Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ιωάννα Αγιάννη, επάγγελμα καθαρίστρια

Posted by sarant στο 26 Νοεμβρίου, 2018


Στους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκό ο Γιάννης Αγιάννης, όπως απέδωσε ο πρώτος μεταφραστής του έργου στα ελληνικά, ο Ιωάννης Ισιδωρίδης Σκυλίτσης, το γαλλικό Jean Valjean (απο το Voilà Jean), κλέβει ένα καρβέλι ψωμί για να θρέψει την οικογένεια της αδερφής του που έχει μείνει απροστάτευτη μετά τον θάνατο του γαμπρού του. Συλλαμβάνεται αμέσως και καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση στα κάτεργα -αλλά επειδή προσπαθεί κατ’ επανάληψη να αποδράσει, τελικά περνάει στα κάτεργα 19 χρόνια της ζωής του.

Μια 53χρονη γυναικα στον Βόλο οδηγήθηκε πριν από λίγες μέρες στις φυλακές. Το 1996, για να προσληφθεί στη θέση καθαρίστριας στον Δήμο Βόλου, όντας πολύτεκνη και με ανάπηρο σύζυγο, πλαστογράφησε το ενδεικτικό της 5ης Δημοτικού ώστε να την παρουσιάζει τελειόφοιτη της 6ης Δημοτικού, που ήταν το τυπικό προσόν για τη θέση αυτή. Δούλεψε ευσυνείδητα ως καθαρίστρια σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου, όμως πριν από μερικά χρόνια ήρθε στην επιφάνεια η παλιά πλαστογραφία. Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια φυλάκισης και το Εφετειο απλώς μείωσε την ποινή στα 10 χρόνια -και ήδη βρίσκεται στις φυλακές Θήβας. (Μια ειρωνική λεπτομερεια είναι ότι στο μεταξύ έχει τελειώσει κανονικά το Δημοτικό και φοιτά στο Γυμνάσιο).

Εύλογα, θα έλεγα, η υπόθεσή της προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, έως και αγανάκτηση, στην κοινή γνώμη -μια τόσο βαριά ποινή για ένα τέτοιο αδίκημα, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι τόσοι και τόσοι μεγαλόσχημοι που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για βαρύτερα εγκλήματα βγήκαν από την περιπέτειά τους αβρόχοις ποσί ή τέλος πάντων με πολύ ελαφρύτερες ποινές.

Όχι παράλογα, θυμηθήκαμε το σκληρό γνωμικό που λέει ότι η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια, αφού δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους, ή, για να πάμε και στην αρχαιότητα, το απόφθεγμα του Ανάχαρση, ότι οι νόμοι δεν διαφέρουν από τον ιστό της αράχνης, που πιάνει τα μυγάκια, ενώ τα μεγάλα θερία τον κατακομματιάζουν και ξεφεύγουν (ἃ μηδὲν τῶν ἀραχνίων διαφέρειν, ἀλλ’ ὡς ἐκεῖνα τοὺς μὲν ἀσθενεῖς καὶ λεπτοὺς τῶν ἁλισκομένων καθέξειν, ὑπὸ δὲ τῶν δυνατῶν καὶ πλουσίων διαρραγήσεσθαι).

Η τόσο βαριά ποινή της καθαρίστριας οφείλεται στο γεγονός ότι στην περίπτωσή της εφαρμόστηκε ο δρακόντειος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου, ένας νόμος του 1950. Όπως λέει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Πίσω από το φύλλο συκής του ν. 1608/1950 οχυρώθηκε και η Ένωση Εισαγγελέων στο κουτοπόνηρο (όπως τη χαρακτήρισε έγκριτος νομικός, φίλος του ιστολογίου) δελτίο τύπου της, όπου ισχυρίζεται ότι:

Ο ανωτέρω νόμος-κατάλοιπο μιας άλλης εποχής-με έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από θεωρητικούς και εφαρμοστές του δικαίου, απειλεί στη διακεκριμένη του μορφή, όπως στην κριθείσα περίπτωση, ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, ποινή κάθειρξης, τουλάχιστον, δέκα (10) ετών.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, στα πλαίσια της νομιμότητας, με την καταδικαστική απόφαση εξήντλησαν τα όρια της επιείκειας και επέβαλαν την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Κατά συνέπεια, η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ένωση Εισαγγελέων θεωρεί ότι θα πρέπει να ευγνωμονούμε τους δικαστές που… εξάντλησαν την επιείκειά τους. Όμως, όπως είπα και πιο πάνω, πρόκειται για κουτοπόνηρη επιχειρηματολογία.

Κουτοπόνηρη επειδή, αφενός, το δικαστήριο μπορούσε κάλλιστα να μετατρέψει το κατηγορητήριο, όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές, και, αφετέρου, μπορούσε να απαλλάξει την κατηγορούμενη. Ή μάλλον έπρεπε να την απαλλάξει,  αφού όπως τονίζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος ΑθηνώνΔεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή. Τούτο διότι για όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και επομένως η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο καθηγητή της Νομικής. Για τον λόγο αυτό, έγκριτοι νομικοί θεώρησαν νομική ακροβασία την υπαγωγή της υπόθεσης στον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου. Ακροβασία που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, ενώ άλλες φορές, ορθά κατά τη γνώμη μου, οι δικαστές αρνούνται να υπαγάγουν παρόμοιες υποθέσεις (πλαστών πτυχίων και πιστοποιητικών) στον νόμο περί καταχραστών.

Φυσικά, η γυναίκα από τον Βόλο διέπραξε αδίκημα. Πλαστογράφησε τίτλο σπουδών και εκμεταλλεύτηκε την πλαστογραφία για να διοριστεί. Όμως, 22 χρόνια μετά, το αδίκημα έχει παραγραφεί. Οπότε, θα περίμενε κανείς το δικαστήριο ν’ απαλλάξει την κατηγορούμενη για την κατάχρηση λόγω εσφαλμένης υπαγωγής από το κατηγορητήριο (καθώς δεν υπήρξε ζημία του δημοσίου,), όσο και για τη χρήση πλαστού λόγω παραγραφής. Μόνη νόμιμη κύρωση θα ήταν η διοικητική, δηλαδή η απόλυση από τη θέση εργασίας, καθώς, όπως σωστά δέχεται το ΣτΕ, η ύπαρξη δόλου αποκλείει την εφαρμογή της λεγόμενης «δικαιολογημένης εμπιστοσύνης» όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Το ποινικό σκέλος δεν έπρεπε καν να φτάσει στο ακροατήριο. Όμως, όπως επισημαίνει φίλος νομικός, στην Ελλάδα πάμπολλοι δικαστές υπέστησαν υπηρεσιακές κυρώσεις επειδή απάλλαξαν ή επέβαλαν ελαφρές ποινές, ενώ ποτέ κανείς δεν αξιολογήθηκε αρνητικά για υπερβολική αυστηρότητα.

Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αντιδιαστολή της δρακόντειας καταδίκης της καθαρίστριας με την επιείκεια που επιδείχτηκε σε άλλες περιπτώσεις -θα αναφέρω αφενός την καταδίκη Λιακουνάκου σε βαριά ποινή (16 χρόνια) αλλά με αναστολή (!) και αφετέρου, σε μια υπόθεση που έχει αρκετές ομοιότητες με της καθαρίστριας, την περίπτωση της δικαστικής υπαλλήλου από τα Χανιά, που πλαστογράφησε πτυχίο Νομικής επειδή, όπως ισχυρίστηκε, αισθανόταν κατώτερη και η οποία απαλλάχτηκε από το δικαστήριο (καθώς δεν είχε διοριστεί με βάση τον πλαστό τιτλο, ενώ επέστρεψε και τα επιδόματα που είχε εισπράξει με βάση τον πλαστογραφημένο τίτλο σπουδών). Διαβάζοντας αυτή και άλλες ανάλογες περιπτώσεις (εδώ υπάρχει ολόκληρη ανθολογία περιστατικών) και παρόλο που οι υποθέσεις διαφέρουν στις λεπτομέρειές τους, νιώθει κανείς τον πειρασμό να σκεφτεί ότι οι δικαστές, μια προνομιούχα ομάδα ανθρώπων, έχουν στον κύκλο τους αρκετούς δικαστικούς υπαλλήλους αλλά καμία καθαρίστρια. Ή ότι, απλώς, η δικαιοσύνη είναι ταξική. Εγώ θυμήθηκα και το ποίημα του Ασημάκη Πανσέληνου για το Τριμελές Πλημμελειοδικείον:

Πάνω στην ξύλινη έδρα καθισμένοι,
μια γνώμη, μια καρδιά ευχαριστημένη,
δικάζουνε τον κλέφτη, τον αλήτη
κι απέ παίρνουν το τραμ και πάνε σπίτι.

Τρων και μιλάν για το Άδικο με πάθος,
διδάσκουν τα παιδιά τους ηθική,
βέβαιοι αυτοί πως είναι κατά βάθος,
πιο τίμιοι απ’ όσους κλειούν στη φυλακή.

Το ευχάριστο στη ζοφερή αυτή υπόθεση είναι το πλατύ κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε, η πολύ καλοδεχούμενη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, μετά την οποία προσδιορίστηκε ότι θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής στις 28 Νοεμβρίου, καθώς και η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με την 53χρονη κρατούμενη. Να ελπίσουμε οτι το αρμόδιο δικαστικό όργανο θα σταθεί στο ύψος του και θα διορθώσει τη βαρύτατη και πρόδηλη κακοδικία.

Υπήρξαν βέβαια και μερικοί που, ίσως ενοχλημένοι από το πλατύ κύμα αλληλεγγύης, θέλησαν να υπερασπιστούν την πάση θυσία τήρηση του νόμου -ας πούμε, Νόμος είναι το δίκιο της καθαρίστριας, ήταν ο ειρωνικός τίτλος σε άρθρο του Μανώλη Καψή. Είναι κάποιοι που, όταν ανακύπτει ένα δίλημμα, όταν παρουσιάζεται μια διαμάχη, μια διαφωνία, ένα ερώτημα, ένα αντιλεγόμενο ζήτημα, παίρνουν πάντοτε το μέρος των δυνατών. Θεός να δώσει να μη γίνουμε σαν κι αυτούς.

ΥΓ Επειδή άρχισα με τον Γιάννη Αγιάννη, ας κλείσω με αυτόν. Θα θυμάστε ότι όταν ο Αγιάννης έχει πλέον γίνει ευυπόληπτος πολίτης και καινοτόμος δήμαρχος μιας μικρής πόλης (με το όνομα «κ. Μαγδαληνής»), ο αστυνόμος Ιαβέρης τον καταδιώκει, πιστεύοντας πως το υπέρτατο καθήκον του είναι να αποδώσει πάση θυσία δικαιοσύνη. Όταν όμως, ύστερα από πολύχρονη απηνή καταδίωξη, ο Ιαβέρης συνειδητοποιήσει πόσο κακό έκανε μ’ αυτή του την επιδίωξη, αυτοκτονεί πέφτοντας στον Σηκουάνα.

Με τους δικούς μας Ιαβέρογλου τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει.

204 Σχόλια to “Ιωάννα Αγιάννη, επάγγελμα καθαρίστρια”

  1. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Εμ, καμιά μαλακία θα ‘λεγε ο Καψής, τι άλλο περίμενες… Κι είναι παιδιά ενός πατέρα πολύ πιο ευαίσθητου και πιο δημοκράτη, δυστυχώς…

  2. Πώς ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης αθωώνει άλλη καθαρίστρια με πλαστό δικαιολογητικό

    https://www.documentonews.gr/article/pws-o-antieisaggeleas-efetwn-oessalonikhs-athwwnei-allh-katharistria-me-plasto-dikaiologhtiko

  3. Aghapi D said

    Εξαιρετικό
    Και πολύ καλώς μάς θυμίζεις το τέλος τού Ιαβέρη, αν και δέν περιμένω παρόμοιες ευαισθησίες από κάτι τωρινούς δικαστές.
    Ούτε τις εύχομαι, φυσικά. Θα προτιμούσα να δείξουν εν ζωή και πολύ νωρίτερα τη μεταμέλειά τους.

  4. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  5. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Εδώ είναι το ρεζουμέ:
    Όμως, όπως επισημαίνει φίλος νομικός, στην Ελλάδα πάμπολλοι δικαστές υπέστησαν υπηρεσιακές κυρώσεις επειδή απάλλαξαν ή επέβαλαν ελαφρές ποινές, ενώ ποτέ κανείς δεν αξιολογήθηκε αρνητικά για υπερβολική αυστηρότητα.

    Χέσ’ τα και κατούρα τα! Αστική δικαιοσύνη το μεγαλείο σου.

  6. sarant said

    Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σας σχόλια!

    2 Δεν την αθώωσε ο εισαγγελέας, αλλά έκρινε, ορθότατα, ότι δεν συντρέχει καν λόγος να παραπεμφθεί σε δίκη

  7. spiral architect 🇰🇵 said

    Με πρωτοβουλία των ThePressproject, Ημεροδρόμου και Ελληνοφρένειας συλλέγονται υπογραφές στο Avaaz με τίτλο Λευτεριά στην καθαρίστρια!.

    Δεν ξέρω πόσο δόκιμη είναι αυτή η κίνηση και πόσο θα μετρήσει, πάντως βάλτε το χεράκι σας και υπογράψτε.

    Υ.Γ.: Απαραίτητα όμως έπειτα απο την υπογραφή σας να ρυθμίσετε τα εισερχόμενα στο email σας από το Avaaz σαν ανεπιθύμητα. Θα σας τρελάνουν στα μέηλ για τη διάσωση του καναδικού κάστορα και της πράσινης λεοπάρδαλης της Σουαζιλάνδης.

  8. Μπετατζής said

    Έχω πει τη γνώμη μου για την εργάτρια στην καθαριότητα σε προηγούμενα ποστ, οπότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος να παρεξηγηθώ για αυτό που θα πω παρακάτω :

    Ήδη πριν σκάσει μύτη η κατ΄ έφεση καταδίκη της εργάτριας σε 10 χρόνια, είχε αρχίσει σπέκουλα και προειδοποιητικές βολές για ανάγκη κατάργησης του συγκεκριμένου νόμου (1608/1950) όχι με το σκεπτικό να μην καταδικάζονται μεροκαματιάρηδες, αλλά με το σκεπτικό να μην αποθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα !!!! Δηλαδή ότι ο νόμος είναι τόσο αυστηρός που αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν κλπ. κλπ. Το (πριν από την επικαιρότητα του θέματος) δημοσίευμα της έγκριτης Κ είναι χαρακτηριστικό http://www.kathimerini.gr/985006/article/epikairothta/ellada/isovia-mono-gia-varia-egklhmata.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, αν πιστέψουμε το δημοσίευμα, ότι ανώνυμοι «δικαστικοί παράγοντες» εμφανίζονται να ανησυχούν για την αποθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την πρόοδο των ….. αποκρατικοποιήσεων, λόγω της αυστηρότητας του 1608/1950 και να ζητούν όλοι ομοθυμαδόν την κατάργησή του. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι δουλειά της δικαιοσύνης να ανησυχεί για τα θέματα αυτά.

    Φοβάμαι λοιπόν ότι η υπόθεση της εργάτριας στην καθαριότητα, η οποία εργάτρια αδιαπραγμάτευτα πρέπει άμεσα να αποφυλακιστεί με οιαδήποτε νομική φόρμουλα βρεθεί, θα γίνει το όχημα για να καταργηθεί ο νόμος αυτός προκειμένου να ενισχυθούν οι …… αποκρατικοποιήσεις και η επιχειρηματικότητα, όπως το λέει η έγκριτη. Υπάρχουν όμως οι τρόποι όπως αποδεικνύεται από την περιπτωσιολογία και τη νομολογία, ούτε ο νόμος περί καταχραστών δημοσίου να αλλάξει/καταργηθεί, αλλά συγχρόνως να πάψουν να υπάγονται σε αυτόν υποθέσεις μεροκαματιάρηδων και εργατών/εργατριών.

    Αυτά.

  9. Ανδρεας Τ said

    Αξίζει το κόπο να διαβάσουμε το χθεσινό άρθρο του κ Μπουκάλα στην Καθημερινή, όπου μεταξύ άλλων κάνει σύγκριση της δρακόντειας καταδίκης της καθαρίστριας με τις ελαφρές καταδίκες -συγκριτικά- των δολοφόνων του Μπακαρί στη Ζάκυνθο. Κάτι δεν πάει καλά. Μάλλον τίποτα δεν πάει καλά. Έχει χαθεί ο μπούσουλας της ανθρωπιάς.

  10. alexisphoto said

    καλημέρα κ καλή εβδομάδα.
    και να σκεφτεί κανείς πως τόσοι κ τόσοι «μπήκαν στο δημόσιο» με μόνο τους προσόν ένα μπάρμπα….τι να πει κανείς.

  11. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Μεταφέρω κάποια σχόλια που έκανα στο ΦΒ πριν από δύο μέρες, καθώς και σήμερα το πρωί, όπου έγραφα: «Κάποιος λέει τώρα στον Real.fm αναφερόμενος στο θέμα της καθαρίστριας: Ο δικαστής είναι «εφαρμοστής του νόμου» (sic)… Το ερώτημά μου ωστόσο είναι: Αν ο δικαστής εφαρμόζει απλώς τον νόμο [[[γιατί αυτό ήθελε να πει, όχι ότι ήταν μονταδόρος ή ότι έκανε εφαρμογές, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό]]] – αν λοιπόν, επαναλαμβάνω ο δικαστής κάνει μόνον αυτό, τότε τι τον θέλουμε; Ακόμη κι ένα καλό λογισμικό θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του, έτσι δεν είναι; ΟΧΙ, θα πείτε και πολύ καλά θα κάνετε. Γιατί ο δικαστής πριν να εφαρμόσει τον νόμο είναι και υποχρεωμένος να τον ερμηνεύσει, ν’ αποκλείσει, λόγου χάριν, τυχόν παγίδες και παραθυράκια (με άλλα λόγια να εξετάσει την περίπτωση καθεαυτήν καθώς και τις συνθήκες της) και όχι απλώς να πάρει τα μέτρα της παρανομίας και να κόψει το ανάλογο κοστουμάκι. Νομικός δεν είμαι, αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστές λειτουργούν σαν ρομπότ, αν και μερικοί δικαστές κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ακριβώς για το αντίθετο».

  12. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Κι εν συνεχεία σήμερα (σόρι για τη σεντονιάδα): «Greg Greggan Kondylis Σκεφτόμουν (λίγο αφελώς είν’ η αλήθεια) όταν διάβαζα τα σχόλιά σας και άκουγα για τη συνέχεια της εν λόγω υπόθεσης πως αν δικαίως και σωστά θα της ζητήσουν πίσω τα χρήματα που πήρε δουλεύοντας θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να της επιστρέψουν και τη δουλειά που έκανε… Ξέρω, τι μας λέει τώρα αυτός, θα μου πείτε. Αλλά για διαβάστε κι αυτό: «Κάθε εργασία είναι από τη μια
    ξόδεμα ανθρώπινη εργατικής δύναμης με τη φυσιολογικής έννοια, και μ’ αυτή την ιδιότητα της όμοιας
    ανθρώπινης ή αφηρημένης ανθρώπινης εργασίας αποτελεί την αξία του εμπορεύματος. Κάθε εργασία είναι από
    την άλλη ξόδεμα ανθρώπινης εργατικής δύναμης με την ιδιαίτερη καθορισμένα σκόπιμη μορφή, και με την
    ιδιότητα αυτή της συγκεκριμένης ωφέλιμης εργασίας παράγει αξίες χρήσης» Ο Μαρξ το είπε. Μπορεί κανείς να τον αμφισβητεί, ή να τον δέχεται, όπως και να ‘χει έχει απόλυτο δίκιο, ούτε οι καπιταλιστές τον αμφισβητούν ως προς την περιγραφή του καπιταλισμού. Εμείς; Κι όσο για τους δικαστές θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Kritos Erotokritos πως στις ΗΠΑ ψηφίζουν για δικαστές και εισαγγελείς. Εντάξει το θέμα είναι και το παρασκήνιο στις εκλογές αυτές, αλλά η καλή πρόθεση υπάρχει. Η όλη ιστορία με την παρούσα ανάρτηση είναι πώς έτσι κι αλλιώς η καθαρίστρια δούλεψε, έκανε έργο και το πληρώθηκε. Άρα αν της πάρουν πίσω την αξία χρήσης που παρήχθη δεν θα έπρεπε να επιστραφούν οι ώρες της ωφέλιμης εργασίας; Πώς όμως; Ας το λύσει ο δικαστής (κάτι θα ξέρει αυτός παραπάνω από εμάς, το απέδειξε ήδη) Και ένα τελευταίο ερώτημα (γιατί με πιάνουν τα διαόλια μου): Καλά, αυτή φταίει, πλαστογράφησε κοτζαμάν απολυτήριο δημοτικού, εκείνοι τους οποίους διορίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα τι να τους κάνουμε; Μήπως μετά τη φυλάκιση κι έναν σοδομισμό να τους πάμε στην καρμανιόλα. Περισσεύει η υποκρισία που να πάρει ο διάβολος. Και πριν κλείσω αυτή την ανάρτηση, θα δηλώσω πως πιστεύω ότι δικαίωμα στην εργασία έχει κι εκείνος ή εκείνη που διά πλαγίας οδού πήρε μια δουλειά, αυτή είν’ η αλήθεια. Όπως έχει δικαίωμα και η καθαρίστρια, και καλά θα κάνουν οι υπηρεσίες που τις παίρνουν να ζητάνε υπηρεσιακά τέτοια ντοκουμέντα. Διορίζουν, παίρνουν ανεξέλεγκτα κόσμο που έχει ανάγκη και μετά τους πιάνουν και τον κώλο. Δεν σας θυμίζει λίγο την εποχή με τράπεζες που σε τραβούσαν από το μανίκι να πάρεις δάνειο, εταιρίες που σε παίρνανε μεσημέρια τηλέφωνο σου δίναν κατσαρολικά αξίας 15 ευρώ για τετρακόσια ευρώ και σου βγάζανε και μια πιστωτική με 3.000 μέσα για να ‘χεις να χαλάς; Δεν παρενέβη τότε κανείς, σήμερα παίρνουν τηλέφωνο και σου ζητούν τα σπίτια και τα λεφτά πίσω, σαν να μην συνέβη ποτέ οικονομική κρίση, σαν να μην μειώθηκε, εκμηδενίστηκε μάλλον, ποτέ ο μισθός σου και πολλοί δικαστές (αυτοί οι εξαίσιοι θεράποντες της νομικής τέχνης) καταδικάζουν τους οφειλέτες και ποτέ τους άλλους για -ξερωγώ- ηθική αυτουργία σε μελλοντική απάτη. Δεν ξέρανε τίποτα οι τράπεζες.., γμτ, πάω να δουλέψω γιατί τα πήρα τώρα».

  13. spiral architect 🇰🇵 said

    @8: Α, καλά, ο νόμος είναι τόσο αυστηρός που αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν και ο θα τον αλλάξουμε (να δούμε πότε) αλλά προς όφελος των «επενδυτών». Οι φτωχοπρόδρομοι κατά τα γνωστά. 🙄

    Εδώ ρε φίλε, ολόκληρο Σύνταγμα και προβλέπει φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές:
    . H πριν από την 21 Aπριλίου 1967 νομοθεσία με αυξημένη τυπική ισχύ για την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού διατηρεί την αυξημένη τυπική ισχύ που είχε και εφαρμόζεται και στα κεφάλαια που θα εισάγονται στο εξής. Tην ίδια ισχύ έχουν και οι διατάξεις των Kεφαλαίων A' έως και Δ' του τμήματος A' του νόμου 27/75 «περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξιν της εμπορικής ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων».

    Το Σύνταγμα, ο Συνταγματικός Χάρτης, ο μπούσουλας λειτουργίας ενός κράτους, όχι κάποιος νόμος.

  14. Να μην ξεχνάμε πως οι δικαστές ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ αλλά εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

    Στην ουσία δεν ζητάμε να κάνουν το καθήκον τους οι δικαστές αλλά κάτι παραπάνω από αυτό, να βρούνε τρόπο να αλλάξουν το κατηγορητήριο-δουλειά του εισαγγελέα, νομίζω- ή να βρουν κάποιον άλλο νόμο από το άπειρο πλήθος για να βγάλουν άλλη απόφαση, σαφώς δουλειά των δικηγόρων.

    Στα στρεβλά της κοινωνίας μας είναι η αλαλούμ πολυνομία για να καμαρώνουν οι πολιτικοί μας πως «παράγουν έργο» νομοθετώντας φωτογραφικά και με ιδιοτέλεια και η ποιότητα των εισαγγελέων που τους θέλουν υποχείρια της πολιτικής εξουσίας ώστε να εξυπηρετούν τους σκοπούς της. Είναι γνωστόν πως πέρα από τα διωκόμενα αυτεπαγγέλτως αν δεν ασκήσει δίωξη ο εισαγγελέας δεν κουνιέται φύλλο, το είδαμε και πέρσι στα ποδοσφαιρικά με την μονόπλευρη δίωξη στα ματς που έκριναν τον τίτλο στα δικαστήρια.

    Η πρώτη φορά αριστερά δεν τόλμησε να αλλάξει τις από χρόνια παγιωμένες τακτικές της «ανεξάρτητης»- λέμε και καμιά μλκία να περνά η ώρα-, προτίμησε απλά να εκμεταλλευτεί την συγκυρία που την έφερε στην εξουσία με αποτέλεσμα η ένοχη δεξιά να προβάλλεται σαν σωτηρία, ολόϊδιαμε την ΑΕΚ που με την κοντόφθαλμη τακτική της νεκρανέστησε την λιμανίσια μπόχα σαν …αδικημένη. Γιατί πολιτική και ποδόσφαιρο(ή το κυρίαρχο άθλημα σε άλλες χώρες) συμβαδίζουν σαν εκφράσεις του λαού, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους

  15. giorgos said

    Δέν θέλω νά υπερασπιστώ τήν αστική Δικαιοσύνη , άλλά πιστεύω ότι στήν Γαλλία τού Βίκτωρος Ουγκό μιά τέτοια ποινή δέν θά επιβαλλόταν ποτέ !

  16. spiral architect 🇰🇵 said

    Κάπου διάβασα ότι, η δευτεροβάθμια απόφαση διέγραψε από το μητρώο της καθαρίστριας και τα δεδουλευμένα ένσημα είκοσι ετών. Ισχύει ή μπας και είναι φέηκ; Ειδ’ άλλως το σύστημα είναι εντελώς για χέσιμο!

  17. Avonidas said

    Καλημέρα.

    ο Ιαβέρης συνειδητοποιήσει πόσο κακό έκανε μ’ αυτή του την επιδίωξη, αυτοκτονεί πέφτοντας στον Σηκουάνα

    Αν τα θυμάμαι καλά, ο Ιαβέρης απλά δεν μπορεί να συλλάβει τον άνθρωπο στον οποίο χρωστάει προσωπικά χάρη (τη ζωή του). Δεν έχει επομένως αλλάξει απόψεις.

    Επιπλέον, κατά τη γνώμη μου, ο Ιαβέρης έχει δίκιο στο ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Το πρόβλημα είναι οτι δουλεύει για ένα αυταρχικό καθεστώς. Αντίθετα με μας, που στη θεωρία τουλάχιστον έχουμε υποχρέωση ΚΑΙ να τηρουμε τους νομους ΚΑΙ να πιέζουμε για δικαιοτερη νομοθεσία, ο Ιαβέρης (ή ο Αγιαννης) δεν εχουν αυτη τη δυνατότητα, πέρα από την εξέγερση.

  18. Πάνος Ζάχαρης στη σειρά The Working Dead
    https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/46510313_2204844506213313_4636220898846703616_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_eui2=AeGyDSNbmmvBhSj8ztJdYmVJ8JTvJFjXy7F6Yhvpfmgocwh0Q2ab444YK119po3KcqrhvyoOv5XIfEAS9zVzpcmtozcmlNZxWOOj-mo9ulUn0Q&_nc_ht=scontent.fbud2-1.fna&oh=a713c4110586e55cdd23818b3c005355&oe=5C6E5724

  19. spiral architect 🇰🇵 said

    @17: Eσύ, να μη λες για εξεγέρσεις, θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα.
    (ή πάγο) 👿

  20. sarant said

    16 Δεν το ανέφερα αυτό, επειδή κι εγώ αμφιβάλλω αν ισχύει.

  21. Χαρούλα said

    Ναι, πολύ σκληρή η ποινή. Και με δεδομένο ότι ήταν μισθοί και ένσημα για εργασία που παρείχε, φαίνεται και πολύ άδικη.
    Χωρίς να αθωώνω το σύστημα, να βάλω όμως δύο θέματα για προβληματισμο. Κυρίως γιατί προβληματίζουν εμένα και θέλω να δώ αν είμαι η μόνη.
    α. Σκεφτήκαμε την άλλη/ο καθαρίστρια/ή που έχασε την θέση τότε απο αυτήν(με έγκυρο πτυχίο), αν είχε ανάγκη για δουλειά; Μηπως πραγματικά αδικήθηκε και μάλιστα περισσότερο από ότι το Δημόσιο;
    β. Είχε ανάγκη από δουλειά συμφωνώ, αλλά γιατί έπρεπε στο Δημόσιο; Χιλιάδες μεγάλωσαν και σπουδασαν παιδιά, καθαρίζοντας σκάλες, δουλεύοντας σε ξενοδοχεία κλπ.

    Δεν την κατηγορώ, δεν δικαιολογώ την ποινή. Απλά το βλέπω και διαφορετικά και προβληματίζομαι. (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων έχω στηρίξει ήδη με υπογραφή)

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    @21: Κοίτα να δεις Χαρούλα, ναι κάποια της 6ης Δημοτικού, έχασε τη θέση επειδή πήγε μια με παραποιημένο πιστοποιητικό αποφοίτησης της 5ης.
    – Μετά από 20 χρόνια το θυμήθηκαν;
    – Ο «τίτλος σπουδών» για θέση καθαρίστριας είναι αποδεικτικό για καλύτερο σφουγγάρισμα πατωμάτων; Κοντολογίς, της 5ης καθαρίζει πατώματα και βεσέ καλύτερα από της 6ης;
    – Ναι στο Δημόσιο., γιατί όχι; Όλοι ανέκαθεν επιζητούν την εργασιακή ασφάλεια, ο,τι και να σημαίνει αυτό. Άλλως, θα κατέληγε σε εργολάβο με εργασιακές συνθήκες Κούνεβας χωρίς ένσημα.

    Για το μόνο που θα’ πρεπε να κατηγορηθεί η συγκεκριμένη κυρία είναι για παραποίηση δημόσιου εγγράφου (το «απολυτήριο») το οποίο και αυτό αρμόδιος να το ανακαλύψει είναι ο παραλαμβάνων την αίτηση της ή το ΑΣΕΠ τώρα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (βάζω εγώ 1-2 χρόνια) και όχι μετά από 20, αλλιώς είναι όλοι τους (και ο παραλαμβάνων την αίτηση και ο εσωτερικός ελεγκτής) απόγονοι του Ραν Ταν Πλαν.

  23. Pedis said

    1) παράνομη πράξη η πλαστογραφία.
    2) ποιος να είναι ο μισάνθρωπος που την κάρφωσε και ποιος υπάλληλος να έκανε το καθήκον του, ενώ θα έκλανε μαλλί αν έπεφτε πάνω σε καμιά πλαστογραφία «επιχειρηματία» προέδρου παέ, δημάρχου, εφοπλιστή κλπ.
    3) τεράστια δυσαναλογία παραπτώματος-ποινής και σε απόλυτα και σε σχετικά μεγέθη (-> χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που έχουν τον τρόπο και τη σκαπουλάρουν).
    4) «1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.» Αρθρο 22.1 -> μερντ

  24. Le Coeur Gothique said

    Καλημέρα σας.

    Αν κι αυτό που θα πω ίσως και να είναι αφελές και να φέρνει και λίγο προς επιστημονική φαντασία, πόσο δύσκολο είναι άραγε για την κάθε υπηρεσία να επιβεβαιώνει την γνησιότητα ορισμένων σημαντικών δικαιολογητικών;

  25. Μπετατζής said

    Μην μπερδευόμαστε. Η εργάτρια έφαγε 10 χρόνια επειδή κρίθηκε ότι ήταν καταχράστρια δημοσίου και το θύμα της ήταν το Κράτος. Αν δικαζόταν για την ζημιά που έκανε στον (υποθετικό) συνυποψήφιό της, αν δηλαδή την δίκαζαν επειδή το θύμα της ήταν κάποιος ιδιώτης, και πάλι θα καταδικαζόταν (αν δεν υπήρχε θέμα παραγραφής, που ισχύει για όλους όμως), αλλά σε πολύ μικρότερη ποινή και βέβαια με αναστολή, οπως όλοι. Το θέμα ήταν να μην δικαζόταν με φερόμενο θύμα το κράτος, να μην δικαζόταν με φερόμενο ύψος ζημίας όλους τους μισθούς που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια, να μην δικαζόταν ως καταχράστρια δημοσίου. Ας δικαζόταν ως πλαστογράφος με θύμα τον τυχόν ιδιώτη συνυποψήφιό της, δεν είπε κανείς όχι σε αυτό.

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν προλαβαίνω να σας διαβάσω ακόμη αλλά αν το θίξατε αυτό,συγγνώμη. Με τί κατηγορητήριο πήγαν ετούτοι οι πλαστογράφοι (χωρίς εισαγωγικά) γιατί δεν καθάριζαν το κτίριο αλλά…
    Άλλοι επτά υπάλληλοι με πλαστά πτυχία στη Βουλή.
    https://www.news247.gr/politiki/alloi-epta-ypalliloi-me-plasta-ptychia-sti-voyli-kroysma-kai-sto-grafeio-simiti.6399501.html

  27. spiral architect 🇰🇵 said

    Για καλά fake diplomas εδώ.
    (προσοχή στον τίτλο στην γραμμή διεύθυνσης) 😆

  28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε υπουργείο που έλαβα γνώση ( «ιδίοις όμμασι») οι πλαστογράφοι απαλλαχτήκανε μπονόρα μπονόρα, με κάτι γνωμοδοτήσεις ότι αφού δεν χρησιμοποίησαν-τάχα- τα πλαστά πιστοποιητικά (γλωσσομάθειας, πτυχίου και μεταπτυχιακού) δεν τρέχει τίποτα. Ούτε πειθαρχική δίωξη/ποινή καν σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά η καθαρίστρια «στο σταυρό» για να ξεπλυθούν οι απατεώνες.
    Ασταδιάλα.

  29. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Με δεδομένο πως η δικαιοσύνη σε χώρες που έχουν τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της οικονομικής ελίτ, και εκτός από το τραγικό αλλά και γελοίο ταυτόχρονα του πράγματος, θεωρώ πως κάποιο λάκκο έχει η υπόθεση αυτή, πέρα από το προφανές, δεν ξέρω φυσικα τι, αλλά μάλλον έριξαν άδεια για να πιάσουν γεμάτα.
    Αφού πώ πως είμαι υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης της καθαρίστριας, θα ήθελα να ρωτήσω τους σχολιαστές αν την θεωρούν ένοχη και ποιά πρέπει να είναι η λογική ποινή της.

  30. spiral architect 🇰🇵 said

    @28:
    Και στα μέρη μας Έφη^2!
    (… ο μοναδικός λόγος που προχώρησε σε αυτήν την πλαστογραφία ήταν για λόγους εγωιστικούς και αλαζονικούς)

  31. spiral architect 🇰🇵 said

    @29 τέλος:
    Τα’ παμε όλοι Λάμπρο, δικαστές δεν είμαστε, να κατηγορείτο για πλαστογραφία και μετά τα 20 χρόνια που ανακινήθηκε μάλλον θα είχε παραγραφεί.

    Άσχετο:
    – Γιατί τον φόνευσες κατηγορούμενε;
    – Γιατί έγραφε τεράστια ακαταλαβίστικα σεντόνια στο μπλογκ του Σαραντάκου.
    – ΑΘΩΟΣ!
    😆

  32. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    24 – Πολύ εύκολα, το δύσκολο είναι να παρακαμθεί το μέσον.☺

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    22 Σπιράλ >> – Μετά από 20 χρόνια το θυμήθηκαν;
    Διορισμοί (πάμπολλοι) γινόντασαν «με ό,τι δηλώσεις».Για τους υμέτέρους βέβαια,κάθε φορά.
    Αυτός ο χαβάς ξεκίνησε με το άρθρο 28 του ν. 4305/2014, «Έλεγχος γνησιότητας δικαιολογητικών» Μητσοτάκη-Χριστοφιλοπούλου και αφορούσε τους τίτλους σπουδών και λοιπά παραστατικά των φακέλων όλων των υπαλλήλων,όλων των ειδικοτήτων, του δημοσίου.
    Όχι πως ήθελαν να κ’ανουν κάθαρση βέβαια.Οοχι, απλώς ήταν ακόμη ένας τρόπος να προσθέσουν στο Μινώταυρο των μνημονιακών προγραφών μερικές «νόμιμες» απολύσεις,αφού ξέρανε καλά εκ των έσω (κοματικά ρουσφέτια και στραβά μάτια στα πλαστά) ότι θα πιάνανε αρκετούς. Φυσικά στην πράξη, για τους υμέτερους, βρέθηκαν οι τρόποι να μην πιαστούν/τιμωρηθούν τελικά. Επίσημα η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε κατήγγειλε επί Λοβέρδου , μια Γενική Διευθύντρια του Παιδείας ότι διορίστηκε με πλαστό τίτλο και μεταπτυχιακό. Κάπου στο ιστολόγιο ,εδώ, είναι αναρτημένη η σχετική ανακοίνωση της οιελε αλλά η εν λόγω ακόμη δουλεύει εκεί και μάλιστα διετέλεσε και προϊσταμένη στο ΙΚΥ, ένα φεγγάρι. Δεν το αναζητώ.Όποιος θέλει το βρίσκει. Πάντως μήνυση για συκοφαντία δεν υποβλήθηκε κατά του προέδρου οιελε Μ.Κουρουτού που ανάρτησε την επιστολή αλλά και τα πλαστά έγγραφα.

  34. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #9, 10, 11 (+πολλοί άλλοι): Έτσι είναι!
    #21 Σωστοί προβληματισμοί, Χαρούλα. Αλλά πάμπολλα παραπτώματα συγχωρούνται (συγχωρούμε κι εμείς στην καθημερινή μας ζωή) και αντιμετωπίζονται –γιατί όχι- με μεγαλοψυχία. Εδώ εξαντλήθηκε η αυστηρότητα (δεν γράφω επιείκεια, γιατί θα τουμπάρει το μυαλό μου…). Και ο Pedis στο #23 έχει σοβαρό αντίλογο…

    Και τελικά: Με τους πραγματικούς καταχραστές τι γίνεται; Δικάζονται με άλλο νόμο και «τη σκαπουλάρουν»; Μόνο για «ξέπλυμα» πάνε μέσα; (αν πάνε…). Ισχύει η παραγραφή; (που δεν ίσχυσε για την καθαρίστρια). Και η αναστολή ποινής εφαρμόζεται επιλεκτικά;
    Τι απέγιναν οι 7 πλαστογράφοι της ΕΦΗΣ στο #26; Είναι στη φυλακή από το 2016; (Φαντασία που την έχω, έεεε…!)

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ (μόνο;) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (+ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ)… το μεγαλείο σου!!!

  35. ΣΠ said

    Με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω σκέφτομαι πόσο γελοίο ακούγεται εκείνο το κλισέ που επαναλαμβάνουν κάποιοι, συνήθως πολιτικοί, όταν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα: «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

  36. Έχομε και έναν διασώστη του ΕΚΑΒ που φυλακίστηκε για πλαστό πτυχίο

    https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/o-diasostis-toy-ekav-poy-fylakistike-gia-plasto-ptychio-echo-sosei-ekatontades-zoes/

  37. spiral architect 🇰🇵 said

    @24: Με το Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α’/26-3-2014) επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων νομιμοποιητικών εγγράφων. Σύμφωνα με το νόμο θα διενεργείται μεταγενέστερος δειγματοληπτικός έλεγχος για τυχόν παραχαράξεις.

    Τότε που προσλήφθηκε η καθαρίστρια προσκομίζονταν πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα (τότε, από το ΑΤ της περιοχής σου) οπότε θεωρείτο δεδομένο ότι ήσουν σύννομος. παρ’ όλα αυτά κι εξ όσων γνωρίζω, και τότε ο έλεγχος των νομιμοποιητικών (πτυχία, διπλώματα, επικοινωνία με γραμματείες σχολών και τμημάτων) ήταν απαραίτητος από κάποιο κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου, αλλά όχι μετά από 20τόσα χρόνια, διάολε και για μια ‘απόφοιτη» Δημοτικού!

  38. Νέο Kid said

    35. Έτσι, Σταύρο! Προσωπικά, έχω εκφράσει ευθαρσώς πολύ παλιότερα εδω μέσα τα my two cents :

    Δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ εμπιστοσύνη στην ελληνική (από μη ελληνική, δεν έχω εμπειρία) δικαιοσύνη!

  39. # 24

    Αυτό είναι κάτι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ σε μεταγραφές μαθητών τεχνικού λυκείου … Αλλά φυσικά αυτά δεν είναι έγγραφα διορισμού δηλαδή ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

    Ξαναδιάβασε το # 14 χωρίς να σκεφθείς αν θίγεται η δική σου κομματική προτίμηση, αν δεν πιέσει η βάση τους πολιτικούς δουλειά δεν γίνεται. Αλλά από τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις καταλαβαίνεις πως όταν το κακό γίνεται από δικούς μας πολιτικούς, παραβλέπεται

  40. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    35 Εκκρεμεί ένα άρθρο για τα κλισέ της πολιτικής ζωής

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να σημειωθεί ότι για συνταξιοδότηση προαπαιτείται πλέον, βάσει αυτού του νόμου, αυτός ο έλεγχος γνησιότητας/νομιμότητας των τίτλων. Ο Νόμος ψηφίστηκε φθινόπωρο του ΄14 και μέχρι τέλος της χρονιάς σημειώθηκαν σε μερικούς κλάδους ιδιαίτερα πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης και ψυθιριζόταν τότε ότι κάμποσοι έσπευδαν να φύγουν πριν τους πιάσει η τσιμπίδα. Κάποια βλέπω την αγκίστρωσαν και μετά. Όχι όμως όλους.Οι υπηρεσίες λειτουργούν με διάφορες ταχύτητες.Αν κάποιος «αρμόδιος» βεβαιώσει για το φάκελο ότι «έγινε ο νόμιμος έλεγχος του άρθρου 28, όλα ο.κ.
    http://www.ert.gr/eidiseis/magnisia-sintaxiouchos-ipallilos-tou-dimou-volou-elegchete-gia-plasto-ptichio/

    http://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/orestiada/g-p-n-a-apolythike-symvasioychos-ypallilos-poy-katethese-plasto-apolytirio/

  42. # 37

    Απορία

    Αυτός ο υπέροχος νόμος του «είσαι ό,τι δηλώσεις» καταργήθηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις ή χρησιμοποιήθηκε και από αυτές αθωώνοντας ουσιαστικά τον κούλη ;

  43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    31 – αρχή – Το ξέρω βρε Spiral αλλά σκέψου λίγο παραπέρα, θα με τρελάνει αυτή η συλλογικά κλειστή σκέψη.

    τέλος – Μα αφού στα ιστολόγια, υπάρχει παραγραφή του αδικήματος σεντονιού μετά την παρέλευση τριμήνου, τι δικαιοσύνη είναι αυτή;☺

  44. mitsos said

    Η δικαιοσύνη των δικαστών !

    Αν μιλάμε σε εντελώς φιλοσοφικό επίπεδο τότε οι δικαστές θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο Δικαστής οφείλει να δικάζει σύμφωνα με τους νόμους αλλά ως να ήταν εκπρόσωπος του νομοθέτη … δηλαδή κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές που προφανώς θα ήθελε ο άριστος νομοθέτης

    Αν μιλάμε σε πρακτικό ( πολιτικό ; ) επίπεδο προφανώς ο δικαστικός υπάλληλος οφείλει να υπερασπιστεί το δίκιο του Μαρινάκη, του Αλαφούζου άντε και τους ανώτερους στην ιεραρχία υπηρέτες του κράτους τους … τον Χριστοφοράκο, τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου . ( «δίοτι όταν μιλάμε για δίκαιο πρέπει να διεκρινίζουμε για ποιου το δίκιο μιλάμε» Κάρολος )

    Νομίζω πως οι Δικαστικοί θα επιλέξουν την πρώτη γραμμή υπεράσπισης της απαράδεκτης απόφασης για το κοινό περί αδίκου αίσθημα…

    Ε δεν θα μας διαποπέμψει τώρα ως υπηρέτες των ιδανικών της φαύλης πλουτοκρατίας μια καθαρίστρια του Δημοτικού …

  45. nikiplos said

    Καλημέρα… Με αφορμή την περίπτωση της καθαρίστριας, θυμήθηκα μιαν άλλη παλαιότερη περίπτωση, στο κοντινό μου περιβάλλον… Κάποτε ένας γιατρός είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο του… Εργάστηκε 20 έτη υπηρετώντας από διάφορες θέσεις, έως αυτήν του Επιμελητή Β. Η πλαστογραφία ανακαλύφθηκε από κάποιον ανταγωνιστή που ήθελε την ανώτερη θέση για λογαριασμό του…

    Απαλλάχθηκε με βούλευμα του εισαγγελέα και σωστά κατά τη γνώμη μου, γιατί το αδίκημα της πλαστογραφίας είχε διαγραφεί… Συν ότι καθόλη τη διάρκεια της εξάσκησης των καθηκόντων του, υπήρχε η συνυπαιτιότητα του Δημοσίου. Οι προϊστάμενοί του που τον αντάμοιβαν με «εύγε» και τον βαθμολογούσαν, έπρεπε να αντιληφθούν ότι δεν υπήρχε πτυχίο, ότι δεν είχε τις επαρκείς γνώσεις για τη θέση κλπ… ψιλά γράμματα σε μια χώρα που είσαι ό,τι δηλώσεις…

    Κοντολλογίς, όπως και η Καθαρίστρια, έτσι κι ο Γιατρός δεν καταχράστηκε κανενός χρήματα… Εργάστηκε για αυτά, προσφέροντας ισάξιες υπηρεσίες, τις οποίες το Δημόσιο αποδέχθηκε ως προσήκουσες…

    θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη τις εισαγγελίας που αντί όλων των άλλων εναλλακτικών λύσεων που είχε, προτίμησε να παραπέμψει την Κυρία για κατάχρηση… Μάλλον θα είναι ίδιας λογικής με εκείνη την άλλη που απήλλαξε τον αποδεδειγμένα καταχραστή Παπαγεωργόπουλο… (Λογική, τρία πουλάκια κάθονταν και παίζαν μαντολίνο)…

    Και συμφωνώ με τους προλαλήσαντες… συνήθως όπου εκλείπει η λογική, υπάρχει ψωμί από πίσω…

  46. spiral architect 🇰🇵 said

    @45: Αυτό με τον μαϊμού γιατρό το’ χα διαβάσει παλιότερα (θαρρώ ότι υπηρέτησε σε κάποιο ΚΥ των Σποράδων) απλώς αναρωτιέμαι, από που έμαθε ιατρική ο τύπος και πώς δεν είχαν πάρει μυρωδιά οι προϊστάμενοί του έναν άνθρωπο που δεν ήξερε πού ήταν το συκώτι και πού η χοληδόχος κύστη.
    Μυστήρια πράματα!

    Catch Me If You Can, μια αληθινή ιστορία.

  47. Avonidas said

    Οπότε, θα περίμενε κανείς το δικαστήριο ν’ απαλλάξει την κατηγορούμενη για την κατάχρηση λόγω εσφαλμένης υπαγωγής από το κατηγορητήριο (καθώς δεν υπήρξε ζημία του δημοσίου,), όσο και για τη χρήση πλαστού λόγω παραγραφής.

    Όχι πως συμφωνώ με την καταδίκη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έχω χρόνια τώρα απορία ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την παραγραφή αδικημάτων. Ότι δηλαδή σε επιβραβεύουμε που μας ξεγέλασες για τόσο καιρό, και στη χαρίζουμε;

    Εξαφανίζεται ένα αδίκημα μετά από 10, 20, 30 χρόνια; Χάνονται οι συνέπειές του;

  48. 45, 46

    Στη Σκύρο. Είχε φοιτήσει στην Ιταλία αλλά δεν είχε πάρει πτυχίο. Μέχρι που έφτιαξε ένα.

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και δάσκαλος
    https://www.news247.gr/paideia/apisteyto-kai-omos-pragmatiko-daskalos-me-plasto-ptychio-didaske-epi-9-chronia-se-scholeia.6294801.html
    Μια άλλη ιστορία για έναν άλλον τέτοιον «δάσκαλο».
    Στέλνει το Υπ.Παιδείας για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο του άρθρου 28, αιτήματα επιβεβαιωσης των παιδαγωγικών πτυχίων στα αντίστοιχα τμήματα των παν/κών σχολών. Απαντούν για κάποιον δάσκαλο ότι δεν υπάρχει στους καταλόγους τέτοιο όνομα και μετά από δυο μέρες, από την ίδια σχολή, άλλη απάντηση, με πρωτόκολλα, σεμιτόκολλα κλπ ότι ο τάδε αποφοίτησε νομίμως και ο τίτλος είναι γνήσιος. Τηλεφωνεί τότε ο υπάλληλος και ρωτά τη σχολή ποια από τις δύο απαντήσεις ισχύει. -Ποιες δυο; εμείς μια στείλαμε ότι δεν τον βρίσκουμε στους φοιτήσαντες.
    Ο μάγκας δηλαδή ,ήλεγχε όλο το σύστημα αλληλογραφίας ένθεν και ένθεν αλλά του ξέφυγε, ποιος ξέρει από ποια κακή του τύχη, να εμποδίσει την πρώτη απάντηση να φτάσει.

  50. ΣΠ said

    37
    Ο νόμος αυτός έγινε για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Δεν απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο. Αρκεί απλή φωτοτυπία. Σε έλεγχο μπορεί να ζητηθεί η προσκόμιση του πρωτότυπου. Βρίσκω θετική την αλλαγή. Σε κάποιες περιπτώσεις με απάλλαξε από τον μπελά να τρέχω να επικυρώνω αντίγραφα.

  51. takis#13 said

    ΑΣΕΠ δεν υπήρχε όταν έγινε η πρόσληψη ; Ρωτάω γιατί σε ένα διαγωνισμό για συμβασιούχους (κάπου μεταξύ 2007-2009 ) είχαν βρει μία παρόμοια περίπτωση πλαστογραφίας και είχαν αποκλείσει τον ενδιαφερόμενο για την θέση . Μου έκανε μεγάλη εντύπωση .

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και η υπόθεση του καρδιοχειρουργού
    14 Νοεμβρίου 2007
    ο εν λόγω γιατρός έφθασε στο σημείο να πλαστογραφήσει την υπογραφή του διάσημου καθηγητή Μακντί Γιακούμπ. Στο πόρισμα επίσης φαίνεται, ότι ο γιατρός εμφάνιζε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στις χειρουργικές επεμβάσεις που έκανε και γι’ αυτό από την Παρασκευή έχει μπει σε διαθεσιμότητα. Ο καρδιοχειρουργός είχε προσκομίσει έγγραφο στη διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, το οποίο έλεγε ότι το 1983 είχε θητεύσει δίπλα στον Μαγκντί Γιακούμπ σε μεγάλο νοσοκομείο του Λονδίνου και είχε πάρει ειδικότητα θωρακοχειρουργού. Έγγραφο, που όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν αναγνωρίζει ο διάσημος Αιγύπτιος καρδιοχειρουργός.

    26 Σεπ 2014
    Τρία χρόνια μετά την αμετάκλητη απόλυσή του από το ΕΣΥ για πλαστογραφία ο τότε διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου κ. Δημήτριος Λεωνίδας επανέρχεται στον ιατρικό χώρο.

  53. spiral architect 🇰🇵 said

    @51: To ΑΣΕΠ ιδρύθηκε το ’94, η κυρία προσλήφθηκε το ’96.
    (μεταβατικό διάστημα βλέπεις) 🙄

    Πάντως και με το ΑΣΕΠ υπάρχουν νομικές δυσλειτουργίες ειδικά με τους εποχιακούς, όπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ακολουθούν βροχηδόν οι ενστάσεις από αποτυχόντες ή από ευρισκόμενος χαμηλά στη short list, χωρίς οι ενστάσεις να αποτρέπουν την τοποθέτηση των επιτυχόντων της λίστας. Η πλάκα είναι ότι, κάποιες από τις ενστάσεις μπορεί να δικαιωθούν, η αρχική λίστα θα αλλάξει, αλλά κάποιοι από τους προηγούμενους επιτυχόντες δουλεύουν, πληρώνονται (ότι σκατομισθό πληρώνονται) και ξαφνικά θα τους πάρουν κάποιοι δικαιωμένοι τις θέσεις για δυο μήνες μέχρι να τελειώσει ο χρόνος της σύμβασης, συνήθως έξι μήνες.
    Μύλος!

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα είπαμε και σε άλλα νήματα. Προφανώς ο νόμος Παρασκευόπουλου, εξαιτίας του οποίου αποφυλακίστηκαν πολλά καλά παιδιά και συνέχισαν το θεάρεστο έργο τους, θεσπίστηκε για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να υπάρξει χώρος για εγκληματίες καθαρίστριες. Πόσος παραλογισμός σ’ αυτή τη χώρα πια…Εγώ πάντως έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ίσως επειδή μ’ αρέσουν πολύ οι καραμέλες.

  55. Νέο Kid said

    Πολύ πετυχημένη παντως γλωσσικά-φωνολογικά η απόδοση του πρωτομεταφραστή ως Αγιάννης !
    Θα έστεκε ( ίσως να ήταν και πιο πιστό με βάση το «Βουαλά Ζαν») και το Γιάννης Ναγιάννης , αλλά θα υπήρχε μάλλον χασμωδία στο δυσκολοπρόφερτο «σ ν», ενώ ο Γιάννης Αγιάννης κυλάει αβίαστα σα νεράκι.

  56. «απλώς, η δικαιοσύνη είναι ταξική»

    # Λάθος. Αν ήταν έτσι, η δύσμοιρη καθαρίστρια θα δήλωνε …κομμουνίστρια και θα εξιλεωνόταν!
    Μάλλον η δικαιοσύνη μας είναι ….ανάπηρη. Όταν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θεωρεί τη συγκεκριμένη γυναίκα περίπου (αν όχι εντελώς) αθώα, τί να πει κανείς για δικαστές και πάσης φύσεως νομικούς που πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;
    Όχι, η καθαρίστρια δεν είναι αθώα. Πλαστογράφησε ένα έγγραφο και κατέλαβε μια θέση που θα την καταλάμβανε κάποια άλλη γυναίκα που έτσι αδικήθηκε! Αυτή είναι και η μόνη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, ότι δηλαδή εξαπατήθηκε και δεν μπόρεσε να εφαρμόσει δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είχε όμως απολύτως καμία οικονομική ζημία!
    Συνεπώς, αν το αδίκημα της πλαστογραφίας έχει παραγραφεί, όπως λεει ο Νοικοκύρης, το δικαστικό ολίσθημα είναι πολύ μεγάλο.
    Τελειώνω με μια επισήμανση: Νομίζω ότι παλαιότερα χρειάζονταν αρκετά χρόνια ΕΝΕΡΓΟΥ δικηγορίας, προκειμένου κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για δικαστής. Κάπου εκεί νομίζω ότι πρέπει να …ψαχθεί ο νομικός κόσμος.
    Προσοχή! Σε άλλες «όμοιες» περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει οικονομική ζημία του Δημοσίου: Για παράδειγμα, αν πλαστογραφήσω πτυχία και καταλάβω ανώτατη θέση, τσεπώνοντας παραδάκι που δεν το δούλεψα, διότι τα προσόντα μου ήταν πολύ κατώτερα από αυτά που απαιτούσε η άσκηση των καθηκόντων μου.
    # [Ηρεμήστε: Στην τελευταία κατηγορία δεν περιλαμβάνονται τα πλήθη των λεγομένων μετακλητών. Αυτοί είναι εξ ορισμού αργόσχολοι]

  57. Νέο Kid said

    55. Υπάρχει άραγε και σε άλλες γλώσσες η αντίστοιχη ελληνοποίηση του Βαλζών; Και ποια ; Αν ξέρει κάποιος ας μας πει!

  58. Babis said

    Χωρίς να γνωρίζω νομικά, η αίσθηση μου για το δίκαιο λέει ότι όποιος κάνει πλαστογραφία πρέπει να τιμωρηθεί, δεν έχει σημασία αν ο νόμος είναι σωστός ή όχι, αν διαφωνούμε με τον νόμο πρέπει να πιέσουμε για την αλλαγή του και όχι να τον παραβιάζουμε. Πολλοί θα μπορούσαμε να κάνουμε πλαστογραφία και να ωφεληθούμε αλλά δεν το κάναμε και είναι άδικο για μας κάποιοι άλλοι να κάνουν και να ωφελούνται.

    Από την άλλη είναι εντελώς παράλογο το δημόσιο να ζητάει πίσω τα χρήματα που έδωσε για υπηρεσίες που έλαβε, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι οι υπηρεσίες δεν ήταν οι κατάλληλες λόγω της έλλειψης του απολυτηρίου δημοτικού. Κατά την γνώμη μου ο δικαστής έπρεπε να αθώωση την καθαρίστρια γιατί δεν υπάρχει οικονομική βλάβη του δημοσίου. Η καθαρίστρια θα έπρεπε να τιμωρηθεί για την πλαστογραφία με απόλυση και ίσως κάποιο πρόστιμο. Η επιλαχούσα καθαρίστρια, αυτή που δεν πήρε την θέση, δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση γιατί εξαιτίας της πλαστογραφίας έχασε μια πρόσληψη και έμεινε άνεργη για κάποιο επιπλέον διάστημα.

    Νομίζω τέλος ότι η φυλάκιση έστω και λίγων ημερών είναι πολλή βαριά ποινή για το αδίκημα της και δεν θα πρέπει να έχει επιπλέον κυρώσεις.

  59. spiral architect 🇰🇵 said

    @50: Κάνετε π.χ. εσείς ενδοϋπηρεσιακά στο upatras έλεγχο για πλαστούς τίτλος σπουδών σε μεταπτυχιακά, ή για θέσεις ΕΔΠ κλπ ή υποχρεώνετε τον ενδιαφερόμενο να φέρει τον ορίτζιναλ;

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για φαντασου να είσαι κατηγορούμενος και να είναι ένορκοι κάποιοι σχολιαστές. Θα πας να κρυφτείς τρέχοντας και τρέμοντας πίσω από τον εισαγγελέα και τον συνήγορο πολιτικής αγωγής. 😨

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλο πλαστογραφία και άλλο νόθευση εγγράφου. Άλλο Γιάννης και άλλο Γιαννάκης.

    «Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αθωώθηκε για την κατηγορία της απιστίας. Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με αναστολή. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου»
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/koinonia/diki-papakonstantinoy-enochos-gia-notheysi-eggrafoy-athoos-gia-tin-katigoria-tis-apistias.6333543.amp.html&ved=2ahUKEwiGm6raiPLeAhUDaVAKHfX8DeMQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1iPnoieQ-A7c6gVpP2QkzG&ampcf=1

  62. Avonidas said

    #58.

    Η επιλαχούσα καθαρίστρια, αυτή που δεν πήρε την θέση, δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση γιατί εξαιτίας της πλαστογραφίας έχασε μια πρόσληψη και έμεινε άνεργη για κάποιο επιπλέον διάστημα.

    Θεωρητικά, ναι· στην πράξη παραμπλέκει το πράγμα. Γιατί αρχίζουν τα υποθετικά, ΑΝ είχε πάρει τη θέση, και για πόσο έμεινε άνεργη, και πόση και ποια αμοιβή θα είχε στην άλλη θέση κλπ. Μοιάζει με τους εντελώς πλασματικούς υπολογισμούς «διαφυγόντων κερδών» από την πειρατεία, ή τη γνωστή ιστορία του Νασρεντίν Χότζα, με τον πανδοχέα που ζητούσε αποζημίωση για τα βρασμένα αυγά*.

    * Κάποιος πελάτης έφαγε βραστά αυγά σ’ ένα πανδοχείο του λιμανιού, και έφυγε βιαστικά για μεγάλο ταξίδι, με την υπόσχεση να πληρώσει όταν επιστρέψει. Όταν, χρόνια αργότερα, γύρισε να πληρώσει, ο πανδοχέας του ξεφούρνισε έναν αστρονομικό λογαριασμό, με το σκεπτικό ότι αν δεν είχε βράσει τ’ αυγά, θα τα κλωσούσε η κότα, θα ‘βγαζαν κοτόπουλα, μετά τα κοτόπουλα θα ‘καναν άλλα αυγά, που θα τα πουλούσε, κλπ. 😛

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    Περάσαν και οι παλιές καλές εποχές, όταν με ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και ένα μπιλιετάκι του βουλευτή Καλοχαιρέτα έπιανες στασίδι στο δημόσιο, όχι σαν μετακλητός, κύριε Μπαρτζούδη μου, αλλά μόνιμος καραμόνιμος. Αχ!

  64. Avonidas said

    #63. Ε, όχι και περάσανε… απλώς τώρα πια που σφίξανε οι κώλοι αυτοί οι διορισμοί δεν είναι για την πλέμπα*, θέλεις γερό δόντι.

    *Όχι πως ήτανε ποτέ για την πλέμπα, πάντα από τα ρουσφέτια που συμφωνούνται λίγα τηρούνται· είναι ένα ερώτημα ποιος τη φέρνει σε ποιον.

  65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Γιὰ τὴν καθαρίστρια τὰ εἶπαν οἱ προλαλήσαντες.
    Εἶναι ἄδικη ἡ ποινὴ καὶ νὰ μήν ἰσχύσει. Τὸ πῶς ἂς τὸ βροῦν οἱ ἁρμόδιοι.

    Γιὰ τὴν μετάφραση τοῦ Jean Valjean θὰ ταίριαζε καὶ τὸ Γιάννης Ἀλαγιάννης ποὺ εἶναι ὑπαρκτὸ ἐπώνυμο σὲ ἀρκετὰ μέρη τῆς χώρας, ὅπως βλέπω στὸ γκούγκλ.

    Νικοκύρη, μοῦ ἧρθε στὸ ημέιλ νέο ἄρθρο

    ( Νέα δημοσίευση στο Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία
    Στ’ αμπέλια με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη
    από sarant )

    ἀλλὰ ὅταν τὸ ἀνοίγω βγάζει σφάλμα 404.

    Τὶ συμβαίνει;

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51. Το ΑΣΕΠ έχει θεοποιηθεί ως προς τον αδιασφισβήτητο ρόλο του, του υψηλού κριτή και ελεγκτή. Ε δεν είναι ακριβώς. Επί του προκείμενου, δεν έκανε πάντα έλεγχο εγκυρότητας/γνησιότητας/νομιμότητας. Πώς ήταν εγκεκριμένος διδάσκοντας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ο Γασπαρινάτος,πρωην σύζυγο της Γιαννακάκη-και δάσκαλός της στη Σχολή- υπάλληλος Δήμου Κορυδαλλού, με πλαστό μεταπτυχιακό (και χωρίς πτυχίο ).
    Βλέπω τώρα ότι κι αυτός συνταξιοδοτήθηκε αλλά τον επισήμαναν μετά.
    http://www.enikos.gr/politics/262298/salos-me-to-plasto-ptyxio-tou-syzygou-tis-giannakaki-ti-apanta-i-vouleftis

  67. Πάνος με πεζά said

  68. takis#13 said

    53 . Δίκηο έχεις . Το ΑΣΕΠ από την αρχή το κουρέλιασαν (εξαίρεσαν πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης) και το 2006-2007 ήταν υποστελεχωμένο . Χιλιάδες προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ελεγχθούν από δύο άτομα . Έτσι μου απάντησε τότε η υπάλληλος (ωχ θάχουμε θέματα) στο ερώτημα μου «γιατί αργεί ο έλεγχος για την πρόσληψη» .

  69. Νέο Kid said

    65.Ίσως ο μεταφραστής να επεδίωξε ακριβώς να μη δώσει κάποιο πιθανά υπαρκτό επώνυμο ( δεν ξέρω να Υπάρχει επίθετο Αγιάννης ) και δικαιολογημένα νομίζω.

  70. Χαρούλα said

    Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Το θέμα είναι ταξικό. Αν είχε την δυνατότητα ακριβού δικηγόρου και ισχυρών υποστηρικτών, θα έπεφτε στα μαλακά. Και αντίστροφα, αν ήταν διάσημη και καταλάμβανε υψηλή θέση, θα είχε κατακραυγή από την κοινωνία. Κανένα έλεος.
    Φυσικά για τις ίδιες πράξεις.
    Η κοινωνία που ζούμε αυτή είναι. Και είμαστε μέλη της. Ευθύνη μας να την αλλάξουμε. Μπορούμε; Θέλουμε;

  71. Οι εξελληνισμοί των ονομάτων των ηρώων των «Αθλίων» από τον Σκυλίτση ήταν εξαιρετικοί, γι’ αυτό κι έμειναν. Δεν ήθελε βέβαια και πολλή φαντασία για να γίνει «κ. Μαγδαληνής» ο «Μ. Madeleine» ή Θεναρδιέροι οι Thénardiers, αλλά ο Γιάννης Αγιάννης και η Τιτίκα (Cosette — του θύμισε άραγε cosa = κάτι τι 😉 είναι αριστουργηματικά. Για τον Ιαβέρη, ίσως συνέτρεξε και η πεπαλαιωμένη σήμερα αλλά ίσως ζωντανή ακόμα στην εποχή του λέξη ‘γιαβέρης’.

  72. spyridos said

    https://jodi.graphics/2018/11/22/plastografia/

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    70:Το θέμα είναι ταξικό; Βρε,λες; 😉

    «Έτσι και παρόλο που τα λαϊκά στρώματα συμμετέχουν κατά 47,3 % στην περιουσιακή εγκληματικότητα, το ποσοστό αυτεπαγγέλτων διώξεων φτάνει το 42,3%. Αυτό έχει δείξει η αναφερθείσα μελέτη του Ηλία Δασκαλάκη που είναι εξίσου αντιπροσωπευτική και για τη σημερινή κατάσταση. Αντίστροφα η αστική τάξη (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, ανώτερα στελέχη του κρατικού και ιδιωτικού τομέα κ.ά.), παρόλο που συμμετέχει στην περιουσιακή εγκληματικότητα κατά 47,3% διώκεται αυτεπαγγέλτως μόνο κατά 5,2%»
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.katiousa.gr/apopseis/o-taksikos-charaktiras-tou-poinikou-systimatos/&ved=2ahUKEwjnseTzlvLeAhVBKlAKHZWOCl8QFjADegQIBxAB&usg=AOvVaw1MoZ1PGPJOxAOX4nxHmZCi&cshid=1543239846745

  74. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλώ τον διακεκριμένο αναγνώστη του Ιστολογίου κ. Παναγιώτη Δημητρά, να βγεί και να μάς πεί τί απέγινε με τον κ. Κώστα Γασπαρινάτο, σύζυγο της «κολλητής» του, Γενικής Γραμμάτισσας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη, ο οποίος το 2014 είχε συλληφθεί με πλαστό πτυχίο του LSE. Βάσει αυτού του πτυχίου από το «London School of Economics», ο κ. Γασπαρινάτος δίδασκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (όπου γνώρισε κι ερωτεύτηκε την Μαιρούλα), έπαιρνε ειδικά επιδόματα από τον Δήμο Κορυδαλλού όπου εργαζόταν ως Δημοτικός Υπάλληλος κλπ.

    Αληθεύει κ. Δημητρά, ότι η φίλη σας η Μαιρούλα είναι τόσο έντιμη κοπέλλα (προστάτις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γάρ…), που μόλις έμαθε την απάτη του συζύγου της ζήτησε αμέσως διαζύγιο, γιατί δεν μπορούσε να συμβιώνει μέ έναν… «καταχραστή του Δημοσίου» Χρήματος; Και τί απέγινε με το διαζύγιο; Χώρισε τελικά το ζευγάρι; Πέρασε από δίκη ο κ. Γασπαρινάτος ή χρονίζει ακόμη η υπόθεσή του διότι πέσανε τα μεγάλα μέσα;

    Είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσει να μάς απαντήσει ο εντιμότατος κ. Δημητράς, όπως θα έκανε και ο αλησμόνητος πατέρας του ο κύρ Ηλίας, που ήτο πιστός χριστιανός και άνθρωπος της Εκκλησίας, διορισμένος υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της 21ης Απριλίου από τον χουντικό αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο Κοτσώνη…

  75. ΣΠ said

    Άρθρο άσχετο με το σημερινό θέμα. Κάνει και αναφορά στο ιστολόγιο.
    8 απλές ελληνικές λέξεις με περίπλοκη ιστορία

  76. Μαρία said

    Στον Σκυλίτση χρωστάμε και την έκφραση «τρικυμία εν κρανίω».

    Η γλώσσα του Κοτζιούλα – Ο Κοτζιούλας για τη γλώσσα

  77. Avonidas said

    #71. Δεν ήθελε βέβαια και πολλή φαντασία για να γίνει «κ. Μαγδαληνής» ο «Μ. Madeleine» ή Θεναρδιέροι οι Thénardiers

    Εγώ πάντα το έβρισκα πιο φυσικό να τους λέω Θερναδιέρους.

  78. ΣΠ said

    59
    Τον όποιο έλεγχο τον κάνουν οι διοικητικοί. Πάντως, οι περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω είναι ξεκάθαρες και δεν είναι απαραίτητος ο τυπικός έλεγχος.

  79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    70 – Πολύ φοβάμαι πως δεν είναι ταξικό, η οικονομική ελίτ δεν είναι ηλίθια σαν τον λαό που διαφεντεύει για να βάζει το εκτελεστικό της όργανο την δικαιοσύνη να ρίχνει εξοντωτική ποινή σε μιά «ασήμαντη κυρούλα» για μιά ασήμαντη αιτία.
    Επιμένω πως κάποια φάβα έχει ο λάκκος ☺ αλλά δεν ξέρω κι ούτε μπορώ να φανταστώ τι, ο χρόνος θα δείξει.
    Όσο για την κοινωνία, η σύγχρονη ιστορία δείχνει πως μπορούμε να την αλλάξουμε αλλά δεν θέλουμε, το γιατί, είναι άλλη ιστορία.☺

  80. Avonidas said

    #71. και η Τιτίκα (Cosette — του θύμισε άραγε cosa = κάτι τι; )

    La cosa έλεγαν οι Ιταλοί αλγεβριστές της Αναγέννησης τον άγνωστο χ στις εξισώσεις.


    As compared with Fibonacci, Luca has a simpler algebraic notation. He denotes the square root by R or R2, the cube root by R3, the fourth power root by R4 or RR (Radix Radix). The unknown in an equation is denoted by co. (cosa), its square by ce. (censo), its cube by cu. (cubo), its fourth power by ce. ce. (censo censo).

    […]

    At the end of his book, Luca Pacioli states that for equations, in which

    numero, cosa e cubo (n, x and x3)

    or numero, censo e cubo (n, x2 and x3)

    or numero, cubo e censo de censo (n, x3 and x4)

    occur,

    «it has not been possible until now to form general rules».

    🙂

  81. Chr said

    Παρεμπιπτόντως, «.. ούσα πολύτεκνη» δεν θα ήταν το σωστό;

  82. Chr said

    Ξέρει κανένας τι έγινε εκείνος ο γιατρός που χειρουργούσε με πλαστό πτυχίο;

    Εκεί τι ποινή έπρεπε να επιβληθεί άραγε;

  83. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    65 Κατά λάθος το αυριανό άρθρο ανέβηκε σήμερα. Λίγη υπομονή 🙂

    75 Σωστά μού φαίνονται.

    81 Δεν νομίζω. Λέμε «Η Μαρία τρώγοντας…», όχι «τρώγουσα…»

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για πολλές από αυτές τις υποθέσεις, το βαρύνον έγκλημα είναι η απάτη (εξακολουθητική λόγω μακροχρόνιας υπηρέτησης με το πλαστό) και όχι η κατάχρηση.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    45, Νίκιπλος. Προς Θεού, όχι! Μάλλον βιαστικά το παραλλήλισες. Ο γαιτρός ίδιος με την καθαρίστρια; Για ξανασκέψου τί σόι απάτη είν αυτή; Γιατρό προσέλαβαν περίπου γιατρό! Εδώ ο τίτλος είναι και το επάγγελμα.Αλλο πόσο καλός σ΄αυτό μπορεί να είνα κάποιος. Αλλά όχι και αλμπάνικα!

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    85. διόρθωση : όχι «περίπου γιατρό»

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εδώ μια άλλη περίπτωση, όπου διόρθωσε το βαθμό για να μπει σε καλύτερη θέση στην κατάταξη με την ελπίδα να γλιτώσει τη διαθεσιμότητα, τουτέστιν απόλυση, το 2014!!
    Θεε μου,έπρεπε να κριθεί/ δικαστεί ο ηθικός αυτουργός, ο εφευρέτης της φρικαλέας διαθεσιμότητας!
    https://www.esos.gr/arthra/54315/o-vathmos-apolytirioy-egine-18-kai-511-apo-13-kai-511-se-ypallilo-panepistimioy

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    87:Να σε θέτουν σε διαθεσιμότητα οι πρωτομάστορες της πτώχευσης…Πόσα ανεχόμαστε και μυαλό δε βάζουμε…

  89. ΣΠ said

    83β
    Και το «ποντιακός μυς»;

  90. geraki said

    BTW πέρυσι στη δική μου υπηρεσία μας ζήτησαν έγγραφα σχετικά με την μοριοδότηση που πήραμε όταν προσληφθήκαμε πριν από 16 χρόνια…

    Πάντως, οι δημοσιογράφοι πολλές φορές δεν κάνουν ακριβή διατύπωση των αποφάσεων εφόσον φαίνεται περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Από ότι βλέπω η «πλαστογραφία» και «νόθευση εγγράφου» τιμωρούνται με την ίδια ποινή και στο ίδιο άρθρο του ποινικού κώδικα. Η απαλλαγή δεν σημαίνει αθωώτητα. Είναι προφανές ότι το αδίκημα έγινε πριν από 23 χρόνια, άρα παραγράφηκε. Καταδικάστηκε για το ότι συνέχισε να πληρώνεται μηνιαία χάρη σε μια παράνομη (έστω και παραγραμμένη) πράξη. Αυτό δεν είναι σωστό, καθώς δεν πληρωνόταν για την εργασία που παρείχε, και όντως παρείχε. Θα ήταν δίκαιη η καταδίκη μόνο αν κατέθετε κάθε μήνα το πλαστογραφημένο έγγραφο, αλλά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η απάτη έγινε πριν 23 χρόνια, και όχι κάθε μήνα. Άρα θα έπρεπε να αθωωθεί ποινικά. Από την άλλη θα ήταν δίκαιο να διωχθεί πειθαρχικά με πρόστιμο και να απολυθεί καθώς το να συνεχίσει να εργάζεται σε μια θέση την οποία δεν δικαιούνταν (αντικειμενικά) μετά την αποκάλυψη της απάτης θα ήταν παράνομη όχι μόνο από την ίδια αλλά και από τους προϊσταμένους της. Η ιδέα ότι θα πρέπει να συνεχίσει να κατέχει την θέση της θα ήταν κακό προηγούμενο που θα έδινε το σύνθημα ότι μπορεί κάποιος να καταθέτει πλαστά δικαιολογητικά και αν δεν τον πιάσουν στα πρώτα 2-3 χρόνια δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

  91. sarant said

    89 Ωχ, δεν το πρόσεξα αυτό. Όχι βέβαια.

  92. leonicos said

    Όταν όμως, ύστερα από πολύχρονη απηνή καταδίωξη, ο Ιαβέρης συνειδητοποιήσει πόσο κακό έκανε μ’ αυτή του την επιδίωξη, αυτοκτονεί πέφτοντας στον Σηκουάνα.

    Ο Ουγκώ, χωρίς προφανώς να το συνειδητοποιεί, γιατί αλλιώς θα έδινε μεγαλύτερες διαστάσεις στο επεισόδιο, δημιουργεί επακριβως έναν τραγικό ήρωα. Έναν ηρωα που δρα με βάση κάποιο Δίκαιο αλλά συνθλίβεται από ένα άλλο επισης Δικαιο

  93. leonicos said

    81 Παρεμπιπτόντως, «.. ούσα πολύτεκνη» δεν θα ήταν το σωστό;

    83γ Δεν νομίζω. Λέμε «Η Μαρία τρώγοντας…», όχι «τρώγουσα…»

    το ‘ούσα’ είναι μετοχή ενεργητικού ενεστώτα στην καθαρεύουσα. ‘όντας’ είναι ακριβώς το ΄διο στη δημοτική, μόνο που πήρε επιρρηματικό χαρακτήρα και δεν κλίνεται.

    Αλλά το ‘ούσα πολύτεκνη’ είναι και πάλι λάθος. Εδώ έπρεπε να μπει γενικη απόλυτος, ‘ούσης πολυτεκνου’ αν θέλουμε να ειμαστε αόλυτο με την καθαρεύουσα. Το ούσα πολύτεκνη είναι μεσοβέζικο

  94. Triant said

    Μια που αρχίσαμε, να πω κι εγώ τον πόνο μου 🙂
    Απόφοιτη και όχι τελειόφοιτη ήθελε να γίνει η γυναίκα. Ως τελειόφοιτη πάλι δεν πληρούσε τα κριτήρια.

    Άιντε, κουνηθήκαμε πάλι. 3,7 κοντά στη Θήβα.

  95. leonicos said

    @75

    Θυμάμαι τη συζήτηση αλλά δεν ξέρω αν γράφτηκε εδώ απλώς ότι το μάτι λεγόταν όμμα. Αν γράφτηκε είναι εν μέρει λάθος

    Η ομηρική λέξη είναι ὄψ αλλά παραδίδεται μόνο στον δυικό τὼ ὦσσε, δυο μάτια. Εξ ου και πρόσωπο. ὄψ > ὄπμα* > ὄμμα> ὀμμάτιον > μάτι

    Το ίδιο μόρφημα /οπ/ βρίσκεται και στη λέξη ὀφθαλμός,.

    Πιθανολογώ δε ότι η πρωταρχική σημασία της λέξης είναι ‘τρύπα’ πρβλ ὀπή

    Θυμάμαι όμως ότι είχα γράψει το εξής παράδοξο, που δεν το έχω ξεδιαλύνει. Στα εβραϊκά το στόμα είναι peh, ενώ ο δυικός της λέξης αυτής panaym (πανάιμ), σημαίνει πρόσωπο. Δεν ξέρω αν αυτά τα δυο είναι τόσο τυχαία όσο φαίνονται.

  96. Νέο Kid said

    “Ο Ουγκό , χωρίς προφανώς να το συνειδητοποιεί …»

    ΤΙ διαβάζουμε Βαγγελίστρα μου! …

  97. 63, Γιάννης Κουβάτσος said: « Περάσαν και οι παλιές καλές εποχές, όταν με ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και ένα μπιλιετάκι του βουλευτή Καλοχαιρέτα έπιανες στασίδι στο δημόσιο… αλλά μόνιμος καραμόνιμος. Αχ!»

    # «Του γρούν(ι), κι τη μούτσκα τ’ να κόψ’ πάλι θα σκάβ(ει)», λέει μια μακεδονική παροιμία. Αλλά βέβαια σκάβει και χωρίς να του κόψεις τη «μούτσκα τ΄»!
    # Πάντως οι χιλιάδες χαραμοφάηδες μετακλητοί …καλοφαγάδες δεν κάνουν τίποτα (ούτε …σκάβουν) και δεν τους πιάνει ο παραπάνω αφορισμός. Έχουν βέβαια ΟΛΟΙ τους «Πιστοποιητικό Κοινωνικών Φρονημάτων». Όχι από το Κράτος αλλά από το Κόμμα (Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης!)

  98. leonicos said

    @96

    Ti σ’ ενόχλησε; Ο Ουγκώ δεν ήξερα τον σημερινό ορισμό του τραγικού ήρωα. Αλλά τον δημιούργησε χωρίς να το συνειδητοποιήσει.

  99. Νέο Kid said

    98. Τώρα μιλάς σοβαρά; Ένας από τους τραγικότερους ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας ( κι όχι μόνο της λογοτεχνίας) , δημιουργημένος από έναν από τους μεγαλύτερους μάστορες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, προέκυψε …ασυνείδητα; Στην τύχη ; Απλή πετυχεσιά δηλαδή ο τυχεράκιας ο Ουγκός;
    Και μάλιστα όλο αυτό είναι και «προφανές» ;

  100. Χαρούλα said

  101. Χαρούλα said

  102. Χαρούλα said

    Τι ωραίες αυτές οι Μακεδονικές παροιμίες!!!
    Πως δεν τις ξέρουμε εμείς στην …Ελλάδα!

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χάρη στον Ιαβέρη αποκτήσαμε τον όρο «ιαβερισμός», για να εκφράζουμε μονολεκτικά τη μηχανική εφαρμογή του νόμου ,που καταντά άκρα αδικία και χειρότερη από την ατιμωρησία. Ποιος να τον εισήγαγε στη γλώσσα μας;

  104. ΣΠ said

    97
    Έτσι την έχω δει:
    Του γρούν κι τη μούτσκα τ να του κόψς, πάλι ‘ς του γκιρίζ’ θα τη βάν’

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα συμφωνήσω με τον Κιντ: προφανές, Λεώνικε; Μόνο και μόνο λόγω μικρής έκτασης; Μα οι πιο δυνατές σκηνές αυτού του μεγαλειώδους έργου μικρή έκταση έχουν, αλλά χαράζονται για πάντα στη λογοτεχνική ιστορία και στη μνήμη του αναγνώστη:η συνάντηση Μυριήλ – Αγιάννη, το επεισόδιο με τον Μιχαλάκη και το τάλιρό του, ο διάλογος Μυριήλ – ετοιμοθάνατου επαναστάτη, το φτύσιμο της Φαντίνας στα μούτρα του Μαγδαληνή…

  106. ΚΑΒ said

    Του γουρουνιού και τη μύτη να του κόψεις, πάλι γρου θα κάνει.

  107. ΚΑΒ said

    Του γουρουνιού και τη μύτη να κόψεις, πάλι γρου θα κάνει.

  108. loukretia50 said

    105 La mort de Gavroche

    http://www.ralentirtravaux.com/lettres/sequences/quatrieme/miserables/mort-de-gavroche.php

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    108: Κι αυτή η σκηνή στα οδοφράγματα, βέβαια…Συγκλονιστική.

  110. loukretia50 said

    105. » η συνάντηση Μυριήλ – Αγιάννη»,
    Για όσους θέλουν να το θυμηθούν :

    Ceci se passait en 1795. Jean Valjean fut traduit devant les tribunaux du temps « pour vol avec effraction la nuit dans une maison habitée ». Il avait un fusil dont il se servait mieux que tireur au monde, il était quelque peu braconnier ; ce qui lui nuisit. Il y a contre les braconniers un préjugé légitime. Le braconnier, de même que le contrebandier, côtoie de fort près le brigand.
    Jean Valjean fut déclaré coupable. Les termes du code étaient formels. Il y a dans notre civilisation des heures redoutables ; ce sont les moments où la pénalité prononce un naufrage. Quelle minute funèbre que celle où la société s’éloigne et consomme l’irréparable abandon d’un être pensant ! Jean Valjean fut condamné à cinq ans de galères.

    http://www.ralentirtravaux.com/lettres/sequences/quatrieme/miserables/jean-valjean-myriel.php

  111. Μαρία said

    95
    Επειδή μας διαβάζουν κι άλλοι.
    α.Στον Όμηρο υπάρχει η λέξη όμμα = μάτι και έπειτα βλέμμα
    β.Ο δυϊκός όσσε δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι δυϊκός της λέξης όψ.
    γ.Ουσιαστικό όψ με τη σημασία του ματιού ΔΕΝ μαρτυρείται στον Όμηρο. Τη βρίσκουμε μόνο σε σύνθετα. Υπάρχει μια άλλη όψ = φωνή όπως επίσης και η *ώψ μόνο στην αιτιατική ώπα (εις ώπα = κατα πρόσωπο).

  112. Γιάννης Ιατρού said

    110: εδώ το φίλμ, έκδοση 1978

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    Από την επιστολή του Ουγκό στον Ιταλό εκδότη του:

    «Οι Άθλιοι» γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ’ όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα. Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των «Αθλίων» χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά: «Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!» Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ που αγωνιά κάτω απ’ όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα και που στενάζει σ’ όλες τις γλώσσες».

  114. loukretia50 said

    Περίμενα κάτι πιο αρχαίο από τον Απουσιολόγο!
    όπως η ταινία του 1958 (!) με τον Ζαν Γκαμπέν ελληνικοί υπότιτλοι.

    (Προσωπικά προτιμώ τον Λίαμ Νίσον..)

  115. sarant said

    108-109 Για το τραγούδι του Γαβριά, ένα παλιό άρθρο (στα σχόλια οι διάφορες αποδόσεις)

    Μια παράκληση, αναγγελίες και άλλα μεζεδάκια

    104 Όπου γκιρίζ ο υπόνομος, ε;

  116. loukretia50 said

    115. 1. κατά τη γνώμη μου η απόδοση του Κοτζιούλα είναι η καλύτερη

  117. ΣΠ said

    Και το μιούζικαλ.

  118. loukretia50 said

    Υπάρχουν βέβαια και «Οι Άθλιοι των Αθηνών» του Ι.Κονδυλάκη

  119. 79 (και αλλού) Η «φάβα» είναι στην αλλαγή του νόμου. Λέει ο Νικοκύρης πως συζητιέται καιρό η αλλαγή αλλά δεν προχωράει λόγω πολιτικού κόστους. Η σημερινή ειδησεογραφία αναφέρει πως ο υπουργός πήρε τις προτάσεις και τις προχωράει για νομοθέτηση, με αφορμή την καθαρίστρια. Θα υπάρξει αντίδραση; Από ποιον; Η καθαρίστρια θα βγει απ’ τη φυλακή σε λίγον καιρό κι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι!

  120. loukretia50 said

    Με την ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω αν πέρα από το
    «τυχαίο άρθρο » υπάρχει ευρετήριο της προκοπής.
    Αν μόνο εγώ δε βγάζω άκρη με παλιότερα άρθρα που δε θυμάμαι πότε μπορεί να ανέβηκαν, συγχωρέστε με και υποδείξτε μου τον τρόπο.

  121. loukretia50 said

    120 συνέχεια
    Δεν αναφέρομαι σε πρόσφατα ή αυτά που ανήκουν σε ειδική κατηγορία

  122. Jane said

    Η φυλακισμένη γυναίκα παραποίησε μία φορά ένα πιστοποιητικό, ώστε να προσληφθεί. Αυτό είναι απάτη, η οποία έγινε μία φορά και πριν την πρόσληψη.
    Ο μισθός όμως που έπαιρνε επί 20 χρόνια (αφού προσελήφθη) δεν ήταν επειδή διέθετε το συγκεκριμένο πλαστό πιστοποιητικό.
    Δηλαδή δεν αμειβόταν επί 20ετία ως ψευτογιατρός, ψευτοκαθηγητής ή ψευτοδικηγόρος αλλά επειδή καθάριζε κτίρια. Εργασία για την οποία, δεν χρειαζόταν καν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Άρα δεν καταχράστηκε χρήματα του δημοσίου, τα δούλεψε αυτά που πήρε. Επομένως αδίκημα της είναι απλή απάτη κι όχι κατ’ εξακολούθηση. Και το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.

    Η ποινή 10ετούς φυλάκισης είναι δυσανάλογη του αδικήματος και δείχνει μια δικαιοσύνη, που εξαντλεί την αυστηρότητά της στους αδύναμους. Σε κείνους π.χ., που δεν διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν πιστοποιητικά ECDL , από ιδιωτικά ΙΕΚ χωρίς φοίτηση , όπως έγινε το 2014 με υποψηφίους για πρόσληψη στη ΝΕΡΙΤ και σε τόσους άλλους διαγωνισμούς.

    Εμπάση περιπτώσει, οι δικαστές θα μπορούσαν να δώσουν μια ποινή με αναστολή , να λήξει το θέμα.
    Όπως έχει συμβεί για τόσους και τόσους , που θα ’πρεπε κανονικά να σαπίζουν στη φυλακή , γιατί αποδεδειγμένα έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα κι έχουν καταληστέψει τα κρατικά ταμεία.
    Από το ’96 που η γυναίκα αυτή άλλαξε ένα Ε’ και το έκανε ΣΤ’, για να σφουγγαρίζει πατώματα, ως το 2015 , είχαμε τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις απ’ τη μεταπολίτευση και δώθε.

    Κι ας μη μιλήσουμε για ανθρωπιά , για ότι η γυναίκα αυτή μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, για το γεγονός πως είναι πολύτεκνη με σύζυγο που έχει αναπηρία.

    Όλα τα παραπάνω με δυο λέξεις:
    Ταξική δικαιοσύνη.
    ………………………………………………………………………………….
    Συγχαρητήρια για το άρθρο , κ. Σαραντάκο.

  123. sarant said

    120 Δες στα Περιεχόμενα. Έχει τα άρθρα μέχρι πέρυσι. Θα επικαιροποιηθεί εν καιρώ.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

  124. loukretia50 said

    123. Ευχαριστώ! Έπεφτα όμως συχνά στο κενό!

  125. Μαρία said

    115
    Εμείς διασώσαμε το οσμανλίδικο. Οι Τούρκοι τώρα τον λένε keriz.

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Όσο οι άνθρωποι θα δυναστεύονται από οικονομικά συστήματα, οι άθλιοι θα υπάρχουν στον ίδιο και μεγαλύτερο αριθμό από την εποχή του Ουγκό.

    119 – Α ναί; ευχαριστώ ρε Γιάννη, αυτή είναι ωραία εξήγηση και δένει το γλυκό, όσο για το πολιτικό κόστος, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό πως θα προχωρήσει την νομοθέτηση, άλλωστε η αριστερή κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 χρόνια πως δεν μπροστά στο λαϊκό συμφέρον δεν καταλαβαίνει από πολιτικά κόστη. 🙂

  127. Γιάννης Ιατρού said

    Γιατί αποσιωπάτε την επιτυχή προσγείωση του Insigth στον Άρη; 🙂

  128. Γιάννης Ιατρού said

    Insight 🙂

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    127: Σιγά την επιτυχία και τη δυσκολία! Στον ΠΑΟΚΠΑΝΩΑΠΟΛΑ μπορεί να προσγειωθεί;

  130. ΚΩΣΤΑΣ said

    63 –> Περάσαν και οι παλιές καλές εποχές, όταν με ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και ένα μπιλιετάκι του βουλευτή Καλοχαιρέτα έπιανες στασίδι στο δημόσιο, …

    Με αφορμή το σχόλιό σου, Γιάννη, και δεν απευθύνομαι αποκλειστικά σε σένα, έχω μια απορία.
    Ναι, όντως συνέβαινε αυτό που λες τις παλιές, καλές 😉 εποχές. Θυμάμαι όμως, μετά την μεταπολίτευση και αφού αντικαταστάθηκαν οι δοτές διοικήσεις των μεγάλων – σε αριθμό μελών – συνδικαλιστικών σωματείων, με αιρετές, ύστερα από δημοκρατικές διαδικασίες, όλα σχεδόν τα διοικητικά συμβούλια ήταν αριστερά ή φιλοαριστερά. Αναφέρομαι σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΑ κλπ.

    Η απορία μου είναι η εξής. Τα ενεργά μέλη αυτών των οργανώσεων πρέπει να είχαν διοριστεί με το τέλος του εμφυλίου (1950) και εκτείνονταν η περίοδος διορισμού των ως τα τέλη της 10/ετίας 1970, δηλαδή είχαν εργασιακό βίο περίπου 30 ετών. Δηλαδή με άλλα λόγια αυτοί διορίστηκαν επί Παπάγου, «παρακρατικής’ ΕΡΕ, αποστάτη Μητσοτάκη, δικτατορία. Άντε και λίγοι επί Παπανδρέου (γέρου).

    Τί να υποθέσω; Όλοι αυτοί ήταν παρακρατικοί δεξιοί ή χουντικοί και μετά το γύρισαν το βιολί και έγινα δημοκράταροι αριστεροί ή ήταν αξιοκρατικά διορισμένοι, χωρίς να ελεγχθούν τα φρονήματά τους;

    Πάσα πειστική εξήγηση, από οποιονδήποτε, δεκτή.

  131. Μαρία said

    128
    Παρακολουθώ εδώ https://www.francetvinfo.fr/sciences/mars-curiosity/direct-mars-insight-atterrisage-stream-cnes-nasa_3052641.html

  132. # 95

    Στον φίλτατο Λεώνικο, λίγοι παλιοί μου στίχοι
    με κάτι που έγραψε εδώ, βρήκε να τους πετύχει !

    Οι λέξεις από μόνες τους
    κανένα δεν πληγώνουν
    δεν γδύνεσαι γιά να τις βρείς
    ούτε στιλέττα χώνουν

    δεν κρύβονται μεσ’ στις ρωγμές
    δεν έχουν φλούδι άλλο
    το αρχικό τους νόημα
    συνήθως είν’ μεγάλο

    στης γης το στριφογύρισμα
    το θέμα παραμένει
    σ’ όλους τους τύπους και μορφές
    κοινή συνισταμένη

    τους συνειρμούς που προκαλεί
    εάν καλά γνωρίζεις
    ποιά είν’ η απόχρωση
    αμέσως ξεχωρίζεις

    Η γνώση του σε οδηγεί
    ως τις σωστές τις λέξεις
    αν έχεις τρύπα και οπή
    ποιά πρέπει να διαλέξεις

    οπή ειν’ από μόνο του
    να υπάρχει ένα κενό
    και τρύπα η κατασκευή
    κενού στο υλικό

    γιατί η οπή σε προκαλεί
    μέσα της να κοιτάξεις
    θα βρείς το ρήμα το ορώ
    στο θέμα της αν ψάξεις

    ενώ η τρύπα φιάχνεται
    από το ρήμα τρύχω
    ταλαιπωρώ, εξασθενώ,
    (σήμερα κατατρύχω)

    κι’ όποιος το θέμα αγνοεί
    κι’ αλλού αλήθειες ψάχνει
    ψαρεύει σε θολά νερά
    και κυνηγά στην πάχνη.

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Το ένα χέρι (δεξί) νίβει τ΄άλλο (αριστερό) και τα δυό το πρόσωπο, (εξουσία – οικονομική ελίτ), εις υγείαν του αιώνιου κορόϊδου (λαός) πώς σου φαίνεται η εξήγησή μου; 😉

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    133 Λάμπρο, εγώ και οι όμοιοί μου, έτσι κι αλλιώς «όλη η ζωή μας του χαμού» είναι. Οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν τι είναι; ρώτα και αυτούς. 😉

  135. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε Λάμπρο, εκεί στην γειτονιά σου, στο ΓΕΛ, μεγάλα χάλια έχουν!

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – Δεν ρωτάω κανέναν Κώστα, θα σου πώ μόνο πως μπορώ να καταλάβω τι είναι. 🙂

    Kαληνύχτα.

  137. loukretia50 said

    Ξεκάρφωτο, γενικά για τη θολούρα των καιρών

    Όποιος ψάχνει μες στην πάχνη..

    Ποτέ δεν είναι μόνες τους οι λέξεις που πληγώνουν
    Κρύβουν πάντα συναίσθημα κι ύπουλα φανερώνουν
    την απαξίωση, χαρά, λαχτάρα, ανάγκη, μίσος,
    εκείνου που τις διάλεξε, νομίζοντας πως ίσως,
    θα ξεγελάσει η απλή, η τετριμμένη χρήση
    και σ΄άλλο δρόμο την κοινή τη σκέψη θα οδηγήσει
    ΛΟΥ
    (Και όλα αυτά περί οπής , τεχνάσματα είναι, περιωπής…)

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    135 – Είδες τι κάνει η υποχρεωτική εκπαίδευση; 🙂 Ανύπαρκτα τζάμπα μαγκάκια Γιάννη μου που κάνουν θόρυβο για να ακουστούν και να αποκτήσουν υπόσταση, όπως κάνουν όλων των ειδών τα τζάμπα μαγκάκια με την ανοχή (αν όχι υποστήριξη) της εκάστοτε εξουσίας.

    Καληνύχτα.

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απ’ ό,τι θυμάμαι, Κώστα, οι διοικήσεις των πολυμελών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών πασοκτζίδικες ήταν, όχι αριστερές. Απλώς οι αριστεροί συνδικαλιστές ήταν (και είναι) πιο δυναμικοί και πανταχού παρόντες και φαίνονται πλειονότητα. Με την ευκαιρία, θυμήθηκα κάτι που με είχε ρωτήσει ένας γερο-απόστρατος:
    -Γιατί, παιδί μου, όλοι οι δάσκαλοι είναι κομμουνιστές;
    -Δεν είναι, του απάντησα. Ούτε η προσωπική μου πείρα, ούτε τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών εκλογών δείχνουν κάτι τέτοιο.
    Δεν πείστηκε. Κυρίαρχοι, βλέπεις, οι μύθοι.

  140. ΚΩΣΤΑΣ said

    Γιάννη, η ουσία του ερωτήματος παραμένει. Πασοκτζήδικες ήταν κατά βάση, αλλά το τότε ΠΑΣΟΚ, στα μάτια του κόσμου, εμφανιζόταν σούπερ αριστερό, αρσακειάδα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του. Το θέμα είναι ότι διορισθέντες επί δεξιάς και χούντας, ψήφιζαν και παρουσιάζονταν ως αριστεροί μετά.

    Μια δική μου εξήγηση είναι ότι με τον θόρυβο της αποχουντοποίησης, όλοι τρομοκρατήθηκαν μη χάσουν τη θέση τους, άλλαξαν βιολί, μας το έπαιζαν αριστεροί και μείναμε εμείς οι απλοί δημοκράτες, μόνοι ως ΝΔτες πλέον. Το ίδιο περίπου έγινε και τα τελευταία χρόνια, μετακόμισαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.. Το βρίσκεις πειστικό; 🙂

  141. 102, Χαρούλα said: «Τι ωραίες αυτές οι Μακεδονικές παροιμίες!!!
    Πως δεν τις ξέρουμε εμείς στην …Ελλάδα»!
    # Τί να κάνουμε; Στο Ελλαδιστάν άλλοι μιλούμε Μακεδονικά, άλλοι Ποντιακά, άλλοι Θεσσαλικά, Κρητικά, Ρουμελιώτικα κλπ, κλπ. Εσύ φαίνεται ότι ζεις στη …Μεγάλη Ελλάδα και μιλάς «γκρίκο» (τα χαιρετίσματά μου στους Συρακουσίους!)

    130 ΚΩΣΤΑΣ …, 133 ΛΑΜΠΡΟΣ …, 139 Γιάννης Κουβάτσος…
    # Μην πολυσκάτε: Ο σοφός λαός προσαρμόζεται: Στην …μακαρίτισσα ΕΣΣΔ, για παράδειγμα, όταν οι …μουζίκοι κατάλαβαν ότι οι προσκείμενοι στο «κόμμα» καλοπερνούσαν, άρχισαν να ….πρόσκεινται όλοι! Και βέβαια, όταν η πίτα πλέον δεν έφτανε άρχισαν να λιμοκτονούν όλοι. Φυσικά οι λίγοι (νυν ολιγάρχες) που κάθονταν στη μεσαριά της πίτας, δεν πείνασαν ποτέ (πού την θυμήθηκα πάλι αυτή τη μακεδονική λέξη «με-σα-ριά» και θα στεναχωρήσω τη …Χαρούλα!)
    Τηρουμένων των αναλογιών, τα ίδια συνέβησαν παρ’ ημίν στην μετεμφυλιακή περίοδο.

  142. Μαρία said

    83
    Έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, 3 Νοεμβρίου 1969
    Τζεμπελίκου: Όντας μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη…
    Βασιλικός επίτροπος: Ούσα θέλετε να πείτε.
    Τζ.: Όντας λέει ο λαός. Τρίτη φορά έρχομαι εδώ για την αντιδιδακτορική μου δράση.
    Βασ. Επ. : Κάτσε κάτω 🙂

  143. Νεότερα από το μέτωπο της Λεωφ. Αλεξάνδρας :

    Τους 200 περίπου οπαδούς του Αγιαξ οδήγησαν οπαδοί του ΠΑΟ στο σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ που έχει ανοίξει στην Λεωφ’ορο Αλεξάνδρας, προφανώς σε ένδειξη μαγκιάς. Οι συγκρούσει άρχισαν και συνεχίζονται κανονικά

  144. sarant said

    142 Aπίθανο!

  145. Μαρία said

    144
    Το διάβασα πρόσφατα σε αφιέρωμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
    Ταμάμ.

  146. Παναγιώτης Κ. said

    Για μένα η ευθύνη για αυτό το ανοσιούργημα βαραίνει τους δικαστές.
    Τελευταίως έπεσε στα χέρια μου μια δικαστική απόφαση σε βάρος ενός φίλου για πολεοδομική παράβαση ήσσονος βαρύτητας. Έμεινα άναυδος με την φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο συντάκτης-δικαστής και μεταξύ αστείου και σοβαρού ρώτησα τον φίλο μου. Δηλαδή αν είχες…σκοτώσει ή καταχραστεί χρήματα τι βαρύτερο θα έγραφε;
    Η δική μου ερμηνεία για τους δικαστές αυτούς, που μοιράζουν τις ποινές λες και είναι…στραγάλια έχει ως εξής: Κοπίασαν να εισαχθούν στην Νομική Σχολή και να την τελειώσουν. Κυρίως κοπίασαν για να εισέλθουν στον δικαστικό κλάδο καθότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Όλη λοιπόν η ζωτικότητά τους καταναλώθηκε για να εκπληρώσουν αυτά τα όνειρα και αποστασιοποιήθηκαν από τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία. Μπορεί να διαθέτουν υψηλή ακαδημαϊκή νοημοσύνη. Συναισθηματική όμως;
    Υποθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με σχετικά νέους δικαστές άρα με μικρή εμπειρία, επιλέγουν λοιπόν οι νέοι δικαστές να τηρούν το γράμμα του νόμου αγνοώντας το πνεύμα του και κυρίως την βασική αρχή του ποινικού δικαίου όπου η ποινή δεν πρέπει να είναι άσχετη με την προσωπικότητα του κατηγορούμενου.
    Οπωσδήποτε δεν φέρουν μικρότερη ευθύνη οι προϊστάμενοί τους οι οποίοι μάλλον τους καθοδηγούν λανθασμένα αν δεν είναι αδιάφοροι ως προς το τι συμβαίνει στις αίθουσες των δικαστηρίων.
    Εμείς οι κοινοί…θνητοί γνωρίζουμε ότι η άκρα δικαιοσύνη καταντά αδικία. Οι δικαστές δεν το ξέρουν αυτό;

  147. loukretia50 said

    145. Πάντα ξετρυπώνεις κάτι ενδιαφέρον!

    Καληνύχτα σε όλους!
    «Cold» – Jorge Méndez https://youtu.be/pUZeSYsU0Uk

  148. Χαρούλα said

    141
    Εγώ συμπατριώτη(;), ζω στην Ελλάδα και καμαρώνω γιαυτό. Χαίρομαι την ντοπιολαλιά, τα τραγούδια και τα έθιμα της Θράκης. Αλλά δεν την διαχωρίζω συνεχώς. Και ξέρεις γιατί; Για να μην την δεί σαν μοναδικό και ξε-χωριςτό μεζέ ο γείτονας και την λιγουρευτεί. Κάτι που κάνουν κάτι «πατριώτες» δίπλα. Ξεχωρίζουν το κομμάτι(Μακεδονία) απο τον κορμό(Ελλάδα) πιστεύοντας σε ανύπαρκτη αυτόνομη ισχύ. Αστείο! Γιατί από τα μικράτα μας μάθαμε ότι η ισχύς εν τη ενώσει, το δεμάτι με τις βέργες δεν σπάει κλπκλπ.
    Όσο κάποιοι ξεχωρίζετε την Μακεδονία, αφήνετε την Θράκη ξεκομμένη από τον κορμό, βορά στον γείτονα. Θα με έχετε απέναντι! Τέλος! (Γιαυτό και μόνον, ασχολούμαι με κάθε κολλημένο.)

  149. voulagx said

    #148: Χαρουλα, νομιζω οτι ο κ. Μπαρτζουδης αγωνιζεται για την αναγνωριση απο την Ελλαδα της μακεδονικης μειονοτητας του.

  150. Alexis said

    Καλημέρα.

    #40: Εκκρεμεί ένα άρθρο για τα κλισέ της πολιτικής ζωής

    Έχει γραφτεί ήδη ένα από …φίλο του ιστολογίου 🙂

    #148: Έχεις απόλυτο δίκιο.

    #149: Μωρέ για …αυτονομιστής μου φαίνεται εμένα! 😆
    Δεν μ’ αρεσ’ η δ’λειά τ’, όπως λένε και ξηρομεριστί! 🙂

  151. Alexis said

    Δύο λόγια για το ΑΣΕΠ, τους διορισμούς και τον έλεγχο των εγγράφων:

    1. Το ΑΣΕΠ δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ελέγξει τη γνησιότητα αλλά και την ουσία των χαρτιών των δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων κάθε διαγωνισμού. Ορθώς κατά τη γνώμη μου έχει καθιερώσει το σύστημα της επιλογής των υποψηφίων με βάση αυτά που δηλώνουν στις αιτήσεις τους. Ο μετέπειτα έλεγχος των χαρτιών των επιτυχόντων θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες υποδοχής, με αυστηρά κριτήρια και με αυστηρές κυρώσεις για τους ψευδώς δηλώσαντες (λέμε τώρα…)
    2. Η διαπίστωση της γνησιότητας ενός εγγράφου δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν είναι ούτε γραφολόγοι ούτε ντέτεκτιβ για να αποφανθούν. Ο συνήθης (και σίγουρος) τρόπος είναι η επικοινωνία με την εκδούσα αρχή. Αυτό κάποιες φορές εκτός από χρονοβόρο είναι και δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μιλάμε πάντα για δημόσια έγγραφα αλλά και για ιδιωτικά. Αν σκεφτεί δε κανείς τον αριθμό των επιτυχόντων και τον όγκο των χαρτιών του καθενός, καταλαβαίνετε τι γίνεται.
    3. Παρ’ όλ’ αυτά ο έλεγχος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μετά από …20 χρόνια. Η περίπτωση της καθαρίστριας δεν ξέρω αν προέκυψε από αυτεπάγγελτο έλεγχο ή από κάρφωμα.

    Κατά τ’ άλλα, για την ουσία της υπόθεσης συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για την δυσανάλογα βαριά ποινή και για τις στρεβλώσεις της δικαιοσύνης.
    Το θέμα της παραγραφής πάντως που έβαλε ο Αβονίδας κάπου παραπάνω με προβληματίζει και μένα.

  152. ΓιώργοςΜ said

    130 Από τις αναφερόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μόνο η ΑΔΕΔΥ αφορά το δημόσιο. Σίγουρα οι υπόλοιπες έχουν επιρροή (πχ ΟΤΑ) από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά όχι απαραίτητα καταλυτική. Επιπλέον, δε μπορεί να στελεχώνει κανείς το σύνολο των θέσεων εργασίας με συμπαθούντες μόνο, δε φτάνουν! Κάποιοι πρέπει να διορίστηκαν και λόγω προσόντων! Αρκεί να μην είχαν φάκελο.
    Για τη ΓΣΕΕ δε χρειάζεται συζήτηση, οι εργάτες δε διορίζονταν. Μην ξεχνάμε πως μεταπολεμικά και μέχρι πριν από καμμιά εικοσαριά χρόνια, δουλειές υπήρχαν για όποιον ήθελε, ο διαγκωνισμός ήταν για τις «καλές» δουλειές (γραφείου).
    Να συμπληρώσω ακόμη πως για το διορισμό «φιλούσαν κατουρημένες ποδιές» (ίσως λάθος ο παρατατικός) βουλευτών και κομματαρχών συνήθως οι γονείς για τα τέκνα τους, τα οποία μπορούσαν μια χαρά να είναι επαναστατημένα.

  153. ΓιώργοςΜ said

    151 >θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες υποδοχής…
    Βάσει νόμου (δεν τον έχω πρόχειρο, σχετικά πρόσφατος), οφείλει να γίνεται έλεγχος από την υπηρεσία υποδοχής. Η υπηρεσία αναζητά τα πανεπιστήμια για να επιβεβαιώσουν τα έγγραφα, αν ο αρμόδιος υπάλληλος δεν το κάνει είναι υπόλογος σε έλεγχο.
    Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, ο νόμος είχε και κάποια αναδρομικότητα, οι υπηρεσίες έπρεπε να ελέγξουν και τους ήδη υπηρετούντες σε κάποιο βάθος χρόνου.

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το θέμα της πσραγραφής, νομίζω, ότι σχετίζεται με το ανθρωπιστικό πνεύμα που υποτίθεται ότι διέπει την απονομή δικαιοσύνης. Είσαι ο ίδιος άνθρωπος που διέπραξε ένα αδίκημα πριν από 20 χρόνια ή έχεις αλλάξει και συνεπώς θα ήταν άδικο να τιμωρηθείς για παλιές αμαρτίες, ιδίως αν δεν έχεις υποπέσει σε νέες;

  155. sarant said

    150 Και μάλιστα περσινό -αχ, αυτός ο Γερμανός γιατρός, μού πήρε τα μυαλά!

  156. ΚΩΣΤΑΣ said

    152 Για τη ΓΣΕΕ, συμφωνώ μαζί σου, ξέχασα να αναφέρω και τις πολυπληθέστερες β/βάθμιες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ. Οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, το ΙΚΑ κλπ μπορεί να μην ήταν καθαρά δημόσιες, θεωρούνταν του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά εκεί γινόταν κυρίως το σώσε. Και φυσικά δεν μιλάω για διορισμούς μετά την μεταπολίτευση. Αναφέρομαι σε αυτούς που διορίστηκαν μετά τον εμφύλιο ως τη δικτατορία. Αυτοί αμέσως μετά τη μεταπολίτευση εξέλεξαν τις αριστερές ή φιλοαριστερές διοικήσεις στα σωματεία τους.

  157. Alexis said

    Κώστα, το ποιοι διοικούν τα κάθε λογής σωματεία, συλλόγους, ομοσπονδίες κλπ. είναι πολλές φορές παραπλανητικό και έχει να κάνει και με το βαθμό συμμετοχής των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στις διαδικασίες γενικά.
    Υπάρχουν σύλλογοι όπου ψηφίζουν κάθε φορά κάποιοι (ελάχιστοι) σε σχέση με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων και βγάζουν πάντα προεδρεία ΚΚΕ ή …ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων ανήκουν σε αυτούς τους πολιτικούς χώρους. Απλά η (σιωπηλή) πλειοψηφία δεν συμμετέχει…

  158. 148, Χαρούλα said…, 149, voulagx said…, 150, Alexis said…

    # Λαλίστατοι …Μακεδονομάχοι: Δεν σας είδα, δεν σας άκουσα να καταφέρεστε εναντίον όσων λένε (και καλά κάνουν) ότι μιλούν Ποντιακά ή Κρητικά κλπ. Γιατί άραγε σας πιάνει ο πόνος όταν εγώ λέω (και θα συνεχίσω να λεω) ότι μιλώ Μακεδονικά; Μήπως σας χαλώ τη …σκορδαλιά των Πρεσπών; (Όσο για τη Χαρούλα, μπορεί βέβαια να μιλά Θρακικά, αλλά φαίνεται ότι δεν πήγε ποτέ πάνω από το Σουφλί για να τα μάθει! Δεν διαφέρουν και πολύ από τα Μακεδονικά!)

  159. Γιάννης Ιατρού said

    158: Γιατί άλλο να θεωρείς τα Μακεδονικά ένα ιδίωμα/διάλεκτο της Ελληνικής γλώσσας κι άλλο να τα θεωρείς γλώσσα αφ΄εαυτού, γι αυτό!

  160. Θρασύμαχος said

    Την πάπια και ο ΔικΣυλλΠειρ: http://www.dspeiraia.gr/article.asp?n=20019&p=7&d=Ανακοίνωση%20του%20Δ.Σ.Π.%20με%20αφορμή%20την%20πρόσφατη%20καταδίκη%20της%20καθαρίστριας να καταργηθεί ο νόμος, όχι να προσέξουν εκείνοι που τον εφαρμόζουν!

  161. Χαρούλα said

    159
    κ. Ιατρού η τοποθέτηση μου στο 148, αφορούσε τους σκεπτόμενους σχολιαστές, στους οποίους εξηγώ γιατί κάνω αντι»μακεδονικό» σχολιασμό.
    Ευχαριστώ εσάς, τον voulagx, τον Alexis και όλους τους άλλους που με κατανόησαν.
    Την καλησπέρα μου

  162. Μαρία said

    156 και προηγούμενα 🙂

    Παλιός βουλευτής – εμβληματικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, μου αφηγήθηκε το εξής:

    Πάει στο γραφείο του οικογένεια με αίτημα να βοηθήσει, ώστε η κόρη να προτιμηθεί στις προσλήψεις μεγάλης τράπεζας. «Θα προσλάβουμε με βάση τον βαθμό αποφοίτησης» λέει στο τηλέφωνο ο διευθυντής προσωπικού. «Ποιος ο βαθμός σου, παιδί μου;» ρωτάει ο βουλευτής. «19,8 άριστα». Βγαίνουν τα αποτελέσματα, την παίρνουν. Ευχαριστίες κ.λπ. «Μα δεν έκανα τίποτα, αυτή πέτυχε με τον βαθμό της».
    Φεύγοντας ο πατέρας ψιθύρισε «ούτε την ψήφο σου δεν θα βρεις». Έξαλλος ο βουλευτής τού λέει «γιατί δεν εκτιμάς την ειλικρίνειά μου;». «Γιατί με μειώνεις στο παιδί μου. Δεν οφείλεται στο μέσον το δικό μου η επιτυχία». Αυτά συνέβησαν τη δεκαετία του ’90. Μου τα αφηγούνταν κοντά τριάντα χρόνια μετά και άφριζε (όντως δεν επανεκλέχτηκε). Ο κόσμος λέει αυτό που φοβάται και όχι αυτό που επιθυμεί.
    http://www.avgi.gr/article/10811/9149815/e-reuste-pepoithese-kai-e-asphaleia

  163. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Να μάς πεί η έμπειρη σχολιάστρια κ. Μαρία, γιατί αλλοιώνει (στο σχόλιο 162) το κείμενο του συριζαίου βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη στην «Αυγή» της 9/9/2018: «9,8 άριστα», γράφει ο Σεβαστάκης, «19,8 άριστα» γράφει η κ. Μαρία, αφήνοντας τον αναγνώστη με την εντύπωση ότι η διορισθείσα διέθετε απολυτήριο Λυκείου, ενώ ο Σεβαστάκης εννοεί απολυτήριο ΑΕΙ.

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    158 – Μη λές ότι μακεδονική βλακεία σου έρχεται στο μυαλό (;) για να στηρίξεις τις μπούρδες σου. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στο Σοφικό και συγκεκριμένα η μάνα μου που είναι ακόμη ζωντανή (στα 86 ζωή νάχει☺) εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να μιλάει χωριάτικα (όπως λέγαμε μικροί με τον αδερφό μου) και τα περισσότερα τα καταλαβαίνω μια και μεγάλωσα μαζί της, ενώ από τα μακεδονικά σου ζήτημα να καταλαβαίνω το 20% από αυτά που γράφεις.

    Και για νάχουμε καλό ρώτημα, λέτε γκιμπρίτια, άερ, αηλιάκς, στα μακεδονικά σας;

  165. Γιάννης Ιατρού said

    164: Ρε Λάμπρο σύνελθε ρε συ! Α) δεν υπάρχουν «μακεδονικές βλακείες» αλλά «βλακείες περί Μακεδονίας». Β) Τι επιχείρημα είναι αυτό με το τι καταλαβαίνεις εσύ, ο καταυλακιώτης τη καταγωγή, από την Μακεδονική διάλεκτο; Γιατί, τις άλλες τις Ελληνικές διαλέκτους τις καταλαβαίνεις όλες;
    Άλλα θέλεις να εκφράσεις, άλλα γράφεις 🙂 Ηρέμησε!

  166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Ποιός καταυλακιώτης τη καταγωγή ρε Γιάννη, το Σοφικό Έβρου εννοώ κι εγώ είμαι γεννημένος στην Λευκίμη Έβρου στις 29-9-1961, απλά με φέρανε οι γονείς μου στην Αθήνα στις 23-2-1962 (την μέρα που γεννιόταν η Παπέν, τυχαίο;☺) και μεγάλωσα εδώ. Η μάνα μου θρακιώτικα μιλάει μια ζωή γι’ αυτό και τα καταλαβαίνω αρκετά καλα, ενώ από αυτά που γράφει ο Μακεδών, λίγα, αυτό είπα, και βλακείες υπάρχουν σε όλες τις ντοπιολαλιές, διαλέκτους και γλώσσες.

    Υ.Γ – Άκου είμαι καταυλακιώτης, είσαι και φαίνεσαι ρε.☺
    Έχω όμως πεθερικά Αμαλιαδαίους, τεφαρίκια ☺.

  167. Χαρούλα said

    166 Βρε πατρίδα, γιατί από το Λιλή-Κωστή κατέβηκαν στο Καβατζίκ για να σε …γεννήσουν; Ψάχναν για επαναστατικό τόπο;;;!!!😊😄
    Χαιρετισμούς από τα πάτρια εδάφη, στην Εβρίτισσα μάνα με τα «χωριάτικα» ελληνικά της!

  168. Ιωάννης Δάσκαλος said

    Λοιπόν, μακριά από λαϊκισμούς· αφενός είναι αναξιοπρεπές να «οχυρώνεται» κάποιος πίσω από τα παιδιά του και αφετέρου δεν χωρούν συναισθηματισμοί όταν συντρέχει numerus clausus. Εκείνη τη φτωχιά γυναίκα (την πρώτη επιλαχούσα), που έπρεπε να προσληφθεί εάν δεν της έπαιρνε τη θέση η πλαστογράφος, κανείς δεν τη σκέπτεται;

    Είμαι βέβαιος ότι όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι) που φωνάζουν για την αυστηρή ποινή, και πάλι θα φώναζαν εάν τυχόν η ποινή ήταν επιεικής.
    Η 9ετίς υποχρεωτική εκπαίδευση υφίσταται πάνω από μισό αιώνα (καθιερώθηκε επί κυβερνήσεως Ενώσεως Κέντρου του κανονικού Γεωργίου Παπανδρέου).
    Δεν την εγκαλούμε επειδή δεν τελείωσε το σχολείο (αν και πρέπει να εγκληθεί και γι’ αυτό). Την εγκαλούμε επειδή έκλεψε τη δουλειά από μία αναξιοπαθούσα.

  169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Είναι μεγάλη ιστορία Χαρούλα, με πολύ πόνο και αίμα μια και η βασική αιτία, ήταν που ο παππούς μου ήταν αντάρτης. Είχαν γίνει διάφορα άσχημα στο χωριό από τους μαηδες, ο πατέρας μου λόγο παππού, ήταν μονίμως χρεωμένος στην τράπεζα κι απ’ ότι μου είπαν, επί Καραμανλή έδιναν στην Λευκίμη σπίτι και κάποιο κλήρο σε όσους ήθελαν να πάνε εκεί.
    Μαθημένοι στον απέραντο κάμπο του Σοφικού οι γονείς μου δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο τραχύ περιβάλλον της Λευκίμης, το παρελθόν (φυλακίσεις, εξορία) ήταν πάντα παρόν για τον πατέρα μου κι έτσι μετά από 1,5 χρόνο εκεί, πήραν την απόφαση να έρθουν στην Αθήνα.
    Δεν μου είπαν περισσότερα, δεν ρώτησα κι εγώ ποτέ, δεν ήθελα να μάθω, είχα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσω, δεν έβλεπα και συχνά τον πατέρα μου, (όλο έλειπε σε ταξίδι☺) άστα καλύτερα, τρικυμία σκέτη.☺

    Αυτό που μου έμεινε, ήταν το ταξίδι με το τραίνο κάθε καλοκαίρι, μέχρι το 73, ήταν μαγεία στο παιδικό μου μυαλό, διασχίζαμε όλη την Ελλάδα, με ένα σωρό εναλλαγές τοπίων, αλλά όταν φτάναμε στην Αλεξανδρούπολη (τι γλυκιά πόλη) όλα γίνονταν διαφορετικά, άλλος τόπος, και μετά μέχρι το Διδυμότειχο δίπλα από το μεγάλο ποτάμι, ΜΕΓΑΛΕΙΟ, έτσι αγάπησα τον Έβρο και το Σοφικό, είναι και που οι άνθρωποι εκεί, είναι πιο χαρούμενοι και φιλόξενοι και καθόλου πονηροί σχεδόν αθώοι (το άκρως αντίθετο με την Αμαλιάδα☺).

    Από τότε ήθελα να γίνω ταξιδευτής του κόσμου και τηρουμένων των αναλογιών και των τεράστιων αρχικών δυσκολιών, το κατάφερα.☺
    Μιά φορά έχω δεί την Λευκίμη τον Δεκέμβριο του1984, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο με τον αδερφό μου στο Λιλήκωστη.☺

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άλλη περσόνα πλασάρει τώρα ο προκομμένος.

  171. Χαρούλα said

    169 ΛΑΜΠΡΟ θα χαρώ όποτε ανέβεις ξανά, να πιούμε ένα κρασί.
    Και για την μνήμη τους…
    https://ethniki-antistasi-dse.gr/apeleftherosh-evrou-apo-germanous.html

    Ανοικτή η πρόσκληση σε όλους φυσικά.

  172. Θρασύμαχος said

    #168: έχετε δίκιο να την εγκαλείτε και ακριβώς για το λόγο που λέτε, όμως μόνον ηθικά. Νομικά το αξιόποινο της πλαστογραφίας έχει υποπέσει σε παραγραφή, που αποτελεί στοιχειώδη θεσμό του κράτους δικαίου. Για να παρακάμψουν την παραγραφή οι δικαστές μεταμφίεσαν την επίμαχη πράξη σε κατάχρηση (του ποσού των αποδοχών) χωρίς αυτό να ταιριάζει στο νομοθετικό ορισμό της κατάχρησης, παραβιάζοντας έτσι μιάν άλλη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου που απαγορεύει την αναλογική ερμηνεία ποινικών διατάξεων. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό, λαϊκισμός είναι το αντίθετο (όλοι στη φυλακή και μην τα πολυψάχνουμε τα νομικά). Α, και μην το ξεχάσω, η υποχρεωτική εννεαετής εκπαίδευση ισχύει από το 1975 (μέχρι τότε ήταν εξαετής), μην τη συγχέουμε με τη διχοτόμηση της μέσης σε γυμνάσιο και λύκειο που έγινε το 1964.

  173. 159, Γιάννης Ιατρού said…, 161, Χαρούλα said…, 164, ΛΑΜΠΡΟΣ said…, 165, Γιάννης Ιατρού said…, 166, ΛΑΜΠΡΟΣ said….
    # Γιάννη Ιατρού, τα είπαμε αυτά αλλά εσύ, αν και θεματοφύλακας του ιστολογίου, έχεις επιλεκτική μνήμη:

    (α) Για τα Σκοπιανά, που η επαίσχυντη τσιπροσυμφωνία τα αναγνώρισε ως γλώσσα Μακεδονική, λέγαμε τινές εξ υμών ότι είναι «ένα ιδίωμα/διάλεκτος» της Βουλγαρικής. Και τότε κάποιος «ειδήμων» είπε ότι το να πούνε τα Σκοπιανά γλώσσα και όχι διάλεκτο ή ιδίωμα, είναι θέμα πολιτικό και όχι γλωσσολογικό.
    Συμπέρασμα: Πολιτικά (τουτέστιν στενοκομματικά) σκέφτεσαι όταν δεν θέλεις να ακούς ότι τα δικά μου είναι Μακεδονικά. Που στο κάτω-κάτω της γραφής περιέχουν πολλές λέξεις και σύνταξη Μακεδονική, από εποχής Αισχύλου του μακαρίτη έως άρτι. Και αν αναγνωρίζεις, ως μη ώφειλες, τα βουλγαροσκοπιανά ως «γλώσσα», έχεις μύριους παραπάνω λόγους να αναγνωρίζεις ως «γλώσσα» τα δικά μου Μακεδονικά.
    (β) Και επειδή οι «γλωσσολόγοι» και «γλωσσολογούντες» δεν μπόρεσαν, μέχρι σήμερα, να λύσουν το πρόβλημα γλώσσα-διάλεκτος-ιδίωμα (με το βουλγαροσκοπιανό ιδίωμα ούτε καν θέλησαν να ασχοληθούν), ας μιμιθούμε τον σοφό λαό που λεει ότι μιλά Κρητικά, Ποντιακά κλπ. Και ΔΕΝ ΕΙΔΑ, κανέναν Ιατρού να διαμαρτύρεται για τα Κρητικά και τα Ποντιακά. (Τι να διαμαρτυρηθεί δηλαδή; Θα τον πάρουν με τις πέτρες και οι Κρητικοί και οι Πόντιοι).
    (γ) Τώρα, αν η Χαρούλα, ο Λάμπρος και άλλοι τινές δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μιλήσουν «Θρακιώτικα», τους καταλαβαίνω. Ο ένας, γεννηθείς εν Λευκίμη μετώκησε σε ηλικία 1 έτους στο Κλεινόν Άστυ, όπου έμαθε να βρίζει! Η άλλη, όπως και πολλές Θρακιώτισσες (ου μην αλλά και Μακεδόνισσες) …ντρέπεται να μιλήσει «χωριάτικα», κορίτσι πράμα της πόλης! Και όμως, αυτές οι «ντοπιολαλιές» κρύβουν τον δικό τους πλούτο η καθεμιά.
    (δ) Τελικό συμπέρασμα, «ουκ εά σε καθεύδειν το των Πρεσπών έκτρωμα». Εδώ είναι η ουσία της διαφωνίας σας με τα Μακεδονικά μου!

  174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    171 – Ευχαριστώ Χαρούλα για την πρόσκληση κι ανταποδίδω για όποτε κατέβεις στην Αθήνα. Όποτε θέλεις πάρε το μέηλ μου από τον Νικοκύρη.

  175. ΣΠ said

    173
    Κύριε Μπαρτζούδη, είμαστε και οι δύο από την Μακεδονία αλλά δεν μιλάμε μακεδονικά αφού δεν μιλάμε το ίδιο ιδίωμα. Εσείς μιλάτε σερραίκα και εγώ θεσσσαλονικιώτικα. Δεν μπορούν τα σερραίκα να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να ονομάζονται μακεδονική γλώσσα.

  176. sarant said

    172 Έτσι!

  177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – Πού είδες να βρίζω, από πού κι ως πού με εξισώνεις μ΄εσένα; Επειδή έχεις τα κολλήματά σου εσύ θα πρέπει να τα δεχθούμε χωρίς αμφισβήτηση; Δεν είναι βλακείες αυτά που λές στην Χαρούλα «(Όσο για τη Χαρούλα, μπορεί βέβαια να μιλά Θρακικά, αλλά φαίνεται ότι δεν πήγε ποτέ πάνω από το Σουφλί για να τα μάθει! Δεν διαφέρουν και πολύ από τα Μακεδονικά!)» πού το είδες αυτό, πήγες εσύ πάνω από το Σουφλί και το διαπίστωσες; εγώ μπορώ να σου αποδείξω πως διαφέρουν πάρα πολύ από τα μακεδονικά σου γι΄αυτό και προτίμησες να μην απαντήσεις στην ερώτησή μου.
    Μήπως δεν είναι μπούρδες τα άλλα που έλεγες για το Λιλί; τα ξέχασες; κι όταν σου απέδειξα πως λεγόταν Λιλή έκανες το παγώνι, ούτε μια συγγνώμη δεν ζήτησες για το λάθος σου απ΄όσους επιτέθηκες, ούτε κάν παραδοχή.

    Ακόμη και τώρα, εξακολουθείς να είσαι εριστικός λέγοντας ξανά ΜΠΟΥΡΔΕΣ -«Τώρα, αν η Χαρούλα, ο Λάμπρος και άλλοι τινές δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μιλήσουν «Θρακιώτικα», τους καταλαβαίνω. Ο ένας, γεννηθείς εν Λευκίμη μετώκησε σε ηλικία 1 έτους στο Κλεινόν Άστυ, όπου έμαθε να βρίζει!»

    Πώς να μιλήσω θρακιώτικα βρε άνθρωπε αφού από βρέφος στην Αθήνα μεγάλωσα πήγα σχολείο κι έχω φίλους; Το ότι χωριό μου θεωρώ το Σοφικό γιατί εκεί μόνο πηγαίναμε στα παιδικά μου χρόνια το κάνεις γαργάρα, λογικό (αν και περίεργο για σένα) γιατί θα πρέπει να μου αποδείξεις πως όντως η διάλεκτος που μιλάνε η μάνα μου οι θείοι και θείες μου εκεί (οι νεώτεροι δεν μιλούν εδώ και πολλά χρόνια όπως αυτοί) μοιάζουν με τα μακεδονικά σου.

    Λάθος μου που ασχολήθηκα μαζί σου, όχι πως διαβάζω άμεσα τι λές, μόνο μέσω μερικών αξιόλογων σχολιαστών σαν τον Ιατρού και την Χαρούλα που ασχολούνται μαζί σου, δεν πρόκειται να ξανακάνω το λάθος.

    Νάσαι καλά στην ζωή σου, αυτό για σένα.

  178. Μαρία said

    175
    Ούτε καν. Νιγρίτας και περιχώρων. Με τον Κουφοντίνα μπορεί να συνεννοηθεί τέλεια 🙂

  179. ΚΩΣΤΑΣ said

    171 Χαρούλα, προκαταβολικά συγνώμη, μια ερώτηση, αν θέλεις απαντάς.

    Έχεις υπόψη σου τον συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου (είναι πατριωτάκι σου) και το μυθιστόρημά του «Στα χρόνια του εμφυλίου», (τετραλογία: Οι κόρες της λησμονιάς. Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς. Τα δάκρυα των αγγέλων. Οι καιροί της μνήμης);

    Αν, ναι, ποια η γνώμη σου για το έργο αυτό;

  180. Χαρούλα said

    179
    ΚΩΣΤΑ δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Ξέρω ότι είναι πολυγραφότατος και ότι τα βιβλία του για τον Εμφύλιο είναι στα βήματα της Ελένης(Γκατζογιάννης). Η αντικουμουνιστική άποψη στηριγμένη πάνω σε γυναικείες ιστορίες.
    Εμφύλιος ήταν. Κακός ήταν. Λάθη έγιναν. Όλοι πλήρωσαν.
    Δεν τον έχω διαβάσει, όχι τόσο λόγω ιδεολογικής διαφωνίας, αλλά γιατί με ενοχλούν οι …πολυγραφότατοι. Κάτι σαν Μαντά-Δημουλίδου με ιδεολογικό λούστρο.
    Έχετε δίκιο να με κατηγορήσετε ότι κρίνω με κλειστό εξώφυλλο. Όλοι όμως έχουμε δικαίωμα στο λάθος😄.
    Υ.Γ. Πάντα θέλω(και τολμώ) να απαντώ. Μην ξαναέχεις ενδοιασμούς. Όπως και κανένας άλλος σας εδώ, άλλωστε.

  181. ΚΩΣΤΑΣ said

    180 Χαρούλα, σε ευχαριστώ για την απάντηση, σεβαστή και η γνώμη σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε, καθήκον μας ο αλληλοσεβασμός. 🙂

  182. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ούτε ηθικά μπορεί να εγκαλεί ο χορτάτος τον νηστικό. Αν δεν βρεθείς με την πλάτη στον τοίχο εσύ και τα παιδιά που εξαρτώνται από σένα, σε μια κωλοκοινωνία που δεν προσφέρει το στοιχειώδες, δουλειά, δεν ξέρεις τι θα πει απελπισία και δεν μπορείς να κρίνεις αφ’υψηλού με βάση κάποιους κανόνες φέρ πλέι. Είναι τουλάχιστον ακαλαίσθητο.

  183. nestanaios said

    29.
    Ένοχη είναι η αρχή που αποδέχτηκε το απολυτήριο χωρίς να το εξετάσει. Η καθαρίστρια το έκανε από ανάγκη. «Ανάγκα και θεούς πείθει». Αν σου δοθεί κάλπικο χαρτονόμισμα και το αποδεχτείς, φέρεις ευθύνη.

  184. Γιάννης Ιατρού said

    183: Και ποίος ο λόγος να το κάνει, εκτός από το τυπικό του θέματος; Το «προσόν» αυτό ζητείτο για να μην προσλάβουν κάποιον αναλφάβητο που δεν θα ήξερε να διαβάσει μιά ταμπέλα ή μιά οδηγία χρήσης ενός απορρυπαντικού, εν προκειμένω. Και αυτό καλυπτόταν από την φοίτηση στην Ε΄τάξη δημοτικού το ίδιο όπως και με την αποφοίτηση από την ΣΤ’,

  185. Μαρία said

    184

  186. Fanis said

    Συμφωνώ με τις πολιτικές και νομικές επισημάνσεις περί της τραγικής ιστορίας με την καθαρίστρια.

    Επιτρέψτε μου να δώσω και μια πολιτική χροιά στην αυτοκτονία του Ιαβέρη. Η ιστορία ας μην ξεχνάμε τοποθετείται στο 1830 και ο Ιαβέρης είναι φανατικός πολέμιος των δημοκρατών επαναστατών της περιόδου 1789-1795 και υπέρμαχος της παλινορθείσας βασιλείας στη Γαλλία, του ancien regime, που για τον Ιαβέρη είναι ο απόλυτος και αιώνιος νόμος. Οι επαναστάτες του 1789 εκείνη την περίοδο λοιδορούνται ως συμμορίτες και αιμοδιψείς βάρβαροι που έσυραν τη χώρα στην καταστροφή (σας θυμίζει κάτι;).

    Είναι στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1830 που ο Ιαβέρης συλλαμβάνεται από τους επαναστάτες και αποφασίζεται η εκτέλεσή του, την οποία αναλαμβάνει ο Αγιάννης. Και έτσι του χαρίζει στα κρυφά τη ζωή. Όλα όσα ήταν δεδομένα μέσα στο μυαλό του Ιαβέρη πεθαίνουν. Ο θρίαμβος του αστικού ανθρωπισμού (στην προοδευτική τότε εκδοχή του) απέναντι στον ατσαλένιο νόμο του παλιού καθεστώτος. Η ανωτερότητα του νέου απέναντι στο παλιό. Ο Ιαβέρης δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή του κλονισμένος με αυτή την αλήθεια

  187. Γιάννης Κουβάτσος said

    184, 185: Ε,όχι, δεν είναι το ίδιο. Στην ΣΤ’ θα είχε διδαχτεί και νεότερη ιστορία, προσόν απαραίτητο για τον χειρισμό σκούπας και σφουγγαρόπανου.

  188. Alexis said

    #171: Ανοικτή η πρόσκληση σε όλους φυσικά.

    Τέλεια! Να έρθει στην παρέα κι ο κ. Μπαρτζούδης και η Μαρία από τις Σέρρες!
    Φυσικά η συζήτηση θα γίνει εις άπταιστον θρακομακεδονικήν! 🤣

  189. sarant said

    186 Σωστό.

  190. cronopiusa said

    El suicidio de una mujer en Madrid certifica la desprotección de las personas que no pueden pagar el alquiler

  191. Γιάννης Ιατρού said

    185: Όλα τα βρίσκει, λέμε! 🙂
    186: Σωστή σκέψη.

  192. Γιάννης Ιατρού said

    Αναστέλλεται η απόφαση προφυλάκισης της καθαρίστριας

  193. Γιάννης Ιατρού said

    192: Τώρα γιατί γράφει «προφυλάκισης» μου είναι ακατανόητο, αφού ήδη έχει καταδικαστεί β’-βάθμια. Φυλάκισης έπρεπε να γράφουν, αλλά μην περιμένουμε και πολλά από τους φωστήρες ….

  194. Νέο Kid said

    190. Στη Λεμεσό ,τα νοίκια έχουν πάει στο θεό! Για ένα δυάρι ζητάνε 1000 ευρώ μίνιμουμ…
    Κάποιοι έχουν αρχίσει να απειλούν ενοικιαστές ,με τηλέφωνα ,σχισίματα ελαστικών αυτοκινήτων κι άλλες ωραίες μεθόδους …έγινε και θέμα στην τηλεόραση, για να αδειάσουν τα σπίτια ωστε να τα νοικιάσουν ακριβότερα σε Ρωσους και Κινέζους…
    Α ρε Πούτιν! Κάνε το μπαμ να έρθει η κάθαρση!

  195. Γιάννης Ιατρού said

    Κι εδώ: ….απόφαση του του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας να ανασταλεί η ποινή κάθειρξης γράφει στο κείμενο, αλλά ο τίτλος, τίτλος (…προφυλάκισης, κι εδώ! Κοπυπαστώματα μάλλον 🙂 ). Κανένας νομικός ακούει να μας το ξεκαθαρίσει;

  196. 175, ΣΠ said: …
    # Κάπως έτσι. Φαίνεται όμως ότι και συ κρατάς το «προνόμιο» αυτό για τους τσιπρομακεδόνες: Δεν είδες, δεν ξέρεις, δεν διάβασες! (ούτε καν το σχόλιο που… σχολιάζεις)

    177, ΛΑΜΠΡΟΣ said…
    # Απαλάσσεσαι διότι ξαναβρίζεις …μη βρίζοντας (όπως λες). Βέβαια, δεν πρόκειται να σου κάνω μάθημα πότε …ζητούν συγγνώμη. Κρατώ μόνο την τελευταία φράση σου «Νάσαι καλά στην ζωή σου, αυτό για σένα», που την ανταποδίδω ευχαρίστως!

    178, Μαρία said:…
    # Δεν χρειάστηκε, μέχρι στιγμής, να συνεννοηθώ με το πρόσωπο που λες. Αν όμως χρειασθεί μπορώ να συνεννοηθώ με οποιονδήποτε διαλεγόμενο. Με τους «έξυπνους» και τις «έξυπνες» δυσκολεύομαι λιγάκι!

    188, Alexis said…
    # Μέσα!

  197. voulagx said

    #195: «…θα εξέλθει σήμερα των φυλακών»
    «Σαν εξελθω αυτης της φυλακης», για να καταλαβαινουμε τον Σαββοπουλο.

  198. sarant said

    197 🙂 Μετράει όμως η ευχάριστη είδηση!

  199. Γιάννης Ιατρού said

    198: Νίκο, έχουμε όμως και δυσάρεστες ειδήσεις…
    Πέθανε ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Θωμάς Χαλβατζής, 72 ετών

  200. Ιωάννης Δάσκαλος said

    172.
    Ευχαριστώ για την πολιτισμένη διαφωνία σας.
    Νομικά, δεν μπορώ να έχω άποψη αφού δεν είμαι Νομικός. Φίλος Δικηγόρος, σε σχετική ερώτησή μου, απήντησε ότι ποτέ δεν εκφέρει γνώμη αν δεν έχει διαβάσει τη Δικογραφία.
    Η 9ετίς υποχρεωτική εκπαίδευση καθιερώθηκε επί κυβερνήσεως ΕΚ (δεν τη συγχέω με τη διχοτόμηση της μέσης σε γυμνάσιο και λύκειο).

    182.
    Πράγματι, ιδιάζουσα αυτή η θεώρηση περί ηθικής.
    Διακρίνω και μία βεβαιότητα ότι η (αδικηθείσα) πρώτη επιλαχούσα ήταν «χορτάτη»!

    183.
    Είναι αδύνατο για μία αρχή (κάθε αρχή) να επικοινωνεί με όλες τις σχολές για να εξακριβώνει ότι τα προσκομιζόμενα πιστοποιητικά δεν είναι πλαστά. Φίλος Δικηγόρος μού έλεγε ότι σε σχετική αίτησή του στο πρώην Ταμείο Νομικών για αναγνώριση των ετών σπουδών (ως πλασματικών), του ζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, και αντίγραφο πτυχίου Νομικής και βεβαίωση σπουδών· να σημειωθεί ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, για εγγραφή ασκουμένων, αρκούνται στο προσκομιζόμενο αντίγραφο πτυχίου και δεν απευθύνουν ερώτημα στις Νομικές Σχολές μήπως είναι πλαστά (το ίδιο ισχύει και με τον ΠΙΣ και το ΤΕΕ).
    Όλοι έχουμε ανάγκη. Εδώ η πλαστογράφος ενδέχεται να κατέστρεψε μια άλλη ζωή: της πρώτης επιλαχούσας που, οπωσδήποτε, κι αυτή είχε ανάγκη.

  201. sarant said

    183γ Φυσικά δεν ξέρουμε αν υπήρχε επιλαχούσα.

  202. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

    200.:
    Συμφωνούμε.
    Θα επιθυμούσα να προσθέσω και ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πείθονται στα προσκομιζόμενα αντίγραφα πτυχίου και δεν προβαίνουν σε κανένα έλεγχο. Όσον αφορά το νυν ΕΦΚΑ (για αναγνώριση πλασματικών ετών σπουδών), αυτά τα ζητάει γραφειοκρατικά και, επίσης, δεν προβαίνει σε κανένα έλεγχο.

    201.:
    Δεν μπορώ να το ξέρω, αν και πιστεύω ότι (δημόσιο γαρ) θα υπήρχε.
    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρχαν (όχι μόνο μία). Και μάλιστα, έχει γραφεί (σε άλλο ιστολόγιο), κατά λέξη, το εξής: «Στην Ελλάδα (όπου έχουμε την ατυχία να ζούμε), η πρώτη επιλαχούσα (ή οι κληρονόμοι της) δικαιούται να ασκήσει (εάν ασκήσει) Αγωγή κατά τού δημοσίου για παράνομη παράλειψη τών οργάνων του (και μόνο για όσα έτη δεν έχουν παραγραφεί) και αυτό το ποσό θα το καταβάλει το … ελληνικό δημόσιο (δηλ. εμείς οι φορολογούμενοι) και όχι η παρανομήσασα!».

  203. Μαρία said

    http://www.efsyn.gr/arthro/den-itan-katharistria-kai-dikastike-mono-18-mines

  204. sarant said

    https://www.news247.gr/koinonia/areios-pagos-tin-athoosi-tis-53chronis-katharistrias-zita-i-eisaggeleas.6691765.html

Σχολιάστε