Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Επονίτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 23 Φεβρουαρίου, 2019


Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Προς τιμήν αυτής της επετείου, τα σημερινά μεζεδάκια τα τιτλοφόρησα επονίτικα, αν και βέβαια στην ύλη του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου δεν υπάρχει τίποτε που να αναφέρεται στην Αντίσταση ή στην ΕΠΟΝ.

Ή μάλλον, για να υπάρχει και κάτι, θυμίζω ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου με αναμνήσεις του πατέρα μου από τα χρόνια του στην ΕΠΟΝ στη Μυτιλήνη.

* Βέβαια, η σημερινή μέρα αναμένεται να γραφτεί με χρυσά γράμματα στις δέλτους της ελληνικής λογοτεχνίας (και λίγα λέω) αφού σήμερα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ντάνου, κατά κόσμον Γιώργου Αγγελόπουλου.

Όπως εκμυστηρεύεται στο βιντεάκι ο συγγραφέας, το βιβλίο θα έχει 160 σελίδες, κάθε κεφάλαιο αρχίζει με μια φωτογραφία σχετική με το αντικείμενο του κεφαλαίου, και, όπως λέει, δεν περίμενε να είναι τόσο καλό το βιβλίο του. Πάντως, παραδέχεται πως δεν κατάφερε να το διαβάσει μονοκοπανιάς το βιβλίο του. Αφού διατύπωσε το λαπαλισικό αξίωμα ότι «Οι άσχημες κριτικές είναι το αντίθετο από τις καλές κριτικές», αναγνώρισε πως δεν είναι του χώρου των βιβλίων, αφού έχει διαβάσει ίσαμε τώρα στη ζωή του 8 βιβλία -χωρίς να διευκρινίσει αν συνυπολογίζει και το δικό του. Αυτό μου θύμισε το ανέκδοτο που είχε βγει όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζέρι Φορντ, ότι «Κάηκε η βιβλιοθήκη του προέδρου, με αποτέλεσμα να καούν και τα τρία βιβλία της. Ευτυχώς όμως ο Πρόεδρος είχε προλάβει να τα μπογιατίσει». Αλλά ο Ντάνος αποδεικνύεται βιβλιοφάγος μπροστά στον πρόεδρο Φορντ.

Όπως γράφει και το σχετικό ρεπορτάζ, η Χρυσηίδα Δημουλίδου θα αισθάνεται τον θρόνο της να τρίζει.

* Από άρθρο του Δ. Νανούρη στην ΕφΣυν για την πολακιάδα, ξεσηκώνω μια φράση, στην αρχή-αρχή:

Στις εποχές της γενικευμένης παρακμής, άτινας μας έριξε η άπονη μοίρα, τα δημόσια πρόσωπα που σέβονται το νόημα αμφοτέρων των λέξεων του χαρακτηρισμού….

Αυτό το «άτινας» δεν στέκει με τίποτα ή μάλλον δεν υπάρχει καν, διότι για να σταθεί συντακτικά ένας τύπος πρέπει να είναι υπαρκτός, και το «άτινας» δεν είναι. Υπάρχει ή ακριβέστερα υπήρχε στα αρχαία οίτινες στο αρσενικό, αίτινες στο θηλυκό με αιτιατική άστινας, και άτινα στο ουδέτερο. Εδώ θα ταίριαζε το «εις άστινας», ενδεχομένως, αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε του μπαμπά μας τη γλώσσα θα πούμε «όπου» ή «στις οποίες».

Δεν είναι μόνο θέμα γραμματικής είναι και θέμα ειλικρίνειας. Όποιος επαγγελματίας γραφιάς χρησιμοποιεί όχι απλώς λέξεις περισπούδαστες αλλά γραμματικούς τύπους εξεζητημένους που δεν τους ξέρει, και τους κάνει και λάθος, δείχνει ότι είναι ανειλικρινής, φτιαχτός, ότι γράφει για να εντυπωσιάσει τα χάπατα. Φοβάμαι ότι αυτό ισχύει για τον κ. Νανούρη, που κατάφερε με μια λεξούλα να λερώσει τα μεταξωτά βρακιά του.

* Την περασμένη βδομάδα έγινε ένα πολύνεκρο δυστύχημα στον δρόμο από τα Σκόπια στο Τέτοβο και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές συλλυπητήριο μήνυμα, αναφέροντας, φυσικά, το καινούργιο όνομα της γειτονικής χώρας.

Από κάτω εκδηλώθηκαν οι αντίπαλοι εθνικισμοί, ο ένας για να αποφανθεί πως η ανακοίνωση μπορεί και να βγήκε μονο και μόνο για να αναφερθεί το «ψευδοκράτος» με το νέο του όνομα και ο άλλος για να επιμείνει πως το όνομα Μακεδονία δεν αλλάζει, θα μείνει για πάντα Μακεδονία.

Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα στις σελίδες των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που κατακλύστηκαν από μικρόψυχα και συχνά χυδαία σχόλια διαμαρτυρίας για την αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία». Ντροπή στο cnn.gr που άλλαξε την αναφορά σε «Σκόπια».

Είναι τεράστια ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του παλιού δικομματισμού, που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1992 ως το 2015, το ότι, ενώ στις διαπραγματεύσεις επιδίωκαν σύνθετη ονομασία, ταυτόχρονα καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό την αυταπάτη της «μίας και ελληνικής Μακεδονίας» με αποτέλεσμα σήμερα η επίτευξη του στόχου, της σύνθετης δηλαδή ονομασίας, να εισπράττεται από αρκετούς συμπολίτες μας ως εθνική ήττα. Διότι βέβαια εκείνοι που κραυγάζουν ότι «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» δεν έχουν ενστάσεις για την… εθνικότητα και για τη γλώσσα. Απλώς τους έχουν χώσει στο μυαλό το ιδεολόγημα περί μίας και ελληνικής Μακεδονίας.

* Προς το Υπουργείο Παιδείας: ο όρος object-oriented της Πληροφορικής δεν αποδίδεται αντικειμενοστρΑφής όπως τον έχετε, εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, στα σχετικά προγράμματα σπουδών του Λυκείου (και στο πιο πρόσφατο). Δεν λέμε «είσαι πολύ εσωστραφής», λέμε εσωστρεφής. Άρα, αντικειμενοστρεφής.

Και ο μουσοτραφής είναι από το τρέφομαι, όχι από το στρέφομαι.

* Μεταφραστική κοτσάνα σε άρθρο της Ναυτεμπορικής για την ερωτική αλληλογραφία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (ή του Μεγαλόπρεπου; ) που ήρθαν πρόσφατα στο φως. Γράφει η Χιουρέμ Σουλτάν: Παρηγορώ τον εαυτό μου με αυτές τις αναμνήσεις αλλά όταν είστε μακριά, κανείς δεν μπορεί να διευκολύνει τον πόνο μου.

Προφανώς το τελευταίο ήταν nobody can ease my pain, κανεις δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο μου. Το google translate, πράγματι, μεταφράζει το nobody can ease my pain ως «κανείς δεν μπορεί να διευκολύνει τον πόνο μου».

* Στο χτεσινό άρθρο είχαμε μαργαριτάρια υποψηφίων φοιτητών του 1958. Ιδού εδώ μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου του 2019 που εμφανίζεται να αγνοεί τη λέξη «αυτεπάγγελτος».

* Προς συντάκτες της Lifo.gr: Όταν αναφέρεστε στην πόλη Napoli της Ιταλίας σε γενική πτώση, μπορείτε να πείτε «της Νεάπολης», αν και κάποιοι θα σκεφτούν δικαίως τη γειτονιά της Αθήνας, μπορείτε να πείτε «της Νάπολης», που είναι και προτιμότερο, μπορείτε έστω να πείτε «της Νάπολι» αν και κάποιοι θα σκεφτούν πως εννοείτε την ποδοσφαιρική ομάδα. Όμως δεν μπορείτε να γράφετε «της Νάπολη». Ο τύπος «Νάπολη» είναι ελληνικός και μόνο, άρα κλίνεται.

Επίσης, το Cappella Sansevero δεν μεταγράφεται Κάπελα Σανσεβέρο διότι δεν είναι ταβερνιάρης (φέρε μας κάπελα κρασί), είναι παρεκκλήσι.

* Μια ακυρολεξία σε άρθρο της Κατιούσας για μια καλτ (κακή) ταινία των ογδόνταζ. Το άρθρο δεν είναι καινούργιο αλλά το ανέφερε κάποιος και το διάβασα τώρα.

1983. Δύο χρόνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και η δεξιών καταβολών κωμικός, Ρένα Βλαχοπούλου, αναλαμβάνει δράση και πρωταγωνιστεί στην ταινία η “Σιδηρά Κυρία”, σε έναν ύμνο κατά του λαϊκισμού (ή και όχι) και δοξασίας στην Μάργκαρετ Θάτσερ και την πολιτική της.

Ταινία δοξασίας στη Θάτσερ, λέει. Όμως δοξασία δεν σημαίνει «το να δοξάζεις κάποιον», σημαίνει μια αντίληψη που δεν βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις αλλά στην πίστη, ειδικά όταν ανάγεται σε πανάρχαιες εποχές.

Και πάλι για το μπλέξιμο φταίει η τρισχιλιετής μας διότι το «δοξάζω» στα αρχαία χρόνια σήμαινε «έχω τη γνώμη, πιστεύω».

* Αυτό γίνεται όταν θέλεις οπωσδήποτε να βάλεις διαλυτικά, σχολιάζει φίλος.

* Μετά το καταχράζομαι, να κι ένα αλλο νεόπλαστο ρήμα, το «οσφρίζομαι».

Διαβάζω το μυθιστόρημα «Μπλε καστόρινα παπούτσια» του Θανάση Σκρουμπέλου (δεν είναι κακό) και προσέχω ότι λέει για κάποιον που «οσφριζόταν εγκαίρως τις αλλαγές» και φρόντιζε να πηγαίνει πάντα με τον δυνατό.

Το ρήμα «οσφρίζομαι» δεν το έχουν ακόμα τα λεξικά (ούτε το ΜΗΛΝΕΓ). Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένας περιττός σχηματισμός, αφού έχουμε το «οσφραίνομαι» και το «οσμίζομαι», αλλά και το «μυρίζομαι». Ωστόσο, έχει τόσες γκουγκλιές -και, όπως μόλις είδατε, τουλάχιστον μία από συγγραφέα- που δεν μπορούμε πια να το θεωρούμε ανύπαρκτο.

Ανύπαρκτο το είχαμε χαρακτηρίσει το 2011 στη Λεξιλογία στην αρχή της συζήτησης -στο τέλος είχαμε αναγνωρίσει ότι έχει δικαιώματα ύπαρξης. Όπως είχε πει τότε ένας φίλος, οξυδερκής μελετητής των γλωσσικών, το «οσφρίζομαι έχει αρκετό μέλλον σαν λογιότερο (κατά φαντασίαν ελληνοπρεπέστερο) άλτερ έγκο του μυρίζομαι, σε μια εποχή όπου η αναζήτηση αυτών των άλτερ έγκο γίνεται ένας από τους ολοένα μειωνόμενους τρόπους βιοπορισμού».

Και καθώς γκουγκλίζω από περιέργεια το «οσφριζόταν», άλλη μια βαριά γκουγκλιά, αφού βλέπω να χρησιμοποιείται στη Συμφωνία των ονείρων του Ν. Θέμελη («Οσφριζόταν τη μυρουδιά του και μούσκευε στα σωθικά της»).

Προσωπικά δεν νομίζω να το χρησιμοποιήσω (αν και ποτέ δεν ξερεις) αλλά θαρρώ πως τα χαρτιά για τη νομιμοποίησή του τα έχει. Όπου να’ναι θα λεξικογραφηθεί κιόλας.

* Διαβάζω στην εφημερίδα των Αρίστων, την Καθημερινή:

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα που προκύπτουν από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

και πιο κάτω, για εμπέδωση:

«Η έκθεση θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Τα «συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, πληγέντων περιοχών, εγκριθέντων πιστώσεων» κτλ. είναι πολύ διαδεδομένα, αλλά σε ονομαστική/αιτιατική πτώση (όπως οι συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις) είναι σαφώς πιο σπάνια. Θα περίμενε κανείς να προτιμάμε στις περιπτώσεις αυτές τον ομαλό τύπο, δηλαδή να πούμε «τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», όπου αυτός βολεύει και υπάρχει (γιατί στις…. πληγέντες περιοχές δεν υπάρχει), εφόσον μάλιστα στα νέα ελληνικά πραχτικά δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε «συμφωνηθέντα» και «συμφωνημένο», κι όμως οι περισσότεροι προτιμάνε να σπάσουν τα μούτρα τους στα θέντα των θέντων.

* Δεν ξέρω αν είναι φρέσκο ούτε αν είναι αυθεντικό (αν και μάλλον είναι) πάντως χάρισε αρκετή ιλαρότητα στο Φέισμπουκ τις προάλλες που κυκλοφόρησε.

28 Άγιοι για πρώτη φορά επισκέπτονται την Άμφισσα, κι έτσι μαθαίνουμε τι γίνεται όταν από τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων ο ένας πάρει σύνταξη.

* Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού σκέφτεται, λέει , να εγκαταλείψει το ελληνικό πρωτάθλημα οπου θεωρεί ότι αδικείται από τους διαιτητές και να παίξει σε άλλο πρωτάθλημα.

Πού;

Στην Ανδριατική Λίγκα, γράφτηκε σε μερικούς ιστότοπους. Η Ανδριατική Λίγκα δεν είναι ένα πρωτάθλημα «για άντρες μόνο», είναι η Αδριατική Λίγκα όταν μασκαρεύεται τις Απόκριες για να κάνει παρέα στην…. Ανδριανούπολη.

* Φίλος ψάρεψε φρέσκο υποτιτλιστικό από την ΕΡΤ, σε ταινία που είχε ως αντικείμενο σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων από ιερείς.

Μιλάει ανήλικος

«He had his way with me»

Υπότιτλος:
«Εγινε το δικό μου».

Περίπου το αντίθετο δηλαδή.

* Σε χιώτικη ηλεφημερίδα διαβάζω «ρεπορτάζ», παραμορφωτικά και προκατειλημμένα παρουσιασμένο, για ένα επεισόδιο ανάμεσα σε πρόσφυγες. Και βέβαια, λες και είναι υποχρεωτικό, η ξενοφοβία συνδυάζεται με την επαγγελματική ανεπάρκεια:

Μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να χωρίσει τις αντιμαχόμενες ομάδες, την εμφάνισή τους έκαναν οι γνωστοί αλληλέγγυοι καλά αμειβόμενοι υπάλληλοι ΜΚΟ και σήκωσαν πανό που έγραφε Safe passage for all (μτφ. Ασφαλές πέρασμα για άλλους).

Με τόσο καλή γνώση της αγγλικής πώς και δεν τον πήραν για διερμηνέα;

* Η συκοφαντία για τον Ρίτσο και τα ρωσικά τανκς που χόρευαν στην Πράγα καλά κρατεί. Ο κυρ Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινη, σε επιφυλλίδα στην οποία ουσιαστικά προσπαθεί να υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν αριστεροί διανοούμενοι, γράφει:

Στους αντίποδες είναι η συμπεριφορά του λεγόμενου αριστερού διανοουμένου. Πώς καταδέχθηκε ο Ρίτσος, ο ποιητής του «Επιτάφιου» και της «Ελένης», να γράψει ένα ποίημα για να υμνήσει τα σοβιετικά τανκς που «χόρευαν» στην Πράγα το 1968;

Ο Ρίτσος όμως δεν έγραψε κανένα ποίημα για τα τανκς στην Πράγα το 1968, δεν έγραψε κανένα ποίημα γενικώς για τανκς που χόρευαν. Όπως εξηγούμε σε παλιότερο άρθρο, ο Ρίτσος το 1977 επισκέφτηκε τη Μόσχα και βραβεύτηκε με το βραβείο Λένιν. Αργότερα, αφηγήθηκε τις εντυπώσεις του στον Γιώργο Λιάνη, και ανάμεσα στ’ άλλα στάθηκε στην παρελαση για την επέτειο της Οχτωβριανής επανάστασης, λέγοντας «Ακόμα και η παρέλαση είχε κάτι το χορευτικό. Ήταν μια πάνδημη συμμετοχή …. Τα τανκς πέρασαν κι αυτά μ’ ένα ρυθμό χορευτικό. Ίσως ήταν το δικό μου αίσθημα που τους έβλεπα με αγάπη και φιλία. Καθώς οι στρατιώτες ήταν λευκοί και με το κρύο είχαν κοκκινίσει έμοιαζαν παιδιά που είχαν βγει μόλις απόνα σχολείο κάνοντας παρέλαση χαμογελαστοί μπροστά στους δασκάλους τους».

Από τις αντιδράσεις για τη συνέντευξη αυτή του Ρίτσου και μέσα από το σπασμένο τηλέφωνο διαδόθηκε το ψέμα ότι ο Ρίτσος είπε/έγραψε ποίημα για τα τανκς που χόρευαν στην Πράγα το 1968. Το ίδιο ψέμα σέρνεται χρόνια τώρα, το έχει γράψει και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, το επανέλαβε πιο πρόσφατα ο Στέφανος Κασιμάτης, έρχεται τώρα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Τούτη τη φορά, η κόρη του ποιητή, η Έρη Ρίτσου, αντέδρασε και το θέμα πήρε κάποια δημοσιότητα, αλλά δεν ελπίζω ότι θα πάψει να λέγεται το ψέμα, διότι δεν είναι από άγνοια που το επαναλαμβάνουν. Θέλουν να το λένε. Το πολύ πολύ ο επόμενος να γράψει: Όπως τόνισε και ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, το 1968 ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε ποίημα για τα τανκς που χορεύουν στην Πράγα…

* H Αφροδιτη Μάνου, που τώρα περνάει την εθνικόφρονα φάση της, έγραψε τις προάλλες στη σελίδα της κάτι με γλωσσικό ενδιαφέρον.

Υποστήριξε λοιπον η Αφροδιτη Μάνου ότι «τρικυμία εν κρανίω» δεν σημαίνει τρικυμία στο κρανίο αλλά τρικυμία σε ποτήρι, δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα, από τον Όμηρο ακόμα.

Αμ δεν είναι έτσι.

Η έκφραση «τρικυμία εν κρανίω», σύμφωνα με όλα μας τα λεξικά, σημαίνει, ακριβώς, ότι κάποιος βρίσκεται σε πλήρη διανοητική σύγχυση (δείτε το ΛΚΝ)

Η έκφραση δεν είναι αρχαία, είναι της καθαρεύουσας του 19ου αιώνα. Και πρέπει να είναι γαλλισμός, αφού στους Αθλίους του Ουγκώ υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο Une tempête sous un crâne, ακριβώς το ίδιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η έκφραση να πέρασε στα ελληνικά ακριβώς από τους Αθλίους και την ελληνική τους μετάφραση. Αν κάποιος έχει πρόχειρη την κλασική μετάφραση του Σκυλίτση και δεν βαριέται, ας ανατρέξει στο 1ο μέρος, 7ο βιβλίο, 3ο κεφάλαιο να μας πει τον τίτλο του. Είναι το κεφάλαιο στο οποίο ο δήμαρχος κ. Μαγδαληνής (δηλ. ο Γιάννης Αγιάννης) μαθαίνει από τον Ιαβέρη ότι η αστυνομία έπιασε επιτέλους τον Γιάννη Αγιάννη -φυσικά, έχει γίνει λάθος αλλά αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Και βέβαια, ο πραγματικός Αγιάννης περνάει φοβερή κρίση καθώς η συνείδησή του τον σπρώχνει να πάει να πει την αλήθεια, όπως και κάνει τελικά. Αυτό ο Ουγκώ το χαρακτηρίζει tempête sous un crâne και ο Κοτζιούλας το μεταφραζει «Φουρτουνα σ’ ένα κεφάλι» αλλά υποθέτω πως ο Σκυλίτσης θα το απέδωσε «τρικυμία εν κρανίω».

Πάμε τώρα στο ποτήρι. Η Αφροδίτη Μάνου μπερδεύει την «τρικυμία εν κρανίω» με την παρεμφερή έκφραση «τρικυμία εν ποτηρίω» που λεγόταν παλιά και είχε τη σημασία «πολύ κακό για το τίποτα». Και αυτή η έκφραση μας ήρθε από τα γαλλικά, είναι μεταφορά του γαλλικού tempête dans un verre d’eau, καταιγίδα σε ένα ποτήρι νερό, που είναι με τη σειρά του μεταφορά του λατινικού fluctus in simpulo. Οι Άγγλοι έχουν σε φλυτζάνι τσάι, storm in a teacup, ό,τι πίνει ο καθένας.

* Και κλείνω με μια πρόταση για το σαββατοκύριακό σας. Αν κινείστε στην Πελοπόννησο ή στη Στερεά μπορείτε να πάτε να δείτε την περιοδεία της Άννας Μισελ Ασημακοπούλου σε Τρίπολη, Καρπενήσι, Πάτρα ή έστω Κόρινθο.

Προσέξτε ότι από υπερβάλλουσα λαϊκότητα, όχι μόνο το Σάββατο γράφτηκε Σαββάτο αλλά και η Κυριακή γράφεται Κυριάκη. Εκτός αν αυτό έγινε ως ένδειξη λατρείας για τον αρχηγό του κόμματος. Ή αν είναι φωτοσοπιά από κανέναν καταχθόνιο αντίπαλο.

Καλό σας σαββατοκύριακο και η Ωκεανίδα να μη σας παγώσει!

 

 

243 Σχόλια to “Επονίτικα μεζεδάκια”

  1. Θα έπιναν στα κρανία των Τρώων οι ομηρικοί ήρωες, σαν τους Βίκινγκς.

    Άντε τώρα να ξαναμεταφράσεις τους Άθλιους όμως: με τη μετατόπιση της σημασίας της έκφρασης, θα νομίζει ο αναγνώστης ότι κοροϊδεύει ο Ουγκώ τον Γιάννη Αγιάννη. Σήμερα, θα έλεγε κανείς ακριβέστερα, τρικυμία εν κρανίω έχει αυτός που δεν ξέρει τι του γίνεται, όχι που βρίσκεται απλώς σε διανοητική σύγχυση.

  2. Πουλ-πουλ said

    Καλημέρα
    Η χαζομάρα του Φορντ ήταν παροιμιώδης
    Νομίζω ότι ο Τζόνσον, που ήταν φαρμακόγλωσσος, έλεγε ότι δεν μπορούσε να μασάει τσίχλα όταν περπατούσε γιατί μπερδευόταν.

  3. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > Ιδού εδώ μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου του 2019 που εμφανίζεται να αγνοεί τη λέξη «αυτεπάγγελτος». [και γράφει «αυταπάγγελτος»]

    Μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί και ως τυπογραφικό. Το α αντί ε συμβαίνει συχνότατα. Πάμπολλες φορές έχω κάνει αυτό το λάθος και, ενώ πολλές από αυτές προκύπτει κάτι που εμφανέστατα δεν είναι παρά τυπογραφικό, ωστόσο αρκετές φορές θα μπορούσε να είναι και λάθος στο πώς νομίζω ότι είναι η λέξη, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρέχω να δημοσιεύω διορθώσεις τύπου «αυτΕπάγγελτος βέβαια».

    Δεν είναι διπλανά πλήκτρα, όπως το λ με τον τόνο ή το υ με το θ -που στο λατινικό πληκτρολόγιο μοιάζουν κιόλας, Y και U-, άρα δεν ξέρω πώς εξηγείται, αλλά συμβαίνει.

  4. Πέπε said

    Συγγνώμη, ποιος είναι ο Ντάνος, κατά κόσμον Γιώργος Αγγελόπουλος;

  5. Πέπε said

    Μη μου απαντήσετε για τον Ντάνο, το βρήκα.

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Να δείτε που το βιβλίο του Αγγελόπουλου θα πουλήσει τρελά και κάποιοι θα μας λένε ότι αυτό είναι απόδειξη της λογοτεχνικής αξίας του.
    Η Αφροδίτη Μάνου δεν ξέρω τι έχει πάθει, αλλά το παλαιάς κοπής δασκαλίστικο ύφος της παραείναι ενοχλητικό. Εμ, είναι ημιμαθής, εμ, βαριέται να γκουγκλάρει, εμ, κουνάει και το δάκτυλο. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο κυρ Τάκης.

  7. LandS said

    Τριήμερη τουρνέ Τρίπολη – Καρπενήσι & Πάτρα – Κόρινθο σας φαίνεται καλό σχέδιο;

  8. LandS said

    #2 LBJ: Poor Jerry can’t grab his own ass with both hands.

  9. Κι ο κύριος πρέσβης πήγε στο Βέλουζι των Ελληνικών Άλπεων και πολύ το χάρηκε που είδες την κ. Ωκεανίδα.

  10. atheofobos said

    Ο Ντάνος έχει και αυτός το δικαίωμα να γράψει, σαν τόσους άλλους, ένα βιβλίο. Το θέμα όμως είναι ποιος του το εκδίδει!
    Η Εκδοτική Αθηνών εκδίδει… Ντάνο – τι ξεπεσμός!
    https://www.protagon.gr/apopseis/i-ekdotiki-athinwn-ekdidei-ntano-ti-ksepesmos-44341779474

  11. Έχω άγνωστες λέξεις: αντικειμενοστρεφής και μουσοτραφής.
    β) Τώρα δηλαδή πρέπει να φτιάξουμε καινούργια γιορτή «Σύναξις των 28 αγίων»; το εορτολόγιο είναι τίγκα!

  12. Χαρούλα said

    Καλημέρα! Έτσι για την μνήμη…..

  13. atheofobos said

    Μπορεί ο Νανούρης να ατύχησε στο άτινας, αλλά ευτύχησε στον επιτυχή χαρακτηρισμό Σαχλαμαρόμαγκας που ήδη συγκεντρώνει 80600 αποτελέσματα όταν τον γουγκλίσεις!

  14. BLOG_OTI_NANAI said

    Αυτή η Ασημακοπούλου -πράγματι μια ωραία γυναίκα που σίγουρα «κάτι κάνει» γιατί για 52 δεν μοιάζει-, πόσο θα απολαμβάνει αυτό το… «Μισέλ» στο όνομα της! Δίνει μια αύρα ελίτ σαν να λες ΣΣαμ-πάν-ια, ΠιτΖΣάμες, ΣΣοκολάτα (βλέπε Ντόρα). Επίσης πώς καταφέρνουν οι νεοδημοκράτες να έχουν μια εμφάνιση που χωρίς να τον ξέρεις, λες «αυτός είναι με τη Νέα Δημοκρατία»…

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    12 Α μπράβο

    10 Ρε συ, πολύ καλά έκανες που το επισήμανες διότι το είχα σκοπό και τελικά το ξέχασα! Μετά την Ιστορία του ελληνικού έθνους και άλλες σοβαρές εκδόσεις (πολλές συντηρητικές, αλλά σοβαρές) να βγάζουν… Ντάνο;!

    9 Δεν ήξερα ότι έχουμε και Άλπεις! Όλα από μας τα πήρανε…

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    10: «Εκδοτική Αθηνών»; Αν αυτό αληθεύει είναι πολύ κακό. Οι εκδόσεις συχνά αποτελούν έναν τρόπο πιστοποίησης της επιστημονικότητας του συγγραφέα, δίνουν κύρος και στον συγγραφέα. Αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να εκδοθεί από κάποιους που εκδίδουν και κουτσομπολίστικά κ.λπ. Τι χαζομάρες είναι αυτές;

  17. 15: Το Velouxi το ήξερες, δηλαδή; αυτά τα γκρίκλις…

  18. σχετικά με το δοξάζω και τις σημασίες του θυμάμαι τον κανόνα τα εις -ίζω ρήματα είναι μεταβατικά εκτός από το νομίζω που είναι δοξαστικό

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!Και με χιόνια,και με κρύα,Ελαφρά Ταξιαρχία, που είχε γράψει και ο Ρίτσος για την Πράγα το 1968… 🙂
    Ωραία τα μεζεδάκια!
    Περίεργη εδώ και μέρες η συμπεριφορά της πλατφόρμας στα σχόλια.Να,τώρα π.χ. βλέπω ότι από το κινητό αναγνωρίζεται αυτόματα ο σχολιαστής που πάει να γράψει,κάτι που από τα pc έχει σταματήσει εδώ και κάποιες μέρες ( πρέπει να ξαναδίνεις τα συνθηματικά σου).

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συχνά ο Νανούρης πέφτει θύμα της ακόρεστης λεξιθηρίας του και της ελλιπούς λεξιγνωσίας του. Εδώ μας γράφει για το …τετέρισμα των πτηνών:
    «είδαν το φως το αληθινόν και με τετέρισμα πτηνών»
    https://www.efsyn.gr/stiles/meteoros/183888_megali-mpoykia-fae

  21. Χαρούλα said

    Αυτό είδε(ήπιε) η Μάνου, το πέρασε για αρχαίο και …φιλοσόφησε!😄😅😂

  22. ΓΤ said

    Να προσθέσουμε για την πληρότητα της ενημέρωσης των διψαλέων αναγνωστών ότι το ντάνειο πόνημα κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση, σκληρόδετο με κουβερτούρα παρακαλώ. Πολύ σωστά. Αυτή τη φιλοξενία πρέπει να έχει μια πνευματική ouverture. Η ποιότης χάρτου στα βιβλία «παραλίας» είναι τέτοια που, λίγο νερό αν σου πάρει στην αμμούδα, ο όγκος θα θυμίζει καρντασιανό στήθι. Η φούσκα έχει πολλές ερμηνείες. Κάτι ξέρει η Εκδοτική Αθηνών λοιπόν. Τώρα, και σε σκληρόδετο, για μεγαλύτερη αντοχή, σαν προφυλακτικό ένα πράμα, γραφή που γαμεί. Είστε πολύ γελασμένοι αν νομίζατε ότι η Σκιάθος θα έμενε στον Παπαδιαμάντη, δικαίωμα στη γραφή έχουν και οι βενζινάδες. Για όσους σπεύσουν να σπάσουν τον κουμπαρά για τα τελευταία λιανά, ο απλός Αγγελόπουλος είναι στα 18 ευρώ, ο σκληρός αντρουά στα 22. Λεφτά για να φάμε κόμπε αργούν να μαζευτούν, ας ξεπεινάσουμε με ογκόλιθους του πνεύματος. Χρόνος για να το διαβάσω δεν υπάρχει. Εδώ, δεν πρόλαβε ο Ντάνος, αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι λαυσαϊκές για τον βίο συμβουλές του διατυπώνονται με τέτοια συμπάγεια και πηγαίο μακροπερίοδο λόγο, που παραπέμπει σε Κονδύλη, στο γερμανικό πρωτότυπο βεβαίως βεβαίως. Υπάρχει, ασφαλώς, και η λύση να πληρωθούμε για να το διαβάσουμε. Αυτό τον καιρό ταλαιπωρούμαι με Τάκιτο και Annales (την αγωνία αν θα σκοράρει ο Χερόνιμο Μπαράλες πού την πάτε;), οπότε ίσως ο Ντάνος είναι μια κάποια λύσις. Σημείωσα το μπουζουκλεμέ «μονοκοπανιάς» του Αγγελόπουλου, και θυμήθηκα τον Καζαντζάκη, με το «μοναναπνιάς» του. Λέτε να «συνομιλεί» με τον Κάζα / μα να γράφει για τα μπάζα;

  23. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα κι απ΄εδώ

    …. Ή αν είναι φωτοσοπιά από κανέναν καταχθόνιο αντίπαλο….
    Μπα, και στην ιστοσελίδα της (ρε τι με βάζεις να κάνω… 🙂 ), έτσι είναι. Αλλά το διόρθωσαν στην επόμενη ανακοίνωση!

  24. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί σας κάνει εντύπωση η έκδοση του πονήματος του Ντάνου από την «Εκδοτική Αθηνών»; Είπαν κι αυτοί να κάνουν στροφή στην εμπορική ποιότητα. Οι καιροί είναι χαλεποί και τα κέρδη ακριβοθώρητα. Με Μπαστιάδες και ακριβούς τόμους ιστορίας και μυθολογίας δεν γεμίζει το ταμείο. Ενώ με έναν Ντάνο θα πλημμυρίσουν οι παραλίες και θα βουλιάξουν οι ξαπλώστρες το καλοκαίρι, κατεξοχήν εποχή διαβάσματος και μαυρίσματος. Είναι η οικονομία, ανόητε!

  25. Λεύκιππος said

    Τριήμερη τουρνέ Τρίπολη – Καρπενήσι & Πάτρα – Κόρινθο σας φαίνεται καλό σχέδιο; Μ’ αυτό τον χιονιά; Δεν την βλέπω υλοποιήσιμη (την τουρνέ).

  26. ΚΑΒ said

    λαπαλισικό αξίωμα

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C

  27. Γς said

    >το λαπαλισικό αξίωμα

    λαπαλιστικό; δηλαδή;

    Κάποια σχέση μες το λαπά; Με τους ποιητές του Κούβελα;

    Μεγάλη η γκάφα του τότε.

    Και ωχ! Να πως τον βγάζει λάδι το palo.gr σήμερα.

    http://www.palo.gr/politikh-nea/i-dikaiwsi-toy-swtiri-koyvela-kai-oi-lapades-poiites/3732964/

    «Κάποτε ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής και Υπουργός της ΝΔ (1990-1993), Σωτήρης Κούβελας είχε προκαλέσει «σάλο» στην αριστερή ψευτοκουλτούρα της εποχής, όταν μίλησε για τους ποιητές, χαρακτηρίζοντάς τους «λαπάδες»!

    Τότε όλο το διαπλεκόμενο σύστημα της ψευτοδιανόησης τού επιτέθηκε, εμφανίζοντάς τον περίπου ως «αγροίκο», που αποτόλμησε μια τέτοια «βλασφημία» κατά των «ιερών τεράτων» της τέχνης

    Δυστυχώς, οι μικρονοϊκοί και οι πραγματικά αγροίκοι και απαίδευτοι ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν -ή δεν θέλησαν- να… κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των λεγομένων του Κούβελα. Διότι ο πρώην Υπουργός δεν είχε ως στόχο να απαξιώσει την καλλιτεχνική δημιουργία του οποιουδήποτε, ούτε να μπει στα χωράφια της λογοτεχνίας.

    Μίλησε ως πολιτικός, δηλαδή ως άνθρωπος που εξορισμού αναζητά το πρακτικό και το πρακτέο. Γιατί αυτή είναι η πολιτική. Η τέχνη του εφικτού και του πρακτέου. Οι λογοτέχνες μπορούν να φαντάζονται, να..»

  28. sarant said

    20 Ωχ, τετέρισμα ο Νανούρης!

    22 Και δερματόδετος ο Ντάνος; Σε πολυτελές χαρτί; Με την υπογραφή του συγγραφέα; Τι σταυρό βάζει;

    23 Μερσί για την εξακρίβωση. Βόλο Λάρισα Καρδίτσα θα γυρίσω μια βραδιά, έλεγε ο Τσιτσάνης.

    Θα λείψω για λίγο.

  29. Αξιοσημείωτα είναι και τα σχόλια στο #10.

  30. Γιάννης Ιατρού said

    7: …σας φαίνεται καλό σχέδιο;..
    Ρε Σταύρο, αφού θέλει να περάσει κι από Κόρινθο (μετά το Καρπενήσι!!, γιατί θα γινόταν και Κορ -> Τριπ ->Πάτρα -> Καρπεν. -> Αθήνα), τι να κάνουμε;
    (ου παντός…, Στράβων, Γεωγραφικά, VIII, 378) 🙂

  31. Χαρούλα said

    Απαράδεκτοι! Ένα χρόνο μετά, μας το ανακοινώνετε! Σαν δεν ντρεπόμεθα λίγο! Πού κατάντησε η ενημέρωσις…… 😄😅😂
    (Παπαροκάδες και μάρκετινγκ! Περιοδείες νάναι κι ότι νάναι!)
    Είκοσι οκτώ (28) Άγιοι για πρώτη φορά επισκέπτονται την Άμφισσα για να δώσουν τη θεία χάρη και την ευλογία τους στον ευλαβή και ευσεβή λαό μας – Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας
    Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 υποδοχή 28 αγίων λειψάνων στον Μητροπολιτικό Ναό Αμφίσσης.
    https://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/862541/gia-proti-fora-28-agioi-mazi-episkeptontai-tin-amfissa

  32. f kar said

    Αυτό με την προεδρική βιβλιοθήκη το είχε πει ο Γκορ Βιντάλ για τον Ρίγκαν

    (Εκτός αν προϋπήρχε;)

  33. Χαρούλα said

    30 Σωστοοοός!
    ….αλλά γιατί μου μυρίζει(οσφρίζομαι😂) ελικόπτερο και Σπόνσορας;;;;;! Μήπως η τουρνέ φτιάχτηκε επίτηδες έτσι, για να δικαιολογηθεί το μέσον;;;;;
    (Κακιά και καχύποπτη, εεεε; Συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Απαπαπα!)

  34. ΚΩΣΤΑΣ said

    Οσφρίζομαι, μια χαρά ρήμα, πολύ διαδεδομένο στα λαϊκά στρώματα και κυρίως στους μάγκες που το συνοδεύουν και με μια επιδεικτική κίνηση εισπνοής από την μύτη. Πολύ κοντινό με το σακουλεύομαι. Κρίμας 😉 που δεν το περιλαμβάνουν τα λεξικά. Και -1 βαθμό από εμένα στον άριστο Μπαμπινιώτη για την μεγάλη παράλειψη.

  35. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Προς το Υπουργείο Παιδείας: ο όρος object-oriented της Πληροφορικής δεν αποδίδεται αντικειμενοστρΑφής όπως τον έχετε, εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, στα σχετικά προγράμματα σπουδών του Λυκείου (και στο πιο πρόσφατο ). Δεν λέμε «είσαι πολύ εσωστραφής», λέμε εσωστρεφής. Άρα, αντικειμενοστρεφής.

    Ώπα, φάουλ! Δε γίνεται να δεχόμαστε τα καθιερωμένα απ’ τη χρήση λάθη όποτε μας γουστάρει μόνο! Αντικειμενοστραφής λέμε εδω και χρόνια, έχει καθιερωθεί στην ορολογία κι ας είναι λαθος. Αλλιώς να ξαναπιασουμε την κουβέντα για τον υπολογιστή/υπολογιστήρα.

  36. ΣΠ said

    Δεν ξέρω πόσα βιβλία είχε στην προσωπική του βιβλιοθήκη ο Τζ. Φορντ, πάντως υπάρχει βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του.
    https://www.lib.umich.edu/gerald-r-ford-library

  37. dryhammer said

    31. Δεν είναι μόνο 28, είναι πολύ περισσότεροι. Διαβάζοντας τη λίστα του λίκνου βλέπουμε 2 στο Νο 12, 10 στο Νο 15 άρα ως τώρα 38. Άν (λέγω άν) συνυπολογίσουμε και το Νο 22 (πόσοι ήταν οι «συν αυτώ»; διαβάζω 5) μας βγαίνουν 43. Ένα πούλμαν άγιοι. Τούς ρωτήσανε πριν τους πάνε εκδρομή;

  38. Georgios Bartzoudis said

    Sarant said: «Καλλιέργησαν στον ελληνικό λαό την αυταπάτη της “μίας και ελληνικής Μακεδονίας” με αποτέλεσμα σήμερα η επίτευξη του στόχου, της σύνθετης δηλαδή ονομασίας, να εισπράττεται από αρκετούς συμπολίτες μας ως εθνική ήττα. Διότι βέβαια εκείνοι που κραυγάζουν ότι “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” δεν έχουν ενστάσεις για την… εθνικότητα και για τη γλώσσα».

    # Προκειμένου να οριοθετήσω ένα πλαίσιο συνεννόησης, αντικαθιστώ τη λέξη εθνικότητα με τη λέξη ταυτότητα, ώστε να απαλειφθούν και τα αποσιωπητικά [Το κάνω αυτό διότι, το πώς λέγεται η nationality στα ελληνικά, κανείς δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα! Άλλοι το λένε παράτυπο τσιπραϊσμό, άλλοι οξεία συριζίτιδα και τρέχα γύρευε. Πάντως, μην τολμήσει κανείς και το πει εθνικότητα. Αν δεν καταφέρω να του βάλω πιπέρι στο στόμα θα του βάλω …αποσιωπητικά!]

    # Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που «δεν έχουν ενστάσεις για την ταυτότητα και για τη γλώσσα». Πάντως η Μακεδονία που είναι «μία και ελληνική» είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ήτοι από τη μακεδονική πολιτιστική παράδοση, την «καθιαυτού μακιδονική», φυσικά.

    # Θα μου πείτε ότι η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα «πουλήθηκε» με την τσιπροσυμφωνία. Απαντώ ότι οι πρόθυμοι μειοδότες πούλησαν κάτι που δεν ήταν του μπαμπά τους περιουσία. Την έκλεψαν (ή νομίζουν ότι την έκλεψαν) από τους «καθιαυτού μακιδόνες». [Ποιοι είναι οι «καθιαυτού»; Έδωσα πλήρη απάντηση, μετά από …διαταγή του «Alexis», στην ανάρτηση του Νοικοκύρη με τίτλο «Το άρθρο 16, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο Δυοβουνιώτης» (σχόλιο 186)].

    # Και βέβαια, οι βόρειοι γείτονές μας, ως κλεπταποδόχοι, δεν δικαιούνται πλέον καμία παραχώρηση ονόματος, ούτε καν γεωγραφικού. Τέλος πάντων, θα τους χαρίσω ένα όνομα: Προτείνω να λέγεται το κράτος αυτό Δυτική Βουλγαρομακεδονία (Θα ξέρετε, υποθέτω, ότι ανατολική Βουλγαρομακεδονία είναι η άλλως πως λεγόμενη Μακεδονία του Πιρίν).

    # Πιστεύω ότι καταλάβατε, όλοι οι φίλοι του ιστολογίου, πόσες Μακεδονίες υπάρχουν. Σας εξουσιοδοτώ να το πείτε και στους «άσπονδους» φίλους σας, τους Χρυσαυγίτες!

  39. ΣΠ said

    Στο άρθρο της Ναυτεμπορικής για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή εκείνο το «παρηγορώ τον εαυτό μου» είναι μεταφραστική αδεξιότητα. Είναι ομαλότερο να πούμε «παρηγοριέμαι».

  40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Γιὰ νὰ βγεῖ κανένας καὶ πεῖ «γιατὶ μᾶς ἀποκρύπτει…» νὰ ξεκαθαρίσουμε κάτι.

    Ὅπως λέει ὁ Νικοκύρης στὸ παρατεθέν ἄρθρο του,

    » …τρεις επιφανείς καθηγητές που ανήκαν στην ανανεωτική αριστερά, ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Κώστας Βεργόπουλος και ο Κων. Τσουκαλάς, έστειλαν επιστολή στα Νέα, στην οποία διαφωνούσαν σε οξύ ύφος με τις εντυπώσεις και τις διαπιστώσεις του Ρίτσου.

    ….Αφού τον κατηγορούν για δουλοπρεπή στάση απέναντι στους ισχυρούς, του απευθύνουν (με έναν ελαφρό γαλλισμό) το ερώτημα: «Γιάννη Ρίτσο, η εισβολή των σοβιετικών τανκς στην Πράγα το 1968 έγινε μήπως με τον ίδιο αξιαγάπητο και χορευτικό ρυθμό;» »

    Δηλαδὴ ἀφετηρία τοῦ ἀστικοῦ μύθου ἦταν ἡ ἐπιστολὴ Πουλαντζᾶ-Βεργόπουλου-Τσουκαλᾶ στὰ Νέα.

    Ἀκολούθησε, ὅπως συμβαίνει σ᾿ αὐτές τὶς περιπτώσεις, ἡ ἀναπαραγωγὴ (σπασμένο τηλέφωνο), ὅπου ὁ κάθε ἀναμεταδότης προσέθετε τὸ λιθαράκι ἤ τὴν κοτρώνα του.

  41. Αρλουμποκυνηγός said

    Είναι απολύτως σωστή η επισήμανση του κύρ Δημήτρη Μαρτίνου στο σχόλιο 40…

    Ο κ. Σαραντάκος αφιερώνει (και πολύ καλά κάνει) 319 λέξεις για να αποδομήσει την γκάφα του κύρ Τάκη σχετικά με το ποίημα του Ρίτσου. Γιατί όμως δεν λέει λέξη για την απάντηση που έδωσε χτές Παρασκευή στην Έρη Ρίτσου ο κύρ Τάκης; Δεν την πήρε χαμπάρι, ή μήπως την αποσιώπησε;

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μ’αυτά και μ’ αυτά, όμως, υπάρχει κίνδυνος ο ωραίος Ρίτσος, ο τρυφερός της γλώσσας, να μείνει στην κοινή συνείδηση ως ο ποιητής των «Παιδιών της ΚΝΕ», των τανκς που παρελαύνουν χορεύοντας και διάφορων κοελιοειδών αποφευγμάτων. Κάτι η κακοήθεια μικροπολιτικής προελεύσεως, κάτι η ασχετοσύνη και η ελαφρότητα των μκδ, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και είναι κρίμα…

  43. Θρασύμαχος said

    «σεμνύονται να δηλώσουν Συριζαίοι» https://www.liberal.gr/arthro/241479/politiki/2019/oi-amnimones-isongefuropoioisin–tou-alexi-.html ενώ είναι προφανές πως θέλει να πει «ντρέπονται», «διστάζουν» ή κάτι ανάλογο

  44. ΣΠ said

    Βρε Νικοκύρη, δεν ενημέρωσες εγκαίρως. Η Άννα Μισέλ ήταν την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα και έχασα την ευκαιρία να την δω. 🙂

  45. spiral architect 🇰🇵 said

    (με το ανάλογο αξάν)

  46. Φαίνεται πως τα τανκς που χορεύουν έχουν περάσει στη (διεθνή!) στρατιωτική ορολογία.

  47. ΣΠ said

    Η Άννα Παναγιωταρέα έγινε τελικά καθηγήτρια; Για θυμάμαι σε κάποια φάση είχε αποτύχει να προαχθεί από αναπληρώτρια καθηγήτρια.

  48. loukretia50 said

    Ειδήσεις από τα Άγραφα :
    Θρησκευτική τουρνέ 28 αγίων στη Ρούμελη.
    Πρώτος σταθμός τα Σάλωνα – λάθος Αμφισσα
    Άντε με το καλό και 40, για τη Λιβαδειά – μετά την αγιοποίηση απάντων των παλληκαριών
    ———————————-
    Ο Σύλλογός μας απευθύνει χαιρετισμόν με τους αθάνατους στίχους του εθνικού μας ποιητή :
    «…Σου ‘λθε εμπρός λαμποκοπώντας η Θρησκεία μ’ ένα σταυρό,
    και το δάκτυλο κινώντας οπού ανεί τον ουρανό,
    Ένα λείψανο ανεβαίνει τεντωτό, πιστομητό,
    κι άλλο ξάφνου κατεβαίνει και δεν φαίνεται, και πλιο…»
    Δ.Σ. – Μ.Ο.Υ.Σ.Α.Τ.Ο.Ι.*
    *Διον.Σολωμός

    *Μουσοτρεφείς
    Οστεοφύλακες
    Υπερτασικοί
    Σχολαστικοί
    Αντικειμενοστρεφείς
    Τσέλιγκες
    Οινόφλυγες
    Ιερακοτρόφοι

  49. dryhammer said

    48 Θα ήθελα να γνωρίσω* έναν που να συγκεντρώνει όλα τα γνωρίσματα

    ——
    * από μεγάλη απόσταση όμως

  50. loukretia50 said

    49. Δύσκολο, οι ιερακοτρόφοι είναι μάλλον μουσειακό είδος!

  51. ap8938 said

    το οσφρίζομαι έχει ήδη περάσει στα λεξικά έστω και διαδικτυακά
    https://www.grecomoderno.com/dizionario-greco-italiano.php?lemma=OSFRIZOMAI100

  52. dryhammer said

    50. Λάβε λοιπόν «της αγάπης γερακάρη» (πριν εξαφανιστούνε κι αυτοί)

  53. 35: Με την ελληνόφωνη βιβλιογραφία, τα προγράμματα σπουδών του ελληνικού χώρου και τον γούγλη, διχασμένα όλα στο 50-50 ή το 60-40, δεν το λες και καθιερωμένο λάθος. Και τέτοια λάθη προφανή, για την απουσία γλωσσικού αισθητηρίου κι ευαισθησίας του κ. Καθηγητή, τα σκοτώνεις μικρά, πριν μεγαλώσουν…

  54. teomcspan said

    Για τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό, κι εμας από το 2000 που τον μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο αντικειμενοστραφή μας τον λέγανε. Και έτσι θυμάμαι να τον διαβαζω και άλλες φορές (δεν είμαι προγραμματιστής, οπότε δεν το διαβάζω και κάθε μέρα). Και τώρα που το γράφω σε κινητό μου έβγαλε προτεινόμενη λέξη και τις δύο μορφές.
    Μήπως το αντικειμενοστραφης αν και λάθος τύπος είναι αρκετά καθιερωμένος για να θεωρείται αποδεκτός, τουλάχιστον στον χώρο του προγραμματισμού;

  55. mitsos said

    Καλημέρα φίλοι μου

    [ Με λίγη προσπάθεια ( ζουμ 300 % ) επειδή δεν αντέχω άλλο]

    Προς Μακεδόνα 38 κ. Georgios Bartzoudis
    παραπομπές σε βιβλία Γεωγραφίας για όσους ακόμα μπορούν να διαβάσουν :

    https://drive.google.com/open?id=1DExsVtSo6RAePdX9cI1V3Esqqe_OjXbn

  56. loukretia50 said

    55. Kαλώς τον!
    Με ρέγουλα όμως, για να επανέλθεις Δημήτριος!

  57. sarant said

    35-54 Για τον αντικειμενοστρεφή, όπως λέει και ο Στάζιμπος στο 53, δεν ισχύει ότι το «λάθος» (-στραφής) είναι καθιερωμένο. Αντίθετα, είναι 50-50. Η Βικιπαίδεια το έχει -στρεφής και ο Κλειδάριθμος στα βιβλία που έβγαζε, από το 1980 κιόλας, πάντα έχει τίτλο -στρεφής.
    http://www.klidarithmos.gr/antikeimenostrefhs-programmatismos-se-java-6ed

    Όλα τα αγγλοελληνικά λεξικά πληροφορικής έχουν -στρεφής

    Αντικειμενοστρεφής το εχει και το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, αλλά μέσα στο λήμμα δίνει σαν δεύτερο τύπο το «-στραφής»

    Θα συμφωνήσω πως όταν το λάθος είναι καθιερωμένο πρέπει να το παίρνουμε υπόψη αν και στην ειδική αυτή περίπτωση το «λαθος» δεν αφορά τον ίδιο τον όρο αλλά τη σύνθεσή του. Πάντως, αν το 80% των ομιλητών το έλεγε έτσι ,τότε θα το παίρναμε υπόψη και θα το θεωρούσαμε ίσως και σωστό, όπως σωστό θεωρούμε το «το περιοδικό κυκλοφόρησε» ενώ παλιά λέγανε «κυκλοφορήθηκε».

    Από τη στιγμή όμως που το «λάθος» δεν έχει 80% αλλά 40% και που τα έργα αναφοράς, τόσο γενικά όσο και ειδικά του χώρου δίνουν προτίμηση στο «σωστό», το θέμα κάθε άλλο παρά λυμένο είναι. Οπότε όχι απλώς συγχωρείται αλλά, θα έλεγα, επιβάλλεται να δείξουμε προτίμηση.

    Στη γλώσσα, όπως και στο σιδεράδικο, μπορείς να επέμβεις όσο το μετάλλευμα είναι ρευστό, μαλακό και κατεργάσιμο. Ο αντικειμενοστρεφής είναι, άσχετο αν ο καθένας μας ατομικά μπορεί να έχει συνηθίσει τον ένα από τους δύο όρους.

  58. sarant said

    40 Μήτσο, για να είμαστε δίκαιοι αφετηρία του αστικού μύθου είναι η παρερμηνεία της φράσης των τριών καθηγητών. Οι ίδιοι δεν ισχυρίστηκαν ότι είπε κάτι τέτοιο ο Ρίτσος.

    41 Δεν είχα δει την απάντηση του κυρ Τάκη, δεν τον διαβαζω κάθε μέρα Μπράβο του που παραδέχτηκε το λάθος του, δεν το κάνουν όλοι. Πάντως, αν δεις το κείμενό του και το συγκρίνεις με το δικό μου άρθρο είναι φανερό ότι άντλησε από εκεί τα στοιχεία του, όλα. Πάλι καλά, ξεστραβώνουμε τζάμπα τον κόσμο.

    47 Λες; Μακάρι, τι να πω.

    55 Γεια σου Μήτσο!

  59. 57: Μια δικαιολογία που φέρνει μέχρι και γέλια για το στραφ-:
    Φιλολογική εξήγηση: «Το ‘αντικειμενοστραφής’ είναι μετοχή του παθητικού αορίστου Β’ (κάποιος κάποτε γύρισε τον προγραμματισμό προς τα αντικείμενα) ενώ το ‘αντικειμενοστρεφής’ είναι μετοχή ενεργητικού ενεστώτος (ο προγραμματισμός στρέφεται προς τα αντικείμενα). Προφανώς οι διαρκείς εγγενείς ιδιότητες εκφράζονται από τον ενεργητικό ενεστώτα εξ’ ου και το αντικειμενοστρεφής, εσωστρεφής, δεξιοστρεφής κ.λπ.»

  60. Πέπε said

    Ο αντικειμενοστραφής είναι προφανώς ολίσθημα καθ’ έλξιν από τη μετοχή στραφείς (που στο σύνθετο επιστραφείς, λ.χ., δεν είναι άγνωστη), ίσως δε και από το γεγονός ότι με το ρ. τρέφω έχουμε την αλλαγή ε>α και στην αντίστοιχη μετοχή, τραφείς-ανατραφείς, και στα σύνθετα επίθετα, γερμανοτραφής. Για να μην πω ότι λέξεις όπως γερμανοτραφής, με το να συνδυάζουν την ομοιότητα προς τη μετοχή τραφείς με τη λαϊκότερη εκδοχή «γερμανοθρεμμένος», που είναι όντως μετοχή, ίσως εκλαμβάνονται ως καθιαυτού μετοχές από κάποιους.

    Οπότε ο αντικειμενοστραφής είναι μεν λανθασμένα σχηματισμένος, αλλά με πολλά ελαφρυντικά. Από την άλλη, έχει και κάποια επιβαρυντικά (εσω/εξω/ενδο-στρεφής).

  61. Πέπε said

    Και πάλι, έγραφα το #60 πριν εμφανιστεί το #59 (που είναι όντως για γέλια)!

  62. Σε άνθρωπο που ήξερε πολύ καλή basic και από λίγο pascal και fortran μπορείτε να εξηγήσετε τι είναι αντικειμενοστρ*φείς προγραμματισμός; Τα άλλα είναι εκ του πονηρού 🙂

  63. Avonidas said

    #42. Μ’αυτά και μ’ αυτά, όμως, υπάρχει κίνδυνος ο ωραίος Ρίτσος, ο τρυφερός της γλώσσας, να μείνει στην κοινή συνείδηση ως ο ποιητής των «Παιδιών της ΚΝΕ», των τανκς που παρελαύνουν χορεύοντας […] Και είναι κρίμα…

    Μα, ο Ρίτσος ήταν ΚΑΙ αυτό, εκτός από ωραίος και τρυφερός ποιητής. Όπως κι ο Βάρναλης ήταν μέγας απολογητής της ΕΣΣΔ, κι όπως ο Μίκης Θεοδωράκης εσχάτως ξεπλένει τα χρυσάβγουλα (είτε το καταλαβαίνει είτε όχι). Κρίμα ξεκρίμα, είναι μια όψη της πραγματικότητας που δεν πρέπει να τη λησμονούμε.

    Και μια απορία: γιατί (ορισμένους) αριστερούς η στρατόγκαυλη αισθητική τους γοητεύει όταν τη συναντούν στα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλά τους προκαλεί φρίκη όταν προέρχεται από τα δεξιά; Το αυτό για την τυφλή υπακοή και την κοινωνική ομοιογένεια.

  64. Avonidas said

    #59. Στάζυμπε, δε βλέπω τι το γελοίο έχει το επιχείρημα. Κι εγώ κάπως έτσι το σκέφτηκα: το -στραφής δεν είναι λάθος με την έννοια του ανύπαρκτου τύπου, είναι πράγματι μετοχή αορίστου και πράγματι υποδηλώνει κάτι που έγινε στο παρελθόν.

    Και το ολίσθημα δεν είναι χειρότερο απ’ ό,τι, ας πούμε, το «αδιαπραγμάτευτος» με την έννοια του μη διαπραγματεύσιμου, που έχει καθιερωθεί πλήρως (παρά τις διαμαρτυρίες του μακαρίτη του Καλαμίτση· αλλά τότε το είχε πει ο Σημίτης, ενώ τώρα θα το ‘χει πει κι ο Τσίπρας 😉 ).

  65. Avonidas said

    #59. Οκ, τώρα το ‘πιασα. Ναι, όντως δε στέκει σαν εξήγηση το ότι κάποιος κάποτε έφτιαξε γλώσσες προγραμματισμού στραμμένες στα αντικείμενα. Ο όρος σαφώς προσδιορίζει μια πάγια ιδιότητα των γλωσσών. Αν το πάμε έτσι, κι ο εσωστρεφής κάποτε κλείστηκε για πρώτη φορά στον εαυτό του, να τον λέμε εσωστραφή; 🙂

  66. Triant said

    Καλημέρα.

    Μάλλον είμαι μειοψηφία, αλλά δεν μου αρέσει η αντιμετώπιση του πονήματος του κυρίου Αγγελόπουλου. Το διάβασε κανείς για να έχει γνώμη; Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως δεν θα το αγοράσω ούτε θα το διαβάσω. Αλλά αυτός ο αφ’ υψηλού σχολιασμός με ενοχλεί.
    Άσε που μπορεί να έχει να πεί ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία η συν-συγγραφέας του μπορεί να μεταφέρει αξιοπρεπώς. Μπορεί, έτσι; Μπορεί.

  67. Avonidas said

    #62. Σε άνθρωπο που ήξερε πολύ καλή basic και από λίγο pascal και fortran μπορείτε να εξηγήσετε τι είναι αντικειμενοστρ*φείς προγραμματισμός; Τα άλλα είναι εκ του πονηρού

    Δύτη, κι εγώ δικιά σας είμαι 😉 παλιά καραβάνα της fortran, αλλά έμαθα κι αυτά τα καινούρια φρούτα 😀

    Αντικειμενοστρ*φής προγραμματισμός είναι ένα προγραμματιστικό μοντέλο που προκρίνει τη δόμηση προγραμμάτων με βασικές μονάδες τα αντικείμενα και τις μεθόδους τους. Δηλαδή, ξεκινάς να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα ορίζοντας διάφορες κατηγορίες αντικειμένων (κλάσεις) και ορισμένες ενέργειες (μεθόδους) που (μπορεί και να) μεταβάλλουν την εσωτερική κατάσταση αυτών των αντικειμένων — και μάλιστα, είναι ο μοναδικός τρόπος να μεταβάλεις τα αντικείμενα.

    Ένα ωραίο παράδειγμα αντικειμένου που μου είχε δώσει ένας προγραμματιστής στα ογδόνταζ είναι μια λάμπα: μπορεί να βρεθεί σε δύο καταστάσεις, αναμμένη και σβηστή (εντάξει, και καμένη 😛 ). Ορίζεις λοιπόν μια κλάση «Λάμπα», η οποία αποθηκεύει εσωτερικά μια boolean μεταβλητή «αναμμένη» (ναι/όχι). Επίσης, ορίζεις δύο μεθόδους: τη μέθοδο «διακόπτης», που αλλάζει τη λάμπα από αναμμένη σε σβηστή και τούμπαλιν, και τη μέθοδο «είναιΑναμμένη;» που τσεκάρει την κατάσταση της λάμπας και σου επιστρέφει ένα boolean (ναι/όχι).

    Από τη στιγμή που έχεις δημιουργήσει την κλάση «Λάμπα», μπορείς μετά να δημιουργήσεις πολλές υλοποιήσεις (instances) της κλάσης, π.χ. «λάμπαΔιαδρόμου», «λάμπαΜπάνιου», «λάμπαΚουζίνας» κλπ. Το κεντρικό πρόγραμμα αποτελείται από διάφορα τέτοια αντικείμενα που αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο.

  68. loukretia50 said

    65. Παλαίμαχος εσωστρεφής
    Στροφάρει ενδομύχως
    Στον εαυτό του αποκλεισθείς
    Ιδίας φωνής ο ήχος
    Στροφές μετρά αντιστοίχως
    Μήπως να λέμε εσωστροφής?
    ΛΟΥ
    Υπάρχουν βέβαια μερικοί
    μονίμως βυθισμένοι
    σε δίνες υπαρξιακές,
    απ΄όλα ξεκομμένοι
    Να λέμε «εσωστριμμένοι’?

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    66: Εντάξει τώρα, υπάρχει περίπτωση να είναι ένα βιβλίο-αποκάλυψη; Έμπειροι άνθρωποι είμαστε, έχουμε δει πολλά τέτοια βιβλία από ανθρώπους εφήμερης δημοτικότητας και όλα ήταν ασήμαντα. Ή πιστεύει κανείς ότι ο εκδοτικός οίκος έκανε εξαίρεση στη συνήθη εκδοτική θεματολογία του, επειδή δισπίστωσε ότι πρόκειται για αριστούργημα, έστω και μίνι; Και βέβαια ο καθένας μπορεί να γράψει και να εκδώσει βιβλίο, και βέβαια έχουμε δικαίωμα να το κρίνουμε και να το κατακρίνουμε. Και είναι από τα βιβλία που δεν χρειάζονται προσεκτικό διάβασμα, αρκεί η τυχαία ανάγνωση αποσπασμάτων στον πάγκο του βιβλιοπωλείου. Δεν είναι ελιτίστικη άποψη αυτή, είναι απότοκη αναγνωστικής πείρας και γνώσης της ελληνικής πραγματικότητας.

  70. 62: Πήρες απάντηση ήδη, αλλά έγραφα κι εγώ…

    Θες να πεις στον υπολογιστή να φτιάξει έναν κόσμο:

    Ένας τρόπος είναι να του δώσεις μια εξαντλητική χρονική ακολουθία με οδηγίες για το πώς να συμπεριφερθεί σε κάθε μια χωριστή περίπτωση δεδομένων που θα πάρει, συμβάντων που θα του τύχουν. Από ένα μέγεθος, μια πολυπλοκότητα και πάνω, η διαδικαστική αυτή προσέγγιση γίνεται δύσκολη και στη δημιουργία όσο και στη συντήρηση, πολύ επιρρεπής σε λάθη, και δύσκολα επεκτάσιμη.

    Ένας άλλος τρόπος είναι να μιμηθείς -ως ένα βαθμό, πλατωνικό- τον υλικό κόσμο. Φτιάχνεις αντικείμενα, τους αποδίδεις ιδιότητες, και μεθόδους -ενέργειες που μπορούν να εκτελέσουν, ή που μπορούν να εκτελεστούν πάνω τους- και αφήνεις με το πρόγραμμά σου, πάλι καθώς θα ταΐζεται με δεδομένα, να αλληλοεπιδράσουν τα αντικείμενά σου. Τα αντικείμενα μπορεί να ανήκουν σε κλάσεις, οπότε κληρονομούν ιδιότητες και μεθόδους από αυτές -χωρίς να χρειάζονται ξανά και ξανά ορισμό, ορίζεις στα αντικείμενα τι θες να μην είναι γνωστό παραέξω, μπορείς να συνδυάζεις κλάσεις κι αντικείμενα, με σχέσεις, κλπ. Τέσσερεις λέξεις κλειδιά είναι ενθυλάκωση, αφαίρεση, κληρονομικότητα, πολυμορφισμός.

    Το εύλογο ερώτημά σου μπορεί να είναι: μα όλο αυτό είναι μια περιγραφή του κόσμου, μοιάζει σαν κάτι στατικό. Πώς τρέχει, πώς αλληλεπιδρά με το χρήστη. Πολύ εύκολα, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάποιο αντικείμενο στη «ρίζα» ας πούμε του κόσμου σου, και μια πρώτη μέθοδος που του δίνει ζωή και ξεκινά η αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα αντικείμενα, τον χρήστη και τα δεδομένα του.

    Κάνεις κλικ στο εικονίδιο μιας εφαρμογής και ξεκινά από κάποια μέθοδο κάποιου αντικειμένου ο κόσμος που φτιάχνει η εφαρμογή, είτε πρόκειται για μια τσόχα με μια πασιέντζα, είτε το παράθυρο ενός browser. Ό,τι ακολουθεί το έχει προβλέψει ο προγραμματιστής στα αντικείμενα του κόσμου αυτού.

  71. Avonidas said

    #70. Υπάρχει κάποιο αντικείμενο στη «ρίζα» ας πούμε του κόσμου σου, και μια πρώτη μέθοδος που του δίνει ζωή και ξεκινά η αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα αντικείμενα, τον χρήστη και τα δεδομένα του.

    Η κλάση του Αγαθού; 🙂

  72. 65: Είναι γελοίο να λέγεται από φιλόλογο, αφού η μετοχή αορίστου είναι στραφείς, στραφείσα, στραφέν.

  73. 71: φτάνει και μια init()

  74. ΓΤ said

    Την προηγούμενη εβδομάδα, αναγνώστρια εύπεπτου βιβλίου έστειλε σε εκδοτικό οίκο το ακόλουθο μέιλ: «Ονομάζομαι […] και διάβασα το βιβλίο τής […]. Θα ήθελα να σας πω ότι το βιβλίο αυτής της συγγραφέα δεν έχει τέλος. Το βιβλίο δεν τελειώνει, και το ξαναδιάβασα για να δω αν έχει τέλος. Σας παρακαλώ, μπορείτε να πείτε στη συγγραφέα μήπως το τέλος αυτού του βιβλίου το έχει βάλει σε άλλο βιβλίο, για να πάω να το αγοράσω και να δω πώς τελειώνει;» (ακολουθεί υπογραφή, κ.λπ.) Τα συμπεράσματα, ιστομπαγασάκια μου, δικά σας…

    Και για να επιστρέψουμε στα νταν της γραφής, σύμφωνα με την Εκδοτική Αθηνών, και τον FB λογαριασμό της, κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει «υποΓΓεγραΜένη» από τον Αγγελόπουλο έκδοση… στο https://el-gr.facebook.com/ekdotikeathenon/
    Από της 10ης πρωινής σήμερον, τα λεφούσια της φιλαναγνωσίας στο https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/giorgos-aggelopoulos-plithos-kosmou-stin-ekdotiki-athinon-gia-na-agorasei-to-vivlio-tou-me-prosopiki-afierosi-pics/

  75. Γς said

    Object-oriented programming (OOP)

    Οπως το Άλεϊ-ουπ να πούμε

    allez hop -> alley-oop

  76. sarant said

    66 Εντάξει, να δεχτούμε πως είναι εύκολος στόχος ο Ντάνος. Η Εκδοτική όμως δικαίως τα ακούει.

  77. 76: Συγγραφέας πάντως είναι τούτη η κόουτς: https://www.facebook.com/avyie.savvidou

  78. Πέπε said

    @72:
    Και καλά αυτό, πάει στα κομμάτια. Στραφής, στραφείς. Χοντρό για «φιλολογική εξήγηση» [sic], αλλά, πες, ανθρώπινο. Ότι το -στρεφής είναι μετοχή ενεστώτα; !!!

  79. 78: Ας ελπίσουμε ότι μεταφέρθηκε λάθος από τον έναν καθηγητή στον άλλο, κι ότι κάτι άλλο θα εννοούσε ο φιλόλογος. Αλλά στη Βίκι ποιος αφιλότιμος το αφήνει;

  80. Κιγκέρι said

    50, 52:
    Κι όμως υπάρχει εκτροφείο γερακιών στη Δράμα. Τα χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία
    http://newpost.gr/politiki/5c12592056dccb7e13e0a2c7/ta-gerakia-me-phlikio-swzoyn-ta-panisxyra-f-16-kai-mirage
    αλλά και ο Δήμος Λάρισας!
    http://www.kosmoslarissa.gr/blog/larisa/to-geraki-poy-dioxnei-ta-poylia-apo-tis-plateies-tis-larisas

  81. Γς said

    Ασχετο, αλλά τώρα με το OOP, θυμήθηκα τότε που ήμασταν ακόμα ζωντανοί και δραστήριοι.

    Τον συνάντησα τις προάλλες σε κάτι βαφτίσια και άρχισαν τα συνηθισμένα.

    -Ω, τι κάνετε, με θυμάστε;

    -Φυσικά! [τρίχες]

    -Που μας κάνατε Γενετικούς Λογάριθμους

    Ούτε τ όνομα δεν έμαθε. Genetic Algorithms

    Απο την εποχή που ήμασταν ζωντανοί.

  82. Πέπε said

    @79
    Μπα, νομίζω ότι απλώς κάποιος αποφάσισε πως είναι αρμόδιος να δίνει ο ίδιος φιλολογικές εξηγήσεις, χωρίς να χρειάζεται να είναι φιλόλογος. Σα να σου λέω εγώ, πες μου πού πονάς να σου γράψω ένα χάπι.

  83. skol said

    Παντώς αν ψάξεις σε άλλη πτώση το γκούγκλ σε διορθώνει:
    Did you mean: «αντικειμενοστραφή»
    Αν αυτό προχωρήσει και στην ονομαστική θα είναι δύσκολα τα πράγματα μετά…
    (Παρεμπ το άλλο μεγάλο δίλημμα είναι μεταξύ αντικειμενοστρ*φή/-στρ*φούς)

  84. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, αλλά για ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες του λινκ στο 74: πότε γνώρισε τέτοιες πιένες η Εκδοτική Αθηνών; Γυναίκες κάθε ηλικίας πατείς με-πατώ σε για ένα αυτόγραφο από τον Ντάνο πάνω στο αγορασμένο αντίτυπο. Αυτά είναι. 😊

  85. William T. Riker said

    Καλησπέρα σε όλους. Εγώ πάντως βλέπω με θετικό μάτι την έκδοση του βιβλίου του Ντάνου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε κάπως πρέπει να επιβιώνουν και οι ghost writers…

  86. Μαρία said

    1

    Η γλώσσα του Κοτζιούλα – Ο Κοτζιούλας για τη γλώσσα

  87. Γς said

    αντικειμενοστριφτής

    αντικειμενοστιφτής

  88. William T. Riker said

    Καλησπέρα. Εγώ πάντως βλέπω θετικά την έκδοση του βιβλίου του Ντάνου. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε κάπως πρέπει να επιβιώνουν και οι ghost writers…

  89. 75, 81, 87: Καίριες οι παρεμβάσεις, όπως πάντα. Πλονκ!

  90. loukretia50 said

    80. Στην Κρήτη νομίζω εκπαίδευαν κάποτε γεράκια – η Κρητικιά μας θα ξέρει φαντάζομαι.
    Έχουν συνδεθεί με τους πρίγκηπες της ερήμου, Σουλτάνους και βασιλιάδες και αποτελούσαν και σύμβολα υψηλού κοινωνικού στάτους. Στην έρημο εύρισκαν νερό και γενικά εντόπιζαν θηράματα.

    Και υπάρχει και η Γερακίνα, το παραδοσιακό, αλλά αυτό είναι όνομα, δε μεταμορφώθηκε η ατυχής νέα σε γεράκι να γλιτώσει, σε αντίθεση μ΄αυτή : https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNGRlYTMzZmYtOWI2Yy00MTk2LTk5NWMtMDQ3ZmRiNTkyNzg1XkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_SY1000_CR0,0,666,1000_AL_.jpg

  91. sarant said

    86 Πω πω πώς ξεχνάω! Καθόλου δεν θυμόμουν αυτόν τον διάλογο, μπράβο βρε Μαρία!

  92. Theo said

    @74, 84:
    Για το φιλαναγνωστικό πλήθος με πρόλαβες Γιάννη (αν και υπάρχουν και κάποιοι άντρες).

    Βλέπω όμως και επιρροές από τον Γιανναρά («Το προνόμιο της απελπισίας» είναι τίτλος συλλογής δοκιμίων του Χ. Γ.) στην αυτοπαρουσίαση του Ντάνου:
    Να λέω την ιστορία μου και να ευχαριστώ τον Θεό που είχα το «προνόμιο» της απελπισίας και μια ζωή να σχοινοβατώ χωρίς δίχτυ

    Λες να μας βγει και φιλόσοφος ο μπρατσαράς; 😉

  93. Αβονίδα, Στάζυ: Ευχαριστώ, με φωτίσατε (αλήθεια). Θα το ξεχάσω σύντομα και θα ξαναρωτήσω (το έχω ξαναπάθει, και μάλιστα με το ίδιο ερώτημα).

  94. Γιάννης Κουβάτσος said

    92: Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα 😉:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ilovestyle.com/article/87737/ayti-einai-i-kypria-poy-grafei-vivlio-toy-giorgoy-aggelopoyloy-vinteo&ved=2ahUKEwi6zr-Lo9LgAhUJC-wKHXuaCYQQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw1IAOxX425QssCuvyEibHn4&cshid=1550939358183

  95. ΓΤ said

    @92 Εάν ο Ντάνος έχει εντρυφήσει στον Γιανναρά, τότε στο επόμενο βιβλίο του αναμένεται να παίξει αφιερωματικό φρασίδι συγγενές τού προς Σαββόπουλον γιανναρικού «τον ιμερτήν εκφήναντα συν πανολβίω ήχω την αμείνονα ελληνίδα τρίβον»… Εκεί να δεις πολλαπλοργασμικότης και άλυσος φωτογραφιών, ούτε Μπεχράκης στο πεδίο των μαχών… Όλοι τέζα από την καλτίλα…

  96. 50, 52
    Έφυγε κι ο γιος της Γερακίνας,
    η άλλη Γερακίνα έπεσε μέσ’ στο πηγάδι – ντρουμ ντρουμ ντρουμ,
    κι έχουν μείνει μόνον οι
    γεράκοι της Μάλτας
    που παραμένουν κοτσονάτοι.

  97. 2,
    Πράγματι, ο αθυρόστομος LBJ μάλλον το είχε πει ακόμα πιο δηκτικά για τον Φορντ:

    President Lyndon Johnson was widely quoted as having stated that Congressman Ford was «so dumb he can’t walk and chew gum at the same time». In fact, the jibe was crueller and coarser – Johnson had actually said «fart and chew gum».

  98. Faltsos said

    Αυτό που αναφέρθηκε, ότι η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου από την Εκδοτική Αθηνών εξηγείται από την ανάγκη επιβίωσης σ’ αυτους τους δύσκολους καιρούς, μου θύμισε κάτι παρόμοιο που γινόταν την δεκαετία του 80 από τους Έλληνες ηθοποιούς. Αρκετοί αξιόλογοι έπαιξαν τότε σε απαράδεκτες βιντεοταινίες

  99. ΓΤ said

    @96 Να μην ξεχάσουμε και το σούπερ γιοτ «Maltese Falcon» της Έλενας Αμβροσιάδου. Καλτίλα 2> Αραχτός σε κάποιο κατάστρωμα ο Ντάνος να προσπαθεί να διαβάσει το βιβλίο του…

  100. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, αν τα 8 βιβλία που έχει διαβάσει ο Ντάνος είναι η Ιλιάδα, η Οδύσσεια, η Αγία Γραφή, η Ορέστεια, η Θεία Κωμωδία, ο Δον Κιχώτης, ο Άμλετ και οι Αδελφοί Καραμαζόφ, ε, τότε είναι κομπλέ. 😉

  101. # 66, 76 και αλλαχού

    Δεν παρακολουθώ τα ζωντανά της τηλεόρασης που τα στριμώχνουν σ’ ένα μαντρί κι ένα από αυτά «νικάει», θυμάμαι όμως τον πρώτο νικητή του μεγάλου αδελφόθεου-ουπς αδελφού ήθελα να πω να πουλάει το βιβλίο του στην Δημοτική Αγορά της Φ.Ν. σε κάποια εκδήλωση. Ισως είναι στις υποχρεώσεις του νικτή να εκδίδεται…

  102. ΓΤ said

    @100 Μάλλον η εμβέλειά του αγγίζει τον πυκνοδόμητο λόγο καταλόγων των Alex Pak… «Ο Τζακ κι η φασολιά» με το στανιό

  103. Avonidas said

    #100. Δεδομένου ότι έπαιζε στο Survivor, μάλλον το Lord of the Flies έπρεπε να διαβάσει 😉

  104. sarant said

    100 Και δεν έχεις πάρει υπόψη σου και τις συγκεντρωτικές εκδόσεις πχ Τα Άπαντα του Σέξπιρ αντί για τον Άμλετ

  105. # 100

    Χωρίς Μαχαμπαράτα είναι σαν να μην έχεις διαβάσει τίποτε

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμάμαι, πάντως, που είχαν βάλει έναν από τους έγκλειστους του Μπιγκ Μπράδερ, τον Πρόδρομο, να διαβάζει, ξάπλα στον καναπέ, το «Ζ» του Βασιλικού. Να φαίνεται καλά το εξώφυλλο, όπως στη γνωστή φωτογραφία που η Μέριλιν διάβαζε, σε διάλειμμα του γυρίσματος, τον «Οδυσσέα» του Τζόις. Τελικά, χρειάζεται και η κουλτούρα, προσδίδει κύρος στα μούσκουλα και τις καμπύλες.

  107. ΓΤ said

    @101 Ασφαλώς, ο Πρόδρομος Καθηνιώτης. Τεράστια καριέρα στο τραγούδι, αποθεωτικό καλτ με το τραγούδι «Μασάζ», όπου, γλωσσικά, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στον ρηματικό τύπο «σαζ», εκ του «ευθειάζω». Απολαύστε υπεύθυνα στίχους, και διπλωθείτε από τα γέλια, στο http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=34190

  108. … δεν αποδίδεται αντικειμενοστρΑφής … Δεν λέμε «είσαι πολύ εσωστραφής»,
    λέμε εσωστρεφής. Άρα, αντικειμενοστρεφής. …

    Όπως Στρέφης («λόφος του ___»)
    Κρίμα να πάει Στράφι.

  109. sarant said

    107 Α, το βρήκα και το άκουσα. Αποκάλυψη!

  110. 98,
    Ποδόγυρο, πιτόγυρο,…
    Για τον επιούσιο…

  111. loukretia50 said

    Μιχάλη,
    καλύτερα ο Στρέφης να στραφεί προς Ανατολάς.
    Όταν διαβάζεις για φιλιά που χάθηκαν στο Κατμαντού… μάλλον εκεί θα βρει το φως του!
    Και νόμιζα πως είμαι περίεργη επειδή είχα ερωτευθεί τον Κόρτο Μαλτέζε!

  112. 107, 109,
    Ναι!

  113. 111,
    Μα, ναι!

  114. Theo said

    @95:
    Το έχει πει/γράψει ο Γιανναράς για τον Σαββόπουλο το «τον ιμερτήν εκφήναντα συν πανολβίω ήχω την αμείνονα ελληνίδα τρίβον» ή τρολάρεις;
    Πάντως, είναι από τις καταβασίες των Θεοφανείων του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνοῦ: «Ιμερτόν εξέφηνε σύν πανολβίω, ήχω Πατήρ, όν γαστρός εξηρεύξατο…».

    Και το προνόμιο της απελπισίας είναι από τον αββά Ισαάκ τον Σύρο: «Ουδέν ισχυρότερον της απογνώσεως. Αύτη ου γινώσκει ηττηθήναι υπό τινος».

  115. 107, … «σαζ», εκ του «ευθειάζω» …

    Είναι όντως έτσι, ή είναι φτιάχνω > σάχνω > σάζω;
    (Τα έλεγε και τα τρία η γιαγιά μου.)

  116. NIKOS NIKOS said

    @113 Τα είδες αυτό που σου απάντησα στο χθεσινό;

    Ποιο είναι το κρασί προτίμησης σε αυτούς που αναστενάζουν νοσταλγώντας την Σύρο;

  117. ΓΤ said

    @109, 111-113 🙂

    Πάνε λίγα χρόνια, είμαι σε αθλητικό εφημερίδας (το ασόβαρο νυχτερινό κομμάτι τού κάποτε εαυτού μου), και παίζει τέτοια πίεση για να βγει το φύλλο με καφριλιές κερκίδων και δηλώσεις παραγόντων, ματσούρες ευρωπαϊκές και δε συμμαζεύεται, που όχι τουαλέτα δεν προλαβαίνεις, μα ούτε και να προσαρμόσεις καθετήρα κάτω από το γραφείο σου. Βωμολοχία κορδόνι όπως φοιτηταράδες ξηγιόμασταν καραμπόλες στο γαλλικό μπιλιάρδο, και μου περνάει από το μυαλό το «Μασάζ». Το βάζω δυνατά, σιγή παντού, λειώσιμο από τα γέλια, ξεφύγαμε από την πίεση, και σφύριξε αβέρτα το ουίσκι στα χαρτοπότηρα. Βγήκαν τα κείμενα μπέσα, βγήκε το φύλλο, και το πρωί συνάντησα τον σοβαρό(;) εαυτό μου. Ο Καθηνιώτης ήτο μια κάποια λύσις.

  118. loukretia50 said

    116. Το Α(χ)σύρτικο ?

  119. ΓΤ said

    @114 Δεν τρολάρω ποτέ, είναι αφιερωματικό motto σε βιβλίο του στον Καστανιώτη

  120. Syrah.
    Αλλά αυτά τα λογοπαίγνια πια…

  121. ΓΤ said

    @115 έτσι είναι… ευθειάζω> φτειάχνω> φτιάχνω> σιάζω, και φτάνουμε στον Πρόδρομον… 🙂

  122. loukretia50 said

    120. Σοφία ..Syrah ?

  123. ΓΤ said

    @114 Είναι η αφιέρωσή του στο «Απερισκέπτως αυτόχειρες» (Καστανιώτης, 1994).

  124. loukretia50 said

    121. … οπότε…σα(ν)ζμάν και επανεκκίνηση!

  125. ΓΤ said

    @124 Χρόνια θύει στο έτυμον ο… Πρόδρομος. Πάνε κι έρχονται οι λέξεις σαν μαγιορδόμοι 🙂

  126. loukretia50 said

    125. …από λεξογαλαντόμους?

  127. Πέπε said

    ίσ(ι)ος > ισ(ι)άζω > σ(ι)άζω / σ(ι)άχνω

  128. Theo said

    @123:
    Ευχαριστώ 🙂

  129. NIKOS NIKOS said

    Εύγε το βρήκατε! Χρωστάω κέρασμα!

  130. loukretia50 said

    128. Το πολύ το ίσο πώς να κρατήσω?
    Απορία δεξιού ψάλτη

  131. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα. Βλέπω κέφια 🙂

  132. loukretia50 said

    Ο βοριάς είν’ λυσσασμένος.
    Νοιώθει άλλος αποκλεισμένος?

    Μήπως να λέγαμε ιστορίες?

  133. ΚΑΒ said

    114. Ἱμερτὸν ἐξέφηνε σὺν πανολβίῳ ἤχῳ Πατήρ, ὃν γαστρὸς ἐξηρεύξατο.

    Με σωστή στίξη για να βγαίνει νόημα.

  134. ΣΠ said

    107
    Αυτός ο Πρόδρομος;

  135. Γιάννης Ιατρού said

    100: ΓΤ
    Το Alex Pack έχει κλείσει προ πολλού (2013)…. Η σχετική λογοτεχνία πλέον μόνο στα παλαιοβιβλιοπωλεία 🙂

  136. loukretia50 said

    135. Νόμιζα πως τα σούπερ μάρκετ αντιστέκονται.
    Δεν πουλάνε τις 50τόσες αποχρώσεις του γκρι?

  137. ΓΤ said

    @135 That’s true, Ιαtrue! Ακριβώς τότε, το 2013, διάβασε για τελευταία φορά κείμενο ο Ντάνος. Τα φυλλάδια βενζινάδικων Σκιάθου δεν τα λαμβάνουμε υπόψη.

    Πείραξέ την την αντλία
    στη βενζίνα «παίζει» λεία

  138. loukretia50 said

    Αν τη βρίσκεις με αντλία
    Σοβαρή είν΄ανωμαλία…

  139. Theo said

    @130:
    Με το διαπασών, να υποθέσω 🙂

  140. loukretia50 said

    139. Συνεπικουρούμενος από φιλότιμον παπαδάκι, ή παπαδιά, κατά το μύθο που έλεγε ότι συμπλήρωσε
    «Υπερ της άνωθεν ειρήνης»
    -«και της κάτω Κατερίνης»

  141. ΓΤ said

    Κάτι τελευταίο, γιατί, παρά το ξεροβόρι, την κάνω για να χώσω κάτι στοιχήματα. Η νύχτα θα είναι μεγάλη, με τον (κυρ)Τάκιτο… Λοιπόν, αφού ήθελε ιστοριούλα η Λου…
    Είμαι σε καλτ γυράδικο την προηγούμενη εβδομάδα, λίγδα που την κόβεις μόνο με αλυσοπρίονο, juicy γκομενέτε σε τραπέζι κολλητό δίπλα από τον γύρο που κόβεται. Ο γύρατζης, γνωστός μου, χοντρός σαν δωδεκάβολτη μπαταρία Varta που τη στούμπωνες σε ρημαδοφακούς στα χωριά, δόντια λίγα αλλά τίμια, με παρελθόν στα καράβια, σε πόρνες που τον άντρωσαν στη Βραζιλία, θησαυρός ολιγογράμματος, μια θάλασσα ψυχή, πάντα κλείνει μου το μάτι γιατί διψά για ποδοσφαιρικές αναλύσεις όταν χαλαρώνει. Άλλωστε τι να πεις τέτοια ώρα σε τέτοιο μέρος; Για τα γερμανικά του Κεντρωτή στο «Der Tod des Vergil»; Εγώ, τα ξέρετε, τι να λέμε για μένα τώρα.
    Οι φανταστικές εικοσιπεντάρες έχουν παραγγείλει να κατασπαράξουν διώροφη πιατέλα. Απείκασμα ευφυΐας: τονίζουν τρεις φορές στον σερβιτόρο ότι θέλουν οπωσδήποτε «πίτες ολικής», κι ο Κώστας να έχει μείνει παγωτό με αυτά που τρώνε, τα οποία όμως πρέπει να συνοδευτούν «απαραιτήτως» με πίτες ολικής…
    Κι όπως έχω κολλήσει με τα Σφυριά στην TV (μιλάω για τη Γουέστ Χαμ, Λου), μένω κι εγώ παγωτό με το ακόλουθο ωμότατα και στεντορείως τεθέν ερώτημα από το διπλανό βεζουβιάκι ορμονών: «Σοφία μου, μήπως ο Γιάννης σε ρώτησε χτες αν με γα@άει ο Κώστας;». Πήγε να φύγει το μαχαίρι του γύρατζη, έχασα φάση με τα Σφυριά, και ξεράθηκε όλο το μαγαζί, αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ, στο γέλιο.
    Την «καληνύχτα» μου έχετε 🙂

  142. loukretia50 said

    Ευχαριστώ!
    Καληνύχτα και καλή τύχη !- μακάρι νάμοιαζες λίγο στον πρωταγωνιστή…(άσχετη σκέψη εκπεφρασμένη χωρίς πρόθεση μομφής!)

  143. mitsos said

    @138
    Αν είναι το μυρμήγκι-Λία …
    το παιχνίδι είναι ανωμαλία
    Αλλά αν είνι η θεία-Λία …
    θεά στην πέρα παραλία
    δώρο θεΙκό είναι η αντ-λία

  144. loukretia50 said

    143 Μitse -Mitse είσαι εδώ? με ρέγουλα είπαμε!

    Γιαυτό γίνε καλά και :

    Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία
    Πάρε εσύ όποιους θες, μέχρι και τον Ηλία

    Κι αν τα φτύσει η αντλία
    Νάναι καλά η θεία η Λία

    Ευτυχείτε αγαπητέ!

  145. Theo said

    @140:
    Το «Υπέρ της άνωθεν ειρήνης» το λέει ο διάκος ή (μη υπάρχοντος) ο παπάς στα «ειρηνικἀ» (τις δεήσεις σε κάθε ακολουθία. Θρυλείται πως κάποια θαμών της εκκλησίας ονόματι Κατερίνα νόμιζε πως ο διάκος μνημόνευε κάθε τρεις και λίγο τη γειτόνισά της την Ειρήνη που καθόταν στον γυναικωνίτη και απαίτησε να μνημονεύεται κι αυτή που καθόταν στον κυρίως ναό. Και για να μην της χαλάσει το χατήρι, ο διάκος έκανε την αίτηση «Υπέρ της άνωθεν ειρήνης και της κάτω Κατερίνης».

  146. dryhammer said

    107. κ.ε.
    Αυτος ο Νίκος Λαρυγγάκης που συν-υπογράφει στίχους και μουσική στο «μασάζ», είναι εκείνος που το 1987 κυκλοφόρησε τα «πτερά του Μοντεζούμα» μελοποιώντας Εμπειρίκο σε ενορχήστρωση του Μίμη Ντούτσουλη που επίσης συν-υπογράφει στίχους και μουσική. Η επίδραση του υπερρεαλισμού προφανής.

  147. loukretia50 said

    Τheo, μαζί γράφαμε!
    Ελπίζω να μη φαντάστηκες ότι ειρωνεύομαι.
    Αυτή την ιστορία μου έλεγαν όταν ήμουν μικρή, όπως και ότι η παπαδιά σιγοντάριζε συχνά τον παπά σε ήχο πλάγιο τέταρτο, γιατί εκείνος ήταν φάλτσος.

    Η παπαδιά η Κατερίνη στο ισόγειο είχε μείνει
    Κάτω απ΄την ωραία Ειρήνη που ήταν σκέτο φιγουρίνι
    Κάθε Κυριακή και σχόλη, ο παπάς αλλά και όλοι
    Ευσεβώς αναφωνούσαν και την άλληνε υμνούσαν
    Άχτι τόχε η καημένη να ακούσει τα΄όνομά της
    Μα το δίκιο της δε βρήκε όταν τόπε στον παπά της
    Μια φορά λοιπόν που όλοι με ευλάβεια προσκυνούσαν
    Ενώ του παπά οι χείρες τους πιστούς σεμνά ευλογούσαν
    Έψαλλε ο ιερέας :» Υπέρ της άνωθεν Ειρήνης»
    Και εκείνη συμπληρώνει « και της κάτω Κατερίνης!»

  148. Ομολογουμένως με πολύ λίγες ενδείξεις, έχω, ωστόσο, βάσιμες υποψίες ότι δεν φταίει η πόρσε για όσα τραβάμε, αλλά η Κοσμοτέ, οι πρόξι κι οι κας της…

  149. Theo said

    @147:
    Και μένα μου τα λέγανε όταν ήμουν μικρός.

    Για τον φάλτσο παπά θρυλείται πως, όταν τον μάλωνε ο δεσπότης για τα φάλτσα του, η παπαδιά παρενέβη μελωδικά: «Μη μου τον μαλλώνεις δεσπότη τον παπά μου και θα σου τον ψάλλει τον βαρύ τον ήχο», δίνοντας με αυτό τον τρόπο στο παπά το «απήχημα» του ήχου, ώστε να συνεχίσει χωρίς παραφωνίες.

  150. Theo said

    @148:
    Παίζει να φταίει και Chrome; (Δεν έχω κανένα πρόβλημα σ’ αυτό το ιστολόγιο. Αλλά μέχρι πριν καμιά εβδομάδα κατέβαζα βίντεα που έβρισκα σε ιστοσελίδες μέσω plug-ins των Internet Download Manager και Flash Video Downloader. Τώρα αυτά είναι ανενεργά και με πληροφορούν πως η Google δεν το επιτρέπει, και γι’ αυτό άρχισα να ξαναμπαίνω στο Firefox.)

  151. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μιας και το γυρίσατε σε εκκλησιαστικά ανέκδοτα, συμβάν με Λαρισαίο παπά

    – Παπάς: από Αβραάμ έως Δαβίδ γινιές δικκατέσσιριιιιιις
    – Δέσποτας: γενεαί δεκατέσσαρεεεεεες
    – Παπάς: από Δαβίδ έως της μετοικεσίας Βαβυλώνος γινιές δικκατέσσιριιιιιις
    – Δέσποτας: γενεαί δεκατέσσαρεεεεεες
    – Παπάς: από της μετοικεσίας Βαβυλώνος έως του Χριστού γινιές δικκατέσσιριιιιιις
    – Δέσποτας: γενεαί δεκατέσσαρεεεεεες
    – Παπάς: μα τ΄ιγώ τι είπα, μην είπα δικαπέντιιιιι ;

  152. gmich said

    Τόσοι και τόσες γράφουν και γίνονται ή νομίζουν ότι γίνονται συγγραφείς μία παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος . ¨Όπως ενημερώθηκα σήμερα από τα κανάλια που το ένα σχολιάζει την εκπομπή του άλλου, το βιβλίο δεν το έγραψε ο ίδιος. Αυτός προτίμησε να γίνει ηθοποιός Το έγραψε μια συναγωνίστρια ή ανταγωνίστρια του (δεν ξέρω ακριβώς ) στο ριάλιτι του ΣΚΑΪ, Survivor.

  153. 150: Προφανώς έχω λάβει υπόψη μου πολλούς browsers.

  154. loukretia50 said

    Τheo
    Σε τελείως διαφορετικές περιοχές κυκλοφορούν ίδιες ιστορίες ! Δεν είναι και τόσο παράξενο!
    Και μια και ο καιρός προσφέρεται για ταινίες, σου προτείνω μια συμπαθητική ιταλική, που δείχνει χιουμοριστικά μια πολύ ανθρώπινη πλευρά του Πάπα. Ίσως εσύ τη δεις με άλλη οπτική, κάπου ξεφεύγει και λίγο, αλλά μπορεί να βρεις κάτι ενδιαφέρον.

    HABEMUS PAPAM https://youtu.be/9Zkbo1rjgPU

    Και κάτι χωρίς φάλτσο https://youtu.be/wLzJrQyzSJc

    Η άλλη ταινία που θυμήθηκα πριν είναι για περισσότερους,
    Good Night, And Good Luck (2005)
    George Clooney,D.Strathairn https://youtu.be/Pv4s0wdDOK0

  155. Γιάννης Ιατρού said

    148: Ο οτες μάλλον έχει κάποιο θέμα εύρους….. Με τον «αέρα» δεν έχω πρόβλημα.
    Αν είναι από το κας (των transparent proxies εν προκειμένω), επειδή οι περισσότεροι intercepting διακομιστές μεσολάβησης δεν πιάνουν το SSL, ίσως βοηθήσει η χρήση του https πρωτοκόλλου (δηλ. βάλτε https μπροστά, αντί του http στο URL του μπλογκ. Ίιιισως βοηθήσει)..

  156. Γιάννης Ιατρού said

    155: sorry για τα bold 🙂

  157. Μαρία said

    155
    Το s υπάρχει ήδη.
    Εγώ έλυσα το πρόβλημα χάρη στο κολπέτο του Λάμπρου.

  158. Theo said

    @154:
    Ευχαριστώ, Λουκρητία.
    Το «Habemus Papam» το έχω δει. Συμπαθητική ταινία, όντως.

    Ο κύκλος των ανά την επικράτειαν ψαλτάδων δεν ήταν και τόσο μεγάλος όταν ήμασταν μικροί και πιθανώς οι περισσότεροί τους να είχαν περάσει από τα ίδια «σχολεία» (κατηχητικά, κλπ), οπότε θα ‘λεγα πως οι ιστορίες αυτές είναι τα καλαμπούρια των ψαλτάδων, σαν Tα καλαμπούρια ενός δασκάλου του Παπαδιαμάντη.

  159. Georgios Bartzoudis said

    55, mitsos said….

    # Μητσάρα, βλέπεις καμιά γεωγραφική διαφορά που να μας τη λύσει ο Σαρής;; Δεν σε έμαθαν στο Δημοτικό τα σημεία του ορίζοντα;; Εντάξει, μπορεί να μην σου έμαθαν τί είναι μειοδοσία, αλλά σίγουρα έμαθες τί είναι κλέψιμο, ίσως και τί είναι κλεπταποδόχος!

  160. Πάντως γίνονται προσπάθειες να ανέβει το επίπεδο των ευπώλητων!
    https://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/49438591_2288653794686822_2757882536091713536_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=41e057cb7a60537cde6eddb949fddc85&oe=5CEC7690

  161. Γιάννης Ιατρού said

    157: Γι αυτό έγραψα και το «Ίιιισως»… Πάντως το κόλπο που λες απλώς κάνει εύκολο το login, αλλά το πρόβλημα υπάρχει (υποβόσκον.:) ). Πάροχος;

  162. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    141 Ωραία φάση το γυράδικο, ομολογώ.

  163. Χαρούλα said

    55 Mitsos γερός, δυνατός φίλε! Με προσοχή και υπομονή! Χάρηκα!

    Έχω μιά ανησυχία…. Τι να κάνει η αγαπητή Μισέλ στο τουρ της; Μήπως ταλαιπωρήθηκε με την Ωκεανίδα;;;; Πως να κοιμηθείς ήσυχος σε αυτόν τον τόπο;

    Δεν ξέρω εσείς(τα λυκόπουλα εννοώ) αλλά όταν λέτε Ωκεανίδα τούτες τις μέρες, δεν πάει κατευθείαν το μυαλό σας, σε κάτι γκριζοασημένια βιβλία της νιότης μας; Ωκεανίδα και Ιζ.Αλλιέντε! Τα χρόνια εκείνα τα παλιά, που δεν είχαμε συγγραφείς του σημερινού διαμετρήματος!😊

  164. loukretia50 said

    141. Το βεζουβιάκι ορμονών ήταν όντως εκρηκτικό!

  165. # 163

    Αργώ και Ωκεανίδα τα δυο καφέ-ρεστωραν στην πλαζ Βουλιαγμένης δεκαετίας 60…

  166. ΚΑΒ said

    Ο χιονιάς που ενέσκυψε με τόσο θυελλώδεις ανέμους

    ενέσκυψε στην Ελλάδα η κακοκαιρία Ωκεανίς.

    https://www.tanea.gr/2019/02/23/greece/se-okeano-metetrepse-to-v-aigaio-i-okeanis-kymata-7-metron/

    Κάνουν και τα λαθάκια τους στις προσθαφαιρέσεις για την πτώση της θερμοκρασίας.

  167. loukretia50 said

    163. Χαρούλα, τα απανταχού λυκόπουλα είναι πιο πιθανό να φαντασιώνονται καλλίπυγη νύμφη παρά μια (αγαπημένη) Σαμαρκάνδη !
    Η θεματολογία εδώ και πολλά χρόνια δε με συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά σίγουρα μια εποχή η Ωκεανίδα ήταν από τις προσεγμένες εκδόσεις.
    Αν και προτιμούσα τον Ηριδανό!

  168. Μαρία said

    161
    Πάροχος κοσμοτέ.

  169. Λευκιππος said

    Μετά την Ωκεανίδα, πάλι απ’ την αρχή;

  170. Αν οι εκτός Ελλάδας δεν έχουν πρόβλημα, τότε η υποψία γίνεται πιο βάσιμη.

  171. 170: Σε συνδυασμό με αυτό, φυσικά.

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μα κοντά μεσάνυχτα Σαββάτου να γκουγκάρεις τί είναι ντάνος;
    (Στο 17 σχόλιο είμαι ακόμη)

    17 >>Το Velouxi το ήξερες, δηλαδή; αυτά τα γκρίκλις
    (ουξ κι απόξ, πες) 🙂
    Από την » Ξίος» μπανκ αναρωτιέμαι ποιος/γιατί γκρικλο/στρεβλοβάφτισε έτσι;

  173. Πάνος με πεζά said

    Να κι ένα αποψινό μμεζεδάκι της κακοκαιρίας :
    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/patra-kleisti-i-gefyra-riou-antirriou-gia-fortiga-kenou-fortiou/2724837/
    Kλειστή λοιπόν η γέφυρα για φορτηγά κενού φορτίου, και φαντάζομαι ανεξαρτήτου μάρκας…
    Eυτυχώς τουλάχιστον παρακάτω, στο σώμα του κειμένουτ, το γράφουν σωστά…

  174. loukretia50 said

    ΕΦΗ-ΕΦΗ : τώρα θα λέμε σαν τη λιακάδα, από χιονιά πήξαμε! κι αφού ανέφερες τα -ξου, μάλλον απαξιούν να τα αλλάξουν. Μπορεί νάχουν μεγαλύτερη δυναμική από το -ν- πού ξέρεις?

  175. Μαρία said

    Κι εγώ άσχετη σαν τον Πέπε. Σήμερα τον έμαθα.

  176. Μαρία said

  177. Triant said

    Στο σπίτι Firefox και Vodafone κανένα πρόβλημα.
    Στο γραφείο πάλι κανένα πρόβλημα με τον Firefox. Δεν ξέρω τον πάροχο (έχουμε κάτι κατοστάρες συνδέσεις αλλά δεν ξέρω από που).

  178. Γιάννης Ιατρού said

    175: σκέψου τώρα, πως από ΄δω και πέρα, στη βιβιογραφία, αλφαβητικά, λογικά μετά τον Νταν Μπραουν θα ‘ρχεται ο Ντάνος, σκέτος 🙂

  179. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  180. Γιάννης Ιατρού said

    177: (και σχετικά προηγούμενα)
    Είναι και το θέμα πως δίνουν ψευτο-IP πλέον (στις σταθερές συνδέσεις), πρέπει να το ζητήσεις και συχνά να τσακωθείς με τους παρόχους, για να σου δώσουν μια public IP….

  181. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας απο Ιλλινόϊ,

    Μπαίνω αργοπορημένα στο νήμα και δεν έχω κάν διαβάσει τα σχόλια. ΑΝ και σιχαίνομαι τον Κυριάκο Βελόπουλο (κάνει «μπάμ» από μακρυά ότι είναι μεγαλύτερος απατεώνας από τον Καρατζαφέρη), βγαίνω να τον υποστηρίξω στο θέμα των Χειρόγραφων Επιστολών του Ιησού Χριστού προς τον Βασιλέα της Εδέσσης Άβγαρο…

    Η προχτεσινή «Athens Voice» του κάνει μιά σφοδρή επίθεση (διά χειρός Μάνου Βουλαρίνου) αγνοώντας παντελώς το θέμα. Θα είμαι λακωνικός και προκαλώ τους διακεκριμένους χριστιανούς λογίους Theo + Blog-oti-nanai να βγούν και να με διαψεύσουν (αν τολμάνε…).

    1) Αυτός που πρωτοαναφέρει τις χειρόγραφες Επιστολές του Χριστού προς τον Άβγαρο είναι ο Πατήρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ευσέβιος Καισαρείας.

    2) Καθ’ όλη την διάρκεια της Βυζαντινής Ιστορίας, η ανάρτηση των Επιστολών του Ιησού στα τείχη κάποιας πόλεως είχε ως αποτέλεσμα της απόκρουση των βαρβαρικών επιθέσεων. Το επιβεβαιώνει πολλάκις ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος

    3) Ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως δέχεται ως αληθινές τις Επιστολές του Χριστού μας προς τον Άβγαρο

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Α) Το θαυμάσιο κείμενο των αστροφυσικών Στράτου Θεοδοσίου + Μάνου Δανέζη
    Β) Τα κείμενα του πρώτου ανακινήσαντος το θέμα (την δεκαετία του 1990) γνωστού χριστιανού ιστοριοδίφη Άγγελου Σακκέτου, τα οποία έχουν ευρύτατα αναπαραχθεί στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο

    ΥΓ: Αν τολμήσουν να με διαψεύσουν οι κ.κ. Theo + Blog ή όποιος άλλος άπιστος Θωμάς (Πέπες, Άγγελος, Λεώνικος, Ιατρού, κύρ Σταύρος κλπ.), θα αναρτήσω τα αυθεντικά κείμενα των Ευσεβίου Παμφίλου + Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου και ο αμφισβητίας δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί

  182. Γς said

    Α, ρε Μαρμάγκα τι μου’ κανες;

    Αυτό βρήκες να μου τσακώσεις;

  183. Γς said

    182:

    Αφεντικό [αγαπητέ Νίκο] μην το απελευθερώσεις, όταν το δεις.

    Θα είναι αργά πια και θα πάει αδιάβαστο

  184. loukretia50 said

    Συνταρακτικές αποκαλύψεις από χειρόγραφη επιστολή
    (κάποτε μπορεί νάχει αξία, πού ξέρετε?)

    Αγαπητή ΕΦΗ ΕΦΗ
    Μας πήρε και μας σήκωσε ο αέρας! Άνοιξα το πρωί κάποια στιγμή για την καπνομίχλη – τι τόθελα? καπνιστή έχω γίνει , λίγο παραπάνω δε βαριέσαι! – και δε μπορούσα να κλείσω την πόρτα.
    Προσπάθησα να αποφύγω να πατήσω μια ουρά, να κρατηθώ για να μην πέσω και παρέσυρα ό,τι είχε πάνω το τραπέζι. Τι τόθελα το τραπεζομάντηλο? Τάχα να μη χαλάω το τραπέζι. Σαν τι θα του κάνω δηλαδή? Τέλος πάντων, Καφέδες ζωγράφισαν το χαλί, κανέλλα, ζάχαρη, κέηκ, μαρμελάδα βύσσινο (και στο κέηκ βάζω – εσύ σίγουρα κάνεις ωραίο γλυκό), κούπες τασάκια και συναφή, κομμάτια και θρύψαλα. Η νοικοκυρά μέσα μου δεν εννοούσε να ξυπνήσει – χειμερία νάρκη, όχι πως δεν την ξέρω κι απ΄το καλοκαίρι, και βρέθηκα σ΄ένα χάος να απαγγέλλω γαλλικά.
    ‘Αντε να περάσει κι αυτό να ξαναβρούμε τη σειρά μας!
    Θα σε βλέπω και πιο συχνά. οπότε δε θα χρειάζονται επιστολές.Δε βγάζω τα γράμματά μου μετά.
    Έξω φυσάει, μέσα τάχω κάνει λαμπόγυαλο, πουθενά δεν πάμε καλά.
    Μάλλον ο άγριος αγέρας μου προκαλεί έναν εκνευρισμό, πώς το είπαμε χθες? «μίαν ψυχικήν ανωμαλίαν».
    Αυτό φταίει!
    Καληνύχτα !

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    74 ΓΤ >>Και για να επιστρέψουμε στα νταν της γραφής,
    νταουνιάστκα ! 😦

    90 Λου >>80. Στην Κρήτη νομίζω εκπαίδευαν κάποτε γεράκια
    Κάτι τέθοια (παραμύθια) λένε 😉
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9_%CE%A1%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82
    Εγώ μόνο γερακοκούδουνα στο δοξάρι κατέχω.Λένε βέβαια(στην ιστορία των κρητικών μουσικών οργάνων) ότι κι αυτά πάρθηκαν από τα κουδούνια που είχαν στα κυνηγετικά γεράκια τους οι Ενετοί. Οι Τούρκοι που ήρθαν μετά, δεν κυνηγούσαν με γεράκια). Κρητικό γερακάρη,δεν κατέω.Σκιας στσι μπάντες μας :).
    52 Dryham >>Της αγάπης γερακάρης
    αυτό σκέφτηκα κι εγώ! 🙂

    110 >>98,Ποδόγυρο, πιτόγυρο,…Για τον επιούσιο…
    και συνούσιο

    115 >> 107, … «σαζ», εκ του «ευθειάζω» …Είναι όντως έτσι, ή είναι φτιάχνω > σάχνω > σάζω;
    Καινούργι΄ αγάπη πολεμώ*
    μ’ αλήθεια και μου σάσει
    θα τηνε κάμω την παλιά
    τη σκύλα να χτικιάσει

    *προσπαθώ

    167 Λου >>(αγαπημένη) Σαμαρκάνδη !
    Αγαπημένη; η Σαμαρκάνδη;!

  186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μη φεύγεις Λου! Κρατούσα παρέα στο τηλ. σε φίλη φρεσκοχειρουργημένη που ανταριάζεται από την κοσμοχαλασιά!

  187. Μαρία said

    Σε εκδήλωση του Νύκτορα.
    Επίσης θα προβληθούν και αποσπάσματα από ταινίες που αναφέρονται στον Αγώνα για την Μακεδονία και θα παρευρίσκεται για να μας μιλήσει για την συμμετοχή του στις ιστορικές αυτές ταινίες ο πρωταγωνιστής Λάκης Κομνηνός.
    http://myportal.gr/ti-deytera-i-ekdilosi-toy-gkioyleka-gia-ti-makedonia/

  188. loukretia50 said

    ΕΦΗ ΕΦΗ
    Δεν την ήξερα αυτή, της Ωκεανίδας εννοούσα!
    Αυτά τα τριβόλια νυχτιάτικα τι τάθελες!!! Και φυσάει!

  189. loukretia50 said

    Μαρία, θυμάμαι από τους «Γενναίους του Βορρά» – μάλλον, μία φάση που ήταν η Φόνσου γδυμένη χανουμάκι σε ένα βαρέλι ή κάτι ομοειδές και το Λάκη με το ντέφι να γκαρίζει και να της γνέφει «σκύλα χόρευε». Μέχρι εκεί.
    Γι αυτά θα μιλήσει?

  190. Γιάννης Ιατρού said

    186/187/188 Δεν είναι ν΄αγιάσει κανείς εδώ μέσα! 🙂 🙂 🙂 Το τρίο belcanto στις τρεις το πρωί! Καλημέρα λοιπόν και καλά να ΄στε (μη φοβάστε τους αέριδες!)

    «Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;
    Γιατί; Γιατί;»
    Αγέρας θα ’ναι, λέει ο Γιάννης
    και περπατεί.

    Έφη, περαστικά εκεί!! (Γραφτό σου είναι να μην ησυχάζεις, ε;)

  191. Γιάννης Ιατρού said

    Πάω να ξαναπέσω, άκουσα μιά γλάστρα να πέφτει και ξύπνησα 🙂

  192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    187 Αλλά μόνο ο Λάκη Κομνηνός ;
    Ο Κώστας Πρέκας δεν ήταν μακεδονομάχος; Τώρα που προτείνεται να πάρει τιμητική σύνταξη λέει, θα ήταν καθιαυτού τιμή. Κομπλέ!

    188.Ωχ τρομάζεις ζημιάρα γατουλούμ; 🙂
    Μωρέ τί να μας πει η Σαμαρκάνδη ή η Ωκεανίδα, εδώ έσκασε Γκιουλέκας μακεδαιμόνιος! 🙂
    Απροπο, το όνομα της Σαμαρκάνδης σχηματίζεται όπως της Ισταμπουλ, Στην Μαρκάνδη.

  193. loukretia50 said

    190. Ως ευ παρέστητε!
    κάπως έτσι ήμουνα το πρωί από μαλλί!

  194. Γιάννης Ιατρού said

    193: Είδα φώς και μπήκα 🙂

  195. loukretia50 said

    192. Νυστάζω αφάνταστα, αλλά με τον αέρα αγριεύω.
    Όλο και κάτι πέφτει στα πέριξ, οι γλάστρες βολοδέρνουν στα μπαλκόνια, κλαδιά σπάνε, λίγο στραβά μας έκατσε η Ωκεανίς!
    Ήμουν έτοιμη να τα κλείσω και βλέπω αντί γεράκι το πτηνόν! Με στραβοκοίταγε μου φάνηκε!

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    190 Γιάννη Γιάννη
    όλα θα τα ξεκάνει.
    τέτοιους στίχους για κόψε,
    κάνει κόλαση απόψε

    (Θυμάσαι το καλοκαίρι
    τ’ αϊλάνθου χουνέρι; 🙂

    191 Βοριάς ειν η αγάπη μου (και θα σε πάρει και θα σε σηκώσει) 🙂
    Θα σου αλλάξω τα φώτα
    να φωτίζεσαι μ΄άστρα
    κι όπως βγαίνεις στην πόρτα
    θα σου ρίξω μια γλάστρα! 🙂

  197. loukretia50 said

    Σκαρώνω ιστορίες με φαντάσματα και ξωτικά.
    Προσπαθώ ν΄ανακαλύψω την προέλευση της φράσης «esprit de l’escalier »
    Κατά Avonidas είναι ένα καλικαντζαράκι που ζει κάτω απ’ τις σκάλες και σου σφυρίζει πετυχημένες ατάκες όταν είναι πολύ αργά, για να στη σπάσεi.
    Οποιος θέλει ας σκεφτεί κάτι γιαυτό.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    197
    «esprit de l’escalier », αναρχικό νυκτόβιο πνεύμα, εσωτερικού χώρου, άμα ξεπορτίσει,πάει, οι ατάκες του φτερό στον άνεμο…
    (αλλά στο προχθεσινό νήμα δεν ήταν αυτό;)
    >>Όποιος θέλει ας σκεφτεί κάτι γιαυτό.
    Καιρός για πνεύματα κι οινοπνεύματα
    Στρώματα και παπλώματα
    κι όξω ανεμομαζώματα
    και διαολοκαμώματα

    υγ Παιδιά να το πω όπως τ΄ακούω : Γίνεται της πουντάνας (σύμπηξη πούντας και φοντάνας)

    Λου μου άμε για νάνι
    το πνεύμα να γλυκάνει

  199. loukretia50 said

    198. Ήταν στο χθεσινό, αλλά δεν ασχολήθηκα ενώ μ΄άρεσε η ιδέα. Αν σκεφτώ κάτι μέχρι να κοιμηθώ, μπορεί να το σερβίρω εκεί αύριο.
    Καληνύχτα και ευχαριστώ για την παρέα!

    ΥΓ Όσο μένω τσακίζω σοκολάτες.
    Τι καλά που είμαι εξωστρεφής! Φεύγει από μένα ένα βάρος και το παίρνει ο άνεμος!

  200. Γς said

    L’esprit de l’escalier

  201. Γς said

    Κι ανέβαινε ο Γς με την πρόωρη ανάπτυξη και κάργα από πρεκάρσορ τεστοστερόνης, στον γυναικωνίτη με την Κατινίτσα. Και δεν άντεξε. Όπως ανέβαινε τα σκαλοπάτια μπροστά του τις άρπαξε με τα δυο του χέρια τη φούστα και της την σήκωσε.
    Και από τότε τον πήρε διάολος και τον σήκωσε κι ακόμα τον κρατάει στο ύψος του.

  202. Το πρόβλημα με τον αέρα είναι … να μη σου πάρει τον αέρα !!

    όταν φα βέντο … σταβέντο !

    (ε-ξαι-ρε-τι-κό τραγούδι )

  203. Αγγελος said

    Καλά, δεν κοιμάστε; Ή έχετε νυχτερινή βάρδια; (Εγώ μόλις ξύπνησα και είδα τα νυχτερινά σας παραληρήματα… Πάντως είναι εξάρτηση, κακά τα ψέματα. Με την τσίμπλα στο μάτι το άνοιξα!)

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μεταμεσονύχτια κουβεντούλα…Όπως λένε για την Μπαρτσελόνα ότι είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα, εδώ μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάτι παραπάνω από ένα γλωσσικό ιστολόγιο. 😊

  205. sarant said

    Καλημέρα αεροπαρμένοι και μη! Κρίμα που έχασα την κουβέντα. Πάντως και παλιότερα είχε το ιστολόγιο παράδοση σε μεταμεσονύκτια μουχαμπέτια 🙂

  206. Γς said

    204:

    >Πάντως είναι εξάρτηση, κακά τα ψέματα

    Εξάρτηση δεν λες τίποτα. Πόσες φορές δεν σκέφτομαι να μπουμπουνίσω καμιά ξεβράκωτη [και το έχω κάνει] μπας και εισπράξω καμιά κόκκινη κάρτα και να στανιάρω μέχρι ν αρχίσουν πάλι τα συμπτώματα στέρησης

    «Ξεβράκωτη» κολοκυθόπιτα με γιαούρτι

    https://www.news247.gr/food/xevrakoti-kolokythopita-me-giaoyrti.6609301.html

  207. Γς said

    207:

  208. Γιάννης Ιατρού said

    206: Πόσες φορές δεν σκέφτομαι
    Ενώ ξέρεις όμως, ε;

  209. BLOG_OTI_NANAI said

    181: Καταρχάς ο Ευσέβιος λέει ότι οι επιστολές βρέθηκαν στα αρχεία της Έδεσσας Μεσοποταμίας και αναφέρει επίσης ότι τα παραθέτει μεταφρασμένα στα ελληνικά από τα συριακά. Ξέρουμε άλλωστε ότι οι επιστολές προέρχονται από συριακή παράδοση που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα όταν εκχριστιανίστηκε η περιοχή.

    Η ιστορία με την προστασία της πόλης προέρχεται από το οδοιπορικό της Αιθερίας και όχι από τον Πορφυρογέννητο:

    Η εκκλησιαστική παράδοση ανατρέχει συχνά σε αυτά επειδή συνδέονται με την παράδοση του υφάσματος επάνω στο οποίο απεικονίστηκε το πρόσωπο του Ιησού. Άρα, ενδιαφ΄ρεται κυρίως για την Παράδοση των Εικόνων σε απάντηση προς τους εικονομάχους. Ο Ευσέβιος δεν αναφέρει την εικόνα αυτή (ίσως επειδή είχε μια δυσανεξία με τις εικόνες ως αρειανιστής) αλλά τη γνωρίζουμε από ένα άλλο συριακό χειρόγραφο που αναφέρεται στην αλληλογραφία του Ιησού και προσθέτει τη λεπτομέρεια αυτή που δεν έχει ή δεν δίνει ο Ευσέβιος.

    Για το γεγονός ότι η Εκκλησία ήταν πάντα επιφυλακτική για την αυθεντικότητα των κειμένων αυτών φαίνεται από το ότι δεν μπήκαν στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης. Αν η Εκκλησία όντως είχε δεχτεί ότι είχε στα χέρια της επιστολή του Ιησού, αυτή θα είχε μπει οπωσδήποτε στον Κανόνα των υπόλοιπων 27 βιβλίων.

  210. Γιάννης Ιατρού said

    197: Λου, εδώ:
    …Cette apostrophe me déconcerte et me réduit au silence parce que l homme sensible comme moi tout entier à ce qu on lui objecte perd la tête et ne se retrouve qu au bas de l’escalier….

    Paradoxe sur le comédien: ouvrage posthume (1830), Denis Diderot (σελ. 37, προς το τέλος) 🙂

  211. Antonislaw said

    Χαιρετε απο τις προκαρναβαλικες Πατρες!
    185 Εφη, 90 Λου >>80. Στην Κρήτη νομίζω εκπαίδευαν κάποτε γεράκια
    Κάτι τέθοια (παραμύθια) λένε »

    Παντως υπαρχει και τι χωριο Γερακάρι της επαρχιας Αμαρίου, στο Ρεθυμνο στην Κρητη οπου κατα μια εκδοχη το ονομα του συνδεεται με την εκτροφή κυνηγητικών γερακιών, του «ιερακάριου».
    Το Γερακαρι ηταν ενα απο τα χωρια που περασαν τον απαχθεντα υποστρατηγο των Γερμανων Κράιπε τον Απριλη του 1944 οι Βρετανοι Κομαντο , Πατρικ Λη Φερμορ κλπ κ ντοπιοι Κρητικοι ανταρτες, γεγονος που ειχε ως επιπτωση, ως αντιποινα, το χωριο μαζι με αλλα επτα, να πυρποληθει απο τους Ναζι τον Αυγουστο του ιδιου χρονου κ να γινουν κ μαζικες εκτελεσεις κατοικων. Εχει μεινει στην ιστορια ως το » ολοκαυτωμα των χωριων του Κεδρους», επειδη τα χωρια αυτα ειναι στους προποδες του βουνου Κέδρος,το ή Κεντρος,το. Περυσι προβληθηκε κσι ενα πολυ ωραιο ντοκυμαντερ » Το Αμαρι στις φλογες» των Κανελλακη, Παντινακη
    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Γερακάρι_Ρεθύμνης
    http://www.topontiki.gr/article/275476/i-apagogi-toy-stratigoy-kraipe
    https://flashnews.gr/post/312196/to-amari-stis-floges-kathhlwse-kai-sygkinhse-binteo

  212. Antonislaw said

    Χαιρετε απο τις προκαρναβαλικες Πατρες!
    185 Εφη, 90 Λου >>80. Στην Κρήτη νομίζω εκπαίδευαν κάποτε γεράκια
    Κάτι τέθοια (παραμύθια) λένε »

    Παντως υπαρχει και τι χωριο Γερακάρι της επαρχιας Αμαρίου, στο Ρεθυμνο στην Κρητη οπου κατα μια εκδοχη το ονομα του συνδεεται με την εκτροφή κυνηγητικών γερακιών, του «ιερακάριου».
    Το Γερακαρι ηταν ενα απο τα χωρια που περασαν τον απαχθεντα υποστρατηγο των Γερμανων Κράιπε τον Απριλη του 1944 οι Βρετανοι Κομαντο , Πατρικ Λη Φερμορ κλπ κ ντοπιοι Κρητικοι ανταρτες, γεγονος που ειχε ως επιπτωση, ως αντιποινα, το χωριο μαζι με αλλα επτα, να πυρποληθει απο τους Ναζι τον Αυγουστο του ιδιου χρονου κ να γινουν κ μαζικες εκτελεσεις κατοικων. Εχει μεινει στην ιστορια ως το » ολοκαυτωμα των χωριων του Κεδρους», επειδη τα χωρια αυτα ειναι στους προποδες του βουνου Κέδρος,το ή Κεντρος,το. Περυσι προβληθηκε κσι ενα πολυ ωραιο ντοκυμαντερ » Το Αμαρι στις φλογες» των Κανελλακη, Παντινακη

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Γερακάρι_Ρεθύμνης

    http://www.topontiki.gr/article/275476/i-apagogi-toy-stratigoy-kraipe

    https://flashnews.gr/post/312196/to-amari-stis-floges-kathhlwse-kai-sygkinhse-binteo

  213. Antonislaw said

    Συγγνωμη για την εις διπλουν αναρτηση…

  214. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε τι μαθαίνει κανείς ! (209)

    Αλλά αφ’ ενός γράφεις …. Ο Ευσέβιος δεν αναφέρει την εικόνα αυτή.. και αφ΄ετέρου Καταρχάς ο Ευσέβιος λέει ότι οι επιστολές βρέθηκαν στα αρχεία της Έδεσσας Μεσοποταμίας και αναφέρει επίσης….
    Πως συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

  215. Και μετά οι Βιαννίτες στείλαν τα δικά τους γεράκια κατά Ροδανό μεριά…

  216. BLOG_OTI_NANAI said

    214: Μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο Ευσέβιος είχε δει στα χειρόγραφα ν’ αναφέρεται η εικόνα με το πρόσωπο του Ιησού αλλά την απέκρυψε επίτηδες επειδή δεν συμπαθούσε τις εικόνες.

  217. Γιάννης Ιατρού said

    216: Ευχαριστώ.
    Εννοείς την εικόνα ..του υφάσματος επάνω στο οποίο απεικονίστηκε το πρόσωπο του Ιησού..;
    Αυτή δεν έχει σχέση όμως με το χειρόγραφο που συζητάμε, αλλά με άλλο (κλπ. όπως γράφεις). Καλά το κατάλαβα;

  218. Γιάννης Ιατρού said

    90, 185β (211, 215): Κι αυτό: Ιερακάριοι – οι Βυζαντινοί Γερακάρηδες

  219. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Μόλις έστειλα ιστορικής σημασίας σχόλιο για την Αλληλογραφία Αβγάρου – Ιησού Χριστού, αλλά μου το έπιασε η Μαρμάγκα

  220. BLOG_OTI_NANAI said

    218: Διάβασε τα στοιχεία στην παρακάτω εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη τη θεωρία ότι ίσως και τα τρία αναφερόμενα κείµενα (μετάφραση Ευσεβίου, Ελληνικοί Πάπυροι και Συριακό Θαδδαίου) πηγάζουν από ένα συριακό πρωτότυπο που είχε μεταφραστεί και στα ελληνικά.

  221. Γιάννης Ιατρού said

    220: Μάλιστα, κατάλαβα (πολλές οι εκδόσεις ρε παιδί μου, πιθανολογώ πως [θα] έχουμε και 4η version, του Βελό…! Thanks)

  222. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Εκλεκτέ χριστιανέ λόγιε, κ. Blog-oti-nanai (209 + 216),

    ευχαριστώ για την απάντηση και δηλώνω ότι εκπλήττομαι για πολλοστή φορά με το εύρος των γνώσεών σου. Ωστόσο, κατά την γνωστή πρακτική σου, αναρτάς ό,τι σε συμφέρει και αποσιωπάς την ουσία, διότι κάνει τζίζ και υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν κάποιοι κάφροι πόσο μεγάλη ΑΠΑΤΗ είναι η Συνωμοσία των Γαλιλαίων που ονομάστηκε Χριστιανισμός…

    Επίσης, συγχαίρω τον ακαταπόνητο χωροφύλακα Ιατρού, που βγήκε και ομολόγησε (214 + 217) ευθαρσώς ότι είχε μαύρα μεσάνυχτα για την Αλληλογραφία του Αβγάρου με τον Ιησού Χριστό, από την οποία προέκυψε όλη αυτή η φιλολογία για την Ιερά Σινδόνη, την Αχειροποίητη Εικόνα του Κυρίου μας και τόσα άλλα που εξεμεταλλεύθησαν αργότερα οι Εικονόφιλοι του Βυζαντίου και οι Κατόλυκοι του Πάπα

    1) Κατ’ αρχάς, αγαπητέ μου κ. Blog, γιατί αρνείσαι να παραπέμψεις στην «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Ευσεβίου Καισαρείας (Παμφίλου), όπου αναφέρονται όλα με το νί και με το σίγμα; (Παρεμπιπτόντως, παρακαλώ τον ακαταπόνητο Ιατρού να απομονώσει τις 8 σελίδες του Κεφαλαίου ΙΓ΄ «Ιστορία περί του των Εδεσσηνών Δυνάστου» και να μάς τις προσφέρει σε ξεχωριστό pdf για το ξεστράβωμα των αναγνωστών).

    Μήπως γιατί ο Άβγαρος καταφέρεται πολλάκις εναντίον των Εβραίων σταυρωτών του Κυρίου μας και λέει στους απεσταλμένους του Ιησού ότι θα πάει με τον στρατό του να τους κατακόψει; Αυτός, άλλωστε, είναι ο μοναδικός λόγος που ο Εκκλησιαστικός Χώρος έπαψε τα τελευταία 100 χρόνια να μνημονεύει την Αλληλογραφία Αβγάρου + Ιησού (την οποία πουλάει ο αφελής Βελόπουλος και έσπευσαν να τον λοιδορήσουν οι άσχετοι…), ενώ ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως την δέχεται ως αυθεντική: Διότι η ιστορία της Αλληλογραφίας του Αβγάρου με τον Χριστό είναι κάργα αντισημιτική και οι Εβραίοι τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει πανίσχυροι…

    2) Αναρτώ (ασφαλώς πρόκειται για μία ακόμη ιστορική στιγμή του παρόντος Ιστολογίου) τις επιστολές που αντήλλαξαν ο Άβγαρος με τον Χριστό μας (σύμφωνα με την «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Ευσεβίου Καισαρείας) και τις οποίες προσεπάθησε να αποκρύψει ο διαπρεπής χριστιανός λόγιος κ. Blog-oti-nanai, φοβούμενος ότι θα χάσουν την Πίστη τους κάποιοι κάφροι αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου

    3) ΣΕ ΕΡΩΤΩ ευθέως, κ. Blog: Γιατί τηρείς σιγήν ιχθύος για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έχει κάνει εδώ και 25 χρόνια ο χριστιανός ιστοριοδίφης Άγγελος Σακκέτος και στις οποίες σε παρέπεμψα; (σχόλιο 181)

    Γιατί κρύβεις από τους αδαείς αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου ότι την γνησιότητα της Αλληλογραφίας Ιησού Χριστού – Αβγάρου δέχονται και οι: Εφραίμ ο Σύρος, ελληνόψυχος ιστορικός Προκόπιος, Ευάγριος Σχολαστικός, Θεόδωρος Στουδίτης, Γεώργιος Κεδρηνός, Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος και προπάντων ο κοσμαγάπητος άγιος της Πίστεώς μας, Νεκτάριος Πενταπόλεως; Επίσης, γιατί κρύβεις τις ανασκαφές στις οποίες αναφέρεται ο Σακκέτος (1914), κατά τις οποίες ευρέθησαν τα πρωτότυπα των Επιστολών, αντίγραφα των οποίων πωλεί σήμερα ο εθνικοβαρεμένος απατέων Βελόπουλος;

    Αναρτώ ελάχιστες μόνο από τις αποκαλύψεις του διαπρεπούς χριστιανού ιστοριοδίφη Αγγέλου Σακκέτου (για τις οποίες τηρεί σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος ο κ. Blog) προκειμένου να ξεστραβωθούν οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου και να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πόσο Μεγάλη Απάτη υπήρξε (και συνεχίζει να είναι) ο Χριστιανισμός

  223. BLOG_OTI_NANAI said

    Μπαρμπα τουρμπίνα, ο «διαπρεπής χριστιανός ιστοριοδίφης Άγγελος Σακκέτος» δεν έχει ουδεμία επιστημονική υπόσταση και φυσικά κάνει λάθος, καθώς όπως λέει και ο Καραβιδόπουλος, ο Εφραίμ ο Σύρος δεν αναφέρει τίποτα για το θέμα. Μόνο στην υποτιθέμενη «Διαθήκη» του υπάρχει μια αναφορά στον Αύγαρο και τον Ιησού, αλλά το κείμενο αυτό δεν θεωρείται γνήσιο (ακόμα και αυτή η αναφορά περισσότερο μοιάζει σαν ο Αύγαρος να έστειλε αγγελιοφόρους στον Χριστό και όχι επιστολές).

    Αν η Εκκλησία είχε θεωρήσει αυθεντικές τις επιστολές θα τις είχαν υπομνηματίσει οι μεγάλοι Πατέρες του 4ου αι. και φυσικά όπως προείπα θα είχαν ενταχθεί στον Κανόνα της Κ.Δ. Είναι άλλο πράγμα να αναγνωρίζεται ένας ιστορικός πυρήνας στις διηγήσεις αυτές, και μάλιστα με επίκεντρο την εικόνα του Ιησού, επειδή αποδείκνυε έναντι των Εικονομάχων ότι υπήρχαν εικόνες από πολύ νωρίς στην χριστιανική παράδοση.

    Επίσης ρε χαυταλέβρα δεν βρέθηκαν επιστολές σε ανασκαφές… Βρέθηκαν επιγραφές που χρονολογούνται τον 6ο αιώνα και απηχούν το κείμενο περί Αυγάρου.

  224. Γιάννης Ιατρού said

    Τα φληναφήματα που αναφέρεις δεν ενδιαφέρουν. Οι ρέκτες διαβάζουν κατ΄ευθείαν από το «S. Silviae Aquitanae pereginatio ad loca sancta» και το νεώτερο «Itinera­rium» του Ρ. Maraval (edt.), «Egèrie, Journal de voyage» [Sources ehr. 296], Paris 1982

  225. Γιάννης Ιατρού said

    224 => 222

  226. cronopiusa said

    «κάτω κύψας τω δακτύλω έγραφεν εις την γην».

  227. sarant said

    226 Όαση ο Μπουκάλας!

  228. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Διαπρεπέστατε χριστιανέ λόγιε, κ. Blog-oti-nanai (220 + 223),

    1) Άσε τον Εφραίμ τον Σύρο. Για τους υπόλοιπους (ιστορικός Προκόπιος, Ευάγριος Σχολαστικός, Θεόδωρος Στουδίτης, Γεώργιος Κεδρηνός, Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος και προπάντων ο κοσμαγάπητος άγιος της Πίστεώς μας, Νεκτάριος Πενταπόλεως) που δέχονται ως αυθεντικές τις Επιστολές, γιατί δεν βγάζεις άχνα;

    Ασφαλώς και γνωρίζω πως η Εκκλησία δεν δέχτηκε επισήμως την εγκυρότητα των Επιστολών, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ποτέ. Άφηνε επί αιώνες να πλανώνται ώς έγκυρες για να αποβλακώνεται το πόπολο.

    2) Θές να γράψω στον Σακέττο αυτά που του καταμαρτυρείς και να βγεί εδώ να γίνει Κόλαση; Θα σε εξευτελίσει διά παντός, διότι έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα την δεκαετία του 1990, με πρόλογο του πάτρωνά σου π. Γ. Μεταλληνού, το οποίο περιέχει συγκλονιστικά στοιχεία. Εννοείται ότι το Επιτελείο μας διαθέτει το εξαντλημένο αυτό βιβλίο, και αν μάς προκαλέσεις, θα σού το τρίψουμε στην μούρη, για να αντιληφθούν όλοι τί τενεκές ξεγάνωτος είσαι….

    ΥΓ: Τελευταία προειδοποίηση για τους μερακλήδες: Σε 42 λεπτά ξεκινά στην χιονισμένη Τούμπα το θεσσαλονικιώτικο ντέρμπυ ΠΑΟΚ – Άρης. Παίξτε άφοβα «ξερό διπλό» τον Άρη (πληρώνει 10 ευρώ αυτή την στιγμή στο Στοίχημα), διότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει τύχη ΟΥΤΕ για την ισοπαλία. Δεδομένου και των συνθηκών στην Τούμπα, οι καλομαθημένοι υπάλληλοι του Σαββίδη θα προσέχουν μή στραμπουλήξουν τα πόδια τους στις λακκούβες που έχει δημιουργήσει το Χιόνι

    Αυτή θα είναι, άλλωστε, και η δικαιολογία που θα επικαλεστεί σε 3 ώρες από τώρα και ο γνωστός σχολιαστής Gpoint για να δικαιολογήσει το στραπάτσο που θα πάθει η ομάδα του

  229. Γιάννης Ιατρού said

    226: Έτσι!
    ….για τη «χαριστική βολή» θα χρησιμοποίησαν τις πέτρινες πλάκες του Μωυσή…. 🙂

  230. Γιάννης Ιατρού said

    ,,, διότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει τύχη ΟΥΤΕ για την ισοπαλία.….

    Πάλι στον κουβά σας έστειλε ο Τζακ !!!

  231. Μαρία said

  232. sarant said

    231 Αυτή η γελοιογραφία είναι φοβερή!

    230 Αυτή τη φορά, τουλάχιστον, επιασε το Χ

  233. loukretia50 said

    Κάτι για επιστολές συζητούσατε. Δεν υπήρχε J-mail?

  234. Γιάννης Ιατρού said

    232b: Μα αφού γραφει «ΟΥΤΕ» !

    233: Μόνο περιστέρια 🙂

  235. Μαρία said

    Ρε παιδιά, θα μου εξηγήσει κάποιος γιατί τόση φασαρία για το άρθρο της Μαργαρώνη; Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει διαβάσει στα ελληνικά όσα της λέει ο παππούς, ο οποίος μάλιστα δηλώνει και Έλληνας πατριώτης; https://www.bbc.com/news/stories-47258809

    Στο μεταξύ δεν αναφέρει, λέει, το επώνυμό του, για να προστατέψει την ταυτότητά του, αλλά έχει κοτσάρει μια φωτογραφία του να!

  236. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Η έμπειρη σχολιάστρια Μαρία (235) καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει πως όλος αυτός ο σάλος για το δημοσίευμα της 61χρονης δημοσιογραφίνας του BBC συνέβη επειδής είναι παντρεμένη με τον πασίγνωστο Εβραίο δημοσιογράφο David Guttenplan και έχουν 3 παιδιά, που και τα τρία είναι βαφτισμένα Εβραιόπουλα.

    Σύμφωνα με τους ελληνοβαρεμένους, και η ίδια η Μαργαρώνη έχει ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό, δουλεύει εδώ και χρόνια στις ΜΚΟ του Σόρος και περιθάλπει πρόσφυγες

  237. Μαρία said

  238. Γιάννης Ιατρού said

    Μια ειρωνική αποδόμηση του δήθεν φιλελεύθερου μακεδονομαχισμού (λέγε με Τζίτζι), στην Καθημερινή (25/2)… Ταμπέλες.

  239. Μαρία said

    https://twitter.com/Souvasou/status/1100015006433857536

  240. Μαρία said

    Αλήθεια είναι https://www.marca.com/baloncesto/mundial/2019/02/25/5c73c09ee5fdea7c7b8b466f.html

  241. skol said

    Σε ένα άρθρο που παρουσιάζει τον Γαλιλαίο να καταφέρεται ενάντια στον λαϊκισμό του Αριστοτέλη και της Ιεράς Εξέτασης -τι άλλο θα ακούσουμε!- υπάρχει η αναφορά στο έργο «Διάλογος σχετικά με τα δύο παγκόσμια συστήματα». Ο Γαλιλαίος όμως μιλάει για τα δυο μέγιστα «συστήματα του κόσμου» («Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo»), κάτι αρκετά διαφορετικό από τα «παγκόσμια συστήματα».
    Ίσως ο τίτλος να μεταφράζεται από τα αγγλικά (world systems)

    https://www.protagon.gr/apopseis/an-zouse-o-galilaios-tha-ton-dikazan-oi-laikistes-44341787654

  242. Χρηστάρας said

    «Τρικυμία σε φλυτζανάκι του καφέ». Νομίζω πως είχε χρησιμοποιήσει τη φράση ο Χρόνης Μίσσιος -για ορισμένες εσωκομματικές διαδικασίες που αφορούσαν σε θέματα τραβηγμένα από το μαλλιά- αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν σε γραπτό ή σε συνέντευξη. Πάντως μου άρεσε και την έχω υιοθετήσει.

  243. sarant said

    240 !

    242 Ναι, είναι ας πούμε παραλλαγή των προηγουμένων.

Σχολιάστε