον πρώτο – πρώτο ακόμη (επί Αρσένη) σχεδιασμό.

 345. sarant said

  A μπράβο!

 346. π2 said

  https://www.lifo.gr/articles/opinions/206932/poios-thelei-na-skotosei-ta-latinika-sti-mesi-ekpaideysi-mi-sproxneste

  Με αναφορά στην παρούσα ανάρτηση.

 347. 348 Αυτό που δεν καταλαβαίνω στο άρθρο είναι ότι τα λατ. θεωρούνταν αντιδημοφιλή και δύσκολα. Εγώ θυμάμαι ότι ήταν το στανταράκι των Πανελλαδικών, και όχι λόγω παπαγαλίας αλλά επειδή (πώς να το κάνουμε) είναι εύκολη γλώσσα.

 348. sarant said

  348-9 Mάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές περιόδους. Πριν από το 1983 (περίπου), τα λατινικά διδάσκονταν και στις 3 τάξεις (στο Κλασικό) και ήταν όντως αντιδημοφιλή και δύσκολα.

 349. Νέο Kid said

  345. Σταύρο, βασανίστηκα (the kind of torture I like! 😊) λίγο για να αποκωδικοποιήσω το σχόλιό σου, αλλά νομίζω τα κατάφερα.
  Έχεις δίκιο για την απειρία δυνατών θέσεων, αλλά υπάρχει νομίζω ένα τεχνικό πρόβλημα. Η Ανταρκτική δεν έχει αρκούδες! (Εξού και το όνομα Ανταρκτική , έναντι της Αρκτικής που είναι όνομα και πράμα. 😀 )
  Please press “like” if you agree, and in any case, please elaborate! 😊

 350. ΣΠ said

  351
  Σωστός σε όλα.

 351. ΓΤ said

  @325> Οι Άραβες τοποθετούν στο ράφι τις εγκυκλοπαίδειές τους κατά τη φορά γραφής. Έτσι «εμείς» βλέπουμε, π.χ., .

 352. Οπότε ξανάρθαν παλιές απορίες…

 353. Νέο Kid said

  354. Ωραίος Στάζυ! Για τους Εγγλέζους που οδηγούν αριστερά, εγώ που είμαι bidrival (κατά το bilingual 😛) μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι ωραίο πράμα να οδηγάς αριστερά visually-wise ,επειδή η προτεραιότητα που είναι πάντα ,και στα δυο συστήματά οδήγησης, στα δεξιά ,φαίνεται πιο εύκολα και καθαρά ,αφού ο οδηγός είναι στο δεξί μέρος του τουτού.

 354. Νέο Kid said

  Μια απορία , που μου ήρθε βασικά απο το λινκ του Π2 στο 348. που λέει σωστά ότι τα Λατινικά δεν είναι και τόσο νεκρά στο Βατικανό.
  Τα Λατινικά της καθολικής εκκλησίας είναι τα ίδια κι απαράλλαχτα με τα Λατινικά του Κικέρωνα ,ξέρω γω;
  Θέλω να πω, τα αρχαία ελληνικά έχουν σαφείς λίγο πολύ βαθμιλδες εξέλιξης και διαφοροποίησης. Άλλα τα ομηρικά, άλλα τα κλασσικά ,άλλα τα δωρικά σικελιώτικα, άλλα τα ελληνιστικά κλπ.
  Συμβαίνει κάτι τέτοιο στα Λατινικά;
  Ή πήγαν ντουγρού απαράλαχτα ; Δεν θα το απέκλεια το τελευταίο, με βάση τη λογική ότι η ρωμαϊκή κεντρική διοίκηση ήταν στιβαροτατη και πολύχρονη και γι αυτό χρειάζεται μια σταθερή σχετικά στη μορφή κεντρικά εκπορευόμενη και ρυθμιζόμενη ας πούμε γλώσσα. Αλλά είναι έτσι; Ή όχι;

  Ευχαριστω ιν αντβάνς για ένυ ρηπλάις! ..που λέμε και στο Λάτιο στη Ρούμελη…

 355. sarant said

  Και τα λατινικά έχουν τα υστερολατινικά, από τα οποία πρόκυψαν οι ρωμανικές γλώσσες, αλλά εικάζω ότι τα λατινικά του Βατικανού είναι κλασικά λατινικά, φυσικά με τους απαραίτητους νεολογισμούς.

 356. Νέο Kid said

  357. Οκ. Τα Λατινικά του Βυζαντίου ήταν υστερολατινικά ή κλασικά;

 357. Theo said

  @349:
  To αντιδημοφιλή και δύσκολα αναφέρεται στην εποχή μου, Δύτη (1971-1974) 🙂
  Τότε που άλλα διδασκόμασταν στο σχολείο (την Αινειάδα πχ, στην Έκτη) και άλλη ήταν η ύλη των Εισαγωγικών Εξετάσεων.

  Σ’ αυτές τις εξετάσεις, με το καθ᾿ υπαγόρευσιν άγνωστο κείμενο (συνήθως από Θουκυδίδη ή Πλάτωνα) και τις δύσκολες συντακτικές και γραμματικές ερωτήσεις, τα αρχαία ήταν το φόβητρο.

  Η ύλη των λατινικών ήταν όλος ο Κορνήλιος Νέπως και ο Ιούλιος Καίσαρας, καμιά πεντακοσαριά σελίδες κείμενο δηλαδή. Κάποιοι τα μάθαιναν παπαγαλία, αλλά οι περισσότεροι προσπαθούσαμε να εξοικειωθούμε με το ύφος και το λεξιλόγιο των ως άνω συγγραφέων, ώστε να μπορούμε να γράψουμε καλά οποιοδήποτε κείμενό τους και αν «έπεφτε».

  Τα λατινικά θεωρούνταν σαφώς πιο εύκολα από τα αρχαία και περίπου τόσο δύκολα όσο και η ιστορία (δίναμε εξετάσεις στην ύλη των τριών τάξεων του σημερινού λυκείου, πέντε βιβλία με καμιά οχτακοσαριά σελίδες).

  Αν προσέξεις, το άρθρο του Lifo το διευκρινίζει παρακάτω:
  Οι μεγαλύτεροι ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κάποτε φόβητρο των μαθητών είχε εδώ και δεκαετίες μετατραπεί σε σκυλάκι κανίς – τα τελευταία χρόνια διδασκόταν μόνο στους μαθητές της Θεωρητικής κατεύθυνσης και μόνο στη Γ’ Λυκείου, για 3 ώρες την εβδομάδα.

 358. sarant said

  358 Καλή ερώτηση, δεν ξέρω την απάντηση

  359 Ακριβώς.
  Το απόσπασμα με το κανίς σκυλάκι είναι από τούτο εδώ το άρθρο παρμένο.

 359. Ανδρέας Κάβλος said

  Αν έχει κάποια αξία κε Σαραντάκο, καταθέτω και την προσωπική μου άποψη επί του ειδικού (κατάργηση Λατινικών) και γενικότερου ζητήματος (απόπειρα μεταρρύθμισης του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος).
  Αρχικά, να δηλώσω πως είμαι ενεργός φιλόλογος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προσέγγισή μου.
  Λοιπόν, θαρρώ πως η αποσύνδεση του εν λόγω μαθήματος από τη διαδικασία εξετάσεων προς εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. μας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση: Το διδακτικό υλικό είναι αναχρονιστικό και εξεταστικά κορεσμένο, η μοριοδότηση των ασκήσεων αβαντάρει την στείρα απομνημόνευση (40/100 η μετάφραση) και την τυπολατρία, το εκπαιδευτικό προσωπικό -πλην εξαιρέσεων- είναι πλημμελώς καταρτισμένο*. Συνεπώς, το κρίνω απρόσφορο προς εξέταση, δίχως να είμαι απόλυτα θετικά διακείμενος στην αντικατάστασή του από το φύσει θεωρητικό=παπαγαλίστικο μάθημα της Κοινωνιολογίας.
  * Η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού προσωπικού τεκμαίρεται εύλογα αφενός απ’ τη μείωση των συναδέλφων που επιλέγουν κλασική κατεύθυνση πια και από το γεγονός πως ο κλάδος μας (ΠΕ02) συμπεριλαμβάνει τμήματα που ελάχιστα διδάσκουν το μάθημα (βλ. Ιστορικά/ Φ.Π. κ.λπ. χωρίς αυτό ν’ αποτελεί μομφή «ανικανότητας» για τους συναδέλφους ή σνομπισμό). Απόδειξη της θέσης μου και παράλληλα διάψευση όσων- όπως κι εσείς ο ίδιος- υποστηρίζουν ότι το μάθημα αποτελεί «τα τελευταία 20 χρόνια, ένα σχεδον σίγουρο εικοσάρι, σαν βαθμολογικό μαξιλάρι για ενδεχόμενα στραπάτσα στα Αρχαία και στη Γλώσσα.» τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου: βαθμό 18-20 καταγράφει το 28,32 των υποψηφίων, το 29,4% γράφει κάτω από τη βάση! Επαναλαμβάνω:το 29,4% των υποψηφίων γράφει κάτω από τη βάση στο «ευκολάκι» των Λατινικών!

  Αναφορικά πάλι με τη σύνολη μεταρρυθμιστική απόπειρα του Υπουργείου θα αρκεστώ στα εξής:
  Εισαγωγή δίχως εξετάσεις=
  – υποψία διαβλητότητας
  – καχυποψία πως αποτελεί προάγγελο της αθρόας εισαγωγής σε Α.Ε.Ι., προφανώς ΙΔΙΩΤΙΚΑ
  – λοτταρία (δηλώνω 10 σχολές κι αν μου κάτσει μία από αυτές να εισάγει φοιτητές άνευ εξετάσεων έκανα την τύχη μου)
  – πρακτικά ζητήματα: στη σκέψη μιας τάξης που από τον Μάρτιο 8 (υπόθεση εργασίας) μαθητές γνωρίζουν πως είναι ήδη φοιτητές, οικτίρω τους υπόλοιπους 20 που θα βρίσκονται στο απόγειο της προετοιμασίας τους και ομοίως τον δύσμοιρο συνάδελφο/θηριοδαμαστή…

  Συνολικά πάντως, η προώθηση της σύνδεσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας (εύλογη ως ένα βαθμό) συνεπάγεται την ανάδειξη ως «περιούσιων» των εφαρμοσμένων επιστημών και την υποτίμηση των υπολοίπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σφαιρικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.
  Προτού ετοιμαστώ για να παρακολουθήσω τους Μοντέρνους Καιρούς του… Σαρλώ (καθόλου συμπτωματικά), να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά για τη δημοσίευση.
  Αναμένω τις δικές σας απόψεις (αν και εφόσον προκληθούν).

 360. sarant said

  361 Το σχόλιο είχε πιαστεί τρεις μέρες στην βαθιά σπαμοπαγίδα. Ζητώ συγνώμη.

  Για το ποσοστό αποτυχίας στα λατινικά… στέκομαι διορθωμένος. Θα άξιζε πάντως η σύγκριση με τα Αρχαία.

  Για το ευρύτερο θέμα του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα μας δοθεί ευκαιρία να το συζητήσουμε ξανά, αποδεσμευμένο από τα λατινικά.

 361. Νέο Kid said

  Δε νομίζω ότι 26% κάτω απ τη βάση είναι πολύ!
  Στα γελοία Μαθηματικά που εξετάζονται, παπαγαλία και τυφλοσούρτες φουλ, το ποσοστό κάτω της βάσης – αν δε κάνω πολύ λάθος – παίζει και 50 και 60 και 70% άμα λαχει. !

 362. Νέο Kid said

  363. Το «γελοία» όχι με τη σημασία τόσο του «εύκολα» , όσο με αυτή του «άχρηστα, ηλίθια»

 363. Pitpanag said

  Kid

 364. Pitpanag said

  Απολογούμαι kid & friends,με ενδιαφέρει να μου πείτε γνώμες who do you consider the smartest person who ever lived ? The highest raw intelligence . Highest IQ
  Είχα κουβέντα με φίλους μουυ και ενδιαφέρει με ή γνώμη σας.
  Thanks

 365. Pitpanag said

  Top 3 or Top 5

 366. Νέο Kid said

  Pitpanag, έχεις κολλήσει φιλούι μου με το ΑηQ , έτσι; 😀
  Αφού θέλεις ονόματα, πάρε το δικό μου τόπ 5:

  Αρχιμήδης ( πρώτος των πρώτων! Αδιαπραγμάτευτο κι αναμφισβήτητο)
  Λεονάρδο Νταβίντσι
  Νεύτων (Newton, που λέτε και εσείς οι Τσάρληδες)
  Πλάτωνας
  Τζένγκις Χαν

 367. Νέο Kid said

  Στο νο. 6 ο Καρλ Μαρξ.
  ( τον τρώει ο Τζένγκις Χαν με διαφορά στήθους. Λόγω του ότι ο Χαν ήξερε να καβαλάει κι άλογο)

 368. Νέο Kid said

  Σίγουρα μέσα στο τοπ 10 είναι ο Απόστολος Παύλος , επίσης.

 369. ΣΠ said

  340, 341
  Κιντ, Pitpanag, εδώ έχει μια αναλυτική εξήγηση της μαθηματικής λύσης:
  http://datagenetics.com/blog/may32013/index.html

 370. Νέο Kid said

  Θενκς Σταύρο! Ωραίο. Η αναλυτική εξήγηση υπάρχει και στο λινκ του 323. Το “μπακάλικο» όμως επιχείρημα του « ελέφαντας + φτερό» είναι πιο μάγκικο και δύσκολο (στο να το βρει κάποιος)

 371. 358. > 357. Οκ. Τα Λατινικά του Βυζαντίου ήταν υστερολατινικά ή κλασικά;

  Ποιά λατινικά του Βυζαντίου, NeoKid; 🙂

  Η πρωτοπορία στη συγγραφή γραμματικής της λατινικής ήταν του Πρισκιανού https://en.wikipedia.org/wiki/Priscian, που δίδασκε λατινικά (ως ξένη γλώσσα εννοείται) στην Κων/πολη επί Ιουστινιανού ή μόλις πριν. Και ο Πρισκιανός αναφέρεται σε δόκιμους συγγραφείς της λατινικής, δεν είναι δημώδη λατινικά (όπως ήταν τα Ερμηνεύματα του Ψευδοδοσίθεου: https://en.wikipedia.org/wiki/Hermeneumata)

  Από την νομοθεσία του Ιουστινιανού γράφτηκαν τρεις τόμοι στα λατινικά και ένας στα ελληνικά. Τα λατινικά του δεν τα ’χω ψάξει· από τη μια θα ήταν εύλογο να ήταν πιο σύγχρονα, αλλά από την άλλη ο νόμος είναι γλωσσικά συντηρητικός, και το κόρπους του Ιουστινιανού ανακεφαλαίωνε ολόκληρη την προηγούμενη νομοθεσία της Ρώμης.

  Η ρωμαϊκή νομοθεσία μεταφράστηκε στα ελληνικά γρήγορα, και μετά από λίγους αιώνες η γνώση της λατινικής γλώσσας και γραμματείας στο Βυζάντιο ήταν ελάχιστη. https://www.quora.com/Was-Latin-spoken-in-the-Byzantine-empire-even-though-the-official-language-was-Greek-And-did-Byzantines-study-Latin-texts, https://www.quora.com/Were-the-medieval-Byzantines-familiar-with-the-famous-figures-of-Roman-antiquity-like-Cato-the-Elder-Scipio-Africanus-or-Cincinnatus

  Ενδιαφέρον ξαναεκδηλώθηκε για το τι γράφανε οι Λατίνοι μόνο μετά την Φραγκοκρατία· ο Δημήτριος Κυδώνης https://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτριος_Κυδώνης έμαθε π.χ. αρκετά λατινικά ώστε να μεταφράσει Ακινάτο και Αυγουστίνο, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι γνώρισε μικρός τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό https://el.wikipedia.org/wiki/Βαρλαάμ_Καλαβρός, που τα λατινικά τα ήξερε από τον τόπο του.

 372. Νέο Kid said

  373. Ευχαριστώ Νικ Νικ!

 373. Pitpanag said

  ΣΠ, ευχαριστώ.

 374. Pitpanag said

  Κid, Τζενκις Χαν;🙂 όχι ο Αλέξανδρο ς;
  Your list surprises me. No Einstein? What about@ Sidis? Highest recorded iq

 375. π2 said

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-dialysi-toy-lykeioy

  Λιάκος εναντίον Γαβρόγλου (με πολύ ευρύτερη, και ουσιαστική, στοχοθεσία).

 376. π2 said

  (Νικοκύρη, η σπαμοπαγίδα δεν συμπάθησε ένα σχόλιό μου)

 377. Νέο Kid said

  376. Pitpanag, ναι. Ο Τζένγκις Χαν. Γιατί; Δε σου γεμίζει το μάτι; Πού να τον δεις και μπροστά σου!…:-)
  Kοίταξε, ο Αλέξανδρος ήταν πρίγκηπας ,μέσα στις ανέσεις και στα καλούδια ,και είχε για δάσκαλο στο μεν κατσαπλίκι το μεγαλύτερο πολέμαρχο της εποχής τον πατέρα του, και για δάσκαλο στα υπόλοιπα τον Αριστοτέλη και το Μέναιχμο (απ’τους μεγαλύτερους μαθηματικούς!) ,όχι τον Αδωνη Γεωργιάδη (αν και το λεβεντόπαιδο ο Αρίστος ,πού και πού ψιλοαδώνιζε…αλλά ας μην το συζητήσουμε τωρα αυτό 🙂 )
  Ο Τζένγκις μεγάλωσε στη στέπα τρώγοντας ρίζες και είχε για δάσκαλο την ταλαίπωρη τη μάνα του…οπότε, ναι. Πιστεύω οτι ο Τζένγκις ήταν εκ φύσεως πιο πολύ προικισμένος νοητικώς.
  Στα υπόλοιπα τωρα.
  Ποιος Sidis και ξύδης ,ρε φίλε; Μη τρως την παραμύθα του internet αμάσητη! Είπαμε, το IQ είναι ένας στατιστικός δείκτης και έχει (το όποιο) νόημα σε έναν σταθμισμένο περιβάλλον. Είναι πολύ δύσκολο, μάλλον αδύνατο , για πολύ συγκεκριμένους πρακτικούς και μαθηματικούς λόγους, να «μετρηθεί» αξιόπιστα πάνω από 3 , βαριά 4 τυπικές αποκλίσεις. (ٍStandard Deviations ή sd). Στην κλιμακα Στάνφορντ-Μπινέ όπου sd=15 (υπάρχει και η κλίμακα Cattel που είναι πιο «flat» η γκαουσιανή καμπάνα και έχει sd=24. Δηλαδή, άλλος μύλος σύγχησης αυτός στο ιντερνέτι…, ένα σκορ 130 στην κλιμακα SB είναι ακριβώς το ίδιο με το 148 στην Cattel. Δύο τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο, και στο 2% του γενικού πληθυσμού (που δεν είναι ακριβώς «μέσος όρος» αλλά «διάμεσος» τιμη) το 100. Ετσι ,θεωρητικά πάντα, γιατι το να «μετρηθεί» αξιόπιστα διαφοροποίηση τόσο ψηλά είναι terra ingognita ακόμα, ο πληθυσμός της Γης εξαντλείται κάπου στο 190 με 195 της κλίμακας SB. Δηλαδή ,ο ٍSidis που γράφουν ότι είχε αηκιού 250-300 …, ηταν ο εξυπνότερος ανάμεσα σε έναν πληθυσμό κάπου χιλίων ή 2000 δισεκατομμυρίων… BULLSHIT!!
  Όσο για τον Αινστάιν… δεν ξέρω! Η νοημοσύνη είναι -υποτίθεται- το να μπορείς να μαθαίνεις εύκολα και γρήγορα νέα πράγματα, και να χρησιμοποιείς/εφαρμόζεις αυτές τις δεξιότητες για λυση καινούργιων /άλλης μορφής προβλημάτων.
  Ο συνάδελφος τω Αηκιουώι (δοτική) Αλβέρτος ,απότι λέγεται, δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος … Αλλα ανακάλυψε στο κεφάλι του ένα ολόκληρο καινούργιο Σύμπαν ΚΑΙ τους νόμους που το διέπουν , ΚΑΙ όλο αυτό αποδείχτηκε αληθινό!

  Τον αφήνω λοιπόν εκτός συγκρίσεων «νοημοσύνης», τιμής ένεκεν! 🙂

 378. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  376/379 Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον Τζ. Χ. εδώ: http://www.biblionet.gr/book/93931/Weatherford,_Jack/%CE%A4%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CE%BD

 379. Νέο Kid said

  380. Θενκς ! Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται.

 380. π2 said

  373: H σχέση των Ελλήνων με τα λατινικά ήταν πάντοτε λίγο ψηλομύτικη, φαίνεται. Η αναφορά σου στο ότι οι Βυζαντινοί ενδιαφέρθηκαν για τη λατινική γραμματεία μόνο μετά τη Φραγκοκρατία μου θυμίζει την αρχαιότητα. Παρότι οι δυτικοί (και όχι μόνο) Έλληνες εμπορεύονταν και είχαν επαφές με τους Ρωμαίους επί αιώνες, παρότι στον δυτικοελλαδικό χώρο (Ήπειρος, Ιόνιο, Αιτωλία) είχαν επίσημες πολιτικές επαφές με τη Ρώμη πολύ πριν από τους Μακεδονικούς πολέμους, το πρώτο μέλος της ελληνικής πολιτικής ελίτ που ενδιαφέρθηκε για τη λατινομάθειά του φαίνεται πως ήταν ο Ηπειρώτης πολιτικός Χάροψ, που έστειλε τον ομώνυμο εγγονό του στη Ρώμη αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Μακεδονικού πολέμου, στις αρχές του 2ου αι. π.Χ., ώστε ο μικρός να μάθει τη γλώσσα και να κάνει τα κονέ του με τη ρωμαϊκή ελίτ. Βρισκόμαστε ήδη σε εποχή όπου οι Ρωμαίοι είναι κυρίαρχοι στη Βαλκανική, κι όμως μόλις τώρα ενδιαφέρθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί να μάθουν και τη γλώσσα.

 381. sarant said

  378-382 Απορώ γιατί το έπιασε η παγίδα

 382. Νέο Kid said

  Δοκιμή. Χάροψ. Μακεδονικός πόλεμος

 383. Νέο Kid said

  Μπαρδόν για το 384. Έκανα μια εικασία για το τι μπορεί να έπιασε η σπαμτράπ στο σχόλιο του Π2ου…αλλά τζίφος!
  Ίσως , η τεχνητή νοημοσύνη της σπαμτράπ να έχει απλώς εξελιχθεί τόσο πολύ που πιάνει γαβροπουλιά στον αέρα…πριν καν αυτά μιλήσουν για την ακατανόμαστη ομάδα με τα δοτά τρόπαια… 😀😛👹

 384. Pedis said

  # 377 – Λιάκος εναντίον Γαβρόγλου

  το είχε πάρει το μάτι μου, είπα να μην το σχολιάσω αλλά αφού το ξεκίνησες …

  «Για τον λόγο αυτό, η σύγχρονη τάση (<- μπαρδόν;) είναι, μετά τα δύο χρόνια Νηπιαγωγείο, πέντε χρόνια Δημοτικό, η τελευταία τάξη του Δημοτικού προστίθεται σε ένα τετραετές Γυμνάσιο, επομένως έχει πέντε χρόνια για να απλώσει την εγκύκλιο παιδεία (εγκύκλιο με την ιστορική και διαχρονική σημασία του όρου), και τέλος διετές Λύκειο. … Διετές Λύκειο για να τα ωθήσει στην ερευνητική λογική, σε μια προσδοκώμενη πανεπιστημιακή κουλτούρα: οργάνωση, σχέδιο και στρατηγική έρευνας, τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία αυτά κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των εφήβων για τη μάθηση."

  δηλ. 5+4=9 χρόνια αντί για 6+3=9 χρόνια πλέμπα σκουλ από τα οποία θα ξεπηδήσει η Αθηνά αρματωμένη για τα επόμενα δύο, για την εξειδικευμένη ελίτ τάχα μου, η οποία θα αναλωθεί σε "στρατηγική έρευνας" και σερβίρισμα με σάλτσες από διαφήμιση ιδιωτικού ιέκ/

  για να μάς πει σε δεύτερη φάση πόσο θα του άρεσε το αγγλοσαξονικό σύστημα.

  "Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία προσφέρουν χρήσιμα παραδείγματα που ανταποκρίνονται σε αυτόν τον επαναπροσανατολισμό του Λυκείου σε ώριμους εφήβους και ήδη πολίτες με δικαιώματα. "

  Τρίχες κατσαρές. Ψεύδεται και μας δουλεύει.

  Σαν δε ντρεπόμαστε.

 385. Pedis said

  Γερμανία: 5 χρ. δημοτικό και μετά η επιβολή σχολείου στο μαθητή ως «επιλογή» για όλη τη ζωη ή σχεδόν.

  Ιταλία: 5 χρ. δημοτικό + 3 χρόνια μεσαίο σχολείο και μετά η επιλογή/έμμεση επιβολή στο μαθητή του πεντάχρονου λυκείου (επιστημονικό, κλασικό, τεχνικό, επαγγελματικό).

  Ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ τους και ποια τα κοινά στοιχεία με το σχέδιο σχολείου του Λιάκου (5+4+2);

  Σαν δε ντρεπόμαστε (επαναλαμβάνω!)

 386. Pedis said

  επειδή το ενδιαφέρον για τα λατινικά συνεχίζεται, ο επίσημος latinista του πάπα είναι ο μονσινιόρ Γκάλαχερ (αμερικάνος) ο οποίος εδώ δίνει συνέντευξη για διάφορα καυτά ζητήματα στα λατινικά (του βατικανού και μάλλον όχι του Τσιτσερόνις).

 387. Pedis said

  Δεν το χειρίστηκε η κυβέρνηση έξυπνα το ζήτημα με τα λατινικά. Θα έπρεπε στις τελευταίες πανελλαδικές να σπρώξει θέμα εξετασεων ένα από τα τουίτ του πάπα

  για να κερδίσει με την κατάργησ τους συμμάχους στην κεντροδεξιά (του κυρίου).

 388. π2 said

  386-387: Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς, και δεν έχω και ιδιαίτερη άποψη για τα ζητήματα εκπαίδευσης, που πάντοτε τα θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολα. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ήδη από την εποχή του εθνικού διαλόγου για την παιδεία (τον οποίο είχε ενορχηστρώσει ο Λιάκος), υπήρχε μια ισχυρή τάση της, ας πούμε, πανεπιστημιακής ιντελιγκέντσιας για «ανωτατοποίηση» του λυκείου, με ταυτόχρονη έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση (για τους υπολοίπους). Ήμουν αμφίθυμος απέναντι στην τάση αυτή. Από τη μια καταλαβαίνω το πρόβλημα της σύνδεσης με την παραγωγή και την ανάγκη τεχνικής εκπαίδευσης, από την άλλη με εντυπωσίαζε ότι ήταν αριστεροί κύκλοι που προωθούσαν αυτήν την ολίγον ελιτίστικη λογική.

 389. Pedis said

  # 390 – ήμουν σαφής: βγάλε έξω τις γνωστές για τα σχετικά άρθρα σάλτσες και τα ψεύδη και σου μένει ππταση για αγγλοσαξονικό.

  Αλλά εσύ με μπερδεύεις, τώρα: «αριστεροί κύκλοι»;

 390. Pedis said

  ππταση -> πρόταση

 391. 382 π2 Ευχαριστώ για την πληροφορία. Και το αρχικό ενδιαφέρον για τη λατινική γραμματεία κεντρίστηκε στους βυζαντινούς λόγιους ούτε καν από τη φραγκοκρατία, αλλά από τις συζητήσεις για ένωση την εκκλησιών — δλδ από τα ζόρικα. (Μα και ο Χάροπας που λες, από τα ζόρικα δεν πήρε έναυσμα;) Γενικά η υπεροψία και απεριέργεια των ελλήνων για τους άλλους πολιτισμούς κράτησε καιρό (μέχρι που άλλαξε ο τροχός, και μας θυμίζει Κίνα, αλλά και νυν ΗΠΑ.

 392. Νέο Kid said

  393. Απερίεργοι οι Έλληνες; Δεν θα συμφωνήσω. Έχω μάλιστα την αίσθηση, ότι η ελληνική περιέργεια είναι διαχρονική. Αν μπορεί ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι κάτι μας συνδέει σήμερα με τους αρχαίους ,αυτό είναι η περιέργεια ( με την έννοια κυριως της φιλομάθειας περί των whatabouts του άλλου, του ξένου)
  Η υπεροψία ,δηλαδή όπως υποθετω ότι εννοείς η «αίσθηση πολιτισμικής υπεροχής» ,είναι άλλο καπέλο . Δεν πάνε κατανάγκην πακέτο αυτά τα δύο.

 393. Χρήστος Π. said

  Τη χθεσινή ανακοίνωση της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ για τη κατάργηση θα την σχολιάσει κανείς; Περίμενα πως θα υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση…

 394. Theo said

  @356, 357, 388:
  Ρώτησα χθες τον Jost Gippert για τα λατινικά του Βατικανού.
  Στη σύνταξη, τη γραμματική, τη μορφολογία τους, είναι τα κλασικά λατινικά. (Έχουν όμως και τους απαραίτητους νεολογισμούς, όπως σημειώνει ο Νικοκύρης.) Το τραγικό για τους λατινομαθείς είναι πως στο Βατικανό τα μιλούν με ιταλική προφορά (τσ το c αντί κ, κλπ.)

 395. sarant said

  396 Δηλαδή ανεξέλικτα, ευχαριστούμε!

 396. Pedis said

  Ας κρίνουν οι γνώστες αν ο wikάριος τα λέει σωστά:

  L’attuale latino scritto, come il latino usato per scopi della Chiesa, non differisce radicalmente da latino classico. Lo studio della lingua di Cicerone e Virgilio è sufficiente per la comprensione dei testi della Chiesa latina.

  (σημ. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το αντίστροφο: αν με εξάσκηση μόνο στα λατινικά του Βατικανού διαβάζεις με ευχέρεια τους κλασικούς.)

  Nella maggior parte dei paesi che parlano il latino per scopi liturgici ecclesiastici o altro, l’uso della pronuncia è diventata simile a quella di Roma, conferendo alle lettere il valore che hanno nell’italiano moderno, ma senza distinguere tra aperto e chiuso «E» e «O». «AE» e «OE» si fondono con «E», e, prima di queste lettere e la lettera «I», le lettere «C» e «G» sono pronunciate, rispettivamente «/ tʃ /» e «/ dʒ /». «TI» seguito da una vocale è generalmente pronunciato «/ TSI /»[6]. Tali oratori pronunciano la consonsnte «V»[7], mentre le doppie consonanti sono pronunciate come tali. La distinzione in latino classico tra vocali lunghe e corte è abbandonato, e, al posto del macron, viene posta una linea orizzontale che marca una vocale lunga, viene usato un accento acuto. La prima sillaba delle parole di due sillabe viene sottolineata; in parole più lunghe, un accento acuto è posizionato sopra la vocale accentata: per esempio Adorémus ‘adoriamo’; dómini ‘del Signore’. Ecclesiastici di alcuni paesi seguono leggermente diverse tradizioni. Ad esempio, nei paesi slavi e in quelli di lingua tedesca la lettera «C» prima del fronte vocali / e / e / i / comunemente ottiene il valore di / ts /.

  https://it.wikipedia.org/wiki/Lingua_latina_ecclesiastica

 397. spiridione said

  Νομικά κινήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας για τα όσα είχε πει πριν από καιρό ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για το μάθημα της κοινωνιολογίας και τον τρόπο που διδάσκεται.
  https://www.news247.gr/politiki/agogi-kata-georgiadi-gia-ti-dilosi-i-koinoniologia-tha-kanei-ta-paidia-mas-aristera.6655975.html

 398. Αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον…
  Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: