Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θέλει να μας βάλει τσιπ ο Μπιλ Γκέιτς; -ή, όταν ο Ευ.Βενιζέλος παραλίγο να συναντήσει τη Ραχήλ Μακρή

Posted by sarant στο 20 Μαΐου, 2020


Μέσα στην πανδημία, ανάμεσα στα άλλα κακά που μας έχουν βρει, έχει φουντώσει και η διάδοση των κάθε λογής μύθων. Αυτό είναι σε κάποιο βαθμό λογικό, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου η επιστήμη βάδιζε, και σε κάποιο βαθμό βαδίζει, σε νερά αχαρτογράφητα, όπου οι επιστήμονες είναι αναγκασμένοι να εισηγηθούν στους πολιτικούς προτάσεις με βάση ελάχιστα δεδομένα, όπου με βάση τις εισηγήσεις αυτές παίρνονται αποφάσεις περιστολής των ελευθεριών, που ταυτόχρονα δοκιμάζουν την οικονομία, όπου οι ειδικοί εμφανίζονται κάποτε να πέφτουν σε παλινωδίες ή διαφωνούν μεταξύ τους.

Πρωτόγνωρη κατάσταση, λίγα δεδομένα, σπασμωδικές αντιδράσεις, μια αόρατη απειλή. Το έδαφος είναι γόνιμο για να ευδοκιμήσουν διάφοροι μύθοι και ακούμε πολλούς τέτοιους τελευταία, καθώς το Διαδικτυο φέρνει στο σαλόνι μας όχι μόνο το απόσταγμα της γνώσης των καλύτερων πανεπιστημίων αλλά και τα συνωμοσιολογικά παραληρήματα των όπου γης ψεκασμένων. Δύσκολη κατάσταση, πολύ περισσότερο που θα ήταν επίσης λάθος να θεωρήσουμε συνωμοσιολόγους όσους εκφράζουν επιφυλάξεις ή ασκούν κριτική.

Πολλοί από τους μύθους που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο έχουν στόχο τον Μπιλ Γκέιτς, τον πάμπλουτο πρώην συνιδρυτή της Μάικροσοφτ, που τώρα που βρίσκεται στη δεύτερη νεότητά του παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή ως πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος που έχει ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του.

Για παράδειγμα, η Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλεύτρια των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (εμείς οι Συριζαίοι να μην το ξεχνάμε αυτό και να σκύβουμε το κεφάλι με ντροπή), που εδώ και καιρό έχει αποτινάξει τα δεσμά της λογικής σκέψης, έγραψε πριν από κάμποσες μέρες το μήνυμα που βλέπετε αριστερά.

..

Εδώ μπλέκουν πολλοί μύθοι και πολλοί φόβοι: η αντίθεση στην τεχνολογία 5G (κι εγώ έχω επιφυλάξεις και πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε), η εναντίωση σε κωδικούς αριθμούς, η αντίθεση στα εμβόλια, η υποτιθέμενη πρόταση για εμφύτευση τσιπ σε ολους τους πολίτες, που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον Μπιλ Γκέιτς, και σαν κερασάκι στην τούρτα η ανορθογραφία στη συνΩμοσία -καλά, αυτό το έκανε λάθος και ο Μπαμπινιώτης.

Το σχόλιο της κ. Ρ. Μακρή συνοδεύεται και από μια εικόνα που δείχνει πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί το όπλο που σου εμφυτεύει τον κορονοϊό χρησιμοποιώντας νανοσωλήνα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Κάτω δεξιά, η πηγή: Anonymous Patriots, 21.3.2020, διότι βέβαια όλες αυτές οι ανοησίες από εκεί έρχονται, από την ακροδεξιά πτέρυγα του τραμπισμού. Κι επειδή ο Μπιλ Γκέιτς έχει αντιταχθεί γενικά στον Τραμπ αλλά και ειδικά έχει επικρίνει τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και την απόφαση να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των τραμπικών, και των εδώ αντιπροσώπων τους.

Ως τώρα, οι ελληνοβαρεμένοι είχαν περί πολλού τον Γκέιτς, και τον εμφάνιζαν (εν αγνοία του βεβαίως) να πρωταγωνιστεί σε διάφορους εθνωφελείς μύθους, όπως ότι παροτρύνει τα στελέχη της Μάικροσοφτ να μαθαίνουν ελληνικά, ενώ πρόπερσι το Τσαρλατανείο του Άδωνη Γεωργιάδη, η Ελληνική Αγωγή, είχε δημοσιεύσει στη σελίδα της στο Φέισμπουκ φωτογραφία στην οποία ο Μπιλ Γκέιτς εκθείαζε την ελληνική γλώσσα ως καταλληλότερη για τους υπολογιστές!

Από την άλλη, εμείς που έχουμε γαλουχηθεί ν’ αντιπαθούμε τους εκατομμυριούχους γενικώς και τον Μπιλ Γκέιτς ειδικότερα, που τον βρίζαμε δέκα φορές τη μέρα όταν μας ταλαιπωρούσαν τα Γουίντοζ, τον υπερασπιζόμαστε τώρα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (γέρασε ο μαχαιροβγάλτης και πουλεί σκουρολεπίδες). Τι τα θέλετε, εκεί μας καταντήσανε.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η Ραχήλ Μακρή. Και ο κ. Nικ. Μαυραγάνης των ΑΝΕΛ, που διετέλεσε υφυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πρόσφατη ανάρτησή του συνέδεσε τα εμβόλια με το «βιοτσίπ ελέγχου στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο Μπιλ Γκέιτς».

..

(Ο κ. Μαυραγάνης τουλάχιστον δεν είναι αντίθετος με τα εμβόλια γενικώς).

Αλλά αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους -θέλω να πω, η σύνδεση εμβολίων, τεχνολογίας 5G και Μπιλ Γκέιτς, που ασφαλώς εκπορεύεται από την αμερικανική ακροδεξιά, δεν βρίσκει ευήκοα όντα μόνο στους δικούς μας. Φαίνεται πως επηρεάζει και πιο σοβαρούς ανθρώπους.

Έτσι, η μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός σε πρόσφατη συζήτηση στο Ίνσταγκραμ εξέφρασε περίπου τις ίδιες απόψεις:

«Πρόκειται για ενέργειες που οργανώνονται από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους (κυρίως αμερικανικούς) εδώ και καιρό. Χειραγωγούν (χωρίς να γίνομαι παρανοϊκή): μέρος αυτού είναι και τα εμβόλια που ετοιμάζουν. Να βάλουν σε όλους ενα τσιπάκι κάτω από το δέρμα: λέμε ΟΧΙ. ΟΧΙ στις πράξεις του Μπιλ Γκέιτς, ΟΧΙ στην 5G».

(Παρένθεση: Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα! Παλιότερα, αυτά τα έλεγες στους φίλους σου, στο σαλόνι σου, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, και κανείς άλλος δεν το μάθαινε. Τώρα, με την παραμικρή κοτσάνα που θα ξεστογράψει κάποιος μετρίως ή δικαίως διάσημος, εκατό χιλιάδες σπεύδουν να τον βγάλουν στη σέντρα).

Αλλά τι θα είναι αυτό το τσιπάκι που «θα μας βάλει ο Μπιλ Γκέιτς» κάτω από το δέρμα; Θα εντοπίζει τις κινήσεις μας, λένε μερικοί -θα δουλεύει με gps. Αλλά όσοι έχουμε σμαρτόφωνα ξέρουμε ότι αυτό το ρημάδι το gps στραγγίζει τις μπαταρίες όταν κάνουμε πεζοπορίες. Πώς θα λειτουργεί το υποδόριο τσιπάκι χωρίς τροφοδοσία; Άλλοι λένε ότι θα είναι τσιπάκι με RFID. Εδώ γίνεται λίγο πιο λογικό, διότι τσιπάκια με RFID δεν θέλουν μπαταρίες, αφού είναι παθητικά -σαν ετικέτες. Αλλά επειδή είναι παθητικά, δεν μπορούν να εκπέμπουν τίποτα, απλώς αναγνωρίζονται όταν βρεθούν πολύ κοντά σε αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων (Διαβάζω μάλιστα ότι κάποιοι, για να μη βγάζουν το μπατζ τους και να το δείχνουν όταν μπαίνουν στο κτίριο της εταιρείας όπου δουλεύουν, αυτοεμφύτευσαν το τσιπάκι κάτω από το δέρμα τους).

Μια άλλη ιδέα, και εδώ ακουμπάμε και τον Μπιλ Γκέιτς, είναι η τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων, η έρευνα για την οποία έχει χρηματοδοτηθεί και από το Ίδρυμα Γκέιτς -οπότε είναι δυνατον να επινοηθούν εμφυτεύσιμα νανοσωματίδια με ψηφιακές πληροφορίες.

Και ο Μπιλ Γκέιτς; Ο Μπιλ Γκέιτς εδώ και χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Το 2015 σε έναν λόγο του, που έγινε διάσημος εκ των υστέρων, είχε πει ότι αν όταν εκείνος ήταν έφηβος η βασική απειή για τον πλανήτη ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος, σήμερα κινδυνεύουμε μάλλον από έναν φονικό ιό. Ταυτόχρονα, το ίδρυμά του έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, ιδίως για χώρες της Αφρικής.

Επίσης, σε ομιλίες του έχει υποστηρίξει ότι αν βελτιωθούν τα συστήματα υγείας και διαδοθεί ο εμβολιασμός θα μειωθεί κατακόρυφα η παιδική θνησιμότητα, κάτι που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση του πληθυσμού.

Το ίδρυμά του είναι ανάμεσα στους χρηματοδότες της τεχνολογίας που αναφέραμε, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι, στη μάχη με τον κορονοϊό θα χρειαστούν κάποιου είδους ψηφιακά πιστοποιητικά που να δείχνουν αν κάποιος έχει νοσήσει ή αν έχει κάνει το εμβόλιο (αν και όταν υπάρξει).

Και τέλος, επικρίνει διαρκώς τους χειρισμούς του Τραμπ, οπότε είναι σχετικά εύκολο οι αντιεμβολιαστές/ακροδεξιοί να τον βάλουν στο στόχαστρο (δείτε κι εδώ).

Πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς ουδέποτε έχει προτείνει να εμφυτευτεί τσιπάκι.

Αλλά ο ανορθολογισμός έχει πολλά πρόσωπα. Έτσι, ο ακροδεξιός βουλευτής (οΘντκ) της ΝΔ Κ. Μπογδάνος σε τηλεοπτική συζήτηση με τον προαναφερθέντα Ν. Μαυραγάνη έκανε ρελάνς και απέρριψε τα τσιπάκια (λες και τίθεται τέτοιο θέμα) από «φιλελεύθερη σκοπιά»:

«Μέσα στη διάρκεια της καραντίνας ανέλαβα ένα πνευματικό έργο και μετέφρασα την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Σου βρήκα το χωρίο εκείνο που λέει πως: κάνει τους πάντες, τους μικρούς και τους μεγάλους, τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους ελεύθερους και τους δούλους, να αποκτήσουν χάραγμα πάνω στο χέρι τους του δεξιού ή πάνω στο μέτωπό τους, ώστε να μην μπορεί κάποιος να αγοράσει και να πουλήσει, εκτός εάν έχεις το χάραγμα, το όνομα του Θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του …. Τι λέει αυτό το χωρίο; Ότι δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί από την ορθόδοξη πλευρά, αλλά από την φιλελεύθερη πλευρά». (Όλο το βιντεο εδώ).

Όπως βλέπετε, ο Μπογδάνος συναντάει τη Ραχήλ Μακρή, διότι κι αυτά που γράφει η Μακρή («δεν θα μπορεί ούτε ψωμί να αγοράσει» κτλ.) από την ίδια στρεβλή ανάγνωση της Αποκάλυψης προέρχονται -και αυτό είναι φυσικά ακραίος ανορθολογισμός.

Όμως, τη Ραχήλ Μακρή λίγο έλειψενα τη συναντήσει και ένας ογκόλιθος του ορθολογισμού και της επιστημοσύνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πριν από ένα μήνα περίπου, σε συνέντευξη στο κανάλι Όπεν, απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα «μεθοδολογία και τεχνολογία Κίνας» με θερμικές κάμερες στο μετρό κτλ. απάντησε:

Κύριε Γιαννακίδη, γιατί επικαλείστε το παράδειγμα της Κίνας και δεν επικαλείστε τη πρόταση του Μπιλ Γκέιτς, να υπάρξει ένα μικροτσίπς (σικ), το οποίο να το φέρει κάθε άνθρωπος και έτσι να έχουμε βιομετρικά δεδομένα σε σχέση με τον ιό η σε σχέση και με άλλες πανδημικες …;

Βλέπουμε δηλαδή ότι και ο Ευάγγ. Βενιζέλος επανέλαβε τον μύθο ότι ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει να εμφυτευτεί τσιπάκι -και μάλιστα τον έφερε στη συζήτηση μάλλον ξεκάρφωτα. Φυσικά, η δήλωση αυτή έκανε κάποια αίσθηση και προκάλεσε κι ένα δευτερογενές κύμα ψευδοειδήσεων, αφού κάποια ψεκασμένα σάιτ έγραψαν ότι ο Βενιζέλος προτείνει να εμφυτευτεί τσιπ!

Πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι. Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνειδητοποίησε ότι επανέλαβε ένα φέικ νιουζ, έσπευσε να επανορθώσει. Αφενός στον ιστότοπό του όπου δημοσίευσε το κείμενο της συνέντευξης έβαλε υποσημείωση ότι πρόκειται για φέικ, με παραπομπή σε ανασκευή, και αφετέρου, επειδή βεβαια τους ιστοτόπους δεν τους διαβάζει κανείς ενώ τηλεόραση βλέπουν ακόμα κάμποσοι, σε επόμενη τηλεοπτική του συνέντευξη φρόντισε να παρεμβάλει τα εξής: Υπήρξε και το fake news ότι ο Gates είχε προτείνει βιολογικό τσιπάκι, το οποίο ήταν μία ανευθυνότητα η οποία δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια ευτυχώς…

Βέβαια, δεν εκανε αυτοκριτική για το ότι ανευθυνότητα έδειξε ο ίδιος που επανέλαβε από τηλεοράσεως το φέικ νιουζ χωρίς να το ελέγξει, αλλά μη ζητάμε πολλά.

Ούτε μου φαίνεται περίεργο το ότι πολλοί καυτηρίασαν -και δικαίως- τη δήλωση του κ. Μαυραγάνη ότι «ο Γκέιτς αναφέρεται συνεχώς σε βιοτσίπ ελέγχου» αλλά κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένας δημοσιολόγος δεν (ξέρω να) επέκρινε την σχεδόν ταυτόσημη δήλωση του κ. Βενιζέλου. Είναι γνωστό πως ο κ. Βενιζέλος έχει άριστες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό που μου φαίνεται πιο περίεργο είναι το εξής: πώς έγινε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος,που από πολλούς θεωρείται σοβαρός άνθρωπος, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου, έστω και της νομικής (εννοώ: δεν έχει σχέση με τα τεχνολογικά), πώς έγινε και τόσο εύκολα πίστεψε το φέικ νιουζ και μάλιστα το αναμετάδωσε χωρίς να το ελέγξει;

Εσείς τι λέτε;

 

 

 

 

211 Σχόλια to “Θέλει να μας βάλει τσιπ ο Μπιλ Γκέιτς; -ή, όταν ο Ευ.Βενιζέλος παραλίγο να συναντήσει τη Ραχήλ Μακρή”

  1. angelos said

    Καλημερα Νικοκυρη.
    Ασχετως ολων των υπολοιπων, πολλα μπραβο για το «εμείς οι Συριζαίοι να μην το ξεχνάμε αυτό και να σκύβουμε το κεφάλι με ντροπή». Θελει θαρρος.

    Απο εκει και περα, υπαρχουν ψυχολογικες θεωριες για τους λογους που ειμαστε τοσο ευαλωτοι σε θεωριες σεινομωσυας. Ποσοι και ποσοι σπουδαιοι και τρανοι (και μορφωμενοι) δεν πιστευουν στα ζωδια; Ε, κατι αντιστοιχο ειναι.

    Το σημαντικο ειναι:
    ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ. ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΓΩΤΟ (ΜΕ ΤΣΙΠΑΚΙ), ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ. ΔΥΑΔΟΣΤΑΙ ΤΩ ΠΡΥΝ ΤΩ ΚΑΤΑΙΒΑΣΟΥΝ!!!111

  2. atheofobos said

    Χθες έγραφα σχετικά!
    Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ !
    http://atheofobos2.blogspot.com/2020/05/blog-post_19.html

  3. Σοβαρά μετά τη μετάφραση του Σεφέρη και (ξερωγώ) του Πετρόπουλου θα έχουμε και την Αποκάλυψη του μπόγδανου; Άκου «ανέλαβα ένα πνευματικό έργο»!

  4. Γιάννης Π. said

    Καλημέρα.
    Θαρρώ πως τούτο είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει ο οποιοσδήποτε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δέχεται κάθε μέρα. Όσο επιφυλακτικός και προσεκτικός κι αν είναι.

    Διδάσκοντας στη Β’ γυμνασίου, σε μια ενότητα για τα ΜΜΕ (τα οποία δεν ενδιαφέρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, αφού δε βλέπουν τηλεόραση) μελετάμε μέσω κειμένων του διαδικτύου πόσο εύκολο είναι να περάσει μια πληροφορία αμάσητη. Τους δίνω κάποια κείμενα με απίθανες πληροφορίες, π.χ. ψωμί ζέας, οξυγόνωση του εγκεφάλου με το γράμμα Ν κτλ. Τα κείμενα τα συζητούν με τους γονείς τους και απαντούν σε ερωτήσεις. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, συμφωνούν με το κείμενο που διάβασαν. Σε δεύτερο χρόνο τους δίνω την ανασκευή των πρώτων κειμένων.
    Το συμπέρασμα: είτε πρόκειται για δεκατριάχρονα παιδιά είτε για ενήλικες διαφόρων μορφωτικών επιπέδων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όλοι πιστεύουν ό,τι διαβάζουν. Κανένας έλεγχος.

    Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά; Μα φυσικά, αφού ποτέ κανένας μας δε διδάχτηκε πώς να ελέγχει την αξιοπιστία των πηγών. Εκείνο που μας απομένει είναι να μάθουμε πώς να μαθαίνουμε.

  5. […] Μέσα στην πανδημία, ανάμεσα στα άλλα κακά που μας έχουν βρει, έχει φουντώσει και η διάδοση των κάθε λογής μύθων. Αυτό είναι σε κάποιο βαθμό λογικό, αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου η επιστήμη βάδιζε, και σε κάποιο βαθμό βαδίζει, σε νερά αχαρτογράφητα, όπου οι επιστήμονες είναι αναγκασμένοι να εισηγηθούν στους πολιτικούς προτάσεις… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/05/20/gates/ […]

  6. Κουνελόγατος said

    Πρωσοπεικά ποισταιβο πως θα μας βαλουν τσειπακει. 666. Ούτε χαβιάρι δεν θα τρομαι χορεις τσιπακει.
    Καλημέρα.
    Θα μας τρελλάνουν αυτοί.

  7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα.

    «Τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων»???

    Να κληθεί πάραυτα η κβαντική ηθοποιός Μαρία Τσαρούχα ν’ ανοίξει κομμωτήριο (κάτω απ’ τη γιδοπροβιά της ΕΕΦ, εννοείται. Την οποία και θα βάψει πρώτη-πρώτη, για δοκιμή).

  8. Triant said

    Καλημέρα.

    Πάντως για όποιον θέλει να φυτέψει ένα τσιπάκι στον εαυτό του υπάρχει η εταιρεία που πουλάει και τα τσιπάκια και τα κιτ εμφύτευσης εδώ και 15 χρόνια

    Ο αριθμός – ξαναλέω – του τέρατος υπάρχει σε κάθε προϊόν που θέλει να πουληθεί.

  9. Πουλ-πουλ said

    Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι απτό δείγμα ψυχικής ανασφάλειας. Όταν ο σατανικός εχθρός έχει όνομα, έχεις μια βεβαιότητα, ξέρεις που να στραφείς για να τον πολεμήσεις. Με την έρμη την τυχαιότητα, το απρόοπτο, πως να τα βάλεις; Είσαι ανίσχυρος.

  10. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Συμπέσαμε, δεν σε είχα δει

    4 Γιάννη, ευχαριστώ για το σχόλιο, είναι πολύ διαφωτιστικό.

  11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Σε περίπτωση που, λόγω χρηστωνύμου, πάτε να με μπλέξετε με Θηρία, Κτήνη και τους αριθμούς τους, ξεκαθαρίζω εδώ πως ο δικός μου αριθμός είναι ο 537,10. Τον πήρα μαύρο, χωρίς ΦΠΑ.

  12. voulagx said

    «… θα μειωθεί κατακόρυφα η παιδική θνησιμότητα, κάτι που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση του πληθυσμού.»
    Κατι με μπερδευει εδω, τι ακριβως εννοεις;

  13. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Για τα μικροτσίπς πάντως, η Αποκάλυψη ήταν όντως του Ιωάννου (του σκιτσογράφου). Ήδη από τη δεκ 80 σε κάποιο κομμάτι από τον Ευρωπαίο είχε μιλήσει για μικροτσίπς, μικροδρακουλίνια και μικρογαριδάκια.

  14. dryhammer said

    11. Με ΦΠΑ 24% όμως;
    Έλα στο νησί που είναι 19%.

  15. ΓΙΩΡΓΟΣ said

    Καλημέρα σας! Δεν γνωρίζω αν ο Μπιλ Γκέιτς έκανε λόγο για τσιπάκι, είναι όμως γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές κυβερνήσεις με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού από τον ιό καταπάτησαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία των οποίων πρέπει όλοι να ανησυχούμε. Έχουν γραφεί άρθρα από έγκριτους νομικούς που πιθανολογώ ότι τα έχετε μελετήσει. Πολύ διαφωτιστικό ήταν και το άρθρο της πρώην πρωθυπουργού Κατερίνας Θάνου. Όσον αφορά την κ. Μακρή μη μου πείτε ότι δεν ήταν ψεκασμένη και πριν μπει στο ΣΥΡΙΖΑ; Το γνώριζε ασφαλώς ο κ. Τσίπρας όταν έκανε την μεταγγραφή της στο κόμμα. Και δεν είναι μόνο η κ. Μακρή, αλλά και τόσοι άλλοι που μετακόμισαν στην Αριστερά που και ψεκασμένοι ήταν και ακροδεξιοί ήταν και μνημονιακοί. Πληρέστερο παράδειγμα ο κ. Ραγκούσης, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και ένθερμος υποστηρικτής του ΔΝΤ. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχάσουμε και τον μέγιστο των ψεκασμένων τον κ. Καρανίκα, σύμβουλο του τέως πρωθυπουργού.

  16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    12 Αφού θα έχουν διαθέσιμα πολλά παιδάκια θα εκτελούν εμάς, που είμαστε πιο πολλοί. Καλό και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

  17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    14 Εδώ τον πέτυχα ρε φίλε, όχι στο νησί. Άμα έβαζα και τα εισιτήρια θα ξέφευγε πολύ.

  18. nikiplos said

    Οι ειδήσεις είναι εδώ και καιρό δημοσιογραφία γνώμης. Είναι επίσης διαφήμιση. Το τελευταίο είναι τεράστιο οπλοστάσιο, πιάνει στο θυμικό των ανθρώπων, εκείνο που αναζητεί υποσυνείδητα δικαίωση: «Μπορεί να είμαι λούζερ, αλλά έχω δίκιο ρε αδερφέ! Σωστά διάλεξα!»

    Αυτό το συναντάμε συχνά:
    α. Στον αγανακτισμένο πολίτη που δικαιολογεί τις μλκ και τα εγκλήματα των μπάχαλων σε μια πορεία, με δήθεν προσχεδιασμένη προβοκάτσια. Δεν λέω ότι δεν γίνεται, αλλά είναι έτοιμος να πιστέψει την οποιαδήποτε φήμη κυκλοφορήσει.

    β. Στον οπαδό ενός κόμματος εξουσίας που απελπισμένος προστρέχει στις αγκάλες του για να γλυτώσει τη φτώχια και την απενταρία του. Προϊόντος του χρόνου, ανακαλύπτει πως τον έχουν χεσμένο, αλλά πιάνεται από οτιδήποτε δημοσιεύεται και δικαιολογεί το κόμμα του, ή επιρρίπτει τις ευθύνες της μη αξιοποίησής του στην «καμμένη γη» που κληρονόμησε η παράταξή του από τους «κλέφτες».

    γ. Στον οπαδό ενός προοδευτικού υποτεθείσθω χώρου, που καταπίνει αμάσητα τα τσιτάτα-μπουρδολογίες του χώρου του (πχ «ανοιχτά σύνορα για όλους», «κανείς λαθραίος πάνω στη γή»), ενώ υποσυνείδητα βλέπει πως τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι έτσι, αλλά αντίθετα υπάρχουν σύνορα, φύλακες, όπλα, θητεία κλπ. Επίσης σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι αυτοί οι μεταφερόμενοι παράτυποι μετανάστες αυτόν τον ίδιο θα λιανίσουν πρώτα επαγγελματικά, οικονομικά, και σε ποιότητα ζωής. Κι αυτός είναι έτοιμος από καιρό να δεχθεί κάθε τσιτάτο-μπαλαφάρα που θα εκτοξευτεί από εκείνους που αντί να κάτσουν κάτω να βρουν και να προτείνουν σύννομες ιδεολογικά λύσεις, πχ ντού δυναμικό ενάντια στη μαύρη εργασία και στη χρήση της, νοιάζονται μόνο για το μπαγιόκο και την εξουσία.

    δ. Στον οπαδό ενός συντηρητικού χώρου, που αυτοπείθεται πως οι μετανάστες έρχονται επειδή λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ανοιχτά σύνορα», ενώ τα γεγονότα άλλα δείχνουν και ψάχνοντάς το βρίσκει πως κανείς δεν νοιάζεται για το παίγνιο. Μετά είναι έτοιμος να δεχθεί κάθε παπαριά πχ «επιδόματα σε λαθρομετανάστες και αναρχοάπλυτους» ότι δήθεν φταίνε οι «θολοκουλτουριάρηδες» και οι «αγάμητες».

    Άντε να τους εξηγήσεις πως η Πακιστανική μειονότητα έχει 60 χρόνια ιστορίας στον τόπο μας, πως ο Σαμαράς – Βενιζέλος ως γιουσουφάκια της Μέρκελ και της ΕΕ, τα έσπασαν με τη Συρία χωρίς αντάλλαγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συνεργαστούμε με την πρεσβεία τους και τις αρχές τους, ώστε στα μεγάλα κύμματα προσφύγων στον πόλεμο της Συρίας να έχουμε μια ιδέα για το ποιοί είναι πραγματικά Σύριοι και ποιοί όχι.
    Για το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια οι κυβερνήσεις μας, έχουν ψηφίσει και συναινέσει στην ΕΕ, ώστε να γίνουμε εδώ κυματοθραύστης των μεταναστευτικών ροών και να διαλέγουν και να παίρνουν αυτοί το αγλάϊσμα αφήνοντάς μας εδώ τον κατιμά.
    Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, ψήφισε ασάλιωτα και χωρίς περίσκεψη το ψήφισμα της ΕΕ για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουμε οριστικά τον Ελληνισμό της Κριμαίας, έναν ελληνισμό με ιστορία 2000 χρόνων. Επιπλέον καθώς δεν υφίστανται οι πρεσβείες των διαφιλονικούμενων περιοχών, οι Έλληνες εκεί δεν μπορούν τυπικά να έρθουν στην Ελλάδα, ούτε να έχουν σχέση.
    Επίσης άντε να εξηγήσεις πως η Γεωργιανή που ξεσκατίζει τον γέρο πατέρα του, είναι κι αυτή παράτυπη μετανάστρια.

    Το θυμικό είναι ισχυρότερο από τη λογική μας, έτσι είμαστε κατασκευασμένοι οι Homo Sapiens.

  19. dryhammer said

    16. > Αφού θα έχουν διαθέσιμα πολλά παϊδάκια θα εκτελούν εμάς (με χοληστερίνη)

  20. voulagx said

    #16 @ΣτοΔγιαλοΧτηνος: Ρε ΦουΛουΖητακομμαΓιωτα εισαι μεγαλος, τεινεις προς το απειρο, τυφλα ναχει ο ΧιΞιΣΤος

  21. π2 said

    Στις ΗΠΑ έχουν ξεφύγει ακόμη χειρότερα με τις θεωρίες συνωμοσίας, με ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές, ακόμη και θρησκευτικές συνέπειες.

    https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/06/qanon-nothing-can-stop-what-is-coming/610567/

    https://theconversation.com/the-church-of-qanon-will-conspiracy-theories-form-the-basis-of-a-new-religious-movement-137859

  22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    (τώρα να ζητήσω μετάφραση του 20 ή όχι? Άσε καλύτερα, μην το μετανιώσω…)

  23. sarant said

    12 Υποθέτω πως όταν ξέρεις πως όσα παιδιά γεννήσεις θα ζήσουν όλα (ή σχεδόν) τότε γεννάς λιγότερα. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού -δες πχ Μπανγκλαντές που έχει δείκτη γονιμότητας 2.1

  24. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Τι σημαίνει 5G; έχω μείνει, σίγουρα, πολύ πίσω…

  25. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    Δυστυχώς είναι το κενό γνώσης, η αμορφωσιά και η έλλειψη κριτικής σκέψης οι κύριοι παράγοντες απόρριψης του ορθολογισμού. Συνάμα η ψυχολογική τάση τέτοιων ανθρώπων να ξεχωρίσουν, έστω και με ακραίο τρόπο, γι’ αυτό συμμετέχουν σε τέτοιες κάστες. Σε πείραμα για τις θεωρίες συνωμοσίας δόθηκε σε δύο ομάδες (κάπου 300 ατόμων έκαστη) η κατασκευασμένη από την επιστημονική ομάδα θεωρία ότι οι ανιχνευτές καπνού παράγουν ραδιοκύματα κτλ. Στην μία ομάδα δόθηκε η πρόσθετη (φέικ φυσικά) πληροφορία ότι το 81% των Γερμανών πιστεύει κάτι τέτοιο, ενώ στην άλλη ομάδα ότι το 81% των Γερμανών ΔΕΝ πιστεύει κάτι τέτοιο. Η συντριπτική πλειοψηφία της δεύτερης ομάδας την απέρριψε. Ένα σημαντικό ποσοστό (40% νομίζω) της πρώτης ομάδας την αποδέχτηκε! Και το χειρότερο: ακόμα και όταν μετά τους εξήγησαν ότι ήταν κατασκευασμένη ιστορία, ένα 5% εξακολούθησε να πιστεύει ότι η θεωρία ισχύει και ότι τους κοροϊδεύουν! Σε άλλη μελέτη που διάβασα πριν λίγες μέρες στο Nature, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσοίωνη. Εκεί έγινε χαρτογράφηση της επιρροής των υπέρμαχων του εμβολιασμού και των αντιεμβολιαστών στα ΜΚΔ. Οι υπέρμαχοι αυτή τη στιγμή είμαστε περισσότεροι, σαφώς. Ωστόσο οι πολέμιοι των εμβολίων αποδείχτηκαν πολύ καλύτερα «δικτυωμένοι», ασκούν δηλαδή αυξανόμενη επιρροή στους αναποφάσιστους. Η μελέτη καταλήγει ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα είμαστε ίσα βάρκα- ίσα νερά με τους ψεκασμένους σε 10 χρονάκια, αν δεν είμαστε και λιγότεροι, τουλάχιστον στα social media. Χάνουμε αδέρφια! Η μελέτη εδώ: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2281-1

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπράβο στον ποιητή Μπογδάνο για το πνευματικό έργο που ανέλαβε. Οι μεταφράσεις του Σεφέρη και του Ελύτη έχουν παλιώσει. Άλλωστε το είπε και ο Ελύτης:
    «…εκεί που εξακολουθούν να παλιώνουν τα πράγματα, παραμένει όμως καινούργιος ο Θεός. Και, φυσικά, οι λέξεις που τον εκφράζουν»

  27. Konstantinos said

    Γιατί πρώην συνιδρυτής;
    Το γεγονός ότι αποχώρησε δεν ακυρώνει το γεγονός ότι την ίδρυσε.

    Πολύ ωραίο βιβλίο για τη σχέση προσληψης πληροφοριών με συμπεριφορά και ασύνειδητο και εγκέφαλο είναι το «κάτω από το κατώφλι».

  28. Ατακάμα said

    Το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα στον κόσμο είναι η ακατάσχετη λίμπεραλ προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ (βλ. BBC, CNN, Guardian, DW, El Pais κ.α.) που το μόνο που καταφέρνει είναι να τρέφει τους κάθε λογής αντιεμβολιαστές και επιπεδογηιστές.
    Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν τελικά τα παγκόσμια μίντια πληρώνονται από τίποτα ultra conservative λόμπι για να τους φέρνουν περισσότερο κόσμο. Πάντως το γεγονός ότι οι «προοδευτικοί» ουδέποτε αμφέβαλαν για την αξιοπιστία των συστημικών ΜΜΕ ανά τον κόσμο και εντοπίζουν fake news μόνο στο psekasmenos.gr είναι και αυτό ένα προβληματάκι εδώ που τα λέμε, έτσι;

  29. ΚΩΣΤΑΣ said

    (… εμείς οι Συριζαίοι να μην το ξεχνάμε αυτό και να σκύβουμε το κεφάλι με ντροπή)
    Σωστός 😪

    το Τσαρλατανείο του Άδωνη Γεωργιάδη, ωραίος 😪

    ……………………………………………………………………………………

    Από σούργελα, δεν υπάρχει άλλο κόμμα στη μεταπολιτευτική Βουλή που να μάζεψε ομού, μαζί και ταυτοχρόνως τόσα πολλά. Πρόχειρα και ενδεικτικά: Ζωή, Ραχήλ, Ζουράρις, μία του Λεβέντη κάπου από τα Κύθηρα-Αντικύθηρα, ένας δικός μας (Σαλονικιός) που έπινε λεμονάδες και τον έπιανε κόψιμο…

    Μπογδάνειο σχόλιο να είναι άραγε και η ρήση: «Αχ! πως μοσχοβολάει η πορδούλα σου, Χριστούλη μου», όταν διάβασε το χωρίο της Αγίας Γραφής που έλεγε. «Ο δε Ιησούς κλάσας τους πέντε άρτους…» 😜

  30. BLOG_OTI_NANAI said

    Μας έχουν πρήξει με τις συνωμοσιολογίες. Αυτή η πνευματική αρρώστια μιας εποχής μορφωμένων είναι πεδίο ψυχολογικής και κοινωνιολογικής έρευνας.

    Λένε:
    – «Ο Τσιόδρας ομολόγησε ότι καταγράφεται ως θάνατος από Κορονοιό όποιος πεθαίνει με Κορονοϊό».
    Όμως αποσιώπησαν τη φράση του Τσιόδρα, περίπου ότι «το ίδιο κάνουμε και με τη γρίππη γιατί είναι επικίνδυνο να υποκαταγράφουμε τους θανάτους». Επίσης αποσιώπησαν την διευκρίνηση του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είχαν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του Κορονοιού, δηλ. δεν καταγράφηκαν στην τύχη.

    Λένε:
    «Μας λένε ψέματα, δεν υπάρχουν θάνατοι από Κορονοιό, επιβάλλουν τρομοκρατία»
    Όμως, αν επρόκειτο για συνωμοσία, δεν θα κατέγραφαν στη χώρα μας μόνο 150 νεκρούς, αλλά μερικές χιλιάδες. Κανείς δεν τρομοκρατείται με 150 νεκρούς. Επίσης, αν θες να τρομοκρατήσεις, τα θύματα της συνωμοσίας σου θα ήταν μικρά παιδιά, και όχι ηλικιωμένοι…

    Λένε:
    «Η παγκόσμια κυβέρνηση (εβραίοι, μασώνοι, μπιλ γκέιτς κ.λπ. κ.λπ.) έχει δημιουργήσει συνωμοσία»
    Και κανείς ηλίθιος δεν μπορεί να σκεφτεί, ότι ο Μήτσος που έχει περίπτερο, γνωρίζει χαρτί και καλαμάρι τη… «συνωμοσία» και την περιγράφει σε όσους ψωνίζουν; Τι σκατά συνωμοσία είναι αυτή που τη γνωρίζει ο περιπτεράς;

    Λένε:
    «Θέλουν να μας φορέσουν μάσκες για να αποδεχτούμε το Ισλάμ και τη μπούρκα».
    Όμως στο ισλάμ δεν καλύπτουν το πρόσωπο οι άντρες…

    Λένε:
    «Με τον ιό θέλουν να χτυπήσουν την ορθοδοξία»
    Καταρχάς η απόλυτη καραντίνα και το κλείσιμο στο σπίτι και οι οδηγίες για αποφυγή συνάξεων και στις Εκκλησίες, υπάρχει ως μέτρο κατά των επιδημιών εδώ και αιώνες (μερικοί βρήκαν μόνο τις εντολές επί Καποδίστρια, αλλά το μέτρο καταγράφεται από τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες). Επίσης, ο ιός χτύπησε σκληρότερα χώρες που δεν είναι ορθόδοξες…

    Λένε:
    «Η παγκόσμια κυβέρνηση ελέγχει τα πάντα»
    Και πως βρε ηλίθιοι η Σουηδία έκανε του κεφαλιού της και δεν πήρε κανένα μέτρο;

    Λένε:
    «Η παγκόσμια κυβέρνηση έφτιαξε τον ιό για να ελέγξει την οικονομία»
    – Κανέναν δεν ελέγχεις για πολύ με έναν ιό που χτυπά κυρίως ηλικιωμένους.
    – Επίσης, μας είχαν καβαλήσει μια χαρά επί 10 χρόνια με τα μνημόνια και μας πήραν τα σώβρακα χωρίς να τους χρειαστεί κανένας ιός…
    – Οι χώρες του νότου που διαλύθηκαν από τα μνημόνια, δεν είχαν κανένα λόγο να συμμετέχουν στη συνωμοσία διότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο στις επιβαρυμένες οικονομίες. Άρα, εφόσον η Σουηδία δεν υπάκουσε, το ίδιο θα έκαναν και οι χώρες του Νότου.
    – Επιπλέον, δεν υπάρχει κέρδος από τα lock down, αντίθετα υπάρχει χασούρα και καταστροφή για πολλούς.

    Λένε:
    «ο ιός είναι βιολογικό όπλο».
    Και σε έναν επικείμενο πόλεμο δηλ. έχουν την νίκη στο τσεπάκι τους σκοτώνοντας όλους τους… 80χρονους.

    ΥΓ
    Σκέτη θλίψη άτομα σαν τη Ραχήλ Μακρή… Κατάντησε να μαζεύει ψηφαλάκια από ψεκασμένους… Δεν αηδιάζουν με τον εαυτό τους;

  31. ΚΩΣΤΑΣ said

    Σήμερα, δυστυχώς, η Βουλή δεν διαθέτει πολλά πρόσωπα, αντάξια της προσωπικότητας του Βαγγέλη Βενιζέλου. Μόρφωση, ευφυΐα, ικανότητες… Αλλά είπαμε, ο ψεκασμός και η συνομωσιολογία (σωστά το έγραψα; βαριέμαι να ανοίξω λεξικό) έχουν το πάνω χέρι.

  32. Αγγελος said

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος (22), φλζ΄ είναι στην εληνική αρίθμηση ο αριθμός 537 (και ι΄ φυσικά το 10). Τώρα, αν ο Βουλάγξ ξέρει τι εννοούσες λέγοντας ότι αυτός είναι ο αριθμός σου, είναι δικό σας ζήτημα 🙂

  33. Triant said

    32: Βρε Άγγελε βρήκες το δύσκολο και δεν βρήκες το εύκολο; Ή απλώς δεν κατάλαβα ότι κάνεις πλάκα;

  34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    32 Ωχ! Σωστά, ευχαριστώ!
    (δεν τόχω με τη μαθηματική σκέψη γμτ)

  35. GregMaltezos said

    ΘΑ ΔΕΧΟΣΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΕΜΦΥΤΕΥΣΟΥΝ ΕΝΑ CHIP;
    https://www.pencilonthemoon.gr/tha-dechosoun-na-sou-emfytefsoun-ena-chip/

  36. Theo said

    @30:
    Κι όμως, αυτές οι «εντολές επί Καποδίστρια» αμφισβητούνται ισχυρά.

    Τὸ ἔγγραφο ποὺ παραθέτει ὁ Ἀριστείδης Χατζής, ὡς ἀτράνταχτο ἐπιχείρημα, σὲ ἄρθρο του (protagon.gr), στὸ οποῖο ὑποστηρίζεται τὸ κλείσιμο τῶν ναῶν ἐπί Καποδίστρια, εἶναι μεταγενέστερο τῆς πανώλης!

    Τὸ νομοθέτημα αὐτὸ ἀποτελεῖ τὴν μοναδικὴ πηγὴ γιὰ τὸ ὑποτιθέμενο κλείσιμο τῶν ναῶν ἀπὸ τὸν Κυβερνήτη. Σύμφωνα μέ τὸν Ἀνδρεα Μάμουκα (1801-1884), βουλευτῆ τοῦ νεοσυσταθέντος Ἑλληνικοῦ κράτους, τὸ δημοσιευμένο ἀπ’ αὐτὸν κείμενο προέρχεται ἀπὸ δικό του αντίγραφο (9), διότι τὸ πρωτότυπο δὲν βρέθηκε!

    Ἐκτὸς τῶν ἄλλων ὁ ἴδιος μᾶς πληροφορεῖ ὅτι τὸ νομοθέτημα αὐτὸ δὲν δημοσιεύθηκε ποτὲ στὴν Γενικὴ Ἐφημερίδα!!! Γεγονὸς ποὺ γίνεται ἀντιληπτὸ ἄν ἀνατρέξουμε στὸ ΦΕΚ τῆς ἐποχῆς.

    Ὁπότε ἐδῶ ἔχουμε τρία τινά. Πρῶτον δὲν ξέρουμε ἂν ὄντως εἶναι ἀληθὲς ὡς ἔγγραφο αὐτὸ τὸ νομοθέτημα, διότι δὲν ὑπάρχει ἡ πρωτογενὴς πηγὴ ποὺ νὰ τὸ ἀποδεικνύει, παρὰ μόνο ὡς ἀντίγραφο στὸ σπίτι κάποιου βουλευτῆ.

    Δεύτερον, ἔχει ἰσχὺ αὐτὸ τὸ «νομοθέτημα» ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ δὲν δημοσιεύθηκε στὴν Γενικὴ Ἐφημερίδα; Ὅπως γνωρίζουμε, ἕνας νόμος τίθεται σὲ ἰσχὺ μὲ τὴν δημοσίευση του.

    Τρίτον καὶ σημαντικότερον. Τὸ νομοσχέδιο αὐτό, σύμφωνα πάντα μὲ τὸν Μάμουκα, συζητήθηκε καὶ ψηφίσθηκε σχεδὸν ἕνα χρόνο μετὰ τὴν παρέλευση τῆς νόσου, στὴν Δ΄ Ἐθνοσυνέλευση τοῦ Αργους, ἡ ημερομηνία ὅμως εἶναι προγενέστερη.»
    (https://www.romfea.gr/diafora/36159-fake-news-o-kapodistrias-den-ekleise-pote-tis-ekklisies)

    Δηλαδή, το fake news εδώ (που το διαδίδει -https://www.protagon.gr/apopseis/pws-o-kapodistrias-ekleise-tis-ekklisies-kai-nikise-tin-epidimia-44342021929- ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, που ο άνθρωπος δεν είναι ιστορικός αλλά έχει την Ιστορία σαν χόμπι κι έχει δημοσιεύσει πολλές ιστορικές «πατάτες» στο παρελθόν) είναι 1) ότι ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και 2) ότι εξέδωσε διάταγμα, μετά τη λήξη της επιδημίας, πως σε περίπτωση επιδημίας «ἐμποδίζεται πᾶσα θρησκευτικὴ τελετή».

  37. Καταρχας απο που πηγαζει οτι η Γαλλιδα ηθοποιος ειναι ‘σοβαρος ανθρωπος’; Συνηθως οι ηθοποιοι ειναι αμμορφωτοι, απαιδευτοι, ημιμαθεις μαριονετες που για καποιο περιεργο λογο η κοινωνια τους δινει βημα να μιλησουν περα απο την ‘τεχνη’ τους.
    Περα απο αυτο, θα ηθελα να ακουσω για ποιο λογο ο Νικοκοιρης διατηρει επιφυλαξεις για το 5τζι; (ελπιζω να καταλαβει μονος του καποια στιγμη οτι για να εχει επιφυλαξεις θα πρεπει να εχει σοβαρες τεχνικες γνωσεις η για να το πω αλλιως, εχει επιφυλαξεις ακριβως επειδη δεν εχει τεχνικες γνωσεις και πεφτει στην ιδια παγιδα που πεφτει η Ραχηλ…

  38. 23.
    μεταφραση;

  39. Paolo said

    Ζω 30 χρόνια στην Ιταλία και μπορώ να σάς διαβεβαιώσω ότι εδώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο είναι αναφανδόν εναντίον του Μπίλ Γκέητς με φοβερές καταγγελίες για τα υποτιθέμενα εγκλήματά του. Δείτε τί είπε για τον Γκέητς πρίν λίγες μέρες στη Βουλή η 41χρονη βουλευτίνα των 5 Αστέρων Sara Cunial, που είναι και απόφοιτη του φημισμένου πανεπιστημίου της Πάντοβα. Αν τα έλεγε στην Ελλάδα κάποιος βουλευτής αυτά, θα γινόταν χαμός και όλοι θα ζητούσαν την αποπομπή του. Στην Ιταλία δεν άνοιξε μύτη

  40. Emmanuel Kanakis said

    Όχι η Μπινός! Όχι! Αυτό δεν μπορώ να το αντέξω!

  41. Theo said

    Αυτό το «ζω 30 χρόνια στην Ιταλία» στο σχ. 39 κάτι μου θυμίζει 🙂

  42. ΣοφίαΟ said

    Με απογοήτευσε η Ζυλιέτ Μπινός. Θα μου πεις τί περιμένεις; Μια ηθοποιός που πιθανόν να είχε καλό ένστικτο στην επιλογή των ρόλων της (ή καλό ατζέντη) είναι, δεν είναι ντε και καλά τέρας διανόησης. Όχι πως χρειάζεται να είναι κανείς τέρας διανόησης για να μην πιστέυει ανοησίες.
    Από την άλλη, φτάσαμε στον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν τέτοια ψεκασμένα άτομα. Και το χειρότερο επειδή ασχολούμαι που και που με την διάδοση της επιστήμης (κοινώς, εχω παει σε εκδηλώσεις σε σχολεία κι έχω μιλήσει για το επάγγελμά μου κλπ κλπ), αισθάνομαι ότι όλα αυτά είναι τελικά άχρηστα, τίποτα δεν μαθαίνουν. Και θυμάμαι που η ανηψιά μου (16 ετών) χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα για μια βλακεία που είπε και αμφισβήτησα, ότι υπάρχει στο γιουτιούμπ φιλμάκι που το επιβεβαιώνει, και δεν είπα τίποτα για να μην προσβάλλω τους γονείς της που τα πιστεύανε. Μεγάλο λάθος. Δεν χρειάζονται ευγένειες.
    Παρεμπιπτόντως, εμφυτέυσεις ηλεκτρονικών συσκευών υπάρχουν ήδη, όπως π.χ. σε άτομα που έχουν χασει την ακοή τους, αλλά αυτό δεν μας υποψιάζει ότι προκειται για τη Βιονική Γυναίκα και ότι ετοιμάζουν βιονικό στρατό εναντίον μας, ε;
    30: Όσο γι αυτούς που κοροιδεύουν ότι δεν είναι συνωμοσίες επειδή τα ξερει όλα ο Μήτσος ο περιπτεράς, και που ξέρουμε ότι δεν είναι κι αυτό μερος της συνωμοσιολογίας; Να μας κάνουν να νομίσουμε ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά επειδή τα ξέρουν όλοι; Ε; Που το ξέρουμε;

    Σημ. κι εδώ καίγανε κεραίες 5G και πετροβολούσαν τους εγκαταστάτες. Και το Σaββατοκύριακο είχαμε διαμαρτυρίες βαρεμένων όλου του πολιτικού φάσματος που πιστέυουν ότι τα μέτρα είναι περιττα.

  43. sarant said

    25 Πράγματι, οι αντι- φωνάζουν περισσότερο και εμφανίζονται πιο σίγουροι. Θέλει συζήτηση το θέμα που θίγεις.

    27 Κοτσάνα έγραψα, το διόρθωσα

    28 Μπα, και το Βήμα γράφει φέικ

    37 Δεν είμαι ο μόνος που έχει επιφυλάξεις.

    About

  44. Avonidas said

    Καλημέρα.

    η αντίθεση στην τεχνολογία 5G (κι εγώ έχω επιφυλάξεις και πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε)

    Τι είδους επιφυλάξεις έχεις για το 5G που δεν τις είχες για το 4G, Νικοκύρη;

    Εγώ πιστεύω οτι πρέπει να ειναι κανείς συνεπής, η τουλάχιστον να προσπαθεί να είναι. Και γενικά να μην πιστεύει πράγματα χωρίς καλό λόγο.

    Διαφορετικά, κι αν δεν οφείλω να δώσω κάποιο λόγο, μπορώ να πω το ιδιο καλά «εχω επιφυλάξεις για το αν ο ουρανός ειναι μπλε», ή οτιδήποτε άλλο μου ‘ρθει.

  45. atheofobos said

    15,29
    Καλά πως μπορέσατε να ξεχάσετε και τον Κωνσταντινέα!

  46. Avonidas said

    Από την άλλη, εμείς που έχουμε γαλουχηθεί ν’ αντιπαθούμε τους εκατομμυριούχους γενικώς και τον Μπιλ Γκέιτς ειδικότερα, που τον βρίζαμε δέκα φορές τη μέρα όταν μας ταλαιπωρούσαν τα Γουίντοζ, τον υπερασπιζόμαστε τώρα που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση (γέρασε ο μαχαιροβγάλτης και πουλεί σκουρολεπίδες). Τι τα θέλετε, εκεί μας καταντήσανε.

    Η μέρα που θα υπερασπιστώ τον Μπιλ Γκέιτς ειναι η μέρα που σας ζητώ να μου τραβήξετε τη πριζα.

    Όχι στο PC (που τρέχει και θα τρέχει λίνουξ). Στη μηχανική υποστήριξη. 😛

  47. Πέπε said

    @16:

    > > είναι όμως γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές κυβερνήσεις με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού από τον ιό καταπάτησαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

    Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε. Απλώς το επαναλαμβάνω. Ας επανέρχεται κάθε τόσο στον νου μας (και στη σελίδα).

  48. sarant said

    44 Δεν θα έχει πολύ περισσότερες κεραίες -που βέβαια θα λειτουργούν με μικρότερη ισχύ;

    Αν θες, γράψε κάτι να το βάλουμε εδώ.

  49. BLOG_OTI_NANAI said

    36: Ξέρουμε ότι το σημαντικό είναι πως υπάρχει η υπογραφή του Καποδίστρια, είτε εφαρμόστηκαν, είτε δεν εφαρμόστηκαν. Η απάντηση στις παπαρολογίες του Χατζή που κινείται στα χνάρια του Λιάκου, είναι ότι δεν σώθηκαν από την πανώλη ΕΠΕΙΔΗ έκλεισαν τις Εκκλησίες. Μιλάμε για μια διαταγή που περιελάμβανε δεκάδες άρθρα. Απλώς ΕΝΑ από αυτά αφορούσε τις Εκκλησίες.

    Στις υπερβολές των δύο πλευρών (Χατζή και Έξαρχου) απάντησε ο Καραμπελιάς (και πολύ καλά έκανε, διότι τα τεκμήρια πάνω απ’ όλα) σε ένα εκτενέστατο άρθρο: https://ardin-rixi.gr/archives/218368

  50. Pedis said

    Στην πολιτική της παγκοσμιας υγείας υπάρχει ένα πρόβλημα διαφορετικού τύπου

    https://open.who.int/2018-19/contributors/contributor

    Είναι μεγάλη τύχη, παντως, που ο Μπίλλης δεν είναι Εβραίος …

    —-

    Το ότι και σε μας σε δέκα-δεκαπέντε χρόνια (και πολλά λέω) δεν θα μπορείς να αγοράσεις τυρόπιτα χωρίς να υποχρεώνεσαι πληρώσεις με αππ ενοχλεί κανέναν;

  51. Avonidas said

    Μέσα στη διάρκεια της καραντίνας ανέλαβα ένα πνευματικό έργο και μετέφρασα την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

    Για κοίτα ρε εναν Μαρτίνο Λούθηρο απ’ τα LIDL. Μετέφρασε την Αποκάλυψη απ’ τα ελληνικά στα ελληνικά, ο τιταναυνάνας…

  52. # 31

    Είσαι σίγουρος ; γιατί όταν τσίμπησε ο Αντρέας και τον έκανε υπουργο δικαιοσύνης είχε βγει η γλώσσα του Γιαννόπουλου να διορθώνει τους νόμους του πριν ψηφιστούν γιατί ήταν αντισυνταγματικοί κι ο ίδιος πλασσαριζότανε ως…συνταγματολόγος. Τύχαινε να έκανα ιδιαίτερα σε κάποιον του εθνικού τυπογραφείου και ήμουνα αυτήκοος στις παρεμβάσεις μετά ύβρεων του μακαρίτη. Ούτε που του ξανάδωσαν αυτό το υπουργείο. τον βάζανε κάπου αλλού γιατί έφερνε ψήφους από αυτούς που δεν καταλ;αβαίνανε τι έλεγε και τον περνάγανε για σοφό. Το μόνο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προσόν που έχει είναι ταχύτητα της ομιλίας ώστε να μην μπορεί να τον παρακολουθήσει κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος. Δηλαδή ίδιο κόλπο με τον εθνάρχη, αυτός χρησιμοποιούσε το κόλπο της προφοράς και των ατελείωτων κενών. Παιδοβούβαλο στο μυαλό και γλοιώδης στην συμπεριφορά, ψωνισμένος πως εκπροσωπεί το έθνος (μάλλον τα τσιγάρα τα φτηνιάρικα που κυκλοφορούσανε παλιά θα εννοεί), μαζί με τον ομόκιλο Πάγκαλο, ό,τι χειρότερο έβγαλε το ΠαΣοΚ σε πρωτοκλασσάτο επίπεδο.

  53. π2 said

    43α: Στην επέλαση του ανορθολογισμού την εποχή των ΜΚΔ παίζει ρόλο και μια οικονομική παράμετρος στην οποία κακώς δεν δίνουμε τη σημασία που της αξίζει, κατά τη γνώμη μου. Η πληροφορία είναι ένα οικονομικό αγαθό σε μια αγορά (με τη στενή έννοια του όρου) με όλο και μεγαλύτερο τζίρο. Η «σωστή» πληροφορία -η διασταυρωμένη, εμπεριστατωμένη, μετά από έρευνα και σκέψη, κλπ.- κοστίζει, ενώ η συνωμοσιολογική «πληροφορία» είναι τζάμπα. Αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες ανταγωνιστικής αγοράς, οι συνωμοσιολόγοι έχουν ένα εγγενές προβάδισμα, καθότι διακινούν ένα προϊόν χαμηλότερου κόστους από τους ανταγωνιστές τους. Με άλλα λόγια, η ανορθολογική συνωμοσιολογία διέπεται από ένα ορθολογικό οικονομικό μοντέλο.

    Θα μου πείτε πάντοτε έτσι ήταν και γι’ αυτό πάντοτε υπήρχε κίτρινος τύπος. Όχι ακριβώς, γιατί η ευκολία και το μηδενικό κόστος των μέσων διάδοσης σήμερα καθιστά ολοένα και αποδοτικότερη τη σχέση κόστους – οφέλους στη συνωμοσιολογική μπίζνα.

  54. sarant said

    53 Ακριβώς, όπως λέμε κι εμείς για την πέτρα στο πηγάδι….

  55. Pedis said

    (radium girls)

    Πολλά θέματα απαιτουν εκτενέστερη μελέτη από ανεξάρτητες από τον κάθε μεγαλοχρηματοδότη, καλλιώρα, επιστημονικές επιτροπές.

  56. Avonidas said

    διότι κι αυτά που γράφει η Μακρή («δεν θα μπορεί ούτε ψωμί να αγοράσει» κτλ.) από την ίδια στρεβλή ανάγνωση της Αποκάλυψης προέρχονται

    Τι εννοείς στρεβλή ανάγνωση; Αυτά, όντως, γράφει η Αποκάλυψη, μαζί με άλλα πολλά παρόμοια. Το πρόβλημα το έχει μόνο όποιος θέλει να πάρει τοις μετρητοίς την Αποκάλυψη, και ταυτόχρονα να κράξει τους συνωμοσιολογους του σήμερα ως παλαβιάρηδες.

  57. sarant said

    56 Ε, το να τα παίρνεις τοις μετρητοίς δεν είναι στρεβλή ανάγνωση;

  58. Triant said

    52: Έλα ρε Γιώργο! Γιατί μιλάς έτσι για τον Βενιζέλο; Επειδή έχεις δίκιο; 🙂 Τον πεθερό μου πάντως (που είναι και παλιός Ηλ/Μηχ του ΕΜΠ) τον είχε μαγέψει.

  59. Avonidas said

    Ε, το να τα παίρνεις τοις μετρητοίς δεν είναι στρεβλή ανάγνωση;

    Είναι; Ο συγγραφέας της, στο κάτω κάτω, πίστευε ότι προφητευε το επικείμενο τέλος του κόσμου, κι αυτό ειναι πασιφανές από τις αλληγορικές αναφορές σε γεγονοτα της εποχής που γράφτηκε. Στη συνέχεια, κάθε γενιά στα 2000 χρονια που μεσολάβησαν διάβασε τα σημεία της Αποκάλυψης στα γεγονότα του καιρού της.

    Το να διαβάζεις την Αποκάλυψη σαν εσφαλμένη προφητεία ειναι συνεπές. Το να την αντιμετωπίζεις σαν ορθή προφητεία που αναφέρεται σε καποιο απροσδιόριστο μέλλον ειναι, επίσης, συνεπές, με αρκετη διανοητικη προσπάθεια. Αλλά το να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα δεν ειναι συνεπές.

  60. Theo said

    @49:
    Ευχαριστώ για την παραπομπή.
    Όταν διάβασα τα δύο άρθρα (του Χατζή και του Έξαρχου) είχα τις αμφιβολίες μου και για τα δυο. Νομίζω πως ο Καραμπελιάς (που, παρεμπιπτόντως, δεν τον εκτιμώ ως «ιστορικό») ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

    Η υπογραφή του Καποδίστρια δεν υπάρχει, αλλά κατά 99% υπήρξε. Και τα μέτρα μάλλον ελήφθησαν αλλά σε πολύ μικρή κλίμακα απ’ ό,τι φαίνεται γιατί έχουμε μία ή καμία μαρτυρία εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο.

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πανώλης του 1828 και βλέπουμε πόσο αυστηρά ήταν τα μέτρα και για τα θρησκεςυτικά ζητήματα αλλά και με πλήγματα σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Δεν χρειαζόταν ο Όθωνας. Ήταν αρχαία παράδοση η απόλυτη καραντίνα και ο εγκλεισμός σε περίπτωση πανδημίας. Τα ιστορικά στοιχεία βοηθάνε ώστε να μην έχει την αίσθηση ο κόσμος ότι ζήσαμε κάτι πρωτοφανές καθώς το απαγορευτικό εφαρμόστηκε στις περισσότερες χώρες.
    Μάλιστα σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, από τις ιστορικές μαρτυρίες προκύπτει απαγορευτικό για τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις ακόμα και ενός έτους.

  62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    53, 54

    Στην ίδια λογική της φτηνής πρώτης ύλης και ο χρυσαβγουλισμός, που κάνει την εύκολη, άκοπη δουλειά πατώντας στο βούρκο των ενστίκτων. Όλα έρχονται και κουμπώνουνε μεταξύ τους…

  63. BLOG_OTI_NANAI said

    60: Ο Χατζής προφανώς είναι ψεκασμένος με το γνωστό μικρόβιο δυσανεξίας στον ελληνισμό…

  64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε εξέλιξη η άθλια διαδικασία στη Βουλή.

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ανεβάσταγος να ψηφίσεο ο Α.Λοβέρδος , έκανε και «τσάκα πέντε» με τη Γραμματέα.

  66. leonicos said

    και ο Ευάγγελος Βενιζέλος,που από πολλούς θεωρείται σοβαρός άνθρωπος,

    Σε νόιζα για σοβαρό άνθρωπο

    Με ποιους κάνεις παρέα; Άλλαξέ τους

    Κανένας λογικός ή σοβαρός άνθρωπος δεν θεωρεί τον κ. Βενιζέλο σοβαρό άνθρωπο.

    Αν το πεις σ’ εμένα,θα το θεωρήσω βρισιά

  67. leonicos said

    Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πρωτο εισήγαγε το χαράτσι στον λογαριασμό της ΔΕΗ με τι κακία στο πρόσωπό του έλεγε ότι ‘θα τους κόβουμε το ρεύμα’

    Τέτοια κακία έναντι όλων δεν έχω δει πουθενά.Ούτε σε κινούμενα σχέδια

  68. Theo said

    @60:
    Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη 1) αναφέρεται σε γεγονότα και ανθρώπους της εποχής του, τους συμβουλεύει, τους επιτιμά, τους ενθαρρύνει…
    2) επειδή, όπως φαίνεται υπήρχαν πολλές «προφητείες» στην εποχή του για το τέλος του κόσμου και τρομολαγνεία για τον Αντίχριστο, θέλοντας να τους ενθαρρύνει, προφητεύει ότι θα προϋπάρξει μια αλληλουχία γεγονότων, καταστροφών, κλπ., θα φαίνεται πως για μικρό χρονικό διάστημα θα επικρατεί το κακό, αλλά στο τέλος θα νικήσει ο Χριστός.
    Είναι ένα βιβλίο προσμονής του Χριστού, όχι του Αντίχριστου. Γι’ αυτό, και τελειώνει: «Ναὶ ἔρχομαι ταχύ. – Ἀμήν, ναὶ ἔρχου, Κύριε ᾿Ιησοῦ.» (Αυτό κατάλαβα όταν τη διάβασα από την αρχή ως το τέλος της.)

    Κανένα γνήσια προφητικό βιβλίο δεν «προφητεύει» χρονολογικά. Συνήθως μιλά για αλληλουχίες γεγονότων. Εξάλλου, το είπε κι ο Χριστός: «οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ» (Πρ. 1,7).

    Λόγω αυτής της ευαισθησίας της, οι Πατέρες απέφευγαν να ερμηνεύσουν την Αποκάλυψη. Ο μόνος που την ερμήνευσε είναι ο άγιος Ανδρέας Καισαρείας. Κι αυτός έγραψε για το περιβόητο 666: «Τὴν δύναμιν τοῦ ψηφίου οἴσονται οἱ νήφοντες ἐν τῷ καιρῷ τῷ δεόντι», δηλαδή, κάποιοι καθαροί από τα πάθη θα καταλάβουν τι σημαίνει αυτός ο αριθμός (όπως και άλλα συμβολικά της Αποκαλύψεως), τον καιρό που θα πραγματοποιηθούν. Κι αυτό, γιατί η Αποκάλυψη, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι αλληγορικό βιβλίο.

    Οι Προτεστάντες, όμως, που συνήθως ερμηνεύουν τα ιστορικά βιβλία της Καινής Διαθήκης αλληγορικά, προσπαθούν να ερμηνεύσουν την Αποκάλυψη κατά γράμμα, με αριθμούς χρονολογίες, κλπ, απομονώνοντας κάποια εδάφιά της, χωρίς να τη διαβάζουν ολικά (βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος). Αυτοί και κάποιοι δικοί μας «ούλτρα Ορθόδοξοι» και «ψεκασμένοι» είναι που κάνουν τη στρεβλή ανάγνωση.

  69. Theo said

    @67:
    Τέτοια κακία έναντι όλων δεν έχω δει πουθενά.Ούτε σε κινούμενα σχέδια

    Έγραψες, Λεώνικε!

  70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    69 Όντως. Με πρόλαβες για το Λεωνίκειο απόφθεγμα.

  71. Αγγελος said

    (22-32) Επειδή τελικά πολλοί δεν κατέχουν την ελληνική αρίθμηση, ας προσθέσουμε ότι χξς΄= 666 και ότι 537,10 + 24% ΦΠΑ κάνει ακριβώς 666 🙂

  72. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    71
    Έτσι. Εκτός και είναι στη Χίο που έχει 19%.
    Εγώ έψαχνα αρχικά λέξεων για το φλζ,ι και δεν μου καθόταν τίποτα. Ούτε το κόμμα δε με ξύπνησε 🙂

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    68: Η Αποκάλυψη είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο, αλλά αυτό το μικρόβιο της τρομολαγνείας έχει κολλήσει πολλούς, το οποίο χρησιμοποιείται από μικρές σέκτες για να συσπειρώνει διαρκώς τους πιστούς γύρω από την ομάδα και να αποφεύγονται οι διαρροές (αφού εκείνοι που θα «χαθούν» είναι μόνο όσοι βρίσκονται εκτός της σέκτας).

  74. Αγγελος said

    Nα έχει κανείς κάποιους ενδοιασμούς για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις οποιουδήποτε συγκεκριμένου είδους ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, το καταλαβαίνω. Να πιστεύει ότι ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να μεταδώσουν… ιούς, είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου. Δυστυχώς, η ψυχιατρική είναι εξίσου ανήμπορη απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις όσο ήταν η ιατρική απέναντι στην πανούκλα τον καιρό του Καποδίστρια…

  75. Pedis said

    -> 55 –

    But radium’s bluish glow caught people’s fancy, and companies in the United States began mining it and selling it as a novelty: for glow-in-the-dark light pulls, for instance, and bogus cure-all patent medicines that actually killed people. …

    Wristwatches with radium-painted luminous dials became a fad almost overnight. The first large factory to produce the glowing watches, the Radium Luminous Materials Corporation, was opened in 1917, in Orange, N.J.. Soon, other companies opened plants in Connecticut and Illinois. Several million radium watches and clocks and instrument dials were made through World War II.

    The glowing numerals had to be hand-painted onto the watch dials, a delicate task deemed women’s work. Dr. Claudia Clark, a professor of history at Central Michigan University who wrote «Radium Girls» (University of North Carolina Press, 1997), said the dial painters worked in «studios,» where they mixed their own paint from a powdered base. The workers, some as young as 15, painted about 250 dials a day for a cent and a half apiece, five and a half days a week.

  76. leonicos said

    επιπεδογηιστές

    άλλη μια λέξη για το στόχο, Νοικοκύρη.

    όχι δική μου

  77. ΣΠ said

    15 της πρώην πρωθυπουργού Κατερίνας Θάνου
    Η πρώην πρωθυπουργός είναι η Βασιλική Θάνου. Η Κατερίνα Θάνου είναι εκείνη που έτρεχε.

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 >>όταν πρωτο εισήγαγε το χαράτσι στον λογαριασμό της ΔΕΗ
    και κατά το σύνηθές του, με διάταξη- @ουστιά, εμείωνε, αντιστρόφως ανάλογα, τα ποσά στα πολλά τετραγωνικά!

  79. ΣΠ said

    75
    Η νέα ταινία Radioactive για το ζεύγος Κιουρί δείχνει ακριβώς πόσο ελεύθερα χρησιμοποιούσαν το ράδιο τον πρώτο καιρό.

  80. Pedis said

    # 79 – σε όποιο εργαστήριο έμπαινε η Κιουρί τα όργανα μέτρησης ακτινοβολίας έπειτα χρειάζονταν βαθμονομηση, λένε … 🙂

  81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    75 But radium’s bluish glow caught people’s fancy

    https://en.wikipedia.org/wiki/Goi%C3%A2nia_accident

  82. Pedis said

    -> 50 – γαι ευκολία, νά μια εικόνα από τον προυπολογισμό του 2018:

  83. Pedis said

    # 81 – δεν το γνώριζα.

  84. Avonidas said

    #75, 79. Μην ξεχνάμε και το Radithor:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Radithor

    Α, η εποχή που ο κόσμος έκανε χαρωπός γαργάρες με ραδιοισότοπα…

  85. Pedis said

    # 79 – την έχεις δει;

  86. Pedis said

    # 84 – δεκάδες προϊόντα κυκλοφόρησαν με τέτοια, από φάρμακα, αναψυκτικά, κρέμες, οδοντόκρεμες … μέχρι πρόσφατα τα είχαμε στα ρολόγια χειρός.

    https://www.bfs.de/EN/topics/ion/daily-life/watches/watches_node.html

  87. ΣΠ said

    85
    Ναι, την κατεβασα από το διαδίκτυο. Ως ταινία μέτρια, αλλά με ενδιέφερε η ιστορία.

  88. LandS said

    Πριν 45+ χρόνια, στη Βρετανία, η τρέλλα ήταν εναντίον της φθορίωσης του πόσιμου νερού. Όχι γιατί το νερό της βρύσης μύριζε σα χλωρίνη (ακόμα δεν είχαν ξεπεράσει το πρόβλημα), όχι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία (ακόμα δεν είχαν επαρκή στοιχεία) αλλά γιατί λέει ρίχνανε μαζί και ηρεμιστικά ώστε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαζών και να το κάτσουν φρόνιμα (εμ με τέτοιο φρόνημα)

    Προχωράει η τεχνολογία. Τότε φάρμακα στο νερό, μετά ψεκασμοί, τώρα τσιπάκια και κεραίες 5G (εδώ μπαίνουν στο κάδρο και οι Κινέζοι)

  89. Pedis said

    # 87 – Μπορεί να το δω …

    Πολύ μεγάλη προσωπικότητα η κα Κιουρί.

    Και μπήκε και στο στόχαστρο των μισογύνηδων, φαλλοκρατών και αντιδραστικών της εποχής της, οι οποίοι έκαναν καμπάνια ενάντια στο δεύτερο της νόμπελ επειδή δεν ήταν «αμέμπτου ηθικής» …

    Για το πρώτο βραβείο νόμπελ χρειαστηκε η ισχυρή και ανυποχώρητη θέση του Π. Κιουρί ότι αν δεν απονεμόταν το νόμπελ φυσικής και στην Κιουρί (επειδή ήταν γυναίκα η επιτροπή δεν ήθελε να τη βραβεύσει) δεν θα το αποδεχόταν ούτε αυτός.

  90. ΣΠ said

    85
    Εδώ μπορείς να την δεις online ή να την κατεβάσεις:
    https://mixdrop.co/f/7r9m1pnosmmmem

  91. Pedis said

    # 88 – ποιος τάλεγε αυτά;

  92. ΣΠ said

    89
    Τα δείχνει αυτά η ταινία.

  93. Pedis said

    # 90 – ωραία, ευχαριστώ.

  94. ΣΠ said

    Για όσους έχουν Netflix, υπάρχει το ντοκιμαντέρ Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates σε τρία ωριαία επεισόδια.

  95. Πέπε said

    @88:

    Κάποιος θα τα ‘λεγε, γιατί σε κάτι τέτοιο μοιάζει να αναφέρεται ο γνωστός στίχος «Θα ρίξω LSD μέσα στη λίμνη του Μαραθώνα, μπας και τη βρούνε επιτέλους οι ξενέρωτοι προλετάριοι, μαμά». (Όχι πως δε θα μπορούσε να είναι και αυτοτελής έμπνευση βέβαια.)

    Και φυσικά, ο μύθος για το αντικούκου στο πρωινό ρόφημα του στρατού είναι αγέραστος.

  96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    95 Σοβαρά, παίζει ακόμα το αντικούκου παραμυθάκι?

    Θυμήθηκα τον Καμπανέλλη που έγραφε πως στο Μαουτχάουζεν η διοίκηση του στρατοπέδου έριχνε φάρμακα στο φαΐ και οι άντρες δεν είχαν στύσεις, ούτε οι γυναίκες περίοδο. Και γιορτάστηκε δεόντως ο ερχομός της περιόδου στην πρώτη κοπέλα στο ελεύθερο πλέον Μ.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δική τους είναι η Βουλή, η ψηφοφορία (μυστική κατά τ΄άλλα) και η κάλπη που ανοιγοκλείνει άμα λάχει – «μεταξύ μας είμαστε»:
    Ο νέος Καλ(π)ογιάνης , έριξε γυμνό το ψηφοδέλτιο στην κάλπη αλλά
    κανένα πρόβλημα, ανοίγουν την κάλπη, παίρνει το ψηφοδέλτιο το βάνει στο φάκελο (από άκυρο το κάνει έγκυρο-με παράνομο τρόπο) και το ξαναρίχνει!
    σ.σ. αργότερα παρα λίγο να ρίξουν σκέτο το ψηφοδέλτιο και ο κ. Κελλης και μια αεράτη βουλευτίνα, δε θυμάμαι τώρα πως λέγεται.
    https://tvxs.gr/news/ellada/anoiksan-tin-kalpi-prin-oloklirothei-i-psifoforia-sti-boyli

  98. Πέπε said

    Έγραψα για το αντικούκου και μετά σκέφτηκα:
    α) Άραγε το λένε ακόμα;
    β) Είναι στ’ αλήθεια μύθος (δηλαδή κάτι που μερικοί το πιστεύουν), ή απλώς λέγεται έτσι στ’ αστεία;

    Ρώτησα τον Γκούγκλη. Για το πρώτο ερώτημα δεν ήταν πολύ κατατοπιστικός, γιατί ό,τι κυκλοφορεί στο ίντερνετ δεν έχει πάντα ημερομηνία. Για το δεύτερο όμως βρήκα σε μια e-εφημερίδα άρθρο, ναι άρθρο, στη στήλη Έρευνες, ναι Έρευνες, που αποδεικνύει ότι δεν είναι αλήθεια (αποδεικνύοντας ότι κάποιοι χρειάζονται αποδείξεις)! Όχι πολύ πρόσφατο, ούτε και τόσο παλιό όμως, 2012.

    (Και άλλα δημοσιεύματα επίσης που αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στο να πείσουν τον νέο φαντάρο ότι δεν του ρίχνουν αντικύκου. Αλλά τουλάχιστον όχι στη στήλη Έρευνες!!)

  99. spiridione said

    Ρε τι έχουμε πάθει με τον Καποδίστρια τελευταία 🙂
    Ο Βαβούσκος, αυτός που κατηγορεί για λογοκλοπή τον Έξαρχο (βλ. άρθρο Καραμπελιά), τα ρίχνει στον Διαμαρτυρόμενο και μη Ορθόδοξο Όθωνα.
    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/o-ioannis-kapodistrias-den-eklise-telikos-tous-ierous-naous/
    Το διάταγμα που αναφέρεται για την απαγόρευση των κοινών συνδιατριβών στις εκκλησίες, είναι το από 31-12-1836 περί εμποδίσεως της μεταδόσεως των μολυσματικών ασθενειών. Δεν καταργήθηκε όπως λέει ο Βαβούσκος αλλά συνέχιζε να ισχύει.
    https://books.google.gr/books?id=G1xEAAAAcAAJ&pg=RA4-PP14&dq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%AF+%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiKpqv1v8LpAhUGCZoKHUsDA8gQ6AEIOTAC#v=onepage&q=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%AF%20%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82&f=false

  100. Angry bird said

    και όμως ΜΕΤΑ τον αφορισμό του ο Βερύκιος ομολογεί ότι έκανε 4 χειρουργεία! εδώ το λινκ: https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/dimos-verykios-tessera-cheiroyrgeia-ekana-meta-ton-aforismo-toy-amvrosioy/ νκαι εδώ το ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=ls8ArE5gYIg

  101. voulagx said

    #71: Αγγελε, σ’ ευχαριστώ για την ενδελεχή ανάλυση του βαθυστόχαστου σχολίου μου. 🙂

  102. Theo said

    @99:
    Ρωμαιοκαθολικός ήταν ο Όθωνας, καθότι Βαυαρός. Μέχρι το 1840 περίπου στο Μόναχο δεν μπορούσε να πολιτογραφηθεί ούτε προτεστάντισσα γάτα.

  103. spiridione said

    102. Σωστά. Έκανε τέτοιο λάθος ο Άρχων Ασηκρήτης;

  104. angelos said

    Μια που λεμε για τον Βενιζελο (που μου καθεται στο στομαχι, αλλα ικανοτητες εχει, ασχετως πως τις χρησιμοποιει), θυμηθηκα πριν χρονια, που μου ειχε στειλει μια φιλη ενα κειμενο για αυτον. Ηταν σαν ιστορια, γραμμενη σε πρωτο προσωπο, ανυπογραφη βεβαια, που ελεγε καποιος οτι τον ηξερε καλα απο παλια, οτι εκλεβε, βιαζε, σκοτωνε κτλ. (στα ’80s) Μετα εκανε φυλακη(!), βγηκε και αποφασισε να γινει ανθρωπος. Και στην ερωτηση του…συγγραφεα «δε φοβασαι το παρελθον σου;», απαντησε οτι θα φροντισει να σβηστουν ολα απο τα αρχεια (και απο τη μνημη των ανθρωπων, προφανως).
    Προσπαθουσα να εξηγησω στη φιλη ποσο τερατωδη ηταν ολα αυτα και εντελως αστηρικτα, αλλα ηταν ανενδοτη (οτι σχεδον σιγουρα ισχυουν).
    Το τελικο της επιχειρημα ηταν «δεν μπορεις να αποκλεισεις οτι ειναι αληθεια».
    «Δεν μπορω να αποκλεισω οτι εισαι εξωγηινη», της ειπα και εκλεισε η κουβεντα.
    Σημ.: Η φιλη ηταν ΝΔτισσα και αυτα εγιναν οταν η κοντρα ηταν ακομα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σημερα, που η κοντρα ειναι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, και ο Βενιζελος…σχεδον ΝΔ, δεν το θεωρω απιθανο να εχει αλλαξει αποψη.

  105. fisherman said

    @Voulagx
    » «… θα μειωθεί κατακόρυφα η παιδική θνησιμότητα, κάτι που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση του πληθυσμού.»
    Κατι με μπερδευει εδω, τι ακριβως εννοεις;»

    Μάλλον ενισχυτικά ήθελε να γράψει αντί για ανασχετικά

  106. spiridione said

    Η Αμαλία ήταν προτεστάντισσα.

  107. voulagx said

    #90 @ΣΠQ Αν μου βρεις και τους ελληνικους υποτιτλους θα εισαι θεος, μην πω ημιθεος! 🙂

  108. Ατακάμα said

    @Pepe
    Ναι, το αντικουκου χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως στο στρατό (σαν λέξη)

  109. Avonidas said

    » «… θα μειωθεί κατακόρυφα η παιδική θνησιμότητα, κάτι που θα λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση του πληθυσμού.»
    Κατι με μπερδευει εδω, τι ακριβως εννοεις;»
    Μάλλον ενισχυτικά ήθελε να γράψει αντί για ανασχετικά

    Οχι, σωστά ειναι γραμμένο. Ενας απο τους λόγους που κανουν πολλα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι γιατί αναμένουν (σωστα) ότι πολλά δεν θα επιζήσουν. Για τους φτωχούς, οι μεγάλες οικογένειες ειναι μεσο βιοπορισμού, σημαίνουν περισσότερα εργατικά χέρια. Για τους ευκαταστατους, αντίθετα, είναι έξοδο. Υπαρχει αντίστροφη συσχετιση του βιοτικού επιπέδου με τον αριθμο των παιδιών.

    Αυτό βεβαιως δεν σημαίνει οτι με το που θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο θα πεσει αυτοματα και η γεννητικοτητα. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων αλλάζουν αργά και δύσκολα: αν εχουν συνηθισει να θεωρούν τα πολλα παιδιά «καλό πράγμα», και ιδιως αν εχουν θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς ενδοιασμούς στην αντισύλληψη, η γεννητικότητα μπορεί και ν’ ανέβει.

  110. Χαρούλα said

    Καλησπέρα
    Αργησα να μπώ και ειπώθηκαν πολλά.
    Φυσικά και κάνουν περισσότερο σαματά οι συνωμοσιολογούντες. Το ξέρουμε ότι οι άδειοι τενεκέδες κάνουν φασαρία. Όπως δε οι αρχαίοι, ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, το θεωρούσαν θεό, έτσι κι αυτοί το θεωρούν συνωμοσία!

    ΚΩΣΤΑ γιατί; Έξυπνο σε κόβω; Ζεις και στην Θεσσαλονίκη! Δεν έφτασε η μυρωδιά της σαπίλας στα δυτικά προάστια;🥺😖

    Όσο για τις Ραχήλ αυτού του τόπου(αν και εκτιμώ την στάση του Νικοκύρη), δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε γιαυτούς. Καμαρώνουν! Δεν καταλαβαίνουν! Ψώνια, αρριβίστες! Άποψη μου και προσπαθώ να την διαδόσω. Ποτέ ψήφος σε περιπλανώμενο. Υπάρχουν έντιμοι παλιοί ιδεολολγοι και αγωνιστές σε κάθε χώρο. (Αντίστοιχα ποτέ ψήφο σε κάποιόν που ζεί αλλού και θυμάται τον τόπο καταγωγής του …ως υποψήφιος)

  111. Να υπενθυμίσω πως στις προφητείες, αποκαλύψεις, κισμέτια και γραμμένα, η μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιεί την αλάνθαστη μονάδα των τερμίνων, όπως και η ταπεινή χειρομάντισσα του Πεδίου του Αρεως (αδερφού του Ερμή που έπαιζε την μαντική εις τους δακτύλους της μιάς -ευωνύμου- χειρός). Ξυνή (κοινή) η αιτία, αν μεν βγει η προφητεία, όλα ΟΚ, αν δεν βγεί, δεν συνεπληρώθησαν -εισέτι- τα τέρμινα !

    (εκ του γραφείου τύπου του Νοστράδαμου)

  112. Georgios Bartzoudis said

    15, ΓΙΩΡΓΟΣ said: «…Έχουν γραφεί άρθρα από έγκριτους νομικούς … Πολύ διαφωτιστικό ήταν και το άρθρο της πρώην πρ….».

    # Σεβαστή η γνώμη σου. Απορώ όμως, πως μπερδεύεις τις σκέψεις σου με αυτές της πρ.Πρ. Για άτομα σαν κι αυτή, λεει μια παροιμία: «Τουν γιούφτου τουν πάηναν για βασιλιά, κι κείνους ίλιγι: Τί καλά καλάμια για καλαμουτές»!

  113. ΣΠ said

    107
    Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα ελληνικοί υπότιτλοι. Υπάρχουν όμως αγγλικοί (διαβάζεις αυτό που ακούς), γαλλικοί, ισπανικοί, ολλανδικοί, ρουμανικοί κ.ά.

  114. Μαρία said

    107
    Βάλε τους ρουμάνικους.

  115. Μαρία said

    97

  116. nikiplos said

    Περί Ευάγγελου Βενιζέλου, να πω κι εγώ ότι έχοντας διαβάσει γραπτά του, νεολαιϊστικα της δεκαετίας των 70ς, διέκρινα ότι είχε ικανότητες και ευφυΐα και ευφράδεια. Ήταν ερωτήσεις προς στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ τότε και δεν θυμάμαι που ακριβώς τα είχα βρει, κάποιος τα είχε αποθησαυρίσει σε κάποιο βιβλίο της Νομικής. Μιλούσε κι εξήρε την αξία της διαβούλευσης και της γενικής συνέλευσης ως ανώτατο δημοκρατικό θεσμικό όργανο.

    Ως πολιτικός:
    α. Έκανε τον νόμο ευτράπελο με αναδρομική ισχύ για τις παράνομες μεταγραφές στο ΑΠΘ.
    β. Κατέστρεψε όποιο έργο είχε κάνει στο υπουργείο πολιτισμού ο ΘΜ, καίτοι ο ίδιος ήταν ομόσταυλος διάδοχος.
    Μετά το μιλένιουμ και την Κρίση, έδειξε μια πρόθεση να βάλει πλάτη για κάποια πράγματα, αλλά ενδεχομένως η αρχομανία του και η αδίστακτη πολιτική του δράση, προκειμένου να νέμεται την εξουσία ως μέλος κυβέρνησης τον οδήγησε σε κάποιες πατάτες που περιέγραψα στο 18@ μαζί με τον Σαμαρά – ίδια αδίστακτα πολιτικά φρονήματα σε αρχομανία.

  117. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι πολυθρύλητες ικανότητες του Βενιζέλου και γιατί δεν τις έχουμε αντιληφθεί τόσες δεκαετίες που μας ταλαιπωρεί ως πολιτικός; Ποιο είναι το έργο που θα αφήσει πίσω του;

  118. Καλησπέρα,
    11 – 72 Σας ρίξανε εσάς; Σε μας μέχρι 17% πάει. Από πότε σας το κάνανε 19; Εκτός αν είσαι σε νησί της Γερμανίας 🙂

  119. Λάθος. Στο 14 πήγαινε το προηγούμενο όχι στο 11.

  120. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    61 Άρα πάρθηκαν τέτοια μέτρα.
    Να εμποδιστουν να μην πηγαίνουν λέει βέβαια!

    89 Έτσι!

    98 Σύμφωνα με το ανεκδοτο, το αντικούκου καμιά σαρανταριά χρόνια μετά αρχίζει να σε πιάνει.

    104 Το θυμάμαι αυτό το κείμενο, ήταν γραμμένο με ταλέντο αλλά φυσικά εντελώς ψεύτικο.
    Από την άλλη, ο Βενιζέλος δεν έχει δημοσιοποιήσει τη διδακτορική του διατριβή.

  121. Μαρία said

    Τι να τα κάνεις τα τσιπς του Μπένη, όταν υπάρχουν μικρόφωνα 🙂

  122. angelos said

    Ειπαμε, ικανοτητες εχει, αλλο πως τις χρησιμοποιει. Οποτε, μη ρωτατε για το εργο του… (ασε που ειναι αλλη κουβεντα αυτο).
    Ναι, Νικο, ηταν καλογραμμενο. Αλλα, τοσο τερατωδως ψευτικο, που ηταν να απορεις πως μπορει ενα φυσιολογικος ανθρωπος να το παρει στα σοβαρα. Τωρα, για την διατριβη του, δεν ξερω. Οχι οτι εχει και τοση σημασια. Ο ανθρωπος ειναι, γενικα, αδιστακτος. Εδω αλλοι κι αλλοι εχουν γραψει ψευτικους τιτλους σε βιογραφικα.

  123. Χριστος said

    Για να μην αδικησουμε τον Βενιζελο.
    Ειναι και μεγας μαθηματικος. Απεδειξε οτι ο χοντρανθρωπος αδυνατει να καλυψει την αποσταση μεταξυ Ν.Μακιαβελι και Α.Μανεση ανεξαρτητως μεταφορικου μεσου.

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, το είπαμε, αλλά ποιες είναι αυτές οι ικανότητες; Είναι γνήσια η απορία μου. Η ευφράδεια ας πούμε; Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι ευφραδείς, αλλά δεν το κάνουν θέμα. Ποιες είναι οι άλλες αόρατες ή εν υπνώσει ικανότητές του;

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    Χαρούλα κλπ, για τον Β. Βενιζέλο.

    Δεν υπήρξα ποτέ πασόκος, ούτε ψήφισα ποτέ Βενιζέλο. Κρίνω όπως τον βλέπω από τη δημόσια εικόνα του, όπως και τους άλλους πολιτικούς. Προσπαθώ να είμαι, όσο μπορώ, αντικειμενικός και χωρίς προκαταλήψεις. Φήμες ακούγονται πολλές, όπως και με τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς και άλλοι πολλοί χόακες. Αποδεδειγμένο δεν έχω δει κάτι, Παρακαλώ όποιος ξέρει ας το γράψει εδώ, να το μάθω κι εγώ. Όχι άποψη/γνώμη, γεγονός πιστοποιημένο, παρακαλώ. Και μιλάω για απάτη ή ποινικά κολάσιμη πράξη, όχι για πολιτικές επιλογές και δράσεις.

    Ίσως να με επηρεάζουν λίγο οι τοπικιστικές μου αντιλήψεις. Ο ΒΒ γεννήθηκε και πήγε δημοτικό στους Αμπελόκηπους. Διαθέτω στο προσωπικό μου αρχείο έγγραφα του πατέρα του, που ήταν νομικός εκπρόσωπος του προσφυγικού συνδέσμου Γευγελιωτών. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθώ σε αυτά. Ούτε βέβαια να θεωρηθεί ότι αυτοδιορίζομαι υπερασπιστής του ΒΒ, απλά κατέθεσα τη γνώμη μου και δικαίωμά σας να έχετε άλλη γνώμη εσείς. Θα προσχωρήσω στη δική σας θέση αν την τεκμηριώσετε.

    Αυτά, κάποια πιπεράτα που με συνέδεσαν έμμεσα με τον ΒΒ, τα αφήνω για καμιά άλλη φορά, ίσως. 😉

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Θα προσχωρήσω στη δική σας θέση αν την τεκμηριώσετε.»
    Ανάποδα πάει το πράγμα: οι ικανότητες του Βενιζέλου απαιτούν τεκμηρίωση. Αν ήταν τόσο φανερές, δεν θα υπήρχε έντονη αμφισβήτηση. Δεν «μιλάει» δα και το έργο του. ☺

  127. antonislaw said

    Δύο περιστατικά για τον Βενιζέλο:Οι συνάδελφοί του καθηγητές του δημοσίου δικαίου στη Νομική Αθήνας και ειδικά ο Νίκος Αλιβιζάτος αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος συχνά πυκνά κάναν αναφορές για το τι υποστηρίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος για το α ή β νομικό θέμα. Όταν όμως έφτανε κάποιο σχόλιο για την πολιτική του καριέρα το ανθυπομειδίαμα κυριαρχούσε.Τώρα εμείς οι φοιτητές-οι σοσιαλιστικών πεποιθήσεων κυρίως – διαβάζαμε το βιβλίο του από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θεσ/νίκης ως περιληψάρι γιατί το τρίτομο του Ράικου μας έπεφτε βαρύ. Η άλλη επιλογή για περιληψάρι στο Συνταγματικό ήταν του απολυθέντα μεταπολιτευτικά λόγω χουντοφροσύνης καθηγητή Γεωργόπουλου. Σε ένα σεμινάριο που τον είχαμε πετύχει στην Αθήνα πήγαμε να τον χαιρετίσουμε με ένα συμφοιτητή που του έφερνε και στο παρουσιαστικό και στην ευφράδεια στα όρια του βερμπαλισμού. Ο φίλος μου του συστήθηκε και του ανέπτυξε ένα απολύτως ακατανόητο θέμα που κατέληγε «και για ολα τα παραπανω θελω να σας θεωρούμε μαθητή μου». Ο Βενιζέλος ευχαρίστησε ευγενικά και αποχώρησε. Ο φίλος μου έλεγε ότι μπερδεύτηκε λόγω τρακ και τα είπε ανάποδα αλλά πιστεύω ότι κατά βάθος τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, με βερμπαλιστικές νομικιστικές ευλογοφανείς ακροβασίες.

  128. 109 Ξέρεις για πότε πέφτουν οι ρυθμοί; Αφάνταστα γρήγορα. Η πρόγιαγια μου είχε 12 εγκυμοσύνες σε 16 χρόνια μέσα. Γεννήθηκαν 10 παιδιά κι επιβίωσαν τα 8. Η κόρης της είχε 5 εγκυμοσύνες, 4 παιδιά, επιβίωσαν όλα. Η εγγονή της (η μάνα μου) ήταν στο ένα – ένα. Ε, εγώ το προχώρησα στο 2 αλλά τα παιδιά μου δεν το βλέπω….
    Απ’ τη μεριά του πατέρα μου, μια απ’ τα ίδια. 8 αδέρφια η γιαγιά μου, έκανε 4 παιδιά, ο πατέρας μου κλπ.

  129. ΣΠ said

    114
    Ρουμανικοί: https://subscene.com/subtitles/radioactive/romanian/2204425
    Αγγλικοί: https://subscene.com/subtitles/radioactive/english/2217078

  130. Χαρούλα said

    Αφού ηρέμησα με τα μέτρα που θα σώσουν την ελληνική οικονομία…..😥

    #125 ΚΩΣΤΑ, κάποια περίοδο ήταν Υπουργός μου. Του πηγαίνει εισήγηση τεκμηριωμένη οικονομοτεχνικά, αρνητική. Επιστρέφεται με γραμμένο επάνω της με κόκκινο στυλό. Θα «γίνει» με εντολή Υπουργού, και τζίφρα.(ευτυχώς το σταμάτησε ανασχηματισμός).
    Την ίδια περίοδο ήμουν σε θέση ευθύνης. Σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, εμφανίζεται ένας κύριος, συστήνεται με όνομα και ως ανηψιός ΒΒ. Επίσης με την ιδιότητα ότι φροντίζει τους ψηφοφόρους στην περιοχή! Έπρεπε λοιπόν να δούμε μαζί με ποιόν τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε κάποιους.
    Επειδή έχετε αντιληφθεί πόσο εύκολα …τα παίρνω, και επειδή ήξερα στην περιοχή το ΠΑΣΟΚ,(το 1980-83, ήμουν ενεργή πασόκα), άστραψα και βρόντηξα!
    Αν μπορούσα θα τον έδιωχνα και με κλωτσιές.
    Φαντασου τι γινόταν ψηλότερα και όπου υπήρχε ανταπόκριση!

  131. dryhammer said

    118 ναι! 17% είναι και με το μεταφορικό ισοδύναμο είναι φτηνότερο να μας πάρει ο διάολος (ακούει το Χτήνος;)

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    130: Τέτοιες «ικανότητες» ίσως να έχει. 😉

  133. ΚΩΣΤΑΣ said

    130 Χαρούλα, δεν το κατάλαβα καλά αυτό που λες, αλλά ιστορίες με «κατόπιν ενεργειών μου…» του πολιτικού μας προσωπικού γενικά, υπάρχουν άπειρες. Δυστυχώς έτσι λειτουργούσε και μάλλον λειτουργεί ακόμη το πολιτικό σύστημα.

    Άντε, να χαρείς και λίγο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να του πω προσωπικά του Βαγγέλη «καλύτερα μάταιος αγώνας, παρά μάταιη ζωή», προεκλογική περίοδος 2004. Καλά δεν του είπα; 😉

  134. Theo said

    Το έχω ξαναγράψει εδώ. Έχω παρευρεθεί σε δυο συναντήσεις του Βενιζέλου, ως υπουργού, σε σχετικά στενό κύκλο. Μου έκαναν εντύπωση η τεράστια μνήμη του, οι μεγάλες γνώσεις του σε πολλά πεδία του επιστητού και το πώς κατάφερνε να νιώθεις ότι είναι μαζί σου. Με μάγεψε λίγο, αλλά μετά τα σκέφτηκα πιο ψύχραιμα και ξεμαγεύτηκα.

    Έχει ικανότητες, αλλά τον έφαγε ο αριβισμός και η φιλοδοξία του, που δεν κατάφερε να την κρύψει (όταν θεωρούνταν ο επόμενος «ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης», ξεχείλιζε από παντού).

  135. ΚΩΣΤΑΣ said

    132 Γιάννη, φαγώθηκες με τον Βαγγέλη. Άντε, εσύ να αποδείξεις ότι είναι κακός, εγώ τί να αποδείξω; Ότι υπήρξε καθηγητής πανεπιστημίου; ότι μιλάει ωραία; ότι τον προσέλαβε ο Αντρέας ως νομικό του παραστάτη;… 🤣😋😎

  136. # 125

    Για κείνο το στικάκι που το «ξέχασε» δυο χρόνια στο γραφείο του τσιμουδιά… όσο για το κοδησ, ξαναλέω πως ο Αντρέας έγινε πρωθυπουργός αντιγράφοντας τις ιδέες του Πεσματζόγλου επί το …σοσιαλιστικότερον και λαϊκιστικότερον. Γενικά ο Βενιζέλος. είναι ο Κούγιας της πολιτικής, συνήθως αυτοό το είδος με την πάροδο των χρόνων καταλήγει στην ακροδεξιά. !!

  137. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ

    44: και σχετiκά με τα 5G
    Δίκιο έχει ο Άβο. Επειδή δεν προκάνω και σήμερα να σχολιάσω, μερικά συγκεντρωτικά είχα γράψει τις προάλλες, εδώ:

    Από πότε υπάρχουν ανθέλληνες;

    Θα επανέλθω ίσως αργά το βράδυ

  138. ΚΩΣΤΑΣ said

    136 Για το στικάκι, Τζι, που ο ΒΒ «ξέχασε» στο γραφείο του, την ώρα που η χώρα βάδιζε σε άτακτη χρεωκοπία, ευτυχώς η ζημιά αποκαταστάθηκε. Στην 5/ετή της περίπου θητεία η κυβέρνηση Σύριζα πήρε όλα τα λεφτά πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ που είχαν βγάλει έξω οι κεφαλαιοκράτες και τους περισσότερους από αυτούς τους έκλεισε και φυλακή. Πώς λέει η παροιμία; Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Μόνο το στικάκι βλέπουμε, για τη συνέχεια έχουμε αχρωματοψία.

    Με καταντήσατε υπερασπιστή του ΒΒ, χωρίς να είναι στις προθέσεις μου, παλιόπαιδα! 😉

    Άντε, σταματάω εδώ, γιατί φοβάμαι ότι θα χοντρύνει το πράγμα και δεν θέλω να συμμετέχω σε καβγάδες 😜

  139. Pedis said

    Εκτός από τους δύο τρόπους, πλασάρισμα της φάτσας τους στα μμε με δούναι και λαβείν στα επιχειρηματικά συμφέροντα & ρουσφέτια στη μαρίδα των υπηκόων, ποιοι άλλοι λόγοι είναι που τους προτιμούν οι ψηφοφόροι της ακροδεξιοκεντρ»αριστεράς» και τους εκλέγουν;

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος.

  140. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Μιᾶς κι ἀναφερθήκαμε στὸν Εὐάγγελο Βενιζέλο, θὰ κάνω ἕνα λεξιλογικὸ σχόλιο.

    Τοῦ ἔχουν ἀποδοθεῖ, ἂν θυμᾶμαι καλά, οἱ χαρακτηρισμοὶ σπουδαρχίδης καὶ ἀρχολίπαρος.

    Ἡ χρήση αὐτῶν τῶν ἀρχαίων λέξεων κλείνει τὸ μάτι σὲ σύγχρονους, ὑβριστικοὺς (ἀρχίδης) ἢ ρατσιστικοὺς (λιπαρός, χοντρός) χαρακτηρισμούς.

    Ἂν δὲν κάνω λάθος, ὁ σπουδαρχίδης ἔχει σπουδή, βιασύνη γιὰ νὰ ἐξουσιάσει, ἐνῶ ὁ ἀρχολίπαρος τὸ πάει στὸ παρακαλετό, (ἐκ)λιπαρεῖ.

    Νομίζω πὼς στὴν περίπτωση τοῦ Εὐάγγελου πάει γάντι ὁ πρῶτος χαρακτηρισμός.

    Αὐτὴ ἡ ἀσυγκράτητη βιασύνη τοῦ κόστησε τὴν ἀρχηγία τοῦ ΠΑΣΟΚ τὸ 2007, ὅταν, πρίν καλὰ-καλὰ βγοῦν τ᾿ ἀποτελέσματα τῶν ἐκλογῶν τῆς 16ης τοῦ Σεπτέμβρη, ἔβαλε ὑποψηφιότητα γιὰ τὴν ἀρχηγία τοῦ ΠΑΣΟΚ.

    Ἂν ἄφηνε τὰ πράγματα νὰ ἐξελιχτοῦν ὁμαλά, ἴσως τὰ κατάφερνε νὰ ἐκλεγεῖ στὶς ἐσωκομματικὲς διαδικασίες ποὺ ἀκολούθησαν καὶ ἴσως γινόταν καὶ πρωθυπουργὸς στὴ θέση τοῦ ἀνεκδιήγητου Γιωργάκη τὸ 2009.

    Τὸν ἔφαγε ὅμως ὁ σπουδαρχιδισμός (σίκ, 5μύρια+) του. 😉

  141. Pedis said

    Τα ρουσφέτια δεν είναι μόνον οι διορισμοί, είναι οι προαγωγές, οι μεταθέσεις, η διαγραφή προστίμων, τα στραβά μάτια σε παρατυπίες και σφάλματα στη δουλειά ή απατεωνιές στο εμπόριο, η «βοήθεια» σε ενδεχόμενο μπλέξιμο με ελεγκτικές υπηρεσίες, ένα τηλεφώνημα, το προσπέρασμα σε «επετηρίδες», οι αναθέσεις, οι δουλίτσες, μια καλή κουβέντα σε δικαστές άμα λάχει κλπ κλπ.

    Όλοι αυτοί οι ψηφοφοροι έχουν τους λόγους τους, θεωρούν τον εαυτό τους έντιμο και αδικημένο και όλους τους άλλους άτιμους, τεμπέληδες, απατεώνες, λουφαδόρους και αρριβίστες. Θεωρούν ότι αμύνονται, λοιπόν, και γλείφουν και ψηφίζουν για προστασία, από μια πλευρά είναι θύματα της αστικής πολιτικής μαφίας, από την άλλη την ενισχύουν συνειδητά ώστε «να έχουμε έναν άνθρωπο σε μια δύσκολη στιγμή» και γίνονται, βέβαια, αρριβίστες, λουφαδόροι και απατεώνες.

  142. Χαρούλα said

    ΚΩΣΤΑ, δεν είμαι της άποψης ότι αθωώνόμαστε επειδή ….το κάνουν κι άλλοι.

    Καλό αυτό που του είπες, αλλά για να κάνω και την καρδιά του Theo, τελικά ταίριαζε περισσότερο το «Πας αγωνιζόμενος πάντα εγκρατεύεται» του απ.Παύλου!

    Εγώ η …κακιά θα του έλεγα ότι στην κορυφή φτάνεις είτε ως φίδι, είτε ως αετός! Και ολτι καταλάβαινε!🤣

  143. … Ο Μπιλ Γκέιτς … είχε πει ότι … σήμερα κινδυνεύουμε μάλλον από έναν φονικό ιό. …

    In his whole professional life and afterwards Gates has been fighting bugs.

  144. SteliosZ said

    Καλησπέρα.
    Δεν θέλω ούτε στο ελάχιστο να υπερασπιστώ οποιαδήποτε «πυροβολημένη» θεωρία για μετάδοση ιών με τσιπάκια, κλπ,.κλπ., αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι αρκετοί γνωστοί μου (και τελείως λογικοί κατά τ’ άλλα άνθρωποι) υποστηρίζουν συχνά απόψεις που είναι αρκετά κοντά σε τέτοιες θεωρίες – συνήθως λιγότερο ακραίες, όπως, για παράδειγμα, το ότι επιδημία του COVID-19 ήταν προσχεδιασμένη.

    Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον αιτίες που εξηγούν γιατί διαδίδονται και πιάνουν τόσο εύκολα τέτοιες θεωρίες:
    Α) Έχουν πράγματι υπάρξει ανάλογα (προσοχή: ανάλογα) γεγονότα – ας θυμηθούμε τη χρήση του Agent Orange, τις τακτικές της CIA για ανατροπή κυβερνήσεων στην Νότια Αμερική και αλλού, ή τη γενική παρακολούθηση των επικοινωνιών από την NSA. Με άλλα λόγια: συνωμοσίες και χρήση τεχνολογιών με τελείως αμφιλεγόμενους σκοπούς υπάρχουν.
    Β)Η απόσταση της γνώσης του μέσου ανθρώπου από την εικόνα που έχει η επιστήμη για τον κόσμο πιστεύω ότι είναι τεράστια – σε πρωτοφανή βαθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ιδέες όπως ο δυισμός κύματος – σωματιδίου, διαστολής του χρόνου κλπ., είναι τελείως ξένες στην ανθρώπινη εμπειρία. Στην ουσία, ελάχιστοι άνθρωποι τις κατανοούν και οι υπόλοιποι μένουμε με εκλαϊκευμένες εκδοχές τους – νομίζω ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, οτιδήποτε μπορεί να γίνει πιστευτό.

  145. ΓΤ said

    140@

    Το «αρχολίπαρος» συνόδευε τον άλλο σουμόκα, τον Πάγκαλο… με «νονό» τον ρωποπερπερήθρα Ζουράρι.

  146. 141 142 «Ε, τι θέλεις, αφού είπαμε, εσάς τους Πατρινούς θα σας βολέψουμε» Όμως μπορεί να πήγαινα στο ΠΕΚ της Πάτρας αλλά κουβαλιώμουνα από τον Πύργο. Και πήρα το μήνυμα και τρέξαμε να βολευτούμε εμείς, να βολέψουμε και κάναν Πατρινό (γιατί παρά την υπόσχεση, δεν τους βολέψαν όλους).

    https://gevseis.blogspot.com/2017/09/anaplirotes7.html

  147. ΓΤ said

    Και ασφαλώς να μην ξεχάσουμε τη γνώμη του Αριστόβουλου Μάνεση για τον Βενιζέλο, τον άνθρωπο που ωρυόταν όταν περιδρόμιαζε στον «Αθηναιο» και ξεχνούσαν να βάλουν βασιλικό στην ντομάτα του: «[…] Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε μαθητής μου με έκανε να ελπίζω ότι θα μπορούσα να αναμείνω εκ μέρους του περισσότερο μέτρο στην προπέτεια και ολιγότερη μετριότητα στα νομικά του […] Είναι δε επιτήδειος να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλα επίπεδα που τα θεωρεί πρόσφορα για την παρουσίαση των απόψεών του ως ορθών στην αγχώδη προσπάθειά του να κάνει “τον ήττονα λόγον κρείττω” […]» (Νομικόν Βήμα, τχ. 40, 1992)

  148. angelos said

    @Γιαννης Κουβατσος (και…γενικα):
    Επιμενεις να προσθετεις το «ποιο ειναι το εργο του;» στην ερωτηση για τις ικανοτητες του, και σε αυτο σου απαντησα. Αλλο εργο, αλλο ικανοτητες.
    Οσον αφορα αυτες, ισως το καλυτερο πειστηριο ειναι οτι καταφερε να εκλεγεται τοσα χρονια, αν και αντιπαθεστατος κτλ κτλ.
    Σε μια τετοια συζητηση δεν μπορουμε, βεβαια, να μιλαμε «με αποδειξεις» ( να του κανουμε τεστ IQ να δουμε; ), ουτε περιμενω να μου «αποδειξεις» εσυ οτι δεν εχει ικανοτητες.
    Παντως, ειναι εξυπνος ανθρωπος, θεωρω, αλλα δεν καταφερε ποτε να τιθασευσει τις αδυναμιες του (ναι, χαρακτηριστικο παραδειγμα εκεινη η δηλωση του 2007), ωστε…να μας κυβερνησει. Μαλλον ευτυχως, αναλογα, βεβαια, και ποτε, αντι ποιου κτλ.
    Σε καθε περιπτωση, ειναι μεγαλο ερωτημα αν ειναι καλυτερα να κυβερνουν ικανοι, κακοπροαιρετοι αριβιστες ή ανικανοι, καλοπροαιρετοι χαραμοφαηδες (ονοματα δε λεμε).
    Σαφως οι πρωτοι θα κλεψουν, θα εξυπηρετουν συμφεροντα κτλ, αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι το τελικο αποτελεσμα θα ειναι χειροτερο απο των δευτερων, που ειναι η τελεια συνταγη καταστροφης (αναλογα και την…συνοδεια τους).
    Τι ειπατε; Θελετε ικανους, καλοπροαιρετους ταπεινους και ολιγαρκεις δουλευταραδες;
    Λυπαμαι, εναν ειχαμε και ειναι απασχολημενος να κανει το πριγκιποπουλο στο «Παραμυθι χωρις ονομα». 🙂

  149. Avonidas said

    #144. Η απόσταση της γνώσης του μέσου ανθρώπου από την εικόνα που έχει η επιστήμη για τον κόσμο πιστεύω ότι είναι τεράστια – σε πρωτοφανή βαθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ιδέες όπως ο δυισμός κύματος – σωματιδίου, διαστολής του χρόνου κλπ., είναι τελείως ξένες στην ανθρώπινη εμπειρία.

    Είναι τελείως ξένες και στη διαίσθηση ημών των ειδικών επιστημόνων, που έχουμε απλώς μάθει να τις χειριζόμαστε σωστά.

    Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο μέσος άνθρωπος δεν κατανοεί τη διαστολή του χρόνου (αν και δεν θα έβλαπτε μια ευρύτερη κατανόηση των θετικών επιστημών). Το μεγάλο πρόβλημα είναι η σχεδόν ολοκληρωτική άγνοια του πώς λειτουργούν τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έστω στις αδρές τους γραμμές.

    Άνθρωποι που κυκλοφορούν μ’ έναν υπολογιστή στην τσέπη τους δεν κατανοούν πώς λειτουργεί το διαδίκτυο, πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι των κοινωνικών μέσων, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές και οι αλγόριθμοι, τι είναι σε θέση να κάνουν οι ΙΔΙΟΙ όταν χρησιμοποιούν αστόχαστα τη δύναμη που τους δίνει το διαδίκτυο. Και το φταίξιμο δεν είναι εντελώς δικό τους – οι ίδιοι οι σχεδιαστές της νέας τεχνολογίας συχνά δεν έχουν πλήρη εποπτεία των συνεπειών του έργου τους.

    Όποτε πέφτω πάνω σε μια εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας, προσπαθώ να θυμίζω στον εαυτό μου ότι απλούστατα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης του τι είναι εφικτό, και συνεπώς δεν έχουν καλά κριτήρια για το τι είναι πιστευτό.

  150. Η εξυπνάδα έχει τρεις παραμέτρους αντίληψη, ταχύτητα και κρίση, όταν κάποος έχει μόνο μία ή δύο από αυτές περνιέται για έξυπνος από πολλούς αλλά δεν είναι σίγουρο πως είναι. κι επειδή οι περισσότεροι κακοί άνθρωποι είναι κακοί λόγω βλακείας ο συνδυασμός κακού και έξυπνου δίνει τον διαβολικό !
    Οσο για τις ικανότητες (στην πράξη) το γεγονός πως δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σαν υπουργός στην ειδικότητά του λέει πολλά, όσο για την έδρα στο πανεπιστήμιο, ειδικά εκείνη την εποχή, ήταν περίπου κληρονομική ή κομματική. Είχα κι ένα θείο που περίμενε πότε θα γίνει υπουργός παιδείας ο Βαρβιτσιώτης (άλλο μεγάλο ταλέντο) για να πάρει την έδρα στα Γιάννινα. Επειδή ήξερα το ντεσού την ίδια εποχή αρνήθηκα την θέση βοηθού που μου προσφέρθηκε, προφανώς λόγω των …ικανοτήτων μου.
    Αυτή η δασκαλίτσα που πήγε να διδάξει στο μονοθέσιο και δήλωσε θεσσαλονικιά και ΠΑΟΚ αξίζει τουλάχιστον όσο δέκα σαν τον «καθηγητή» Βενιζέλο.

  151. Μαρία said

    141
    Η παραγραφή https://www.kathimerini.gr/952569/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/molis-107-ekat-ta-esoda-apo-listes-lagkarnt-mporgians-emvasmata

    https://www.sofokleousin.gr/athoonontai-oristika-oi-listes-lagkarnt-kai-mporgians

  152. Πάνος με πεζά said

    «πώς έγινε και τόσο εύκολα πίστεψε το φέικ νιουζ και μάλιστα το αναμετάδωσε χωρίς να το ελέγξει;» : θυμίζει τα αναδυόμενα παράθυρα (της Forex?) σε ιστότοπους, «αυτή η κυβέντα ξέφυγε στον αέρα από την Ελένη Μενεγάκη, και θα σε κάνει εκατομμυριούχο» (το έχω και με Πέτρο Κωστόπουλο)…

  153. Ακρ. said

    @138
    Mάλλον δεν σας τα είπαν καλά για τη λίστα Λαγκάρντ. Ψάξτε αλλού:
    – Το 2017 το ΣτΕ έβγαλε απόφαση ότι μετά την 5ετία παραγράφονται όλες οι φορολογικές οφειλές (2017 – 5 = ?)
    – Αμέσως έσπευσε ο διοικητής της «ανεξάρτητης» αρχής δημοσίων εσόδων να κάνει καθολικά δεσμευτική (παρότι δεν είχε τέτοια υποχρέωση) την απόφαση του ΣτΕ
    – Παράλληλα έσπευσε το ΝΣΚ να αλλάξει την αρχική γνωμοδότηση (ότι δεν είναι καθολικά δεσμευτική η απόφαση του ΣτΕ) και να γνωμοδοτήσει το αντίθετο προς την «Α»ΑΔΕ

  154. Μαρία said

    153
    Βλ. 151
    Ο Κώστας μη νομίζεις οτι δεν τα ξέρει.

  155. Ακρ. said

    Ενδεικτικά επιευγματα Β. Βενιζέλου:
    – Προικοδότησε τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από περιουσία ΔΕΗ το 1999 με το νόμο για την απελευθέρωση (!) της αγοράς ενέργειας (ρουσφέτι in the daylight, σε ΦΕΚ και μάλιστα ΦΕΚ νόμου)
    – Εξομοίωσε υπηρεσιακά, και κυρίως μισθολογικά!, τα μέλη του ΝΣΚ (=δικηγόροι Δημοσίου) με δικαστικούς λειτουργούς με την αναθεώρηση του 2001 (συνταγματικό ρουσφέτι, άλλο επίπεδο)
    – Καλλιέργησε με επιτυχία το είδος «Φτιάχνω ένα νόμο που δίνει την εντύπωση ότι κάνει κάτι, αλλά τον φτιάχνω έτσι ώστε να μη μπορεί να εφαρμοστεί ποτέ». Κορυφαίο (όχι μοναδικό) παράδειγμα ο νόμος του 1995 για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, με προοπτική να δοθούν εντός έτους. Δόθηκαν το 2018, κι αφού μεσολάβησαν άλλοι τρεις νόμοι (άλλο επίπεδο γενικά).

    Ναι, όλα αυτά απαιτούν ικανότητες

  156. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    144-149 Ωραία σχόλια!

    152 Αυτό μού έχει ξεφύγει

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ότι εκλέγεται συνεχώς, παρόλη την έλλειψη έργου και την αντιπαθητική δημόσια εικόνα του, δεν οφείλεται στην ευφυΐα του αλλά στον αποτελεσματικό εκλογικό μηχανισμό, που δεν αμφιβάλλω ότι διαθέτει, και στην ελαφρότητα με την οποία χρησιμοποιούν την ψήφο τους οι ψηφοφόροι. Ένα σωρό μετριότητες έχουν μπαστακωθεί επί δεκαετίες στο κοινοβούλιο, αλίμονο αν τους θεωρήσουμε Αϊνστάιν της πολιτικής.
    Αστικός μύθος, λοιπόν, οι περιλάλητες ξεχωριστές ικανότητες του Μπένι και προϊόν της συστηματικής προπαγάνδας των ΜΜΕ, από την εποχή ακόμα που θεωρούνταν το ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής σκηνής. Θυμίζει αρκετά Αβραμόπουλο η περίπτωσή του.

  158. voulagx said

    #129: Θενκ γιου Σταυρο!
    #151: Εσυ πρεπει ναχεις αχρωματοψια! 🙂

  159. Nestanaios said

    124. Από μικρός πρέπει να είχε «δόντι».
    132. Τα περί Ανδρέα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις.

  160. Ακρ. said

    @154
    (Δεν είχα δει το 151)
    Πάντως, δε νομίζω ότι είναι ευρέως γνωστά αυτά. Έγιναν σε μια περίοδο που «ανεξάρτητες» αρχές και λοιπά «θεσμικά» αντίβαρα έκαναν παιχνίδι ανενόχλητα και στο απυρόβλητο, καθώς όλο το σύστημα είχε στρέψει τα βέλη του μονόπλευρα και εμμονικά στην κυβέρνηση. Έτσι ώστε να θεωρείται φυσικό σήμερα να λέγεται ότι για τη λίστα Λαγκάρντ ευθύνεται η τότε κυβέρνηση. Κάποτε πρέπει να ανοίξει και η κουβέντα για τις ευθύνες της δικαιοσύνης, των «ανεξάρτητων» αρχών (capture theory, anybody) και λοιπών στυλοβατών του κράτους δικαίου (το τελευταίο με κεφαλαία φυσικά -έτσι το προτιμούν όσοι το χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους)

  161. nwjsj said

    Καλησπέρα!

    Θέλει γερά νεύρα για να συγκεντρώσεις τόσες επικίνδυνες θεωρίες και να γράψεις γι’ αυτές με νηφαλιότητα. Γι’ αυτή τη μυθοκτονική σταυροφορία του Νικοκύρη και των σχολιαστών είναι που επιδιώκω να παρακολουθώ συστηματικά το παρόν ιστολόγιο. Μοιάζει με όαση στην απέραντη έρημο της κοτσάνας!

    Σχετικά με το 5G και τις μελέτες επιτρεπτών ορίων ακτινοβολίας για τα ζώα και τον άνθρωπο, ας μιλήσουν καλύτερα οι επαΐοντες. Πάντως, να ανακοπεί το τεχνολογικό κύμα δεν γίνεται, καθώς η ζήτηση για όλο και γρηγορότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αυξάνεται παντού (σε πόσα χρόνια άραγε θα έρθει το 6G;). Όσοι καίνε κεραίες και βάζουν το σήμα του βελζεβούλη στο 5G, πιστεύω ότι τους αξίζει να γυρίσουν πίσω στην αξέχαστη εποχή του dial-up και των κινητών τύπου παντοφλοφραντζόλας που διαφήμιζε κάποτε η Κανέλλη.

    Η έλλειψη κριτικής σκέψης είναι μεγάλη μάστιγα. Δεν ξέρω από πότε άρχισε να εντοπίζεται ως φαινόμενο, αλλά νομίζω ότι χειροτέρεψε από τότε που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άρχισε να επιβραβεύεται η παπαγαλία. Θυμάμαι πριν από 20+ χρόνια στην Ιστορία δέσμης που έπρεπε να έχουμε μάθει το βιβλίο απ’ έξω κι ανακατωτά και στο φροντιστήριο μας προετοίμαζαν για τις… συνδυαστικές ερωτήσεις, όπου όφειλες να κάνεις κοπτοραπτική διαφόρων χωρίων για ν’ απαντήσεις σωστά. Η δε Ιστορία εθεωρείτο το εύκολο 20άρι της γ’ & δ’ δέσμης λόγω της αποστήθισης. Τραγική κατάντια, δηλαδή. Στο δε Πανεπιστήμιο είχα καθηγήτρια, η οποία έμπαινε στο αμφιθέατρο και λίγο-πολύ μας έκανε απαγγελία του βιβλίου της Διδακτικής. Άργησα να το πάρω χαμπάρι, αλλά όταν ξύπνησα πήγαινα στο άλλο τμήμα να παρακολουθήσω, όπου η άλλη διδάσκουσα έκανε πραγματικό μάθημα. Οι δάσκαλοι (σχολικοί και πανεπιστημιακοί) που βοηθούσαν στα δικά μου χρόνια ν’ αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη οι μαθητές – φοιτητές ήταν δυσεύρετοι, τολμώ να πω. Κι αν δεν ήταν η καθηγήτρια των Γαλλικών μου να με πιέζει με σωκρατική μαιευτική και απέραντες επίμονες σιωπές να βρίσκω μόνη μου τις απαντήσεις κάθε φορά που έκανα λάθος, είμαι σίγουρη ότι τώρα θα πνιγόμουν και ‘γω κάπου στο βούρκο των ψεκασμένων. Από αυτά που διαβάζω όμως εδώ, γίνομαι λίγο πιο αισιόδοξη για τους εκπαιδευτικούς που έχουμε τώρα.

    Υ.Γ. ειδικά αφιερωμένο @ Theo: καθυστερημένα, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας στη γιορτή μου. Να είστε καλά!

    .

  162. sarant said

    157 Προφανώς, έχει πολύ καλό μηχανισμό, σχέσεις με εκκλησία κτλ.

  163. Theo said

    @161:
    Ευχαριστώ κι εγώ 🙂

    Χθεσινό άρθρο του μητροπολίτη Αργολίδος, σχετικό με το θέμα μας, με τίτλο «Η γη είναι τετράγωνηΙ» και υπότιτλο «Η ανοησία και ο φανατισμός βλάπτουν σοβαρά την υγεία».

    Στον επίλογο γράφει:
    Έγραψα όλ᾿ αυτά με μεγάλη δυσκολία, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι περιμένουν στη γωνία. Άνθρωποι που τυρανιούνται από φοβίες και μανία καταδίωξης, δεν μπορούν να ζήσουν διαφορετικά και όποιος τους χαλάει τη σούπα, είναι ικανοί να τον εξοντώσουν.

  164. Pedis said

    Η πεποίθηση ότι με έναν απλοικό συλλογισμό λύνονται με μιας σύνθετα προβλήματα είναι ασυνείδητη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή ΜΙΑΣ από τις ΤΡΕΙΣ κυρίαρχες πτυχές της θρησκευτικης πίστης: ο χυδαίος ντετερμινισμός (ή μαγικός ντετερεμινισμός).

    Όλα γύρω υπακούν σε ένα (κοσμικό) σχέδιο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρόκειται για αποτελέσματα Ενός Νου, Μίας αιτίας, για όλα τα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους φαινόμενα (τώρα, στο παρελθόν και στο μέλλον).

    Μόνον σε όσους ψάχνουν την πραγματική αιτία των πραγμάτων αποκαλύπτεται η αλήθεια: απόκρυφη αλλά και εντελώς προφανής, ταυτόχρονα! (Αντιφατικό;)

    Αυτή η προσέγγιση ικανοποιεί αμέσως και πλήρως την περιέργεια, λύνει πολλά προβληματα με μαγικό τρόπο και βολεύει τους τεμπέληδες, τους αδαείς, όσους δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν ή δεν έχουν/είχαν τη δυνατοτητα να μάθουν να σκέφτονται και, φυσικά, το κυριότερο, βολεύει τους απατεώνες (πείτε τους γκουρού, παπάδες, βελόπουλους, λαικιστές πολιτικούς κοκ) που τα πλασάρουν στον κόσμο ο οποίος στο όνομα της αρχής της ελάχιστης δράσης, διψάει για εξήγηση

    «Όλα σε Ένα».

  165. Μαρία said

    Ακρίτας Καϊδατζής / Πανδημία, δημοκρατία, δικαιώματα: Το τέλος του συνταγματικού δικαίου;
    https://poulantzas.gr/yliko/akritas-kaidatzis-pandimia-dimokratia-dikeomata-to-telos-tou-syntagmatikou-dikeou/

  166. sarant said

    163 Καλός.

  167. angelos said

    Καλα, δεν επιμενω, μηπως με νοιαζει; Ο Βενιζελος ειναι ανικανος, τελος 🙂
    Βαλτε τωρα ΕΡΤ2, να δειτε «Ζητω το ελληνικο τραγουδι».
    Θεματα της ημερας:
    «Πρεπει να κλεινουν 2 ή 4 τα νυχτερινα;».
    «Οι Κατσιμιχαιοι ετοιμαζουν νεο δισκο, με το τραγουδι «Νυχτωσε νυχτα» κ.α. κ.α.
    Ααααχ 🙂

  168. Μαρία said

    163
    Έχει αναφορές που ταιριάζουν και στο χτεσινό.
    Δεν είχα την υπομονή να το διαβάσω όλο. Καλό σαν ανθολόγιο παπαρολογίας θρησκόληπτων π.χ.
    Κάποιος έγραψε και τούτο: «Όταν ασπαζόμαστε τα χέρια του ιερέα, μετέχουμε των ακτίστων ενεργειών του Θεού. Αν πιστεύουμε ότι ο ιερέας μπορεί να μεταδώσει ασθένειες, αρνούμαστε την χάρη της ιεροσύνης, τη χάρη του Θεού».

  169. Theo said

    @168:
    Ναι. Εκεί βρήκα το χωρίο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου (την πρώτη φράση του) που πόσταρα στο χθεσινό νήμα.

  170. Πέπε said

    163
    Λογικός, ψύχραιμος (παρ’ ότι τα ‘χει πάρει στο κρανίο με όσα βλέπει), εξαιρετικά άμεσος ο λόγος του, αλλά ΠΟΛΛΗ φλυαρία αδερφέ μου! Πολύ αργεί να πει αυτό που θέλει.

    Είναι κανείς που το διάβασε ολόκληρο;

    Τέτοια κείμενα πρέπει να γράφονται έτσι ώστε να μπορεί να τα διαβάσει η θεια μας η θεούσα, και να καταλάβει ό,τι δεν είχε καταλάβει μέχρι τώρα.

  171. Kondoras said

    @104:
    Το κείμενο του Θύμιου Καλαμούκη για τον Βενιζέλο εδώ: https://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=412733&cid=122
    Η συνέντευξη του πρώτου, μία εβδομάδα μετά, εδώ: https://www.koutipandoras.gr/article/ta-vlepoyme-ola-hioymoristika-giati-den-elpizoyme-oti-tha-erthei-kati-sovaro

    Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιμετωπίζουμε ως συνωμοσιολογία την πιθανότητα ο SARS-COV-2 να προέκυψε από το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν. Όχι εσκεμμένως. Τουλάχιστον προσωπικά μου φαίνεται πιο πιθανό ενδεχόμενο από την ιστορία «νυχτερίδα έχει κορωνοϊό (έχουν όντως), παγκολίνο έφαγε νυχτερίδα (τρώνε όντως), Κινέζος φτωχοδιάβολος έφαγε παγκολίνο (τρώνε όντως), ιός μεταλλάχθηκε μέσα στον οργανισμό του (συμβαίνει) τόσο, που να μεταδίδεται πλέον σε ανθρώπους, προκαλώντας προβλήματα σε ένα σωρό ανθρώπινα όργανα».
    Εκείνο το ξυράφι του Όκαμ τί λέει επ’ αυτού;

  172. Pedis said

    Αυτά τα … κωστοπουλικά τα βάζεις στο τουίτερ, αλλά στο ιστολόγιο, όχι.

    Γιατί;

  173. Μαρία said

    172
    Γιατί παραπέμπει σε παλιό άρθρο που ήδη αναστήθηκε προχτές.

    Η ημέρα μνήμης που πρέπει να αλλάξει

  174. Pedis said

    Ε, τότε θέλουμε επανάληψη.

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ώστε και η Μπινός λαλακίζεται! Θυμήθηκα έναν καλό σκηνοθέτη που μου είχε πει παλιά (σε σχετική ερώτηση/απορία μου για συγκεκριμένο ηθοποιό) ότι ένας καλός ηθοποιός μπορεί άνετα να είναι βλάκας.
    Για τον Μπένι, είναι τόσο κυνικός που θα ισχυριζόταν οτιδήποτε αν αυτό του απέφερε κάποιο όφελος .
    Δυστυχώς το φαινόμενο δείχνει να απλώνεται σαν…κορονοϊός.
    Η έλξη που ασκούν οι διάφορες συνωμοσιολογίες μοιάζει με την έλξη στα μεταφυσικά της θρησκείας και της παραψυχολογίας.

    Ακριβώς τώρα ακούω στο ραδιόφωνο έναν ακροατή να ισχυρίζεται τα περί υποχρεωτικού εμβολίου και του βιοτσιπ. Εδωσε και τηλέφωνό του-στον αέρα- για όποιον θέλει να του εξηγήσει/αποδείξει κλπ. Είτανε στραβό το κλήμα πλάκωσε και η καραντίνα
    Και να, τώρα κι άλλος: Όλα είναι ψέματα, φτιαχτά, τα περί πυρκαγιών. περί τρομοκρατίας, περί κορονοϊού για να μας κρατούν τρομαγμένους. Η παγκόσμια διακυβέρνηση θα μας εμβολιάσει μόνιμα με τσιπάκι κλπ

  176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ΚΩΣΤΑ και Κώστα κι όλοι/ες εορτάζοντες/ουσες, χρόνια πολλά!

  177. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσουμε στον χυδαίο λαϊκισμό και την ταξική (και όχι μόνο) αιτιοκρατία που διδάσκουν οι μάγοι της αντιεξουσιαστικής μαφίας, με τον οποίο λαϊκισμό κατευθύνουν τα πρόβατα με τα ρόπαλα και τα καλάσνικοφ…
    Παρατηρείστε πώς οι λάτρεις των… ασύνορων περιοχών θεωρούν τσιφλίκι τους περιοχές όπως τα Εξάρχεια, τα πάρκα που γουστάρουν, τις καταλήψεις ξένων κτιρίων κ.λπ. και πώς ασκούν βία και εξουσία με φονικές επιθέσεις κατά αγέλες ενάντια σε όποιον δεν αποδέχεται τη δικτατορία τους. Απόδειξη ότι οι ρασπούτιν της μαφίας τους έχουν συνδέσει τον Κορονοιό με την… «κρατικοποίηση της σκέψης»!

    Φυσικά μιλάμε για ανθρώπους που η λέξη «σκέψη» τους είναι παντελώς άγνωστη όπως αποδεικνύει η αφίσα που μόνο ανεγκέφαλος θα μπορούσε να αναρτήσει. Για να μην αναρωτιόμαστε πόσο ευρύς είναι ο κύκλος των επικίνδυνων ψεκασμένων:

  178. Άσε μας βρε Μπλογκ με τις εμμονές σου. Αυτές οι περίφημες αφίσες, στην ποικιλομορφία του αναρχικού χώρου είναι πιο μειοψηφικές από τον Αμβρόσιο στα εκκλησιαστικά σου.
    Τα υπόλοιπα με τα … σύνορα, δεν αξίζουν καν σχολιασμό.

  179. Theo said

    Χρόνια πολλά στους Κωστήδες του ιστολογίου κι ό,τι καλό επιθυμούν!

    @170:
    Την πρώτη φορά το διάβασα αποσπασματικά. Τη δεύτερη ολόκληρο.
    Κάτι παραπάνω από το μισό δεν είναι δικό του. Είναι απόσπασμα κειμένου και συνέντευξη ενός Ρώσου επισκόπου, διευθυντή της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, κι ενός Έλληνα ιερέα στο Βέλγιο, παλιού γνωστού μου. (Και οι δυο προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.)

  180. giorgos said

    Δυστυχώς ή ανηθικότητα τών ελλήνων πολιτικών είναι επιπέδου Βενιζέλου , Παπαδημούλη , Βαρβιτσιώτη καί λοιπών…
    «Δέν πάσχομε εξ αιτίας ανηθικότητος , αλλά από υπερβολικό πλεόνασμα αρετής.»
    http://katotokerdos.blogspot.com/2015/10/blog-post.html#more

  181. David Morse said

    Καλησπέρα σε όλους.
    Παρακολουθώ αρκετά χρόνια το ιστολόγιο χωρίς να έχω σχολιάσει ποτέ. Αποφάσισα να το κάνω σήμερα γιατί με έχει προβληματίσει αρκετά το φαινόμενο “Μπιλ Γκέιτς”.
    Κυκλοφορούν αρκετές παρανοικές θεωρίες συνομωσίας, απο την άλλη όμως παρατηρώ ότι όποιος αμφισβητεί έστω και ελάχιστα την κατεστημένη άποψη θεωρείται αυτόματα “ψεκασμένος” ή οπαδός των θεωριών συνομωσίας.

    Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε καθημερινά οτι ο κ. Γκέιτς, χωρίς να έχει εξειδικευμένες ιατρικές γνώσεις, δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας με αποκορύφωμα την άποψη ότι για να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μάλιστα μας λέει οτι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εμβολιαστούμε και ότι όποιος δεν εμβολιαστεί θα πρέπει να στερείται του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης πχ με αεροπλάνο.
    Όλες οι απόψεις του Γκέιτς τελικά υιοθετούνται απο τις περισσότερες ευρωπαικές κυβερνήσεις.
    Με τη δική μου απλή λογική δεν είναι λογικό να περιμένουμε το εμβόλιο για να επιστρέψουμε στις ζωές μας γιατί κανένα εμβόλιο δεν εγγυάται οτι αυτός που θα το κάνει δεν θα νοσήσει τελικά, αλλά και οι ιοί μεταλάσσονται οπότε το εμβόλιο μπορεί να μην πιάσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Επίσης μου δημιουργεί προβληματισμό ότι σχεδιάζετα να εμβολιαστεί με συνοπτικές διαδικασίες και υπό το κράτος πανικού το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, χωρίς να έχουν ερευνηθεί αρκετά πιθανές παρενέργειες. Για να προλάβω παρεξηγήσεις δεν είμαι κατα των εμβολίων ούτε μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

    Διαβάζοντας αυτό το άρθρο
    https://www.politico.eu/article/bill-gates-who-most-powerful-doctor/
    που εξηγεί πως ο κ. Γκέιτς έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό, λόγω των μεγάλων χορηγιών του να υπαγορεύει την πολιτική του ΠΟΥ, διερωτώμαι μήπως χρησιμοποιεί την πανδημία για να προωθήσει διάφορες ατζέντες του.

    Ένα προφανές παράδειγμα είναι οτι ,με την καραντίνα και λόγω της μεγάλης ανάγκης για τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονικές αγορές κλπ. αυξάνεται η εξάρτηση απο τα λειτουργικά του κ. Γκέιτς ακόμη και για τις πιο απλές, καθημερινές εργασίες μας.
    Επίσης χρηματοδοτεί τη συμμαχία Better than cash alliance με σκοπό την επιτάχυνση της αντικατάστασης του μετρητού χρήματος απο το ψηφιακό.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Better_Than_Cash_Alliance
    και μέσω του ΠΟΥ, αν δεχθούμε οτι τον κατευθύνει ως ένα βαθμό, δίνει την οδηγία να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μετρητό χρήμα γιατί διασπείρει τον ιό, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει οτι δεν υπάρχει κίνδυνος. (https://www.technologyreview.com/2020/03/12/905341/coronavirus-contaminated-cash-quarantine/)
    Γενικά υπάρχουν αρκετά θέματα σύγκρουσης συμφερόντων. (https://www.washingtontimes.com/news/2020/apr/2/bill-gates-and-his-coronavirus-conflicts-of-intere/)
    Συγγνώμη αν σας κούρασα, ελπίζω να μη με κατατάξετε στους ψεκασμένους, έδωσα παραπομπές μόνο σε έγκυρα sites, προβληματισμούς θέτω, δεν δίνω βεβαιότητες.

  182. sarant said

    Καλημέρα από εδώ και χρόνια πολλά σε όσες κι όσους γιορτάζουν!

    181 Το σχόλιο κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας

    172-3 Απάντησε η Μαρία. Και θα έχουμε ασφαλώς ευκαιρία να τα συζητήσουμε ξανά.

  183. Παναγιώτης Κ. said

    Κατά πρώτο, χρόνια πολλά στους Κωνσταντίνους και τις Ελένες.
    Μια ετυμολόγηση της Ελένης θα μου άρεσε να διαβάσω εδώ.

    Νομίζω ότι το παρακάτω είναι χρήσιμο.
    Δείχνει και μερικές ακόμα πλευρές στο θέμα που εξετάζουμε.
    https://www.bookpress.gr/stiles/soti-triantafillou/taguieff-pierre-andre-polis-theories-sunomosias

  184. Παναγιώτης K. said

    Διατρέχει η σκέψη μου μερικούς γνωστούς οι οποίοι ρέπουν στην συνωμοσιολογία.
    Έχουν τα εξής κοινά στοιχεία:
    Έχουν να διαβάσουν βιβλίο από τον καιρό που τελείωσαν το πανεπιστήμιο!
    Πέρασαν επιδερμικά από τον μαρξισμό αν κρίνω από τις απλουστεύσεις-χοντροκοπιές που μηρυκάζουν.
    Είναι επιρρεπείς στον λαϊκισμό.
    Έχουν χαμηλό επίπεδο αυτοκριτικής ικανότητας.
    Κάποιοι από αυτούς, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν τα παρόν σύστημα μια… συνωμοσία διαρκείας. 🙂
    Ο τυπικός συνωμοσιολόγος παίρνει ένα πραγματικό γεγονός π.χ επιδημία και κατασκευάζει το δικό του σενάριο όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι κάποια οικονομική σκοπιμότητα (δεν μιλάει για οικονομικό αντίκτυπο) συν βεβαίως τα παιχνίδια ισχύος.
    Διεκδικεί κύρος μέσα από το αφήγημα του.
    Να τον αντικρούσεις σημείο προς σημείο είναι μάταιο και ίσως δύσκολο.
    Λες από την αρχή ότι αυτά είναι αστήριχτα ή λάθος και σταματάει εκεί το πράγμα.
    Το να ρέπει στη συνωμοσιολογία ο «δεξιός» χώρος το θεωρείς αναμενόμενο.
    Συμβαίνει όμως και στον «αριστερό» και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, διότι υποτίθεται πως αυτός ο χώρος έχει ως έμβλημα τον ορθολογισμό.
    Κυρίαρχο στοιχείο στη σκέψη του συνωμοσιολόγου είναι η παραβίαση του κανόνα: «Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια».

  185. Pedis said

    «Il complotto», Umberto Eco (La Milanesiana 2015)

    (Πρέπει να) Συμπεριλαμβάνεται εδώ : «Η συνωμοσία»:

    http://www.biblionet.gr/book/231520/Eco,_Umberto,_1932-2016/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CF%8E%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B3%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD

    Μεταξύ άλλων καταξεφτιλίζει τον Dan Brown.

  186. Pedis said

    https://www.lemonde.fr/idees/article/2015/05/30/umberto-eco-que-vive-le-journalisme-critique_4644090_3232.html

    -What’s unique about conspiracy theories today?

    -Today there are better channels of communication, so we see a larger and more immediate proliferation of falsehoods. Before, fabricators had to find a certain kind of editor. Today, any crazy anti-Muslim fibber, any anti-Semitic imbecile can publish their conspiracy on the web. The philosopher Karl Popper wrote that the conspiracy syndrome was a constant across civilizations: the war of Troy begins with a conspiracy by the gods (according to Homer). Conspiracy theories permit us to shed responsibility. The sociologist Georg Simmel said that the strength of a big secret comes from its emptiness — the best conspiracies are the ones that no one can disprove.

  187. (161) Εξαιρετικό το άρθρο του Αργολίδος Νεκταρίου στη Ρομφαία, τουλάχιστον το κομμάτι που εκφράζει δικές του απόψεις. (Ενδιαφέροντα, αλλά ίσως υπερβολικά μακροσκελή, είναι και τα όσα μεταφέρει από τη Ρωσία και το Βέλγιο.). Στον ίδιο ιστότοπο όμως δημοσιεύεται και αυτό. Φαίνεται πως η Ρομφαία είναι ανοιχτή σε όλες τις τάσεις του Ορθόδοξου χώρου 🙂

  188. ΣΠ said

    183 Μια ετυμολόγηση της Ελένης θα μου άρεσε να διαβάσω εδώ.

    Κωνσταντίνου και Ελένης και πάλι

  189. Pedis said

    -> 186 : https://worldcrunch.com/blog/umberto-eco-from-old-conspiracy-theories-to-the-future-of-news

  190. Pedis said

    # 188 – έχεις δικιο για την αισθητική του φιλμ -> # 90.

    Δεν το πήγα παρακάτω από τα πρώτα είκοσι λεπτά. (Από το λίγο που είδα, το επιστημολογικό, να πούμε, περιβάλλον είναι σαπουνοπερετικώς άσχετο … και η γνωριμία τους δεν πρέπει να έγινε στο δρόμο … )

  191. ΣΠ said

    187
    Και ένας ακόμα:

  192. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    συνΩμοσία

    Ετυμολογία
    συνωμοσία < αρχαία ελληνική συνωμοσία < συνομώτης < συν- + -ομώτης < όμνυμι < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *h₃emh₃-

  193. Παναγιώτης Κ. said

    @188. Ευχαριστώ!

  194. sarant said

    191 Ιερέας είναι; Μπράβο του!

  195. Theo said

    @187:
    Φαίνεται πως η Ρομφαία είναι ανοιχτή σε όλες τις τάσεις του Ορθόδοξου χώρου.

    Ναι, κι αυτό το βλέπω ως καλό. Χρήσιμο να υπάρχει πλουραλισμός σ’ αυτόν τον χώρο. «Ν’ αφήσουμε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν», που ‘λεγε κι ο Μέγας Τιμονιέρης, κι ο καθένας ας διαλέξει αυτό που του ταιριάζει.

    Ο Αργολίδος το ‘χει αυτό το χούι: Να γράφει πολύ καλά και καίρια πράγματα, αλλά και να τα πλαισιώνει με πληθώρα ασήμαντων πληροφοριών που κουράζουν τον μέσο αναγνώστη.

  196. Pedis said

    Nature:

    Ten reasons why immunity passports are a bad idea

    Restricting movement on the basis of biology threatens freedom, fairness and public health.

  197. Μαρία said

    «Λασπολόγια» καταγγέλλει στο documentonews.gr ο καθηγητής Ιωαννίδης για τη «χρηματοδοτούμενη» έρευνα για τον κορονοϊό
    https://www.documentonews.gr/article/laspologia-kataggellei-sto-documentonewsgr-o-kathhghths-iwannidhs-gia-th-xrhmatodotoymenh-ereyna-gia-ton-koronoio

  198. Pedis said

    Μαρία, αν δεν το διάβασες, όποτε βρεις χρόνο ρίξε μια ματιά στο #196.

    # 197 – εμφανέστατα, ήταν ένα γιέλλοου δημοσίευμα για αδαείς. Το πράγμα δεν δουλεύει σαν στα μπουζούκια. Πάρε και παίξε, Ε και τι, 5 χιλιάρικα ψίχουλα και μάλιστα σε κροουνφάντιγκ.

    Αλλά είναι η φάκιν ατζέντα που θα τον προδώσει στο τέλος:

    Η επιστήμη έκανε τεράστια πρόοδο μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν και διαπιστώσαμε ότι όντως οι δυσμενείς εκτιμήσεις που είχαν γίνει στην αρχή ήταν αστρονομικά λάθος – ευτυχώς. Δεν είδαμε τα 50 εκατομμύρια νεκρών που είχαν υπολογιστεί να συμβούν παγκόσμια (όπως το 1918), και δεν είδαμε την θνητότητα που είχε υποτεθεί. Παρασάγγας άλλη εικόνα εξελίχτηκε, πάρα πολύ ηπιότερη. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αρνιόμαστε ότι υπάρχουν τουλάχιστον κι αυτά τα καλά νέα μέσα στην μεγάλη δυσπραγία που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια στις εύθριπτες κοινωνίες εγκλεισμού και μετα-εγκλεισμού.

    Το 1918 εκτός του ότι δεν έγινε τέτοιο παγκόσμιο (σχετικά έγκαιρο) λοκντάουν, δεν υπήρχαν φάρμακα, υπήρχε πόλεμος, ο κόσμος ήταν υποσιτισμένος, δούλευε στα κάτεργα και ζούσε σε τρώγλες, δέκα-δέκα μαζί σε ένα δωμάτιο, χωρίς μπάνιο. Έπειτα, όσον αφορά τις δύο επιδημίες είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

    Βγήκε ένα νέο άρθρο που κάνει τεστ αντισωμάτων σε δωρητές αίματος (δεν έχω βρει ακόμη το χρόνο να το δω). Το δημοσίευμα για το κοινό εδώ: https://www.corriere.it/salute/cardiologia/20_maggio_20/coronavirus-studio-donatori-sangue-milano-contagiati-1-20-prima-21-febbraio-6b45d256-9a9a-11ea-b9b1-0c64bed81692.shtml

    Δείγμα 800. Θετικοί 37.

    Μα, ειδικότητα (specificity) του τεστ 98.3%, ήτοι 12-14 περίπου εκ των θετικών είναι από σφάλμα του τεστ. Άρα κι εδώ ψιλοτζίφος. Αλλά πρέπει να δει κάποιος τι λέει ακριβώς η δημοσίευση επειδή οι δημοσιογράφοι, συχνά, είναι αντελώς άχρηστοι, αν δεν δημοσιευουν εντελώς έτοιμο κείμενο που τους εχει πλασαριστεί … (όπως πολύ συχνά συμβαίνει στα επιστημονικά νέα)

  199. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.

    @198. Μιὰ μικρὴ διόρθωση στὴν ὁρολογία. Αἱμοδότες ἀντὶ γιὰ δωρητές αἵματος.

    Ὅσο γιὰ τὸ τέστ, πρέπει νὰ ξέρουμε καὶ τὴν εὐαισθησία (sensitivity). Μπορεῖ τὰ ψευδῶς ἀρνητικὰ νὰ καλύπτουν μέρος, νὰ ἰσοσκελίζουν, ἢ νὰ ὑπερβαίνουν τὰ ψευδῶς θετικά.

  200. Pedis said

    # 199 – Μερσί για τη διόρθωση. Χωρίς να το σκεφτώ μετέφρασα κατευθείαν από τα ιταλικά.

    H sensitivity, λένε, είναι 100%.

    Την specificity, αν κατάλαβα καλά, την εκτιμούν σε δείγμα αιμοδοτών του 2009.

    Κάπου, μου φαίνεται, έχουν χάσει 50 άτομα του δείγματος στα τελικά αποτελέσματα …

    Να και το άρθρο:

    Click to access 2020.05.11.20098442v1.full.pdf

  201. Μπετατζής said

    Είναι γνωστό ότι στα μικρά κορίτσια, εδώ στο Ελλάντα, μόλις γεννηθούνε, τους βάζουνε ένα μικρό τσιπάκι με την εντολή να βρούνε πλούσιο γαμπρό, να είναι όμορφες και να μάθουνε να μαγειρεύουνε για να ικανοποιούν τους άντρες τους, να σκύβουν το κεφάλι στον αφέντη σύζυγο κλπ.

    Ευτυχώς, κάποια από τα κορίτσια καταφέρνουν να αποβάλουνε το τσιπάκι και να ζήσουνε μια πιο φυσιολογική και ελεύθερη ζωή.

    Αυτές είναι γνωστές και ως ξετσίπωτες.

  202. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    201!!!!!!! 😁

  203. Μπετατζής said

    202. κλεμμένο αλλά μ΄ αρέσει , 🙂

  204. Γιάννης Ιατρού said

    183 ΠαναγιώτηΚ (188) έχει δοθεί παρά του τελευταίου Πελασγού, του Νικόλα του Αρκάδα 🙂
    Άμα είστε απρόσεκτοι, να κρατάτε σημειώσεις στις παραδόσεις, το σύγγραμμα αργεί ακόμα😯

  205. sarant said

    201 Πολύ πολύ καλό!

  206. Γιάννης Ιατρού said

    201: Να αναφέρουμε πότε-πότε και καμιά πηγή 😎

    202 κλπ. Όταν σαν λέω να κρατάτε σημειώσεις, να μ΄ακούτε 🙂 🙂

  207. Avonidas said

    Δεν είναι εντελώς σχετικό με το νήμα, αλλά βρήκα αυτό το βίντεο όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και καλό αντίδοτο στη συνωμοσιολογία:

    Το νόημα με δυό λόγια: μέσω της κρυπτογραφίας, είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν (σχεδόν) όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με ένα άτομο που έχει νοσήσει, χωρίς να παραβιαστεί η ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς να καταγραφούν οι μετακινήσεις των χρηστών της εφαρμογής, ακόμη και χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου!

    Παραθέτω αυτό το βίντεο, εκτός των άλλων, ως υπόδειγμα για το πώς κάποιος που αποκαλεί τον εαυτό του σκεπτικιστή οφείλει να διερευνά και να διαπιστώνει τι ισχύει – αντί να χάφτει, ή να απορρίπτει συλλήβδην, ό,τι του λένε τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

  208. sarant said

    207 Αυτές τις μέρες συζητάνε στη Γαλλία μια απλί (κασιόν) που κάνει ιχνηλάτηση

  209. Avonidas said

    #208. Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ότι δεν κανει ιχνηλάτηση των ατόμων, αλλά μόνο των επαφών τους, και με τρόπο ώστε να μην ανταλλάσσονται ή καταγράφονται προσωπικά δεδομένα. Μοιάζει κάπως με το σύστημα ανώνυμης βαθμολόγησης στις Πανελλήνιες, όπου ο βαθμολογητής δεν γνωρίζει την ταυτότητα του βαθμολογούμενου, αλλά μόνο τον κωδικό του, ή με τα πρωτόκολλα «διπλά τυφλής» έρευνας.

    Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτό λογισμικό, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να την ελέγξει και να βεβαιωθεί ότι δεν περιλαμβάνει «πίσω πόρτες».

    (Στην πράξη, βεβαίως, δεν μπορεί να την ελέγξει ο καθένας, αλλά μόνο οι τεχνικά καταρτισμένοι· αλλά μιλάμε για εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο που θα ήταν αδύνατον να φιμωθούν ή να εξαγοραστούν. Στην πράξη, επίσης, χρειάζεται να ανησυχούμε για τυχόν παγίδες και πίσω πόρτες που ήδη περιέχουν τα λειτουργικά των συσκευών μας – αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να μας απασχολήσει).

  210. Μαρία said

    208
    Δε θυμάμαι σε ποιο μαρτιάτικο άρθρο λίνκαρα την εφαρμογή στη Σιγκαπούρη.
    https://www.businessinsider.com/singapore-coronavirus-app-tracking-testing-no-shutdown-how-it-works-2020-3

    https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/singapour-jusqu-a-present-preservee-du-coronavirus-sinquiete-et-toute-leconomie-mondiale-avec-elle_3863801.html

  211. mariaa said

    Είναι πολύ απλά τα πράγματα…. Όλοι θα έχουμε για αρχή έναν αριθμό θα είναι όπως είπαν το αφμ μας θα ονομάζεται προσωπικός αριθμός και θα τον παραλαμβανουμε μόλις γεννιομαστε αυτός ο αριθμός θα μπει στην νέα ηλεκτρονική ταυτότητα αυτή που είχαν βαπτίσει κάρτα του πολίτη αλλά επειδή θα την χάνουμε θα μας την κλέβουν θα μας την εμφυτευσουν με το γνωστό μας rfid… Και έτσι θα γίνουμε σκλάβοι ενός παγκόσμιου δικτατορικου συστήματος που οποίο μυρμηγκακι σκέφτεται απλά να πάει κόντρα θα το σκοτώνουν στον ύπνο του σαν να μην συμβαίνει τίποτα….. Μας το λένε και μας το διαφημίζουν χρόνια πολεμούν το θεό και την εκκλησία μας δημιουργούν τεχνητές καταστάσεις τρόμου ώστε να από ζητήσουμε μόνοι μας τη λύση που μας προσφέρουν… Το τσιπ τον όλεθρο της ψυχής μας…. Και φυσικά μην πλανασθαι όταν σχεδόν έχετε εμφυτευσει αυτή τη βλακεια η μπορεί και νωρίτερα θα εμφανιστεί και ο σκοτεινός άρχοντας του κόσμου τούτου και με την έλευση του Κυριου μας θα τελειώσει το παραμύθι αυτής της ψεύτικη ζωής… Ποια πλευρά θα διαλέξετε;;;

Σχολιάστε