Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεσοσεπτεμβριανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Σεπτεμβρίου, 2018


Λογικό να τα πω έτσι, αφού σήμερα βρισκόμαστε στις 15 του Σεπτέμβρη, ακριβώς στα μισά του μήνα.

Ωστόσο, αυτολογοκρίνομαι. Είχε εκφραστεί από εκλεκτούς φίλους του ιστολογίου η επιθυμία να ονομαστούν τα σημερινά μεζεδάκια μας ‘Μεζεδάκια του κώλου’, εξαιτίας της διάσημης πια φωτογραφίας του Άρη Μεσσήνη με τον ξεβράκωτο μακεδονομάχο, τη βεργινοντυμένη με τις πλατφόρμες και την εικόνα της Παναγίας με τη μάσκα αερίων.

Εδώ παρουσιάζω μια από τις πολλές πειραγμένες εκδοχές της φωτογραφίας, όπου στο τρίο αυτό του «συλλαλητηρίου του κώλου» έχει προστεθεί ο κυριούλης με το Απερόλ, καθιερωμένη πια φιγούρα των ελληνικών μιμιδίων. Βέβαια, έτσι κρύβεται το μεγαλείο του μακεδονικού κώλου, που είναι ένας και είναι ελληνικός, αλλά αν θέλετε να τον θαυμάσετε σε όλο του το απροκάλυπτο μεγαλείο μπορείτε εδώ να δείτε άλλη φωτογραφία από το ίδιο στιγμιότυπο, που έχει παρθεί λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, από τον Γιάννη Κέμμο. Kαι εδώ άλλη μια φωτοσοπιά εμπνευσμένη από το ίδιο στιγμιότυπο.

Ωστόσο, επειδή μας διαβάζει και η μαμά μου, δίστασα να βάλω φάτσα-κάρτα τον τίτλο αυτόν και προτίμησα την ανώδυνη ημερολογιακή αναφορά.

* Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πάρα πολλά φέικ νιουζ σχετικά με τη ΔΕΘ και το συλλαλητήριο του κώλου, όπως ας πούμε ότι το Μακεδονία Παλάς είχε φωταγωγηθεί με τα χρώματα της αστερόεσσας -με πειστήριο μια φωτογραφία από… το δημαρχείο του Τελ Αβίβ. Αλλά και επαγγελματίες (οΘντκ) δημοσιογράφοι δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό της παραπληροφόρησης. Ο Γ. Λοβέρδος, ας πούμε, ανέβασε στη σελίδα του μια φωτογραφία από επεισόδια του Ιουνίου 2011 στην Αθήνα με αστυνομικούς των ΜΑΤ να κυνηγούν έναν ηλικιωμένο, και θέλησε να την περάσει για προχτεσινή από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την κατακραυγή, κατέβασε τη σχετική ανάρτηση.

* Αλλά η ΔΕΘ και οι σχετικές συνεντεύξεις μάς έδωσαν και γλωσσική ύλη. Σχολιάστηκε αρκετά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χρησιμοποίησε, και μάλιστα τρεις φορές, τον όρο «η διεθνή έκθεση» αντί του τυπικά σωστού «η διεθνής έκθεση». Το επίθετο αυτό βαίνει προς εξομάλυνση -ήδη σε κάποιες σχολικές γραμματικές, αν δεν κάνω λάθος, αναγνωρίζεται η γενική «του διεθνή», που είναι ευρύτατα διαδεδομένη άλλωστε. Ο διεθνής, του διεθνή για να ακολουθήσει η διεθνή της διεθνής, έστω σαν αποδεκτός προφορικός τύπος.

* Οπότε, δεν με ενοχλεί η διεθνή έκθεση, αν και δεν θα το γράψω.

Ωστόσο, δεν θα πω ποτέ ότι «πονάνε τ’ αυτιά μου» όπως η συντηρητική στα γλωσσικά συντάκτρια της ΕφΣυν.

Πρόσεξα επίσης το «συνάντηση με επικεφαλείς και εκπροσώπους» από τουίτ του πρωθυπουργού. Φυσικά είναι λάθος, αφού το «επικεφαλής» είναι άκλιτο επίρρημα. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη να δηλωθεί ο πληθυντικός και γενικά να κλιθεί η λέξη είναι πολύ ισχυρή, διότι πρόκειται για λάθος πολύ διαδεδομένο.

Και το αστείο είναι πως το λάθος αυτό δεν το κάνει μόνο ο διαχειριστής του πρωθυπουργικού τουίτερ, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων, φιλόλογοι και άλλοι κατά τεκμήριο γλωσσικά καταρτισμένοι ομιλητές. Για παράδειγμα, στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών βρίσκω αναφορά σε «επικεφαλείς των ερευνητικών ομάδων«.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης γράφει «ο επί κεφαλής» και υποστηρίζει πως με τη γραφή αυτή είναι δυσκολότερο να θεωρηθεί η έκφραση επίθετο και κατά συνέπεια να κλιθεί (του επικεφαλή, των επικεφαλών). Ωστόσο, αν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί επίθετο, ο τρόπος γραφής μικρή σημασία έχει -όπως το διαπασών έγινε μία λέξη παρόλο που ξεκίνησε ως ολόκληρη φράση (η διά πασών των χορδών συμφωνία).

* Από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού πρόσεξα μια ενοχλητική γενικομανία: να αδράξουμε της ευκαιρίας, είπε. Όχι όμως. Μπορούμε να πούμε «δράττομαι της ευκαιρίας», αν θέλουμε να φορέσουμε μεταξωτά πουκάμισα, αλλά θα πούμε «αδράχνω την ευκαιρία».

* Aυτό ήταν να το βάλω την προηγούμενη βδομάδα, αλλά παράπεσε. Στην Κύπρο λοιπόν, όπου σε όλα μετέχει και συμμετέχει η εκκλησία, έγινε δέηση για την προστασία του περιβάλλοντος (στην Τεχεράνη δεν γίνεται, διότι δεν έχουν αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση), στην οποία, φυσικά, παρευρέθηκε η αρμόδια Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ έχει ένα προβληματάκι:

Δέηση για το Περιβάλλον την Κυριακή στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Αυτό δεν λέγεται. Ή θα πεις «δέηση παρουσία της Επιτρόπου» σκέτο, εννοώντας την αρχαία δοτική, έστω και χωρίς υπογεγραμμένη, ή, προτιμότερο, «δέηση με την παρουσία της Επιτρόπου».

Βέβαια, επί της ουσίας, δημοκρατικά και θεσμικά είναι σωστότερο οι δεήσεις να γίνονται χωρίς την παρουσία αξιωματούχων του κράτους.

* Και πάλι από την Κύπρο. Μαθαίνω ότι στη μεγαλόνησο υπάρχει κόμμα που ο επίσημος τίτλος του είναι «Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου«. Δεν μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα από πλευράς πολιτικού μάρκετινγκ. Δεν είναι πολύ εύκολο να πείσεις να ψηφίσουν ένα «κόμμα για τα ζώα». Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου.

Διάβασα λοιπόν ότι το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου «απέστειλε σήμερα επιστολή και ζητά κατ’ επείγον συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών». Και σχιζολεξία και στραβοκλισιά, δύο σε ένα! Στον τίτλο το έχουν κάπως σουλουπώσει, αλλά η σχιζολεξία παραμένει: «ζητά κατ’ επείγουσα συνάντηση….»

* Φίλος στέλνει τον τίτλο από κυριακάτικο περιοδικό, ίσως το Βημαγκαζίνο: Η επιδρομή των παλτό.

Η επιδρομή των νεοκαθαρευουσιάνων, που θέλουν να μετατρέψουν σε άκλιτη μια λέξη που έχει εδώ και πολλές δεκαετίες ενταχθεί κανονικότατα στο κλιτικό σύστημα της νεοελληνικής.

* Κι άλλη μια ακλισιά, πιο ακίνδυνη αυτή προς το παρόν. Τρικαλινός ιστότοπος συστήνει στους αναγνώστες του ψαροταβέρνα «με τα τρία μπαλκόνι» πάνω από την παραλία. Μετά τα φλάουτι των αρχοντοξεπεσμένων του τρίτου προγράμματος, ορίστε και τα μπαλκόνι των παραθαλάσσιων τρικαλινών!

* Και κάτι μεταξωτό. Θέλεις να γράψεις, έστω και στον Γαστρονόμο, έναν αποχαιρετισμό σε κάποιον μεγάλο σεφ, που ήταν μάλιστα και προσωπικός σου φίλος.

Θέλεις να γράψεις το Αντίο στα ξένα, διότι ο μακαρίτης ήταν Ιταλός και δεν θα καταλάβει τι του έγραψες αν το γράψεις ελληνικά «Αντίο, Φαμπρίτσιο».

Φρόντισε τουλάχιστον να το γράψεις σωστά, καλή μου κυρία, Addio, διότι δεν ήταν Μαυροβούνιος ο μακαρίτης, Ιταλός ήταν, και όπως ξέρει και η γάτα μου το Αντίο στα ιταλικά γράφεται Addio, όχι Adio που έγραψες προσβάλλοντας με την τσαπατσουλιά σου τη μνήμη του.

* Παλιός φίλος του ιστολογίου κάνει την αυτοκριτική του. Τόσα χρόνια, λέει, γεύομαι τα νοστιμότατα μεζεδάκια σας και δεν έχω ποτέ συμβάλει. Στέλνει λοιπόν άρθρο που αφορά ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, για τα επεισόδια στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Στη σχετική ανακοίνωση-καταγγελία της η ΕΦΕ γράφει:

«…Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια με ρίψεις αντικειμένων και χημικών από την πλευρά των αστυνομικών, διαδηλωτής πλησίασε γυναίκα εικονολήπτη που κάλυπτε την διαδήλωση για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού και προσπάθησε να της αποσπάσει με βία την κάμερα…».

Και σχολιάζει ο φίλος:

Πλησίασε τη γυναίκα του εικονολήπτη; Κι αυτός ο εικονολήπτης πια… Τόσο άχρηστος, που είχε τη γυναίκα του να του βαστάει την κάμερα; Και καλά, «κάλυπτε την διαδήλωση», αλλά τη γυναίκα του την άφησε ακάλυπτη;

Αν αντί: γυναίκα εικονολήπτη γραφόταν: εικονολήπτρια, θα υπήρχε πρόβλημα;

Προφανώς εικονολήπτρια θα πούμε, όχι «γυναίκα εικονολήπτη», όπως θα πούμε «ποιήτρια» και όχι «γυναίκα ποιητή».

Πάντως ο φίλος μας είναι σεμνός. Μπορεί να έστειλε πρώτη φορά μεζεδάκι, έχει όμως συμβάλει καίρια σε ένα από τα πρώτα λεξιλογικά μας παιχνίδια -δεν λέω περισσότερα για να μην μαρτυρήσω την ταυτότητά του.

* Φίλος στέλνει τη φωτογραφία αριστερά, διαφημιστικό κάποιου βορειοελλαδίτικου χυμοπωλείου.

Η απορία είναι γιατί ο διαφημιστής προτίμησε το δύστροπο «ευρέθη» από το ομαλότατο και κοινότατο «βρέθηκε».

Η ανορθογραφία, το «ευρέθει», είναι μάλλον δίκαιη τιμωρία για τον σουσουδισμό.

* Η νέα υφυπουργός Κ. Παπακώστα σε συνέντευξή της υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετατραπεί σε «ακροδεξιό συνονθύλευμα».

Η λέξη ταλαιπωρήθηκε σε διάφορους ιστότοπους, συχνά χάνοντας το νι, αλλά την πιο ευρηματική ανορθογραφία, παρετυμολογική μάλλον, την είδα στο tvxs, όπου γράφτηκε «ακροδεξιό συνοθήλευμα» (κάτι με τη θηλή θα έχει να κάνει).

Ευτυχώς το διόρθωσαν, όχι όμως πριν προφτάσει να αναδημοσιευτεί αλλού.

* Φίλος του ιστολογίου μού έστειλε βίντεο από το Next top model, με τίτλο (δεν βάζω λινκ) «Η οντισιόν της Ηρούς Δημητρακοπούλου».

Αν προκριθεί στα τελικά η Ηρού, που μάλλον θα προκριθεί, θα δεινοπαθήσουμε όλη τη σεζόν.

* Φρέσκια προσφορά από τη Ράιαν, όπως την εντόπισε φίλος στα Υπογλώσσια:

Για να πάρετε την έκπτωση, «Βιβλίο μέχρι τα μεσάνυχτα Κυριακή».

Δεν μας διευκρινίζουν όμως τι βιβλίο είναι αυτό που πρέπει να έχουμε διαβάσει ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Μην είναι καμιά γκουμούτσα; Και διαβάζεται άραγε εύκολα;

* Και όταν κοτζάμ Ράιαν καταφεύγει στο μεταφραστήρι για να γλιτώσει τις πενταροδεκάρες που θα έδινε σε εναν μεταφραστή, πώς να κατηγορήσεις αυτούς που έφτιαξαν την αγγελία αριστερά που έκαναν το ίδιο;

Κι έτσι, το the plan to save the world έγινε:

Το σχέδιο για να σώσει ο κόσμος.

Τι να σώσει; Να τελειώσει; Να εξαντληθεί; Μη σώσει.

Το έλεγξα από περιέργεια, είναι ακριβώς η απόδοση που βγαίνει αν χρησιμοποιήσουμε το Google translate στην επίμαχη φράση.

Έχει κι άλλα λαθάκια στα ψιλά γράμματα, αλλά είπαμε, εδώ η Ράιαν μεταφράζει με… αυτόματο πιλότο.

Για να είμαι δίκαιος, αν αλλάξουμε λίγο τη φράση σε

we have the plan to save the world

το Γκουγκλ μεταφράζει σωστότερα (για να σώσουμε τον κόσμο).

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας σώσουν, και πώς θα το κάνουν, δεν το ξέρω.

* Φίλος του ιστολογίου στέλνει μια αφίσα-πρόσκληση σε μία κατά τ’ άλλα πολύ καλή και αξιέπαινη πρωτοβουλία, που όμως έχει δυο λαθάκια, αφενός την εντελώς απρόσμενη γενική «της συνεργάτης»,  αφού υπάρχει το απόλυτα ομαλό «η συνεργάτρια-της συνεργάτριας»  και αφετέρου το άκλιτο όνομα.

Ίσως είχαν γράψει αρχικά «της συνεργάτη». Πάντως, εγώ αναντίρρητα προτιμώ τον έμφυλο τύπο «της συνεργάτριας». Υπάρχει και ο τύπος «η συνεργάτις», που κάποιοι τον θεωρούν επισημότερον, αλλά εγώ τον αποφεύγω -έχει και δύστροπη γενική.

* Μια εξωφρενική είδηση συνοδεύεται από ένα κακό κείμενο. Διαβάζω ότι σε κάποιο σχολείο έβαλαν τις εργαζόμενες που ήθελαν να προσληφθούν ως καθαρίστριες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα είναι συνεπείς και ευσυνείδητες.

«Ως καθαρίστρια …. θα εκτελώ τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με υπευθυνότητα, συνέπεια, ευσυνειδησία, χωρίς να αντιδρώ και να συμπεριφέρομαι κόσμια στις παρατηρήσεις, συστάσεις και υποδείξεις της διευθύντριας…»

Τους ζήτησαν να υπογράψουν, δηλαδή, ότι δεν θα συμπεριφέρονται κόσμια στις παρατηρήσεις και υποδείξεις της διευθύντριας! Τι λέτε;

* Αυτό είναι παλιό, αλλά τώρα το έστειλε ο φίλος του ιστολογίου. Σε άρθρο με συμβουλές για τη διατροφή πριν από και μετά την άθληση, διαβάζουμε ότι ένα από τα προτεινόμενα σνακ, τέταρτο στη σειρά, είναι

1 μπαγκέτα με αγαπούλα ή κοτόπουλο και λαχανικά

Το αγαπημένο σνακ του ανθρωποφάγου;

* Και μια και μιλήσαμε για σνακ, να τελειώσουμε με ένα… μεζεδάκι για μεζεδάκια.

Ο καθηγητής Συνολάκης (καταπληκτικό όνομα!), εκείνος ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που εκπόνησε πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι, αποδείχτηκε τελικά ότι δεν είναι και τόσο ανεξάρτητος αφού είναι στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, μέλος του ΔΣ του Ιδρυματος Μητσοτάκη, βαφτιστήρι του Μητσοτάκη πατρός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ!

Αλλά δεν θέλω να σταθώ σε αυτό. Όμως, καθώς έγιναν γνωστές οι σχέσεις Συνολάκη-Μητσοτάκη, κλονίστηκε και ένας ακόμα εθνικός μύθος. Συγκεκριμένα, γράφτηκε ότι πριν από δυο βδομάδες, ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη παρέθεσαν γεύμα σε φίλους, όπου βέβαια ήταν καλεσμένος και ο Συνολάκης, και ότι σερβιρίστηκαν «τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη«.

Όπου μαθαίνουμε ότι τα ονομαστά «ντολμαδάκια της Μαρίκας«, που υποτίθεται ότι ξετρέλαναν πολιτικούς και διανοούμενους, από τον Χαρίλαο Φλωράκη ίσαμε τον Τζορτζ Μπους, τελικά τα μαγείρευε όχι η Μαρίκα αλλά η Φιλιππινέζα μαγείρισσα, η Έμμα.

Τίποτα δεν θ’ αφήσουν όρθιο σε αυτή τη χώρα. Σε λίγο θα μας πουν ότι δεν υπήρξε ποτέ ο εύζωνας Κουκκίδης!

 

 

Advertisement

230 Σχόλια προς “Μεσοσεπτεμβριανά μεζεδάκια”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο ! Πολύ ενδιαφέροντα μεζεδάκια, και πάλι !
  Η Διεθνή Έκθεση… O tempora, o mores… Mια μέρα θα καταλήξουμε και στους ξηρούς καρποί (και κάποιος ρέκτης εκείνης της εποχής θα πει ότι απαντά ήδη στον Χάρρυ Κλυνν από τη δεκαετία του 1980…)
  Να, άλλωστε, που την πάτηξσε και ο αποκάτω, και πήγε να φτιάξει το «η συνεργάτη, της συνεργάτης»…
  Ωραία και η δήλωση για τις καθαρίστριες, εκεί την πάτησαν με το «και να», γνωστή κατάληξη όρκων, είτε του στρατιωτικού είτε αυτού των βουλευτών…

 2. Γς said

  Καλημέρα

  τι φωτό κι αυτή; Την έβλεπα το πρωί κι έλεγα να την σχολιάσω εδώ αλλά φοβήθηκα ότι θ αρχίσετε να φωνάζετε πάλι.

  Του κώλου.

  Και θυμήθηκα κάποιον στη Μάνη, που καμάρωνε κάποιος ότυαν εκθείαζα στους άλλους τις ιταλικές, βενετσιάνικες καταβολές της οικογένειάς του.

  -Αλλωστε και τ όνομά του είναι Ιταλικό.

  Πέταξε στήθος. Και τον ρωτάω: -Να το εξηγήσω; -Οχι, όχι! Εντρομος.

  Τον έλεγαν Ντεκούλο [του Κώλου]

 3. Αὐγουστῖνος said

  Καλημέρα…

  Συνολάκι Συνολάκη
  Ἄφαντον τὸ ντολμαδάκι.
  Τυλιχθέντος τοῦ ντολμᾶ
  Τί τὸν θέλεις τὸν γιαρμᾶ;

  (στιχουργικὴ ἀλὰ Μπόστ)

 4. Γς said

  2:

  >Και θυμήθηκα κάποιον στη Μάνη, που καμάρωνε κάποιος ότυαν εκθείαζα

  Και θυμήθηκα κάποιον στη Μάνη, που καμάρωνε όταν εκθείαζα

  Ντάξει μπάρμπας μου είναι από το σόι της μάνας μου, που έχουν και το μοναστήρι του Ντεκούλου [Ορλοφ και τέτοια] με τις παραστάσεις των Μεδίκων και που κάθε χρόνο μαζεύονται εκεί [οι … Γιατράκοι Μέδικοι]

 5. Γς said

  >Όπου μαθαίνουμε ότι τα ονομαστά «ντολμαδάκια της Μαρίκας«, που υποτίθεται ότι ξετρέλαναν πολιτικούς και διανοούμενους, από τον Χαρίλαο Φλωράκη ίσαμε τον Τζορτζ Μπους, τελικά τα μαγείρευε όχι η Μαρίκα αλλά η Φιλιππινέζα μαγείρισσα, η Έμμα

  Κι εγώ που πίστευα ότι ήταν από κονσέρβα Υφαντής

 6. LandS said

  Δεν βρίσκετε εξαιρετικά προνοητικό τον παπά με την εικόνα; Κάτσε να φορέσω μάσκα, είπε, μη και αρχίσει κάνας κώλος και …αερίζεται!

 7. Νέο Kid said

  Εμένα παντως, στο the plan to save the World το μηχανάκι μού βγάζει -κατά βάση σωστά- το σχέδιο γι να σώσει ΤΟΝ κόσμο. …
  Φαίνεται δηλαδή ότι η αλλαγή του τον με το ο ήταν δημιουργική παρέμβαση «ανθρώπου»…

 8. nikiplos said

  Καλημέρα… πείτε με σχολαστικό, αλλά αυτό το τυφώνας «Φλόρενς» που κυριαρχει στα μήδεια δεν είναι λίγο φραγκολεβαντίνικος? Μπορούμε να τον πούμε Φλωρεντία όπως λέγαμε Κατρίνα…
  Βέβαια τον Άντριου δεν τον είχαμε πει Ανδριανή.

 9. Νέο Kid said

  Αυτά τα τιτσιρώματα έγιναν πολύ της μόδας μετά το Braveheart.
  Σκοτσέζικα ήθη εν Μασεντόνια…

 10. Γς said

  Βαφανκούλο, Ανκιλέ!

  Γίνεται καμιά προσπάθεια εντοπισμού του.

  Θα του άξιζε μια ευρύτερη δημοσιότητα με μια μήνυση για προσβολή της δημοσίας αιδούς για να τον δούμε και ντυμένο στο εδώλιο και να γελάσει κάθε πικραμένος….

 11. Πάνος με πεζά said

  Florence and the machine, για μουσική. Λίγο ιερόσυλη η διασκευή, αλλά όχι και από τις αποτυχημένες…

 12. Πάνος με πεζά said

  Γιατί;

 13. Νέο Kid said

  Επίσης, βάζω στο γκουγκολτρανσλάτε book until Sunday midnight και μου βγάζει «κάντε κράτηση έως Κυριακές τα μεσάνυχτα»
  Συμπέρασμα: ο Ράιαν δεν χρησιμοποεί γκουγκολ , αλλά κάτι χειρότερο…

 14. Νέο Kid said

  Το «παρθένο δάσος» , του οποίου τη δροσιά ξεπερνάει το καρπουζόζωμο Santa Barbara ( California? Or Egaleo?) πού βρίσκεται;

 15. Sarant said: «Βέβαια, έτσι κρύβεται το μεγαλείο του μακεδονικού κώλου, που είναι ένας και είναι ελληνικός»

  # Καλά, μας έμεινε τέτοιο …κοψίδι μετά την τσιπροσυμφωνία των Πρεσπών;; Και γω που νόμιζα ότι ο Τσίπρας το είχε δώσει ολόκληρο στον σύντροφο Ζάεφ, πρέπει τώρα να ζητήσω …τσιπροσυγγνώμη;;

 16. atheofobos said

  Η επίδειξη ενός γυμνού κώλου δημοσίως πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον των φωτογράφων γιατί εκτός του Μακεδονομάχου του κώλου υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει :Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική αλλά ομοφυλοφιλική!
  https://www.protothema.gr/greece/article/799409/fotografies-hroma-horos-kai-aproopta-sto-7o-thessaloniki-pride/
  Αλλά και η Αριστερά δεν έχει διαστάσει να διακηρύξει με την επίδειξη κώλων την πολιτική του σημασία!
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/609558/duo-gumnoi-diadilotes-sto-sudagma/comment-page-2
  https://www.paraskhnio.gr/i-gymni-diamartyria-gia-to-mpoyrkini/

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7 Μήπως το μεταφραστήρι του Γκουγκλ δίνει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα τη χώρα όπου βρίσκεσαι;

  13 Ναι!

  14 Έχει ένα στη Δράμα.

 18. dryhammer said

  Οπότε, μεθαύριο 19 του μήνα, θα έχουμε του κώλου τα εννιάμερα;

 19. dryhammer said

  18. Μπαρδόν, 17 του μήνα

 20. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Έβαλα στο γκουγκλομεταφραστήρι «1 baguette with honey or chicken and vegetables» και μου το έβγαλε σωστά «1 μπαγκέτα με μέλι ή κοτόπουλο και λαχανικά». Εκείνο το «αγαπούλα» τι μεταφραστήρι το έβγαλε;

 21. ΣΠ said

  20
  Επίσης, έβαλα «the plan to save the World» και έβγαλε «το σχέδιο για να σώσει τον κόσμο». Όμως το «book until Sunday midnight» έβγαλε «βιβλίο μέχρι τα μεσάνυχτα της». Περίεργο.

 22. ΣΠ said

  Μια και σήμερα έχουμε μεζεδάκια του κώλου, ας βάλουμε και ένα για κάποιο άλλο στοιχείο της ανατομίας.

 23. Katrina, όχι Κάθριν ή κάπως αλλιώς, λέγεται και στα αγγλικά ο κυκλώνας που πλημμύρισε τη Νέα Ορλεάνη. Το αντίστοιχο αυτού που προτείνεις, Νίκιπλε, θα ήταν να τον λέγαμε… Αικατερίνη ή Κατερίνα :).
  Άλλωστε Florence είναι και γυναικείο όνομα στα αγγλικά. Τα ελληνικά, απ’όσο ξέρω, μόνο Βενετίες έχουμε…

 24. atheofobos said

  18
  Σχετικά με το τι σημαίνει του κώλου τα εννιάμερα μια πλήρης και εμπεριστατωμένη πραγματεία υπάρχει στο ποστ
  ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/05/blog-post_5.html

 25. dryhammer said

  20. Το μεταφραστήρι του Μάκαρου (διατροφή μετά την προπόνηση).

 26. Γς said

  18:
  Και κάποτε κάποιος ειδικός εξηγούσε στη ΤιΒι στάσεις και πρακτικές του Σεξ.

  -Στην περίπτωση του πρωκτικού ο πόνος μπορεί να κρατήσει και εννιά μέρες

  Κι ένας τηλεθεατής στο τηλέφωνο:

  -Ειναι αυτό που λέμε; Του [μπιπ] τα εννιάμερα;

 27. ΣΠ said

  23
  Άγγελε, έχουμε και Φλωρεντίες.
  https://www.11888.gr/white-pages/%CE%A6%CE%9B%CE%A9%CE%A1%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%91/?lat=-1&lng=-1

 28. Triant said

  20, 21: Το google μαθαίνει (όχι σαν κάτι άλλους).

  Σας καλημέρισα; Δεν σας καλημέρισα. Καλημέρα σας, τι κάνετε; Καλά ευχαριστώ!

 29. Honey ήταν λοιπόν η αγαπούλα; Εγώ φαντάστηκα πως θα ήταν γαλοπούλα, πειραγμενη από κάποιον ορθογραφικό διορθωτή!
  Αν ήταν όντως honey το πρωτότυπο, θα πρόκειται για το ίδιο μεταφραστήρι που διέπραξε και τα σλοβακικά γατάκια 😉

 30. Γς said

  25:

  Α, το λέει ο Αθεόφοβος πιο πάνω [Σχ, 16]:

  «Μια επιστημονική εξήγηση για την προέλευση της έκφρασης μας προσφέρει το έγκυρο slang.gr βάσει της γνωστής εκπομπής του Ασκητή:

  Παίρνει τηλέφωνο μια στην εκπομπή του και του ζητάει τη συμβουλή του για το αν είναι καλό να κάνει πρωκτικό σεξ με τον άντρα της. Τότε ο Ασκητής της απαντάει ότι δεν κάνει κακό αν γίνεται με προσοχή, και της συστήνει μετά αποχή εννιά ημερών για να συνέλθει ο κώλος της! Οπότε μετά παίρνει τηλέφωνο ένας ξεκάρφωτος και του λέει: «Γιατρέ, αυτά είναι του κώλου τα εννιάμερα;;»

 31. Μπετατζής said

  1) Όχι πείτε, αμα διαβάζατε μόνο τον τίτλο, ποιός θα καταλαβαίνατε ότι αυνανίζεται ;; http://www.topontiki.gr/article/289093/anastatosi-sto-irakleio-aynanizetai-edo-kai-4-mines-exo-apo-tin-epiheirisi-tis#.W5qKRiiysvM.twitter
  2) Κάτι διαβάζω για ένα άρθρο 13 που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Εσείς εδώ που είστε ενημερωμένοι με τα ιντερνετικά γιατί δεν λέτε τίποτα ;;; Αν κατάλαβα καλά, νομίζω ότι πλέον δεν θα ανεβαίνουν γιουτιουμπάκια τόσο εύκολα και θα πέσουν τα σχόλια στο μισό τουλάχιστον.

 32. ΣΠ said

  29
  Ίσως να έχεις δίκιο και να μην είναι μετάφραση από τα αγγλικά. Σε άλλο σημείο γράφει «1 κούπα κάστανο ρύζι». Αυτό σίγουρα είναι από διορθωτή.

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Οι μέρες είναι φουσκωμένες. Αέρας ή κύηση;….
  Τώρα στο Κόκκινο,105,5, ο Στέλιος Ελληνιάδης συνομιλεί με εκπροσώπους του ΑΚ, από την Αγγλία και τη Γερμανία.

 34. loukretia50 said

  Πάνο με πεζά
  Επειδή είμαι ομοιοπαθής (κι άσχετη) προτείνω να αντιγράφεις το λινκ και να το κόβεις από το σημείο που γράφει list και μετά. Αυτά παθαίνουμε όσοι έχουμε λίστες. Τάδε έφη κακόψυχος σε φάση που σας έβγαζα συνεχώς goth !

  Οσο για σας, βλέπω ότι μερικοί ξεκινήσατε τη μέρα πολύ δυναμικά! Μήπως τα ήπιατε?

  Selfish Murphy – Drinking Song

 35. sarant said

  20-25-29 Κι εγώ νομίζω πως δεν είναι μεταφραστήρι και πως η γαλοπούλα έγινε αγαπούλα από κορέκτορα ή μάλλον από αφηρημάδα.

  31 Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό.

 36. loukretia50 said

  » Αχ γαλοπούλα μου, αγαπούλα μου!
  Παραμύθι πούλα μου!…»

  (κι εγώ τα ήπια χθες!)

 37. Alexis said

  #24: Αν δε δω το βίντεο με τον Ασκητή να λέει «αποχή εννιά ημερών» δεν το πιστεύω. 🙂
  Προφανώς πρόκειται για μια ακόμη ανυπόστατη χοντράδα του slang.gr

  Εύλογες ωστόσο μου φαίνονται οι υπόλοιπες εξηγήσεις που δίνεις στο άρθρο σου.

 38. ΓΤ said

  Έχω την αίσθηση ότι ο Φλωράκης δεν είχε απολαύσει τα ντολμαδάκια της Μαρίκας, αλλά τα μυζηθροπιτάκια της. Σχετικά με τα ντολμαδάκια «της» και αντίστοιχο φερερικό φαγοπότι της εποχής, απολαύστε το δεξιαριάτο (Μεϊμαράκης στυλ τυρέμπορα, καραμανλικό κράτημα μαχαιροπίρουνων με ευλάβεια εντομολόγου, Βουλγαράκης, που ψαρεύει με μπουκάλες ως γνωστόν, λοιποί ογκόλιθοι της γνώσης και της πόσης), κατά Χαλέπα θαρρώ στο https://www.youtube.com/watch?v=13_4QNCdaU4

 39. Pedis said

  Μπορούμε να πούμε «δράττομαι της ευκαιρίας», αν θέλουμε να φορέσουμε μεταξωτά πουκάμισα, αλλά θα πούμε «αδράχνω την ευκαιρία».

  Όχι Πουκάμισα αλλά (λόγω θέματος, σήμερα) βρακιά! Αυτά που δεν έχουν κάτι γελοίοι σαν τον Λοβέρδο κψνχ-ει.

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το ΣεΜπτέβρη, θ΄ανοίξω κατάλογο με τους επιφανείς/επώνυμους (διαβ. δημοσιογράφους + πολιτικούς) που το έχουν τσιμεντώσει αυτό το γλωσσοστραμπουληγμένο. ‘Eμπτι 😦

 41. ΓΤ said

  40> Για τον ΣεΜΠτέμβριο, χαρείτε τιτλάρα οικονομικών αναλυτών στο http://www.indeepanalysis.gr/oikonomia/h-ellhnikh-oikonomia-mechri-to-2021-anathewrhsh-septemvrios-2016

 42. Για όσους βλέπαμε από τις αρχές του αιώνα σειρές ντοκιμαντέρ με φυσικές καταστροφές και παρόμοια στο NG, το Discovery, κλπ., ο Συνολάκης, καθηγητής τότε -και τώρα, ίσως- σε πανεπιστήμια την Καλιφόρνια, ήταν σταρ. Στην Ελλάδα, ίσως, κατά τα ειωθότα, τον κράτησαν έξω από πιο μεγάλα πανεπιστήμια, και ξέμεινε στα Χανιά. Πάντως, η τωρινή επιτροπή που λέμε, έχει μέσα τακτικούς του συνεργάτες, κλπ., όλη, δηλαδή, η επιστημονική σκοπιά είναι σκέτο Συνολάκης.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  39. >>μεταξωτά…
  κι από καραβόπανο ! 🙂

  Από την Τεγέα;
  🙂

 44. π2 said

  Πραγματικός χτεσινός διάλογος στον συνοικιακό χασάπη:

  – Κάτι άλλο θέλετε;
  – Ναι, ήθελα και κοτόπουλο, φιλέτο στήθους.
  – Βεβαίως, πόσα κομμάτια;
  – Βάλτε τέσσερα.
  – Πώς τα κόβω; Έτσι (δείχνοντας με το μαχαίρι);
  – Όχι, όχι εγκάρσια, κόψτε τα κατά μήκος.
  – Πώς το είπατε;
  – Κατά μήκος.
  – Όχι, την άλλη λέξη.
  – Εγκάρσια.
  – Τι γλώσσα είναι αυτό;
  – Ελληνικά.
  – Αρχαία;
  – Ναι, αλλά το λέμε και στα νέα ελληνικά.
  – Και τι σημαίνει;
  – Το αντίθετο του κατά μήκος.
  – Να τα κάνω σνίτσελ δηλαδή.
  – Ναι, αυτό.

 45. Για τον Βουλάγξ, κι όχι μόνο:

  από το 28:40 περίπου στο επεισόδιο της 11/9.

 46. sarant said

  44 Καταπληκτικό

  45 Αυτό ξέχασα να το βάλω, κρίμα.

  Φυσικά δεν είναι ντοπιολαλιά αλλά μιμηση ή παρωδία ντοπιολαλιάς.

 47. Νέο Kid said

  44. Αυτό το πράγμα παντως, τα παναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο να τα λένε σνίτσελ στην Ελλάδα…
  Ακόμα θυμάμαι το γέλιο που έριχνε ένας Αυστριακός συνεργάτης παλιά στην Πάτρα , όταν έβλεπε chicken schnitzel στον κατάλογο εστιατορίων…

 48. Νέο Kid said

  44. Επετέλεσες κοινωνικό έργο παντως Π2ε, και προώθησες την εκπαίδευση βιωματικά.
  Τώρα ο χασάπης έχει διά βίου εμπεδώσει τον ορισμό του «εγκάρσια», πράγμα λίαν αμφίβολο εάν η εκπαίδευση είχε γίνει ψυχρά και θεωρητικά…
  Εγκάρσια = Α λα σνίτσελ !

 49. spiral architect 🇰🇵 said

  Νικοκύρη, μας πούλησες!💀
  (για τον τίτλο)

  Καλημέρα στην παρέα.

 50. Λεύκιππος said

  14,17 Και η Αγία Βαρβάρα (ποτάμι) και το παρθένο Δάσος, ε και ο Νέστος στη Δράμα είναι και ο «παπατζής» που διαφημίζει τον καρπουζοζωμό μ’ αυτό τον τρόπο κι αυτός στην Δράμα είναι.

 51. atheofobos said

  37
  Se non è vero, è ben trovato!

 52. Αυτό με την προαναγγελία των δρομολογίων των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, είναι κάπως…, ή όχι;

 53. Καλημέρα,
  Γιατί αυτό με το βιβλίο της Ράιαν το θυμάμαι να το έχουμε ξανασχολιάσει εδώ;

 54. Γς said

  -Εγκάρσια;

 55. ΓΤ said

  44> Πόσο λυπάμαι αυτούς που δεν σέβονται τον χασάπη, τον μανάβη, τον ψαρά και δεν προσαρμόζουν τη γλώσσα στον εκάστοτε χώρο στον οποίο βρίσκονται, μπαίνουν να ψωνίσουν δοκησίσοφοι διάνοι, μα στην ουσία κενόφρονες. Αυτοί είναι ικανοί για το κρέας να ζητήσουν προμελέτη μηκοτομής. Πολλά τα περιστατικά εδώ στη γειτονιά.
  Κοιτάω λοιπόν τα ράφια στον μπεσαλή τυρά κυρ Σπύρο, έναν άνθρωπο σκαμμένο, και σκυμμένο κάποτε, από τις κακουχίες του Χότζα, και μπαίνει στο μαγαζί συνταξιασμένος υποστράτηγος, από αυτούς που διατάζουν ακόμα και στα όνειρά τους, βολτάρει, δε, στον δρόμο με τα χέρια πισωσταύρωτα συνοδευόμενος από την οξυζεναρισμένη σύζυγό του…

  – Καλώς τον. Τι να βάλω;
  – Γκούντα βάλε μου.
  – Ποιο θες; Πόσο να σου κόψω;
  – Αυτό θα σ’ το πω σε λίγο. Άλλο με απασχολεί τώρα.
  – (!!!) Δεν σε κατάλαβα. Τι να κάνω;
  – Τι ποιότητες έχεις; Θέλω η φέτα να κυλινδροποιείται ομαλά.
  (ακούω τον Χενεράλ Αρβυλαδόρ και μουθουνίζω)
  – Πώς το ‘πες αυτό; Πόσες φέτες;
  – Θέλουμε στο σπίτι να κάνουμε ρολάκια και να μη μας σπάσει το τυρί. […]
  – Πες το έτσι. Τώρα σ’ έπιασα!
  […]

 56. ΣΠ said

  47
  Για τους αυστριακούς το σνίτζελ είναι αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κρέας. Αλλά σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν και άλλα κρέατα για αυτό που λένε σνίτζελ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Schnitzel

 57. ΣΠ said

  Ο Μητσοτάκης είπε σε οπαδούς του Άρη «Πάτε καλά, ε; Ο Άρης πάει καλά». Πάει, την χαντάκωσε την ομάδα.

 58. ΓΤ said

  Τι ωραία που μας γυρίζει ο «κυριούλης με το Απερόλ» (ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Βαμβακάρης δηλαδή) στα χρόνια των «Αγανακτισμένων». Τότε λοιπόν, στην «κάτω πλευρά» της Πλατείας Συντάγματος, το γκαβόματό μου είχε δει παρέα τους «αγανακτισμένους» Ηλία Λιβάνη με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη…

 59. sarant said

  49 🙂

  50 Ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση

  52 Δεν ανοίγει

  53 Λες; Πάντως κι άλλες δύο φορές έχουμε συζητήσει για το μεταφραστήρι της Ράιαν

  57 Ωχωχωχ…

 60. Γιάννης Ιατρού said

  27: Και Κωνστάντζες έχουμε, ντόπιες 🙂

 61. Νέο Kid said

  55. Σιγά ρε φίλε, που δε σεβάστηκε ο Π2ος να πούμε… κόψε κάτι!
  Του είπε κατά μήκος, και μετά εγκάρσια. Δεν τον έβαλε να κλίνει «το βόειον, του βοείου …»
  Μάλλον εσυ είσαι δοκησίσοφος…

 62. voulagx said

  #45: Για τον Σταζυμπο, και οχι μονο.
  Κουΐζ: Ποια κοινη ιδιοτητα εχουν οι λεξεις «ζγκατάψυξ», «βλαχάν», «ζάπα»;

 63. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  37 Την ιστορία, ανεκδοτολογικά, την έχω ακούσει πριν από πολλά χρόνια, όμως στην εκδοχή που ξέρω εγώ ο τηλεθεατής εκβίασε τη στιχομυθία, κάτι σαν «είναι αλήθεια πως χρειάζονται 9 μέρες για…» κλπ. Δεν αποκλείεται να είναι αλήθεια, πολλοί έπαιρναν για να κάνουν πλάκα.

  56 Το ’91, στην μόλις αποχαρακτηρισθείσα γεωγραφικώς Ανατολική Γερμανία, έτρωγα στην εστία του εκεί Πολυτεχνείου. Κοινό ανέκδοτο ήταν το «σνίτσελ των ηλεκτρονικών», αλλιώς PNP schnitzel, με τα PNP να σημαίνουν pate-nichts-pate 😛

 64. ΓΤ said

  61> Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν ήθελα να κρίνω τον Π2. Ίσως ερμήνευσα σφαλερά, και θεώρησα ότι ο Π2 ήταν αυτήκοος, όπως εγώ. Η εικόνα που περιγράφει ο Π2 ήταν η αφορμή να περιγράψω ένα στιγμιότυπο από τη γειτονιά με χείριστο πελάτη. Ζητώ προσωπικά συγγνώμη από τον Π2, αλλά και επειδή έδωσα λαβή να ερμηνεύσετε έτσι το σχόλιό μου.

 65. Γιάννης Ιατρού said

  63: Έχει και τα αντίστοιχο ΝΡΝ σνίτσελ: N(ichts)P(aniermehl)N(lichts), π.χ. στη (παλιά Δ.) Γερμανία 🙂

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  «Η διεθνή» (αρκετά σπάνιο βέβαια)

 67. Γς said

  57:

  >, βολτάρει, δε, στον δρόμο με τα χέρια πισωσταύρωτα συνοδευόμενος από την οξυζεναρισμένη σύζυγό του…

  Χτες εδώ στου DiAngeloQ

  -Να βάλω γάλα στον καφέ;

  Γυρίζει και με κοιτάζει. -Να βάλει; -Να βάλει.

  -Να βάολετε

  -Παγάκια;

  -Να βάλει παγάκια; -Να βάλει. Εγώ

  -Να βάλετε.

  -Τι άλλο να βάλω;

  -Τι άλλο να βάλει; -Οξυζενέ!

  ———

  >– Καλώς τον. Τι να βάλω; – Γκούντα βάλε μου.

  Ζήταγε κι ο Γς Γκούντα στου Σκλαβενίτη.

  -Να σου βάλω απ αυτό το ντόπιο;

  -Φτιάχνουμε κι εμείς γκούντα;

  -Γερμανίας είναι, ντόπιο δηλαδή.

  ——

  >– Πώς το ‘πες αυτό; Πόσες φέτες;

  Την πρώτη φορά, που την είδα στα σαλάμια, της ζήτησα να μου κόψει 10 λεπτες φέτες χαλβά.

  -Χαλβά; Τι χαλβά;

  -Μακεδονικό

 68. Γς said

  63, 65;

  Μενού, σνίτσελ

 69. Gak said

  Στο ουδέτερο πώς θα κλινοταν; το διεθνί του διεθνού;

 70. Νέο Kid said

  64. Εντάξει, θα μπορούσε να του πει και «κόψ´το κόντρα!» ,αλλά δεν είναι μηχανικός ο άνθρωπος ( ο Π2) να έχει εύκαιρους αυτούς τους all around όρους.

 71. sarant said

  66 Ενδιαφέροντα!

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πιδυε, τελικά παρατηρώ ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν/δεν πρόσεξαν ότι είπε/έγραψες -βλέποντας του μαχαιριού την (κάθετη) φορά- «‘οχι εγκάρσια», (αλλά) «κατά μήκος»!
  Μύλος στο νόστιμο, και κυριολεκτικά, μεζεδάκι 🙂

  ΚΙ άλλοι το λένε/γράφουν
  εγκάρσια 🙂

 73. 52, 59γ: https://www.google.com/search?num=100&newwindow=1&q=«Ανακοινώνεται+ότι+για+την+επόμενη+εβδομάδα»+»τα+δρομολόγια+των+Κινητών+Αστυνομικών+Μονάδων»

 74. 52, 59γ: αυτό, την πόρσε μου…

 75. 52, 59γ: αυτό, την πόρσε μου…

 76. Νέο Kid said

  72. Ναι , έχεις δίκιο. Η αλά σνίτσελ τομή (ή κόντρα) είναι διαμήκης ,κι όχι εγκάρσια.

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα «ακριβές αντίγραφα» έχω πικρή,τόσο πικρή, κι επαναλαμβανόμενη πρόσκρουση, από προϊστάμενους κιόλας, στο δημόσιο…
  Πώς διάολο πήγε και τους σφηνώθηκε ΤΑ ακριβές; Μυστήριο…

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62 >>Ποια κοινη ιδιοτητα εχουν οι λεξεις «ζγκατάψυξ», «βλαχάν», «ζάπα»;
  Καταυλακιώτικη ,λμτ, απάντηση:
  πρώτα, τί είναι βλαχάν
  και β. έχουν από δυο α!

 79. ΓιώργοςΜ said

  Κι ένα σημερινό, που μόλις θυμήθηκα, στο φαρμακείο:
  «Να το ανακαινίσετε καλά πριν τη χρήση!»
  😛 😛 😛

 80. ΣΠ said

  57
  Και για να κρατήσει τις ισορροπίες στην Θεσσαλονίκη είπε να χαντακώσει και τον ΠΑΟΚ.
  Μητσοτάκης: «Μακάρι να εγκαινιάσω το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ»
  «Εύχομαι καλή δύναμη στον ΠΑΟΚ. Καλή επιτυχία στην Ευρώπη και στο Europa League. Το γήπεδο που τόσο χρειάζεται αυτός ο Σύλλογος να είναι κόσμημα, αντάξιο της ιστορίας του και θα σηματοδοτεί την πορεία της ομάδας στο μέλλον. Εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που θα το εγκαινιάσει! Θα έχετε την αμέριστη στήριξη μας, θα ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια που υπάρχουν και ο ΠΑΟΚ θα έχει το γήπεδο που του αξίζει».

 81. Γιάννης Ιατρού said

  44: Π2
  ήταν κι αυτός ο Ισπανός χασάπης … Κοψίδια Εγκάρσια Κομμένες

  68: Τιναφτορε το μοντέρνο; Εμείς μεγαλώσαμε με τα OC71a, γερμανίου (περιζήτητα, εισαγωγής από τον Ξενοφώντα Β. στη Βερανζέρου, το ένα το άλλαζες και με δύο λάμπες 6L6 άν έλαχε), που αν έξυνες το μαύρο χρώμα από το γυάλινο καπάκι τους, γίνονταν και φωτοδίοδοι 🙂

 82. 62: Η πρώτη δεν είναι λέξη. Τις άλλες δεν τις ξέρω. Ο τύπος στην εκπομπή βάζει στο τέλος τον Φαρσαλιώτη σκηνοθέτη να την πει και με σωστή προφορά. Σαχλαμάρες σε εκπομπή λέξεων… Περιμένεις βελτίωση;

 83. ΓΤ said

  @82> Με τον οποίο στίχο έχει πλαστεί ανέκδοτο (https://asteiakia.gr/anekdota/o_donis). Τι βελτίωση να περιμένεις…

 84. voulagx said

  #78 @ ΕΦΗ ΕΦΗ: Διαβασε το σχολιο του Π2: https://sarantakos.wordpress.com/2018/09/14/delivorias/#comment-526831

 85. Λάζαρος Μ. said

  Η ασυνταξία της ημέρας στο σημερινό άρθρο γνώμης του ‘Έθνους’:

  «Η διεκδίκηση του αιτήματος [να μην μειωθούν οι συντάξεις] δεν είναι κάτι που γίνεται επειδή απλά ετέθη στο τραπέζι το ζήτημα. Και η αποδοχή του δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει επειδή το ζητήσαμε. Δεν είναι αυτή η πρακτική των θεσμών. Και δεν είναι αυτή η αντιμετώπιση των εκπροσώπων τους προς τη χώρα μας. Το έχει δείξει και η αντιμετώπιση των νησιωτών μας, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να είναι ανάλογη της αντιμετώπισης που έχουν οι νησιώτες των δικών τους χωρών.»

 86. sarant said

  Ειδικά η τελευταία πρόταση…

 87. Jiannis Xristopulos said

  «…συνέπεια, ευσυνειδησία, χωρίς να αντιδρώ και να συμπεριφέρομαι κόσμια στις παρατηρήσεις…
  – Τι λέτε;»

  …πως ο τυπολάτρης φιλόλογος – γλωσσολόγος που απαγορεύει πάντα το κόμμα πριν τον σύνδεσμο, είναι αγράμματος. Και παίρνει στο λαιμό του αφελείς χρήστες της γλώσσας. Να, τί λέμε.
  Το καταλαβαίνω στα συμπλέγματα· αλλά εδώ;

 88. Λάζαρος Μ. said

  86. Ακριβώς. Τα προηγούμενα τα παρέθεσα για νοηματική αποσαφήνιση.

 89. spiral architect 🇰🇵 said

  Μετά τις δηλώσεις Κούλη για το (μελλοντικό) γήπεδο του ΠΑΟΚ, κάποιοι νιώθουν άβολα στον ιστότοπο του Σαραντάκου. 😈

 90. Pedis said

  Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου (http://www.europarl.europa.eu/news/el) σας παρουσιάζουμε μια συνοπτική παρουσίαση των μισθών και επιδομάτων που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές

  Μισθοί – Συντάξεις

  – 8.611,31 ευρώ προ φόρων, καθαρός μηνιαίος μισθός 6.710,67 ευρώ.

  – Σύνταξη γήρατος από την ηλικία των 63 ετών που φτάνει μέχρι το 70% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας τους.

  Επιδόματα

  – 4.416 ευρώ το μήνα ως «αποζημίωση γενικών εξόδων» για κάλυψη του κόστους των δραστηριοτήτων τους στις εκλογικές περιφέρειες όπως μισθώματα γραφείων, λογαριασμοί τηλεφώνου, υπολογιστές κοκ.

  – 4.264 ευρώ ετησίως για «έξοδα μετακίνησης» για εισιτήρια, διόδια,

  – 4.264 ευρώ ετησίως για «έξοδα μετακίνησης» για εισιτήρια, διόδια, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων, έξοδα ταξιδιών και στέγασης εκτός κράτους εκλογής τους κοκ.

  – 313 ευρω την ημέρα ως «αποζημίωση διαμονής» για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν ξενοδοχείο, γεύματα κοκ για κάθε ημέρα που είναι παρόντες στις συνεδριάσεις σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο.

  – 156 ευρώ την ημέρα για συναντήσεις εκτός της ΕΕ (εδώ προστίθενται τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων που επιστρέφονται χωριστά).

  – Επιστροφή του 2/3 των ιατρικών εξόδων τους.

  – Αποζημίωση στο τέλος της περιόδου της θητείας τους («μεταβατική» και λόγω «λήξης θητείας» όπως την ονομάζουν) ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους, με διάρκεια καταβολής αυτής της αποζημίωσης έως και για δύο χρόνια, εφόσον δεν έχουν αναλάβει εντολή σε άλλο κοινοβούλιο ή δεν ασκούν δημόσιο αξίωμα (αν ο ευρωβουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα σύνταξη λόγω γήρατος ή σύνταξη αναπηρίας, επιλέγει μεταξύ των δύο).

  […]

  Σημείωση 3η: Δεν γνωρίζουμε η κυρία Καϊλή, που έχει άποψη για τα επιδόματα των άλλων, των φτωχών και των άνεργων, ποια και πόσα από αυτά τα επιδόματα λαμβάνει. Βάσει του έργου και της προσφοράς της στον τόπο – όχι σαν κάτι τεμπελχανάδες – ελπίζουμε να τα λαμβάνει όλα.

  http://www.imerodromos.gr/posa-epidomata-lamvanei-i-kyria-kaili-toy-nikoy-mpogiopoyloy/

  Σημ. δική μου: δεν πρέπει να λαμβάνουν επίδομα για γραμματειακή υποστήριξη για να τα φέρνουν βόλτα με τη γραφειοκρατία σχετική με την κατάθεση δικαιολογητικών για τα επιδόματα από αποστολές/επιτροπές και τα ρέστα; Αλλά μπορεί να μην το χρειάζονται, θα είναι, προφανώς, ικανοί και άριστοι εκεί που έχει μάσα.

 91. spiral architect 🇰🇵 said

  Ξεφύγαμε εντελώς!

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84. Voulagx
  Πωπω, μου είχε ξεφύγει,δεν το είχα δει και θα είχα χάσει την πληροφορία για τη Βλαγανίτιδα/θεά των βατράχων.Πολύ ευχαριστώ!
  Τώρα η απάντηση στο κουίζ σου (62) μπορεί να είναι ότι κανένα απ τα τρία δεν είναι βλάχικο 🙂

 93. Pedis said

  Εδώ παράγει ιστορικής εθνικής σημασίας έργο (έχετε δει παπαγάλο να διαβάζει κείμενο;):

  ασταδιάλα κωλόπαιδα, ένα-ένα (… ενεκα μεζεδάκια του κώλου, σήμερα).

  (το ξόανο που θα αποκαλέσει από δημόσιο βήμα την πρωθυπουργάρα μας «Και Αλέξη …»! στο 1:15. )

 94. ΣοφίαΟ said

  Η Φιλιπινέζα απο που έμαθε να φτιαχνει ντολμαδάκια; Απότη Μαρικα. Αρα είναι τα ντολμαδάκαι της Μαρίκας (στις οικογένεις με μαγείρισσες έτσι παει το πράμα)
  Επειδή είδα πρώτα τη φωτό αναρω΄τηθηκα ποιός ήταν ο Φαμπρίτσιο Άντιο. Και ποιοί είναι οι Πάλτο. Τίποτα εξωγήινοι;

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 96. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Διάβασα ανάμεσα στα μεζεδάκια αυτό με την υπεύθυνη δήλωση που ζητούσε η διευθύντρια να υπογράψουν οι καθαρίστριες και ανασηκώθηκα απ΄την καρέκλα. Μου θύμισε ένα παρόμοιο περιστατικό μ΄ ένα απ΄τα αφεντικά μιας εταιρείας που είχα πιάσει δουλειά πριν παντρευτώ. ‘Οταν πέρασα από συνέντευξη για τη θέση Βοηθού Λογιστού, δεν ήταν παρόν ο ένας απ΄ τα τρια αφεντικά και δεν είχε ακούσει πως σε τρεις μήνες θα παντρευόμουν. Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας έκρινε ότι πληρούσα τα κριτήρια της θέσης και προσλήφθηκα . Σε σχεδόν 3 μήνες αφού είχα πιάσει δουλειά παντρεύτηκα. Η προϊσταμένη πριν γίνει ο γάμος μου μ΄ενημέρωσε ότι σύμφωνα με τον τότε εργασιακό νόμο είχα δικαίωμα να πάρω μια εβδομάδα άδεια την οποία και χρησιμοποίησα ως άδεια για «μήνα του μέλιτος». Όταν γύρισα μετά την άδειά μου στο γραφείο, με περίμενε ένας φάκελος ο οποίος περιείχε μια επιστολή. Η επιστολή ήταν ένα κατεβατό από διάφορες σκέψεις και χαρακτηρισμούς προς το άτομό μου, ενός απ΄τα αφεντικά της εταιρείας και μεταξύ άλλων περιείχε και μια υπεύθυνη δήλωση την οποία έπρεπε να υπογράψω (αν ήθελα να μη χάσω τη δουλειά μου) η οποία έγραφε πως δεν έπρεπε να μείνω έγκυος για τρια χρόνια!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου. Αφού συνήλθα μετά το διάβασμα της επιστολής, πήγα τα χαρτιά στην προϊσταμένη του τμήματος να επιληφθεί επί του θέματος, μόλις διάβασε κι εκείνη τα καθέκαστα κόντεψε να πέσει απ΄την καρέκλα. Ευθύς αμέσως κάλεσε όλες τις γυναίκες του γραφείου (ήμασταν πλειοψηφία) να παραστούν σε μίνι συμβούλιο. Αποφασίσαμε τελικώς να συντάξει εκείνη μια επιστολή προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προβάλλοντας αντίρρηση στα γραφόμενα του αποστολέα της επιστολής κι ανακοινώνοντας πως θα προβούμε σε στάση εργασίας. Μόλις κοινοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες κι ενημερώθηκαν όλα τ΄αφεντικά (οικογενειακή επιχείριση) έγινε μεταξύ τους το μάλε βράσε! Δικαιώθηκα τελικώς αλλά αυτό έμεινε ανεξίτηλο σαν σημάδι μέσα μου και δεν το ξέχασα ποτέ, ούτε μάλλον θα το ξεχάσω.

 97. LandS said

  Και κάτι ακόμα για την φωτογραφία.

  Όλοι μας ασχοληθήκαμε με τον κώλο του ξεβράκωτου Κυρίου και όχι με αυτά που δείχνει κάνοντας τη χαρακτηριστική χειρονομία. Τραγική ειρωνεία. Για να δείξει τα απαυτά του ξεβρακώθηκε.

 98. Λεύκιππος said

  97 Και να ασχολιόμασταν (!) τι θα άλλαζε;

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93.

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>αν θέλετε να τον θαυμάσετε σε όλο του το απροκάλυπτο μεγαλείο
  ακάλυπτο (και ακατάληπτο)

  >> Συνολάκης… εκείνος ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας
  Συμβουλάκης

 101. ΣΠ said

  Αν προκριθεί στα τελικά η Ηρού, που μάλλον θα προκριθεί, θα δεινοπαθήσουμε όλη τη σεζόν.

  Μπα, κόπηκε. Και δεν την λένε Δημητρακοπούλου αλλά Δημητροπούλου.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 103. ΣΠ said

  Καλά, αυτά τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη είναι καμμιά μυστική συνταγή που την γνωρίζει τώρα πια μόνο η Έμμα; Είναι κατοχυρωμένα και με κοπιράιτ;

 104. Πάνος με πεζά said

  ΅Ερώτηση προς τη συλλογική ευφυία του ιστολογίου : μια βίδα με ένα παξιμάδι, ξεκινούν να ενώνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο της περιφέρειας ή μπορεί να γίνει και σε άλλο;
  Να το πω αλλιώς : έχω ένα στήριγμα κουρτινόξουλου, που μπαίνει στον τοίχο, και βγάζει αρσενικό σπείρωμα προς τα εμπρός.
  Έχω και το φουρούσι του κουρτινόξυλου, που βιδώνει στο εν λόγω σπείρωμα, μέχρι να «τακάρει» στον τοίχο. Το πρόβλημα είναι ότι, εκεί που θα τακάρει, πρέπει η «φούχτα» του, ας πούμε, να κοιτάει πάνω, για να κάτσει καλά η κουρτινόβεργα. Ή ο κρίκος μέσα από τον οποίο περνάει η βέργα, να κάτσει κατακόρυφος.
  Το πρόβλημα μπορεί να λύνεται με λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο σφίξιμο (μερικά είναι και ανεξάρτητα, σφίγγοντας περαιτέρω με μια μικρή άλλεν), αλλά μου γέννησε αυτή την απορία. Μπορώ δηλαδή «ξεκινώντας» από άλλη γωνία το βίδωμα, να πετύχω αυτό που θέλω, ή με το σπείρωμα δε συμβαίνει ποτέ αυτό;

 105. Triant said

  104: Το βίδωμα ξεκινάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο για να βρεις γυρνάς το παξιμάδι ανάποδα μέχρι να νοιώσεις ένα τακ. Μία ροδέλα, ένα λαστιχάκι ή ένα φιμπεράκι μπορούν να σε βοηθήσουν να τερματίσεις το βίδωμα στην γωνία που θέλεις.

 106. Αρειανός said

  Ένα κόμμα για την προάσπιση των κακόμοιρων ζώων από την απληστία και τη βαρβαρότητα του ανθρώπινου είδους όχι μόνο είναι καλή ιδέα αλλά λείπει και από τα μέρη μας. Και αν δημιουργηθεί, εκτιμώ ότι δεν αποκλείεται να ξαφνιάσει ευχάριστα με την απήχησή του και να ξεπεράσει το όριο εισόδου στη Βουλή.

 107. Γς said

  93:

  Ναι αλλά ωραίο παπαγάλο
  [και ωραίο ξόανο]

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το άκουγα και στο ράδιο-για διαρροή εγκεφάλων αλλά και για αναχαίτιση εγκεφάλων (ακριβώς έτσι,το σημείωσα)-
  Χυμένα από κρανίο μυαλά μου θυμίζει παναγίαμου

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  90 Οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν αρκετούς βοηθούς οι οποίοι αμείβονται αναλογα με τα προσόντα τους και πληρώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής δεν επωφελείται λοιπόν από αυτό.

 110. Γς said

  104:

  Να κατέβεις απ την σκάλα αμέσως κι ασ’ την να κόψει το λαιμό της.

  Διαφορετικά θα το μετανιώσεις…

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106. Για τη γλώσσα που χρησιμοποιούν γίνεται λόγος,όχι για το πολιτικό περιεχόμενο του κόμματος, που δε νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι στη δημοκρατία είναι ελεύθερη κάθε πολιτική κίνηση.

 112. Γς said

  110:

  Αυτό έκανα εγώ και σώθηκα.

  Από το σφυροκάλεμο πιτσιρικάς για τις σωλήνες τότε του ηλεκτρισμού στο ταβάνι στις κουρτίνες γέρος άνθρωπος. Τα έφτυσα γενικώς.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. Πάνο, είσαι θεός,επίσης ο Τριάντ απο κάτω που καταλαβαίνει τί και πώς και σου δίνει οδηγίες. Εγώ μάλλον δε θα μπορούσα να το περιγράψω. Προεξοχή και θηλύκωμα και βίδα και παξιμάδι ξέρω μόνο γι΄αυτή τη δουλειά.Τί φουρούσια στην κουρτίνα, τί φιμπεράκια… βαθυμεσάνυχτη 😦 .

 114. nikiplos said

  @104, συνήθως ενώνονται στο ίδιο σημείο πάντοτε, αν φυσικά την βάλεις να ξεκινήσει από το ίδιο αρχικό… (πιάσ’ τ’αυγό και κούρευτο). Αρκετές φορές έχω ξεβιδώσει κάτι και υπολογίζω από την αρχή τη γωνία βιδώματος + όσο περίσσεψε. Αυτό συχνά βολεύει με τα υδραυλικά υλικά…

  Αν πρόκειται για πρόβλημα όπως το περιγράφεις τα πράγματα είναι ευκολότερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βάλεις αστεροειδές γκρόβερ πριν βιδώσεις… Ακόμη και στη λάθος γωνία θα έχεις και ικανοποιητική τάση αλλά και τριβή μεταξύ των μερών άρμωσης ώστε να μην παλατζάρει το όλον… Εγώ στον εργαλειοφόρο έχω πάντοτε διάφορες ροδέλες και γκρόβερ για αυτή τη δουλειά…

  Οι χάϊ ντράβλικς συχνά το «σώζουν» με την κάναβη αυτό…

  Συνομήλικε, δεν πιστεύω να υποπίπτεις στο κλασσικό λάθος των οικογενειαρχών και να κάνεις τέτοιου είδους μερεμέτια Σαββατοκύριακο?

 115. nikiplos said

  το @114 απευθύνεται στο @106!

 116. nikiplos said

  Λάθος στο @104 σωστά! άτιμη αρρύθμιση…

 117. Γς said

  114:

  κι ένα γκρόβερ ερμηνευμενο απο τον Σταρόβα

 118. loukretia50 said

  ΑΝΙΜΑΛ ΠΑΡΤΥ! – yeees!

  Είναι καιρός να ιδρύσουμε ένα κόμμα για τα ζώα!
  Πολλοί ενδιαφερόμενοι, προσέλευση αθρόα.
  Να δείτε που θα εκλεγεί και με πλειοψηφία
  απόλυτη θα κυβερνά, «Ζώα στην εξουσία!»

  Διαφορά δε θάχουν οι δημόσιες εκδηλώσεις
  των ευγενών τετράποδων, μόνο που οι δηλώσεις
  πρέπει να διανθίζονται με σχετική εικόνα :
  (για πλήρη ενημέρωση – με φάσεις του αγώνα)

  Ποιο ζώο ουρλιάζει δυνατά, ποιο ρίχνει την κοτρόνα?
  Ποιο αποκρούει με χτύπημα σε άσχετο σημείο?
  Ποια ξεφυσούν αδιάφορα, από το θεωρείο?
  Ποια είναι οι μπροστάρηδες σε κάθε αψιμαχία?
  Ποια μόνο θριαμβολογούν και χάνουν την ουσία
  και ποια, όσο κι αν θέλουνε,μένουνε στο ψυγείο?
  Είναι και κάποια άσχετα που ψάχνουν φαρμακείο
  και χανζαπλαστ για τις πληγές! – βουρ για το υπουργείο!
  Και ποια θρασύτατα απειλούν κι ας μην ανοίγει στόμα.

  Η κάθε ράτσα εκπρόσωπο θάχει μ΄άλλο χρώμα
  και μάτσο υποτακτικούς, που νούμερα προβάρουν
  για να τραφούν τα μίντια, καθώς θα τουιτάρουν
  ποικίλα φληναφήματα και θ΄αναρτούν εικόνες
  στο φέις μπουκ με κομπασμό κι ανάλογες κορώνες
  για δήθεν κατορθώματα κι ανένδοτους αγώνες.
  Τους πάντες θα κατηγορούν, λάσπη εις τους αιώνες.
  Κι όταν τα βρούνε ζόρικα, πάντα τη σκαπουλάρουν
  οι αρχηγοί,αφήνοντας τους άλλους να φουντάρουν.

  Κι αυτά που είναι μια ζωή στη λάσπη βουτηγμένα
  Τα πάντα θα λερώνουνε, μαζί και τα καημένα
  που παρασύρονται γιατί κανόνες δε γνωρίζουν
  Κι ακολουθούν τον αρχηγό κι αυτούς που καθορίζουν
  ποιος είναι ο στόχος τελικά, άβουλα, μπερδεμένα,
  κάθε επιτήδειου θύματα, τυφλά υποταγμένα
  στη δύναμη και στην πειθώ του κάθε καιροσκόπου.
  Και σαν αγέλη ακολουθούν και καίγονται επιτόπου.

  Υπάρχουν κι άλλα με κρυφές προσωπικές τους βλέψεις που δόλια κι ορμητικά, έξω απ΄τις προβλέψεις,
  χτυπάνε όποιους θα σταθούν φρένο στα σχέδιά τους
  έστω κι αν δείχνουν φανερά πως είναι στη μεριά τους.

  Και σαλονιού μικρά κανίς, απόγονοι από ράτσα
  Άλλοτε σπάνια και τρανή, γνωστή σ΄όλη την πιάτσα,
  για ζοριλίκια και κοννέ, πλούτη και περηφάνεια
  Τώρα ειδος μουσειακό, μα πρέπει απ΄την αφάνεια
  να ανασύρουν κάποτε άξιους κληρονόμους.
  Το βάρος πάντα κουβαλούν τα δύστυχα στους ώμους.
  Συνήθισαν από μικρά να κάνουν πασαρέλα
  Και όλοι να χειροκροτούν, μετάλλιο με κορδέλα
  από σικέ επιτροπή, και πάνω τους τα φώτα
  Σαν πρόβα τζενεράλε, τα στερνά τιμούν τα πρώτα

  Όμως δεν είναι εικονική η ζούγκλα και θηρία
  γίνονται όλοι τελικά, αν βρουν την ευκαιρία
  Κι ούτε αλεξίσφαιρη στολή δε φτάνει να τα σώσει
  Αν άχρηστα θεωρηθούν, η αγέλη θα προδώσει
  συντρόφους και ιδανικά, αρκεί να επιζήσει
  όποιος θα είναι ικανός το πόστο να κρατήσει.

  Και στρατιωτάκια αγέλαστα, που θέλουν με τη βία
  τα ζώα τα ανώριμα, που κάνουν φασαρία
  να πειθαρχήσουν και ιστορία νέα να διηγούνται.
  Όμως συμβάντα τραγικά, εύκολα δεν ξεχνιούνται.

  Είναι και κάποια ελεύθερα, που θέλουν να κερδίσουν
  γιατί πιστεύουν πως μπορούν για όλους να φροντίσουν
  Μα όμως είναι άμαθα στις μάχες και τη βία
  και γρήγορα αποσύρονται ή μπαίνουν σε ψυγεία.

  Κι άλλα που πάντα ομαδικά βαδίζουν –ένα σώμα
  Κι ίδιο απαιτούνε να φορούν όλοι οι άλλοι χρώμα,
  όταν αποφασίσουνε στο δίκαιο αγώνα
  να συμμετέχουν και να μπουν στο μάτι του κυκλώνα.
  Κι όσο τα ζώα του συρμού δε λεν να ωριμάσουν
  οι εκλεκτοί αποχωρούν για να συνεδριάσουν.

  Είναι και τα αδιάφορα. που πάν’ στο κυλικείο
  κι αν έχουν βρει το ταίρι τους την κάνανε λαχείο
  Κι απαξιούν να μπλέκονται σε βρώμικα παιχνίδια
  κι αναμασούν συνέχεια : πφφφ! Μία από τα ίδια

  Review
  Υπαρχουν ζώα ικανά και αποφασισμένα
  μια λύση νάβρουν εφικτή, μα είναι σκορπισμένα.
  Κανένα δεν υποχωρεί κι η νίκη σαν ομάδα
  είναι απλά ανέφικτη στη χώρα τη ρημάδα .
  Γιατί στη δίνη των καιρών όλα είναι μπερδεμένα
  Κοινός είναι ο στόχος τους, μα τα σκυλιά δεμένα
  – Κι αν κάποιος ξέρει το γιατί, ας μου το πει κι εμένα!-

  Έτσι κάπως θα ήτανε τα πράγματα,αν μπορούσαν
  τα ζώα να νικήσουνε και λύση αναζητούσαν.
  Μα είναι τόσο απίθανο, δεν ήρθε ακόμα η ώρα
  Πρωτόζωο* να κυβερνά τη δύστυχη τη χώρα!
  ΛΟΥ

  Κι αν λόγος φαίνεται βαρύς κι αν χαζομάρα είναι
  Καθείς ας αναρωτηθεί τι τάχα ζώον είναι

  (ξέρω, πολλοί δε με αντέχετε, αλλά δε μπορώ να σκάσω… είναι στη φύση μου!)

  Πάντως η γάτα κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερη.
  ΄Η μήπως όχι?
  Sir?

 119. voulagx said

  #92 @ ΕΦΗ ΕΦΗ: Μπράβο! Πολύ σωστά! 🙂

 120. sarant said

  118 Η γάτα ανέκαθεν ελεύθερη είναι!

 121. H. Mandragoras said

  Στην Πολωνία, ή πιο σωστά στη Μαλοπόλσκα (με το πρώτο λου, πιο παχύ κι απ της μπαλαλάικας του σταρόβα), sznycel (ή μάλλον στο υποκοριστικό: sznycelek) είναι αυτό που θα λέγαμε μπιφτέκι.
  bryzol είναι επίσης αυτό που θα λέγαμε μπιφτέκι (αυτό παντού στην Πολωνία)

  Για σνίτσελ (ή περίπου) παραγγέλνεις schabowy, για μπριζόλα stek. Και τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα την πατάω…

 122. nikiplos said

  «6.20 οι φλόγες διασχίζουν την Μαραθώνος και 6.40 οι φλόγες φθάνουν στην θάλασσα…» Από την ανάλυση του ίδιου του Κων/νου Συνολάκη…

  Ανοίγοντας κάποιος το google maps μετράει μέση απόσταση 500m από τη Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα. Δεδομένου ότι η φωτιά δεν πάει από τα δρομάκια αλλά ευθεία έχουμε μια μέση ταχύτητα 500m/20min που μεταφράζεται άνετα σε 20 λεπτά το χιλιόμετρο ή αν θέλουμε σε ταχύτητες: 1.5Km/ώρα…
  Αυτή η ταχύτητα για εξέλιξη φωτιάς είναι απίστευτη και από μόνη της καταδικάζει σε … μπουρδολογία όλα όσα λέει παραπάνω ο κύριος Καθηγητής…

  (ένας άνθρωπος περπατάει γύρω στα 4Km/h αλλά σε ευθεία γραμμή, όχι σε οικιστικό ιστό με αδιέξοδα, στενάκια, δρομάκια που δεν οδηγούν πουθενά κλπ). Επομένως ένας καθόλα υγιής άνθρωπος ακόμη κι αν ξέρει το δρόμο και ξεκινήσει με τα πόδια για τη θάλασσα, δύσκολα θα προλάβει… γιατί? βλέπε δεύτερη ένσταση αμέσως πιο κάτω…

  Δύο ενστάσεις εδώ: Η πρώτη αφορά το χρονο που δίνει ο κος Καθηγητής ο οποίος είναι πολύ βολικός, πέρα από το ό,τι αμφισβητείται από άλλους και έχει κρίσιμη αβεβαιότητα καθώς και 1 λεπτό στην εκτίμησή του να πέφτει έξω αυτό το λεπτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Η δεύτερη ένσταση αφορά το γεγονός, ότι όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πραγματικά κινδυνεύεις από τη φωτιά, αυτή είναι έξωθεν της οικίας σου… Επομένως πρακτικά το μόνο που παίζει ρόλο είναι το πόσο κοντά είσαι στη θάλασσα… Στατιστικά στο Μάτι, όσοι ήταν παραθαλάσσιοι, τη γλύτωσαν σχεδόν όλοι…

  Το να ενημερώσεις 10.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έγκαιρα είναι εκτός του αντικειμένου του, επομένως κακώς μιλάει και παίρνει θέση για κάτι που έχει ογκώδη άγνοια και περισσή ασχετοσύνη… Σαν να μιλάω εγώ ας πούμε για ψυχιατρική ή για σκλήρυνση κατα πλάκας ενώ δεν είμαι νευρολόγος ένα πράγμα… Ας πούμε θα με συμβουλευόταν κανείς εδώ αν είχε νευρολογικό πρόβλημα? Να του συνταγογραφήσω κιόλας?

  Και για να μην νομίσει κάποιος ότι εδώ μιλάω γενικά, το επιστημονικό αντικείμενο αυτό είναι information dissemination channels and strategies και σαφώς δεν αφορά καθόλου τον κύριο Συνολάκη, ούτε αυτός ο ίδιος ή κάποιοι από την ομάδα του έχουν επαρκή επιστημονική γνώση στο θεματικό αυτό πεδίο… Fault κύριε καθηγητά…

  Επιπλέον – ως κερασάκι – ο κος Συνολάκης δεν έχει καμία εμπειρία για φυσικές καταστροφές που αφορούν πυρκαϊές, όπως επισης φαντάζομαι και αντίστοιχες καταστροφές από διάδοση μετάδοση επιδημιών… Έχει εμπειρία μόνο από σεισμούς και παράκτιες διαβρώσεις… Τα στατιστικά μοντέλα ΔΕΝ είναι καθόλου ίδια καθώς οι πυρκαϊές έχουν να κάνουν κυρίως με reaction diffusion equations, σπειροειδή κύματα κλπ… Ο Γερμανός που έφερε ο πρωθυπουργός αντίθετα είναι ταμάμ στο αντικείμενο… μιλάω πάντα για τη μελέτη της πυρκαϊάς ως φυσικής καταστροφής κι ΟΧΙ ως αντίκτυπο στον πληθυσμό, καθώς αυτό το πεδίο είναι καθαρά διεπιστημονικό…

  Για την έγκαιρη προειδοποίηση, όπως προείπα, καλό είναι να μιλήσουν άλλοι… αν δεν βρουν έχω καμία 30δα να τους προτείνω…

 123. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  122

  Chris Rea – The road to hell (long version CD) HD

  ΥΓ Τα εχω γραψει εγκαιρως στην αναρτηση για την φωτια. Οι ατυχοι νεκροι αν εμεναν στο υπογειο ή αν ετρεχαν καθετα στην κατευθυνση του μετωπου ισως και να γλυτωνες.

  Τα ΝΔ συνολακια «μελετης» που γραφει ο Συνολακης δειχνει το επιπεδο τουκομματος της αντιπολιτευσης.

 124. ΣΠ said

  118 Καθείς ας αναρωτηθεί τι τάχα ζώον είναι

  Λουκρητία, σε κόβω για party animal.

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  –> … Βέβαια, έτσι κρύβεται το μεγαλείο του μακεδονικού κώλου, που είναι ένας και είναι ελληνικός…

  Νομίζω ότι η έκφραση αυτή, Νικοκύρη, προσβάλλει χιλιάδες κατοίκους της Μακεδονίας και καλά θα ήταν να απαλειφθεί.

  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  80 ΣΠ –> Και για να κρατήσει τις ισορροπίες στην Θεσσαλονίκη είπε να χαντακώσει και τον ΠΑΟΚ

  Κάποιο λάθος κάνεις, Σταύρο. Ο Γ. Κούδας ζήτησε από τον Κ. Μ. να είναι αυτός που θα εγκαινιάσει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και ο Κ. Μ. απλά ανταποκρίθκε στην πρόσκληση-ευχή.

  http://www.thestival.gr/policy/item/406190-sto-periptero-tou-paok-o-kyr-mitsotakis-xara-moy-na-egkainiaso-to-neo-gipedo-stin-toumpa-foto-video

  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  Αλλά, για τον γουρλή Τσίπρα που είπε ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι άνω των 70 ετών – υπονοώντας ότι σύντομα θα πεθάνουν – άχνα, τσιμουδιά, κανένα σχόλιο. Και διαθέτει τόσους συνταξιούχους το ιστολόγιο. 😉

 126. sarant said

  125 H φράση προσβάλλει τον ξεβράκωτο και όσους καπηλεύονται σύμβολα.

 127. Νίκος Κ. said

  42 [Στην Ελλάδα, ίσως, κατά τα ειωθότα, τον κράτησαν έξω από πιο μεγάλα πανεπιστήμια, και ξέμεινε στα Χανιά]

  Μην ανησυχείτε, δεν του φέρθηκαν τόσο σκληρά, καθότι είναι και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών:
  http://www.academyofathens.gr/el/members/synolakis

 128. Νίκος Κ. said

  127 (συνέχεια) Μάλιστα η ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών γράφει λάθος ότι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το σωστό είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης https://www.enveng.tuc.gr/el/prosopiko/kathigites/konstantinos-synolakis/

 129. ΣΠ said

  125
  Ε, ο Κούδας έχει άγνοια κινδύνου. 🙂
  Προφανώς κάνω πλάκα με το «κληρονομικό χάρισμα» της υποτιθέμενης γκαντεμιάς.

 130. Νέο Kid said

  Πρέπει να χε γκίνια τελευταία ο Κούδας στις μπαρμπουτιέρες της Σαλονίκης…
  (Σχόλιο για λίγους αυτό… και διευκρινίσεις δεν δίνονται. 😀)

 131. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΡΙΑ (2018) ΜΟΡΙΑ (2017) ΔΙΑΦΟΡΑ (Μόρια) ΔΙΑΦΟΡΑ (%)
  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΧΑΝΙΑ) 12.773 14.094 -1.321 -9,4%
  ΗΛΕΚΤΡΟΛ. ΜΗΧ & ΜΗΧ.Η/Υ (ΧΑΝΙΑ) 15.715 15.730 -15 -0,1%
  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤ. ΠΟΡΩΝ (ΧΑΝΙΑ) 9.034 11.288 -2.254 -20,0%
  ΜΗΧΑΝΙΚ. ΠΑΡΑΓ. & ΔΙΟΙΚΗΣ. (ΧΑΝΙΑ) 13.442 13.843 -401 -2,9%
  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΧΑΝΙΑ) 10.440 12.300 -1.860 -15,1%
  * Σημείωση: Ο παραπάνω πίνακας αφορά τις βάσεις εισαγωγείς για τους υποψηφίους των ημερήσιων Λυκειων

  ΥΓ Η σχολη που διδασκει ο Συνολακης ειναι κατι σαν τα ΚΑΤΕΕ της εποχης μου (αφου εισαγονται με βαθμολογια 10,44 φετος και 12,3 περισυ) .

 132. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Μάλλον οι έξυπνοι δεξιοί είναι στο επιχειρείν , δεν εξηγείται διαφορετικά.

 133. Πάνος με πεζά said

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις με τη βίδα. Τελικά πράγματι, τερματίζει πάντα στο ίδιο σημείο. Και για να το καταλάβει κανείς, μπορεί να πάρει ένα ζευγάρι βίδας με παξιμάδι, να κρατήσει τη βίδα στην άκρη ενός τραπεζιού ώστε να πατάει η μια πλευρά του εξαγώνου της, και μετά να δει ότι απ’ όπου και να αρχίσει να βιδώνει το παξιμάδι, θα τερματίζει υπό την ίδια γωνία πάνω στο κεφάλι της βίδας… Υπάρχουν δύο αρχές σπειρώματος, μια στη βίδα και μια στο παξιμάδι, αλλά δεν είναι ανεξάρτητες : το βίδωμα πρακτικά ξεκινάει όταν η μια αρχή ταυτιστεί με την άλλη πάνω στην περίμετρο.

 134. Πάνος με πεζά said

  Το τι μερεμέτι έχει πέσει, γενικώς… Σεπτέμβριος, ανανεώστε το σπίτι σας και λοιπές π@π@ριές…

 135. Γς said

  Μόλις άνοιξα την ΤιΒι και βλέπω τον Κούλη να τελειώνει την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη με τις «ανήκουστες δυνατότητες» της Ελλάδος [του Αξελού]

  Ντάξει σωστό είναι. Οπως κι οι «ανήκουστες βλάβες» λ.χ.

 136. Πάνος με πεζά said

  @ 122 : Κι ένα άλλο λάθος είναι ότι η φωτιά δεν προχωράει παράλληλα με την ακτή, σαν τη στάθμη ενός κουβά που γεμίζει… Δε διαιρούμε δηλαδή τα 100 μέτρα με τα λεπτά, και τελειώσαμε. Δεξιά ή αριστερά, το μέτωπο μπορεί να είναι πολλά μέτρα προχωρημένο και τελικά να σε κυκλώνει. Περνάει από το ένα τετράγωνο που έχει όλο σπίτια, και καθυστερεί, και περνάει κι από το δίπλα τετράγωνο, που έχει όλο δέντρα και ξεχύνεται…
  Δεν είναι κακά πάντως τα μοντέλα, και καλό είναι να αναπτύσσονται. Το δυστύχημα είναι ότι θα αναπτύσσονται ΜΕΤΑ από καταστροφές, οι οποίες αποτελούν και το «πειραματικό τους δεδομένο». Όπως έχουμε ξαναπεί, όλες οι βελτιώσεις των κανονισμών και των προδιαγραφών, έχουν προκύψει από παθητική ασφάλεια : αστοχίες και θύματα…

 137. ΓΤ said

  @135> Βάι, βάι, μανούλα μ’, εδώ σίγουρα υπάρχει ανήκεστος βλάβη 🙂

 138. sarant said

  131 Λιγάκι υπερβολικός είσαι -έχουν πέσει πολύ οι βάσεις στην επαρχία λόγω κρίσης και ειδικά στα Χανιά λόγω AirBnb

 139. Γς said

  137:

  Ανήκεστος αλλά κι ανήκουστος

 140. ΣΠ said

  125
  Και τι σε εμποδίζει, Κώστα, να κάνεις εσύ το σχετικό σχόλιο για τον Τσίπρα και να βάλεις και το βίντεο; Γιατί επικρίνεις όλους τους υπόλοιπους λες και έχουν υποχρέωση να το κάνουνε;

 141. Γς said

  125:

  >Αλλά, για τον γουρλή Τσίπρα που είπε ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι άνω των 70 ετών – υπονοώντας ότι σύντομα θα πεθάνουν – άχνα, τσιμουδιά, κανένα σχόλιο. Και διαθέτει τόσους συνταξιούχους το ιστολόγιο.

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/09/13/kopsoxeris/#comment-526580

  https://sarantakos.wordpress.com/2018/09/12/pistachio-3/#comment-526401

 142. 131: Ξέχασες κι ότι στους αρχιτέκτονες το άριστα είναι 22.000 μόρια με τα σχέδια. :-p

 143. ΣΠ said

  Μάλιστα. Να που το έχει ήδη αναφέρει ο Γς εδώ και δύο μέρες.

 144. leonicos said

  Μόνο γα την παρουσια

  Δεν το χάρηκα σήμερα.

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  140 … Γιατί επικρίνεις όλους τους υπόλοιπους λες και έχουν υποχρέωση να το κάνουνε;

  Σταύρο,
  δεν επικρίνω κανέναν και δεν έχω καμιά απαίτηση να γράφουν υπέρ του Μητσοτάκη ή της ΝΔ οι σχολιαστές. Απλά, επισημαίνω σε αυτούς που ασχολούνται και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα πάνω σε θέσεις ή πράξεις στελεχών της ΝΔ, να κριτικάρουν πραγματικές θέσεις η πράξεις.

  Ακόμη θα μπορούσα να πω, ως παρατήρηση, ότι δεν είναι αντικειμενικοί και δεν με πείθουν όσοι βλέπουν μόνο από το αριστερό μάτι. P-)

  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  141 Γς, από σένα ζητώ συγνώμη, τέτοια λες και αυτά πληρώνεις…, με άλλες αφορμές βέβαια… 😉

 146. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  138. Όχι υπερβολικός, αντιθέτως λίαν ήπιος.

  Οι απόψεις μου είναι γνωστές :

  1. από την καλύτερη ανωτάτη εκπαίδευση για σχεδόν όλους στην καλύτερη εκπαίδευση για τον καθένα/καθεμιά ξεχωριστά.
  2. δεν είναι δυνατόν να εισάγεται το 70% των αποφοίτων λυκείου σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Μια γρήγορη έρευνα στις χώρες της ΕΕ θα έδειχνε ότι εισάγονται σχεδόν διπλάσιοι στην χώρα μας.

  Πρόκειται περί απαράδεκτου διακομματικού λαϊκισμού/χαϊδέματος αυτιών γονέων και παιδιών ότι οι Έλληνες υποψήφιοι είναι οι εξυπνότεροι όλων, παράλληλα με την χαλάρωση της αυστηρότητας των εξετάσεων και την αύξηση της βαθμολογίας στα Λύκεια και στις εισαγωγικής, παραμορφώνοντας υπερβολικά την καμπύλη IQ προς τα δεξιά :-).

  Εχεις τελειωσει προτυπο 6-ταξιο και γνωριζεις πολυ καλα τι εχει συμβει ηδη απο το 1980. Θα περιμενα απο τον Βουτση και τον Παπαδημουλη (αποφοιτοι Πειραματικου και Βαρβακειου αντιστοιχως) να επιμεινουν στην αριστερη αξιοκρατια.

  Το 1973 το 70% ήταν 15% και επί υπουργίας Γ.Αρσενη το ποσοστό μεγάλωσε για να φτάσει την εποχή της οικονομικής κρίσης στο δυσθεώρατο 70 έως 75%.

  ΥΓ Μηπως φλερταρεις με βουλευτικη υποψηφιοτητα 🙂 , αν και οπως εχω καταλαβει -μαλλον- δεν θα το επιθυμουσες.

 147. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κάποτε στην cynical, το 2012 ειχα γραψει πολλα σχολια για την εκπαιδευση. Συνοψιζω ενα :

  » Εγραψα οτι εως το 1980 εφαρμοζοταν κατι που ευνοουσε τους ικανους των χαμηλοτερων οικονομικα στρωματων, δηλ το εξης :

  «Το κακο ειναι να σπουδαζουν στην χωρα μας αυτοι που εχουν σημαντικη οικονομικη ανεση και να μην το αξιζουν, επειδη τα θεματα των εισαγωγικων εξετασεων ειναι δεδομενα και η επιτυχια ειναι αποτελεσμα αποστηθισης, η οποια επιτυγχανεται κανοντας ιδιαιτερα και με επαναληψεις και ευνοουν αυτους με την μεγαλη ή φωτογραφικη μνημη, ενω δυσχεραινουν αυτους με την αναλυτικη και κριτικη σκεψη και ασθενη μνημη.

  Επίσης σε εξετασεις με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας η βαθμολογια ακολουθει την κανονικη κατανομη

  » Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (15 έως 25% του συνόλου)). (Ο μύθος της ευφυίας,Καρλ Λιούγκμαν, μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αίολος, 1987)

  Φυσικά πρέπει να υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλίδες δεύτερης ευκαιρίας εισαγωγής και συνέχισης ανώτατων σπουδών»

  Τωρα εσείς μπορειτε να κανετε εγχειριση με νοσοκομα ή σε γιατρο που σχεδον αγορασε το πτυχιο του σε καποια χωρα του τεως σοσιαλισμου.

  Α, σ’ ενα ουγγρικο μυθιστορημα εμαθα οτι στα παιδια της κομμουνιστικης νεολαιας, εδινα τα θεματα αρκετον καιρο πριν ωστε να ειναι πρωτοπορία!!!

  Αρα εσεις μπορειτε να θεσετε στις εισαγωγικες εξετασεις εναν συντελεστη κοινωνικης αδικιας, αναλογα με την κοινωνικη θεση του υποψηφιου, ως εξης
  ανεργος 1,4
  προλεταριος εργαζομενος χαμηλου μισθου 1,3
  ……
  μικροαστος 1,0
  μεσοαστος 0,8
  μεγαλοαστος 0,6 »

  http://e-cynical.blogspot.com/2012/03/blog-post_18.html

 148. ΣΠ said

  145
  Γράφεις για ένα (ίσως όχι τόσο καλό) αστείο που έκανα για την υποτιθέμενη κληρονομημένη γκαντεμιά του Μητσοτάκη και μετά εν είδει συμψηφισμού λες ότι δεν λέω τίποτα για την πολύ άστοχη δήλωση του Τσίπρα. Εντάξει, δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι όταν γράφω κάτι για τον έναν να το εξισορροπώ με κάτι για τον άλλον. Αυτό που προσέχω είναι να μην εκφράζομαι απαξιωτικά για οιονδήποτε. Ποτέ δεν είπα Κούλη τον Μητσοτάκη, ούτε Γιωργάκη τον Παπανδρέου ή Κωστάκη τον Καραμανλή. Τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα τους έχω κριτικάρει για συγκεκριμένα πράγματα σε αυτό το ιστολόγιο, ίσως μάλιστα περισσότερο τον Τσίπρα αφού αυτός είναι στην κυβέρνηση. Και αν νομίζεις ότι βλέπω μόνο με το αριστερό μάτι απέχεις πολύ από την πραγματικότητα.

 149. Νέο Kid said

  Ο, τι νάναι…
  Καμία σχέση δεν έχει η καμπύλη IQ με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά δεν είναι, ούτε ποτέ ήταν , κριτήριο το iq. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε πλήθος ηλιθίων πτυχιούχων άμα τε και καθηγητών, παγκοσμίως.

 150. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  149.
  Γνωστός (Ο, τι νάναι…») ^2 και παντοτε χωρις καμμια τεκμηριωση.

  Ακου τους μεγαλύτερους. Ρωτησε τον Νικοκυρη ή καποιους απο Βαρβακιο,Πειραματικο, Ιωνιδιο,… πρν το 1980. Ρωτησε καθηγητες του ΕΜΠ για την απουσια κριτικης σκεψης στους περισσοτερους προσφατους φοιτητες Ηλεκτροολογους ΕΜΠ.

  » Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. (Από το 31% (=7+24) είναι φυσικό να αναζητηθούν οι κατάλληλοι για ανώτατες σπουδές (15 έως 25% του συνόλου)). (Ο μύθος της ευφυίας,Καρλ Λιούγκμαν, μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αίολος, 1987)

  Ο συγγραφεας ειναι Σουηδος. Αν και αντιθετος με τα test IQ, κανεις δεν αμφισβητει οτι τοσο το ΙQ , οσο και η βαθμολογια σε εξετασεις με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας(ως αποτελεσμα του γινομενου ικανοτητες xπροσπαθεια) ακολουθουν την κανονικη κατανομη.

  Αν τελειωσες Πολυτεχνειο ειχαμε κανει πιθανοτητες και στατιστικη.

  Εμεις των προτυπων ειχαμε κανει ενα test στα 14 ή 15.

 151. sarant said

  146 Καλά έχεις καταλάβει

  145 Κώστα, αν νομίζεις ότι έπρεπε να γίνει κάποιο σχόλιο για αυτό που είπε ο Τσίπρας ή για ό,τι άλλο, είναι λυσιτελέστερο να το κάνεις εσύ παρά να επιπλήττεις γενικώς και αορίστως άλλους που δεν το έκαναν. Μπορεί να μην το βρήκαν επιλήψιμο διότι κατάλαβαν τι είπε. Μπορεί να μην το έκριναν σημαντικό ή αξιοσχολίαστο. Άλλωστε, όπως είδες, σχόλιο έγινε και πάνω από μία φορά.

  Από την άλλη, με προσβάλλει ευθέως αυτό που γράφεις, δηλαδή ότι καταδιώκω κάποιον σχολιαστή με άλλες αφορμες ενώ η πραγματική αιτία είναι τα πολιτικά του σχόλια.

  Οπότε, δεν έχω άλλη λύση από το να αγνοώ στο εξής κάθε δικό σου σχόλιο. Έτσι δεν θα… πληρώσεις κι εσύ.

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  148 Σταύρο, έχω τη γνώμη ότι έγινα αίτιος να στεναχωρηθείς και αν είναι έτσι, ζητώ συγνώμη, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.

  Σε εσένα απευθυνόταν αποκλειστικά το: «Κάποιο λάθος κάνεις, Σταύρο. ….» του 125 σχολίου.

  Το: «Αλλά, για τον γουρλή Τσίπρα που είπε….», επίσης του 125 σχολίου είναι μια γενική παρατήρηση από την εμπειρία της μέχρι τώρα παρουσίας μου εδώ μέσα. Είναι προφανές ότι δεν ψηφίζω Σύριζα και βλέπω πολλές φορές να λοιδορείται η ΝΔ και τα στελέχη της πάνω σε μή αληθινά γεγονότα. Ίσως εσένα σε πήρε η μπόρα, επειδή δεν ανέφερες ότι ο Μητσοτάκης προ(σ)κλήθηκε να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση.

  Είσαι ευπρεπής άνθρωπος και σοβαρός σχολιαστής, σ’ εκτιμώ και σ’ αγαπώ και πάλι συγνώμη που σε στεναχώρησα. 😛

 153. ΚΩΣΤΑΣ said

  151 Νικοκύρη, διαφωνώ, αλλά ευχαριστώ που με ανέχθηκες ως τώρα. Απέκτησα έναν φιλικό δεσμό με πολλούς-ές εδώ μέσα, θα συνεχίσω να ρίχνω καμιά ματιά, χωρίς να σχολιάζω. Σας ευχαριστώ όλους-ες.

 154. Ξυπεταιων said

  @150 Για δωσε μας μια εξηγηση γιατι υπαρχει αυτο το χασμα σε επιδοση των τοτε μαθητων με τους τωρινους

  https://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=HEL

  Για συγκριση δες και τα αντιστοιχα αποτελεσματα των αθλιων κομμουνιστων στην Ουγγαρια

  https://www.imo-official.org/country_individual_r.aspx?code=HUN

 155. Πέπε said

  @87:
  > > …πως ο τυπολάτρης φιλόλογος – γλωσσολόγος που απαγορεύει πάντα το κόμμα πριν τον σύνδεσμο, είναι αγράμματος.

  Εννοείται πως είναι αγράμματος. Μόνο αγράμματος, όχι τυπολάτρης. Υπάρχει απλώς ένας κανόνας που λέει ότι όταν παραθέτουμε τρία ή περισσότερα όμοια στοιχεία (π.χ. όλα αντικείμενα του ίδιου ρήματος) τύπου «τον Α, τον Β, τον Γ και τον Δ» δε βάζουμε κόμμα πριν το «και» (ενώ στα αγγλικά λ.χ. βάζουν). Κανένας κανόνας ότι δε βάζουμε ποτέ κόμμα πριν το «και». Απεναντίας, κατά περίπτωση μπορούμε να έχουμε ακόμη και ένα σκέτο «και» ανάμεσα σε κόμματα.

  Παρά ταύτα, στη φράση «ο τυπολάτρης φιλόλογος – γλωσσολόγος που απαγορεύει πάντα το κόμμα πριν τον σύνδεσμο, είναι αγράμματος» το κόμμα είναι λάθος. 🙂

 156. Νέο Kid said

  150. Το iq ακολουθεί περίπου μια κατανομή που μοιάζει με την κανονική, όμως δεν είναι στην πραγματικότητα. Απλώς, για λόγους πρακτικούς και εποπτικούς παρουσιάζεται σε μια γκαουσιανη καμπάνα. Εκ φύσεως έχει ένα skeweness “προς τα δεξιά».
  3 τυπικές αποκλίσεις (με standard deviation=15, ένα iq περίπου 145 δηλαδή )πάνω από τη «μέση» τιμή,το 100 , δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες . Πρακτικά, το 0,5 με 1% του πληθυσμού, το έχει.
  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ένα iq κάτω από 3 sd (της τάξης δηλαδή του 65) είναι πρακτικά ανύπαρκτο! Η κατανομή ΔΕΝ είναι συμμετρική.
  Αλλά και να ήταν απόλυτα γκαουσιανη και συμμετρική , ΔΕΝ συνδέεται αυτό με τα θέματα που σε εισάγουν και το είδος τους .
  Η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Στο ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος ,συμφωνώ. Αλλά αυτό δεν θα διορθωθεί με τα «θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας» που λες ,ή όποιον άλλο παρόμοιου σκεπτικού τροπο. Απλώς τότε θα πάνε οι «βάσεις» προς τα κάτω. Ίσα ίσα που αν γίνει αυτό η ενδεχόμενες αδικίες σε συσχέτιση με το iq γίνονται πιθανότερες!
  Για να το καταλάβεις αυτό, σκέψου το εξής:
  Αν ένα τεστ νοημοσύνης ήταν τερατώδους δυσκολίας και με πολλές βαθμίδες/κλίμακες δυσκολίας , το tresshold του 2% (αναφέρω το 2%, απλώς ενδεικτικά, επειδή είναι το κατώφλι της Μένσα) θα ήταν , αντί του 41-42 σωστές απαντήσεις στα 45 που είναι τώρα, στις 15 ας πούμε σωστές απαντήσεις από τις 45. Ποσοστό 33% επιτυχίας όμως θα μπορούσε να το προσεγγίσει ,και με λίγη τύχη και να το περάσει, και κάποιος που θα έδινε τις απαντήσεις στην ΤΥΧΗ. (Randomly).
  Πιάνεις το «έωλον» του επιχειρήματός σου;

 157. ΣΠ said

  152
  Εντάξει, Κώστα. Το είδα έτσι επειδή το ένα σχόλια ακολουθούσε το άλλο και, αφού το ένα ήταν για τον «γκαντέμη» Μητσοτάκη και το άλλο για τον γουρλή Τσίπρα, θεώρησα ότι και τα δύο αφορούσαν εμένα. Δεκτή η επεξήγηση.

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  154, 156

  Tα παντα ολα (αποψεις μου για την εκπαιδευση ) 6 ετη πριν στα σχολια μου

  http://e-cynical.blogspot.com/2012/03/blog-post_18.html

  Καλη σας νυχτα.

  ΥΓ

  1. Στις συζητησεις η (οποια) ευφυια (ΔIQ) δεν μπορει να υποκαταστησει την εμπειρια.

  (τροποποιημενο αγγλικο ρητο – ΑΦ)

  2. IQ+ EQ =CONSα (αξιωμα ΑΦ)

 159. Νέο Kid said

  154. Για πιο ακριβώς «χάσμα» μιλάς; Ποτέ θριάμβευε η Ελλάς στις μαθηματικές Ολυμπιάδες, για να πούμε ότι τώρα πατώνει; Επι Αρχιμήδους και Ευκλείδου;
  Και η Ουγγαρία έχει μεγάλη μαθηματική παράδοση και κουλτούρα ,πολύ πριν γίνει «άθλια κομμουνιστική» …
  Συγνώμη, αλλά δε λέει κάτι «στατιστικώς σημαντικό» η σύγκριση που κάνεις.

 160. Νέο Kid said

  158. Ναι, εντάξει. Αλλά λόγια ν´αγαπιώμαστε και καλά κρασά…
  Καλή νύχτα , κι όνειρα γλυκά!

 161. gpoint said

  Ο Κούδας δεν εκπροσωπεί τον ΠΑΟΚ σαν άτομο παρά μόνο σαν πρότυπο ποδοσφαιρικής ευφυΐας σε επίπεδο που μόνο ο Μίμης Παπαίωάννου είχε φτάσει (ξέρω-ξέρω τώρα θα πεταχτούν οι συνήθεις άμπαλοι να μιλήσουν για τις τζιριντζάντζουλες του θεαματικού Χατζηπαναγή ή την σκυλίσια αντοχή του Δομάζου αλλά εδώ κρίνουμε συνολική ποιότητα και όχι ποσότητα )
  Οπως δεν τον εκπροσωπεί πλέον ο Ζαγοράκης που προτίμησε την πολιτική ενώ είχε την υποστήριξη όλων σαν πρόεδρος. Καλό είναι να μην τα μπερδεύουμε.
  Ούτε ο Βρύζας εκπροσωπεί τον ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ κι ας έφερε τον Σαββίδη-έβγαλε αρκετά από αυτό. Εδώ δεν απογορεύεται η είσοδος στον Αναστασιάδη, υπάρχει ανοχή. Οχι όμως όση στην ΑΕΚ που είχαν πάντοτε καλοδεχούμενο τον Τροχανά της SAE !!!

 162. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 163. Πέπε said

  > > Σχολιάστηκε αρκετά το ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χρησιμοποίησε, και μάλιστα τρεις φορές, τον όρο «η διεθνή έκθεση» αντί του τυπικά σωστού «η διεθνής έκθεση». Το επίθετο αυτό βαίνει προς εξομάλυνση -ήδη σε κάποιες σχολικές γραμματικές, αν δεν κάνω λάθος, αναγνωρίζεται η γενική «του διεθνή», που είναι ευρύτατα διαδεδομένη άλλωστε. Ο διεθνής, του διεθνή για να ακολουθήσει η διεθνή της διεθνής, έστω σαν αποδεκτός προφορικός τύπος.
  Οπότε, δεν με ενοχλεί η διεθνή έκθεση, αν και δεν θα το γράψω.
  Ωστόσο, δεν θα πω ποτέ ότι «πονάνε τ’ αυτιά μου</a?» όπως η συντηρητική στα γλωσσικά συντάκτρια της ΕφΣυν.

  Δύο σχόλια.

  α) «Το επίθετο βαίνει προς εξομάλυνση»: τι εξομάλυνση, ομαλό είναι! Το γεγονός ότι δεν κλίνονται όλα τα επίθετα ή όλα τα πτωτικά με τις ίδιες καταλήξεις δεν είναι ανωμαλία. Ανώμαλο είναι το ένα ή τα λίγα που δεν ακολουθούν κανένα κλιτικό πρότυπο. Εδώ έχουμε πάμπολλα επίθετα πάνω στο ίδιο κλιτικό πρότυπο. Άρα, αν διαπιστώνεται κάποια γλωσσική αλλαγή, αυτή δεν είναι ακριβές να περιγράφεται ως «εξομάλυνση», κάποιος άλλος όρος χρειάζεται.

  β) Παρόλο που για μένα «η διεθνή» είναι χοντρή αγραμματοσύνη και το άρθρο της ΕφΣυν στο λινκ υποστηρίζει το ίδιο, ωστόσο το άρθρο είναι για κλάματα. Πέρα από το να εξισώνει λάθη άγνοιας με γλωσσολογικά τεκμηριωμένους κανόνες όπως η απλογράφηση των ξένων ονομάτων (Γκέτε αντί Γκαίτε, Σέξπιρ αντί Σαίξπηρ, όλα τα παραδείγματα είναι ονόματα ποιητών, ούτε ένας ποδοσφαιριστής), διαμαρτύρεται και για την αλλαγή στην κλίση των ουσιαστικών όπως η διεθνής (που όμως είναι επίθετο)!

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όταν το ασφαλιστικό μελετάται με ορίζοντα το 2060 και η προσπάθεια είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις των ΗΔΗ συνταξιούχων,που είναι πιο»ευνοημένοι» με το παλιό σύστημα, προσωπικά δεν αντιλήφθηκα ότι η αποστροφή του Τσίπρα υπονοούσε να (ότι θα) πεθάνουν γρήγορα οι 70 άνω.Ξεκάθαρα φαινόταν ότι μας έκανε γνωστό το επιχείρημα που θα αναπτύξουν στους εταίρους ότι δηλαδή η προσωπική διαφορά αφορά σε τέτοιο οικονομικό μέγεθος που μπορεί να απορροφηθεί από τον υπόλοιπο οικονομικό σχεδιασμό και να μην περικοπεί. Μα κι 100 χρονών να πάνε όλοι οι άνω των 70, ισχύει αυτό το επιχείρημα (φυσική απόσβεση σε 30 χρόνια).

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164.Διευκρίνιση. Έγραψα το παραπάνω σχόλιο ειλικρινά μόνο για να πω πώς εγώ αντιλήφθηκα αυτό το σημείο της συνέντευξης για το οποίο αιφνιδιάστηκα (και γι΄αυτό το αναζήτησα και το ξανάκουσα) όταν διάβασα να μέμφονται γι΄ αυτό τον Πρωθργό. Απλώς επειδή έγινε η αναφορά το έγραψα. Δεν είχα δει το 153 του Κώστα και δεν ήταν για να πάρω θέση σ΄αυτό το συγκεκριμένο, τη συγκεκριμένη στιγμή.

 166. Γς said

  145:

  >Γς, από σένα ζητώ συγνώμη, τέτοια λες και αυτά πληρώνεις…, με άλλες αφορμές βέβαια… 😉

  Δεν βαριέσαι βρε Κώστα. Ολα είναι τζάμπα εδώ

  Οσο για το «ηλιακά ρατσιστικό» του Τσίπρα, ορθώς δεν προσφέρεται για σχολιασμό [και πλάκα] μιας και δεν είχε αυτήν την πρόθεση ο μεγάλος…

  😉

 167. Γς said

  >«ηλιακά ρατσιστικό»

  Φτου!

  «ηλιικιακιά ρατσιστικό»

 168. Γς said

  ηλικιακά !!!!!

 169. Pedis said

  # 109 – Νικοκύρη 90 Οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν αρκετούς βοηθούς οι οποίοι αμείβονται αναλογα με τα προσόντα τους και πληρώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής δεν επωφελείται λοιπόν από αυτό.

  δεν αναφέρθηκα σε αυτό. Εγώ σκέφτηκα, βλέποντας τις αποζημείωσεις και τα επιδόματα ότι για να κρατάνε λογαριασμό των αποδείξεων και των δικαιολογητικών των εξόδων για τα πέρα δώθε, τα περ ντίεμ, κόπρο ντίεμ και τα συναφή
  -προφανέστατα, όπου πάνε από δω κι από κει είναι για δουλειά … στα πλαίσια των καθηκόντων τους … έτσι; –

  θα έπρεπε να προβλέπεται ειδική γραμματειακή υποστήριξη μην κινδυνέυσουν να βάλουν κάνα σεντς από την τσέπη τους.

 170. Κι άλλη μια ακλισιά, πιο ακίνδυνη αυτή προς το παρόν.

  Κατά την γνώμη μου όχι μόνο δεν είναι πιο ακίνδυνη αυτή η ακλισιά (υποθέτω ότι το λες γιατί μάλλον είναι μέχρι τώρα άπαξ λεγόμενο), είναι και πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι θέτει υπό αμφισβήτηση την κλίση πολύ πιο θεμελιώδους λέξης.

  Δηλαδή, *τα πάσο έχουν την «δικαιολογία» ότι είναι λίγο – πολύ εμφανής η ξένη προέλευση της λέξης. *0Τα φλάουτι έχουν την «δικαιολογία» ότι δεν είναι πολύ καθημερινή λέξη. Όμως τα μπαλκόνια!

  Τρέμω στην σκέψη ότι το τρολάρισμα που κάνω στους ακλισιάρηδες («Δυο πορτΑ έχει η ζωή») βγαίνει αληθινό…

 171. Pedis said

  # 140 – σωστός!

  Σε κάθε περίπτωση είτε λόγω ανεργίας, υποαπασχόλησης και μισών ή καθόλου συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, είτε εξαιτίας της πλήρους ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, είτε και για τους δύο λόγους …

  σε σαράντα χρόνια από τώρα θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι εβδομηντάχρονοι συνταξιούχοι, όχι όπως σήμερα που γλεντάνε τη ζωούλα τους εις βάρος της οικονομίας της χώρας.

  Εμείς δεν συμφωνούμε, που θάλεγε κι ο Τσίπρας, θα τους το πούμε ότι δεν είναι σωστά πράματα αυτά, αλλά θα τα εφαρμόσουμε για να τους δειξουμε και ότι δεν είμαστε κότες και για να δουν τα αποτελέσματα, να κρινουν από τα χάλια των επιλογών τους και να τους δέρνουν οι τύψεις. Μαγκιά!

 172. Γς said

  43:

  >>μεταξωτά…

  Και τσαντάκια, άδεια

  [μπιπ] υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν…

 173. gpoint said

  # 171

  …σε σαράντα χρόνια από τώρα θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι εβδομηντάχρονοι συνταξιούχοι, όχι όπως σήμερα που γλεντάνε τη ζωούλα τους εις βάρος της οικονομίας της χώρας…

  Τα λεφτά που παίρνουν οι συνταξιούχοι τα έχουν χρυσοπληρώσει εκτός από αυτούς που συμπλήρωσαν 35 έτη συνταξιούχοι ( 2,518 % οι περισσότεροι βολεμένοι σε ΔΕΚΟ κομματόσκυλα)

  Τα λεφτά των συνταξιούχων (ταμεία) έφαγαν οι πολιτικοί ( άτοκες καταθέσεις, τοποθετήσεις για στήριξη ισοτιμίας ή χρηματιστηρίου) αρχής γενομένης από το ΝΑΤ. Εβαλαν τους δικαστικούς στο ταμείο των εκπαιδευτικών χωρίς αντισταθμιστικά ανταλλάγματα για να έχουν νομική ασυλία και άφησαν τελευταίο το ταμείο των δημοσιογράφων εξασφαλίζοντας την σιωπή τους για μεγάλο διάστημα.
  Το αν κάποια μέτρα τα ξεκίνησε η χούντα δεν τους αθωώνει μιας και τα συνέχισαν οι πολιτικοί προς ίδιον όφελος( όπως και την αύξηη των εισαγομένων στα ΑΕΙ π.χ.)

  Απ’ όποια (ηθική) πλευρά και να το δεις το να πειράζεις το εισόδημα των συνταξιούχων είναι το άκρον άωτον του πολιτικού αμοραλισμού. Γνωστόν πως άλλοι το ξεκίνησαν αλλά όλοι το συνεχίζουν στα πλαίσια της «εθνικής συναίνεσης» δλδ όλοι οι πολιτικοί είναι για τον πούτσο (σικ)

  Αυτά δεν τα λέω τώρα, όπως έχω ξαναγράψει, δεν ψηφίζω εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

  Ουφ, πρωί-πρωί που δεν πήγα για ψάρεμα γιατί έχω ακόμα ψάρια στο ψυγείο.

 174. Νίκος Κ. said

  Από που βγήκε αυτό το «σε σαράντα χρόνια από τώρα θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι εβδομηντάχρονοι συνταξιούχοι»;

 175. Γς said

  174:

  > οι εβδομηντάχρονοι συνταξιούχοι»;

  οι σημερινοί

 176. Νίκος Κ. said

  175: Πάλι δεν κατάλαβα.

 177. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο Τσίπρας και «οι εβδομηντάρηδες συνταξιούχοι» και ο Κούλης χθες στη ΔΕΘ προσπαθώντας να τον ξεπεράσει σε αμοραλισμό:

  «Το παιδί που μεγαλώνει στη Μενεμένη πρέπει να ξέρει, ότι αν δουλεύει σκληρά, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτό που μεγαλώνει στο Πανόραμα.»

  Τι διάολο, ταμένους τους έχουν;

 178. Babis said

  156
  Η καμπύλη του IQ έχει μια ιδιαιτερότητα που εν μέρει εξηγεί την ασυμμετρία στην κατανομή.

  Όσο πιο χαμηλό IQ έχει κάποιος τόσο πιο δύσκολο είναι να τον πείσεις να κάνει το τεστ.

 179. spiral architect 🇰🇵 said

  Χθεσινό:

 180. Νίκος Κ. said

  175, 177. Όσον αφορά τον Τσίπρα, πρόκειται για μια διαστρέβλωση όσων είπε, που δεν απέχει και πολύ από τα fake news. Τι είπε: Πως η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» δεν είναι απαραίτητη για το συνταξιοδοτικό σύστημα γιατί οικονομικά μπορεί πλέον να στηρίζεται στα πόδια του. Ούτε μπορούν (οι δανειστές) να ισχυρίζονται πως είναι «διαρθρωτικό μέτρο» αφού αφορά σχεδόν αποκλειστικά κάποιους συνταξιούχους άνω των 70, άρα σε βάθος χρόνου δεν αυξάνει το κόστος. Τόσο φοβερό;

  Πώς μεταφράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα (και δυστυχώς και εδώ): «σε σαράντα χρόνια από τώρα θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι εβδομηντάχρονοι συνταξιούχοι»

  Πως το αντιλαμβάνεται ένας μέσος άνθρωπος που δεν θα κάτσει να το πολυψάξει: Ότι σε σαράντα χρόνια δεν θα φθάνουμε ούτε στα 70 (ή ότι θα παίρνουμε σύνταξη μετά τα 70).

 181. ΓιώργοςΜ said

  180 Ε, όσο να πεις, είναι λίγο σκληρό να λες στον εβδομηντάρη πως δε θα ζήσει ούτε μέχρι τα εκατόν δέκα… Ως γνωστόν, τα πρώτα εκατό είναι δύσκολα.

 182. sarant said

  180 Έτσι το κατάλαβα κι εγώ. Και αθανασία δεν υποσχέθηκε κανείς.

  170 Το χαρακτήρισα ανώδυνο επειδή ελπίζω πως είναι μεμονωμένη περίπτωση, όπως λες.

  169 E, για τη χαρτούρα προσλαμβάνουν βοηθό.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  177: «Το παιδί της καθαρίστριας και του άνεργου από τη Μενεμένη και ο γιος του Μητσοτάκη έχουν τις ίδιες πιθανότητες να γίνουν πρωθυπουργοί, αν δουλέψουν σκληρά.» 😉
  Ο Μητσοτάκης και οι ομοϊδεάτες του συγχέουν (σκόπιμα;) τη διαφορά ανάμεσα στην αρνητική ελευθερία (κανένας νόμος δεν απαγορεύει στο φτωχόπαιδο να γίνει μέγας και τρανός) με τη θετική ελευθερία (με τις πραγματικές δηλαδή δυνατότητες να επιτύχει το φτωχόπαιδο όσα επιτυγχάνουν αβρόχοις ποσίν οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών). Ας διαβάσουν τον σημαντικό φιλελεύθερο στοχαστή Αζάια Μπερλίν ( «Τέσσερα δοκίμια περί ελευθερίας» εκδόσεις Scripta), για να μη γίνονται η χαρά του τουίτερ με τις παρόλες τους.

 184. sarant said

  183 Καλώς τον Γιάννη!

 185. Jiannis Xristopulos said

  104, 105

  Μήπως κι εσύ πρέπει να δοκιμάσεις «εγκάρσια»;
  Όχι πως το έχω δοκιμάσει αλλά στον χασάπη ( 44) «δούλεψε».

 186. Πέπε said

  @44, 55:
  Αν κάποιος έχει λέξεις όπως «εγκάρσια» στο αυθόρμητο, καθημερινό του λεξιλόγιο, καλά κάνει και τις χρησιμοποιεί. Αν δε συνεννοηθεί, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πεις «ορίστε; δεν κατάλαβα», όπως το λέμε και για εύκολες λέξεις αν π.χ. δεν ακούσαμε! Δε θα βρεθούν εύκολα δύο άνθρωποι με το ίδιο ακριβώς ενεργό λεξιλόγιο, οπότε το να προσπαθούμε εκ των προτέρων να προσαρμοστούμε στο εικαζόμενο λεξιλόγιο του άλλου δεν είναι και πολύ λειτουργικός τρόπος να του δείξουμε σεβασμό.

  Άλλο βέβαια αν ο αντιστράτηγος ήταν ποζεράς. Ήταν.

 187. Spiridione said

  180. Πώς μεταφράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα (και δυστυχώς και εδώ).
  Και από τη ΝΔ με επίσημη ανακοίνωση.
  https://www.naftemporiki.gr/story/1389915/nd-o-al-tsipras-apokalupse-ti-lusi-tou-syriza-gia-to-asfalistiko

 188. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  153
  Κώστα γιατί παραδίδεις;
  Σε όσους χώρους βρίσκεσαι, υπάρχει μιά πλειοδοτούσα άποψη, που δεν συμπίπτει πάντα με την δική σου. Σταματάς να μιλάς; Ίσως παροδικά. Κάποιες φορές χαμογελάς με την «λογική» των άλλων. Αλλά δεν σιωπάς. Τους ακούς, έχεις αφορμές για σκέψη και όποτε κρίνεις μιλάς.
  Η ομορφιά της ποικιλίας.
  Και η αυτοπεποίθηση του σκεπτόμενου.
  Ξανασκέψου το

 189. Μπετατζής said

  Για να το πούμε σωστά και δίκαια, ο Τσίπρας είπε ότι οι συνέπειες της περικοπής των συντάξεων (όχι οι συνέπειες της καταβολής των συντάξεων), δεν θα είναι σημαντικές, επομενως είναι αχρείαστες να γίνουν (οι περικοπές), δεν ωφελούν.

  Σε κάθε περίπτωση όμως το συνέδεσε με την αναμενόμενη, πώς να το πώ, περιορισμένη βιωσιμότητα που αναμένεται να έχουν οι σημερινοί συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

  Αν αποδεικνύει κάτι ο λόγος του, είναι η οπτική γωνία ότι κάποιοι είναι βάρος για το ασφαλιστικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα, βάρος που αργά ή γρήγορα θα εξαλειφθεί και σε κάθε περίπτωση, λέει ο Τσίπρας, είναι βάρος αμελητέο και μη κρίσιμο και το σύστημα μπορεί να το σηκώσει.

  Στην κρίση του καθενός πόσο «αριστερά» είναι αυτά τα επιχειρήματα.

 190. Theban said

  171
  «Απ’ όποια (ηθική) πλευρά και να το δεις το να πειράζεις το εισόδημα των συνταξιούχων είναι το άκρον άωτον του πολιτικού αμοραλισμού.»

  Τι να πω! Γράφω και σβήνω απαντήσεις πολύ ώρα. Θα περιοριστώ στο εξής:

  Το εισόδημα των τωρινών συνταξιούχων προέρχεται κυρίως από φόρους και εισφορές των σημερινών εργαζομένων. Δεν είναι κρυμμένο κάπου σε ένα θησαυροφυλάκιο και κάποιος ανήθικος δεν τους το δίνει.

 191. Theban said

  173 όχι 171

 192. dryhammer said

  183. Καλώς όρισες!!

 193. Theban said

  186 Κάποτε συμφοιτητής μου ΗΜ, προσπαθώντας να δείξει σε υπάλληλο ζαχαροπλαστείου πιο κομμάτι τούρτας θέλει, είχε πει:
  « όχι αυτό, το π/4 δίπλα »

 194. Χαρούλα said

  183
  Ωπ!ωπ!ωπ! Καλυτέρεψε η μέρα! Χάρηκα!

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ω! τί ωραία! Μύρισε η σελίδα κιμωλία…
  Καλημέρα! Πραγματικά καλή μέρα!
  Ήρθες με τα δώρα σου Γιάννη. Ευχαριστούμε.

 196. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  156.

 197. Pedis said

  # 174 – αφαίρεσε σαράντα από τα εβδομήντα και συλλογίσου πάνω στις προοπτικές των σημερινων τριαντάρηδων.

 198. π2 said

  55: Έλλειψη σεβασμού είναι να προσαρμόζεις τον λόγο σου επίτηδες απέναντι σε κάποιον που θεωρείς εκ προοιμίου ότι σώνει και καλά θα έχει μειωμένο λεξιλόγιο, είτε «προς τα κάτω», δηλαδή αποφεύγοντας λέξεις που τυχαίνει να μην σου περνάει από το μυαλό ότι δεν είναι τρέχουσες, όπως στο δικό μου παράδειγμα, είτε «προς τα πάνω», δηλαδή χρησιμοποιώντας επίτηδες αντικειμενικά εξεζητημένες λέξεις για να κάνεις τον έξυπνο, όπως στο δικό σου. Ο χασάπης πάντως έσπευσε να ρωτήσει για τη λέξη που δεν ήξερε.

 199. Pedis said

  Μπροστά στις «πραγματιστικές» απόψεις των παπαγάλων των αφεντικών, το ομολογώ, εύχομαι να καταδικαστούν μερικοί να είναι εν ζωή μέχρι τα εκατό και να μην δουν ούτε πεντάρα σύνταξη.

 200. Γιάννης Ιατρού said

  183: Α, καλώς επανήλθες ρε συ 🙂

 201. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  156.

  Ρητα συνεχεια.

  3. Ατομα με πολυ υψηλο IQ συνηθως ειναι πιο επιπολαια (λογω υπερβολικης αυτοπεποιθησης και ταχυτητας συναγωγης συμπερασματων) απο αυτα με λιγο χαμηλοτερη, ιδιαιτερως αν τα δευτερα εχουν λοξη ματια στα πραγματα.

  4. Ξερει ο Χ οτι ειναι Χ

  οπου Χ = χαζος*, επιπολαιος, ασχημος, χοντρος, κ.λπ.

  (*μητερα ΑΦ 2002)

  Στο προκειμενο.

  Ως αλλος σπαστης μας αναλυεις ακαδημαικα τα περι της καμπυλης του IQ , και για να εντυπωσιασεις το διαδικτυακο ακροατηριο (οχι φυσικα τον ΑΦ που δεν μασαει) βαζεις ορους οπως skeweness, αναφερεσαι για iq 145 που σημαινει οτι το ατομο ειναι περιπου σαν τον Κ.Δασκαλακη του ΜΙΤ, εχει αυτοκτονησει ή ειναι ηδη σε ψυχιατρειο .

  Παραδειγμα Theodore John Kaczynski (born May 22, 1942), also known as the Unabomber…..After testing scored his IQ at 167
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Kaczynski

  Το μονο αξιο λογου ειναι «Η εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Στο ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος ,συμφωνώ. »

  Αφου δεν εχεις κατανοησει πως λειτουργουν οι εξετασεις με «θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας» το μονο που συμπεραινεις ειναι οτι οι «βάσεις» θα πανε προς τα κάτω, αλλα μη κατανοωντας πως θα κατανεμηθει η βαθμολογια, συμεραινεις λαναθασμενα φυσικα λογω απειριας οτι θα εμφανισθουν ενδεχόμενες αδικίες σε συσχέτιση με το iq οι οποιες μαλιστα γίνονται πιθανότερες! Και παραθετεις τα τεστ για την Μενσα (που ειναι extreme value statistics) και δεν αφορουν το λειτουργικο αρκετα και πολυ εξυπνο τμημα υποψηφιων με iq 110 εως 130.

  Στις εισαγωγικες εξετασεις για το ΕΜΠ (1965-1975) στις σχολες υψηλοτερης ζητησης (Ναυπηγοι, Χημκοι Μηχανικοι, ΜΗ, ΠΜ) με αριστα 260 (6 μαθx40+ 1xΒ.Απολυτηριου), η κατανομη της βαθμολογιας ηταν τετοια ωστε οι μολις οι 3 πρωτοι επαιρναν 18,5/ 18,0/ 17,2, ο 10 ος 15.4, ο 50ος 14,0 και οι υπολοιποι εισαγομενοι απο 14,0 εως 12,3.

  Κανενας δεν αριστευσε. Παντα υπηρχαν πολυ δυσκολα θεματα που οι πολυ καλοι/αριστοι δεν προλαβαινα να τα επιλυσουν στο περιοροσμενο χρ. διαστημα της εξετασης.

  Ο πρωτος δεν επελυσε 1 θεμα, ο 2ος 1, 5 ο 3ος 2 θεματα, ο 10ος 4,5 θεματα, κ.ο.κ.

  Ειναι προφανες οτι με δυσκολα θεματα κλιμακωτης δυσκολιας επι παντος επιστητου ευνοουνται οι εχοντες υψηλο και πολυ υψηλο IQ που ειχαν προετοιμαστει αναλογως . Πολλοι ειχαν εισαχθει (μερικοι και σε καλη σειρα οπως ο ΑΦ ) με βαθμολογια σε 1 ή 2 μαθηματα (συνηθως Γεωμετρια) κατω απο την βαση.Το 70% των εισαγομενων ηταν εξυπνα/αποφασισμενα παιδια απο την επαρχια (που διαβαζαν Αναλυση Αποστολ και Γεωμετρια Ιησουιτες 2000 ασκησεις).

  Που συμπεραινεις την ενδεχομενη αδικια εις βαρος του iq;

  Ας συγκρινουμε τις βαθμολογιες την δεκαετια του 2000 οπου αριστευαν σχεδον ολοι οι καλα προετοιμασμενοι, με αποτελεσμα με 19200/20000 μορια εισαγοταν ο τελευταιος στην Ηλεκτρολογων ΕΜΠ και με 19190 στην αντιστοιχη του ΑΠΘ!

  Αντιλαμβανεσαι επιτελους το «έωλον» των ατεκμηριωτων αποψεων σου;

  ΥΓ Συνεχιζω να επιμενω οτι οι αλλαγες πο πρεπι να γινουν αφορου κυριως την α-βαθμια κια β-βαθμια εκπαιδευση, στην αναπτυξη των δεξιοτητων και της κριτικης σκεψης των μαθητων, ενω η βαθμολογια θα πρεπει να ειναι αυστηρη αλλα δικαιη. Δεν μπορει ολα παιδια να εχουν βαθμο ταξης και απολυτηριο 17 εως 20 ! Διοτι με τοσο υψηλους βαθμους παραπλανουνται ο μαθητες, οι γονεις , η ελληνικη κοινωνια.

 202. Γς said

  194:

  Χαρούλες, η Χαρούλα…

 203. Pedis said

  Σωστό και δίκαιο είναι ότι ψηφίζει ο καθένας να το ζει: θες Κούλη, εγώ τι φταίω; … πάρε μία από κοινωνικό κράτος του Πινοσέτ που είναι και τρέντυ και γαμάτο σε όλο τον καθωσπρέπει και αναπτυγμένο κόσμο, ψηφίζεις «αριστερά» και θα την πληρώσει ο άλλος; όχι ρε μπαγάσα, πάρε μια από τα ίδια με συμπάθεια και κατανόηση και επειδή γουστάρεις μαγκιά, με την ιδέα ότι είσαι λίγο αντικαθεστωτικός, ψήφισες πασόκ … αντε και γαμήσου καραγκιόζη που μού θες και σύνταξη.

  Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες των πραξεων και των επιλογών του επιτέλους, τι φταίει ο διπλανός;

 204. Νέο Kid said

  201. Ε,καλά. Δεν περίμενα να καταλάβεις…
  Γι αυτούς που έχουν τη διάθεση να διαβάσουν και να καταλάβουν τα έγραψα.

  Όσο για το πόσο «προφανές» είναι ότι όσο δυσκολεύουν τα θέματα ευνοούνται οι ευφυείς , θα σε παρέπεμπα σε σχετικές μελέτες που συμπεραίνουν το αντίθετο , αλλά πρώτον βαριέμαι, και δεύτερον θα ήταν χαμένος χρόνος το να προσπαθήσω να κάνω έναν ολιγόνοο ξερόλα να διαβάσει και να κατανοήσει κάτι διαφορετικό από τις ιδεοληψίες του.

 205. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  204. Τζαμπα γραφω. Τζαμπα καιει η λαμπα για σενα.

  Σε ολο τον συγχρονο κοσμο και οσο εχω παρακολουθησει απο τα 60΄ς η βαθμολογηση ηταν αυστηρη αλλα δικαιη.

  Επαναληψις προς εμπεδωσιν.

  «Είναι γνωστό (από εξετάσεις με θέματα κλιμακωτής δυσκολίας) ότι βαθμολογία 16 ως 20 θα έχει μόνον το 7% του συνόλου και 12 έως 16 το 24%. » (Ο μύθος της ευφυίας,Καρλ Λιούγκμαν, μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αίολος, 1987)

  Ο συγγραφεας ειναι Σουηδος και αντιθετος με τα test IQ.

  Κανεις δεν αμφισβητει οτι η βαθμολογια σε εξετασεις με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας(ως αποτελεσμα του γινομενου ικανοτητες xπροσπαθεια) ακολουθουν την κανονικη κατανομη και ειναι δημοκρατικος τροπος εξετασεων για ικανους υποψηφιους χαμηλοτερων εισοδηματων που σπουδασαν στην χωρα μας την περιοδο 1965-1980.

  Γνωριζοντας καλα τον κλαδο των μηχανικων, μετα το 1980 (και ειδικοτερα μετα το 1990 με την αυξηση των θεσεων και των σχολων) με θεματα επι διδακτεας υλης, αφου εισαχθουν οι υψηλης ευφυιας και οι πολυ καλα προετοιμασμενοι (συνηθως και με ακριβο/ους ιδιατερά/αδες) απο την μεση και κατω η εισαγωγη και σε ποια σχολη ειναι ενα στοχαστικο προβλημα.

  Καλη (η) νυχτα (στο νου σου) !

 206. Νέο Kid said

  Χαιρέτα μου το Λιούγκμαν! ( κοιμάται κι αυτός κάτω απ τον πλάτανο…)

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα στη συνέντευξη, «συμπυκνώνει» τα λεχθέντα του Πρωθργού Τσίπρα ως εξής:
  «Τελικά η λύση είναι να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70»
  Αρχηγός της αξιωμ.αντιπολίτευσης , για πάντα.

 208. Πάνος με πεζά said

  Παγκόσμιο φαινόμενο αυτή η άρνηση του Κυριάκου στο «γ» της ρίζας «πράγμα»…. Ούτε μέτρησα πόσες ομόρριζες λέξεις είπε με αυτή την ιδιομορφία…
  Θυμήθηκα παλιά θεματικά έντυπα, που υπό τον όρο «το πράμα του», «το πράμα της», περιέγραφαν κάτι… 🙂

 209. Χαρούλα said

  202
  Βρε σας θέλω όλους εδώ! Είστε ωραίοι μαζί! Γιαυτό προσεκτικά με ότι ανεβάζεις! Με κίτρινη κάρτα είσαι, μην ξεχνιέσαι…😹
  (Άσε που ο όταν μιλούσαμε για τις πανελλήνιες ανακάλυψα ότι με τον Κουβάτσο είμαστε σειρά!)

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  208 Πάνο,*για του στραβού το δίκιο* το λέμε κάτω το πράμα και οι παλιοί και το «πραματικά». Αλλά οι νεότεροι ενώ κρατάμε το πράμα (δεν κατέω πράμα, δεν έχω πράμα), όχι το πραματικά. Λέμε και «το πράμα μου» γελώντας μολονότι σημαίνει και κάτι περιουσιακό π.χ. το λάδι
  Μου φαίνεται ότι είπε και του γάλατος. Μπορεί να είναι κάποια αδυναμία να πει κάποια ζευγάρια συμφώνων. Μικρό το κακό(και …συμπαθές μη σου πω) μου φαίνεται αυτό.
  Τ΄ άλλα που λέει είναι εξώφθαλμα φρου φρου (και δη χωρις αρώματα) δυστυχώς.

  Ο άλλος,(ένας δημοσιογράφος) δεν πρόσεξα ποιος ήταν, είπε πριν λίγα λεπτά,θέλοντας να προσδιορίσει πού καθόταν να τον δει κος Μητσοτάκης, «εδώ, στα νώτα της κυρίας Σπυράκη. Δεν άκουσα γέλια αλλά πιστεύω θα τον περιλάβουν τα τουίτια.

 211. π2 said

  90: Ο Μπογιόπουλος περιορίστηκε στην επιλογή της φωτογραφίας και κρατήθηκε να μη ρίξει κι άλλες μπηχτές για την Καϊλή. Για να είναι εντός θέματος θα μπορούσε να μας πει για την εποχή της προεκλογικής της εκστρατείας για την ευρωβουλή, με στρατηγείο το Μακεδονία Παλλάς.

  Εκτός αν μας διαφωτίσει ο GPoint.

 212. ΓΤ said

  198> Αγαπητέ Π2, έσπευσα να ζητήσω συγγνώμη επειδή παρερμηνεύθηκα. Ήθελα απλώς να συμπληρώσω την εικόνα με κάτι ανάλογο που έζησα. Αν είναι κάτι που χαίρομαι εδώ στην ιστολογική παρέα είναι η πολυπρισματική ανάγνωση της εκάστοτε πραγματικότητας που βιώνουμε 🙂

 213. ΓΤ said

  193> Να σε ρωτά ο μανάβης πόσα κιλά ντομάτα θες και να απαντάς -(e^ip). Βρε τι ουγκανοσύνη είναι δαύτη! 🙂

 214. cronopiusa said

 215. sarant said

  208-210 Φαντάζομαι ότι δεν λέγατε ποτέ «πράματι» όπως λέει ο Κούλης αντί για «πράγματι». Αλλά εδώ είναι μια απλή ιδιορρυθμία, ίσως αθέλητη, όπως άλλος λέει «γο» το ρο. Δεν σημαίνει τίποτα για τη γλωσσομάθειά του.

 216. gpoint said

  # 211

  Πολύ ευχαρίστως μια που στον ΠΑΟΚ λειτουργούν με λογική (για τον ΠΑΟ δεν θα τόλεγα) οπότε αρχικά όλα τα κόμματα ήταν ευπρόσδεκτα και η Καϊλη στην σουίτα για φωτό με τον Ιβάν. Μετά την ταύτιση της Ν.Δ. με τις πρακτικές Μαρινάκη, η Ν.Δ. πήρε θέση με τα μπάζα. Πολλοί βιάστηκαν να ταυτίσουν τον ΠΑΟΚ με τον Συριζα αλλα γρήγορα αναγκάστηκαν να το φτύσουν βλέποντας την αρμονική συνεργασία Βασιλειάδη-Μελισσανίδη στην κλοπή του πρωταθλήματος με την πρακτική του αθλητικού εισαγγελέως. (οι έχοντες νομικές γνώσεις και ΠΛΗΡΗ εικόνα του θέματος ΟΥΔΕΜΙΑ αμφιβολία έχουν. Οι υπόλοιποι επαναλαμβάνουν-να μη το χαρακτηρίσω πως- μα αφού είχε πιστόλι ο Σαββίδης, τέλος-όπως και ο προσφάτως επανακάμψας δάσκαλος. Πρακτικές χούντας, το τι λένε οι νόμοι δεν μετράει ! )΄. Οπότε πάει και το παραμύθι του ΠΑΟΚ με τον Σύριζα και τα σχετικά με τον σουλτάνο Ιβάν.
  Είναι θέμα εσωτερικής σχέσης με τον εαυτό του κάποιος να κατανοήσει πως η προτίμηση στον ΠΑΟΚ μπορεί να επικρατήσει μιας κάποιας κομματικής προτίμησης, όπως και η αίσθηση περί κοινού δικαίου της ποδοσφαιρικής προτίμησης.

 217. Pedis said

 218. Κουνελόγατος said

  «Τίποτα δεν θ’ αφήσουν όρθιο σε αυτή τη χώρα. Σε λίγο θα μας πουν ότι δεν υπήρξε ποτέ ο εύζωνας Κουκκίδης!».
  Μίλα καθαρά Νίκο. Τι εννοείς, «δεν υπήρξε ποτέ ο εύζωνας Κουκκίδης!;» 🙂

 219. spiral architect 🇰🇵 said

  @180 κλπ: Ας προσέχουν λοιπόν τα λογάκια τους. Στην τελική, το ασφαλιστικό είναι αυτό που είναι, στον καπιταλισμό ακόμα και ένα ασφαλιστικό που δίνει ψίχουλα ελλειμματικό θα είναι. Ας αφήσουν αυτούς που πλήρωσαν για να έχουν μια (οθντκ) αξιοπρεπή σύνταξη στην ησυχία τους.

 220. Θρασύμαχος said

  Ο ισχυρισμός ότι «η διεθνής έκθεση» είναι μόνο «τυπικά» σωστό ενώ και «η διεθνή» είναι ουσιαστικά σωστή («αποδεκτός προφορικός τύπος»),
  ιδίως δε το λογικό άλμα ότι, στο πλαίσιο κάποιας «εξομάλυνσης» (συλλήβδην κήρυξη των τριτόκλιτων σε ανώμαλα και σταδιακή μετάλλαξή τους σε πρωτόκλιτα;), η πασίδηλη γραμματική αποδοχή και γενικευμένη χρήση της γενικής αρσενικού «του διεθνή» ελάχιστα απέχει από την επικείμενη («για να ακολουθήσει») αναγνώριση και της ονομαστικής θηλυκού «η διεθνή»,
  φοβούμαι πως αποτελεί την περισσότερο παράτολμη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υποχώρηση της γλωσσικής ορθότητας απέναντι στην πολιτική σκοπιμότητα.
  Αν «η διεθνή» είχε φύγει από το έρκος οδόντων κανενός απαίσιου νεοφιλελεύθερου, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά.
  Κρίμα, γιατί αυτά μένουν και μπορούν ν’ ανασύρονται κατά το δοκούν.
  Δεν θα είχε δα χαλάσει ο κόσμος αν ένας κατά τα άλλα άψογος, καταρτισμένος και έντιμος πολιτικός υπέπιπτε πού και πού σε κανένα έλασσον γλωσσικό ολισθηματάκι.
  Καλύτερα θα ήταν έτσι, παρά να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι.

 221. Μπετατζής said

  180, 219 κλπ Ούτε ο Ιωάννου κατάλαβε καλά φαίνεται : https://yannis-ioannou.com/

 222. sarant said

  221 Το σωστό λινκ, για να διατηρηθεί και στο μέλλον, είναι αυτό:
  https://yannis-ioannou.com/2018/09/16/74/

  Χρόνια του πολλά, μάθαμε και ακριβώς πόσο χρονών είναι (περίπου, ξέραμε).

  220: Πουθενά δεν λέω ότι είναι ουσιαστικά σωστή η «διεθνή έκθεση». Λέω ότι το επίθετο βαίνει προς εξομάλυνση. Και δεν το λέω επειδή το είπε ο Τσίπρας αλλά επειδή το πιστεύω από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 3% κι εγώ έγραφα τη Γλώσσα μετ Εμποδίων.

  Ευτυχώς όμως γράφω και στο ιστολόγιο πολλά χρόνια κι έτσι μπορώ να παρουσιάσω («να ανασύρω κατά το δοκούν», που λες) το εξής, που το λέω σε συνέντευξη το 2013:

  Πάντως, καλώς ή κακώς, νομίζω πως κάποιοι ασυμμόρφωτοι τύποι δεν μπορούν πια να εξοβελιστούν. Λογουχάρη, τα επίθετα σε -ής δεν αποφεύγονται, κι ας λέει ο (άγιος κατά τ” άλλα) Κριαράς. Οπότε θα εξομαλυνθούν λαϊκά και άτσαλα (του διεθνή ποδοσφαιριστή, η διεθνή κατακραυγή, της διεθνής αναγνώρισης, ουδέτερο δεν έχει) ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να κάνουμε λάθος τους λόγιους τύπους (το διαμπερί διαμέρισμα κτλ.)

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/11/schooltime/

  Το ρήμα είναι ίδιο, να εξομαλυνθούν. Οπότε, πιστεύω ότι μου χρωστάς μια συγγνώμη για το κρέας και το ψάρι.

 223. Pedis said

  # 221 – δεν εκτίμησε την πραγματιστική προσέγγιση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και τό ριξε στους συναισθηματισμούς.

 224. Θρασύμαχος said

  #222β΄: Αμ τί νόημα έχει η έκφραση «τυπικά σωστό», αν όχι ότι ουσιαστικά σωστό είναι και κάποιο άλλο; Σε κάθε περίπτωση, η (αδιαμφισβήτητη) επικράτηση της γενικής ενικού αρσενικού «του διεθνή» δεν σημαίνει ότι εξ ίσου εύκολα θα γίνουν ανεκτές η ονομαστική ενικού αρσενικού «η διεθνή», η ονομαστική ενικού ουδετέρου «δεν υπάρχει» ή η ονομαστική πληθυντικού αρσενικού «δεν θέλω καν να τη φανταστώ». Μέα κούλπα που αγνοούσα την ανάρτηση της εποχής μονοψηφίου ποσοστού, ωστόσο από την εντύπωση της (αθέλητης, έστω) πολιτικής προδιάθεσης δεν μπορώ ν’ αποστώ, θα ήταν ψέμα αν διεκήρυττα κάτι τέτοιο χάριν ευγενείας.

 225. sarant said

  224 Όχι, η επικράτηση «του διεθνή» δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα επικρατήσει και η διεθνή της διεθνής αλλά είναι ένδειξη ότι βαίνουμε προς εξομάλυνση. Και βέβαια δεν σημαίνει ότι αύριο θα πούμε εξίσου εύκολα «του συνεχή» ή «του νουνεχή» -αλλά μπορεί να τα πούμε κι αυτά, αν τριφτούν στον ίδιο βαθμό.

 226. spiral architect 🇰🇵 said

  Μιας και πιάσαμε σε κάποια φάση τους εβδομηντάρηδες, το πράμα παραχόντρυνε:
  Dying to Work: Δούλευε πεθαίνοντας ή πέθανε δουλεύοντας;

 227. sarant said

  226

  -Mr. Jones, πότε θέλετε να μας παρουσιάσετε το report απο το project που σας αναθέσαμε; Σας βολεύει στις 8 Οκτωβρίου ή στις 21?

  – Κύριε διευθυντά, προτιμώ στι 8, γιατί στις 21 θα έχω πεθάνει.

  – Α πάρα πολύ ωραία. Σημειώνω την ημερομηνία.

 228. Pedis said

 229. spiral architect 🇰🇵 said

  @227: Ο δικαιωματισμός στην πιο εξτρίμ μορφή του. 😐

 230. spiral architect 🇰🇵 said

  Επίσης, στο κυρίως πιάτο μετά τα μεζεδάκια του κώλου μεσοσεπτεμβριανά μεζεδάκια πρέπει να σερβιριστεί ένα ολόκληρο άρθρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: