Νοτιοζηλανδικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 30 Μαΐου, 2020
Το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο παίρνει αυτόν τον τίτλο για να τιμήσει μια νέα προσθήκη στον κατάλογο των χωρών της Νομανσλάνδης -με τη διαφορά πως η νέα αυτή οντότητα (ή oddότητα αν προτιμάτε) δεν γεννήθηκε από μεταφραστική αβελτηρία αλλά από πρωθυπουργικό σαρδάμ.
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες, σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Σταρ, και μιλώντας για τη συνεργασία των χωρών στο θέμα της χαλάρωσης των περιορισμών, ο Κ. Μητσοτάκης είπε:
«Συμμετέχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα χωρών απ’ όλο τον κόσμο. Συμμετέχει η Σιγκαπούρη, η Αστραλία, η Νότιος Ζηλανδία. Και συζητάμε παραδείγματα, σκέψεις για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία μας.»
Ακούστε το:
Οποιαδήποτε ομάδα χωρών έχει μεταξύ των μελών της τη Νότια Ζηλανδία θα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα, αφού τέτοια χώρα δεν υπάρχει. Έχουμε τη Νέα Ζηλανδία, που κάποτε συντέμνεται σε «Ν. Ζηλανδία» και αυτό το μπαγάσικο το «Ν.» μπορεί να σημαίνει και «Νότια» όπως στη Νότια Κορέα ή τη Νότια Αφρική, αλλά μπορεί και «Νέα» όπως στη Ν. Σμύρνη.
Ίσως ο πρωθυπουργός είχε στο οτοκιού, ή όπως αλλιώς λέγεται αυτός ο μοντέρνος υποβολέας, το «Ν. Ζηλανδία», ίσως μπερδεύτηκε για άλλο λόγο, πάντως μας έδωσε μια αφορμή για γέλιο και για ευτράπελο σχολιασμό, όπως πάντα γίνεται με τα φραστικά λάθη των πολιτικών.
Έγραψα κι εγώ για τη Βόρεια Ζηλανδία και τη Νότια Ζηλανδία, και φαντάστηκα και τον εξής διάλογο:
– …η Αστραλία και η Νότιος Ζηλανδία
– Νέα, κύριε Πρωθυπουργέ
– …και η Νέα Κορέα
– Νότια, κύριε Πρωθυπουργέ
– Να, αυτά δεν μπορώ. Λέω Νότια μου λέτε Νέα, λέω Νέα μου λέτε Νότια, τι θέτε τέλος πάντων;
Στο ίδιο πνεύμα, κάποιος έγραψε για τη Νέα Κορέα, ενώ εγώ (αλλά και άλλοι, επόμενο ήταν) είπαμε ότι ο Κ. Μητσ. είναι αρχηγός της Νότιας Δημοκρατίας. Μέχρι που κάποιος με αποκάλεσε «Νότιο Σαραντάκο».
Άλλοι, φυσικά, θυμήθηκαν τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη του Τσίπρα -άσχετο αν οι πιο παλιοί Μυτιληνιοί λέγανε Μυτιλήνη και το νησί. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το «Νότια Ζηλανδία» όπως βλέπετε. Όχι και πολύ πειστικά όμως. (Aκόμα και τις γεωγραφικές πληροφορίες τις έχει λάθος).
* Και μια ακόμα περίπτωση περιττών, και μάλιστα αινιγματικών, εισαγωγικών. Δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο:
Τηλεδιάσκεψη «Γαβρόγλου» με πρυτάνεις
Σχολιάζει φίλος:
Τι σημαίνουν άραγε τα εισαγωγικά σε αυτήν την περίπτωση;
Η διάσκεψη θα γίνει με ή χωρίς τη συμμετοχή του Γαβρόγλου αλλά οπωσδήποτε με τον τρόπο του («αλά Γαβρόγλου», θα λέγαμε στη μαγειρική, ντρίπλα «Μέσι» θα λέγαμε στο ποδόσφαιρο.)
Η διάσκεψη θα γίνει όχι από τον Γαβρόγλου αλλά από κάποιον που τον παριστάνει;
Τελικά, διαβάζοντας την είδηση βλέπουμε ότι η διάσκεψη θα γίνει με συμμετοχή του ίδιου. Οπότε το ερώτημα παραμένει: τι σημαίνουν τα εισαγωγικά;
Δεν έχω απάντηση στο ερώτημα.
* Σχολιάστηκε αρκετά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος βρήκε «αίολες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάστηκε βεβαίως επί της ουσίας, αλλά εγώ δεν θα σταθώ σε αυτό, τουλάχιστον όχι στο σημερινό άρθρο. Σήμερα θα αναφέρω ότι σχολιάστηκε ευρέως, στα κοινωνικά μέσα, η ορθογραφία «αίολες» που παραξένεψε πολλούς, οι οποίοι περίμεναν να δουν «έωλες».
Και πολλοί ειρωνεύτηκαν το Υπουργείο για την ανορθογραφία.
Βέβαια, οι φίλοι του ιστολογίου, όσοι μας παρακολουθούν τακτικά, ξέρουν ότι η γραφή «αίολος» δεν είναι ανορθογραφία, είναι μπαμπινιωτισμός -δηλαδή, ενώ όλοι γράφαμε «έωλος» για να πούμε, σε κάπως υψηλό ύφος, ότι κάτι είναι αστήρικτο, αβάσιμο, ξαφνικά το 1998 το λεξικό Μπαμπινιώτη υποστήριξε ότι «έωλος» σημαίνει μόνο «μπαγιάτικος» και ότι για τη μεταφορική χρήση η σωστή γραφή είναι «αίολος».
Διαφωνώ κατηγορηματικά (και άλλοι πιο άξιοι από μένα όπως ο ΝΔΤριανταφυλλόπουλος) και το έχω εκθέσει επανειλημμένα στο ιστολόγιο, πχ σε ειδικό άρθρο.
Πάντως, το Υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις για την ορθογραφία της λέξης, κάτι που ασφαλώς πολύ σπάνια συμβαίνει -δείτε εδώ την απάντηση, μαζί και αναφορά στην αφεντιά μου.
Από την άλλη, το in.gr διόρθωσε το «αίολες» σε «έωλες».
* Aν όμως το «αίολες» δεν θεωρείται ανορθογραφία, το επόμενο παράδειγμα θεωρείται.
Θα θυμάστε πριν από 2-3 εβδομάδες τον θόρυβο που είχε γίνει για τις δύο ασυνταξίες/ανορθογραφίες σε πανό εκπαιδευτικών.
Πολλοί λοιδόρησαν τους εκπαιδευτικούς, ο Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε και σχετική επιφυλλίδα. Τώρα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας βλέπουμε να γράφεται «διάλλειμα». Μην περιμένετε λοιδορίες, τώρα είναι ένα απλό ορθογραφικό λαθάκι.
Για να είμαστε δίκαιοι, η εγκύκλιος περιέχει 4-5 φορές τη λέξη «διάλειμμα» γραμμένη σωστά, και μία μόνο φορά γραμμένη λάθος. Αλλά και τα 48 από τα 50 πανό των εκπαιδευτικών σωστά γραμμένα ήταν.
* Σχόλιο φίλου στο ΦΒ:
Μόλις είδα μια κινηματογραφική ταινία στην τηλεόραση με τίτλο «Οι κληρονόμοι». Περίμενα ότι θα είχε να κάνει με κάποιους … αρσενικούς κληρονόμους. Αλλά γελάστηκα. Επρόκειτο για δύο … κληρονόμες (ο αυτόματος διορθωτής μου κοκκινίζει τη λέξη…) Γιατί όχι; Όπως λέμε «νοσοκόμες»!
Σχόλιο δικό μου:
Είναι όμως πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο επίκοινος τύπος κρύβει τις γυναίκες.
Διότι βέβαια στη γλώσσα του πρωτοτύπου φαίνεται το γένος, Las Herederas, αλλά ακόμα και στα συνήθως άφυλα αγγλικά, The Heiresses.
Εδω, αν θέλαμε να δείξουμε το γένος θα έπρεπε να γράψουμε.. οι γυναίκες κληρονόμοι, που για τίτλο απορρίπτεται. Ή, το πολύ σωστό, το μόνο σωστό θα έλεγα, Οι κληρονόμες.
Πριν από 20 χρόνια περίπου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου είχαν προκριθεί τρεις Ελληνίδες αθλήτριες στον τελικό της δισκοβολίας -θυμάμαι μόνο την τρίτη, τη Βόγγολη. Η Ελευθεροτυπία την άλλη μέρα κυκλοφόρησε με τίτλο, ολόσωστα: Στον τελικό οι τρεις δισκοβόλες.
* Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε και τον αποχαιρετισμό του Σωτήρη Τσιόδρα, στην τελευταία από τις καθημερινές (αρχικά) ζωντανές ενημερώσεις. Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε αυτή την αποχαιρετιστήρια ενημέρωση με στίχους από ένα ποίημα του Ελύτη, «Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία».
Μόνο που το ποίημα δεν είναι του Ελύτη, αν και πράγματι στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ευρύτατα ψευδεπίγραφο. Για περισσότερα, δείτε εδώ το ιστορικό.
* Παρωνυχίδα σε τουίτ του πρωθυπουργού.
Δεν είναι σοβαρό ψεγάδι, αλλά το «συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες» είναι πλεονασμός. Συγκαταλέγεται στις χώρες θα πούμε. Αφού συγκαταλέγεται, θα είναι ανάμεσα. Εκτός αν ο λογογράφος πληρώνεται με τη λέξη.
* Πολυμαργαριτάρι από την αγαπητή Εφημερίδα των Συντακτών.
Σε επιφυλλίδα του Παναγιώτη Γεωργουδή για τον Ξαρχάκο, διαβάζουμε:
Ο Ιγνάθιο Μεχίας, ένας σπουδαίος ταυρομάχος στην Ισπανία με πνευματικά ενδιαφέροντα, όπου στην αυλή του έβρισκαν καταφύγιο και προστατεύονταν οι πνευματικοί άνθρωποι που κατεδίωκε το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο, σκοτώθηκε στην τελευταία ταυρομαχία, τον Αύγουστο του 1934, και ο Λόρκα, συνέθεσε ένα μοναδικό παγκόσμιο λυρικό ποίημα.
Πέρα από την κάπως τρικυμισμένη σύνταξη, ούτε σε επιστημονική φαντασία με ταξίδια στο χρόνο δεν μπορεί να βρεθεί τέτοιο κατόρθωμα: ο Μεχίας, που σκοτώθηκε το 1934, πρόλαβε να κάνει αντίσταση στο καθεστώς του Φράνκο, το οποίο εδραιώθηκε μετά το 1936, και να μοιρολογηθεί από τον Λόρκα, ο οποίος δολοφονήθηκε τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, το καλοκαίρι του 1936!
* Άχαρη δουλειά να φτιάχνεις σουπεράκια για κανάλια. Πολλή πίεση, κι αν κάνεις το παραμικρό λάθος θα το δουν και θα το χλευάσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Και τουλάχιστον παλιότερα το λάθος είχε φτερά και πετούσε, τώρα μπορεί ο καθένας να το βαλσαμώσει και να το εκθέσει σε κοινή θέα, κτήμα εσαεί.
Εδώ, ένα γραπτό σαρδάμ (ας πούμε) από δελτίο του Μέγκα, ο Γογλοθάς.
* Και ένα μεταφραστικό περιδέραιο σε άρθρο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό στη Μινεζότα.
Σε ελληνικό ιστότοπο, η δήλωση του δημάρχου της Μιννεάπολης αποδόθηκε ως εξής:
“Η αδυναμία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις δικές σας ενέργειες. Η αδυναμία σε κάνει να δείχνεις με το δάχτυλό σου κάποιον άλλο, σε μια περίοδο κρίσης. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολης. Είμαστε ισχυροί ως κόλαση. Είναι μια δύσκολη χρονική περίοδος; Ναι. Αλλά καλύτερα να είστε σίγουροι ότι θα το ξεπεράσουμε”.
Νόημα δεν βγαίνει. Πώς να ήταν τάχα το πρωτότυπο; Δύσκολα θα το μαντεύατε -αλλά υπάρχει σε πολλά σημεία, ας πούμε εδώ:
Weakness is refusing to take responsibility for your own actions. Weakness is pointing your finger at somebody else during a time of crisis. Donald Trump knows nothing about the strength of Minneapolis. We are strong as hell. Is this a difficult time period? Yes. But you better be damned sure that we’re going to get through this.
Το κωμικότατο «ισχυρή ως κόλαση» είναι το διαμάντι στο περιδέραιο, αλλά και η αδυναμία που αρνείται να αναλάβει ευθύνη δεν πάει πίσω.
Μετάφραση από Google translate; Οι δυο πρώτες προτάσεις, ναι. Μετά, ίσως το… διόρθωσε κάποιος, διότι το Google δίνει παρεμφερές μετάφρασμα (δυνατοί σαν κόλαση) αλλά όχι το ίδιο.
Φυσικά, ο δήμαρχος λέει: Αδυναμία είναι να αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη για τις δικές σου ενέργειες. Αδυναμία είναι να δείχνεις με το δάχτυλό σου κάποιον άλλο, σε μια περίοδο κρίσης.
Και δεν θα μεταφράσουμε κατά λέξη το strong as hell ούτε το damned sure, αλλά κάπως έτσι:
Είμαστε δυνατοί και με το παραπάνω … Αλλά να το βάλετε καλά στο μυαλό σας πως θα το ξεπεράσουμε.
* Όπως βρήκα στο Τουίτερ, ο αστυνομικός-φονιάς της Μινεάπολης κάθε άλλο παρά πρωτάρης στη βία και την αυθαιρεσία είναι.
Δείτε και το όνομα, Chauvin, ίδιο με το γαλλικό επώνυμο από το οποίο προήλθε η λέξη «σοβινισμός» -εκείνος ήταν ο Νικολά Σοβέν, αν και μάλλον δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Δείτε περισσότερα σε ένα παλιό μας άρθρο.
* Πάλι σε σχέση με τη Μινεάπολη, η παγίδα των ομοήχων σε ρεπορτάζ από τα επεισόδια:
Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύκτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.
Μπορεί να βρίσκονταν σε πλήρη εξάρτηση οι αστυνομικοί, αλλά ήταν «με πλήρη εξάρτΥση», διότι έτσι γράφεται η λέξη που δηλώνει τα ατομικά είδη του στρατιώτη -και γενικότερα όσα έχει μαζί του κάποιος που πηγαίνει σε συγκεκριμένη αποστολή.
Υπάρχει και τρίτη εξάρτ*ση, σε μια σπανιότατη περίπτωση τετρασύλλαβης τριομοηχίας, η εξάρτιση των πλοίων.
Και ποίημα του Παντελή Μπουκάλα:
Στον έρωτα μου προχωρώ δίχως εξάρτυση
στην πιο βαθιά ποθώντας να δοθώ εξάρτηση
ότι το βλέμμα σου με ναυπηγεί με πλήρη εξάρτιση.
* Την περασμένη εβδομάδα εγεννήθη παρ’ ημίν νέα λέξη, αφού η διδασκάλισσα του Γένους κ. Μαρία Ευθυμίου, που παραιτήθηκε από την Επιτροπή 2021 μεταξύ άλλων εξαιτίας της τάσης «ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό».
Το έδαφος είναι γόνιμο για να ευδοκιμήσει ο νεολογισμός, ώστε οι ανησυχούντες συμπολίτες μας να έχουν να φωνάζουν και μιαν ακόμα πολυσύλλαβη λέξη πλάι στον «εθνομηδενισμό».
* Και κλείνω με κάτι πιο αστείο.
Στα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ κάποιος φίλος μας έδειξε τον ιστότοπο αυτό, όπου μπορείτε να βρείτε συμβουλές για να μεγαλώνουν ιτιές μουνί στο δικό σας ναυπηγείο.
Επειδή εγώ ναυπηγείο δεν έχω, δεν ενδιαφέρθηκα περισσότερο.
Πάντως, εδώ μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για τις ιτιές μουνί -που ελπίζω να μην είναι και κλαίουσες.
(Ο αγγλικός όρος είναι pussy willow, να ξέρετε).
ndmushroom said
Εκ μέρους του φαν κλαμπ της Τασούλας Κελεσίδου, απαιτώ να αποκατασταθεί αμέσως η τιμή και η υπόληψη της κορυφαίας ελληνίδας δισκοβόλου. Ακούς εκεί «θυμάμαι μόνο τη Βόγγολη»! (Για την ιστορία, η τρίτη ήταν η Τσικούνα, που ποτέ δεν έφτασε τις άλλες δύο -και ιδίως την Τασούλα, μην τα ξαναλέμε!) 🙂
ndmushroom said
Το «Μινεζότα» πόθεν προέκυψε; Μινεσότα δεν τη λένε και στο Αμέρικα; Εκτός αν πρέπει υποχρεωτικά οι αμερικανικές λέξεις να φτάσουν στην Ελλάδα με πτήση της Air France (δεν πετάει πλέον και το Concorde για να έχουμε δικαιολογία). 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν είμαστε σίγουροι αν η Ευθυμίου ανέφερε «τάση ουδετεροπατρίας» μιας και δεν έχουμε δει την επιστολή. Η ουδετεροπατρία μοιάζει να ανήκει στο σχολιασμό της «Εστίας», από την οποία αναπαράγεται η είδηση παντού (οχι παντού, διότι η Καθημερινή π.χ. μοιάζει να την αγνοεί), ενώ κάπου αλλού γράφτηκε ότι παραιτήθηκε γιατί διαφωνούσε με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Ένα φάουλ εδώ έκανε και ο Ζαχαριάδης του Σύριζα, που έγραψε ότι η Ευθ. παραιτήθηκε γιατί διαφωνούσε με την ακροδεξιά στροφή της επιτροπής, δηλ. άλλ’ αντ’ άλλων. https://twitter.com/CZachariadis/status/1265208817001926661
Νέο Kid said
Ο ΝΔ Τριανταφυλλόπουλος ποιος είναι; Ο νοτιοδυτικός Τριανταφυλλόπουλος; Μιλάς με γρίφους γέροντα! Εκτός αν το έβαλες για να μας τεστάρεις αλά Μητσοτάκη…
Α, και είναι Μινεσότα. Όχι Μινεζότα.
BLOG_OTI_NANAI said
Καλημέρα!
Ο Γογλοθάς υπήρξε, όποιος δεν πιστεύει, ιδού, το γράφουν και τα βιβλία 🙂
«Κληρονόμες», λίγες, αλλά υπάρχουν:
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα!
Θεάρα η Μάρθα Ζαχαριάδου! ☺ Όλοι αυτοί οι υποστηρικτές της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη, που τριγυρνούν στο διαδίκτυο σαν παιδονόμοι, για να βάλουν στη θέση του όποιον αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο, έχουν πολλή πλάκα, όταν δεν παραείναι εκνευριστικοί. Έκατσε και έκανε η θεάρα όλη αυτή την απίθανη γεωγραφική παρουσίαση της Νέας Ζηλανδίας, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη γλωσσική παραδρομή του Μητσοτάκη, που σαφώς και ξέρει το σωστό, όπως και ο Τσίπρας ξέρει τη διαφορά μεταξύ Λέσβου και Μυτιλήνης. Μόνο που του Τσίπρα είναι καρύδια και βροντούνε, ενώ του Μητσοτάκη είναι σύκα και κολλούνε. Ας όψεται η …αντικειμενική ενημέρωση των ΜΜΕ.
Triant said
Καλημέρα.
Κάποιοι, από ντροπή προφανώς, τις λουλουδιασμένες τις βάζουνε στο πίσω ναυπηγείο που πολλά αμερικάνικα σπίτια έχουν.
nikiplos said
καλημέρα… Πλάκα έχουν αυτές οι μεταφράσεις. Pussy Willow, ιτιές μουνί…
Τον Chauvin τον προφέρουν Τσάβιν οι Μινεαπολίτες… Τελικά καθόλου παράξενο δεν ήταν, που ο μικροτσούτσουνος κομπλεξικός κι ανέραστος μπατσάκος δολοφόνησε τον αγαθό γίγαντα Φλόϊντ. Ήταν ατιμώρητος για οποιαδήποτε αυθαιρεσία του, ακόμη και για ωμές δολοφονίες εδώ και 10ετία…
Πέπε said
Καλημέρα.
Για τις κληρονόμους, καλό είναι να ξέρει κανείς να βρίσκει λύσεις εντός δεδομένου πλαισίου αντί να αλλάζει τους κανόνες. Έτσι, εγώ θα προσπαθούσα να γυρίσω τη φράση έτσι ώστε να γίνει αιτιατική, όπου το γένος ξεχωρίζει σαφέστατα. Τίτλος ταινιας είναι. Κατά παράδοση, καμία σύμβαση πιστότητας στο πρωτότυπο δε δεσμεύει τους μεταφραστές τίτλων ταινιών.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Δεκτό για τη Μινεσότα.
1 Μπράβο, η Κελεσίδου!
3 Δεν πρεπει να ειναι της Εστίας το εύρημα
4 Νικος Δ., ο επιμελητής του Παπαδιαμάντη
7 Ναι ρε συ, yard!
sarant said
Να με συμπαθάτε, αλλά θα λείψω. Πάω εκδρομή σε μια γερμανική πόλη στην οποία έχει γεννηθεί διάσημος πολιτικός άλλου κράτους.
gpointofview said
Εμπνέουν μουσικά τα σημερινά μεζεδάκια ειδικά τα ανθισμένα που μοσκοβολούν (όχι άλλο όπερες)
BLOG_OTI_NANAI said
Το ποίημα του Λόρκα δεν σχετίζεται με τον Φράνκο αλλά με την αγάπη των Ισπανών για τις ταυρομαχίες και τους ταυρομάχους:
π2 said
Χαζεύω από το πρωί τον συστηματικό και συνειδητό τρόπο με τον οποίο ο Μπογδάνος επιχειρεί να δομήσει την ελληνική alt-right. Προωθεί (στο σάιτ του, στο τουίτερ, στη ραδιοφωνική του εκπομπή με συνέντευξη) μια κοπέλα ονόματι Αγαθή-Χριστιανή Σαλβάνου. Πρόκειται για μια νεαρή φοιτήτρια, youtuber με βιντεάκια κατά του φεμινισμού, κατά της αριστεράς, με Γεωργιάδεια επιχειρήματα για την αρχαία ελληνική (ταύτιση σημαίνοντος-σημαινομένου κλπ.) ή την ομοφυλοφιλία στην αρχαιότητα (εννοείται ότι δεν υπήρχε), με πύρινα λογύδρια για τη φυλετική μας καθαρότητα, με κρυφό σχολειό («καυστικό θέμα» για να είμαι και εντός θέματος με τα μεζεδάκια), όλη την αναμενόμενη νεοδεξιά θεματολογία. Χάζεψα όπως καταλαβαίνετε μερικά βιντεάκια: είναι βαρετά, χωρίς ρυθμό, με μέτρια ελληνικά, αστείες απόψεις, μετεφηβική αφέλεια, τίποτε αξιομνημόνευτο. Αφορμή της προώθησης από τον Μπογδάνο είναι, λέει, τα υβριστικά σχόλια που δέχτηκε για τις απόψεις της για τον φεμινισμό.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ποιο είναι, κατά τη γνώμη μου; Το ελληνικό διαδίκτυο αγνοούσε σχεδόν ολοκληρωτικά την κοπέλα, προτού την αναδείξει ο Μπ. Με άλλα λόγια, δεν χρησιμοποιεί ένα πρόσωπο με ήδη γνωστό δημόσιο λόγο για να πει τα δικά του, αλλά δημιουργεί ο ίδιος τον θόρυβο. Δίνει βήμα σε φωνές αγνώστων συνοδοιπόρων, αδιαφορώντας για την όποια γραφικότητά τους, ακριβώς για να ενισχύσει τον θόρυβο. Πρόκειται ακριβώς για τη μέθοδο με την οποία αναδείχθηκε η alt-right στην Αμερική, όχι με κεντρικό σχεδιασμό, αλλά με στενές ονλάιν διασυνδέσεις αρχικά ασύνδετων περιθωριακών φωνών.
BLOG_OTI_NANAI said
Μέρος του έργου:
atheofobos said
Συγχαίρω την παρατηρητικότητα σου να επισημάνεις την παρωνυχίδα του Μητσοτάκη (συγκαταλέγεται ανάμεσα) αλλά μου κάνει εντύπωση πως, όπως πιθανολογώ ως καθημερινός αναγνώστης της ΑΥΓΗΣ, δεν έχεις επισημάνει αντίστοιχες παρωνυχίδες σε αυτήν. Μερικές από αυτές:
Μέσα από το έργο αυτό, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής
http://www.avgi.gr/article/10965/10222054/prochora-e-kataskeue-tou-paratereteriou-geoepistemon-kai-klimatikes-allages-apo-to-ethniko-asteroskopeio
Ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 150 επιλεγμένες ταινίες και αποσπά ειδική μνεία από την επιτροπή.
http://www.avgi.gr/article/10811/5879024/xetsipoto-gynaio-kai-mores-geloiotetes
Να συγκαταλέγει ανάμεσα στους συμβούλους της απίστευτα επιθετικούς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων
Πέπε said
Νομίζω ότι μόνο με μια πολύ σχολαστική ματιά είναι πλεονασμός το συγκαταλέγεται ανάμεσα. Μπορεί κανείς να αποφεύγει να το λέει. Το να επισημαίνεται όμως ως λάθος είναι υπερβολή.
Εντάξει, με το να επισημαίνεται ως παρωνυχίδα μετριάζεται η υπερβολή σίγουρα.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα κι από δω.
Για κάτσε ρε φίλε. Σταμάτησαν οι Μυτιληνιοί να λένε Μυτιλήνη το νησί τους και δεν μου τόπαν εμένα και λέω πως είμαι Μυτιληνιός; Απ’ την Πλαγιά – Πλωαμρίου – Μυτιλήνης; Ή όταν το λέω αυτό νομίζουν πως το πάω Νεοκαλλικρτικά; Μπαααα. Έτσι τόλεγα εξαπανέκαθεν 🙂
«Οπότε το ερώτημα παραμένει: τι σημαίνουν τα εισαγωγικά;» Μα δεν σημαίνουν κάτι. Απλά δίνουν μια αρχοντιά στην πρόταση. Ένα κιμπαριλίκι μωρ’ αδερφέ.
Πάω να συνεχίσω, ό,τι προλάβω τώρα, σε λίγο προβλέπεται έξοδος.
Πουλ-πουλ said
1. Πες τα Χρυσόστομε. Για να ομολογήσω την αμαρτία μου, ούτε εγώ θυμόμουν την τιτανοτεράστια Τασούλα. Πρέπει επειγόντως να καθαρίσουμε τον σκληρό δίσκο του μυαλού μας από τα σαρδάμ των πολιτικών, τις μπογδανιές, και άλλα σκουπίδια που τον θολώνουν.
Νέο Kid said
17. Θα έλεγα ότι το «συγκαταλέγεται» έχει μια -ας την πω- ιδιορρυθμία. Όταν το σύνολο στο οποίο συγκαταλέγεται το υποκείμενο είναι σαφώς ορισμένο και πολύ συγκεκριμένο ,τότε το ανάμεσα σίγουρα περιττεύει και ξενίζει . Για παράδειγμα ,νομίζω ότι όλοι θα πούνε και θα γράψουνε «οι γάτες συγκαταλέγονται στα αιλουροειδή» και σχεδόν κανείς «ανάμεσα στα αιλουροειδή».
Όταν όμως πρόκειται για ένα θολό (και υποκειμενικό) σύνολο, όπως «οι 150 καλύτερες ταινίες ..» τότε το «συγκαταλέγεται ανάμεσα» δεν ξενίζει. Είναι δόκιμο.
Γιάννης Μαλλιαρός said
«σχολιάστηκε ευρέως, στα κοινωνικά μέσα, η ορθογραφία «αίολες» που παραξένεψε πολλούς, οι οποίοι περίμεναν να δουν «έωλες».»
Μάλλον εβραίος το σχολίασε 🙂 Διεθνής συνωμοσία από ζήλια για τους άριστους.
(Παρεμπιπτόντως βλέπω πως ο μίστερ σπελτσέκερ κοκκινίζει το «αίολες». Αλλά όταν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, από κάπου πρέπει να πιαστούμε).
Spiridione said
Αν κρίνουμε από το ότι ο Κοττάκης της Εστίας έχει χρησιμοποιήσει και παλιότερα τη λ. ουδετεροπατρία (για τη Γιάννα) ίσως να έχει δίκιο ο Δύτης.
https://www.newsbreak.gr/apopseis/61651/i-oydeteropatria-apagoreyetai/
Δύτης των νιπτήρων said
13 «Πέντε η ώρα που βραδιάζει», όπως το απήγγειλε ο Κατράκης (στη μετάφραση του Γκάτσου; δεν ξέρω)
BLOG_OTI_NANAI said
Εξαιρετική η Ευθυμίου και τα μαθήματα της. Φυσικά δεν πρόκειται για «ουδετεροπατρία». Η πάθηση Χατζήδων, Λιάκων, Κωστόπουλων κ.λπ. ονομάζεται προσκόληση στο στάδιο της αποκόλλησης του βρέφους από τη μητέρα του. Οι άνθρωποι αυτοί επειδή πάσχουν συναισθηματικά, παραμένουν ανώριμοι, δεν έχουν κατακτήσει την αυτάρκεια τους και επιμένουν να επιτίθενται ή να αδιαφορούν για το μητρικό περιβάλλον, όπως ο τόπος που γεννήθηκαν, η ιστορία του, κ.λπ. Αυτά τα άτομα, συνήθως όταν φτάνουν στην εφηβεία (οι παραπάνω όχι ηλικιακά αλλά συναισθηματικά βρίσκονται ακόμα στην εφηβεία) έχουν την τάση να τονίζουν την ύπαρξη τους με οποιονδήποτε τρόπο, μπορούν να γίνουν ακόμα και παραβατικοί. Γι’ αυτό τους βλέπουμε ως προς το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται, την ιστορία εν προκειμένω, να την κακοποιούν, να την κακομεταχειρίζονται γενικά.
Όμως δεν πρέπει να ανησυχούν, υπάρχει ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να διορθώσει έστω και αργά τα προβλήματα τους.
Δύτης των νιπτήρων said
23 https://youtu.be/OqpkQp95Sic
π2 said
24: Ναι, ευτυχώς διά πάσαν νόσον κλπ. υπάρχει ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
π2 said
22: Νομίζω δικός του είναι ο όρος.
Αγγελος said
Δεν ήξερα ότι τον όντως υπέροχο Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας τον είχε μεταφράσει ο Γκάτσος. Αυτός όμως που έγραψε το άρθρο στο Διαβάζω δεν το ήξερε, ώστε να αποφύγει το τερατώδες «Το κορμί που είναι παρόν» (Cuerpo presente); Υποθέτω πως ο τίτλος του τρίτου μέρους παραπέμπει στο δόγμα της «πραγματικής» (σωματικής) παρουσίας του Χριστού στη Θεία Ευχαριστία, που το πρεσβεύει και η Ορθόδοξη Εκκλησια, αλλά χωρίς να το τονίζει τόσο όσο η Καθολική, που φτάνει στο σημείο να εκθέτει την αγιασμένη όστια σε προσκύνημα των πιστών ακόμα και εκτός Θείας Λειτουργίας. Δεν ξέρω πώς το λέει ο Γκάτσος, αλλά το «Ψυχή φευγάτη» (Alma ausente) πολύ μου άρεσε!
Παρανυχίδ μπροστά στη χρονολογική ανακρίβεια του Παναγιώτη Γεωργουδή είναι και το «σκοτώθηκε στην τελευταία ταυρομαχία». Εμ αφού σκοτώθηκε ο φουκαράς, πώς θα μπορούσε να μην είναι η τελευταία του; Για τον ταύρο βέβαια, κάθε ταυρομαχία είναι η τελευταία…
Γιάννης Μαλλιαρός said
6 «όπως και ο Τσίπρας ξέρει τη διαφορά μεταξύ Λέσβου και Μυτιλήνης» Για να το λες (κι όχι μόνο εσύ) θα υπάρχει αυτή η διαφορά. Θα δούμε πότε θα τη μάθουμε κι εμείς οι από κει… (τόγραψα και παραπάνω – για μας τους ντόπιους το νησί είναι Λέσβος ή Μυτιλήνη αδιακρίτως ενώ για κάποιους βαποράδες η πόλη είναι Λέσβος (Μυτιλήνη) αφού έτσι έχουν για προορισμό κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε)
BLOG_OTI_NANAI said
23: Ναι, ας μπουν και αυτά:
Γιάννης Μαλλιαρός said
23 Και γυρίζουμε απ’ τη Χαλκίδα κι είμαστε στ’ αυτοκίνητο κι είναι αρχές χειμώνα, κι είναι πέντε παρά κάτι και ν’ ακούγεται στο ραδιόφωνο η φωνή του Κατράκη (που μιας κι έχει κι ένα μέγεθος κράτησε μέχρι τις πέντε και δέκα ή κάτι τέτοιο): «Πέντε η ώρα που βραδιάζει». Εξαιρετικά υποβλητικό.
Δύτης των νιπτήρων said
Α, βλέπω ανεβήκαμε επίπεδο και φτάσαμε στην ψυχανάλυση… Παιδοφιλία του Μάο δεν βλέπω και ανησυχώ γιατρέ.
Δύτης των νιπτήρων said
(φυσικά στο 24 πήγαινε το παραπάνω)
BLOG_OTI_NANAI said
32: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υπάρχουν περιπτώσεις απλών αυτοαπασχολούμενων όπως ο Μπογδάνος ή Γιάννης Λάζαρης (αυτός βεβαίως ανήκει σε βαρύτερη μορφή συνεχούς αυτοαπασχόλησης) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με βαθύτερο τραύμα. Χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση.
ΓΤ said
14@
Η τσιχλοφουσκάτη διανόητη στο https://www.facebook.com/AgathiChristiana1/
Αγγελος said
Κοίταζα το σουπεράκι αρκετή ώρα προσπαθώντας να καταλάβω πού είναι το σαρδάμ και δεν το ‘βλεπα. Διάβασα την εισαγωγική φράση και το πρώτο παράθεμα του Blog (5) και πάλι δεν το πρόσεξα, κι ας ήταν επισημασμένο με κίτρινο. (Σκέφτηκα μάλιστα «Μα φυσικά υπάρχει ο Γολγοθάς, δεν είναι μυθικός τόπος!») Μόνο στο δεύτερο παράθεμα κατάλαβα τι λέγαμε. Νους ορά και νους ακούει!.
Georgios Bartzoudis said
(α) «τα 48 από τα 50 πανό των εκπαιδευτικών σωστά γραμμένα ήταν».
# Μπράβο στους (καθηγητάρες) εκπαιδευτικούς. Παίρνουν τη βάση και περνάνε στη ..Β’ Γυμνασίου!
(β) Εδω, αν θέλαμε να δείξουμε το γένος θα έπρεπε να γράψουμε.. οι γυναίκες κληρονόμοι, που για τίτλο απορρίπτεται. Ή, το πολύ σωστό, το μόνο σωστό θα έλεγα, Οι κληρονόμες….. Η Ελευθεροτυπία την άλλη μέρα κυκλοφόρησε με τίτλο, ολόσωστα: Στον τελικό οι τρεις δισκοβόλες.
# κανόνας ότι στα σύνθετα επίθετα ισχύει «ο και η -ος, τον –ον», είναι ισχυρός (και ακουστικά). Το αντίθετο είναι … σαραντισμός ή/και … «ιονισμός», της πάλαι ποτε ακμασάσης εφημερίδας.
Theo said
Καλημέρα!
Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση φασαρία με τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη.
Οι περισσότεροι λέμε Μυτιλήνη και την πόλη και το νησί. Αλλά Λέσβος και Μυτιλήνη, σα να ‘ταν δυο νησιά, δεν το λέει κανείς, εκτός από τον Τσίπρα κάποτε.
Theo said
@36:
Κι εγώ το ίδιο, Άγγελε 🙂
Αγγελος said
Νομίζω πως όλοι, και όχι μόνο οι ντόπιοι, λέμε Μυτιλήνη τη Λέσβο. Το «Λέσβος» είναι λόγια ονομασία, γνωστή βέβαια, αλλά όχι ιδιαίτερα εύχρηστη στην καθημερινή κουβέντα. Και για να μπερδεύεται ο κόσμος, στη γειτονιά μου υπάρχουν δίπλα-δίπλα δύο πάροδοι της Πατησίων, ονόμστι Λέσβου και Μυτιλήνης! Βέβαια, καλύτερα έτσι παρά να γυρεύει ο άλλος π.χ. στο Παγκράτι διεύθυνση που βρίσκεται στην Κυψέλη…
Theo said
Και η Νότια Ζηλανδία υπάρχει. Είναι το νότιο μέρος της Ζηλανδίας, μιας επαρχίας της Ολλανδίας. Άρα, δεν ανήκει στη Νομανσλάνδη. Άσχετα αν ο Κούλης εννοούσε τη Νέα Ζηλανδία.
Theo said
Και μια και μιλάμε για Ολλανδία, αυτό το είδατε;
Πληρωμένη απάντηση από τους Πορτογάλους σε ολλανδικό εξώφυλλο για τους τεμπέληδες του Νότου
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Καλημέρα.
Πάντως ὑπάρχει καὶ ἡ Νέα Νότια Οὐαλία τῆς Αὐστραλίας. Γιὰ ὅλα τὰ γοῦστα. 🙂
Ἐρώτηση στοὺς εἰδικοὺς τοῦ ἱστολογίου (λέγε με Ἀλέξη).
Οἱ ἰτιὲς μουνὶ ἀνήκουν στὶς κλαίουσες ἰτιές;
Ἂν ναί, τότε βρήκαμε τὴν προέλευση τῆς ἔκφρασης «κλαμένο μουνί». 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα!
Πολύ ωραία μεζεδάκια! (Άργησα να ξυπνήσω, και τα απόλαυσα για πρωινό…) 👌)
Μου άρεσε το «Εκτός αν ο λογογράφος πληρώνεται με τη λέξη.» 😆
(άσχετα με το ότι το ενδιάμεσο ‘ανάμεσα’ είναι μάλλον μικρο-πταίσμα…)
1ο+2ο μεζεδάκι: Τι υπερ-μ@κ@λω η κ. Zaxariadou!! Δηλ. ο πρωθυπουργός μας ήθελε να πει «Συμμετέχει… το Νότιο νησί της (Νέας;) Ζηλανδίας;
Άσε που και οι δύο πόλεις που γράφει βρίσκονται στο Βόρειο νησί! (Προφανώς, γι’ αυτό έγραψε ο Νικοκύρης για λάθος γεωγραφικές πληροφορίες)
Να προσθέσουμε και: «Περ’ απ’ τη γέφυρα του Αδάμ, στη Νέα Κίνα,…» 🙂
Αγγελος said
Γιώργο Μπαρτζούδη, ο «κανόνας ότι στα σύνθετα επίθετα ισχύει «ο και η -ος, το –ον»» ΔΕΝ ισχύει στην κοινή νεοελληνική. Λέει κανείς ποτέ «η αντίθετος άποψη», «η απόλυτος βεβαιότητα», «η παράλογος ελπίδα»; Αντίθετα, και στα πιο λόγια τέτοια επίθετα, το θηλυκό σχηματίζεται αβίαστα σε -η: «επίμεμπτη διαγωγή», «επιλήψιμη ενέργεια»…
Αλλά τα «δισκοβόλος», «κληρονόμος», «δακτυλογράφος», «νοσοκόμος» είναι ουσιαστικά, και ναι, εκεί υπάρχει κάποια δυσκολία (όχι στο τελευταίο βέβαια, αλλά στα άλλα).
Triant said
Το ότι πολλοί ντόπιοι λένε Μυτιλήνη το νησί δεν είναι επιχείρημα. Ξέρω πολλούς Πειραιώτες που λένε Πασαλιμάνι το ρολόι και Ζέα τα γραφεία της μαρίνας. Έχω πάψει να τους λέω πως Ζέα είναι η επίσημη (αρχαία) ονομασία του Πασαλιμανιού γιατί δεν βγάζω άκρη. Άλλωστε τα πιό πολλά λάθη τα κάνουν οι αυτόχθονες (απλώς γιατί δεν δέχονται να τα διορθώσουν) όπως και τα περισσότερα ορθογραφικά λάθη τα κάνουν οι φυσικοί ομιλητές. Κανένας μη αγγλόφωνος (με καλή γνώση της γλώσσας αλλά σαφώς κατώτερη του φυσικού ομιλητή) δεν θα γράψει there αντί για their ούτε recieve ούτε it’s car.
Γιάννης Κουβάτσος said
29: Ο Τσίπρας δεν είναι «από κει», είναι «από δω». Για μας τους «από δω» Λέσβος είναι το νησί και Μυτιλήνη η πρωτεύουσά του. Και στο σχολείο έτσι μας τα μάθανε. ☺
Theo said
@47:
Κι εμείς στο σχολείο μάθαμε πως Λέσβος είναι το νησί και Μυτιλήνη η πρωτεύουσά του, αλλά αργότερα, ακούγοντας «Μυτιλήνη» και για το νησί (κι από τους «από δω» κι από τους «από κει»), συνηθίσαμε να λέμε Μυτιλήνη και το νησί.
Τόσο απλά 🙂
ΣΠ said
Ο Τσίπρας είπε: «Η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας» Δηλαδή θεώρησε την Μυτιλήνη νησί, όχι πόλη.
Avonidas said
Καλημέρα.
Οι ιτιές μουνί να υποθέσω χρησιμοποιούνται για την καθέλκυση των πλοίων στα ναυπηγεία; 🤣
Pedis said
Μέτρα προφύλαξης στο φουλ. Μάσκες, απόσταση … Όλα κομπλέ.
Eμ δεν είναι μόνο ο Κούλης ο οποίος πάει στις σχολικές αίθουσες χωρίς μάσκα και λέει στους άλλους να τη βάζουν.
BLOG_OTI_NANAI said
36: 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Γενικά τα σαρδάμ δεν μου κάνουν κάποια εντύπωση ώστε να τα χρησιμοποιήσω ενάντια στην δήθεν «αγραμματοσύνη» κάποιου. Προφανώς όλοι μπερδεύονται κάποιες φορές και με τα πιο απλά πράγματα. Αλλά τα σόσιαλ μίντια θα μείνουν άνεργα άμα δεν κάνουν την τρίχα τριχιά του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη. Και φυσικά η πολιτική περιλαμβάνει και τον πόλεμο των εντυπώσεων, αλλά επί της ουσίας, είναι… ανούσιο. Απλώς έχει πλάκα όταν τα ακούμε.
Ίσως το ποιο αστείο σαρδάμ, ήταν μιας παρουσιάστριας ειδήσεων που αντί να πει «να ζεσταθεί το κοκκαλάκι», είπε «να ζεσταθεί το κωλαράκι μας», και είναι καταπληκτικό ότι κάποιες φορές συνειδητοποιείς τι είπες μόνο όταν ακουστεί ολοκληρωμένο.
Καλό είναι και οι «κάλτσες» αντί «κάλπες» του Παπανδρεόυ, αλλά δεν πολυπείστηκα ότι είναι αληθινό. Ίσως και να είναι βέβαια.
Γιάννης Κουβάτσος said
49: Ε, ναι. Αλλά προκειμένου να δικαιολογήσουμε τις κοτσάνες των αγαπημένων μας ηγετών, θα κάνουμε πολλές «νέες» γεωγραφικές ανακαλύψεις. Και όχι μόνο γεωγραφικές. 😉
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Κι άλλη νέα λέξη εκτοξεύθηκε χθες, στην εκπομπή ‘Από τις 6’ της ΕΡΤ1, από τον (και καθηγητή) βουλευτή της ΝΔ, κ. Καιρίδη – ο οποίος πολυπαίζεται από τα ΜΜΕ τελευταία…
Συγκεκριμένα ακούστηκε να χρησιμοποιεί την επιρρηματική μετοχή «πατριδοκαπηλώντας»!
(εδώ, το βίντεο πάει μόνο του στην επίμαχη φράση)
Γκουγκλίζοντας όμως, είδα ότι ο ‘πρώτος διδάξας’ -από το 2018 τουλάχιστον- υπήρξε ο Στέλιος Κούλογλου: «…ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κάνει πολιτική καριέρα πατριδοκαπηλώντας».
https://www.vetonews.gr/politiki/item/50196-koylogloy-h-epilysh-toy-makedonikoy-tha-bohthhsei-kai-tis-diapragmateyseis-me-toys-daneistes (αρχή 2ης παραγρ.)
Τι έγινε; Έχουμε/αποκτήσαμε τα ρήματα: Πατριδοκαπηλεύω; Πατριδοκαπηλεύομαι; 😠 👿
Πέπε said
Για τη Μυτιλήμνο όμως κουβέντα, ε;
_________________________________________________
Κάποτε, ήμουν μικρός αλλά δεν ξέρω πόσο ακριβώς (Δημοτικό σίγουρα), είχε γίνει μια εκδήλωση για τον Λόρκα, μάλλον στο Θερβάντες. Απαγγελία ποιημάτων με υπόκρουση ενός κιθαρίστα. Συντελεστές Ισπανοί, και τα ποιήματα φυσικά στο πρωτότυπο.
Ο πατέρας μου ήθελε να πάει, και με πήρε κι εμένα μαζί. Δεν ξέρω αν το έκανε για τη διεύρυνση των πνευματικών μου οριζόντων ή γιατί δεν είχε τι να με κάνει, πάντως το συγκεκριμένο ποίημα, ο Θρήνος για τον Ιγνάτιο Σάντσεθ Μεχία, μου έμεινε ανεξάλειπτα, και φυσικά κυρίως η εμβληματική «επωδός», Α λας θίνκο δε λα τάρδε.
Εννοείται ότι ισπανικά δεν ήξερα. Ίσως μοίρασαν προγράμματα με αντικριστό κείμενο, ίσως έγινε κάποια προφορική εισαγωγή, ίσως πρόλαβε ο πατέρας μου να μου ψιθυρίσει δυο λόγια για το ποίημα, πάντως το θέμα είναι ότι, με μια αμυδρή εικόνα του θέματος και ξέροντας (πλέον) και τι σημαίνει αυτή η φράση, παρακολουθούσα ανετότατα και μαγεμένος. Αλλά και η γενικότερη ανάμνηση που μου έχει μείνει από την εκδήλωση -αμυδρή αλλά συνάμα ισχυρότατη- είναι ότι καταλάβαινα μια χαρά όσα χρειαζόταν, χωρίς να χρειάζεται να καταλαβαίνω λέξεις και φράσεις.
Έκτοτε, ειδικά αυτό το ποίημα μου φαίνεται αδιανόητο να το διαβάσω / ακούσω σε μετάφραση.
Epaminondas Papayannis said
Μια που αναφέρθηκε και ο Lorca (και το «Llanto por Ignacio Sánchez Mejías»): ένας γνήσιος αριστερός, όπως και ένας γνήσιος καλλιτέχνης, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε κάποιες ευαισθησίες και να αντιπαθεί βασανιστές ζώων (όπως οι ταυρομάχοι)· εάν, λοιπόν, ο Lorca ήταν πράγματι αφενός αριστερός και αφετέρου καλλιτέχνης, θα έπρεπε να γράψει «Oda por el toro»!
ΣΠ said
Η τηλεδιάσκεψη «Γαβρόγλου» μου θυμίζει την συνεννόηση «Λοΐζος».
Αντώνης said
Και οι δυό μου γονείς ήταν μικρασιάτες που, μετά το ’22, εγκαταστάθηκαν και μεγάλωσαν στη Λέσβο. Πάντοτε, τόσο στο σπίτι όσο και με τους συγγενείς και φίλους μας, μιλούσαμε για τη Μυτιλήνη, πηγαίναμε διακοπές στη Μυτιλήνη κτλ. εννοώντας βέβαια πάντα το νησί και όχι συγκεκριμένα την πρωτεύουσά του. Φυσικά και γνωρίζαμε ότι το νησί λέγεται Λέσβος αλλά μας φαινόταν τόσο αφύσικο και σχολαστικό που κανείς δεν χρησιμοποιούσε το επίσημο όνομα. Ξαφνικά, φαίνεται να επιχειρείται η επιβολή της διαφοράς αυτής (ίσως και για διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες). Νομίζω πως κανείς καλόπιστος ακροατής δεν θα μπερδέψει το νησί με την πόλη ακούγοντας «Μυτιλήνη». Τώρα, βέβαια, εξαρτάται και από το επίπεδο του λόγου (επιστημονικός, νομικός κττ.).
Ακρ. said
Ο,τι νά’ναι. Κυριολεκτικά ό,τι νά’ναι.
Με εξ αποστάσεως ψυχαναλυτικές αερολογίες του κ@λου βγάζουμε ψυχασθενείς εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε.
Μήπως να τους κλείσουμε και σε ψυχιατρικά ιδρύματα; Το εφάρμοσε με επιτυχία το πρότυπο του κάθε φανατικού ιδεοληπτικού που, αδυνατώντας να ανεχτεί την άλλη άποψη, την «ψυχιατροποιεί». Εύγε. Και εις ανώτερα.
Και για να τελειώνει το αστειάκι με Λέσβο και Μυτιλήνη: Ο Τσίπρας είναι στη Μυτιλήνη, πρωτεύουσα της Λέσβου, και θέλει ν’ αναφέρει ονομαστικά το νησί και αορίστως τα υπόλοιπα. Ξεκινά λέγοντας: «Η Μυτιλήνη», συνειδητοποιεί ότι για τον πολύ κόσμο αυτό είναι η πόλη κι όχι το νησί, και σπεύδει να διορθώσει επεξηγώντας: [δηλ.] «, η Λέσβος, και τα άλλα νησιά». Λέγεται παράθεση: «Η Μυτιλήνη, η Λέσβος, και τ’ άλλα νησιά.
Αλλά φαντάζομαι ότι και γι’αυτό θ’ακούσουμε κάποια ψυχαναλυτική παπαριά. Δεν υπάρχει σωτηρία…
Μυλοπέτρος said
μα καλά όλα εγώ θα τα λέγω;
τα εισαγωγικά μπήκανε για τον απλούστατο λόγο ότι η κ. Γαβρόγλου δεν θα συμμετείχε ο ίδιος αλλά ο σωσίας του. πως αλλιώς θα μας το λέγανε σε μας τους αφυπνισμένους ότι κάτι παίζεται και εκεί;
Γιάννης Κουβάτσος said
Το βίντεο και τ’ αυτιά μας να εμπιστευθούμε άραγε ή την ευφάνταστη δικσιολόγηση ενός λάθους εν τη ρύμη του λόγου; Το βίντεο και τ’ αυτιά μας, βέβαια. ☺
ΣΠ said
2, 4
Φυσικά είναι Μιννεσότα. Πέντε χρόνια έμεινα εκεί και δεν άκουσα κανένα να την λέει Μινεζότα. Ορίστε: https://el.forvo.com/word/minnesota/. Στα αγγλικά το -s- ανάμεσα σε φωνήεντα προφέρεται συχνά ζ, αλλά όχι πάντοτε.
ΓΤ said
Ασφαλώς έχει βελτιωθεί στη γεωγραφία ο Τσίπρας. Και γι’ αυτό εξήγησε στον πολύ κόσμο, με παράθεση, τα περί Λέσβου και Μυτιλήνης. Και δεν θα μπορούσε να μην έχει βελτιωθεί, αφού μαθαίνει από τα λάθη του. Μάλλον δεν μπόρεσε να ξεχάσει ότι, όταν, φεύγοντας από τον Ολάντ και πηγαίνοντας στο Στρασβούργο, είπε «φεύγουμε από τη Γαλλία». Και είναι λυπηρό που δεν του είχε μάθει τίποτε μέχρι τότε ο Ξεστράβων, δηλαδή ο Λαζόπουλος, λίγο πριν υποδεχθεί τον υψηλό προσκεκλημένο στο «Gazarte».
Ακρ. said
Χαχαχα, τί έχει να πει γι’ αυτό ο ψυχαναλυτής υπηρεσίας;
ΣΠ said
28τέλος
Άγγελε, μπορεί να είχε αποφασίσει να σταματήσει μετά την μοιραία ταυρομαχία (λέμε τώρα).
ΓΤ said
Πάμε τώρα σε ένα κουίζ, για τους μάστορες της ετυμολογίας και των ευρέσεων (όχι, δεν ξέρω την απάντηση).
Χαλαρώνοντας λίγο σήμερα στη Φωκίωνος, και ξεφυλλίζοντας την «AV», στη σελ. 16 έπεσα σε λεζάντα που μιλά για την εσωτερική γλώσσα των μουλαράδων της Σαντορίνης. Εκεί διαβάζουμε: «Οι μουλαράδες είχαν τη δική τους γλώσσα για να επικοινωνούν με τα ζώα. Μια φράση που έλεγαν, άγνωστης ετυμολογίας και έννοιας, ήταν «ντελάξ μουρί»».
Από πού να μας έρχεται δαύτο;
(το συγκεκριμένο τεύχος στο https://issuu.com/athensvoice/docs/av_742)
ΣΠ said
47, 48
Εγώ πάντως στην Γεωγραφία του Δημοτικού είχα μάθει ότι το νησί λέγεται Λέσβος ή Μυτιλήνη.
BLOG_OTI_NANAI said
60: Προφανώς έχεις μαύρα μεσάνυχτα από το ύφος με το οποίο γράφω.
ΣΠ said
53
Ένα άλλο αστείο σαρδάμ ήταν από εκφωνητή ειδήσεων, το κλύσμα αντί κλίμα.
Ακρ. said
@69
Μπα, το σταλινισμό τον αναγνωρίζω. Απ’ όπου κι αν προέρχεται
ΣΠ said
55
Μόνο ρήμα «πατριδοκαπηλεύομαι» (πατρίδα + καπηλεύομαι) θα μπορούσε να υπάρξει. Άρα η μετοχή θα έπρεπε να είναι «πατριδοκαπηλευόμενος».
Κώστας said
Καλά τα είπε ο πρωθυπουργός, απλά οι Νεοζηλανδοι, Βόρεια Ζηλανδία ονομάζουν την Αυστραλία (κατά το Βόρεια Μακεδονία) γιατί έχουν κι αυτοί αλυτρωτικές βλέψεις, και μπερδεύτηκε 😂
ΓΤ said
Πάντως, δεν γίνεται να υποστηρίζουμε τον τύπο «κληρονόμες» και ταυτόχρονα να ξεχνάμε τον τύπο «μαθήτριες», φιμώνοντάς τον. Παρατηρούμε το δικαιότατου ψόγου μυθοκτονικό κείμενο για την Ευγενία Μανωλίδου που αναρτήθηκε εδώ στις 30.04.2020 (https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/30/manolidou/), και εκτιμώντας ότι, ασφαλώς, η Μπουμπούκαινα θέλει και κοριτσάκια στα «μαθήματά» της (Φέρτε μου, κόσμε, τάλαρα, ψέμα να σας κεράσω), στεκόμαστε στον τίτλο: «Όταν η Ευγενία Μανωλίδου διαδίδει μύθους για τη γλώσσα προς άγραν μαθητών». Πού πήγαν οι «μαθήτριες»;
Pedis said
Το μεζεδάκι κυρίας Αχώνευτης δεν το σερβίρισες σήμερα, Νικοκύρη. Σου έβαλε κάποιος κάνα πρόσχωμα;
Κώστας said
Από το προηγούμενο σχόλιό μου, παρακαλώ να διαγραφεί το «κι αυτοί», το οποίο μπήκε εκ παραδρομής. Μην έχουμε τίποτα παρεξηγήσεις μεταξύ μας 🙂
ΓΤ said
@72
Όχι, αγαπητέ, διότι ο… καθηγηταράς Καιρίδης αποφάσισε να σολωμίσει, κατά το «διηγώντας» 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
58: Στο βιβλίο της Ε’ δημοτικού αναφέρει τον νομό Λέσβου, ως τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί αναφέρει τη Λέσβο και στον χάρτη της Ελλάδας υπάρχει το νησί Λέσβος. Η Μυτιλήνη αναφέρεται μόνο ως πρωτεύουσα του νομού και, βέβαια, του νησιού. Επισήμως, έτσι έχουν τα πράγματα. Ανεπισήμως, οι Λέσβιοι προτιμούν να λέγονται Μυτιληνιοί, οι Αμφισσείς Σαλωνίτες και πάει λέγοντας. Όπως είπαμε, ο Τσίπρας δεν αδιαφόρησε για τη διάκριση μεταξύ Λέσβου και Μυτιλήνης, αλλά ανέφερε τις δύο ονομασίες σαν να ήταν δύο διαφορετικά νησιά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Το 78 στο 68.
ΓΤ said
@78
Κανένα (περισ)τέρας μορφώσεως, που παίζει τις παραθέσεις στα δάχτυλα, δεν αδιαφορεί 😉
dryhammer said
43. Προσεχώς: περιήγηση στους λειμώνες της Νότιας Νέας Ουαλίας
50. Όχι. Χρησιμοποιούνται στην ανέλκυση ναυαγίων στη σκάρα της σκωτσέζικης γιάρδας (στη γλώσσα των ναυτικών το ναυπηγείο – επισκευών κυρίως)
LandS said
Κατά την εμπειρία μου, για τον πολύ το κόσμο είναι Μυτιλήνη. Και εξ όσων μπορώ να γνωρίζω η εμπειρία αυτή είναι κοινή.
Με σιγουριά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το Μυτιλήνη είναι το σύνηθες.
Το Λέσβος είναι το πολιτικά ορθό.
BLOG_OTI_NANAI said
68: Έτσι έγραφαν τα βιβλία:
BLOG_OTI_NANAI said
83: Μικρό το κακό, αλλά κόλλησα το εξώφυλλο του Β΄ τόμου, ενώ η συγκεκριμένη αναφορά είναι στον Α΄ τόμο (σελ. 50): http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=03-20563921&tab=01
dryhammer said
83. Άρα καλά λέω πως τα νησιά του Αν. Αιγαίου (όπου Αν. διάβαζε Άνω) είναι -γεωφυσικώς- Ασία. Το λέει και το βιβλίο στον τίτλο του.
dryhammer said
84. Τώρα μου τα χάλασες…
BLOG_OTI_NANAI said
70: Τι πλάκα… Τελικά δεν το είπε ακριβώς ολόκληρο όπως θυμόμουν!
Pedis said
Αρμοστής κρατιδίου της Νότιας Γερμανίας:
«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία.
Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν.
Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα.
Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα.
https://primeminister.gr/2020/05/26/24036
BLOG_OTI_NANAI said
86: Και σωστά θα σκεφτόταν ο άλλος, «καλά ρε, μάθαιναν παλιά τα παιδιά στο σχολείο ότι η Λέσβος ήταν νησί της Αφρικής;»!
gpointofview said
# 78
…οι Αμφισσείς Σαλωνίτες …
καο οι Ιτιώτες, Σκαλιώτες !!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νέος Σαραντάκος! 🙂
Κι ένα ιπτάμενο δελφίνι
στη Θήρα και στη Σαντορίνη !
μη μου πείτε ότι ποτέ, στην αρχή τουλάχιστον, δεν το τραγουδήσατε έτσι!
Η ποιητική σύνθεση Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας αναφέρεται στο θάνατο του ομώνυμου ταυρομάχου, φίλου του Λόρκα, που σκοτώθηκε σε ταυρομαχία το 1934. Ο Μεχίας δεν ήταν μόνο μεγάλος ταυρομάχος, αλλά και διανοούμενος με γνήσια καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Στο σπίτι του συγκεντρώνονταν οι σπουδαιότεροι ποιητές του καιρού του.
Τρεις μεταφράσεις: του Κλείτου Κύρου (1950), του Ν. Γκάτσου (1965) και του Αργύρη Ευστρατιάδη (1969)
Μια διασκαλία του ποίηματος
(όταν το ανακάλυψα/διάβασα πέρασα ένα απόγευμα χαρμολύπης)
Ιωάννα Ναούμ, Ο ποιητής και ο θάνατος: Federico Garcia Lorca, Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας
http://www.komvos.edu.gr/diaglossiki/methodology/Anakoinoseis_Eisigiseis/Naoum.htm
>>η τελευταία ταυρομαχία
Το 1934, ο ταυρομάχος Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας [Ignacio Sánchez Mejίas] είχε περάσει πια προ πολλού τα σαράντα… Είχε φτάσει πλέον στο απόγειο της δόξας του κι είχε αποσυρθεί. Ίσως να λαχταρούσε ένα τελευταίο τρόπαιο… Ίσως να ονειρευόταν μια τιμημένη έξοδο πάνω στους ώμους των θαυμαστών του. Ίσως μία τελευταία ιαχή θριάμβου. Ετοιμάστηκε για μία ακόμη ταυρομαχία η οποία αποδείχτηκε όντως η τελευταία του. Όπως ο 29χρονος Victor Barrio το περασμένο Σάββατο, έτσι κι ο έμπειρος Ιγνάθιο δέχθηκε το θανάσιμο πλήγμα από τα κέρατα του ταύρου.
https://tvxs.gr/news/kosmos/kanenas-thrinos-gia-ton-lorentho
dryhammer said
91. …όπως ο Νέος Βουτσάς
nikiplos said
58@, με την κλασσική ματιά του Λόρκα που διήρκησε αρκετά χρόνια, στα 50ς ή 60ς γυρίστηκε ταινία με τον Άντονυ Κουήν που τα λύνει αυτά τα ζητήματα και τις οικολογικές ευαισθησίες…
Έκτοτε πολύ νερό έχει μπει στ’ αυλάκι και προσπαθούμε αυτές τις επιλεκτικές μας ευαισθησίες να τις τιθασσεύουμε λιγάκι, αλλά κυρίως να μην τους βάζουμε ανούσιες ταμπέλες: ο αριστερός θα έκανε έτσι, ένας κομμουνιστής αλλιώς και πάει λέγοντας, γιατί τότε βαταλίζουμε…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
91 Οι ταυρομαχίες μου θυμίζουν πάντα το γνωστό ανέκδοτο με τη σούπα από αμελέτητα.
nikiplos said
93–>57@ βέβαια…
nessim said
11. Fürth;
λιγο μακριά, αλλά ο δικός τους ήθελε «να μας χτυπήσει στη γλώσσα»
BLOG_OTI_NANAI said
Ο Μητσοτάκης, εκτός από τη Νότιο Ζηλανδία, έχει πολύ καλές σχέσεις με την ΝεοΔημοκρατική Γερμανία:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για την Ευθυμίου. Πριν αρκετά χρόνια, βρίσκομαι σε μεταβαφτίσϊο τραπέζωμα και κουβεντολόι σ΄ένα ωραίο χωριο στην Αρκαδία. Δίπλα μου, κάτι ιστορικά «ξεκουκκίζει» ο παπάς (μορφωμένος- από Σχολή) με τη φίλη μου και νουνά. Μπούρου μπούρου αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι και η κουβέντα κόρωσε, υψώθηκε η φωνή και η ποιμαντική χέρα : Την ξέρεις την Ε. ; Είναι στο πανεπιστήμιο και διδάσκει στα παιδιά αλλά κι όπου πάει κι όπου σταθεί λέει πως κρυφό σχολειό δεν υπήρξε !
Ωχ, είπα μέσα μου. Ευτυχώς που έχει ήδει γίνει το μυστήριο γιατί μπορεί να μας πέταγε όξω ο «πάτερ» !
LandS said
74 Ναι, είναι της ίδιας ακριβώς «λογικής» η χρήση του «οι κληρονόμες» (κορέκορα να βάλεις τη κόκκινη κυματιστή γραμμούλα εκεί που ξέρεις) αντί του «οι κληρονόμοι» όταν αναφέρεσαι μόνο για γυναίκες, με τη χρήση του «οι μαθητές» όταν αναφέρεσαι και για μαθητές και για μαθήτριες.
Σα να λέμε «οι κληρονόμες και οι κληρονόμοι του τάδε ήταν τόσοι που έμειναν ψίχουλα για τον καθένα και τη καθεμιά»
nikiplos1 said
Δείτε τα σχόλια από κάτω και θαυμάστε…
ΓΤ said
@99
Τρώνε καπέλωμα οι μαθήτριες με τη χρήση του «οι μαθητές».
ΣΠ said
77 🙂
Ακόμα κι έτσι θα έπρεπε να είναι «πατριδοκαπηλεύοντας».
LandS said
101 Όπως και οι καθηγήτριες, με τη χρήση του «ο Σύλογος των Καθηγητών»
ΣΠ said
83
Άρα, καλά θυμάμαι, αν και έχουν περάσει 55 χρόνια από τότε που ήμουν στην Ε’ Δημοτικού.
ΣΠ said
Εδώ το συνηθισμένο λάθος «των προαναφερθέντων χωρών»: https://www.reader.gr/news/politiki/330562/oi-stoheymenes-emfaniseis-mitsotaki-sta-xena-mme-neo-rantevoy-me-klamp-ton
Εδώ ένα από τα υβρίδια που εκνευρίζουν τον Νικοκύρη (κι εμένα): mediaκες, και το mojo αντί για μότο (ή motto): https://www.contra.gr/basket/i-euroleague-den-gnorizei-ti-tha-ximerosei-tin-1i-oktovrioy.7648590.html
Pedis said
# 94 – Έχω φάει τάπας με τα τέτοια … χωρίς να το γνωρίζω.
Πρώτον, δεν θύμιζαν καμιά άλλη γεύση που να είχα συναντήσει μεχρι τότε.
Δεύτερον, όταν αντιλήφθηκα τι έτρωγα, ο σενιόρ τάπας του μαγαζιού με διαβεβαίωσε ότι στην ταυρομαχία της προηγούμενης μέρας είχε νικήσει ο ταυρομάχος (και μάλιστα για να με πείσει 100% μου είπε με χαρά ότι ο πρόεδρος της ταυρομαχίας είχε απονείμει ως βραβείο στον ταυρομάχο και τις δύο ορέχας του ταύρου) … (πλάκα κάνω).
Μαρία said
Ο τύπος Αστραλία στα ελληνικά είναι γνωστός απ’ τη Βασιλειάδου https://www.dailymotion.com/video/x6ejaty
Θεωρείται πια κανονικός κι έμεινε ασχολίαστος;
14
Γνωστή ήταν απο πέρσι. Θυμάμαι οτι σας τη σχολίασα καθότι Κερκυραία. Απλώς φέτος αναβαθμίστηκε https://conserva.gr/right-society/
Idom said
Όλα τα αστειάκια τα κάναμε εκτός από το «Νέα Μακεδονία».
Αυτό είναι casus belli…
Voyageur autour de la chambre said
Τα σαρδάμ του τύπου «Νότια Ζηλανδία», «Λέσβος, Μυτιλήνη και άλλα νησιά» έχουν πλάκα …απ’ όπου κι αν προέρχονται . Επίσης είναι καλά για να δίνουν αφορμή για ευφυολογήματα. Δεν είναι για να βγαίνουν βαρύγδουπα συμπεράσματα περί αμορφωσιάς, ενώ η προσπάθεια οπαδών να τα δικαιολογήσουν οδηγεί σε αστεία (αλλά και λίγο θλιβερά) αποτελέσματα.
Στην θεαματική μετάφραση για τις ιτιές, πιο πολύ απ’ το «μουνί» (που εξάλλου δικαιολογείται λίγο) με προβλημάτισε και με διασκέδασε το ναυπηγείο. Θα περίμενα από αυτόματη μετάφραση πρώτη επιλογή την αυλή για το yard.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ασχετο (προς τη συλλογική σοφία). Άκουσα πριν λίγο το παρακάτω τραγούδι (γούγλισα τα στοιχεία του) :
Θ.Ανδρεάδης Το Ποδήλατο
Written By – Πιν. Καπετανάκη
Written-By – Λάζαρος Μπίκας
«Χρυσός Δίσκος» 1974
(Ενορχήστρωση Λ.Κηλαηδόνης- βρήκα αλλού)
https://www.discogs.com/Various-%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%94%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-1974/release/8092967
Ο /η Πιν. Καπετανάκη(ς) ποιος-ποια είναι; Αναρωτήθηκε και ο εκπομπάρχης 🙂
Μαρία said
LandS said
111 Το Scientists disagree δεν είναι είδηση.
LandS said
107
Έχω ακούσει και το Αστράλια. Όχι μόνο από Τσιριγώτες.
Pedis said
Έχω παρακολουθήσει ταυρομαχίες. Όχι στη Λατινική Αμερική που είναι σαν να βλέπεις ποδόσφαιρο σε ξερό στην Ελλάδα του ’60 αλλά στο Γουέμπλει, ας πούμε, στην πλαθα ντε τορος της Σεβίλλης.
Ήταν πολύ διαπαιδαγωγητικό για το τι κυκλοφορεί εκεί έξω… Δεκάδες χιλιάδες κόσμος από όλα τα κοινωνικά στρώματα να παθιάζονται και να ουρλιάζουν σε ομαδικό παραλήρημα.
Έτυχε να κάθομαι πλάι σε δύο θειάδες της μεσαίας τάξης οι οποίες είχαν έρθει μόνες τους, παρακαλώ, και βάλθηκαν να μου εξηγούν τα πάντα περί των κανονισμών, των συνηθειών και των παραδόσεων του θεάματος.
Όταν ο ταύρος δεν ήθελε να «αγωνιστεί» παρόλο που τον τσίγγλαγε όλο το τιμ της κουαδρίγιας με διάφορους τρόπους, το κοινό τον γιουχάιζε, τον έβριζε … εννοώ τον ταύρο !!?
Στο τέλος καθεμιάς από τις έξι(; αν θυμάμαι σωστά) corridas o matador έκανε το γύρο της αρένας, το πλήθος τον επευφημούσε, αν και όχι πάντα με ενθουσιασμό, αναλόγως της επίδοσής του, ο ματαδόρ έκανε υποκλίσεις, οι θειάδες, τότε, μου έλεγαν ότι κατά τη γνώμη τους πρέπει/αξίζει/μπορεί να πάρει ως βραβείο μια ορέχα (το αυτί του ταύρου) μπορεί και τις δύο ορέχας, αν ήταν πολύ καλός, κατά περιπτωση ο κόσμος φώναζε όρθιος l’oreja! l’oreja! σε έκσταση, με διάρκεια και πάθος.
Με την αποφαση του Προέδρου το κοινό είτε συμφωνούσε είτε όχι και αναλόγως εκφραζόταν φωνάζοντας σε ντελίριο, όρθιο με έντονες χειρονομίες σαν έχουν μπει δύο γκολ μαζί ή ο διαιτητής να έχει σφυρίξει τρια άδικα πέναλτυ.
Ο Πρόεδρος έκρινε αν θα απένειμε ή όχι στον ταυρομάχο το βραβείο του γύρου του θριάμβου κρατώντας το ένα ή και τα δύο κομμένα αυτιά του ταύρου τα οποία ο ταυρομάχος τα αφιέρωνε από μακριά προς την εξέδρα, μάλλον, σε κάποια τυχερή.
Το πτώμα του ταύρου έβγαινε από την αρένα αιμόφυρτο και σερνόμενο πίσω από μια άμαξα και τότε το κοινό τον επευφυμούσε ή, αναλόγως, τον γιουχάιζε (προσέξτε: τον ταύρο, καλυτερα, το πτώμα του). Οι θειάδες μού έλεγαν (σε όλες πλην μιας περίπτωσης) … πολύ καλός ταύρος και θαρραλέος, πάλεψε σωστά, μέχρι τέλους και συγχρόνως χειροκροτούσαν όρθιες και εκστασιασμένες κλπ κλπ. Το θέαμα, αν θυμάμαι καλά, πάνε χρόνια, διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.
Ο ματαδόρ, γι αυτό που είναι, είναι άξιος θαυμασμού και για το θάρρος του (τα ζώα αυτά είναι ειδικά επιλεγμένα ώστε να έχουν θηριώδεις διαστάσεις, τα έχουν εκπαιδεύσει για αυτόν τον σκοπό και τα κρατάνε κλεισμένα για ώρες πριν την ταυρομαχία σε κλουβι) και για τις μπαλετικές ικανότητές του.
Οι κινήσεις, δεδομένης της βαριάς και στενάχωρης ενδυμασίας του, σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, με ήλιο να κτυπάει κατακέφαλα μέσα στον πάτο της αρένας, είναι εξαιρετικά σβέλτες και πρέπει να γίνονται σε απόσταση εκατοστού από το ζώο που ορμά προς αυτόν. Και έτσι παίρνει τα Ολέ! Ολέ! από τον κόσμο.
Ειδικά στην τελευταία φάση πρέπει να καρφώσει τον ταύρο με το σπαθί με τον ελάχιστο αριθμό προσπαθειών στεκόμενος μπροστά στον ταύρο, προκαλώντας τον να του επιτεθεί και την τελευταία στιγμή πηδά με ταχυτητα δίπλα του, αποφεύγοντας τα κέρατά του και ταυτόχρονα κοιτάζει να τον καρφώσει στοχεύοντας σε ειδικό σημείο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του ταύρου με σκοπό να τον αφήσει στον τόπο, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν αποτύχει να μπήξει το σπαθί, υπάρχει απογοήτευση στο κοινό και μάλλον δεν θα πάρει με τίποτα την ορέχα.
Το θέαμα περιλαμβάνει σεσιονς με τα έφιππα μέλη της ομάδας (picadores) που κουράζουν τον ταύρο και τον καρφώνουν έτσι ώστε να τον εξαγριώσουν από τη μια μεριά και από την άλλη να τον κουράσουν, να τον βάλουν σε τροχιά εξουθένωσης. Τα πλευρά των αλόγων και τα πόδια των εφίππων υποφέρουν από τα κτυπήματα με τα κέρατα του ταύρου, αν και, σε αντιθεση με το παρελθόν, φέρουν, πλέον, προστασία. Στην κουαδρίγια συγκαταλέγονται και άλλοι τορέρος που αναλαμβάνουν να κάνουν τον ταύρο να αφηνιάσει πριν τον περιλάβει ο ματαδόρ ή να βοηθήσουν τον τελευταίον σε περίπτωση που τα βρει σκούρα.
Παρόλη τηνε δεξιοτεχνία και το θάρρος τωψν τορέρος πρόκειται για ένα άθλιο βασανιστήριο ενός θύματος μπροστά σε χιλιάδες κόσμο.
Θυμίζει αυτά που διαβάζουμε για τη ρωμαική αρένα.
Κατά τη διάρκεια των ταυρομαχιών έπιασα τον εαυτό μου, ασυνείδητα, να είμαι με τον ταύρο, αν και το αποτέλεσμα αν δικαιωνόμουν, θα ήταν πολύ πιο τραγικό και αποτροπιαστικό, θα έλεγα.
Μεγάλο σεντόνι, βγήκε, οπότε ντισκούλπεν και γι αυτό αλλά και για τις πιθανές ανακρίβειες στην χοντρική περιγραφή της ταυρομαχίας, όπως τη θυμάμαι.
ΓΤ said
@102
εμφαντικότερος σολωμισμός με τονιζόμενο -ώ 😉
ΓΤ said
ναυπΥγείον (και λοιποί ελλιμενισμοί)
κλαίουσες ιτιές και ηβικά «δάκρυα»
(όλα δένουν τελικά)
π2 said
110: Νομίζω υπάρχει όνομα Πινακωτή.
Αν πάλι λείπει το σίγμα και πρόκειται για άνδρα, λογικά Πίνδαρος.
LandS said
114
«…με τα έφιππα μέλη της ομάδας (picadores) που κουράζουν τον ταύρο και τον καρφώνουν έτσι ώστε να τον εξαγριώσουν από τη μια μεριά και από την άλλη να τον κουράσουν, να τον βάλουν σε τροχιά εξουθένωσης… Στην κουαδρίγια συγκαταλέγονται και άλλοι τορέρος που αναλαμβάνουν να κάνουν τον ταύρο να αφηνιάσει…»
Δεν τον καρφώνουν σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να κάνουν ζημιά στους τένοντες και να μη μπορεί να κατήσει το κεφάλι του;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ιτιά καλλιγραφία
giorgos said
«Η ηθική τών «ικανών» τού Λώκ , δηλαδή ή ηθική τής «ηγετικής ευθύνης» ουδέποτε θά πάψη νά επενδύεται μέ φιλοσοφικά νοήματα «υπεροχής» καί έλαφρούς τόνους «υπερανθρώπου» (ελαφρούς, όμως , γιατί ό «υπεράνθρωπος» τού Νίτσε δέν είναι οικονομικής υπάρξεως όν) , διά τών οποίων αυτό πού κυρίως επιδιώκεται είναι ή «σκλήρυνση» συνειδήσεως τού ανωτέρου υπαλληλικού προσωπικού τών οικονομικών οργανισμών ¨ γιά τήν άνθηση τής οικονομίας , μόνο ηθικές συνειδησιακές κρίσεις δέν χρειάζονται . Η επιτυχία στόν οικονομικό τομέα απαιτεί τύπους «νικητού» καί νικητής είναι μόνο όποιος μπορεί νά καταστρέφη άλλους . Συνειδησιακές αναστολές σημαίνουν τόν βέβαιον θάνατο τής «προόδου» …Αυτά είναι περίπου τά ιδεολογικά δόγματα τής «φιλελεύθερης οικονομίας» καί καλλιεργούνται μέ όλους τούς δυνατούς τρόπους.
Σέ όλες τίς μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις λειτουργούν ειδικά «ψυχοθεραπευτικά » τμήματα ακριβώς γι’ αυτό τό είδος «αγωγής» , στόν δέ γενικώτερον πολιτιστικό τομέα επείγει νά καταστραφούν οί πολιτιστικές παραδόσεις , όπως π.χ. ή ταυρομαχία (πολιτιστικός θεσμός αιώνων , από τήν εποχή τών Αράβων , καθώς δείχνει ό Γκόγια στό Μουσείο τής Ρόντα , καί τού οποίου τήν πολιτιστική σημασία στό συλλογικό υποσυνείδητο μπορεί κανείς νά καταλάβη από τήν συνεχή άνθηση τής τέχνης στήν Ισπανία — ή ταυρομαχία δέν είναι «βαρβαρισμός» αλλά ένας βαθύτατα φυσικός συμβολισμός…) καί νά μείνουν τά παιχνίδια τής ταπεινής επιθετικότητας τού…μάνατζερ ¨ τό ποδόσφαιρο , τό ράγκμπυ , τό τέννις καί οί ‘ολυμπιάδες» τών τσάμπιον διά τών ντόπινγκ , πού θά χρησιμεύσουν έν συνεχεία γιά τήν προβολή τών πιό «δυνατών» προϊόντων στήν αγορά…»
Από βιβλίο τού Γ.Κ.
Pedis said
# 118 – δεν το γνωρίζω αυτό. Πάντως, θυμαμαι, ότι το ζώο βασανίζεται παρά πολύ.
Θυμάμαι, επίσης, ότι ένας από τους έξι ταύρους πάλεψε στη αρχή και μετά αρνήθηκε να κάνει το οτιδήποτε. Τον παίδεψαν, τον τσίγγλησαν. Τίποτα. Στο ερώτημά μου, τι προβλέπεται να γίνει, μου είπαν ότι αν εξακολουθεί να αρνείται θα αντικατασταθεί. Όπως κι έγινε, τελικά.
Τότε μπήκε ένας αναπληρωματικός ταύρος (οι ταύροι που θα εμφανιστούν είναι γνωστοί από τα πριν στους ειδήμονες και τους παθιασμένους). Στην ερώτησή μου για την τύχη του ταύρου πήρα την κατηγορηματική απάντηση ότι ο ταύρος αυτος δεν αξίζει να ζήσει (εννοείται για να πάρει μέρος σε επόμενη κορρίδα) και θα θανατωθεί αμέσως μετά.
Θυμίζω ότι οι εθελόντριες οδηγοί μου στην αρένα ήταν δύο κυριες (θειάδες τις αποκάλεσα από την αρχή στον εαυτό μου) καμια εξηνταριά χρονών η καθεμιά, πολύ ευγενικές, με ακριβά φορέματα, κολιέ μαργαριταριών, αν κατάλαβα καλά, χρυσά ρολόγια (ήταν τότε και οι γιορτινές μέρες της Φιέστας στη Σεβίλλη), γενικά κυρίες της μεσαίας τάξης που ακολουθούν πιστά τη συγκεκριμένη ισπανική μόδα στο ντύσιμο, όπως την αποκαλώ, τη μόδα όπους ντέι, 😀
Πουλ-πουλ said
114.
Για να καταλάβει κανείς το μεταφυσικό δέος της ταυρομαχίας, αφού περάσει μπροστά από τους μαντρωμένους ταύρους, αρκεί να περπατήσει για λίγο μόνος του στην άδεια αρένα (από το ημερολόγιο ενός οτοστοπίστα).
Έφιπποι πικαντόρς δεν λέει, το συναντούσες παλιότερα στη Λισσαβώνα. Το καλύτερο είναι τα παιδιά λάστιχο που τρέχοντας καρφώνουν επιδέξια τον ταύρο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
114 > ντισκούλπεν
Te absuelvo de todos tus pecados mi hijo. Muchas gracias por tu esfuerzo, vete con Dios.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Παίδες σόρι, εγώ σταθερά με τον μαύρο τον ταύρο.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
#67 (Αχ, βρε ΓΤ!)
Απόπειρα ερμηνείας-ετυμολογίας του κουίζ «ντελάξ μουρί» – δια της μεθόδου της αναλύσεως! 🙂
ντε: Η γνωστή παρακίνηση «ξεκίνα!» (ντε, γαϊδαράκο μ’, ντε!)
Λαξ: Όνομα του γαϊδαράκου – ίσως επειδή ήταν εύκολος στις κλοτσιές (τσινιάρης…)
μουρί: Στην Κρήτη λέμε έτσι κάποια κορυφή, έπαρμα του εδάφους, ψηλό μέρος γενικά. Έχουμε πάμπολλες τοποθεσίες αλλά και χωριά μ’ αυτό το όνομα. Δεν ξέρω για Σαντορίνη…
Άρα, για το ανέβασμα προς τα Φηρά: «Πήγαινε, Λαξ, στο μουρί!» ό.ε.δ. 🙂 😜
Georgios Bartzoudis said
45, Αγγελος said: «…ο «κανόνας ότι στα σύνθετα επίθετα ισχύει «ο και η -ος, το –ον»» ΔΕΝ ισχύει στην κοινή νεοελληνική. Λέει κανείς ποτέ «η αντίθετος άποψη», «η απόλυτος βεβαιότητα», «η παράλογος ελπίδα»; Αντίθετα, και στα πιο λόγια τέτοια επίθετα, το θηλυκό σχηματίζεται αβίαστα σε -η: «επίμεμπτη διαγωγή», «επιλήψιμη ενέργεια»…Αλλά τα «δισκοβόλος», «κληρονόμος», «δακτυλογράφος», «νοσοκόμος» είναι ουσιαστικά, και ναι, εκεί υπάρχει κάποια δυσκολία (όχι στο τελευταίο βέβαια, αλλά στα άλλα).
# Και τί είναι η νεοελληνική για να μην ισχύει ο κανόνας;; Ξένη γλώσσα είναι;; Βεβαίως και υπάρχει μια μεταβατικότητα, ιδίως στα ουσιαστικοπποιηθέντα επίθετα. Μεταβατικότητα δεν σημαίνει κατάργηση του κανόνα. Για δοκίμασε να πεις η «κληρονόμα» και θα βγουν αμέσως οι μάγκες να σου θυμίσουν την …κονόμα! Αν δεν σου αρέσει αυτό και θέλεις να …διασκεδάσεις αυτιά, πες η «δακτυλογράφα». Θα δεις τους ακροατές σου να αλληλοκοιτάζονται!
Pedis said
# 123 – ¡Muchas gracias, don Ctinos! ¡Que Dios te bendiga!
Μαγδαληνή said
110, 117 να έχει σχέση με την Ρεγγίνα Καπετανάκη δημιουργό (και με άλλους) της θρυλικής και πάντα αγαπημένης Λιλιπούπολης;
atheofobos said
Έχω την εντύπωση πως προτιμούν το Λέσβος όλοι οι ανορθόγραφοι λόγω των 4 διαφορετικών υ,ι,η που έχει η Μυτιλήνη!
Επίσης δεν έχω ακούσει καμιά Μυτιληνιά να λέει είμαι Λεσβία!
Voyageur autour de la chambre said
@129
Μπορεί να πει, βέβαια, είμαι Λέσβια.
Πάντως υπάρχει και όνομα Λεσβία, έχω μια περίπου θεία (η συγγένεια είναι εξ αγχιστείας)
ΚΩΣΤΑΣ said
Εντάξει, κι εγώ λέω Μυτιλήνη κι εννοώ το νησί Λέσβος. Φέτος λέγαμε να πάμε παραθέριση στη Μυτιλήνη (Λέσβο) αλλά άκυρο πλέον…
Ο Αλέξης την έκανε τη γκάφα, αλλά δεν είναι και για κρέμασμα! Απλά βρήκαν ευκαιρία οι δεξιοί να κοροϊδεύουν εμάς τς αριστεροί… 😜
ΣΠ said
110
Εδώ έχει συνθέτη τον Σπύρο Καβαλιεράτο, αλλά μάλλον είναι λάθος.
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=59405
Μαρία said
Πρωτοπόρος.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πρέπει να τον διαβάσουν παπάς και ιερέας.
Χαρούλα said
Αγία Σοφία ή Αγιάσοφιά; Μπερδεύτηκα από χθες.
Είναι η μιά μόνο εκδοχή σωστή; Όχι με πατριωτικά κριτήρια. Αλλά πολιτικά και λεξικολογικά ορθή.
Γιάννης Κουβάτσος said
133: Δεν είναι γκάφα. Όλοι εμείς οι Εκουαδοριανοί Εκουαδόρ το λέμε. Κανείς μας δεν λέει πως είναι από τον Ισημερινό. 😉
Μαρία said
Αιολόφυλος said
Για το «αίολος» του Μπαμπινιώτη: Η λέξη (με τον τόνο στην προπαραλήγουσα και τις ίδιες ακριβώς σημασίες) καταγράφεται ήδη από το 1809 στο Ελληνο-Γαλλικό Λεξικό του J. Planche. Ο Άνθιμος Γαζής στο δικό του Λεξικό (1816) καταγράφει το «αιόλος» (με τον τόνο στην παραλήγουσα) με ακριβώς τις ίδιες σημασίες που αποδίδει ο Μπαμπινιώτης στο «αίολος». Άρα οι λέξεις «αίολος» + «αιόλος» ήταν γνωστές καθόλο το 19ο αιώνα
ΚΩΣΤΑΣ said
137 Σωστός ο Δένδιας … 😂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που έλειπα όλη μέρα!
14 Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα;
16 Στο Τουίτερ το είδα. Αυγή δεν διαβάζω κάθε μέρα, και ασφαλώς δεν τη διαβάζω ολόκληρη, παρόλο που είμαι συνδρομητής.
18 Καλά λες, είναι και η διάσπαση (του ενιαίου δήμου) στη μέση.
22 Δεκτό
36 Κι εγώ το έχω πάθει αυτό!
42 Είχα δει το αρχικό εξώφυλλο, όχι την απάντηση.
Μαρία said
13
Ο πρώτος τύπος είναι λόγιος. Ο καθιερωμένος κι απ’ τα δημοτικά τραγούδια είναι ο δεύτερος.
sarant said
Και συνεχίζω
49 Εκτός αν διορθώνει το Μυτιλήνη με το Λέσβος
53 Βαριέμαι να το ψαξω αλλά νομίζω ότι τότε (2009) το είχα ακούσει με τ’ αυτιά μου.
55 Χμ… κανονικά θα ήταν πατριδοκαπηλεύομαι. Αλλά ας το δεχτούμε στον προφορικό λόγο. Ή όχι;
57 Με τα μέτρα της εποχής να κρίνουμε όμως.
58 🙂
60 Κι εγώ αυτό θεωρώ πιθανό
67 Τσιγγάνικο;
75 Επειδή το είχα αναφέρει μεσοβδόμαδα και επειδή είχα ήδη βάλει πολλά.
sarant said
Και συνεχίζω
88 Δεν κάνει καλά με τον λιγνίτη.
96 Όχι, ποιος έχει γεννηθεί στο Fürth; Λιγάκι μακριά, όπως λες. Στο Κόμπλεντς είχα πάει. (Έχω περάσει από το Φυρθ, δεν λέει και πολλά. Βέβαια, δίπλα είναι η Νυρεμβέργη).
100 Φαντάζομαι…
105 Γιατί να μην γράψει «μιντιακές»;
109 Συνήθως υπάρχει μια ενδιάμεση γλώσσα και εκεί γίνεται το μπέρδεμα
110 Καμιά ανορθόγραφη Πηνελόπη;
129 Η γιαγιά μου έλεγε «εμεις οι Λεσβίες ποιήτριες….» και δεν εννοούσε ότι της άρεσαν οι γυναίκες. Αλλά αυτό ήταν το 1970. (Και έλεγε Λεσβίες και όχι Μυτιληνιές λόγω Λεσβιακής Άνοιξης)
138 Το άφησα το σχόλιο παρόλο που κάτι μου θυμίζει ο γραφικός χαρακτήρας. Πάντως, κάνετε λάθος. Οι σημασίες που δίνει το ελληνογαλλικό λεξικό είναι αυτές της αρχαίας: ποικίλος, πονηρός, σβέλτος κτλ.
Εγώ θέλω να μου βρείτε νεοελληνικό κείμενο όπου να υπάρχει ο τύπος «αίολος» με σημασία «αστήρικτος, αβάσιμος» πριν από το 1998.
Spiridione said
141, Ποιος τύπος;
Μαρία said
142
Αρκεί να γουγλίσει κανείς Παπανδρέου στις κάλτσες, για να δει το απόσπασμα απ’ την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
144
Χα, χα, έφαγα ένα 5. Απαντούσα στο 135 της Χαρούλας.
Χαρούλα said
#141 ευχαριστώ Μαρία. Στο μυαλό μου ο δεύτερος ήταν ονομασία των Τούρκων για το …μουσείο! Αν και τα ευζωνάκια στην Αγιά Σοφιά…., δεν το σκέφτηκα έτσι.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ξανα-απόλαυσα, Νίκο, το άρθρο σου του 2011 «Οι ασκοί του εώλου» [και βέβαια, έχεις Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Ο δίκιο στα αντιμπαμπινιωτικά σου επιχειρήματα!]. Αφού σου υπενθυμίσω ότι ΤΕΤΟΙΑ άρθρα θα μας μείνουν -και για ΤΕΤΟΙΑ άρθρα εκθειάζουμε το ιστολόγιό σου- να μου επιτρέψεις μία διευκρίνιση σε ένα από τα ερμηνεύματα που παραθέτεις για το «αιόλος». Η αιόλα νύξ (από Σοφοκλή) είναι η κατάστικτη από το φως των αστεριών νύχτα (πρβ. κύων αιόλος)..
Υ.Γ. (1) Προβλέπω ότι όπου νά’ναι επανέρχεται ο κάτι-μου-θυμίζει-ο-γραφικός-χαρακτήρας, με νέες κοπροχολικές εκκρίσεις 🙂
Υ.Γ. (2) Οι ντομάτες και τα αγγούρια (μακριά από μας οι γενετικές τροποποιήσεις! 🙂 ) πάνε καλά και διατίθενται ευχαρίστως σε κάθε φίλο που θα περάσει από Θεσσαλονίκη 🙂
sarant said
147 Καλά λες!
Αιολόφυλος said
Κύριε Σαραντάκο (143 τέλος),
Γράφει ο φίλος σας ο Ρογήρος στη Λεξιλογία: «Το αίολος (με πεζό) δεν το είχε ποτέ κανένα λεξικό, το αιόλος δεν το είχε κανένα νεότερο ώστε να κάνεις τον γλωσσοντετέκτιβ, το επίθετο αίολος δεν είχαμε δει να το χρησιμοποιεί κανείς.»
Αυτά ακριβώς πιστεύατε κι εσείς μέχρι τώρα, έτσι δεν είναι; Μέχρι που ήρθε το σχόλιο 138 και αποκάλυψε στο Πανελλήνιο Κοινό ότι υπάρχει Λεξικό που καταγράφει το «αίολος» με πεζό και αυτό είναι το Ελληνογαλλικό του J. Planche (του 1809 κι όχι του 1817 όπως γράφει ο επιπόλαιος Ρογήρος). Το πιό σημαντικό είναι άλλο: Το Λεξικό του J. Planche είναι γραμμένο με «μπούσουλα» τον περίφημο «Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσης» του Henrico Stephano, ο οποίος περιέχει λήμμα «αίολος» και εξηγεί ότι ο τόνος αναβιβάστηκε εξαιτίας του θεού Αιόλου. Από τον Henrico Stephano αντέγραψε ο Μπαμπινιώτης, δεν τόβγαλε απ’ το κεφάλι του, κύριε Νίκο μου. Με πρώτη ευκαιρία θα βρώ τον 1ο τόμο του Henrico Stephano, θα αναρτήσω το σχετικό λήμμα και θα πειστήτε κι εσείς ο άπιστος Θωμάς.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικότερο που είναι κόλαφος για όλους εσάς τους Ερασμίτες, κύριε Σαραντάκο: Οι λέξεις «αίολος» και «έωλος» μπέρδευαν και τους Αρχαίους (εννοείται ότι δεν θα τους μπέρδευαν αν ίσχυαν οι παρλαπίπες του Εράσμου περί διαφορετικής προφοράς του «αι» με το «ε» και του «ο» με το «ω»). Σε μιά από τις 4 χαμένες τραγωδίες του για την Ωραία Ελένη, ο Σοφοκλής γράφει τον περίφημο στίχο:
που σε άλλα χειρόγραφα υπάρχει το «αιόλος» και σε άλλα το «έωλος», όπως σημειώνει στα λατινικά και ο επιμελητής του τόμου, θρυλικός εκδότης αρχαίων ελληνικών κειμένων Guilielmi Dindorfii!..
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι αρχαιότατη η σύγχυση του «αιόλος» με το «έωλος», όπως βλέπετε κύριε Νίκο. Απλώς ο Μπαμπινιώτης «την ανέστησε», διότι είναι ο μόνος πράγματι ελληνογνώστης Λεξικογράφος εν ζωή…
Antigeist said
114 δεν καταλαβαίνω τι το μεμπτό στις ταυρομαχίες. Μεμπτά βρίσκω θεάματα σαν το WWE από τη σκοπιά του ότι οι αθλητές με την ακραία σωματική καταπόνηση που δέχονται στα πλαίσια της χορεογραφημένης πάλης αναγκαστικά χαμηλώνουν το προσδόκιμο ζωής τους για να προσφέρουν αυτό το θέαμα. Μεμπτό
βρίσκω από ανθρωπιστική πλευρά και τον επαγγελματικό αθλητισμό των κλασικών ολυμπιακών αθλημάτων γιατί εξωθούν τους ανθρώπους να ζουν υπό καθεστώς απάνθρωπα σκληρής προπόνησης στερώντας τους τις απολαύσεις της ζωής.
Δεν μπορώ ωστόσο να καταλάβω την λογική του γιατί μπορούμε να φονεύουμε βοοειδή για να τραφούμε, κάτι που ειδικά στα πλαίσια της σύγχρονης βιομηχανίας (η οποία δεν έχει εναλλακτική άμα θέλουμε να φάμε ως κοινωνία) ενέχει έντονο μαζικό και ομαδικό βασανισμό του ζώου, αλλά δεν επιτρέπεται να τα φονεύουμε για ψυχαγωγία. Νομίζω ότι ένα πραγματικό ανθρωπιστικό φρόνημα περιορίζει την αγάπη του μόνο στους ανθρώπους. Όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζώα και το περιβάλλον σαν να είναι αξίες ανεξάρτητες ή ανώτερες από τις ανθρώπινες ανάγκες τότε δεν μπορούμε να είμαστε πλέον αληθινοί ανθρωπιστές.
Πέπε said
@67, 125:
Την ετυμολογία δεν την ξέρω, ξέρω όμως μιαν άλλη φράση σ’ αυτή τη γλώσσα: «ντελάξο ντε» (ή ντελάξ – ω ντε»;).
Υπάρχει και σε τοπικό τραγούδι:
Πέπε said
147, 148:
Μπα, δεν πιστεύω.
(#not)
Pedis said
Pedis said
Υποπτεύομαι ότι δεν πρόκειται για κάποια σοφιστικέ επικοινωνιακή τακτική αλλά για πρoδρομες ενδείξεις ντεμέντια εκδηλούμενες σε αλαζονικό υπόβαθρο.
Αν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν ήταν Μοναρχευομένη Δημοκρατία θα προβλέπονταν, δίχως αμφιβολία, θεσμικοί τρόποι για την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του.
Μαρία said
Στο μεταξύ ο κλασικιστής Ακατονόμαστος είδε το όνομα του Dindorf στη γενική και το χρησιμοποιεί για ονομαστική!
Spiridione said
67 151. Από το λάξω βλέπω, έλα έξω, των βοσκών
https://books.google.gr/books?id=TGc0AQAAIAAJ&q=%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BE&dq=%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BE&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwimma7btNzpAhWDC-wKHX82B-sQ6AEINjAC
https://books.google.gr/books?id=HFzgAAAAMAAJ&q=%22%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%89%22+%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CF%89&dq=%22%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%89%22+%CE%BB%CE%AC%CE%BE%CF%89&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi39bifuNzpAhXF-aQKHdCbA48Q6AEIZzAI
nessim said
143 β, ο Κίσινγκερ γεννήθηκε στο Fürth
dryhammer said
157. Φουρθιώτης κι ο Κίσινγκερ;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
117, 132, 128, 143στ, Ευχαριστώ για «Πιν.Καπετανάκη»! (για συνθέτρια πρέπει να πρόκειται).
Άκρη δε βρίσκεται.Τα δοκίμασα όλα.
Και την ανορθόγραφη Πινελόπη και την Ρεγγίνα Κ. και την Πινακωτή και τον Πίνδαρο 🙂
Εδώ λέει
XΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 1974
απο τον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών
του περιοδικού ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης
1 ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Π. Καπετανάκη- Λ. Μπίκας
sarant said
155 Xαχαχά! Την πάτησε χοντρά ο Βάτμαν!
157 Α, δεν τόξερα!
Μαρία said
Είναι σίγουρο οτι η αφιέρωση είναι του Σημίτη;
leonicos said
γίνεται όμως κακόβουλη πράξη γιατί αφ’ ενός μεν προσβάλει τον ποιητή,
αργά αλλά με μαεζεδάκι
Μαρία said
leonicos said
149
θρυλικός εκδότης αρχαίων ελληνικών κειμένων Guilielmi Dindorfii!.
Τι είναι αυτό βρε Αιμόφιλε και Αιμοπότη;
Καλά ούτε το Guilielmi δεν σε ξύπνησε;
Πάντως, εγώ προσωπικά, δεν δέχομαι το αίολος με τη σημασία που θέλετε, όποια ‘συνηθεια’ κι αν επικαλείστε.
Και ο αυν@@@@ συνήθεια είναι, αλλά τον κόβουμε κάποτε
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
161 https://s1.neakriti.gr/images/1542×770/files/Image/201207/doc_20120722_965919_j4tyjp55ekjyhz4500okdfz5_image_214_0.jpg
Μαρία said
165
Μπράβο.
Ωραία μονογραφή πάντως.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 18/11 κι ο Σημ. του το χάρισε μετά απο δυο μέρες.
Μιχάλης Νικολάου said
… ο Γογλοθάς. …
Τώρα γογλίζεται
Αγγελος said
Γιατί, ο Henrico Stephano σωστότερος από τον Dindorfi είναι;
Και βεβαίως δεν είναι διόλου περίεργο κάποιος αντιγραφέας να μπέρδεψε τα έωλος και αιολος αφού συνέπεσαν στην προφορά!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Γιάννης Κουβάτσος said
Και το’ βλεπα τόσες μέρες το βιβλίο του Σημίτη στο περίπτερο-παλαιοβιβλιοπωλείο της Ακαδημίας, αλλά δεν είχα λόγους να το ξεφυλλίσω. Και ποιος δίνει 4 ευρώ γι’ αυτό το βιβλίο; ☺
BLOG_OTI_NANAI said
143: Βρήκα μια χρήση από το 1978. Δεν κατάφερα να βρω άλλη. Η πιο συνηθισμένη χρήση είναι «άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου».
BLOG_OTI_NANAI said
Πάντως, περνώντας κατά διαστήματα από τις εκδόσεις Παπαδήμα, κατάφερα να συγκεντρώσω σε τιμές από 2-9 ευρώ τουλάχιστον 80 καλά βιβλία των εκδόσεων. Το ίδιο και από τα κουτιά στις διπλανές εκδόσεις Καρδαμίτσα όπου συγκέντρωσα άλλα τόσα περίπου. Βεβαίως, πολλά βιβλία που ήθελα πολύ τα πλήρωσα ακριβά, όπως π.χ. η «Εισαγωγή στην Αρχαιογνωσία» του Παπαδήμα, δύο τόμοι 100 ευρώ αφού τα πήρα πολύ κοντά χρονικά με το που κυκλοφόρησε στα ελληνικά η 2η έκδοση. Αυτά τα λεφτά στις καλές εποχές βέβαια, που υπήρχε δουλειά, τώρα δεν έχουμε ούτε το νοίκι να πληρώσουμε…
Γιάννης Κουβάτσος said
Η βόλτα στα παλαιοβιβλιοπωλεία προσφέρει ευχάριστες εκπλήξεις, που δεν μπορεί να προσφέρει η βόλτα στα βιβλιοπωλεία. Αν είσαι τακτικός θαμώνας στα βιβλιοπωλεία και παρακολουθείς τι νέο εκδίδεται, είσαι ενημερωμένος μεν αλλά μέχρι εκεί. Ενώ στα παλαιοβιβλιοπωλεία, να το το εξαντλημένο βιβλίο που δεν το ‘βρισκες πουθενά. Μεγάλη χαρά για έναν βιβλιόφιλο.
Γιάννης Ιατρού said
161 (165/166) Υπογραφή Σημίτη (Καψής) => κι άλλες υπογραφές, εδώ:
165: Όχι Κουμάντου αλλά «κουμάσι» θα έπρεπε να λέγεται η καλαματιανή (τροχαίο…)
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
171 Μοναδικό αλλά σοβαρό εύρημα.
172-3 Κι εγώ πηγαίνω ταχτικά
165-66-74: Αλλη φορά να προσέχουμε πού χαρίζουμε 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@171. Ήταν η εποχή που διάφοροι μπαμπινιωτικοειδείς ανένηφαν (από τις εξαντλητικές μελέτες κατά την Επταετία..) δια του τύπου της ανανεωτικής αριστεράς.. 🙂 [Μιά πιθανή εξήγηση! 🙂 ]
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@173. Γιάννη, χτύπησες φλέβα! Από τα δικά μας παλαιοβιβλιοπωλεία (Τοσίτσα και στα πέριξ) με χωρίζει ένας δρόμος και είναι η σαββατιάτικη χαρά μου/μας. Τιμές προσιτές και κλίμα οικογενειακό (και το Μπιτ Παζάρ εκεί, δια παν ενδεχόμενον! 🙂 )
gpointofview said
# 173
Το βιβλίο που δεν τόβρισκες πουθενά του το αφήνεις γραμμένο σ’ ένα σημείωμα μαζί με το κινητό σου στον παλαιοβοβλιοπώλη και σε παίρνει τηλέφωνο μόλις το βρει (ειδικά αν είναι πρώην μαθητής σου)
Γιάννης Κουβάτσος said
178:Δεν θέλω έτσι. Θέλω να το δω ξαφνικά μπροστά μου. Το στοιχείο της έκπληξης, η διαδικασία του ψαξίματος, εκεί είναι η ουσία.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Καλημέρα!
151, 156
Με τα όσα ενδιαφέροντα προσκομίσατε, και αν η λ. «μουρί» ακουγόταν (ή και ακούγεται) στη Σαντορίνη με σημασία όπως στην Κρήτη, τότε βγαίνει νόημα από τη όλη φράση. Πάντως, σ’
αυτό το Θηραϊκό Γλωσσάρι του 1876, δεν καταγράφεται το «μουρί». Ούτε όμως και τα: λάσω, λάξω, στήσω, στήξω, που στα κρητικά ποιμενικά είναι γνωστά και έχουν καταχωρηθεί σε λεξικά, μελέτες κλπ.
Χαρούλα said
#174 Συμφωνώ με τον Νικοκύρη. Πόσο οικονομικά εξαθλιωμένος μπορεί να είσαι για να το πουλήσεις. Σκέφτομαι μήπως κατά λάθος βρέθηκε μέσα σε κλοπιμαία, ή μοιράστηκε σε διαζύγιο! Η αξία και η τιμή του βιβλίου, είναι …του κιλού.
…..βέβαια ποιός να ξέρει τι να κρύβει ο κενός χώρος στο κεφάλι του καθενός!
Καλημέρα!
nessim said
158. 🙂 από μέσα!
BLOG_OTI_NANAI said
178, 179: Ναι, υπάρχει και η ηδονή της έκπληξης και μόλις βλέπεις κάτι που θα το ήθελες, σε διαπερνά ένα συναίσθημα απίστευτο. Σε παλαιοβιβλιοπωλεία έχω κάνει και πολύ καλές στοχευμένες αγορές, με συγκεκριμένη αναζήτηση. Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη χρησιμότητα έχουν οι ειδικές βιβλιοθήκες. Μαζεύεις μια σειρά βιβλιογραφικές αναφορές για συγκεκριμένα άρθρα, κείμενα κ.λπ., ψάχνεις στον ενιαίο κατάλογο των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, τα εντοπίζεις και ξεκινάς να τα βρεις, να τα φωτοτυπήσεις ή και να τα φωτογραφίσεις πλέον με τα κινητά σε εικόνες μεγάλης ανάλυσης δύο σελίδες ανά φωτογραφία. Κι αυτό μεγάλη ηδονή όταν φεύγεις από τη βιβλιοθήκη φορτωμένος σπάνιο υλικό. Κάποτε είχα πάει δύο φορές σε βιβλιοθήκη, καθώς έψαχνα ένα βιβλίο εξαντλημένο, με κόστος μεταχειρισμένου αντιτύπου από το εξωτερικό να ξεκινά από 150€, που υπάρχουν μόνο δύο αντίτυπα στην Ελλάδα (1 Αθήνα και 1 Ιωάννινα) και την μία είχα πάει τσάμπα κάμποσο δρόμο, καθώς η υπάλληλος δεν είχε καταγράψει σωστά ότι το αντίτυπο το είχαν δανείσει… Και ξαναπήγα πάλι μετά από ένα διάστημα, αφού ρώτησα επίμονα να βεβαιωθούν ότι το αντίτυπο αυτή τη φορά υπήρχε στο ράφι.
π2 said
https://pbs.twimg.com/media/EZSMX6IWkAEyDky?format=jpg&name=large
Πώς μελανώνουν οι γενιές;
ΓΤ said
156@
! 🙂
Pedis said
https://elfaro.net/get_img?ImageWidth=2000&ImageHeight=1333&ImageId=33690
https://elfaro.net/es/202005/columnas/24433/Autorretrato-con-pandilleros.htm
Pedis said
Να τα δει η δική μας και να βάλει τάξη στις φυλακές που είχαν γίνει μπιτς πάρτυ επί σύριζα.
Pedis said
# 161, 174 – Είναι γνησιο; Τι αποφάνθηκε η επιτροπή ινβεστιγκέσιον;
Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για καταπληκτική ιδέα … για την πρόκληση τριβών μεταξυ υψηλών προσώπων του δημόσιου βίου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
174τέλος Πιπινα από το Αγριππίνα;

Δημήτρης Μαρτῖνος said
Συνεχίζω γιὰ τὴν οἰνοπαραγωγὴ τῶν Θερμιῶν.
Στὰ Θερμιὰ πολλοὶ ἔφτιαχναν κρασί, ἀλλὰ λίγοι ἔφτιαχναν καλὸ κρασί.
Ὅπως ἔμαθα ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ γνωρίζουν καλύτερα, τὸ βασικὸ πρόβλημα εἶναι ὅτι ἀργοῦσαν νὰ τρυγήσουν γιὰ νὰ ἔχει πολλὰ γράδα (ὑψηλὰ σάκχαρα) ὁ μοῦστος καὶ νὰ κάνουν δυνατὸ κρασί (14-15 ἀλκοολικῶν βαθμῶν). Ἔτσι ἔβγαζαν δυνατὸ κρασί, ἀλλὰ μὲ χαμηλὴν ὀξύτητα.
Τὸ κρασὶ ἦταν μιὰ χαρὰ μέχρι τὸ Πάσχα, ἀλλὰ τὸ καλοκαῖρι ἄρχιζε νὰ ξιδιάζει. Οἱ ἴδιοι τὸ συνήθιζαν καὶ δὲν τοὺς ἔνοιαζε, τοὺς ἄρεσε κιόλας.
Τὸ κακὸ ἦταν ὅταν σὲ κερνοῦσαν στὰ καλοκαιρινὰ πανηγύρια κι ἔπρεπε νὰ τὸ πιεῖς ὅλο τὸ ποτῆρι, γιὰ νὰ μὴν τοὺς προσβάλεις. Μὲ τέσσερα πέντε κεράσματα γινόσουνα σταφίδα. 🙂
Θυμᾶμαι ἕνα γλέντι μὲ τὴν κουσέρβα*, τὴν καλοκαιρινὴ ψαροπαρέα τῶν φοιτητικῶν μου χρόνων.
Τρώγαμε τὰ ψάρια ποὺ εἶχαμε πιάσει στὸ σπίτι ἑνὸς ἀπὸ τὴν παρέα καὶ ὁπως ἦταν φυσικὸ πίναμε τὸ κρασὶ ποὺ εἶχε φτιάξει ὁ πατέρας του.
Κάποια στιγμὴ μᾶς ρώτησε, ὁ ἐρασιτέχνης οἰνοπαραγωγός, πῶς μᾶς φαίνεται τὸ κρασί.
Κι ὁ καλαμπουρτζῆς τῆς παρέας, μὲ τὸ θράσος καὶ τὴν ἀνεμελιὰ τῶν νειάτων τοῦ ἀπάντησε:
«Γιὰ τουρσὶ καλὸ εἶναι!» 🙂
*https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/22/martinos/
dryhammer said
190. Από το σώσμα πίνεις μάστορα; Για το άλλο άρθρο ήτανε…
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@190. Ὢχ! σὲ λάθος νῆμα τό ᾿βαλα. 🙂
Pedis said
«Νέα με φινέτσα που θυμίζει Παρίσι, μαχητική και πολύ πετυχημένη από αρκετά νεαρή, ένα από τα ισχυρά πρόσωπα του γαλάζιου ψηφοδελτίου» έγραφε παρουσιάζοντας την υποψήφια βουλευτή της Ν.Δ. Σοφία Νικολάου (γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) το Alphafreepress.gr του Ν. Καραμανόγλου τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών. Η Σ. Νικολάου, από τα φοιτητικά αμφιθέατρα και την αριστερή παράταξη των ΕΑΑΚ, βρέθηκε τελικά στην αγκαλιά της Ν.Δ., ενώ σήμερα στο πλευρό του Μιχ. Χρυσοχοΐδη «φροντίζει» για την τάξη στις φυλακές.
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/245699_sidira-pygmi-ki-opoios-antexei
[ξεφτίζει το «γενετικό» υλικό από το αριστερό πουλ που στατιστικώς προορίζεται να φτιάξει ρουφιάνους για την καθεστωτική πολιτική ή είναι τυχαίο γεγονός;]
π2 said
163: Το πόνημα της Καλαματιανής, για να θαυμάσουμε κι εμείς: https://www.kalamatajournal.gr/koinonia/apopseis/item/15415-poios-einai-aytos-o-gkotzamanhs
Τώρα που το σκέφτομαι, η λογική «βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων απάλλαξαν τους πολιτικούς και το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης απάλλαξε τον Γκοτζαμάνη από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεων, άρα ο Λαμπράκης πέθανε σε απλό τροχαίο» δεν διαφέρει και πολύ από τη μεθοδολογία αστέρα της ιστοριογραφίας του εμφυλίου, ο οποίος στηρίχτηκε κυρίως στα μετεμφυλιακά δικαστικά αρχεία της Αργολίδας για να τεκμηριώσει το αφήγημα της κόκκινης βίας…
Γιάννης Κουβάτσος said
194: Πώς γίνεται να πάρει κανείς στα σοβαρά μια γυναίκα που τη φωνάζουν …Πιπίνα; ☺ Αν τη συναντούσα, θα την παρακαλούσα να με διαφωτίσει για τις «δίκες της Μόσχας». 😉
π2 said
195: Το βαφτιστικό της είναι Παναγιώτα. Τώρα, πώς φτάνει κανείς από το Παναγιώτα στο Πιπίνα, Κύριος οίδε.
Η μόνη Πιπίνα που ήξερα ήταν η Πιπίνα Βονασέρα, η διασημότερη ίσως ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου τον 19ο αιώνα. Στην περίπτωσή της το Πιπίνα έβγαινε από το Ιωσηφίνα, και δεν ήταν Ελληνίδα.
Γ-Κ said
Άκου… «παρασκευή κέικ»! Να μας έλεγε «ψήσιμο γουρνοπούλας (τετρασύλλαβο)», να πω…
Γ-Κ said
Χμμμ…. τώρα που το ξανασκέφτομαι «παρασκευή και εκσυγχρονισμός μοραϊτικης μπογάτσας» θα είχε ενδιαφέρον…
(Και για δίπλες καλαματιανές δεν θα ‘λεγα όχι.)
Spiridione said
194. 163. Το είχαμε συζητήσει αναλυτικά πριν από 2 χρόνια. Η εν λόγω είναι κόρη του παλιού δημάρχου Καλαμάτας.
Εδώ σχ. 54 και κάτω
https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/02/meze-325/#comment-506921
Γιάννης Κουβάτσος said
Στη Μεσσηνία το Παναγιώτα γίνεται Πότα, πάντως.
Μαρία said
175
Ήμουν σίγουρη οτι είναι Ζουράρης και το επαλήθευσα.
195, 196
Απ’ τα αγαπημένα μου χαϊδευτικά. Στην έκτη δημοτικού καθόμουνα με μια Πιπίνα που έβγαινε απ’ το Δέσποινα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ μόνο τον Πιπίνο τον πυρπολητή και τον Πιπίνο τον Βραχύ ξέρω. ☺
Μαρία said
Pedis said
https://video.repubblica.it/mondo/morte-george-floyd-in-new-jersey-la-polizia-in-strada-per-protestare-al-fianco-dei-manifestanti/361441/361997
https://video.repubblica.it/mondo/morte-george-floyd-proteste-a-new-york-auto-della-polizia-sui-dimostranti-che-lanciano-oggetti/361437/361993
https://video.repubblica.it/mondo/morte-george-floyd-minneapolis-la-polizia-spara-proiettili-di-vernice-contro-i-cittadini-rientrate-in-casa/361446/362002?ref=vd-auto&cnt=1
Γιάννης Κουβάτσος said
Τόσοι αυλοκόλακες ούτε στην αυλή του βασιλιά Ήλιου.
Μαρία said
204
Και στα ελληνικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πιπίνα και Πιπινιό στην Αν. Κρήτη, η Δέσποινα.
(σ.σ. Αν =Ανατολική, όχι Ανω 🙂 )
Γιάννης Ιατρού said
Δεν προλαβαίνω αυτήν την περίοδο να σχολιάσω όπως παλιά, αλλά εδώ στα γρήγορα:
194 (163 κλπ) Πιπίν(ι)α 😉
Τι ρωτάτε τώρα…, πολλά μπορεί να ακούσουν τ΄αφτιά μας, αλλά και να δούν…
199 Σωστός Σταύρο!
sarant said
194 Εύστοχο
205 Εμ…
207 Και η συγγραφέα Πιπίνα Τσιμικάλη, από το Γύθειο
Spiridione said
Μαρία said
Γιάννης Κουβάτσος said
Άντε τότε ένα για την Πιπίνα ☺:
Spiridione said
Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία του Strange Fruit. Λόγω των ημερών.

https://en.wikipedia.org/wiki/Strange_Fruit
sarant said
210 Για τιμωρία που το είδαν μόνο 440 άτομα στις αίθουσες.
Γιάννης Κουβάτσος said
214: Πήγαν 440 στον κινηματογράφο και πλήρωσαν για να δουν ντοκιμαντέρ για τον Μητσοτάκη; Αλλά, θα μου πεις, είναι μεγάλο σόι.
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ το είδα στην τηλεόραση και φρίκαρα! Αν είχα πληρώσει κιόλας θα έσπαγα τα παράθυρα του σκηνοθέτη.
Spiridione said
Γιάννης Κουβάτσος said
441 θεατές. Άκου 440! Όχι να πειράζουμε τα νούμερα (τους αριθμούς εννοώ) λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης. 😜
dryhammer said
214-15-18. Είχαν μοιράσει, έμαθα, 500 προσκλήσεις…
Μαρία said
216
Έπεσα προς το τέλος της μεταμεσονύχτιας προβολής εκεί που ο Δερτιλής τον παρομοίασε με τον Ντε Γκόλ κι ακολούθησε ο Γλέζος με τον οποίο και τελείωσε το ντοκ. «Για μένα ο Κώστας Μητσ. θα μείνει ένα καντήλι αναμμένο.»
https://webtv.ert.gr/docs/oreines-symfonies/
Spiridione said
216. Ολόκληρο;
Γιάννης Κουβάτσος said
220:Έτσι γίνεται στις αγιογραφίες. Πάλι καλά που δεν ξετρύπωσαν καμιά ηχογραφημένη δήλωση του Παλαμά να λέει από κεκτημένη ταχύτητα «παραμερίζουμε, ποιητή, για να περάσεις».
dryhammer said
220. Τώρα κατάλαβα τι θα πει «κατεβάζω καντήλια»
giorgos said
«Για μένα ο Κ.Μ. θα μείνει ένα καντήλι αναμμένο» Μπράβο στή Δεξιά , παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο … !
sarant said
223 Ε, ναι
Pedis said
# 220 – O Γλέζος;!
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Μαρία said
226
Γιατί έφαγε το παραμύθι οτι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξεν ο πρωτουργός να αποφευχθεί και να μην υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη». https://www.cretalive.gr/kriti/i-agnosti-filia-toy-manoli-glezoy-kai-toy-konstantinoy-mitsotaki
Προς το τέλος το ντοκιμαντέρ ο μύθος επαναλαμβάνεται απ’ τον Ανδρουλάκη που αποκαλεί μάλιστα τον Πορφυρογένη ένα ευγενή κομμουνιστή.
Μόνο που : https://www.efsyn.gr/efkriti/politiki/106414_otan-o-kyriakos-exafanise-ton-emfylio-stin-kriti
Η συμφωνία του Θερίσου όντως υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου του 1943 στο χωριό Μεσκλά Χανίων. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως είναι ο ίδιος που συνέταξε το χειρόγραφο κείμενό της αλλά και πως την υπέγραψε μαζί με τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη ως εκπρόσωποι της ΕΟΚ και του ΕΑΜ αντίστοιχα. Ωστόσο, σε δακτυλογραφημένη ανατύπωση του 1948 το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει προστεθεί χειρόγραφα, ενώ το όνομα του Πορφυρογένη δεν υπάρχει στις υπογραφές παρά μόνο σε μία σημείωση που αναφέρει ότι παρέστη μεν κατά το πλείστον των συζητήσεων αλλά δεν υπέγραψε.
Πέρα όμως από την αυθεντικότητα του εγγράφου, εκείνο που αποτελεί μέγα ιστορικό ψεύδος είναι πως η συμφωνία αυτή απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη, τη στιγμή που ο συντάκτης της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, φαίνεται να έπαιξε ενεργό ρόλο ακριβώς στο αντίθετο, στη μεταφορά του εμφυλίου στο νησί.
Pedis said
# 228 – Μου λες δηλαδή ότι η γνώμη αυτή του Γλέζου δεν σχηματίστηκε λόγω της ηλικίας αλλά την είχε από νέος και θεώρησε ότι αυτή και μόνον η πεποίθησή του ήταν ικανή να τον κανει να μην μιλήσει για τα σβηστά τα καντηλάκια τόσων και τόσων των οποίων τις ζωές κατέστρεψε ο Μητσοτάκης κατα τη μακρά πολιτική του καριέρα, με τους τελευταίους από αυτούς να είναι οι δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι των ετών ’91-’93;
Γιάννης Κουβάτσος said
Για να μην αγιογραφούμε κι εμείς, ο Γλέζος είχε ένα κόλλημα με τη δημοσιότητα, του άρεσε να μιλάει σε κάμερες και μικρόφωνα. Είπε δυο καλές εθιμοτυπικέε κουβέντες, λοιπόν, στο ντοκιμαντέρ για τον Μητσοτάκη. Συνηθίζονται αυτές οι αβρότητες μεταξύ πολιτικών αντιπάλων, όταν είναι μάλιστα και παλιοί γνώριμοι.
ΚΩΣΤΑΣ said
Ας αφήσουμε τον Μίκη και τον Γλέζο, μήπως το «βρώμικο» ’89 η αριστερά – δογματική και ανανεωτική – δεν συνεργάστηκε με τον Μητσοτάκη; Γιατί τώρα αυτός ο όψιμος αντιμητσοτακισμός;
π2 said
Επανέρχομαι στην Πιπίνα, γιατί μόλις είδα ότι η αναπληρώτριά της ονομάζεται Γρουσουζάκου.
rogerios said
Καλησπέρα,
εντάξει δεν σχολιάζω εδώ τόσο συχνά όσο θα ήθελα… αλλά κανένας δεν με υπερασπίστηκε. 😉
Με κατηγορεί ο κύριος του σχολίου 149 για κάτι που δεν έχω γράψει ποτέ; [το εμπεριστατωμένο σχόλιο είναι του Νίκελ]
Καλή συνέχεια!
Γιάννης Κουβάτσος said
448: Και το λινκ που αποδεικνύει τη λαθροχειρία:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thebest.gr/amp/article/556641-apogoiteuse-eispraktika-to-ntokimanter-oreines-sumfonies-gia-ton-konstantino-mitsotaki&ved=2ahUKEwjb4uvjz97pAhWCzqQKHTdtAtoQFjACegQIBBAB&usg=AOvVaw2ZgzzyafBZqP6Ai_0q-fs5&cf=1
sarant said
233 Δεν τον διαβάζουμε πολύ προσεχτικά τον συγκεκριμένο
234 Το είχε κρατήσει η μαρμάγκα με εντολή πρωθυπουργού 🙂
Μαρία said
229
Πού θες να ξέρω πώς ιεραρχούσε τα πράγματα.
235
Απόδειξη οτι εμένα πήρε το μάτι μου μόνο τις τελευταίες σειρές, ενώ ο Άγγελος το διάβασε ολόκληρο 🙂
Pedis said
Μαρία said
Δημοσχάκης: στα σύνορα της Αμερικής με το Νέο Μεξικό
Pedis said
Pedis said
Μαρία said
θρεντ
Γιάννης Κουβάτσος said
231:Όχι όψιμος, διαχρονικός, από το 1965. Υπάρχει λόγος σοβαρός.😉 Το ’89 υπήρξε μία συγκυριακή «συμμαχία», ανάλογη με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Η ιστορία θα κρίνει αν αυτές οι λυκοφιλίες ήταν αναγκαίες ή καιροσκοπικές.
nikiplos said
καθόλου «κλοπιμαίο» δεν μου φαίνεται η υπόθεση του βιβλίου με την υπογραφή του Κ. Σημίτη. Απλούστατα ο Μ.Κ. πέταξε το βιβλίο στην ανακύκλωση και από εκεί βρέθηκε στο παλαιοβιβλιοπωλείο. Το γιατί το έκανε, το δείχνουν οι πράξεις του μια χαρά…
Σε άλλα νέα, ο δολοφονηθείς 70χρονος Βέλγος, φαίνεται ότι ήταν στέλεχος της Novartis… Πέφτω από τα νέφη!
Χαρούλα said
#238 Μαρία ίσως να είναι και αλήθεια. Εγώ όμως αμφισβητώ τα χείλη. Και λόγω επαγγελματικής προέλευσης😊, και λόγω τωρινής ιδιότητας, εμφανίζεται λιγάκι υπερφίαλος και …θεός. Επιφυλάξεις..
Αιμ said
Το ότι όλος ο κόσμος (το τσέκαρα και ο Μπάμπης ο Σουγιάς) λέει Νεοζηλανδέζικα γιατί δεν το ομολογεί κανείς ; 🙂
Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μήνα και καλό υπόλοιπο …σχολικού έτους
nikiplos said
239@ 241@ παρακολούθησα «άπειρα» βίντεο από την υπέρμετρη βία των αστυνομικών στις ΗΠΑ. Όλα αυτά τα βίντεο συγκλίνουν σε τρία πράγματα:
α. Η υπέρμετρη βία ασκείται συνήθως σε έγχρωμους ή κοινωνικά αδύναμους πολίτες και κατά κανόνα σπάνια ή ποτέ σε σπουδαιοφανείς.
β. Η τακτική είναι ίδια: δίνουν αντιφατικές οδηγίες προς τον πολίτη («ψηλά τα χέρια και πλάτη στο αυτοκίνητο» ταυτόχρονα με «γονάτισε και τα χέρια πίσω από το σβέρκο» σε εναλλαγή και κατσάδιασμα από τον εκάστοτε αστυνομικό που ο πολίτης αρνείται να υπακούσει στις εντολές του), ώστε ο πολίτης να αδυνατεί εκ των πραγμάτων να υπακούσει, κι έτσι να έχουν την δικαιολογία για σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής. Συνήθως κατά την σωματική επαφή (που υπάγεται σε άλλη νομοθεσία και άλλες διαδικασίες εμπλοκής) ένας αστυνομικός δίνει ένα ύπουλο χτύπημα συνήθως στη μέση χαμηλά κοντά στη σπονδυλική στήλη που προκαλεί βίαιη αντανακλαστική κίνηση από το υποψήφιο θύμα. Τότε η σωματική επαφή – εμπλοκή μετατρέπεται σε βίαιη αντίσταση του θύματος που επιτρέπει κεφαλοκλειδώματα, βίαιο χτήπημα του δράστη, αφού οι οδηγίες επιβάλλουν «ακινητοποίηση πάσει θυσία». Το επεισόδιο συνήθως περαιώνεται με βίαιη προσαγωγή του θύματος σε αστυνομικό τμήμα και «φόρτωμα» κατηγοριών. Ό,τι ξύλο πέσει πέφτει στη διαδρομή. Μετά ανάλογα το στέϊτ οι διαδικασίες τηρούνται.
γ. Συνήθως αν πάρει δημοσιότητα το θέμα (ένα στα 10 παίρνει και από λάθος της στιγμής), οι αστυνομικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα αφού και στον πιο προκατειλημμένο δικαστή, είναι προφανές το στήσιμο.
Το κεφαλοκλείδωμα του Chauvin διαρρέει τώρα στον διεθνή τύπο πως πρόκειται για λαβή της πάλης Krav Maga και το πράγμα φαίνεται να έχει ζουμί καθώς οι Αστυνομικοί πολλών δυτικών States φαίνεται να εκπαιδεύτηκαν στο Ισραήλ, κάτι που δεν λέει τίποτε σπουδαίο, λέει όμως εάν η εκπαίδευση αυτή έγινε σε πραγματικές συνθήκες με αληθινούς δύστυχους στόχους όπως ισχυρίζονται άρθρα που διαρρέουν, όπως αυτό:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-3739491/MPs-given-training-used-Mossad-spies-defend-against-lone-wolf-attacks-wake-Jo-Cox-s-killing.html
στο οποίο η δολοφονηθείσα Cox είχε στοιχεία για κάτι τέτοιο και είχε προβεί σε αμέτρητες καταγγελίες, που τώρα κατόπιν εορτής και μετά τη δολοφονία του George Floyd βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Βέβαια το θέμα έχει ανοίξει και τον αντισημιτικό βόθρο, αλλά καλό είναι τηρουμένων των αναλογιών να διερευνούμε την αλήθεια, γιατί ειδάλλως θα ξυπνήσουμε ένα πρωί ιπτέμενοι μέσω νεφών…
Γιάννης Ιατρού said
Καλό μήνα…

Pedis said
People wait to receive a food bank donation at the Barclays Center in New York
People are going to go hungry’: pandemic effects could leave 54m Americans without food
nikiplos said
Ο Στραβελάκης εχθές, έλεγε ότι «όλα αυτά έγιναν για ένα πλαστό 20δόλαρο». (άχου το μωρέ… τι κακό τους βρήκε για 20 ντάλαρς)
Τα aftermath μέχρις ώρας δείχνουν πως το 20δόλαρο ΔΕΝ ήταν καθόλου πλαστό. WTF?
Pedis said
Λοιπόν, δεν είναι μονάχα δική μου η εντύπωση (-> # 154).
Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ παραπέμπουν σε έναν υπερήλικα φασίστα με γεροντική άνοια, ο οποίος δεν είναι πλέον σε θέση να κρύψει τις πραγματικές του απόψεις.
Ο άνθρωπος βέβαια που παρουσιάζει απόλυτη ταύτιση με το σύνολο των απόψεων του Τραμπ είναι ο επιλεγμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το να καταδικάζεις δημόσια τον αντιφασισμό αποτελούσε ταμπού, το οποίο η άκρα δεξιά σε όλο τον κόσμο δεν τολμούσε να σπάσει εδώ και δεκαετίες. Μόνο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε γνωστούς φιλελεύθερους, ακροδεξιούς και φασίστες να αναπαράγουν το πλαστό ρητό του Τσόρτσιλ ότι «οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες».
Λέμε ότι δεν το έκαναν δημόσια γιατί στην πράξη η καταδίκη των αντιφασιστικών κινημάτων αποτελεί την πάγια πρακτική της δεξιάς από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τσόρτσιλ έστελνε τις μεραρχίες του να σκοτώνουν όσους είχαν πολεμήσει τον φασισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο ίδιος ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μια μάχη του επίσημου ελληνικού κράτους, που είχε στελεχωθεί από τους συνεργάτες των ναζί, απέναντι στους «antifa» της εποχής.
https://info-war.gr/poso-fasistes-einai-oi-echthroi-toy-anti/
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Φρόνιμα, Πέδη.
https://www.imerodromos.gr/i-kyvernisi-mitsotaki-exoplizei-kai-ntynei-tis-dynameis-katastolis/
Pedis said
# 251 – Το μόνο που μας λείπει να γίνουμε αμερική είναι οι πλαστικές σφαίρες.
Θα πηγαίνουμε στις διαδηλώσεις με τη μάσκα του οξυγονοκολλητή.
Όσο για τα υπόλοιπα οι ματατζήδες μας έχουν μάθει καλά τη δουλειά τους στα ίδια σχολεία με τους αμερικάνους συναδέλφους τους:
The pro-fa school of the Americas.
giorgos said
Μπέρναρ Σώ : Λένε πώς είμαι είρων . Κι ό μεγαλύτερος όμως είρων τού κόσμου νά ήμουνα , ποτέ δέν θά διανοούμην νά στήσω ένα τεράστιο άγαλμα ελευθερίας στόν λιμένα τής Ν.Υόρκης .
http://katotokerdos.blogspot.com/2011/03/1-de-la-discussion-jaillit-la-lumiere.html
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Μην τους αδικείς, έχουνε κάνει μια καλή αρχή με το manuhrin στο Κουκάκι και αλλού.
Χαρούλα said
….. δηλαδή πιστεύαμε ότι ο Ερντογάν ψυχοπόνεσε τους πρόσφυγες και τους έστελνε Ευρώπη; Ή ότι η κυβέρνηση μας προέταξε τα στήθη υπέρ βωμών και εστιών; Όπως βλέπουμε(#251 χτήνος) μπίζνα γινόταν. Και μεις αντιδικούσαμε μεταξύ μας …ιδεολογικά. Μας απασχολούσαν και έκαναν την δουλίτσα τους οι εξοπλιστές.
nikiplos said
χωρίς κάλυψη αλλά με τις στολές η Αστυνομία καταστρέφει στις ΗΠΑ ιδιωτική περιουσία.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
256 H κατάφωρη αδικία συνεχίζεται, βλέπω. Όταν η δική μας αστυνομία έσπαζε αυτοκίνητα στη Μυτιλήνη τα αμερικανάκια παίζανε με τα τουτού.
https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/astynomiko-reportaz/binteo-ta-mat-spane-aytokinita-politon-sti-lesbo
Theo said
@238:
Στο 00:45 λέει «στα σύνορα της Αμερικής με το Νέο Μεξικό» 🙂 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
258 Ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα της κλοπής ονομάτων. Οι λιγδιάρηδες Μεξικάνοι υπεξαίρεσαν κομμάτι της ηπανής επικράτειας. Το οποίο σκουλήκι… 🙂
Γιάννης Ιατρού said
251: Χτήνος, δολίως αποσιωπάς
1) πως εγκρίθηκαν οι 480 προσλήψεις συνοριακών φρουρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ 😳
2) 34 εκατομμύρια οι προμήθειες για τα ΜΑΤ, 35 εκατομμύρια το κόστος της ετήσιας λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού..
Άμα έχεις προτεραιότητες σαν κυβέρνηση, φαίνεται 😡
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@258,259. Τὸ Νότιο Μεξικὸ ἐννοεῖ. 😉
Pedis said
Ο φράχτης στον Εβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης.
Μαρία said
Αυθεντικό είναι. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Περικλή.

Χαρούλα said
Μαρία δεν είναι τρολιά; Αδυνατώ να το πιστέψω!
Μαρία said
264
Δες το και στο παράρτημα του ΦΕΚ 2084/Β/30-5-2020
http://www.et.gr/index.php/anazitisi-fek
π2 said
Μεζεδάκι αθλητικού τύπου (https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1480322/diaitites-enimerothikan-eggrafos-gia-taheia-ilektronika-mathimata-gia-tin-grammi-toy-ofsaint)
Ταχεία ηλεκτρονικά μαθήματα.
Μη σας πω και υπερταχεία.
sarant said
263 H πραγματικότητα ξεπερνάει την τρολιά,λέμε
250 Όμως, Πέδις, το άρθρο που αρτάρει ο Μπουμπούκος δημοσιεύτηκε στην και καλά φιλελεύθερη Ποστ
Γιάννης Κουβάτσος said
266: Υπήρχε περίπτωση σε αθλητικό σάιτ να γράψουν ταχέα; Τι απαιτήσεις είναι αυτές; Έχουν δώσει τέτοια δικαιώματα; ☺
Χαρούλα said
#265 ουδέν σχόλιον! 😤😥
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι τύποι είναι εντελώς ψυχάκηδες:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/kosmos/323775_atlanta-erixan-me-taser-se-afroamerikanoys-foitites-apolythikan-dyo-astynomikoi%3Famp&ved=2ahUKEwifnv6pi-HpAhWEMewKHaZQDQcQiJQBMAF6BAgJEAg&usg=AOvVaw2n1JUdXwKAJofZXokEQ0AZ&cf=1
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
…παρ΄ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Ντομπρόφσκις ήταν εξαιρετικά καθαρός: Είπε ότι ειδικά «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ότι ο μηχανισμός των επιδοτήσεων δεν θα είναι ένα νέο ταμείο συνοχής αλλά θα συνδέεται άμεσα «με συγκεκριμένα ορόσημα» υλοποίησης πολιτικών και διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διάθεσης των πόρων «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».
https://tvxs.gr/news/ellada/egxorio-mnimonio-me-sxoli-toy-sikago
sarant said
266-268 Τα ταχέα θα μπορούσαν να τα γράψουν, κάτι δριμέα είναι που δεν τα λέει σχεδόν κανείς
Μαρία said
Spiridione said
271, Ενδιαφέρον έχει και αυτό που λέει παρακάτω για τον Πισσαρίδη και την επιτροπή του, που πλασάρεται σαν ο νέος .. Τσιόδρας της Οικονομίας (διάβαζα βιαστικά κάτι τίτλους και νόμιζα στην αρχή ότι θα είναι κι ο Τσιόδρας στην επιτροπή 🙂 ). Μόνο που η Οικονομία δεν είναι διαχείριση υγειονομικής κρίσης. Να δούμε που θα καταλήξει αυτό που βάφτισαν επιτελικό κράτος.
Μαρία said
274
Το έγραψε η Κοραή: https://newpost.gr/politiki/5ed4dc219b609e575d48f357/dream-team-gia-to-paketo-mamoyth-htizei-o-mitsotakis-poia-einai-ta-onomata-ekplixi-oi-vomves-toy-kalokairioy-oi-arrythmies-kai-o-roysopoylos
Ρόλο – κλειδί αναλαμβάνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και πλέον «στενότατος σύμβουλος»του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος τον έχει αποκαλέσει.
Με τον Αρίστο στην ομάδα, δεν φοβάμαι τίποτα.
Spiridione said
275. Α καλά το είδα δηλαδή. Άντε, να βάλουμε και τον Νικ Χαρντ μέσα.
Για τον Αρίστο ουδέν σχόλιον.
Pedis said
# 267 β – Τα δύο άκρα και «μεις τσσσάαακ στη μέση» ειναι το σανό του δεξιού (αλλά και του ακροδεξιού) φιλελεύθερου χώρου προς τον, κατά δήλωσή του ή κατά φαντασία, μέσο φιλελεύθερο απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Πέπε said
> > Τώρα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας βλέπουμε να γράφεται «διάλλειμα».
Το Υπουργείο Παιδείας γενικά δε διαπρέπει ιδιαίτερα επί καλλιεπεία. Μόλις διάβασα μια εγκύκλιο που απεστάλη σε ορισμένα σχολεία και αφορά ζητήματα λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων, που σίγουρα δεν ενδιαφέρει το ευρύ κοινό να τη διαβάσει και ίσως θα ήταν και αθέμιτο να την αναδημοσιεύσω, αλλά δεν είναι γραμμένη σε ελληνικά. Ούτε σε καμιά άλλη γλώσσα.
Εδώ δεν πρόκειται για ανορθογραφίες, αλλά για ένα άλλο σύνδρομο: την προσκόλληση στη συμβολαιογραφίστικη καθαρεύουσα, με τις τόσο περίπλοκες και ξύλινες (τι ξύλινες; μελαμίνη από τις φτηνές) συντάξεις ώστε πρέπει να είσαι ακροβάτης για να μην πέσεις. Και ο συντάκτης δεν είναι, και πέφτει. (Βασικά ο συντάκτης δεν είναι συντάκτης, γιατί είναι ασύντακτος.) Ένα ειδικό είδος καθαρεύουσας, που ενσωματώνει και διάφορους μαλλιαρισμούς, αρκετά παλιούς ώστε να θεωρούνται ανώδυνοι και να μπορούν να προτιμηθούν έναντι μιας ανθρωπινής δημοτικής, προκειμένου να δοθεί αυτή η ντεμέκ ιερατική κρυπτικότητα σε βερσιόν παρωδίας.
Θα μου πείτε, γιατί δε δίνω ένα παράδειγμα; Γιατί βαριέμαι. Αν προκληθώ θα το σκεφτώ, αλλιώς, απλώς πιστέψτε με. Αλλά έχω ήδη μόλις διαβάσει την εγκύκλιο και αυτό ήταν από μόνο του εξαιρετικά βαρετό και αρκετά κουραστικό. Υποτίθεται ότι σε ενημερώνουν τι θα πρέπει να κάνεις σε κάποιες συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά για ενημερωθείς πρέπει πρώτα να κάνεις συντακτική ανάλυση, μετά αποκατάσταση των λαθών, μετά να συμβουλευτείς μερικά βοηθήματα αποκωδικοποίησης (π.χ. οι ειδικότητες καθηγητών αναφέρονται μόνο με το νούμερό τους, όχι «φιλόλογοι – μαθηματικοί – γυμναστές»), και μόνο στο τέλος, εν είδει επάθλου, σου προσφέρεται η ποθητή πληροφορία.
Τι ντενεκέδες!
Το κείμενο υπογράφεται από την υφυπουργό Ζαχαράκη. Για να είμαι δίκαιος, δεν έχω παρατηρήσει αν έτσι έγραφαν και επί προηγούμενων υπουργών και κυβερνήσεων – μπορεί. Πάντως μιλάμε για ένα γλωσσικό ύφος που ευωδιάζει τυπολατρία, ακαμψία, ανασφάλεια, ευθυνοφοβία, πνευματικό και ηθικό συντηρητισμό, μούχλα.
Μαρία said
ΣΠ said
279
Μαρία, δες το 42.
Μαρία said
280
Καλό. Το είχα προσπεράσει.
Μαρία said
278
>π.χ. οι ειδικότητες καθηγητών αναφέρονται μόνο με το νούμερό τους
Μάλλον δεν ξαναδιάβασες έγγραφο του υπουργείου παιδείας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Διάγγελμα Τραμπ.
Σκοπεύσατε….
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πέπε said
I am your president o LAW AND ORDER, είπε; !!!!
(το βίντεο στο 284 αρχίζει στο 32ο λεπτό, όλο το υπόλοιπο είναι …κενό.)
Πέπε said
of
Pedis said
# 284 – έμπα στο τουίτερ του να δεις τι αφήνει ο γεροπαρανοϊκός …
μέχρι και τον ρουφιάνο της Ασφάλειας κάνει (ούτε καν μπογδάνος):
Pedis said
# 263 – Ο Ιπποκράτης από τη στιγμή που γεννήθηκε έκανε τον γιατρό κι έσωζε κόσμο!
Κι ο Χριστούλης, πατημένα τριάντα, αρχίσε δειλά-δειλά να δοκιμάζει τις ικανότητές του;!
Πάει και ο Θεοχαρης φυρί-φυρί για αφορισμό.
Pedis said
Βλέπω ότι ο Νικοκύρης έχει τουιτάρει παρομοίως:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η κυκλοφορία στη Ν.Υόρκη δεν απαγορεύτηκε με την πανδημία αλλά απαγορεύτηκε τώρα, από 11 το βράδυ τ.ω. μέχρι 6 το πρωί κι αύριο από τις 8 το βράδυ.
BLOG_OTI_NANAI said
Για να μην είμαστε υπερβολικοί, σίγουρα η συγκεκριμένη αναφορά στον Ιπποκράτη σε υγειονομικό πιστοποιητικό παραείναι «τουριστική». Επίσης, είναι ανακριβής αφού το επίπεδο της σημερινής ιατρικής στη χώρα μας δεν οφείλεται σε… απευθείας συνεχιστές του Ιπποκράτη, διότι, «κάτι» πρόσφεραν και κάποιες άλλες χώρες… Πάντως, αφού αποφάσισες να τον αναφέρεις, με δεδομένο το πόσο αβέβαια είναι τα στοιχεία για τη ζωή του Ιπποκράτη, θα βάλεις τη χρονολογία γέννησης του που είναι περισσότερο αποδεκτή. Προφανώς δεν εννοείς ότι ξεκίνησε να θεραπεύει ως βρέφος, αλλά παραπέμπεις την ιστορική παρουσία του προσώπου και άρα τη συμβολή του.
Κυρίως όμως, δεν χρειαζόταν στην συγκεκριμένη περίπτωση.
ΥΓ
Έχουμε εδώ σχολιαστές ψεκασμένους εναντίον του Τσιόδρα που μας θυμίζουν τις θλιβερές αφίσες ακροδεξιών και ακροαριστερών τενεκέδων;
Γιάννης Κουβάτσος said
278: Ευθυνοφοβία; Μα τόση έμφαση δίνουν στην ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών και μαθητών! Τη λατρεύουν την ατομική ευθύνη…των άλλων. 😉
Υποθέτω ότι η «ατομική ευθύνη» θα βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες λέξεις/φράσεις της χρονιάς.
Μανούσος said
Συμπολίτες ή συμπατριώτες:
Νομίζω ότι όποιος μένει στην Τρίπολη δεν είναι συμπολίτης όποιου μένει στην Κόρινθο, είναι όμως συμπατριώτης του.
Νέο Kid said
293. Δηλαδή επανερχόμαστε στην έννοια της πόλης-κράτους;
Νέο Kid said
Να ερευνηθεί ο ύποπτος ρόλος του Ιπποκράτη στο λοιμό των Αθηνών , όταν είχε εισηγηθεί στον Περικλή την «ανοσία της αγέλης»…
Νέο Kid said
295. Έτσι την πάτησε κι ο αρχαιολάτρης κι ελληνογνώστης Μπόρις Μπέκερ Τσόνσον και παρολίγο να ξεπαστρέψει τη μισή Αγγλεταίρα , του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου…
dryhammer said
293. Ο κάτοικος του Νεοχωρίου της Χίου με τον κάτοικο του Νεοχωρίου Τρικάλων δεν είναι συγχωριανοί; Θα γίνομε από δυο χωριά χωριάτες όπως στην Τήνο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
https://www.imerodromos.gr/to-amerikaniko-oneiro/
sarant said
293 Δίκιο έχεις
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Η βιντεοσκόπηση και η διάδοση του υλικού στο διαδίκτυο ενέχει την σύγκρουση αντιτιθέμενων ελευθεριών και δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και στα διεθνή κείμενα. H ελευθερία έκφρασης των πολιτών συγκρούεται με το δικαίωμα των αστυνομικών στην ιδιωτική ζωή και ειδικότερα η προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σίγουρα μας παραξενεύει ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στους αστυνομικούς όταν αυτοί δρουν ως όργανα του κράτους εντεταλμένα να ασκούν δημόσια βία και εξουσία (Απόφαση Buivids, 2019).
https://thepressproject.gr/astynomiki-aftheresia-anixte-tis-kameres/
Νέο Kid said
299. Καλά κρασά!…
Μπλέκετε τους πολίτες με τους δημότες…
Pedis said
Φιλελελύθεροι δεξιοί …
Pedis said
sarant said
301 Koίταξα το λεξικό και παντού το «συμπολίτης» αναφέρεται σε κατοίκους της ίδιας πόλης.
Pedis said
Τι χώρα …
Μαρία said
Pedis said
# 306 – Στον πάτο, ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Και μετά συζητάμε αν έχουν ακροδεξιά ατζέντα!;
Pedis said
Δαπάνες για χριστιανικό φιλανθρωπικό έργο:
Μαρία said
Υποψήφιος της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης
Στους «γαλάζιους» κύκλους πέρασε αρχικώς ως πολιτικός φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη, όμως φρόντισε ο ίδιος να «απογαλακτιστεί» από αυτό και πλέον διεκδικεί πολύ μεγαλύτερα κοινά, αφού δούλεψε την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του επί μεγάλο χρονικό διάστημα.
https://www.voria.gr/article/to-profil-ton-ipopsifion-voulefton-a-thessalonikis-tis-nd
Αλλά το γάλα νερό δεν γίνεται.
dryhammer said
309.

sarant said
Μαύρο γάλα, ε;
Μαρία said
311
Τιμάει το καρά.
Σου την έπεσε κι εσένα κάποια φορά.
Pedis said
# 310, 311 – Μεγαλαχίτωνες ;
Μαρία said
Pedis said
Η δημοκρατική απάντηση:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
312 λέει κι ότι «απογαλακτίστηκε» από τον Γεοργιάδη
sarant said
315 unarmed with a knife πώς γίνεται;
Pedis said
# 317 – Έλα ντε; Κι εγω το παρατήρησα. Γεροξεκουτιασμένος, τι περιμένεις. Δεν έχει οριστεί ο Αντιπρόεδρος ακόμη, έτσι; ( Όχι, για να ξέρουμε ποιος θα πάρει τη θέση του, αν χρειαστεί … 🙂 )
ΣΠ said
318
Έχει πει ότι θα είναι γυναίκα.
https://www.townandcountrymag.com/society/politics/a31788718/joe-biden-vp-candidate-predictions/
Pedis said
# 319 – Ωραία. Μια σπουδαία ευκαιρία να διαπιστωθεί ότι η πολιτική των προέδρων των ΗΠΑ είναι, ουσιαστικά, sex-color invariant.
Pedis said
Συμβαίνουν κι αυτά τα καλά:
Pedis said
-> 308
Pedis said
BLOG_OTI_NANAI said
322-323: Σωστό, η απώθηση των μεταναστών που συνεργάζονται με τον Οθωμανικό στρατό οφείλει να σταματήσει. Για να εξυπηρετούν κάποιοι τα συμφέροντα των Τούρκων θα είναι άγιοι άνθρωποι όπως έχουν αποδείξει οι οθωμανικές γενοκτονίες…
BLOG_OTI_NANAI said
Επίσης, οι συνεργάτες της οθωμανικής μαφίας όπως συνήθως αποσιωπούν τα πασίγνωστα, όπως και οι Αντετοκούμπο έχουν πει δημοσίως, ότι η Εκκλησία οργανώνει αμέτρητα συσσίτια στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας. Όμως, οι Οθωμανοί έχουν σφαγιάσει εκατομμύρια αμάχων και αθώων και μερίδιο στον οθωμανικό φασισμό έχει όποιος συνεργάζεται μαζί τους και υποστηρίζει τα σχέδια τους. Πόσο μάλλον όταν είναι τόσο καμένος που μιλάει για «στρατό», την ώρα που υμνεί τα σχέδια και τις συνεργασίες με τον οθωμανικό στρατό…
Γιάννης Κουβάτσος said
Σαφώς και είμαι κατά της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, έχουμε συζητήσει για το θέμα και έχουμε επθχειρηματολογήσει υπέρ και κατά, αλλά το να προσφέρει η Εκκλησία διόπτρες για τον εντοπισμό τους, ώστε να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, με σοκάρει. Δεν μπορώ να φανταστώ τον Χριστό να ευλογεί τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Εμείς μπορούμε να βλέπουμε και να αξιολογούμε τις πολιτικές, οικονομικές εθνικές και κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος, η Εκκλησία οφείλει να βλέπει μόνο φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους.
Triant said
Καλημέρα.
317-318: Στην Αμερική, armed είναι κάποιος που κουβαλάει από ΑΚ-47 και πάνω.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
326 Σε λίγο θα μας πεις πως σε σοκάρουν και οι χριστοπαναγίες την ώρα του κηρύγματος.
http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2017/01/blog-post_26.html
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@326. Γιάννη, παρόλο που δεν φημίζομαι για τις στενές μου σχέσεις με τους εκκλησιαστικούς κύκλους, πρακτικά είναι βέβαιο ότι η Εκκλησία ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΣΚΟΠΟΥ..
sarant said
327 Αυτό να μου πεις 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
Κατά γράμμα, η αναφορά της ΔΙΣ είναι ότι «θα χρησιμοποιηθούν για την θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο«. Η άμυνα κατά του φασιστικού, τουρκικού στρατού που διατηρεί ακόμα και σήμερα δυνάμεις κατοχής, είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα, σε αντίθεση με τους δοσίλογους του ιντιμίντια που εξυπηρετούν τα σχέδια των νεοναζί Γκρίζων Λύκων.
Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα δηλωμένο από τους Τούρκους ότι δεν πρόκειται για αυθόρμητο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά για μια απροκάλυπτα δηλωμένη επιθετική ενέργεια του οθωμανικού ιμπεριαλισμού. Εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για διπλωματικά παιχνίδια από τους ακροαριστερούς ρασπούτιν. Ο οθωμανικός φασισμός, σε συνεργασία με τον τουρκικό εθνικισμό ενεργούν εις βάρος μιας δημοκρατικής χώρας. Και όμως οι εγχώριοι δοσίλογοι συνεργάζονται για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του τουρκικού φασισμού, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε στρατό κατοχής σε κομμάτι του ελληνισμού.
Όμως ο φασισμός και η δημοκρατία απαιτούν θυσίες. Κανένας δεν είναι «αδύναμος» όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε Δημοκρατία και σε φασίστες που έχτισαν μια χώρα επάνω σε γενοκτονίες για τις οποίες εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι.
Από που κι ως που οι δοσίλογοι δίνουν συγχωροχάρτια στους συνεργάτες του φασισμού; Στους «αδύναμους», εξαντλημένους, φτωχούς, χωρίς στον ήλιο μοίρα που ψήφισαν Χρυσή Αυγή δίνουν συγχωροχάρτια;! Μήπως υπάρχει σήμερα άνθρωπος στην εποχή των κινητών και της πληροφορίας που δεν γνωρίζει τι εστί Τουρκία, ποιο είναι το διαχρονικά δολοφονικό της καθεστώς, ότι διατηρεί στρατό κατοχή, ποιες είναι οι σφαγές που έχει διαπράξει, πόσες είναι οι εισβολές των αεροπλάνων της σε καθημερινή βάση;
Όταν λοιπόν σου ζητείται να επιλέξεις να συνεργαστείς και να εξοπλιστείς από φασίστες εθνικιστές φονιάδες και εσύ συνειδητά συμφωνείς να υποστηρίξεις τα σχέδια τους, τότε έχεις μερίδιο ευθύνης, όωπς ακριβώς και οι εγχώριοι αναξιοπαθούντες που επέλεξαν να συμμαχήσουν με τους νεοναζί.
Δυστυχώς όμως, όπως ακριβώς οι δοσίλοι της γερμανικής κατοχής, και οι δικοί μας σημερινοί δοσίλογοι έχουν κάτι να πουν για να δικαιολγήσουν την υπεράσπιση των σχεδίων του τουρκικού ιμπεριαλισμού και φασισμού…
Τίποτα δεν άλλαξε εδώ και 40 χρόνια και οι δοσίλογοι, πάλι με μαύρες κουκούλες και ρόπαλα, συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους:
dryhammer said
327,330. Νομίζω πως οι αμερικάνοι προτιμούν το AR 15 (που είναι και μέιντ ιν ούζα).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
332 Το ΑΚ έχει στίφη φανατικών ηπανών οπαδών.
Pedis said
ΟΚ! Και διατηρούσα μια μικρή αμφιβολία ίση με 0.0000…000001 % ότι η είδηση για τη χορηγία πολεμικού υλικού από την εκκλησία στον ελληνικό στρατό δεν είναι ακριβής. .
Προσπαθειστε λίγο ακόμη μερικοί. Το θέαμα έχει πλάκα.
Pedis said
# 327, 332, 333 – Δηλαδή για να καταλάβω λέτε ότι το «something to shoot» δεν περιλαμβάνει οπλοπολυβόλα αλλά από σαρανταπεντάρια και κάτω; 🙂
dryhammer said
Τουλάχιστο τα ‘βλογήσαν τ’ άρματα, ή τα δώκαν αδιάβαστα;
Pedis said
Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και υπογράμμισε ότι ο σύνδεσμος της Εκκλησίας με τις ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ παλιός (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία).
https://info-war.gr/i-ekklisia-toy-misoys-kai-toy-thanatoy-ch/
BLOG_OTI_NANAI said
Προσωπικά δεν διατηρούσα καμιά αμφιβολία για την ομολογία ότι οι εγχώριοι ιντιμιντιανοί ακροαριστεροί είναι συνεργάτες των Τούρκων εθνικιστών και η επιχειρηματολογία τους είναι παραμένη από την προπαγάνδα της οθωμανικής γενοκτονικής μαφίας.
Άλλωστε «τι δεν καταλαβαίνεις»;
Εμείς είμαστε «κατά της δικτατορίας», εκτός αν η δικτατορία είναι μαοϊκή, σταλινική ή δικτατορία του προλεταριάτου…
Εμείς είμαστε «κατά του ιμπεριαλισμού», εκτός αν ο ιμπεριαλισμός είναι τουρκικός κατά των Ελλήνων…
Εμείς είμαστε «κατά του φασισμού», εκτός αν ο φασισμός είναι οθωμανικός και πασχίζει να επιβληθεί εις του τόπου μας…
Εμείς είμαστε κατά του σεξισμού και της πατριαρχίας, εκτός αν είναι ισλαμικά οπότε οι γυναίκες του Ισλάμ ας λύσουν μόνες τα προβλήματα τους, μια που εμείς και οι δικές μας «φεμινίστριες» δεν ασχολούνται με οτιδήποτε εκτός ιδεολογικής ατζέντας…
Εμείς είμαστε κατά της διαπλοκής, εκτός αν οι διαπλεκόμενοι με το κράτος είναι άθεοι και έχουν το ελεύθερο να ανατινάζουν ναούς, να σφάζουν κληρικούς και να καίνε τα βιβλία τους…
Εμείς είμαστε κατά των νεοναζί και των συνεργατών τους, εκτός αν είναι Γκρίζοι Λύκοι και εξοπλίζονται κατά της ελληνικής δημοκρατίας…
«Τι δεν καταλαβαίνεις» από τις διαφορές του πραγματικού αντιφασισμού με τους λαπάδες του ιντιμίντια;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
335
Όχι, όσο με αφορά λέω πως η καλή εκδοχή είναι ότι ο Μπάιντεν είναι βλάκας και ηλίθιος. Η κακή εκδοχή είναι η NRA, αυτή που στηρίζουν διαχρονικά με κάθε τρόπο και Δημ και Ρεπ. Τη διαβάζουμε και τη βλέπουμε σε κάθε νέα σφαγή αθώων στις ηπα.
(Άκου να τους ρίχνουν στο πόδι…Ε ρε 7,62 στη μηριαία αρτηρία που του χρειάζεται 🙂 )
Δύτης των νιπτήρων said
πε πράμα και για την παιδοφιλία του Μάο!
nikiplos said
339@ Ο Μπάϊντεν είναι ακραίος σε συντηρητικά φρονήματα και εκνευριστικός για πολλούς από τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ελλέίψει άλλου βέβαια και του Τραμπ… Όπως έλεγαν και κάποιοι σε μια συζήτηση που συμμετείχα και τον Χίτλερ να είχες απέναντι στη Χίλαρυ θα έβγαινε, δεν είναι παράξενο…
nikiplos said
338@ Εύκολα κολλάμε στη χώρα μας τη λέξη «συνεργάτης», όμως στο βαθμό που γνωρίζω τους Τούρκους ως κρατική οντότητα, θα έλεγα πως δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομύριο να επέλεγαν αυτούς για συνεργάτες τους… Τα υπόλοιπα που γράφονται είναι λογικά, γιατί η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας κυρίως γίνεται στο φαντασιακό επίπεδο και στα πλαίσια εμμονών και αγκυλώσεων.
(δικός μας να είναι κι ας είναι και ο διάβολος, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα τι εστί «δικός» μας).
Όσο για την Ελληνική Εκκλησία, μετά τον Χριστόδουλο, είναι επιρρεπής στις κατά τεκμήριο διακινούμενες από τρίτους επικοινωνιακές πολιτικές, οπότε δικαίως ή αδίκως εισπράττει τα επίχειρα. Κρείττον σιγάν…
Pedis said
# 339 – Στις ΗΠΑ, με τη λατρεία του όπλου ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, πρέπει να ακούγεται πολύ ανθρωπιστικό το να είναι κάποιος αλτρουιστής, ακόμη κι αν μπει σε κίνδυνο η ζωή του, και να μην αφήσει τον άλλον στον τόπο. Άλλο αν θα τον αφήσει να ξεματώσει στον δρόμο για το νοσοκομείο. Δεν είναι δική του δουλειά. Δεν τον σκότωσε κιόλα.
Προηγμενη χώρα της παλαιολιθικής εποχής οι ΗΠΑ!
(Τηρουμενων των αναλογιών φαρ ουέστ και σε απειροελαχίστων διαστάσεων μικρογραφία δες τι γίνεται στο άλλο κωλοχανείο όσον αφορά τα όπλα, το δικό μας, την Κρήτη! )
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
343 Ναι, τα λέγαμε και προσφάτως. Δε θυμάμαι πού διάβαζα πως εισηγήθηκαν λέει τη χρήση του θαλάμου αερίων γιατί η κρεμάλα ήταν απάνθρωπη.
BLOG_OTI_NANAI said
340: Έχει γράψει ο Κορνάρος… Δεν ξέρω βέβαια αν τα παιδάκια αυτά που αναφέρει είναι αυτά που βίαζε ο Μάο… Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τους έδωσε «πολύ φαί», «συντάξεις» και δεν άφησε «κανέναν να πεινάει»…
Μισό λεπτό, πάω να κάνω εμετό και γυρίζω…
Pedis said
Δεν μπορεί, κάτι παίρνει με ιδιότητες μεταξύ lsd και σπίντας.
Έχει βγει λιβάνι (διαβασμένο) για σνιφάρισμα;
ΣΠ said
343
Στις ΗΠΑ η οπλοκατοχή προστατεύεται από το Σύνταγμα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_United_States_Constitution
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
347 Μα, με το όπλο στο χέρι φτιάξανε τη χώρα (στο άλλο κρατάγανε βούρδουλα. Είχαν άραγε και τρίτο για να μαλακίζονται? ). Αλλιώς δεν γινόταν. Και μετά το κράτησαν από κεκτημένη 🙂
Γι αυτό άλλωστε κρεμάγανε και τους αλογοσούρτες. Το να στερήσεις από κάποιον το άλογό του σε αυτές τις αχανείς ερημιές πρακτικά ισοδυναμούσε με φόνο.
dryhammer said
aforisateur (TM)
Νέο Kid said
Molon labe!
Που είπε κι ο Γουάιτ Ερπ…
ΣΠ said
341
Ο Μπάιντεν είναι συντηρητικός Δημοκρατικός, όμως είναι πολύ πιθανό η επιλογή του για αντιπρόεδρο να είναι κάποια προοδευτική όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ή Κάμαλα Χάρις.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
350 Άσε μας ρε Κίντο που ήξερε περσικά ο πιστολάς…
Pedis said
# 347 – Στις ΗΠΑ το δικαίωμα στον φόνο είναι, πως το λέγαμε εδώ, και νόμιμο και ηθικό.
dryhammer said
352. Κι όμως…
https://i0.wp.com/ajammc.com/wp-content/uploads/2013/05/poster-image.jpg?fit=1200%2C803&ssl=1
Pedis said
A small rifle manufactured specifically for children, in hot pink, orange, royal blue or multicolor swirls and advertised with the slogan “My First Rifle.”
Pedis said
Αμέτρητα βιντεο που σπονσοράρουν διάφορα προιόντα υπερσύγχρονης τεχνολογίας στην υπηρεσία της εκπαίδευσης στον πολιτισμό της παλαιολιθικής εποχής.
ΣΠ said
United States gun ownership
Pedis said
Να λέμε πάλι καλά που η ορθόδοξη εκκλησία είναι κρατικη θρησκεία στην Ελλάδα η οποία δεν έχει το θεσμικό και το παραδοσιακό πλαίσιο των ΗΠΑ σχετικά με την οπλοκατοχή.
Αλλιώς, για να κάνει τη διαφορά, μέχρι και πυρηνικές κεφαλές θα είχε δωρίσει …
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
356
Σύμφωνα με το λυγξ του 357, είναι 393 εκ τα όπλα σε χέρια ιδιωτών (intended, intended) που κουβεντιάζαμε πριν λίγο καιρό.
Πρόσεξες το ταμπλό με τα πάσης φύσεως μπατσομπάτζες πίσω από το αγόρι? Law and Order, όχι μαλακίες.
ΣΠ said
359
393 εκ. όπλα σε πληθυσμό 330 εκ. Κατά τ’ άλλα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
360 Ε ναι, άμα πίνουνε δε σημαδεύουν σωστά 🙂
Pedis said
# 359, 360 – ίσως επειδή κάνει παρενέργειες με παράλληλη λήψη ριταλίν …
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
…το οποίον ριταλίν λέει μεταξύ άλλων παρενεργειών έχει ψύχωση και πριαπισμό. Λοιπόν τελείωνε, διάλεξε αν θέλεις ο μεθυσμένος ψυχάκιας να σε πυροβολήσει ή να σε ποφτώσει.
Pedis said
# 363 – Αυτά με χρόνια λήψη …
Στο μεταξύ θα του το κόψουν, θα αρχίσει να πίνει και να παίρνει πρόζακ … Για πες γιατρέ μου τι θα πάθει τότε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
364 https://everytownresearch.org/firearm-suicide/
Γιάννης Κουβάτσος said
Ελέγχει κανείς τα πλακάτ των διαδηλωτών στις ΗΠΑ; Δεν μπορεί, όλο και κάποια ανορθογραφία, κάποια ασυνταξία θα ‘χουν. Το «I can’t breathe» είναι παντού γραμμένο σωστά;
Πέπε said
@359:
> > Πρόσεξες το ταμπλό με τα πάσης φύσεως μπατσομπάτζες πίσω από το αγόρι? Law and Order, όχι μαλακίες.
Εγώ πάντως τον σταυρό πρόσεξα. Κι ένα καδράκι που αν ήταν Ελλάδα θα ήταν σίγουρα εικόνα, αλλά εκεί μπορεί και να είναι κάτι άσχετο. Επίσης, το σήμα της ειρήνης στο τρίτο δωμάτιο, με λέξεις τυπωμένες απάνω από τις οποίες μία μόνο διακρίνω: ΗΟΡΕ.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
367 Σίγουρα δεν ήτανε σταυρόνημα? Και το σήμα της ειρήνης είναι καταπληκτικός στόχος.
Si vis pacem που λένε και στο χωριό μου (από το Λάτιο είμαι).
Μαρία said
Μαρία said
Νικολάου: με τον Τούρκο βουλευτή Ξάνθης.
στο 16:33 https://www.youtube.com/watch?v=VUJgjYwMaiY&feature=emb_logo
Λέει κι άλλα ορέα αλλά περιορίστηκα στο ολίσθημα.
Χαρούλα said
#370 Μαρία πως το άντεξες! Δεν την είχα ξανακούσει… τι στόμφος και υπεροψία! Στον τρόπο που μιλάει. Γιατί συτά που έλεγε/λέει τάξερα και από κείμενα. Δεν μπόρεσα να ακούσω αυτό που πρότεινες.. Έπαθα 2-3 ρήματα από α.
Μαρία said
371
Πηδώντας το πήγα μέχρι τον Τούρκο. Κανονικά δεν αντέχεται.
Γιάννης Ιατρού said
371/372 Πήγε όμως με έτοιμο το σενάριό της, είχε κάνει και πρόβα σπίτι και το είπε σχεδόν μονορούφι…
Όλο γλύκα το στόμα της, αυτά που δεν την συμφέρουν τα απέκρυψε βέβαια…
Αλλά τους βρήκε χαλαρούς κι απροετοίμαστους, και λίγους σε αριθμό κι έκανε τον γιουλέκα😳
Γιάννης Ιατρού said
Μαρία said
nikiplos said
370@ κάθισα και είδα όλο το βίντεο. Πραγματικά πολύ καλή και θα αναδειχθεί στο μέλλον ως βουλευτής της ΝΔ. Ελπίζω οι «ιθύνοντες» να το εκμεταλλευτούν αυτό. Υπάρχει το λάθος της παραδρομής που μάλλον είναι επειδή το πιστεύει, αλλά η απάντηση σε αυτό είναι πως πολλοί εξ ημών ονομάζουμε Τούρκους τους Βουλευτές της Θράκης.
Αυτήν την εντύπωση σχημάτισα από το βίντεο πάντοτε, χωρίς απαραίτητα να συμφωνώ σε όσα είπε, τόσο για τον Β. Δημάκη, όσο και εκφράσεις του στυλ «μην παθαίνετε Πολάκη». Η κα Νικολάου έχει περισσότερα προσόντα και θα μπορούσε να γίνει κάτι πιο σπουδαίο από Λάδωνης ή Γιακουμάτος και καλό θα είναι να αφήσει τις εμπρηστικές εκφράσεις, όσο κι αν τις αγαπάει ο Τύπος-Ρύπος.
Pedis said
Ομπάμα, σαν να μην κυβέρνησε ποτέ (σαν τον Σύριζα ένα πράμα)
«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.
«Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.
«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα.
Τέλος, προέτρεψε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις «να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση».
nikiplos said
378@ Αυτά ο Ομπάμα…
Εδώ στην ημεδαπή είναι απλά μεσημέρι…
https://pbs.twimg.com/media/EZqG4u3WkAA6DEu?format=jpg&name=medium
nikiplos said
378@ και ο λίκνος γράφει εμμετικά γκρίγκλις
https://www.sportime.gr/extratime/kosmos/tzortz-floint-apo-ti-pethane-iche-koronoio/
Νέο Kid said
379.Αν ο Τζωρτζ Φλοϋντ είχε όντως coronavirus,κι Αν υπήρχε Θεός θα είχε ασφαλώς χιούμορ, οπότε ο κολόμπατσος θα κόλλαγε και θα πέθαινε στην εντατική από έλλειψη αναπνευστήρα τραυλίζοντας «I can’t breathe!»…
Αλλά ουκέτι Φοίβος έχει καλυβην…
nikiplos said
379@ πολύ σωστό στο κλέβω… (όχι κοπιπάστε φυσικά 🙂 )
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
381 Σωστά, όχι κοπιπάστε, τον κωλόμπατσο τον έχει ανορθόγραφα 🙂
ΣΠ said
379
Το άρθρο γράφει ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 3 Απριλίου, άρα μετά από δύο μήνες μάλλον δεν είχε πια.
ΣΠ said
Ο Κασιδιάρης ονόμασε το κόμμα του «Έλληνες Γ.Τ.Π.«.
https://www.news247.gr/politiki/ellines-gia-tin-patrida-to-onoma-toy-neoy-kommatos-toy-ypodikoy-kasidiari.7655402.html
Γιάννης Ιατρού said
384: Σταύρο, μεταξύ μας, είναι ότι πιο ειλικρινές σε ονομασία κόμματος έχουν δει τα μάτια μας… 😜😂😂
Γιάννης Ιατρού said
ο,τι
dryhammer said
384-5. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
Μαρία said
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ρε αχόρταγοι, όλη μέρα σαβουρώνετε στο σημερινό άρθρο και ξαναπερνάτε κι από δω για μεζεδάκια…
ΣΠ said
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77,8% άνδρες).
Τι είναι τούτο το επί τοις εκατό ποσοστό; Δεν είναι απλούστερο να πούν «7 άνδρες»;
Μαρία said
389
Φάτε μάτια ψάρια …
Pedis said
# 388 – Θα αποφάνθηκε ο ληξίαρχος στο Ζαίρ … 🙂
Pedis said
Αν σήμερα, δεν ξερω για ποιον λόγο, ενώ κανείς δεν εμπιστεύεται ούτε τον πισινό του σε αυτή την κενωνία, όλοι δείχνουν εκπληκτική εμπιστοσύνη στους άλλους οδηγούς ενώ αυτοί τους περνάνε σύριζα από δίπλα ή τους επιτίθενται από το απέναντι ρεύμα και πάνε σχεδόν κατά πάνω τους με μεγάλες ταχύτητες, είναι βέβαιο ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολύ μεγαλύτερες συγκινήσεις τρόμου …
Pedis said
Ρε τι βρήκε να παι πάλι η γίγαντας της εν Ελλάδι φιλελεύθερης κριτικής σκέψης;!
Απαπαπαπαπά!! Πάμε για εγκεφαλικό. Δεν υπάρχει σωτη ρια.
Μαρία said
Της γραμμής Ιωαννίδη, γνωστό απο παλιότερη συνέντευξη.
Μαρία said
384
Pedis said
Γνωστά μεν, από τη συνήθεια ξεχασμένα δε …
Cops Are Always the Main Characters
TV has long had a police’s-eye perspective that helps shape the way viewers see the world, prioritizing the victories and struggles of police over communities being policed. Order, a police imposed status quo, is good; disruption is bad.
Police procedurals have become so much a part of American culture that when Donald Trump tweets “LAW & ORDER” as a call for even more police control, his followers will recognize what he means, and they will also, of course, recognize the name of a TV show about cops.
It’s not surprising that as New York City mayor de Blasio defended the actions of police officers who drove cruisers into a crowd of protestors on Saturday night, cable TV was in the middle of a 21-hour marathon of Chicago PD. No matter when de Blasio spoke, on Saturday or any other day of the week, there would almost certainly have been a police procedural playing somewhere else on TV.
“If those protestors had just gotten out of the way,” de Blasio said, “we would not be talking about this situation.”
It was a callous, heartless thing to say, but the underlying message of de Blasio’s words was uncannily supported and echoed by every fictional cop narrative on TV that night, and every night.
It’s a shame if protestors got hurt, but they really should have known better.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
397 they really should have known better.
Πολύ καλύτερο από τα δικά μας «ας πρόσεχαν» και «δεν ήξερες, δε ρώταγες?»
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
http://www.topontiki.gr/caricature/388756/05062020
Pedis said
# 399 – Μπα, άμα δεν θυματοποιούνταν από μόνοι τους δεν θα παθαίναν κανένα κακό …
Με απλά λόγια είναι κομπλεξικοί και τα κάθονται.
Τα πράγματα δεν ειναι όπως φαίνονται.
Δεν ξέρω αν κατέχεις από βαθιές αναλύσεις … 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Προφανώς δε φταίει ο ελέφαντας που πατάει τα μυρμήγκια. Ίσα-ίσα τα γλυτώνει κι απ’ τη χαμοζωή τους 🙂
ΣΠ said
Ας την μαζέψει κάποιος.

ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ναι, να της κάνει ιχνηλάτηση και καταγραφή, να την αρπάξει και να τη στείλει στον ΠΟΥ με το πρόσχημα του εξωγήινου ντιενέι.
Ε ρε τι είχε μαζώξει ο σύριζα…
sarant said
402-403 Εγώ παραδέχτηκα τις προάλλες ότι είναι ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την είχε στο ψηφοδέλτιό του, αλλά να πούμε επίσης ότι από το 2015 ως σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ. Και όχι προς το καλύτερο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν μπορεί να είναι τόσο βαρεμένη. Κουτοπόνηρη είναι και ψαρεύει στα θολά νερά της αστείρευτης δεξαμενής των ψεκασμένων. Καλύτερος, σού λέει, είναι ο Βελόπουλος; Μεγάλο σχολείο οι ΑΝΕΛ, ούτε η Μασία της Μπάρτσα τέτοια επιτυχία στην ανάδειξη ταλέντων.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Τί νὰ ποῦμε κι ἐμεῖς, ποὺ τὴν εἴχαμε ὑποψήφια δήμαρχο* στὴν Παλλήνη.
*δὲν μπόρεσα νὰ βρῶ ἔμφυλο τύπο, ὅπως προτιμᾶ ὁ Νικοκύρης. Αὐτὸν ποὺ μοῦ ᾿ρθε πρῶτος τὸν ἄφησα στὴν ἄκρη· εἶναι νωρὶς γιὰ ἄσεμνα. 😉
Pedis said
# 406 – Αν το αρσενικό ήταν Δήμαρχης θα υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα …
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@407. Ὅπως καὶ νὰ λέγεται, δήμαρχος ἢ δήμαρχης, μόλις δῶ ἢ ἀκούσω κάτι γιὰ δαύτην, μόνο ἄσεμνα σκέφτομαι. 😉
sarant said
406 Στα δευτερόκλιτα δεν επειγόμαστε να βρούμε θηλυκό τύπο, αλλά πρόχειρη είναι η δημαρχίνα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@409. Δημαρχίνα εἶναι ἡ γυναίκα τοῦ δήμαρχου. Μὴν κάνουμε ζαβολιές. 🙂
Γιάννης Ιατρού said
409: η γυναίκα του δημάρχου είναι η κυρά Δημαρχίνα. Σκέτο είναι η καθιαυτού 🙂
Χαρούλα said
Κάποιος από ψηλά, έχει διαολεμένο χιούμορ!
https://www.protagon.gr/apopseis/stand-up-comedy-a-la-politika-44342065620
Μαρία said
412
Έπαιξε κι αυτό αλλά δεν είναι αλήθεια οτι επισκίασε το σποτ με το κλεμμένο σλόγκαν.
Χαρούλα said
Η μαρμάγκα έπιασε και κρατάει σφιχτά, συγγνώμη μου γιατί στο 412 ήθελα να βάλω μόνο την φωτό, αλλά όσες οδηγίες κι αν δώσατε, …άχρηστη έμεινα! Ανέβηκε και το κείμενο.
Γιάννης Ιατρού said
414: Χαρούλα, παρηγορήσου. 🤩✌🎈😉
Η φωτό στο πρώκταγκον που ήθελες να βάλεις δεν μπαίνει (από αυτό το συγκεκριμένο) εύκολα, γιατί δεν μπορείς να την διαλέξεις και να την δείξεις ξεχωριστά. Πρέπει να πάρεις οθονιά, δηλ. να αντιγράψεις την οθόνη και μετά να την επεξεργαστείς σχετικά. Με λίγα λόγια, περίπλοκο, στη συγκεκριμένη σελίδα.
Εδώ η εικόνα:

Χαρούλα said
Γιατρέ μου ευχαριστώ!🌝
Χαρούλα said
Την φωτό ήθελα να ανεβάσω στο 412, βγήκε παρέα και το κείμενο. Προσπεράστε το. Άλλωστε η φωτογραφία όλα τα λεφτά!