Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Νικο(κύρη) και πάλι!

Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2021


Ή αλλιώς, Νίκος κερνάει και Νίκος πίνει ή μάλλον Νίκος ξανακερνάει και Νίκος ξαναπίνει, αφού το σημερινό άρθρο, όπως δηλώνει και το «και πάλι» του τίτλου, είναι επανάληψη ενός παλιότερου που είχε δημοσιευτεί πριν από 4 χρόνια. Λουφάρω άρθρα, θα πείτε. Ίσως, αλλά το δικαιούμαι τη μέρα της γιορτής μου, δεν βρίσκετε;

Πάντως, στο σημερινό άρθρο έχω ενσωματώσει κάμποσα από τα σχόλιά σας προ τετραετίας, ανάμεσά τους κι ένα εκτενές του φίλου μας του π2 για το όνομα Νικόλαος στην αρχαιότητα.

Οπότε, μαζί με τα χρόνια πολλά σε όσους και όσες συνεορτάζουμε σήμερα, ας δούμε τα λεξιλογικά και άλλα του Νίκου.

Σύμφωνα με μια έρευνα για τα ελληνικά ονόματα, στην ιεραρχία των αντρικών ονομάτων ο Νίκος βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση, πίσω από τους «τέσσερις μεγάλους» (πρώτο τον Γιώργο και μετά την τριάδα Δημήτρη-Κώστα-Γιάννη) και πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους (Χρήστο, Παναγιώτη, Βασίλη και λοιπές ονομαστικές δυνάμεις).

Με τη γυναικεία εκδοχή του ονόματος τα πράγματα μπλέκουν. Η Νίκη είναι στην 37η θέση, αλλά είναι τάχα όλες οι ανευρέσεις αυθεντικές ή υποκρύπτουν κάποιαν Ανδρονίκη; Υπάρχει όμως και η Νικολέτα που είναι στην 55η θέση, ενώ πολύ πιο πίσω έρχονται η Νικολίνα και η Νικόλ. Πάντως η γυναικεία εκδοχή του ονόματος είναι αισθητά σπανιότερη απο την ανδρική, που όπως είπαμε βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Βρίσκεται στην πέμπτη θέση πανελλαδικά αλλά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη έχει σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα και πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τοπική πρώτη θέση (το λέω εμπειρικά, δεν ξέρω αν έχει δημοσιευτεί σχετική μελέτη). Ο λόγος για την αυξημένη δημοτικότητα του ονόματος στα νησιά είναι φυσικά ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι θαλασσινός άγιος, ο προστάτης των ναυτικών και διάδοχος του Ποσειδώνα.

Να πούμε όμως ότι το όνομα Νικόλαος, παρόλο που έγινε δημοφιλές χάρη στον άγιο των ναυτικών, είναι προχριστιανικό, αρχαίο ελληνικό. Νίκη του λαού, άλλωστε, η ετυμολογία του είναι διάφανη. Ο αρχαιότερος Νικόλαος που έχει καταγραφεί στην αρχαία γραμματεία είναι ένας γιος του Περιάνδρου, του τυράννου της Κορίνθου, στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. Το όνομα φαίνεται πως συνηθιζόταν στη Σπάρτη -ανάμεσα σε άλλους, Νικόλαος λεγόταν ένα μέλος της αντιπροσωπείας που πήγε στα Σούσα επί πελοποννησιακού πολέμου για να ζητήσει ελληνοπρεπώς τη βοήθεια του Μεγάλου Βασιλέα κατά των Αθηναίων -πήγαν οι Ανήριστος, Νικόλαος και Πρατόδαμος. Από συγγραφείς, ο Νικόλαος ο Δαμασκηνός, περιπατητικός φιλόσοφος του 1ου αι. μ.Χ. που έγραψε πολλά από τα οποία σώθηκαν ελάχιστα. Για να τον τιμήσει όμως ο βασιλιάς της Περσίας (υποθέτω), που πολύ τον αγαπούσε, ονόμασε Νικολάους τους πιο νόστιμους χουρμάδες, τουλάχιστον έτσι μας λέει ο Πλούταρχος: «ὁ γοῦν βασιλεύς, ὥς φασιν, ἀγαπήσας διαφερόντως τὸν Περιπατητικὸν φιλόσοφον Νικόλαον, γλυκὺν ὄντα τῷ ἤθει ῥαδινὸν δὲ τῷ μήκει τοῦ σώματος διάπλεων δὲ τὸ πρόσωπον ἐπιφοινίσσοντος ἐρυθήματος, τὰς μεγίστας καὶ καλλίστας τῶν φοινικοβαλάνων Νικολάους ὠνόμαζεν, καὶ μέχρι νῦν οὕτως ὀνομάζονται.»

Να πούμε ότι Νικόλεως (για την ακρίβεια Νιϙόλεως) είναι η αρχαιότερη επιγραφικά μαρτυρούμενη μνεία του ονόματος, στην Πάρο γύρω στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.

Το υποκοριστικό Νικόλας είναι συχνό και στην αρχαιότητα, ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. (Αθήνα), ενώ παλαιότατο είναι και το θηλυκό Νίκολα ή Νικόλα (μεταξύ άλλων στον Σελινούντα του 6ου και στη Μήλο του 5ου αι. π.Χ.), ενώ το Νικολαΐς μαρτυρείται μόνο στα αυτοκρατορικά χρόνια.

Σε μεταγενέστερες εποχές το όνομα γράφεται συχνότατα Νεικόλαος.

Ο Νικόλαος που άγιασε, έζησε από το 270 έως το 343 και ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας. Λέγεται ότι έκανε πολλά θαύματα και αγαπήθηκε πολύ από το ποίμνιό του. Μετά τον θάνατό του, τα οστά του υποτίθεται πως άρχισαν να αναδίδουν μύρο, θαυματουργό εύοσμο υγρό, σε μεγάλες ποσότητες. Το 1087 η πόλη του Μπάρι έστειλε πλοία στα Μύρα και απήγαγαν τα οστά του Νικολάου για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων που απειλούσαν να κυριέψουν την περιοχή κι έτσι από τότε ο μυροβλύτης άγιος Νικόλαος αναπαύεται στον ναό του στο Μπάρι και υποτίθεται πως εξακολουθεί να βγάζει μύρο προς μεγάλη χαρά του ταμία της τοπικής ενορίας.

Δύο παραδόσεις έχουν συνδεθεί με τον άγιο Νικόλαο. Στην Ανατολική Εκκλησία και ιδίως στην Ελλάδα θεωρείται προστάτης των ναυτικών και άγιος των θαλασσών. Όμως στη Δύση δόθηκε βάρος σε μιαν άλλη παράδοση σύμφωνα με την οποία ο άγιος συνηθιζε να κάνει δώρα, στα κρυφά, σε πολύ κόσμο -π.χ. να αφήνει νομίσματα στα παπούτσια τους. Έτσι, η μέρα της γιορτης του αγίου, που είναι κοινή στις δύο εκκλησίες, η 6η Δεκεμβρίου, έγινε μέρα ανταλλαγής δώρων και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, όπου σε πολλές περιοχές τα παιδιά περιμένουν να πάρουν μεγάλα δώρα όχι την πρωτοχρονιά αλλά στις 6 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Σάντα Κλάους των Αμερικανών (Santa Claus) πήρε το όνομά του από τον Άγιο Νικόλαο ή έστω από τον Sinterklaas που ήταν η ολλανδική μετεξέλιξη του Αγίου. Με τον καιρό, στον Σάντα Κλάους δόθηκε η μορφή του κοκκινοφορεμένου πρόσχαρου και στρουμπουλού γέρου, η οποία τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα ως είδος αντιδανείου και ταυτίστηκε με τον δικό μας Άγιο Βασίλη που όμως μοιράζει τα δώρα του την Πρωτοχρονιά.

Το όνομα Νικόλαος έχει αντίστοιχα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες -Nicholas στα αγγλικά, Nicolas στα γαλλικά, Nikolaus, Nico αλλά και Klaus/Claus στα γερμανικά. Στις σλαβικές χώρες, όπου είναι δημοφιλές, ακούγεται και το χαϊδευτικό Κόλια. Να σημειώσουμε και το Ουγγρικό Μίκλος.

Στα ελληνικά, και σε αντίθεση με άλλα διαδεδομένα ονόματα, ο Νικόλαος δεν έχει πολλά χαϊδευτικά ή λαϊκές διαλεκτικές παραλλαγές. Το καθιερωμένο υποκοριστικό Νίκος επικρατεί σχεδόν απόλυτα σήμερα, ενώ οι παραλλαγές Νικόλας, Νικολής, Νικολός και Νικολιός είναι σπάνιες. Βέβαια, το «Νικόλας» χρησιμοποιείται συχνά ως προσφώνηση, με θετική χροιά. Συχνή παλιότερα η διαλεκτική μορφή Κόλιας (όπως ο Καββαδίας) ή Κολιός (όπως το μαστορόπουλο του Κοτζιούλα) σήμερα ακούγεται σπάνια, και ακόμα σπανιότερα παραλλαγές όπως Νικολούδας ή Κολάκης. Στο ίδιο πνεύμα και τα Κόκος (στη Χίο και στην Κρήτη) και Κοκόλης, που επιζεί ως επώνυμο.

Τοπωνύμια Άγιος Νικόλαος υπάρχουν πολλά, με γνωστότερη την πόλη που είναι πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου στην Κρήτη.

Παροιμίες υπάρχουν με το όνομα, αλλά όχι πολλές. Η πιο γνωστή το Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει, που είναι επέκταση της απλής «τρέχα γύρευε». Ο Πολίτης την αφήνει ασχολίαστη, ενώ ο (αναξιόπιστος συνήθως) Νατσούλης λέει πως την είπε ο Μπ. Άννινος στον ίδιο τον Πολίτη όταν αυτός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει τη συλλογή των παροιμιών! Προφανώς η παροιμία υπήρχε ήδη.

Μια κρητική παροιμία, που δείχνει τη συχνότητα του ονόματος στη Μεγαλόνησο είναι: «Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο, κάλλιο ν’ ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω» -δηλαδή να κυνηγάει πέρδικες.

Να αναφέρω και μια χιώτικη παροιμιώδη φράση: «άλλα των αλλώ(ν) μπαρμπα Νικολό!», σε κάποιον που λέει ασυνάρτητα πράγματα.

Η ερευνητική εντιμότητα μού επιβάλλει να αναφέρω και μια λεσβιακή παροιμία, όχι πολύ γνωστή, που τη λέμε σε κάποιον ενοχλητικό για να διακόψουμε τη συζήτηση μαζί του: Μίλα με τον Νικολή που έχει την άδεια την πολλή. Όπου βέβαια Νικολής η περιοχή του σώματος που καταλαβαίνετε αν αφαιρέσετε την πρώτη συλλαβή.

Αρκετές είναι οι παροιμίες με τον Άϊ-Νικόλα, άλλες ναυτικές και άλλες ημερολογιακές/μετεωρολογικές. Θα αναφέρω την «– Άγιε Νικόλα βόηθα με! — Κούνα κι εσύ το χέρι σου!» από την πρωτη κατηγορία και την «Βαρβάρα βαρβαρώνει, Σάββας σαβανώνει Αϊ-Νικόλας παραχώνει», που με παρετυμολογικά λογοπαίγνια δηλώνεται ότι τις μέρες εκείνες πέφτει πολύ το χιόνι. Ο Αϊ-Νικόλας ασπρίζει τα γένια του, λέει μια άλλη παροιμία, ενώ μια ναυτική συμβουλεύει: Περιγέλα το Νικόλα ώσπου νάμπεις στον λιμιώνα.

Ξέρουμε βέβαια ότι οι τρεις συνεχόμενες γιορτές της Βαρβάρας στις 4.12, του Σάββα στις 5.12 και του Νικόλα στις 6.12 λέγονται Νικολοβάρβαρα, και σε αρκετές παροιμίες επισημαίνεται το δριμύ ψύχος που συνήθως επικρατεί (επικρατούσε μάλλον) στις αρχές Δεκεμβρίου, π.χ. Μπρος πίσω τα Νικολοβάρβαρα / πέφτουν χιόνια τάρταρα.

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο Αγιος Νικόλαος ήταν προστάτης άγιος της ΔΕΗ, που ειχε και επίσημη αργία τη σημερινή μέρα -μάλλον μαζί με τα νερά προστατεύει και τα ρεύματα. Ωστόσο, από το 2017 άλλαξε η μέρα αργίας του προσωπικού της ΔΕΗ και μεταφέρθηκε στις 13 Οκτωβρίου προς τιμή της «μάχης της Ηλεκτρικής» το 1944.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι, τουλάχιστον παλιότερα, ο αρχάριος οδηγός, που ήταν υποχρεωμένος να αναρτά το σήμα Ν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου του για ενα διάστημα, επονομαζόταν «Νικολάκης». Αναφέρω επίσης το περιπαιχτικό παιδικό τραγουδάκι «Νίκο-Νίκο πατημένο σύκο», ενώ, όπως ξέρουν όσοι επισκέπτονταν με ελληνικά τουριστικά γκρουπ τις αραβικές χώρες, μια συνηθισμένη συμβουλή των ξεναγών είναι να συστήνουν χαμογελώντας στους τουρίστες να μην φωνάζουν δυνατά το όνομα «Νίκο!» μια και κάπως έτσι ακούγεται το «άει γαμήσου» στα αραβικά.

Στη «Φυλλάδα του Γαϊδάρου» (ή «Γαδάρου, Λύκου και Αλεπούς Διήγησις Ωραία») ο Γάιδαρος αποκτά το δικαίωμα να αποκαλείται Νίκος:

Ω Γάδαρε, κυρ Γάδαρε, Γάδαρος πλιο δεν είσαι,
πρέπει σ’ ετούτο πώκαμες πάντοτε να παινείσαι.
Θαρρώ, για τούτο και πολλοί Γάδαρον δεν σε κράζουν,
αλλά ως τιμιότερον, Νίκον σε ονομάζουν.
Το όνομα εκέρδισες αυτό με πονηρίαν,
και την ζωήν σου έγλυκες απ’ αύτα τα θηρία.

Τραγούδια έχουμε κάμποσα με το όνομα. Υπάρχει ο θαλασσόλυκος Νικόλας που ήταν στη φουρτούνα μες στα όλα, αλλά μετά έγινε το θύμα ο Νικολός, υπάρχει ο Νικολής ο καπετάνιος ο ντερτιλής που ξέρει πόσο πάει το φιλί στη Δύση και στην Ανατολή, υπάρχει το καΐκι ο Αϊ-Νικόλας του Τσιτσάνη. Να μην ξεχάσουμε και τον Παύλο και τον Νικολιό, από το Τραγούδι του νεκρού αδελφού του Μίκη.

Υπάρχουν τουλάχιστον δυο τραγούδια για συγκεκριμένους επώνυμους Νίκους. Το Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο (Κοεμτζή) του Σαββόπουλου και το Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο (του Ανδρέου). Το Ρέκβιεμ για τον Νίκο της Ωχράς Σπειροχαίτης νομίζω ότι αναφέρεται επίσης σε αληθινό γεγονός.

Αλλά θα κλείσω την νικολαϊκή επισκόπηση με ένα τραγούδι του Σπύρου Ζαγοραίου για τον Νίκο τ’ ομορφόπαιδο, που βέβαια στο τέλος μπατίρησε, διότι στην κακούργα την κοινωνία κανένας  καλός δεν πάει μπροστά:

Το ιστολόγιο γιορτάζει σήμερα, αλλά επίσης εύχεται χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν, τόσο τους φίλους του ιστολογίου -πρόχειρα θυμάμαι τον Νικ Νίκολας βεβαίως, όπως και τον Νίκο Μαστρακούλη, αλλά και σε όποιον και όποιαν Νίκο, Νίκη και Νικολέτα μας διαβάζει. Συνονόματοι και συνονόματες, χρόνια μας πολλά!

Advertisement

197 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στον Νικο(κύρη) και πάλι!”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη, αλήθεια και δημιουργία !

 2. basmag said

  Χρόνια Πολλά με Υγεία!

 3. nikiplos said

  Καλημέρα Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους όσους εορτάζουν, φανερούς και κρυφούς!

 4. Καλημέρα !

  Χρόνια πολλά σε όσ@ς γιορτάζουνε και ειδικά στον Νικοκύρη : τω Νίκω, το νίκος !!

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά, Νικοκύρη. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα Νικοκύρη και λοιποί/ες, χρόνια πολλά κι από δω!

 7. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά.

 8. greggan193 said

  Χρόνια πολλά και από εδώ!

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Και από αυτή τη θέση χρόνια πολλά και χρόνια καλά Νικοκύρη.
  Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα, που είναι μέλη της συντροφιάς μας.

 10. Αντώνης said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στο Νικοκύρη.
  Να θυμήσουμε και το μικρό Νικόλα (που πάντα αναρρωτιώμουν γιατί δεν τον βάφτισαν – στα ελληνικά – Νικολάκη)

 11. Κιγκέρι said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, μ’ ένα καπρίτσιο από έναν συνονόματό σου δαιμόνιο Νικολό! 🙂

 12. ΣΠ said

 13. LandS said

  Χρόνια πολλά, πάντα ευτυχείς όλοι οι φίλοι Νικόλαοι, Νικολέτες, Νικολέττες, και τα υποκοριστικά αυτών.

 14. papatha111 said

  Νικοκύρη,
  Χρόνια πολλά με πολλή χαρά, υγεία και αγάπη. Πάντα δημιουργικός.

  Γιάννης Π.

 15. Στον εκλεκτό μας φίλο εγκάρδιες ευχές!

 16. Νέο Kid said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Θυμήθηκα κάποτε εν μαγαλοχαζονήσω που μια κυρία είχε τσατιστεί όταν φώναξα τον κανακάρη της «Νικόλα!» . «Νικόλαος! είναι το ονομά του» , με επέπληξε…
  Το παραδοσιακά χαμηλό μου eq για μια ακόμη φορά δεν άντεξε, και της είπα: Νικόλαος; Τι είναι το παιδί; Δεσπότης; …

 17. LandS said

  Και ας θυμόμαστε όχι μόνο όσους γιορτάζουν αλλά όπως σωστά λέει το Σαραντάκειο «Μηνολόγιον Μηνός Δεκεμβρίου έτους 20ΧΥ»

  Δε 6 Νικολάου Μύρων και των Διοσκούρων, προστατών των πλοϊζομένων και Αλεξάνδρου Γρηγοροπούλου αναίρεσις

 18. dryhammer said

  Αυτοί οι δυο σκούροι είναι ημεδαποί ναυτικοί; [τόσοι ξένοι στα πληρώματα…]

 19. Κιγκέρι said

  (Νικοκύρη, στραβοπληκτρολόγησα το ι-μέιλ μου κι ένα σχόλιό μου περιμένει έγκριση. Το επαναλαμβάνω σωστά, οπότε αν βρεις πουθενά πιασμένο το πρώτο, σβήσ’ το, παρακαλώ!)

  >>…Στη «Φυλλάδα του Γαϊδάρου» (ή «Γαδάρου, Λύκου και Αλεπούς Διήγησις Ωραία») ο Γάιδαρος αποκτά το δικαίωμα να αποκαλείται Νίκος

  Ενώ στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, κυρ-Νικολός λέγεται ο λύκος και κυρα-Μάρω η αλεπού.

 20. Από ην Νικολέττα βγαίνει το Λέττα με το πιο χιουμοριστικό – έβερ κτγμ – τραγούδι !

 21. LandS said

  16
  Και εγώ, πριν από 50 χρόνια μάλιστα, την έχω πατήσει έτσι με έναν… Ευάγγελο και τη μάνα του.

 22. leonicos said

  Χρέη από χθες
  130 Πέπε: Σωστό! Δεν το παταω καλά με το δάχτυλο! Να εξηγούμαστε.
  129 Λου: Κι αυτό σωστό. Είμαι ένας πανάθλιος φιλοκατήγορος άντρας και το παίζω κορέκτ κλπ
  131: AfoFillenen Μόνο ιδιαιτερως σε η-μέιλ, Ο Νοικοκύρης ΔΕΝ θα το φιλοξενήσει.
  132: Γιάννης Μαλλιαρός: Ευχαριστω και παλι
  133 και 134 ΓΤ και Εφη Εφη: Καλά και τα δυο: λεξιδίφης, αραδοποτίστρας. Επομένως δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις.
  135 Μουτούσης Κωνσταντίνος Ευχαριστώ για το εξαιρετικά εμπλουτισμένο σχόλιο
  138 Aerosol Ευχαριστώ πολύ. Αλλά όχι να σας ρίξω μια πέτρα και να ξεχάσετε τον έρωτα! Έλεος! Άλλωστε η πέτρα δεν θα ξαναμιλήσει. Ο έρωτας όμως…. Μη φτάσουμε κι εκει που λέει ο Χτήνος στο 143
  147 Dryhammer Ευχαριστώ
  149 Νεσταναίος Ευχαριστώ. Έχει ο καθένας τον ρυθμό του, αλλά μη φτάσουμε και στην εμμελή ανάγνωση, ήγουν ψαλμωδία. (σχεδόν ψαλμωδία, ψαλτό διάβασμα) Δες και το 151 του Τζι και το 153 του Χτηνους.
  157 Πέπε Και πάλι ευχαριστώ που ασχολείσαι.
  161 Αλέξις Ευχαριστώ.

 23. atheofobos said

  Για να ξεφύγω από τα τυπικά προτίμησα τις παρακάτω μαντινάδες με ευχές!

  Χρόνια Πολλά σου εύχομαι, Νίκο μου στη γιορτή σου,
  και μια γλυκειά ανατολή, να’ναι όλη η ζωή σου!

  Χρόνια πολλά σου εύχομαι, φίλε καλέ Νικόλα,
  καλές παρέες και χαρές, και υγεία πάνω απ’ όλα

  Χρόνια πολλά σου εύχομαι, Νίκο μου στη γιορτή σου,
  να σαι καλά να χαίρεσαι, και ο Θεός μαζί σου

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και κυρίως για τις ευχές σας! Γίνεται λιγότερο μουντή η μέρα (έξω έχει ομίχλη, τι να κάνουμε)

  16 Καλά της απάντησες!

 25. Κιγκέρι said

  >>…Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο Αγιος Νικόλαος ήταν προστάτης άγιος της ΔΕΗ, που ειχε και επίσημη αργία τη σημερινή μέρα -μάλλον μαζί με τα νερά προστατεύει και τα ρεύματα.

  Λοιπόν, όταν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, μου έκανε εντύπωση το ότι τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ήταν κλειστά τα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, διότι το Άγιο Πνεύμα, λέει, είναι προστάτης των ηλεκτρολόγων!

 26. leonicos said

  να παίζει των περδίκω» -δηλαδή να κυνηγάει πέρδικες

  παίζει = πυροβολεί

 27. leonicos said

  Νικολάκης είναι και το κωλαράκι στα πιτσιρίκια

 28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Χρόνια σου πολλά, Νῖκο. Ὅ,τι ἀγαπάει ἡ ψυχή σου νά σοῦ τό δώση ἁπλόχερα ἡ ζωή καί ὁ Ἄη Νικόλας (ἐκτός ἀπό τούς πανηγυρισμούς τό βράδυ τῶν ἑπομένων ἐκλογῶν 🙂 )

 29. leonicos said

  Άγιε Νικόλα βόηθα με! — Κούνα κι εσύ το χέρι σου

  συν Αθηνά και χείρα κίνει = και η Αθηνά ήταν χήρα κι εκείνη

 30. Πουλ-πουλ said

  Πολύχρονος Πολυχρονεμένε.

 31. leonicos said

  «Νίκο!» μια και κάπως έτσι ακούγεται το «άει γαμήσου» στα αραβικά

  Και όταν μιλάνε για το Ιερό Κοράνι στη Ρωσία, να λένε πως είναι γραμμένο στην κλασική αραβική και να μη λένε απλώς νάχουι!

 32. Georgios Bartzoudis said

  (α) Χρόνια Πολλά στον Νικο(κύρη), και σε κάθε Νικόλαο, Νίκο, Νικόλα, Νικολάκη, Νικολό, Νικολούση, Κόλλιο, Κόλλια, Νίκη, Νικολίνα, Νικολέτα, Νίνα.
  Χρόνια Πολλά στο Ελληνικό Ναυτικό και στους Ναυτικούς.

  (β) «Το ιστολόγιο γιορτάζει σήμερα»
  # Της Ιστολογιωσύνης σου μνησθή Κύριος ο Θεός εν τη Βασιλεία Αυτού, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων!

  (γ) «Παροιμίες υπάρχουν με το όνομα, αλλά όχι πολλές….».
  # Υπάρχει μια Μακεδονική, όχι παροιμία αλλά «νηπιοπαιγνία», αυστηρώς και μόνο για άρρενα νήπια. Απαγγέλλεται με ταυτόχρονη αφή ματιών, μύτης, στόματος, στήθους και τσουτσουνίου: «Δυο φεγγούλες, δυο τρυπούλες, ψουμουφάγος, γαργαλιός, μπαρμπαΚίτσιους Νικουλός!»

 33. leonicos said

  Το κάτσε στην Ιταλία, σημαίνει απλώς ότι ο τύπος είναι έλληνας. ολοι το ξέρουν

 34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  16, 24. Ἔχουμε ἕναν είδικευόμενο (Λαρισαῖος, Κώστα. Τί περιμένεις; 🙂 ) πού ἄν τόν φωνάξης Νῖκο, σέ ἀγνοεῖ! Θέλει νά ἀκούη ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ τό Νικόλα!

 35. leonicos said

  για τον Νίκο τ’ ομορφόπαιδο, που βέβαια στο τέλος μπατίρησε, διότι στην κακούργα την κοινωνία κανένας καλός δεν πάει μπροστά:

  Μάλλον τα ήθελε και τάπαθε ο Νικολάκης του

 36. spyridos said

  Χρόνια Πολλά στο Νικοκύρη και σε όλες και όλους τις εορτάζοντες.

  Πάντα αγαπημένη γιορτή από όταν πήγαινα στο δημοτικό και είχαμε αργία.
  Ο Αγιος Νικόλαος ήταν ο πολιούχος της πόλης μας και μου φαινόταν περίεργο που ολόκληρος Πειραιάς δεν είχε αργία αυτή τη μέρα.
  Το Ρότερνταμ το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου δεν έχει τον Αγιο Νικόλαο πολιούχο αλλά τον έχει ένα πρώην λιμάνι. Το Άμστερνταμ.
  Και στο τέλος του 19ου αιώνα του έφτιαξαν και μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική βασιλική.

  Κι αυτό περίεργο είναι, που του έφτιαξαν εκκλησία τόσο αργά αλλά ως τότε οι ρωμαιοκαθολικοί ήταν ημιπαράνομοι στο Άμστερνταμ
  και ο προηγούμενος Άγιος Νικόλαος ήταν μια κρυφή εκκλησία στη σοφίτα.
  https://opsolder.nl/en/museum-our-lord-in-the-attic/

  Εχθές που γιόρταζε λοιπόν (τον άγιο τον γιορτάζουν εδώ παραμονή) έκαναν δώρο κάποιο οστό του Αγίου στη βασιλική του Άμστερνταμ.
  Το είχαν πάρει από τα οστά στο Μπάρι πριν 1000 χρόνια περίπου και από τότε έκανε βόλτες σε διάφορα μοναστήρια.
  https://nos.nl/artikel/2408258-reliek-van-sint-nicolaas-naar-amsterdamse-nicolaaskerk

  Το Δεκέμβριο το Άμστερνταμ είχε εδώ και 3-4 αιώνες εμπορικά πανηγύρια προς τιμή του Αγίου.
  Σιγά σιγά λιγόστεψαν και είχε απομείνει το λούναπαρκ στο κέντρο κάθε Δεκέμβριο.
  Το 2017 έγινε για τελευταία φορά, μετά δεν ξανάδωσε άδεια ο δήμος.

 37. Sofia said

  Χρόνια πολλά δημιουργικά με υγεία!

 38. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις ευχές!

  36 Βρε τι μαθαίνει κανείς για τους γείτονες!

 39. Στα ΒΙ με το τριφωνηεντικό (ι/α/ου) λέγεται Νίκους, όπως και στα αραβικά (نيكوس) που πράγματι απαιτεί προσοχή η εκφορά του. Μου το είχαν υποδείξει τον καιρό που ήμουν Χαρτούμ.

 40. Sofia said

  Χρόνια Πολλά δημιουργικά με υγεία!

 41. leonicos said

  Εγώ Νίκο σου εύχομαι να είσαι καλά όλο τον χρόνο. Δεν ξεχωρίζω ημερομηνίες.

  Θα αρχίσω από αυρίο να σου εύχομαι

 42. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα, καλή εβδομάδα και Χρόνια Πολλά.

 43. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36# Όποτε βλέπω τέτοιες φωτογραφίες από Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, αναρωτιέμαι πώς διάολο επιτρέψαμε, σ’ αυτόν τον κωλότοπο τον φορτωμένο μνήμες, να τσαλαπατήσουν οι εργολάβοι οτιδήποτε είχε να κάνει με το παρελθόν (το οποίο εν τούτοις πουλάμε δόξη και τιμή). Σιχτίρ.

 44. Κασσάνδρα said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη,
  να είσαι καλά και να μας δίνεις χαρά με τις ασυναγώνιστες αναρτήσεις σου.

 45. Aghapi D said

  Χρόνια φιλόξενα

 46. Anasto said

  Χρόνι μας πολύ Νικοκύρη, να μας χαιρόμαστε!

 47. ΣΠ said

  Χρόνια πολλά Νίκο, με 15 τραγούδια

 48. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἕνας ἀκόμη Νῖκος τοῦ Δ. Σαββόπουλου (..πού τόν ἐπηρέασε βαθιά..) κρυμμένος πίσω ἀπό τό λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ἀλέξης..
  (καί στήν γωνιά ἡ στάμνα μου/ ἤσουνα ἐσύ)

 49. Λεύκιππος said

  Χρόνια πολλά Νίκοκύρη. Από τους Νίκους που έχω στην καρδιά μου, ο Ξυλουρης και ο Κούρκουλος.

 50. Pedis said

  # 43 – Πάρε και Bari με τον San Nicola, santo patrono di Bari.

  Κι όπως τους αρέσει να λένε οι Μπαρέζοι,

  » Αν το Πέρι (Paris) είχε θάλασσα, θα ήταν ένα μικρό Μπέρι (Bari)».

  Και πολλές ευχές, Νικοκύρη!

 51. Theo said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά και δημιουργικά στον Νικοκύρη και όλους τους εορτάζοντες, σχολιαστές και αναγνώστες του ιστολογίου.

  Για το Μπάρι (κι όλη την πάλαι ποτέ Μεγάλη Ελλάδα) να σημειώσω πως ήταν Ορθόδοξοι μέχρι και τον 16ο αιώνα, όταν έγιναν Ουνίτες με τη βία των όπλων, και Ρωμαιοκαθολικοί αργότερα.
  Ένας φίλος μου που έκανε μεταπτυχιακά εκεί γύρω στο 1980 μού είπε πως του Αγίου Νικολάου καλούν τον Ορθόδοξο ιερέα (Ρώσο), να διαβάσει μιαν ευχή στο λείψανό του, για να μυροβλύσει.
  Ο ίδιος μου είπε πως σε κάποια ορεινά χωριά της Απουλίας και της Καλαβρίας που παραμένουν ουνίτικα οι εφημέριοι και ενορίτες του έλεγαν πως είναι Ορθόδοξοι (κάπου ακόμα κρατεί η αίγλη της υπερχιλιόχρονης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του ψευδεπίγραφου Βυζαντίου δηλαδή).

 52. Κώστας said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και σε όλους τους συνεορτάζοντες!

 53. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  50 Αχ, σε πόσα ωραία μέρη δεν έχω πάει…

  47 Ωραία, να το έχω στο νου μου για την επόμενη φορά!

 54. ΓΤ said

  47@ ΣΠ

  Τα οποία 15 τραγούδια είναι 13… 🙂

 55. voulagx said

  Χρόνια Πολλά και Καλά, Νικοκύρη!

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καί νά ἤτανε μόνο ἡ Ἀνδρονίκη ὑποκρυπτόμενη; Οὐκ ὀλίγες φορές τά μάζεψα (..τίς εὐχές δηλαδή) ἀπό Ἀνδρονίκη, Κλεονίκη, Ἐλπινίκη, Θεονίκη κλπ. (Θεσσαλονίκη δέν μοῦ ἔτυχε ἀκόμη!)

 57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἐκεῖ, ὅμως, πού μετράει ἡ εὐχή, εἶναι τά φτιαχτά σύνθετα νικη-ὀνόματα (γιά νά ἰκανοποιηθοῦν καί οἱ δύο γιαγιάδες) ὅπως λ.χ. Ἑλενίκη.

 58. phrasaortes said

  Χρόνια πολλά κι από μένα! Μέχρι να μάθω για την ταύτιση του Άγιου Νικολάου με τον Σάντα Κλάουζ, πολύ με προβλημάτιζε που στα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια το σοκολατάκι με την μορφή του Αγιοβασίλη έπεφτε πάντα στις 6 Δεκεμβρίου, αντί για την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.

  Σχετικά με τον Νικόλαο τον Δαμασκηνό, δεν νομίζω ότι ο Πλούταρχος αναφέρεται βασιλιά της Περσίας. Τον 1ο αιώνα π.χ. οι βασιλιάδες της Περσίες ήταν υποτελείς των Πάρθων, οπότε μάλλον άλλον μονάρχη εννοεί ο Πλούταρχος. Πάντως, σε δυο παρόμοιες ιστορίες για τον Νικόλαο, ο Αθήναιος και ο Φώτιος αναφέρουν ονομαστικά τον Αύγουστο. Βέβαια έτσι κι αλλιώς, αυτή η χαριτωμένη ιστορία είναι κατά πάσα πιθανότητα φανταστική, οπότε δεν έχει και τόση σημασία η ταυτότητα του γαλαζοαίματου.

  https://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/photius_copyright/photius_05bibliotheca.htm#189

  https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2013.01.0001%3Abook%3D14%3Achapter%3D66

 59. @ 51 Theo
  >>η αίγλη της υπερχιλιόχρονης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του ψευδεπίγραφου Βυζαντίου δηλαδή…

  Πολεογραφικώς ομιλούντες και η όψιμη επινόηση του Βυζαντίου και του βυζαντινού δεν είναι κακή (π.χ. ανακριβής) αφού πάντα υπάρχει κάποια πόλη-έδρα για τις εξουσίες που λυμαίνονται τις χώρες.

 60. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, του οικοδεσπότου προεξάρχοντος, και καλοτάξιδοι πάντες οι διαπλέοντες ύδατα και/ή ιστοτόπους.
  Λέμε ότι «Σύμφωνα με μια έρευνα για τα ελληνικά ονόματα, στην ιεραρχία των αντρικών ονομάτων ο Νίκος βρίσκεται σταθερά στην πέμπτη θέση, πίσω από τους «τέσσερις μεγάλους» (πρώτο τον Γιώργο και μετά την τριάδα Δημήτρη-Κώστα-Γιάννη)».
  Αλλά, σύμφωνα με μία εικαστική/ποιητική (και αντικειμενική) ματιά κάποιου πάλαι ποτέ συνεορτάζοντος, ο Άι-Νικόλας έχει σαφώς το ιεραρχικό προβάδισμα σε Κήπους ανθισμένους:
  «10. Κήπος, και εις το μέσον ανάκτορον, και πίδαξ με κυπαρίσσους εκατέρωθεν, και ωρολόγιον.Και ο άγιος Νικόλαος, ενδεδυμένος φελόνιον, εις την στάσιν της Λειτουργίας, κρατεί εξ αριστερών Ευαγγέλιον και εκ δεξιων χάρταν και λέγει: «των ανθώνων της Εκκλησίας περιϊπτάμενος…». Όπισθεν δε αυτού πλήθος στρατιωτών, και εν μέσω αυτών ο άγιος Γεώργιος, νέος αγένειος, και οι άγιοι Δημήτριος, νέος σγουρομάλλης, και Βάρβαρος, φέρων αλυσίδας. Εις το αριστερόν της εικόνος πλοίον κινδυνεύον, εις το δεξιόν πλοίον ταξιδεύον.»
  (Νίκος Εγγονόπουλος, “ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ”-εις Ραϋμόνδον Ρουσσέλ/ “Η επιστροφή των πουλιών”, 1946)
  …Διότι ο παλιός,καλός Καραβοκύρης πάντα μπροστά, στην πλώρη, θά’ναι (ιδίως, κατά μία ανάγνωση της ως άνω εικόνας, εάν κρατά και αριστερό Ευαγγέλιο).

 61. Χρίστος said

  Χρόνια πολλά κε Σαραντάκο.

 62. Θράκας said

  Να θυμηθούμε και τη Νικη της Σαμοθράκης.Το ακαταμάχητο εργο τεχνης,που συμβολίζει την θεά Νικη,στολίζει σήμερα το μουσείο του Λούβρου,δανεισε το όνομά της και καταντησε, απο Θεά της Νικης των θαλασσινων στην αεναη παλη τους με το υγρο στοιχείο,φιρμα παπουτσιων παγκόσμιου φήμης. Ε,και αυτο συμφωνα με τους καιρούς μια μοντερνα καριέρα ειναι. Τι να κανουμε τωρα.
  Χρόνια πολλα και οπως πάντα δημιουργικά.

 63. Theo said

  @59:
  Ιστορικώς ομιλούντες, η όψιμη μετονομασία των Ρωμαίων/Ρωμιών σε γραικούς πρώτα και μετά βυζαντινούς και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Βυζάντιο έγινε από τους κατακτητές του δυτικού της τμήματος και σφετεριστές του ονόματός της (τα γερμανικά φύλα που ονόμασαν την Αυτοκρατορία τους «Αγία Ρωμαϊκή του Γερμανικού Έθνους»).

 64. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58 Σκέφτηκα ότι βασιλέα αποκαλούσαν συνήθως τον Πέρση. Δεν το θυμάμαι να το λένε για Ρωμαίους αυτοκράτορες.

 65. GeoKar said

  Θερμές ευχές, αγαπητέ Ν(ο)ικοκύρη! Χρόνια πολλά, καλά κ πάντα δημιουργικά!!!

 66. ΓΤ said

  57@

  Άσε τα φτιαχτά σύνθετα γιατί θυμήθηκα το «Νεκταριάννα»…

 67. ΓΤ said

  59@

  Γνωστός και ο λιμήν «λιμοκτονούντος» ανδρός που λυμαίνεται τα πάντα…

 68. phrasaortes said

  64. Όντως και σε μερικές παλιές μεταφράσεις το μεταφράζουν κατευθείαν σε «Πέρσης βασιλιάς», αλλά δεν νομίζω ότι ευσταθεί και πολύ αυτή η ερμηνεία. Ο όρος δεν αντιστοιχεί γενικά στους βασιλιάδες της Περσίας, αλλά μόνο στους Αχαιμενίδες, οι οποίοι είχαν εκλείψει μερικούς αιώνες πριν. Ο Πλούταρχος είναι ελαφρώς τσαπατσούλης και δεν πολυενδιαφέρεται για την ιστορική ακρίβεια των γραπτών του, οπότε υποπτεύομαι ότι απλά χρησιμοποίησε τον γενικό όρο βασιλιάς, γιατί δεν τον ένοιαζε η ταυτότητα του μονάρχη, αλλά μονάχα η χαριτωμένη ιστοριούλα με τους χουρμάδες.

 69. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @66. Πολύ «πειραγμένο» μοῦ φαίνεται αὐτό! 🙂

 70. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ολόθερμες ευχές Νικο-κύρη,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, πρώτα υγεία, ό,τι αγαπάς να το χαίρεσαι, δύναμη και κουράγιο για το πλούσιο ιστολογικό, συγγραφικό και γενικά πολιτιστικό έργο που παράγεις και μας το προσφέρεις απλόχερα.

  Χρόνια πολλά σε όσες/ους γιορτάζουν σήμερα, σχολιαστές τε και αναγνώστες του ιστολογίου.

  ———————————–

  34 Ε! καλά τώρα, αφού σας απογοήτευσε ο μΠΑΟΚ, άλλη δουλειά δεν έχετε, παρά να κοροϊδεύετε εμάς τ’ς Λαρσ’σαίοι, Γιώργο! 😉

 71. William T. Riker said

  Τις καλύτερες ευχές μου στο Νικοκύρη και σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα!

  66. Ναι όντως, μέρα που είναι, ας την ξεχάσουμε αυτήν καλύτερα

 72. ΚΑΒ said

  Μετά από 3 ώρες στην Κηφισίας, πάνω κάτω, εξαιτίας του Πάπα, γύρισα.

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια δημιουργικά. Από καρδιάς οι ευχές μου για τη γιορτή σου και να χαίρεσαι όσους αγαπάς.

 73. @ 63 Theo

  Σωστά. Με μετέπειτα νουνό τον Hieronymus Wolf.

 74. Να το λέμε Νεκταρίνα.

 75. @ 67 ΓΤ
  🙂

 76. # 72

  Τουλάχιστον τον είδες ;;

 77. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  76 Έχει γίνει φόνος γι’ αυτό το τραγούδι!

 78. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @76. Ὡραῖο, σπάνιο καί εὔστοχο, Τζῆ!

 79. ΓΤ said

  77@

  https://www.mixanitouxronou.gr/quot-thelo-na-do-ton-papa-quot-to-refrain-tis-parastasis-poy-egine-aformi-na-dolofonithei-enas-katholikos-christianos-ston-peiraia-meta-apo-diamachi-me-foitites/

 80. Νέο Kid said

  Ο Πάπας… δυο και τρεις φορές υποκριτής και ψευτοφιλάνθρωπος… το πιόνι του Βιντέλα. Πφφ…!

 81. Ευάγγελος said

  Χρόνια πολλά κύριε Σαραντάκο.
  Πάντα υγιής και χαλκέντερος.

 82. Αγγελος said

  Χρόνια πολλά κι από μένα, Νικοκύρη και λοιποί εορτάζοντες! (Άργησα να ξυπνήσω σήμερα…)

 83. Reblogged στις anastasiakalantzi50 .

 84. ΓΤ said

  https://www.capital.gr/epikairotita/3600021/paraitithike-antiproedros-tou-ste-panagiotis-eustratiou

  «[…] για την προάσπιση του κύρους του δικαστηρίου […]» 🙂 🙂 🙂 🙂

 85. ΚΑΒ said

  76. Άφησαν να τον δει κανείς; Την κίνηση τελικά τη δημιουργεί η αστυνομία και όχι ο επισκέπτης. Είχαν κλείσει 1 ώρα πριν π.χ. τον παράδρομο που οδηγεί από Κατεχάκη στην Κηφισίας και έστελναν τους οδηγούς στα στενά του Ψυχικού. Το τι βλαστημίδι (σημείωσε Νικοκύρη τη λέξη) θα έφαγε ο Πάπας δε λέγεται.

 86. Alexis said

  Χρόνια πολλά Νίκο να είσαι πάντα γερός και να συνεχίζεις αυτό το πολύ ωραίο πράγμα που κάνεις τόσα χρόνια τώρα…

 87. Corto said

  Νίκο χρόνια πολλά, με υγεία, χαρές και ό,τι επιθυμείς!

  Ευχές και σε όσες και όσους εορτάζουν!

  Να κι ένα τραγουδάκι, έτσι για το καλό:

 88. dryhammer said

  57. Γνώρισα και μια Νίκη που ήταν Βικτωρία…[Νίκη την φώναζε σε …μετάφραση η μάνα της, γιατί Βικτωρία ήταν η πεθερά της]

 89. ΣΠ said

  76, 77, 79
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/12/papa/

 90. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές!

 91. ΣΠ said

  54
  Τα τραγούδια είναι 15, τα βίντεο είναι 13.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ κι απ΄εδώ μετά την τρίτη δόση 🙂 🙂
  Τα Χρόνια Πολλά τα επαναλαμβάνω, βασικά ευχήθηκα το πρωί, στο χθεσινό νήμα.

  Περί Πάπα (#72, 76,80 κλπ. 😂), αφιερωμένο μιάς και όπως άκουσα (δεν έχω διαβάσει ακόμα σχόλια, ειδήσεις κλπ.) μετά την χθεσινή συνεύρεσή του με τον Μητσοτάκη είχε κάποιο ατύχημα όπως έφευγε… Εμ, τι την ήθελε την συνάντηση, ε 🙂 🙂

 93. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  92# Α, συνευρέθηκαν κιόλας? Θέλουμε όλες τις καυτές λεπτομέρειες, μη μας κάνεις κι εσύ σαν το Λεώνικο χτες.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  93: Αυτά αργάμιση, το βράδυ, αφού βγουν τα φαντάσματα 🙂
  Να πάρω και μιά ανάσα ρε σ🙄υ, 4 βελόνες έσπασαν 😎στο σιλικονο-χέρι οι τύποι μέχρι να καταφέρουν να μου βάλουν το 5G τσιπάκι 🙂 🙂

 95. π2 said

  Χρόνια πολλά και καλά στον Νικοκύρη και στους λοιπούς Νίκους, Νικολέτες κλπ.

  Να απευθυνθώ και εδώ στη συλλογική σοφία. Βλέπω σε εορτολόγια ότι σήμερα γιορτάζει και ο Μυριαλλής. Τι όνομα είναι αυτό; Πρώτη φορά το βλέπω.

 96. Γιορτή χωρίς κέρασμα δε γίνεται. Οπότε, ορίστε ο πρώτος τόμος τούβλο της Σαραντακοπέδιας: 2009.

 97. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Περάστε από του Στάζι να τραταριστείτε!

 98. ΓιώργοςΜ said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!!! Με υγεία και δημιουργικά.

  Ειπωθήτω το προφανές:
  Οι φίλοι του Νίκου, δεν
  φιλονικούν*!
  [ΜΝ mode off]

  (Σήμερα τουλάχιστον. Ελπίζω.)

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά κι από δω Νικοκύρη και λοιποί αγαπητοί Νικεορτάζοντες/ουσες

  36 >>Ο Αγιος Νικόλαος ήταν ο πολιούχος της πόλης μας και μου φαινόταν περίεργο που ολόκληρος Πειραιάς δεν είχε αργία αυτή τη μέρα.
  Ζέα ,Πέραμα , Καμίνια, Αη Νικόλα
  ξημερώνει η Κυριακή στην Πέρα Χώρα

  95 Πες Μυριολής, παραποίησή του θα είναι. Έχουμε έναν (κρητικό) στο ιστολόγιο.Χρόνια πολλά (στο χρηστώνυμο;) του 🙂 )
  Ο Μυριολής χαροκοπά

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  95 Π2 κοίτα ίντα μαθαίνουμε να λέγεται με την αναρώτηξή σου

  Ο ΜΥΡΙΟΛΗΣ ή Μιραλής, Μαυροειδής, Μαυραϊλής, Εμιραλής, Αμιράς Μονσούρ κλπ – όνομα που συναντάται σε ακριτικά άσματα (δημοτικά τραγούδια)- ήταν εμίρης της Συρίας και, κατά πολλούς, ταυτίζεται με τον πατέρα του Βασίλειου Διγενή Ακρίτα. Έκλεψε τη μητέρα του Διγενή,

  Μυργιολής είναι ο Εμιραλής του βυζαντινού ακριτικού έπους

  βλ.(μην ξαναβάλω Υ/Τ το τραγούδι)
  Ψαρογιώργης – Τ’ αγρίμι στέκει στο τζουγκρί (Ο Μυργιολής)

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  100 βλ. και από » Ο ΜΥΡΙΟΛΗΣ_ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ_ΑΠΕΡΑΘΟΥ (απόσπασμα) «

 102. π2 said

  99-100: Τον Μιραλή τον ήξερα, απλώς δεν έκανα τη σύνδεση, μερσί. Και τώρα που μάθαμε την προέλευση του ονόματος, να μάθουμε και από πού κι ως πού γιορτάζει σήμερα. Κάποιος καλός στα θεολογικά;

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι αυτό επικουρικά
  Ποιος ήταν ο Μυριολής του ριζίτικου τραγουδιού
  http://sadentrepese.blogspot.com/2020/02/blog-post_327.html

  Αλλά μου ήρθε φλασιά μήπως το Μυριαλλής ήταν προσωνύμιο του Αγ, Νικολάου, ως των Μύρων ή εκείνος που ανέβλυζε μύρο (τα οστά του)

 104. π2 said

  96: Ωχ Παναγία μου, trip down memory lane.

 105. 102: Ως το 2018, να ξέρεις, δεν γιόρταζε. Καλά έκανες και δεν τον γνώριζες…

 106. 104: Εμ, τι θ’ αφήσουμε στον ιστορικό του μέλλοντος…

 107. π2 said

  105: Δεν είμαστε καλά. Νέος οσιομάρτυρας είναι;

 108. Πέπε said

  Χρόνια πολλά Νίκο! Χρόνια πολλά σ’ όλους τους Νίκους και τις Νίκες που θα τύχει να διαβάσουν την ευχή μου (ή κι αν δεν τη διαβάσουν).

  Χιλιάδες σχόλια ένεκα η εορτή, δεν ξέρω τι ξαναειπώθηκε, αλλά:

  > Μια κρητική παροιμία, που δείχνει τη συχνότητα του ονόματος στη Μεγαλόνησο είναι: «Απού ‘χει σερνικό παιδί και δεν το βγάλει Νίκο, κάλλιο ν’ ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω»

  Καλλιά, όχι κάλιο.

  > Στη «Φυλλάδα του Γαϊδάρου» (ή «Γαδάρου, Λύκου και Αλεπούς Διήγησις Ωραία») ο Γάιδαρος αποκτά το δικαίωμα να αποκαλείται Νίκος

  Αντίθετα στα λαϊκά παραμύθια κυρ-Νικόλας λέγεται ο λύκος. Είναι εξίσου συστηματικό αν και λιγότερο συχνό με το κυρα-Μάρω για την αλεπού.

 109. 107: Μπα, πιο πιθανό έχω κάποιος βαφτισμένος με αυτό το μικρό, ως προσωνύμιο του Αγ, Νικολάου (στη Ρόδο μήπως συνηθίζεται;), να διαμαρτυρήθηκε και το προσθέσανε στις 6/12. Κι αφού ο ελληνικός ιστός είναι ο κλέψας του κλέψαντος, καθιερώθηκε.

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά, πάντα με υγεία και δημιουργία!

  Αναρτώ μερικές ακόμα ευχές που εστάλησαν σήμερα στα έντυπα κοινωνικά δίκτυα:

 111. Theo said

  @95, κα:
  Άγιος Μυριαλλής ή Μιραλής, Μαυραϊλής, Εμιραλής* δεν υπάρχει, ούτε και αναφέρεται κάτι παρόμοιο στον Συναξαριστή της 6ης Δεκεμβρίου (τουλάχιστον όχι στον άγιο Νικόδημο, τον Δουκάκη και τη Bibliotheca Hagiographica Graeca).
  Βλέπω στο Google πως κάποιοι Μυριαλλήδες απαντούν στα Δωδεκάνησα. Μάλλον κάποιος θέλησε να τους δώσει μια μέρα να γιορτάζουν, το παρετυμολόγησαν από τα Μύρα και τους έβαλαν στο Διαδίκτυο να γιορτάζουν του αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων (βλ. σχ. 103).

  (Πριν από κάποια χρόνια κάποιος «βρήκε» μια εικόνα ενός άγνωστου «Νεομάρτυρα» με το όνομα Οδυσσέας στην ονομαστική, ενώ, αν ήταν παλιά, θα έγραφε «Οδυσσεύς», και θεσμοθέτησε να γιορτάζει στις 7 Ιουλίου. Αλλά ο σχετικός ιστότοπος σημειώνει: Δεν είναι διασταυρωμένη η ύπαρξη του Αγίου, ή τα βιογραφικά στοιχεία του ή η ημερομηνία εορτής του Σ’ αυτόν τον ιστότοπο Μυριαλλής δεν υπάρχει, ενώ αναφέρεται σ’ έναν άλλο, λιγότερο σοβαρό, χωρίς κανένα περαιτέρω στοιχείο).

  *Υπάρχει όμως άγιος Μιχαήλ Μαυρουδής ή Μαυροειδής που μαρτύρησε στις 10 Μαρτίου 1544, κι έχουμε πολλές πληροφορίες γι’ αυτόν (βλ. http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/agiologion/agios_neomartys_mixahl_mayroydhs_ek_granitshs.htm)

 112. voulagx said

  #92: Εδώ παπάς εκεί παπάς, να τος ο παπάς ιερουργών.

 113. Χαίρετε,
  Χρόνια πολλά και πάλι, τα έστειλα κι απ’ το χτεσινό αλλά εδώ είναι πιο αρμόζον 🙂
  «Λουφάρω άρθρα, θα πείτε. Ίσως, αλλά το δικαιούμαι τη μέρα της γιορτής μου, δεν βρίσκετε;» 4ο στη βδομάδα μετράω… 😂 😂 😂

 114. Theo said

  @96:
  Ευχαριστώ για το κέρασμα.
  3544 σελίδες!!! Τούβλο, δε λες τίποτα.
  Για τα επόμενα χρόνια που ο αριθμός των σχολίων αυξάνει εκθετικά να δούμε τι τούβλα θα προκύψουν 🙂

 115. Και βέβαια, χρόνια καλά και πολλά και στους υπόλοιπους Νίκους (και Νίκες κλπ) του ιστολογίου.

 116. Το 2020 είναι μόνο 10.086 σελ.. Θα βάλουμε κουπόνια 🙂

 117. voulagx said

  #97: Περασα απο του Σταζυ και αυτοτραταριστηκα ολη την καβα, χικ.., εκανα κεφαλι… χικ!

 118. Χρόνια πολλά και καλά Νικοκύρη,
  να σαι πάντα γερός και να μας χαρίζεις απολαυστικά κείμενα 🙂
  πολύ ωραία και τα χθεσινα διηγήματα του Λεωνικου.
  καλημέρα και καλή εβδομάδα.

 119. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα. Πήρατε το κέρασμα του Στάζιμπου;

  110 Στο τελευταίο απόσπασμα και ένα «που» με περισπωμένη, όπως συνηθιζόταν τότε και για τα δύο «που»

 120. 119β: Πότε ήταν αυτό; Το αναφορικό δεν έπαιρνε πάντοτε οξεία;

 121. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.

 122. ΓΤ said

  91@ ΣΠ

  Ε, ναι, μισά δώρα; Να τρέχει αλλού ο άνθρωπος να τ’ ακούσει; 🙂

 123. … Νικόλαος, … είναι προχριστιανικό, αρχαίο ελληνικό. Νίκη του λαού, …
  … Σε μεταγενέστερες εποχές … συχνότατα Νεικόλαος. …

  Απομένει ο Νοικόλαος
  για τον λαό στο νοίκι,
  όταν ο οίκος
  δεν τού ανήκει

  Χρόνια Πολλά και Καλά!

 124. Christos said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Και το κέρασμα τα σπάει!
  Για τη σημασία του ονόματος, είχα την εντύπωση ότι στα ονόματα η λέξη «λαός» έχει την έννοια του στρατεύματος, και για αυτό υπάρχει ως συνθετικό και σε τόσους ομηρικούς warrior kings. Νικόλαος: «αυτός που φέρνει τη νίκη στο στράτευμα». Εντύπωση πάντα…

 125. sarant said

  124 Λογικό ακούγεται

  120 Όχι. Δες ας πούμε τις πρώτες εκδόσεις στα μονόφυλλα του Καβάφη, ή τον Σουρή, έχουν όλα τα που/πού με περισπωμένη.

 126. Πάντα ωραία του Νικολάου…

 127. 121: Περίπτωση υπερδιόρθωσης, μήπως;

 128. 127: Προς 125, φυσικά, και όχι 121…

 129. Costas Papathanasiou said

  100, 102, 105:
  Το όνομα (και επίθετο) Μυριαλλής είναι πιθανότατα εξελληνισμός του συνηθέστατου στη μεσαιωνική Αγγλία Muriel που σημαίνει “θάλασσα φωτεινή” [πρβλ. και γαελική εκδοχή Muireall και βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Muriel_(given_name) ].
  Το πρώτο συνθετικό του ονόματος ανάγεται στην Π.Ι.Ε. ρίζα *mori- (=υδάτινο σώμα, βλ.https://www.etymonline.com/word/*mori-?ref=etymonline_crossreference ) και με τη σημασία “θάλασσα” το βρίσκουμε και στα επίθετα Murdoch(=ναυτικός/θαλασσινός) και Murphy (-θαλασσομάχος βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Murphy ).
  Υπ’ αυτή την ετυμολόγηση φαίνεται λοιπόν ότι μπορούμε σήμερα να γιορτάζουμε, εκτός του Μυριαλλή, και την Μυριέλλα καθώς και τον (επίσης θαλασσογενή) νόμο του Μέρφυ/Μέφρυ— ο οποίος μάλλον θα’ ξερε πολύ καλά πώς να τα κάνει θάλασσα .

 130. 49, … Από τους Νίκους που έχω στην καρδιά μου, … ο Κούρκουλος. …

  Εκτός από τον ηθοποιό, Νίκος Κούρκουλος και ο μεταφραστής — χρόνια του πολλά, αν μάς διαβάζει σήμερα.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  112: Ναι, μπράβο🤗😇 Προφανώς οι παπάδες έχουν αδυναμία σ΄ αυτό το τραγούδι του Τόλη Χάρμα («οι παπατζήδες» λέγεται, τραγούδησε ο Τάκης Μπίνης το 1952), μιας και ταιριάζουν κάπως μερικά στιχάκια, δηλαδή κυρίως το ρεφραίν, στο λειτούργημά τους.

  Αλλά αυτός που έβαλες είναι άλλος, διαφορετικός (από την ΑΣΤραλία😜 είναι το βίδεον γράφει από κάτω) από εκείνον, τον λεβέντη του #92 με τις ζεμπεκιές, που έβαλα. Έχει και περιποιημένο γενάκι ο δικός σου. Εκείνος στον οποίο σκύβει και του μιλάει, μοιάζει του …Μαντούβαλου, αλλά αυτός είναι (συνήθως) στον Πειραιά, όχι στη Μελβούρνη που γυρίστηκε το βιντεάκι😎

 132. Γιάννης Ιατρού said

  97: Νίκο, αξιέπαινος ο Στάζυ βέβαια, και θα τον τιμήσουμε δεόντως, και καλό το πεσκέσι.
  Αλλά τι; με «ξένα κόλλυβα» (φτού, φτού) θα μας κεράσεις; 🙂 🙂

 133. Μαρία said

  Προσφορά του επιτελείου στους φιλίστορες του μπλογκ επι τη ευκαιρία της ονομαστικής γιορτής του Νικοκύρη.
  https://www.aftoleksi.gr/2021/11/30/tzemal-kafantar-to-zitima-tis-othomanikis-parakmis-pdf/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tzemal-kafantar-to-zitima-tis-othomanikis-parakmis-pdf

 134. sarant said

  127 Δεν νομίζω, γιατί ήταν ο κανόνας.

  132 Ε, όχι και ξένα 🙂

 135. Theo said

  4943 121 (116+5) 714

 136. spiridione said

  Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη, και σε όλους τους Νίκους και Νίκες.
  Πολλά δώρα σήμερα.

 137. Μαρία,

 138. aerosol said

  Χρόνια πολλά, με υγεία, στον Νικοκύρη και τις λοιπές νικολαϊκές δυνάμεις του ιστολογίου!

 139. Κουτρούφι said

  Χρόνια Πολλά και από μένα μ’ ένα σερφιώτικο: https://www.youtube.com/watch?v=bzKiVNKiqRc

 140. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι κάτι στιγμές και εικόνες στην ζωή μας που μας εντυπώνονται βαθιά στο μυαλό και που τις συνδυάζουμε πλέον με ημερομηνίες κι ονόματα φίλων και συγγενών🤔🤨

 141. Ξεχωριστή ημερομηνία και ως καρκινική, ΗΠΑνιστί:
  12-6-21

 142. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, να είστε καλά!

 143. Costas X said

  Χρόνια πολλά και καλά, με ένα τραγούδι από έναν …Nico !

 144. Triant said

  Χρόνια πολλά και τυχερά Νικοκύρη καθώς και σε όλους, φανερούς και κρυφούς, Νίκους και Νικολέττες της παρέας.

 145. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά, καλὰ καὶ δημιουργικά.

  Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες ἐντὸς καὶ ἐκτὸς ἱστολογίου.

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  Όπως γράφει και ο Theo στο 111 τα ονόματα Μυριαλλής, Μιραλής, Μαυραϊλής, Εμιραλής δεν υπάρχουν σε συναξάρια ή άλλα αγιολογικά και θεολογικά κείμενα.
  Πιθανόν να πρόκειται για το όνομα «Αρμούρης». Κάποια σχετικά σχόλια:

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Νικοκύρη μας – πολλές ευχές και στους εορτάζοντες/-ουσες το όνομά τους συν-ιστολογούντες! Πάντα με υγεία!

  0+56,
  Συμπλήρωμα: Αγαθονίκη, Στρατονίκη, Βερενίκη, Φερενίκη, Βερονίκη, κ.λπ.

  >>…και στην Κρήτη έχει σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα…
  Στη Ν. Αλικαρνασσό Ηρακλείου, κατά παράδοση, οι Νικόλαοι σίγουρα ήταν στην πρώτη θέση. Πολύ συχνά με το χαϊδευτικό ‘Νικολάντος’. Σήμερα, πρέπει να έχει υποχωρήσει κάπως.

  >>…κάλλιο ν’ ανέβει στα βουνά να παίζει των περδίκω.
  Η έκφραση αυτή λέγεται –τουλάχιστον στα μέρη μας- μεταφορικά, για κάποιον που ματαιοπονεί, που ταλαιπωρείται χωρίς αποτέλεσμα. Φαντάζομαι επειδή το κυνήγι της πέρδικας είναι δύσκολο και κοπιαστικό και πολλές φορές χωρίς …ανταμοιβή.

  95, 99 κε
  Μυριολής: Από Μύρων, όπως: Νίκος – Νικολής, Παντελεήμων – Παντελής, Παύλος – Παυλής κ.ά.

 148. Μαρία said

  137
  Ναι, τι. Δεν ήξερα οτι η γνωστή φίρμα είναι γραφίστας και το θεώρησα συνωνυμία.

 149. Εχουμε και την Νικολίτσα (βαφτιστικό) στην Πελοπόννησο.

 150. dryhammer said

  Μετά από τόσους Νίκους και για τους Νίκους κι ένα από μια Κρίστα που έγινε γνωστή ως Nico ελέω Παπατάκη

  Το γνωστό The End των Doors [στην καλύτερη εκτέλεση ever]

 151. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά! Χρόνια πολλά! Σε οοοόλους!
  Νικοκύρη πάντα δημιουργικός, χαρές να δίνεις και να παίρνεις!🌺🎈🎁

 152. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Χρόνια πολλά Νίκο
  Χαρούμενος, γερός και μακριά από κορόνες (εξαιρούνται οι σουηδικές)

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133, 137
  Χθες Κυριακή 5/12, Στοκοκκινο ράδιο ο Στέλιος Ελληνιάδης στην εκπομπή του «Ένα ντέφι που πάει παντού», 12.00 -13.00 συνομίλησε κατατοπιστικότατα για το θέμα με τον Γιώργο Λιερό από την ομάδα διοργάνωσης.
  Η συζήτηση για τα 200 χρόνια (σε αντίθεση με εκείνη των 100 και των 150 χρόνων) περιορίστηκε μεταξύ ειδικών επισημαίνει και πως σκοπός είναι να αναδειχθεί η Ιστορία, ως δημόσια Ιστορία, η Επανάσταση στο πλαίσιο των τεκταινομένων στην πέριξ περιοχή κλπ, να δοθεί μια μορφή αφήγησης και πολλά άλλα εξαιρετικά εισαγωγικά λόγια για το πού, πώς ,με ποιους κλπ θα διεξαχθεί το συνέδριο.
  Θα σας αρέσει
  Είπε ότι πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα ακόμη δυο, επίσης ενδιαφέροντα, βιβλία από το congress1821.gr
  Από το 32:48
  https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

 154. Διονύσης said

  Χρόνια Πολλά στον οικοδεσπότη μας!!!!

 155. Αγγελος said

  (152) Βρε, βρε, Ανδρέα Κουπονιώτη, ζεις; Χρόνια πολλά και σ’εσένα, με μια βδομάδα καθυστέρηση!

 156. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  155. Ευχαριστώ πολύ Αγγελε. Οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες…

 157. Νίκος Κ. said

  Νικοκύρη, χρόνια πολλά με υγεία, πολύ υπομονή και πάντα δημιουργικός

 158. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Χρόνια πολλά Νίκο!

 159. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές σας.

  157 Νίκο Κ. χρόνια σου πολλά κι εσένα!

  152 Αντρέα, χρόνια σου πολλά κι εσένα, ωραίο αυτό με τις κορόνες!

 160. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Πολύχρονος ο Νικοκύρης! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά ΤΡΕΛΟ ΑΓΟΡΙ!😎
  Τι να σου προσφέρω πολυχρονεμένε μου, ας σου βάλω την κομματάρα που ακούω τώρα.

  Να ζείς τρελαμένα!

 162. Η μέρα σημαδεύτηκε από την ατυχή μετεωρολογική πρόβλεψη διακεκριμένου σχολιαστή του ιστλογίου αγνοούντος πως ο καιρός έρχεται εκ Δυσμών και θορυβηθέντος λογω των μελανοσωρειτών ανωθεν του Υμηττού κινουμένων-φυσικά- προς Ανατολά. Τον συγχωρώ ( για τελευταία φορά ).

  Στην συνέχεια διασταυρώθηκα με ανεμβολίαστον συσσχολιαστή.

  Αρκεί δια σήμερον…

 163. suncleft said

  Πολύχρονος!…

 164. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα στους σχολιαστές.
  Μετά από αρκετές βδομάδες απουσίας πάλι εδώ 🙂
  Για όλους όσους/ όσες γιορτάζουν σήμερα, χρόνια πολλά και με υγεία σε σας και τους δικούς σας. Ειδικά για τον κ. Σαραντάκο, εκτός από γεροσύνη, σας εύχομαι αντοχή και να ανεβάζετε για χρόνια ακόμη άρθρα εδώ στο ιστολόγιό σας.
  Ένα μικρό σχόλιο για τα χθεσινά κείμενα του Λέωνικου που τα κοίταξα σήμερα. Εμένα μου άρεσε περισσότερο το δεύτερο. Μου άρεσε αυτό το «είναι και δεν είναι», το μισό κι ανοκλήρωτο, το πότε θα γίνει αυτό το κάτι, που έφυγε η ζωή έτσι. Μισή. Συγχαρητήρια!

 165. Χρόνια πολλά Νικοκύρη πάντα δημιουργικός και ανεξάντλητος.
  Χρόνια πολλά και σε όλους και όλες που γιορτάζουν είτε σχολιάζουν είτε έχουν δικούς τους που γιορτάζουν.

  Με καθυστέρηση κι εγώ και στο σημερινό νήμα και στο χτεσινό. Έμπλεξα με δουλειές. Μπράβο στον Λεώνικο για τις ιστορίες που μας χάρισε και ευχαριστίες στον Νικοκύρη που δίνει φιλόξενη αγκαλιά.

 166. Ι μπάρμπας ιμ ι νκόλας
  έχασι δυο κακνιά
  τύφλις κι μούτζις νάχει
  όποιους τα δως ξανά

  Λιόνταν κι τα γύριβγει
  κι άλλους τα μαγίριβγει.

  (Μυτιληνιό τραγουδάκι, κοντά σ’ αυτό με τη θεια την Αμερσούδα, Το προσπαθεί κι αυτό η Βέμπο. Ας κάνω και τη μετάφραση
  Ο μπάρμπας μου ο Νικόλας
  έχασε δυο γαλοπουλάκια
  τύφλες και μούτζες νάχει
  όποιος τα δώσει πίσω

  Γύριζε και τα έψαχνε
  κι άλλος τα μαγείρευε).

  53 Το Μπάρι είναι εύκολο. Με το καράβι και μετά οδικά. Μπορείς να το βάλεις για την επιστροφή (που μπορείς να την κανονίσεις και τέτοια μέρα 🙂 ).

 167. leonicos said

  164 Μαγδαληνή

  Σε είδα και στο χτεσινό. Ευχαριστώ

 168. leonicos said

  164 Δημήτρης Καραγιώργης

  Ευχαριστώ πολύ

 169. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, με συγκίνησαν οι ευχές σας!

  164 Καλώς τον!

 170. Missing Ink said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη!
  Ρε γμτ ήθελα να λινκάρω αφιέρωση το ‘Νοικοκύρη’ από Megadeth, γουστόζικο ραμόνι –εντάξει, «Μπαρμπα-Γιάννη Νοικοκύρη» ακούγεται είν’ η αλήθεια (αντί του ορθού “Part bionic and organic”), αλλά όπως και νά ’χει δεν το ηύρα, δεν παίζει πια στο youtube απ’ ό,τι φαίνεται…
  Anyway, χρόνια πολλά και πάλι, και ό,τι επιθυμάτε!

 171. ΓΤ said

 172. Myriolis said

  Πολλές ευχές στον Νικοκύρη και σ’ όλους τους εορτάζοντες.

  99β
  Έφη με πιάνεις αδιάβατο! Ιδέα δεν είχα ότι γιόρταζε το χρηστώνυμο μου! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για το τραγούδι βέβαια, πάντα μ’ αρέσει να το ακούω κι από κει διάλεξα το χρηστώνυμο. Πριν κάμποσα χρόνια έψαχνα χρηστώνυμο για το Skype. Ό,τι και να έδινα μου έλεγε ότι υπήρχε. Πήρα στα χέρια μου ένα CD με τραγούδια του Ξυλούρη για να πάρω καμιά ιδέα και έπεσα στον Μυριολή. Άρεσε και το τραγούδι και το όνομα και το επέλεξα.
  Νομίζω ότι έψαξα μετά να βρω ποιος ήταν ο Μυριολής αλλά δεν βρήκα κάτι, αλλά εδώ όλα ξεδιαλύνονται!

 173. @ 166 Γιάννης Μαλλιαρός

  Καλό. Αφιερώνουμε και κάποιες βορειοϊδιωματικές σκέψεις προς τιμήν του εορτάσαντος ονόματος Ννκουλάκκς.

  Τα ΒΙ συντηρούν το πρόβλημα με την απόδοση του γραπτού ουρανικού -ν- (διεθνούς φωνητικού χαρακτήρα ɲ). Οπότε γράφεται προσεγγιστικά και εσφαλμένα «ν΄κόλας» (ɲkolas). Εγώ προτείνω αμφιμονοσήμαντα διγράμματο νν => ννκόλας ή Ννκόλας. Τγάνν (τηγάνι), αμάννκου (=χωρίς μανίκι) αλλά Νιάνιας, ένιουσα. Ννκουλάκκς (αντί για το ανακριβές προσεγγιστικό Ν’κολάκ’ς).

  Ι νκόλας… Πολλοί θεωρούν το αρσενικό άρθρο «ι» σαν επέκταση του θηλυκού -η- και στο αρσενικό γένος. Δηλαδή δανείζονται την περιγραφή άλλης γλωσσικής μορφής για να περιγράψουν τα ΒΙ. Πρέπει όμως να είναι αποτέλεσμα δύο φωνητικών μεταπτώσεων:
  άτονο άρθρο ο >
  [1] οπίσθιο και με στρογγυλευμένα χείλη ου >
  [2] πρόσθιο και με ελεύθερα χείλη ι.

  Μι τς καλλμέρις ιμ σ όλς τς φίλς. [Στα μυτιληναϊκά: Μι τς καλλμέρις ιμ σ όλλ τς φίλλ. ]

 174. ΓΤ said

  173@

  Πω, ρε μαν, μέχρι και τα όνειρά σου είναι βούικα!

  ‘π’ τ’ αχάραγα τρώμε την άλυσο των Κ, έκανες την Πρέβεζα Ελσίνκι… 🙂

 175. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Καθυστερημενα μεν εγκαρδια δε , χρονια πολλα δημιουργικα και αγωνιστικα .

 176. @ 174 ΓΤ

  …και πού τα παλιά χρόνια που το λέγαμε Ελσίνσκι… 🙂
  Με καλημέρες.

 177. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  176# Και πώς πηγαίνατε? Με το ανσανσέρ?

 178. Πουλλές καλιμέρις σ ούλλ τς φιλλ
  173 Για Μυτιληνιά, για.
  (Το ου τονισμένο καλά, να φαίνεται κι η συμπερίληψη)

 179. Μανιατολεσβιος said

  Χρόνια πολλά! με υγεία.

 180. Πέπε said

  @173 (αρσ. άρθρο «ι»):

  Ίσως έχει παίξει ρόλο και το εξής:

  Οι περισσότεροι τύποι του άρθρου μορφολογικά ταιριάζουν με τις καταλήξεις του αντίστοιχου γραμματικού τύπου των άλλων πτωτικών (η όπως ζωή, της όπως ζωής, το όπως δέντρο, οι όπως άνθρωποι κλπ.). Ειδικά όμως η ονομαστική ενικού του αρσενικού όχι. Ίσως γι’ αυτό να υπήρξε ευπαθέστερο σε φωνολογικές αλλοιώσεις, που αν συνέβαιναν σε άλλο τύπο του άρθρου θα τον απομάκρυναν από το πρότυπο, ενώ το «ο» έτσι κι αλλιώς δεν είναι κοντά σε κανένα πρότυπο.

  Εκτός από το «ο» εξαιρείται και το «οι» του πληθυντικού θηλυκού. Ο αρχαίος τύπος «αι» ταίριαζε κι αυτός με το γενικό κλιτικό πρότυπο (αι ζωαί), αλλά φαίνεται πως όταν το ίδιο το πρότυπο άλλαξε (ζωές) δεν υπήρχε πλέον κάτι να κρατήσει τον τύπο του άρθρου στη θέση του.

  Το αρσενικό ΒΙ «ι» (ι Μήτσους) κάποιος παλιός, ίσως ο Γ. Χατζιδάκις, είχε προτείνει να γράφεται με ύψιλον, υ Μήτσους.

 181. Πέπε said

  @173, 178

  Τς καλλμέρις ιμ ή τς καλλμέριζ ιμ;

  Σε άλλα ιδιώματα, ίσως σαμιώτικο και κάποιο θρωκιώτικο, έχω ακούσει «θκόζιμ» και «θκόζουμ» (=δικόζ μου). Αλλά και από Μυτιλήνη, νομίζω πως έχω ακούσει σε επιτόπια ηχογράφηση, όχι Βέμπο, «ι μπάρμπαζ ιμ ι Νjκόλας».

 182. nikiplos said

  43@ Χτήνος… Δεν «επιτρέψαμε». Το κάναμε. Μόνοι μας. Με κινητήρια δύναμη τους «ταγούς» μας. Που ήταν γιδοβοσκοί επί τω πλείστον και κατσαπλιάδες. Ελλείψει αστικής τάξης τι περιμένεις…
  Ό,τι όμορφο έχει επιβιώσει στον τόπο μας, είναι προ του ελληνικού κράτους και της Πολεοδομίας (Ύδρα, Σαντορίνη, παραδοσιακοί οικισμοί κλπ).

  Ως δικαιολογία βέβαια μπορούμε να προβάλουμε πως η «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» που θα έλεγε κι ο Κώστας Λαλιώτης,είναι η οικοδομή, δεν έχουμε ούτε εργοστάσια, ούτε αυτοκινητοβιομηχανίες ούτε τίποτε. Μόνο γη, γη, γη.

  Αντιπαροχούλα, λάδωμα, γρογορόσημο, δικαιόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κι ένα σωρό ειδικότητες, που συνθέτουν αυτό που επί τοις ουσίας είμαστε.

  Αναρωτιέμαι ως case study μερικές φορές, μήπως αν είχαμε πάει στο Ανατολικό μπλοκ το 1944, έστω η Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη ας πούμε, θα είχε διασωθεί τίποτε σε αυτόν τον κακόμοιρο τόπο από την ιστορία του? Ή θα είχε περιπέσει κι εδώ από βασιλικότερους του βασιλέως πατερούλη, περισσός σοσιαληστικός ρεαλισμός με σταχανοβίτες που θα γκρέμιζαν πάλι (όπως ο Στάλιν τον Άγιο Ιωσήφ) και θα σήκωναν αυτές τις καταθλιπτικές πολυκατοικίες που βλέπουμε στο ανατολικό μπλοκ? Φυσικά το ερώτημα φαντασιακό καθαρά. Έχω καταλήξει όμως μετά από περισσή παρηγορητική περίσκεψη πως πάλι τα ίδια χάλια θα φτιάχναμε. Είναι το καλούπι σκάρτο.

 183. Pedis said

  # 173 Μλάτε έτς βαριά ζμΠρέβζα πουστι πουλιτισμέν? Δεν του πιστεύου.

  Δηλαδή, τι αλφάβητο χρειάζεσαι για να μεταγράψεις την ομιλία απ’ τ’ Αγναντα, απτσι Μελισσουργούς, καλά παραπάνου σ’Βλάχους …

 184. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  182# Μα φυσικά, εννοείται πως το ερώτημα του 43 ήταν ρητορικό. Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του, κι όσα του κάνει η τρέλα του δεν του τα κάνει ο εχθρός του.

 185. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ και ευχαριστω για τις ευχές!

 186. ΓΤ said

  182@ Νικιπλουά

  (Πολεοδομία)

  Υψηλόβαθμος Πολεοδομίας που… περιβρέχεται παίζει σταθερά, κάθε ημέρα, ~200 έουρα στο Κίνο. Μια μέρα, έχοντας ήδη χώσει για την επικείμενη κλήρωση, βγήκε βιαστικά από την τουαλέτα του προπάδικου για να καρφωθεί στην οθόνη. Το κάτουρο είχε γράψει σερπαντίνα πάνω στο υφασμάτινο παντελόνι του…

 187. 188 καλημέρα, Πέπε, καλημέρα. Και κακώς έγραψα καλιμέρις, το -ι- που στα Μυτιληνιά δεν χάνεται, δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξει από η σε ι (και τόβαλα έντονο για να φανεί πως εμείς δεν το κόβουμε). Τώρα, αν ο ήχος θα είναι σ ή ζ τι να σ’ πω 🙂 Εγώ το λέω σ και το ι μπάρμπας ιμ το χρησιμοποιώ πολύ (σπάνια να πω ι θείους ιμ όταν μιλάω στο ιδίωμα του χωριού μου). Αλλά είν’ αλήθεια πως δεν ξεχωρίζουν εύκολα αυτοί οι δυο ήχοι σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείς να μου βρεις κάτι ενδιάμεσο, μπερδεμένο κι απ’ τα δυο να τα συμβιβάσουμε; 🙂

 188. Voyageur autour de la chambre said

  187 και προηγούμενα
  Ενδιαφέρουσα κουβέντα για τα Μυτιληνιά. Σε σχέση με την ερώτηση του Πέπε κι εγώ -σ- προφέρω (ι μπαμπάς ιμ).
  Και μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις:
  1) Η φράση στο 178 «Πουλλές καλιμέρις σ ούλλ τς φιλλ» δείχνει ακριβώς το πρόβλημα της πρότασης του Δημόσιου Χώρου για τα διπλά σύμφωνα. Εφόσον δεν αλλάζουμε ριζικά την ορθογραφία, αλλά παραμένουμε στην ορθογραφία της κοινής, θα έχουμε και διπλά σύμφωνα που δεν θα δηλώνουν ουράνωση. Οπότε ή πρέπει να γράψουμε «πουλές» ή να διαβάσουμε «πουλιές».
  2) Για το αρσενικό άρθρο «ι», αναρωτιόμουνα πάντα γιατί να διακρίνουμε ορθογραφικά το αρσενικό από το θηλυκό ενώ προφορικά είναι ακριβώς τα ίδια. Μήπως λοιπόν «η»;
  3) Διάβασα πρόσφατα στον Horrocks μια εξήγηση για το «γ» που αναπτύχθηκε σε κάποια ιδιώματα στα ρήματα σε -ευω. Αρχικά η προφορά ήταν /euo/, ή μάλλον /euwo/ (το w φανταστήτε το σαν εκθέτη, δεν ξερω να το κάνω). Όταν άλλαξε η προφορά του «ευ» σε /ev/ τοπικά κρατήθηκε το /w/ (/evwo/), το οποίο μεταγενέστερα εγινε γ.

 189. @ 178 Γιάννης Μαλλιαρός
  Ναι, ναι και στο «ούλλ» και στο «φίλλ» τόνν. Καλλμέρις.

  @ 180 Πέπε
  Καλό και του (πιθανώς) Χατζιδάκι με βάση την υπόθεση ο > ου > ι [> υ]

  @ 181 Πέπε
  Όταν κάνουμε τη διόθωση «Τς καλλμέρις ιμ» > «τς καλλμέριζ-μ» και στα μέρη μας εμφανίζεται η αφομοίωση σ>ζ από το γειτνιάζον ηχηρό μ.

  @ 183 Pedis
  Επειδή και η Πρέβεζα έχει γίνει γλωσσική αποικία είναι γεγονός πως ντρεπόμαστε να μιλήσουμε τη γλώσσα μας όπως συμβαίνει με πολλά Κωνσταντινουπολιτάκια που από φόβο αποφεύγουν τα ελληνικά σε δημόσιους χώρους της Πόλης. Πάντως το ελληνικό αλφάβητο είναι επαρκέστατο για να γράψει τα ΒΙ αλλά και τα επίσημα ελληνικά που, ως γνωστό, τα γράφουμε προσεγγιστικά [= προσεγκιστικά]. Για τα βλάχικα των ελλαδιτών ομιλητών υπάρχουν προτάσεις για χρήση ελληνικού ή νεολατινικού (ρομανικού, όχι ρουμανικού) αλφαβήτου. Στην fb-ΒΙ-ομάδα μας έχουμε προτείνει χρηστικό ελληνικό αλφάβητο για τα ΒΙ και το δουλεύουμε.

  Με καλημέρες στους φίλους και στον Νίκο κύρη.

 190. Voyageur autour de la chambre said

  188
  Το 3 αναφέρεται στα «γύριβγει» και «μαγίριβγει» απ’ το τραγουδάκι του 166.

 191. @ 187 Γιάννης Μαλλιαρός

  Καλέ Γιάνν, έντεκα χρόνια στ Μυτλήνν και τσόντα από Πλουμάρ και με βάση επαγγελματικές παρατηρήσεις έμαθα πως το πετσοκόβετε το -ι- όταν προηγείται ένα από τα σύμφωνα γ, κ, λ, ν, χ, γκ και το ζευγάρι «σύμφωνο + ι» το μετατρέπετε αντίστοιχα σε ʝ, c, ʎ, ɲ, ç, ɟ (με τους συμβολισμούς του IPA).
  Παραδείγματα: γγαούρτ, πιδάκκ, λλάκους, άννγμα, όχχ, πάγκκ.
  🙂

 192. @ 188 Voyageur Autour De La Chambre

  Σωστά.

  Φυσικά, για το σύστημα γραφής που προτείνουμε στην fb-BI-σελίδα μας φροντίζουμε να γράφουμε «χρόνια πολά» αλλά «πουλλές περιπτώεις».

  Για το 3 μπορούμε να έχουμε παραδείγματα;

 193. Πέπε said

  189

  Η ηχηροποίηση του σ προ γειτνιάζοντος μ (και γενικά προ γειτνιάζοντος ηχηρού) πρέπει να είναι πανελλήνια. Το θέμα είναι τι γείνεται όταν δεν είναι πια γειτνιάζον. Όπου το άτονο μου προφέρεται σκέτο μ, η κατάληξη -σμ ή έστω -ζμ είναι δυσπρόφερτη (για την ακρίβεια είναι δύσκολο να προφερθεί χωρίς συλλαβή – η κατάληξη, τονίζω, όχι βέβαια το κάθε ζμ) και άρα αναπτύσσεται, τουλάχιστον σε κάποια ιδιώματα, ένα ευφωνικό φωνήεν.

  Όσο για τον πιθανώς Χατζιδάκι, υποθέτω κι εγώ ότι συμφωνείτε στην ετυμολογία , απλώς εκείνος έχει συνολικά άλλη αντίληψη για την ορθογραφία.

 194. 191 Στου τέλους, όχ καταμισί (αν και το πρώτο θα τόβαζα γιαούρτ, γιατί ν’ αλλάξω το -για- αφού υπάρχει; κι επίσης ανμα χωρίς – γ-. Για Πλωμαρίτικα βασικά μιλάω ή Πλαγιώτικα ακριβέστερα)

 195. Βάγια said

  Σας εύχομαι χρόνια πολλά και να συνεχίζετε να μας προσφέρετε γνώση και ευχαρίστηση απ’ αυτό το μπλογκ για πολύ καιρό ακόμη και προπαντών με υγεία.

 196. Christos D. Tsatsaronis said

  Ευχές της επομένης μέρας:

  Είναι τα ζώα μου αργά
  Χρόνια Πολλά και ενεργά!…

  φίλε Νίκο.

  Χ.

 197. sarant said

  195-6 Ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: