Η Πόρσε των Σουμερίων (μια ακόμα συνεργασία του Ρογήρου)
Posted by sarant στο 17 Μαΐου, 2022
Θα πείτε ότι, επειδή έχω ταξίδια αυτές τις μέρες, τα έχω φορτώσει στον κόκορα οπότε, για να μη σπάσω το καθημερινό σερί (που, να θυμίσω, βαστάει από τον Γενάρη του 2014) επαφίεμαι σε επαναλήψεις ή συνεργασίες.
Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά το σημερινό μού άρεσε πολύ όταν το είδα, πριν από καμιά δεκαριά μέρες, στη σελίδα του Ρογήρου στο Φέισμπουκ, και τον προειδοποίησα ότι θα το κλέψω. Μου έδωσε όμως την άδεια, οπότε δεν λογαριάζεται για κλοπή.
Ποια να είναι άραγε αυτά τα ζώα που σέρνουν τα άρματα μάχης των Σουμερίων, όπως απεικονίζονται στο αρχαιολογικό εύρημα το οποίο αποκαλείται, μάλλον εντελώς παραπλανητικά, «Λάβαρο της Ουρ»*;
Η κορμοστασιά τους θυμίζει άλογο, η ουρά κι η χαίτη, όμως, γαϊδούρι. Επιγραφές σφηνοειδούς γραφής που βρέθηκαν στην Έμπλα, στη βόρειο Συρία, κι ανάγονται στα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ. μας πληροφορούν για το όνομα του ζώου: κούνγκα.
Στις αρχές του 21ου αιώνα, στην Ουμ-ελ-Μάρρα της βορειοδυτικής Συρίας, ανάμεσα στο Χαλέπι και την κοιλάδα του Ευφράτη, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σε έναν αρχαίο χώρο ταφής τούς σκελετούς 44 ιππιδών, πιθανολογώντας ότι πρόκειται για τα μυστηριώδη κούνγκα. Τα ζώα θα πρέπει να είχαν θυσιαστεί για να συνοδέψουν κάποιον ηγεμόνα στην τελευταία του κατοικία.
Η ανακάλυψη θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, διότι θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν το γενετικό υλικό του ζώου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν στις αρχές του χρόνου. (E. Andrew Bennett, Jill Weber, Wejden Bendhafer, Sophie Chaplot, Joris Peters, Glenn M. Schwartz, Thierry Grange και Eva-Maria Geigl, “The genetic identity of the earliest human-made hybrid animals, the kungas of Syro-Mesopotamia”, Science Advances, τόμος 8, αριθ. 2, 2022).
Όπως υποψιάζονταν οι ειδικοί, το κούνγκα είναι ένα υβρίδιο που δημιούργησε ο άνθρωπος. Ήταν διασταύρωση ανάμεσα σε αρσενικό άγριο γάιδαρο της Συρίας και θηλυκό εξημερωμένο γαϊδούρι. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται μάλιστα για το παλαιότερο, μια και όσον αφορά τον έτερο διεκδικητή του τίτλου, δηλαδή το μουλάρι, το αρχαιότερο εύρημα (ένας σκελετός από την κεντρική Τουρκία) ανάγεται περίπου στα 1.000 π.Χ. Το κούνγκα συνδύαζε την αντοχή και την υπομονή του εξημερωμένου γαϊδάρου με τη δύναμη και την ταχύτητα του άγριου. Φυσικά, ήταν και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμο από τον ουσιαστικά αδάμαστο άγριο γάιδαρο.
Το σημαντικότερο κέντρο «παραγωγής» και εκτροφής κούνγκα ήταν το Νάγκαρ, στο βορειοανατολικό άκρο της σημερινής Συρίας. Το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθυνόταν βρισκόταν στις πόλεις της σουμεριακής Μεσοποταμίας και της Συρίας. Ουσιαστικά, το κοινό αυτό αποτελούνταν από τους ηγεμόνες και τους ευγενείς, καθώς η τιμή αγοράς του ζώου ήταν εξαιρετικά υψηλή. Τα θηλυκά και τα πιο μικρόσωμα αρσενικά χρησιμοποιούνταν ως υποζύγια για τη μεταφορά φορτίων, ενώ τα πλέον μεγαλόσωμα αρσενικά έσερναν άρματα μάχης ή τελετών. Αποτελούσαν σύμβολα κύρους και εξουσίας.
(Προσθέτω εδώ ότι τα κούνγκα ήταν πανάκριβα και επειδή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν μεταξύ τους).
Η «βασιλεία» των κούνγκα διήρκεσε μέχρι το τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ. και την αυγή της δεύτερης, όταν δηλαδή έφτασαν στη Μεσοποταμία τα πρώτα εξημερωμένα άλογα.
* Το «Λάβαρο της Ουρ» είναι… ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη βασιλική νεκρόπολη της αρχαίας σουμεριακής πόλης Ουρ. Οι πλευρές του καλύπτονται από ψηφιδωτό, φιλοτεχνημένο πάνω σε φόντο από λάπις λαζούλι. Στις δύο μεγαλύτερες πλευρές απεικονίζονται, στη μεν πρώτη, σκηνές από μια νικηφόρα μάχη που έδωσε ο στρατός της Ουρ, στη δε δεύτερη το συμπόσιο που προφανώς διοργανώθηκε από τον βασιλιά (πιθανότατα τον Ουρ-Παμπιλσάγκ, περ. – 2.550) μετά τον θρίαμβό του. Η παράδοξη ονομασία οφείλεται στον Λ. Γούλλυ (Leonard Woolley), τον Βρετανό αρχαιολόγο που το ανακάλυψε το 1928. Ο Γούλλυ πίστευε ότι το κιβώτιο αυτό συνόδευε τον στρατό της πόλης στις εκστρατείες του, όπως ένα λάβαρο προπορεύεται του στρατεύματος και το «οδηγεί» στη μάχη -αλλά οι σημερινοί μελετητές έχουν απορρίψει αυτή την εικασία.
Δύτης των νιπτήρων said
Αυτή η εικασία του Γούλλυ για το κιβώτιο ως λάβαρο, να είχε να κάνει με την Κιβωτό της Διαθήκης;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα. Βρε τι μαθαίνει τινάς εδώ στο σαραντακέικο…Αγνοούσα παντελώς την ύπαρξη του εν λόγω χαϊβανίου.
>> το είδα, πριν από καμιά δεκαριά μέρες, στη σελίδα του Ρογήρου στο Φέισμπουκ, και τον προειδοποίησα ότι θα το κλέψω. Μου έδωσε όμως την άδεια, οπότε δεν λογαριάζεται για κλοπή.
Με το μπαρδόν Νικοκύρη και Ρογήρε αλλά η συνενοχή δεν είναι αθωότητα. Να αποφανθούν οι νομικοί του ιστολογίου.
Δύτης των νιπτήρων said
Ακούγεται σήμερα λίγο αστείο, αλλά αυτός ο άγριος γάιδαρος (όναγρος), ο πατέρας του κούνγκα, είναι συχνά κάτι σαν το αντίστοιχο του λιονταριού στην ιρανική μυθολογία.
atheofobos said
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!

Ψάχνοντας είδα πως ολόκληρο το Λάβαρο της Ουρ είναι αυτό της εικόνας και ήταν τμήμα στήριξης μουσικού οργάνου (2500 π.Χ. περίπου), ψηφιδωτό με κοχύλια, λαζουρίτη και κόκκινο ασβεστόλιθο επάνω σε ορυκτή άσφαλτο, Βασιλικό νεκροταφείο Ουρ, Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο
Απεικονίζεται μια επιτυχής εκστρατεία του βασιλιά της πόλης Ουρ. Στην επάνω λωρίδα εικονίζεται ο βασιλιάς με την ακολουθία του, καθώς και πολλοί αιχμάλωτοι που οδηγούνται προς αυτόν. Στη μέση μια φάλαγγα αιχμαλώτων οδηγείται από πεζούς στρατιώτες με κράνη, ενώ στην κάτω λωρίδα διθέσια άρματα ανοίγουν δρόμο επάνω από τα πτώματα του εχθρού.
atheofobos said
Οι πληροφορίες στο 4 είναι από εδώ:
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/4706/Istoria-tis-Technis_B-G-EPAL_html-apli/index2.html
ΓΤ said
Στο πέιπερ, Sophie Chaplot —> Sophie ChaMplot
sarant said
Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Σοβαρά; Ναι, ακούγεται λιγάκι αστείο
4 Βρε τι μαθαίνουν στα ΕΠΑΛ!
Πέπε said
Καλημέρα.
Πάλι μάθαμε κάτι ενδιαφέρον, από αυτά που δε θα αναζητούσαμε ποτέ να μάθουμε μόνοι μας. Καταπληκτικό δε ότι υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί εξίσου στενά την αρχαιολογική όσο και τη βιολογική επικαιρότητα.
Βέβαια, βλέποντας τίτλο «η Πόρσε των Σουμερίων» και εικόνα με το αλογάκι ή ό,τι είναι με το τεράστιο κουρδιστήρι στην πλάτη, άλλο περίμενα…
Έχω και μια απορία. Βλέπω διασταύρωση άγριου με εξημερωμένο γάιδαρο, στείρα όπως το μουλάρι. Απ’ ό,τι ξέρω, η μεν δυνατότητα διασταύρωσης δείχνει ότι δύο είδη είναι πολύ συγγενικά, αλλά η στειρότητα των απογόνων δείχνει ότι υπάχει κι ένα όριο στη στενότητα της συγγένειας (=όχι τόσο συγγενικά ώστε να βγάζουν και γόνιμους απογόνους). Από την άλλη πλευρά, ο εξημερωμένος γάιδρος θα είναι προφανώς ένας άγριος γάιδαρος που τον εξημέρωσαν. Υποθέτω πως οι γαϊδουροπαραγωγοί θα ξεχώριζαν όσα αρσενικά και θηλυκά τυχαινε να έχουν στον μεγαλύτερο βαθμό τα χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τον άνθρωπο, και στον μικρότερο βαθμό όσα του προξενούν μπελάδες, και αυτά ζευγάρωναν. Αλλά για να φτάσει μ’ αυτό τον τρόπο να μεταλλαχθεί το είδος σε νέο είδος (ή υποείδος, ποικιλία, δεν ξέρω, διορθώστε με) τόσο διαφορετιό ώστε η διασταύρωση με το παλιό να μη δίνει γόνιμους απογόνους, δε χρειάζεται ταράστιος αριθμός γενεών; Από πότε εξημερώθηκαν τα γαϊδούρια;
ΓΤ said
Συμπληρώνουμε τη σημερινή αμάτη ανάρτα (για να δούμε, με σεβαστικό βλέμμα προς το παρελθόν, και τη γενετική γραμμή που μας πηγαίνει από τον γάιδαρο του Gpoint στο Ur-μπλάρ’ του Rogerios)
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm0218
Ανδρέας Τ said
@8. Κι εμένα με εξέπληξε το γεγονός ‘οτι η διασταύρωση έδινε στείρα ζώα σαν να ήταν αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών. Η γενετική μελέτη θα βοηθήσει ίσως να καταλάβουμετο γιατί. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
8# Η βίκη λέει:
Remains of domestic donkeys dating to the fourth millennium BC have been found in Ma’adi in Lower Egypt, and it is believed that the domestication of the donkey was accomplished long after the domestication of cattle, sheep and goats in the seventh and eighth millennia BC. Donkeys were probably first domesticated by pastoral people in Nubia […] In the Dynasty IV era of Egypt, between 2675 and 2565 BC, wealthy members of society were known to own over 1,000 donkeys […]By the end of the fourth millennium BC, the donkey had spread to Southwest Asia, and the main breeding centre had shifted to Mesopotamia by 1800 BC.
dimosioshoros said
Ωραίο κεφάλαιο διεπιστημονικής έρευνας και διαθεματικής εκλαΐκευσης.
Ρενέ said
Μπορεί να είναι σαν το κιανγκ, που μοιάζει με γάιδαρο αλλά θεωρείται ξεχωριστό είδος και, όταν το διασταυρώσεις με γάιδαρο, ο απόγονος είναι στείρος.
Ρενέ said
Θέλω να πω ότι ο όνος είναι υπογένος και αυτό έχει διάφορα είδη από κάτω, η διασταύρωση των οποίων δίνει στείρους απογόνους.
nikiplos said
Καλημέρα ενδιαφέρον άρθρο που μας εισάγει στον Υβριδισμό, μια παλαιά διαδικασία όπου ο άνθρωπος φυσικά κατόπιν παρατήρησης φυσικών υβριδισμών, τεχνητά διασταύρωνε συγγενικά είδη προκειμένου να παράξει υβρίδια τα οποία είχαν βελτιωμένες ιδιότητες. Τα Κούγκα είναι τα παλαιότερα ιστορικά τεκμηριωμένα γνωστά υβρίδια, σύμφωνα με τη βίκη. Μετά είναι τα μουλάρια. Να πούμε πως συχνά τα υβρίδια αναπαράγονται και δημιουγούν νεά υποείδη, όπως μας πληροφορεί εδώ η σελίδα αυτή:
https://el.lambdageeks.com/hybrid-species-examples/
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα, και ένα επιμέρους συμπέρασμα:
Κούνγκα: υβρίδια εξημερωμένου γαϊδάρου με δύναμη και ταχύτητα άγριου, αλλά πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμα».Και υπηκοότατα εάν κρίνουμε από τα μεγάλα τους αφτιά.
Τα οποία, τότε, δεν μπορούσαν-ορθώς- να αναπαραχθούν από μόνα τους. Σήμερα όμως τα συγκεκριμένα ιπποείδη καλπάζουν(με χείλια, και/ή κάλπικα) στο τρέχον Ιουράσιο Πάρκο της καθημερινότητάς μας,(φερόμενα -συχνάκις- και με τη λαϊκή ανομασία «(Ε)αφτιάς»), χρησιμότατα και τώρα -σαν και τότε-για να σέρνουν το άρμα των Κυβερνώντων. Παρατηρείται όμως το εξής, τρόπον τινά, παράδοξο: Μία κυβερνητική Πόρσε με μεγάλη «ιπποδύναμη» π.χ. 100 Κούνγκα και βάλε, εύκολα γίνεται και «Όρσε!» και πάει στον αγύριστο τον οδηγό της.
Ρενέ said
Ορίστε, το άρθρο της έρευνας γράφει «The researchers found the Umm el-Marra equids were likely first-generation hybrids between a female donkey and male hemippe.» Ο γάιδαρος είνια είδος equus africanus, ο ήμιππος (ελλ;) είναι είδος equus hemionus.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
7γ Μπορεί στο λινκ να εμφανίζονται τα ΕΠΑΛ αλλά βλέπω πως είναι το βιβλίο για το μάθημα επιλογής ιστορία της τέχνης που γινόταν στην Γ’ Λυκείου (πριν κοπούν τα μαθήματα επιλογής).
Μπορεί να διδασκόταν και σε κάποιο τομέα των ΕΠΑΛ δεν παίρνω όρκο!
Πέπε said
Στην εικόνα βλέπουμε επίσης ότι το κούγκα δεν έχει τη λεπτότητα που λένε ότι έχει το άλογο να μην πατάει ποτέ άνθρωπο.
@13
Με τέτοια περιγραφή θα πορούσε να είναι και το ίδιο το κούγκα. Μήπως κιανγκ-κούνγκα είναι η ίδια λέξη ή πάντως το ίδιο ζώο;
Πέπε said
Άκυρο το προηγούμενό μου, δεν είναι ίδια η περιγραφή…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Κούνγκα
Υποείδος ιπποειδούς!
Μου φαίνεται βρήκα τη σειριά μου, …στη Συρία!.
(παρ΄ολίγον φορβάς, εν τέλει …οναγρίτσα) 🙂 🙂
Έχω κέφια πρωί πρωί.
Μαγιάτικη μέρα
Καλημέρα! Ενθουσιασμένη από το άρθρο.
Ρογήρε,σέβας, Νικοκύρη άριστη επιλογή.Ευχαριστούμε.
ΓιώργοςΜ said
18 Τα ΕΠΑΛ έχουν κατεύθυνση γραφιστικής, σχεδιασμού κλπ και είναι πιο λογικό να έχουν αυτό το βιβλίο παρά τα Γενικά Λύκεια.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κατ
Νικοκύρη καλές στράτες. Η κόκκινη πόλη με το ποτάμι χθες, πόση συγκίνηση, διαπιστώσαμε με το γιο μου ότι εκτός από το ποτάμι, το Κάπιτολ και …τα Αιρ μπας, αυτός θυμήθηκε το ρεστοράν Εntrecôte κι εγώ τα πολλά κεμπαπτσίδικα και την ωραία λαϊκή κάτω από τα πανύψηλα δέντρα ( και το κουτσουλοβρόχι, ακριβώς πάνω από τη γέφυρα, το Φθινόπωρο, από τα τα διαβατάρικα για το νότο πουλιά)
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Να και κάτι διαφορετικό! Και ενδιαφέρον, βέβαια. Ευχαριστούμε τους… συνενόχους 🙂
18.
Ναι, και ‘γω αυτό είδα -μέχρι τουλάχιστον 2015-16 ήταν μάθημα επιλογής (μάλλον και σε ΕΠΑΛ)
>>…τα κούνγκα ήταν πανάκριβα και επειδή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν μεταξύ τους.
Πάντως, τα τσουτσούνια τους δεσπόζουν εμφανώς! 🙂
rogerios said
Καλημέρα,
Ευχαριστώ πολύ τον Νικοκύρη για την αναδημοσίευση και τους φίλους σχολιαστές για τα στοιχεία που έχουν συνεισφέρει.
Επειδή η ημέρα μου δεν θα είναι πολύ άνετη από εργασιακή άποψη, φοβούμαι ότι οι παρεμβάσεις μου θα είναι σποραδικές. Ζητώ συγγνώμη.
– @1: Σίγουρα στο μυαλό του Γούλλυ υπήρξε συσχετισμός με την Κιβωτό της Διαθήκης, αλλά δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο.
– Η στειρότητα των υβριδίων είναι ο κανόνας, αλλά δεν είναι απόλυτος (έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αναπαραγωγής τους δηλαδή).
– Ο καλλιτέχνης του Λάβαρου της Ουρ δεν είναι απολύτως… σαφής, αλλά νομίζω ότι στα άρματα που απεικονίζονται είναι δεμένα τέσσερα κούνγκα κι όχι δύο.
– Ο όρος «όναγρος» προκαλεί μερικά προβληματάκια. Τον χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε οποιοδήποτε είδος άγριου γαϊδάρου (λ.χ. προ ανακάλυψης κούνγκα, κι εγώ ήξερα ότι όναγροι έσερναν τα πολεμικά άρματα των Σουμερίων). Νομίζω, όμως, ότι επιστημονικά ο όρος υπάρχει στην ονομασία μόνον του περσικού υποείδους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
22. Ήταν μάθημα επιλογής. Έχω/αγόρασα ένα τέτοιο βιβλίο,προ 15ετίας (μου το σύστησαν ως καλογραμμένο και ήταν -άτυπα- αυτό από το οποίο αντλούσαν θέματα οι επιτροπές στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις Ανώτερες Σχολές Θεάτρου) αλλά μάλλον άλλης χρονολογίας (θα το βρω και θα πω) διότι ήδη τότε είχε καταργηθεί. Δινόταν στην Α΄Λυκείου.
ΓΤ said
21@
Είναι κι εκείνο το βοτσαλάκι στο συρτάρι σου από τον υποπόταμο όταν τύλιξες τη γευστική μνήμη αμπελόφυλλο
Μυλοπέτρος said
Λύστε μου μια απορία.
Οι κόρες του κ. Μητσοτάκη με ποια ιδιότητα πήγαν και αυτές στο Λευκό Οίκο, και μάλιστα ήπιανε τσάι με την κ. Μπάιντεν;
Corto said
Καλημέρα!
Ευχαριστούμε τον Ρογήρο και τον Νίκο για το ενδιαφέρον άρθρο! Μία απορία:
«…αυτά τα ζώα που σέρνουν τα άρματα μάχης των Σουμερίων…»
Είναι πράγματι άρματα μάχης τα εικονιζόμενα οχήματα ή μεταφορικές άμαξες; Τα άρματα μάχης δεν θα έπρεπε να είναι με δύο τροχούς και όχι με τέσσερις;
ΓΤ said
28@
Ήταν τα πρόσθετα 4 πόδια-μοντέλο ώστε να παρουσιάσουν πεδιλάκια του προστατευόμενου είδους μπαρέτα-μπαρέτα, του οίκου της αυτών μητρός, μπας και ξεστραβωθεί η Τζιλ και πετάξ΄ τσι γόβες.
gpointofview said
# 8
«Από πότε εξημερώθηκαν τα γαϊδούρια;»
Απ ‘ο,τι ξέρω τα ανθρώπιν όχι ακόμα ! 🙂 🙂
Πουλ-πουλ said
29.
Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς ότι, ενώ η τεχνολογία των τροχών είναι ίδια στις δύο εικόνες, το σύστημα έλξης των αμαξών διαφέρει σημαντικά. Στην πάνω εικόνα το άρμα μάχης προσδένεται στέρεα, με χοντρά ξύλα και το «κουρδιστήρι», στις ράχες των ζώων. Στην κάτω εικόνα πρόκειται μάλλον για ελαφρύ άρμα τελετουργίας.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
29# Εύλογη η απορία σου Κόρτο, από την άλλη όμως τα άρματα ποδοπατάνε πτώματα, και εκείνο το πράγμα που εξέχει λοξά προς τα πάνω στη μπροστινή μεριά του άρματος (φαίνεται καλύτερα στη φωτό του #4) πρέπει να είναι κοτσαρισμένη φαρέτρα με βέλη.
rogerios said
@29: Κι όμως, τα πολεμικά άρματα των Σουμερίων ήταν τετράτροχα. 😉
Corto said
32: Αν ενημερώθηκα καλά, από πρόχειρο διαδικτυακό ψάξιμο, αυτό το «ξύλινο τιμόνι» που συνδέει το όχημα με τα υποζύγια λέγεται ρυμός (ή ρυμός έλξης). Το «κουρδιστήρι» φρονώ ότι είναι ένας δεσμός από ξύλο ή σχοινί για να στρίβει ο ρυμός. Παρατηρώ ότι το καμπουρωτό σχήμα του τετράτροχου στην πρώτη εικόνα, εμφανίζεται και στην παρακάτω (πολύ μεταγενέστερη) εικόνα ινδικού τετρατρόχου με ελέφαντες:
Πουλ-πουλ said
35.
Αγαπητέ Κορτό, σωστές οι παρατηρήσεις σου, αλλά επειδή βλέπω ότι ενδιαφέρεσαι για το θέμα της τεχνολογίας των αμαξών, θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις, αν διαθέτεις 3 ώρες, τις 2 διαλέξεις του Μανόλη Κορρέ για το θέμα. Εδώ το πρώτο μέρος
https://www.blod.gr/lectures/amaksa-kai-oikodomiki-a-meros/
Γιάννης Μαλλιαρός said
26 Τα μαθήματα επιλογής του Λυκείου ήταν μετακινούμενα. Στα τελευταία τους το συγκεκριμένο είχε κάτσει στη Γ’
28 Μα τόπες και μόνος σου. Ως «κόρες του κ. Μητσοτάκη». Χρειάζεται κάτι άλλο;
Corto said
36 (Πουλ-Πουλ): Ευχαριστώ πολύ! Ενδιαφέρομαι γενικώς για την αρχαία τεχνολογία (και την βυζαντινή επίσης), συνεπώς θα δω οπωσδήποτε την διάλεξη του Κορρέ με την πρώτη ευκαιρία…
Corto said
Σχόλια περιμένουν έγκριση…
leonicos said
Μου έδωσε όμως την άδεια, οπότε δεν λογαριάζεται για κλοπή.
Είχες όμως την πρόθεση
Άρα η αμαρτία παραμένει
leonicos said
Στο κόρπους των σουμερικών (γιατί σουμεριΑκών επειδή οι Αγγλοι λένε Sumeriıan?) λογοτεχνικών έργων και παροιμιών που ετοιμάζω, τα λέω όναγρους.
Η Μεσοποταμία ήταν πολύ ευρύς χώρος, η Embla ήταν ουσιαστικά και πολιτισμικά στο άκρο, είχε άλλη γλώσσα, σημιτική, δηλαδή αναπτύσσεται σε μεταγενέστερη φάση, και συνεπώς δεν ήταν Κάνγκα κάθε ζώο που έσυρε άρμα
Alexis said
#8: Προφανώς δεν έγινε έτσι. Θέλω να πω ότι ο θηλυκός εξημερωμένος γάιδαρος δεν είχε προκύψει από τον αρσενικό άγριο με τον οποίο διασταυρώθηκε.
Επρόκειτο για δύο διαφορετικά είδη από τα οποία τα ένα εξημερώθηκε και ο αρχαίος άγριος πρόγονός του πιθανόν να είχε ήδη εξαφανιστεί.
leonicos said
Embla
Ebla
Alexis said
Το Ford Kuga άραγε να είναι εμπνευσμένο από το αλογάκι των Σουμερίων;
leonicos said
Επιπλέον τα αρχεία της Εμπλα είναι μόλις του 24-23ου αι εννέα με δέκα αιώνες νεότερα των γεγονότν τουλάχιστον της Μεσοποταμίας
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τί ωραίο κίνητρο το συμπυκνωμένο σημερινό για να σκαλίσει κανείς πέριξ αυτού
…Πριν από την εισαγωγή οικόσιτων αλόγων στη Μεσοποταμία στα τέλη της τρίτης χιλιετίας π.Χ., οι σύγχρονες σφηνοειδής πλάκες και σφραγίδες τεκμηριώνουν την σκόπιμη εκτροφή ιπποειδών υψηλής αξίας που ονομάζονται kungas για χρήση στη διπλωματία, τις τελετές και τον πόλεμο.
…δεδομένου του ενταφιασμού τους σε τάφους υψηλής στάθμης, είναι πιθανότατα πανομοιότυπα με τα πολύτιμα kungas που αναφέρονται συχνά σε σφηνοειδή κείμενα και απεικονίζονται σε εικόνες και βασιλικές σφραγίδες σε όλη τη Μεσοποταμία
…Έχει σημειωθεί ότι ο συριακός άγριος γάιδαρος (hemippe), του οποίου το εύρος κάποτε εκτεινόταν σε όλο το Λεβάντε, ήταν η μικρότερη μορφή σύγχρονων ιπποειδών
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm0218
26 Λάθος, λάθος! Μαγιεύτηκα! Αυτό που νόμιζα για «Ιστορία της τέχνης» ήταν «Στοιχεία θεατρολογίας» Α΄Γενικού Λυκείου, βιβλίο μαθητή (μάθημα επιλογής) /1999, συγγνώμη.
27, και βοτσαλάκι από παλιόφιλο
κι άσπρο χοχλιό σ΄ένα συκόφυλλο* 🙂
37 >>Ως «κόρες του κ. Μητσοτάκη»
στις ΗΠΑ ο Κούλης με την ομογένεια
για πάρτη΄του, η θρησκεία και η οικογένεια
* με τη γιαγιά μου, στα ορεινά
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
46α Από το ίδιο λινκ

«Εικονογραφική και κειμενική απεικόνιση του kunga.»
Εικ.1
leonicos said
8 Πέπε
Για να προκύψει απόγονος από μια συνεύρεση, πρέπει ‘να είναι του ισιου είδους’. Αυτό θα το πούμε λίγο διαφορετικά ‘πρέπει στα γονίδια να υπάρχει αλληλία. Η λ. αλληλία είναι όρος και σημαίνει περίπου ‘αντιστοιχία’ γονιδίου προς γονίδιο σε κάθε ένα χρωμόσωμα (το σωματιδιο που έχει πάνω του τα γονίδια)
Τα γονίδια χωρίζονται στα σωματικά, π.χ. ο άνθρωπος έχει 46 (23 από κάθε γονιό) ή δροσόφιλα 4 κοκ και δύο φυλετικά, το Υ και το Χ
Αν ο απόγονος από τους γονείς πάρει δύο Χ γίνεται θηλυκός. Αν πάρει ένα Χ από τη μάνα του κι ένα Υ από τον πατέρα του γίνεται αρσενικός. Συνδυασμός ΥΥ δεν υπάρχει, διότι οι γυναίκες έχουν μόνο Χ (είναι ΧΧ) και οι άνδρες ΧΥ
Μετον κίνδυνο να τα ξέρεις όλα αυτά και να με βλαστημάς
τα γραφω γιατί αλλιώς δεν μπορώ να σου εξηγήσω.
Το άλογο και ο γάΙδαρος, έχουν αλληλία μόνο στα σωματικά γονίδια, αλλά δεν έχουν στα φυλετικά, γι’ αυτό δεν μπορούν ν’ αναπαραχθούν.
Δεν είμαι ειδικός για το τι συμβαίνει μεταξύ γαϊδάρου και όναγρου, αλλά είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι ανάλογο.
ας το κάνω σεντόνι, δεν είναι πρώτη φορά
Αυτό το ξέρει ο ντουνιάς από την αιμορροφιλία. Όλοι σχεδόν έχουν ακούσει ότι η γυναίκα μεταδίδει την αιμορροφιλία ενώ μόνο ο άνδρας πάσχει.
Ατό συμβαίνει γιατί το αντίστοιχο γονίδιο βρίσκεται στο Χ και είναι υπολοιματικό, δηλαδή δεν εκφράζεται, δεν εκδηλώνεται, όταν το άλληλό του, από το άλλο Χ είναι φυσιολογικό.
Έτσι οι γυναίκες δεν πάσχουν αλλά έχουν (αν είναι φορείς της νόσου εννοείται) ένα νοσηρό Χ κι ένα φυσιολογικό Χ.
Αν μεταδώσει στο νοσηρό Χ, ο άνδρας δεν έχει φυσιολογικό ΑΛΛΗΛΟ για να το κατασιγάσει το παθολογικό γονίδιο, διότι έχει Υ χρωμόσωμα, κι έτσι εκδηλώνεται η αιμορροφιλία.
Τα υποθετικά έμβρυα με νοσηρά και τα δύο Χ, αποβάλλονται μεταξύ 3ης και 8ης εβδομάδας. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν γυναίκες αιμορροφιλικές.
111111111τα γονίδια που βρίσκονται στα Χ και Υ λέγονται φυλοσύνδετα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εδώ μιλάμε μόνο για την κλασική αιμορροφιλία. Υπάρχουν επίσης διαταραχές πηκτικότητας, που ο κόσμος τις ξέρει ως αιμορροφιλία επειδή εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο, που δεν είναι φυλοσύνδετες, κι έτσι πάσχουν και γυναίκες.
leonicos said
Ατό συμβαίνει γιατί το αντίστοιχο γονίδιο βρίσκεται στο Χ και είναι υπολειμματικό,
Μη μας διορθώσουμε από το κοντρόλ
ξερω εγώ
leonicos said
Τα άλλα διορθώστε τα μονοι σας
Τα δάχτυλά μου με προδίδουν συχνά
leonicos said
ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά
τόσο η ανάρτηση του Ρογήρου, που δεν την είδα διότι δεν έχω φεϊσμπουκ,
όσο και η πρωτοβουλία του Νικ Νοικ να την παραθέση
ήταν πολύ σπουδαία
και μια ανάσα μετα τον Γκουσγκούνη και κάποια άλλα προσφατα
που ΘΑ ΤΟ ΠΩ ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΠΙΩ που λέγανε στον Μανιαδάκη
δεν καταπίνονταν εύκολα
Αφήνω το μεζεδοκυνήγι, που δεν το κατάλαβα ποτέ.
Το τι βρίσκω διαβάζοντας, ακόμα και στο academia edu δεν λέγεται
Λάθη γίνονται, και πρέπει να επισημαίνονται εκείνα που προέρχονται από πηγές που δεν έπρεπε να τα κάνουν.
leonicos said
Εξαλλου υπάρχουν πολύ πιο καυτα θέματα από το ποιος έβαλε περιττά εισαγωγικά
α) Γιατί στο Αττικον, με έξι χειρουργικές κλινικές είναι ανοιχτές μόνο έξι χειρουργικές αίθουσες ενώ υπάρχουν 12 κλειστές;
β) Τι συμβαίνει με τις αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη;
γ) Τί συμβαίνει με το νομικό καθεστώς των μουσείων. Πληρώνεις 12 ευρώ, χωρίς έκπτωση ηλικίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Δηλαδή ένα οικογενειάρχης με δύο παιδιά (να τα παιδιά τελειώσαν το σχολείο) 50 ευρώ;
Και δεν μπορείς να δεις το Μουσείο μια κι έξω!
gpointofview said
Λεόνικε,τα δικά μου χρωματοσώματα είναι σαφώς G και Y giat;i έχω λύσει την εξ;iσωση ωσ προς Χ και βρήκα G !!!!!
leonicos said
Τζι μου
τα χρωματοσώματά σου
παίζουν σαν ακτίνες του φωτός
κι έτσι καταλήγεις ΠΑΟΚ
και βαθμό το ελλειπώς
leonicos said
Όταν ο Τζι πιανει κοντάρι
αδειάζει η θαλασσα από ψάρι
και γελάνε με τ’ αγκίστρι
που ‘ναι όναγρου καπιστρι
Pedis said
Το κούνγκα συνδύαζε την αντοχή και την υπομονή του εξημερωμένου γαϊδάρου με τη δύναμη και την ταχύτητα του άγριου. Φυσικά, ήταν και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμο από τον ουσιαστικά αδάμαστο άγριο γάιδαρο.
Πώς τα γνωρίζουμε αυτα?
—
# 28 – Οι κόρες του κ. Μητσοτάκη με ποια ιδιότητα πήγαν και αυτές στο Λευκό Οίκο, και μάλιστα ήπιανε τσάι με την κ. Μπάιντεν;
Δικαιωματικά. Ως το δίδυμο ινφάντε της βασιλικής οικογένειας …
Ή να τις προξενέψει σε άλλον Οίκο, ποιος ξέρει?
—
Ο θησαυρός της Κλυταιμνήστρας?
Spiridione said
8. ο γάιδαρος εξημερώθηκε γύρω στο 5.000 π.Χ. και προέρχεται από τον αφρικανικό άγριο γάιδαρο, Equus africanus.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_domesticated_animals
Ο αρσενικός άγριος γάιδαρος της Συρίας ανήκει σε άλλο είδος, στο Equus hemionus (ασιατικός άγριος γάιδαρος).
leonicos said
Δυστυχώς δεν μπορώ ν’ αντιγράφω την πρώτη γραμμη από το Α στο 47 της Έφης
Αλλά στο πρώτο γκούσουμ (σφηνόγραμμα) διακρινεται καθαρά, εικονογραφικά, η σημασία.
Τα δύο επόμενα γκούσουμ είναι KI και AN. Ο τροχός είναι το απσίγνωστο ΑΝ που σημαίνει ουρανός, θεός κλπ, αλλά εδώ χρησιμοποιείται συλλαβογραφικά.
Το πρώτο γκούσουμ είναι εικονόγραμμα, τα δυο άλλα συλλαβογράμματα
Κιγκέρι said
52γ: Λεώνικε,
στην ιστοσελίδα του Μουσείου πάντως, λέει ότι παιδιά και νέοι μέχρι 25 ετών από
χώρες της Ε.Ε. δικαιούνται ελεύθερη είσοδο.
Επίσης, 12€ κοστίζει το εισιτήριο από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.
Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου έχει 6€.
Επιπλέον, η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για όλους τις εξής ημέρες:
– 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
– 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
– 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
– το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
– 28 Οκτωβρίου.
– κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
https://www.namuseum.gr/episkepsi/
Ε, όλο και κάποια μέρα (μη σου πω αύριο κιόλας, 18 Μαΐου) θα βρει ο οικογενειάρχης σου να πάει σε γκοτζάμ Αρχαιολογικό Μουσείο και να πληρώσει λιγότερα απ’ όσα θα ’δινε σε μια ταβέρνα!
Κιγκέρι said
59: …αρκεί στο λινκ που έδωσα να πατήσει το βελάκι «περισσότερες πληροφορίες»! 🙂
GeoKar said
Όσο ζω μαθαίνω απο τουτο το ιστολόγιο! Να ‘σαι καλά Ν(ο)ικοκυρη κ να περνάτε ακομη καλυτερα!
Υ/Γ: θα φτάσετε Καρκασόν?
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο τελευταίος Συριακός γάιδαρος των Βιβλικών χρόνων πέθανε το 1929 στο ζωολογικό κήπο Σένμπρουν της Βιέννης.
https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/101982927
Σε κάποιο άλλο λινκ είδα ,δεν το βρίσκω τώρα, λέει ότι έχουν τοσκελετό του στο μουσείο , εκεί.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
58, Λεώνικε
Από το συνοδευτικό τής φωτό
Εικ. 1 .
Εικονογραφική και κειμενική απεικόνιση του kunga.
( Α ) Σφηνοειδή σημάδια της τρίτης χιλιετίας π.Χ. για το kunga (ANŠE.BARxAN) πάνω από μια φωτογραφία και ένα σχέδιο πήλινης πλάκας από το UrIII Girsu/Lagaš (Βρετανικό Μουσείο BM23836) με πολλαπλά περιστατικά, που επισημαίνονται στο παρατιθέμενο σχέδιο. Οι δύο πρώτες γραμμές έγραφαν «μεταδιδόμενα οικόπεδα κριθαριού 1 bur 6 iku (=8,64 εκτάρια) σε έκταση, (για τη διατήρηση) ANŠE.BARxAN — ιπποειδή του βασιλιά» (σχέδιο και μετάφραση ευγενική προσφορά του K. Maekawa)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
62 Βρήκα φωτό του
Equus hemionus hemippus (Syrian wild ass, Syrian onager, Assyrian onager, Hemippe, Achdari)
Ριβαλντίνιο said
Οι Καρχηδόνιοι και ο Πύρρος δεν χρησιμοποιούσαν για πολεμικούς ελέφαντες τον μικρό ινδικό ή τον μεγάλο αφρικανικό , αλλά έναν άλλον μικρό της Βόρειας Αφρικής που εξαφανίστηκε το 100 μ.Χ.
——————————————-
Το μουλάρι είναι από πατέρα γάιδαρο και μάνα αλόγα.
Το γαϊδουρομούλαρο έχει πατέρα άλογο και μάνα γαϊδούρα.
Αναπαράγονται σπανιότατα.
ΛΆΜΠΡΟΣ said
Μάλιστα, μάθαμε και το κούνγκα που ενώ έχω δεί διάφορες τέτοιες απεικονίσεις, ούτε που ήξερα τι ζώα είναι, μάλλον κακοζωγραφισμένα άλογα.😊
Πάντως, τώρα που τα ξαναβλέπω πιο προσεκτικά, μου φέρνουν πολύ με το δικό μας το Χτηνος, αν του βάλουμε χαίτη (ουρά έχει, απλώς με τα χρόνια έχει μετατοπιστεί μπροστά😂) είναι φτυστός Κούνγκα.😂
Μπράβο στον Ρογήρο που έκανε την έρευνα, και στον λήσταρχο Νταβέλη που το δημοσίευσε για να ξεστραβωθούμε.😂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
66# Παίζεις με τον πόνο μου Λάμπρο? Ξαναβάλε μου χαίτη και γίνομαι και γαϊδουρογάιδαρος και κατσικομούλαρο και εγωπρόβατο και ό,τι θες, τέρας.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η ασσυριακή τέχνη από τον 7ο αιώνα π.χ. που βρέθηκε στη Νινευή περιλαμβάνει μια σκηνή κυνηγών που αιχμαλωτίζουν συριακά άγρια γαϊδούρια με λάσο .
Ο Ξενοφών από την Αθήνα αναφέρει τα Συριακά άγρια γαϊδούρια στην Ανάβασή του του ~ 370 π.χ. Αναφέρει ότι ήταν τα πιο κοινά από τα ζώα που συναντήθηκαν στη Συρία. εκτός από στρουθοκαμήλους , μπούσταρες και γαζέλες. Ο Ξενοφών αναφέρει ότι οι ιππείς κυνηγούσαν περιστασιακά τα γαϊδούρια, με τα γαϊδούρια να μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα άλογα. Είπε ότι τα γαϊδούρια θα έτρεχαν μόνο μια μικρή απόσταση μπροστά από τα άλογα πριν σταματήσουν, περιμένοντας τα άλογα να πλησιάσουν και μετά έτρεχαν ξανά μπροστά. Περιέγραψε τα γαϊδούρια ως αδύνατο να πιαστούν χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό. Ο Ξενοφών ανέφερε επίσης ότι το κρέας των γαϊδάρων είχε γεύση σαν μια πιο τρυφερή εκδοχή ελαφιού
https://www.wikiwand.com/en/Syrian_wild_ass
* 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
67 >>και ό,τι θες, τέρας
ασ τέρας! 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
67 – Έλα ρε τρελό αγόρι, και χωρίς την χαίτη, μια υπέροχη ζωγραφιά είσαι (του Νταλί😂).
Την ουρά να την βάλω εκεί που ήταν παλιά ή να την αφήσω στην θέση που είναι τώρα;😂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αν δεν μου διέφυγε κάτι, κανείς μέχρι τώρα δεν έβαλε Βάρναλη/Ξυλούρη.
Corto said
Μάλλον χάθηκαν δύο σχόλιο που έγραψα πριν:
34 (Rogerios): Εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το στοιχείο, εφόσον έχει εξακριβωθεί από την αρχαιολογία (γεγονός που προφανώς δεν αμφισβητώ) . Ευχαριστώ για την απάντηση!
33: Χτήνος χαίρε! Εμένα η απορία μου ξεκίνησε από αυτό:
The earliest depiction of vehicles in the context of warfare is on the Standard of Ur in southern Mesopotamia, c. 2500 BCE. These are more properly called wagons which were double-axled and pulled by oxen or a hybrid of a donkey and a female onager, named Kunga in the city of Nagar which was famous for breeding them. The hybrids were used by the Eblaite, early Sumerian, Akkadian and Ur III armies. Although sometimes carrying a spearman with the charioteer (driver), such heavy wagons, borne on solid wooden wheels and covered with skins, may have been part of the baggage train (e.g., during royal funeral processions) rather than vehicles of battle in themselves.
The Sumerians had a lighter, two-wheeled type of cart, pulled by four asses, and with solid wheels. The spoked wheel did not appear in Mesopotamia until the mid second millennium BCE.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chariot
(Όχι ότι η wikipedia είναι και η πιο αξιόπιστη, αλλά τέλος πάντων.)
Πάντως αν στο αρχαιολογικό εύρημα απεικονίζεται θριαμβική πομπή του ηγεμόνος, το όχημα απλώς κινείται επί πτωμάτων και η μάχη έχει ήδη τελειώσει. Εικασίες δικές μου…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
(Τώρα αυτός περιμένει να του πω να μου βάλει την ουρά στον κώλο? Θα περιμένει πολύ, πείτε του κάποιος να κάτσει 😜 🤪)
sarant said
Eυχαριστώ πολυ για τα νεότερα!
Ωραία σχόλια!
21 Καλό!
23 Νάσαι καλά!
62 Σε βαθύτατο γήρας 🙂
72 Μαρμαγκωμένο για μερικές ώρες, όπως και άλλα δύο όμοια.
ΣΠ said
Μία ιταλική και τρεις σουμερικές Πόρσε.
sarant said
Tι ωραία φωτογραφία!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
71 >>κανείς μέχρι τώρα δεν έβαλε Βάρναλη/Ξυλούρη.
Εκείνοι λεν για το υποζύγιο το καρτερικό/του βοδιού ξαδέρφι (και ιπποζύγιο πες), εδώ λέμε για το άγριο, το αρχαίο, το ωκύπου/ κι απ’ το άτι γρηγορότερο! 🙂 . Πόρσε – όχι όρσε τετράποδο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πέπε said
64
Μα είναι δυνατόν να είσαι γάιδαρος και να σε λένε Equus hemionus hemippus, άλογο ημίονο (μουλάρι) ημίιππο;
________________
@Λεώ:
Ευχαριστώ πολύ Λεώνικε. Για την αιμορροφιλία, που τα ‘χα ξανακούσει αλλά βέβαια δεν ήξερα να τα πω, κατάλαβα μια χαρά. Για τα υβρίδια λιγότερο αλλά ντάξει, μια μυρωδιά την πήρα.
ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said
Πολύ ενδιαφέρον και το σημερινό, όπως και τα σχόλια.
dimosioshoros said
Μια και o Ριβαλντίνιο (65) μας θύμισε ότι «το γαϊδουρομούλαρο έχει πατέρα άλογο και μάνα γαϊδούρα» να συμπληρώσουμε πως στα γαλλικά λέγεται «μπαρντό» (bardot).
Δύτης των νιπτήρων said
Βρε το γαϊδουρομούλαρο την Μπριζίτ!
Πέπε said
> γάιδαρος
> αγριογάιδαρος
> κούνγκα
> όναγρος (#3, 25)
> κιανγκ (13)
> μουλάρι
> γαϊδουρομούλαρο (#65)
> Equus hemionus hemippus, άλογο ημίονο (μουλάρι) ημίιππο (#79)
Ε, να πούμε και για τον γαϊδουρογάιδαρο: https://www.slang.gr/lemma/10970-gaidourogaidaros
ΣΠ said
83
Και το γαϊδουράγκαθο. 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Τά συγχαρητήριά μου στόν Ρογῆρο πού εἰσήγαγε ἕνα τόσο (ἄγνωστο σέ ἐμένα) ἐνδιαφέρον θέμα καί τήν χαρά μου γιά κάποια πολύτιμα σχόλια. Τέτοια νά γίνονται!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
56α# Νομίζω τεκμαίρονται λογικά. Για να έχει το ζωντανό πολεμική χρήση σε άρμα, θα πρέπει να ήταν και γρήγορο, και ανθεκτικό και χειραγωγήσιμο.
rogerios said
Ευχαριστώ και πάλι τις φίλες και τους φίλους για τα καλά τους λόγια και τα σχόλιά τους με τα οποία έχουν προσφέρει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
– Αγαπητέ Λεώνικε, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τα σχόλιά σου (ιδίως τα βιολογικά-ιατρικά)! Μη μου παρεξηγιέσει, όμως, σε παρακαλώ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχεις έργο κι ότι έχεις αφιερώσει κόπο και χρόνο σε θέματα Ιστορίας της Μεσοποταμίας και δη της Σουμερίας. Ας συζητήσουμε μερικά από τα όσα θίγεις:
1. Σουμεριακός-σουμερικός. Αυθόρμητα θα έλεγα «σουμεριακός», όπως «συριακός». Με απόλυτη ειλικρίνεια, θα σου απαντήσω ότι ως μη ειδικός προκρίνω την πάγια, την καθιερωμένη λύση, κι αυτή εν προκειμένω είναι ο «σουμεριακός». Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επίδραση αγγλικού όρου. [αν συζητούσαμε κανένα θέμα σχετικό με τις λάσπες της Ανατολικής Ευρώπης θα είχα προσωπική άποψη και θα επιχειρούσα να την τεκμηριώσω. Εδώ, όμως, μάλλον όχι…]
2. Ζητήματα χρονολογίας. Το ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι η χρονολόγηση των γεγονότων της μεσοποταμιακής Ιστορίας είναι πονεμένη υπόθεση. Έχω υπόψη μου τουλάχιστον τρία «συστήματα» χρονολόγησης. Το πρώτο με το δεύτερο διαφέρουν κατά έναν αιώνα περίπου. Το τρίτο τοποθετεί τα γεγονότα 2 με 3 αιώνες αργότερα από ό,τι τα δύο πρώτα συστήματα.
3. Τα αρχεία της Έμπλας ανάγονται σε περίοδο που καλύπτει έναν αιώνα πριν από και 2-3 αιώνες μετά το μέσο της τρίτης χιλιετίας, Η σουμεριακή Ιστορία απλώνεται σχεδόν σε δύο χιλιετίες: η ακμή της Ουρούκ τοποθετείται στο δεύτερο μισό της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., ακολουθούν οι λεγόμενες «Αρχαϊκές Δυναστείες» (το Λάβαρο της Ουρ ανήκει στο τρίτο μέρος αυτής της περιόδου), ενώ η μεγάλη ακμή της Ουρ (Γ΄ Δυναστεία) ανάγεται στο τέλος της 3ης χιλιετίας.
4. Ναι η Έμπλα (όπως και τα άλλα κέντρα της Συρίας που μνημονεύω στο κείμενο) ανήκαν στο χώρο των σημιτικών πληθυσμών. Πιθανότατα η λέξη «κούνγκα» να είναι σημιτική και ίσως οι Σουμέριοι να είχαν άλλη λέξη για το ζώο στη μη σημιτική γλώσσα τους (δεν τη γνωρίζουμε, όμως). Σε κάθε περίπτωση Σουμέριοι και σημιτικοί λαοί συμβίωναν ανέκαθεν ακόμη και στον ίδιο χώρο. Να είναι τυχαίο που ενώ ως λαός οι Σουμέριοι αφομοιώθηκαν πλήρως από τους Σημίτες μέχρι τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., η γλώσσα τους θα επιβιώσει μέχρι τον 1ο αι. ως γλώσσα της θρησκείας και των γραμμάτων;
rogerios said
Όσον αφορά τα πολεμικά άρματα των Σουμερίων. Είναι σαφές ότι οι γνώσεις μας είναι αποσπασματικές και ότι μιλάμε περισσότερο με υποθέσεις παρά με βεβαιότητα και στοιχεία. Δεν έχουμε κάποιο εγχειρίδιο της πολεμικής τέχνης του συμπαθούς λαού. 🙂 Πράγματι, τα τετράτροχα άρματα μοιάζουν προβληματικά από άποψη κίνησης, ευελιξίας κ.λπ. Ωστόσο, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι αυτά δεν εμπλέκονταν ευθύς εξαρχής σε μάχη εκ του συστάδην με τον αντίπαλο, αλλά έμπαιναν στο ματς όταν ο εχθρός υποχωρούσε ώστε να τον καταδιώξουν και να τον αποδεκατίσουν. Με άλλα λόγια, ό,τι μας δείχνει το Λάβαρο της Ουρ.
rogerios said
Τέλος, κάπου διάβασα ότι έχει βρεθεί επιγραφή όπου κάποιος λέει για το κούνγκα/γαϊδούρι του: «Ξέρει να γκαρίζει, αλλά όχι να εφορμά στο πεδίο της μάχης». Παρεμπ., τα γαϊδούρια θεωρείται ότι όντως δεν είναι πρόθυμα να μπλεχτούν σε μάχη. Από την άποψη αυτή αποδεικνύονται πιο έξυπνα από τα παράτολμα άλογα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Από βγαίνει ο γάιδαρος;
Όταν γεννήθηκα είδα πρώτα απέναντι το Γαϊδουρονήσι κι ύστερα τον ήλιο. 🙂
Corto said
88: Ρογήρε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση περί αρμάτων. Η εξήγηση ότι τα τετράτροχα έμπαιναν στην τελική φάση της μάχης για καταδίωξη, μου φαίνεται πολύ λογική.
ΓΤ said
@ 46α
βλ. #9
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@89. Νομίζω πώς θά συμφωνοῦσε μαζί σου καί ὁ Θερβάντες μέ τόν Σάντσο του.. 🙂
rogerios said
@93: Είναι βέβαιο αυτό. 🙂 [ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κιγκέρι said
95: Γαϊδούρια ξεκαπίστρωτα! 🙂
Έλση Σαράτση said
[…]
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
96 τί ήθελες και το έλεγες; 🙂 😉
Πώς μου λείπει ο Γιάννης Ιατρού.
rogerios said
@97: Δεν είναι κάπως παράδοξο να ζητάτε τη γνώμη κάποιου που μόλις κατηγορήσατε ότι γράφει ανοησίες; Δεν θα είναι αναξιόπιστη η άποψή του;
gpointofview said
# ((
Μην κ΄νεις τον κόπο, το γνωστό πολυώνυμο τρολλ του ιστολογίου
Prince said
97. «Σαράκι»… με τσιτακισμό! Τρώει ξύλο (διπλής έννοιας).
rogerios said
@100: Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος για αυτό, όταν υπάρχει γνωστό πρόσωπο με το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο;
sarant said
102 και πριν.
Η Έλση Σαράτση έχει σχολιάσει, πολύ σποραδικά αλλά ουσιαστικά, στο ιστολόγιο. Το σημερινό σχόλιο έχει το δικό της μέιλ αλλά η ΙΡ είναι καινούργια, πρωτοφανής.
spyridos said
103
Μόνο που δημοσίευσε το μέηλ της πριν λίγες ημέρες στο ιστολόγιο. Πολύ επικίνδυνο.
Μπορεί κάποιος άλλος να στέλνει μηνύματα με το όνομά της τώρα.
spyridos said
Το 60. σχόλιο στη χθεσινή ανάρτηση. Ισως να το σβήσεις Νικοκύρη και να της στείλεις ένα μέηλ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
102 – Από την φρασεολογία, σταθερή «αξία», άλλωστε έχει καπηλευθεί πολλές φορές διάφορους επώνυμους.
Κακόμοιρο ανθρωπάκι που θα σέρνεται ως που να βγει η ψυχή του.
rogerios said
Παρεμπιπτόντως, και μια και το έφερε η κουβέντα 🙂 , δεν είναι βέβαιο ότι απουσιάζουν οι βιβλικές αναφορές στη Σουμερία. Οι Εβδομήκοντα κάνουν λόγο για τη Σενναάρ (Σινάρ/שִׁנְעָר). Ο όρος απαντά 8 φορές στα συγκεκριμένα κείμενα. Η κρατούσα άποψη είναι ότι πρόκειται για μνεία της Σουμερίας.
ΣΠ said
Καραμπινάτη πλαστοπροσωπία.
rogerios said
Και με αυτά κι εκείνα, ο αριθμός σχολίων ανεβαίνει… και το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις στην κατάταξη της Αλέξαινας. 🙂
ΣΠ said
109
Η Αλέξαινα είναι πια μακαρίτισσα. https://alexa.com/
rogerios said
@110: Δηλώνω συγκλονισμένος. Μιλ μερσί για την ενημέρωση! [κάποιες κλασικές φράσεις, όμως, μένουν στην Ιστορία]
voulagx said
#107: Επι τη ευκαιρία, Ρογήρε, για τους Ελληνες υπάρχουν βιβλικές αναφορές;
sarant said
105 Η ζημιά τώρα έγινε…
rogerios said
@112: Αγαπητέ Voulagx, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαι ειδικός σε θέματα Βίβλου; [φαντάζομαι ότι σε ενδιαφέρουν ενδεχόμενες αναφορές εντός της Παλαιάς Διαθήκης. Δεν το γνωρίζω, είναι η ειλικρινής απάντηση – τα Μακκαβαίων, που θα ήταν η εύκολη καταφατική απάντηση, δεν αποτελούν μέρος της Τορά ή του Τανάχ)]
Pedis said
# 56 -> Το κούνγκα συνδύαζε την αντοχή και την υπομονή του εξημερωμένου γαϊδάρου με τη δύναμη και την ταχύτητα του άγριου. Φυσικά, ήταν και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμο από τον ουσιαστικά αδάμαστο άγριο γάιδαρο.
– Πώς τα γνωρίζουμε αυτα?
—
Recently, a team of researchers analyzed the remains of equids that were discovered in a cemetery dating to between 2600 and 2200 B.C. at the site of Umm el-Marra in what is now Syria. They concluded that the characteristics of the animals’ skeletons do not fit with those of donkeys, which arrived in Mesopotamia from Egypt, where they were first domesticated around 3800 B.C. They also do not fit with those of a type of local wild ass called a hemippe that went extinct in the 1920s.
The team sequenced the genomes of the Umm el-Marra equids and two hemippes that survived into the early twentieth century as well as the genome of an 11,000-year-old hemippe discovered at Göbekli Tepe in Turkey. They determined that the animals buried at Umm el-Marra were hybrid offspring of female domesticated donkeys and male hemippes. This, says paleogeneticist Eva-Maria Geigl of the Jacques Monod Institute, is the earliest known evidence of animal hybridization. “Before they acquired horses, ancient Mesopotamians needed fast, strong equids that they could train to carry soldiers into battle,” says Geigl. “Donkeys are cautious, smart animals that will not run, especially not towards a hostile force, while wild asses, who are fast and less fearful, are virtually untamable.” By breeding kungas, Geigl explains, ancient Mesopotamians combined the optimal traits of both animals. However, while the offspring would have been healthy, they would also have been sterile, meaning the hybridization process would have had to be repeated for every generation.
https://www.archaeology.org/issues/466-2205/digs/10489-digs-syria-mesopotamian-kungas
rogerios said
@114: Αλλά, βέβαια, τα Α΄ και Β΄ Μακκαβαίων αποτελούν μέρος της Π.Δ. Σου αρκεί, όμως, αυτό;
Αγγελος said
(112) Μεταξύ των γιων του Ιάφεθ, του τρίτου γιου του Νώε, αναφέρεται (Γέν. 10) ο Ιωυάν (=Ίων), «καὶ υἱοὶ ᾿Ιωύαν· ᾿Ελισὰ καὶ Θάρσεις, Κίτιοι, Ρόδιοι. ἐκ τούτων ἀφωρίσθησαν νῆσοι τῶν ἐθνῶν ἐν τῇ γῇ αὐτῶν, ἕκαστος κατὰ γλῶσσαν ἐν ταῖς φυλαῖς αὐτῶν καὶ ἐν τοῖς ἔθνεσιν αὐτῶν.» Θάρσεις θα μπορούσε να είναι η Ταρσός, ή μάλλον όλη η Κιλικία· Κίτιοι και Ρόδιοι είναι φυσικά η Κύπρος (Κίτιο) και η Ρόδος ή τα Δωδεκάνησα. (Στο εβραϊκό κείμενο γράφονται Δοδανείμ, αλλά η διαφορά μεταξύ Δ και Ρ στην εβραϊκή τετράγωνη γραφή είναι μια πολύ μικρή ουρίτσα και εύκολα μπορεί να έγινε λάθος.) Ελισά δεν ξέρω τι να είναι· μάλλον απίθανο να είναι η Ήλις, και παραδόξως Ελισά είναι κι ένας γιος του Ιάφεθ.
Οι ίδιοι αναφέρονται έτσι και στο Α’ Παραλειπομένων 1:7.
Οι Έλληνες (Ιαυάν) αναφέρονται και στο βιβλίο του Δανιήλ, πράγμα διόλου περίεργο αν όντως γράφτηκε επί Αντιόχου Επιφανούς, όπως πιστεύει η νεότερη κριτική.
Ιαυάν λέγεται και στα σημερινά εβραϊκά η Ελλάδα.
Νέο Kid said
116. 114. Δηλαδή η Μακάμπι Τελαβίβ παίζει να είναι και κατά βάθος γαυροβάζελοι; 😀
Μερσί Ρογήρε για το ωραίο θέμα! ( Το «Κούνγκα» πάντως , εμένα δεν μου έφερε στο νου κυρ-μέντιο, αλλά παιχταρά απροσδιορίστου ηλικίας από την ποσοσφαιρομάνα Γκάνα, τεφαρίκι πράμα για την Πανάθα! 😊)
ΓΤ said
@112, 114, 116
Ενδεικτικά, Μακκαβαίων Α’ 1:10, 6:2, 8:18, …, Μακκαβαίων Δ’ 18:20
και, επίσης ενδεικτικά, Ιωήλ 4:6, Ζαχαρίας 9:13, Ησαΐας 9:12, Δανιήλ 8:21, 10:20, 11:2
ΓΤ said
@117 Άγγελος
Ο Θάρσεις, στον συγκεκριμένο στίχο (Γέν. 10:2), είναι γενάρχης.
Αγγελος said
Φυσικά, ΓΤ, αλλά τίνων γενάρχης;
ΓΤ said
Περίπου 200 εκατ. λίρες για Μαρινάκη, το μπόνους ανόδου στην Πρέμιερ, εάν η Νότιγχαμ κερδίσει τη Χάντερσφιλντ.
Μείνετε συντονισμένοι> 29.05.2022|18:30
ΓΤ said
121@
Κιλίκων;
ΓΤ said
Εγώ δεν γνώριζα ότι ο Μητσοτάκης είναι σοφός.
Νάνσι Πελόζι: «[…] Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. […]».
https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-omilia-kogkreso-pelozi-habel
Έλση Σαράτση said
[…]
Ριβαλντίνιο said
Στο βιβλίο του Ησαϊα έχουμε και «Ελλάδα» και νομίζω πως είναι το μοναδικό στην Παλαιά Διαθήκη :
Ησ. 66,19 καὶ καταλείψω ἐπ᾿ αὐτῶν σημεῖα καὶ ἐξαποστελῶ ἐξ αὐτῶν σεσωσμένους εἰς τὰ ἔθνη, εἰς Θαρσὶς καὶ Φοὺδ καὶ Λοὺδ καὶ Μοσὸχ καὶ εἰς Θοβὲλ καὶ εἰς τὴν Ἑλλάδα καὶ εἰς τὰς νήσους τὰς πόῤῥω, οἳ οὐκ ἀκηκόασί μου τὸ ὄνομα οὐδὲ ἑωράκασί μου τὴν δόξαν, καὶ ἀναγγελοῦσι τὴν δόξαν μου ἐν τοῖς ἔθνεσι.
Ησ. 66,19 Θα κάμω και θα δώσω εις αυτούς θαυμαστά γεγονότα, θα αποστείλω από αυτούς σεσωσμένους εις τα έθνη, εις Θαρσίς και Φουδ και Λουδ και Μοσόχ, εις Θοβέλ και εις την Ελλάδα και εις τας μακρυνάς νήσους της Μεσογείου και τα παράλια, προς ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερον ακούσει το Οναμά μου ούτε και έχουν ίδει την δόξαν μου. Οι απόστολοί μου αυτοί θα κηρύξουν την δόξαν μου εις αυτά τα έθνη.
https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_Diathikh/Hsaias/Hsaias_kef.56-66.htm#kef.66B
Για τον Αβραάμ το κείμενο των Ο΄λέει πως ζούσε στην «χώρα των Χαλδαίων». Άλλες Παλαιές Διαθήκες έλεγαν «Ουρ των Χαλδαίων» και οι μελετητές νόμιζαν πως ήταν φανταστική πόλη μέχρι που την ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι. Tα ίδια πίστευαν και για τους Βιβλικούς Χετταίους μέχρι που ανακαλύφτηκαν και οι αρχαιολογικοί Χετταίοι.
Επίσης μπορεί να μην αναφέρονται οι Σουμέριοι , αλλά αναφέρονται οι Ελαμίτες , εξίσου αρχαίος λαός. Μάλιστα σχετίζονται ίσως με την πρώτη ιστορική μάχη που έγινε ποτέ στον κόσμο ( 1800 π.χ. ) :
( Σοδομίτες , Γομορίτες και άλλες πόλεις και ο Αβραάμ vs Ελαμιτών , Βαβυλωνίων , Χετταίων ; )
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Siddim
Οι άλλες δυο είναι :
( Δυναστεία Ζία vs Δυναστεία Σανγκ )
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mingtiao
( Αιγύπτιοι vs Χαναναίων και Μιτανιτών )
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Megiddo_(15th_century_BC)
BLOG_OTI_NANAI said
126: Υπάρχει ένα ακόμη στο Α΄ Μακ. 1,1
Πέπε said
Καλημέρα.
Θεωρώ προφανές ότι η λεγόμενη «Έλση Σαράτση» θα πρέπει να αποκλειστεί, και η πραγματική Έλση Σαράτση να ειδοποιηθεί σχετικά. Πέρα από αυτό, έχω ξαναπεί την εξής σκέψη:
Ο αποκλεισμός αφορά ηλεκτρονικές περσόνες βέβαια, αλλά προφανώς το νόημά του είναι ότι αποκλείεται στο φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την περσόνα η δυνατόττητα σχολιασμού, και όχι ότι ο ίδιος άνθρωπος με άλλη περσόνα είναι ελεύθερος να σχολιάζει. Η διάκριση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο δε θα γινόταν αντιληπτή αν δεν πέφταμε στην περίπτωση εδώ του μανιακού. Άπαξ και έχει αποφασιστεί λοιπόν να μη γράφει αυτός ο άνθρωπος, και αφού παρά ταύτα έγραψε επειδή άλλαξε περσόνα, η συνέπεια απαιτεί να γίνεται μια επανόρθωση, δηλαδή να διαγράφονται τα σχόλια που θα έπρεπε να μην είχαν γραφτεί εξ αρχής. Αυτό βέβαια συνεπάγεται μπελάδες για τον διαχειριστή της σελίδας…
Πέπε said
…Περιττό να πω ότι αν ήμουν η Έλση Σαράτση, η αληθινή, μάλλον θα άλλαζα το μέιλ μου μετά από αυτό.
Α. Σέρτης said
Και να σκεφτεί κανείς ότι η πραγματική Σαράτση συνιστά ένα οντολογικό κόσμημα που για πολλά χρόνια πλούτισε τη ζωή μας μέσα από τη Λέσχη του Δίσκου στη θαυματουργή Στοά της Όπερας…
Δύτης των νιπτήρων said
129 Αφού είχε δώσει η ίδια το μέιλ της τις προάλλες, ο Βάτμαν απλά το συμπλήρωσε στο αντίστοιχο πεδίο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξει το μέιλ της η γυναίκα.
voulagx said
#114: Ρογήρε, πριν από χρόνια με ρώτησαν το εξής:«η Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρει τίποτα για τους Ελληνες, της κλασσικής εποχής και προγενέστερους, γιατί;». Δεν ήξερα τι να απαντήσω. Τώρα που είδα ότι απάντησες στον κύριο Ελσα Σαράτση για τους Σουμέριους το θυμήθηκα και υπέθεσα ότι κάτι παραπάνω θα ξέρεις από μένα. 🙂
voulagx said
#132: Παρόραμα:
κύριο Ελσα Σαράτση -> κύριο Ελση Σαράτση
voulagx said
#124: Απο την 2η φωτό του λινκ:
«Η Νάνσι Πελόζι συγχαίρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη -Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI »
Μπέρδεψαν την Νάνσι Πελόζι με την Κάμαλα Χάρις.
ΓΤ said
@134
Τυφλώθηκαν από τη σοφία Του.
sarant said
128 Το κακό είναι ότι πλέον μόνο χειροκίνητα μπορεί να γίνει αυτό και δεν ευκαιρώ ιδιαίτερα.
Ριβαλντίνιο said
@ 127 BLOG_OTI_NANAI
Ωραίος !
___________________
Υ.Γ. ( λέμε τώρα 🙂 ) Τον ξέρετε όλοι πλέον τον Βάτμαν έτσι ; Θέλω να πως γνωρίζετε όλοι ποιος είναι , την τρολο – αρθρογραφία του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του και πως ψιλο – ασχημονεί επίτηδες για να προκαλεί , χαριεντίζεται και αστειεύεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Το λέω γιατί κάποιοι τείνουν να τον παίρνουν πολύ σοβαρά , ενώ δεν χρειάζεται. Βέβαια δεν είναι όλων των ανθρώπων οι ανοχές ίδιες.
_____________
Για να τον τρολάρω κι εγώ λίγο. 🙂 Κε Βάτμαν , ξέρω την συμπάθεια που μου έχετε , αλλά δεν ντρέπεστε να παίρνετε μέρος στις εκπομπές του Νοσφεράτου όπου υβρίζεται ο τρισμέγιστος Μεταξάς και ο στρατάρχης Παπάγος ; Αποφασίστε με ποιους είστε αγαπητέ Βάτμαν. Με τους Έλληνες εθνικιστές ή τους γερμανόφρονες φιλοναζιστές ; Να ξέρουμε κι εμείς οι αγνοί πατριώτες τι πρεσβεύει ένας πρωτοπόρος της εθνικιστικής δημοσιογραφίας σαν κι εσάς ! 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
137 – Ε μετά από αυτό, νομίζω πως επέστρεψες ολοκληρωτικά! Ίσως λείπει ένα σχόλιο για την αγνή και αμόλυντη Πανάθα, που παρ’ όλα τα προβλήματα σήκωσε κάποιες κούπες, αλλά θα περιμένω την μεγάλη μάχη μετά τον τελικό.😂
BLOG_OTI_NANAI said
Προσωπικά σέβομαι τον εκλεγμένο πρωθυπουργό ενός δημοκρατικού κόμματος παρά το γεγονός ότι δεν τον ψηφίζω, όμως τέλος πάντων, ομιλίες έχουν εκφωνηθεί εκατομμύρια στην ανθρώπινη ιστορία. Ας κρατάμε και μικρό καλάθι όταν κάποιοι συμπεριφέρονται και εκφράζονται με ευγένεια προς τον φιλοξενούμενο. Δηλαδή, το νεαρό μέλος του Κογκρέσου, στο παρατσάκ θα εγκατέλειπε την πολιτική, και ευτυχώς που άκουσε την ομιλία του Πρωθυπουργού και θα συνεχίσει; Δεν νομίζω.
Ριβαλντίνιο said
@ 138 ΛΑΜΠΡΟΣ
Θα είναι ντέρμπυ , αλλά όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στον μεγάλο μας πρόεδρο , το καμάρι του συλλόγου. Στον αξεπέραστο Αφραγκούζο.
Για την ιστορία ρίχνουμε καμιά τριανταριά νίκες στο κεφάλι στον ΠΑΟΚ ( η διαφορά είχε φτάσει και στο + 36, αλλά μείωσε τα τελευταία χρόνια ). Όμως στο Κύπελλο μας περνάει για μια νίκη ( 10 – 11 ).
Στους τελικούς βέβαια είμαστε 3-1 υπέρ μας.
Ριβαλντίνιο said
Στο μεταξύ μετά από τόσα χρόνια ακόμη να διορθωθεί το λάθος στο βιβλίο ιστορίας της Α΄Γυμνασίου :
Από τη Μεσοποταμία, με τους Σουμέριους, τον πρώτο λαό στον κόσμο ο οποίος ανέπτυξε υψηλό πολιτισμό, αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία. Λαός πιθανώς ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, εγκατεστημένος στη Μεσοποταμία από τα μέσα της 4ης χιλιετίας, εφευρίσκει τον τροχό, το άροτρο, την επεξεργασία των μετάλλων, μία μορφή γραφής, τη σφηνοειδή, και πρώτος ιδρύει απόλυτα συγκροτημένες πόλεις, με κυριότερη την Ουρ.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2290/Istoria_A-Gymnasiou_html-empl/index_02_01.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ασσυριακά στρατεύματα επιστρέφουν μετά από νίκη.
Ριβαλντίνιο said
Οι Ασσύροι όπως ξέρουμε και απ’ την Παλαιά Διαθήκη ήταν ένας πολεμικός λαός που φερόταν πολύ σκληρά στους αντιπάλους του. Και οι θεοί τους ήταν κακομούτσουνοι και διαβολικοί. Ένας από αυτούς ήταν και ο δαίμονας Pazuzu που ενέπνευσε την αρχή του Εξορκιστή.
( Ο ιερέας αρχαιολόγος μούρη με μούρη με τον δαίμονα Παζούζου )
Και μπορεί να έχουν συζητηθεί ξανά στο ιστολόγιο τα ελληνικά του Εξορκιστή στην τρυφερή σκηνή της ταινίας όπου ακούγεται από ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αμερικής, το τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» και του Καλατζή το » παραμυθάκι μου» .
Εις μνήμην Βασιλικής Μαλλιαρού Ήταν η μητέρα του »Εξορκιστή» Father Karras
https://www.lifo.gr/blogs/prosklitirio_nekron/eis-mnimin-basilikis-malliaroy
Νέο Kid said
Να είμαστε λίγο σοβαροί! Δεν υπήρξαν ποτέ Ασσύριοι. Απλά όταν οι Σουμέριοι πρωτοσυνάντησαν κάτι Σύριους , τους ρώτησαν «τι είστε εσείς;» – «Μαα…,Σύριοι!» απάντησαν αυτοί.
Και οι Σουμέριοι που καθόλου δεν εντυπωσιάστηκαν είπαν βαριεστημένα :
-Α,Σύριοι… ( κι έμεινε)
Ριβαλντίνιο said
Και αυτό δεν απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα για τον σημερινό λαό των «Ασσυρίων» . Δηλαδή δεν πρόκειται για αυθεντικούς Ασσύριους που μιλάνε την εξαφανισμένη ακκαδική , αλλά για Σύριους , δηλαδή Αραμαίους.( Η αραμαϊκή είχε κυριαρχήσει ως επίσημη σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής ).
Αυτοί λοιπόν οι οι αραμαιόφωνοι αυτοαποκαλούνται Ασσύριοι ή Ασσυροχαλδαίοι ή Συροχαλδαίοι. Είναι νεστοριανοί χριστιανοί και διακρίνονονται σε δυο θρησκευτικές κατηγορίες : α) στους Ασσύριους που παραμένουν νεστοριανοί β) στους Χαλδαιους που είναι ουνίτες ( παπικοί ) νεστοριανοί .
Αυτοί οι Ασσύριοι υπέστησαν εθνοκάθαρση απ’ τους Τούρκους όπως οι Αρμένιοι και οι Έλληνες.
sarant said
145 Έχει και στην Ελλάδα τέτοιους Ασσύριους.
rogerios said
@145: Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε τη θρυλική Assyriska FF γνωστή στους ποδοσφαιρόφιλους και ειδικά σε εκείνους που ασχολούνται με τον στοιχηματισμό. Ο σύλλογος (που παίζει στη Β΄ Σουηδίας) ιδρύθηκε από Ασσυροχαλδαίους μετανάστες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
και οι Ασσύριοι είχαν γαϊδουράλογα, τύπου kunga 🙂 .
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@146. Νῖκο, ἀγγίζεις ἕνα πολύ ἐνδιαφέρον ἱστορικό ζήτημα πού ἅπλωσε ρίζες στόν τόπο μας.
Ὅποιος ἐνδιαφέρεται νά πάρη μιά ἰδέα, ἄς ρίξη μιά ματιά ἐδῶ..
https://xaidarisimera.gr/blog-post_299/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τους είχαμε ξανασυναντήσει παρεμπιπτόντως τους Ασσύριους της Ελλάδας
https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/19/mosul/#comment-389675
ΓΤ said
147@
Είχα πάρει χοντρά ρίσκα
κάποτε με Ασιρίσκα
μου ‘θελε η κυρία Anna Riska
δίχως τσέπη να ‘ναι φίσκα
spyridos said
Οι περισσότεροι Ασσύριοι στην Τουρκία ζουν στη Κωνσταντινούπολη.
Πολλοί πάνε στα ρωμαίικα σχολεία. Δουλεύουν και σε δουλειές της ρωμαίικης κοινότητας.
Στέλιος said
81. Και γι αυτό στα κυπριακά το γαϊδουρομούλαρο λέγεται βόρτος. Ο Σεφέρης όμως δεν κατάλαβε τη διαφορά μούλας και βόρτου, και έγραψε το ποίημα για τις τρεις μούλες, όταν η δεύτερη στο μεσαιωνικό χρονικό ονομάζεται σαφέστατα «βορδόνιν» (δες π.χ. http://loukis-kyrenia.blogspot.com/2014/08/h-k.html )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
151 σαν τσακμάκι χωρίς ίσκα
ΣΠ said
143
https://sarantakos.wordpress.com/2017/07/19/kalatzis/#comment-445185
dimosioshoros said
@ 152 Spyridos
Ναι, ναι, ορθόδοξοι χριστιανοί. «Συροχαλδαίοι».
Ριβαλντίνιο said
@ 155 ΣΠ
Ωραίος !