Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στον Σπύρο!

Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2018


Ποιον Σπύρο, θα ρωτήσετε. Έχουμε στο ιστολόγιο τον φίλο μας τον Spiridione, που σήμερα γιορτάζει, ευκαιρία λοιπόν με το σημερινό άρθρο να του κάνουμε ένα δώρο, στον ίδιο και σε όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες που μας διαβάζουν.

Το ιστολόγιο έχει κι άλλες φορές δημοσιέψει τέτοια άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και έχουμε καλύψει τα περισσότερα πολύ διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα.

Το όνομα που γιορτάζει σήμερα, ο Σπύρος, Σπυρίδων στο επίσημο, δεν είναι από τα πρώτα σε συχνότητα. Σύμφωνα με μια έρευνα, έχει τη 15η θέση ανάμεσα στα αντρικά ελληνικά ονόματα, ενώ στο θηλυκό, Σπυριδούλα, είναι σαφώς πιο σπάνιο, κάπου στην 45η θέση. Είναι δηλαδή όνομα μεσαίας συχνότητας, διότι βέβαια δεν το λες και σπάνιο.

Όμως στην Κέρκυρα ο Σπύρος είναι πρώτο σε συχνότητα από τα αντρικά ονόματα, εξαιτίας του άγιου Σπυρίδωνα («του άγιου» σκέτο τον λένε οι Κερκυραίοι) που είναι ο πολιούχος της πόλης και στον ναό του φυλάσσεται το σκήνωμά του. Ο  άγιος Σπυρίδων ήταν επίσκοπος Τριμυθούντος στην Κύπρο τον 4ο αιώνα μ.Χ. και μετά που άγιασε το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά λίγο πριν από την Άλωση, λένε, κάποιος ιερέας το μετέφερε στην Κέρκυρα, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο άγιος, πιστεύουν κάποιοι, δυο φορές απάλλαξε το νησί από επιδημία πανούκλας και άλλη μία το υπεράσπισε από την επίθεση των Τούρκων και αυτό του το ανταποδίδουν σήμερα οι Κερκυραίοι με εντυπωσιακές λιτανείες, όχι μία αλλά 3-4 φορές το χρόνο.

Κι έτσι εξηγείται η συχνότητα του ονόματος στην Κέρκυρα, ενώ επίσης συχνό είναι και στα υπόλοιπα Επτάνησα. Μάλιστα στην Κεφαλονιά, όπου συνηθίζονται τα διπλά βαφτιστικά ονόματα κατά το ιταλικό έθιμο, ακούγονται και ονόματα όπως Σπυρογιάννης ή Σπυράγγελος.

Ο άγιος Σπυρίδων, που τον αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να ήταν και το πρώτο καταγραμμένο στην ιστορία πρόσωπο με αυτό το όνομα. Βλέπουμε δηλαδή ότι το όνομα δεν είναι της κλασικής αρχαιότητας αλλά της ύστερης.

Όσο για την ετυμολογία του ονόματος, έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες από τις οποίες όμως καμιά δεν έχει αποσπάσει ευρύτερη αποδοχή. Ίσως να προέρχεται από το αρχαίο «σπυρίς», όπως έλεγαν το μεγάλο ψάθινο καλάθι, ή από το σπυρίδιον, το υποκοριστικό του, ίσως και από το λατινικό spiritus (πνεύμα), αφού μάλιστα είναι όνομα μεταγενέστερο και όχι της κλασικής εποχής. (Το σπυρί, που γράφεται πολύ όμοια, προέρχεται από το αρχαίο πυρός = κόκκος σιταριού, με ανάπτυξη προθετικού σ-).

Όπως και άλλα ελληνικά χριστιανικά ονόματα, ο Σπύρος/Σπυρίδων έχει περιορισμένη διάδοση στη Δυτική Ευρώπη -στα ιταλικά είναι Spiridione και είχε κάποια διάδοση στη Βενετία- και κάπως μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη. Συχνό είναι στην Αλβανία, ως Σπίρο, ενώ διεθνώς ο γνωστότερος Σπύρος ήταν ο διαβόητος πολιτικός Σπάιρο Άγκνιου, με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, ο μόνος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε εξαιτίας ποινικών αδικημάτων, το 1973 (Και επειδή στη θέση του ορίστηκε αντιπρόεδρος ο μη εκλεγμένος Τζέραλντ Φορντ, όταν λίγο αργότερα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο ψεύτης πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, ο Φορντ, για τον οποίο έλεγαν πως όταν ήταν σε φόρμα κατάφερνε να περπατάει και να μασάει τσίχλα ταυτοχρόνως, πέτυχε το μοναδικό κατόρθωμα να γίνει πρόεδρος χωρίς να εκλεγεί σε προεδρική εκλογή, ούτε καν ως αντιπρόεδρος).

Είπαμε πως το επίσημο όνομα είναι Σπυρίδων και η κοινή του μορφή Σπύρος. Υπάρχουν ομως και κάμποσα χαϊδευτικά-υποκοριστικά, όπως Σπυρέτος, Σπυράκος, κτλ. καθώς και Σπυριδώνης.

Υπάρχει βέβαια και ο Πίπης, που ακούγεται κάπως αστείο σήμερα αλλά παλιότερα γινόταν αποδεκτό χωρίς χαμόγελα. Οι παπαδιαμαντικοί θα θυμούνται ίσως ότι στο Ρωμέικο Πάσχα ο Παπαδιαμάντης παρουσιάζει έναν φίλο του, Κερκυραίο καθολικό, που λέγεται μπαρμπα-Πύπης (το γράφει έτσι, υποθέτω για να διατηρήσει το ύψιλον του Σπύρου). Βέβαια, όταν τις προάλλες τηλεφώνησε κάποιος ακροατής στον γνωστό επιστήμονα κ. Τσουκαλά και του συστήθηκε «Πίπης» έγινε επεισόδιο -αλλάζουν τα γούστα. Υποθέτω πως και το επίσης σπανιότατο Πιπίνος από εκεί θα προέρχεται.

Παραλλαγή του Σπύρου είναι πιθανώς και το όνομα Σπήλιος (όπως ο παλιός πρωταθλητής των δρόμων ημιαντοχής Σπήλιος Ζαχαρόπουλος), τουλάχιστον έτσι βρίσκω σε κάμποσες πηγές, όπως και το όνομα Πήλιος (όπως ο Πήλιος Γούσης, που θεωρήθηκε ότι πρόδωσε στο Σούλι).

Μια ακόμα παραλλαγή είναι η Σπυριδιών/Σπιριντιόν, με ιταλική επιρροή. Σπυριδιών ονομαζόταν ο αγωνιστής του 21 Σπύρος Καλογερόπουλος, που είχε σπουδάσει γιατρός στη Γαλλία και του έμεινε, ενώ επίσης Σπιριντιόν ήταν ο πρώτος κωμικός τύπος του ελληνικού κινηματογράφου, από τον ηθοποιό Σπύρο Δημητρακόπουλο, περί το 1911, με κωμικές ταινίες όπως το Κβο βάντις Σπιριντιόν;

Σπυριδιών ή Σπυριδιώνης ονομαζόταν και ένας τύπος της Αθήνας του Όθωνα, που ήταν από τη Λευκάδα και ονομαζόταν Σπύρος Μεταξάς, λαϊκός ποιητής που έγραφε αντιβαυαρικές σάτιρες. Μια μέρα, ο Σπυριδιών ανέβηκε σε ένα τραπέζι, εκεί στην αγορά όπου σύχναζε (ίσως στην πλατεία Δημοπρατηρίου) και άρχισε να φωνάζει «Αθηναίοι! Αθηναίοι!». Το πλήθος μαζεύτηκε γύρω του περιμένοντας ν’ ακούσει κάποια αντιβαυαρική σάτιρα, και ο Σπυριδιώνης τούς ρώτησε: «Αθηναίοι είστε εσείς;» «Ναι», απάντησαν εκείνοι. Και τότε εκείνος είπε: «Ω Αθήνα, πρώτη χώρα, τι γαϊδάρους τρέφεις τώρα!» Δεν είναι δικό του, είναι παροιμιώδες δίστιχο που έχει αποθησαυριστεί σε συλλογή παλαιότερα -και βέβαια δεν είναι του Σουρή στον οποίο το αποδίδουν πολλοί.

Αλλά πλατειάζω. Στη φρασεολογία μας ο Σπύρος δεν έχει καμιά παρουσία, έχει όμως ο άγιος Σπυρίδωνας. Επειδή πέφτει 12 Δεκεμβρίου, που με το παλιό ημερολόγιο ήταν πολύ κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, υπάρχει η ημερολογιακή παροιμία ότι «Από τ’ Αϊ-Σπυριδώνου αξαίνει η μέρα ένα σπυρί» (έδωσα την κεφαλονίτικη παραλλαγή της όπως την παραθέτει ο Δημ. Λουκάτος). Βέβαια, Σπύρος υπάρχει και στην παροιμία «έγινε Λούης» αλλά δεν φαίνεται .

Και ακριβώς, με βάση το γκουγκλικό διασημόμετρο, ο διασημότερος Σπύρος είναι ο Σπύρος Λούης, αφού αυτός βγαίνει πρώτος πρώτος αν γκουγκλίσετε το όνομα. Θα περίμενα και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, αλλά δεύτερος βγαίνει ο πολιτευτής Κέρκυρας Σπύρος Σπύρου και μετά ένας καθηγητής στην Κύπρο.

Στα αστεία, τον Σπύρο τον λέμε και Θπύρο, ο Θπύροθ, τάχα ψευδίζοντας -περιέργως δεν έχω ακούσει το ίδιο αστείο για άλλα ονόματα όπως Σταμάτης ή Σταύρος. Θα θυμάστε ίσως και την ατάκα από την παλιά ταινία του Βουτσά, στο σημείο όπου κοροϊδεύει, κάπως ενοχλητικά για τα σημερινά γούστα, μια κυρία που ψευδίζει:

Ως τώρα, ασχολήθηκα με τον Σπύρο και αμέλησα την (πολύ σπανιότερη) Σπυριδούλα, ένα όνομα διάσημο από ένα μόνο περιστατικό της νεότερης μικροϊστορίας μας. Η υπόθεση της 14χρονης Σπυριδούλας Ράπτη συγκλόνισε το πανελλήνιο το 1955. Η μικρή ήταν οικιακή βοηθός στο σπίτι της οικογένειας Βεϊζαδέ, στον Πειραιά, και τα αφεντικά της την κατηγόρησαν (άδικα, όπως αποδείχτηκε) ότι έκλεψε ένα πενηντοδόλαρο -και για να την αναγκάσουν να ομολογήσει, την έδεσαν και τη βασάνισαν με το καυτό σίδερο του σιδερώματος, προκαλώντας της σοβαρά εγκαύματα. Ίσως αξίζει άρθρο για την υπόθεση -έγραψε κι ο Βάρναλης στην Αυγή ένα παθιασμένο χρονογράφημα- οπότε δεν θα πω περισσότερα προς το παρόν.

Το όνομα του συγκροτήματος ροκ Σπυριδούλα, που συνεργάστηκε με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στον δίσκο Φλου και άφησε αισθητό ίχνος στην ελληνική ροκ σκηνή είναι εμπνευσμένο από την υπόθεση της Σπυριδούλας, παρόλο που είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε. Αλλά και λίγο νωρίτερα, το 1973, όταν η χούντα του Παπαδόπουλου επιχείρησε να μεταλλαχθεί σε δημοκρατία με δοτό πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ο Μποστ παρουσίασε σειρά από γελοιογραφίες στον Ταχυδρόμο, με τον Μαρκεζίνη ως υπηρέτρια Σπυριδούλα -κι εδώ αξίζει άλλο άρθρο. «Σπυριδούλα δούλα» φώναζαν στον Μαρκεζίνη οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου.

Φτάσαμε στα τραγούδια, και επιστρέφουμε στον Σπύρο. Το γνωστότερο τραγούδι που έχει το όνομα στον τίτλο του είναι το «Στον αγιο-Σπυρίδωνα» του Μούτση, με τη Μοσχολιού, αλλά αυτό δεν πιάνεται διότι εννοεί τη γειτονιά του Πειραιά -που και σε άλλα τραγούδια φιγουράρει.

Όμως υπάρχουν και μερικά τραγούδια με κοινό θνητό Σπύρο στον τίτλο τους, και περιέργως ο Δημήτρης Μητροπάνος έχει πει δύο από αυτά. Το «Παίξε μου Σπύρο» είναι το γνωστότερο, αλλά θα προτιμήσω να κλείσω με το άλλο, το Σπύρο μου Σπυράκη μου:

Ο Σπύρος αυτός, από το Μοσχάτο, είχε ωραία τακτική -όσα έπαιρνε το Σαββάτο τα χάλαγε την Κυριακή. Ας το ρίξουν έξω σήμερα και οι συνονόματοί του, αφού γιορτάζουν. Χρόνια τους πολλά!

 

 

155 Σχόλια to “Χρόνια πολλά στον Σπύρο!”

  1. Spyros said

    Ευχαριστούμε πολύ, Νικοκύρη!

  2. Spyros said

    Το σπυρίς και το σπυρίδιον είναι γονείς της σφυρίδας, όπως ονομάζεται στην Κέρκυρα (και αλλού) το ψάθινο καλάθι που μπαίνει ο πολτός απο τις ελιές πριν το ζύψιμο

  3. π2 said

    Πράγματι, δεν βρίσκω καθόλου αρχαίους Σπυρίδωνες. Υποθέτω (χωρίς να το έχω ψάξει) ότι το όνομα ετυμολογείται από τη σπυρίδα / σφυρίδα, μεγάλο καλάθι, που έχει και αρκετές συναφείς λέξεις (σπυρίδιον, το καλαθάκι κλπ.). Και πάλι χωρίς να το έχω ψάξει, πρεπει να είναι από τα λίγα αμάρτυρα στην αρχαιότητα ονόματα που γίνονται πολύ δημοφιλή μετά την επικράτηση του χριστιανισμού χωρίς να έχουν άμεσο χριστιανικό νόημα.

    Σε κάθε περίπτωση, πολύχρονος Σπύρο, με υγεία και χαρά και να σου φέρνει η ζωή πάντα γεμάτες καλαθούνες.

  4. π2 said

    2: Α, δεν ήξερα ότι λέγεται ακόμη η λέξη (πολύχρονος!).

  5. Και πολιούχος του Πειραιά.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Παράλειψη του άρθρου

    2 Χρόνια πολλά Σπύρο! Την παραλλαγή σφυρίδα δεν την ήξερα, ούτε ότι είναι αρχαία.

    3 Α, ωραία, έχουμε την επιβεβαίωση από τις επιγραφές.

  7. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά σε όλους, και φυσικά στον Πειραιά, -τον ακόμα άσχημο, όπως μαθαίνω, Πειραιά, που γιορτάζει τον πολιούχο του…
    Και για να γελάσετε, το προεκλογικό σποτάκι Μώραλη…

  8. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    Με το Σπύρο συνειρμικά έρχεται η παρήχηση «Ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὑτοῦ» (τα σκουληκάκια από το κοπιπάστωμα). Άσχετο, αλλά ευκολομνημόνευτο, στο Δημοτικό το άκουσα και το θυμάμαι ακόμη.

    Επίσης, το μάθημα των Γερμανικών: st και sp προφέρονται με παχύ σ, και ο δάσκαλος για να το θυμόμαστε μας έλεγε «Shtαύρος, Shpύρος» 🙂

    Τέλος για την Κέρκυρα (και τον Άγιο-τί θα πει «ποιον Άγιο»; 🙂 ) έχει ένα ξεκαρδιστικό λήμμα

  9. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στον Αγιο Σπυρίδωνα ένα δειλινό
    γύρισες χαρά μου κι ήρθα να σε βρω
    » Σ΄ έβλεπα στα μάτια » – Μουσική: Δήμος Μούτσης, Στίχοι: Νίκος Γκάτσος (1967), Ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού

    Χρόνια Πολλά στους Σπύρους, Σπυρίδωνες, Σπυριδώνους , Σπυρέτους μας. Στις Σπυριδούλες, πρώτα απ΄όλους! 🙂

  10. Πάνος με πεζά said

    Στο τραγούδι βέβαια, ένας ήταν ο σ Σπύρος…

  11. Νέο Kid said

    Όπως έμαθα από έναν φίλο μου «Ασσιότικο» στην αραπιά, ο αη Σπυρίδωνας ήταν βοσκαρούδι από την κατεχόμενη Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου.

    Χρόνια πολλά σε Σπύρους και Σπυριδούλες μεταξύ των οποίων και το μικρό μου Σπυριδουλάκι . ❤️👧❤️

  12. Κώστας said

    8: Για το ʃtavros και ʃpiros, θα πω πάλι καλά. Κάποιος άλλος έλεγε –αν έχεις τον Θεό σου–… ʃkata! Για να το θυμούνται, λέει, οι μαθητές…

  13. Alekos81 said

    Σπυρογιάννης, Σπυράγγελος και Σπυραδωνις βεβαίως

  14. Κώστας said

    Χρόνια πολλά στον Spridione και σε όσους γιορτάζουν!

  15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μ΄αρέσουνε αυτές οι παραμυθιώδεις-πως να πω -αφηγήσεις. Ειδικά σε εποχή χειμώνα:
    “Απ’ τ’ Αγιου Σπυρίδωνα σπυρί-σπυρί μεγαλώνει η μέρα”
    Ο Άγιος Σπυρίδωνας κι οι παραδόσεις
    …»Mε την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα κ’ έβρεχε σε καιρό ξηρασίας, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους, όπως έκανε με κάποιους μαυραγορίτες που γκρέμνισε τις αποθήκες που φυλάγανε το σιτάρι, ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, και καταπλακωθήκανε μαζί με το σιτάρι: “και μελετώμενον λιμόν παρά των σιτοκαπήλων, έλυσε, συμπεσουσών αυτοίς, των αποθηκών αις τον σίτον συνέσχον”. Kαι μ’ όλα αυτά εζούσε με τόση φτώχεια, που σαν πήγε κάποτε ένας φτωχός να τον βοηθήσει για να πληρώσει κάποιο χρέος του, δεν είχε να του δώσει τίποτα, και με θαύμα έκανε μαλαματένιο ένα φίδι που βρέθηκε σ’ εκείνο το μέρος, και το έδωσε στον φτωχό, κ’ εκείνος το έλιωσε και πλήρωσε το χρέος του. Άλλη φορά πάλι έγινε κατακλυσμός, και τα ποτάμια ξεχειλίσανε και πλημμύρισε η χώρα, κι’ο άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και τραβήξανε τα νερά και στέγνωσε ο νεροπατημένος τόπος .[…]”
    Φώτης Κόντογλου, “Γίγαντες ταπεινοί”

  16. Πάνος με πεζά said

    To «Σπυρί-σπυρί μεγαλώνει η μέρα» μάλλον έχει να κάνε με το παλιό ημερολόγιο (επιβεβαιώστε). Με τη διαφορά των 13 ημερών, έρχεται κοντά στα Χριστούγεννα, οπότε είναι και το ηλιοστάσιο.

  17. spiral architect 🇰🇵 said

    – Πριν κάτι χρόνια σε τοπικό ΚΤΕΛ, διαδρομή Σάμη-Αργοστόλι, μια βλάβη στο παλιό Βόλβο κάνει τον οδηγό να κατέβει βρίζοντας: «Γ@@@ τον Άγιο Γεράσιμο του!»
    – Κορφιάτης παλιός συμφοιτητής: «Γ@@@ τον Άγιο Σπυρίδωνα του!»

    Τους λούζουν κανονικά τους προστάτες άγιους οι επτανήσιοι. 😆

  18. Ανδρέας Κ. said

    «Το ιστολόγιο έχει κι άλλες φορές δημοσιέψει τέτοια άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και έχουμε καλύψει τα περισσότερα πολύ διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα.»

    Καλημέρα
    Έχετε γράψει και για τον Ανδρέα. Δεν μπορώ να το βρω αλλά το θυμάμαι.

  19. atheofobos said

    Όταν βλέπω ή ακούω το όνομα Σπυριδούλα μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό η είδηση που είχε δημοσιευτεί στις εφημερίδες πριν πολλά χρόνια. Ένας μεγάλης ηλικίας είχε σκοτώσει την γυναίκα του ονόματι Σπυριδούλα. Όταν τον ρώτησαν γιατί την σκότωσε αυτός απάντησε ανενδοίαστα:
    Προτιμώ να πεθάνω στην φυλακή παρά να ακούω άλλο καθημερινά την γκρίνια της Σπυριδούλας!

  20. ΚΑΒ said

    Πολύχρονοι οι εορτάζοντες.

    16. Ναι. Ο χρόνος των παροιμιών αναφέρεται πάντοτε στο παλιό ημερολόγιο.

  21. Πάνος με πεζά said

    Στα συγκροτήματα/ντουέτα της εποχής της Σπυριδούλας, ήταν φυσικά και οι Λήδα-Σπύρος.

  22. spiral architect 🇰🇵 said

    @19: Άλλη Σπυριδούλα ήταν αυτή Αθεό; Τη γνωστή τη σιδέρωσαν. 😦

  23. μήτσκος said

    Και γιατί ο Άγιος έσωσε τους Κερκυραίους από την πανούκλα αλλά όχι το ίδιο του το εκκλησίασμα στην Κύπρο;
    Είναι σωστή συμπεριφορά αυτή;
    Να τα πούμε και αυτά.

  24. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και

    Χρόνια Πολλά στις Σπυριδούλες, στον Spiridione, στο Σπυριδουλάκι του Κίντου, στον Spyros (#1,#2, ανωτέρω) , στον Spyrozer, στους Πίπιδες (εκτός του πολυώνυμου, που έχει για χρηστώνυμο στο dailymotion το σύνθετο Partheno-pipis 🙂 ) και σ΄ όσους γιορτάζουν σήμερα.

  25. nikiplos said

    Καλημέρα! Χρόνια πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες. Εκτός από τον Spiridione πρέπει να γιορτάζει και ο Spyridos.

    Η υπόθεση της Σπυριδούλας είχε συγκλονίσει ξανά με την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού, 10 χρόνια μετά, στα τέλη 70s στην εκπομπή του «Αλάτι και Πιπέρι».
    Ήταν ενδεικτικό θα έλεγα για τα ήθη και τα έθιμα της τότε «μεσαίας τάξης» για το τι αρμόζει στο λαό (βούρδουλας και χωροφύλακας)…

    (Apropos υπήρχε μια ταβέρνα στα πευκάκια της Αττικής με αυτό το όνομα «Αλάτι και Πιπέρι». Έξωθεν υπήρχε πλατεία στην οποία πιτσιρικάς, είχα παίξει το πιο σκληρό ποδόσφαιρο της ζωής μου… Το τι «ξύλο» φάγαμε από τους ντόπιους δεν λέγεται… κλωτσές και μπουνιές από πίσω χτυπήματα, σε όποιον είχε την μπάλα… χτυπούσαν ακόμη και τους δικούς τους όταν δεν τους έδιναν πάσες… Στα κατοπινά μου φοιτητικά χρόνια αλλά και ύστερα είχα προτάσεις από παρέες να πάμε εκεί, τις οποίες όλες αρνήθηκα φυσικά… Για κάποιο λόγο δεν ξαναπήγα ποτέ από τότε… 🙂 )

  26. leonicos said

    17
    Τους λούζουν κανονικά τους προστάτες άγιους οι επτανήσιοι.

    Μα γι’ αυτό τους έχουν σε τόση υπόληψη. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα να τους βρίσουν

  27. Ετη πολλά στους εορτάζοντες…έχω και γω κάποιο μερίδιο, το Spiridion είναι το τρίτο όνομα που έλαβα κατά την ανεπίσημη οικογενειακή ονοματολογία. Manusso, Trasibulo,το δεύτερο και το τελευταίο. Αυτά ήταν χρήσιμα κάποτε για να καθορίζουν τους κλάδους των πολυμελών οικογενειών, τελικά σαν κλωνάρι που κατέληξα δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μπερδέματος στην Αθήνα, τυπικό ήταν το θέμα και σε χρήση μόνο το πρώτο όνομα
    Στην θερινή διαμονή δικό μου μου όνομα απέκτησα μετά τα 50 μου !. Νέος ήμουνα της Κρίσσης ο ανηψιός και μετά ο μπαμπάς του Κρέοντα !

  28. spiral architect 🇰🇵 said

    @24: […] (εκτός του πολυώνυμου, που έχει για χρηστώνυμο στο dailymotion το σύνθετο Partheno-pipis 🙂 ) […]

    Α, κακόψυχε, είσαι μεγάλο μούτρο εσύ! 😎

  29. leonicos said

    Έχω ακούσει για πολύ βαθιά θρησκευόμενη κερκυραία εβραία, που προσευχόταν και στο εικόνισμα του Αγίου Σπυρίδωνα όταν είχε προβληματα

  30. leonicos said

    28
    Α, κακόψυχε, είσαι μεγάλο μούτρο εσύ! 😎

    Πέσ’ του τα ντε!

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αφηγούνταν για παλιότερα κι έφτασε ως τις μέρες μου, πως το Κατερίνι η Σπύραινα στο χωργιό είτανε λίγο αδέξια/απρόσεχτη στο πώς έδενε τα ζώα της και συνέβη να μπουρδουκλωθούν στο σκοινί τους και να πνιγούν από το λάθος της το γαϊδούρι αλλά και το γουρουνάκι τους. Ε η τοπική καφενειακή μούσα την περιποιήθηκε:
    Ήπνιξες και το γάιδαρο
    ήπνιξες και το χοίρο
    ε Κατερίνι πρόσεξε
    μην πνίξεις και το Σπύρο

  32. 24 Χρόνια πολλά και ιδιαιτέρως στον παλιό συμμαθητή μου 🙂 -του Κακόψυχου του ξέφυγε ότι spyroszer και spyridion ταυτίζονται 😉

  33. Πάνος με πεζά said

    Συγγνώμη, ένα πιο ταιριαστό για τη μέρα link :

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στο Κιντάκι-Σπυριδουλάκι,δυο θάλασσες ευχές.Καλόκαρδο και τυχερό.

    Και Σπυριδος ακούγεται κάτω ο Σπύρος.
    Sryridos , έτερος καλότατος σχολιογράφος εδώ .Ευχές ευχές! 🙂

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    32 Με πρόλαβες!

    18 Δεν θυμάμαι να έγραψα ειδικό άρθρο για τον Αντρέα, αλλά ένα μυαλό είναι αυτό, μπορεί και να το έχω ξεχάσει.

  36. Γιάννης Ιατρού said

    32: Δύτη, που είδες να τους αναφέρω μαζί και τους δύο (spyroszer και spyridion), ε;

  37. ΓΤ said

    @6 Με χάλασε πρωινάτικα αυτό το «δημοσιέψει» στην αράδα 3. Γιατί ξηγιέσαι έτσι; Κλαψ, λυγμ 🙂

  38. Antigoni said

    Και το Θεέ μου μεγάλοδυναμε

  39. Pedis said

    Ο άγιος, πιστεύουν κάποιοι, δυο φορές απάλλαξε το νησί από επιδημία πανούκλας και άλλη μία το υπεράσπισε από την επίθεση των Τούρκων και αυτό του το ανταποδίδουν σήμερα οι Κερκυραίοι με εντυπωσιακές λιτανείες, όχι μία αλλά 3-4 φορές το χρόνο.

    και δεν τους έσωσε τις άλλες δέκα χιλιάδες φορές που τους επιτέθηκε ο εχθρός, διότι τότε θα έπρεπε να κάνουν πέντε λιτανείες τη μέρα και δεν θα τους άφηνε να δουλεύουν ….

    και να βρουν τον απαραίτητο χρόνο να καταστρέψουν το νησί τους.

    Οπότε ο άγιος, για καποιο λόγο, μάλλον, είναι θυμωμένος μαζί τους.

  40. nikiplos said

    @25 τέλος, για την αποδελτίωση μόνο, η πλατεία ήταν στη συνοικία Θυμαράκια κοντά στην πλατεία Αττικής…

  41. spiridione said

    Επιτέλους, ένα άρθρο για μας τους Σπύρους!
    Ευχαριστώ τον Νικοκύρη και τους φίλους για τις ευχές.

  42. leonicos said

    Μόλις χθες απέκτησα το ‘Οι λέξεις έχουν κέφια’ διότι ανέβηκα Αθήνα.

    Άργησα!

  43. leonicos said

    και την αυτοβιογραφία του Λαπαθιωτη

    Νμίζω ότι αυτό σέρνεται κάπως. Καλό για τους ερευνητές της εποχής του. Εγώπαίζω κάπως πιο παλιά, καναδυό χιετηρίδες

  44. sarant said

    37 Γιατί καλέ;

    40 Καλά κάνεις και διευκρινίζεις γιατί το «Αττική» με μπέρδεψε -σκεφτόμουν τα Πευκάκια που είναι σταθμός του Ηλεκτρικού. Υπάρχουν Πευκάκια και στην Ασκληπιού.

    42 Νάσαι καλά 🙂

  45. Άλλος είναι ο Spyrozer στο 24;

  46. atheofobos said

    22
    Όχι βέβαια!
    Η Σπυριδούλα Ράπτη παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διατηρεί εμπορικό κατάστημα.
    Ο γιος της οικογένειας των βασανιστών έχει αλλάξει το οικογενειακό του όνομα και ζει σε πόλη κοντά στην Αθήνα.

  47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες καὶ στοὺς ἑορτάζοντες ἐντὸς καὶ ἐκτὸς ἱστολογίου.

    Κι ἕνα μικρὸ παράπονο γιὰ τὸνΣπυράδωνι. Μόνο ὁ
    Alekos81 τὸν θυμήθηκε (#13). Τὶ ἔγινε μὲ τοὺς ὑπόλοιπους θαυμαστές καὶ θαυμάστριές του ἐντὸς τοῦ ἱστολογίου; Ἂν κρίνω ἀπὸ τὸ πόσο συχνὰ τὸν μνημονεύουν δὲν πρέπει νὰ εἶναι καὶ λίγοι. 🙂

  48. William T. Riker said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Να θυμίσω εδώ και τον Ηπειρώτη Σπυρίδωνα Λάμπρο (1851-1919), γεννημένο όμως στην Κέρκυρα, πρωτοπόρο της ελληνικής παλαιογραφίας στην Ελλάδα, καθηγητή του Παν. Αθηνών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό για ένα φεγγάρι.

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σπυρομήλιος, επώνυμο μεν αλλά ως προς τα αδέλφια Σπυρομήλιου από τη Χειμάρρα ο ένας ήταν Σπύρος και ο άλλος,Πύρρος, μεγάλος αγαπημένος της Μελίνας (προ Ντασσέν) που πέθανε στα 49 του από μεγαλοκαρδία και για το οποίο έγραψε λέει ο Μίκης Το Παλικάρι:

    https://www.himara.gr/istoria/469-sxesi-melinas-me-pyrro-spyromilio-to-tragoudi-tou-miki

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Θυμάμαι πάντα (και) σαν σήμερα το Σπύρο Μουστακλή.

    47 Ε τώρα τελευταία πολυαπασχόλησε τα μιμίδια ως… σκυλάδωνις(με το συμπάθειο)

  51. spiral architect 🇰🇵 said

    @47: Είσαι με τα συγκαλά σου;

    https://twitter.com/michanik0s/status/644488345834401792

  52. Πάνος με πεζά said

    @ 49 : Για την ακρίβεια, ο Σπυρομήλιος ήξερε το τραγούδι : πρωτοάκουσε το «Παλικάρι» στο «Κεντρικόν», και τόσο που ενθουσιάστηκε, ζήτησε να το γράψουν στον τάφο του όταν θα πέθαινε ! Και δυστυχώς η μοίρα θέλησε, κάποιες ελάχιστες μέρες μετά, να πεθάνει !

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51 Έτσι και χειρότερα:
    https://www.koutipandoras.gr/article/aliti-apokalese-o-adonis-ton-prothypoyrgo-sti-boyli-video

  54. Πάνος με πεζά said

    @ 52 : Για την ακρίβεια, 20 και 22/3/1961 οι δύο συναυίες του Μίκη στο «Κεντρικόν», 31/3/1961 ο θανατος Σπυρομήλιου. Να θυμίσουμε ότι προς τμήν του έχει ονομαστεί η Στοά.

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

  56. Πάνος με πεζά said

    Λαθάκι, η στοά ονομάζεται «Στρατηγού Σπυρομήλιου» (χωρίς μικρό όνομα), προφανώς όμως από τον επίσης στρατηγό Σπύρο (τον παππού).
    https://www.google.gr/maps/@37.9776357,23.7340336,3a,15y,80.97h,91.43t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPAXX8U52dioBX9XIPgU_3A!2e0!7i13312!8i6656

  57. spyridos said

    50
    Χάρηκα πολύ όταν παρουσιάστηκα στο Μεσολόγγι με την ονομασία του στρατοπέδου: Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ».
    Εκλεισε τώρα. Ευτυχώς έμεινε η οδός Σπύρου Μουστακλή μέσα στην πόλη (που διασταυρώνεται με την Σπύρου Μήλιου).

    Ενας από τους λιγους πολιτικούς στην Αμερική που μνημονεύεται αρνητικότερα από τον Νίξον , Spiro Agnew .

    Η Λευκάδα μου φαίνεται ότι έχει ποσσοστιαία περισσότερους Σπύρους από την Κέρκυρα.

    Στα βουνά της δυτικής Κρήτης το όνομα είναι σπάνιο αλλά όταν υπήρχε τον φώναζαν Σπυρίδο.

  58. sarant said

    57 Σε ξέχασα, συγγνώμη! Χρόνια πολλά!

    Πράγματι και η Λευκάδα έχει πολλούς -πχ ο Ασδραχάς.

  59. Pitpanag said

    Καλημέρα.Χρόνια Πολλά.
    I need your help with following math problem by grammar school in limassol

    A submarine is moving invisible underwater along a known straight line, with a constant integer speed in yards/second.the submarine starts at distance 0 from the shore and it’s moving away from it.
    We have a torpedo gun onshore and we can launch one torpedo every second, which will hit any desired spot in the sea instantly.
    Find the strategy to sink the submarine!

  60. Χρηστος Σακκοπουλος said

    Στις αμέσως επόμενες ημέρες που ήρθε στην δημοσιότητα το σκάνδαλο, εμφανίστηκε στην γωνία Βερανζέρου και Πατησίων κράχτης με φυλλάδες διαλαλώντας «Τα πονεμένα τραγούδια της σιδηροκαμενης Σπυριδουλας μ’ενα δίφραγκο!» Ίσως να ήταν ο ίδιος ο στιχουργός.

  61. Alexis said

    Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες!

    #8: Πριν από αρκετά χρόνια ήταν γνωστό στην πιάτσα το σλόγκαν : «Σπύρος Σπύρου, σπόροι» για την γνωστή εταιρεία

  62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @51. Καλά, μή βαρᾶς.
    Οὔτε ν᾿ ἀστειευτεῖ κανείς.
    Σκέψου νὰ μήν εἶχα βάλει καὶ φατσούλα. 🙂

    @53. Κι ἐσύ, Βροῦτ ΕΦΗ-ΕΦΗ; Μιὰ ἀπὸ τὶς τακτικὲς μνημονεύτριές* του; 🙂

    *σίκ, θέλω καὶ πατρότητα τοῦ ὅρου. 🙂

  63. Νέο Kid said

    59. Τι θα γίνει ρε κουμπάρε; Θα λύνουμε και χομγουορκ του γκράμαρ σκουλ τωρά; …
    Τεσπά, ελπίζοντας να μη διαρρεύσει η λύση σε ρωσάκια αχώνευτων νεόπλουτων αρκουδοβοσκών γονιών… give base:
    Το strategy είναι να βαρέσεις όλα τα τέλεια τετράγωνα διαδοχικά. Έτσι το πετυχαίνεις σίγουρα.
    In English:
    In t=1 sec ,submarine has traveled 1 yard distance, if it moves with speed 1yard/sec
    In t= 2 sec, sub has traveled 4 yards distance , if it moves with 2 yards/sec
    In t=3 sec ….9yards distance, if… speed= 3 yards/sec
    …… and so on
    Thus, iwe launch a torpedo on the known straight line at s=1 yard distance from shore on t=1 sec
    If no hit , then we launch… at s=4tards on t=2 sec
    If no hit, then we launch …. at s=9 yards on t=3
    And so on. …
    We launch a torpedo at s=N^2 yards from shore every Nth second. The submarine will eventually be sunk.

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    62β. μνημοσυνεύτριες 🙂

  65. Νέο Kid said

    Ευχαριστώ ΕΦΗ για τις ευχές ! 😀

  66. sarant said

    63 Όταν το ενέκρινα, εσένα σκέφτηκα 🙂 Και χρόνια πολλά επίσης!

  67. Πέπε said

    @63:
    Ναι, αλλά αν η δασκάλα / ο δάσκαλος ρωτήσει μετά τον μαθητή / τη μαθήτρια «γιατί;», …την πάτησε.

  68. Νέο Kid said

    67. Δε σε πιάνω, Πέπε.

  69. spiral architect 🇰🇵 said

    (πολύ) Άσχετο με την παρουσία εορταστική ανάρτηση αλλά επειδή εδώ (και) λεξιλογούμε, ίσως θα πρέπει να γίνει μια ανάρτηση του στιλ «άλλο λέω ότι είμαι κι άλλο εννοώ» για λέξεις, έννοιες, τίτλους και ταμπέλες που έχουν χάσει εντελώς τη σημασία τους έχοντας καταντήσει οξύμωρα σχήματα. Αφορμή για το παραπάνω είναι η ανακοίνωση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία για να μην κλείσει τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, καλεί την Κυβέρνηση να την χρηματοδοτήσει.
    Τότε γιατί αποκαλείται (όχι μόνον αυτή) Ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση;
    (μην μου πείτε το κλισέ, το ξέρω)

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πέπε, μη μου πεις, Σπύρος είσαι; 🙂

    60 >>Τα πονεμένα τραγούδια της σιδηροκαμενης Σπυριδουλας
    «Ακούσατε τι έγινε κοντά στην Παναγίτσα;
    Η Αντιγόνη έβαλε το σίδερο στην πρίζα
    αφού το ζέστανε καλά, πιάνει την Σπυριδούλα
    όπου την πήρε από μικρή για να την έχει δούλα
    αφού τη ζέστανε καλά, τη δένει στο κρεβάτι
    την σιδερώνει άσπλαχνα στα μούτρα και την πλάτη.

    http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=1271

  71. ΣΠ said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Σπύρους του ιστολογίου. Κιντ, να την χαίρεσαι.

    Το γερμανικό περιοδικό Spiridon, θεματολογίας σχετικής με το τρέξιμο, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σπύρου Λούη.

  72. ΣΠ said

    όταν τις προάλλες τηλεφώνησε κάποιος ακροατής στον γνωστό επιστήμονα κ. Τσουκαλά και του συστήθηκε «Πίπης» έγινε επεισόδιο

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>το λατινικό spiritus (πνεύμα)
    Το οινόπνευμα το λέγανε σπίρτο κάτω (οιόπνεμα το ζήταγαν από το μαγαζί τα παπούδια, εξευγενισμένα 🙂 )

  74. cronopiusa said

    Χρόνια Πολλά στον Spiridione, στο Σπυριδουλάκι του Κίντου, στον Spyros, στον Spyrozer, στις Σπυριδούλες, στους Πίπιδες, Σπύρους…

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες, στους εορτάζοντες και ιδίως στο πιτσιρίκι του Κιντ. Το έκανες βαζελάκι ή σου ξέφυγε; 😊

  76. Νέο Kid said

    75. Άσε… αυτό είναι το δράμα μου… αλλά μάλλον είναι ανατρέψιμη η ζημιά, όποτε ελπίζω. Έγινε ΑΕΚ πέρυσι , αλλά με τα χάλια που έχουν φέτος …ελπίζω να ανανήψει σύντομα! 😀😀

  77. sarant said

    71 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

  78. Γιάννης Κουβάτσος said

    76:Ε,ναι, κάνε κάτι. Αν αλλαξοπιστούν και τα παιδιά μας, οδεύουμε προς αφανισμόν ως σύλλογος (μεγάλος δεν υπάρχει άλλος).

  79. ΓΤ said

    @50 και τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο 🙂

  80. ΓιώργοςΜ said

    69 Ποιος είπε «Ανεξάρτητη»;

  81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @77.Νὰ τὴν χαίρεσαι, Κίντ.

    Προσοχή!
    Πολλὰ μποροῦν νὰ συμβοῦν στὴν ἀνάνηψη.
    Μὴν τῆς περάσει ἡ ΑΕΚίτιδα καὶ τὴν πιάσει, σὲ λέω, τίποτα πιὸ σοβαρό. 🙂

  82. loukretia50 said

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

    Ειδικά για το Νέο Κιντ – που σήμερα έμαθα το όνομά του,
    Εύχομαι η σφυρίδα* σου νάναι πάντα γεμάτη
    / (* καλαθούνα!)
    με όλα όσα επιθυμείς , χαρά, υγεία, ραχάτι*
    /* just quiz – είναι must!
    Να έχεις χρόνια όμορφα κι η λύπη νάν΄φευγάτη
    Κι η κόρη σου νάναι γερή, γάτα σωστή, αστεράτη!
    ΛΟΥ
    Φυλάξου από κακοτοπιές και το κακό το μάτι
    Ε, κι όσα σε τσαντίζουνε, today νερό κι αλάτι!

    Και μια αφιέρωση. Σε «Σπύρο» δε βρήκα άλλο, τα εξαντλήσανε, Όμως θυμήθηκα κάτι που νομίζω ταιριάζει :
    RE SPIRO !
    «Lascia che sia respiro finché tu ci sei il mio saluto al giorno per non lasciarsi andare mai…»

    – Respiro! Franco Simone https://youtu.be/EQg4xEQZ9VE

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Επτανήσιοι Σπύροι
    Σπύρος Ευαγγελάτος ο αείμνηστος θεατράνθρωπος, Κεφαλονίτης από πατέρα/παππού
    Σπύρος Αρσένης ο άξιος δήμαρχος Ιθάκης (Φεστιβάλι κλπ) για 20 χρόνια.

  84. Πέπε said

    @70:
    Όχι βέβαια, θα ήμουν Πίπης! 🙂
    Ούτε Ιωσήφ (Πέπε στα ισπανικά, που παράγεται με ανεξήγητο τρόπο από το κανονικό όνομα που είναι Χοσέ, και νομίζω και στα ιταλικά, που παράγεται πολύ πιο εύλογα από το Τζουζέπε).

    Ευχαριστώ όμως.

    @68:
    Χρόνια πολλά!
    Εννοούσα ότι δεν κατάλαβα εγώ το γιατί: τι είναι αυτό που ήδη ξέρω (υποτίθεται) που με οδηγεί σ’ αυτό το σκεπτικό;

  85. Νέο Kid said

    82. Σήμερα Σπύρο, κι αύριο Γωγώ
    Αύριο θα πάρω στη Λούκρη ένα γιογιό
    που χει Ντάτσουν για σαλούν
    Ρουμπελστίλκιν με λαλούν… 😀

  86. Νέο Kid said

    81. Δημήτρη, το παιδί είναι ανεξάρτητο να πορευτεί το δρόμο του. Εγώ τής εξήγησα ότι σ αυτή τη ζωή τίποτε δεν είναι ντροπή και ταμπού, εκτός του να είσαι Ολυμπιακός.
    Τώρα… ´Οποιου τού μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει!

  87. loukretia50 said

    85. Νεο Κιντ
    Έτσι σε θέλω τζόγια μου… που λεν κι οι Επτανήσιοι!
    Να κογιονάρεις φανερά, οι στίχοι νάναι γνήσιοι.
    Btw
    «Λούκρη» να πεις τη γίδα σου – που θα σε κυνηγήσει!
    Αν της φορέσεις το γιογιό μέσα σε Μιτσουμπίσι
    Καλύτερα μές στο σαλούν να πάτε για μπυρίτσα
    Να πιείτε και να σκάσετε στα γέλια παρεϊτσα!
    ΛΟΥ
    Γωγώ ποιος θάναι? Όχι εγώ!

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    86: Τα ίδια είπα κι εγώ στην κόρη μου, αλλά στις απαγορεύσεις πρόσθεσα και ό,τι μπορεί να έχει έστω και έμμεση σχέση με τα χρυσάβγουλα. 😨

  89. Jane said

    Κι ο Σπυρίδων Τρικούπης με την ιστορία της επανάστασης.

  90. ΣΠ said

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όλες μικρές είμαστε ΑΕΚ, θηλυκό όνομα (και Αγαπάτε Ελευθερα Κορίτσια), μεγαλώνουμε και μένουμε ΑΕΚ (Ασε Εχω Κολλήσει) 🙂

  92. Κιγκέρι said

    Στις Ελληνικες Γιορτές ο Γ. Μέγας λέει ότι, από παρετυμολογία του ονόματός του, ο Άγιος Σπυρίδωνας πιστεύεται πως θεραπεύει τα σπυριά και την ευλογιά. Για το λόγο αυτό στη γιορτή του φέρνουν κόλλυβα στην εκκλησία.

    Για το όνομα Σπήλιος, είχα ακούσει σε ένα ντοκυμαντέρ ότι τα πρόωρα μωρά τα έβαζαν για κάποιο διάστημα σε σπήλαια, επειδή η ατμόσφαιρα εκεί θεωρείται ευεργετική για τους πνεύμονες. Αν επιβίωναν, τους έδιναν το όνομα. Ισχύει;

  93. loukretia50 said

    92. Κι απ΄ το σπήλαιο ο Σπήλιος, βγήκε ,
    όπως λέει ο λόγος.
    από θαύμα ζωντανός κι έγινε σπηλαιολόγος

  94. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά στους σημαντικούς επτανήσιους και ο μουσουργός Σπύρος Σαμάρας (Ολυμπιακός Ύμνος «Αρχαιο πνεύμα αθάνατο»).
    όσο για τη Σπυριδούλα, τα τραγούδια της βγήκαν ως sequel του Αθανασόπουλου… Θυμάμαι ότι ο Φρέντι Γερμανός είχε αφιερώσει μια εκπομπή «Πρώτης Σελίδας» (ίσως και την εναρκτήρια) στο γεγονός, που φυσικά ήταν πρωτοφανές στην εποχή του…
    Με τραγική σύμπτωση, το ηλεκτρικό σίδερο έγινε πάλι πρωταγωνιστής πριν από λίγες μέρες…

  95. Πάνος με πεζά said

    Αν και τη Σπυριδούλα το ’55 την έκαψαν με «βαποράκι» πιθανότατα…

  96. sarant said

    92 Αυτό με τον Σπήλιο το έχω ακούσει κι εγώ. Αλλά αν ισχύει, δεν το ξέρω.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σπύρος Περιστέρης ο συνθέτης

    94. Σίδερο (και σιδερικό) το φονικό. Και ο καθηγητής μουσικής ο γιος γνωστου πανμιακού, την τσιμέντωσε (τη γυναίκα του και μάνα των δυο μωρών τους) στο παρκάκι της Φιλοθέης αφου πρώτα τη χτύπησε με το σίδερο.
    Τώρα είναι έξω ο φονιάς, άκουσα.

  98. Πάνος με πεζά said

    @ 97 : Γι αυτούς που τους τσιμέντωνε η Μάφια τα πόδια και τους έριχνε στη θάλασσα, έχει βγει τελευταία η έκφραση «τον έκαναν παιχτάκι Subbuteo»…

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σπήλιος-Σπηλία
    https://www.onomatologio.gr/%CE%9F%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%A3%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1

    Σπυρίδων
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B4%CF%89%CE%BD_(%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1)

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Σπυριδούλα και ο γέρος
    Η Σπυριδούλα πήγαινε ωδείο
    ο γέροντας ετών ογδονταδύο

  101. Eli Ven said

    Θα φλυαρήσω λίγο. Τιμή και δόξα στο πρώτο μου ίνδαλμα, το «μηχανάκι των γηπέδων» Σπύρο Λιβαθηνό. Επίσης να πω πως το καημένο το θηλυκό στερείται χαϊδευτικών. Δυο Σπυριδούλες γνώρισα στη ζωή μου. Η μία έγινε Ρούλα και η άλλη Πέπη. Αγνοώ πως… Πια δεν στέλνει Σπυριδούλες η επαρχία … https://www.youtube.com/watch?v=GzINro2IswA

  102. 5,
    Βεβαίως!

  103. Χαρούλα said

    Χρόνια πολλά στους εδώ Σπυρ…., όλους! Και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Παιδιά, συντρόφους, φίλους!

    Άλλοι στο όνομα που νομίζω δεν αναφέρθηκαν….
    Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός
    Σπύρος Βασιλείου (1903–1985), ζωγράφος
    Σπύρος Μελάς (1882–1966), λογοτέχνης
    Σπύρος Βούγιας, πολιτικός
    Σπύρος Γιαννιώτης, πρωταθλητής της κολύμβησης
    Σπύρος Δερβενιώτης, δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος
    Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός
    Σπύρος Πλασκοβίτης (1917–2000), πεζογράφος
    Σπύρος Θεοτόκης (1908–1988), πολιτικός
    Σπύρος Καλογήρου (1922–2009), ηθοποιός
    Σπύρος Σακκάς´βαρύτονος
    Σπύρος Σκούρας (1893–1971), παραγωγός Χόλιγουντ
    Σπύρος Λάτσης, επιχειρηματίας
    Σπύρος Φωκάς, ηθοποιός
    Σπύρος Λυκούδης, πολιτικός
    Σπύρος Χαλβατζής, πολιτικός

    Υ.Γ. Στο κείμενο αναφέρεται «πολιούχος της πόλης». Είναι πλεονασμός ή το επιτρέπουμε και δεν το ξέρω;

  104. loukretia50 said

    Μάνος Χατζιδάκις – Σπύρος Σακκάς –
    Τέσσερις στρατηγοι

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    101:👍💚

  106. Yannis said

    Θυμάται κανείς ότι στο περιοδικό «Ρομάντζο» υπήρχαν κατά καιρούς γελοιογραφίες με τον «Θπύροθ ο Θπυροθ», ίσως του Αρχέλαου ή του Πολενάκη;

  107. ΣΠ said

    Υπάρχει και το αμερικανικό συγκρότημα τζαζ Spyro Gyra, του οποίου το όνομα προέκυψε από ένα λάθος:
    In 1974, when a bar owner asked for the band’s name, Beckenstein said, «spirogyra», a type of algae he had learned about in school. The bar owner wrote the name incorrectly, «Spyro Gyra», but it stuck.

  108. loukretia50 said

    Αυτή η Σπείρα έχει Σπύρο άραγε?

    – Σπείρα Σπείρα χάι – χο https://youtu.be/uMYHxTfwhGY
    Απο τη Δωδέκατη Νύχτα του William Shakespeare

  109. loukretia50 said

    Από παλιά ελληνική ταινία

    Σπύρος Καλφοπουλος / Μπουζούκια (1957 Live)

  110. Στο Ρομάντσο δημοσιεύαν κι οι δυο, ο Πολενάκης τον Σπαγγοραμένο, αλλά κανείς τους Θπύρο Θπίθα

  111. Yiannis KyrYiannis Kyriakides said

    16 & 20
    To «Σπυρί-σπυρί μεγαλώνει η μέρα» ειναι ‘σοφη ρηση’ των παλιων, δεν ειναι παροιμια. http://vatera.gr/platanos/?p=828

    Το δε «παλιό» λανθασμενο ημερολόγιο, με τη διαφορά των 13 ημερών, εχει απομακρυνει τα Χριστούγεννα απο το ηλιοστάσιο, κατι που διορθωθηκε με το «νεο» ή «Γρηγοριανο» Ημερολόγιο.
    -Η διαφορά των 13 ημερών ειναι η σημερινη διαφορά: με την ελευση του ετους 2100, που με το Γρηγοριανο ημερολόγιο δεν ειναι δισεκτο (οι χιλιετιες πρεπει να διαιρουνται με το 400), η διαφορά θα γινει 14 μερες, το 2200 15 μερες κοκ.

  112. sarant said

    107 Ε, δεν το ήξερα αυτό! Ώστε δεν υπήρχε Σπύρος Γύρας;

    109 Έναν καιρό τον είχα δάσκαλο, μάθαινα μπαγλαμά

    111 Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ανώνυμες σοφές ρήσεις και σε παροιμίες.
    Πάντως, το 2100 να θυμηθούμε να γράψουμε στο ιστολόγιο ότι η διαφορά αυξήθηκε 🙂

  113. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα κι από μένα,

    1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Όσο για την ετυμολογία του ονόματος (σ.σ.: Σπυρίδων), έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες από τις οποίες όμως καμιά δεν έχει αποσπάσει ευρύτερη αποδοχή. Ίσως να προέρχεται από το αρχαίο «σπυρίς», όπως έλεγαν το μεγάλο ψάθινο καλάθι, ή από το σπυρίδιον, το υποκοριστικό του, ίσως και από το λατινικό spiritus (πνεύμα), αφού μάλιστα είναι όνομα μεταγενέστερο και όχι της κλασικής εποχής».

    Αλλά, κύριε Σαραντάκο, τί εννοείτε όταν λέτε ότι… το όνομα «Σπυρίδων» είναι όνομα μεταγενέστερο και όχι της Κλασικής (5ος + 4ος αιών π.Χ.) εποχής; Είναι δυνατόν να γράφετε τέτοιου βεληνεκούς αοριστία, όταν τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα; Το «Σπυρίδων» είναι καθαρά χριστιανικό όνομα, εμφανίστηκε στην πιάτσα πολύ μετά το 100 μετά Χριστόν και πηγάζει κατευθείαν από τα λόγια του Χριστού μας στον στίχο 8,20 του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου, όπου περιγράφεται το θαύμα με τα ψωμιά και με τα ψάρια που χόρτασαν πεντακισχιλίους Εβραίους:

    …Όπου η λέξις «σπυρίδων» που χρησιμοποιεί ο Χριστός μας είναι η γενική πληθυντικού της αρχαιοελληνικής λέξεως «σπυρίς» που σημαίνει μεγάλο καλάθι, μεγάλο κοφίνι κλπ.

    2) Είναι καιρός να μάθετε, αγαπητέ κ. Σαραντάκο (και μαζί μ’ εσάς όλοι οι άγευστοι εκκλησιαστικής παιδείας αναγνώσται σας…) ότι όπως το «Σπυρίδων» είναι καθαρά χριστιανικό όνομα και προήλθε από τα λόγια του Σωτήρος Χριστού στο Κατά Μάρκον 8,20, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το πρώτο σε δημοφιλία όνομα στο Ρωμέικο, το «Γεώργιος»:

    Εμφανίστηκε στην πιάτσα πολύ μετά το 100 μετά Χριστόν και πηγάζει από τήν περίφημη φράση «Θεού γεώργιον» (= αγρός του Θεού προς καλλιέργειαν) στον στίχο 3,9 της Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολής του θείου Παύλου…

  114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Χρόνια πολλά στους Σπύρους, Σπυριδούλες κλπ.
    Να χαίρονται τ’ όνομά τους, με υγεία!

    Να θυμηθούμε και τον καλό ηθοποιό Σπύρο Κωνσταντόπουλο (1925-2007), αλλά και τον σκιτσογράφο Σπύρο Ορνεράκη.

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

    ΥΓ: Το «Dum spiro spero» το ανέφερε κανείς;

  115. loukretia50 said

    Ε, αφού αναφέρθηκε και είναι γιορτή…

    ΑΝΕΣΤΗΣ ΔΕΛΙΑΣ 1933 https://youtu.be/D5iC3H_a9Tk

  116. Πέπε said

  117. mitsos said

    Χρόνια Πολλά και Καλά
    σε κάθε Σπυρίδωνα, Σπύρο , ή Σπυριδούλα της ιστοσελίδας …
    σε όλους τους εορτάζοντες Κερκυραίους και μη.

    Ένας ακόμα υπέροχος άνθρωπος που έζησε με το όνομα Σπύρος ήταν ο μαθηματικός Σπύρος Π. Ζερβός (1930-2015 )

  118. Πέπε said

    @116:
    Εκτός από τη Σπύρα (και βέβαια τη Σπυριδούλα που αναφέρθηκε εξαρχής), πιο γνωστά συγκροτήματα είναι επίσης η Σπύρα Σπύρα και η Ωχρά Σπυροχαίτη.

  119. Γιάννης Ιατρού said

    Τώρα ξέρουμε γιατί ο γνωστός πολυώνυμος & εθνικίζων σχολιαστής δεν έχει διαλέξει ανάμεσα στα (τουλάχιστον 37+4 πλαστά) χρηστώνυμά του το Σπυρίδων και το Γεώργιος! Γιατί είναι προέλευσης χριστιανικής εποχής!! 🙂

  120. Νίκος Κ. said

    Ας θυμηθούμε και την ατάκα της Μελίνας στη Στέλλα: «Παίξε Πίπη, Πάιξε!»

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96 >>το ηλεκτρικό σίδερο έγινε πάλι πρωταγωνιστής πριν από λίγες μέρες
    Πήγα σινέ στην εξαιρετική γιαπωνέζικη ταινία Κλέφτες Καταστημάτων κι όπου και πάλι το κάψιμο με σίδερο είχε ρόλο 😦

  122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @120. Προηγήθηκε, βέβαια, τὸ play it, Sam τῆς Μπέργκμαν στὴν Καζαμπλάνκα.

  123. sarant said

    119 Οι 50 αποχρώσεις του φαιού;

  124. Γιάννης Ιατρού said

    123: άμα βάλεις και τα εκτός του εδώ μπλογκ, >50 🙂

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122 το Παίξε Χρήστο Επειγόντως, υστερότερο 🙂

    123,124 Αδελφόφαιος

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σπιρουλίνα, έτσι για το σπυρ το εξώτερο 🙂

  127. ΣΠ said

    Μέχρι το Νιου Τζέρσεϊ.

  128. Sarant said: «Όσο για την ετυμολογία του ονόματος, έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες από τις οποίες όμως καμιά δεν έχει αποσπάσει ευρύτερη αποδοχή. Ίσως να προέρχεται από το αρχαίο «σπυρίς», όπως έλεγαν το μεγάλο ψάθινο καλάθι, ή από το σπυρίδιον»
    Και 113, Ιάκωβος ο Αδελφόθεος …υπερέβαλε!

    # Αν το (και παρά τοις Μακεδόσι απαντών) όνομα Σπύρος, Σπυρίδων κλπ, προέρχεται από την λέξη «σπυρίς» (τουτέστιν καλάθι), τότε ανάγεται σε χρόνους πολύ-πολύ προχριστιανικούς, ούς κλασσικούς αποκαλούσι τινές. Διαβάστε παρακαλώ το παρακάτω κείμενο του Ηροδότου (που αναφέρεται στους κατοίκους της Μακεδονικής λίμνης Πρασιάδος):
    «τοῖσι δὲ ἵπποισι καὶ τοῖσι ὑποζυγίοισι παρέχουσι χόρτον ἰχθῦς· τῶν δὲ πλῆθος ἐστὶ τοσοῦτο ὥστε, ὅταν τὴν θύρην τὴν καταπακτὴν ἀνακλίνῃ, κατιεῖ σχοίνῳ σπυρίδα κεινὴν ἐς τὴν λίμνην, καὶ οὐ πολλόν τινα χρόνον ἐπισχὼν ἀνασπᾷ πλήρεα ἰχθύων. τῶν δὲ ἰχθύων ἐστὶ γένεα δύο, τοὺς καλέουσι πάπρακάς τε καὶ τίλωνας» [Ηρόδοτος, βιβλίο 5 (Τερψιχόρη), 16.4]

  129. Γιάννης Ιατρού said

    Μιάς και το επιτρέπει η ώρα …. 🙂

  130. sarant said

    128 Η λέξη σπυρίς υπάρχει από την κλασική αρχαιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το όνομα σχηματίστηκε στην κλασική αρχαιότητα. Μπορεί να είναι μεταγενέστερο.

  131. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    1) Τώρα που προχώρησε η νύχτα στο Ρωμέικο και κοιμήθηκαν οι Σπυρίδωνες, μπορούμε να θυμήσουμε κάτι για τον Άγιό τους που ξέχασε φέτος να πεί ο κ. Σαραντάκος (έχει να το πεί εδώ και 5 χρόνια, από τον Γενάρη του 2014)

    Πρόκειται για την περίφημη ιστορία με τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Επίσκοπο Λεδρών (πώς είναι η σημερινή ονομασία κ. Νεογίδιε;) Κύπρου Τριφύλλιο, που πρωτοκατέγραψε ο Σωκράτης ο Σχολαστικός στην «Εκκλησιαστική Ιστορία» του, αλλά το αναφέρει στην δική του Εκκλησιαστική Ιστορία και ο Νικηφόρος Κάλλιστος Ξανθόπουλος με κάπως διαφορετικά λόγια.

    Ο Τριφύλλιος ήτο κάργα ελληνόψυχος και δεν μπορούσε να ανεχτεί την μαλλιαρή λέξη «κράββατος» (= κρεββάτι) που χρησιμοποίησε ο ραββίνος Χριστός όταν γιάτρεψε τον παραλυτικό. Χρησιμοποίησε την ελληνικώτατη λέξη «σκίμπους» εξοργίζοντας τον παριστάμενο άγιο Σπυρίδωνα, που σηκώθηκε και έφυγε από την εκκλησία!..

    Αναρτώ την περιγραφή του πρώτου καταγράψαντος Σωκράτους Σχολαστικού

    2) Επειδής είναι γνωστή στον κ. Σαραντάκο και στους επιμελείς αναγνώστες του Ιστολογίου η φράσις του ελληνόψυχου αττικιστού Φρυνίχου «Σκίμπους λέγε͵ ἀλλὰ μὴ κράββατος· μιαρὸν γάρ.», θα αναρτήσω μιά άγνωστη φράση του Μοίριδος του Αττικιστού από το μνημειώδες σύγγραμμά του «Λέξεις Αττικών και Ελλήνων» (Λειψία 1831), γνωστότερο ως «Αττικόν Λεξικόν», που αποκλείεται να το έχουν υπόψιν τους ο κ. Σαραντάκος και ο φιλαράκος του ο Γιάννης ο Χάρης. Και μάλλον θα χαρούν που θα το πληροφορηθούν απόψε από μένα, διότι ο Μοίρις ο Αττικιστής τους δίνει πολλά επιχειρήματα για να πολεμήσουν την καθαρολογία της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Και οι Σκοπιανοί θα χαρούν, γιατί ο Μοίρις διαχωρίζει τους Αττικούς από τους Έλληνες, λές και οι Αττικοί δεν είναι Έλληνες!..

  132. > πως όταν ήταν σε φόρμα κατάφερνε να περπατάει και να μασάει τσίχλα ταυτοχρόνως

    Λογοκρισία των καιρών· η πραγματική ρήση του (σεσημασμένου βωμολόχου) Λύντον Τζόνσον για τον Φορντ ήταν «δεν καταφέρνει να κλάσει και να μασήσει τσίχλα συγχρόνως». https://www.independent.co.uk/news/presidents/gerald-r-ford-1451818.html (αντιπροτελευταία παράγραφος)

  133. Theo said

    @119:
    Μάλλον κάποια χρηστώνυμά του που πέρασαν σαν διάττοντες αστέρες από το ιστολόγιο σου διέφυγαν, Γιάννη, και δεν τα κατέγραψες (το «Μανιατολέσβιος» δικό του ήταν; ), όπως σου διέφυγε και η πλασοπροσωπία του Δημήτρη Κιτσίκη ο οποίος αποκάλυψε και το ονοματεπώνυμό του καλικάντζαρου εδώ (είχαν προηγούμενα, φαίνεται)

  134. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Εύγε στον διαπρεπή κλασικιστή κ. Nick Nicholas (132) που τόλμησε να διορθώσει τον κ. Σαραντάκο για την λανθασμένη αναφορά της ατάκας του βωμολόχου Λύντον Τζόνσον. Καλώ όλους τους σχολιαστές να πάψουν να είναι κλασομπανιέρες και να διορθώνουν τον κ. Σαραντάκο όποτε διαπράττει κάποια γκάφα, λάθος ή ανακρίβεια. Το ίδιο να κάνουν και με τον χωροφύλακα Ιατρού, αν και θα είναι σαν να κλέβουν εκκλησία με τα τόσα επιπόλαια σχόλια που αναρτά καθημερινώς

  135. Γιάννης Ιατρού said

    133Q Theo, μάλλον σου διέφυγε το «τουλάχιστον» 🙂

  136. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Στο σχόλιο 131 δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος προς το μνημειώδες «Αττικόν Λεξικόν» του Μοίριδος του Αττικιστού. Ξαναστέλνω τον σύνδεσμο για κατέβασμα, γιατί το Λεξικό είναι πανάκριβο (55 ευρώ στον «Πελεκάνο»)

  137. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    136: Και πάλι δεν λειτουργεί ο σύνδεσμος, γι’ αυτό τον στέλνω χύμα

    https://books.google.gr/books?id=Hpc-AAAAcAAJ&pg=PA261&dq=σκίμπους«,+Αττικώς+κράβατος&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjC0rTstJvfAhVExYUKHVaYCBMQ6AEIKjAA#v=onepage&q=σκίμπους»%2C%20Αττικώς%20κράβατος&f=false

  138. Γιάννης Ιατρού said

    https://books.google.gr/books?id=Hpc-AAAAcAAJ είναι ο σύνδεσμος, πρωτάρης είσαι;

  139. sarant said

    132 Χαχά, δεν το ήξερα αυτό. Μερσί.
    Ο ίδιος είχε πει για τον Φορντ ότι «Πυρκαγιά στον Λευκό οίκο, κάηκε η βιβλιοθήκη του Προέδρου. Ευτυχώς είχε προλάβει να χρωματίσει και τα δύο βιβλία»;

  140. π2 said

    113: Άσε τον σχηματισμό των λέξεων καλύτερα, γιατί δεν είναι το φόρτε σου. Προφανώς και δεν παράγεται από τη γενική πληθυντικού της λέξης σπυρίς το όνομα Σπυρίδων, αλλά, ομαλότατα, από το θέμα της λέξης (σπυριδ-). Όσο για το Γεώργιος, το έχουμε ξανασυζητήσει. Πράγματι είναι όνομα που μαρτυρείται πολύ αργά (όχι πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προέρχεται από το ευαγγελικό γεώργιον. Ομαλό παράγωγο του ονόματος Γεώργος (γεωργός με αναβιβασμό του τόνου) πρέπει να είναι, όπως εξάλλου φαίνεται από το ότι το όνομα Γεώργος μαρτυρείται νωρίτερα (όχι πολύ νωρίτερα, αλλά νωρίτερα).

    Έπαιξαν άραγε κάποιον ρόλο τα ευαγγελικά χωρία; Δεν αποκλείεται, αλλά πιθανότερο μου φαίνεται να έγιναν ξαφνικά δημοφιλή και τα δύο ονόματα από τον επίσκοπο και τον άγιο αντίστοιχα.

  141. ΓιώργοςΜ said

    139 Κάποιος το μετασκεύσε για τον Μπους το νεότερο, αν θυμάμαι σωστά κάπως έτσι:
    «Καταστράφηκε ολοσχερώς η βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου από φωτια, τόσο ο τηλεφωνικός κατάλογος όσο και η Αγία Γραφή απανθρακώθηκαν τελείως».

  142. Jiannis Xristopulos said

    Καλημέρα, ευχαριστούμε

    (και αν χρειάζεται)
    Πιπίνο έχουμε στα ιταλικά ως Pipino (καμία σχέση με το Peppino, άλλης προέλευσης).
    Υπάρχει ακόμα και στις γλώσσες που βασίστηκαν στη γλώσσα των Φράγκων. Έχουμε φράγκους μονάρχες με το όνομα.
    https://it.wikipedia.org/wiki/Pipino

  143. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!
    @ 128, 130, 131, 138, 140 (σχετικά και με το #113)

    Ο κ. Αδελφόθεος μάλλον κάνει – κάποιες φορές – λεξιλογικές «πλάκες» (πλην αμφισβητήσιμης ποιότητος…). Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα κατά καιρούς γραφόμενά του!

  144. spiral architect 🇰🇵 said

    Παράπονα:

  145. Κιγκέρι said

    Τώρα που βλέπω το σκίτσο του Spiral, σκέφτομαι ότι σε όλες τις αγιογραφίες ο Αγιος Σπυρίδωνας φοράει κάτι σαν ψάθινο σκουφάκι. Μήπως λεγόταν κι αυτό σπυρίς και εκεί οφείλεται το όνομα;

  146. sarant said

    144 Σπυροειδής 🙂

  147. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Κύριον Π2 (140)

    Ρε άνθρωπε του Θεού, πάς να ανακαλύψεις τον τροχό; Όσοι έχουν και την ελάχιστη σχέση με τον Εκκλησιαστικό Χώρο (ας βγεί ο κ. Blog-oti-nanai και ο παραγιός του ο Ριβαλντίνιο να με διαψεύσουν) ξέρει ότι είναι οριστικά ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ πως τα «Γεώργιος» και «Σπυρίδων» είναι καθαρώς χριστιανικά ονόματα και προέρχονται από τις περικοπές της Καινής Διαθήκης (τις φράσεις των ραββίνων Σαούλ και Ιησού) που ανέφερα στο 113.

    Δεν σού λέει τίποτα η παντελής σιωπή του κ. Σαραντάκου και του χωροφύλακος Ιατρού στην αποκάλυψή μου; Αυτοί είναι πιό πονηροί από σένα και ξέρουν πως αν τολμήσουν να με αμφισβητήσουν στο συγκεκριμένο, θα αναρτήσω αποστομωτικά ντοκουμέντα και μετά δεν θάχουν τρύπα να κρυφτούν

  148. Κιγκέρι said

    Αυτόςμετησπυρίδαστοκεφάλι

  149. loukretia50 said

    Η Χαρούλα στο 103 έκανε Σπυρομέτρηση ?

  150. π2 said

    Αδελφόφαιε, πολύ μ’ αρέσει ο φετιχισμός των ντοκουμέντων που έχεις. Τα κραδαίνεις απειλητικά λες και θα χολοσκάσω αν η γνώμη που έχω βάσει αυτών που ξέρω αποδειχθεί λανθασμένη. Αν θες να τα παραθέσεις παράθεσέ τα, μακάρι να με πείσουν, να μάθω κάτι καινούριο. Αλλά μη βαυκαλίζεσαι ότι έχει τόση σημασία, να χαρείς.

  151. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    κ. Π2 (150),

    αντί να πείς ευχαριστώ που σε ξεστράβωσα (για την προέλευση των χριστιανικών ονομάτων Γεώργιος + Σπυρίδων) ζητάς και τα ρέστα; Επίτρεψέ μου μιά συμβουλή: Κάτσε στ’ αυγά σου και περιορίσου στα κυβικά σου, γιατί γελάει ο κόσμος που φιλοδοξείς να ξανα-ανακαλύψεις τον τροχό

  152. Χαρούλα said

    149
    Μοα Loukretia, δεν είναι σπυρομέτρηση. Μια απλή αποκάλυψη
    …σπύρας επωνύμων Ελλήνων.😱

  153. π2 said

    151: Ξεστράβωσέ με πρώτα και βλέπουμε.

  154. loukretia50 said

    152. Χαρούλα..είναι πολλοί!
    Βράσε ρύζι… κατεβατό Σπυρωτό!

  155. angelos said

    Και θυμηθηκα ενα ωραιο εφευρημα (νομιζω) του Ιωαννου:
    Εκει γυρω στις αρχες των ’90s, ο Ανδρεας (ενας ηταν ο Ανδρεας) ειναι στα κατω του και τον κυνηγανε θεοι και δαιμονες. Και αναμεσα τους και ενας Εισαγγελεας ονοματι Σπυρος Σπυρου (αν θυμαμαι καλα δολοφονηθηκε αργοτερα).
    Οποτε, στη γελοιογραφια, τον εχει απεναντι και του χωνει ο Εισαγγελεας, «κατηγορεισθε οτι…» κτλ.κτλ. Και στο τελος τον ρωταει «Τι εχετε να πειτε κ. Παπανδρεου;».
    -Dum spiro spero, Σπυρο Σπυρου 😁

    (Συγχωρεστε με αν καπου κανω λαθος στις λεπτομερειες)

Σχολιάστε