Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο ασφαλέστερος εχθρός, η αχαριστία και ο Ελ. Βενιζέλος

Posted by sarant στο 19 Ιανουαρίου, 2017


Τα σχόλια που κάνετε στο ιστολόγιο είναι πάντοτε πολύτιμα και πολλαπλασιάζουν την αξία του αρχικού άρθρου, μερικές όμως φορές τυχαίνει κάποιο σχόλιο να δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που έμενε αναπάντητο στο κυρίως άρθρο -στις περιπτώσεις αυτές, το άρθρο πρέπει κανονικά να ξαναγραφτεί, διότι, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι μελλοντικοί αναγνώστες θα διαβάσουν μονάχα το αρχικό άρθρο, λίγοι θα ρίξουν μια ματιά στα σχόλια, κι ακόμα λιγότεροι θα έχουν την υπομονή να φτάσουν ίσαμε το σχόλιο αριθ. 268 (λέμε τώρα) που δίνει την απάντηση που λέγαμε.

Ο φίλος μας ο Δύτης μού θύμισε τις προάλλες μια τέτοια περίπτωση, οπότε σήμερα σπεύδω να αναδημοσιεύσω το παλιό μας άρθρο, που είχε αρχικά δημοσιευτεί πριν από σχεδόν τριάμισι χρόνια, τον Οκτώβρη του 2013, ξανακοιταγμένο και κυρίως συμπληρωμένο με την απάντηση στο ερώτημα: Ποιος αρχαίος είπε το ρητό «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου»;

Βλέπετε, το Διαδίκτυο είναι γεμάτο ρητά, αποφθέγματα και φράσεις μεγάλων ανδρών, όμως πολλά από αυτά δεν έχουν στην πραγματικότητα ποτέ ειπωθεί ή γραφτεί από τον άνθρωπο στον οποίο αποδίδονται. Κάποιες απ’ αυτές τις εσφαλμένες αποδόσεις μάλιστα είναι απόλυτα εδραιωμένες: αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει για «τη φράση του Βολταίρου Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες, αλλά όπως φαίνεται ο Βολταίρος ποτέ δεν είπε ή δεν έγραψε κάτι τέτοιο (το θέμα αξίζει ειδικό άρθρο, ίσως, οπότε δεν προχωρώ σε λεπτομέρειες).

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ρητών αμφίβολης πατρότητας είναι τα αρχαία ελληνικά ρητά που συναντάει κανείς σε ξένα βιβλία και που αποτελούν μεγάλο βραχνά, έναν από τους μεγαλύτερους, για τον ευσυνείδητο μεταφραστή του βιβλίου στα ελληνικά, και αυτό διότι ο ευσυνείδητος μεταφραστής θέλει βέβαια να βρει το πρωτότυπο ρητό στα αρχαία ελληνικά και όχι να το μεταφράσει από τα αγγλικά, όμως πολύ συχνά, ιδίως στα δευτερότερα βιβλία (μανατζέρικα, αυτοβοήθειας και άλλα τέτοια αεριτζήδικα) το ρητό ή έχει περάσει από σαράντα κύματα κι έχει γίνει αγνώριστο ή είναι και εντελώς κατασκευασμένο -και άντε να ψάχνεις όλον τον Πλάτωνα, διότι βέβαια δεν δίνουν παραπομπή οι αεριτζήδες συγγραφείς, για να βρεις, ας πούμε, σε ποιο έργο του έγραψε ο Πλάτωνας A house that has a library in it has a soul, και πώς είναι στα αρχαία ελληνικά (μην ψάχνετε, δεν το έγραψε). Κάθε παλιός μεταφραστής έχει να διηγηθεί πεντέξι σχετικές ιστορίες φρίκης, αλλά δεν θα σταθούμε εδώ (στα σχόλια, μπορείτε να προσθέσετε τη δική σας, πάντως).

Στο ιστολόγιο έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με τέτοια αποφεύγματα (ο όρος είναι επινόηση του Νίκου Λίγγρη για το αγγλικό misattribution), μερικά από τα οποία είναι πολύ διάσημα (όπως η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ για τους δυσκολοκυβέρνητους Έλληνες ή το δήθεν ρητό του Ισοκράτη για τη δημοκρατία μας που αυτοκαταστρέφεται). Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποφεύγματος είναι η δήθεν ρήση του Πολύβιου «Εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώσσης» που, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπελλές που αρέσκεται να την προσθέτει μαϊντανηδόν στα άρθρα που γράφει, δεν γράφτηκε ποτέ ούτε απο τον Πολύβιο ούτε από κανέναν άλλον. Το καλό είναι πως όταν έχεις αρχαίο ρητό στο πρωτότυπο, είναι πολύ εύκολο να επαληθεύσεις αν όντως εμφανίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, χάρη σε μια αναζήτηση στο γνωστό TLG.

Ένα άλλο αρχαίο απόφευγμα θα δούμε σήμερα -και μάλιστα με παραλλαγές.

Πρόκειται για το ρητό: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου«, που το αποδίδουν συνήθως στον Ηράκλειτο. Το ρητό αυτό το είχε, λένε, ο Ανδρέας Παπανδρέου κορνιζαρισμένο στο γραφείο του, κάτι που πολλοί το επαναλαμβάνουν αλλά δεν το έχω δει σε κάποια πρωτογενή ή αξιόπιστη πηγή, χωρίς ωστόσο να το αποκλείω. Κάποτε θα το βρείτε διατυπωμένο σε πιο σύγχρονη γλώσσα: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο, ενώ δεν λείπουν και οι κωμικές παραλλαγές, όπως «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου» (αυτό το «εκ» δεν έχει καμιά θέση εκεί), την οποία μάλιστα κάποιος προχειρογράφος ονόματι Δημ. Μπουλούκος αποκαλεί…. «περίφημη φράση του Σωκράτη» (κούνια που τον κούναγε!)

Όπως θα μαντέψατε, στο TLG δεν βρίσκω τίποτα τέτοιο στον Ηράκλειτο, ούτε καν τη λέξη «εχθρός» βρίσκω στα σωζόμενα αποσπάσμάτα του. Αλλά και γενικότερα, πουθενά στο ΤLG δεν βρίσκω τη φράση «ουδείς ασφαλέστερος» ή παραλλαγές της (π.χ. με μία ή δυο λέξεις ανάμεσα). Η πιο κοντινή που υπάρχει είναι «ουδείς γαρ τόπος του ουρανού ασφαλέστερος» στον Ιωάννη της Κλίμακος. Άλλωστε, η γλώσσα του ρητού δεν είναι αρχαία, αλλά καθαρεύουσα, οπότε σίγουρα την αρχή της φράσης πρέπει να την αναζητήσουμε στον 19ο αιώνα.

(Στα Βικιφθέγματα το «Ουδείς χειρότερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα φίλο», αν και δεν καλοστέκει γλωσσικά ή και νοηματικά, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «ελληνική παροιμία» -βέβαια, ούτε γνήσια παροιμία μπορεί να υπάρχει με τέτοια μπασταρδεμένη γλώσσα).

Συμπέρασμα; Άλλο ένα ψευδοαρχαίο ρητό, κοντά σε όλα τα άλλα -άλλο ένα «απόφευγμα» κατά την ορολογία μας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν αποκλείω να αληθεύει η πληροφορία ότι το ρητό αυτό το είχε κορνιζάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο γραφείο του, διότι τα αποφεύγματα δεν είναι αποκλειστικότητα της διαδικτυακής εποχής, υπήρχαν και παλιότερα, σε βιβλία. Ξέρω κάποιον άλλο, όχι διάσημο, που το είχε επίσης κορνιζάρει, ενώ η Βολιώτισσα ζωγράφος Χρυσούλα Ζώγια το είχε ζωγραφίσει με μεγάλα γράμματα στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού της (το βλέπετε εδώ). Γενικά, μας αρέσει να αισθανομαστε ότι μας φέρθηκαν αχάριστα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο ρητό μας, διότι υπάρχει και παραλλαγή, και μάλιστα διπλή.

Σύμφωνα με πάμπολλες διαδικτυακές πηγές, ακόμα και κατ’ επίφαση έγκυρες, υπάρχει το ρητό «Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», που αποδίδεται στον Καλλίμαχο, ενώ κυκλοφορεί και η παραλλαγή «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος».

Περιττό να το πω, καμιά από τις δυο παραλλαγές δεν βρίσκεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία -επιπλέον, το δεύτερο ρητό δεν θα μπορούσε να ειπωθεί διότι στα αρχαία ελληνικά η λέξη «αγνώμων» σήμαινε άλλα πράγματα, όχι τον αχάριστο.

Επιπλέον, τα ρητά αυτά μου φαίνεται πως δεν στέκουν με τη λογική -διότι, για να φερθεί κανείς αχάριστα, πρέπει υποχρεωτικά να έχει ευεργετηθεί. Αν σε κάποιον δεν έχουμε κάνει καλό, δεν μπορεί να μας φερθεί αχάριστα· μπορεί να μας φερθεί άσχημα, σκληρά, άπρεπα, βάναυσα, αλλά όχι αχάριστα. Οπότε, αφού μόνο οι ευεργετηθέντες μπορούν να είναι αχάριστοι, το «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» μου φαίνεται πως είναι μια μνημειώδης λαπαλισάδα, μια κοινοτοπία δηλαδή, που δεν θα την έλεγε ο Καλλίμαχος.

Για να κάνω μια παρένθεση, ένας λόγος για τον οποίο το ρητό αυτό, με τη μια ή την άλλη παραλλαγή του, είναι πολύ διαδεδομένο, είτε αποδίδεται σε κάποιον αρχαίο είτε όχι, είναι ότι όλοι μας θεωρούμε ότι έχουμε υποστεί την αχαριστία κάποιου που ευεργετήσαμε ή απλώς βοηθήσαμε. Είναι και λίγο κολακευτικό, από μιαν άποψη, να είσαι θύμα αχάριστης συμπεριφοράς, διότι για να σου φερθούν αχάριστα σημαίνει πως εσύ έχεις φερθεί καλά, έχεις βοηθήσει κάποιους. Βέβαια, επειδή όλοι μας κουβαλάμε δυο τσουβάλια, που λέει και η παροιμία, εύκολα βλέπουμε καθαρά το καλό που κάναμε και το κακό που μας έκαναν, πιο δυσκολα εκτιμάμε σωστά το καλό που μας έκαναν (και το κακό που κάναμε). Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στο ρητό.

Είδαμε λοιπόν ότι το Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου δεν υπάρχει σε αυτή τη μορφή στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Στο αρχικό άρθρο είχα εικάσει, κρίνοντας από τη γλώσσα, ότι πρέπει να το αναζητήσουμε σε κείμενα του 19ου αιώνα, ότι είναι γραμμένο σε καθαρεύουσα και όχι σε αρχαία ελληνικά της κλασικής εποχής.

Αποδεικνύεται πως είχα μαντέψει σωστά, αλλά όχι εντελώς. Η φράση υπάρχει σε κείμενο του 20ού αιώνα, που όμως είναι μετάφραση αρχαίου κειμένου.

Όπως είχε σχολιάσει ο φίλος μας ο Αρκεσινέας, στον Επιτάφιο του Περικλή, στην πιο διάσημη παράγραφο του έργου (εκείνην που έχει το ‘φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας’ στην αρχή) υπάρχει και το εξής απόσπασμα (Θουκ. ΙΙ.40):

βεβαιότερος δὲ ὁ δράσας τὴν χάριν ὥστε ὀφειλομένην δι’ εὐνοίας ᾧ δέδωκε σῴζειν· ὁ δὲ ἀντοφείλων ἀμβλύτερος, εἰδὼς οὐκ ἐς χάριν, ἀλλ’ ἐς ὀφείλημα τὴν ἀρετὴν ἀποδώσων.

Παραθετω τη μετάφραση της Έλλης Λαμπρίδη, που κάπως πλατειάζει:

Πιο σίγουρος φίλος είναι όποιος έχει κάνει το καλό, έτσι ώστε να το διατηρεί σα χρέος από τον άλλον με την καλή του προαίρεση σ’ εκείνον που αυτός την έδωσε. Εκείνος όμως, που χρωστάει αντίχαρη, δεν είναι τόσο πρόθυμος, ξέροντας πως θ’ ανταποδώσει μια παλιά γενναιοψυχία, κι όχι για να του χρωστούνε χάρη αλλά σα χρέος.

Δεν είναι βέβαια αυτό που ψάχνουμε, αφού εδώ η εικόνα δίνεται αντίστροφα. Αντί να λέει «ασφαλέστερος εχθρός ο ευεργετηθείς» λέει «πιο σίγουρος φίλος εκείνος που ευεργέτησε». Ωστόσο, είμαστε αρκετά κοντά.

Σε μιαν άλλη μετάφραση του ίδιου χωρίου, διάσημη αυτή, εννοώ τη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η ομοιότητα μεγαλώνει:

Καθόσον ο ευεργετήσας είναι φίλος ασφαλέστερος από τον ευεργετούμενον, διότι επιδιώκει δια της συνεχίσεως της προς αυτόν ευμενείας να διατηρήση την ευγνωμοσύνην του. Ενώ ο ευεργετηθείς είναι μάλλον αδιάφορος φίλος, καθόσον γνωρίζει ότι θ’ ανταποδώση την προς αυτόν χάριν όχι ως εύνοιαν, αλλ’ ως εξόφλησιν χρέους.

Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία ότι το παραπάνω νεοελληνικό χωρίο της μετάφρασης του Επιτάφιου από τον Ελ. Βενιζέλο αποτελεί το σπέρμα από το οποίο γεννήθηκε το ψευδοαρχαίο ρητό «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός…» Πρόκειται για ένα διάσημο κείμενο, σε μια διάσημη μετάφραση, με τη λέξη «ασφαλέστερος» που δεν υπάρχει στο πρωτότυπο, εύκολα μπορεί να δούλεψε στη συνέχεια το σπασμένο τηλέφωνο και να αντέστρεψε την εικόνα εστιάζοντας αντί για τον ασφαλέστερο φίλο στον ασφαλέστερο εχθρό.

Κάποιος είχε πει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Διαδικτύου είναι ότι σε βοηθάει να ξεμάθεις (unlearn, στα αγγλικά το έλεγε) πάρα πολλά πράγματα -με το σημερινό άρθρο ξεμάθαμε κάτι (ότι το ρητό δεν το είπε ο Καλλίμαχος, ούτε ο Ηράκλειτος, ούτε άλλος αρχαίος), μάθαμε όμως πού βρίσκεται διατυπωμένη, έστω και  σε άλλη μορφή, η ίδια ιδέα.

 

130 Σχόλια to “Ο ασφαλέστερος εχθρός, η αχαριστία και ο Ελ. Βενιζέλος”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >σε ποιο έργο του έγραψε ο Πλάτωνας A house that has a library in it has a soul,

    Ντάξει μπορεί να μην το είπε ο Πλάτων.
    Ποιος όμως είπε το Hereta mou ton Platano;

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂

    Όταν άλλοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο εγώ επωμίστηκα όλα τα βάρη
    Ευ. Βενιζέλος ο Α’ ο Εγωπαθής
    (και δεν είναι απόφευγμα)

  3. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ωραία η αποδόμηση, ωραία και η εικασία. Συμπέρασμα (κτγμ): Εύλογο!

    (δεν ξέρω πως ν’ ανεβάσω εικόνες, θα μετέφραζα…)

    1. Η μεταγραφή σε γκρήκλις δεν αρκεί. Το σωστό θα ήταν «Give my regards to the plane tree», για να πάρει, επάξια, τη θέση του στο στερέωμα των «slow the muchoil’ ή «slow the multioil» (δική μου, διορθωμένη 😛 παραλλαγή), «shit high and gaze», κλπ. 🙂

  4. Γς said

    3 β:

    Μη μου το χαλάς!

  5. spiral architect said

    Ενα άλλο τσιτάτο εμπίπτον στην κατηγορία των αποφευγμάτων:

    Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά,
    οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην,
    οὐ παγὰν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ.

    Πυθία 😛

  6. Λεύκιππος said

    Η εκδοχή την οποία ακούω συχνά είναι του «….αδίκως ευεργετηθέντος» και όχι του «….του ευεργετηθέντος αχαρίστου».
    Και συμφωνώ με τον νοικοκύρη ότι, το πιο πιθανό, δεν ειπώθηκε από κανέναν αρχαίο, δεν παύει όμως να είναι, στην εκδοχή που αναφέρω εγώ, μια πικρή, πολύ συνηθισμένη πραγματικότητα. Από τη στιγμή που βοήθησες κάποιον που δεν το άξιζε, δεν το εδικαιούτο, δεν, δεν, δεν, έκανες έναν εχθρό. Τελεία και παύλα._

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

    6 Είπαμε, όλοι θεωρούμε ότι μας έχουν φερθεί αχάριστα κάποιοι κάποτε.

  8. Γς said

    Κι ένας βαρεμένος φίλος μας είχε ανάμεσα σε άλλα πολλά στο γραφείο του μια επιγραφή σε ένα καδράκι:

    “Μην συγχέετε την καλοσύνη με τη βλακεία”.

    Αξιολύπητη κατάσταση, που πήρε όμως δραματική τροπή όταν ένας εξυπνάκιας κατόρθωσε να την αντικαταστήσει με μια ολόιδια που αντί “καλοσύνη” είχε τη μ-λέξη.

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Στο ίδιο «πάτημα» και το καθαρευουσιάνικο απόφθεγμα «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Τώρα ίσως θ’ άξιζε να ψάξει κανείς ποιό συναντάμε πρώτο, γιατί δεν αποκλείεται το ένα να γέννησε το άλλο.

  10. Γερμανοτσολιάς said

    Από τα πιο επικίνδυνα αποφεύγματα η γνωστή κουβέντα που βάλαμε με το στανιό στο στόμα του Τσώρτσιλ για τους ήρωες και τους Έλληνες, κάτι που η Καθημερινή κι ο Ευάνθης Χατζηβαδιλείου έχουν αποδομήσει εδώ και αρκετά Χρονια.

    Ωστόσο,όταν έμαθε ο Τσώρτσιλ ότι ο Γλέζος κολυμπούσε στα λύματα για να ανατινάξει τη Μ.Βρεττάνια , μπορεί κάλλιστα να αναφώνησε για τους Έλληνες: ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα φίλο σου 😉

  11. LandS said

    9 Δεν έχω ακούσει να αποδίδεται αυτό σε κάποιον συγκεκριμένο αρχαίο ή σύγχρονο. Είναι κάτι σαν και αυτό με την υπογραφή και το […] που αποδίδεται ατομικά στον πατέρα του καθενός από εμάς.

  12. Δεν ορκίζομαι ότι την είπε πράγματι ο Ναπολέων πρωταγωνίστησε στο παρακάτω επεισόδιο, έτσι όμως μου το διηγούνταν προ …δεκαετιών τινων ένας αποδημήσας φίλος:
    Μετά την πανωλεθρία του Βατερλό, οι νικητές έστησαν κάπου τον Ναπολέοντα και έβαλαν το στράτευμα να παρελάσει από μπροστά του για να δει το πολύτιμο ζωντανό λάφυρο. Πολλοί στρατιώτες έβριζαν τον Ναπολέοντα, καθώς περνούσαν από μπροστά του, αυτός όμως στέκονταν αδιάφορος και περήφανος. Μέχρι που ένας απίθανος μικρόσωμος τύπος έκανε ένα βήμα παραπάνω. Πήγε κοντά στον αιχμάλωτο αυτοκράτορα, τον έφτυσε και έκανε να φύγει. Ο Βοναπάρτης, τον έκραξε με την στεντόρεια φωνή του:
    – Έλα δω εσύ!
    Κόκαλο ο στρατιωτάκος, σταμάτησε προσοχή!
    – Εσένα, κανένα καλό δεν σου έκανα! Γιατί με φτύνεις;

  13. Γράψτε κι ένα λάθος!

  14. LandS said

    10α
    Πρόκειται για εθνικό μύθο και όχι για απόφευγμα. Σαν τέτοιος συζητιέται αν είναι χρήσιμος ή επικίνδυνος.
    Μη ξεχνάμε ότι η τότε πολεμική προπαγάνδα είχε κατασκευάσει εύζωνα που έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος με τη σημαία.

  15. Γερμανοτσολιάς said

    http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=15

  16. LandS said

    12
    α) Ο Ν (πρέπει να) την κοπάνησε πριν τον πλησιάσουν οι Σύμμαχοι.
    β) Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το πέρασε διπλωμένος στα δύο από τον κοιλόπονο και το βραδάκι θα ήταν τόσο κουρασμένος που μόνο δυνατή δεν θα ήταν η φωνή του
    γ) Τέτοιες μαλακίες δεν έλεγε
    δ) Ο Εθνικός Μύθος των Γάλλων λέει ότι οι επιζήσαντες της μάχης δακρύζανε από αγάπη όταν τον θυμόντουσαν
    ε) Η Σιδηρά Δούκισσα δεν θα επέτρεπε ποτέ να μειωθεί η αξία της νίκης. Νίκησε τον μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών που τον αγαπούσαν οι στρατιώτες του μέχρι θανάτου εντ δατς δατ.

  17. Γς said

    10, 16:

    Να του βάλουμε και μια εικονίτσα

  18. Γς said

    17->12, 16

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    10-16 Ασφαλώς δεν το είπε ο Ναπολέοντας, αλλά κάπου τη θυμάμαι αυτή την ατάκα.

  20. ΣΠ said

    Παρόμοια φράση στα αγγλικά είναι: no good deed goes unpunished.

  21. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Εφαρμογες του ρητου (απο παλιοτερα σχολια μου)

    1. «το πολιτικο χαος στον νου των προσφατων ψηφοφορων του, που σταθηκαν αγνωμονες στους τεως ευεργετες τους.»

    2.» Ο Συριζας (και η Δημαρ στο πιο αριστερο-κυριλε) υποστηριζουν τους περισσοτερους απο τους καλοπληρωμενους ΔΥ.
    Παραδειγμα : εκφραζουν τους αγνωμονες που ευεργετηθηκαν με διορισμο τους στην Βουλη απο το ΝΔΣΟΚ

    ” Ανατροπές στις εκλογές των υπαλλήλων της βουλής Οι μειώσεις στους μισθούς έφεραν εκπλήξεις

    Οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της βουλής φαίνεται ότι είναι αυτές που έφεραν ανατροπές στις εκλογές του σωματείου των υπαλλήλων. Ενώ στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καν συνδυασμό, στις τωρινές διεκδίκησε ακόμη και την πρωτιά καθώς ο συνδυασμός Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ πήρε 436 ψήφους ενώ αυτός του ΣΥΡΙΖΑ 418. Στην Τρίτη θέση ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής που έλαβε 25 ψήφους. Στο σωματείο, μετά από αυτά τα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει 4 εκπροσώπους ενώ αυτός του ΣΥΡΙΖΑ 3. Πηγή: http://www.lifo.gr“

    Αφωτιστος Φιλελλην
    27 Μαΐου 2013 – 6:52 μ.μ.

  22. Γς said

    Ποιος άλλος θα είναι αύριο μαζί με τον Πατούλη στην Ουάσινγκτον;

    http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/646422/o-valadis-stin-orkomosia-tou-trab-ti-dilonei-o-tragoudistis/

  23. spiral architect said

    Άλλο απόφευγμα του Τσόρτσιλ που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια εβραίως 😀 είναι το «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια, δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο. Τον ξέρουν αυτοί

  24. sarant said

    22 Ταιριάζει, δεν λέω

  25. Alexis said

    #22: Τιιιι;;;
    Δεν θα πάει η Έφη Θώδη;
    Όχι ρε γμτ!

  26. Μαρία said

  27. sarant said

    Αυτός και όλα τα προφίλ του!

  28. Δεν ξέρω για τον Αντρέ Παπαντρέ, αυτό το απόφευγμα το πρωτοεντόπισα σε συνέντευξη της Δήμητρος Λιάνη-Παπαντρέου. Για να τόχε κάδρο ο Αντρέ, λίγο χλωμό το βρίσκω,

  29. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    23. Aπόφευγμα-ξεαπόφευγμα… σωστό και σοφό αυτό! (έχουν ήδη αργήσει 20 και βάλε χρόνια…)

  30. spiral architect said

    @29: Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το φάνε κι αυτοί το κεφαλάκι τους. 😉

  31. gpoint said

    Μπορεί να μην είναι αρχαιοπρεπή, πάντως αν ψάχνετε το ποιός είπε το «Α ρε νούμερα Ελληνες» και ποιός το » Αχ εσύ νάθελες κι εγώ να μπορούσα» πατήστε πάνω στους αντίστοιχους συνδέσμους

  32. gbaloglou said

    31 λουστραρισμένα πάντως 🙂

  33. Γς said

    Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

    Δεν ξέρω ποιος το είπε, αλλά παροιμία είναι.

    Αν θέλετε όμως να μάθετε πως το λέγανε εκείνο το ξενοδοχείο, δεν σας λέω.

    Σπάνιο και ωραίο όνομα, το ίδιο με της φίλης μου.

    Θα γίνει θέμα. Δεν σας λέω πως το λέγανε..

    Μόνο ότι μόλις το είδαμε της είπα:

    -Καλύτερα να σου βγεί το ξενοδοχείο παρα τό όνομα!

    Τα μάτια ήθελα να πω, αλλά τέλος πάντων …

  34. LandS said

    33 Δεν πιστεύω ότι το όνομα του ξενοδοχείου ήταν Κλαούντια Καρντινάλε 🙂

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νικοκύρη, λάβε μεζέ(δες), από εκλεκτο/α φι(λε)λέτο/α για την πιατέλα του Σαββάτου. Α τον άτιμο το Μέφρι,τον άτιμο.
    Πληθυντικοί,γιατί μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας οι μαργαρίτες, έτσι για να διαβάσετε τα εμπνευσμένα εμέσματ… ε κείμενα.
    http://www.topontiki.gr/article/203608/pretenteris-kai-papahristos-grafoyn-sta-nea-gia-tin-alosi-toy-dol

  36. 35 Πρετεντέ περί Αλώσεως!
    Ίσα, ρε Παλιολόγε!

  37. Γς said

  38. Alexis said

    Η Θεανώ-της Θεανούς, βεβαίως… 😆

  39. spiral architect said

    Ήρθανε οι μαδούροι, να μας σβήσουν τα κερατιάτικα.
    John Pretender

  40. Γς said

    34:

    Και πολλά είπα…

    Τι λέγαμε;

    Α, και παίρνει τη μπάλα και …

  41. Alexis said

    #35: Ναι, αλλά πρόσεξε ότι αποφεύγει τη γενικομανία στο «μετέρχεται μεθόδους αλητείας και παρακράτους».
    Λες ο Πριτέντερ να διαβάζει …Σαραντάκο; 🙂

  42. Dimitris said

    Καλημέρα σε όλους.
    Νίκο γίνεσαι mainstream!!
    Απο αθλητικο site ( http://www.sport24.gr/Columns/Fileris/o-telikos-sth-nomanslandh.4484220.html )

  43. Γς said

    Και ντυμένος με περίεργη στολή ο πυροσβέστης φτάνει στο Πυρηνοστάσιο του Δημοκρίτου στην Αγία Παρασκευή.

    -Εφερα το γράμμα με τη σκόνη που στείλανε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

    http://www.enikos.gr/society/430559,Synagermos-sta-grafeia-toy-SYRIZA–Bre8hke-fakelos-me-ypopth-skonh-TWRA.html

    http://theshark.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%9A%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B7.bmp

  44. Γς said

  45. Ριβαλντίνιο said

    @ 5 spiral architect

    Γιατί ;

    @ 10 Γερμανοτσολιάς
    @ 14 LandS

    Ο Τσώρτσιλ λένε ότι είπε όλα αυτά για εμάς 🙂 :

    1) «Ἡ λέξη ἡρωισμὸς φοβᾶμαι ὅτι δὲν ἀποδίδει τὸ ἐλάχιστο ἐκείνων τῶν πράξεων αὐτοθυσίας τῶν Ἑλλήνων, ποὺ ἦταν καθοριστικὸς παράγων τῆς νικηφόρου ἐκβάσεως τοῦ κοινοῦ ἀγώνα τῶν ἐθνῶν, κατὰ τὸν Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, διὰ τὴν ἀνθρώπινη ἐλευθερία καὶ ἀξιοπρέπειαν.»

    2) «Ἐὰν δὲν ὑπῆρχε ἡ ἀνδρεία τῶν Ἑλλήνων καὶ ἡ γενναιοψυχία τους, ἡ ἔκβαση τοῦ Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θὰ ἦταν ἀκαθόριστη.»
    (Ἀπὸ ὁμιλία του στὸ Ἀγγλικὸ κοινοβούλιο στὶς 24 Ἀπριλίου 1941.)

    3) «Μέχρι τώρα λέγαμε ὅτι οἱ Ἕλληνες πολεμοῦν σὰν ἥρωες. Τώρα θὰ λέμε: οἱ ἥρωες πολεμοῦν σὰν Ἕλληνες.»
    (Ἀπὸ λόγο ποὺ ἐκφώνησε ἀπὸ τὸ BBC ❓ ❓ ❓ τὶς πρῶτες ἡμέρες τοῦ Ἑλληνοιταλικοῦ πολέμου.)

    4)«Μαχόμενοι οἱ Ἕλληνες ἐναντίον τοῦ κοινοῦ ἐχθροῦ θὰ μοιρασθοῦν μαζί μας τὰ ἀγαθὰ τῆς εἰρήνης.»
    (Ἀπὸ λόγο ποὺ ἐξεφώνησε στὶς 28 Ὀκτωβρίου 1940, ὅταν ἐπετέθη ἡ Ἰταλία κατὰ τῆς Ἑλλάδας.)

  46. 45/3

    Μούφ!

  47. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    45 Το 3. αμφισβητείται.

    42 Ο Γιάννης Φ είναι αδελφός καλού φίλου και μας διαβάζει

    38 Ε ναι

    35 Για πες κανένα μαργαριτάρι να μην τα διαβάσω όλα

  48. Ριβαλντίνιο said

    @ 46 Σκύλος
    @ 47 α) sarant

    Γιατί τα άλλα τα είπε ;

    Το σίγουρο (;) είναι ότι είπε :

    Οι θέσεις και οι υποδείξεις του Σάρτζεντ για τιμωρία των Ελλήνων δωσιλόγων δεν άρεσαν καθόλου στου Τσόρτσιλ, που αναγκάστηκε να παρέμβει γράφοντάς του: «Νομίζω ότι οι δωσίλογοι στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να προφυλάξουν τον ελληνικό πληθυσμό από τη γερμανική καταπίεση. Τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την είσοδο των απελευθερωτικών δυνάμεων ούτε έδωσαν οποιαδήποτε υποστήριξη στα σχέδια του ΕΑΜ. Οι κομμουνιστές είναι ο κύριος αντίπαλος, αν και η τιμωρία των επιφανών φιλογερμανών συνεργατών θα πρέπει να γίνει μ’ ένα νόμιμο και αυστηρό τρόπο, ειδικότερα αν ενέχονται για την προδοσία νομιμοφρόνων Ελλήνων. Δεν πρέπει να υπάρξει ζήτημα επαύξησης των ποινών εναντίον των δωσιλόγων με σκοπό να κερδηθεί η επιδοκιμασία των κομμουνιστών…».

  49. gpoint said

    # 32

    Είχα ώρες εκεί περιμένοντας το λεωφορείο της κυψέλης, έπαιρνα και «αμερικάνικα» από το περίπτερο…

  50. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    29-30 – Από αύριο που αναλαμβάνει ο SuperTramp☺ θα ζοριστούν πολύ άσχημα οι γερμανοί, ειδικά που φαίνεται (κρίνοντας από την Φορντ) πως θα κάνει πράξη αυτά που έλεγε, «δουλειά στους αμερικανούς αλλιώς δασμοί» δηλαδή, ό,τι κάνει κι η Γερμανία στην Ε.Ε με τον μερκαντιλισμό της, μόνο που με τις ΗΠΑ δεν την παίρνει. Ο μόνος ηγέτης (έστω κι αν δεν ανέλαβε ακόμα) στον κόσμο, που τόλμησε να πεί την ολοφάνερη αλήθεια, πως η Ε.Ε είναι ένα όχημα που εξυπηρετεί μόνο την Γερμανία.
    Κάτι αρχίζει να αχνοφαίνεται για ποιό λόγο του την έπεσαν σύσσωμα τα ΜΜΑ κατηγορώντας τον για ακροδεξιό (οχι ότι δεν είναι) λές κι η γερακίνα είνσι δημοκράτησα, αλλά τέλη Μάη μέσα Ιούνη θα φανεί πιο ξεκάθαρα ( οχι στα ΜΜΑ εννοείται☺) και θα μπορούμε κι εμείς να πούμε κάποια σχετική γνώμη.

  51. Γς said

    Εδώ οι καλές πουτάνες!

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    51. Πουτίνες να πούμε !

  53. Πάντως, μερικοί ευεργετηθέντες δεν είναι αχάριστοι

  54. sarant said

    48 Για τα άλλα δεν ξέρω 😉

    53 Άσε, χούντα ζούμε

  55. Γς said

    Πιτέν, που λεν κι οι γάλλοι

  56. Γς said

    55->52

  57. Ριβαλντίνιο said

    Να θυμίσω και μερικά αποφεύγματα παλαιότερα που είχαμε συζητήσει :

    Α)

    Το απόφευγμα του Πολυβίου στα Βικιφθέγματα ακόμα δεν το έχουν διορθώσει :

    Η ειρήνη είναι η μεγαλύτερη ευλογία, αν μας εγγυάται την τιμή μας και τα δικαιώματά μας. Αν όμως έχει σαν συνέπεια της το χαμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και την κηλίδωση της ένδοξης μας ιστορίας, τότε δεν υπάρχει άλλο πιο ατιμωτικό κι ολέθριο από αυτή.

    Το ακριβές είχαμε πεί ότι είναι :

    εἰρήνη γὰρ μετὰ μὲν τοῦ δικαίου καὶ πρέποντος κάλλιστόν ἐστι κτῆμα καὶ λυσιτελέστατον, μετὰ δὲ κακίας ἢ δειλίας ἐπονειδίστου πάντων αἴσχιστον καὶ βλαβερώτατον.

    Πολύβιος 4,31,8

    Β)

    Ποτέ δεν είπε ο αρχηγός των Θεσπιέων Δημόφιλος προς τον Λεωνίδα κατά την μάχη των Θερμοπυλών :

    «Όχι Λεωνίδα, δε φεύγω. Δε θα σε αφήσω να πάρεις μόνος τη δόξα των Θερμοπυλών.»

    (Βλ. να το αναφέρουν εδώ :
    h**p://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3290
    h**p://el.metapedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%80%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD
    h**p://www.hellinon.net/NeesSelides/NEOTERES/Symvanta.htm
    h**p://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-polemos-kai-to-ajiako-tou-susthma-sthn-archaia-ellada-meros-2o
    h**ps://olympia.gr/2014/03/15/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81 )

    Γ)

    Την φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς «Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, στο τέλος κάτι θα μείνει», λέει ο Πλέ»β»ρης (μπαμπάς) ότι στην πραγματικότητα την είπε ο Francis Bacon : «Audacter calumniare, semper aliquid haeret.»

    Δ)

    Ποτέ δεν υπήρξε Πέρσης ιστορικός Σαρσαθαίος αυτόπτης μάρτυρας της μάχης των Θερμοπυλών που αντίκρυζε από ένα ύψωμα την σκηνή και έγραψε: «Γονάτισα και δάκρυσα… σίγουρα θα δάκρυζαν και οι θεοί των Ελλήνων που έβλεπαν τα τέκνα τους να βαδίζουν εκείνην την δύση του ηλίου προς την θεϊκή μοίρα τους…»!(( Βασίλειο Αχαιμενιδών, U.W. Dairner, Λειψία 1863)

    (βλ h*p://diamantarasel.blogspot.gr/2009/09/480.html
    h*p://enneaetifotos.blogspot.gr/2016/08/480.html
    h*p://overclaim49.rssing.com/chan-22459251/all_p49.html)

    Οι αντιεβραίοι που τον δημιούργησαν τον εμπνεύστηκαν απ’το βιβλίο της Εσθήρ :
    καὶ προσῆλθεν αὐτῷ ᾿Αρκεσαῖος καὶ Σαρσαθαῖος καὶ Μαλησεὰρ οἱ ἄρχοντες Περσῶν καὶ Μήδων.

  58. Γς said

    51:

    «Unlike American women, we know how to multi-task in the sack»

    Natasha

    http://nypost.com/2017/01/18/russian-prostitute-putin-is-right-about-us-being-the-best/

  59. 57 https://4.bp.blogspot.com/-bRde7vIrZtI/VMPmkaQpNZI/AAAAAAABEio/3xzCbf107tw/s1600/1959288_10203621227592310_5599663107736023020_n.jpg

    58 Γς ξεκόλλα!

  60. Pedis said

    Ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο και στον τελευταίο λόγο του Περικλέους(!) παραδίδει μια ελαιογραφία της αθηναικής δημοκρατίας, της λειτουργίας της, των αρίστων, ανεξάρτητα από γενιά ή εισόδημα, εκλεγμένων από το λαό που κυβερνούν (*), της ισχύος των γραπτών νόμων αλλά και των άγραφων (δεν είναι δα και καμιά τόσο μεγάλη καινοτομία), της ηγεμονίας ωφέλιμης προς όλους και προπαντός -για τους ηγεμονευόμενους!- στη βάση … του χρέους του αθηναίου (λευκού) ανθρώπου (κλασικό, τελικά, επιχείρημα!!), αναπτύσσει λαμπρά τους δύο άξονες της αθηναικής προπαγάνδας (α) οι Αθηναίοι είναι αυτόχθονες, με πολίτευμα που έχει βγει μόνο από τη γκλάβα τους και γενικά οι καλύτεροι μεταξύ των Ελλήνων (β) έσωσαν όλους τους Έλληνες από τον Περσικό ζυγό.

    Η Αθήνα φέρνει την ευδαιμονία και την ελευθερία. Ο Περικλής του Θ. είναι Ηγεμών (πρώτος ανήρ) που κυβερνά στη βάση ενός δημοκρατικού αλγόριθμου διότι έχει τις ικανότητες να το κάνει χωρίς να σύρεατι από τον όχλο. Έπειτα έχουμε κάτι σε δόγμα Γουίλσον και σχέδιο Μάρσαλ.

    Είναι ενδιαφέρουσα η ανακεφαλαίωση της αθηναικής προπαγάνδας του 5ου αι από τον Ισοκράτη στον 4ο αι (βλ. χαρακτηριστικά, τον Πανηγυρικό του).

    (*) στη βάση της πολιτικής μεταρρύθμισης των Εφιάλτη-Περικλή (462), με τον Κίμωνα και τους ιδιοκτήτες εκτός Αθηνών σε επιχείρηση, και τους θήτες-ναύτες εντός, ούτως ώστε οι πρώτοι να μην ψηφίσουν ενάντια. Πάντως, οι στρατηγοί που πραγματικά κυβερνούσαν προέρχονταν πλην εξαιρέσεων από την ελίτ, από δύο οικογένειες κατά βάση.

  61. Γς said

    59:

    Κάνε μας τη χάρη

  62. Γς said

    60:

    Από δω, κύριος!

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47. Θα το κάνω ντελίβερι έγκαιρα 🙂

    https://twitter.com/annzabel/status/821465255343783937

  64. Ριβαλντίνιο said

    Α, και μιας και το θυμήθηκα . Το είχα ξαναρωτήσει, αλλά απάντηση δεν πήρα ! 😦 Πείτε μου σας παρακαλώ, όσοι γνωρίζετε αρχαία , την φράση του Αντισθένη : ἐρωτηθεὶς τί τῶν μαθημάτων ἀναγκαιότατον, «τὸ περιαιρεῖν,» ἔφη, «τὸ ἀπομανθάνειν.», πως θα την μεταφράζατε καλύτερα :

    1)He was asked on one occasion what learning was the most necessary, and he replied, «To unlearn one’s bad habits.«.

    ή

    2)Being asked what learning is the most necessary, he replied, «How to get rid of having anything to unlearn.»

    ή

    3) «Η καλύτερη μόρφωση για κάποιον είναι να ξεμάθει την κακία».

    =============================================================================

    @ 59 Σκύλος

    Από κάτι τέτοια θα βγήκαν οι όροι : Ψευδο – Διογένης, Ψευδο-Πλούταρχος, Ψευδο – Ξενοφών, Ψευδο – Απολλόδωρος, Ψευδο – Αριστοτέλης, Ψευδο- Ισιδόρειες Διατάξεις , Ψευδο – Κωνσταντίνεια Δωρεά κ.λπ. 🙂 🙂 🙂

  65. voulagx said

    Για να μην υπενθυμίσουμε και το κλασικό «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».
    Ενας που δεν διαβαζει Σαραντακο.

  66. 65, Α, Voulagx, νέος είναι ο Λυκεσάς, είναι και σαλλλονικιός…
    Δεν ξέρω αν είδες τους 250 πανεπιστημιακούς/καλλιτέχνες/διαννοούμενους που υπέγραψαν για την διάσωση του ΔΟΛ. Και μετά έγιναν 350.
    Ε, τόψαξα λιγάκι και κυρίως ήταν αυτοί που τόσα χρόνια αρθογραφούσαν την αποψάρα τους στα Νέα και το Βήμα!
    Καθόλου αχάριστοι, δηλαδή.

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    66>>Και μετά έγιναν 350.
    Είπε κάποιος «τόσο λίγοι» και το πήραν κυριολεκτικά βέβαια 😦

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο δικό μας σχολείο, καθώς και στα γειτονικά, δεν έγιναν τέτοια καφριλίκια. Ίσως επειδή δεν έχουμε Έλληνες γονείς, της εργατικής και της μικροαστικής τάξης, οι οποίοι δεν είναι ρατσιστές, άπαγε, απλώς τρέμουν να μην κολλήσουν τα παιδιά τους λύσσα και τσιμπούρια από τους βίαιους τριτοκοσμικούς. Έχουμε γονείς μετανάστες, που, ως γνωστόν, αδιαφορούν για τα παιδιά τους και δεν τους νοιάζει αν κάθονται στο ίδιο θρανίο με ιοφόρα προσφυγόπουλα. Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ…
    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/daskalos_sto_perama_apo_aurio_me_antisiptika_kai_oinopneuma_sto_sxoleio-64863471/

  69. voulagx said

    #66 Ναι Σκυλε, την ειδα την δηλωση των παν/καλ/διαν αλλα τωρα δεν μπορω να την βρω, αν μπορεις βαλε κανα λικνο.

  70. 69 δές ονόματα

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500125025

  71. nikiplos said

    @33, μια παρόμοια περίπτωση αλλά το όνομα ήταν Ναυσικά…

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Επειδή εδώ στηρίζουμε τις λέξεις, ελέγχουμε τις γενικές,τώρα το έφτιαξα,όπως κι όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος, μια γενική του θανάτου κυριολεκτικά εδώ, και συγγνώμη αλλά πολύ μου άρεσε 🙂

  73. Γς said

    71:

    Κι ήταν κι ένας μεταπτυχιακός, που δεν ήξερε ελληνικά και δεν τον υπολογίζαμε. Ηταν όμως γάτα:

    -Γιατί μιλάτε στον ενικό και όταν είναι άλλοι μπροστά στον πληθυντικό;

  74. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    65 Κλασικό είπε ότι είναι, όχι απαραίτητα της κλασικής αρχαιότητας 😉 Επί της ουσίας μάλλον δίκιο έχει.

  75. voulagx said

    #70: Πολυ μ΄ αρεσε ο αυτοπροσδιορισμος του 333ου.

  76. 75
    Ναι, ο ποιητής του Χέρτφιλντ.
    Τους πήγες έναν-έναν, ωρέ σκυλί βλάχικο; Εγώ, ως τεμπελόσκυλο, έκανα ένα ψιλοσκανάριζμα κι έβγαλα γνώμη.

  77. Pedis said

    # 70 – Δηλ. ρε Σκύλε τι παραπάνω ζητούν από την κυβέρνηση, πέρα από τους Μουλόπουλους που έδωσαν; Να παταχτεί η διαπλοκή!;

    χαχαχαχα ….

    Να σώσουν την ΠΑΕ; Χουλιγκάνοι, αμόρφωτοι του πέταλου είναι;

    Με τα φράγκα των φορολογουμένων που πρέπει να πάνε στην Τρόικα για το καλό της οικονομίας, μένουμε Ευρώπη, για το χρέος, για την υπόληψη της χώρας, για να βγάλουμε τη ρεστινιά της χώρας-διαπλοκή-όλοι-καζί-τα-φάγαμε …

    με τα φράγκα των φορολογουμενων, λοιπόν, να σωθεί ο δολ;

    Για την πολυφωνία νοιάζονται τα φερέφωνα!

    Αηδία κι εμετός.

    Βλέπω και μερικά ονόματα, πρώτα ονόματα της διανόησης σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες που τους παίζουν πρώτη μόστρα εδώ και σαράντα χρόνια. Μη χέσω!

  78. 77, όχι, βρε συ, νάχουν ένα πρόθυμο μετερίζι να τους εξασφαλίζει αναγνωστικό κοινό, αυτό θένε

  79. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Μα πού βρίσκει τόσο θράσος ο αχαρακτήριστος γέροςαλιαρης, οχι μόνο να ποστάρει τις αισχρότητες που ποστάρει αλλά και να επιτίθεται φραστικά σε έναν εκ των παλαιοτερων και καλυτεροτερων σχολιαστών;; Το Σκύλο ! Μα τι δόντι έχει τέλος πάντων εδώ μέσα; Μπαν στο γερο Σαλιάρη τώρα!

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί είναι οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις; εκεί που χωράνε μπανταξήδες;
    https://twitter.com/33_3_3/status/822095960813793280

  81. voulagx said

    #74 Δεν διαφωνω οτι συμφωνουμε.

  82. 79 χαλαρά, μπέημπ! –> https://sarantakos.wordpress.com/2017/01/17/arimaspi-19/#comment-409035

    77 https://twitter.com/nikosalepis/status/822024087258230784

  83. voulagx said

    #79: Ηρεμα, ΝιουΚιντ, και κοιτα να φτιαξεις κανα κλειστο αεροδρομια μη μας ερθει ο ουρανος κατακεφαλα.

  84. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Κι όπως είπε κι ο Καραϊσκάκης, «μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο» 😉

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    82β Αναρωτιέται ο άλλος

  86. https://en.wikiquote.org/wiki/Internet

  87. Avonidas said

    για να βρεις, ας πούμε, σε ποιο έργο του έγραψε ο Πλάτωνας A house that has a library in it has a soul, και πώς είναι στα αρχαία ελληνικά (μην ψάχνετε, δεν το έγραψε)

    Κι ούτε ήταν ποτέ δυνατόν ο άνθρωπος που έγραψε τον Φαίδρο και κατακρίνει εκεί μέσα την ανακάλυψη της γραφής ότι αδυνατίζει τη μνήμη, να μας έχει αφήσει τέτοιο ρητό.

  88. 85

    Ο 287 της λίστας, πάντως, 😦 … ❤

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    88. Έχει και γυναίκες αφού 😦 … ❤

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι μόνο ότι θέλουν να αρθρογραφούνε, είναι και το αρχέγονο δέος μπρος τον πανίσχυρο ΔΟΛ. Δεν έχει σημασία που τώρα είναι στα κάτω του. Όταν κάποιος απ’ τους «επώνυμους» μπορεί να φανεί αρεστός στο συγκρότημα Λαμπράκη με μια απλή υπογραφούλα, το κάνει. Γι’ αυτό βλέπουμε τέτοιον αχταρμά, από τηλεπερσόνες τύπου Αθερίδης μέχρι καλούς ποιητές σαν τον Μιχάλη Γκανά. Τα περί ευαισθησίας, βέβαια, είναι καταγέλαστα. Εφτά χρόνια κλείνουν επιχειρήσεις, μένουν άνεργοι στο δρόμο, απελπισμένοι αυτοκτονούν, η χώρα ρημάζει εξαιτίας των μνημονίων που αναφανδόν στήριξε ο ΔΟΛ, αλλά την ευαισθησία τους δεν την είδαμε. Είναι επιλεκτική.

  91. Stella said

    Ερχεται νέα μείωση μισθών και συντάξεων.
    Θα πληρώσουμε τα χρέη (και) του ΔΟΛ.
    Τουλάχιστον, θα διανέμει δωρεάν ΝΕΑ και ΒΗΜΑ?

  92. Χάλασε ο καιρός για τα καλά…

    http://www.liberal.gr/arthro/108031/apopsi/stili-alatos/megalo-adelfo-estise-stous-stathmous-tou-metro-i-kubernisi.html

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91.Kάθε δέκα μέρες ο υπόδικος πρέπει να εμφανίζεται στο τμήμα εκεί.Εμφανίζεται και υπογράφει δηλαδή εκεί; Εκεί εμφανίζεται 3 φορές το μήνα και υπογράφει ο υπόδικος; Καλά, καλά, αλλά κάτι σαν κολλητιλίκι όλο αυτό με την αδράνεια των οργάνων δε μοιάζει; Καχύποπτη (με)κατάντησα(ν).

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    93. Ερετζούμ Τετραδημία. Κουζουλάδες, λέμε στη Μεγαλόνησο.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως είσαι καχύποπτη, Έφη. 😊
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tovima.gr/society/article/%3Faid%3D599952&ved=0ahUKEwj7i_nA187RAhVJJcAKHR9LB0YQFghEMAs&usg=AFQjCNEvJaC0LgtpxNrZqzRPCqwJY0YDCw&sig2=ZHm5Uceu9KLZgMe01A86nA

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96. 🙂 ναι, άπλυτο μυαλό :
    «Εμείς μπορεί να μην είμαστε αύριο στο Σώμα, αλλά αυτοί δεν θα είναι κυβέρνηση».
    http://www.altsantiri.gr/parapolitika/efthia-apili-kata-tis-kyvernisis-apo-ton-proedro-tis-omospondias-astynomikon/

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πάω σινεμά.Θα δω κι από κοντά το Μεγάλο Αδερφό στο μετρό (σχ.93). Βίβερε περικολοζαμέντε 🙂

  98. ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ!!!!!!

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100. Απ΄αυτές με τον αδερφοδιώχτη* 🙂 🙂

    *Όταν πέθαιναν τα επόμενα βρέφη/παιδιά, μιας οικογένειας, φουρνίζανε το/την πρωτότοκο,τάχα να διώξουνε/κάψουνε τον «αδερφοδιώχτη» του. Μη δίνω ιδέες 🙂

  100. Φτουφτουφτου! (–> κόρφος)

  101. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Mπαν στο γς χθές! Συλλογή υπογραφών (petition) στη διεύθυνση:
    http://www.publicpetition/gousougoback.com

  102. Και απέλαση; Και απέλαση; Ε; Ε;

  103. leonicos said

    Δεν θυμάμαι πώς ακριβώς το έλεγε η μάνα μου, μάλλον το έλεγε σε διάφορες μικροπαραλλαγές, αλλά το είχε καραμέλα. Αλλά δεν το είχαμε γι’ αρχαίο, λλά της γιαγιάς (της μάνας της, με το fleur d’ Egypte που έλεγα άλλοτε….)

    Αυτό το fleur d’ Egypte (μη μου ζητάτε αξάντεγκύ στο Ε) είχε πολλή περί-δια-γραμμάτου

  104. leonicos said

    @84
    Κι όπως είπε κι ο Καραϊσκάκης, «μην πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο»

    Αβονίδα, σ’ έπιασα αδιάβαστο. Ο Παπαφλέσσας το είπε, όταν ο Ιμπραήμ τού φώναζε να παραδοθεί, επειδή στο διαδίκτυο θα γραφτεί ότι θα σκοτωθεί.

    αλλά τι περιμένεις από έναν Αβον-είδα

  105. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  106. Αύριο ορκίζεται! Καλή νύχτα και καλή τύχη…

    https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-e4d15abdf830eb1c52ceda9d9f9ecb22-c?convert_to_webp=true

  107. MA said

    Καλησπέρα,
    η απάντηση για τον μεγάλο αδελφό:
    http://www.avgi.gr/article/10813/7823968/aidos-argeio-1

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    107. https://youtu.be/CDUrpPvU1_4

  109. spyridon said

    Ο τελικός στη Νομανσλάνδη

    «Γι αυτό η λύση είναι μία. Ο τελικός να γίνει στη Νομανσλάνδη. Δανείζομαι τον όρο από τον συγγραφέα, μεταφραστή και μπλόγκλερ, Νίκο Σαραντάκο.»

    http://www.sport24.gr/Columns/Fileris/o-telikos-sth-nomanslandh.4484220.html

  110. sarant said

    110 Το «μπλόγκερ» άραγε είναι αβλεψία ή λογοπαίγνιο;

  111. Μαρία said

    111
    Σιγά να μην είναι λογοπαίγνιο, συμφυρμός του μπλόγκερ με τον ζογκλέρ, κάτι σαν το καρχαρίνι 🙂

  112. Εδώ για τον Τσώρτσιλ, τους ήρωες και τους Έλληνες: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?14354-%CE%9F%CE%B9-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-(%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%9E)

    Με πικρία και παράπονο σημειώνω ότι δεν αναφέρθηκε ποιος εντόπισε τη φράση στη μετάφραση του Βενιζέλου 😉

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111,112, καλό όμως! 🙂

    Μια γιαγιά στο ράδιο Ρίαλ στον Κουφόπουλο, είπε τη φράση (για τα σκορπισμένα νιάτα σήμερα) «Ο ένας από δω έφυγε, ο άλλος από κει πάει…»
    Μια άλλη τώρα,στο καπάκι, τα ρίχνει στους παπάδες στη Μυτιλήνη «ξύναν το λαιμό τους-όλοι παιδιά του θεού είναι- τέτοια οι τραγόπαπες, κι αφήναν τα μωρά να μελανιάζουν μέσα στο κρύο.Δεν ανοίγαν τις εκκλησίες να μπει ο κόσμος.Τί θα πάθαιναν.
    Και οι δυο μου ΄φτιαξαν την καρδιά.Λίγες καθαρές λέξεις.Ποίηση.

  114. nikiplos said

    Ρίβα τι έκανε ρε το Φανάρι στην Πανάθα? Τσάμπα οι ευχές στον Φώτση…
    🙂

  115. Αυτό πάλι με την Τσιμπούλκοβα…πως του ξέφυγε του Γς ;

  116. Γς said

    116:

    Δεν μου ξέφυγε Πσαρά, αλλά…
    Αντε να την προλάβεις στο τερέν.

    Ούτε στο πινγκ πόνγκ.
    Και να σκεφτείς Πσαρά ότι κάποτε ήθελα να παίξω στο Ρολάν Γκαρός, ζήλευα τη φήμη του Μπιορν Μποργκ.
    Δεν είχα όμως ξανθιά χαίτη..,

    Πάντως άν περάσει από δω η Τσιμπούλκοβα, για κανένα Αθενς Οπεν να την δεξιωθούμε στο γνωστό του Ομίλου αντισφαιρίσεως.

    Να φέρεις και χταπόδι.
    Αντε να της διαβάσεις και κανένα έμμετρο.

    Κι άσε εμάς να χαλβαδιάζουμε

  117. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Όχι στο γουςουδισμό! Μπαν στο γς! Να φύγει.Να πάει αλλού!

  118. spiral architect said

    Αχάριστο ευεργετηθέν πόπολο
    Ποιος σε τύφλωσε; Ο Κανένας!

  119. Γς said

    Και στην Αφρική, τα στρατεύματα της Σενεγάλης, μπήκαν στο έδαφος της Γκάμπια, χθες το απόγευμα.

    Ντάξει, συνηθισμένα πράγματα.

    Δείτε όμως σε πόσο δύσκολη θέση είναι η Γκάμπια γεωγραφικώς

  120. Γς said

    O Γιάννης Αντετοκούνμπο στη βασική πεντάδα της Ανατολής για το All Star Game

  121. Γς said

    Είναι και τα pussy hats

    http://www.mustonline.gr/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=31436

  122. Γς said

    116:

    Κοίταζα το αριστερό μεμέ της Τσιμπούλκοβα και θυμήθηκα ένα άλλο κροκοδειλάκι:

    Ανένδοτος ο δικός μας.
    Βρε τι του λέγαμε τα αιτήματά μας, ότι είχαμε δίκιο, ότι πρέπει να μας δώσει μια ευκαιρία, ότι, ότι …

    Τίποτα.

    Οπότε τον πλησιάζω και δείχνοντας τη μπλούζα του, του λέω:

    -Κάντε το για το κροκοδειλάκι σας!

    Προσπάθησε να κρατηθεί, άλλα έσκασε στα γέλια.
    Τελικά τα βρήκαμε.

    -Μπράβο Γς

    Ναι. Φόραγε μπλουζάκι Λα Κοστ

  123. ΓιώργοςΜ said

    123 Θες να πεις δηλαδή πως αυτό στο οποίο επικεντρώθηκες ήταν το κροκοδειλάκι; Αλλού αυτά… 🙂

  124. Γς said

  125. Γς said

    Πιάσε κι αυτό το Ροκ το σχετικόν

  126. Παναγιώτης Κ. said

    @120. Έχουν τόσες διαφορές και δεν μπορούν να γίνουν μια χώρα;
    Αλλά τι λέω; Πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργοί, παρατρεχάμενοι. Είναι πολλά τα λεφτά…Άρη. 🙂

  127. Ριβαλντίνιο said

    @ 115 nikiplos

    Χάσαμε ! 😦 😦 😦

  128. ΣΠ said

    Είδα στο διαδίκτυο μια παραλλαγή που δεν υπάρχει στο άρθρο και που αποδίδεται στον Σωκράτη:
    «Φοβού την οργήν των υπό σου ευεργετηθέντων»
    http://www.metron-ariston.gr/axaristia.html

  129. sarant said

    129 Μούφα πρέπει να είναι κι αυτό.

Σχολιάστε