Εθνεγερσιακά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 25 Μαρτίου, 2023
Που βέβαια τα λέω έτσι διότι σήμερα έχουμε 25η Μαρτίου. Γιατί όχι εθνεγερτικά; Διότι τον τίτλο αυτό τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και μάλιστα δυο φορές, σε προηγούμενες χρονιές που έπεφτε η 25/3 Σάββατο ή εκεί κοντά, οπότε είπα να μην επαναλάβω τρίτη και φαρμακερή φορά τον ίδιο τίτλο και παράλληλα να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια να πιάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις (σημειώνω ότι ο τύπος «εθνεγερσιακός» βγάζει μόνο 1-2 γκουγκλιές ενώ ο τύπος «εθνεγερσιακά» δεν έβγαζε καμία έως τώρα).
Μια άλλη λέξη που βγάζει λίγες γκουγκλιές είναι το «ενεκπαίδευτο», όπως εδώ στο σουπεράκι του Σταρ.
Φυσικά, πρόκειται για «ανεκπαίδευτο» προσωπικό με μια μικρή αλλαγή στον επικεφαλής του, από λάθος πληκτρολόγησης.
* Σε άλλα νέα, συνεχείς είναι οι ανακατατάξεις στον, ας πούμε, πατριωτικό χώρο, όπου η πολιτεύτρια Αφροδίτη Λατινοπούλου, αφού διαγράφτηκε από το κόμμα ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κ. Μπογδάνου επειδή διαφώνησε με τη συμμετοχή του κόμματος στον συνασπισμό Πατριωτική Ένωση, ανακοίνωσε ότι ιδρύει δικό της κόμμα, που το ονόμασε ΠΑΤΡΙΔΑ, όχι ακρώνυμο (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής, νομίζω) αλλά μία λέξη, στο στιλ των Abibas και SFIKO.
Παρακολουθώντας τον σκυλοκαβγά που έχει ξεσπάσει, θυμήθηκα τον Σάμουελ Τζόνσον, που είχε πει ότι ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων. Αν έβλεπε τον τωρινό σκυλοκαβγά με την ΠΑΤΡΙΔΑ-ΜΛΚ και την ΜΛΚ-ΠΑΤΡΙΔΑ, θα συμπλήρωνε: και των σούργελων.
* Κι άλλη μια καινούργια λέξη, αυτή στα (πιο) σοβαρά.
Υιοθέτης, αυτός που υιοθετεί, όπως ταξιθέτης αυτός που ταξιθετεί, αθλοθέτης αυτός που αθλοθετεί, επίσης καταθέτης, διαθέτης και τα παρόμοια.
Κανονικός σχηματισμός, πιθανώς χρήσιμος όρος.
* Φίλος μού έστειλε την εξής φωτογραφία από σύνθημα, μόνο που δεν βρίσκω τώρα το μέιλ του κι έτσι δεν μπορώ να σας πω από ποια πόλη είναι
Και αναρωτιέται ο φίλος αν η λέξη «Υγειονομικό» είχε ξεχαστεί στην αρχή και μπήκε εκ των υστέρων ή αν επίτηδες μπήκε έτσι για να φαίνεται καλύτερα.
Δεν ξέρω. Ίσως ο συνθηματογράφος να συνειδητοποίησε ότι δεν χωράει στην επάνω σειρά.
* Τη βδομάδα που μας πέρασε ο Μέφρι χτύπησε δυο φορές, ο ίδιος ή οι παραφυάδες του.
Μπήκαμε στο Ραμαζάνι, και ο ιστότοπος news247 δημοσίευσε άρθρο για το θέμα.
Μια κυρία για την οποία προφανώς η αναφορά σε μουσουλμάνους λειτουργεί όπως το κόκκινο πανί παροιμιωδώς για τον ταύρο θεώρησε καλό να σχολιάσει αλλά αντί να γράψει μια απλή και ανόθευτη βρισιά πήγε να φιλοσοφήσει «δεν μου επιτρέπει η παιδία μου», έγραψε, και όχι χάριν παιδιάς.
Ούτε η ορθογραφία της το επέτρεψε κι έτσι βγήκε εκτός παιδιάς.
Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε επέκταση του νόμου του Μέφρι, αφού η κυρία αναφέρει την παιδεία της και κάνει λάθος ακριβώς σε αυτή τη λέξη.
* Αλλά, όπως είπα, είχαμε και δεύτερη μεφρική εκδήλωση.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου αγανακτισμένος επιτέθηκε σε κάποιους (δεν ξέρω ειλικρινά ποια περίπτωση είχε κατά νου) που χρησιμοποιούν τον τύπο «επιτίθΟνται» αντί του κανονικού «επιτίθΕνται».
(Δεν το διευκρινίζει, αλλά υποθέτω πως αναφέρεται σε προφορικό λόγο).
Και απαντάει ο πρώην υπουργός Ανδρ. Ανδριανόπουλος ότι δεν είναι θέμα κακοποίησης αλλά αγραμματΩσύνης.
Βέβαια ο κ. Α.Α., γεννηθείς το 1946, πήγε σχολείο στις δεκαετίες 50-60, όπου πιθανώς να διδάχτηκε τη λέξη αγραμματοσύνη με ωμέγα. (Θυμάμαι ότι ο Γληνός είχε γράψει το 1928 σειρά άρθρων για το «κύμα της αγραματωσύνης», που τα έχουμε παρουσιάσει και στο ιστολόγιο). Οι παλιότεροι θα θυμούνται ίσως όχι την αγραμματοσύνη, αλλά πάντως την καλοσύνη, που είναι πιο συχνή λέξη, με ωμέγα, καλωσύνη, αν και ομολογώ πως με τίποτα δεν μπορώ να θυμηθώ πώς την είχα διδαχτεί στο σχολείο εγώ.
Ωστόσο, οι σημερινοί αναγνώστες του τουίτ το θεώρησαν, και όχι άδικα θα έλεγα, ανορθόγραφο και το σχολίασαν αναλόγως, κάνοντας αναφορά και στον Μέφρι. Θα μπορούσε επίσης να σχολιάσει κανείς πως, αν δείχνει αφροντισιά το προφορικό «επιτίθονται» (λαϊκός τύπος είναι, αναλογικός, αφού το τρίτο πρόσωπο συνήθως έχει κατάληξη -ονται, όχι -ενται), εξίσου αφροντισιά δείχνει και η παράλειψη των τόνων από τον κ. Α.Α. [Ναι, αλλά εγώ ξέρω να βάζω τόνους, απλώς βαριέμαι -γι’ αυτό μίλησα για αφροντισιά].
Εγώ πάλι δεν βλέπω πως (ή πώς) κακοποιείται η γλώσσα αν πείτε «επιτίθονται».
* Φίλος στέλνει αυτή την οθονιά, αν και δεν θυμάμαι να μου έγραψε από ποια ταινία ή σειρά είναι.
Πολλοί λαμβάνουν τον φόνο ως παιχνίδι. Δεν είναι, λέει σε κωμικό ευπρεπισμό ο υπότιτλος.
Εγώ θα έγραφα
Πολλοί παίρνουν τον φόνο για παιχνίδι
ή
… σαν παιχνίδι.
Αλλά βλέπετε, πέρα από το προγραμμένο ‘σαν’, και το «παίρνω» έχει μπει σε μαύρη λίστα κι έτσι προέκυψε αυτό το τέρας, που φοβάμαι να ρωτήσω αν και οι νεότεροι το θεωρούν τέρας.
Μου φαίνεται πως δεν μας λαμβάνει πια να χρησιμοποιούμε το χυδαίο ρήμα «παίρνω».
* Μια αναγγελία προς Κρητικούς, ιδίως Καστρινούς. Την Τετάρτη 29/3 το απόγεμα είμαι προσκαλεσμένος σε μια εσπερίδα για τον Γ. Σεφέρη που διοργανώνεται στη Βικελαία, στο Ηράκλειο Κρήτης. Θέμα της δικής μου ομιλίας είναι «Η γλώσσα του Σεφέρη και ο Σεφέρης για τη γλώσσα» -δείτε και την πλήρη σύνθεση του εκλεκτού πάνελ.
Θα χαρώ να σας δω αν περάσετε από εκεί. Και θα μείνω κανα τριήμερο, οπότε αν θέλετε δώστε σήμα.
* Ακλισιά σε σουπεράκι κάνει παραπλανητικό τον τίτλο, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Ο δικηγόρος της 14χρονης θύμα μαστροπείας στο Live News, το οποίο εκ πρώτης όψεως σημαίνει ότι ο δικηγόρος έπεσε θύμα μαστροπείας την ώρα της εκπομπής.
Όμως, και να μην ξέρουμε την υπόθεση, από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι θύματα μαστροπείας πέφτουν γυναίκες, κάποτε ανήλικα κορίτσια, και όχι δικηγόροι.
Να φανταστούμε μια αόρατη παύλα που ενώνει το «14χρονης» με το «θύμα»; Εγώ πάντως θα έκλινα το «θύμα» δηλ. θύματος μαστροπείας.
* Μια και σήμερα είναι 25η Μαρτίου, να βάλουμε κάτι από τότε.
Πρόκειται για τη σημαία της επαναστατημένης Ύδρας, από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, όπου φαίνεται αρκετά καθαρά η επιγραφή «´Η ταν ή επί ταν».
Η φίλη που το στέλνει, λέει:
Εγώ, τι να πω, συγκινήθηκα λίγο όταν το πρωτοείδα – οι άνθρωποι μπορεί να μην ήξεραν να το γράφουν, ήξεραν όμως να το εννοούν!
* Ένα λάθος σε τίτλο της Καθημερινής, που ακόμα δεν το έχουν διορθώσει, αν και μπορεί να το διορθώσουν μέχρι να το διαβάσετε (πήρα οθονιά, βέβαια)
Ήδη 500 είδη;
* Μου στέλνει φίλος απόσπασμα σχετικά με τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες στη Γαλλία:
Υπάρχουν αποκλεισμένοι αυτοκινητόδρομοι, απεργίες μεταφορών και ενέργειας και βουνά από ασυλλόγιστα σκουπίδια στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ειδική συνταγματική του εξουσία για να επιβάλει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που απεχθάνεται το 70% των Γάλλων ενηλίκων.
Ασυλλόγιστα σκουπίδια; Υποθέτω ότι το πρωτότυπο (στα γαλλικά μάλλον, αλλιώς στα αγγλικά) είχε μια λέξη σαν «αδιανόητα», που προσδιόριζε τα βουνά μάλλον των σκουπιδιών παρά τα σκουπίδια, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω.
* Και κλείνω με ένα μεζεδάκι σε συνέχειες.
Την περασμένη βδομάδα είχαμε δει μια στραβομετάφραση από μηχανάκι, από ένα φωτογραφικό σάιτ, όπου το Faliro το μετέφρασε I am broke επειδή το εξέλαβε για το ρήμα «φαλίρω».
Ε, ο κεραυνός ξαναχτύπησε στο ίδιο σημείο -περίπου, αν και αυτή τη φορά δεν έχουμε την επίμαχη φωτογραφία.
Ο φωτογράφος ανεβάζει φωτογραφία με τη λεζάντα
Faliro, Athens
και το πρόγραμμα μεταφράζει, προς τα ελληνικά: Κατάντια, Αθήνα.
Ως Φαληριώτης αρχίζω να εκνευρίζομαι. Να επιληφθεί η δημοτική αρχή!
Καλό μπακαλιάρο εύχομαι, κι ας εκτοξεύτηκε η τιμή του!
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Να πω τα χρόνια πολλά σε Βαγγέληδες και Βαγγελίτσες – Λίτσες (και Ευάγγελους και Ευαγγελίες στα νεώτερα χρόνια) και κάποιες Αγγελικές που επιλέγουν τη σημερινή μέρα για να γιορτάσουν.
Να υπενθυμίσω επίσης πως καλό είναι να διαβάζουμε τα μέιλ που μας στέλνουνε και ν’ απαντάμε όταν μας ρωτάνε 🙂 Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Ε, κάμποσοι τέτοιοι υπάρχουν.
Ένα όχι θα με πείραζε δεν λέω
μα ‘ναι καλύτερα άμα το ξέρω.
Θρασύμαχος said
«Πολλοί λαμβάνουν τον φόνο ως παιχνίδι»: δεν νομίζω να πρόκειται για ευπρεπισμό του «παίρνουν», μάλλον ο συντάκτης είχε κάπου ακούσει «εκλαμβάνουν»
Αντώνης said
Καλημέρα.
Φαντάζομαι πως τα «ασυλλόγιστα» σκουπίδια είναι εκείνα των οποίων δεν έχει γίνει συλλογή, τα ασύλλεκτα.
Θρασύμαχος said
Στη φωτογραφία με το «υγειονομικό απαρτχάιντ» κάτι μοιάζει με τοιχίο σταθμού μετρό, επομένως μάλλον Αθήνα είναι (εκτός αν πιστέψουμε τον άλλο που είπε πως ήδη λειτουργεί και της Θεσσαλονίκης)
Δύτης των νιπτήρων said
Πήγα να γράψω για μετρό Θεσσαλονίκης αλλά, με πρόλαβε ο Θρασύμαχος 😦
Α. Σέρτης said
«η παιδία μου», έγραψε, καο»
Όταν στηλιτεύουμε κάτι που μπορεί να είναι λάθος πληκτρολόγησης, φροντίζουμε να μην την πατάμε οι ίδιοι αμέσως μετά…
Α. Σέρτης said
επιτίθομαι/επιτίθοσαι/επιτίθοται
επιτιθόμαστε/επιτίθοστε/επιτίθονται
Ε…όσο να πεις…δεν είναι μακριά και το «εγέρθητου»…
Παναγιώτης said
@4 Σίγουρα μετρό όπως μαρτυρά και η σχάρα από το φρέαρ εξαερισμού που διακρίνεται. Στο μετρό της Αθήνας είναι στο Μεταξουργείο:
https://goo.gl/maps/grQsQx1S7ceF3Zyb9
gpointofview said
Καλημέρα
Βικελαία…χμμμμ
Κάτι μου λέει πως θα παραστεί και Μ. Τσικριτσής, θεολόγος-μαθηματικός που έχει αποκρυπτογραφήσει (και αυτός) την γραμμική Α και όχι μόνο, έχουμε γράψει και πιο παλιά εδώ.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
4-8 Όλα βρίσκονται εδώ!
2 Μπορεί
3 Α, έχεις δίκιο, ασύλλεκτα λοιπόν, χυδαϊστί αμάζευτα
6 Σωστά
7 Εμ, όχι. Το κλιτικό υπόδειγμα έχει -ο στο 1ο ενικό και στο 1ο-3ο πληθυντικό
Κιγκέρι said
>>…δεν θυμάμαι να μου έγραψε από ποια ταινία ή σειρά είναι.
Αν και δεν το παρακολουθώ, μεγαλώνοντας λίγο την εικόνα αναγνώρισα τον Ηρακλή Πουαρό, από τη σειρά που προβάλλεται στο Έρτφλιξ.
LandS said
«Κανονικός σχηματισμός, πιθανώς χρήσιμος όρος»
Και ο Τεκνοθέτης.
Α. Σέρτης said
10/7
Α…μισό να «διορθώσω»:
επιτίθομαι/επιτίθεσαι/επιτίθεται
επιτιθόμαστε/επιτίθεστε/επιτίθονται
«εγέρθητου» λέμε… «όλοι απάνου» (στη γλώσσα -να της αλλάξουμε τα πετρέλαια και να γίνει μοσχαρίσια…)
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
sarant said
11 Α, οκ
13 Κι ένας άλλος έλεγε κάτι τέτοια, «Μη λέτε νηρόν, να λέτε ακραιφνές».
Κιγκέρι said
Εμένα με προβληματίζει λίγο αυτό το υιοθέτης, ίσως επειδή δεν το έχω ξανασυναντήσει. Σκέφτομαι, αν υιοθετήσω ένα παιδί από ένα ίδρυμα και είμαι εγώ ο υιοθέτης, τότε το ίδρυμα τι είναι;
atheofobos said
Καλό μπακαλιάρο εύχομαι, κι ας εκτοξεύτηκε η τιμή του!
Παρά το ότι ο Γεωργιάδης μας είπε πως ο μπακαλιάρος φέτος θα είναι φθηνότερος από πέρσι, την αύξηση της τιμής του μπακαλιάρου την επιβεβαιώνει και στο γευστικό άρθρο του ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Κ που αρχίζει ως εξής:
Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε πως η τιμή του μπακαλιάρου ανέβηκε, σε αντίθεση με την τιμή του κ. Πολάκη, η οποία έπεσε. Στην πολιτική σκηνή ο κ. Πολάκης μοιάζει με είδος σε προσφορά, σε αντίθεση με τον μπακαλιάρο, που πλησιάζει την κατηγορία πολυτελούς εδέσματος. Θα μου πείτε ο κ. Πολάκης δεν τρώγεται με τίποτε.
Το υπόλοιπο: https://www.kathimerini.gr/opinion/562333474/i-timi-toy-mpakaliaroy/
Νέο Kid said
Το όχι στο Απαρτχαϊντ Υγειονομικό, μού θύμισε ένα παλιό σύνθημα στο Πολυτεχνείο ( το κάτω, το ορίτζιναλ. Όχι στου Ζωγράφου)
«Όχι στο φοιτητικό απαρτχάιντ! ΑΧΜΕΤ»
Ο Αχμέτ (Αριστερός χώρος Μεταλλειολόγων) είχε πάντα( τότε στα χρόνια μου δηλαδή. Δεν ξέρω τώρα…) τα πιο καλτ και προχώ συνθήματα!…
xar said
«Μείωση σε πάνω από 500 ήδη θαλάσσιας ζωής στους υφάλους της Αυστραλίας»
Η μετάφραση έχει και άλλα προβλήματα, πέρα από το τυπογραφικό ήδη -> είδη:
1. Το «Είδη θαλάσσιας ζωής» είναι αγγλισμός, στα φυσιολογικά ελληνικά λέγεται θαλάσσια είδη / είδη της θάλασσας
2. Το «μείωση σε πάνω από 500 είδη» είναι τουλάχιστον αμφίσημο, αφού κυριολεκτικά θα μπορούσε να σημαίνει και ότι τα είδη ήταν π.χ. 700 και μειώθηκαν σε 500 και κάτι. Προφανώς εννοείται: Μείωση στον πληθυσμό πάνω από 500 θαλάσσιων ειδών… ή απλούστερα: Μειώθηκε ο πληθυσμός…
ΣΠ said
Ο τύπος «υιοθέτης» δίνει 3610 γκουγκλιές
https://www.google.com/search?q=%22%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82%22&sxsrf=APwXEdfi_AhJKLNKcPYnStf7_M2s-oCJRA%3A1679734728207&source=hp&ei=yLceZNSfCaSW9u8PybCBwA0&iflsig=AOEireoAAAAAZB7F2NludFS5APxwiUqemA0Lg4yJq1D2&ved=0ahUKEwjUo6e-2_b9AhUki_0HHUlYANgQ4dUDCAg&uact=5&oq=%22%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%82%22&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EANQAFgAYMEDaABwAHgAgAHHAYgBxwGSAQMwLjGYAQCgAQKgAQE&sclient=gws-wiz
xar said
@3
Το πιο πιθανό, αυτό είναι. Μάλλον προσπάθησε ο καημένος ο μεταφραστής να βρεί βιαστικά το αντίθετο του καθώς πρέπει «συλλέγω» για να αποφύγει το πλεμπαίο «αμάζευτα», αλλά του βγήκε ασυλλόγιστα!
Christos said
Προσπαθώντας να επιδείξει το πλούσιο λεξιλόγιό του, και κρίνοντας το «ωφελούμαι» μπανάλ, ο Φοίβος Κλαυδιανός του Κόντρα ρώτησε χτες τον καλεσμένο του «Ποιος καρπώνεται από αυτό;»
Δεν ξέρω ποιος καρπώνεται από την αυθαίρετη χρήση των λέξεων, ξέρω όμως ποιος πρέπει να καρπαζώνεται…
Ανδρέας Τ said
Καλημέρα. Ο Ανδριανόπουλος έβγαλε το ίδιο Γυμνάσιο με τον Νικοκύρη. Όχι την ίδια εποχή. Την εποχή που είχαμε τρεις ώρες νέα ελληνικά και έξη ώρες αρχαία ελληνικά την εβδομάδα.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
16. Πατροθέτης, μητροθέτης. Εξαρτάται από τον αυτοπροσδιορισμό του υιοθέτη.
Costas X said
Καλημέρα, και χρόνια πολλά σε Ευαγγελίες, Ευάγγελους, και… ελεύθερους Έλληνες !
«Πολλοί λαμβάνουν τον φόνο ως παιχνίδι» : Δεν με ξενίζει καθόλου, εφ’ όσον μιλάει ο Ηρακλής Πουαρώ(sic). Ο μεταφραστής πιθανότατα προσπαθεί να αποδώσει το λόγιο ή επιτηδευμένο ύφος της εποχής. Έχω χρησιμοποιήσει ανάλογες εκφράσεις σε (εντελώς ερασιτεχνική) μετάφραση Σέρλοκ Χολμς. Αυτό που με ξενίζει είναι όταν οι μεταφραστές χρησιμοποιούν «βλάχικα» ή «κουτσαβάκικα» προκειμένου να αποδώσουν ξένες τοπικές προφορές, π.χ. σκωτσέζικα, κόκνεϊ κ.λ.π.
Δύτης των νιπτήρων said
Κιντ επειδή παραπονιέσαι, να διαφημίσω καινούργια πραμάτεια στο μαγαζάκι μου: Γάλλους πράκτορες στην επανάστασή μας (τώρα που διαβάζουμε για Ρώσους πράκτορες στη δική τους…)
xar said
@16, 20
Πολλά από τα λινκ είναι εκφράσεις από μάρκετινγκ, του στυλ «γίνε σήμερα οικονομικός υιοθέτης» ή από οργανώσεις που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, άρα ο όρος έχει ήδη κάποια χρήση.
Προσωπικά δεν μου πολυαρέσει, συμφωνώ με την Κιγκέρι στο 16 (αν το καταλαβαίνω καλά), ότι ο υιοθέτης θα μπορούσε να σημαίνει και αυτόν που τοποθετεί το παιδί σε μια οικογένεια. Στην επίσημη γλώσσα αυτός που υιοθετεί λέγεται θετός γονέας, ίσως χρειαζόμαστε και μια πιο καθημερινή μονολεκτική έκφραση. Υπάρχει το ανάδοχος, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
dimosioshoros said
Υπάρχουν κάποια τέτοια «Uncollected garbage is piled up on a street in Paris, Monday, March 20, …»
dimosioshoros said
Αναζητώντας και τεκνοθέτη…
sarant said
23 Πράγματι, είμαστε συναπόφοιτοι. Και τις προάλλες, σε μια παρουσίαση όπου ήταν ο ποιητής Γιώργος Βέης, διαπίστωσα ότι κι αυτός είναι συναπόφοιτος.
Pedis said
Από εορτασμό εθνικής επετείου στο Ιράν
🤮
—
Νικοκύρη, ντροπή να τα βάζεις με τον πνευματικό γίγαντα …
Είπα πνευματικό γίγαντα … δεν μου λες, τη φώτο που βλέπω στον τουίτα σου από την εκδήλωση ενός άλλου ημεδαπού γιγάντεΩς της Ιστορικής ερεύνης, εσύ την τράβηξες; 😯
—
—
—
—
Υιοθέτης vs Υιοθετών; 🤔
(Ο δεύτερος όρος δε υπάρχει.)
LandS said
22
ΛΚΝ: καρπώνομαι [karpónome] Ρ1β : εκμεταλλεύομαι το κέρδος, απολαμβάνω την ωφέλεια από κτ.: Εμείς δουλέψαμε τόσα χρόνια και τώρα άλλοι καρπώνονται τους κόπους μας. Aυτός καρπώθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο. Aπό αυτή τη διεθνή σύμβαση η χώρα μας θα καρπωθεί πολλά οφέλη.
ΧΡΗΣΤΙΚΟ: καρπώνομαι καρ-πώ-νο-μαι ρ. (μτβ.) {καρπώ-θηκε, -θεί} & (λόγ.) καρπούμαι {καρπ-ούται} (αρνητ. συνυποδ.): νέμομαι, οικειοποιούμαι: ~ονται τις εισπράξεις/τα κέρδη. ~ονται τα οφέλη από … για το ατομικό τους συμφέρον. ~θηκε τη δόξα χωρίς να το αξίζει. Προσπαθούν να ~θούν τους αγώνες άλλων. Πβ. απολαμβάνω, εκμεταλλεύομαι, επωφελούμαι. [< αρχ. καρποῦμαι]
Νέο Kid said
26. Πολύ ωραίο Δύτη!
Αγγελος said
O κανόνας για το -οσύνη ήταν πράγματι ο ίδιος με των παραθετικών: με Ο αν η προηγούμενη συλλαβή ήταν φύσει ή θέση μακρά, ειδάλλως με Ω. Αλλά είναι από αυτά που έχουν εξορθολογιστεί εδώ και 40+ χρόνια…
LandS said
22
Για μένα το «Ποιος το καρπώνεται αυτό;» είναι προτιμότερο από το «Ποιος καρπώνεται από αυτό;» αλλά το «Ποιος ωφελείται από αυτό;» δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο από το «Ποιος το καρπώνεται αυτό;»
ΣΠ said
32
Η σωστή σύνταξη είναι «καρπώνομαι κάτι», όχι «καρπώνομαι από κάτι».
Πέπε said
Πολύ ωραίος ο υιοθέτης, ή και τεκνοθέτης. Και κανονικοί σχηματισμοί με ένα σωρό ανάλογα, και ήδη αρχίζει να καθιερώνεται όπως βλέπουμε, έστω σε ειδικούς χώρους αρχικά. Δε νομίζω ότι θα μπερδευόμουν με το κέντρο που κανονίζει τις υιοθεσίες μεταξύ παιδιών και θετών γονέων.
Όσο για το έμφυλο του πράγματος, δε νομίζω (και δε θα ήθελα – ποιον ενοχλεί;) να αλλάξει το υιοθετώ στις μεταφορικές του χρήσεις, π.χ. υιοθετώ μια στάση, αλλά για τις κυριολεκτικές (τεκνοθετώ παιδί) θα μπορούσε κάλλιστα.
kanapes said
Αν πίσω από το «Υγειονομικό» υπήρχε το «Γελαστό Αγριογούρουνο» με σπέσιαλ σάλτσα μέντας…
https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/09/asterixbritain/
ΓΤ said
https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/31/adoption/
dimosioshoros said
Αυτές τις μέρες ακούστηκε και ένα πολύ σοβαρό μεζεδάκι. Κουφό. Αλλά όποιος το ξέρει, το ξέρει. Δεν υπάρχει λόγος να το αναδείξουμε. Με αρχηγό κόμματος.
phrasaortes said
Στο τελευταίο ηχητικό ντοκυμαντέρ του Δημοκίδη για την καραμανλική δυναστεία πρόσεξα ότι πάλι είχε δανειστεί ορισμένες προτάσεις από την Βικιπαίδεια (απ’τα άρθρα για τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Μεταφορών). Δεν επανέλαβε ολόκληρες παραγράφους, όπως στο ντοκυμαντέρ για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά δείχνει ότι τακτική της έμπνευσης/λογοκλοπής απ’την εγκυκλοπαίδεια εφαρμόζεται συστηματικά απ’τον Δημοκίδη.
ΣΠ said
Αφού υπάρχει η υιοθέτηση, γιατί να μην υπάρχει και ο υιοθέτης;
ΓΤ said
#0
Να πούμε την αλήθεια, περιμέναμε την αναγγελία για την Κρήτη, αυτό το «θα είμαι εκεί», να τη δούμε στο τέλος του σημερινού κομματιού.
Απά’ στων μεζέδων τη ροή
σας δίνω μου το στίγμα
κι αν κοινωνία αγελαία
εγώ μιλώ στη Βικελαία
Πάμε λοιπόν να δούμε το πρόγραμμα. Θα πρωτοσκάσει η Αριστέα Πλεύρη, με θέμα «… είτε βραδιάζει είτε φέγγει…». Και αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν τα πρώτα […], αφού το «Γιασεμί» έχει το «Είτε βραδιάζει» πρώτο στίχο του.
Και πάμε στις Παράλληλες Εκδηλώσεις: εκεί που θα σκάσουν οι μορφωμένοι στον μπουφέ για να τσιμπολογήσουν με συχνότητα δακτύλων που θα θυμίζει του κολιμπρί το φτεροκόπι.
«Δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες από την Περιφέρεια Κρήτης (coffee welcome, menu buffet)».
Πολύ σωστά. Θα φάνε μόνον όσοι συμμετάσχουν από την Περιφέρεια…
Τα αγγλικά τούς μάραναν.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=596656992489582&set=pcb.596657112489570&locale=ar_AR
ΣΠ said
43
Άκλιτο το κολιμπρί; Μάλλον είσαι με τον Μπαμπινιώτη παρά με το ΛΚΝ.
Νέο Kid said
44. Του κολυμπριού απέναντι πείτε του πώς πεθαίνω; 😆
Χαρούλα said
Και του χρόνου και πάντα λεύτεροι!
…Υπάρχουν αποκλεισμένοι αυτοκινητόδρομοι, απεργίες μεταφορών και ενέργειας και βουνά από ασυλλόγιστα σκουπίδια στη γαλλική πρωτεύουσα,…
Μόνον εμένα ενοχλούν …οι μεταφορές και η ενέργεια που απεργούν;
Ή λέγεται και δεν έτυχε να το ξανακούσω;
aerosol said
Πολλοί λαμβάνουν τον φόνο ως παιχνίδι. Θα τους λάβει και θα τους σηκώσει.
ΣΠ said
47
Θα τους λάβει και θα τους εγείρει.
Georgios Bartzoudis said
«Εγώ πάλι δεν βλέπω πως (ή πώς) κακοποιείται η γλώσσα αν πείτε επιτίθονται».
# Απλώς …υπάρχουν και μείζονες κακοποιήσεις!
«Μου φαίνεται πως δεν μας λαμβάνει πια να χρησιμοποιούμε το χυδαίο ρήμα παίρνω».
# Και λαμβάνω, και παίρνω, και ζαπώνω, και ζαμοτυλίγω και ότι … φέρει ο γιαραμπής. Πού βρίσκεται «το χυδαίο»;;
«Υπάρχουν αποκλεισμένοι αυτοκινητόδρομοι, απεργίες μεταφορών και ενέργειας και βουνά από ασυλλόγιστα σκουπίδια στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς ο Μακρόν χρησιμοποίησε την ειδική συνταγματική του εξουσία για να επιβάλει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που απεχθάνεται το 70% των Γάλλων ενηλίκων».
# Τοιαύτα έλεγον και οι ημέτεροι εργατοπατερίζοντες συνδικαλΗστές περί το 2000 μ.Χ. (θυμάστε που …κατάπιαν τον Γιαννίτση;). Και πλήρωσαμε (και πληρώνουμε, και θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας) τις «μετρήσεις» των 70% και …δεν συμμαζεύεται.
sarant said
31 Ναι, εγώ, πήγα στην παρουσίαση. Αλλά το βιβλίο σταματάει στο 1956
40 Μιλάς με γρίφους Γιάννη
41 Το κακό είναι να μην αναγνωρίζει όσα παίρνει\
43 Δεν το έβαλα στο τέλος επειδή, αν έβαζα και φωτογραφία της πρόσκλησης, όπως είχα σκοπό, θα εμφανιζόταν στα σόσιαλ (ως τελευταία) κι αυτό δεν το ήθελα. Τελικά όμως δεν έβαλα την φωτογραφία 🙂
46 Δίκιο έχεις
47-48 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ευάγγελοι (και κάποιο Άγγελοι), καθώς και Εύες, Ευαγγελίες (και κάποιες Αγγελικές-από Πάτρα πχ) Χρόνια Πολλά!
Το Υγιειονομικό, ως υπογραφή.
π.χ. Όχι στο Πάσχα. Τα αρνιά.
45 🙂
και του Κολυμπαριού,
μιας και στην Κρήτη το θέμα 🙂
47, 48 🙂
και συνθηματικά:
θα τσι γραπ και θα τ΄ς απ
ΓΤ said
Σκάω σε μαγέρικο για μπακαλιάρο μαστοριά.
Μεγάλο το τραπέζι δίπλα, στην κουβέντα κυριαρχεί η δήλωση της μεγάλης γενετίστριας φαινομηρίδος πάλκου Έλενας Παπαρίζου ότι «τα μωρά γεννιούνται άφυλα», σχόλια για «Σασμό», «Ελιά» και λοιπά ζέοντα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα.
Ξάφνου, ο πάντρε παντρόνε ζώνεται αυστηρότητα:
-Κάντε λίγο ησυχία τώρα να στείλω ένα φωνητικό.
Και λέει ο τύπος στο μήνυμα:
«Στρατηγέ, επί τη ευκαιρία της εθνικής μας εορτής, σας υποβάλω τα σέβη μου και σας εύχομαι Χρόνια Πολλά. Συνταγματάρχης […]».
Λεπτομέρεια: ο γαλονάς έκρωξε το μήνυμα έχοντας σηκωθεί όρθιος.
Ως μάρτυς της σκηνής, και κολυμπώντας στα νερά της αποθαυμασίας ενός δουλόφρονος χακί στεντόρειου ηρωισμού απ’ τα πανέρια, σκέφτηκα προς στιγμήν να πιάσω τον ορχικό μου θύλακα, αλλά αυτό δεν μου το επιτρέπει η αμιγώς αστική καταγωγή μου.
Το φαγητό αργούσε.
Το δράμα μου θα συνεχιζόταν.
Μόνο στον τάφο θα βρω την ησυχία μου.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
52, ωχωχ
Μπακαλιάρος δίποδος ρε φίλε.
Βαρυστομάχιασα κι από μακριά, μέρα πού ΄ναι.
ΓΤ said
@52
(σας υποβάλλω)
ΣΠ said
Υιοθέτης, αυτός που υιοθετεί, όπως ταξιθέτης αυτός που ταξιθετεί, αθλοθέτης αυτός που αθλοθετεί, επίσης καταθέτης, διαθέτης και τα παρόμοια.
Στα τρία πρώτα η ετυμολογία είναι ρήμα από ουσιαστικό:
υιοθετώ < υιοθεσία
ταξιθετώ < ταξιθέτης
αθλοθετώ < αθλοθέτης
Αντίθετα, στα άλλα δύο η ετυμολογία είναι ουσιαστικό από ρήμα:
καταθέτης < καταθέτω
διαθέτης < διαθέτω
Γι' αυτό και η διαφορά στον τονισμό των ρημάτων.
Kostas Pitsonis said
Μας προέκυψε γλωσσαμύντορας και ο κ. Χατζηνικολάου που μας κατέστησε φαλακρούς ( ευπρεπισμός του μας καράφλιασε ) με το σωρό και του σωρού κτλ της Μελίνας Μερκούρη περιγράφοντας την κηδεία της. Άραγε το σωρό τον έγραφε με ω ή με ο; Για να μην αναφερθώ και στο …υπέρ του δέοντος και άλλα πολλά!
sarant said
52 Σκηνή από ταινία!
55 Σωστά!
Κιγκέρι said
55: Δεν μου φαίνεται τόσο απλό – στα τρία πρώτα ρήματα το πρώτο συνθετικό είναι ουσιαστικό (όπως και στα σκηνοθετώ, στοιχειοθετώ, νομοθετώ κ.ά), ενώ στα άλλα δύο το πρώτο συνθετικό είναι πρόθεση (όπως και στα εκθέτω, αναθέτω, προσθέτω, παραθέτω…).
Τέλος πάντων, εγώ δυο χρόνιές μόνο έκανα αρχαία στο λύκειο, υποψιάζομαι καμιά μπερδεψοδουλειά με το τίθημι και το τίθεμαι, αλλά περισσότερα δεν ξέρω – για την ωρα με καλύπτει ο υιοθετών και δεν νομίζω να τον υιοθετήσω σύντομα τον υιοθέτη!
Prince said
Ο «υιοθέτης» δεν ακούγεται σωστός στ’αυτιά μου. Αν ο ταξιθέτης δίνει θέση κι ο νομοθέτης νόμο, κάτι αντίστοιχο δεν υπονοείται στον υιοθέτη; Ότι δηλαδή ΔΙΝΕΙ υιό (δεν παίρνει / λαμβάνει 🙂 ). Υιοθέτης λοιπόν (γλωσσικά τουλάχιστον) θα’πρεπε να’ναι ο υπεύθυνος που παραδίδει το ορφανό σε ανάδοχη οικογένεια.
Ουσιαστικά η λέξη που ψάχνουμε είναι υιοδόχος. Αφού όμως δεν υπάρχει, γιατί δεν επινοήθηκε ποτέ, δε νομίζω ότι θα’πρεπε να υιοθετηθεί(!) ένας λανθασμένος νεολογισμός.
sarant said
58 Πρόσεξε όμως ότι και στις δυο κατηγορίες το ουσιαστικό είναι σε -θέτης.
Σκηνοθετεί ο σκηνοθέτης, εκθέτει ο εκθέτης.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες/ουσες σήμερα!
===+===
Νικοκύρη, καλώς να ορίσεις!
>>…με την ΠΑΤΡΙΔΑ-ΜΛΚ και την ΜΛΚ-ΠΑΤΡΙΔΑ… 😂 🤣👍
>>Ούτε η ορθογραφία της το επέτρεψε κι έτσι βγήκε εκτός παιδιάς.
Αφού ήταν ήδη εκτός παιδείας!
9.
Ε, όχι! Δεν νομίζω!
43.
Τα κάνει κάτι τέτοια η Περιφέρειά μας! Σε έντυπα, παρουσιάσεις και τα συναφή προκύπτουν πότε-πότε διάφορες γκέλες… Η 2η ματιά-«χτένι» απουσιάζει!
ΣΠ said
58
Αυτό ακριβώς. Τα ρήματα παράγονται από το «θέτω» μέσω σύνθεσης με προθέσεις, ενώ, όταν το πρώτο συνθετικό είναι ουσιαστικό, η παραγωγή του ουσιαστικού προηγείται το ρήματος.
eran said
Πολύ ενδιαφέρον. Από το χθεσινό ΦΕΚ (B’ 1948/24.03.2023) με το Νέο πρόγραμμα σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Λύκειο. Σχεδόν αδιακρίτως η χρήση των όρων «ελληνική γλώσσα» και «Νεοελληνική Γλώσσα». Θα ‘χουμε ν’ ασχολούμαστε.
«Η ελληνική γλώσσα, διαθέτοντας μια μακραίωνη προφορική και γραπτή παράδοση και έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών ποικιλιών, είναι συνυφασμένη
με την ίδια την ύπαρξη και την ιστορία της εκπαίδευσης των ελληνόγλωσσων κοινοτήτων και του ελληνικού κράτους και αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς της πολιτισμικής κληρονομιάς και δείκτη εθνικής ταυτότητας. Για αυτό και η Νεοελληνική Γλώσσα έχει κεντρική θέση στο
Πρόγραμμα Σπουδών όλων των βαθμίδων.»
ΓΤ said
@61 Μικιός
«Τα κάνει κάτι τέτοια η Περιφέρειά μας! Σε έντυπα, παρουσιάσεις και τα συναφή προκύπτουν πότε-πότε διάφορες γκέλες…»
Μα το κείμενο δεν είναι της Βικελαίας;
Ωστόσο, εάν πάμε στην Περιφέρεια, συγκεκριμένα στο CV του Αρναουτάκη, αυτό ξεκινά λέγοντάς μας ότι ο τύπος γεννήθηκε το 1956. Δύο αράδες παρακάτω, μας λέει ότι το 1990, τότε που εξελέγη Δήμαρχος Αρχανών, ήταν 34 ετών, θαρρείς και δεν ξέρουμε αφαίρεση…
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Ναι μεν “κανονικός σχηματισμός” το “υιοθέτης”(βλ. και σχ.37,42) αλλά εννοιολογικώς ασαφής (θυμίζοντας, κατ’ αναλογία,το “δωροδοκώ”, βλ.σχ.16,24,58), διότι το συγκεκριμένο (υιο)-θετώ δεν σημαίνει “-βάνω” (π.χ. ‘άθλο/νόμο’ ή σε ‘τάξη/χώρο/σκηνή κ.τ.λ.’), αλλά ‘λαμβάνω/αναδέχομαι/ενστερνίζομαι’(ως υιό), οπότε και το “υιοθέτης” νοείται περισσότερο ως “λήπτης/αποδέκτης” και όχι ως (ο αναλαμβάνων τα έξοδα )“δότης/ δωρητής”(βλ. σχ.59)
Εν κατακλείδι, η χρήση του ασαφούς “οικονομικός υιοθέτης(:adopter)” αντί του ξεκάθαρου “χορηγός/χρηματοδότης” φαίνεται να συνιστά απλώς και μόνο μία ορολογική αμφίεση, μία στολή παραλλαγής με την οποία εμφανίζεται ως ευγενές το βάρβαρο, διηνεκές κυνήγι/ξετρύπωμα της αλεπούς που λέγεται ‘χρήμα’.
ΥΓ,43: Τα πρώτα […] στο θέμα «… είτε βραδιάζει είτε φέγγει…», της κ. Αριστέας Πλεύρη, ενδεχομένως θα τρώγονται ευχαρίστως εάν υποκρύπτουν, ως γαστριμαργική έκπληξη , κάποια προηγηθησόμενη λεκτική νοστιμιά που θα κεράσει η εν λόγω εισηγήτρια, τουτέστιν την τέχνη με την οποία θα φτάσει στην επίμαχη φράση για να την κάνει τσιμπολόια. Οψόμεθα.
Πέπε said
62 (κ.σχετ.)
Μα πάντα έτσι γίνεται. Γράφω, συν-/δια-/παρα-/γράφω, κινηματο-/γραφώ. Λέγω, προλέγω, φιλο-/λεξι-/πολυ-/λογώ.
Τα ρήματα που είναι σύνθετα με πρόθεση παραμένουν ως έχουν και απλώς προσθέτουμε την πρόθεση στην αρχή (όθεν και οι εσωτερικές αυξήσεις, με ό,τι αλλαγές συνεπάγονται, π.χ. εκ- > εξ). Τα ρήματα που είναι σύνθετα με κάποιο άλλο πρώτο συνθετικό είτε είναι παρασύνθετα, δηλαδή παράγονται από ουσιαστικά (μπορεί και επίθετα) που είναι σύνθετα, είτε θεωρούνται σαν να ήταν παρασύνθετα, οπότε και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδια με το απλό ρήμα.
Δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα με το θέτω. Το ότι το απλό θέτω προέρχεται από το τίθημι με την περίεργη κλίση που έχει κληροδοτήσει και στα ν/ελλ κάποιες από τις δυσκολίες του, εδώ είναι άσχετο.
Κιγκέρι said
62: Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό δικαιολογεί τη διαφορά στον τονισμό των ρημάτων.
Πέπε said
65
Ανέκαθεν το νόημα των λέξεων υιοθεσία/υιοθετώ το ερμήνευα σαν να ορίζουμε κάποιον σε θέση παιδιού μας…
Αλλιώς, δεχόμαστε ότι υπάρχει μεν η σημασιολογική δυσκολία που επισημαίνεις αλλά υπήρχε ήδη στο ρήμα και το ουσιαστικό της πράξης, άρα γιατί όχι και στο καινούργιο ουσιαστικό του δράστη…
Για τη σκόπιμη ασάφεια του οικονομικού όρου συμφωνώ βέβαια.
ΣΠ said
66
Όμως ρήματα που τονίζονται στην λήγουσα, όπως το «αθλοθετώ», δεν γίνεται να έχουν το «θέτω» ως δεύτερο συνθετικό.
Πέπε said
69
Επαναλαμβάνω: το ζήτημα είναι στο πρώτο συνθετικό. Το δεύτερο, είτε είναι θέτω είτε οποιοδήποτε άλλο ρήμα, στους ίδιους κανόνες υπόκειται. Οι οποίοι κανόνες είναι: έχεις πρόθεση; κράτα το ρήμα ίδιο. Έχεις άλλο μέρος του λόγου; άλλαξε το ρήμα.
Έχουμε κάποιες λιγοστές εξαιρέσεις, όπως τα σύνθετα του ποιώ που είναι ίδια είτε με πρόθεση είτε με άλλη λέξη (εκποιώ, μεταποιώ, παραποιώ όπως πραγματοποιώ, κακοποιώ κλπ.), αλλά σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο κανόνας και τον εφαρμόζουμε καθημερινά αβίαστα και χωρίς να το σκεφτούμε. Το υιοθετώ δεν έχει καμία απολύτως ιδιαιτερότητα.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
64.
Η διαμόρφωση – με ίσως κάποιες επεμβάσεις 🙂 – και η τελική έγκριση, εκτύπωση κ.λπ. γίνεται με μέριμνα της Περιφέρειας, αφού είναι και βασικός χρηματοδότης. Νομίζω…
ΣΠ said
70
Το «ποιώ» τονίζεται εξ αρχής στην λήγουσα, δεν γίνεται να αλλάξει. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η διαφορά του τονισμού από το αρχικό ρήμα οφείλεται στο ότι το παράγωγο ρήμα δεν προέρχεται από απ’ ευθείας σύνθεση αλλά από αντίστοιχο ουσιαστικό (αθλοθετώ < αθλοθέτης και όχι αθλοθέτης < αθλοθετώ).
Πέπε said
72
Μα ναι, το ίδιο δε λέμε; Ότι το αθλοθετώ δεν είναι σύνθετο αλλά παρασύνθετο (παράγωγο σύνθετου). Και ότι το υιοθετώ, του οποίου δεν έχει προηγηθεί υιοθέτης (αυτός τώρα εμφανίστηκε), λειτουργεί κι αυτό σαν να ήταν παρασύνθετο.
> και όχι αθλοθέτης < αθλοθετώ
Ασφαλώς και δε θα μπορούσε να είναι έτσι. Θα έπρεπε να βγει αθλοθετητής. Ο υιοθέτης παράγεται υποχωρητικά από το υιοθετώ, δηλαδή εις αποκατάσταση ενός θεωρητικού προηγούμενου βήματος που στην πράξη είχε παρακαμφθεί.
Πάνος με πεζά said
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους !
Πολύ ωραία τα σημερινά μεζεδάκια. Μια παρατήρηση στην «οθονιά». εγώ θα έβαζα «Ο δικηγόρος του 14χρονου θύματος μαστροπείας», έτσι, για να μην έχουμε και αλλαγή γένους μέσα στη φράση.Όχι; «της 14χρονης θύματος» κάπως μου έρχεται…
Μαρία said
72 και προηγ.
Για τα ρήματα σε -είν, απλά και σύνθετα, που παράγονται απο ουσιαστικά.
https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/structure/page_091.html#p193
dimosioshoros said
@ 50 Νίκος
Έλειπα όλη μέρα.
Δεν είδα να πρόσθεσε κανείς κάτι αλλά πρόκειται για το «των εκάστοτων κυβερνώντων» που αναδύθηκε.
Μαρία said
sarant said
72 και πριν Εχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση
74 Μάλλον βρήκες την απλούστερη λύση!
kolokotronis said
«…Σε άλλα νέα, συνεχείς είναι οι ανακατατάξεις στον, ας πούμε, πατριωτικό χώρο…»
Το «ας πούμε» είναι λίγο. Ο δε ευφημισμός δεν έχει εφαρμογή στην συγκεκριμένη περίπτωση:
Δεν «ευφημίζονται» οι φασίστες.
Γιατί όχι, «στον ακροδεξιό, στον βασιλοχουντικό και κυρίως στον πατριδοκάπηλο χώρο»;
Χρόνια πολλά για την ημέρα, ιδιαιτέρως σε όσους μοχθούν και παράγουν τον υλικό και πνευματικό πλούτο αυτής της χώρας.
Η δική μας Πατρίδα δεν έχει σχέση με την δική τους.
Αγγελος said
Μαρία (75), βλέπω συντάκτη (Albert Debrunner), βλέπω τίτλο (Word Formation in Ancient Greek), αλλά περιεχόμενο δεν βλέπω!
Αγγελος said
Βιάστηκα να μιλήσω. Έπρεπε (και αρκούσε) να πατήσω το εικονίδιο με την ελληνική σημαία πάνω δεξιά!
sarant said
79 Εντάξει, στον «κατά δήλωσή τους» πατριωτικό χώρο
Μαρία said
81
Συνοπτικά: ελάχιστα είναι τα πρωτογενή ρήματα σε -έω. Τα περισσότερα παράγονται απο ουσιαστικά, με τα σύνθετα να υπερτερούν.
Το «κατέβασμα» δηλαδή του τόνου – για το οποίο κι η φασαρία – δεν σχετίζεται με την παραγωγή απο σύνθετο ουσιαστικό αλλά απλώς απο ουσιαστικό.
Μαρία said
Η σημαία του ξεναγού φταίει.
Παναγιώτης K. said
«Θυμήθηκα τον Σάμουελ Τζόνσον, που είχε πει ότι ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων».
Αντί για κάθαρμα χρησιμοποιούνται και οι λέξεις παλιάνθρωπος ή απατεώνας.
Πρώτη φορά που διάβασα αυτή τη φράση ήταν τότε, την μακρινή δεκαετία του ΄70. Την είχε σε κάποιο άρθρο του ο Μάριος Πλωρίτης. «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».
Επηρεασμένος από το αντιχουντικό κλίμα της εποχής την είχα διαβάσει λάθος όπως λάθος την διαβάζουν και σήμερα ορισμένοι.
Ο απατεωνίστικος χαρακτήρας προϋπάρχει και ο απατεώνας δεν το έχει σε τίποτα να καταφύγει και στον πατριωτισμό για να πετύχει τους όποιους σκοπούς του.
Το λάθος γίνεται όταν πατριωτισμός και απατεωνιά θεωρηθεί ότι πάνε…παρέα.
Να σημειώσουμε ότι οι λέξεις πατριωτισμός, πατριώτης δεν είναι…μόνο ελληνικές.
Παναγιώτης Κ. said
Μεσσήνιους (μέσα σε αυτούς και οι Μανιάτες βεβαίως) δηλαδή από τον Ν. Μεσσηνίας, έχουμε στο ιστολόγιο;
Μετά από καμιά δεκαριά χρόνια, ξαναβρέθηκα σε εκείνα τα μέρη και έμεινα θετικά έκπληκτος με αυτά που είδα.
Επισκέφτηκα την Αρχαία Μεσσήνη και για καλή μας τύχη, ήταν εκεί μια Β΄Λυκείου. Επισκέπτες και αυτοί.
«Κολλήσαμε» και απολαύσαμε μια θαυμάσια ξεναγό, με θαυμάσια Ελληνικά και ελαφρώς ξενική προφορά να μας εξηγεί τα καθέκαστα. Την πλησίασα στο τέλος και μου είπε ότι είναι από την Μολδαβία και ζει αρκετά χρόνια στο εκεί χωριό.
Η επίσκεψη λοιπόν στο χώρο και η αφήγηση της ξεναγού, με έκαναν να σκεφτώ κάπως αλλιώς τα ιστορικά ζητήματα. Δεν πρέπει να μιλάμε επιπόλαια περί προγονοπληξίας και τα σχετικά. Γενικώς, δεν πρέπει μαζί με τα…νερά να πετάξουμε και το μωρό.
Ξέρουμε ότι η περιοχή κουβαλάει πολλή ιστορία και σε πολλά ζητήματα, καταθλιπτική. Η επίσκεψη στους συγκεκριμένους χώρους σε οδηγεί σε βαθύτερες σκέψεις… Δεν είναι το ίδιο, τουλάχιστον για μένα, να διαβάζεις γενικώς περί εξόντωσης ( τη λέξη σφαγή την θεωρώ μακάβρια χώρια που γίνεται κατάχρηση) συμπατριωτών με το να διαβάζεις 884 ονόματα νεκρών (επτά γυναίκες μέσα σε αυτούς).
Παρακολούθησα τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση. Οι άνθρωποι ξέρουν να χορεύουν σωστά! Η πόλη είναι γεμάτη από αδριάντες και αγάλματα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να περιμένουμε και αντίστοιχες στάσεις. ( «Χρόνια πολλά στην πατρίδα» άκουσα να ανταλλάσσουν ευχές δύο ηλικιωμένοι!)
Μου δημιουργήθηκε το ερώτημα: Ποια άλλη πόλη της Ελλάδας μπορεί να συναγωνιστεί σε αισθητική την Καλαμάτα. Έχω υπόψη μου τα Γιάννενα και τον Βόλο. Νομίζω όμως ότι η Καλαμάτα υπερτερεί.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) και στην Καρδαμύλη.
Τόση ξεχωριστή «αγριότητα» αυτός ο τόπος! Νομίζω ότι σε κάποιους ανθρώπους το τοπίο αυτό αρέσει και σε κάποιους άλλους όχι.
Έξω από την Καρδαμύλη (προς Αρεόπολη) βρίσκεται το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ (πρωταγωνιστή στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη) το οποίο έγινε χώρος στην ευθύνη του Μουσείου Μπενάκη. Αξίζει να το επισκεφθείς και αν είναι καλοκαίρι να κολυμπήσει στην εκεί παραλία.
Παναγιώτης Κ. said
Μια μικρή… συμβολή για προετοιμασία στην εκδήλωση για τον Σεφέρη.
Ας ταξιδέψουμε 123 χρόνια πίσω.. Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1900, γεννιέται ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Ο Γιώργος Σεφέρης.
Στη διάλεξη που έδωσε στη Σουηδική Ακαδημία όταν έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 11 Δεκεμβρίου 1963, είπε και τα εξής:
“Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά. Κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. O ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: “Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα” λέει ο Ηράκλειτος. “ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν” (δεν πρέπει ο Ήλιος να ξεπερνάει το μέτρο,διαφορετικά οι ίδιες οι Ερινύες θα προσφερθούν ως βοηθοί της Δικαιοσύνης). Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου να ωφεληθεί ένας σύγχρονος επιστήμων, αν στοχαστεί τούτο το απόφθεγμα του Ίωνα φιλοσόφου. Όσο για μένα, συγκινούμαι παρατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο πολύ διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου. Και ένας από τους διδασκάλους μου, των αρχών του περασμένου αιώνα, γράφει: “…θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε….’ (Μακρυγιάννης)”.
Κάποτε, λίγα χρόνια μετά την βράβευση του πλησίασε τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, ένας ξένος διαπρεπής συνομιλητής, «πειράζων αυτόν και λέγων»:
«Μα πιστεύετε σοβαρά ότι είστε πραγματικά απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;».
Απαντά ο Σεφέρης: «Όχι, είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας, που μας μίλησε Ελληνικά, που προσευχήθηκε ελληνικά, που μας νανούρισε με παραμύθια για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή, τον Λεωνίδα και τον Παπαφλέσσα, και ένιωσε την ψυχή της να βουρκώνει την Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεανθρώπου».
gpointofview said
Πάει κι αυτή γιορτή, γίναμε πατριώτες για μια μέρα, ευλαβικοί χριστιανοί για λίγες ώρες και συγχρόνως αλλάξαμε και την ώρα με την θερινή της βερσιόν. Καιρός είναι τώρα το πλήθος να ξαναγυρίσει στην καθημερινότητα της τηλεόρασης, στον Σαρβάιβορ και τον Ετερος αυτός, γιατί πάνω από μιας μέρα διάλειμμα κουράζει…
Α, ναι και στα καρτούν των Αυτιά – Πορτοσάλτε με γκεστ σταρ τον Μπουμπούκο, έχουμε και παιδικό πρόγραμμα !
LandS said
Για να μη λέτε ότι μόνο οι δικοί μας το τραβάνε στα άκρα.
Some pregnant people in Philadelphia are about to get $1,000 a month in what the mayor is calling a ‘pro-life’ program.
https://www.businessinsider.com/guaranteed-income-pregnant-philadelphia-ubi-american-rescue-plan-biden-ctc-2023-3
Αυτό είναι ίση μεταχείριση των ανδρών με τις γυναίκες ή θέλει να πει women are people too.
Το pro-life στο τίτλο φαντάζει παραπλανητικό· τα 1000 δολάρια το μήνα θα δίνονται μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και άρα όχι κίνητρο για να μη γίνονται εκτρώσεις.
Ο Δήμαρχος της Φιλαδέλφειας είναι εναντίον της «απόφασης του σκότους» https://sarantakos.wordpress.com/2022/06/27/roewade/
και αυτό που είπε είναι «αυτό είναι [ένα μέτρο πραγματικά] ‘υπέρ της Ζωής’ »
Καλή του επιτυχία και να βρει μιμητές.
sarant said
89 Δεν λένε women για να μην ενοχλούνται οι τρανς, νομίζω
86 Ο καλύτερος τόπος είναι η Καλαμάτα.
Θρασύμαχος said
#86 «Μεσσήνιους έχουμε στο ιστολόγιο;»
– παρών!
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Κι όπως με κάθε αλλαγή της ώρας υπάρχει η καθιερωμένη αναστάτωση στις ώρες του ιστολογίου! Είναι κι αυτό ένα έθιμο 🙂
O palios said
Εγώ νομίζω ότι ασυλλόγιστα είναι τα σκουπίδια που τα πετούν όπου να ναι ασυλλογιστα
gpointofview said
#92
Μη θίγετε τα κακώς κείμενα (φατσούλες γελαστες)
Λεύκιππος said
Εγώ πάλι, θεωρώ ότι ασυλλόγιστα είναι τα σκουπίδια που δεν τα συλλέγουν. Ή έχει συζητηθεί ήδη; Τέλος πάντων, καλημέρα.
Παναγιώτης Κ. said
91. Πολύ ωραία! Κάθε φορά που θα επιθυμώ να μιλήσω για την περιοχή και το θαυμασμό που έχω για αυτή θα ζητώ βοήθεια… 🙂
ΓΤ said
Μέλος του Ιστολογίου εθεάθη χτες στις 22:30 στο «Ρόκα&Ρόδι» της Φωκίωνος Νέγρη.
Γιάννης Μαλλιαρός said
96 (86) Είναι κι άλλοι 🙂
Κι η Καλαμάτα έχει έρθει τώρα πια πολύ κοντά στην Αθήνα (με τον αυτοκινητόδρομο ένα σκάρτο τρίωρο). Άμα τ’ αποφασίσεις, μπαίνεις στ’ αυτοκίνητο και πετάγεσαι για λίγη γουρνοπούλα που λέει ο λόγος. 🙂
Αλλά ενώ είχε διπλή σιδηροδρομική σύνδεση (μέσω Τρίπολης και μέσω Πάτρας) της την κόψανε τελείως. 😦
π2 said
Απευθύνομαι στη συλλογική σοφία του ιστολογίου:
π2 said
[—]ροπολεμιστικές, διορθώνω βάσει ορθής παρέμβασης του Δύτη.
Alexis said
99: Εφεδροπολεμιστικές
Θρασύμαχος said
#99: https://www.dimokratis.gr/index.php?article=2009-01-15_efedropolemistikes_organoseis
https://diavgeia.gov.gr/doc/6Υ1Γ465ΧΘ7-ΧΑΨ
Δύτης των νιπτήρων said
101-102 Μπράβο, μας βάλατε τα γυαλιά!
π2 said
Α, ευχαριστώ. Βρέθηκε λοιπόν υπαρκτή, αν και ανόητα σχηματισμένη λέξη.
Alexis said
Μια χαρά σχηματισμός μου φαίνεται το «υιοθέτης»
Καμία σύγχυση ως προς τη σημασία.
Δεν καταλαβαίνω γιατί το κουράζουμε τόσο…
π2 said
Βλέπω υπάρχει και στη βιβλιογραφία ο όρος: https://books.google.gr/books?id=B8RMDAAAQBAJ&pg=PT158&lpg=PT158&dq=%CE%B5%CF%86%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE&source=bl&ots=jCMOxLORCN&sig=ACfU3U2TvjG84P6Yvk_y-DHyKUHf7uQhkQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiJ2KmZnPn9AhUYP-wKHUlICRcQ6AF6BAgIEAM#v=onepage&q=%CE%B5%CF%86%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE&f=false
Θρασύμαχος said
#104: ούτε εγώ τον είχα ξανακούσει το νεολογισμό «εφεδροπολεμιστικός», όμως τεχνικά δεν μου φαίνεται λανθασμένος. Δεν ετυμολογείται από τον πόλεμο (όπως ο ψυχροπολεμικός), αλλ’ από τον πολεμιστή. Οργανώσεις εφέδρων πολεμιστών = εφεδροπολεμιστικές. Ανατριχίλα δεν μου προκαλεί η λεξιλογική εφεύρεση του όρου, αλλά το περιεχόμενό του – μα πότε ακριβώς και εναντίον τίνος πολέμησαν τα μέλη αυτών των οργανώσεων, και από πού κι ως πού καλούνται σε επίσημες τελετές;
ΓΤ said
εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και κλήση αυτών σε τελετές σε βορίδειο έγγραφο
Click to access 69980-22.pdf
(σελ. 1, τελευταία αράδα)
Αν δεν λαθεύουμε, ο υπουργός αυτός ήταν κάποτε εφεδροτραμπούκος «Κενταύρων».
Θρασύμαχος said
#108: όμως έχει και του Χαρίτση https://diavgeia.gov.gr/doc/6Υ1Γ465ΧΘ7-ΧΑΨ οπότε μην τα ρίχνουμε όλα στον εφεδροτραμπούκο, κάποια τα βρήκε έτοιμα και δεν χρειάστηκε να τα φτιάξει ο ίδιος.
ΓΤ said
Δεν ξέρω πόσα παράσημα έχουν κρεμάσει στο εγώ τους μέλη εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων.
Μπορεί, πάντως, στη θέα του εχθρού να τους κόψει κρύος ιδρώτας, οπότε μάλλον πρόκειται περί εφιδρωπολεμιστικών γλυκονερίτ’κων οργανώσεων…
ΓΤ said
@109 Θράσυ
Βεβαίως. Αφού βρίσκουμε τη λέξη μέχρι και σε «Ταχυδρόμο» του 1991.
ΣΠ said
Και εδώ στο πρόγραμμα στην κατάθεση στεφάνων.
https://www.typosthes.gr/thessaloniki/310721_thessaloniki-megaloprepos-giortazei-i-poli-tin-25i-martioy-oles-oi-parelaseis
π2 said
107: Από τη στιγμή που δεν υπάρχει λέξη πολεμιστικός, είναι λίγο βάρβαρα τα σύνθετά τους. Δηλαδή το οργανώσεις εφέδρων δεν τους έκανε;
ΓΤ said
αλλά και «εφεδροπολεμικός»
(Γεωργία Νικολάου, «Τα νεολογικά επίθετα της κοινής νεοελληνικής», Διδακτορική Διατριβή, ΑΠΘ, 2016.)
και επίσης «εφεδροπολεμικός» σε αβέρτα ΛΕΦΕΔ της χώρας.
ενδεικτικά
http://www.lefed.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=270:%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5&Itemid=926
Πέπε said
107
Δεν είναι λάθος (εφόσον έχουμε δεχτεί το «πολεμιστής» που είναι λάθος βέβαια αλλά απολύτως καθιερωμένο και αναντικατάστατο), είναι όμως τραβηγμένο από τα μαλλιά. Οι ομάδες πολεμιστών λέγονται πολεμιστικές; Μαχητικές θα έλεγα.
Θρασύμαχος said
#113: σιγά μην τους έφτανε το «εφέδρων» σκέτο, χωρίς να περιλαμβάνει πόλεμο. Εναλλακτικά προτείνω εφεδροκαπηλικός ή εφεδραφροδισιακός.
ΓΤ said
Σύνδεσμος Εφέδρων Αναξιωματικών Αφεδρώνων
Α. Σέρτης said
113
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει λέξη πολεμιστικός»
Κι ας λημματογραφείται τουλάχιστον από το 1825 στο Λεξικόν Απλοελληνικόν και Γερμανικόν του ΣΜΙΤ…
Δύτης των νιπτήρων said
Μα αν ξέφυγε του Δημητράκου δεν θα υπάρχει, αυτή δεν είναι η λογική; 🙂
Α. Σέρτης said
Και Λεγεών Εφεδρικών Πολεμιστικών Οργανώσεων Βορείου Ελλάδος (1948)
https://www.exlibris-oldbooks.gr/product/13936/28/upo-to-fws-tis-alitheias-.html
gpointofview said
Από τον τύπο :
Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Πάει για αναβολή το … Πάσχα μου φαίνεται !!
rogerios said
Ο, γλωσσικά βαρβαρικός και σημασιολογικά ανησυχητικός, όρος «εφεδροπολεμιστικός» είναι και αρκετά παλαιός και ιδιαίτερα διαδεδομένος στον σχετικό χώρο. Θυμίζουμε ότι η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ονομάζεται ΔΕΠΑΘΑ (Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου) και όχι απλώς μνημονεύει στον ιστότοπό της τον επίμαχο όρο («Εποπτεύει και ρυθμίζει τη συμμετοχή των Ε.Δ. στις εορτές – τελετές – εκδηλώσεις των Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων που λαμβάνουν χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό…»), αλλά διαθέτει και Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων-Ασφαλείας-Πληροφοριών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων .
Τον ίδιο όρο συναντούμε λ.χ. στην Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών 52749/2006 , περί καθορισμού σειράς προβαδίσματος των, κατά τις επίσημες εορτές και τελετές, προσκαλουμένων από τις δημόσιες αρχές, οργανισμούς και ιδρύματα (ΦΕΚ Β΄, 1488), όπου γίνεται λόγος για προέδρους «Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων».
Έχω την εντύπωση ότι η επικράτησή του πρέπει να ανάγεται στις δεκαετίες του 1950 και 1960, κυρίως μέσω των οργανώσεων όσων είχαν υπαχθεί στις ευεργετικές για εκείνους διατάξεις του νόμου 751/1948 , «Περί προστασίας των απολυομένων εκ των υπηρετούντων ή υπηρετησάντων εις τας τάξεις του στρατού κατά την διάρκειαν της παρούσης κατά του Έθνους συμμοριακής δράσεως». Φαντάζομαι ότι καθένας μπορεί να συναγάγει τα προσήκοντα συμπεράσματα, οπότε τα όποια περαιτέρω σχόλια θα ήταν μάλλον περιττά.
ΛΑΜΠΡΟΣα said
46 – Μη ζείς με ψευδαισθήσεις Χαρούλα, μόνο ο αφέντης άλλαξε, και για τις γυναίκες, σχεδόν τίποτα!
86-90- Η Αλεξανδρούπολη μακράν καλύτερη, και με περισσότερες επιλογές, όχι μόνο από αυτές τις πόλεις αλλά, από όλες, πλην των δύο μεγάλων.
Βάλτε που έχει και καλύτερους ανθρώπους από την Καλαμάτα.😊
sarant said
113-122 κτλ
Μου ήταν οικείο το «εφεδροπολεμιστικός» και όσοι έχουν διαβάσει για το αριστερό κίνημα στη δεκ του 20 θα ξέρουν και το παλαιοπολεμιστικό κίνημα, τις οργανώσεις παλαιών πολεμιστών δηλαδή.
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
75. Ποιος ανόητος έχει γράψει όλες αυτές τις ανοησίες;
72. Το «ποιώ» δεν τονίζεται εξαρχής στην λήγουσα. Το ποιώ είναι περισπώμενο και εκπίπτει της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων. Η έκτη συζυγία φέρει ρήματα που λήγουν σε εω, αω, οω, υω και ιω. Εκ των εις εω και κατόπιν εκθλίψεως έχομεν την πρώτη συζυγία των περισπώμενων. Το ποιέω γίνεται ποιώ. Το ποιέω ανήκει στην έκτη των βαρυτόνων και το ποιώ στην πρώτη των περισπώμενων. Τα εις αω της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων κάνουν την δεύτερη συζυγία των περισπώμενων και πάλι κατόπιν εκθλίψεως. Το αγαπάω γίνεται αγαπώ. Το αγαπάω ανήκει στην έκτη συζυγία των βαρυτόνων και το αγαπώ στην δευτέρα συζυγία των περισπώμενων. Τα εις οω της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων κάνουν την τρίτη συζυγία των περισπώμενων και πάλι κατόπιν εκθλίψεως. Το δηλόω γίνεται δηλώ
Το πρόβλημα με τα περισπώμενα είναι ότι πολλές φορές δεν ξέρουμε αν προκύπτουν από το εω το αω η το οω. Το πονέω μας διδει το πονω. Το πονάω μας δίδει το πονώ και το πονόω μας δίδει το πονώ.
Στην έκτη συζυγία των βαρυτόνων βλέπουμε την διαφορά. Το πονέω είναι πόνος ψυχής. Το πονάω είναι πόνος σώματος και το πονόω είναι στεναχώρια.
Για τον λόγο αυτό οι παλαιοί έλεγαν «όταν το πλήρες της γραφής φυλάτεται, φυλάτεται και δυναμη της λεξεως».
gpointofview said
# 86, 123
Σκεπτόμουνα να ρωτήσω τον Παναγιώτη Κ. αν έχει πάει στην Αλεξανδρούπολη αλλά το άφησα γιατί σκέφθηκα πως η εκεί διαμονή μου ήταν το 58 κι από τότε πολλά ίσως να έχουν αλλάξει. Στην Καλαμάτα πήγα πολύ αργότερα, όμορφη πολη μεν αλλά επειδή αναφέρθηκε θέμα αισθητικής θυμάμαι μ’ ένα πικρό χαμόγελο κάποια σπίτια στην παραλία που μοιάζανε με αραχωβίτικα με τις μυτερές στέγες να μην μαζεύεται το χιόνι …
Προσωπικά, μου άρεσε τότε η Πύλος, από τις πόλεις δυτικά της Καλαμάτας
Επίσης να θυμίσω- για λόγους αντικειμενικότητας- πως οι δυο πρώτες πόλεις που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακές το 61, ήταν το Γαλαξίδι κι ο Πόρος, σαφώς μικρότερου μεγέθους βέβαια -[οπως κι η Πύλος- κι αν δεν κάνω λάθος ο Πόρος μόνο στο μέρος που βρίσκεται στην Σφαιρία, όχι στην Καλαβρία
gpointofview said
Εξω απ’ τα δόντια η ανακοίνωση των φίλων του Ιωνικού σχετικά με την «ντροπή της Κρήτης»
Κύριε Αυγενάκη, Ελλάδα και αθλητισμός δεν είναι μόνο το Ηράκλειο της Κρήτης για το οποίο δείχνετε να καίγεστε για να «βοηθήσετε» παρέα με τον φίλο σας, τον κύριο Φιλιππούση. Ναι, για τον γενικό γραμματέα της ΔΕΜΑ (Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) μιλάμε, με τον οποίο συμφωνήσατε να μοιράσετε 1,2 εκατ. ευρώ για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες (αγώνες που δεν αναλαμβάνει κανένα σοβαρό κράτος σε όλη τη Μεσόγειο). Να παίζετε δηλαδή οι δυο σας ρακέτες στην παραλία και να ξοδεύετε ένα τέτοιο ποσό…
Για να μην ξεχάσουμε και τον ποδηλατικό γύρο της Κρήτης, για τον οποίο δώσατε άλλο 1,2 εκατ. ευρώ και πίσω από αυτόν βρίσκεται και πάλι ο κύριος Φιλιππούσης (εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ποδηλασίας στην Ολυμπιακή Επιτροπή και σκιώδης πρόεδρος). Συμπτώσεις μάλλον…
Κάπου εδώ, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας, θα σας προτείναμε να αναβάλλετε τις προεκλογικές εκστρατείες και εκδηλώσεις σας στις περιοχές μας, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουμε εμείς. Όλα αυτά εώς ότου ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για τα πεπραγμένα του Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με τα χρήματα που οφείλονται στην ομάδα μας, αλλά και με τα τεράστια ποσά που ξοδεύει αριστερά και δεξιά!».
Βέβαια τι μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός όταν τον Αυγενάκη (και τον ΓεΟργιάδη) δεν μπορεί να τους κουνήσει χωρίς να συγκατατεθεί ο … καιρός κι όποιος τους προστατεύει και που δεν ασχολείται ούτε με πολιτική, ούτε με το ποδόσφαιρο ;
ΣΠ said
Ο Γ. Μπαμπινιώτης εξηγεί την διαφορά μεταξύ του «ότι» και του «πως». Στο 27:19.
sarant said
128 Κατασκευασμένη μου φαίνεται η διάκριση στα νέα ελληνικά. Ακόμα και το παράδειγμα που φέρνει ο Μπαμπινιώτης κουτσαίνει.
Λέει «επιμένω ότι αυτό που λέω είναι σωστό» (αντικειμενικό)
ενώ «ισχυρίζεται πως αυτό που λέει είναι σωστό» (υποκειμενικό).
Δηλαδή επειδή εγώ επιμένω αυτό κάνει αντικειμενικό τον ισχυρισμό μου;;;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Να με συμπαθάτε αλλά προσωπικά (δεν ξέρω γραμματική) η επιλογή ανάμεσα σε πως και ότι έχει να κάνει μόνο με τη χασμωδία και την αποφυγή της.
sarant said
130 Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ
ΣΠ said
129
Δες στο 35:19 κάτι άλλο που έκανε την Φλέσσα να θέλει να λιποθυμήσει.
Χαρούλα said
#123 ΛΑΜΠΡΟ για το λεύτερο μυαλό μιλούσα. Όσο ζεις μαζί με άλλους δεν μπορείς να είσαι με άλλο τρόπο, απόλυτα ελεύθερος.
#126 Gpointofview τι θυμάσαι από την Αλεξανδρούπολη του 58; μικρός θα ήσουν. Πάντως κράτα εκείνες τις αναμνήσεις. Σήμερα εκτός από το υπέροχο ρυμοτομικό, στον βωμό της (+τουριστικής)ανάπτυξης, την ρημάξαμε! Την γεμίσαμε πολυκατοικίες και αυτοκίνητα και χάσαμε την πράσινη πόλη των γονιών μας…☹️
Παρ´όλα αυτά είναι πανέμορφη και φιλόξενη και ιστόφιλοι, σας περιμένει, όπως και γω!
ΓΤ said
@132 ΣουΠου
Τελικά υπάρχουν γέροι που λειτουργούν σαν τσαπερδονητές.
Μαρία said
132
Και λέει και ψέματα οτι δεν υπάρχουν στη γραμματική.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2334/Grammatiki-Neas-Ellinikis-Glossas_A-B-G-Gymnasiou_html-apli/index_C_06.html
Πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται, σε πολύ τυπικό ύφος, κατά κανόνα σε κείμενα θεολογικού περιεχομένου αλλά και στον δημοσιογραφικό λόγο, ορισμένοι τύποι μετοχών που προέρχονται από την Καθαρεύουσα και κλίνονται σύμφωνα με τα αντίστοιχα επίθετα της αρχαίας ελληνικής. Τέτοιοι τύποι παρουσιάζονται:
Στη μετοχή του ενεστώτα ενεργητικής φωνής σε -ων, -ουσα, -ον (π.χ. ελπίζων) ή σε -ών, -ούσα, -όν /-ούν (π.χ. αναιρών).
Στη μετοχή του αορίστου της ενεργητικής φωνής σε -ας, -ασα, -αν, π.χ. αμαρτήσας, ποθήσας κ.ά.
Στη μετοχή του αορίστου της παθητικής φωνής σε -είς, -είσα, -έν, π.χ. υποσχεθείς, δανεισθείς κ.ά.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
126 – Κι εγώ από το 2003 έχω να πάω, (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πάμε το καλοκαίρι με την Παπέν) ενώ στην Καλαμάτα από πέρυσι, πέρα του ότι έχω πάει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.
Η πανέμορφη Πύλος, όπως και το πανέμορφο Γαλαξίδι, (πριν 25 χρόνια ήταν η τελευταία φορά που ήρθα στα μέρη σου) είναι σε άλλη κατηγορία.
133 – Το κάνεις ακόμη πιο δύσκολο.😊
Αυτό κι αν είναι κλειδωμένο από την βολική συνείδηση του σκλάβου!
Μαρία said
Στην πρωθυπουργική ανασκόπηση βρήκε θέση το μαφιόζικο χτύπημα σε αρχαιολόγο μετά το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να στείλει μηδενικής ανοχής. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε- να υπάρχουν “γαλατικά χωριά ανομίας”. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Γι’ αυτό ψηφίσαμε τροπολογία που αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις».https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/383416_den-thelei-anoysioys-kaygades-o-k-mitsotakis
Παναγιώτης Κ. said
123,126,133. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη πριν εφτά χρόνια. Το ότι δεν την περιέλαβα στις προς σύγκριση πόλεις φαίνεται πως έχει να κάνει με αυτό που είπε η Χαρούλα.
Κακά τα ψέματα. Αν μια πόλη δεν έλυσε το ζήτημα της καθαριότητας έστω τουλάχιστον στο κέντρο της τότε οι εντυπώσεις θολώνουν. Αναφέρομαι στο τότε.
Δέχομαι πάντως την πρότασή σας και θα οργανώσω μια εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για να την δω με νέα ματιά.
Στην Πύλο λέμε ναι. Πανέμορφη!
Μιλάμε όμως για πόλεις όχι για κωμοπόλεις.
Πέπε said
128
Απορώ πώς κάθεστε και τα βλέπετε… Δεν είναι θέμα αν πλασάρεται μια φανταστική διάκριση μεταξύ πως και ότι, ή αν η άλλη θέλει να λιποθυμήσει για χάρη του διευθύνοντα – πολύ πιθανόν αλλού μέσα στη μία ώρα να λύνει και ουσιαστικές απορίες με τρόπο σωστό. Αλλά όλο μαζί είναι τόσο καταθλιπτικό, τόσο νεκρό… Δυο άνθρωποι συζητούν με εμβρίθεια, με έναν κώδικα τηλεοπτικής συμπεριφοράς πολύ παλαιών δεκαετιών (είναι ν’ απορείς που δεν είναι ασπρόμαυρη η εκπομπή), και με απελπιστικά αργή ομιλία, πράγματα που, υπό τη συγκεκριμένη οπτική που φωτίζουν, φαίνονται να αφορούν μόνο τους ίδιους. Το ύφος του Μπαμπινιώτη είναι σαν να λέει «έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα επαναλαμβάνω καθημερινά εδώ και εξήντα χρόνια, αλλά δε μ’ ακούνε – δεν πειράζει, θα τα πω άλλη μια φορά…»
sarant said
139 Σφαγιαστικός!
Μαρία said
Κλαίω
Πέπε said
141
…ενώ σε περίπτωση που δεν έχουμε λόγο στην κυβέρνηση θα ανεβούμε εμείς οι ίδιοι στα άρματα μάχης…
Μαρία said
https://www.kathimerini.gr/world/562340881/israil-diadiloseis-kata-tis-apopompis-toy-ypoyrgoy-amynas/
Pedis said
—
Άμα μείνει στο ΕΣΥ γιατρός από τις ειδικότητες που είναι 7/24 στην πρέσα …
Μαρία said
Γαμάτε, γιατί χανόμαστε.
Εθνεγερσιακά μεζεδάκια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Που βέβαια τα λέω έτσι διότι σήμερα έχουμε 25η Μαρτίου. Γιατί όχι εθνεγερτικά; Διότι τον τίτλο αυτό τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει, και μάλιστα δυο φορές, σε προηγούμενες χρονιές που έπεφτε η 25/3 Σάββατο ή εκεί κοντά, οπότε είπα να μην επαναλάβω τρίτη και φαρμακερή φορά τον ίδιο τίτλο και παράλληλα να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/25/meze-577/ […]
Κώστας said
Καλημέρα!
Λίγο καθυστερημένα, γιατί δεν μπήκα αυτές τις μέρες στο μπλογκ, να πω ότι το «απαρτχάιντ υγειονομικό» βρίσκεται στο σταθμό μετρό Μεταξουργείο(υ), δίπλα στο σπίτι μου, και ως εκ τούτου απορώ πώς δεν το είχα προσέξει μέχρι πρόσφατα 🙂
Ίσως ο συνθηματογράφος να είναι φαν του «Αστερίξ στους Βρετανούς» («Σας αρέσει ο σκύλος μου μικρός;»).
Νέο Κιντ, ευχαριστώ εκ μέρους των Μεταλλειολόγων για την συνθηματική φιλοφρόνηση 😉 Πολύ σύντομα το ΑΧΜΜΕΤ γράφτηκε με δύο Μ για ευρύτερη απεύθυνση 😂 (Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων – ΜΕΤαλλουργών).
Μαγδαληνή said
145
https://ibb.co/kM4HbdZ
Μαγδαληνή said
Ξαναπροσπαθώ για να φαίνεται η εικόνα
ΣΠ said
140

Για να φαίνεται η εικόνα πρέπει το λινκ να λήγει σε .jpg, .png ή .gif
Μαγδαληνή said
150 Ευχαριστώ ΣΠ, το ήξερα αυτό, αλλά είχα αντιγράψει τον κώδικα ενσωμάτωσης (με όσα λίγα ξέρω) και νόμιζα θα βγει, αλλά φευ…
Με την ευκαιρία ας πούμε και τι γράφει η πικέτα της γηραιάς κυρίας:
«αν θέλαμε να πηδηχτούμε από την κυβέρνηση θα είχαμε ψηφήσει τον Μπραντ Πιτ».
Γιάννης Μαλλιαρός said
151 Μάλλον έβαλες και τ’ αυτάκια (< και απ' την άλλη) Όχι, σκέτη τη διεύθυνση θέλει όχι τον κώδικα (τον βάζει μόνη της η πόρσε).
Γιάννης Μαλλιαρός said
Α, κι ευχαριστώ για τη μετάφραση (τη χρειαζόμουνα, η γαλλοφωνία μου μέχρι το avait, par le gouverment και Brand Pit φτάνει αλλά μου είναι αρκετή)
Μαρία said
https://www.avgi.gr/athlitika/443485_hydaia-epithesi-kata-dimosiografon-mprosta-stis-kameres-binteo
eva matenoglou (@evamaten) said
154
Στάνταρ!
Ο απόλυτος άρχοντας, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού μιλά και κοιτά με το ύφος του ανθρώπου που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στη μπανανία όπου αλωνίζει!
gpointofview said
Τους υπόλοιπους προέδρους ΠΑΕ που γκρινιάζανε για τον ανίκανο Αυγενάκη τους απείλησε «μη μιλάτε μήπως είναι ο επόμενος πρωθυπουργός ! «
Μαρία said
Ο Καραπαπάς πετάει φούστα στη μούρη του Μπαλτάκου.
gpointofview said
Βιντεοσκοπεί ο εκπρόσωπος του Αρη Θ. ο οποίος πολεμά εξ ίσου τον Μπαλτάκο και προώθησε το βίδδεο δλδ θέλουν την δημοσότητα της πράξης
Φυσικά ούτε εισαγγελέας θα επέμβει, ούτε θα ιδρώσει το αυτί του Μητσοτάκη αλλά και των άλλων αρχηγών κομμάτων να μη χαλάσει το κλίμα το προεκλογικό …
Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο του Μάριου Πούτζου, που θάλεγε κι ο Καραϊσκάκης !!
Μαρία said
Ο Τζαντζαράς πάντως είναι παοκτσής κι εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Asg3wzmcJ-U&t=2s βρίζει τον Ψαριανό που επιμένει οτι δήθεν το Π του ΠΑΟΚ σημαίνει πανμακεδονικός.
gpointofview said
Αγνοώ ποιός είναι ο Τζαντζαράς, ο επρόσωπος του Αρη γράφτηκε πως είναι νομικός
gpointofview said
# 158
Τάκης Μπιλίρης, το όνομά του
ΣΠ said
Στην Δ Ιταλίας, όπως Ατρόμητος-ΑΕΚ.
https://www.sport24.gr/football/agonas-stin-italia-xekinise-me-kathysterisi-giati-ta-dokaria-itan-chamilotera-eskapsan-ti-grammi-kai-xekinise-kanonika.9988215.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
150 ερευνητές, 16 ανακριτές και έξι Γερμανοί εισαγγελείς (Κολωνία) συμμετέχουν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας σε πέντε μεγάλες τράπεζες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και φορολογκές ατασθαλίες.
https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/383703_efodoi-se-megales-trapezes-sto-parisi-gia-xeplyma-kai
μήπως για να υπενθυμίσουν στον Μακρόν, (που ξεκίνησε κολλεγιές με Κάρολο κι έτσι) ποιοι κάνουν τα κουμάντα;
Μαρία said
Την 21η Απριλίου η διάλυση της βουλής λοιπόν.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
164 Μωρέ κάποιον συμβολισμό άκουσα (και) σ΄αυτό στο ράδιο, εκτός από το προφανές. Νομίζω συμπίπτει με αντίστοιχη του πατέρα του;
Δίνουν 21 ή 29 Απρ. (βαριέμαι να δω/έχω ξεχάσει τί προβλέπεται, νομίζω εντός μηνός από διάλυση της Β.)
Μαρία said
165
30 μέρες. άρθρ. 41.
Γιάννης Μαλλιαρός said
166 Μέσα σε 30 μέρες, άρα και λιγότερες. Όμως όχι λιγότερες από 20. Άρα μπορούν να παίξουν με τις ημερομηνίες.
Καλημέρα
Μαρία said
Μαρία said
Βγάζει όμως κι η Λάρσα …
Μαρία said
sarant said
170 Δεν τον διευκολύνει πάντως να «ενηλικιωθεί»
voulagx said
Σταματήστε να μας ρωτάτε αν έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη
«Η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά»
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/383962_stamatiste-na-mas-rotate-ehoyme-empistosyni-stin-elliniki-dikaiosyni
Μαρία said
Μαρία said
Μαρία said
Χα,χα, γνωστό απ’ την κόπρο.
https://www.avgi.gr/parapolitika/443839_enas-arkas-stin-ileia-me-ton-fobo-toy-tzabara
Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι Αρκάς (Ελληνικό Γορτυνίας), ισορρόπησε από το γεγονός ότι έλκει την καταγωγή του και από το Αυγείο Ηλείας.