Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπαϊντενικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Ιανουαρίου, 2021


Που βέβαια λέγονται έτσι για να σημαδέψουν την ανάληψη καθηκόντων Προέδρου των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ένα γεγονός που έγινε δεκτό με φρενιτιώδη ενθουσιασμό από τη ντόπια διανόηση, όπως δείχνει και το στιχούργημα που δημοσίευσε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος κατάφερε να βρει και ρίμα για τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο.

Bέβαια, το «γλιτώσαμε απ’ τα βόλια» ίσως είναι κάπως βεβιασμένο να ειπωθεί, τουλάχιστον σε πλανητική κλίμακα.

Από την άλλη, επειδή ο Τραμπ εξακολουθούσε να μην έχει Τουίτερ στις 20 του μήνα δεν μάθαμε πώς λέγεται στα αγγλικά η φράση «Το κλειδί είναι κάτω από το χαλάκι» -διότι βέβαια ο απερχόμενος Πρόεδρος, αντιγράφοντας τον Αντώνη Σαμαρά το 2015, απουσίασε από την τελετή εγκατάστασης του διαδόχου του.

Πιο αστείοι μάλλον ήταν οι διάλογοι ορισμένων ακραίων τραμπικών, τόσο εγχώριων όσο και υπερατλαντικών, που δεν μπορούσαν οι καημένοι να πιστέψουν πώς όλα κυλησαν κατ’ ευχήν και ανέλαβε καθήκοντα ο αφορεσμένος, χωρίς να συμβούν όλα τα σημεία και τέρατα που οι σαμάνοι τους τούς διαβεβαίωναν ότι θα συνέβαιναν.

* Και πάμε σε ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι σε μια είδηση με αθλητικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Η Πέλιστερ, η ομάδα της Μπίτολα, της βορειομακεδονικής πόλης, του Μοναστηριού που το λέγανε παλιά, άρχισε να κατασκευάζει καινούργιο στάδιο σύμφωνο με τις προδιαγραφές της Ουέφα.

Στο σχετικό ρεπορτάζ, λοιπόν, διαβάζουμε ότι κάτω από μια κερκίδα του παλιού σταδίου «βρέθηκαν 12.600 χειροβομβίδες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» -και το ρεπορτάζ αναφέρει ότι από φοβερή τύχη δεν είχαμε πολύνεκρο δυστύχημα όλα αυτά τα χρόνια.

Πράγματι, το Μοναστήρι ήταν στην πρώτη γραμμή του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α’ Παγκ. Πόλεμο, ήταν το πρώτο κομμάτι σερβικού εδάφους που κατάφεραν να απελευθερώσουν τα σερβικά στρατεύματα. Δεν είναι έκπληξη αν είναι φορτωμένο ακόμα με πυρομαχικά από την εποχή εκείνη. Αλλά ήταν χειροβομβίδες αυτές που βρέθηκαν;

Διαβάζουμε ότι «οι χειροβομβίδες που εντοπίστηκαν ζυγίζουν 7 κιλά η κάθε μία». Αλλά χειροβομβίδες εφτά κιλών μόνο ο Ηρακλής θα μπορούσε να πετάξει σε απόσταση που να πλήξει τον εχθρό και όχι τον ίδιο. Οι χειροβομβίδες, απ’ όσο ξέρω, ζυγίζουν κάτω από κιλό.

Το πρωτότυπο που βρηκα κάπου γράφει unexploded grenades, και πράγματι οι χειροβομβιδες είναι hand grenades και πολύ συχνά σκέτο grenades, αλλά ο όρος grenades μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα βλήματα.

Aπό τη φωτογραφία φαίνεται να πρόκειται για οβιδες πυροβολικού, αλλά επειδή εγώ από στρατιωτικά είμαι σκράπας παρακαλούνται οι ειδημονέστεροι να μας διαφωτίσουν.

* Kαι συνεχίζουμε με μια προσθήκη στις δέλτους της Νομανσλάνδης. Γράφει φίλος:

Παρακολουθώ την σειρά Outlander στο Netflix.

Ο πρωταγωνιστής περιγράφει στη γυναίκα του πώς ένας ζητιάνος αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στο Αλγέρι, όπου του έκοψαν τη γλώσσα. Το ενδιαφέρον βρίσκεται σε αυτούς που τον αιχμαλώτισαν.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα στιγμιότυπα που στέλνω, εδώ οι Τούρκοι μεταφράζονται Tερκς (!), λαός άγνωστος σε μένα μέχρι τώρα…

Πράγματι, το πρωτότυπο έλεγε He was captured by the Turks at sea.

Κι όσο κι αν το Turk δεν αναφέρεται απαραίτητα σε εθνοτικά Τούρκο, οπωσδήποτε δεν θα το μεταφράσουμε Τερκς -που θυμίζει τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική.

Περίεργο πάντως να γίνονται τέτοια στοιχειώδη λάθη στο Νέτφλιξ, το οποίο πριν από μερικά χρόνια είχε καλούς υποτιτλιστές.

* Κι ένα ψαρομεζεδάκι, από πρόσφατο τηλεοπτικό σποτάκι του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη.

Ο Χρ. Χαραλαμπάκης παρουσιάζει στο κανάλι Όπεν σύντομα σποτάκια (διαρκούν πολύ λίγο, 90 δευτερόλεπτα περίπου). Έχω παρακολουθήσει μερικά και τα βρίσκω πολύ χρήσιμα σαν αντίβαρο στις μπαμπινιωτικές παρεμβάσεις.

Ωστόσο, εδώ μπορεί να έκανε ένα λαθάκι ιχθυολογικό -ενώ εγώ έχω ενστάσεις άλλου είδους.

Μου γράφει φίλος που ψαρεύει (όχι ο Τζι):

Από το 0.54 και έπειτα, ο κύριος Χαραλαμπάκης αναφέρει άλλες ονομασίες της τσιπούρας (Sparus aurata). Μόνο που οι ονομασίες αυτές, δεν περιγράφουν την τσιπούρα αλλά ένα τελείως διαφορετικό ψάρι, τον κυνηγό (coryphaena hippurus). Το μπέρδεμα μάλλον έγινε λόγω παρανόησης, καθώς ο καθηγητής αναφέρει ότι η τσιπούρα προέρχεται από το αρχαίο ίππουρος και ταυτόχρονα παρατηρούμε πως η επιστημονική ονομασία του κυνηγού έχει μέσα τη λέξη hippurus. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε και ίσως να έχετε δίκιο, όμως το αποτέλεσμα μου φάνηκε αστείο, ιδίως από τη στιγμή που προβλήθηκε σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας. Προς αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, να πούμε πως όντως η τσιπούρα έχει κι άλλες ονομασίες, που σχετίζονται κυρίως με το μέγεθός της. Έτσι, η μικρή τσιπούρα μέχρι τα 60-70 γραμμάρια ονομάζεται ξυραφάκι, από τα 70-80 γραμμάρια ως τα 300-350 γραμμάρια λίγδα και από τα 350 γραμμάρια μέχρι το μισό κιλό λιγδοτσιπούρα. Τα ψάρια άνω των 500 γραμμαρίων είναι τσιπούρες και με τη βούλα.

Ο φίλος στέλνει και ένα λινκ από ιστότοπο ερασιτεχνών ψαράδων με πληροφορίες για τον κυνηγό (το ψάρι).

Εγώ δεν είμαι ειδήμονας ούτε στα ψάρια, αν και ξέρω ότι υπάρχουν πολλές διχογνωμίες σε θέματα λαϊκής ορολογίας.

Ωστόσο, έχω μιαν άλλη ένσταση για το συγκεκριμένο σποτάκι του φίλου Χρ. Χαραλαμπάκη. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος, και ουσίας και τακτικής, να πεις ότι η «σωστή» γραφή είναι με δύο π, ότι κάποια λεξικά (του Μπαμπινιώτη) το έχουν «σωστά με δύο π» αλλά το Χρηστικό λεξικό (το δικό του) το έχει με ένα πι διότι αυτό έχει επιβληθεί από τη χρήση.

Εγώ θα απέφευγα να χαρακτηρίσω «σωστή» τη γραφή «τσιππούρα» αφενός επειδή δεν είναι (διότι, σύμφωνα με την αρχή της απλοποιημένης ιστορικής ορθογραφίας η λέξη δεν έχει ετυμολογική διαφάνεια, αν πεις τσιπούρα δεν σκέφτεσαι τον ίππο, όπως όταν πεις ιππήλατος) και αφετέρου επειδή αυτό που μένει στον θεατή είναι πως πρέπει να γράφει τη λέξη με δύο πι στο εξής.

Αυτογκόλ λοιπόν, ανεξάρτητα από τα ιχθυολογικά.

* Για πολλοστή φορά μια θηλυκή μετοχή που αντροφόρεσε, αυτή τη φορά σε ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής, όπου γίνεται λόγος για «ανάδειξη των υπαρχόντων υποδομών» .

Πείτε «υφισταμένων υποδομών» που είναι γιούνισεξ.

* Κι ένα «λογιοστρεφές» λαθάκι, που το αλίευσε ο Ν. Λίγγρης σε άρθρο του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή: «πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί τηρούν σιγήν ισχύος για τα περιστατικά βίας».

Φυσικά, σιγήν ιχθύος τηρούν, αν τηρούν, οι πρυτάνεις, αφού τα ψάρια είναι παροιμιώδη για την αφωνία τους. Επειδή όμως η φράση ανήκει σε ξένη γλωσσική ποικιλία, ακόμα και τα ακριβά Μον Μπλαν δεν την έχουν μάθει καλά και τη μπερδεύουν -αφού η γενική «της ισχύος» είναι πολύ συχνότερη από τη γενική «του ιχθύος» (πχ από θέση ισχύος). Και πράγματι, από το γκουγκλ βλέπουμε ότι η παράδοξη «σιγή ισχύος» χρησιμοποιείται κάμποσες φορές από διάφορους συντάκτες της Καθημερινής.

Αλλά, όπως έγραψε ο φίλος μου ο Θέμης στη Λεξιλογία, η ισχύς έχει πάντοτε φωνή, ακόμα κι όταν μένει σιωπηλή.

* Χάρη στα σόσιαλ μίντια, το θέμα είχε και συνέχεια. Δημοσίευσα τα παραπάνω στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ. Εκεί κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως είναι εσκεμμένο το «σιγή ισχύος», μήπως είναι λογοπαίγνιο. Θα ήταν πετυχημένο, αλλά βέβαια στην περίπτωση αυτή ο συντάκτης, για προφύλαξη, θα χρησιμοποιούσε αποσιωπητικά ή κάτι άλλο για να δείξει ότι ξέρει πως το κανονικό είναι «σιγήν ιχθύος».

Ωστόσο, στη συζήτηση παρενέβη ο ίδιος ο κ. Λακασάς, ο οποίος προς τιμή του αναγνώρισε πως δεν ήταν λογοπαίγνιο αλλά λαθάκι, «αποτέλεσμα κούρασης και βιασύνης».

Και αποτέλεσμα κοπιπαστώματος, ίσως, διότι τώρα που έψαχνα να βρω το άρθρο διαπίστωσα ότι την ίδια ακριβώς φράση («πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί τηρούν σιγήν ισχύος για τα περιστατικά βίας για δύο λόγους») την είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Λακασάς σε άλλο άρθρο κατά της ανομίας στα ΑΕΙ, γραμμένο το 2017!

* Κι ένα που μου άρεσε από το Τουίτερ.

Ο Αλ. Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, γράφει υπέρ της ισοτιμίας των φύλων στην απασχόληση και θέτει έναν στόχο:

Κάθε κορίτσι στην Ελλάδα να μεγαλώνει αισθάνοντας πως μπορεί να επιτύχει όσα και ο συμμαθητής του στο διπλανό θρανίο.

Ανορθόδοξο βέβαια αυτό το «αισθάνοντας», αλλά πόσο στρωτά δένεται στη φράση.

Φαίνεται όμως ότι o κ. Πατέλης το μετάνιωσε, διότι έσβησε το Τουίτερ και άλλαξε τη διατύπωση σε: Ώστε κάθε κορίτσι που μεγαλώνει σήμερα στην Ελλάδα, να αισθάνεται σίγουρο πως μπορεί να επιτύχει όσα και ο συμμαθητής του στο διπλανό θρανίο.

Κατά σύμπτωση, πριν από δυο μήνες είχαμε άρθρο για τις ανορθόδοξες μετοχές τύπου «σκέφτοντας», «κάθοντας» κτλ. όπου το «αισθάνοντας» είχε απλώς αναφερθεί, χωρίς παράδειγμα χρήσης.

* Μπέρδεμα σε άρθρο για τον μεταλλαγμένο κορονιό, τον βρετανικό.

Γράφει: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, αριθμεί ήδη διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

Διψήφιος αριθμός τα εξής δύο; O φίλος που το εντόπισε είπε κάτι ωραιο: Λες ο συντάκτης να σκεφτόταν στο… δυαδικό σύστημα, όπου πράγματι ο αριθμός δύο γράφεται 10, άρα διψήφιος;

Το μπέρδεμα έγινε επειδή τα μεν κρούσματα είναι 26, αλλά από αυτά δύο είναι ορφανά και προκαλούν ανησυχία.

* Φίλη μου στέλνει ένα τουίτ του Γ. Βαρουφάκη, για ένα θέμα που πιθανώς να είναι πράγματι σοβαρό, τον τρόπο στατιστικού υπολογισμού των ανέργων.

Περισσότερα για το θέμα σε δημοσίευμα της ΕφΣυν, και ίσως κάποιος φίλος να μπορεί να μας το εξηγήσει περαιτέρω.

Αλλά θα σχολιάσουμε και δυο παρωνυχίδες -αφενός το «εγγεγραμένων» (μετά τα ν άρχισε να τρώει και τα μ;) και αφετέρου το περίεργο «νεοεισελθέντων».

Είπαμε, ξένη γλωσσική ποικιλία. Η μετοχή αορίστου θα ήταν «νεοεισελθόντων» αλλά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να χρησιμοποιήσουμε αόριστο, και με ένα «νεοεισερχομένων» γίνεται η δουλειά μας, στα νέα ελληνικά η ακολουθία των χρόνων δεν είναι άκαμπτη.

* Κι άλλο σχετικό με τα πανεπιστήμια, φρέσκο. Μου γράφει φίλος πανεπιστημιακός:

Διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της σημερινής «Καθημερινής» πως «η Σύνοδος των Πρυτάνεων εμφανίζεται να κάνει στροφή σε πιο σκληρή στάση, καθώς οι τοποθετήσεις της επί των κυβερνητικών προτάσεων ένα μήνα πριν ήταν σημαντικά πιο ήπιες και η στάση της περισσότερο διαλεκτική»

Και συνεχίζει ο φίλος μου: Δεν θα σχολιάσω την αντιστροφή των εννοιών που κάνει η πάλαι ποτέ σοβαρή εφημερίδα, που θεωρεί «σκληρή στάση» την αντίθεση της Συνόδου στην εγκατάσταση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτό το «διαλεκτική» δεν μου κάθεται καλά. Μήπως εννοεί διαλλακτική;

Πράγματι, σύμφωνα με τα λεξικά το επίθετο «διαλεκτικός» αναφέρεται είτε στη διαλεκτική του Χέγκελ όπως την εξέλιξε ο Μαρξ (διαλεκτικός υλισμός) είτε στις διαλέκτους (διαλεκτικός τύπος). Διαλεκτικός με τη σημασία «ανοιχτός στον διάλογο» δεν υπάρχει αν και νομίζω πως το έχω ξαναδει να χρησιμοποιείται έτσι.

* Τίτλος άρθρου: Πένθος λόγω νοσηλείας ή απώλειας από κορονοϊό. Αλλά πένθος απλώς για νοσηλεία;

* Αν δεν το ξέρατε, ο φετινός Φλεβάρης θα έχει 31 μέρες, τουλάχιστον στο Καστελόριζο. Διαβαζω:

Φυσικά, ο κ. Περρής είπε για 27 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου και κάποιος έκανε λάθος στην πληκτρολόγηση. Το λάθος διορθώθηκε στο Εθνος, όχι σε άλλα σάιτ.

Κάποιος σχολίασε έξυπνα: Δεν μεγάλωσαν μόνο την Ελλάδα αλλά και τον Φεβρουάριο! (Υπαινιγμός για τον ισχυρισμό ότι η απόφαση για τα 12 μίλια στο Ιόνιο «μεγαλώνει την Ελλάδα»).

Προσέξτε επίσης ότι ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί «για όλο το σύνολο του νησιού». Όχι για το μισό σύνολο.

* Κι εδώ τελειώνει το σημερινό μας άρθρο. Το απόγευμα, θυμίζω, στις 4 μμ στο κανάλι της Βουλής, μπορείτε να με δείτε στο ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Αναστασιου Ο λόγος της γραφής. Θα πάρω απουσίες.

Advertisement

335 Σχόλια προς “Μπαϊντενικά μεζεδάκια”

 1. Και με τις «βόμβες Μολότοφ» έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να λέγονται «χειροβομβίδες Μολότοφ». Καλημέρες.

 2. dryhammer said

  Καλημέρα! Η προτροπή για Βούλινγκ στις 4μμ δεν είναι ποινικά κολάσιμη;

 3. Λεύκιππος said

  βέβαια ο απερχόμενος Πρόεδρος, αντιγράφοντας τον Αντώνη Σαμαρά το 2015………….Από μας τα αντέγραψαν όλα οι άσχετοι.

 4. Νέο Kid said

  Όλμοι.

 5. voulagx said

  Όταν ο μεταφραστής έχει κέφια, γίνεται του λειμώνος με τους μαργαρίτες.
  Ο γραμματέας σου είπε την διεύθυνση αλλά δεν είπε ότι «χτίζεις δύο». Έφτασα και χάθηκα… Πήγα σε άλλο κτίριο, ήρθα σε άλλο γραφείο… Και εκεί σχεδόν γδύμασα… Και είσαι θυμωμένος με κάποια κορδόνια.. -Δεν θυμώμαι, δεν με νοιάζει. -Και δεν με νοιάζει που δεν με νοιάζει.

 6. Νέο Kid said

  Ε, το κατάφερε να βρει ρίμα …μια κουβέντα είναι.
  Άλλο μπαιντεν άλλο αιντε. Θα μπορούσε βέβαια ο παπουλης να γίνει ποιητική αδοία Μπάιντε…
  Μόνο ο Καββαδίας θα ριμαριζε ωραία τον Μπάιντεν με το ‘Αντεν όπου ο Μπάιντεν χορεύοντας πίνει την άσπρη σκόνη…

 7. Μπορούμε όμως να αστειευτούμε λέγοντας «σιγήν ισχύος» αφού ο ισχυρός έχει και το δικαίωμα να μην απολογηθεί.
  Για παράδειγμα την απόστροφο στη «Λάρ’σα» τη λέμε «απολογητική απόστροφο» (apologetic apostrophe) για να δείχνουμε πως δεν είναι «σωστό», αλλά «βλάχ’κο» λαρισινό.
  Όπως όταν γράφουμε «γίδ’».
  Όμως η κυρίαρχη ισχυρή γλώσσα δεν βάζει απολογητική απόστροφο στο «γίδι» της ενώ ξέρουμε πως προέρχεται από πολλές μεταμορφώσεις: αιξ > αίγα > αιγίδιον > γίδιον > γίδι και θα χρειαζόταν δυο τρεις αποστρόφους : ‘γίδιον, ‘’γίδι’… Τηρούν «σιγήν ισχύος». 🙂

 8. Costas X said

  Καλημέρα !
  Ωραία και χορταστικά τα μεζεδάκια, ή μάλλον τα βουτήματα για τον πρωινό καφέ του Σαββάτου !

  «Τα συλληφθέντα εστιακά φοιτητά» ή «η εξ-ουδετέρωση του γένους».
  Τα αποσπάσματα της φωτογραφίας είναι από αφίσα που είδα χθες στου Ζωγράφου.
  Παλιότερα, λέγαμε και γράφαμε «όλοι οι εργάτες», «όλοι οι φοιτητές», συμπεριλαμβάνοντας και τις εργάτριες, και τις φοιτήτριες. Αργότερα, για λόγους ευαισθησίας ή πολιτικής ορθότητας, κάποιοι άρχισαν να γράφουν «οι εργάτες/τριες», «οι φοιτητές/τριες», και καλά έκαναν. Τώρα φθάσαμε στο άλλο άκρο, κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το ουδέτερο γένος, ίσως για να συμπεριλάβουν και τα καινοφανή άτομα «ουδετέρου γένους». Και εντάξει με τα επίθετα, τα ουδέτερα «συλληφθέντα» και «εστιακά» (άτομα) υπάρχουν ήδη. Το ωραίο όμως είναι ότι εφευρίσκουν και νέες λέξεις, όπως «τα φοιτητά», προς χάριν της τρισχιλιετούς !

 9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αν οι δάσκαλοί σας στο Δημοτικό χτυπούσαν τόσο δυνατά με την βέργα τους όσο ο Τσιλιπάκος, θα καταλαβαίνατε τι σημαίνει σιγή ισχύος.
  Καλημέρα σας!

 10. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Ο Μπάιντεν χορεύοντας να πίνει άσπρη σκόνη; Τα ύστερα του κόσμου!

 11. sarant said

  8 Αγγλισμός…

 12. Nestanaios said

  3. Λεύκιππος

  Υπάρχουν και άλλοι τρεις πριν το Σαμαρά και τον Τράμπ.
  John Adams (1801)
  John Quincy Adams (1829)
  Andrew Johnson (1869).

 13. Καλέ, το σεβερνομακεντόνσκι με μπερδεύει να το διαβάζω βορειομακεδονικό… 🙂

 14. LandS said

  δεν θα το μεταφράσουμε Τερκς -που θυμίζει τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική.

  Μπα; Και ο Πίρι Ρέις που, κατά μία ερντογανοειδή εκδοχή, τα ανακάλυψε;

  Το Αλγέρι καταχτήθηκε από κουρσάρους (σε μας γνωστούς και μη εξαιρετέους – αλλά είναι άλλη ιστορία αυτό) αρχές του 16ου αι. και αμέσως έγινε ο τόπος συγκέντρωσης όλων των ειδών των παράνομων της Ευρώπης οι οποίοι για να ταιριάξουν αλλαξοπίστευαν. Έτσι οι Άγγλοι για πολλά χρόνια μετά λέγοντας Τούρκο εννοούσαν κουρσάρο της Δυτικής Μεσογείου.

 15. 8 Τα φοιτητά είναι κάτι που ίσως δεν λέω, το ακούω όμως εδώ και καιρό και δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με πολιτική ορθότητα, είναι πιο πολύ χαϊδευτικό ας πούμε από μη φοιτητές. Γραμμένο δεν το είχα δει. Πιο πολύ με ξενίζει το «αλληλεγγύη στα συλληφθέντα».

  Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ να ριμάρει με τον Μπάιντεν είναι το Λάιντεν. Θα μου την πέσουν όμως οι ολλανδομαθείς γιατί προφέρεται περισσότερο «Λέιντεν».

 16. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Θέλω να πιστεύω πως ο Θεός της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει στον Χωμενίδη να ασχοληθεί με την ποίηση..

 17. Πουλ-πουλ said

  Ωραίο αυτό το σιωπή ισχύος, και ας έγινε κατά λάθος. Ο Σουλτάνος δεν φλυαρούσε, με ένα ανοιγόκλειμα του ματιού σου έπαιρνε το κεφάλι.

 18. Λεύκιππος said

  12 Sorry….

 19. Costas X said

  @ 11. Αγγλισμός και τα «φοιτητά» ; Αν έλεγε τουλάχιστον τα «φοιτούντα»…

 20. LandS said

  Αχ ρε αυτές οι θεϊκές λίγδες στο Μεσολόγγι. Να τις τρως και να μη σε νοιάζει αν είναι καλό το τσίπουρο!

  (Τσιπούρα/τσίπουρο το πιάσατε; )

 21. ορκίσαμε τον Μπάιντεν
  πάει ο Τραμπ, πάει – ντεν
  έχει τουίτερ πια καρντιά μου
  τ’ ορκίζομαι στα παιντιά μου

  Βλακεία το ξέρω, αλλά μάλλον καλύτερο από του Χωμενίδη

 22. LandS said

  η ισχύς έχει πάντοτε φωνή, ακόμα κι όταν μένει σιωπηλή

  Για αυτό όταν κάποιος ισχυρός μένει σιωπηλός φυλάξου. Τι φυλάξου, εξαφανίσου.

 23. Costas X said

  «Προσεκτικός ομιλητής» και ο κ. Χαραλαμπάκης, και το εννοώ !
  Ακούστε προς το τέλος του βίντεο, στο 01:16, που λέει : «Αν θα πει κανείς ότι έφαγε λαγό, θα νομίζει (κάποιος) ότι έφαγε λαγΩό…», χρησιμοποιώντας αντί επεξήγησης την αρχαία λέξη !

 24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @6, 21. Αν δεν είσαι από Λουκρητία κι επάνω, μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχει τους μπελάδες της η ρίμα και η στιχουργική! 🙂
  Κι αν οπωσδήποτε θέλεις να εμπλέξεις στην στιχουργική σου κατασκευαστική τον δύσκολο για το ελληνικό καταληξιολόγιο Μπάιντεν, βόλεψέ τον κάπου στην αρχή του στίχου! «Μπάιντεν βγήκε κι ανασάναμε/..» κλπ 🙂

 25. Costas X said

  @ 15. Στα δικά μου αφτιά, πιό πολύ μειωτικό ακούγεται το «τα φοιτητά», κάτι σαν «τα αλβανά» και «τα πακιστανά» που λένε κάποιοι ξενοφοβικοί.

 26. Να θυμίσω ότι η αντιπροεδρίνα λέγεται Κάμαλα, και όχι Καμάλα.

 27. sarant said

  26 Ποιητική αδεία όμως…

  21 Ωραίος διασκελισμός

 28. Georgios Bartzoudis said

  «αριθμεί ήδη διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη»

  # «Θα σι δείξου γω πόσις παράδις κάν(ει) του γρόσσ(ι). Ένα κι ένα κάνουν δυό»!, είπε για να τον φοβερίσει.
  – «Ένα κι ένα κάνουν έντικα»!, απάντησε απτόητος ο μπαρμπα-Νικόλας!

 29. Costas X said

  Δανείζομαι τον διασκελισμό του «Δύτη» 🙂

  Ορκίσθη νέος Πρόεδρος ο Μπάϊντεν,
  μα ο απερχόμενος του είπε : «ντεν
  έρκομαι εγκώ στο ορκωμοσία».

  «Τα πάω στο Φλόριντα με Μελάνια,
  γκια να λιαστώ, να κάμω μπάνια,
  και πράκτορες να με φυλούν της CIA».

 30. LandS said

  Να με συγχωρείτε αλλά η ΕΛΣΤΑΤ απάντησε βλακωδώς στην εξυπνάδα του Γιάνη.
  Μας λέει ότι στον ΟΑΕΔ παραμένουν καταγραμμένοι και αυτοί που σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά, όχι γιατί βρήκαν δουλειά, αυτοί υποτίθεται αφαιρούνται από τους άνεργους του ΟΑΕΔ, αλλά επειδή απογοητεύτηκαν, γέρασαν κλπ. ΟΚ. Πώς όμως δικαιολογείται το μεγάλο νούμερο 300χιλ δεν το λέει. Έχει μέσα αυτούς που είναι σε αναστολή λόγω Πανδημίας; Συμβαίνει κάτι άλλο;
  Θα μου πείτε γιατί ο Γιάνης δεν είπε καθαρά για το ύψος της απόκλισης και όχι για την απόκλιση την οποία ξέρει ότι υπάρχει.
  Έ είναι μεγάλου διαμετρήματος επιστήμονας αλλά μεγαλύτερου διαμετρήματος φιγουρατζής. Για πολιτικό; Μα επίπεδο Σταύρου Θεοδωράκη.

 31. leonicos said

  ο οποίος κατάφερε να βρει και ρίμα για τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο.

  κάποτε προσπαθούσαν να βρω ρίμα για το Ισραήλ (στους ενθουσιασμούς των 16 μου, όταν το Ισραήλ ήταν μόνο 12, και είχε μόλις εκδοθεί στα Ελληνικά το ‘Η πρώτη Δεκαετία’.

  Δεν βγήκε ποτε ‘Δεύτερη’ και στα 70 του έχει ήδη γεράσει και διώχνει τον κοσμοο του. Αυτό είναι άλλο ζήτημα

  Το μόνο που βρήκα ήταν Σαμουήλ

  τα υπόλοιπα που θα μου πείτε, Μιχαήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ, Μισαήλ δεν ταιριάζανε.

  Οπότε ποτέ δεν πήγα παρακάτω

 32. leonicos said

  παρακαλούνται οι ειδημονέστεροι να μας διαφωτίσουν.

  ΣΠΕΥΔΩ

  για ψάρια μού φάνηκαν….

 33. leonicos said

  Εγώ δεν είμαι ειδήμονας ούτε στα ψάρια, αν και ξέρω ότι υπάρχουν πολλές διχογνωμίες σε θέματα λαϊκής ορολογίας.

  Εγώ μπορώ να ξεχωρίσω τη μαρίδα από το μπαρμπούνι με μια ματια

 34. leonicos said

  Επίσης, αν μου δείξετε καποιον με στολή κυνηγού, όπλο και φυσεκλίκια

  κι ένα ψάρι

  ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν θα με πείσετε ότι κυνηγός είναι το ψάρι

 35. leonicos said

  Εγώ θα απέφευγα να χαρακτηρίσω «σωστή» τη γραφή «τσιππούρα» αφενός επειδή δεν είναι (διότι, σύμφωνα με την αρχή της απλοποιημένης ιστορικής ορθογραφίας η λέξη δεν έχει ετυμολογική διαφάνεια

  σωστά

  αλλά δεν είναι και αμάρτημα να τον κράξεις

  ίσως θα έπρεπε να πει ‘προτιμήσαμε με ένα π διότι κτά τη αρχη……….’ όπως το είπες εσύ

  Πές του να ξανακάνει να διευκρινίσει

 36. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους ! Ωραία, και πάλι, τα μεζεδάκια μας !
  Άλλο τσιπούρα, κι άλλο ιππόκαμπος, σύμφωνα με την αρχή της απλοποιημένης ιστορικής ορθογραφίας, σωστά !
  Όσον αφορά τον τρόπο στατιστικού υπολογισμού των ανέργων, κάτι θα βοηθήσει στη μαϊμουδιά και η επικείμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο 12μηνο, καθόσον φυσικά, οι φαντάροι λογίζονται ως εργαζόμενοι !

 37. BLOG_OTI_NANAI said

  8: Υπάρχει και «το φοιτηταριό». Αν δεν είναι πολιτική ορθότητα, δεκτό και το «τα φοιτητά». Όμως, αν εννοούν να εισάγουν το ουδέτερο για ανθρώπους που είναι τόσο υποτιμητικό, θα πρέπει να ανεχτούν αυτοί οι «υπερασπιστές του λαού» και το αφεντικό του εργοστασίου να απευθύνεται στους εργαζόμενους στο ουδέτερο: «φροντίστε ΟΛΑ ΣΑΣ να δουλεύετε ευσυνείδητα». Επίσης, να ανεχτούν τους ρατσιστές που κρυμμένοι πίσω από την πρωτοφανή αυτή έμπνευση, θα επιλέγουν το ουδέτερο για να μιλάνε για «ΟΛΑ ΤΑ μαύρα».

  Με μία λέξη, αν η έμπνευση των αφισοκολλητών πηγάζει από την πολιτική ορθότητα, θα τους έλεγα αν το επέτρεπε η αγωγή μου, να πάνε να μαμηθούν αυτοί και τα ουδέτερα τους…

 38. leonicos said

  21

  τ’ ορκίζομαι και στα παιντιά μου

  το θέλει για το μέεεεετρο

 39. leonicos said

  37

  να πάνε να μαμηθούν αυτοί και τα ουδέτερα τους

  και συμφωνώ απολύτως
  και θα σου βάλω πιπέρι

  το ‘χεστούν’ είναι πολιτικάλι μορ κορέκτ

  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ

  αντί να σου πω καλημέρα

 40. leonicos said

  Καλά… μεσημέριασε και δεν κουνιέται φύλλο εδώ μέσα. Φεύγω

 41. Δημήτριος Καραγιώργης said

  Καλημέρα,
  βλέποντας τα πυρομαχικά Α ΠΠ στο γήπεδο, φαίνεται πως είναι πράγματι οβίδες πυροβολικού, κάλυκας με βλήμα ενιαία κι όχι χειροβομβίδες. Δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο δίπλα πχ άνθρωπος για να υπολογίσω το μέγεθος. Ίσως πρόκειται για οβίδες πυροβόλων μικρού σχετικά διαμετρήματος, <100mm. Το να αποκαλούνται χειροβομβίδες είναι γιατί όταν ανατινάζονται στον αέρα ή στο έδαφος τα βλήματα, δημιουργούν δεκάδες μικρά θραύσματα. Υπηρέτησα σε μάχιμη μονάδα – μοίρα Πυροβολικού – πριν 40 χρόνια υπερασπιζόμενος τα σύνορα του Ελευθέρου Κόσμου από τους σλαυοκουμμουνιστάς.

 42. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Αυτοί στον Δήμο Κομοτηνής πολύ κοφτές προτάσεις. Σαν εντολές. Θα μπορούσαν να είναι λιγάκι πιό επεξηγηματικοί στην ίδια, μία και μοναδική τους πρόταση: πχ …από τους πολίτες του Δήμου μας αλλά και τους επισκέπτες, δίνοντας μια ανάσα ανανέωσης η οποία δεν θα ακυρώνει την παλιά εικόνα, που έγινε γνωστή πανελληνίως, μέσω φωτογραφιών…..😊🤣…

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια που αναφέρθηκε το Μοναστήρι και η 31η Φεβρουαρίου, να πούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον αντιβουλγαρικό αγώνα των Σέρβων. Είναι επίσης και η εναλλακτική ημ/νία εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Επιπροσθέτως, από αξιόπιστο έγγραφο της 31ης Φεβρουαρίου του 1830 μαθαίνουμε την καταβολή μεγάλου ποσού για ίδρυση σχολείων:

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  8,37: Κωμικές όσο και εξωφρενικές υπερβολές της πολιτικής ορθότητας είναι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση σχετικά με το τι εννοούν τα …ποιητά. ☺

  Το ανύπαρκτο «νεοεισελθείς» το ακούμε κατά κόρον από τους δημοσιογράφους που περιγράφουν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ στην τηλεόραση.

 45. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 46. Καλή η υπεράσπιση αλλά και το τραγούδι άφηνε το μήνυμα για ανάληψη πρωτοβουλιακής επιθετικής δράσης («χωρίς διαταγή»)…

  θα τρέξω μιαν αυγή, χωρίς διαταγή,
  για ν’ αγκαλιάσω δυνατά, τη δόλια μου αδελφή [Κορυτσά].

  Υπάρχει κάποιος απολογισμός;

 47. Λ said

  Εγώ θα έλεγα απλά βήματα πυροβολικού. Τα όπλα πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο σύμφωνα με τη βικι είναι τα εξής

  Allied powers

  Canon de 155 C modèle 1917 Schneider
  Canon de 155mm GPF
  Canon de 75 modèle 1897
  Canon de 155 L modèle 1877/14 Schneider
  De Bange 90 mm cannon
  Lahitolle 95 mm cannon
  BL 14-inch railway howitzer
  BL 9.1-inch howitzer
  BL 14-inch howitzer
  BL 50-pounder gun
  Ordnance QF 18-pounder
  QF 5.2-inch Gun Mk I–IV
  4-inch M1902 field gun

  Central Powers

  10.5 cm leFH 16
  15 cm Kanone 16
  15 cm sFH 13
  Paris Gun
  21 cm Mörser 16
  Big Bertha (howitzer)
  42 cm Gamma Mörser
  38 cm Belagerungshaubitze M 16
  Skoda 305 mm Model 1911
  42 cm Haubitze M. 14/16
  35 cm Marinekanone L/45 M. 16
  7.7 cm FK 96
  7.7 cm FK 16
  9 cm Feldkanone M 75/96

 48. B. said

  Νομίζω ότι το αφισάκι πρέπει να είχε αρχική διατύπωση εστιακ@, φοιτητ@ και συλληφθέντ@ δεδομένου ότι σε μια ορισμένη οιονεί «πολιτικά ορθή» ανάγνωση το @ δηλώνει έλλειψη προκατάληψης (κν. bias) ως προς το φύλο (δηλαδή περιλαμβάνει και «non-binary» κόσμο). Αν όμως αυτός (συγγνώμη, αυτ@) που τύπωσε την αφίσα δεν είχε @ πρόχειρο ή δεν έπιασε το υπονοούμενο, ίσως έβαλε α στη θέση του ως πιο συγγενικό.

 49. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν 25.000 στρατιώτες έτοιμοι να αντιδράσουν, αν χρειαζόταν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Μπάιντεν ή πρόκειται για φέικ;
  Πάντως το διαβάσαμε.
  Καλώς ή κακώς όταν διαβάζω κάτι, κατά τη γνώμη μου υπερβολικό, γίνομαι δύσπιστος.

 50. B. said

  Να επισημανθεί ακόμα (καίτοι δεν είμεθα φαν) ότι ο Χωμενίδης δεν ραμονίζει το σαντουροβιόλι που ως γνωστόν στους παροικούντες το ιστολόγιο είναι το βιολί που έπαιζε ο Τζιαμπατίστα Ροβιόλι…

 51. # 31

  Μια ρίμα για το Ισραήλ ;

  Oh, mon ami, c’est tres facile !

  κάνεις μια αλλαγή στην γλώσσα

  που σε γλυτώνει από καμπόσα

  προβλήματα στιχουργικής

  και είσαι φίνος ποιητής !

 52. ΗΠΑ ή ΗΠΒΑ;
  Μήπως είναι πολιτικά ορθό να ονομάσουμε με γεωγραφικό προσδιορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής;

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  16: Και ταλέντο να είχε, δεν θα ασχολούνταν. Δεν φέρνει λεφτά και δημοσιότητα η ποίηση, εκτός αν πάρεις Νόμπελ λογοτεχνίας. Δεν κάνω δίκη προθέσεων, επειδή δεν συμπαθώ τον Χωμενίδη, που σαφώς και δεν τον συμπαθώ. Απλώς, τον είχα ακούσει κάποτε σε μια τηλεοπτική παρέα νέων λογοτεχνών να ρωτάει έναν ποιητή, αν τον προβληματίζει το ότι η ενασχόληση με την ποίηση στην Ελλάδα θα τον καταδικάσει πιθανότατα σε αφάνεια, ενώ η πεζογραφία θα του προσέφερε πολύ περισσότερες δυνατότητες αναγνωρισιμότητας και επαγγελματικής αποκατάστασης.

 54. ΓΤ said

  Ένα άλλο τραγικό με την αφίσα είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα εμπνευσμένα από Ντιντό ανισοπαχή του Κατσουλίδη…

 55. Ή και στο χάρτη αναζητάς
  μια κάποια τετοιο-ville
  που θα ριμάρει εύκολα
  μετά το Ισραήλ…

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φανταστείτε να βρίσκονταν όλα αυτά τα βλήματα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τι θα έγραφε ο Τζι και ποιος θα τον έκανε ζάφτι. ..☺

 57. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  31 Λεώνικε, εδώ έχει κάτι ρίμες σε -ήλ

  36 Ναι, είναι και το κολπο της θητείας

  43-45 🙂

  48 Και πώς προφέρεται το «φοιτητ@»;

  53 Που και δίκιο να έχει, παραείναι κυνικό.

 58. loukretia50 said

  Καλά τα έλεγε ο Παύλος Σιδηρόπουλος! – τον παραφράζω λίγο:

  Ποιος κέρδισε τις εκλογές?
  Και τι με νοιάζει εμένα?
  Δεν είμαι με κανένα.

  Κομπάρσο νέο βρήκανε
  Ο άλλος προκαλούσε.
  Τα δισεκατομμύρια
  μονάχος του γλεντούσε

  Ο πλανητάρχης έπεσε!
  Ο πλανητάρχης ζήτω!
  Κι αν μας αφήσει στα μισά
  θα βρούμε ίδιο τρίτο!

  Στο Μπάιντεν βλέπεις πέρασε μονάχα η κοροϊδία
  να έχει την ψευδαίσθηση πως είναι εξουσία.
  Καινούργιο βάζει σκηνικό στον ίδιο αχταρμά
  Κουμάντο άλλοι κάνουνε , τη μοίρα βλαστημά !

  και μια γνωστή αιτία…

  Κορώνα πάλι ή γράμματα στο τζόγο της ζωής
  Επάγγελμα πολιτικός
  Παλιάτσος και ληστής

  Κανένας δε δικάστηκε με μάρτυρα την πείνα
  Αποκλεισμένοι μια ζωή σ΄ακούσια καραντίνα
  Η απελπισιά περίστροφο και σφαίρες της οι ανάγκες
  Μπάιντεν… και καλή τύχη μάγκες.

  και για όσους δεν είναι ροκ… https://youtu.be/iAS4yKki5R0 από Ξυλούρη κάτι πιο παραδοσιακό:

  Μπάιντεν θύμα, Μπάιντεν ψώνιο,
  Γίνε σύμβολο αιώνιο
  Αν ξυπνήσεις μονομιάς
  Θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς!

  Χαιρετώ, τα λέμε από βδομάδα!

 59. B. said

  57: (για to 48) δεν το έχω ακούσει ποτέ, μόνο γραμμένο το έχω δει (και μου το έχουν υποδείξει εμμέσως γιατί στις ανακοινώσεις γράφω φοιτητές/τριες). Στα αγγλικά φοριέται πολύ το they / them κλπ. ως gender neutral, αλλά ίσως ξενίζει λιγότερο.

 60. ΓΤ said

  Ας δούμε μια λεπτομέρεια με τον Χωμενίδη.

  Τον παρατηρώ χρόνια στο σούπερ μάρκετ, αγοράζει πάνω-κάτω τα ίδια, σεμνό καρότσι, κι όχι παπαδημούλειο κονβόι. Παρότι οι αναδιατάξεις των προϊόντων που αγοράζει είναι σπανιότατες στα ράφια, κάθε φορά ο Χωμενίδης δείχνει να ψάχνεται, και ασφαλώς εδώ δεν πρόκειται για φιλέρευνο πνεύμα, αλλά απύξιδο σε μια απαιτητική στιγμή. Επαναλαμβάνω ότι δεν ψάχνει το «πρόσθετο» προϊόν, γιατί ασφαλώς ξυπνά νομίζοντας ότι η ίδια του η γραφή, ως προϊόν, είναι value added. Για παράδειγμα, το κωλόχαρτο έχει σταθερή θέση, ακόμη και σε μινωταυρικά σούπερ μάρκετ δεν το θες το ρημάδι το GPS. Οπότε ο «ανεξάρτητος παρατηρητής» θα σκεφτεί τι φταίει. «O μπούσουλας είναι που στρέφει ή το καράβι;»

  Μετά λοιπόν τη σύντομη ανάλυση της τροχιάς του λογοτεχνικού σημείου «Χωμενίδης», συμπεραίνουμε ότι σίγουρα κάποτε ο «περί ου» ραμόνιζε. Παρακολουθούσε/παρακολουθεί Σαραντάκο και διδάχτηκε. Έρχεται λοιπόν τώρα με στίχους «Μάγια η μέλισσα» αφενός να δείξει ότι αυτός το ξέρει (πια) το «σαντουροβιόλι», αφετέρου να «διδάξει» εμμέσως το σωστό.

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  Και μην ξεχνάτε:

 62. # 56

  Αγαπητέ, έχει αρκετά περισσότερα βλήματα στο Κλ. Βικ. μην κοιτάς που λόγω κορωνοΐου πάνε στο γήπεδο λίγα. Το πως δεν σκάνε οφείλεται στο πως είναι κακής ποιότητας, είναι γνωστόν πως ο θεός Αρης ήτανε(χαλασμένο) βλήμα 90 χιλιοστών και τον έβριζε ο πατέρας του (δες Ιλιάδα 5 ραψ), τον πλάκωνε στις σφαλιάρες ο θνητός Διομήδης, όλοι περάσανε από την σ΄λυζυγο του Ηφαιστου μόνο αυτός πιάστηκε σαν βλάκας στο δίχτυ και άλλα που δείχνουν πως για να διαλέξεις αυτό το όνομα για ομάδα (χώρια που ετυμολογείται ο καταραμένος) πρέπει νάχεις βλήμα στο κεφάλι. Τι νοίζεις, τυχαία καμαρώνουνε πως γίνανε παράρτημα του χοντρού σε ΟΛΑ ;

 63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @53. Άρα, Γιάννη, γλύτωσε και η Ποίηση και εμείς! 🙂

 64. Ενδέχεται να εννοούν αυτό που είναι πολύ καλό.

 65. Spiridione said

  Καλημέρα. Κατά σύμπτωση βρήκα σήμερα λίγδα Μεσολογγίου και πήρα. Δεν είχα ξαναπροσέξει την ονομασία.

 66. sarant said

  65 Ορίστε, επίκαιρο!

  61 Α γεια σου 🙂

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @56, 62. Γιάννη, αυτοί ξεφύγανε! Πήρανε και τα χούγια του Μεγάλου Χρηματοδότη τους..
  https://www.ethnos.gr/athlitismos/142751_thessaloniki-andras-tis-asfaleias-toy-ari-empleketai-stoys-pyrobolismoys

 68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @67. (συνέχεια)
  https://panathinaikos24.gr/2021/01/20/408481/aparadekti-energeia-karypidi-pou-kalese-ton-emmanouilidi-eksalloi-ston-panathinaiko/

 69. nikiplos said

  Καλημέρα. Για τον Μπάϊντεν, θυμάμαι τον Τσάντλερ από τα φιλαράκια που έλεγε καμαρώνοντας έμμεσα πως ποτέ δεν θα υπάρξει πρόεδρος με το όνομα Τζόϊ. Και να λοιπόν που ήρθε κι αυτό.

  Συμπληρώνοντας τους στίχοι του Χρήστου:

  Τώρα κλαίν’ οι Τραμβισταί
  που θα γίνουνε λησταί!

  Κάτι που με πάει πίσω στα 80ς, αληθινός διάλογος σε τρόλεϊ.
  -Μα τι γίνεται? Γιατί δεν προχωράμε? (Μαντάμ Σουσού επιβάτισσα στο τρόλεϊ Παγκράτι Αθήνα, το περίφημο 2)
  -Θα έχουν πορεία οι φοιτηταί (Αυθόρμητη απάντηση κυρίου, ευσταλούς με καπαρντίνα φτυστός ο ηθοποιός Ζώρας Τσάπελης, που στεκόταν όρθιος).
  -χμ και τι να πεις στους φοιτηταί? Σάμπως μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους? (η επιβεβαίωση της κυρίας)

 70. Αράουτ said

  Καλησπέρα κι από εμάς. Με όλη την απέραντη εκτίμηση που έχουμε στον κύριο Σαραντάκο, σήμερα θα είμαστε πολύ σκληροί μαζί του. Κι αυτό διότι αγαπάμε το παρόν Ιστολόγιο και δεν ανεχόμαστε να διασύρεται πανελληνίως επί αγραμματοσύνη και ευηθεία, όταν (μετά από τόσους κόπους) έχει σκαρφαλώσει στο 815 της εν Ελλάδι βαθμολογίας της Alexa…

  ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ: Το μεγαλύτερο μεζεδάκι του λήγοντος μηνός (Γενάρης 2021) είναι ότι ο κ. Σαραντάκος και ο χριστιανούλης φιλαράκος του, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, πίστεψαν την αρλούμπα του Μπαμπινιώτη ότι η τσιπ(π)ούρα προέρχεται από τον αρχαίο «ίππουρο». Και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου, που γνωρίζει την εις άτοπον απαγωγήν, μπορεί αμέσως να αντιληφθεί ότι αυτό δεν ισχύει σε καμμία περίπτωση:

  1) Είναι δυνατόν ο Δημητράκος να αγνοεί ότι η «τσιπούρα» προέρχεται από τον «ίππουρο» και να μή κάνει καμμία νύξη στο Λεξικό του; Και μάλιστα να αναφέρει ότι η λέξις είναι της δημοτικής, χωρίς καμμία αρχαία ετυμολογική προέλευση;

  2) Είναι δυνατόν ο Άνθιμος Γαζής να μήν έχει κάν το λήμμα «τσιπ(π)ούρα» στο Λεξικό του και στο λήμμα «ίππουρος» να μιλάει για «είδος ιχθύος» χωρίς να μνημονεύει την πασίγνωστη τσιπ(π)ούρα;

  3) Είναι δυνατόν να αγνοεί ο επαγγελματίας γλωσσολόγος, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ότι επί 13 ολόκληρους αιώνες είχε εξαφανισθεί ο «ίππουρος» από την Θεία Ελληνική Γλώσσα, ενώ η 1η εμφάνισις της λέξεως «τζιπούρες» συναντιέται στον Du Cange (Gr., στ. 1571) με τον τύπο «τζιπούρες» «Piscium species», έτσι όπως απαντά στο «Οδοιπορικόν» του Θεοδοσίου Ζυγομαλά (τέλη του 16ου αιώνος);

  Με δύο κλίκ στο Liddell-Scott βρίσκουμε ότι η τελευταία εμφάνισις του «ιππούρου» στην Θεία Ελληνική Γλώσσα καταγράφεται στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου (180 μ.Χ.), όπου διαβάζουμε:

  «ΙΠΠΟΥΡΟΙ. Ἀριστοτέλης ἐν δευτέρῳ ζῴων μορίων τοὺς ἱππούρους φησὶν ᾠὰ τίκτειν, καὶ ταῦτα ἐξ ἐλαχίστων μέγιστα γίνεσθαι, ὡς καὶ τὰ τῆς σμυραίνης· τίκτειν δὲ ἔαρος. Δωρίων δʼ ἐν τῷ περὶ ιχθύων κορύφαιναν καλεῖσθαί φησι τὸν ἵππουρον. Ἱκέσιος δʼ ἱππουρεῖς αὐτοὺς προσαγορεύει. μνημονεύει δʼ αὐτῶν Ἐπίχαρμος ἐν Ἥβας γάμῳ· κὠξύρυγχοι ῥαφίδες ἵππουροί τε καὶ χρυσόφρυες. Νουμήνιος δʼ ἐν Ἁλιευτικῷ τὴν φύσιν τοῦ ἰχθύος διηγούμενος συνεχές φησιν αὐτὸν ἐξάλλεσθαι, διὸ καὶ ἀρνευτὴν ὀνομάζεσθαι. λέγει δὲ οὕτω περὶ αὐτοῦ· ἠὲ μέγαν συνόδοντα ἢ ἀρνευτὴν ἵππουρον. Ἀρχέστρατος δέ φησιν· ἵππουρος δὲ Καρύστιός ἐστιν ἄριστος· ἄλλως τʼ εὔοψον σφόδρα χωρίον ἐστὶ Κάρυστος. Ἐπαίνετος δʼ ἐν Ὀψαρτυτικοῖς κορύφαιναν αὐτόν φησιν ὀνομάζεσθαι.»

  ΡΩΤΑΜΕ τον ευκολόπιστο κύριο Σαραντάκο και τον ειδήμονα ψαρολόγο του Ιστολογίου, βετεράνο οπαδό του ΠΑΟΚ κ. Gpoint: Μοιάζει η περιγραφή του Αθήναιου για τον «ίππουρο» να αφορά την τσιπούρα; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

  4) Το ισχυρότερο επιχείρημα ότι ο «ίππουρος» δεν έχει καμμία σχέση με την τσιπούρα το αντλούμε από τον ίδιο τον Αριστοτέλη στο εν λόγω απόσπασμα του «Περί τα Ζώα ιστοριών» (543a, 23) που μνημονεύει ο Αθήναιος:

  «Ἔνια (σ.σ.: των γαλεών) δὲ τίκτει πᾶσαν ὥραν, οἷον ἡ σμύραινα. Τίκτει δ’ αὕτη ᾠὰ πολλά, καὶ ἐκ μικροῦ ταχεῖαν τὴν αὔξησιν λαμβάνουσι τὰ γενόμενα, ὥσπερ καὶ τὰ τοῦ ἱππούρου· καὶ γὰρ ταῦτα ἐξ ἐλαχίστου μέγιστα γίνεται τάχιστα, πλὴν ἡ μὲν σμύραινα πᾶσαν ὥραν τίκτει, ὁ δ’ ἵππουρος ἔαρος.»

  Τί μάς λέει εδώ ο Μέγας Αριστοτέλης; Ότι ο ίππουρος τίκτει το Έαρ (την Άνοιξη). Τί γνωρίζει και ο τελευταίος σκουπιδιάρης που μαζεύει τα απορρίματα των ιχθυοτροφείων; Ότι η τσιπούρα γεννοβολάει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καμμία σχέση ο Ίππουρος με την τσιπούρα, όπως αφελώς πίστεψε ο αγαπητός μας κύριος Νίκος, εμπιστευθείς τον χριστιανούλη φιλαράκο του, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

  ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να πληροφορήσουμε τους πάντες πώς ξεκίνησε αυτή η ολέθρια παρεξήγηση ότι η «τσιπούρα» είναι ο αρχαίος «ίππουρος», το Επιτελείο μας αποκαλύπτει ότι:

  Η πρώτη προσπάθεια ετυμολογήσεως της λέξεως «τσιπ(π)ούρα» οφείλεται στον δημοτικιστή δημοδιδάσκαλο Μένο Φιλήντα (1870=1934). Στα «Γλωσσολογικά» της εφημερίδος «Ο Νουμάς» της 7ης Ιανουαρίου 1907, σελίς 2, ο μπολσεβίκος Φιλήντας κάνει λόγο για την προέλευση του ΝΕ φθόγγου τσ, εκτός των άλλων πηγών και αναφέρει την προέλευση του ΝΕ τσ από σ. Ανάμεσα στα σχετικά παραδείγματα, αναφέρει και την περίπτωση τής λέξεως «τσιππούρα», λέξη η οποία προέρχεται από το ίππουρος «είδος ψαριού»> η ιππούρα, της ιππούρας>σιππούρα «με συνεπαρμό του τελικού -ς του άρθρου» απ’ όπου με τροπή του σ σε τσ έχουμε τον τύπο τσιπούρα!..

  Οκτώ χρόνια αργότερα (1915) ο Αθανάσιος Μπούτουρας (στο «Στοιχεία μεταδοθέντα εκ των νεοελληνικών ιδιωμάτων εις την νεοελληνικήν κοινήν». Απόσπασμα εκ του A’ τόμου της Αγωγής, εν Αθήναις 1915, σελ. 3.) σε εργασία του για τους ιδιωματισμούς που εισήλθαν στην ΚΝΕ παραθέτει, στο κεφ. «Λέξεις της Κοινής έχουσαι τον ιδιωματικόν φθόγγον τσ», και το παράδειγμα τσιπούρα = ίππουρις *σιππούρα.

  Καμμιά σαρανταριά χρόνια αργότερα, ο διαβόητος Νίκος Ανδριώτης (στο λήμμα «τσιππούρα» του Ετυμολογικού του Λεξικού), «νοικοκυρεύοντας» περισσότερο τα πράγματα, αποδίδει την λέξη στο (ανύπαρκτο!..) μεσαιωνικό «τσιπούρα» κι αυτό στο «ίππουρα», θηλ. του αρχαιοελληνικού ίππουρος «είδος ψαριού». Το τσ κατά τον Ανδριώτη προέρχεται από το αρχαίο -ς της συνεκφοράς της «ιππούρας», τύπος που επίσης δεν απαντιέται στα κείμενα.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Παρακαλείται ο αγαπητός σε όλους μας κύριος Σαραντάκος να βγεί και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο άρθρο, για να μή γελάει ολόκληρο το Πανελλήνιον με την ευκολοπιστία του παρόντος Ιστολογίου

  ΥΓ: ΡΩΤΑΜΕ τον φίλτατο κύριο Νίκο: Πώς γίνεται να έχει μόλις 558 θεάσεις σε 6 μέρες το βίντεο του φιλαράκου σας του Χαραλαμπάκη για την τσιππούρα στο Κανάλι του Open, όταν και το τελευταίο βίντεο του ανυπόληπτου Μπάμπι, πιάνει τρείς χιλιάδες θεάσεις μέσα σε μία ημέρα; Προφανώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμηών έχει αντιληφθεί πόσο «λίγος» είναι ο χριστιανούλης φιλαράκος σας, αγαπητέ μας κύριε Σαραντάκο…

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  68:Δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Γιώργο, εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και οι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές πηγαίνουν τρέχοντας σε ομάδες του εξωτερικού, μόλις τους δοθεί η παραμικρή ευκαιρία. Κι ύστερα βγαίνουν οι οπαδικές φυλλάδες και οι ιστότοποι των ιδιοκτητών ΠΑΕ και τους κατηγορούν για αχάριστους και χαιρεκακούν, όταν οι νεαροί δεν έχουν καλή πορεία στις νέες τους ομάδες. «Ξεχνούν» να μας πουν τι κερδίζουν αυτά τα παιδιά σε πολιτισμό, σε εμπειρίες αλλά και σε υλικές απολαβές φεύγοντας από τη σούπερ λίγδα και πηγαίνοντας έξω. Τελευταίο παράδειγμα ο Ζαγαρίτης.

 72. Καλησπέρα
  43 Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι την ΚΑ’ Φεβρουαρίου. Ε, μπέρδεψαν το ΚΑ’ με το ΛΑ’ (21 του μηνού, κάτι μάθαμε 5+ χρόνια Γιαννιώτες 🙂 )

 73. sarant said

  70 Να γνωμοδοτήσει ο Τζι

 74. Pedis said

 75. Pedis said

  https://www.tanea.gr/2021/01/21/politics/den-eprepe-na-yparxoun-15-ypografes-gia-ton-koufontina-leei-o-giorgos-tsipras/

 76. Πάει το 4 η ώρα; ένα λιβανωτό της κυβέρνησης βλέπουμε για το πώς χειρίστηκε την πανδημία στους ανάπηρους. Για το κανάλι της βουλής μιλάω…

 77. sarant said

  76 Και μάλιστα ο Υποφάντης! Αλλά τώρα τελειώνει.

 78. Θρασύμαχος said

  Επίσης προσοχή μη μπερδέψουμε την τσιπούρα με τη https://www.slang.gr/lemma/17988-tzipoura

 79. Αράουτ said

  Εντός ολίγων δευτερολέπτων ξεκινά στο Κανάλι της Βουλής (ζωντανή μετάδοση ΕΔΩ ) η βαρυσήμαντος συνέντευξις του κ. Σαραντάκου στην εκπομπή του Μιχάλη Αναστασίου, «Ο λόγος της Γραφής ΙΙ»

  ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ευχαριστούμε τον κ. Νίκο (σχόλιο 73) που παρεδέχθη πόσο «τραβηγμένη από τα μαλλιά» είναι η ετυμολόγησις της δημοφιλούς «τσιπ(π)ούρας» από τον αρχαίο ιχθύ «ίππουρο». Καλούμε τον γηραιό οπαδό του ΠΑΟΚ κ. Gpoint να βγεί και να πάρει θέση

  ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, σάς δίνουμε και δύο σίγουρα για αύριο Κυριακή 24.1.2021: Ο ΠΑΟΚ και ο Θρύλος δεν κερδίζουν με τίποτα. Παίξτε άφοβα 1 – Χ τον Ατρόμητο και Χ – 2 την ΑΕΚ

 80. Θρασύμαχος said

  Επειδή οι συνωνυμίες παίζουν ενίοτε περίεργα παιχνίδια, βρε μπας και στη Μπίτολα βρήκανε απλώς ρόδια που κάποιοι παραγωγοί τα είχανε θάψει για ν’ ανεβάσουνε τις τιμές;

 81. Θρασύμαχος said

  Ακούγοντας το «σωστά με δύο π» του Χαραλαμπάκη, νομίζω μάλλον πως εννοούσε «κάποιο λεξικό γράφει ότι το σωστό είναι με δύο π», δεν αποδίδει δηλαδή ιδίαν άποψη πως δήθεν έτσι είναι το σωστό. Ξανακούστε το και ξανασκεφτείτε το. Μιλάει και με κάποιαν αμηχανία ο άνθρωπος, επιστήμονας είναι, όχι τηλεπαρουσιαστής όπως άλλοι ομότεχνοί του.

 82. Μαρία said

  Εύγε στον κοσμήτορά μας.

  Click to access %ce%91%ce%9d%ce%91%ce%9a%ce%9f%ce%99%ce%9d%ce%a9%ce%a3%ce%97-%ce%9a%ce%9f%ce%a3%ce%9c%ce%97%ce%a4%ce%9f%ce%a1%ce%91-22.1.2021.pdf

  Θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο–ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη.

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εύγε, Νικοκύρη, ωραία τα είπες. Πολύ ενδιαφέροντα,ιδίως για όσους δεν συχνάζουν στο ιστολόγιο και τρέφονται ακούσια με διαδικτυακά (και όχι μόνο) γλωσσικά παραμύθια.

 84. sarant said

  82 Τι περιμένεις από μαυροσκούφη κοσμήτορα; 🙂

  83 Νάσαι καλά!

 85. kpitsonis said

  Ωραία τα είπες, Νικοκύρη ! Συγχαρητήρια !

 86. Ο συνομιλητής ήταν κάποιος που ξέρουμε ε; (Δεν μπορώ να τον ταυτίσω.)

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θα αντιτείνει βεβαίως εύλογα κάποιος: Δεν έχουν ανάγκη φύλαξης τα Πανεπιστήμια; Βεβαίως και έχουν. Φύλαξη όμως δεν σημαίνει αστυνόμευση. Οι υπηρεσίες φύλαξης του Πανεπιστημίου με γενναία ενίσχυση δύνανται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παραβατικότητα. Αν κάτι χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, που, μολονότι οι απόφοιτοί του διαπρέπουν στο εξωτερικό, λοιδορείται, κατασυκοφαντείται και συστηματικά αποδομείται ως «άντρο ανομίας», είναι διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό, υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, ενίσχυση της έρευνας και των βιβλιοθηκών που «μαραζώνουν».
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/278120_panepistimia-astynomias-hafiedismoy-kai-fronimaton

 88. Κατάληψη της συχνότητας του καναλιού της Βουλής! Αντί για Φλέσα και Μπαμπινιώτη είδαμε Σαραντάκο να υπέρασπίζεται τους μαλιαρούς κουμουνιστές.
  Τι κάνει ο ο Πρόεδρος της Βουλής;
  Να ιδρυθεί ειδικό αστυνομικό σώμα για την αστυνόμευση των τηλεοπτικών συχνοτήτων από τους συναρμόδιους υπουγούς Αδωνη Γεωργιάδη, Μιχάλη Χρυσοχοείδη.και Ταραντίλη. 😉

  Πολύ καλή η εκπομπή!

 89. sarant said

  86 Ο σκηνοθέτης ηταν, ο Μιχάλης Αναστασιου.

 90. freierdenker said

  Η ΕΛΣΤΑΤ κάνει μηνιαία δηγματοληπτική έρευνα της αγοράς εργασίας με ερωτηματολόγια. Ως μέθοδος μέτρησης της ανεργίας θεωρείται αξιόπιστη. Το μόνα ζητήματα είναι μεθοδολογικά, πότε θεωρείς κάποιο ως εργαζόμενο, ως άνεργο, ή ως οικονομικά ανενεργό. Τέτοια προβλήματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα σε εποχές ανωμαλίας όπως η τωρινή.

  Ο ΟΑΕΔ δεν κάνει έρευνες και μετρήσεις, απλώς δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τις βάσεις δεδομένων του, και αυτό που νομίζω οτι λέει η ανακοίνωση είναι οτι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε κακό χάλι. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ, είναι οτι έχεις κίνητρα για να πας να εγγραφείς, αλλά όχι για να διαγραφείς. Αν δηλαδή σταματήσεις να ψάχνεις δουλιά, η φύγεις στο εξωτερικό, το τελευταίο που σε απασχολεί είναι να πας να το δηλώσεις στον ΟΑΕΔ. Μπορεί και να μην σε συμφέρει κιόλας.

 91. 89 Αυτό το κατάλαβα, κατάλαβα όμως ότι θα τον ξέρουμε και με κάποιο άλλο όνομα, όχι;

 92. Πέπε said

  @59:

  > > Στα αγγλικά φοριέται πολύ το they / them κλπ. ως gender neutral, αλλά ίσως ξενίζει λιγότερο.

  Δεδομένου ότι στα αγγλικά χρειάζεται να χρησιμοποιεί κανείς τις προσωπικές αντωνυμίες πολύ συχνότερα απ’ ό,τι στα εληνικά, και επομένως καλείται να διαλέξει γένος εκεί που στα ελληνικά δεν ήταν αναγκασμένος να διαλέξει, αυτό το they το θεωρώ πρακτικό. Δίνει λύσεις. Δεν το είχα συνδυάσει ποτέ με την πολιτική ορθότητα. Μάλιστα για να πω την αλήθεια δημιουργεί μια ασυνταξία (υποκείμενο = ένα πρόσωπο, ρήμα στον πληθυντικό) που την είχα εκλάβει ως ιδιωτισμό και μου άρεσε.

  Όταν όμως το έβαλα σ’ ένα επιστημονικό άρθρο, μου υπεδείχθη να το αντικαταστήσω με he or she (και να βάλω το ρήμα στον ενικό), γιατί είχα ξεφύγει από το ενδεδειγμένο γλωσσικό ύφος.

  _______________________________
  Ωραίο το δημώδες σμυρναίικο. Το -ν του Μπάιντεν πρέπει να είναι υπερδιόρθωση του καταγραφέως. Σκέτο Μπάιντε το πρόφεραν οι Σμυρνιοί (τουλάχιστον οι παλιοί, μέχρι και πρώτης γενιάς πρόσφυγες). Συνήθως μάλιστα το έκλιναν κιόλας, ο Μπάιντες του Μπάιντε.

  Γενικά ο πρώτος στίχος (άιντε βρε παιδιά μου άιντε) δεν έχει προσεχθεί αρκετά από τους μελετητές. Κρύβει σημαντικά νοήματα.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  88: Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες! Στις 7 ο Μπαμπινιώτης και η Φλέσσα θα προσκυνήσουν τη γλώσσα, που την τσαλαπάτησε αναρχοκομμουνιστικότατα ο ασεβής Νικοκύρης, και θα βάλουν (συγγνώμη, θα θέσουν) τα πράγματα στη θέση τους. ☺

 94. ΕΡΩΤΗΣΗ – Είναι σωστό αυτό το «για»;

  Ως δάσκαλος για πάνω από σαράντα χρόνια και διευθυντής του σχολείου μας για περίπου μία πενταετία έχω καθήκον να συστήσω σε όλους και όλες ψυχραιμία.

 95. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @93. Αυτό το «Cine σύνδρομο», Νίκο, [για το οποίο διαισθάνομαι ότι διαθέτει ποιότητα.. Θα δείξει!] έχει κάποια σχέση με την Cinetic που έκανε παλιότερα ενδιαφέρουσες (λχ Παρασκήνιο) εκπομπές; ..

 96. Μαρία said

  94
  Γιατί να μην είναι; Διάρκεια δηλώνει.

 97. freierdenker said

  92 Ένας άλλος λόγος που το they/them βολεύει πολύ, είναι οτι οι προσφωνήσεις Mrs/Miss/Mr (για κυρίες, δεσποινίδες και κύριους) έχουν σχεδόν καταργηθεί, οπότε πολύ συχνά γράφεις κάτι για ένα συγκεκριμένο άτομο χωρίς να ξέρεις το φύλλο του. Μερικές φορές μπορεί να το μαντέψεις από το όνομα, αλλά όχι πάντα (εξαρτάται και από την χώρα προέλευσης του ατόμου).

 98. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @95. (..συνέχεια). Κάποιες μικρολεπτομέρειες μου την θύμιζαν..

 99. @ 96 Μαρία

  Το θεωρούσα μετάφραση από το αρχαιοκαθαρευουσιάνικο «επί» και συμφυρμό από το αγγλικό «for».

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ά, βέβαια! Η μεν εκπομπή πολύ καλή, αλλά εμείς που συχνάζουμε εδώ δεν ακούσαμε κάτι το καινούργιο.. 🙂

 101. Γιάννης Ιατρού said

  Της Πόπης σήμερα για αγορές στα εμπορικά! Καλά ρε παιδιά, τόοοοσο πολύ είχαν έλλειψη από ρούχα/παπούτσια και παρεμφερή; Όχι μόνο 3ο κύμα θα έχουμε, τσουνάμι θα μας εύρει..😡😡
  Τι να πεις, εδώ φωτό «φιλοσοφημένη», στο στυλ του γνωστού τραγουδιού του Πανούση, «αγοράστε😉, γιατί χανόμαστε». Aπό Κορινθία.😂😂

 102. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

  Μιᾶς καὶ διαθέτει ψαρομεζεδάκια ἡ σημερινὴ πιατέλα, νὰ προσθέσω κι ἄλλο ἕνα:

  Πώς να αποσυναρμολογήσετε έναν μεγάλο τόνο λέει ἡ (τυπικὰ σωστὴ) μετάφραση τοῦ ἀγγλικοῦ τίτλου: «how to dismantle a large tuna».

  Βέβαια, ἐδῶ στὸ Ἑλλάντα δὲν ἀποσυναρμολογοῦμε τὰ ψάρια. Ἁπλῶς τὰ τεμαχίζουμε.

  Τὰ ἀποσυναρμολογοῦμε μόνο ἂν ἔχουμε τὸ μάνουαλ τοῦ κατασκευαστῆ. 🙂

 103. sarant said

  102 Πρέπει να είναι τόνος από το ΙΚΕΑ

  91 Οχι, δεν γράφει εδώ.

 104. Ναι μεν αλλά, πολλές δουλειές έκανε ο σκηνοθέτης και -αν δεν ήταν επί τούτου εύρημα- εμφανίσθηκε ο Νικοκύρης με «μίαν βαθείαν ουλήν εις την ευώνυμον παρειάν συνεπεία ελλιπούς φωτισμού, προσομοιάζων του ποτέ Ιάνη, του δε ιούλου των παρειών αναπεπτυγμένων, μελάντερος η όψις ανεφάνη»

 105. Η τσιπούρα ήταν κάποτε εκλεκτό ψάρι, τώρα πια το να πετύχεις αλανιάρα είναι σαν να σου πέφτει το λαχείο (την τελευταία φορά που είδα σε ιχθυοπωλείο είχε 46 ευρώ το κιλό. Του ιχθυοτροφείου έχουν βελιωθεί πολύ αλλά πάλι υστερούν σε σύγκριση με μουρμούρα ή σαργό, οι τσιπουρομάνες που αποσύρονται από τα ιχθυοτροφεία είναι περίπου 1,5 κιλό και πολύ γευστικότερες από τις πιο μικρές, συνήθως πιάνουν τιμή 15 ευρώ.
  Από ονόματα λίγδες, τσιπουροπούλες και λιγδοπούλες για τις μικρές, τσιπούρα για τις μέτριες και γοργόνες για τις μεγάλες είναι τα ονόματα που κυκλοφορούν.
  Τα δυο πι πρώτη φορά τα είδα, γιατί όχι και με δύο ρο ; Πάντως δενείναι ιταλογενής ονομασία όπως σε αρκετά άλλα ψάρια, οι Ιταλοί την λένε οράτα από την εοπίσημη ονομασία χρυσοφρυς

 106. ΙΚέΑ… 🙂

 107. Τι οράτα, τι ντοράτα, δηλάδη. 🙂

 108. … οι χειροβομβιδες
  είναι hand grenades … Aπό τη φωτογραφία φαίνεται να πρόκειται για
  οβιδες πυροβολικού …

  Κοβίδες,
  για αίσθηση του κινδύνου

 109. nikiplos said

  Καλησπέρα…την χάρηκα κι εγώ τη συνέντευξη. Ήταν ωραία, την χάρηκα, πυκνός λόγος, ωραίοι οι φωτισμοί, αλλά και το θέμα, η διαχείριση της γλώσσας, οι γλωσσικοί μύθοι, οι γλωσσαμύντορες, τόσα θέματα σε τόσο λίγο χρόνο. Ήταν ωραία και η σκηνοθεσία και η παρουσίαση λιτή και δωρική, ήλκε τον αναγνώστη. Μου άρεσε και η ροή του λόγου του Νικοκύρη, χωρίς κομπιασμούς αλλά και χωρίς κομπασμούς, έδειχνε έναν άνθρωπο με κέφι γι’ αυτό που κάνει, δεν κολυμπάει στη νεκρά θάλασσα του ακαδημαϊσμού και των σχοινοτενών αντιπαραθέσεων.

  Μια οπτική παρατήρηση εν είδη λεπτομέρειας ας πούμε, τα χέρια και τα νύχια δείχνουν άνθρωπο που γράφει και με στυλό εκτός από πληκτρολόγιο, που κάνει και άλλες δουλειές, δεν ξέρω αν πέφτω εντός. Πάντως το όλον έβγαινε και είχε όλο το περιεχόμενο της λέξης ψυχαγωγία. Δεν με έβαλε κανείς με το ζόρι να το δω. Με κέρδισε, και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω.

 110. sarant said

  109 Το μετέφερα στον σκηνοθέτη

 111. … η επιστημονική ονομασία του κυνηγού έχει μέσα τη λέξη
  hippurus …

  Πρόκειτα για την γνωστή
  θεωρία του ιππουρού

 112. dryhammer said

  Προσυπογράφω το 109α και έχω και μια «τεχνική» ερώτηση. Στο ασπρόμαυρο (όταν διάβαζε τα αποσπάσματα) γιατί η εικόνα ήταν «κατοπτρική»; [ή εκείνο ήταν το ίσιο;]

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  Ωραία η συνέντευξη και χρήσιμη για πολλούς! Αρχικά νόμιζα ότι αναβλήθηκε, είχε μια άλλη ενημερωική εκπομπή για τους εμβολιασμούς.

  Κάποιες στιγμές έδειχνε τη συσκευή ηχογράφησης και σε ένα στιγμιότυπο έγραφε 1 ώρα και 44 λεπτά ενώ η εκπομπή ήταν μία ώρα. Πόση ώρα ήταν το γύρισμα;

 114. Μπορούμε να την κατεβάσουμε από κάπου;

 115. Μαρία said

  Επεκτατιτζής: συμβολή του Σαμαρά στον εμπλουτισμό της τρισχιλιετούς.
  https://tvxs.gr/news/ellada/triplo-oxi-samara-se-mitsotaki

 116. sarant said

  113 Κανά οχτάωρο…

  114 Θα ανέβει στο Γιουτούμπ και θα τη βάλω και εδώ σε άρθρο -τη long version μάλιστα, με 18 λεπτά περισσότερα.

 117. Μαρία said

  114
  Θα ανεβεί εδώ https://vimeo.com/michalisanastasiou

 118. Αράουτ said

  Στο 48:42 της εκπομπής, ο κ. Σαραντάκος λέει επί λέξει: «Η δημοφιλία είναι λέξη που την έπλασε ο Κοραής. Ξέρουμε πότε έζησε…»

  ΡΩΤΑΜΕ: Κι αφού ξέρετε ότι την δημοφιλία την έπλασε ο Κοραής , γιατί κύριε Νίκο δεν τολμήσατε ποτέ «να βάλετε χέρι» στον ανυπόληπτο Μπάμπι, που ισχυρίζεται στο Ετυμολογικό του ότι πρόκειται για λόγια λέξη που μαρτυρείται από το 1855;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 119. Αράουτ said

  Η πλήρης μορφή της εκπομπής (1:15:30) έχει ανέβει στο YouTube εδώ και μιά εβδομάδα και έχει μόνο 6 θεάσεις. Παρακαλείται ο κύριος Νίκος να βγεί και να μάς πεί πώς έγινε αυτό το θαύμα και γιατί δεν τον ειδοποίησε ο φιλαράκος του ο Μιχάλης Αναστασίου

 120. Αγγελος said

  Αράουτ, ο Νικοκύρης ποτέ δεν πείσθηκε, έστω και προς στιγμή, από την όντως αμφισβητήσιμη ετυμολογία της τσιπ(π)ούρας.Ήδη πριν ανοίξει το ιστολόγιο, έγραφε τα εξής στον ιστόπό του: «η τσιπούρα πήρε το δεύτερο πι (τσιππούρα) που την κάνει να μην τρώγεται, επειδή σύμφωνα με μια άποψη προέρχεται από τη συμπροφορά της ιππούρας > τ’σ’ιππούρας. Το πόσο αμφίβολη είναι αυτή η εξήγηση φαίνεται από το ότι ο τύπος ιππούρα είναι αμάρτυρος, οι αρχαίοι είχαν αρσενικό ίππουρος, και αυτός ο ίππουρος σήμαινε άλλοτε μεν ψάρι άλλοτε δε έντομο. Κι όμως, αυτή η επισφαλέστατη ετυμολογία θεωρείται ικανή αιτία για να ανατραπεί μια ακόμα καθιερωμένη ορθογραφία.»

 121. sarant said

  119 Η εκπομπή ήταν κρυφή μέχρι που να προβληθεί.

 122. Αράουτ said

  Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κύριε Άγγελε (120), είσθε καταπληκτικός! Αγνοούσαμε αυτή την αναφορά του κ. Σαραντάκου και τον συγχαίρουμε από καρδιάς.

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Πώς και ξέχασε αυτή την νεανική του αμφιβολία για την τσιππούρα ο κύριος Νίκος και δεν εξέφρασε την παραμικρή αμφιβολία στα σημερινά μεζεδάκια, παρουσιάζοντας το βίντεο του καθηγητού Χαραλαμπάκη, ο οποίος υιοθετεί πλήρως την άποψη του ανυπόληπτου Μπάμπι; Την είχε ξεχάσει, δεν ήθελε να στεναχωρέσει τον φιλαράκό του ή κάτι άλλο συμβαίνει;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 123. Κανένας γιαπωνεζομαθής να μεταφράσει ; κάι σαν…καγκαβιά μου φέρνει !

 124. ΓΤ said

  αθλητική κίνηση

  Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ 1-0
  Απόλλων Σμύρνης-Άρης 0-1
  ΠΑΟ-ΟΦΗ 2-0

  Απόλλων Λάρισας-Διαγόρας 0-1

  Κολοσσός-Περιστέρι 80-65
  Άρης-Μεσολόγγι 77-48
  ΠΑΟΚ-Ηρακλής 79-72
  Προμηθέας-Λαύριο 90-88
  ΑΕΚ-Ιωνικός 81-74

  Φίλιππος-ΠΑΟ 0-3 (14-25, 18-25, 20-25)
  Κηφισιά-Μίλων 3-1 (30-28, 24-26, 25-23, 25-19)

  Ολλανδία-Ελλάδα 7-4 (Πόλο Γυναικών, αποκλεισμός Εθνικής από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο)

 125. Pedis said

  # 82 – Ξέρεις αν έχει δεσμευτεί ο Σύριζα σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακυβερνήσει ότι θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία; (και δεν θα την αντικαταστήσει με κανένα σεκουριτάδικο μαφιομάγαζο παραστυνομικών;)

 126. Gpoint…
  Ο Shinji Kagawa, θα μεταγραφεί σύντομα στην Ελλάδα; Είστε έτοιμοι να ακολουθήστε στον ΠΑΟΚ;

 127. sarant said

  125 Καλή ερώτηση -αυτονόητο φαίνεται βέβαια.

 128. # 126

  Ευχαριστώ

  Λογικό αλλά ξενίζει, έχει αυριανή ημερομηνία…

 129. Χαχα… μας πρόλαβαν στη στροφή του ανατέλλοντος ηλίου… 🙂

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  127: Καλά, μην το λες, πολλά «αυτονόητα» παρέλειψε να θίξει ο Σύριζα στο διάστημα της διακυβέρνησής του. ☺

 131. Λάζαρος Μ. said

  Βραδινή συνεισφορά στην πιατέλα. Κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο.

  1) Στέκει η παρακάτω σύνταξη με γενική; «Πολλές εταιρείες υπερθεμάτισαν της ανεκδιήγητης διακυβέρνησης Τραμπ»
  https://www.efsyn.gr/kosmos/277344_opsimoi-dimokrates-me-mantalaki-sti-myti

  2) Αν σκοπεύετε να γράψετε κάποια εργασία για τις φάλαινες φυσητήρες (sperm whale), μην ακολουθήσετε κατά γράμμα την προτεινόμενη μετάφραση του Google Translate. Μπορεί να συναντήσει κανείς περιστασιακά τον όρο «σπερμοφάλαινα» (182 ανευρέσεις βρίσκω στο Google), αλλά η «φάλαινα σπέρματος» θυμίζει την «τράπεζα σπέρματος».

 132. sarant said

  131.1 Δεν στέκει

 133. Triant said

  Συγχαρητήρια Νίκο. Η Μάρω καθηλώθηκε και νομίζω οτι κέρδισες και την αδερφή μου.

 134. Πέπε said

  Αν παρακολουθήσει κανείς τα σχόλια σαν ενιαία συζήτηση με ροή, και τύχει να του διαφύγουν τα νούμερα που λένε σε ποιο απαντάνε, μπορεί να ψαρώσει με τον διάλογο που διάβασα:

  -Ο Shinji Kagawa, θα μεταγραφεί σύντομα στην Ελλάδα; Είστε έτοιμοι να ακολουθήστε στον ΠΑΟΚ;
  -Καλή ερώτηση -αυτονόητο φαίνεται βέβαια.

 135. Λάζαρος Μ. said

  Επίσης ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, με αφορμή την είδηση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι κάποιο σχολείο στη Μασαχουσέτη αφαίρεσε από την ύλη του τον Όμηρο, επειδή θεώρησε ότι προωθεί ρατσιστικά και σεξιστικά πρότυπα, έγραψε στις 15/1 τα ακόλουθα:

  «Μαθαίνω πως κάποιες επαγγελματίες προοδευτικές και αγωνίστριες τα έχουν βάλει με την Πηνελόπη από την Οδύσσεια του Ομήρου και ζητάνε, λέει, να απομακρυνθεί ο Ομηρος από τα σχολεία γιατί η Πηνελόπη είναι αρνητικό πρότυπο για τη γυναίκα την εποχή της χειραφέτησής της. Πριν όμως κλείσω θα ήθελα να ρωτήσω αυτές τις ηλίθιες, το πρότυπο της γυναικείας χειραφέτησης δηλαδή απαγορεύει σε μια γυναίκα να αγαπάει τον άντρα της και να τον περιμένει από ένα ταξίδι και να μη μεταμορφώνεται σε φτηνό τσουλί ψάχνοντας το σεξ δεξιά και αριστερά; Από πότε το καινούργιο πρότυπο οφείλει να σε οδηγήσει στο να γίνεις με το ζόρι «τσόκαρο» και σου απαγορεύει να είσαι πιστή –ή και πιστός βέβαια– σε αυτόν ή αυτήν που αγαπάς;»

  Με δεδομένο λοιπόν ότι μια γυναίκα που ενδίδει στους πειρασμούς χαρακτηρίζεται από τον αρθρογράφο «τσουλί», διερωτώμαι: Περιλαμβάνει άραγε η περιούσια γλώσσα μας περιλαμβάνει κάποιον αντίστοιχο – εξίσου προσβλητικό – χαρακτηρισμό για τους άστατους άντρες; Εγώ πάντως δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάποιον. Και παρατηρώ ακόμη ότι ενώ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την Πηνελόπη, που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο συζυγικής πίστης και αφοσίωσης, δεν γίνεται κανένας λόγος για τις ερωτικές ατασθαλίες του Οδυσσέα με την Κίρκη και την Καλυψώ και τα κουτσούβελα που άφηνε στο διάβα του.

 136. Pedis said

  # 127 – Για να δούμε.

  Ρε τι συμβαίνει στον κόσμο! Ανήκουστα πράγματα για την γκριεγιλάνδια. Πρώτη είδηση στην elpais. (Πέρο, με παρέθε ότι κάτι άλλο πληρώνει.)

  http://www.topontiki.gr/article/424974/paraitithike-arhigos-genikoy-epiteleioy-enoplon-dynameon-epeidi-emvoliastike-ektos

  https://elpais.com/espana/2021-01-23/el-jemad-presenta-su-dimision-por-haberse-vacunado-de-la-covid.html

 137. Γιάννης Ιατρού said

  Ενημέρωση: Ο ΓουΣου νοσηλεύεται πάλι, δύσκολη περίπτωση μου είπαν. Διαβίβασα τις ευχές για ανάρρωση κλπ.

 138. sarant said

  137 Θα τα καταφέρει!

 139. freierdenker said

  Το πιο παλιό παράδειγμα που θυμάμαι από κάτι σαν το φοιτητές/τριες είναι το «Ελληνίδες, Έλληνες» του Καραμανλή.

  Είναι φαντάζομαι μια έξυπνη μετατροπή της προσφώνησης Κυρίες και Κύριοι, mesdames et messieurs, ladies and gentlemen. Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε που και που οτι η Μεταπολίτευση ξεκίνησε με ένα «Ελληνίδες, Έλληνες», για να μην νομίζουν οι νέοι οτι τα ανακάλυψαν όλα από την αρχή.

 140. 138 Μακάρι.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  135: …και τα κουτσούβελα που άφηνε στο διάβα του…
  Από ένα απ΄ αυτά, από τον Τηλεγόνο (δηλ. αυτόν που γεννήθηκε μακριά😉), ένα από τους τέσσερες γιούς του με την Κίρκη (βλ. κουτσομπολιό Ησιόδου), το βρήκε ο Οδυσσέας, όπως ήταν και η προφητεία (που ο ίδιος την ερμήνευσε λάθος και ξαπέστειλε τον Τηλέμαχο): Αυτή έλεγε θα πεθάνει «εξ αλός» (όχι έξαλλος, ε;😂). Ο Τηλεγόνος τον σκότωσε με ακόντιο που είχε δηλητήριο από θαλασσινό σελάχι.
  ΥΓ: Ολο *τηλε* έχουν τα ονόματα, σύμπτωση; Δεν το έθιξε ο Νίκος στην πολύ καλή τηλεοπτική του παρουσίαση σήμερα. Νίκο, σε καμαρώσαμε👍

 142. Γιάννης Ιατρού said

  138/140: Το εύχομαι 🤔😟

 143. Λάζαρος Μ. said

  141 Ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατάλληλα και για διδασκαλία με τηλεκπαίδευση!

 144. Χαρούλα said

  Μπράβο Νικοκύρη! (Αν και κοψοχολιάσαμε με τον Υποφάντη),Πολύ καλός! Άμεσος, ζωντανός, ενδιαφέρων φυσικά.

  Κρίμα για τον Γς…. ας είμαστε αισιόδοξοι.

 145. Μαρία said

  141
  Το καλύτερο παρέλειψες, οτι παντρεύτηκε την Πηνελόπη κι έκανε και παιδί. Απο πιστή σύζυγος τεκνατζού η κυρία.
  Αλλά γιατί του άλλαξες τον τόνο;

 146. Corto said

  137:
  με κεφαλαία:

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ Γς

 147. Pedis said

  Πορδοσάλιε: Αναρχοάπλυτοι οι πρυτάνεις

 148. venios said

  139 To «Ελληνίδες, Έλληνες» είναι πιστή μεταφορά του «françaises, français» του Ντε Γκωλ.

 149. Μαρία said

  147
  Σάπιοι https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1352486545647951884

 150. Γιάννης Ιατρού said

  145: ¨Εκ παραδρομής της γλωσσός😜
  Δεν το είπα γιατί δεν ήθελα να εκθέσω την Πενέλοπε😎, αλλά και η Κίρκη τεκνατζού βγήκε, πήρε τον Τηλέμαχο…
  Της Αίας έγινε😂

 151. sarant said

  149 Αυτή ήταν ΠΑΣΟΚ κάποτε.

 152. Πέπε said

  137
  Γιάννη, στην επόμενη επικοινωνία βάλε και τις δικές μου ευχές.

 153. 152, 137
  Όλων μας τις ευχές.

 154. Μαρία said

  151
  Βουλευτίνα και πρώην σύζυγος του ιεφημερίδα.

 155. freierdenker said

  148, το υποψιαζόμουνα ως γαλλικής προέλευσης

 156. spyridos said

  15

  «Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ να ριμάρει με τον Μπάιντεν είναι το Λάιντεν.»

  Το Leiden προφέρεται έτσι ακριβώς Λάιντεν.

  https://tinyurl.com/y574zge4

 157. Γιάννης Ιατρού said

  152/153: Όλων τις ευχές έδωσα και τώρα, αλλά θα του το πω και ειδικά 👍

 158. Pedis said

  # 149 – Πέτσες στο στάδιο προχωρημένης αποσύνθεσης.

  # 151 – Μεγάλο σχολείο.

 159. Pedis said

  Έτσι, να μη φαίνεται τόσο μεγάλο το κενό της αντιπολίτευσης στα μμε …

  μα ν’ ανέβουν και τα κασέ στα πέτσινα γκισέ.

 160. Κυριάκος said

  Η λαμπούκα ή λαμπούγα ή λαπόρδα που λέει ο Χαραλαμπάκης δεν έχουν καμία σχέση με την τσιπούρα. Είναι τα ψάρια που έχει πιάσει «Ο Ψαράς» των τοιχογραφιών της Θήρας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%A8%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82_(%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1)

 161. Άγγελος Σέρτης said

  Ο Κοραής (1815) περί «Τσιππούρας»:

  «Η παρ’ ημίν ουν Σιππούρα ή Τσιππούρα, το μεν όνομα πιθανώς παρά τον ίππουρον έσχηκεν, ου μέντοι τούτον δηλοί, αλλά τον χρύσοφρυν»

  https://books.google.gr/books?id=r8oGAAAAQAAJ&pg=PA244&dq=%22%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwi7irC45bPuAhWxlosKHQEQA6cQ6AEwAnoECAcQAg#v=onepage&q=%22%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%22&f=false
  (σελ. 106)

 162. Καλημέρα

  Γιάννη και τις δικές μου ευχές για τον Γουσού

  Η Οδύσσεια είναι φαντασία,του Ομηρου, η Ιλιάδα, ιστορία είναι η θέση μου. Η Κίρκη έκανε παιχνίδι και με τον Ιάσονα που ήταν καμιά- δυο γενιές πριν τον Οδυσσέα άρα θάχε σιτέψει όταν την συνάντησε και η παροιμία «η γριά κότα έχει το ζουμί» δεν αναφέρεται σε σύγχρονα του Οδυσσέα κείμενα και δεν πολυφαίνεται το Κίρκη να είναι όνομα μιας εκάστοτε ιέρειας, πιο πιθανό να έγραφε ό,τι του κατέβαινε ο Ομηρος, έτσι κι αλλιώς όλα στην Οδύσσεια τραβηγμένα από τα μαλλιά είναι

  # 160

  Η λαπέρδα είναι ψάρι της επιφάνειας, η τσιπούρα είναι πατόψαρο, καμιά σχέση. Τα πρώτα χρόνια το ψάρεμα γινότανε στην επιφάνεια με τον πεζόβολο από την στεριά ή κάποιο πλεούμενο, σχετικό βίδδεο :

 163. Άγγελος Σέρτης said

  70 Αράουτ
  «ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να πληροφορήσουμε τους πάντες πώς ξεκίνησε αυτή η ολέθρια παρεξήγηση ότι η «τσιπούρα» είναι ο αρχαίος «ίππουρος», το Επιτελείο μας αποκαλύπτει:»

  Από το 1988 δεν έχουν «αποκαλυφθεί» αυτά;;

  https://books.google.gr/books?id=cCtoAAAAMAAJ&q=%22%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82%22&dq=%22%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjgkOeD8LPuAhViCRAIHWWECToQ6AEwAHoECAIQAg

  – Δ. Στασινός, Το «Λεξιλόγιο ορολογίας ειδικής αγωγής» του Υπουργείου Παιδείας και η ανάγκη επανασύνταξής του (ΔΩΔΩΝΗ, τόμος 17, τχ. 3, 1988: σελ. 119-120)

 164. Spiridione said

  15. Το Μπάντεν Μπάντεν δεν το σκέφτηκε κανείς;

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλές ευχές για περαστικά στον Γς.

 166. Spiridione said

  163. Είναι από το Σημασιολογικά και ετυμολογικά του Κωνσταντίνου Οικονόμου, σελ. 119-121.
  Ο οποίος στο τέλος προτείνει ότι η λ. τσιπούρα είναι πιθανώς δάνειο από την τουρκική λ. çipura, άγνωστης προέλευσης, που όμως και αυτό μάλλον δεν στέκει γιατί την ψαρική ορολογία την έχουν δανειστεί από εμάς οι Τούρκοι (ακόμα και τη μικρή τσιπούρα τη λένε lidaki, από τη λίγδα, λιγδοπούλα, λιγδάκι).

  Click to access 4.%20%ce%a3%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac%20%ce%ba%ce%b1%ce%af%20%ce%b5%cf%84%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac.pdf

 167. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η επίθεση από τα «παπαγαλάκια» και τους καθοδηγητές τους εναντίον πρυτάνεων, ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών, επειδή τολμούν να υποστηρίζουν το σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές, είναι χαρακτηριστικό των αυταρχικών κυβερνήσεων και κομμάτων, τα οποία, ως γνωστόν, εχθρεύονται τη διανόηση και τον κριτικό λόγο. Ο Τραμπ κι ο Μπερλουσκόνι έφυγαν, ο τραμπισμός και ο μπερλουσκονισμός παραμένουν και θεριεύουν. «Όταν ακούω να μιλάνε για κουλτούρα, τραβάω πιστόλι» (φράση από το ναζιστικό δράμα Schlageter του Χανς Γιοστ).

 168. Alexis said

  Κι εδώ τελειώνει το σημερινό μας άρθρο. Το απόγευμα, θυμίζω, στις 4 μμ στο κανάλι της Βουλής, μπορείτε να με δείτε στο ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Αναστασιου Ο λόγος της γραφής. Θα πάρω απουσίες.

  Βάλε μου απουσία. Αλλά δικαιολογημένη. Θα φέρω χαρτί από την …Αλέξαινα ότι ήμουν απασχολημένος με αλλότρια καθήκοντα. Εάν προκληθώ θα αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες…

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να θυμηθούμε, με την ευκαιρία της επίθεσης κατά των πανεπιστημιακών, και ένα σχετικό άρθρο του Ουμπέρτο Έκο:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.enet.gr/%3Fi%3Dnews.el.article%26id%3D192587&ved=2ahUKEwjn5fTZhbTuAhUEyKQKHRfODKYQFjABegQIDRAB&usg=AOvVaw3G9SmRq_ZdIJWAFmqMm8hZ&cshid=1611473283156

 170. Spiridione said

  167
  Wenn ich das Wort Kultur höre, dann greife ich schon nach meinem Revolver, έλεγε ο Μπάλντουρ φον Σίραχ, αρχηγός της χιτλερικής νεολαίας, σε ομιλία του, κραδαίνοντας ένα πιστόλι (καταγεγραμμένο σε ντοκιμαντέρ).

 171. Alexis said

  Παρεμπιπτόντως να πω, επειδή βλέπω τη φράση «άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» στο στιχούργημα του Χωμενίδη, ότι θεωρώ το σχετικό «αρχοντορεμπέτικο» άσμα του Μιχάλη Σουγιούλ ως κορυφαίο δείγμα ευφυούς λαϊκής στιχουργικής. Δια χειρός Αλέκου Σακελλάριου βέβαια:

 172. Φοβερή η συνέντευξη. Τι αναμετέδωσα.

 173. Χαρούλα said

  #168 Alexis δεν πειράζει. Αφού μας έκρυψε και πληροφορίες…. είχε επανάληψη τα ξημερώματα! Θα μπορούσες να …ξυπνήσεις επιμορφωτικά!😊
  Νικοκύρη από τις σπάνιες(πια) περιπτώσεις που απαγόρευε την εγγραφή. Θα γίνει δυσεύρετη η εκπομπή!!!🧐

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  170:Ναι, η φράση από το ναζιστικό θεατρικό δράμα γνώρισε μεγάλη διάδοση από τους ηγέτες των ναζί, με προεξάρχοντα τον καθ’ ύλην αρμόδιο Γκέμπελς. Αλλά και οι επίγονοί τους την τιμούν δεόντως, κυρίως με τις πράξεις τους, ακόμα και όταν δηλώνουν αντιναζιστές και υπέρμαχοι της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

 175. Babis said

  Δικαιολογημένη απουσία γιατί μόλις σήμερα διαβασα το άρθρο. Δυστυχώς
  Ωχ! Καρφώθηκα μόνος μου ότι απουσίαζα από την χθεσινή ανάγνωση του άρθρου.

 176. Costas Papathanasiou said

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ και περαστικά στον Γς
  Ο Αθήναιος (Βιβλίο 7, παρ.68) φαίνεται να αναφέρεται γενικά σε Ίππουρους (ιχθύες), δηλαδή σε τρία είδη ψαριών με όμοια, μεγαλούτσικη, «αλογίσια» ουρά όπως
  -Στην κατά Δωρίωνα αλογονούρικη Κορύφαινα (τον σημερινό κυνηγό, λαγό κλπ), ψάρι, μάλλον, των ανώτερων θαλασσίων στρωμάτων, αν το κρίνουμε εξ ονόματος
  – Στην σουβλομύτα,αλογονούρα και (κάποτε) χρυσόφρυδη Ραφίδα, που πηδάει έξω απ’τα νερά κατά τον Νουμήνιο, οπότε λέγεται και «μέγας συνόδοντας» και «αρνευτής»(από τα πηδήματα που κάνουν τα αρνάκια), ονομαζόμενη επίσης, «Καρύστιος»(ιχθύς) κατά τον Αρχέστρατο(διότι η Κάρυστος ήταν ψαρότοπός του) αλλά και «κορύφαινα» κατά τον Επαίνετο(καθότι επίσης «αφρόψαρο») και η οποία μάλλον είναι η σημερινή «ζαργάνα» (άλλως: βελονίδα, αραφίδα, βελόνι, σακοράφα) και
  -Στους «ιππουρείς» Ικεσίου και Επιχάρμου ή τον κατά Αριστοτέλη»ίππουρον» που «τίκτει το έαρ» οι οποίοι μπορεί όντως να αντιστοιχούν στην χρυσόφρυδη τσιπούρα (οι γόνοι της οποίας μαζεύονται στα ρηχά την άνοιξη), της οποίας η ανάλογη ετυμολόγηση παραμένει ως εκ τούτου και η πιθανότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να «διορθώνουμε» επί το λογιώτερον (δηλ. με δύο πι) μια ήδη δουλεμένη καλά από το λαό λέξη (όπως ορθά επισημαίνεται και στο εν λόγω άρθρο).

  ΥΓ:Καλά μας τα’ πες χτες.

 177. Αγγελος said

  Αλέξη, Χαρούλα και όποιος άλλος δεν ειδε την εκπομπή: διαβάστε το σχόλιο 119, κι ας είναι του Αράουτ 🙂 Το βίντεο υπάρχει, άκοπο μάλιστα, στο YouTube.
  Περαστικά του Γς κι από μένα.

 178. Χαρούλα said

  Άγγελε ευχαριστώ. Εγώ την είδα στην κανονική ώρα, και όταν πέτυχα την επανάληψη, προσπάθησα για εγγραφή και αρχείο. Τώρα ανακάλυψα πως το κανάλι της Βουλής έχει απαγορευτικό γενικά. Περιμένω την …υπόσχεση του Νικοκύρη για την «μεγάλη» εκδοχή.
  Καλή, όμορφη Κυριακή!

 179. […] Που βέβαια λέγονται έτσι για να σημαδέψουν την ανάληψη καθηκόντων Προέδρου των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ένα γεγονός που έγινε δεκτό με φρενιτιώδη ενθουσιασμό από τη ντόπια διανόηση, όπως δείχνει και το στιχούργημα που δημοσίευσε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος κατάφερε να βρει και ρίμα για τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο. Bέβαια, το “γλιτώσαμε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/23/meze-463/ […]

 180. sarant said

  166 και πριν: Χρήσιμο.

  Δεν ξέρω αν αξίζει άρθρο.

 181. antonislaw said

  Καταρχάς περαστικά στο Γς! Γρήγορη επάνοδο γιατί μας έλειψε! Αν μπορείς Γιάννη μετάφερε και τις δικές μου ευχές, όντως η πινελιά του λείπει στο ιστολόγιο κατά την άποψή μου!

  Η εκπομπή ήταν εξαιρετική κ Σαραντάκο, συγχαρητήρια για το γλωσσικό ύφος, για τον ήπιο αλλά αγωνιστικό τόνο, για την έλλειψη υποχωρητικότητας σε συνδυασμό όμως με ευγένεια -αν μου επιτρέπετε αυτό είναι ίσως το μειονέκτημα του κ Χαραλαμπάκη, που προσπαθεί -από καλή πρόθεση- να μην δυσαρεστήσει τους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς και λεξικογράφους εξ αφορμής του ίππουρου. Και το θέματα που θίξατε είναι εξαιρετικά καίρια και δυστυχώς επίκαιρα. Ακόμα και σε γραφείο διοίκησης της εκπαίδευσης-όπου όπως είναι αναμενόμενο είναι γεμάτο εκπαιδευτικούς- μόλις πεις καμία φράση από αυτές που έχουν βομβαρδίσει συνειδητό και υποσυνείδητο με γλωσσικούς μύθους θα πεταχτεί κάποιος λαθοθήρας ή γλωσσοδιορθωτής. Είπα προχθές λοιπόν «αυτά είναι πράσινα άλογα». Και πετάχτηκε-το περίμενα- μηχανικός πληροφορικής με διδακτορικό στην εκπαίδευση να μου πει «βέβαια με δύο σσ και έψιλον γιώτα». Έχουμε εμποτιστεί από τους γλωσσικούς μύθους. Δεν είναι μικρό πράγμα τελικά να λειτουργείς υπέρ του ετύμου, της αλήθειας και της άρσης των πλανών, έστω των γλωσσικών.

  Για τον ίππουρο και την τσιπούρα κρατάω την άποψη του Κοραή που λέει ότι σχετίζεται μεν με τον ίππουρο ετυμολογικά αλλά ο ίππουρος αντιστοιχεί σε άλλο ψάρι από τη σημερινή(τότε) τσιπούρα. Σε καμία περίπτωση όμως δε θεωρώ δικαιολογημένη την αλλαγή στην ορθογραφία: τσιπούρα. Επίσης δε θεωρώ δικαιολογημένη και τη μέσω ιδιόκτητου λεξικού- δηλαδή αν είχε ψαράδικο ο Μπάμπι θα την έγραφε έτσι και στην ταμπέλα του (Ελάτε αγώρια και κορίτσια, στο κτήριο μας διαθέτουμε τσιππούρες)- προσπάθεια αλλαγής μιας καθιερωμένης ορθογραφίας, μάλλον είναι μια απόπειρα από καθέδρας επιβολής.

 182. Pedis said

  Μα δεν πρόκειται για καμιά ειδική επίθεση ενάντια στους διανοούμενους.

  Αλλά για αυτοματοποιημένο σχήμα με σκοπό την εκτέλεση και την κλιμάκωση γενικευμένης επίθεσης με όλα τα μέσα και από όλα τα μέσα «ενημέρωσης» ενάντια σε όποιους προβάλλουν κάθε φορά, έστω και για το ονόρε, στοιχειώδη αντίσταση.

  (τώρα, κατα μέσον όρο αυτοί που διεκδικούν το παγκόσμιο ρεκόρ να τα κάνουν πρώτοι απάνω τους μόλις η οποιαδήποτε κυβέρνηση κάνει «μπού» ειναι οι πανεπιστημιακοί … 😆 φανταστείτε το ρεκόρ πρυτάνεων που έχουν την τιμή να έχουν θέση συνδιοίκησης με τη κυβέρνηση).

 183. Παναγιώτης Κ. said

  Γιάννη, σε παρακαλώ να μεταφέρεις τις ευχές μου στον Γς για ταχεία ανάρρωση και επάνοδο στην παρέα μας.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι διανοούμενοι θεωρείται, και δικαίως, ότι επηρεάζουν την κοινή γνώμη, γι’ αυτό στοχοποιούνται και απαξιώνονται από τις αυταρχικές εξουσίες. Και πιο πολύ στοχοποιούνται, όταν είναι ενταγμένοι στο σύστημα, αλλά, κάποια στιγμή που το πράγμα φτάνει στο μη περαιτέρω, αρθρώνουν κριτικό λόγο. Τότε πιάνουν δουλειά οι Πορτοσάλτες. Άλλο είναι να απορρίπτουν την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ οι φοιτητές και η αντιπολίτευση και άλλο οι πρυτάνεις.

 185. sarant said

  181 Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και σημειώνω το «πράσσειν»….

 186. Pedis said

  Ο Πορδοσάλιας και όμοιοί του ως διανοούμενοι σε και με όλα τα Μέσα, προφανώς, επηρεάζουν την κοινή γνώμη, η οποία χέστηκε πότε θυμούνται οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί να πάνε ενάντια στην Κυβέρνηση για το κοινό καλό.

  Αλλά, οπως έγραψα, μπαίνει σε λειτουργία αυτοματοποιημένος μηχανισμός αντίδρασης, μπάι δε μπουκ, αποτελεσματικός, ίδιος για όλες τις περιπτώσεις, οικονομικότατος.

  —-

  Αναφερόμαστε στα εγκαίνια, τη Δευτέρα 18/1, ενός «Τοίχου Μνήμης» με τα ονόματα των θυμάτων της εγχώριας «τρομοκρατίας» και κάποια σχετικά λόγια από συγγενείς τους. Στην περίπτωση των Αμερικανών που σκότωσε η 17Ν, τους απόντες συγγενείς υποκατέστησε ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αναγράφοντας πρώτο-πρώτο το όνομα του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλτς που «έδωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των λαών των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

  Σύμφωνα με τον πρώην συνάδελφό του Γουίνσλοου Πεκ, την εποχή που σκοτώθηκε ο Γουέλτς ασχολούνταν με την οργάνωση του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και τη μετατροπή της εκεί αναμέτρησης Δεξιάς – Αριστεράς σε θρησκευτική αλληλοεξόντωση χριστιανών – μουσουλμάνων (Αντί», 10/1/1976).

  Οπως έχουμε δε αναλύσει παλαιότερα στον «Ιό», η προηγούμενη θητεία του στη Γουατεμάλα το 1966-67 συνέπεσε χρονικά με τα εγκαίνια της στρατηγικής των συστηματικών «εξαφανίσεων» (δηλαδή απαγωγών, πολυήμερων μυστικών ανακρίσεων και δολοφονιών με φριχτά βασανιστήρια) δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων φοιτητών, συνδικαλιστών και άλλων ενοχλητικών πολιτών από τα λατινοαμερικάνικα σώματα ασφαλείας, με εικονική ανάληψη ευθύνης από ακροδεξιές οργανώσεις-φαντάσματα που διακήρυσσαν ότι «θα ξεριζώσουν τους αρνητές της εθνικής ταυτότητας».

  https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/278240_ellas-eyropi-goyatemala

 187. Pedis said

  Όπως Αμερική

  Campus Law Enforcement, 2011-12

  Brian A. Reaves, Ph.D., Bureau of Justice Statistics

  January 20, 2015 NCJ 248028

  Presents findings from a BJS survey of campus law enforcement agencies covering the 2011-12 academic year. The report focuses primarily on 4-year colleges and universities enrolling 2,500 or more students. Agencies serving public and private campuses are compared by number and type of employees, agency functions, arrest jurisdiction, patrol coverage, agreements with local law enforcement, requirements for new officers, use of nonlethal weapons, types of computers and information systems, community policing initiatives, use of special units and programs, and emergency preparedness activities.

  Highlights:

  About 75% of the campuses were using armed officers, compared to 68% during the 2004-05 school year.

  About 9 in 10 public campuses used sworn police officers (92%), compared to about 4 in 10 private campuses (38%).

  Most sworn campus police officers were authorized to use a sidearm (94%), chemical or pepper spray (94%), and a baton (93%).

  Most sworn campus police officers had arrest (86%) and patrol (81%) jurisdictions that extended beyond campus boundaries.

  About 7 in 10 campus law enforcement agencies had a memorandum of understanding or other formal written agreement with outside law enforcement agencies.

  https://www.bjs.gov/index.cfm?ty=pbdetail&iid=5216

 188. Pedis said

  Για την ασφάλεια όλων στο καμπους, δικαίωμα για γενική οπλοφορία και μέσα στο αμφιθέατρο. Όπως Αμερική!

  https://physicstoday.scitation.org/doi/10.1063/PT.3.3228

  Προφέσσορας με ιδεοληψίες; Στο σταυρό!

  Δύσκολα θέματα στις εξετάσεις; Στα πόδια!

  Φοιτητές που κοιμώνται στο μάθημα; Τρεις προειδοποιητικοί πυροβολισμοί στον αέρα.

  Για να μάθετε καθυστερημένοι!

 189. Pedis said

  It was just after midnight. I was finishing up what had become a nightly routine: a late-night study session with friends at the library. It was a cool fall night, and my friend offered to drive us to our on-campus apartments.

  Just as we pulled into the parking lot of my friend’s apartment complex on campus, bright headlights flooded the windshield.

  A police officer approached the car. “What are you doing here?” he said. As one friend calmly explained he was dropping us off, my other friend told the officer that he had no business pulling us over on campus.

  Suddenly, I was reminded that I wasn’t in Canada anymore.

  In the United States, campus police carry guns. I sat in the back seat in sheer silence, staring at my friend’s campus parking pass hanging from the rearview mirror.

  https://www.macleans.ca/opinion/how-armed-police-officers-on-campus-have-become-a-ubiquitous-part-of-american-college-life/

 190. Καλησπέρα,
  177 Άγγελε, τα λίνκια δεν προσφέρονται δωρεάν. Πληρώνεις με το να μετριούνται τα κλίκια. Που μεταφράζονται σε μετρητά. Τι νομίζεις; Άδικα παρουσιάζονται οι μετρήσεις συνέχεια και συνέχεια. Πάντως, η τηλεόραση της Βουλής την έχει ανεβάσει:

  Εγώ φρόντισα και την έγραψα την εκπομπή και θα την δω όταν υπάρξουν οι κατάλληλες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες 🙂 Αλλά είναι εγγραφή που δεν μετακομίζει.

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σαφώς και τη σημερινή εποχή πιο πολύ μετράει παγκοσμίως ο λόγος του Αντετοκούνμπο και του Λεμπρόν παρά των διάφορων Τσόμσκι, αλλά η τεράστια προπαγανδιστική κινητοποίηση των πάσης φύσεως κυβερνητικών δυνάμεων κατά των «απείθαρχων» πρυτάνεων, δείχνει ότι αυτή η «απειθαρχία» τούς ενοχλεί, δεν την έχουν συνηθίσει. Εννοείται πως θα επιβάλει τη θέλησή της η κυβέρνηση, αλλά η ομόφωνη και ανεπιφύλακτη συνεργασία των εξουσιαστικών μηχανισμών παρουσίασε ρωγμή.

 192. Αγγελος said

  Γιάννη (190), δεν καταλαβαίνω. Τι δεν είναι δωρεάν; Για τον χρήστη που θέλει να (ξανα)δεί την εκπομπή, είναι, απλώς πρέπει να κάνει τον κόπο να πάει στο YouTube. H άκοπη βερσιόν είναι εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=OSfe_zs9-N4&feature=emb_err_woyt Ή όχι;

 193. 190: Και δεν την ανέβασε η Τηλεόραση της Βουλής, που είναι άλλος λογαριασμός στο YouTube, αλλά ο σκηνοθέτης στον δικό του.

 194. Triant said

  192: Χρησιμοποιώντας μάλιστα το (δωρεάν) JDowloader 2 το κατέβασα σε 1080p και το έχω έτοιμο να το πουλήσω σε λογική τιμή. Σημειωτέον οτι αυτό το πρόγραμμα κατεβάζει σχεδόν οτιδήποτε από οπουδήποτε.

 195. Spiridione said

  «οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ».
  Φιλαρέσκεια προφανώς θα εννοούσε ή κάτι τέτοιο.
  Κατά τα άλλα η κυρία είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα
  https://www.avgi.gr/politiki/377607_ypopsifia-boyleytis-tis-nd-ypainissetai-oti-oi-gynaikes-eythynontai-gia-ton-biasmo

 196. Κώστας said

  170: Αν δεν με απατά οικτρά τόσο η όραση όσο και η ακοή μου, το άτομο που στην επίμαχη σκηνή από το ντοκιμαντέρ «De Nuremberg à Nuremberg» λέει την ατάκα, δεν μπορεί να είναι ο Σίραχ. Ο Σίραχ είχε εντελώς διαφορετική εξωτερική εμφάνιση όπως επίσης και διαφορετική εκφορά του λόγου (φερειπείν δεν πρόφερε σταφυλικό /r/ αλλά φατνιακό παλλόμενο.)

  Επίσης, η ατάκα για το ρεβόλβερ συναντάται σε διάφορες παραλλαγές, καθεμιά και με άλλη πρόθεση: άλλος απλώνει το χέρι του «nach dem Revolver», άλλος «an den Revolver» και άλλος «zum Revolver». Το άτομο στο βίντεο, όμως, απλώνει το χέρι του «auf dem Revolver», διατύπωση εντελώς αντιγραμματική, αφού η δοτική «dem» σε συνδυασμό με την πρόθεση «auf» εξαλείφει κάθε συνδήλωση κατεύθυνσης και αντιφάσκει προς το ρήμα greifen «απλώνω το χέρι»! Προσοχή, σκοπός μου τώρα δεν είναι να κάνω κάποια εικασία, απλά επισημαίνω αυτά που με ξενίζουν.

 197. Μαρία said

  195
  Η αποθέωση του κιτς. Δικηγορίνα η μαντάμ. https://tinealarissa.gr/index.php/2021/01/24/lena-axiogloy-ki-omos-einai-panta-edo/

 198. Χαρούλα said

  #195
  Αυτά τα ζωντανά είναι η απάντηση στο: γιατί δεν το είπε τόσον καιρό;
  Τι να πουν; Πού να το πουν; Κι αν δεν είναι και κυρίες άνευ «ευαρεσκίας», αλλά ανήλικα παιδιά;;;;😢
  Ντροπή των γυναικών, των ομιλούντων την ελληνική, του ανθρωπίνου γένους.

  Ο πολιτικός χώρος γιατί εντυπωσιάζει; Αν δεν υπήρχαν Αξιόγλου, Καλαμπόκηδες, Ν.Γεωργιάδηδες κ.α. λέλουδα πως θα άνθιζε ο κήπος τους;
  https://tvxs.gr/news/ellada/oi-aristoi-tis-nd-kai-toy-eisaggelea ενδεικτικά.

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών!
  Να γελάσει κανείς, να κλάψει ή απλώς να σιχτιρίσει; Ας κάνει ό,τι θέλει, αναλόγως με την ευαρέσκειά του, δικαιολόγησε και οι τρεις επιλογές.

 200. Τώρα ευδόκησα. Ωραία η εκπομπή Νικοκύρη, γνωστό βέβαια το περιεχόμενο στους ενθάδε παρεπιδημούντες. Και σου πάει και η αξυρισιά 🙂

 201. Γιάννης Κουβάτσος said

  199: Δικαιολογημένες, απρόσεκτε! Κάτσε να δώσω πόδι στον κορέκτορα.

 202. aerosol said

  #198
  Αυτά τα ζωντανά υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Αυτό δεν σημαίνει πως βάζουν τους κανόνες που λειτουργούμε.
  Όσες (αλλά και όσοι) περισσότεροι μιλήσουν, τόσο η οπτική τέτοιων ανθρώπων θα περιθωριοποιηθεί.

 203. Spiridione said

  196. Ενδιαφέροντα. Αν δεν είναι ο Σίραχ, έχεις κάποια ιδέα ποιος θα μπορούσε να ήταν; Αυτό με την αντιγραμματικότητα που λες δεν το κατάλαβα, δηλαδή τι θα μπορούσε να σημαίνει;

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν με ενδιαφέρει η τύχη του Κουφοντίνα,αλλά με ενδιαφέρουν πολύ η ελευθερία του λόγου και ο σεβασμός των κανόνων της δημοκρατίας. Και τα κρούσματα φίμωσης και λογοκρισίας είναι καθημερινά πλέον:

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/278269_neo-peristatiko-logokrisias-sto-facebook

 205. ΚΑΒ said

  Είναι λίγο παλιό, αλλά με το εψές θυμήθηκα στον λόγο της Μπακογιάννη το οψέποτε να σημαίνει στο παρελθόν. Τελευταία παράγραφος.

  https://www.capital.gr/politiki/3518208/mpakogianni-gia-12-nm-sto-ionio-askoume-ena-anafaireto-dikaioma-mas

  «Και όποιος υπονοεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα, οψέποτε κυβέρνησε, έχει δεχθεί εντολές από τρίτους συκοφαντεί και δυσφημίζει την ελληνική Πολιτεία κατά τον τρόπο βάρβαρο.

 206. Μαρία said

  Σοφία Μπεκατώρου, … εύχομαι η αντρίκεια στάση σου
  Καπηλεία του ανδρισμού σου, Σοφία
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/278164_kapileia-pali

 207. sarant said

  194 Επίτηδες το έβαλες λάθος για να μην κατεβαίνει; 🙂

  196-203 Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν που δεν αναφέρεστε στο άρθρο του ιστολογίου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/05/10/kultur/

  204 Εμ..!

 208. Μαρία said

  207
  Είχα ανατρέξει στο άρθρο, για να δω το βίντεο, αλλά αυτό δεν παίζει πια.

 209. aerosol said

  #206
  Δε με πολυνοιάζουν κάποια παλιά ανδροκρατούμενα τερτίπια της γλώσσας και συνήθως βαριέμαι να συζητώ την αλλαγή τους αλλά αυτό παραπάει. Οι εκφράσεις που δείχνουν θάρρος, παρρησία και τόλμη (δεν έγραψα… ανδρεία!) δεν μπορούν να μείνουν στο 1900 και να ορίζουν ως αρετή μόνο αυτό που μοιάζει με αρσενικό. Είτε κόσμιες είτε λαϊκότερες. Άραγε θα είμαι πρώτος που θα γράψει/προτείνει την παρακάτω φράση;
  Η Σοφία Μπεκατώρου έδειξε πως έχει μεγάλες ωοθήκες…

  [Εξάλλου τα ευάλωτα και μάλλον άχαρα πραγματάκια που κρέμονται από κάτω μας των αντρών δε κατάλαβα γιατί έγιναν μονόδρομος ως συνώνυμο τόσο λαμπρών και ζηλευτών ιδιοτήτων!]

 210. Μαρία said

  208
  Βρήκα το ντοκιμαντέρ https://www.dailymotion.com/video/x1k7lwv
  Wenn ich das Wort Kultur höre, dann greife ich schon nach meinem Revolver στο 9:17

 211. Pedis said

  # 206 – Πάλι καλά που δεν έγραψε ότι είναι γυναίκα με αρχίδια.

  «L’arte della gioia» Goliarda Sapienza

  https://www.politeianet.gr/books/9789601626215-sapienza-goliarda-patakis-i-techni-tis-charas-173309

  H πρωταγωνίστρια Modesta κάνει τα πάντα για να ζήσει ως κανονικός άνθρωπος στο πατριαρχικό και καταπιεστικό σικελικό περιβάλλον και τα καταφέρνει αφού χρησιμοποιεί ΟΛΑ τα μέσα.

  Η κρίση των ανδρών οι οποίοι τελικά την παραδέχονται είναι πώς πρόκειται για μια γυναίκα έξυπνη σαν να ήταν άντρας!

  (Δεμ έχω άποψη για τη μετάφραση. Μόλις τώρα είδα ότι έχει δημοσιευτεί στα ελληνικά.)

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  209: Μάλλον θα πρέπει να αποσυνδέσουμε στον δημόσιο λόγο (ο ιδιωτικός είναι πολύ πιο χαλαρός) τη γενναία στάση από τα γεννητικά όργανα. Η Μπεκατώρου και όποια γυναίκα και όποιος άντρας (π.χ. ο άλτης Σιόμπεργκ) καταγγέλλουν σεξουαλική βία εις βάρος τους, δεν έχουν μεγάλα γεννητικά όργανα, έχουν μεγάλο κουράγιο και πολλή αξιοπρέπεια. Μου κάνει εντύπωση, πάντως, πώς ο Τσάμης χρησιμοποίησε σεξιστικούς όρους, για να περιγράψει το θάρρος της Μπεκατώρου. Ξεχωρίζει από το σινάφι των αθλητικογράφων και έχει γράψει κατά καιρούς ενδιαφέροντα και ευαίσθητα κείμενα.

 213. Triant said

  207: Καλά ντέ!
  Αφηρημένος έγραψα src= αντι href=, αλλά υπάρχει και το Google (και δεν μου αρέσει να διορθώνω λάθη στα σχόλιά μου εκτός αν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του νοήματος – τουτέστιν τα ορθογραφικά δεν τα διορθώνω και δεν καταλαβαίνω αυτούς που το κάνουν άλλωστε).

 214. freierdenker said

  195 Νομίζω οτι ευαρέσκεια εννοούσε και η Αυγή στρεβλώνει τα λεγόμενα της. Όχι με επιλεκτική αναπαραγωγή από το αρχικό κείμενο, αλλά με επιθετικό σχολιασμό που δίνει άλλο νόημα από αυτό ήθελε η Αξιόγλου.

  Σε μια ψυχρή ανάγνωση του αρχικού κειμένου, το συμπέρασμα μου είναι οτι δεν κάνει καμία κριτική στην Μπεκατώρου, απλά δίνει συμβουλές σε κορίτσια πως να αποφεύγουν τέτοιους κινδύνους (ξεκινάει μάλιστα από την Κοκκινοσκουφίτσα). Η συμβουλή της είναι, αν δεν σε ευχαριστεί, μην μπαίνεις σε δωμάτια μοναχικών ανδρών σε εκδρομές, συνέδρια κτλ.

  Μπορείς βέβαια να πεις, μα τι μας λέει τώρα, φυσικά και αν δεν με ευχαριστεί κάτι δεν θα το κάνω. Έλα όμως που η Μπεκατώρου μκήκε στο δωμάτιο του παράγοντα χωρίς να έχει καμία ευαρέσκεια. Σκέψου οτι πριν από αυτό μπορεί μιλούσε μαζί του στο τραπέζι στο δείπνο, χωρίς πάλι να την ευχαριστεί, δηλαδή να δυσανασχετούσε ή να βαριόταν, και βλέπεις πως το ένα φέρνει το άλλο. Όλοι κάνουμε πράγματα που δεν μας ευχαριστούνε και άνθρωποι με αρπακτικές συμπεριφορές μπορεί να το εκμεταλευτούν. Όποτε η Αξιόγλου συμβουλεύει τα κορίτσια να έχουν ένα σκληρό όριο στο τι να κάνουν άνευ ευαρέσκειας, που κατά αυτήν είναι η επίσκεψη στο δωμάτιο.

 215. Pedis said

  # 197 – Ω ρε μάνα μου, την έσκισε την Πατσούλενα!

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  214: Η Αξιόγλου είναι πιστή στο δόγμα της παράταξής της περί ατομικής ευθύνης, η οποία ατομική ευθύνη είναι,βεβαίως, απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την απραξία της πολιτείας και την απαλλαγή των καθαρμάτων από το βάρος των εγκλημάτων τους.

 217. 41

  Aχ κύριε Καραγιώργη μου, σκάρτη βάρδια σας παραδώσανε πριν από σαράντα χρόνια.

  Έξω από το σχολίον της Αγιάς Λαρίσης, υπάρχη η εξής διαφοτιστική επιγραφή. «Ελληνόπουλο, μην λησμονής ποτέ ότι ο κομουνισμός προς Βοράν, πάντοτε ενεδρέβει».
  Έτσι απασχολούμενα τα πεδάκια προς Βοράν, αδηνατούν να ίδουν ποίος ενεδρέβων τους τρώγει τα νησιά Νοτίως.
  Τι θα πούμε άβριον στα πεδάκια?

  Μποστ, Καλειδοσκόπιο.

 218. Κώστας said

  Δεν έχω ιδέα ποιος είναι! Σίγουρα πάντως ούτε ο Γκαίμπελς ούτε ο Γκέρινγκ, που και σ՚ αυτούς συχνά αποδίδεται η φράση. Όσον αφορά τώρα την αντιγραμματικότητα, αν πούμε Ich greife nach dem Revolver δηλώνουμε απλώς το άπλωμα του χεριού για να πιάσουμε το όπλο. Αν πάλι πούμε Ich greife zum Revolver, αυτό σημαίνει ότι εντέλει πιάνουμε το όπλο (και μάλλον το χρησιμοποιούμε κιόλας). Και τέλος, αν χρησιμοποιήσουμε τη δίπτωτη πρόθεση an, επειδή το ρήμα greifen δεν είναι στατικό, μπαίνει αιτιατική: Ich greife an den Revolver. Εδώ δηλώνεται ότι φέρνω το χέρι στο όπλο, ότι το αγγίζω. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις υπόλοιπες δίπτωτες προθέσεις που μπορούν να συνοδεύουν το συγκεκριμένο ρήμα. Είτε, δηλαδή, απλώνεις το χέρι σου μέσα σε κάτι (in) είτε κάτω από κάτι (unter) κ.ο.κ., μπαίνει υποχρεωτικά αιτιατική, γιατί μόνο έτσι θα δηλωθεί η έκταση του χεριού προς την εκάστοτε κατεύθυνση. Έτσι, το «auf dem Revolver», που τουλάχιστον εγώ ακούω στο βίντεο, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αντιγραμματικός σχηματισμός, ο οποίος, όπως είπα, αντιφάσκει προς τη σημασία του greifen, αφού το μεν ρήμα δηλώνει κατεύθυνση, ο δε τοπικός προσδιορισμός στάση. Το ένα αναιρεί το άλλο!

 219. 211 Pedis το έχεις διαβάσει;
  Μόλις το τέλειωσα στα ελληνικά και δεν μου έμεινε αυτή η αίσθηση (ότι την παραδέχονται οι άντρες σαν έξυπνη όπως ένας άντρας).
  Θα ήθελα την άποψή σου.
  Εμένα μου άρεσε και είδα μια γυναίκα ικανή για όλα που ωριμάζοντας έμαθε να ζει για την χαρά (της αγάπης, της ηδονής, της μητρότητας, του αγώνα….) και να είναι πάνω από τη γνώμη του οποιουδήποτε.

 220. Μαρία said

  214
  Σαφέστατα ασκεί κριτική στη Μπ.
  Αφού υπαινίσσεται οτι δεν αφομοίωσε το ηθικό δίδαγμα της Κοκκινοσκουφίτσας, της υποδεικνύει τι έπρεπε να κάνει! Η γυναίκα δεν πρέπει να μίλησε ποτέ με θύματα βιασμού.
  «Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν. Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει «ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» στο δωμάτιό του.»
  Όλη η συνέντευξη στο 197.

 221. Spiridione said

  218, Εννοούσα ότι, εφόσον είναι αντιγραμματικός σχηματισμός, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

 222. sarant said

  213 Ευχαριστούμε!

 223. Κώστας said

  Άκυρο, Σπύρο! Πρέπει να άκουσα την επίμαχη φράση τουλάχιστον 20 φορές, για να βεβαιωθώ ότι όντως έλεγε «dem», και δεν αμφέβαλλα καν για το «auf». Άκουγα και έβλεπα πάντα «auf»! Μετά το 210 της Μαρίας, όμως, όταν έλεγξα το βίντεο, για να βεβαιωθώ ότι μιλούσαμε για το ίδιο, άρχισα ξαφνικά να βλέπω και ν’ ακούω «nach»! Άπειρες φορές έβλεπα και άκουγα τη μία πρόθεση κι άλλες τόσες την άλλη! Θα προτιμήσω, λοιπόν, να υποθέσω ότι εδώ απλά έπεσα θύμα μιας οπτικοακουστικής ψευδαίσθησης, παρά ότι χειροτέρεψε κι άλλο η ακοή μου… 🙂

 224. ΣΠ said

  207, 213
  Για να κατεβάσετε βίντεο από το YouTube ο απλούστερος τρόπος είναι εδώ:
  https://www.y2mate.com/en3/youtube

 225. Spiridione said

  223. Πάντως, απ’ αυτήν την ομιλία του Σίραχ (1935) μου φαίνεται έχεις δίκιο, άλλο πρόσωπο πρέπει να είναι αυτός με το ριβόλβερ.
  https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn1003435

 226. freierdenker said

  216, και ναι και όχι, π.χ. στην τελευταία παράγραφο η Αξιόγλου αραδιάζει τις «σωστές» λέξεις, προοδευτικό, συμμετοχικό και απελευθερωτικό:

  «Και εδώ να προσθέσω με την ευκαιρία, ας βάλει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας η κυβέρνηση, αφού αφενός δεν έχουμε τεράστιες δόσεις τεστοστερόνης και έτσι «δεν είμαστε λύκοι» και αφετέρου η γυναικεία φύση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα αναζωογονητικά ψ στυλ «ηγεσίας» σε κάθε θέση εξουσίας.»

  220, κατά γράμμα όντως φαίνεται σαν να απευθύνεται στην Μπεκατώρου, αλλά εγώ νομίζω οτι απευθύνεται σε (νέες) γυναίκες. Μου φαίνεται λίγο χοντρό να εννοεί «αυτό που έπρεπε να κάνεις Μπεκατώρου είναι …», οπότε το διαβάζω «αυτό κορίτσια που έπρεπε να κάνει η Μπεκατώρου, αυτό που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις …». Το βλέπω έτσι διότι στο κάτω κάτω ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, και ο λόγος που μου κίνησε το ενδιαφέρον το 195 είναι οτι η ερμηνεία της Αυγής είναι πολύ περίεργη για μια Πρόεδρο Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών.

 227. aerosol said

  #211
  Πιθανότατα να έγραψε έτσι ακριβώς επιθυμώντας να καταδείξει στους σωβινιστές το πόσες αρετές διαθέτει η Μπεκατώρου που παραδοσιακά αναφέρονται σε άντρες. Αλλά κρίνω πως στυλιστικά δεν του βγήκε.

  #212
  Το θάρρος, το κουράγιο, η τόλμη, συχνά εκφράζονται λαϊκότροπα με το ότι αυτός που τα διαθέτει έχει κότσια. Ή αρχίδια. Ή -σε ιδιαίτερες περιπτώσεις- μεγάλα αρχίδια. Εφόσον είναι μια σαφώς μεταφορική έκφραση δεν βρίσκω νόημα στο να ζητήσουμε από την γλώσσα να αποφύγει τις μεταφορές -νομίζω πως είναι σίγουρη η αποτυχία και μάταιο το εγχείρημα. Μάλιστα η ίδια ακριβώς μεταφορά είναι διαδεδομένη και σε άλλες γλώσσες. Κανείς δεν μπερδεύεται ούτε δεν θεωρεί πως αναφερόμαστε κυριολεκτικά σε μέγεθος οργάνων.

  Η Σοφία Μπεκατώρου είχε αξιοπρέπεια και πριν μιλήσει. Όμως έδειξε ιδιαίτερο θάρρος με το να μιλήσει για κάτι πολύ προσωπικό, τραυματικό, που θα ξεσήκωνε αντιδράσεις, που ανήκει σε φαινόμενα που πολλοί θέλουν να αποκρύψουν. Έδειξε πως είχε τα κότσια να μιλήσει και να εκτεθεί. Αν χρησιμοποιήσεις λαϊκό λόγο (και είναι μια χαρά ο λαϊκός λόγος για κάμποσες χρήσεις) θα έλεγες πως έχει αρχίδια, αλλά ακούγεται γελοίο εφόσον αναφερόμαστε σε γυναίκα. Θεωρώ, λοιπόν, θεμιτό και καλό και χρήσιμο να μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το γυναικείο αντίστιχο για να δηλώσει παρόμοια πράγματα στο αντίστοιχο ύφος. Το ποιό ύφος θα χρησιμοποιήσει κανείς ανά περίπτωση είναι άλλο θέμα.

  Στον «τυπικό» δημόσιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις έτσι κι αλλιώς, αν και σταδιακά χαλαρώνουν τα σχετικά ήθη. Οπότε η προτροπή σου μήπως δείχνει πως θα προτιμούσες να μην τις αναφέρω κι εδώ; Σε μια τέτοια περίπτωση, αναρωτιέμαι: λεξιλογούμε ή αποφεύγουμε θέματα που δεν άπτονται του «επίσημου» λόγου; Προσωπικά δεν θεωρώ πως λερώνω ή λερώνομαι χρησιμοποιώντας τέτοιες εκφράσεις και ενίοτε θα συνεχίσω να τις χρησιμοποιώ, δεχόμενος το κόστος του να κριθούν άπρεπες από κάποιους σχολιαστές -και να κριθώ αναλόγως.
  Αναρωτιέμαι για κάποιο ανάλογο του «αντρίκεια στάση» και δέχομαι προτάσεις. Είναι ταιριαστό στο παρόν ιστολόγιο να κάνει και γλωσικό ακτιβισμό όταν χρειάζεται (ο Νικοκύρης σίγουρα κάνει όταν το κρίνει).

 228. Μαρία said

  226
  α.Η τεστοστερόνη … η γυναικεία φύση…
  β.Οι συμβουλές που δίνει δεν έχουν καμιά σχέση με το βιασμό. Δεν το βλέπεις οτι η κυρία φαντάζεται οτι ο βιαστής παίρνει απο λόγια;

 229. sarant said

  223 Εχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

 230. Γιάννης Κουβάτσος said

  227β) Διευκρίνισα ότι αυτές οι εκφράσεις πρέπει να αποφεύγονται στον δημόσιο λόγο. Ο Τσάμης δεν απευθύνεται στην παρέα του αλλά στους αναγνώστες της εφημερίδας,δεν μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιεί το ίδιο ύφος κσι το ίδιο επίπεδο λόγου.

 231. Pedis said

  # 219 – Είναι το κομπλιμάν που της κάνουν οι άντρες …

  Αντιφατική προσωπικότητα και δράση. Αναγκαία, ίσως, για την αποδέσμευση (εδώ προσωπική) από τη σκλαβιά στα στερεότυπα και τους απάνθρωπους περιορισμούς ώστε να ζήσει ελεύθερη.

 232. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η πρόεδρος δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τον βιαστή, ούτε μία. Απαιτεί από ένα κορίτσι να αντιδράσει βάσει του εγχειριδίου γονικών συμβουλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης και, εν προκειμένω, το ότι ο βιαστής ήταν ένας άνθρωπος που το θύμα εμπιστευόταν και δεν είχε κανέναν λόγο να πάει ο νους του στο κακό. Τι να κάνουμε, υπάρχει εμπιστοσύνη στους προπονητές, στους δασκάλους, στους καθηγητές, στους συγγενείς και, όταν η εμπιστοσύνη κλονιστεί, αυτό σημαίνει ότι το κακό έχει ήδη γίνει, το έμπιστο κτήνος πρόλαβε να ασελγήσει στο σώμα και στην ψυχή του νεαρού ατόμου. Κι έρχεται ύστερα η πάνσοφη πρόεδρος και λέει «τύφλα!».

 233. Μαρία said

 234. Κώστας said

  Ωχ, το σχόλιο, λέει, περιμένει έγκριση. Αρχίσαμε πάλι τα ίδια; Ή μήπως φταίει το λινκ που έβαλα;

 235. aerosol said

  #220
  Ναι, ναι, καλό θα ήταν η Μπ. να σηκωνόταν όρθια, να τίναζε υπερήφανα και αδούλωτα το μαλλί και να έβγαζε λόγο τονίζοντας πως είναι υπερήφανη Ελληνίς και χριστιανή ορθόδοξη και μετά δακρυσμένη να απευθυνόταν στο μεγαλείο των αρχαίων ημών προγόνων, δηλώνοντας ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ πως εμφορείται από Αξίες που αποκλείουν τέτοιες συμπεριφορές. Έτσι κάνουν οι πραγματικές Κυρίες που δεν επιθυμούν να βιαστούν από καλόκαρδους αλλά ελαφρώς ενθουσιώδεις άντρες! Μετά, συγκινημένοι, θα έλεγαν και οι δυο τον Εθνικό ύμνο και θα πηγαιναμε όλοι μαζί στην ακρογιαλιά.
  [Εν ευθέτω χρόνω θα όφειλε να εξομολογηθεί στον πνευματικό της πως με την σαγήνη της έβαλε σε πειρασμό έναν τίμιο άνθρωπο. Αλλά, φευ, έχουμε γεμίσει τσούλες και ξεμυαλίζουν τα παιδάκια μας!]

  #230
  Ο Τσάμης δεν χρησιμοποίησε λέξεις που παραπέμπουν σε όργανα στο άρθρο του. Εγώ το έκανα, εδώ.

 236. Γιάννης Ιατρού said

  194: Τι να πουλήσεις ρε συ, εδώ το επιτελείο έχει το «behinde the scenes» 🙂 🙂

 237. Κώστας said

  229: Παρήγορο… 🙂

  Εντωμεταξύ, να διευκρινίσω ότι όπου σε σχέση με το βίντεο έκανα λόγο για «dem» εννοούσα φυσικά «meinem».

 238. Μαρία said

 239. Κώστας said

  Έβαλα τους γιους μου, χωρίς να τους επηρεάσω, να δουν το συγκεκριμένο σημείο του βίντεο. Ο μεγάλος και αυτός άκουσε auf, αφού όμως του είπα ότι στην πραγματικότητα λέει nach, ξαφνικά και αυτός άκουγε nach! O μικρός από την αρχή άκουσε το σωστό. Προφανώς… βελτιωμένη έκδοση… 🙂

 240. 239 Nach, χωρίς αμφιβολία, σε κάθε ακρόαση. Ταύτα και γερμανικά δεν γνωρίζω.

 241. Κώστας said

  240: Η τύχη του πρωτάρη… 🙂

 242. Κώστας said

  Eντωμεταξύ, όσο περνάει η ώρα, τόσο περισσότερα λάθη τύπου Αλτσχάιμερ ανακαλύπτω. Στο 196 είπα ότι Σίραχ «δεν πρόφερε σταφυλικό /r/ αλλά φατνιακό παλλόμενο», αυτό όμως που εννοούσα είναι ακριβώς το αντίστροφο: ότι δηλαδή δεν πρόφερε φατνιακό όπως ο άγνωστος Χ του βίντεο αλλά σταφυλικό παλλόμενο!

 243. freierdenker said

  228β, 232 η ανάγνωση μου είναι οτι συμβουλεύει για παρόμοιες περιπτώσεις. Aν στην Μπεκατώρου είχε επιτεθεί κάποιος το βράδυ ενώ περπατούσε μόνη στο πάρκο, μπορεί να συμβούλευε να έχετε μαζί σας σπρέι για λύκο.

  Το πλεονέκτημα της κόκκινης γραμμής (από το εγχειρίδιο) που προτείνει η Αξιόγλου είναι οτι δεν χρειάζεται να διαβάσεις την κατάσταση. Δεν σκέφτεσαι, μήπως έχει καλές προθέσεις και θα είναι αγένεια να του πω δεν πάω στο δωμάτιο του? (που στο 90% των περιπτώσεων μπορεί να είναι), αν με σμπρώξει προς τα μέσα, θα είμαι αντικοινωνικό φρικιό αν τρέξω στον διάδρομο και βάλω τις φωνές? Αν μιλάμε για γυναίκες στα 20 που από απειρία συχνά διαβάζουν λάθος τις καταστάσεις, και αν δεχτούμε το δόγμα πάνω από όλα είναι η ασφάλεια, κάποιες λογικές κόκκινες γραμμές ίσως και να έχουν νόημα.

  232 Ξανά η προσωπική μου (αυθαίρετη) ερμηνεία, η Αξιόγλου δεν καταδικάζει τον δράστη γιατί δεν νομίζει οτι χρειάζεται να το κάνει. Το βιογραφικό μου σου λέει μιλάει από μόνο του.

 244. Νίκος Κ. said

  125: Εταιρείες φύλαξης, υπό την ευθύνη της εκάστοτε πρυτανείας, υπάρχουν και σήμερα στα Πανεπιστήμια. Και θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχουν, πολύ περισσότερο που μας τελείωσαν οι φύλακες (κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώθηκαν). Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να έρχεται να λύνει και να δένει η Αστυνομία υπό τις εντολές του αστυνομικού διοικητή.

  Φοβάμαι πως θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους, Ήδη ο Πρόεδρος των «ειδικών φρουρών» (γιατί τέτοιους θα προσλάβουν, να γίνουν και τα σχετικά ρουσφέτια) ξεσάλωσε και άρχισε να συκοφαντεί τα Πανεπιστήμια δηλώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος τζίρος λιανεμπορίου ναρκωτικών γίνεται εντός των σχολών» https://thepressproject.gr/o-proedros-ton-eidikon-frouron-ypostirizei-oti-o-megalyteros-tziros-narkotikon-ginetai-entos-ton-scholon/

 245. BLOG_OTI_NANAI said

  1) Όσοι χειροκρότησαν το τουίτερ που φίμωσε τον Τραμπ, νομίζοντας ότι το νόμισμα δεν έχει δύο όψεις, και έλεγαν «όσοι θέλουν να ακούν τον Τραμπ, να πηγαίνουν εκεί», ελπίζω να μην έχουν πρόβλημα που το φέισμπουκ θα τους πει, όσοι θέλετε να ακούτε τι λένε οι πανεπιστημιακοί, «να πάτε εκεί». Εσείς, να χειροκροτάτε τα τουίτερ και τα φέισμπουκ…

  2) Οι λέξεις, θα καταπέσουν μόνες τους, αν είναι να γίνει αυτό. Σεξιστικό νόημα αποκτούν κάποιες λέξεις, μόνο αν υπάρχει η πρόθεση να έχουν αυτό το νόημα. Μπορούσε αντί να πει αντρίκια στάση, να έλεγε, «σαν μονομάχος στην αρένα». Αυτό δεν είναι ζήτημα. Όταν καταλογίζουμε προθέσεις σεξισμού εκεί που δεν υπάρχουν, βάζουμε βόμβες στην πρόοδο του ζητήματος. Αν αυτός που δεν έχει πρόθεση σεξισμού και επικροτεί τον φεμινισμό, χρησιμοποιεί την λέξη «αντρίκια», την χρησιμοποιεί ως λέξη συμπεριληπτική. Άμα πιάνουμε την πολιτική ορθότητα, βάζουμε νάρκες εκεί που δεν πρέπει.

  3) Υπήρξαν 68 ανεγκέφαλοι που έδειξαν στην κοινωνία μας ενυπόγραφα το ενδιαφέρον τους για το που θα κάνει φυλακή ο Μιχαλολιάκος, ο Μπαρμπαρούσης, ο Λαγός, ο Κασιδιάρης και μέλη του συλλόγου παιδόφιλων που βιάζουν νήπια και μωρά; Αν υπάρχουν τόσο ηλίθιοι άνθρωποι, που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του να δίνεις ενυπόγραφο μήνυμα ενδιαφέροντος για φασίστες, ακραίους φονιάδες, παιδόφιλους, σεξιστές, βιαστές, ανώμαλους κ.λπ., τότε είμαστε για τα μπάζα. Η Κου Κλουξ Κλαν κρέμαγε όποιον θεωρούσε ότι πρέπει να πεθάνει όπως ο Κουφοντίνας εκτελούσε όποιον νόμιζε ότι πρέπει να πεθάνει. Περιμένω αυτόν που θα μας πει να μην βάζω το τομάρι τον Κουφοντίνα παρέα με ό,τι πιο βρώμικο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη σαπίλα και το κεντρικό ενυπόγραφο ενδιαφέρον 68 πανεπιστημιακών, είναι αυτή η σαπίλα… Περιμένουμε ενυπόγραφες παρεμβάσεις για την τύχη παιδόφιλων, ρατσιστών, χουντικών, χρυσαυγιτών, δεξιών φασιστών και λοιπής κοινωνικής αφρόκρεμας.

  Δεν είδαμε τους 68 πανεπιστημιακούς να δημοσιεύσουν κείμενο όταν μαθεύτηκε ότι ο δολοφόνος της Ελένης Τοπαλούδη έτρωγε ξύλο στη φυλακή… Θα απουσιάσω για λίγο, πάνω να κάνω εμετό και γυρίζω…

 246. aerosol said

  Υπάρχει μεν η ανάγκη αυτοπροστασίας, και είναι όχι απλά χρήσιμη αλλά απαραίτητη σε μια γυναίκα για να τη βγάλει καθαρή. Αλλά το να εμπλέκουμε αυτό το σετ συμβουλών -που έρχονται ως εργαλεία για να αποφύγεις μια άθλια πραγματικότητα- με την κουβέντα που γίνεται πάνω σε συντελεσμένους βιασμούς και παρενοχλήσεις είναι από άδικο έως εγκληματικό. Μετατρέπεται στην εξελιγμένη μορφή του «ας πρόσεχες».
  Αν έτσι μιλάει δημόσια αυτή η γυναίκα για το φαινόμενο, δεν έχει καμιά θέση σε φορέα προστασίας της γυναίκας το 2021.

  Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, λέει ανοησίες. Οποιαδήποτε γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να «ευαρεστείται» να μπαίνει σε δωμάτιο «μοναχικών ανδρών» (δηλαδή αν είναι δυο-τρεις και όχι μοναχικοί, τι γίνεται;). Το οποίο δεν σημαίνει πως θέλει να απλώσεις τα κουλά σου. Ή μπορεί να θέλει πολύ να απλώσεις τα κουλά σου αλλά όχι κάτι άλλο. Βασικά, μπορεί να ευαρεστείται ό,τι γουστάρει χωρίς να θεωρείται αναμενόμενο πως θα κακοπάθει. Το ότι πρέπει να γνωρίζει τα ρίσκα είναι μια άλλη, παράπλευρη και θλιβερή κουβέντα. Αν με σφάξουν στο δρόμο και μου πάρουν το πορτοφόλι, δεν θα βασικό θέμα το αν όφειλα να ξέρω να μην περνάω από σκοτεινά στενά, θα μιλούσαν για το φριχτό έγκλημα και τους στυγνούς εγκληματίες!

  Εν τέλει θεωρώ προσβλητικό και για τους άντρες να ανέχονται πως είναι εξ ορισμού βιαστές και καλύτερα να τους αποφεύγεις. Εκτός αν είμαστε στο 1930 όπου οι κοπέλλες έχουν ανάγκη γκουβερνάντας μη τυχόν και εκτεθούν χωρίς προστασία σε «μοναχικούς» άντρες.

 247. Pedis said

  # 238 – Αναμενόμενο. Και πού να μην ήταν δεξιός.

  # 244 α – Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό σε ικανό αριθμό για τη φύλαξη των κτιρίων, την ομαλή λειτουργία και τις τυχόν βλάβες.

  Όπως, επίσης, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ώστε να μην είναι το πανεπιστήμιο συνεκμεταλλευτής με τους εργολάβους στην ενοικίαση των εργαζομένων.

 248. Νίκος Κ. said

  244: Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Πάντως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο «κλασικό» πρόβλημα της μετάταξης αυτού του προσωπικού σε άλλα καθήκοντα, με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργούνται σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα, γεγονός που λειτουργεί «νομιμοποιητικά» στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

 249. Νίκος Κ. said

  διόρθωση: το 248 αναφέρεται στο 247(β)

 250. freierdenker said

  246 «Το οποίο δεν σημαίνει πως θέλει να απλώσεις τα κουλά σου. Ή μπορεί να θέλει πολύ να απλώσεις τα κουλά σου αλλά όχι κάτι άλλο. Βασικά, μπορεί να ευαρεστείται ό,τι γουστάρει χωρίς να θεωρείται αναμενόμενο πως θα κακοπάθει.»

  Αν μια γυναίκα ελέγχει την δυναμική μιας σχέσης, όπως στην περιγραφή σου, τότε όντως κανόνες και συμβουλές για το τι να κάνει και τι να μην κάνει είναι περιττές. Το κακό βέβαια μπορεί και πάλι να συμβεί, αλλά ;όντως θα είναι κάτι σαν να ληστεύουν το βράδυ στον δρόμο.

  Πάρα πολλές φορές η δυναμική είναι άνιση και ασύμμετρη, λόγω διαφορετικών χαρακτήρων, ακόμα και μεταξύ συνομήλικων με παρόμοιο στάτους. Πόσο μάλλον ανάμεσα σε μια 20χρονη αθλήτρια και έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας. Οπότε αντί να πεις το όχι που έχεις στο μυαλό σου στο ασανσέρ, το λες αφού έφτασες έξω από την πόρτα του δωματίου του, αντί να να τον σπρώξεις στον διάδρομο και να τρέξεις, τον σπρώχνεις αφού μπεις στο δωμάτιο του (θα γίνει σκηνή εδώ που φτάσαμε σκέφτεσαι, τουλάχιστον ας μη γίνει δημόσια), και τελικά αντιλαμβάνεσαι οτι ο άλλος είναι ένας επικίνδυνος βιαστής μόνο αφού έχει αρχίσει να σε βιάζει.

  Εκεί οι συμβουλές για το πότε και πως θα πεις όχι, πότε θα σμπρώξεις και θα τρέξεις, πότε θα φωνάξεις, και πότε θα πας στην αστυνομία είναι χρήσιμες.

 251. Μαρία said

  «Αγαπητέ κύριε Βαγγέλη Βουλάγκα, θα ήθελα επ ‘ ευκαιρία των δημοσιευμάτων στο Documento και την Αυγή σχετικά με γνωστοποίηση από κυρία Μπεκατώρου της προσβλητικής παρενόχλησης που δέχθηκε πριν 20 έτη και της σχετικής 24.1.21 συνέντευξής μου σε σας, ότι στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ΟΤΙ Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει ΤΑ ΟΡΙΑ του αρσενικού συνομιλητή της, που σ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα».
  Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και Ως ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο «ΟΧΙ» είναι»ΟΧΙ», ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του «ερωτικά εκφραζόμενου» συνομιλητή της.
  Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου.

  Με εκτίμηση, Ελένη Ι. Αξιόγλου»
  http://tinealarissa.gr/index.php/2021/01/24/i-apantisi-tis-lenas-axiogloy-meta-to-thoryvo-poy-prokalese-i-dilosi-tis-gia-tin-ypothesi-mpekatoroy/

 252. Μαρία said

  Η φεμινιστική συλλογικότητα Λάρισας “ Μέδουσες” απαντά στην Αξιόγλου https://www.larissapress.gr/2021/01/25/i-feministiki-syllogikotita-larisas-medouses-apanta-stin-axioglou/

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μωρέ μπράβο συμπάθειες ο Κουφοντίνας…Η σκοτεινή έλξη του κακού.
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/278493_parembasi-kallitehnon-kai-dianooymenon-yper-toy-dim-koyfontina

 254. Pedis said

  Αυτά είναι τα αποτέλεσματα που όλο και περισσότερες γυναίκες βγαίνουν έξω από το σπίτι χωρίς να έχουν το νου τους.

  Δεν προσέχουν και είναι, επίσης, υπεύθυνες για το γεγονός ότι θα μειωθεί το σχετικό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης στην οικογένεια.

  Στις αρχές τής πρακτικής φιλοσοφία του Δεξιού είναι μην τα βάζεις με τον ισχυρό. Κι αν γίνεις θύμα του, εσύ φταις. Δεν πρόσεχες. Αν διαμαρτυρηθείς και τις φας, τάθελες και τάπαθες. Είσαι βλαξ κι ανώριμος. Αν πρόκειται και για γυναίκα είσαι χαζή ως γυναίκα, πουτάνα (κατά περίπτωση) και τάθελε κι ο κώλος σου.

 255. sarant said

  251 Ε, το κάνει και χειροτερο φοβάμαι

 256. Μαρία said

  Χρειάζεται επειγόντως να εφευρεθεί τεστοστερονόμετρο, για να εντοπίζουμε τις βιαστές. Κάποιοι γιατροί θα μείνουν χωρίς γυναικεία πελατεία.

 257. sarant said

  253 Δεν ειναι υπέρ του Κουφοντίνα, είναι υπέρ του αιτήματός του να τηρηθεί ο νόμος. Υπέρ του κράτους δικαίου δηλαδη. Θα το υπέγραφα κι εγώ αν μου το ζητούσαν.

 258. Να ξαναρωτήσω: Αν καταδικάζουμε τη θανάτωση με βασανιστήρια του -δολοφόνου- Ιλί Καρέλι σημαίνει ότι επιδοκιμάζουμε τις πράξεις του ή ότι ζητάμε να τηρηθεί το Σύνταγμα που απαγορεύει τα βασανιστήρια?

 259. Μαρία said

  257
  Εγώ υπέγραψα πριν απο μέρες εδώ https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/proedro_tis_dimokratias_prothypoyrgo_ypoyrgo_ygeia_o_apergos_peinas_dimitris_koyfontinas_na_metahthei_amesos_sti_fylaki_korydalloy/

 260. Μαρία said

 261. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όποιος δεί τον κατάλογο των «καλλιτεχνών και διανοουμένων 🙂 » που διαμαρτύρονται, δεν του μένει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται γιά πρόσωπα που κόπτονται ΜΟΝΟ για την νομιμότητα και όχι ειδικά για τον Κουφοντίνα 🙂
  Εν πάση περιπτώσει, ό,τι έγινε με τον εν λόγω καταδικασμένο εγκληματία τρομοκράτη, έγινε σύμφωνα με τον Νόμο. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, θα βρίσκονταν τουλάχιστον ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να εκφράσει την διαφωνία του για τους σχετικούς χειρισμούς.
  https://www.kathimerini.gr/society/561203578/metagogi-koyfontina-meta-tin-psifisi-toy-neoy-nomoy/

 262. freierdenker said

  252, Cancel και την Κοκκινοσκουφίτσα?

  «Στη νέα έκδοσή του η ηρωίδα μας δεν θα έχει υποτιμητικό υποκοριστικό, θα λέγεται Κόκκινη.»

 263. 261 Κανείς ποτέ δεν θα διαμαρτυρηθεί για παραβίαση των δικαιωμάτων των πρόσκαιρα φυλακισμένων χρυσαβγιτών, για τον απλούστατο λόγο πως αυτά ποτέ δεν πρόκειται να παραβιαστούν. Ζούμε σε μια χώρα που ακροδεξιός αξκός της ελας ατιμώρητα προτρέπει συναδέλφους του σε βασανιστήρια συλληφθέντων και αποκαλεί πουτάνας γιό τον απερχόμενο ΠΘ. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος θα είχε αποταχθεί και διωχθεί ποινικά.

 264. aerosol said

  #250
  Με την πρακτική χρησιμότητα της αυτοάμυνας ξεκίνησα το σχόλιό μου. Και γνωρίζω πως τα λόγια που έβαλες σε εισαγωγικά συχνότατα δεν αντοποκρίνονται στην πράξη. Δείχνουν το επιθυμητό.

  Όμως όταν απευθυνόμαστε στην κοινωνία (και μάλιστα ενώπιων εγκλημάτων) οφείλουμε να εστιάζουμε στο άδικο των εγκλημάτων, στις αιτίες τους, και στο επιθυμητό ιδανικό μας. Το να εστιάζουμε στο ότι υπάρχουν και κάποια τεχνάσματα που ίσως, μπορεί, αν βάλει το χέρι και ο Θεούλης, να βοηθήσουν να έχουμε 80 θύματα και όχι 100, και να καυτηριάζουμε τα θύματα πως -τάχα- δεν τα τήρησαν, δεν είναι σωστή στάση. Δεν είναι καν καλοπροαίρετη στάση. Μάλιστα, αν το εν λόγω τέχνασμα είναι το να αποφεύγουν οι γυναίκες να ξεμοναχιάζονται με… «μοναχικούς άντρες», τότε αγγίζουμε την ηλιθιότητα, καθώς δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε εφαρμόσιμο, ούτε επιθυμητό από κανένα φύλλο. Είναι απλά κουτοπόνηρος τρόπος να φορτωθεί το θύμα την ευθύνη του εγκλήματος που υπέστει.

  #254
  «Δεν προσέχουν και είναι, επίσης, υπεύθυνες για το γεγονός ότι θα μειωθεί το σχετικό ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης στην οικογένεια.»

  Θεούλης! Αυτό δεν το σκέφτηκα. Άσε που θα εξαναγκάσουν έτσι τα αρσενικά της οικογένειας να κακοποιήσουν μη συγγενικά πρόσωπα, πράγμα που δεν βοηθά την κοινωνική ειρήνη -άσε που οικονομικά είναι ασύμφορο, συνεπώς αντιμάχεται την ανάπτυΚΣη!

 265. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @263. Το «ακροδεξιός» μου είναι αδιάφορο, αν αυτό είναι μια ιδιότητα που την κρατάει για τον εαυτό του και για τις κάλπες. Αν διέπραξε αποδεδειγμένα αυτά που λες, θα έπρεπε ήδη να είχε απολυθεί από το Σώμα. Χωρίς ναι μεν αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες.

 266. Μαρία said

  261
  Το δημοσίευμα του Σουλιώτη είναι περίληψη του δελτίου τύπου της άθλιας Νικολάου. Αφού είπε ψέματα οτι ο Κουφ. είχε επιστραφεί πρώτα στον Κορυδαλλό, επινόησε τώρα το παραμύθι οτι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων.
  Ισχυρίζεται η κ. Νικολάου ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, πλην όμως αγνοεί ότι η ειδική υπόγεια πτέρυγα του Κορυδαλλού κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση του κόμματος όπου ανήκε ο τότε και σήμερα υπουργός Προ.Πο, ειδικά για να κρατηθούν τα μέλη της 17Ν, και εκεί κρατήθηκαν οι καταδικασμένοι όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και το 2018, παρότι ο Κορυδαλλός ήταν πάντα κατ’ αρχήν φυλακή υποδίκων (χωρίς αυτό να εμποδίζει χιλιάδες κρατούμενοι με βαριές κατηγορίες και με αποκρουστικά καμιά φορά εγκλήματα να έχουν εκτίσει ολόκληρη την ποινή τους στις βασικές πτέρυγες του Κορυδαλλού). https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/278341_apantisi-stin-k-nikolaoy-gg-ypoyrgeioy-prostasias-toy-politi

  ΣτΠ https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/278130_parembasi-synigoroy-toy-politi-gia-ton-d-koyfontina

  ΕλΕΔΑ https://www.hlhr.gr/%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

  Δικηγόροι https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/277764_parembasi-dikigoron-gia-tin-metagogi-koyfontina-stis-fylakes-domokoy

 267. 265 https://www.flash.gr/greece/1546240/axiwmatikos-tis-elas–stelechos-tis-nd–brizei-kai-apeilei
  Απ’ όσο ξέρω, το μόνο που έπαθε ήταν η (μαντεύω πρόσκαιρη) διαγραφή από τη ΝΔ. Το οτι είναι ακροδεξιός είναι αυταπόδεικτο, και το ότι δεν αποτάχθηκε ( αντιθέτως, μάλλον προήχθη αν θυμάμαι καλά) είναι ενδεικτικό, νεσπά? Όσο ενδεικτικά είναι και τα ποσοστά της ΧΑ στα εκλογικά τμήματα των ματατζήδων. Εκτός και οι ΧΑτες δεν είναι ακροδεξιοί.

 268. 254, 264

  Πώς έλεγε εκείνο του Αλτάν?

  -Αυξάνεται η βία κατά των γυναικών.
  -Επιτέλους. Έτσι θα ανασάνουμε λίγο και μεις τα παιδιά.

 269. Pedis said

 270. Pedis said

 271. Ωραίος.
  Καληνυχτόω-καληνυχτώ (συνηρημένο).

 272. Μαρία said

  267
  Γι’ αυτόν είχε διαταχτεί ΕΔΕ https://www.avgi.gr/koinonia/318036_ede-gia-ton-astynomiko-poy-dilonei-oti-i-ellada-tha-kybernietai-me-tin-ishy-ton
  Τι απέδωσε δεν ξέρω.

 273. π2 said

  Ήμουν σ’ ένα διαδικτυακό λεξικό και πάτησα κατά λάθος το κουμπί για αυτόματη μετάφραση της σελίδας. Στις επιλογές της έρευνας λοιπόν, ο γκούγκλης αποφάσισε ότι έπρεπε να επιλέξω αν ήθελα έρευνα εγχόρδων (string search) ή όχι.

 274. Μαρία said

 275. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  274 Αυτό εδώ είναι φθινοπωρινό αλλά από το ίδιο πατρόν ραμμένο. Ισπανία, εξάμηνο καθεστώς συναγερμού χωρίς κοινοβ. έλεγχο.

 276. Avonidas said

  #274. Ξεφτίλα σκέτη. Κι ούτε να κρυφτούν δε νοιάζονται.

 277. Pedis said

  Η χώρα, κύριοι, βρίσκεται σε βαθιά παρακμή.

  Είμαστε μάρτυρες του γενικευμένου εκφυλιστικού θυληπρεπισμού της πολιτικής ζωής, τώρα, ακόμη και της ακροΔεξιάς παρατάξεως.

  Η οποία δεν είναι, πλέον, σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο Έθνος, εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία εξουσιοδοτώντας την ηγεσία της να ασκήσει διευρυμένα καθήκοντα για τη διοίκηση της χώρας, φέρνοντάς την προ του κινδύνου να τεθεί σε αντιπαράθεση με άλλες θεσμικά κατοχυρωμένες και εγγυημένες θεσμικές δυνάμεις γι αυτό το σκοπό.

  Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ αποφασίζει

  α. Την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας (άρθρο 11 του Συντάγματος και ν. 4703/2020, Α’131), στις οποίες συμμετέχουν πλέον των εκατό (100) ατόμων.

  β. Την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, ως ακολούθως:βα. Στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιά-δων (5.000,00) ευρώ.ββ. Στα φυσικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημό-σιες υπαίθριες συναθροίσεις κατά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ.βγ. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση της περ. α’ συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συνα-θροίσεις επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρ-μόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300,00) ευρώ.

  γ. Όργανα βεβαίωσης.Η βεβαίωση των παραβάσεων και η επιβολή των ανω-τέρω προστίμων πραγματοποιoύνται από τα ελεγκτικά όργανα κατόπιν σύνταξης Πράξης Επιβολής Προστίμου, βάσει των άρθρων 9 και 10 της υπό στοχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.: 4992 από 22.01.2021 κοινής υπουργικής απόφασης και του παραρτήματος V, που επισυνάπτεται στην προανα-φερόμενη απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της (Β’ 186).

  Η παρούσα ισχύει από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

  Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2021

  Ο Αρχηγός

  ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ

 278. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  276 Όχι βέβαια. Εδώ ανεβάζουν στη Διαύγεια (όπως είναι αναγκασμένοι) καραμπινάτες φωτογραφικές αναθέσεις σε κολλητάρια τους, σαφέστατα ποινικά κολάσιμες, τους κράζει σύμπασα η απέναντι μεριά και δεν κουνιέται φύλλο. Στ’ αρχίδια τους εντελώς λέμε, νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας γαρ.

 279. spiridione said

 280. Μαρία said

 281. Νέο Kid Al Afrikii said

  280. Ναι, ναι! Όπως και η κοκκύτης , η λύκος, η ειλεός , η μήτσους! 😆

 282. Νέο Kid Al Afrikii said

  Αν ξέρει κανένας κανένα σίγουρο spoiler για το ποιος/ποια αποχωρεί σήμερα από το Survivor, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως! (το λινκ)

 283. Μαρία said

  281
  Σωστός. Έτσι σκέφτηκε κι ο Φαήλος κι έγραψε την κακία του στα σχόλια.

  Σε άλλα νέα, μετά την αγωγή.

 284. Pedis said

  Το ερώτημα είναι το ίδιο με παραπάνω, μόνο που τώρα οι ρόλοι είναι αντεστραμμένοι: είναι δυνατόν να σου είναι απόλυτα αντιπαθής –ίσως και να σου ανακατεύει το στομάχι!– ο πρώην πρωθυπουργός και να τον αντιστρατεύεσαι πολιτικά, πολιτισμικά και αξιακά, αλλά την ίδια στιγμή να παραδεχτείς ότι το δημοσίευμα αυτό είναι ψευδές και συκοφαντικό;

  Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε αυτό το ερώτημα αρνητικά, γι’ αυτό και αγκάλιασε με ανακοινώσεις της τα ψεύδη και τις συκοφαντίες – κάποιος θα έλεγε ότι ίσως τα μεθόδευσε κιόλας. Πρόκειται για βουτιά στα λασπόνερα, αντίστοιχη με αυτή που έκανε ο πρώτος διδάξας –πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου– Ντόναλντ Τραμπ που επί χρόνια προωθούσε το σενάριο του πλαστού πιστοποιητικού γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα, που δήθεν δεν γεννήθηκε στην Αμερική. Σήμερα ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο, αλλά οι καλοί μαθητές του φαίνεται πως δεν εγκαταλείπουν τις γνώσεις που έλαβαν στη διάρκεια των τετράχρονων σπουδών…

  Κατόπιν τούτων –και με συνείδηση ότι η καταφυγή στα δικαστήρια για έναν πρώην πρωθυπουργό συνιστά ακραία εξαίρεση– καταθέσαμε μαζί με τον συνάδελφο Γιάννη Μαντζουράνη, ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του Αλέξη Τσίπρα, αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια κατά των κ.κ. Κουρτάκη και Παπαχρήστου, καθώς και της εταιρείας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ. Το νόημα της άσκησης της αγωγής είναι ότι ακόμα και στο σημερινό απολύτως ελεγχόμενο και μονοφωνικό σκηνικό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπάρχει υποχρέωση αληθείας. Και ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι της αθλιότητας, και κάποια στιγμή τα θεσμικά αντίβαρα, για τα οποία διαβάζουμε στα εγχειρίδια, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Ως δικηγόρος, είναι μια εργασία στα πλαίσια του επαγγέλματός μου. Δεν κρύβω όμως ότι είναι μια υπόθεση δίκαιη, που την πιστεύω.

  https://www.efsyn.gr/node/278615

 285. Μαρία said

  Εξαιρετικό παράδειγμα για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας της Β’ Λυκείου http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2676/Ekfrasi-Ekthesi_B-Lykeiou_html-empl/indexc_02.htm

 286. 285 Γμτ ποιο ήταν εκείνο το κόμικ των 80ζ που ο μαύρος διερμηνέας ανάμεσα στον Μπρέζνιεφ και κάποιον Αφρικάνο πρόεδρο μετέφραζε το «έχουμε ανάγκη την ανιδιοτελή βοήθεια του σοβιετικού λαού» ως «δεν έχουμε ανάγκη την ιδιοτελή βοήθεια του σοβιετικού λαού»?

 287. Μαρία said

  239
  Κώστα, έκανα κι εγώ το πείραμα με μία Γερμανίδα κι έναν Ελληνογερμανό. Τους ζήτησα να μου γράψουν τη φράση που ακούν μετά το schon. Η απάντηση ήταν nach.

 288. Μαρία said

 289. Κώστας said

  287: Το παράδοξο, Μαρία, είναι ότι προτού δω το βίντεο για πρώτη φορά, γνώριζα τη φράση με τις άλλες παραλλαγές (nach, an και zu). Πουθενά, δηλαδή, δεν είχα συναντήσει το auf, για να είχα με κάποιον τρόπο επηρεαστεί. Όταν, λοιπόν, έπεσα στο βίντεο, άκουγα και έβλεπα μια τέταρτη εκδοχή, που όχι μόνο δεν περίμενα να συναντήσω, αλλά που ούτε καν έβγαζε νόημα. Εξού και ο προβληματισμός μου. Το φοβερό, μάλιστα, είναι ότι όταν δοκίμασα να ακούσω το επίμαχο σημείο, και χωρίς να βλέπω το βίντεο, άρχισα να ακούω, όποια πρόθεση είχα εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν το nach, άκουγα πεντακάθαρα nach, σκεφτόμουν το auf, άκουγα auf!

 290. Μαρία said

  289
  🙂
  Και μια λεπτομέρεια: το dann η Ρουτ το ακούσει da.

 291. Μαρία said

  «Φασιστικά στοιχεία που καθοδηγούνται από πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής» είναι οι άγνωστοι και ασύλληπτοι φυσικά “επισκέπτες”, που περίπου κάθε δύο μήνες εμφανίζονται στο σπίτι μου” είπε στο Κόκκινο ο πρώην βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Αστέριος Καστόρης.
  «Τη νύχτα της Δευτέρας στις 3.10΄ τα ξημερώματα, επιτέθηκαν στο σπίτι μου, που είναι μονοκατοικία και ουρλιάζοντας χτυπούσαν πόρτες και παράθυρα» περιέγραψε, μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/377770_treis-ta-ximeromata-htypoysan-ta-portoparathyra-kai-oyrliazan

 292. Κώστας said

  290: Έ όχι, da σίγουρα δεν λέει! Μην τρελαθούμε κι εντελώς δηλαδή! 🙂

 293. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε όχι δα!

 294. spiridione said

 295. Μαρία said

  Ακαταμάχητο επιχείρημα. Άσε που είναι ψέμα.

 296. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  το σωματείο της Οξφόρδης επισημαίνει ότι δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι τη φύλαξη των χώρων αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Πανεπιστημίου
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/278725_ohi-apo-oxfordi-stin-kerameos

 297. Μαρία said

 298. Pedis said

  Εκτός από τις ΗΠΑ που δεν πιάνονται, δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αστυνομία πανεπιστημίων, ειδικοί φρουροί υπαγόμενοι στην αστυνομία, στον τοπικό σερίφη ξερωγώ, uniμπατσοι.

  Σεκουριτάδες-εργολαβία (με τους οποίους θα ήταν σύμφωνοι και οι δικοί μας πρυτάνεις), με διάφορα καθεστώτα δράσης, ναί.

  Τα μπάζα-παπαγαλάκια των αμερικάνικων μάνιουαλ «διακυβέρνησης και ηγεσίας», λόγω του κομπλεξικού μίσους που έχουν για τον απλό κόσμο, παίρνουν μέτρα οβερκίλ. Το γαμάνε να ψοφήσει.

 299. 298 τέλος

  Κι εγώ δεν βρίσκω άλλη εξήγηση, αλλά το τραγικό θέμα είναι πως αυτή η μισανθρωπία έχει τεράστιο αντίκρυσμα στο εκλογικό σώμα. Από αυτούς που είναι έτοιμοι να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου στο δρόμο και στα ΜΜΜ μέχρι τον βόθρο του ίντερνετ και τους κυνηγούς ασυνόδευτων ξεριζωμένων παιδιών.
  Παλιότερα δήλωνα συγκρατημένα απαισιόδοξος. Τώρα πιά…
  Δεν ξέρω φίλε. Δεν ξέρω.

 300. Μαρία said

  Είκοσι καθηγητές της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ συμπαραστέκονται στους συλληφθέντες της 21ης Γενάρη.
  https://www.efsyn.gr/node/278819

 301. Pedis said

  # 299 – Εμ δεν είναι μόνον οι μαλάκες ή/και μισάνθρωποι του 25% που τους έβγαλαν στην κυβέρνηση είναι και οι πολλοί περισσότεροι που τους κοιτάνε ναρκωμένοι θες από τη μιζέρια, την ανασφάλεια και την ανεργία, θες, κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο, από την απογοήτευση μετά το ξεπούλημα από τον σύριζα και ότι δεν υπάρχει τάχα μου εναλλακτική.

 302. 301 Έτσι.

 303. Μαρία said

 304. Μαρία said

  Για την ιστορική διαδρομή έχει δίκιο. Το ύφος όμως με το οποίο γίνεται η αναφορά στο ’69 μου φαίνεται αμφιλεγόμενο.

 305. Pedis said

  # 304 – και τι λέει παρακάτω;

 306. dryhammer said

  ΑΣΧΕΤΟ ALERT – ΑΣΧΕΤΟ ALERT – ΑΣΧΕΤΟ ALERT

  Με αφορμή τα σχ. 6 και 10 για τον Μπάιντεν , το Άντεν και τον Καββαδία, αλά μανιέρ ντε Καββαδιάς,

  Ένας Νέγρος Βουλευτής – όχι απ΄το Tennessee-

  Ο Γουίλλη ο μαύρος βουλευτής -όχι απ’ το Tennessee-
  όταν απ’ τη διάσκεψη – με Viper- σχολούσε
  στο μόνιτόρ μου έβγαινε, κουβέντα για να βρει
  κι ώρες πολλές για πράγματα περίεργα μου μιλούσε.

  Μού ‘λεγε πως γεμίζουνε το μπονγκ τους μοναχοί
  κι ο Μπάιντεν πως χορεύοντας πίνει την άσπρη σκόνη
  κι ύστερα πως διατάγματα υπόγραφε σωρό
  όταν η ζάλη μ’ όνειρα περίεργα τον κυκλώνει.

  Μού ‘λεγε ακόμα ότι κι αυτός τη νύχτα πού ‘χε βγει
  ένα λοφάκι ρούφηξε -αλάτι της θαλάσσης-
  και γύρω κωλοτρίβονταν cheerleaders με φτερά
  -Άμα δεν έχεις εκλεγεί, δεν θα το δοκιμάσεις.

  Εγώ ρητά του διάβαζα και λόγια των σοφών
  που λεν πως η πολιτική την ανθρωπιά σκοτώνει
  και τότε αυτός συνήθιζε γελώντας θλιβερά
  να λέει πως «λίγο charity πόσο τα funds σηκώνει».

  Πίσω από τη γραβάτα του είχε καλή καρδιά.
  Κάποια νυχτιά που μού ‘βρανε δυό δράμια sensimilia
  για να γλιτώσει εμένανε από τη φυλακή
  μέσα στο τμήμα μπούκαρε κι άρχισε τα καντήλια.

  Μια μέρα όμως στέρεψαν, ξεράθηκαν τα funds,
  δεν είχε επανεκλεγεί κι απόμεινε να λιώνει.
  Θεέ των ψήφων, τον καλό συγχώρεσε Γουίλ
  και δώστου σ’ ένα έδρανο τον κώλο του να χώνει.

 307. Pedis said

  Ακόμη και ο Φορτσάκης ορθώνει το … ανάστημά του, τέλος πάντων αυτό …

  «Η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», τόνισε. «Σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

  http://www.topontiki.gr/article/425405/fortsakis-kata-kyvernisis-ohi-astynomia-sta-panepistimia

 308. Μαρία said

  305
  Δεν ξέρω. Το βίντεο που ανέβασε σταματάει εκεί. Κι ενώ η εφσυν επικαλείται την απάντηση του Κοντιάδη (Εκ των υστέρων επιχείρησε ο Αγγ. Συρίγος να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι η αναφορά υπήρξε απλώς «ιστορική». Ομως τον προδίδει το μαγνητοσκοπημένο περιεχόμενο της συζήτησης, η απάντηση του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, αλλά και η δική του τοποθέτηση στη συνέχεια. ) https://www.efsyn.gr/node/278858 ), ο ίδιος ο Κοντιάδης τον υπερασπίζεται. https://thecaller.gr/callers-choice/kontiadis-gia-dilosi-sirigou-pliri-diastrevlosi-tou-noimatos-ton-legomenon/

 309. Pedis said

  # 308 – Στο βιντεάκι του 304 έχουν κάνει μονταζάκι μούρλια για να γίνει το μεσσάζ πιο εύληπτο.

  Για πάνε στο 50:50.

  Το επιχείρημα του Σ. είναι ότι υπήρχε αστυνομικό τμήμα το 1969 μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν άλλη φάση, αστυνομικοί μεπολιτικά που δρούσαν έξω …

  Οπότε σου λέει ο Σ. υπήρχε τότε (δηλ. δεν είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν υπήρξε) για να κάνει τη δουλειά της ως αστυνομία κι όχι ως Ασφάλεια.

  Άρα, του ξέφυγε (δηλ. δεν του ξέφυγε, Δεξιός είναι ο άνθρωπος και βλέπει συνέχεια στο κράτος, το πιστεύει) μία ωραία μακακία για το ευρύ κοινό.

  Πες μου τη γνώμη σου.

 310. Pedis said

  Συμπληρώνω: το είπε αυτό διότι οι συνομιλητές του υποστήριζαν ότι ακόμη και στη χούντα υπήρχαν αστυνομικοί του σποδαστικου της Α. αλλά όχι με στολή και μέσα στις Σχολές. Οπότε έχουμε κάτι το πρωτόγνωρο. Οπότε ο Σ. αισθάνεται την ανάγκη να τπους διαψεύσει … για ιστορικούς λόγους. Δεν είναι πρωτόγνωρο. Το έκανε και η χούντα. 😁

 311. aerosol said

  Εύγε Ξεροσφύρη!

  Τι να απαντούσε άραγε ο Γουίλλη ο μαύρος βουλευτής; Ίσως να ξεκινούσε κάπως έτσι:

  Λένε γιὰ μένα οι βουλευτές που εζήσαμε μαζὶ
  πως είμαι κακοτράχαλο τομάρι διεστραμμένο,
  πως τους πολίτες μ᾿ ένα τρόπον ύπουλο μισώ
  και για δικό τους το καλό Κονγκρέσο δὲν πηγαίνω.

 312. Μαρία said

  309, 310
  Έχουν απομονώσει τη φράση αλλά, όταν έγραψα οτι η αναφορά στο ’69 είναι αμφιλεγόμενη, είχα ακούσει και τα προηγούμενα.
  Πάνε στο 57:19 όπου ο Κοντ. δηλώνει οτι αιφνιδιάστηκε, γιατί δεν το γνώριζε, όταν άκουσε το Σ. να λέει … Σ΄αυτό αναφέρεται η εφσυν.
  Για τη Θεσ/νίκη πάντως αυτό δεν ισχύει. Είχαμε τον ασφαλίτη μας, το Φάνη, με τον οποίο είχαμε αναπτύξει σχετική οικειότητα και τον χαιρετούσαμε. Ήταν νεαρός, ενώ ο Θωμάς (επώνυμο) ή θείος Τομ της φουμουσού ήταν παλιά καραβάνα. Νέος ήταν κι ο Γιώργος του Πολυτεχνείου. Μέσα δρούσαν, αλλά, όταν λέμε δρούσαν, εννοούμε την παρακολούθηση στους διαδρόμους της σχολής και στο κυλικείο. Χέρι-του δικού μας ήταν και βαρύ- σήκωναν μόνο στο χώρο της Ασφάλειας.

 313. sarant said

  306 Μπράβο ρε συ!

  312 και πριν: Τι θα πει «εχουν απομονώσει τη φράση», αφού ο Συρίγος απαντάει σε πράγματα που ειπώθηκαν πολύ πριν; Η φράση του «Αφού αναφέρθηκε το 1963 να θυμίσω ότι το 1969 …» ήταν εξ ορισμού ξεκρέμαστη και απομονωμένη.
  Και ατυχέστατη διότι θεωρεί το δικτατορικό καθεστώς συνέχεια του κράτους.

  Και πραγματολογικά λάθος πρέπει να είναι, δεν υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις (ποιες; μόνο δύο)

  Καλά κάνουν και του τα σούρνουν.

  Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να χαϊδεύει τους υπουργούς της κυβέρνησης και να δέχεται καλοπροαίρετα την ευνοικότερη γι’ αυτούς εκδοχή.

 314. Μαρία said

  313
  Αν δεις το βίντεο στο 304, θέλει να διαψεύσει τον Κοντιάδη για το σπουδαστικό της Ασφάλειας (Προσέξτε: το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο πανεπιστήμιο κατά την επταετία. Περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην έξοδο του πανεπιστημίου) και με τον τρόπο που το λέει φαίνεται να το χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα προς μίμηση.

 315. Pedis said

  # 313 – Αυτό κατάλαβα κι εγώ.

  Θέλει να διορθώσει τους συνομιλητές και να του πει ότι υπήρχε και τότε αστυνομία (με στολή) στα παν/μια (υποτίθεται για καλό ή χωρίς άλλες συνέπειες) επειδή την κακιά δουλειά την έκανε το σπουδαστικό με πολιτικά και, υποτίθεται, έξω από τις σχολές.

 316. 306 Ρε συ τώρα το διάβασα! Φοβερό!

 317. Σόρι παίδες, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς συζητάτε. Τη διαχρονική θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων της ακρο/Δεξιάς που λέει ευστόχως ο Πέδης, το χάιδεμα αυτιών μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων τους, τις πολιτικές αναφορές της παράταξης όταν σφίγγουν οι κώλοι, με το πορδοσαλτέικο να ξεπλένει Μεταξάδες και το μποκτάνο να χύνει με ονειρώξεις πάντζερ στην ΕΡΤ, τι τελοσπάντων?

 318. Pedis said

  # 314 – και με τον τρόπο που το λέει φαίνεται να το χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα προς μίμηση.

  Για ποιο, βρε Μαρία, για το σπουδαστικό; Μα αυτό το καταδικάζει.

  Αλλιώς του βγήκε η μαλακία που αμόλησε, πιστεύοντας ότι έχει επιχείρημα για το ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει και λειτουργεί αστυνομικός σταθμός στις πανεπιστημιουπόλεις …

  Αλλά, έχει δίκιο ο Χτήνος. Η συζήτηση δεν έχει νόημα. Εδώ συμβαίνουν και λέγονται κάθε μέρα τρισχειρότερα.

 319. Μαρία said

  318
  Για το έξω τον διαψεύδει. «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».
  Ο Κοντιάδης τον καλύπτει απο συναδελφική αλληλεγγύη;

 320. Μαρία said

 321. spiridione said

  Είδα τα βίντεο, διάβασα τη διευκρινιστική δήλωση του Συρίγου και δεν με πείθει και με μένα. Τι επιχείρημα είναι αυτό ότι κάναμε ιστορική αναδρομή; Εγώ βλέπω ότι ανάμεσα στα διάφορα επιχειρήματά του υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας πετάει με έμφαση και ένα «επομένως υπήρχε (τότε, το 1969) αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις».
  Και στην διευκρινιστική του δήλωση επιμένει ότι υπήρχε μέσα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου αστυνομικό τμήμα, ή μάλλον, διευκρινίζει, αστυνομικός σταθμός. Δεν θα υπήρχε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό το πράγμα;
  Για το περιστατικό του 1963 εδώ
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=30831&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARwASbASRASLASJASZASHASMASJ&CropPDF=0

 322. spiridione said

  319 τέλος. Ναι.

 323. spiridione said

 324. Pedis said

  # 319 – Ξέρω γω; Αν ο Κ. έκανε τη δήλωση, αφού είδε το βίντεο της συνομιλίας τους κι όχι στη βάση αυτού που θυμάται από τη συζήτηση (οπότε είχε αποκομίσει λανθασμένη εντυπωση), τότε ναι, θέλει να τον καλύψει.

  Τέλος πάντων, πρόκειται για λάπσο-επιχείρημα δεξιάς προσέγγισης των πραγμάτων. Όταν χαλαρώνουν συμβαίνει να ξεμυτίζουν κάτι τέτοιοι α/συλλογισμοί από το πολιτικό τους υποσυνείδητο.

 325. Μαρία said

  Κι ο Χριστόπουλος μετά το 9 υποστηρίζει οτι ο Συρίγος αδικήθηκε, δεν το ανέφερε ως θετικό παράδειγμα …

 326. aerosol said

  Ως γνωστόν, ο Βουλαρίνος κόπτεται βαθιά για τα δημόσια πράγματα!
  Φτάνει να μη βγαίνουν από τους φόρους του, όπως οι βοήθειες σε ευπαθείς οικογένειες ή η προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Διότι όσοι χρησιμοποιούν τους φόρους του Βουλαρίνου με τρόπο που δεν εγκρίνει είναι χειρότεροι από την Χρυσή Αυγή, μας το έχει εξηγήσει και στο παρελθόν. Η τζέπα του Βουλαρίνου είναι ιερή, τη θέλει για να στηρίζει την Ελλάδα ψωνίζοντας στην Ερμού, όχι για να διαγουμίζουν το βιος του οι λαϊκισταί και οι αναρχοκομμουνισταί.
  Αλλά τι τα θες, είναι άλλο ένα μεγάλο τέκνο της Πατρίδος, που δεν μας αξίζει! Του φερόμεθα ως άπλυτοι.

 327. Pedis said

  # 325 – Του ξέφυγε του Σ. θέλοντας να αντιδιαστείλει, ως επιχείρημα (άλλο το ‘να άλλο τ’ άλλο), το αστυνομικό τμήμα μέσα στις παν/λεις με τους αστυνομικούς με πολιτικά τού σπουδαστικού της Ασφάλειας για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές.

  Το ξανάκουσα. Δεν θα μας βγάλουν κουφούς (ούτε χαζούς).

 328. Μαρία said

 329. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  306 Άψογο λέμε! Μπράβο, μπράβο!
  Κόλιας – Λουκρήτιος Dryhammer 🙂

 330. Μαρία said

  306
  Μπράβο, Ντράι, ωραίο το pastiche.

 331. Spiridione said

  Μια κι έβαλε αλά μανιέρ ντε Καββαδιάς ο Ντράι

 332. loukretia50 said

  306. Dry, άξιος!
  Κι από δω μπράβο! (σε κόβω για λίγο φευγάτο – διόρθωσέ με αν σε θίγω! – και σ΄έχω ικανό να μην προσέξεις το σχόλιο αλλού!

 333. freierdenker said

  313, στην συζήτηση ο Κοντιάδης αναφέρθηκε στο 1973 και είπε οτι οι αστυνομικοί τότε φορούσαν πολιτικά, σημάδι του πόσο ισχυρή ήταν η έννοια ασύλου/αυτοδιοίκητου ακόμα και τότε.

  Ο Συρίγος είπε οτι «φορούσαν πολιτικά για να χαφιεδίζουν» (σε πιο στρωτή γλώσσα θα έλεγε «για επιχειρησιακούς λόγους») και οτι από το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα εντός του χώρου.

  Εκ παραδρομής το 1973 του βγήκε 1963 και αυτό που είπε δεν έστεκε λογικά.

 334. spiridione said

  Όπως τα λέει ο Δ.Ψ.

 335. Pedis said

  # 334 – Έτσι μπράβο.

  Η ιστορική αναδρομή (άλλο θέμα αν είναι ακριβής) έγινε ακριβώς για να δηλωθεί ότι άλλο οι αστυνομικοί με πολιτικά που κυκλοφορούσαν τοτε για να χαφιεδίσουν κι άλλο οι αστυνομικοί με στολή οι οποίοι, υποτίθεται, είχαν άλλη αποστολή.

  Συνεπώς κι αναλόγως με την τρέχουσα ρύθμιση οι αστυνομικοί με στολή θα είναι για καλό σκοπό, όπως τότε το 1969.

  Οι συνάδελφοί του, προφανώς, τον καλύπτουν. Τρέχα γύρευε τους λόγους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: