Οι πετσέτες του κ. Πεσμαζόγλου
Posted by sarant στο 17 Μαρτίου, 2023
Θα ρωτήσετε ποιον κύριο Πεσμαζόγλου εννοώ, διότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί και πολύ γνωστοί με το επώνυμο αυτό (ή το δίδυμό του, Πεσματζόγλου), άλλοι βουλευτές και υπουργοί, άλλοι συγγραφείς, άλλοι διάσημοι για άλλους λόγους, από τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου του ΚΟΔΗΣΟ, που ήταν και ευρωβουλευτής και συνήθιζε να αγορεύει σε ξένη γλώσσα, τον πατέρα του τον Στέφανο Πεσμαζόγλου, διευθυντή της παλιάς Πρωίας (εκεί που δημοσίευε χρονογράφημα ο Βάρναλης), τον γιο του Γιάγκου, τον συγγραφέα Βασίλη Πεσμαζόγλου που έχει γράψει και το Τυφλό σύστημα που μου άρεσε, έως τον Τζώνη Πεσμαζόγλου τον ραλίστα και κυρίως τον φίλο μου τον Στέλιο που κάναμε μαζί φαντάροι και που όποτε περνάω από τη Θεσσαλονίκη βλεπόμαστε και θυμόμαστε τα παλιά.
Η οικογένεια Πεσμαζόγλου έχει και δικό της λήμμα στη Βικιπαίδεια, άλλωστε. Στο λήμμα αυτό αναφέρεται ότι ο γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Γεώργιος Πεσμάς, ο οποίος ήταν εξ απορρήτων σύμβουλος του σουλτάνου Αχμέτ Β’ (1691-1695) αλλά αποκεφαλίστηκε από τον επόμενο σουλτάνο, Μουσταφά Β’, κάτι που έγινε περί το 1700. Τα παιδιά του Πεσμά πήραν το επώνυμο Πεσμαζόγλου, λέει το άρθρο.
Η γενεαλογία της οικογένειας όπως εκτίθεται στο άρθρο μπορεί να είναι αληθινή, αλλά όχι σε όλα της τα σημεία. Διότι, ο γιος του Πεσμά, που θανατώθηκε το 1700, ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου, αναγκαστικά θα γεννήθηκε το πολύ το 1700, άντε 1701 αν ήταν κοιλάρφανος. Αλλά κάποιος που γεννήθηκε το 1700 δεν μπορεί να έχει εγγονό γεννημένο το 1859, όπως ισχυρίζεται το άρθρο της Βικιπαίδειας, μιας και ο πρώτος Πεσμαζόγλου που έχει χρονολογία γέννησης είναι ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Πεσμαζόγλου (1859-1939), γιος του μεγαλέμπορου Γεωργίου Πεσμαζόγλου και εγγονός του Ιωάννη Πεσμαζόγλου, του γιου τού Πεσμά που αποκεφαλίστηκε το 1700. Δεν βγαίνουν τα χρόνια. Κανονικά πρέπει να μεσολάβησαν τουλάχιστον καναδυό κρίκοι ακόμα στη γενεαλογική αλυσίδα.
Μια άλλη παρατήρηση στο άρθρο της Βικιπαίδειας είναι η ετυμολογία του επωνύμου. Τα επώνυμα, ως γνωστόν, συχνά είναι πολύ σκληρά καρύδια ως προς την ετυμολόγησή τους διότι μπορεί ένα επώνυμο να έχει μεταβληθεί με όχι προφανείς τρόπους, που η οικογένεια τους ξέρει αλλά που δεν είναι εύκολο να τους ξέρει κάποιος εκτός της οικογενείας. Από την άλλη, οι οικογενειακές ιστορίες δεν είναι πάντα αξιόπιστες, διότι οι οικογένειες εξευγενίζουν συχνά (και διά της ετυμολογίας) τις απαρχές τους.
Με μια πρώτη ματιά, η ετυμολογία που προτείνεται στο άρθρο της Βικιπαίδειας, και που εικάζω ότι προέρχεται από επικοινωνία με την οικογένεια, φαίνεται ισχυρή -αν και έχει ένα αδύνατο σημείο, ότι δεν ξεκαθαρίζεται η ετυμολογία του επωνύμου Πεσμάς.
Θα τολμήσω όμως, πλάι στην εξήγηση αυτή, να παραθέσω μία διαφορετική, διότι έχω βρει δυο μαρτυρίες που υποδεικνύουν μιαν άλλη ετυμολογία για το όνομα Πεσματζόγλου και που η μία τουλάχιστον βασίζεται επίσης σε μέλος οικογένειας. Επίσης, αυτή η ετυμολογία θα μου δώσει την αφορμή να πω κάμποσα πράγματα για τις πετσέτες του κ. Πεσμαζόγλου.
Σε ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα του Σεφέρη, που το παρουσίασα εδώ πριν από μερικούς μήνες, ο ποιητής ανιχνεύει το γενεαλογικό του δέντρο και λέει για τον κλάδο της μητέρας του:
Από το μέρος τής μητέρας μου, ο παππούς μου ήταν ο Γεωργάκης Κυριάκου Τενεκίδης (ο Γιωργάκης ο Τενεκές)· καταγωγή του από τη Νάξο. Πέθανε το Μάη 1886. Έζησε κυρίως στα Βουρλά· εκεί και στη Σκάλα, όπου περνούσα μικρός τα καλοκαίρια, πολλοί τον θυμούνται να πηγαίνει καβαλάρης. Ήταν πλούσιος κτηματίας και η Σκάλα ήταν σχεδόν αποκλειστικό δημιούργημά του. Άλλωστε οι μόνοι που παραθέριζαν πάντα στη Σκάλα, σέ δικά τους σπίτια, ήταν τα πέντε επιζώντα από τα οχτώ παιδιά του. Ο Γεωργάκης παντρεύτηκε την Ευανθία Μιχαλάκη Πεστεμαντζόγλου. Η οικογένεια της καταγόταν από την Άγκυρα (έπειτα, στην Αθήνα, το όνομα έγινε Πεσμαζόγλου). Η γιαγιά Ευανθία (εμείς τα εγγόνια τη λέγαμε πάντα νενέ) είναι η μόνη πού γνώρισα από τούς προγόνους μου· πέθανε 29 Μαΐου 1909
Μας λέει λοιπόν ο Σεφέρης ότι η γιαγιά του η Ευανθία ήταν κόρη του Μιχαλάκη Πεστεμαντζόγλου από την Άγκυρα, και όταν αργότερα οι Πεστεμαντζόγλου εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα μετέτρεψαν το όνομά τους σε Πεσμαζόγλου.
Αυτή η συντόμεψη του επωνύμου είναι εύλογη, μια βολική απλολογία που το κάνει πιο μαντζόβολο και λιγότερο εξωτικό στο άκουσμα. Πάντως, αν γκουγκλίσετε θα βρείτε ότι υπάρχουν Ελληνίδες και Έλληνες σήμερα με το επώνυμο Πεστεμαντζόγλου ή Πεστεματζόγλου ή (κρατήστε το αυτό) Πεστεμαλτζόγλου.
Αλλά από πού ετυμολογείται ο Πεστεματζόγλου (και παραλλαγές); Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, στη μελέτη του για τα Οικογενειακά μας ονόματα, σημειώνει:
Πεστεμαλτζής – Πεσματζής – Πεσμαζόγλου, peştamalci, εκείνος που πουλεί πεσκίρια για το λουτρό (πεσταμάλια, peştamal) ή ο λουτράρης που τα φέρνει στον λουζόμενο για να τυλίξει τη μέση του.
Επομένως, στην αρχή του επωνύμου βρίσκεται το πεστεμάλι, η πετσέτα του χαμάμ, και ο πεστεμαλτζής/πεστεμαντζής, δηλ αυτός που πουλάει πεστεμάλια (ή που φέρνει τα πεστεμάλια στον λουτράρη). Σιγά το επάγγελμα, θα πείτε, αλλά σε μια εποχή που τα σπίτια δεν είχαν λουτρό, ούτε καν τα αρχοντικά, το χαμάμ έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή.
Λοιπόν, το πεστεμάλι ή ή πεστιμάλι ή πιστιμάλι ή πεσταμάλι είναι το περίζωμα, η πετσέτα που φοράνε στη μέση τους όσοι πηγαίνουν στο χαμάμ. Τα πεστεμάλια παλιά ήταν μετάξινα, τα νεότερα βαμβακερά. Μπορεί να ονομάζεται έτσι και η πλατιά ζώνη της βράκας.
Η λέξη φυσικά είναι δάνειο, από το τουρκικό peştamal (ή peştemal), το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες. Η τουρκική λέξη είναι περσικής αρχής. Η επικρατέστερη ετυμολογία, για την οποία πάντως ο Νισανιάν έχει επιφύλαξη, είναι από το περσικό puşt, πίσω, δηλαδή «για να σκουπίζεσαι από πίσω» -από εκεί είναι και η γνωστή ελληνική λέξη, άραγε; Ο Μπαμπινιώτης παραπέμπει σε μιαν ομόγραφη με άλλη σημασία.
Η ελληνική λέξη πεστεμάλι (και παραλλαγές) υπάρχει σε όλα τα παλιότερα λεξικά, ξεκινώντας από τα Άτακτα του Κοραή (των τουρκοχυδαϊστί λεγομένων πεστεμαλίων, γράφει), μια και όπως είπαμε ήταν σημαντικό αντικείμενο της καθημερινότητας. Ο ορισμός του Δημητράκου έχει πλάκα: ώα λουτρίς. Μάλλον εύλογα, τα σημερινά λεξικά δεν έχουν το πεστεμάλι -που το έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου Λέξεις που χάνονται.
Τη λέξη τη βρίσκουμε σε βιβλία με περιγραφές του χαμάμ (π.χ. στη Λωξάντρα γίνεται αναφορά στους «μπόγους με τα ριγωτά πεστεμάλια», ενώ σε κάποιο θαλασσινό του αφήγημα ο Κόντογλου λέει για τους ιθαγενείς των νησιών του Ειρηνικού: Όλοι ήτανε γυμνοί, μ’ ένα πεστιμάλι μοναχά στή μέση.
Σε ένα νεότερο μυθιστόρημα, του Ισίδωρου Ζουργού, τη «Σκιά της πεταλούδας», βρίσκω μια ειδικότερη χρήση: δυο πιστιμάλλια για τα μωρά, εκείνες τις αγιασμένες πετσέτες από το Ιεροσόλυμα που τις είχαν μόνο για να σκουπίζουν τα σώματα των μωρών από το μύρο μετά τη βάφτιση. Ίσως η γραφή με δύο λάμδα να είναι παρετυμολογική συσχέτιση με τα μαλλιά.
Κάπου είχα σημειώσει το γράμμα ενός ερωτευμένου, που γράφει το 1910 από τη Νικομήδεια, στην καλή του στην Πόλη: Τουλάχιστον ας είχα τη δύναμιν να μεταμορφωνόμουν εις σάλι ή εις φούστα (πώς το λέτε εσείς; εμείς το λέμε πεστεμάλι), εις εκείνο το πανί που τυλίγονται οι γυναίκες όταν ξεγυμνωθούνε
Πεστεμάλια λέγονταν και τα γυναικεία. Βρίσκω μάλιστα πως, αν όχι τα πεστεμάλια, πάντως τα τουρκικά peştamal, που γράφονται και αγγλοπρεπέστερα peshtamal, έχουν γίνει της μόδας στις κοσμικές πλαζ, και αστέρες όπως η Τζένιφερ Άνιστον ή ο Ρόμπερτ ντε Νίρο χρησιμοποιούν πεστεμάλι στις πλαζ, ενώ άλλοι τα έχουν για τραπεζομάντιλα.
Να γυρίσουμε στην ετυμολογία του επωνύμου Πεσμαζόγλου.
Ο Τριανταφυλλίδης ολοφάνερα έδειξε μια βάσιμη ετυμολογία, από τα πεστεμάλια και τον πεστεμαλτζή. Μικρότερη σημασία έχει αν η διαδρομή ήταν Πεστεμαλτζής – Πεσματζής – Πεσματζόγλου, όπως υποθέτει ο Τριανταφυλλίδης ή Πεστεμαλτζόγλου/Πεστεμαντζόγλου – Πεσμαζόγλου, όπως μαρτυρά ο Σεφέρης. Η εκδοχή Σεφέρη μου φαίνεται ισχυρότερη διότι είναι στηριγμένη σε πραγματικό γεγονός αλλά και επειδή το επώνυμο Πεστεμαλτζόγλου επίσης επιβιώνει.
Αναιρεί αυτή η εξήγηση, των Σεφέρη-Τριανταφυλλίδη, την εξήγηση της Βικιπαίδειας; Όχι απαραίτητα. Η συγκεκριμένη μεγάλη οικογένεια των Πεσμαζόγλου θα μπορούσε να κατάγεται από τον αδικοθάνατο Γεώργιο Πεσμά, για τον οποίο πάντως κάπου θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία αν όντως υπήρξε, ενώ οι άλλοι Πεσματζόγλου να προέρχονται από έναν ή περισσότερους πεστεμαλτζήδες, πωλητές λουτροπετσετών, που έκαναν παιδιά Πεστεμαντζόγλου, τα οποία αργότερα θα συντομέψανε τα επώνυμά τους.
Ωστόσο, διαβάζω την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, και βρίσκω ότι ένας από τους ιδρυτές της, το 1843, ήταν ο Γεώργιος Πεστεμαλτζόγλου και το βρίσκω πολύ πιθανό να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον μεγαλέμπορο Γεώργιο Πεσμαζόγλου που, σύμφωνα με το άρθρο της Βικιπαίδειας, εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία και διακρίθηκε στην τοπική κοινωνία. Θα μπορούσε εκεί, λέω με το φτωχό μου το μυαλό, να συντόμεψε το όνομά του και ίσως αργότερα κάποιος απόγονος να επινόησε τον Γεώργιο Πεσμά, διότι οπωσδήποτε είναι πιο ένδοξο να κατάγεσαι από ηρωικώς θανόντα μυστικοσύμβουλο του σουλτάνου παρά από έμπορο λουτροπετσετών.
Όμως, τις πετσέτες του κ. Πεσμαζόγλου τις φοράει και η Τζένιφερ Άνιστον!
dimosioshoros said
Καλό. Καλημέρες.
dimosioshoros said
Συνάντησα κάποια μέρα τον Γιάγκο στο γραφείο του και του είπα αμέσως «Μήπως είστε ΚΟΔΗΣΟ;». Είχε αίσθηση χιούμορ και δεν του φάνηκε παράξενο που είπα το σύνθημα του κόμματος του, στον ιδρυτή του. Του εξήγησα κατόπιν ότι το κάνω και προς τιμή του φίλου και συμμαθητή μου Κώστα Γκόμπλια, που ήταν ο επικοινωνιολόγος του, που το είχε επινοήσει.
Κιγκέρι said
Καλημέρα!
Πιστιμάλ’ στην περιοχή της Ελασσόνας – ίσως και αλλού, αλλά εγώ εκεί το άκουσα – λένε την πάνινη ποδιά της νοικοκυράς.
Παναγιώτης K. said
Πολυδαίδαλη μεν η σημερινή γλωσσική διαδρομή αλλά ενδιαφέρουσα και ευχάριστη!
Μπορώ να την θεωρήσω και υποδειγματική!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
Και πάλι εκδρομικός σήμερα, άρα δυστυχώς σπάνια θα είμαι εδώ.
Δύτης των νιπτήρων said
Την ήξερα τη λέξη αλλά όχι από κοινή χρήση: όπως και πολλές άλλες μικρασιάτικες, διαβάζοντας μικρός τον Νασρεντίν Χότζα στη μετάφραση του Στέλιου Μαγιόπουλου. Όταν άρχισα να μαθαίνω τουρκικά, μου έκανε εντύπωση πόσες άσχετες και παράξενες λέξεις μου ήταν ήδη οικείες, μέχρι που θυμήθηκα τη μετάφραση.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα,
Δεν διάβασα, δεν προκάνω, αλλά είπα να μπω για να ευχηθώ χρόνια πολλά στον «δούλο του θεού Αλέξιο» που γιορτάζει σήμερα κι έχουμε Αλέξηδες στο ιστολόγιο.
(Σκεφτόμουν αν θα το βάλω στο σημερινό ή στο χτεσινό που είχε και κάτι τελευταία σχόλια ενός Αλέξη, τελικά είπα να είναι στο ανήμερα άρθρο).
Πέπε said
> (πώς το λέτε εσείς; εμείς το λέμε πεστεμάλι), εις εκείνο το πανί που τυλίγονται οι γυναίκες όταν ξεγυμνωθούνε
Πώς το λέμε εμείς; Έλα ντε! Ποτέ δε διερωτήθηκα πώς το λένε αυτό που φοράνε οι γυναίκες όταν είναι γυμνές… (Άρωμα;)
Pedis said
Από το σημερινό, μ’ άρεσε ιδιαίτερα το κοιλάρφανος.
(Πολύ βάρος δίνεται στο βικόλημμα και δη ελληνικό δηλ. 95% γτονπ, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό ποιοι το έχουν επιμεληθεί/επιβάλλει και με τι σόι μπακγκράουντ. )
gpointofview said
Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες- κάποτε ήταν της μόδας τις βαιλόφρονες οικογένειες το βαπτιστικό Αλεξία κατά μίμηση του Κοκού
# 2
Η περίπτωση του Πεσμαζόγλου είναι χαρακτηριστική του αισθητήριου του ελληνικού λαού γιατί είπε σοβαρά κάτι πράγματα ο Γιάγκος κι ο λαός τον πήρε στο ψιλό. Τα ίδια είπε αργότερα ο Αντρέας με ζιβάγκο και…όραμα κι ο λαός τον ακολούθησε αγεληδόν.
Σημασία δεν έχει τι λες, αλλά πως το λες …
ΣΠ said
8
birth suit
Οι πετσέτες του κ. Πεσμαζόγλου « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Θα ρωτήσετε ποιον κύριο Πεσμαζόγλου εννοώ, διότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί και πολύ γνωστοί με το επώνυμο αυτό (ή το δίδυμό του, Πεσματζόγλου), άλλοι βουλευτές και υπουργοί, άλλοι συγγραφείς, άλλοι διάσημοι για άλλους λόγους, από τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου του ΚΟΔΗΣΟ, που ήταν και ευρωβουλευτής και συνήθιζε να αγορεύει σε ξένη γλώσσα, τον πατέρα του τον… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2023/03/17/pestemal/ […]
sarant said
Χρόνια πολλά στους Αλέξηδες!
9 Ναι, αλλά το άρθρο της Βίκης θα συμβουλευτεί όποιος έχει απορία
Pedis said
# 13 – Κακώς.
antonislaw said
Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο το σημερινό άρθρο, και διαφωτιστικό! Τη λέξη πεστιμάλι την διαβάζω σήμερα πρώτη φορά, αν και δεν μου φαίνεται ανοίκεια. Θα προσπαθήσω να μην λέω παρεό αλλά πεστιμάλι…
Ωραίες λέξεις και κοιλάρφανος και αδικοθάνατος
antonislaw said
Καλημέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο το σημερινό άρθρο, και διαφωτιστικό! Τη λέξη πεστιμάλι την διαβάζω σήμερα πρώτη φορά, αν και δεν μου φαίνεται ανοίκεια. Θα προσπαθήσω να μην λέω παρεό αλλά πεστιμάλι…
Ωραίες λέξεις και κοιλάρφανος και αδικοθάνατος
ymalliaros said
Με το που διάβασα τον τίτλο ο νους μου πήγε στα πεστιμάλια. Πετσέτες μπάνιου κι αυτές όπως τα πισκίρια μόνο που τα τελευταία είναι χαβλού ενώ τα πρώτα όχι! (Όλες αυτές οι τούρκικες λέξεις ήταν στο λεξιλόγιό μας παλιά αλλά τώρα έχουν μπει στην κατηγορία χάνονται).
Τα πεστιμάλια πουλιούνται αβέρτα στα τούρκικα μαγαζιά και παζάρια και σήμερα, έχουν βγάλει δε κι ένα υβρίδιο: Απ’ τη μια πετστιμάλι κι απ’ την άλλη πεσκίρι.
Και πάντα μεγάλα σε μέγεθος, να μπορείς να τυλιχτείς άνετα.
ymalliaros said
Με το που διάβασα τον τίτλο ο νους μου πήγε στα πεστιμάλια. Πετσέτες μπάνιου κι αυτές όπως τα πισκίρια μόνο που τα τελευταία είναι χαβλού ενώ τα πρώτα όχι! (Όλες αυτές οι τούρκικες λέξεις ήταν στο λεξιλόγιό μας παλιά αλλά τώρα έχουν μπει στην κατηγορία χάνονται).
Τα πεστιμάλια πουλιούνται αβέρτα στα τούρκικα μαγαζιά και παζάρια και σήμερα, έχουν βγάλει δε κι ένα υβρίδιο: Απ’ τη μια πετστιμάλι κι απ’ την άλλη πεσκίρι.
Και πάντα μεγάλα σε μέγεθος, να μπορείς να τυλιχτείς άνετα.
ymalliaros said
Διπλό βγήκε του Άρχοντα, διπλό και το δικό μου. Αλλά με το κινητό υπάρχουν προβλήματα…
LandS said
Για πεστιμάλι η Ελληνική Βίκι δεν έχει λήμμα. Έχει όμως η Περσική, Κουρδική, Γερμανική, Ιταλική, Ολλανδική, Τουρκική και Ιγγλέζικη, η οποία https://en.wikipedia.org/wiki/Peshtemal λέει ότι η λέξη είναι Fa puştmāl پشت مال (φιγούρα κάνω έ; ) στα Περσικά.
gbaloglou said
9, 15 σπανιότατο (φαίνεται να είναι) το «κοιλάρφανος» και ανύπαρκτο το «αδικοθάνατος»!
LandS said
17/18
Εμείς έχουμε δυο τέτοια με τη μια πλευρά πετσέτα. Ένα για τη Κυρά και ένα για μένα.
Ξεδιπλώνουμε τις ξαπλώστρες της θάλασσας, βάζουμε από πάνω ψάθες (πλαστικές εννοείται) και από πάνω αυτά τα τέτοια μαλώνοντας ποια πλευρά πάει από πάνω και ποια από κάτω. Ούτε να διανοηθούμε να τα τυλιχτούμε.
michaeltz said
Πεστιμάλι, κοιλάρφανος, αδικοθάνατος, κι ας μην υπάρχει (Πώς δεν υπάρχει αφού όλοι καταλάβαμε τη σημασία, έστω κι αν είναι λεξιπλασία του Νικοκύρη;), όλες λέξεις αξιοσέβαστες.
Η δική μου η γιαγιά, από τη Χάλκη των Πριγκηπονήσων, δεν την έλεγε πισκίρι παρά πεσκίρι. Το χαβλού πρώτη φορά το ακούω (βλέπω).
Καλοτάξιδος Νικοκύρη!
Χρόνια Πολλά στους Αλέξηδες, ειδικά σ’ αυτόν που ξέρετε!
Γιώργος Τσιρίδης said
Πολύ καλό άρθρο. Ο Δημητράκος εξηγεί το «ώα» μεταξύ άλλων και ως περίβλημα λουομένων, άρα είναι συνεπής. Ώα και το άκρο του ενδύματος (η ούγια που είναι λέξη της δημοτικής). Μάλιστα το ώα με υπογεγραμμένη (όπως είναι και το καθαρευουσιάνικο) θα είχε παρόμοια προφορά σαν οόγια.
ΓΤ said
«συντόμεψη»
βούλτεψη
Alexis said
Γιάννη, Τζι, Νικοκύρη, Μιχάλη, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
#7: Γιάννη έχεις αντικαταστήσει επαξίως τον αξέχαστο Γιάννη Ιατρού, μένω ενεός! (που λεν και στο χωργιό μ’) 🙂
#21: Δεν ξέρω αν κρίνεις από τις γκουγκλιές αλλά το «κοιλάρφανος» δεν θα το ‘λεγα και σπανιότατο.
Εγώ τουλάχιστον το έχω ακούσει αρκετές φορές.
Theo said
Ωραία η σημερινή ανάρτηση.
Τις θερμότερες των ευχών μου στον Αλέξη, τον σύμβουλο αγροτών τε και λεξοκαλλιεργητών 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ωπ! Πολύχρονος Αλέξη!
ΓΤ said
Πάντα γερός, Αλέξη, πάντα να ξεβοτανίζεις τις απρέπειες!
Georgios Bartzoudis said
«Η επικρατέστερη ετυμολογία …είναι από το περσικό puşt, πίσω, δηλαδή «για να σκουπίζεσαι από πίσω» -από εκεί είναι και η γνωστή ελληνική λέξη, άραγε»;
# Από εκεί να είναι άραγε και το γνωστό Μακεδονικό (ου μην αλλά και Θρακικό) ρήμα «πισμάνιψα»; [«Στέργιους ξιπισμάνιψι, Στιργιανή πισμάνιψι»!]. Έστι δε και το ουσιαστικό ή επίθετο «πισμάν». Και λέγουσι πισμάν-Παναής, ήγουν, ο Παναής που δεν κρατά το λόγο του!
Theo said
@30:
Το πισμανεύω (=πεισμώνω αλλά και μετανιώνω, βλ. https://www.slideshare.net/antonisdrm7/ss-34245376) είναι τούρκικης ετυμολογίας. Ο Μακεδόνας παππούς μου το χρησιμοποιούσε με τη δεύτερη σημασία του.
Ο στίχος έχει ξαναγραφεί εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2018/04/24/arxaiomath-11/#comment-499349
Λεύκιππος said
Χρόνια πολλά στους Αλέξηδες.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
31# Δεν έχω υπόψη μου το pişman olmak να έχει τη σημασία «πεισμώνω». Μόνο «μετανιώνω».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Του Αλέξη, χρόνια πολλά, αν έχουμε και Αλεξίες, επίσης ευχές.
16 Κακοθάνατο τονε λέμε κάτω τον αδικοθάνατο (και αδικοσκοτωμένο/αδικοθανατισμένο, για άνθρωπο).
σσ Το κακοθάνατο το χρησιμοποιούμε και για αντικείμενα: Έριξε το κουτί που χε μέσα την καινούργια κανάτα, επήε κακοθάνατη ή (για φρούτα) Τα κόψανε αγένωτα, τα φάγανε κακοθάνατα.
«Της αδικοθανατισμένης» /Δημοτικό τραγούδι (Το γνωστό «Για ένα ζευγάρι ρόδα» )
31 Ναι, η Mαρία , πρόσφατα, (μου) είπε εδώ, ότι το (Στέργιος) πισμάνεψε σημαίνει μετάνοιωσε, όχι πείσμωσε. Γι΄αυτο με -ι κι όχι -ει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πέτσα και πεσκίρι, οι λέξεις των παλιών μου για την πετσέτα. Πετσάλι το πετσετάκι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/18/180-160/#comment-260137
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
36# Ναι, εκείνο το παλιό τους «αν θέλετε αυτό, εκείνο, το άλλο κλπ τότε είστε ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ξέρετε». Τελικά το ΚΟΔΗΣΟ που διαλύθηκε κ πήγαν οι μισοί από δω κ οι άλλοι μισοί από κει ήταν ΝΔ και Συνασπισμός και δεν το ήξερε 🙂
ΓΤ said
@35
Πεσκίρης
Πετσάλης
Alexis said
Τεό, Χτήνε, ΓουΤού, Λεύκιππε, Έφη, σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά!
Παναγιώτης Κ. said
Χρόνια πολλά στους Αλέξηδες και τις Αλεξίες.
Ειδικότερα στους Αλέξηδες που συμβαίνει να είναι και ελεύθερα πνεύματα…
dimosioshoros said
Alexis
Ευχές !
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες(Alexis) και σιδερένιοι οι γιατροπορευόμενοι(Τζη).
Ομόηχο του “Πεσμάς” και το σλαβικό pesma/песма (τραγούδι https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B0 ), ενώ το επίθετο “Πισμάνης” μάλλον εκ του peşman (μετανοών https://en.wiktionary.org/wiki/pe%C5%9Fman )
Εξωτική παρέα των πεστεμαλίων, τα παρεό (https://en.wikipedia.org/wiki/Pareo ).
Επίσης, “Πεσματζόγλου & Σπανούδη (γωνία)” μαζεύτηκαν και οι αναμνήσεις του Γιώργου Σαπλαμίδη (https://issuu.com/ocelotos/docs/pesmatzoglou), αλλά και “Γωνία Σταδίου και Πεσματζόγλου” συνετελέσθη το 1906 μέγα σκάνδαλον:Το (επαίσχυντο) ζαχαροπλαστείο του Κουρμαλίδη τόλμησε να προσλάβει δύο σερβιτόρες! (http://paliaathina.com/gr/pages/256/gwnia-stadioy-kai-pesmatzogloy.html : Ευτυχώς η ακοίμητη Αστυνομική Διεύθυνσις, που δεν ξέρει, καληώρα, τι θα πει Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, επανέφερε τα χρηστά ήθη στην θέση τους).
Μιχάλης Νικολάου said
Με τις πετσέτες του Πεστεμαντζόγλου
και τα πεστεμάλια του Πετζετάκι,
πολυμήχανου χημικού μηχανικού
και διάσημου βιομήχανου
voulagx said
Πιστιμάλι= ποδιά λέμε εμείς.
Μιχάλης Νικολάου said
… το χαμάμ έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή. …
Χαρούλα said
Εκτός της στοάς έχουμε και
Πολυκατοικία Πεσμαζόγλου
Β. Σοφίας 4 (Έτος: 1900)
Περιγραφή:
Το επιβλητικό τετραώροφο μέγαρο εκλεκτικιστικού ρυθμού επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, που διέθετε και όψη και προς την οδό Ηρώδου Αττικού, οικοδομήθηκε γύρω στα 1900, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ernst Ziller (1837-1923). Ανήκε στον Ι. Πεσμαζόγλου και εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων οικοδομών «εκμετάλλευσης», με κυρία επιδίωξη την ενοικίαση πολυτελών διαμερισμάτων σε ξένους εγκατεστημένους πρόσκαιρα στην Αθήνα. Η προς την οδό Ηρώδου Αττικού δυτική πτέρυγα του μεγάρου κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, επιβιώνει ωστόσο η ανατολική πτέρυγα ως αυτοτελής πολυκατοικία.
[url=https://postimg.cc/SJShTG1m][img]https://i.postimg.cc/SJShTG1m/0362-DED8-4422-42-E5-853-B-775764333-F97.jpg[/img][/url]
[url=https://postimg.cc/nMYxGWkd][img]https://i.postimg.cc/nMYxGWkd/501273-FA-2-D3-B-47-C7-937-A-020261-E431-ED.jpg[/img][/url]
Χαρούλα said
Κάτι έκανα λάθος…
https://archaeologia.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=28
aerosol said
Χρόνια πολλά στον Αλέξη και λοιπές δυνάμεις.
[Δεν στέλνω ευχές και στην διαδικτυακή Αλέξαινα, καθώς κοντεύει χρόνος που μας άφησε χρόνους!]
Περαστικά στον Τζη, και πάντα γερός.
Κιγκέρι said
Και η Στοά Πεσμαζόγλου, Πανεπιστημίου με έξοδο στη Σταδίου 38-40.39, με έξοδο στη Σταδίου 38-40, όπου τα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, το δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», ο μουσικός οίκος Παπαγρηγορίου – Νάκα…
Κιγκέρι said
50: Γκρρρ…
Και η Στοά Πεσμαζόγλου, Πανεπιστημίου
με έξοδο στη Σταδίου 38-40.39, με έξοδο στη Σταδίου 38-40,ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το πεσκίρι πεταμένο
κι αδειανός ο μαστραπάς.
Στον καθρέφτη σου γραμμένο
ότι πια δε μ’ αγαπάς.
Χαρούλα said
Πωωωω! …με τους Πεσματζόγλου ξεχάστηκα!
Alexis μας💐 γερός, δυνατός, με πνεύμα πάντα καθαρό και ματιά πλατιά! Ευχές σε όλους τους Αλέξηδες που αγαπάτε!
#52 ΕΦΗ πεσκίρι, μαστραπάς, βάζω εγώ και το μουσλούκι, στην μνήμη της γιαγιάς Χαρίκλειας… Ως παιδί τα άκουγα «ξένα», που όμως νόμιζα πως τα έλεγε επίτηδες για να με πειράζει! Ήταν όμως οι δικές της λέξεις!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πεσματζόγλου, καταγράφεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Μ.Α. : Τσαρσαμπά Αμασείας, Βουρδούριον Πισιδίας* και Σμύρνη
σελ.686
Click to access papamihalis_-telos_p_rs.pdf
και Πεσμαντζάκης στον κατάλογο.
*Κυριάκος Λαζαρίδης (Πεσματζόγλου). Ο Μικρασιάτης Οργανοποιός του Ρεμπέτικου
https://mikrasiatis.gr/kyrikaos-lazaridis-pesmatzoglou-o-mikrasiatis-organopoios-tou-rempetikou/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53β, Χαρού,
μουσουλούκι λέγανε οι δικοί μου, αλλά το λέω κι εγώ, το στόμιο της βρύσης και κάθε μικρό σωληνοείδες μαραφέτι, μεταλλικό, πλαστικό ή καλαμένιο.
Spiridione said
Χρόνια πολλά Αλέξη.
Κάποια πράγματα μέσω των γουγλοβιβλίων από το βιβλίο του Γεωργίου Ι. Πεσμαζόγλου Το χρονικόν της ζωής μου (1980):
«Πολύ ολίγα γνωρίζω διά την προέλευση της οικογενείας μου. Ιδίαν αντίληψιν αυτής έχω μόνον από τα τελευταία έτη του πάππου μου, Γεωργίου Ιωάννου Πεσμαζόγλου, εις την Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου και εις την Κηφισιάν, όπου παρεθέριζεν. Όμως ο φίλος του πατρός μου καθηγητής Καρολίδης, ο οποίος κατήγετο από το Ανδρονίκειον, παρά την Καισάρειαν της Μικράς Ασίας, έλεγεν ότι, οι άμεσοι πρόγονοί μου έζησαν εκεί και ότι είχεν ακούσει να λέγεται υπό των χριστιανών του χωριού ότι, η οικογένειά μας εγκατεστάθη εις την περιοχήν περί το τέλος του 1700, ότε ο Σουλτάνος Μουσταφάς Β’ απηγχόνισε τον πρόγονό μου Γεώργιον Πεσμά, διότι είχεν – ως υπεστηρίζετο υπό των φίλων του – συμμετάσχει εις επαναστατικάς κινήσεις προς αποτίναξιν του οθωμανικού ζυγού. Ο Γεώργιος Πεσμάς ήτο σύμβουλος εξ απορρήτων του προηγουμένου σουλτάνου Αχμέτ Β ́. Μετά τον απαγχονισμόν του, ο Μουσταφάς Β ́ δεν κατέσχε την περιουσίαν του, παρά τας επικρατούσας τότε εν Τουρκία συνηθείας. Περιωρίσθη απλώς εις το να εξωρίσῃ εις την περιοχήν της Καισαρείας τα τέκνα του εκτελεσθέντος.
Προσωπικώς διεπίστωσα ίχνη της παρουσίας της οικογενείας μου εις την Καισάρειαν όταν, κατά την διάρκειαν μίας εκ των επισκέψεών μου εις την Τουρκίαν, ο Κεμάλ Ατατούρκ με διηυκόλυνε να μεταβώ εκεί. Διεπίστωσα τότε, ότι υπήρχεν ένα κτήμα με κατερειπωμένον μανδρότοιχον, επί της αυλόπορτας του οποίου ανεγράφετο τουρκιστί: «Πεσμά – Χαν». Εις την Καισάρειαν η οικογένειά μου έλαβε το όνομα Πεσμαογλού, δηλαδή τα παιδιά του Πεσμά. Πότε και διά ποίους λόγους ένα από τα «παιδιά» αυτά, ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου, εγκατεστάθη εις την Σμύρνην, δεν γνωρίζω.
Υιός αυτού ήτο ὁ πάππος μου, Γεώργιος Πεσμαζόγλου, ο οποίος νυμφεύθη κόρην της οικογενείας Κάσδαγλη από το Μάντσεστερ της ̓Αγγλίας. Ο πάππος μου απέκτησε πέντε υιούς. Τον Μιχαήλ, τον Ιωάννην (τον πατέρα μου), τον Αλέξανδρον, τον Στέφανον και τον Δημήτρην. Ο πάππος μου έγινε “protégé français” και εγκατεστάθη εις Αλεξάνδρειαν. Δεν γνωρίζω ακριβώς πότε. Ήτο, ως φαίνεται, πολύ πλούσιος. Όταν το 1923, επί επαναστάσεως Πλαστήρα, επήγα εις την Αλεξάνδρειαν, είδα εις τον Ναόν της Αγίας Αικατερίνης ένα χρυσούν αφιέρωμα, το οποίον παρίστανε μίαν άμαξαν βυθιζομένην εις νερά. Ως έμαθα, το αφιέρωμα τούτο οφείλεται εις ένα δυστύχημα που συνέβη εις τον πάππον μου. Η άμαξά του έπεσεν εις τον Νείλον και ο ίδιος εσώθη ὡς εκ θαύματος.
Μετά τινα έτη από της εγκαταστάσεως της οικογενείας μας εις Αλεξάνδρειαν εξερράγη η επανάστασις του Arabi pacha εναντίον του σουλτάνου. Κατά την διάρκειάν της επυρπολήθη μέγα μέρος της Αλεξάνδρειας. Τα ακίνητα, εις τα οποία ο πάππος μου είχεν επενδύσει ολόκληρον σχεδόν την περιουσίαν του, εκάησαν. Οὕτως, ευρέθη εις δεινὴν οικονομικὴν κατάστασιν, διότι κατὰ τον τουρκικὸν νόμον η γη των ακινήτων ανήκεν εις τον σουλτάνον και μόνον τα επ’ αυτής κτίσματα ανήκον εις τους ιδιοκτήτας (βακούφια). Επιπροσθέτως, ο πάππος μου είχε καταστή εν τω μεταξύ ανάπηρος, επειδή έπασχεν εκ μίας σπανίας νόσου των οφθαλμών. Ευτυχώς, παρά τας συνηθείας αι οποίαι επεκράτουν την εποχήν εκείνην μεταξύ των πλουσίων Ανατολιτών, τα παιδιά του είχον μορφωθή αρτίως. Ο πατέρας μου εγεννήθη εις την Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου την 1ην Νοεμβρίου 1857, εδιδάχθη όμως τα πρώτα γράμματα εις την εν Σμύρνῃ Σχολὴν του Νικολάου Αρώνη. Κατόπιν εφοίτησεν εις την Ευαγγελικὴν Σχολὴν Σμύρνης και αργότερον εις …»
Βαρέθηκα να συνεχίσω 🙂
https://www.google.gr/books/edition/To_chronikon_tes_zoes_mou/JnqyAAAAIAAJ?hl=el&gbpv=1&bsq=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85+%27+%CE%91%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7+%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82&dq=%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85+%27+%CE%91%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7+%CE%B1%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82&printsec=frontcover
Δύτης των νιπτήρων said
56 Γιατί θυμάμαι ότι την έχουμε ξανακουβεντιάσει αυτή την ιστορία, και νομίζω δεν βρήκαμε ίχνος αυτού του Γεωργίου Πεσμά; Κοίταξα στο ποστ για τον Σεφέρη και δεν είδα κάτι εκεί…
gpointofview said
σαν σήμερα κατέρρευσε …
antonislaw said
Ξεχάστηκα, Αλέξη χρόνια πολλά και καλά,να χαίρεσαι το όνομά σου! Και σε όσους Αλέξηδες και Αλεξίες διαβάζουν το ιστολόγιο(εξαιρουνται πριγκίπισσες και λοιπές μη δημοκρατικές δυνάμεις)
Περί αδικοθάνατου: η λέξη είναι λεξικογραφημένη.
αδικοθάνατος
-η, -ο
1. αυτός που πέθανε άδικα, δηλ. βίαια ή πρόωρα
2. (για κατάρα) ο άξιος να πεθάνει άδικα.
ΕΤΥΜΟΛ. < αδικο-* + θάνατος.
ΠΑΡ. αδικοθανατίζω.
αδικοθανατίζω — αδικοθάνατος1. αδικοθανατεύω* 2. καταριέμαι κάποιον να πεθάνει άδικα ή προκαλώ σ’ αυτόν άδικο θάνατο
Προσωπικά την ήξερα μόνο ως ως κατάρα ή ως λέξη με αρνητική αλλά και θετική σημασία κατά περίπτωση πχ πώς λέμε θετικά "πω πω τον άτιμο τι κατάφερε". Έτσι και μπορούμε-στα κρητικά τουλάχιστον- να πούμε ",ω το αδικαθάνατο και πώς το'καμε"
https://greek_greek.en-academic.com/8392/%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82
ΚΩΣΤΑΣ said
Τις ευχές μου:
Στον Αλέξη, για την γιορτή του, πολύχρονος με υγεία και όλα τα καλά! 🥂
Στον Τζη, περαστικά με υγεία! 🐟
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
21 Όχι και ανύπαρκτο το αδικοθάνατος!
https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?page=2&lq=%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF
23 Όχι, δεν είναι δική μου λεξιπλασία, βλ πιο πάνω
25 Να διορθώσεις και τον Σεφέρη, που γράφει «γέψη»
56 Ευχαριστούμε
57 Αν το έχουμε ξανασυζητήσει, το Αλτσχάιμερ προχωράει πλέον με άλματα. Δεν θυμάμαι τίποτα!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Αλέξη μας – και σε όσους Αλέξηδες και Αλεξίες γιορτάζουν σήμερα!
Περαστικά στον Τζη!
Για τα λοιπά: βλ. ΕΦΗ και Νομικαντώνη.
michaeltz said
43. Κώστας Παπαθανασίου
Μου θύμισες τη μέρα!
Κάποτε έγραψα κάποιο ποίημα…
Ύπνος του Καλού Καιρού
Κοιμάσαι
Ακούω τον σεπτό ανασασμό σου
και η κάμαρα γεμίζει ήχους γέλιου κρυστάλλινου
και άλλους ανασασμούς, λαχανιαστούς,
το σκοτάδι φωτίζει εκθαμβωτικά
καυτά αγκαλιάσματα
παφλασμό σωματικών κυματισμών
κι άλλοτε, χλαπαταγίσματα σε αυστηρούς βράχους
Κοιμάσαι
κα το στερέωμα γεμίζει πεφταστέρια
και χορούς διονυσιακούς
και καταρράχτες μαλλιών στο πρόσωπό μου
και σταγονίτσες άγιου ιδρώτα στο πανωχείλι σου
και τρίλλιες πουλιών απριλιάτικων
και κατακόρυφα πλατανόφυλλα να στάζουν μαργαριτάρια
προσπαθώντας, μάταια, να εμποδίσουν τη ροή του χρόνου
Κοιμάσαι
κι οι χούφτες μου αθέλητα καμπυλώνουν
στα οικεία μου σχήματα του κορμιού σου
όπως τότε που μάταια προσπαθούσα να το φυλάξω
απ’ τη φθορά των Καιρών
κι από το άλλο λιγόστεμα κάποιου ύπουλου φθινόπωρου
που είχαμε συναποφασίσει να αντιμετωπίσουμε
όρθιοι σαν ατρόμητοι στις βέβαιες συνέπειες
Κοιμάσαι, μα
όχι, ξυπνάς,
βλέπεις που κάπως σε κοιτώ,
μου σκας ένα χαμόγελο υποσχετικό έρωτα αείζωου
και συνεχίζεις τον ύπνο σου στο άλλο σου πλευρό.
Παρασκευή, 20 Μάρτη 2015
Παγκόσμια Ημέρα του Ύπνου
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Xρόνια πολλά στον Αλέξη που, τόσα χρόνια, δεν καταφέραμε να συζητήσουμε μιά φορά χωρίς αντιπαράθεση. Ας μείνουμε στην καλημέρα και στα χρόνια πολλά που δεν έχουμε λογομαχήσει ποτέ.😊
Όποτε μπορέσεις Αλέξη, μαζέψου σε καμιά μάζωξη, εκεί είναι όλα διαφορετικά.
58 – ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ, υπερτιμημένος μετά θάνατον για την κονόμα, επαναστάτης (του κώλου) και καλά.
Ελεεινό και τρισάθλιο ρεμάλι, χαντάκωσε ένα σωρό παιδιά που τον πίστεψαν!
Αυτό Αλέξη για την γιορτή σου. Να περνάς καλά.
gpointofview said
# 64
Υποθέτω πως θα έχεις πάει στην μπουάτ που τραγουδούσε κάποτε στην Πλάκα για να έχεις τέτοια άποψη. Εκτός και εννοείς που του κλέβανε τα τραγούδια Αλεξίου και Βασίλης και τα παρουσιάζανε για δικά τους
Οσο για τα παιδιά που παρασύρθηκαν φταίει όσο κι αυτοί που παρασύρθηκαν να ψηφίσουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό, με ελεύθερη βούληση, έτσι δεν λες ;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα και καλό βράδυ!
Costas Papathanasiou said
63: Ωραίος. Και πάντα απαραίτητος ένας τέτοιος υπνάκος!
[Πιθανή ετυμολόγηση των επιθέτων Μπασματζής/Πασμαντζής/Πεσμαντζής και το τουρκικό basma (< *bas ‘πιέζω’
https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%82 ), βλ. μπασμάς(καπνός)/ πασμάδες σύκου]
gpointofview said
ΛΑΜΠΡΟΣ said
65 – Όχι δεν είχα πάει στην μπουάτ, έχω ίδια άποψη από το 79 ως το 80 από το καταγώγειο στα Εξάρχεια.
Όταν δίνεις ναρκωτικά σε δεκαεξάχρονα που σε βλέπουν σαν θεό επαναστάτη, το λιγότερο, είσαι καθίκι, και ειδικά αν τα προμηθεύεται από την ασφάλεια.
Άστο Γιώργο γιατί έχω πολύ σκληρή ανάμνηση από εκείνη την περίοδο, θα τα πούμε από κοντά.
Alexis said
Σας ευχαριστώ πολύ (ξανά) όλους για τις ευχές!
Παναγιώτης Κ., Dimosioshoros, Costas Papathanasiou, Aerosol, Χαρούλα, Spiridione, Antonislaw, ΚΩΣΤΑΣ, ΜΙΚ-ΙΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ.
Με συγκινείτε πραγματικά.
(Συμπαθάτε με αν ξέχασα κανέναν)
Χαρούλα said
Καλημέρα! Και για την καλή πράξη της μέρας….
Διαβάστε & υπογράψτε το ψήφισμά για την προστασία του Πάπιγκου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου: eepf.gr/el/el-nea/papi…
https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ton_k_prothupourgo_ton_k_upourgo_energeias_kai_per_sos_papigko_ethniko_parko_boreias_pindou/
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!:
Το “πιστιμάλι”και ως διακριτικό πανί/ κάλυμμα φεσιού(βλ. και σχ.3):
“Μέχρι του 1850, οι ηλικίας άνω των 25 ετών έφερον επί της κεφαλής των φέσιον, άνωθεν του οποίου περιέθεεν μαύρη οθόνη. Το τοιούτον κάλυμμα εκαλείτο «σερβέτα»[Σχόλιο Γ. Λεκάκη: Ο κατασκευαστής αυτού σερβέτας, σερβετάς – από όπου και το ομώνυμο επίθετο ]’.
Οι από 15 -25 ετών νέοι, όμοιον τω πρώτω είχον κάλυμμα, αλλά κυανόχρουν {γεράνιο}, εκαλείτο δε «πιστιμάλι».
Οι από 2-15 ετών παίδες έφερον ταινίας στενάς ποικιλοχρόους και μεταξωτάς πλάτους 0,30 μ. μήκους ενός μέτρου, ελέγοντο δε «ουργαί».”(κλπ http://www.arxeion-politismou.gr/2018/12/endymasia-Kavakli.html )
Costas Papathanasiou said
…Και στο “Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης τρίτομον / Εκδοθέν μεν πρώτον υπό αρχιμανδρίτου Ανθίμου Γαζή κλπ(1835-37)” [https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/7/f/metadata-42-0000014.tkl ] βρίσκουμε και ‘πιστιμάλι =μαντίλα’, στo λήμμα “χειρόμακτρον:(…) 2)Είδος περιδεσμίου της κεφαλής των γυναικών. Το σύνηθες Τουρκ. νταρτιμάς , πιστιμάλι , σαρίκι”
gpointofview said
Καλημέρα κι ένα ευχαριστώ σε όσους μου ευχήθηκαν περαστικά.
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
67 Είναι μια πιθανότητα
72-73 Α μπράβο!
ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said
Όταν η ψυχή του ανθρώπου νοσεί, δεν πρέπει και είναι ανόητο να αναζητηθούν ευθύνες στον χώρο του εμπορίου παυσίπονων αλλά στον χώρο και χρόνο της νόσησης. Η ψυχή είναι περισσότερο ευάλωτη σε νοσήματα από την ημέρα της γέννας και μέχρι την ημέρα που θα γίνει η άρθρωση των πρώτων λέξεων από το σώμα (στόμα).
leonicos said
Κάπου είχα σημειώσει το γράμμα ενός ερωτευμένου
GeoKar said
#65: Σούσουρο η μπουατ
nikiplos said
Ήμουν παιδάκι όταν ήταν της μόδας το σύνθημα. Τον Πεσμαζόγλου, που ανέκαθεν οι δημοσιογράφοι τον πρόφεραν ΠεσμαΤζόγλου, τον πρόλαβα αρχές 80ς που στηλίτευε στη Βουλή τον Καραμανλή (τον Α, ο Βου κι ο Γου είναι ανάξιοι αναφοράς), για το επεισόδιο με τη φωτιά στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης (στο σπίτι του Κεμάλ), όπου ο Καραμανλής αποφυλάκισε και απέλασε (χωρίς ανακρίσεις κλπ) τους δύο Τούρκους υπαιτίους. Και που η ενέργεια/προβοκάτσια αυτή πυροδότησε τα Σεπτεμβριανά το 1955. Θυμάμαι το βλέπαμε με μια αναφανδόν δεξιόστροφη πολιτικά ομάδα και θεωρήσαμε πως την επομένω ο Καραμανλής θα την διαψεύσει κλπ. Πόσο μας είχε στενοχωρήσει η σιωπή του. Την θεωρήσαμε ένοχη.
Για το σχόλιο που έκανε ο Τζης (περαστικά), να προσθέσω πως ο Γιάγκος για το λαϊκό αίσθημα ήτο υποδεέστερος και του Μαύρου ακόμα (όχι του Θωμά, του άλλου). Να προσθέσω πως το αυτόν ισχύει και για τη μουσική και τη Ροκ σκηνή βέβαια!