Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συλλαλητήρια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 3 Φεβρουαρίου, 2018


Και βέβαια τα λέω έτσι επειδή αύριο θα γίνει το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, «για τη Μακεδονία», δηλαδή με αίτημα να υπαναχωρήσει η χώρα μας από τη θέση που έχει ήδη αποδεχτεί εδώ και αρκετά χρόνια για συμφωνία με τη γειτονική χώρα που να προβλέπει σύνθετη ονομασία erga omnes. Αλλά το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε, επί της ουσίας εννοώ, σήμερα όμως που είναι Σάββατο το μενού προβλέπει μεζεδάκια, παναπεί άρθρο πολυσυλλεκτικό για τα στραβά και τα παράξενα, γλωσσικά κυρίως, που ψαρέψαμε μέσα στην εβδομάδα.

* Που κάποια από αυτά, βεβαίως, εχουν και άμεση ή έμμεση σχέση με το συλλαλητήριο ή με τη συζήτηση για το Μακεδονικό, όπως το συνωμοσιολογικό αριστερά, ότι πριν από το συλλαλητήριο θα γίνει (ή ότι ήδη γίνεται) εκπομπή κυμάτων χαμηλής συχνότητας, προφανώς για να αρρωστήσει μαζικά ο αθηναϊκός πληθυσμός κι έτσι να είναι χαμηλή η προσέλευση.

* Για να προχωρήσουμε σε ένα θέμα αμιγώς γλωσσικό, αλλά και σχετικό με το συλλαλητήριο, η Lifo έβαλε τίτλο σε άρθρο της:

Ποια κανάλια και πώς θα καλύψουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής

Σας φαίνεται γλωσσικά στρωτός ο τίτλος; Εμένα όχι. Βρίσκω ότι πάσχει από το λεγόμενο (δηλαδή, εγώ το λέω έτσι) «σύνδρομο της ξεκάρφωτης γενικής». Ο προσδιορισμός σε γενική πτώση καλό είναι να μην απομακρύνεται από το στοιχειο που προσδιορίζει.

Έτσι που είναι διατυπωμένος ο τίτλος, ο αναγνώστης, έστω και στιγμιαία, θα σκεφτεί ότι το συλλαλητήριο γίνεται «για τη Μακεδονία της Κυριακής», προφανώς καποια κυριακάτικη εφημερίδα (και μεχρι πρόσφατα υπήρχε εφημερίδα με αυτόν τον τίτλο!) που είναι τόσο σημαντική ώστε να αξίζει να διοργανωθεί συλλαλητήριο για χάρη της.

Βέβαια, επειδή ο αναγνώστης δεν έχει κατεβεί από τον Άρη, αμέσως μετά θα το διαβάσει σωστά, ότι πρόκειται για το συλλαλητήριο της Κυριακής που γίνεται για τη Μακεδονία -αλλά γιατί να τον κάνουμε να σκοντάψει έστω και στιγμιαία; Αν αλλάξουμε τη διατύπωση γίνεται πολύ καλύτερο:

Ποια κανάλια και πώς θα καλύψουν το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία.

* Και συνεχίζουμε με μαργαριτάρι σχετικό όχι με το συλλαλητήριο ειδικώς αλλά με την πολιτική αντιπαράθεση περί το μακεδονικό. Ο κ. Σάκης Μουμτζής, ο οποίος είναι νεοφερμένος στον χώρο της Νέας Δημοκρατιας κι έτσι πρέπει να ξεσκονίσει τον αρχηγό με διπλάσια ζέση για να καλύψει τον χαμένο χρόνο, έγραψε άρθρο με τίτλο:

Το taklin του Κυριάκου στον Αλέξη

στο οποίο υμνεί τον Κ. Μητσοτάκη με ποδοσφαιρικους όρους. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, λένε «τάκλιν» και γράφουν «τάκλιν». Πάμπολλοι όροι ποδοσφαιρικοί είναι δάνειοι, κι αλίμονο αν μπει και στον αθλητικό χώρο η ολέθρια νεοκαθαρευουσιάνικη τάση να λατινογράφουμε τα δάνεια για να δείξουμε ότι είναι δάνεια (Χτες βάλαμε τρία goals, ένα με penalty, ένα από corner και ένα με μακρινό shoot, και μας ακύρωσαν και ένα για offside, όμως οι αντίπαλοι έκαναν πολλά fouls -το σβήνω για να μην γκουγκλίζεται).

Ακόμα περισσότερο όμως, κυρ Μουμτζή μου, αν είναι να γραφεις το ρημάδι το τάκλιν στα αγγλικά, γράφ’το σωστά, tackling γράφεται! Με το να το γράφεις taklin, και όχι μία φορά αλλά πέντε ή έξι, δείχνεις ότι δεν ξέρεις ούτε αγγλικά!

* Μοιραία, μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε ακούστηκε, και μάλιστα πάνω από μία φορά και σε… υπερκομματική κάλυψη, το παραμύθι ότι τάχα η Μεγάλη Βρετανία υποχρεώθηκε εξαιτίας του βέτο του ντε Γκωλ να αλλάξει το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Πρώτος το είπε, ανάμεσα σε πολλά άλλα εξωφρενικά που ξέφυγαν από το έρκος των οδόντων του, από την εξέδρα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος (ή τούμπαλιν). Μετά, το είπε ή το ξαναείπε (διότι νομίζω πως το είχε αναφέρει και παλιότερα) ο υπουργός Πάνος Καμμένος, ενώ το ίδιο ψέμα το επανέλαβε σε τηλεοπτική εκπομπή  ο (οΘντκ) σοβαρός κ. Γ. Κουμουτσάκος, και, το αποκορύφωμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας, που ήταν στο πάνελ,  δεν διαφωνησε!

Στο ιστολόγιο έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με αυτόν τον χόακα, που πρώτος τον πλάσαρε ο Αντώνης Σαμαράς και τον διέδωσε περαιτέρω ο Σαράντος Καργάκος.

Πρόκειται για ψέμα: στην πραγματικότητα, το επίσημο όνομα Ηνωμένο Βασίλειο κτλ. υπάρχει από το 1707 και η αντίθεση του ντε Γκωλ οφειλόταν σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

 

Περισσότερα στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται, στο σχετικά πρόσφατο άρθρο μας.

* Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην εφημερίδα Παρόν, που τη βγάζει ο Μάκης Κουρής και που αυτή την περιόδο είναι φιλική προς την (συγ)κυβέρνηση, γράφεται άρθρο που χαιρετίζει τη… βαρυσήμαντη αποκάλυψη του Κουμουτσάκου και τη συμφωνία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον «Αλέξη» να το κάνει όπως ο Μπέκ.. ο ντε Γκωλ.

Κρίμα που ο Κ. Δουζίνας, που είναι και αγγλοθρεμμένος, άφησε να περάσει τέτοιο παραμύθι!

* Και συνεχίζουμε με ένα μεζεδάκι που δεν έχει σχέση με τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας. Ένα πλατωνικό μεζεδάκι.

Η σκηνοθέτρια Έλλη Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει αυτές τις ημέρες μια παράσταση εμπνευσμένη από την Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Στον ιστότοπο του Θεάτρου Τέχνης διαβάζουμε:

Στην Αλληγορία του “Σπηλαίου” (514 π.Χ.– 520 π.Χ.) ο Πλάτων βάζει τον Σωκράτη να περιγράφει μια ομήγυρη ανθρώπων που ζουν αλυσοδεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο και βλέπουν μόνο σκιές πραγμάτων, ζώων και ανθρώπων που τις παίρνουν για αληθινές.

Τι δεν πάει καλά σε αυτή την πρόταση;

Αν προσπαθήσατε να βρείτε γλωσσικό πρόβλημα, δεν υπάρχει. Το λάθος δεν είναι γλωσσικό, είναι πραγματολογικό: οι χρονολογίες μέσα σε παρένθεση, 514 π.Χ. – 520 π.Χ.

Τι χρονολογία είναι αυτή; Τότε γράφτηκε η Πολιτεία; Μέσα σε μια εξαετία; Και πώς το χρονολογήσαμε; Κι έπειτα, ο Πλάτωνας έζησε κυρίως τον 4ο αιώνα, από το 427 ως το 347, όχι στον 6ο, και σε κάθε περίπτωση τα χρονολογικά διαστήματα δηλώνονται με το παλαιότερο πρώτα, άρα θα έπρεπε να είναι 520 – 514 π.Χ.

Στην πραγματικότητα, το «514 π.Χ. – 520 π.Χ.» είναι ένα ανύπαρκτο, φανταστικό χρονικό διάστημα, που γεννήθηκε από την ασχετοσύνη των υπεύθυνων της παράστασης.

Δηλαδή, είναι μάλλον βέβαιο ότι εκείνος που ανέλαβε να γράψει το δελτίο τύπου, άνοιξε την αγγλική Βικιπαίδεια και διάβασε:

The Allegory of the Cave, or Plato’s Cave, was presented by the Greek philosopher Plato in his work Republic (514a–520a) to compare «the effect of education (παιδεία) and the lack of it on our nature«.
Αυτό το (514a–520a) μέσα στις παρενθέσεις είναι η παραπομπή στη στερεότυπη έκδοση του Πλάτωνα, που έγινε το 1578 από τον Henri Estienne στη Γενεύη -παραπομπές Στεφάνου τις έλεγαν θαρρώ. Κάθε σελίδα της έκδοσης του Estienne χωρίζεται σε πέντε μέρη, από a έως e, και παρόλο που έχουν περάσει 440 χρόνια από τότε, όλοι οι φιλόλογοι και οι μελετητές του Πλάτωνα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον Ετιέν όταν θελουν να παραπέμψουν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του πλατωνικού έργου. Η αλληγορία του σπηλαίου, λοιπόν, βρίσκεται στις σελίδες 514 έως 52ο του Estienne και η παραπομπή της είναι 514a-520a.
Ο άσχετος που ανελαβε να συντάξει το δελτίο τύπου, άνοιξε τη Βικιπαίδεια, είδε το 514a-520a, προσπερασε αγέρωχα τα «a», θεώρησε ότι έχει να κάνει με χρονολογίες, και επειδή ήξερε πως ο Πλάτωνας έζησε προ Χριστού κόλλησε κι ένα π.Χ.!

Δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια προχειρότητα προσβάλλει όχι μόνο το κοινό τους αλλά και την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και τη μνήμη του Κάρολου Κουν;

* Ένας αγγλισμός που τον κατακρίνουν συχνά διάφοροι είναι το «κλείσε, θα σε πάρω πίσω», που λένε κάποιοι όταν μιλάνε στο τηλέφωνο, επιρροή από το αγγλικό I’ll call you back.

Φαίνεται ότι γενικεύεται το κακό.

Διάβασα πρόσφατα για μια γυναίκα από το Μάντσεστερ που της έκλεψαν το ποδήλατο, κι εκείνη «το έκλεψε πίσω«.

Πάντως, το «παίρνω πίσω» (όχι για το τηλέφωνο) δεν είναι αγγλισμός -θα πάρουμε το αίμα μας πίσω, ας πούμε.

* Κοιτάξτε την αφίσα αριστερά, που μου την εστειλε φίλος του ιστολογίου που είναι και γατόφιλος.

Βλέπετε κάτι που να μην πηγαίνει καλά;

Δεν είναι ανάγκη να κουράσετε τα μάτια σας με τα ψιλά γράμματα, το μαργαριτάρι βρίσκεται πάνω-πανω, όχι στα ελληνικά αλλά στα αγγλικά.

Πρόκειται βέβαια για το 32th-33th, λες και τα αντίστοιχα αριθμητικά είναι Thirty-secondth, thirty-thirdth, αντί για 32nd-33rd που ειναι το κανονικό.

Lotth of catth, όπως σχολίασε ο γατόφιλος φίλος που το έστειλε.

* Μαθαίνω ότι διοργανώνεται παμμεσσηνιακός διαγωνισμός ορθογραφίας για μαθητές γυμνασίου, και διαβάζοντας την προκήρυξη βλέπω ότι έχει γίνει προσπάθεια να γραφτεί σε «ουδέτερη από άποψη φύλου γλώσσα» αφού λέει για μαθητές/τριες και γενικά προσπαθεί να χρησιμοποιει παντού και τα δύο γένη, πχ:

Ο/Η καθηγητής/τρια εκφωνεί 3 φορές τις λέξεις που οι μαθητές/τριες οφείλουν να καταγράψουν.

Παρόλο που είμαι ένθερμος υποστηρικτής των έμφυλων τύπων (η βουλευτίνα ή η βουλεύτρια, η δικάστρια κτλ.) έχω επιφυλάξεις για τη διπλή αναγραφή των γενών.

Πάντως, αν γίνεται πρέπει να γίνεται σωστά, διότι πρόσεξα ένα «όλοι οι ισοβαθμήσαντες μαθητές/τριες» που θα ήθελε και το θηλυκό του. Επίσης, διαβάζω ότι:

Ο νικητής από κάθε τάξη θα πάρει ως δώρο ένα  tablet ενώ οι υπόλοιποι 4 μαθητές/τριες από κάθε τάξη που θα διαγωνισθούν στην 3η φάση, θα πάρουν δώρο ένα λεξικό.
Πώς το προεξοφλούν ότι θα νικήσει αγόρι; Και οι υπόλοιποι δεν πρέπει να είναι και υπόλοιπες; Καλές είναι οι πρωτοβουλίες αυτές αλλά στην πράξη δεν είναι και τοσο απλή η εφαρμογή τους.

* Απο την άλλη, προτιμώ τη γραφή «μαθητές/τριες» από τα γλωσσικά μουστάκια που βλέπουμε διαρκώς σε σχέση με τα επαγγελματικά θηλυκά.

Σε πρόσφατο κρούσμα, αρθρο στην εφημερίδα του κομιστή κάνει λόγο για «την πρεσβευτή στη Ρώμη».

Ο πρέσβης έχει θηλυκό την πρέσβειρα. Ο πρεσβευτής θα έχει την πρεσβεύτρια, κι αν δεν μας αρέσει αυτή η ομαλότατη λύση (που ίσως δεν υπαρχει στην επίσημη διπλωματικη ορολογία) πάλι θα χρησιμοποιήσουμε την πρέσβειρα. Τύπος «η πρεσβευτής» είναι κανονικά ανύπαρκτος στα ελληνικά.

* Κι ένα μεταφραστικό, από την ανακοίνωση του Ζαν Λυκ Μελανσόν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγορεί ότι εφαρμόζει νεοφιλελεύθερα μέτρα ενώ «έχει έρθει η ώρα για καθαρότητα απέναντι στον φιλελεύθερο μανδύα που στραγγαλίζει τους λαούς…».

Αλλά τι σόι μανδύας είναι αυτός; Οι μανδύες κρύβουν, δεν στραγγαλίζουν.

Το πρωτότυπο είναι «L’heure est à la clarté face à la camisole libérale qui étrangle les peuples et alors que La quasi totalité des partis du PGE luttent chacun dans leur pays contre de telles politiques»

Αυτό το camisole, κανονικά camisole de force είναι ο ζουρλομανδύας -που πράγματι σφίγγει πολύ και, μεταφορικά, στραγγαλίζει.

* Έγινε μια εκδήλωση στο Ρέθυμνο με το Λύκειο Ελληνίδων, παρευρέθηκε φυσικά και ο δεσπότης, και ο τοπικός ιστότοπος μάς ενημερώνει με στόμφοΆναυδο το κοινό του Λυκείου Ελληνίδων από την εξαίρετη διάλεξη.

Και ως εδώ, καλά. Πιο κάτω όμως:

Εκ των ουκ άνευ ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Όχι, δεν ήταν «εκ των ουκ άνευ» η συγκέντρωση. Αυτό το λέμε για κάποιο στοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο, που δεν μπορεί να λείπει, δεν σημαίνει «εκπληκτικός, απίθανος, υπέροχος».

Και κανονικά λέμε «εκ των ων ουκ άνευ», αλλά το πιο βασικό είναι να μην το λέμε σε λάθος περιστάσεις. Αν είναι να τα λέμε λάθος τα σπασμένα περσικά, καλύτερα να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου.

* Και κλείνω με ένα θέμα που μας ειχε απασχολήσει πριν από λίγο καιρό. Πράγματι, πριν από 15 μέρες έγραψα για τα σεμινάρια ελληνικής γλώσσας που είχε προγραμματίσει η ΕΣΗΕΑ, που τα χαρακτηρισα «σεμινάρια σκοταδισμού και αγυρτείας«.

Τα σεμινάρια αυτά ξεκίνησαν και στο δεύτερο από αυτά ο εισηγητής, ο κ. Κ. Δούκας, ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αφροδίτης Τζιαντζή στην ΕφΣυν, ότι:

* Το όνομα της Ιαπωνίας (Νιχόν στα ιαπωνικά) προέρχεται από το ομηρικό ρήμα νήχω, που σημαίνει κολυμπώ.

* η ελληνική γλώσσα έχει μαθηματική δομή, γιατί οι ελληνικές λέξεις επιτρέπουν την αρμονική και νοηματική απεικόνισή τους

* τα ελληνικά είναι γλώσσα μη οριακή και δέχεται ακόμα και την ηλεκτρονική γλώσσα της προηγμένης τεχνολογίας

και αλλες τέτοιες ουρανομήκεις σαχλαμάρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχόλια συμμετέχει και ο γνωστός, μπαναρισμένος πια, καλικάντζαρος του ιστολογιου, με το νιοστό του ψευδώνυμο -θα τον αναγνωρίσετε σίγουρα!

Καλό σαββατοκύριακο και μακριά από αλιτήριους και συλλαλητήρια!

Advertisement

548 Σχόλια προς “Συλλαλητήρια μεζεδάκια”

 1. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  όπως το συνωμοσιολογικό αριστερά, ότι πριν από το συλλαλητήριο θα γίνει (ή ότι ήδη γίνεται) εκπομπή κυμάτων χαμηλής συχνότητας, προφανώς για να αρρωστήσει μαζικά ο αθηναϊκός πληθυσμός κι έτσι να είναι χαμηλή η προσέλευση.

  Πάντως κάτι μὲ περιτριγυρίζει ὅλη τὴ βδομάδα κι εἶμαι καὶ συναχωμένος.

 2. Πέπε said

  Καλημέρα.

  > > Ποια κανάλια και πώς θα καλύψουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής: Σας φαίνεται γλωσσικά στρωτός ο τίτλος; Εμένα όχι. Βρίσκω ότι πάσχει από το λεγόμενο (δηλαδή, εγώ το λέω έτσι) «σύνδρομο της ξεκάρφωτης γενικής».

  Συμφωνώ, αλλά κι αν διορθωθεί, η πρόταση εξακολουθεί να πάσχει.

  «Ποια και πώς» δεν είναι σωστά ελληνικά. Μπορούμε να ρωτάμε «πού και πώς», «πότε και γιατί», «από πού κι ως πού», όχι όμως «ποιος και ____». Το «και» υπάρχει για να συνδέει πράγματα συντακτικώς όμοια, π.χ. επιρρηματικούς προσδιορισμούς (αιτίας, χρόνου, τόπου, έστω και ποικίλων ειδών), δεν μπορεί όμως να συνδέει το υποκείμενο (ή το αντικείμενο) παρά μόνο με ένα άλλο υποκείμενο ή αντικείμενο αντίστοιχα.

  Το σωστό, που δυστυχώς δεν επιτυγχάνει το ζητούμενο του δημοσιογραφικού ύφους με τις συγκεντρωμένες στην αρχή ερωτήσεις, είναι: «Ποια κανάλια θα καλύψουν… και πώς», όπου στο «και πώς» εννοείται ολόκληρη επανάληψη της πρότασης, δηλ. «…και πώς [θα το καλύψουν {αυτά τα κανάλια}]».

  Από το Λύκειο θυμάμαι να αγανακτώ με θέματα εξετάσεων που ήταν διατυπωμένα μ’ αυτό τον άγαρμπο τρόπο, προκειμένου να χωρέσουν πολλές ερωτήσεις σε ένα θέμα. Δεν ήξερα όλη τη θεωρία της παρατακτικής σύνδεσης που εξηγεί γιατί είναι λάθος, αλλά δε χρειάζεται, το νιώθει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά και μόνο από τη γενική γνώση της γλώσσας του.

 3. Λ said

  Καλημέρα, δεν δεν τα διάβασα ακόμα αλλά να πβ οτι βρίσκω τη λέξη συλλαλητήριο πολύ ωραία. Εγώ κάνω μονολαλητήριο κάθε ώρα και στιγμή

 4. Γς said

  Καλημέρα

  «Εκπομπή κυμάτων χαμηλής συχνότητας στην Αθήνα πριν το συλλαλητήριο»

  Σύμφωνα με το Low Dose Efect

  Σαν δεν ντρέπονται.

  Κι οι άλλοι που διαδίδουν ότι γίνονται δοκιμές εκκένωσης του Μαξίμου με ελικόπτερο.

  Σαν δεν ντρέπονται κι αυτοί

 5. Babis said

  «Στην Αλληγορία του “Σπηλαίου” (514 π.Χ.– 520 π.Χ.) …»

  Το πρώτο που μου χτύπησε στο μάτι είναι η ανάποδη σειρά των χρονολογιών. Κανονικά θα έπρεπε να είναι (520 π.Χ.- 514 π.Χ.).

 6. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  ..το σβήνω για να μην γκουγκλίζεται..

  καλά, εδώ μέσα έχουν τελειοποιηθεί τεχνικές απαράμιλλες 🙂 🙂 🙂
  (συνεχίζω το διάβασμα του άρθρου)

 7. leonicos said

  συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής

  σωστός μεν, υπερευαίσθητος δε

  όντως ο αρειανός θα υποθέσει ότι πρόκειται για την κυριακάτικη Μακεδονία. Αλλά δεν θα ξέρει ούτε τι είναι Μακεδονία.

  Τι κακός είμαι όταν δεν ακούω τον Γς!

 8. leonicos said

  και τον διέδωσε περαιτέρω ο Σαράντος Καργάκος.

  κυκλοφορούν τα ιστορικά του βιβλία μαζικά. άντε να τον μαζέψεις

 9. Λ said

  Η ΕΣΗΕΑ τι είναι;

 10. Καταπληκτικό αυτό με τις χρονολογίες του Πλάτωνα, απ’ όπου και να το πιάσεις…

 11. leonicos said

  Δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια προχειρότητα προσβάλλει όχι μόνο το κοινό τους αλλά και την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και τη μνήμη του Κάρολου Κουν;

  Το επαναλαμβάνω για να μη διαφύγει της προσοχής

  και για να γκουγκκλίζεται

  Γειά σου Γιάννη

 12. leonicos said

  Ένας αγγλισμός που τον κατακρίνουν συχνά διάφοροι είναι το «κλείσε, θα σε πάρω πίσω», που λένε κάποιοι όταν μιλάνε στο τηλέφωνο, επιρροή από το αγγλικό I’ll call you back.

  Και το ‘γράφ’ το κάτω’ Καλά πάμε

 13. leonicos said

  32th-33th, λες και τα αντίστοιχα αριθμητικά είναι Thirty-secondth, thirty-thirdth, αντί για 32nd-33rd που ειναι το κανονικό

  Είσαι γάτα, συμπέθερε! Δε θα το έβλεπα με τίποτα!

  Όπως καταλαβαίνετε ξεσκονίζω τον Νοικοκύρη, μπας και με πάρει υπουργό

 14. leonicos said

  Γατόφιλος, κυνόφιλος (εννοώ τους σκύλους), κατσαριδόφιλος και παν-ζωόφιλος είμαι κι εγώ. αλλά δεν πάω στα Show

 15. Γς said

  13:

  Όπως καταλαβαίνετε ξεσκονίζω τον Νοικοκύρη, μπας και με πάρει υπουργό

  Συγκυβερνήτη στο ελικόπτερο

 16. Γς said

  13:

  >Όπως καταλαβαίνετε ξεσκονίζω [κλπ]

 17. Tah ala tahalasa said

  Καλημέρες. Γέλασα πολύ με τις ημερομηνίες κ το a.
  Αν και οκ, δε μασάει ο μπάρμπα Πλάτωνας έχει ακούσει και πολύ χειρότερα.
  Στο μεταξύ ο καημός των Ελλήνων για το όνομα των Σκοπίων είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Και με ρώτησε και μια φίλη για τον πρωτοκλητο αν ξαφνιάστηκα. Και το σκέφτηκα λίγο. Ξαφνιάστηκα τότε στο Παρίσι μετά τη φυλακή που ήθελε κ το βασιλιά στο αντιστασιακό μπλόκ. Ξαφνιάστηκα με το Καραμανλής η τανκς. Ξαφνιάστηκα με τη συμμετοχή σε κυβέρνηση. Ξαφνιάστηκα με το Σάκη Ρουβά και με την Πέγκυ Ζήνα. Ε κάποτε πρέπει να σταματήσω να ξαφνιαζομαι. Καταντάει ηλίθιο.

 18. leonicos said

  «εκ των ουκ άνευ» το αλάτι στα αλίπαστα

 19. Γς said

  17:

  Με την Αγγελική Κοκαλίτσα του Survivor;

  Ξαφνιάστηκες;

 20. leonicos said

  Γειά σου, Γς με τις αεροπορικές επιδρομές σου

 21. Πέπε said

  > > Μακεδονία της Κυριακής

  Αυτό σκέφτηκε κανείς να το προτείνει ως σύνθετη ονομασία;

 22. Γς said

  18:

  Το άλας του ιστολογίου…

  Ο Λεώ βέβαια

 23. Γς said

  21;

  Δημοκρατία του Ανω Δομίνικου

  Πάει και με το Survivor

 24. leonicos said

  @17

  Λάθος! Συνέχισε, κάτι μπορεί να βγει.

  Εγώ ξαφνιάστηκα με φίλη, πολύ σπουδαία γιατρό, που έγραψε στο FB ότι το kiss προέρχεται από το κυνέω (μέλλων κύσω). Και είναι εξαιρετική γνώστις της γερμανικής και της σουηδικής.

 25. Faltsos said

  «Ποια κανάλια και πώς θα καλύψουν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής»

  Πού το βλέπετε το πρόβλημα; Κάθε βορειοελλαδίτης καταλαβαίνει ότι γίνεται συλλαλητήριο για να ξανακυκλοφορήσει η Κυριακάτικη Μακεδονία, η ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης

 26. leonicos said

  Επιστρε΄φω στον κ. Καλαμπούκα. Έχει πολύ και καλό ψωμί.

  Δεν το λέω ειρωνικά ούτε αρνητικά. Λέει πολλά σωστά αλλά ζητάει άπιαστα πράγματα

 27. Γς said

  Α, μ έπισαν και τα αλυτρωτικά μου:

  http://caktos.blogspot.gr/2016/12/blog-post_5.html

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Το «εκ των ων ουκ άνευ» τώρα που το (ξανα)σκέφτομαι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ισοδύναμο με το «Ικανή Και Αναγκαία Συνθήκη» (ΙΚΑΣ) που χρησιμοποιούμε στα Μαθηματικά όταν έχουμε ισοδύναμες προτάσεις.

 29. Πέπε said

  @28:
  Ίσως αναγκαία μόνον.

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Ο αγγλιστί «πίσω» χρησιμοποιείται πλέον και σε μιαν άλλη έκφραση: πίσω στην πατρίδα. Ακούμε τον Τανιμανίδη στο σαρβάιβορ να λέει π.χ. «Ο Κώστας, πίσω στην Ελλάδα, δουλεύει υδραυλικός».
  Η εισαγωγικομανία έχει επεκταθεί και στις καταφανείς κυριολεξίες:
  http://www.protothema.gr/world/article/756632/apisteuti-skini-sti-vretaniki-vouli-drepomai-vathia-eipe-upourgos-kai-paraitithike-epeidi-argise/
  Ο Βρετανός υπουργός δεν «παραιτήθηκε». Παραιτήθηκε, ασχέτως αν η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή. Στην Ελλάδα «παραιτούνται» οι υπουργοί.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο αγγλισμός, όχι ο αγγλιστί. Λίγο να ξεφύγει από την προσοχή σου ο αλήτης ο κορέκτορας, θα στην κάνει τη δολιοφθορά. 😊

 32. Γιάννης Ιατρού said

  …συμμετέχει και ο γνωστός….καλικάντζαρος του ιστολογίου, με το νιοστό του ψευδώνυμο -θα τον αναγνωρίσετε σίγουρα!
  για το οποίο έχουν εγκαίρως ενημερωθεί (και προσφάτως) οι εδώ μέσα σχολιαστές (το χρησιμοποιεί κυρίως για τα σχόλια σε εφημερίδες κλπ., π.χ. καθημερινή, εφσυν κλπ. αλλά και για να ανεβάζει ηχητικά αποσπάσματα από ραδιοφωνικές εκπομπές στο Mixcloud κλπ. «Οίκος ιδρυθείς τουλάχιστον από το 2014″…. .) 🙂

 33. Πέπε said

  @30:
  Επίσης, «πίσω στα ’80» (back in the ’80s). Ακούγεται συχνά. Και μάλιστα, παρόλο που στα ελληνικά το «πίσω», ως χρονικό, σημαίνει «αργότερα» και όχι «νωρίτερα». Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, το έχω ακούσει μάλλον μόνο σε ιδιώματα και άργησα να καταλάβω τι εννοούσαν, αλλά βγάζει νόημα ως αντίθετο του «μπροστά», π.χ. «μια βδομάδα πιο μπροστά» = μια βδομάδα νωρίτερα, άρα «μια βδομάδα πιο πίσω» = μια βδομάδα αργότερα.

  (Από την άλλη, δε βγάζει και τόσο νόημα αν σκεφτούμε το «από δω και μπρος» που σημαίνει «από τώρα κι ύστερα». Κι αν σκεφτούμε ότι, σε ορισμένα πάλι ιδιώματα, «ύστερα» σημαίνει «προ ολίγου» χάνεται τελείως η μπάλα…)

 34. Καλημέρα

  Συλλαλητήριο για το όνομα…

 35. και φυσικά η μητέρα όλων των γλωσσών φαίνεται αν πλκτρολογήσετε το call σε ελληνικό πληκτρολόγιο θα βγει -ψαλλ- που αποδεικνύει την ελληνική προέλευση της αγγλικής γλώσσας

 36. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως, το σημερινό άρθρο είναι εκ των ων ουκ άνευ, να το πάρει η ευχή. Μπράβο!

 37. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλικάντζαρος εν δράση: https://disqus.com/by/paradopistos/

 38. Πέπε said

  Ντάξει ρε παιδιά, αν ήταν να φάει μπαν από δω για να συλλέγουμε σταγόνα σταγόνα τα σχόλιά του αλλού, …

 39. Faltsos said

  Από το σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ και τον κ. Δούκα

  «τα ελληνικά είναι γλώσσα μη οριακή και δέχεται ακόμα και την ηλεκτρονική γλώσσα της προηγμένης τεχνολογίας»

  Δεν θα ξανασχολιάσω τα αυτονόητα, το κάνει πολύ καλύτερα ο Νικοκύρης και άλλοι εδώ μέσα.

  Αλλά πώς μιλάνε για προηγμένες τεχνολογίες και ηλεκτρονική γλώσσα, άνθρωποι που δεν ξέρουν ή φοβούνται να γράψουν σε υπολογιστή; Έχω 30 χρόνια να δω χειρόγραφες διαφάνειες.

  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/2018-01/seminaria_esiea-doukas.jpg?itok=QyqijUL_

 40. Faltsos said

  39

 41. Λ, ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) ειναι η συντεχνία, που λέτε και στα μέρη σας, των δημοσιογράφων της Αθήνας.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σωστή η κριτική του Μελανσόν. Θα ήθελα πολύ να δω μια αριστερή κυβέρνηση στη Γαλλία με ηγέτη τον Μελανσόν. Πώς λέγεται η κωλοτούμπα στα γαλλικά; 😉

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παιδιά, αν το μπανάρισμα του Βάτμαν σάς δημιουργεί στερητικό σύνδρομο, πέτε το, μην ενδρέπεστε. Να ξανακάνουμε ενδοϊστολογικό δημοψήφισμα με θέμα την επάνοδό του. Ελπίζω βέβαια να μη μας κάνει ναζάκια και μουτράκια. 😊

 44. π2 said

  Υπέροχο το πλατωνικό μεζεδάκι. Ασχέτως της κοτσάνας, να πω ότι έχω δει πολλές φορές σωστές χρονολογίες π.Χ. να αναφέρονται ανάποδα, πρώτα ο μικρότερος (άρα και νεότερος) αριθμός και μετά ο μεγαλύτερος (και παλαιότερος) αριθμός. Η δύναμη της συνήθειας.

 45. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν αντιφάσκει όταν λέει ότι η ελληνική, είναι η γλώσσα των υπολογιστών; Αυτή θα ήταν η φτωχότερη γλώσσα που υπάρχει, αφού βασίζεται σε δύο σύμβολα: το μηδέν και το ένα…

 46. BLOG_OTI_NANAI said

  43: Όχι! Ας μείνει εκεί που είναι. Εγώ πάντως είμαι αθώος, ο Νίκος με παρέσυρε!

 47. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!
  Ειδα τόσο πολλά σχόλια και απόρησα, αλλά μετά κατάλαβα πως είχε οργανωθεί αγωνας πιγκ-πογκ

  2 Είσαι αυστηρός θαρρώ. Είναι τουλάχιστον οικονομική διατύπωση

  25 Ε μα!

  30 Το λέμε και χρονικα, πάλι ως αγγλισμό (πίσω στα 1920)
  33 Με πρόλαβε

  39-40 Ακριβως!

  42 Εκ του ασφαλούς

 48. # 44

  Γιατί ;

  Πιθανόν η ηλικία να είναι αρνητική-ειδικά αν πρόκειται για πνευματική…

 49. ΣΠ said

  25 Εγώ ξαφνιάστηκα με φίλη, πολύ σπουδαία γιατρό, που έγραψε στο FB ότι το kiss προέρχεται από το κυνέω (μέλλων κύσω). Και είναι εξαιρετική γνώστις της γερμανικής και της σουηδικής.

  Μύθος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/18/10words/

 50. spiral architect 🇰🇵 said

  Καλημέρα.
  Η λέξη συλλαλητήριο έχει διπλή ανάγνωση. 😉

 51. Γιάννης Ιατρού said

  50: μερικοί την γράφουν κι έτσι !! 🙂

 52. Γιάννης Ιατρού said

  51: Δεν είναι φωτοσοπιά, ε; (http://www.athensvoice.gr/sylallitirio)

 53. Πέπε said

  @47>2:

  > > Είσαι αυστηρός θαρρώ. Είναι τουλάχιστον οικονομική διατύπωση.

  Οικονομική είναι, δε διαφωνώ σ’ αυτό. Αλλά είναι λάθος. Αυστηρό φαίνεται όταν κάτσεις να το αναλύσεις. Η ανάλυση όμως έρχεται εκ των υστέρων. Πρώτα έρχεται το κλώτσημα, το οποίο βέβαια είναι και υποκειμενικό (άλλες φορές το αισθητήριό μου κλωτσάει σε κάτι που, κατόπιον αναλύσεως, αποδεικνύεται τελικά σωστό, οπότε κακώς κλώτσησα!), και μετά η αντικειμενική ανάλυση.

  Στα ελληνικά λέμε συχνά, επίσης, φράσεις του τύπου «να κανονίσουμε ποιος θα κάτσει πού» (σπανιότερα σε ευθείες ερωτήσεις: «Ποιος θα κάτσει πού;»). Τυπικά, αν το αναλύσεις, κι αυτό είναι λάθος, παρόλο που δεν υπάρχει εδώ η παρατακτική σύνδεση μεταξύ ανόμοιων όπως στο «ποιος και πού». Το συγκεκριμένο όμως είναι καθιερωμένο, μπορεί κανείς να πει ότι είναι συντακτικός ιδιωτισμός αντί του -και τυπικά άμεμπτου- «πού θα κάτσει ο καθένας», και άρα δεν είναι τελικά λάθος.

  Δεν ισχύει το ίδιο για το «ποιος και πού». Αυτό λέγεται όχι επειδή έχει καθιερωθεί κατά σχεδόν συνειδητή υπέρβαση των κανόνων σύνταξης (που υπακούουν στην κοινή λογική κι όχι σε κάποιο απόκρυφο βιβλίο), αλλά απλώς από βιασύνη.

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  Έπεσα επάνω σε ένα τεύχος του «Ιστορία Εικονογραφημένη» (τχ. 449 του 2005) όπου είχαν περάσει σε άρθρο όλες οι ψεκασμένες θεωρίες περί γλώσσας:

 55. Ριβαλντίνιο said

  θέση που έχει ήδη αποδεχτεί εδώ και αρκετά χρόνια για συμφωνία με τη γειτονική χώρα που να προβλέπει σύνθετη ονομασία erga omnes.

  Όταν μια διαπραγμάτευση δεν πετυχαίνει και πάμε σε νέο κύκλο συζητήσεων ξεκινάμε από την αρχή. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο μπουλούκος ο Καραμανλής. Αν ο Τσίπρας πήγε από την αρχή στις συζητήσεις δεχόμενος τον όρο Μακεδονία, σπουδαία διαπραγμάτευση έκανε ! Σαν αυτή του μνημονίου …

 56. leonicos said

  @27 Ο Γς γονυπετής!

  Τι άλλο θα δουν τ’ αφτιά μου!

 57. leonicos said

  @2 Πέπε

  «Ποια και πώς» δεν είναι σωστά ελληνικά. Μπορούμε να ρωτάμε «πού και πώς», «πότε και γιατί», «από πού κι ως πού», όχι όμως «ποιος και ____». Το «και» υπάρχει για να συνδέει πράγματα συντακτικώς όμοια, π.χ. επιρρηματικούς προσδιορισμούς (αιτίας, χρόνου, τόπου, έστω και ποικίλων ειδών), δεν μπορεί όμως να συνδέει το υποκείμενο (ή το αντικείμενο) παρά μόνο με ένα άλλο υποκείμενο ή αντικείμενο αντίστοιχα.

  Αυστηρός, ξαυστηρός, είσαι κι εσύ μεγάλη γάτα.

  Αλλά, εκτός του ΄οικονομικού΄ παίζει και το σχήμα κατά το νοούμενον, το οποίο βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικό και όντως κατά το νοούμενον

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η πρύτανις του Παν/μίου Πατρών (Βενετσιάνα το μικρό της όνομα), βλέπω τυχαία σ΄ένα φεκ, Της πρυτάνιδος ή της πρυτάνεως κάνει;

 59. leonicos said

  @43

  Γιάννη, η προχθεσινή Έλλην που πρότεινε να επιστρέψουμε στην αρχαία προφορά για να ταιτ=ριάζειθ με την ορθογραφία, αυτή δεν πρέπει να είναι;

  Ε, λοιπόν, ναι! Μου λείπει, και νομίζω το έχω ξαναπεί.

  Κοίτα και το 54 του Μπλογκ ότι νάναι! Πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς!

  Εννοώ ότι ο Μπλογκ το ανάρτησε γαι την πλάκα του. Δεν τό ‘χασα ακόμα.

  Δεν τό ‘χασα ακόμα! Και ας το αμφισβητεί ο Γς

 60. Γς said

  λοστ εντ φάουντ

 61. NM said

  Ανατρέχουν πολλοί αρθρογράφοι στον Νικοκύρη για να ανασκευάσουν τις ηλιθιότητες που ακούγονται και γράφονται τελευταία. Αυτό είναι το ευχάριστο. Το δυσάρεστο είναι ότι είναι αναγκασμένοι να ανατρέχουν σχεδόν μόνο σ’ αυτόν, καθώς σπανίζουν αυτοί θεωρούν το ζήτημα αρκετά σοβαρό για ν’ ασχοληθούν.
  Χτες διάβασα και στο Luben ένα άρθρο που λινκάρει -σαν πηγή- στον Σαραντάκο: https://luben.tv/stream/142208

 62. leonicos said

  Αν είναι να γράφει στο στιλ που αποκάλυψε ο Μπλογκ… βεβαίως δεν την/τον θέλω

 63. Spiridione said

  55. Από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ. Υπάρχει αυτό εδώ και πολλά χρόνια, δεν το έβαλε τώρα ο Κοτζιάς 🙂
  https://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/

 64. Καλημέρα!

 65. Alexis said

  Μεζεδάρα ολκής ο Πλάτωνας. Τραγικό βεβαίως να γράφονται αυτά σε Δελτίο Τύπου του Θεάτρου Τέχνης.

 66. Alexis said

  Στην γατοφιλική αφίσα, πέρα από τη λάθος κατάληξη, τι σημαίνει άραγε 32ο-33ο International cat show;
  Ή 32ο θα είναι ή 33ο, δεν γίνεται και τα δύο…

 67. sarant said

  50 Συλλαλητήριο: εκεί που πάνε να λαλήσουνε όλοι μαζί;

  54 Το 2005 είχε παρακμάσει το περιοδικό

  55 Δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση ΚΚαρ.
  Η κυβέρνηση Σαμαρά επίσης είχε κατεπανάληψη επίσημα δεχτεί σύνθετη ονομασία.

  58 Η πρύτανις θα πάει της πρυτάνεως. Αλλά η πρυτάνισσα της πρυτάνισσας είναι μια χαρα.

  61 Δν το είχα δει. Έτσι ειναι.

 68. Νέο Kid said

  Εγώ γιατί νομίζω ότι το «κλείσε.θα σε πάρω πίσω» δεν είναι πρόσφατος,αλλά αρκετά παλιός αγγλισμος ; Και δηλαδή όλοι εσείς οι κατακρίνοντες τι λέτε; Θα σε ξανακαλεσω; Θα σε καλέσω εγώ;

 69. sarant said

  66 Καλά το επισημαίνεις, ήταν και δική μου απορία. Ισως κάνανε και τα δύο μαζί, όπως τα περιοδικά βγάζουν διπλό τεύχος.

  68 Παλιός αγγλισμός είναι και δεν το κατακρίνουμε απαραιτητα μπορεί να το καταγράφουμε.

  Θα σε πάρω εγώ. Στα ελληνικά, το εγώ μπορεί να το παραλείψεις, οπότε αν το βάλεις δίνει έμφαση.

 70. spiral architect 🇰🇵 said

  Διαχρονικός Γιάννης Ιωάννου

 71. spiral architect 🇰🇵 said

  … τίτλος: Τα μυστικά του βαλτού
  (προσοχή στον τονισμό)

 72. Alexis said

  Η δημοσιογράφος-τηλεπαρουσιάστρια κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου μπορεί και να παρακολούθησε το σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ:
  Εδώ στο 0:34:30-0:35:20

 73. Alexis said

  #70: Ε, άμα είναι έτσι, ασ’ τον τρελό στην τρέλα του!
  Ο Αντωνάκης έγινε πρωθυπουργός 20 χρόνια μετά την …μακεδονομαχία του. 🙂

 74. Γιάννης Ιατρού said

  34: Ce Georges 🙂

 75. Avonidas said

  Καλημερα.

  Έτσι που είναι διατυπωμένος ο τίτλος, ο αναγνώστης, έστω και στιγμιαία, θα σκεφτεί ότι το συλλαλητήριο γίνεται «για τη Μακεδονία της Κυριακής», προφανώς καποια κυριακάτικη εφημερίδα

  Αμάν βρε Νικοκύρη, στα πιο απλα σκονταφτεις! Πρόταση για σύνθετη ονομασία είναι: «Μακεδονία της Κυριακής». Τουτέστιν, μια μέρα τη βδομάδα θα τους λεμε Μακεδονία, και την υπόλοιπη Σκόπια ξερωγώ 😋

 76. smerdaleos said

  Τι χρονολογία είναι αυτή; Τότε γράφτηκε η Πολιτεία;

  Χα! Καλημέρα σε όλους

  Είναι σαν τον Ντε Γκολ που χρησιμοποίησε τη Ντελόριαν για να ταξιδέψει το 1707, αλλά είχε τελειώσει το πλουτόνιο και δεν μπορούσε να πάει στο 1740 για να εμποδίσει τον Lowlander/αγγλόφωνο Σκωτσέζο James Thompson να βγάλει το πατριωτικό ποίημα Rule Britannia!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rule,_Britannia!
  https://en.wikipedia.org/wiki/James_Thomson_(poet,_born_1700)

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγώ, Κιντ, παραμένω πιστός στο «ξαναπάρτους και ξαναπάρε με» του Λογοθετίδη.
  Ρίβα, ο Τσίπρας στο θέμα της Μακεδονίας προσπαθεί να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος, δηλαδή ανεδαφικές μαγκιές και ταρζανιές που οδηγούν σε άτακτη υποχώρηση. Η μικτή ονομασία είναι, ρεαλιστικά, εκ των ων ουκ άνευ. 😊
  Και μια και είστε και οι δύο βάζελοι, χρόνια πολλά στην Πανάθα μας! 110 χρονών σήμερα. Έχει ο καιρός γυρίσματα και πάλι με χρόνια με καιρούς… 😉💚

 78. (54) Πώς μπορεί κανείς να είναι τόσο άσχετος ώστε πέραν των άλλων ανοησιών, που ο ανίδεος εύκολα τις χαφτει όταν τις βλέπει και τυπωμένες, να γράφει ότι «όταν οι ξένοι θέλουν να πλάσουν επιστημονικούς όρους, προσφεύγουν στην ελληνική ΚΑΙ ΜΟΝΟ;» Για βιταμίνες, κβάντα, νετρόνια δεν έχει ακούσει ποτέ;

 79. Avonidas said

  Πρόκειται βέβαια για το 32th-33th, λες και τα αντίστοιχα αριθμητικά είναι Thirty-secondth, thirty-thirdth, αντί για 32nd-33rd που ειναι το κανονικό.

  Νικοκύρη, δεν θα το λεγα ακριβώς λάθος, μάλλον ομογενοποιηση των αριθμητικών με βαση τη γενική περίπτωση, όπως λέμε n-th, ‘νιοστός’. Για παράδειγμα, όταν έχεις να συμπληρώσεις έτοιμες φόρμες, συνήθως έχουν γραμμένο το ‘th’. Με τους κειμενογράφους βέβαια είναι ευκολότερο να γινει αυτοματη αντικατάσταση του σωστού επιθέματος.

 80. rogerios said

  Απορία ειλικρινής. Έχει καθιερωθεί πλέον να κάνουμε λόγο για «φυλές» γάτων, σκύλων και ζώων εν γένει: Για λόγους πολιτικής ορθότητας, ίσως: Γιατί μέχρι πρόσφατα συνηθίζαμε να μιλάμε για «φυλές» άνθρώπων και «ράτσες» ζώων.

 81. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Το power point είναι απαραίτητο για μια εισήγηση σε ακροατήριο.
  Εάν όμως το κείμενο είναι μαθηματικό με πολλά μαθηματικά σύμβολα πρέπει να είσαι πολύ επιδέξιος για να το γράψεις.
  Η λύση τότε είναι απλή. Το γράφεις με το χέρι, βάζεις σχέδια και…χρώματα, φωτογραφίζεις τα χειρόγραφα, τα περνάς στον υπολογιστή και είναι έτοιμα προς μετάδοση μέσω προτζέκτορα σε οθόνη ή σε οθόνη τηλεόρασης.
  Εξ άλλου στο #40 αυτό φαίνεται να έκανε ο ομιλητής.

 82. Avonidas said

  Δεν αντιφάσκει όταν λέει ότι η ελληνική, είναι η γλώσσα των υπολογιστών; Αυτή θα ήταν η φτωχότερη γλώσσα που υπάρχει, αφού βασίζεται σε δύο σύμβολα: το μηδέν και το ένα…

  Με την ίδια λογική, τα ελληνικά της Γραμμικής Β’ ειναι πλουσιότερα από εκείνα του Πλάτωνα, καθώς το ελληνικό αλφάβητο έχει μόνο 24 σύμβολα ενώ η Γραμμική Β’ εκατοντάδες.

  Όταν λέμε «γλώσσα υπολογιστών» σπανίως αναφερόμαστε στη γλώσσα μηχανής. Κι αν ακόμη το κάναμε, θα μετράγαμε στοιχειώδεις οδηγίες κι οχι δυαδικά ψηφία.

  Αλλά αυτά ειναι ψιλα γράμματα για τις μπαρούφες που συζητάμε.

 83. Alexis said

  #80: Νομίζω ότι η «φυλή» είναι η επίσημη και επιστημονικά ορθή λέξη από παλιά.
  Εγώ π.χ. θυμάμαι τη «φυλή Χολστάιν» στις αγελάδες από τα φοιτητικά μου χρόνια.
  Η «ράτσα» είναι ο πιο λαϊκός όρος.
  Τώρα, αν τα τελευταία χρόνια για λόγους καθωσπρεπισμού-πολιτικής ορθότητας η «φυλή» τείνει να αντικαταστήσει τη «ράτσα» σε όλες τις χρήσεις και σε όλες τις περιστάσεις, αυτό δεν το ξέρω…

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την ίδια απορία με τον Rogerio την έχω κι εγώ: φυλές γατιών και σκυλιών; Διαμαρτυρήθηκαν τα συμπαθή τετράποδα για τη λέξη ράτσα; Τη θεωρούν υποτιμητική; Ή πρόκειται για πρωτοβουλία καμιάς Μπριτζίτ Μπαρντό;

 85. Άσε που θεωρεί τον Teubner συγγραφέα… Θα μου πείτε, καλλιγραφία στης μαϊμούς τον κ… γυρεύω, αλλά διάβολε, να γράφεις εγκώμια για την ελληνική γλώσσα με βιβλιογραφικές παραπομπές και να μην αναγνωρίζεις ένα τέτοιο όνομα!
  Άσχετο, αλλά σ’ένα βιβλίο που ξεφυλλιζα προηγουμένως είδα ν’αναφέρονται μαζί λογικότατα οι «Λόεμπ, Τόιμπνερ, Μπιντέ». Καλή η ορθογραφική απλούστευση, αλλά εντός ορίων! Τον Μπινέ και τον Μπουρντέλ δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, εκτός αν τους αφήσουμε με λατινικά στοιχεία, αλλά ο ΜπΥντέ τι χρωστάει;

 86. Ριβαλντίνιο said

  @ 77 Γιάννης Κουβάτσος

  Τουλάχιστον ας είναι η σύνθετη ονομασία ενωμένη λέξη. Θα σπαστώ πολύ να τους λένε όλοι οι ξένοι Μακεδόνες σκέτο.
  Εδώ όλοι οι επίσημοι και ανεπίσημοι ομαδικοί μας τίτλοι και τα αθλήματα που έχουμε αναπτύξει :

  Click to access titloi_pao.pdf

 87. Avonidas said

  Καλό σαββατοκύριακο και μακριά από αλιτήριους και συλλαλητήρια!

  Τα συλλαλητήριά μου!

  (σχόλιο του πατέρα μου για τον Μίκη στο συλλαλητήριο: καλά, απο το 1975 το «κι εσύ λαέ βασανισμένε» το τραγουδουσαμε κάπως αλλιώς 😏)

 88. ΣΠ said

  Το taklin είναι αντιδάνειο: tackling -> τάκλιν -> taklin. 🙂

 89. Avonidas said

  Το taklin είναι αντιδάνειο: tackling -> τάκλιν -> taklin.

  Βράστο το taklin, το ofsaint θα μου το εξηγήσει επιτέλους κανείς; 😊

 90. Avonidas said

  Ασε δηλαδή που κάνεις δεν ειπε ακομα το προφανές, ότι ο Μουμτζής είναι νεοφώτιστος οπαδός της φωνητικής ορθογραφίας με λατινογραφή 😉

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να τους κάνουμε το χατήρι. Σλαβομακεδονία η χώρα, σλαβομακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Μια χαρά είναι γι’ αυτούς και για μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση ντράβαλα θα έχουμε στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 92. π2 said

  86: Άντε, μέρα που είναι (και με τα δράματα που έχετε), ας μη σχολιάσω τους τίτλους. Χρόνια σας πολλά.

  Ή μάλλον όχι, είμαι αδύναμος χαρακτήρας: αυτό το «κύπελλο Βίτσι» στο ποδόσφαιρο το 1949 μπορείς να μου το εξηγήσεις; :p

 93. Ριβαλντίνιο said

  @ 92 π2

  Και εσύ να μου εξηγήσεις αυτό 🙂

 94. Tah ala tahalasa said

  Η όλη ιστορία με το συλλαλητήριο και η υπερβολική προβολή του μου έφερε στο μυαλό τη λούφα με τον συνταγματάρχη κατσαμπελα και τον γκέι φαντάρο Μαρλαφέκα
  – εκαναμεν επανάσταση!
  – και σε μας δε λέτε τίποτα;

 95. leonicos said

  Έμπνευση

  συλλαλῶ, συλλαλεῖς, συλλαλεῖ. Ἄλαλα τα χείλη τῶν ἀσεβῶν.

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  82: Σωστό, πάντως νομίζω τέτοιο θα τους αιφνιδίαζε διότι δεν πιστεύω ότι εννοούν γλώσσα στιλ Java κ.λπ. Πιστεύω ότι δεν ξέρουν τι εννοούν. Το λένε επειδή κάπου το άκουσαν.

  67β: Ναι, ήταν σοβαρό περιοδικό παλιά. Το συγκεκριμένο άρθρο στην ύλη του δείχνει ότι δεν υπήρχε σοβαρή αξιολόγηση.

  59: «ο Μπλογκ το ανάρτησε γαι την πλάκα του». Εννοείτε Λεώνικε!

 97. atheofobos said


  Αυτό το camisole, κανονικά camisole de force είναι ο ζουρλομανδύας -που πράγματι σφίγγει πολύ και, μεταφορικά, στραγγαλίζει.

  Κανένας ζουρλομανδύας δεν μπορεί να στραγγαλίσει αυτόν που του τον φόρεσαν και μάλιστα η χρήση του είναι να μην προκαλέσει ο ίδιος κυρίως κακό στον εαυτό του .
  Θα έλεγα λοιπόν ότι η προτιμότερη μετάφραση θα ήταν : ,,απέναντι στην φιλελεύθερη πολιτική που περιορίζει την ελευθερία των λαών….

 98. Κώστα (91), το’χουμε ξαναπεί: πολύ θα μας βόλευε το Σλαβομακεδονίά, αλλά σκοντάφτει σε εσωτερικά προβλήματα των γειτόνων, και συγκεκριμένα στη σημαντικότατη αλβανική τους μειονότητα. Ίσως αυτούς θα τους ικανοποιούσε το αρχαιοπρεπές Ιλλυρομακεδονία, που δεν έχω ακούσει να προταθεί ποτέ,αλλά δεν ξέρω αν θα το χωνευε η επικρατούσα εθνότητα…

 99. Pedis said

  Αυτό δεν είναι το σχόλιο για μεθαύριο Δευτέρα, αλλά επειδή έχει άκρες κιαπάνω μπορεί να γνωρίζει τα μελλούμενα οπότε δικαιούται να χρησιμοποιεί χρόνο αόριστο:

 100. ΚΩΣΤΑΣ said

  98
  Άγγελε, άριστη πρόταση. Πιστεύω δεν το έχει σκεφτεί κανένας από πλευράς μας. Θα είχαμε και τους Αλβανούς αμέριστους συμπαραστάτες.
  Η διπλωματία είναι παρτίδα πόκερ. Ας το κάνουμε την τελευταία στιγμή, άσσος στο μανίκι που λένε. Ο Νικοκύρης έχει πρόσβαση, ας τους ρίξει την ιδέα. Μιλάω σοβαρά και δεν κάνω πλάκα. Νικοκύρη, ρίχτο στον Κοτζιά.

 101. leonicos said

  @76

  Σμέρδη, μάθαμε σήμερα πάλι.

 102. leonicos said

  @96

  Μπλογκ…. δεν είχα αμφιβολία. Το έγραψα έτσι για να είμαι απολύτως σαφής. ¨οτι εγώ δεν έκανα το λάθος. ΟΚ

 103. leonicos said

  ofsaint, of = όπα, saint = σέντσι, δηλαδή δεν έχουμε λεφτά. Πολύ απλό,

  Συν Αθηνά και χείρα κίνει =Η Αθηνά ήταν χήρα κι εκείνη

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 100 ΚΩΣΤΑΣ

  Ή ακόμη καλύτερα τους λέμε να συμφωνήσουν με το Σλαβομακεδονία και αν τους κουνηθούν οι Αλβανοί ερχόμαστε εμείς και οι ΗΠΑνοί και τους σπάμε στο ξύλο με τα ηρωικά ΜΑΤ μας ή τον ηρωικό στρατό μας αν αγριέψουν τα πράγματα.

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  104 Ριβαλντίνιο

  Αυτό όμως θα αναλάβεις να το διαβιβάσεις εσύ στον Κοτζιά. 🙂

 106. Κωνσταντίνα said

  Θέλω να πώ κάτι για την ουρανομήκη μπαγαποντιά που διαιωνίζεται επί 26 χρόνια ότι τάχα ο Ντέ Γκώλ έβαλε το 1963 Veto στην είσοδο της Μ.Βρετανίας λόγω Βρετάνης:

  Και καλά ο πρώτος διδάξας (1992) Αντωνάκης Σαμαράς. Και καλά ο εθνικοαλλοπαρμένος ομοϊδεάτης του Σαράντος Καργκάκος. Και καλά ο γυρολόγος Δουζίνας. Και καλά ο εθνικοβαρεμένο στρατηγός Φραγκοφραγκούλης.

  Αλλά αυτός ο νεοφιλελές Γ. Κουμουτσάκος που είχε στα χέρια του όλες τις επικοινωνιακές δυνατότητες του Υπ.Εξ. πώς κατάφερε να υποστηρίξει δημοσίως τέτοια παλαβομάρα; Αυτό και μόνο δείχνει την ποιότητα των ανθρώπων που μάς κυβερνάνε. Σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα, μιά τέτοιου βεληνεκούς γκάφα, θα ήταν αιτία εξαφάνισης του Κουμουτσάκου από το πολιτικό σκηνικό ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ

  Αλλά φταίει βέβαια και ο κ. Σαραντάκος μαζί με τους τάχα ερευνητές αναγνώστες του, που εδώ και 20 μέρες (από την 1η σχετική ανάρτηση της 15ης Γενάρη 2018) προσπαθούν να πείσουν ότι ο Ντέ Γκώλ ΔΕΝ έθεσε θέμα Βρετάνης, αδυνατώντας να κάνουν το αυτονόητο:

  Να αναρτήσουν το 4σέλιδο VETO του Ντέ Γκώλ (14 Γενάρη 1963), ώστε να πάει ο κάθε κατεργάρης Φραγκοφραγκούλης, Αντωνάκης Σαμαράς, Σαραντοκαργκάκος κλπ στον πάγκο του. Ξεστραβωθείτε χριστιανοί

  ΥΓ: Κι επειδή μπορεί να τσαντιστεί ο κ. Σαραντάκος και να με αποβάλει κι εμένα όπως τόσους άλλους, τον ρωτάω ευθέως: Πώς γίνεται να μάς παραπέμπετε λεπτομερώς στις σελίδες του Σαραντοκαργάκου, στη συνέντευξη του Αντωνάκη στους «Φακέλους», στο δημοσίευμα του «Παρόντος» κλπ. και να μήν έχετε αναρτήσει επί τόσες μέρες το αυθεντικό Veto του Ντέ Γκώλ;

  «Πολυμαθίη νόον έχειν, ού διδάσκει» (Ηράκλειτος): Η ίδια ερώτηση και για τον δαιμόνιο χαρτοπόντικα Μπλόγκοτινάναι που κατάλαβε αμέσως ότι είμαι Σκοπιανή και ακροδεξιά, επειδή φωτογραφίζω τα αναρχικά συνθήματα στους δρόμους του Ζωγράφου

 107. Ριβαλντίνιο said

  @ 105 ΚΩΣΤΑΣ

  Ναι ! 🙂 Και για να τον πείσω θα του πώ ο στρατός μας να είναι διεθνιστικός , δεν θα έχει καθόλου Έλληνες μέσα – εκτός από τους αξιωματικούς που θα διατάζουν – αλλά θα αποτελείται από μουσουλμάνους και μετανάστες ( κυρίως Αλβανούς ) που έχουν κάνει στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα.

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  106
  Όλο σε αποβάλλει ο Σαραντάκος και όλο μέσα είσαι. Μοι προκαλεί κατάπληξιν πάντως που δεν είσαι με τους ελληνόψυχους των συλλαλητηρίων.

 109. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

  Τὸ «of saint» θὰ τὸ μετέφραζα «τοῦ ἁγίου…» καὶ τὸ συπληρώνετε κατὰ βούλησιν. 🙂

  @85.Αγγελος said:
  «…Τον Μπινέ και τον Μπουρντέλ δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, εκτός αν τους αφήσουμε με λατινικά στοιχεία, αλλά ο ΜπΥντέ τι χρωστάει; »

  Χρωστάει τῆς …Μιχαλ ὀρθογραφικῆς ἁπλούστευσης τῶν ξένων ὀνομάτων. 🙂

 110. leonicos said

  @63 Σπυριδιόνε

  Φοβερό ντοκουμέντο!

 111. Ενδιαφέρον πάντως το κείμενο του ΝτεΓκολ, αν και θα προτιμούσα να δω το γαλλικο πρωτότυπο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από γενικές κα σωστοτατες παρατηρήσεις για τον ριζίκα διαφορετικό πρόσανατολισμο του ΗΒ, τελικά η κυρία ενστασή του αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική — που τη δέχτηκε τελικά το ΗΒ γα να μπει το 1973 και που ουσαστικά την εγκατέλειψε αργότερα η ΕΕ!

 112. leonicos said

  Σας παρακαλώ,

  πέστε μου πώς μπορώ κι εγώ ν’ αναρτώ ντοκουμέντα από το ISN να σας ξεστραβώνω πότε πότε. Έχω ιδέες… ούτε ο μέντοράς μου δεν τις φτάνει

  Ακούστηκε ποτέ ότι η η χώρα Ενωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας ν’ άλλαξε το όνομά της; Εδώ δεν το κάνει το βότσαλο, θα το κάνει ο βρἀχος; Αν είναι δυνατόν!

  Κοινώς τη λέμε Αγγλία

 113. leonicos said

  Με είχε πιάσει για λίγο η σπασμοπαγίδα; Γιατί; Είπα κακά λόγια;

 114. Γς said

  >θα σε πάρω πίσω

  «πάρε με, αγάπη μου» -> «απέλ μουά, μον αμούρ»

  «πάρε με, αγάπη μου από πίσω» -> X

  Règle de trois

 115. voulagx said

  #100 Κωστα, οχι και τοσο αριστη ιδεα. Αν αυριο-μεθαυριο οι δυο εθνοτητες παρουν βελουδινο διαζυγιο αλα Τσεχοσλοβακια, οι μεν θα λεγονται Ιλυριοι οι δε Μακεδονες. Τζιφος, φτου κι απ’ την αρχη.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 117. smerdaleos said

  @112, Λεώνικο: Κοινώς τη λέμε Αγγλία
  —-

  Και έτσι συνήθιζαν να λένε το Ηνωμένο Βασίλειο ~ Μεγάλη Βρετανία και οι εθνικοί Άγγλοι. Ο όρος-ομπρέλα «Βρετανός» προωθήθηκε για να ενώσει τους Άγγλους με τους Ουαλούς και τους Σκωτσέζους που συναπάρτισαν το Ηνωμένο Βασίλειο το 1707.

  Ωστόσο, πρόσεξε στις παρακάτω σελίδες τα λόγια του Νέλσωνα (England expects that every man will do his duty) και του πρωθυπουργού του ΗΒ/ΜΒ William Pitt (England has saved herself).

  Κάτω από την εικόνα του, το άρθρο της βικιπαίδειας γράφει (σωστά) ότι ο William Pitt ήταν Prime minister of the United Kingdom:

  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Pitt_the_Younger

  Αλλά ο ίδιος ο Pitt, όταν έμαθε να νέα της Νικής του Νέλσωνα, είπε «England has saved herself».

  https://imgur.com/a/aS0Fu

 118. Spiridione said

  Το σχολιάζει σήμερα ο Γ. Χάρης, ήθελα να το αναφέρω και εγώ.
  Το τραμ με το όνομα «Πόθος»
  http://www.lifo.gr/guide/theater/6242

 119. Γς said

  Λεωφορείο ο Πόθος.

  Τραμ το λέμε τώρα;
  Το διορθώσαμε το streetcar;

  Λίγο αργά, για μας

 120. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Ποιος Σωσύρ;!

  75 Αυτό να μου πεις!

  80-83 Κι εγώ νομίζω ότι είναι ευπρεπισμος, η ράτσα τους φαίνεται χυδαία λέξη

  88 Νεοαντιδάνειο!

  99 Καλά κάνεις και θυμίζεις το στίγμα.

  111 Τη δέχτηκε η Βρετανία την ΚΑΠ αλλα αμέσως μόλις βγήκε η Θάτσερ ζήτησε και πήρε επιστροφές

  118 Η ακρίβεια μάς μαρανε…

 121. BLOG_OTI_NANAI said

  106: Δεν είπα ότι είσαι Σκοπιανός. Είπα ότι απορώ πώς γράφουν συνθήματα στους τοίχους σε τόσο καλά ελληνικά οι ακροδεξιοί από τα Σκόπια.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  108: Κώστα, τι φωνασκείς; Αφού δεν είχε ακόμα ζεστό νερό για μπάνιο 🙂

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί να τα κάνεις τα τρόλια άμα έχεις τη Βούλτεψη

 124. … το επίσημο όνομα
  Ηνωμένο Βασίλειο κτλ.
  υπάρχει από το 1707
  και η αντίθεση του ντε Γκωλ οφειλόταν σε
  πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. …

  …για να διαφοροποιήσει και να προστατέψει με ΠΟΠ
  τα αγροτικά προϊόντα από το δικό του
  Οινωμένο Βασίλειο.

  Έκτοτε και η ετικέτα
  «Καλά κρασά».

 125. … Αυτό το (514a–520a) …
  μελετητές του Πλάτωνα … χρησιμοποιούν …
  όταν θελουν να παραπέμψουν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του πλατωνικού έργου. …

  Το «a» πιθανόν ερμηνεύτηκε ως

  ante Christum, ή
  ante Dominum, ε
  άντε και πΧ.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτή η «ακρίβεια» στη διατύπωση κατέστρεψε και τον «Φύλακα στη σίκαλη». «Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης» ο νέος τίτλος. Έλεος κάπου.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124,125 🙂 🙂
  «Καλά κρασά».
  π.χ. Ρετσοινωμένο Βασι λιάτικο

 128. … 32th-33th …

  A catalectic mistake
  (s)he maketh.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ισχύει αυτό που λέει η Βούλτεψη. Μου το επιβεβαίωσαν δύο ταξιτζήδες και ο υδραυλικός που μου έφτιαξε το καζανάκι. Μου ανέφεραν όμως διαφορετικά ποσά, αλλά όχι τίποτα φοβερές διαφορές. Ο υδραυλικός μάλιστα μου είπε ότι ο μΠάοκ θα μετονομαστεί σε Βαρντάρ Θεσσαλονίκης.

 130. Μαρία said

  Η εκπομπή κυμάτων

 131. 127,
  🙂
  ΠΟΠ κι αυτό!

 132. # 86

  όπου στην δεύτερη σελίδα καμαρώνεις για το κύπελλο 21ης Απριλίου που κέρδισε ο βάζελος το 1968…

  Ο΄πως λέμε μάζευε κι ας είν’ και ρώγες..,.

 133. Avonidas said

  #123, 129. Ααα, εγώ αν δεν τ’ ακούσω από τον Κωνσταντινίδη δεν πιστεύω λέξη! 🙂

 134. Avonidas said

  #130. Εδώ με πιάσαν εμένα στην Πολωνία οι χαμηλές συχνότητες, από την Πέμπτη έχω χαλάσει 10 πακέτα ζεβασόφτ, του θανατά είμαι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ…

 135. Avonidas said

  #129. Άμα το επιβεβαιώσει ο Κωνσταντινίδης, πάντως, να πω στον πατέρα μου να τρέξει να πάρει μακεδονικό χαλβά πριν αδειάσουν τα ράφια, πώς θα κάνει Καθαρή Δευτέρα, ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

 136. # 98, 100

  Υπάρχει και το Παιονία, παλιά ονομασία της περιοχής κι ας τσακώνονται μεταξύ τους ποιοί είναι οι αυθεντικοί απόγονοι των Παι-όνων

 137. Avonidas said

  #136. Με μια μικρή αλλαγή στην ορθογραφία μπορεί να δουλέψει μούρλια 😉

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  135.
  Μερικοί προτιμούν το Μακεδονικό
  εμείς πάλι της Δραπετσώνας -πια δεν έχουμε ζωή- .

  134.Ωχ τα κύματα ε…Τώρα που το λέτε, πρώτη φορά έχω αρρωστήσει τόσο πολύ και για πολύ.
  Εφαρμόζω όμως ομοιοπαθητική, όλο στην οθόνη μπρος έρχομαι,αλλιώς θα μ΄είχε ξεκάνει, το συστήνω. 🙂

 139. Emphyrio said

  #106: Κι’αν δεν πιασει το μπαν (anglisti: ban) μπορει να πιασει το μπανιε (gallisti: https://fr.wikipedia.org/wiki/Bagne). Εχει γυριστει και μια ωραια ταινια για τα μπανιε της Γουϊανας…

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχουμε χαράξει μία εθνική κόκκινη γραμμή. Για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση. Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν ούτε μισόλογα ούτε παλινωδίες, είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη το 2009 ως υποψήφια αρχηγός της ΝΔ… Ακούς Κούλη;

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Για τις ανασκαφές στη Βυλαζόρα δεν έχετε ακούσει ε; Τέξας θα γίνουμε 🙂

 142. Ροδίων said

  Ραντεβού όλοι αύριο στο συλλαλητήριο για να υπερασπιστούμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.

 143. Γιάννης Ιατρού said

  141 ==> 136/137 μαζί με άλλο σχόλιο που το έχει πιάσει η παγίδα (μάλλον από δικό μου λάθος)

  Οι Πέονες αναφέρονται στον Όμηρο ως σύμμαχοι των Τρώων, και εξελληνίζονται κατά την κλασσική και ελληνιστική εποχή.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, σβήσε τα πιασμένα στην φάκα, ευχαριστώ 🙂

 145. spyridos said

  Η Ντόρα σαν υπουργός εξωτερικών δέχτηκε αυτό το διαβατήριο για έγγραφο εισόδου στην Ελλάδα των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  Επομένως με πιά άλλα δεδομένα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

  [url=https://postimg.org/image/giynmk8ff/][img]https://s9.postimg.org/giynmk8ff/Macedonian_passport.jpg[/img][/url]

  Βέβαια αυτό δεν με ενοχλεί τόσο.
  Πολύ χειρότερο είναι ότι η Ντορούλα στην ΟΥΣΙΑ κατάργησε την εγγραφή των παιδιών μας (παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού)
  στα ληξιαρχεία του Υπ. Εξωτερικών μέσω των προξενικών γραφείων.
  Κατάργησε την ΑΥΤΟΜΑΤΗ νομική προστασία των παιδιών μας από το Ελληνικό κράτος ακόμα και σε πολύ απλά ζητ’ηματα.
  Εγινε μεγάλη προσπάθεια να εγγραφούν τα παιδιά μας ΜΟΝΟ σαν πολίτες του κράτους γεννήσεως.

 146. 2, … θεωρία της παρατακτικής σύνδεσης που εξηγεί γιατί είναι λάθος … .

  Κάποια παραπομπή για το συγκεκριμένο σχήμα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 147. Γιάννης Ιατρού said

  146: Απορώ και εξίσταμαι με τα βίδα από το Houston. Τι κάνει η εκεί ομογένεια; 🙂
  A Lecture by Dr. William J. Neidinger in Houston, Texas

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά αύριο στο Σύνταγμα, κρατώντας χάρτινο κύπελο με εσπρεσάκι στο ένα χέρι και με το κινητό στο άλλο, έτοιμοι για την τέλεια σέλφι. Αθάνατες ελληνικές παραδόσεις.

 149. cronopiusa said

  Ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Τεμπονέρα στον Τίτο

 150. Avonidas said

  Το όνομα της Ιαπωνίας (Νιχόν στα ιαπωνικά) προέρχεται από το ομηρικό ρήμα νήχω, που σημαίνει κολυμπώ.

  Στα Ιαπωνικά, η Ιαπωνία είναι Νιπόν, 日本

 151. Avonidas said

  #149. Εμένα τώρα γιατί αυτή η εικόνα με το «φίδι» μου φέρνει κάτι άλλο στο μυαλό; 😉

 152. Avonidas said

  σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αφροδίτης Τζιαντζή στην ΕφΣυν […]

  Νικοκύρη, το ρεπορτάζ αναφέρει όμως μια ανακρίβεια σχετικά με το άρθρο σου, μάλλον αθέλητα βέβαια:

  Στην ανάρτησή του για το περιεχόμενο των σεμιναρίων, ο Νίκος Σαραντάκος ανασκευάζει ισχυρισμούς, όπως ότι «ο δίσκος της Φαιστού είναι προπομπός της σύγχρονης τυπογραφίας», λέγοντας «η άποψη αυτή περισσότερη σχέση έχει με την αγυρτεία παρά με την επιστήμη, για την οποία ο Δίσκος της Φαιστού δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί».

  Αυτό που ανασκευάζεις, βέβαια, είναι ότι η γραφή του δίσκου της Φαιστού είναι ελληνική. Το ότι ο δίσκος έχει κατασκευαστεί με κινητά τυπογραφικά στοιχεία το έχω ακούσει από σοβαρούς ερευνητές, κι αν αληθεύει τότε πράγματι πρόκειται για πρώιμο δείγμα τυπογραφίας που μοιάζει με την σύγχρονη, από τον Γουτεμβέργιο και δώθε.

 153. Avonidas said

  #152. Τώρα είδα ότι έχεις σχολιάσει ο ίδιος ακριβώς αυτό στο άρθρο της Εφ.Συν.

 154. Σπυρίδο, τι είναι πάλι αυτό; Αν κάποιος Έλληνας του εξωτερικού θελήσει να δηλώσει τη γέννηση του παιδιου στο προξενείο, δεν γίνεται; Αντί να του πούνε κι ευχαριστώ, αν είναι αγόρι, που θα μπορούσε να το πάρουν φαντάρο! Τι άλλαξε επί Ντόρας;

 155. cronopiusa said

 156. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα βάλατε με τον Δούκα αλλά μια καλή κουβέντα για τον «Κίμων Γιουνγκ» δεν είπατε 🙂

 157. Avonidas said

  #152. Παρατηρώ ακόμη πλήρη σύγχυση της κας Τζιαντζή σχετικά με το τι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού:

  Χωρίς να ξέρω γλωσσολογία, αναρωτιέμαι γιατί όλες οι άλλες γλώσσες που δέχεται ο υπολογιστής να μην έχουν και αυτές ηλεκτρονική ή μαθηματική δομή ή ό,τι άλλο.

  Μόνο στα εργαλεία του προγράμματος Word μέτρησα πάνω από 180 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ τους δεκάδες παραλλαγές της Αγγλικής, της Γαλλικής, των Ισπανικών, τρία τουλάχιστον είδη σερβικής και σλαβομακεδονικά.

  Ομως, μόνο η Ελληνική, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ξέρει τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί.

  Εδώ γίνεται σύγχυση ανάμεσα στις γλώσσες προγραμματισμού (που μπορεί να ερμηνεύσει ένας υπολογιστής ως οδηγίες) και στις φυσικές γλώσσες (που μπορεί να τις επεξεργαστεί επιφανειακά ως κείμενο). Πρόκειται για τελείως διαφορετικές έννοιες που απλώς περιγράφονται με την ίδια λέξη. Βεβαίως, οι επιστήμονες των υπολογιστών ερεύνησαν και συνεχίζουν να ερευνούν έντονα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποτε φυσικές γλώσσες (ή τεχνητές ανθρώπινες γλώσσες, όπως η Εσπεράντο) σαν γλώσσες προγραμματισμού ανωτέρου επιπέδου — αλλά γι’ αυτό απαιτούνται πολύ ευέλικτα προγράμματα διερμηνίας (διερμηνείς) και ίσως τεχνητή νοημοσύνη.

  Η κα Τζιαντζή ως δημοσιογράφος δεν είναι βεβαίως υποχρεωμένη να γνωρίζει πληροφορική, αλλά γι’ αυτό ακριβώς θα περίμενα να έχει ρωτήσει και κανέναν πιο ειδικό αντί να αραδιάσει την προσωπική της άποψη για το θέμα.

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δύο πράγματα υπάρχουν παντού: ένας μύθος και γελοία φασιστοειδή.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://amp.cnn.gr/news/ellada/story/116156/epithesi-sto-spiti-toy-miki-theodoraki&ved=2ahUKEwjJmY2vpIrZAhVDVywKHc71DLwQFjADegQIEBAB&usg=AOvVaw3LxH-o2a_W-7I-5alimj8N&ampcf=1

 160. Πέπε said

  @146:
  Παραπομπή για το ότι η παρατακτική σύνδεση συνδέει όμοια;

  Μα είναι στοιχειώδες. Δεν ξέρω πού το έχω διαβάσει, είναι σαν να ζητάς παραπομπή για το 1+1=2. Δοκίμασε οποιαδήποτε πρότσαη ή ευρύτερο συντακτικό σχήμα με «και», «ή», «αλλά», και θα δεις ότι πάντοτε συνδέει δύο υποκείμενα του ίδιου ρήματος, ή δύο αντικείμενα του ίδιου ρήματος, ή δύο κύριες προτάσεις, ή δύο δευτερεύουσες ίδιου είδους που εξαρτώνται από την ίδια κύρια, κλπ.. Αυτό σημαίνει παρατακτική σύνδεση, παρατάσσω όμοια πράγματα, δεν υποτάσσω το ένα στο άλλο όπως με την υποτακτική σύνδεση.

 161. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  144 Είπα κι εγώ, ποιος είναι αυτός

  150 Αυτό το ιδεόγραμμα προφέρεται και Νιπόν και Νιχόν -ή κάτι τέτοιο

  157 «και» η κυρία Τζ.

 162. spiral architect 🇰🇵 said

  Ο τελευταίος είμαι εγώ, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα και με διαφορετικό στο τηλέφωνο:

  – Να συνεννοηθώ και θα σας πάρω πίσω.
  – Θα μας παρεξηγήσουν, αφήστε τους αγγλισμούς!

  Τουλάχιστον το καταλαβαίνουν. 😉

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  Υπάρχει παρουσίαση ή κριτική της διάλεξης του Δούκα από άλλη εφημερίδα ή δημοσιογράφο;

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όλοι αύριο στο συλλαλητήριο οργανωμένοι και συντεταγμένοι να βροντοφωνάξουμε σε όλους τους ανθρώπους της Γής, ΚΑΛΗ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΞ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ.

 165. 147,
  Πρόκειται για γεγονότα ανοιχτά των Βυλαζορών,
  που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία της ομογένειας! 🙂

  Υπάρχει πάντως Greater Macedonia Baptist Church στο Χιούστον

  αλλά, τι τα ψάχνεις, υπάρχει και

 166. Γς said

  159:

  Και μόλις γύρισα από μια ταβέρνα που φάγαμε στην Αγια Τριάδα της Ραφήνας με τη δικιά μου και την κόρη μου.

  Και το φρικιό η κόρη μου άρχισε να λέει για τα εθνίκια και για τον Μίκη. Πόσο ψεύτης είναι και τι μέσον έβαλε να πάρει το βραβείο … Στάλιν.

  -Λένιν. Της λέω.

  Και γυρίσαμε και στην εκκλησία απέναντι είχε μια ομιλία για τα Σκόπια.

  Και ρώτησα αν έχουν θέση στα πούλμαν αύριο για το Σύνταγμα.

  Αμάν πια!

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  125: 🙂

 168. Faltsos said

  152

  «πράγματι πρόκειται για πρώιμο δείγμα τυπογραφίας που μοιάζει με την σύγχρονη, από τον Γουτεμβέργιο και δώθε»

  Πίστευα ότι η επανάσταση που έφερε η τυπογραφία έγκειται στην εύκολη μαζική αναπαραγωγή γραπτών κειμένων, σε αντίθεση με την ως τότε χρονοβόρα αντιγραφή από καλλιγράφους. Δεν καταλαβαίνω πώς συσχετίζεται ο δίσκος της Φαιστού;

  ο δίσκος έχει κατασκευαστεί με κινητά τυπογραφικά στοιχεία

  Ομοίως δεν καταλαβαίνω την υπόθεση για χρήση κινητών τυπογραφικών στοιχείων. Ίσως εννοούν σφραγίδες με τις οποίες «τυπώθηκαν» τα σύμβολα στον πήλινο δίσκο. Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά η χρήση σφραγίδων προηγήθηκε κατά πολύ του Γουτεμβέργιου και οπωσδήποτε δεν ήταν άγνωστη στους μινωίτες

  Φυσικά συμφωνούμε στην ουσία ότι κανένα στοιχείο δεν συνδέει το δίσκο της Φαιστού με την ελληνική γλώσσα.

 169. Γς said

  Λάθος φωτό

 170. Γς said

  169 -> 166

  164:

  Ρε Λάμπρο έγραψες

  δια της [μπιπ] σου…

 171. Μαρία said

 172. Γς said

  171:

  Δε νεξτ πληζ!

 173. spyridos said

  154

  Εκλεισε τα περισσότερα προξενεία στην ΕΕ και αλλού. Μόνο εκεί μπορούσε να δηλωθεί (σε κάποιες περιπτώσεις έβαλε προξενικές υπηρεσίες σε πρεσβεία) η γέννηση.
  Μείωσε το χρόνο (που μπορεί να δηλωθεί το παιδί) από 12 μήνες σε 90 ημέρες και έβαλε και επιπλέον εμπόδια που πριν δεν υπήρχαν.

  Στην πράξη για όλη την Ολλανδία υπάρχει πλέον το προξενικό γραφείο της πρεσβείας στη Χάγη (αφότου έκλεισε το γενικό προξενείο) το οποίο δουλεύει με ραντεβού.
  Τα ραντεβού είναι περίπου στο 6μηνο μετά το τηλεφώνημα. Οπως καταλαβαίνεις οι 90 ημέρες έχουν πλέον περάσει και δεν μπορεί να δηλωθεί το παιδί.
  Μετά πρέπει με ειδική διαδικασία μέσω ειρηνοδικίου να εγγραφεί στο ειδικό ληξιαρχείο του ΥΠΕΞ ατην Αθήνα. Το 90% των Ελλήνων εδώ είναι από Θράκη και Μακεδονία.
  Φυσικά δεν τα γράφουν πλέον.
  Και έχει γεμίσει και νεολαία πλέον. Μπήκα το προηγούμενο Σάββατο σε μεγάλο (υπερμοντέρνο εσπρέσο μπαρ) καφέ στην Ουτρέχτη και γύρω γύρω άκουγα Ελληνικά.
  Ηλικιακά όλοι θα αποκτήσουν παιδιά τα επόμενα χρόνια αφού απόκτησαν και δουλειά. Από 100 Ελληνόπουλα το χρόνο στην ηλικία 0-1 (στα στατιστικά του Ολλανδικού ΥΠΕΣ) ήταν ήδη σε κάποιε εκατοντάδες πέρυσι.

  Φίλος με το ένα παιδί του 2006 και γραμμένο κανονικά στο Ελληνικό ληξιαρχείο δεν έγραψε το δεύτερο (γεν. 2008) μετά από προσπάθειες που έκανε.
  Τον ρώτησα τελευταία και μου είπε. «Δεν πάνε να γαμηθούν μου έφυγαν τα λεφτά κι ο χρόνος και πάλι δεν το έγραψαν.
  Καλύτερα, να μην πάει και φαντάρος» Ο φίλος αυτός είνα Αθηναίος. Τι θα κάνουν οι Θρακιώτες δηλαδή?
  Η κατάσταη στο μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας είναι η ίδια. Μονο σε 3-4 μεγάλες πόλεις να είναι καλύτερα.

  Να εδώ πχ
  http://www.griechisches-konsulat-stuttgart.de/Page59.html

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή δεν έμαθα πολλά γράμματα και δεν γνωρίζω γεωγραφία, μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μου δείξει που πέφτει η Μακεδονία στον πλανήτη Γή;

  http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5031126/h-gh-apo-to-mpalkoni-toy-kronoy-mesa-apo-ton-fako-ths-nasa/

  Σε δέκα χρόνια που η ειδική τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχεί στην ζωή μας ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός και περίεργος, όταν θα μπεί και η γενική τεχνητή νοημοσύνη θα έχει πολύ πλάκα το μακεδονικό. 🙂

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  158: Α, εθνικιστές λέγονται; Γιατί ξέρω κάποιον που είναι υπερήφανος για όσα πέτυχαν τα παιδιά του και αισθάνθηκε μίσος όταν άγνωστοι δολοφόνησαν τη γυναίκα του.

 176. Avonidas said

  #168. Πίστευα ότι η επανάσταση που έφερε η τυπογραφία έγκειται στην εύκολη μαζική αναπαραγωγή γραπτών κειμένων, σε αντίθεση με την ως τότε χρονοβόρα αντιγραφή από καλλιγράφους. Δεν καταλαβαίνω πώς συσχετίζεται ο δίσκος της Φαιστού;

  Η καινοτομία του Γουτεμβέργιου (στη Δύση, γιατί στην Κίνα υπήρχε από αιώνες) έγκειται στη χρήση κινητών τυπογραφικών στοιχείων που επιτρέπουν τη γρήγορη στοιχειοθεσία ΚΑΙ αναπαραγωγή κειμένων. Η τυπογραφία στερεότυπων εικόνων και κειμένων, π.χ. με τη μορφή χαρακτικών «αρνητικών» που αποτυπώνονταν σε μια επιφάνεια, υπήρχε από πριν στην Ευρώπη.

  Ομοίως δεν καταλαβαίνω την υπόθεση για χρήση κινητών τυπογραφικών στοιχείων. Ίσως εννοούν σφραγίδες με τις οποίες «τυπώθηκαν» τα σύμβολα στον πήλινο δίσκο. Αυτό φαίνεται λογικό, αλλά η χρήση σφραγίδων προηγήθηκε κατά πολύ του Γουτεμβέργιου και οπωσδήποτε δεν ήταν άγνωστη στους μινωίτες

  Ο δίσκος της Φαιστού αποτελείται από τυποποιημένα σύμβολα που έχουν αποτυπωθεί στην επιφάνειά του, κι όχι σχεδιαστεί π.χ. με γραφίδα ένα-ένα. ΑΝ πρόκειται για συλλαβογραφή, τότε ασφαλώς έχουμε την ιδέα της στοιχειοθεσίας ενός κειμένου, ακριβώς όπως με την πρέσσα του Γουτεμβέργιου.

  Συμφωνώ ότι η κατασκευή έγινε μάλλον χρησιμοποιώντας σφραγίδες, και βεβαίως οι σφραγίδες ήταν γνωστές στους μινωίτες, αλλά αυτό δεν μειώνει την καινοτομία του ότι χρησιμοποιήθηκαν σφραγίδες όχι για να επικυρώσουν ή να διακοσμήσουν, αλλά για να συνθέσουν ένα ολόκληρο κείμενο. Το ότι σε μας φαίνεται προφανές δεν σημαίνει ότι ήταν και για τους δημιουργούς του.

 177. Avonidas said

  Σε δέκα χρόνια που η ειδική τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχεί στην ζωή μας ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός και περίεργος

  Για την ώρα κυριαρχεί η φυσική βλακεία, και μοιάζει να μη την κουνάει τίποτα :-/

 178. Ριβαλντίνιο said

  @ 132 gpointofview

  Ο ένας με το Βίτσι, ο άλλος με το 1968. Οι δικές σας ομάδες μόνο αντιστασιακούς είχαν ! Θές να σου ξαναβάλω τις χρήματα που έπαιρνε ο ΠΑΟΚ το ’71 , που ήταν περισσότερα από αυτά που έπαιρνε ο ΠΑΟ ενώ είχε φτάσει στον τελικό του Πρωταθλητριών ;

  ________________________________
  Ωραίος ο Μίκης. Και με τον Μεταξά ήταν δίκαιος, και στον Τίτο τα είχε πεί και θα πάει και στην συγκέντρωση αύριο.

 179. Πέπε said

  @176:
  > > Η τυπογραφία στερεότυπων εικόνων και κειμένων, π.χ. με τη μορφή χαρακτικών «αρνητικών» που αποτυπώνονταν σε μια επιφάνεια, …

  Τι είπες τώρα! Ανατρίχιασα, συνειδητοποιώντας [ότι δεν είχα ποτέ μου αναρωτηθεί] τι σημαίνει η τόσο τετριμμένη λέξη στερεότυπο!

 180. Γιάννης Κουβάτσος said

  158: Δεν είναι εθνικισμός το να νιώθεις υπερήφανος για τις επιτυχίες ανθρώπων, με τους οποίους ανήκεις στην ίδια κοινότητα. Δεν είναι εθνικισμός να χαίρεσαι για το Νόμπελ του Ελύτη ή να πανηγυρίζεις για το Γιούρο του 2004. Εθνικισμός είναι να χρησιμοποιείς αυτές τις επιτυχίες για να υποτιμήσεις άλλους λαούς. Εθνικισμός είναι να αποκαλείς κρατίδιο τη Fyrom και να χαλάς τον κόσμο αν αποκαλέσουν έτσι το δικό σου κράτος οι Αμερικάνοι π.χ. Εθνικισμός είναι να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τη μετατροπή της χώρας σου σε προτεκτοράτο και να θέλεις να βαφτίσεις όπως γουστάρεις ένα ξένο κράτος.

 181. Γς said

  178:

  >Ωραίος ο Μίκης. Και με τον Μεταξά ήταν δίκαιος

  Ναι και ήταν και 11 χρονών

 182. ΚΩΣΤΑΣ said

  178 > και θα πάει και στην συγκέντρωση αύριο.

  Πολύ τον υποβιβάζεις τον Μίκη, Ριβαλντίνιε! Τι θα πει θα πάει. Πρωτόκλητος είναι, ο κύριος ομιλητής και θα πάνε να τον ακούσουν οι άλλοι. 🙂

 183. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 184. Theo said

  Για τον δίσκο της Φαιστού η σημερινή Καθημερινή έχει αποσπάσματα από συνέντευξη του Γκ. Όουενς που ισχυρίζεται πως έχει διαβάσει πάνω από το 50% και υπονοεί πως είναι (μινωικά) ελληνικά:

  Με τη δουλειά που έκανε ο Μάικλ Βέντρις, ο οποίος αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β και βρήκε ότι πρόκειται για ελληνική (μυκηναϊκή) γλώσσα πέντε αιώνες πριν από τον Όμηρο, μπορούμε να διαβάζουμε τη μινωική Γραμμική Α, τα λεγόμενα μινωικά “κρητικά ιερογλυφικά”, αλλά και τον Δίσκο της Φαιστού. Διότι όλα αυτά είναι για μένα μινωική γραφή που καταγράφει τη μινωική γλώσσα.

 185. Tah ala tahalasa said

  Καφε και παξιμαδακι θα βγάλω σε λίγο. Τόση είναι η στεναχώρια μου.

 186. Θρασύμαχος said

  ## 58 & 67δ΄: επίσης η πρυτάνα – της πρυτάνας

 187. Θρασύμαχος said

  Έχει από καιρό προταθεί η ιδεώδης λύση αλλά τα σκοτεινά συμφέροντα την κρύβουν: McEdonia! Οι γείτονες θα ικανοποιηθούν επειδή προφέρεται ακριβώς όπως το σημερινό τους, οι δικοί μας επειδή ετυμολογείται χωρίς ιστορικές αναγωγές. Επίσης θα ευνοήσει τον τουρισμό τους καθώς θα συρρεύσουν όσοι ηδονιστές πάρουν τοις μετρητοίς τη νέα ετυμολογία, ενώ θα υπάρξει και χορηγία από γνωστή διεθνή αλυσίδα εστίασης. Μόνος κίνδυνος τυχόν αντιρρήσεις της Σκωτίας, όμως δεν είναι ακόμη ανεξάρτητη οπότε δεν διαθέτει δικαίωμα βέτο.

 188. ΚΩΣΤΑΣ said

  185
  «ΛΕΒΕΝΤΗΣ’ . Τι μου θυμίζει! Δεκαετία 1980. Ο Κούβελας στήνει τον πρώτο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο αείμνηστος Νίκων Αρκουδέας με τα ΜΑΤ γκρεμίζει την κεραία στο Σέιχ Σου. Εμείς αντίσταση, να προστατέψουμε τον γενικό γραμματέα του δήμου Μανούση από την επ’ αυτοφόρω σύλληψη. Τα μεγάφωνα σε όλη τη Θεσσαλονίκη … λεβέντης ε ε ε εροβόλαγε – με την Δημητριάδη νομίζω. Μετά από λίγα χρόνια ο Μανούσης καναλάρχης και εφοπλιστής. Τι πρόβατα ήμασταν! Από τότε, κατά βάση, ανήκω μόνο στον εαυτό μου και ιδεολογικά αναρχικός με δεξιά κουλτούρα! 🙂

 189. # 178

  Ρίβα στόχω ξαναπεί, στα παιδάκια θα λες παραμυθάκια από τα κιτάπια σου, εγώ τάχω ζήσει.

  Ξέρεις πόσα έπαιξαν στο καζίνο οι χουνταίοι που συνόδευαν τον ΠΑΟ τις 15 μέρες που ήτανε στην Αγγλία για να προετοιμασθεί για το παιχνίδι με την Εβερτον ; Οσο για τον Παντελάκη τι να πεις ρε θλιβερέ ; Ο μόνος που αντιστάθηκε στην χούντα για δυο χρόνια κι έμεινε ο Κούδας στον ΠΑΟΚ

 190. ΣΠ said

  161
  150 Αυτό το ιδεόγραμμα προφέρεται και Νιπόν και Νιχόν -ή κάτι τέτοιο

  Πράγματι
  https://el.forvo.com/word/%E6%97%A5%E6%9C%AC/#ja

 191. Μαρία said

  184
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/20/haikalis/#comment-248422

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  186. και πρυταναριό όλοι/ες μαζί 🙂

 193. ΓιώργοςΜ said

  176 Από όσα μπορώ να καταλάβω από την εικόνα, και χωρίς να έχω μελετήσει το θέμα, μάλλον δε μπορούμε να πούμε για στοιχειοθέτηση κειμένου. Στοιχειοθέτηση σημαίνει δημιουργία κειμένου με πολλά αντίγραφα των γραμμάτων (ή συλλαβών) σε λέξεις και τη δημιουργία κειμένου.
  Μάλλον για την πρώτη «γραφομηχανή» μιλάμε, όπου υπάρχει μία σφραγίδα για κάθε γράμμα/συλλαβή και χρησιμοποιείται αντι για τη χάραξη ή το σχεδιασμό των συμβόλων.
  Δεν είναι και λίγο, ούτε υποβαθμίζει την ανακάλυψη. Ίσα-ίσα, για μένα τουλάχιστον είναι πολύ ενδιαφέρουσα:
  Η τυπογραφία ήρθε μετά από μακραίωνη χρήση του χειρογράφου, και μία από τις επαναστατικές της καινοτομίες ήταν ο διαχωρισμός των γραμμάτων, που η καλλιγραφία ένωνε σε σύνολα. Δεν έγινε άμεσα ή εύκολα αποδεκτό αυτό. Όταν όμως έγινε, ακολούθησε η επανάσταση από την εύκολη διάδοση της γνώσης, ακολούθησε κάποια στιγμή και η γραφομηχανή, το τέλεξ, οι κώδικες ASCII, οι υπολογιστές, και η επόμενη μεγάλη επανάσταση, το διαδίκτυο όπως το ζούμε.
  Στην περίπτωση του δισκου, έχουμε σύμβολα-σφραγίδες που χρησιμοποιούνται ίσως για λόγους αισθητικής (ομοιομορφίας) ή ταχύτητας. Ενδεχομένως, αν είχαν αναπτυχθεί άλλα μέσα γραφής και υπήρχε επιφάνεια αντίστοιχη με το χαρτί ή την περγαμηνή, να είχαμε άλλη εξέλιξη-τη «γραφομηχανή» (με ή χωρίς εισαγωγικά) να προηγείται του βιβλίου.
  Τροφή για σκέψη… (αγγλισμός, αλλά μ’ αρέσει!)

 194. Theo said

  @191:
  Ευχαριστώ, Μαρία.
  Αλλά τώρα ο Δρ Όουενς δεν μιλά στο ΤΕΙ Κοζάνης αλλά στο ΕΚΤ του ΕΙΕ!
  (βλ. http://www.ekt.gr/el/news/21443)

 195. Theo said

  @193:
  Η τυπογραφία ήρθε μετά από μακραίωνη χρήση του χειρογράφου, και μία από τις επαναστατικές της καινοτομίες ήταν ο διαχωρισμός των γραμμάτων, που η καλλιγραφία ένωνε σε σύνολα

  Λάθος!
  Οι εκδόσεις των ελληνικών βιβλίων από το 1476 μέχρι τα τέλη του 18ου διατηρούσαν τα περισσότερα συμπλέγματα των καλλιγράφων. Πχ. για να τυπωθεί το Μέγα Ετυμολογικόν του 1499 χρειάστηκαν πέντε χρόνια και μια κάσα με 370 πείπου χαρακτήρες και βραχυγραφίες ή συμπλέγματα (ligatures).

  Η δε περίφημη γραμματοσειρά Grecs du roiτου Βασιλικού Τυπογραφείου της Γαλλίας σχεδιάστηκε το 1541 κατά μίμηση της γραφής του σύγχρονού της καλλιγράφου Άγγελου Βεργίκιου.

  Στην αρχή και τα λατινικά έντυπα μιμούνταν τη γραφή των καλλιγράφων, με τη διαφορά πως οι ligatures ήταν πολύ λιγότερες, κοντά στις 30. Έτσι, υπήρξαν λιγότερες αντιδράσεις όταν καταργήθηκαν οι περισσότερες (κάτι λίγες, όπως το fi, έχουν διατηρηθεί και στην τυπογραφία).
  Τα δε ελληνικά βιβλία κάποτε αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με την εποχή τους και την πραγματικότητα των λατινόγλωσσων, αλλά άργησαν σημαντικά..

 196. Avonidas said

  #193. Το χαρτί έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς εύκολα να αποτυπώσεις πιέζοντας τη στοιχειοθετημένη σελίδα, σχηματίζοντας ένα εκμαγείο με τα τυπογραφικά στοιχεία και περνώντας τα με μελάνη. Στην περγαμηνή νομίζω δεν μπορεί να γίνει αυτό (λόγω του τρόπου που διαχέεται το μελάνι), αλλά κι αν ακόμα μπορούσε να γίνει είναι τελείως ασύμφορο οικονομικά, γιατί η περγαμηνή είναι ακριβή.

  Όσο για το δίσκο της Φαιστού: δεν ξέρουμε αν ήταν μοναδικός ή είχαν παραχθεί πολλά αντίτυπα και απλώς αυτό διασώθηκε. Αν καταφέρουμε να τον διαβάσουμε, θα είναι σίγουρα ευκολότερο να αποφασίσουμε. Πάντως, είναι σίγουρα εφικτό να διατάξεις τις σφραγίδες σε ένα εκμαγείο και να αποτυπώσεις όλα μαζί τα σύμβολα στην επιφάνεια του δίσκου, αλλά φυσικά δεν έχουμε λόγο να υποθέσουμε ότι έγινε πράγματι έτσι.

 197. leonicos said

  Για τον Δίσκο της Φαιστού

  Δεν έχει διαβαστεί, όπως δεν έχει διαβαστεί και ο πέλεκυς τους αρκαλοχωρίου και άλλα κείμενα διότι είναι γραμμένος σε κρητικά ιερογλυφικά (πικτογραφήματα) και όχι στη Γραμμική Α που θα μπορούσαμε τουλάχιστον να ξέρουμε πως προφέρεται (αν ισχύει ότι η Γραμμική Β διατήρησε τη φωνολογία της Γραμμικής Α). Τα πικτογραφήματα είναι σημασιογραφική και όχι λογογραφική γραφή, και αυτό σημαίνει ότι καμιά φορά μπορούμε να υποθέσουμε τι λένε, τι σημαίνουν,, χωρίς να μπορούμε να πούμε πώς εκφέρεται και σε ποια γλώσσα ανήκει. Ούτε αυτόμως συμβαίνει στο Δίσκο της Φαιστού.

  είναι γραμμένος ελικοειδώς και όχι σα αράδες όπως οι οπινακίδες της γραμμικής Α. Αυτές της Β ε’΄ιχαν και γραμμές ανάμεσα στις αράδες.

  Εί κατασκευασμένος όντως με προκατασκευασμένα στοιχεία, το ίδιο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές, αλλά η συνεχής ελικοειδής γραμμή είναι με κάτι αιχμηρό. Έχει επίσης και κάθετες γραμμούλες, δηλαδή το ‘κείμενο’ χωρίζεταισε νότητες. Η κανονικότητα στην απόσταση των στοιχείων και το κάποιο μικρό στρίμωγμα στο κέντρο σημαίνει ότι είχε κατασκευαστεί πολύ φροντισμένα και προγραμματισμένα για ειδικό σκοπό. επίσης υπάρχει κάποια περίεργη αντιστοιχία μεταξύ των δύο όψεων.

  Αυτά ξέρω και αμαρτίαν ουκ έχω

  Έβγαλα κι εγώ μια θεωρία, ότι μπορεί να είναι υποβοηθητικό για ψαλμωδία. Αλλά τίποτα δεν εξηγεί την ελικοειδή διάταξη. Δεν υπάρχει τέτοιο μνημείοο διεθνὠς

  Αμαρτίαν έχει μόνο ο Γς

 198. Avonidas said

  #195. Βεβαίως και διατηρούνται ακόμα τα ligatures, ακόμα και στην ηλεκτρονική στοιχειοθεσία. Οι open type γραμματοσειρές τα ενσωματώνουν άνετα, το LaTeX (που είναι το πρότυπο στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις) τα δημιουργεί αυτόματα από το plaintext, ενώ και οι πιο σύγχρονες εκδόσεις κειμενογράφων αλλάζουν καθώς πληκτρολογείς, π.χ., το «fl» στο αντίστοιχο σύμπλεγμα.

 199. Avonidas said

  #197. Αλλά τίποτα δεν εξηγεί την ελικοειδή διάταξη

  Αυτό δεν το καταλαβαίνω, Λεώνικε. Όταν γράφεις πάνω σε δίσκο, τι πιο φυσιολογικό από το να γράψεις ελικοειδώς; Και οι δίσκοι γραμμοφώνου και οι οπτικοί δίσκοι με τον ίδιο τρόπο γράφονται.

 200. Μαρία said

  194
  Στον τίτλο της Καθημερινής του φάγανε το 49%.

 201. Avonidas said

  #184. Για τον δίσκο της Φαιστού η σημερινή Καθημερινή έχει αποσπάσματα από συνέντευξη του Γκ. Όουενς που ισχυρίζεται πως έχει διαβάσει πάνω από το 50% και υπονοεί πως είναι (μινωικά) ελληνικά:Για τον δίσκο της Φαιστού η σημερινή Καθημερινή έχει αποσπάσματα από συνέντευξη του Γκ. Όουενς που ισχυρίζεται πως έχει διαβάσει πάνω από το 50% και υπονοεί πως είναι (μινωικά) ελληνικά

  Το πρόβλημα είναι, αν αυτή η ανάγνωση βασίζεται μόνο στο κείμενο του δίσκου τότε μπορεί κανείς να διαβάσει σχεδόν ό,τι θέλει, χωρίς κάποιον τρόπο να ελεγχθεί αν έχει δίκιο. Κι ο Τζον Ντη είχε «διαβάσει» τα αιγυπτιακά ιδεογράμματα 3 αιώνες πριν αποκρυπτογραφήσει ο Σαμπολιόν τη Στήλη της Ροζέτας, και βεβαίως η ερμηνεία του ήταν άρες μάρες κουκουνάρες.

 202. Avonidas said

  #201. Ουπς, συγγνώμη για το διπλότυπο…

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Mogofongo
  ‏@konstevel
  2 Φεβ
  Γράφει ο Κοττάκης σήμερα στην Εστία: «Ο Κώστας Καραμανλής,με το να δεχτεί σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία στο Βουκουρέστι,από εκεί που είμαστε με την πλάτη στον τοίχο,βρεθήκαμε καβάλα στο άλογο».

 204. Πέπε said

  @195, 198:

  > > Οι εκδόσεις των ελληνικών βιβλίων από το 1476 μέχρι τα τέλη του 18ου διατηρούσαν τα περισσότερα συμπλέγματα των καλλιγράφων. Πχ. για να τυπωθεί το Μέγα Ετυμολογικόν του 1499 χρειάστηκαν πέντε χρόνια και μια κάσα με 370 πείπου χαρακτήρες και βραχυγραφίες ή συμπλέγματα (ligatures).

  Όχι ακριβώς, το βρίσκω λιγάκι υπερβολικό. Κοιτώντας τα παλαίτυπα των δύο λινκ, στο Ευαγγέλιο του 1550 βλέπω μεν όντως πάμπολλα συμπλέγματα των δύο ή τριών γραμμάτων, μαζί με τους τόνους και τα πνεύματα (που προφανώς θα έβγαιναν σε κάθε πιθανό συνδυασμό), και ακόμη αρκετά συμπλέγματα περισσότρων γραμμάτων έως και ολόκληρων λέξεων (ούτος, αυτού, περί). Το Ετυμολογικόν είναι λίγο μικρή η φτγρ και δεν το βλέπω τόσο καλά. Πάντως μεταγενέστερα, το 1700 λ.χ., αυτά είχαν περιριστεί. Κρατούσαν και πάλι πολλά συμπλέγματα δύο ή τριών γραμμάτων, αλλά μέχρις εκεί.

  Αξιοπαρατήρητο πάντως ότι το μόνο βυζαντινό καλλιγραφικό σύμπλεγμα που οριακά διατηρείται έως σήμερα, το ΟΥ των μπισκότων Παπαδοπούλου, δε βλέπω να το χρησιμοποιούν ως αυτοτελές στοιχείο.

  Από την άλλη, τα κεφαλαία είναι εντελώς ξεχωριστά. Ούτε καν ΟΥ ή ΣΤ (που είναι το προτελευταίο που είχε επιβιώσει).

  Όσο για τις λατινικές γραμματοσειρές, εκεί πρυτανεύει άλλη λογική. Εξ αρχής δεν μιμούνται το χειρόγραφο, και βασικά ξεχωρίζουν τα γράμματα. Το ότι ένωναν τα fi, ff, ffi, fl, ffl, st, sp και μερικά ακόμη, και είχαν κάποια ειδικά συμπλέγματα όπως το & (et), ήταν μάλλον η εξαίρεση, το κάτι παραπάνω, έτσι για το μερακλήκι, ενώ στα ελληνικά ήταν ο κανόνας.

  (Έχω δει και φωνήεντα με περισπωμένη που δηλώνει το ακόλουθο n, π.χ. ᾶ=an, ή από χειρόγραφα το θυμάμαι αυτό; Πάντως μάλλον από κει προέρχονται τα ένρινα φωνήεντα των Πορτογαλικών που γράφονται με περισπωμένη.)

 205. ΓιώργοςΜ said

  195 Ίσως φάνηκε να εννοώ πως η απλούστευση έγινε εν μια νυκτί, δεν είπα αυτό.
  Ακριβώς αυτό είχα στο νου μου, το γεγονός δηλαδή της αργής και σταδιακής προσαρμογής-απλούστευσης των συμπλεγμάτων, που ήταν αδιανόητη στην αρχή της τυπογραφίας. Ειδικά, τα τυπογραφικά στοιχεία του Λαόνικου και του Αλέξανδρου για τα οποία έτυχε να μάθω, είχαν 1200-1300 διαφορετικούς χαρακτήρες, για να καταλήξουμε στους (καμμιά εκατονπενηνταριά; τους υπολόγισα τις προάλλες, ξέχασα τον αριθμό) σημερινούς.
  Μια διαδικασία που θα παρέκαμπτε την τόσο μεγάλη εξέλιξη της γραφής σε τέχνη, όπως η (τελείως αυθαίρετη) υπόθεση στο τέλος του 193, ίσως ν’ αξίζει τον κόπο να τη φιλοσοφήσει κανεις σε μια ουχρονία 🙂 Αν είχαμε δηλαδή έναν απλό τρόπο μηχανικής αναπαραγωγής του γραπτού λόγου με λίγα σύμβολα από ξαρχής, αντί να επιστρέψουμε εκεί μετά από αιώνες αντίστροφης πορείας, από τα συμπλέγματα και τις βραχυγραφίες στα μονά γράμματα.

  196 Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν περισσότερα αντίστοιχα ευρήματα, αλλά αν υπήρξαν περισσότερες από μία σφραγίδες για το ίδιο σύμβολο είναι μάλλον εφικτό να φανεί από την ανάλυση των αρχαιολόγων (μικροδιαφορές μεταξύ των ίδιων συμβόλων). Αν υπάρχουν, και το κείμενο στοιχειοθετήθηκε σε μία μήτρα στο σύνολό του και μετά τυπώθηκε, τότε έχουμε τυπογραφία. Αν κάποιος είχε τις ξερωγώ 20-25 σφραγίδες και τις χρησιμοποιούσε τη μία μετά την άλλη, έχουμε μια πρωτόγονη γραφομηχανή. Θα δείξει, περιμένω με ενδιαφέρον να δω την ομιλία στο ΕΙΕ, ίσως να ειπωθεί κάτι.

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 207. Πέπε said

  [204 συν.]

  Γενικά, στα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία βλέπουμε μια συνέχεια μόνο στα κεφαλαία. Τα πεζά από τότε μέχρι τώρα αναπροσανατολίστηκαν εντελώς. Αντίθετα τα λατινικά στοιχεία ήταν εξαρχής στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθούν και τώρα (την οποία ακολουθούν και τα κυριλλικά, και την πληριάζουν και τα ελληνικά αλλά κρατώντας μια απόσταση στα πεζά).

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  180: Ε, ναι, τέλος πάντων γιατί αυτά τα ευκολάκια των δύο γραμμών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έχουν κουράσει (δεν αναφέρομαι καθόλου στην Έφη, απλά το έχω δει πολλές φορές). Φυσικά και δεν είναι τόσο απλό πράγμα ο εθνικισμός να τον περιγράψεις γι’ αυτό ανέφερα και το παράδειγμα που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

  Προσωπικά συμφωνώ με το συλλαλητήριο 100% όχι βεβαίως με την έννοια ότι «εμείς πρέπει να δώσουμε ό,τι όνομα θέλουμε σε άλλους λαούς», αλλά με την έννοια ότι «το θέμα με αφορά και με ενδιαφέρει». Ξέρω ανθρώπους που θα πάνε με αυτό το σκετπικό και πολύ καλά θα κάνουν. Τους λαϊκούς καθοδηγητές που είναι με τον λαό μόνο όταν αυτός αποφασίζει όσα τους βολεύουν, ο λαός συχνά τους ξερνάει.

  Βεβαίως, είναι εκνευριστικό ότι οι οπαδοί του ΝΑΙ και τα κανάλια που έθαψαν το συλλαλητήριο στην Θεσ/νίκη, να το βρίσκουν ευκαιρία για αντιπολίτευση. Από την άλλη, η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο συλλαλητήριο αποτελεί φτηνή δικαιολογία. Διότι, αν βγάλουμε μια φωτογραφία από το κοινοβούλιο, θα τους δούμε μέσα σε αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κυβερνάει ο Ιωαννίδης και ο Παπαδόπουλος. Όπως όλοι πάνε να «φάνε» στην πλάτη του κόσμου, έτσι και τα κανάλια, οι χρυσαυγίτες και αντίστοιχα και οι σκοπιανοί ακροδεξιοί που πέταξαν μπογιές στον Θεοδωράκη.

 209. ΚΑΒ said

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-megas-alexandros-einai-polyethnikos

  Από το άρθρο του κ. Κοροβέση:

  Ή για τη σφαγή στη Γάζα; 10.000 άντρες θανατώθηκαν και όλα τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν σκλάβοι.
  Ο κυβερνήτης της, Βάτης, πιάστηκε αιχμάλωτος. Του τρύπησαν τους αστραγάλους, τον έδεσαν σε ένα άρμα και τον γύρισαν ζωντανό γύρω από την πόλη μέχρι να ξεψυχήσει.

  Γα την Γάζα ο κ. Κοροβέσης δεν αναφέρει τι προηγήθηκε. Πάντα η μισή αλήθεια, αυτή που μας βολεύει.

  Θα ήθελα όμως να μάθω σχετικά με τον Βάτη. Όσοι πιστοί…

 210. Μαρία said

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  209: 🙂 Λέμε εμείς για τον Δούκα, και η Εφημερίδα των Συντακτών φιλοξενεί άνθρωπο που λέει ότι «Βαφτιστήκαμε [Έλληνες] μετά την Επανάσταση του 1821«!
  Ρε σε τι κόσμο ζούμε που μας περιτριγυρίζουν ψεκασμένοι από αριστερά και δεξιά;…

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  209.Απλουστευτικά: περίπτωση Βάτι, στίγμα για τη μεγαλοσύνη του Μεγάλου.Ο Αρριανός το καμουφλάρει.Θα βάλει η Μαρία φαντάζομαι τα λίνκια. Δες στη Βίκη «Πολιορκία της Γάζας»

 213. Tah ala tahalasa said

  Γς

  Δεν είχα προσέξει το πρωινό σου σχόλιο. Δυστυχώς δε βλέπω σερβαιβορ. Αλλά αμα τη λένε κοκκαλιτσα ναι ξαφνιαζομαι. Ξαφνιαζομαι ευχάριστα δλδ γιατί μου θύμισε το » γειά σου κοκκαλω». Τραγούδησε κι αυτή πρωτοκλητο;

  Κωνσταντίνα
  » Και να με αποβάλλει κι εμένα όπως και τόσους άλλους..»
  Ποιους άλλους; Αν έχω καταλάβει καλά μόνο εσένα αποβάλλει. Αν δεν έχω καταλάβει καλά εντάξει δεν είναι και η πρώτη φορά.

 214. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  184 Θα αποφανθεί και η διεθνης επιστημονική κοινότητα

  209 Ε, κι ο Κοροβέσης δεν είναι και κανένας μελετητής περιωπής.

 215. Γς said

  210:

  Γελοιογραφία για γέλια. Για να γελάσουμε. Και πως να γελάσουμε;
  Ιδιον του χαρακτήρος μας ο αυτοσαρκαζμός.
  Ενίοτε θεραπεύει.

  Δε νεξτ πληζ!

 216. Γς said

  213:

  Ούτε εγώ βλέπω σερβάιβορ.
  Ενας φίλος μου έστειλε ένα εμέλι για να προσέξω το μπούστο της. Οτι άν έμενε λέει, θα πεθαίναμε στα γέλια και στο γάλα. Κι άλλες τέτοιες αηδίες.

 217. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και μια επιστολή απ’ τα παλιά.

  http://www.zougla.gr/politiki/article/epistoli-tou-kapetan-nikiforou-tou-elas-gia-tin-makedonia

 218. BLOG_OTI_NANAI said

  209: Να πούμε βεβαίως ότι ο Κοροβέσης αν και το κατηγορεί, αντιλαμβάνεται και αυτός ιδεολογικά την ιστορία: http://www.efsyn.gr/arthro/pos-grafetai-i-istoria. Υβρίζει τους Ουκρανούς, όμως ξέρει ότι τους ξεκλήρισαν οι Σοβιετικοί και δεν το αναφέρει καν… Ταυτόχρονα τα εκατομμύρια νεκρών Ουκρανών και άλλων πολλών ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ δεν εμποδίζουν τον Κορεβέση να είναι υπερήφανος για τους Σοβιετικούς. Την ίδια στιγμή όμως, γεγονότα πριν από ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, του φέρνουν αποστροφή για την ιστορία του…Αλεξάνδρου.

  Η Γάζα προτίμησε να μείνει σύμμαχος με τους Πέρσες (ο Βάτης μάλλον ήταν Πέρσης), και αρνήθηκε να δώσει στον Αλέξανδρο τις προμήθειες που είχε ανάγκη. Πάντως μου κάνει εντύπωση που τον απασχολεί ο Βάτης εξίσου με την σκληρή στάση του Αλεξάνδρου απέναντι στα γυναικόπαιδα που σκλαβώθηκαν.
  Η περιγραφή του εξευτελισμού Βάτη δεν αναφέρεται από όλους τους ιστορικούς. Όπως βλέπω την μεταφέρει ο Κούρτιος Ρούφος. Είναι ασφαλώς αντιγραφή της φιλολογικής εικόνας Έκτορα-Αχιλλέα η οποία όμως μάλλον αποδοκιμάζεται από τον Όμηρο (Χ,395). Οπότε γιατί να θέλει να την επαναλάβει ο Αλέξανδρος ο οποίος άλλωστε είχε συμπεριφερθεί καλά σε γενναίους ηγέτες (ΙΕΕ 4,104).

 219. Yannis said

  Τελευταία έγινε της μόδας η αναφορά στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία ρυθμίστηκαν τα σύνορα της Βαλκανικής.
  Έρριξα μια ματιά στο κείμενο της συνθήκης. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ο τελευταίος όρος στο άρθρο V:
  «Il est formellement entendu que la Bulgarie se déciste, dès maintenard, de toute prétention sur l’ile de Créte.»
  (Περίπου: Είναι επίσημα κατανοητό ότι η Βουλγαρία αποποιείται, από δω και στο εξής, κάθε αξίωση στη νήσο Κρήτη.)

  Ξέρει κάποιος τι είδους αξιώσεις είχε η Βουλγαρία για την Κρήτη, πριν το 1913;

 220. Μαρία said

 221. Νίκος Κ. said

  Η καλή μέρα από τη νύχτα φαίνεται: Σάλπαραν οι Χανιώτες που θα πάνε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Στις φωτογραφίες βλέπουμε καμιά εικοσαριά νοματαίους μπροστά από ένα άδειο καράβι. Ο πρόεδρος της συντονιστικής(;) ισχυρίζεται πως αναχώρησαν περίπου 350 με 400 άτομα. Μάλλον θα είχαν τρέξει να … τρουπώσουν στο καράβι κι έχασαν τη φωτογράφηση. Καλώς να τους δεχτείτε.
  http://www.zarpanews.gr/%CF%83%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85/

 222. Γς said

  219:

  Η Κρήτη σύμφωνα με τη Συνθήκη Λονδίνου (1913) είχε παραχωρηθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε όλους τους νικητές του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
  Και στην Βουλγαρία.

 223. cronopiusa said

 224. Γς said

  221:

  >Σάλπαραν οι Χανιώτες που θα πάνε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

  Εφτασαν κι οι Αιγυπτιώτες

 225. Νίκος Κ. said

  221 (συνέχεια). Το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως αναχώρησαν από όλη την Κρήτη περίπου 1000 άτομα για το συλλαλητήριο, έχοντας κι αυτό την ίδια φωτογραφία με τους (περίπου) 20 Χανιώτες
  http://www.protothema.gr/greece/article/757419/anahorisan-oi-kritikoi-gia-to-sullalitirio-tis-athinas-video/
  Προσοχή, θα πνιγείτε στους Κρητικούς

 226. Λεύκιππος said

  218 Σοβαρά τώρα πιάσαμε το ψυχογράφημα του Αλέξανδρου και βγάζουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Υπόψην, είμαστε στο 2018

 227. Yannis said

  222: Ευχαριστώ, Γς!

 228. Λεύκιππος said

  220 Την γελοιογραφία την είδαμε από το 70 σχόλιο και την κατανοήσαμε από τότε. Μην βαρύνουμε τον ιστό που έπιασε ήδη τα 225 σχόλια….

 229. sarant said

  219-222 Λογική εξηγηση.

  225 Αραία αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα.

 230. Μαρία said

  225
  Τα άρματα ευλόγησε ο Ψαραντώνης.
  Το βίντεο θα προβάλλεται στις γιγαντοοθόνες που θα είναι στημένες στο Σύνταγμα.
  http://www.ekriti.gr/kriti-irakleio-kritika-kai-alla/omada-kritikon-ekane-gyrisma-ston-tafo-toy-kazantzaki-gia#sthash.or7c9eaF.dpbs

 231. leonicos said

  @199 Αλλά τίποτα δεν εξηγεί την ελικοειδή διάταξη

  Αβονίδα μου

  εννοώ ότι τίποτα δεν εξηγεί γιατί επιλέχτηκε ο δίσκος και όχι η πλάκα, όπως όλα τα άλλα έγγγραφα

 232. Yannis said

  229 (219, 222): Ναι, η διατύπωση ήταν σαφής στη συνθήκη του Λονδίνου:
  «IV. His Majesty the Emperor of the Ottomans declares that he cedes to their Majesties the Allied Sovereigns the island of Crete and that he renounces in their favour all rights of sovereignty and all other rights which he possessed in that island.»

  221, 225: Από το Ηράκλειο πρέπει να είναι η προηγούμενη (της Θεσσαλονίκης) δεκάδα. Δεν ξέρω αν θα έχουν άλογα αυτή τη φορά.

 233. rogerios said

  @219, 222: Όπως ορθότατα επισημάνθηκε από τον Γς, η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταβίβασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κρήτης (ή, μάλλον, ό,τι απέμενε από αυτά) συλλήβδην στους νικητές της.
  Η ιστορία της βουλγαρικής παραίτησης είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα, μια και ήδη από την εποχή της Συνθήκης του Λονδίνου οι υπόλοιπες σύμμαχες δυνάμεις του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου είχαν ντε φάκτο αναγνωρίσει την ελληνική κυριαρχία στην Κρήτη και την ένωση του νησιού με το Βασίλειο της Ελλάδας. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η (ηττημένη πλέον) Βουλγαρία αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα αυτή. Παρόμοια συμφωνία συνάφθηκε λίγες ημέρες αργότερα στο Βελιγράδι μεταξύ του Ελ. Βενιζέλου και του Σέρβου ομολόγου του, του Νίκολα Πάσιτς (το κείμενο είχε πανομοιότυπη διατύπωση με εκείνη του άρθρου 5 in fine της Συνθήκης του Βουκουρεστίου το 1913). Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βασιλείου του Μαυροβουνίου. Δεν πιστεύω να δούμε καμιά μέρα τους Μαυροβούνιους να διεκδικούν τα Ζωνιανά! 🙂

 234. Yannis said

  233 (τέλος): 🙂

 235. Γς said

  233:

  >Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βασιλείου του Μαυροβουνίου. Δεν πιστεύω να δούμε καμιά μέρα τους Μαυροβούνιους να διεκδικούν τα Ζωνιανά!

  Ούτε και με τους Σκοπιανούς, που ήταν τότε μέρος των νικητών [Σερβίας].
  Αλλά μη τους βάζουμε ιδέες. Είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι τον Μινώταυρο!

 236. rogerios said

  @ 235: Μα, δεν υπήρχε κάποιο κυρίαρχο κράτος που να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του Λονδίνου, ώστε να απαιτείται σύναψη συμφωνίας με αυτό (κατά τα λοιπά και με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες του δημόσιου διεθνούς δικαίου περί διαδοχής κρατών η ΠΓΔΜ μια χαρά δεσμεύεται από τη συμφωνία Βενιζέλου-Πάσιτς).

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  230. Αυτοί θα φύγανε από το Ηράκλειο (μαζί με το μουλάρι άραγε;) .

  233 τέλος . Χαχα κι ένα επί πλέον δίκιο το έχεις γιατί μετά την επανάσταση του 1897 και τη σύμβαση της Χαλέπας, προτάθηκε μεταξύ των άλλων κι ένας Μαυροβούνιος από τις προστάτιδες δυνάμεις για Διοικητής του νησιού αλλά δε φτούρησε γιατί εισακούστηκε η πρόταση της Ρωσίας για τον πρίγκιπα Γεώργιο. Παλιό αμανάτι λοιπόν.

 238. Pedis said

  # 229 – 225 Αραία αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα.

  μην μου πεις ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στις μεθόδους μέτρησης του πλήθους από τα ελληνικά χόαξιζ; (με τρακοσα τοις εκατό έξω την προηγούμενη φορά, τώρα δεν μπορούν παρά να βελτιωθούν.)

 239. Γς said

  237:

  Το καημένο το μουλάρι…

  Και τι να σκέφτεται άραγε, όταν τους ακούει στο «Πότε θα κάνει ξαστεριά»;:

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Το να κυβερνάς σημαίνει να προβλέπεις»
  επιλογή του Λουδοβίκου και του Κολμπέρ να ζητήσουν τη χαρτογράφηση της Μεσογείου.
  https://www.amna.gr/macedonia/article/227226/Theories-sunomosias-trion-aionon-gia-tin-autokratoria-tis-Anatolis-brikan-apantiseis-apo-to-APTh

 241. Γιάννης Ιατρού said

  184: Theo,
  197: Λεώ
  (και άλλα σχετικά με τον δίσκο της Φαιστού σχόλια)

  Η απάντηση (Νοε. 2014) του καθ. John G. Younger ( Professor of Classics and Academic Director of Jewish Studies at the University of Kansas) στον Gareth Owens για τον Δίσκο της Φαιστού, όταν αυτός είχε φτάσει (κατά τα λεγόμενά του) στο 90% στην φωνητική «ανάγνωση» (όχι μετάφραση/περιεχόμενο, μόνο ακουστικά) του δίσκου.

  Τώρα ο Owens λέει πως αύξησε το ποσοστό κι από 90% έφτασε στο 99%. Θα ακούσουν την φωνητική απόδοση και τα επιχειρήματά του όσοι παρευρεθούν στις 7/2 στο ΕΙΕ ή διαδικτυακά… 🙂
  Κρατήστε πάντως μικρό καλάθι.

 242. Μαρία said

  Με μικρότερη από την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση των Κρητικών που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Περίπου 350 άτομα επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και περίπου 400 από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά. http://www.efsyn.gr/arthro/peripoy-800-atoma-apo-tin-kriti-sto-syllalitirio

 243. Γς said

  Απ το ΦΒ. Γράφει ένας:

  «Τους έχω γραμμένους στα @@ μου τους ΧΑ και θα πάω! Για να σφίξουν και μερικοί κώλοι, που νομίζουν οτι είναι ψώλοι και μπορούν να τα μαμήσουν όλα»

  Πω-πω

 244. Γς said

  Καλά, εγώ ήμουν που το έγραψα αυτό σε μια ανάρτηση του Δημήτρη Αλικάκου στο ΦΒ.

  Και τα συζητούσαμε πριν λίγο με τον αδελφό μου στο τλφ.

  Και κατάλαβα ότι πρέπει να είμαστε βαρεμένη οικογένεια γενικώς.

  Με τούτα και με τα άλλα φτάσαμε και στην πιο «σημαντική μέρα της ζωής του»:

  Με αφορμή το συλλαλητήριο, το Μακεδονικό κι εκείνο το δάκρυ του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία, που είναι Ελληνική και τέτοια.

  Ηταν το 1975. Φοιτητής στην Εκόλ Σουπεριέρ ντ Ελεκτρισιτέ όταν ήρθε ο Καραμανλής μετά από ένα χρόνο αφότου είχε επιστρέψει στην Ελλάδα με το αεροπλάνο του Ζισκάρ ντ Εσταίν κλπ κλπ.

  -Και μια φίλη μου, Γιάννη με πήρε και πήγαμε στον Αγιο Στέφανο. Παρακολουθήσαμε την λειτουργία. Ημασταν πολύ κοντά του, όταν σηκώθηκε και μίλησε.

  «Σας ευχαριστώ που πέρασα μαζί σας τόσα χρόνια. Σας ευχαριστώ επίσης που ..»

  -Κι εκεί σταμάτησε και τα μάτια του δάκρυσαν. Πήγε να συνεχίσει αλλά δεν πρόλαβε.
  Τα βιτρώ της εκκλησίας άρχισαν να τρέμουν από το «Σε γνωρίζω από την κόψη» του εκκλησιάσματος.

  Κάθε φορά που το θυμάμαι δακρύζω. Γιάννη. Ηταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου.

  Σταμάτησε. Σαν να έκλαιγε. Δεν του μίλησα. Τι να του πω; Και πως να το πω; Δεν ήθελα να καταλάβει ότι κι εγώ …

  Στιγμές. Σαν αυτήν, σαν το βράδυ που έπεσε η χούντα, σαν σαν σαν. Φαίνεται ότι τις χρειαζόμαστε. Εστω και ψεύτικες

 245. spatholouro said

  Σημερινός μεζές από τους επικρατούντες τοιούτους και επισήμως (αντιγραφομένους δε από όλα τα Μέσα και άρα διαδιδομένους εις το κοινόν…):

  «Ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν χρονικά και εδαφικά, αναλόγως των επικρατούντων κυκλοφοριακών συνθηκών.»
  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=76955&Itemid=2039&lang=

 246. spiral architect 🇰🇵 said

  Άμα το’χεις στο συντακτικό ….

 247. Γς said

  Φτου!
  Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
  Κι η πρωινή γλυκόζη 456 mg% !
  Θα τα φιξάρω και τα ξαναλέμε [κάποτε;]

 248. π2 said

  Για τον δίσκο της Φαιστού αξίζει να διαβαστεί το άρθρο στο οποίο υπάρχει παραπομπή στο σχ. 241.

 249. cronopiusa said

  Μάνος Στεφανίδης ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΉ ΜΑΣ Γιατί δεν θα πάω στο Συλλαλητήριο

  Ο Κωνσταντίνος Καβάφης δεν θα πάει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

  Καλή σας μέρα.

 250. π2 said

  Δεν βρίσκω με πρόχειρο ψάξιμο τα επίσημα στοιχεία της δημοσκόπησης του ΠαΜακ για λογαριασμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά μου φαίνεται λίγο πονηρή η διατύπωσης (όπως τουλάχιστον αυτή αναπαράγεται στον διαδικτυακό τύπο):

  Ποια λύση θα αποδεχόσασταν για την ΠΓΔΜ;
  α) σύνθετη ονομασία,
  β) χωρίς τον όρο Μακεδονία.

  Δεν το λες και ουδέτερη διατύπωση. Αν βρει κανείς το πλήρες ερώτημα, ας μου πει.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  249: Π2
  Κι εδώ άλλες δύο σχετικές κριτικές/απαντήσεις (1. των T. G. Palaima & R. M. Armstrong, University of Texas at Austin και 2.του Brent Davis, University of Melbourne) στους ισχυρισμούς του Owens (του 2014 κι αυτές).

 252. π2 said

  252: Ευχαριστώ. Αυτά τα είχα διαβάσει τότε, το του 241 όχι.

 253. Πέπε said

  @230 κ.ά.:

  Ως Αθηναίος που κατοικεί μόνιμα στην Κρήτη εδώ και περίπου τριάμισι χρόνια, έχω να πω ότι αυτές οι εικόνες με «αποβάσεις» κρητίκαρων, που ντύνονται σαν να είναι κάποιο είδος ειδικών δυνάμεων, με μούσια, κατσούνες και τα ρούχα από το χορευτικό, μου φαίνεται εντελώς αστεία. Όχι πως δεν κυκλοφορούν μούσια και κατσούνες, ακόμη και άνθρωποι με παραδοσιακή φορεσιά ενίοτε, στην πραγματική Κρήτη. Και νατήδες επίσης (αν και εδώ στα μέρη όπου κινούμαι δεν τους συναντάς πολύ), καθώς και κανονικοί λεβέντες που δεν είναι νταήδες. Αλλά παρά τον πυρήνα αληθείας, η εξαγόμενη εικόνα είναι 100% φολκλόρ.

 254. Εδώ το πρωτοσέλιδο της ημέρας. Με προσοχή! https://pbs.twimg.com/media/DVLOKsfWkAAL6KQ.jpg

 255. 241, 252 Ευχαριστούμε πολύ! Μικρό καλάθι κρατώ κι εγώ, συν τοις άλλοις γιατί δεν έχω πειστεί ακόμα ότι πρόκειται για επιγραφή και όχι, π.χ., παιχνίδι, άσε που μου έχει κολλήσει η ιδέα ότι είναι πλαστός ο δίσκος 🙂 Θυμάμαι την εποχή που διάβαζα το βιβλίο του Τσάντγουϊκ για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄ και προσπαθούσα να καταλάβω τι ήταν οι «εσχάρες της Άλις Κόμπερ» (τώρα νομίζω ότι το καταλαβαι΄νω, κάτι σαν κλιτικοί πίνακες). Βλέπω (από την αναφορά στην κατάληξη -της) ότι πράγματι ο Όουενς θεωρεί ότι είναι ελληνική η γλώσσα, αλλά πάλι… χμ…

 256. π2 said

  Λίγο άσχετο, αλλά το βάζω εδώ για να γκουγκλίζεται η λέξη γκεμιτζήδες στο ιστολόγιο: http://www.lifo.gr/articles/almanac/178971/gkemitzides

  Υπήρχε σύντομη σχετική συζήτηση εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2017/08/16/rados-2/ (βλ. και σχόλιο 28).

  Για την ετυμολογία κανείς;

 257. τουρκ. gemici (gemi το πλοίο, παλαιοτουρκικής προέλευσης κατά τον Νισανιάν)

 258. Πέπε said

  257, 258:

  Συχνότερα «γεμιτζής». Βρίσκεται σε δημοτικά τραγούδια, και σε λογοτεχνικά κείμενα με λαϊκή γλώσσα. Σε κάποιο κείμενο στη Λογοτεχνία του Γυμνασίου ή του Λυκείου, όταν ήμουν μαθητής, παρετίθετο ένα δίστιχο που τραγουδούσαν σε κάποιο χωριό:

  Όμορφος που ‘ν’ ο γεμιτζής όταν βραχεί κι αλλάξει
  και βάλει τ’ άσπρα ρούχα του και στο τιμόνι κάτσει.

  (Δε θυμάμαι καθόλου ποιο κείμενο ήταν.) Δεκαετίες αργότερα το συνάντησα τραγουδισμένο σε ορεσίβια παραλλαγή:

  Όμορφος που ‘ναι ο βοσκός όταν βραχεί κι αλλάξει
  και πάρει και τον αρμεό στο σταύρωμα να κάτσει.

 259. 259 Καρκαβίτσας, Λόγια της Πλώρης (ανθολόγιο Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού νομίζω)

 260. Επειδή εδώ είναι εβραίως γνωστό ότι μακεδονολογούμε, εδώ μια ενδιαφέρουσα θεωρία ότι η μελωδία του «Μακεδονία ξακουστή» είναι εβραίικη! Κι έλεγα κι εγώ πώς διάλο βγήκε ‘σα ‘πάν’ τόσο ωραία μελωδία…

  http://news247.gr/eidiseis/afieromata/makedonia-ksakoysth-h-istoria-pisw-apo-to-emvathrio.5061431.html

 261. sarant said

  256 Κι άλλοι το έχουν σκεφτεί αυτό. Ίσως βάλω άρθρο

  257 Με πρόλαβαν.

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  259: «Η θάλασσα»
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.diakonima.gr/2010/09/18/%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25AD%25CE%25B1%25CF%2582-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B2%25CE%25AF%25CF%2584%25CF%2583%25CE%25B1%25CF%2582-%25CE%25B7-%25CE%25B8%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B1/&ved=2ahUKEwjCnOCs-IvZAhUChSwKHfLKBkUQFjAHegQICBAB&usg=AOvVaw05uaFFtkBzWwXsI-fIxlaL

 263. Παναγιώτης Κ. said

  Μια εβδομάδα μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη η εκτίμησή μου σήμερα είναι ότι αυτό αποτελεί ένα ατού στα κυβερνητικά χέρια όσο αφορά στο επίμαχο ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.
  Το σημερινό συλλαλητήριο δεν νομίζω ότι προσθέτει κάτι περισσότερο.
  Όμως το σημερινό μπορεί να άλλον χαρακτήρα. Αμφισβήτηση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού οπότε, προκύπτει άλλης τάξης ζήτημα.

 264. Γιάννης Ιατρού said

  256, 262a …εσχάρες της Άλις Κόμπερ..

  Αφού προυκλήθην αρμοδίως, ανασύρω από το σκοτεινό υπόγειο 🙂 🙂 το σχετικό δημοσίευμα «THE MINOAN SCRIPTS: FACT AND THEORY» του 1948 της Alice Komber στο American Journal of Archaeology, Vol. 52, No. 1 (Jan. – Mar., 1948), σελ. 82-103.

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, στις συγκεντρώσεις που έγιναν πριν από 3 χρόνια, στο πλαίσιο της υποστήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης, συμμετείχαν λίγες χιλιάδες πολίτες. Και ας διακυβεύονταν το παρόν και το μέλλον μας. Θα μου πεις, και εκατομμύρια να συγκεντρώνονταν, θα άλλαζε κάτι; Μάλλον όχι, όπως φάνηκε και από την ιστορία του δημοψηφίσματος. Δείχνει όμως τη νοοτροπία πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, που φανατίζεται με εθνολαϊκιστικές ιδεοληψίες και αδιαφορεί για τα ουσιώδη της ζωής του.

 266. Pedis said

  Θάχουμε απευθείας σύνδεση και ανταποκρίσεις από το συναλητήριο

 267. Pedis said

  -> 267 – … λείπει το ?

  δεν βλέπω πολλή κίνηση, γι αυτό.

 268. Pedis –> https://twitter.com/dromografos

 269. sarant said

  267 Και συναλιτήριο. Φοβάμαι πως θάχει πολύ κόσμο -ελπίζω να διαψευστώ.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, η παγίδα … 🙂

 271. Theo said

  @195:
  Γράφω για το Ετυμολογικόν το Μέγα και τα τυπογραφικά στοιχεία του από αυτοψία. Εδώ μπορείς να δεις μεγαλύτερες φωτογραφίες του.

  Ναι, μεταγενέστερα αυτά τα στοιχεία είχαν περιοριστεί, αλλά όχι πολύ. (Δες πχ μια έκδοση του 1770.)

  Για τα Grecs du roi, να συμπληρώσω πως τα ίδια στοιχεία, με πολλές βραχυγραφίες και συμπλέγματα, χρησιμοποιούσε το Βασιλικό Τυπογραφείο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, ίσως και μεταγενέστερα. Με αυτή τη γραμματοσειρά τυπώθηκε η περίφημη «Βυζαντίδα» (23(;) τόμοι με βυζαντινούς χρονογράφους στα ελληνικά και λατινικά) στα μέσα αυτού του αιώνα.

  Όσο για τις λατινικές γραμματοσειρές, εξ αρχής μιμούνται το χειρόγραφο. Αν δεις εκδόσεις του 15ου αιώνα και σύγχρονά τους χειρόγραφα, θα το διαπιστώσεις. (Έχω φωτογραφίες, αλλά όχι πρόχειρες αυτή τη στιγμή. Ίσως, αργότερα.)

  @205:
  Ακριβώς αυτό είχα στο νου μου, το γεγονός δηλαδή της αργής και σταδιακής προσαρμογής-απλούστευσης των συμπλεγμάτων, που ήταν αδιανόητη στην αρχή της τυπογραφίας.
  Τώρα που το ξεκαθάρισες, συμφωνούμε 🙂

 272. Γιάννης Ιατρού said

  268/269 Το live εδω: https://www.youtube.com/watch?v=47E0T3gqQuc

 273. sarant said

  271-273 Ok

 274. 258 Δύτα (έχει και μεζεδάκι γκεμιτζήδες –> μπουρλοτιέρηδες)

  Γκεμιτζήδες Οι αναρχικοί «βαρκάρηδες» της Θεσσαλονίκης Πηγή: http://www.lifo.gr

  http://www.lifo.gr/articles/almanac/178971/gkemitzides

 275. Σκύλε, για δες στο #257 από πού ξεκίνησε η κουβέντα και τα ξαναλέμε 😉

 276. 276 😳

  Συγνώμη αλλά παίζει τηλεόραση συλαλητήριους κι έχω ρετάρει

 277. sarant said

  Πάντως απ’ ό,τι λένε (*) δεν έχει τόσο πολύ κόσμο όσο φοβόμουν. Πολύ λιγότερο.

  (*) όχι οι διοργανωτές, οι οποίοι είπαν για 1,5 εκατομμύριο -παναπεί ότι έμεινε άδεια η Μακεδονία και θα μας την πάρουν οι απέναντι.

 278. Γς said

  Ο Μίκης τώρα:

  Η πιο επικίνδυνη μορφή του φασισμού, η αριστερόστροφη.

 279. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ψοφάει για προβολή ο Θεοδωράκης. Δεν τη χόρτασε τόσες δεκαετίες; Ποτέ δεν τον συμπάθησα αυτόν τον άνθρωπο. Όχι τόσο για τις πολιτικές του παλινωδίες αλλά για τον ναρκισσισμό του.

 280. 280 Έτσι όπως τα λες!

 281. Raf said

  279

  «…περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντώς στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη.»

  Και σαρδόνιο χαμόγελο. Καλά πάμε!

 282. sarant said

  Όποιος έγραψε την ομιλία, πρέπει να ντρέπεται.

 283. ΓιώργοςΜ said

  Θλιβερό, όταν η φθορά του χρόνου τρώει το ταλέντο και όχι το χούι. Πάντα νάρκισσος ήταν ο Θ., αλλά ήταν ένα ελάττωμα που το παρέβλεπε κανείς βλέποντας το έργο του. Κρίμα που με τα καμώματά του θα μείνει μόνο η ανάγκη του για προβολή σαν τελευταία εντύπωση.

 284. Νίκος Κ. said

  Τώρα που τέλειωσε η ομιλία του κ. Μιχαήλ (Μίκη) Θεοδωράκη, θυμήθηκα τα λόγια του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη: Φοβάμαι μήπως γίνω σαν τον γέρο που του ‘τρωγαν τα πουλιά το ψωμί απ τη χούφτα.

 285. Γς said

  Ρε παιδιά, κάλμα, χαλαρά.
  Και γιατί πρέπει να την έχει γράψει κάποιος την ομιλία του Θεοδωράκη;
  Του Θεωοδωράκη;
  Ξέρει να γράφει.

 286. Γς said

  Και μετά τον Θεο-δωράκη ο Δωρό-θεος

 287. π2 said

  Τρομερή οργάνωση στο συλαλλητήριο και όχι μόνο στην Αθήνα: να φανταστείτε ότι, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απειλούμενη Μακεδονία, αφέθηκε να ανοίξει το σκορ με γκολ δυο μέτρα οφσάιντ ο ΠΑΟΚ στα Γιάννενα. Εθνική ομοψυχία.

 288. Theo said

  @280:
  Ακριβώς τα ίδια αισθήματα για τον Μίκη έχω, Γιάννη μου 🙂

 289. Πάνος με πεζά said

  Με τα όποιες παρατηρήσεις για το όλο θέμα Θεοδωράκη (παρουσία, περιεχόμενο ομιλίας κλπ.), μακάρι να υπήρχε αντίστοιχης αξίας Έλληνας για να μιλήσει…
  Αλλά βλέπεις σήμερα, o ναρκισσισμός μεταφράζεται στο να κάνεις διαφημίσεις για τα Jumbo…

 290. Γς said

  Χαλαρά

  εσείς που είστε πιο πατριώτες από τον Μίκη

  Αφήστε εμάς τουλάχιστον, που είμαστε λιγότερο πατριώτες απ αυτόν να τον τιμάμε.

  Αυτά

 291. sarant said

  Ενα φιάσκο, μόνο και μόνο για να ντροπιαστει ο Μίκης.

 292. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «Γενικά, περίπτερα κέντρου, μικροπωλητές κάθε εθνικότητας θα βγάλουν αύριο γερο μεροκάματο (Σημαίες, κονκάρδες, σημαιάκια, νερά, σνακς, σουβλάκια,….)»

  Updated

  Η προσελευση μικροπωλητων με σημαιες απο το πρωι -οπως το εδειξε ο ΣΚΑΙ- ξεπερασε καθε προσδοκια, το ιδιο και οι συμμετεχοντες στο συλλλητηριο.

  Επιπτωσεις συλλαλητηριου στο ΑΕΠ (του κρατους των Αθηνων 🙂 ) .

  Επισημο ΑΕΠ Εστω 500.000 απο την επαρχια χ 10 ευρω= 5 εκατομ.

  Στο ανεπισημο ΑΕΠ 1.000.000 χ 5 ευρω= 5 εκατομ. μαυρα.

  ΥΓ Δεν περιλαμβανεται η χθεσινη νυχτερινη (αλλα κια η σημερινη) εξορμηση επαρχιωτων σε νυχτομαγαζα, κ@λομπαρα,….

  Ειμαι οικονομιστης δεν το αρνουμαι!

 293. Pedis said

  # 280 – χρονιάρα μέρα, σήμερα: έχω την ίδια άποψη με τον Κουβάτσο (για τον Μίκη).

 294. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άλλο η αξία ως μουσικού και άλλο ως ανθρώπου. Μην τα μπερδεύουμε. Άλλες ήταν οι απόψεις του για το Μακεδονικό, όταν ήταν υπουργός του Μητσοτάκη, κι άλλες είναι τώρα:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/arthro/o-mikis-theodorakis-apo-ton-temponera-ston-tito&ved=0ahUKEwiOor3Ms4zZAhUJWywKHXbpAXkQxfQBCCQwAA&usg=AOvVaw0gWO67bl27pxE-vOHvyfdQ

 295. ΚΩΣΤΑΣ said

  «…περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη.»

  Νομίζω ότι ο Μίκης αναφέρεται στον Κίμωνα Γιουνγκ και όχι σε εγχώριους.

 296. Πέπε said

  @272:
  Το δεύτερο λινκ δε δουλεύει.

  Είχαμε στο πατρικό μου ένα βιβλίο από τον Γλυκύ (Βενετία), 1790κάτι. Τη γραμματοσειρά την έχω μάθει σχεδόν απέξω. Είναι στην ίδια λογική με του Ετυμολογικού, με μια ελαφρότατη τάση προς πιο σύγχρονη αισθητική -από την οποία όμως ακόμη αφίσταται πολύ- και με συμπλέγματα βέβαια, αλλά όπως τα περιέγραψα, δηλ. μέχρι 3 γραμμάτων συνήθως. Οπότε, αυτό που θεώρησα λίγο υπερβολικό ήταν η διατήρηση των περισσότερων συμπλεγμάτων: πολλά όντως διατήρησαν, αλλά όχι και τα περισσότερα (στα χ/φα έτσι κι αλλιώς υπήρχαν πολύ περισσότερα κι από του Ετυμολογικού).

  Στο Ετυμολογικό δε διακρίνω καμία προσπάθεια για συμμετρία και κανονικότητα, εκτός στα κεφαλαία. Στον Γλυκύ του 1790 υπάρχει μια κάποια προσπάθεια. Στις σημερινές γραμματοσειρές η συμμετρία είναι ξεκάθαρα θεμελιώδες ζητούμενο. Το ίδιο και σε όσες λατινικές γραμματοσειρές, οσοδήποτε παλιές, θυμάμαι αυτή τη στιγμή να έχω δει. Για παράδειγμα, σε βιβλία 18ου ή 17ου αιώνα, ελληνικά, όπου για κάποιο λόγο παρεμβάλλονται και λατινικές λέξεις, η οπτική διαφορά είναι τόσο έντονη όσο αν σ’ ένα σύγχρονο λατινόγραφο έντυπο βάλεις σφήνα μερικές λέξεις στα αραβικά.

  _____________

  Κάτι άλλο που παρατηρεί κανείς στο Ετυμολογικό είναι ότι δεν είχαν αποφασίσει αν στις διφθόγγους ο τόνος και το πνεύμα πάνε στο πρώτο ή στο δεύτερο φωνήεν. Βλέπω ἄιξ, ἀιγός, αλλά και Αἴγειος, Αἴγειρος, ὁι αλλά και οὕτως, ή ακόμη και την ίδια λέξη μια έτσι μια αλλιώς.

 297. sarant said

  296 Μακάρι. Όμως είπε «που μας κυβερνά» και για τους εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν και πολλά άλλα

  Μεταφερω σχολιο του φίλου μου του Στρατή Μπουρνάζου:

  Κανένας σεβασμός δεν χωράει όταν λέγονται τέτοια – δυστυχώς

  Άκουσα μόλις την ομιλία Θεοδωράκη στο Σύνταγμα. Είναι ένα από τα πιο θλιβερά και δυσάρεστα πράγματα που έχω ακούσει. Άκουσα για τους «εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν», για τον φασισμό «που η πιο επικίνδυνη, μορφή του είναι ο αριστερός φασισμός σαν αυτόν που μας κυβερνά», την «πλαστογράφηση της Ιστορίας», «αν υποχωρήσουμε στο όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν καθαρά μέσα από το Σύνταγμά τους», «οι υποχωρήσεις Ζάεφ είναι σκέτο κουτόχορτο», «να [μην] κατεβάσουμε τα παντελόνια μας». Κι ακόμα ο Έλληνας που δεν είναι ραγιάς, «η συνέχιση του στάτους κβο και της ειρηνικής συνύπαρξης είναι η τελευταία υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε», Ελάχιστες (ή καμία αναφορά) στην Αριστερά, τον αντιιμπεριαλισμό κλπ (πολύ καλύτερα, κατά τη γνώμη μου, αλλά είναι και πολύ ενδεικτικό).

  Δεν είναι όμως μόνο θλιβερό, πολύ θλιβερό (ειδικά για κάποιον που έχει μεγαλώσει με τα τραγούδια του Θεοδωράκη, όπως εγώ…) Είναι και εξοργιστικό και επικίνδυνο. Και κανένας σεβασμός δεν οφείλεται ούτε μπορεί να αποδίδεται σε τέτοιες απόψεις, όσο μεγάλος συνθέτης κι αν είναι αυτός που τα λέει, όσο αγωνιστικό παρελθόν κι αν έχει.

  Ούτε είναι θέμα ηλικίας. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που έχανε τα λόγια του, παραληρούσε ή δεν μπορούσε να μιλήσει από τα γερατειά. Κάθε άλλο. Μια χαριά νηφάλιος ήταν, κι αυτά που είπε, τα λένε και ένα σωρό άλλοι, πολύ νεότεροι: είναι η ουσία της επιθετική γραμμή του ελληνικού εθνικισμού, της πλειονότητας της δεξιάς και όλης της ακροδεξιάς μαζί, χρόνια τώρα.

 298. Pedis said

  διαδηλωτες με μακεδονομαύχι …

  Μπρρρ …

  πώς λέγαμε μικροί … ακόμη και στη θέα ενός και μόνο ορθόδοξου μουλά: πίασταρχίδιασου

 299. Jago said

  298. Ακριβώς όπως τα λέει η κατακλείδα του Μπουρνάζου γιατί πρόσεξα επίσης πως παρά την ηλίκία του διάβαζε χωρίς γυαλιά. 100% δικό του κείμενο και τα εννοούσε όλα σοβαρά. Κρίμα.

 300. cronopiusa said

  ΣΥΡΙΖΑ: Πάγια θέση μας ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

 301. Γς said

  298:

  >Ούτε είναι θέμα ηλικίας. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που έχανε τα λόγια του, παραληρούσε ή δεν μπορούσε να μιλήσει από τα γερατειά. Κάθε άλλο. Μια χαρά νηφάλιος ήταν, κι αυτά που είπε, τα λένε και ένα σωρό άλλοι, πολύ νεότεροι: είναι η ουσία της επιθετική γραμμή του ελληνικού εθνικισμού, της πλειονότητας της δεξιάς και όλης της ακροδεξιάς μαζί, χρόνια τώρα.

  .. η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη;!

 302. cronopiusa said

 303. Jago said

  302. Βασικά κάνουν πολλοί το λάθος – κι εγώ κάποιες φορές – να υποτιμάμε την πνευματική διαύγεια του Μίκη λόγω της ηλικίας. Κι όμως παρουσίασε ένα συνεκτικό σκεπτικό με συνέπεια προς την εθνικιστική ρητορική. Αλλά αυτό έπρεπε να το είχαμε συνειδητοποιήσει καλύτερα από τότε που είχε κάνει τη Σπίθα και μάζευε κάθε καρυδιάς καρύδι (= ακροδεξιά εμέσματα) και νομίσαμε ότι ήταν τσίρκουλο. Ήταν κάτι χειρότερο τελικά.

 304. cronopiusa said

 305. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ούτε εγώ πρόλαβα την ομιλία του Μίκη. Όταν επέστρεψα σπίτι, μιλούσε κάποιος δεσπότης. Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια η αριστερά επιχειρεί μια απομυθοποίηση «ιερών συμβόλων». Μίκης, Μανώλης Γλέζος, Λεωνίδας Κύρκος και σε μικρότερη κλίμακα Χαρίλαος Φλωράκης. Πως ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο;

 306. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – Αν πρέπει να ντρέπεται αυτός που την έγραψε, αυτός που την διάβασε δημοσίως τι πρέπει να κάνει;

  290 – Αν είναι να πεί τις ανάλογες γελοιότητες, καλύτερα που δεν υπάρχει.
  Πού ήταν όλοι αυτοί οι επώνυμοι κι ανώνυμοι ηλίθιοι υπερπατριώτες που πήγαν στο συλλαλητήριο για την ελληνική Μακεδονία όταν υπογράφονταν το PSI που ξεπουλούσε όλη την χώρα μαζί με τον υπέργειο και υπόγειο πλούτο της;

  Πού ήταν όλοι αυτοί οι επώνυμοι κι ανώνυμοι ηλίθιοι υπερπατριώτες όταν ξεπούλησαν τις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους υποθήκες ιδιωτικού χρέους άνω των 100δις έναντι πινακίου φακής ενώ τις είψαν διασώσει προηγουμένως με ανακεφαλαιοποίηση από τα 40δις που χρεώθηκε το κράτος, δηλαδή ο ελληνικός λαός;

  Πού ήταν όλοι αυτοί οι ΗΛΙΘΙΟΙ υπερπατριώτες όταν ξεπουλούσαν τα περιφεριακά αεροδρόμια στις δυνάμεις κατοχής με δάνειο από ρλληνικές τράπεζες και εγγυητή το ελληνικό κράτος δηλαδή τον ελληνικό λαό;

  Πού ήταν όλοι αυτοί οι ΗΛΙΘΙΟΙ υπερπατριώτες όταν επιβλήθηκε παράνομα στην Ελλάδα το κάπιταλ κοντρόλ από την φασιστική ΕΚΤ;

  Πού ήταν όλοι αυτοί οι ηλίθιοι υπερπατριώτες όταν η δωσίλογη ακροδεξιά κυβέρνηση μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ;

  Ο ΕΛΛΑΣ ΗΡΩΩΝ ΧΩΡΑ, ΤΙ ΓΑΪΔΑΡΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ!
  (κι ας είναι απόφευγμα)

 307. Avonidas said

  Περιφρούρηση από παραστρατιωτικές οργανώσεις

  Όπως έχει ανακοινωθεί από φασιστικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες, την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου έχουν αναλάβει, μετά από συμφωνία με τους διοργανωτές, η ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (ΟΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ), καθώς και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας».

  [Με φωνή Βασίλη Λογοθετίδη] Ωραίο πράγμα η περιφρούρηση! :-/

 308. Παναγιώτης Κ. said

  Πεδίον δόξης λαμπρόν. 🙂
  Οι κομπιουτεράδες να σχεδιάσουν μια εφαρμογή που θα μας δίνει το πλήθος των συγκεντρωμένων σε κάποιον ανοιχτό χώρο. Να μη…ταλαιπωρούμαστε διαφωνώντας… 🙂

 309. Jago said

  Όσον αφορά για τους «γκεμιτζήδες» βαρκάρηδες, έπιασα τώρα το βιβλίο του Γιάννη Μέγα, «Οι «βαρκάρηδες» της Θεσσαλονίκης» 2η έκδοση. Στη σελίδα 25 γράφει:

  «Οι Ταραχοποιοί βρήκαν πλέον την ιδεολογία τους και άλλαξαν το όνομά τους σε Βαρκάρηδες (Gemici), αυτοί δηλαδή που «εγκαταλείπουν την καθημερινότητα και τα όρια της έννομης τάξης και σαλπάρουν με μια βάρκα στις ελεύθερες και άγριες θάλασσες της παρανομίας» ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή που ανέφερε ένας παό τους επιζήσαντες Βαρκάρηδες, διάλεξαν το όνομα αυτό γιατί όταν έκαναν σκασιαρχείο από το βουλγαρικό σχολείο πήγαιναν στην παραλία και έκαν βόλτες με μικρές βάρκες συζητώντας τις ιδέες και τα σχέδια τους».

 310. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από σχεδόν 6 μήνες ο Θεοδωράκης έγραφε την παρακάτω επιστολή στα Νέα. Σήμερα μίλησε για αριστερόστροφους φασίστες και εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν. Βγάλτε άκρη, αν μπορείτε. Ο άνθρωπος κινείται με εκπληκτική ευελιξία και ταχύτητα σε όλο το φάσμα του πολιτικοϊδεολογικού ουράνιου τόξου.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.tanea.gr/news/politics/article/5465949/gia-thn-antikommoynistikh-ysteria/&ved=2ahUKEwi0x9Gru4zZAhWKFCwKHcKyBNIQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw39QhRyDSvYucMEngwViXZa

 311. Avonidas said

  #306. Πως ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο;

  Πάρα πολύ εύκολα. Καταρχήν, η αριστερά (δεν θα πρεπε) να έχει ιερές αγελάδες. Έπειτα, υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορούμε να ανεχτούμε να λέγεται έστω κι από έναν μεγάλο αγωνιστή.

  Αγώνες κάνει κανείς επειδή αισθάνεται την ανάγκη να τους κάνει, κι όχι για να μπορεί να τους εξαργυρώσει στα γεράματα.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, για ποια αριστερά μιλάς; Έχουμε πολλές. Στην κουλτούρα της δημοκρατικής αριστεράς, πάντως, κεντρική θέση κατέχει η κριτική προς όλους και προς όλα και η δυσπιστία προς τα «ιερά τέρατα», τους γκουρού και τους πάσης φύσεως ιεροκήρυκες.

 313. giorgos said

  Η διάλυση τού μπουρδέλου, είναι πλέον όρατή…Τό μόνο θετικό .
  » Δὲν νομίζομε ὅτι ὑπάρχει κανεὶς στὸν σύγχρονο κόσμο πού δὲν ἔχει ἀκόμη πεισθῆ ὅτι ἡ Ἑλλάδα καμμιὰ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ δὲν μπορεῖ νὰ ἀσκήση ὡς κράτος, δηλαδὴ ὅτι αὐτὴ δὲν εἶναι πλέον κράτος. Οἱ ἐξελίξεις τῶν Βαλκανίων ἔδειξαν πλέον ἀδιαμφισβητήτως τὸν χαρακτῆρα τοῦ ἑλλαδικοῦ κράτους ὡς μίας τεχνητῆς κατασκευῆς τοῦ παρελθόντος, πού σήμερα κανένα πλέον ρόλο δὲν μπορεῖ νὰ παίξη. Ὅπως βλέπομε, ἡ ὅλη «ἐξωτερικὴ πολιτικὴ» τῆς Ἑλλάδος γιὰ τὸ «Μακεδονικό» συνίσταται στὴν… ἐθνικότητα τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου. Δὲν εἶναι αὐτὸ ἀπόδειξη ὅτι τὸ πρόβλημα τῆς ἐθνικότητος ὑπάρχει γιὰ τὴν ἴδια τὴν Ἑλλάδα ὡς κράτος; Γιατί τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι τὸ τί ἦταν ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος. Τὸ πρόβλημα εἶναι ἂν ὁ κ. Μητσοτάκης εἶναι… ἀπόγονος τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου. Μιὰ ἁπλὴ ὅμως σύγκριση τῶν φωτογραφιῶν τους τὸ ἀποκλείει ἀπολύτως… Τυχαῖο δὲν εἶναι βέβαια ὅτι ἡ «ἐξωτερικὴ πολιτικὴ» τῆς Ἑλλάδος καὶ ἡ «ἐθνικότητα τοῦ Μ. Ἀλεξάνδρου» προέκυψαν ὡς ταυτόσημο πρόβλημα, διότι ἀκριβῶς ὁ προηγούμενος Ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν της Ἑλλάδος ἀπὸ τὸν ὁποῖον ἐδημιουργήθη τὸ «πρόβλημα» εἶναι μισὸς «Μακεδόνας» καὶ μισός… Ἕλληνας κατωτικός. Καὶ ἂν αὐτὴ ἡ «πολιτικὴ» «υἱοθετήθηκε» ἀπὸ τὸν «ἑλληνικὸ λαό», δηλαδὴ ἂν ἡ πολιτικὴ τάξη στὴν Ἑλλάδα μπορῆ εὔκολα νὰ ποδοσφαιρῆ τὰ «ἐθνικὰ θέματα» ἐπὶ τοῦ πεζοδρομίου, εἶναι ἀκριβῶς γιατί τὸ πρόβλημα ἐθνικῆς ταυτότητος εἶναι πρόβλημα ὁλοκλήρου της Ἑλλάδος.

  Πρόκειται ὅμως γιὰ ἕνα γενικώτερο πρόβλημα, τοῦ ὁποίου ἁπλῶς ἡ Ἑλλάδα ἀποτελεῖ τὸ τυπικώτερο διεθνῶς παράδειγμα, λόγῳ πλήρους ἐλλείψεως ἐθνικοῦ κορμοῦ. Ἡ πολιτικὴ στὴν Ἑλλάδα δὲν ὑπῆρξε ποτὲ ἔκφραση κάποιου ὑποτιθεμένου δεσμοῦ μεταξὺ λαοῦ καὶ ἡγεσίας, ἀλλά τὸ ἀκριβῶς ἀντίθετο: ἔκφραση τῆς πλήρους ἀποκοπῆς των. Γι’ αὐτὸ καὶ μέσῳ τῆς κατὰ καιροὺς «ἐθνικῆς ἰδεολογίας» ἦταν πολὺ εὔκολο νὰ πεζοδρομοποιῆται. Θὰ ἰδοῦμε στὰ ἀκολουθοῦντα πῶς αὐτὴ ἡ διάσταση μεταξὺ «λαοῦ» καὶ «ἡγεσίας» εὑρίσκεται θεμελιωμένη στὴν συνταγματικὴ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος καὶ συνεπῶς σὲ ὅλη τὴν δικαιακὴ της ὑπόσταση. Τὰ «ἐθνικὰ θέματα» (π.χ. Παρκερικὰ κατὰ τὸν περασμένο αἰώνα) ὑπῆρξαν κατ’ ἐξοχὴν θέμα πεζοδρομίου. Κατ’ αὐτὸν τὸν τρόπο μποροῦσε ἡ «ἡγεσία» νὰ «ἀναβαπτίζεται» πάντα στὸ «λαϊκὸ αἴσθημα», διότι ἁπλῶς μετεβίβαζε πρὸς τὰ κάτω τὴν ἀδυναμία πολιτικῆς μὲ ψυχολογικὸ φορέα τὸ «δὲν μᾶς ἀγαπᾶνε…». Αὐτονόητον βέβαια ὅτι ὅσον πιὸ ἀγελαία ἡ πολιτική, τόσον καὶ πιὸ ἀδύνατη ἡ ἄσκηση τῆς ὁποιασδήποτε πολιτικῆς, ἀφοῦ «ψυχολογικῶς» ὁ «λαὸς» μποροῦσε νὰ ἐπηρεασθῆ καὶ ἀπὸ κάθε ἐξωγενῆ πολιτικῶς παράγοντα. Σήμερα μάλιστα μὲ τὴν ἀνάπτυξη τῆς παραγωγῆς καὶ τὴν λειτουργία τῶν «Subkulturen» πού εἴπαμε στὴν ἀρχή, εἶναι γενικῶς ἡ ἄσκηση «ἐθνικῆς» πολιτικῆς κάτι τὸ πρακτικῶς ἀδύνατον… Στὴν περίπτωση πάντως τῶν «ἐθνικῶν θεμάτων» τῆς Ἑλλάδος ἐδείχθη πλήρως ἡ πολιτικὴ της ὑπόσταση: στὸ μὲν «Κυπριακὸ» πολιτικῶς ἁρμόδιοι ἀπεδείχθησαν οἱ καλλιτέχνες («ἐμψύχωση» τοῦ λαοῦ κατὰ τὸ «δὲν μᾶς ἀγαπᾶνε», σάμπως χρειάζεται ἐμψύχωση ὁ βιῶν τὰ προβλήματα τῆς κυπριακῆς ἀνωμαλίας), στὸ δὲ «Μακεδόνικο» ἐμφανίστηκαν «εἰδήμονες» ὁλικῶς ἄγνωστοι στὸ πλατὺ κοινό, «εἰδικοὶ» ὑπάλληλοι ὑπουργείων καὶ φιλολογοῦντες διπλωμάτες, ὀνόματα ἐξ οὐρανοῦ, πού ὅπως συνήθως σὲ ἀνάλογες περιπτώσεις θὰ ἀνελάμβαναν τὸ «βάρος» τῆς «ἐξωτερικῆς πολιτικῆς». Ὅσοι μποροῦσαν νὰ ἐκφράσουν κάποιες ἀπόψεις περιωρίσθηκαν νὰ τὸ κάμουν μεταξύ τους, δηλαδὴ σὲ κάποια περιορισμένης κυκλοφορίας ἔντυπα, καὶ ἔτσι ὡς μόνο πρόβλημα ἔμεινε τὸ ἂν θὰ μποροῦσε ὁ κ. Μητσοτάκης μὲ μιὰ περικεφαλαία νὰ μεταμορφωθῆ σὲ Μέγαν Ἀλέξανδρο… Τὴν καλύτερη ἔκφραση περὶ τῆς οὐσίας καὶ δυνατότητος τῆς ἑλληνικῆς ἐν γένει πολιτικῆς, ἐσωτερικῆς καὶ ἐξωτερικῆς, ἀλλά καὶ τῆς Ἑλλάδος ὡς κράτους, τὴν παρέσχε ὁ πρώην Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκης, Κρητομακεδών: «Ἡ Ἑλλάδα εἶναι ἔθνος ἀνάδελφον». «Ἀνάδελφον» σημαίνει ἕνα ξεκομμένο οἰκόπεδο ἀπὸ τὴν ἱστορία τῶν Βαλκανίων καὶ τῶν ἄλλων λαῶν, πού ἀκριβῶς δὲν μπορεῖ νὰ ἀσκήση καμμιὰν πολιτική. Ἡ Ἑλλάδα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης δηλαδή….»
  Από τό βιβλίο «Τό Ανατολικό Ζήτημα Σήμερα»

 314. Avonidas said

  #311. Ο άνθρωπος κινείται με εκπληκτική ευελιξία και ταχύτητα σε όλο το φάσμα του πολιτικοϊδεολογικού ουράνιου τόξου.

  Οι φασίστες επίσης διαθέτουν εκπληκτική ευελιξία. Δες για πότε τον αγκάλιασαν και τον απίθωσαν στο βήμα, τώρα που ήρθε με τα νερά τους.

 315. Παναγιώτης Κ. said

  @308. Αυτό το πράγμα με προβλημάτισε!

 316. Tah ala tahalasa said

  Ο Σαββόπουλος πήγε στο συλλαλητήριο;;; Αν όχι να γίνει και τρίτο.

 317. Παναγιώτης Κ. said

  Οι απόψεις για τον Μίκη ποικίλουν. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι παρεμβάσεις του σε κάποια καίρια γεγονότα τροποποιούν το εκάστοτε πολιτικό κλίμα.
  Ενδεικτικά: Καραμανλής ή τανκς (1974), η παρέμβασή του στην υπόθεση Οτσαλάν καθώς και η τελευταία του πολιτική δραστηριότητα με αποκορύφωμα την σημερινή του ομιλία.

 318. ΣΠ said

  Επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. – Περίπου 140.000 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο

 319. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φαντάζεσαι, Αβονίδα, σκηνικό, αν μπέρδευε τα χαρτιά που έχει στην τσέπη του και διάβαζε την επιστολή που έστειλε στα Νέα; 😊

 320. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί, Παναγιώτη, σε προβλημάτισε; Κάτι τέτοιοι αναλαμβάνουν την περιφρούρηση σε αυτές τις μαζώξεις.

 321. cronopiusa said

 322. ΚΩΣΤΑΣ said

  312 – 313
  Αβονίδα και Γιάννη, τα του οίκου σας 🙂 τα ξέρετε καλύτερα από εμένα, οπότε πάω πάσο. Όμως εγώ σαν απέξω ξέρω ένα πράμα, ο κάθε επόμενος έβγαζε προδότη τον προηγούμενο, Ζαχαριάδης, Πλουμπίδης κλπ

  Και μια απορία, γιατί όλοι αυτοί παίρνουν διαφορετικές θέσεις στη νέα πραγματικότητα; Μήπως τελικά αναγνώρισαν το λάθος και το μάταιο των παλιών αγώνων τους;

 323. Μαρία said

 324. Pedis said

  (εκ του http://www.tovima.gr/society/article/?aid=939854)

  Εφόσον εμείς αρνούμαστε όπως είπα να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάνουμε τόσα χρόνια. Λίγο νερό δεν βλάπτει. Νερό ελληνικό ή μακεδονικό.

  Τι εννοεί; Ένα νερό κυραβαγγελιώ;

  Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητάω συγγνώμη γι’ αυτή την έκφραση μας από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει στα Μνημόνια ότι μας έχουν

  (εδώ το κόβει απότομα … μην έκανε την κίνηση με το δάκτυλο; )

  Ομιλία επιπέδου ο ψηλός …

 325. Μαρία said

  🙂

 326. Παναγιώτης Κ. said

  @321. Είδα σχετική φωτογραφία και έχουν ομοιόμορφες στολές. Άρα;…

 327. frenarhos said

  308 Avonidas
  [Με φωνή Βασίλη Λογοθετίδη] Ωραίο πράγμα η περιφρούρηση!
  εδώ θα τα χαλάσουμε
  η φωνή ήταν του Βαγγέλη Πρωτoπαπά ως ΓΛΥΠΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΙΑΔΗΣ Ο ΝΑΞΙΟΣ

 328. Γς said

  315:

  >Οι φασίστες επίσης διαθέτουν εκπληκτική ευελιξία.

  Οι δεξιόστροφοι φασίστες!

 329. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κώστα, για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σου σχετικά με τις αλληλοκατηγορίες για προδοσία, χαφιεδισμό κλπ, πρέπει να απευθυνθείς σε κάναν κουκουέ. Εγώ…καμία σχέση.
  Όσο για το δεύτερο σκέλος, μην τυχόν και ρωτήσεις τέτοιο πράγμα τον γερο-Γλέζο! Θα σηκώσει τη μαγκούρα. 😊

 330. # 288
  Τόχουμε ξαναπεί ο Πέλκας είναι κοντός και δεν φαίνεται…

  Φυσικά τις άλλες φάσεις δεν τις «είδες»

  https://streamable.com/j82yu

 331. Μαρία said

 332. # 308

  Δλαδή ο Αξυματικός Φυλακής της ομάδας λέγεται…ΑΦΟΔΕΥΩ ;

 333. Μαρία said

 334. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μάλιστα. Σήμερα είδαμε τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλάει για τους αγώνες του ενάντια στον φασισμό. Παύση. Σιωπή στο ακροατήριο. Και να συνεχίζει περί του χειρότερου είδους φασισμού, του αριστερόστροφου τοιούτου. Ζητωκραυγές από το ακροατήριο. Πονηρό γελάκι του αγορητή. Συνέχεια. Μάλιστα.

 335. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.youtube.com/watch?v=Pzti1NIFSDE>Φιλήστε τους νεκρούς και γυρίστε απ’την άλλη .

 336. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλα τα λεφτά η στιγμή που ένας δεσπότης φίλησε ευλαβικά το χέρι του Θεοδωράκη. Εκπλήρωσε έτσι ένα παιδικό του όνειρο: να φιλήσει το χέρι που μελοποίησε το Κάντο Χενεράλ και παρέλαβε το βραβείο Λένιν.

 337. Νέο Kid said

  Πρόεδρος Νικαρος στην Κύπρο. Εμπρός της γης οι κουρεμένοι.

 338. Στο 1.20 του βίδδεο ακούγεται το γνωστό σύνθημα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας…

  blob:http://www.dailymotion.com/59635306-7e9c-472b-b332-af98f024b51c

 339. spiral architect 🇰🇵 said

 340. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα που η συγκέντρωση βγήκε μικρότερη απ τη Θεσ/νίκη, καταλαβαίνετε τί θα γίνει το βράδυ.Βάστα κακόμοιρο Εξάρχειο.

  Συλλαλητήριο-μούβις
  Το πούλμαν θα κορνάρει τρεις φορές
  Η χλαμύδα με το νούμερο 9.
  Το μαντολίνο του στρατηγού Φραγκούλη

 341. Tah ala tahalasa said

  » πάντως είχε κόσμο η πολιτική κηδεία του Μίκη». Αυτό είναι το πιο εύστοχο τουι που διάβασα σήμερα.

 342. Νίκος Κ. said

  Θεοδωράκης: «Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε μπροστά στην αδήριτη πραγματικότητα».

  Δηλαδή η ειρηνική συνύπαρξη είναι η τελευταία υποχώρηση. Όταν πάψουμε να είμαστε υποχωρητικοί τι θα κάκνουμε; Θα πάρουμε τα όπλα;

  Και μια παλιότερη φωτογραφία του όψιμου Σκοπιανοφάγου:

 343. Tah ala tahalasa said

  Τελικά ξέρει κανείς πόσοι ήτανε; Τα νούμερα που διαβάζω έχουν τεράστια απόκλιση.
  Αν πάντως ήταν μια διακοσαρα εγώ λέω να γίνει κι αλλο, κι άλλο , κι άλλο.. μέχρι να πιάσουν το μυριο. Έστω αθροιστικά

 344. spiral architect 🇰🇵 said

  @344: Do the math! 😉

 345. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  342 και μόλις είχα στείλει ένα μνμ «εξασφάλισε να του διαβάσει το επικήδειο κανένας κικίλιας «

 346. spiral architect 🇰🇵 said

  Τα αποτελέσματα της υποβάθμισης των δομών της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της «κρίσης»:

 347. sarant said

  304 Στο ιστολόγιο έχουμε γράψει μερικά πράγματα κατά καιρούς Απλώς, δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε και να τα προσέχουμε.

  306 Ο Γλέζος πάντως, που είναι και μεγαλύτερος σε ηλικία και έχει επίσης στραφεί εναντίον της κυβέρνησης, δεν μαγάρισε το όνομά του.

  326 🙂

  342 Ωχ….!

 348. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287 Και μετά τον Θεο-δωράκη ο Δωρό-θεος
  εδώ λέει για δωράκι.
  http://www.aigaio365.gr/skandalo-ieres-mpiznes-me-ta-tamata-tis-panagias-tis-tinou/
  Δω

 349. 241, … καθ. John G. Younger … για τον Δίσκο της Φαιστού, … είχε φτάσει (κατά τα λεγόμενά του) στο 90% στην φωνητική «ανάγνωση» …
  Τώρα ο Owens λέει πως … έφτασε στο 99%.

  Θα ακούσουν την φωνητική απόδοση και τα επιχειρήματά του όσοι παρευρεθούν
  στις 7/2 στο ΕΙΕ ή διαδικτυακά…

  Για τέτοιο επίτευγμα με τον δίσκο της Φαιστού
  χρειάζεται ιδιαίτερο
  Φαιστιβάλ!

 350. Πέπε said

  Το 2011, σε μια συγκέντρωση στα Προπύλαια, ο Θεοδωράκης είχε μιλήσει και μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν είχε καν κείμενο, παρά μίλαγε …πώς το λένε, από μόνος του. Βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά ήδη ήταν υπερήλικας.

  Το λέω αυτό ως σχόλιο για το αν, όταν έχει κείμενο, είναι δικό του ή γραμμένο από λογογράφο. Δικό του, θα έλεγα.

 351. Αιμ.Παν. said

  @ 307 Ευχαριστώ που μ’ έβγαλες από τον κόπο να τα γράψω ικι εγώ…
  Να προσθέσω απλώς ότι μια ζωή, πάντα μα πάντα, οι έλληνες υπερπατριώτες ήταν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και της διαπλοκής, από τότε που οι κοτζαμπάσηδες (που ακόμη τιμάμε με τον τίτλο ‘μπέης’ ) τσακωνόντουσαν με τους στρατιωτικούς για την εξουσία-παρά στον εμφύλιο των 1820’ζ πριν καλά καλά γίνουμε κράτος… Οσο πιο πατριώτης τόσο πιο ξεπουλημένος.
  Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τους πατριώτες.
  Οσο για τον Μίκη, δεν είναι ο πρώτος πολιτικός δα που από το ΚΚΕ ξεσέρνει προς τα δεξιά… τώρα μπορεί να δούμε και το αντίστροφο με Αδωνι et.al. να περνάνε από ΛαΟΣ προς αριστερά 😛

 352. Μαρία said

 353. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και βέβαια ήδη τα γνωστά ΜΜΕ έκαναν παντιέρα την παρόλα του Θεοδωράκη. Ασίστ και κάρφωμα. Ποιος Καλάθης και ποιος Γκιστ!
  http://www.protothema.gr/politics/article/757529/mikis-gia-ti-makedonia-adelfia-mou-ellines-ratsistes-traboukoi/

 354. Ριβαλντίνιο said

  Εδώ είναι που έχουν μαζευτεί οι ΣΥΡΙΖΑίοι και λοιποί συμπαθούντες και βγάζουν πόνο και πίκρα ; 🙂 🙂 🙂

 355. Μαρία said

 356. cronopiusa said

 357. ΚΩΣΤΑΣ said

  355
  Ριβαλντίνιο 🙂

  ΄Καλύτερα μάταιος αγώνας, παρά μάταιη ζωή!

 358. Theo said

  @297:
  Ιδού ξανά ο δεύτερος λίκνος

  Κι ένα δείγμα από λατινικό έντυπο του 15ου αιώνα (από το βιβλίο του Robert Bringhurst Αρχές της τυπογραφικής τέχνης, Ηράκλειο 2001). Διακρίνονται κάποια συμπλέγματα, όπως το st, s είναι διαφορετικό στην αρχή και διαφορετικό στη μέση της λέξης, το e του quoque διαφορετικό από τα άλλα, κλπ., όλα κατά μίμηση της γραφής των χειρογράφων.

  Όσο για τη συμμετρία στα χειρόγραφα, είναι θέμα εποχής ή γραφέων. Γι’ αυτό και στα ελληνικά έντυπα, που συνήθως μιμούνται τη γραφή συγκεκριμένων γραφέων, άλλοτε υπάρχει η συμμετρία κι άλλοτε όχι.

 359. cronopiusa said

 360. Theo said

  359:
  Και πάλι ο δεύτερος λίκνος.

  Και μια διόρθωση:
  το s είναι διαφορετικό στην αρχή και διαφορετικό στη μέση της λέξης

 361. Μαρία said

 362. Αιμ.Παν. said

  Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί οι περισσότερες ελληνικές σημαίες είναι οι λάθος ;; Να δούμε κάποια έκφραση νοσταλγίας ;; 😛

 363. Avonidas said

  #355. Η πιο μεγάλη πίκρα είναι να βλέπεις εκείνους που έβαλαν τα χεράκια τους κι έβγαλαν τα ματάκια τους να πανηγυρίζουν.

  Από τα σημερινά καραγκιοζιλίκια όλοι οι συμμετέχοντες βγήκαν χαμένοι, εκτός φυσικά από τους λίγους καλοθελητές που έκαναν τη δουλειά τους. Η πατρίδα βγήκε χαμένη — πήγαν οι βλάκες και τη χαρίσανε στους χρυσαυγίτες. Αυτό τον κόσμο, που «δεν ήταν φασίστες», από σήμερα θα τον μετράνε στις τάξεις τους, χωρίς να τον ρωτήσουνε.

  Τέτοια περήφανη νίκη κατά του εαυτού του δεν έχει ξαναπετύχει λαός.

 364. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εφτασε με email. Δεν σημαινει οτι συμφωνω , αλλα υποστηριζω τον πλουραλισμο

  «Γιατι θα παω στο συλλαλητηριο

  February 4, 2018

  «Η πολιτική δεν γίνεται από τα κοσμοπολίτικα
  ξενοδοχεία στο Κάιρο μα στο πεζοδρόμιο πλάι.
  Ούτε υπάρχει πιο σίγουρος θάνατος για ένα έθνος,
  πλην να παραδώσεις την πολιτική στους συμμάχους σου»
  Αλέξανδρος Κοτζιάς, Πολιορκία

  Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

  Θα πάω στο συλλαλητήριο. Θα πάω παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχω με τους οργανωτές, παρόλο που δεν μου άρεσαν καθόλου ορισμένες από τις φάτσες που είδα να μιλάνε στη Θεσσαλονίκη και παρά τις όποιες ανησυχίες διατηρώ για την πιθανή εξέλιξη αυτού του κινήματος. Ποιος ‘Ελληνας άλλωστε θα μπορούσε εύκολα να εμπιστευτεί πλήρως οτιδήποτε και οποιονδήποτε, μετά μάλιστα την απίθανη εμπειρία της μεταμόρφωσης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ (σε κατσαρίδα, που θάλεγε ο Κάφκα). Ελπίζω ότι οι οργανωτές έχουν κι αυτοί κάτι μάθει από τη Θεσσαλονίκη.

  Από την αρχή τόξερα ότι θα πάω στο συλλαλητήριο, ότι πρέπει να πάω. ‘Εβαλα βέβαια αυτό πούνοιωθα και στη βάσανο της λογικής, αλλά κι αυτή το ίδιο μούπε, να πάω.

  Μερικοί θα με ρωτήσετε: Πως θα πας αφού, όπως λες, έχεις και διαφωνίες, επιφυλάξεις ή ανησυχίες; Γιατί δεν κάθεσαι σπίτι σου; Εύλογο το ερώτημα και θα το απαντήσω ευθύς αμέσως.

  Θα πάω γιατί αυτό δεν το νοιώθω μόνο ένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Νοιλωθω ότι είναι μια κραυγή για την Ελλάδα από ένα πληγωμένο έθνος, που, αφού του λεηλάτησαν οικονομικά τη χώρα, το ξευτέλισαν και του τσάκισαν την αξιοπρέπεια, τώρα θέλουν να του αρπάξουν την ιστορία και τα σύμβολα, και αύριο θα θελήσουν να του πάρουν και την σκληρή κυριαρχία στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Βόρειο Ελλάδα, να το τελειώσουν, οριστικά και αμετάκλητα. Σταματείστε να ξεπουλάτε τα πάντα, φέρτε πίσω τη χώρα μας. ‘Ετσι διαβάζω εγώ το μήνυμα της διαδήλωσης και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αποφάσισα να πάω.

  […]

  http://www.konstantakopoulos.gr/2018/02/04/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%89-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf/

 365. Ριβαλντίνιο said

  @ 358 ΚΩΣΤΑΣ

  ΄Καλύτερα μάταιος αγώνας, παρά μάταιη ζωή!

  Μιλάς με γρίφους «γέροντα» ! 🙂

  ( @ 188 Είσαι αναρχικός της Δεξιάς ! Έτσι αποκαλούσε σε κάτι Γάλλους ο Τάκης Θεοδωρόπουλος τον αρχαίο Ξενοφώντα ! )

  @ 364 Avonidas

  Ούτε κάν ! Η Χρυσαυγή θα πέσει σε ποσοστά στις επόμενες εκλογές. Την βλακεία την έκανε ο Κούλης. Έπρεπε να βγεί προς τα έξω τρελός πατριώτης και «Μακεδονομάχος» ώστε οι ΑΝΕΛ και Χρυσαβγή να ξαναβρεθούν εκτός βουλής.

 366. Avonidas said

  #366. Στο χω ξαναπεί, είναι στιγμές που δεν ξέρω αν τρολλάρεις ή μιλάς σοβαρά.

  Και δεν ξέρω καν ποιο είναι το πιο ανησυχητικό.

 367. ΚΩΣΤΑΣ said

  366
  Ριβαλντίνιο, για τους σημερινούς πικραμένους και παραπονεμένους το λέω, που μετράνε τα τετραγωνικά. Σαφόν το σαφές; 🙂

 368. Ριβαλντίνιο said

  @ 367 Avonidas

  Σοβαρολογώ τρολλάροντας ! 🙂 😈 :mrgreen:

 369. Ριβαλντίνιο said

  @ 368 ΚΩΣΤΑΣ

  Έτσι ! 🙂

 370. Tah ala tahalasa said

  » θα πάω στο συλλαλητήριο γιατί.. γιατί.. γιατί…» Κι ένα λόγο δε λέει ρε φίλε..

 371. Tah ala tahalasa said

  » θα πάω στο συλλαλητήριο για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα»
  🙂

 372. spiral architect 🇰🇵 said

 373. 373 Αυτό το «Όταν μπήκαν οι Αμερικάνοι στην Καμπούλ μπήκαν υπό τους ήχους του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη.» που λέει ο Μπογιό, είναι μούφα. Δεν ήταν οι Αμερικάνοι αλλά οι ντόπιοι συμμαχοί τους, η Βόρεια Συμμαχία. Κι έχω ακούσει σε αρκετές γιορτές Αφγανών να το τραγουδάνε, δίκην εθνικού ύμνου, αλλά με μία-δυό λέξεις όλες κι όλες.

 374. sarant said

  373 Την κύρια ή την αποκλειστική; 🙂

 375. spiral architect 🇰🇵 said

  Ένα πουλάκι από το Βραχάτι μου είπε ότι, τους λόγους και τις επιστολές του Μίκη τις γράφει η Μαργαρίτα. 😉

 376. 375 Κάτι ξέρει η Μαρία να σου πει επ’ αυτού. Το σχετικό λινκ είναι http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=88914064,2007376 αλλά δεν δουλεύει, δεν ξέρω αν μπορεί να το εντοπίσει κάποιος.

 377. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  371 – Είναι προφανής ο λόγος αλλά αφήνει και την φαντασία του κάθε αναγνώστη να τον προσδιορίσει. Θα πάει στο συλλαλητήριο γιατί είναι……!

  Κέρδισε και η ΑΕΚ τον θρήνο στα χασομέρια, θα πανηγυρίζουν οι Μακεδόνες.☺

 378. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε εγώ καταλαβαίνω τις διαφωνίες για τον αριθμό όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Δηλαδή από το πόσοι ήταν εξαρτάται αν είναι δίκαιο το αίτημά τους; Δε πρόκειται για δημοψήφισμα, για μια συγκέντρωση πρόκειται.

 379. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  380. σε δυσαρμονία σου λέει …(με κεφαλαία)

 380. spyridos said

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι βέβαια να βρούμε ποιό το όνομα και ποιό το επίθετο του στρατηγού.

  Αλλά τώρα σε κάτι μικρότερο:

  «Δεν φοβόμαστε τους Σκοπιανούς, αλλά θέλουμε να μας σεβαστούν. Δεν είναι αλυτρωτισμός αυτό που περιλαμβάνει το Σύνταγμά τους, είναι επεκτατισμός, όταν θέλουν για πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε αναφορικά΄με το συλλαλητήριο.

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/fragkoulhs-fragkos-tha-asxolhthw-me-thn-politikh-otan-to-apofasisw-egw.5061605.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

 381. cronopiusa said

  γράπωσε η σπαμοπαγίδα την ομιλία του Μίκη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

 382. Γιάννης Ιατρού said

  Προσέξτε, γιατί μετά από ένα τουί που διάβασα, υποψιάζομαι πως θα έχουμε καινούργια χρηστώνυμα εδώ…
  Link ΔΕΝ βάζω (ακόμα, μέχρι να το καρατσεκάρω) 🙂 :), αλλά έγραφε:

  ..θα είμαι στο Σύνταγμα, στην αρχή της Ερμού, ντυμένος Ηφαιστίωνας..

 383. Μαρία said

  378
  Η συνέχεια για τον Ομάρ στο κονάκι σου https://sarantakos.wordpress.com/2011/05/07/mikismauthausen/#comment-68231

 384. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  384. Συλλαλητήριο -ταινία
  Ο Ηφαιστίωνας φορούσε πράντα 🙂

 385. cronopiusa said

 386. Γιάννης Ιατρού said

  378: Δύτα,
  αυτό το άρθρο ψάχνεις ;

 387. Γιάννης Ιατρού said

  386: +++++++++++++

 388. Μαρία said

  388
  Ναι.
  Και άλλο σχετικό http://www.kathimerini.gr/707459/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/h-vergina-egine-30-xronwn-ssss

 389. Α μπράβο, Μαρία και Κακόψυχε 🙂 (από το κονάκι μου βρήκα το λινκ)

 390. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 391. cronopiusa said

  Κυ 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις

  Χρόνια πολλά ….

 392. Γιάννης Ιατρού said

  και #392 🙂

  Τώρα μένει να δω και κανένα silver alert … την μέρα που εξαφανίστηκε φορούσε περικεφαλαία ….

 393. Μαρία said

  391
  Ωραίο αυτό το νήμα.
  https://dytistonniptiron.wordpress.com/2010/12/04/foithtalonikh/#comment-5378

 394. sarant said

  Πάντως το να βγαίνουν ένα ένα τα καθάρματα, Κασιδιαραίοι, Τζήμεροι, ακόμα κι ο… Σκαλούμπακας, και να πλειοδοτούν σε επαίνους για τον Μίκη, δεν αντέχεται.

 395. Μαρία said

  392
  Αυτή δεν είναι απ’ το καρναβάλι των σαλαμινομάχων;

 396. 395 το αγαπημένο μου

 397. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  397. Α! κάτσε να δω από κει που το αντέγραψα.Είχαν έλθει κι εδώ;

 398. 397, 399 Η αναπαράσταση του Abbey Road
  393 ευχαριστώ 🙂 🙂

 399. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  396 – Μετά και το καλοκαίρι του 2015 όλα αντέχονται πλέον σ’ αυτη την χώρα.

  Το κρίσιμο ερώτημα για μένα, είναι αν τα κόμματα της αριστεράς, μεμονωμένα ή και ενωμένα, μπορούν να συγκεντρώσουν τόσο κόσμο ή έστω τον μισό. Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω ακόμη και για το ένα τρίτο, γι’ αυτό τα κομματικά επιτελεία τους, αν ενδιαφέρονται για τα λαϊκά συμφέροντα (που δέν) όπως λένε από τις πολυθρόνες των ακριβών γραφείων τους, καλό θα είναι να είναι πιο κουμπομένα στις δηλώσεις τους για τα συλλαλητήρια και να αναρωτηθούν τι πάει λάθος.

 400. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  395. Και ξαφνικά, διαβάζοντας το νήμα μένω ξερη (μεταξύ άλλων) να είναι το 2010 και ο Τζιώτζιος ήδη μακαρίτης, έπαθα. Λες και ήταν πριν 2-3 χρόνια ρε γαμώτη. Τεσπα

  399.Από δω(μην ξαναμπεί η εικόνα)
  Ο χρήστης konel_vlachar έκανε Retweet
  Kay
  ‏@jemenfous__
  Πριν από 10 ώρες
  Φόβος και παράνοια στην Αθήνα #Συλλαλητηριο

 401. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν το παίζω έξυπνος και μάντης, Νικοκύρη, αλλά πολλοί δεν εκπληττόμαστε με τα καμώματα και τις παρέες του Θεοδωράκη. Ο ναρκισσισμός και η φιλοδοξία είναι μεγάλα αλκοολίκια.

 402. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άκουσα όλη την ομιλία του Μίκη από το βίντεο που έβαλε η Κρόνη. Αν εξαιρέσουμε αυτά που είπε στην αρχή για κυβέρνηση και αριστερόστροφο φασισμό, ήταν μια ήπια, μεστή και θα έλεγα και μια ενωτική ομιλία.

  Ο Μίκης μίλησε για το ιδεατό, δικαίωμά του, ας πράξει η κυβέρνηση το εφικτό, υποβοηθούμενη στις διαπραγματεύσεις από τα συλλαλητήρια, να είναι πιο απαιτητική. Κατηγορούμε τους εαυτούς μας για δήθεν αδιάλλακτους, και αυτοί που απαιτούν σκέτο Μακεδονία και μακεδονική εθνότητα και γλώσσα είναι διαλλακτικοί; Ας έρθουν και αυτοί στη μέση και στην ιστορική πραγματικότητα, Σλαβομακεδονία και τέλος.

 403. Γιάννης Ιατρού said

  401: Λάμπρο
  τι έγινες ρε συ, χάθηκες! Καιρό είχες να σχολιάσεις και ξανάρχισες από χθες/προχθές, που άρχισε η κάθοδος των πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Μάλλον τό ΄χεις ρίξει στα ταξίδια, ε; Τα έγραψα και πρόσφατα ….

 404. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  362/373/387/396

  Τέτοια μεγάλη εκδίκηση αν τηνε ξεμπουκάρω
  όπως τον Έκτορα ο Αχιλλεύς τον έσερνε στο κάρο

  (Αν Αχιλλεύς = Κασίδης τότε Έκτορας = ?????)

 405. Γιάννης Ιατρού said

  Με έκπληξη διάβασα μια αρκετά καλή ανταπόκριση (αναμετάδοση άρθρου από το news274) καλαματιανής !!! εφημερίδας (διαδικτυακής) για το σημερινό συλλαλητήριο. Καλό σημάδι.

 406. Γιάννης Ιατρού said

  407 Ξέχασα τον σύνδεσμο

 407. Μαρία said

  402
  Πρόσφατα πέθανε http://parallaximag.gr/thessaloniki/tzotzos

 408. Pedis said

  Πρόκειται για μοντάζ ή για το αποκορύφωμα στο δημόσιο βίο του Μίκεως;

 409. Μαρία said

  407
  http://messiniapress.gr/2018/02/02/mia-chapsia-ekane-o-antonis-samaras-ton-kyriako-mitsotaki-stin-kalamata/

 410. Pedis said

  Η Μαριάν της κρουαμπλε δεν έδωσε το παρόν, τελικά;

 411. Γς said

  342:

  >πάντως είχε κόσμο η πολιτική κηδεία του Μίκη

  Πολιτική κηδεία; Με τόσους παπάδες;

 412. Γς said

  349:

  Α, εκεί γίνεται της π…

  Της Αγίας Πόπης!

 413. Μαρία said

  412
  Έτσι φαίνεται ή τουλάχιστον δεν την συνέλαβε ο φακός όπως π.χ. αυτές τις κυρίες.

 414. Γς said

  351:

  Ε, μην το παρα[μπιπ] τώρα;

  Ωρες είναι να πούμε [να ούμε] ότι άλλοι του έγραφαν και τα τραγούδια

 415. Μαρία said

  410
  Είναι παραπλανητική η φωτογραφία Δες μετά το 1:43 https://www.youtube.com/watch?time_continue=6223&v=0g9JP44qRMg

  Γι’ αυτό άλλωστε δεν γίνεται λόγος και στην ανακοίνωση.

 416. Γς said

  354:

  >«Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα»

  [Απ τον Ντίνο Χριστιανόπουλο]

  «Τί νὰ τὰ κάνω τὰ τραγούδια σας
  ποτὲ δὲ λένε τὴν ἀλήθεια
  ὁ κόσμος ὑποφέρει καὶ πονᾷ
  κι ἐσεῖς τὰ ἴδια παραμύθια»

 417. Γς said

  355:

  >Εδώ είναι που έχουν μαζευτεί οι ΣΥΡΙΖΑίοι και λοιποί συμπαθούντες και βγάζουν πόνο και πίκρα ;

  Ναι. Βάλε όμως ένα χεράκι να τους συνεφέρουμε
  Κρίμα είναι.

  Ερχονται κι άλλοι. Φεύγουν θέλω να πω και θα ψαχνόμαστε όλοι σε λίγο και δεν θα φτάνουμε…

 418. Γς said

  356:

  >Βέβαια ο Ρίτσος όταν έγραφε τους στίχους αυτούς δεν είχε υπ’ όψη του τη συγκεκριμένη σημερινή χρήση [τους]

  Ούτε ο Μίκης όταν τους μελοποιούσε

 419. Pedis said

  # 417 – ναι, απευθύνει χαιρετισμό, είναι αλήθεια, με όλους τους τρόπους, τον έναν μετά τον άλλον.

  Τι να πεις με τέτοια κατάντια …

  Εσύ θα ξερεις, πού κολλάει το λίγο νερό που δεν βλάπτει, ελληνικό ή μακεδονικό που είπε στην ομιλία του; (βλ. # 325)

 420. Γς said

  358:

  Ετσι είναι.

  Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες.

  Καλύτερα να βγάζεις τον πόνο σου παρά να τον πνίγεις μέσα σου.

  Αντε βρε! Ψηλά το κεφάλι! Πως κάνετε έτσι για έναν [να μην τον χαρακτηρίσω]

  Αν λιγοψυχήσαμε τώρα τ΄θα κάνουμε αύριο μεθαύριο που έρχονται τα χειρότερα;

  Ολα έχουν ένα τέλος

  Εκτός απ τα λουκάνικα βέβαια που έχουν δύο

 421. Μαρία said

  421
  Μάλλον εννοεί νερό στο κρασί μας. Όπου νερό η αναγνώριση του στάτους κβο σαν τελευταία μας υποχώρηση, που αναφέρει παραπάνω.
  Πάλι καλά.

 422. Μαρία said

  Rafi Eitan, a former Israeli minister and head of the Mossad operation that led to the capture of Nazi fugitive Adolf Eichmann, has filmed a message of support for the German far-right party Alternative for Germany (AfD).
  The message, recorded in honor of International Holocaust Remembrance Day and posted to social media accounts by both AfD and Eitan himself, shows the Israeli offering greetings to the party’s leadership and saying, “We all in Israel appreciate your attitude towards Judaism.”
  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/02/03/ex-israeli-spymaster-who-helped-capture-adolf-eichmann-releases-video-in-support-of-german-far-right-party/?utm_campaign=buffer&utm_content=buffer94013&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_term=.e2328883d0d1

 423. Γς said

  390:

  >η είσοδος έγινε υπό τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα, ελληνικά τηλεοπτικά μέσα συνδύασαν την επιλογή με τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους Καλάς!

  Και ποτέ δεν λογοδότησαν οι γραφικοί εμπνευστές και δράστες της επικερδούς λαμογιάς με τους Καλάς

 424. Pedis said

  # 423 – Μάλιστα. Μπορεί. Θέλει φαντασία βέβαια να το καταλάβεις έτσι κακοειπωμένο που είναι.

 425. cronopiusa said

 426. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί καλά, η πόλη ξύπνησε ακέραιη (άνθρωποι και κτίρια)! .

  396/421 Να ξέρει η Μαργαρίτα ποιους να περιμένει στις συναυλίες, αν τον ξαναπεριφέρει το καλοκαίρι…

  417 To βίντεο δε δουλεύει (πια;)

  Καλημέρα.

 427. spiral architect 🇰🇵 said

  @428: Καθόλου ακέραιη Έφη^2. Όλο το κέντρο έχει γεμίσει τεταρταυγουστιανά συνθήματα.
  Σκατά! 😛

 428. Παναγιώτης Κ. said

  Παραδοσιακώς ό,τι δεν μας άρεσε στην πολιτική κατάσταση το αποδίδαμε στους αμερικάνους. Δεν είδα ακόμη να έχει γραφεί ότι για τα συλλαλητήρια έβαλαν το χεράκι τους. Φαίνεται ότι κάναμε προόδους! 🙂

 429. Παναγιώτης Κ. said

  @429. Υπάρχει άδειος τοίχος στο κέντρο της Αθήνας όπου μπορούν να γραφούν καινούργια συνθήματα; 🙂

 430. Γς said

  428:

  >Τί καλά, η πόλη ξύπνησε ακέραιη (άνθρωποι και κτίρια)!

  Ωχ!

  Ξύπνησε ε; Ακέραιη ε;

  Εμένα μου λες;

  Επεσα πρωινές ώρες για ύπνο και στις 7 πετάχτηκα λάστιχο.

  Είχα ραντεβού για μια υπερηχοκαδιολογική εξέταση.

  Ντύθηκα και πήγαμε βήμα γοργό [κανά χιλιόμετρο] στο εξεταστικό Medical της γειτονιάς μου.

  -Εχω μια εξέταση στις 8:00. Και τους δείχνω το παραπεμπτικό.

  -Ναι αλλά δεν έχουμε καρδιολόγο αυτή την στιγμή.

  -Πότε θα έχετε;

  -Το απόγευμα

  -Γιατί τώρα τι είναι;

  Και μάλλον την είχα πατήσει. Ξημέρωνε, δεν βράδιαζε…

  Γι αυτό σας λέω. Προσέχετε!

 431. Παναγιώτης Κ. said

  Γράφει ο Θουκυδίδης (Α΄ 77) περίπου το εξής:
  Η εκάστοτε κυβέρνηση φαίνεται ανυπόφορη στους κυβερνώμενους.
  Επομένως, ποτέ δεν πρόκειται να ησυχάσουμε οι πολίτες.!

 432. Γς said

  Μια παρουσιάστρια στον Σκάι περιγράφει τώρα τα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου.

  -Ιτ΄ς Γκρικ του μι. Δηλαδή μου είναι ελληνικά αυτά για μένα.

 433. spiral architect 🇰🇵 said

  Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,
  γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι γιατί φέγγει έτσι η μέρα;
  Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή
  που τη χαίρεσαι και συ
  στέρεψε το μαύρο δάκρυ
  κλείσανε πολλές πληγές,
  αψηλώσανε τα στάχυα
  κι ένα γύρω όλα τα βράχια
  εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές.

  Καλώς ορίσατε στην ελληνική Βαϊμάρη. ❤

 434. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  429. Tα συνθήματα σβήνουν, τα κρονοληρικα του Μ.Θ είναι που σημαδεύουν/θρυμματίζουν το μυαλό

 435. spiral architect 🇰🇵 said

  @436: Αυτό που ήθελαν, το πέτυχαν. Όλοι τους μαζί κι αντάμα.

 436. Alexis said

  #435: Διαχρονικό κόλλημα που έχουν όμως οι ακροδεξιοί με το «χρυσό» ε; 🙂

  #357: Σωστά. Βέβαια, για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το ellinikahoaxes.gr υπολόγιζε μ.ο. 4,5 άτομα/τ.μ., και ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών 3.
  Αλλά και με 4,5 να το υπολογίσεις φτάνουμε σε έναν αριθμό 170.000 ατόμων.

 437. Άνελη Μουντάκι said

  Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό: χρυσαυγίτες, ακροδεξιοί, πάσης φύσεως εθνικόφρονες και ρασοφόροι άκουσαν με ευλάβεια το Θεοδωράκη!
  Ο Θεοδωράκης είναι σαν ένα κακομαθημένο νήπιο που κινδυνεύει με μαρασμό όταν τα φώτα της δημοσιότητας σταματούν να πέφτουν πάνω του. Τελευταία φορά που είχε μιλήσει ήταν την 31 Μαΐου 2011 (όταν είχε πει τις γνωστές αρλούμπες για ανύπαρκτες βοήθειες από Κίνα και Ρωσία)· από τότε πάει πολύς καιρός, μια «χούντα» («χούντα»: επταετία). Χθες, το πρόσωπο του έλαμπε, μιλούσε και γελούσε από χαρά· δεν τον ένοιαζε τι έλεγε ούτε σε ποιους απευθύνοταν, το βασικό ήταν ότι ήταν και πάλι το επίκεντρο της δημοσιότητας.

  Όσον αφορά το μουσικό του ταλέντο, η χώρα μας είχε πολλούς καλύτερους συνθέτες: πχ Σκαλκώτα, Χρήστου, Χατζιδάκι, Νικόλα Άσιμο, κλπ. Όσον αφορά τα κομμάτια του, εμένα μού θυμίζουν συγκερασμό εμβατηρίων με τροπάρια της μεγάλης εβδομάδας!

 438. spiral architect 🇰🇵 said

  @431: Στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου και Ρ. Φεραίου) και απέναντι (Πανεπιστημίου και Κοραή) -στον τοίχο του διατηρητέου κτιρίου της παλιάς ΕΦΕΕ, όπου πίσω του δεσπόζει το γυάλινο κτίριο της Γιουρομπανκ.

 439. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  405 – «Λάμπρο
  τι έγινες ρε συ, χάθηκες! Καιρό είχες να σχολιάσεις και ξανάρχισες από χθες/προχθές……»

  Tο είχα πεί Γιάννη πως θα αραιώσω πολύ τα σχόλιά μου, για τα λεξιλογικά που πραγματεύεται κατά κύριο λόγο το ιστολόγιο δεν έχω να πώ τίποτε, μόνο να μάθω, ενώ γι΄αυτά που θεωρώ πως έχω να πώ κάτι αξιόλογο δεν ενδιαφέρεται κανείς, εκτός αυτών, είναι μερικά χρόνια τώρα που έχουν φωλιάσει στο ιστολόγιο μερικοί δογματικοί ψιττακοί (που αυτοαποκαλούνται σοβαροί σχολιαστές) και με τον καιρό δημιούργησαν αξιόλογη αποικία μετατρέποντας σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του ιστολογίου σε καφενειακό τύπο περιορίζοντας ταυτόχρονα τον εποικοδομητικό διάλογο στο ελάχιστο γιατί χωρίς σεβασμό και ανεκτικότητα στις απόψεις του συνομιλητή, ακόμα και σε περίπτωση διαφωνίας, δεν υφίσταται τέτοιος.
  Είναι αρκετός καιρός που έχω αντιληφθεί πως δεν ταιριάζω στο ιστολόγιο και τις περισσότερες φορές δημιουργώ ανούσιες αντιδικίες χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός μου, μονίμως παρερμηνεύονται αυτά που λέω (σκοπίμως ή όχι) και ξοδεύω πολύ χρόνο για να κάνω διευκρινίσεις για τα αυτονόητα που γράφω, γι΄αυτό, ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΛΙ, άλλωστε έχει πολύ πλάκα να βλέπω τους «σοβαρούς» σχολιαστές να συνδιαλέγονται σοβαρά και «δημοκρατικά». 🙂

  436 – Tρία χρόνια συγκυβέρνησης ριζοσπαστών αριστερών με ακροδεξιούς που ξεπούλησαν την χώρα και εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, το μυαλό έμεινε αλώβητο, με τον γραφικό ακίνδυνο κι από χρόνια ξεπουλημένο γεροξεκούτη Μ.Θ το έπιασαν η ευαισθησίες;

 440. cronopiusa said

  Λάμπρο

  Είδα την ταινία Η Άλλη Όψη της Ελπίδας (Toivon Tuolla Puolen (The Other Side of Hope)) (2017) και μου άρεσε

  Σου αρέσει ο κινηματογράφος;

 441. Γιάννης Ιατρού said

  441α Λάμπρο,

  τι «ΖΑΧΑΡΙ» κλπ. γράφεις, σκέτο φαρμάκι διακρίνω! Καλά που η Κρόνη έβαλε το 442α 🙂

 442. π2 said

  Για τον αριθμό των συμμετεχόντων νομίζω ότι σωστά το έθεσε ο Τσίμας: το ζήτημα δεν είναι αν ήταν 80 ή 180 χιλιάδες, μας αρέσει, δεν μας αρέσει ήταν πάρα πολλοί. Σωστά το σύγκρινε με ένα ξεχασμένο «συλλαλητήριο» της εποχής Κωστάκη, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όπου συμφωνήθηκε η σύνθετη ονομασία. Ούτε γήπεδο μπάσκετ δεν είχε γεμίσει τότε. Άρα προφανώς είναι λάθος να υποτιμηθεί ο αριθμός λόγω γραφικότητας, αντιπολιτευτικής διάθεσης κλπ. Είναι λάθος δηλαδή να υποτιμηθεί η επιστροφή στον συνθηματολογικό πατριωτισμό του φαντασιακού.

 443. Μαρία said

  Ιτσ ολ γκρικ αλλά ο Άδωνις δεν χαμπαριάζει απο λογοπαίγνια.

 444. Faltsos said

  Απαραίτητη διόρθωση (αν δεν έγινε ήδη). Η φωτογραφία στο 392 είναι από το 2015

  http://www.lifo.gr/team/u51848/58633

  όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν κάποιοι άλλοι βάζουν φωτογραφίες από άλλες εποχές, τους ξεμπροστιάζουμε και καλά κάνουμε. Μήν κάνουμε το ίδιο κι εδώ, δεν βοηθάει το κύρος του ιστολογίου.

  ΕΦΗ2 είμαι βέβαιος ότι δεν το έκανες σκόπιμα και ότι έπεσες κι εσύ θύμα παραπληροφόρησης, όλοι το έχουμε πάθει.

 445. Faltsos said

  492

  Ο Λάμπρος είναι ένας από τους σοβαρούς σχολιαστές εδώ μέσα. Εξηγεί γιατί σχολιάζει πολύ πιο αραιά και αντί για προβληματισμό, βλέπω απαντήσεις που μάλλον επιβεβαιώνουν αυτά που λέει. Κρίμα…

 446. Γιάννης Ιατρού said

  428β ΕΦΗ
  …417 To βίντεο δε δουλεύει (πια;)..

  Δες το αντίστοιχο βίδεο, στο 3:55 (ανεβασμένο στην ιστοσελίδα του ίδιου συσωλήνιου χρήστη -greeksnetτελείαγρ- του βιδεου-συνδέσμου στο #417 της Μαρίας) 🙂

 447. Κανένας δεν εγραψε πως ο Μικης ευθυγραμμίσθηκε με την γραμμή Βαγγέλα σαν γνήσιος γάβρος. Το έχω ξαναπεί το ποδόσφαιρο-κιας μη του φαίνεται- είναι πιο αξιόλογο από την πολιτική.

 448. voulagx said

  #444: Π2, ακριβως γι’ αυτο («Ούτε γήπεδο μπάσκετ δεν είχε γεμίσει τότε.») λεω μηπως τα τελευταια συλλαλητηρια ηταν «τηλεκατευθυνομενα».

 449. Γς said

  439:

  >Όσον αφορά το μουσικό του ταλέντο [κλπ]

  Ωχ, κόψε κάτι!

 450. Emphyrio said

  Μπορει να φταινε τα ματια μου λογω ηλικιας, αλλα στις φωτογραφιες απο το Συνταγμα, οπως και απο την Θεσσαλονικη, μου φαινεται σαν να βλεπω μια μαυρη μαζα να κραταει τις παλιες (ναι, τις παλιες, ως το 1973 δηλαδη, ως τοτε που τις αλλαξε η χουντα αλλα τους τις ειχαν καθαγιασει ολες οι προηγουμενες χουντες και δικτατοριες και βασιλιαδες, γιατι η τωρινη ειναι δεμενη πια με την δημοκρατια) σημαιες. Ολοι ντυμενοι μελανοχιτωνες; Γιατι να ηταν τοσο αραιοι που να φαινεται η ασφαλτος, δεν ηταν.

 451. Γιάννης Ιατρού said

  451: Γς,
  μ΄αρέσει που το ραντάρ σου, κι ας είναι παλιό, όλο και κάποιο ίχνος εντοπίζει 🙂 🙂

 452. Γς said

  453:

  Τι παλιό;

  Το έχω αναβαθμίσει.
  AWACS.

 453. Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής. Συμπέρασμα η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική είναι και της Κυριακής.

 454. Γς said

  455:

  Ελληνική!

  Ποτέ της Κυριακής!

 455. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δὲν συνηθίζω νὰ σχολιάζω θέματα ποὺ ἀναφέρονται στὴν τρέχουσα πολιτικὴ ἐπικαιρότητα· συνήθως καταλήγουν σὲ ἀνούσιες ἀντιπαραθέσεις, οὐσιαστικὰ σὲ παράλληλους μονολόγους, ὅπου ὁ καθένας ἐπαναλαμβάνει τὶς ἀπόψεις του, χωρίς νὰ καταλήγουν σἐ κάποιο οὐσιαστικὸ συμπέρασμα.

  Θὰ κάνω κάποιες παρατηρήσεις χωρὶς διάθεση νὰ ἐμπλακῶ σὲ ἀτέρμονες (καὶ κτγμ ἀνούσιες) συζητήσεις. Οἱ παρατηρήσεις εἶναι καθαρά ὑποκειμενικὲς καὶ πιθανὸν νὰ λαθεύω κάπου. Σίγουρα ὅμως δὲν ἔχουν πολιτικὲς ἤ ἄλλου εἴδους σκοπιμότητες· γνωριζόμαστε ἀρκετά, ἄλλωστε.

  1. Ὁ χειρισμὸς τοῦ συγκεκριμένου θέματος ἔγινε καὶ δυστυχῶς ἐξακολουθεῖ νὰ γίνεται μὲ καθαρὰ μικροκομματικὰ κριτήρια. Στὸ παρελθὸν χτίστηκαν πάνω του πολιτικὲς καριέρες, ἐνῶ σήμερα βασικὸ κριτήριο δὲν ἦταν τὸ ἐθνικό συμφέρον, ἀλλὰ τὰ ἐκλογικὰ ὀφέλη. Ὁ ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε νὰ στριμώξει τὴ Ν.Δ., ὁ Καμμένος τὸ παίζει ἀδιάλακτος πατριώτης, βρίσκοντας πολιτικὸ σωσίβιο γιὰ τὴν εἴσοδό του στὴ Βουλὴ στὶς ἑπόμενες ἐκλογές, ἐνῶ ἡ Ν.Δ., παρ᾿ ὅλο ποὺ δὲν εἶχε οὐσιαστικὴ διαφορὰ στὸ θέμα τοῦ ὀνόματος, προσπάθησε νὰ δημιουργήσει ρῆγμα στὴν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καὶ πτώση τῆς Κυβέρνησης· μετὰ τὴν ἀπρόβλεπτη μαζικότητα τοῦ συλλαλητηρίου τῆς Θεσσαλονίκης, βλέποντας τὸν κίνδυνο διαρροῶν πρὸς τὰ δεξιά, ἄρχισε νὰ τὸ παίζει «ἀδιάλακτη». Τά ἴδια πάνω-κάτω ἔκαναν τὰ περισσότερα κόμματα, ποὺ προσπάθησαν ν᾿ ἀποκομίσουν μικροπολιτικὰ ὀφέλη. Ἀνάλογη στάση κράτησαν ἡ ἐπίσημη Ἐκκλησία καὶ τὰ περισσότερα ΜΜΕ, ποὺ ἐνῶ πῆγαν νὰ περάσουν στὸ ντούκου τὸ πρῶτο συλλαλητήριο (μὲ ἐξαίρεση κάποιους ἀκραίους δεσποτάδες) ἄλλαξαν πορεία κατὰ 180 μοῖρες στὸ δεύτερο. Ὅπου φυσάει ὁ ἄνεμος.

  2. Σχετικὰ μὲ τὸν Μίκη.
  Ὅταν τὰ κόμματα χρησιμοποιοῦν κάποιες ἐμβληματικὲς προσωπικὸτητες γιὰ ν᾿ ἀποκομίσουν πολιτικὰ ὀφέλη πρέπει νὰ σκεφτοῦν καὶ τυχὸν παράπλευρες ἀπώλειες ἀπὸ τὸν πληθωρικὸ καὶ πολλὲς φορές ἀπρόβλεπτο χαρακτήρα τους. Πρόσφατο παράδειγμα (μὴ συγκρίσιμο σὲ μέγεθος) ὁ Ζουράρις.
  Ἡ γιαγιά μου ἔλεγε:
  «Σὰν καβαλᾶς τὸ γάδαρο, δέξου καὶ τσὶ πορδὲς του.»

  3. Στὴν ἀναμπουμπούλα βρῆκαν εὐκαιρία νὰ ξετρυπώσουν καὶ κάθε λογῆς καλικάντζαροι, ἀπὸ τὰ γνωστὰ φασιστοειδῆ, μέχρι διάφορους γραφικοὺς καὶ κάθε λογῆς τρόλ. Εὐτυχῶς ἐδῶ λειτουργοῦν ἄψογα οἱ λουτρικὲς ἐγκαταστάσεις καὶ ἔχουσι γνῶσιν οἱ κακόψυχοι(χωρο)φύλακες. 🙂
  Πάντως, ἀφήνοντας κατὰ μέρος τοὺς ἀκραίους καὶ τοὺς γραφικούς, πρέπει νὰ προβληματιστοῦμε γιὰ τὴν μεγάλη συμμετοχὴ τοῦ κόσμου στὰ δυὸ συλλαλητήρια.

 456. 457.2

  Σοφή η γιαγια!

 457. 442, τέλος

  Καταπληκτικό!

 458. Theo said

  Να, τι δήλωσε σήμερα ο μέγας ιστορικός Άδωνις Γεωργιάδης:
  Ουδέποτε ο στρατής Μυριβήλης ή όποιο άλλο κείμενο της εποχής μέχρι το 1945 μιλούσε για Μακεδόνες. Μέχρι το 1945 που ο Τίτο ονοματίζει αυτό το χώρο Μακεδονία και εφευρίσκει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα, δεν υπήρχε καμία αναφορά

 459. Γιάννης Ιατρού said

  454: Γς
  🙂 🙂 🙂 Καλά πας, να συνεχίσεις την αναβάθμιση!

 460. π2 said

  460: Υπάρχει και ηχητικό (https://omadaalithias.gr/politiki/filis-yparhei-slavomakedoniki-glossa-adonis-ayta-einai-adianoita), όπου μιλάει από καθέδρας ως ιστορικός (το θέμα άπτεται της ειδικότητάς μου, λέει).

  Παρατηρώ με ενδιαφέρον ότι το στρατής Μυριβήλης (με πεζό), το in.gr το έχει πάρει κοπυπαστηδόν από την Ομάδα Αλήθειας.

 461. Μαρία said

  457
  Για τη μεγάλη συμμετοχή.
  Εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015
  ΧΑ 379.581
  ΑΝΕΛΛ 200.423
  Λεβέντης 186.457
  Καζάκης 41.631
  Πρόσθεσε και τους ψηφοφόρους Άδωνη, Βορίδη, Ασημακοπούλου, Βούλτεψη κλπ

 462. Theo said

  @463:
  Πόσοι από αυτούς κατοικούν στο λεκανοπέδιο;
  (γιατί αυτοί που μετακινήθηκαν -280 λεωφορεία+κάποια καράβια+λίγοι με άλλα μέσα) μάλλον δεν ξεπερνούσαν τις 20.000.

 463. Ριβαλντίνιο said

  Μάρδας: Περίπου 500.000 πήραν μέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο
  http://www.kathimerini.gr/946963/article/epikairothta/politikh/mardas-peripoy-500000-phran-meros-sto-x8esino-syllalhthrio

 464. Μαρία said

  464
  Στρογγυλεύω, και λόγω της πολυσταυρίας βάζω μόνο ένα νεοδημοκράτη.
  Α Αθήνας
  Κικίλιας 34.000
  Κουντουρά 5.000
  Β Αθήνας
  Άδωνις 45.000
  Παναγιώταρος 12.000
  Β Πειραιά
  Λαγός 8.000
  Πορταπόρτας 3.000
  Αττική
  Βορίδης 20.000
  Κασίδης 11.000
  Χαϊκάλης 4.000

 465. Μαρία said

  Είχαμε και προπΥλακισμούς.
  http://www.popsm.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%ce%b8%ce%b7/

 466. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @466. Τὸ θέμα δὲν εἶναι νὰ ἐξηγήσουμε τὴ συμμετοχὴ ἀριθμητικά, ἀλλὰ νὰ δοῦμε γιατί κινητοποιήθηκαν τόσοι ἄνθρωποι καὶ μάλιστα ἀπ᾿ αὐτοὺς ποὺ συνήθως δὲν ξεκουνᾶνε. Ἰδιαίτερα στὸ πρῶτο συλλαλητήριο ποὺ τὰ περισσότερα κόμματα τὸ εἶχαν (ἄλλο λιγότερο κι ἄλλο περισσότερο) φτυσμένο.

 467. Μεζεδάκι δια χειρός Πανίκα

 468. spiral architect 🇰🇵 said

  Στον τοίχο της Ερης Ρίτσου στο φατσοβιβλίο.

 469. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @ 469. Καλὰ τὰ λέει, σκλί μ᾿.
  Ἡ φωνὴ τοῦ Θεοῦ (μέσῳ τῶν ἐκπροσώπων του, τῶν δεσποτάδων) ἐκφράζει τὴν ὀργὴ τοῦ λαοῦ. 🙂

 470. # 468

  Δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο με σένα. Φυσικά κανένας -πλην βαρεμένων- κονομημένος δεν κατέβηκε στά συλλαλητήρια αλλά οι μη έχοντες που τους έχουν πάρει τα σώβρακα οι εκάστοτε κυβερνώντες χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτε αντιδρούν για να μην τους πάρουν και το ιδεολογικό τους σώβρακο όπως είναι στην φαντασία τους η Μακεδονία, το Καστελλόριζο, τα Ιμια.

 471. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  465/ Τώρα στο Ρίαλ ράδιο ο Μάρδας λέει ότι σ΄ένα δεύτερο κύκλο προσπαθούσαμε να δούμε τα πράγματα και ήταν 280-290.000. Τί μέθοδο χρησιμοποίησε ο καθένας είναι το θέμα για να δούμε τα αποτελέσματα.
  Στο τέλος είπε και για 250 χιλιάδες
  Μαρδάμ

 472. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @470. Φίλε σπειροειδή, νομίζω πὼς δὲν ἀξίζει ν᾿ ἀναπαράγουμε τὰ ξερατὰ τοῦ κάθε ψυχασθενοῦς τρόλ.

  @471.Αὐτὸ ποὺ μὲ προβληματίζει εἶναι πὼς δὲν κινητοποιοῦνται ὅταν τοὺς παίρνουν τὰ πραγματικὰ σώβρακα.

 473. Μαρία said

  468
  Ξεκουνάνε. Τους αγανακτισμένους της άνω πλατείας τους θυμάσαι;
  Πρώτο εννοείς της Θεσσαλονίκης; Αν ναι, δεν το είχαν χεσμένο

 474. sarant said

  460-462 Μερσί, θα το ακούσω!

  465-473 Πάντως 4 στο τετραγωνικό μέτρο, κατά μέσο ορο, είναι πολύ πυκνό πλήθος.

 475. spyridos said

 476. Μαρία said

  470
  Γεωργιανή είναι απο το Bolnisi https://www.facebook.com/nelli.elikasvili

 477. Μαρία said

  Και το πατριωτικό πασοκ http://www.efsyn.gr/arthro/oi-metallaxeis-toy-patriotismoy

 478. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @478. Τὸ θεώρησα τρὸλ ἐπειδὴ μοῦ φάνηκε ἐξεζητημένη ἡ ἀνορθογραφία. Τὸ περιεχόμενο πάντως εἶναι ὑβριστικό. Τὸ ὅτι εἶναι ὑπαρκτὸ πρόσωπο δὲν τὴν ἀπαλλάσσει.

  Μὲ τὴν εὐκαιρία θὰ ἤθελα νὰ ρωτήσω τοὺς νομικοὺς τοῦ ἱστολογίου ἄν στοιχειοθετεῖται ἀδίκημα ἐξύβρισης σὲ ἀνάλογη περίπτωση.

 479. Avonidas said

  #480. Τι νόημα έχει η νομική οδός, από τη στιγμή που υπάρχει κόσμος που διαβάζει αυτά τα εμέσματα και εγκρίνει; Όταν κάτι τέτοιοι «αγανακτισμένοι πολίτες» χειροκροτούνται ως πατριώτες;

  (Για την πολιτική στάση του Ρίτσου δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, πάντως, όπως καλώς ή κακώς υπάρχει εδώ και χρόνια για του Θεοδωράκη)

 480. spiral architect 🇰🇵 said

  @470, 474α, 478: Ένας λόγος παραπάνω. Δεν γνωρίζει ελληνική ιστορία, αλλά έχει fb και γράφει ότι πίπα της κατέβει.
  @476β: Έχεις βρεθεί στο ασανσέρ της πολυκατοικίας σου (1,20×1,20) με άλλα τρία άτομα; Πώς νιώθετε για 15 δευτερόλεπτα; Ε, αυτό είναι. 😉

 481. 476β, 482β

  Γνωρίζω τουλάχιστον δύο θαμώνας του ιστολογίου που θα ένιωθαν στενάχωρα μαζί στο ασανσέρ, κι ας είναι αγαπημένοι. Ο ένας είμαι εγώ.

 482. Avonidas said

  #482. Αυτοί που υπολογίζουν την προσέλευση στο συλλαλητήριο παρακαλούνται να προσέχουν να μην ξεπερνούν το όριο Τσαντρασεκχάρ, διότι καρφώνονται 😛

 483. Γιάννης Ιατρού said

  484: Βαριά-βαριά, που λέμε 🙂

 484. Μαρία said

  482
  Εσύ όμως διάλεξες την πίπα λόγω της ανορθογραφίας 🙂
  Απο το τρανόν και το επώνυμο φαίνεται να είναι ποντιακής καταγωγής.

 485. Μαρία said

  Στην εκπομπή της Τατιάνας λέει:

 486. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @483. Ποιός νά ᾿ναι ὁ ἄλλος, ποιός νά ᾿ναι ὁ ἄλλος;
  Ὅποιος τὸ βρεῖ κερδίζει ἐκδρομὴ στὸ ILLΟἰνόη. 🙂

 487. Γιάννης Ιατρού said

  488: Άσε που δεν τα κάνουν μόνο στενά. τα κάνουν και χαμηλοτάβανα 🙂

 488. Γιάννης Ιατρού said

  489/483: Ξέχασα την σχετική απεικόνιση 🙂

 489. frenarhos said

  «, το παραμύθι ότι τάχα η Μεγάλη Βρετανία υποχρεώθηκε εξαιτίας του βέτο του ντε Γκωλ να αλλάξει το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.»
  —————————————————————————————————————————-
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B7

  Το αίτημα για ανεξαρτησία
  Στις 31 Ιανουαρίου του 1969, χιλιάδες αυτονομιστές, οπαδοί του Απελευθερωτικού Μετώπου της Βρετάνης (FLB) υποδέχθηκαν τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ μπροστά στο δημαρχείο της Ρεν, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Βρετάνη, κραδαίνοντας τη βρετόνικη σημαία και φωνάζοντας «Ζήτω η ανεξάρτητη σοσιαλιστική Βρετάνη» και «Φασίστα, φασίστα».

  ……Το μέτωπο έδρασε κατά τα πρότυπα του ΙΡΑ και έδρα της εξόριστης κυβέρνησής του ήταν το Δουβλίνο της ελεύθερης Ιρλανδίας, ενώ το στρατιωτικό του σκέλος, το ALB, είχε στο ενεργητικό του 40 περίπου επιθέσεις στη Βρετάνη και στο Παρίσι
  ——————————————————————————————————————————-
  Ο ντε Γκωλ δεν ήταν ηλίθιος να προβάλει βέτο.
  Αν το έκανε θα αναδείκνυε ντε φάκτο το μέγιστο εθνικό πρόβλημα των Γάλλων με την Βρετάνη και αμέσως τα εθνικιστικά βρετονικά κόμματα θα καλούσαν σε αυτονομία, εξέγερση η και ένωση με την μεγάλη Βρετανία.

  Εχετε δίκαιο λοιπόν .ναι δεν έβαλε βέτο .

  Ακολούθησε μια πολίτικη παρασκηνίων,μια απ αυτές ήταν και το όνομα για την την είσοδο της μεγάλης Βρετανίας και με τις πιέσεις και εκβιασμούς από δω και από κει , κατάφερε το αδύνατο.
  Να εξαφανίσει τις εθνοτικες διεκδικήσεις των Βρετονων.

  Δεν θα ήταν αφελής κατω απ αυτες τις συνθήκες ,να αφήσει μια χώρα με το όνομα Βρετανία να μπει στην ευρωπαϊκή ένωση;

 490. cronopiusa said

 491. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παιδιά έχω φάει μεγάλη ήττα. Ο Κασιμάτης που ήταν καθηγητής μου στη νομική και τον εθαύμαζα για τις θέσεις στα αντιμνημονιακά διαβήματα, άντε γεια/τον έφαε το …βρετανικό ,
  ο Ψαραντώνης που τον αγαπούσα για τη λύρα μα και την κουζουλάδα του ,πού ακούστηκε τέτοιο καραγκιοζιλίκι με το μουλάρι και τη λύρα στου Καζαντζάκη το κιβούρι απάνω/τον έφαε το μακεδονικό
  και το κερασάκι στην τούρτα,ο Μίκης! τί κερασάκι λέω, η τούρτα στο κεφάλι μου ήρθε. Αυτός μπουρλοτιάστηκε αμοναχός του στο μυαλό μου.
  Μωρέ συλλαλητήρια ώσπου ν΄ασπρίσει ο ήλιος , να ξεβρακωθούνε όλοι οι κούφιοι.Έχουμε σταθερές για άλλη μια ζωή. Σιχτίρι τους.Παπιά!

  492 τέλος. Άστα!Κλεφτρόνι Ρομά ήταν το κακόμοιρο 😦

 492. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Νοβάρτις Μακεντόνια μήπως να τη λέγαμε, τί λέει ο αντιπρόεδρος; » προϊδέασε με νόημα προ ημερών ο Βαξεβάνης.

 493. sarant said

  484-485 Έμαθα και το όριο Τσαντρασεκχάρ -αν και το γράφουμε Τσαντρασεκάρ, βλέπω.

 494. Avonidas said

  #495. Ποιοι; Εγώ έχω συνηθίσει να το γράφω στα αγγλικά.

 495. Γιάννης Ιατρού said

  495/496: Εμένα, ακουστικά ε; 🙂 , μου θυμίζει πάντα το κατεσάρ, μάλλον λόγω κατάληξης!

  493: Κουράγιο ΕΦΗ, τίποτα δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Μόνο η ημερομηνία που το μαθαίνουμε είναι (έκπληξη)!

 496. Avonidas said

  #497. Δεκατεσάρ’κ το λένε 🙂

 497. Φρέναρχε (491), τι λες; Έχεις διαβάσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχετικό άρθρο του Νικοκύρη; Καμία σχέση δεν έίχαν οι (βάσιμες) αντιρρήσεις του ΝτεΓκόλ για την προσχώρηση του ΗΒ στην ΕΟΚ με το (υπαρκτό) χωριστικό κίνημα της Βρετάνης!

 498. Γιάννης Ιατρού said

  493β: Αν υποψιαστώ τίποτα …. 🙂

 499. Avonidas said

  «Ελεος παιδια, τι σκανδαλο Novartis με 10 υπουργους και μαλακιες, δειξτε μας αξιοπιστους υπολογισμους για το ποσα ατομα χωρανε πραγματικα σε ενα τετραγωνικο μετρο για τη Μακεδονια μας»

  Εδώ ένα αρκετά διαφωτιστικό άρθρο. Οι 5 μοιάζει να είναι το ασφαλές πάνω όριο.

 500. Γιάννης Ιατρού said

  498: τρως τα δεκαδικά… 1,44 !!

 501. Μαρία said

  500
  Και η αδερφή φίλου εκτός φυλακής.

 502. spiral architect 🇰🇵 said

  Μην τσακώνεστε, Νοβάρτις Ματσεντόνια και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. 😉
  (follow the money, που έλεγε και το «βαθύ λαρύγγι» στο «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου»)

 503. spiral architect 🇰🇵 said

  … γιατί δηλαδή να υπάρχει Παναθηναϊκός Σούπερφουντς, Αναντολού Εφές ή Ολίμπια Μιλάνο Εμπόριο Αρμάνι;

 504. Γς said

  482:

  > Έχεις βρεθεί στο ασανσέρ της πολυκατοικίας σου (1,20×1,20) με άλλα τρία άτομα; Πώς νιώθετε για 15 δευτερόλεπτα; Ε, αυτό είναι. 😉

  Θεσπέσια. Εξαρτάται από τα άτομα βέβαια.

  Θηλυκά, μέχρι 25 χρονών, 60 κιλών, πάνω από 1,60 κλπ

  [και να διακοπεί και το ρεύμα λέει]

 505. ΓιώργοςΜ said

  506 …κι από δω καλά βλέπουμε, που λέει και το ανέκδοτο….

 506. Γς said

  507:

  Καμία σχέση με μένα. Το ανέκδοτο λέει για 60ρη.

  [ Τέσσεροι ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 60 χρόνων,βρίσκονται σε ένα ξερονήσι, και σε απόσταση αναπνοής ,πάνω σε ένα άλλο νησάκι βρίσκονται τέσσερες κουκλάρες, ναυαγοί και αυτές.
  Ο 20ρης λέει.
  Γρήγορα να κολυμπήσουμε, να πάμε απέναντι στα κορίτσια.
  Ο 40ρης λέει.
  Καλά ,μη βιάσεσαι τόσο πολύ.
  Ο 50ρης λέει.
  Εγώ λέω να φτειάξουμε ,πρώτα ,μια σχεδία και μετά σιγά σιγά να πάμε απέναντι.
  Ο 60ρης λέει.
  Για σταθείτε ρε παιδιά.
  Και από δώ καλά βλέπουμε. ]

 507. Alexis said

  Κίμων Γιούνγκ!!!
  (από το τελευταίο λίκνο στο άρθρο του Νικοκύρη)

  Το πιάσατε το υπονοούμενο; Ελληνικής καταγωγής κι αυτός…
  Για να μη σου πω ομηρικής… 😆

  Τι άλλο θα δούμε ρε παιδιά;;;

 508. cronopiusa said

 509. Γς said

  510:

  Ναι ρε βαλίτσες!

  Τις λιγουρεύεστε; Τις λιγουρεύεστε;

 510. sarant said

  507-508 Δεν το ήξερα αυτό!

  501 Εδώ δίνει μικρότερα νούμερα για τον αριθμό ατόμων/τμ

  Click to access Cariveau%20Report.pdf

 511. Γιάννης Ιατρού said

  512β …δίνει μικρότερα νούμερα..

  Μας μπερδεύει ο συγγραφέας με τα τετρ. πόδια κλπ. 🙂
  Πρακτικά αναφέρει συγκεντρώσεις με κάτι μεταξύ των 2 και 5 ατόμων/μ²
  1 [sq ft] αντιστοιχεί σε 0,09290304 [m²].
  Επομένως, για να βρούμε [persons/m²] έχουμε τον συντελεστή 1 [sq ft/person] αντιστοιχεί σε ~10,764 [άτομα/μ²] (10,746=1/0,09290304 m²), και για να μην μπερδευτεί κανένας αναγνώστης, ΔΕΝ πολλαπλασιάζουμε αλλά διαιρούμε…, δηλ.:

  2 [sq ft/person] αντιστοιχεί σε ~10,764/2 = 5,382 [άτομα/μ²],
  3 [sq ft/person] αντιστοιχεί σε ~10,764/3 = 3,588 [άτομα/μ²],
  4 [sq ft/person] αντιστοιχεί σε ~10,764/4 = 2,691 [άτομα/μ²] κλπ. κλπ.

 512. Γιάννης Ιατρού said

  513: Ζουγραφιστά 🙂

 513. Ριβαλντίνιο said

  Αυτός εδώ δεν πρέπει να πάει στα μεζεδάκια :

  https://www.efsyn.gr/arthro/exeytelistika-anistoritoi
  «Εξευτελιστικά ανιστόρητοι
  (…)
  Το διαπιστώνουμε από το επίσημο φέιγ βολάν τους, που διακηρύσσει πως «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας» επικαλούμενο, ως πηγές, τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη.
  Δεν χρειάζεται να έχεις βγάλει Φιλοσοφική για να γνωρίζεις πως οι δυο ιστορικοί έζησαν τον προηγούμενο αιώνα από το Μεγαλέξανδρο και, ως εκ τούτου, ήταν μάλλον κομματάκι δύσκολο να γνωρίζουν όχι μόνο την ελληνικότητα, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του.
  Απλές σχολικές γνώσεις Λυκείου ή Γυμνασίου αρκούν. Αν λείπουν ακόμη κι αυτές, υπάρχει τέλος πάντων η Wikipedia.
  Γιατί έτσι που πάνε τα πράγματα, θα γελάσει κάθε ανιστόρητο ανθελληνικό κατσίκι…»

  Οι άνθρωποι λένε για την καταγωγή του με βάση την καταγωγή των προγόνων του ( «Τημενίδες» ).

 514. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μακεδονοσυζήτηση τώρα στο 247 ράδιο.

 515. Faltsos said

  Είναι αλήθεια ότι ο Τζίμης Πανούσης είχε πει στην εκπομπή Δούρειος Ήχος (2009) ότι

  «Άμα έχεις διατελέσει υπουργός του Μητσοτάκη μπορεί κάποια στιγμή να γράψεις και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής»;

  και ένας άνθρωπος που βρέθηκε πολύ κοντά στον Μίκη, ο Παύλος Σιδηρόπουλος

  κάποιοι είχαν καταλάβει, κάποιοι άλλοι τον αποχαιρετήσαμε χθες…

 516. Avonidas said

  Μ. Θεοδωράκης: Οι χρυσαυγίτες αγαπούν την πατρίδα με έναν τρόπο εριστικό

  Σχετικά με την κριτική για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης Θεοδωράκης διερωτάται: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;»

  Προτείνω στον Μίκη να κάνει ένα απλό πείραμα: να ρίξει μια τζούρα σκ@τ@ σ’ ένα μπουκάλι ωραίο κόκκινο κρασί, να ανακινήσει καλά και να το πιει στην υγειά μας.

 517. Γιάννης Ιατρού said

  518: Παλιά στο σχολείο αυτό το έλεγαν Φυσική Πειραματική 🙂

 518. npo said

  τα strike-through γκουγκλίζονται μια και είναι απλή διακόσμηση. Αν θες κάτι να μην γκουγκλίζεται μπορείς ν΄ανακατέψεις ελληνικούς με λατινικούς χαρακτήρες

 519. Να αφήσω αυτό εδώ, πάντως: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1829510697347831&id=100008667548308

 520. Δεν α αμφισβητώ την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων και της γλώσσας τους, αλλά το επιχείρημα πως ο βασιλικός τους οίκος καταγόταν, ή ισχυριζόταν ότι κατάγεται, από το Άργος μου φαίνεται έωλο. Αφενός, άλλα γένη ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν από ημιθέους, και ναι μεν οι μύθοι μπορεί να υποκρύπτουν θολές μνήμες ιστορικών γεγονότων, μπορεί όμως και να είναι τελείως… μύθοι, ιδίως όταν συμφέρουν τους περί ων ο λόγος• αφετέρου, πρώτη φορά βλέπουμε δυναστείες με εικαζόμενη ή και απολύτως εξακριβωμένη καταγωγή από αλλού; Πλανταγενέτες, Αννοβεριανοί, Γλύξβουργ… 🙂

 521. Ριβαλντίνιο said

  @ 522 Αγγελος

  Ουσιαστικά από τον Ηρακλή έλεγαν ότι κατάγονταν και τον γιό του Τήμενο που πήρε το Άργος. Το ηγεμονικός οίκος του ηπειρωτικού φύλου των Λυγκηστών της Άνω Μακεδονίας έλεγε πως καταγόταν από το αριστοκρατικό γένος των Βακχιαδών της Κορίνθου. Από αυτούς καταγόταν η Ευρυδίκη, μάνα του Φιλίππου Β΄ και γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ηπειρωτικό φύλο των Ορεστών ( Ορέστες = αυτοί που κατοικούν στα ορεινά ) της Άνω Μακεδονίας ( Ορεστίς- Άργος Ορεστικό ) έλεγε ότι κατάγεται από τον γνωστό Ορέστη του Αγαμέμνονα.

 522. Μαρία said

  Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Γεωργιάδης, και υπό την ιδιότητα του «διπλωματούχου φιλολόγου», χαρακτήρισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «αδιανόητη» την άποψη ότι υφίσταται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ σλαβομακεδονική γλώσσα
  https://www.efsyn.gr/arthro/adi-anoita

 523. skol said

  Την Κυριακή πήρα το Βήμα για να ρίξω μια ματιά στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, ένα οχτάτομο έργο σε επιμέλεια Ουμπέρτο Έκο και Ρικάρντο Φεντρίγκα που μοιράζει το κυριακάτικο Βήμα. Έχει ενδιαφέροντα κείμενα, μερικά από τα οποία τα έχει γράψει ο ίδιος ο Έκο, αλλά η μετάφραση βγάζει μάτι ότι έγινε με το google translate. Παρακάτω ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Το ηχοτοπίο του αρχαίου κόσμου».

  Ακόμα και ο Πορφύριος, Έλληνας φιλόσοφος και θεολόγος του 3ου αιώνα, μας πληροφορεί ότι οι ελληνικοί χαιρετισμοί σημείωσαν την ερμηνεία πολλών αντιληπτών διαφορών ανάμεσα στις φωνές των κοράκων κα της κουρούνας, αλλά από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά, σταματούν ακόμα και οι ίδιοι και το αφήνουν να περάσει επειδή είναι ελάχιστα αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί!

  Έτσι ακριβώς, δεν κάνω πλάκα!
  Εκτός όλων των άλλων, οι «ελληνικοί χαιρετισμοί» είναι μετάφραση του auguri greci. Το auguri όμως εδώ δεν είναι οι ευχές αλλά οι οιωνοσκόποι/μάντεις. (Το ιταλικό κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ -ιταλικά δεν ξέρω αλλά χρησιμοποιώντας το γκουγκλ λίγο παραπάνω τη βρήκα την άκρη)

 524. sarant said

  520 Ωστε γκουγκλίζονται -ευχαριστώ για την ενημέρωση.

  525 Έτσι είναι που τα λες και αυτό θέλει χοντρό κράξιμο. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Έκο. Υπάρχει όνομα μεταφραστή;

 525. skol said

  Μετάφραση: Μάρα Ασπιώτη
  Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλίππου

 526. Μαρία said

  Δίσκος της Φαιστού: Ύμνος στη θεά του έρωτα που λάμπει και δύει http://www.koutipandoras.gr/article/diskos-ths-faistoy-ymnos-sth-oea-toy-erwta-poy-lampei-kai-dyei

 527. Μαρία said

  526, 527
  Συνάδερφος http://eeyem.eap.gr/edumedconf/sites/default/files/CV%20ASPIOTI.pdf

  Ο Αλέξανδρος Φιλίππου επιμελητής κυρίως παιδικών http://www.biblionet.gr/author/4822/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85
  Λαμπρό ψευδώνυμο 🙂

 528. 528 Σαν καλά κράταγα μικρό καλάθι μου φαίνεται, ή όχι;

 529. Γιάννης Ιατρού said

  528: Είχε και ζωντανή μετάδοση βίδεου στο ΕΚΤ live. Διαθέσιμο από Δευτέρα,12/2, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

 530. Γιάννης Ιατρού said

  530: Ναι, ναι.
  Αντιστοιχεί τα συλλαβογράμματα με φωνητικές αξίες, ε, οι ομοιοκαταληξίες, με ποιητική (;;; μάλλον φωνητική θα έλεγα) παρήχηση, δεν είναι εξ ορισμού αναμενόμενες; Για την ανάγνωση του περιεχομένου του δίσκου, οι παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν στους συνδέσμους στα σχ. 241 & 252 κατ΄εμέ εξακολουθούν να υφίστανται.

 531. π2 said

  530: Εννοείται.

 532. spiral architect 🇰🇵 said

  @528-533: Δικαιολογήθηκε όμως λέγοντας ότι, «Φυσικά έχω κάνει λάθη. Παίρνω όλη την ευθύνη πάνω μου. Αλλά έχουμε κάνει και μια προσπάθεια. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει κάνει λάθη, απλώς υπάρχει κάποιος που δεν έχει κάνει την προσπάθεια«.
  Ρε γμτ, κοτζάμ ιερογλυφική γραφή πάλευαν διάφοροι επί δεκαετίες να αποκρυπτογραφήσουν μέχρις ότου βρέθηκε ο αποκωδικοποιητής-στήλη της Ροζέτας και το παραμύθι έλαβε τέλος.

  Ο αποκωδικοποιητής, που είναι ο αποκωδικοποιητής; Δεν τον ρώτησε κανένας από κάτω;

 533. sarant said

  534 και πριν: Μικρό καλάθι πράγματι. Χώρια που, όπως είπε κι ο Δυτης κι άλλοι πολλοί, μπορεί να είναι μούφα το όλο θέμα

  529 Κατά κάποιο τρόπο συνάδελφος….

 534. spiral architect 🇰🇵 said

  @535: Πάντως, πέτυχε την αναγραφή του στον κατάλογο των επίδοξων αποκρυπτογράφων του Δίσκου.

  Ας είναι.

 535. Γιάννης Ιατρού said

  533/535:
  …και πως για το 10% από τις 61 λέξεις «έχουμε ενδείξεις γλωσσολογικές ότι σημαίνουν κάτι»…

  Δεν ξέρω αν η διατύπωση είναι των ΜΜΑ, αλλά τι άλλο να ήταν αυτό το 10% (..σημαίνουν κάτι..);; Smiles (η νέα σειρά Minoans) ή σημεία στίξης μήπως; 🙂

 536. frenarhos said

  Ανοικτή επιστολή στο Μίκη Θεοδωράκη από τον Ηλία Ανδριόπουλο
  —————————————————————————————————————
  Αγαπητέ μου Μίκη
  Λιγόστεψε και μίκρυνε το ανάστημα της αριστεράς στις μέρες μας. Ξέπεσε.
  ……….Καβάλησαν με χιλιάδες ψέματα την εξουσία, μοιράστηκαν αξιώματα και θέσεις και κορδώνονται σαν γύφτικα σκεπάρνια. Τι ντροπή. Τους μιλάς για πατρίδα και καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν, γιατί τη μισούν.

  http://www.freepen.gr/2018/02/blog-post_668.html

 537. π2 said

  Η νέα επιστολή του Μίκη είναι άλλο ένα μνημείο αμετροέπειας:

  Όμως τελικά εγώ βγήκα νικητής, με τελευταία ηρωική πράξη τη στιγμή που μπροστά σε ένα εκατομμύριο πατριώτες-δημοκράτες βρήκα την ευκαιρία να τους “φτύσω” μεγαλοπρεπώς, όπως έκανα σε όλη τη ζωή μου από τον καιρό που ξερνούσαν φωτιά και σίδερο μέχρι τώρα που βρίσκομαι στην κορυφή του Ολύμπου όπου με έχει ανεβάσει η αγάπη του λαού!

  Είναι σε φάση Νιμπελούγκεν.

 538. sarant said

  Δεν ειναι θεός, είναι ημίθεος!

 539. Μαρία said

  http://www.avgi.gr/article/10811/8705186/ochi-slabike-dialektos-glossa-einai-

  Κι άλλα πολλά καλά στα χτεσινά Ενθέματα.

 540. sarant said

  541 Αυτό θα το βάλω μεθαύριο με κάποιον επιπλέον σχολιασμό.

 541. π2 said

  541: Αυτή η στανταρτοποίηση μου έβγαλε το μάτι όμως. Και προς τι οι μισές δουλειές και ο εξευγενισμός; Γιατί όχι στανταρντοποίηση (και αυτή γκουγκλίζεται); Μη μου πει κανείς χάριν ευφωνίας, γιατί δεν είχε εξαρχής καμιά ελπίδα η ευφωνία μ’ αυτόν τον όρο.

 542. Alexis said

  Ας θυμόμαστε καλύτερα τον Μίκη γι’ αυτό ή γι’ αυτό.
  Διαφωνώ πάντως με κάποιους που με αφορμή τις τωρινές του απόψεις προσπαθούν όψιμα να υποβαθμίσουν το έργο του.

 543. Μπετατζής said

  542. Eγώ άμα είχα ιστολόγιο θα έβαζα το 521, με κάποιον επιπλέον σχολιασμό. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, θα μου πεις. Θα ανοίξω δικό μου μαγαζί μου φαίνεται, δεν καλύπτομαι από τα υπάρχοντα.

 544. Avonidas said

  #539. Όμως τελικά εγώ βγήκα νικητής, με τελευταία ηρωική πράξη τη στιγμή που μπροστά σε ένα εκατομμύριο πατριώτες-δημοκράτες βρήκα την ευκαιρία να τους “φτύσω” μεγαλοπρεπώς, όπως έκανα σε όλη τη ζωή μου

  Παίζει να νομίζει κιόλας ο έρμος ότι ήρθαν τα φασισταριά με τα νερα του, κι όχι το αντίθετο.

  Μου θυμίζει τον Μοντεχρήστο του Αρκά: «καμιά φορά φοβάμαι μη με παρατήσουν όλοι και μείνουν μόνοι τους»…

  (Για το καλό του, ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτή πράγματι η τελευταία «ηρωϊκή» πράξη του)

 545. Μαρία said

  Στο βιβλίο της Ρόμπου-Λεβίδη, το οποίο στο μεταξύ διάβασα, είχε αναφερθεί ο Πιδύος εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/12/24/meze-251/#comment-403444

  http://avgi.gr/article/10811/8705138/-emeis-edo-den-eichame-pote-epiteroumenes-zoes-
  Ωστόσο, στο διάστημα των πέντε – έξι μηνών που μεσολάβησαν από τον Μάιο μέχρι το φθινόπωρο του 2016, επίσης αναμενόμενα, το βιβλίο έφτασε σε χέρια ατόμων και φορέων που, με προκάλυμμα την παράδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαχειρίζονται σήμερα την ατομική και συλλογική υποκειμενικότητα των «ντόπιων» -σλαβόφωνων και ελληνόφωνων- με όρους καθαρά εθνικιστικούς. Ένας κυρίαρχος τέτοιος φορέας είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, που έχει κάτω από την ομπρέλα της πολλούς τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Ο πρόεδρός της, Γεώργιος Τάτσιος, κάτοικος της εν λόγω περιοχής και στρατιωτικός φαρμακοποιός, είδαμε πρόσφατα να συμμετέχει στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης (21.1.2018) και της Αθήνας (4.2.2018) ως βασικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής και να στέκει στο βήμα σε ιδιαίτερα προβεβλημένη θέση, ακριβώς πίσω από τον ομιλούντα Μίκη Θεοδωράκη, διεκδικώντας ξεκάθαρα μια συγκεκριμένου περιεχομένου δημοσιότητα. Αυτός ο πρόεδρος, λοιπόν, έναν χρόνο νωρίτερα είχε αναλάβει δυναμικό ρόλο κατά του βιβλίου, συκοφαντώντας το συστηματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, κυρίως, διοργανώνοντας αλλεπάλληλες ημερίδες από την Προσοτσάνη της Δράμας μέχρι τη Βέροια και τη Σκύδρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017, με σκοπό να καταρρίψει τα επιχειρήματα της «δήθεν» ερευνήτριας και να αποκαταστήσει την αμφισβητούμενη και επαπειλούμενη «ελληνικότητα» της Μακεδονίας. Μέχρι και ειδική «έδρα Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας» επιχείρησε να στήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τη στήριξη ηγετικών πολιτικών και εκπαιδευτικών παραγόντων (από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛΛ. την υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και από τον χώρο του ΠΑΜ.ΑΚ. τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη), η οποία θα είχε στόχο, επιτέλους (!), την «ανάδειξη της ‘γνήσιας’ μακεδονικής παράδοσης κι όχι αυτής που πλασάρουν επιτήδειοι και μη…» (από σελίδα της ΠΟΠΣΜ στο Facebook, 7.12.2016). Ευτυχώς, το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας, που σε πρώτη φάση υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2016 από τους παραπάνω φορείς, δεν προχώρησε και το συγκεκριμένο σχέδιο ναυάγησε – τουλάχιστον προς το παρόν.

 546. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  529 >>Λαμπρό ψευδώνυμο (το Αλέξανδρος Φιλίππου)
  Ντάξει μωρέ! Μέγας Αλέξανδρος υπάρχει λέει πραγματικό 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: