Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αυτοπροστατευόμενα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 26 Σεπτεμβρίου, 2020


Τα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περιορισμένα από τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, τούτα εδώ είναι αυτοπροστατευόμενα, παίρνοντας αφορμή από μια φράση του προχτεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού.

Eίπε λοιπόν ο πρωθυπουργός ότι το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε αρκετά το περιεχόμενο του μηνύματός του, αλλά όχι σήμερα, σήμερα κάνουμε γλωσσικά και ευτράπελα σχόλια, όχι συζήτηση επί της ουσίας.  Οπότε, από την αυτοπροστασία δανειζόμαστε τον τίτλο του σημερινού βδομαδιάτικου άρθρου μας, κι έτσι έχουμε «αυτοπροστατευόμενα μεζεδάκια».

* Κι επειδή ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το διάγγελμα λέγοντας ότι βρισκόμαστε «σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία», ενώ κατά σύμπτωση ο ανιψιός του πρωθυπουργού, που είναι και δήμαρχος Αθηναίων, επέρριψε τις ευθύνες για την κακή κατάσταση του γκαζόν της Ομόνοιας στις κάμπιες που το έφαγαν, πολλοί φωτοσοπιστές στα σόσιαλ άρπαξαν την ευκαιρία και παρώδησαν το σουπεράκι της ΕΡΤ μετατρέποντας την καμπή σε κάμπια όπως εδώ. Κι έτσι, είμαστε σε μια κρίσιμη κάμπια (Και μια κάμπια τόση, με το συμπάθειο, θα μπορούσαμε να πούμε).

Να θυμίσουμε ότι η κάμπια στα αρχαία ή στην καθαρεύουσα λέγεται «κάμπη» και πιθανώς συνδέεται με το ρήμα «κάμπτω», απ’ όπου παράγεται και η καμπή -αλλά αυτό αξίζει ίσως να αναπτυχθεί σε ξεχωριστό άρθρο.

* Κατά τα άλλα, και επειδή αυτή η κυβέρνηση περισσότερο από τις προηγούμενες δείχνει να κινείται με βάση τις συμβουλές επικοινωνιολόγων και για τα μικρά και για τα μεγάλα, αναρωτιέμαι τι να σκέφτηκαν οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού όταν τον συμβούλεψαν να φορέσει πένθιμη μοβ γραβάτα για το διάγγελμά του;

* Mεγάλη γκάφα των ΕΛΤΑ. Ήταν να εκδοθούν γραμματόσημα για τα 2500 χρόνια των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, αλλά τελικά «για τεχνικούς λόγους» κυκλοφόρησε μόνο το σχετικό με τη Σαλαμίνα.

Οι τεχνικοί λόγοι ήταν ότι στο γραμματόσημο για τις Θερμοπύλες, που είχε το επίγραμμα του Σιμωνίδη, υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο ορθογραφικά λάθη στο αρχαίο περσικό κείμενο, τα οποία δεν τα πρόσεξε κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος του οργανισμού, αλλά εντοπίστηκαν (υποθέτω από πολλούς πολίτες και πάντως στο ιστολόγιο σε σχόλιο μέσα στη βδομάδα) μόλις τα ΕΛΤΑ έδωσαν στον Τύπο εικόνες των νέων γραμματοσήμων 2-3 μέρες πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία.

Όπως βλέπετε, το «κείνων» έγινε «κοινων» -έτσι όπως είναι άτονο, θα το πούμε «κοινών» άραγε;- ενώ η τελευταία λέξη, το «πειθόμενοι» απέκτησε ωμέγα αντί για όμικρον έτσι που να φαντάζει πιο αρχοντική -το όμικρον είναι για την πλέμπα.

Ντροπή τους, μια δουλειά είχε να κάνει κάποιος και όπως φαίνεται δεν την έκανε. Αλλά να περάσει από τόσα μάτια (ή δεν πέρασε από τόσα μάτια;) και να μην το δουν; Τέτοιο κάζο δεν θυμάμαι τα τελευταία κάμποσα χρόνια στα ΕΛΤΑ, και πέρα από το πλήγμα στο γόητρο του οργανισμού φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και όχι αμελητέα οικονομική ζημία αφού το γραμματόσημο είχε τυπωθεί.

* Είπαν κάποιοι εξυπνάκηδες ότι κακώς πρόλαβαν το λάθος οι άνθρωποι του οργανισμού, ότι έπρεπε και καλά να το βγάλουν έτσι ανορθόγραφο, αφού τα ανορθόγραφα γραμματόσημα πιάνουν πολύ μεγάλες τιμές. Αλλά βέβαια ο λόγος που τα κάνει ανάρπαστα και ακριβά είναι η σπανιότητά τους -τον παλιό καιρό, που το τύπωμα γινόταν σε πολλές παρτίδες και τύχαινε κάποια παρτιδα να έχει λάθος ή να είναι κακέκτυπη. Εδώ θα τυπωνόταν όλη η σειρά ανορθόγραφη, άρα σπανιότητα δεν υπήρχε.

* Ίσως με αφορμή το ίδιο θέμα, ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ανάρτησε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ το εξής ενδιαφέρον σημείωμα:

Παρουσιάζει το επίγραμμα όπως θα γραφόταν με το προευκλείδειο αλφάβητο (πριν από το 403 π.Χ.) και όπως θα γραφόταν με το σημερινό αλφάβητο, στα κεφαλαία και με πεζά.

Με ρωτάει ένας φίλος: γιατί στην πρώτη μορφή του επιγράμματος μερικά μεταγενέστερα «ει» γράφονται με Ε ενώ μερικά άλλα γράφονται με ΕΙ;

Πρέπει να το έχουμε πει στο ιστολόγιο, αλλά ας προσπαθήσω να το εξηγήσω ξανά. Αρχικά, με το δίψηφο ΕΙ γράφονταν μόνο οι περιπτώσεις του «ει» που είχαμε δίφθογγο (που προφερόταν σαν το αγγλικό eight) πχ τείχος, πείθω. Εκεί όπου το μεταγενέστερο «ει» είναι αποτέλεσμα συναίρεσης ή αναπληρωματικής έκτασης (δηλ. όπου υπήρχε σύμφωνο που χάθηκε, π.χ. έσναι -> είναι) στο προευκλείδειο αλφάβητο έγραφαν Ε. Έτσι, το απαρέμφατο «ειπείν» γραφόταν ΕΙΠΕΝ (και μη με ρωτήσετε πώς το ξεχώριζαν από το «είπεν», γι’ αυτό ήταν όλοι πανέξυπνοι και έχτιζαν Παρθενώνες). Αργότερα, η προφορά των δύο αυτών συνέπεσε κι έτσι γράφονταν και τα δυο με ΕΙ.

* Και από τις Θερμοπύλες στο Παρίσι. Γράφαμε προχτες για το Σαρλί Εμπντό και χτες είχαμε επίθεση με μαχαίρι έξω από το κτίριο όπου βρίσκονταν παλιά τα γραφεία του περιοδικού. Ένας δεκαοχτάχρονος με χασαπομάχαιρο τραυμάτισε σοβαρά δυο δημοσιογράφους, εντελώς άσχετους με το περιοδικό φυσικά, που είχαν βγει από το γραφείο τους για να κάνουν τσιγάρο.

Και γράφει το ρεπορτάζ του πάντοτε γενναιόδωρου in.gr:

Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην οδό Rue Nicolas Appert, έναν παραλιακό δρόμο στη λεωφόρο Richard Lenoir, όπου βρίσκονται τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo.

Πώς έγινε παραλιακή η οδός Νικολά Απέρ; Ούτε παραλιακή είναι, αν δείτε τον χάρτη, ούτε παραποτάμια -ένα μικρό δρομάκι ειναι άλλωστε.

Προφανώς, το πρωτότυπο θα έλεγε κάτι σαν à côté du Boulevard Richard-Lenoir, και θα μπέρδεψαν το côté με το côte (ακτή)! Το ίδιο λάθος και στο σάιτ του «σοβαρού» Βήματος.

(H παύλα χρειάζεται. Δεν λεγόταν Richard Lenoir ο… στρατηγός, είναι διπλο επώνυμο).

* Καναμε τις προάλλες λογοπαίγνια του τύπου παρατυριτήριο, φροντιστύριο και με άλλες λέξεις αυτής της οικογένειας. Να και μια διαφήμιση που εκμεταλλεύεται την ιδια λογοπαικτική φλέβα.

Εγώ πάντως, αν την έφτιαχνα, δεν θα έγραφα Τυρολόγιο αλλά Παρατυριτύριο.

* Το (πάντα γενναιόδωρο, όπως είπαμε πιο πάνω) in.gr μας βάζει σε δίλημμα αν πρέπει να προσθέσουμε στοιχεία στη γεωγραφία της Νομανσλάνδης ή να ενημερώσουμε τον χάρτη της Απωνίας.

Πράγματι, σε πρόσφατο άρθρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος διαβάζουμε για τη «νεκρόπολη της Σαχάρας». Όμως δεν πρόκειται για την έρημο, αφού στο άρθρο σημειώνεται πως βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καΐρου.

Εξάλλου, το βλέπουμε και σε κάποιο σημείο του άρθρου, ότι στα αγγλικά γράφεται Saqqara, οπότε Σακάρα θα την πούμε.

Οπότε; Στη Νομανσλάνδη θα προσθέσουμε τη νεκρόπολη της Σαχάρας ή στην Απωνία, τη χώρα των Αγνώριστων; Κανονικά, αφού πρόκειται για υπαρκτό τοπωνύμιο που απλώς αλλάζει (και συμπίπτει με κάποιο υπαρκτό), η Σαχάρα θα εμπλουτίσει τον χάρτη της Απωνίας.

* Τίτλος άρθρου: Μηνύσεις για βιασμό σε βάρος γυναικολόγου. Κρίνετε ότι υπάρχει αμφισημία; Ποιος βίασε; Ποιος βιάστηκε; (Να θυμίσουμε ότι γυναικολόγος είναι τύπος επίκοινος, μπορεί να είναι και γυναίκα).

Αν πάντως διαβάσετε το άρθρο, ένας άντρας γυναικολόγος κατηγορείται για βιασμό.

* Ακούστηκε πολλές φορές τις τελευταίες μέρες στις ειδήσεις ότι «Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Σεπόλια, Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Και καλά τα Κάτω Πατήσια. Η Κάτω Κυψέλη ξέρει κανείς πού είναι; Εγώ να πω την αμαρτία μου μόνο Κυψέλη και Άνω Κυψέλη ήξερα.

* Η φωτογραφία νομίζω πως είναι από σουπερμαρκετ της Θεσσαλονίκης.

Όπως βλέπετε, το «άλειμμα» κοστίζει 1.39 ευρώ ενώ το «άλλειμα» μόνο 0,79 ευρώ.

Συμπέρασμα; Η σωστή ορθογραφία στοιχίζει.

* Κι ένα ποδοσφαιρικό. Σε ρεπορτάζ για τη μεταγραφη παίκτη της ΑΕΚ στην ιταλική Σπέτσια αναφέρεται οτι:

Συγκεκριμένα η Σπέτσια προσφέρει τώρα κάποια χρήματα στην ΑΕΚ για τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή για έναν χρόνο και μπαίνει υποχρεωτική οψιόν αγοράς του το επόμενο καλοκαίρι είτε παραμείνει στη SerieA, είτε υποβιβαστεί.

Μπορεί όμως μια οψιόν να είναι υποχρεωτική; Αν είναι υποχρεωτική, πώς είναι οψιόν; Μήπως έπρεπε να λέει «υποχρεωτική ρήτρα»; Τι λένε οι ειδήμονες;

* Κι ένα κυπριακό μαργαριτάρι:

Λένε πως οι Κύπριοι ξέρουν άριστα αγγλικά λόγω παρελθόντος, οπότε δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχουν λάθη. Και καλά το «Youthy», αυτό είναι τυπογραφικό. Αλλά το forward (αντί foreword) δεν το πρόσεξαν; Ή λέγεται έτσι στην Κύπρο; 🙂

* Διαβάζουμε κάπου ότι «όσοι προτρέπουν τη χρήση μη μάσκας θα συλλαμβάνονται και θα πηγαίνουν αυτόφωρο».

Η χρήση μη μάσκας είναι πολύ αστείο λαθάκι (αντί «η μη χρήση μάσκας»). Μου θυμίζει ένα ποίημα της εποχής του Παράσχου, όπου υπάρχει ο στίχος «αλλ’ είχε μες στα στήθη της η κόρη μη καρδίαν»!

* Κι ένα γουστόζικο ορθογραφικο από το Βήμα.

Oι «καλοπιστικές» πρωτοβουλίες να είναι άραγε οι πρωτοβουλίες που γίνονται με καλή πίστη; Μπα, μάλλον καλλωπιστικές πρωτοβουλίες ήθελε να γράψει ο συντάκτης.

* Συζητήθηκε πολύ, τη βδομάδα που πέρασε, το χειροφίλημα του υφυπουργού Ν. Χαρδαλιά στον ιερέα της Οξιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς, που λίγες μέρες νωρίτερα είχε βάλει πάγο στον συνάδελφό του Γ. Κουμουτσάκο (που είχε προσέλθει χωρίς μάσκα να κοινωνήσει όταν ξαφνκά μέσα στην εκκλησία βρέθηκε μπροστά του ιερέας), αρνήθηκε ότι φίλησε το χέρι του ιερέα.

Γράφτηκε σε πολλούς ιστοτόπους (παράδειγμα εδώ) ότι ο κ. Χαρδαλιάς έγραψε «έκλισα στο ράσο». Αλλά ο αόριστος του «κλίνω» δεν διαφοροποιείται απο τον παρατατικό, είναι «έκλινα». Ίσως όμως ο κ. υπουργός να μην το έγραψε αυτό. Στην ανάρτηση στο Φέισμπουκ βλέπουμε ότι γράφει «και αυτό εξέφρασα κλίνοντας στο ράσο του» αλλά αυτό είναι η διορθωμένη βερσιόν (στο Φέισμπουκ είναι εφικτές οι διορθώσεις, σε αντίθεση με το Τουίτερ). Στην αρχή ήταν «κλείνοντας στο ράσο του».

Θα μπορούσε απλώς να γράψει «έσκυψα» και να μην μας ταλαιπωρεί.

* Και κλείνω με ένα παράδειγμα τίτλου, που χωρίς να λέει ψέματα καταφέρνει να ρίξει λιγάκι δηλητήριο: Μετανάστες ξάφρισαν αλλοδαπούς στο ΚΥΤ της Χίου.

Αν διαβάσετε και το άρθρο, θα δείτε ότι και οι δράστες και τα θύματα ήταν μετανάστες, και οι μεν και οι δε τρόφιμοι του ΚΥΤ Χίου. Αλλά όταν είναι δράστες είναι μετανάστες, τα θύματα είναι απλώς αλλοδαποί.

 

 

Advertisement

515 Σχόλια προς “Αυτοπροστατευόμενα μεζεδάκια”

 1. ndmushroom said

  Ο βιασμός σε βάρος γυναικολόγου δεν έχει -κατ’ εμέ- αμφισημία, καθότι ο βιασμός (σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα, όπως η κλοπή, η απάτη κλπ.) σπανίως συντάσσεται με «σε βάρος»: το θύμα είναι και ο αποδέκτης της πράξης (ενώ, π.χ. στην κλοπή δεν κλέβουμε κάποιον, αλλά κάτι από κάποιον). Άλλο «μήνυση για βιασμό γυναικολόγου», με άλλα λόγια, και άλλο «μήνυση για βιασμό σε βάρος γυναικολόγου». Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε ότι το «μήνυση σε βάρος γυναικολόγου για βιασμό» ίδιο χώρο πιάνει, και είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο.

 2. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα [δηλ. αυτή η κυβέρνηση να κινείται περισσότερο από τις προηγούμενες με βάση τις συμβουλές επικοινωνιολόγων και για τα μικρά και για τα μεγάλα..] και τότε θα υπήρχε μιά ικανοποιητική εξήγηση για το ασυγχώρητο λάθος της μωβ γραβάτας.. 🙂 Καλημέρα σας!

 3. Γς said

  Καλημέρα

  Η κρίσιμη κάμπια του Μητσοτάκη κι η Κατέρπιλαρ [κάμπια] του Μπουλντόζα

  Να βάλω και τον Ανζάκα;

 4. Alexis said

  Καλημέρα.
  Η «μη μάσκα» μου θυμίζει κάτι που είχε πει ο γιος μου πριν από κάποια χρόνια:
  -Θ’ αρχίσω τις διαγραφές στο Facebook.
  -Δηλαδή τι θα κάνεις;
  -Θα διαγράψω όλους τους μη ανθρώπους!

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμείς έχουμε κάθε λόγο να φοράμε μοβ γραβάτες, που έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα στις συμφορές. Ο Μητσοτάκης πρέπει να φοράει γαλάζια γραβάτα, αφού αυτός και η σημαία στο Καστελόριζο μας κάνουν να νιώθουμε υπερηφάνεια.

 6. LandS said

  «φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και όχι αμελητέα οικονομική ζημία αφού το γραμματόσημο είχε τυπωθεί»
  Μμμμ…
  Όχι όμως και αμελητέο όφελος για όποιον ψάξει τον σκουπιδοτενεκέ του τυπογραφείου. Ή σε όποιον πάρει «δώρο» τα κακέκτυπα. Ίσως, σε μερικά χρόνια, να αξίζουν περισσότερο από αυτά των άλμπουμ για συλλέκτες της διορθωμένης (διορθομένης; 😉) έκδοσης.

 7. LandS said

  Και ο κ. Καθηγητής αναγγέλλει ότι στο προευκλείδιο «… με το ο να δηλώνει ο και ω» και γράφει Ω ΞΕΙΝ.
  Γεράσαμε μωρέ παιδιά!

 8. LandS said

  7 Μπέρδεμα
  γέρασα περισσότερο από τον Μπ.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στον Άλφα ακούμε τώρα για «ταχεία τεστ στην πλατεία Κυψέλης».
  Να συγχαρούμε και τον καμπιοδιώκτη δήμαρχο μας που σκοπεύει να μονιμοποιήσει το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ξοδεύοντας άλλον έναν σκασμό λεφτά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έργα ουσίας και για επιτακτικές ανάγκες. Έτσι κάνουν οι μεγάλοι άνδρες: δεν υποχωρούν μπροστά στα νάζια της λογικής και της πραγματικότητας, αλλά τις τιθασσεύουν και τους επιβάλλουν τη θέλησή τους.

 10. LandS said

  Προευκλειδίως το Ρ δασύνονταν;

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πάντως, αυτός ο απερίγραπτος εικαστικός που είχε να χαράξει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, αντιγράφοντάς την, νομίζω πως θα έπρεπε να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο..

 12. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Τιπτα δεν ξερτε πχια! Αγράμτοι! Του εφάγατε το πδί!

  Το μωβ συνδυάζει την σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Συνδέεται άμεσα με τη βασιλεία. Συμβολίζει τη δύναμη και την ικανότητα, την πολυτέλεια και τη φιλοδοξία. Υποστηρίζει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα. Το μωβ υποδεικνύει γνώση, υπόληψη, ανεξαρτησία, δημιουργικότητα, μυστήριο, μαγεία. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 75% των προεφήβων προτιμά το μωβ. Το χρώμα αυτό είναι πολύ σπάνιο χρώμα στη φύση.
  Ανοιχτό μωβ: προκαλεί ρομαντισμό και νοσταλγικά συναισθήματα
  Σκούρο μωβ: προκαλεί θλίψη και αρνητικά συναισθήματα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. (από λαιφ-στάιλ σάιτ)

 13. Γ-Κ said

  Σχετικά με τα γραμματόσημα: Είναι πιθανό να βγούν μερικά «σφάλματα» από την «πίσω πόρτα» και να διατεθούν στην αγορά σε μεγάλες τιμές.

  ————————

  Σχετικά με την παύλα: Στα Ελληνικά δε βάζουμε παύλες στα ονόματα.

  ———————–

  Σχετικά με το «μη»: Έχει καταντήσει αηδία που κάποιοι βαριούνται να γράψουν μια δευτερεύουσα πρόταση. Η Νέα Ελληνική μας είναι πολυλογού.

 14. Γς said

  3:

  >Να βάλω και τον Ανζάκα;

  Ο Αζάνκα, γμτ!

  Ο χιμπατζής που είχε ο Μπουλντόζας, στο κτήμα του στο Πικέρμι;

 15. atheofobos said

  Η κάμπια της Ομόνοιας διάβασα ότι ονομάζεται αγρότιδα, ή καραφατμέ, ή κοφτοσκούληκο.

  Όσο για την μεταγραφή στην ιταλική Σπέτσια, αυτή στην μεν τοπική διάλεκτο λέγεται Spèza ενώ το κανονικό της όνομα είναι La Spezia.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1_%CE%A3%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1
  Φωτογραφία της μπορεί να δει κανείς στο ποστ μου που γράφω πως βρέθηκα εκεί στο παρελθόν.
  Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 3-ΜΑΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ*
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/09/3.html

 16. Γ-Κ said

  Στο δωρικό αλφάβητο της Λακεδαίμονας πώς γραφόταν άραγε το επίγραμμα;

 17. Έγραψα Forword αναμένοντας κοκκίνισμα και διόρθωση. Πρώτη σωστή είχε Forward και δεύτερη foreword. Προφανώς, επιλέγοντας την πρώτη πρόταση, έδιωξα την κόκκινη υπογράμμιση και μια χαρά. Ίσως έτσι να έγινε και με το κυπριακό κείμενο. 🙂

 18. 13β Κλωντ Ωτάν-Λαρά, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, νόμος Γκαί-Λυσάκ. Λέω μερικά που μου έρχονται πρόχειρα.

 19. Alexis said

  #12: Πολύ σωστά!
  Άλλωστε κι ο Μωυσής φορούσε μωβ μανδύα:

 20. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια. Μιλούσα στο Κόκκινο και γι’ αυτό δεν μπήκα νωρίτερα.

 21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Για να καταλογίσω του Μητσοτάκη κάτι για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος, «το πολύ το κυριελέησον (διάγγελμα) (θα έπρεπε να) το βαριέται και ο πρωθυπουργός». [Εδώ, πράγματι διακρίνω μιά βλαπτική επιλογή των επικοινωνιολόγων του. Θα φτάσουμε κάποτε μπροστά σε κρίσιμα -θερμοεπεισοδιακά κ.ά.-.γεγονότα και ο Μήτσος θα φωνάζει στην Κατίγκω «διάγγελμα έχει, γύρνα το σε άλλο κανάλι!»]

 22. Αιμ. Παν. said

  «το επίγραμμα του Σιμωνίδη, υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο ορθογραφικά λάθη στο αρχαίο περσικό κείμενο»…
  Περσικό ; μήπως μου διαφεύγει το αστείο ;
  Ευχαριστώ.

 23. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @20. Έμ, στο κόκκινο θα μιλάς. Πού αλλού; Στο μώβ; 🙂

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  23: Διπλό κόκκινο. Ο Λαζαρίδης είναι σεσημασμένος γαύρος. ☺

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως αυτό το απόσπασμα από την «Ιδιωτική οδό» του Ελύτη αποτυπώνει την επικοινωνιακή έγνοια, τη μόνη έγνοια, του πρωθυπουργικού επιτελείου:
  «Ξυπνάω τις νύχτες ανήσυχος για κάποιαν απόχρωση του μωβ, ποτέ όμως για το τι μπορεί να γίνεται στα εμπορεία της Αγοράς.»

 26. sarant said

  21 Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κατά κεφαλήν πρωθυπουργικά διαγγέλματα

  22 Είναι το ανέκδοτο, με τον Λεωνίδα που είπε «σε σπασμένα περσικά» στον Ξέρξη «Μολών λαβέ»

  23 Υπάρχει και Μωβ ραδιόφωνο, νομίζω. Κάτι φεμινιστικό ίσως.

 27. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @24. Γιάννη, στην αρχή νόμισα ότι μιλάς για τον Χρύσανθο, και κόντεψα να μείνω..

 28. Νέο Kid said

  Το να περιμένει κανείς «καλά αγγλικά» ( και δεν μιλάω για ορθογραφικά. Για χοντρά «μή αγγλικά» μιλάμε!) απ τον Προδρόμου ( ο χείριστος των υπουργών παιδείας ever!) και τους συν αυτώ, είναι σαν να περιμένει απο μαϊμού να του λύσει διαφορική εξίσωση…

 29. Το μοβ μένει μωβ;

 30. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  27: Συνομιλία Χρύσανθου Λαζαρίδη – Νικοκύρη «στο Κόκκινο» θα ήταν δυνατή μόνο πριν από καμιά τριανταπενταριά χρόνια…Αν υπήρχε τότε ο σταθμός. ☺

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @29. Εμείς, οι πιό αρτηριοσκληρυντικοί, ακούγοντας το mauve από Γάλλους και Άγγλους, κρίνουμε δικαιότερο, έναντι αυτών, το να μεταγράφουμε με ωμέγα την μακρότητα του -au- 🙂

 33. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄εδώ

  Για το «άλειμμα» προσοχή στις ποσότητες…. Το καλό συνήθως είναι κι ακριβότερο 🙂 🙂

  Το γκολ ολκής που έβαλε μαθητής του 15μελούς από το Πέραμα (προφανώς εκκολαπτόμενος νέος «Τσίπρας», εκεί πλέον οι ελπίδες…👍) στον Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, νομίζω πως αν το προλάβαινες θα το έβαζες κι αυτό σήμερα 🙂

 34. Γς said

  25:

  Μωβ, μωβ-μελιτζανί

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_6218.html

 35. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @31. Εδώ είναι η «μαγκιά», Γιάννη. Να γίνονται τέτοιες συνομιλίες ΣΗΜΕΡΑ!

 36. sarant said

  33 Ωραίος ο Γερμανάκος!

 37. ΓΤ said

  13@

  http://www.biblionet.gr/book/157268/%CE%91%CE%B2%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%86_-_%CE%A4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82,_%CE%95%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%AC_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B9

 38. ΓΤ said

  @28

  Δεν σου ευχήθηκα τίποτα χτες τώρα που πηγαίνεις στη Λιβύη γιατί ξέρω ότι είσαι «θηρίο» 🙂

 39. tryfev said

  1. Εξαιρετικό, όπως πάντα, Νίκο μου.

  Ως παλιός συλλέκτης γραμματοσήμων, θυμάμαι μόνο δυο προπολεμικά ημαρτημένα:

  Το ένα, «πραγματολογικό», στη σειρά του 1927 για την εκατονταετηρίδα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: Το ένα στο γραμματόσημο το αφιερωμένο στον Ναύαρχο Codrington, το οποίο αρχικά τυπώθηκε με το όνομα Sir Codrigton και μετά, δεδομένου ότι, όπως ξέρεις, ο τίτλος του Sir ακολουθείται απαραιτήτως από το όνομα και το επώνυμο, με το ορθό Sir Edward Codrington. Στην αρχική σειρά δεν τα έχω, στην δεύτερη όμως, την επισημασμένη με κόκκινα γράμματα που αναφέρουν την νέα αξία των γραμματοσήμων (μικρότερη από την παλιά -αναρωτιέμαι αν είχαμε ανατίμηση της δραχμής) τα έχω και τα δύο.

  Το δεύτερο, ορθογραφικό, στη σειρά του 1937/8 με θέματα από την ελληνική ιστορία, το γραμματόσημο των 10 λεπτών που εικονίζει «Αυλική Κυρία Τίρυνθος» κυκλοφόρησε αρχικά με τίτλο «Αυλική Κυρία Τύρινθος» και στη συνέχεια επανακυκλοφόρησε διορθωμένο. Το έχω και στις δύο εκδοχές τόσο της αρχικής σειράς όσο και της μεταγενέστερης, επισημασμένης με νέα τιμή «Δραχμαί 50» και με τη φράση «Πρόνοια Προσωπικού ΤΤΤ».

 40. Γς said

  36:

  Λες να τον πληρώσουμε κι αυτόν μια μέρα;

  Να τον πληρώσετε δλδ.

  Θα΄χετε γλιτώσει κι από εμένα.

 41. Τύρινθος, αυτό προσπαθούσα να θυμηθώ. Τότε που υποτίθεται ότι ήξερε γράμματα ο κόσμος 🙂

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  35:Χωρίς διάθεση κολακείας, για ποιον λόγο άλλωστε, νομίζω πως ο Νικοκύρης δεν θα είχε αντίρρηση για μια δημόσια συζήτηση με τον Χ. Λαζαρίδη. Ο Λαζαρίδης φοβάμαι ότι θα είχε. Το ‘χω παρατηρήσει: όσοι πρώην φανατικοί αριστεροί «ανανήπτουν», μετατρέπονται σε αδιάλλακτους δεξιούς. Και δεν φταίνε η αριστερά και η δεξιά εδώ, φταίει η μαναχαϊστική ιδιοσυγκρασία τους.

 43. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Ίσως θα μπορούσε να μπεί το επόμενο Σάββατο..)
  Τί κάνει η απουσία ενός χρειαζούμενου κόμματος ή «από χαμηλά, υπάρχει η Κολοπετινίτσα;»

  https://www.iefimerida.gr/travel/kolopetinitsa-horio-psila

 44. Χαρούλα said

  ………….δικαστηρίου Αποκεντρωμένης Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης στην Θεσσαλονική, όπου σύμφωνα με απόφαση τους, ο Εβάγγελος Λαμπάκης δεν είναι ένοχος για την κατηγορία «Βιομηχανία παραγωγής αγωγών και εξωδικαστικών συμβιβασμών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης» …………..

  Όταν «εξευγενίζεις» τον …Βαγγέλη!🤣(από τοπικό σάιτ)

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  33: -Ποιος το έκανε αυτό; ρώτησε ο Γερμανός αξιωματικός τον Πικάσο, δείχνοντάς του την «Γκουέρνικα».
  -Εσείς, του απάντησε ο Πικάσο.
  Τόμπολα ο Γερμανός, ωραίος μάγκας ο Γερμανάκος.

 46. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Αλήθεια, τι κάνει τώρα ο ΧΛ; Από τους συνεπώνυμους περισσότερο ακούγεται στα δεξιά ο Μακάριος.

 47. LandS said

  Μη μου πείτε ότι δεν πιάσατε τον συμβολισμό της μωβ γραβάτας. Purple είναι το αυτοκρατορικό χρώμα.
  Κάποτε είχα διαβάσει ότι το πήγε στην Δύση, μαζί με το πιρούνι και άλλες συνήθειες, η Θεοφανώ Σκλήραινα, σύζυγος του Αυτοκράτορα Όθονα Β΄(;) και μάθανε η Φράγκοι το σαβουαρβίβρ.
  Τοιουτοτρόπως εγεφυρώθη το πολιτιστικόν χάσμα ημών με την βάρβαρον Δύσιν.
  Βραβείο Καρλομάγνου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βραβείο Αυτοκράτειρας Θεοφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 48. LandS said

  31
  Έκανε ο Νίκος παρέα με Αναθεωρητές;

 49. Georgios Bartzoudis said

  (α) “στο γραμματόσημο για τις Θερμοπύλες, που είχε το επίγραμμα του Σιμωνίδη, υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο ορθογραφικά λάθη”.

  # O! Tempora O! Mores!!! Περισσεύει η αγγραμματοσύνη την σήμερον ημέραν. Προ …δεκαετιών τινων είχα δει τη σωστή γραφή του επιγράμματος, εγχάρακτη σε θρανιοσειρά ενός εκ των αμφιθεάτρων του ΑΠΘ: “Ω ξείν’ αγγέλλειν τοις γονεύσι ότι τήδε κοιμώμεθα τοις κείνων χρήμασι τρεφόμενοι”!

  (β) “στο Παρίσι. Γράφαμε προχτες για το Σαρλί Εμπντό και χτες είχαμε επίθεση με μαχαίρι έξω από το κτίριο όπου βρίσκονταν παλιά τα γραφεία του περιοδικού. Ένας δεκαοχτάχρονος με χασαπομάχαιρο τραυμάτισε σοβαρά δυο δημοσιογράφους, εντελώς άσχετους με το περιοδικό φυσικά”.

  # “Κάποιος” είχε πει προχθές ότι η μη αυτοσυγκράτηση μπορεί να οδηγήσει σε έγκλημα, από τη μια, ή και από τις δυο, πλευρές. (να μου κοβόταν το χέρι όταν το έγραφα)!

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @42. Αν «συζήτηση» σημαίνει «κάποιος συντρίβει κάποιον άλλον», προσωπικά δεν θα την ήθελα. Αν σημαίνει ανάπτυξη ιδεών και θέσεων, αλληλοκατανόηση, ξεκαθάρισμα και πιθανή σύνθεση απόψεων, κανείς τους δεν θα είχε αντίρρηση, ειδικά ο Χρύσανθος. Τον ξέρω από παλιότερες εποχές (..προ Σαμαρά, τότε που.. 🙂 ) και σε διαβεβαιώνω ότι ο Χ.Λ. δεν υπάγεται στην κατηγοριοποίηση που κάνεις. Έχει τεράστια γκάμα και βάθος γνώσεων και είμαι βέβαιος ότι θα περάσει δύσκολες ώρες αυτός που θα επιχειρήσει να τον «συντρίψει»!
  [Ιδού η Ρόδος! Ας τον καλέσουνε στο Κόκκινο!]

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  48: Όχι, ε; Εδώ είναι, ας μας πει. ☺
  50: Δεν τον ξέρω προσωπικά, για να το λες έτσι θα είναι, αλλά ο δημόσιος λόγος του επί ημερών Σαμαρά ήταν φανατικός και διχαστικός.

 52. 49 «ότι τήδε κείμεθα τοις κείνου καπνοίσι πνιγόμενοι» είχα γράψει για ένα καπνιστή συμμαθητή μου στο Λύκειο (τον μιμήθηκα δυο χρόνια μετά βέβαια)

 53. ΓΤ said

  Από της 7ης πρωινής σήμερον έχει ξεκινήσει η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία έχει αλλάξει (δεν βλέπουμε πια μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης»). Θέλοντας, με περίσσευμα καρδίας, να διευκολύνουμε τους εκλεκτούς Περιουσιούχους του Ιστολογίου, Χωροδεσπότας, και λοιπούς που δεν έχουν κανέναν ακτήμονα στον κύκλο τους, δίνουμε τα νέα βήματα.

  1. είσοδος στην ΑΑΔΕ
  2. καρτέλα πάνω δεξιά> Εφαρμογές TAXISNet
  3. Βούλα Ε9, επιλέγουμε Δηλώσεις Περιουσιολογίου Ε9
  4. Είσοδος
  5. Πηγαίνουμε πάνω αριστερά, επιλέγουμε το έτος 2020
  6. Πηγαίνουμε στην καρτέλα Πιστοποιητικά
  7. Χρήση
  8. Εισάγουμε τον ΑΤΑΚ του εμπράγματου δικαιώματος
  (για όσους δεν έχουν καλή μνήμη και δεν θυμούνται καν πού έχουν γράψει τον ΑΤΑΚ, μετά το Βήμα 5, επιλέγουμε καρτέλα Περιουσιακής Κατάστασης, και κοιτάμε την πρώτη στήλη αριστερά, και ιδού ο ΑΤΑΚ(άμα))
  9. Προεπισκόπηση/Έκδοση Πιστοποιητικού, ταυτότητα μπλερωμής κ.λπ.
  10. Έξοδος
  11. Τηλεφωνήστε στον λογιστή και πείτε του «άκυρο το ραντεβού, τα έκανα μόνος μου».

 54. «Τον οιωνό τον άριστο
  αμύνεσθαι περί πάτρης
  φαίνεται πως τον ξέχασε
  εκείνος ο απάτρις»
  ξεφώνησε η Τζάκρη
  μα μερικοί συντρόφοι της
  την έβαλαν στην άκρη
  και εκεινής της ξέφυγε
  ένα πατριδο-δάκρυ.

 55. Αγγελος said

  Γίνομαι σχολαστικός, αλλά υπάρχει και τρίτο λαθάκι στο γραμματόσημο: το ‘ΤΗΔΕ’ θέλει και υπογεγραμμένη, όπως σωστά το γράφει ο Μπαμπινιώτης.
  Απορώ όμως με το προευκλείδειο ΗΡΕΜΑΣΙ. Εγραφαν τότε τη δασεία του ρ, και μάλιστα πριν από το ίδιο το ρ;

 56. Pedis said

  Μεζεδάκια χωρίς Γιαμαρέλλου δεν πάει

 57. Αιμ. Παν. said

  @53
  Μόλις είπαν στις ειδήσεις ΕΡΤ-1 ότι το σύστημα έχει πέσει (το διαπίστωσα κι εγώ) και ότι θα αναρτηθεί κανονικά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση προσεχώς.
  Η διαδικασία που αναφέρετε δεν παρέχει την ευχέρεια πληρωμής on line με κάρτες κλπ.
  Οπότε υπομονή… 😉

 58. Alexis said

  #33: Ωραίος ο νεαρός!
  Του ξέφυγε βέβαια ένα «προσεκτικότητα» αντί για «προσοχή» ή ίσως «σχολαστικότητα» (στο 1:05) αλλά γενικά έχει συγκροτημένο και ψύχραιμο λόγο.

 59. ΚΩΣΤΑΣ said

  @13 Γ-Κ –> Σχετικά με την παύλα: Στα Ελληνικά δε βάζουμε παύλες στα ονόματα.

  Επειδή και στο χρηστώνυμό σας χρησιμοποιείτε – , και επειδή σας αξιολογώ ως προσεκτικό ομιλητή, 😉 ταπεινή παραίνεση. Μήπως να το ξαναδείτε; Κι εγώ νομίζω ότι χρειάζεται το σημείο αυτό, – , και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το λέμε παύλα αλλά ενωτικό.

  Συγγνώμη και πάλι για την υπόδειξη.

 60. ΓΤ said

  57@

  Σκέφτηκα μήπως θέλατε να πάτε στο ΑΤΜ από σήμερα 😉

 61. Γ-Κ said

  18.
  Στα Ελληνικά δεν βάζουμε παύλες στα ονόματα. Αυτά που γράψατε είναι «γαλλισμοί».

  ————————-

  32.
  Αγαπητέ κ. Κατσέα, καλό είναι να μην κρίνει ο καθένας κατά περίπτωση, αλλά να προσπαθούμε να ακολουθούμε όσο το δυνατό γενικότερους και απλούστερους κανόνες.

 62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @61. Ίσως.. 🙂
  @56. Ναί! 🙂

 63. ΓΤ said

  Λοιμωξιολόγος Αντώνης Λιάκος
  https://www.iefimerida.gr/politiki/o-liakos-syriza-geloio-metro-65arides

 64. Pedis said

 65. ΣΠ said

  Τι έτος έχουμε βρε παιδιά;
  Eurobasket 2005: Πριν από 20 χρόνια φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης!

 66. ΣΠ said

  «ελλοχεύει κινδύνους» αντί «εγκυμονεί κινδύνους»,
  https://www.contra.gr/opinions/giannhs-filerhs/to-mpoygelo-ston-giatra-kai-ta-erotimata-panathinaikoy-kai-aek.8984478.html

 67. Alexis said

  #65: Χμμμ… εξαρτάται.
  Με υπολογισμένο το έτος 0 ή χωρίς; 😂

 68. Το βιογραφικό αυτού του Προδρόμου λέει ότι γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε στη Γαλλία.

 69. 67: 😂😂😂😂😂

 70. ΣΠ said

  67
  😀 😀 😀

 71. [audio src="https://archive.stokokkino.gr/uploadArchive/200926_100001.mp3" /]
  Από το 17ο λεπτό και μετά (Alexis [67] 😉 )

 72. Από το 17ο λεπτό και μετά (Alexis [67] 😉 ) https://archive.stokokkino.gr/uploadArchive/200926_100001.mp3

 73. Γιάννης Ιατρού said

  57: Άλλο ένα ΦΙΑΣΚΟ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αυτής για την οπόια κομπάζει και που έχει γράψει ψηλά στο λάβαρό της η σημερινή κυβέρνηση.

  Ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει τις «εξυπνάδες» τους. Ευτυχώς κάποιου τού ‘κοψε και γλύτωσαν στο παρά 5 την «έφοδο στη Βαστίλη»…

  Α, και σίγουρα δεν ήταν ο ΠΘ αυτός που σκέφτηκε να επαναφέρουν τον απλό παλιό τρόπο. Αυτός πήγε ως συνήθως στο χαλαρό τριήμερο Γουήκ Έντ του, αυτή τη φορά στην Τήνο… Βοήθειά του!

 74. @ 32 Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη

  Σωστό, αλλά μας τα χαλάει ο Paul. 🙂

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  73 τέλος: Ανυπομονώ να δω τα ντυσίματα της υπέκομψης. Her style rocks, λέμε! (Πέτσα, τι κερδίζω;)

 76. Γιάννης Ιατρού said

  75: Α, ναι…
  Και κοίτα εσύ τώρα που έφτασαν οι αμοιβές εκπαιδευτικών για ιδιαίτερα μαθήματα… 1,5€/ώρα !! (ενάμισι, δεν έγραψα λάθος).

 77. gpoint said

  ΓΤ, μια που την πάτησες με την Ομόνοια να σε βοηθήσω να ρεφάρεις : στο ΑΕΚ-Βολφσμπουργκ διαιτητής ΕΤΥΧΕ λένε εκείνοςτου ΑΕΚ-Αρης στο κύπελλο που το ημίχρονο άργησε κάπου 20 λεπτά να ξεκινήσει μέχρι να ξεπονέσει το αρχίδι του επόπτη από το ζούληγμα που του έκανε «ενας μεσόκοπος ασπρομάλλης που φώναζε «εγώ είμαι ο μπος- αγνώστων λοιπών στοιχείων- «,ΦΥΣΙΚΑ συνοδευόμενος από ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ !!
  Ο ΠΑΟΚ ακούγεται πως προσπαθεί να αποτρέψει την τοποθέτηση του χασάπη Τέηλορ (πέρσι με τον Αγιαξ έπαιξε στη ρεβάνς), αν το πετύχει το ματς είναι νο μπετ, αλλιώς η πρόκριση είναι της Κράσνονταρ

 78. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Και καλά το «Youthy», αυτό είναι τυπογραφικό.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σας το είπα, δεν παίζονται(77). 😂

 80. Γς said

  Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματα της Τουρκίας έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

  Κι εδώ στο Γιουνανιτάν τίποτα.

  Στην Πρέβεζα; Να παιανίζει η Φιλαρμονική του Δήμου με μαέστρο τον Alexiis το γεωπόνο [εκεί δεν είναι;]

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B1%CF%82_(1538)

 81. gpoint said

  Την δεκαετία του 50 η επέκταση της Κυψέλης στα βουνά, ονομάστηκε Ανω και Νεα Κυψέλη αντίστοιχα. Την δεκαετία του60 δημιουργήθηκε η Ανω-Νέον κυψέλη στους πρόποδες (και όχι μόμο) των Τουρκοβούνιων. Η οριοθέτηση της κυψελης προς τα κάτω ήταν η Πατησσίων από την Λ. Αλεξάνδρας μέρι την Κέας στην πλατεία κολιάτσου. Το κομμάτι αυτό μέχρι την Αγίας Ζώνης και την Ζακύνθου μετά μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν Κάτω Κυψέλη και ειδικά σήμερα,, κάτω από την Αγία Ζώνης το βράδυ παίζεται το παιχνίδι «δεν περνάς κυράΜαρία»στους επίδοξους διαβάτες.

 82. 33: Κάνει δουλειά η ΚΝΕ… :-p

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  12 >>Το μωβ συνδυάζει την σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου.
  Μικρή μου μωβ βεντάλια και γραβάτες μπλε
  🙂

 84. Pedis said

  Τι λέει εδώ ο Μαργαρίτης;

  Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπεύουν την ιστορία….

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σας σιχάθηκα γιατί είστε υποκριτές.
  Γιατί αν θέλατε πραγματικά δημόσια υγεία…
  https://pbs.twimg.com/media/Ei0wkuOXkAU_E77?format=jpg

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>στο γραμματόσημο για τις Θερμοπύλες, που είχε το επίγραμμα του Σιμωνίδη, υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο ορθογραφικά λάθη
  Αγραμματόσημο (από το τουίτερ)

 87. Καλησπέρα
  53 (και κάθε ενδιαφερόμενο) Το δυσκόλεψες. Άκου να ψάχνεις και να δίνεις ΑΤΑΚ. Όταν είσαι στην εφαρμογή του Ε9 και στο 2020, βλέπεις αριστερά όλα όσα σ’ ενδιαφέρουν: εκκαθαριστικό, ειδοποιητήριο, δοσολόγιο (το πρώτο απαραίτητο, τα άλλα ανάλογα)

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με τα νέα μέτρα, αν σας λείψει γκοφρέτα μεταμεσονυχτίως, στα μινιμάρκετ των βενζινάδικων 🙂

 89. Σε τοπικό κρητικό κανάλι, ο Συνολάκης είπε ότι ο Ιανός ήταν τυφώνας βαθμού 1 στη σχετική κλίμακα, από τους πιο ελαφριούς, δηλαδή. Υποδομές και ανεξέλεγκτη δόμηση κάνανε τα υπόλοιπα.

 90. Γ/Κ said

  59

  Αγαπητέ μου κύριε, συμβαίνει το εξής:
  – Στα Γαλλικά πράγματι τα μικρά και τα επώνυμα ομαδοποιούνται με ενωτικά.
  – Στα Ισπανικά όχι.
  – Στα Κινέζικα (και στη γειτονιά τους) ισχύουν κάποιοι άλλοι κανόνες για τα μικρά ονόματα (να μην επεκταθώ).

  Θεωρείτε λογικό να προσπαθεί η Ελληνική Γλώσσα να παρακολουθεί τι συμβαίνει σε κάθε άλλη γλώσσα; Εγώ θεωρώ λογικό να διαμορφώσουμε έναν ενιαίο κανόνα για τη μεταγραφή των ονομάτων, που να περιλαμβάνει και τα γαλλικά και τα ισπανικά και τα αμερικανικά middle names και τα σλαβικά πατρωνυμικά και και και. Επίσης θεωρώ ότι αυτός ο κανόνας θα πρέπει να είναι πιο κοντά στην ελληνική λογική, παρά στη γαλλική.

  Αν εσείς έχετε την αντίθετη άποψη, Ολυμπιακός* πάσο.

  ————————–

  *Επειδή η λέξη «πάω» είναι κακόηχη, δέον όπως αντικαθίσταται σε κάθε περίπτωση από τη λέξη «Ολυμπιακός».

  ————————-

  Προς τιμήν σας, άλλαξα και χρηστώνυμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα αργήσει να εμφανιστεί το σχόλιο.

 91. Θρασύμαχος said

  Τάκης Θεοδωρόπουλος φρεσκότατος, σπαρταράει: https://www.kathimerini.gr/opinion/561092824/ta-elta-timoyn-ton-mpost/ «Στη μία πλευρά το γραμματόσημο φέρει την κεφαλή του βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης. Στην άλλη, το διάσημο επίγραμμα του Σιμωνίδη: …». Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε πως ακόμη και τα γραμματόσημα έχουν δύο πλευρές, απομένει μόνον η απορία πού θα τα φτύνουμε.

 92. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  55 Πράγματι, αυτό με το ρο και τη δασεία είναι ένα ερώτημα

  72 Α μπράβο!

  84 Ε, τον ΣΥΡΙΖΑ τον έβαλε έτσι, έναν σύμβουλο έχει μόνο

  90 Συγγνώμη, κρατήθηκε

  91 Ωχ!

 93. Μαρία said

  H παύλα χρειάζεται. Δεν λεγόταν Richard Lenoir ο… στρατηγός, είναι διπλό επώνυμο

  Όχι και στρατηγός ο κλωστοϋφαντουργός!
  Le boulevard est nommé en l’honneur de l’industriel François Richard (16 avril 1765 – 19 octobre 1839), manufacturier d’étoffes, qui modifia son nom pour y rajouter une partie de celui de son associé décédé, Joseph Lenoir-Dufresne (1768-1806), devenant ainsi « François Richard-Lenoir ».

 94. sarant said

  93 Μαρία, εννοούσα το ανέκδοτο «Μάρνης λεγόταν ο στρατηγός», γι’ αυτό κι έβαλα αποσιωπητικά!

 95. Γιάννης Ιατρού said

  82: Όντως κάνει δουλειά 👍!
  Κι όχι μόνο εκεί, παντού σου λέω 😉

 96. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Προς γυναίκες παντρεμένες (ειδικά όσες διαθέτουν επαγγελματικές κάρτες κ.τ.ό.):
  Αν θέλετε να είστε … προσεκτικές Ελληνίδες, φροντίστε επειγόντως να σβήσετε την παύλα (-) ανάμεσα στο πατρικό σας επώνυμο και το επώνυμο του συζύγου σας. Τι είναι εδώ, Γαλλία; 🙂
  (Εναλλακτικά, αντικαταστήστε την – με /).

  85.
  Έφη, εγώ προτιμώ αυτόν τον Συνολάκη. https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/04/63/92/72/taverna.jpg
  Στο δρόμο (εθνική οδό… 😰 και 😠) Ηρακλείου-Ρεθύμνου, πάνω από το Μπαλί.

 97. ymalliaros said

  Σιγά καλέ που έπρεπε να φτάσεις μέχρι Βέλγιο. Δεν έκανες μια στάση Πιερία 🙂

 98. Καλησπέρα!

  Θα έλεγα ότι και το Rue είναι πλεονασμός (στην οδό Rue Nicolas Apert).

 99. Μαρία said

  94
  Εγώ κατάλαβα οτι με τα αποσιωπιτικά εννοείς πως στα γαλλικά οδωνύμια αφθονούν οι στρατηγοί 🙂

 100. 96α Έλα ντε!

 101. Pedis said

  # 92 – 84 Ε, τον ΣΥΡΙΖΑ τον έβαλε έτσι, έναν σύμβουλο έχει μόνο

  δεν πιάνεται; 😀

 102. ΚΩΣΤΑΣ said

  90 Γ/Κ «… Ολυμπιακός* πάσο.»

  😅🤣😂

 103. Γ/Κ said

  Επειδή μου βάλατε ψύλλους στ’ αυτιά, έκανα μια αναζήτηση. Βάζω σκόπιμα το παράδειγμα «Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας: Εκ των αρχιτεκτόνων των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου», όπου το ενωτικό υπάρχει… στις συμφωνίες. Εγώ έτσι τα θυμάμαι (Αβέρωφ, Χατζηκυριάκος κλπ), αλλά βλέπω μεγάλη συχνότητα χρήσης ενωτικού. Λέτε να ‘χω ξεκουτιάνει;

  Στη ζωή μου έτυχε να μπλέξω με δύο «παύλα Μιχαέλες», δηλαδή με δύο κοπέλες που το δεύτερο όνομα τους είναι Μιχαέλα. Μου είχε κάνει εντύπωση που έβαζαν ενωτικό ανάμεσα στα δύο ονόματα (αλλοδαπές, αφού), εξού και η φράση μέσα στα εισαγωγικά. Φαίνεται ότι άλλαξαν οι εποχές και έχω χάσει επεισόδια…

  Να αναφέρω και την κ. Λαμπράκη Πλάκα, που έτυχε να συνεργαζόμαστε μια εποχή εκεί που δούλευα και ποτέ δεν τη γράφαμε με ενωτικό. (Η αβροφροσύνη θα επέβαλε να το γράφουμε όπως το έγραφε αυτή. Μπας και μόνο εμείς γράφαμε κι αυτή δεν απαντούσε;;; )

  Τέσπα, δεν ξέρω να κάνω αναζήτηση με και χωρίς ενωτικό, οπότε το παρατάω.

 104. ΣΠ said

  Η προηγούμενη περίπτωση απόσυρσης γραμματοσήμου.

 105. Γ/Κ said

  Να προσθέσω και κάτι ακόμα. Εξυπνάδα και πνεύμα ξέρω να πουλάω κι εγώ. Και το έχω αποδείξει κι εδώ μέσα. Τελεία.

 106. Γ/Κ said

  102.
  Δεν έχετε ακούσει τη φράση «Ολυμπιακός στον φούρνο για ψωμί και ΑΕΚ σε δύο λεπτά»;

 107. Κιγκέρι said

  Στο τραπέζι, όταν κάποιος έπαιρνε πολύ μεγάλο κομμάτι τυρί στο πιάτο του, ο πατέρας μου έλεγε: Το τυρί το λέμε τυρί επειδή το τηράμε!

  Και μια απορία:
  Στο πορτραίτο του Μπαρμπαρόσα που έβαλε ο Γς στο 80, το Ariadenus είναι εκλατινισμένη απόδοση του Χαϊρεντίν;

 108. Γιάννης Ιατρού said

  Εμένα πάντως αυτό με την λοξή γραμμή / σαν σύντμηση μου φαίνεται, πως λέμε Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ

 109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @91, 92, Τί «ωχ!» Νίκο; Αυτό θα έπρεπε να ήταν το νοστιμότερο μεζεδάκι του 2020. Κορυφαίο! 🙂

 110. sarant said

  109 To σχόλιο του Θρασύμαχου είναι κορυφαίο.

  104 Τι λάθος είχε γίνει;

 111. ΓΤ said

  @103

  Ενδεχομένως δεν είδατε το εξώφυλλο του βιβλίου της «Eστίας» στο #37.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  110 β) Πιάστηκε ντοπαρισμένος. ☺

 113. Πέπε said

  Ο Μπαμπινιώτης, στην πρώτη μεταγραφή, σε προευκλείδιο που μεταξύ άλλων έχει και δήλωση του δασέος φθόγγου, γράφει ΗΡΕΜΑΣΙ.

  Είναι όντως έτσι; Θα υπέθετα ΡΗΕΜΑΣΙ, δηλαδή -ειδικά για το ρ- με τη δασεία να έπεται αντί να προηγείται όπως στα φωνήεντα. Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορώ να θυμηθώ αν το έχω δει ποτέ και πώς, ξέρω μόνο ότι στα λατινικά το ῥ είναι rh και όχι hr, οπότε υποθέτω ότι αυτή είναι η πιστότερη δυνατή αποτύπωση της προφοράς και ότι άρα έτσι θα το έγραφαν και στα ελληνικά. (Παρόλο που ο αρχικός φθόγγος από τον οποίο προέρχεται η δασεία, αλλού σ και αλλού δίγαμμα, προηγούνταν του ρ, Fρήμα.)

 114. ΓΤ said

  110β@

  Γνωστό ντοπαδόσκυλο ο Σαμπάνης

 115. Μαρία said

  96, 100
  Άλκη Κυριακίδου – Νέστορος.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι εξωφρενικό να κράζει άλλους για αβλεψίες και προχειροδουλειές ο κυρ Τάκης. Απλώς εξωφρενικό. Σαν να κατηγορεί άλλους για διαιτητική εύνοια ο Ολυμπιακός.

 117. ΓΤ said

  @85, 89, 96

  Μπουκάλας για Συνολάκη
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561091192/i-kakia-stigmi-chronia-tora/

 118. ΓΤ said

  87@

  Μην ασχολείστε, αγαπητέ. Θα επανέλθει η «προσωποποιημένη» (δείτε και το #73)

 119. Μαρία said

  111
  Ας προσθέσω άλλο ένα με τη Λαμπράκη-Πλάκα.
  http://www.biblionet.gr/book/114536/%CE%9B%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7_-_%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1,_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CF%82

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110β
  μετά την αφαίρεση του μεταλλίου του
  https://www.kathimerini.gr/society/192294/syllektiko-to-grammatosimo-me-ton-sampani/
  και μετά γίνεται η μπίζνα που είπανε με τα αποσυρμένα
  https://steki-syllekton.gr/index.php?topic=16987.0

  96β Ασφαλώς και προτιμούμε τον Συνολάκη με τσι μεζέδες, όχι τον άλλο τον σανοταϊστή.
  Δεν είμεθα βούγια μπρε! 🙂

 121. ΓΤ said

  26.09.1989> Ο διδάκτωρ κηρήθρας Δημήτρης Κουφοντίνας δολοφονεί τον Παύλο Μπακογιάννη. Μούγγα στη στρούγκα το Μηνολόγιο

 122. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  110α. Πακέτο. Αυτό εννοούσα! 🙂

 123. ΓΤ said

  120@

  Εφούκι μου, η μπίζνα με τα ιοστεφή σαμπανόσημα που λες είναι μικρή.
  Για δες εδώ https://vendora.gr/items/eeekyy/sira-grammatosimon-sampanis.html

 124. Πέπε said

  @113:

  Δεν είχα δει το #55 (που γράφει και το «προευκλείδειο» λίγο πιο σωστά από μένα στο #113), και το #92. Έκανα αναζήτηση «ρήμασι», μήπως το ‘χει πει ήδη άλλος, αλλά πού να φανταστώ να το γράψω και στα προευκλεί!

 125. ΓΤ said

  @77

  Φίλε Γιώργο, καταρχάς δεν έχω καμία ανάγκη να ρεφάρω. Επίσης, κάθε τοποθέτησή μου είναι ανεξάρτητη των παρελθουσών.
  Θα τοποθετηθώ υπέρ της πρόκρισης του ΠΑΟΚ.

  30.09.2020@22:00

  ΠΑΟΚ-Κράσνονταρ [2,20-3,25-2,82]

  Πρόκριση
  —————-
  ΠΑΟΚ στα 90′ 2,92 (1,49)
  ΠΑΟΚ στην παράταση 20,00 (16,50)
  ΠΑΟΚ στα πέναλτι 26,00 (26,00)
  ΠΑΟΚ 2,62 (1,36)

 126. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με την παύλα στα επώνυμα:

  Επειδή τυχαίνει να έχω διπλό επώνυμο (όχι, δεν κατάγομαι από Γάλλο στρατηγό :)), να ενημερώσω ότι στην ταυτότητά μου αναγράφεται η παύλα. Το ίδιο και στις πιστωτικές κάρτες. Από την άλλη μεριά, όποτε χρειάζεται να πληκτρολογήσω το επώνυμό μου σε «επίσημες» ηλεκτρονικές συναλλαγές (π.χ. στην κάρτα ή στις συναλλαγές, σε αεροπορικά εισιτήρια) συνήθως δεν δέχονται την παύλα. Προφανώς στα ηλεκτρονικά συστήματα η παύλα δεν θεωρείται αποδεκτός χαρακτήρας του αλφαβήτου, Οπότε χρειάζεται ή να αφήσω κενό ανάμεσα στα δύο επώνυμα ή ακόμη (κάποιες φορές) τα συνδέουν σαν ήταν μία λέξη.

  Τελικά η πληροφορική μας έφαγε και την παύλα από τα επώνυμα!

 127. Γιάννης Κουβάτσος said

  121: Καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Αλλά χρειάζεται άλλη μια επισήμανση, όχι συμψηφιστική, μακριά από μένα αυτή η λογική: ο δολοφόνος του ενός Παύλου (Μπακογιάννη) είναι εκεί που του αξίζει. Ο δολοφόνος του άλλου Παύλου (Φύσσα) και οι συνεργοί του γιατί δεν είναι εκεί που τους αξίζει;

 128. π2 said

  55 κ.ε.: Καλό ερώτημα, ομολογώ δεν έχω εμπεριστατωμένη απάντηση. Στην αττική τουλάχιστον προευκλείδεια γραφή δεν σημειωνόταν, ΕΧΣ ΡΟΔΟΥ έγραφαν όχι ΕΧΣ ΗΡΟΔΟΥ. Αλλού σημειώνεται (βρίσκω π.χ. ένα όνομα Ϝ̣ρεξ̣[άνορ], δηλ. Ῥηξάνωρ, στη Γέλα της Σικελίας), απλώς δεν ξέρω -γιατί δεν το έχω ψάξει- αν σημειώνεται συστηματικά ή όχι και πού.

 129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @113. H δασεία (..που δεν ήταν ξεχωριστός φθόγγος, αλλά μέρος της ποιότητάς του ρ, δηλ. ο φθόγγος ήταν δασύς καθεαυτός και γι αυτό..) μπορούσε να σημειώνεται είτε πριν, είτε μετά από το /ρ/.

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα υπογράφει όλα τα σχετικά της Πινακοθήκης όπως και η
  Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, είτε ως αρχαιολόγος είτε ως Γεν.Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α
  Ομοίως η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
  Παύλα και τελεία 🙂

 131. ΓΤ said

  127@
  Τα γράμματά μου είναι φτωχά, Γιάννη, πόσο μάλλον στα νομικά οπλοστάσια, μεγάλωσα μες στα βουστάσια, τι περιμένεις από εμέ;

 132. Θάνος Μούρραης-Βελούδιος (και στο εξώφυλλο βιβλίου το οποίο προφανώς θα ενέκρινε: https://www.politeianet.gr/books/mourrais-beloudios-thanos-agra-eugonia-kai-alla-tina-169113

 133. ΓΤ said

  @130
  Μόνο να γράφουν τ’ όνομά τους
  κι εκείνο το ‘μαθαν μισό
  τίποτα δεν τους είπε η μαμά τους
  για slash αντί ενωτικό

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  131: Από την ελληνική δικαιοσύνη περιμένω, που όλοι τής έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, κατά το γνωστό κλισέ, και που αντικρίζει με το ίδιο αδέκαστο τυφλό βλέμμα τον πόνο της Ντόρας Μπακογιάννη και της Μάγδας Φύσσα.

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121 Κοίτα να δεις που ακούω το πρωί μισοκοιμισμένη στο ράδιο ότι
  » …χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη ζωντανή στη μνήμη μου, έγραψε ο πρωθυπουργός για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου…
  (Ξυπνάω- τί; …)
  …Μπακογιάννη »
  – ωχ, ναι σαν σήμερα.
  Να μη γράψω κάτι αιχμηρό σήμερα για το Δήμαρχο, λόγω της μέρας, σκέφτομαι.
  (Πέρα για πέρα αλήθεια αυτά)

  123 Δεν είναι λες μεγάλη μπίζνα 20 χήνες η καρτέλα για τα σαμπανιζέ; (Ιδέα δεν έχω για όλα τούτα παρότι έχω κάμποσα παλιά -οσημα)

 136. ΓΤ said

  132@
  Μορφή. Ευχαριστώ που τον θυμήθηκες, Δύτα. Και χειρόγραφο βιογραφικό του στο https://www.lifo.gr/articles/people_articles/206945/onomazomai-thanos-moyrrais-velloydios-kai-oydepote-ezisa-os-fyton

 137. ΓΤ said

  135β@

  Μα είσαι ψιλικατζού, εσύ είχες προτείνει λίνκι με οκτώ λιάρικα 🙂

 138. Κιγκέρι said

  Γιατί είναι μεζεδάκι αυτό του Θεοδωρόπουλου; Μήπως είστε λίγο κακούληδες; Η μία και η άλλη πλευρά είναι υποχρεωτικά η εμπρός και η πίσω; Δεν μπορεί να είναι η αριστερή και η δεξιά;

 139. ΓΤ said

  Βόλος-ΠΑΟΚ 0-0

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73 >>Αυτός πήγε ως συνήθως στο χαλαρό τριήμερο Γουήκ Έντ του, αυτή τη φορά στην Τήνο… Βοήθειά του!
  https://alldaynews.gr/koronoios-25chronos-apo-tin-tino-diasolinothike-kai-metaferthike-me-tin-eidiki-kapsoyla-stin-athina/

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  138: Αν εννοούσε αυτό, θα αναφερόταν απαξιωτικά στην αριστερή πλευρά, οπότε θα το καταλαβαίναμε.

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137 >>λίνκι με οκτώ λιάρικα
  Ως κι εγώ κατάλαβα ότι του κάνει πλακίτσα ο άλλος. Ενα -όσημο οχτώ χινάκια; Παίζει ποτέ το τοιούτον;
  Δεν είχα και στο χωργιό μου (εσύ βουστάσια, εγώ λιοστάσια) αλλά χονδρόν με φαίνεται 🙂

 143. ΓΤ said

  Ο άνθρωπος που διάβασε το σιμωνίδειο επίγραμμα στη σειρά γραμματοσήμων και εξέφρασε τη γνώμη του:

  Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Aναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΚΠΑ: «Δεν είναι μόνον οι ένδεκα έξοχα διαλεγμένες και αριστοτεχνικά ταιριασμένες λέξεις που το συναπαρτίζουν -είναι η ουσία που οι λέξεις αυτές αποκαλύπτουν: ο άνθρωπος στις μεγαλειώδεις στιγμές του κοιτάζει προς τον ουρανό και όχι προς τη γη, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον ακόμη και εάν αυτό το μέλλον δεν έχει χώρο για τη φυσική του ύπαρξη και, όπως ακριβώς συνέβη με τους μαχητές που έπεσαν στις Θερμοπύλες, εξέρχεται του κόσμου τούτου και εισέρχεται σε έναν ιδεατό, αυτόν της ιστορικής μνήμης».

  Σχεδιασμός «Λεωνίδα» (χαλκογραφική μέθοδος): Γιάννης Γουρζής, Καθηγητής ΑΣΚΤ
  Σχεδιασμός-Προσαρμογή όλων των υπολοίπων γραμματοσήμων: Δρ Μυρσίνη Βαρδοπούλου, χαράκτρια γραμματοσήμων ΕΛΤΑ

  Απολαύστε υπεύθυνα όλα τα τέρατα μορφώσεως στο
  https://www.naftemporiki.gr/story/1638132/elta-seires-grammatosimon-gia-ti-maxi-ton-thermopulon-kai-ti-naumaxia-tis-salaminas

 144. Γ.Κ. said

  108.
  Ας ξαναλλάξω τότε. Το προτιμάτε έτσι;

 145. ΓΤ said

  138@

  Όχι, γιατί μία σειρά μπορεί να απαρτίζεται από n το πλήθος γραμματόσημα, όπως η συγκεκριμένη. Το γραμματόσημο έχει «όψεις». Το βαθύτερο επίσης λάθος είναι ότι ο ΤΘ νομίζει ότι η σειρά αυτή απαρτίζεται από δύο γραμματόσημα…

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138 >>Δεν μπορεί να είναι η αριστερή και η δεξιά;
  Και ποια(πλευρά) θα κάνει το 0,90 και ποια το 1 ευρώ;
  Ο Λεω δεξά για ζερβά; Οχι,πες! 🙂

 147. sarant said

  144 Σου ζητώ συγγνώμη που το σχόλιό σου εμεινε στη μαρμάγκα. Προτιμω το Γ.Κ.

 148. sarant said

  112-120 Α, ναι. Ευχαριστώ!

 149. ΓΤ said

  142@
  Έφη, σοβαρά τώρα, η αποσυρθείσα σειρά με την ιοστεφή ντοπαδομούρη βρίσκεται στα 20 λιάρικα…
  Όπως καταλαβαίνεις, βγαίνοντας από το βουστάσιο, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα ευρύτερο βουστάσιο…

 150. Μαρία said

  143
  Να δείτε που αυτός παίρνει το μπαχτσίσι του απ’ τα ΕΛΤΑ, για να σχολιάζει τα γραμματόσημα.

  Για τη σειρά των επτά σοφών: Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Εφαρμοσμένης Ηθικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελο Δ. Πρωτοπαπαδάκη: «Τι κάνει κάποιον σοφό; Ίσως να ρίχνεται στο ποτάμι της ζωής του, να παλεύει μέσα του, και όχι απλώς να αφήνεται στο ρεύμα να τον παρασύρει όπου εκείνο κατευθύνεται.
  https://www.sofokleousin.gr/elta-anamnistiki-seira-grammatosimon-epta-sofoi-tis-arxaiotitas

 151. Μαρία said

  Έχουμε σχολιάσει και παλιότερα την τάση των νεότερων να διατηρούν τον τόνο των ονομάτων στην αρχική του θέση σ’ όλες τις πτώσεις.
  Πρόσφατα παραδείγματα απο Μαγιορκίνη: εμπειρογνώμονων, θάνατους.

 152. ΚΩΣΤΑΣ said

  144 «… Το προτιμάτε έτσι;»

  Αφού ρωτάτε, λέω ναι. Έτσι θα έχω την ευκαιρία, αστειευόμενος, να αποκαλώ τρεις φίλους ως Γουσου, ΓουΤου και ΓουΚου. 😉

  .

  138. Πατρίς, μάθε και τούτο. Εδώ μέσα όποιος λέει καλή κουβέντα για Θεοδωρόπουλο ή Μπαμπινιώτη, κινδυνεύει με εξοστρακισμό!!! 🤗

 153. ΓΤ said

  Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα κυκλοφορίας γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ για όλο το 2020
  Η ημετέρα μετριότης αναμένει με δάκρυα χαράς την 22α Νοεμβρίου, ημέρα που θα κυκλοφορήσει γραμματόσημο με θέμα «Υποδοχή των ιερών λειψάνων του αγίου Νικολάου»…
  Για να είμαστε έτοιμοι, όλες οι ημερομηνίες στο https://www.elta.gr/Portals/0/Files/2020/PDFs/ProgrammaGramamtosimon2020.pdf

  (το Gramamtosimon δεν το είδαμε)

 154. Κιγκέρι said

  146:

  Τώρα που το είπες Έφη, τώρα πρόσεξα ότι είναι δύο τα γραμματόσημα! Νόμιζα ότι είναι ένα ενιαίο, με τον Λεώ ζερβά και το λάθος δεξιά! 😉

 155. ΓΤ said

  @152

  Ώρα να σκάσει κάνας παπαδιαμαντικός ΓουΤουΓουΠαΤου 😉

 156. … παρατυριτήριο, φροντιστύριο … και μια διαφήμιση που εκμεταλλεύεται την ιδια λογοπαικτική φλέβα.

  Ηπυρωτική φέτα ενδείκνυται για τυροκαυτερή.

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  152 β: Γιατί, ποιος εξοστρακίστηκε; Τι είναι εδώ, πετσωμένο ΜΜΕ, για να ισχύει η μονοφωνία; Για πες μας, Κώστα, ένα δεξιό ιστολόγιο με την πολυφωνία αυτού εδώ. Ξέρω, αστειεύεσαι, φατσούλα, κι εγώ αστειεύομαι, ας βάλω κι εγώ φατσούλα. ☺

 158. sarant said

  151 Αυτό θελει μελέτη

  157 Ελα ντε!

 159. mitsos said

  Καλησπέρα
  Δεν ξέρω αν βιάστηκε ή βίασε ο/η γυναικολόγος…
  Πάντως ο νεαρός νόσησε μέσα σε μια κάψουλα
  «Κορονοϊός: Αεροδιακομιδή 25χρονου που νόσησε μέσα σε ειδική κάψουλα! Από την Τήνο στην Αθήνα»
  https://tinyurl.com/y6n78r7q

 160. Γιάννης Ιατρού said

  144: Α, μην σκοτίζεστε, ο καθείς όπως θέλει. Κουβέντα να γίνεται. Έτσι κι έτσι καταλαβαίνουμε ποιός γράφει, συνήθως.. 🙂

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159: Μήτσο, δεν αξιώθηκα φέτος… (ακόμα) 😟🙄

 162. ΓΤ said

  @160

  Γιάννη, με βάση την πλήρη δήλωση του Αναπληρωταρά του ΕΚΠΑ στο #150, τι τον κρατάς τον Ρέμπραντ κρυμμένο στο υπόγειο; 🙂

 163. Μαρία said

  158
  Θέλει και αυτί λυκόπουλου, όταν ακούει Μαγιορ. Είναι πολύ αντιπροσωπευτικός.

  Σύγκρινε: Χαρδαλιάς, 52 χρ., συγχρωτισμός/Μαγ., 42 χρ. συχρωτισμός
  λυκόπουλα: συμπίπτει, πλήττονται/ Μαγ. συμπέφτει, χτυπιούνται 🙂

 164. Γς said

  127:

  > όχι συμψηφιστική, μακριά από μένα αυτή η λογική

  Ο,τι πεις

  «Ναι, αλλά και εσείς βασανίζατε τους… μαύρους»

 165. gpoint said

  # 125

  Θεωρώ λάθος την τοποθέτηση πριν ορισθούν οι διαιτητές και ειδικά για το ματς αυτό,πριν γίνει γννωστό το αποτέλεσμα του γάβρου στην Κύπρο. Δεν νομίζω πως θα αλλάξουν δραματικά οι αποδόσεις την μέρα του αγώνα.

  # 139

  Ουδεμία έκπληξη. Η θέση μου :

  Κανένας προπονητής ή στέλεχος της ομάδας ποτέ δεν θα πει πως δεν τον ενδιαφέρει το πρωτάθλημα φέτος. Ο ΠΑΟΚ λόγω φφπ δεν είχε φέτος την δυντότητα να έχει δυο ομάδες ικανές για τα δυο μέτωπα, άρα έπρεπε να επιλέξει : Η χρονιά φέτος θα βγει χωρίς θεατές άρα το χρήμα είναι μόνο στην Ευρώπη όπως και η ανάγκη να ανέβει πιο ψηλά στο ράνκιν. Τι προσφέρει το φετεινό ελληνικό πρωτάθλημα ; Μια θέση με τρεις γύρους στο τσουλού (άρα αν δεν είσαι ψηλά στο ράνκιν δεν περνάς) και τρεις θέσεις στο γιουρόπα των φτωχών, δηλαδή ..τίποτε καλό για τον ΠΑΟΚ αφού από τον όμιλο των πρωταθλητών είναι σχεδόν αδύνατον και 2ος με 4ος στο ιδιο καζάνι βράζουν. Αρα λογικά επέλεξε Ευρωπη για λεφτά και άνοδο στο ευρωπαϊκό ράνκιν., απλά δεν λέγεται επισήμως

 166. ΓΤ said

  165β@

  Άρα συμπεραίνω ότι θα είχες την ίδια γνώμη εάν επικρατούσες 4-0 στον Βόλο.

 167. ΚΩΣΤΑΣ said

  157 Εντάξει, Γιάννη. Υπάρχει η υπερβολή, η πλακίτσα, υπάρχει και η ουσία. Είχα δει κι εγώ ότι είναι δύο τα γραμματόσημα και προφανώς επρόκειτο για λανθασμένη έκφραση του Θ. Θέλησα με τον τρόπο μου να επισημάνω στη συμπατριώτισσά μου Κιγκέρι ότι κάνει λάθος και επιπλέον υπερασπίζεται κατά λάθος ένα αντιδημοφιλές πρόσωπο εδώ μέσα. Μη μου πεις ότι ο Μπάμπι και ο Θεοδ. τυγχάνουν ιδιαίτερης δημοφιλίας και εκτίμησης εδώ μέσα; Ή πάλι κάνω λάθος; 😉 Άσε που τα λίγο πειρακτικά σχόλια ζωντανεύουν και τη συζήτηση!

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποια Ευρώπη για λεφτά; Δεν είπαμε πως θα αποκλειστεί ένεκα ο Μαρινάκης, ο Θεοδωρίδης, ο Τέιλορ, ο Μητσοτάκης, ο Σόρος, η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, το κράτος των Αθηνών και όλοι οι άλλοι αντιμπαοκτσήδες συνωμότες; Πάλι τα γυρνάς για να δικαιολογήσεις την πρόωρη απώλεια του πρωταθλήματος; 😂

 169. Dong-ho Spiros Merimanis said

  στην πραγματικότητα υπάρχει τετρασημία ακόμα κι παραδεχτούμε ότι ένας γυναικολόγος μπορεί να είναι θηλυκός
  ένας γυναικολόγος βίασε τον πελάτητου
  ένας γυναικολόγος βίσε την πελάτισσάρου
  μια γυναικολόγα βίασε τον πελάτητης
  μια γυναικολόγα βίασε την πελάτισσάτης

  παραπέμπω στο φιλμ the rookie, βάπτισμα πυρός στα ελληνικά, όπυ η γυναίκα του γκάκστερ βιάζει τον Κλιντ Ίστουγουντ

 170. ΓΤ said

  ΟΣΦΠ-Παναιτωλικός 2-0

 171. Pedis said

  # 163 – Μαγ. συμπέφτει, χτυπιούνται

  θα τόπαιξε τίποτα μουλού στα νειάτα του … (αλλά στη Ιατρική είχε τέτοιους είκοσι χρόνια πίσω; Μπα …)

 172. Γ.Κ. said

  147. Δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμη. Αφού το προτιμάτε κι εσείς, ΟΚ.

  152. Στον κ. Ιατρού απευθυνόμουν, αλλά χαίρομαι που σας αρέσει κι εσάς.

  160. Για τους ευγενικούς ανθρώπους ευχαρίστως σκοτίζομαι.

  163. Forza Gikas!

 173. avadista said

  Είναι ξύπνια η μαρμάγκα και τρώει σχόλια;

 174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @134. Γιάννη, σ’ αυτούς τους «όλους» που «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη», περιλαμβάνονται και αυτοί που κάνουν διαδηλώσεις έξω από τα δικαστήρια;
  [Πάντως, εγώ βάζω την γελαστή φατσούλα που ίσως παρέλειψες να βάλεις εσύ.. 🙂 ]

 175. Πέπε said

  @128 & 129:

  > > Αλλού σημειώνεται (βρίσκω π.χ. ένα όνομα Ϝ̣ρεξ̣[άνορ], δηλ. Ῥηξάνωρ, στη Γέλα της Σικελίας)

  Δε νομίζω ότι αυτό είναι καλό παράδειγμα. Ϝ̣ρεξ[ανορ] δε σημαίνει Ῥηξάνωρ αλλά Ϝ̣ρηξάνωρ: προφανώς προέρχεται από εποχή που το δίγαμμα ακόμη προφερόταν, και άρα το Ϝ̣ρ- δεν είχε ακόμη τραπεί σε ῥ.

  > > H δασεία (..που δεν ήταν ξεχωριστός φθόγγος, αλλά μέρος της ποιότητάς του ρ, δηλ. ο φθόγγος ήταν δασύς καθεαυτός και γι αυτό..)

  Ναι βέβαια, πολύ σωστά. Όταν έγραφα είπα προς στιγμήν να βάλω τη λ. φθόγγος σε εισαγωγικά, αλλά σκέφτηκα άσε, άλλο θέμα έχουμε αυτή τη στιγμή.

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  174: Ας τη βάλω : Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. ☺

 177. Γιάννης Ιατρού said

  162: Όλα έχουν την τιμή τους, δεν θα τα σκοτώσω για ένα κομμάτι ψωμί

 178. aerosol said

  #167
  Το να έχεις γνώμη που μειοψηφεί δεν είναι εξοστρακισμός, ούτε αξιοσημείωτο -συμβαίνει συχνά, εμένα μου συμβαίνει σχεδόν μόνιμα στη ζωή μου! 🙂
  Αν και μόνο η περίπτωση μειοψηφίας κάνει κάποιον να αυτολογκριθεί, νομίζω πως πρέπει να το λύσει με τον εαυτό του.
  Βέβαια φτάνω ν’ αναρωτιέμαι αν υπάρχουν χώροι όπου είναι πράγματι συμπαθής ο Μπαμπινιώτης…

  [Υπάρχουν όντως πάρα πολλοί χώροι που εξοστρακίζεσαι αν διαφωνείς. Και επίσης δεν έχω βρει ποτέ «δεξιό» χώρο που να μη συμβαίνει σχεδόν άμεσα. Το οποίο μας λέει πως όσοι διαμαρτύρονται για τους «ευαισθητούληδες αριστερούς» το κάνουν μόνο και μόνο γιατί οι «ευαισθητούληδες» έχουν τα κότσια να τους δέχονται σε μια συζήτηση. Οι «αναισθητούληδες» συνήθως δεν έχουν την ανάλογη αντοχή, όπως όλοι οι τσάμπα μάγκες. Ας τονίσω πως σε αυτή την κατηγορία ασφαλώς δεν βάζω συλλήβδην τους δεξιούς. Είναι συγκεκριμένοι αυτοί που εκφράζονται έτσι.]

 179. Γιάννης Ιατρού said

  163:Εμ, τα λυκόπουλα είναι σαν τηλεόραση παλιάς τεχνολογίας: μια ακτινοβολία την έχουν, ακόμα και σε φάση απενεργοποίησης 😉😜

 180. avadista said

  #123
  Σαμπάνης: Η τιμή αυτή είναι στη φαντασία του πωλητή. Στο πραγματικό εμπόριο, το μεμονωμένο γραμματόσημο έχει 6-8 €, το φύλλο των 10 γραμματοσήμων έως 50€ και το φύλλο των 20 έως 100€-150€ το πολύ. (Ανάλογα με την έκδοση. Υπάρχει offset έκδοση και 5 digital τοπικές σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη) . Μια ματιά εδώ σε πωλήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί θα διαλύσει τους μύθους (και τις ελπίδες μερικών)
  https://tinyurl.com/yyksgd4m

 181. Πέπε said

  @178
  > > Βέβαια φτάνω ν’ αναρωτιέμαι αν υπάρχουν χώροι όπου είναι πράγματι συμπαθής ο Μπαμπινιώτης…

  Αεροζόλ, εμένα στον συγκεκριμένο χώρο όποιυ βρισκόμαστε τώρα ο Μπαμπινιώτης μού έχει φανεί κάποιες φορές πιο συμπαθής (ή ίσως πιο αξιοσυμπάθητος) απ’ όσο μου φαίνεται γενικά στη ζωή μου.

  Συγκεκριμένα επιστημονικά ή δεοντολογικά λάθη στα οποία κατά καιρούς έχει υποπέσει, είμαι σε θέση να τα δω όσο ο καθένας. Αλλά άλλο αυτό κι άλλο το μπούλιγκ που τρώει ερήμην καμιά φορά εδώ.

 182. Γς said

  … και όμως… μοιάζουν τόσο με τους γλάρους

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/04/urbanlegends/#comment-236393

  Θα σου έλεγα να έρθεις στο σπίτι μου να ανεβούμε στη σοφίτα.

  Να σου δείξω τα γραμματόσημά μου.
  Εχω κάτι Αλμπατρος της Ρεπιμπλίκ Φρανσέζ..
  Μούρλια. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
  [Να βάζεις σάλιο να τα κολλάς σε φακέλους]

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/04/urbanlegends/#comment-236396

  ——-

  Δεν τσίμπησε…

 183. ΚΩΣΤΑΣ said

  178 Αεροζολ, επί της ουσίας του σχολίου μου @167 εξήγησα ότι τα περί εξοστρακισμού είναι η υπερβολή, η πλακίτσα το τσίγκλισμα…

  Για τον Μπαμπι, που αναρωτιέσαι αν είναι πράγματι συμπαθής, για μένα είναι ένας από τους καλύτερους εν ζωή γλωσσολόγους μας και μου είναι γι΄ αυτό το λόγο και συμπαθής. Προσυπογράφω και αυτά που λέει ο Πέπε στο @181.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αλλά άλλο αυτό κι άλλο το μπούλιγκ που τρώει ερήμην καμιά φορά εδώ.»
  Ε, όχι και μπούλινγκ στον εθνικό και μιντιοπρόβλητο γλωσσολόγο! Από πότε η κριτική είναι μπούλινγκ; Άλλωστε, ερήμην μπούλινγκ δεν υπάρχει. Αν δεν το παίρνεις χαμπάρι, τι σόι παρενόχληση είναι;

 185. Nestanaios said

  113 Πεπε.

  Δεν έχει καμμία σημασία με ποιο τρόπο δασύνεται ένα γράμμα. Σημασία έχει η κατανόηση της δασύτητας των στοιχείων. Η καταγραφή των δασέων στοιχείων πρέπει να διαφέρει από την καταγραφή των ψιλών στοιχείων. Το ένα είναι γλυκό νερό, το άλλο αλμυρό νερό. Έχουμε το «π», το «β» και το «φ». Εδώ η δασεία ούτε έπεται ούτε προηγείται. Η δασεία είναι ενσωματωμένη.
  Εγώ είμαι σίγουρος ότι μερικές χιλιάδες χρόνια πριν τον Όμηρο όλα τα στοιχεία είχαν ενσωματωμένη τη δασεία ή την ψιλή. Έψιλον, εδασύ, άψιλον, αδασύ, ύψιλον, υδασύ, όψιλον, οδασύ, ρψιλό, ρδασύ. Και δεν έχει σημασία ο τρόπος που γίνεται. Σημασία έχει ότι πρέπει να γίνεται. Άλλη η έννοια του «ρ» και άλλη η έννοια του ῥ.

  «Ἰλέα τὸν ῥ’ ἐφίλησεν ἄναξ Διὸς υἱὸς Ἀπόλλων.»
  «Ἰλέα τόν ρ’ ἐφίλησεν ἄναξ Διὸς υἱὸς Ἀπόλλων.»

  Το «ρ» είναι στοιχείο του χρόνου και όταν ψιλούται σημαίνει χρόνο γνωστό και καλό και ό,τι είναι φίλα προσκείμενο στον άνθρωπο. Όταν το «ῥ» είναι δασύ, ο χρόνος είναι αόριστος, άγνωστος, κακός και ό,τι είναι μη φίλα προσκείμενο στον άνθρωπο.

  Έτσι σκέπτεται η γλώσσα η ελληνική.

 186. ΓΤ said

  Κάποτε ζήσαμε τις Λευκές Νύχτες με τον Μπαρίσνικοφ
  τώρα ζούμε τις Ήσυχες Νύχτες με τον Χαρδαλιά…

  τράτζικ

 187. Γς said

  Γραμματόσημα 2

  «όποιος εμπορεύεται ή καπηλεύεται ιερά κειμήλια και μυθώδεις διηγήσεις του Χριστού, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, δεν ανήκει στο πλήρωμα της Εκκλησίας»

  Τουλάχιστον, γραμματόσημο είχανε?

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/19/ultracrepidam/#comment-654254

 188. Πέπε said

  @184:

  > > Από πότε η κριτική είναι μπούλινγκ;

  Δεν αναφέρθηκα στην κριτική, αλλά στο μπούλιγκ. 🙂
  (Και δεν αναφέρθηκα στον Νικοκύρη, αν αυτό φάνηκε, ούτε φυσικά σε όλα τα σχόλια όλων των σχολιαστών.)

  > > Άλλωστε, ερήμην μπούλινγκ δεν υπάρχει.
  Ντάξει, δεν υπάρχει. Πρόσθεσε νοερά εισαγωγικά.

  Όλο τα τσιγκουνεύομαι τα εισαγωγικά (βλ. και #175) κι όλο τελικά χρειάζονται! 🙂

 189. Γς said

  Γραμματόσημα 3

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/26/bost-3/

 190. Μαρία said

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  188: Όσα εισαγωγικά και να βάλουμε, μπούλινγκ σε πανίσχυρα πρόσωπα δεν μπορεί να γίνει. Μόνο σε αδύναμα και περιθωριοποιημένα. Οι λοιδορίες που διαβάζουμε στα σχόλια εδώ είναι μια φυσική αντίδραση απέναντι στην υπερπροβολή του Μπαμπινιώτη εκ μέρους των κατεστημένων ΜΜΕ αλλά και απέναντι στον πατερναλιστικό τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλει στην κοινωνία κάποιες αμφιλεγόμενες γλωσσικές απόψεις του και στην αντιεπιστημονική φιλοδοξία του να θέλει να ρυθμίζει τη γλώσσα.

 192. Γς said

  Γραμματόσημα 4

  Μια φορά παιδί μού ‘χε έρθει να σπάσω στο ξύλο έναν συνάδελφο του πατέρα μου και καλά βετεράνο φιλοτελιστή που ήρθε να δει τη συλλογή μου και μου έβγαζε ένα ένα τα γραμματόσημά μου σκάρτα.

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/07/yposim/#comment-157130

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να επιβάλλει, μια που το’ χει χρόνια αυτό το αντιπαθητικό χούι.

 194. Pedis said

  Τι θέλει να πει ο ποιητής και δίνει η Τζαβέλλα από κάτω λάικ με εμοτική ελληνική σημαία;

 195. leonicos said

  οψιόν

  είναι γελοίο που δεν το μεταφράζουν, αλλά εκτός από δυνατότητα σημένει και ενδεχόμενο, μια άλλη σημασία της δυνατότητας και στα ελληνικά

  Επομένως η οψιον δεν είναι μαργαριτάρι. μαργαριτάρι ε΄ναι που δεν το μετέφρασαν

 196. leonicos said

  σημένει και ενδεχόμενο

  είναι σημεντικό το σημαίνει

  εννοούν πως θα έχουν το δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσουν

  αυτό ΣΗΜΑΙΝΕΙ

 197. ΓΤ said

  Αρνησίμασκοι, κοβιδιώτες, παμπ @ Λονδίνο
  https://www.huffingtonpost.gr/entry/londino-aimateres-seykroeseis-diadeloton-kata-ton-metron-yia-ten-pandemia-kai-astenomikon_gr_5f6f700bc5b61af20e767999?utm_hp_ref=gr-homepage&utm_source=Sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

 198. Γς said

  Γραμματόσημα 4

  Από αυτό το γραμματόσημο ξεκινήσαμε

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/07/20/carenaggio/#comment-372823

  στη Βουγιουκιλάκη καταλήξαμε

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/07/20/carenaggio/#comment-372832

 199. Γς said

  198:

  >Γραμματόσημα 4

  Γραμματόσημα 5

 200. ΓΤ said

  @191

  Στην ηλικία που είναι δεν μπορεί να κουμαντάρει το βρακί του, θέλει, τρομάρα του, να ρυθμίσει τη γλώσσα, αυτό το ανυπόδουλο ποτάμι…

 201. leonicos said

  169 Dong-Ho Spiros Merimanis said

  Τρεις μόνο

  Η γυναικολόγα δεν έχει άντρα πελάτη

 202. Γς said

  187:

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/19/ultracrepidam/#comment-654254

  Το χτήνος πάλι

  Δημήτρη, τόχω ξαναπεί: Άμα ήτανε μέιλ ή έστω φαξ του Χριστού να το δεχτώ. Επιστολές γράφει ο πασαένας. Τουλάχιστον, γραμματόσημο είχανε? Θα έχει αμύθητη αξία λέμε.

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/19/ultracrepidam/#comment-654254

 203. ΓΤ said

  Τήρηση αποστάσεων απόψε στο Θέατρο Γης

  https://www.grtimes.gr/ellada/thessaloniki/poios-koronoios-chamos-se-parastasi-sti-thessaloniki-foto?_route_=ellada/thessaloniki/poios-koronoios-chamos-se-parastasi-sti-thessaloniki-foto

 204. Γς said

  202:

  Τα μπερδεψα.

  Λεκανόστ

 205. Μαρία said

  Μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποιούν εστιάτορες της Θεσσαλονίκης.
  https://www.grtimes.gr/ellada/thessaloniki/metamesonychtia-diamartyria-estiatoron-sto-leyko-pyrgo-live?_route_=ellada/thessaloniki/metamesonychtia-diamartyria-estiatoron-sto-leyko-pyrgo-live

 206. ΓΤ said

  @205

  Γι’ αυτό όταν ανέβω στη Λευκοπυργιώτισσα θα πάω από το μεσημέρι με τον Κωστάουα για μεζέδες, ώστε, όταν έρθει η χαρδαλιώρα, να ακούμε χαλαρά, έτσι που θα ‘μαστε, τον Μπομπ ΝτίΡΛαν…

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167 >>Είχα δει κι εγώ ότι είναι δύο τα γραμματόσημα και…
  Άστα αυτά τα Θεσσαλομακεδονίτικα! :)Σε πήρε απευθείας ο πόνος για τον Θ. Δεν τα είδα ουτ΄εγώ κατά πρώτοις, ούτε το Κιγκέρι (γεια σου Κιγκ!) 🙂
  Είδες τί έλεγε η Αναφιώτισσα γιαγιά χθες στο κείμενο της Κρόνης;
  «Η μάνα του δε με ήθελε γιατί ήταν κρητικιά » κατάλαβες τώρα… 🙂
  Για τον Μπάμπι, τα είπαμε, να μην τα ξαναπούμε. (Όχι τα γλωσσολογικά-αυτά για τους ειδήμονες εδώ) .Ο Πέπε είναι αθώος, άσε να τον μισοσυμπαθεί. Θα μάθει. 🙂

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γαλλία: «Βρισκόμαστε σε απόγνωση», λένε οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων στη Μασσαλία
  Αργότερα το μεσημέρι θα μεταβεί στη Μασσαλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
  Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα τον υποδεχτούν φωνάζοντας το σύνθημα «ας μείνουμε ανοιχτοί
  https://www.capital.gr/diethni/3483354/gallia-briskomaste-se-apognosi-lene-oi-idioktites-mpar-kai-estiatorion-sti-massalia

 209. Πέπε said

  @191:
  > > Όσα εισαγωγικά και να βάλουμε, μπούλινγκ σε πανίσχυρα πρόσωπα δεν μπορεί να γίνει.

  Ε αφού προυκλήθην…!

  Λοιπόν:

  Όχι Γιάννη. Πανελληνίως μπορεί να είναι πανίσχυρο πρόσωπο, αλλά μέσα στην έδρα του Σαραντάκου δεν είναι. Έχει βγει δυο-τρεις-πέντε φορές ο Νίκος εδώ να τον κράξει για ορισμένα που λέει, φέρνοντας επιχειρήματα με τα οποία μπορεί ενίοτε να διαφωνώ αλλά πάντως είναι επιχειρήματα, και κάθε φορά σηκώνεται ο πάσα πικραμένος, και ανίκανος να σκεφτεί οποιοδήποτε επιχείρημα ή έστω να κατανοήσει εκείνα του Νίκου, βλέπει τον πανίσχυρο πεσμένο κάτω, κι έρχεται να ρίξει κι αυτός την ανέξοδη σφαλιάρα του, με σλόγκαν όπως «κανένας κανόνας στη γλώσσα», «όλα είναι σοστά» και τέτοια.

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εγώ πάλι νομίζω ότι ο Μπάμπι μάς (μου) κάνει μπούλινγκ, μ΄αυτόν τον «προσεκτικό ομιλητή» και «προσεκτικό ομιλητή»,
  σαν την αυτοπροστασία ένα πράμα 🙂

 211. Γιάννης Ιατρού said

  207. 210: Κέφια βλέπω 🙂 👍

 212. Γιάννης Ιατρού said

  Κοινωνήσατε ρε σεις;

  Πολιτιζμός!

 213. Γιάννης Ιατρού said

  Ξέχασε την μία φωτό… προηγουμένως

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  209:Στο παρόν ιστολόγιο, Πέπε, τέτοιοι ούγκανοι σχολιαστές δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, δεν σχολιάζουν αρνητικά τον Μπαμπινιώτη, άλλοι είναι τα «θύματά τους. Μην μπερδεύουμε τον χώρο σχολίων που μας φιλοξενεί με τον χώρο σχολίων του Πρώτου Ψέματος (και συγγνώμη για το μπούλινγκ στην αξιόλογη φυλλάδα). Το να σχολιάζεται εδώ αρνητικά ο Μπαμπινιώτης, μάλλον ως πράξη αντίστασης απέναντι στην απόλυτη κυριαρχία του μπορεί να θεωρηθεί, κάτι σαν γαλατικό χωριό εντός της Μπαμπινιωτοχώρας. Αν το να τσιμπάει το θαρραλέο κουνούπι τον αλαζονικό ελέφαντα, είναι μπούλινγκ, τότε τι να πω, ζήτω το μπούλινγκ!

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και, να συμπληρώσω και αυτό: τα θύματα του μπούλινγκ είναι ανυπεράσπιστα. Εδώ υπάρχουν υπερασπιστές του Μπαμπινιώτη και μάλιστα εκλεκτοί (και το εννοώ), για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, γλωσσικούς, κομματικούς, ανθρωπιστικούς εσχάτως κλπ. Οπότε και στο γαλατικό χωριό ακούγονται φωνές που λένε «Μπάμπι, δεν είσαι μόνος!» ☺
  Χωρίς παρεξήγηση, Πέπε, όλα αυτά, έτσι; Σε εκτιμώ πολύ και, όταν εκφράζω εδώ γλωσσικές απορίες, στη δική σου βοήθεια προσβλέπω κυρίως.

 216. ΓΤ said

  27.09> Της Εμφανίσεως του ΕΝΦΙΑ στην Προσωποποιημένη

 217. ΚΩΣΤΑΣ said

  Φίλες και φίλοι, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τυχαίνει πολλάκης να είμαι το πνεύμα αντιλογίας εδώ μέσα, ο κακός της παρέας. Ύστερα μετανιώνω και αναρωτιέμαι, λες να τους στενοχώρησα; Ολυμπιακός* για ύπνο κάπως άκεφος. Τώρα που είδα το γλέντι που στήσατε, επανήλθα ψυχολογικά. Άρα προέκυψε και κάτι καλό. Συν ότι σας δίνω την ευκαιρία να εκτονωθείτε για τα καλά. Δυο θεματικές έθεσα, ενωτικό και Μπάμπι και πήραν φωτιά τα σχόλια. 😂

  Ναι, ρε Έφη και λοιποί, από έναν καθιαυτού Θετταλομακεδόνα, μπαγιάτη και δεξιό τί περιμένετε; ειλικρίνειες; 😉
  Μόνο για το Κιγκέρι στεναχωριέμαι κάπως, μην τυχόν την ενέπλεξα άθελά της. Είναι νέα εδώ και δεν ξέρω πως τα εισπράττει αυτά που γράφω. Καλή μου συμπατριώτισσα, αν τυχόν σε στεναχώρησα σου ζητώ ειλικρινά συγνώμη. 🙂

  *Κλεμμένο αυτό, Ολυμπιακός=πάω

  **Τελευταία στιγμή, μετά το ριφρες: «Μπάμπι, δεν είσαι μόνος!» 🤗🤭🤫🤔🤣

 218. dryhammer said

  «Μπάμπι, δεν είσαι μόνος!»

 219. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  #ΖεσουίΜπαμπί το κάνατε αποβραδίς, βλέπω… 🙂

 220. π2 said

  175: Ναι, σαχλαμάρα έγραψα, το ῥήγνυμι έχει δίγαμμα (ετυμολογικά). Μπερδεύτηκα από την πολυτυπία του γράμματος που υποδηλώνει τον δασύ φθόγγο στα αρχαϊκά αλφάβητα (ήτα, μισό ήτα, τετράγωνο, τετράγωνο με σταυρό, ήτα με δυο γραμμές κ.ά., νομίζω ακόμη και το γράμμα που αλλού δηλώνει το δίγαμμα).

 221. ΓΤ said

  217@

  Άμα λες ότι είσαι πνεύμα αντιλογίας, τι να πούμε για τον ΓΤ…

 222. ΓΤ said

  Χωρίς λόγια

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  217: Δεξιός σε ιστολόγιο όπου πλεονάζουν οι αριστεροί δεν θεωρείται πνεύμα αντιλογίας αλλά αντιπολίτευση. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία. ☺ Μόνο που εκεί οι αριστεροί και γενικώς οι μη δεξιοί δύσκολα βρίσκουν μέσο για να εκφραστούν και να ακουστούν.

 224. Χαρούλα said

  ΚΩΣΤΑ μην βιάζεσαι να παρουσιαστείς ως ο μόνος αντιρρησίας. Δεν θα μας βάλεις στην άκρη όλους εμάς τους άλλους!😊 Μπορεί πολιτικά οι περισσότεροι να ταυτίζονται, αλλά εδώ μέσα σε γενικότερα θέματα, όλο …αντιρρησίες έχει! Αφού ακόμη δεν καταλήξαμε πως μετράμε τα χρόνια!
  Και με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αντιρρήσεις είναι ευγενικές και αφορμή για σκέψη. Είδες τι κουβέντα προκάλεσες! Μετά το βίβα Μπαμπι σου, βίβα Σαββόπουλος από μένα! Περιμένω το βίβα Καζαντζάκης από τον επόμενο!😂🤣🤪

 225. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  224 Ο Σαββόπουλος έχει πολλούς θαυμαστές και φίλους και στο ιστολόγιο

  222 …

  220 Οπότε γενικά η δασεία του ρο δεν σημειώνεται στις επιγραφές, έτσι;

 226. π2 said

  225γ: Θα πρέπει να το ψάξω κι άλλο.

 227. Κιγκέρι said

  217: ΚΩΣΤΑ,

  Καλέ, προς Θεού, τι να με στεναχώρησες, ίσα-ίσα, σ´ευχαριστώ για την συμπατριωτική αλληλεγγύη! Εγώ νιώθω αμήχανα, γιατί εξαιτίας της απροσεξίας μου, ανέλαβα -δικεόρος απλέρωτος- την υπεράσπιση του εξίσου απρόσεκτου Τ.Θ και εκτέθηκα. Τουλάχιστον εγώ εκτέθηκα γράφοντας ένα ψευδώνυμο σχόλιο σε μπλογκ, ενώ αυτός δημοσίευσε την τσαπατσουλιά του με ονοματεπώνυμο και φωτογραφία.

 228. gpoint said

  # 166

  Εξυπακούεται !! Ισως αν προκριθεί στους ομίλους να πάρει 3-4 ΕΤΟΙΜΟΥΣ παίκτες για να κτυπήσει πρωτάθλημα με πιο λίγους δεν γίνεται. Αν ήταν αλλιώς θα χρησιμοποιούσε Βεϊρίνια, Μάτος, Ζαμπά κλ.π. και δεν θα τελείωνε ο ματς με 4 παίκτες 21 ετών έναν 20, έναν 18 κι έναν 16.
  Βοηθάνε κιοι άδειες κερκίδες, δεν έχει αντιδράσεις κι όπως εξήγησα η τζούφια χρονιά και η ανάγκη να ανέβει θέσεις η Ελλάδα για να μηνέχουμε κιάλλες τζούφιες.
  Σ’ αυτά τα ματς το ενδιαφέρον εστιάζεται στα νέα πρόσωπα, ο Τσόλακ μπορεί να βοηθήσει άμεσα, ο Νινούα δεν έχει κορμί, ο Ουάγκα φαίνεται ναχει ξεχάσει την μπάλλα λόγω αποχής κι ο Περέιρα πιθανότατα θα βελτιωθεί πολύ σύντομα.δλδ μάλλον θα πουληθεί ο Γιαννούλης τον Δεκέμβρη.
  Εννοείται για δυο ματς την βδομάδα υπάρχουν μόνο Ζίφκοβιτς, Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, μάλλον Τσόλακ και… Εσίτι. Ο Τζόλης μετά το ματς της Τετάρτης πρέπει να ξεκουρασθεί αλλιώ θα πάει χαμένος α λα Νίνης.

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για σκεφτείτε τις παρέες μας στην εξωδιαδικτυακή ζωή: πότε πλήττουμε μαζί τους και κρυφοκοιτάμε το ρολόι; Όταν επικρατεί ομοφωνία. Το τέλειο αντιφάρμακο στην πλήξη είναι η διαφωνία που συνοδεύεται από επιχειρήματα.

 230. Κιγκέρι said

  Κι ένα ραμόνι για τα πνεύματα αντιλογίας:

  Μια ξαδέρφη μου, όταν ήταν μικρή-μικρή, αντιμιλούσε πολύ συχνά στους γονείς της. Της έλεγε λοιπόν ο θείος μου: Παιδί μου, μην είσαι πνεύμα αντιλογίας! Μια μέρα λοιπόν που διαφωνούσαν πάλι σε κάτι, γυρίζει αυτή με ύφος και του λέει: «Μπαμπά, μου φαίνεται ότι είσαι μεγάλος μαντιλογίας»!

 231. ΓΤ said

  Μητροπολίτης Βεροίας (Γιάννης Καλπακίδης): «[…] Γι᾽ αὐτό καί ἄς μήν ἀκοῦμε ὅσους εἴτε ἀπό ἄγνοια εἴτε ἀπό σκο­πιμό­τητα συκοφαντοῦν τό ἱερό μυστή­ριο τῆς θείας Κοινωνίας, τήν ἕνωσή μας δηλαδή μέ τόν ἴδιο τόν Χριστό, ἰσχυ­ρι­ζόμενοι ὅτι μπορεῖ νά μετα­δοθεῖ δι᾽ αὐτοῦ ὁ κορωνοϊός. […]».

  Πλήρες στο https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/39621-beroias-min-akoume-osous-eite-apo-agnoia-eite-apo-skopimotita-sukofantoun-tin-theia-koinonia

 232. Πέπε said

  @215:

  Γιάννη, αφού σε διαβεβαιώσω για το αμοιβαίο της εκτίμησης, να σε πληροφορήσω ότι καθόλου δε με νοιάζει ποιος θα υπερασπιστεί τον Μπάμπη, ο ίδιος (που είναι μεγάλο παιδί) ή άλλος ή κανείς. Μιλάμε για απόψεις για τη γλώσσα, και σ’ αυτές εστιάζω, όχι στο ποιος τις εκφράζει και πώς αισθάνεται αυτός.

  Να ‘γραφε εδωμέσα ο ίδιος ο Μπάμπης, και να έλεγε «ρε παιδιά μη μου την πέφτετε γιατί κι εγώ μια ψυχούλα έχω κι αυτή ευαίσθητη, κλαψ», να το σκεφτόμουν λίγο. Αλλά, πιστεύοντας ότι ακόμη κι αν έγραφε εδώ, πάλι δε θα ‘λεγε αυτό αλλά μόνο για τις απόψεις θα συζητούσε, το προσπερνώ με πλήρη αδιαφορία.

 233. ΓΤ said

  228@

  Πώς θα προκριθεί στους ομίλους αφού «δύο ελληνικές δεν χωράνε»;
  Κατάλαβα, πάμε για υποκλυσμό Γαύρου…

 234. ΓΤ said

  29.09@22:00

  Ομόνοια-ΟΣΦΠ [4,15-3,30-1,75]

  Πρόκριση

  ΟΣΦΠ δεν γίνονται δεκτά τα αντίστοιχα στοιχήματα
  ΟΣΦΠ στα 90′ 1,03 (15,00)
  ΟΣΦΠ στην παράταση 17,50 (29,00)
  ΟΣΦΠ στα πέναλτι 28,00 (28,00)

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μιλάμε για απόψεις για τη γλώσσα, και σ’ αυτές εστιάζω, όχι στο ποιος τις εκφράζει και πώς αισθάνεται αυτός.»
  Συμφωνούμε, το λοιπόν.

 236. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει καταλάβει κανείς γιατί δεν χωράνε, ούτε για μια φορά, δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους του τσαμπιολί; Γιατί, στο παρελθόν που οι όμιλοι ήταν λιγότεροι, μια χαρά χωρούσαν. Άλλωστε τα ίδια παραμύθια έλεγαν οι μπαοκτσήδες, όταν κληρώθηκαν με την Μπενφίκα, και μια χαρά προκρίθηκαν. Αν προκριθούν και τώρα, τι θα λένε άραγε; Ότι νίκησαν θεούς και δαίμονες, είναι Μπαοκάρα αφού;

 237. gpoint said

  # 233

  Αν το πέναλτυ ήτανε εις βάρος του ΟΣΦΠ θα είχανε πάει στο VAR και θα το είχανε ακυρώσει λόγω προηγηθέντος φάουλ, την αβάντα του την πήρε ο ΟΣΦΠ και πάλι.
  Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Η Ουέφα δεν είναι παράγκα να μην σέβεται το θέαμα. Προτιμήσεις έχει και φαίνονται διαχρονικά, με μεγαλύτερη χοντράδα ως τώρα τον αποκλεισμό της ΠΣΖ από την Μπαρτσελόνα κι αυτό όμως μέσα σε ανεκτά όρια έγινε.Οπως είδες φέτος έπαιξε-επιτέλους-τελικό μετά από αρκετές σφαγές. Οπωσδήποτε η Κράσνονταρ δεν είναι Αγιαξ για να είναι τόσο επώδυνος ένας αποκλεισμός της κι από την άλλη φέτος είναι χρονιά χωρίς κόσμο στα γήπεδα, πιστεύω πως μια αβάντα θα την έχει η Κράσνανταρ, τώρα αν θα είναι αρκετή δεν μπορώ να το εκτιμήσω.
  Μην ξεχνάς πως κανένας δεν λέει τι θέλει σε τέτοιες περιπτώσεις, αφήνεται να εννοηθεί, ο Κουγιουμτζόγλου είπε μια φορά στον Σιγάλα να χάσει την βολή κι ξαφανίσθηκε προπονητικά

 238. ΚΩΣΤΑΣ said

  224 Χαρούλα, κι εμένα μ’ αρέσει ο Διονύσης, να και κάπου που ταιριάζουμε! 😉

  227 Κιγκέρι, χαίρομαι! 😄

 239. Σε κανέναν δεν αρέσει ο Διονύσης περισσότερο από μένα 🙂

 240. ΣΠ said

  237
  Δεν ήταν ο Κιουμουρτζόγλου, ήταν ο μακαρίτης Μάκης Δενδρινός.

 241. Theo said

  @239:
  Να βρούμε ένα σαββοπουλόμετρο, να δούμε αν αρέσει περισσότερο σε μένα ή σε σένα 🙂

 242. 241 Κάποτε είχα πληρώσει ολόκληρη παρέα επειδή απάντησα λάθος στίχο στο αντίστοιχο κουίζ (από τη «Μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη»). Σε προειδοποιώ ότι έχω απομνημονεύσει μέχρι και τις συνεντεύξεις της περιόδου ’63-83.

 243. Pedis said

  # 222 – αν κοτάει ας έρθει προσφυγάκι να του μάθουν τα βούρλα πολιτισμό.

 244. Theo said

  @242:
  ΟΚ, ρίχνω λευκή πετσέτα 🙂

 245. Γιατί ξέρεις ότι, για τον Σαββό, η παράδοση έχει θετική σημασία 🙂

 246. Theo said

  @245:
  Ναι, φυσικά 🙂

 247. Χαρούλα said

  Ααα! Όχι δεν μπορώ να συγκριθώ, Δύτη και Theo. Χαίρομαι όμως που είμαστε μεγάλη ομάδα…🤣!

 248. gpoint said

  # 236

  Οταν παίζανε δυο ομάδες στους ομίλους τσουλου ΔΕΝ ΠΑΙΖΑΝΕ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ, παίζανε απευθείας λόγω υψηλής θέσης της Ελλάδας στο ράνκιν. Ηταν τότε που μόνο οι μπουμπουνοκέφαλοι δεν έβλεπαν πως ο ΠΑΟ «βολευότανε» με την δεύτερη θέση που έδινε λόγω τσουλού τα ίδια λεφτά με την πρώτη και γλύτωνε και τα πριμ πρωταθλήματος και άφηνε τον ΟΣΦΠ να κτίζει παράγκες. Μόλις τελείωσε η απ ‘ευθείας δεύτερη θέση αχίσανε τα όργανα κι «ανακάλυψε» κι ο ΠΑΟ την παράγκα γιατί έχασε το κοκό αλλά ήταν αργά. Να σου θυμίσω πως όταν βγήκε τρίτος ο ΠΑΟΚ το 2004 (με το Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-0 (ο Ηρακλής ερχόταν από 3 ήττες και έχασε επίσης τα τρία επόμενα τελευταία παιχνίδια !) και μετά ήττα στην Τούμπα με το δώρο του Βόκολου στο τέλος για να μη βγει πρωτοδεύτερος) ο Ανανάς-Τασιάδης αφού αρνήθηκε μεταγραφές δεν έκανε προετοιμασία κι έβαλε τον τιμωρημένο Λουκά για να μηδενισθεί ο ΠΑΟΚ στο ματς με τους Ισραηλινούς και να μην παίξει τσουλού. (Μετά πήγε στην Κύπρο 7 χρόνια να «ξεχαστεί» το ζήτημα κι υπάρχουν ακόμα άνθρωποιπου τον θεωρούν ΠΑΟΚτσή )
  Ξεχνάς πως τότε δεν βάζανε από 4-5 ομάδες οι μεγάλες χώρες και τότε το δύσκολο ήταν να περάσεις στους δεύτερους ομίλους, ήταν κι οι χώρες λιγότερες και άλλα οικονομικά μεγέθη.
  Δεν θα αυτοκτονούσε η Ουέφα αν πέρναγε ο ΠΑΟΚ πέρισυ αλλά καλού-κακού ο Τέηλορ δεν σφύριξε το κραυγαλέο φάουλ στην γραμμή της περιοχής στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Το ίδιο κριβώς έγινε την Τρίτη στο Κράσνονταρ. Σύμπτωση ;
  Πέρσι ο ΟΣΦΠ έσφαξε στην κυριολεξία τους Τούρκους και μετά στην ρεβάνς της νίκης του στο Κράσνανταρ με το σκορ 0-0 δεν δόθηκε πέναλτυ σε βάρος του που θα το έδινε και ο καραπαπάρας. Φέτος ακόμα φωνάζουν οι Κύπριοι για το πέναλτυ. Σύμπτωση ; Εγώ το λέω προτίμηση !

  Αυτά ίναι αυτονόητα για όσους παρακολουθούν τα παιχνίδια και δεν έχουν γράσσο στα μάτια και σερβόφρενα στο μυαλό, δεν τα γράφω για σένα , μας διαβάζουν άσχετοι και μικρά παιδιά και δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα όσα γράφεις. Οι υπόλοιποι, μόνο που χαρακτήρισες τον Ιβάν χαλίφη στην θέση του χαλίφη, ενώ του πήρανε ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά και δεν τον αφήσαν να διεκδικήσει ένα άλλο με το παραμύθι της πολυϊδιοκτησίας έχουν καταλάβει πω το μένος σου υπερισχύει της λογικής σου στα αθλητικά (και με ελαφρές- ακόμα- παρενέργειες στα άλλα. Να το προσέξεις, πριν είναι αργά.)

 249. aerosol said

  #183
  Κώστα συμφωνώ για τον γλωσσολόγο Μπαμπινιώτη -αλλά και τον δάσκαλο. Εξακολουθώ όμως ν’ αναρωτιέμαι να υπάρχουν χώροι (όχι άνθρωποι) που να τον βλέπουν με συμπάθεια.
  Εννοήσα το χιούμορ σου (το εξήγησες επαρκώς) αλλά καμιά φορά σκέφτομαι… ε… μεγαλόπληκτρα;!
  Για το μπούλινγκ με κάλυψαν άλλοι.

 250. nikiplos said

  συγνώμη για την παρέκβαση, αλλά δεν κολλάει το ερώτημά μου στην άλλη ανάρτηση με τα διηγήματα.

  Λοιπόν βγάζοντας τα ματάκια μου με τις εγκυκλίους που βγάζει σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας το ΥΠΕΠΘ και που αφορούν διάφορους διαγωνισμούς κλπ,
  συναντώ συχνά τις «πληροφορίες» που καταχωρούνται, έχουν καταχωρηθεί κλπ.

  Λοιπόν σας γέλασα. Όχι μόνο δεν συναντώ αυτό, αλλά συναντώ συχνά τις «καταχωρισμένες πληροφορίες» (οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ), και πληροφορίες που καταχωρίζονται… Σήμερα συνάντησα και πληροφορίες που έχουν καταχωρισθεί και άλλα τέτοια ορέα…

 251. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστό είναι το καταχωρισμένος, Νίκιπλε:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://e-didaskalia.blogspot.com/2018/01/blog-post_153.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwj52NmH14nsAhVKMewKHW3vBIwQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw37NxqnvQULW04llGT-1HKZ&cshid=1601221594841

 252. nikiplos said

  251@, Δάσκαλε σε ευχαριστώ από καρδιάς! Γιατί είχα εκνευριστεί, τελικά έχων άδικο. Εγώ γράφω συνήθως καταχωρημένος και καταχωρηθείς και καταχωρώ… το καταχωρίζω μου θύμιζε πάντα το καταχερίζω.

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  248: Τα λέμε μετά το επαναληπτικό παιχνίδι, Τζι. Αν ο Μπάοκ αποκλειστεί εξαιτίας της διαιτησίας, θα προβληματιστώ με όσα συνωμοσιολογικά γράφεις κατά συρροήν και καθ’ έξιν. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, ψάξε να βρεις δικαιολογίες να μας ξεφουρνίσεις.

 254. rogerios said

  Όλοι είμαστε οπαδοί και πονάμε τις ομάδες μας, αλλά δεν λέμε και ψέμματα για να στηρίξουμε θεωρίες που κατασκευάσαμε στο μυαλό μας, δεν φωνάζουμε και δεν βρίζουμε τους υπόλοιπους αποκαλώντας τους «μπουμπουνοκέφαλους». Δύο ομάδες να παίζουν απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ η Ελλάδα είχε μόνον όταν έστελνε 3 ομάδες στη διοργάνωση, επειδή είχε φτάσει στην 6η θέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ (και δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποια ομάδα έδωσε τους βαθμούς για να φτάσει η χώρα τόσο ψηλά). Αυτό συνέβη μοναχά σε δύο σαιζόν, το 2003-2004 (το 2003, 2ος ΠΑΟ, 3η ΑΕΚ) και το 2004-2005 (στο πρωτάθλημα του 2004, 2ος ΟΣΦΠ και 3ος ΠΑΟΚ). Συνεπώς ο ΠΑΟ έπαιξε ομίλους χωρίς προκριματικά άπαξ… Όλες τις υπόλοιπες χρονιές της μονοκρατορίας του Ολυμπιακού και της παράγκας για να παίξει ομίλους χρειάστηκε να δώσει 1 ή 2 προκριματικούς γύρους (98-99: απέκλεισε τη Στεάουα Βουκουρεστίου/ 2000-2001: απέκλεισε την Πολόνια Βαρσοβίας/ 2001-2002: απέκλεισε τη Σλάβια Πράγας/ 2005-2006: απέκλεισε τη Βίσουα Κρακοβίας/ 2008-2009: απέκλεισε Ντινάμο Τιφλίδας και Σπάρτα Πράγας κ.ο.κ.). Επισημαίνεται επίσης ότι 4 ομάδες είχαν οι μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες ήδη από το 2000 τουλάχιστον και ότι το σύστημα με δύο φάσεις ομίλων ίσχυσε για ελάχιστα χρόνια και ήδη το 2003 είχε καταργηθεί.

  Να αναμένω τουλάχιστον κάποια επανόρθωση ή μπα;

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  254: Θεωρίας συνωμοσίας χωρίς ψέματα υπάρχουν; Γιατί απαντάς στα σόβαρα στον μεγαλύτερο και πιο αγαπημένο διασκεδαστή του ιστολογίου; 😉

 256. Theo said

  Η σταχτοπούτα Χοφενχάιμ όχι μόνο σπάζει το αήττητο των γαύρων της Γερμανίας* αλλά και με 4-1 🙂

  *φίλος Γερμανός (Βερολινέζος) μού έλεγε ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση σαν τους δικούς μας γαύρους, είναι πολύ οργανωμένη και συνήθως κερδίζει με το σπαθί της, αλλά ελέγχει αρκετά πράγματα στις ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας της, εξ ου και σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν οπαδοί της Μπάγερν και αντι-Μπάγερν.

 257. ΓΤ said

  256@

  Ο οποίος φίλος Βερολινέζος δεν θα εκπλαγώ εάν μου πεις ότι έχει φάει τον Βατικανό Κώδικα με το κουτάλι, έχει τουλάχιστον ένα διδακτορικό (με αντικείμενο τον Ειρηναίο Λουγδούνου), σε επίπεδο γλωσσομάθειας γκιπερτίζει, γενικώς παίζει μεγάλη μπάλα 🙂

 258. rogerios said

  Στο μεταξύ, χάνει σήμερα ο Τσιτσιπάς στον τελικό του τουρνουά του Αμβούργου από Ρώσο τενίστα που ονομάζεται Андрей Андреевич Рублёв. Έ, οι ελληνικοί αθλητικοί ιστότοποι (τουλάχιστον οι SportFM, Sport24 και SDNA που τσέκαρα) Ρούμπλεφ τον ανεβάζουν, Ρούμπλεφ τον κατεβάζουν. Να υποθέσω ότι ούτε Ιστορία διάβασαν ποτέ για να γνωρίζουν τον εντελώς συνονόματο αγιογράφο (και πλέον άγιο) ούτε για τον Ταρκόφσκι τους μίλησε κανείς. 😉

 259. ΓΤ said

  @255

  Γιατί, φίλτατε, ένας σοβαρός απαντά πάντοτε στα σοβαρά 🙂
  Έχουμε απλώς μία ευπρεπούς τεκμηρίωσης αντίκρουση θέσης.

 260. Νέο Kid said

  258. Φίλτατε Ρογήρε, πρέπει να δώσουμε κάποιο ελαφρυντικό στους εκλεκτούς 🤪 ιστοτόπους όμως , διότι οι Αγγλοσάξωνες διεθνώς Andrey Rublev τον γράφουν και τον λένε (Ρούμπλεβ) τον Ρουμπλιώφ … Τι να κάνουν και οι θκοί μας οι ταλαίπωρ’ ; 😀

  Υποθέτω ότι είναι πρακτικά αδύνατο για αγγλοαμερικάνους να προφέρουν «Ρουμπλιώφ»

 261. rogerios said

  @260: Ναι Νεοκίδιε, για αυτό και τα ξεφτέρια μας γράφουν και λένε «Σάκχοβ». Πριν από 40 χρόνια θα μιλούσαν, φαντάζομαι, για τον Όλεγκ Μπλόκχιν. 🙂 Τι να κάνουμε… η έγνοια μας για το σωστό περιορίζεται στο αν πρέπει να πούμε Γιόρκσιρ, Γιόρκσερ ή Γιόρκσαρ, ώστε να φτάσουμε επακριβώς την ορίτζιναλ προφορά. 🙂

 262. ΓΤ said

  Θέλετε να μας αρρωστήσετε μάλλον. Το να περιμένουμε από αθλητικά σάιτ να έχουν διαβάσει για τον αγιογράφο Ρουμπλιόφ ισοδυναμεί με το να έχει ακούσει ο Πρηχτεντέρης για τους μαρκομανικούς ρούνους. 🙂

 263. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @241, 242, 247 κλπ. Αρχές δεκαετίας ’70 (70; 71; 72;) ένας μαθητής (εξαταξίου τότε) Γυμνασίου, αξύριστος για να φαίνεται λίγο μεγαλύτερος (δικτατορία γαρ..), έπαιρνε το τραίνο από Θεσσαλονίκη, έφτανε αργά το απόγευμα στην Αθήνα, πήγαινε (με τα πόδια, βεβαίως!) -πρώτα- στο «Ροντέο» και -μετά κάποιους μήνες- στο «Κύτταρο», άκουγε ευλαβικά και ενθουσιαστικά το πρόγραμμα, κοιμότανε στον Σταθμό και επέστρεφε με το πρώτο πρωινό..
  (Εαν βολέψει, θα σας τον συστήσω κάποτε.. 🙂

 264. Τι έγινε Ρογήρε, δεν σ’ αφήνουν να ησυχάσεις οι Βογόμιλοι; 😉

 265. Νέο Kid said

  264. Κτο ιέτα Μπαγκαμίλσκι; Τενίστες; 🤪

 266. ΓΤ said

  263@

  Χρόνια μετά, αναθυμάται όλα αυτά, κάθε μέρα, οπλισμένος με μαεστρική κουτάλα από τις 05:40…

  με τη σοφία της ρυτίδας
  και με τον οίστρο ενός νιάτου
  η σάλτσα εκρίθη αυτού του πιάτου
  υπογραφή μνήμης πατρίδας

 267. Theo said

  @257:
  Ακριβώς το αντίθετο. Παρότι ο πατέρας του ήταν καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ο ίδιος δεν έδωσε καν εξετάσεις για ΑΕΙ. Από πανκ, έγινε Πεντηκοστιανός, μετά Ορθόδοξος και τώρα αγνωστικιστής.

 268. Theo said

  @263:
  Μάλλον τα αρχικά του είναι Γ.Κ., και δεν εννοώ τον τέως Γ-Κ και Γ/Κ 🙂

 269. ΓΤ said

  το #262 στο #258

 270. rogerios said

  @262: Άμα τον ρωτήσουμε, μπορεί και να εκπλαγούμε… Δεν ξέρουμε τι πράγματα μαθαίνανε εκεί στην κερκίδα ορθίων της Σερβέτ όπου σύχναζε για χρόνια ο περί ου ο λόγος.
  @264: Με προκαλείς να απαντήσω όπως κάτι εκατόνταρχοι στον Αστερίξ… 😉 🙂

 271. sarant said

  270 Χαίρε Ρογήρε, δρομολόγησες μερικές πολύ ωραίες ατάκες!

  Αλλά για τον Αντρέι Ρουμπλιόφ μάλλον τη χάσαμε τη μάχη.

 272. dryhammer said

  261. Έμ; Οι μόνοι Ρωσομαθείς του Κολάμπια είναι οι γιοί των ολιγαρχών. Οι άλλοι πασαλείβουν Εγγλέζικα (Γιου Ες) και θα τους εγκαλέσουν…

 273. ΓΤ said

  267@ Καλό! 🙂
  270@ Δύσκολο το κόβω 🙂

 274. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @268. Είναι.. 🙂

 275. ΓΤ said

  @263, 266 (συνέχεια)

  πάνω ο Γιώργος απ’ το τσουκάλι
  ως παντεπόπτης τοματογεύσης
  μάτι στο πλάι, σελίδες «Νεύσης»
  χέρι ιερό, μια άλλη Κάλι

 276. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @266, 275. !!! 🙂 🙂 !!! 🙂 🙂

 277. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές ο Πρετεντέρης, ασχέτως αν στα γήπεδα και στις στήλες του χουλιγκανίζει. Καμιά σχέση με τα ημιαναλφάβητα των αθλητικών ιστότοπων.

 278. ΓΤ said

  @263, 266, 275 (συνέχεια)

  κι όταν τη σάλτσα κατεβάσει
  ανάσα ο σεφ μας για να πάρει
  θα γλυκοέβγει στο παρτέρι
  και με όλα αυτά που έχει διαβάσει
  ήρεμος πάει να πιάσει το νυστέρι

 279. ΓΤ said

  277@

  Ακριβώς γι’ αυτό το τέντωσα μέχρι τα μαρκομάνια 🙂

 280. Καλησπέρα,
  Αμφίσημος τίτλος είπατε. Δεν θα πει τίποτα. Βλέπω συνήθως τίτλους στο RSS κι ανοίγω κάποιους. Κι αυτόν τον άνοιξα γιατί μούκανε εντύπωση που ο Ρουβάς έκανε διαφήμιση χρησιμοποιώντας τζιπ της Μερσεντές χωρίς να της πάρει την άδεια. Και την πείραζε τη Μερσεντές σκέφτομαι κι ανοίγω να διαβάσω. Αλλά ο συντάκτης άλλα έλεγε
  «Διαφήμιση χωρίς άδεια από τη Mercedes με τον Σάκη Ρουβά να παρκάρει ένα τζιπ στο Ηρώδειο»
  http://www.topontiki.gr/article/407994/diafimisi-horis-adeia-apo-ti-mercedes-me-ton-saki-royva-na-parkarei-ena-tzip-sto

 281. ΓΤ said

  280@

  Η Mercedes είναι τόσο ισχυρή, που θα ‘ρθει μέρα που θα δίνει άδεια στη Μενδώνη. Είναι πολύ σωστή η σύνταξη, δείχνει το εγγύς μέλλον.

 282. gpoint said

  # 254

  Φυσικά όταν πονάει η ουσία πιάνεσαι από λεπτομέρειες και μιλάς για «ψέμματα» πάνω σε ανούσιες λεπτομέρειες, Διότι άλλο ήταν το τότε κι άλλο το τώρα, τότε από 4 ομάδες είχαν μια-δυο χώρες, σήμερα η πρώτη έχει μέχρι και 6 και αλλες τρεις από 4-5. Σαφώς και πέρασε ο ΠΑΟ κάποιους προκριματικούς για τους ομίλους (όχι πλέη οφφ όπως σήμερα και μια φορά θυμάμαι ο γάβρος με μια ομάδα από Γιουγκολαβία ) αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά μονοπάτια πρωταθλητών και δευτεραθλητών όπου χοντρικά από 20 ομάδες προκρίνονται δύο. Εσύ που κρατάς στατιστικές γράψε από πότε δημιουργήθηκαν και ποσες ομάδες πέρασαν (η ΑΕΚ στο πρωταθλητριών με φανταστική εύνοια στις κληρώσεις και ο γάβρος πέρσι με απίστευτες διαιτητικές και άλλες εύνοιες ) Τι σχέση έχουν αυτά τα μονοπάτια με τους αγώνες πριν 15 χρόνια με 1 σπανιότερα 2 αντιπάλους κι αυτούς από το καλάθι ;; Μόνο σαν δικαιολογία για να μιλήσεις για ψέμματα συγκρίνοντας τις βούρτσες με τις κτένες
  Πότε έπαιξε κάποια ελληνική ομάδα προκριματικά με πρωτοκλασσάτο αντίπαλο ;Να το πάμε πιο παλιά και να θυμηθούμε τις 5άρες από Μπάγιερν και όχι μόνο ; Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ από αυτήν αποκλείστηκε στα πέναλτυ κι αφού μερικά που έπιασε ο Φορτούλα επαναλήφθηκαν…
  Ηταν άλλες εποχές, πιο ρομαντικές σήμερα ΠΑΝΤΟΥ μεγάλες ομάδες είναι όσες έχουν μεγάλα γήπεδα γι αυτό ο ΠΑΟ έχει καταντήσει ανυπόληπτος και γι αυτό η Ντόρτμουντ είναι νούμερο 2 στην Γερμανία ενώ πριν 20 χρόνια δεν την ήξερε κανείς. Δεν σας φταίει κανένας ΠΑΟΚ για το ό,τι ο ΠΑΟ είναι μόνιμα πια εκτός τριάδαςκαι θα παρακαλάει το κράτος για γήπεδο γιατί επιχειρηματίας δεν βάζει λεφτά αν δεν πάρει γη και η Αλεξάνδρας δεν είναι περιουσιακό στοιχείο του ΠΑΟ, την χρήση έχει μόνο.
  Κιόσο για το μπάσκετ…σας το είχα γράψει εδώ και δυο χρόνια πως το 21 είναι το τέλος και σας φαινότανε ψέμμα. Μόνο που ο Τράκης βλέπει πιο καθαρά το Αθενς ελάιβ δεν τούκατσε και την έκανε με ελαφριά πηδηματάκια…

  Κατανοώ την πίκρα σας, ο Κύζας φταίει

 283. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λίγο άσχετο. Με παραξένεψε ο βαρύγδουπος τίτλος του συγγραφέα, το είδα δημοσιευμένο σε εφημερίδα που εκτιμώ και το βάζω, αν μπορείτε να μου λύσετε την απορία μου. Τί καπνό φουμάρει ο εν λόγω κύριος;

  Σίγουρα, δεν υιοθετώ τα λεγόμενά του. Ίσως σηκώνει συζήτηση σαν αντίλογος;

  https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/271014-%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD%C2%BB.html

 284. ΓΤ said

  283@

  Τα Other στο fb κάποιου είναι θησαυρός. Δέσε τώρα τη βαρεία με το ζενπρεμιέδικο πιγουνοκράτημα, πέρνα στην «Ελληνική Κοσμοκρατορία» στα Other, στον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας έτσι όπως διπλαρώνεται από το Τρυφερό Χοιρινό των Αδελφών Μπουχλαριώτη, μισό κιλό Ancient Hellas με Αετό Αμυγδαλέας, εγκαταστάσεις υδραυλικών και συγγραφελις για παντοφλάδικα, γι’ αυτό είσαι τιτάνας ξετρυπωτής προσωπικοτήτων

  https://www.facebook.com/agorastosagelos

 285. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για άνθρωπο που γουστάρει τον Τραμπ, τι μπορείς να πεις, Κώστα; Διάβασε τα άρθρα του και βγάλε συμπερασμα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://marketnews.gr/author/agorastos-aggelos&ved=2ahUKEwiL4Iil_YnsAhVPqaQKHUWgDmIQFjAFegQIBBAB&usg=AOvVaw13L1hQHY0c1Ha2WaenE_z4

 286. rogerios said

  @282: Λίγο πιο πάνω είναι το σχόλιό σου, δες τι έγραψες και μου λες μετά. Τα διάφορα ναι μωρέ έπαιζες προκριματικά, αλλά ήταν σαν να μην έπαιζες, είναι στο στυλ «Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω». Φέρε τον Παΐσιο, μήπως και μας τα εξηγήσει καλύτερα. Ας έγραφες ευθύς εξαρχής για τα νέα συστήματα του περρουκάκια με τα μονοπάτια πρωταθλητών κ.λπ., που πράγματι καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον δεύτερο στην Ελλάδα να φτάσει στους ομίλους (αν και ο ΟΣΦΠ το κατάφερε και μαγκιά του), να σου πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο. Πάψε, όμως, να διαστρέφεις. Και σε παρακαλώ, οι αναγνώστες του ιστολογίου δεν είναι μουζίκοι σου να τους χαρακτηρίζεις μπουμπουνοκέφαλους ή ότι άλλο νομίζεις. Είναι απρέπεια αυτό, πώς να το κάνουμε. 😦

 287. ΓΤ said

  Αφήστε που, κατά Άγγελο Αγοραστό, κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν το η και το αι. Ρε Κώστα, πού πας και πέφτεις, πήγαινε στον «Μπαχτσέ» σού λέω…

  https://averoph.wordpress.com/2016/04/04/%ce%b9-%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%ac%ce%b8%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%83%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%bd%ce%b9/#more-83732

 288. dryhammer said

  Όμμα λανθάνον, τ’αληθή βλέπει…
  Νόμισα προς στιγμήν πως το επώνυμο είναι προσδιορισμός του ονόματος που το εξέλαβα ως ιδιότητα και λέω αγοραστός άγγελος; για σκέψου…
  [Πως λέμε «Θέλεις κέικ;» «Σπιτικό ή άγοραστό» «Αγοραστό.» «Άσε…»]

 289. 283 Από μια απέξω βόλτα στο μουτσουνοτέφτερό του, αν σου αρέσει ο Τράμπ, ο Τζήμερος, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και το Σεξ εντ δε σίτυ μια χαρά είναι ο τύπος.

 290. 285 άρχισα να διαβάζω ένα και έφτασα μέχρι εδώ:

  Επειδή λόγω της Εθνικής Επετείου θα οργιάσει πάλι η συνήθης μπουρδολογία περί «νίκης ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό», ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: δεν νικήσαμε κανέναν φασισμό και κανένα ναζισμό. Δεν μας επιτέθηκαν ιδεολογίες αλλά αλλότρια έθνη. Με την παραπάνω λογική νικήσαμε και τον κομμουνισμό εφόσον οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι, σύμμαχοι του Άξονα, ήταν κομμουνιστές.

  Περιβόλι ο τύπος.

 291. 288 Ποθητός Κωλαράκος ένα πράμα.

 292. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ευχαριστώ όλους σας, αλλά τεχνολογικά είμαι λίγο καθυστερημένος. Δεν είμαι στο φουμπου, αυτό το Σεξ εντ δε σίτυ σημαίνει ότι ικανοποιείται με ταινίες και βίντεο; 😜 είναι διδάσκων σε πανεπιστήμιο και γράφει σε έγκυρη επαρχιακή εφημερίδα; Μνήστιτί μου Κύριε. 🤗

  Καλά λες ρε ΓουΤού, ντουγρού για τον Μπαχτσέ, να πιω να μεθύσω, μπας και ξελαμπικάρω λίγο. 🤣

  Κατάλαβα, μη σας κουράζω, δεν χρειάζομαι άλλες πληροφορίες.

 293. Γιάννης Κουβάτσος said

  290: Ξεκίνησες να τον διαβάζεις κιόλας, ρε θερίο; Και μόνο τους τίτλους που είδα, είπα νταξ’…☺ Και είναι, λέει, και πανεπιστημιακός; Καλά, δεν εκπλήσσομαι.

 294. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, ή πολύ αθώος είσαι ή μεγάλος προβοκάτορας. Σσσσωραίος! 😂

 295. 293 Όχι και θερίο, τα παραλές. Αυτές τις δυο αράδες άντεξα.

 296. aerosol said

  #283
  Άφησα στη μπάντα το ποιος μπορεί να είναι και τι να υποστηρίζει και διάβασα το άρθρο του.

  Θα αναφέρω μόνο αυτό:
  «Δεν «γονάτισε» κανένας «ανθρωπιστής» από αυτούς που επί μήνες καίνε τις πόλεις των Η.Π.Α. και «πνίγουν τον πόνο τους» για τον Φλόιντ, κάνοντας πλιάτσικο τηλεοράσεις; Είχαν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν.»
  Θέλει βιβλίο να αναλύσω τις στρώσεις λογικής πλάνης, βλακείας, προκατάληψης και ψεύδους που περιέχουν αυτές οι δυο προτάσεις μόνο.
  Τι κοπρίτες κι αυτοί οι μαύροι «ανθρωπιστές» που κλέβουν τηλεοράσεις αντί να ασχολούνται με τη μικρή Αχλάμ, όπως ο τρισμέγιστος αρθρογράφος, ε;

 297. Alexis said

  Ακροδεξιό τζημεροειδές.
  Και πολυτονιστής βεβαίως βεβαίως…
  Λυπάμαι τους φοιτητές του.

 298. ΚΩΣΤΑΣ said

  294 Γιάννη, στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαι αθώος, ειλικρινά. Με μπέρδεψε η ιδιότητά του, πανεπιστημιακός και η δημοσίευση σε έγκριτη κατά τεκμήριο εφημερίδα.

  Με τόσα που λέγονται από σχολιαστές έχω ευκαιρίες, άμα θέλω να προβακάρω. Εδώ αυτός με μπέρδεψε, πιάστηκα Κώτσος! 😉

 299. Γιάννης Κουβάτσος said

  298: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση αθώος»…Αυτό ας κρατήσουμε. 😉

 300. ΚΩΣΤΑΣ said

  299 –> «Στη συγκεκριμένη περίπτωση αθώος»…Αυτό ας κρατήσουμε.

  Τι να κρατήσεις ρε Γιάννη; Χθες με τον Μπαμπι και το Τ.Θ. τί έκανα; Τι χρείαν άλλων αποδείξεων ζητάς; 😉

  Να συμπληρώσω για το σημερινό ότι πριν ανεβάσω το @283 σχόλιο ανέτρεξα στον γούγλη. Μου τον έβγαζε μόνο την Ελευθερία, όπου ανέφερε μόνο τον τίτλο του και στο φουμπου, που εγώ δεν έχω λογαριασμό και δεν μπορούσα να μπω.Γι΄αυτό κατέφυγα σε σας.

 301. Γ.Κ. said

  Παρακαλείται η διεύθυνση του ιστολογίου να ενημερώνει πότε εμφανίζεται* ο ΠΑΟΚ-τζης και γράφει για το ποδόσφαιρο**, ώστε να προγραματίζουμε την παρουσία μας. Είναι η ατραξιόν του μαγαζιού, πώς να το κάνουμε…

  * Μαζί με το «ηλενημέρωνέ με για καινούρια άρθρα» θα μπορούσε να υπάρχει και ένα «ηλενημέρωνέ με για τον ΠΑΟΚ-τζη».

  ** Τα άλλα που γράφει δεν μας ενδιφέρουν.

 302. voulagx said

  Εκτός όμως από την εξαφάνιση γραμμάτων ή λέξεων εφευρίσκει και δικές του (είναι και λεξιπλάστης!!) όπως πχ το έκατσα που το κολλάει δίπλα στο κάθη(ι)σα χωρίς καμιά εξήγηση, επειδή έτσι του αρέσει. Σε συζήτηση που είχα με τον σχολικό σύμβουλο (γλωσσολόγο με διδακτορικό) προσπαθούσε να με πείσει ότι και το έκατσα είναι σωστό.
  Στις ειρωνικές ερωτήσεις μου από ποιο ρήμα προέρχεται (μήπως από το κάτσομαι; το κατσάω – κατσώ;) μου απάντησε απρόθυμα ότι δεν υπάρχουν τέτοια ρήματα (πάλι καλά!), αλλά επέμενε ότι είναι και τα δύο σωστά διότι αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου!! Μάλιστα!! Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική του υπουργείου Διάλυσης της Παιδείας & Αποδόμησης της Ελληνικής γλώσσας.

  Ο τυπος ειναι περιβόλι.

 303. Γιάννης Κουβάτσος said

  300: Αγοραστός δεν ήταν κι ένας παλιός πασόκος βουλευτής; Ίδιο σόι θα ‘ναι.

 304. ΚΩΣΤΑΣ said

  303 Όχι, εκείνος ήταν ο Αγοράστης, από Ελασσόνα. Αγοραστός Κ λέγεται και ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, πρώην βουλευτής της ΝΔ

 305. Πέπε said

  @302:
  Αυτό το διάβασα κι εγώ. Παρακάτω, κάποιος σχολιαστής διαμαρτύρεται ότι τώρα θέλουν να μας κόψουν οι μπαμπουινιωτιστές και το -ν- από το μεγενθύνω, επειδή ντεμέκ λέει τάχα ο Μπαμπινιώτης ισχυρίζεται δήθεν ότι και καλά προέρχεται από το μέγεθος και δε θα ‘πρεπε να ‘χει -ν-. Και δηλαδή όλοι οι παλιοί που έλεγαν μεγενθύνω και το μάθαμε κι εμείς, αγράμματοι ήταν;

  Ο ιστολόγος (ο Αγοραστός) δεν πήρε θέση.

 306. Πέπε said

  Μα όχι σοβαρά, για σκεφτείτε το. Τι έθνος ηρωικό και κατατρεγμένο είμαστε εμείς! Υπάρχει άλλος λαός, ή υπήρξε ποτέ στην ιστορία, που τόσο να τον φθονήσουν ώστε να θέλουν να του κόψουν ακόμα και το ν από το μεγενθύνω; Δεν ξέραν όμως ότι εμείς δε μασάμε.

  (Παίζει να επανέλθω κι άλλο. Το ζήτημα είναι πολύ μείζον.)

 307. Triant said

  244: Αυτό με τη λευκή πετσέτα σε σένα συγχωρείται. Στους αθλητικούς συντάκτες όμως όχι. Μάλιστα νομίζω πως είναι το μόνο σχόλιο που έχω κάνει στην ΕφΣυν που κόπηκε.

  Λοιπόν. Δεν υπάρχει λευκή πετσέτα. Υπάρχει σκέτο πετσέτα. Είναι η πετσέτα που έχει ο προπονητής του παλαιστή ή πυγμάχου και την οποία αυτός (ο προπονητής) ρίχνει στο καναβάτσο (ή ταπί) αν αποφασίσει πως ο αθλητής του δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα. Όπως καταλαβαίνετε το χρώμα της πετσέτας δεν παίζει κανέναν ρόλο άλλωστε σπανίως είναι άσπρη.
  Η έκφραση λοιπόν είναι: ρίχνω/έριξα πετσέτα, σκέτο. Τώρα εάν κάποιος παρασύρεται από την λευκή σημαία και λέει λευκή πετσέτα συγχωρείται εκτός αν πληρώνεται για να σχολείται με τον αθλητισμό!

 308. ΚΩΣΤΑΣ said

  302 Voulagx, σε αυτό που έβαλες βλέπω ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι σφόδρα αντιμπάμπι! Σε αυτό συμφωνείτε μαζί του; Κι εσύ Γιάννη Κουβάτσο τι λες επ’ αυτού; 😉

 309. Πέπε said

  Τέλος πάντων. Αυτά που λέει για τη γλώσσα δεν είναι επικίνδυνα. Στην ουσία τι λέει; Ότι δεν του αρέσει να του ανατρέπουν όσα είχε μάθει μια ζωή. Αισθανόταν άνετα με το πολυτονικό, του το στερήσαμε. Άνετα με τη βρώμα του αυγού στο τραίνο, του τα στερήσαμε. Τώρα δεν αισθάνεται άνετα, κι αυτό τον κάνει να νιώθει αδικία γιατί δεν είναι κανένας ξένος, η γλώσσα του είναι το σπίτι του.

  Ανθρώπινο όλο αυτό. Κι εγώ, άμα αλλάξουν το όνομα της οδού μου ή γκρεμίσουν το απέναντι σπίτι και χτίσουν καινούργιο ή κλείσουν τα παλιότερα μαγαζιά της γειτονιάς μου, θ’ αρχίσω να μην αισθάνομαι άνετα στη γειτονιά μου. Το ότι ο Αγοραστός το επενδύει όλο αυτό και με ένα σωρό παραφιλολογίες και συνωμοσιολογίες, …ε, τι να κάνουμε.

  Αντίθετα, το κείμενο που λίνκαρε ο Κώστας στο #283 και ξεκίνησε όλη την κουβέντα δεν είναι ανθρώπινο, είναι απάνθρωπο. Και είναι επικίνδυνο. Και δεν έχει παραφιλολογίες (θεωρίες που δεν ισχύουν αλλά που ο συντάκτης, εν τη αγνοία του, νομίζει ότι ισχύουν) αλλά ψέματα.

  Δε θα έπρεπε να επιτρέπονται τέτοια κείμενα…

 310. voulagx said

  #308: Κωστα, κοψε τις μαλακιες.

 311. sarant said

  292κε Περιβόλι ο Αγοραστός, και βέβαια αντιμπαμπινιωτικός από τα ακροδεξιά, της ομάδας Δαυλού ίσως.

  Αλλά βρε Κώστα, πού είδες ότι διδάσκει στο πανεπιστήμιο; Διδάκτορας λέει ο άνθρωπος.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι αντιμπάμπι για όλους τους λάθος λόγους. Εδώ έχουμε μπει για τα καλά στην επικράτεια των ψεκασμένων. Μόνο χαβαλέ σηκώνει το πράγμα. ☺

 313. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, πώς, Νικοκύρη, διδάσκει γενετική βελτίωση φυτών. Προφανώς, ο ψεκασμός παίζει μεγάλο ρόλο σ’ αυτήν τη διαδικασία. 😂

 314. Πέπε said

  @312
  > > Μόνο χαβαλέ σηκώνει το πράγμα.

  Για τα γλωσσικά. Όχι για τ’ άλλα.

 315. Κιγκέρι said

  304: ΚΩΣΤΑ,

  Τον γκούγκλισα κι εγώ λιγάκι και απ’ ότι κατάλαβα, διδακτορικό έχει και το προβάλλει αγρίως, αλλά δεν είναι πανεπιστημιακός, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  δουλεύει κι έχει και κόντρα με τον συνονόματό του.

  https://www.larissanet.gr/2020/01/28/gia-anaxiokratia-kai-kathestotiki-nootropia-katangellei-ton-kosta-agorasto-o-syllogos-ergazomenon-p-thessalias/

  Click to access didaktores_2019.pdf

 316. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

  Δεν ειναι ολοι ιδιοι

  https://www.mesopotamia.gr/el/

  Ολα αυτα στην δεξια (!) οχθη του Ιλισου .

  Εκει που καποτε ειχε καλαμιες ,περιβολια ,καρδερινες ,πλημμυρες , σουσουραδες και αλογομουρηδες …

  Η τελευταια προταση ειναι κλειμο ματιου στην Κρονη ,που αν ηταν εδω ,ειμαι σιγουρος οτι θα μου ελεγε
  παλι με συγκινησες ρε μπαγασα..

 317. Theo said

  @307:
  Ευχαριστώ για τη διόρθωση.
  Από το «λευκή πετσέτα» των δημοσιογράφων νόμιζα πως και οι πυγμάχοι χρησιμοποιούσαν αυτό το χρώμα.

  Όλο και κάτι μαθαίνουμε σ’ αυτό το ιστολόγιο.

 318. ΚΩΣΤΑΣ said

  310 Εντάξει Voulagx, αφού ενοχλήθηκες, συγνώμη.

  311. Νικοκύρη, κάπου σε αυτά που βάλαν στο φ/μ λέει ότι διδάσκει στο γεωπονικό τμήμα. Δεν ξέρω τώρα να το βρω. Να κάνω λάθος; τι να πω! δεν το νομίζω όμως.

 319. ΚΩΣΤΑΣ said

  315 Κιγκέρι, στην αρχή έτσι κατάλαβα κι εγώ, γι’ αυτό είπα ότι έχει βαρύγδουπο τίτλο. Μετά όμως κάπου είδα ότι διδάσκει γενετική βελτίωση φυτών, όπως λέει ο Γιάννης Κ.

 320. Triant said

  317: Νά ‘σαι καλά. Κι εγώ αυτό το λευκή πετσέτα των δημοσιογράφων ακούω και συγχύζομαι 🙂
  Διόρθωση: Το σχόλιο δεν το έπνιξε η ΕφΣυν (αυτοί τα βάζουν όλα) αλλά το Sport24.

 321. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, αλλά η σκέτη πετσέτα ακούγεται λειψή. «Έριξε πετσέτα» σας πάει; Νομίζω ότι είναι άλλη μια έκφραση που περιέχει λάθος, αλλά όμως επικράτησε. Σαν τους ασκούς του Αιόλου, σαν τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Δεν νομίζω πως πρέπει να θεωρείται μεζεδάκι.

 322. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στο λινκ που έβαλε στο 284 σχόλιο ο ΓΤ

  https://www.facebook.com/agorastosagelos

 323. 305 τέλος

  Πήρε θέση, αναδημοσιεύοντας το κείμενο.

 324. 321 Οι ισπανοί έτσι το λένε, πετάω την πετσέτα, tirar la toalla.

 325. Γ.Κ. said

  Να προσθέσω και τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων κλπ, που είναι πορτοκαλί.

 326. Γιάννης Κουβάτσος said

  324: Ναι, αλλά στα ελληνικά έχει επικρατήσει σχεδόν απόλυτα το «πετάω λευκή πετσέτα». Το «πετάω πετσέτα» δεν γκουγκλάρεται καν.

 327. Triant said

  321: Προσωπικά μου πάει πολύ. Είχαμε φίλους παλαιστές στην πατησιώτικη παρέα που την χρησιμοποιούσαν, οπότε την λέγαμε κι εμείς.
  Δεν είναι το ίδιο ούτε με τις στήλες ούτε με τους ασκούς ούτε με την Μάρνης. Η πετσέτα που ρίχνει δεν είναι ντε και καλά άσπρη. Δεν έχει κάποια άσπρη πετσέτα ειδικά για την περίσταση.
  Και ξαναλέω, ο μέσος άνθρωπος δικαιολογείται. Ο αθλητικός συντάκτης όχι. Σαν να λέει κάποιος αρχαιολόγος ‘οι στήλες του Ολυμπίου Διός’.

 328. Pedis said

 329. Pedis said

  # 324 – Οι Ιταλοί το σφουγγάρι (spugna).

 330. ΚΩΣΤΑΣ said

  Υποθέτω ότι η λευκή πετσέτα είναι ένας συγκερασμός από το πετάω πετσέτα, παραδίνομαι και υψώνω λευκή σημαία, ομοίως παραδίνομαι.

 331. Γ.Κ. said

  K. Pedis, να τη χαίρεστε! 🙂

 332. 326 Κάπου στο δρόμο παρεισέφρησε (άτσα!) η λευκή σημαία της ανακωχής.

 333. Alexis said

  #319: Υπάλληλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρέπει να είναι, γεωπόνος, με διδακτορικό στη γενετική βελτίωση φυτών, και όχι, δεν διδάσκει τίποτα.
  Πρώην καθηγητής στο ΤΕΙ Λάρισας (ωρομίσθιος) απ’ ότι λέει στο Φ/Β

  Λάθος μου κι εμένα που μίλησα για φοιτητές.

 334. Πέπε said

  @323

  > > Πήρε θέση, αναδημοσιεύοντας το κείμενο.

  Δεν το αναδημοσίευσε (για το ίδιο μιλάμε;). Ο Αγαπητός έγραψε στο μπλογκ του για τα φωνήεντα, το μονοτονικό κλπ., και κάποιος σχολιαστής πρόσθεσε και για το μεγενθύνω. Ο Αγαπητός δεν απάντησε στο σχόλιο.

 335. Πέπε said

  Αγοραστός τέλος πάντων, ποιος Αγαπητός!

 336. sarant said

  330 Έτσι.

  Νομίζω πάντως ότι λέμε και «πετάω ΤΗΝ πετσέτα».

 337. Μαρία said

  334
  Στο μπλογκ δημοσίευσε το άρθρο κάποια Φαίη. Κλικάρετε το όνομά της, για να δείτε σε τι μπαχτσέ βελτίωσης φυτών οδηγεί.

 338. 334 στο τέλος του κειμένου έχει πηγές, αναδημοσίευση δεν είναι?

 339. ΓΤ said

  333@

  Διαμαρτυρία για τον παρκαρισμένο Άγγελο Αγοραστό προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό
  https://www.larissanet.gr/2020/01/28/gia-anaxiokratia-kai-kathestotiki-nootropia-katangellei-ton-kosta-agorasto-o-syllogos-ergazomenon-p-thessalias/

  Μόνο ένας διδάκτωρ γενετικής βελτίωσης φυτών μπορεί να τεκμηριώσει άποψη για την τοτινή ΠΓΔΜ
  https://www.thessaliatv.gr/videos/10294/i-epomeni-mera-tou-sullalitiriou–aggelos-agorastos-5-2-2018/

 340. 338 άστο, γράψε λάθος, μπερδεύτηκα.

 341. Πέπε said

  340
  Ντάξει, κατάλαβα. Κι εγώ είχα μπερδευτεί.

 342. Μαρία said

  329
  Και οι Γάλλοι σφουγγάρι αλλά στην πραγματικότητα εννοούν απορροφητική πετσέτα.

 343. ΓΤ said

  339β

  Να συμπληρώσουμε ότι άντεξα μέχρι το σημείο που έχουμε τη βαρύνουσας σημασίας ακόλουθη (στο περίπου) διατύπωση, ασφαλώς μετά την ιστορική βάσανο: «o Κωνσταντίνος Δ’ τον 7ο αι. βαριόταν να πάει να πολεμήσει και πήγε στα λουτρά, γι’ αυτό κατέβηκαν τόσοι Σλάβοι […]». Βράδυ είναι, όχι περισσότερα, πέφτει βαρύ, δεν είμαστε εικοσάρηδες τώρα, δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε και καταβυθίσεις σε επίπεδα υπογείων που θα ζήλευε και ο Πάσσαρης 🙂
  Εξάλλου, μπορεί να τρίζουν τα κόκαλα της Αγγελικής Λαΐου.

 344. Πέπε said

  @339:

  >> Διαμαρτυρία για τον παρκαρισμένο Άγγελο Αγοραστό προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό

  Διαβάζοντας συνδυαστικά αυτή την καταγγελία και το προαναφερθέν μπλογκ όπου αναδημοσιεύτηκε το κείμενο του Αγοραστού για το μονοτονικό, το αβγό κλπ., δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι η διαμαρτυρία είναι γραμμένη ελαφρώς πολυτονικά (με μερικές βαρείες σκορπισμένες από δω κι από κει), π.χ.:

  > > Το γεγονὸς ότι στις 25-01-2019 δημοσιεύθηκε η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 84-86 του Υ.Κ. (ν.3528/2007), όπως ισχύει με ΑΔΑ: 6ΛΞΗ7ΛΡ-Θ7Χ, στην οποὶα ο συνάδελφος κ. Αγοραστὸς Άγγελος με τα κριτήρια που έθεσε το ΑΣΕΠ είναι υποψήφιος για Γενικὸς Διευθυντὴς, δεν αναιρεὶ, ούτε δικαιολογεὶ την αδικὶα.

 345. mitsos said

  Σεπτέμβρης Δεκαετια του 90
  Φθάνω στο σχολείο που πρέπει να παρουσιαστώ στο κέντρο της Αθήνας. Η φήμη του σχολείου και η εικόνα της εξωτερικής πρόσοψης και του κλιμακοστάσιου με οδηγούν να ανεβω τους δυο ορόφους ως το γραφείο της Γραμματείας με τα πόδια

  Καλημέρα σας είμαι ο νέος φυσικός, Γ….

  Α μάλιστα κ. Γ . Περάστε . ο κ. Γαβριήλ σας περιμένει .

  Κτυπώ την πόρτα και μπαίνω.
  Τον βλέπωπω να σηκώνεται πίσω από το γραφείο. Ψηλός . Τι λέω πανύψηλος για τα δικά μου μέτρα. Λευκό λινό παντελόνι και λευκό λινό πουκάμισο ριχτό μόλις κάτω από την ζώνη. Μαλλί μακρύ περιποιημένο ίσιο κατάλευκο ή μάλλον ασημί . Μόνο το κόκκινο στο πρόσωπο από το κάψιμο του καλοκαιριάτικου ήλιου έμοιαζε γήΪνο. Το αυθόρμητο χαμόγελο καθώς μου έτεινε το χέρι με προσγείωσαν και με καθυσήζασαν .

  Ο κύριος Γ. λοιπόν όπως με ειδοποίησαν . Το μικρό σας;

  Δημήτρης, είπα κοφτά.
  Εγώ Αρχάγγελος, Αρχάγγελος Γαβριήλ , επανέλαβε .

  Ένιωσα αμηχανία και ψέλισα κατι σαν:
  Πολύ επιβλητική η ατμόσφαιρα του σχολείου δεν το είχα προσέξει ως φοιτητης. Μάλλον πρέπει να υπογράψω κάποιο πρακτικό ανάληψης συνέχισα προσπαθώντας να βρω μια διέξοδο.

  Θα την ετοιμάσει η κυρία … και θα τα πούμε σε μια ώρα μόλις μαζευτούν οι συνάδελφοι. Θα έχουμε χρόνο να τα πούμε μετά. Και με οδήγησε προς την Γραμματέα στον προθάλαμο.

  Δεν λέω εγκάρδιος αλλά …
  Επιστρέφω αμέσως, πέταξα στην Γραμματέα . Βγαίνω γρήγορα στο διάδρο αναζητώντας κάποιον πίνακα ανακοινώσεων. Νάτος.
  Και ΝΑΙ. Η υπογραφή ήταν Αρχαγγελος Γαβριήλ !!!

  Σκέφτηκα λίγο τους γονείς του που του έδωσαν αυτό το όνομα …αλλά και οι ενδυματολογικές του επιλογές ; το όλο παρουσιαστικό ;!

  Τελικά ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας .Κατάφερε να διαχειριστεί τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των εκαπιδευτικών του Ιστορικού σχολείου και αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια. Μου είπαν ότι έγινε αργότερα Σύμβουλος Φιλολόγων στην Κορινθία. Να είναι καλά όπου κι αν βρίσκεται.

 346. mitsos said

  βλέπωπω=βλέπω
  καθυσήζασαν= καθησύχασαν
  διαδρο=διάδρομο
  ου γαρ μόνον … η στραβομάρα

 347. ΓΤ said

  @344
  και μάλιστα με σποράδην πολυτονικό όπως πολύ παλιά, με βαρεία που δεν γύριζε σε οξεία όταν ακολουθούσε στίξη. Ευτυχώς δίπλα παίζει διαφήμιση για εκλεκτό χαλβά…

 348. Μαρία said

  345
  Απίστευτο! Επώνυμο Γαβριήλ ξέρω αλλά χωρίς αρχάγγελους.
  https://www.kifissia.gr/el/blog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-%C2%AB%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B5

 349. mitsos said

  348
  Ναι αυτός είναι . Ιστορικός Αρχαιολόγος

 350. ΓΤ said

  349@
  https://sepik.net/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85/

 351. Μαρία said

  349
  Τώρα με φαλάκρα https://www.youtube.com/watch?v=iPEvfKO_Vh0

  283
  Κώστα, ο δικός σου στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση https://www.youtube.com/watch?v=UxdxodR57aQ

 352. Πέπε said

  Εγώ μέχρι Απόστολο Παύλου έχω συναντήσει.

 353. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα! ☺

 354. Alexis said

  #345: Απίστευτο! Αρχάγγελος Γαβριήλ!!!

 355. π2 said

  254: Αχ Ρογήρε, ξέρεις πόσες φορές έχω μπει στον πειρασμό να παραβώ τον αυτοπεριορισμό μου και να απαντήσω σε απίθανα ποδοσφαιρικά παοκτζήδικα αφηγήματα εδώ μέσα, ιδίως όταν συνοδεύονται με διάφορα «αυτά είναι απολύτως προφανή», «όποιος λέει οτιδήποτε διαφορετικό είναι τυφλωμένος από οπαδική προπαγάνδα» κλπ.; Δυστυχώς δεν έχει κανένα νόημα. Ενώ μ’ αρέσει η οπαδική ποδοσφαιροκουβέντα, λείπει ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής συνεννόησης.

  (Στο συγκεκριμένο έχεις δίκιο φυσικά και, υπό άλλες συνθήκες, θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση για την κατρακύλα της Ελλάδας στη βαθμολογία της Ουέφα. Αλλά φευ…)

 356. ΚΩΣΤΑΣ said

  351β Ναι, Μαρία, τον έβαλε και ο ΓΤ στο @339. Πήγα να τον φορτώσω σε σας ως αντιμπάμπι, βλακεία μου, δίκαια θύμωσε ο Βουλαγχ, και τον φορτωθήκαμε εμείς ως μακεδονομάχο. Η ζωή εκδικείται. 😉

 357. Νέο Kid said

  Δεν χρειάζεται καμιά συζήτηση για την «κατρακύλα της Ελλάδας στην ΟΥΕΦΑ …» κι οπουδήποτε άλλου!
  Και η cripple Mary γνωρίζει ότι ο υπεύθυνη είναι μία και η αχορταγιά της. Η εγληματικη οργάνωση Πειραιώς!

 358. dryhammer said

  Δλδ, αν κατάλαβα καλά, στον αγώνα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ενάντια στον Αγοραστό Άγγελο το σημείο είναι 1. [Νίκη της πίστεως επί των μισθοφόρων;]

 359. nikiplos1 said

  315@ Ανεξάρτητα του ποιός είναι, σε νορμάλ τόπο και χρόνο, ένας ΔΥ θα έπρεπε να ντρέπεται να προπαγανδίζει τόσο άγριες ιδιωτικοποιήσεις και έναν ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα. Ιδίως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ο ιδιωτικός τομέας στερείται σε πολλά: σε κουλτούρα, σε επαγγελματική συνείδηση, σε προτυποποίηση, σε ποιότητα, σε συνθήκες κλπ. Στο εξωτερικό, τύποι σαν τον Άγγελο θεωρούνται μακράν γραφικοί.

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νίκιπλε, οι νεοφιλελεύθεροι στην Ελλάδα είναι οι πιο κρατικοδίαιτοι απ’ όλους. Το είδαμε και στα πετσώματα του Πέτσα.

 361. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραία συζήτηση στη Lexilogia για τη λευκή πετσέτα. Συμφωνώ με αυτήν την άποψη:
  «Τη φράση «πέταξε λευκή πετσέτα» τη χρησιμοποιούν οι αθλητικογράφοι (και όχι μόνο) εδώ και πολλά χρόνια και πλέον αποτελεί έναν ιδιωματισμό ο οποίος έχει ενσωματωθεί στη γλώσσα μας. Αγγλισμός μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα κακόηχος. Ίσως βέβαια να μου φαίνεται έτσι εμένα επειδή ακούω τη φράση πολύ καιρό και έχω εξοικειωθεί μαζί της…»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lexilogia.gr/forum/showthread.php%3F345-throw-in-the-towel-%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2584%25CE%25AC%25CF%2589-%25CE%25BB%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25BA%25CE%25AE-%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25AD%25CF%2584%25CE%25B1&ved=2ahUKEwjlxJbbgovsAhUK3qQKHVkGBaoQFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw0zAZWQ3c5nJduv8WWEutQl&cshid=1601267636382

 362. Pedis said

  # 355 – Ενώ μ’ αρέσει η οπαδική ποδοσφαιροκουβέντα, λείπει ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής συνεννόησης.

  Το αντίθετο, νόμιζα. Όταν λείπει γίνεται οπαδική κουβέντα.

 363. π2 said

  362: A, όχι. Μπορεί να γίνει αμιγώς οπαδική κουβέντα, δηλαδή κουβέντα όπου ο ένας είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα του είναι «καλή» (αγωνιστικά και ηθικά) και όλοι οι άλλοι είναι «κακοί» (αγωνιστικά και ηθικά), αρκεί οι συνομιλητές α) να έχουν πλήρη επίγνωση ότι όλα αυτά είναι παιδιάστικα και όχι σημαντικά, β) να έχουν πλήρη επίγνωση των παρωπίδων τους, και γ) να μην προσπαθούν να κάνουν συνεχώς τη μέρα νύχτα στα realia.

  Η άλλου τύπου συζήτηση που λες, η σοβαρή ποδοσφαιρική χωρίς οπαδική χροιά, είναι δυστυχώς λίγο βαρετή κατά κανόνα. 🙂

 364. π2 said

  Να πω επ’ ευκαιρία κι ένα άσχετο ποδοσφαιρικό, μια που πιάσαμε τα οπαδικά. Δεν έχω στοιχεία στη διάθεσή μου, αλλά έχω τη σαφή εντύπωση ότι μεγαλώνει διαρκώς το ποσοστό των νέων που δηλώνουν πρώτα οπαδοί κάποιας ξένης ομάδας και κατά δεύτερο λόγο μόνο δηλώνουν συμπάθεια (και συνήθως μόνο απλή συμπάθεια) προς κάποια ελληνική (να χαρεί και ο Στάζυ). Ή τουλάχιστον έτσι ψυχανεμίζομαι από συζητήσεις δεκαεξάρηδων και τον θόρυβο της γειτονιάς: έχω συνηθίσει να ταυτίζω τους γείτονες οπαδούς αναλόγως του πότε πανηγυρίζουν στεντορείως. Ξέρω πού μένει ο φανατικός Παναθηναϊκός, ο φανατικός ΑΕΚτζής, ο φανατικός Ολυμπιακός του τετραγώνου. Τις προάλλες άκουσα μια ουρανομήκη κραυγή γκοοοολ και παραξενεύτηκα γιατί δεν υπήρχε ελληνικός αγώνας εκείνη την ώρα. Συνειδητοποίησα λίγο μετά ότι πανηγύριζε για τη Λίβερπουλ…

 365. ΓΤ said

  @364
  Εγώ ήμουν, με άκουσες από την Κυψέλη. Έγινα, πάντως, Λίβερπουλ γύρω στα δέκα μου, το 1978.
  Ασφαλώς δεν αποκλείεται η κραυγή χαράς να μην ήταν τόσο για τη Λίβερπουλ, όσο για επαλήθευση στοιχηματικής τοποθέτησης. Έχεις καλό μάτι, πρώτα ανοίγουν Κουπόνι, μετά βιβλίο… 🙂

 366. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστό είναι αυτό, Π2. Τα συνδρομητικά κανάλια και το διαδίκτυο έχουν εξοικειώσει τη νεολαία με το ξένο ποδόσφαιρο, σε βαθμό που να υποστηρίζουν πιο πολύ ξένες ομάδες. Αυτό ισχύει και στο μπάσκετ, όπου υποστηρίζουν ομάδες του NBA. Είναι και καταλυτική η σύγκριση με το ελληνικό πρωτάθλημα, πώς να το κάνουμε…

 367. Pedis said

  # 363 – Τι να σου πω Π2, έτσι είχα καταλάβει ότι για να γίνει τέτοια κουβέντα πρέπει να λείπει ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής που λες. Την τελευταία φορά που μου έτυχε να είμαι μάρτυρας σε οπαδικές συζητήσεις ήταν στον στρατό. Τελευταία φορά, εννοώ, πριν αρχίσω να συχνάζω στο ιστολόγιο … 🙂

 368. Pedis said

  Να τονίσω, είτε σοβαρή ποδοσφαιρική που λες είτε για πλάκα που σπάνια είναι τέτοια.

 369. gpoint said

  # 355

  Φυσικά και λείπει ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής συνεννόησης. Και ξέρεις γιατί; Να σου δώσω δυο παραδείγματα πό την εποχή του 70

  Το 1972 στο ματς Πιερικός-ΠΑΟ ήμουνα μέσα και το παιχνίδι ήταν στο β’ ημίχρονο 1-1 και αμφιρροπο.Σε μια άκαρπη επιθετική προσπάθεια του ΠΑο έμεινε μόνος του μέσα στην περιοχή το τότε σούπερ ταλέντο του Πιερικού Καμπάς και ξαφνικά έσκυψε κι έπιασε την μπάλλα με τα χέρια αναίτια. Πέναλτυ, ο ΠΑΟ κέρδισε με 1-3 και λίγες μέρες αργότερα έχασε στην Τούμπα ενώ ο ΟΣΦΠ έφερε Χ την Κατερίνη καιπήρε το πρωτάθλημα. Λεπτομέρεια : τον Ιούνη ο Καμπάς πήρε (ακριβή) μεταγραφή στον ΠΑΟ δεν «έπιασε» (you know what I mean) πήγε πανιώνιοκι εξαφανίσθηκε. Εννοείται πως στοντελικό κυπέλλου στο Καραϊσκάκης ο ΠΑΟΚ νίκησε τον «πρωταθλητή» ΠΑΟ 2-1
  Λίγα χρόνια αργότερα ο ΠΑΟ έπαιζε στην Ουγγαρία κι έχανε 5-0 μέχρι το 80ή το 85 οπότε με επικές επιθέσεις έχασε με 5-2. Από τα γκολ που έβαλε ήμουνα σίγουροςπως θα προκριθεί στην ρεβάνς όπω κι έγινε. Λεπτομέρεια : το καλοκαίρι πήρε (ακριβή για τα δεδομένα της Ουγγαρίας) μεταγραφή στον ΠΑΟ όπου φυσικά δεν έπιασε, πήγε στον Πανιώνιο κι εξαφανίσθηκε.
  Συμπτώσεις…
  Εγώ από το πρώτο συμβάν έγινα ΠΑΟΚ, εσύ που όλα τα καταλαβαίνεις είσαι ΠΑΟ ακόμα και φυσικά δεν σε ενοχλεί που πέρισυ πήρε ο ΟΣΦΠ με 300 χιλιάρικα από τον Αρη κάποιον Κοτσόπουλο (ή κάπως έτσι) που τον έδωσε δανεικό πίσω στον Αρη που τον έδωσε δανεικό στον Αιγινιακό που τον έδωσε δανεικό σε κάποιο σωματείο από τα 12νησα , που τον έδωσε δανεικό στο Καμάρι Σαντορίνης, τέτοιο ταλέντο, παικταράς !
  Και φέτος πάλι με 300 000 αγόρασε τον 26χρονο ταλέντο Νικολιά από τον ΠΑΣ και τον έδωσε πίσω δανεικό (να πάρει παιχνίδια, να ψηθει)
  Λεπτομέρεια : Αρης-Γιάννινα προχθές 2-2 με 0-2 το ημίχρονο…

  Βλέπεις οι τρόποι είναι παραπλήσιοι, οι εποχές έχουν αλλάξει και το ποιός κάνει κουμάντο, τότε ήταν ΠΟΚ, τώρα είναι ΟΣΦΠ μόνος του και απυρόβλητο Μελισσανίδη στην διαιτησία, αλλά σου έχουν μείνει οι τρόποι αντιμετώπισης από τότε που μετείχες στην εξουσία, ενώ άλλοι οποαδοί του ΠΑΟ έχουν καταλάβει και δεν ενοχλούνται από την άνοδο του ΠΑΟΚ.

  Συμβουλή σε σένα και τον Ρογήρο που τα ψάχνετε (εγώ αυτά που γράφω τα έζησα): στα ανταλλάγματα της μεταγραφής του Κουβά στον ΠΑΟ από τα Μέγαρα, ήταν κι ένας ταλαντούχος νέος του ΠΑΟ. Δημήτρης Σιόντης( * η κάπως έτσι στο επίθετο), ήταν αυτός που αγωνιζόμενος στον Βύζαντα έρριξε την Λαμία στην Δ Εθνική για να πάρει το εκατομμύριο από τον Ασλανίδη που τόχε τάξει σε όποιον κάρφωνε δωροδοκία. Οντως η Λαμία έπεσε αλλά αυτός δεν πήρε φράγκο και μετά έκανε πέναλτυ και αυτογκολ στα παιχνίδια του Βύζαντα, όταν κατάλαβε την απάτη της χούντας. Πολλά θα έχει να σας πει για την ομάδα σας.

  * άμα κατέβω στην Αθήνα μπορώ από κοινό γνωστό να σας πω το σωστό όνομα αν δεν το βρίσκετε στα αρχεία σας

 370. gpoint said

  # 369

  Ο ούγγρος που πήρε μεταγραφή ήταν σέντερφφορ με δισύλλαβο όνομα από Κ που τέλειωνε σε τς

 371. ΓΤ said

  @369, 370

  Για την αποκατάσταση της ιστορίας, ο ΠΑΟ έχανε με 5-0 μέχρι το 66′, οπότε μείωσε ο Σαραβάκος, ο οποίος, μετά από δύο λεπτά, έκανε το 5-2.
  Ο Ούγγρος που πήρε μεταγραφή ήταν ο Κόβατς.

 372. π2 said

  369: E, όχι και Παναθηναϊκός, όλα τα παοκτζήδικα αφηγήματα να τα υποστώ στωικά χωρίς αντίλογο, αλλά όχι και τέτοιες προσβολές. 🙂

  Το σεντόνι σου έχει τέσσερα πραγματολογικά λάθη στην τρίτη και τέταρτη παράγραφο, έναν ανόητο υπαινιγμό στην πέμπτη παράγραφο, για τον οποίο θα μπορούσα να σου απαντήσω με παραδείγματα από την ίδια αγωνιστική, και μια εξόφθαλμα λανθασμένη ανάγνωση της πραγματικότητας στην έκτη παράγραφο, αντίλογος στην οποία θα ήταν μάταιος.

  Αρκετά κουράζουμε όμως τους λοιπούς αναγνώστες και δεν έχει νόημα να το συνεχίσω, είτε με λεπτομέρειες που δεν ενδιαφέρουν σχεδόν κανέναν, είτε με αντίλογο που επίσης σχεδόν κανένα δεν ενδιαφέρει.

 373. ΓΤ said

  372@
  Εγώ δεν κουράζομαι, αλλά, βλέποντας ότι τα «Βικτόρια και Ιρλάνδα» του Γιώργου δεν οδηγούν πουθενά, θα τον περίμενα, λόγω Δωρίδος, δωρικότερον, Π2 🙂

 374. Γ.Κ. said

  @364
  Πολλοί υποστηριχτές των δευτερότριτων ομάδων το έχουν γυρίσει στο «τι να δεις πια από ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι όπως το κατάντησε ο Μαρινάκης κλπ κλπ» και το έχουν γυρίσει στη Λίβερπουλ, στο γούνιον ράγκμπυ, στο υποβρύχιο συγχρονισμένο τάβλι κλπ.

  Επίσης, έχουν καθιερώσει και την «κυλιόμενη» υποστήριξη.
  – Μέχρι τις 12/9 υποστηρίζουν ΑΕΚ.
  – 13/9 – 18/9 υποστηρίζουν Αστέρα Τρίπολης.
  – 19/9 – 22/9 υποστηρίζουν Ομόνοια.
  – 23/9 – 26/9 υποστηρίζουν Παναιτωλικό.
  – 27/9 – 29/9 πάλι Ομόνοια.
  – 30/9 – 4/10 υποστηρίζουν Λαμία
  κλπ.

  ————————

  Κατά τα άλλα, επιβεβαιώνονται οι φήμες που θέλουν την ΟΥΕΦΑ να μην επιθυμεί τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Διαιτητής της επαναληπτικής συνάντησης στην Τούμπα με την Κρασνονταρ ορίστηκε ένας από τους «ευνοούμενους» τής ΟΥΕΦΑ, ο Ντανιέλε Ορσάτο, που είχε διευθύνει τον τελικό του Τσ. Λ. πριν από κάνα μήνα.

  Προφανώς, αν θέλει να έχει την ευκαιρία να ξαναδιαιτητεύσει τελικό, θα πρέπει να φροντίσει να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ…

 375. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιατρός κατήγγειλε ότι δεν έγινε ιχνηλάτηση των επαφών του 59χρονου ιερέα από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε επισκεφτεί το Άγιο Όρος, κόλλησε κορονοϊό νόσησε σοβαρά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

  Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την καταγγελία, να υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να το γνωρίζουν.

  https://tvxs.gr/news/ellada/giatros-kataggellei-oti-den-egine-ixnilatisi-meta-thanato-ierea-apo-koronoio

  Αυτοπροστατεύομενη κυβέρνηση

 376. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φίτος λεγόταν, παίδες, Γιόζεφ Φίτος. Να θυμίσω ότι στον προηγούμενο γύρο η Πανάθα είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους. Δεν θα κώλωνε στη Χόνβεντ.

 377. ΓΤ said

  @376

  Ναι, να ‘σαι καλά 🙂

 378. […] Τα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περιορισμένα από τα μέτρα περιορισμού που επιβάλλονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, τούτα εδώ είναι αυτοπροστατευόμενα, παίρνοντας αφορμή από μια φράση του προχτεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού. Eίπε λοιπόν ο πρωθυπουργός ότι το δίλημμα είναι “αυτοπροστασία ή καραντίνα”. Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε αρκετά το περιεχόμενο του μηνύματός του, αλλά όχι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/09/26/meze-446/ […]

 379. Μαρία said

 380. voulagx said

  Απο την ΕφΣυν: https://issuu.com/efsyn/docs/20200928_high-level_review_joint_statement-3
  πριν απο την εξαφάνιση του «ιστορικής»

 381. Μαρία said

  380
  Όλος ο κόσμος το είδε, γιατί άργησαν να το κατεβάσουν.

 382. π2 said

  Σε αρχαϊκές επιγραφές της Κέρκυρας το γράμμα που υποδηλώνει τον δασύ φθόγγο γράφεται μετά το Ρ, όπως είχαν υποπτευθεί σχολιαστές ότι είναι το σωστό.

 383. sarant said

  382 Να το έβλεπε αυτό και ο Μπαμπινιώτης, καλό θα ήταν.

 384. Γ.Κ. said

  Προς επίρρωση του παραπάνω και η μεταγραφή στα Λατινικά πάει RH π.χ. rhetorica.

 385. nikiplos said

  371@ και 376@. Φίτος λεγόταν και η μεταγραφή άφηνε πολλά ερωτηματικά, γιατί όχι μόνο δεν έπαιξε τίποτε σπουδαίο, αλλά ήταν και μεγάλο παλτό.

  Δάσκαλε, εδώ διαφωνούμε. Ο ΠΑΟ δυσκολεύτηκε πολύ να περάσει τη Χόβεντ. Υπό ΚΣ δεν θα περνούσε, γιατί όταν τρως 5 γκολ, εύκολα τρως και 6, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία.

 386. Μαρία said

 387. Πέπε said

  @382, 384:

  Την απόλυτη επίρρωση την έδωσε ο Γ-Κ:

  Τα δύο συνεχόμενα ρ, εκ των οποίων το δεύτερο πάντοτε δασύνεται και το πρώτο όχι (=συμβατικά ψιλούται), όπως στη λ. ἐπίῤῥωσις, δε θα ήταν δυνατόν να γράφονται ρhρ (δηλ. με τη δασεία του δεύτερου να προηγείται), αλλά μόνο ρρh. Όπως άλλωστε και στις λατινικές και λατινογενείς μεταγραφές.

  Νομίζω ότι μετά από αυτό έχουμε καλυφθεί ακόμη και για τις επιγραφές που δεν έχουμε δει με τα μάτια μας.

 388. nikiplos said

  385@ Ο Φίτος έβαλε το γκολ στο ΟΑΚΑ για την ιστορία στον επαναληπτικό αγώνα. Ο ΠΑΟ έβαλε το 4-1 και στο τέλος μπήκε και το 5-1. Πάντως μετά το γκολ, οι Ούγγροι δεν έπαιξαν τίποτε και αυτό ήταν που δημιούργησε και τα ερωτηματικά. Η επόμενη μεταγραφή του Φίτος στον ΠΑΟ, έλυσε το μυστήριο.

  Για τους νεότερους, να προσθέσουμε πως επί Κομμουνισμού, ήταν όνειρο ζωής για τους Ανατολικοευρωπαίους ποδοσφαιριστές μια μεταγραφή στη Δύση, ισοδυναμούσε με το λαχείο Σουήπστέϊκ, ανεξάρτητα τα χρήματα της μεταγραφής που συνήθως ήταν ψίχουλα. Και είμαστε στα 1987, δλδ ο Γκόρμπι κραταιός, τίποτε δεν προδικάζει τι θα γίνει σε 3 χρόνια.

  Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο τελευταίος νεκρός που προσπάθησε να πηδήξει το τείχος του Βερολίνου, πυροβολήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1989!!!

 389. Theo said

  Και είμαστε στα 1987, δλδ ο Γκόρμπι κραταιός, τίποτε δεν προδικάζει τι θα γίνει σε 3 χρόνια.
  Μάλλον σε 2 χρόνια, ήθελες να γράψεις. (Στην Πολωνία και την Ουγγαρία οι αλλαγές αρχίζουν τον Ιούνιο του 1989).

 390. ΣΠ said

  387
  Π.χ. diarrhoea.

 391. Μαρία said

 392. Pedis said

 393. gpoint said

  # 388

  Βρε Νίκιπλε μη χαλάς την πιάτσα,και οι πέτρες ξέρανε πως αγοράστηκε το ματς στο πειστικό 5-0, μόνο ο Κουβάτσος έχει το σσούπερ επιχείρημα πως αφού απέκλεισε την Γιουβέντους δεν θα κόλωνε στην Χόνβεντ αλλά θα έπρεπε να φτάσει τουλάχιστον στον τελικο. Στην ίδια «λογική» ‘οταν ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Αρσεναλ έπρεπε να πάρει το Ουέφα !!!!!

  Κόβατς ήταν ο καλύτερος παίκτης της Χόνβεντ, 30 χρόνια μετά όταν γράφεις από μνήμης τα λάιθη γίνονται

  # 372
  Για τον ¨δικό μας» Καμπά μούγκα στην στρούγκα…δεν θα σήκωσε το βάρος της φανέλλας του ΠΑΟ …Κανένας παίκτης που τα πήρε δεν ξανάπαιξε σε σοβαρή ομάδα, ούτε ο Τάκης Λουκανίδης μετά το πέναλτυ στα περιστέρια στο ματς με την ΑΕΚ (2-1 έχασε ο ΠΑΟ . Τώρα να σου πω πως στις παραμονές του αγώνα έπαιζε χαρτιά στο καφενείο του Δομάζου και τον κατακλέβανε ή θα διαψεύσεις την παρουσία μου εκεί ;

 394. gpoint said

  # 393 συνέχειια

  ποιος ήταν μέσα στο γήπεδο και δεν αναρωτήθηκε γιατί ο Δομάζος πήρε όλους τους συμπαίκτες στην σέντρα κι άφησε τον Λουκανίδη να κτυπήσει το πέναλτυ ενω και οι εφημερίδες έγραφαν μέρες πριν υπονοούμενα για τον Λουκανίδη.
  Κι άλλοι συνέχισαν μετά να είναι φίλοι του ΠΑΟ αλλά δεν έβαζαν το χέρι στο ευαγγέλιο για την τιμιότητα του συλλόγου (Ματζαβελάκης είπες;) γιατί γίνονται γραφικοί σαν τον Κουβάτσο και τον πάλαιποτέ ροναλντίνιο-ριβελίνιοπου εξαφανίσθηκε αφού έγινε ρεζίλι επανειλημένα με τα ρόστερ του ΠΑΟ

  # 373

  λογω καιρικών συνθηκών δεν έχει ψάρεμα και διασκεδάζω με τα ποδοσφαιρικά και τις στρεβλώσεις όπως του (b)Γ(/b)άβρου-(b)Κ(/b)άφρου που την προτίμηση που είπα πως έχει η Ουέφα κι έδειξε στο πρώτο ματς, την προβάλλει σαν προγνωστικό. λιμανίσιες τακτικές
  Κάφρος από την φυλή Καφούρ, όπως ονόμαζαν οι άλλες φυλές της Νότιας Αφρικής αυτούς που θεωρούσαν πως δεν έχουν ψυχοί. Στη γειτονιά μου οι παναθηναϊκοί 9κιεγώ τότε) τους ερυθρόλευκους τους λέγαμε κάφρους κι όχι γάβρους

 395. Γ.Κ. said

  Μη με βάλετε πάλι να αλλάξω χρηστώνυμο, θα φρικάρει ο Νικοκύρης.
  Σκέφτηκα να το κάνω «ΚαραΓαύρος», αλλά και «Γαύρος Κάφρος» καλό είναι… (Δεν επεκτείνομαι, γιατί μας διαβάζουν και κυρίες.)

  Άντε, του χρόνου πάλι, νέα όνειρα, νέες ελπίδες και… νέες δικαιολογίες, 🙂

 396. Pedis said

  Έγιναν νικηφόρες ναυμαχίες και μας το κρύβουν

 397. Spiridione said

  391. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι με τεράστια διαφορά ο χειρότερος κυβερν. εκπρόσωπος που έχει περάσει ποτέ στα χρονικά. Απίστευτος.

 398. Κώστας said

  «Ὄμφακές εἰσιν.»… (Γατάκια…)

 399. Pedis said

  ;!

 400. Theo said

  @396:
  Έγινε της επακούμβησης και του ανθυποβρυχιακού σόναρ 🙂

 401. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Παναθηναϊκός πήρε τον Φίτος, όπως πήρε τον Λούπου και τον Ολιζαντέμπε: τους βρήκε αντίπαλους (με Χόνβεντ, Δυναμό Βουκ. και Πολόνια Βαρσοβίας αντίστοιχα), του γυάλισαν και τους αγόρασε. Δικαιώθηκε μόνο στην περίπτωση του «Μανωλάκη». Ρωτάτε και κάναν Παναθηναϊκό, πριν εκτεθείτε με θεωρίες συνωμοσίας. 😉 Περί τεμπέλικου σκάουτινγκ πρόκειται, αφήστε τα κουφά.

 402. Γιάννης Κουβάτσος said

  395: Έτσι είναι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, έχουν περιόδους ακμής και παρακμής. Οι εγκληματικές οργανώσεις, πάλι, διακρίνονται για τη σταθερότητά τους, ιδίως όταν αλωνίζουν σε χώρες χωρίς νόμους και κανόνες.

 403. Theo said

  @394:
  Κάφρους έλεγαν υποτιμητικά και οι Αφρικάνερ όλους τους μαύρους της χώρας τους.

 404. Μαρία said

  Δεν ήταν μόνο η υπέρκομψη εμφάνιση της, τα εκπληκτικά χρώματα που έδεναν αρμονικά με την υπέροχη κρητική φύση όπως ξεδιπλώνεται στο μάτι του επισκέπτη μέσα στο δειλινό. Τέτοιον απίστευτο συνδυασμό που να δένει με το σούρουπο, τα γήινα χρώματα και την αστροφεγγιά που εμφανίστηκε απλόχερα στα μάτια των ξένων επισκεπτών, μόνον μια εμπνευσμένη ιδιοφυΐα αισθητικής θα μπορούσε να επιτύχει. https://www.newsbreak.gr/lifestyle/131611/elampse-i-mareva-mesa-sto-glyko-kritiko-deilino/?fbclid=IwAR3i8v4qpIDPicr6SRsgAj5Ya9zHHyrj-camsKI5XE-GyNf7KJEMBfI_iyQ
  Μεγάλο τρολ ο κύριος Μάξιμος.

 405. ΓΤ said

  @401

  Κι αφού έγραψες για σκάουτιν, Γιάννη, σήμερα έμαθα, με πολύμηνη καθυστέρηση, ότι τις μέρες της καραντίνας πέθανε ο «κατάσκοπός» μας, Γιάννης Καλογεράς.

 406. Γ.Κ. said

  402.
  Κύριε Κουβάτσο, στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σκοινί. Εκτός αν πουλάτε τρέλα και δεν το έχετε καταλάβει ούτε ο ίδιος

  Η εγκληματική οργάνωση του Παναθηναϊκού κράτησε 60+ χρόνια (μέχρι που τράκαρε στον Κόκκαλη). Του Γαύρου δε βλέπω να κράτησε τόσο…

  Φυσικά είναι καθαρή σύμπτωση ότι η «περίοδος ακμής» του Παναθηναϊκού συμπίπτει με την περίοδο που έλυνε κι έδενε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που ανεβοκατέβαζε διοικήσεις στην ΕΠΟ, που άλλαζε τους κανονισμούς κατά το δοκούν, ενώ η «περίοδος παρακμής» του συμπίπτει αρχικά με την παράγκα του Κόκκαλη και στη συνέχεια με τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΟΥΕΦΑ, με σκοπό να υπάρξουν «νόμοι και κανόνες»…

  Αν και… αλλαγές κανονισμών για χάρη του Παναθηναϊκού είχαμε μέχρι προχτές…

  ——————–

  Το μόνο που μένει να προσθέσετε (και εσείς) είναι ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις των διεθνών ομοσπονδιών γίνονται για να ωφεληθεί ο Γαύρος.

 407. gpoint said

  # 401

  Γιαννάκη, μη μπερδεύεις πρόσωπα και καταστάσεις, Ο Ολιζαντέμπε ήξερε μπάλλα αλλά είχε τραυματισμούς , το ίδιο κι ο Λούπου μόνο που μπέρδευε την εθνικότητά του με το επάγγελμα (ελπίζω να έχεις καλή μνήμη και να έπιασες το υπονοούμενο-εξ άλλου ο ΠΑΟ είχε παράδοση στο είδος με τον Σοφιανό στην δεκαετία του 50 )΄Ο Φίτος δεν ήταν παίκτης για μεταγραφή, κάτι σαν τον Νικολιά που πήρε ο ΟΣΦΠ φέτος από τα Γιάννινα ή το ταλέντο πέρσι από τον Αρη- δικαιολογίες για εισροές χρημάτων.
  Θυμάσαι εκείνον τον ποδοσφαιριστή που ισοφάρισε με σουτ από την μικρή περιοχή -αυτογκολ- στα τελευταία λεπτά για λογαριασμό του ΟΣΦΠ την Παναχαϊκή σε ματς κυπέλλου στην Πάτρα προ δεκαετίας ; 250 000 τον πλήρωσε μεταγραφή ο ΟΣΦΠ, επί Κούγια στην Πάτρα (είχαμε κι εναν νεκρό στο γήπεδο αλλά δεν ήταν στο Λάρισσα-ΠΑΟΚ να το γράφουν συνέχεια οι εφημερίδες- νομίζω στο ίδιο ματς )

  Τελειώνοντας να θυμίσω στους αφ’ υψηλού βάζελους του ιστολογίου πως ενοχλούνται όταν γράφω Κόβατς αντί Φίτος και τέτοια λάθη κι εκφράζουν κάποια περιφρόνηση αλλά θεωρούν φυσιολογική την παραμονή του κυβερνητικού εκπροσώπου της χούντας μέχρι τον θάνατό του στην διοίκηση του ΠΑΟ όπως και οι ΑΕΚτζήδες την αναγόρευση σε επίτιμο πρόεδρο τον απατεώνα του SOE-για να μην γέρνει η βάρκα μονόπλευρα. Η χούντα δεν μπορούσε να τα βάλει με τον Γουλανδρή, όλοι ξέρουμε πως έφυγε από τον ΟΣΦΠ για νάρθουν ο Νταϊφάς, ο Κοσκωτάς κι ο Σαλιαρέλης.
  Και στον ΠΑΟΚ υπήρξε απατεώνας πρόεδρος, ο Μπατμαν ( δωράκι του Αντρέα στην Βάσω ), αλλά τον κυνηγούσαν οι οπαδοί κι ας έβαζε λεφτά μέχρι να πάει φυλακή, δεν δόξαζαν όπως οι «επιστήμονες» τον «βασιλιά των ρουμπινιών» και ο Αντωνιάδης τον…Τσάκα !!

  Εγώ βλέπω το ποδόσφαιρο με οικονομικά κριτήρια πλέον γιατί εμπλέκονται επιχειρηματίες-η εποχή του Παντελάκη πέρασε ανεπιστρεπτί. Ο Ιβάν δεν αγόρασε τον ΠΑΟΚ, αγόρασε την Τούμπα κι ο Μαρινάκης το Καραϊσκάκης κι όχι τους ποδοσφαιριστές του ΟΣΦΠ.Ο Μελισανίδης κτίζει τσάμπα την Αγιασοφίτα βάσει νόμου που καταργήθηκε κι ο Αλαφούζος διαχειρίζεται έναν σύλλογο που δεν έχει περιουσιακά στοιχεία εκτελώντας πολιτικές εντολές. Καλού-κακού ο Τράκης πήρε τον ερασιτέχνη μήπως και καταλήξει εκεί το γήπεδο στον ΠΑΟ από λαϊκή πίεση ενώ δεν περπάτησε το Αθενςαλάιβ που προέβλεπε να του χαρίσουν το ΟΑΚΑ (όχι παίζουμε, επιχειρηματίας είναι ! )
  Κανένας βάζελος δεν κατάλαβε πως η οικογένεια Βαρδινογιάννη κέρδιζε χρήμα από την Παιανία κι όχι από τον ΠΑΟ γι αυτό και την κράτησε ενώ τον ΠΑΟ τον χάρισε, δεν της χρειαζότανε πια για να πιέζει κυβερνήσεις.
  Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο ΠΑΟ μόνο με ΧΟΝΤΡΟ οικονομικό σκάνδαλο (διάβαζε οικογένεια Μητσοτάκη-το επιχείρησε και με την Ντόρα) θα αποκτήσει γήπεδο γιατί κανένας επιχειρηματίας δεν αγοράζει αέρα, ούτε ο πρίγκηπας που έφερε ο Τσάκας !!

  (ούτε ο Λάμπρος να ήμουνα…μπα κι αυτός δεν τα πιστεύει ,βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει το χάρτινο της ΑΕΚ ! )

 408. 404 κάπου είδα ότι πρόκειται για τον Τράγκα

 409. Pedis said

  Δηλαδή αν, έστω και στα νειάτα της, ήταν και καμιά ομορφούλα η Μαρέβα, θα μας τα είχανε κάνει από μπαλόνια που είναι τώρα, αερόστατα.

 410. dryhammer said

  Μογκολφιέρος ο Μάξιμος

 411. Γιάννης Κουβάτσος said

  405: Ο καλύτερος «κατάσκοπος» έβερ. Θυμάμαι σε μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες της Πανάθας, το 1984-85, τον μακαρίτη τον Μπένγκστον, τότε προπονητή της Γκέτεμποργκ, να λέει ότι τους κατασκόπευε τόσο φορτικά ο Καλογεράς, που φοβόντουσαν ότι θα τον βρουν και στις ντουζιέρες. ☺

 412. Μαρία said

  Τζαβάρας
  Πρωτίστως όμως, οφείλουμε να προστατεύσουμε το λιμάνι του Κατακόλου από τους κάθε είδους δημόσιους και τους ιδιωτικούς λυμεώνες (τα κοινώς λεγόμενα λαμόγια και λιμάδια) που το πολιορκούν. http://apokalypseis.com/?p=10813

  Κοινώς λεγόμενα τα λιμάδια στην Ηλεία; Τι είναι τα λιμάδια; Να έχουν σχέση με το λιμό;

 413. Pedis said

  Αναβολή σύγκλησης της Ιεραρχίας για τον φόβο του κορονοϊού

 414. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε μια «ενημερωτική» εκπομπή ενός καναλιού (δε θυμάμαι ποιου, όλα τα ίδια λένε, όλα το ίδιο γλείφουν), δεν ξέραν πώς να το σώσουν το στυλ «μεθυσμένη τουρίστρια που ξέμεινε στην Ανάφη» (πολύ πετυχημένο 😂) και ψέλλισαν πως «Η Μαρέβα τα φοράει τα ρούχα, δεν τη φοράνε».

 415. sarant said

  408 Και σήμερα γράφει ένα καλό, δεν ξέρω ποιος είναι όμως.

 416. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  404 Για τον Κιντ
  (αλλά τρίγωνα είναι; εγώ νόμιζα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα-τέλειος συμβολισμός, όχι; )

 417. spiridione said

  412. Τα λιμάρια

 418. Γιάννης Ιατρού said

  404:

 419. dryhammer said

  416. Μόνο εγώ βλέπω ρόμβους;
  [Να το φορούσε καμιά πιτσιρίκα, από κείνες που δεν σε νοιάζει αν της ταιριάζουν η όχι, να τα έλεγα τρίγωνα πανοράματος και όχι παροράματος όπως τώρα]

 420. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καινούργια εκπομπή για τη γλώσσα στην ΕΡΤ με τίτλο «Σε προσκυνώ, Φλέσσα» και συμπαρουσιαστή τον Μπαμπινιώτη. Μην αρχίσετε το μπούλινγκ από τώρα, δώστε μια ευκαιρία στα παιδιά.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://program.ert.gr/details.asp%3Fpid%3D3700502%26chid%3D8&ved=2ahUKEwi5vNKp0Y7sAhXO_aQKHVX2CEsQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw3OhrVb4_KVcx-QM_3vxfsc&cshid=1601391838490

 421. sarant said

  420 Υπερωρίες θα πρέπει να κάνω…

 422. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να βάλουμε και το σχετικό ποίημα:

  Τυφλό σύστημα επαφής

  Σε προσκυνώ, γλώσσα, πολλά τα θαύματά σου.

  Επί κυμάτων σφοδράς εποχής βαδίζουσα
  – ην γαρ ενάντιος της αλαλίας ο άνεμος –
  σώα βγήκες στην ακτή και άρθρωση εμφύσησες
  σε μερικούς τουλάχιστον λόγους κακοποιούς
  που εξεβίαζαν την επαφή μας να σιωπά.

  Οι υπόλοιποι δεν πίστεψαν.
  Έμειναν μέχρι τέλους βουβό εμπόδιό της.

  Τη νεκρή θυγατέρα του χρόνου ανάστησες
  ευλογώντας την με όνομα διπλό:
  Λήθη για όταν έλειπε ο πατέρας της καιρό
  Μνήμη δε για ώρα ανάγκης.

  Μονοτονική άφησες τη δαιμονιζόμενη έλξη.
  Μήτε συ ήξερες τι πνεύμα παίρνει το σώμα.

  Τα παραλυτικά μέρη του λόγου της υπάρξεως
  θεράπευσες και βάδισαν τα επιφωνήματα
  οι καλές προθέσεις τα ανάμεικτα ρήματα
  οι επεξηγηματικοί σύνδεσμοι και χωρισμοί
  – έμαθε κανονικά να γράφει το όνομά του
  ο θάνατος και όχι να υπογράφει με σταυρό –
  τα σύμφωνα κύρια άρθρα οι εριστικές
  αντωνυμίες οι φρόνιμες οι αλληλοπαθείς
  – αλήθεια τι συνέβη με τις κτητικές
  και δεν ξαναπατήσανε στο μάθημα;

  Υπό τον λύχνο τής επιβίωσης σκυμμένες
  μερόνυχτα οι στερήσεις μας έγιναν
  ευφραδείς είτε πεζά μονολογώντας
  είτε με περίπλοκους νευμάτων συνδυασμούς
  χάρη στο τυφλό σύστημα που εφαρμόζει
  ο λυρισμός σου.

  Αμέτρητα τα θαύματά σου, γλώσσα
  γερνάς εντός μου και όλα πού να τα θυμάμαι.

  Αχάριστοι δεν είμαστε αλλά
  μέμνησο του φόβου μας που
  ως απληροφόρητος ουδέποτε ιάθη.

  Πάρε λαλιά από την άφθονη
  την παραπανίσια που έδωσες στην κραυγή
  και επίβαλέ την σε κείνο το βουβό απόρρητο
  τουλάχιστον να μας φανερώσει
  η νέα μας παιδεία εκεί κάτω

  θα σε περιλαμβάνει άραγε, γλώσσα
  θα κουβεντιάζουμε καθόλου με τη γειτνίασή μας
  ή μόνο χάριν ενός μικρού μεσοδιαστήματος
  – τι χαζοπούλι, Θε μου –
  κοπίασε η τόση ευγλωττία;

  Από τη συλλογή ήχος απομακρύνσεων (2001) της Κικής Δημουλά

 423. Μαρία said

  420
  Θα γελάσουμε και με τους κουμπάρους.

  Δεδομένου δε, ότι η κρίση ποιότητας στη γλωσσική μας επικοινωνία αποτελεί μέρος της γενικότερης κρίσης αξιών….

 424. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κανάλι της Βουλής κάθε Σάββατο στις 7 και επανάληψις προς εμπέδωσιν κάθε Τρίτη στις 10.

 425. Μαρία said

  417
  Ο λιμάρης, η λιμάρα, το λιμάρι;

 426. spiridione said

  425. Ναι, έτσι.

 427. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ντόπια φίλη, μού μηνυμάτισε ότι:
  Λιμάδι είναι ο τελευταίος, ο χειρότερος, τεμπέλης που κάνει και τον καμπόσο.

 428. ΣΠ said

  Λιμάδι, το = ο φραγκοφονιάς (όπως η λίμα όπου αγγίξει θα αρπάξει).
  https://androni.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

 429. Pedis said

 430. Spiridione said

  Εδώ μια ωραία μπόστεια γενική
  Χώρια του γεγονότος ότι οι εντάσεις των πράσινων είναι ανύπαρκτες.
  https://www.sdna.gr/podosfairo/763495_pogiatos-se-syghysi-panathinaikos-se-apognosi

 431. Μαρία said

  426 κεξ
  Άρα η Ηλεία μετά τη γράνα του Πολύδωρα μας προσφέρει τώρα και τα λιμάδια του Τζαβάρα.

 432. Γιάννης Κουβάτσος said

  430: Και το «προεξέχοντας του Χατζηγιοβάνη» είναι καλό. Συναγωνίζεται ένα «προεξαρχόντος εμού» του Φασούλα.

 433. Spiridione said

  432. Α, δεν το είδα αυτό.
  431. Η γράνα πυργιώτικη είναι;

 434. Μαρία said

  433
  Δεν ξέρω αν είναι αμιγώς πυργιώτικη ή κατωαυλακιώτικη αλλά έγινε γνωστή απ’ τον Πολύδωρα στη βουλή.

 435. sarant said

  434 Πάντως η γράνα του Κολοκοτρώνη ήταν στην Τριπολιτσά.

 436. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σλάβικη είναι. Υπάρχει και η μάχη της Γράνας. Πάντως, ήταν απολαυστικό το παραλήρημα του Μπάιρον:

  «Σας ζητώ να εκτιμήσετε… ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε… ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε… ότι πάσχουμε… ως κράτος… ως κοινωνία… ως διοικητική δομή… από τους εργάτες -εντός εισαγωγικών- του πεδίου!

  Ποιος θα δει την κομμένη γράνα; Γράνα! Που σημαίνει υδ-ρα-γω-γός! Που καταστρέφει το νερό! Τοοο.. έδαφος! Και ύστερα γλείφει και κόβει την άσφαλτο! Και θα έρθουμε εμείς ύστερα… οι Συβαρίτες πολιτικοί της μαλθακότητας και της τρυφηλότητας και των σχεδιασμάτων… έχασαν… έχασαν από τον Κρότωνα… Θα έρθουν οι Συβαρίτες πολιτικοί να πουν: εδώ, τα δισεκατομμύρια… στην Τσακώνα πρέπει να καταβληθούν τάχιστα! Γιατί ο δρόμος Τριπόλεως-Καλαμάτας κάνει εξ’ αιτίας της διακοπής απ’ το νερό… Αλλά και στη Μαλακάσα το ίδιο έγινε!»

 437. Πέπε said

  @420, 422:

  Στο ποίημα επιτρέπεται να ασκήσουμε μπούλινγκ ή ούτε;

  Στην περιγραφή της εκπομπής από τη σελίδα που παρέπεμψες; (Μαθητές θα στέλνουν διευκρινίσεις στις οποίες θα απαντά ο κ. Καθηγητής – άραγε πώς απαντάμε σε μια διευκρίνιση, με ερώτηση;)

 438. Μαρία said

  Μετά το τραγούδι σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης και τις τηλεπωλήσεις παπουτσιών, ο πρώην περιφερειάρχης επέλεξε να ανοίξει μίνι μάρκετ στην καρδιά της πόλης επί της οδού Εγνατίας, κοντά στην πλατεία Βαρδάρη, υπό την ονομασία Stasi Stores.
  https://cityportal.gr/stasi-stores-to-mini-market-poy-anoikse-o-panagiwths-pswmiadhs-konta-sthn-plateia-bardarh,196400,1397,54,0

 439. Γιάννης Κουβάτσος said

  437: Θέλεις να ασκήσεις μπούλινγκ; Νόμιζα ότι ήσουν κατά. Αν από κατήγορος, θέλεις να βρεθείς κατηγορούμενος, ελεύθερα.

 440. Μαρία said

  415
  Αυτό εννοείς; https://www.newsbreak.gr/politiki/131712/giorgos-stylios/
  Σημειωτέον οτι το ανθρωπάκι, ο Στύλιος είχε πει στην Κανέλλη «Κασιδιάρης που σου χρειάζεται».

 441. Pedis said

  Christian group raises over $500K for Kenosha shooter Kyle Rittenhouse

 442. Μαρία said

  Hundreds of supporters have also left comments on the GiveSendGo page, including one who wrote: ‘God is on your side. Thanks for being a patriot and defending the American way of life from those who want to destroy it.’

  Another added: ‘May God protect you and watch over you all the days of your life. You are an American hero.’

 443. Pedis said

  Ο θεός είναι μαζί μας, ευλογεί τα όπλα μας και μας προστατεύει.

  Μπανάλ.

 444. Μαρία said

 445. Νέο Kid said

  Στο μισό έριξε το επίδομα τέκνων ο σκατομητσοτάκης! 😕
  Σκατά στην ντεκαπάζ της μαρέβας παλιοχαμούρες!
  Τσίπρας θα λέτε , και θα κλαίτε…

 446. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  443

  Βλέπω το AR-15 σου και κάνω ρελάνς με Zyklon B.
  https://www.imerodromos.gr/na-richtoyn-se-thalamoys-aerion-oi-prosfyges-proteinei-stelechos-toy-akrodexioy-afd/

 447. 446 Οι Βρετανοί είναι πάντα πιο πολιτισμένοι. https://www.news247.gr/kosmos/tha-stelnei-i-vretania-toys-prosfyges-se-ena-apo-ta-pio-apomonomena-nisia-toy-planiti.9002828.html

 448. Pedis said

  # 446 – Παρατηρώ ότι δεν υπάρχει πνεύμα ινοβέσιον στη Γερμανία.

  # 447 – Εμείς, πιο ανθρωπιστές και ευαίσθητοι, σε νησάκια στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

 449. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  447 Τι πολιτισμένοι βρε Δύτα μου? Εκεί δεν έχει ούτε τόσο δα χειμερινό τοπίο με ψηλές καμινάδες. Πώς θα απολαύσουν οι πρόσφυγες τις μεταφυσικές τους εμπειρίες?

 450. Τουλάχιστον σου λέει «σε θεωρώ ανθρώπινο ον, σε σέβομαι, ίσα κι όμοια με τον Ναπολέοντα»

 451. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  448 Αν η παράδοση είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική προς τι οι πειραματισμοί? Αυτές οι γκατζετιές σαν του νεαρού είναι ερασιτεχνικά πράματα, άσε που κάνουν και θόρυβο.

  Αιγαίο μεν, αλλά κι εμείς ούτε μια τόση δα καμιναδούλα? Αίσχος.

 452. Pedis said

  # 49 – σιβιλιζέσιον VS κουλτούρ!

 453. Pedis said

  # 451 – Εμείς κατσαπλιάδες είμασταν και παραμένουμε. Ανοργάνωτα μπουλούκια έχουν αναλάβει τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο, το θαλάσσιο τείχος γύρω από τα νησιά ξεφούσκωσε …

 454. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  450 Ορθότερη διατύπωση: Είδατε ρε λεχρίτες? Στα καλύτερα σας φέρνουμε.

 455. Pedis said

  «Πολιτική αντιπαράθεση» πλανητόρχεων

  https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54350538

 456. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  455 Μια χαρά τους βρίσκω, ασορτί με τους ψηφοφόροι.

 457. Pedis said

  Ψηφοβόροι και ψηφοφόροι … η κότα και το αυγό στηn μεταπολεμική αμερικαν-λάικ «δημοκρατία»

  In early 1956 Nation’s Business, which is published by the Chamber of Commerce of the United States, happily heralded the new, businessman’s approach to politics. It proclaimed:

  «Both parties will merchandise their candidates and issues by the same methods that business has developed to sell goods.

  These include scientific selection of appeals; planned repetition…. No flagwaving faithfuls will parade the streets. Instead corps of volunteers will ring doorbells and telephones . . . . Radio spot announcements and ads will repeat phrases with a planned intensity. Billboards will push slogans of proven power…. Candidates need, in addition to rich voice and good diction, to be able to look ‘sincerely’ at the TV
  camera. .. .»

  1957

 458. Μαρία said

  Propaganda: the manufacture of consent Το έπαιξε χτες το κανάλι της βουλής.

 459. Μαρία said

  Τηλεδιάσκεψη της Europol με θέμα «Αγώνας εναντίον του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

  Χαρακόπουλος: «η Ελλάδα αντιμετώπισε, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη ακροδεξιού κινήματος, που εκφράστηκε με την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Διαπιστώθηκαν πολλά επεισόδια με βίαιες επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά αντέδρασε με αποφασιστικότητα και τα στελέχη της οργάνωσης αυτής οδηγήθηκαν σε δίκη, η απόφαση της οποίας αναμένεται στις 7 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ευδοκιμεί εδώ και δεκαετίες, ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, που βαρύνεται με δεκάδες δολοφονίες, με πιο γνωστή την οργάνωση 17 Νοέμβρη, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σήμερα στη φυλακή».
  https://www.maximos.gr/index.php/deltia-typou/item/5484-%CE%9C.%20%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20EUROPOL%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C%20%CE%B5%CE%BE%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C

 460. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα!

 461. 459 Παλιό το παραμύθι περί διμέτωπου με τρομοκρατία και ΧΑ. Προ 8ετίας είχα σχολιάσει σχετικά στο σλανγκ, αλλά δεν μπορώ να βρω το σχετικό του Χρυσοχ.
  http://www.slang.gr/comments/find/89667

 462. Pedis said

  # 458 – Δεν το έχω δει. Μερσί.

 463. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νέα ήθη στην Αθήνα. Ληστείες μετά λιντσαρίσματος μες στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 το απόγευμα. Ζήτωσαν τα Δουβλίνα!
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.naftemporiki.gr/amp/story/1641230/eksarthrothike-polumelis-summoria-anilikon-liston-stin-athina&ved=2ahUKEwi93Yj9kZHsAhXJ3KQKHfBxDBQQiJQBMAB6BAgIEAc&usg=AOvVaw3zNEaGnIvZLF6YBZEZebMx&ampcf=1

 464. sarant said

  460 –> 463 Δεν ξέρω τι την έχει πιάσει τελευταία

 465. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μας κάνει μπούλινγκ η μαρμάγκα. ☺

 466. Μαρία said

  Ορέος
  Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά. https://primeminister.gr/2020/09/29/24887

 467. spiridione said

  466. Και μεζεδάκι.

 468. sarant said

  466-7 Σα να λέμε, «η οποια επεξεργάστηκε»; Αλλά υπάρχει και ενεργητικό εμπνέω. Ωστόσο, καλύτερα θα ήταν το «είναι εμπνευσμένη»

 469. spiridione said

  468. Ναι, εδώ όμως πρέπει να είναι σωστό.
  Αυτό με την αμερικανική επανάσταση το έχει ξαναπεί στην Αμερική όταν είχε πάει.
  Στο μεταξύ

 470. Μαρία said

  468
  Εμπνέομαι κάτι απο κάποιον.
  που οι Έλληνες την εμπνεύστηκαν απ’ την αμερικάνικη.

 471. 459

  Άσχετο
  https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/262151_tora-dinei-grammi-kai-stoys-fasistes-i-pio-tromaktiki-ataka-tramp-sto

 472. Πέπε said

  @471:

  > > «Πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα των ‘αντίφα’», υπογράμμισε ο Τραμπ αναφερόμενος σε ακροαριστερές ομάδες.

  Δεν είδα το ντιμπέιτ, αλλά κάπου διάβασα την παραπάνω φράση του Τραμπ σε λίγο διαφορετική εκδοχή: ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με το φέμα των αντίφα και με την αριστερά. Δεν εγγυώμαι για την αυθεντικότητα της εκδοχής.

 473. 472 https://www.cbsnews.com/live-updates/first-presidential-debate-trump-biden-wrap-up-moments/#post-update-55f4e484

  Aπό το 1:09 κ μετά.

 474. Μαρία said

 475. Μαρία said

  474
  Tώρα και στα ελληνικά

 476. Pedis said

  Και υπήρχε αυτή η υπέροχη πινελιά του λευκού στη φορεσιά της. Που παρέπεμπε στα αρχαία γλυπτά, τα μαρμάρινα οικοδομήματα, που ξεπροβάλλουν ως λευκές πινελιές ποίησης στο γήινο ανάγλυφο της Ελλάδας.

  Η μεγαλειώδης ταπεινότητα που εξέπεμψε απόψε η Μαρέβα Μητσοτάκη, είναι η σημειολογία που πρέπει να ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Η Μαρέβα Μητσοτάκη απόψε, εκτός από καλαισθησία, δίδαξε και μακρόπνοο πολιτικό σχεδιασμό, παγκόσμιου επιπέδου.

 477. 476 Τρολιά είναι: σαμαρική αντιπολίτευση (ο Τράγκας, λέει).

 478. Γιάννης Ιατρού said

  Μετανοείτε ρε σεις, μπας και σώσετε την ψυχή σας…

 479. Μαρία said

  476
  Βλ. 404
  Του ίδιου Μάξιμου στο 440.

 480. Μαρία said

  477
  Αυτή δεν είναι.

 481. Pedis said

  Τρολ ξετρολ είναι σαν αληθινό :). Έχουν καταντήσει αηδία οι παλιάτσοι, υμνητές και εξυμνούμενοι.

 482. Pedis said

  Πολύ καλή αφορμή για ανάταση και ξεπιάσιμο ύστερα τέτοιο πομπίνο.

 483. Pedis said

  ύστερα από τετοιο …

 484. Γ.Κ. said

  Τον ΠΑΟΚ κάπως τον γλυτώσαμε σήμερα. Τη Γκραμπόφσκι και τη Τζαβέλα… δε βλέπω να τις γλυτώνουμε…

 485. ΓΤ said

  Μα αφού έχουμε δώσει τα φώτα παντού, τι μας έχει μείνει να ανάψουμε;

 486. Μαρία said

  482
  Τι να κάνουμε; Η κυρία Φερονίκη δεν διαθέτει τους λογογράφους του πρωθυπουργού μας.
  https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/61883-akropoli-aftos-einai-o-epivlitikos-fotismos-tou-ieroy-vraxou-fotografies-kai-vinteo

 487. Pedis said

  ναι, αλλά το παράχεσε

  Και η ίδια η Ακρόπολη αποτελεί ταυτόχρονα ένα ορυχείο μνήμης, ένα πυροδότη δημιουργίας και μία αιώνια πυξίδα. Σε ένα περιβάλλον πια απόλυτης προσβασιμότητας. Το σημερινό αναβατήριο αντικαθιστά ένας ευρύχωρος ανελκυστήρας. Πράγματι είναι βαρύ το χρέος να καλούνται Έλληνες καλλιτέχνες να φωτίσουν έργο Ελλήνων προγόνων που επί αιώνες φωτίζει και θα φωτίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

  … «στην πανδημία που πολιορκεί σήμερα τον κόσμο ολόκληρο καταφύγιο και όπλο μας έιναι οι αξιες της αλληλεγγύης και της ισότητας. Και εκείνες που μετουσιώθηκαν στις ιατρικές συμβουλές του Ιπποκράτη και στην πολιτική οξυδέρκεια του Περικλή.

  Άσχετες παπαρίτσες, ασύνδετες και αρτσιμπούρτσι.

 488. Μαρία said

  487
  Αυτό δε με τον Περικλή ακούγεται και ειρωνικά, αφού ο λοιμός ξέκανε το σόι του και τον ίδιο.

 489. Pedis said

  πιο πολύ γουστάρω την «απόλυτη προσβασιμότητα» μετά τις αναφορες στην αιωνια πυξίδα σε ορυχείο της μνήμης παραμάσχαλα με πυροδότες και στο καπάκι την αναφορά στον ανελκυστήρα (σιγά το έργο ρε μεγάλε) και τη σύνδεση με τους έλληνες καλλιτέχνες να φωτίσουν αυτό που φωτίζει …

 490. Pedis said

  # 488 – άσε που τον προξένησε με την τακτική που πρότεινε και ακολούθησαν οι Αθηναίοι …

 491. https://www.efsyn.gr/tehnes/media/262112_press-cafe-gia-ti-mareba

 492. Νέο Kid said

  491. Με το μπαρδόν κιόλας, αλλά υπάρχει άνθρωπος στοιχειωδώς ευφυής που θα διαβάσει το παρακάτω :
  “Τέτοιον απίστευτο συνδυασμό που να δένει με το σούρουπο, τα γήινα χρώματα και την αστροφεγγιά που εμφανίστηκε απλόχερα στα μάτια των ξένων επισκεπτών, μόνον μια εμπνευσμένη ιδιοφυΐα αισθητικής θα μπορούσε να επιτύχει“
  και δεν θα καταλάβει ότι είναι ειρωνικό; …
  (Το ότι μπερδεύτηκε το Pedis δεν είναι επαρκές κριτήριο. Έχει μπερδευτεί και με ευκολότερα…)

 493. Γιάννης Ιατρού said

 494. Pedis said

  Κτυπάνε την Μαρέβα στα υπόγεια της Κουμουνδούρου. Νομίζουν ότι έχουν κτυπήσει φλέβα χρυσού, ξαμολώντας τα trolls ως ύαινες για να ξεσκίσουν τις ψυχές της συζύγου και των παιδιών του Κυριάκου. Είναι ξεΤΣΙΠωτοι. Βαθιά σκοτεινοί και ασύγκριτα αδίστακτοι σε σχέση με οτιδήποτε δήθεν παρόμοιο έχει εμφανισθεί στο παρελθόν στην γη. Σαν να πρόκειται για καρικατούρες που έχουν βγει κατευθείαν από το πιο βαθύ σκοτάδι.

  Για καλή μας τύχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει σε πολλαπλά μέτωπα ότι μπορεί, η Μαρέβα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος του Κυριάκου και ο «αντισημίτης Άδωνις» έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ. Για κακή μας τύχη αυτή είναι η ποιότητα της αντιπολίτευσης.

  https://www.liberal.gr/news/d-sarigiannis-ta-nea-metra-antistoichoun-sta-duo-trita-tou-lockdown/326455

 495. 494 Συκοφαντείς το φουκαρά τον Σαρηγιάννη που δεν είπε τίποτα τέτοιο ο άνθρωπος

 496. Pedis said

  Πάρε την πηγή σου σωστά και μελέτα!

  https://www.liberal.gr/apopsi/ta-duo-akra-kunigoun-pali-tin-mareba/326141

 497. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζαν Ντόρσεϊ, είπε ότι η υπόθεση ήταν «εξαιρετικά» λυπημένη. https://www.huffingtonpost.gr/entry/poios-einai-o-dolofonos-toe-twitter-poe-paradechteke-ten-enoche-toe-yia-ennia-eyklemata_gr_5f757309c5b6d698bb282ef9?utm_hp_ref=gr-diethnes&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3

 498. Γς said

  485:

  >Μα αφού έχουμε δώσει τα φώτα παντού, τι μας έχει μείνει να ανάψουμε;

  Και διάβαζα κάπου τί έγραφαν τούρκικες εφημερίδες όταν τα ελληνικά στρατά στην υποχώρηση του 22 καίγανε και μερικά χωριά:

  «Οι Ελληνες με το φως που έδωσαν κάποτε στον κόσμο μας βάζουν και φωτιές τώρα»

 499. Βόνης Παπασεραφείμ said

  «στο αρχαίο περσικό κείμενο»; περσικό;

 500. sarant said

  499 Υπάρχει το ανέκδοτο εκείνο που λέει «και του είπε σε σπασμένα περσικά: Μολών λαβέ!»

 501. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Φταίνε περισσότερο οι γονείς που τα μεγάλωσαν αλητάκια…» –
  Έκρηξη οργής από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνου και βουλευτή της ΝΔ

 502. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  492
  Άφωνος ο Πομπέο: Ντολμαδάκια, καλτσούνια, γιουβέτσι, συνταγή Μαρίκας, κουζίνα Μαρέβας
  Πομπέο: Γιατί του έπεσαν τα σαγόνια στα Χανιά. Πώς η Μαρέβα «έσκισε» τη Σούζαν.
  Η Μαρέβα Μητσοτάκη επέλεξε μια αέρινη παντελόνα με λευκό πουκάμισο και σανδάλια και σίγουρα «έβαλε τα γυαλιά» στη μαυροφορεμένη Σούζαν Πομπέο.
  fimes. gr

  Η παντελόνα δένειμε τα πιάτα βρε κουτά.

 503. Γιάννης Ιατρού said

  502: Για τον κήπο-φυτώριο στη μέση του τραπεζιού δεν μας λες όμως κάτι 🙂 🙂 🙂

 504. Χαρούλα said

  Είστε κακόψυχοι! Δεν μπορείτε να δείτε το μεγαλείο και τις ικανότητες που βλέπει η ανεξάρτητη Ρ.Βιτάλη😂🤣😂
  Κοιτάζοντας τον Πρωθυπουργό στον αποχαιρετισμό του ζεύγους Πομπέο: δείχνει ότι γνωρίζει σε ποιον να απευθυνθεί, τι εικόνα συμφέρει να ταξιδέψει ως συμβολική, ποιος είναι ο χρήσιμος κρίκος, ποιος ο (βεβαίως και εκ συμφέροντος) σύμμαχος, ποιος ο «αρμόδιος» ώστε να απευθυνθεί ………..
  …….. Επί τη αναχωρήσει… Αναφέρομαι στην επίσκεψη και φιλοξενία Πομπέο στη χώρα μας. Παρακολούθησα ακόμα μια φορά τη στρατηγική, τη μεθοδικότητα και επιδεξιότητα των χειρισμών του Πρωθυπουργού μας, αφενός ως προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής και των συμμαχιών μας, αφετέρου –και εν προκειμένω– ως υγιής αντιπαράθεση στις όποιες αλλοπρόσαλλες ενέργειες της γείτονος Τουρκίας. 😤😊😬😊😤😊😬😊
  https://www.protagon.gr/apopseis/mitsotakis-epi-ti-anaxwrisei-44342132348

 505. dryhammer said

  504. >…δείχνει ότι γνωρίζει σε ποιον να απευθυνθεί…

  αυτό αποδεικνύει δύο τινά για τον ΠΘ:
  α) Ότι του έδειξαν τις φωτογραφίες με τα ονόματα του καθενός από κάτω (και τις έμαθε!)
  β) Ότι δεν είναι αλλήθωρος

 506. Pedis said

  # 504 – Μπα, για πλάκα τα γραφει …

 507. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Θετικοί στον κορονιό το ζεύγος Τραμπ!

 508. Μαρία said

 509. Pedis said

  # 508 – αν πιστέψουμε τα στοιχεία του υπουργείου, που δεn ξέρουν τι τους γίνεται, τα τεστ κινούνται περί τα 10-12 χιλ ημερησίως.

  Λίγο παραπάνω από τα τα μισά, κατ’ αναλογία πληθυσμού, σε σύγκριση π.χ. με την Ιταλία, και δείχνουν διπλάσια θετικότητα.

  Βάλτε μάσκα κι όχι σαγωνάτη, όπως κάνουν εννιά στους δέκα έλληνες που την «φοράνε» από έναν στους δέκα που κάνει ότι την βάζει …

  Click to access covid-gr-daily-report-30-09-2020.pdf

  (τελευταία σελίδα, τελ. ιστόγραμμα)

  world data (αν τα πιστέψουμε κι αν έχουν μεταφερθεί ορθά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών … )

  https://www.statista.com/statistics/1104645/covid19-testing-rate-select-countries-worldwide/

 510. ΣΠ said

 511. Γιάννης Κουβάτσος said

  509: Και ο megaλος Χασαπόπουλος υπάκουσε στον Κύριο Υπουργό, δεν έβγαλε στον αέρα τη μαθήτρια, διδάσκοντας αμφότεροι στο κορίτσι αλλά και στο πανελλήνιο Αγωγή του Πολίτη.

 512. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 511 στο 510.

 513. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στον χώρο της εκπαίδευσης η θεοφοβούμενη Νίκη Κεραμέως μέχρι τώρα πιστώνεται την υποβάθμιση του κρίσιμου μαθήματος της Κοινωνιολογίας»
  Προφανώς «χρεώνεται» εννοεί ο Τσακίρογλου. Άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να πιστώσεις οτιδήποτε στην υπουργό παιδείας.
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/262435_mendoni-kerameos-ena-didymo-poy-skotonei

 514. spiridione said

 515. Μαρία said

  Θα παίξει αύριο αλλά δεν κρατιέμαι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: