Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2021;

Posted by sarant στο 9 Δεκεμβρίου, 2021


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για δωδέκατη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2021.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (το 2018 λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το 2017 ξενικός σύμπλοκος όρος, τα φέικ νιουζ) καθώς και ακρώνυμα (το 2014, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Φέτος ξεκινάμε στις 9 Δεκεμβρίου, όπως και πέρυσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περυσινά αποτελέσματα είναι εδώ. Πέρυσι λέξη της χρονιάς αναδείχτηκε, αναπόφευκτα, ο κορονοϊός, ενώ ακολούθησε το λοκντάουν και το σκόιλ ελικικού. Τα προπέρσινα αποτελέσματα υπάρχουν εδώ. Πρόπερσι είχατε αναδείξει λέξη της χρονιάς την κανονικότητα, με διαφορά από τη δεύτερη, την αριστεία, και τρίτη τη γυναικοκτονία. Τα αποτελέσματα του 2018 θα τα βρείτε εδώ. Το 2018 ψηφίστηκε λέξη της χρονιάς η Συμφωνία των Πρεσπών, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη τιναφτόρε και από την τρίτη, Μακεδονικό. Τα αποτελέσματα του 2017 θα τα βρείτε εδώ. Το 2017 είχατε ψηφίσει λέξη της χρονιάς τον  όρο φέικ νιουζ ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είχαμε ισοβαθμία των όρων POS και αντισπισιστής. Τα αποτελέσματα του 2016 θα τα βρείτε εδώ. Λέξη της χρονιάς για το 2016 ψηφίστηκε το Μπρέξιτ και ακολούθησαν πρόσφυγες και χοτ σποτ. Τα αποτελέσματα του 2015 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2015 λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο σύμπλοκος όρος κάπιταλ κοντρόλς, στη δεύτερη θέση είχαμε τον όρο πρώτη φορά αριστερά και στην τρίτη το γκρέξιτ. Τα αποτελέσματα του 2014 θα τα βρείτε εδώ. Το 2014 λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα αποτελέσματα του 2013 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2013, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα. Το 2009 δεν είχε διοργανωθεί διαγωνισμός από το ιστολόγιο.

Ίσως σας κούρασε αυτή η αναδρομή αλλά δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον πιστεύω, έχουμε μια λεξιλογική επισκόπηση της ενδεκαετίας με τον τρόπο αυτό.

Στο περσινό αντίστοιχο άρθρο, είχα γράψει ότι «φέτος δεν είναι μια χρονιά σαν όλες τις άλλες. Αυτή η φράση κάποτε μας φαινόταν κλισέ, αλλά για το 2020 νομίζω πως δικαιολογείται απόλυτα» και γι’ αυτό «η χρονιά κυριαρχήθηκε από πανδημικές λέξεις».

Το 2021 όμως, όπως και το 2020, βρέθηκε κι αυτό, ολόκληρο μάλιστα, κάτω από το στίγμα της κορόνας. Κι έτσι, και τούτη η χρονιά κυριαρχήθηκε από πανδημικές λέξεις, που αναπόφευκτα θα μονοπωλήσουν και τούτη εδώ την ανασκόπηση, αν και υπάρχει μια μετατόπιση -πέρυσι είχαμε την πανδημία καθαυτή, τον ιό και τα πολλά ονόματά του και το λοκντάουν, ενώ φέτος έχουμε την έμφαση στο εμβόλιο, την εκστρατεία εμβολιασμού και τις σχετικές διαφωνίες.

Λοιπόν, το εμβόλιο καταρχάς, ή ίσως στον πληθυντικό, τα εμβόλια, δεν μπορούν να λείπουν από την ανασκόπησή μας. Και βέβαια τα εμβόλια είχαν πρώτη και δεύτερη δόση, νομίζω όμως ότι στο ψηφοδέλτιο πρέπει να μπει η τρίτη δόση, αν και έχουμε επίσης τους όρους ενισχυτική και αναμνηστική δόση. Κοντά σ’ αυτό, τα ουσιαστικά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Επειδή όμως είχαμε και τις δόσεις, ακούγεται επίσης ο όρος πλήρως εμβολιασμένος ή διπλοεμβολιασμένος. Βέβαια, όποιος έχει κάνει τη δεύτερη δόση δεν θα είναι εσαεί «πλήρως» εμβολιασμένος και ίσως δεν θα έχει πια πιστοποιητικό εμβολιασμού. Να βάλουμε εδώ και τη νόσηση ή το πιστοποιητικό νόσησης.

Αλλά δεν τελειώσαμε με τα εμβόλια, μόλις τώρα αρχίζουμε. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές λέξεις που πρωταγωνίστησε στη χρονιά είναι και η λέξη αντιεμβολιαστής, που υπήρχε βέβαια και νωρίτερα (αν και τα λεξικά δεν την έχουν), αλλά πρώτη φορά ακούστηκε τόσο πολύ. Να βάλουμε και τον όρο αρνητής, που στην πορεία επεκτάθηκε -είχαμε ας πούμε τον αρνητή απογραφής. Οι αντιεμβολιαστές συχνά χαρακτηρίζονται ψεκασμένοι, όρος που κάθε άλλο παρά νέος είναι -φέτος είδα να γενικεύεται η χρήση των συντμήσεων η ψέκα ή ο ψεκ, ή και το πρώτο συνθετικό πχ ψεκογιατρός (γιατρός που εκφράζει θέσεις που θεωρούνται ψεκασμένες).

Λέξη που επίσης ακούστηκε πολύ ήταν η υποχρεωτικότητα, των εμβολιασμών εννοείται. Φρέσκια λέξη, το πρόστιμο των 100 ευρώ, δεν ξέρω αν πρέπει να μπει στην ψηφοφορία. Ακούστηκε αρκετά και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, ενώ φετινός όρος είναι και το ακαταδίωκτο που έχει θεσπιστεί ή ζητείται να θεσπιστεί για τα μέλη διάφορων επιτροπών. Κάπου ίσως μπει και το πρωτόκολλο.

Μια άλλη ομάδα πανδημικών λέξεων έχει να κάνει με τα τεστ: μοριακό τεστ ή τεστ PCR, ράπιντ τεστ και σελφ τεστ (οι όροι ταχυτέστ και αυτοτέστ που είχαμε προτείνει, δεν επιασαν φυσικά). Για τους εμβολιασμούς αλλά όχι μόνο ακούστηκε πολύ και η πλατφόρμα, που ανοίγει κάθε τόσο. Ακούστηκε και ο όρος ξεστοκάρισμα για τα εμβόλια.

Από κάποιους η πανδημία θεωρείται πανδημία των ανεμβολίαστων. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μέρα παρακολουθούμε με ανησυχία τους αριθμούς των διασωληνωμένων, που εισάγονται στις ΜΕΘ, ενώ πολύ πρόσφατα έγινε λόγος και για VIP ΜΕΘ, που μένουν κενές για να διατεθούν στους ισχυρούς. Να σημειώσουμε και τις κλινικές COVID, δηλαδή δημόσια συνήθως νοσοκομεία, που δέχονται μόνο περιστατικά κορονοϊού.

Είπα για τον κορονοϊό και θυμήθηκα τις μεταλλάξεις του και τις παραλλαγές του. Θα βάλουμε στο ψηφοδέλτιο τα Δέλτα και Όμικρον, τι λέτε;

Και για να τελειώσουμε με την πανδημία, θα θυμίσω ότι υπάρχουν και όροι που ακούστηκαν πολύ στην αρχή της χρονιάς αν και σήμερα ελάχιστα ακούγονται και πρέπει να τους συμπεριλάβουμε: κλικ αγουέι, κλικ ινσάιντ, και γενικώς «έξυπνα μέτρα«. Και εδώ σταματάω, αν και ξέρω ότι έχω παραλείψει κάποιους πανδημικούς όρους.

Μικρό περιθώριο άφησε η πανδημία. Να σημειώσω όμως κάποιους μη πανδημικούς όρους. Είχαμε την άνοιξη, αν θυμάμαι καλά, το ελληνικό MeToo, ενώ ακούστηκε και ο όρος παιδοβιαστής. Όρος που ακούστηκε πολύ ήταν και η συνεπιμέλεια, εννοείται των παιδιών, με την ευκαιρία της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.

Το καλοκαίρι με τις εξόχως καταστροφικές πυρκαγιές είχαμε κάμποσες λέξεις που ακούστηκαν, από τις οποίες θα ξεχωρίσω την αναζωπύρωση αλλά και τη μάνικα, ίσως επειδή ο τότε υπουργός δήλωσε ότι όλη τη μέρα είναι με τη μάνικα στο χέρι. Είχαμε επίσης το βουλεβάρτο του δημάρχου Αθηναίων, αλλά και τις φρεγάτες που αγοράζουμε από τη Γαλλία. Ακούστηκε και η απολιγνιτοποίηση.

Λυπάμαι που έχω τόσο λίγες μη πανδημικές λέξεις, αλλά έτσι ήταν η χρονιά. Όμως σίγουρα στα σχόλιά σας θα προσθέσετε κι εσείς αρκετές.

Να θυμίσω ότι ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία, κι έτσι δεν θα έχουμε φέτος τις περσινές «κορονοϊός» και «λοκντάουν».

Έγραψα αρκετά. Σίγουρα θα έχω παραλείψει αξιόλογες υποψηφιότητες. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους ή από το άρθρο, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 13 του μηνός, στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, εκτός αν η υπόλοιπη εφορευτική επιτροπή (λέγε με Στάζιμπο) αποφασίσει διαφορετικά. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (συνήθως είναι γύρω στις 50, πέρυσι είχαμε 65) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία φέτος θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2021.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Το λεξικό Collins ανακήρυξε Λέξη της χρονιάς τον όρο NFT (non-fungible token) –εδώ μπορείτε να δείτε τις 10 λέξεις της μικρής λίστας του, ενώ και το dictionary.com επέλεξε έναν μη πανδημικό όρο, τη λέξη allyship. Από την άλλη, τo λεξικό OED της Οξφορδης επέμεινε πανδημικά και διάλεξε τον όρο vax (που δίνει και πολλά παράγωγα).

Αλλά αυτά αποφάσισαν εκείνοι. Για τη δική μας ψηφοφορία περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2021;

Υστερόγραφο: Για να μην ξεχνιόμαστε, χρόνια πολλά στην Άννα, τη Νικοκυροπούλα και τις δικές σας!

257 Σχόλια to “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2021;”

  1. Κουνελόγατος said

    Χρόνια πολλά.

  2. Κουνελόγατος said

    Για να ξεφύγω από την πανδημία και τις παραφυάδες αυτής, θα βάλω πυρκαγιά, φουρθιώτη και λιγνάδη.

  3. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Ακούστηκαν αρκετά, έστω και ως αδόκιμη κατασκευασμένη λέξη τα κορονοπάρτι, ακόμα και πρόσφατα στη Μεγ. Βρετανία. Επίσης στις απανταχού ανακοινώσεις ακούγονται συνεχώς οι αποστάσεις, αλλά και το αγγλικό social distancing.

  4. aristea k said

    Καλημέρα!
    Για μένα απουσιάζει η γυναικοκτονία. Με 14 γυναικοκτονίες στον χρόνο που φεύγει νομίζω ότι πρέπει να είναι μέσα.

  5. Πέπε said

    Καλημέρα!

    > υπάρχουν και όροι που ακούστηκαν πολύ στην αρχή της χρονιάς αν και σήμερα ελάχιστα ακούγονται και πρέπει να τους συμπεριλάβουμε: κλικ αγουέι, κλικ ινσάιντ, και γενικώς «έξυπνα μέτρα«

    Λιπόν, άκουγα τις προάλλες μερικά από τα κάλαντα της καραντίνας που είχαν κυκλοφορήσει πέρσι τέτοιον καιρό. Πρέπει να στύψει κανείς αρκετά το μυαλό του για να θυμηθεί σε τι αναφέρονται ώστε να γελάσει. Κι όμως, είναι γεμάτα ατάκες που στον καιρό τους δημιουργούσαν αμεσότατα το κλικ.

    Η όλη φάση με τον κορωνοϊό έχει περάσει από διάφορα στάδια μονομανίας, κατά τα οποία κυριαρχούμαστε απολύτως από ορισμένες ιδέες και έννοιες (το ντετόλ, τα γάντια, το λοκντάουν, την τηλεκπαίδευση, τη μάσκα, τον εσεμέ για βόλτα του σκύλου, το σελφ τεστ, το δωρεάν ράπιντ, το όχι δωρεάν ράπιντ, το εμβόλιο, τους ανεμβολίαστους, τους αντιεμβολιαστές…). Η εκάστοτε μονομανία δημιουργεί ένα ολόκληρο σύμπαν από σχετικές και αλληλεξαρτώμενες λέξεις, στο οποίο βυθιζόμαστε τόσο πολύ ώστε ξεχναμε το αμέσως προηγούμενο.

    Αν ήιθελε κάποιος να μαζέψει μια συλλογή από τραγούδια, λογοτεχνικά κείμενα, βιντεάκια κλπ. που σχολίαζαν το καθένα από αυτά τα στάδια, θα έπρεπε να κάνει πολλή δουλειά μελετώντας εφημερίδες και ειδησεογραφικά σάιτ για να τοποθετήσει το καθένα στο σωστό του πλαίσιο.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πρώτες προτάσεις!

    2 Κύρια ονόματα δεν βάζουμε, βέβαια. Παλιός κανόνας που δεν τον ανέφερα.

    4 Δεν έχετε άδικο, αλλά έχουμε τον κανόνα να μην μπαίνουν στην ψηφοφορία οι λέξεις που έχουν διακριθεί ήδη. Και η γυναικοκτονία ήταν στην τριτη θέση το 2019, πρόπερσι.

  7. Εμβόλιο και αρνητής, οπωσδήποτε. Η απολιγνιτοποίηση θα παίξει και του χρόνου (και του παραχρόνου, και δε συμμαζεύεται), ήρθε για να μείνει δηλαδή και ίσως είναι καλή επιλογή για να συμπληρώσουμε την τριπλέτα με κάτι μη-πανδημικό.

    Δίκαιη και η επιλογή του NFT το οποίο ακόμα παλεύω να καταλάβω τι ακριβώς είναι αλλά που θα το ακούμε μάλλον πολύ στο μέλλον. https://www.lexilogia.gr/threads/nft-non-fungible-token-%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AE-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1.19388/

  8. Κιγκέρι said

    Χρόνια πολλά στις Άννες σας!

    Σόρι που το βάζω διπλό, αλλά δεν ήξερα ποιο να πρωτοδιαλέξω!

  9. Κουνελόγατος said

    Τον ξέρω τον κανόνα, αλλά ας σκεφτεί κάποιος πώς θα τους βολέψουμε. Φουρθιωτιάδα; Μετά και τα χθεσινά, είναι πάλι επίκαιρο θέμα. Είπαμε. Για να ξεφύγουμε. Δεν σημαίνει πως είναι και σωστό.

  10. leonicos said

    Μπορεί η γυναικοκτονία να μην είναι υποψήφια για λέξη της χρονιάς, αλλά είναι υποψήφια για άρθρο

    Κσι δεν εννοώ τα ετυμλογικά της γυναικός και του κτείνω

  11. Καλημέρα! Ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα νομίζω θα πρέπει να περιληφθούν 🙂

  12. dryhammer said

    7. > Η απολιγνιτοποίηση θα παίξει …

    Μα είπαμε (2) πως δεν μπαίνουν κύρια ονόματα και τα παράγωγά τους…

  13. Κιγκέρι said

    8: Άει στον κόρακα! Τέλος πάντων, αν θέλετε, «παρακολουθήστε στο You Tube» το πρώτο βίντεο, είναι με ζουρνάδες.

  14. nikiplos said

    Καλημέρα… Οι λέξεις που άκουσα φέτος και δεν είχαν την ίδια δύναμη παλαιότερα είναι:

    ψέκας. Το ψεκασμένος από την εποχή των ψεκασμών και την επερώτηση του Μαυρουδή, αλλά το ψέκας είναι πρόσφατο.

    Το εμβολιασμένος είναι παλαιά λέξη, την χρησιμοποιούσα όμως για την Κίρκη και τον Κάρι, τα δυό σκυλιά, όταν τα έβγαζα βόλτα και επειδή είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα, πήγαιναν να παίξουν σαν τρελά με παιδιά, και οι γονείς τους φώναζαν ΜΗ από φόβο. Τους καθησύχαζα: Μην ανησυχείτε είναι εμβολιασμένο! Φέτος μόνο ίσως και με λίγο χιούμορ, το καλοκαίρι που βρισκόμασταν ξανά έτσι φίλοι από τα παλιά, λέγαμε μεταξύ μας: μην ανησυχείς είμαι εμβολιασμένος! 🙂

    To αρνητής χρησιμοποιείται από τη δημοσιογραφική κλισεδούρα. Αρνητής του κορονοϊού ο τάδε διασωληνωμένος μητροπολίτης.

    Το αντιεμβολιαστής παλαιότερα το συναντούσαμε σε σέχτες θρησκόληπτων, τώρα το βλέπουμε σε ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας.

    Άλλες λέξεις που ακούστηκαν: μονοκλωνικά, τραμπισμός (παρόλο που ο Τραμπ μας άδειασε τη γωνιά), Γλυκά νερά, Καρολάϊν
    , πιλότος, Μιθριδάτης, φάϊζερ, Άστραζένεκα.

  15. leonicos said

    Η αντίληψη ότι το αρσενικό σκοτώνει το θηλυκό διότι θύμωσε, προσβλήθηκε, αδική΄θηκε, απατήθηκε και δενξέρω ποια άλλη @@@@ήθηκε είναι κάτι το τρομακτικό. Και συμβαίνει δίπλα μας.

    Είμαι άνθρωπος που διασκεδάζω παίζοντας με τη γυναίκα μου και λέγοντας διάφορα, ακόμα κι εδώ.

    Έκανα λάθη απέναντι σε άλλους, έκαναν λάθη απέναντί μου, αλλά δεν σήκωσα χέρι να χτυπήσω. Εδώ σκοτώνουν.

    Βγήκαν και είπαν για την κοπέλα στη Ρόδο τα χίλια μύρια. (Δεν αναφέρω το όνομά της από σεβασμό) Λοιπόν; Τοποθέτησε τον εαυτό της όπως εκείνη νόμιζε. όχι όπως εγώ νομίζω. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη σκοτώνω.

    Η αξία του ανθρώπου είναι αλλού. Δεν είναι ουτε οι σεξουαλικές επιλογές του, ούτε άλλες.

    Τέλος πάντων. Δεν είναι του παρόντος, συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι για το θέμα ΓΥΝΑΙΚΑ πρέπει πάντ να μιλάμε μέχρι να το καταλάβουμε. Είναι ζωτικότερο από τον Αστερίξ και τη λέξη της χρονιάς.

    Πόσες γυνακοκτονίες απέτρεψε το όποιο κειμενο, κόμικ φιλμ, θεατρικό; Πότε θα καταλάβει ο κόσμος τι θα επι ελεύθερο άτομο;

    Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα

    και λέει και άλλο φίλος

  16. leonicos said

    Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα

    όπως λέει και άλλος φίλος

  17. Pedis said

    Mελέτες (δεν υπάρχουν μελέτες),

    Εκτός ΜΕΘ

    Για τα μεζεδάκια …

    Τσίπρας: Θράσος με 150 εκτός ΜΕΘ καθημερινά να επιχαίρεις για αύξηση των κλινών

    Brain gain

  18. dryhammer said

    9. Φουρθιωτιάδα είπατε;

    Κάτι σαν Καββαδίας

    [Μα πόσο μπροστά είμαι πχιά…]

  19. leonicos said

    Λατρεύω τις γυναίκες

    τη Φωτεινή, την Εφη Εφη, την Κρίγκερι, τη Χαρούλα, μιά σημαντική που μοου ζήτησε να μην την αναφέρω ονομαστικά, και όλες όσες ξέχασα ν’ αναφέρω συλλήβδην

  20. leonicos said

    Και από τους άντρεςαπεχθάνομαι τον Τζι

  21. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

    Νομίζω ότι η φουρθιωτιάδα, αν κριθεί ότι ακούστηκε πολύ, είναι επιλέξιμη.

    17 Το «επιχαίρει», ε;

    18 Αυτό το αριστούργημα δεν πρέπει να το είχα προσέξει τότε που το ανέβασες!

  22. Νέο Kid said

    Προτείνω: ΜΕΘ, Omicron, Ολλανδέζα, Brain gain, και You have not been to Samos!

  23. Κουνελόγατος said

    21 (18): Κι εγώ το ίδιο. Τεράστιο ποίημα.

  24. miltos86 said

    Καλημέρα, ωραίος αυτός ο θεσμός. Θα μπορούσαν να αναφέρονται όλες οι λέξεις της επικαιρότητας για τις οποίες γράφτηκε φέτος άρθρο και από εκεί να προκύπτει η λίστα.

    Εγώ θα προσθέσω ‘mRNA’ και ‘μονοδοσικό’.

    Προσωπικά δεν το βρίσκω σωστό να ψηφιστούν λέξεις όπως τρίτη δόση, όμικρον, αναμνηστική δόση κλπ διότι στιγματίζουν μόνο το τέλος της χρονιάς και μάλιστα όχι περισσότερο από τις αντίστοιχες που κυριάρχησαν νωρίτερα λ.χ. πρώτη δόση, δέλτα, δεύτερη δόση.

  25. Λεύκιππος said

    Και τα Rafale. Μια ζωή θα τα πληρώνουμε, ή ξεπληρώνουμε.

  26. Νέο Kid said

    Το you have not been to Samos έχει ήδη λεξικογραφηθεί!
    https://www.google.com/amp/s/www.urbandictionary.com/define.php%3fterm=You%2bhave%2bnot%2bbeen%2bto%2bSamos&amp=true

    «Legendary phrase used by Greece’s Prime Minister to deflect press release questions with regard to the refugee crisis (2021). The phrase is an attempt to gaslight your interlocutor by cancelling their past experience or knowledge of an event, topic, etc. It implies the other person has no idea what they are talking about.»

  27. 18 Θεός ή ακόμα περισσότερο, ημίθεος!

  28. Κιγκέρι said

    19: Καλέ μου Λεώνικε,

    σ’ ευχαριστώ για τη λατρεία, κι εγώ σ’ αγαπώ, αλλά, χωρίς παρεξήγηση, στραβοπληκτρολογείς συστηματικά το όνομά μου και στην αρχή νόμιζα ότι γίνεται κατά λάθος και δεν σε διόρθωνα, αλλά τελικά μάλλον το κάνεις επίτηδες! 🙂
    Δεν είναι Κρίγκερι, είναι Κιγκέρι, από τούτο ‘δώ το αγκαθόφυτο:

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gundelia

  29. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,
    χρόνια πολλά στις Άννες που γιορτάζουν σήμερα,
    ειδικά στην Νικοκυροπούλα, να την χαίρεσαι Νίκο,
    και στην Αννούλα την κόρη του σ’χωρεμένου του Γς (την γνωρίζουν πολλοί σχολιαστές προσωπικά) και μας διαβάζει που και που

    Για λέξη της χρονιάς, πολλές είναι οι σκέψεις, τόσα και τόσα έγιναν, αλλά δεν έχω ακόμα κατασταλάξει σε κάποιες λέξεις/θέματα.
    Εκείνα που μας απασχόλησαν και θα μας απασχολούν και στο μέλλον σχετίζονται και φέτος κυρίως με την πανδημία, χωρίς να παραβλέπουμε και άλλα κοινωνικά, διεθνή (π.χ. Αφγανιστάν, προσφυγικό) ή τοπικά πολιτικά συμβάντα (και συνθήματα… 🙂 🙂 🙂 ) όπως επίσης και διάφορα (συνήθως με κακά αποτελέσματα) φυσικά φαινόμενα (και τις σχετικές παραλήψεις/απραξία των υπευθύνων…😡). Εδώ στο μπλογκ έχουμε και λεξιλογικά, φιλολογικά κλπ. συναφή συμβάντα που μας απασχολούν, αλλά δεν νομίζω πως απ΄ αυτά θα αναδειχθεί φέτος κάποια λέξη της χρονιάς.

  30. sarant said

    26 !

  31. sarant said

    29 Σε ευχαριστώ Γιάννη. Και ναι, είναι και η Άννα Σ., που είχε έρθει και σε κάμποσες μαζώξεις.

  32. LandS said

    18
    Μωρέ τώρα το είδα.
    Να ηχογραφηθεί και να διανεμηθεί.

  33. LandS said

    Να δεις που λέξη της χρονιάς θα βγει το VIP ΜΕΘ.

    https://www.avgi.gr/koinonia/402923_se-paniko-o-pleyris-paei-ston-eisaggelea-ton-proedro-tis-poedin

  34. Πέπε said

    @18

    Ήταν εξαιρερτικό και τότε, εξαιρετικό και τώρα. Άλωστε ήταν άνθος που φύτρωσε σ’ ωραίο περιβόλι, περάστε για μια τσάρκα να θυμηθείτε οι παλιότεροι ή να μάθετε οι νεότεροι.

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες.
    Εμβόλιο, αντιεμβολιαστής, μεταλλάξεις.

  36. costasl said

    Η «υποχρεωτικότητα» αναμφίβολα, αν και αν δεν μιλάγαμε για λέξεις αλλά για ολόκληρες φράσεις, θα ψήφιζα το «βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του» που ξαφνικά φέτος αντικατέστησε στο 100% το «νεκρός»…

  37. Αντιεμβολιαστής, Μίκης, ναρκέμπορος

  38. Α, ξέχασα όχι κύρια ονόματα, οπότε , Άρνηση που παραμπέμπει σε ένα απ’ τα σπουδιαότερα τραγούδια του.

  39. Κιγκέρι said

    Πάντως τον τελευταίο καιρό τρεις λέξεις κυριαρχούν στην επικαιρότητα και μας.ψυχοπλακώνουν:

    Κρούσματα- Διασωληνωμένοι- Θάνατοι

  40. Πέπε said

    35

    Τι είν’ αυτά ρε; Στους/στις εορτάζοντες/ουσες.

    Σε όλες/ους όσοι/ες/ους γιορτάζουν.

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πατέντες μπρε!

  42. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  43. Γιάννης Ιατρού said

    33: Άσε Σταύρο, άκλαυτοι θα πάμε
    .Έχουμε την κομματική γραμμή της ΝΔ, ότι αν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την επιλογή την έχουν κάνει οι γιατροί, αυτοί ξέρουν. Κι αν δεν ξέρουν ρωτούν τον πρωθυπουργό, που ουσιαστικά είπε ότι είναι το ίδιο εάν είσαι διασωληνωμένος εκτός ή εντός ΜΕΘ.

  44. nikiplos said

    Χρόνια πολλά κι από μένα στις Άννες, γνωστές (Νικοκυροπούλα και Αννα Σουρ) αλλά και άλλες, έτερες, που μας διαβάζουν από καιρόν εις καιρόν.

    Χρόνια πολλά και στην Άννα την παιδική μου φίλη, που αντίθετα από αυτήν του τραγουδιού δεν νομίζω να σταθεί να με κοιτάξει από κάπου ξαφνικά, ούσα ξεχασμένη στο Αμέρικα από τα 70ς…Ας είναι. Τι να καταλάβουμε οι φτωχοί. Η Ζωή μας θάλασσες πόλεις κι έρημοι σταθμοί μόνο…

  45. mouzes said

    Μη εμβολιασμένος η λέξη της χρονιάς.

  46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    e-food
    meta
    ακρίβεια
    οικίσκοι (βλ. Αρκαλοχώρι – σεισμός)
    τα στεγανά (των μκδ) υπό ΠΘ
    εγκληματοφοβία (υπό «μακαρίτου»Χρυσοχοϊδου)

    Σύμπλοκα:

    Έξυπνα μέτρα ( υπό Χαρδαλιά)
    Δεν υπάρχει έρευνα(υπό Σκέρτσου, Λινού κ.α.)
    Ρεπά για ελιές (Χατζηδακικό)
    αυτόχθονες ιθαγενείς
    Μέτρα ακορντεόν (υπό Γελωργιάδη)

  47. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Εμβόλιο/εμβολιασμένος, ανεμβολίαστος, αντιεμβολιαστής, αρνητής. Πολύχρονη η Άννα!

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αναστολή εργασίας
    απόσπαση των αρχαίων (της Βενιζέλου)

    Όπως Φουρθιωτιάδα:
    Πιλοτιάδα
    Λιγναδιάδα
    Λιστοπετσάδα

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    45 >>Μη εμβολιασμένος η λέξη της χρονιάς.
    η …ψέξη

  50. Καλημέρα και χρόνια πολλά στις Άννες..

    Αντιεμβολιστής, αρνητής και ψέκας.
    Εκτός ΜΕΘ και πατέντα εμβολίων.
    Ελληνικό MeToo, αναζωπύρωση και ανεμογεννήτριες.

  51. sarant said

    45 Mη εμβολιασμένος είναι το ίδιο με ανεμβολίαστος; Νομίζω ναι.

    47 Καλώς τον!

  52. nikiplos said

    18@ Και του Ντράϊ και του Χρήστου Γκαφαδία, (που έχω την ανεπαίσθητη υποψία πως μπορεί και να ήταν η Λου), είναι καταπληκτικά!

  53. sarant said

    Προτάσεις από το Τουίτερ: ΜΕΘ, μετάλλαξη, καλό τριήμερο, αρνητές

    Προτάσεις από το ΦΒ: εμβόλιο, ανεμβολίαστος, Μητσοτάκη γαμ… (αλλά αυτό έχει κύριο όνομα μέσα)

  54. kpitsonis said

    17,21. Τέλος πάντων , πότε θα μάθει ελληνικά το παληκάρι ;

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αρνητικό ρεκόρ (κρουσμάτων, διασωληνωμένων, θανάτων)
    Καβάτζες ΜΕΘ (σημεροχθεσινό)

    26 Ου παντός πλειν ες Σάμον ,πλην ει ει Πάπας! 🙂

  56. Alexis said

    Πολύχρονες όλες οι Αννούλες!

    Θεματοφύλακες, ψέκας, κρούσματα, αντιεμβολιαστής.

  57. spiridione said

    διασωλήνωση/ διασωληνωμένος βέβαια.
    ράντζα.
    μονοκλωνικά.
    Και ένα πιο εξειδικευμένο, με τη συνεχή αύξηση των ποινών φέτος:
    ποινικός λαϊκισμός

  58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Χρόνια πολλὰ στὶς Ἀννοῦλες καὶ ἰδιαίτερα στὴ Νικοκυροπούλα καὶ στὴν κόρη τοῦ ἀξέχαστου Γς.

    Ὅσο γιὰ τὴ λέξη τῆς χρονιᾶς θὰ πρότεινα τὸ τριτοδοσίτης*, ἂν καὶ δίνει μόνο 41 χτυπήματα στὸ γκούγκλη.

    *θὰ γίνω κι ἐγὼ σὲ τρεῖς ὧρες 🙂

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    εκατόμβες

  60. sarant said

    Ωραιες προτάσεις, ευχαριστώ!

  61. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Προτείνω ως λέξη (-εις) την «Καλή ανοσία» (προσπαθώντας να μη λείψω από ένα ωραίο έθιμο, που κρατάει χρόνια. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, μας ξεπερνά και δεν παλεύεται…)

  62. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Επίσης: «Ο».

  63. Γιάννης Ιατρού said

    Είναι και οι ανορθόγραφοι που βρήκαν την σημερινή γιορτή… να ξεφαντώσουν 🙂
    ΑΝΝΑ -διοργάνωση
    ΑΝΝΑ -πλήρωση
    ΑΝΝΑ -νέωση
    ΑΝΝΑ -τολή
    ΑΝΝΑ -στάτωση
    ΑΝΝΑ -κοπή
    ΑΝΝΑ -σταση
    κλπ.

  64. nwjsj said

    Γειά και χαρά σας και χρόνια πολλά με υγεία και πολλά χαμόγελα σε εορτάζουσες και εορτάζοντες της σημερινής & της 6ης!

    — Θανατοπολιτική —
    Αυτή είναι η λέξη που τα περιγράφει σχεδόν όλα κατ’ εμέ.

    Αν ήθελα να περιγράψω την αίσθηση που μου αφήνει το 2021, θα έβαζα και την ακόλουθη στο ψηφοδέλτιο:
    — Εκφασισμός —

  65. leonicos said

    τον Τζι είπα;

    ποιον άλλον να πω;

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63. Λογω τιμής έχω βρεθεί στον ίδιο εργασιακό χώρο με μια Αννα Γούλα και έχω γνωρίσει μια Αννα Θέμα 🙂
    Αννα Κόντα, μια τρίτη (που δεν ξέρω)

  67. Χαίρετε,
    Βασικά γράφω για να ευχηθώ για τις Άννες.

    Γιατί να ψάχνουμε για πρώτη, δεύτερη, τρίτη κλπ δόση; Σκέτη η λέξη δόση δεν είναι αρκετή; Γιατί να διασπαστούν οι δοσικές δυνάμεις; 🙂

    61 Είναι μόδα στις μονάδες εμβολιασμού, αλλά παραέξω δεν τόχω συναντήσει. Λέγεται; (Π.χ. ευχή στον Δον που θα πάει για τρίτο ή στον προχτεσινό Γιατρό – πολύ τ’ αργήσατε, εγώ κοντεύω μήνα…)

  68. leonicos said

    28 Καλή μου Κιγκέρι

    Δεν ξανακάνω το λάθος χάρη στο ακανθόφυτο

    Βέβαια δεν είναι το μόνο που στραβοπληκτρολογω, αλλά εσένα θα σε προσέχω. Να μη σε ποσέχω;

  69. ΚΑΒ said

    Να τη χαίρεσαι, Νικοκύρη.

    Πολύχρονες και άλλες Άννες

    Οι λέξεις της πανδημίας θα επικρατήσουν, λογικά.

  70. Χρόνια πολλά στις Αννες, κόρες γνωστών κι αγνώστων.

    Χρόνια πολλά και στον Αννα (απέναντι από τον Καϊάφα). Αντρες Μαρία ξέρουμε, άντρα Αννα δεν γνωρίζω.

    επειδή υπήρξα μονοδοσιακός να τιμήσω την λέξη μαζί με την αναμνηστική. Η τριάδα μου κλείνει με τους διασωληνωμένους

    Και μια κανουργια λέξη για τοη στοχο των 9 658 312 λέξεων, ο τρόπος που χάνει η ομάδα μου : παοκκτονία !! ( της έχει κάνει βουντου ο Λεώνικος )

  71. Γιάννης Ιατρού said

    64γ: 👍 συνεχής θα έλεγα

    66: χαχα, ρε τι θυμάσαι !!

    67γ: Ρε συ, για να είμαστε φρέσκοι τώρα που θα φορτσάρει !!! Εσένα σε κόβω για επαναληπτικό μέχρι το τέλος του 2021🤔

  72. GeoKar said

    Χρόνια πολλά στις Αννες, του χιονιά 🙂

    Κ για λέξη …στηρίζω μετάλλαξη, έφτιαξε κοτζάμ αλφάβητο κι εδώ λεξι(Κο)λογουμε, αφού 🙂

  73. Γιάννης Ιατρού said

    71α/64γ: η ομολογία του ναζισμού

  74. Γιάννης Ιατρού said

    73α: και δεν είναι μόνο οι ΜΕΘ-Καβάτζες, η συμπεριφορά αυτή, τα προνόμια των προνομιούχων, των ελίτ, έχει ιστορία, παρελθόν που λένε στην ΝΔ (ίσως κι αλλού/άλλων, αλλά αυτή είναι που κάνει μπαμ τώρα):
    π.χ. το γιουρούσι-πλιάτσικο των εμβολίων α’ δοσης από στελέχη της ΝΔ.. όταν είχαν πρωτοέλθει, εις βάρος των μεγάλης ηλικίας πολιτών ή άλλων ευάλωτων ομάδων

  75. spiridione said

    Μερικές ακόμη προτάσεις για εκτός κόβιντ θέματα:
    επαναπροωθήσεις/push-back
    φουσκωμένοι λογαριασμοί
    κύμα ακρίβειας/ακρίβεια

  76. Με την ευκαιρία της προκήρυξης της λέξης της χρονιάς…

    Πέρυσι στην Ιαπωνία προτιμήθηκε η τριάδα του Υπουργείου Υγείας, τα «Τρία Μη», γνωστή από το Μάρτη (2020), κυριολεκτικά «τρία μι-» 3密 (san mitsu).

    (Ξέρουμε το mitsu από τα τρία κρύσταλλα, όπως φαίνονται, της μάρκας Mitsu-bishi).

    ‒ Αποφεύγουμε περιορισμένους χώρους (密閉 mi-ppei);
    ‒ Αποφεύγουμε συνωστισμένα μέρη (密集 mi-sshû);
    ‒ Αποφεύγουμε συνθήκες στενών επαφών (密接 mi-ssetsu).

    Είναι ωραίο που οι δύο λέξεις «san mitsu» θυμίζουν «τρία» και «τρία». Και τι σύμπτωση με τα ελληνικά, μη/μι.

  77. θάναι στην κερκίδα,νάπαιζε κιόλας !!

    https://www.sdna.gr/podosfairo/909496_matos-sto-sdna-den-xero-tha-antexo-na-min-klapso-stin-toympa

    Λεώνικε, διάβασε το, θα σου κάνω ερωτήσεις, να δω αν το κατάλαβες !!

  78. Divolos said

    Πετσωμένα (ΜΜΕ), λίστα Πέτσα, αναφέρθηκαν;

  79. kpitsonis said

    70. Από τον Άννα στον Καϊάφα ;

  80. BLOG_OTI_NANAI said

    «Ψέκας»:

    Στη Σούδα βλέπουμε την απίθανη μαρτυρία ότι κάποιος ποιητής ονομάστηκε «ψεκάς» επειδή γέμιζε φτύμα το ακροατήριο όταν μιλούσε…

  81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στις εορτάζουσες. Νικοκύρη να τη χαίρεσαι!

  82. Βέβαια, οι αντιφρονούντες αντείπαν: «Πες τα δημοτική δικέ μου, kodoku, μοναξιά 孤独».

  83. Nestanaios said

    76.
    Αποφεύγουμε και τους εμβολιασμένους επειδή μπορεί να είναι φορείς του ιού και να μη το γνωρίζουν. Βλέπεις, δεν τους υποχρεώνουν να κάνουν εξέταση κάθε 48 ώρες.
    Ένας φίλος μου κόλλησε τον ιό από την εμβολιασμένη και μη συμπωματική οδοντίατρό του.
    Και οι εμβολιασμένοι πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test κάθε 48 ώρες.

  84. Γιάννης Ιατρού said

    Βρέθηκε κι ένας (Iσραηλινός λένε) να αγοράσει το σπίτι του Κων. Μητσοτάκη στη Γλυφάδα🤔😎
    Να, κάπως έτσι αρχίζουν κάτι θρίλερ με με στοιχειωμένα σπίτια…😇🙄🙏

  85. BLOG_OTI_NANAI said

    Η διασωλήνωση χρησιμοποιείται από τον 19ο αι. Κυρίως είναι ιατρικός όρος, αν και υπάρχει και «διασωλήνωση του εδάφους». Πιο γνωστή διασωλήνωση είναι η «διασωλήνωσις του λάρυγγος», αλλά γινόταν και σε άλλα όργανα:
    Επίσης ο «ανεμβολίαστος» ή «ανεμβόλιστος» είναι όρος του 19ου αι. αφορά και ανθρώπους αλλά και ζώα ή φυτά.

  86. Γιάννης Ιατρού said

    83: Σωστό είναι πως και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι φορείς.
    Γενικά όμως «φιλοξενούν» τον ιό λίγες μέρες μέσα τους (στις αναπνευστικές οδούς κυρίως) γιατί αυτό πεθαίνει μη μπορώντας να αναπαραχθεί ικανοποιητικά (λόγω των αντισωμάτων των εμβολιασμένων).

    Έτσι το (εκπεμπόμενο) υιικό φορτίο είναι μικρότερο απ΄ ό,τι σε ανεμβολίαστους ή νοσούντες. Η χρήση μάσκας (και στους δύο) και ΜΑΠ και η τήρηση αποστάσεων εξασθενούν περαιτέρω τον κίνδυνο.

    Ο καθένας εκτιμά την εκάστοτε κατάσταση και πορεύεται. Και παίρνει τα μέτρα του και τα ρίσκα του ανάλογα με τις προτεραιότητές του.

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Της Άννας, με όλες τις ευχές

    «ΠΡΟΛΟΓΟΣ»:
    1) Αυτά τα ποιήματα ανήκουν στην Άννα
    στην Άννα-πουλί.
    Βγήκανε μέσα από δύσκολες στιγμές κι’ από θαυμαστές
    πάλι στιγμές της νύχτας και της ημέρας. Η νύχτα είταν
    η μεταρσίωση και τη μέρα είταν ο ήλιος.
    Η Άννα-η Αννούλα, είναι η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ
    κι εγώ ένας τρελλός ποιητής.
    Λοιπόν ας βοηθήσουν οι θεοί
    για την αγάπη αυτή που γεννήθηκε και γεννιέται κάθε μέρα,
    μέσα σε τόση τρέλλα, τόσο παραλογισμό, τόση μέθη και τόσο πόνο.

    Αύγουστος 1963
    2) Αυτά τα ποιήματα ανήκουν στην Άννα της θάλασσας
    την Αγαπημένη
    μπορεί σιγά-σιγά ν’ αλλάξουν μορφή. Όμως το πρώτο
    γράψιμο, όπως βγήκαν τα ποιήματα, ανήκει στην Άννα,
    όπως φυσικά και το τελευταίο.

    ο τρελλός του Αυγούστου

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    78 >>πετσωμένος, λίστα Πέτσα
    το σκέφτηκα κι εγώ κι επειδή ο κορονοχρόνος έχει γίνει σούπα στο μυαλό μου (ναι,αυτό μου ΄φταιξε 😦 ) , προσέτρεξα στην κυρα Γούγλη, τη θεια που λέει η Μαρία και είδα ότι τον Μάη του ΄20 φανερώθηκε αυτή η ξεδιάντροπη Λίτσα Πέστα 🙂 .

  89. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    >> Έτσι το […] υιικό φορτίο είναι μικρότερο

    Τι λες μωρέ? Ο γερο-Μητσοτάκης πεθαίνοντας εξαπέλυσε τεράστιο υιικό φορτίο που το τρώμε στη μάπα εμείς.

  90. spiridione said

    Ήταν και χρονιά απογραφής φέτος. Και μια νέα λέξη, η αυτοαπογραφή.

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    86τέλος
    Αμπόλιαστοι και μπολιασμένοι
    πως φταίει ο άλλος ειν πεισμένοι
    Και πάει να γίνει φαρ ουέστ
    με 48άρι …τεστ !

  92. Πω πω! Καταργείται η Αlexa. Και τώρα πώς θα μετράει ο ακατανόμαστος;
    https://www.efsyn.gr/epistimi/tehnologia/322911_tin-apofasi-tis-na-kleisei-tin-ypiresia-katataxis-istotopon-alexa

  93. spiridione said

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89 θειικό του Κώστα του Βουλεβάρτη

  95. spiridione said

    Οι αναζητήσεις του 2021 στο google
    https://trends.google.gr/trends/yis/2021/GR/

  96. spiridione said

    Έχουμε και τα 200 χρόνια φέτος, αλλά η μόνη λέξη χαρακτηριστική που μου ‘ρχεται στο μυαλό είναι η ουδετεροπατρία της Ευθυμίου, είναι όμως περσινή.

  97. William T. Riker said

    76. Δεν είναι ακριβώς παρόμοιος, αλλά ενδιαφέρον πάντως ο κανόνας που έχουμε στην Αυστρία. Μερικά χρόνια πριν λέξη της χρονιάς ήταν το «oida», που στην αργκό σημαίνει κάτι σαν «δικέ μου» (δεν ξέρω πώς θα το αποδίδαμε στα ελληνικά, σε ξένες ιστοσελίδες το βλέπω να μεταφράζεται ως «dude», «mate»). Όταν ήρθε η πανδημία, το χρησιμοποίησαν με λίγη δημιουργικότητα στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού: Oida = Obstond hoitn, Immer d‘Händ‘ woschn, Daham bleiben und A Masken aufsetzn (ήτοι κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε πάντα τα χέρια, μένουμε σπίτι και βάζουμε μάσκα)

  98. William T. Riker said

    97. ενδιαφέρον => ενδιαφέρων

  99. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    Χρόνια πολλά στὶς ἐορτάζουσες .

    Ἐπειδή διάβασα κάποιες λέξεις ποὺ παρανόμως ἐλέχθησαν ἀπό κανάλια ποὺ πληρώθηκαν ἀδρά γι’αὐτή τὴ δουλειά, νὰ ἒχουν τὴν ἀξίωση λέει νὰ βγοῦνε καὶ … λέξεις τῆς χρονιάς .
    Νὰ θυμήσω ὅτι σὺμφωνα μὲ τὸ σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος ὅλοι οἱ Ἕλληνες πολίτες εἶναι ἲσοι ἀπέναντι στὸν νόμο .
    Νά θυμήσω ὅτι σὰν χθὲς ἢταν μιὰ ἐπέτειος 75 χρόνων ἀπό τὴ μέρα ποὺ ἂνοιξε ἡ δίκη τῶν γιατρῶν στὴ Νυρεμβέργη , 8 Δεκεμβρίου.
    Νὰ θυμήσω ὁτι οἱ ναζί ἐστιγμάτιζαν κάποτε μὲ λέξεις πρόστυχες καὶ νόμους τοὺς Ἐβραίους μὲ σκοπὸ ἀρχικά καὶ σὲ πρώτο στάδιο τὴν εὐκολότερη καὶ γενικότερη κοινωνική κατακραυγή , τὸν κοινωνικὸ στιγματισμό ,
    τὴν κατασυκοφάντηση, τὴν κακοφημία , στὴ συνέχεια τὴν οἰκονομική δυσπραγία καὶ τελικά τὴν ὁλοκληρωτική ἐξόντωσή τους .

    Ἕνα μέρος ἀπὸ τἡ μαρτυρία τοῦ Telford Taylor ταξιάρχου τοῦ ἀμερικανικοῦ στρατοῦ καὶ πρόεδρου τὸτε τοῦ συμβουλίου ἐγκλημάτων πολέμου , ἀπὸ τὸ σπουδαῖο βιβλίο “Doctors of infamy “ :

    Στὰ τέλη τοῦ 1946 εἰκοσιτρεῖς Γερμανοί κατηγορούμενοι ἐμηνύθησαν καταγγελόμενοι γιὰ ἐγκλήματα πολέμου στὴ Νυρεμβέργη . Εἲκοσι ἀπό αὐτούς
    ἢταν γιατροί οἱ ὁποῖοι ὠς κυβερνητικοί ,
    στρατιωτικοί ἢ ἀξιωματικοί τῶν SS , στάθηκαν στὴν κορυφή ἢ κοντά στὴν κορυφή τῆς ἰατρικῆς ἱεραρχίας τοῦ τρίτου ράϊχ . Οἱ ὑπόλοιποι τρεῖς εἲχαν καταλάβει διοικητικές θέσεις οἱ ὁποῖες τοὺς ἒφεραν σὲ στενή σύνδεση μὲ τὰ ἰατρικά πράγματα.
    Οἱ ἐναγόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι
    γιὰ ὑπαιτιότητα σὲ μεγάλο εὖρος ἀποτρόπαιων καὶ ἀπίστευτων ἐγκλημάτων , ποὺ ὅλα περιεῖχαν δολοφονικά καὶ ἐπώδυνα πειράματα μὲ ὑποκείμενα αὐτῶν ἀνθρώπους , καὶ γιὰ ἂλλες διαστροφές τῆς θεραπευτικῆς τέχνης .
    Συνεπῶς ἡ δίκη ἒγινε εὐρέως γνωστή ὠς
    ἡ ἰατρική δίκη τῆς Νυρεμβέργης ἂν καὶ
    οἱ ἠθικές καὶ νομικές της συνέπειες
    ὑπερβαίνουν μακράν τὰ σύνορα τῆς ἰατρικῆς .
    Αὐτό τὸ βιβλίο περιέχει ἕνα σημαντικό μέρος τῶν ἐγγράφων τεκμηρίων ποὺ προσφέρθηκαν πρὸς ὑποστήριξιν τῶν
    ἀπαγγελιῶν τῶν κατηγοριῶν .
    Τὸ δικαστήριο στὸ ὁποῖο δικάστηκε ἡ ἰατρική ὑπόθεσις διορίστηκε ἀπό τὴν ἀρχή
    τῶν τεσσάρων δυνάμεων ποὺ κατέλαβαν τὴ Γερμανία κάτω ἀπό τὸ θέσπισμα ποὺ ἒμεινε γνωστό ὠς “Νόμος αρ.10 τοῦ Ἐλεγκτικοῦ Συμβουλίου “
    καὶ ἕνας ἀπό τοὺς σκοπούς τοῦ ὁποῖου ἢταν νὰ ἐγκαθιδρύσει μίαν ὁμοιογενῆ νομική βάση στὴ Γερμανία γιὰ τὴν δίωξη τῶν ἐγκληματιῶν πολέμου καὶ ἂλλων παρόμοιων ἐναγομένων .
    Τὸ δικαστήριο συνετέθη ἀπό τὸν
    Walter Beals , πρόεδρο τοῦ ἀνωτάτου δικαστηρίου τῆς πολιτεῖας τῆς Washington , τὸν Harold L.Sebring τοῦ ἀνωτάτου δικαστηρίου τῆς Φλόριντα , καὶ τὸν Johnson T.Crawford τοῦ περιφερειακοῦ δικαστηρίου τῆς Oklahoma . Ἀναπληρωτής δικαστής ὁ Victor C. Swearingen , πρώην βοηθός τοῦ γενικοῦ εἰσαγγελέως τῆς πολιτεῖας τοῦ Michigan .
    Τὸ κατηγορητήριο ἐναντίον τῶν εἰκοσιτριῶν ἐναγομένων εἲχε ἐτοιμαστεῖ , ὑπογραφεῖ καὶ ἀρχειοθετηθεῖ ἀπό μὲνα
    ὠς προισταμένου τοῦ συμβουλίου γιὰ τὰ ἐγκλήματα πολέμου .
    Ἡ δίκη ξεκίνησε στὶς 8 Δεκεμβρίου τοῦ 1946.
    Ὁ James McHaney ἀπό τὸ Little Rock, τοῦ Arkansas ἦτο ἐπικεφαλῆς τοῦ προσωπικοῦ τῆς δίωξης καὶ τὸ μεγαλύτερο μέρος
    τῆς ἐργασίας τῆς αἰθούσης τοῦ δικαστηρίου ἐχειρίζετο ὁ McHaney καὶ ὁ βασικός βοηθός του Alexander G. Hardy , ἀπό τὴ Βοστώνη , Massachusetts .
    Ὅπως ἒχουν δηλώσει οἱ συγγραφεῖς αὐτοῦ τοῦ βιβλίου καὶ ὅπως πρόκειται νὰ γίνει φανερό σὲ ὅποιον μελετήσει τὰ ὀγκῶδη ἀρχεῖα τῆς διαδικασίας , ἡ δίκη διεξήχθη σὲ συμφωνία μὲ τὶς καλύτερες ἐθιμοτυπικές παραδόσεις τῆς νομολογίας .
    Ἡ ἐπιτροπή ὑπεράσπισης ἢταν ἐπιμελής καὶ ἀξιοπρεπής καὶ ἀντιπροσώπευε τοὺς κατηγορουμένους μὲ ἀποφασιστικότητα καὶ ἰκανότητα .

    Κατά τὴν παρουσίαση τῆς ὑπόθεσης ἡ εἰσαγγελία προσεπάθησε νὰ μὴν ἀποστρέψει τὸ βλέμμα της ἀπό τοὺς σπουδαιότερους στόχους ὅσον ἀφορᾶ τὴ διαδικασία . Ἡ ἐναρκτήρια δήλωσις ἒλεγε :

    “Οἱ ἐναγόμενοι τῆς ὑποθέσεως αὒτης κατηγοροῦνται γιὰ φόνους , βασανιστήρια , καὶ ἂλλες ἀποτρόπαιες πράξεις ποὺ ἀριθμούνται σὲ χιλιάδες χιλιάδων … Μιὰ χούφτα μόνον εἶναι ἀκόμη ζωντανοί . Λίγοι μόνον ἀπό τοὺς ἐπιζήσαντες πρόκειται νὰ ἐμφανιστοῦν
    σ΄αὐτή τὴν αἶθουσα . Τὰ περισσότερα ἀπό αὐτά τὰ ἐξαθλιωμένα θύματα δολοφονηθήσαν ἀκαριαῖα ἢ πέθαναν κατά τή διάρκεια τῶν βασανιστηρίων στὰ ὁποῖα ὑπεβλήθησαν …”
    Τὰ καθήκοντα ποὺ τίθενται ἐδῶ στοὺς ἀντιπροσώπους τῶν Η.Π.Α στοὺς εἰσαγγελεῖς καὶ τοὺς δικαστές ὁμοῖως
    εἶναι βαριά καὶ ἀσυνήθιστα .
    Ὀφείλονται ὂχι μόνο στὰ θύματα καὶ στοὺς γονεῖς καὶ τά παιδιά τῶν θυμάτων,
    μιὰ τιμωρία ἁπλῶς νὰ ἐπιβληθεῖ στοὺς ἐνόχους καὶ ὂχι μόνον στοὺς κατηγορουμένους , ποὺ νὰ εἶναι σύμφωνα μὲ μιὰ δίκαιη ἀκρόαση καὶ ἀπόφαση .
    Τέτοια καθήκοντα εἶναι ἡ συνήθης ἐπιβάρυνση κάθε δικαστηρίου .
    Πολὺ εὐρύτερες εἶναι οἱ ὑποχρεώσεις ποὺ πρὲπει νὰ ἐκπληρώσουμε ἐδῶ.
    Αὐτές οἱ μεγαλύτερες ὑποχρεώσεις ἀφοροῦν τοὺς ἀνθρώπους καὶ τὶς φυλές πανω στοὺς ὁποῖους ἒπεσε ἡ μάστιγα αὐτῶν τῶν ἐγκλημάτων .
    Ἡ ἁπλή τιμωρία τῶν ἐναγομένων ἢ ἀκόμη καὶ χιλιάδων ἂλλων ποὺ εἶναι ἐξίσου ἒνοχοι , δὲν μπορεῖ ποτέ νὰ ἐπουλώσει τὰ τραύματα ποὺ προκάλεσαν οἱ ναζί σ΄αυτοὺς τούς ἂτυχους ἀνθρώπους .
    Γι΄αὐτούς εἶναι πολύ πιὸ σημαντικό αὐτά
    τὰ ἀπίστευτα γεγονότα νὰ καταδειχθοῦν μὲ καθαρές καὶ δημόσιες ἀποδείξεις , ἒτσι ὢστε κανένας δὲν θὰ μποροῦσε ποτέ πιὰ
    νὰ ἀμφιβάλλει ὅτι ἢταν ἀληθινά καὶ ὂχι μύθοι καὶ πὼς αὐτό τὸ δικαστήριο ὠς ἐκπρόσωπος τῶν ΗΠΑ καὶ ὠς ἡ φωνή τῆς
    ἀνθρωπότητος , νὰ στιγματίσουμε αὐτές τὶς δράσεις καὶ τὶς ἰδέες ποὺ τὶς δημιούργησαν , ὠς βάρβαρες καὶ ἐγκληματικές .
    Ἒχουμε ἀκόμη καὶ ἂλλα καθήκοντα ἐδῶ.
    Οἱ κατηγορούμενοι στὸ ἐδώλιο βαρύνονται μὲ δολοφονίες , ἀλλά ἐδῶ δὲν
    εἶναι ἁπλῶς δίκη δολοφονιῶν .
    Δὲν μποροῦμε νὰ ξεκουραστοῦμε εὐτυχεῖς
    ὅταν ἀποδείξουμε ὅτι διεπράχθησαν ἐγκλήματα καὶ πὼς συγκεκριμένα πρόσωπα τὰ διέπραξαν .
    Εἶναι βαθειά ὑποχρέωση μας πρὸς ὅλους τοὺς ἀνθρώπους τοῦ κόσμου νὰ ἀποδείξουμε γιατί καὶ πῶς αὐτά τὰ πράγματα συνέβησαν . Ἡ ἀρμοδιότητά μας εἶναι νὰ ξεμπροστιάσουμε μὲ διακριτή καθαρότητα τὶς ἰδέες καὶ τὰ κίνητρα ποὺ παρακίνησαν τοὺς κατηγορουμένους αὐτούς νὰ μεταχειριστοῦν τοὺς συνανθρώπους τους σὰν κάτι λιγότερο ἀπό κτήνη .
    Οἱ διεστραμμένες σκέψεις καὶ οἱ στρεβλωμένες ἰδέες ποὺ ἒφεραν αὐτές τὶς βαναυσότητες δὲν ἒχουν πεθάνει .
    Δὲν μποροῦν νὰ πεθάνουν μὲ τή δύναμη
    τῶν χεριῶν . Δὲν πρέπει νὰ γίνουν ἡ ἐπάρατη νόσος ποὺ διαδίδεται στὸ στῆθος
    τῆς ἀνθρωπότητος . Πρέπει νὰ κοποῦν
    καὶ νὰ ἐκτεθοῦν γιὰ τὸ λόγο ποὺ τόσο ὡραῖα ἐξήγησε ὁ Justice Jackson σὲ αὐτή
    τὴν αἶθουσα ἕνα χρόνο πρὶν :
    “τὰ σφάλματα ποὺ ἀναζητοῦμε νὰ καταδικάσουμε καὶ νὰ τιμωρίσουμε
    ἒχουν ὑπολογιστεῖ μὲ τέτοια κακοήθεια
    καὶ τόσο καταστρεπτικά ποὺ ὁ πολιτισμός δὲν μπορεῖ νὰ ἀνεχθεῖ νὰ ἀγνοηθοῦν διότι δὲν εἶναι δυνατόν νὰ ἐπιζήσει ἐάν αὐτά ἐπαναληφθοῦν . “
    Στὸν γερμανικό λαό ὀφείλουμε ἕνα ἰδιαίτερο καθῆκον σ’αυτές τὶς διαδικασίες…
    “…Αὐτή ἡ περίπτωσις εἶναι μία χτυπητή ἀπόδειξις ὂχι μόνον τῆς φοβερῆς ἐξαχρειώσεως τῆς ἰατρικῆς ἠθικῆς ποὺ ἒφεραν οἱ δοξασίες τῶν ναζί ἀλλά καὶ τῆς ὑπονομεύσεως τῆς ἰατρικῆς τέχνης
    καὶ τὴν ἀποτροπή τῶν τεχνικῶν τὶς ὁποῖες
    οἱ κατηγορούμενοι ἐπεδίωκαν νὰ ἐπιστρατεύσουν .
    Οἱ ναζί ἒχουν μέχρις ἕνα σημεῖο ἐπιτύχει
    νὰ πείσουν τοὺς ἀνθρώπους τοῦ κόσμου ὅτι τὸ ναζιστικό σύστημα , ἂν καὶ ἀδίστακτο , ἢταν ἀποτελεσματικό .
    Μολονότι βάρβαρο , ἢταν ἀπολύτως ἐπιστημονικό . Ποὺ παρότι ἀπολύτως ἐστερεῖτο ἀνθρωπιᾶς , εἶναι ἰδιαιτέρως συστηματικό. Ὅτι “ἒκανε τὴ δουλειά του “
    Τὸ τεκμήριον τὸ ὁποῖον αὐτό τὸ δικαστήριο θὰ ἀκούσει , θὰ κάνει αὐτόν τὸν μύθο νὰ ἐκραγεῖ .
    Οἱ ναζιστικές μέθοδοι ἒρευνας ἢταν ἀναποτελεσματικές καὶ ἀντιεπιστημονικές , καὶ οἱ μέθοδοι τῆς ἒρευνας των ἢταν μή συστηματικές .
    Αὐτά τὰ πειράματα δὲν ἀπεκάλυψαν τίποτα ποὺ ἡ πολιτισμένη ἰατρική νὰ μπορεῖ νὰ χρησιμοποιήσει .
    Στὴν πραγματικότητα ἐπιβεβαιώθηκε πὼς
    ἡ φαινόλη καὶ ἡ βενζίνη ποὺ λαμβάνεται μὲ ἐνδοφλέβια ἒνεση σκοτώνει ἕναν ἂνθρωπο ἀνέξοδα καὶ μέσα σὲ ἐξήντα δευτερόλεπτα .
    Αὐτή , καὶ κάποιες ἂλλες “πρόοδοι”
    εἶναι ὅλες εἰς τὸ πεδίον τῆς θανατολογίας .
    δὲν ὑπάρχει ἀμφιβολία ὅτι ἕνας ἀριθμός
    ἀπό αὐτές τὶς καινούργιες μεθόδους μπορεῖ νὰ φανεῖ χρήσιμος στοὺς ἀπανταχοῦ ἐγκληματίες καὶ δὲν ὑπάρχει ἀμφιβολία ὅτι μποροῦν νὰ φανοῦν χρήσιμες σὲ ἕνα ἐγκληματικό κράτος .
    Συγκεκριμένες πρόοδοι στὴν καταστροφική μεθοδολογία δὲν μποροῦμε νὰ ἀρνηθοῦμε ὅτι ἒγιναν, καὶ πράγματι , ἀπό τὴν ὀπτική τοῦ Himmler , αὐτό μποροῦσε θαυμάσια νὰ εἶναι ὁ πρωταρχικός στόχος .
    Πέρα ἀπό αὐτούς τοὺς φονικούς καρπούς ,τὰ πειράματα δὲν ἢταν μόνον ἐγκληματικά ἀλλά καὶ μία ἐπιστημονική ἀποτυχία . Εἶναι στ’ ἀλήθεια σὰν μιὰ θεότητα τοῦ δικαίου νὰ εἶχε σκεπάσει μὲ ἕνα πέπλο τὶς λύσεις στὶς ὁποῖες προσπαθοῦσαν νὰ φτάσουν μὲ μέσα ἐγκληματικά .
    Ἐν συντομία , αὐτή ἡ συνομωσία ἢταν μία ἀποτρόπαια ἀποτυχία ὅπως ἐπίσης καὶ ἕνα ἀποκρουστικό ἒγκλημα . Ἡ ὑφέρπουσα παράλυσις τῆς δεισιδαιμονίας
    τῶν ναζί διαδόθηκε στὸ γερμανικό ἰατρικό ἐπάγγελμα καὶ , ὅπως διέλυσε τὸν χαρακτήρα καὶ τὴν ἠθική , θάμπωσε καὶ τὸ μυαλό .

  100. Alexis said

    #92: Ωχ, πάει η Αλέξαινα;
    Να ζήσουμε να την θυμόμαστε! 🙂

  101. ΓΤ said

  102. Ντινος Δημοπουλος said

    Αρνητής !!!

  103. npetalid said

    Εγώ θα έβαζα (ίσως όχι νε αυτή τη σειρά): ΜΕΘ, διασωλήνωση, εμβολιασμένος, ψεκασμούς, αρνητής, μπολιασμένος, γυναικοκτονία.

  104. […] Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για δωδέκατη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2021. Όταν λέμε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/09/woty2021/ […]

  105. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις προτάσεις. Βλέπω και μερικά καλά μη πανδημικά, όπως επαναπροώθηση ή αυτοαπογραφή

    76 Όλα από μας τα πήρανε λοιπόν, αφού οι αρνητικές εντολές τους αρχίζουν από Μη! 🙂

    92 Ωχ, κάποιος θα έμενε χωρίς δουλειά

    97 Κι αυτό από εμάς το πήρανε, μάλλον, από το εν οίδα ότι ουδέν οίδα

    103 Και ο μπολιασμένος / το μπόλι, αν και με ενοχλεί να τα ακούω, πρέπει να μπουν στην ψηφοφορία

  106. 105 Νίκος
    🙂

  107. Stelios Kornes said

    Τι να πρωτογραψει κανεις, στα χρονια που ζουμε; Εγω θα προτεινω:

    εμβολιο,
    mRNA (ή εμαρενέι),
    αντιεμβολιαστης,
    ψεκ (αν και σιχαινομαι τον ορο, λογω της προσβλητικοτητας που εχει στο μυαλο μου),
    ναρκεμπορος (θα το καταλαβω αν η εφορευτικη επιτροπη θελησει να μην το προτιμησει για λογους …υγειας),
    αρνητης,
    κλιματικη αλλαγη,
    διαπλοκούλης και
    γυναικοκτονία (οι κανονες μερικες φορες ειναι καλο να εχουν εξαιρεσεις).

  108. Γιώργος Σιώμος said

    ΜΕΘ, κρούσματα, διασωληνεμένοι

  109. Στελλα Μοσχονά said

    Αρνητές, γιατί εκτός από λέξη που ακούστηκε πολύ, ως φαινόμενο είχε τεράστια επίδραση στην (άσχημη) εξέλιξη της χρονιάς.

  110. sarant said

    Eυχαριστώ για τις νεότερες προτάσεις, να δούμε πώς θα τις συμμαζέψει η εφορευτική.

  111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Διάγγελμα ρε! 🙂

  112. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Άλμπερτ Μπουρλά!

  113. Χαρούλα said

    Χρόνια πολλά στις Άννες, και ιδιαίτερα στις Άννες-κόρες των εδώ γνωστών.
    Αφού η γυναικοκτονία είναι παλαιότερη, τα πετσωμένα απ´το 20, νομίζω πως θα κινηθούμε στα ϊικά… που κυριαρχούν.
    Λιγοότερο διάσημα, οι ανεμογεννήτριες, Πολωνοί πυροσβέστες, ο Μπάλος.

  114. sarant said

    113 Ρουμάνοι πυροσβέστες δεν ήταν;

  115. Χαρούλα said

    Και για την μέρα..
    τα πολλά τραγούδια της Άννας. Πολλά και το ένα καλύτερο από το άλλο. Μαγικό όνομα στα τραγούδια.

    Είδα την Άννα κάποτε, του Διονύση Σαββόπουλου, Αεροπλάνα, του Βασίλη Καζούλη, Άννα μην κλαις, του Θάνου Μικρούτσικου με την Μαρία Δημητριάδη, Αννούλα του χιονιά, του Μάριου Τόκα σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου με τον Αντώνη Καλογιάννη, Άννα 1977, Μελοποιημένοι στίχοι του Άρη Αλεξάνδρου από τον Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου και τον Σάκη Μπουλά, Άννα, του Τάκη Μπουγά στίχοι Γιάννης Καλαμίτσης με τον Κώστα Καράλη και επανεκτέλεση του Μιχάλη Χατζηγιάννη, Άννα, του Lucio Battisti σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Άννα, σε μουσική και ερμηνεία Ηλία Λιούγκου και στίχους Φοίβου Δεληβοριά, Άννα, Μπάμπης Στόκας, Άννα, 2002 GR , Άννα, του Στέλιου Φωτιάδη με τη Γλυκερία, Άννα Καρένινα, του Νίκου Ξυδάκη σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη με την Έλλη Πασπαλά, Άννα μου, Αννάκι μου, Γιώργος Μουζάκης, Άννα, Τραγούδι του 1999 σε μουσική και ερμηνεία Στέλιου Ρόκκου και στίχους Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, Άννα, Θωμάς Μπακαλάκος δίσκος Ανοιχτή επιστολή, Δε φταις εσύ, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Μάρκος και Άννα, του Λούτσιο Ντάλα σε ελληνικούς στίχους και ερμηνεία Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα. Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο, Κώστας Χατζής. Πού να ‘σαι τώρα, Άννα; του Γκόραν Μπρέγκοβιτς με του Γιώργο Νταλάρα. Ο Νίκος Καρβέλας έχει γράψει για την Άννα (τη γνωστή) Είμαι η Άννα, Άννα Βίσση Με αγάπη Άννα, Άννα Βίσση Άννα, τραγουδάει ο ίδιος Αννίτα, τραγουδάει ο ίδιος για την άλλη την Άννα που την λένε Αννίτα (την μετά…). Άννα μου, Αννίτσα μου, Χρήστος Χαιρόπουλος, Άννα, Χριστιάννα, Τώνης Μαρούδας, Αννούλα, παραδοσιακό με τους Ξανθίππη Καραθανάση, Μανώλη Μητσιά, Άννα, Σταμάτης Γονίδης τραγούδι του 2000, Άννα σε θέλω ακόμα, Χριστόφορος Φορίδης
    Πηγή: http://www.musicpaper.gr

  116. Χαρούλα said

    #114 Ναι, ναι! Γιού φάουλ🥴

  117. Πέπε said

    97 & 105

    Είναι και χαρακτηριστικό επιφώνημα μερακλώματος του Σαββόπουλου.

  118. Διονύσης said

    Εμβόλιο και αρνητής θα ήταν οι επιλογές μου.

  119. sarant said

    115 Θα πρέπει να επαναλάβω κάποτε το άρθρο για την Άννα και να ανανεώσω τον κατάλογο των τραγουδιών

    Χρόνια πολλά, Άννα!

  120. Theo said

    5523 81 708

  121. Theo said

    Δεν μπορούσα να βλέπω την ψυχή του ΠΑΣΟΚ να χάνεται σε μία πελατειακή λογική. Ήθελα να σώσω την ψυχή της παράταξης, μας λέει ο Γιωργάκης. Αυτή η ψυχή της παράταξης θα μπορούσε να είναι η φράση της χρονιάς 🙂

  122. Νέο Kid said

    Εξελίξεις στη Συμπλεκτική Γεωμετρία.
    https://www.quantamagazine.org/mathematicians-transcend-geometric-theory-of-motion-20211209/

  123. Sarant

    Στο κοριτσάκι σας ευχές και σε όλη την οικογένεια.

  124. # 121

    Αχώνευτος ο Μπέος αλλά είναι ο μόνος που του έριξε δυο-τρεις μπούφλες όταν έλεγε τέτοιες αηδίες στον Βόλο, άλλοι κάθονται και τον ακούνε. Χειρότερη περίπτωση κι από τον Λεβέντη ο τύπος

  125. Nestanaios said

    86.
    Πρέπει ή δεν πρέπει ο εμβολιασμένος να υποβάλλεται συχνά σε εξέταση;
    Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ανεμβολίαστα άτομα με περισσότερα και ισχυρότερα αντισώματα από πολλά εμβολιασμένα άτομα;
    Πρέπει ή δεν πρέπει μια εξέταση αντισωμάτων να επιβάλλεται πριν τον εμβολιασμό;
    Τώρα, για το «Ο καθένας εκτιμά την εκάστοτε κατάσταση και πορεύεται.» δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «μαζί τα φάγαμε» και επειδή τα φάγαμε μαζί, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, δεν μπορούμε να διαφωνούμε.

  126. Νέο Kid said

    125. «Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ανεμβολίαστα άτομα με περισσότερα και ισχυρότερα αντισώματα από πολλά εμβολιασμένα άτομα;»
    Δεν υπάρχουν.
    «Πρέπει ή δεν πρέπει μια εξέταση αντισωμάτων να επιβάλλεται πριν τον εμβολιασμό;»
    Δεν πρέπει. Κι αντισώματα να έχεις , μπορεί σε μια δυο βδομάδες να μην έχεις πλέον. Δεν σου κάνουν συμβόλαιο τα αντισώματα.

  127. Πέπε said

    125

    Εδώ δεν είχε γράψει ένας φίλος μια ιστορία τις πρώτες μέρες που ίσχυσε το μέτρο να επιτρέπεται η είσοδος σε διάφορα μέρη μόνο σε εμβολιασμένους; Φύγαμε λέει από το εστιατόριο γιατί η γυναίκα μου, με χτεσινό ράπιντ, έφαγε πόρτα. Εμένα με εμβόλιο 3-4 μηνών με άφηναν. Ποιος από τους δύο ήταν πιο επικίνδυνος;

  128. Νέο Kid said

    127. Η γυναίκα.

  129. sarant said

    127 Oπότε; Θα έπρεπε να μετράνε τα αντισώματα στην είσοδο κάθε κλειστού δημόσιου χώρου;

  130. Πέπε said

    Γιατί η γυναίκα;

    Πιστοποιητικό από τεστ σημαίνει «ελέγξαμε ότι δεν είσαι επικίνδυνος». (Θα μου πεις, άμα είναι χτεσινό, από χτες μέχρι σήμερα μεσολαβούν πολλά… Αν είναι αυτή η ένσταση, δεκτή.)

    Πιστοποιητικό εμβολίου σημαίνει «ελέγξαμε ότι έλαβες τα καλύτερα διαθέσιμα μέτρα ώστε να μην είσαι επικίνδυνος».

    Ε λοιπόν τι έχει σημασία, η προσπάθεια ή το αποτέλεσμα;

    Θα έπρεπε να ζητάνε μόνο τεστ, να γίνει κοινό κτήμα η ιδέα ότι το τεστ πρέπει να είναι πρόσφατο (όχι αυτό το καραγκιοζιλίκι που γίνεται στα σχολεία με δύο σελ φτην εβδομάδα), τα ράπιντ να παραμείνουν δωρεάν, να υπάρχουν άφθονα κέντρα παντού ώστε να μπορείς να πεταχτείς για ένα τεστ πριν κάνεις τη δουλειά σου, και το εμβόλιο να αποσυνδεθεί πλήρως από όλη αυτή την ιστορία του πού μπαίνεις και γενικώς τι δικαιώματα έχεις.

  131. Παναγιώτης K. said

    Αρνητής, απολιγνιτοποίηση, χαοτικός (χαρακτηρισμός για τον ΓΑΠ)

    Νικοκύρη, χρόνια πολλά στην Άννα σου.
    Χρόνια πολλά στις Άννες του ιστολογίου.

  132. Μαρία said

    127
    Σε κλειστό χώρο φαγάδικου όλοι.

  133. 122, !!

  134. KaterinaG said

    θνητότητα, πατέντες εμβολίων, ΑΠΕ, πράσινη ενέργεια, απολιγνιτοποίηση, τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση
    και χρόνια πολλά για το κορίτσι σας

  135. sarant said

    130 Αν όμως ισχύει ότι η μετάδοση από εμβολιασμένο σε εμβολιασμένο έχει μικρές πιθανότητες, τότε αυτό που λες πάει ενάντια στην αρχή του Παρέτο. Χώρια το κόστος του δεκαπλασιασμού του αριθμού των τεστ.

  136. Triant said

    127: Στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως ο άνδρας (αν και τα rapid θέλουν σημαντικά υψηλό ιικό φορτίο για να δείξουν). Όμως, ενώ στον ένα άνθρωπο τα ποσοστά δεν έχουν νόημα (20% να νοσήσει ο εμβολιασμένος του Σρέντιγκερ) στους πολλούς έχει, και μεγάλο. Γι αυτό τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν τόσο στην προστασία των εκάστοτε παρόντων όσο στο να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τον εμβολιασμό των διστακτικών. λ.ε.τ.

  137. Γιάννης Ιατρού said

    115: Τα ερωτήματα που θέτεις είναι πυροτεχνικού χαρακτήρα και δεν βοηθούν σε τίποτα, αν προηγουμένως δεν αποσαφηνίσεις ποιό είναι το βασικό ερώτημα, δηλαδή τι ζητάμε να μάθουμε/δείξουμε.

    Τι θέλουμε να ξέρουμε λοιπόν;
    Αν το εξεταζόμενο άτομο α) νοσεί; β) είναι φορέας του ιού (χωρίς να νοσεί) και μπορεί να τον μεταφέρει σε άλλους; και γ) έχει κάποια προστασία (ανοσία) και σε τι βαθμό;

    Δεν θα επεκταθώ σε επαναλήψεις γνωστών μελετών/συμπερασμάτων για τα ανωτέρω.
    Μόνο θα παρατηρήσω, πως κάθε στιγμή η κατάσταση στον καθένα μας μπορεί να ανατραπεί, κι ας έχουμε κάνει προ ωρών τεστ ή κι ας είμαστε διπλά και τριπλά εμβολιασμένοι ή κι αν έχουμε ήδη νοσήσει κι αποθεραπευτεί.

    Βεβαιότητες θα μπορούσαν να συναχθούν μόνο με κανονικές εξετάσεις σε ειδικευμένο εργαστήριο (π.χ. PCR) για την δεδομένη στιγμή (και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, …σε καραντίνα). Οπότε χωρίς αυτό, με εμβόλιο, τεστ, βεβαίωση (πρόσφατης) νόσησης κλπ. **μόνο** οι πιθανότητες για την επικινδυνότητα του καθενός αλλάζουν!!

    Επίσης τονίζω πως η σωστή χρήση των ΜΑΠ (κυρίως μάσκες, αλλά και γάντια ανάλογα με τις περιστάσεις) και η τήρηση επιπλέον μέτρων (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών κλπ.) είναι εξ ίσου σημαντικοί παράγοντες προστασίας από τον ιό (αποτρεπτικοί) και συγχρόνως κι ανασχετικοί στην διάδοσή του.

    Επιπλέον η κίνηση του αέρα και η αλλαγή του είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ιικό φορτίο που μπορεί να αναπτυχθεί. Γι αυτό και σε κλειστούς χώρους (π.χ. με ανακύκλωση αέρα χωρίς ειδικά φίλτρα) ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος (απ΄ όσο σε ανοιχτούς).

    Επομένως με βάση τα ανωτέρω, τα ερωτήματα που θέτεις απαντώνται εύκολα. Ήδη πήρες απαντήσεις από τον Κίντο, Πέπε, Μαρία κι άλλους σχολιαστές.

  138. Γιάννης Ιατρού said

    137: …χρήση των ΜΑΠ (κυρίως
    και γυαλιών !!!

  139. Nestanaios said

    137.
    Για να αναφέρεσαι σε βασικό ερώτημα κάτι έχεις καταλάβει αλλά δεν μπορείς να πας ένα βήμα πιο πέρα. Ο εμβολιασμός προστατεύει ή ελευθερώνει; Σκέψου πόσοι κάνουν το εμβόλιο για να μη ταλαιπωρούνται και όχι για να προστατευτούν. Και όλο αυτό μήπως σου θυμίζει κάτι; “ARBEIT MACHT FREI”.

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άρνηση του όρου γυναικοκτονία.
    Ενδοοικογενειακή βία

    Γαμώ το φελέκι δηλαδή.
    https://www.2020mag.gr/themata/3572-aleksandroypoli-16i-gynaikoktonia-neari-gynaika-ksylokopithike-mexri-thanatou

  141. Κιγκέρι said

    139: Μάλιστα. Ίσα κι όμοια ο εμβολιασμός με το Άουσβιτς. Τι διαβάζουμε πρωί-πρωί…

  142. ΣΠ said

    66
    Υπάρχει και αυτή.

  143. Alexis said

    #141: Αγαπητή Κιγκέρι, μην ασχολείσαι με γραφικούς, πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο.

    Χθες ήμουνα σε μία καφετέρια σε μικρή κωμόπολη της περιοχής μας. Στο διπλανό τραπέζι δύο άτομα. Ο ένας, ηλικίας περίπου 65, μιλούσε με στόμφο στον άλλον που είχε μπροστά του ένα φάκελο με χαρτιά και τα κοίταζε, χωρίς να του δίνει πολλή σημασία:
    -Σε λίγο καιρό θα γίνει μια δίκη στη Γερμανία που θα είναι αντίστοιχη με τη δίκη της Νυρεμβέργης. Ετοιμάζονται ήδη 1000 (!) δικηγόροι από διάφορες χώρες για τη δίκη αυτή, στην οποία θα καθίσουν στο σκαμνί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όλοι αυτοί που επιβάλλουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Γιατί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας!
    -Και πού θα βρεθούν δικαστές και δικαστήρια για να τους δικάσουν όλους αυτούς; ρώτησε ο άλλος.
    Εκεί ο ψέκας άρχισε να τα μασάει:
    -Ε, να, θα βρεθούν, δεν ξέρω, μάλλον… …ε, να βάλε να δεις αυτό, του λέει στο τέλος, υποδεικνύοντάς του προφανώς κάποιο «ψεκασμένο» βίντεο, ιστοσελίδα κλπ.

    Γι’ αυτό σου λέω, μην ασχολείσαι… Ο παραλογισμός έχει χτυπήσει ταβάνι

    Δεν υπάρχει σωτηρία. Nulla salus που έλεγε και ο φίλος μου ο Γιώργος, εν έτει 1989, καλή του ώρα όπου κι αν είναι…

  144. ΓΤ said

    Για ποια λέξη της χρονιάς να μιλήσουμε όταν οι γυναίκες τρώνε το ξύλο της χρονιάς τους;

    Αλεξανδρούπολη: γυναικοκτονία
    https://www.in.gr/2021/12/10/greece/aleksandroupoli-nea-gynaikoktonia-nekri-mia-29xroni-gynaika-meta-apo-ksylodarmo-16i-mesa-sti-xronia/

  145. ΓΤ said

    Διασωληνώθηκε ο Φράγκας

  146. Κιγκέρι said

    143: Δεν ασχολούμαι μωρέ Αλέξη, αλλά ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι όλοι αυτοί έχουν ξεσαλώσει επειδή οι υπόλοιποι παραείμαστε ευγενείς και πολιτισμένοι και προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε με τη λογική, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνει η πρόγκα σύννεφο, να μην τολμάνε να τ’ ανοίξουνε το ρημάδι!

  147. nikiplos said

    143@ Για άλλη μια φορά έχουμε την αποδόμηση των επιστημών μέσω της εκλαΐκευσής τους. Η πολιτική, θεοείδια παρακατιανή, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Ένα δάχτυλο που δείχνει τους επιστήμονες.

    Το 2010 οι πολιτικοί σταμάτησαν να μιλάνε για πολιτική. Ξαφνικά κι απρόσμενα. Μιλούσαν για σπρεντς, για τα cds, για τα σουάπς και άλλα. Σαν να πήγαινες δηλαδή σε έναν γιατρό κι αντί να σου πει είσαι καλά, άρρωστος, σε κίνδυνο, να άρχιζε να σου μιλάει για ινσουλίνη, για γλυκοζυλιωμένη για κορτιζόλη κοκ. Έπαιρναν πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν κοινωνίες σε οικονομικό όλεθρο, αλλά αντί να μιλούν για πολιτική, μιλούσαν με μια ακατάληπτη γλώσσα jargon των οικονομολόγων. Η κοινωνία έπρεπε για να κατανοήσει την πολιτική, για να κάνει/παράξει πολιτική να μιλήσει σαν τους λακέδες με τα κοστούμια του χρηματιστηρίου.

    Το ξαναείδαμε αυτό λίγο αργότερα με άλλες αφορμές. Σε τόση έκταση μόνο αυτά τα δυό χρόνια με την πανδημία. Ξαφνικά πρέπει όλοι να μιλάμε και να ξέρουμε για το τι είναι κυτταρική ανοσία, να μιλήσουμε για ΜΕΘ, για ΜΑΦ, για κλινικές υποδομές, για εξοπλισμό, να έχουμε γνώμη για την κυτταρική ανοσία, για την πολυαντιγονική ανοσία και άλλα ορέα. Εγώ ο τυρέμπορας της γειτονιάς δηλαδή πρέπει να μάθω βασικά σχετικά με την ανοσία, πότε οι μάσκες προστατεύουν και πότε όχι, τι είπε ο ΠΟΥ (αλήθεια γιατί να μην υποχρεωθεί και η κοινωνία να μαθαίνει τι είπε ο ΠΟΤ- ο παγκόσμιος οργανισμός τυρεμπόρων? ). Από κοντά και οι νομικοί (λείπουν τα μορτάκια από το μεϊντάνι? ) για τη συνταγματικότητα ή όχι του υποχρεωτικού εμβολιασμού, για την αναλογικότητα που επιτρέπει το σύνταγμα για τον κανόνα 4-2-1.

    Γκώσαμε ολίγον. Ο Ευαγγελάτος προχθές έκανε διάγνωση ακτινογραφίας ον λάϊν, πηγαίνοντας τη γελοιότητα σε άλλο επίπεδο, αλλά όπως προείπαν οι ΑΗΠ, στο χείμαρο του γελοίου, το γελοιωδέστερο είναι το σοβαρότερο.

    Παλαιότερα διασκεδάζαμε με τους σεισμολόγους, βοηθούσαν στην εγκυκλοπαιδική μας μόρφωση, μας αποπροσανατόλιζαν όμως από το πραγματικό πρόβλημα: την εμπορική πολυκατοικία της αντιπαροχής. Τη σαθρότητα θεσμών όπως η πολεοδομία (τρομάρα μας), αστυνομία και δικαστικοί (άλλα μπουμπούκια) αλλά και μπετολάβοι και όλοι εμείς που ανεξέλεγκτα και ανοργάνωτα μπαζώνουμε ό,τι βρούμε, το νομιμοποιούμε και ύστερα γκρινιάζουμε και θέλουμε το κεφάλι της Δούρου στην Μάνδρα.

    Σήμερα κοντολογίς γιατί να μάθω εκλαϊκευμένη Ιατρική? Γιατρούς με σωστό qualification θέλω. Το αν ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός ή όχι δεν είμαι σε θέση να το αποφασίσω εγώ. Αγνοώ πολύ βασικά πράγματα, αλλά κυρίως αγνοώ τον σκεπτικισμό που η ίδια η επιστημονική γνώση επιβάλλει. Κι αυτό είδαμε πόσο ολέθριο ήταν με τις επιτροπές.

    Όπως έλεγα και τότε με την κρίση, άλλα είναι τα προβλήματά μας. Πιο σημαντικά από την πανδημία, που έτσι κι αλλιώς θα φύγει κάποια στιγμή. Κι αυτά τα κρύβουμε και κρυβόμαστε.

    124@ Τζη σε αγαπώ και σε εκτιμώ για τις ρηξικέλευθες συχνά γνώμες σου, αλλά εδώ κάνεις ένα ολέθριο λάθος. Ο Μπέος είναι η αποθέωση της κατάπτωσής μας, του ηθικού μας ξεπεσμού, του τέλματος του πολιτικού μας συστήματος που πλέον δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει. Που αν δεν το αλλάξουμε σύντομα με κάτι άλλο, θα οδηγηθούμε σε μια νέα τυραννία αβάστακτη, ένα τέρας που θα μας τυφλώσει, θα φάμε τους δικούς μας ανθρώπους και στο τέλος θα μας καταντήσει ζητιάνους – Οιδίπους επί Κολωνό. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία ο Μπέος θα έπρεπε να είναι προσεκτικός μήπως με τον ανοικονόμητο όγκο του βλάψει κάποιον συνάνθρωπό του στο δρόμο, κι όχι να τον επιβάλλει καταλαμβάνοντας τον χώρο…

  148. Πέπε said

    143

    > Δεν υπάρχει σωτηρία.

    Θα βρεθεί το εμβόλιο κάποια στιγμή, που προστατεύει από τον ψεκασμό, αλλά άντε να μας πείσεις όλους να το κάνουμε!

    147

    Ωραίο σχόλιο.

    > λείπουν τα μορτάκια από το μεϊντάνι?

    Και γαμώ τις εκφράσεις! Έμπνευση της στιγμής ή υπήρχε; Θα μου άρεσε και ως «λείπει ο μόρτης απ’ το μεϊντάνι;».

    Δεν ήταν φυσικά αυτός ο λόγος που μου άρεσε το σχόλιο, μου άρεσε για την ουσία του. Απλώς επισημαίνω και αυτή τη λεπτομέρεια.

  149. Peter Blake said

    Πέρσι κοροναϊός, λοκντάουν, πανδημία, φέτος εμβόλιο/α, εμβολιασμός/οι, εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι, μετάλλαξη, υποχρεωτικότητα είναι οι λέξεις της χρονιάς αλλά θα ήταν τέλεια να ήταν το ελληνικό allyship κι όχι abandon ship. Η λέξη που προτείνω είναι το μπόλι που αν και το μπόλιασμα δεν είναι αρνητική διαδικασία ακούγεται πολύ με αρνητική χροιά.

  150. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, πολλές προτάσεις μαζεύτηκαν.

  151. Κιγκέρι said

    Και «Ελάτε να σας πιστοποιήσω», η φράση που σηματοδοτεί το τέλος της χρονιάς!

  152. Pedis said

    Μπορεί αλλά δεν φαίνεται στο έργο της (νομίζω). Εντελώς διαφορετική νοοτροπία με τη «μηχανή για πρέζα» (πρέζα 😉, που λέγαμε προχτές …)

    Έχεις δει το πρώτο της «Οι βασιλίσκοι» ?

  153. Νέο Kid said

    148. Υπάρχει τόση βλακεία κι ανορθολογισμός γύρω μας ,που ίσως τελικά ο ψεκασμός να είναι ΟΝΤΩΣ η μόνη εξήγηση! Μπορεί τελικά οι ψέκες να είναι ψέκες for a reason! Μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική εξήγηση της τόσης βλακείας , ο ψεκασμός είναι ένας καλός υποψήφιος …

  154. 152 Μα για αυτό και μένα μου έκανε εντύπωση. Ίσως η σκηνοθετική ματιά της, αυτό το κουάζι ερασιτεχνικό στην κίνηση της κάμερας, να είναι κάτι που φέρνει στον Φελίνι της έγχρωμης περιόδου.
    Δεν έχω δει και πολλές ταινίες της στην πραγματικότητα, ούτε καν τον «Μίμη τον σιδερά», μόνο την Ιστορία έρωτα κι αναρχίας και την Κυρία με το ναύτη.

  155. ΓιώργοςΜ said

    153 και πριν: Κρύβετε λόγια, μας παρακολουθούν… (παλιό, αλλά καλό… 🙂 )

  156. Triant said

    Καλημέρα.

    153: Ρε συ Κίντο, αφού ξέρεις από καμπάνες. Γιά όσους έχουν IQ πάνω από 110 υπάρχουν άλλοι τόσοι με κάτω από 90. Ακόμα δε χειρότερα υπάρχει ένα όχι αμελητέο ποσοστό με κάτω από 80. Για να μην πάω παραπέρα.
    (Ελπίζω να μην σε πειράζει η οικειότητα, αλλιώς πες μου)

  157. sarant said

    154 Είπε χτες κάποιος στο Φέισμπουκ, λαϊκός κινηματογράφος επιπέδου.

  158. Κιγκέρι said

    Για τον γάιδαρο καβάλα…

    https://www.lifo.gr/now/greece/salos-stin-pieria-thematofylakes-toy-syntagmatos-perasan-heiropedes-se-gymnasiarhi-kai

  159. Pedis said

    # 154 – «Η κυρία κι ο ναύτης», (άστοχος, για να μην πώ κάτι χειρότερο) τίτλος , ας όψεται η διανομή που ειχε στο μυαλό της το (τότε …) ελληνικό κομπλεξικό κοινό …

    https://fsharetv.co/movie/i-basilischi-episode-1-tt0056856

    # 157 – Τέλος πάντων. Ο καθένας έχει κι από μία. Μύτη, ας πούμε. 😎

  160. Νέο Kid said

    158. Τι ήταν αυτοί οι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» Αρνητές, αρνησίμασκοι;
    Τους συνέλαβαν αυτόφωρα οι μπάτσοι; ή περιμένουν «μήνυση» απ τον γυμνασιάρχη (όπως δυστυχώς ψυλλιάζομαι …)

    Στην Κύπρο χθες πέθανε στο σπίτι του , καθως αρνούνταν να πάει στο νοσοκομείο! ,από κορωνοϊό 51 χρονος εκπαιδευτικός αρνησιμπόλης . Άφησε τρία παιδιά πίσω…
    140 εκπαιδευτικοί στην Κύπρο είναι σε καραντίνα κοροναία , και δεν βρίσκουν αναπληρωτές…

  161. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα (θα δείξει…)

    143α: γιατί τρως λέξεις (extra ecclesiam) ρε Αλέξη, ε; Τι μας αποκρύπτεις; 🙂 🙂
    146: 👍🤗👏 (καμιά φορά απαντάμε όμως, γιατί διαβάζουν κι άλλοι, «άσπιλοι» κι »αμόλυντοι», μην μπας και παρασΟυρθούν 😜)
    145: Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.. Από τις 4 του μηνού… άρχισε το πέρα-δώθε🤔
    147α: Ρε Νίκιπλε, τι τους τα χώνεις 👍 αφού οι πολιτικοί ξέρουν απ΄ όλα; Στο Χάρβαρντ (και γενικά) παίρνεις πολυ-π-τοιχίο πλέον (για τους Ιατρού(ς) -και για τους μηχανικούς✔ γενικά, φιλόλογους ειδικά😋 και για τα μορτάκια από το μεϊντάνι😂😂- δεν το συζητώ 🙂 🙂 )

    Πάω να διαβάσω το σημερινό🙄

  162. Πέπε said

    @160

    > αρνησιμπόλης

    Εντάξει παιδιά, σταματήστε. Τη βρήκαμε τη λέξη της χρονιάς.

  163. nwjsj said

    Καμάρωνες περήφανος
    πως είσαι αρνησιμπόλης
    Κι έτσι όλοι καταλάβανε
    πως είσαι χαζοβιόλης

  164. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Εγώ θα προτείνω τη λέξη σασμός για υποψήφια

  165. Γιάννης Ιατρού said

    158, 160: Τα είπαμε😇, αποκαλύφτηκε η πηγή… https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/08/asterix-21/#comment-779410

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    142
    και Α. Σανα :
    Ανάσανα

    160 / 162 >>αρνησιμπόλης
    ο ημιεμβολιασμένος είναι …κουτσομπόλης; 🙂

  167. Μαρία said

    158
    Απ’ το Γιδά ο αρχηγός https://www.avgi.gr/koinonia/403031_oi-arhes-ixeran-oti-tha-ginotan-epithesi-apo-toys-arnites-mas-ebrizan-apo-ton
    ο οποίος στα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα έχει αναγνωρίσει δύο γονείς μαθητών των σχολείου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο «ενορχηστρωτής» των επιθέσεων, ο οποίος κατονομάζεται και στη μηνυτήρια αναφορά, δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο, «δεν έχει παιδί στο σχολείο, ούτε και έχει σχέση με την περιοχή, είναι από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας».

  168. Preknas said

    Στο χωριό μου ψέκα λένε τον ψηλό

  169. 1. brain gain
    2. e-food
    3. meta
    4. MeToo
    5. mRNA
    6. Omicron
    7. push-back
    8. Rafale
    9. social distancing
    10. VIP ΜΕΘ
    11. you have not been to Samos
    12. αιολικά πάρκα
    13. ακαταδίωκτο
    14. ακρίβεια
    15. αναζωπύρωση
    16. αναμνηστική δόση
    17. αναστολή εργασίας
    18. ανεμβολίαστος
    19. ανεμογεννήτριες
    20. αντιεμβολιαστής
    21. αξιολόγηση
    22. ΑΠΕ
    23. απογραφή
    24. απολιγνιτοποίηση
    25. απόσπαση των αρχαίων
    26. αποστάσεις
    27. άρνηση
    28. αρνησιμπόλης
    29. αρνητής
    30. αρνητής απογραφής
    31. αρνητικό ρεκόρ
    32. Άστραζένεκα
    33. αυτοαπογραφή
    34. αυτόχθονες ιθαγενείς
    35. βουλεβάρτο
    36. Γλυκά Νερά
    37. γυναικοκτονία
    38. Δέλτα
    39. δεν υπάρχει έρευνα
    40. δεύτερη δόση
    41. διάγγελμα
    42. διαπλοκούλης
    43. διασωληνωμένοι
    44. διασωλήνωση
    45. διπλοεμβολιασμένος
    46. δόση
    47. εγκληματοφοβία
    48. εκατόμβες
    49. εκφασισμός
    50. εμβόλια
    51. εμβολιασμένοι
    52. εμβόλιο
    53. ενισχυτική δόση
    54. έξυπνα μέτρα
    55. επαναπροωθήσεις
    56. επιτροπή λοιμωξιολόγων
    57. εστίαση
    58. θάνατοι
    59. θανατοπολιτική
    60. θεματοφύλακες
    61. θνητότητα
    62. καλή ανοσία
    63. καλό τριήμερο
    64. Καρολάϊν
    65. κλικ αγουέι
    66. κλικ ινσάιντ
    67. κλιματική αλλαγή
    68. κλινικές COVID
    69. κορονοπάρτι
    70. κρούσματα
    71. ΚΥΑ
    72. κύμα ακρίβειας
    73. λιγναδιάδα
    74. λίστα Πέτσα
    75. λιστοπετσάδα
    76. μάνικα
    77. ΜΕΘ
    78. μεταλλάξεις
    79. μέτρα ακορντεόν
    80. Μιθριδάτης
    81. Μίκης
    82. μονοδοσι(α)κός
    83. μονοδοσικό
    84. μονοκλωνικά
    85. μοριακό τεστ
    86. μπάλος
    87. μπόλι
    88. μπολιασμένος
    89. ναρκέμπορος
    90. νέα μέτρα
    91. νόσηση
    92. ξεστοκάρισμα
    93. οικίσκοι
    94. Ολλανδέζα
    95. Όμικρον
    96. παιδοβιαστής
    97. πανδημία
    98. πανδημία των ανεμβολίαστων
    99. παραλλαγές
    100. πατέντες εμβολίων
    101. πετσωμένα
    102. πιλοτιάδα
    103. πιλότος
    104. πιστοποιητικό εμβολιασμού
    105. πιστοποιητικό νόσησης
    106. πλατφόρμα
    107. πλήρως εμβολιασμένος
    108. ποινικός λαϊκισμός
    109. πράσινη ενέργεια
    110. πρόστιμο
    111. πρώτη δόση
    112. πρωτόκολλο
    113. πυρκαγιές
    114. ράντζα
    115. ράπιντ τεστ
    116. ρεπά για ελιές
    117. Ρουμάνοι πυροσβέστες
    118. σασμός
    119. σελφ τεστ
    120. στεγανά
    121. συνεπιμέλεια
    122. τεστ PCR
    123. τράπεζα θεμάτων
    124. τρίτη δόση
    125. τριτοδοσίτης
    126. υποχρεωτικότητα
    127. φάϊζερ
    128. φουρθιωτιάδα
    129. φουσκωμένοι λογαριασμοί
    130. φρεγάτες
    131. χαοτικός
    132. ψεκ
    133. ψέκα
    134. ψέκας
    135. ψεκασμένοι
    136. ψεκογιατρός

    Μην ξεχάσετε πάλι καμία πραγματικά αναγκαία στην ψηφοφορία, και την πείτε όταν θάναι αργά.

  170. Δεν είπαμε ότι κύρια ονόματα δεν παίζουν;

  171. Το είπαμε, ναι. Ένας απλός απαριθμητής είμαι…

    95: Κι αφού έχουμε και φέτος ίδια πρωτιά σε μια τουλάχιστον κατηγορία, ας θυμηθούμε αξεπέραστο πορ*οσάλτε

  172. Τι λέει ότι είναι;;; Δεν τόπιασα.

  173. 172: https://www.avgi.gr/social/374151_ti-moni-eclass-poy-xerei-einai-tis-mercedes

  174. Pedis said

    Αφού έχεις πρόταση για «λέξη της χρονιάς» με περισσότερες από δύο λέξεις:

    – δεν υπάρχουν μελέτες

    – διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

    – εκκενώστε τώρα προς

    – τα πάμε μια χαρά

    και

    – κατ’/θ’ ομολογία δολοφόνος

    – επιχείρηση ελευθερία

    – 50 γιγαμπάιτ

  175. Νέο Kid said

    171~173. Εγώ πάντως δεν κατάλαβα ποιος έκλας(ε); Ο Πορδοσάλτας;

  176. sarant said

    169 Ωχ, πολλές βγήκανε αν και βέβαια θα πέσει πολύ ξεσκαρτάρισμα.

  177. Spiridione said

    175. Την εκκένωση πώς την ξεχάσαμε;

  178. sarant said

    178 Καλά λες.

  179. Χαρούλα said

    #137,138 Τόσα τραγούδια κέρασα στο 115 Ιατρέ μου, και με μαλώνεις;;;😢 Μάλλον δίκιο έχεις για τα γυαλία.🤓 Πιθανότατα στο 125 αναφερόσουν.🧐
    😂🤣😅

  180. Γιάννης Ιατρού said

    180: αχ βρε Χαρούλα, ναι, το 125 εννοούσα, άστα😂 Συγνώμη 😥

  181. Pedis said

    Και τι θα τους κάνει όταν τελειώσει η πανδημία;

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    141 – Όχι ο εμβολιασμός γενικά, αλλά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενηλίκων, είναι φασιστική επιβολή. Υπό αυτή την έννοια, η ομοιότητα, είναι μεγάλη.
    Και τότε και τώρα, η αδρανοποιημένη κοινωνία, όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά δέχεται σχεδόν με ανακούφιση την φασιστική επιβολή, και φυσικά στρέφεται εναντίον των αποδιοπομπαίων τράγων, Εβραίοι τότε, ανεμβολίαστοι τώρα, κι έτσι κανείς δεν έβλεπε και δεν βλέπει το αληθινό ΤΕΡΑΣ.

  183. Γιάννης Ιατρού said

    167: Κανένας Θεματοφύλακας😎 κάνει βάρδια τώρα ή τό ΄χουμε ρίξει έξω και πανηγυρίζουμε για τις νίκες της κυβέρνησης;

  184. Pedis said

    # 182 – Πάω στοίχημα ότι η είδηση πρέπει να έχει κουφάνει ακόμη κι αυτό το πιστό ποίμνιο (του Κούλη).

  185. Πέπε said

    183

    > …είναι φασιστική επιβολή. Υπό αυτή την έννοια, η ομοιότητα, είναι μεγάλη.

    Περίμενε Λάμπρο. Να το χαρακτηρίζεις φασιστικό το καταλαβαίνει ακόμα και κάποιος που διαφωνεί, αλλά άλλο αυτό και άλλο να το συγκρίνουμε με το Άουσβιτς.

    > …κι έτσι κανείς δεν έβλεπε και δεν βλέπει το αληθινό ΤΕΡΑΣ.

    Ε καλά τώρα, κανείς. Πώς κανείς δεν το βλέπει;

  186. Μαρία said

    182
    Τη μονιμοποίηση δεν την κατάλαβα. Υπάρχουν δηλαδή παπάδες με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου;
    Το θέμα βέβαια προσφέρεται και για καζούρα https://twitter.com/search?q=%234000_%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%82&src=trend_click&vertical=trends

  187. Γιάννης Ιατρού said

    169: Στάζι, βάλε και το 4000_παπάδες, θα φιγουράρει και πρώτο αλφαβητικά😇

  188. Κιγκέρι said

    183: Λάμπρο,

    συγκρίνεις την πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας με ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και βρίσκεις ότι υπάρχει ομοιότητα και μάλιστα μεγάλη; Σοβαρά τώρα;

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    189:Ναι, σε λίγο η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην «τελική λύση». Γραφειοκράτες Αϊχμανόπουλοι θα υπογράφουν με υπηρεσιακό ζήλο τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταγωγή των ανεμβολίαστων στα στρατόπεδα εξόντωσης. Ας το πάρουμε και λίγο στην πλάκα, Κιγκέρι, ως αντίβαρο σε μερικά σχόλια που είναι κυριολεκτικά για κλάματα.

  190. sarant said

    Καλημέρα από εδώ! Αυτά που γράφει ο Λάμπρος τα βλέπω από αρκετούς στο ΦΒ.

  191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    186 – Έλα βρε Πέπε, δές την ουσία του πράγματος που είναι η φασιστική επιβολή και η γκετοποίηση των «διαφορετικών» και η ανοχή και ΚΥΡΙΩΣ αποδοχή (στην συντριπτική πλειονότητα) αυτής της φασιστικής πρακτικής, από τους «σωστούς νοικοκυραίους». Όλο αυτό, είναι ο προθάλαμος του Άουσβιτς που και τότε, «ΚΑΝΕΝΑΝ» δεν ενόχλησε η ύπαρξή του ενώ είναι βέβαιο πως γνώριζαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
    Αυτό έγραψα κι αυτό (φαντάζομαι δεν παίρνω όρκο 😊) εννοεί κι ο Νεσταναίος. Δεν γίνεται σύγκριση με το επιστημονικά οργανωμένο εξολοθρευτήριο, (ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ) αλλά με την επίσης επιστημονικά οργανωμένη χειραγώγηση – κατεύθυνση της κοινής γνώμης προς το, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ, και δυστυχώς, από την συμπεριφορά των «σωστών» απέναντι στους «διαφορςετικούς» δείχνει απόλυτα επιτυχημένη.

    Αυτό που με φοβίζει, είναι η παντελής απουσία κριτικής σκέψης από μορφωμένους ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς «διδάσκουν» παιδιά κιόλας. ΤΙ ΑΡΑΓΕ;
    Θα έχεις δεί κι εσύ φαντάζομαι πολλά σχόλια εδώ, από πολλούς σχολιαστές (αρκετοί μάλιστα βαυκαλίζονται πως είναι προοδευτικοί) για το τι πρέπει να πάθουν οι αντιεμβολιαστές.
    Καμία αντίδραση στον συνεχιζόμενο κυβερνητικό παραλογισμό των ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ και αντιεπιστημονικών μέτρων, μόνο τυφλή καταδίκη των «διαφορετικών».

    Πόσο μακριά πιστεύεις πως είναι μετά το οργανωμένο Άουσβιτς;

    «Ε καλά τώρα, κανείς. Πώς κανείς δεν το βλέπει;» Οκ, «κανείς», αλλάζει κάτι;

    189 – Όχι καλή μου, δεν κάνω τέτοια σύγκριση, αλλά αυτήν που γράφω στον Πέπε, αν διαφωνείς, ειλικρινά ΛΥΠΑΜΑΙ.
    Όσο για την πιο μαύρη σελίδα, έτσι μας εκπαίδευσαν να λέμε οι «νικητές», γιατί η σύγχρονη ιστορία, (όπως και η παλιά, δεν αλλάζει κάτι, το πατριαρχικό κατεστημένο, είναι ίδιο) είναι ένα ΟΛΟΜΑΥΡΟ βιβλίο. Γενοκτονία των Ινδιάνων, δουλεμπόριο των μαύρων (σ΄αυτή την σελίδα την χρώμα βλέπεις;) γενοκτονία Αρμενίων, Ποντίων, απρτχάιντ Ν,Αφρικής, γενικά αποικιοκρατία και ειδικά βελγική στο Κονγκό, Άμπου Γκράιμπ, Γκουαντάναμο κλπ.

    Μακάρι αυτή η αντανακλαστική αντίδρασή σου – σας, να λειτουργούσε και απέναντι στον κυβερνητικό φασιστικό παραλογισμό.

  192. Νέο Kid said

    192. Τι έκανε τους Ινδιάνους η βέλγικη αποικιοκρατία στο Κονγκό;; 😵‍💫
    ( μας βομβαρδίζεις με πολύ μαζεμένο νόημα ρε παιδάκι μου, και μάς αφήνεις γκρογκί!)😵‍💫

  193. Nestanaios said

    143. «Πού θα βρεθούν δικαστές και δικαστήρια για να τους δικάσουν όλους αυτούς;». Έξυπνη ερώτηση. Τέτοιους ανθρώπους να τους θαυμάζεις και να τους φωτογραφίζεις.

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμάται κανείς αν συνέβη ποτέ στη ναζιστική Γερμανία να μπούκαραν Εβραίοι σε γυμνάσιο, να χτύπησαν και να εξευτέλισαν γυμνασιάρχη και να τον οδήγησαν πυξ λαξ και σιδηροδέσμιο στο αστυνομικό τμήμα, επειδή εφάρμοζε τους νόμους της Νυρεμβέργης; Όχι; Κανείς;

  195. Γιάννης Ιατρού said

    195: για να τους θυμηθούμε:
    Δύο ήσαν, του 1935:
    1) ο νόμος για τη γερμανική υπηκοότητα και
    2)ο νόμος για την προστασία του γερμανικού αίματος και της γερμανικής τιμής.

    Ήταν το θεωρητικό υπόβαθρο της ιδεολογίας των Ναζί σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και παρείχαν το νομικό πλαίσιο για τη συστηματική δίωξη των Εβραίων (κι άλλων που θεωρούνταν πως δεν ανήκουν στην Αρία φυλή) στη Γερμανία.

  196. Nestanaios said

    192. Εγώ δεν προχώρησα σε λεπτομέρειες και δεν ανέφερα τίποτα για το «Άουσβιτς». Το «ARBEIT MACHT FREI» είναι άκρως σοσιαλιστικό και κακοποιήθηκε μέσα και έξω από το Άουσβιτς. Ο Σοσιαλισμός λέει «η εργασία είναι αναγκαία για τον άνθρωπο και οι ηγέτες υποχρεούνται να την παρέχουν».

  197. Χαρούλα said

    #192 δηλαδή ΛΑΜΠΡΟ όσοι δεν εμβολιάζονται είναι οι επαναστάτες του 2020, κα εμείς οι εμβολιασμένοι, οι φασίστες/ρατσιστές κυρ-Παντελήδες;
    Κατά την γνώμη μου έχουμε χάσει το «ενάντια στο σύστημα». Έχω πολλά χρόνια να δω μαζικές διαμαρτυρίες για συμπολίτες μας που ζουν τα δικά τους “Άουσβιτς”. Ρομά, ΑΜΕΑ, άγονη γραμμή κ.α.
    Εκεί να μετρηθούμε επαναστάτες-συμβιβασμένοι. Αρνούμαι να συγκριθώ με φοβιτσιάρηδες, παράλογους, φαρισαίους, σαλεμένους. Προτιμώ σε αυτήν την περίπτωση να είμαι η Παντέλαινα για κάποιους!😊
    Με την αγάπη μου. Καλημέρα συντοπίτη!

  198. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Κατά την γνώμη μου έχουμε χάσει το «ενάντια στο σύστημα».»
    Έχουμε βρει όμως το «ενάντια στη λογική, στη σοβαρότητα και στο μέτρο». Το ότι κάποιοι ψάχνουν το νέο επαναστατικό υποκείμενο στον χωρο των ψεκασμένων, δεν θα έλεγα ότι με ξαφνιάζει. Φανερώνει συνέπεια λόγων και έργων. 😊

  199. Γιάννης Ιατρού said

    188: (συμπλήρωμα) Για υποστήριξη της υποψηφιότητας του 4000_παπάδες για λέξη (αναλγησία) της χρονιάς προσθέτω και το σχετικό βίδεον 🙂 🙂

  200. Γιάννης Ιατρού said

    200: χορωδία ολόκληρη 🙂 🙂 🙂

  201. ΣΠ said

    198
    Στοιχηματίζω ότι στο επόμενο σχόλιό του ο Λάμπρος θα γράψει ότι δεν είπε αυτό και ότι παρανόησες αυτό που έγραψε.

  202. Χαρούλα said

    #202 ΣΠ, μακάρι να παρανόησα, γιατί εκτιμώ στον ΛΑΜΠΡΟ πως πάει κόντρα στο ρεύμα. Μόνο που κάποιες φορές, δείχνει …υπερβάλλοντα ζήλο!🙂

  203. Pedis said

    # 200 – Ε τσ’ πούστηδες τι έφτιαξαν, καλό!!

    # 202 – Αυτό στάνταρντ. Μα παρανοεί κι όποιος διαβάζει και σχολιάζει εντελώς μαλακίες. 😩

  204. 197: Είναι δεύτερη φορά που θα εκφραστώ έτσι στο ιστολόγιο, αλλά, Nestanaios , άντε και γαμήσου που θα γράψεις ότι το «ARBEIT MACHT FREI» είναι άκρως σοσιαλιστικό. Τέτοιες ατζέντες σαν αυτήν, τέτοιες απαντήσεις θα παίρνουν από μένα.

  205. Γιάννης Ιατρού said

    204α: γιατί με βρίζεις, έστω (αφού δεν είμαστε ρατσιστές) μου προσάπτεις τέτοιες προτιμήσεις, ρε Πέδη; 🙂 🙂 🙂
    Εδώ αναλύω πλήρως τις πηγές μου κλπ. στα σχόλια του βίδεου 😇

  206. Νέο Kid said

    https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-0aa9389b33416129659f90551e23e07f

  207. Γιάννης Ιατρού said

    202: χαχαχα 😎 Τι δηλαδή, δεν είναι έτσι;

  208. Δημήτρης Καραγιώργης said

    Με τόσες φάπες μάπες, παταρές κλπ ας βάλω και μια, μάλλον ορεσίβια, έκφραση για τον ξυλοδαρμό: ντριστίζω (πιθανόν από τη ντριστέλα των υφαντών) για το σβουριχτό κτύπημα που δίνω σε κάποιον. Το έλεγε η γιαγιά μου που είδε πρώτη φορά θάλασσα στα γεράματά της. Οι δε παράλιοι έλεγαν αντίστοιχα: τον σβούριξε σα χταπόδι. Μεταφορές από την καθημερινότητα του καθενός.

  209. π2 said

    183: Αυτά να τα πεις στην ανθρωπότητα από το τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. ως το 1978 μ.Χ. που πέθανε ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη από την ευλογιά, που σκότωνε μισό εκατομμύριο τον χρόνο στην Ευρώπη και θέρισε Ίνκας, Αζτέκους και ιθαγενείς της Β. Αμερικής. Τα παχιά λόγια είναι εύκολα, το βάρος της απώλειας ανθρώπινων ζωών όχι.

  210. Καμία σοσιαλιστική χροιά, από ηθικοπλαστική ξεκίνησε: https://en.wikipedia.org/wiki/Arbeit_macht_frei
    Εγώ ήξερα και τη φράση Stadtluft macht frei, μακρινό της πρόγονο (στο λεκτικό μόνο επίπεδο): ο αέρας της πόλης ελευθερώνει (τον δουλοπάροικο). https://en.wikipedia.org/wiki/Stadtluft_macht_frei

  211. Nestanaios said

    205.
    Ο Σοσιαλισμός έχει ρίζες στην πλατωνική φιλοσοφία και όχι εκεί που φαντάζεσαι εσύ και πολλοί άλλοι. Ο Μάρξ και ο Λένιν και ο Μάο σας έχουν βάλει παρωπίδες όπως βάζουμε στα άλογα ζώα για να σύρουν την άμαξα. Και εσύ δεν έχεις λόγο, έχεις υποταχθεί.

  212. Pedis said

    # 206 – Ωχ, δεν πρόσεξα τον παραγωγό, προαγωγό ό,τι τέλος πάντων … 😁 😆 Μπράβο τέκνον μου ντοττό!!

    Ο Στάζης όχι μόνον διαβάζει τα βάζει με τον Ασθεναίο. A, δεν πάμε καλά ως ιστολόγιο. 🤯 😳

  213. Θράκας said

    Σαν νέος ακολουθος,αν μού επιτρέπετε, θα προτεινα για λεξη της χρονιάς Κολομβία,σαν μια καινούργια περιγραφή για την Ελλαδα,που χρησιμοποιείται κυρίως απο πολιτικά αριστερως διακείμενους,οπως και την λέξη Μαδούρος,με την οποία οι συντηρητικοί χαρακτηριζουν τους αριστερως διακειμενους.Ετσι σαν αντιβαρο.Λατινοαμερικανοι εμείς;Τότε Λατινοαμερικανοι και εσεις.Ετσι εξισσοροπούνται τα πραγματα,μπαίνει δικαιοσύνη και ετσι το σημείο αναφοράς των πολιτικων αντιπαραθέσεων ειναι πλέον κοινό για ολους.

  214. Γιάννης Ιατρού said

    ..Σαν νέος ακολουθος..
    Κάπου γνωστός φαίνεστε, πιθανώς να έχουμε συναντηθεί την Λ. Αμερική ότε ήμην νέος.

    ‘Οσο για το …που χρησιμοποιείται κυρίως απο πολιτικά αριστερως διακείμενους… προφανώς τα μπερδεύετε. Την ορολογία «Μαδούρος» κλπ. την χρησιμοποιούν κάτι *ρεμάλια*, ακροδεξιά, που ΣΤΟΧΟποιούν όσους είναι στα αριστερά τους.
    Για τον όρο/πρόταση <Κολομβία» έχω περισσότερη κατανόηση, μιάς και πολλές φορές έχουμε προβληματιστεί με το ποιός ουσιαστικά διοικεί σήμερα την χώρα… Συνεχώς θυμόμαστε τον NOOR1 κλπ.

  215. Γιάννης Ιατρού said

    215: Ξαναδιάβασα το σχόλιό σας και ανασκευάζω το β μέρος του δικού μου ως προς την λέξη «μπερδεύετε».

  216. Theo said

    Υπερβάλλουσα θνησιμότητα, θα πρότεινα.

  217. Nestanaios said

    214. Υπερβάλεις. Οι Έλληνες δεν θα σκότωναν ποτέ έναν πουλημένο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας. Θα του ζητούσαν μέρος από τα χρήματα που πήρε.

  218. sarant said

    217 Καλή πρόταση.

    Να βάλω και τα «αυτόχθονες ιθαγενείς» ή/και «θεματοφύλακες»

  219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    198 – Χαρούλα σου απαντώ γιατί είσαι εσύ αλλιώς από πέρυσι, έχω πεί πως ΔΕΝ, αλλά θα είμαι σκληρός μαζί σου γιατί αν και δεν έχω προσδοκίες από κανέναν, δεν περίμενα από σένα αυτή την τοποθέτηση.

    Πού είδες να γράφω για ανεμβολίαστους επαναστάτες και εμβολιασμένους φασίστες κι όλα τα υπόλοιπα που λές;
    Και επιπλέον, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΙ ΛΕΣ με το «Αρνούμαι να συγκριθώ με φοβιτσιάρηδες, παράλογους, φαρισαίους, σαλεμένους»; Είσαι σοβαρή; αυτή την εικόνα έχεις για τους ανεμβολίαστους γενικά; Τότε το χάσαμε συντρόφισσα, γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό λέω στο σχόλιο μου πιο πάνω, – «με την επίσης επιστημονικά οργανωμένη χειραγώγηση – κατεύθυνση της κοινής γνώμης προς το, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ, και δυστυχώς, από την συμπεριφορά των «σωστών» απέναντι στους «διαφορετικούς» δείχνει απόλυτα επιτυχημένη.»

    Υπάρχουν ένα σωρό ηλίθια ανθρωπάκια που εξισώνουν όλους τους ανεμβολίαστους (φοβισμένοι οι περισσότεροι από τις ανακολουθίες επιστημόνων και κυβερνήσεων στην δύση, συνειδητοί κάποιοι άλλοι) με τον θρησκοληπτοφασιστκό συρφετό που έχει αμολήσει η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό. Ο Μηχανισμός παλιός και επιτυχημένα δοκιμασμένος, αν αυτοί είναι κατά, εγώ που είμαι λογικός, προοδευτικός, αριστερός, κυβερνητικός, ή θέλω την ησυχία μου, είμαι υπέρ. Είναι τόσο ολοφάνερος και ΠΑΝΤΑ τόσο απελπιστικά αποτελεσματικός γιατί στοχεύει στο συναίσθημα κι όχι στην λογική, κι αντίθετα απ΄ό,τι λέει ο Κίντ, το IQ είναι μια αντιεπιστημονική μπούρδα, κι όχι το EQ που πάνω του έχει στηθεί όλο αυτό το διεστραμμένο οικοδόμημα.
    Κάποιοι άλλοι ηλίθιοι, εξισώνουν τα εμβόλια για ευλογιά, φυματίωση, πολυομυελίτιδα κλπ με αυτά της γρίπης και τώρα του κόβιντ. Τι να πείς, δεν έχει όρια η ανθρώπινη βλακεία.

    Όχι Χαρούλα, δεν είναι ψεκασμένοι όλοι όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά όλοι όσοι αποδέχονται την φασιστική επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ενήλικους ανθρώπους.

    Δύο χρόνια τώρα, στην δύση συμβαίνει Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, εμβολιαστείτε να σωθούμε μια και καλή έλεγαν στην αρχή, μετά,12 μήνες η διάρκεια του εμβολίου, ύστερα, 9 λίγο αργότερα 6 και τώρα 3. Τελικά λειτουργούν και για πόσο; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ!
    Να χτίσουμε τείχος ανοσίας, κάτι που στερείται επιστημονικής βάσης, μετά εμβολιασμός για την ελευθερία, και παρ΄όλη την περσινή καταστροφή με το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες, σύν γιορτή αγίου Δημητρίου κλπ, μία από τα ίδια και χειρότερα φέτος, γιατί πέρασαν το μήνυμα, ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ, κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ αντιεπιστημονικό.
    Επιπλέον, όπως και σε όλη την Ευρώπη, άνοιξαν τα γήπεδα στους εμβολιασμένους, κι ας φώναζαν κάποιοι επιστήμονες που τιμούν το πτυχίο τους, πως θα είναι καταστροφή αυτό το μέτρο, οι Γιαπωνέζοι που διοργάνωσαν ολόκληρη Ολυμπιάδα χωρίς φιλάθλους, προφανώς είναι μαλάκες.
    Οι Γερμανοί τώρα τα έκλεισαν πάλι, γιατί αφού ΜΟΝΟ εμβολιασμένοι πήγαιναν, τι φοβήθηκαν; τι άλλο, φυσικά τους ανεμβολίαστους. ΤΡΕΛΑ!

    Στην αρχή της επιδημίας έκλεισαν την οικονομία με 300 κρούσματα και 3-4 θανάτους ημερησίως γιατί ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, τώρα με 7000 κρούσματα και 100 νεκρούς τι λένε; ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ, πρώτα η οικονομία, για τα κρούσματα και τους νεκρούς, ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ, ποιός άλλος.
    Πού τελειώνει η επιστήμη και πού αρχίζει η αγυρτεία Χαρούλα;

    Το χειρότερο, είναι πως οι λαοί της δύσης, δέχονται αδιαμαρτύρητα όλα τα παρανοϊκά φασιστικά μέτρα, που ΟΛΑ, είναι για το καλό τους, ΕΙΝΑΙ;
    Πόσο εύκολα δεχτήκαμε το εμβολιαστικό πασαπόρτι για να πιούμε ένα καφέ με ένα φίλο, μια φίλη; Πόσο πιο εύκολα δεχτήκαμε και επικροτήσαμε τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων κι ας έχουν αρνητικό τέστ; Πόσο εύκολα δεχτήκαμε και επικροτήσαμε την απόλυση των ανεμβολίαστων;
    Εσύ γιατί εμβολιάστηκες Χαρούλα, από τη πίστη στην επιστήμη και στην κυβέρνηση ή από φόβο (λογικό) προς την αρρώστια; εγώ λέω για τον φόβο. Αυτόν τον φόβο αλλά από την αντίθετη πλευρά, γιατί τον αρνείσαι στους ανεμβολίαστους συλλήβδην και τους στολίζεις μ΄ένα σωρό προσβλητικά επίθετα; Όλοι οι φίλοι και γνωστοί σου είναι εμβολιασμένοι; όσοι δεν είναι, τους θεωρείς ψεκασμένους;

    Δύο χρόνια τώρα, έχουν διαλυθεί φιλίες χρόνων για τα εμβόλια, έχει επικρατήσει η αρρωστημένη καχυποψία, και σε πάρα πολούς, έχουν βγεί στην επιφάνεια τα πιο μικρά και μίζερα συναισθήματα, αυτή είναι μία πλευρά του φασισμού Χαρούλα.
    Για να πάρεις μια ιδέα πού έχουν φτάσει συναισθηματικά οι άνθρωποι, στην πρόσφατη σύναξη του ιστολογίου στην Ν.Σμύρνη, όταν έφτασα στην ταβέρνα ξέρεις πώς με δέχτηκαν μερικά γνωστά καλόπαιδα; (ξέρουν αυτοί 😊) ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΑΡΝΗΤΗ, κι ας έχω πεί από πέρυσι πως πέθανε ο άντρας της πρώτης μου ξαδέρφης από κορονοϊό, χωρίς υποκείμενο νόσημα, ότι η μικρή μου κόρη νόσησε στις αρχές του Ιούλη, πως είμαι υπέρ των εμβολίων και των σωστών και επιστημονικών μέτρων, πως όλοι στην οικογένεια είμαστε εμβολιασμένοι (χθές εμβολιάστηκε η μικρή κι ήταν χάλια το βράδυ, με 39 πυρετό, τώρα είναι καλύτερα με δέκατα), αρνητής από πού κι ως πού και σε τί; 😂
    Τόσο ισχυρή, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη που επιβάλλεται στην λογική κρίση κι αν δεν υπάρχει ισορροπία, κρίνουμε με την πληροφορία της αμυγδαλής, εξ ού και η συνεχείς αντιστροφή και διαστρέβλωση όσων λέω, κάτι που έκανες κι εσύ που είμαι σχεδόν βέβαιος πως με θεωρείς ανεμβολίαστο.😎

    Είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι μια ανερμάτιστη και φασιστική κυβέρνηση, που έχει φασίστα αντιπρόεδρο και υπουργό ανάπτυξης, φασίστα υπουργό υπουργό εσωτερικών και ΚΥΡΙΩΣ, φασίστα υπουργό υγείας, και να καταπίνεις αμάσητη την επικοινωνιακή της προπαγάνδα, (την οποία ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ) εσύ μια κομμουνίστρια;

    Εν τω μεταξύ, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην παραγωγή, και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές έχει γίνει το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πανηγύρι της ιστορίας, και «ΚΑΝΕΙΣ» δεν πήρε είδηση στην δύση τίποτε.

    «Προτιμώ σε αυτήν την περίπτωση να είμαι η Παντέλαινα για κάποιους!😊»
    Και η φασιστική κυβέρνηση, αυτό προτιμάει.

    Χαρούλα, έχω σαν αρχή να αποφεύγω τις αντιπαραθέσεις, τις θεωρώ ό,τι πιο ηλίθιο και ανώφελο, αυτός είναι κι ο λόγος που αραίωσα κατά πολύ τα σχόλιά μου.
    Επίσης έχω ξεχωρίσει ποιούς διαβάζω, μερικούς φίλους, όλες τις κυρίες ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων, αρχικά όλους τους νεοφερμένους και μερικούς που εκτιμώ αλλά για διαφόρους λόγους, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Απαντώ σε όλους αυτούς πλήν των τελευταίων. Φυσικά, έχω αποκλείσει τους ηλίθιους δογματικούς και τους σκέτους ηλίθιους όπως τους έχω κρίνει εγώ.
    Αν σ΄ενδιαφέρει ο όποιος διάλογος μαζί μου, σε παρακαλώ, να διαβάζεις προσεκτικά αυτά που γράφω με καθαρό μυαλό και να μη βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα πόσο μάλλον να τα διαστρέφεις, ξοδεύω πολύτιμο χρόνο από την ζωή μου για να τα γράψω ή να σου απαντήσω, δεν χρειάζεται να συμφωνείς μαζί μου, το μόνο που ζητάω, είναι σεβασμός στον χρόνο και τον κόπο μου.

    Το ξαναβάζω.
    Αυτό που με φοβίζει, είναι η παντελής απουσία κριτικής σκέψης από μορφωμένους ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς «διδάσκουν» παιδιά κιόλας. ΤΙ ΑΡΑΓΕ;

    Με την αγάπη μου αλλά και την μεγάλη λύπη μου συντοπίτησα!

    Για σένα.

  220. Νέο Kid said

    202. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις ρε π…αιδί! 🤪🤪🤪

  221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    203 – Δεν πάω κόντρα σε κανένα ρεύμα, ούτε είμαι αιρετικός όπως με λένε μερικοί καλοί φίλοι π.χ Κώστας Theo😊 ούτε επαναστάτης, ούτε αναρχικός, ούτε τίποτε απ΄όσα φαντάζεστε, είστε ΠΟΛΥ μακριά νυχτωμένοι!

    Προσπαθώ να ακολουθώ την φυσική λειτουργία της ζωής, και να περνάω καλά και να μη γίνω παράπλευρη απώλεια, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, τα υπόλοιπα τα αφήνω για τους άλλους, στο πλαίσιο που δεν επηρεάζουν την ζωή μου, εμένα δεν μ΄ενδιαφέρουν.

    208 – Αντί να χαχανίζεις μπάρμπαΓιόζεφ,😂 μήπως να βρείς εκείνο το σχόλιό μου που έκανε τη νόηση να πάρει τον οματιών της όπως είπες, ή θα μείνεις στο, πές πές, στο τέλος κάτι θα μείνει;

    Με το μπέρδεμα των τρις με τα δις στην χάρισα, το ίδιο και με την δήθεν άρνηση της μάσκας (ακόμη περιμένω να το βρείς) σ΄αυτή την περίπτωση δεν στη χαρίζω, θα στο θυμίζω μέχρι να βγάλει ο ήλιος πράσινα κέρατα😂 (θα σας πάρει τα σώβρακα ο Ανδρουλάκης και θυμίσουμε, σε 5-6 χρόνια θα είναι πρωθυπουργός, το τσιπουρόπουλο τελείωσε, θα πάρει τον πούλο κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναπάει στο 3-4%).
    Ανακάλεσε τώρα, αλλιώς!!!😂

    Στην Παπέν μου. Σ΄ΑΓΑΠΑΩ ΤΡΕΛΑΜΕΝΑ ΠΑΠΙ ΜΟΥ!😍

  222. Νέο Kid said

    Όλοι π’ του Λάμπρου ήντανε μακράν του νυχτωμένοι
    κανείς τους δεν εγροίκαγε του Λάμπρου το νιονιό…
    κι όλοι με φακτς ακλόνητα φεύγαν μακριά δαρμένοι
    ο Λάμπρος ο υπερεξπέρ στο σεξ ,στον κορονιό
    είχε μπροστάρη του λαμπρό των σπρεντς την ειμαρμένη
    της επιστήμης μάρτυρας , το δίκιο του; Βουνιό!

  223. Νέο Kid said

    Στα σοβαρά τώρα! Μην ξαναγράψεις πουθενά ή ξαναπείς την φοβερού eq αναλογία Άουσβιτς και εμβολιασμού , γιατί και η μαλακία έχει όρια! Άσε που δεν ξέρεις κι αν θα πέσεις στα μαλακά όπως εδώ μέσα που έχει καλούς ανθρώπους!… και μπορεί να μαζέψεις και τίποτε μάπες από τίποτις τσογλάνια που -κλασικά- δεν θα έχουν καταλάβει καλά αυτό που τους είπες…
    Πάνω απ όλα η αυτοσυντήρηση! Η επιστήμη δεν πρέπει να χάσει τον πιο γνήσιο εκπρόσωπό της!

  224. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εεεεπ! τι βλέπω εδώ! Χαρούλα;;; Λάμπρος;;;

    Μεταξύ και άλλων πολλών, είστε από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα εδώ μέσα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. 😀😀

    Λάμπρο μου, και μόνο ότι είσαι εφευρέτης ενός νέου πολιτεύματος, αυτό της Αυτορυθμιζόμενης Σεξουαλικής Δημοκρατίας, απαξάπαντες/πασαι εδώ μέσα πρέπει να παραβλέπουν παν πλημμέλημά σου, εκούσιόν τε και ακούσιον. 😅🤣😂

    Ο μοναδικός οπαδός σου τυγχάνω εγώ εδώ μέσα, ήθελα να γραφτώ εθελοντής, πλην όμως το κανόνι μου παθαίνει πολλές εμπλοκές τώρα τελευταία και τα πυρομαχικά μου λιγοστεύουν! 😛😜🤪

    Χαρούλα, εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Λάμπρος, δεν θέλω να ακούσω τίποτα άλλο… 🧐😘😪

  225. ΓΤ said

    223@

    Να σημειωθεί το υπόρρητο λογοπαίγνιο του Κιντ με το σεξ και τα σπρεντς, διότι παίζει και σπρεντ στο σεξ.

  226. Γιάννης Ιατρού said

    222β: Ρε θα τα βρω και θα τα βάλω κορνίζα εδώ. Μην επαφίεσαι στο ό,τι τώρα έχω άλλες έννοιες. ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ …😎😋

  227. Πέπε said

    Κοίτα να δεις που ενώ συμφωνώ με το #223 του Κιντ (ύφος Λάμπρου: πολύς υπερθετικός και όλα τα υπόλοιπα γνωστά) και με το #224 επίσης του Κιντ (περί εξίσωσης με Άουσβιτς), ωστόσο συμφωνώ επίσης με τα πιο βασικά του σεντονιού #220 του ίδιου του Λάμπρου…

  228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    224 – Ρε συ, ό,τι κι αν λέω ματαξαναλέω και επεξηγώ, εσείς θα βλέπετε- καταλαβαίνετε αυτό που «θέλετε». Πάνω από 40 χρόνια από τα κόμματα ώς τα συνδικάτα, πολιτιστικές, επαγγελματικές και κοινωνικές συναναστροφές, συν τόσα χρόνια εδώ, τους έχω σπουδάσει τους ανθρώπους. Είναι ανοιχτό βιβλίο για μένα, και ξέρω καλή ανάγνωση.
    Όσο για τις μάπες, ξέρω πολύ καλά να υπερασπίζω τον εαυτό μου, και σίγουρα δεν φτάνουν μερικά τσογλάνια για να μου τις ρίξουν.

    125 – Φίλε μου Κώστα, αυτό το πολίτευμα δεν χρειάζεται οπαδούς (εγώ ούτε για αστείο 😂) αλλά ελεύθερους ανθρώπους που ακολουθούν την φυσική λειτουργία της ζωής, από αυτή την λειτουργία προκύπτει αυθόρμητα η αυτορύθμιση με φυσικό επακόλουθο την ατομική αλλά και συλλογική ευχαρίστηση και χαρά.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΗΓΟ, ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ Η ΕΥΧΑΡΊΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ, οτιδήποτε άλλο, είναι διαστροφή.

    227 – Σου είπα, θα περιμένω και θα στο υπενθυμίζω μέχρι να βγάλει ο ήλιος πράσινα κέρατα, ή να ανακαλέσεις δημόσια.

    Κι εγώ ξέρω πού μένεις.😎

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – Σύντεκνε να προσέχεις αυτά που καπνίζεις😂 έχουμε νύφη από τα Ζωνιανά, αν θέλεις να μεσολαβήσει για αγνό πράμα.😎

  230. sarant said

    228 Κι εσύ δίκιο έχεις, που έλεγε κάποιος

  231. Πέπε said

    Όλοι ξέρετε πού μένετε, μόνο εγώ δεν ξέρω πού μένει η νύφη του Λάμπρου που ‘χει το φίνο πράμα.

  232. Γιάννης Ιατρού said

    229γ: Ρε συ, είπαμε, τι επαναλαμβάνεσαι; Για να κάνεις αντιπερισπασμό για να μην στα σέρνω; Δεν θα έχεις τύχη. Καμία 🙂

    228: Πέπε, όχι μόνο εσύ.
    Ο φίλος μας λέει πολλές αλήθειες αλλά έχει ταλέντο να μπερδεύει τις αλήθειες με λαϊκίστικες, έστω «υπερθετικές» όπως το είπες, κορώνες, με δις/τρις κλπ. ποσά, με «φυσική λειτουργία της ζωής» και σπαράγματα από διάφορα βιβλία που πέφτουν στα χέρια του. Κι έτσι είναι πολλή δουλειά να κάτσει κανείς να τα ξεμπλέξει, κάπως σαν την πέτρα στο πηγάδι (μόνο που δεν είναι τρελός, σε φιλόσοφο φέρνει🤩).
    Γι αυτό το παρατηρούμενο παράδοξο.
    Αλλά τι να κάνουμε, να μαλώσουμε; Είναι βλέπεις ο Λάμπρος της καρδιάς μας 🤗😊

  233. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.

  234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    233 – Έλα μωρέ Γιάννη που είναι δύσκολη δουλειά να ξεμπλέξει κανείς τα απλά πραγματάκια που λέω, απλώς είναι δογματικός ο τρόπος που σκέφτεστε, κατάλοιπο της καταστροφικής για τον πολυδιάστατο εγκέφαλο, μονοδιάστατης υποχρεωτικής εκπαίδευσης που δεν προάγει την συνεργασία και την κριτική σκέψη αλλά τον ανταγωνισμό και την εξειδίκευση. Δεδομένου πως αυτή η διαδικασία ξεκινάει στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, οι πληροφορίες περνούν στην αμυγδαλή αυτούσιες μια και δεν είναι ακόμη σε θέση ο εγκέφαλος να τις επεξεργαστεί λογικά, κι έτσι υπερισχύει η συναισθηματική νοημοσύνη της λογικής, κάτι που το κουβαλάμε μέχρι το τέλος κρίνοντας και λογοκρίνοντας αναλόγως.

    Είναι τυχαίο που τόσα χρόνια διαστρεβλώνετε όλοι αυτά που λέω κι ας είναι γραπτά;😂
    Πάρε παράδειγμα αυτό το νήμα, έγραψα πουθενά για εμβολιασμένους φασίστες κι ανεμβολίαστους επαναστάτες; ΟΧΙ, κι όμως η Χαρούλα αυτά είδε.
    Δύο φορές εξήγησα πως δεν εξισώνω το Άουσβιτς με τους εμβολιασμούς (πώς θα μπορούσα να το κάνω διάολε) μία στο Κιγκέρι που ενδεχομένως μπερδεύτηκε γιατί υπήρχε μια κάποια ασάφεια στο πρώτο μου σχόλιο -«Όχι καλή μου, δεν κάνω τέτοια σύγκριση, αλλά αυτήν που γράφω στον Πέπε,» και φυσικά στην εκτενή απάντησή μου στον Πέπε που εξηγώ πως η σύγκριση έχει να κάνει με τα «προεόρτια» του Άουσβιτς, στοχοποίηση μιάς κοινωνικής ομάδας ως εχθρό κλπ.

    Αποτέλεσμα; ο Κίντ στο 224 μου λέει -«Στα σοβαρά τώρα! Μην ξαναγράψεις πουθενά ή ξαναπείς την φοβερού eq αναλογία Άουσβιτς και εμβολιασμού , γιατί και η μαλακία έχει όρια!» και καπάκι ο Πέπε στο 228 -«και με το #224 επίσης του Κιντ (περί εξίσωσης με Άουσβιτς)».
    Όπως βλέπεις, ό,τι κι αν γράψω, βλέπουν αυτό που θέλουν, δεν έχει καμία σημασία η όποια εξήγηση, είναι «προαποφασισμένη» η αντιμετώπισή μου αν τα λόγια μου, είναι «ενοχλητικά» κι επειδή συνήθως είναι, τα ακούω.😂
    Τι ακριβώς πρέπει να κάνω εγώ τώρα; τι λέει η επιστήμη;😂

    Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με μένα, αλλά όλοι με όλους, απλώς επειδή εγώ δεν ανήκω πουθενά, μου την πέφτουν όλοι.😂
    Γενικός πανζουρλισμός γίνεται στο ιστολόγιο όλα αυτά τα χρόνια (τα ίδια και χειρότερα αλλού και ειδικά έξω) μετρημένοι στα δάχτυλα των ποδιών, είναι οι εποικοδομητικοί διάλογοι, ως επί το πλείστον ο ένας θέλει να φάει τον άλλον γιατί, αντί για παράθεση ιδεών και απόψεων, γίνεται ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, αυτή όμως προϋποθέτει νικητή, γι΄αυτό και οι διαξιφισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές. Όλοι ξέρουν, «κανείς» δεν θέλει να ακούσει και να μάθει, «κανείς» δεν αμφισβητεί την βεβαιότητά του, κι όλα αυτά λόγο της αμυγδαλής που λογοκρίνει την αντίθετη πληροφορία.😂

    Της προάλλες η αχαρακτήριστη «δημοκράτισσα» ΚΚΕ, αποκάλεσε τον Κώστα φασίστα γιατί αυτά που είχε πεί δεν συμφωνούσαν με την δική της άποψη. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ;
    Κι όμως, μόνο εγώ πήρα θέση υπέρ του, οι υπόλοιποι το κάνατε γαργάρα, γιατί; Γιατί κατά βάθος, ο δεξιός Κώστας είναι φασίστας, αυτή η πληροφορία είναι περασμένη στην αμυγδαλή των «αριστερών και κομμουνιστών», ΔΕΞΙΟΣ=ΦΑΣΙΣΤΑΣ, το αντίθετο φυσικά, είναι στους «δεξιούς.»

    Κι όταν ο επιστήμονας (και καλό παιδί) έβρισε τον Theo επειδή δεν του άρεσαν αυτά που έλεγε, πάλι μόνο εγώ πήρα θέση, ομοίως και στην περίπτωση του ίδιου με την Χαρούλα.

    Κοντολογής, δεν είμαι εγώ το πρόβλημα, βρείτε τα με τον εαυτό σας, (πολύ δύσκολο πλέον, αλλά όχι ακατόρθωτο) εγώ επειδή σας κατανοώ, δεν θυμώνω ποτέ και δεν κρατάω καμία κακία σε κανέναν και το ξέρεις πολύ καλά.😂

    Υ.Γ – Τα εισαγωγικά στις λέξεις, αριστερός – κομμουνιστής, δεξιός, τα έβαλα γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι, μόνο κορόϊδα που πιστεύουν σε προκατασκευασμένες φαντασιώσεις της οικονομικής ελίτ. Περί δογμάτων, είς οιωνός άριστος , ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!😂

    Αυτό το υπέροχο τραγούδι που ακούω τώρα, στον φίλο μου τον Κώστα τον φασίστα.😂

  235. Πέπε said

    235

    Δεν είναι τόσο ανεπανόρθωτες οι συνέπειες της υποχρεωτικης εκπαίδευσης σε όλους (όλους; όχι ακριβώς) Λάμπρο. Απ’ όσα μπορώ να θυμηθώ, βλέπω εδώ να αναφέρεις κάποιο σχόλιο που μου απηύθυνες το οποίο απλά δεν είχα δει. Δεν το διαστρέβλωσα.

    Ντάξει, βαριέμαι να ανατρέξω σε όλα τα νούμερα που δίνεις για να επαληθεύσω αν όντως δεν το είχα δει, απλώς έτσι νομίζω.

    Αλλά πάντως αυτό το στιλάκι «όλοι σας έχετε πάθει ζημιά εκτός από μένα, ο οποίος παρεμπιπτόντως είμαι και ο μόνος που την έχω διαγνώσει στους υπόλιπους και μάλιστα ξέρω και σε ποιο απίθανο σημείο του σώματός σας έχει χτυπήσει», μην ελπίζεις ότι θα βοηθήσει πολλούς να συνέλθουν από τη χρόνια αμυγδαλίτιδα.

  236. Χαρούλα said

    Βρε Λάμπρο, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι σωστά κάποια θέματα. Το ξέρω και γιαυτό και δεν το συνέχισα προχθές.
    Θέλω όμως μια χάρη από σένα.
    Να σκεφτείς λίγο, πως γίνεται να παρερμηνεύουμε τόσοι πολλοί τα σχόλια σου..
    Μηπως δεν φταίμε πάντα εμείς «οι άλλοι»; Δες λίγο μήπως και συ δεν τα γράφεις με τόση σαφήνεια;
    Μου αρέσει η «αναρχική» ματιά σου, όπως και γενικά η διαφωνία και ανταλλαγή απόψεων. Αλλά δεν θέλω και να έχω το άγχος, ότι και πάλι θα μου πεις πως παρερμήνευσα… θα με οδηγήσει να μην συζητάω, και δεν μ´αρέσει….

  237. ΚΩΣΤΑΣ said

    Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
    Δεν ήμουν τσιγγάνος.
    Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
    Δεν ήμουν κομμουνιστής.
    Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
    Δεν ήμουν Εβραίος.
    Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα…

    Όπως το κατάλαβα εγώ, το νόημα από τα παραπάνω λόγια ήθελε να πει με δικά του λόγια ο Λάμπρος.
    Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να εξισώσει Άουσβιτς και αγώνα αντιεμβολιαστών. Τα γράφει με έναν δικό του τρόπο που ενδεχομένως καμιά φορά μπορεί να οδηγήσουν τους ακριβολόγους και σε παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις. Επειδή, όπως τον έχω καταλάβει εγώ, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ας μη μας παρασέρνουν τυχόν εκφραστικές του αστοχίες.

    Ο Λάμπρος δεν μας συστήθηκε εδώ με πλούσιο βιογραφικό σπουδών, με ντοκτορά… κλπ.
    Για τρία πράγματα μας κοκορεύεται εδώ μέσα. Πτώσεις με αλεξίπτωτο, καταδύσεις και την πολιτική κίνηση της Αυτορυθμιζόμενης Σεξουαλικής Δημοκρατίας! 😉 Όποιος μπορεί πάνω σε αυτά να αναμετρηθεί μαζί του… εδώ σε θέλω κάβουρα. 😜🤣🤪

    Χαρούλα, συγγνώμη για την προχθεσινή παρέμβαση στην σχολιαστική αντιδικία με τον Λάμπρο. Επειδή σας εκτιμώ πολύ και τους δυο σας, το έκανα με τη σκέψη να λειτουργήσω μεταξύ σας κατευναστικά, μην τυχόν δημιουργηθεί παρεξήγηση. Χαίρομαι που σε βλέπω χαλαρή. 🙂

  238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ενα ακόμη σύμπλοκο:

    Απευθείας ανάθεση

  239. Νέο Kid said

    Όλα όσα γίνονται γύρω μας μοιάζουν με μια κακογραμμένη δυστοπία , αλλά παρόλαυτά είμαι αισιόδοξος. Είναι μια απλώς μεταβατική περίοδος , ένα transition phase σε ένα καλύτερο κι ανώτερο επίπεδο ανθρώπινης ύπαρξης . Είμαστε άτυχοι ,γιατί ο δρόμος προς το Transhumanism δεν είναι εύκολος ,αλλά μπορούμε να βρούμε παρηγορία στο λαμπρό μέλλον που έρχεται .
    Εκεί, ο άνθρωπος θα ζει κατά βάση σε ισορροπία με τον εαυτό του και τη φύση κι όλα τα βασικά αναπάντητα σήμερα ερωτήματα θα έχουν απαντηθεί. Θα έχει βρεθεί το μυστικό της μακροζωίας , ο τάφος του μέγα Αλέξανδρου, η χαμένη Ατλαντίδα, και θα έχει αποκρυπτογραφηθεί και η Γραμμική Α και το χειρόγραφο Βόινιτς.
    Μόνο δύο θα είναι τα μεγάλα μυστήρια του παρελθόντος που θα απασχολούν και θα πονοκεφαλιάζουν ακόμα τους υπερανθρώπους του μέλλοντος .
    Τα συνεχόμενα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού και το «Τί ήθελε να πει ο Λάμπρος;»

  240. ΣΠ said

    240τέλος
    Έχω την γνώμη ότι το πρώτο από τα δύο θα έχει κι αυτό λυθεί.

  241. Alexis said

    #238: Βρε Κώστα, είσαι σοβαρός άνθρωπος και σε εκτιμώ ιδιαίτερα, γι’ αυτό και θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τα όσα γράφεις στο #237.
    Δεν είναι πάντα απλές εκφραστικές αστοχίες αυτά που γράφει ο Λάμπρος, συχνά είναι καθαρή διαστρέβλωση των πάντων, την οποία αρέσκεται να παρουσιάζει ως τη δική του μοναδική και αδιαμφισβήτητη ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Δες π.χ. το παραληρηματικό σχόλιο 235 και πρόσεξε το εξής κομμάτι:
    Γιατί κατά βάθος, ο δεξιός Κώστας είναι φασίστας, αυτή η πληροφορία είναι περασμένη στην αμυγδαλή των «αριστερών και κομμουνιστών», ΔΕΞΙΟΣ=ΦΑΣΙΣΤΑΣ, το αντίθετο φυσικά, είναι στους «δεξιούς.»
    Όλοι οι αριστεροί δηλαδή (ή «αριστεροί» όπως γράφει) θεωρούν τους «δεξιούς» φασίστες και τανάπαλιν.
    Αυτή η πληροφορία είναι περασμένη «στην αμυγδαλή» τους, λέει ο γκουρού.
    Πιστεύεις εσύ ότι ισχύει κάτι τέτοιο;
    Πιστεύεις ότι η πλειονότητα των σχολιαστών αυτού του ιστολογίου, που είναι, ή δηλώνουν τέλος πάντων αριστεροί, σε θεωρούν φασίστα επειδή απλά έχεις μια διαφορετική πολιτική τοποθέτηση από αυτούς;
    Εσύ πάλι ως «δεξιός» θεωρείς φασίστες όλους τους υπόλοιπους;
    Τι είδους αφορισμοί είναι αυτοί που παίρνουν σβάρνα τους πάντες και τα πάντα;

    Είμαι σίγουρος ότι ξεκινάει με καλές προθέσεις, ίσως να μην έχει πρόθεση να θίξει ή να προσβάλλει κάποιους, αλλά κάπου το χάνει στην πορεία και τελικά αυτά που λέει δεν μαζεύονται με τίποτα.
    Γι’ αυτό και έχω πάψει προ πολλού να ασχολούμαι με τα σεντόνια που αραδιάζει εδώ, αυτά που γράφει είναι απόλυτα προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα, σε βαθμό που νομίζεις ότι ακούς την ίδια κασέτα. «Τσιμπάω» και ακούω μόνο κάνα τραγουδάκι πού και πού από αυτά που ανεβάζει (που συνήθως είναι πολύ καλά, να λέμε την αλήθεια :smile:) και πέραν αυτού ουδέν…

    Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω, που έλεγε και μια ψυχή… 😅 😂 🤣

  242. ΣΠ said

    237
    Χαρούλα, τον είχα ρωτήσει κι εγώ το ίδιο. Μπορείς να δεις την απάντησή του.

  243. Νέο Kid said

    243. Σταύρο, αυτό , τα extrasensory perception πειράματα του Λάμπρου δηλαδή, μού είχε ξεφύγει!!
    🤪🤪👻

  244. ΚΩΣΤΑΣ said

    242
    Αλέξη, ας μη γίνει προσωπική η κουβέντα.

    «ΔΕΞΙΟΣ=ΦΑΣΙΣΤΑΣ, το αντίθετο φυσικά, είναι στους «δεξιούς»

    Αρνείσαι ότι σε κάποιο ποσοστό, στην ευρύτερη κοινωνία, είναι ζώσα και αυτή η αντίληψη;

    Έβαλα τα λόγια του Μπρεχτ και ήθελα να πω ότι εναντίον των στοχοποιήσεων ήθελε να εκφραστεί ο Λάμπρος. Έτσι το κατάλαβα εγώ.

    Για να κλείσω, τον πάω για τα «αιρετικά του», δεν σημαίνει ότι και συμφωνώ, διακρίνω αγάπη στα λόγια του, σε αντίθεση με άλλους που τα γράφουν πολύ ωραία, αλλά…

    Η πλήρης ομοιομορφία δεν είναι καλή, χρειάζεται και ο διαφορετικός λόγος, αρκεί να μην έχει στόχο την προβολή του συνανθρώπου μας.

    Δεν θέλω να δώσω συνέχεια, ό,τι κατάλαβες κι από εμένα, Αλέξη. 😉

  245. Alexis said

    #245: Ούτε κι εγώ θέλω να δώσω συνέχεια Κώστα, σ’ ευχαριστώ για την απάντηση 🙂

  246. Πέπε said

    > την οποία αρέσκεται να παρουσιάζει ως τη δική του μοναδική και αδιαμφισβήτητη ΑΛΗΘΕΙΑ. (#242)

    Ναι, αυτό κυρίως. Προπάντων όταν πρόκειται για κάτι εκκεντρικό, όπως η φάση με την αμυγδαλή, με την υποχρεωτική εκπ/ση κλπ. Τουτέστιν, πρέπει να τον προσέξουμε.

    > Μπορείς να δεις την απάντησή του. (#243)

    Ότι είναι προσωπικό το ζήτημα: όταν έγραψε τα ίδια με άλλο όνομα δεν κουνήθηκε φύλλο. Τουτέστιν, τον προσέξαμε! Πέτυχε ο στόχος. …ή όχι;…

    Αυτός ο αφόρητος εγωκεντρισμός, πέρα από δυσάρεστος, είναι και εντελώς αντίθετος από όλο το υπόλοιπο πνεύμα των όσων γράφει ο Λάμπρος. Η ξερολίαση είναι επίσης δυσάρεστη. Παρά ταύτα ο Λάμπρος παραμένει από τις πολύ αγαπητές παρουσίες στο μπλογκ (δε νομίζω ότι εκφράζω μόνο τον εαυτό μου λέγοντάς το). Δεν έχει μεν ίχνος χιούμορ στο πώς βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του και τις απόψεις του, παρά ταύτα παίρνει από αστεία, κλείνει πάντοτε ακόμη και την πιο αδιέξοδη και έντονη αντιπαράθεση με κάποια καλή και ευγενική κίνηση, δεν κρατάει κακίες (δεν έχει κακία). Είναι κατ’ ουσίαν ευγενής. Ο Κώστας το έθεσε ωραία:

    > διακρίνω αγάπη στα λόγια του (#245)

    Οι δε απόψεις του αυτές καθαυτές, συχνά με βρίσκουν σύμφωνο (χωρίς αυτό να είναι αξιολογικό – δε θα ήταν χειρότερος αν δε με έβρισκαν).

    Όμως, αυτό το πρόβλημα (το ότι είναι δούλος της ανάγκης να τον προσέξουν ακόμη κι αυτοί που τον προσέχουν ούτως ή άλλως) το αντιμετωπίζει με υπεκφυγές. Τη μια με παρερμηνεύετε, την άλλη φταίει που δεν τα γράφω καλά (το έχει «ομολογήσει» ενίοτε, αλλά δήθεν το ρίχνει στο πώς εκφράζεται, ενώ δεν είναι εκεί το θέμα), την τρίτη θα αποχωρήσω για κάποιο διάστημα και θα σας διαβάζω σιωπηλά… Όχι ρε μάγκα, κάτσε και γράφε κάθε μέρα άμα έχεις όρεξη, απλώς μη γράφεις μαλακίες!

  247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    247 φινάλε και κυρίως (μη γράφει) επεξηγηματικά σεντόνια.*
    Τον αγαπάμε γιατί είναι ο πιο άδολος μουρλοκαμπέρος,αγαπητερός, αλλά κατέληξα να μην τον διαβάζω παρά διαγώνια και να μην του σχολιάζω τίποτα φοβούμενη ότι από κάπου θα πιαστεί να εναντιωθεί κι αρχίσει άγονο μπλαμπλα. Πάει καιρός και δε θυμάμαι πια τί δικό μου διερμήνευσε και με κατέταξε κι εμένα σε κάποιο σωρό …(κάπου αρνητικά, κόντρα σε κάποια άποψη του-δεν θυμάμαι), άδικα αφού άλλα έλεγα κι άλλα εκείνος σφυροκόπησε, τελοσπάντων. Προσπάθησα, του κάκου, 2-3 να το ξεδιαλύνω, τίποτα, ώσπου παραιτήθηκα. Στοκάρισε, όπως και στα καλοδεχούμενα τραγούδια που μας αφιερώνει που είπαμε, ειδικά σε «πολυσχολιακά»‘ άρθρα να κάνουμε κράτει και να βάνει τίτλους κι εγώ θα τ΄ακούω-για να μη βαραίνει το νήμα και σέρνεται, σιγά μην ακούει πράμα! Απτόητος. Κι ένα ακόμη γαμώτο είναι ότι γράφει καλά,με ψυχή, όταν δεν του παίρνει ο αέρας της (κυταρικής τελικά) αντίδρασης τα μυαλά. Θυμάμαι την ωραία ιστορία του με το ψάρι, ροφό νομίζω…
    Γεια σου Λάμπρο, σ΄αγαπώ μα μη μου απαντήσεις/αναλύσεις. 🙂

    *Μπρούκο, Τη δεύτερη φορά, να γεννηθείς Λάκωνας , να λακωνίζεις.(Κι εγώ θα το ΄θελα για μένα 🙂 )

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    236 – Ήμουν βέβαιος πως κάποιος θα το δεί έτσι το σχόλιο αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι αν έτσι νομίζεις, πώς να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας με στιλάκι.😂

    247 – Φίλε ευτυχώς έγινες φιλόλογος κι όχι ψυχολόγος, μιλάμε θα πέθαινες της πείνας, ούτε σε ένα δεν με πέτυχες, κι οι χαρτορίχτρες μεγαλύτερη επιτυχία θα είχαν.😂
    Ρε συ Πέπε, τι δούλος να με προσέξουν, ούτε κι εγώ ξέρω πόσες φορές έχω πεί (καμιά εκατοστή σίγουρα) ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΣΟΙ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ, ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΤΕ ΜΕ, ΜΗΝ ΞΟΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΜΕ ΜΕΝΑ, στο πλαίσιο πάντα που δεν βρίζω κάποιον προσωπικά και δεν προσβάλλω το ιστολόγιο, και νομίζω πως δεν το έχω κάνει ποτέ. Το μόνο που μ΄ενδιαφέρει, είναι να εκφράζω κάποιες απόψεις μου χωρίς να υπερβαίνω την ανοχή του Νικοκύρη και της πλειοψηφίας των σχολιαστών, αν το κάνω κι ενοχλώ, δεν έχω πρόβλημα να είναι το τελευταίο μου σχόλιο αυτό, έχω πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω, δεν θα πλήξω.

    Αυτό που μου κάνει ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση, είναι πως αφού γράφω μαλακίες, γιατί τις διαβάζεις! Εγώ έχω ξεσκαρτάρει ποιούς διαβάζω κι έτσι δεν έχω κανένα πρόβλημα, εσύ-εσείς γιατί όχι, τόσο δύσκολο είναι;
    Ειλικρινά δεν σε-σας καταλαβαίνω!

  249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    238 – Ακριβώς όπως τα λές Κώστα, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ! Άντε γιατί άρχισα να πιστεύω σιγά σιγά πως το χάνω.😂
    Βέβαια δεν κοκορεύομαι για τίποτε, ξέρω πως το λές για πλάκα, πάντα λέω πως δεν είναι τίποτε σπουδαίο η πτώση με αλεξίπτωτο πολύ περισσότερο δε η αυτόνομη κατάδυση και σας έχω προτρέψει να δοκιμάσετε ό,τι σας αρέσει πιο πολύ γιατί αντίθετα απ΄ό,τι φαίνονται, είναι από τα πλέον ακίνδυνα, η εμπειρία όμως, ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς έστω μιά φορά στην ζωή του!

  250. Νέο Kid said

    249. Σε διαβάζουμε γιατί ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ πολύ τις μαλακίες σου ρε! Αναφορά θα σου δώσουμε;

  251. Πέπε said

    249

    > …ούτε κι εγώ ξέρω πόσες φορές έχω πεί (καμιά εκατοστή σίγουρα) ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ…

    Και σαν το είπες;

    > αν το κάνω κι ενοχλώ, δεν έχω πρόβλημα να είναι το τελευταίο μου σχόλιο αυτό…

    Προβλέψιμος γίνεσαι.

    > Αυτό που μου κάνει ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση, είναι πως αφού γράφω μαλακίες, γιατί τις διαβάζεις!

    Τώρα θα με βάλεις να κλαίω κι εγώ σαν τον καζαντζίδη ότι δε με καταλαβαίνεις και με παρερμηνεύεις. Το είπα γιατί σε διαβάζω. Θες να το ξαναπώ να το ακούς συχνά; Δεν έχω πρόβλημα, τα καλά δεν τα τσιγγουνευόμαστε: γιατί έχεις αγάπη, ευγένεια, και ορισμένες απόψεις πολύ κοντινές σε δικές μου.

    > Ειλικρινά δεν σε-σας καταλαβαίνω!

    Πολύ ειλικρινά;

  252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    237 – Χαρούλα, όπως σου λέει κι ο ΣΠ, μου είχε κάνει την ίδια ερώτηση και του απάντησα, πιστεύω πως την διάβασες γιατί τα ίδια θα σου έλεγα.
    Η διαφορά με τότε, είναι ο Κώστας, (ευχαριστώ Κωστή για την στήριξη😊 αλλά είσαι ΠΟΛΥ ακριβός ρε φίλε, ούτε ψωμί στην κατοχή να αγόραζα, αλλά τι να περιμένει κανείς από φασίστες, μαυραγορίτες στην κατοχή τα ίδια και τώρα😎) αυτός πώς δεν τα μπέρδεψε κι έβγαλε άκρη με τα κρυμμένα νοήματα που λέει κι ο ντόκτορ;😊

    » Δες λίγο μήπως και συ δεν τα γράφεις με τόση σαφήνεια;»
    Μα με πόση και ποιά σαφήνεια να τα γράψω, δές την επεξήγηση στο 235, τι κι αν είπα στο Κιγκέρι πως δεν κάνω καμία εξίσωση του Άουσβιτς με τον εμβολιασμό, τι κι αν το εξήγησα αναλυτικά στον Πέπε, τι κι αν δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ τέτοιος συσχετισμός, ο Κίντ κι ο Πέπε επιμένουν πως υπάρχει. Ακόμη κι αν υπήρχε, αφού ξεκαθάρισα πως δεν λέω αυτό, γιατί επιμένουν; Κι εγώ τι πρέπει να κάνω, να κόψω τις φλέβες μου ή να τραβήξω τις κοτσίδες μου; 😂
    Χωρίς πλάκα, εσύ στην θέση μου τι αποσαφήνιση θα έκανες; Έτσι για να το έχω οδηγό στο μέλλον, αν και είναι βέβαιο πως πάλι κάποιοι θα δούν ό,τι θέλουν.

    Η αιτία είναι αυτή που εξηγώ στο 235 κι ας μην αρέσει σε κάποιους, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, δεν είναι δικό μου εφεύρημα και δεν βασίζεται σε μπαρούφες τύπου IQ, και πάνω σ΄αυτά τα δεδομένα κάνω την δική μου έρευνα και τέστ εδώ και 20 χρόνια, κι είναι τόσο απελπιστικά επαναλαμβανόμενο το αποτέλεσμα.

    Ο δογματικός τρόπος σκέψης, είναι αυτός που σ΄έκανε να δείς φασίστες κι επαναστάτες στο σχόλιό μου, κι όχι η δική μου ασάφεια, γιατί αν ξαναδείς με καθαρό μυαλό το σχόλιο, δεν θα βρείς πουθενά τίποτε από τα δύο.
    Αυτός είναι κι ο λόγος που δέχθηκες φραστική επίθεση τότε από έναν καθόλα αξιόλογο σχολιαστή αλλά και επιστήμονα και μπορώ να σου πώ και ωραίο τύπο, κι όμως!
    Ρίξε όμως και μια ματιά σε διάφορα πρόσφατα νήματα και θα δείς τι δογματικό πανηγύρι γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Μετά κοίτα γύρω σου τους γνωστούς κι αγνώστους, τις «συζητήσεις» στην τηλεόραση (οποιεσδήποτε, δεν έχει σημασία) και βγάλε συμπέρασμα.

    Επίσης, κάτσε και σκέψου για ποιό λόγο ψηφίζεις ΚΚΕ, και για ποιό λόγο ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν όσοι γνωρίζεις στην περίπτωση που δεν υπάρχει άμεσο ίδιο όφελος.
    Ο λόγος για όλους, είναι ίδιος και το ίδιο παράλογος γιατί δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε το παραμύθι με IQ πάνω από 120, όταν το αντιλαμβάνομαι εγώ που έχω IQ 8 (σχεδόν αμοιβάδα😂).

    Αν σ΄ενδιαφέρει, να ζητήσω το μέηλ σου από τον Νικοκύρη, και να σου στείλω όσες αποδείξεις θέλεις για του λόγου το αληθές, θα είναι κι ένα πολύ ενδιαφέρον πειραματάκι που έχω κάνει εγώ.

    «Μου αρέσει η «αναρχική» ματιά σου»
    Βλέπεις; τι κι αν (σου) έχω πεί πως δεν είμαι αναρχικός κι οτιδήποτε άλλο; εσύ πρέπει να με κατατάξεις κάπου, αλλιώς δεν σου βγαίνει. Εμείς κι εσείς, να συγκριθούμε, να αναμετρηθούμε κλπ, αριστεροί – δεξιοί, οι καλοί εμβολιασμένοι κι οι κακοί ανεμβολίαστοι, συνεχής κοινωνικός διχασμός και διαρκής φόβος – τρομοκράτηση, κι έτσι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ εχθρός, περνάει ΠΑΝΤΑ απαρατήρητος.

    Οι φοβισμένοι, δεν κάνουν δύσκολες ερωτήσεις.😎

    Για σένα αυτό που ακούω τώρα, ελπίζω να σου αρέσει.

  253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    251 – Όχι καλή μου!😂

    252 – Ειλικρινά, ΠΟΛΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ! 😎
    Θα πάρω την Μαιρούλα να μεσολαβήσει να σου δώσουν αγνό κι αμόλυντο, δεν πάς καλά μ΄αυτά τα άχυρα.😂

    Άντε σοβαρευτείτε λίγο, και ν΄ασχολείστε με την (όποια) ουσία αυτών που λέω κι όχι μ΄εμένα, κάθε φορά τα ίδια.😂

  254. Πέπε said

    @254

    > …αγνό κι αμόλυντο… / …ν΄ασχολείστε με την (όποια) ουσία…

    Ε ντάξει, όχι και την όποια. Θέλει λίγο μέτρο μ’ αυτά τα πράματα.

  255. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στοργή και προδέρμ.

  256. # 222 τέλος

    Εχει ένα δίκιο ο ΛΑΜΠΡΟΣ σ’ αυτά που λέει, πάνω από οκταετία σερί δεν έκανε κανείς κι όσο και να μη φαίνεται αντίπαλο δέος στον Κούλη, κάποιο θα φανεί σε επίπεδο πενταετίας. Τώρα αν θα είναι ο Ανδρουλάκης ή κανένα άλλο φυντάνι αυτό μόνο η Αγία (και φιλάνθρωπη, βεβαίως) Οικογένεια γνωρίζει κατ’ εμέ, η διεθνής οικονομική ελίτ – κατά τον ΛΑΜΠΡΟΝ
    Απλά θυμίζω πως 5 χρόνια πριν την εκλογή του ο Κούλης είχε ένα φαιδρό, γκαφατζίδικο πρόσωπο πριν σχηματισθεί το «αριστον» εκ Κολάμπιας προσωπείον του και πριν ανακυρηχθεί «υπέρκομψη» η συμβία του ( γιατί πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δημιουργική γυναίκα- δείτε και όλες τις γυναίκες της Αγίας Οικογενείας, ακόμα και τις γκόμενες ). Αρα μην κρίνετε τον σημερινό Ανδρουλάκη, οι πολιτικοί- όπως και οι μπασκετμπολίστες- έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, ίσως παίρνουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες.

    Και όντως ο Τσίπρας δεν τραβάει. Αν η πολιτική είχε την ποδοσφαιρική λογική, θα έπρεπε να υπήρχε ΣυΡιζΑ Β’, όπως το ποδόσφαιρο και εκεί να έπαιζε ο Αλέξης μήπως και ξαναβρεί την φόρμα του, δεν το έκαναν και ο υποβιβασμός στην Β΄εθνική μοιάζει αναπόφευκτος αφού δεν τον κούνησαν από την αρχηγεία της ενδεκάδας, ούτε πήραν στις μεταγραφές φρέσκο αίμα.

    Από αυτό το πανηγύρι απαλλαγή δεν γίνεται χωρίς βαρβάτη αποχή -κατ’ εμέ- συνειδητο λευκό κατά ΛΑΜΠΡΟΝ. Η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή είναι βούτυρο στο ψωμί της Αγίας Οικογενείας και των οσίων φαμελιών που την περιβάλλουν

Σχολιάστε