Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η «ομηρική ελληνική γλώσσα» και ο κ. Π. Χαϊκάλης

Posted by sarant στο 20 Οκτωβρίου, 2014


Όσοι ασχολούνται με τους ιντερνετικούς μύθους, γλωσσικούς και άλλους, ξέρουν ότι η διάδοσή τους συνήθως γίνεται σε κύματα. Ξεσπάει ένα πρώτο κύμα, ύστερα ο μύθος παύει να ακούγεται για κάμποσους μήνες, αργότερα (π.χ. σε ένα χρόνο) έρχεται ένα δεύτερο κύμα και ούτω καθεξής. Το κάθε νέο κύμα το καταλαβαίνουμε επειδή ξαφνικά δυο και τρεις φίλοι μάς στέλνουν μέιλ ή κάνουν σχόλια στο Φέσμπουκ δίνοντας το λινκ προς τη σελίδα που περιέχει τον μύθο.

Χρειάζονται πολλοί για να ξεσπάσει ένα νέο κύμα διάδοσης του μύθου, αλλά καμιά φορά φτάνει και ένας, αν είναι διάσημος. Έτσι, χτες το πρωί, κυριακάτικα, ο καλός ηθοποιός αλλά και βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης προκάλεσε, μόνος του, ένα νέο κύμα διάδοσης ενός ηλίθιου γλωσσικού μύθου, με ένα αθώο τιτίβισμα, με το οποίο διαφήμιζε ένα κείμενο με τίτλο «Η ομηρική ελληνική γλώσσα: Αυτό το κείμενο διαδώστε το παντού και σε κάθε περίπτωση φυλάξτε το!«. Κι επειδη ο δημοφιλής κ. Χαϊκάλης έχει πάμπολλους «ακόλουθους», το ηλιθιούργημα διαδόθηκε και αρκετοί φίλοι με ρώτησαν τη γνώμη μου για το κείμενο που προωθούσε ο κ. Χαϊκάλης, οπότε άλλαξα σχέδιο και ανέβαλα για άλλη φορά το κείμενο που ετοίμαζα, και αντ’ αυτού παρουσιάζω ένα παλιότερο κείμενό μου, ξαναδουλεμένο, που απαντάει ακριβώς στο κείμενο περί «ομηρικής ελληνικής γλώσσας».

Διότι, βλέπετε, το κείμενο του κ. Χαϊκάλη δεν βλέπει για πρώτη φορά το φως της διαδικτυακής δημοσιότητας. Αλλά όταν λέω «του κ. Χαϊκάλη» ασφαλώς κάνω φραστική οικονομία. Το κείμενο δεν είναι δικό του, δεν το έγραψε ο ίδιος, απλώς του το έστειλε κάποιος ή κάπου το συνάντησε, του άρεσε και το προώθησε. Όπως θα προσπαθήσω να δείξω παρακάτω, πρόκειται για μια αρμαθιά από εξωφρενικές μπαρούφες, που δεν έχουν καμιά απολύτως επιστημονική βάση, αλλά δεν έχω την απαίτηση από τον κ. Χαϊκάλη, που απ’ όσο ξέρω δεν έχει κάνει κάποιες ειδικές σπουδές, να το διακρίνει αυτό με βεβαιότητα. Θα είχα ίσως την απαίτηση να μην αναπαράγει άκριτα διάφορα πράγματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει (βουλευτής είναι, στο κάτω κάτω, έχει κάποια ευθύνη), αλλά ξέρουμε καλά ότι όταν το ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα λέει πράγματα που ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτί μας, τότε η κριτική και ελεγκτική μας διάθεση μειώνεται κατακόρυφα -την ψιλή κρησάρα την κατεβάζουμε από το ψηλό ντουλάπι μόνο όταν όσα διαβάζουμε μας ενοχλούν.

Έλεγα λοιπόν ότι το κείμενο περί ομηρικής ελληνικής γλώσσας κυκλοφορεί εδώ και κάμποσα χρόνια στο Διαδίκτυο. Ένα πρώτο κύμα είχαμε γνωρίσει το 2006, οπότε και είχα γράψει ένα άρθρο στον ιστότοπό μου, που αργότερα το συμπεριέλαβα στο βιβλίο μου “Γλώσσα μετ’ εμποδίων”.  Νέο κύμα είχαμε το 2008, άλλο ένα το 2011 και μετά το 2013 και το σημερινό.

Το κείμενο είναι βασισμένο σε «μελέτη» της «ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου» και ξεκινάει με ένα σύντομο προοίμιο, στο οποίο μαθαίνουμε ότι στην Ελλάδα έχουν διασωθεί προκατακλυσμιαία μνημεία (διότι αυτό τεκμαίρεται από τη διατύπωση: ακόμα κι αν ΔΕΝ ΕΙΧΕ διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο –άρα, κάποιο διασώθηκε!).

Στη συνέχεια, περνάμε στο ψητό, δηλαδή σε περίπου 60 αγγλικές λέξεις, πολλές από αυτές κοινότατες, οι οποίες σύμφωνα με την ερευνήτρια έχουν ελληνική αρχή και δη ομηρική. Δεν θα παρουσιάσω όλα τα ευρήματα, μπορείτε άλλωστε να τα δείτε μόνοι σας, παρά μια ανθολόγηση των πιο διασκεδαστικών ή χαρακτηριστικών περιπτώσεων:


AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ = μετά. Ο Όμηρος λέει: «θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ».

AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!


BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.

COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.

DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα ‘δία’. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.

DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!

GLAMOUR = λατινικό gramour από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramour -glamour , πήρε την σημερινή έννοια.

LOVE = λατινικό: love από το ‘λάFω’. Το δίγαμμα (F) γίνεται ‘αυ’ και ‘λάF ω ‘ σημαίνει «θέλω πολύ».

MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.

MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).

MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!

RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.

YES = από το γέ = βεβαίως.

WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ.

Θαρρώ πως το μπουκέτο αυτό φτάνει και περισσεύει για να καταλάβουμε ότι η εργασία της ομογενούς καθηγήτριας είναι ό,τι πρέπει για να δίνει υλικό στις προπόσεις του συμπαθέστατου κ. Πορτοκάλος αλλά δεν έχει καμιά επιστημονική βάση. Αρκεί να ανοίξουμε ένα λεξικό (και όσοι δεν έχουν πρόχειρο, ας ανατρέξουν στο www.etymonline.com) για να δούμε ότι όλες σχεδόν οι… γονικές προτάσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, το after, προφανώς δεν είναι απόγονος του ομηρικού ‘αυτάρ’, αλλά προέρχεται από το παλαιοαγγλικό æfter «μετά, στη συνέχεια» που είναι συγκριτικός βαθμός του παλαιοαγγλικού of «μακριά» (πρβλ. αγγλ. off) και αρχικά σήμαινε «ακόμα πιο μα κριά (με χρονική έννοια)». Επιπλέον, το ομηρικό αυτάρ, δεν σημαίνει “μετά” αλλά κυρίως “αλλά, ωστόσο”! Αφήνω και το εξόχως παραπλανητικό ότι, τάχα, ο Όμηρος έλεγε «θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ». Όχι, ο Όμηρος έλεγε, ας πούμε, αὐτὰρ ὃ ἔγνω ᾗσιν ἐνὶ φρεσὶ φώνησέν τε ή αὐτὰρ ἐπεὶ κατὰ μῆρε κάη καὶ σπλάγχνα πάσαντο ή αὐτὰρ ἐπεὶ παύσαντο πόνου τετύκοντό τε δαῖτα δαίνυντ΄͵ οὐδέ τι θυμὸς ἐδεύετο δαιτὸς ἐΐσης, φράσεις όλες παρμένες από το Α της Ιλιάδας και ίσως όχι τόσο κατανοητές όσο η φράση που κατασκεύασε η ομογενής καθηγήτρια.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο water, η αγγλική λέξη και η ελληνική (ύδωρ) συνδέονται βέβαια, αφού ανάγονται και οι δυο σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα, αλλά σχέση δανεισμού δεν υπάρχει. Βέβαια, κάποιος που πιστεύει ότι η ελληνική γλώσσα είναι τροφός όλων των γλωσσών, υποθέτω ότι θα απορρίπτει μετά βδελυγμίας την ινδοευρωπαϊκή και κάθε άλλη επιστημονική θεωρία.

Το κείμενο προσπερνάει αγέρωχα λεπτομέρειες όπως η χρονολογική σειρά ή η ετυμολογική διαδρομή μιας λέξης. Για παράδειγμα, το ‘κολώνεια’ πράγματι σήμαινε αποικιακή πόλη, αλλά η λέξη αυτή δεν είναι καθόλου… ομηρική, αλλά της ύστερης αρχαιότητας, δάνειο από το λατινικό colonia –άλλωστε οι ρωμαίοι καθιέρωσαν τον θεσμό των αποίκων (colonus) που φύλαγαν τα σύνορα της αυτοκρατορίας τους.

Εξίσου διασκεδαστικά, το dollar δεν μπορεί να προέρχεται από το ομηρικό ‘τάλαρος’ (το δεύτερο λάμδα στο κείμενο μπήκε προφανώς για να προσθέσει αρχαιοπρέπεια στη λέξη) αφού προέρχεται από την ονομασία ασημένιων νομισμάτων που κόπηκαν το 1519 από το μεταλλείο της κοιλάδας του Αγίου Ιωακείμ, η οποία βρισκόταν στη γερμανοκρατούμενη Βοημία και ονομαζόταν Joachimsthal (Thal, και Tal με τη σημερινή ορθογραφία είναι η κοιλάδα στα γερμανικά), επομένως το ασημένιο νόμισμα ονομάστηκε Joachimsthaler και σε σύντμηση thaler, taler, απ’ όπου το ιταλικό tallero, το δικό μας τάλιρο αλλά και το dollar, δολάριο. Ούτε και το ‘τελάρο’ έχει καμιά σχέση με τον τάλαρο, διότι είναι ιταλικό δάνειο από το λατινικό telarium.

Παρόμοια, το amen έχει προφανώς την αρχή του στα εβραϊκά, όπου σημαίνει «αληθώς», από τη σημιτική ρίζα a-m-n. Σουρεαλισμός επικρατεί στην ετυμολογία της λέξης love, που βαφτίζεται λατινική, ενώ οι Ρωμαίοι μόνο το amor ήξεραν· στην πραγματικότητα η λέξη έχει αγγλοσαξονική ετυμολογία (πρβλ. γερμανικό Liebe) και ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα, και βέβαια δεν είναι δάνειο από καμιά ελληνική λέξη. Δεν έχει νόημα όμως να ανασκευάσω μία προς μία τις εξωφρενικές ετυμολογίες γιατί η ανασκευή της τερατολογίας χρειάζεται πολλαπλάσιο χώρο και χρόνο απ’ ό,τι η διατύπωση της τερατολογίας (είπαμε: ρίχνει ο παλαβός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί παλεύουν να τη βγάλουν) και γιατί αρκεί να ανοίξουμε ένα λεξικό για να δούμε ποια είναι η επιστημονική άποψη. Μην ξεχνάμε ότι το να ανοίγεις λεξικό είναι αμάρτημα μόνο όταν είσαι ελληνετυμολόγος ή κακός μεταφραστής. Για μας τους υπόλοιπους, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά ωφελεί πολύ!

Το πιο γουστόζικο είναι ότι ακόμα και σε αγγλικές λέξεις που όντως έχουν ελληνική αρχή, το κείμενο κατορθώνει να εφεύρει άλλη, δική του ετυμολογία, που είναι φυσικά για τα πανηγύρια. Για παράδειγμα, το bravo πράγματι προέρχεται (τουλάχιστον σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή) από τα ελληνικά, και συγκεκριμένα από το ‘βάρβαρος’ (μέσω του λατινικού bravus, με διολίσθηση σημασίας από το «άγριος» στο «θαρραλέος»), αλλά η ερευνήτριά μας το θέλει να παράγεται από το ‘βραβείο’, επειδή ηχητικά μοιάζει περισσότερο και επειδή είναι αμαρτία να ανοίξει κανείς λεξικό.

Πιο κωμικά, το glamour δεν προέρχεται βεβαίως από το ‘γραμμάριο’, για τον απλούστατο λόγο ότι το συγκεκριμένο μέτρο βάρους καθιερώθηκε από τη γαλλική επανάσταση το 1799 ενώ το glamour είναι μεσαιωνικό: η αρχή της λέξης, που σίγουρα αξίζει χωριστό άρθρο, βρίσκεται στη ‘γραμματική’ (gramarye στα παλιότερα αγγλικά) η οποία θεωρήθηκε σε μια εποχή αγραμματοσύνης (ή, κρίνοντας από τα παραπάνω, διαφορετικής αγραμματοσύνης) ότι συγγενεύει με τη μαγεία. Να πω εδώ ότι στην αρχή είχα υποθέσει ότι ο κατάλογος  που παρέθεσα είναι παρμένος από τα συγγράμματα της κ. Τζιροπούλου, αφού αρκετές ετυμολογίες συμπίπτουν (π.χ. των λέξεων dollar, colonie, day, maturity, model κτλ.) φαίνεται όμως ότι η ομογενής καθηγήτρια έχει προσθέσει και δική της ερευνητική εργασία· για παράδειγμα, την ετυμολογία του bravo η κ. Τζιροπούλου (η οποία χρησιμοποιεί λεξικά όταν δεν διαφωνούν μαζί της) τη δίνει σωστά.

Το πιο περίεργο απ’ όλα ίσως να είναι ότι μέσα σε αυτό τον αχταρμά των παραδοξολογιών υπάρχουν και τρεις περιπτώσεις (στις εξήντα) όπου πράγματι επισημαίνονται σωστά αγγλικές λέξεις με ελληνική απώτερη αρχή· πράγματι, το pause προέρχεται (τελικά) από το ‘παύσις’, το carat (και όχι βέβαια karat) από το ‘κεράτιον’, και το marmelade από το ‘μελίμηλον’, οπότε και οι αντίστοιχες ελληνικές λέξεις, δηλ. πόζα, καράτι (και καρατάρω) ή μαρμελάδα είναι αντιδάνεια.

Ακόμα κι εκεί όμως, αυτές τις γοητευτικές ιστορίες λέξεων που τις μεταβιβάζει και τις δανείζει η μια γλώσσα στην άλλη, κι ύστερα παλιννοστούν αλλαγμένες και πλουτισμένες, η συντάκτρια καταφέρνει να τις αποχυμώσει και να τις παρουσιάσει ξερές και απεχθείς. Για να γίνει το κεράτιον καράτι χρειάστηκε ταξίδι αιώνων μέσα από τα ελληνικά, τα αραβικά, τα λατινικά και τα ιταλικά: η λέξη ‘κεράτιον’, κατά λέξη «κερατάκι», που σήμαινε το χαρούπι και το κουκούτσι του χαρουπιού, που το χρησιμοποιούσαν σαν μέτρο βάρους στους ζυγούς ακριβείας της εποχής, πέρασε στα αραβικά ως qirat και από εκεί στα μεσαιωνικά λατινικά ως caratus και μετά στα ιταλικά carato για να επανέλθει στα ελληνικά ως ‘καράτι’.

Αυτό το γοητευτικό γλωσσικό αλισβερίσι (ή νταραβέρι ή πάρε-δώσε αν προτιμάτε) μπορεί κανείς να επιλέξει να το δει σαν μια συναρπαστική εξιστόρηση του πανανθρώπινου πολιτισμού όπου ο δανεισμός γίνεται αφορμή για αμοιβαίο εμπλουτισμό των δυο πολιτισμών που αλληλεπιδρούν, μπορεί όμως και προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν εξηνταβελόνης δανειστής που έρχεται να ζητήσει τα χρωστούμενα, χρησιμοποιώντας τον υπαρκτό ή ανύπαρκτο γλωσσικό δανεισμό σαν βιάγκρα για το φρόνημα. Στο χέρι του καθενός να διαλέξει.

 

329 Σχόλια to “Η «ομηρική ελληνική γλώσσα» και ο κ. Π. Χαϊκάλης”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα. 🙂
    Φτιάξε το δεύτερο λίκνο της ανάρτησης. 😉

  2. spiral architect said

    … που οδηγεί εδώ:
    Η Ομηρική Ελληνική Γλώσσα: Αυτό το κείμενο διαδώστε το παντού και σε κάθε περίπτωση φυλάξτε το! | Πολιτισμός: eleysis-ellinwn.gr

  3. sarant said

    1-2: Καλημέρα! Αυτά παθαίνουμε όταν δεν βάζουν το http:// μπροστά. Το διόρθωσα!

  4. Γς said

    Καλημέρα, καλή βδομάδα.

    >χρησιμοποιώντας τον υπαρκτό ή ανύπαρκτο γλωσσικό δανεισμό σαν βιάγκρα για το φρόνημα. Στο χέρι του καθενός να διαλέξει.

    σαν βιάγκρα [και] στο χέρι;

    Γλώσσες:
    Στο MEGA τώρα:
    Ο τεχνίτης παρουσιάζει τις νέες κλειδαριές.
    -Αυτή είναι με δύο γλωσσίδια. Είναι δίγλωσση.
    Καμπουράκης:
    -Τι έχετε και κλειδαριές που μιλάνε κιόλας;

  5. spiral architect said

    Μα σε τι ιστότοπους μας στέλνεις δευτεριάτικα:
    «Ήδη η περιοχή έχει περικυκλωθεί από ένοπλους άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι καμουφλάρονται σε κάθε σημείο πρόσβασης στην περιοχή για την πιθανότητα ληστείας. Ακόμα έχουν επιστρατευθεί και σύγχρονα συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης που διέθεσε το υπουργείο άμυνας.»
    (Έλευσις Ελλήνων … μπαναϊα μ’!) 😮

  6. sarant said

    5: Εγώ σας στέλνω; Ο Χαϊκάλης!

  7. Βιάγκρα για το φρόνημα! Υποκλίνομαι

  8. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τι περιμένεις απο άνθρωπο που συμβουλεύεται ψευτοπροφήτες. Κατα τ΄άλλα, αν τσιμπήσουν οι ελληναράδες, πάμε για 500 χαλαρά.
    Καλημέρα.

  9. Γς said

    7:
    Ναι, αλλά και το χέρι σαν σάμπστιτιουτ.

  10. Γς said

  11. Γς said

    Πηγή: Ο Στέλιος Ράμφος θα ψυχαναλύσει τον Σταύρο Θεοδωράκη [αφίσα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/174557#ixzz3GfQu5uzb

    «Να μην λείψει κανείς……..Φέρτε πάπιες,φέρτε μπανάνες ψητές,φέρτε πεσκανδρίτσες….φέρτε προσούτο με σως αγριελιάς απο τα ΤΕΙ του Ποταμίσιου..
    Θα καεί το πελεκούδι με τόσα σούργελα μαζεμένα..
    Ο Ραμφοκοέλιος θα ‘ψυχαναλύσει’ τον ‘ήπια από την κούπα του Μιχαλολιάκου..
    Θα γελάσουν και οι πέστροφες»

  12. spiral architect said

    Η πώληση ελπίδας είναι τσάμπα:

    (έλα Αλέκο!)

    Πάντως δεν πιστεύω να υπάρχει τέτοια σπέκουλα αντίστοιχη με της Ελλάδας πάνω στην αρχαία ιστορία, σε χώρες όπου κάποτε ήκμασαν πολιτισμοί, π.χ. Ιταλία, Αίγυπτο, Κίνα … 🙄

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Μη μου πεις ότι και το «pussy» δεν προέρχεται από το «πού ήσουν εσύ;»

    Καλή βδομάδα !

  14. Γς said

    13:
    Στο Βρομοπούσι Κερατέας

  15. tsopanakos said

    Την «ομηρική λίστα» την πρωτοδιάβασα στο δεύτερο κύμα του 2008-2009. Το ανησυχητικό είναι ότι μου την είχε προωθήσει άτομο που έκανε διδακτορικό… στη Γλωσσολογία σε γνωστό ξένο πανεπιστήμιο και δυστυχώς δεν έδειχνε να τρολλάρει!

    Είχε βέβαια το ελαφρυντικό ότι ειδικευόταν στα πολύ μοντέρνα ψυχοκοινωνιολιγκουίστικς και γενικά δεν είχε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με την ιστορία της ελλ. γλώσσας, αλλά και πάλι μου φάνηκε βαρύ, πολύ βαρύ…

  16. sarant said

    15: Πολύ ισχνό ελαφρυντικό, φοβάμαι!

  17. Γς said

    Σαν του τσολιά; Τσοπανάκο μου;

  18. Νέο Κid said

    Καλ.ημέρα! Αφόρητη πλήξη όμως… Ξέπεσαν και τα λερναία κι όλο τα ίδια και τα ίδια…και μείς μια απ’τα ίδια… Μόνο μια Zεια the sequel θα μας σώσει!

  19. Γς said

    16:
    Μα γιατί; Δεν είναι γλωσσολόγοι και γενικά περί την γλώσσα επαΐοντες αυτοί που λανσάρουν κάτι τέτοια;

  20. Παναγιώτης Κ. said

    » Η ανασκευή μια τερατολογίας χρειάζεται πολλαπλάσιο χώρο και χρόνο απ΄ ο΄τι η διατύπωσή της»

    Είναι αυτό που λέει μια παροιμία: » Ένας τρελός ρίχνει τον κουβά στο πηγάδι και δέκα γνωστικοί δεν μπορούν να τον βγάλουν»

  21. Γς said

    Διάβασε το γαμημένο μάνιουαλ που λέν κι οι Αμερικάνοι

    .(είπαμε: ρίχνει ο παλαβός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί παλεύουν να τη βγάλουν)
    [στο παρα πάνω άρθρο]

  22. gryphon said

    12
    Μαλλον θα τους παρει μερικα χρονια να βρουν τον θησαυρο γιατι «Με νυστερι και πινελο πλεον σκαβουν οι αρχαιολογοι» οπως διαβασα το πρωι στο newsit.
    Παει το τερματισε ο Ευαγγελατος..Εχω δει δηλαδη να χρησιμοποιουνται τετοια εργαλεια για να να αφαιρεθει προσεκτικα καποια ιχνη χωματος απο καποιο αντικειμενο χωρις να φθαρει αυτο αλλα η διατυπωση ειναι κωμικη νομιζω

    http://www.newsit.gr/ellada/afipolh-xeria-skavoun-arxaiologoi-tafos

  23. Nikos A. said

    Γιατί λέμε ξέφραγκο και γράφουμε ξέφραγο;
    (από νέα διαμάχη Τατσόπουλου – Ραχήλ http://www.newsbomb.gr/politikh/story/508838/tatsopoylos-gia-rahil-tha-tis-paro-doro-lexiko)

  24. sarant said

    23: Λέμε όντως ξέφραγκο;

    Ισως επειδή δεν μας έχει μείνει φράγκο!

  25. Nikos A. said

    24 Ε αυτό εννοούσε η κοπέλα!

  26. Alexis said

    Το πιο …θεϊκό όμως δεν το ‘γραψες στην …περίληψη:
    KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με ( …;είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη). !!!

    #13: Το «pussy» μάλλον με το «πούσι» πρέπει να σχετίζεται.
    Ομιχλώδη αμφότερα. 😀

  27. sarant said

    26: Μα είναι όλα να τραβάς τα μαλλιά σου!

  28. LandS said

    12. Για τις άλλες χώρες δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι τα σκήπτρα στο σπορ τα κρατάει η Ιταλία από την εποχή του Ντούτσε.

    Ρε παιδιά αυτό το SPQR στα καπάκια των υπονόμων στη Ρώμη δεν σας τη δίνει; Για φανταστείτε να διαβάζατε όπου ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΔΟΞΕΤΗΙΒΟΥΛΗΙΚΑΙΤΩΙΔΗΜΩΙ, γμτ.

  29. 28: Μα είπαμε (Αστερίξ), Sono Pazzi Questi Romani!

  30. Πάνος με πεζά said

    Εδώ όμως η γλώσσα μένει ακίνητη και οι λέξεις ωχριούν !
    Σίγουρα θα είχε κλείσει και κηδεία με 850 ευρώ !

  31. Πάνος με πεζά said

    Τουλάχιστον δεν τη βίασαν, κάτι είναι κι αυτό…Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα, στις μέρες μας…

  32. spiral architect said

    @22: Σχόλιο στο λίκνο:
    «Mas taxete kanei mpalonia..eleos me tis mantepsies..» 😆
    (άδικο έχει;)

  33. BLOG_OTI_NANAI said

    Σιγά μη δώσουμε βάση στο νεοεποχήτικο http://www.etymonline.com που είναι γεμάτο με τα ψέματα των εβραιομασόνων. Αυτοί, στο http://www.etymonline.com είναι ικανοί ακόμα και να μας πουν ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν!
    🙂

  34. spiral architect said

    Τελικά μάλλον είμαστε μειοψηφία:

  35. Ηλεφούφουτος said

    15 Μέγα δράμα αυτό!

    Δυστυχώς μεγάλο ποσοστό αυτών που ασχολούνται με τα «πολύ μοντέρνα ψυχοκοινωνιολιγκουίστικς» και γλωσσολογικούς Κωστόπουλους δε σκαμπάζει τίποτα από ιστορία της ελληνικής γλώσσας ούτε από γλώσσες γενικά, πέραν από κάποια μέτρια Αγγλικά, αφού στα Αγγλικά εφαρμόζονται τα περισσότερα από τα μοδάτα μοντελάκια που κυκλοφορούν στη μη ιστορικο-συγκριτική γλωσσολογία γενικώς.

    Το χειρότερο όλων: Δεν είναι καν σε θέση να γράψουν ένα κείμενο σε στρωτά και καλά ελληνικά, δηλαδή γλωσσολόγοι που δεν μπορούν να χειριστούν τη γλώσσα!
    Σαν να λέμε οδοντίατρος που έχει όλα τα δόντια του σάπια.

    Πώς να εμπιστευθεί μετά ο μέσος άνθρωπος τους γλωσσολόγους και να γυρίσει την πλάτη στους γλωσσοτσαρλατάνους;

  36. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    33: 😉

    34: Πούθε είναι αυτό;

  37. Pedis said

    Αφού οι «καλλιτέχνες» εδώ και κάτι χρόνια κτυπάνε στα ίσια τους επαγγελματίες πολιτικούς – δικηγόρους/δικολάβους, (μεγαλο)γιατρούς αρπάχτρες και (οι)κονομολόγους – και κάνουν πολιτική, στη γλωσσολογία θα κόλλαγαν ;

  38. 34: Καταρχ[δυσανάγνωστο κείμενο], μου κάνει εντύπωση που γραφεί το «καταλυθεί» με υ. Κατά δεύτερον, ένας φίλος μου το έχει πει λίγο πιο γλαφυρά, όταν η κουβέντα [για τέτοιου είδους άτομα/απόψεις] ήρθε στο κλισέ «Ζούν ανάμεσά μας». «Όχι,» λέει. «Εμείς ζούμε ανάμεσά τους»!

  39. spiral architect said

    @36β: Οθονιά από fb. 😦 Μια γύρα να κάνετε, θα δείτε ότι το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες απόψεις, που μπροστά τους τα «γραμμάρια των ΑΗΠ» φαντάζουν παρωνυχίδες.
    (γι’ αυτό μίλησα για μειοψηφία) 😦 😦

  40. Spiridione said

    34, 36
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=452860

  41. Μύγα said

    Και το fuck από το φουσκώνω (κοιλίτσες)

  42. sarant said

    40: Αν είναι έτσι μπορεί και να μην είμαστε μειοψηφία 😉

    38: Πολύ γέλασα με το δυσανάγνωστο.

  43. Alexis said

    #22: «Παει το τερματισε ο Ευαγγελατος.»

    Πολλοί το τερματίζουν εσχάτως (εν. το μαλακόμετρο)
    Δες κι αυτό!

  44. marulaki said

    Άσχετο με το θέμα αλλά πώς να το αφήσω να το φάει το μαύρο σκοτάδι το… Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου;

  45. marulaki said

    ξέχασα το λινκ

  46. LandS said

    Αυτό βέβαια που τη σπάει πιο πολύ από όλα, είναι ότι μας κάνουν χάρη και μας ξεστραβώνουν με τις αποκαλύψεις «που θα μας συγκλονίσουν» και που κάποιοι «τα κρύβουν» ή «δεν θα το πιστέψετε» (εδώ έχουν πάντα δίκιο) και τέλος η διαταγή «διαδώστε σε όσους πιο πολλούς μπορείτε» και τα παρόμοια. Τουλάχιστον ας το πουν σεμνά και ας τάξουν κάτι όπως οι κρίσνα. Ένα ΛΟΤΤΟ ένα ΤΖΟΚΕΡ και ας μην είναι το τζακπότ. Η ας μας πουν τι θα πάθουμε εμείς που δεν το αναπαράγουμε για να ξέρουμε τι μας περιμένει.

  47. 44 και καταϊδρωμένος

    ηλιθιούργημα

    εκπληκτικός, περιγραφικός και ταυτόχρονα συνοπτικός όρος. Τώρα την εμπνεύστηκες ή την έχεις ξαναχρησιμοποιήσει.

    Είδες που το ηλιθιούργημα είχε κάποια χρησιμότητα;Επεξέτεινε το ελληνικό λεξιλόγιο κατά μία λέξη, πέραν από τα παράγωγά του: ηλιθιουργώ, ηλιθιούργος, ηλιθιουργικός, ηλιθιουργεύς (γιατί όχι;;;;), ηλιθιοεργονόμος, ηλιθιοεργομέτρης, ηλιθιοεργομετρία, ηλιθιοεργομετρητής, ηλιθιουργειο (π.χ. αντί του πεπαλαιωμένου [διάβαζε ομπσολίτ] όρου ‘υπουργείο’), ηλιοεργάνη (δεν θα έχουν κι αυτή τη θεά τους;), ηλιθιαργαλειός, ηλιθιεργάτης, ηλιθιαρχιεργάτης κ.ο.κ.

  48. Alexis said

    Κι ένα ψιλοσχετικό ανεκδοτάκι, μια που η ανάρτηση έχει σχέση με τα Αγγλικά:

    Συζητάνε δυό ξανθιές στην παραλία:
    -Τελικά πολύ ευγενικοί αυτοί οι Άγγλοι!
    -Γιατί το λές;
    -Να, προηγουμένως πάτησα κατά λάθος έναν που έκανε ηλιοθεραπεία και αντί να με βρίσει με αποκάλεσε «ήλιο της παραλίας»!

  49. Πέπε said

    Καταγγέλλω -άλλως: εξαπολύω ένα δριμύ κατηγορό- τον ιστολόγο για μεροληπτική επιλογή των παραδειγμάτων από το ορίτζιναλ (<όριον + γένος) ομηρικό κείμενο. Φανταστείτε ότι αναγκάστηκα να πατήσω μόνος μου το λινκ (εκ του ελλ. σύνδεσμος, με μετάπτωση όλων των φωνηέντων και των συμφώνων) για να τα δω όλα, και μεταξύ αυτών το εκπληκτικό αν και προφανές ότι το γαλλικό ρήμα frapper, χτυπάω, προέρχεται από το Fραπίζω, παλαιότερη μορφή του ῥαπίζω.

    Από το frapper βγαίνει η μετοχή πρκ. φραπές, ο χτυπημένος. Αυτό μάς συνδέει μ' ένα άλλο φλέγον εθνικό ζήτημα, εκείνο του ελληνικού/τούρκικου καφέ. Στο ζήτημα αυτό είναι από παλιά γνωστή η θέση μου, ότι ο φραπές είναι ο μόνος καφές που πραγματικά δικαιούται να χαρακτηριστεί ελληνικός. Είτε το δούμε ιστορικά, είτε εθνολογικά (ποιος λαός χαρακτηρίζεται από τον συγκεκριμένο καφέ), στο ίδιο καταλήγουμε.

    Ιδού λοιπόν που και η γλωσσολογία έρχεται τώρα να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των επιστημών που επιβεβαιώνουν την ως άνω θέση μου. Απλώς οι αρχαίοι τον έλεγαν Fραπιστόν ή FεFραπισμένον.

    (Χωρίς με τα παραπάνω βέβαια να υπονοώ ότι για τον άλλο καφέ, στο μπρίκι, θα υποχωρήσουμε έστω κι ένα βήμα απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις. Κι εκείνος ο καφές, ο γνήσιος, από τη Βραζιλία, ελληνικός είναι. Όλοι οι καφέδες από εμάς. Όλα από εμάς. Και τα τσάγια. Το λέει και η Δόμνα στο #34. Άλλωστε και η Βραζιλία είναι στη Νότια Αμερική, πώς το λέτε, ο Κολόμβος Έλλην Κεφαλονίτης, τι άλλο παράδειγμα να σου φέρω; )

  50. 44 ξεκίνησα, 47 βρέθηκα. Μ’ έφαγε το Μαρουλάκι, αχ! Μαρουλάκι και ο Λαντς

  51. Σιγά, ρε παιδιά! να γράψουμε κι εμείς τίποτσι. Πού είναι ο Γς βα ξαθαρίσει;

  52. LandS said

    47 Μου αρέσει ρε Λεώνικε που πρόσεξες και έγραψες «ηλιθιούργος» και όχι «ηλιθιουργός» 🙂

  53. δεν έχω την απαίτηση από τον κ. Χαϊκάλη

    ΣΣ μας δουλεύεις τώρα; Αναπαρήγαγε ο τύπος την πιο κραγμένη μπαρούφα και δεν έχεις απαίτηση να είχει ειδικές σπουδές.

    Και κάτι ποπυ προφανώς το ξέρεις…. το μυαλό δεν εμφυτεύεται με σπουδές. Πρέπει να το έχεις για να σπουδάσεις ή έστωνα σκεφτείς.

    Εδώ ΔΕΝΒ λείπουν οι σπουδές. Τα εντελώς απαραίτητα λείπουν. Φυσικά και θα τον κάνουν Υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι αηδιαστικότερος από άλλους. Και αυτό το αηδιαστικότερος το λέω ως ηθοποι’ό. Για το υπουργ΄’ος επιφυλάσσομεια.
    ασε να γίνει πρώτα.

  54. Λαντσ, συγνώμη, αλλά μου ξέφυγε. Ισχύουν και οι δύο παραλλαγές. όχι παίζουμε. Γλώσσα είναι αυτή, λέξεις δεν έχει;

  55. Μου θυμιζει την περιπτωση Παναγιωταρεα με την πατουσα των Ελ ( Ελευθερων Ελληνων ;).

  56. Pedis said

    # 34 : «την αστρονομία πώς το λένε … Όλα απο εδώ ξεκίνησαν … όλα από εμάς είναι» …

    Τι έγινε η Ελλάδα ανήκει στην αφρικανική ήπειρο … πατρίδα μας η αφρική και μητέρα μας η Λούσυ?

    Καντεμιά! Μα δεν φταίνε οι αμόρφωτοι και πτωχοί (πλέον και νεόφτωχοι) συμπατριώτες μας. Οι Φοίνικες φταίνε που δεν διεκδίκησαν τα «δικαιώματα» και τα λάθη του Αννίβα που υπέκυψε στη χαλαρή ζωή της Κάπουα (πάστα, πίτσα και όμορφες συντροφιές) …

  57. sarant said

    45: Το Τ και το Ρ είναι δίπλα-δίπλα στο πληκτρολόγιο, αλλά πράγματι είναι πολύ αστείο!

    47: Ναι, τωρινή έμπνευση ήταν, αλλά έχω γράψει άλλες φορές άλλα -ουργήματα.

    53: Είδα ότι ο Χ. είναι σχεδόν εντελώς συνομήλικός μου (γεννήθηκε 3 μέρες νωρίτερα) και τον συμπάθησα.

  58. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτό που έχουμε επανειλημμένα γράψει, ότι η Ομηρική Γλώσσα είναι μια υπέροχη μορφή ελληνικής γλώσσας, ότι λατρεύουμε να την απαγγέλλουμε στο πρωτότυπο, ότι υπήρξε εξαιρετικό εργαλείο. Δεν συμβαδίζω μ’ εκείνους που τη θεωρούν συμβατική γλώσσα αλλά μ’ εκείνους που τη θεωρούν παραλλαγμένη με την πάροδο του χρόνου ώστε να γίνεται κατανοητή, αλλ’ αυτό είναι λεπτομέρεια.

    Ούτε αμφισβητούμε ότι πάρα πολλοί όροι έχουν χρησιμεύσει για δανεισμό σε άλλες γλώσσες, είτε συγγενεύουν με λέξεις άλλων γλωσσών που π[ροέρχονται από κοινό προγονικό μόρφημα.

    Ούτε απαοσιωπούμε ότι διαθ’έτει έξοχο δυναμισμό, ιδίως με το τέχνασμα της επανάληψης του θέματος (εμφαντικές μορφές του ρήματος) ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στις σημιτικές γλώσσες, το λεγόμενο πιέλ / πουάλ (παθητικό) όπου μπαίνει ένα νταγκές (τελίτσα) στο μεσαίο γράμμα και διπλασιάζει την προφορά του. π,χ, κατάλ = σκότωσε, νικτάλ = εφονεύθη, κιττέλ = κατασκότωσε, συνέτριψε, κουττάλ = συνετρίβη.

    Πολλά εκπληκτικά μπορούμε να πούμε για την ομηρική γλώσσα, εκτός από τις ηλιθιότητες του τιτιβίσματος.

    Για να μη μας πουν και ανθέλληνες. Ανθέλληνες είναι οι αρλουμπολόγοι

  59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – Mετά το ξεμπρόστιασμα απο τον σύντροφο επαναστάτη, Πανούση – Ζαπάτα, είναι φανερή η προσπάθεια που κάνετε, για να παραπλανήσετε τον λαό, προβάλλοντας τις φρούδες ελπίδες του κατεστημένου σας, και αποκρύπτοντας πίσω απο αυτές την πραγματική είδηση, Η ΓΙΑΝΝΑ – ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΖΥΡΙΖΑ.
    Εμπρός στον τέτοιο, που χάραξε ο έτσι, έχει ξεφύγει η κατάσταση τελείως, μένει να δούμε κι απο τον Λάτση να αλλάζει το σήμα της eurobank με σφυροδρέπανο, για να ολοκληρωθεί ή λαϊκή επανάσταση.

  60. Alexis said

    #49: Μα και η λέξη καφές ελληνικής προέλευσης είναι.
    Προέρχεται από τη μετοχή παρακειμένου «κεκαυμένος» = καυτός, αυτός που καίει, επειδή ζεματάει όταν τον κατεβάζουν από τη φωτιά.

  61. Ανθέλληνες είναι οι αρλουμπολόγοι

    διότι αντί να κάτσουν να μάθουν ΤΙ πραγματικά είναι η γλώσσα τους, λένε αηδίες που διαψεύδονται, κι έτσι αποσιωπούνται τα πραγματικά της χαρακτηριστικά και τελικώς γελοιοποιούνται.

    Πρέπει να μας θυμώνει κάποτε αυτή η κακοποίηση και η κακοπαράσταση της ελληνικής γλώσσας. Όταν έχεις προσόντα, δεν χρειάζεσαι ψεύτικη μάσκακαι φτηνά φτιασίδια

  62. Νέο Kid Στο Block said

    «Δεν είναι καν σε θέση να γράψουν ένα κείμενο σε στρωτά και καλά ελληνικά, δηλαδή γλωσσολόγοι που δεν μπορούν να χειριστούν τη γλώσσα!
    Σαν να λέμε οδοντίατρος που έχει όλα τα δόντια του σάπια» 🙂
    Χμμ… κάνω δεύτερη σκέψη (που λέμε και στο χρ/πρ φύλλο..) ντήαρ Ηλεφού και κρίνω ως λίαν αδόκιμη την παρομοίωση.
    Ας πούμε, είσαι σε ένα μέρος που έχει 2 οδοντίατρους. Έναν με σάπια δόντια και έναν με άψογα. Σε ποιον απ’τους δύο πρέπει να πας; Σ’αυτόν με τα σάπια βέβαια! (αφού αυτός φτιάχνει τα άψογα δόντια του συναδέλφου του. 😆 )

  63. Πέπε said

    Το κείμενο στο λινκ του 40 είναι ελαφρώς φρικηλό. Προκαλεί ανησυχία.

    Ωστόσο έχω μια ένσταση ως προς το βασικό του συμπέρασμα.

    Λέει ότι η έρευνα καταρρίπτει την εντύπωση που επικρατούσε, ότι η προτίμηση πολλών στη Χρυσή Αυγή οφείλεται στην οικονομική κρίση, επειδή κατά την έρευνα κύριο κίνητρο για να γίνεις Χρυαυγίτης είναι ο εθνικισμός.

    Θα υπήρχε εθνικισμός χωρίς την κρίση; Έχεις μια ταλαίπωρη κατεξευτελισμένη χώρα με ταλαίπωρους κατεξευτελισμένους κατοίκους. Τι πιο φυσιολογικό από το να αρχίσουμε να παρηγοριόμαστε με μύθους του τύπου ότι είμαστε αναξιοπαθούντες, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί κανονικά είμαστε ο πιο σπουδαίος και γαμάτος λαός;

    Βέβαια, για να στραφείς σε τέτοιες παρηγοριές πρέπει να είσαι αρκετά βλάκας, ηττοπαθής και ανεύθυνος. Η αύξηση αυτών των χαρακτηριστικών σίγουρα συνδέεται και με την κρίση, απλώς όχι με την οικονομική της διάσταση. Άλλωστε δεν έχουμε οικονομική κρίση. Έχουμε κοινωνική και πολιτισμική κρίση, η οποία φυσικά έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Μιλάμε όλη την ώρα μόνο γι’ αυτές, λες και από κει ξεκινάει το πρόβλημα…

  64. Δεν είδατε την κυρία Κλούνεϊ. Είναι κούκλα, είναι Κλούνεϊ, είναι πανέξυπνη, είναι επιτυχημένη, γνωστή, προφανώς ευτυχισμένη… και γι’ αυτό φορούσε ένα απλό’άσπρο φουστανάκι και δυο στοιχειώδη κοσμήματα. Τι τα χρειάζεται τα άλλα;

  65. Spiridione said

    49. Το αναγνωρίζουν πλέον και οι κουτόφραγκοι αυτό.
    http://www.athinorama.gr/marketnews/?id=27009

  66. Alexis said

    #61: Πολύ σωστά, γεια στο στόμα σου!

  67. sarant said

    58-63: Έτσι!

  68. Για μας τους υπόλοιπους, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά ωφελεί πολύ!

    Σπουδαία επιμελήτρια κειμένων, φιλόλογος, μ’ εξαιρετικές επιδόσεις και στη μετάφραστη, σπαστικιά στη δουλειά της, με το μετάφρασμα και το πρωτότυπο στα χέρια, έπιανε τοπυς καθηγητάδες από τον γιακά ‘τι λέει εδώ;’ Και ο καθηγηταράς απαντούσε ταπεινά: ‘ό,τι θες Α….-άκι!’

    Ε, άνοιγε το λεξικό σχεδόν και για το νερό. όταν το διαπίστωσα, δεν το πίστευα. Μου είπε: Δεν θέλω να ξέρω. Η δουλειά μου είναι να βγαίνει το κείμενο ανθρωπίνως σωστό, επειδή αλάνθαστο δεν υπάρχει.

    Σα;ς έχω ξαναμιλήσει νομίζω

  69. Spiridione said

    Πάρτε κανένα λεξικό να διαβάσετε κι αφήστε τις ειρωνείες.
    http://www.biblionet.gr/book/181231/%CE%94%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82,_%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82/%CE%9F%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD_%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD_%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CF%8E%CE%BD_%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD

  70. Πέπε said

    Αυτή τη στιγμή το ορίτζιναλ δημοσίευμα έχει 37 σχόλια από κάτω.

    Από αυτά, δεν υπάρχει ούτε ένα που να λέει «όλο βλακείες γράφετε». Αντίθετα υπάρχουν ένα σωρό που να λιβανίζουν (έτσι, πείτε τα επιτέλους, εγώ πάντα το ‘λεγα κλπ.). Αυτό δεν είναι ελπιδοφόρο, αλλά πες τέλος πάντων ότι δεν είναι ούτε και αναπάντεχο (είπαμε, ζούμε ανάμεσα στις Δόμνες).

    Εκεί που είναι να τραβάς τα βυζιά σου με μπουζόκλειδο είναι σε μερικά σχόλια όπου επιχειρούνται διορθώσεις: έρχεται ο άλλος και γράφει «η τάδε λέξη δεν προέρχεται κατευθείαν από εκείνην που λέει το κείμενο, αλλά μέσω λατινικών». Κάνει μια ορθή και εμπεριστατωμένη ετυμολόγηση της λατινικής λέξης, άρα σκαμπάζει, και παρά ταύτα δε διστάζει να χαρακτηρίσει την αρχική λατινική ρίζα ως ελληνικό δάνειο. Και δεν εννοώ περιπτώσεις όπου όντως αυτό συμβαίνει, αλλά περιπτώσεις κοινής προέλευσης όπως πατήρ – pater κλπ..

    Πώς είναι δυνατόν να έχουν άδεια να κυκλοφορούν τέτοιοι άνθρωποι; Ο καθένας που να μην έχει γλωσσολογικές γνώσεις, μόλις δει μια τέτοια τεκμηριωμένη απάντηση, φυσικά και θα την πιστέψει, αφού φαίνεται ότι αυτός που την έγραψε δεν είναι τυχάρπαστος. Και όμως είναι ο απόλυτα τυχάρπαστος!

  71. Πέπε said

    Ντάξει, μετά και το 69 δεν περιγράφω άλλο.

  72. Γς said

    28:
    >Senātus Populus que Rōmānus («The Senate and People of Rome

    Και στα καπάκια υπονόμων στη Ρόδο διαβάζεις κάτι ανάλογο στα ιτααλικά. Από την εποχή του Ντούτσε βέβαια κι αυτά.
    Πιθανόν να έχουν αντικατασταθεί πλέον.

  73. giorgos said

    Τό θέμα είναι γιατί καί γιά ποιό λόγο στήν πολιτική ζωή τού τόπου επικρατούν τέτοια ατομα σάν τόν Χαικάλη, τόν Ψινάκη , τήν Πέμη Ζούνη κλπ .
    » Μία ἀπὸ τὶς κύριες παρενέργειες τοῦ γλωσσικοῦ, ἦταν ἡ συνόψιση τοῦ νοήματος τῆς πνευματικῆς ζωῆς γύρω ἀπὸ τὴν «τέχνη».

    Κανένας δὲν ἀμφιβάλλει σήμερα στὸν τόπο μας πώς ὅταν λέμε «πνευματικὴ ζωή», ἐννοοῦμε ποιητές, ζωγράφους καὶ καλλιτέχνες. Ἐξ οὗ καὶ ὁ ὅρος «καλλιτεχνοδιανοούμενος» ! Ὅλη αὐτή ἡ περὶ τὴν Τέχνη παραγωγή μας καὶ λογοτεχνικὴ κριτική, κατατείνει βεβαίως στὸ πνευματικὸ ἀνέβασμα τοῦ «λαοῦ». Ἡ διαδικασία τοῦ «χαρτιοῦ» — τοῦ πτυχίου τῶν ἀνωτάτων σχολῶν — ἀνταυγάζει κάποιον ὑπονοούμενον ἐπιστημονισμὸ στοὺς γιατρούς, τοὺς μηχανικοὺς καὶ τοὺς δικηγόρους, μὰ ὅπως καὶ οἱ ἴδιοι τοῦτοι ἀπόφοιτοι μποροῦν νὰ βεβαιώσουν, δὲν ἔχει μεγάλη σχέση μὲ τὴν «πλατειὰ μόρφωση» [1]. Ὁ νέος ἔφηβος εἴτε μέσα, εἴτε ἔξω ἀπὸ τὸ Πανεπιστήμιο, ἒφ’ ὅσον θέλει νὰ «μορφωθῆ», πρέπει νὰ στρέψη τὶς ἀνησυχίες του πρὸς τὰ ἔξω, δηλαδή πρὸς τὰ ποιήματα, τὸ «θέατρο» καὶ κάθε ἄλλου εἴδους πνευματικὸ συναγελασμό. Οἱ ἄνθρωποι τῶν πολιτικῶν μας πραγμάτων, κατανοῶντας αὐτή τὴν ἀναγκαιότητα τῆς Τέχνης, δὲν παραλείπουν νὰ ἐπαινέσουν τὸ καλλιτεχνικὸ ἔργο ἀνθρώπων ἐστραμμένων σὲ τελείως διαφορετικόν, ὑποτίθεται, πολιτικὸ προσανατολισμὸ [2].

    Ἐν ὀνόματι τοῦ ἀνεβάσματος τοῦ Λαοῦ ὅλ’ αὐτά, μιά καὶ ἡ ἐπιστήμη δὲν ἔχει μεγάλη σχέση μὲ τὴν «πλατειὰ μόρφωση», μὲ τὴν καλλιέργεια ἐν τέλει.

    Εἶναι ὥρα νὰ ξαναθυμηθοῦμε τὰ Πλατωνικὰ θεωρήματα.

    Ἡ Τέχνη γίνεται παιδαγωγὸς τῶν λαῶν, ὅταν ἡ ἴδια εἶναι ἀποτέλεσμα πνευματικοῦ πολιτισμοῦ. Πρέπει δηλαδὴ νὰ ὑπάρχη ἕνας συνόλος ἐνσυνείδητος πολιτισμός, γιὰ νὰ ὑπάρξη καὶ ἡ παιδαγωγικὴ σημασία τῆς Τέχνης. Ἀλλοιώτικα ἡ Τέχνη εἶναι λαϊκὴ ἤ λαϊκιστική. Εἶναι ὁ ἴδιος ὁ λαὸς δημιουργὸς αὐτῆς τῆς τέχνης καὶ ἡ παιδαγωγικὴ σημασία μίας τέτοιας τέχνης εἶναι ἄνευ ἀντικειμένου. Ἡ Τραγωδία τοῦ Αἰσχύλου δὲν ἔχει τὸ ἴδιο νόημα πού ἔχουν τὰ Ὁμηρικὰ ἔπη, ὅπως δὲν εἶναι τὸ ἴδιο εἶδος τέχνης ὁ Φάουστ καὶ τὸ ἑλληνικὸ δημοτικὸ τραγούδι. Ἕνα ποίημα μπορεῖ νὰ εἶναι ὡραῖο ποίημα, χωρὶς νὰ εἶναι μεγάλο [3] ποίημα. Τὰ ὑλικὰ ὅλων τῶν ποιημάτων εἶναι τὰ ἴδια. Στὰ ἴδια αἰσθήματα ἀναφέρονται καὶ τὰ μικρὰ καὶ τὰ μεγάλα ποιήματα, μόνο πού τὰ μὲν βλέπουν τὸ αἴσθημα ὅσο καὶ ὅπως φαίνεται, ἐνῷ τὰ ἄλλα τὸ προσεγγίζουν μέσῳ ἄλλων διαδικασιῶν.

    «Τὸ ἀντίθετο σ’ αὐτὸ τὸ εἶδος ἀνθρώπου (τοῦ μυστικοῦ), πού παραιτεῖται ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν μορφῶν, εἶναι ὁ ἁπλοϊκὸς καλλιτέχνης, ὁ ὁποῖος προσδένεται ἐξ ὁλοκλήρου στὸν κόσμο τῶν μορφῶν καὶ παραιτεῖται ἀπὸ τὸν κόσμο τοῦ σύμπαντος, ἀπὸ τὰ μεταφυσικὰ κίνητρα τῆς ψυχῆς», γράφει ὁ Ι. Θεοδωρακόπουλος [4]. Ἄς μὴν ἐπιμείνουμε στοὺς διαχωρισμοὺς τοῦ κ. Θεοδωρακοπούλου. Εἴτε ὡς μυστικὸ λειτουργὸ πάρουμε τὸν ποιητή, εἴτε ὁπωσδήποτε ἀλλοιῶς, πρέπει νὰ συνθεωρήσωμε καὶ κάποιον «κόσμο», στὸν ὁποῖον ἀναφέρεται. Ἀπαιτεῖται κάποιος κόσμος σὰν «σημεῖο ἀναφορᾶς» γιὰ ν’ ἀξιολογήσουμε τὴν τέχνη του. Καὶ ἂς μὴν πᾶμε τόσο μακρυὰ ἐμεῖς, στὸν μεταφυσικὸ κόσμο τοῦ κ. Θεοδωρακοπούλου. Ἂς μείνωμε στὸν ἀτελέστερο «κόσμο τοῦ σύμπαντος», πού μᾶς δίνει κάθε φορά ἡ ἐπιστήμη καὶ μέσα στὸν ὁποῖον ὑπάρχει ἀντικειμενικὰ ὁ ποιητὴς· στὸ «περιέχον» τοῦ ποιητῆ. Ἂς δεχθοῦμε τὸν «κόσμο τοῦ σύμπαντος» ὅπως τὸν προσεγγίζει ὁ ἑκάστοτε πολιτισμός. Παιδαγωγικὴν ἀξία ἔχει ἡ τέχνη τοῦ ποιητῆ, πού προσπαθεῖ, βιωματικὰ μέσῳ αὐτοῦ τοῦ πολιτισμοῦ, νὰ πλησιάση τὸν ἀντίστοιχο «κόσμο». Προϋπάρχει δηλαδὴ μία πνευματικὴ κοινωνία, ἡ ὁποία ἀνάγεται μὲ κοινὸν παρανομαστὴ τὴν Τέχνη. Ἡ Τέχνη ἔχει ἐδῶ προϋποθέσεις νὰ λειτουργήση παιδαγωγικά. Στὴν λαϊκιστικὴ ἀντίθετα τέχνη δὲν ὑπάρχει διαφορισμὸς μεταξὺ τοῦ «κόσμου» τοῦ λαοῦ καὶ τοῦ «κόσμου» τοῦ ποιητῆ. Λείπει ἡ «διαφορὰ δύναμικοῦ», πού προϋποθέτει ἐξ ὑπαρχῆς τὸ παιδαγωγικὸ ἔργο. Καὶ παιδαγωγικὸ εἶναι ἕνα ἔργο τέχνης ἀπὸ τὴν στιγμὴ πού μᾶς μεταγγίζει τὴν ὅραση τοῦ καλλιτέχνη. Λαϊκὸς ποιητὴς δὲν εἶναι μόνο ὁ ποιητὴς τοῦ δημοτικοῦ τραγουδιοῦ εἶναι καὶ ὁ ποιητὴς ἐκεῖνος πού χάνει τὴν ἀξία του ἔξω ἀπὸ τὸν λαό του. Ἡ Τέχνη τοῦ Γκαῖτε μπορεῖ νὰ ἐνδιαφέρη κι’ ἕνα μὴ Γερμανό, ἐνῷ ἡ τέχνη ἑνὸς Πέρση π.χ. μεγάλου ποιητῆ — γιατὶ ἔχουν κι’ αὐτοὶ βέβαια τούς μεγάλους τους — μπορεῖ νὰ μὴν ἐνδιαφέρει κατ’ ἀνάγκην ἕνα Γάλλο. Πολὺ διαφορετικὰ θὰ μιλήση περὶ ἐλευθερίας ἕνας σύγχρονος εὐρωπαῖος ποιητής [5], ἀπὸ τὸν μεγάλο ποιητὴ τῆς Μοζαμβίκης πού θὰ πάρη σὲ λίγα χρόνια τὸ βραβεῖο Νόμπελ. Καὶ ὅταν ἀκόμη ἡ τέχνη ἦταν ἐσωτερικὴ ὑπόθεση ἑνὸς καὶ μόνο ἄνθρωπου — δηλαδὴ τοῦ παμπάλαιου προπάτορα τοῦ πρωτογόνου ἀνθρώπου, πού ζωγράφιζε πάνω στὸ βράχο τὸ θήραμα γιὰ νὰ τὸ ξεγελάση — πάλι εἶχε κάποιον «κόσμο» πού ἀναφερόταν, τὸν ἁπλούστατο τῆς βιολογικῆς ἀνάγκης.

    Ἡ καταγωγὴ τῆς τέχνης ἐπιδέχεται βιολογικὸν χαρακτηρισμό, ὅπως καὶ ἡ ἐπιστήμη. Πολλὲς εἶναι οἱ ἀνθρώπινες ἐνέργειες πού προδίδουν «ἑτερογονία σκοπῶν». Ἕνα τυπικὸ παράδειγμα ἔχουμε στὸν ἔρωτα. Ὅταν τὰ πράγματα λειτουργοῦν ἀφ’ ἑαυτῶν, πολλὲς φορὲς συμβαίνει αὐτὴ ἡ «ἑτερογονία».

    Τὸ δημοτικὸ τραγούδι — αὐτή ἡ τέχνη τοῦ ἀπεριορίστου αἰσθήματος πού δὲν εἶναι ἔπος — ἦταν ἡ μόνη καταφυγή, τὸ μόνο μέσον συντήρησης καὶ ψυχικῆς συνοχῆς (δηλαδή καὶ πάλι συντήρησης) τοῦ ὑποδούλου. Ὁ ἥρωας τοῦ τραγουδιοῦ καὶ ἡ μετάληψη ἔμεναν στὸν Ἕλληνα ὡς συμβολισμοὶ ἐπιβίωσης. Ἡ τροπὴ πρὸς τὸ ἄλογο καὶ τὸ ἄκρως συναισθηματικὸ πού ὑποβάλλει τὸ δημοτικὸ τραγούδι, εἶναι ἐνέργεια καθαρὰ βιολογική. Εἶναι ἡ μετατροπὴ τῆς κάθε δυνατῆς λογικῆς σὲ «Λογική» τοῦ παρόντος. Ἡ πιὸ «λογικῶς» ἀδήριτη πράξη στὸν ὑπόδουλο Ἕλληνα εἶναι ἡ παλληκαριὰ τοῦ κλέφτη. Γιὰ τοῦτο πρέπει ἔμψυχα καὶ ἄψυχα νὰ συνυποφέρουν τὰ παθήματά του. Εἶναι ἀπολύτως «λογικὸ» νὰ κλαῖνε τὰ πουλιὰ καὶ νὰ μοιρολογοῦν τὰ δέντρα. Τί ἄλλο ἔμενε στὸν Ἕλληνα συντηρητικό, ὅταν στὶς «ἔντυπες αἰτήσεις» τοῦ Ἀλῆ Πασᾶ, δεσπότης ὤν, ἔπρεπε νὰ ἀρχίζη μὲ τὸ «Πολυχρονεμένε μας. . . σκλαβικῶς φιλοῦμε τὸ ποδάρι σου»;

    Λογικὴ καὶ δουλεία εἶναι πράγματα ἀκαριαίως ἀντιφατικά. Ἐμπρὸς στὴν de facto δουλεία ἡ Λογικὴ ἦταν ὑποχρεωμένη νὰ ὑποτροπιάση στὸ ἄμεσο καὶ χωρὶς ὅρια συναίσθημα, νὰ ἀναλάβη ἡ τέχνη τὴν εὐρύτατη βιολογική της ἀποστολή.

    Δὲν ἕπεται βέβαια ὅτι καὶ κάθε τέχνη πού ὑποβάλλει τὸ συναισθηματικό, τὸ Irrationnel στοιχεῖο στὸν λαό, ἤ ἔστω τὸ καλλιεργεῖ, ἔχει κάποιαν θετικὴ βιολογικὴ σκοπιμότητα.

    Εἴδαμε στὰ ὄπισθεν ὅτι, λόγοι καθαρῶς πολιτικῆς σκοπιμότητας τῆς εὐρωπαϊκῆς διπλωματίας, ἐπέβαλαν τὴν ἀποκοπὴ ἀπὸ τὸ ἔργο τοῦ ἑλληνικοῦ διαφωτισμοῦ, τὴν συνέχιση τοῦ ὁποίου ἱστορικῶς καὶ φυσικῶς ἦταν ὑποχρεωμένοι οἱ ἀττικιστὲς νὰ πραγματοποιήσουν. Ὅ,τι εἶχαν οἱ Ἕλληνες, ὕστερ’ ἀπὸ πέντε αἰῶνες δουλείας κοινὸ μὲ τοὺς ἀρχαίους Ἕλληνες νὰ ἐπιδείξουν, ἦταν ἡ γλῶσσα πού μιλοῦσαν. Αὐτὸ ἦταν τὸ πραγματικὸ μέσον πού εἶχαν ν’ ἀντιμετωπίσουν τὸν Φαλμεράϋερ — δηλαδή τὸ παιγνίδι τῶν εὐρωπαϊκῶν συμφερόντων στὰ Βαλκάνια, πού ἦσαν ἡ φυσικὴ διέξοδος των πρὸς τὶς ἀγορὲς τῆς ἀνατολῆς. Καὶ στὸ μοναδικὸ αὐτὸ μέσον προσέβλεψεν ἡ «προστασία».

    Δημιουργῶντας τὸ «γλωσσικὸ» καὶ στρέφοντας ἀποκλειστικὰ τὴν προσοχὴ στὴν γλῶσσα μόνο, ἦταν ἑπόμενο νὰ δημιουργήσουν συνθῆκες μέσα στὶς ὁποῖες κάθε ἔννοια καλλιέργειας καὶ πνευματικῆς ὡριμότητας ἦταν ἐξ ὁρισμοῦ ἀδύνατες. Ὅταν ἀνάμεσα ἀπὸ τὴν ἔννοια καὶ τὸ νοῦ στέκει ἐμπόδιο ἡ γλῶσσα, εἶναι αὐτονόητο πώς καμμία μόρφωση δὲν μπορεῖ νὰ συντελεσθῆ. Τὸ «γλωσσικὸ» ἐμφανιζόταν σὰν ὑποκατάστατο πνευματικῆς ζωῆς καὶ συνεπῶς ὁ,τιδήποτε «καλὸ» ἦταν δυνατὸν νὰ πρόκυψη ἀπὸ τὶς διαμάχες τῆς γλώσσας, θὰ ἦταν γύρω ἀπὸ ζητήματα φιλολογικά, τουτέστιν γύρω ἀπό τά «γράμματα καὶ τὶς τέχνες». Οὕτως ἤ ἄλλως, μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ ὁ νέος Ἕλλην θὰ ἔμενε μακρυὰ ἀπὸ τὴν ροὴ τῆς νεώτερης πνευματικῆς ζωῆς — που ἑδραζόταν στὴν ἐπιστήμη — καί, ἄγευστος ἐπιστημονικῆς παιδείας, θὰ ἔμενε οὐσιαστικὰ ἀμέτοχος τοῦ νεώτερου πολιτισμοῦ, τρεφόμενος κατ’ ἀνάγκην ἀπὸ τὶς λαϊκές του παραδόσεις καὶ προσβλέποντας σὰν σὲ ξόανο στὴν περασμένη του ἱστορία. Αὐτὰ ὅλα ἤθελε ἡ «προστασία». Δὲν προσπάθησε νὰ στερήση τὸν νεώτερο Ἑλληνισμὸ πνευματικῆς ζωῆς. Προσπάθησε νὰ τὸν στέρηση ἐκείνης τῆς πνευματικῆς ζωῆς πού θὰ τὸν ἀνώρθωνε ἐθνικά, θὰ τὸν συνεπύκνωνε πνευματικὰ καὶ θὰ τὸν ἔκανε ἀκατάλληλο γιὰ ὑποχείριο. Ἀφοῦ ὁ λαὸς δὲν θὰ εἶχε αὐτοδύναμη πνευματικὴ ζωή, οὔτε ἡγέτες θὰ εἶχε, οὔτε θὰ μποροῦσε νὰ βγάλη — δηλαδή οὔτε ἡ ὁποιαδήποτε ἡγεσία θὰ μποροῦσε νὰ ἀνανεωθῆ ἀφ’ ἑαυτῆς, γενόμενη κατ’ ἀνάγκην ὀππουρτουνιστικό ἱστορικὸ ἄθυρμα. Ἡ φαυλοκρατία πού διέπει ἐδῶ κι’ ἑκατὸ χρόνια τὴν πολιτικὴ μας ζωὴ δὲν εἶναι ἀναίτια. Ἔχει τὴν πολὺ πραγματική της ἐξήγηση στὴν πνευματικὴ ἄπνοια πού μᾶς διέπει σὰν Λαό. Στὴν πλήρη ἔλλειψη πνευματικῆς ζωῆς. Ὅτι βέβαια ἡ πνευματικὴ ζωὴ δὲν μπορεῖ νὰ μεταγγισθῆ σὰν ἰατρικὸς ὀρός, οὔτε καὶ νὰ μεταφυτευθῆ κατ’ ἐπιβολὴν μὲ «πνευματικὲς αὐθεντίες» καὶ ἄλλα τεχνάσματα, εἶναι ἤδη γνωστό. Ἡ πλέον ἀναγκαστικὴ καὶ γνήσια ἐκδήλωση πνευματικῆς ζωῆς στὴ νεώτερη ἱστορία, εἶναι ἡ ἐπιστήμη.

    Ἡ ἐπιστήμη, ἀντίθετα ἀπὸ τὴν ποίηση, δὲν μπορεῖ νὰ παραχθῆ ἐκ τοῦ μηδενός. Ἀπαιτοῦνται εἰδικὲς συνθῆκες μέσα στὶς ὁποῖες μπορεῖ νὰ ἐμφανισθῆ καὶ νὰ καλλιεργηθῆ. Ἀπαιτεῖ παράδοση καὶ κάποιο στάδιο πολιτισμοῦ. Μὲ τὴν ἐπιστήμη στρέφεται ὁ ἄνθρωπος πρὸς ἀνώτερες σφαῖρες τῆς ὕπαρξής του, δηλαδή πρὸς ἐπίπεδα πού προϋποθέτουν στὴν διαδοχὴ τους κάποια ἄλλα προηγούμενα. Εἶναι ἡ ἐπιστήμη καθαρὸ προϊὸν κοινωνικῶν καὶ ἱστορικῶν διαδικασιῶν ὅπως δὲ τὶς ἀπαιτεῖ, ἔτσι καὶ τὶς συνεπάγεται. Αὐτό τό ἐγνώριζεν ἡ προστασία., γιατί ἦταν ἡ οὐσία τῆς δικῆς της ζωῆς. Σὲ ἐποχὲς κοινωνικῆς στασιμότητας, ὅπως στὸν Μέσον Αἰῶνα, δὲν ὑπάρχει ἀνάπτυξη τῆς ἐπιστήμης. Ὁ ἄνθρωπος ζῆ μεμονωμένος, ἔγκλειστος στὰ δικά του σχήματα, μακρυὰ ἀπό τὴν ἀπορητικὴ τῆς φύσης. Ἡ φύση ὑπάρχει, γιὰ νὰ ὕπαρχη ὁ Θεός καὶ νὰ λατρεύεται. Ὅμοια καὶ στὸ Ἀνατολικὸ Βυζάντιο. Ἂν τό Βυζάντιο διέθετε καὶ ἕναν ἔστω Ἀρχιμήδη, ἴσως ἡ ἱστορία τοῦ κόσμου νὰ ἦταν διαφορετική. Κι’ αὐτό δὲν ἔχει σχέση μὲ τὴν «μύτη τῆς Κλεοπάτρας». Δὲν λέμε ἂν ἦταν δυνατὸ νὰ ὑπάρξη στὸ Βυζάντιο Ἀρχιμήδης. Λέμε τί πιθανὸν νὰ ἐγινόταν ἂν ὑπῆρχε. Οὔτε καὶ ἡ Ρωμαϊκὴ αὐτοκρατορία ἐδημιούργησε ἐπιστήμη — μέ τὴν Ἀριστοτελικὴν ἔννοια τοῦ ὄρου — καὶ δὲν εἶναι βέβαια τυχαῖο ὅτι κατήργησε κι’ αὐτὴ πού ὑπῆρχε.

    Ἡ ἐμφάνιση τῆς ἐπιστήμης συμπίπτει ὅπου συμβαίνουν ἔντονοι κοινωνικοὶ διαφορισμοί. Ἡ ἐπιστήμη ἐμφανίστηκε στὴν Ἑλλάδα, ὅπου ἔχουμε κύκλους διαδοχῆς πολιτευμάτων. Οὔτε ἡ Αἴγυπτος, οὔτε ἡ Περσία, οὔτε ἡ Βαβυλωνία, οὔτε τό Ἰσραὴλ ἔδωσαν ἐπιστήμη. Τέχνη μόνο ἔδωσαν. Ἡ γρήγορη κοινωνικὴ ροή, μὴ ἀφήνοντας τὴν σκέψη κολλημένη σὲ μόνιμες παραστάσεις, ἀναγκάζει τὸν ἄνθρωπο νὰ σκεφθῆ μὲ ἰδέες — ἀπό τὰ πολλὰ ὅμοια νὰ ἀναχθῆ στὸ ἕν. Στατικὲς κοινωνίες ἔδωσαν τέχνη· ἐπιστήμη, ὅμως, καμμία. Αὐτὴ εἶναι καὶ ἡ εἰδοποιὸς διαφορὰ μεταξὺ ἐπιστήμης καὶ τέχνης. Ἡ ἐπιστήμη ἀπαιτεῖ εἰδικὸ κοινωνικὸ κλῖμα γιὰ ν’ ἀναπτυχθῆ. Προϋποθέτει τὴν κοινωνικὴ διεργασία, πού ὡριμάζει τό μυαλὸ πρὸς τὴν ἀφαιρετικὴ κατεύθυνση. Αὐτὴ ἡ διαφορὰ μεταξὺ ἐπιστήμης καὶ τέχνης, εἶναι καὶ ὁ κυριωτερὸς ἐσωτερικὸς χαρακτηρισμός τους. Ἡ ἐπιστήμη προϋποθέτει ἀκόμη καὶ ἄλλα πνευματικὰ ἀπαιτούμενα, ὅπως κοινωνικὴν ἐλευθερία. Μία κοινωνία πού παράγει ἐπιστήμη δὲν μπορεῖ ποτὲ νὰ εἶναι μία ἀνελεύθερη κοινωνία. Ὅπως παρατηρεῖ ὁ Κ. Γεωργούλης, ἡ ἐπιστήμη «ὄχι μόνον τὴν ἀφηρημένην σκέψιν ἀναπτύσσει ἀλλὰ καὶ τό κριτικὸν πνεῦμα . . . καί οὕτω μᾶς συνηθίζει νὰ μὴ ἀποδεχώμεθα τίποτε δογματικῶς. Ἡ ἀνάπτυξις τοῦ κριτικοῦ πνεύματος εἶναι ἰδιαιτέρως ἀπαραίτητος εἰς τὴν ἐποχή μας, κατὰ τὴν ὁποίαν αἱ λαϊκαὶ μάζαι ἀκριβῶς διὰ τὴν ἔλλειψιν κριτικοῦ πνεὺματος ὑφίστανται ὁμαδικὴν ὑποβολὴν καὶ ἐν συνεχείᾳ δικτατορικὴν ἐπιβολὴν . . . τὰ μαθηματικὰ καλλιεργοῦν καὶ τὴν ἠθικήν συνείδησιν, κάμνουν τόν ἄνθρωπον εὐσυνείδητον, διότι καταδεικνύουν ὅτι ἡ ἀλήθεια δὲν εἶναι ὑποκειμενικὸν τι γεγονός, ἄλλα ὅτι ὑπάρχει μία ἀλήθεια ἐξ ἀντικειμένου [6], ἡ ὁποία ἐπιβάλλεται εἴτε τό θέλομεν εἴτε ὄχι. . . συντελοῦν δὲ ἀκόμη καὶ εἰς τὴν αἰσθητικὴν καλλιὲργειαν . . .».

    Ποιὲς εἶναι οἱ χῶρες πού παράγουν σήμερα ἐπιστήμη, ὅλοι πάνω κάτω ξέρουμε. Αὐτό σημαίνει ὅτι μᾶλλον χρειάζεται νὰ τροποποιήσουμε τοὺς μύθους μας καὶ ἕνας πολὺ διαδεδομένος μῦθος σ’ ἐμᾶς εἶναι ὅτι οἱ λαοὶ πού ζοῦν μὲ τὴν τέχνη εἶναι «ἐλεύθεροι», ἐνῷ ἡ ἐπιστήμη μπορεῖ νὰ καλλιεργηθῆ καὶ μέσα σὲ δικτατορίες.»

  74. smerdaleos said

    @12, Γς: Πάντως δεν πιστεύω να υπάρχει τέτοια σπέκουλα αντίστοιχη με της Ελλάδας πάνω στην αρχαία ιστορία, σε χώρες όπου κάποτε ήκμασαν πολιτισμοί, π.χ. Ιταλία, Αίγυπτο, Κίνα … 🙄

    Στις άλλες χώρες Γς δεν υπάρχει αυτό που ο μακαρίτης Τάσος Χριστίδης ονόμασε «καταγωγικό σύνδρομο» (εγώ θα προτιμούσα τον όρο σύμπλεγμα, αλλά δεν πειράζει).

    Ο μέσος Ιταλός δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι έχει κάποια σχέση με τους αρχαίους Ρωμαίους, έχει πλήρη συνείδηση ότι το ιταλικό έθνος είναι κάτι πρόσφατο, δεν χρησιμοποιεί τα κατορθώματα των Ρωμαίων για να αισθανθεί σπουδαίος, ούτε παραχαράττει «λερναιωδώς» την ιστορία αποδίδοντας στους Ρωμαίους πράγματα που δεν έκαναν, για να αισθανθεί σπουδαίος. Όπως είπε και ο Massimo D’Azeglio:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Massimo_d%27Azeglio#Reputation

    «L’Italia è fatta. Restano da fare gli italiani»

    «Η Ιταλία φκιάχτηκε,τώρα μένει να φκιάξουμε και τους Ιταλούς»

    Ο Αντώνης Λιάκος κάποτε έγραψε, η ίδια φράση ταιριάζει απόλυτα στην Ελλάδα και τους Νεοέλληνες, αλλά κανένας δεν την λέει.

    Στην Ελλάδα υπάρχει η ηλίθια πεποίθηση ότι πως το αιγοπρόβατο που άφησε τις κακαράντζες του πάνω σε χώρο αρχαιολογικής σημασίας πρέπει να κοστίζει παραπάνω στην κρεαταγορά από το αιγοπρόβατο που τις άφησε σε έδαφος που δεν κρύβει αρχαιολογικά ευρήματα.

    Ποιος βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς;

    [06:52]

    Τι άκουσε ο Βούλγαρος πρέσβης από Μακεντόνσκι υπουργό; Ότι η Βίβλος γράφει πως ο θεός έπλασε ένα ξύλο, μια πέτρα και έναν Μακεδόνα, ο οποίος δημιούργησε τη ζωή στη γη τρίβοντας το ξύλο με την πέτρα …

    Ποια η διαφορά Χαϊκάλη και Μακεντόνετς;

  75. Hellegennes Alexandrine said

    Καλησπέρα!

    Την λίστα την έχουμε συζητήσει στα περασμένα κύματά της στο phorum.gr. Για το δε love είχαμε ανοίξει νήμα που αν θυμάμαι καλά μέτρησε δεκάδες σελίδες.

  76. Γς said

    57:
    >Το Τ και το Ρ είναι δίπλα-δίπλα στο πληκτρολόγιο, αλλά πράγματι είναι πολύ αστείο!

    και το Ξ με το Κ είναι δίπλα-δίπλα στο πληκτρολόγιο και λέει ο Λεώ να καθαρίσω αλλά εγώ κάνω πως δεν κατάλαβα το λάθος του [Σχ. 51]

  77. Γς said

    74:

    >@12,Γς: Πάντως δεν πιστεύω να υπάρχει τέτοια σπέκουλα

    Πάρτο αλλιώς:

    @12, Spiral Architect: Πάντως δεν πιστεύω να υπάρχει τέτοια σπέκουλα …

  78. Γς said

    Το φαρμάκι γίνεται μέλι.

    Ομως ο μεταφραστής του άρθρου του Observer για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είχε στο νου του στα μέλη των αγαλμάτων:

    >αυτή τη φορά, το φαρμάκι γίνεται μέλη

  79. Gpoint said

    Δεν ξέρω γιατί αλλά διαβάζοντας κείμαενο κι σχόλια μούρχεται στο μυαλό υτό τπο τραγούδι από μια μάλλον προφητική (και για την Ελλάδα) ταινία

  80. sarant said

    70: Ναι, τον είδα αυτόν -και χρησιμοποιεί και ορολογία… Τζιροπουλικός.

    74: Σμερδαλέε, οι εβραίοι του Ισραήλ έχουν πολλές ομοιότητες ίδιας στάσης με μας, μέχρι και το «όταν εμείς είχαμε τον Ναό του Σολομώντα, εσείς ζοιύσατε απάνω στα δέντρα»

    75: Δεν αμφιβάλλω, αλλά για να πήρε τόση έκταση η συζήτηση του love τολμώ να υποθέσω ότι δεν θα ήταν αμιγώς επιστημονική.

  81. Gpoint said

    Αλλο ένα «διδακτικό» από την ίδια (υπέροχη μουσικά) ταινία :

    Ούτε η χρονοποιούσα να ήμουνα!

  82. smerdaleos said

    74: Σμερδαλέε, οι εβραίοι του Ισραήλ έχουν πολλές ομοιότητες ίδιας στάσης με μας, μέχρι και το “όταν εμείς είχαμε τον Ναό του Σολομώντα, εσείς ζοιύσατε απάνω στα δέντρα”

    Το ίδιο επαγωγικό «καταγωγικό» σύνδρομο. Αν ο Χριστιανισμός δεν είχε οικειοποιηθεί την εβραϊκή μυθολογία της παλαιάς διαθήκης σαν «προϊστορία» του και δεν κατέληγε η κυρίαρχη θρησκεία του δυτικού κόσμου, κανένας δεν θα μιλούσε σήμερα για την σοφία του Σολομώντα και την ηρωική μάχη του Δαβίδ με το Γολιάθ.

  83. BLOG_OTI_NANAI said

    Με αφορμή το σχόλιο αρ. 43 το οποίο αναφέρεται στον όρο «Μαλακόμετρο».
    Η προέλευση του όρου είναι σαφώς παρεξηγημένη, καθώς γνωρίζουμε ότι προκύπτει από τη φράση του Πλάτωνα «εμμέτρως την μαλακότητα ίσχει» (Πολιτικός, 282e) δηλ. «είναι όσο ΜΑΛΑΚΑ χρειάζεται [τα νήματα]».
    Από τον πλατωνικό αυτό διάλογο που αναφέρεται στην απαλότητα των νημάτων της υφαντικής, εισήλθε και στην νεοελληνική, σε φράσεις όπως: «Μα ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑ δεν έχω ξαναδεί» (ενν. τα ρούχα στο πλυντήριο, διότι ο τόνος πάει πάντα στο Α).
    Αλλά η αμάθεια των μαλλιαρών παραμόνευε, και έτσι ενγλίστρησε, ενγλίστρησε λέγω, μια φράση με αρχαιοελληνική ρίζα, σε αυτό το λυπηρότατον αποτέλεσμα.

  84. smerdaleos said

    @75: Για το δε love είχαμε ανοίξει νήμα που αν θυμάμαι καλά μέτρησε δεκάδες σελίδες.

    Τι το περίεργο έχει η λέξη love και κράτησε τόσες σελίδες;

    Δεν μπορούσαν τα αιγοπρόβατα να καταλάβουν την ΙΕ ρίζα *leubh- που έδωσε από τη μία το πρωτο-γερμανικό lubō από το οποίο προέρχονται το αγγλικό love και το γερμανικό Liebe και, από την άλλη, τα σλαβικά ljubav,ljubiti κλπ ;

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/lewb%CA%B0-
    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Germanic/lub%C5%8D
    http://en.wiktionary.org/wiki/ljubav
    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/ljubiti

  85. Voulagx said

    Ασχετο: help!!
    Η προβολή του Ιστορικού στον ΙΕ μου δεν δουλεύει. Μπορεί κανένας μάγος από δω μέσα να βοηθήσει; Μερσί εκ των προτέρων.

  86. sarant said

    83: 😉

    85: Ποιο ιστορικό; Τα σχόλια;

  87. Γς said

    85:
    >Μερσί εκ των προτέρων.

    Παρακαλώ, εκ των υστέρων
    [δεν μπορώ να κάνω κάτι]

  88. Λάμπρος said

    «την ψιλή κρησάρα την κατεβάζουμε από το ψηλό ντουλάπι μόνο όταν όσα διαβάζουμε μας ενοχλούν». Το «ψιλή» με την έννοια του «λεπτή» το καταλαβαίνω (αν και θα μπορούσε να είναι και «ψηλή»), το «κρησάρα» από πού βγαίνει; Για την «κρίση» μας δεν μιλάμε;

  89. Voulagx said

    #86 Όχι, Νίκο, εννοώ πως ανοίγω το μενού «Προβολή», πάω στο «Γραμμές Explorer» και κλικάρω δεξιά στο «Ιστορικό». Τζίφος! Νεκρό, δεν ανοίγει.

  90. Νέο Kid Στο Block said

    89. Μήπως το καθάρισες στεγνά ρε Γίγα κατά λάθος; Πάτησες κανα clear history δηλαδή; 🙂

  91. Ιάκωβος said

    Αυτό με την καταγωγή όλων των γλωσσών από τα Ελληνικά δεν είναι ένα καθαρά ντόπιο προϊόν. Απλά εμείς έτσι που οργανώσαμε την εθνική μας διήγηση, περιλάβαμε τον πραγματικά τεράστιο πολιτισμό της Κλασσικής Ελλάδας, που όσο να ‘ναι, προσφέρεται για εθνικές μεγαλοστομίες.

    Τη γλώσσα τους την έχρισαν Μητέρα-όλων-των-γλωσσών κι άλλοι λαοί πολύ δευτεράντζες σε σχέση με μας τους τρισχιλιετείς.

    Όχι μόνο οι Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων,που αναφέρει ο Σμερδαλέος, αλλά και οι Τούρκοι, με τη θεωρία της Γλώσσας του ήλιου, αλλά και κάποιοι Σκανδιναβοί εθνικιστές ισχυριζόντουσαν ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα …Σουηδικά.

    Υπάρχει ένα ψυχολογικό υπόβαθρο σ’ όλα αυτά. Η εικόνα που έχω στο μυαλό μου, είναι ένας άνθρωπος που τον βασανίζουν κι αυτός σταδιακά τρελαίνεται.

    Σε περίοδο κρίσης, τα πλήθη μέσα στην απόγνωσή τους και πιεζόμενα αλύπητα στην υλική τους ζωή από παντού, κάποια στιγμή παθαίνουν μια ελευθερία και από την πνευματική τους συγκρότηση με κάποιο τρόπο εξαφανίζεται η αίσθηση των ορίων. Είναι το πρώτο σημάδι ότι οι μάζες περνάνε στην ανισορροπία.

    Η Γερμανία του μεσοπολέμου ήταν η τυπική περίπτωση του λαού που πατήθηκε στο λαιμό και τρελάθηκε. Μετά όταν πήρε λίγη ανάσα, νόμισε ότι θα κατακτήσει τον κόσμο και ακολούθησε έναν παλαβό, που στο μυαλό του δεν υπήρχαν όρια, λογικά, γεωγραφικά ή άλλα και που θεωρούσε ότι η Γερμανία κάποτε έφτανε από την Ισλανδία ως το Θιβέτ και τις Άνδεις.

    Το κακό είναι ότι σήμερα κάποιοι πιο λογικοί τα εκμεταλλεύονται κάτι τέτοια. Μπορεί ο χρυσομαφιόζος του Άγιου Παντελεήμονα, που πιστεύει ότι θα πάρει την Πόλη και θα ανασυστήσει την Αυτοκρατορία, σε μας να φαίνεται ένα φαιδρό άτομο ή ένας δυστυχισμένος τρελός, όμως κάποιοι, εκεί στο βορά, τρίβουν τα χέρια τους και ελπίζουν σε ποιος ξέρει τι προβοκάτσιες.

  92. Voulagx said

    #90 Όχι, Νιουκιντ. Εχει καιρό που δεν ανοίγει, νεκρό! Περιμένω μπας και εμφανισθεί ο μάγος. 🙂

  93. Νέο Kid Στο Block said

    92. Μα και σύ ρε παιδάκι μου…την εποχή του Γκουγκλοχρώμιου ακόμα με τον Εξπλόρερα παλεύεις;
    Mη μου πεις πως λύνεις και μπετά με επιτρεπόμενες τάσεις και εξισώσεις με Νιούτον-Ράφτη … 😆

  94. Ιάκωβος said

    Σε κάτι τέτοια η θρησκεία είναι πρακτικά πιο επιτυχημένη από αυτούς τους ναζισμούς και το παραλήρημα μεγαλείου των εθνικιστών. Σού λένε, κοίτα, υπάρχει ένας Ουράνιος Πατέρας με γένια και αυτός μόνο είναι άπειρος. Εσύ είσαι θνητός και έχεις όρια, μην το ξεχνάς. Κι έτσι, δίνοντάς σου μια μικρή τρέλα( δεν υπάρχει τέτοιο άτομο «κάπου», ούτε αυτό το κάπου υπάρχει πέρα από τη φαντασία μας) σε γλυτώνουν από το να τρελαθείς εντελώς.

  95. Avonidas said

    ΧΑΪΚΑΛΗΣ = Από το high + κάλοι, αφού οι κάλοι είναι ψηλά, στον εγκέφαλο 😉

    (Πώς είπατε; το high δεν είναι ελληνικό; Κούνια που σας κούναγε, αγαπητοί! Είναι γνωστό στους μυημένους ότι το high προέρχεται από το Ομηρικό αεί — εφόσον οι Ολύμπιοι ζούσαν εσαεί, εκεί ψηλά στον Όλυμπο! 😛 )

  96. Mary said

    Κάπου είχα διαβάσει πως η λέξη καράτι έχει την ίδια ρίζα με το χαρούπι. Μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, το κουκουστάκι του χαρουπιού, που συνήθως έχει σταθερό βάρος, χρησιμοποιόταν στην αρχαιότητα στην Ανατολή ως μονάδα βάρους για να ζυγίζονται πράγματα ελαφριά ή μικρού όγκου. Ξέρει κανείς τόποτα;

  97. sarant said

    95: Ή ίσως από τα χάη….

  98. sarant said

    96: Δεν διαβάσατε ολόκληρο το άρθρο. Στο τέλος, λέει τα εξής:

    Για να γίνει το κεράτιον καράτι χρειάστηκε ταξίδι αιώνων μέσα από τα ελληνικά, τα αραβικά, τα λατινικά και τα ιταλικά: η λέξη ‘κεράτιον’, κατά λέξη «κερατάκι», που σήμαινε το χαρούπι και το κουκούτσι του χαρουπιού, που το χρησιμοποιούσαν σαν μέτρο βάρους στους ζυγούς ακριβείας της εποχής, πέρασε στα αραβικά ως qirat και από εκεί στα μεσαιωνικά λατινικά ως caratus και μετά στα ιταλικά carato για να επανέλθει στα ελληνικά ως ‘καράτι’.

  99. voulagx said

    #93 Μπαα, δεν πηγαίνω στον Ραφτη, προτιμώ τα ετοιμα! 🙂

  100. Γς said

    Ο Ράφτης

  101. Νέο Κid said

    99. Σκίσε με Γουλφραμάλφα μου ν’αλλάξω Ράφσον,ε! 🙂

  102. Emphyrio said

    Τωρα, επειδη μου αρεσει να ειμαι αγαρμπος και αχωνευτος, θα το διατυμπανισω: οχι και καλος ηθοποιος ο Χαϊκαλης. Δεν ειναι για τα μπαζα φυσικα, δηλαδη αμουσος και αταλαντος, αλλα δεν εχει ανεβει ποτε στον Ολυμπο με τα χαη/χαϊ/high του – ουτε καν απ’εξω απο τον Κιθαιρωνα με το τραινο δεν περασε – ποιον Κιθαιρωνα, κανενα θεατρο του Λυκαβητου και πολυ του παει… Μ’αλλα λογια, ενα εξευγενισμενο αναψυκτηριο της Λενορμάν (εβαλα τονο, βαλτε το στα θετικα μου).

    Για τα μαλακα ρουχα στο πλυντηριο (που μπορει να τα φοραγαν και τα τρυφερα παιδακια που λεγαμε), ειδατε που ερχεστε στα λογια μου; Βαλτε και κανεναν τονο, κανενα διαλυτικο, κανενα μαλακτικο εστω.

  103. Avonidas said

    #88. Κρησάρα = κόσκινο

  104. Avonidas said

    #88. Με άλλα λόγια, έξυπνη σήτα 😉

  105. Πάνος με πεζά said

    @ 93 : Θα συνιστούσα, σε μια γωνιά, κι ένα Μοζιλλάκο, μαζί με τον Xρωμ. Έχει καλό add-on για να κατεβάζεις τα Γιουτουμπάκια (ταινίες π.χ.) σε MP4 και να τα φορτώνεις μετά στο κινητό να τα βλέπεις.Στον Χρωμ βρήκα κάτι πολύ σπαστικά αντίστοιχα, που δεν κάνουν και τη δουλειά, τελικά…

  106. voulagx said

    #101 Γιου γκατ μη!

  107. Avonidas said

    Για το ποιον του Χαϊκάλη, πάντως, έχω αποφανθεί από τότε που διάβασα μια συνέντευξή του στο τουβουπεριοδικό της Ελευθεροτυπίας, χρόοονια πριν (δε θυμάμαι καν πώς το λέγαν). Εκεί λοιπόν, έλεγε κάτι αρλούμπες για την «μεγάλη επιστήμη» της αστρολογίας και πώς όλα τα βρίσκει… Ε, αυτό ήταν. Έμαθα ό,τι χρειαζόταν να ξέρω για την αξιοπιστία του Χαϊκάλη. Το ότι αυτό το άτομο κατέληξε να είναι βουλευτής θα έλεγε κάτι, αν δεν είχαμε πρωθυπουργό που συνομιλεί με την Παναγία και υπουργούς που ψάχνουν το έλλειμμα με φανουρόπιτες. 😦

  108. Νέο Κid said

    Δεν έχω διαβάσει όλο το κατεβατό του 73. αλλά πήρε το μάτι μου πως κάπου λέει ότι οι Βαβυλώνιοι και οι Σουμέριοι δεν είχαν επιστήμη αλλά μόνο τέχνη. Αναληθές! Η πλακίτσα που κάναμε με το φίλο Βουλάγξ για τη μέθοδο Νιούτον-Ράφσον, που ανήκει στον πολύ χρήσιμο και καθόλα επιστημονικό τομέα της Αριθμητικής Ανάλυσης, μού θύμισε πως οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι Μεσοποτάμιοι. Λεπτομέρειες και αποκαλυπτικά ντοκουμέντα αργότερα.

  109. Ριβαλντίνιο said

    @ 12 Spiral Architect
    » π.χ. Ιταλία, Αίγυπτο, Κίνα »

    Στην Κίνα μέχρι και την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν τόσο ψωνάρες που πίστευαν ότι το κράτος τους αποτελούσε το κέντρο του κόσμου και του πολιτισμού ( το έλεγαν Μέση Γη ή Μέσο βασίλειο ή κάτι τέτοιο ) και θεωρούσαν ότι όλα τα υπόλοιπα κράτη είναι μια βαθμίδα κατώτερα !
    Πριν χρόνια είχα ακούσει σε εκπομπή της Στεφανίδου τον πρόεδρο των μουσουλμάνων Ελλάδας που ήταν από την Αίγυπτο να επαίρεται πόσο παλιός και σπουδαίος ήταν ο πολιτισμός τους και πως όταν έδειξαν κάποτε ένα ρολόι σε έναν Ευρωπαίο βασιλιά αυτός έπαθε την πλάκα του.
    Άρα πιστεύω ότι όλοι το έχουν λίγο -πολύ μέσα τους.
    Βέβαια ο πρόεδρος των μουσουλμάνων μπορεί να το κώλυσε από εμάς ! 🙂 🙂 🙂
    ————————————————————–
    @ 74 Smerdaleos

    » «Η Ιταλία φκιάχτηκε,τώρα μένει να φκιάξουμε και τους Ιταλούς» »

    Ίσως δεν εννοούσε ότι το ιταλικό έθνος είναι ανύπαρκτο, αλλά ότι πρέπει να διορθώσουν κάτι τέτοιο

    T.E. Lawrence: We do not work this thing for Feisal.
    Auda abu Tayi: No? For the English, then?
    T.E. Lawrence: For the Arabs.
    Auda abu Tayi: The Arabs? The Howitat, Ajili, Rala, Beni Saha; these I know, I have even heard of the Harif, but the Arabs? What tribe is that?

    http://www.imdb.com/character/ch0005771/quotes

    » Ο μέσος Ιταλός δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι έχει κάποια σχέση με τους αρχαίους Ρωμαίους, έχει πλήρη συνείδηση ότι το ιταλικό έθνος είναι κάτι πρόσφατο »

    Μπα, μπορεί και όχι.

    For example, Petrarch’s Italia Mia stated that the «ancient valor in Italian hearts is not yet dead».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_unification

    » Βούλγαρος πρέσβης »
    Καλά οι Βούλγαροι ας κοιτάξουν πρώτα την καμπούρα τους, που μια φορά είχε πάει ο Αβραμόπουλος στην Βουλγαρία και η Βουλγάρα ομόλογός του του έκανε παρατήρηση, γιατί τολμάμε οι Έλληνες και χρησιμοποιούμε τον Ορφέα ενώ αυτός είναι τμήμα της βουλγαρικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 🙂
    ————————————————————————————–
    @ 91 Ιάκωβος

    » αλλά και κάποιοι Σκανδιναβοί εθνικιστές ισχυριζόντουσαν ότι όλες οι γλώσσες προέρχονται από τα …Σουηδικά. »

    ” Rudbeck dedicated himself to contributions in historical-linguistics patriotism, writing a 3,000-page treatise in four volumes called Atlantica (Atland eller Manheim in Swedish) where he purported to prove that Sweden was Atlantis, the cradle of civilization, and Swedish the original language of Adam from which Latin and Hebrew had evolved. ” 🙂 🙂 🙂 🙂

    http://en.wikipedia.org/wiki/Olaus_Rudbeck
    —————————————————————————————-
    @ 108 Νέο Κid

    » Βαβυλώνιοι »
    Από αυτούς δεν πήραμε την ντουζίνα, την εξάδα και την δωδεκάδα ?

  110. sarant said

    103: Kαλά που το είδες, εμένα μου είχε ξεφύγει το σχόλιο.

  111. Νέο Κid said

    Μικρέ Ριβάλντο, κι άλλα υποπολλαπλάσια και πολλαπλάσια του 60. Κάθε φορά που κοιτάμε το ρολόι μας ή πιάνουμε ένα μοιρογνωμόνιο αναφερόμαστε στην επιστημονική κληρονομιά τους!

  112. Ηλεφούφουτος said

    109 Ναι, το απόφθεγμα του Μάσιμο ντ’ Ατσέλιο αναφερόταν περισσότερο στο ότι οι κάτοικοι του νεοπαγούς κράτους δεν είχαν ακόμα συνείδηση Ιταλού πολίτη και ειχαν μείνει ακόμα στα παλιά, και πάντως δεν εννοούσε ότι πριν το Ριζορτσιμέντο δεν υπήρχαν Ιταλοί.

    Απ τα φοιτητικά μου χρόνια που δουλεύαμε εποχιακά στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων θυμάμαι πως οι Ιταλοί τουρίστες, τουλάχιστον οι θρασύτεροι και πιο αμόρφωτοι εξ αυτών, καμαρώνανε φωναχτά όταν βλέπανε στην ετικέτα ότι το άγαλμα είναι ρωμαϊκό (ααα, ρομάαανο!).

    Το σχολικό βιβλίο ιστορίας που έκανε ο γιος φίλου μου ξεκινά την εθνική αφήγηση απ τους Ρωμαίους, βάζοντας στο εθνικό αρχαίο χαρμάνι και τους Ετρούσκους και δηλώνοντας έτσι «κι εκείνοι πρόγονοί μας ήσανε». Κάτι αντίστοιχο παραδόξως καυτηριάζεται από δικούς μας αντεθνικιστές ιστορικούς, όταν δηλαδή βάζουμε κι εμείς στους προγόνους μας του μινωίτες, ακόμα κι όταν γίνετται με τρόπο που δεν υπονοείται ότι ήσαν απ το ίδιο «φυλετικό» υλικό με τους δωριείς, αχαιούς, αιολείς κλπ. Παράδοξο διότι μ αυτόν τον τρόπο έρχονται και ταυτίζονται με τον Πλεύρη που βάζει φυλετικά κριτήρια στην ελληνικότητα.

    Στην Αίγυπτο έχω πάει δύο φορές, και πάντα το στοιχείο της εθνικής υπερηφάνειας είναι κυρίαρχο σε κάθε ξενάγηση είτε από επαγγελματία ξεναγό είτε από μη επαγγελματία. Θυμάμαι π.χ. χαρακτηριστικά ανάγλυφο σε ναό του Καρνάκ που παρίστανε μάλλον κάποιους αγώνες και τη θριαμβευτική απόφανση του ξεναγού «εμείς είχαμε επινοήσει τους ολυμπιακούς πολύ πριν τους Έλληνες»

    Όταν ο Σαντάτ είχε απαγορεύσει την έκθεση των μουμιοποιημένων φαραώ σε κοινή θέα, άρα τέλος οι επισκέψεις στην περίφημη αίθουσα 52 (το «μάμι ρουμ»), το είχε ανακοινώσει με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν τα σκηνώματα των προγόνων μας να δείχνονται φόρα παρτίδα (ξώπορτα) στον κάθε μαλάκα (αντί του μουσουλμανικού σκεπτικού που απλώς απαγορεύει τέτοιου είδους θεάματα).

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – «δεν μπορούσαν τα αιγοπρόβατα να καταλάβουν την ΙΕ ρίζα *leubh» – τα αιγοπρόβατα κατάλαβαν, το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα βόδια.

    107 – Αυτό το άτομο (και δυστυχώς και πολλά άλλα) συμβουλεύεται ΑΥΤΟ το άτομο.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/4504268/?iid=2

    Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι πολύ χειρότερα.

  114. vioannis said

    #74 «… η Βίβλος γράφει πως ο θεός έπλασε ένα ξύλο, μια πέτρα και έναν Μακεδόνα, ο οποίος δημιούργησε τη ζωή στη γη τρίβοντας το ξύλο με την πέτρα …»

    Λάθος, πριν φτιάξει ζωή, με το ξύλο άνοιξε φύλλο για μπουγάτσα..

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    107 – Βέβαια, λογικό είναι να ενοχλείστε όλοι εσείς οι ψευτοφυσικοί, που τόσα χρόνια δεν μπορείτε να κατανοήσετε την λειτουργία του σύμπαντος, κάτι που κατάφερε ο φτωχός και «αμόρφωτος» Ιωάννης απο την Δαφνούλα Ηλείας.

    200px-old_gringo

  116. physicist said

    Τώρα, αν γράψω ότι αν είχαμε στα σχολεία τις μισές ώρες Θρησκευτικά, αν δεν πεταγότανε κάθε τρεις και λίγο οι παπάδες να πουν το μακρύ τους και το κοντό τους, αν είχαμε λιγότερες Φιλολογικά (ναυτία μ΄ έπιανε, που να πάρει, έχει και το λιβανιστήρι των και καλά μεγάλων ποιητών τα όριά του) και περισσότερες Μαθηματικά (Ευκλείδια Γεωμετρία, την αγανάκτησή μου!) και Φυσική, θα είχαμε πολύ λιγότερες απ’ αυτές τις ηλιθιότητες, θα με πάρετε με τις πέτρες;

    Δηλαδή και να με πάρετε δεν χάλασε ο κόσμος αλλά κρίμα ωρέ κοπέλια να φάω όλα τ’ αγκωνάρια στο κεφάλι 🙂

  117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Αν, αν, αν, τότε φυσικέ μου δεν θα ήταν ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ, αλλα σχολεία, και τι θα κάναμε χωρίς εγγράμματους βαρβάρους;
    Η ΧΡΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ, ΤΡΑΛΑΛΑΛΑ ΛΑ ΛΑ ΛΑ.

  118. smerdaleos said

    @109, Ίσως δεν εννοούσε ότι το ιταλικό έθνος είναι ανύπαρκτο, αλλά ότι πρέπει να διορθώσουν κάτι τέτοιο

    Έλα μείνε 10 χρόνια στην Ιταλία και τότε πες μου τι εννοούσε ο D’Azzeglio.

    Οι Ιταλοί μέχρι σήμερα αντιπαραβάλλουν την πρότυπο γλώσσα ως «Ιταλική» στις επιχωρικές τους ποικιλίες.

    Λ.χ. θα ακούσεις «Bologna è in Italiano … in bolognese è Bulagna».

    Δες λ.χ. την «διάλεκτο» της Φερράρας και την «Ιταλική» της μετάφραση:

    http://it.wikipedia.org/wiki/Dialetto_ferrarese#Esempi

    Δες την ορολογία με την οποία αντιπαραβάλλεται η «διάλεκτος» της Καλαβρίας στην «Ιταλική» γλώσσα.

    http://it.wikipedia.org/wiki/Dialetti_calabresi#Latino

    Αν εφαρμόζαμε την ιταλική μεταγλωσσολογική αντίληψη θα λέγαμε:

    Μιλάω Θεσσαλικά και όχι Ελληνικά, μιλάω Κερκυραϊκά και όχι Ελληνικά, μιλάω Μανιάτικα και όχι Ελληνικά κοκ. Και τον όρο «ελληνικά»θα τον κρατου΄σαμε μόνο για την ΠΝΕ (πρότυπο νεοελληνική).

    Οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά πως η (πρότυπος) «Ιταλική» είναι μια τεχνητή γλώσσα που επιβλήθηκε μετά την δημιουργία του κράτους. Ο Κόμης Καβούρ, όντας πρωθυπουργός της Ιταλίας, προτιμούσε την Γαλλική από την πρότυπο Ιταλική, ότνα δεν μιλούσε στην τοπική του πιεμοντέζικη «διάλεκτο». Βάζω το «διάλεκτος» στα εισαγωγικά, γιατί η διάλεκτος του Piemonte είναι πιο κοντά στις δυτικότερες γαλλικές διαλέκτους παρά στην πρότυπο ιταλική.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Piedmontese_language

  119. smerdaleos said

    @118: στις δυτικότερες γαλλικές διαλέκτους παρά στην πρότυπο ιταλική.

    Συγχωρέστε με, ο δαίμων του πληκτρολογίου. Στις ανατολικότερες γαλλικές διαλέκτους ήθελα να πω.

  120. Avonidas said

    Σχεδόν το είχα ξεχάσει: όταν λένε «προκατακλυσμιαίο» μνημείο, σε τι αναφέρονται; Και σε ποιον ακριβώς κατακλυσμό, του Νώε ή του Δευκαλίωνα;

  121. sarant said

    113: Πιο τρομαχτικά είναι τα σχόλια των πιστών απο κάτω (αν δεν τρολάρουν)

  122. Ελλάς, η χώρα των Ομήρων (μπορεί και ομήρων…)

  123. Νέο Kid Στο Block said

    Επανέρχομαι με τα υπεσχημένα (φσσςς…! αυτή είναι μόρφουσ’η ρα μσκάρια! 🙂 ) . Ιέλιγα λιεπόν πως η «Αριθμητική Ανάλυση» (που δεν έχει σχέση με Αριθμητική,ή τέλος πάντων όχι μόνο με αριθμητική. Είναι η μαθηματική επιστήμη τής ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ , δηλαδή της αναζήτησης μιας λύσης(ΌΣΟ το δυνατόν ακριβέστερης) με κάποια συνήθως επαναληπτική διαδικασία διακριτών βημάτων που καλείται «αλγόριθμος» ) είναι Σουμεριακή εφεύρεση. Ιδού το πρώτο γραπτό κείμενο «Αριθμητικής Ανάλυσης» με αποτέλεσμα -πολύ συγκεκριμένο και πολύ ακριβές (δηλαδή καλή προσέγγιση) – για τον άρρητο αριθμό ρίζα2:

    H πινακίδα αυτή (YBC 7289. Βρίσκεται στο Γιέηλ) απεικονίζει με σφηνοειδή γραφή βαβυλωνιακά κλάσματα :
    1+24/60 +51/60^2 + 10/60^3 = 1,41421296 . Oι περίεργοι παρανομαστές , ανταποκρίνονται στο εξηκονταδικό σύστημα αρίθμησης των Βαβυλώνιων.

  124. Elias said

    // δεν έχω την απαίτηση από τον κ. Χαϊκάλη, που απ’ όσο ξέρω δεν έχει κάνει κάποιες ειδικές σπουδές, να το διακρίνει αυτό //

    Μην το επικεντρώνεις τόσο πολύ στις ειδικές σπουδές. Το πρόβλημα δεν είναι η γλωσσολογική ή φιλολογική ανεπάρκεια. Ακόμα και εντελώς ακατάρτιστος κόσμος μπορεί να είναι μια χαρά κριτικός απέναντι σε αυτάρεσκα μυθεύματα, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να έχει πτυχία και διδακτορικά. Και το αντίστροφο: ακόμα και πανεπιστημιακοί μπορεί να είναι μια χαρά εύπιστοι και αφελείς απέναντι σε λόγια που ήσαν όλα μια ψευτιά, μ’ ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας.

    Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς η έλλειψη ανώτατης μόρφωσης. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

  125. 70, … είναι να τραβάς τα βυζιά σου με μπουζόκλειδο

    Για τράβηγμα θα συνιστούσα κάτι πιο αποτελεσματικό, ξερωγώ μυτοτσίμπιδο ή πένσα. 🙂 😳

  126. Ριβαλντίνιο said

    @ 120 Avonidas

    » Και σε ποιον ακριβώς κατακλυσμό, του Νώε ή του Δευκαλίωνα; »

    Σιγά μην ασχολούνται με αυτές τις πλημμυρίτσες. Από Ωγύγου και πριν. 🙂

  127. Avonidas said

    #124. Ακόμα και εντελώς ακατάρτιστος κόσμος μπορεί να είναι μια χαρά κριτικός απέναντι σε αυτάρεσκα μυθεύματα, δεν χρειάζεται αναγκαστικά να έχει πτυχία και διδακτορικά.

    Ή αλλιώς, μιας και τους έχουμε σε τόση εκτίμηση τους ΑΗΠ, μήπως θα ήταν δυνατόν να μιμηθούμε τον Σωκράτη, και να ξέρουμε τουλάχιστον τι ΔΕΝ ξέρουμε;

  128. Ηλεφούφουτος said

    118 Και στην Κρήτη αρέσκονται πολλοί να λένε ότι τα Κρητικά είναι γλώσσα ενώ «εσείς στην Ελλάδα μιλάτε αλλιώς».

    Το ότι κάθε περιφέρεια της Ιταλίας ξ*πάζεται να θεωρεί τη διάλεκτό της γλώσσα, οι Τοσκάνοι μάλιστα να θεωρούν ότι η gorgia toscana είναι απομεινάρι της Ετρουσκικής, και να το υποστηρίζουν και σοβαροί επιστήμονες, είναι δείγμα ισχυρού τοπικισμού, άλλα άλλο αυτό όπως και άλλο το «δε θέλω να πληρώνω τους φόρους μου στο ιταλικό κράτος» και άλλο το «δεν υπήρχαν Ιταλοί/Έλληνες/Γερμανοί… πριν την ίδρυση του ιταλικου/ελληνικού/… κράτους. Παρεπιφτού και στη Ρηνανία μέχρι τον 20ό αιώνα ο καλός κόσμος ήξερε μόνο Γαλλικά και την τοπική διάλεκτο, όχι Άνω Γερμανικά.

    Ο Καβούρ ως Πεδεμόντιος, λογικό ήταν να προτιμά τα Γαλλικά, αλλά η πρότυπη Ιταλική των κλασικών συγγραφέων και ποιητών ήταν επίσημη γλώσσα σε κρατίδια της Ιταλίας πολύ πριν το Ριζορτσιμέντο, όπως στο βασίλειο της Νεάπολης, κι ας είχε (και έχει) η Νάπολι βαρβάτη διάλεκτο, αλλά και γλώσσα διπλωματίας, π.χ. για τη συνεννόηση της Υψηλής Πύλης ή των Αυστριακών με Ιταλούς και ενίοτε μη Ιταλούς.

  129. Νέο Kid Στο Block said

    116. Φυσικέ μου, θα σε στεναχωρήσω ξέρω, αλλά πολύ αμφιβάλω πως φταίνε οι παπάδες που πολλοί μαθητές νομίζουν πως ο Πυθαγόρας πέταγε σαν τον Σούπερμαν ,αλλά και που πολλοί μαθηματικοί (με πτυχία και βούλες) αγνοούν ότι το Πυθαγόρειο θεώρημα είναι ταυτόσημο με το 5ο αίτημα του Ευκλείδη ,άρα κατ’ουσίαν αξίωμα κι όχι θεώρημα…

  130. physicist said

    #129. — Πάλι για κονσερβοκούτι με σκουλήκια μυρίζει και δεν θα μας βγει σε καλό ;-). Αλλά άσε με να πιστεύω ότι άμα ακούς δεκαπέντε φορές τη μέρα πνευματιστικά, θεοτικά, θαυματουργικά, αγιοτικά και άλλες αρλούμπες από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο και ισχύ στη χώρα σου, μπορεί και να γίνεις κουκουρούκου. Όχι κατανάγκη αλλά οι ρημάδες οι πιθανότητες μεγαλώνουν.

  131. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    123: Εντυπωσιάζομαι!

  132. Elias said

    127. Απλά να είσαι κριτικός. Π.χ. πάμπολλοι δημοσιογράφοι σ’ όλη την υφήλιο μπορούν και το κάνουν (σκαλίζουν, διασταυρώνουν, ρωτάν ειδικούς στα θέματα που δεν κατέχουν, διαχωρίζουν την είδηση από τη μη-είδηση κ.α.), χωρίς καν να έχουν περάσει από πανεπιστήμιο. Πάμπολλοι επιχειρηματίες και επενδυτές αναρωτιούνται καθημερινά για τις αποφάσεις τους: «σίγουρα κάνω καλά ή μήπως παρασέρνομαι από την υπεραισιοδοξία μου;», χωρίς κι αυτοί να έχουν περάσει από πανεπιστήμιο.

    Δεν είναι αναγκαστικά θέμα πανεπιστημιακής γνώσης ούτε σωκρατικών προτύπων. Είναι πιο κοντά στην πράξη του επιχειρηματία που αναρωτιέται μήπως έχει τυφλά σημεία και παρασέρνεται από την υπαραισιοδοξία του, μήπως δεν είναι στραβός ο γυαλός αλλά ο ίδιος αρμενίζει στραβά. Μια βιοτική ωρίμανση που μπορεί να την έχουν ακόμα κι απόφοιτοι δημοτικού (και να μην την έχουν ονομαστοί φιλόσοφοι κι επιστήμονες)

  133. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τον Πορτοκάλος τον «γλωσσό»φαγες, αγαπητέ μου Νίκο, αλλά ο ομόφρων συγγενής του Μανταρίνος (..λέω..) που βρίσκει ελληνικές ρίζες στις σύγχρονες «φτιαχτές» ξένες λέξεις (εμπορικές φίρμες, προϊόντα κλπ) τα καταφέρνει καλύτερα. Και μιά που μνημόνευσες το βιάγκρα (του φρονήματος), να σου αναφέρω ότι η λέξη κατασκευάστηκε από τους ειδικούς της παραγωγού εταιρείας από τα βία+άγρα (=η αναζήτηση της -χαμένης- ορμής.

  134. smerdaleos said

    @109, Ηλεφούφουτος Ναι, το απόφθεγμα του Μάσιμο ντ’ Ατσέλιο αναφερόταν περισσότερο στο ότι οι κάτοικοι του νεοπαγούς κράτους δεν είχαν ακόμα συνείδηση Ιταλού πολίτη και ειχαν μείνει ακόμα στα παλιά, και πάντως δεν εννοούσε ότι πριν το Ριζορτσιμέντο δεν υπήρχαν Ιταλοί.

    Και πως γίνεται να υπήρχαν εθνικά Ιταλοί που δεν είχαν ιταλική εθνική συνείδηση;

    Εννοείς υπήρχαν «Ιταλοί», όπως υπήρχαν σε εμάς «Έλληνες» που πίστευαν ότι οι [αρχαίοι] Έλληνες ήταν οι πρόγονοι των Φράγγων και των Μυλόρδων και ήταν κακόψυχοι γίγαντες που αφανίστηκαν ότνα ο θεός, για να τους τιμωρήσει, έστειλε τεράστια κουνούπια με σιδερένιες μύτες;

    http://jungle-report.blogspot.it/2011/04/blog-post_15.html
    http://pertinax80.blogspot.it/2010/01/21.html

  135. 129, 130
    Kid, νομίζω πως ο Physicist λέει ότι υπάρχει θέμα με τις αρλούμπεν τάξεις!

  136. sarant said

    138: Πράγματι, αυτό για τη Βιάγκρα είναι όπως το λες.

  137. atheofobos said

    «Θεωρώ απόλυτα θετική τη γνωριμία μου μαζί του και τον ίδιο σημαντικό άνθρωπο με αξιόλογο έργο, που δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις και τα πιστεύω του. Εμένα, ωστόσο με έπεισε» έχει δηλώσει ο Χαϊκάλης για τον προφήτη από την Δαφνούλα Ηλείας Ιωάννη Τσάτσαρη.
    Δεν τον γνωρίζετε;
    Είναι και γλωσσοπλάστης πχ αμφίπας=η νοητική αντίληψη στην κυτταρική δημιουργία, αιθεροχρωμοσωματική εκπομπή=εκδηλωτική έκφραση του αιθερικού στοιχείου των χρωματοσωμάτων κτλ!
    Σχετικά έχω γράψει στο :
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ MASTER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2013/02/master.html

  138. Ριβαλντίνιο said

    @ 80 Sarant

    » οι εβραίοι του Ισραήλ έχουν πολλές ομοιότητες ίδιας στάσης με μας »

    Φυσικά ! Αφού οι Εβραίοι είναι μερικής ελληνικής καταγωγής !!!!!!!!!!!!!!!
    To έχουμε ξανασυζητήσει ότι η φυλή του Δαν του Ισραήλ ήταν οι Έλληνες Δαναοί.

    🙂 🙂 🙂

    Η μικρή Κούλα, ο Παπαδιαμάντης και τα Τραγούδια του Θεού

    ( Βλ. σχόλια 58, 76 )

  139. Γς said

    136:

    >138: Πράγματι, αυτό για τη Βιάγκρα είναι όπως το λες.

    Εγώ δεν λέω τίποτα

  140. Γς said

    Το 139 πήγαινε να βγει ως 138 αλλά δεν πρόλαβε ;(

  141. Νέο Kid Στο Block said

    137. «ΓΙΑ ΤΟΝ Ι. ΤΣΑΤΣΑΡΗ τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει: δεν υπάρχει ένα, αλλά τουλάχιστον 200 Σύμπαντα με 5, 7, 9 ή και 12 γαλαξίες. «Το πιο ουσιαστικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει το Άνω Σύμπαν, το ενδιάμεσο, όπως η Γη, και το Κάτω Σύμπαν», ισχυρίζεται. »

    Γμ το φελέκι μου,γμ… πάνω που πήγε να με πείσει ότι κάτι μυστήριο και κοσμοσυμπαντικό έχει χαμπαριάσει ο γίγας με τους πρώτους 5, 7, 9 …νάσου αυτό το ξεκούδουνο 12 να χαλάει τη σούπα. 😦
    Bέβαια ,μεταξύ τους πρώτοι είναι οι γαλαξίες (Μ.Κ.Δ (5,7,9,12)=1) και έχουν ωραίο Βαβυλωνιακό Ε.Κ.Π=1260 (1260/60=21 Black «the *ucking» Jack! )

  142. smerdaleos said

    Για όποιον ενδιαφέρεται για αυτά που συζητάμε για την Ιταλία παραθέτω τις παρακάτω σελίδες:

    http://postimg.org/image/6n3tcyxl5/
    http://postimg.org/image/usjhtu30z/

    Τα βαθύτερα ισόγλωσσα χωρίζουν τις ιταλικές ποικιλίες σε τέσσερεις γλώσσες: Σικελική (διάλεκτοι Σικελίας και νότιας Καλαβρίας), «Ιταλική» (κεντρική χερσόνησος, απ΄όπου προέκυψε η πρότυπος γλώσσα βασισμένη στην διάλεκτο της Φλωρεντίας) και, πάνω από τη γραμμή Rimini-La specia οι «Γαλλο-ιταλική» γλώσσα που σήμερα υπάρχει η τάση να χωρίζεται επιπλέον σε «ανατολική»/«Βενετική» και «δυτική» (Πιεμοντέζε). Τέλος, η απομονωμένη Σαρδινία έχει τηνδική της Σαρδινική γλώσσα, που είναι η πιο συντηρητική νεολατινική ποικιλία. Στην Σαρδινία δεν συνέβη ούτε η υστερο-λατινική προστριβοποίηση ke,ki > tše,tši , ge,gi > dze,dzi λ.χ. ο γαμπρός είναι «γκένερου» και όχι «τζένερο».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sicilian_language
    http://en.wikipedia.org/wiki/La_Spezia%E2%80%93Rimini_Line
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sardinian_language

    Μια πιο λεπτομερής ταξινόμηση των ρωμανικών ποικιλιών είναι η παρακάτω:

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    Τα φαινόμενα αυτά δεν φαίνεται να έχουν σχέση με κάποια ανάγκη αύξησης της σχολικής γνώσης. Οι φορείς των φαινομένων συνωμοσιολογίας λατρεύουν την τεχνολογία και έχουν μέγιστη εμπιστοσύνη στην επιστήμη: το ελληνικό έθνος λένε, είχε πυραύλους και λέιζερ πριν γίνει ο «μέγας κατακλυσμός» και τα βλέπουμε αυτά υποτίθεται σε «μαρτυρίες» της αρχαίας γραμματείας. Επίσης, τα ίδια φαινόμενα αυτά εμφανίζονται σε κράτη εμποτισμένα από τον νεωτερισμό, κράτη με επιστημονικά επιτεύγματα και γενικά προοδευμένα. Η πίστη και η εμπιστοσύνη στην αστρολογία, στην ουφολογία, στον εσωτερισμό ή τα βιβλία συνωμοσιολογίας προέρχονται από εξελιγμένες χώρες του κόσμου.

    Άρα δεν είναι ένα απλό θέμα σχολικής εμβάθυνσης.

    Εδώ πρόκειται για εμφάνιση και κυριαρχία κλασικών ενστίκτων με άλλη μορφή, τα οποία όμως χρειάζεται μελέτη για ποιον ακριβώς λόγο εμφανίζονται και σε ποιους.
    Η ανάγκη της παντογνωσίας και της γνώσης του μέλλοντος, είναι ανάγκη προαιώνια του ανθρώπου. Και πράγματι, οι σημερινοί συνωμοσιολόγοι μας εγγυώνται ότι γνωρίζουν αυτά που «μας έχουν κρυμμένα».
    Η ανάγκη για αυτοπροστασία, είναι επίσης ανάγκη βασική. Και πράγματι, οι συνωμοσιολόγοι μας αποκαλύπτουν τους «κρυμμένους εχθρούς» μας ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε.

    Πρόκειται για συνδυασμό τέτοιων φαινομένων όπου οι ισχυρές συνωμοσιολογικές προσωπικότητες έχουν όπως πάντα την δυνατότητα να ελκύουν άτομα με παρόμοια σκέψη.
    Αυτοί, επιβεβαιώνουν την ηγετική τους θέση με τον διαρκή καταγγελτικό λόγο. Εμφανίζονται όχι μόνο να κατέχουν τη γνώση, αλλά έχουν και τη δυνατότητα «να μας προστατέψουν» και ηρωοποιούνται στα μάτια των οπαδών τους. Είναι αυτοί που κατέχουν το κλειδί της γνώσης, το οποίο αποκαλύπτει τους «κρυμμένους» κακούς και οδηγεί στην προστασία και ασφάλεια. Ο κάθε ηγέτης συνομωσιολόγος, έχει «τη γνώση» να διαχωρίσει το «εμείς-Καλό» από το «αυτοί-Κακό» με τους απλοποιητικούς μηχανισμούς της κλασικής δογματικής-φασιστικής σκέψης η οποία αναγνωρίζει μόνο άσπρο και μαύρο. Όποιος συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη αυτόν, έχει το προνόμιο και της γνώσης και της προστασίας από έναν «ήρωα» που «δεν υποκύπτει» στις πολυεθνικές, στις επιχειρήσεις, στο χρήμα, στην εξουσία, στις ελίτ, στους μηχανισμούς υποταγής.

    Και πάλι, ενώ εκ πρώτης όψεως βρίσκεις κάποιον ένοχο «Λιακόπουλο» που παριστάνει τον μάγο της φυλής, το ερώτημα είναι ακόμα αναπάντητο: είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει προσφορά και τέτοιων προϊόντων φτηνής, λαϊκίστικης συνωμοσιολογίας σε μια εποχή όπου αγορές υπάρχουν για τα πάντα. Το πρόβλημα όμως είναι γιατί αυτή η προσφορά έχει τέτοια τεράστια ζήτηση.

    Αν είναι αλήθεια ότι η σημερινή έκταση της συνωμοσιολογίας βασίζεται στην ενστικτώδη και σωτήρια ανάγκη για γνώση και στην ανάγκη για επιβίωση-αυτοπροστασία, αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός άνθρωπος της προοδευμένης κοινωνίας προφανώς βιώνει στο υποσυνείδητο του καταστάσεις αγχώδεις και πιεστικές, ανάλογες με εκείνες που τον έκαναν να αναζητήσει τη γνώση, την αυτοπροστασία, τον μάγο και τον εξευμενισμό του κακού, στις αρχαίες κοινωνίες. Βιώνει δηλαδή μια γενικευμένη ανασφάλεια, η οποία όμως δεν προέρχεται από τον φόβο της βροντής, της πλημμύρας ή των άγριων θηρίων, αλλά από άλλους φόβους που πάλι έχουν να κάνουν με την απουσία ελέγχου του αγνώστου.

    Ίσως να υπάρχει πλέον μια πλήρης απουσία εμπιστοσύνης στο δόγμα του επιστημονισμού με το οποίο ξεκίνησε η νεωτερικότητα. Σήμερα υπάρχει αρκετή εκκοσμίκευση και πλήρης αποδοχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, όμως τα πράγματα απέδειξαν ότι ακόμα και αυτό που θα μας έβγαζε από τον παλαιό κακό μεσαιωνικό κόσμο, ο επιστημονισμός, πάλι δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε σήμερα ανθρώπους που έχουν την τάση να συμπεριφέρονται σαν ερημίτες-μέλη οικολογικών οργανώσεων που μάχονται κατά βιομηχανιών που παράγουν προϊόντα τεχνολογικής προόδου. Έχουμε κινητά τηλέφωνα ή πυρηνική ενέργεια που μας φοβίζουν για τις παρενέργειες, υπερκατανάλωση και καταστροφή της φύσης, υπερβολική τάση για «πρόοδο» σε ζητήματα που ξεφεύγουν από τις κλασικές μας αντιλήψεις όπως π.χ. η παρέμβαση στο φυτικό προϊόν ή στο ανθρώπινο DNA, υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση της πληροφορίας (φορολογική, οικονομική, ασφαλιστική, υγείας κ.λπ.) που η απόκτηση της είναι παιχνίδι για όποιον έχει την εξουσία και το χρήμα να την αποκτήσει για να βγάλει περισσότερα χρήματα από την πληροφορία αυτή, έχουμε υπερεξουσίες και υπεροικονομίες που βασίζονται στην αγορά όπλων και μπορούν να γεννήσουν πολέμους σε χρόνο ντε-τε για να επιβιώσουν εις βάρος των αδύνατων.

    Αυτά τα φαινόμενα που τραβούν τον άνθρωπο σε αμυντικές συσπειρώσεις για να σώσει τον κόσμο του (εαυτός, οικογένεια, ομάδα, χωριό-πόλη, φυλή, κράτος κ.λπ.) θα πρέπει να οφείλονται σε ένα γενικευμένο αίσθημα άγχους, φόβου και ανασφάλειας, απλώς, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο, όπως όλοι δεν ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο ή δεν κάνουν πλήθος άλλων πραγμάτων με τον ίδιο τρόπο.
    Άρα, περισσότερη πληροφορία ή γνώση δεν πρόκειται να φέρει καμία αλλαγή στο φαινόμενο. Μόνο η αύξηση της ασφάλειας θα φέρει ηρεμία στους ανθρώπους αυτούς.

  144. smerdaleos said

    @142: Αν πατήσετε πάνω στο μάυρο «Χ» ο σύνδεσμος δουλεύει. είναι ο χάρτης αυτής της σελίδας:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Italy

  145. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Νίκος, στο σχόλιο 136, απάντησε σε… μελλοντικό μήνυμα! Απάντησε στο μήνυμα 138 που δεν είχε γραφτεί ακόμα! Είναι θεός! 🙂

  146. #85 ούτε καν την έκδοση δεν του εξλπόρα σου δεν είπες. Σε λειτουργία χωρίς πρόσθετα τον δοκίμασες; Στο σάιντμπαρ με Ctrl-H ανοίγει; Τι ακριβώς εννοείς, δεν ανοίγει; κλικάρεις και δεν ανοίγει τίποτε ή ανοίγει κενό; Δεν βοηθάς…

  147. qq said

    Γενικά συμφωνώ με το άρθρο. Παρόλα αυτά, όταν διαβάζω τέτοια θέματα πάντα έχω μια απορία. Υπάρχουν μερικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας που δεν άλλαξαν καθόλου από τα ομηρικά χρόνια. Λέξεις σαν «εγώ», «καλός», «ήλιος», «φως» και πολλές άλλες που δεν είναι αποτέλεσμα της εκπαίδευσης. Μπορεί σήμερα να τις προφέρομε αλλιώς, δηλαδή [eγo] αντί [ego], αλλά και ο ποιο απαίδευτος θα τις καταλάβει. Μερικές άλλες λέξεις έχουν αλλάξει το νόημα τους, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. ?Αναρωτιέμαι και αυτή η απορία μου, αν το ίδιο συμβαίνει με άλλες γλώσσες. Δεν υπάρχουν πολλές γλώσσες με τέτοια μακρά γραπτή παράδοση να συγκρίνεις, αλλά τα λίγα γραπτά της αγγλικής ή της γερμανικής είναι σημαντικά. Το αγγλικό I (εγώ) ή good (καλό) έχει περάσει χίλιες παραλλαγές και αν διαβάσεις ένα αγγλικό ποίημα του 1200 δεν πρόκειται να βρεις ούτε μια γνωστή σου λέξη. Η βίβλος του Wulfila (4ος αιώνας) ή τα ποιήματα του Walther von der Vogelweide (12τος αιώνας) είναι τελείως Ακαταλαβίστικα ακόμα και για τους πιο μορφωμένους γερμανούς, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ελληνική βίβλο της ελληνιστικής εποχής.

  148. Ιάκωβος said

    Ο Σουμεριακός αλγόριθμος πραγματικά εντυπωσιακός αλλά και αναμενόμενος. Οι πόλεις των Σουμέριων είναι από τις πρώτες που χτιστήκανε, ήδη το 4,500 πΧ., σε μια περιοχή που παλιότεροι νεολιθικοί μόνιμοι τόποι εγκατάστασης υπήρχαν από το 9000 πΧ.

    Οι Έλληνες, δηλαδή οι Ελληνόφωνοι, έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι και εγκαθίστανται στην Ελλάδα όχι νωρίτερα από 2.000 χρόνια πΧ. ενώ οι Ευρωπαίοι αφήνουν το κυνηγετικό στάδιο ακόμα πιο πρόσφατα.

    Οι χρονικές διαφορές της εισόδου των διαφόρων λαών από τη βαρβαρότητα στον πολιτισμό είναι τεράστιες. Εννοείται λοιπόν οτι το λίκνο του πολιτισμού είναι ο Τίγρης κι ο Ευφράτης και η Ελλάδα το πιο έξυπνο παιδί του αρχαίου κόσμου.

    Βέβαια τώρα που αποκρυπτογραφήθηκε ο Δίσκος της Φαιστού, «Το πρώτο μινωικό cd rom» πολλά θα αλλάξουν:

    http://www.newsbomb.gr/politismos/story/509248/kozani-apokalyfthikan-ta-mystika-toy-diskoy-tis-faistoy

  149. sarant said

    145: Ωχ, δίκιο έχεις, στο 133 ήθελα να απαντήσω!

    148: Πάλι αποκρυπτογραφήθηκε ο δίσκος;

    147: Κάποιες λέξεις βέβαια από αυτές (π.χ. καλός) έχουν αλλάξει σημασία. Νομίζω ότι τα ισλανδικά έχουν αλλάξει ακόμα λιγότερο στα τελευταία 1000 χρόνια.

  150. Ριβαλντίνιο said

    @ 149 Sarant

    » Ωχ, δίκιο έχεις, στο 133 ήθελα να απαντήσω! »

    Ψιλοταιριάζει όμως η απάντηση με το δικό μου σχόλιο στο 138 ! 🙂

  151. Avonidas said

    #148. Τον Όουενς τον είχα συναντήσει σε μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, 2 χρόνια πριν. (Είχα πάει στην Κρήτη για ένα συνέδριο, τελικά η φυσική σου επιτρέπει να επισκεφθείς εξωτικά μέρη 😉 )

    Δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι σοβαρός στην δουλειά του ο άνθρωπος ή «βαρεμένος» — αν και, κακά τα ψέματα, κι ο Σαμπολιόν κι ο Βέντρις την είχαν την τρέλα τους, δεν γίνεται να κάνεις αποκρυπτογράφηση με πλήρη ουδετερότητα. Αλλά μου έδωσε την εντύπωση ότι έχει το κουσούρι των αρχαιολόγων, να βρίσκει λατρευτική σημασία και στα δοχεία νυκτός 😛

  152. Marulaki said

    Στο tedx heraklion μια φορά μας είπαν ότι διαβάστηκε/αναγνώστηκε, αλλά δεν ξέρουμε τι λέει.

  153. Elias said

    Η συνωμοσιολογία, τα κρυμμένα μυστικά του κ. Χαϊκάλη και οι ασπρόμαυρες λογικές Καλού-Κακού είναι μια πρόοδος, αν η εναλλακτική τους είναι η παραίτηση και η αυτοκαταστροφική μοιρολατρεία. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι μια πρόοδος: τουλάχιστον θυμώνεις με κάτι, αρχίζεις κι ενδιαφέρεσαι, ψάχνεσαι!

    Ο θυμός δεν είναι αναγκαστικά κακός. Ακόμα κι ο αφελής θυμός της συνωμοσιολογίας δεν είναι κακός, αν η εναλλακτική του είναι η παραιτημένη αποδοχή της μοίρας σου. Όμως δεν είναι ούτε και καλός, ειδικά ο απλοϊκός θυμός της συνωμοσιολογίας. Θα έλεγα, είναι μια εφηβεία την οποία όλοι περνάμε, με τον Α ή Β τρόπο.

    Σε κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι θητεύουμε σε ασπρόμαυρες λογικές Καλού-Κακού. Είναι μια εφηβεία! Θα την περάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση (κι εσύ κι εγώ και όλοι μας, δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω). Το θέμα, όπως με κάθε εφηβεία της ζωής, είναι να την ξεπεράσεις κιόλας. Αυτό είναι το θέμα.

    Και σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι η συνωμοσιολογία είναι πρόοδος, αν η εναλλακτική της είναι η παραίτηση.

  154. 152

  155. Μα πού τους βρίσκετε όλους αυτούς, Παναγία μου; Κι αυτός ο τελευταίος, που αποκρυπτογράφησε το δίσκο της Φαιστού; Και πού βρέθηκε αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;(Είχα ένα φίλο μ’ αυτό το όνομα, υποθέτω όμως ότι το αμφιθέατρο ονομάστηκε προς τιμή του πρώην δημάρχου Ιθάκης…)

  156. physicist said

    Δεν έχω δει ούτε ένα TEDx που να μην είναι για τις καρπαζιές, ειδικά λόγω της ανυπόφορης δηθενιάς ότι και καλά μιλούν οι πρωτοπόροι του πνεύματος και παρουσιάζουν τις σούπερ-ντούπερ κουλ-ουάου ιννοβέιτιβ μαλακίες τους (σόρρυ, έπρεπε, δεν γινόταν αλλιώς). Χάζευα τις προάλλες ένα τεντοβίντεο για τη γάτα του Σρέντινγκερ και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.

    Note added in proof: μπορεί να έχουν υπάρξει και μερικά της προκοπής αλλά δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου.

  157. physicist said

    Η αφόρητη ατμόσφαιρα της λαϊφστυλιάς, η επιφανειακότητα, η απερίγραπτη βλακεία σε χάι-τεκ έκδοση. Χίλιες φορές ο Χαϊκάλης, σε σύγκριση. Τουλάχιστον αυτός στόκος είναι και στόκος δείχνει.

  158. Voulagx said

    #146 Stazybo, έχω τον ΙΕ 11.Κλικάρω και δεν ανοίγει τίποτα, το ίδιο και με Ctrl+Shift+H. Δεν τον δοκίμασα σε λειτουργία χωρίς πρόσθετα.

  159. Voulagx said

    #146 Stazybo, εχω τον ΙΕ 11. Κλικάρω και δεν ανοίγει τίποτα, το ίδιο κα με Ctrl+Shift+H. Δεν το δοκίμασα χωρίς πρόσθετα.

  160. Θα με δείρετε άμα πω ότι εμένα πολύ μου αρέσει ο Χαϊκάλης, ως ηθοποιός βέβαια, και δη στο απολαυστικότατο 50/50; Αλλά βέβαια… παπουτσή, στον πάγκο σου!

  161. Μαρία said

    160
    Και φοβερή γριά στους Μήτσους.

  162. Νέο Kid Στο Block said

    Και μένα μ’αρέσει ο Χαϊκάλης. Και μια δυο φορές που τον πέτυχα να μιλάει για πολιτική, απότι θυμάμαι δεν έλεγε και μεγάλα καραγκιοζιλίκια (σε σύγκριση με άλλα φυντάνια δηλαδή) και μάλιστα κάποιες προτάσεις του θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και λογικές και έξυπνες (δεν θυμάμαι συγκεκριμένα. Θυμάμαι μόνο πως μου είχε μείνει γενικά θετική εντύπωση). M’αυτά που διάβασα βέβαια σήμερα εδώ… έχασα πάσα ιδέα.

  163. cronopiusa said

    Pablo Iglesias y Alexis Tsipras acto Syriza.

    Ἴθι ὄρχησαι νανίον

  164. Μαρία said

    154
    Ο Τσικριτσής πρωτοπόρος του είδους συμφωνεί;

  165. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

    Απουσιάσας επί ένα ολόκληρο 8ήμερο από το παρόν Ιστολόγιο (λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων), δικαιούμαι σήμερα να είμαι αρκούντως καυστικός και ζητώ προκαταβολικώς συγνώμη…

    1) Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια στον αγαπητό κ. Σαραντάκο για το σημερινό του άρθρο που ξεσκεπάζει (για πολλοστή φορά) τους απατεώνες Ρωμιούς Ελληναράδες. Ωστόσον, ΕΡΩΤΩ: Γιατί κ. Σαραντάκο, δεν τολμήσατε ποτέ (στα 5 χρόνια λειτουργίας του εξαίρετου Ιστολογίου σας) να θίξετε και να ειρωνευτείτε την παρετυμολογία στην οποία είναι βασισμένη όλη η σημερινή κρατική υπόστασις του Κράτους του Ισραήλ; Προφανώς, διότι το θέμα κάνει «τζίζ» και αν τολμήσετε σχετικό άρθρο, το Ιστολόγιό σας θα κλείσει εν ριπή οφθαλμού από τους πανίσχυρους Εβραίους της Google!

    ΟΜΙΛΩ, βεβαίως, για την παρετυμολογία της λέξεως «ΙΣΡΑΗΛ» που τάχα σημαίνει «Ισχυρός» (κατά λέξη= «αυτός που παλεύει με τον Θεό», πράγμα που επιβεβαιώνει ακόμη και το αγαπημένο σας Online Etymology Dictionary

    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=Israel&searchmode=none

    Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι ίδιοι οι έντιμοι Εβραίοι το διαψεύδουν! Ρίξτε μια ματιά εδώ:
    http://www.abarim-publications.com/Meaning/Israel.html#.VEUiYLCsWmM

    Πρόκειται για παρετυμολογία ολκής, αντάξια της δικής μας (που πρώτος ξαμόλησε ο θείος Πλάτων στον «Κρατύλο») ότι τάχα «άνθρωπος» είναι ο «άνω θρώσκων»! Μια παρετυμολογία που μάς τσαμπουνάγανε διαρκώς οι Ρωμιοί καθηγητάδες μας επί Χούντας, για να μας πείσουν πως η Ελληνική Γλώσσα διδάσκει ότι Άνθρωπος είναι αυτός που κοιτάει άνω και επικαλείται τον Γιαχβέ – Χριστό!..

    Αντίθετα με τους έντιμους Εβραίους που παραδέχονται πως πρόκειται για παρετυμολογία, όλες οι Χριστιανικές Σέκτες (της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβανομένης) δηλώνουν τυφλή υποταγή http://www.biblestudytools.com/dictionary/israel/
    στο 32,24-28 της Γενέσεως, όπου ο Γιαχβέ – Χριστός παλεύει μια ολόκληρη νύχτα με τον Ιακώβ, δεν μπορεί να τον νικήσει και μόλις ξημερώνει του ανακοινώνει πως από δώ και μπρός θα ονομάζεται «ΙΣΡΑΗΛ» για να είναι ΙΣΧΥΡΟΣ και μεταξύ των ανθρώπων!.. Αξίζει, όμως, να παραθέσω ολόκληρο το σχετικό εδάφιο της Γενέσεως (με νεοελληνική μετάφραση Ιωάννου Κολιτσάρα) για τους αγράμματους θεολογικώς αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου!

    Γεν. 32,24 υπελείφθη δε Ιακώβ μόνος, και επάλαιεν άνθρωπος μετ αυτού έως πρωΐ.
    Γεν. 32,24 Αυτός δε ο ίδιος έμεινε μόνος του εδώθε από τον Ιακώβ. Εκεί δε ένας άνθρωπος επάλαιεν εναντίον του καθ’ όλην
    την νύκτα, έως το πρωϊ.
    Γεν. 32,25 είδε δε, ότι ου δύναται προς αυτόν, και ήψατο τού πλάτους τού μηρού αυτού, και ενάρκησε το πλάτος τού μηρού
    Ιακώβ εν τώ παλαίειν αυτόν μετ αυτού.
    Γεν. 32,25 Είδε δε ο αντίπαλος αυτός ότι δεν δύναται να νικήση τον Ιακώβ. Ηγγισε τότε το πλατύ άνω μέρος του μηρού του
    Ιακώβ και καθώς συνέχιζε την πάλην κατά του Ιακώβ ενάρκωσε το μέρος αυτό του μηρού.
    Γεν. 32,26 και είπεν αυτώ· απόστειλόν με· ανέβη γάρ ο όρθρος. ο δε είπεν· ου μη σε αποστείλω, εάν μη με ευλογήσης.
    Γεν. 32,26 Ο άνθρωπος εκείνος είπε τότε στον Ιακώβ• “άφησέ με να φύγω, διότι εξημέρωσε”. Ο δε Ιακώβ του απήντησε•
    “δεν θα σε αφήσω να φύγης, εάν πρώτον δεν με ευλογήσης”.
    Γεν. 32,27 είπε δε αυτώ· τι το όνομά σου εστίν, ο δε είπεν· Ιακώβ.
    Γεν. 32,27 Ο άνθρωπος εκείνος του είπε• “ποίον είναι το όνομά σου;” Εκείνος του απήντησεν• “Ιακώβ”.
    Γεν. 32,28 και είπεν αυτώ· ου κληθήσεται έτι το όνομά σου Ιακώβ, αλλ Ισραήλ έσται το όνομά σου, ότι ενίσχυσας μετά
    Θεού, και μετ ανθρώπων δυνατός έση.
    Γεν. 32,28 Είπε δε εις αυτόν ο άγνωστος εκείνος άνθρωπος• “δεν θα ονομάζεσαι πλέον Ιακώβ, αλλά θα λέγεσαι Ισραήλ,
    διότι εφάνης ισχυρός απέναντι του Θεού. Επομένως μη φοβήσαι θα είσαι ισχυρός και απέναντι των ανθρώπων”.

    Σε αυτή την παρετυμολογία (ότι τάχα ΙΣΡΑΗΛ σημαίνει ΙΣΧΥΡΟΣ) βασίζεται όλη η σημερινή Σιωνιστική φιλοσοφία του Κράτους του Ισραήλ!.. Συνεπώς, οι δικές μας Ομηρικές παρετυμολογίες των Ρωμιών Ελληναράδων που επισημαίνει στο σημερινό του άρθρο ο κ. Σαραντάκος είναι απλά πταίσματα…

    Υπάρχει και ένα εξαίρετο βιβλίο (γραμμένο από Ισραηλινούς συγγραφείς!) γι’ αυτό το πελώριο θέμα που και μόνο ο τίτλος του τα λέει όλα: Πρόκειται για το περίφημο «Wrestling With an Angel: Power, Morality, and Jewish Identity» των Ehud Luz, Michael Swirsky (Copyright ∫ 2003 by Yale University) που μπορείτε να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ εδώ:

    http://en.booksee.org/book/701633

    Από το βιβλίο αυτό (που αμφιβάλλω αν μπούν στον κόπο να το κατεβάσουν έστω και 5 Ρωμιοί αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου) επιτρέψτε στον Εαμοβούλγαρο να μεταφέρει ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από την σελίδα 21 που εξηγεί περίφημα πώς ο Χριστιανισμός κατάφερε αποβλακώσει τον Ελληνισμό:

    «Real pacifism is also not alien to the biblical literature and found its way from there into the Christian tradition. Unlike the Greeks, who regarded warfare as something natural and in some ways even positive, the Prophets envisaged universal peace and the abolition of war—the first thinkers in history to do so.»!..

    ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί; Οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν πολεμικός Λαός και θεμελίωσαν τον ασύγκριτο Πολιτισμό τους πάνω στις στρατιωτικές τους νίκες. Αντίθετα, οι φουκαράδες οι Εβραίοι (επειδή ήσαντε λίγοι και αδύναμοι) το έπαιζαν πασιφιστές και αυτή την ειρηνιστική νοοτροπία την μετέφεραν διά του Χριστιανισμού στο Βυζάντιο, το οποίο επί 11 αιώνες δεν έκανε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ επιθετικό πόλεμο, όπως βεβαιώνει η Αρβελέρ και θα επιβεβαιώσουν οι αξιότιμοι ειδήμονες σχολιογράφοι του παρόντος Ιστολογίου, κύριοι Σμερδαλέος και Blog-oti-nanai… Άλλωστε, όλοι οι Έλληνες + Ρωμαίοι Ιστορικοί ειρωνεύονται τους Ιουδαίους που είναι τόσο αποβλακωμένοι από την Θρησκεία τους, ώστε αρνούνται να πολεμήσουν ημέρα Σάββατο, πράγμα που γνώριζαν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες και τους έπιαναν στον ύπνο τα Σάββατα!.. Αυτό, βεβαίως, το άλλαξαν μετά την Καταστροφή της Ιερουσαλήμ (70 μ.Χ.) οι σοφοί Ραββίνοι εκσυγχρονίζοντας τον Ιουδαϊσμό, για να καταλήξουμε στον σημερινό Ιουδαϊσμό του Κράτους του Ισραήλ που λίγο διαφέρει από την πολεμοκάπηλη Ιδεολογία των Σιωνιστών (διάβαζε… Εβραίων Εθνικιστών).

    Όσοι αμφιβάλλουν πως οι Αρχαίοι Έλληνες ήσαν κάργα πολεμικός Λαός, είχαν την καλύτερη στρατιωτική τεχνολογία της εποχής τους και ουδέποτε υπήρξαν πασιφιστές, ας διαβάσουν το κλασικό βιβλίο «The Wars of the Ancient Greeks: And their Invention of Western Military Culture» του μεγάλου Αμερικανού Ελληνιστή Victor Davis Hanson (συμβούλου του Προέδρου George W. Bush), που μπορούν να κατεβάσουν ΔΩΡΕΑΝ εδώ

    http://bookzz.org/book/634936/ca3ab6

    Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να προσφέρω ένα ακόμη εξαίρετο όσο και δυσεύρετο βιβλίο. Πρόκειται για το περίφημο «Ο Νίτσε και η Εβραϊκή Κουλτούρα» («Nietzsche and Jewish Culture») σε επιμέλεια του Jacob Golomb (έκδοσις Routledge 1997) που αποστομώνει οριστικά όλους εκείνους τους κρετίνους που ισχυρίζονται πως ο Φρειδερίκος Νίτσε δεν είχε πεί κακά πράγματα για τους Εβραίους, και απλώς ο Αδόλφος τον παρερμήνεψε…

    Κατεβάστε το εδώ http://en.booksee.org/book/797224

    Με ειλικρινή Αγάπη Χριστού
    Καληνύχτα σε όλους
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    ΥΓ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό σε όλους μας κύριο Λεώνικο που ομιλεί την αρχαία Εβραϊκή: Είναι ή δεν είναι παρετυμολογία η εξήγηση της Παλαιάς Διαθήκης ότι ΙΣΡΑΗΛ σημαίνει ΙΣΧΥΡΟΣ; Αλλά, βεβαίως, δεν περιμένω να τολμήσει απάντηση ο φίλος κ. Λεώνικος διότι το θέμα κάνει «τζίζ». Άλλωστε, τον έχω 3 φορές ρωτήσει αν ως Εβραίος πιστεύει ότι οι σημερινοί Εβραίοι είναι φυλετικοί απόγονοι των Εβραίων της Βίβλου και ουδέποτε μού απάντησε, ενώ δίνει απαντήσεις σε όλους τους αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα θέματα. Τον καταλαβαίνω: Ό,τι και να μού απαντήσει θα βρεί τον μπελά του. Αν πεί πως υπάρχει Φυλετική Συνέχεια των Εβραίων, θα τον καταχεριάσουν οι αντιρατσιστές αναγνώστες του Ιστολογίου. Αν πεί πως δεν υπάρχει, θα τον καταχεριάσουν οι συμπατριώτες του οι Εβραίοι…

    Θα απουσιάσω μέχρι το βράδυ της Πέμπτης,διότι αναχωρώ αύριο το πρωΐ για νέα περιοδεία στην Επαρχία…

  166. Εαμοβούλγαρος said

    Συνέχεια του Σχολίου 165:

    Επειδή η Ιστοσελίδα en.booksee είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας, δίνω νέες διευθύνσεις για τα κατεβάσματα:

    Εδώ http://bookzz.org/book/691582/bc2deb κατεβάστε το «Wrestling With an Angel: Power, Morality, and Jewish Identity»

    και εδώ http://bookzz.org/book/919731/b2f8ff κατεβάστε το «Nietzsche and Jewish Culture»

    Αλληλούϊα…

  167. Ριβαλντίνιο said

    @ 165

    » οι φουκαράδες οι Εβραίοι (επειδή ήσαντε λίγοι και αδύναμοι) το έπαιζαν πασιφιστές και αυτή την ειρηνιστική νοοτροπία »

  168. Γς said

    163 β:

    Αν είναι δυτικό, γιατί μ’ αρέσει;

  169. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε που έλειπα!

    160: Κι εμένα μου άρεσε ο Χαϊκάλης στο 50/50.

  170. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>“ομηρική ελληνική γλώσσα”
    Κακ ομηρική ελληνική γλώσσα,τί τραβάς

  171. Παναγιώτης Κ. said

    @129.Kid, προσανατόλισε λίγο τη σκέψη μας για να αντιληφθούμε την ταυτοσημία ανάμεσα στο Πυθαγόρειο θεώρημα και το 5ο αίτημα του Ευκλείδη.

  172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Δυστυχώς δεν τρολάρουν, γι΄αυτό και λέω οτι τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄ό,τι φαίνονται. Γνωρίζω τουλάχιστον πέντε άτομα (φαντάζομαι οτι και οι γύρω τους θα έχουν ενημερωθεί) που έχουν έρθει σε επαφή με τον γίγαντα της σκέψεως, και μόνο αγράμματους δεν τους λές, όλοι τους είναι πολύ πιο εγγράμματοι απο μένα. Συνήθως είμαι πολύ δηκτικός με τέτοιους ανθρώπους, αλλα με έφερε σε επαφή ενας γνωστός μου πριν 13 χρόνια, που μου είχε δώσει το βιβλίο του τσαρλατάνου, Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, που το δεκαεννιάχρονο παιδί του είχε καρκίνο (μετά απο ένα χρόνο πέθανε) και παρ΄όλο που κατάλαβα οτι υπήρχε στημένη μηχανή πίσω απο τον Τσάτσαρη, ήμουν πιο συγκαταβατικός, γιατι και άλλοι τρείς είχαν παρόμοιο πρόβλημα, ο τέταρτος μάλλον ήταν ο σύνδεσμος με την «μηχανή».
    Το τραγικό συμπέρασμα, είναι οτι οι άνθρωποι, αμόρφωτοι και μορφωμένοι, είναι έτοιμοι να πιστέψουν την οποιαδήποτε μπούρδα, χωρίς να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη. Ανέκαθεν το εμπόριο της ελπίδας, (βλέπε, θρησκείες, κόμματα) ήταν χρυσοφόρο, και πάντα η κριτική σκέψη απουσιάζει.

  173. giorgos said

    «108 Νεο Κid» Τό ότι αυτοί πού παράγουν σήμερα επιστήμη θεωρούν παρελθόν τους τήν Αρχαία Ελλάδα ,δέν είναι τυχαίο . Εντάξει κι’ άλλοι πολιτισμοί μπορεί νά είχαν συνεισφέρει στήν επιστήμη όμως στήν Αρχαία Ελ΄λάδα ή επιστήμη άναπτύχθηκε ουσιαστικά γιατί απαλλάχθηκε από τά δεσμά τής θρησκείας …
    Βάζω ένα μικρό άπόσπασμα πού βρήκα στό ίντερνετ .

    Αυτό το οποίο εισήγαγαν οι αρχαίοι Έλληνες διανοητές, που ήταν η καινοτόμος ιδέα που διαχωρίζει την ελληνική σκέψη από εκείνη όλης της προηγούμενης αρχαιότητας, είναι κυρίως η ιδέα οτι πρέπει να υπάρχει μια φυσική εξήγηση για κάθε φυσικό γεγονός. Δηλαδή ενώ λαοί όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Εβραίοι, κλπ., εξηγούσαν έναν κατακλυσμό (πλημμύρα τοπικού χαρακτήρα) ως το αποτέλεσμα της οργής κάποιου θεού που θύμωσε και έπνιξε όλο τον κόσμο, οι αρχαίοι Έλληνες — ή τουλάχιστον κάποιοι διανοητές μεταξύ αυτών — προσπαθούσαν να βρουν τη φυσική εξήγηση, αποφεύγοντας την επίκληση στο υπερφυσικό, το θείο, το μυστήριο, και κατά συνέπεια το ανεξιχνίαστο. Αυτή είναι λοιπόν η ουσιαστική συμβολή των Ελλήνων: οτι υπέθεσαν πως ο κόσμος είναι κατανοήσιμος από τον ανθρώπινο νου. Αντίθετα, όταν κανείς εισάγει το υπερφυσικό ως εξήγηση, αυτόματα είναι σαν να παραιτείται από την προσπάθεια κατανόησης της φύσης, αφού το “γιατί” είναι θέμα πλέον όχι ανθρώπινο, αλλά υπερφυσικό, άρα άγνωστο στους ανθρώπους (και γνωστό ίσως στους θεούς). Χρειάζεται πραγματικά αρκετή τόλμη για να ξεπεράσει κανείς το φόβο που προκαλεί το άγνωστο, και να σκεφτεί οτι «Ίσως μπορώ να το καταλάβω αυτό το φαινόμενο, και μέσα από την κατανόηση να το δαμάσω, ώστε να μη μου προκαλεί πια φόβο.» Αυτή τη σκέψη μπορεί ενσυνείδητα να μην την έκανε τότε κανείς, αλλά συνάγεται σαν υποσυνείδητη ιδέα μελετώντας τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι, τους αρχαίους εκείνους διανοητές τους ονομάζουμε “φυσικούς φιλοσόφους”, αφού ήσαν οι πρώτοι που υπέθεσαν τη φυσικότητα της φύσης, και απέρριψαν την υπερφυσικότητά της.

    Επίσης τους ονομάζουμε “προεπιστήμονες”, γιατί, ναι μεν δεν γνώριζαν την επιστημονική μέθοδο ώστε να την εφαρμόσουν, αλλά η σκέψη-τους πλησίασε προς κάποια βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής επιστήμης. Συγκεκριμένα:

    Προσπάθησαν να αναγάγουν την πολυπλοκότητα της φύσης σε κάποιες απλές και στοιχειώδεις οντότητες. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο Θαλής είπε οτι τα πάντα στον κόσμο ανάγονται στο νερό, ο Ηράκλειτος στο πυρ, και ούτω καθεξής. Αυτή η προσπάθεια αναγωγής του πολύπλοκου κόσμου που μας περιβάλλει σε λίγα και απλούστερα συστατικά είναι βασικό στοιχείο της σημερινής επιστημονικής σκέψης

    Έκαναν έρευνα και φιλοσοφική σκέψη μόνο και μόνο για χάρη της σκέψης, χωρίς να περιμένουν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό βρίσκεται σε κατευθείαν αντίθεση με τη σκέψη άλλων σύγχρονών τους λαών, οι οποίοι έκαναν τις σκέψεις μόνο όταν έβλεπαν κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Οι Αιγύπτιοι, π.χ., προχώρησαν σε μια τελείως πρακτική γνώση της γεωμετρίας, μέσω της οποίας μπορούσαν να επαναπροσδιορίζουν τα όρια των αγρών-τους όταν αυτά σκεπάζονταν από λάσπη μετά από τις περιοδικές πλημμύρες του Νείλου. Οι Βαβυλώνιοι ανέπτυξαν την αστρονομία για να μπορούν να έχουν ακριβή γνώση του πιο κατάλληλου χρόνου για τη σπορά των σιτηρών. Αντίθετα, οι Έλληνες διατύπωσαν π.χ. το Πυθαγόρειο θεώρημα, ή το θεώρημα του Θαλή, χωρίς να έχουν κάποια εφαρμογή κατά νου. Η σημερινή έρευνα στην επιστήμη έχει επίσης το ίδιο χαρακτηριστικό: συχνά προηγείται των εφαρμογών, οι οποίες ανακαλύπτονται αργότερα. Όποτε η έρευνα “σύρεται” από τις εφαρμογές καταντάει να προχωρά στα τυφλά, χωρίς όραμα και χωρίς ουσιαστικές προοπτικές σε βάθος χρόνου.

    Διατύπωσαν για πρώτη φορά την έννοια της απόδειξης, μέσω της οποίας γινόμαστε 100% βέβαιοι οτι μια μαθηματική πρόταση είναι σωστή. Δηλαδή: ο Βαβυλώνιος π.χ. παρατηρητής μπορεί να παρατηρούσε οτι όποτε έφερνε τις διαμέσους ενός τριγώνου (βλ. εικόνα), αυτές φαίνονταν να τέμνονται (και οι τρεις) σε ένα σημείο. Ήταν αυτό σύμπτωση; Πάντα θα συμβαίνει, ή μήπως υπάρχει κάποιο τρίγωνο στο οποίο οι διάμεσοι δεν περνούν και οι τρεις από το ίδιο σημείο;

    Τρίγωνο ABC και διάμεσοι AA΄, BB΄, και CC΄.
    Τέμνονται κατά τύχη καί οι τρεις διάμεσοι στο σημείο Μ, ή πάντα συμβαίνει αυτό;

    Αντίθετα, οι Έλληνες κατάφεραν και απέδειξαν οτι αυτό πάντα ισχύει. (Όχι βέβαια μόνο αυτό, αλλά και χιλιάδες άλλα συμπεράσματα της γεωμετρίας.) Από τη στιγμή που βρίσκουμε μια απόδειξη, παύουμε να αμφιβάλλουμε, θεωρούμε το συμπέρασμα σαν δεδομένο, και προχωρούμε σε επόμενα ερωτήματα και συμπεράσματα. Όταν η απόδειξη δεν υπάρχει, διατηρούμε την αμφιβολία, επομένως οτιδήποτε και να συνάγουμε στο μέλλον που να στηρίζεται στο παρόν, θα είναι εξίσου αμφίβολο όσο και το παρόν συμπέρασμα. Αν το παρόν συμπέρασμα καταρριφθεί στο μέλλον, τότε καταρρίπτεται και όλο το οικοδόμημα το οποίο στηρίξαμε πάνω-του. Επομένως χωρίς αποδείξεις, το οποιοδήποτε μαθηματικό οικοδόμημα “τελεί υπό κατάρρευση” ανά πάσα στιγμή. Αυτό το πρόβλημα αποφεύγει η αποδεικτική μέθοδος των Ελλήνων, που εισάγει έτσι τη μαθηματική βεβαιότητα.

  174. Mary said

    Ω! Συγνώμη κύριε Σαραντάκο! Ζαλίστηκα από τα τόσα μαργαριτάρια που παραθέσατε και φτάνοντας στα «κέρατα» φαίνεται πως εκεί έπαθα σύγχυση! Όμως με έπιασε και σύγχιση διαβάζοντας τον 165 (αυτόν τον κυριούλη που αυτοαποκαλείτα «εαμοβούλγαρος») – τόσο μεγάλο πρόβλημα σας έχουν δημιουργήσει στη ζωή σας κύριε 165 οι Εβραίοι; Και πού να τολμήσω να σας προτείνω λίγη ψυχανάλυση;;;!!!! Κι ο Φρόιντ Εβραίος ήταν οπότε μάλλον κάνει «τζιζ» που λέτε κι εσείς. Όμως κι ο Χριστός, του οποίου επικαλείστε την αγάπη, κι αυτός Εβραίος δεν ήταν; Κι αυτό κάνει «τζιζ»;;;

  175. sarant said

    172: Ίσως επειδή ζω έξω, δεν ξέρω κανέναν πιστό του λεγάμενου.

  176. Y. G. said

    «αλλά ξέρουμε καλά ότι όταν το ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα λέει πράγματα που ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτί μας, τότε η κριτική και ελεγκτική μας διάθεση μειώνεται κατακόρυφα -την ψιλή κρησάρα την κατεβάζουμε από το ψηλό ντουλάπι μόνο όταν όσα διαβάζουμε μας ενοχλούν.»

    Ακριβως ετσι ειναι. Γεια στο στομα σου, Νικο!

  177. Tsopanakos said

    @Physisist
    Μακάρι να φταίγανε μόνο οι πολλές ώρες των φιλολογικών και των θρησκευτικών* για αυτή την κατάντια και μακάρι το αντίδοτο να ήταν μια ένεση «αγνής μαθηματικής σκέψης». Δυστυχώς από προσωπική εμπειρία έχω παρατηρήσει ότι οι φουρακισμοί, οι λιακοπουλισμοί και οι τζιροπουλισμοί (με χρονολογική σειρά) είχαν και έχουν μεγάλη πέραση στα αμφιθέατρα των φυσικομαθηματικών σχολών, δηλ. εκεί που δε θα έπρεπε σύμφωνα με τη θεωρία σου.
    Δεν μπορώ να εξηγήσω ακόμα το γιατί, αλλά φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το φιλικό περιτύλιγμα: οι ψεκασμένοι χώνουν ψευδο-μαθηματικούς όρους, επιστημονική φαντασία και αντισχολική δημαγωγία («οι φιλόλογοί στα λύκεια και τα πανεπιστήμια είναι άχρηστοι σκράπες, όπως ακριβώς το υποψιάζεστε»), δηλ. στοιχεία που προσελκύουν και κολακεύουν τον μέσο πρωτοδεσμίτη. Συνήθως το θύμα σνόμπαρε «από άποψη» τα θεωρητικά μαθήματα και γι᾽ αυτό έχει ελλιπέστατη ιστορική και γλωσσική παιδεία. Του έχει μείνει μόνο μια αχνή ανάμνηση της ένδοξης ιστορίας του ελλ. έθνους που του ξανασερβίρουν σε καινούργια πιάτα. Και αυτό την τρώει (μαζί με τα πιάτα, φοβάμαι).
    Θλίψη…

    * Άλλη πονεμένη ιστορία. Βασικό εργαλείο για την ολοκλήρωση της γενικής παιδείας του μαθητή χωρίς το οποίο ούτε ένα απλό πίνακα της Αναγέννησης δεν μπορείς να κατανοήσεις. Τώρα, το ότι οι κάποιοι θεολόγοι καταφέρνουν να βγάζουν άτομα που είτε θα κάνουν το σταυρό τους μπροστά σε ένα Καραβάτζιο είτε θα ρωτάνει ενοχλημένοι «ποιος είναι πάλι αυτός πάνω στο σταυρό;» είναι φοβερό κατόρθωμα.

  178. Γς said

    174:

    >Όμως κι ο Χριστός, του οποίου επικαλείστε την αγάπη,

    Ναι, τώρα μάλιστα.
    Μπορεί να έχεις χάσει συνέχειες, αλλά ότι ο Εαμοβύλγαρος κάνει ιεραποστολικό έργο εδώ μέσα το έχεις πιάσει!

  179. LandS said

    173. «Αντίθετα, οι Έλληνες διατύπωσαν π.χ. το Πυθαγόρειο θεώρημα, ή το θεώρημα του Θαλή, χωρίς να έχουν κάποια εφαρμογή κατά νου.»
    Αυτή η αρχαία παρεξήγηση ότι οι Έλληνες ήταν «πούροι διανοητές» απλά δεν ισχύει. Είχαν προβλήματα να λύσουν και μάλιστα σημαντικά. Η Γεωμετρία δεν φύτρωσε ξαφνικά, πήρε αιώνες να διαμορφωθεί, όχι από στοχασμούς αλλά από ανάγκες. Είτε αυτές οι ανάγκες ήταν να κάνεις φιγούρα στους Αιγύπτιους, αν πιστέψουμε τον μύθο, είτε να φτιάξεις σήραγγα στη Σάμο.

  180. Nikos A. said

    Ακατάσχετος Πάγκαλος τώρα στο βημα fm…

  181. Νέο Kid Στο Block said

    Παναγιώτη.Κ., είτε πω «αν μία ευθεία γραμμή η οποία τέμνει δύο άλλες, σχηματίζει εσωτερικές γωνίες μ’αυτές προς την ίδια πλευρά της, με άθροισμα λιγότερο από 2 ορθές, τότε αν οι 2 ευθείες επεκταθούν επ’άπειρον τέμνονται προς εκείνη την πλευρά προς την οποία το άθροισμα των παραπάνω γωνιών ήταν λιγότερο από 2 ορθές» (που είναι το 5ο αίτημα στην original ευκλείδεια διατύπωση) ,είτε πω «από σημείο εκτός ευθείας μπορώ να φέρω μία και μόνη συνεπίπεδη παράλληλο»(διατύπωση του Playfair), είτε πω «αν σε ένα τρίγωνο το τετράγωνο της μιας πλευράς ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο άλλων, τότε το τρίγωνο αυτό είναι ορθογώνιο» (χρησιμοποιώ την αναγκαία συνθήκη του Πυθαγορείου ,κι όχι την ικανή ,για ιστορικούς λόγους. Αυτή προηγείται στα Στοιχεία), λέω το ίδιο ακριβώς πράγμα.
    http://www.cut-the-knot.org/triangle/pythpar/PTimpliesPP.shtml#II

  182. Νέο Kid Στο Block said

    Γιώργο(173.), καταρχάς συμφωνώ απόλυτα με τον LandS στο 179. Κατά δεύτερον ,γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία της ελληνικής σκέψης και επιστήμης (Μαθηματικά και Μηχανική κυρίως) και το βαθμό επιρροής της στους μεταγενέστερους. Εγώ έκρινα το «δεν είχαν επιστήμη» του αρχικού σου κειμένου.
    Είχαν και παραείχαν άλλου είδους επιστήμη. Αυτό είπα. Η «μέθοδος της διχοτόμησης» για την εύρεση μιας τετραγωνικής ρίζας (σήμερα είναι γνωστή και σαν «μέθοδος Νιούτον») αποδίδεται στον Αρχύτα ή τον Ήρωνα ,αλλά είναι Βαβυλονιακή. H μέθοδος της «γραμμικής παρεμβολής» (έχουν βρεθεί πινακάκια) είναι Βαβυλονιακή. Ο τύπος επίλυσης της δευτεροβάθμιας εξίσωσης x=(-β+ρίζαΔ)/2α είναι Βαβυλονιακός. Οι πρώτες προσεγγίσεις επίλυσης τριτοβάθμιων εξισώσεων (τις ανήγαν σε γραμμικές) είναι Βαβυλονιακές. Η Αστρονομία είναι Βαβυλονιακή. Το τι είχαν ως απόδειξη ή το τι θεωρούνταν αποδεκτή απόδειξη είναι άλλη ιστορία, κατά τη γνώμη μου ομιχλώδης. Τα ντοκουμέντα που έχουν διασωθεί είναι πολύ λίγα , και ας μην ξεχνούμε πως αυτή η «επιστήμη» (βάζω τα εισαγωγικά για να μη σε κακοκαρδίσω..) ήταν τόσο αρχαία για ας πούμε τον Ίππαρχο ,σχεδόν όσο αρχαίος είναι για μας σήμερα ο Ίππαρχος.

  183. Νέο Kid Στο Block said

    Παναγιώτη Κ., δεν ξέρω αν σε κάλυψα ως προς το Πυθαγόρειο. Το λινκ με τη δουλειά του Μπρόντυ θεωρώ πως είναι αρκετά διαφωτιστικό. Oυσιαστικά αυτό που δείχνεται είναι πως το Πυθαγόρειο ΕΙΝΑΙ η ίδια η αξιωματική θεμελίωση της Ευκλείδειας γεωμετρίας (πράγμα που προφανώς δεν ήταν σαφές ούτε για τον ίδιο τον Ευκλείδη). Kάθε απόδειξή του (είτε χρησιμοποιεί αναλογίες γωνιών ,είτε εμβαδά, είτε διαμερίσεις, είτε…) αναγκαστικά κάνει χρήση κάποιου «κυκλικού»/αυτοαναφορικού επιχειρήματος.
    Εν κατακλείδι, το 5ο αίτημα συνεπάγεται αυτομάτως το Πυθαγόρειο ΚΑΙ το Πυθαγόρειο (και γενικότερα η Ευκλείδεια μετρική) ισχύει μόνο αν το 5ο αίτημα είναι αληθές.

  184. ΝεοKid, υπερβάλλεις. Με δεδομένα τα υπόλοιπα αξιώματα, φυσικά το πυθαγόρειο θεώρημα είναι ισοδύναμο με το ευκλείδειο αίτημα, αλλά διόλου δεν «λένε το ίδιο πράμα»! Μ’αυτή την έννοια, ΟΛΕΣ οι προτάσεις της ευκλείδειας γεωμετρίας που δεν ισχύουν στη λομπατσέφσκεια θα «έλεγαν το ίδιο πράμα» και τα μαθηματικά θα ήταν μια τεράστια ταυτολογία!

  185. Ναι και ο δίσκος, τελικά εσείς κύριε Σαραντάκο δεν μπορείτε να πείτε ότι η κρίση σας αφήνει άνεργο …
    http://news247.gr/eidiseis/epistimi/ta_mystika_toy_diskoy_ths_faistou_apokalufthhke_to_prwto_minwiko_cd_rom.3093941.html

  186. sarant said

    Το πρώτο μινωικό σιντιρόμ,……!

  187. Νέο Kid Στο Block said

    184. Άγγελε,πού υπερβάλλω; Μπορώ ή δεν μπορώ να αντικαταστήσω το 5ο αίτημα με το Πυθαγόρειο και να έχω μια συνεπέστατη Ευκλείδεια Γεωμετρία καθόλα πλήρη, ή όχι;
    Το ότι αν συνεχίσουμε να ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε πως οι «κυκλικότητες» δηλαδή οι ισοδυναμίες του πέμπτου αξιώματος πολλαπλασιάζονται και εμφανίζονται σε πολύ περισσότερους τόπους απ’όσους είχε θεωρήσει ή ίσως ευχηθεί ο Ευκλείδης, δεν είναι πρόβλημα δικό μου αλλά του Ευκλείδη. 🙂
    To ζήτημα ήταν «από γεννησιμιού του» που λένε ιδιαίτερο ,αφού όπως πιθανότατα ξέρεις ο Ευκλείδης εισάγει το 5ο αιτ. στα Στοιχεία ΜΟΝΟ μετά την παρουσία της πρότασης 29. «Το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές»
    Η 29. αποδεδειγμένα (Legendre και λοιποί. Ο Λεζάντρ διατύπωσε και το Αξίωμα των γωνιών «Υπάρχει ένα τρίγωνο στο οποίο το αθρ.γωνιών ισούται με 2 ορθές») ισοδυναμεί με το 5ο αιτ. (όπως και η διατύπωση του Πρόκλου by the way «Παράλληλη σε δεδομένη ευθεία απέχει από την ευθεία σταθερή απόσταση». Διαφωνείς πως όλες αυτές οι προτάσεις λένε το ίδιο πράγμα;
    Φυσικά, δεν εισηγούμαι «αλλαγή ονόματος» για το Πυθαγόρειο θεώρημα ή οτιδήποτε «δραστικό»,κουβέντα κάνουμε.

  188. Παναγιώτης Κ. said

    @181.Kid, το ευθύ του Πυθαγορείου θεωρήματος εντός της σκέψης μου είναι μια μετρική σχέση που συνδέει τα τετράγωνα των μηκών των πλευρών του ορθογωνίου.Ίσως η γνώση μου αυτή αποτελεί ε π ι σ τ η μ ο λ ο γ ι κ ό ε μ π ό δ ι ο το οποίο πρέπει να ξεπεράσω ώστε να αντιληφθώ την άποψη περι ταυτοσημίας….Θα το προσπαθήσω…

  189. Παναγιώτης Κ. said

    Kid, κάτι ακόμα στον γενικότερο προβληματισμό.
    Κατά μία έννοια Ευκλείδειος είναι ο χώρος στον οποίο ισχύει το Πυθαγόρειο Θεώρημα.Επαυτού δεν έχω αμφιβολία.

  190. Γς said

    Το πετάς μετα ή δεντο [ξανα]πετάς;

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html

  191. Νέο Kid Στο Block said

    188. Noμίζω πως δεν νοείται καν (δεν ορίζεται δηλαδή) «μετρική σχέση» ούτε «ευκλείδεια απόσταση σημείων» χωρίς την ισχύ του Πυθαγορείου . Αυτό είναι αρκετό θεωρώ επιχείρημα περί αυτού που λέω. Δεν μπορώ να αποδείξω κάτι χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα το προς απόδειξη.

  192. Νέο Kid Στο Block said

    189. Aσφαλώς.

  193. Νέο Kid Στο Block said

    189. Και το αντίστροφο. Χώρος στον οποίο ισχύει το Πυθαγόρειο είναι Ευκλείδειος και έχει την ευκλείδεια μετρική.

  194. Ριβαλντίνιο said

  195. Πέπε said

    @149: > > Πάλι αποκρυπτογραφήθηκε ο δίσκος;

    Φοβερή ατάκα!

    Πάλι πέθανε η Χιονάτη;

  196. Γς said

    Θα πουλάνε αντίγραφά της οι μαύροι με τα άλλα CD

  197. Emphyrio said

    177: Hear hear (και για τα θρησκευτικα και για τους πινακες). Αν δεν ημασταν κι’εμεις οι περιδιαγραμματου, πρωτα-πρωτα δεν θα μπορουσαν να ξεχωρισουν μερικοι το παρον απο το παρελθον ή απο το μελλον, ως γραμματικες και αρα ως hard science εννοιες. Τι να γινει τωρα που μερικοι γραφιαδες σκαμπαζουν και βασικες «επιστημες» και χρησιμοποιουν και την επιστημονικη μεθοδο στον τροπο σκεψης τους, τοσο το χειροτερο για την επιστημη. Και φυσικα αν πεσεις σε σκραπα, δεν πα να’σαι ο Ομηρος ή ο James Joyce – δεν θα’χουν κανενα αποτελεσμα οι διδασκαλιες σου.

    Αυτον τον καημενο τον δισκο της Φαιστου μηπως να τον περναγανε απο το Laser Turntable (http://www.elpj.com/) για να δουνε μηπως μεσα στο υλικο κατασκευης του ειναι κωδικοποιημενη/εγγεγραμμενη και η πληροφορια;

  198. Σωτήρς said

    @165
    Συμπαθάτε με αλλά έχω χάσει συνέχειες και δεν κατάλαβα πως έχει οικοδομηθεί όλη η κρατική υπόσταση (ή σιωνιστική φιλοσοφία) του Ισραήλ στην παρετυμολογία αυτή; Το γράφετε και το ξαναγράφετε αλλά δεν το καταλαβαίνω, δεν μ’ενδιαφέρει πραγματικά αλλά είμαι περίεργος να δω τι θέλετε να δείξετε.
    Επίσης που κολλάνε αυτά για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολεμικό Λαό;

    υγ: Συμπαθάτε με και οι υπόλοιποι σχολιαστές του αρχικού θέματος.

  199. physicist said

    #177. — Το περιτύλιγμα είναι ενίοτε επιστημονικοφανές επειδή οι επιστημονικοί όροι προσδίδουν κύρος, τίποτε περισσότερο. Η φρασεολογία, όμως, καθώς και οι «έννοιες» της αερομπουρδολογίας δεν είναι δανεισμένες από τη Φυσική (όπου είναι φανερό ότι πρόκειται για τσαρλατανισμούς) αλλά από το περιβάλλον των ψυχο-ηλιθιοτήτων, της μετα-φυσικής και της μετα-παπάρας και γενικώς ενός ομιχλώδους, βλακογόνου περιβάλλοντος.

    Μερικές παρατηρήσεις επιπλέον.

    1. Το ότι αυτά έχουν πέραση σε φοιτητές της ΦΜ, κάτι λέει για τη ΦΜ.

    2. Ξαναλέω, πάμε πιο πίσω, πάμε στην εποχή που τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, και που εκτίθενται διαρκώς, επισήμως και θεσμικώς σε μαζική παράνοια (εγκεκριμένη από το Κράτος), η οποία προσδίδει σε αερολογούντες αερομπουρδολόγους κύρος και αυθεντία για μια σειρά από πραγματικά, ζωτικά θέματα.
    Τι αποτελέσματα έχει αυτό;

    3. Κρίνε μια κοινωνική κουλτούρα που διαμιάς αποκαλεί κάποιον που συνθέτει μόλις τρία τραγούδια ή ορνιθοσκαλίζει έναν απαίσιο πίνακα ζωγραφικής «πνευματικό άνθρωπο» ενώ θεωρεί τους Μηχανικούς μάστορες με Πτυχία. Αλήθεια γιατί ποτέ δεν αποκαλείται ένας Μηχανικός πνευματικός άνθρωπος; Με το μυαλό του δεν δουλεύει;

    4. Απόρροια του 3 — στη χώρα μας εξαίρονται το «φαντασιακό», το «υπερβατικό», το «φιλοσοφικό» και το «μεταφυσικό» πάνω από οτιδήποτε άλλο. Η ενασχόληση μ’ αυτά ή ακόμα και μόνο η δήλωση της ενασχόλησης θεωρούνται από μόνες τους τεκμήρια πνευματικής ανωτερότητας.

    5. Τέλος, το βασικό μου επιχείρημα με τη Φυσική δεν είναι ότι η αντιπαράθεση μ’ αυτήν «σου μαθαίνει τους Νόμους της Φύσης» κι επομένως σε κάνει άτρωτο σε παλαβομάρες. Αλίμονο — μεγαλύτερη παλαβομάρα από την Κβαντομηχανική δεν θα μπορούσε να συλλάβει ούτε ο μεγαλύτερος τσαρλατάνος, και είναι αλήθεια η άτιμη! Το επιχείρημά μου είναι ότι η Φυσική σε κάνει δύσπιστο (αν θες να το πεις αρνητικά) ή σκεπτικιστή (αν του δώσεις θετικό σπιν). Όταν η Φυσική σε κάνει να βάζεις ερωτηματικό σε πράγματα φαινομενικά προφανή, έχεις πλέον το σκουλήκι μέσα σου που απαιτεί πολύ γερή τεκμηρίωση μέχρι να δεχτεί κάτι σαν προσωρινά αληθινό. Αυτό είναι που (μου) λείπει απ΄την Ελλάδα και η εκπαίδευση αποτυχαίνει θεαματικά να το παρέξει στους νέους.

  200. sarant said

    Νάφε και μέμνασο απιστείν, που λέγανε κι οι αρχαίοι.

  201. physicist said

    #197. — Emphyrio, παραπέμπω για την ώρα στο 199, που το έγραφα παράλληλα με το δικό σου σχόλιο, και δεν απαντώ επισταμένα σε σένα για λόγους οικονομίας.

  202. voulagx said

    #199: Φυσικέ, ανατρίχιασα, με το συμπάθειο: «να το [παράσχει] στους νέους» 🙂

  203. physicist said

    Διόρθωνε, Βουλάγξ, διόρθωνε ελεύθερα! Στο δεύτερο διάβασμα (όταν ήταν ήδη πολύ αργά) βρήκα κι εγώ καναδυοτρία ακόμα. Αλλά γιατί είναι λάθος το «να το παρέξει»;

  204. Παναγιώτης Κ. said

    @201.Φυσικέ με βρίσκεις σύμφωνο.

    Κρατάω και τον όρο «οριζόντιο οχτάρι » που χρησιμοποίησες για το άπειρο.Μόνο που μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το άπειρο το θεωρείς αριθμό οπότε θα διαφωνήσουμε καθότι α-α=0 για τους αριθμούς ενώ άπειρο-άπειρο δεν κάνει μηδέν…
    Μπορεί όμως να κατάλαβα λάθος οπότε «γράψτο στο χιόνι».

  205. voulagx said

    #203 Γι’ αυτό: http://www.lexigram.gr/lex/newg/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9#Hist10
    Τι λέει ο Νικοκύρης;

  206. Ριβαλντίνιο said

    @ 204 Παναγιώτης Κ.
    Πόσο κάνει άπειρο-άπειρο ? Πάλι άπειρο ? Δεν ορίζεται ? Επίσης ισχύει άπειρο=άπειρο ?

  207. Γς said

    199:
    Εγώ κατάλαβα κάτι ακόμα.
    Οτι λίγα τα ψωμιά των ομματιών μου.

    >της μετα-φυσικής και της μετα-παπάρας και γενικώς ενός ομιχλώδους, βλακογόνου περιβάλλοντος.

    βλεννογόνου του περιβάλλοντος, διάβασα εγώ. Και δεν μου άρεσε καθόλου αυτό το ομιχλώδες βλεννογόνο…

  208. physicist said

    Παναγιώτη, σ’ ευχαριστώ.

    Η σχέση μου με το άπειρο είναι ζόρικη (κάτι σαν τη σχέση που έχουμε με τις συζύγους μας, ένα πράμα ;-)) και προσπαθώ να έρθω σε λογιαριασμό μαζί του κάνοντας άγριες ταρζανιές, όπως:

    1. Απεικόνισή του σ’ ένα σημείο μιας σφαίρας που κείται σε ένα επίπεδο.

    2. Φρενάρισμα των απειρισμών μέσω διαφόρων ακροβασιών, λέγε με renormalization.

    3. Βεβαιότητα ότι αν το πολλαπλασιάσω με οποιονδήποτε θετικό διάφορο του μηδενός, θα μου δώσει τον εαυτό του.

    4. Μαντοϊλίκια της μορφής κανόνας του l’ Hospital.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το μασκαρεύω σαν νάτανε νορμάλ αριθμός αλλά πάντα βρίσκει έναν τρόπο να ξεφεύγει.

  209. physicist said

    #206. — Όχι, άπειρο μείον άπειρο δεν κάνει άπειρο. Το αποτέλεσμα είναι αόριστο. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Επίσης, ο Κάντορ έδειξε ότι ορισμένα άπειρα είναι πιο άπειρα από άλλα.

    (Θα με διαβάζει και κανείς καλοπροαίρετος και θα λέει ότι τόχω ρίξει στις βότκες μεσημεριάτικα).

  210. Γς said

    >“γράψτο στο χιόνι”.

    Κι ήταν κι εκείνος ο Τριντό ο πρωθυπουργός του Καναδά με την αλανιάρα σύζυγο, και ανέθεσε στην αστυνομία να βρει ποίος έγραψε έξω απ το σπίτι του κάτι υβριστικά με τα [ζεστά] τσίσα του πάνω στο χιόνι.

    Και το αποτέλεσμα:

    Ο τότε Τσίπρας του Καναδά, αλλά,
    -Ο γραφικός χαρακτήρας είναι της γυναίκας σας!

  211. voulagx said

    #208: Φυσικέ,μ’ επιασες αδιάβαστο. Τι είναι τα «Μαντοϊλίκια»;

  212. physicist said

    #211. — Το λέγαμε στην ευρύτερη οικογένεια σαν συνώνυμο του «μαγικά, ταχυδακτυλουργείες, κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία» και τόχα για γνωστό.

    Σ’ ευχαριστώ για τον σύνδεσμο σχετικά με τη ζόρικη υποτακτική του ρήματος «παρέχω». Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία σου αλλά εξακολουθεί να με εκπλήσσει ότι ο όρος «να παρέξω» δεν υπάρχει. Φέρνει και αντίλαλους από θρυλικές συζητήσεις εδώ σχετικά με «να παραγάγει» ή «να παράξει», οι οποίες με μπέρδεψαν και κλόνισαν τη γλωσσική μου αυτοπεποίθηση. Ας πει κι ο Νίκος αν έχει όρεξη.

  213. Dimitris said

    #204
    Αν μου επιτρέπεται και εμένα μια παρέμβαση περί απείρου, να πω ότι όλα τα άπειρα δεν είναι ίδια.!! (Αποδεδειγμένα!)
    Υπάρχει το μετρήσιμα άπειρο (φυσικοί αριθμοί (0), 1, 2,3,4,5, …… ) και το μη μετρίσιμο άπειρο ( πραγματικοί αριθμοί 0, ….. , 1).
    Mε μια αντιστοίχιση ενα προς ένα φαίνεται ότι το ένα άπειρο(φυσικοί) είναι «μικρότερο» απο το άλλο άπειρο(πραγματικοι)

  214. sarant said

    212 και πριν.

    Εγώ τους αναλογικούς τυπους των συνθέτων του -άγω (παράξει) δεν τους καταδικάζω και καμιά φορά τους χρησιμοποιώ. Το παρέξει δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα, βέβαια, αλλά είναι περίπου ίδια περίπτωση. Οπότε, δεν θα το διόρθωνα, εκτός αν ήταν σε κανένα πολύ επίσημο κείμενο.

  215. physicist said

    #214. — Το παρέξει δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα …

    Αυτοαναιρούμενη δήλωση … 😉

    Ευχαριστώ, Νίκο!

  216. Voulagx said

    #214: Ναι, και το αντίθετο του «παρέξω» είναι το «παραμέσα». 🙂
    Για τιμωρία βρες μου σε ποιο νήμα τις προάλλες είχαμε μια κουβέντα για κουδαρίτικες λέξεις, πχ τζιαμάλω, κούδαρος, σκαπετάω κλπ. Εχω πρόβλημα με το Ιστορικο του ΙΕ11.

  217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    175 – Μα κι απο τους πιστούς του Παϊσιου δεν νομίζω να γνωρίζεις κάποιον. Κατα περίεργο τρόπο, τους ανακαλύπτουμε ξαφνικά, (όπως έγινε με τον παστίτσιο) και αναρωτιέται κανείς, πού ήταν κρυμένοι όλοι αυτοί; Είναι αυτό που ονομάζω, η εκκλησιαστική μαύρη αγορά, το θρησκευτικό παραεμπόριο, άλλωστε και η επίσημη εκκλησία είναι εναντίον τους, μιλάμε για τρελά λεφτά, τα οποία βέβαια χάνουν οι πιστοποιημένοι εκπρόσωποι του θεού, αμαρτία κι άδικο. Πάντα θα βρίσκουν οι επιτήδειοι κάποιο μεσόκοπο σαλταρισμένο ανθρωπάκι, και θα στήνουν πάνω του την μηχανή του προφήτη και του θαυματοποιού, νάναι καλά το σύστημα που παράγει κατα εκατομύρια τους αφελίμ.

    199 – 3 – Και πού να δείς σε τι εκτίμηση έχουν τους μηχανικούς τα μαστόρια στην οικοδομή, ειδικά οι μπετατζήδες, ούτε ξέρω πόσες φορές έχω αρπαχτεί με ένα σωρό τραχανάδες, που μιλούσαν απαξιωτικά για τον μηχανικό της οικοδομής. Τιε ξιέρουν αυτά τα γίδια απο οικοδομή ρε, όλη μέρα στο γραφείο, άμα δεν πιάεις του σκεπάρν, ιμένα έρχιτει κι ρωτάει τι να κάνουμει. Πώς να εξηγήσεις σ΄αυτό το βόδι, οτι ο μηχανικός που τον ρωτάει για κάποια λεπτομέρια, δείχνει ανωτερότητα ατόμου, που δεν έχει πρόβλημα να ρωτήσει, γιατι γνωρίζει οτι δεν τα ξέρει όλα, και δεν δείχνει άγνοια.

    199 – 5 – Δεν λείπει μόνο απο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, εκτός κι αν θεωρείς, οτι η νεολαία των ΗΠΑ που έχει τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχει ανώτερη κριτική σκέψη απο την ελληνική.

    204 – α-α=0 Ναι αλλα 0+0=14, αποφάνθηκε ο μαγαλύτερος μαθηματικός στην ιστορία (το όνομά του φοβάμαι να το γράψω).

    209 – Μα αυτή είναι η διαφορά σου απο τους σοβαρούς φυσικούς, αυτοί πίνουν μόνο κόκκινο κρασί, άντε γειά μας χίκ.

  218. LandS said

    184. Μα τα Μαθηματικά είναι όντως μια τεράστια ταυτολογία. Όλες οι αληθείς προτάσεις ανάγονται στη σχέση 0=0. Την οποία την λαμβάνουμε αξιωματικά ως αληθή.
    Έχει πει κάτι πολύ έξυπνο ο Μπ. Ράσσελ πάνω σε αυτό, που δεν το θυμάμαι τώρα.

  219. sarant said

    216: Καλά ντε, έβαλα σχόλιο σε εκείνη τη συζήτηση

  220. physicist said

    Ναι, Λάμπρο, όμως οι ΗΠΑ έχουν μιαν επιστημονική ελίτ που δεν έχει δεύτερη σαν αυτή στον κόσμο, και που είναι παρούσα, μαχόμενη και ασκεί επιρροή (θετική κατά τη γνώμη μου). Κι ακόμα, ο απλός κόσμος εκτιμά το έργο της. Ανάλογα και στο ΗΒ: με εξέπληξε ευχάριστα ότι σε κείνο το χαζοσόου για τον πιο σημαντικό Βρεταννό της Ιστορίας, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Brunel. Έδειξαν εκτίμηση κι έδωσαν αξία στην πνευματική δουλειά που αφορά τον υλικό κόσμο, δεν τη θεωρούν παρακατιανή σε σύγκριση με την ποίηση ή τη ζωγραφική.

  221. physicist said

    Τα ίδια και στο Ισραήλ (ΥΓ).

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    220 – Η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, φυσικό είναι να έχει την καλύτερη επιστημονική ελίτ, διότι ώς γνωστόν, όταν χρειάζεσαι ένα έξυπνο μυαλό για να κάνεις την δουλειά σου, το αγοράζεις, (το γιατί το έξυπνο μυαλό δεν δουλεύει για πάρτη του, θα το αναλύσουμε άλλη φορά, μετά το διάβασμα, ξέρεις). Το ερώτημά μου όμως ήταν συγκεκριμένο, και δεν απάντησες. Για το Βρετανικό σόου, δεν το ξέρω και γενικώς δεν παρακολουθώ τέτοια, αλλα απο την στιγμή που το αποκαλείς χαζό, δεν νομίζω να είναι και έγκυρο για κάποιο σοβαρό συμπέρασμα.

    Υ.Γ -Ποιός σου είπε οτι στην Ελλάδα θεωρούν τους ζωγράφους και τους ποιητές ανώτερους απο τους (οποιουσδήποτε) επιστήμονες; ούτε για φτύσιμο δεν τους έχουν.

  223. Μαρία said

    216

    Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης

  224. gryphon said

    222
    Στην Αμερικη (και αλλου) ομως οπως το λες και μονος σου δηλαδη ολα αυτα τα μυαλα δουλευουν περιχαρακωμενα και αποκομμενα μεσα στα εργαστηεια ερευνων διαφορων εταιρειων και οτι ανακαλυψουν η μεμονωμενα η μαζι με αλλους το χρησιμοποιουν αυτοι που τους πληρωνου ειτε για να κερδισουν λεφτα απο αυτο ειτε για την αποκτηση στρατιωτικης υπεροχης απο το κρατος κλπ.
    Ειναι απολυτα ελεγχομενη η γνωση και οι οποιες ανακαλυψεις.
    Πολυ δυσκολα θα αφεθει κατι χρησιμο για το γενικο καλο να γινει κτημα ρης ανθρωποτητας π.χ καποια μορφη δωρεαν η εστω φθηνης παραγωγης ενεργειας η ηλεκτρισμου.
    Στην Αρχαια Ελλαδα δεν γινοταν αυτο ισως γιατι ηταν πρακτικα αδυνατο να τους εχουν μαντρωμενους ολους καπου..
    Συμφωνω με το τστερογραφο.Στις παλιες ελληνικες ταινιες που ηταν ταυτοχρονα και ηθογραφιες της εποχης οι ποιητες οι ζωγραφοι κλπ παρουσιαζονται παντα σαν βληματα σαν χαραμοφαηδες και παντα το κοριτσι πρωταγωνιστρια αφου περναγε λιγο καιρο με καποιον τετοιον στο τελος παντρευεται το παιδι που κανει καποιο πρακτικο επαγγελμα ειναι μηχανικος ηλεκτρολογος κλπ προς μεγαλη ανακουφιση του μπαμπα.

    197
    Ειχα γραψει κι εγω καποτε για τα πικαπ λειζερ.Παλια στα τελη του 90 τα εφερνε καποιος κι εδω και ενας γνωστος μου ειχε παρει ενα στην πρωτη του μορφη τοτε εκανε καπου 8 χιλιαδες ευρω.Τωρα που ξανακοιταξα το λινκ η τιμη του εχει διπλασιαστει (οχι τιποτε αλλο αλλα εαν ισχυε η παλαιοτερη ειχα σκοπο να παραγγειλλω δυο).
    Για τον Δισκο της Φαιστου ομως δεν κανουν γιατι το μηχανημα διαβαζει μονο δισκους με μαυρο χρωμα.

  225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    224 – Για να πώ την αμαρτία μου, δεν το κατάλαβα το σχόλιό σου, πού διαφωνείς;

  226. Τι λέει το πυθαγόρειο θεώρημα;
    Όλοι το ξέρουμε απ’έξω: το τετράγωνο της υποτείνουσας ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνω των κάθετων πλευρών του (και αντιστρόφως, αν το τετράγωνο μιας πλευράς τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των άλλων δύο πλευρών του. το τρίγωνο είναι ορθογώνιο). Τι σημαίνουν όμως αυτά; Τι σημαίνει «τετράγωνο», τι σημαίνει «άθροισμα», τι σημαίνει «ισούται»;
    Οι περισσότεροι που το έμαθαν στο σχολείο, αν τουλάχιστον δεν το ξέχασαν μετά την αποφοίτησή τους, το καταλαβαίνουν, πιστεύω, ως «το τετράγωνο του μήκους της υποτείνουσας…», ως σχέση δηλαδή μεταξύ αριθμών (οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τις έννοιες «τετράγωνο», «άθροισμα», «ισούται» — σημαίνουν ό,τι σημαίνουν στην αριθμητική, που στη γεωμετρία την θεωρούμε δεδομένη). Ετσι θεωρούμενο, αποδεικνύεται ευκολότατα με τη βοήθεια της ομοιότητας των τριγώνων, που φυσικά ισχύει μόνο στην ευκλείδεια γεωμετρία.
    Ο Ευκλείδης όμως δεν το εννοούσε έτσι, τουλάχιστον όχι στο Βιβλίο Α΄ (που προηγείται στα Στοιχεία της θεωρίας των όμοιων σχημάτων). Αυτό που εννοούσε ήταν κυριολεκτικά ότι το τετράγωνο, δηλ. το κανονικό τετράπλευρο, που κατασκευάζεται με πλευρά την υποτείνουσα, μπορεί να κοπεί σε πολυγωνικά κομμάτια και αυτά να μετακινηθούν και να ανασυντεθούν ώστε να σχηματίσουν τα δύο τετράγωνα που κατασκευάζονται πάνω στις κάθετες πλευρές. Και αυτό αποδεικνύει με την κομψότατη απόδειξή του, που βασίζεται με τη σειρά της στην πρόταση ότι δύο παραλληλόγραμμα που έχουν την ίδια βάση και τις απέναντι πλευρές τους στην ίδια ευθεία μπορούν επίσης να κοπούν και να ανασυντεθούν ώστε από το ένα να σχηματιστεί το άλλο. Φυσικά, λόγος για παραλληλόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο στην ευκλείδεια γεωμετρία.
    Δυστυχώς, οι έννοιες «μετακίνηση» και «ισότητα» δεν ορίζονται στον Ευκλείδη — ή μάλλον δύο σχήματα ορίζονται ως ίσα αν το ένα μπορεί να μετακινηθεί και να συμπέσει με το άλλο, αλλά τι σημαίνει μετακίνηση ούτε ορίζεται ούτε άλλως πως αναλύεται στα Στοιχεία. Στην πράξη, «αποδεικνύονται» δύο περιπτώσεις ισότητας τριγώνων με διαισθητική χρήση της μετακίνησης και από κει και πέρα μόνον αυτές χρησιμοποιούνται για τις αποδείξεις της ισότητας.
    Γενικότερα, ο Ευκλείδης δεν αναλύει καθόλου τις ας το πούμε τοπολογικές ιδιότητες των σχημάτων του, την έννοια του «μεταξύ» («το σημείο Α κείται μεταξύ των Β και Γ») ή του ημιεπιπέδου — τις χρησιμοποιεί διαισθητικά, πάντοτε σωστά και με απόλυτη σιγουριά.
    Αυστηρή αξιωματική θεμελίωση της ευκλείδειας γεωμετρίας μπορεί να γίνει, και δη με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά δεν είναι εύκολο πράγμα. Ένα από τα αξιώματα πρέπει να είναι το ευκλείδειο αίτημα ή κάποια ισοδύναμη πρόταση. Ίσως η φαινομενικά πιο προφανής ισοδύναμη πρόταση είναι η του Λεζάντρ, «από σημείο στο εσωτερικό οξείας γωνίας άγεται πάντοτε ευθεία που να τέμνει και τις δύο πλευρές της». Αν δεχτούμε κάτι διαφορετικό (π.χ. «όλες οι ευθείες τέμνονται» ή «υπάρχουν δύο τεμνόμενες ευθείες και μια τρίτη που δεν τέμνει καμιά τους») κρατώντας όλα τα άλλα αξιώματα, οδηγούμαστε είτε σε άτοπα, είτε στη γεωμετρία των Μπόγιαϊ-Λομπατσέφσκι, τη λεγόμενη και «υπερβολική» ή απλώς «μη ευκλείδεια», που αποδεικνύεται αυστηρά ότι δεν οδηγεί σε άτοπα, διαφέρει όμως αισθητά από την ευκλείδεια. Ειδικότερα, σ’ αυτήν δεν ισχύει το πυθαγόρειο θεώρημα.
    Αλλη δυνατότητα — εφόσον διατηρούμε άθικτα όλα τα άλλα αξιώματα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η λεγόμενη ελλεπιτική γεωμετρία προϋποθέτει ουσιώδεις αλλαγές στα αξιώματα του «μεταξύ», αφού οι ευθείες της είναι κλειστές καμπύλες. Επομένως, με δεδομένα πάντοτε όλα τα άλλα αξιώματα, ΚΑΘΕ θεώρημα της ευκλείδειας γεωμετρίας που δεν ισχύει στην υπερβολική συνεπάγεται το ευκλείδειο αίτημα, αφού η άρνηση του ευκλείδειου αιτήματος συνεπάγεται την άρνηση του συγκεκριμένου θεωρήματος. Κατ’ αυτη΄την έννοια, το πυθαγόρειο θεώρημα είναι λογικά ισοδύναμο με το ευκλείδειο αίτημα — απορρέει από αυτό αλλά και το συνεπάγεται. Με την ίδια έννοια, και η πρόταση «η περιφέρεια κύκλου είναι ανάλογη με την ακτίνα του» είναι ισοδύναμη με το ευκλείδειο αίτημα. Δεν μου φαίνεται όμως σωστό να λέμε ότι «λένε το ίδιο πράμα»: το ένα μιλάει για ευθείες και τις τομές τους, το άλλο για τρίγωνα, το τρίτο για κύκλους!
    Φοβούμαι ότι για χάρη του Παναγιώτη Κ. ζάλισα όσους προσπάθησαν να με παρακολουθήουν. Τέλος. Δεν θα τριτολογήσω.

  227. gryphon said

    225
    Δεν διαφωνω.

  228. physicist said

    #222. — Δεν είναι απλώς ζήτημα οικονομικής δύναμης, είναι και ζήτημα κουλτούρας. Πουθενά αλλού δεν ένοιωσα ότι η καταγωγή μου είναι ασήμαντη παρά στην Αμερική. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο ανοιχτά μυαλά και τόσην αδιαφορία για τζάκια και κλίκες απ’ όση η Αμερική. Και πολλά άλλα παρόμοια.

    Σε ό,τι αφορά τη φερέλπιδα αμερικανική νεολαία: το γνωστό μίγμα που θα βρεις παντού. Όμως, ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση με τους Αμερικανούς φοιτητές. Έστω κι αν είχαν χαμηλότερο θεωρητικό-μαθηματικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους, είχαν μεγαλύτερη προθυμία να καλύψουν τα κενά τους με δική τους πρωτοβουλία και περισσότερη ετοιμότητα να εκτεθούν σε ρίσκο. Δεν ξέρω αν λέει πολλά αυτό — σε μένα ναι, αλλά το δείγμα μου είναι μικρό.

  229. physicist said

    #224(α). — Με όλον τον δέοντα σεβασμό, δεν ξέρεις πού παν τα τέσσερα.

  230. Φυσικέ (199), νομίζω ότι παρασύρεσαι. Μια χαρά πνευματικός άνθρωπος θεωρείται ο μηχανικός: απτό και γνωστό (σε μας εδώ 😉 ) παράδειγμα, ο ακαδημαϊκός Κουνάδης. Ίσα ίσα που (όπως σου έγραψε κι ο Λάμπρος) ο ποιητής κλπ πολύ εύκολα θα θεωρηθεί Φανφάρας –δοκίμασε σε μια παρέα μισοαγνώστων (π.χ. στο τρένο) να πεις μόνο τις λέξεις (αντιγράφω απ’ το σχόλιό σου) «φαντασιακό», «υπερβατικό», «φιλοσοφικό» ή «μεταφυσικό» και θα δεις για πότε θα καταταχτείς μεταξύ των ψώνιων, για να πω κάτι ελαφρύ. Όσο για την κατακλείδα, ότι δηλ. η Φυσική σε κάνει δύσπιστο/σκεπτικιστή, πραγματικά δεν βλέπω το λόγο να προκριθεί σ’ αυτό σε σχέση π.χ. με την Ιστορία (ας παινέψει ο καθένας τα γένια του), που βασίζεται πρώτα απ’ όλα στην κριτική των πηγών.

  231. physicist said

    #230. — Δύτη, νομίζω ότι ο Κ. είναι μπούμεραγκ. Τη φήμη και την καταξίωσή του στο ευρύ κοινό δεν την έχει ως Μηχανικός αλλά ως υπερασπιστής της ανωτερότητας του ελληνικού πνεύματος (γκουχ γκουχ).

    Οι λέξεις «υπερβατικό» κλπ ήταν δικές μου για να περιγράψουν έναν κύκλο θεμάτων και «στοχασμών». Πόσο συχνά, π.χ., δεν έχω διαβάσει τη μπαρούφα πως όταν η Φυσική καταπιάνεται με πράγματα δύσκολα, «ανυψώνεται στις σφαίρες της Φιλοσοφίας» (κι ένα δέος απλώνεται στο δωμάτιο, τα μάτια υγραίνουν, τα γόνατα τρέμουν). Συμφωνώ ότι αν τα πεις αυτά τα υπερβατικά κατά λέξη, θα σε αποκαλέσουν ψώνιο αλλά αν ασχολείσαι με τέτοια, σε περιβάλλει η αύρα της ανώτερης πνευματικότητας, ενώ η πνευματική ενασχόληση με τον υλικό κόσμο (καταλαβαινόμαστε, για να μη λέω αναλυτικά engineering και sciences) δεν έχει το ίδιο γόητρο. Και ναι, μ’ ενοχλεί ίσως και στον εγωισμό μου ότι δεν το έχει αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ίσως πάλι αυτό έχει να κάνει και με το ότι τα άλλα φαίνονται πιο οικεία και πιο σχετικά «με τον άνθρωπο» ενώ οι επιστήμες υπερβολικά εξειδικευμένες. Κακώς, κι εδώ πάλι λείπουν οι άνθρωποι που θα δείξουν την ομορφιά των επιστημών σε ευρεία κλίμακα.

    Όσο για την Ιστορία που λες, δεν έχω καμία αντίρρηση. Δεν απαίτησα καμιάν αποκλειστικότητα για τη Φυσική αλλά είμαι σαν εκείνον που έχασε τα κλειδιά του σε σκοτεινό δρόμο και τα έψαχνε κάτω από τη μοναδική λάμπα που υπήρχε, ενώ θα μπορούσαν να είχαν χαθεί οπουδήποτε αλλού: μόνον εκεί έχει φως και βλέπω, κι αφού ξέρω η Φυσική βοηθάει, αναφέρω αυτήν. Τέλος, είναι πράγματι αδικημένη ως γνωστικό αντικείμενο στα σχολεία, και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διδάσκεται και σε ό,τι αφορά το χρόνο που της αφιερώνεται. Για την Ιστορία, υποθέτω ότι μπορείς να πεις το ίδιο για τον τρόπο αλλά χρόνος της αφιερώνεται και μάλιστα πολύς.

  232. Σκέψου μόνο ότι όση μπαρουφολογία κυκλοφορεί με τις λέξεις πνεύμα, πολιτισμός κλπ, άλλη τόση κυκλοφορεί με τις λέξεις «εντροπία» ή «κβάντα» για παράδειγμα.

  233. physicist said

    Ποσοτικά όχι, θα έλεγα, αλλά χάριν διαλόγου ας τ’ αφήσουμε στην άκρη κι ας δεχτούμε ότι γίνεται εξίσου κατάχρηση. Το θέμα είναι όμως το εξής: οι λέξεις αυτές απλώς προσδίδουν ψευτοκύρος στις αρλούμπες επειδή δείχνουν να προσθέτουν ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας, ένα υπόβαθρο φυσικής επαλήθευσης — ένα δεκανίκι αν θέλεις, ευκαιριακό και τίποτε άλλο. Το βασικό στοιχείο είναι πάντα το μεταφυσικό, το υπερβατικό, αυτή η πανταχού παρούσα δήλωση ότι «ο άνθρωπος» και «το πνεύμα» ξεπερνούν την υλική υπόσταση, ότι μπορούν να ακυρώσουν τους φυσικούς νόμους και επικοινωνούν με κάποιαν ουσία που «διαπερνά το Σύμπαν». Η ιδέα είναι πάντοτε η ίδια: η Φυσική είναι μονόφθαλμη στην καλύτερη, πρακτικά τυφλή στη χειρότερη, παρακατιανά πράματα γενικώς, αλλά μέχρι εκεί που πάει η φουκαριάρα ήδη μας δίνει νύξεις ότι υπάρχει κάτι στο … Πέραν (όχι στο Beyoğlu, στο άλλο).

    Άρες μάρες κουκουνάρες δηλαδή αλλά πακεταρισμένες κατάλληλα.

  234. 216, … το αντίθετο του “παρέξω” είναι το “παραμέσα”. 🙂

    Θυμάμαι το γυμνάσιο το αστειάκι
    «Αν οι τύποι του έχω στον μέλλοντα χρόνο είναι ‘έξω και σχήσω‘, στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να είναι ‘μέσα και ράψω‘!»

  235. Ένα πράγμα που εξηγεί γιατί το 5ο αίτημα και το Πυθαγόρειο είναι ισοδύναμα είναι κάτι που συνήθως δεν αναφέρεται στην παρουσίαση ή στην απόδειξη του Πυθαγόρειου, ότι δηλαδή η γνωστή συνθήκη δεν είναι μόνον αναγκαία («Αν ΑΒΓ ορθογώνιο, τότε ΑΒ^2 + ΑΓ^2 = ΒΓ^2») αλλά και ικανή («Αν ΑΒ^2 + ΑΓ^2 = ΒΓ^2, τότε ΑΒΓ ορθογώνιο»). Η απόδειξη του τελευταίου, αν θυμάμαι καλά, κάνει χρήση του 5ου αιτήματος. Βέβαια, μπορεί οι δύο διατυπώσεις να είναι μαθηματικά ισοδύναμες, αλλά για να πούμε ότι λένε το ίδιο πράγμα χρειάζεται ταλαντούχος μεταφραστής! 🙂
    (‘Οπως, ξερωγώ, στην περίπτωση «e^(i*π)+1 και 0 είναι το ίδιο πράγμα».)

    Επ’ ευκαιρία, μια σχετικά άγνωστη και εξαιρετικά ευρηματική απόδειξη του Πυθαγόρειου, που διαφέρει από όλες τις γνωστές με όμοια τρίγωνα, εμβαδά, κλπ, και καθιστά τετριμμένο και το αναγκαίο και το ικανό, είναι του (μεγάλου στην επιστήμη των υπολογιστών) Ντάικστρα, εδώ (μαζί με σχόλιό μου 🙂 )

  236. sarant said

    234: Σαν να το λέγαμε κι εμείς αυτό 🙂

  237. (Συνέχεια του 235) Το χειρόγραφο του Ντάικστρα εδώ.

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – Φυσικέ, φυσικά (λογοπαίγνιο) και είναι ζήτημα οικονομικής δύναμης, πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένη η κουλτούρα του αμερικανικού ονείρου, που σε γενικές γραμμές, είναι οτι όλοι μπορούν να γίνουν πλούσιοι, και να ζήσουν χαρισάμενα, αρκεί αν προσπαθήσουν σκληρά. Βέβαια, δεν έτσι ακριβώς τα πράγματα ως προς τον πλουτισμό, και ούκ εν τω πολλώ το εύ, αλλα αυτό δεν τους το λένε, γι΄αυτό και τα ναρκωτικά κάνουν θραύση. Σε μία τόσο πολυεθνική χώρα, που το βασικό κίνητρο όλων, είναι το πώς θα βγάλουν περισσότερα χρήματα, λογικό είναι να μη ενδιαφέρονται για την καταγωγή σου, σίγουρα όμως ενδιαφέρονται για τα λεφτά σου, αν τα έχεις μπόλικα, και μαϊμού να είσαι, δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Δεν διαφωνώ οτι καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο ανοιχτά μυαλά (το είπαμε άλλωστε) ελπίζω να μη διαφωνείς στο οτι, και καμία άλλη χώρα, δεν έχει τόσο κλειστά μυαλά.

    Η βασική μας διαφωνία βρίσκεται στο οτι εσύ στο σχόλιο 199 -5 λές οτι «αυτό είναι που (μου) λείπει απο την Ελλάδα, και η εκπαίδευση αποτυχαίνει θεαματικά να το παρέξει (δεύτερη φορά που γράφεται) στους νέους» μιλώντας ουσιαστικά για κριτική σκέψη (αν δεν κατάλαβα λάθος). Εγώ πάλι σου λέω, οτι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, και σε ρωτώ αν θεωρείς οτι οι αμερικανοί απόφοιτοι της (πρόσεξε) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν καλύτερη κριτική σκέψη απο τους Έλληνες, και δεν νομίζω οτι πήρα απάντηση, τουλάχιστον δεν την κατάλαβα.
    Για τα τζάκια και τις κλίκες δεν θέλω να σε απογοητεύσω, μια και έχεις μια όμορφη εικόνα, δεν θα στη χαλάσω μιλώντας για πολιτικά και κυβερνητικά τζάκια, για επιστημονικές κλίκες σε μεγάλους οργανισμούς (π.χ ΝΑSΑ) στον στρατιωτικό τομέα, ή στον χρηματοπιστωτικό και (εκεί που έχω καλύτερη γνώση) επενδυτικό τομέα.
    Απλά θα σου πώ, οτι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη, είναι οι ΗΠΑ, αλλα δεν νομίζω να σου χαλάσει την όμορφη εικόνα.

  239. physicist said

    #238. — Συγκριτικά μιλάω, σε σχέση με άλλες χώρες. Αλλά και απόλυτα να μιλήσουμε, το να γίνονται μετανάστες πρώτης γενιάς Διευθυντές του NIH δεν το λες και λίγο. Βέβαια, δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ο Φάυνμαν είχε δυσκολίες να σπουδάσει επειδή ήταν Εβραίος αλλά την ίδια εποχή αλλού γινόταν πογκρόμ. Επίσης, κάποτε δεν είχες τύχη εκεί αν ήσουν μαύρος, αλλά την ίδια εποχή, αλλού, οι μαύροι ήταν μακριά και όμορφα στις αποικίες.

    Η ερώτησή σου ήταν αν η κριτική ικανότητα των αποφοίτων από τα σχολεία των ΗΠΑ είναι οξύτερη από κείνη των αποφοίτων των ελληνικών σχολείων. Στο βαθμό που η ερώτηση σηκώνει ποσοτική απάντηση, θα έλεγα όχι, χωρίς περιστροφές. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν άλλες δυνατότητες να καλύψουν αυτό το μειονέκτημα. Για πόσο ακόμα, αυτό είναι άλλο θέμα, κι ούτε μπορεί να χρησιμεύει για άλλοθι δικό μας.

    Όσο για την εικόνα μου για τις ΗΠΑ, αφελής δεν είμαι αλλά αυτή η χώρα έχει ξεχωριστή θέση για μένα, και είμαι φίλος της. Μοιράζομαι μαζί της αξίες που μόνον εκεί είδα να τηρούνται με συνέπεια, υπάρχει εκεί ένα ευρύ περιβάλλον μ’ έναν κόσμο ανοιχτό και ανοιχτόμυαλο, σε έκταση και σε ποιότητα που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού.

  240. gryphon said

    238
    Toν Φυσικο ρωτησες αλλα θα σου πω κατι που μου εχει κανει εντυπωση με τους αμερικανους γενικα σε συγκριση με τους ελληνες.
    Οχι για την κριτικη τους ικανοτητα κλπ αλλα για την ικανοτητα χειρισμου του λογου.
    Η εντυπωση μου ειναι βεβαια εξ αποστασεως μιας και δεν ζω εκει αλλα επειδη γνωριζω πιστευω αρκετα καλα αγγλικα και επειδη ετσι κι αλλιως βομβαρδιζομαστε σχεδον καθημερινα μεσα απο δελτια ειδησεων το ιντερνετ κλπ με οτιδηποτε συμβαινει εκει ειναι ευκολο για οποιονδηποτε ξερει λιγο την γλωσσα να παρακολουθησει ανθρωπους να μιλανε.
    Ας πουμε οτι εχει συμβει καποιο γεγονος στον δρομο ενα ατυχημα η κατι ενα ρεπορταζ και καποιος δημοσιογραφος ρωταει τυχαιους ανθρωπους καθε ηλικιας και προφανως μορφωσης να πουν κατι να περιγραψουν τι ειδαν τι εγινε.
    Με εχει εντυπωσιασει λοιπον το γεγονος οτι σχεδον ολοι μπορουν με πολυ ευγλωτο παραστατικο ανετο αμεσο πρωτοτυποκαι πολλες φορες διασκεδαστικο τροπο που μπορουν να μιλησουν και να περιγραψουν κατι.
    Το συγκρινω με κατι αντιστοιχο εδω στην Ελλαδα οπου καποιο στραβαδι με μικροφωνο βγαινει στον δρομο για να ρωτησει περαστικους για κατι που εγινε για καποιο θεμα της επικαιροτητας.Σχεδον ολοι νεοι γεροι αντρες γυναικες εχουν τρομερο προβλημα να πουν οτιδηποτε αλλο απο καποιες τυποποιημενες εκφρασεις και αυτες τηλεγραφικα.Εχουν δει κατι θελουν να περιγραψουν κατι και το βλεπεις ψαχνουν απεγνωσμενα στο μυαλο τους να βρουν τις λεξεις ωστε να μπορεσουν να αρθρωσουν καποια φραση που να μην ειναι δημοσιογραφικο κλισε και δεν μπορουν.Αυτο για μενα ειναι τεραστια ποιοτικη διαφορα.

  241. 182 ρε συ, Κίντ, γιατί δεν τα γράφεις ανθρωπινά \frac{-\beta+\sqrt{\beta^{2}-4\alpha \gamma }}{2\alpha};

  242. Νέο Kid Στο Block said

    Έλα ρε Γίγα της e-Μαγείας! Tον έκανες και E-LateXάτο τον Νικοκύρη;
    Για να τεστάρω: $\vec{F}=m \frac{d \vec{v}}{dt} + \vec{v}\frac{dm}{dt} $

  243. ξεκίνα με $ latex, χωρίς το κενό, και κλείσε με $.

  244. Νέο Kid Στο Block said

    $latex\vec{F}=m \frac{d \vec{v}}{dt} + \vec{v}\frac{dm}{dt} $

  245. Νέο Kid Στο Block said

    gia na doume tvra
    $latex\int_{0}^{\pi} \sin x \, dx = 2$

  246. Νέο Kid Στο Block said

    \frac{-\beta+\sqrt{\beta^{2}-4\alpha \gamma }}{2\alpha}

  247. #159 Υποθέτοντας ότι έχεις εφτάρια ή οχτάρια, κι ότι βλέπεις όλα τα αρχεία και τους φακέλους, κι ότι έχεις τον εξπλόρα κλειστό,

    1. πήγαινε στο:
    C:\Users\ΌνομαΤουΛογαριασμούΣου\AppData\Local\Microsoft

    2. Κάνε κλικ στο φάκελο Windows

    3. Ενώ αυτός είναι επιλεγμένος, κάνε Shift+κλικ

    4. Διάλεξε Open command window here

    5. Στη κονσόλα που θα ανοίξει πληκτρολόγησε:
    attrib +S History

    6. Άνοιξε εξπλόρα και πες μας τι γίνεται…

  248. Νέο Kid Στο Block said

    Tι κάνω λάθος ρε συ Στάζυ;

  249. δολάριο λατέχ χωρίς κενό, μετά κενό, μετά τη φόρμουλά σου, και μετά δολάριο
    \frac{-\beta+\sqrt{\beta^{2}-4\alpha \gamma }}{2\alpha}
    \frac{-\beta+\sqrt{\beta^{2}-4\alpha \gamma }}{2\alpha}

  250. Νέο Kid Στο Block said

    \int_{0}^{\pi} \sin x \, dx = 2

  251. εύγε!

    Α, και τώρα ο Νικοκύρης θα πει «εγώ δεν ξέρω τι έκανε και πότε» και θα έχει δίκιο. Δεν έκανα τίποτα. Πάντα υπήρχε…

  252. Νέο Kid Στο Block said

    Έλα ρε! Eίχα δοκιμάσει παλιότερα αλλά μόνο με δολάρια (στο blogspot δεν θέλει τη λέξη latex). H wordpress είναι πιο απαιτητική. 🙂
    Kαι μία για το Φυσικό. H εξίσωση του «καφετζή» (το Πυθαγόρειο μπορεί να μην το ξέρει ο καφετζής,αλλά αυτή την ξέρει οπωσδήποτε!) :
    e=m c^2

  253. έχει το μπαγκ της η php γεννήτρια της εικόνας, να μη τη βγάζει με διαφανές φόντο, αλλά το προσπερνάμε…

  254. Νέο Kid Στο Block said

    Άντε και μία αλχημιστική προς τιμήν του Νικοκυρόπαιδου, κι αρκετά έπαιξα.
    2H_2 + O_2 {\overset{n,m}{\longrightarrow}} 2H_2O

  255. Νέο Kid Στο Block said

    Άντε λίγο ακόμα ,μπας και πετύχω το φόντο…
    2*3^{2}*37=666

  256. physicist said

    #252. — Το φορτίο του ηλεκτρονίου ισούται με το γινόμενο της μάζας του επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο;

    ΕΝΑ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΤΟ ΚΑΙ ΣΒΕΛΤΑ

    😉

  257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    239 – α – Μα αν δεν γίνονταν θα υπήρχε πρόβλημα, αφού είναι χώρα μεταναστών.

    β – Μα δεν το είπα για δικό μας άλλοθι, αν ήταν θα σου έλεγα οτι οι ΗΠΑ μας ελέγχουν (γεγονός) και οτι δεν αποφασίζουμε εμείς για μάς (κι αυτό γεγονός). Ήθελα να σου δείξω, οτι οι τεράστιες ΗΠΑ με την ασήμαντη και ελεγχόμενη Ελαδίτσα, παράγουν το ίδιο ποσοστό κριτικής σκέψης, και το χειρότερο, αυτό ισχύει παντού στον αναπτυγμένο κόσμο. Υπάρχει το εξής παράδοξο, που έγινε φανερό τα τελευταία 5 χρόνια της οικονομικής κρίσης, όσο πιο αναπτυγμένη οικονομικά είναι μια κοινωνία, τόσο πιο χειραγωγημένοι είναι οι πολίτες της απο την εξουσία. Αυτό προέρχεται απο την απουσία κριτικής σκέψης, καταπίνουν αμάσητα ό,τι τους πλασάρουν τα ελεγχόμενα απο την οικονομική ελίτ ΜΜΕ, που προετοιμάζουν το έδαφος για την μεγάλη σφαγή.

    Ούτε εγώ είμαι εχθρός των ΗΠΑ, απλώς δεν τα βλέπω όλα ρόδινα, έχουν τρομερά σκοτεινα σημεία, ειδικά σε θέματα δημοκρατίας. Αυτό που πιστεύω για τις ΗΠΑ, είναι οτι έχουν ταυτόχρονα το καλύτερο και το χειρότερο, τα πιο φωτεινά και τα πιο σκοτεινά μυαλά, και οι αξίες που λές, εφαρμόζονται επιλεκτικά, δεν είναι κοινοκτημοσύνη όλων (κι αυτό γεγονός).

  258. Νέο Kid Στο Block said

    Άσχετε,που κοροϊδεύεις κιόλας…εξίσωση καφετζή είπαμε κύριος!
    energy (που δίνει ο καφές) = Μ(ίλκ) * Coffee^2

  259. Μου άρεσε και μένα, con su permiso:
    \sqrt[3]{{2 + \sqrt { - 121} }} - \sqrt[3]{{ - 2 + \sqrt { - 121} }}

  260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    240 – Δεν λέμε το ίδιο πράγμα.

  261. 252,
    Κι ο Αλβέρτος με την τρίτη το πέτυχε!

  262. physicist said

    #257. — Δεν είπα ότι έχει καμία θεϊκή ευλογία: ανθρώπινοι είναι οι λόγοι, π.χ. ότι είναι χώρα μεταναστών. Τρία ζήτω για τη χώρα των μεταναστών, λοιπόν, που έφτιαξε κάτι στ’ αλήθεια νέο και μεγαλειώδες. Ναι, συνδυάζουν το καλύτερο και το χειρότερο. Μεγάλη χώρα, πολυπρόσωπη, έχει ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες.

    #258. — Κι άμα εγώ κύριος τον πίνω με έξτρα γάλα, θα βάλεις και στο μι τετράγωνο;

    Μεγάλος πειρασμός το ΛαΤεΧ.

  263. Νέο Kid Στο Block said

    259. Αre you talking 4 me(3^{1/2} )? sinior Cardano? 🙂

  264. skol said

    233:
    Κάποιου είδους υπέρβαση δεν μας ζητάει και ένας φυσικός να κάνουμε όταν λέει π.χ. ότι οι διαστάσεις του σύμπαντος είναι 11 και οι 7 είναι μαζεμένες κουβάρι; Πόσα βήματα πρέπει να πηδήξει κάποιος (μορφωμένος μεν, αλλά χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σύγχρονης φυσικής) για να δεχτεί αυτή την πρόταση; Άραγε ο μηχανισμός που μας βοηθάει να καταπιούμε τέτοιες προτάσεις δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που βοηθάει να διαδοθούν όλες αυτές οι μπαρούφες που συζητάμε;

    Γιατί το βασικό για κάποιον που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις δεν είναι να είναι σε θέση να κρίνει αν το after ετυμολογείται όντως από το αυτάρ, ούτε αν οι διαστάσεις είναι όντως 11 και όχι 12. Το βασικό είναι να μπορεί να κρίνει αν τα συμπεράσματα που του ζητάνε να βγάλει, βγαίνουν όντως λογικά και αβίαστα.

    Στη πρώτη περίπτωση το συμπέρασμα περί ανωτερότητας της ελληνικής γλώσσας ή φυλής είναι ούτως ή άλλως αυθαίρετο, ενώ στη δεύτερη το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι ότι οι φυσικοί χρησιμοποιούν για τις θεωρίες τους κοινές λέξεις(διάσταση, σύμπαν, κουβάρι) άλλα με τελείως διαφορετικό νόημα!

  265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    258 – Έλα ρε Kid θεέ, (τι θεός ημίθεος) που θέλει να στην βγεί ο ασόβαρος που δεν πίνει κόκκινο κρασί, σαν τους σοβαρούς ….κλπ.
    Εδώ το ομότιμό σου σπουδαίο μυαλό.

  266. physicist said

    #264. — Δεν είναι ανάγκη να πάμε στις υπερχορδές, που είναι ούτως ή άλλως σπέκουλα. Έχει πολύ δρόμο να διανύσουμε ενδιάμεσα. Ούτε και περιμένω από έναν άνθρωπο ν’ αποφασίσει ότι τα συμπεράσματα βγαίνουν λογικά και αβίαστα: εδώ πρέπει να έχουμε έναν υγιή βαθμό εμπιστοσύνης σε κείνους που ξέρουν, και στους μηχανισμούς για την ανακάλυψη της αλήθειας που εφαρμόζουν. Όσες δυσκολίες έχει ένας ιστορικός να κρίνει αν η δήλωση «το πεδίο Χιγκς δίνει μάζα στα σωματίδια» ισχύει, άλλες τόσες έχω κι εγώ να κρίνω την αξιοπιστία ιστορικών πηγών που αναφέρονται στην Κίνα του 8ου αιώνα. Δεν μιλάω για κρίσεις σε τόσο συγκεκριμένα ζητήματα αλλά για τη συνείδηση του πόσο δύσκολο πράγμα είναι η αλήθεια.

  267. Νέο Kid Στο Block said

    Α, τον ξέρω αυτόν τον τυπάκο Λάμπρο. Όχι και ομότιμός μου …πφφ.
    Ένας ορνιθολόγος ήταν που του χάλασαν τα κυάλια και τόριξε μετά να ψάχνει μες τα ψηφία του π για κρυμένους κώδικες και κάτι 9άρια και ξερω γω σούξου μούξου κανονικότητες και μανταλάκια.
    Αμερικανάκια Λάμπρο μου… αμερικανάκια… 😉

  268. skol said

    266: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για κάποιον μη ειδικό η συγκεκριμένη πρόταση είναι φτηνός εντυπωσιασμός. Είναι μια άχρηστη πληροφορία. Δεν είναι γνώση που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να βγάλει ένα οποιοδήποτε συμπέρασμα. Είναι εντέλει κάκιστη εκλαΐκευση.
    Και τέτοιου είδους φτηνοί εντυπωσιασμοί βρίσκονται στη καρδιά των προβλημάτων που συζητάμε.

  269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    266 – Δεν πιστεύω να έχεις δυσκολίες και για την Αμφίπολη, γιατι θα σε δώσω στην εκπρόσωπο του τάφου.

    267 – Τι λές ρε γίγαντα της σκέψης, μωρε καλά το υποψιαζόμουν εγώ, οτι πήρε νόμπελ επειδή ήταν εβραίος (γνωστός). Νάσαι καλά άρχοντα που με ξεστράβωσες, στην υγειά σου το κόκκινο κρασάκι που πίνω, (ζήλια ο φυσικός που δεν πίνει, και δεν θα γίνει σοβαρός).

  270. physicist said

    #268. — Η δήλωση ξεκομμένη μπορεί πράγματι να είναι κάκιστη εκλαΐκευση· το περιεχόμενό της, όμως, δεν στέκεται αυτόνομο αλλά είναι μέρος ενός συνεκτικού ιστού. Αντίθετα, οι πραγματικές μπαρούφες είναι στ’ αλήθεια ασυνάρτητες σαπουνόφουσκες χωρίς σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο — ζουν η καθεμία στο δικό της μικροσύμπαν του παραλογισμού.

    Αν, τελικώς, θέλεις να υπογραμμίσεις ότι με κάτι τέτοια μερικοί κάνουν φτηνό εντυπωσιασμό, δεν θα διαφωνήσω.

  271. sarant said

    241-244-249: Εντυπωσιάζομαι!

    (και με το ότι καταφέρατε και μετατρέψατε σε επιστημονικό και αυτό το νήμα -αλλά μ’αρέσει)

  272. Μαρία said

    230
    Μου θύμισες τη ρήση του ιππίατρου, γνωστού και ως υπίατρου, ««η επιστήμη δεν ψεύδεται ποτέ, οι ιστορικοί και οι συγγραφείς μπορεί και να ψεύδονται». Μόνο που αποδείχτηκε ανιστόρητος μπαρουφολόγος.
    http://stokokkino.gr/article/12752/Aggeliki-Kottaridi-proistameni-IZ-Eforeias-Proistorikon-kai-Klassikon-Arxaiotiton-Pellas-I-Zina-den-polemouse-mazi-me-tous-Makedones

    Ο …υπίατρος http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=640075

  273. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    257.Λάμπρο! χικ >> Ελαδίτσα
    αγελαδίτσα 🙂

  274. skol said

    270: Κι εγώ συμφωνώ με την επισήμανση σου. Δεν προσπαθώ να εξισώσω τις καταστάσεις, ούτε να στη πω επειδή είσαι φυσικός 🙂
    Απλώς προσπάθησα να πω ότι η υπέρβαση είναι ένα πράγμα βολικό σε πολλούς!

  275. physicist said

    #274. — 🙂

    Λοιπόν, ωραία ήταν η μέρα, ρίξαμε και την εφτάρα μας στη Ρώμη, καληνύχτα!

  276. skol said

    Kαληνύχτα!

  277. Παναγιώτης Κ. said

    @233.Φυσικέ, όταν συσσωρεύονται εντός της σκέψης μου τα διάφορα επιμέρους τότε σύμφωνα με την γνωστή επιστημολογία το ποσοτικό γίνεται ποιοτικό και παίρνει τα ονόματα μεταφυσικό, υπερβατικό, άνθρωπος, πνεύμα.
    Εικάζοντας ότι συμπίπτουμε σε ουσιώδη μου είναι ευχάριστο.

    Όσο για τις ΗΠΑ αυτό που εγώ έχω καταλάβει έστω και αν δεν έχω πάει , σε αυτή τη χώρα όλα είναι μεγάλα.Και το καλό και το κακό.Το καλοκαίρι είχα μακρές συζητήσεις με φίλο που ζει στην Ν.Υόρκη πάνω από πενήντα χρόνια.Εξεπλάγην με τον ρεαλισμό του που δεν γινόταν κυνισμός και την καθαρότητα της σκέψης του.Και να ληφθεί υπόψη ότι από άποψη γραμματικών γνώσεων είναι του (ελληνικού) Δημοτικού.
    Η αφομοιωτική ικανότητα αυτής της χώρας να κρατάει αυτούς που έχουν πάει να εργαστούν είναι κάτι το αξιοπρόσεκτο.
    Είναι ικανοί σχεδόν για τα πάντα φτάνει να το αποφασίσουν.
    Να μη μιλήσω για το σινεμά…

  278. Γς said

    273:

  279. Pedis said

    Οι φυσικοί (οι ακαδημαικοί) έχουν σχέση με τη φυσική, τόση όση για να πάρουν καμιά χρηματοδότηση και κάποιοι από αυτούς να κανουν το χόμπυ τους και άλλοι, οι περισσότεροι, να βγάλουν κάνα φράγκο παραπάνω με τα σπιν οφς. Τα υπόλοιπα, φιλοσοφίες και τα τοιάυτα είναι … προσωπικά δεδομένα και ενίοτε εξυπνακισμοί σε κλειστό κύκλο. Κοινώς, τον «κόσμο» τον έχουν χεσμένο, Είναι και σέιφ το απολιτίκ παντού, γιατί θα έπρεπε οι φυσικοί να ζουν επικινδύνως ;

    Για παράδειγμα, ψάξτε να βρείτε κάποια διαμαρτυρία που να υπογράφεται από διανοούμενους και να έχει αντικομφορμιστικό και αντισυστημικό χαρακτήρα, κι αν βρείτε στη λίστα κάνα φυσικό αναγνωρίσιμο από το πλατύ κοινό (όχι jasonάκια με δήθεν ανθρωπιστικές ανησυχίες), κρατείστε το όνομά του. Είναι πολύτιμο εύρημα.

  280. sarant said

    272: Ναι, αυτός ο υπίατρος/ιππίατρος – αντίκα μάς ξέφυγε από τα μεζεδάκια.

  281. Πέπε said

    Μου άρεσε και μένα, con su permiso:
    \sqrt[3]{{2 + \sqrt { – 121} }} – \sqrt[3]{{ – 2 + \sqrt { – 121} }}

  282. Πέπε said

    Σόρι, λάθος.

  283. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    273 – ΧΙΚ του ΧΙΚ.!

  284. 275, …ρίξαμε και την εφτάρα μας στη Ρώμη…

    Pep rally!

  285. Zήλεψα, θα δοκιμάσω κι εγώ:

    \sqrt[3]{{2 + \sqrt { – 121} }} – \sqrt[3]{{ – 2 + \sqrt { – 121} }}

  286. Ου παντός πλειν εις Κόρινθον…

  287. physicist said

    Δοκιμή

    \nabla\cdot{\bf B} = 0

  288. Νέο Kid Στο Block said

    Άγγελε: Δολάριο κολλητά latex ένα space φόρμουλα και κολλητά δολάριο
    Π.χ (όπου εισαγωγικά θα βάλεις δολάριο): «latex e^{ipi} +1=0»

  289. physicist said

    \nabla \cdot {\bf E} = 4\pi\rho
    \nabla \times {\bf E} + \frac{1}{c}\frac{\partial {\bf B}}{\partial t} = 0
    \nabla \cdot {\bf B} = 0
    \nabla \times {\bf B} = \frac{4\pi}{c}{\bf J} + \frac{1}{c}\frac{\partial {\bf E}}{\partial t}

  290. Νέο Kid Στο Block said

    287. Βρε καλώς το Σκωτσέζο τον ηλεκτρομαγνητολόγο! 🙂

  291. physicist said

    Και τώρα παιδιά αμολάτε με

    🙂

  292. physicist said

    Να το ξέρεις, Κίντο, δεν θα μας βγει σε καλό. Άκου με που σου λέω.

  293. 289
    …και εγένετο φως!

  294. Voulagx said

    Λες;
    x^2+1=0

  295. physicist said

    $\latex \Pi\varepsilon\tau\alpha\varepsilon\iota\,\,\eta\,\,o\mu\alpha\delta\alpha\,\,\beta\lambda\varepsilon\pi\omega$

  296. physicist said

    \Pi\varepsilon\tau\alpha\varepsilon\iota\,\,\eta\,\,o\mu\alpha\delta\alpha\,\,\beta\lambda\varepsilon\pi\omega

  297. physicist said

    Χα!

  298. Voulagx said

    Τι θέλει να πει ο ποιητής;
    \Pi\varepsilon\tau\alpha\varepsilon\iota\,\,\eta\,\,o\mu\alpha\delta\alpha\,\,\beta\lambda\varepsilon\pi\omega

  299. Voulagx said

    Με πρόλαβες στο τσακ!

  300. physicist said

    Φόρτσα μπιανκονέρι!

  301. physicist said

    Το άτιμο το μπακ-σλας Βουλαγξ …

  302. 298
    10^{15}\epsilon\iota για την ομάδα;

  303. Πέπε said

    @μερικές δεκάδες τελευταία μηνύματα:

    WTF???

    Μάλλον θα πάω σ’ άλλη παραλία. Μ’ ενδιαφέρει το θέμα της ομηρικής γλώσσας, αλλά το επίπεδο συζήτησης με ξεπερνά.

  304. skol said

    187: Κιντ, κι εγώ δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί δίνεις τόσο μεγάλο βάρος στην ισοδυναμία του 5ου με το Πυθαγόρειο, ή γιατί θα πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό πρόβλημα για τον Ευκλείδη.

    Κάποια μορφή του 5ου αξιώματος ήταν απαραίτητη στον Ευκλείδη για να φτιάξει αυτό το μοναδικό κατασκεύασμα. Τόσο μοναδικό που οι νεώτεροι το θεώρησαν σαν την απόλυτη αλήθεια, τη μοναδική γεωμετρία. Αλλά αυτό ήταν ακριβώς μία νεωτερική άποψη. Όπως είπε και κάποιος, το ότι η γεωμετρία είναι μία δεν το είπε ο Ευκλείδης αλλά ο Βολταίρος!

  305. voulagx said

    #187: Νιουκιντ, αντικαθιστώ το 5ο αίτημα με το εξης αξίωμα: «Το εμβαδόν ενός τραπεζίου ισούται με: E=h*(a+b)/2 ». Απόδειξε το πυθαγόρειο θεώρημα.
    ΥΓ. Είχε δίκιο ο Φυσικός στο #292. 🙂

  306. 305 ούτε μέιλ δεν προλαβαίνεις να δεις…

  307. voulagx said

    #306 θα δεις ότι το είδα 🙂

  308. Voulagx, δεν έχει πολύ νόημα αυτό που λες. Τι θα πει «εμβαδόν», και κυρίως, τι θα πει «τραπέζιο»; Τραπέζιο λέγεται το τετράπλευρο που έχει δύο απέναντι πλευρές παράλληλες — άρα προϋποθέτουμε την έννοια των παραλλήλων! Και γιατί δυο «παράλληλες» ευθείες να έχουν κοινή κάθετο, ώστε να μπορούσε να μιλήσουμε για ύψος; Μάλιστα, από την παραδοχή ότι δύο μη τεμνόμενες ευθείες του επιπέδου έχουν πάντοτε κοινή κάθετο προκύπτει (αν και αυτό δεν είναι προφανές) το ευκλείδειο αίτημα!

  309. voulagx said

    #308 Επρεπε να βάλω κι άλλες φατσούλες! 🙂

  310. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    286.Ου παντός πλειν εις Κόρινθον…
    Ου παντός ξεπλύν εις Κόρινθον
    http://origin2.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63974644
    🙂

  311. spiral architect said

    Μάθατε και τη Latex αγόρια; 😀 Τσιμπάτε κι ένα απλικέισο, που ακόμα δεν το’ χω δοκιμάσει λόγω μη έκδοσής του σε android: PhotoMath: μια εφαρμογή που λύνει ασκήσεις μαθηματικών | physicsgg

  312. physicist said

    Γιατί θηλυκιά η ΛαΤεΧ, Αρχιτέκτονα; Επειδή σου ψήνει το ψάρι στα χείλη αλλά αν πας με τα νερά της σε ανταμοίβει πλουσιοπάροχα;

  313. Νέο Kid Στο Block said

    312. Επειδή είναι η γλώσσα/φόρμουλα LateX. Μη κοιτάς που εσύ είσαι μαθημένος στα αρσενικά λόγω Der Fussball… 🙂
    (εντάξει, κι εγώ το LateX λέω, αν και το «σωστό» είναι είτε ή είτε ο (κωδικός)

  314. spiral architect said

    @313: Η γλώσσα, σωστά. 😉
    (όποιος έχει αϊφόνι ή παραθυρόφωνο δοκιμάζει το απλικέισο και μας μεταφέρει εντυπώσεις)

  315. Νέο Kid Στο Block said

    314. Σπάιραλ, εμένα δεν μου ανοίγει καν το φωτομαθ ντοτ νετ.

  316. spiral architect said

    @315:
    https://itunes.apple.com/us/app/photomath/id919087726 (iOS)
    http://www.windowsphone.com/el-gr/store/app/photomath/1f25d5bd-9e38-43f2-a507-a8bccc36f2e6 (WP)

  317. Νέο Kid Στο Block said

    Οι Κύπριοι-κι όχι μόνο οι σπορκάστερς,και ο λαός- όταν λένε τα σκορ στο μπάσκετ,λένε π.χ
    Κεραυνός-Αποέλ: Eξήντα ΤΡΕΙΣ-Εξήντα Ένας 🙂
    (επειδή είναι «ο» πόντος δηλαδή…)

  318. physicist said

    Ενώ εμείς τα σκορ τα λέμε στο θηλυκό ή στο ουδέτερο: άρπαξε εφτάρα ο γαύρος στο Τορίνο, τετράμπαλο μάζεψε πάλι ο βάζελος κλπ.

  319. sarant said

    317: Εντυπωσιάστηκα!

  320. spiral architect said

    @318: 😀 😀 😀

  321. Νέο Kid Στο Block said

    318. Ε, όχι πάντα. Δεν λέμε ας πούμε «Ο Μπάοκ στον τελικό κυπέλλου πήρε τον @$ούλο» ; no pun intended … 😆

  322. physicist said

    #321. — Αυτό δεν είναι δήλωση για το ύψος του σκορ, είναι περιγραφή γεγονότων. 😀

  323. Νέο Kid Στο Block said

    322. Α, είναι αυτό που λέτε εσείς οι στατιστικοί μηχανικοί «μικροκατάσταση» και «μακροκατάσταση» ;
    (η μικροτέτοια είναι η τεσσάρα και η μακροκείνη ο μπούλ** ; )
    Δε βαριέ ρε Φυσικέ! Kαι για Μπαοκάρα και για Βάζελο η σκατοκατάσταση έχει εφαρμογή. 😉

  324. 312, Γιατί θηλυκιά η ΛαΤεΧ;

    Αρσενικιά θα ήταν ΕλΤεχ! 🙂

  325. Mindkaiser said

    Υπάρχει και το σχετικό ανέκδοτο για τις μαθηματικές ταυτολογίες που αποδίδεται στον Jerry L. Bona:

    The Axiom of Choice is obviously true; the Well Ordering Principle is obviously false; and who can tell about Zorn’s Lemma? 🙂

  326. Ξένος said

    Πω πω, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε ενδεχομένως κανείς να γίνει πιο νοητικά καθυστερημένος. πιο αλαζόνας και πιο συγκαταβατικός και το έκανες. Ίσως μια μέρα εγώ θα απολαμβάνω να τρώω ένα παγωτό τιραμισού με τριμμένο μπισκότο σε χωνάκι ή να χαχανίζω όταν αγκαλιάζω ένα κουταβάκι ή να κοιτάξω ένα μεγάλο όμορφο σύννεφο και να πώ «Πωωωωωωωωωω μανούλα μου.» και μετά εγώ θα καταλάβω αυτόν τον υπέροχο κόσμο σας του παραλόγου/παραλογισμού και θα ελευθερώσω τον εαυτό μου απο τα δεσμά της λογικής. Ναι, τα ανθρώπινα όντα έχουν πολλές γνώμες, αλλά το να κάνεις φαντασιόπληκτες μπούρδες πως η επιστήμη «ψεύδεται» είναι εξτρεμιστικά πέρα απο εντελώς νοητικά καθυστερημένο…είναι εντελώς μετανοητικά πανσχιζοφρενικοκαθυστερημένο. Το αληθινό γεγονός πως η επιστήμη δεν είναι ζωντανή οντότητα το ξέρει και το μωρό με Σύνδρομο Down που εσύ τους αποδεικνύεις ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ σαν εκατομμύρια Αϊνστάιν. Το ΨΕΜΑ είναι η επιτηδευμένη κάλυψη της αλήθειας με κάτι αναληθές και η επιστήμη δεν έχει δική της θέληση να κάνει κάτι τέτοιο η συνείδηση. Για την ακρίβεια βασικώς θεμελιακά η επιστήμη είναι κληρονομικά αληθής και αυτό είναι πέρα απο κάθε λογική αμφισβήτηση. Στην πραγματικότητα η ΙΔΙΑ η επιστήμη παράγει κάτι γονικά εντελώς αντίθετο απο τις μπαρούφες που είναι οι αποδείξεις, τα γεγονότα και οι ΘΕΩΡΙΕΣ παρακαλώ. Οι ΘΕΩΡΙΕΣ δεν είναι απλές υποθέσεις, αλλά λογικές υποδομές βασισμένες σε συμπαγής αποδείξεις η αξιόπιστα στοιχεία όπως η Θεωρία της Βαρύτητας…και ΝΑΙ είναι ΘΕΩΡΙΑ. Οπότε αυτό δεν είναι καθόλου αληθές που είπες αλλά αυτόματα κληρονομικά λανθασμένο. Η επιστήμονες μπορεί να βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα καμία φορά, αλλά δεν είναι μόνο απλά λόγια. Έχουν να κάνουν back-up, δηλαδή μια πραγματική επαλήθευση αυτών που λένε με αξιόπιστα ή σοβαρά στοιχεία ή θεμιτές αποδείξεις που δεν έχεις. Εξάλλου δεν είναι καθόλου σοφό να πιστεύεις απλά λόγια ενός τύπου όποιος και αν είναι άν δεν μπορεί να φέρει σοβαρά στοιχεία. Ολοκάθαρα χρειάζεσαι μια σωστή κατανόση για τι πράγμα μιλάς γιατί δεν ξέρεις.

  327. Ξένος said

    «230
    Μου θύμισες τη ρήση του ιππίατρου, γνωστού και ως υπίατρου, ««η επιστήμη δεν ψεύδεται ποτέ, οι ιστορικοί και οι συγγραφείς μπορεί και να ψεύδονται». Μόνο που αποδείχτηκε ανιστόρητος μπαρουφολόγος.»

    Πω πω, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε ενδεχομένως κανείς να γίνει πιο νοητικά καθυστερημένος. πιο αλαζόνας και πιο συγκαταβατικός και το έκανες. Ίσως μια μέρα εγώ θα απολαμβάνω να τρώω ένα παγωτό τιραμισού με τριμμένο μπισκότο σε χωνάκι ή να χαχανίζω όταν αγκαλιάζω ένα κουταβάκι ή να κοιτάξω ένα μεγάλο όμορφο σύννεφο και να πώ “Πωωωωωωωωωω μανούλα μου.” και μετά εγώ θα καταλάβω αυτόν τον υπέροχο κόσμο σας του παραλόγου/παραλογισμού και θα ελευθερώσω τον εαυτό μου απο τα δεσμά της λογικής. Ναι, τα ανθρώπινα όντα έχουν πολλές γνώμες, αλλά το να κάνεις φαντασιόπληκτες μπούρδες πως η επιστήμη “ψεύδεται” είναι εξτρεμιστικά πέρα απο εντελώς νοητικά καθυστερημένο…είναι εντελώς μετανοητικά πανσχιζοφρενικοκαθυστερημένο. Το αληθινό γεγονός πως η επιστήμη δεν είναι ζωντανή οντότητα το ξέρει και το μωρό με Σύνδρομο Down που εσύ τους αποδεικνύεις ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ σαν εκατομμύρια Αϊνστάιν. Το ΨΕΜΑ είναι η επιτηδευμένη κάλυψη της αλήθειας με κάτι αναληθές και η επιστήμη δεν έχει δική της θέληση να κάνει κάτι τέτοιο η συνείδηση. Για την ακρίβεια βασικώς θεμελιακά η επιστήμη είναι κληρονομικά αληθής και αυτό είναι πέρα απο κάθε λογική αμφισβήτηση. Στην πραγματικότητα η ΙΔΙΑ η επιστήμη παράγει κάτι γονικά εντελώς αντίθετο απο τις μπαρούφες που είναι οι αποδείξεις, τα γεγονότα και οι ΘΕΩΡΙΕΣ παρακαλώ. Οι ΘΕΩΡΙΕΣ δεν είναι απλές υποθέσεις, αλλά λογικές υποδομές βασισμένες σε συμπαγής αποδείξεις η αξιόπιστα στοιχεία όπως η Θεωρία της Βαρύτητας…και ΝΑΙ είναι ΘΕΩΡΙΑ. Οπότε αυτό δεν είναι καθόλου αληθές που είπες αλλά αυτόματα κληρονομικά λανθασμένο. Η επιστήμονες μπορεί να βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα καμία φορά, αλλά δεν είναι μόνο απλά λόγια. Έχουν να κάνουν back-up, δηλαδή μια πραγματική επαλήθευση αυτών που λένε με αξιόπιστα ή σοβαρά στοιχεία ή θεμιτές αποδείξεις που δεν έχεις. Εξάλλου δεν είναι καθόλου σοφό να πιστεύεις απλά λόγια ενός τύπου όποιος και αν είναι άν δεν μπορεί να φέρει σοβαρά στοιχεία. Ολοκάθαρα χρειάζεσαι μια σωστή κατανόση για τι πράγμα μιλάς γιατί δεν ξέρεις.

  328. κωνσταντινος said

    Εσεις που τα γραφετε αυτα να ξερετε οτι ξερουμε οτι ειστε ανθελλινες!
    Πια αρχαισ αγγλικα? πιυ τα ξερετε και ολλα ουνικα και σαξονικα που εχουν και αυτα ελλινικες ριζες οχι κα αρχαια 9 αιωνα μ.Χ γιατι στα κελτικα ηταν η γλωσσα στις Βρεττανιες του Στραβωνος! Σκοτια η ιρλαδια και σημερινη αγλλια ηταν γνωστες περιος στην αρχαια ελλαδα .
    Οσο για τους ινδοευροπαιους η θεωρια καταρηθηκε 2000 ασχετο οτι ακομα τις δειδασουν στα ελλινικα σχολεια για μια θεωρια που δεν εχρι κανενα πιστιρια οτε μια πετρα ινδο ευρωπαικη δεν υπαρχει αμσ την βρειτε δειξτε την κιολας .
    Εδω υπαρχουν λαοι που κλεβου την ιστορια και αυτο δεν σας νοιαζει.? Γιατι? Περσσες το ονομα το φοινικων, ετρουσκοι σκυθες μυκιναιοι που εκαν περιπατους και εμποριορι στη βαβαρια….. Πως γινετε αλλοι να τα βλεπουνε και εσεις οχι ειστε απο επιλογη ανθελληνες!!:

  329. Κουνελόγατος said

    Σμπαρακουάκ…

Σχολιάστε