Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια επέτειος και οι «ασχημίες στις παρελάσεις»

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2011


Το σημερινό μας άρθρο έχει θέμα διπλό ή μάλλον φιλοξενεί δυο διαφορετικά θέματα. Αυτό έχει και τα καλά του, αλλά διπλό δεν θα πει αυτομάτως καλό: διπλός είναι κι ο τραγέλαφος, αλλά τον κοιτάνε και γελάνε. Αναγκάστηκα όμως να προχωρήσω σ’ αυτήν τη συγκατοίκηση, επειδή είχα έτοιμο ένα άρθρο για τη σημερινή επέτειο, αλλά ύστερα προστέθηκαν τα χτεσινά γεγονότα στις παρελάσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τη σημερινή επέτειο; Ναι -ο τίτλος είναι ελαφρώς παραπλανητικός: η επέτειος δεν είναι η 28 Οκτωβρίου, στην οποία έχουμε αφιερώσει ήδη άρθρο. Σήμερα, 29 Οκτωβρίου, λοιπόν, κλείνουν τριάντα χρόνια από τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου καλλιτέχνη, του Γάλλου τραγουδοποιού Ζορζ Μπρασένς (Georges Brassens). Ο Μπρασένς γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1921 στην όμορφη μικρή πόλη Sète της Νότιας Γαλλίας και πεθανε εξήντα χρόνια και εφτά μέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 1981 στο Παρίσι. Και επειδή τα γενέθλια και η ημερομηνία του θανάτου του πέφτουν κοντά, στη Γαλλία αυτές τις μέρες γίνεται μια γιορτή στη μνήμη του, που κρατάει μια βδομάδα, ξεκινώντας από τα 90χρονα της γέννησής του.

Πρωτοστάτης στο ξεκίνημα αυτής της γιορτής, που γίνεται ήδη εδώ και κάμποσα χρόνια, ήταν ο φίλος Δημήτρης Μπόγδης, Έλληνας που ζει στη Γαλλία και που έχει μεταφράσει στα ελληνικά πολλά τραγούδια του Μπρασένς, μερικά από τα οποία έχουμε παρουσιάσει εδώ.

Για παράδειγμα, έχουμε αναφερθεί σε εφτά εκτελέσεις/μεταφράσεις του πασίγνωστου Γορίλα του Μπρασένς, ενώ ένα άλλο τραγούδι σε μετάφραση Μπόγδη, την περίφημη Φερνάντ (ή Νόνω όπως τη μετέφρασε ο Μπόγδης για τις ανάγκες της ρίμας) μπορείτε να ακούσετε σε ένα άλλο άρθρο, με τίτλο Μπρασένς για δέσιμο, που το είχα γράψει για να κριτικάρω μια άλλη μετάφραση του έργου του Μπρασένς, γεμάτη διασκεδαστικότατα μαργαριτάρια.

Μια και σήμερα είναι η επέτειος του Μπρασένς, σκέφτομαι ότι δεν έχουμε παρουσιάσει εδώ το εμβληματικό του τραγούδι, την Κακή φήμη (La mauvaise réputation). Μιλάει για έναν κάτοικο μικρού χωριού που έχει αποκτήσει τόσο κακή φήμη, επειδή δεν φέρεται όπως όλος ο κόσμος, που όλοι τον κακολογούν, εκτός από τους μουγκούς’ ολοι τον δακτυλοδεικτούν, εκτός από τους κουλούς’ όλοι τον κυνηγάνε, εκτός από τους κουτσούς’ και όλοι θα έρθουν να τον δουν κρεμασμένο, εκτός από τους τυφλούς βεβαίως! Ελάχιστα σύμφωνο με τις αρχές της πολιτικής ευπρέπειας, αλλά αυτός ήταν ο Μπρασένς, που τον βλέπουμε εδώ να τραγουδάει την Κακή φήμη:

Και ας την ακούσουμε τώρα μεταφρασμένη από τον Δημήτρη Μπόγδη:

Και μια ισπανική απόδοση από τον Πάκο Ιμπάνιεθ (που μπερδεύει στο τέλος τα λόγια του!):

Ο ήρωας της Κακής φήμης έμενε κλεισμένος στο σπίτι του τη μέρα της εθνικής γιορτής (14 Ιουλίου για τους Γάλλους), και μερικοί υπουργοί ίσως θα ήθελαν να τον έχουν μιμηθεί, αν κρίνω από τις χτεσινές αποδοκιμασίες που δέχτηκαν. Δεν θέλω να σταθώ αναλυτικά στο θέμα, αλλά δεν νομίζω ότι οι χτεσινοί που αποδοκίμασαν ήταν μόνο πεντέξι εγκάθετοι και νοσταλγοί της χούντας, ούτε μόνο μέλη του Σύριζα. Στο κάτω-κάτω, από τις πιο άγριες αποδοκιμασίες (με ματαίωση, διαβάζω, της παρέλασης) είχαμε στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Ρόδο, δηλαδή σε μέρη όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω από 50% στις εκλογές του 2009 (63% στον νομό Ηρακλείου). Είμαι βέβαιος, αν και δεν μπορώ φυσικά να το αποδείξω, πως αυτοί που αποδοκίμαζαν ήταν, στην πλειοψηφία τους, ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε, θα ήταν αδύνατο, και ιδίως στις μικρότερες πόλεις, μια «ακροαριστερή μειοψηφία» να αναλάβει δράση κόντρα στη θέληση των πολλών. (Δεν αντιλήφθηκα άλλωστε κάποια μερίδα πολιτών να αποδοκιμάζει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες).

Τέτοιες αποδοκιμασίες πολιτικών έχουν χρόνια να συμβούν -αλλά δεν είναι εντελώς πρωτοφανείς. Θα έλεγα ότι το προηγούμενο ανάλογο φαινόμενο το είχαμε το 1965-66, επί κυβερνήσεως αποστατών.

Μετά τα Ιουλιανά, κάθε δοξολογία και άλλη δημόσια τελετή είχε μετατραπεί από τυπικότητα σε έξοδο υψηλού κινδύνου για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που τη στήριζαν, καθώς το πλήθος συνέρρεε για να αποδοκιμάσει τους αποστάτες και να ζητήσει εκλογές. Πρώτη φορά αυτό συνέβη στις 28 Οκτωβρίου 1965 και αποτελεί το αντικείμενο του σκίτσου του Μποστ που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 31 Οκτωβρίου 1965, με τίτλο «Αι ασχημίαι των αθέων Εαμίτων» και με θέμα τις αποδοκιμασίες εναντίον του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ηγέτη τότε της ΕΡΕ:

Καθώς η λιμουζίνα τον μετέφερε στη Μητρόπολη για τη δοξολογία, εκνευρισμένος από τις φωνές «Παπανδρέου-Παπανδρέου» του συγκεντρωμένου πλήθους, ο αρχηγός της ΕΡΕ Παν. Κανελλόπουλος έχασε την ψυχραιμία του και δυο φορές κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, μία μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και άλλη μία στην Ερμού, και είπε στους συγκεντρωμένους: «Εγώ δεν είμαι ο Παπανδρέου, είμαι ο Κανελλόπουλος. Όταν περάσει ο Παπανδρέου, τότε να φωνάξετε». Ο εκνευρισμός του ήταν τέτοιος που φτάνοντας στη Μητρόπολη επιτίμησε τον αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Καραμπέτσο για την έλλειψη αστυνομικών, ενώ μέσα στη Μητρόπολη είχε έντονο λεκτικό διαξιφισμό με τον Παπανδρέου και άλλα στελέχη της Ένωσης Κέντρου.

Ο Μποστ παρουσιάζει το θέμα ειρωνικά από τη σκοπιά του Κανελλόπουλου. Οι αναφορές σε οπλισμένο πλήθος είναι εμπνευσμένες από το ότι λίγες μέρες πριν, ο Κανελλόπουλος είχε «αποκαλύψει», τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεστίαση οπαδών του στη Θεσσαλονίκη, ότι το ΚΚΕ εξοπλίζεται για να καταλάβει την εξουσία με τα όπλα, χωρίς ωστόσο να παραθέσει στοιχεία όταν του ζητήθηκε. Φυσικά, ο Μποστ δεν παραλείπει να σατιρίσει και την λίγο παλιότερη ατάκα του Κανελλόπουλου για τις «μαύρες κάλτσες» που φορούσαν υποτίθεται οι νεαρές λαμπράκισσες που ξελόγιαζαν εθνικόφρονες νέους, μόνο που εδώ ανάγει και τις αντρικές μαύρες κάλτσες σε κριτήριο της πολιτικής τοποθέτησης!

Advertisement

191 Σχόλια προς “Μια επέτειος και οι «ασχημίες στις παρελάσεις»”

 1. με την διαφορα οτι οι χθιεσινες ασχημιες και προβοκατσιες -τουλαχιστον στη Σαλονικη και σε επαρχιακες πολεις – ολος αυτός ο συρφετος των φασιστοβ ηλιθιων που αοκαλεσε προδοτη τον Προεδρο κλπ – δεν αφορουσαν την αριστερα αλλά τηνακρα δεξια.. ηταν η εκδικηση της χουντας, των χρυσαυγιτων των παραθρησκευτικών ..
  η αριστερα επαιξε το ρολο -ως συνηθως του κομπαρσου-και του στοκου..και του αλεξικεραυνου
  ειδα τον βουλευτή κουρακη στην τηλεοραση ..να μιλά για αποδοκιμασιες χιλαδων κοσμου ..και να το ..χαιρεται !!
  θλιβερο .. Οι ανθρωποι δεν καταλαβαινουν τιποτε
  το σκηνικό θυμιζει ολο και περισσοτερ Βαιμαρη ..και τοτε κριση , και τοτε αποζημιωσεις και τοτε μια εντελώς καθυστερημενη και πανυβλαξξ αριστερα εδινε την μαχη κυριως εναντια στον σοσιαλφασισμό και τοτε οι ναζι τριβαν τα χερια τους και γελουσαν τα χιτλεριθκά μουστακακια τους -οπως ακριβώς και τωρα στην Ελλάς Ελληνων χριστιανών του σημερα

 2. Πάντως ο Μανώλης Γλέζος είπε για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τα εξής:

  !“Σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε το “όχι” όπως έκανε και σήμερα.

  Και το νόημα της ημέρας είναι αυτό. Οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά στο λαό, όπως συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη!”.

 3. ο Μήτσος said

  Μάλλον ο καθένας «βλέπει» τα πράγματα όπως θέλει. Του άξιζε του κύριου πρόεδρου το κράξιμο που έφαγε και δεν τον καλύπτει το «αντιστασιακό του παρελθόν» πριν από 70 χρόνια και δεν τον νομιμοποιεί καθόλου να κάνει τα στραβά μάτια και να υπογράφει συνταγματικά ακατοχύρωτα διατάγματα της βουλής.

 4. Νέο Kid Στο Block said

  Καλημέρα σε όλους! Τι ωραία τα τραγούδια του Μπρασένς και οι διασκευές/αποδόσεις τους Νίκο!
  Για το ‘’φλέγον ζήτημα’’ των χθεσινών ‘’επεισοδίων’’ που ‘’θλιβερές μειοψηφίες’’ συριζαίων μετά οπαδών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης(!) (σημ. έτσι, με θαυμαστικό, το είδα σε κάποιους ΜΜΕδες, λες και οι Ηρακλείς οπαδοί δεν έχουν ψυχή ή εκφράζεται κάποιου είδους αναξιοπρέπεια μ’αυτόν τον ‘’χαρακτηρισμό’’) και παραγωγών φιδοαυγών που είπε ο γελοίος(με την σύγχρονη έννοια) Παπουτσής ,δημιούργησαν ‘’αμαυρώνοντας… ‘’κλπ. έχω να πω τα εξής:
  Δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα ,αλλά είτε όλοι οι γνωστοί και φίλοι που μίλησα μαζί τους είναι τρελοί και ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα (κάτι σαν το Μάτριξ ίσως..) είτε οι εικόνες που είδα στην τηλεόραση (σύσσωμης λαϊκής κατακραυγής …μωρέ μπράβο αύξηση απήχησης ο Τσίπρας, όλους τους έχει συσπειρώσει…) ήταν μονταρισμένες και όλοι οι έγκριτοι αναλυτές πολιτικοί και δημοσιογράφοι, βάλθηκαν να μας διαφωτίσουν περί της λάθος αντίληψής μας!
  Τελικά, οι κυβερνώντες και οι ποικιλώνυμοι σφουγγοκωλάριοί τους (πολιτικοί ή δημοσιογράφοι) μάλλον ζουν ΟΝΤΩΣ στο Μάτριξ ή ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ζούμε σ’αυτό και δεν το έχουμε πάρει πρέφα…
  Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους!
  (Το καταλάβατε; Γιωργάκη, Αντωνάκη, Γιωργάκη,Mega,κλπ,κλπ)

 5. dzach said

  Απ’ ότι φαίνεται την παραπλάνηση με τις ημερομηνίες άλλοι την κάνουν με λιγότερη λεπτότητα: η Καθημερινή π.χ. μας βγάζει 71 χρόνια πριν, στις …. 28.Χ.1962.

 6. ο Μήτσος said

  Διαβάσαμε και αυτό για τον «αντιστασιακό» πρόεδρο: «Αντιστασιακός», που, να κωλοβαρούσε στην Ευρώπη, τρώγοντας την κρατική σύνταξη του πατέρα του, μόνον «παπανδρεϊκός» μπορούσε να είναι. Γιος ανώτατου στρατιωτικού – και άρα δεξιού – , που ν’ «αντιστεκόταν» στην Ευρώπη εναντίον της στρατιωτικής Χούντας της Δεξιάς, μόνον «σοσιαλιστής» της ελληνικής μεταπολίτευσης μπορούσε να είναι.

 7. gpoint said

  Υπάρχει μια φωτογραφία ενός παρελαύνοντος μαθητή που μουτζώνει τους επίσημους. Παρ’ ότι θεωρώ πολύ δύσκολο ο μαθητής αυτός να μην είναι οργανωμένος κάπου ώστε να έχει κάλυψη σε περίπτωση δίωξης του, δεν έχει καμία σημασία αν πήρε και κυρίως από ποιούς πήρε «γραμμή». Σημασία έχει ότι έκανε ότι ήθελαν να κάνουν πολλοί μαθητές και δεν το τόλμησαν, Είναι τα παιδιά που βλέπουν να χάνουν το μέλλον τους στην πατρίδα τους και δεν ενδιαφέρονται αν συμπορεύονται με τους οπαδούς του Ηρακλή ή του «Αδωνι-Μπουμπούκου».
  Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα φοβάμαι πως θα επεκταθεί το φαινόμενο και στους μεγάλους. Οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν θα έχουν καμιά σημασία στην ελληνική κοινωνία,: θα υπάρχουν μόονο οι βολεμένοι (όλων των πολιτικών αποχρώσεων) και οι εξαθλιωμένοι, με ότι αυτό συνεπάγεται

 8. E.M. said

  Ο κ. Γλέζος συμφωνεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου «Δεν υπάρχουν θεσμοί παρά μόνον ο λαός». ‘Οσο για την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί και να μην υπογράφει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, μήπως υπάρχει κανένας συνταγματολόγος στο ακροατήριο? δηλ. πως? να μαντεύει από τις αποδοκιμασίες τι θέλει ο λαός, και κάθε τρεις και λίγο να παραιτείται, να διενεργεί δημοψηφίσματα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να υπογράφει ή να μην υπογράφει, πως? Πάντως αυτή τη στιγμή, η απλή μου λογική λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσυρθεί και, σύμφωνα με την απαίτηση του «κυρίαρχου λαού» να πάρουν την εξουσία τα «αντιμνημονιακά κόμματα».

 9. και λιγα του ειπανε …του προεδρου

 10. 1#
  Νοσφεράτε, για κάτι σχετικό γράφει η Βασιλική.

  Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, η κομματική ταυτοποίηση τους είναι αδύνατη.

 11. Αναξιος said

  Η δήλωση Γλέζου δείχνει ότι η ηρωϊκές πράξεις απαιτούν θαυμαστή αποκοτιά αλλά όχι απαραίτητα και θαυμαστό μυαλό.

 12. sarant said

  Ανταπόκριση από δήμο της Β΄ Αθηνών:

  Σε Γυμνάσια και Λύκεια, κανείς δε γύρισε το κεφάλι του στην κανονική πλευρά – δηλ. ή δεν το γύριζαν καθόλου ή κοιτούσαν στην άλλη μεριά. Ξέρω απ’ τον [μεγάλο του γιο] ότι υπήρχαν έντονες ζυμώσεις τις προηγούμενες μέρες, χωρίς να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις. Οι καθηγητές προσπάθησαν, ευγενικά και διακριτικά, να τους «λογικέψουν» («Να σκεφτείτε ότι δεν γυρίζετε να κοιτάξετε το Δήμαρχο, αλλά την Οδό Μπιζανίου», επιχείρημα κουκουέ καθηγητή). Τελικά, πήραν την απόφαση στο πόδι, αυτοσχέδια κάπως, εκεί που περιμένανε. Από τη στιγμή που πέρασε το πρώτο γυμνάσιο και δε γυρίσανε κεφάλι, οι υπόλοιποι βλέπανε τους μπροστινούς τους και παίρνανε θάρρος – έτσι που δεν έσπασε κανείς τη γραμμή.

  Και στα Δημοτικά το κουβεντιάσανε πολύ, στην αναμονή (ανταπόκριση απ’ τον άλλο γιο). Αλλά εκεί οι δασκάλες μπόρεσαν να τους επιβληθούν, σχετικά εύκολα.

 13. qq said

  12β Θα πρόκειτε για φασίστες δασκάλους που επιβλήθηκαν τόσο άγρια στα πιτσιρίκια. Άστα να εκφράσουν τη αγανάκτηση τους. γΓώ στο καιρό μου εκφραζόμουν δια της κοπάνας.

 14. 1 + 10
  Ημουν εκεί, και έγραψα αυτό που είδα. Βέβαια, υπήρχε πολύς κόσμος που φώναζε συνθήματα από αριστερή σκοπιά, ας πούμε, επί αρκετή ώρα. Ο Παπούλιας εκνευρίστηκε (και αυτό τόνισε και στις δηλώσεις του) όταν μια ντουντούκα φώναζε επίμονα -και σκέπαζε τα άλλα συνθήματα-
  -Προδότη, υπέγραψες τη μείωση των συνόρων, κ.ά
  εννοώντας φυσικά την καραμέλα του ΛάΟΣ περί «μείωσης των συνόρων» από την Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη στην τελετή ορκωμοσίας του Παπούλια ως ΠτΔ το 2005.
  (Στο μπλογκ τα λέω πιο αναλυτικά, κι έχω βάλει και τα βίντεα).

 15. […] […]

 16. 14#
  Βασιλική, η δήλωση του θεόμουρλου μητροπολίτη με την οποία κλείνεις το άρθρο σου, είναι όλα τα λεφτά:
  « Το 1940 οι πατεράδες μας είπαν ΟΧΙ στον φασισμό του άξονα, σήμερα τα παιδιά του Θεού λένε ΟΧΙ στον διεθνή σιωνισμό ».

 17. Ένα θλιβερό βίντεο από την Αρτέμιδα…

 18. Nicolas said

  Ρε JAGO, τα εμετικά είναι απαραίτητα;

 19. αντιγραφω προσαρμενα μερικα μου σχολια στου παπουλη
  1)η συγκεκριμμενη ομαδα που εβριζε με χυδαιοταττα συνθηματα και την κλασσική κραυγή των ακροδεξιων εθνολαιστών -”προδοτη ” τον προεδρο Δεν ηταν Συριζα . 100%. δεν ηταν
  μονο τα φασιστοειδλη χρησιμοποιουν αυτή την λεξη(με τηνεννοια του”προδοτη του εθνους και λοιπά μιλιταριστικά )
  2)το λαθος του Συριζα δεν ηταν που διαδηλωσε στον χωρο της παρελασης. Το λάθος του ηταν που εστω εκ των υστερων δεν διαχωρισε την θεση του απο τα χουντικα.φασιστοειδή που αποκαλεσαν – τον προεδρο προδοτη. -ελπίζω να μην εχουν στο συριζα την ..αποψη οτι μποορει να επηρεασουν τους φασιστες και να τους φερουν στον δρομο τον ..σωστο (οπως π.χ νομιζουν οι ανεργκεφαλες επιεικώς θλιβερες ομαδες της”πατριωτικής ..”αριστεράς

  μονο τα φασιστοειδλη χρησιμοποιουν αυτή την λεξη(με τηνεννοια του”προδοτη του εθνους και λοιπά μιλιταριστικά )
  ..να προστεθει : και αρκετοι λειψοι ,καθυστερημενοι πνευματικά,κατιναρια κλπ που εηρρεαζονται απο την προπαγανδα των χουνταιων : αυτο ειναι η εκδικησηη της χουντας : εκμεταλευεται την κοινωνική δυσαρεσκειι και οργή για να προβαλλει την ..θεση : ολοι ειναι …”προδοτε” ..κιενας Παπαδοπουλος μας χρειαζεται”
  Αυτο εγινε χθες ανεξαρτητως των προθεσεων των Συριζαιων κ.α της αριστερας.. εξαλλου ο δρομος για την κολαση κλπ και ..ο διαλος κρυβεται στις λεπτομέρεις οπως λεει και ο ..Σαμαρας 😉
  ——————————-

  κοντολογής η κριτική μου Δεν στρεφεται εναντιον εκεινου του τμηματος της αριστερας που ζητα καταργηση των παρελάσεων -και καλά κανει . Εξαλλου αυτο που παρενέβη στις χθεσινα -δεν ηταν κυριως -ηκαι να ηταν -δεν προβληθηκε αλλά το αλλο κομματι το ..αντιμνημονιακό .. Αυτό δηλαδή που εντελώς χαζοχαρουμενα και ασχετα -στην τωρινη συγκυρια- πιστευει ειλικρινως οτι η διακριση αριστερας και δεξιας εχει φυγει απο την μεση ,οτι ολοι οι καλοι χωρανε στο ..κινημα και οτι ο… λαος συσσωμος αντιστεκεται και οτι μπορε και να τους καθοδηγει κιολα και δεν βλέπει -ηλιθιωδώς- οτι αντι να ..καθοδηγει το ..αντιιμνημονιακό …μετωπο ,το χρησιμοποιουν .-ειτε ως μονιμο εξιλαστηρι θυμα-για ολα φταει το..Συριζαειτε ως ..αριστερο αλλοθι-για τα λογής λογης χουντοπαιδα που ειχαν και θα εχουν αμολλυθει στο πληθος παριστανοντας τον ..λαό..
  η μονη διεξοδος για το Συριζα και τις αλλες οργανωσεις : να βγουν και να καταγγειλουν ανοιχτα τα εθνολαικιστικα , χουντικά συνθηματα και κραυγες τυπου”προδοτες ” θασας φαμε λαχανο ποου ξεστομιζουν τα διαφορα γκοτζαμανοειδή

 20. Νέο Kid Στο Block said

  Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τη μηδενιστική τολμώ να τη χαρακτηρίσω στάση αριστερών σχολιαστών. Τι πάει να πει ‘’ήταν Χρυσαυγίτες, οπαδοί του Ηρακλή, φορτηγατζήδες, κολλητηρτζήδες’’ ή ξέρω γω τι άλλο; Είμαι σίγουρος ας πούμε, ότι ένα αντίστοιχο βιντεάκι από τον Βόλο θα έδειχνε πιθανότατα και παρελαύνοντες οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου κάτω από επευφημίες , ε,και; Ή μήπως τα ισοπεδώνουμε όλα, νομίζοντας ότι η γιαγιά που χειροκροτεί με θέρμη τους ‘’πιτσιρικάδες με τις ελληνικές σημαίες’’ ΞΕΡΕΙ τί είναι και τί πρεσβεύει η χρυσή ηλιθιότητα;
  Aυτό που ξέρει είναι ότι δεν έχει να φάει και ότι το παιδί της θέλει να φύγει μετανάστης.
  Και για πρώτη φορά (κι αυτό είναι το σημαντικό και αυτό που αξίζει να μείνει (και) από τη χθεσινή μέρα για μένα) είναι ότι δεν έχει πάει κάτω από την εξέδρα να ζητιανέψει κανένα κοκαλάκι ρουσφετιού από τα ‘’στελέχη’’ και ότι μάλλον ξύπνησε.
  Να κόψει το λαιμό της η αριστερά, να την πιάσει και να της εξηγήσει και να τη φέρει κοντά της. Με όρους πολιτικής και οικονομίας. Χωρίς ταμπέλες και γενικεύσεις. Χωρίς αφορισμούς. Δεν έχει την πολυτέλεια.

 21. ένας μανάβης ήρθε απόψε απ' τα παλιά said

  Θλιβερά κατάλοιπα της μοναρχίας οι απανταχού πρόεδροι της δημοκρατίας..
  Και συμπεριφέρονται σαν τέτοιοι.
  Ξέρετε πόσο μας κοστίζει ο Παπούλιας ;
  Εκτός μισθού και εξόδων παραστάσεως (πολλά πολλά) να υπολογίσουμε
  και τη συντήρηση του προεδρικού μεγάρου ( + προσωπικό)
  και της πανάκριβης προεδρικής φρουράς που, από το 1940, δεν είναι μάχιμη.
  Ελα καημένε , δεν πειράζει , κατι εκατομμυριακια ετησίως πληρώνουμε,
  εξάλλου λεφτά υπάρχουν για «ΘΕΣΜΟΥΣ»

 22. »Να κόψει το λαιμό της η αριστερά, να την πιάσει και να της εξηγήσει»

  το πρωτο πραγμα που πρεπει να εξηγησει η αριστερα ειναι οτι δεν εχει καμμια σχεση με τις αλητικες τσιριδες ακροδεξιων τυπου»προδοτη»

 23. και κατι αλλο : νομιζω πως ο Νομπερτο μπομπιο ηταν εινος που ειπε » δεν ξερω αν υφισταται ακομα η διακριση Αριστερας και δεξιας. Εκεινο που ξερω ειναι πως οσοι λένε πως ΔΕΝ υφισταται ,ειναι ΔΕΞΙΟΙ.»

 24. Νέο Kid Στο Block said

  23. Γιατί, είπε κανείς ότι δεν υφίσταται η διάκριση; Αλλά αν δεν κάνεις(ή δεν προσπαθήσεις να κάνεις, με τα εργαλεία που δίνει μία δημοκρατία) τον δεξιό αριστερό, τί είσαι; δεξιός ή αριστερός; Εκτός αν συμβιβάζεσαι στα ‘’ποσοστούλια’’ σου και στο να κουμαντάρουν άλλοι τη ζωή σου και συ να φωνάζεις ‘’ΑΜΑΝ, ένας φασίστας/πατριδοκάπηλος είπε προδότη τον Παπούλια ,φτου κακά και μακριά‘’ που μακάρι να είχε την ευαισθησία που έδειξε χθες και όταν η δικαιοσύνη απονέμεται κατά το δοκούν των ισχυρών και ‘ημετέρων’ ή όταν καταπατιούνται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες .

 25. gpoint said

  23
  Από κάτι τέτοια…θέσφατα προκύπτει ότι το πιο σοβαρό κίνημα στην Ελλάδα είναι ο ΠΑΟΚ.

  Δεν ξέρω αν όλοι οι ΠΑΟΚgήδες αποδέχονται τον Ζαγοράκη για πρόεδρο,. Εκείνο που ξέρω είναι ότι όσοι δεν τον αποδέχονται δεν είναι ΠΑΟΚgήδες.

 26. gpoint said

  24,
  Δεξιός ή όχι, μόνο με τον Στεφανόπουλο έμεινε ικανοποιημένος από τον ρόλο του ο ελληνικός λαός, γιατί υπάρχουν και πράγματα πιο σημαντικά από τις αριστεροδεξιές τοποθετήσεις

 27. Νέο Kid
  1»)Αλλά αν δεν κάνεις(ή δεν προσπαθήσεις να κάνεις, με τα εργαλεία που δίνει μία δημοκρατία) τον δεξιό αριστερό, τί είσαι; δεξιός ή αριστερός;
  δεν ειπα να μην προσπαθησεις.. ισα ισα .. Ειπα και ξαναλέω οτι το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανεις αν θες πραγματικά να προσπαθησεις ειναι να δειξεις καθαρα και ξαστερα οτι η κριτική της Αριστερας σε καμμια απολύτως περιπτωση δεν εχει ,καμμια απολυτως σχεση με εθνολαικιστικες- η σκετα φασιστκές κραυγες βατλων τυπου »ειστε προδοτες» Απο κει ξεκινας και ολα τα αλλα επονται ..
  2) »Εκτός αν συμβιβάζεσαι στα ‘’ποσοστούλια’’ σου και στο να κουμαντάρουν άλλοι τη ζωή σου και συ να φωνάζεις ‘’ΑΜΑΝ, ένας φασίστας/πατριδοκάπηλος είπε προδότη τον Παπούλια ,φτου κακά και μακριά‘’

  αντιθετως: η δική μου κριτική στην αριστερα ..(Συριζα , κυριως ) εγκειται ακριβώς σεαυτό :συμβιβαζονται σε μια αυξηση στα ’ποσοστούλια» τους και δεν παιρνουν χαμποαρι του πόσο δεξια με διαφορες μορφες (Σπιθες ,, Σαμαροεθνολαικιστες , λαος χρυση αυγή .. ) οργιαζουν κατω απο την μυτη τους .. Αξυπνουσαν λίγο ( ο Συρζα π.χ θα εκανε ακριβώς αυτο που εσυ θεωρεις κακο .θα φωναζε ‘’ΑΜΑΝ, ένας φασίστας/πατριδοκάπηλος είπε προδότη τον Παπούλια ,φτου κακά και μακριά‘’ και οχι μόνο .. Θα φωναζε ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ και πατρηδοκαπηλοι δεν εχετε καμμια σχεση με τα κοινωνικά ινηματα.. αυτο θα εκανε οσο και αν εσυ το θεωρεις..κακο ..
  Αλλιως τι αριστερά ειναι ;

 28. κοντιολογής το ΣΥΡΙΖΑ και αλλες οργανώσεις της Αριστερας , στην συγκεκριμμένη πεερισταση αντι να καθονται και να τις τρωνε -τοσο απο το Πασοκ,τα ΜΜΕ οσο και απο τις ακροδεξιες και δεξιες φυλλάδες – για τις βρωμιες αλλων – συγκεκριμμένα για την φασιστική βρισια προδοτης και την προσβολή στον Προεδρο που εξαπελυαν οι ακροδεξιοι -οιοι ιδιοι ακριβώς που κλαψουριζανε μετα για την ματαιωση της παρελασης και την προσβολή του προεδρου
  αντι να στεκεται η Αριστερα και να ειπραττε τις πανταχοθεν καρπαζιες για τις βρωμιτσες της ..Ακρας δεξιας και του Εθνολαικισμου
  θαπρεπε να κανει αυτο που εκανε η εξαιρετη βασιλικήστο λινκ πιο πάνω : παδια πώς γινεταιθ ενας αριστερος να ξεστομισει τηνν φασιστική βρισια »προδοτη»; αυτά τα λέγανε και τα λένε πάντα οι ιδεολογικοι και πραγματικόι απογονοι του δωσιλογισμου των ταγματασφαλητων της κατοχής» οι λεγομενοι ..»εθνικοφρονες»
  αυτο επρεπε α πει και να καταγγειλει τα εθνοφασιστικά συνθηματα και τυα αισχη και τις βωμολοχιες των ακροδεξιων -και να διαπαιδαγωγησει ετσι και το πληθος.. πως αλλιως μπορει να το διαπαιδαγωγησει; ε; .. οταν το αφηνει να λεει οτι αισχροτητα και φασιστική μαλακια και προτροπή για φασιστική βια προσπαθουν να περασουν οι λογής λογης εγκαθετοι φασιστες και εθνοκάπηλοι;

 29. ένας μανάβης ήρθε απόψε απ' τα παλιά said

  http://elawyer.blogspot.com/2011/10/blog-post_28.html
  Η «παραίτηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας

  «…Ταυτόχρονα όμως,
  οι πράξεις αυτές καταδεικνύουν και το όριο της αναπαραγωγής ξεπερασμένων εκδηλώσεων,όπως οι παρελάσεις.
  Παρέλαση χωρίς ψυχολογική επιβολή και καταναγκασμό δεν υφίσταται.
  Είναι ένα καθαρά φασιστικό κατάλοιπο, το οποίο εκ των πραγμάτων ευνοεί ομαδικές αντιδράσεις όχλου,
  όπως αυτή που είδαμε σήμερα …»

 30. munich said

  Με συγχωρείτε αυτό το Βίντεο από την Αρτεμιδα… είναι η γνωστή μας Παλιά Λούτσα?????

 31. #30 Ναι.

 32. #18 Δεν κατάλαβα Νικόλα, προτιμάς να τα αποκρύψουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

 33. physicist said

  Ήθελα να σχολιάσω αλλά με κάλυψαν άλλοι και κυρίως ο Νοσφεράτος, άσε δηλαδή που το βίντεο που ανέβασε ο JAGO μιλάει από μόνο του. Και σημειώνω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό (σχολιαστή) ούτε τον θεώρησα ποτέ στο παρελθόν.

 34. sarant said

  Το λινκ της Βασιλικής είναι χρήσιμο και όποιος φωνάζει με τη ντουντούκα «προδότη, μας μείωσες τα σύνορα» ασφαλώς δεν είναι συριζαίος αλλά ακροδεξιός. Και στις πλατείες άλλωστε, πριν το καλοκαίρι, είχαν ακουστεί πολλές φορές τα συνθήματα «προδότες».

  Είναι ένα ζήτημα ότι συμμετέχουν και ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες στις διαμαρτυρίες. Δεν θα το αποσιωπήσουμε αλλά και δεν θα το προβάλουμε σαν το σημαντικότερο. Η Χρυσή Αυγή είχε καταχειροκροτηθεί και στον Ασπρόπυργο, σε εκδήλωση κατά της παραβατικότητας των Ρομά.

 35. Μάλλον είδες Νίκο νωρίτερα τη συζήτηση στο Facebook και προσπαθώ να βρω εκείνο το βίντεο στον Ασπρόπυργο..

 36. ο Μήτσος said

  Παιδιά, κακά τα ψέματα. Σε καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε, όπου χάνονται κεκτημένα και ανακατατάσσεται η κοινωνία πολύς κόσμος από αντίδραση πηγαίνει στην άκρα δεξιά. Δεν υπάρχει γνώση της ιστορίας ούτε αντίληψη των συνεπειών της φασιστοποίησης της ζωής. Το ίδιο έγινε και στην DDR. Σε μας πολύς «απλός κόσμος» άρχισε να αναπολεί την εποχή της επταετίας, νομίζοντας ότι οι «στρατηγοί ήταν τίμιοι» και «κινήθηκαν από αγάπη για την πατρίδα» και διάφορα άλλα παραμύθια. Μην ξεχνάμε ότι τοο επίπεδο της παιδείας πάρα πολλών πηγάζει από την τηλεόραση που βλέπουν, και βρίσκεται κάπου μεταξύ Νίνο και Στανίση. Άσχετα από αυτό όμως, η χτεσινή αντίδραση ενάντια στους πολιτικούς και τα αυγά και γιαούρτια που φάγανε είναι ένα γενικά θετικό φαινόμενο. Το «προδότη» για τον Παπούλια σε πολύ μεγάλο βαθμό, ήταν για την ανοχή του στην επιτήρηση και τα αντισυνταγματικά νομοσχέδια που υπέγραφε αβέρτα για τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, καθώς και για το lifestyle του εκατομμυριούχου «αντιστασιακού» που έχει και είναι αιτιολογημένο πλήρως.

 37. αντιφασίστας said

  Είδα το βίντεο του JAGO και τρόμαξα.
  Οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής δεν είναι δηλωμένοι φασίστες και δηλωμένοι θαυμαστές του Χίτλερ; Τότε πώς συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αντιφασιστικές; Θα έπρεπε να τους απαγορευτεί να συμμετέχουν και να παρελαύνουν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τι κάνουν οι αρχές, ο δήμαρχος, οι εκπαιδευτικοί που οι μαθητές τους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις; Πώς τους επιτρέπουν να συμμετέχουν και να αναγγέλλονται στην κατάθεση στεφανιών; Δηλαδή να περιμένω ότι κάποια στιγμή θα το δω αυτό και στον τόπο μου; Αυτό δεν θα περάσει!

 38. που ειν’αυτο το βιντεο ρε παιδια;

 39. sarant said

  Το βίντεο είναι το 17, αλλά η 28η Οκτωβρίου είναι εθνική γιορτή, όχι αντιφασιστική. Νομίζω μάλιστα ότι τις πρώτες δεκαετίες (έως το 1960, ας πούμε) στον γιορτασμό συμμετείχαν και οι ίδιοι οι συνεργάτες των Γερμανών, που ξεκοκάλιζαν σύνταξη αντιστασιακού, όχι;

 40. Με τα δις που μας λείπουν για να ξεχρεώσουμε, πρόκειται μάλλον για επαίτειο αντί για επέτειο

 41. ο Μήτσος said

  #37 Αυτό ξεκινάει από την λανθασμένη παρουσίαση της ιστορίας. Δεν είναι παραλογισμός η άποψη ότι ο φασίστας «Μεταξάς έκανε αντιφασιστικό αγώνα»; Ο φασίστας εναντιώθηκε στο φασισμό; Αυτό μαθαίνει ο νεοέλληνας στα σχολεία τα τελευταία 60-70 χρόνια. Δεν λένε πουθενά ότι πήρε εντολές από την Αγγλία και τις εκτέλεσε εμπλέκοντας την Ελλάδα στον πόλεμο.

 42. »Είναι ένα ζήτημα ότι συμμετέχουν και ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες στις διαμαρτυρίες. Δεν θα το αποσιωπήσουμε αλλά και δεν θα το προβάλουμε σαν το σημαντικότερο»
  Νικο σχ 34: τ

  ο κυριαρχο σεολη την τηλεμεταδοση ηταν οτι ο Προεδρος πρσβληθηκε απο καποιους που τον βρισαν ως ..προδοτη .. Αυτο ηταν ..Αυτοι φυσικά δεν ηταν Συριζα αλλά δυστυχώς η λάσπη μενει .. Και αυτο φυσικά χρησιμοποιει κατα του Συριζα και το Πασοκ αλλά και οι Δεξιοι και ακροδεξιοι που φορτωνουν στο Συριζα την δική τους ασχημια
  ΘΘα καθεται το ΣΥΡΙΖΑ να τις τρωει πανταχοθεν σαν τον μαλ…κα και να χαμογελά χαζά; δεν πρεπει το ιδιο να πει – παιδια ετερον εκατερον; παδια δεν χρησιμοποιουμε τετοιες υβρεις ;
  εδω τοκανε η Βασιλική απο μόνη της και μπραβο της ..Ο σΥΡΙΖΑ γιατι δεν το κανει; καλά τοσοι φωστηρες εκειμέσα -ουτε ενας δεν το σκεφτηκε; τοσο μυαλό; ντιπ για ντιπ;

 43. Πάντως μια που αναφέρθηκε ο Μ Γλέζος, ο ίδιος δήλωσε τα εξής:
  « Οι ύβρεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν πρώτον εναντίον του Θεσμού, δεύτερον εναντίον του αγωνιστή Κάρολου Παπούλια και τρίτον εναντίον οποιουδήποτε πολίτη.
  Τριπλή ήταν η ύβρις. Ο κ. Γλέζος τόνισε ότι αυτοί που έβριζαν, ήταν μειοψηφία και δεν μπορεί να κατηγορηθεί όλος ο λαός να κατηγορηθεί για 30 ανθρώπους »
  http://www.inews.gr/135/na-min-kalyptei-o-papoulias-me-to-kyros-tou-tin-kyvernisi.htm

 44. Μιλάει για έναν κάτοικο μικρού χωριού που έχει αποκτήσει τόσο κακή φήμη, επειδή δεν φέρεται όπως όλος ο κόσμος, που όλοι τον κακολογούν, εκτός από τους μουγκούς’ ολοι τον δακτυλοδεικτούν, εκτός από τους κουλούς’ όλοι τον κυνηγάνε, εκτός από τους κουτσούς’ και όλοι θα έρθουν να τον δουν κρεμασμένο, εκτός από τους τυφλούς βεβαίως! Ελάχιστα σύμφωνο με τις αρχές της πολιτικής ευπρέπειας, αλλά αυτός ήταν ο Μπρασένς, που τον βλέπουμε εδώ να τραγουδάει την Κακή φήμη:

  …..ένα τραγούδι που το ακούνε όλοι εκτός από τους κουφούς! 😉

 45. Νέο Kid Στο Block said

  40.Δε βαριέσαι, μπορεί να βρούμε και μεις κάνα λογιστικό λάθος πενηντατόσων δις (!!) σαν τους γερμανούς και να ‘’ξεχρεώσουμε’’ τις ‘’αγορές’’. Τα ‘’οικονομικά’’ γιατρεύονται(ειδικά όταν είναι μολυβιές σε ελαστικά κιτάπια), οι συνειδήσεις δεν παίρνουν εύκολα γιατρειά και εκεί πάσχουμε σοβαρά σήμερα.

 46. Κατά τ’ άλλα για τις παρελάσεις σκεφτόμουν αυτούς τους στίχους:

  στο Σύνταγμα ο Άγνωστος Στρατιώτης
  σηκώθηκε κι έφυγε γιατί:

  Κουράστηκε να βλέπει παρελάσεις
  και τ’ όνειρο να σπάει σαν γυαλί
  εδώ είναι Βαλκάνια θυμήσου
  και προδομένη Εγγύς Ανατολή.

 47. ντινο καλά που υπαρχει κιο Γλεζος

 48. sarant said

  44: Σοφία, όταν το έγραφα σκέφτηκα κάτι παρόμοιο…

 49. Nicolas said

  @20 «Να κόψει το λαιμό της η αριστερά, να την πιάσει και να της εξηγήσει και να τη φέρει κοντά της»: στην καλύτερη περίπτωση « L’enfer est pavé de bonnes intentions », στην χειρότερη: πως το λέγανε αυτό στην ΕΣΣΔ και στην Μεγάλη Κίνα του Μάο;
  Ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει, το θέμα είναι ο σεβασμός της Δημοκρατίας κι η Δημοκρατία που θέλουμε εξαρτάται μερικές φορές από ελαστικούς παράγοντες.

  @32 Επειδή δεν χέζουμε στο σαλόνι, δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τα σκατά. Υπό αυτή την έννοια.

  Πόσο κοστίζει ο Παπούλιας; όσο κόστιζε ο Καραμανλής, όσο κόστιζε ο Χ, όσο κόστιζε ο Ψ κλπ. Ένας θεσμός είναι, τον κρατάμε ή τον διαλύουμε. Άλλοι κοστίζουν περισσότερο και βάζουν τη μύτη τους παντού κι έχουν κάνει ένα Κράτος κουρέλια. Αλλά έχει και αεροπλάνο τώρα, που κόστισε γύρω στα 260 εκατομμύρια, αν θέλετε σαν τον στέλνουμε να τα κάνει όλα, μα όλα, λίμπα εκεί (σε έξι μήνες θα κάνετε εισαγωγή ουρανού και αλμυρού νερού στην Ελλάδα).

  Όσο για τις παρελάσεις, το τραγούδι τα λέει όλα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλα.
  Ο Κάρολος δίκιο είχε που αποχώρησε. Γιατί όπως λέει το τραγούδι δεν ήρθαμε για να μας βρίσετε.

 50. Θρασύμαχος said

  Αδικείται όταν του καταμαρτυρούν ότι υπέγραψε τους νόμους και τα διατάγματα του μνημονίου: δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, δεν διαθέτει τέτοια αρμοδιότητα, πώς να το κάνουμε.
  Δεν θα έλεγα όμως ότι αδικείται ως σαρξ εκ της σαρκός του πτωχευμένου πολιτικού συστήματος, ο αγαπημένος ανεκδοτολόγος κάποιου πρωθυπουργού ου μην αλλά και εικονικός δανειστής του προκειμένου να καταστρατηγηθεί το πόθεν έσχες για την έπαυλη της Εκάλης, ο αρχιτέκτονας των κανταφικών και λοιπών τριτοκοσμικών εκτροπών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
  Εν πάση περιπτώσει, εκείνοι που θέλανε τις εθνικοσοσιαλιστικής αισθητικής παρελάσεις προκειμένου να βλέπει ο λαός και να χειροκροτάει, ας τις λουστούνε τώρα τις αντίθετες διαθέσεις του, δικαιολογημένες ή μη. Αν δεν τους αρέσει, τότε ας καταργηθούν οι παρελάσεις: ουδέν κακόν αμιγές καλού! Άντε με το καλό και οι κατ’ ευφημισμόν «αμυντικές» δαπάνες.

 51. Προς Νοσφεράτο (όλα τα σχόλια) και Νίκο, #34.
  Ξέχασα να γράψω ότι στην αρχή φώναζαν το σύνθημα «Εξω οι μασόνοι από την Ελλάδα»,
  και τότε ακριβώς απομακρύνθηκα από αυτό το μπλοκ.
  Βέβαια μετά πέρασαν στα πιο hard-core συνθήματα «Προδότη μας μείωσες τα σύνορα», και ήταν σαφές ότι έπρεπε να απομονωθούν.

  Στο πρώτο βίντεο, περίπου στο 0.55:
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/10/28/martyria-akrodexios-papoulias/#comment-1317

 52. Μόλις θυμήθηκα τι είχα γράψει στο Μηνολόγιο Οκτωβρίου:

  Μην ξεχάσω όμως τ’ ΟΧΙ που ‘ναι και γιορτή μεγάλη,
  είκοσι οχτώ του μήνα, θα γιορτάσουμε και πάλι.
  Κι όπως πάντα, κάθε χρόνο, σίγουρα θα φαγωθούμε,
  «Φτου φασίστα!», «Φτου προδότη!» εκατέρωθεν θ’ ακούμε…

  Δυστυχώς…

 53. oikodomos said

  Καλησπέρα, στον οικοδεσπότη και σε όλους τους σχολιαστές!
  Πολύ καλός ο συνδιασμός των δύο θεμάτων. Ο διάλογος όπως πάντα, συναρπαστικός.

  #36 και #41: βλέπεις με ψύχραιμη ματιά τα γεγονότα. Οι απόψεις μας συμβαδίζουν.

  Ο Πρόεδρος υποτίθεται πως πρέπει να αφουγκράζεται τον παλμό του λαού, δεν το κάνει όμως. Για το αντιστασιακό του παρελθόν γράφονται πολλά, δεν γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει. Αλλά αν υφίσταται, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί τις πράξεις του για πάντα. Διάβασα σήμερα στο enet πως και ο Τσολάκογλου είχε στα νιάτα του πολεμήσει για την πατρίδα, αργότερα όμως είδαμε τον ξεπεσμό του. Σπεύδω να διευκρινίσω πως δεν συγκρίνω τους δύο άντρες. Οι αντιδράσεις του λαού δεν μπορεί και δεν ήταν κατευθυνόμενες. Συνέβησαν σε όλη την επικράτεια και ήταν αποτέλεσμα της όλης κατάστασης που βιώνουμε. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετές, ούτε στη σωστή κατεύθυνση.

  #7 : διαφωνώ με την άποψή σου για το νεαρό μαθητή. Δεν μου άρεσε η πράξη του, και δείχνει αν θέλεις πάνω κάτω και την εικόνα της οικογένειάς του, όμως, είναι νέος, «βράζει» το αίμα του και δεν σκέφτεται, πιστεύω καμία κομματική κάλυψη. Δεν την έχει ανάγκη κιόλας. Ας φέρουμε λίγο τον εαυτό μας στη θέση του. Δεν αντιδρούσαμε εκ του ασφαλούς στην ηλικία του.

  Στο ιστολόγιό μου κάνω μια εκτεταμένη αναφορά ακριβώς στο ίδιο θέμα, και παρουσιάζω τις απόψεις μου πολύ αναλυτικά.

  Αν ενδιαφέρει κάποιον:
  http://e-oikodomos.blogspot.com/2011/10/blog-post_29.html

  Καλό βράδυ και καλή δύναμη!

 54. 47#
  Τα είπε και στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα πριν λίγο.
  Αλλά έχει πέσει γραμμή στο ΠΑΣΟΚ ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ μπας και γλυτώσουν την κατακραυγή και τις εκλογές.

  Κοίτα για παράδειγμα τι έγινε στα Τρίκαλα.
  Μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ χτυπά τον βουλευτή του κόμματός του, και αυτοί προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν –ποιόν άλλον- τον ΣΥΡΙΖΑ!!!

  Προσπαθούν τώρα να το μαζέψουν, αλλά νομίζω πως τουλάχιστον στα Τρίκαλα κατάλαβαν πόσο ξεφτιλισμένοι είναι οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος.

 55. Εδώ ο σωστός σύνδεσμος:
  http://www.trikala.net/news/topika/2011/10/29/trikala-dimitris-dalamagkas-oyte-syrizaios-oyte-xrysaygitis-oyte-den-plirono

 56. ΣοφίαΟικ said

  Κι εγώ αισθάνομαι ώρες ώρες ότι επειδή δεν ζω στην Ελλάδα δεν έχω απλώς χάσει επεισόδια αλλα΄ε΄χω χάσει την μετακόμιση της Ελλάδας σε άλλο πλανήτη (ή το μάτριξ, που λεει κι ο νεοκίντ). Κάθε φορά που μιλαώ με γνωστο΄ςυ και φίλους αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια σύγχιση που είναι εντελως ασυγχώριτη, αλλα΄και που εν με΄ρει οφείλεται στην κακή πληροφόριση μας- όταν για πολλά χρόνια η μόνη σου εγνοιά ήταν τα ρηάλιτι έχει χάσει το μυαλό την ικανότητα να σκέφτεται ίσως.

  Δε με απασχολεί ιδιαίτερα αν οι διαμαρτυρόμενοι ήταν αριστεροι, δεξιοί, κεντρωοι κλπ.
  Πιο πολύ με απασχολεί η αντιδραση των μαθητών. Των ίδιως μαθητών που έκαναν καταλήψεις για το χαβαλε και που αφησαν τα σχολεία τους ερείπεια, γιατί δεν εχουν αντιληφθεί ότι οι γονείς τους θα τα πληρώσουν με τους φόρους τους.
  Ο μαθητής που μούτζωνε και έγινε ήρωας για κάποιους, με ποιό κόμμα θα κατέβει στις εκλογές σε λίγα χρόνια και θα ζητάει την ψήφο μας; (κι εμέις θα τον εκλέξουμε φυσικά) Και πόσο συνενοημε΄νος ΄τηαν με το φωτογράφο; Γιαίτ παω στοίχημα ότι κράτησε πεντε δευτερόλεπτα όλο κι όλο, ίσα για να βγει η φωτογραφία; Κι αν δεν κατέβει στις εκλογές όταν θα πιασει μια δουλειά και του ζητήσει κατι ο εργοδότης του, πόσο θα του κακοφανεί η απόλυση αν φερθεί με ανάλογη αβρότητα; Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να κάνουν τέτοια, δεν είναι οι ίδιοι γονείς που τα βάζουν να πετάνε πετρες στα τζάμια του σχολείου τους; (φαινόμενο που μου αναφέρει φίλη καθηγήτρια γυμνασίου, η οποία μου λέει ότι φέτος είναι αδύνατο να συμμαζέψει τους μαθητές της, και κινδυνεύει κι η ζωή της, δε βαριέσαι, αυτοί θα μείνουν αμόρφωτοι, της είπα, και δυστυχω΄ς αμόρφωτοι και παντα χαμε΄νοι της οικονομίας- αυτοί είναι που όταν η Ελλάδα θα ορθοποδήσει, γιάτι κάποτε θα συμβει κι αυτό, θα έιναι οι ανειδίκευτοι εργάτες μας με τρεις κι εξήντα).

  Ωραία, το καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι άσχημη για πολλούς, αλλά εξακολουθώ να μένω με την εντύπωση ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του απλού Έλληνα. Η εντύπωση που μου δίνεται από μακρυά είναι ότι τον οποιοδήποτε διάλογο (βλ. μονόλογο) τον μονοπωλούν ακόμα οι ίδιοι κι οι ίδιοι. Οι αυθαιρετούχοι, οι καταπατητές, οι φοροφυγάδες, οι ρουσφετιάρηδες κι όλοι αυτοί που κάνουν σαν να τους πηραν την καραμέλα απ’ το στόμα.

 57. ΣοφίαΟικ said

  53: ε΄χω αμφιβολίες για το να οι αντιδράσεις του λαού δεν ήταν κατευθυνόμενες. Δεν έχουμε κανει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως μη-κατευθυνόμενο στις διαμαρτυρίες μας μέχρι στγμής. Οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα π.χ. ΄ξεπατικούρα του ισπανικού αντίστοιχου, για απράδειγμα. Γιατί επομένως να μην είναι και αυτά κατευθυνόμενα; Όχι απαραιτητως απο πολιτικά κόμματα, αλλάαπο παρεμφερέις οργανώσεις. Στις οποίες πιθανόν να ανήκουν πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κυβερνωντος κόμματος.

 58. Nεο Kid Στο Block said

  Δεν εχω ιδεα τι γινοταν στην κινα και στην εσσδ σε τετοιες περιπτωσεις αλλα για να το λες…
  Για ολα φταιει ο συριζας και ν´απολογηθει παραυτα!
  Σαλαμ Αλεκά´μ

 59. Πάνος said

  Νίκο, ορεότατος ο Μποστ! 🙂

  …και φυσικά οι ιστορικές πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες του 1965.

  Θενξ!

 60. φασισταριόζος μαφιόζος said

  Μια ζωή λάθη οι αριστεροί. Τώρα φλερτάρουν με Σπίθα και Επαμ, και όταν με το καλώ ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός πάει στις Βρυξέλλες, θα τους βροντήξει τη γροθιά στο τραπέζι και θα πει, κουφάλες καπιταλιστές, δε θέλουμε τα λεφτά σας, ζούμε και χωρίς αυτά. Αυτά. Κατά τα άλλα, όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, είναι για παιδάκια του δημοτικού. Ο ένας στη βουλή μιλά για μαφιόζους, και μερικοί απορούν γιατί άλλοι φωνάζουν προδότες έξω από τη βουλή. Και το φακέλωμα πέφτει σύννεφο. Αν είναι μέλος του πασόκ και τι ψήφισε ο παππούς του πριν 10 χρόνια. Το είπα, μια ζωή λάθος επιλογές και αντιλήψεις.

 61. VasWho said

  Καλός ο συνδυασμός των δύο θεμάτων, αλλά ο μεγάλος Μπρασένς σχεδόν αγνοήθηκε.
  Ομοίως δεν σχολιάστηκε (παρά τη συνάφεια με τα σχόλια που ακολούθησαν) το απίστευτο σκίτσο του Μποστ. Μπράβο Νίκο που το ξετρύπωσες!
  Όσο για τα σχόλια… απίστευτη και ενδιαφέρουσα πανσπερμία!
  Ανατριχιαστικό το βίντεο από τη Λούτσα!
  Παρ’ όλ’ αυτά ο ευθύς φασισμός της Χρυσής Αυγής παραμένει προς το παρόν περιθωριακός. Με μεγάλο κίνδυνο βεβαίως να γίνει άκρως επικίνδυνος.

  Ο κρυμμένος κυρίαρχος ολοκληρωτισμός, ωστόσο, ζει και βασιλεύει. Χαρακτηριστικό δείγμα η συντεταγμένη (όσο άντεξα να δω) παρουσίαση των χθεσινών πρωτόγνωρων γεγονότων από τα κανάλια. Επιστρατεύτηκαν όλα τα κυρίαρχα ιδεολογήματα (η εθνική «ενότητα», το «κύρο του θεσμού του Προέδρου,η τάχα κακή εικόνα της χώρας προς τα έξω κ.α.). Με ταυτόχρονη ευθεία πολιτική στόχευση κατά συγκεκριμένου πολιτικού χώρου προσπάθησαν να εμφανίσουν το άσπρο ως μαύρο:
  Το παλαϊκό χαρακτηρίστηκε μειοψηφία.
  Η εκ των πραγμάτων πολυσυλλεκτική διαμαρτυρία προσπαθήθηκε να αποδοθεί άλλοτε ως αριστερισμός και άλλοτε ως φασιστική εκτροπή.
  Η απίστευτα καθολική αντίδραση σε όλες τις μικρές ή μεγάλες πόλεις της χώρας έγινε προσπάθεια, σε πείσμα της κοινής λογικής, να χαρακτηριστεί ως προσχεδιασμένη.
  Δεν είχαν μάλιστα την τύχη τα κανάλια να επιδείξουν (όπως κάνουν πάντα) βανδαλισμούς και καιόμενους κάδους, μιας κι ο αντιεξουσιαστικός χώρος, και όσοι μπορούν και τον κατευθύνουν, αυτή τη φορά αιφνιδιάστηκε και απείχε.
  Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις στον ολοκληρωτισμό των τηλεοπτικών μέσων μαζικής παραπλάνησης και χειραγώγησης, όπως η σημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ (ενδεχομένως και άλλες που αγνοώ).

  Πριν δυο χρόνια αν ρωτούσες μαθητές γυμνασίου για την 28η Οκτωβρίου συχνά αναριωτόντουσαν αν είναι η εθνική γιορτή με τους Τούρκους ή η άλλη με τους Γερμανούς! Κι ας είχαν ήδη δέκα, σχεδόν, χρόνων σχολικές εθνικές γιορτές στην «καμπούρα» τους. Κάποιοι θεσμοί είναι συχνά δώρο άδωρο. Βαθειά αποστειρωμένοι και ξεκομμένοι πολλές φορές από το ουσιαστικό τους νόημα.
  Γι αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο Μανώλης Γλέζος λέγοντας πως:
  !“Σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε το “όχι” όπως έκανε και σήμερα.
  Γι αυτό και σχολιάκια και εξυπναδούλες σαν του Ανάξιου είναι πραγματικά ανάξιες λόγου.
  Βέβαια αυτό το ΟΧΙ είναι μια πρώτη αντίδραση. Για να δρομολογήσει μια πραγματικά άλλη κατεύθυνση απ’ αυτήν που ήδη υλοποιερίται θέλει δουλειά πολύ. Και θέλει ν’ αλλάξουμε πολλοί και ποικιλοτρόπως τον τρόπο που σκεφτόμαστε! Αλλιώς …

 62. Μαρία said

  28/10/1965
  Αθήνα: εθνικός διασυρμός
  http://tinyurl.com/6z9kqe2
  Θεσσαλονίκη: ο Κοκός παρακολουθεί έφιππος την παρέλαση
  http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3250&thid=16719

 63. Εναντια στον ψευδεπιγραφο καθωσπρεπισμο said

  ιο πολύ με απασχολεί η αντιδραση των μαθητών. Των ίδιως μαθητών που έκαναν καταλήψεις για το χαβαλε και που αφησαν τα σχολεία τους ερείπεια, γιατί δεν εχουν αντιληφθεί ότι οι γονείς τους θα τα πληρώσουν με τους φόρους τους.
  Ο μαθητής που μούτζωνε και έγινε ήρωας για κάποιους, με ποιό κόμμα θα κατέβει στις εκλογές σε λίγα χρόνια και θα ζητάει την ψήφο μας; (κι εμέις θα τον εκλέξουμε φυσικά) Και πόσο συνενοημε΄νος ΄τηαν με το φωτογράφο; Γιαίτ παω στοίχημα ότι κράτησε πεντε δευτερόλεπτα όλο κι όλο, ίσα για να βγει η φωτογραφία; Κι αν δεν κατέβει στις εκλογές όταν θα πιασει μια δουλειά και του ζητήσει κατι ο εργοδότης του, πόσο θα του κακοφανεί η απόλυση αν φερθεί με ανάλογη αβρότητα; Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να κάνουν τέτοια, δεν είναι οι ίδιοι γονείς που τα βάζουν να πετάνε πετρες στα τζάμια του σχολείου τους; (φαινόμενο που μου αναφέρει φίλη καθηγήτρια γυμνασίου, η οποία μου λέει ότι φέτος είναι αδύνατο να συμμαζέψει τους μαθητές της, και κινδυνεύει κι η ζωή της, δε βαριέσαι, αυτοί θα μείνουν αμόρφωτοι, της είπα, και δυστυχω΄ς αμόρφωτοι και παντα χαμε΄νοι της οικονομίας- αυτοί είναι που όταν η Ελλάδα θα ορθοποδήσει, γιάτι κάποτε θα συμβει κι αυτό, θα έιναι οι ανειδίκευτοι εργάτες μας με τρεις κι εξήντα).
  Γελοια προσεγγιη του θεματος.Πρωτον τα σχολεια τα οποια υπεστησαν φθορες ηταν ενα πολυ μικρο ποσοστο και κυριως επαλ(πρωη τεχνικα λυκεια),όπου εκει μαζευεται καθε καρυδιας καρυδι.Ηταν μια αυθορμητη στιγμη η μουτζα του μαθητη,ελεος με τις γελοιες συνομοσιολογιες.Για σενα ειναι λυση να σκυβουν οι νεοι το κεφαλι σε καθε λογης αφεντικά.Οι εργοδοτες εχεις δει πως συμπεριφερονται σε νεα παιδια που δουλευουν ως σερβιτοροι,πωλητες κτλ. χωρις ενσημα;;Ενω ας πουμε τωρα το επιπεδο της παρεχομενης παιδειας ειναι…

 64. ΣοφίαΟικ said

  Φίλε στο 63 με μπέρδεψες, ξεχασες τα εισαγωγικά. Προφανώς τα ξέχασες γιατί είσαι πολύ απασχολημένος να μουτζώνεις τους πολιτικούς (και ποτέ φυσικά τον εαυτό σου που τους ψήφισε) .

 65. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα σχόλια!

 66. Μπουκανιέρος said

  Λοιπόν… σήμερα έτυχε να συναντήσω πολύ κόσμο, σε μη-πολιτικές περιστάσεις. Έψαξα να βρω έστω κι έναν άνθρωπο, στην πραγματική ζωή, που να συμμερίζεται τις τηλεοπτικές ανησυχίες για προσβολή στους θεσμούς – τη δημοκρατία κλπ. Δεν κατάφερα να ξετρυπώσω ούτε ένα. Μόνο εδώ, στο μπλογκ, τώρα που το άνοιξα, βρήκα κάποιους σχολιαστές που να συμμερίζονται το δράμα των πασόκων και των λοιπών συγγενών.
  Αρκετά αστείες μού φαίνονται και οι αντιφασιστικές ανησυχίες μερικών – σα να μην έχουν ακούσει τα χτεσινά γρυλλίσματα όλων μαζί των πολιτευτών του ΛΑΟΣ.
  (Ψάχνοντας και για άλλες απόψεις, μπήκα στον πειρασμό και άνοιξα μέχρι και τον κουβά – και είδα την ειλικρινά αυθόρμητη επιστράτευση της γνωστής βλακέντιας του μπλογκ. Το αντίθετο θα με παραξένευε.)

 67. Μπουκανιέρος said

  Συμφωνώ με το Μανάβη, που έγραψε παραπάνω (21) ως προς το εξής:
  Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πρόσωπο του καραγκιόζη πρόεδρου-της-δημοκρατίας-τους και ανεξάρτητα από την πάντα υποκριτική και πάντα επιλεκτική θεσμολαγνεία (χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση),
  συμφωνώ ότι ο ίδιος ο θεσμός ενός Προέδρου της Δημοκρατίας (που ενσαρκώνει ή εγγυάται και γω δεν ξέρω τι) είναι ένα θλιβερό και γελοίο κατάλοιπο της μοναρχίας.
  Και προσθέτω ότι όλοι αυτοί που ανησυχούν για ενδεχόμενες προσβολές στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όλοι τους (και χωρίς καμία εξαίρεση, και πάλι) αυλοκόλακες που πολύ στενοχωριούνται που δε μας βρίσκεται μια αληθινή Αυλή, όπως τον παλιό καλό καιρό (οπότε βολεύονται με ό,τι υπάρχει…).

 68. Nicolas said

  Καλά να πάθεις! αφού ο μάγος είπε να μην τον ανοίγουμε τον κουβά, δεν αξίζει τον κόπο.

  Και κάτι άλλα κατάλοιπα, όπως αυτό που λέγεται Γερουσία; γιατί οι νέοι δεν ξέρουν που παν τα τρία. Αλλά το μεγάλο το αστείο είναι ότι για να εκλεχθείς το ελάχιστο όριο ηλικίας είναι 24! Γερουσιαστής στα 24! και στα 50 τι είσαι;αιωνόβιος;
  Τουλάχιστον, ο Κονδύλης σας γλύτωσε από αυτό το ανέκδοτο (κρίμα γιατί πόσοι ρουσφετάδες ακόμη θα υπήρχαν).

  Κατσικάκι, κάνε κλικ στο όνομα. (μου θύμισες εκείνο το ανέκδοτο που λέει ο Χριστός στον Ιούδα «Κάνουμε και τον χαζούλη, ε;»)

 69. Nicolas said

  Κι αυτό, μόνο για τον αριθμό!

 70. Μαρία said

  69 Για τον αριθμό έχουμε καλύτερο. Και σε μετάφραση Τιπούκειτου:
  http://neostipoukeitos.wordpress.com/2009/03/02/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%AE-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%B9/
  Du Dieu Bacchus, quand accablé d’ivresse,
  Le vît mollit, et sur le con s’endort…
  Soixante-neuf ! Et son vît se redresse,
  Soixante-neuf ferait bander un mort !
  O Clitoris, ton parfum de fromage,
  Fait regimber nos engins glorieux ! (oui glorieux !)
  A ta vertu, nous rendons tous hommage,
  Gamahuchons, c’est le plaisir des Dieux.

 71. oikodomos said

  Καλημέρα σε όλους!

  #56, #57 :

  Αγαπητή φίλη, γιατί πρέπει όλα να είναι σκηνοθετημένα και καθοδηγούμενα; Φτιαχτά και προβλέψιμα; Γιατί κάνουμε στα παιδιά μας σήμερα, αυτά που έκαναν σε εμάς, δάσκαλοι και πολλοί γονείς, παλιά; Να αμφισβητούμε κάθε τους κίνηση; Πιστεύετε πραγματικά πως ο «ήρωας» μαθητής που μουντζώνει προς την εξέδρα, είναι βαλτός από τους γονείς του, και πως πλήρωσε κι έναν φωτογράφο να του βγάλει και μια αναμνηστική της πράξης του φωτογραφία;

  Κακή, κάκιστη η πράξη του μαθητή, που υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό και το είδος διαπαιδαγώγησής του από τους γονείς.
  Αυτό όμως διαφέρει από το να τον έβαλαν οι γονείς του να το κάνει. Ούτε μπορώ να διαννοηθώ πως υπάρχουν γονείς που βάζουν τα παιδιά τους να πετάνε πέτρες στα τζάμια του σχολείου τους.

  Δεν μπορώ να γνωρίζω πριν πόσα χρόνια πηγαίνατε στο σχολείο. Δεν είχατε αυθόρμητη συμπεριφορά όμως τότε; Πάντα οι γονείς σας καθοδηγούσαν, σε όλα; Κι αν έχετε σήμερα παιδιά, με τον ίδιο τρόπο τους συμπεριφέρεστε;
  Μην το πάρετε επί προσωπικού, φιλικά, εκφράζω τις ανησυχίες μου. Έχω δύο κόρες, δεκαέξι και έντεκα. Συζήτηση θέλουν τα παιδιά μας και χώρο να αναπνέουν. Θέλουν να μας νιώθουν δίπλα τους, στυλοβάτες, κι όχι καθοδηγητές και αδυσώπητους κριτές. Να μην υποτιμούμε κανέναν, όσο μικρή ηλικία κι αν έχει. Να επικεντρώνουμε στα – κατά τη γνώμη μας πάντα – αρνητικά, και να βρίσκουμε συνεχώς αφορμές για να συζητούμε μαζί τους. Και να ΑΚΟΥΜΕ τη γνώμη τους!

  Όσο για όλον αυτό τον λαό, που βγήκε στις παρελάσεις και διαμαρτυρήθηκε, πάλι υποκινούμενους είδατε; Γιατί; Ας βάζουμε τον εαυτό μας καμιά φορά στη θέση αυτού που με τόσο μεγάλη ευκολία (κάνω κι εγώ το λάθος αυτό μερικές φορές) κρίνουμε και κατακρίνουμε. Εμάς κάποιοι πάντα μας καθοδηγούν; Όχι, δεν το δέχομαι αυτό. Είναι μια κριτική εκ του ασφαλούς. Αν μείνουμε όλοι στις πολυθρόνες μας, με το φόβο μήπως κάποιοι μας υποκινούν ή καθοδηγούν, καήκαμε!

  Έχει ο καθένας κρίση να αποφασίσει και να πράξει, νομίζω, για το συμφέρον του. Αν πέφτουμε σα λαός θύματα εκβιαστικών διλημμάτων πολλές φορές και όλοι αυτοί μας έχουν του χεριού τους, καιρός δεν είναι ν’ αλλάξει αυτό;Τις συγκεντρώσεις, τις απεργίες, τις καταλήψεις, κάποιοι τις αποφασίζουν. Αν τις αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο, δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχει πρόβλημα.

  Γράφετε:

  «Ωραία, το καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι άσχημη για πολλούς, αλλά εξακολουθώ να μένω με την εντύπωση ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει τη φωνή του απλού Έλληνα. Η εντύπωση που μου δίνεται από μακρυά είναι ότι τον οποιοδήποτε διάλογο (βλ. μονόλογο) τον μονοπωλούν ακόμα οι ίδιοι κι οι ίδιοι. Οι αυθαιρετούχοι, οι καταπατητές, οι φοροφυγάδες, οι ρουσφετιάρηδες κι όλοι αυτοί που κάνουν σαν να τους πηραν την καραμέλα απ’ το στόμα.»

  Ο απλός Έλληνας αγαπητή μου βρίσκεται ΚΑΙ μέσα σε όλους αυτούς. Δεν είναι βέβαι μόνο «αυτοί». Είμαστε και οι άλλοι. Απλοί άνθρωποι είμαστε πάντως, όλοι όσοι βγαίνουμε στους δρόμους. Πιστέψτε δεν το κάνουμε για γυμναστική, από ανάγκη γίνεται. Σαν μια διέξοδο που έχει αυτός ο λαός για να εκφραστεί. Έχει κι άλλες βέβαια, αλλά σε μια άλλη ευκαιρία, φαντάζομαι εδώ, στις φιλόξενες «λέξεις», θα τα πούμε ξανά…

  Καλή δύναμη!

 72. sarant said

  Καλημέρα και από μένα!

 73. oikodomos said

  #64 :

  Για το σχόλιο αυτό θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο σχολιαστή που απαντήσατε. Αναφέρομαι σε όλους όσους τόσα χρόνια τους ψηφίζουν και τώρα τους μουντζώνουν. Και αύριο θα τους ξαναψηφίσουν, όταν τους υποσχεθούν ένα ξερό κομμάτι ψωμί…
  Καλημέρα!

 74. φασισταριόζος μαφιόζος said

  Δηλαδή εσύ το αποκλείεις η ΟΛΜΕ να έβαλε το χεράκι της. Σε κάτι βίντεο βλέπω μερικούς δασκάλους να φωνάζουν στα παιδάκια, ελάτε από δω. Και στη ανακοίνωση που έβγαλαν για τι επέτειο και δόθηκε εντολή να διαβαστεί στα παιδιά, με κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, είναι ψέμα. Μήπως ρώτησαν τους γονείς αν συμφωνούν, αλλά τι ρωτάω ο αφελής. Αυτοί είναι το κράτος. Τέτοια υποκρισία, θαυμάστε δασκάλους που εκπαιδεύουν τον πολίτη της αυριανής κοινωνίας, που θα είναι χειρότερη από τη χθεσινή και σημερινή αντάμα.

 75. Immortalité said

  Καλημέρα σας, θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω τα όσα συνέβησαν παρά μόνο το άρθρο που ήταν διπλά ωραίο.
  Νικολά πολύ μ’ άρεσε το τραγούδι του 49! Και ωραία φωνή!

 76. παντως να πω πως οτι , ευτυχώς ,χθες αργα,ακουσα στην τιβι οτι επιτελους ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρισε και επισημα την θεση του απο τουςβρωμιαρηδεςπου εβριζαν χυδαια τον Προεδρο με φασιστικές εκφρασεις τυπου” προδοτης” κλπ ..Το Συριζα δηλωσε το αυτονοητο: οτι η Αριστερα ποτε δεν χρησιμοποιει τετοιες υβρεις ουτε υιοθετει τους προπηλακισμους .. Αν προσδοριζε και τον χωρο αποοπου προερχονται οι ανηκουστες υβρεις(προδοτης κλπ) ως ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ θαταν καλυτερα.. Την επμενη φορα εκτιμώ οτι θα το καννει -επιτελους -κιαυτο .

 77. για διαφορους που τυχον θεωρουν.. θετικο την προσβολή του Προεδρου απο τις φασιστικου τυπου κραυγες ΄προδοτες’ που υστεροβουλα αποδωθηκαν στην ..αριστερα ενώ ,ανεκαθεν ,χαρακτηριζαν την δεξια
  εω μια σχετική αναρτηση
  http://nosferatos.blogspot.com/2011/10/blog-post_4121.html

 78. Μιχαλιός said

  (Γκουχ γκουχ, βαθυστόχαστο ύφος). Όσο βλακώδες είναι να λες ότι υπάρχουν μόνο άτομα και όχι κοινωνίες (Θάτσερ), άλλο τόσο είναι βλακώδες να φαντασιώνεται κάποιος μια κοινωνία δίχως κατευθυντές και κατευθυνόμενους – κόμματα, συνδικάτα, λόμπυ, σοβιέτ, εκκλησίες, σχολεία, αδιάφορο. Και αυτά με τη σειρά τους δεν είναι τίποτες εξωγήινα τέρατα, από ανθρώπους αποτελούνται, που συχνότατα δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πού βαδίζουν και τι κάνουν. ΄Οταν φυσικά χρεωκοπούν εξόφθαλμα, εννοείται πως ο κόσμος ψάχνει κάπου αλλού για έμπνευση και προστασία.

  Δεν το ξέρω ποιοι πετάνε πέτρες στα σχολεία και ποιοι όχι. Αυτό που είναι το τρομαχτικότερο για όποιον τόχει ζήσει είναι η απύθμενη παθητικότητα του 90% όλων των μαθητών, είτε στο μάθημα είτε στις καταλήψεις.

 79. ilias said

  #66,67

  Μπουκανιέρε άψογος.Αν μάλιστα εκεί που λες : .»..αυλοκόλακες που πολύ στενοχωριούνται που δε μας βρίσκεται μια αληθινή Αυλή», εννοείς όσους μετά μεγίστης προθυμίας θέτουν υποψηφιότητα για το διπλό ρόλο του πελάτη,τότε μιλάμε για100%

 80. ΣοφίαΟικ said

  Αγαπητέ Οικοδόμε,
  Το ξερω ότι όταν παιζεις το δικηγόρο του διαβόλου σε βρίζουν οι παντες, όπως ξέρω επίσης πολύ καλά ότι στη Ελλάδα και στον ελληνικό τρόπο συζήτησης δεν έχει θέση η αντίθετη άποψη, γατί μας χαλάει τις παρωπίδες (όπως περίτρανα αποδεικνύουν τα μηνύματα 67-68). Τουλάχιστον χαίρομαι που συμφωνούμε ότι το να μουτζώνει ενας ανήλικος είναι ένδειξη κακής διαπαιδαγώγισης.

  Τώρα, επειδή έχω δει πολλά, και κυρίως έχω δει πως εκμεταλλεύτηκαν για προσωπικό πολιτικό όφελος την οποιαδήποτε αυθόρμητη συμπεριφορά τους οι λίγο μεγαλύτεροι απο μένα (σε εποχές που η παροδική διασημότητα των ΜΜΕ δεν ήταν και τόσο συνηθισμένη), ας περιμένουμε κι ο καιρός θα δείξει.

  Δεν ξέρω πολλούς εφήβους, αλλά από τους λίγους που ξέρω και όσα θυμάμαι από την εποχή μου, φερέφωνα της οικογένειας από τη μιά και επιρρεπείς στην κοινωνική πίεση της αγέλης τους από την άλλη, το ταξίδι της ανεξαρτησίας δε ολοκληρώνεται πριν την ενηλικίωση. Όταν λοιπον διαβάζω ότι ένα σχολείο παρέλασε με μαύρα περιβραχιόνια, σκέφτομαι ότι ο καθηγητής έβαλε τα παιδιά να το κάνουν. Δεν είναι απαραίτητο να τα εκβίασε (έμμεσα υπαρχει πάντα ο εκβιασμός του βαθμού ή το θα σε βγάλω απο την παρέλαση), υπάρχουν τρόποι να τα πείσεις και να νομίζουν ότι αποφάσισαν μόνα τους. Δεδομένου ότι υπηρχε και σχετική οδηγία της ΟΛΜΕ για τους καθηγητές, ε, δε θέλει και πολύ να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Είμαι σίγουρη ότι υπαρχουν οικογένειες που θα προτιμούσαν να μην μπλέκει ο δάσκαλος τα παιδιά τους στην προσωπική του εκδήλωση πολιτικής μαγκιάς, αλλά τι δύναμη έχουν να ακουστούν; Και ποιός θα τους ακούσει, αφού ναι μεν επικαλούμαστε το δικαίωμα στην πολυφωνία, αλλά προτιμαμε την ομοφωνία;

  Παρεμπιπτόντως, δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα του Παπούλια και δεν έχω άποψη για το ποιοί τον έβριζαν κλπ. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, κάποιοι θα διαφωνούν με εσένα και ένδειξη ελευθερίας λόγου είναι το να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, τόπος και τρόπος, φυσικά.

  Αυτά, γιατί βγήκε μεγάλο.

 81. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  Περαιτέρω απομυθοποιήσεις :
  http://www.facebook.com/note.php?note_id=198106670242076
  http://www.iospress.gr/ios2009/ios20090322.htm

 82. papoylis said

  Νικοκύρη

  πράγματι το 65 ήταν δύσκολο για πολλούς να κυκλοφορήσουν χωρίς γιούχα παλλαϊκό. Κάποιοι εξ αυτών ζούν ακόμα και σήμερα , ένας μόνο σχολιάζει ( σπανίως ) με τη καλοχορτασμένη «θυμοσοφία» του τα τρέχοντα… Μπρρρρρ….

  Να επισημάνω παράλληλα εδώ για μερικούς που σκίζουν τις ζαρτιέρες τους για τους θεσμούς ότι μόλις προ τριετίας ο υπό επιτροπείαν σήμερα γιωργάκης χρησιμοποίησε το ζήτημα της Προεδρικής εκλογής ( όπου ΔΕΝ θα ψήφιζε ακόμα και το …. Παπούλια ) ως μοχλό πίεσης για πρόωρες εκλογές. Τέτοια σημασία αποδίδουν οι μούσιαλοι στους (θ)εσμούς … χρηστική.

  Να χαιρετίσω εδώ και πάλι τη Σοφία Κ. και να της πω ότι αν δεν μπορεί να ακούσει Μπρασσένς μπορεί σίγουρα ( και το κάνει ) να τον αγγίξει και να αισθανθεί την ανάσα του. 🙂

 83. Ηλεφούφουτος said

  Πολύ καλό το άρθρο και εντυπωσιακό το σκίτσο του Μποστ!

  Δεν ξέρω εκ ποίων ιδίων κρίνουν όσοι ψάχνουν να βρουν δίκτυα, συνομώτες, υποκινητές, δακτύλους και δεν ξέρω τι άλλο πίσω από το μαθητή που μούτζωσε.
  Εγώ πάντως, όταν ήμουνα μαθητής, ό,τι ασχημίες έκανα τις έκανα γιατί έτσι μου πήγαινε. Φυσικά έπαιζε ρόλο κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά το να μην τη λαμβάνεις υπόψη σου δεν είναι ανεξαρτησία (σχ. 80). Μάλλον «ζω στην ωραία μου φούσκα» είναι. Αυτά με όλη την αναγνώριση στη χρησιμότητα των δικηγόρων του διαβόλου!

  Και μία εναγώνια απορία: Πότε θα μάθει επιτέλους η Αριστερά να βάζει στη θέση τους όσους προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν κινητοποιήσεις εγκαλώντας την για συμπόρευση με ακροδεξιούς, εθνικιστές, Χριστόδουλους, Άνθιμους και άλλα χρήσιμα μορμολύκια του εκσυγχρονισμένου συστήματος; Παλιό το κόλπο, εισαγόμενο (βλ. Γαλλία και τσιρίδες για συμπόρευση με το Λεπέν και πρασινοφαιοκόκκινους άξονες) και παραδουλεμένο, φαίνεται όμως να φοβίζει ακόμα.
  Τόση απόσταση έχει πια η οργανωμένη Αριστερά από το λαό, που αμφιβάλλει για την επιρροή της και δίνει πιο πολλή σημασία στο τι θα πουν ορισμένοι σοβαρείς;

 84. Ηλεφούφουτος said

  Ποιος συνΩμΌτης με εξώθησε στο ανωρθόγραφο παρώραμα;
  Μίπος ο Νοικοκίρης με τον σεσιμαζμένο φεοκόκκυνο Μποστ του;

 85. ΣοφίαΟικ said

  83: Ηλέφ, αυτή είναι η οπτική γωνία του εφήβου. Αν ήξεραν οι έφηβοι ότι δεν είναι ανεξάρτητοι, τότε δεν θα ήταν πλεόν έφηβοι. Και στο κάτω κάτω, ο νεαρός της φωτογραφίας επιβραβεύτηκε, αφόσον του είπαν μπράβο κάποιοι (πολλοί). Άρα τώρα ξέρει ότι η πράξη του είναι αρεστη, αν και μάλλον το ήξερε απο πριν. Δεν είναι δύσκολο δα: από τη μια η δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς, από την άλλη το θεάμα των Αγανακτισμένων να μουτζώνουν προς τη Βουλή, βάλε και κουβέντες στο σπιτι, ίσως κανέναν πατέρα να λέει «΄’αμα είχα μπροστά μου τον Τάδε θα του έριχνα πέντε φάσκελα».
  Παραιμπυπτώντος, ήσαι ανορθώγραφως χορείς να σε αιξοθή κανάινας.

 86. Αναυδος said

  Η κρίση έβγαλε στο δρόμο και τους μαστιγωτές και τους μαστιγωμένους. Καλό είναι να μην τους τσουβαλιάζουμε άκριτα αλλά και οι μαστιγωμένοι να προσέχουν με ποιους κάνουν κολλεγιά σε πλατείες και στενακια

 87. oikodomos said

  Καλησπέρα σε όλους!

  #80 : Θεωρώ απαραίτητο το ρόλο του «δικηγόρου του διαβόλου», όπως και την ύπαρξη της αντίθετης άποψης σε ένα διάλογο. Δεν με ενοχλούν όταν στηρίζονται σε επιχειρήματα.

  #82 : Κάνετε πολύ καλά και μας θυμίζετε πως χειρίστηκε ο άρχοντάς μας το θέμα της Προεδρικής εκλογής στο κοντινό παρελθόν.
  Αν θυμάστε, κάποιος παλιός πρωθυπουργός (φου κακά και μπρρρρρ), με κόρη που θα έκανε τα πάντα για να γίνει και αυτή πρωθυπουργός (επίσης μπρρρρρ), είχε πει, σωστά, κάποτε πως είμαστε ένας λαός με κοντή μνήμη!

  #83 : Προσυπογράφω ολόκληρο το σχόλιό σας.

  Καλή δύναμη!

 88. Μισίρκωφ said

  Anonymous said…

  Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

  Το μακεδονικό-ελληνικό λεξικό έφθασε στην Αθήνα

  Την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, η Αθήνα επιμένει να την αρνείται, αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι και τα μέλη του μακεδονικού «Ουράνιου Τόξου» και μέλη των αντι-εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα.

  Μετά τις Βρυξέλες, τη Φλώρινα το μακεδονικό λεξικό έφτασε στην Αθήνα.

  Είναι τραγική ειρωνεία αφού το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα που εξέδωσε το λεξικό αυτό, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά κάποιο τρόπο από το ελληνικό δημόσιο, να μην αναγνωρίζει, η χώρα αυτή, επίσημα, την ύπαρξη της γλώσσας και από την άλλη πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνεται η έκδοση του μακεδονο-ελληνικού» Λεξικού, δήλωσε ο Πάβλε Φιλίποφ- Βοσκόπουλος, από το ‘Ουράνιο Τόξο’.

  Η δημοσίευση βοηθά στην επικοινωνία των δύο αυτών διαφορετικών γλωσσικών πολιτισμών.

  Ενδιαφερόμαστε για την αναγνώριση και την διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

  Η γλώσσα που μιλιέται και τραγουδιέται εδώ και αιώνες. Μια γλώσσα κατά της οποίας πολέμησε η Ελλάδα όσο κανείς άλλος» δήλωσε ο Νίκος Ιωάννου από το περιοδικό «Βαβυλωνία».

  «Για την μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, είναι καθαρά φασιστική η άποψη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την επέκταση των συνόρων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε ο Φίλιππας Κυρίτσης.

  Επειδή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν υπάρχει λεξικό εκμάθησης της μακεδονικής γλώσσας, το λεξικό αυτό θα βοηθήσει σε αυτό.

  Σε αντίθεση με την παρουσίαση που έγινε πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα, η οποία σημαδεύτηκε από επεισόδια, αυτή τη φορά η προώθηση του δεύτερου τόμου, έγινε ομαλά και οι πολίτες που παραβρέθηκαν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

  ‘Έκαναν, μάλιστα, ερωτήσεις και ενδιαφέρθηκαν για τις ελληνο-μακεδονικές σχέσεις και την μακεδονική κοινότητα.

  «Ποια είναι η γνώμη σας για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;»

  «Είναι μια κακή αντιγραφή του ελληνικού εθνικισμού», είπε ο Πάβλε Βοσκόπουλος από το «Ουράνιο Τόξο».

  Βοσκόπουλος: «Θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην Αθήνα για την αντι-μακεδονική πολιτική της.

  Την ημέρα που η Ελλάδα είπε όχι στον φασισμό, 71 χρόνια μετά οι αντι-εθνικιστές Μακεδόνες και Έλληνες με την παρουσίαση του λεξικού, λένε όχι στον ελληνικό φασισμό.


  Πηγή: Канал 5 Телевизија

  ———————————————————————————————————
  1- συγχαρητήρια στον κ. Φιλίπωβ για το θάρρος παρουσίασης του μακεδονικού λεξικού στην Αθήνα την ημέρα της αντιφασιστικής επετείου.

  2- τις ευχαριστίες μας στους ΜΗ εθνικιστές Έλληνες πολίτες που στήριξαν αυτή την εκδήλωση.

  3- παράκληση προς τους εκδότες του μακεδονικού λεξικού , σε περίπτωση επανέκδοσης του να τοποθετηθεί στο εμπροσθόφυλλο αλλά και στο οπισθόφυλλο του λεξικού η σημαία της ΕΕ , αφού χρηματοδοτείται από αυτή.

  4- αν η τοποθέτηση του αγάλματος του Αλέξανδρου στα μακεδονικά Σκόπια, την πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους , συνοδεύονταν από αναφορές για τον αρχαίο πρόγονό ΤΟΥΣ θα ήταν καταδικαστέα, ως εθνικιστική πράξη.

  αν αντίθετα με αυτό σημαίνει, όπως και είναι σεβασμό και τιμή σε ένα επιφανή άνθρωπο , που γεννήθηκε και έζησε στον ΙΔΙΟ τόπο με τους σύγχρονους Μακεδόνες , αυτό αποτελεί λόγο επιβράβευσης και υποστήριξης.

  όπως και το άγαλμα του γεννημένου δίπλα στη πόλη των Σκοπίων, του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, είτε του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους , του γεννημένου στο μακεδονικό Σόλουν / Θεσσαλονίκη μας, του Κεμάλ Ατατούρκ.

  10:39 PM, октомври 29, 2011

 89. sarant said

  82: Παπούλη, εύστοχη η επισήμανση για τη συμπεριφορά του Πασόκ παραπρόπερσι, όταν εκβίασε εκλογές… σεβόμενο τον θεσμό του Προέδρου.

 90. Μιχαλιός said

  80: Πρώτα-πρώτα αυτή την «οδηγία της ΟΛΜΕ» για τα «μαύρα περιβραχιόνια» μήπως μπορεί κάποιος να μας τη δείξει; Γιατί όσο βλέπω εγώ όλες οι σχετικές πληροφορίες επιστρέφουν πάντοτε στην ίδια αρχική πηγή, το συγκρότημα Λαμπράκη.

 91. Μισίρκωφ said

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

  Αν επιστρέψουµε στη δραχµή

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2011,

  Λόγω ηλικίας έχω ζήσει τον πόλεµο του ’40 και την κατοχή από Γερµανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους, τη µετακατοχική ανέχεια και τον Εµφύλιο. Ετσι, καθώς άκουσα στην τηλεόραση αρχηγό κόµµατος και πολλούς άλλους να δηλώνουν ότι προτιµούν τη φτώχεια της δεκαετίας του ’50 αλλά µε αξιοπρέπεια, θεωρώ χρήσιµο να σας πληροφορήσω εκ πείρας αλλά εντελώς ενδεικτικά τι σηµαίνουν αυτά και κατά πόσον θα είναι ευχάριστα ως περιγράφονται. Προηγουµένως να υπενθυµίσω ότι η Ελλάς τελούσε υπό διεθνή οικονοµικό έλεγχο ακόµη και τη δεκαετία του ’70. Τα ανεξόφλητα αλλεπάλληλα δάνεια και οι 3-4 πτωχεύσεις µας, που επισήµως κηρύξαµε, αυτή την αυστηρή εποπτεία είχαν ως επακόλουθο. Επί πολλά χρόνια µετά τον πόλεµο ζούσαµε ως ζήτουλες εξαρτώµενοι από την αµερικανική βοήθεια και το Σχέδιο Μάρσαλ, η διατροφή µας βασιζόταν στη διανοµή ψωµιού και τροφίµων µε δελτία, τα ελάχιστα ευτελή ρούχα µας διακοσµούσαν µπαλώµατα, οι τσαγκάρηδες συντηρούσαν µε επιδιορθώσεις το µοναδικό συνήθως ζευγάρι παπούτσια που είχαµε, ενώ οι χιλιάδες µανταρίστρες συντηρούσαν µε την τέχνη τους τα ελάχιστα ζευγάρια γυναικείες κάλτσες. Εισαγόµενα είδη ήταν ελάχιστα και για γενική χρήση (π.χ. αυτοκίνητα δηµοσίας χρήσεως, πετρελαιοειδή). Καθώς οι εξαγωγές µας ήταν πάντα πενιχρές και ο τουρισµός ελάχιστος, δεν υπήρχε συνάλλαγµα για εισαγόµενα που δεν παράγονταν στην Ελλάδα. Και φυσικά τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν αδιανόητα, καθώς το σχετικό συνάλλαγµα διδόταν µε το σταγονόµετρο. Τα µικρότερα παιδιά ντύνονταν µε τα αποφόρια των µεγαλύτερων και σχεδόν όλοι µε δωρεές ξένων φιλανθρωπικών οργανισµών. Αυτοκίνητα ΙΧ και µηχανάκια ήταν σχεδόν άγνωστο είδος. Στα σχολεία, µε 80 µαθητές σε κάθε τάξη κάναµε µάθηµα µε το παλτό και τα γάντια, καθώς ούτε καλοριφέρ υπήρχε, τα δε πορτοπαράθυρα έµπαζαν από παντού. Πάντως τα γράµµατα τα µαθαίναµε πολύ καλά και µπαίναµε στο Πανεπιστήµιο χωρίς φροντιστήρια. Ο κινηµατογράφος ήταν η κύρια διασκέδασή µας και κάποια ελάχιστα πάρτι κατ’ οίκον. Τη διατροφή µας εξασφάλιζε όσο µπορούσε η εγχώρια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς οι εισαγωγές ήταν αδύνατες χωρίς συνάλλαγµα. Αυτό θα συµβεί και τώρα αν σταµατήσει ο δανεισµός µας από την τρόικα, ενώ οι αποδοχές των περισσοτέρων θα υποβαθµισθούν σε επίπεδα πλήρους ανέχειας. Οι νεότεροι θα µπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι σηµαίνουν όλα αυτά αν συνειδητοποιήσουν ότι τέρµα η βενζίνη για ΙΧ αυτοκίνητα και µόνο µε δελτίο κατ’ εξαίρεση, τέρµα οι φραπεδιές, τα φαστφουντάδικα, τα κινητά τηλέφωνα και γενικά τα ηλεκτρονικά και τα σινιέ ρούχα γυναικών, ανδρών και παιδιών. Φυσικά τα εισαγόµενα καλλυντικά αλλά και τα εκ της αλλοδαπής τρόφιµα και φάρµακα θα µειωθούν µέχρις εξαφανίσεως. Θα ξαναγίνουν άγνωστο είδος και οι ξένοι προπονητές και παίκτες ποδοσφαίρου και µπάσκετ, αφού κανένας δεν θα δέχεται να πληρώνεται σε δραχµές. Θα ξεχάσουµε και πάλι τα τουριστικά ταξίδια µας και δεν θα µπορούν οι φανατικοί φίλαθλοι να συνοδεύουν τις οµάδες τους στο εξωτερικό. Και το σηµαντικότερο: οι τράπεζες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα δάνεια, καθώς θα τους λείπουν οι καταθέσεις µας. Και µόνη µας ελπίδα θα είναι να διατηρηθεί ο τουρισµός προς την Ελλάδα, αν δεν τον παρεµποδίζει κι αυτόν το ηρωικό ΠΑΜΕ και οι αγωνιστικές απεργίες. Και θα γνωρίσουµε και πάλι τη χαρά της υποδοχής των εµβασµάτων από τα ξενιτεµένα παιδιά µας, που ήδη άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Και φυσικά θα εκλιπαρούµε όπως και τώρα τη βοήθεια των ξένων χωρίς αξιοπρέπεια και, το χειρότερο, χωρίς ελπίδα φωτός για το αύριο, αν η βία και το αίµα δεν προλάβουν να µας διαλύσουν ως χώρα.

  ΥΓ.: Τα εκ πρώτης όψεως ανακουφιστικά που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες µάλλον θα ενισχύσουν το κίνηµα των «Αγανακτισµένων», που επαγγέλλονται την αξιοπρεπή πτώχευση.

  jmarinos@tovima.gr

 92. Μαρία said

  90
  >μήπως μπορεί κάποιος να μας τη δείξει;

  Click to access enimerotikoapofasisgs22102011.pdf

 93. Μαρία said

  82, 89 Οι διατάξεις του συντάγματος έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες με τρόπο πάντως θεμιτό με τη στενή έννοια. Κι ο ακατονόμαστος παρόμοια κόλπα έκανε το 90, για να βγάλει μετά τον Καραμανλή με 150+Κατσίκη.

 94. gryphon said

  80
  Συμφωνώ με αυτά πού γράφεις.Κι εγώ νομιζω πως κάπως έτσι έχουν τά πραγματα.Δέν πιστευω πως οι οποιες ενεργειες των 15χρονων η και μικρότερων παιδιων (τα μαυρα περιβραχιονια κλπ) είναι αποτελεσμα αποκλειστικα δικης τους βουλησης,κριτικης σκεψης,συνειδητοποιησης των προβληματων κλπ.Πιο πολυ είναι οι λογοι που αναφερεις.

  Για τόν Παπουλια αυτο που θα ηθελα να πω εδω (επειδη ειναι και μπλογκ που ασχολειται με τήν γλωσσα,τίς λεξεις κλπ) ειναι πως μου εκανε εντυπωση που δεν σχολιαστηκε καθόλου αυτό το μεγαλοπρεπέστατο «να ουμ» (εμεις που πολεμησαμε να ουμ».
  Ενταξει ηταν φανερα συγχισμενος οταν το ειπε και η φωνη του αλλοιωμενη αλλα παντως μου ακουστηκε περιεργα για Προεδρος.
  Ακομη και ο πληθυντικός «εμεις που πολεμησαμε» ενω μιλούσε για τόν εαυτό του ακουστηκε σαν να κομπορρημονει.
  Μόνο το «αμα λαχει» ελειπε καί θα θυμιζε η φραση καποιον χαρακτηρα που υποδυοταν ο Χαρρυ Κλυν.

 95. sarant said

  94:
  Για να πω την αμαρτία μου, αυτό το να ούμ’ δεν το πρόσεξα -δεν άκουσα λάιβ τη δήλωση άλλωστε. Ναι, λογικό είναι να σκεφτείς το ‘άμα λάχει’.

 96. 90, 92: Και η διακήρυξη της ΟΛΜΕ:
  http://olme-attik.att.sch.gr/files/annolme/28-10-11.doc

  91: Τον καημένο τον Μαρίνο. Δάκρυσα με τις κακουχίες του παρελθόντος του.

 97. ο Μήτσος said

  Σύμφωνα με το http://el.wikipedia.org:

  Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1929 στα Ιωάννινα. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου…

  Άρα το 1940 ήταν 11 χρονών, οπότε το 1945 έγινε 16. Στα 11 πολέμησε στο βουνό;

 98. Μαρία said

  95 Λέει «(για τους υβριστές) να πούμε» τόσο χαμηλόφωνα που περνάει απαρατήρητο. Θα σκεφτείς το άμα λάχει, μόνο αν έχεις μανία να παρατηρείς τις μύτες.

  96α Την είδα προχτές.

 99. gryphon said

  98
  Σωστά.Εγω δεν το θυμομουν καλα.Στο «Λυπαμαι για τους υβριστες» το λεει.Εχεις δικιο.Καί για τις μυτες που λες το επιασα το υπονοουμενο αλλα κι εκεινο το σχολιο για τον Σαρκοζυ στήν πραγματικότητα τό είχα διαβασει σέ ενα οικονομικο σαιτ το zerohedge.
  Ηταν «κακια» ενος αγγλου σχολιαστη για τον Γαλλο προεδρο.

 100. Νέο Kid Στο Block said

  Και εγώ συγκινήθηκα από το κείμενο του Γ.Μαρίνου. Μου θύμισε τη γιαγιάκα μου, που όταν δεν τρώγαμε πιτσιρικάδες τον τραχανά μας έλεγε «Άντε και να ρθει 41, να δείτε πως θα τον τρώτε..»
  Και εντάξει, η μπομπότα αντέχεται (και τα καλά και πολλά γράμματα, στις τάξεις των 80) αλλά ΧΩΡΙΣ ΦΡΑΠΕ;; ΧΩΡΙΣ ΤΖΙΟΒΑΝΝΙ ΚΑΙ ΣΙΣΕ;; Τρόικα και πάλι τρόικα!

 101. Μαρία said

  Για να ξαναγυρίσουμε στο Μποστ, στη Λάρισα, όπου και η μούντζα, φορέθηκε πολύ η μαύρη κάλτσα.
  http://www.larissanet.gr/el/oct2011/larissa/14174/

 102. Μιχαλιός said

  92: Όντως.

 103. Νέο Kid Στο Block said

  Ο Απόστολος –the man mayor– Γκλέτσος πάντως στην Στυλίδα, έλυσε το ‘’πρόβλημα’’ των επισήμων με μια ‘’έξυπνη’’ κίνηση. 🙂

  http://www.inews.gr/152/apisteftos-o-gkletsostous-katevase-olous-apo-tin-exedra-ton-episimon-kai-anevase-epano-tous-iroes-tou-1940-pou-polemisan-stin-pindo.htm

 104. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  http://www.istorikathemata.com/2011/10/h_27.html
  H πιο ακριβή «γλάστρα» της Ευρώπης με όλο τον σεβασμό

 105. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  Να μην ξεχάσουμε τον πίνακα

  Click to access 2.5.2.2.pdf

 106. »Άρα το 1940 ήταν 11 χρονών, οπότε το 1945 έγινε 16. Στα 11 πολέμησε στο βουνό;»
  (κατοχή ειχαμε αο το 41 εως το 44.. και αντιστασηκανανε και παιδια 13-15 χρονωνν .καττι που βεβαια παντα αμφισβητουσαν οι ταγφματασφαλητες-συνεργατες δωσιλογοι και οι ιδεολογικοι τους απογονοι κρινοντας εξ ιδιων

  να θυμισω επίσης την συστηματική προσπαθεια της Ακροδεξιας (εκδηλώθηκε και προσφατα) να αμφισβητηθει η ηρωική πραξη των Μ Γλεζου …

 107. ο Μήτσος said

  Το ίδιο είναι ο Γλέζος και ο Παπούλια νοσφεράτε;

 108. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  106 αληθώς είπας.
  Ο πατέρας μου ανέβηκε στο βουνό σε ηλικία 14 ετών («το ’26 γεννηθείς»)
  «με οπλοπολυβόλο στην πλάτη» όπως ο ίδιος έλεγε.

 109. Ηλεφούφουτος said

  Άσχετο αλλά σε πιο αθώες εποχές είχε ξανακούσει τέτοιο σύνθημα ο Παπούλιας από την ίδια παράταξη:
  Το 1987 «Παπούλια προδότη Αλβανέ», επειδή ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει την άρση του Εμπολέμου με την Αλβανία.

 110. ο Μήτσος said

  Ας πούμε, για να μη διαφωνούμε, ότι πολέμησε σαν αντάρτης δεκατετράχρονος και ήταν και άξιος. Και τι με αυτό; Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Δεν παύει να έχει υπογράψει ότι χαρτί του έχουν δώσει σχετικά με μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, Λαυρεντιάδηδες κλπ. Έχει ευθύνη για την τήρηση του Συντάγματος και δεν πήρε ποτέ αντίθετη θέση σε κανένα από τα θέματα αιχμής. Άσχετα με το τι βγαίνει από τον χρυσαυγήτικο οχετό, ο κόσμος τον έκραξε για αυτό το λόγο.

 111. Δεν καταλαβαίνω ποιο το νόημα της κουβέντας για την αντιστασιακή δράση του Κ Παπούλια.
  Αυτό είναι το πρόβλημά μας σήμερα, τι έκαμε το Παπούλιας το 1943, ή τι δεν κάνει σήμερα;
  Τον τιμούμε μεν ως αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, αλλά ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγγυητής του Συντάγματος απέτυχε εντελώς, παραμένοντας απαθής θεατής σε ότι συμβαίνει γύρω του.
  Ξεκολλήστε λοιπόν από το 1940 και ελάτε στο σήμερα.

 112. ο Μήτσος said

  Σωστός ο Ντίνος! Κολλήσαμε με μ@λ@κίες…

 113. μητσε ο ιδιος ο Γλζος αναφερθηκε στον Παπουλλιασαν ως συναγωνιστη στοιν καιρο της κατοχής .. Και φυσικά καταδικασε την ανανδρη πραξη των φασισταραδων που τν αποκαλεσαν προδοτη..Ψαξε δες τις δηλωσεις του..

  —————————————————————————————————————————–
  Νικο Σαραντακο ενας απο τους λόγους που με συγκινει ο πατερας σου οταν βλεπω τα γραπτα του ειν;αι οτι μαλλον θαχει την ιδια την ηλικια που θαχε ο πατερας μου αν ζουσε .. ο πατερας μου γεννηθηκε το 1928 ενα χρονο πριν τον Παπουλια .. Συνεληφθη- ως επονιτης – απο τους Ναζι και σταλθηκε στο Μαουτχαουζεν -σε ηλικια 15 χρονών . οταν επεζησε και επεστρεψε τραβηξε οτι τραβηξε -και μαλλον θα συνεχιζει να τραβα – καθε αντιστασιακός : τον ειπαν προδοτη , εαμ βουλγαρο και μιασμα ..και φυσικά ειχε και την αναλογη μεταχειριση .
  Γιαυτό και η οργή μου : οταν βλεπω τσουτσεκια και προστυχους φασιστες να αποκαλουνβ..προδοτη τον Προεδρο και ολους τους αγωνιστές .αυτης της ηλικας . /( αυτοι οι ελληναραδες ) και μαλιστα να εχουν και το θρασος να επκαλυνται την αριστερα ..
  Δεν θα συνεχισω .. απλώς ηθελα να δειξω το τι σκεφτομαι και ασιθανομαι γι αυατά τα ανθρωπ΄ρια που τολμουν -ακομα- να βρωμιζουν και να ριχνουν λασπη σε οτι δεν μπορουν να φρασουν ουτε στο νυχακι

 114. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  Οι πρόεδροι με όλο τον σεβασμό μπερδεύονται γλυκά :
  http://roides.wordpress.com/2010/05/22/22may10/
  (προσοχή στα σχόλια)

  ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=134834&cid=6

 115. Μαρία said

  109
  >επειδή ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε υπογράψει

  Ηλεφού, για την ακρίβεια ως υπουργός εξωτερικών δήλωσε… Η άρση είχε τον τύπο της κυβερν. δήλωσης.

 116. χασάπη, μ’ανάβεις

 117. σε οτι αφορα τον Προεδρος καιτο Συνταγμα .. Οπως ξερε ο καθε στοιχειωδως εγραμματος το Συνταγμα μας μετα την αναθεωρησητου 1986 δεν δινει στον Προεδρο τις εξουσιες που ειχε ο Καρμανλής ο Α π.χ .

  . Ουσιαστικά ο Προεδρος δεν εχει καμμια δυνατοτητα να παρει ..πρωτοβουλιες … Αν παρει(παρα και εναντια στο Συνταγμα ) ΤΟΤΕ θα εχουμε συνταγματική εκτροπή ..

  Με αυτη την εννοια αν ο Τσιπρας π.χ αυρριο του ζητησει να ..διαλυσει την βουλή και να κανει εκλογές π.χ ( ελπίζω να μην ) θα ρεζιλευτει οσο και οι εκπροσωποι της Εκλησιας που ειχαν μαζεψει εκεινες τις υπογραφες για τις ταυτοτητες και πήγαν στον τοτε προερο για να ζητησουν ..Δημοψηφισμα και ο Προεδρος τους ειπε πανω κατω ..Ρε παιδια ριξτε καιμια ματια στο Συνταγμα αφου ..επικαλειστε το …Συνταγμα

 118. Μαρία said

  116 Ο φίλος σου ο λινκάκιας απ’ τα παλιά.

 119. ο Μήτσος said

  Άποψη ας είχε και ας μην έχει εκτελεστικές εξουσίες. Αν σε συγκινεί γιατί σου θυμίζει το μπαμπά σου συμπάσχω, αλλά είναι άσχετο με τη συζήτηση…

 120. ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΡΕ μΗΤΣΟ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ Ο .ΠΑΠΟΥΛΙΑς ..

  Για τον Πατερα του Ν Σαραντακου ειπα οτι με συγκινει

  μαθε να διαβαζεις . πριν εκφρασεις …. αποψη .
  Οσο για την αποψη .. Σορρυ ρε φιλε δεν σε ξερω αλλά φαντατζομαι κανα Λυκειο θαχεις τελειωσει ε; Ε δεν σουπε κανεις καθηγητης σου του Δικαιου οτι αν ο Προεδρος εκδηλώνει δημοσια την ..αποψη του ΄οταν υάρχει ..διασταση αποψεω για πολιτικά ζητηματα αυτο απο μονο του δημιουργει ..Συνταγματικο προβλημα .. Δεν ειναι δυνατον να εσια τοσο ασχετος Κι ανα εισαι τι ..μου τσαμπουνα ςτην ..αποψαρα σου ;
  Ρε τι ναι τουτοι ρε ; .. Δεν παμε καλάααα
  (ρε μπας και ειναι τοσο και ο ..Τσιπρας ) ; δεν παμε καλάααα

 121. ο Μήτσος said

  Φαντάτζεσαι διάφορα…

 122. gryphon said

  Υπαρχει και αυτή η επικοινωνιακη τακτικη που ξεκίνησε επι Σημιτη-Στεφανόπουλου και συνεχίζεται μεχρ σήμερα με τόν Παπούλια.
  Καθε φορα που καποιος πρωθυπουργός ειτε ο Σημιτης και ο Καραμανλης παλαιότερα η ο Παπανδρέου σημερα υπογράφει καποια συμφωνια,συνθηκη στο εξωτερικο αρνητικη για τήν χωρα (η στην καλυτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη) η φερνει καποιο νομοσχεδιο που ειναι αντιθετο στο λαικο αισθημα αμεσως συχνα και τήν επομενη μερα κανονίζεται συναντηση του εκαστοτε πρωθυπουργου με τόν Πρόεδρο.
  Βγάζουν και τίς καθιερωμενες φωτογραφίες,δειχνουν πλανα και τά καναλια,μετα τα λενε δηθεν «σε εγκαρδιο κλιμα» και βγαινει ετσι μια πλαστη τεχνητη εικονα εθνικης ομοψυχίας.
  Αυτό είναι πολυ ατιμο και ο Παπουλιας (οπως και ο Στεφανόπουλος πριν απο αυτον) δεν είναι ηλιθιος.Ξερει ότι ο θεσμός του Προέδρου χρησιμοποιείται κατ’αυτον τον τροπο και παιζει συνειδητά τόν ρόλο του.Δέν εχει καμμια δικαιολογία.

 123. Νοσφεράτε, βεβαίως και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, όμως καταρχήν θα περιμέναμε από αυτόν να έχει άποψη για αυτά που γίνονται.
  Μέχρι τώρα το μόνο που έχει καταφέρει να ψελλίσει, είναι το πόσο συμπάσχει με τον πόνο μας και να μας καλεί να σφίξουμε το ζωνάρι για το καλό της πατρίδας, αλλά τον μισθουλάκο του δεν έκανε έστω μια συμβολική κίνηση να τον δώσει σε κάποια παιδιατρική κλινική που κλείνει.

  Επίσης, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να:

  « συγκαλεί τη Βουλή σε σύνοδο τακτικά μία φορά το χρόνο και έκτακτα όταν αυτός το κρίνει εύλογο (άρθρο 40 παρ. 1)»

  και:
  « έχει το δικαίωμα της αναπομπής του ψηφισμένου νόμου στη Βουλή. Το δικαίωμα της αναπομπής μπορεί να ασκηθεί εντός ενός μηνός από την ψήφισή του νόμου και πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση των λόγων της διαφωνίας του Προέδρου με το νομοσχέδιο (άρθρο 42 παρ. 1 και 2) »
  http://www.presidency.gr/?page_id=26
  Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα, έστω συμβολικά , δεν τα έκανε.

  Και τέλος πάντων, αν νομίζει ότι είναι ανήμπορος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ας παραιτηθεί.
  Τουλάχιστον αυτό μπορεί να το κάνει, δεν τον εμποδίζει κανείς.

 124. sarant said

  Πάντως, ένα δίκιο που έχει ο Νοσφεράτος είναι ότι ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, ο χλευαστικός σχολιασμός της δήλωσης του Παπούλια γίνεται από τους ακροδεξιούς και για να αμφισβητηθεί γενικά η εθνική αντίσταση.

 125. « έχει το δικαίωμα της αναπομπής του ψηφισμένου νόμου στη Βουλή. Το δικαίωμα της αναπομπής μπορεί να ασκηθεί εντός ενός μηνός από την ψήφισή του νόμου και πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση των λόγων της διαφωνίας του Προέδρου με το νομοσχέδιο (άρθρο 42 παρ. 1 και 2) »
  http://www.presidency.gr/?page_id=26
  Ντινο το δικαιωμα αυτο του προεδρου αφορα μονο σε τυπικους λογους (παρατυπιες κατα την ψηφιση) και οχι ουσιατικους -(διαφωνια με το περιεχομενο. του νομου η).Διοτι αν ειχε λόγο επι της ουσιας ο Προεδρος τοτε αναποφευκτα θα μεροληπτουσε – η θα φαινοταν οτι μεροληπτουσε υπερ της μιας η της αλλης πλευρας.. Ειναι σαν να πέρνει η να φαινεται οτι περνει -θεση υπερ μιας η αλλης ποδοσφαιρικήςομαδας ο Διαιτητης..
  το ιδιοκαι με το ζηημα της αποψης ..
  κοιτα μετα την αναθεωρηση του 86 το συνταγμα μας εγινε απολύτως πρωθυπουργοκεντρικο.Ισως χρειαζεται αναθεωρηση. Παντως ετσι οπως εχει αφαιρειται ΚΑΘΕ πρωτοβουλια-ειτε δικαιωμα..αποψης αποτον Προεδρο ..περαν των πολύ γενικών και ενωτικών ..Αυτό σημαινει οτι για να μην εχουμε συνταγματική εκτροπή οφειλει ο Προεδρος να μην περνει θεση ακομα και για ζητηματα που μπορει να φαινονται προφανή για την μια πλευρα..Αν διαφωνει η αλλη και ο προεδρος φανει οτι πέρνει θεση υπερ της μιας τοτε υφισαται συνταγματικό προβλημα..
  ..

 126. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  http://www.presidency.gr/?page_id=26

  —προκηρύσσει δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου
  και απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
  (άρθρο 44 παρ. 2 εδ. 1)
  —προκηρύσσει δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά σε σοβαρό κοινωνικό θέμα,
  με διάταγμα που προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής,
  εφόσον αυτό έχει προταθεί από 120 βουλευτές και έχει αποφασισθεί από 180 βουλευτές
  (άρθρο 44 παρ. 2 εδ. 2)

  ———-
  http://www.presidency.gr/?page_id=1980#44

  Άρθρο 44 παράγραφος 2
  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα,
  ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών,
  που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
  Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα
  και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά,
  εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών,
  ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου
  και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
  Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής
  περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
  Αν νομοσχέδιο υπερψηφισιεί,
  η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

  ———-
  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
  http://elawyer.blogspot.com/2011/07/blog-post_31.html
  Συμβουλευτικό ή δεσμευτικό δημοψήφισμα;
  Κυριακή, Ιούλιος 31, 2011

 127. Και τέλος πάντων, αν νομίζει ότι είναι ανήμπορος και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ας παραιτηθεί.
  Τουλάχιστον αυτό μπορεί να το κάνει, δεν τον εμποδίζει κανείς.»

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΌ ΝΤΙΝΟ.. για δεκαετιες η συνταγματική ταξη και παραδοση αποστρεφοταν την ιδεα ενος ..ισχυρου προεδρου που να παιρνει πρωτοβουλιες ..και ξερεις γιατι; γιατι ειχαμε το προηγουμενο του…. Κοκου και της παραβιασης της κοινοβουλευτικής αρχής με τα γνωστα του 65-67..Δεν θελαμε- η συνταγματική μας ιστορια μας απετρεπε απο την ιδεα ενος ισχυρου ανωτατου αρχοντος.. το αν σημερα καποιοι στρεφονται στην ιδεα ενος ισχυρου προεδρου ειναι αλλο ..αλλά ηανημποορια δεν εχει να κανει με..προσωπα αλλά με την ιδια ισχυουσα ταξη ..μετο ισχυον συνταγμα και να παραιτηθει ο παπουλιας ο επομενος θα ειναι το ιδιο ακριβως ..αδυναμος.. ο τελευταιος ισχυρος προεδρος ηταν ο Καραμανλής ο Α.. μετα το 86 ειχαμε ψαλιδισματων υπερ εξουσιων του προεδρου και κατα ην γνωμη μου καλώς. για την νεποχή εκεινη.. και σημερα θα με φοβιζε η ιδεα ενς πανισχυρου Προεδρου.. ΠΑΝΤΩς ΟΠΩς ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ ο προεδρος ΔΕΝ μπορει -με το ισχυυον συνταγμα-να διαλυσει τηνβουλή και να προκρηξει εκλογες γιατι ..ετσι κρινει ο ιδιος. ΑΥΤΟ ΔΕΝ γινεται (μετα το 86)πως να το πώ..Αν μπορει καπιοος να το πει του Τσιπρα-ας ρωτησει τουλαχιστον κανα συνταγματολογο τοσοι ειναι γυρω απο το Συριζα– ΠΡΙΝ ΤΟ ..ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ….(ελπίζω να μη το ζητησει ..δεν τα μπορω τα ρεζιλικια)

 128. 126 ..ετσι ακριβώς την πατησε τοτε ο Χριστοδουλος που πηγε με τις υπογραφες του για τις ταυτοιτητες στον προεδρο και ..ζητουσε Δημοψηφισμα… και ο προεδρος τουπε ουσιαστικά : ανοιξε το Συνταγμα α δεις οτι ΔΕΝ μπορω να κανω Δημοψηφισμα. με ..υπογραφες..
  και μετα οι παπαδες πατησαν τις τσιριδες και αρχισαν τα ..θα κρατησω την αναπνοή μου μεχρι να σκασω μεχρι ναρθει η Δεξια του κυριοιυ οποτε το ..ξεχασαν(αφου πηραν τις
  ———————

  Ελπίζω να μην εχουμε τα ιδια αυριο
  καλά ρε ειναι δυνατον να καθοριζει την πολιτική ενος τοσο σημαντικου χωρου ο ..Λαζοπουλος;

 129. Μαρία said

  125
  Αναπομπή νόμου ψηφισμένου από την Βουλή [άρθ.42 παρ.1 εδ.β]

  Ο ΠτΔ ασκεί αυτή την αρμοδιότητα ως παράγων της νομοθετικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα,
  ο Πρόεδρος έχει την δυνατότητα να αναπέμπει στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφισμένο νομοσχέδιο (ή ψηφισμένη πρόταση νόμου), μέσα σε έναν μήνα από την ψήφισή του, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής. Στην περίπτωση της αναπομπής ο Πρόεδρος ελέγχει κατά πόσον το ψηφισμένο νομοσχέδιο (ή ψηφισμένη πρόταση νόμου) είναι συνταγματικό. Δηλαδή, στην περίπτωση που κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικό αρνείται να προχωρήσει στην έκδοση και δημοσίευση και ασκεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει. Η ευχέρεια εναντιώσεως που διαθέτει ο ΠτΔ σημαίνει ότι η Ολομέλεια της Βουλής οφείλει να εξετάσει εκ νέου και αν επαναψηφίσει το νομοσχέδιο ή την πρόταση νόμου που είχε αναπεμφθεί, με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές), τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να εκδώσει τον νόμο, ο οποίος δημοσιεύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του. Συνεπώς το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) που διαθέτει ο Έλληνας ΠτΔ είναι μόνο αναβλητικό. Δεν είναι δυνατή η εκ νέου αναπομπή ψηφισμένου νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου που επιψηφίστηκε από την Βουλή.

  Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά συνταγματικότητα ελέγχει ο ΠτΔ: την τυπική συνταγματικότητα (δηλαδή τον έλεγχο των τυπικών εσωτερικών στοιχείων του νόμου, συνεπώς την τήρηση των κανόνων συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου από ην Βουλή) ή και την ουσιαστική συνταγματικότητα (δηλαδή την συμφωνία συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου προς το Σύνταγμα). Όλοι συμφωνούν για τον έλεγχο της τυπικής συνταγματικότητας, διχάζονται όμως ως προς το εάν ο ΠτΔ διαθέτει το δικαίωμα να ελέγχει ψηφισμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου επί της ουσίας των διατάξεών του. Περισσότερο αποδεκτή φαίνεται, πάντως, να είναι η άποψη ότι ο ΠτΔ μπορεί να αναπέμπει νομοσχέδια ή προτάσεις νόμων σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, τόσο της τυπικής όσο και της ουσιαστικής.
  http://dikaio.panteion.gr/index.php/tmima/proptyxiaka-mathimata/214——–2011

 130. δεν νομιζω να υπηρξε περιπτωση μερι τωρα αναπομπής.. ιδιως για λογους ..ουσιαστικής ..αντισυνταγματικοτητας(ακριβώς για να αποφευχθει οτι προανεφεραδηλαδη η ανεμειξη -η αμφανιση αναμειξης του προεδρου) Στην συνταγματική μας ταξη τον ελεγχο τον ασκουν τα Δικαστηρια

 131. 106 προς Νοσφεράτο
  και 124 προς Νίκο.

  Επειδή ρώτησα κι έμαθα, ο Παπούλιας ήταν Αετόπουλο (τα μικρότερα από τους ΕΠΟΝίτες παιδιά, που αναλάμβαναν συχνά δύσκολες για την ηλικία τους αποστολές όπως μεταφορά μηνυμάτων, τροφίμων, όπλων, φυλούσαν τσίλιες, πήγαιναν σαν ανιχνευτές κ.ο.κ),
  και προς το τέλος της κατοχής, ήταν ΕΠΟΝίτης και εφεδροελασίτης, δηλαδή έφερε όπλο.
  Αλλωστε στην Ηπειρο τα 14χρονα και τα 15χρονα εκείνα τα χρόνια θεωρούνταν άντρες κανονικοί και μια εξοικείωση με τα όπλα την είχαν.

 132. »Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιά συνταγματικότητα ελέγχει ο ΠτΔ: την τυπική συνταγματικότητα (δηλαδή τον έλεγχο των τυπικών εσωτερικών στοιχείων του νόμου, συνεπώς την τήρηση των κανόνων συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου από ην Βουλή) ή και την ουσιαστική συνταγματικότητα (δηλαδή την συμφωνία συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου προς το Σύνταγμα). Όλοι συμφωνούν για τον έλεγχο της τυπικής συνταγματικότητας, διχάζονται όμως ως προς το εάν ο ΠτΔ διαθέτει το δικαίωμα να ελέγχει ψηφισμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου επί της ουσίας των διατάξεών του. Περισσότερο αποδεκτή φαίνεται, πάντως, να είναι η άποψη ότι ο ΠτΔ μπορεί να αναπέμπει νομοσχέδια ή προτάσεις νόμων σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, τόσο της τυπικής όσο και της ουσιαστικής.»
  δεν ξερω ποιους ακριβώς συνταγματολογους επικαλειται γραφοντας» Περισσότερο αποδεκτή φαίνεται, πάντως, να είναι»
  απλώς φανταστειτε εναν Προεδρο που αναπεμπει ενα νομο κρινοντας τον ..αντισυνταγματικό (ουσιαστικά και οχι τυπικά)
  σε αυτην τυην περιπτωση ειτε α) ο νομος ξανα θεωρειται ως συνταγματκικος αν παρει 151 ψηφους -με συνεπεια ομως να προκυψει μια διασταση Βουλής Προεδρου και να απονομιμοποιηθει ο Προεδρος μθιας και ψηφιζεται ..απο την Βουλή..
  ειτε β) Δεν ψηφιζεται αο την βουλή (151) οποτε πεφτει ..η κυβερνηση (κατιν που ανακαλει αυτομάτως μνημες του 65). Σ αυτη την περιπτωση παλι προκυπτει συνταγματική κριση ..
  Γιαυτο και οι εκαστοτε Προεδροι αποφευγουν -και καλά κανουν την ..αναπομπή

 133. 132 ..Βασιλική ευχαριστω ..να λοιπόν που και παιδια 11 χρονών μπορει να πολεμησαν τον φασισμο κατι που δεν μπορουν νακαταλάβουν ποτε αυτοι που με τοση ευκολια ξεστομισαν την λέξη ..»προδοτη» στον Προεδρο .. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΏς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΗΘΟΣ

 134. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2280.aspx
  … Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 135. Mατσουκάτες said

  Πάντως το να βρεθείς σε διαφορετική θέση απ αυτήν που έχεις στα ….11 χρόνια σου ή στα 20 δεν είναι κάτι σπάνιο.

  Ας θυμηθούμε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις: Τσιριμώκος, Θεόφιλος Παπακωσταντίνου, Γεώργιος Γεωργαλάς κ.ά.

 136. Μα γιατί λες ότι ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ..διάλυση της βουλής, ωρέ Νοσφεράτε ;
  Λες να είναι τόσο ηλίθιοι οι του ΣΥΡΙΖΑ;

  Και τέλος πάντων δεν είμαστε στο 1967, ούτε καν στο 1986, αλλά στο 2011, και έχουμε μια κυβέρνηση που εκτός από το ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά, βάζει την υπογραφή της σε συμφωνίες και συμβάσεις που θα μας επηρεάσουν για τις επόμενες δεκαετίες.

  Οπότε δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για πολιτικούς ευπρεπισμούς, όποιος βοηθά αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα να παραμένει στην εξουσία, είναι συνένοχος τους.
  Καρφί δεν μου καίγεται αν αυτό συνιστά «συνταγματικό πρόβλημα» ή «συνταγματική εκτροπή» όπως προείπες.
  Να παραιτηθεί αν διαφωνεί και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο στο φινάλε.
  Εδώ ξεπουλάνε το μέλλον μας και εμείς συζητάμε αν μπορεί ή δεν μπορεί να στείλει πίσω ένα νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας;
  Να τους το πετάξει στα μούτρα το νομοσχέδιο και να παραιτηθεί.

 137. ο Μήτσος said

  υπάρχουν πολλοί που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΏΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

 138. Ήρεμα Μήτσο…κουβέντα κάνουμε.

 139. φασισταριόζος μαφιόζος said

  Και πιο το αποτέλεσμα αν παραιτηθεί? Μερικοί παίζουν με τη φωτιά και δεν έχουν στοιχιώδη γνώση. Ας ωρημάσουν πρώτα. Αυτός ο ρόλος των σχολείων και όχι να μουντζώνουν στις παρελάσεις.

 140. ο Μήτσος said

  Ντίνο, η απάντηση πάει στο 134 στον αποκλειστικό αντιπροσωπο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ…

 141. sarant said

  136: Ο Τσιριμώκος δεν ταιριάζει με τους άλλους, δεν άλλαξε απόψεις ακριβώς -έκανε ένα μοιραίο λάθος. Λίγοι ξέρουν ότι στη συνέχεια, το 1966, διαφοροποιήθηκε από τους αποστάτες (ξανααποστάτησε, θα λέγαμε) και καταψήφισε την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, που θα έχανε την πλειοψηφία αν δεν βρίσκονταν δυο ακόμα νεοαποστάτες βουλευτές της ΕΚ.

 142. 141#
  Μωρέ το κατάλαβα για ποιον το λες, αλλά κάνεις λάθος για τον Νοσφεράτο.
  Ας χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους.

  140#
  Προφανώς εκλογές.
  Τώρα αν ο Ελληνικός λαός επιλέξει πχ τον Σαμαρά, είναι δικαίωμά του.
  Έτσι είναι η δημοκρατία, σεβόμαστε την απόφαση του λαού και όταν δεν μας βολεύει –πολιτικά- το αποτέλεσμα.

 143. Μαρία said

  142

 144. sarant said

  Ε, γελοιογραφική αδεία -άσε που δεν πήγε στην Ερέ.

 145. Eνας Mανάβης Hρθε Aπόψε Aπ' Tα Παλιά said

  Δεν θα βοηθήσουν οι εκλογές φίλτατε Ντίνο 137.
  Στο link του 135 (μεταξύ άλλων) :
  «…Οι λύσεις αυτές τώρα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν,
  πριν από οτιδήποτε άλλο και αμέσως μετά την εκδίωξη του ΔΝΤ (σαφώς προηγείται),
  την «αναθεώρηση» του «διεφθαρμένου» πολιτεύματος μας
  – αφού, εάν παραμείνει ως έχει, καμία από τις όποιες «διεργασίες»
  δεν πρόκειται να έχει «διατηρήσιμα» αποτελέσματα.
  Άλλωστε, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί (K.Rogoff),
  εκείνες οι χώρες, οι οποίες διέγραψαν χρέη τους (haircut),
  διατηρώντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία μέσα σε ένα καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα,
  πολύ σύντομα χρεώθηκαν ξανά…»

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ :
  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2277.aspx
  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 146. φασισταριόζος μαφιόζος said

  Απ αρχαιοτάτων χρόνων τα δύο άκρα αλληλοτρώγονταν με μια ακαταμάχητη γοητεία. Ξεκινάνε από δύο αντίθετες αφετηρίες, και συναντιούνται στη μέση της πλατεία σφιχταγκαλιάζοντας αλλήλων. Σε σημείο ασφυξίας. Έτσι και εδώ και τα λόγια του Τσίπρα δεν πείθουν ότι αποκηρύσσει τις ύβρεις. Μάλλον, λυπάται που δε τα σκέφτηκε ο ίδιος νωρίτερα. Όπως το 89, έτσι και τώρα δουλεύετε για τη Δεξιά. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η αριστερά θα αυξήσει τα ποσοστά της. Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή μετράνε οι προτάσεις και όχι τα συνθήματα, και προτάσεις δεν έχει η αριστερά καμία. Είναι λοιπόν ζήτημα κρίσης, Αν θέλετε τον Σαμαρά με τη Δραχμούλα του, ή μια ήπια προσαρμογή μέσα στο Ευρώ. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, και αυτά που θα συμβούν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι τρισχειρότερα. Θα σου πω ένα φανερό μυστικό. Πέρα από τα λόγια, όλοι συμφωνούν με τη πολιτική της κυβέρνησης. Ακόμα και ο Τσίπρας τα έκανε πάνω του, όταν διαδίδονταν φήμες για επιστροφή στη Δραχμή. Η δε Παπαρήγα μίλησε πιο ξεκάθαρα.

 147. Μαρία said

  145 Όχι. Αυτό το έκανε η κόρη του στην αναγεννημένη ΕΡΕ.

 148. 146#
  Δεν διαφωνώ φυσικά αγαπητέ.
  Μάλιστα είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι η κορυφή του παγόβουνου, το πραγματικό πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας.
  Δεν βλέπω τους Έλληνες αποσπασματικά μόνο ως ψηφοφόρους, αλλά συνολικά.
  Δηλαδή, πρωταθλητές στην ενδοοικογενειακή βία, πρώτοι στην κακοποίηση των ζώων, περιβαλλοντολογικά αναίσθητοι, σκουπίδια παντού, καμένα δάση, δρόμοι καρμανιόλες, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, καμία υποδομή για τα άτομα με ειδικές ικανότητες,εθνικιστές, θρησκόληπτοι, κλπ, ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
  Όποιος λοιπόν νομίζει ότι οι Έλληνες θα διορθωθούν ως ψηφοφόροι ενώ στα υπόλοιπα θα παραμένουν ίδιοι, νομίζω πως θα απογοητευτεί το βράδυ των εκλογών..

  Όμως είμαι αισιόδοξος, τα πράγματα αλλάζουν αργά αλλά σταθερά προς το καλύτερο.
  Μακάρι να υπήρχε μια μαγική συνταγή και όλα να άλλαζαν αύριο, όμως δυστυχώς οι κοινωνίες δεν κάνουν άλματα ούτε μαθαίνουν από τα λάθη άλλων, πρέπει να πάθουν για να μάθουν.
  Και μερικές φορές πρέπει να το πάθουν πολλές φορές για να το εμπεδώσουν…

  Με λίγα λόγια, δεν ξέρω αν και πως θα βοηθήσουν οι εκλογές στα οικονομικά μας αδιέξοδα, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την φορά τουλάχιστον κανείς δεν θα μπορεί να πει μετά ότι δεν τα γνώριζε.
  Από εκεί και πέρα η επιλογή είναι δική μας.

 149. Μισίρκωφ said

  είναι προφανές ότι οι υβριστές του Παπούλια , με το χυδαίο λεξιλόγιο είναι βολεμένοι Ανθέλληνες εθνικιστές Χρυσαυγίτες που θίγονται από την κατάρρευση και χρεοκοπία του δανειακού κράτους..

  παρότι ο αριστερόφρων εθνικισμός του Παπούλια είναι τεκμηριωμένος , όπως η συνεργασία με τους σύμμαχους Σέρβους, τους δολοφόνους εθνικιστές Κάρατζιτς – Μιλόσεβιτς..

  μήπως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των εθνικιστικών παρελάσεων, αρνητική εξαίρεση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο..??

 150. Immortalité said

  Τι έγινε παιδιά; Μαζευτήκαν άπαντες οι συνταγματολόγοι στο ιστολόι να λύσουν το θέμα των αρμοδιοτήτων Παπούλια; Τελικά φταίει για δε φταίει; Το λαϊκό δικαστήριο θα τον κρίνει ένοχο εσχάτης προδοσίας ή τη γλίτωσε για φέτος;

 151. 149: Συμφωνώ με όλο το σχόλιο.

 152. ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

  «Ο Πρόεδρος της Πολιτείας, πολιτικά συνυπεύθυνος για την ταπείνωση και καταστροφή της χώρας

  Ο Γιώργος Κοντογιώργης στο Κανάλι 10, στις 27 Οκτωβρίου 2011, επισήμανε για μια ακόμη φορά την ευθύνη του πολιτικού προσωπικού για την καταστροφή της χώρας και περιέγραψε τον χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος ως δυναστικού στη συμπεριφορά του και «νεκρόφιλου». Γι αυτό και φέρνει στην προεδρία του κράτους πολιτικά νεκρούς, για να τους ελέγχει. Ο Πρόεδρος Παπούλιας έχει σημαντική πολιτική ευθύνη και αρμοδιότητα, την οποία έχει απεκδυθεί. Το αντίθετο είναι απολύτως ψευδές και συνιστά υπεκφυγή. Όφειλε εξ αρχής να είχε συνετίσει την πολιτική τάξη. Εν εναντία περιπτώσει, είχε καθήκον να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, εγκαλώντας την πολιτική τάξη να αλλάξει σελίδα και να πάψει να συμπεριφέρεται ως δυνάστης της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος είναι, κατά τούτο, συνυπεύθυνος για την εθνική ταπείνωση και για την καταστροφή που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει πραγματικά συγνώμη και να αλλάξει την πορεία του «πολιτεύεσθαι». Σύσσωμη η πολιτική τάξη οδηγεί τη χώρα στην απόγνωση και η διέξοδος δυστυχώς θα έρθει μόνο μέσα από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Με ασύμμετρες επιπτώσεις για τη χώρα. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Γ.Κ. προκειμένου να καταδείξει το αδιέξοδο της χώρας, είπε, με δόση υπερβολής, ότι θα ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει μόνο την ημέρα που θα πληροφορηθούμε ότι ένας σημαίνων πολιτικός ανέλαβε την ευθύνη για όλη την πολιτική τάξη και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το ψηλότερο σημείο της σημαίας της Βουλής. »

  http://contogeorgis.blogspot.com/2011/10/blog-post_28.html

 153. @148
  Μαρία, ποιαν εννοείς «η κόρη του»;;;

 154. «Κόρη του είναι η βουλευτής της ΝΔ Τζούλια Τσιριμώκου – Πιμπλή. »
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BA%CE%BF%CF%82

 155. Ηλεφούφουτος said

  Ναι, Μαρία 115. Από μνήμης το είπα, και η μνήμη μου συχνά με προδίδει στις λεπτομέρειες.

 156. nosfy said

  Ντινο ο Τσιπρας ειπε οτι θα ζητησει απο τον Προεδρο να παρει ..πρωτοβουλιες .. ειπα οτι ελπίζω να μη το ζητησει .εκλογες ..επισης αναρωτιεμαι τι ειδους πρωτοβουλιες μπορει να παρει ο ..Ποεδρος που ναναι συνταγματικές
  οσο για το επιχειρημα ‘εδω και γομαστε »και θα μεινουμε σε συνταγματικές..λεπτομερειες » εχω να πώ οτι ακουγεταικαλό αν αυτοι που τολεγανε δεν ..κοπτονταν ταυτοχρονα για ..το Συνταγμα
  ———————————————————————
  για το Συριζα τωρα.. Ο ν. σ ΘΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ τον Δεκεμβρη του 2008 ημουν απο τα λιγα ιστολογια που υπερασπιζομουν σταθερα το Συριζα -μεχρι σημειου να με θεωρουν …Συριζα.. και τρα αυτο θελω . να βοηθά τον εαυτο του και να μην ειναι τοσο ..αυτοκαταστροφικό..

 157. να και κατι ενδιεφερον
  http://tometopo.gr/index.php/news/949-40-42

  Ανακοίνωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής
  altΘεωρούμε σημαντικό οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς και οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την πρόταση, που ήδη διατύπωσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει χρήση της μόνης ουσιαστικής αρμοδιότητας, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης, που του δίνει το Σύνταγμα με το άρθρο 42 παρ.1, να επαναπέμψει ψηφισμένο νόμο στη Βουλή, πράγμα που θα είχε εξαιρετική πολιτική σημασία και θα εξέφραζε την αντίθεση στη νομοθεσία της τρόικα.
  Δυστυχώς η σημερινή πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εφαρμόσει το άρθρο 40 παρ.1 για έκτακτη σύγκληση της Βουλής προκαλεί απορία και στερείται νοήματος, γιατί η Βουλή είναι «εν συγκλήσει» από τον περασμένο Οκτώβριο. Η έκτακτη σύγκληση της Βουλής έχει νόημα μόνο όταν η Βουλή δεν βρίσκεται σε ολομέλεια.
  Σε μια κρίσιμη στιγμή που ο λαός ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση, το να ζητούνται πράγματα που δεν έχουν ούτε βάση ούτε νόημα, και ήδη γίνονται, εντείνει τη γενική σύγχυση που υπάρχει.

 158. Heil 1984 said

  Και μετά μου λέτε ο Τσίπρας είναι αθώος και κανείς δε του δίνει σημασία στη κάθε αρλούμπα που ξεστομίζει.
  http://ellinaki.blogspot.com/2011/11/intermission-54-edition.html
  Πρέπει κανείς να προσέχει τι εύχεται, ενίοτε μπορούν να συμβούν.
  Αλλά, αυτή η συμβουλή να δοθεί τώρα είναι πλέον αργά.

 159. sarant said

  Χαζαμάρες γράφει το Ελληνάκι. Ο Τσίπρας είχε ζητήσει δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο, πριν από έναν αιώνα (εφτά μήνες, αλλά το ίδιο κάνει)

 160. Δεν ξέρω, κι εγώ ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να λέει — αφού συμφώνησε ό,τι συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο — ότι θα κάνει δημοψήφισμα, είπα «πάει, τρελάθηκε». Πιστεύει άραγε ότι θα το κερδίσει; γυρεύει εύσχημο τρόπο να την κοπανήσει, σαν τον Καραμανλή; Και έχει το κράτος περιθώρια να καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα μήνα την προσδοκώμενη βοήθεια (γιατί δεν φαντάζομαι να δοθεί άλλη δόση όσο εκκρεμεί το δημοψήφισμα) χωρίς να φαλίρει και επισήμως στο μεταξύ;

 161. sarant said

  *Εύ*σχημο τρόπο το λες εσύ αυτό; 🙂

  Νομίζω ότι υπολόγισε ότι έχει κάποιες, ίσως σοβαρές, πιθανότητες να το κερδίσει αλλά δεν υπολόγισε τίποτε άλλο.

 162. 159#
  Κοιτάξτε, αν θέλετε να κάνετε κριτική σε ένα κόμμα δεν μπορείτε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο αποσπασματικά.
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=389995
  Ο ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί- έχουν ζητήσει πολλές φορές κατά την διάρκεια των περασμένων δύο χρόνων τουλάχιστον, να ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός, πόσο μάλλον όταν μια κυβέρνηση εκλέχτηκε με άλλη πολιτική ατζέντα από αυτή που εφαρμόζει.
  Τι σχέση έχουν τα δημοψηφίσματα και γενικότερα η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών μιας κοινωνίας, με τον προχθεσινό εκβιασμό του ΓΑΠ;
  Και η χούντα έκανε δύο δημοψηφίσματα, τι πάει να πει αυτό;
  Τα δημοψηφίσματα φταίνε ή τα εκβιαστικά διλήμματα των διοργανωτών;

  Μέμφεστε κάποιον γιατί ζητούσε πριν οκτώ μήνες να ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός;
  Πολύ ωραία, δικαίωμά σας να μην θέλετε να ερωτάται ο Ελληνικός λαός, όμως γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε τότε όταν την έκανε την πρόταση εφόσον διαφωνείτε γενικά και αόριστα με τα δημοψηφίσματα;
  Αλλά μην ανησυχείτε κύριε χάϊλ, πολύ σύντομα θα έχουμε εκλογές.

 163. Heil 1984 said

  Μη ανησυχείτε ότι ανησυχώ. Εγώ θέλω όχι μόνο εκλογές, αλλά και δημοψήφισμα να ηρεμήσει ο τόπος. Κάποιοι άλλοι είναι τζάμπα μάγκες και τα γυρνάνε από λεπτό σε λεπτό. Τη κασέτα με το δημοψήφισμα τη άκουγα μέχρι προχθές. Θα ξέχασε κάποιος να τη αλλάξει, στα τόσα γεγονότα που έχουν γίνει λογικό να συμβεί αυτό και να μένουν κατάλοιπα. Πάντως το Σπίγκελ είναι κατενθουσιασμένο με αυτή τη κίνησε. Τους έβγαλε όλους ματ και τώρα τρέχουν να το φυσάνε. Όλοι αυτοί που μιλούσαν για δημοψηφίσματα και ΕΛΕ δάγκωσαν τη γλώσσα τους.

 164. 164#
  Κοιτάξτε κύριε, αν έχετε κάποια ένσταση με τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
  http://www.syn-europe.gr/index.php?Datain=2691&LID=1
  Στα γενικά και αόριστα, Σπίγκελ, και κουτσομπολιά, τι να σχολιάσουμε;

 165. Immortalité said

  Άσχετο. Από πότε «ασκείται»η αλληλεγγύη;

 166. physicist said

  Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία συχνά αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ότι υπερτονίζει τη σημασία του οικονομικού παράγοντα και του Κεφαλαίου σε βάρος της πολιτικής συνιστώσας, χαιρετίζει στο σχόλιό της την κίνηση του Παπανδρέου ως νίκη της Πολιτικής απέναντι στην Οικονομία.

  http://www.faz.net/aktuell/der-griechische-weg-demokratie-ist-ramsch-11514358.html

  Ο προβοκατόρικος τίτλος του άρθρου, «Η Δημοκρατία είναι [για τα] σκουπίδια», δεν αναφέρεται στο Δημοψήφισμα αλλά στην υποκρισία των Βορειοευρωπαίων και των Αγορών που τώρα εξίστανται και αγανακτούν για το Δημοψήφισμα. Διασκεδαστική η ειρωνική ευχή της Telegraph: Το προτιμότερο σενάριο θα ήταν μια στρατιωτική Χούντα στην Ελλάδα, έτσι θα τους πετάγαμε αυτομάτως από την ΕΕ. Το άρθρο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο επειδή ακριβώς εκφράζει τη γνώμη μιας συντηριτικής εφημερίδας με σαφή προσανατολισμό στις ελεύθερες αγορές.

 167. Μαρία said

  166 Απο τότε που οι Γάλλοι την exerce 🙂
  Donner la parole au peuple est toujours légitime, mais la solidarité de tous les pays de la zone euro ne saurait s’exercer sans que chacun consente aux efforts nécessaires

 168. Heil 1984 said

  Ο Παπαδημούλης είναι βουλευτής του ΛάΟΣ? Ίδιο και απαράλλαχτο λεξιλόγιο. Αντιδημοκρατικό δημοψήφισμα ο ένας, εκβιαστικό ο άλλος. Καλά λέω, τα δύο άκρα έσωθεν εις σάρκα μίαν. Από πότε τα δημοψηφίσματα είναι αντιδημοκρατικά. Η Νέα Γλώσσα ολοταχώς. Τόσες φορές που ζητούσε ο Τσίπρας δημοψήφισμα στη βουλή, ο Παπαδημούλης που ήταν να του πει, όπα πρόεδρε, χαμήλωσε τουs τόνους, μπορεί να σε πάρουν στα σοβαρά και να κάνουν δημοψήφισμα.

 169. Immortalité said

  @168 Και μετά μας λέγανε στο Ινστιτούτο να μην σκεφτόμαστε ελληνικά όταν μιλάμε γαλλικά. Τζάμπα τα μαθήματα τζάμπα 🙂

 170. sarant said

  169: Νομίζω έξωθεν είχε πει ο στρατηγός Μάρνης.

 171. Heil 1984 said

  Κτζάν στρατηγός και έκανε τέτοια λάθη. Έσονται εις σάρκαν μίαν είναι το σωστό.

 172. 167#
  Έχει πάντα ενδιαφέρον το πώς μας βλέπουν οι ξένοι, και ειδικότερα οι Γερμανοί.
  Νομίζω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι πρόκειται για τρικ, δλδ την απελπισμένη προσπάθεια ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία.

  Αλλά ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι, μερικές φορές έχω την εντύπωση πως η εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για την Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, πχ το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt που γράφει για κίνδυνο πραξικοπήματος …
  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/96007

 173. sarant said

  172: εις σάρκαΝ μίαν λέει μόνο ο στρατηγός Ευαγόρας Ευαγόρου.

 174. physicist said

  #173.

  Ντίνο, μπορεί να είναι αγαθιάρηδες, για να το πω κάπως πιο υπερβολικά απ’ ό,τι το γράφεις αλλά ακόμα κι έτσι δεν είναι διόλου ασήμαντο. Γιατί το πώς σε ερμηνεύει ο δανειστής και δυνητικός σωτήρας της Οικονομίας σου (με όποια ερμηνεία δίνει ο καθένας σ’ αυτό), επηρεάζει τις δικές του αντιδράσεις. Δυοτρείς γνωστοί Γερμανοί με τους οποίους το κουβέντιασα στα σβέλτα[*], άνθρωποι με μέσο εισόδημα και νορμάλ ζωή, το πήραν σοβαρά κι αμέσως σκέφτηκαν τι θα γίνει με τις συντάξεις τους κλπ., μιας και υπάρχουν οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και τέτοια. Και βέβαια, οι Κυβερνήσεις παντού αντιδρούν στο λαϊκό αίσθημα. Μια άλλη (εξωτική;) πιθανότητα είναι η αντίδραση που λέει, τότε να γίνουν Δημοψηφίσματα και στις χώρες που θα στηρίξουν οικονομικά αυτά τα μέτρα, εφόσον τα δεχτούν οι Έλληνες.

  [*] Προφανώς ανεκδοτολογική και προσωπική εμπειρία χωρίς βάρος ή αξιώσεις αντιπροσωπευτικότητας.

 175. Heil 1984 said

  Κάτι θα ξέρει ο Ευαγόρας που δε ξέρω. Και εγώ πριν λίγα λεπτά της ώρας δεν ήξερα ότι τα δημοψηφίσματα είναι αντιδημοκρατικά και εκβιαστικά ταυτοχρόνως, τώρα ξέρω και ευχαριστώ το θεό που η μέρα μου δεν πήγε χαμένη.

 176. ΑΝΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙς ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑ ΜΕΝ ΔΗΜΟΨΗΦΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΩΜΕΡΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ (ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ αποφασισεις με ενα ναι ή οχι ) και οι εκλογες ειναι οι..καθαρες λύσεις. Αν το σκεφτεις απο την αλλην συμβαινει ακριβώς το αντιθετο .
  εινα θεμα δηλαδή οπτικής γωνιας
  Σοβαρα μιλαω. 🙂

 177. Μπουκανιέρος said

  174 Τελικά έβγαλε πολύ γέλιο η μέρα, σήμερα. Σε καλό να μας βγει.

  177 «να αποφασισεις με ενα ναι ή οχι», τι ξεπερασμένη λογική είν’ αυτή Νόσφυ;
  Τη σήμερον ημέρα όλες οι αποφάσεις είναι αναπόφευκτες, όλες οι λύσεις μοναδικές και όλοι οι δρόμοι μονόδρομοι, επομένως δεν υπάρχει πια χώρος για διλήμματα, αληθινά ή ψεύτικα.

 178. 175#
  Μπα όχι, δεν θα τους έλεγα αγαθιάρηδες, ίσα ίσα το αντίθετο.
  Ρατσιστές ίσως, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
  Συμφωνώ πάντως μαζί σου, το πώς μας ερμηνεύει ο άλλος, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και εμάς.
  Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις για άλλους λαούς ακόμα και για κοντινούς –για παράδειγμα οι Έλληνες για τους γείτονές τους- πόσο μάλλον ο βόρειοευρωπαίος που βομβαρδίζεται καθημερινά για τον τεμπέλη Έλληνα που θα καταστρέψει το ευρώ.

  Όμως πολλές φορές είναι εντυπωσιακό πόσο λανθασμένα συμπεράσματα μπορεί να προκύψουν ακόμα και από σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα εάν δεν έχει προηγηθεί συλλογή πραγματικών δεδομένων, αλλά και η απαραίτητη συνεχής επανεκτίμηση τους όπως πχ ο φόβος για ..πραξικόπημα, λες και είμαστε στην δεκαετία του ‘70.

  Επίσης αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση εδώ το τελευταίο διάστημα, είναι η αναπαραγωγή -από Σκανδιναβούς συνήθως- του μύθου περί ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης, αναμασώντας την ίδια ηλίθια επιχειρηματολογία ( δλδ θα λήξει το ..συμβόλαιο με την Ελλάδα) με τους εδώ Λιακομπουρδοβαρεμένους.
  Έχω βαρεθεί να τους διαβεβαιώνω πως έγινε πρόσφατα ..ανανέωση του συμβολαίου για άλλα 1000 χρόνια..

 179. nosfy said

  Mπουκανιερε προσεχε :α το δημαοψηφισμα ποραγματι ειναι πατ κι ουτ:ενα ναι η οχι συμπυκνωνει ετεροκλητες αποψεις . Απο αυτη την αποψη οι εκλογές ειναι πιο ..καθαρη λυση

  β)οιομως απο την αλλη : ετσι κιαλλιως ολα τα κομματα αλά λέν προεκλογικά και αλλα κανουν μετεκλογικά . Παρε το ..Πασοκ τωρα , την Ν.Δ πριν .. η Δες την Ν. Δ τωρα .Αλλα ελεγε δυο μερες πριν (κακό το κουρεμα ) αλα λεει τωρα ( να μη διακινδυνεψουμε το κουρεμα με ..δημοψηφισμα ) αλλα θαλεει φυσικά μετα ..

  ΤοΛαος; μεχρι προτινος ..μνημονιακό τωρα αντιμνημονιακό .

  ΚΑΛΆ Ο σΥΡΙΧΑ… οΙ ΜΈΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ σΥΡΙΖΑ ΛΈΝΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΟΙ ΔΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ..

  β) επισης – μιας και δυσκολα με τις εκλογες στις παρουσες συνηθηκες μπορει να προκυψει ..καθαρά μονοκομματική κυβερνση ,μπορει εσυ π.χ να ψηφισεις Ν. Δ και να σσου προυκυψει κυβερνηση Ν. Δ -Παοκ ΄Νδ – λαος η Νδ Δ ενα τμημα του Συριζα κ.ο.κ

  για αυτο λέω :ΑΝΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙς ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΑ ΜΕΝ ΔΗΜΟΨΗΦΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΩΜΕΡΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ (ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ αποφασισεις με ενα ναι ή οχι ) και οι εκλογες ειναι οι..καθαρες λύσεις. Αν το σκεφτεις απο την αλλην συμβαινει ακριβώς το αντιθετο .
  εινα θεμα δηλαδή οπτικής γωνιας

  Καταλαβες Μπουκανιερε; Αν καταλαβες κατεβασε αργά αργα το κεφα;λι σου προς τα κάτω.. Ωραια .. μεινε εκει .

 180. sarant said

  179 τέλος: άλλο πάλι και τούτο!

 181. physicist said

  179(γ). Ώπα, Ντίνο, τι ειν’ πάλι τούτο; Πρώτη φορά τ’ ακούω.

 182. Heil 1984 said

  Πράγματι το δημοψήφισμα είναι ανάλγητο, αντιδημοκρατικό, διχαστικό, και εκβιαστικό. Όλα αυτά μαζί και ότι άλλο αρνητικό έχετε στο νου σας συμπεριλαμβανομένου. Θα πρέπει πλέον ο πολίτης ο ίδιος να αποφασίσει και όχι να εναποθέσει τις τύχες τις χώρας σε άλλο, έμπιστο άνθρωπο. Να αποφασίσεις εσύ για τις τύχες του τόπου, και όχι ο φιλαράκος σου ο βουλευτής (αφού σου αντάμειψε τη ψήφο σου με κάτι πιο χειροπιαστό). Οι μάχες δίνονται στα πεζοδρόμια και οι περιπλανώμενοι ρήτορες στη πλατεία συντάγματος αποφασίζουν για σένα. Αυτό θα είναι ένα σκέτο μαρτύριο. Τώρα εσύ πρέπει να αποφασίσεις, και αυτό είναι απάνθρωπο. Θα αποφασίσεις εσύ και κανείς δε θα είναι εκεί να σου πει, μπράβο παιδί μου, μετά από αυτό θα σου βάλουμε και ένα ΤΕΙ στο χωριό σου.

  Και το κερα΄σακι στη τούρτα
  http://www.arguments.gr/node/274

 183. Καλά, δεν γνωρίζετε ότι λήγει το 2012 η συνθήκη του 1911 της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα;
  Α, χάνετε!
  Κάποια βλαμμένα ακροδεξιά βόδια ξεκίνησαν αυτή την σαχλαμάρα, και την ανακυκλώνουν κάποιοι σχιζοφρενείς τύπου Χατζάρα.
  http://deltio11.blogspot.com/2010/01/blog-post_3960.html
  Άντε να τους εξηγήσει κανείς τους αγώνες τις επαναστάσεις και το αίμα που έχυσαν οι προγονοί μας για την Ένωση…

  Ευκαιρία ζήταγαν κάποιοι, και κυκλοφόρησε αρκετά και στο εξωτερικό, πχ στο blog της Guardian :
  http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=26743&cid=3

  Όπως και πριν μερικά χρόνια κυκλοφόρησαν κάποια προβοκατόρικα βίντεο στο YouTube με τον Τουρκοκρητικό ύμνο ή την Τουρκοκρητική σημαία, αλλά ήταν εμφανέστατα κατασκευάσματα της ΜΙΤ.
  Δεν κατάφεραν τίποτα βέβαια γιατί κανείς ούτε εδώ αλλά ούτε και από τους μουσουλμάνους Κρητικούς έφαγε το δόλωμα.

  Μην ανησυχείτε πάντως, είναι πιο πιθανό να ανεξαρτητοποιηθεί η Αντίπαρος παρά η Κρήτη.

 184. #184
  Την πρώτη φορά που είδα να γίνεται λόγος για το 2012 που λήγει δήθεν η 100ετία για την Κρήτη ήταν πριν πολλά χρόνια στην εφημερίδα «Στόχος».
  Αλλά η υποτιθέμενη «ανεξαρτησία» της Κρήτης είναι ακόμα πιο παλιά ιστορία, πρέπει να είναι από τα 70ς.
  Στο βιβλίο του Σ. Παπαμανουσάκη «Η ξενοκρατία στην Κρήτη» έχει πολλά στοιχεία σχετικά, μαζί με αφίσες που δείχνουν το χέρι της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, να πνίγει την Κρήτη κ.λπ.

 185. Α, πολύ ενδιαφέρον Βασιλική.
  Αν το ψάξουμε λίγο μπορεί να βρεθεί ο κατασκευαστής του μύθου.

 186. sarant said

  Τα περί 100ετίας της Συνθήκης τα έχω ακούσει -ότι τα διακινούν και σκανδιναβοί, αυτό δεν ήξερα!

 187. ο Μήτσος said

  Μια που μιλάγαμε για τον κύριο Πρόεδρο… Έκανε καμιά παρεμβασούλα για την κατάσταση το αετόπουλο ή ροκανίζει τα 3 Ομπάμα ακόμα;

 188. YOSEF22ADAR said

  Δουλευταρας παντως ο προεδρΑς :
  Δεκα λεπτα χτες με τον ΓΑΠ (2 λεπτα και 58 δευτερα η …συνομιλια).
  καμμια δεκαρια σημερα με τον Αντωνακη,
  αυριο με τον κωλοτουμπα …
  Και με τρόλεϋ να πηγαιναν θα προλαβαιναν σε μια μερα.
  Λεω τωρα εγω …

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/29/brassensparade/#comment-86585

 189. ο Μήτσος said

  Κουράστηκε πολύ τόσα χρόνια στην αντίσταση ο τρισμέγιστος και δεν θέλει παίρνει δουλειές για το σπίτι πλέον… Όλα κιόλα!

 190. ο Μήτσος said

  «Με μία σύντομη τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του υπουργού Εσωτερικών, Αναστάσιου Γιαννίτση, έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Χαλκίδα.

  Κατά την τελετή, συγκεντρωμένοι πιστοί προέβησαν σε αποδοκιμασίες για την κυβερνητική πολιτική, στα πρόσωπα του Προέδρου, του υπουργού και των βουλευτών του νομού.

  Μετά το πέρας της τελετής, τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και οι υπόλοιποι επίσημοι, αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους.»

  Το «αετόπουλο» έβαλε μυαλό από την 28η και δεν έκανε δηλώσεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: