Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιες είναι οι καλές δεξιότητες;

Posted by sarant στο 18 Απριλίου, 2022


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ηλεπεριοδικό 2020magΌπως θα ξέρετε, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, 17 ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Ωστόσο, οι ισχυρομνήμονες αναγνώστες θα αναγνωρίσουν κάποια τμήματα του άρθρου, αφού είναι παρμένα από παλιότερο, προ τριετίας, άρθρο του ιστολογίου σχετικά με τα λεξιλογικά της δεξιάς. Το εντελώς καινούργιο υλικό είναι το σχετικό με τις δεξιότητες.

Ποιες είναι οι καλές δεξιότητες;

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στη χώρα μας η μακροχρόνια ανεργία συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας και ότι υπάρχουν «αρκετές δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν οι υποψήφιοι διέθεταν βασικές δεξιότητες».

Θα λεξιλογήσουμε λοιπόν γι’ αυτή τη λέξη, που ήδη κέρδισε το παροιμιωδες δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας στα σόσιαλ.

Όπως πιθανότατα θα υποθέτετε, η δεξιότητα, ως λέξη, συνδέεται ετυμολογικά με το επίθετο «δεξιός», από το οποίο και θα αρχίσουμε την επισκόπησή μας.

Η λέξη «δεξιός» είναι αρχαία, μάλιστα ήδη μυκηναϊκή. Πιθανώς να έχει απώτερη ετυμολογική σχέση με το «δέχομαι». Για τους περισσότερους ανθρώπους το δεξί χέρι είναι το πιο ικανό, και αυτή η διαφορά καθόρισε από πολύ παλιά τη μοίρα της λέξης «δεξιός», που από τ’ αρχαία χρόνια πήρε μια σειρά θετικές σημασίες

Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος» ή «σωστός» ή «καλοφτιαγμένος» (π.χ. «Ευριπίδου δράμα δεξιώτατον»), ενώ επίσης πήρε τη σημασία «ευνοϊκός» στην οιωνοσκοπία. Αντίθετα, η αριστερή πλευρά θεωρήθηκε δυσοίωνη και γι’ αυτό για να ονοματιστεί χρησιμοποιήθηκαν ευφημισμοί, όπως «ευώνυμος» -αλλά και το «αριστερός» ευφημισμός είναι, παράγωγο του «άριστος».

Την ίδια προτίμηση για τη δεξιά πλευρά την βλέπουμε και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπου η λέξη για τον δεξιό έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα. Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο κατάλληλος, ο ευθύς, όπως και το δικαίωμα· στα γαλλικά droit, εκτός από τη δεξιά πλευρά, είναι το δίκαιο και ο ευθύς, και παρόμοιες συμπτώσεις σημασιών έχουμε και στις άλλες ρωμανικές και γερμανογενείς γλώσσες, αλλά και στις σλαβικές. Και τo τουρκ. sağ εκτός από δεξιά/δεξιός σημαίνει και γερός, υγιής, ζωντανός.

Κι επειδή όταν χαιρετάμε κάποιον τού δίνουμε το δεξί μας χέρι, το ρήμα δεξιούμαι πήρε τη σημασία «καλωσορίζω κάποιον» (δίνοντάς του το δεξί χέρι) -από εκεί και η δεξίωση. Επίσης, ευχόμαστε «να έρθουν όλα δεξιά» (δηλαδή ευνοϊκά), ενώ για να παινέψουμε έναν συνεργάτη μας για την ικανότητα και την προσφορά του λέμε ότι «είναι το δεξί μας χέρι». Όταν μπαίνουμε στο καινούργιο μας σπίτι ή μαγαζί μπαίνουμε με το δεξί πόδι, για να φέρει γούρι, ενώ όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».

Αλλά βέβαια, η λέξη «δεξιός» έχει και πολιτική σημασία. Στην πολιτική, η Δεξιά, όπως και η Αριστερά, γεννήθηκαν με τη Γαλλική επανάσταση. Στις Γενικές Τάξεις, οι πιο ριζοσπαστικοί βουλευτές, εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας κάθονταν στα αριστερά έδρανα (όπως κοιτάζει ο πρόεδρος της συνέλευσης), ενώ οι πιο συντηρητικοί στα δεξιά. Αυτός ο διαχωρισμός σιγά-σιγά αποκρυσταλλώθηκε και παγιώθηκε στις επόμενες γαλλικές εθνοσυνελεύσεις, ιδίως μετά το 1815.

Στα ελληνικά, οι όροι “δεξιά” και “ακροδεξιά” είναι μεταφραστικό δάνειο από τα γαλλικά -η μονολεκτική εκφορά “ακροδεξιά” έχει γίνει πολύ συχνότερη σε τούτον τον αιώνα, παλιότερα συνηθιζόταν περισσότερο ο δίλεκτος όρος “άκρα δεξιά”.

Πάντως, ελάχιστα παγκοσμίως είναι τα κόμματα που έχουν στον τίτλο τους τον όρο “δεξιός” -και όσα τον έχουν συνήθως είναι ακροδεξιά. Προτιμούν να βάζουν στον τίτλο τους το έθνος, την ελευθερία, τη δημοκρατία και άλλα ηχηρά παρόμοια. Και σε ατομικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο δεξιός πολιτικός σπάνια θα πει ότι είναι δεξιός -θα πει φιλελεύθερος, παλιότερα θα έλεγε εθνικόφρονας, συχνά θα πει «κεντροδεξιός»· η προσθήκη του πρώτου συνθετικού κεντρο-, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά λειτουργεί όπως το γάλα στον καφέ ή τα παγάκια στο ουίσκι: σπάει την αψάδα, διευκολύνει την κατάποση. Μόνο ακραίοι, όπως ο Μπογδάνος, επαίρονται ότι είναι δεξιοί. Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος πολιτικός πει ότι είναι δεξιός, κατά πάσα πιθανότητα είναι ακροδεξιός· ο δεξιός λέει πως είναι κεντροδεξιός.

Ας περάσουμε τώρα και στο παράγωγο, τη δεξιότητα. Και αυτή η λέξη είναι αρχαία, αν και βέβαια με τον τύπο «δεξιότης».

Στα αρχαία η δεξιότης σήμαινε την επιδεξιότητα, ιδίως του μυαλού· την εξυπνάδα, την καπατσοσύνη ακόμα. Η πρώτη της εμφάνιση στη γραμματεία φαίνεται να είναι στον Ηρόδοτο, στο 8o βιβλίο, όπου μας λέει ότι μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Ευρυβιάδης τιμήθηκε με στέφανο για την ανδρεία του ενώ ο Θεμιστοκλής «σοφίης δε και δεξιότητος», για τη σοφία και την ευστροφία του. Ο Θουκυδίδης επίσης μας λέει ότι ο Κλέωνας θεωρούσε ότι «ἀμαθία τε μετὰ σωφροσύνης ὠφελιμώτερον ἢ δεξιότης μετὰ ἀκολασίας», δηλαδή η αμάθεια όταν συνδυάζεται με σωφροσύνη είναι πιο ωφέλιμη από την ασύνετη επιτηδειότητα.

Βέβαια, στα αρχαία ελληνικά, όπως άλλωστε και στα νεότερα μέχρι πρόσφατα, η λέξη «δεξιότητα» είχε πρακτικά μόνο ενικό και είχε αντίθετο την αδεξιότητα. Σήμερα, δεξιότητα δεν είναι μόνο η ιδιότητα του επιδέξιου, η επιδεξιότητα δηλαδή, αλλά, ιδίως στον πληθυντικό, η ορισμένη ικανότητα για κάτι· με τη σημασία αυτή, οι δεξιότητες αποδίδουν το αγγλικό skill (λέξη παλαιοσκανδιναβικής προέλευσης)· παλιότερα θα κάναμε λόγο για «προσόντα».

Δεξιότητα δεν είναι βέβαια η…δεξι ιδιότητα του πολιτικά δεξιού· τέτοια λέξη δεν υπάρχει με αυτή τη σημασία, παρ’ όλο που τώρα που συζητήθηκε η πρωθυπουργική ρήση στα σόσιαλ είδα και κάμποσα λογοπαίγνια για δεξιότητες και αριστερότητες.

Φυσικά, έχει βάση η άποψη ότι οι σπουδές πρέπει να αναπροσαρμοστούν ώστε να προσφέρουν κρίσιμες για την αγορά εργασίας δεξιότητες. Ωστόσο, το παράδειγμα που έφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, όταν ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, μας κάνει να σκεφτούμε ότι η βασική δεξιότητα που θα ήθελε ο πρωθυπουργός να αποκτήσουν οι νέοι μας είναι η ικανότητα να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, για ψίχουλα, χωρίς ωράριο και χωρίς ρεπό.

Από την άλλη, βλέποντας τις στρατιές μετακλητών που έχει βολέψει η νέα κυβέρνηση, ίσως η πιο βασική δεξιότητα, που υπόσχεται άμεση αποκατάσταση, να είναι η προϋπηρεσία στη ΔΑΠ. Πτυχίο δεν είναι απαραίτητο, διότι όταν αξίζει κανείς, όπως είχε πει και ο Άδωνης, είναι σαν να έχει δέκα πτυχία.

Advertisement

189 Σχόλια προς “Ποιες είναι οι καλές δεξιότητες;”

 1. Αλίμονο σε μας τους αριστερόχειρες!

 2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χα! Το είχα πει πως το ήξερα 🙂
  Να επισημάνω μόνο την ανορθογραφία. Δεξυιότητες το ορθόν.

 3. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!
  Και μόνο από τον τίτλο λέω να απέχω σήμερα! 😉

  Καλά, θα το διαβάσω πρώτα και ύστερα βλέπουμε…

 4. Nestanaios said

  Πολλές οι συνεκδοχικές σημασίες αλλά η μια έννοια είναι απούσα. Η ετυμολογία αποκαλύπτει την έννοια για να έχουμε στη συνέχεια πολλές συνεκδοχικές σημασίες.

 5. # 1

  και που να δεις οι κακόμοιρες οι αριστερόχηρες ! -:-) 🙂

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  1# Mon cher Dytis! Vous êtes vraiment zervocoutale? Pas mal!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-6 Αφού οι αριστερόχειρες είναι το 10% του πληθυσμού, λογικά θα έχουμε πολλούς φίλους.

 8. Δεξίωση έχουμε και στις επιτύμβιες αρχαιοεληνικες στήλες όπου το νεκρό πρόσωπο αποχαιρετά τους εικονιζόμενους ζωντανούς οικείους του με προτεταμένο το δεξι χέρι.

  http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-aggregatedcontent-8526-3342

 9. LandS said

  Πες το σκιλς ρε πουλάκι μου να καταλάβουμε τι εννοείς.

 10. LandS said

  Δεξιότητα δεν είναι βέβαια η…δεξι ιδιότητα του πολιτικά δεξιού· τέτοια λέξη δεν υπάρχει με αυτή τη σημασία

  Υπάρχει: Δεξιάντζα (του κερατά)

 11. nwjsj said

  Καλημέρες!

  Τη σήμερον ή μάλλον ανέκαθεν, καλές και βασικές δεξιότητες είναι:

  1. το επώνυμο
  2. το βύσμα/ο μπάρμπας (όχι απαραίτητα από την Κορώνη)
  3. η τύχη της γιαγιάς σου που σκάβει το χτήμα και βρίσκει μια αρχαιολογική συλλογή ΝΑΑΑΑΑΑΑΑ (με το συμπάθειο)

  Συμπληρώστε τη λίστα κατά βούληση.

 12. Λεύκιππος said

  Απ’ ότι θυμάμαι στο σχολείο όμως, στην παρέλαση και γενικά στον βηματισμό, ξεκινούσαμε πάντα με το αριστερό. Ένα στ’ αριστερό, θυμάμαι.

 13. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλή Μεγαλοβδομάδα!

  – Υπάρχουν, άραγε, καλές και κακές δεξιότητες;
  Π.χ. είναι ‘κακή’ δεξιότητα η δεινότητα ενός οπλοφόρου να σκοπεύσει σωστά για να εξολοθρεύσει τον εχθρό; Ή θα χαρακτηριζόταν ‘κακή’ δεξιότητα η καπατσοσύνη ενός απατεώνα να ξεγελάσει το θύμα του; Ή, -το πιο απλό- η επιδεξιότητα ενός πορτοφολά;
  ===+=
  Αντίστροφο κρητικό λεξικό 🙂 (με προφανή ετυμολογία…)
  – επιδέξιος -> πιτήδειος (σημαίνει, σε κάποιες περιστάσεις, και τον ‘όμορφα και κανονικά φτιαγμένο’)
  – επιδεξιότητα -> πιτηδειοσύνη, αλλά και πιδεξοσύνη
  – επιδέξια (επιρ.) -> πιτήδεια
  – έχω επιδεξιότητα -> πιτηδεύομαι (σπάνιο)

 14. ΓΤ said

  11@

  τσάπιζε η γραία ούλη την Κρήτη
  στούμπων’ το σπίτι ρυτά και σκύφους
  κι ένα πουλί λαλεί στον Ψηλορείτη:
  «Αυτά είν’ ασκήσεις δεξιού ύφους»

 15. Πουλ-πουλ said

  «Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός,»
  Εξού και το λογοπαίγνιο στην εγγλέζικη κωμωδία, που δεν θυμάμαι τον τίτλο της (δεν είμαι και ο ΣΠ, δα), όταν ο οδηγός πρέπει να στρίψει αριστερά και ρωτά τον συνοδηγό που ξέρει τη διαδρομή:
  -Turn left?
  – Right.
  Και τελικά στρίβει δεξιά.

 16. 15 Clockwise, του Τζον Κλιζ!

 17. ΓΤ said

  Δεν είναι λίγες οι φορές που η Δεξιά προβάλλει ως δεξιότητα το να τη βγαίνεις από τα δεξιά. Αυτό ασφαλώς υποτονθορίζεται σε δεξιώσεις αδέξιων που έχουν φοιτήσει στο Σκόιλ Ελικικού.

 18. Πουλ-πουλ said

  16.
  Από τον ΣΠ τον περίμενα, από τον Δύτη τον βρήκα! Και εις ανώτερα.

 19. dryhammer said

  Κάποτε «επιδέξιο» λέγανε και το καθίκι.[Κατ’ ευφημισμόν ή από τα μεταξωτά βρακιά ελκυόμενο;}

 20. Το είχα δει μικρός, το ξαναβρήκα και το ξαναείδα τώρα στο νέτφλιξ οπότε το είχα πρόχειρο 🙂

 21. ΓΤ said

  16@

  Με τον Τζον Κλιζ 😉

 22. Δεν ήταν και δικό του; Σίγουρα τουλάχιστον είχε κάνει και την παραγωγή ή κάτι τέτοιο, έτσι διάβαζα στη βίκι.

 23. Εχουμε και την παροιμία με τα μεταξωτά βρακιά που θέλουν επιδέξιους κώλους.

 24. Αιμ. Παν. said

  Και, όπως λεγόταν κάποτε…
  Έφυγαν οι δεξιοί κι ήρθαν οι αδεξιοι …

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  24 Αυτό το έλεγαν το 1981-2 🙂

  18 Yπάρχει και το
  To the left, nothing is right and to the right, nothing is left
  στο οποίο έχουν γίνει και διάφορες παραλλαγές.

 26. ΓΤ said

  (Υπό στενή παρακολούθηση οι δραστηριότες Σαββίδη στην Τσεχία)

  https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-financni-rozvedka-si-posviti-na-oligarchu-s-fabrikou-u-slaneho-197872#utm_content=ribbonnews&utm_term=atlantis&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 27. Αντώνης said

  Your right hand is the one you write with, right? And the left one is the one that’s left over.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα καπιταλιστικά καθεστώτα πρέπει να έχεις βασικές δεξιότητες, για να προκόψεις· στα κομμουνιστικά βασικές αριστερότητες. Καλύτερα ανεπρόκοπος. 😊

 29. Mitsi Vrasi said

  Σχετικοάσχετο.
  Έτυχε να πάρω δυο-τρεις φορές τον ΗΣΑΠ τελευταία. Την πρώτη, για κάποιους λόγους τα πορτόνια εισόδου ήταν ανοιχτα. Αποβιβάζομαι, βάζω με το αριστερό το εισιτήριο και περιμένω ν΄ανοίξει, αλλά άνοιξε το διπλανό μου! Είχα και επανάληψη μετά από κάνα δυο βδομάδες, ώσπου ανακάλυψα ότι αυτά ανοίγουν μόνο για δεξιόχειρες!!!
  Εμείς, το δέκα τοις εκατό, καταπιεζόμαστε βάναυσα. Να τα λέμε αυτά. 🙂

 30. sarant said

  29 Το δεύτερο coming out!

 31. # 26

  Το ότι πιάστηκε ντοπέ ο Παγιέτ της Μαρσέιγ στο πριν από το ματς της Τούμπας το έμαθες ;

 32. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  15 Επισήμανση Βρετανού σε φίλο του που θα πήγαινε ταξίδι στην Ευρώπη:
  «»…and don’t forget, they drive on the wrong side of the road!

 33. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  7β-Να σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι βασικό χαρακτηριστικό του ντιενέι μας είναι ότι «αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες σε μορφή δύο αντιτακτών κλώνων που συγκρατούνται μεταξύ τους με δεσμούς υδρογόνου και σχηματίζουν δεξιόστροφη διπλή έλικα» και ότι «κάθε δίκλωνο DNA φτιάχνει δυο ακριβή αντίγραφα του εαυτού του μέσω μίας διαδικασίας» στο τέλος της οποίας «προκύπτουν δύο δίκλωνα μόρια DNA, που το καθένα αποτελείται από μια πατρική και μια θυγατρική αλυσίδα. Ο τρόπος αυτός της αντιγραφής ονομάζεται ημισυντηρητικός.»( βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/DNA ).
  Περαν τούτου, «το πυρηνικό σωμάτιο νουκλεοσώματος (που είναι η βασική δομική μονάδα συσκευασίας του DNA] στους ευκαρυώτες) συνίσταται από περίπου 146 ζεύγη βάσεων (bp) DNA τυλιγμένου ως αριστερόστροφο σπείραμα με 1,67 υπερελικωμένες στροφές γύρω από ένα οκταμερές ιστονών» (βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1 )
  Κατά τα ανωτέρω λοιπόν, η μοριακή βιολογία επισημαίνει τις κατεξοχήν δεξιόστροφες καταβολές μας και την κεντροδεξιά (ημισυντηρητική) αναπαραγωγή μας(π.χ.αριστεροί με δεξιά τσέπη), καθώς και την ανάγκη για αριστερόστροφη έκφραση του γενετικού μας υλικού ώστε να υπερελικωθούν και συγκρατηθούν οι συντηρητικές του βάσεις. (βλ. και https://www.jbc.org/article/S0021-9258(18)82588-1/fulltext , https://en.wikipedia.org/wiki/Z-DNA )
  Περαιτέρω και επί το ειδικότερον, μία γονιδιακή ανάλυση του παρόντος ιστολογίου θα μπορούσε ενδεχομένως να καταδείξει ότι οι ιστόνες του περιτυλίγονται από αμοιβαία εκτίμηση με δεσμούς ισχυρότερους από αυτούς του υδρογόνου, βάσει αρχών δεξιμότητας αλλήλων, και αναγνώρισης της δεδομένης (εξ ορισμού καλής) δεξιότητας εκάστου.
  υγ: Ευκαιρίας δοθείσης να καταγγείλουμε άλλον έναν συναφή γλωσσικό ρατσισμό, δοθέντος ότι αναγνωρίζεται η ύπαρξη αμφιδέξιων όχι όμως και αμφαρίστερων ανθρώπων, αντιληπτών (εμμέσως) μόνο στην γνωστή μειωτική έκφραση «δύο αριστερά πόδια», χαρακτηρίζουσα αδέξιους χορευτές (βλ. https://www.tanea.gr/2017/07/21/opinions/dyo-aristera-podia/ ). Πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι “διτταριστερόποδες” προορίζονται εκ γενετής για να κλοτσάνε πισινούς χορτάτων επι-δέξιων (και όχι επ-αρίστερων) αρκουδιών που αριστεύουν στο χορό που τους δίδαξαν τα νταούλια των επιτήδειων Αφεντικών τους.

 34. ΓΤ said

  31@

  Βεβαίως, γνωρίζω για τον Παγιέ

 35. leonicos said

  Αλλά το Ντι-εν-έι δουλεύει με αριστερόστροφα αμινοξέα μόνο

  Αποτλείσαι ολόκληρος αποκλειστικά από αριστερόστροφα αμινοξέα

 36. Αιμ. Παν. said

  Πως λέγεται ο/η/το αριστερό χωρίς/πριν τα ευώνυμα/αριστερά ;

 37. rogerios said

  Λιμπερασιόν, φύλλο της 12ης Απριλίου. Τίτλος του βασικού άρθρου, σχετικά με την προσπάθεια του Μακρόν να πάρει με το μέρος του τους εκλογείς που επέλεξαν στον πρώτο γύρο την Αριστερά: «Macron: avant le second tour, une approche un peu gauche». Λογοπαίγνιο με τη διττή σημασία της λέξης gauche (αριστερός-αδέξιος). «Μια προσέγγιση λίγο/κάπως αριστερή» (δηλ. κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις προς τα αριστερά, αλλά δεν θα αλλάξουμε και το πρόγραμμά μας ριζικά) ή «Μια προσέγγιση λίγο αδέξια» (διότι με μισόλογα και με μικροϋποχωρήσεις δεν γίνεται να κερδίσεις κάποιον).

 38. rogerios said

  @31: Είδα χθες στα ελληνικά ΜΜΕ ότι υπάρχει ποδοσφαιριστής της ΟΜ που βρέθηκε ντοπέ. Πόθεν προκύπτει ότι αυτός είναι ο Παγέτ; Στο μεταξύ, στον γαλλικό τύπο δεν υπάρχει τίποτε…

 39. sarant said

  37 Kαλό!

  36 Το αριστερός είναι ήδη ομηρικό. Υπάρχει και το «λαιός» (επί τα λαιά, λέγανε για τη γραφή απο τα δεξιά προς τα αριστερά)

 40. ΓΤ said

  38@

  Μπορεί να το ανακάλυψε, πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σαββίδης, από το Ροστόφ. Αυτό μετά πέρασε στη «Δίκη», στο paoknews.gr. Δεν πείθεσαι δηλαδή;

 41. ΓΤ said

  (Μπουλαδόρισσα Διευθύντρια ΕΠΑΛ Ωρωπού)
  https://www.lifo.gr/now/greece/oropos-kataggelies-gia-bullying-apo-dieythyntria-epal-se-mathites-kathigites-goneis-sto

 42. Πέπε said

  Εντωμεταξύ είναι εντελώς καθιερωμένες διάφορες διατυπώσεις όπως «στρίβω (τη βίδα π.χ.) προς τα δεξιά», χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται για την ασάφεια: αφού κύκλο κάνει, η κίνηση που στο πάνω ημικύκλιο είναι προς τα δεξιά, στο κάτω είναι προς τ’ αριστερά, και αντιστρόφως. Με αναφορά στην κίνηση των δεικτών του ρολογιού αποσαφηνίζονται τα πράγματα.

 43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  Δὲν εἶδα νὰ ἀναφέρεται ὁ ζερβός.

  Σύμφωνα μὲ τὸ βικιλεξικό, ἡ ἐτυμολογία του εἶναι:
  ζερβός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική ζερβός < ζαβός < αραβική زَاوِيَة (zāwiya, γωνία) < ρίζα ز و ي (z-w-y)

  Ὁ πατέρας μου χρησιμοποιοῦσε τὴ λέξη ζερβοδίμιτα γιὰ νὰ χαρακτηρίσει δύσκολες, μὴ εὐνοϊκὲς καταστάσεις, π.χ. τὰ βλέπω ζερβοδίμιτα τὰ πράματα.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  38:Ασεβείς πόθοι των Μπαοκτζήδων.

 45. Mitsi Vrasi said

  Αναρωτιέμαι αν το ζερβοκουτάλα βγήκε από την κλίση του χεριού μας όταν γράφουμε. Οι περισσότεροι έχουμε την παλάμη κυρτή και από την επάνω μεριά της γραμμής, διαφορετικά δε θα βλέπαμε τι γράφουμε. Μοιάζει με κουτάλα.

 46. Georgios Bartzoudis said

  (α) «χρησιμοποιήθηκαν ευφημισμοί, όπως «ευώνυμος» -αλλά και το «αριστερός» ευφημισμός είναι, παράγωγο του «άριστος».».
  # Στα μικράτα μου, όταν πήγαινα στον ράφτη να μου πάρει μέτρα για πανταλόνι, με ρωτούσε «από ποια μεριά τα φοράς», εννοώντας πού σαουχτούσα τα …άρρενα κρεμαστάρια. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι άρρενες «τα φορούν» από αριστερά. Και νομίζω ότι γιαυτό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι επινόησαν το …ευώνυμον κέρας!
  # Μακεδονιστί δεν λέμε αριστερά αλλά ζερβά και ζερβόχειρας ο αριστερόχειρας. Και «ζέρβα» ή «δέξα» λέμε επιρρηματικώς. ‘Εστι παρ’ ημίν και χωρίον Ζερβοχώρι(ον) έως την σήμερον. Και νομίζω ότι αριστερός ήταν και ο γνωστός Ζέρβας του 1940-50: Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του 1920 από τα «Δημοκρατικά Τάγματα» του …πατρός Παπαναστασίου, ενώ το Καταστατικό του ΕΔΕΣ ήταν …αριστερότερο από εκείνο του ΕΑΜ!

  (β) «τo τουρκ. sağ εκτός από δεξιά/δεξιός σημαίνει και γερός, υγιής, ζωντανός».
  # Σαγιά και Σολά, λένε (επιρρηματικώς) οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα!
  39 >>το αριστερός είναι ήδη ομηρικό
  και η καρδιά χτυπά αριστερά, απ΄όταν συστηλώθηκαν αθρώποι 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/03/aristera/

  15,16,21

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  10 >>Υπάρχει: Δεξιάντζα (του κερατά)
  «Δεξιούλης» λένε, οι κκέδες συνήθως, για κάποιον που είναι δεξιός αλλά ….καλό παιδί 🙂 .
  Προτιμώ το δεξιόστροφος (όχι τους ακραίους , τους «μαύρους»-ή και μαυρουδήδες 😉 ).

  13 Μικ- Κι εμένα ο νους μου πήγε αμέσως στο ΄πιδέξιος/΄πιτήδειος που λέμε οι κρητικοί.
  Όντως ένα μαχαιράκι (μιας κ είναι των ημερών κουβέντα) μπορεί να είναι ΄πιτήδειο, όπως κι ένα κοριτσόπουλο:
  Μια μεσσαρίτικη παλιά μαντινάδα
  Μικιό κοπελιδάκι μου
  πότισμα θες μα λίγο
  και λίγο κουτσοθρούλισμα
  για να γενείς ΄πιτήδειο.
  Και μια που λένε ότι παράγγειλε και γράφτηκε πάνω στο μαχαίρι (μαζί με το «ανοξείδωτον» 🙂 ) που χάρισε ένας ασθενής στον στον καρδιοχειρουργό του
  Δεν τηνε κόβουν τη ζωή
  πάντοτε τα μαχαίρια
  μα τη χαρίζουν σα βρεθούν
  σε δυο ΄πιτήδεια χέρια

  σσ έτσι ίνα πληρωθεί το ρηθέν της χθεσινής κριτικής λύρας 🙂 «χέρια-μαχαίρια»
  που σημειωτέον ήγραψα ένα κατεβατό ομοιοκαταληξίες με τα χέρια,αλλά δεν το πόσταρα τελικά 🙂

 49. miltos86 said

  Πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια λέξεων!

  Υποθέτω ότι και το αγγλικό dexterity (με όλα τα συναφή στην ίδια και άλλες λατινογενείς γλώσσες) έχουν επίσης απώτερη σχέση;

  Όταν το «δεξιός» και τα παράγωγά του έχουν πάρει τόσο θετική χροιά, δεν είναι λίγο παράδοξο που το αριστερός παράχθηκε από το άριστος;
  Θα περίμενε κανείς να χρησιμοποιούνται ευρύτερα το αριστερά και τα παράγωγά του με αρνητική σημασία. Νομίζω συμβαίνει σε μικρό βαθμό και κυρίως σε θρησκευτικού περιεχομένου κείμενα και παρομοιώσεις ή κάνω λάθος;

 50. Mitsi Vrasi said

  Για το 45 μου: το βρήκα
  «αυτός που κρατάει το κουτάλι με το αριστερό χέρι».

 51. michaeltz said

  Ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε ότι ο τρόπος που γράφει/σχεδιάζει το δεξί χέρι υπήρξε δηλωτικός και της έννοιας «κανονικός», «γνήσιος».
  Για παράδειγμα, την εποχή των Ιπποτών, τότε που καθένας είχε το οικόσημό του, αλλά και την ασπίδα του, όταν οι κύριες γραμμές ήταν από πάνω δεξιά προς κάτω αριστερά ήταν δηλωτικό πως ο φορέας του θυρεού ήταν γνήσιο/νόμιμο τέκνο του πατέρα του. Τα νόθα τέκνα είχαν θυρεό που οι γραμμές είχαν κατεύθυνση από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά, ήταν, ας πούμε, ο φυσιολογικός τρόπος να σχεδιαστεί από το αριστερό χέρι, άρα «μη κανονικά».

 52. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άντε, ας μιλήσει κι ένας με πολλές καλές δεξιότητες! 😉

  Το ψευδώνυμό μου σε χιουμοριστική-σατιρική στήλη που διατηρούσα σε κάποιο τοπικό έντυπο ήταν το: δεξιόστροφος παρατηρητής. Το παρατηρητής σιγά-σιγά άρχισε να χάνεται και μού ‘μεινε σκέτο το δεξιόστροφος.

  Ο εκδότης μού κόλλησε, χωρίς να με ρωτήσει, και μια φιγούρα. Στην αρχή την ανέχθηκα σιωπηρά, όμως, την συνήθισα και τελικά έγινε το σήμα κατατεθέν της στήλης μου. Σας την παρουσιάζω, αυτός είμαι, απλά για να γελάσετε! (που την βρήκε δεν ξέρω).

  *Έχω κι άλλα, όμως τα αυτοαναφορικά κουράζουν, στοπ εδώ.

 53. Πέπε said

  49

  Μα το αριστερός από το άριστος είναι ευφημισμός (δηλαδή θέλανε να πούνε χείριστος αλλά δεν το λέγανε). Και μάλλον, όταν θα ξεχάστηκε η όποια σύνδεση με το άριστος και το αριστερός γινόταν αντιληπτό ως απλή κυριολεξία για το… αριστερός, θα βγήκε ο νέος ευφημισμός, ευώνυμος (εκ δεξιών και εξ ευωνύμων).

  Έχει πλάκα αυτό με τους αλλεπάλληληους ευφημισμούς. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διάβολος: πρώτα Σατανάς ή δεν ξέρω ποιο άλλο βιβλικό όνομα, μετά «διάβολος» που σημαίνει περίπου «ο πονηρός» για να μη λέμε το όνομά του, μετά «ο πονηρός» για να μη λέμε διάβολος, και αντίστοιχα ο πειρασμός, ο οξαποδώ, τι στο διάτανο, άει στον διάδρομο κλπ.

 54. Πέπε said

  42:
  …ενώ αν χωρίσουμε τον κύκλο σε ημικύκλια κατακορύφως (Φ αντί Θ), η κίνηση είτε θα είναι στο δεξί προς τα κάτω και στο αριστερό προς τα πάνω είτε το αντίστροφο. Στο δεξί προς τα κάτω σημαίνει στο κάτω προς τα αριστερά, υποθέτω δε ότι αν συνεχίσει κανείς να διεισδύει στο σημαντικό αυτό ζήτημα θα ανακαλύψει και άλλες χοντρές ανακολουθίες.

  Και βέβαια γνωρίζετε ότι όλα τα σαλιγκάρια και τα έστω και στοιχειωδώς σαλιγκαροειδή κοχύλια έχουν όλα την ίδια φορά (πού να εξηγώ τώρα ποιαν…), εκτός από ένα και μοναδικό που πάει α λ’ αγκλαίζ;

 55. Μαρία Καρρά said

  Όταν κυκλοφόρησα πριν χρόνια στους δρόμους του Λονδίνου, με βοήθησε πολύ η αναγραφή στο δρόμο του μηνύματος look left. Μήπως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται και εδώ τα βελάκια πχ στα μέσα, όπως ποια πόρτα ανοίγει για μη σταθείς εκεί με την πλατη. Α ξέχασα εδώ χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να μη χαθούμε, γιατί οι πληροφοριακές ταμπέλες είναι ελάχιστες.

 56. sarant said

  55 Στο Λονδίνο γράφουν Look left, ενώ σε μερικά χωριά κοντά στο Καλαί, που έχουν πολλούς τουρίστες από το Νησί, γράφουν στον δρόμο Keep right.

 57. skom said

  @42
  Αλλες γλώσσες δεν δέχονται αυτήν την λύση. Τόσο οι Αγγλοι όσο και οι Γερμανοί με τα clockwise και το Uhrzeigersinn χρησιμοποιούν αναφορά στην σύμβαση της κατευθυνσης περιστροφής του ρολογιού.

 58. dryhammer said

  52. Κάπου, κάποτε μας το ξανάπες και ξανάβαλες και το σκίτσο, αλλά φεύ λείπει εκείνος που θα μας θύμιζε το πότε και το πού…

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ω! συγγνώμη, τότε. Ξεχνάω πολύ τώρα τελευταία. Άμα αυτοεπαναλαμβάνομαι, καλύτερα να αρχίσω να αραιώνω από τα σχόλια.
  Όσοι το θυμάστε, μην το δίνετε σημασία.

 60. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  54# Ποιο κοχύλι, εκείνο που έλεγε επαρίστερο ο Βερν στις 20 χιλ λεύγες?

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν μιλήσαμε καὶ γιὰ τὸν αὐστηρὸ διαχωρισμὸ στὴ χρήση τῶν χεριῶν ἀπὸ τὸ Ἰσλάμ.

  Τὸ ἀριστερὸ εἶναι γιὰ τὶς ἀκάθαρτες χρήσεις καὶ γι᾿ αὐτὸ οἱ μουσουλμᾶνοι δὲν δίνουν ποτὲ τὸ ἀριστερὸ γιὰ χειραψία.

 62. ΓΤ said

  47@ Εφουλέλι
  «[…] και η καρδιά χτυπά αριστερά, απ΄όταν συστηλώθηκαν αθρώποι»

  Ασφαλώς όχι. Έχουμε ξαναμιλήσει εδώ για τη δεξιοκαρδία, και, γενικότερα, για την πλήρη αναστροφή οργάνων. Στην Ελλάδα έχουμε 7 άτομα που έχουν την καρδιά δεξιά, ένα από αυτά φιλαράκι μου, Σαλονικιός πια. Από αυτόν γνωρίζω και για το συγκεκριμένο πλήθος ατόμων.

 63. Πέπε said

  61
  Μα το αριστερό για χειραψία έτσι κι αλλιώς το δίνουν μόνο μερικοί ούμπερ βιαϊπήδες (νομάρχες ξερωγώ) που από τη φούρια τους να ικανοποιήσουν όλα τα πλήθη που περιμένουν για μια τους χειραψία, και καθώς είναι και πολυάσχολοι, τους ξεπετάνε δυο δυο χαιρετώντας και με τα δύο ταυτόχρονα.

  Ό,τι πιο αγενές μπορεί να σου τύχει. Κι επειδή ψάχνεις το βλέμμα του (απολύτως απαραίτητο συνοδευτικό της χειραψίας, αλλιώς φτύσε μας καλύτερα) και δεν το βρίσκεις, υποθέτεις ότι το έχει χαρίσει στον άλλον, χωρίς να γνωρίζεις αν το ίδιο υποθέτει κι ο άλλος.

 64. ΓΤ said

  Να μιλήσουμε και για τον δεξιό ψάλτη, που είναι παραδοσιακά εμπειρότερος, με τον αριστερό να τον «υπακούει», πάντα στους κόλπους της Δεξιάς του Κυρίου.

  Να μην ξεχάσουμε και Γιάννη Μακριδάκη, με τη «Δεξιά τσέπη του ράσου».

 65. ΓΤ said

  61@

  Δηλαδή ο μονόχειρ μουσουλμάνος που έχει χάσει το δεξί δεν κάνει χειραψία;

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είδα να γίνεται λόγος για το δεξιός και αριστερός στο ποδόσφαιρο: δεξιό/αριστερό εξτρέμ (γουίνγκερ το λένε τώρα οι αθλητικοί δημοσιογράφοι), χαφ, μπακ, αριστεροπόδαρος, δεξιοπόδαρος.

 67. Αριστερόχειρας και γω. Όχι όμως φυσικός(πρόβλημα με το δεξί).

 68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  29# Θυμήθηκα το γνωστό (σε μένα) ανέκδοτο:

  Μια μέρα πάει ο Γκέμπελς στον Χίτλερ και εισηγείται να μην ξεκάνουν όλους τους Εβραίους γιατί κάποιοι είναι έξυπνοι και μπορεί να τους φανούν χρήσιμοι. Αφού ο Χ. κόντεψε να πάθει αποπληξία από την οργή και να στείλει τον Γκ. σε κάνα στρατόπεδο, ο τελευταίος με τα πολλά τον έπεισε ότι μπορούσε να του το αποδείξει.
  Βγήκαν λοιπόν στην αγορά και πήγαν σ’ ένα γερμανικό γυαλάδικο. Μετά τα απαραίτητα χάιλ και τις καλημέρες, ο Γκ. ζήτησε από τον μαγαζάτορα αν έχει φλυτζάνια του τσαγιού με το χερούλι αριστερά. Ο μαγαζής βάλθηκε να ψάχνει στις βιτρίνες, τα ράφια κλπ μέχρι που τους είπε πως του είχαν τελειώσει και πως θα παράγγελνε αμέσως.
  Πήγαν σε ένα δεύτερο, ο Χανς σκίστηκε να ψάχνει παντού, κάτω από τον πάγκο, στην αποθήκη κλπ αλλά τζίφος.
  Αφότου αναδύθηκε από το υπόγειο βουτηγμένος στη σκόνη και τον ιδρώτα και ο τρίτος γερμανός μαγαζάτωρ χωρίς φλυτζάνι με το χερούλι αριστερά, ο Γκ. πήγε τον Χ. σε ένα εβραϊκό γυαλάδικο.
  Ο ιδιοκτήτης, μετά τον πρώτο πανικό από την επίσκεψη, τους είπε «βεβαίως», κατέβασε από το ράφι ένα φλυτζάνι και το γύρισε ώστε να έρθει το χερούλι αριστερά όπως το έβλεπαν. Για να μη γίνουν ρόμπα κάτι ψωνίσανε, κι όταν βγήκαν στον δρόμο ακολούθησε ο διάλογος:
  -Είδες μάιν Φύρερ που είχα δίκιο? Κάποιοι από δαύτους θα μας χρειαστούν.
  -Πάψε ρε! Απλώς είχε.

 69. ΓΤ said

  Και βέβαια ο γνωστός Αριστερόχειρας

  https://www.aristeroxeiras.gr/

  (στη νέα του διεύθυνση. Παλιά ήταν στη Φειδίου, απέναντι από τον «Καπετάν Μιχάλη», το γαμάτο ουζερί του Γιώργη Σερβιλάκη)

 70. sarant said

  68 Ο παππούς μου το αγαπούσε αυτό το ανέκδοτο

 71. ΓΤ said

  70@

  Ναι, αλλά έχουμε και την κούπα με τρούπα, που δεν τολμά να πιει ο δεξιόχειρ 😉
  https://www.aristeroxeiras.gr/shop/product/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B7-strictly-for-lefthanders

 72. Triant said

  51: Κάτι παρόμοιο ισχύει και στις ριγέ γραβάτες. Στις Ευρωπαικές οι ρίγες έχουν φορά από πάνω αριστερά προς κάτω δεξιά. ενώ στις Αμερικάνικες από πάνω δεξιά προς κάτω αριστερά.

 73. michaeltz said

  Από candiamag.

  “Παίζει” να νομίζει ο Μητσοτάκης ότι “δεξιότητα” είναι το πόσο δεξιός είσαι!
  Με σωστά εισαγωγικά!

 74. michaeltz said

  73. διόρθωση candiadoc.gr

  https://www.candiadoc.gr/2019/10/25/archaia-mitsotaki-oi-kritikoi-archaiol/

 75. ΣΠ said

  42, 54
  Πέπε, δεν είναι αυθαίρετο. Εξετάζουμε την κίνηση σε σχέση με τον άξονα περιστροφής. Δηλαδή, ένας παρατηρητής, που βρίσκεται στον άξονα, τι κίνηση βλέπει, προς τα αριστερά του ή προς τα δεξιά του; Π.χ., αν έκανες μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό σου, προς τα πού θα έλεγες ότι είναι δεξιά;

 76. ΓΤ said

  74@

  βλ. #77|16.04.2022

 77. Μαρία said

  Στις 12 του μηνός ήταν καλεσμένος στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας της βουλής ο τσέος της Viva Wallet, του πρώτου ελληνικού μονόκερου 🙂
  Ακολούθησαν ερωτήσεις κι η Βρυζίδου τον ρώτησε για τις σπουδές του. Η απάντησή του άρχισε ως εξής: «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει πάρει πτυχίο». Πέρασε με την 3η τυχαία στα ΤΕΙ Πειραιά, γίνονταν πολλές καταλήψεις, βαρέθηκε να παίζει τάβλι και τα παράτησε, για να ασχοληθεί με τους υπολογιστές. Αλλά βέβαια έχει κοντά του 70 μηχανικούς με διδακτορικά. Είπε κι άλλα ενδιαφέροντα.

  Η ερώτηση στο 0:55:58 κι η απάντηση στο 1:34:10 https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#7f7dcf93-1ed0-40c7-b713-ae7600b90d6c

 78. ΣΠ said

  71
  Μπρο, εγώ τις κούπες δεν τις κρατάω από το χερούλι. Μια χαρά μπορώ να την χρησιμοποιήσω.

 79. Πέπε said

  75

  Αυθαιρετότατο! Πρώτον, ουσιαστικά με καλείς να ξαπλώσω οριζόντια στη νοητή συνέχεια της βίδας (πες, αν τη βιδώνω σε οριζόντια επιφάνεια, να σταθώ όρθιος επάνω της) και να φέρω σβούρες, λες και στις μέρες μας βιδώνει κανένας σοβαρός άνθρωπος έτσι. Τουλάχιστον ας το ‘γραφε στις οδηγίες. Δεύτερον, όταν λες ένας παρατηρητής που βρίσκεται στον άξονα, δε λες: στον άξονα (διεύθυνση), αλλά με το κεφάλι από πού (φορά);

 80. ΓΤ said

  77@

  Τον οποίο Χάρη Καρώνη η Wiki τον εμφανίζει ως πτυχιούχο. Αλλά μήπως είναι το μόνο… Αυτή εμφανίζει τον Σαραντάκο μοναχοπαίδι 🙂

 81. ΓΤ said

  78@

  Μου έλειψες, ρε μαν

 82. sarant said

  77 Κοίτα να δεις!

  80 Δεν με εμφανίζει μοναχοπαίδι, αλλά τέλος πάντων

 83. ΓΤ said

  82β

  Σε εμφανίζει. Διότι όταν πάμε στον Δημήτρη Σαραντάκο, εκείνος εμφανίζεται να έχει ένα τέκνο. Συνεπώς ο Νίκος είναι μοναχοπαίδι.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

 84. ΣΠ said

  79
  Ε, δεν θα βιδώσεις την βίδα με το κεφάλι! Με τα πόδια είναι προτιμότερο. 🙂

 85. ΓΤ said

  83@

  Και εννοώ στο πινακάκι (γι’ αυτούς που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το σώμα)

 86. Πέπε said

  84
  Άμα το λένε οι οδηγίες της βίδας, μαζί σου!

 87. Πέπε said

 88. Κιγκέρι said

  Σ’ εμένα, που είμαι απελπιστικά δεξιόχειρας, στάθηκε αδύνατον να δείξω στον αριστερόχειρα γιο μου πώς να δένει τα κορδόνια του. Μέχρι να τελειώσει το δημοτικό τού έπαιρνα παπούτσια με χρατς!

 89. ΣΠ said

  81
  Μα είμαι εδώ σχεδόν καθημερινά.

 90. ΣΠ said

  όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».

  Αυτό το θυμάστε;
  https://www.lifo.gr/now/politics/zoi-konstantopoyloy-den-itan-tyhaia-i-lezanta-me-aristero-i-ethniki-sto-moyntial

 91. ΣΠ said

  Δεν αναφέρθηκε η λέξη «δεξιοτέχνης».

 92. Κιγκέρι said

  Συμπλήρωμα στο 87:

 93. Missing Ink said

  @48
  «Κυρ-Αντώνη μου, κι εγώ σε νόμιζα μαύρονε και σε φυλαγόμουνα!…»

  Επίσης, «χέρα-μαχαίρα» δε θά ’πρεπε να είναι στα (σανσ)κριτικά;
  Το ΛΚΝ έχει μόνο τον τύπο «μάχαιρα» προφανώς, αλλά
  πώς το τονίζετε…εκειά; (άτσα)

 94. Κιγκέρι said

  Υπάρχουν επίσης οι αμφιδέξιοι:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ambidexterity

 95. ΣΠ said

  87, 92

 96. ΓΤ said

  89@

  κακώς «σχεδόν»

 97. Κιγκέρι said

  Νομίζω πάντως πως, όταν μιλάμε για δεξιότητες, εννοούμε αυτά που τώρα τελευταία τα μάθαμε σαν soft skills, ενώ η λέξη προσόντα περιγράφει περισσότερο τα hard skills.

  https://images.ctfassets.net/7thvzrs93dvf/wpImage281/a692275fdac9ef21a61ba2a01949e844/hard-vs-soft-skills.png?w=800&h=1200&q=90&fm=png

 98. ΓΤ said

  Λόγω του υψηλού μορφωτικού επιπέδου του ιστολογίου, έχει έρθει η ώρα οι μαζώξεις να αποκτήσουν τον δικό τους, μόνιμο, χώρο:
  https://www.gidi.gr/

 99. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Και η δεξτρόζη, δηλ. «δεξιόστροφη» γλυκόζη, που σημαίνει ότι περιστρέφει την κατεύθυνση του πολωμένου φωτός προς τα δεξιά.

  – Μην ξεχάσουμε και τον «κανόνα του δεξιού χεριού» (‘δεξιάς χειρός’ για τα λυκόπουλα 🙂 ) στη Φυσική.

  48, ΕΦΗ
  ΟΚ! Ωραίες και οι δυο μαντινάδες!

  Και μερικά συμπληρωματικά (μια κι έχω λίγο χρόνο, σήμερα… 🙂
  – Πιδέξ(ι)ος κ.τ.ό., ενώ δεν πολυχρησιμοποιείται στα σημερινά κρητικά (έχει υπερισχύσει το ‘πιτήδειος’), στην κρητική αναγεννησιακή λογοτεχνία είναι και τα δυο σε παράλληλη –με διαφοροποιούμενη ή όχι- χρήση.

  «Πιάστε τη, κορασίδες μου, πιδέξα όσο μπορείτε
  Μάτια μου κακορίζικα, κ’ ίντά ‘ναι τά θωρείτε!»
  [ΕΡΩΦΙΛΗ, τελευταίος στίχος]

  «Αμ’ ένας ήτο απ’ όλους τως πιδέξος, απ’ ετότες
  μ’ εννιά κοντάρια απ’ έτρεξεν εννιά έριξε στρατιώτες…»
  [ΡΟΔΟΛΙΝΟΣ, Γ 495]
  Αλλά, με προφανή διαφοροποίηση και στη σημασία:
  <… ως τον καιρό απου σας φανεί πιτήδειος να μπορείτε
  στην Αφρική να στρέψετε, σ’ πλιά ανάπαψη να ζήτε.»
  [ΡΟΔΟΛΙΝΟΣ, Δ 501]

  «Τούτά ’ναι, εκείνα τά ’βανε πιδέξα πάσα σκόλη,
  οποὺ το ’μυριορέγουντα κι εκαμαρώναν το όλοι…»
  [Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, 461]

  «Και βάνω σου το ρούχο μου, γιατί ειν' κρυό το χώμα,
  Για ξάνοιξε που σού’ καμα, ένα πιτήδειο στρώμα.»
  [Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, 632]

  (Πολλά παρόμοια παραδείγματα και στον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ, βέβαια)

 100. ΣΠ said

  99
  Ναι μπράβο, δεξτρόζη (dextrose). Να που και οι αγγλοσάξονες εννοούν το ίδιο για την δεξιά περιστροφή κι ας λένε clockwise (#57).

 101. Μαρία said

  94
  Αμφιδέξια είναι, για την ακρίβεια έγινε, μια φίλη μου μόνο, όταν γράφει. Παλιά οι δάσκαλοι κοπανούσαν τα παιδιά στα δάχτυλα, τώρα κυκλοφορούν και τετράδια για αριστερόχειρες https://www.aristeroxeiras.gr/shop/product/%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%82-17×24-1-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1

 102. # 44

  Εντελώς ούφο είσαι ρε Γκουβάτσε, τι «ασεβείς¨πόθοι» γράφεις, αφού στις ντόπες τιμωρείται ο παίκτης και όχι η ομάδα και ήδη σε κάποιες χώρες έχει καταργηθει το ντόπιν κοντρολ, σιγά μην κάνουνε Ισπανία-Αγγλία και τσουλου, αυτό ήταν ματς γαλλικού πρωταθλήματος.

  ( και στον ΓΤ αναφέρθηκα, ξέρει αυτός γιατί, αλλά εσύ…επιτετραμμένος και όχι μόνο )

 103. nikiplos said

  Να πούμε πως ο ΠΘ μαζί με πολλούς άλλους, συγχέουν τις δεξιότητες με τις ικανότητες/προσόντα. Η σειρά των μαθησιακών στόχων έχει οριστεί ως γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Θα ερμηνεύαμε περιγραφικά με τον παρακάτω πίνακα:

  Από τον πίνακα και μόνο είναι προφανής κατά τη γνώμη μου η σύγχυση που επικρατεί στο χώρο των διακόνων των μαθησιακών στόχων.

  Στην αγγλική είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα. Οι γνώσεις είναι αυτό που λέμε qualifications. Τι έμαθες και πως αυτό αποδεικνύεται.
  Μετά ειναι οι δεξιότητες, αυτό που λέμε skills. Η ικανότητα χρήσης της αποκτηθείσας γνώσης. Οι στάσεις είναι τα attitudes. Η αλλαγή δλδ του ανθρώπου ως προς τη σκέψη/κοσμοθεωρία του, ακριβώς επειδή έμαθε πλέον κάτι καινούριο, αξιοποιήσιμο κλπ.

  Πάντως όταν κάτι δεν μπορεί να περιγραφεί με απλά λόγια, είναι κάτι που είναι στον αέρα, ασαφές κι ανεφάρμοστο αν δεν είναι και κακόβουλο ως έννοια/ιδέα. Θυμάμαι πόσο είχα παπαγαλίσει τους όρους αυτούς, όταν είχα δώσει εξετάσεις για την επάρκεια εκπαιδευτή ενηλίκων.

 104. nikiplos said

  103@ Η εικόνα δεν βγήκε. Την επαναλαμβάνω εδώ, για τους λίγους που πιθανώς ενδιαφέρονται.

 105. Mitsi Vrasi said

  Αχ, άνθρωποι, αντί να είστε ενσυναίσθητοι και ουχί αναίσθητοι στο δράμα της μειονότητας του ιστολογίου, το ‘χετε ρίξει στα αστειάκια ως ιμπεριαλιστές. Ρωτήσατε τη μειονότητα πώς στρίβει τις βίδες, πριν της στρίψει; Πώς αναρωτιέται πώς γυρνάει το σκατένιο το ρολόι;
  Γι’ αυτό θριαμβεύει ο ιμπεριαλισμός.

 106. Mitsi Vrasi said

  103,
  Ο ΠΘ έχει συμβούλους και ξέρουν τι του γράφουν. Έτσι δουλεύει το μάρκετιν. «Δεξ», «Δεξ»… και ό,τι μπορεί να σημαίνει. Και στα άλλα πολιτικά κόματα βέβαια.

  Αυτά, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή σου.

 107. # 34

  Υποθέτω πως τοόνομα είναι ισςπανικής αρχής γιαυτό έγραψα Παγιέτ. Αν είναι γαλλικής, τότε πρέπει να προφέρεται ΠΕγιέ (Payet–> Pai-iet )

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  102:Χαλάρωσε λίγο…Είναι κρίμα να σου ‘ρθει κάνας νταμπλάς για μαλακίες. Σε γλεντάω και τσιμπάς. Δεν καταλαβαίνεις ότι σε δουλεύω, για να αφρίζεις; Φοβερό πράγμα πόσο αποβλακώνει ο φανατισμός ακόμα και ανθρώπους αποδεδειγμένα νοήμονες.

 109. Εχουμε και τα αμφιδέξια πλαστικα γάντια.

 110. Κιγκέρι said

  105: Αμ η σφουγγαρίστρα που όταν πάει να τη στίψει ο αριστερόχειρας ξεβιδώνει; 🙂

 111. Mitsi Vrasi said

  105. Εκείνο το «της» θα ήθελε εισαγωγικά, αλλά ήθελα να κάνω λογοπαίγνιο.

 112. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  99# Εδώ πιο σύγχρονη λογοτεχνική αποτύπωση της πιτηδειοσύνης:

  Εδώ στο Ξηρόμερο θεραπεύσαμε το δεύτερο μεγάλο μας βάσανο, ύστερα από την πείνα, που κράτησε πιο πολλά χρόνια, την ατσιγαριά. Είχαμε χρυσαφένιο καπνό μυρωδάτο και σέρτικο […] Ο Βρετάκος είχε πιτηδειοσύνη και μ’ ένα τραπεζομάχαιρο, που δεν ξέρω με τι ατσάλι ήταν φτιαγμένο και ξούριζε, έκοβε τον καπνό ψιλό σαν μετάξι.

  Γιάννης Μανούσακας, Ακροναυπλία.

 113. Καλησπέρα,
  45 – 50 Μια άλλη ιδέα: στη σπάλα την λέμε και κουτάλα. Μήπως από κει;

 114. Mitsi Vrasi said

  110. Τώρα γιατί με πληγώνεις; Ακόμα το κάνω, γριά γυναίκα!

 115. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  85 Α, γιατί εγώ κοιτούσα το άρθρο, όχι το πινακάκι

  87 Πολύ καλό αυτό

  93 Οι παλιοί το λέγανε το «μαύρος» πολύ.

 116. sarant said

  34-107

  Ήθελα να το σχολιάσω και πριν. Ο συγκεκριμένος παίκτης λέγεται Παγιέτ. Ακούστε γαλλική τηλεόραση και θα το διαπιστώσετε.

 117. # 108

  Γκουβάτσε, η μεγαλύτερη πλάκα είναι να αφήνεις τους άλλους να νομίζουνε πως σου κάνουν πλάκα.

 118. Πέπε said

  105
  Αν όντως το στρίψιμο της βίδας (για το οποίο ο ΣΠ μού φέρνει παράδειγμα τους Αγγλοσάξωνες, αν είναι δυνατόν κυρίες και κύριοι, μα τους Αγγλοσάξωνες;) είναι σχεδιασμένο για δεξιόχειρες, τότε ασφαλώς οι αριστερόχειρες έχουν όλη μου τη συμπαράσταση για τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους. Αλλά δεν το καταλαβαίνω (ενώ το καταλαβαίνω εύκολα π.χ. με το μπρίκι, με το ψαλίδι κ.α.). Ποτέ δεν έχω νιώσει ότι αν βιδώναμε έτσι όπως ξεβιδώνουμε θα ήταν πιο δύσκολο, ούτε πιο εύκολο – το ίδιο μού φαίνεται. Τόσο πολύ που μερικές φορές δοκιμάζω αν κάνοντας «έτσι» βιδώνω ή ξεβιδώνω.

  Άλλο θέμα όπου οι αριστερόχειρες είναι σαφώς αδικημένοι είναι το πιάνο. Βέβαια άκουσα ότι φτιάχνουν και αριστερόχειρα πιάνα, αλλά τέτοιο πράγμα μόνο για προσωπική χρήση κάνει: ούτε για την οικογένεια το αγοράζεις, ούτε για συνοικιακό ωδείο, και δεν μπορώ να φανταστώ και πώς διδάσκεται από δάσκαλο που να παίζει δεξιόχειρα.

  Αλλά υπάρχει κι ένα σημείο όπου οι αριστερόχειρες έχουν το πάνω χέρι: στις γραφές που πάνε από δεξιά προς τ’ αριστερά. Εδώ σ’ εμάς οι αριστερόχειρες όχι μόνο αναγκάζονται να βρουν διάφορες απίθανες στάσεις χεριού για να γράψουν με το μολύβι ή το στυλό, όχι μόνο μουντζουρώνουν τα χέρια τους, αλλά, το κυριότερο, δε βλέπουν αυτά που μόλις έγραψαν. Οι Άραβες όμως, ε; Άλλη φάση!

 119. Πέπε said

  110
  Μα τι λέτε ρε παιδιά; Σάμπως του δεξιόχειρα δεν του ξεβιδώνει; Απ’ όποια μεριά λάχει δεν τη στ(ρ)ίβουμε; (Άσχετα αν μία είναι η σωστή.)

 120. Mitsi Vrasi said

  110
  Κοίτα, από το μαγαζί για αριστερόχειρες, μόνο ΚΑΙ ΙΣΩΣ το ψαλίδι έχει χρησιμότητα. Γκατζετάκια τα υπόλοιπα.

 121. Mitsi Vrasi said

  119.
  Για ξαναδές το.

 122. Κιγκέρι said

  101, 105:

  Που λέτε, ο πατέρας μου είχε έναν φίλο αριστερόχειρα, ο οποίος τιμωρήθηκε τόσο για να μάθει να γράφει με το δεξί, που του δημιουργήθηκε μόνιμο ψεύδισμα στην ομιλία και άρχισε να μιλάει με το «γο». Έμαθε τελικά να γράφει με το δεξί, αλλά σχεδιάζει με το αριστερό. Αυτός ο φίλος, όταν διαπίστωσε ότι και η κόρη του είναι αριστερόχειρας, πήγε στη δασκάλα της και ζήτησε να μην την πιέσει με κανέναν τρόπο και να την αφήσει να γράφει με όποιο χέρι θέλει. Από αυτήν την κόρη εγώ ζήτησα να βαφτίσει τον μικρό μου – κι έτσι τα παιδιά μας είναι η τρίτη γενιά φίλων. Όταν ήταν λοιπόν να πάμε να της προτείνουμε την κουμπαριά, πήγα στον Αριστερόχειρα και έφτιαξα ένα πακέτο δώρου με ποικίλα είδη για αριστερόχειρες, τετράδια σπιράλ, μπρίκι, ψαλίδια, λαβές για μολύβια και ένα ανοιχτήρι για κονσέρβες, το οποίο όμως το πήρε ο πατέρας της, γιατί ήταν το απωθημένο του να υπάρχει στην κουζίνα ένα εργαλείο που να μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνον αυτός και κανένας άλλος από τους παλιοδεξιόχειρες!

 123. Mitsi Vrasi said

  Οι αριστερόχειρες έχουμε προβλήματα απ’ όταν είμαστε μωρά.Μας έρχονται πράγματα από μια μεριά, ενώ ο εγκέφαλός μας τα περίμενε απ’ την άλλη. Όλα είναι ανάποδα για μας. Μας βολεύει να γράφουμε σαν τους Άραβες, στραμπουλάμε το χέρι μας για να βλέπουμε τι γράφουμε. Έχουμε το πρόβλημα του χώρου. Όλα είναι απ’ την άλλη μεριά.
  Σήμερα, που σε κάποια μέρη του πλανήτη, δε δέρνουν ή καταπιέζουν ανθρώπους για το «καλό» (δεξί) χεράκι, και εξηγούν, ε, ίσως κάτι καλύτερο γίνεται.

 124. ΓΤ said

  O μόνος που θα μπορούσε να μιλήσει για το στρίψιμο της βίδας είναι ο Χένρι Τζέιμς.

 125. ΣΠ said

  Αριστερόχειρες δεξιοτέχνες.

  https://www.rizospastis.gr/getImage.do?id=240234

 126. ΣΠ said

  125

 127. # 38

  Η Ο.Μ. υποστηρίζει πως ενημερώθηκε μετά το ματς με την Π.Σ.Ζ. κάτι που αν ισχύει είναι υπαιτιότητα της Ουέφα και θα ήταν δίκαιο να επαναληφθεί το ματς αφού δεν θα αγωνιζότανε αν είχε ενημερωθει. Βέβαια, κακά τα ψέμματα, αλλιώς μετράει στην Ουέφα η Γαλλία κι αλλιώς η Ελλάδα. Να μην ξεχνάμε πριν λίγα χρόνια στα πλέηοφφς τσουλου αντί να γίνει κλήρωση, για γεωπολιτικούς λόγου έγινε ορισμός του ΠΑΟΚ με την τότε πανισχυρη Μπενφίκα -αν θυμάμαι καλά (ή ήταν με τον Αγιαξ ; )

 128. Κιγκέρι said

  119: Πέπε,

  δεν πρέπει να υπάρχει άλλο άτομο που να μπορεί κανείς να συζητήσει τόσο διεξοδικά το στρίψιμο της βίδας και το στίψιμο της σφουγγαρίστρας εκτός από σένα! Πάντως οι σφουγγαρίστρες βιδώνονται στο κοντάρι προς τα δεξιά και ξεβιδώνονται προς τα αριστερά. Τώρα, ο δεξιόχειρας, όταν πάει να τη στίψει, τη στρίβει φυσικά προς τα δεξιά, που όμως δεν γυρίζει άλλο στο κοντάρι. Του καημένου του ζερβοχέρη όμως, του ’ρχεται φυσικό να στίψει προς τα αριστερά, ε, και την ξεβιδώνει.

 129. Κιγκέρι said

  125: Είναι αργά για να ξεκινήσεις ξιφασκία; Θα είσαι περιζήτητη για προπόνηση, ακριβώς επειδή θα χτυπάς από ’κει που δεν σε περιμένουν!

 130. 129 Αυτό παίζει κάποιο ρόλο στην «Πλωτή πολιτεία» του Ιούλιου Βερν.

 131. odinmac said

  O Ναδάλ (ένας από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών) ενώ είναι δεξιόχειρας, στο τένις παίζει με το αριστερό.

  Από προσωπική εμπειρία (στον στρατό ήμουν οδηγός), στα στρατιωτικά οχήματα (στα Στάγιερ; στα ΡΕΟ; και στα δύο; δεν θυμάμαι καλά), τα μπουλόνια των δεξιών τροχών βιδώνονται προς τα δεξιά ενώ των αριστερών προς τ’ αριστερά.

 132. 118 Μα αν το στρίψιμο της βίδας (βίδωμα) είναι για δεξιόχειρες, το ξεστρίψιμο (ξεβίδωμα) είναι γι’ αριστερόχειρες; Γιατί δεν το βλέπω; (Χώρια που υπάρχουν κι ανάποδες βίδες, με ανάποδο πάσο δηλαδή, αλλά είναι για ειδική χρήση).

 133. 123# Κοίτα, εσάς τους αριστερόχειρες σας έχουμε αποδεχτεί, δεν σας δέρνουμε πια, ούτε σας βάζουμε τιμωρίες, αλλά κακώς, γιατί είστε πλάσματα του διαβόλου.
  https://www.2020mag.gr/themata/4910-iereas-se-anergi-trans-gynaika-tous-omofylofilous-tous-exoume-apodexthei-kai-den-tous-kaime-alla-esy-eisai-plasma-tou-diavolou

 134. Κιγκέρι said

  130: Α, δεν το ήξερα αυτό, Δύτη, δεν έχω διαβάσει την Πλωτή Πολιτεία. Για την ξιφασκία μού το είχε πει ένας γνωστός μας, παλιός αθλητής και νυν προπονητής, για τον αριστερόχειρα γιο μου, αλλά δεν τον πήγαμε τελικά…

 135. ΣΠ said

  129
  Είναι γεγονός ότι σε κάποια αθλήματα, όπως το τένις, η ξιφασκία και το μπέιζμπολ, οι αριστερόχειρες έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα αφού αντιμετωπίζουν συχνά δεξιόχειρες, ενώ οι δεξιόχειρες δεν αντιμετωπίζουν συχνά αριστερόχειρες.

 136. Πριν από χρόνια μια γνωστή μου στο γαλαξίδι προσπαθούσενα ξεκλειδώσει μια πόρτα του σπιτιού της σε μια αποθήκη που δεν χρησιμοποιουσε για χρόνια και δεν τα κατλάφερνε. Σκέφτηκα πως ναυτικοί οι πρόγονοι, μπορεί νάχανε φέρει τίποτε περίεργες κλειδαριές από την Αγγλία, δοκίμασα σαν να κλειδώσω την πόρτα και ξεκλειδώθηκε !!

 137. Κουτρούφι said

  Chirality: https://en.wikipedia.org/wiki/Chirality

  Human hands are perhaps the most recognized example of chirality. The left hand is a non-superimposable mirror image of the right hand; no matter how the two hands are oriented, it is impossible for all the major features of both hands to coincide across all axes.

 138. Είναι λίγο τραβηγμένο, αλλά αυτό μου είχε μείνει από το βιβλίο – και οι περιγραφές του «Μεγάλου Ανατολικού», που είναι αυτή η πλωτή πολιτεία.

 139. spyridos said

  99
  «Και η δεξτρόζη, δηλ. «δεξιόστροφη» γλυκόζη, που σημαίνει ότι περιστρέφει την κατεύθυνση του πολωμένου φωτός προς τα δεξιά.»

  Αυτή την ιδιότητα των διαφόρων σακχάρων να περιστρέφουν δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα το φως, τη χρησιμοποιούμε στην ανάλυση του μελιού.
  Όλα τα είδη μελιού από άνθη ή μερικώς από άνθη είναι αριστερόστροφα λόγω της (αριστερόστροφης) φρουκτόζης που περιέχουν.
  Μόνα τα μέλια που είναι αποκλειστικά και μόνο φτιαγμένα από μελιτώματα (πχ. πεύκο , έλατο) είναι ελαφρώς δεξιόστροφα.
  Αν το ανθόμελο μας βγαίνει δεξιόστροφο ή αν είναι αριστερόστροφο αλλά έχει υψηλή αγωγιμότητα, κάτι δεν πάει καλά. Το αντίστροφο με μέλι από μελιτώματα.

  94
  αμφιδέξιοι

  Συνήθως καταπιεσμένοι αριστερόχειρες, είναι η εμπειρία μου.
  Ολοι οι καλοί δάσκαλοι ξιφασκίας, πρέπει να είναι αμφιδέξιοι ώστε να μπορούν να διδάξουν και αριστερόχειρες.
  Ο Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε στο «δάσκαλο της ξιφασκίας» περιγράφει θαυμάσια σε κάποια σημεία τεχνικές επίθεσης ή άμυνας από τη σκοπιά του αριστερόχειρα.
  Ποσοστιαία οι αριστερόχειρες είναι πιο πετυχημένοι από τους δεξιόχειρες σε τένις και ξιφασκία.

  —-
  Οι φωτογραφικές μηχανές ήταν πάντα σχεδιασμένες για δεξιόχειρες, εκτός από την Εξάκτα.
  Αλλά δεν θυμάμαι αν ο ιδρυτής και τα περισσότερα χρόνια της ύπαρξής της, διευθυντής της εταιρίας Ihagee, Johan Steenbergen ήταν αριστερόχειρας.

 140. Πέπε said

  128
  Μωρέ την κατάλαβα όλη τη θεωρία. Η πράξη όμως είναι ότι εγώ (δεξιόχειρας) τη στρίβω όπως τύχει, με δύο πιθανά αποτελέσματα:
  α) να ξεβιδωθεί
  β) να μην ξεβιδωθεί
  Αν ξεβιδωθεί, ξέρω ότι το ‘κανα λάθος. Αν όμως δεν ξεβιδωθεί, δεν ξέρω τίποτε γιατί μπορεί και να ήταν τυχαίο (πόσο σφιχτά τη βίδωσα την τελευταία φορά και πόσο δυνατά τη στρίβω). Οπότε, για να εξασφαλιστεί ότι δε θα ξεβιδωθεί σε καμία περίπτωση (ότι δηλαδή θα τη στρίβω σωστά) πρέπει να ξεβιδωθεί μία φορά.

  Θα μπορούσε κανείς να στήσει κουϊζάκι πάνω σ’ αυτό, αν και όχι τώρα βέβαια που σας έδωσα την απάντηση.

  Άσε και τον άλλο παράγοντα που περιπλέκει τα πράγματα: άμα το κοντάρι δεν είναι ξύλινο (που προτιμώ) αλλά μεταλλικό, υπάρχει η πιθανότητα να έχει φαγωθεί από τη σκουριά χωρίς να φαίνεται, αν η πλαστική επένδυση παραμένει ακέραια. Σ’ αυτή την περίπτωση στρίβεις με όλη σου τη δύναμη προς τη σωστή μεριά, και μένεις με το κοντάρι στο χέρι και με τη βιδωτή άκρη σφηνωμένη στη σφουγγαρίστρα, και καμιά φορά προεξέχει τόσο λίγο ώστε είναι δύσκολο να τη βγάλεις και πρέπει να πας να πάρεις και σφουγγαρίστρα και κοντάρι, και στο μεταξύ να μαζέψεις τα νερά με πετσέτες και κουζινόχαρτα, άσε σου λέω.

  Γενικά είπαμε, δικαιωματισμός και όλα αυτά, να μη σας καίμε που λέι κι ο σύντροφος, αλλά μη νομίζετε ότι κι εμείς οι δεξιόχειρες δε ζούμε τα δράματά μας.

 141. Κιγκέρι said

  140: Θες να πεις ότι δεν έχεις εφεδρικά κοντάρια και σφουγγαρίστρες; 😛

 142. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  112.
  Ε, Ρεθεμνιώτης αφού ο Γ. Μανούσακας… 🙂

 143. Πέπε said

  Θυμάμαι κάποτε πιτσιρικάς (γύρω στα 17) σ’ ένα λάιβ με ρεμπέτικα, έναν συνομήλικό μου κιθαρίστα που έπαιζε εντελώς παράδοξα αλλά ακουγόταν κανονικά. Στην αρχή πρόσεξα ότι είναι αριστερόχειρας. Μετά άκρη δεν έβγαλα, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι παίζει με δεξιόχειρη κιθάρα, οπότε (α) η σχέση «πάνω-κάτω» των χορδών πήγαινε ανάποδα, (β) για τις συγχορδίες είχε πατεντάρει δικά του πιασίματα που οπτικά δε θύμιζαν τίποτε γνωστό, και (γ) το πιο εντυπωσιακό, έπαιζε και τις πενιές ανάποδα, πάνω τις ισχυρές, κάτω τις ασθενείς.

  Μετά από κάμποσο καιρό έτυχε και τον γνώρισα. Πλέον έπαιζε με αριστερόχειρη κιθάρα. Τον ρώτησα και μου είπε ότι είχε πρωτομάθει (μόνος του προφανώς) με την κιθάρα του αδερφού του! Φαντάζομαι τον αγώνα που θα έκανε, όταν πήρε δικιά του σωστή κιθάρα, να ξεμάθει όλα όσα ήξερε και να ξαναμάθει το όργανο από την αρχή…

  Άλλοτε όμως βγαίνουν και αδέρφια αριστερόχεριρες και τα δύο. Έχω γνωρίσει δύο τέτοια σετ, νομίζω στο ένα ήταν και δίδυμοι, στο άλλο όχι. Το ένα σετ αδέρφια ήταν μουσικοί, λύρα-λαούτο. Άμα βλέπεις να παίζουν οι δυο τους χωρίς άλλο μέλος αργείς να παρατηρήσεις ότι είναι αριστερόχειρες!

  Από το άλλο σετ ο ένας είναι επίσης λίγο μουσικός, κυρίως όμως είναι οργανοποιός. Αυτός λοιπόν έχει μάθει να παίζει τα περισσότερα όργανα που φτάχνει και σωστά (αριστερόχειρα όργανα για αριστερόχειρες, όταν παίζει για πάρτη του) και ανάποδα (δεξιόχειρα όργανα για αριστερόχειρες, δηλαδή όπως ο κιθαρίστας την πρώτη φορά) για να δοκιμάζει τα δεξιόχειρα όργανα που φτιάχνει για άλλους. Επίσης έχει μάθει, αναγκαστικά, να κάνει τόσο πολλές δουλειές ανάποδα ώστε όταν κάποτε του πήγα κι εγώ δώρο μερικά αριστερόχειρα αντικείμενα (ψαλίδι, μπρίκι και κάτι τέτοια) στην αρχή έκανε αμάν να τα καταλάβει.

 144. Μαρία said

  Ο Σαρλό αριστερόχειρας βιολιστής

 145. loukretia50 said

  Επιδέξιος /δεξιοτέχνης με το αριστερό του πόδι ή Creep? (Radiohead)

  Το φιλμάκι δεν είναι το επίσημο τρέηλερ, οι «ευαίσθητοι» ας το αποφύγουν.

 146. Πέπε said

  Εδώ παίζει λύρα ένας παππούς, μετά την κάνει πάσα στον γιο του, και μετά ο γιος στον δικό του γιο. Όμως ο παππούς και ο πατέρας είναι δεξιόχειρες, ο έγγονας αριστερόχειρας. Αλλά η λύρα είναι βέβαια η ίδια, αλλιώς δε θα ‘χε νόημα το συμβολικό γύρισμα.

  Πρόκειται για ένα από τα λίγα έγχορδα όπου αυτή η μετατροπή γίνεται τόσο εύκολα: από τις τρεις χορδές οι δύο ακριανές είναι ίδιες και διαφέρουν μόνο στο κούρδισμα. Οπότε απλώς τους αλλάζεις αμοιβαία κούρδισμα, για να γίνει η λύρα από δεξιόχειρη αριστερόχειρη ή αντιστρόφως.

 147. Μαρία said

  146
  Δηλαδή η λύρα είναι έγχορδο χωρίς ψυχή 🙂

 148. Πέπε said

  147
  Χμ, δεν το ‘χω σκεφτεί αυτό. Μάλλον μετακινείς και την ψυχή στην άλλη πλευρά. Είναι πολύ πιο εύκολο από του βιολιού που είναι κρυμμένη στο εσωτερικό του οργάνου και όταν χρειαστεί τη βγάζουν με το ειδικό εργαλείο, τον ψυχοβγάλτη (σικ).

 149. voulagx said

  #144: Και το πιάνο για αριστερόχειρες είναι.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – «Πώς αναρωτιέται πώς γυρνάει το σκατένιο το ρολόι;
  Γι’ αυτό θριαμβεύει ο ιμπεριαλισμός.»

  Μην είσαι άδικη, τα ψηφιακά ρολόγια για τους αριστερούς εφευρέθηκαν.😂

  «Σήμερα, που σε κάποια μέρη του πλανήτη, δε δέρνουν ή καταπιέζουν ανθρώπους για το «καλό» (δεξί) χεράκι, και εξηγούν, ε, ίσως κάτι καλύτερο γίνεται.»

  Σε κάποια μέρη μπορεί, εδώ πάντως συνεχίζεται αυτή η αρρωστημένη προκατάληψη και μάλιστα από γονείς γιατρούς και εκπαιδευτικούς, για να μη πώ για άλλους «μορφωμένους».

  Μια και δεν μνημονεύτηκε ο θάνατος του (για μένα) μεγάλου καλλιτέχνη, Σταύρου Λογαρίδη πρίν 4 μέρες, ας βάλω ένα τραγούδι του που είχα φάει μεγάλο κόλλημα όταν το πρωτοάκουσα πρίν 39 χρόνια.

  Θα το αφιερώσω στην φίλη μας την Μitsi Vrasi που ήλθε για πρώτη φορά (κι ελπίζω όχι και τελευταία😊) στην ανοιχτή παρέα μας.

 151. sarant said

  Μωρέ μπράβο συζήτηση για αριστερόχειρες!

  Οι οποίοι, είναι αλήθεια, έχουν προβλήματα πολλά στον δεξιο(χειρο)κρατούμενο κόσμο μας. Μια μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έβγαλε ότι έχουν μικρότερο προσδόκιμο λόγω των ατυχημάτων.

  Και επειδή δεν έβρισκαν στοιχεία για την αριστεροχειρία πουθενά, κατέφυγαν στα αρχεία των παικτών του μπέιζμπολ, όπου υπήρχε ένδειξη για τους αριστερόχειρες παίκτες.

 152. Αγγελος said

  (55-56) Mα… αριστερά δεν κοιτάζουμε κι εμείς όταν διασχίζουμε δρόμο διπλής κατεύθυνσης; Look right θα έπρεπε να γράφουν στην Αγγλία, αν θέλουν να βοηθήσουν τους τουρίστες!

 153. ΓΤ said

  150@ Λάμπρος
  «Μια και δεν μνημονεύτηκε ο θάνατος του (για μένα) μεγάλου καλλιτέχνη, Σταύρου Λογαρίδη πρίν 4 μέρες […]».

  Βλ. #28 | 14.04.2022

 154. Μαρία said

  148
  Μόνο που για να τη μετακινήσεις, αν υποθέσουμε οτι έχεις παιδικά χεράκια, χρειάζεται να βγάλεις τις χορδές και τον καβαλάρη. Δεν αρκεί ένα απλό κούρντισμα, όπως στο βίντεο.

 155. Πέπε said

  150

  > Σε κάποια μέρη μπορεί, εδώ πάντως συνεχίζεται αυτή η αρρωστημένη προκατάληψη και μάλιστα από γονείς γιατρούς και εκπαιδευτικούς, για να μη πώ για άλλους «μορφωμένους».

  Λάμπρο, τι εννοείς «εδώ», από πού γράφεις; Εγώ πάντως από τη γενιά μου και κάτω δεν έχω ακούσει ποτέ, μετά βεβαιότητος, να έχει υποστεί κανείς τέτοιες προκαταλήψεις. Ούτε καν να θεωρείται η αριστεοχειρία κάτι άλλο εκτός από φυσικό χαρακτηριστικό όπως ξερωγώ το χρώμα των μαλλιών. Στο σχολείο άμα κανένα παιδί έγραφε με το αριστερό το μαθαίναμε επειδή το βλέπαμε, όχι από σχόλια δασκάλων, και λέγαμε «α, είσαι αριστερόχειρεας;» ή δε λέγαμε τίποτα.

  Μπορεί να ‘χεις συναντήσει τίποτε δεινοσαύρους που ακόμη δεν έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά η γενίκευσή σου με εκπλήσσει έντονα.

 156. Πέπε said

  154
  Μπα, όχι. Μόνο τον ίδιο τον στύλο (την ψυχή). Βέβαια, επειδή μπορεί να πέσει και μόνος του καμιά φορά, για να μην τον ψάχνουν μέσα στο σκάφος μερικοί τον δένουν με μια πετονιά από τη νεκρή άκρη της χορδής. Σ’ αυτή την περίπτωση η μετακίνηση έχει λίγο λύσιμο-δέσιμο παραπάνω. Αν είναι άδετος ή αν η πετονιά φτάνει και μέχρι απέναντι, είναι μιας στιγμής υπόθεση. Άντε ενός-δύο λεπτών μέχρι να πετύχεις τη σωστή ηχητικά θέση.

  Στο βίντεο αυτό το σημείο το έχουν κόψει. Αργότερα όμως ο πατέρας την ξανακουρδίζει δεξιόχειρα, χωρίς να το κόψουν γιατί μιλάνε παράλληλα, και νομίζω ότι δε μετακινεί καν τον στύλο.

 157. Μαρία said

  155
  Επιβεβαιώνω. Είχα αριστερόχειρες μαθητές που έχουν περάσει τα πενήντα.

  156
  Φοβερό κόλπο!

 158. odinmac said

  Υπάρχουν βέβαια και ηλεκτρικές κιθάρες για αριστερόχειρες αλλά ο Χέντριξ προτιμούσε να παίζει με την κανονική, για δεξιόχειρες, Στρατοκάστερ, αλλάζοντας θέση στις χορδές:

  Ο αριστερόχειρας Γκέιλς έπαιζε και αυτός με «κανονική» κιθάρα, ανάποδα, χωρίς να πειράζει τις χορδές:

  Η Moye έπαιζε με την, για αριστερόχειρες, Φέντερ της, με τις χορδές ανάποδα:

 159. sarant said

  158 Μωρέ μπράβο!

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Προφανώς δεν το είδα.

  155 – Γράφω από Αθήνα και τα περιστατικά, είναι πάνω από 15 τα τελευταία 20 χρόνια, από Μαρούσι, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Εκάλη, Γέρακα, με το πιο πρόσφατο πρίν δύο χρόνια στα Βριλήσσια που οι γονείς έφεραν τον παππού από το χωριό να κάνει τα παιδιά τους δεξιόχειρα. Γιατρός ο πατέρας και Γαλλικού η μητέρα σε Λύκειο.

  Εθελοτυφλεί οι κοινωνία στην ειδική αλλά και γενική καταπίεση των παιδιών και στην οικογενειακή βία που υφίστανται. Γι΄αυτά δεν υπάρχει κανένα metoo, και δεν προβλέπεται σύντομα.

  Υ.Γ – Αυτές, είναι περιπτώσεις που γνωρίζω από πρώτο χέρι, δηλαδή μου (μας) το έχουν πεί οι ίδιοι οι γονείς μια και γνωριζόμαστε με άλλους λίγο και άλλους πολύ.
  Αν υπολογίσουμε πως οι περισσότεροι από αυτούς ξέρουν κι άλλες περιπτώσεις που τους «άνοιξαν» τα μάτια για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, λογικά ο αριθμός θα είναι τραγικά μεγαλύτερος.

 161. odinmac said

  159 E δεν είναι τίποτα, όπως μάθει κάποιος 😊
  Έλα βρες μου εσύ τώρα ποιός δάσκαλος τους δίδαξε! (καλά για τον Χέντριξ άστο…)

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπάρχει θέμα, άκουσα σήμερα, με κάτι μεταπτυχιακές δεξιότητες, σε ιδιωτικά δεξιοτικάδικα, (χωρίς πρώτο πτυχίο) που κατοχύρωσε η Κεραμ(ιδ)έως λέει, και τους διορίζει κανονικά με απόφασή της.
  Έκανα ένα γρήγορο ψάξιμο-κι έπεσα σε σχετική ερώτηση το ΄20 στη Βουλή. Αυτό το θέμα πρέπει να είναι:
  «…Οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούνται μέσα από μονοετή και πολλές φορές άνευ πρακτικής άσκησης μεταπτυχιακά προγράμματα ή απλή σωρευτική πενταετή εμπειρία δεν μπορούν να συγκριθούν ποσοτικά και ποιοτικά με βασικές τετραετείς σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η θέση αυτή υποστηρίζεται και από σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (Αριθμός Πρωτοκόλλου 256639/55881/2019) η οποία συνυπογράφεται από τον Συνήγορο του Παιδιού προς το Υπουργείο Παιδείας. …»
  https://apatzidi.gr/%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA/

 163. Μαρία said

  159
  Δεν το ήξερα ούτε για τη Μούτερ ούτε για τον Καζάλς.
  Là où de nombreux musiciens rock ont appris en autodidactes et attrapé l’instrument comme il leur venait, la plupart des musiciens classiques ont débuté la musique avec un professeur qui leur a enseigné à tenir leur instrument comme tout le monde. Ce qui ne perturbe visiblement pas plus que ça les gauchers : leur charmante singularité n’a pas empêché Anne Sophie Mutter ou Pablo Casals de plutôt bien se débrouiller en jouant comme des droitiers. https://philharmoniedeparis.fr/fr/magazine/coulisses/y-t-il-un-gaucher-dans-la-salle

  Στο άρθρο κι ένα σπάνιο δείγμα αριστερόχειρα βιολιστή σε ορχήστρα.

 164. ΓΤ said

  Βρομόπαπας Καλλιθέας αρνήθηκε συσσίτιο σε τρανς. «Είσαι άντρας με βυζιά»
  https://www.2020mag.gr/themata/4910-iereas-se-anergi-trans-gynaika-tous-omofylofilous-tous-exoume-apodexthei-kai-den-tous-kaime-alla-esy-eisai-plasma-tou-diavolou

 165. Μαρία said

  164
  Και αν πεινάει να πάει να δουλέψει στη Συγγρού. Μέσα σ’ όλα ο παπάς.

 166. ΓΤ said

  165@

  Κι όταν πέθανε η «Μπέμπα Μπλανς», θρηνούσαν οι κωλοσούσες μέσα στην Αχρειεπισκοπή…

 167. Πέπε said

  164: βλ. 133
  Παρατηρήστε και ότι οι κυρίες που βοηθάγαν στο συσσίτιο θέλαν να της δώσουν αλλά φοβούνταν τον παπά…

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  164: Οι παπάδες, πάντως, στις ελληνικές τηλεοπτικές σειρές είναι όλοι τους γλυκύτατοι, με τεράστια κατανόηση για όλους και για όλα… Η τέχνη δεν αντιγράφει πάντα τη ζωή και οπωσδήποτε όχι η ταπεινή τηλεοπτική τέχνη. Αν και είμαι βέβαιος ότι για κάθε παπά που «καταφέρνει» να κερδίσει αρνητική δημοσιότητα υπάρχουν δεκάδες άλλοι που επιτελούν με συνέπεια το λειτούργημά τους.

 169. ΓΤ said

  @167

  Δεν είχα δει το #133 😦

 170. Πέπε said

  168
  Λεπτό ζήτημα… Ο καλός παπάς μιας ταινίας, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές εμπειρίες διάφορων ανθρώπων, επιτελεί ακριβώς τον ρόλο που έχει αναλάβει. Το κάθαρμα παπάς είναι ένα κάθαρμα που έτυχε να είναι παπάς. Δεν είναι κάθαρμα επειδή είναι παπάς, η αντίθεση όμως ανάμεσα σ’ αυτό που προσδοκά κανείς από τον παπά και στην πραγματιότητα είναι πιο έντονη, ίσως, απ’ ό,τι σ’ ένα κοινό κάθαρμα. Άμα τώρα κάνεις μια ταινία και βάλεις έναν παπά μέσα, συνήθως ο θεατής θα πει «τι μας λέει η ταινία για τους παπάδες;». Καλός παπάς = η ταινία λέει ότι οι παπάδες είναι καλοί, κάθαρμα παπάς = η ταινία λέει ότι οι παπάδες είναι καθάρματα.

  Τώρα εσύ μπορεί να μη θες να πεις ότι οι παπάδες είναι καθάρματα αλλά απλώς ότι υπάρχουν και τέτοιοι. Πώς θα αποφύγεις το γενικευτικό συμπέρασμα; Γιατί αν μείνει η εντύπωση, έστω και λανθασμένα, ότι τσουβαλιάζεις όλους τους παπάδες ως καθάρματα, μετά ξέρεις τι θα γίνει: η Εκκλησία θα κράξει, κάποιοι πιστοί θα συσπειρωθούν γύρω της και θα κράζουν κι αυτοί, στην απέναντι πλευρά θα συσπειρωθούν όλοι οι αντίθετοι, και μέσα στο ταβερνόξυλο που θα πέφτει σύντομα κανείς δε θα θυμάται πλέον την ταινία…

  Όχι πως δε βρίσκονται λύσεις. Τόσες και τόσες ταινίες υπάρχουν διεθνώς που να καταγγέλλουν διάφορα κακώς κείμενα σε διάφορα κατεστημένα (π.χ. δικαστικά, σόου-μπιζ κλπ.), και δε συμπεραίνει ο καθένας ανοήτως ότι η ταινία τσουβαλιάζει τον κάθε εκπρόσωπο του κατεστημένου. Άλλο όμως ταινία με τη συγκεκριμένη αυτή στόχευση, και άλλο ταινία / σειρά όπου απλώς εμφανίζεται και ένας παπάς…

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  170:Ο Καζαντζάκης στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» πρόβαλε και τους δύο τύπους με τον «κακό» παπα-Γρηγόρη και τον «καλό» παπά-Φώτη.

 172. π2 said

  Μια που έγινε λόγος για τους αμφιδέξιους, να θυμίσω και το ωραίο αρχαίο επίθετο αμφαρίστερος, που με χαρακτηρίζει απόλυτα (δεν πιάνουν τα χέρια μου, που λένε).

 173. ΣΠ said

  164
  Άντρας με βυζιά. Σιγά το πράγμα! Οι ελληνικές παραλίες είναι το καλοκαίρι γεμάτες από άντρες με μεγαλομαστία.

 174. Πέπε said

  172

  Και δυο αριστερά πόδια, που έχουν οι αδέξιοι χορευτές.

 175. sarant said

  172 Σωστός!

 176. ΓΤ said

  @172, 175

  Μα τον «αμφαρίστερο» τον έχει θυμίσει ο Παπαθανασίου στο #33…

 177. Μαρία said

  168
  Γραφικούς θα τους έλεγα.

 178. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ὁ τεμπέλης κι ὁ φαγᾶς ἢ μπασκίνας ἢ παπᾶς λέει τὸ λαϊκὸ ἀπόφθεγμα.

  Θὰ μοῦ πεῖτε πὼς δὲν εἶναι σωστὸ νὰ τσουβαλιάζουμε ὁλόκληρους κλάδους, παντοῦ ὑπάρχουν καλοὶ καὶ κακοὶ καὶ ὅλα τὰ σχετικὰ πολιτικορεκτικά*.

  *(σίκ, 5᾿μύρια +)
  >πολιτικοκορεκτικά·
  ἡ ἁπλούστευση ἔγινε πρὸς ἀποφυγήν τοῦ
  κοκο(κό). 🙂

  Σίγουρα, ὅμως, τὸ γνωμικὸ ἔχει βάση, μιᾶς καὶ οἱ δυὸ ἀσκοῦν ἐξουσία, κρατικὴ/κατασταλτικὴ καὶ πνευματική. Ἂν καὶ στὸ τελευταῖο σκαλί της, ἀποτελοῦν τὴν διεπαφή** της μὲ τὸ πόπολο· κι αὐτὸ τὸ πόπολο, ὅσο κι ἂν τὴ φοβᾶται τὴν ἐξουσία, τῆς σούρνει τὰ ἐξ ἁμάξης κατ᾿ ἰδίαν. 🙂

  **ἰντερΦαίηΣ(κορδᾶ) ποὺ λένε καὶ στὸ χωριό μου.

 179. Μαρία said

 180. π2 said

  176: Διάβασα καθυστερημένα και διαγωνίως τα σχόλια και μου διέφυγε.

 181. Μαρία said

  173
  Γυναικο- την ξέρω.

 182. Πέπε said

  173
  > Άντρας με βυζιά.

  Άνθρωπος με βυζιά, λέγαμε στον στρατό (=γυναίκα, υπαινιγμός ότι έχουμε να βγούμε στην κοινωνία αιώνες)

 183. Χαρούλα said

  #179 Μαρία.
  Μεγάλη πονηριά αυτό.
  Περίοδο προ Πάσχα κλείνονται οι συμφωνίες της σεζόν.
  Πολλούς εργαζόμενους χρειάζονται Ιούλιο-Αύγουστο. Έτσι νεολαίοι(με ναι των γονιών), κλείνουν, με ένα χαρτζηλίκι. Νομίζουν διακοπές. Δεν ξέρουν… Όταν θα το αντιληφθούν θα ειναι το τέλος της φουλ σεζόν, κι αυτοί …λεμονόκουπες🥲!
  Έτσι μ´αυτούς, λιγοστεύουν οι θέσεις για τους ακριβότερους επαγγελματίες, άρα εκβιαστικές οι διαπραγματεύσεις.
  Ποιότητα;;; Τουρκίας! Λίγοι με γνώση, πολλοί οι ερασιτέχνες.
  Άλλο σημαντικό; Οι «περαστικοί» δεν συνδικαλίζονται, δεν διεκδικούν! Για συλ.συμβ. ούτε λόγος…

  Απο την εποχή του Σκουλά(δεκ80) που ήξερε, ο τουρισμός είναι στον αυτόματο. Κάθε υπουργός θα αναπτύξει τις νέές(πάλιωσαν😅) μορφές τουρισμού.😠😡
  Να αναφέρω όμως την σημαντική(επί Γερουλάνου) απόφαση για ποσόστωση(17ο/ο), των ασκούμενων επί συνόλου. Αυτά ονειρεύονται Ανδρεάδηδες και λοιπές εργοδοτικές δυνάμεις… 150 ασκούμενοι από όλα τα Βαλκάνια και δυό επαγγελματίες. Τις παλιές «καλές» εποχές τους!

  Προσπάθησα να μην κουράσω με σεντόνι, και ίσως έχω ασάφειες. Ελπίζω όμως γενική εικόνα να έδωσα.
  ….την διαφορά να είμαστε γκαρσόνια της Ευρώπης ή επαγγελματίες σε μιά δυναμική βιομηχανία.

 184. Μαρία said

  183
  Πριν απο χρόνια πήγαμε για ένα τριήμερο στη Σάνη (στο πιο φτηνό, τίγκα στις Ρωσίδες μπάρμπι), Σεπτέμβριο που είχε προσφορά. Οι ασκούμενοι ήταν τότε απο Τσεχία.

 185. Μαρία said

  163
  Γι’ αυτό το λόγο τρεντάρει η Σαντορίνη
  https://twitter.com/search?q=%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7&src=trend_click&vertical=trends

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164 σήμερα επικαλύπτει το περιστατικό στον Άγιο Παντελεήμονα

 187. […] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως θα ξέρετε, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, 17 ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Ωστόσο, οι ισχυρομνήμονες αναγνώστες θα αναγνωρίσουν… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/04/18/skills/ […]

 188. Spiridione said

  179.
  ην δική του εκδοχή παρουσίασε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.
  Μιλώντας στο ThessToday.gr ο κ. Χότζογλου ανέφερε:
  «Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή». Δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού πλέον οι εποχικά εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας.
  Οι περιοχές με έλλειψη προσωπικού
  Σύμφωνα με τον κ. Χοτζόγλου οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.
  «Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται αναφέρει.
  Οι λόγοι για τις κενές θέσεις εργασίας
  Αρχικά, οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν δύο χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την παράταση ή όχι των επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους.
  Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
  Μειωμένες οι αποδοχές
  Σημειώνεται ακόμη ότι ο μισθός των εποχικά εργαζομένων το 2019 μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με το 2010 σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ήταν τα διπλάσια. «Το 2009 και το 2010 που βιώναμε την οικονομική κρίση τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα ήταν 9 δισ. ευρώ. Το 2019, πριν εμφανιστεί η πανδημία, τα έσοδα έφτασαν τα 18 σχεδόν δις ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια. Οι μισθοί μας αντιθέτως το 2019 ήταν 11% λιγότεροι σε σχέση με το 2010», επισήμανε ο κ. Χότζογλου.
  Παράλληλα, κανένας νέος δεν επιθυμεί πλέον να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα και κάλυψη αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Αν φέτος έχουμε πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, του χρόνου θα είναι 150.000. Είναι αδύνατον να δουλεύουμε 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας να διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Η επιβίωση τον χειμώνα είναι ανέφικτη. Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά από τον Σεπτέμβρη και έλαβαν ταμείο ανεργίας μέχρι και τον Δεκέμβρη. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει όλα τα επιδόματα από το 2021 όπως το επίδομα αδείας», εξήγησε και συνέχισε διερωτώμενος «Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει ξανά η σεζόν για να πληρωθούν και βιώνοντας ταυτόχρονα το κύμα της ακρίβειας;».

 189. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: