Γιατί (δεν) το λέμε έτσι: 15 εκφράσεις
Posted by sarant στο 10 Φεβρουαρίου, 2023
Φίλος του ιστολογίου μού έστειλε λινκ προς ένα άρθρο του ιστότοπου dinfo.gr με τον τίτλο 30 συνηθισμένες ελληνικές εκφράσεις του παρελθόντος που σιγά σιγά χάνονται. Είναι περισσότερες από 30, δεν είναι μόνο εκφράσεις διότι περιλαμβάνονται και λέξεις, δεν χάνονται όλες -όμως δεν είναι εδώ το θέμα, αλλά στις εξηγήσεις που προτείνει το άρθρο σχετικά με την προέλευση των εκφράσεων.
Ο φίλος με ρώτησε: Ισχύουν αυτά; Του απάντησα: «Κάποια ισχύουν, ιδίως στην προέλευση των λέξεων, όμως για τις περισσότερες φράσεις οι εξηγήσεις που δίνονται είναι άκυρες, είναι, όπως λέω εγώ, νατσουλισμοί. Ίσως γράψω άρθρο».
Κι έτσι, το σημερινό άρθρο. Η παρένθεση στον τίτλο σημαίνει ότι η φράση μπορεί να διαβαστεί με δυο τρόπους «Γιατί το λέμε έτσι» και «Γιατί δεν το λέμε έτσι». Χρειάζονται και τα δύο, όταν έχουμε να κάνουμε με ιδιωματικές και παροιμιακές φράσεις της γλώσσας μας, για τις οποίες υπάρχει απορία από πού προήλθαν αλλά και για την προέλευση των οποίων έχουν προταθεί διάφορες ευφάνταστες εκδοχές. Πολλές τέτοιες ευφάνταστες (αλλά κατά τη γνώμη μου αβάσιμες) εκδοχές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη, που, αν παρακολουθείτε το ιστολόγιο, θα ξέρετε ότι το θεωρώ χρήσιμο μεν σαν συλλογή υλικού αλλά αναξιόπιστο σε πάρα πολλές εξηγήσεις που προτείνει -μάλιστα έχουμε εδώ φτιάξει τον όρο «νατσουλισμός», που σημαίνει την ευφάνταστη εξήγηση που ανάγεται ιδίως σε ιστορικό γεγονός ή σε ήρωα της φυλής.
Επειδή όμως το άρθρο με τις 30 εκφράσεις είναι σχετικά μεγάλο, σήμερα θα σχολιάσω μόνο το πρώτο μισό και θα αφήσω το υπόλοιπο για άλλη φορά. Παραθέτω λοιπόν το άρθρο, και αμέσως μετά από κάθε εξήγηση θα βάζω το δικό μου σχόλιο σε αγκύλες και με πλάγιους χαρακτήρες. Θυμίζω επίσης ότι παρόμοιο άρθρο, με τον ίδιο τίτλο, είχα γράψει πριν από δέκα χρόνια.
Ξεκινάμε (έχω βάλει και αρίθμηση στις εκφράσεις, για πιο εύκολη αναφορά):
- Είσαι μια… τρελοκαμπέρω!
Εδώ έχουμε μια λέξη που προέρχεται από κύριο όνομα πραγματικού προσώπου -χωρίς καν να το γνωρίζουν ακόμα και πολλοί από όσους την έχουν χρησιμοποιήσει. Μιλάμε για τον χαρακτηρισμό «τρελοκαμπέρω» που έχει την έννοια της απερίσκεπτης, της γυναίκας που κάνει «τρέλες» χωρίς δεύτερη σκέψη. Από πού βγήκε; Από το όνομα ενός εξαιρετικού ανδρός, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την τόλμη, την επιδεξιότητα και τη γενναιότητά του.
Ο γεννημένος το 1883 Δημήτρης Καμπέρος έγινε το 1912 ο πιλότος που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα. Απέκτησε φήμη για τις παράτολμες επιδείξεις του και για τις ριψοκίνδυνες αποστολές του. Οι συνάδελφοί του τον φώναζαν «Τρελοκαμπέρο». Πέθανε στην κατοχή το 1942 από διαρροή αερίου στο σπίτι του. Η φήμη από τις «τρέλες» του, όμως, παρέμεινε ζωντανή. Στο πέρασμα των χρόνων, η ιστορία ξεθώριασε και η κλητική σταδιακά παρερμηνεύτηκε σε ονομαστική θηλυκού, οπότε και προέκυψε η «τρελοκαμπέρω».
[Η ελκυστική αυτή εκδοχή ήταν ευρέως διαδεδομένη και μοιάζει πειστική. Καταρρίπτεται ωστόσο διότι, όπως βρήκαμε εδώ στο ιστολόγιο, η λέξη «ζουρλοκαμπέρω» υπήρχε από πιο παλιά. Την χρησιμοποιεί το 1899 ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος, όταν ο Καμπέρος ήταν ακόμα 16 χρονών και δεν είχε αρχίσει τις πτήσεις, και προφανώς υπάρχει από ακόμα παλιότερα. Περισσότερα στο άρθρο του ιστολογίου.]
1α. Μια άλλη περίπτωση κύριου ονόματος που πια χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό -εδώ όμως σίγουρα περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία- είναι η λέξη «τόφαλος». Τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε κάτι το τεραστίων διαστάσεων, προέρχεται όμως από το όνομα του θρυλικού Πατρινού πρωταθλητή της άρσης βαρών, Δημήτρη Τόφαλου.
[Ισχύει]
2. Η ιστορία μιας χυλόπιτας
Μια πολύ ωραία ιστορία φαίνεται πως κρύβεται πίσω από τη -λυπητερή- φράση «έφαγα χυλόπιτα». Σήμερα αντιστοιχεί περισσότερο στην ερωτική απόρριψη, όμως στο παρελθόν (γύρω στο 1815), ένας εμπειρικός γιατρός από τα Ιωάννινα, ο Παρθένης Νένιμος υποστήριξε πως είχε βρει το φάρμακο για την ερωτική απογοήτευση -που έπεται της απόρριψης. Ηταν ένας σιταρένιος χυλός, μια -χυλόπιτα, η οποία έπρεπε να φαγωθεί για τρεις μέρες κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Θαύματα στους ερωτευμένους μπορεί να μην έκανε, ωστοσο το θαύμα της στη γλωσσά ειχε συντελεσθει.
[Νατσουλισμός μου φαίνεται. Η φράση υπάρχει σε τοπικές παραλλαγές με διάφορα πικρά ή ξινά εδέσματα -μούσμουλα, σταχτοζούμι- οπότε είναι πιο γόνιμο να σκεφτούμε απλώς την απόρριψη σαν ένα πικρό ποτήρι]
3 και 3α. Η μπέμπελη και η μαρμάγκα
Υπάρχουν κάποιες λέξεις που τις χρησιμοποιούμε κι ας γνωρίζουμε στο περίπου -ή στο… καθόλου- τι ακριβώς σημαίνουν. Υπάρχει όμως μια απολύτως λογική μεταφορά πίσω τους. Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, για παράδειγμα, ο καθένας μας μπορεί να «βγάλει την μπέμπελη». Ποια είναι η μπέμπελη; Κάτι καθόλου τροπικό. Η -πεζή- έννοια της λέξης είναι η ιλαρά, όσο για τη φράση στηρίζεται σε γιατροσόφια που έλεγαν ότι για να θεραπευτείς από την μπέμπελη – ιλαρά, πρέπει να ιδρώσεις.
Μια άλλη περίπτωση είναι η μαρμάγκα, η οποία εμφανίζεται στη φράση «τον έφαγε η μαρμάγκα», που σημαίνει εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Μαρμάγκα είναι ένα είδος δηλητηριώδους αράχνης, η οποία αιχμαλωτίζει και εξαφανίζει τα θύματά της χωρίς να αφήνουν πίσω τους κανένα σημάδι…
[Γενικά ισχύουν οι δυο εξηγήσεις. Η μαρμάγκα ετυμολογείται από τα αλβανικά, merimangë]
4. Καράβια βγήκαν στη στεριά…
Φτάνουμε σε κάτι χαριτωμένο και διδακτικό που επίσης χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Η φράση που έχει γίνει και τραγούδι με τίτλο «το νινί σέρνει καράβι» (δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά εν προκειμένω η έννοια -το γυναικείο φύλο- είναι κοινή) ξεκινά από μια επίπονη αλλά δελεαστική συνήθεια που είχαν οι ναυτικοί στην αρχαία Ελλάδα πριν ανοιχτεί ο ισθμός της Κορίνθου. Για να μη χρειαστεί να κάνουν με το πλοίο το γύρο της Πελοποννήσου, έβαζαν τους σκλάβους να σέρνουν τα καράβια από τη στεριά, με δέλεαρ ότι στην Κόρινθο θα μπορούσαν να αφεθούν στα θέλγητρα των διάσημων ιερών της Αφροδίτης. Εκεί,οι ιέρειες μπορούσαν -βάσει νόμου- να προσφέρουν το κορμί τους -ήταν κάτι σαν τα σημερινά Red Lights με τις βιτρίνες στο Αμστερνταμ). Οπότε μπροστά στον πειρασμό της γυναικείας φύσης, ναυτικοί και δούλοι έσερναν τα πλοία από την ξηρά. Διάσημοι για τη σοφία τους οι αρχαίοι κατέληξαν στο γνωστό συμπέρασμα που χιλιάδες χρόνια μετά -κι ενώ πια υπάρχει ο Ισθμός και ουδείς σέρνει καράβια στην Κόρινθο- παραμένει σε ισχύ…
[Εντελώς αστήρικτη εξήγηση, που δεν μαρτυρείται πουθενά, λες και χρειάζεται να ανατρέξουμε στην αρχαιότητα για να εξηγήσουμε μια ανθρωπολογική παρατήρηση]
5. Ποιος είναι ο αγλέορας;
Αρχαιοπρεπής είναι η προέλευση του «αγλέουρα» ή «αγλέορα» -όσο κι αν δεν του φαίνεται. Ετυμολογικά αποτελεί παραφθορά του αρχαιοελληνικού «ελλέβορος» (αλλέβουρας – αλλέουρας – αγλέουρας), που είναι το όνομα ενός δηλητηριώδους φυτού με όμορφα κιτρινοπράσινα λουλούδια. Το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο στην επιληψία μέχρι και στην κατάθλιψη, όμως μια άλλη ιδιότητά του ήταν αυτή που το έκανε γνωστό και στη γλώσσα του σήμερα: η πικρή και στυφή γεύση και οσμή του, που προκαλούσε ναυτία και δυσφορία. Αίσθηση ανάλογη με αυτή που μπορεί να έχει κανείς ύστερα από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλλιώς έτσι και φάει τον αγλέορα.
[Γενικά σωστό, αν και δεν εξηγεί πολύ καλά τη γένεση της φράσης -δείτε πάντως και το παλιότερο άρθρο μας.]
6. Η αθωότητα της πάπιας
Οι πάπιες είναι αθώες, τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα βγάζει η ιστορία πίσω από τη φράση «κάνεις την πάπια» που σημαίνει κάνεις τον ανήξερο (ενώ ξέρεις…). Προέρχεται από τη φράση «ποιείς τον παπίαν» που ξεκίνησε τη βυζαντινή εποχή και αφορούσε τη θέση του παπία, του κλειδοκράτορα δηλαδή του παλατιού, ο οποίος όφειλε να είναι εχέμυθος και να μην αποκαλύπτει το παραμικρό, καθώς γνώριζε τα πάντα από όσα συνέβαιναν μέσα στο παλάτι. Κάπως έτσι ξεκίνησε το «ποιείς τον παπίαν» που εξελίχθηκε στο σημερινό πιο απλουστευμένο «κάνεις την πάπια».
[Καθαρός νατσουλισμός. Η έκφραση κατά πάσα πιθανότητα μας έχει έρθει από τα γαλλικά, όπου υπάρχει η έκφρ. faire le canard με σημασία «προσποιούμαι τον ανήξερο για να αποφύγω τους μπελάδες» -έχουμε γράψει άρθρο για το θέμα, αλλά η εξήγηση αυτή εμφανίζεται μόλις στο σχ. 271]
7 και 7α. Η Μιχαλού και ο Παντελής
Αν αναζητήσουμε κάποια από τα πρόσωπα που πιθανόν κι οι ίδιοι έχουμε χρησιμοποιήσει στο λόγο μας προκύπτουν πολλές απορίες: ποια είναι η Μιχαλού και γιατί είναι τόσο κακό να της χρωστάει κανείς ή ποιος είναι ο Παντελής – Παντελάκης μου, που λέει όλο τα ίδια και τα ίδια; Και στις δύο περιπτώσεις, ο μύθος λέει πως υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα.
Για την ιστορία της Μιχαλούς, ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις. Η δημοφιλέστερη εκδοχή λέει πως πρόκειται για μια άκαρδη και ανελέητη ταβερνιάρισσα στο Ναύπλιο τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους, η οποία εξευτέλιζε όσους αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τα χρέη τους και είχε μονίμως γραμμένα τα ονόματά τους στον τοίχο του μαγαζιού της -ώστε να τα βλέπουν όλοι. Γι’ αυτό και η φράση «χρωστάει της Μιχαλούς» απέκτησε στο πέρασμα των χρόνων τρομακτικές διαστάσεις. Υπάρχουν όμως κάποιες ιστορικές ανακρίβειες που θέτουν την ιστορία υπό αμφισβήτηση.
[Πολύ ευγενικά το λέει -η φράση έχει βρεθεί σε κείμενο του 1815, άρα αποκλείεται να προήλθε από την ταβερνιάρισσα του Αναπλιού. Δείτε το άρθρο μας.]
Για την περίπτωση του Παντελή που ενέπνευσε τη φράση «τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου», υιοθετείται ευρέως η εκδοχή που λέει ότι πρόκειται για τον γενναίο Κρητικό Παντελή Αστραπογιαννάκη, ο οποίος πήρε τα βουνά όταν οι Ενετοί κυρίεψαν τη Μεγαλόνησο και τις νύχτες χτυπούσε τους κατακτητές κι έδινε κουράγιο στους συμπατριώτες του, λέγοντας πως το νησί σύντομα θα απελευθερωθεί. Οταν ήρθε η απελπισία, ξεκίνησε και η φράση «τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου», που χρησιμοποιείται συχνά και σήμερα.
[Καθαρός νατσουλισμός. Καμιά τεκμηρίωση ότι η φράση είχε ειπωθεί από τότε.]
8. Τα σπάμε -εσαεί…
Οι αρχαίες συνήθειες είναι μια τεράστια πηγή έμπνευσης για τη σημερινή καθομιλουμένη ακόμα και στις πιο αργκό ή νεανικές εκδοχές της. Χαρακτηριστικό είναι ότι φράσεις όπως «τα σπάσαμε» ή «τα τσούξαμε» που χρησιμοποιούνται ευρέως, έχουν τις ρίζες τους σε έθιμα από την αρχαιότητα. Το πρώτο σχετίζεται με τη συνήθεια των αρχαίων Κρητών να συγκεντρώνονται την παραμονή του γάμου τους σε ένα δωμάτιο, όπου τραγουδώντας και χορεύοντας έσπαγαν πήλινα βάζα. Διασκέδαζαν δηλαδή ή όπως θα λέγαμε και σήμερα «τα έσπαγαν». Οσο για το «τα τσούξαμε», λέγεται πως ξεκίνησε από γυναίκες, οι οποίες ανακάτευαν το κρασί τους με διάφορα βότανα για να γίνει πιο πικάντικο. Αρα το έτσουζαν -από αρχαιοτάτων χρόνων…
[Σκέτος νατσουλισμός. Καμιά τεκμηρίωση -και πώς άραγε λεγόταν το «τα σπάσαμε» στην αρχαιότητα;]
9. “Ο μήνας έχει εννιά”
Η επικρατέστερη εκδοχή για τη φράση αυτή είναι ότι, στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόντουσαν κάθε εννιά ημέρες! Όχι κάθε μήνα που επικράτησε αργότερα. Από αυτή, λοιπόν, την αιτία πιστεύεται ότι βγήκε η φράση: “ο μήνας έχει εννιά». Υπάρχει και παλιό τραγούδι που το λέει (“… και ο μήνας έχει εννιά”), ίσως για να τονίσει το… αραλίκι των δημοσίων υπαλλήλων. Μια άλλη εκδοχή ανάγει τη φράση στην απάντηση που έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: «Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι…»!
[Μπερδεμένα τα λέει. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν αρχικά στις 9 του μηνός. Όχι κάθε 9 μέρες! Ωστόσο, και αυτή η εκδοχή δεν φαίνεται να ισχύει διότι από έρευνα στη νομοθεσία πουθενά δεν αναφέρεται η 9η του μηνός ως ημέρα πληρωμής των μισθών. Έχουμε βάλει άρθρο, που δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα. Προσωπικά, απ’ όσες εκδοχές έχουν ακουστεί, πιο πιθανή θεωρώ αυτήν που λέει ότι η 9η του μηνός απέχει πολύ από το τέλος του μήνα οπότε πληρώνονται τα διάφορα βερεσέδια και οφειλές.]
10. “Άστον να κουρεύεται”
Στα Βυζαντινά χρόνια ήταν σύνηθες θέαμα η διαπόμπευση. Οι Βυζαντινοί πολίτες αρέσκονταν να πηγαίνουν στις πλατείες και στους δρόμους, για να παρακολουθήσουν μια διαπόμπευση. Οι τιμωρούμενοι ήταν κλέφτες, ριψάσπιδες, μέθυσοι, αντάρτες, αλλά και εξέχοντα πρόσωπα! Η πρώτη ενέργεια εναντίον του διαπομπευόμενου ήταν να τον κουρέψουν! (κάτι σαν “τένη-μπόι», δηλαδή). Εθεωρείτο δε μεγάλη προσβολή να κουρέψεις κάποιον, ακριβώς όπως στα χρόνια της Επανάστασης (1821) ήταν προσβολή να πεις σε κάποιον ότι θα του ξυρίσεις το μουστάκι! Φράσεις όπως “άστον να κουρεύεται» και “άντε να κουρεύεσαι», αφορούσαν σε άτομα τόσο “σκάρτα», ώστε να τους αξίζει η διαπόμπευση. Το ρήμα “κουρεύω» στους Βυζαντινούς απαντάται και ως ‘κουράζω». Συνηθισμένη η φράση: “τον τάδε εκούρασαν μοναχόν». Επειδή λοιπόν, για τον καταδικαζόμενο στη διαπόμπευση και “κουράν», το γεγονός δημιουργούσε ένα ψυχικό και σωματικό κάματο, γιατί πολλές φορές τον έδερναν κιόλας, μας έμεινε το «κουράζω» ως συνώνυμο του “καταπονώ».
[ Γενικά ισχύουν αυτά και πράγματι το κουράζω προέρχεται από την κουρά, το καταναγκαστικό κούρεμα. Μάλλον χρειάζεται άρθρο για την επαρκή ανάπτυξη του θέματος. ]
11. “Έφαγε το ξύλο της χρονιάς του”
Στο Μεσαίωνα, οι περισσότεροι μαθητές προτιμούσαν να το σκάνε από το μάθημα, παρά να πηγαίνουν στο σχολείο, επειδή τότε οι δάσκαλοι ήταν περισσότερο παιδονόμοι και λιγότερο παιδαγωγοί. Όταν ένας μαθητής, λοιπόν, δεν απαντούσε σε μια ερώτηση, δενόταν χεροπόδαρα και μεταφερόταν στα υπόγεια του σχολείου, όπου έκανε παρέα με τα ποντίκια! Άλλοτε, πάλι, τον έγδυναν και τον άφηναν ώρες στο κρύο.
Πρώτη τιμωρία ήταν το ξύλο. Τα απάνθρωπα μέσα “παιδαγωγικής» εφαρμοζόντουσαν σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης. Στην Αγγλία καταργήθηκαν, μόλις τον 18ο αι. Έτσι, τα παιδιά προτιμούσαν να το σκάνε όχι μόνο απ’ τα σχολεία αλλά και από τα σπίτια… Στο Βυζάντιο οι δάσκαλοι ήταν, σχεδόν όλοι, καλόγεροι και παπάδες. Φυσικά, έδερναν κι αυτοί τους μαθητές, αλλά μόνο μια φορά το χρόνο. Δηλαδή τον Αύγουστο, που σταματούσαν τα μαθήματα -για να ξαναρχίσουν τέλη Σεπτεμβρίου. Κάθε μαθητής ήταν υποχρεωμένος να περάσει από τον παιδονόμο, για να φάει το… ξύλο του. Είχαν την εντύπωση ότι, τον ένα μήνα που θα έλειπαν από το σχολείο τα παιδιά, θα ήταν φρόνιμα! Γι αυτό λέμε: “έφαγε το ξύλο της χρονιάς του», όταν μαθαίνουμε πως κάποιος τις έφαγε για τα καλά.
[Κατά τη γνώμη μου, τυπικός νατσουλισμός. Πληροφορίες εγκυκλοπαιδικής φύσεως για το παρελθόν, που δεν συνδέονται με την υπό εξέταση φράση. Πουθενά δεν μαρτυρείται ότι οι παιδονόμοι/παιδαγωγοί έδερναν τα παιδιά στο τέλος της σχολικής χρονιάς! Η εξήγηση της φράσης είναι απλή: έφαγε τόσο ξύλο όσο κανονικά τρώει κάποιος μέσα σε ένα χρόνο -η αρχή μπορεί να είναι το ξύλο που έτρωγαν παλιά οι μαθητές, αλλά τέτοιος «τελετουργικός» και προκαταβολικός ξυλοδαρμός δεν υπάρχει ]
12. “Τα έκαναν πλακάκια”
Τη φράση αυτή λέμε όταν θέλουμε να δείξουμε ότι, δυο άνθρωποι τα είχαν από πριν συμφωνημένα, ώστε να μη φαίνεται τίποτα από εκείνο που τους κατηγορούσαν. Μερικοί θέλουν να υποστηρίζουν ότι η έκφραση προήλθε από τη συμμετρική τοποθέτηση των πλακιδίων των σπιτιών: είναι όλα τα πλακάκια έτσι τοποθετημένα που δε μένει κανένα κενό! Άλλοι πάλι λένε, πως η έκφραση προήλθε από το παιχνίδι των χαρτιών “πλακάκια»: δυο συμπαίκτες κανονίζουν έτσι τα κοψίματα των χαρτιών (στα πλακάκια κόβουν πολλές φορές και όποιος έχει το μεγαλύτερο ή το ίδιο – ανάλογα τη συμφωνία – κερδίζει), ώστε να χάνει πάντα ο τρίτος συμπαίκτης τους.
[ Πρέπει να υπάρχει χαρτοκλεπτική μέθοδος ονόματι ‘πλακάκια’ στην οποία δύο συνεργάζονται για να κλέψουν τον τρίτο παίκτη ]
13 και 13Α. “Φτου, κι απ’ την αρχή” και “απ’ έξω κι ανακατωτά”
Στο Βυζάντιο, όταν τελείωναν τα παιδιά την καλλιγραφία τους, έδιναν στο δάσκαλο την πλάκα για να τη διορθώσει. Μετά, ο δάσκαλος ζητούσε από τα παιδιά να την ξαναγράψουν. Επειδή δε πολλές φορές δεν είχαν σφουγγάρι, έσβηναν την πλάκα με τα δάχτυλα αφού προηγουμένως τα έφτυναν! Από τότε επικράτησε η φράση: “Φτου, κι απ’ την αρχή» (όπως τώρα με το νέο μνημόνιο!). Τα παιδιά μάθαιναν επίσης να δείχνουν τα γράμματα και να λένε απ’ έξω την αλφαβήτα. Ο δάσκαλος, για να πεισθεί πως τα παιδιά την ξέρουν καλά, τους έδειχνε τα γράμματα ανακατωμένα. Εκτοτε επικράτησε να λέμε γι’ αυτόν που γνωρίζει κάτι καλά, ότι το ξέρει “απ’έξω κι ανακατωτά»
[ Το «απέξω κι ανακατωτά» ασφαλώς προέρχεται από τη σχολική αποστήθιση, αν και όχι κατ’ ανάγκη από την αποστήθιση της αλφαβήτας (που θυμίζει και το ωραίο του Αρκά: την ξέρω, αλλά όχι με αλφαβητική σειρά!). Το «φτου κι απ’ την αρχή» προφανώς προέρχεται από τη συνήθεια του χειρώνακτα να φτύνει στις φούχτες του πριν πιάσει το τσαπί ή το άλλο εργαλείο για να ξεκινήσει τη δουλειά του. ]
[Εδώ ο αρθρογράφος παραθέτει και πάλι τις φράσεις για τη Μιχαλού και για τη χυλόπιτα, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, αν και παρεμφερές, σημάδι τσαπατσούλικης κοπτοραπτικής]
14. Μυρίζω τα νύχια μου
Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σ’ ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και μ’ αυτό τον τρόπο έπεφταν σ’ ένα είδος καταλήψιας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.
[ Νατσουλισμός alert. Καταρχάς, η φράση είναι «δεν μύρισα τα νύχια μου» ή «να μυρίσω τα νύχια μου ήθελες;», και τη λέμε θυμωμένα ή ειρωνικά σε κάποιον που έχει την αξίωση να γνωρίζουμε κάτι ή να έχουμε προνοήσει για κάτι. Η φράση πιθανότατα προέρχεται από το λαγωνικό, το οποίο όταν ιχνηλατεί με τη μύτη κοντά στο χώμα φαίνεται σαν να μυρίζει τα νύχια του ]
15. Τρώει τα νύχια του για καυγά
Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές, ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο.
Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα , βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν.
Γι’ αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».
[ Από τα καλύτερα νατσουλικά δημιουργήματα. Καταρχάς, η φράση είναι, σχεδόν πάντα, «ξύνω τα νύχια μου για καβγά». Κι έπειτα, δεν υπάρχει κάπου τεκμηρίωση για τα έθιμα αυτά της πάλης. Να σκεφτούμε, μάλλον, τις γάτες που, όταν ετοιμάζονται για καβγά, δίνουν την εντύπωση ότι ξύνουν τα νύχια τους ]
Φτάσαμε στα μισά του άρθρου και σίγουρα θα έχετε κουραστεί -καλύτερα το άλλο μισό να το αφήσω για άλλη φορά, αν δεν βρήκατε βαρετή την πρώτη δόση.
Δύτης των νιπτήρων said
Διάβασα όλα τα σχόλια της παλιάς ανάρτησης για την πάπια (λίγο μελαγχολική ενασχόληση…). Έτσι παρεμπιπτόντως, η σημασία κάνω=παριστάνω πότε πρωτοεμφανίζεται; Αμφιβάλλω (δεν ξέρω όμως) αν το ποιώ/ποιούμαι είχε ποτέ τέτοια σημασία. Στο φως του faire le canard, να είναι γαλλισμός; Αλλά φαίνεται να είχε διάδοση σε διάφορες εκφράσεις της αργκό από νωρίς.
LandS said
Να φανταστώ ότι το αγαπημένο «πράσσειν άλογα» είναι με την άλλη δόση.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα! Νατσουλισμών το ανάγνωσμα (2ο μέρος), πρόσχωμεν!
12 Ένα τέτοιο χαρτοκλεπτικό κόλπο το λέει «σκαλέτο» ο Τσιφόρος (οι συνεννοημένοι χτυπιούνται αβέρτα μέχρι να πάει πάσο το κορόιδο). Μάλλον σχέση με τη σκάλα πρέπει να έχει, το ανέβασμα δηλαδή των πονταρισμάτων.
14 Λοιπόν είδα τις προάλλες ένα βιντεάκι που περιέγραφε πώς αυτή η τεχνική των σκύλων (να μυρίζουν με γρήγορες ανάσες το έδαφος σε μικρή απόσταση), αυξάνει την ευαισθησία της όσφρησής τους 18 φορές!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Μελαγχολική επειδή έχουν φύγει πολλοί… Η σημασία κάνω = παριστάνω δεν ξέρω πότε εμφανίζεται, θέλει ψάξιμο αν υπήρχε στο «ποιώ». Γαλλισμός μπορεί να είναι, αλλά θέλουμε περισσότερο ψάξιμο από πηγές γύρω στα 1900.
2 Στο 2ο μέρος θα έχω όσες εκφράσεις έχει το άρθρο που σχολιάζω, και δεν έχει τα πράσινα άλογα.
atheofobos said
Το υψηλής στιχουργικής τραγούδι Το νινί σέρνει καράβι, με το εξ ίσου υψηλής αισθητικής βίντεο του, που οι εικονιζόμενες μάλλον ούτε βαρκούλα δεν μπορούν σα σύρουν!
dimosioshoros said
Ωραία.
LandS said
4
Πώς το έπαθε; Εδώ μπήκε ερώτηση στον Αδύναμο Κρίκο της ΕΡΤ1
– Ποιο είναι το σωστό πράσινα άλογα ή πρασσειν άλογα.
– Πράσσειν άλογα
– ΣΩΣΤΟ.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Ενώ στο 4 λέει «Καράβια βγήκαν στη στεριά…» προσπαθεί να εξηγήσει πώς το «το νινί σέρνει καράβι». Και στο τέλος μας λέει πως σήμερα δεν βγαίνουν καράβια στη στεριά της Κορίνθου (στη δίολκο) γιατί υπάρχει ο Ισθμός. Μα ο ισθμός υπήρχε από πάντα. Η διώρυγα υπάρχει, αλλά πολλοί έχουν ένα σχετικό μπλέξιμο.
sarant said
7 Σοβαρά έγινε κάτι τέτοιο; Πάει πολύς καιρός;
8 Ισχύει
xar said
«σίγουρα θα έχετε κουραστεί -καλύτερα το άλλο μισό να το αφήσω για άλλη φορά»
Εμείς; Εσείς!
(Όπως είχε πει και ένας φίλος μου κάποτε στην καφετέρια, όταν η γκαρσόνα μας ρώτησε ευγενέστατα «θέλετε να πληρώσετε;»)
🙂
Pedis said
—
Φτάσαμε στα μισά του άρθρου και σίγουρα θα έχετε κουραστεί -καλύτερα το άλλο μισό να το αφήσω για άλλη φορά, αν δεν βρήκατε βαρετή την πρώτη δόση.
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, μα λιγότερα τη φορά και για το λόγο που λες αλλά για να ψαρεύονται με μεγαλύτερη επιτυχία μέσα στο χάος και τη βλακεία που κυκλοφορεί στο δδίκτυο.
—
#1 – Στα συγγενικά των Γαλλικών Ιταλικά, το fare una papera σημαίνει άλλο πράμα, εντελώς διαφορετικό.
leonicos said
Καλημέρα
Λυπήθηκα τον χρόνο που χρειάστηκα για να διαβάσω (όχι πολύ προσεκτικά) όλα αυτα
Χρειάζεται εξήγηση το ‘απ’ έξω κι ανακατωτά;’ ας πούμε.
Στις Κουκουβάουνες του 50 δεν λέγαμε Τόφαλος αλλά μπατάλας. Μόνο ηχητικά καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Βέβαια και το Τόφαλος δεν πάει πίσω, οποτε δικαιούμαι ν’ αμφιβάλλω αν το Τόφαλος ήταν πραγματικό όνομα ή παρατσούκλι.
Στις Κουκουβάουνες του 50, έναν ευτραφή ροδοκόκκινο τον ελεγαν ρουμπουλάτ (αρβανίτικα), και δεν είχα καμιά απορία γιατί.
leonicos said
Στις Κουκουβάουνες του 50
leonicos said
Στις Κουκουβάουνες του 50 ήμουν νεότερος από σήμερα.
Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατι
leonicos said
Αχ…. οι Κουκουβάουνες του 50
Λοζετσινός said
Καλημέρα σας
..Το «φτου κι απ’ την αρχή» προφανώς προέρχεται από τη συνήθεια του χειρώνακτα να φτύνει στις φούχτες του πριν πιάσει το τσαπί ή το άλλο εργαλείο για να ξεκινήσει τη δουλειά του.
Και ο Καμπούρης το 1987 έκανε την κίνηση αυτή στα δυο του χέρια- και κερδίσαμε στο μπάσκετ.
«φτου και τέλος» 4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη
Μικρά παιδιά όταν παίζαμε πχ κρυφτό, εκείνος που τα φύλαγε μέτραγε μέχρι το 20 και μετά έλεγε «τφου και βγαίνω»
leonicos said
Ανέβαινα και στα οκτώ πέυκα του σπιτιού μας
Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο
leonicos said
Τότε ο Τζι δεν ήταν ακόμα ΠΑΟΚ
Μίχου Κωνσταντίνα said
Πολύ μου άρεσε το άρθρο σας και καθόλου βαρετό. Το αντίθετο θα έλεγα, πολύ ενδιαφέρον. Ανυπομονώ για τη συνέχεια.
Κιγκέρι said
Ξύνω τα νύχια μου για καβγά: Λοιπόν, η μητέρα μου χρησιμοποιεί και το «στέκομαι στα νύχια», προφανώς πάλι από τη συμπεριφορά των γατιών, πχ για να περιγράψει την κατάσταση εκείνη, όπου υπάρχει μια καβγατζίδικη διάθεση γενικώς, χωρίς ειδικό λόγο, λέει:
– Μαλώνουμε γειτόνισσα;
– Κι εγώ στα νύχια στέκομαι!
Κιγκέρι said
Ο ελλέβορος προκαλεί επίσης βασανιστική διάρροια, χρησιμοποιήθηκε δε σαν χημικό όπλο στον Πρώτο Ιερό Πόλεμο:
…εὑρέθη δὲ καὶ ἕτερον τῷ Σόλωνι σόφισμα ἐς τοὺς Κιῤῥαίους: τοῦ γὰρ Πλείστου τὸ ὕδωρ ῥέον διὰ ὀχετοῦ σφισιν ἐς τὴν πόλιν ἀπέστρεψεν ἀλλαχόσε ὁ Σόλων. καὶ οἱ μὲν πρὸς τοὺς πολιορκοῦντας ἔτι ἀντεῖχον ἔκ τε φρεάτων καὶ ὕδωρ τὸ ἐκ τοῦ θεοῦ πίνοντες: ὁ δὲ τοῦ ἐλλεβόρου τὰς ῥίζας ἐμβαλὼν ἐς τὸν Πλεῖστον, ἐπειδὴ ἱκανῶς τοῦ φαρμάκου τὸ ὕδωρ ᾔσθετο ἔχον, ἀπέστρεψεν αὖθις ἐς τὸν ὀχετόν. καὶ–ἐνεφορήσαντο γὰρ ἀνέδην οἱ Κιῤῥαῖοι τοῦ ὕδατος–[καὶ] οἱ μὲν ὑπὸ ἀπαύστου τῆς διαῤῥοίας ἐξέλιπον οἱ ἐπὶ τοῦ τείχους τὴν φρουράν…
Παυσανία Ελλάδος περιήγησις/Φωκικά, Λοκρών Οζόλων
sarant said
16 Φτύναμε κιόλας, δεν το λέγαμε μόνο 🙂
20 Ακριβώς
Κιγκέρι said
«τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου»
Για τον Γιάννη που και κερνά και πίνει και για τον Μανώλη που με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια, έχει άραγε καμιά εξήγηση ή θα μείνουμε στα σκότη; 🙃
xar said
@16
Και όποιο παιδί έφτανε στη «βάση» πριν από αυτό που τα φύλαγε, έλεγε σκέτο φτου. Αν ήταν το τελευταίο, έλεγε φτου ξελευτερία για όλους. Μπορεί να σχετίζεται ή μπορεί να έχει να κάνει με φτυσίματα από μαγικές πρακτικές, όπως το φτου μη σε βασκάνω/ματιάσω.
michaeltz said
Καλημέρα σ’ όλους!
Ναι, το Τόφαλος λεγόταν στις προσφυγογειτονιές του ’50, και όλοι ξέραμε γιατί. Όπως και το «έγινε Λούης» (=εξαφανίστηκε σε χρόνο dt τρέχοντας). Το ανδραγάθημα του μαρουσιώτη νερουλά ήταν γνωστό σε όλους τους πιτσιρικάδες.
loukretia50 said
24. Σφήνα https://youtu.be/b96C6IKflBE μάλλον διαχρονική πρακτική!
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
16, 20. Λέγαμε ακόμη «Φτου και βγαίνω και τη γάτα παραβγαίνω»
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Μαρμάγκα έχουμε και εδώ, στο ιστολόγιο…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
25# Έτσι, από κάποιο κατόρθωμα όλοι. Σήμερα ας πούμε ο κόσμος λέει μποκτάνος και συνεννοείται.
Georgios Bartzoudis said
(α) «το νινί σέρνει καράβι»
# Λοιπόν. Στη Μακεδονία δεν μπερδεύουμε το «ν» με το «μ…». Ιδού τί γράφω στο υπό έκδοση (πού θα μου πάει;;) Μακεδονικό λεξικό:
νινί (το)=το μωρό: «Μπέμπη, έλα να δγεις ένα νινί» (νηπιακή λέξη) [αρχ]
[Το «αρχ» σημαίνει λέξη ερχόμενη αρχαιόθεν. Δεν πολυασχολούμαι με τα ετυμολογικά αλλά το βάζω έτσι ενδεικτικά. Και βλέπω ότι ο Πασχαλούδης τα λέει αρκετά καλά (ίσως να τα παίρνει από τον Δημητράκο-βαριέμαι να ψάξω): «νεάνις>αρχ ιων νήνις>μσν υποκ νηνίον].
(β) «έφαγε το ξύλο της χρονιάς»
# Προ ημερών περιέγραψα ένα πατάρ’σμα για κάποιον που κατάγονταν «από την Άμπελη». Σήμερα θα παραθέσω ένα απόσπασμα από παραδοσιακό Νταρνάκικο άσμα: «Σαν αρπάχν(ει) Γκόγκλιαρ’ς τ’ βασταγαριά /δέκα κρούει κι μια μιτρά /κι απ΄τη σκάλα κάτ’ τ’ γκουντρουκλά». [τουτέστιν ξύλο για …10 χρόνια!].
michaeltz said
24.
Αλλιώς το παίζαμε εμείς! Το «φτου ξελευτερία» δεν το λέγαμε στο κρυφτό, αλλά στο «κυνηγητό». Μοιραζόμασταν σε δύο ομάδες, οι κυνηγοί και οι κυνηγημένοι. Οι κυνηγοί όταν κατάφερναν να ακουμπήσαν κάποιον/αν από τους/τις κυνηγημένους/ες τον αιχμαλώτιζαν και τον/την έβαζαν σε κάποιο τοίχο, με 2 φρουρούς. Οι κυνηγημένοι, εκτός από το να μην αιχμαλωτιστούν, είχαν καθήκον να ξεγελάσουν τους φρουρούς και να αγγίξουν κάποιον/αν (ένα/μία κάθε φορά) από τους/τις αιχμαλώτους για να τον/την «ξελευτερώσουν», χωρίς να αγγιχτούν από τους φρουρούς. Κέρδιζε η ομάδα που στο τέλος (αυτό κυρίως αποφασιζόταν από το χτύπημα του κουδουνιού που σήμαινε τη λήξη του διαλείμματος) είχε ελεύθερους ή αιχμαλωτισμένους περισσότερους από τους μισούς παίκτες.
Η επιμονή μου να αναφέρω και το φύλο των παικτών/παικτριών οφείλεται στο ότι στα 11-12 χρόνια το έτερο φύλο είχε αρχίσει να γοητεύει τους παίκτες, και αυτό φαινόταν από τις προτιμήσεις στην επιλογή τού ποιος/α επιλεγόταν να ξελευτερωθεί. Αν ξελευτέρωνες πολλές φορές κάποιο κορίτσι και εκείνη ξελευτέρωνε άλλον, την είχες πατήσει! Αυτόν τον τρόπο να πλέκονται τα πρώτα πλατωνικά ειδύλλια δεν τον έχω δει να αναφέρεται κάπου!
Κιγκέρι said
24: Είδα το Xar και θυμήθηκα ότι σήμερα είναι του Αγίου Χαραλάμπους, ευχές σε όσους γιορτάζουν!
michaeltz said
29.
Σωστά! Αλλά Μποκτήνος, θα έλεγα εγώ 🙂
michaeltz said
Παράκληση πρωτάρη: Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει κάποιο σύνδεσμο με οδηγίες για το πώς βάζουμε μια φωτό από τον υπολογιστή στο ιστολόγιο;
Χαρούλα said
Πω! Δλδ εμείς που μυρίζουμε τα δάχτυλα(και όχι τα νύχια) μας, είμαστε σωστοί! Μπράβο μας!
Αυτός ο μποκτάνος-μποκτήνος ποιός είναι; Πρώτη φορά τον ακούω.
ΓιώργοςΜ said
31 Εμείς παίζαμε κάπως έτσι την αμπάριζα. Η αμπάριζα, η «βάση» έδινε την ιδιότητα του κυνηγού ή του κυνηγημένου: Όποιος «έπαιρνε αμπάριζα» γινόταν κυνηγός για όσους από τους αντιπάλους είχαν πάρει αμπάριζα νωρίτερα από αυτόν. Δεν είχε φτύσιμο, μόνο άγγιγμα στη βάση.
Φτύσιμο μόνο στο κρυφτό. Όποιος «τα φυλάει» (έχουμε πει ποια φυλάει, ε; 🙂 ) φτύνει επώνυμα και συνήθως με στίγμα 😛 όποιον βρει («φτου Γιάννη πίσω από το πλατάνι», πχ), ενώ όποιος κρυμμένος προλάβαινε να φτάσει στη βάση πριν τον δει και τον προφτάσει αυτός που τα φυλάει, έφτυνε, με ξελευτερία ή χωρίς.
ΓιώργοςΜ said
34 την ανεβάζεις σε κάποιο σχετικό τόπο φιλοξενίας και κοπιπαστώνεις το λινκ (πχ postimages).
Το λινκ πρέπει να είναι σε χωριστή γραμμή από το κείμενο για να φανεί.
Χαρούλα said
#34 αγαπητέ Michaeltz, στην μνήμη του Ιατρού που μου το έμαθε
https://postimg.cc/mtX6Z7gb/226cbe37
Ανεξαρτ 404, πατάς -προχώρησε-. Σου ζητάει επιλογή της εικόνας. Επιλέγεις και μετά κάτω δεξιά, σου δίνει μια σειρά προτάσεων. Την δευτερη επιλογη άμεσος συνδεσμος, αντιγραφη-επικόλληση.
Ελπίζω να βοήθησα
michaeltz said
37. ΓιώργοςΜ
Ευχαριστώ πολύ!
michaeltz said
38. Και εσένα, Χαρούλα
xar said
@32
Ευχαριστώ, έπεσες μέσα 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
33# Τώρα αυτό είναι προσβολάρα για να σφαχτούμε στα μαρμαρένια αλώνια. Τα κυτεί αίμα, τα σκιστούνε καλτσόν.
gpointofview said
Καλημέρα
# 3
Πιο γνωστή η ονομασία «καρότο» για την τακτική που περιγράφεις (τουλάχιστον στα χρόνια 60-70
ΚΩΣΤΑΣ said
Χαρούλα, Χρόνια σου πολλά, υγεία και όλα τα καλά. Χρόνια πολλά και σε όσους/ες γιορτάζουν σήμερα. Εις υγείαν… 🍷
*Δεν είχα χρόνο και δεν διάβασα ούτε ανάρτηση, ούτε σχόλια.
Stazybο Hοrn said
Ερώτηση στο χτεσινό Chase: Τι σημαίνει η αρχαία φράση ποιώ την νήσσαν;
gpointofview said
Μια πληροφορία που μπορει να ενδιαφέρει τους ψαχουλευτές (διαγράφετι μια λέξη) ερευνητές : στο περιοδικό Ρομάντζο, τα ύστερα χρόνια υπήεχε μια στήλη με τίτλο «γιατί το λέμε έτσι»
Το μόνο που θυμάμαι λόγω έμενταλ ήταν πως το βγήκε ασπροπρόσωποε κάποια σχέση είχε με το γιαούρτι
Σχετικά με το 12 και τα πλακάκια μια αληθνή ιστορία στα τέλη ου 70 είχε κάνει περιβόητη την φράση στους βαθμοφόρους του πολεμικού ναυτικού :
Κάποιο πλοίο είχε γυρίσει από εκπαιδευτικό ταξίδι με τους ναυτόπαιδες στην μεσόγειο και πριν αποβοβασθούν οι επιβαίνοτες κάποιος αετομάτης παρατήρησε πως η ίσαλος γραμμή ήταν πολύ μέσα στο νερό και διέταξε έρευνα. Στο πλοίο βρέθηκε ένα μεγάλο φορτίο από (λαθραία) πλακάκια (αντί των συνηθισμένων-σε μικρότερες ποσότητες -τσιγάρων και ουίσκυ)
# 18
Λεώνικε, ΠΑΟΚg’s ήμουνα πάντα, απλά δεν το ήξερα μέχρι την στιγμή της επιφοίτησης (όπως και συ άλλωστε, μόνο η επιφοίτηση σου λείπει, αν πας να δεις ένα ματς στην Τούμπα, θα έχεις καλές πιθανότητες-ποτέ δεν είναι αργά ! )
gpointofview said
Χρόνια πολλά σε όσους/ες έχουν την ονομασική τους γιορτή σήμερα και ευχές στος εκ Πρεβέζης σχολιαστές για τον πολιούχο τους !!
Sofia said
Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τον ελλέβορο για τη θεραπεία των μανιακών. Η έκφραση «ελλεβόρου δείται» είναι όπως λέμε σήμερα»είναι για δέσιμο»
michaeltz said
42.
🙂 😉 🙂
Χαρούλα said
ΚΩΣΤΑ ευχαριστώ πολύ! Γεροί να είμαστε.
Κιγκέρι και Gee επίσης ευχαριστώ σας!
#41 Xar το υποψιαζόμουν, το επιβεβαίωσες. Πολλές ευχές και σε σένα, για υγεία και ηρεμία ψυχής και ζωής.
michaeltz said
Να ευχηθώ και γω Χρόνια Πολλά για την ονομαστική γιορτή όσων φίλων με όνομα Χαράλαμπος ή κλώνο του!
ΣΠ said
12
Υπάρχουν επώνυμα και Τόφαλος και Μπατάλας.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Σωστά, οι Μπάμπηδες κι οι Μπαμπούλες σήμερα. Δεν ξέρω για την Πρέβεζα, αλλά ο Πύργος σίγουρα γιορτάζει κι έχ’ αργία.
Χρόνια πολλά λοιπόν στους Χαραλάμπηδες, Χάρηδες, Μπάμπηδες, Λάμπηδες (το τελευταίο κυκλοφορεί αβέρτα στον Πύργο που λέγαμε) στις Χαραλαμπίες, Χαρούλες και λοιπές εορτάζουσες δυνάμεις (αν και οι Χαρούλες έχουν και την 28 Ιανουαρίου για καβάτζα). Ειδικότερες ευχές στη Χαρούλα μας και τον Χαρ
Avonidas said
Καλημέρα.
Σχετικά με το «χρωστάει της Μιχαλούς», ομολογώ ότι ακόμα δεν με πείθει η εξήγηση που δίνεται στο παλιό άρθρο. Φυσικά, έχει τεκμηριωθεί και το αποδέχομαι ότι η Μιχαλού/ο Μιχάλης της παροιμίας είναι ο ελαφρόμυαλος· αλλά η ερμηνεία που δίνεται («αυτός που χρωστάει στον ελαφρόμυαλο είναι δυο φορές ελαφρόμυαλος») μου μοιάζει βεβιασμένη. Γιατί δεν μπορεί ένας γνωστικός να χρωστάει σ’ έναν ελαφρόμυαλο; Επειδή δεν έχει να του δανείσει; Επειδή δεν δέχεται; Ίσως, αλλά το συμπέρασμα δεν προκύπτει φυσικά.
Σκέφτομαι εναλλακτικά τη σύνδεση, στον καθημερινό λόγο, του μυαλού και της ευφυίας με το ωφέλιμο βάρος, και της έλλειψής του με τη φύρα και το έρμα. Και αναρωτιέμαι μήπως το «χρωστάω» μπορεί, με κάμποσο ετυμολογικό τέντωμα, να πάρει τη σημασία του «υπολείπομαι / χρειάζομαι ακόμα για να φτάσω». Αυτός δηλαδή που χρωστάει του Μιχάλη είναι αυτός που έχει λιγότερο νιονιό κι απ’ τον παροιμιωδώς ελαφρόμυαλο Μιχάλη.
Τι λέτε, θα μπορούσε να έχει προκύψει έτσι η έκφραση; Υπάρχουν παραδείγματα στα σώματα κειμένων ή στα λεξικά όπου το «χρωστάω» όντως παίρνει τη σημασία του «υπολείπομαι»;
ΓιώργοςΜ said
Χρόνια πολλά κι από εμένα βεβαίως βεβαίως εις πάντας και πάσας εντός του Χαραλαμπικού πλαισίου ονομαζόμενους και ονομαζόμενες, ξεχάστηκα νωρίτερα.
Νίμμη said
Ὡραῖο τὸ ἄρθρο – προσωπικὰ δὲν θά ‘θελα μὲ τίποτα νὰ χαθοῦνε οἱ ἰδιωματικὲς ἐκφράσεις ἀπὸ τὰ ἑλληνικά. Ἔδιναν χρῶμα στὴν γλῶσσα μας καὶ μιὰ χαρακτηριστικὴ ἰδιαιτερότητα οἱ «ἑλληνικοῦρες» αὐτές. Στὸ σπίτι (στὴν Θεσσαλονίκη), καὶ γενικὰ στὸν κύκλο μας, λέγαμε, «Μα ποῦ νὰ τὸ ξέρω, νὰ μυρίσω τὰ δάχτυλά μου ἤθελες;»
Τὰ δάχτυλα δηλαδή, κι ὄχι τὰ νύχια, ποὺ δὲν τὸ εἶχα ξανακούσει.
antonislaw said
Γεια σας! Χρειάζονται αυτά τα διαφωτιστικά άρθρα, τα μυθοκτονικά, γιατί πραγματικά-αν και έχουν περιοριστεί και με τη συμβολή πιστεύω και του παρόντος ιστολογίου- κυκλοφορούν ουκ ολίγα κείμενα αναπαραγωγής μπούρδας.
Τρέχω σαν Λούης, έχω γίνει Τόφαλος, πάλι καλά που δεν λέμε πηδάει σαν Τσικλητήρας για κάποιον που πηδάει ψηλά 😀 Ίσως έπαιξε ρόλο το κάπως δύσκολο όνομα (πώς το έλεγε σε ένα σκίτσο του ο Αλτάν, : Ευτυχώς που έγραψε ο Μαρξ έγραψε το κεφάλαιο, και απαντάει ο Τσιπούτι ναι, γιατί αν το είχε γράψει κάποιος Μπουστατζόνι, και τώρα θα έπρεπε να είμαστε Μπουστατζονιστές!)

dimosioshoros said
@ 47 Gpointofview
Ευχαριστούμε !
Στις εδώ Χαρούλες και Χαραλάμπηδες ευχές.
antonislaw said
Χαρούλα και Xar χρόνια πολλά για τη γιορτή σας! Να είστε καλά!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
55# Καγώ μετά των φιλτάτων προλαλησάντων, διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων/πασών των εορταζόντων/εορταζουσών. Αρωγός είη υμίν ο Άγιος Χαράλαμπος με τα μπιφτέκια στην Αμφιθέας Νικοκύρη.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
59# Νομικαντώνη έχω θέμα με το βάιμπερ μου, δλδ βασικά η συσκευή μου είναι γτπκ. Προς γνώσιν.
Αιμ. Παν. said
Για το νινί, είτε σέρνει καράβι είτε όχι, αυτή η προέλευση μας κάνει ;
https://el.wikipedia.org/wiki/Αναθηματικός_πίνακας_της_Νιννίου_(Εθνικό_Αρχαιολογικό_Μουσείο)
eran said
Μια μικρή διόρθωση, λόγω της ημέρας… Ο Χαράλαμπος έχει γενική του Χαράλαμπου ή του Χαραλάμπου, αν προτιμάτε, ως κανονικό δευτερόκλιτο, όπως ο Αλέξανδρος ή ο Πεισίστρατος – που είδαμε και τις προάλλες. Το αρκετά κοινό επώνυμο Χαραλάμπους λογικά προέρχεται από το τριτόκλιτο Χαραλάμπης. Στα εκκλησιαστικά, ο Άγιος καλείται Χαραλάμπης, όπως αναφέρει και το απολυτίκιο, με κλητική Χαράλαμπες.
aerosol said
Ο Χαράλαμπος δέχτηκε σφοδρό κοινωνικό χτύπημα στη γενιά μου από τον Χάρρυ Κλυν, ως φλογερός εραστής στον τρομερό διάλογο:
-Κούλα!
-Χαράλαμπε!
Ηράκλειτος said
Καλημερα, Νικο σ ευχαριστουμε για το αρθρο!
Περαστικός said
#64
Κλάφτα Χαράλαμπε…
Fianto said
Επιμορφωτικό και Διασκεδαστικό άρθρο😄ευχαριστούμε
Περαστικός said
# 64
Κλάφτα Χαράλαμπε….
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
Θυμήθηκα πως σήμερα είναι του Αγίου Χαράλαμπου, οπότε να βάλουμε το παλιό μας άρθρο
Χαρούλα said
ΓιώργοςΜ και Dimosioshoros και Antonislaw να είστε καλά. Τα καλύτερα και σε σας.
#53 δάσκαλε τον Γενάρη είναι της Χάρητος. Και επειδή παντελώς άχαρη, δεν επιτρεπεται να γιορτάσω😅.
Είμαι από το Χαρίκλεια που την 1/9 μαζί με άλλες 39 με αρχαιοελληνικά κυρίως ονόματα, βρέθηκαν στην Αδριανούπολη, και μαρτύρησαν. Όλως τυχαίως ήταν όλες τους παρθένες😂.
Από την γιαγιά μου όμως, του Χαραλάμπη γιορτάζω(που κερνάνε και λουκούμια!😋)!
#60 σύ ποιός είσαι;;; Και πού τα’μαθες όλα τούτα; Βγές από τι Χτήνος μας!
Σ’ευχαριστώ πολύ Χτήνος! Για τα Μπαμπομπιφτέκια επιφυλάσσομαι.
sarant said
38 Και πόσα δεν μας έμαθε ο Καλόψυχος… Χαρούλα, χρόνια πολλά!
46 Την έγραφε ο Νατσούλης (αλήθεια το λέω)
54 Κάτι τέτοιο εννοώ όταν λέω «χρωστάει»
56 Αλλού λένε για δάχτυλα, αλλού για νύχια
57 Πόσο γελάω κάθε φορά που βλέπω αυτή τη γελοιογραφία
60 Καλός είναι, αλλά τελευταία φορά που πήγα είχε πολλή φασαρία και γι’ αυτό προτιμάω να περιμένω απέξω, αν μ’ εννοείς
ΣΠ said
Χρόνια πολλά Χαρούλα, Xar και Babis, που έχει να σχολιάσει πολύ καιρό.
ΣΠ said
Μέχρι το 8 υπάρχει εδώ από το 2014.
https://www.thetoc.gr/new-life/article/den-kanei-tin-papia-einai-athwa/
Πουλ-πουλ said
Καράβια στη στεριά στον Ισθμό.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BF%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%82
Αλλά και ο Λάμπρος Κατσώνης κάτι ανάλογο έκανε στην Κέα.
https://www.news247.gr/viral/to-thryliko-katorthoma-toy-lamproy-katsoni-ston-panemorfo-ormo-toy-agioy-nikolaoy-stin-tzia.7669789.html
Πέπε said
> ποια είναι η Μιχαλού […] ή ποιος είναι ο Παντελής – Παντελάκης μου[…]; Και στις δύο περιπτώσεις, ο μύθος λέει πως υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα.
Μύθος είναι, δουλειά του κάνει. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι και οι δύο υπήρξαν μυθικά πρόσωπα.
Theo said
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα στη Χαρούλα , τον xar και όλους όσοι/-ες γιορτάζουν σήμερα.
@70:
Για τη Χαρίκλεια και τ’ άλλα 39 αρχαιοελληνικά ονόματα που έχει προσθέσει αυθαίρετα ο Μηθύμνης Ιάκωβος στο εορτολόγιο της 1/9 τη δεκαετία του 1970 έχουμε αναφερθεί εδώ αρκετές φορές.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
Avonidas said
#71. Κάτι τέτοιο εννοώ όταν λέω «χρωστάει»
Α, μάλιστα. Δεν το είχα καταλάβει.
κι ενώ πια υπάρχει ο Ισθμός και ουδείς σέρνει καράβια στην Κόρινθο
Το ανάποδο· τώρα πια δεν υπάρχει ο Ισθμός, υπάρχει μια διώρυγα 🙂 Κατά παράξενο τρόπο, ενώ λέμε για τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ, εξακολουθούμε να μιλάμε για τον Ισθμό της Κορίνθου. Κι ακόμα χειρότερα, πολλοί μοιάζουν να νομίζουν ότι ισθμός είναι η διώρυγα ή ο πορθμός, ότι δηλαδή είναι συνώνυμα!
Avonidas said
Ωπ, σόρυ, δεν είχα δει το #8 όταν έγραφα για τον Ισθμό.
xar said
Ευχαριστώ όλους για τις ευχές 🙂 . @50 Συνονόματη, να μας χαιρόμαστε!
Επί τη ευκαιρία, μια πρόχειρη μελέτη για το Χάρης (αντίστροφα από το άρθρο που λίνκαρε ο Νικοκύρης στο 69):
Το Χάρης μπορεί να είναι «κανονικό» όνομα (ο Χάρης / η Χάρις). Ως υποκοριστικό, μπορεί να προέρχεται από πολλά ονόματα, που δεν γιορτάζουν όλα σήμερα. Ίσως να είναι από τα πιο πλούσια σε αυτόν τον τομέα. Αυτά που μού έρχονται ζουπώντας το έμενταλ:
Χαράλαμπος
Χαρίλαος / Χαρίκλεια *
Ζαχαρίας
Θεοχάρης
Χαρίδημος
Χαρίτιμος (κυρίως στο θηλυκό, Χαριτίμη)
* Το Χαρίλαος / Χαρίκλεια αρχικά πρέπει να ήταν διαφορετικά ονόματα. Στο Corpus inscriptionum Graecarum βρίσκω Χαρικλής και Χαρίκλεος.
Μαγδαληνή said
Χρόνια πολλά στη Χαρούλα, στον Xar και στον Babis και σε όποιον και όποιαν γιορτάζει σήμερα! Με υγεία!
24 και αν αυτός που τα φυλάει δεν κουνιέται από τη θέση του αλλά φέρνει γύρω γύρω εκεί κοντά και δεν πάει να αναζητήσει τους κρυμμένους τα παιδιά του λένε «Μην κάνεις περίπτερο!» . Αυτό το έμαθα τα σχετικώς τελευταία χρόνια στο σχολείο και από την κόρη μου. Εμείς δεν το λέγαμε.
GeoKar said
Θερμές ευχές κι από μένα σε εορταζουσες & εορτάζοντες!
Χαρούλα said
Νικοκύρη, ΣΠ, Μαγδαληνή,GeoKar ευχαριστώ πολύ. Γεροί να είστε!
#78 Theo ναι αναλυτικότατα. Αλλά μου έχει κάτσει πολύ βαρύ που διάφοροι πρόσφατα γνωστοί, μου «αλλάζουν” την γιορτή. Γιαυτό παραμιλάω συνέχεια για αυτές τις 40. Διαφορετικά θα είχα την ίδια στάση με τους άλλους αγίους.
Xar δίκιο έχεις. Στον εργασιακό μου χώρο ανά την Ελλάδα είμαστε τρεις Χαρούλες. Χαρίκλεια, Χαραλαμπία, Ζαχαρένια. Μας πειράζουν ως τρεις χάριτες!😊
sarant said
80 Xρόνια πολλά αγαπητέ!
Χρόνια πολλά και στον Babis
ΚΑΒ said
Πολλές χαρές να έχουν οι Χαρούλες. Στο χωριό μου έχουμε μια Χαρίκλεια που όλοι από μικρή τη λέγαμε Χαρικλάκι. Φέτος για πρώτη φορά άκουσα τον άντρα της να τη φωνάζει Χαρά, οπότε άρχισα κι εγώ να τη λέω έτσι.
Χαρούλα said
Babis, χρόνια πολλά!Χάθηκες(ελπίζω για καλό) τελευταία και ξεχάστηκα.

Για όλους εσάς που μού εύχεστε
Γιάννης Μαλλιαρός said
Γιάννης Μαλλιαρός said
79 Αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι, τέκνο μου.
sarant said
80 Ο σκέτος Χάρης είναι ο αρχαίος, γενική του Χάρητος;
loukretia50 said
Για τη Χαρούλα και τους φίλους που γιορτάζουν
Χρόνια καλά!
χαρούμενα!
κι εύχομαι η χαρά σας
απλόχερα να μοιραστεί !
ΛΟΥ
Δεν είν΄ανάγκη να κλειστεί
μονάχα στ΄όνομά σας!
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα και Χρόνια πολλά σε Χαρούλα, Xar, Babis και λοιπούς ωραίους εορτάζοντες!
Ευκαιρίας δοθείσης από το σημερινό χαρα-λαμπές άρθρο μπορούμε να εξετάσουμε και τί θα πει “νατσουλισμός”:
Ίσως σημαίνει, πρώτα πρώτα, να μασουλάς εμμονικώς τα νάτσος (<Ignacio ‘Nacho’ Anaya ), ήτοι πατατάκια μπομποτίσια, παντρεμένα με τυροκαυτερή ικανή να ερεθίζει ορισμένα κέντρα του υποθαλάμου και να προκαλεί εφίδρωση και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος ώστε να πέφτεις σε ένα είδος καταληψίας και να μιλάς ακατάληπτα στους αναμασώντες τα λεγόμενά σου.
Ή, για όσους κάνουν δίαιτα, το να βουτάς τα δάχτυλα σε καλαμποκέλαιο περιέχον αλκαλοειδές υψηλής καψικότητας (πχ. RΤΧ, https://en.wikipedia.org/wiki/Resiniferatoxin ), ώστε, σνιφάροντας εν συνεχεία τα νύχια ή ξύνοντας κατ’ ελάχιστον (την μύτη σου;), να εφευρίσκεις φανταστικές ιστορίες (γνωστές και ως ‘χαβαλές του καφενέ’ ή ‘αστικοί μύθοι’) με τις οποίες να ερμηνεύεις παροιμιώδεις φράσεις που έχουν ξεκάθαρα μεταφορική σημασία, σαν να’ ναι κυριολεξίες ή αναφορές σε πραγματικά περιστατικά.
Χρήζει προσοχής ότι, παρότι εξ ορισμού ψυχαγωγικό, αυτό το κίνημα μπορεί να καταστεί επίφοβο εάν, σε καιρό κριτικής ανεπάρκειας ή πολλής ευπιστίας, συμπέσει με αυτό των Nazi δια μέσου της ομοηχίας με το Naczi (< γερμ. Ignatz<Ιγνάτιος), το γνωστό τευτονικό υποκοριστικό που χρησιμοποιείται και με τη σημασία ‘χαζός, ατσούμπαλος” και τελικά ‘εγκληματικά ηλίθιος’. (: https://www.etymonline.com/word/ignatius ).
Σημειωτέον περαιτέρω ότι ένας Μιχάλης κάθε άλλο παρά μοιάζει ενός Naczi, δοθέντος ότι ο δεύτερος μάλλον ανατρομάζει και τρελαίνεται απ’ τον πρώτο, κατά τον τρόπο που παραληρεί όποιος χαροπαλεύει ή ισκιώνεται απ’τον ψυχοπομπό -κατά λαόν- Ταξιάρχη Μιχαήλ.
Οπότε η φράση “χρωστάω του Μιχάλη (имам да давам на Михаля) ή της Μιχαλούς”,μάλλον μπορεί να καταστεί ισοδύναμη (ως τρελαμένου ευφημισμός βλ. μετά το 45:50 https://www.youtube.com/watch?v=iHgxQ_UQ21s) με τα “Χρωστάω του Χάρου ή της Χαρόντισσας” (άρα, φοβάμαι ή ‘βλέπω’ ότι ο Κύρης της έρχεται να ‘εισπράξει’), “είμαι αγγελοκρουσμένος”(<αγγελοκρούομαι=ψυχομαχώ, σκιάζομαι, χτυπιέμαι από πνεύμα/τρελαίνομαι, βλ. https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%89), και η νατσουλίστικη μυθολογία (βλ. σχ. 75) καταπώς φαίνεται προκύπτει λόγω σύγχυσης με την εννοιολογικώς διάφορη φράση “χρωστάω τα μαλλιοκέφαλά μου”(=ζήτω το ‘γουλί’).
xar said
Ευχαριστώ για τις νεώτερες ευχές.
@89 Δεν ξέρω να απαντάται το Χάρης στα αρχαία, κοίταξα και στο TLG μπας και, αλλά δεν βρήκα κάτι. Πιο πιθανό μού φαίνεται να φτιάχτηκε αργότερα, από το θηλ. Χάρις. Το βικιλεξικό πάντως αναφέρει ως όνομα το Χαρίσιος, από τη μηκυναϊκή εποχή ήδη. Το Liddel-Scott δεν το έχει.
dryhammer said
89,92
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%9B%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82
Α. Σέρτης said
«Πρέπει να υπάρχει χαρτοκλεπτική μέθοδος ονόματι ‘πλακάκια’»
Όχι. Μόνο το τραπουλοπαιχνίδι λέγεται έτσι (ή «πόστες»)
Μαρία said
92
20 ἐπεὶ δὲ ἀνέστη ὁ Χάρης, προσελθόντες οἵ τε ἱππεῖς καὶ οἱ χρησιμώτατοι τῶν ὁπλιτῶν ἔλεγον: Ὦ Χάρης, ἔξεστί σοι τήμερον κάλλιστον ἔργον διαπράξασθαι. https://el.wikisource.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_(%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD)/%CE%96%27/II
Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και στη Χαρούλα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Χρόνια πολλά στους Χar, Βabis και όσους άλλους γιορτάζουν.
Πλάκα είχε το σημερινό αλλά, κάπως κουραστικό, καλύτερα η συνέχεια να είναι διπλή, και πολύ θα μ΄ενδιέφερε να μάθω αν κλαίνε οι ρέγκες.😂
Σπέσιαλ χρόνια πολλά στην συντρόφισσα και συμπατριώτισσα Χαρούλα.
Να έχεις πάντα ανοιχτό μυαλό, να είσαι υγιής και να σχολιάζεις εδώ, και να περνάς καλά.😍
Σε μιά ξεχωριστή παρουσία, ταιριάζει ένα ξεχωριστό δώρο.
Όταν πήγαμε να μείνουμε μαζί με την Παπέν (ανύπαντροι ακόμη) στο σπιτι που νοικιάσαμε, δεν είχα τελειώσει το κρεβάτι μας (το έφτιαχνα μόνος μου😂) κι έτσι για μιά βδομάδα κοιμόμασταν στο στρώμα στο πάτωμα. Απέναντι είχαμε ένα στόχο με βελάκια, ρίχναμε από ένα κι όποιος έχανε έφτιαχνε το πρωϊνό. Μιά φορά κέρδισα μόνο.😂
Αυτό το μοναδικό τραγούδι, με την μοναδική ερμηνεία μιάς άλλης Χαρούλας, (διαφορετικής😊) έγινε κάτι σαν ο ύμνος μας.
Για σένα.
Alexis said
#47: Ευχαριστούμε.
Ευχές σε όλους τους εορτάζοντες!
Αυτό με το ξύλο στο τέλος της χρονιάς άπαιχτο πραγματικά!
Χαρούλα said
Σ´όλους τους πιο πρόσφατους ευχόμενους ένα ευχαριστώ από καρδιάς.
THEO τα θυμάμαι για τις 40, αλλά το έχω πάρει στραβά που ξαφνικά μου αλλάζουν την οικογενειακή παράδοση της 10ης/2ου. Και γιαυτό τις κατηγορώ στις ρούγες☺️😊 Αστειεύομαι,εεε;
ΛΑΜΠΡΟ γιά όλη αυτή την εκτίμηση που μου δείχνεις. Αν και ίσως είσαι λίγο υπερβολικός. Θέλω δουλειά ακοοοόμη.
Ευχαριστώ και την Μαρία του Βορρά!
Alexis said
Ωχ μαρμάγκα…
Μάλλον κάποιο παρανόμι του Βάτμαν, ποιος ξέρει ποιο…
ΚΑΒ said
Το Χάρης δεν είναι σιγμόληκτο για να έχει κλητική Χάρες, άλλωστε δεν είναι σύνθετο ώστε να ενταχθεί σ’ αυτήν την κατηγορία των γ΄κλίτων, αλλά οδοντικόληκτο οπότε η κλητική του είναι ω Χάρης όπως τα τάπης, λέβης.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
-Ευχές πολλές σε όσους/ες γιορτάζουν το όνομά τους σήμερα και, ιδιαίτερα, στη Χαρούλα και Xar και Babis.
– “Τα έκαναν πλακάκια”
>>…Άλλοι πάλι λένε, πως η έκφραση προήλθε από το παιχνίδι των χαρτιών “πλακάκια».
Χαρτοπαίγνιο «πλακάκια» πράγματι υπήρχε (υπάρχει ; ), όπως λέει και το σχ. 94.
Το αναφέρει ο Σουρής (από το 1887): Εδώ
– Από τη Wikipedia βρίσκω:
«… δεν υπάρχει καμιά μαρτυρία (π.χ. από περιηγητές) για χρήση τραπουλών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, χωρίς αυτό να αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Αντιθέτως χαρτιά παίζονταν στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα, από όπου στη συνέχεια η συνήθεια πέρασε και σε μερικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας (τότε Ρούμελης). Τα τραπουλόχαρτα που χρησιμοποιούντο ήταν ενετικού τύπου, με αρχαιοπρεπείς παραστάσεις, ενώ και η ορολογία που επεκράτησε ήταν ιταλική και γαλλική και γενικότερα ευρωπαϊκής προέλευσης και, πάντως, όχι τουρκικής, κάτι που μάλλον αποδεικνύει ότι η τράπουλα ήρθε στην Ελλάδα από τη δύση και όχι από την ανατολή. Από το 1884 και μετά η εκτύπωση και η εμπορία των παιγνιοχάρτων ανήκε στο Μονοπώλιο του Ελληνικού κράτους».
Ωστόσο, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες εδώ
και εδώ, ότι την έκφραση χρησιμοποιούσε, με τη σημερινή μεταφορική σημασία, ο Κολοκοτρώνης.
Πρέπει, όμως, τα «πλακάκια» (στα οποία αναφερόταν) να ήταν κάποιο παιδικό παιχνίδι, όπως συμπεραίνεται σαφώς από εδώ και από την έκφραση «Θα παίξω τα πλακάκια»,
εδώ.
Αν μπορούσαμε να βρούμε πληροφορίες για τον τρόπο παιξίματος αυτού του παιδικού παιχνιδιού και τις πονηριές με τις οποίες –ενδεχομένως- ήταν συνυφασμένο, θα τεκμηριωνόταν πλήρως η προέλευση της φράσης από αυτό.
[Ελπίζω να βγουν τα πολλά λικνα και να μην πεινάει η μαρμάγκα μας…]
Alexis said
#98:>Αν και ίσως είσαι λίγο υπερβολικός.
Ε, είναι προεκλογική περίοδος Χαρούλα🙂
ΚΑΒ said
Και μια αρχαία φράση για τον Χάρητα:
ἐπὶ τῶν προχείρως ἐπαγγελλομένων, μηδαμῶς δὲ ἢ δυσκόλως παρεχόντων. Χάρης γὰρ
ὁ στρατηγὸς Ἀθηναίων εὐχερής τε καὶ ἑτοιμότατος πρὸς τὰς ὑποσχέσεις ἐγένετο μέν, οὐκ ἐπετέλει δέ γε.
ΚΑΒ said
103 «Χάρητος υπόσχεσις» είναι η αρχαία φράση. Χάρητος υποσχέσεις λοιπόν οι εξαγγελίες των πολιτικών στην προεκλογική περίοδο.
Spiridione said
101. κρυπτά πλακάκια
και εδώ λέει: Τα πλακάκια χαρτοπαίγνιον παιζόμενον με σκεπαστά χαρτιά ως επιδεκτικόν δολιότητος
http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/259823
Αλλά πώς παίζεται ένα παιχνίδι μόνο με σκεπαστά χαρτιά δεν μπορώ να καταλάβω.
Και εδώ πλακάκια επαναστατικά από το Αρχείο Κουντουριώτη. Κάτι σαν τα καπάκια (αλήθεια αυτά, πόθεν;)
https://books.google.gr/books?id=7DFGAQAAMAAJ&q=%22%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1%22&dq=%22%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiKx6yd5Iv9AhUL_7sIHW9uA_M4ZBDoAXoECAwQAg
xar said
@96, 97, 101
Ευχαριστώ για τις ευχές. 🙂
@93, 95 κτλ.
Στέκομαι διορθωμένος. Και επειδή κουράστηκα να στέκομαι, πάω να την πέσω! 🙂
Λεύκιππος said
Πριν περάσει η γιορτή¨
Πάει κάποιος σ’ έναν αγιογράφο.
– Θέλω να μου φτιάξεις μια αγιογραφία, τον Άγιο Νικόλαο.
– No problem, αλλά μήπως θα θέλατε να σας φτιάξω τον άγιο Χαράλαμπο;
– Όχι, τον άγιο Νικόλαο θέλω.
– Σας το λέω γιατί τον άγιο Χαράλαμπο τον πετυχαίνω πολύ καλύτερα.
– Όχι ρε άνθρωπέ μου, τον άγιο Νικόλαο.
– Μα ο άγιος Χαράλαμπος είναι πιο…
– Λοιπόν τέλος. Τον άγιο Νικόλαο μπορείς, ναι ή όχι;
– Και βέβαια μπορώ. Αλλά, να σας πω, θα χαραλαμπίζει λιγάκι…..
Μαρία said
105
Τα πλακάκια που εγώ έχω δει να παίζουν για πλάκα δυο άτομα δεν το λες και παιχνίδι. Κόβουν απλώς την τράπουλα και κερδίζει το μεγαλύτερο φύλλο. Καθαρό κουμάρι.
Μέχρι σήμερα πίστευα οτι η έκφραση «τα έκαναν πλακάκια» είναι παραφθορά της έκφρασης «έκαναν καπάκια».
Αγγελος said
Την οδό Χάρητος στο Κολωνάκι όλοι οι Αθηναίοι την ξέρουν. Προς τιμήν ποιανού Χάρη(τος) ονομάστηκε, μάλλον κανείς. Εγώ τουλάχιστον τώρα το ´μαθα 🙂
Μαρία said
109
Προς τιμήν του στρατηγού βλ.95.
Spiridione said
108. Ο παπάς δηλαδή, κάτι τέτοιο.
Alexis said
Κάποιο σχόλιό μου πρέπει να διανυκτέρευσε στο… κρατητήριο 🙂
Alexis said
Νατσουλισμοί δεν είναι μόνο οι ευφάνταστες ιστορίες του Νατσούλη.
Τα τελευταία χρόνια πολλή πλάκα έχουν και οι λεγόμενοι «στιχουργικοί νατσουλισμοί» στο διαδίκτυο. Ήτοι άρθρα του τύπου:
-Ποια ήταν η Φανή του Βασίλη Καζούλη;
-Για ποια έγραψαν το «Ρίτα Ριτάκι» οι Αδερφοί Κατσιμίχα;
-Ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο Μπάμπης ο Φλου;
-Ποιος ήταν ο «άγιος» και ποιο ήταν στ’ αλήθεια το «Μπαρ το Ναυάγιο»;
και πάει λέγοντας…
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
105, τέλος
Τους το είχε «κολλήσει» ο Κολοκοτρώνης φαίνεται! 🙂
45, 4.
Στο σημερινό (χθεσινό, πλέον) Chase.
Ερώτηση ΜΠΕΚ: Λέξη που δηλώνει ότι κάθομαι με λυγισμένα γόνατα (ή κάπως έτσι…)
ΠΑΙΚΤΕΣ: Οκλαδόν.
ΜΠΕΚ: Λάθος! Σταυροπόδι. 😂😵
34+38.
Μνήμη αξέχαστου Γιάννη Ιατρού που το έμαθε και σε μένα:
Ανεβάζω τις φωτο/εικόνες στο imgur. Αφού αντιγράψω το link που εμφανίζεται, προσθέτω στο τέλος και .jpg για να εμφανιστεί στην ανάρτηση αμέσως.
sarant said
99-112 Το 113 είναι το σχόλιο που διανυκτέρευσε στο κρατητήριο (είχα έξοδο χτες)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πρώτα πρώτα ευχές με τόκο στους χθεσινούς εορτάζοντές μας.
– 💐της Χαρούλας 🙂
Babis, ω ναι ! αλλά
Xar ούτε που το φαντάστηκα! (Ξαρ σε διαβάζω από μέσα μου 🙂 !
Ας κάνω, εις μνήμην, που με ξεστράβωσε ο αξέχαστος Γιάννης κι εμένα, μια πρώτη δοκιμή με μια πρόσφατη φωτό από τη Ρεματιά.

Για να το συνδέσω κάπως με το άρθρο διαλέγω για τίτλο :
Κάνει τουμπεκί
(Το σπίτι της Μιχαλούς πρωτοσκέφτηκα αλλά όχι, δεν θα θίξω έτσι τους ενοίκους 🙂 )