Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της φυλακής

Posted by sarant στο 24 Οκτωβρίου, 2020


Παίρνοντας τη σκυτάλη από το χτεσινό μας άρθρο, ο τίτλος του σημερινού σαββατιατικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου εκφράζει την ευφορία του ιστολογίου για τη φυλάκιση των χρυσαβγιτών αρχηγών. Όλων; Όχι όλων. Λείπει καταρχάς ο ευρωβουλευτής λαγός. Αλλά και ο γενναίος Χρήστος Παππάς είδε έγκαιρα προς τα πού πάνε τα πράγματα και έγινε κι αυτός λαγός, μάλιστα όπως λέγεται έχουν χαθεί τα ίχνη του από την 1η Οκτωβρίου, αφού η διακριτική παρακολούθηση της ΕΛΑΣ παραήταν διακριτική -υπάρχουν πολλοί στην ΕΛΑΣ που προτιμούν να φυλακίζουν 14χρονους μαθητές και να ψηφίζουν μεσήλικες φασίστες.

Τα μεζεδάκια μας όμως δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη φυλάκιση των ηγετών του ναζιστικού μορφώματος. Και ξεκινάμε.

Ξεκινάμε με τον κ. Χρήστο Γιανναρά, ο οποίος συνεχίζει τις ιερεμιάδες στην Καθημερινή και στην τελευταία του επιφυλλίδα επαναλαμβάνει, με παραλλαγή, έναν παλιό μύθο.

Γράφει: Θα ξαναθυμίσω, ότι για να γίνει η Γαλλία μέλος του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Ντε Γκωλ απαίτησε, να μετονομαστεί η «Μεγάλη Βρετανία» σε «Ηνωμένο Βασίλειο»! Και, φυσικά, το πέτυχε. Γιατί τότε η πολιτική είχε ακόμα ιερότητα και το ΝΑΤΟ ήταν μια συμμαχία υπεράσπισης της ανθρωπιάς των ανθρώπων.

Πρόκειται για παραλλαγή του «μεγαλοβρετανικού ψέματος», που το έχουν διαδώσει κατά καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γ. Καρατζαφέρης, και που λέει ότι, τάχα, ο ντε Γκωλ, ως πρόεδρος της Γαλλίας, απαίτησε από τη Μεγάλη Βρετανία να μετονομαστεί σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να άρει το βέτο του στην ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, επειδή δεν ήθελε να έχει παρεμφερές όνομα με τη γαλλική περιφέρεια της Βρετάνης.

Όπως έχουμε αναλυτικά και επανειλημμένα γράψει, πρόκειται για χονδροειδές εφεύρημα, αφού η χώρα ονομάζεται Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας από το 1800 -και «της Βόρειας Ιρλανδίας» από το 1927. Τώρα ο κ. Γιανναράς, μαλλον σκόπιμα, παραλλάσσει τον μύθο για να τον ταιριάξει στο ΝΑΤΟ, αφού αυτό ταιριάζει στο θέμα της επιφυλλίδας του -αλλά δεν είναι μικρότερη αγυρτεία αυτή η παραλλαγή.

* Κλέβω από τη Λεξιλογία ένα θηριώδες μεταφραστικό μαργαριτάρι, σε ένα άρθρο για τις θανατικές εκτελέσεις στις ΗΠΑ.

Όπως βλέπετε, έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο η εκτέλεση κάποιου που «δολοφόνησε δύο υπουργούς νεολαίας». Και ναι μεν υπάρχουν σε πολλές χώρες υπουργοί ή υφυπουργοί Νεολαίας ή Νέας Γενιάς, αλλά σπάνια πηγαίνουν δυο-δυο, εκτός αν πρόκειται για διακυβερνητικές συναντήσεις -και τότες δεν είναι εύκολο να τους πλησιάσεις γιατί περιβάλλονται από σωματοφύλακες.

Πρόκειται φυσικά για μεταφραστικό λάθος. Το πρωτότυπο έλεγε youth ministers, που είναι ένας αμερικανικός θεσμός διάφορων εκκλησιών με κάποιες ομοιότητες με το κατηχητικό. Διάκονοι νεολαίας, προτείνεται στη Λεξιλογία, και είναι καλή απόδοση -και πάντως όχι υπουργοί!

* Αλλά το ίδιο άρθρο (αρχικά δημοσιεύτηκε στο in.gr, εδώ σε αναδημοσίευση) είναι μνημείο τσαπατσούλικης δουλειάς, με τραγική μετάφραση και ανύπαρκτη επιμέλεια. Το βασικό θέμα του είναι η επικείμενη εκτέλεση μιας γυναίκας, η πρώτη μετά το 1953 στις ΗΠΑ, η οποία δολοφόνησε μια ετοιμόγεννη έγκυο και της πήρε το έμβρυο. Η περιγραφή του στυγερού εγκλήματος καταντάει κωμική από την κάκιστη μετάφραση:

«Μόλις μπήκε μεσα στην κατοικία, η Montgomery επιτέθηκε και στραγγάλισε τον τη Stinnett – η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος – έως ότου το θύμα έχασε τη συνείδησή του», λέει.

«Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κουζίνας, η Montgomery έκοψε στη συνέχεια την κοιλιά της Stinnett, αναγκάζοντάς την να ξανα-αποκτήσει συνείδηση. Ακολούθησε ένας «πόλεμος» και η Montgomery στραγγάλισε τη Stinnett. Έπειτα αφαίρεσε το μωρό από το σώμα της Stinnett, πήρε το μωρό μαζί της και προσπάθησε να το περάσει ως δικό της».

Το 2007, μια κριτική επιτροπή διαπίστωσε ένοχη τη Montgomery για ομοσπονδιακή απαγωγή που οδήγησε σε θάνατο και συνέστησε ομόφωνα μια θανατική ποινή.

Τι να πρωτοεπισημάνει κανείς; Θα περιοριστώ στο ότι το θύμα «έχασε τη συνείδησή του» -έχασε τις αισθήσεις του, λέμε στα ελληνικά, ή λιποθύμησε- και στο ότι «μια κριτική επιτροπή» διαπίστωσε ένοχη τη δράστρια, λες και ήταν τίποτα καλλιστεία!

* Σε άρθρο για το καινούργιο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ, τον Ολλανδοκαναδό ντε Γκουζμάν, διαβάζουμε ότι, όταν ήταν πολύ νέος και του προτάθηκε να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να δοκιμαστεί στις ακαδημίες της Φέγενορντ, «Στο άκουσμα της πρότασης η μητέρα του αρνήθηκε όμως ο πατέρας του Φιλιπίνο είχε διαφορετική γνώμη».

Ο πατέρας του όμως λέγεται Μπόμπι, απλώς είναι Φιλιππινέζος.

* Kι ένα μιμίδιο που μου άρεσε.

Πέρα όμως από το αστείο, η αντίδραση δεν είναι πολύ καλά γραμμένη, αφού ο καλομέλας γράφεται πιο σωστά Hg2Cl2.

* Λαθάκι ή κακοήθεια;

Σε ανακοίνωση του «Παρατηρητηρίου Fake News» της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλονται για φέικ νιουζ «Όσοι –με προεξέχοντα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- μιλούν για απομόνωση του παιδιού».

Με προεξάρχοντα τον βουλευτή, είναι το σωστό. Εκτός αν, δεδομένου ότι ο βουλευτής όπως αναφέρεται πιο πάνω είναι ο Νίκος Φίλης, πρόκειται για κακοήθη υπαινιγμό για τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά, που δεν το πιστεύω.

* Κι ένα άλλο, από το in.gr, αν και το λαθάκι θα το χρεώσουμε στην Eurobank. Σε άρθρο για ύποπτα μέιλ σε πελάτες τράπεζας, διαβάζουμε ότι «Η τράπεζα επίσης επιστεί την προσοχή των πελατών της να μην ανοίγουν emails από άγνωστες πηγές».

Να επιστήσει την προσοχή η τράπεζα, αλλά όχι και να την επιστεί, εφιστώ είναι το ρήμα (εφίστημι στα αρχαία), είναι κι εκείνη η δασεία που μας τα χαλάει, που υπάρχει στην οριστική ενεστώτα αλλά όχι σε όλους τους άλλους χρόνους.

Μπορείτε επίσης να επισύρετε την προσοχή, που δεν αλλάζει.

* Μεταφραστικά διάφορα σε άρθρο ιατρικού ενδιαφέροντος, για κάποιους νέους σιελογόνους αδένες που, λέει, ανακάλυψαν επιστήμονες στην Ολλανδία.

Και δεν τους ανακάλυψαν σε κάποιο σπάνιο είδος πιθήκου που ζει στη ζούγκλα του Αμαζονίου, αλλά… στη μύτη μας, δηλαδή τους έχουν όλοι, όπως φαίνεται, οι άνθρωποι, αλλά τώρα μόλις εδέησαν να τους ανακαλύψουν.

Διαβάζουμε λοιπόν για «νεοαποκτηθέντες αδένες» (από πού να τους ψώνισαν άραγε;) αντί για newly discovered, νεοανακαλυφθέντες αν θέλετε να το πείτε με μετοχή.

Και πιο πέρα: «να ελευθερώσουμε καλύτερα αυτούς τους νέους αδένες», που αποδίδει το «how we can best spare these new glands», όπου το νόημα είναι πώς να τους προστατεύσουμε, να μην καταστραφούν από την ακτινοθεραπεία.

(Το πρωτότυπο εδώ)

* Πώς προφέρουμε το 2020; Πώς προφέρουμε το 2021; Εγώ το προφέρω «δύο χιλιάδες είκοσι», «δύο χιλιάδες εικοσιένα».

Φίλος που άκουσε τον πρωθυπουργό, παρατήρησε ότι το 2021 το προφέρει αμερικανοπρεπώς, είκοσι-εικοσιένα.

Όπως λέει:

Στη σημερινή σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και την ΚΕΔΕ τον ακούμε να λέει:

«… σήμερα όμως είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το είκοσι εικοσιένα» (στο 0:55 του βίντεο):

Και στη συνέχεια:

«… ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το είκοσι εικοσιένα» (στο 1:35 του βίντεο):

«… έχουν μια τεράστια σημασία ώστε κι όταν περάσει το είκοσι εικοσιένα και πάμε το εικοσιδύο, εικοσιτρία, εικοσιτέσσερα, να θυμόμαστε αυτήν την χρονιά ως μια χρονιά ορόσημο» (2:02 του βίντεο):

Ο φίλος μου σχολιάζει: Από ότι ξέρω το 2021 το λέμε «δύο χιλιάδες εικοσιένα» ή σκέτο «εικοσιένα», όταν είναι φανερό από τα συμφραζόμενα τι εννοούμε. Πάντως, «είκοσι εικοσιένα» δεν το λέμε. Να παρασύρθηκε ο πρωθυπουργός από τις (προ πολλών ετών) σπουδές του στο Αμέρικα; Να θέλει να εισάγει μια γλωσσική καινοτομία που «στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το είκοσι εικοσιένα»; Ποιος ξέρει!

Δεν συμφωνώ με την πρακτική του ΠΘ, αλλά έχω ακούσει κι άλλους να λένε «είκοσι είκοσι». Η επιρροή της αγγλικής είναι πολύ δυνατή.

* Άλλος φίλος αναρωτιέται αν στέκει η φράση, που είδε στον ιστότοπο τηλεοπτικού καναλιού:

Το OPEN «παρών» στην κούρσα για τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές.

Αν εννοήσουμε πως υπονοείται το ρήμα (π.χ. «δηλώνει») ίσως να στέκει. Τι λέτε εσείς;

* Και κλείνω με την πολλοστή απόδειξη ότι δεν μας διαβάζουν:

EισβάΛουμε στα γυρίσματα, λέει ο τίτλος, αντί του ορθού «εισβάλλουμε». Εκτός αν πρόκειται για ένδειξη νομιμοφροσυνης προς τον Πρωθυπουργό, που έγραψε τις προάλλες «η Τουρκία προβάλει απαιτήσεις».

* Και μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής!

Advertisement

351 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της φυλακής”

 1. Νίκος Κ. said

  Να πούμε άραγε και ότι «θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το δεκαοχτώ εικοσιένα»; Ή ότι η άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε το δεκατέσσερα πενήντα τρία;

 2. Λεύκιππος said

  Ο ευρωβουλευτής λαγός μάλλον με Λ

 3. Γς said

  Καλημέρα

  >ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το είκοσι εικοσιένα

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄εδώ

  ..EισβάΛουμε στα γυρίσματα.. Τι λάθος; Για ρώτησέ τους πόσες φορές το έκαναν ή το κάνουν. Κι αν μόνο μία; (…τώρα, εισβάλουμε στα γυρίσματα…)

 5. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  » ναι μεν υπάρχουν σε πολλές χώρες υπουργοί ή υφυπουργοί Νεολαίας ή Νέας Γενιάς, αλλά σπάνια πηγαίνουν δυο-δυο

  Ἐκτὸς ἂν τοὺς πέτυχε στὴ μπανιέρα. 🙂

 6. Γιάννης Ιατρού said

  καλομέλας => χλωριούχος υδράργυρος (τσακωμούς βλέπω για την ετυμολογία…).
  Καθαρτικό και απολυμαντικό, καθώς και στη θεραπεία της σύφιλης, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
  Τα γράφει κι ο αθεόφοβος😉

 7. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἕνα ἐπίκαιρο μεζεδάκι ἀπὸ τὶ Βίκη.

  Σὰν σήμερα γεννήθηκε καὶ πέθανε ἡ Καίτη Χωματᾶ.

  Βίκη γράφει σχετικά:

  Καίτη Χωματά

  Γέννηση 24 Οκτωβρίου 1947
  Αθήνα, Ελλάδα
  Θάνατος 24 Οκτωβρίου 2010 (64 ετών)

 8. «εισβάλλουμε»…
  Ιστορικός ενεστώτας;
  Νοηματικά το σωστό είναι: «εισβάλαμε».

 9. ap8938 said

  2. μάλλον είναι λογοπαίγνιο.

 10. dryhammer said

  0 & 5 > αλλά σπάνια πηγαίνουν δυο-δυο.

  Συντοπίτες μου ήτουνε και πηγαίναν δυο-δυο;

  [Αν ήταν σαν τους Μηταράκη – Μενδώνη, καλά τους έκανε! – αμάν! μόλις υπέθαλψα την εγχώρια τρομοκρατία! ]

 11. dryhammer said

  Ήμαρτον! Έσφαλλα οιχτρά στο #10!

  Δε λέμε ήτουνε – ήτονε λέμε.

 12. Να πούμε με τις καλημέρες μας πως μικρή – μικρή η Βρετάνη σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία αλλά ο αγώνας για βρετόνικο μπακαλορεά ψιλοδικαιώνεται. Άντε και στα δικά μας «ΒΙ-ικό ακαδημαϊκό».

 13. phrasaortes said

  Εφ’όσον το κανάλι ΟΡΕΝ είναι ουδέτερο ουσιαστικό δεν νομίζω ότι στέκει το παρών. Ούτε και τα αγαπημένα εισαγωγικά των δημοσιογράφων.

 14. @ Λεύκιππος

  Ψηφίζω λαγός… ο ευρωβουλευτής (που μισο-έγινε) λαγός. 🙂

 15. Christos said

  Μπαγιάτικο, αλλά εντός ημερομηνίας λήξης.

  Σε άρθρο για τις αλλαγές της Αλλαγής, ο γράφων μάλλον δεν έχει πιάσει λεξικό πριν το πληκτρολόγιο (λόγω κόβιντ φυσικά):

  https://newspapers.news247.gr/date/20201018
  Καθιερώνεται το μονοτονικό σύστημα. Μια αλλαγή που σοκάρει τους παραδόπιστους της εποχής…

 16. dryhammer said

  15. Αυτός είναι παπαρόπιστος…

 17. Λοζετσινός said

  Καλημέρα
  Εκτός αν πρόκειται για ένδειξη νομιμοφροσυνης προς τον Πρωθυπουργό, που έγραψε τις προάλλες «η Τουρκία προβάλει απαιτήσεις».
  Και το ιστολόγιο τού έψαλε τον αναβαλλόμενο…

 18. Voyageur autour de la chambre said

  @15
  «Παραδόπιστοι» = πιστοί στην παράδοση;
  Και με την ευκαιρία φταίει το μονοτονικό για το «επιστώ», που μας κατάργησε τις δασείες και δεν ξέρουμε πια πού παν τα πι και πού τα φι (πλάκα κάνω)

 19. Voyageur autour de la chambre said

  Συμπληρωματική απορία για το εφιστώ: εφιστά την προσοχή δεν είναι; (όχι εφιστεί)

 20. Ευτυχώς, στοιχειομετρικά η αντίδραση με τον και αλκαλομέλα(να [;]) λεγόμενο ήταν σωστή… 🙂

 21. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Είκοσι-είκοσι, είκοσι-εικοσιένα»

  Παρότι δεν είμαι κατά του δανεισμού από άλλες γλώσσες, αυτοί οι καινούργιοι αγγλισμοί με εκνευρίζουν. Ακούω όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια για «σκέψεις έξω από το κουτί», για «εξόδους από τη ντουλάπα» και για «ελέφαντες στο δωμάτιο» !
  Και καλά όταν λέγονται στα ελληνικά, αλλά όταν ο άλλος σου λέει «φίλε σκέψου out of the box» …

 22. @ 18
  Voyageur Autour De La Chambre

  Μπα, δεν θα έσωζε το πολυτονικό γιατί στο «επιστήσει» πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα έκαναν πάλι λάθος. Θα έπεφτε …αιγινίτικο.

 23. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Εσκεμμένο ήταν

  3 Καλό αυτό

  15 Πολύ καλό!

  19 Εφιστά

 24. Άντε, από τη Νομανσλάνδη στη Νοχιουμανσγκλάνδη

 25. Χαρούλα said

  Άκουσα το εξής λογοπαίγνιο. Λαγός ο Παπάς!

  Με ενοχλούν αφάνταστα οι «ξενισμοί». Αλλά μήπως το λέει μόνο για το 21, για να δείξει την διαφορετική εκατονταετία; Τον έχουμε σε άλλη χρονολογία; (…λέω τώρα.)

 26. Λάθος του διορθωτή λαθοθήρα: Να θέλει να εισαγάγει μια γλωσσική καινοτομία που «στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το είκοσι εικοσιένα»; Ποιος ξέρει!

  Πρόσθεσα το γά. Προτασή μου, βέβαια.

 27. Αγγελος said

  Έχω την εντύπωση ότι «εφιστώ την προσοχή» και «επισύρω την προσοχή» δεν είναι εντελώς συνώνυμα. Εφιστούμε αλλουνού την προσοχή σε κάτι, ενώ επισύρουμε την προσοχή των άλλων στον εαυτό μας. Η μετάφραση του γαλλικού attirer l’attention θέλει προσοχή.
  Ομοίως, extension θα πει και επέκταση και διεύρυνση και παράταση, και δεν είναι το ίδιο. Ομοίως, annulation είναι και η ακύρωση και η ματαίωση. Ομοίως, sec είναι και στεγνός και ξερός. Καλό είναι να μη μας παρασύρουν οι ξένες γλώσσες και ξεχνούμε τέτοιες διακρίσεις που υπάρχουν στη γλώσσα μας!

 28. ΓΤ said

  Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός 21 γράφεται «είκοσι ένα». Ούτε στην Επανάσταση αναφερόμαστε ούτε στην τσόχα.

  (Στο σχόλιο του φίλου του Νικοκύρη περιμέναμε «να θέλει να εισαγάγει» (και ασφαλώς «απ’ ότι ξέρω» —> «απ’ ό,τι ξέρω»)

 29. leonicos said

  Μεζεδάκια της φυλακής

  Γιορτινό, με πολύχρωμες σημαίες, το βλέπω σήμερα το μεζεδοπωλείο

 30. Το OPEN «παρών» στην κούρσα για τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές όπως και άλλοι τηλεοπτικοί μας σταθμοί που θα είναι παρόντες… (και οχι «παρών»).

  Άρα μάλλον με όμικρον εξαιτίας του άρθρου «Το».
  Αλλιώς, π.χ.
  OPEN: «παρών» στην κούρσα για τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές

 31. leonicos said

  υπάρχουν πολλοί στην ΕΛΑΣ που προτιμούν να φυλακίζουν 14χρονους μαθητές και να ψηφίζουν μεσήλικες φασίστες.

 32. Alexis said

  Ωραία, αν και λιγοστά, τα μεζεδάκια!

  Δεν συμφωνώ με την εκφορά «είκοσι εικοσιένα»
  Στα …κανονικά ελληνικά (όχι τα αμερικανοπρεπή) η έκφραση «είκοσι εικοσιένα» σημαίνει μια χρονική περίοδο που αρχίζει το 2020 και τελειώνει το 2021, π.χ. η σχολική χρονιά είκοσι εικοσιένα.

 33. leonicos said

  -αλλά δεν είναι μικρότερη αγυρτεία αυτή η παραλλαγή.

  ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟΝ

  Πώς ένας αρχικά αξιοπρόσεκτος άνθρωπος καταντάει σαν τον εν λόγω, μόνο και μόνο για να έχει κάτι να γράψει και να πει. Τον θυμ΄μαι κάποεοτε να λέει κάτι περισπούδαστα ακατανόητα από ραδιοφώνου, για ένα δύο λεπτά

  Κάποτε ο τότε διευθυντής μου τον αποκάλεσε ‘αμφιλεγόμενο’ κα εξανέστην επειδή τότε το πρόβλημά ήταν ότι έκοψε τον ‘μύστακα της ….’ δεν θυμάμαι πώς τον λέγανε οι της ΖΩΗΣ (μύστακα της συνέσεως, ευσεβείας…) κι έφυγε από τη ΖΩΗ.
  Αλλά ο άνθρωπος έκανε λάθος. Μόνο εκεί μπορούσε να προκόψει

 34. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Μάθαμε και τον καλομέλα !Μου ήρθε το μιμίδιο και μένα μέσα στην εβδομάδα, αλλά το όνομα αυτό της χημικής ένωσης, ομολογώ δεν το ήξρα. Βεβαίως, «κάτι» δ μου πήγαιν καλά στην αντίδραση, από ένα αδιόρατο χημικό ένστικτο ίσως…

 35. leonicos said

  ΝΑΤΟ ήταν μια συμμαχία υπεράσπισης της ανθρωπιάς των ανθρώπων.

  Από καποιον που ειδε, έστω και για μαι δστιγμή, ΤΟΤΕ. το ΝΑΤΟ ως συμμαχία υπεράσπισης της ανθρωπιάς των ανθρώπων.

  τι άλλο περίμενες;

  Καημένε Νοικοκύρη….

 36. Theo said

  Καλημέρα!

  Δε νομίζω πως ο Γιανναράς παραλλάσσει σκόπιμα τον μύθο. Είναι σε μια ηλικία που εύκολα κανείς ξεχνά ή μπερδεύει («παραλλάσσει») κάποια πράγματα. Σε μένα, που είμαι 21 χρόνια νεότερός του, συμβαίνει εδώ και λίγα χρόνια 🙂

 37. Triant said

  Καλημέρα.

  Μου κάνει εντύπωση που το ‘εδώ ο παπάς εκεί ο παπάς που’ναι ο παπάς’ δεν τόχω δει ακόμα σε τίτλο.

 38. leonicos said

  Και μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής!

  Αλλάζει μόνη της παντού

  Το πρόβλημα δεν είναι η ώρα που θ’ αλλάξει

  αλλά η ώρα που περνάει ανεπιστρεπτί

 39. Θρασύμαχος said

  Αν γίνει διαγωνισμός για την καλύτερη αυτόματη μετάφραση, προτείνω την υποψηφιότητα του https://purity.designuspro.com/el/sovety/produkty/pochemu-pena-pri-varke-myasa.html και ανθολογώ: «αφρώδες πώμα, το οποίο καλύπτει το ζωμό στο τηγάνι … υπάρχουν πολλά πρωτεΐνες … ο αφρός είναι κυρτωμένη πρωτεΐνη … το καπάκι αφρού επίσης αλλάζει χρώμα … ο αφρός θεωρήθηκε πάντοτε ως υποπροϊόν … είναι πυροβόλησε τόσο επαγγελματίες σεφ και έμπειρους νοικοκυρές. … τι βλάβη από τον αφρό στο ζωμό; … το πιάτο γρήγορα σούπες … ο αφρός αποτελείται από τις πρώτες πήλινες πρωτεΐνες, οι οποίες, για μετουσίωση, έχουν θερμοκρασία 40 μοίρες … τα πιάτα με αφρό δεν αποθηκεύονται για πολύ – εξαφανίζονται μέσα σε 1-2 ημέρες … κακή μυρωδιά και πικρία … ο αφρός έχει το ιδιαίτερο άρωμά του, κάτι που πολλοί δεν του αρέσουν … μια αναισθητική εμφάνιση. … το φιλτράρουν μέσα από τραπεζομάντιλο … όλα τα συστατικά πρέπει να είναι ορατά στα πρώτα μαθήματα … σε δίκαιη κατάσταση, ο αφρός έχει ένα συγκεκριμένο όφελος … χρησιμοποιήστε ένα τετράγωνο κουτάλι … μυστικά που θα βοηθήσουν στη μείωση του σχηματισμού αφρού σε τίποτα … η κεφαλή του κρεμμυδιού θα σταματήσει τη διαδικασία μετουσίωσης … η πρωτεΐνη θα κυρτωθεί … το κρέας φαίνεται να είναι σφραγισμένο … το ζωμό θα αποδειχθεί λιγότερο πλούσιο … αυξάνει τα δημητριακά στον επάνω όροφο … μπορείτε να απαλλαγείτε από τον αφρό, φιλτράροντας το τυροκομείο … η δοκιμασία απομάκρυνσης αφρού κατά την παρασκευή του ζωμού μεταφέρεται από γενιά σε γενιά … περιέχει όλες τις βλάβες … αφαιρείται λόγω αναισθητικής εμφάνισης … ο αφρός που σχηματίζεται κατά το μαγείρεμα του κρέατος είναι απλά κυρτωμένοι σκίουροι»

 40. sarant said

  27 Μαλλον έχεις δίκιο

  37 Στο Τουιτερ πολύ συχνό ήταν.

 41. Ναι… ναι… εισβάλλουμε με δύο λάμβδα που λένε μερικοί… 🙂

 42. Theo said

  @33:
  Αν διαβάσεις, Λεώνικε, το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Καταφύγιο Ιδεών, θα δεις πως στη «Ζωή» δεν μπορούσε με τίποτα να προκόψει.
  Και τον αδικείς μέγιστα. Πολλά από τα βιβλία του (κυρίως, όσα έγραψε πριν εξηνταρίσει) αποτελούν τομές στην ελληνική θεολογική και φιλοσοφική σκέψη. Είναι ένας από τους λίγους της «Γενιάς του ’60» που ανανέωσαν τη Ορθόδοξη θεολογία, αποσπώντας την από τη «βαβυλώνεια αιχμαλωσία» (κατά τον μέγα Φλορόφσκι) thw στον δυτικό αρτηριοσκληρωτικό σχολαστικισμό. Τα δεκάδες βιβλία του έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές. Έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Έχουν γραφεί και γράφονται διδακτορικά για το έργο του. Δες και τα πρακτικά του ενός συνεδρίου ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ
  Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ’60 – ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΒΟΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6-8 ΜΑΙΟΥ 2005
  , όπου παρουσιάζεται κριτικά αυτή η γενιά, με τα καλά και τα στραβά της.

  Το να μη μας αρέσει κάποιος είναι θεμιτό. Το να ισοπεδώνουμε, όμως, το έργο του είναι κακία.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  «Γιατί τότε η πολιτική είχε ακόμα ιερότητα και το ΝΑΤΟ ήταν μια συμμαχία υπεράσπισης της ανθρωπιάς των ανθρώπων.»
  Εκτός από τη λέξη της χρονιάς, προτείνω να ψηφίζουμε και τη λαλακία της χρονιάς, οπότε ο Γιανναράς θέτει δικαιωματικά υποψηφιότητα με αυτό το διαμαντάκι του. 😂

 44. Theo said

  αποσπώντας την από τη «βαβυλώνεια αιχμαλωσία» (κατά τον μέγα Φλορόφσκι) της στον δυτικό αρτηριοσκληρωτικό σχολαστικισμό

 45. @ 32 Alexis

  Σωστό. Ιδιαίτερα τα διπλανά 19-20 (το 1920) και τώρα το 20-21 είναι σχολικά έτη ή διατύπωση κάποια αβεβαιότητας, «εκείνα τα χρόνια περίπου»… Καλημέρες.

 46. dryhammer said

  37τέλος (μόνο, γιατί όλο είναι μνημειώδες) > …είναι απλά κυρτωμένοι σκίουροι

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTkOUMN1WF_Jj3-guGJ5VgPlJ9ieerg2PhvXQ&usqp=CAU

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  42:Εδώ δεν κρίνεται το φιλοσοφικό και το θεολογικό έργο του, Theo, το οποίο αφορά τους ειδήμονες, εδώ κρίνονται οι, εν πολλοίς παραληρηματικές, κυριακάτικες ιερεμιάδες του στην Καθημερινή.

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως οι σάχλες τύπου είκοσι-εικοσιένα πρωτομπήκαν στη γλώσσα μας με το δύο-τέσσερα, όπως έλεγαν κάποιοι το 2004, αναφερόμενοι στο γνωστό κοσμοϊστορικό γεγονός που συνετέλεσε δραστικά στη χρεωκοπία της χώρας και στον πλουτισμό κάποιων.

 49. Ευγενία Λώβη said

  «Κι ένα άλλο, από το in.gr, αν και το λαθάκι θα το χρεώσουμε στην Eurobank»

  Πριν όμως το χρεώσετε όπου το χρεώσετε, καλό θα ήταν να είχατε κάνετε ολοκληρωμένη έρευνα για να μην αδικείται κανείς:

  https://www.eurobank.gr/el/retail/ilektroniki-trapeziki/e-banking/genikes-plirofories/asfaleia-stis-online-sunallages?utm_source=ebanking.eurobank.gr&utm_medium=referral&utm_campaign=own_properties
  https://www.google.com/search?

  q=%CE%97+%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1+%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%B5%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD+%CF%84%CE%B7%CF%82&tbs=qdr:w&ei=cuqTX4iuNOiErwSVmJj4Cw&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwiIr5yh7MzsAhVowosKHRUMBr8Q8NMDegQICxA9&biw=1366&bih=625

 50. Ευγενία Λώβη said

  «Κι ένα άλλο, από το in.gr, αν και το λαθάκι θα το χρεώσουμε στην Eurobank»

  Πριν όμως το χρεώσετε όπου το χρεώσετε, καλό θα ήταν να κάνετε ολοκληρωμένη έρευνα:

  https://www.eurobank.gr/el/retail/ilektroniki-trapeziki/e-banking/genikes-plirofories/asfaleia-stis-online-sunallages?utm_source=ebanking.eurobank.gr&utm_medium=referral&utm_campaign=own_properties

  https://www.google.com/search?q=%CE%97+%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1+%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82+%CE%B5%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%AE+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD+%CF%84%CE%B7%CF%82&tbs=qdr:w&ei=cuqTX4iuNOiErwSVmJj4Cw&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwiIr5yh7MzsAhVowosKHRUMBr8Q8NMDegQICxA9&biw=1366&bih=625

 51. ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΨΑ…

  Μου αρέσουν μερικές σκέψεις του Γιανναρά για την κοινότητα και την πόλη (ως κοινότητα και ταυτότητα) αλλά του ξεφεύγουν πολλά αντικο(μ)μουνιστικά.
  Ως θεολόγος θα μπορούσε να προσεγγίσει απολίτικα τον κομμουνιστικό λόγο στρεφόμενος προς τα κοινά ιδεώδη των δύο αυτών (σωτηριακών) κινημάτων που είναι ο (κηρυγματικός) Χριστιανισμός και ο (εργαλειακός) Κομμουνισμός.

  … ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 52. Voyageur autour de la chambre said

  @23 τέλος
  Οπότε το «επιστεί» του κειμένου έχει δύο λάθη σε μία λέξη. Καλό σκορ!

  Επίσης ξέχασα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη φράση «μια κριτική επιτροπή διαπίστωσε ένοχη τη Montgomery». Αριστούργημα!

  Για το είκοσι-είκοσι ένα: Σε καμία περίπτωση, δεν είναι ελληνικά αυτά.

 53. Theo said

  @47:
  Όμως, εγώ απάντησα στον Λεώνικο, που στο #33 διαγράφει με μια μονοκονδυλιά τον Γιανναρά και το έργο του.

  Για τις επιφυλλίδες στην «Καθημερινή» συμφωνώ και τον έχω κριτικάρει σε κάποια σχόλιά μου σε αυτές. Είναι και η ηλικία, όπως υπαινίχθηκα στο #42.

  @51:
  Αν θεωρούσε το κήρυγμα ιδεώδες του Χριστιανισμού, δεν θα ήταν ο Γιανναράς αλλ’ ένας Προτεστάντης θεολόγος της σειράς. Κι αν σύγκρινε Χριστιανισμό και Κομμουνισμό στη βάση που θέτεις, θα ήταν ένας άλλος «θεολόγος της Απελευθέρωσης», στην οποία διακρίθηκαν οι Λατινοαμερικάνοι Ιησουίτες.
  Στα έργα του των πρώτων δεκαετιών του ασχολήθηκε με πιο ουσιαστικά πράγματα για τον Χριστιανισμό: την ανθρωπολογία και το ήθος του.

 54. Fremder said

  https://photos.app.goo.gl/asmRbiJ1AcjCzJXx7

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  53: Δεν νομίζω πως ευθύνεται η ηλικία. Ο Γιανναράς γράφει πολλά χρόνια στην Καθημερινή και πάντα σ’ αυτό το ύφος. Και, ως γνωστόν, το ύφος είναι ο άνθρωπος.

 56. spyridos said

  BEES OF THE WORLD, UNITE!

  φωτογράφος Orestis Ilias
  Designer: Msk
  Graffiti artists: Nemer & Negro_1512

 57. Theo said

  @55:
  Τον γνωρίζω προσωπικά εδώ και 36 ή 37 χρόνια. Και μπορώ να πω πως έχει αλλάξει από τότε, επί το πιο γκρινιάρικο.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  49,50: Μήπως διορθώθηκε εκ των υστέρων; Γιατί ένα σχετικό ψάξιμο, από την Αυγή μέχρι την Καθημερινή, το επιστεί έχει ως αποτέλεσμα.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Τον προτιμώ στο «Η Κόκκινη Πλατεία και ο θείος Αρθούρος»…Τι ωραίο κείμενο και τι υποδειγματική γλώσσα…

 60. Κιγκέρι said

  Εγώ πάντως, που αισθάνομαι ότι δεν έχω τόσο βαθειά σκέψη ώστε να κρίνω το θεολογικό και φιλοσοφικό έργο του Γιανναρά, δεν αντέχω πια τη γκρίνια, την υπερβολή και τη μεγαλοστομία του και σκέφτομαι πόσο σοφή είναι η παροιμία «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

 61. π2 said

  Theo, η απέχθεια για τους άλλους συλλήβδην, ένα είδος δυσκοίλιας δυσανεξίας για την κοινωνία στην οποία ζει και η οποία προσεγγίζει τη μισανθρωπία, χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα πρόσφατα δημοσιογραφικά κείμενα του ΧΓ. Δεν νομίζω πως αρκεί η επίκληση στο θεολογικό και φιλοσοφικό του έργο (δεν το ξέρω ομολογώ και δεν ενδιαφέρθηκα να το μάθω) για να δικαιολογηθούν αυτά απλώς με την ηλικία.

 62. Alexis said

  Το 2007, μια κριτική επιτροπή διαπίστωσε ένοχη τη Montgomery για ομοσπονδιακή απαγωγή που οδήγησε σε θάνατο και συνέστησε ομόφωνα μια θανατική ποινή.

  Είπε δηλαδή η «κριτική επιτροπή»: «Εμείς συνιστούμε την θανατική ποινή νούμερο 3268. Τώρα εσείς κάντε ό,τι θέτε, νίπτουμε τας χείρας μας»

 63. Γιάννης Ιατρού said

  Ποιό 21 ρε σεις, ανάποδα γράψτε το, να βγάζει 12… που δεν είναι και τυχαίος αριθμός (σημ.: το οποίον σκουλήκι 🙂 🙂 ):

  Ο υπουργός Μετανάστευσης, ο Νότης Μυταράκης, χρηματοδότησε με ~1,2 εκατομμύρια ευρώ την (προσαμαρική) δημοτική παράταξη της ΝΔ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου»!!! (Αττικής) η οποία μεταλλάχθηκε στις 22/9/2020 2020 σε ΜΚΟ,🙄 κι ανέλαβε επτά ημέρες μετά (29/9/2020) την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ 😡

 64. Theo said

  @61:
  Όλες οι διατριβές, μεταφράσεις, συνέδρια κλπ. σχετικά με το έργο του δεν αναφέρονται στα δημοσιογραφικά κείμενα του ΧΓ αλλά στο θεολογικό και φιλοσοφικό του έργο.
  Ο πολύς κόσμος στη χώρα μας τον γνωρίζει από τα δημοσιογραφικά κείμενά του. Οι θεολογούντες και φιλοσοφούντες όμως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον γνωρίζουν από τα άλλα κείμενά του. Κι όταν τον κρίνει κανείς, δεν είναι φρόνιμο να τα παραθεωρεί αυτά.

 65. π2 said

  Και μια που βλέπω τον Δημήτρη Μαρτίνο στα σχόλια, να επισημάνω νέα ευρήματα για την πειρατεία στην Κύθνο: https://www.kathimerini.gr/culture/561125704/ta-archaia-mystika-tis-kythnoy/

  Για όσους δεν ξέρουν την ανασκαφή στο Βρυόκαστρο, πρέπει να πω ότι είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές πανεπιστημιακές ανασκαφές που έχουν ιστότοπο με τόσο πλούσια πληροφόρηση: http://extras.ha.uth.gr/kythnos/index.php?page=home

 66. Χρίστος said

  Αποφεύγουμε να πούμε χλωριούχος υφυδράργυρος για να μην έχουμε το πρόβλημα του επιστώ?

 67. Pedis said

  Δεν μου λες Νικοκύρη, τον χοντρομεζέδαρο του γελοίου άντρα με την υποτιθέμενη φράση του Παζολίνι που τη βάζει και σε εισαγωγικά

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/20/eikosi/#comment-687453

  τον ξέχασες ή τον παρέλειψες για κάποιο λόγο;

 68. @ 53 Theo

  Όχι να θεωρούσε το κήρυγμα ο ΧΓ ως ιδεώδες του Χριστιανισμού, αλλά κάτι τέτοιο (εκτιμώ εγώ) υπηρετεί ο αναγνωρισμένος Χριστιανισμός.

  Όσο για τον κινηματικό Χριστιανισμό, ναι, μια θεολογία της Απελευθέρωσης ίσως και πριν από τη Λατινική Αμερική. Γιατί όχι; Δεν έδωσε τόσα πολλά η ΘτΑ στο χριστιανικό κίνημα;

 69. loukretia50 said

  Σφήνα της ημέρας
  Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι εναντίον της μάσκας, θα συμμορφωθώ αναγκαστικά, αλλά θεωρώ μεγάλη κοροϊδία να υποχρεώνομαι να τη φορέσω στον έρημο δρόμο όταν πηγαίνω στο περίπτερο ή στο ΑΤΜ (χωρίς ουρά!) και δίπλα να περνάει το λεωφορείο με σαρδελοποιημένους επιβάτες.

  Και μια απορία για πρακτικό θέμα :
  Πόσες ώρες αντέχεις να φοράς συνεχώς τη μάσκα ?
  Προφανώς τη βγάζεις κάποια στιγμή προσεκτικά – λέμε τώρα!
  Άρα πόσες πρέπει να διαθέτεις στη δουλειά, στο σχολείο, σε κάθε έξοδο? Χορηγούνται δωρεάν φαντάζομαι!
  ——————————————————-

  Αθήνα, 20 -20 Πολίτες κι εξουσία

  «Οι μασκοφόροι αγωνιστές με άμυνα κερδίζουν!»
  Αυτό τονίζουν αρχηγοί που έχουν εμπειρία
  κι οι οπαδοί ακολουθούν, δεν έχουν απορία.
  Νομίζουν είναι ισόπαλοι – κανόνες δε γνωρίζουν
  Δεν παίζουν όλοι στο παρκέ και το παιχνίδι είναι σικέ
  Και δεν ισοφαρίζουν

  Βλέπουν το σκορ στον πίνακα, μα χάνουν την ουσία :
  Πόσα επιπλέον μηδενικά χωράει η προστασία?

  —————-
  Παράξενη, τρομαχτική, σαν σε ταινία τρόμου
  μοιάζει η εικόνα των πεζών σε μια σκηνή του δρόμου.
  Λες κι είναι δηλητήριο ο αέρας που ανασαίνουν
  μοναχικοί περαστικοί και στο χαμό πηγαίνουν
  νωχελικά ή βιαστικά – κοινή γαρ είν’ η τύχη
  κι ασπίδα η μάσκα συνιστά, το σχέδιο να πετύχει :

  «Οι μασκοφόροι μαθητές, εργάτες ενωμένοι,
  συνωστισμένοι ευλαβικά, σωστά προστατευμένοι.
  Γιατί η σωτηρία τους ατομική είν’ ευθύνη.
  Κι η θεϊκή παρέμβαση κίνδυνο απομακρύνει.»

  Χα!
  Κι ο ήλιος να χαμογελά…
  Μα ζούμε στο σκοτάδι
  της άγνοιας , του πανικού, χαμένοι στο κοπάδι
  ΛΟΥ
  Μια αφελής ερώτηση : οι αρμόδιοι μας δουλεύουν?
  Με μάσκα στο συνωστισμό που επιβάλλουν στον «εσμό»*
  αυτοί δεν κινδυνεύουν?

  / * ναι, τα θέλω!

  Καλό Σαββατοκύριακο!

 70. Κουτρούφι said

  Πάντως και ορθόδοξοι θεολογικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι διαφωνούν με απόψεις του ΧΓ στις οποίες ανιχνεύουν Νεονικολαϊτισμό. Δεν ξέρω με λεπτομέρειες τι είναι αυτό το τελευταίο αλλά δεν είναι καλό.

 71. Theo said

  @68:
  Δεν ξέρω τι εννοείς «αναγνωρισμένο Χριστιανισμό», αλλ’ η Ορθόδοξη θεολογία είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα αναφέρεις. Κι ο Γιανναράς δεν έφυγε από την «κίνηση» της «Ζωής» και τους Τσιριντάνηδες που φιλοδοξούσαν να εξαργυρώσουν ιδεολογικοπολιτικά την επιρροή της στον κόσμο, για να ιδρύσει ή να υπηρετήσει ένα άλλο χριστιανικό κίνημα.
  Αυτά φαίνονται πολύ καθαρά και στο «Καταφύγιο Ιδεών» και στα απομνημονεύματα του τότε προϊστάμενου της «Ζωής» ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΣ, ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ… που εκδόθηκαν φέτος.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Αυτήν την επίμαχη φράση την περιλαμβάνει και ο Ντομινίκ Φερναντέζ στη μυθιστορηματική βιογραφία του Παζολίνι «Εγώ ο Πιέρ Πάολο στα χέρια του αγγέλου». Αν θυμάμαι καλά, την έγραψε από τσαντίλα, όταν ο νεαρός σύντροφός του (ο γκόμενος, μωρέ) προτίμησε να κατεβεί σε διαδήλωση και να τον παρατήσει σύξυλο. Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα πριν από μερικά χρόνια. Δεν πρόσεξα αν συζητήθηκε και πρόσφατα.

 73. nikiplos said

  Μάλλον θα του τον σερβίρει τον υδράργυρο στον καφέ του το κορίτσι γι’ αυτό και βιάζεται να τον παράξει. Εκτός κι αν ο καλομέλας είναι κι αυτός δηλητήριο δραστικό.
  🙂

 74. Theo said

  @70:
  Ο Γιανναράς έχει προσφέρει πολλά στην Ορθόδοξη θεολογία αλλά κι έχει κάνει αρκετά έως πολλά λάθη. Ανέκαθεν οι συντηρητικοί θεολογικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι ήσαν εναντίον του. Και σε κάποια ζητήματα έχουν δίκιο. Σε κάποια άλλα απλώς τους πόνεσε η κριτική του σε δικά τους κακώς κείμενα. Και κάποιες υπερβολές του τις παρουσιάζουν ως αίρεση, όπως αυτές που ονόμασαν «Νεονικολαϊτισμό», κάτι που «πιάνει» σε πολλούς. Αλλά χρειάζεται νηφαλιότητα, κι ο χρόνος θα φανερώσει την αξία του καθενός.

  Να σημειωθεί, όμως, πως ο πρώτος μεταξύ ίσων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πέρυσι τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρήτορος, μιλώντας πολύ επαινετικά γι’ αυτόν και το έργο του (βλ. εδώ). (Και λίγες μέρες αργότερα ο ΧΓ έγραψε άρθρο στην «Καθημερινή» κατά των δεσποτάδων 🙂 )

 75. nikiplos said

  Τζήτατε, σε σκεφτόμουν εχθές το βράδυ που σε παρέα 7 ή 8 ΠΑΟΚτζήδων εξέφρασα μέρος του σκεπτικισμού σου για τον Άμπελ, και με βάλανε στη μέση και με βαράγανε λεκτικά και φραστικά για ώρες. Αυτοί ήταν αναφανδόν υπέρ μάλλον.

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια χαρά είναι ο Γιανναράς. Έχει γράψει ωραία πράγματα σχετικά με την θεολογική και φιλοσοφική σκέψη, κι ας υπάρχουν εύλογες διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Οι επιφυλλίδες του πάσχουν δυστυχώς, πιο πρόχειρες, άλλο ύφος, πιο εριστικό. Μπορεί κάποιος να απορήσει για τα αίτια της διαφοράς, αλλά ας μην συγκρίνει τα βιβλία του με τις επιφυλλίδες. Παρόμοια έχουμε πει και για την Αρβελέρ, η οποία στις συνεντεύξεις και στις ομιλίες της κάποιες φορές, σε κάνει να απορείς αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που γράφει και τα βιβλία.
  Ν’ αναφέρω και έναν άλλο, εξαιρετικό συγγραφέα, τον Ι.Μ. Χατζηφώτη, του οποίου την θαυμάσια γραφή, τις ευαισθησίες και το πολυδιάστατο έργο δεν το φανταζόσουν όταν τον έβλεπες εντελώς εριστικό να τσακώνεται στην τηλεόραση. Παρόμοια λέγαμε και για τον Χριστιανόπουλο ότι γοητεύει η γραφή του και εκνευρίζει στις συνεντεύξεις του.

 77. π2 said

  Είναι νέα μόδα το αυτοτρολάρισμα των πολιτικών; Αυτός δεν ήταν που δημοσίευε φωτογραφίες του με χαρτί και μολύβι και λεζάντα «υπολογίζοντας την ύφεση;».

 78. dryhammer said

  Συνειδητά άσχετος με τα θεολογικά [και επειδή θυμάμαι κάποιο κείμενό του κάπου που μου άρεσε, αλλά τόσο παλιά ώστε να μη θυμάμαι ούτε το πότε, ούτε το πού μήτε το τι έλεγε, παρά μόνο την επίγευσή του- τρέμε Κοντιζά] ακολουθώ τη διδασκαλική γραμμή. Λέω «Εδώ γράφει μαλακίες» και όχι «Είναι μαλάκας»

 79. Theo said

  @78:
  Έτσι!!! 🙂

 80. dryhammer said

  77. Αυτό το ντεμέκ αυτοτρολάρισμα που είναι αυτοδιαφήμιση, νόμιζα πως το πετυχαίνουν μόνο οι σκύλοι (και προ-έφηβοι όντες τους ζηλεύαμε) και κάτι Κινέζοι ακροβάτες και σαλτιμπάγκοι εν γένει.

 81. @ 71 Theo

  Δυστυχώς εκτιμώ πως η Ορθόδοξη θεολογία στιγματίστηκε ως γεωπολιτικό θρησκειακό μόρφωμα, σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της και σε επαφή με τις όποιες αναγνωρισμένες εκκλησιακές εκδοχές της.
  Παρακολουθούσα, για παράδειγμα, την ταπεινή υποδειγματική φυσιογνωμία (*) του Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων Κωνσταντίνου Σακελλαροπούλου που συνεργαζόταν με τις ΖΩικές πτυχές της εποχής, που όμως έγινε δεσπότης επί Χούντας.
  Τι φανερώνουν αυτά;
  Προφανώς μια τίμια φιλοσοφική προσέγγιση της Θεότητας είναι από μόνο του σοβαρό πράγμα αλλά –κάποιος το έχει πεί, νομίζω– το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τα της κοινωνίας προς όφελος όλων των ανθρώπων (και των λοιπών υπάρξεων, άμα λάχει).
  _______________________
  (*) Σε αντιδιαστολή με τον τότε Πρέβεζης.

 82. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, πάλι, όταν ακούν «είκοσι εικοσιένα» καταλαβαίνουν το σχολικό έτος 2020-21 που τρέχει από την 1/9.

  Και, όχι, δεν θα δεχτώ και αυτόν τον αγγλισμό -μας φτάνει το απολογούμαι, και το πάρε τον χρόνο σου, και το τέλος της ημέρας, κι αν ήμουν στα παπούτσια σου. Στο χέρι μας είναι να μην τον αφήσουμε να εξαπλωθεί κι αυτόν. «Δύο χιλιάδες» να λέμε, αντί «είκοσι».

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  57, 72:
  «Όταν χθες στη Βάλλε Τζούλια τα τσουγκρίσατε
  με τους αστυνόμους,
  εγώ ήμουν με το μέρος τους!
  Διότι οι αστυνόμοι είναι παιδιά φτωχών ανθρώπων.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://dimartblog.com/2016/05/12/il-pci-ai-giovani/amp/&ved=2ahUKEwjDtYPOis3sAhWipYsKHQIKDOUQFjABegQIAxAB&usg=AOvVaw2jWngpSfYYioitNbzqxeo_&ampcf=1

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 72 και το 83 στο 67.

 85. 82 Και για μένα κόκκινη γραμμή το «είκοσι εικοσιένα».
  Κοίτα να δεις που ακόμα και στο σημερινό θα γίνει της θεολογίας.

 86. dryhammer said

  82. Ο τελευταίος που ήταν στα παπούτσια μου (στις παντόφλες μου για την ακρίβεια) κόλλησε μύκητες και βλαστημά ισοβίως (καθώς και οι γύρω του).

 87. ΣΠ said

  https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/afta-ine-ta-pio-epikindina-athlimata-tou-kosmou/
  Κανα-δυο ακλισιές (της Καλιφόρνια, της Χαβάη) και μια «θνησιμότητα του εύφλεκτου υλικού».

 88. leonicos said

  76 BLOG_OTI_NANAI

  Μίλησες σωστά. Γενίκευσα λίγο άστοχα. έχει γράψει ωραία πράγματα, γι’ αυτό θυμώνω με αυτά που λέει, αλλά δεν εχω δίκιο

 89. Μαρία said

  Μπατσικός μαργαρίτης: είναι αηθές να λέμε για αστυνομικούς …

 90. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Kι ένα μιμίδιο που μου άρεσε

  Μάλλον λόγω σπουδών, γιατί εγώ το βρήκα κομματάκι κρυάδα 😉

  (Αντίδραση αντικατάστασης δεν τη λέμε αυτή; )

 91. Μαρία said

  77
  Για όσους επιμένουν στη διάκριση σαν-ως ο Κύρτσος είναι σε όλα σαν 🙂

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  81: Η Ορθοδοξία ενσωματώνει ήδη χαρακτηριστικά απελευθερωτικά και γι’ αυτό αποδέχτηκε το αναγκαίο κακό του πολέμου και δεν χρειάστηκαν οι χριστιανοί ειδική «Θεολογία της Απελευθέρωσης» για τα δεκάδες απελευθερωτικά κινήματα μέσα στην Τουρκοκρατία, ούτε στο 1821, ούτε στο 1940. Περισσότερο προβληματικές παρουσιάζονται κάποιες προτεσταντικές σέκτες ή οι πρόδρομοι τους, όπως π.χ. οι Αναβαπτιστές που συμπεριφέρθηκαν ως δικτάτορες και βασάνισαν ή δολοφόνησαν όποιον τολμούσε να αντισταθεί στα θεοκρατικά τους κηρύγματα, παρόμοια και οι Παυλικιανοί, οι Βογόμιλοι, οι Δουχοβόροι που ως ξένο σώμα τις κοινωνίες που τους πλαισίωναν, προσπαθούσαν να τις καταστρέψουν γιατί εκπροσωπούσαν το «κακό».

  Επίσης, υπάρχει εδώ ακόμα μια παρεξήγηση, μετά από την γνωστή παρεξήγηση περί Θεοδικίας. Είναι κρίμα, να διατυπώνεται ως προς την ΅Ορθοδοξία το «αφελές» ερώτημα της Θεοδικίας ως προς τα δεινά των αθώων, τη στιγμή που ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Αθώωος των Αθώων πέθανε με τρόπο φριχτό, και το ίδιο οι περισσότεροι μαθητές Του. Άρα, δεν υφίσταται καμία σύνδεση «καλού» ανθρώπου και επίγειας ευτυχίας, άρα δεν μπορούμε να βάζουμε πλαστά ερωτήματα στην Εκκλησία, διότι είναι ξεκάθαρο. Ο Απ. Παύλος βασανίστηκε από ανίατη ασθένεια, άρα περιττό κάθε ερώτημα για «καλούς» που υποφέρουν. Δεν έχει σχέση με την διδασκαλία.

  Μήπως όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα η δυνατότητα πλάνης όχι μόνο ανθρώπων αλλά και τοπικών Εκκλησιών ακόμα, όπως της Λαοδικείας; Στους 12 μαθητές που ο ίδιος ο Χριστός επέλεξε, δεν υπήρξε κια κάποιος που με την δύναμη του ευτεξουσίου αποδείχτηκε ένα σατανικό πρόσωπο, ο Ιούδας, όπως ο ίδιος ομολόγησε άλλωστε; Από που κι ως που οι τυχόν Αμβρόσιοι αποτελούν το κριτήριο; Το κριτήριο δεν είναι αόριστο. Το κριτήριο λέγεται «Μίμηση Χριστού» και το έθεσε ο ίδιος ο Χριστός. Και δίδαξε επίσης ότι μέσα στην Εκκλησία, οι καλοί και οι κακοί θα συνυπάρχουν πάντα, μέχρι Δευτέρας Παρουσίας. Και πρόσθεσε ότι οι πιστοί στο τέλος θα είναι λίγοι.

  Ο Επίσκοπος Θεόφιλος που δίωξε τον Χρυστόστομο ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Και δεν ήταν ο μόνος. Άρα, η ορθόδοξη διδασκαλία δεν έχει όποια κριτήρια θέλει ο καθένας, αλλά πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που όσοι δεν τα πληρούν, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, είτε κρινόμενοι, είτε κρίνοντες. Άρα, ο αντίλογος πρέπει να κινείται σε πλαίσια γνώσης και σοβαρότητας.

 93. leonicos said

  42, 53, 64 Τεό

  Το να μη μας αρέσει κάποιος είναι θεμιτό. Το να ισοπεδώνουμε, όμως, το έργο του είναι κακία.

  Ήδη αναφέρθηκα και στον Μπλογκ. Δεν ειχα δει το δικό σου σχόλιο

  Δεν θα πω ότι δεν μου αρέσει ο Γιανναράς συνολικά, και δεν είχα πρόθεση να το ισοπεδώσω / κατεδαφίσω. Θα ήταν άστοχο και λάθος και βλακώδες

  Απλά σχολίασα λίγι ελαφρά τα περί ΝΑΤΟ. Με το ΝΑΤΟ τα έχω, ας πούμε, όχι με τον Γιανναρά

  Λυπάμαι αν σε στενοχώρησα

 94. Pedis said

  # 83 – είχες την ευκαιρία να διαβάσεις ολόκληρο το ποίημα-ντελίριο του Παζολίνι;

  Τέλος πάντων, αυτό που παραθέτει ο καραγκιόζης και σε εισαγωγικά είναι εντελώς ξένο και άσχετο με αυτό που έγραψε ο Π.

  # 90 – εντελώς.

 95. Μαρία said

 96. leonicos said

  42, 53, 64 Τεό

  Επίσης, το να αναφέρεται κάποιος σε κακά παραδείγματα ενός χώρου, δεν χαρακτηρίζει τον χώρο.
  Κακοί και αναξιοι υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρξουν παντού. Κανένας απολύτως χώρος, επαναλαμβάνω απολύτως, και αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ, δεν εξαιρείται…. δυστυχώς.

  Αντιθετως, τα καλά παραδείγματα, δειχνουν το πνευματικό πηλίκον του χώρου, και τον λαμπρύνουν, επειδή αναδεικνύουν τις δυνατότητές του, και ασφαλώς η Ορθοδοξία έχει πολλά να επιδείξει και σε αυτόν τον τομέα. Ότι υπάρχουν υπέροχοι ορθόδοξοι και ιερείς και λαϊκοί και ασκητές, οπως και μουσικοί και αγιογράφοι, το ξέρω ασφαλώς

 97. leonicos said

  92 BLOG_OTI_NANAI

  Πολύ ωραίο κείμενο. Φτιάχ’ το ιγότερο ‘απολογητικό’, πιο πολύ ‘ενημερωτικό’ και ξανα-ανάρτησέ το.

  Επίσης: ο Θεός δεν προκαλεί το κακό.

  Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα για το ‘ποιος είαι ο Κύριος του κόσμου’ σήμερα, αλλά ας μην κάνουμε το μπλογκ θεολογικό

 98. Pedis said

  -> 94, 83 – Μόλις παρατήρησα ότι ολόκληρο το ποίημα το Π. παρατίθεται στο τέλος του λίκνου. Μάλλον σε (πολύ) κακή μετάφραση.

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  97: «ας μην κάνουμε το μπλογκ θεολογικό»

  Το τελευταίο που θέλουμε, αλλά φαίνεται υπάρχει φαγούρα και κλωθογυρίζει το πράγμα διαρκώς εκεί, λες και δεν υπήρξε εποχή όπου η αντιθρησκευτική, αντιχριστιανική, αθεϊστική ιδεολογία κυριάρχησε και είδαμε τα αποτελέσματα. Αν όμως τους πεις, «εφόσον ο δείνα αμβόσιος αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Εκκλησία και μάλιστα στην ουσία της, εσείς οι καλοί άθεοι που βαφτίσατε μισό πλανήτη στο αίμα, γιατί είστε τιμητές;» θα αρχίσουν ότι «δεν φταίει ο αθεϊσμός, αλλά ο Θανάσης, ο Κώστας, η Καλλιόπη», τα γνωστά ευφυολογήματα του Ντόκινς, του μεγαλύτερου άθεου απατεώνα της υφηλίου…

  Υπάρχει στον άνθρωπο επιλογή του καλού και του κακού και φανατισμός. Αυτά μπορούν να χαλούν τα πάντα. Αφήστε λοιπόν τα «εμείς» και «εσείς» διότι αν πιάσουμε τα φαινόμενα των πράξεων, δεν υπάρχει ιδεολογία ή θρησκεία που θα γλυτώσει την ισοπέδωση. Για όλους υπάρχουν ράμματα, αλλά καλό είναι πια στα γεράματα να το καταλάβουν όλοι.

 100. Μαρία said

  Μπάμπης της σοβαρής χρυσής αυγής. Το Βατικανό πώς σχετίζεται με τον άνθρωπο απο σίδερο του Βάιντα; Ποια ταινία να είχε στο μυαλό του ο Μπ. «κραυγή αγωνίας ….»;

  «Ίσως όμως να έχει δει ο τέως πρωθυπουργός τον ¨άνθρωπο από σίδερο¨. Μπορεί και να την είδε αυτήν την ταινία όταν επισκέφτηκε το Βατικανό. Ήταν μια κραυγή αγωνίας για την απελευθέρωση από την στυγνή προπαγάνδα, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον κρατικολαϊκισμό. Ήταν το 1981 και ήταν η πλήρης διάψευση των νεανικών ονείρων του κ. Τσίπρα. Τα λέω αυτά γιατί είμαι σίγουρος πως αν ζούσε σήμερα ο Βάιντα, θα ολοκλήρωνε την τριλογία μαζί με μια τραγική κωμωδία, δίνοντας τον τίτλο ¨άνθρωπος για μπάχαλο¨ και στον κ. Τσίπρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο». https://www.documentonews.gr/article/papadhmhtrioy-mpaxalakias-o-tsipras-den-eblepes-mpaxalo-gia-tis-dolofonies-ths-xa-apanthse-o-polakhs

 101. Theo said

  @81:
  Δυστυχώς έχεις το χαρακτηριστικό να γράφεις ασαφώς, κι έτσι δυσκολεύομαι πολύ στον διάλογο μαζί σου.

  Σου απάντησε και ο Μπλογκ στο #92. Όπως εγώ καταλαβαίνω την Εκκλησία (και που θεωρώ πως η Ορθοδοξία είναι η αυθεντική εκδοχή της, με μια διδασκαλία αδιάσπαστη από την εποχή των Αποστόλων μέχρι σήμερα), αυτοί που μας δείχνουν τον δρόμο είναι οι Άγιοι, όσοι δηλαδή ενσάρκωσαν το «καθ’ ὁμοίωσιν» κι έγιναν θεοί κατά χάριν, όμοιοι με τον Θεάνθρωπο Χριστό», χωρὶς τῆς κατ’ οὐσίαν ταυτότητος». Αυτοί μας δείχνουν τον δρόμο και δρουν «προς όφελος όλων των ανθρώπων και των λοιπών υπάρξεων», είτε με τον λόγο και τις πράξεις τους, είτε αφανώς. Δόξα τω Θεώ, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα εξακολουθούν να παράγουν Αγίους (όπως έλεγε ο Νίκος Πεντζίκης). Αν υπάρχουν μελανά παραδείγματα στην Ιστορία, σ’ αυτό δεν φταίει η Ορθοδοξία αλλά τα πάθη των Ορθοδόξων (απλών πιστών ή προσώπων που είχαν εξουσία) που δεν έφτασαν στην αγιότητα. Στο τι πρόσφερε η Εκκλησία στην ανθρωπότητα τα 2.000 τελευταία χρόνια δεν θέλω να αναφερθώ, ούτε να μακρηγορήσω, γιατί το ξέρω πως άκρη δεν θα βρούμε.

  @93, 96:
  Εντάξει, Λεώνικε. Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις.

 102. gpoint said

  # 75

  Εγώ είμαι ΠΑΟΚg;s, ούτε ΠΑΟΚτζής (λάθος),ούτε ΠΑΟΚτσής (σωστό)
  Δεν έχω καμιά σχέση με τους οργανωμένους και ειδικά της Αθήναςπου ήταν (και ίσως είναι ακόμα) υποχείρια κάποιων της διοίκησης ή δημοσιογράφων.

  Χαρακτηριστικό σκηνικό : στην Φ.Ν γωνία με Ζακύνθου η καφετέρια που σύχναζε ο Κουμανταρέας είχε δυο αποκωδικοποιητές Νόβα κι έβαζε ΑΕΚ κάτω και ΠΑΟΚ επάνω αν παίζανε ταυτόχρονα. Μια τέτοια μέρα έχω πάει, παίζουν ΠΑΟΚ-Καβάλα στην Τούμπα, είναι τα παιδιά από το σύνδεσμο της Αθήνας, τρώει ένα γκολ ο ΠΑΟΚ και χαζογελάνε. Οταν η Καβάλα πετυχαίνει και δεύτερο γκολ πανηγυρίζουν κανονικά και βγάζουν έξω τα δελτία τους που το παίζουν ξερό διπλό όλοι, Στην Τηλεόραση δείχνουν στο ίδιο μπουθ τους προέδρους Ζαγοράκη και Μάκη Ψωμιάδη και οι λεβέντες υπολογίζουνε πόσα θα πάρουνε με την νίκη του Αρη με κάποιον φούφουτο έπαιζε, δεν θυμάμαι ποιόν. Καταχάρηκα που αργότερα γκελάρησε ο Αρης και τα χάσανε.

 103. Theo said

  μπέρδεψα τα εισαγωγικά 😦

  Το σωστό:
  ενσάρκωσαν το «καθ’ ὁμοίωσιν» κι έγιναν θεοί κατά χάριν, όμοιοι με τον Θεάνθρωπο Χριστό, «χωρὶς τῆς κατ’ οὐσίαν ταυτότητος».

 104. Pedis said

  # 98 – προσθέτω: σε αρκετά σημεία εντελώς, μα εντελώς, άσχετη μετάφραση και σε άλλα με επινοημένους !! στίχους.

  Εξωφρενικά τρελή απόδοση.

  Υποπτεύομαι δε ότι η μεταφράστρια δεν έχει καταλάβει τι εννοεί ο Π. όταν μεταγράφει το «Βία ντελλέ Μποτέγκε Οσκούρε» επειδή δεν έχει προσθέσει ένα επεξηγηματικό σχόλιο για τον Έλληνα αναγνώστη.

 105. GeoKar said

  Μεζεδάκια 2 & 3 (περί εκτελέσεων): συγγνώμη, αλλά τι ακριβώς είναι «ομοσπονδιακή εκτέλεση» κ «ομοσπονδιακή απαγωγή»?

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Ναι, πολύ τον «αδικούν» κυρίως οι επιφυλλίδες του (το αδικούν, και αυτό σε εισαγωγικά, διότι η ευθύνη είναι δική του).

 107. 80 Βάλε μωρέ και κάνα εποπτικό υλικό να καταλαβαίνει ο κόσμος.

 108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @65. Π2, εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὴν παραπομπή.

  Τὸν Ἀλέξανδρο Μαζαράκη – Αἰνιάνα τὸν γνώρισα τὸ 1994 καὶ εἶχα τὴν τύχη νὰ πάρω μιὰν ἰδέα γιὰ τὴν ἐπιφανειακὴ ἀρχαιολογικὴ ἔρευνα.

  Ἔμεινα κατάπληκτος γιὰ τὸ τί μπορεῖ νὰ «διαβάσει» τὸ ἔμπειρο μάτι τοῦ ἀρχαιολόγου σὲ κάποια ἀσήμαντα (γιὰ μᾶς τοὺς ἀδαεῖς) θραύσματα κεραμικῶν ἢ πῶς μπορεῖ νὰ διακρίνει μιὰ χάλκινη ἀρχαία πόρπη, μισοχωμένη στὸ χώμα καί, ὅπως ἦταν ὀξειδωμένη, παρόμοια στὸ χρῶμα καὶ στὴ μορφή μὲ τὰ διπλανά της πετραδάκια.

 109. Alexis said

  #95: Βλέπουν καλά τα τσακίρικά μου μάτια; Με τον τιτανοτεράστιο Λε-Πά ο Μπουμπούκος;

  #100: Το 1981 ο Τσίπρας ήταν 7 χρονών. Το μόνο όνειρο που παίζει να του γκρεμίστηκε τότε είναι η ύπαρξη του Άη-Βασίλη!

 110. Μαρία said

  105
  https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Kidnapping_Act

 111. Pedis said

  -> 98 : Για την ιστορία ο Π. στο καπάκι θέλησε να εξηγήσει ή να δικαιολογηθεί για τους άσχημους και μη ξεκάθαρους στίχους, όπως λέει, που έγραψε, ειρωνικοί ή αυτοειρωνικοί (σε εισαγωγικά) και τους χαρακτηρίζει μια προσπάθεια για ars retorica και captatio malevolentiae ως πρόκληση κλπ κλπ.

  Click to access Dossier%20Pasolini.pdf

  Συμπεριλαμβάνονται τοποθετήσεις και κριτική από διάφορους και επανατοποθέτηση δύο εβδομάδες μετά από τον Π. (Δυστυχώς όλα αυτά στα ιταλικά.)

  Άλλα πρέπει να είχε στο μυαλό του, άλλα του βγήκαν, χτύπησε το σαμάρι για τον γάιδαρο ήταν και ποιητής, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης απόλα, καθολικός αντικληρικαλιστής αυτομαστιγώμενος μαζί και κάτων … τέλος πάντων, μεγάλη προσωπικότητα.

 112. Ρε συ Pedis, πραγματικά αν μπορούσες να γράψεις μια σύνοψη της όλης υπόθεσης στα ελληνικά πολλοί θα ήταν ευγνώμονες (μπορώ να κουτσοκαταλάβω κάτι από ιταλικά ελέω γαλλικών, αλλά δεν νομίζω ότι έχω όρεξη να προσπαθήσω πάρα πολύ 🙂

 113. Πέπε said

  @39

  Βάζεις πολλά, και τα καλά χάνονται.

  Θερμοκρασία 40 μοίρες !!!!!!!!!!!

  (είναι να μην κυρτώσει ο σκίουρος;)

  @67

  > > τον ξέχασες ή τον παρέλειψες για κάποιο λόγο;

  Ίσως ίνα μη δυσαρεστηθεί ο φιλαράκος από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ή η μεταλληνική κλιξ, ή και οι δύο…

 114. Μαρία said

  112
  Διάβασε το σχετικό άρθρο στο 83 με αναφορά και στην Απολογία.

 115. Μαρία said

  Μούγιος https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/17/meze-449/#comment-687451

  Μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφσυν

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ο κ. Λιβάνιος προσβάλει τη νοημοσύνη μας.
  https://www.efsyn.gr/node/265688
  Η υπόθεση: https://www.efsyn.gr/politiki/265648_61-erotimata-gia-ton-symboylo-toy-yfypoyrgoy

 117. Μαρία said

  ■ Κι ένα τελευταίο ερώτημα. Ο 39χρονος κ. Μούγιος διαθέτει αστυνομική ταυτότητα; 🙂

  https://www.efsyn.gr/politiki/265648_61-erotimata-gia-ton-symboylo-toy-yfypoyrgoy

 118. ΓΤ said

  89@

  Δεν περιμἐνουμε από αστυνομικό να ξέρει το «άηθες» όταν έχει προηγηθεί ο «μορφωμένος» Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος είχε δηλώσει στις 16.06.2011 ότι «ο Παπανδρέου δεν είναι ριψασπίς». Μπορεί, βέβαια, να ωφελούσε την αστυνομία το «Ήθος άηθες» του πατρός Φιλόθεου Φάρου, αλλά, από την άλλη, διάφορα γίδια του εν λόγω Σώματος που οδηγούν όχημα με «φάρο» θα δυσκολεύονταν με το μέγεθος της γραμματοσειράς του συγκεκριμένου βιβλίου, ακριβώς επειδή τους πρέπει στο διηνεκές το size του «Λόλα, να ένα μήλο!».

  Πριν από δύο ώρες έζησα κάτι πολύ χειρότερο. Συζητούν δυο εικοσάρηδες Έλληνες πυγμάχοι:

  -Χτες αγόρασα τα πιο πλατύ γάντια, και θα κατέβω μ’ αυτά τη Δευτέρα.
  -Εμένα τα πιο πλατύ δεν ταιριάζουν στο στιλ μου.

  και τρέχω φρικαρισμένος μέχρι το… Πλατύ.

 119. 114 Ωραία. Τώρα κάτι κατάλαβα: σα να επιτίθεται στον Μαρκούζε 😉

 120. Από ό,τι διαβάζω καταλαβαίνω πως ένα συνέδριο για τη Γεωπολιτική της Ορθοδοξίας είναι απαραίτητο. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο εορτολόγιο του Είκοσι – Εικοσιένα.

 121. ΓΤ said

  Να συμπληρώσουμε στο 118@ τη «μορφωμένη» Τουμασάτου με το «αήθες» της…
  https://www.thetoc.gr/people-style/article/marianna-toumasatou-enan-anthrwpo-den-antexw-einai-plasma-pseutiko-aithes/

 122. avn013 said

  καλομέλας=χλωριούχος υφυδράργυρος=Hg2Cl2 (ή Cl-Hg-Hg-Cl))
  χλωριούχος υδράργυρος=διχλωριούχος υδράργυρος=HgCl

  (Οι χημικοί μηχανικοί όταν είναι με μηχανικούς μιλάνε για χημεία, όταν είναι με χημικούς για μηχανική, και όταν είναι και με τους δύο για …ποδόσφαιρο)

 123. avn013 said

  καλομέλας=χλωριούχος υφυδράργυρος=Hg2Cl2 (Cl-HG-Hg-Cl)
  χλωριούχος υδράργυρος=διχλωριούχος υδράργυρος=HgCl

  (Οι χημικοί μηχανικοί όταν είναι με χημικούς μιλάνε για χημεία. Όταν είναι με χημικούς για μηχανικοί. Και όταν είναι και με τους δύο για … ποδόσφαιρο…).

 124. dryhammer said

  HgCl2

 125. Jorge said

  Σουμπλιμές.

 126. Pedis said

  # 112 – Δύτη, με όσο πιο μικρό σεντόνι γίνεται:

  – Τα γεγονότα της Valle Giulia, 1 Μάρτη 1968, είναι η προσπάθεια ανακατάληψης από τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Ρώμης (που βρίσκεται μακριά και εκτός του πανεπιστημιακού campus, στα όρια της Villa Borghese).

  Τις μέρες πριν τα γεγονότα οι φοιτητές της Ρώμης είχαν κάνει κατάληψη των περισσότερων σχολών του Παν. της Ρώμης συμπεριλαμβανομένης και της Αρχ. Σχολής μα είχαν εκδιώχθεί βιαίως από την Αστυνομία η οποία, επειτα, περιφρουρούσε τα κτίρια.

  – Τα αιτήματα των φοιτητών ήταν αρχικώς φοιτητικά (όσον αφορά ζητήματα εκπαίδευσης, διδασκαλίας, αύξηση του διδακτικού προσωπικού και οικονομικών πόρων λ.χ. υποτροφίες για τους φοιτητές) και μετεξελίχθηκαν γρήγορα σε γενική διαμαρτυρία για την κοινωνική και την πολιτική κατάσταση.

  – Απαραίτητη σημείωση: το 1961 συμβαίνει μια σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την οποία επεκτείνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση μεχρι το δικό μας, ας πούμε γυμνάσιο (8ετής υποχρεωτική εκπαίδευση). Παράλληλα αίρονται μερικά βασικά (και άκρως ταξικά) εμπόδια για την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο. Λ.χ. απόφοιτοι τεχνικών σχολείων (να τα πούμε έτσι) έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στις θετικές σχολές.

  Μέχρι τότε δικαίωμα για εγγραφή στο Πανεπιστήμιο είχαν κατά κύριο λόγο οι απόφοιτοι του κλασικού λυκείου. Να σημειώσω ότι η εισαγωγή στο Παν/μιο γινόταν και γίνεται χωρίς εξετάσεις (ουσιαστικά) με εξαιρεση την εισαγωγή στην Ιατρική όπου ζητείται ένα (σχετικά παιδαριώδες) τεστ.

  – Συνέπεια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήταν να αυξηθει ο φοιτητικός πληθυσμός και στη σύνθεσή του να συμπεριλάβει νέους από χαμηλά μεσαία και (σχετικά) κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ο πληθυσμός των 250 χιλ φοιτητών του 1961, το 1968 διπλασιάζεται.

  Παραλληλα οι φοιτητές, όπως είναι αναμενόμενο, κι από το γεγονός ότι δεν χορηγούται υποτροφίες και βοηθήματα και ένα σημαντικό ποσοστό αναγκάζεται να εργαστει για να σπουδάσει, ριζοσπατικοποιείται. Παραδοσιακά, οι φοιτητές ήταν μέχρι τότε πολιτικά και κοινωνικά συντηρητικοί.

  – Η στάση του Κομ. Κόμματος Ιταλίας (ΚΚΙ) σχετικά με τις φοιτητικές κινηροποιήσεις είναι αμφιλεγόμενη και όχι μονο-γραμμική. Ήδη πριν το ’68 υπάρχει, από τα ανώτατα ηγετικά στελέχη, λ.χ. ο Ammendola, ο οποίος καταδικάζει τις φοιτητικές διαμαρτυρίες, στο πνεύμα ας πούμε του Παζολίνι, αλλά και ο Longo ο οποίος βλέπει μια γνησια και σημαντική κοινωνική κινητοποίηση των νέων.

  – Οι φοιτητές λοιπόν αποφασίζουν να τα βάλουν με την αστυνομία και συγκεντρώνουν τις δυναμεις τους στο μεμονωμένο κτίριο της Αρχ. Σχολής. Απ’ όσο γνωρίζω στα γεγονότα αυτά δεν παίζει ρόλο με οργανωμένο επίσημο τρόπο η φοιτητική νεολαία του ΚΚΙ.

  – Στα φοιτητικά μπλοκ συμμετέχουν και οργανωμένες ομάδες νεοφασιστών του επίσημου νεοφασιστικού κόμματος (MSI) αλλά και άλλες οι οποίες βρίσκονται εντός-εκτός και επι ταυτά. Οι πρώτες φαίνεται ότι δεν έχουν επίσημη υποστήριξη από το MSI και το οποίο καταδικάζει τη συμμετοχή των νεαρών μελών του στα γεγονότα. Σε δεύτερη φάση οι φασίστες θα εκδιωχθούν από τους αριστερούς/αριστερίζοντες φοιτητές.

  – Ο Παζολίνι γράφει το ποίημα στο καπάκι μετά τα γεγονότα. Εδώ έχω κενά για το λόγο που δεν το δημοσιεύει αμέσως ή αν το έκανε σε περιορισμένη έκταση. Έπειτα, το ποίημα προορίζεται να δημοσιευτεί σε ένα περιοδικό (Nuovi Argomenti) αλλά μπαίνει στο μεγάλης κυκλοφοριας περιοδικό L’espresso και παράλληλα δημοσιεύεται και η συζήτηση του Π. με φοιτητές, τον ηγέτη της CGIL και άλλους στο ίδιο τεύχος.

  – Τα γεγονότα προκάλεσαν τον τραυματισμό 46 αστυνομικών και εκατοντάδων φοιτητών ένω έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις.

  – Στη συνέχεια έγινε η ανακατάληψη από τους φοιτητές αλλων σχολών στο campus του Παν. της La Sapienza.

  Κατά τη γνώμη μου ο Π. με το συγκεκριμένο του ποίημα-παρέμβαση είναι εντελώς, μα εντελώς, άστοχος.

 127. Avonidas said

  #128. Η σημαία του κράτους λέγεται Union Jack – Σημαία της Ένωσης (δεν ξέρω ποιος ήταν ο Τζακ!).

  Jack λεγόταν η σημαία που υψώνεται στο κατάρτι του πλοίου, και γενικότερα μια μικρή σημαία. Ετυμολογικά, φαίνεται να προέρχεται από τη χρήση του ονόματος Jack για να δηλώσει τον «οποιονδήποτε», ταπεινής συνήθως καταγωγής/τάξης (όπως λέμε «ο Μήτσος» εμείς). Μάλλον σχετίζεται και με άλλες εκφράσεις, όπως «jack of all trades» (πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης), τον βαλέ της τράπουλας («J») κ.α.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_(flag)

 128. Avonidas said

  Έγινε πάλι μύλος η αρίθμηση στα σχόλια, κι απαντώ προφητικά σε μεταγενέστερους σχολιαστές 😛

 129. 126 Μίλε γκράτσιε.
  Θυμήθηκα τον Μαρκούζε ως κατά φαντασίαν αντίπαλο του Παζ. λόγω της θεωρίας του για τους νέους και ειδικά τους φοιτητές ως σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο, επειδή δεν έχουν ακόμα αλλοτριωθεί από την παραγωγική διαδικασία κλπ.

 130. aerosol said

  #69
  Ναι Λου. Δεν έχει πραγματικό όφελος το να φοράς σε κάθε περπάτημα τη μάσκα. Όπως είναι γελοιότητα το να δουλεύεις, να μπαίνεις σε ΜΜΜ, να βρίσκεσαι σε γεμάτα σχολεία. αλλά αίφνης να απαγορεύεται να βγεις από το σπίτι σου το βράδυ, διότι ΤΟΤΕ εκθέτεις και εκτίθεσαι σε κίνδυνο. Μου κάνει εντύπωση που δεν συζητήθηκε. Αυτά είναι μη μέτρα, υιοθετημένα από πατερναλιστικές εξουσίες που δεν θέλουν να κάνουν κινήσεις που όντως προστατεύουν (διότι αυτές κοστίζουν) αλλά θέλουν να δείξουν πως κάτι κάνουν. Μεταφέροντας πλασματικές, πλέον, ευθύνες στο λαό.
  Άντε, με το καλό και συσκότιση…

 131. Pedis said

  -> 126 : ξέχασα να βάλω το γκράφιτι στην πρόσοψη του κτιρίου της Αρχιτ. Σχολής που έκανε ο Guttuso εκείνες τις ημέρες, ο οποίος, σημειωτέον, συμμετείχε με τους φοιτητές στην κατάληψη.

 132. […] Παίρνοντας τη σκυτάλη από το χτεσινό μας άρθρο, ο τίτλος του σημερινού σαββατιατικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου εκφράζει την ευφορία του ιστολογίου για τη φυλάκιση των χρυσαβγιτών αρχηγών. Όλων; Όχι όλων. Λείπει καταρχάς ο ευρωβουλευτής λαγός. Αλλά και ο γενναίος Χρήστος Παππάς είδε έγκαιρα προς τα πού πάνε τα πράγματα και έγινε κι αυτός λαγός, μάλιστα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/10/24/meze-450/ […]

 133. @ 125 Jorge

  Ου σουμπλιμές, αλλά υδράργγρους ένα χλώριου δύου μ φαίντι HgCl2

 134. Evie E said

  Χαιρετώ την παρέα. Σαν μόνιμος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου, να προσθέσω πώς διευκρινίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι (στα σχολεία κλπ) τις διάφορες ονομασίες αυτού του κράτους.
  Η επίσημη ονομασία είναι βέβαια United Kingdom – UK. Αυτό, αποτελείται από τέσσερα κρατίδια – την Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Το κέρμα της λίρας έχει τα σύμβολα και από τα τέσσερα κρατίδια… τριαντάφυλλο των Tudor για Αγγλία, πράσο για την Ουαλία, αγκάθι για την Σκωτία και τριφύλι για την Βορεια Ιρλανδία. Η σημαία του κράτους λέγεται Union Jack – Σημαία της Ένωσης (δεν ξέρω ποιος ήταν ο Τζακ!).
  Τώρα, το όνομα Βρετανία ξεκινά από τους Ρωμαίους και αποτελείτο απο διάφορα νησιά απέναντι της σημερινής Γαλλίας. Το πιο μεγάλο λεγόταν/ λέγεται Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή, τα τρία κρατίδια, χωρίς την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι, με άλλα λόγια, γεωγραφικός προσδιορισμός.
  Ενδιαφέρον έχει – σε άλλο επίπεδο – ότι όσοι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (για να μην πω Άγγλοι ή Βρετανοί) προέρχονται απο τις πρώην αποικίες, προτιμούν να αυτοπροσδιορίζονται σαν British / Βρετανοί παρά οτιδήποτε άλλο.

 135. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  50 Άρα να το χρεώσουμε στο in.gr που βάζει σε εισαγωγικά φράσεις δικές του.

  58 Χμμ….

  67 Το κράτησα για χωριστό άρθρο αλλά δεν ξέρω αν θα αξιωθώ να το κάνω, έχει δουλίτσα

  91 Αυτό το «σαν» (που είμαι) το δέχεται και ο Τζάρτζανος.

  95 Φωτογραφία για αρχείο

  104 Μπορεί και να το ξέρει, ετσι όπως είναι δίπλα στην Κεντρική Επιτροπή
  Γράψε όμως κάτι για τον Μπογδάνο και το βάζω εδώ.

  111-112 Αυτό του είπα κι εγώ. Κι εγώ μπορώ να το κάνω, καποτε ήξερα ιταλικά, αλλά εκείνος τα ξέρει πιο καλά.

  122-3 …για τέχνη και πολιτική, λέγαμε εμείς!

 136. Γιάννης Ιατρού said

  85: …Κοίτα να δεις που ακόμα και στο σημερινό θα γίνει της θεολογίας…

  Ρε Δύτη, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! 🙂 🙂

  92: …Στους 12 μαθητές που ο ίδιος ο Χριστός επέλεξε, δεν υπήρξε και κάποιος που με την δύναμη του ευτεξουσίου αποδείχτηκε ένα σατανικό πρόσωπο, ο Ιούδας, όπως ο ίδιος ομολόγησε άλλωστε; …

  Εδώ υπάρχει μια αδικία. Δεν είναι η πρώτη φορά που εγκάθετοι σχολιαστές καταφέρονται εναντίον της επαναστατικής μορφής του Ιούδα, που άθλιοι πράκτορες (προφανώς κρυφοχριστιανοί 😎) και γνωστοί κύκλοι παραπληροφόρησης κατάφεραν τον χαρακτηρίσουν σαν τον κατ΄εξοχήν ρουφιάνο/προδότη και να περάσουν με βρώμικους χαρακτηρισμούς διάφορα συνθήματα

  Μπορεί ο Ξέρξης να μην γνώριζε την Ανοπαία Ατραπό και χρειάστηκε ένας Εφιάλτης (ο Ευρίδημος) να του την υποδείξει, τον Ιησού όμως τον γνώριζαν οι πάντες. Προς τι λοιπόν η αναγκαιότητα του προδότη Ιούδα; Μάλλον έπρεπε να γίνουν όλα μεθοδικά, ανθρώπινα, για να παραμείνουν στις γενιές των ανθρώπων σαν μύθος μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

  Στον μυστικό δείπνο προτρέπει ο ίδιος ο Ιησούς τον μαθητή του Ιούδα «ό ποιείς, ποίησον τάχιον». Κάποιος έπρεπε να κάνει την βρώμικη δουλειά, και αυτή έγινε με όλους τους ανθρώπινους τύπους. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικά εδάφια του Αποστόλου Παύλου, όπου ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο Θεός επιλέγει ποιο ρόλο θα παίξει ο καθένας!

  Προσωπικά θεωρώ την προδοσία του Πέτρου μεγαλύτερη από εκείνη του Ιούδα. Διότι ο μεν Ιούδας, όταν κατάλαβε τι έκανε, μετανόησε ειλικρινά και πήγε και κρεμάστηκε. Ο Πέτρος απλά έκλαψε και συνέχισε ν’ αρνείται το Χριστό για να διασώσει το σαρκίο του (Λ, 22: 54-62).

  Πρέπει κάποτε να αποκατασταθεί και να αναγνωριστεί πρώτα απ’ όλα η επαναστατική μορφή του Ιούδα (τά ‘χουν πει βέβαια και οι Κανϊτες αυτά…), αφού χωρίς αυτόν γιοκ σταύρωση, γιοκ λύτρωση, γιοκ σωτηρία!

  Για να μην αρχίσουμε να λέμε για την κουτσουπιά…

 137. Μαρία said

  Τέλειος ο Κωστής. Να ξέρουμε και ποιους να βρίζουμε εδώ μέσα.

 138. Pedis said

  # 129 – Ναι, πολλά μπορεί να πει κανείς.

  Για το συγκεκριμένο ο Π. έχει απόλυτο άδικο και ως προς αυτό που λέει ότι οι συστημικές αστικές εφημερίδες της εποχής υποστηρίζουν τους φοιτητές και κράζουν την αστυνομία, και ως προς ότι τους χαιδεύει το ΚΚΙ.

  Όσον αφορά την «αφοριστική» ή προκλητική, να την πούμε, θέση ότι πρέπει να είμαστε με τους αστυνομικούς επειδή είναι παιδιά του λαού, αυτή είναι το λιγότερο παιδαριωδως βλακώδης. Δεν συνεχίζω επειδή είναι τρίβιαλ.

  Ο λόγος του Π. στο συγκεκριμένο ποίημα δεν έχει καθόλου την (Ελληνική) μαχητική και βίαιη αμεσότητα του «θα στα πώ μαι και καλή» «και πάρε νάχεις» που βγαίνει, ανεξάρτητα από το ότι είναι κακή, (ίσως) αναγκαστικά στην ελληνική μετάφραση/απόδοση του ποιήματος, βλ. λίκνο του #83, όσο την Ιταλική ειρωνικη και φλύαρη επιθετικότητα με ανώτερο στυλ.

 139. Μαρία said

  129
  Όταν διάβασες αυτό https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28%2F12%2F2008&id=10422&pageNo=8
  πάλι το Μαρκούζε σκέφτηκες;

 140. sarant said

  138 Αρα, δεν μπορείς να πεις ότι ο Μπογδ. διαστρεβλώνει, μπορείς;

 141. 139 Χαχά, θα μπορούσα αλλά όχι. Κατά φαντασίαν αντίπαλο λέω, περίπου για αυτά που λέει ο Πέδις στο 138. Προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτονται συγγραφείς τέτοιων πονημάτων. Ο Μ. ήρθε στο μυαλό μου όχι τόσο με την πασίγνωστη φράση του Παζ. για τους μπάτσους όσο με το σύνολο του ποιήματος.

 142. 41, … εισβάλλουμε με δύο λάμβδα
  που λένε μερικοί… 🙂 …

  Το λένε, ως γνωστόν, οι Λαμβδάκηδες,
  απόγονοι του οίκου των
  Λαμβδακιδών

 143. @ 142 Μιχάλης Νικολάου

  Και όχι μόνο… 🙂

 144. Γιάννης Ιατρού said

  137: ….
  Ναι, ναι ..βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ ..
  Καταλάβαμε …Για να το πούμε συνοπτικά, ο υπό ψήφιση Πτωχευτικός Κώδικας αποτελεί ένα νομοθέτημα το οποίο εάν συμπεριελάμβανε και τη δυνατότητα να δανείζεται ο οφειλέτης με εγγύηση το σώμα και την εργασία του, θα μας γύριζε τη νομοθεσία στο 592 π.Χ., ήτοι περισσότερα από 2.600 χρόνια 👎👎

 145. dryhammer said

  142. Εμάς μας ανάθρεψε ο οίκος των Λαβδακιδών που διέγειρε το γευστικό μας λάμδα.

  http://lavdas.gr/

 146. ΓΤ said

  @142, 143

  Και ο Λάβδας, που «εισβάλλει» με τη γεύση του από το 1953…

 147. ΓΤ said

  145@

  Πιάσε κόκκινο! 🙂

 148. Theo said

  @136:
  Καλή προσπάθεια για τρολάρισμα, δε λέω 🙂 😆

 149. Το εξώφυλλο που έγινε πρόσοψη δημοσίων κτιρίων στη Γαλλία. https://i.imgur.com/QIz0XS2.jpg

 150. Pedis said

  # 140 – Ο ακατανόμαστος βάζει σε εισαγωγικά αυτή τη φράση του Παζολίνι:

  «Μεταξύ του αναρχικού και του αστυνομικού είμαι με τον δεύτερο, διότι αυτός είναι πραγματικό παιδί του λαού -όχι κακομαθημένο προϊόν της διεφθαρμένης μπουρζουαζίας.»

  Ο Παζολίνι έχει γράψει το εξής αναφερόμενους σε φοιτητές και όχι σε αναρχικούς:

  «Quando ieri a Valle Giulia avete fatto a botte
  coi poliziotti, io simpatizzavo coi poliziotti.
  Perché i poliziotti sono figli di poveri. »

  «Όταν χτες κτυπιόσασταν με τους αστυνομικούς, εγω ήμουν με αυτούς. Διότι οι αστυνομικοί είναι παιδιά φτωχών.»

  Καμία σχέση.

  Έπειτα, όπως έγραψα και παραπάνω στα γεγονότα της Valle Giulia, συμμετείχαν ενεργά και οργανωμένα κατά των αστυνομικών δυνάμεων οι ιδεολογικοί του σύντροφοι, νεολαίοι του νεοφασιστικού Ιταλικού κόμματος (να θυμηθούμε ότι ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα και στήριξε το 1960 κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών με πρωθυπουργό τον Tambroni), καθώς και κάνα δυο άλλες νεοφασιστικές γκρούπες (ψαρεύοντας, κατά κύριο και προφανή λόγο στα θολά νερά).

 151. gpoint said

  Πάει να παίξει στο κλάσσικο η Μπαρτσαλιώμα μ΄εναν Γάλλο (;) στην άμυνα που λεγότανε Λ’ Ανγκλαί !! Ε πως να μη φάει τρία μπαλάκια και λίγα ήτανε !!

 152. Με λογοπαίγνιο στο « Dieu, hors de l’école ».

 153. Pedis said

  # 139 – Ένας σκατόβλαξ. Ποιος ήταν o συγγραφέας, εγινε γνωστό;

 154. ΓΤ said

  151@

  Ασφαλώς πρόκειται για τον Lenglet, ουδεμία σχέση με αποστγόφ…

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο θέμα με τον πτωχευτικό κώδικα, τον τόσο σύμφωνο με το πρόγραμμα και την ιδεολογία της Ν.Δ., έχει δίκιο η Φώφη να ρωτάει:
  «Η πρόταση μομφής κατά μεμονωμένου υπουργού είναι προφανές ότι βγάζει από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τελικά την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός;».
  Γιατί μόνο κατά του Σταϊκούρα η πρόταση μομφής;

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μάσκα και στα διαλείμματα και για τους μαθητές του δημοτικού…Αυτό σημαίνει ότι παιδιά 6-11 ετών θα φοράνε συνεχώς μάσκα από τις 8.15 μέχρι τη 1.15 και, αν μένουν στο ολοήμερο, μέχρι τις 4 το απόγευμα. Και, φυσικά, να βρεθεί ο μαγικός τρόπος να τρώνε και να πίνουν στο διάλειμμα φορώντας μάσκα. Να τις βγάζουν, όταν τρωγοπίνουν; Με ποιανού ευθύνη; Πόσο υπουργός Παιδείας πρέπει να ‘σαι για να πιστεύεις ότι όλα αυτά είναι εφικτά…

 157. aerosol said

  #139
  Το διήγημα παρουσιάζει δραματοποιημένο κάτι γνωστό και αυτονόητο. Οι φύλακες της τάξης (κάθε εποχής) δεν είναι εισαγόμενοι από τον Άρη, είναι γεννήματα της κοινωνίας που αστυνομεύουν. Συνήθως μεσαίων ή χαμηλών στρωμάτων. Θα μπορούσα να γράψω κι εγώ ένα ανάλογο λογοτέχνημα που θα παρουσιάζει πως δεν είναι όλοι «παιδιά της παραδουλεύτρας» -δεν ζούμε στο ’60- αλλά παιδιά που δεν λάτρευαν τα γράμματα και που, συχνά, κάβλωναν με την ιδέα των όπλων από τα μικράτα τους. Πάντως, και οι παλιοί βασανιστές ανάλογο κοινωνικό υπόβαθρο είχαν, δεν ήταν παιδιά εφοπλιστών. Η σωματική βία είναι παλιοδουλειά και οι περισσότεροι που την ασκούν δεν ανήκουν σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
  Το οποίο… αποτελεί κάποιο ειδικό ηθικό πλεονέκτημα που σε βγάζει λάδι από ό,τι κάνεις;

  Μου γεννιούνται απορίες:
  Τώρα, που οι φτωχοί μπορεί να έχουν έως και διδακτορικά και η τιμημένη εργατιά είναι πληθυσμιακά το 1/10 από ότι ήταν πριν δεκαετίες, έχει κάποιο νόημα να αυτομαστιγώνεται η μικρομεσαία τάξη, επειδή δεν είχε την… τιμή να είναι η μάνα του παραδουλεύτρα; Αξίζει δηλαδή να τις τρώει από τα «φτωχόπαιδα» (που δεν είναι πια φτωχόπαιδα, ξέρω κάμποσους) προς όφελος της εκάστοτε εξουσίας για να τιμωρηθεί ο «κακός» φοιτητής επειδή δεν πείνασε αρκετά; Ή μήπως επειδή διάβαζε αντί να πάει γήπεδο;
  [Μπορεί αν είσαι σπουδαγμένος, μεσαίος, ίσως διάσημος, κι αν έχεις πληρώσει τα φτωχόπαιδα για σεξ (γιατί δεν εκπορνεύονταν συχνά οι γόνοι εφοπλιστών) να τρέφεις κάποιο μίσος για τον εαυτό σου. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να είναι κριτήριο για τους υπόλοιπους. Η παραδουλεύτρα ποτέ δεν εξαγιάζει τη ζωή της.]

  Στο άπαρχάιντ οι μπάτσοι ήταν Ζουλού. Δεν έκανε τα βασανιστήρια γλυκά ούτε τις σφαίρες τρυφερότερες για τους μαύρους που τις τρώγανε. Κάθε εξουσία δίνει όπλα σε κόσμο να χτυπήσει τους ομοίους του και αυτή η διαδικασία ,ελετημένα τους αποκτηνώνει -πράγμα επιθυμητό για τα αφεντικά τους. Η φτώχια δεν αλλάζει, ούτε εξαγιάζει το τι συμβαίνει. Και τα πραγματικά αστόπαιδα, που έρποντας και γλείφοντας βρίσκονται σε θέση να μας πηδάνε όλους (βλέπε: ο τρισμέγιστος δημοσιογράφος/ποιητής/πολιτικος!), αρέσκονται να εφευρίσκουν τέτοιες μπούρδες για να δικαιολογήσουν τις χυδαιότητες που βάζουν την αστυνομία να κάνει για πάρτη τους.

 158. ΓΤ said

  Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου-Άρης 73-70

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στην αρχαία Αθήνα οι αστυνομικοί ήταν Σκύθες δούλοι. Καθήκον τους ήταν να εξαναγκάζουν τους απρόθυμους Αθηναίους πολίτες να παρευρίσκονται στις συνελεύσεις της εκκλησίας του δήμου.😊 Σημεία των καιρών.

 160. Μαρία said

  935 τα νέα κρούσματα
  Στους 564 οι νεκροί απ’ τους οποίους οι 298 απο 1/9. Πάμε γερά.

 161. ΓΤ said

  κρούσματα: 935

 162. Theo said

  @157:
  Στο άπαρχάιντ οι μπάτσοι ήταν Ζουλού.

  Πόσο σίγουρος είσαι;
  Από φωτογραφίες που έχω δει και κάποιες εξιστορήσεις που έχω διαβάσει, έχω την εντύπωση πως υπήρχαν και κάμποσοι μαύροι, αλλά η πλειοψηφία τους ήταν αφρικάνερ, αλλιώς μπόερ (και μπόερ σημαίνει αγρότες, άρα, χωριάτες, άρα, από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα).

 163. ΓΤ said

  160@

  Στην πρωινή μου βόλτα σήμερα στην Κυψέλη διασταυρώθηκα με 141 πεζούς. Δυστυχώς, κέρδισαν οι αρνησίμασκοι 84-57… (60%)

 164. Theo said

  228 κρούσματα στην Αττική, 217 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 54 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών, 37 σ’ αυτή της Λάρισας, από 30 σε Κοζάνη και Ιωάννινα, και 27 στην Π.Ε. Καστοριάς.

 165. Pedis said

  # 140 (150) – Νικοκύρη, αν θες κι άλλο υλικό σχετικά με τους «αναρχικούς» του … Μπογδανάτσο και τον Παζολίνι που αγαπούσε και σεβόταν τους αστυνομικούς και ήταν κατά των καταλήψεων κλπ κλπ :

  Τον Άυγουστο του 1968 ο Π. συμμετέχει στην κατάληψη του κινηματοθέατρου του Λίντο της Βενετίας στα πλαίσια των διαμαρτυριών για το αναχρονιστικό (από την εποχή του φασισμού) καταστατικό της Έκθεσης της Βενετίας. Η κατάληψη διαλύεται βίαια από την αστυνομία.

  Γράφει έπειτα:

  Nel ’44-’45 e nel ’68, sia pure parzialmente, il popolo italiano ha saputo cosa vuol dire – magari solo a livello pragmatico – cosa siano autogestione e decentramento, e ha vissuto, con violenza, una pretesa, sia pure indefinita, di democrazia reale. La Resistenza e il Movimento Studentesco sono le due uniche esperienze democratiche-rivoluzionarie del popolo italiano. Intorno c’è silenzio e deserto: il qualunquismo, la degenerazione statalistica, le orrende tradizioni sabaude, borboniche, papaline.

  … Η Αντίσταση και το Φοιτητικό Κίνημα είναι οι δύο μοναδικές δημοκρατικές-επαναστατικές εμπειρίες του Ιταλικού λαού …

  Σε επόμενο κείμενό του γράφει: «Εγώ ήμουν παρών εκείνη τη νύχτα. Και είδα με τα μάτια μου τις βιαιότητες της Αστυνομίας»

  https://www.internazionale.it/reportage/wu-ming-1/2015/10/29/pasolini-polizia-anniversario-morte

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  163: Συμφωνώ. Τόσο στη γειτονιά μου πολλοί αλλοδαποί, όσο και στο κέντρο πολλοί ημεδαποί δεν φορούσαν καθόλου μάσκα. Στην Αμαλίας, στο Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ερμού περνούσαν μπροστά από αραχτούς αστυνομικούς χωρίς κανένα πρόβλημα. Όλα καλά.

 167. Alexis said

  Έλα μωρέ που κάθεστε και ασχολείστε στα σοβαρά με τον Μπόγδανο! 😡

 168. geobartz said

  «υπάρχουν πολλοί στην ΕΛΑΣ που προτιμούν να φυλακίζουν 14χρονους μαθητές και να ψηφίζουν μεσήλικες φασίστες».

  # Όπως βλέπω έχει …συριζώσει ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ εναντίον των αστυνομικών!
  # Αυτό μόνο για σήμερα διότι και πάλι μπήκα αργά, λόγω υπεραπασχόλησης [έμπαινε ΓΤ, ειρήνη σοι τω μεμψιμοιρούντι Alexis!]

 169. ΓΤ said

  Το ιστολόι δεν μπορεί παρά να δείξει κατανόηση αφού πρόκειται για τη σύνθεση της Νιγριτινής Χαμπεράτας…

 170. Alexis said

  #157: Τα αυτονόητα λες. Στη χούντα οι ΕΣΑτζήδες ήταν κατά κανόνα φτωχά αγροτόπαιδα που η στολή και η «εξουσία» που νόμιζαν ότι αποκτούσαν τους πώρωνε μέχρις αποκτηνώσεως.
  Κανείς δεν εξαγνίζεται για τίποτα από το γεγονός ότι υπήρξε φτωχός και εξαθλιωμένος. Και συχνά ο πεινασμένος είναι πιο επικίνδυνος από τον χορτάτο όταν αποκτήσει δύναμη…

  Όμως για να τελειώνει επιτέλους αυτό το παραμυθάκι, οι σημερινοί Έλληνες αστυνομικοί δεν είναι (στη συντριπτική τους πλειονότητα) οι γιοί της παραδουλεύτρας. Είναι παιδιά μεσαίων, λαϊκών στρωμάτων, που έχουν συνειδητά επιλέξει την αστυνομία ως επάγγελμα και βιοπορισμό για να «εξασφαλιστούν».

  Όλα τα υπόλοιπα είναι για εντυπώσεις…

 171. ΓΤ said

  Μίλων-ΠΑΟΚ 0-3 (21-25, 18-25, 14-25)

 172. Avonidas said

  #168. Αν, λεω ΑΝ, επαναλαμβάνεις το ίδιο επιχείρημα, με την ελπίδα κάποια μέρα ν’ ακουστεί λογικό, δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά δεν πρόκειται.

 173. spyridos said

  162

  Οι Αφρικάνερς συνέχισαν να αυτοονομάζονται μπούρεν (πλθ του μπουρ boer) ενώ στην ουσία ήταν τόσο αγρότες όσο και οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας.
  Βέβαια το κόλπο με τους κολίγους το είχαν κανονίσει καλύτερα και ευκολότερα γιατί ήταν μαύροι, δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και ήταν θεμιτό να τους σκοτώνεις έτσι για την πλάκα σαν ιδιοκτήτης τους.
  Αλλα φτωχοί αγρότες, με 2-3 χιλιάδες στρέμματα και τους κατοίκους τους για δούλους, δεν ήταν,

  Οι περισσότερες θέσεις αξιωματικών της αστυνομίας ήταν στα χέρια τους σε περιοχες όπως το Κέιπ τάουν. Σε άλλες πάλι κουμάντο έκαναν αγγλόφωνοι λευκοί.
  Οι σκληρότεροι μπάτσοι ήταν οι Ζουλού. Το έθνος των Ζουλού χρησιμοποιήθηκε δοσιλογικά από το απαρτχάιντ.

 174. ΓΤ said

  Εγώ δεν έχω καταλάβει πώς γίνεται να λες «εγέρθητου» και να τελειώνεις Ιστορικό-Αρχαιολογικό…

 175. Πέπε said

  Γιάννη Κουβάτσο, πόσο λίγη πείρα έχεις από σχολεία περιοχών με πολύ κορονοϊό…!

  Αν το σχόλιό σου υπονοεί ότι τόσο καιρό δε φορούσατε μάσκα παρά μόνο στις αίθουσες, σε διαβεβαιώ ότι περιγράφεις μια πραγματικότητα πέρα από τις προσλαμβάνουσες και τη φαντασία μου!

  (Και ετοιμάσου να δεις μαθητές που θα τρωγοπίνουν αδιάκοπα μόνο και μόνο για να βγάλουν τη μάσκα.)

 176. sarant said

  150-165 Εχεις δικιο, στοιχειοθετείται διαστρέβλωση -αλλά πρέπει να καθίσω να το γράψω

 177. aerosol said

  #162
  Το έχω δει επανειλλημένα σε κείμενα και συνεντεύξεις όσων περιγράφουν την εποχή. Ταχυλογώντας (καλό;) δεν μπήκα σε λεπτομέρειες -δεν τις γνωρίζω όλες φυσικά. Δεν εννοώ πως όλη η αστυνομική δύναμη της Ν.Αφρικής ήταν μαύροι και μάλιστα Ζουλού. Αλλά στην λογική του διαίρει και βασίλευε αυτοί κυρίως αστυνόμευαν τις μαύρες περιοχές, ειδικά τις πιο «καυτές».

  #172
  Ως γνωστόν ο σύριζας φταίει και για την Πόλη. Εκεί πάνω κάτι πίνουν -και δε μας δίνουν!

 178. Theo said

  @173:
  Πριν από κάποιους μήνες διάβασα το The Fall of Apartheid.
  The Inside Story from Smuts to Mbeki
  και θυμάμαι να περιγράφει τους Μπόερ σαν ένα σκληραγωγημένο λαό πιονέρων προτεσταντών που, όσο οι αγγλόφωνοι λευκοί κυριαρχούσαν στις πόλεις, τόσο αυτοί ξεχέρσωναν εκτάσεις στα ανατολικά (περιγράφει και μια πορεία τους με τις άμαξες σε μιαν ιερή γι’ αυτούς πόλη), κάτι σαν τους καουμπόηδες της Άγριας Δύσης ή τους κοκκινόλαιμους του Νότου. Και μάλιστα, κατάφεραν από τους Άγγλους οι ψήφοι όσων λευκών ζούσαν στην περιφέρεια να μετρούν +30%, κι έτσι, παρόλο που ήσαν λιγότεροι από τους αγγλόφωνους λευκούς, να πάρουν την εξουσία το 1938 και να την κρατήσουν μέχρι το 1994.

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  175: Στο δημοτικό τα παιδιά δεν κάνουν τις πονηριές των γυμνασιόπαιδων. Αντιθέτως, γουστάρουν τρελά να γίνονται αρεστά στον δάσκαλο. Βάζουν και βγάζουν τις μάσκες μόνον κατόπιν προτροπής/εντολής. Οπότε, τι γίνεται από Δευτέρα; Τρώνε, πίνουν και γλεντάνε και τη μάσκα δε φοράνε;

 180. >> …και μπόερ σημαίνει αγρότες, άρα, χωριάτες, άρα, από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

  Βέβαια ως προς την προέλευση, κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όπως όλοι οι μετανάστες αλλά μετά ταχτοποιημένοι λευκοί με συνείδηση εκμεταλλευτή. Το ξέρουμε δυστυχώς και από τους δικούς μας μετανάστες στην Αμερική. Ταυτίστηκαν με την άρχουσα αγγλογενή τάξη.

 181. Εδώ μερικά για την ιδεολογική τοποθέτηση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

 182. aerosol said

  #170
  Κι εγώ θα περίμενα να έχει τελειώσει αυτό το παραμυθάκι αλλά για διαφορετικούς λόγους ξαναμπαίνει το θέμα από τόσο διαφορετικές πηγές, όσο απέχει ο Μπ. από τον Ριζοσπάστη. Με διαφορετική ατζέντα μεν, αλλά στρέφονται σε ανακλαστικά του ’50 και του ’60 και προσποιούνται πως είμαστε το ίδιο κοινωνικά και οικονομικά.
  Επίσης, για να το τονίσω: πολλά λαϊκά παιδιά ή μεσαίων στρωμάτων, εξίσου υποκείμενα στην ανεργία και την έλλειψη ασφάλειας, με την καμία δεν θα πηγαίναν στην αστυνομία. Πέρα από το οικονομικό βόλεμα, για πολλούς έπαιζε ψυχολογικό ρόλο το δέλεαρ της στολής ως εξουσία. Και δεν μεγαλώσαμε σε εποχές που πείναγαν.

 183. Theo said

  @180:
  Μόνο που οι Μπόερ μετανάστευσαν (από τον 17ο αιώνα και μετά) σε ακατοίκητες περιοχές.

 184. ΓΤ said

  Ηρακλής-ΠΑΟΚ 75-57

 185. Πέπε said

  @179
  Γιάννη, σε χώρους όπου μέχρι πρόσφατα ή και τώρα ακόμη εξακολουθού(σα)ν να επιτρέπονται συναυλίες και άλλα παρόμοια γεγονότα, απαγορευόταν το κάπνισμα και το αλκοόλ. Λογικά το σκεπτικό πρέπει να είναι ότι για να καπνίσεις και να πιεις βγάζεις τη μάσκα. Όμως μέχρι τώρα δεν άκουσα για απαγόρευση νερού και τυρόπιττας στο σχολείο. Σ’ εμάς, όποιον τρώει τον αφήνουμε. Απλώς, στα πηγαδάκια όπου όλοι τρώνε και μιλάνε ταυτόχρονα, φτύνοντας στους συνομιλητές/συνδαιτημόνες τους ψίχουλα τυρόπιττας φορτωμένα με κορονοϊούς, κάνουμε μια σύσταση.

  Εσείς, που έχετε άλλες ηλικίες, θα βρείτε ποια λύση βολεύει καλύτερα.

  Πάντως αναφέρω για την ιστορία ότι το δικό μας σχολείο, επειδή σχολάει αργότερα, κανονικά είχε και ώρα σίτισης, σε ειδικά διαμορφωμένο -υποτίθεται- χώρο. Φέτος καταργήθηκε, και το συσσίτιο (που το έχω δοκιμάσει και δεν είναι καθόλου κακό) μοιράζεται σε ταπεράκια μιας χρήσεως για το σπίτι.

 186. sarant said

  185 Οπότε τώρα σχολάνε πιο νωρίς;

 187. Γιάννης Ιατρού said

  160: 935 κρούσματα κλπ.
  επιτέλους γίναμε Ευρώπη. Εγγύηση ο Μωυσής!

  ΥΓ: Απλό Τεστ για κορονοϊό στο σπίτι:
  Βάζετε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί. Το μυρίζετε και το πίνετε όλο. Αν νιώθετε το άρωμα και τη γεύση σημαίνει ότι δεν έχετε κορονοϊό. Εγώ το έκανα σήμερα 9 φορές κι ήταν αρνητικό👍 Να το επαναλαμβάνετε καθημερινά 😋

 188. ΓιώργοςΜ said

  187 Η απώλεια της όσφρησης ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες δε σημαίνει πως υπάρχει μόλυνση με κορονοϊό, παρά μόνο κατάχρηση του τεστ 😛

 189. 183 Theo

  Δεν νομίζω όμως πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν δικαιώματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και εκμετάλλευσης για κάποιο λόγο,

 190. ΓΤ said

  187@

  Γιάνν’
  μάλλον χρειάζεται ένας «Μωυσής Νταγιάν»
  ο κόσμος για να γιάν’

 191. spyridos said

  178 κ 183

  Αυτά ισχύουν ως κάποιο βαθμό φυσικά.
  Αλλα ο φιλελεύθερος πολιτικά κύριος Χάρβει υπερεκτιμά την αξία της σκληρής δουλειάς σαν πηγή του πλούτου τους.
  Ξέρουμε ότι αν ο πλούτος ερχόταν με τη σκληρή δουλειά οι ανθρακωρύχοι θα ήταν οι πλουτοκράτες αυτού του κόσμου.
  Οι ίδιοι Ολλανδοί (κ γερμανοί κ σκανδιναβοί) πήγαν και στην άγρια δύση την ίδια πάνω κάτω περίοδο. Μόνο που εκεί δεν βρήκαν δούλους, μια έτοιμη κατώτερη τάξη δηλαδή, ώστε το ποσοστό πλουσίων ανάμεσά τους να είναι τόσο μεγάλο όσο στη Ν.Α.
  Και σε όποιες περιοχές διάλεξαν τον απομονωτισμό είδαμε ότι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά απλοί αγρότες που παρέμειναν αγρότες.
  Δείγματά τους υπάρχουν ακόμη από Βόρεια Αμερική εως Νότια (Μεξικό , Παραγουάη κ αλλού). Με ονόματα όπως Αμις , Μεννονίτες κτλ.

  Επίσης αυτό το γελοίο επιχείρημα ότι βρήκαν άδειες εκτάσεις (και επομένως δεν υποδούλωσαν και καταπίεσαν) έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τους κατακτητές στη Ν.Α.,
  στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά ακόμα και στο Ισραήλ.
  Διαβάζοντας λοιπόν τον κύριο Χάρβει καλό είναι να θυμόμαστε ότι κι εκείνος (όπως όλοι μας)έχει διαλέξει σκοπιά και τοποθέτηση και να λαμβάνουμε υπόψη την υποκειμενικότητά του.

 192. ΓΤ said

  187@

  Κύλιξ του Ιατρού
  (κι ας τον Ευφρόνιο να κουρεύεται)

 193. ΓΤ said

  192@

  (κι άσ’ τον Ευφρόνιο να κουρεύεται)

 194. Γιάννης Ιατρού said

  188: μην προσθέτεις ενδείξεις 🙂 🙂

 195. ΓΤ said

  ΠΑΟ-Βόλος 1-1 (πήραμε τον… μπέο)
  ΠΑΟ-ΟΦΗ 3-0 (25-16, 25-14, 25-21)

 196. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Γερό ποτήρι ο Ιατρού. Εγώ από το τρίτο ποτήρι θα έβγαινα θετικός 🙂!

 197. sarant said

  187-8 Πολύ καλή ιδέα!

 198. Γιάννης Ιατρού said

  190: Ας είμαστε πιό προσεκτικοί. Ίσως προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της προφύλαξης, εκτός από τις γελοιότητες της κυβέρνησης στα ΜΜΜ και στα σχολεία. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στον τομέα τον νοσηλευτικό. Εκεί, ως γνωστόν, δεν έχει γίνει κάτι το σοβαρό, μόνο σπατάλη χρημάτων σε ημετέρους και διαφήμιση.

  Κοιτάζοντας τα διαγράμματα σε όλη την Ευρώπη και συγκρίνοντάς τα με τα δικά μας, δεν βρίσκω ουσιαστικές διαφορές. Κάποιες μετατοπίσεις χρονικές, ίσως και ποσοτικές διαφορές, αλλά η μορφή/εικόνα tale quale… Και ως γνωστόν, ο παλιόκαιρος σ’ εμάς έρχεται με κάποια καθυστέρηση σε σύγκριση με τον βορρά.

  192: καλό 🙂

 199. Πέπε said

  @186:
  Όχι. Το όλο σύστημα ποτέ δεν ήταν πολύ μελετημένο. Η ώρα σίτισης είχε δημιουργηθεί εκ του μη όντος, συμπτύσσοντας τα διαλείμματα. Τώρα σχολάνε ίδια ώρα όπως πέρσι, και κάνουν τις ίδιες διδακτικές ώρες (8), με πιο άνετα διαλείμματα και χωρίς ειδική ώρα σίτισης.

  Και ο χώρος σίτισης ήταν κάπως έτσι κι έτσι. Με τα περσινά δεδομένα την ψιλοέκανε τη δουλειά του, έστω και με διάφορα προβλήματα. Με δεδομένα πανδημίας είναι εντελώς ακατάλληλος. Οπότε αυτή η λύση με τα τάπερ είναι μια κάποια λύσις. Βέβαια, αν ο μαθητής τρώει σπίτι του την ίδια ώρα που θα έτρωγε ούτως ή άλλως, κάπου χάνεται το νόημα της σίτισης. Αλλά τέλος πάντων, χάνεις το νόημα, κερδίζεις μια μερίδα φαί, ρέφαρες. 🙂

 200. Theo said

  @189, 191:
  Δεν τους δικαιολογώ τους Αφρικάνερ με τίποτα. Απλώς, στο #183 επισήμανα τη διαφορά τους με τους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ για λόγους ιστορικούς. Κι ο Χάρβεϊ είναι σαφώς εναντίον τους και περιγράφει πολύ ευνοϊκά την ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (περισσότερο τους Τάμπο και Μπέκι και λιγότερο τον Μαντέλα). Αναφέρεται και στον πολύ σημαντικό ρόλο του πρόσφατα εκλιπόντος πατριώτη μας Μπίζου ως συνδέσμου του φυλακισμένου Μαντέλα με την εξόριστη ηγεσία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

 201. @ 191 Spyridos
  🙂

 202. Theo said

  Α, κι ο Χάρβεϊ παραλληλίζει την πορεία τους με τις άμαξες στην ιερή τους πόλη με τις σύγχρονές της τελετές των Γερμανών Ναζί, όπως στη Νυρεμβέργη.

 203. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Γιάννη, αυτές οι παλαιολιθικές απόψεις είναι μάλλον αστείες. Χρειάζεται μια συνέπεια στις σκέψεις που διατυπώνουμε. Εφόσον ο Θεός καταφέρνει τα πάντα, όλη την Δημιουργία, όλο το σύμπαν, ορατό και αόρατο, το να λέμε ότι του είναι αδύνατον να επιτύχει το καλό για τον άνθρωπο χωρίς… την βοήθεια του διαβόλου και του οργάνου του του Ιούδα, αποτελεί αντίφαση προνηπιακής ηλικίας.

  Ακόμα χειρότερο είναι το να υποβαθμίζει κάποιος μια πλήρους συνέπειας διδασκαλία ελευθερίας από την πλευρά του Χριστού, «όστις θέλει οπίσω μου ελθεί», την οποία όμως την τσαλαπατάμε με εξωφρενισμούς όπως ότι ο Χριστός ήταν κάποιος που κορόιδευε, και ενώ έλεγε «όστις θέλει», εκείνος έβαζε τους ανθρώπους σαν πιόνια να κάνουν ό,τι Εκείνος γουστάρει, ακόμα και πράξεις σατανικές, και σαν να μην φτάνει αυτό, με πλήρη υποκρισία, διατυπώνει και διδασκαλία για την τύχη των ανθρώπων που με πλήρη ελευθερία επιλέγουν να κάνουν το κακό θα έτσι θα μείνουν εκούσια εκτός βασιλείας των Ουρανών.

  Και διατυπώνει την διδασκαλία αυτή περί μελλόντων, τη στιγμή που εσύ μας λες ότι οι αμαρτίες του ιούδα και όσων τον οδήγησαν στον θάνατο δεν ήταν δικές τους, αλλά τους έβαλε ο Ίδιος να τις κάνουν για να γίνει η… βρώμικη δουλειά. Και φυσικά, το πλήρες πλαίσιο, δεν περιλαμβάνει μόνο τον Ιούδα. Με αυτό το σκετπικό, Ιουδαίκό ιερατείο, ρωμαϊκός στρατός και εξουσία, ιουδαϊκά πλήθη, όλοι είχαν υποστεί την… διαβολική ενέργεια του Χριστού και ενεργούσαν σαν ρομπότ για να γίνει η βρώμικη δουλειά…

  Και φυσικά τα ίδια ισχύουν αν υποστηρίξει κάποιος ότι ο Χριστός δεν έβαλε τον Ιούδα να κάνει το κακό, αλλά έβαλε επίτηδες έναν που γνώριζε ότι ήταν και θα έμενε κακός μέσα στους μαθητές του, επειδή δήθεν, ο ίδιος ο Δημιουργός του σύμπαντος, δεν μπορούσε να κάνει καλό στην ανθρωπότητα παρά μόνο αν τον βοηθούσε ένα… σατανικό πρόσωπο! Ε, και μετά λέμε ιστορίες για αγρίους…

  Ο Χριστός άφησε τον Ιούδα να συμμετάσχει ακόμα και στην Θεία Ευχαριστία, χρησιμοποιώντας το μέγιστο όπλο της αγάπης Του σε κάποιον που είχε πρόθεση να τον προδώσει, διδάσκοντας μας ότι δεν υπάρχει κανείς, όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του ή το ποιόν του που να μην αξίζει την καλοσύνη του Θεού.

  Και αυτά για τον Πέτρο είναι ακόμα πιο κωμικά, αφού «αυτός που πήγε να σώσει το σαρκίο του», ακριβώς μόλις απολογήθηκε για την προδοσία του, άκουσε από τον Χριστό ότι θα τον σκοτώσουν παρά τη θελησή του με σταύρωση… Τόσο «αγαπούσε το σαρκίο του», που παρά ταύτα ακολούθησε τον Χριστό.

  Άρα λοιπόν, αν λοιπόν πάσχει σε κάτι το 99% των παρόμοιων συζητήσεων, είναι η προχειρότητα. Είναι αυτή επιχειρηματολογία; Δεν πρέπει να σκεφτούμε 4-5 δευτερόλεπτα πριν εκτοξεύσουμε ρουκέτες ανακολουθίας;

  Στον Ιούδα ίσχυε απόλυτα το αυτεξούσιο όπως και στον κάθε άνθρωπο και αυτή ήταν η μοναδική αιτία των πράξεων του.

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά, ο Ιούδας τώρα, παλιές ιστορίες…Τον Αλαφούζο πείτε μου ποιος τον έβαλε να μεταλλάξει την Πανάθα σε Παναιτωλικό.

 205. Μαρία said

  Άλα της ο χοντρός!

 206. Γς said

  149:

  >είναι βέβαιο ότι και στη δεκαετία του 1950 ο κόσμος ψώνιζε ντομάτες με την οκά.

  https://caktos.blogspot.com/2015/09/blog-post_14.html

 207. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και πιάσατε τα θέματα με τους Νοτιοαφρικανούς, τους Μποερ, κλπ. με το απαρτχάιντ, να θυμίσω πως σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου του 2005, πέθανε η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, κι έγινε σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

 208. Γς said

  206:

  Ντομάτες ε;

  https://caktos.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html

 209. Χαρούλα said

  Ούτε βδομάδα από την επίσκεψη του Μωυσή και από πράσινος Νομός κιτρινίσαμε και πορτοκαλίζουμε😊😢!

  Τρείς δασκάλες του πειραματικού Αλεξ/πολης εντοπίστηκαν θετικές, (η μία σίγουρα εισήχθη νοσοκομείο), και φυσικά ιχνηλατούνται οι επαφές. Μάλλον κλείνει και το σχολείο.
  Επίσης μετά το Σουφλί όπου δυο μικροί μαθητές βρέθηκαν θετικοί και στο Διδυμότειχο υπάρχει κρούσμα σε Νηπιαγωγείο.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  203: Μπλόγκιε,
  πες μου και γιατί χρειάστηκε κάποιος να υποδείξει στους διώκτες το ποιός ήταν ο Ιησούς, αφού ήταν πασίγνωστο πρόσωπο;

 211. Γιάννης Ιατρού said

  205: Λες να μην ήταν αρκετό το κούρεμα που του έγινε; Ίσως χρειάζεται συμπλήρωμα!

 212. ΚΩΣΤΑΣ said

  209 Χαρούλα κ.ά… Και γιατί μετά τον Μωυσή δεν καλείτε Τσίπρα και Κουτσούμπα για να ξαναπρασινίσετε και να σας ξανάρθουν πάλι όλα… δεξιά; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα, που λέει και μια άλλη ψυχή, που όπου νά ‘ναι θα φανεί! 😉

 213. Γς said

  Γιανναράς

  https://caktos.blogspot.com/2015/04/blog-post_34.html

 214. Μαρία said

  Με ειδική σημείωση για την ψαλτική.

 215. Χαρούλα said

  #212 ΚΩΣΤΑ
  Ο Κουτσούμπας ήρθε τον Ιούνιο και μεταλ ήρθε ο Αμερικάνικος στόλος στο λιμάνι!🤔😀
  Ο Τσίπρας Δεκέμβρη του 2019. Μαζί με τα καλικαντζαράκια και τον αη-Βασίλη! Όλοι οι μύθοι μαζί!😂🤣😂🤣
  Η Γεννηματά έχει να έρθει καιρό(25/3/19). Λες να δοκιμάσω;;;;😀😜

 216. ΓΤ said

  Αποτελέσματα νυχτερινής μίνι βόλτας στην Κυψέλη:
  Διασταυρώθηκα με 44 πεζούς, 32 οι αρνησίμασκοι (73%)

  Συγκεντρωτικά ημέρας (αθροίζουμε στο βραδινό αρτάρισμά μας το #163)

  Διασταυρώσεις με 185 πεζούς, 116-69 κέρδισαν οι αρνησίμασκοι στο μπάσκετ του θανάτου (63%)…

 217. Πισμάνης said

  Τ ίν τούτς η Χριστάκς; Τίλιγια παλαβάτα μάς λέγ; Χριστιανός μαθές αμά μυαλό κουκούτς.

 218. ΓΤ said

  214@

  Είναι ευλογία που το κυκλάδι του «church» είναι δεύτερο ιεραρχικά στο φλερτ με τον Χάροντα. Ειδικότερα για το υποσύνολο του χριστιαναριάτου, ο μανικός τους έρως για τον Χριστούλη θα τους οδηγήσει ταχύτερα στις αγκάλες του. Εάν θέλουν να παίξουν καθυστερήσεις, ακούν χουντόσκυλο Αμβρόσιο, και οι ήδη ψεκαΖΜένοι ξαναψεκάζονται με το βαποριζατέρ της ΕΥΔΑΠικής αγιασμίλας.

 219. Μαρία said

  211
  Δες κι αυτό απ’ το σάιτ του μπροστινού:
  «Ο τοποτηρητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ακούει στο όνομα Μπεκίρης.
  Ο Αχαιός, που εσχάτως έχει βολέψει, εκτός από τα αδέλφια του, και όλους τους κουμπάρους του σε κρατικές θέσεις, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, αποδεικνύεται βαρίδι για τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
  Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επί της ουσίας, έχει χάσει την μπάλα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις απανωτές γκάφες που μετράει η κυβέρνηση στο κοινοβουλευτικό τερέν.»

 220. Μαρία said

 221. ΓΤ said

  φιλόλογος @ 1ο ΕΠΑΛ Υμηττού: «Πάρτε μου μάσκαρα!»…
  https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1526318/parte-moy-maskara-kathigitria-se-epal-toy-ymittoy-arneitai-na-foresei-maska-vid

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 >>Ο Πέτρος απλά έκλαψε και συνέχισε ν’ αρνείται το Χριστό για να διασώσει το σαρκίο του
  Είχε υπέρτατο δίλημμα (που λέγαμε προχθές ότι θολώνει τη συνείδηση περί του πρακτέου), διότι είχε ήδη οριστεί να κηρύξει «Συ ει Πέτρος και επί την πέτραν ταύτην…», αν τον μπουζουριάζανε, φινίτο η αποστολή . Επίσης ο Ιούδας πρόδωσε και «απελθών απήγξατο», ίνα πληρωθεί το ρηθέν- η προφητεία!
  Μη διασαλεύεις την τάξη με καινά δαιμόνια 🙂
  Το θέμα είναι ότι ο θεός είναι πιο αυστηρός από τους ανθρώπους.Βλέπουμε ότι με φόνους κλπ οι εγκληματίες της συμμορίας σε λίγα τέρμενα θα βγουν έξω, ενώ με το νόμο του θεού, θα πάνε αιωνίως στην κόλαση, οριστικά και αμετάκλητα καθότι οι ουρανοί δεν έχουν εφετείο 🙂

 223. Μαρία said

 224. Πέπε said

  @221

  Συνάδελφο που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του κορονοϊού έχω γνωρίσει κι εγώ. Όλα είναι 5G. Αλλά έχει τη διαλλακτικότητα να φοράει παρά ταύτα τη μάσκα στο μάθημα.

  Νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αν πιστεύεις σε ψεκασιές, τέτοια ανικανότητα να προσαρμοστείς στους κανόνες της κοινωνίας και του περίγυρού σου είναι ψυχιατρικής φύσεως. (Επίσης κατά καιρούς έχω γνωρίσει συναδέλφους που, με αντίστοιχη ανικανότητα προσαρμογής αλλά που να εκδηλώνεται σε άλλα ζητήματα, δίνουν κι αυτοί υποψίες ότι είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις. Δεν μπορείς να κάνεις ορισμένα πράγματα που …πώς το λένε, δε γίνονται!)

  Δε νομίζω πως όταν διορίστηκα μου ζήτησαν κανένα πιστοποιητικό ότι δεν είμαι τρελός. Και σίγουρα όχι αφότου διορίστηκα.

  Από την άλλη, αξιοσημείωτο ότι ο μαθητής δεν εντοπίζει τον παραλογισμό στο επικίνδυνο του πράγματος αλλά στην ασυνέπεια: εσείς (οι καθηγητές συλλήβδην) μας ζητάτε τη μάσκα, πρέπει κι εσείς να τη φοράτε. Και η δική μου εικόνα είναι ότι δεν τη φοράνε παρά επειδή τους το ζητάμε (αρκετά επιτακτικά) εμείς. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για πολλούς ενηλίκους. Είναι πολλοί που άμα δε βρεθεί κάποιος να τους πει «φόρα την» δεν τη φοράνε.

  Μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει στο επικοινωνιακό του πράγματος. Κάποιος απέτυχε να πείσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, μαθητές και μη, ότι έχει κάποιο νόημα όλο το πράγμα.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην αντεπίθεση ο Μακρόν: Με σκίτσα του Charlie Hebdo φωτίστηκαν τα κυβερνητικά κτίρια
  https://www.thetoc.gr/diethni/article/stin-antepithesi-o-makron-me-skitsa-tou-charlie-hebdo-fotistikan-ta-kubernitika-ktiria-binteo

 226. gpoint said

  Αλλο ντόπιος (συμπεριλαμβάνει και τους αλλοδαπούς που εξοικειώθηκαν με τις ελληνικές συνθήκες) κι άλλο ξένος …

  Η σκηνή προ ημερών σε συνοικιακόιδιωτικό ιατρείο όπου γράφουν φάρμακα (κυρίως) τοπικοί συνταξιούχοι. Καμιά δεκαριά περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους όταν μπουκάρει με το ύφος του επείγοντος μια μημασκοφέρουσα μαντάμ κι ανοίγει την πόρτα του γιατρού χωρίς καν να κτυπήσει :
  – Γιατρέ το κορίτσι μου έχει 37 πυρετό και βήχει, να το εξετάσεις !
  – Μα δεν μπορώ, κυρία μου, δεν κάνω επισκέψεις.
  – Τι λες γιατρέ μου, εδώ στο χωλ το έχω…Κατίνα, έλα μέσα !!

  Γαία πυρί μιχθήτω, apres moi le deluge, ξέρεις ποιά είμαι εγώ ρε !

 227. avn013 said

  Όταν 2020 προφέρεται είκοσι είκοσι (κάτι σαν 20/20, με άηχο ‘/’) υπονοεί ότι φέτος είναι (θα μπορούσε να είναι, έχουμε την ευκαιρία να είναι) η χρονιά της τέλειας όρασης, vision, οράματος….

  @124 Ευχαριστώ για την διόρθωση. Ναι το σωστό είναι HgCl2. Κάποτε έκανα λάθη για να μαθαίνω, τώρα απλώς τα κάνω γιατί σταδιακά χάνω τον έλεγχο (ου γαρ έρχεται μόνον…..)

 228. Γιάννης Κουβάτσος said

  225:Πολύ καλό, αλλά πρέπει να γίνεται για λόγους αρχών και όχι για σπάσιμο. Ούτως ή άλλως, πολύ φοβάμαι ότι σε βάθος χρόνου το παιχνίδι είναι χαμένο.

 229. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  214 Ωχ, ψηλά το έχει το αεροπλάνο…

  216 Στο κέντρο της Αθήνας, πάντως, χτες το μεσημερι, υπερτερούσαν οι νομοταγείς μεμασκωμένοι.

 230. Γιάννης Ιατρού said

  222: ΕΦΗ
  Μάλιστα😎, «Συ ει Πέτρος και επί την πέτραν ταύτην…».
  Αλλά μουσίτσα αποκρύπτεις πως η αλλαγή αυτή του ονόματός του από Σίμωνα σε Πέτρο (τον είπε: Κηφά => βράχο, πέτρα) πιθανώς έγινε για να θολώσουν τα νερά. Ο Ματθαίος τον αποκαλεί Βαριωνά (Ματ. 16,17: …ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ Μακάριος εἶ, Σίμων Βαριωνᾶ…). Εμ έλα μου τώρα που το «Βαριωνά» μπορεί να σημαίνει «γιός του Ιωνά» αλλά και «τρομοκράτης». Οπότε ο Σίμων/Πέτρος αποκτά και τον προσδιορισμό Ζηλωτής. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Πέτρος χρησιμοποίησε μαχαίρι, φονικό όργανο, το βράδυ της σύλληψης του Ιησού από τους Ρωμαίους. Οπότε δικάζεται με τον 187Α, τι να την κάνεις τώρα μιά σύλληψη μόνο με την κατηγορία του οπαδού… 🙂 🙂

 231. Γιάννης Ιατρού said

  226: 😂😎😂😂 Ρε συ, σε τι συνοικίες διαλέγεις γιατρούς ρε; Ακόμα γελάω!

 232. dryhammer said

  215. Πού να ‘ρθεί και κάνας Βαρούφ…

 233. Γιάννης Κουβάτσος said

  224:Δεν είμαι σίγουρος ότι αδυνατεί να προσαρμοστεί στις κοινωνικές συνθήκες. Μάλλον το κάνει για λόγους αρχών και προσπαθεί να αναδειχτεί σε Πασιονάρια της αρνησιμασκοφορίας, τραβώντας το πράγμα στις έσχατες συνέπειές του. Αυτό φανερώνει η αγέρωχη στάση της έναντι των προϊσταμένων της και των δικαστικών αρχών. Αρνιόταν ακόμα και να παραλάβει τις γραπτές συστάσεις και εντολές και ζήτησε να δικαστεί αμέσως, χωρίς να δεχτεί τη νόμιμη προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία της. Σίγουρα την ημέρα της δίκης, τον Νοέμβριο, θα γίνει μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια, πρωτοστατούσης της κυρα-Σούλας.

 234. ΓΤ said

  229β

  Λογικό: στο κέντρο-κέντρο «φοβούνται» περισσότερο…

 235. ΓΤ said

  231@

  Ο γιατρός του #226 ενδεχομένως έχει εκμυστηρευτεί ότι είναι ΠΑΟΚ…

 236. gpoint said

  # 231, 235

  Το περιστατικό το έζησα, εγώ ήμουνα μέσα σττο γιατρό όταν εισέβαλε η έξαλλη μητέρα. Ο γιατρός πολύ ήρεμα της εξήγησε πως δεν θα την εξετάσει ούτε θα την παραπέμψει σε νοσοκομείο – όπως ήθελε η αγχωμένη κυρία. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, της εξήγησε, μένουμε σπίτι με χαμομηλάκι κι ασπιρίνη γιατί αν τυχόν έχει τον κόβιντ θα μολύνει το σύμπαν.
  Ο γιατρός είναι πασίγνωστος στην Κυψέλη κυρίως γιατί είναι εξαιρετικός άνθρωπος και ο μόνος που δεχότανε από παλιά και αλλοδαπούς.
  Με τιμά με την φιλία του σχεδόν 50 χρόνια και το μόνο του ελάττωμα είναι πως είναι φανατικός γάβρος.

  Ρε ΓουΤου, στις μαντεψιές ξεραίνεις πλάτανο δίπλα σε ποτάμι !!

 237. Pedis said

  Δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους οι σημαιοφόροι των σχολείων μαζί με τους δασκάλους που θα τους συνοδεύουν πρέπει να διακινδυνεύσουν συγχρωτιζόμενοι μαζί με δεκάδες άλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς δεκάδων σχολείων της πόλης τους συμμετέχοντας στη δοξολογία.

  Αντί να διαμαρτύρονται, άθλιοι νεοπαγανιστές-άθεοι-φωταδιστές-ψεκασμένοι, να ευχαριστούν και επιπλέον να απαιτήσουν τα παιδιά τους, με τη μοναδική αυτή ευκαιρία που τους δίδεται από το Υπουργείο, να λάβουν και τη Θεία Κοινωνία ώστε να αποκτήσουν με τη βοήθεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διαμέσου της μετουσιώσεως την ανωτέραν και βελτιστοτέραν προστασίαν κατά της μολύνσεως.

 238. ΓΤ said

  236@

  Ρε Τζόρτζμαν, αφού το ξέ’ς ότι είμαι πειραχτήρι (πέρασες χτες κι απ’ το κλειστό του Μίλωνα, ποιος σε πιάνει!) 🙂

 239. geobartz said

  169 ΓΤ said…, 172 Avonidas said…., 177 aerosol said…

  # Ξέρω ότι σας πονά η αλήθεια για τον …συριζωμένο ΡΑΤΣΙΣΜΟ εναντίον των αστυνομικών, αλλά τί να κάνουμε;; Πάντα η αλήθεια πονά!

 240. Theo said

  @221:
  Την περασμένη εβδομάδα καθηγητής σε Γυμνάσιο των Γιαννιτσών που επέμενε να διδάσκει ξεμάσκωτος διαγνώστηκε θετικός στον κόβιντ. Τι θα γίνει τώρα με τα τμήματα που δίδασκε δεν ξέρω.

  @237:
  Τους λόγους για τους οποίους διακινδυνεύουν συγχρωτιζόμενοι στα ΜΜΜ, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες τους κατανοούν νομίζω. 😉 😆 😡
  Οι επιλεκτικές ευαισθησίες που λέγαμε προ ημερών 🙂

 241. Γιάννης Κουβάτσος said

  239: Γεια σου, πρόεδρε, κάτοχε της Αλήθειας! 👍💖

 242. Χαρούλα said

  #239,241
  Και έψαχνα γιατί πονάω σήμερα… 🤣 Ας ξαναγυρίσω στο ψέμα!😜😂

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άραγε ο Πρόεδρος θα συμπαθούσε και τους σοβιετικούς αστυνομικούς ή θα επεδείκνυε ρατσισμό απέναντί τους; Άλλο ένα what if…☺

 244. dryhammer said

  243. Άμα σε βαράνε με τυλιγμένη «Правда», τότε η αλήθεια πονά…

 245. ΣΠ said

  Έχουν και οι αστυνομικοί τους υποστηρικτές τους, κι ας φυλακίζουν 14χρονους κι ας ψηφίζουν ναζιστές.

 246. dryhammer said

  245. Εν προκειμένω όχι «κι ας» αλλά «επειδή».

 247. Κ. Καραποτόσογλου said

  Η λ. πουζού – μπουζού προέρχεται από το «*επιζωνάρα, ή (επι+ζωνάρα < μεταγεν. ζωνάριον με [μεταπλασμό γένους, ο τύπος ζουνάρι ήδη μεσαιωνικός) «η τσέπη» πεζουνάρα Νίσυρος πιζνέρα Λέσβος πουζουνάρα Κεφαλλονιά ’bουζουνάρα Κεφαλλονιά ’πουζνάρα Θάσος, Κεφαλλονιά, Λήμνος, Μακεδονία πολλαχ., Σάμος, Σκύρος ᾽bουζ᾽νάρα Μακεδονία πολλαχ., Τσακωνιά βουζνάα Σαμοθράκη bουζουνέρα, Άνδρος, Κρήτη bουζνέρα Σάμος», ή το *υποζωνάρα, με υποχωρητικό σχηματισμό.

  Χριστ. Μπασέα, «Η πρόθεση επί στα νεοελληνικά ιδιώματα», Λεξικογραφικόν Δελτίον 20 (1996-97) 188-189.

 248. Γιάννης Ιατρού said

  247: Ενδιαφέρον, ευχαριστούμε.
  Το σημείωσα και στο άρθρο «οι ναζί στη μπουζού» https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/23/bouzou-2/#comment-688777

 249. gpoint said

  Ξεχάσατε τονποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, Βουζουνεράκη…

 250. Pedis said

  Αφού το λέει ο Μπογδάνος θα έχει δίκιο η Σώτη

 251. Μαρία said

  Ο ορισμός του απατεώνα, κυρία μου. (Του το λένε και στα σχόλια)

  ΦΕΚ Β’ 2315/19.6.2018 http://www.et.gr/index.php/anazitisi-fek
  Κεφ. Δεύτερο, άρθρο 5
  παρέχονται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, τα εξής:
  γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον
  οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.

 252. Πέπε said

  239

  Συμφωνώ απόλυτα. Σε περιπτώσεις σαν την υπό συζήτηση, του 14χρονου, η αλήθεια (σύλληψη, κράτηση, συνθήκες κράτησης) πονάει πράγματι.

 253. sarant said

  247 Ευχαριστούμε!

 254. Spiridione said

  251. Είδα τα διάφορα τουιταρίσματα και δεν το πίστευα.

 255. Μαρία said

  254
  Και κάποιοι άσχετοι του λένε και μπράβο που τα 40 γίνονται 49!

 256. Spiridione said

 257. aerosol said

  Οι New York Times είναι η αμερικάνικη Πράβντα (διότι μεγάλοι κΟΥμουνισταί οι Αμερικανοί), ο Κούλης φροντίζει την Ελληνίδα, ο βορράς αποκαλύπτει τον τσιπρορατσισμό.
  Τρεις αλήθειες που πονάνε αλλά και δίνουν ελπίδα στην ζωή μας αυτή την εβδομάδα.
  Ακολουθεί δελτίον καιρού…

 258. aerosol said

  Δελτίον καιρού της ημέρας:
  Στη γειτονιά μου (λίγο παραόξω του Αθηναϊκού κέντρου) οι μασκοφόροι είναι το πολύ 10%. Δεν τους αδικώ.
  Μόνο που αν/όταν έρθει η ώρα για πιο σοβαρό μέτρο ο κόσμος θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη του.

 259. Μαρία said

  Διαβάζω οτι ο Πολάκης αφιέρωσε στο Μπακογιάννη την καινούρια ζεμπεκιά του Μαργαρίτη 🙂

 260. Μαρία said

 261. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης…
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/265753_sta-68-toy-hronia-pethane-o-nikos-mpelogiannis

 262. sarant said

  261 Ήταν βοηθός στα εργαστήρια όταν ήμουν φοιτητής στο ΕΜΠ. Ο πιο χαμηλότονος άνθρωπος που έχω γνωρίσει.

 263. Μαρία said

 264. Μαρία said

 265. ΓΤ said

  263@

  Στην κοινή λαβίδα
  προσήλθαν με… μάσκα
  τα γίδια

 266. Μαρία said

  265
  Όχι όλοι.

 267. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να ξεσηκωθεί σάλος, πώς δηλαδή; Να το κάνουν πρώτο θέμα τα κανάλια, τα πετσωμένα σάιτ και οι φυλλάδες του Μαρινάκη και του Αλαφούζου; Ό,τι θέμε λέμε;

 268. Χαρούλα said

  Μα είναι ντιπ χαζοί!
  Τι τα ήθελαν αυτά με τις ηλικίες…. Θα μπορούσαν να πουν κάτι που έκαναν αυτοί: μια επιπλέον μέρα άδειας κατ´έτος, στις γυναίκες, για να κάνουν μαστογραφία. Δεν το ήξεραν ή τους φάνηκε …ελάχιστο;;;
  Δεν έχουμε σώσιμο….😥😬😤

 269. Αγγελος said

  (261) Ήταν παιδικός μου φίλος, αλλά τον είχα χάσει. Τελευταία φορά τον είδα στην κηδεία της μητέρας του το 2009 (και προτελευταία στην κηδεία του θείου του το 1986!) και του είχα πει «Να βρεθούμε κάποτε και εκτός κηδείας!» Φεύ…

 270. 262,
  Νίκο, θυμάσαι μήπως σε πιο εργαστήριο του ΕΜΠ;

 271. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @270,262. Στὸ ἐργαστήριο τοῦ Σκουλικίδη τὸν θυμᾶμαι, ὅποτε τύχαινε νὰ περάσω μετὰ τὴν ἀποφοίτησή μου τὸ 1975. Πρέπει νὰ δούλευε στὸ πρόγραμμα γιὰ τὴ σωτηρία τῶν μαρμάρων τῆς Ἀκρόπολης.

  Θὰ τὸν θυμόμαστε.

 272. Μαρία said

  271
  Ναι.

 273. Μαρία said

 274. Μαρία said

  Ο Κοντολέων φταίει.

 275. Μαρία said

  Τι λέει ρε ο άνθρωπος! Τα τελευταία χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς πάνε σύννεφο, για να γλιτώσουν οι κληρονόμοι απ’ τα χρέη του πεθαμένου.

 276. Pedis said

  # 275 – Ε, αυτό ακριβώς λέει, ότι οι κληρονόμοι δεν θα χρειάζεται να περάσουν από τη διλημματική και ψυχοφθόρα διαδικασία να αποφασίσουν ή όχι την αποποίηση της περιουσίας. Πρόκειται για οργουελινό τύπο ουμανισμό.

 277. Pedis said

  … για οργουελιανό τύπο ουμανισμού (διορθώνω).

 278. Αγγελος said

  Μήπως εννοεί, όχι ότι με τον νέο νόμο μπορούν να απαλλαγούν οι κληρονόμοι από τα χρέη του μακαρίτη (πράγμα που πάντοτε ίσχυε, όπως πάντοτε υπήρχε δυνατότητα αποδοχής κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής), αλλά ότι μπορεί να πτωχεύσει και έτσι να απαλλαγεί από τα χρέη του ο ίδιος ο οφειλέτης, πράγμα που (αν δεν κάνω λάθος) στην Ελλάδα σήμερα ισχύει μόνο για τους εμπόρους;

 279. spiridione said

  278. Ναι, αυτή είναι λογική.
  Οι πιο βασικές ρυθμίσεις/αλλαγές στο πτωχευτικό (με δεκάδες άλλες βέβαια ρυθμίσεις)
  Η σημαντικότερη αλλαγή είναι το γεγονός ότι γίνεται υποκείμενο πτώχευσης, όχι μόνο όποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει την εμπορική ιδιότητα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δηλαδή, όποιος έχει χρέη και δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει, ανεξαρτήτως αν είναι επιχείρηση, μισθωτός, συνταξιούχος ή άνεργος. Με την νέα διάταξη, μπορούν να τεθούν σε πτώχευση και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, π.χ σύλλογοι, σωματεία κλπ. Για να το πούμε ωμά, ο νέος κώδικας είναι σαν να καθιστά τον κάθε πολίτη, νοικοκυριό, συλλογικότητα μια άτυπη πολύ μικρή επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθένας που θα μπαίνει σε καθεστώς πτώχευσης θα έχει μεν απαλλαγή από τα χρέη του, με προϋπόθεση όμως την απώλεια και ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του.
  Δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στο πότε υπάρχει αδυναμία πληρωμής. Έως τώρα αντικειμενική προϋπόθεση πτώχευσης ήταν κυρίως να τεκμαίρεται μόνιμη και γενική παύση πληρωμών. Πλέον, ο οφειλέτης πτωχεύει με τεκμαρτό τρόπο, αν επί 6μηνο δεν καταβάλλει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ή το 60% για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι αίτηση για πτώχευση μπορεί να υποβάλει και ένας μόνος πιστωτής, σημαίνει ότι έστω και μία τράπεζα μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε πτώχευση, αν δεν εξυπηρετεί κανονικά τις δόσεις του για ένα εξάμηνο.
  Τρίτη σημαντική αλλαγή, είναι ότι πλέον στην πτωχευτική περιουσία, στην οποία φυσικά εντάσσεται πέρα από όλη την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, ακόμα και η κύρια κατοικία, περιλαμβάνεται επίσης, «το μέρος του ετησίου εισοδήματός που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Δηλαδή σήμερα περίπου στα 540 ευρώ ανά άτομο και 900 ευρώ για ζευγάρι. Ενώ μέχρι τώρα ο μισθός ήταν ακατάσχετος στο σύνολο του για χρέη προς ιδιώτες (όχι για το κράτος), στο εξής το εισόδημα που θα ξεπερνά τα παραπάνω όρια θα θεωρείται περιουσία και επομένως θα υπολογίζεται στα προς κατάσχεση στοιχεία σε περίπτωση πτώχευσης. Συνεπώς, ακόμα και το δικαίωμα στην ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη, υποχωρεί μπροστά στα συμφέροντα των πιστωτών.
  https://tvxs.gr/news/ellada/poia-deyteri-eykairia-o-ptoxeymenos-ta-xanei-ola

 280. Μαρία said

  278
  Ενώ μετατρέπει τα φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις, αναφέρεται παραπλανητικά στους κληρονόμους και εμφανίζεται σαν ευεργέτης τους.

 281. sarant said

  274 Είπε όντως «του δημαγωγού Κλέων»;

 282. Μαρία said

  281
  Το ανέφερε κι ο Νικιπλος στον χτεσινό ποστ, την ώρα φαντάζομαι που το άκουσε. https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/25/ioannou-3/#comment-688866

 283. Μαρία said

  281
  Α, και μιλάμε για γραπτό λόγο.
  Κι επειδή ούτε ο Βλαστάρης αλλά ούτε ο Μητρόπουλος μπορεί να έγραψαν τέτοια ελληνικούρα, υποψιάζομαι τον νεότερο λογογράφο του. https://vimapress.gr/dievrynete-i-omada-ton-logografon-tou-prothypourgou/

 284. Μαρία said

  281
  Χα, χα, το εντόπισες τρέχοντας … το βίντεο.

 285. sarant said

  281 Και απαντώ ότι ναι, το είπε, στο 1.05.10 του βίντεο

 286. Μαρία said

  285
  Δεν ανανέωσες τη σελίδα.

  που … και που…αλλά και …που …και…
  Η σύνταξη τρελάθηκε απ’ το γλείψιμο.

 287. Μαρία said

  Οπως παραδέχεται ο κ. Αρβανιτάκης, η εταιρεία «δεν ανέπτυξε ουδεμία οικονομική ή άλλη δραστηριότητα» πριν τη μεταβιβάσει. Παρ’ όλα αυτά κρίνεται ικανή να αναλάβει έναντι 1.137.224 ευρώ τη λειτουργία 1.002 θέσεων φιλοξενίας, με υποχρέωση να παρέχει επίσης τις εξής υποστηρικτικές υπηρεσίες: ψυχοκοινωνική στήριξη, συνοδεία των φιλοξενούμενων στις επαφές τους με δημόσιες υπηρεσίες, ανάπτυξη σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπή των φιλοξενούμενων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διερμηνεία, φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες, σίτιση για τις θέσεις που δεν διαθέτουν υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους φιλοξενούμενους, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
  Οπως σημειώνει ο κ. Καμίνης, για όλα αυτά η εταιρεία έχει «δύο μοναδικούς εταίρους, τους οποίους «καλύπτει» το απόλυτο σκοτάδι: Δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για τα βιογραφικά τους, πέραν του ότι ο ένας είναι οδηγός στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου».
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/265810_apo-ta-kallyntika-stoys-prosfyges-me-galazio-fonto

 288. ΣΠ said

  285
  Ίσως εννοεί ότι ο Αριστοφάνης έκανε την καταγγελία κλαίων.

 289. Pedis said

  # 280 – ίσως, εμφανίζεται ως ευεργέτης, όπως λες, στα μάτια των πιο ηλιθίων από όσους τον ψηφίζουν και, βέβαια, δεν κινδυνεύουν, διότι θα είχαν ενημερωθεί στο μεταξύ και θα τον φτύνανε.

  # 283 – Δηλ. επίσημα παραδέχεται ο μάπας ότι έχει λογογράφους. Δηλ. του γράφουν αυτά που υποτίθεται λέει με πολύ μεγαλη πεποίθηση, ο παπαγάλος, σαν να βγαίνουν από το κεφαλάκι του.

  Του Κλέωνος, βεβαίως-βεβαίως.

  Κλέων ο δημαγωγός λέει, λες και οι άλλοι ήταν καλύτεροι …

  και ήταν ο μάγκας και τσαμπουκαλής της Σφακτηρίας.

 290. Μαρία said

  Περιμένω διαμαρτυρία του Κλέωνα Γρηγοριάδη για κακοποίηση του ονόματός του 🙂

  289
  Δεν είναι κρυφό οτι οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων έχουν λογογράφους. Για τρεις βέβαια δεν είχα ξανακούσει.

 291. Χαρούλα said

  #283 Ο Μητρόπουλος είναι αυτός πιυ τον πάγωσε την Κ.Δευτέρα;
  https://www.periodista.gr/apokalypseis/article/112282/ta-thanasima-amartimata-pou-exorgisan-ton-mitsotaki-to-agnosto-paraskinio-tis-karatomisis-tou-dimitri-mitropoulou-sto-maximou
  290α 😂🤣😂

 292. Pedis said

  # 290 β – κρυφό ξεκρυφό, είναι ξεφτίλα. Σαν να μπαίνεις στην τάξη να κάνεις μάθημα και να σου έχουν γράψει τις σημειώσεις οι βοηθοί. Ή ο δικηγόρος να αγορεύει με ό,τι του έχει γράψει το τιμ και το έχει παπαγαλίσει κλπ. Άλλο η συζήτηση και συμβουλές από συνεργάτες κι άλλο αυτά τα πράγματα της ντροπής.

 293. sarant said

  288 Ναι, ταιριάζει το κλαίων!

 294. Μαρία said

  Η μετάφραση που του διάλεξαν είναι χάλια.
  Εδώ η καλή του Σπυρόπουλου:
  Αλλαντοπώλης προς Παφλαγόνα:
  Με σένα συμβαίνει ό,τι και μ᾽ αυτούς που ψαρεύουν χέλια: όσο η λίμνη μένει ατάραχη, δεν πιάνουνε ούτε λέπι· όταν όμως ταράζουν τον βούρκο του βυθού απάνω κάτω, τα πιάνουν. Κι συ «τα πιάνεις» όταν αναστατώνεις την πόλη.

  292
  Φαντάζομαι οτι θα τις χτενίζουν οι ίδιοι, για να τις προσαρμόσουν στο ήθος τους ως ομιλητών.

 295. Μαρία said

  291
  Αυτός https://www.estianews.gr/apopseis/skiodeis-upoyrgoi/
  Δεν ξέρω αν πάγωσε.

 296. sarant said

  294 Aπό εκεί και η παροιμιώδης φράση «ψαρεύει σε θολά νερά»

 297. Μαρία said

  Θετικός ο ξεναγός Κελέτσης.

 298. Μαρία said

 299. voulagx said

  #285: Κλεώνειον άγος!

 300. Spiridione said

  Εδώ τα καλά τα φέικ νιουζ. Μπερδεύει όμορφα τις άδειες των κρατουμένων με τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές. Οι προυποθέσεις για λήψη άδειας των κρατούμενων δεν είχαν αλλάξει απ’ το 1999 μέχρι σήμερα (εκτός από τη θλιβερή παρένθεση των φυλακών τύπου Γ και λοιπών διατάξεων του Σαμαρά, που δεν θα αφορούσαν πάντως τους χρυσαυγίτες).

  Το νέο νομοσχέδιο Χρυσοχοίδη – Νικολάου
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/262747_kybernitikos-aytarhismos-kai-ekdikitikotita-stoys-kratoymenoys

 301. Αράουτ said

  1) Σχολιάστρια Μαρία (294). Ο μεταφραστής των «Ιππέων» λέγεται Ηλίας Συρόπουλος και ουχί Σπυρόπουλος όπως νομίζετε. Το ότι επί 6 ολόκληρες ώρες δεν φιλοτιμήθηκε να σάς διορθώσει κάποιος σχολιαστής, επιβεβαιώνει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου.

  2) Αναρτώ το περίφημο απόσπασμα των «Ιππέων» (στίχοι 864 – 867) το οποίο διάβασε χθές στην Βουλή ο όντως ανελλήνιστος Κούλης: (https://tinyurl.com/yxs94bg4)

  ΑΛΛΑΝΤΟΠΩΛΗΣ προς ΠΑΦΛΑΓΟΝΑ:
  «ὅπερ γὰρ οἱ τὰς ἐγχέλεις θηρώμενοι πέπονθας.
  ὅταν μὲν ἡ λίμνη καταστῇ, λαμβάνουσιν οὐδέν·
  ἐὰν δ᾽ ἄνω τε καὶ κάτω τὸν βόρβορον κυκῶσιν,
  αἱροῦσι· καὶ σὺ λαμβάνεις, ἢν τὴν πόλιν ταράττῃς.»

  ΡΩΤΑΩ: Γιατί ο όντως επαρκής μεταφραστής Ηλίας Συρόπουλος μετέφρασε ως «βούρκο του βυθού» την πασίγνωστη αριστοφανική λέξη «βόρβορος» που χρησιμοποιούν και σήμερα όλοι οι Ρωμηοί απόφοιτοι Παλαιού Σχολαρχείου; Μήπως γιατί θέλει να μάς αποκρύψει την εξαίσια λέξη «βορβορόπη» (= βρωμομούνα) του κορυφαίου Ιαμβικού Ποιητού όλων των Εποχών, Ιππώνακτος (6ος αιών π.Χ. https://tinyurl.com/y3sp9nlr), ο οποίος είναι πασίγνωστο ότι υπήρξε και μέγας αισχρολόγος;

  ΑΝΑΡΤΩ το σχετικό απόσπασμα για την «βορβορόπι» του Ιππώνακτος απο το «Poetae lyrici Graeci» του Theodorus Bergk (Λειψία 1843) που μάς κρύβουν επί 180 χρόνια στα Ρωμέικα σχολεία: (https://tinyurl.com/yxqdxxcl)

  3) Παρεμπιπτόντως, ο Κυριάκος είπε ορθώς την γενική («Κλέωνα») στο 1:05:10 του βίντεο που μάς μόστραρε ο κ. Σαραντάκος, απλώς δεν ακούστηκε καθαρά το άλφα. Το μεζεδάκι, αγαπητέ μου κύριε Νίκο, δεν βρίσκεται στο «Κλέων – Κλέωνα» όπως νομίσατε, αλλά στο ότι ο 52χρονος Πρωθυπουργός της Ελλάδος είπε επί λέξει μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας:

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Οι εμπνευστές της δεν άκουσαν την καταγγελία την οποία έκανε ο Αριστοφάνης κατά του δημαγωγού Κλέων(α) στους «Ιππής» πρίν 25 αιώνες…»

  ΑΛΛΑ, ΦΥΣΙΚΑ, δεν πρόκειται για καταγγελία του Αριστοφάνους αλλά για καταγγελία του Αλλαντοπώλου των «Ιππέων» εναντίον του Κλέωνος (Παφλαγόνα). Αν, κύριε Πρωθυπουργέ, ο Αλλαντοπώλης ήταν η φωνή του Αριστοφάνη μέσα στους «Ιππής», πώς δικαιολογείται ο περίφημος στίχος 1243, όπου ο Αλλαντοπώλης παραδέχεται στον Παφλαγόνα ότι γαμιόταν επί πληρωμή όταν ήταν πιτσιρικάς; Μεταφέρω το αρχαιοελληνικό πρωτότυπο των «Ιππέων»:

  ΠΑΦΛΑΓΩΝ: «ὦ Φοῖβ᾽ Ἄπολλον Λύκιε, τί ποτέ μ᾽ ἐργάσει;
  τέχνην δὲ τίνα ποτ᾽ εἶχες ἐξανδρούμενος;»

  ΑΛΛΑΝΤΟΠΩΛΗΣ: « ἠλλαντοπώλουν καί τι καὶ βινεσκόμην»!..

  ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΗΛΙΑ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (https://tinyurl.com/y3zpurwy)

  ΠΑΦΛ.: (Μονολογεί:) [1240] Απόλλωνά μου, Φοίβε Λύκιε, τί πας να μου σκαρώσεις! (Στον Αλλαντοπώλη:) Κι όταν πήρες ν᾽ αντρώνεσαι, με ποιό επάγγελμα καταπιάστηκες;

  ΑΛΛ. Εμπόριο λουκάνικων και πού και πού πορνεία.

  ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το «βινεσκομην» δεν σημαίνει «πορνεία» όπως μεταφράζει ο αδαής Συρόπουλος, αλλά… «γαμιόμουν» (εκ του ρήματος βινέω-ώ:

  «Ηλλαντοπώλουν και πού και πού γαμιόμουν», θα μετέφραζε ο μέγας Σουρής, αν είχε καταπιαστεί με την μετάφραση των «Ιππέων»…

 302. Μαρία said

  300
  Τα σπούδασε στη Ναντέρ η καθοίκω.

 303. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μαρία, αγνόησε τον Κίτσο Βαρεμένο. Ο ΑΡΙΣΤΟΣ φιλόλογος – αριστοφανιστής (απόφοιτος του ΑΠΘ), με πλουσιότατο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, λέγεται Σπυρόπουλος.

 304. avn013 said

  Μετά το 21 ήρθε το 22. Υποθέτω μετά ακολουθεί το 23. Νοστραδαμικές προβλέψεις/προγνώσεις για το 23 υπάρχουν;

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού
  από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  file:///C:/Users/User/Downloads/65%CE%91%CE%9F46%CE%9C%CE%A4%CE%9B6-%CE%98%CE%95%CE%A9.pdf
  ΑΔΑ : 65ΑΟ46ΜΤΛ6-ΘΕΩ

 306. Μαρία said

  300
  θρεντ

 307. Μαρία said

 308. Γιάννης Ιατρού said

  301: …..Ο μεταφραστής των «Ιππέων» λέγεται Ηλίας Συρόπουλος και ουχί ΣπυρόM/b>πουλος όπως νομίζετε. Το ότι επί 6 ολόκληρες ώρες δεν φιλοτιμήθηκε να σάς διορθώσει κάποιος σχολιαστής, επιβεβαιώνει το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου.

  χαχαχα, ρε πολυώνυμε, ΣΒΥΝΕ !!!! 🙂 🙂 🙂
  Περιτράνως Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΦΑ του Bάταλoυ !!!
  Ξεστραβώσου ρε συ

 309. Γιάννης Ιατρού said

  303: Γιώργο πρόλαβες! 🙂 👍

 310. Γιάννης Ιατρού said

  Που να φανεί το «b>πανελληνίως διασυρθέν πρόσωπο να πεί ένα «έκανα λάθος, με συγχωρείτε, είναι το χούι μου… κλπ.» 👎😎

 311. Μαρία said

  309
  Ο κανονικός γιατρός δίνει και συμβουλές! Φασαρία για το τίποτα.
  Περίεργη πάντως γκάφα του Βάτμαν, όταν με ένα απλό γούγλισμα βλέπει κανείς το επώνυμο του μακαρίτη Ηλία.

 312. Μαρία said

  Χα, χα, κι άλλη περίπτωση «ΛΕΟ δες το λίγο …».

  Εντολή για επίθεση στον Τσίπρα στο «σκονάκι» που έστειλε το Μαξίμου και από απροσεξία δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» και το Liberal
  https://www.avgi.gr/politiki/370393_maximoy-grafei-kyriolektika-ta-reportaz-sta-filokybernitika-mesa

 313. Μαρία said

 314. Γιάννης Ιατρού said

  Πάρτυ γίνεται με την γκάφα τους αυτή. Στο δε Πφλέμα της μουρλής, έχω εσωτερική πληροφόρηση….

 315. Γιάννης Ιατρού said

  313: Μια οφειλόμενη συγνώμη

 316. Μαρία said

  315
  Α χα,χα. Παραπληροφόρηση το πετσικό σκονάκι;

 317. Μαρία said

  Ψέματα του Πέτσα για το ραβασάκι στα ΜΜΕ, το βίντεο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του
  https://www.avgi.gr/politiki/370412_psemata-toy-petsa-gia-rabasaki-sta-mme-binteo-poy-katarriptei-toys-ishyrismoys-toy

 318. Χρήστος Π. said

  Δεν ξέρω ποιός φταίει πάντα για το χάλι της ατιμωρησίας δολοφόνων, τρομοκρατών, και μπράβων της νύχτας όπως πχ αυτούς που επέλεξε για στελέχη του ο Μιχαλολιάκος, ξέρω ότι επί χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνουν με νέους νόμους την ατιμωρησία και αποφυλάκιση. Συχνά γιατί έχουμε συνωστισμό στις φυλακές, όπως έκανε και ο Παρασκευόπουλος με τον εκτρωματικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να χτίσουμε φυλακές αντί να το θεωρούμε ανήθικο. ΟΙ συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές είναι απαράδεκτες όσον αφορά την υγεία των κρατουμένων και την ασφάλειά τους. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το γινόμαστε καλοί στους φυλακισμένους δίνοντας απαράδεκτα προνόμια ως αντιστάθμισμα στις συνθήκες. Η καλή υγιεινή, τα ασφαλή κελιά και οι αυστηρές συνθήκες κράτησης σε καθαρά κελιά πρέπει να αποκατασταθούν. Μετά τη θανατική ποινή καταργήσαμε και τα ισοβια, δίνουμε 10 χρόνια φυλακή για να δώσουμε αποφυλάκιση σε 4, κλπ. Επίσης βιαστές που διέπραξαν πάλι το έγκλημά τους καθώς και παιδεραστές, είναι στατιστικά βέβαιο πως θα διαπράξουν πάλι έγκλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφυλακίζονται βιαστές και παιδεραστές.

  Οι καθαρές και αυστηρές φυλακές όπως οι υψηλής ασφαλείας που υποσχέθηκε και δεν έκανε ο Σαμαράς είναι η μόνη λύση. Μειώνουμε ποινές, αποφυλακίζουμε γρήγορα, οι κρατούμενοι κυκλοφορούν όλη μέρα στη πτέρυγά τους όπως θέλουν από το πρωί ως το βράδυ μπαινοβγαίνοντας στο κτίριο και στο προαύλιο (ακόμα και οι πιο επικίνδυνοι), και όλα αυτά για να αντισταθμίσουμε τις άθλιες συνθήκες και το συνωστιμό. Δεν φτιάχνουμε τις φυλακές που πρέπει γιατί υπάρχουνε μεγαλύτερες μίζες σε άλλα δημόσια έργα και γιατί φοβούνται οι δειλοί πολιτικοί μας τις αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Αν φοβάσαι την αντίδραση του κάθε μάπα και δεν κάνεις αυτό που εσύ κρίνεις σωστό, τότε μην εκλέγεσαι σε δημόσιο αξίωμα. Φυλακή πρέπει να σημαίνει σωματική υγιεινή, ασφάλεια, εγκλεισμός, και πειθαρχία.

 319. Χρήστος Π. said

  Πόσο μυαλό χρειάζεται να καταλάβεις ότι ο Μητσοτάκης δεν θα έδινε συνέντευξη στο Σκάι χωρίς να το έχει ρυθμίσει καλά μαζί τους; Πόσο μυαλό χρειάζεται να καταλάβεις ότι οι εφημερίδες διαλέγουν το πώς θα παρουσιάσουτν κάτι και αν θα το παρουσιάσουν, σύμφωνα με τη πολιτική γραμμή τους; Πόσο μυαλό χρειάζεται να καταλάβεις πως ο Κωστάκης Καραμανλής και όλα τα παιδιά των πολιτικών και των παρατρεχάμενων περνάνε στο πανεπιστήμιο γιατί ήξεραν τα θέματα; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβεις ότι ο Ριζοσπάστης εκπροσωπεί και υπηρετεί τη γραμμή του ΚΚΕ; Ότι τα διαπλεκόμενα με την ΕΕ και τις χρηματοδοτήσεις δημοσιογράφων κανάλια, είχαν λόγους που μας έλεγαν θα χαθεί το σύμπαν αν ψηφίσουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; Ότι μας πουλάνε δικαιοσύνη οι αδικούντες; Ότι χύνει δάκρυα για τους φτωχούς η αριστερά των πολλών πολυεκατομμυριούχων; Ότι κολυμπάει στη πισίνα της Κανέλλη το πνεύμα του Τσε Γκεβάρα; Ότι ο δάσκαλος της αξιοκρατίας Μαρωνίτης (γνωστός και ως «παρτουζιάρης» καθηγητής του ΑΠΘ) πέρασε στη Φιλοσοφική με πλαστό χαρτί ότι δήθεν έδωσε εξετάσεις;

  Είπαμε, θέλουν πλύσιμο οι νιπτήρες.

 320. Χρήστος Π. said

  Άντε γειά, ήθελα να γράψω και κάτι με αφορμή τη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αλέξη Πανσέληνου χτες στην ΕΡΤ2 αλλά πρέπει να απασχολήσω με άλλες δουλειές τον καινούργιο υπολογιστή του Επιτελείου μου (δεν γράφω περισσότερα γι αυτόν, γιατί δεν θέλω να κομπλεξάρω τους φτωχοκαημένους του ιστολογίου και γιατί αρκετό κόμπλεξ σας έχει δημιουργήσει ήδη η ομορφιά μου και η γοητεία μου). Θα γράψω ίσως το σ/κ και αν όλα πάνε καλά θα φύγω από Σκομπία και θα κατέβω στο χωριό. Θα γράψω από το Επιτελείο Λεχαίου. Ας ρίξει ο Σαραντάκος τα κουφάρια των αντιφρονούντων στα χαντάκια του ιστολογίου (αυτό πολύ μού άρεσε, θα το λέω)

 321. Γιάννης Ιατρού said

  317: Με τέτοια κατάντια και μεθοδεύσεις/εξαγορές, σε λίγο το μόνο ελεύθερο θα είναι η πτώση της ΝΔ….

 322. Γιάννης Ιατρού said

 323. Pedis said

 324. avn013 said

  @318 Καλό είναι να γίνουν πιο ανθρώπινες οι φυλακές μας και να οδεύσουν προς το Νορβηγικό πρότυπο επανένταξης αντί αποκλειστικού σωφρονισμού. Μέχρι να συμβεί η «στροφή» και να εφαρμοστεί, ένας πιθανός καταλύτης είναι πολιτικά πρόσωπα και δη πρώην βουλευτές να τυγχάνουν της μεταχείρισης του μέσου φυλακισμένου. Λίγο οι γνωριμίες, λίγο ο φόβος, ίσως επιταχύνουν την βελτίωση.
  @319 Αρκετό έως πολύ μυαλό, και λίγη κοινή, μεν, σπάνια δε, λογική.

 325. Μαρία said

  323
  Ο νόμος για τη βλασφημία έχει καταργηθεί. Απλώς έφαγε ριπόρτ.

 326. Γιάννης Ιατρού said

  Πανηγύρια θα έχουμε, λες και δεν μας έφτανε το «πτωχευτικό», παίρνει και το επόμενο νομοσχέδιο των «αρίστων» σειρά…
  Αναρωτιέμαι πότε θα τους πάρουν στο κυνήγι (επιεικώς με τις ντομάτες)😡

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  323: Πάντως, είναι σίγουρο ότι δεν θα κοπούν λαιμοί και κεφάλια.

 328. Pedis said

  Στις ΗΠΑ λυνουν (με απείρως μεγαλύτερη συχνότητα από τη δράση των εγκληματικών ισλαμιστικών σεχτών) τις οποιεσδήποτε διαφορές τους και προσβολές πιο «πολιτισμένα», με κουφέτα,

  σε μας, φερειπείν, μέχρι την περίοδο γέννησης των μισών τακτικών σχολιαστων δωμέσα 🙂 το έθιμο ήθελε να παλουκώνουν τα κεφάλια των αλλόπιστων στις πλατείες. Μετά δεν υπήρχε λόγος αλλά λογοκρισία.

  Στην χριστιανική Κεντρική και Νότια Αμερική οι παρακρατικές τρομοκρατικές ομάδες ρίχνουν στ’ αυτιά στα ισλαμάκια.

  Το επίσημο καθολικό κράτος της Αργεντινής τους αλλόπιστους τους έριχνε στο νερό (από ψηλά).

  Κάθε χώρα, στρατός, παρακρατικοί και σέχτα με τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα γούστα τους.

  Ας είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό.

 329. Pedis said

  Το νόημα του 323 γα μενα είναι άλλο: πρώτον, ότι οι γελοιογραφίες του Τσαρλί είναι γενικά κακόγουστες (υποκειμενική αποψη αυτή) και δεύτερον, ότι γίνονται ακόμη πιο κακόγουστες όταν κτυπάνε το σύστημα των θρησκευτικων προλήψεων και στερεότυπων μιας μεγάλης ομάδας

  οπότε αναγορεύονται σε άκρως προσβλητικές από τα μέλη της ομάδας αυτής και πετυχημένα σατιρικές από την ομάδα των ανταγωνιστών τους αλλόθρησκων.

 330. Pedis said

  «ότι οι γελοιογραφίες του Τσαρλί »

  εν μομάν, δεν εννοώ όλες επειδή δεν διαβάζω το περιοδικό και δεν έχω άποψη, αλλά αυτές που δικαινούνται σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας της Δύσης ή/και αυτοπλασάρονται ως οι χαρακτηριστικές γελοιογραφιες του περιοδικού.

 331. Μαρία said

  Στο πρώτο φλέμα διορθώθηκε αλλά αναπαράγεται σε επαρχιακά σάιτ με πηγή το φλέμα.
  π.χ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Το επίκεντρό του σεισμού σύμφωαν με τον κ. Τσιόδρα ήταν στην οριογραμμή μεταξύ Σάμου και Τουρκίας εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ρήγμα στον πυθμένα. https://www.iliaweb.gr/seismos-66-richter-voreia-tis-samoy-aisthitos-o-seismos-se-oli-tin-ellada-epese-ekklisia-sto-karlovasi-deite-vinteo/

  https://www.agriniopress.gr/seismos-sti-samo-epese-ekklisia-sto-karlovasi-megales-zimies-sti-smyrni-video/

  Και οι κουμπάροι δεν πάνε πίσω https://dialogos.com.cy/seismos-sti-samo-epese-ekklisia-sto-karlovasi-megales-katastrofes-sta-paralia-tis-toyrkias/

 332. Pedis said

  Είχα την εντύπωση ότι θα έπαιρνε το Μεταφορών, όχι των Εσωτερικών ή το Χωροταξίας.

 333. Pedis said

  To 99% έχει μία, άντε δύο πηγές. Έπειτα παίρνει μπροστά ο αυτόματος ιμάντας μεταφοράς τους και δικαινούνται με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση (κάποιον κακοπληρωμένο και ανειδίκευτο πληκτρολογά).

 334. Pedis said

  To 99% των ειδήσεων

 335. Μαρία said

  332
  Είναι homo universalis.

 336. BLOG_OTI_NANAI said

  323: Πραγματικά, είναι απόλαυση το γεγονός ότι ολόκληρη η Ευρώπη έδωσε όνομα στους δολοφόνους που ανήκουν όχι απλά στους φανατικούς, αλλά στους φαναατικούς του ΙΣΛΑΜ συγκεκριμένα. Αυτό το χτύπημα, έφερε απολαυστικές αντιδράσεις στους ελληνοταλιμπάν, που μπορούν να ανεχτούν κάθε βλασφημία και σεξισμό, που μπορούν να κατηγορούν τους Ευρωπαίους που «αφήνουν τις γυναίκες τους να βγαίνουν γυμνές στην τηλεόραση»(!) αρκεί να μην μιλάει κανείς για τον ισλαμικό φασισμό, την μπούρκα, την μαντίλα, τον σεξισμό και τα σεξιστικά ή και εγκληματικά πολιτισμικά στοιχεία που έχει δώσει το Ισλάμ και τα οποία οφείλουν να εξαλειφθούν οριστικά και αμετάκλητα από τη θρησκεία αυτή.

  Οπότε, οι βλαστήμιες τους προς την Θεοτόκο ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά κάθε Δημοκράτη, διότι μαρτυρούν την οριστική ήττα των προοδευτικών με τα μαδέρια, καθώς ακόμα και το «ευρωπαϊκό πρότυπο» και μάλιστα το κατεξοχήν ανεξίθρησκο Γαλλικό, έδωσε όνομα στον συγκεκριμένο φασισμό, τον ισλαμικό φασισμό, κάτι που όλοι οι κρυπτοφασίστες της «προόδου» έτρεμαν να ακούσουν.

  Βλαστημήστε ελεύθερα, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να σας δολοφονήσουν Χριστιανοί, άρα μόνο γέλιο προκαλείτε, και οι γενναίοι της υπόθεσης παραμένουν όσοι δημοσίευσαν σε ολόκληρη της Γαλλία τα βλάσφημα σκίτσα κατά του Μωάμεθ διακινδυνεύοντας πραγματικά τη ζωή τους (όπως δημοσίευσαν άλλωστε και ακραία βλάσφημα σκίτσα κατά του Χριστού). Τα παράσημα τους στον αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας, είναι τα κομμένα κεφάλια από τους φασίστες και όχι τα ριπόρτ του φέισμπουκ…

  Όσοι είμαστε Δημοκράτες, μπορούμε να δίνουμε όνομα στους φασίστες, που στην περίπτωση της τυφλής τρομοκρατίας που κυριαρχεί στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια είναι οι φανατικοί του Ισλάμ, για τους οποίους όλη η Ευρώπη συμφώνησε ότι αποτελούν πρόβλημα μεγάλης σημασίας ώστε τα τσουτσέκια πλέον να μην ξέρουν που να κρυφτούν για το γλύψιμο που έκαναν τόσο καιρό προς τον φασισμό, εξαιτίας της κλασικής ιδεοληψίας του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

 337. Pedis said

  # 335 – Κι αν έχει, όπως λένε στα ιταλικά, il dono dell’ubiquità, σαν τον Άγιο Αντώνιο τον Παντοβάνο, θα μπορεί την ίδια στιγμή να ηγείται σε σύσκεψη σε δύο Υπουργεία και να ψέλνει ταυτόχρονα στην ενορία του.

 338. Avonidas said

  #336. Αν θες να ζήσεις επικίνδυνα (και λίγο), μη σκιτσάρεις τον Μωάμεθ, ούτε την Παναγία σε περιπτύξεις. Βγάλε στη φόρα κάνα απόρρητο έγγραφο της CIA, ή κάνα email της Χίλαρυ, και θα δεις σε ποιο ανήλιαγο μπουντρούμι θα καταλήξεις.

 339. sarant said

  338 Ω, ναι.

 340. Πέπε said

  @336

  > > υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να σας δολοφονήσουν Χριστιανοί

  Καθόλου δεν αποκλείω να το δούμε κι αυτό στα επόμενα χρόνια. Από τη βλακεία και τηνκακία δε σε προφυλάσσει καμία θρησκεία. (Ή, ακριβέστερα, το να ανήκεις τύποις σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα δε σε προφυλάσσει.)

  Άμα γίνει μία, και ιδίως άμα γίνει κι άλλη μία, μετά δε θ’ αργήσει να γίνει ρουτίνα.

  Μακάρι να βγω ψεύτης. Αλλά ζούμε σε εποχές που τρελαίνουν τους ανθρώπους (όλες οι εποχές το είχαν, αλλά ηδική μας έχει δικό της στιλ), και επίσης σε εποχές που είναι πολύ της μόδας η πνευματική όπισθεν.

 341. Μαρία said

 342. BLOG_OTI_NANAI said

  338: Προς το παρόν, για όποιον παίζει στοίχημα, κεφάλια κομμένα δίνει μόνο σκίτσο του Μωάμεθ…

  340: Στα επόμενα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει πλανήτης. Το ζήτημα είναι ότι η αποκλειστικότητα στα κομμένα κεφάλια τώρα που μιλάμε, ανήκει στο φασιστικό Ισλάμ με τη βούλα της Ευρώπης και της… Γαλλικής Επανάστασης.

  ΥΓ
  Επισημαίνω ότι η νίκη κάθε Δημοκράτη βρίσκεται το γεγονός ότι ακόμα και η δυσκοίλια Ευρώπη αναγκάστηκε μπροστά στα εγκλήματα να δώσει όνομα στον αιμοχαρή αυτό φασισμό. Όσοι είναι δημοκράτες με μηδενική ανοχή σε «υποσημειώσεις», έστω και πρόσκαιρα (διότι ακόμα και αν αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, ο ισλαμικός αιματηρός φανατισμός ονοματίστηκε επιτέλους με τον πιο επίσημο τρόπο), πήραμε μια ικανοποίηση ότι αυτό που λέγαμε ήταν όντως έτσι κατά γράμμα, και τα περί «ισλαμοφοβίας» αποδείχτηκαν ένα παραμύθι της Χαλιμάς. Η «ισλαμοφοβία» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για περιπτώσεις όπου η λεκτική επίθεση ή η φυσική βία αφορά έναν φιλήσυχο και ειρηνικό πιστό του Ισλάμ. Δεν είναι όμως όρος που θα τον χρησιμοποιήσουμε ξεδιάντροπα για να ξεπλύνουμε δολοφονίες, επιθέσεις στα σύνορα χωρών, πολιτισμική βία, κοινωνικό ρατσισμό ή ανισότητα των φύλων. Ας αφήσουμε επιτέλους τα παραμύθια και ας πούμε τα πράγματα ως έχουν.

  Και φυσικά, όπως στην χαρά της νίκης της Δημοκρατίας κατά της Χρυσής Αυγής δεν υπάρχει θέση για οπαδούς, φίλους, υποστηρικτές ή σιωπηλή ανεκτικότητα στην αντιεξουσιαστική χούντα των μαζιώτικων καλάσνικοφ, έτσι και στην ομολογία αυτή της Ευρώπης, δεν υπάρχει θέση για κανέναν θρησκευτικό, φυλετικό, πολιτισμικό ρατσιστή που στους Αφγανούς ή τους Αφρικανούς βλέπει ότι «βρωμίζουν» τη χώρα μας. Η νίκη των δημοκρατών βρίσκεται στο ότι δόθηκε επίσημα όνομα στο αυτονόητο, ότι η βία αυτή έχει καθαρά θρησκευτική προέλευση και μάλιστα από κανονικούς πιστούς του Ισλάμ τους οποίους πανεύκολα μπορεί να παρασύρει οποιοσδήποτε ηγετίσκος σε μια φονική αλλά αυθεντική ερμηνεία της πίστης τους που ευτυχώς οι περισσότεροι την αποφεύγουν. Όμως το Ισλάμ σήμερα έχει αποδείξει ότι οποιοσδήποτε θελήσει να αφήσει κατά μέρος την ειρηνική συνύπαρξη μπορεί να χτίσει ολόκληρο Ισλαμικό Κράτος φονιάδων, όπως και έγινε.

  Έτσι λοιπόν, όσοι βάζουν λιθαράκι στο ξέπλυμα της παθογένειας του Ισλάμ που επιτέλους οι μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να την κοιτάξουν κατάματα και αν την αντιμετωπίσουν (θρησκευτικό φανατισμό, θρησκευτική τρομοκρατία, μπούρκες, μπουρκίνια, μαντίλες, ανεξέλεγκτη θρησκευτική πατριαρχία, θρησκευτικό σεξισμό) έχουν ευθύνη.

 343. Theo said

  Κι ο Ερντογάν και ο Μακρόν μ’ αυτά που κάνουν και λένε (μαζί φυσικά με τα ποικίλα παπαγαλάκια τους) φιρί φιρί το πάνε για την έξαρση και του ισλαμικού και του αντιισλαμικού φανατισμού. Όλα τα ‘χαμε (πανδημίες, σεισμούς, ανέχεια), ένας θρησκευτικός πόλεμος μάς έλειπε 😦 😡

 344. Pedis said

  Πώς τα φέρνει και μια στο τόσο, κι όχι απαραίτητα σε άπειρο χρόνο, συμφωνούμε με τον Τεό … σαν τις «συγκλίνουσες παράλληλες», έκφραση της οποίας η πατρότητα αποδίδεται στον Α. Μόρο.

 345. Pedis said

  convergenze parallele για τους περίεργους …

 346. Pedis said

  «παράλληλες συγκλίσεις» είναι η ορθή μετάφραση.

 347. Μαρία said

  343
  Ο Μακρόν προσπαθεί να αντλήσει ψήφους απ’ το πηγάδι της Λεπέν.

 348. Pedis said

  # 347 – Απλοϊκή τακτική.

  Οι Γάλλοι ακροδεξιοί δύσκολα δελεάζονται και μαντρώνονται από κοντούς και χωρίς στολή.

 349. avn013 said

  336&342: Στο Γιουνανιστάν βλαστημούσαμε και βλαστημοϋμε «ελεύθερα» και βρίζαμε και βρίζουμε την εξουσία «ελεύθερα», γιατί οι κάθε λογής καλαμαρο-«φασίστες» (αριατεροί, δεξιοί, θρησκευτικοί, θρήσκοι, κεντρώοι, μικρομεσαίοι, σοσιαληστές, βολευτές κλπ) είναι απλώς κουραδόμαγκες (όρα https://www.slang.gr/lemma/24185-kouradomagkas). Που και που (αναμενόμενο στατιστικά) φεύγει και μια μολοτωφ παραπάνω (π.χ. Μαρφίν τραπεζά), μια μαχαιριά λίγο πιο πάνω (πάει και το παλλικάρι) και παγώνουμε όλοι. Που και που γίνεται και κάποια δίκη (των 6, των 21/4, της εγκληματικής οργάνωσης). Είναι και αυτό μια κάποια πρόοδος.
  Ευτυχώς δεν είμαστε της Συρίας και της Λιβύης γαι να μην πάμε πιο νότια, όπου οι μάγκες δεν έχουν το πρόθεμα. Φυσικά δεν είμαστε και Νορβηγία, αλλά και αυτή γέννησε κια γαλούχησε έναν Μπρέιβικ (το «έπος» του 2011).
  Πώς εϊναι εκείνο με την άβυσσο και την ψυχή; Και η κρητική ματιά του Οδυσσέα που κοιτάει την Αβυσσο και χορεύει στο χεϊλος της; Αφού τι άλλο υπάρχει για να κάνει πέρα από τον χορό; Έρεβος του Κάφκα; Άβυσσος του Καμύ; Άντε, ώρα για τάβλι, που έγραψε κάποτε και κάποιος Νίκος του Δήμου και όχι του Οίκου. Ελκυστικό το Απόλυτο, το Μαύρο & το Άσπρο, αλλά οι ατέλειωτες αποχρώσεις του γκρίζου μας περιπαίζουν και ξεκαρδίζονται με τα καμώματά μας.

 350. sarant said

  342 Δεν ξέρω τελικά αν ήταν ιδέα του Μακρόν, αν ήταν ιδέα άλλου που την ενέκρινε ο Μακρόν ή αν ήταν πρωτοβουλία της περιφέρειας χωρίς γνώση του Μακρόν.

  https://www.sudouest.fr/2020/10/22/des-caricatures-de-charlie-hebdo-projetees-sur-des-immeubles-a-toulouse-et-montpellier-7992032-6092.php

 351. Μαρία said

  350
  Μόνο στην Τουλούζη και στο Μονπελιέ. Η άδεια είναι μάλλον της φαντασίας του τρακικού σάιτ, κάτι αντίστοιχο με το «με εντολή του πρωθυπουργού» μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: