Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι σας έφταιξε ο φασισμός; (Το Επίμετρο από τα Πολεμικά)

Posted by sarant στο 28 Οκτωβρίου, 2020


Συμπληρώνονται σήμερα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940. Φέτος η εθνική γιορτή θα τιμηθεί χωρίς παρελάσεις (κάποιοι θα πουν πως είναι ένα από τα ελάχιστα καλά του κορονοϊού) αλλά στο ιστολόγιο δεν έχουμε τέτοιους περιορισμούς κι έτσι θα τιμήσουμε την ημέρα αναδημοσιεύοντας το Επίμετρο από τα Πολεμικά, τον τέταρτο τόμο των χρονογραφημάτων του Κώστα Βάρναλη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρχείο σε δική μου επιμέλεια.

Στο επίμετρο αυτό αφηγούμαι ένα περιστατικό από τα μετόπισθεν, που το έχω κι άλλες φορές αφηγηθεί στο ιστολόγιο -ουσιαστικά το κείμενο έχει πάρα πολλές ομοιότητες με ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου (το έχω δα ομολογήσει ότι βιβλία και ιστολόγιο είναι συγκοινωνούντα δοχεία).

Χωρίς άλλους προλόγους, παραθέτω το Επίμετρο από τα Πολεμικά (το κείμενο πριν από τις διορθώσεις του βιβλίου, μπορεί να έχει κάποια λαθάκια):

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Σε πολλά από τα χρονογραφήματα που διαβάσατε σε αυτόν τον τόμο, ο Βάρναλης επιτίθεται δριμύτατα στον φασισμό ενώ επανειλημμένα διακρίνει τον ιταλικό λαό από τη φασιστική ηγεσία της χώρας και τον Μουσολίνι προσωπικά. Την ίδια στάση είχαν υιοθετήσει και άλλοι αριστεροί διανοούμενοι που αρθρογραφούσαν σε εφημερίδες και σε περιοδικά.

Αυτό όμως δεν πέρασε απαρατήρητο από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, που δεν έβλεπε με καλό μάτι τα αντιφασιστικά κηρύγματα. Κι έτσι, μια μέρα του Δεκεμβρίου 1940, ο Βάρναλης, ο Ασημάκης Πανσέληνος, ο Νίκος Καρβούνης και άλλοι αριστεροί αρθρογράφοι κλήθηκαν στη Γενική Ασφάλεια, όπου κρατήθηκαν επί διήμερο και τους έγιναν αυστηρές συστάσεις να είναι πιο προσεκτικοί στην αρθρογραφία τους και να καταγγέλλουν τους Ιταλούς και όχι τον φασισμό.

Κατά ευτυχή σύμπτωση, διαθέτουμε μαρτυρίες για το σημαντικό αυτό επεισόδιο από τον ίδιο τον Βάρναλη, αλλά και από τον επίσης πρωταγωνιστή Ασημάκη Πανσέληνο, καθώς και ένα συντομότερο σχόλιο από τον Γ. Σεφέρη. Έτσι έχουμε το ίδιο γεγονός ιδωμένο από τρεις μεγάλους λογοτέχνες μας, σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές (λίγους μήνες μετά ο Σεφέρης, λίγα χρόνια μετά ο Βάρναλης, πολλά χρόνια μετά ο Πανσέληνος).

Πότε κλήθηκαν στην Ασφάλεια οι αρθρογράφοι; Ο Πανσέληνος δίνει ακριβή ημερομηνία, το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου 1940. Και πρέπει να θυμάται σωστά. Αν προσέξετε τα χρονογραφήματα του τόμου, δεν υπάρχει χρονογράφημα του Βάρναλη για τις 20 και για τις 21 Δεκεμβρίου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια έκτακτη πληθώρα ύλης. Είναι φανερό ότι η απουσία χρονογραφήματος οφείλεται στην έκτακτη προσαγωγή του Βάρναλη στην Ασφάλεια και την αναπάντεχη κράτησή του.

Τα χρονογραφήματα του Βάρναλη ξαναρχίζουν στις 22 Δεκεμβρίου και ίσως δεν είναι συμπτωματικό ότι ο ποιητής αποφεύγει περίπου επί δεκαήμερο να χρησιμοποιήσει τους όρους «φασισμός» ή «φασιστικός», αν και μετά εμφανίζονται και πάλι οι όροι αυτοί στα χρονογραφήματά του.

Ας δούμε λοιπόν το επεισόδιο….

Α. Όπως το αφηγείται ο Κώστας Βάρναλης (Ρίζος της Δευτέρας, 27.10.1947)

Η βουβή επέτειος – Γιορτή και λαός

H 28 του Οχτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό – και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το «αλβανικό έπος». Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή – να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού.
Το τι νόημα δίνουνε στον όρο «αλβανικό έπος» οι φυγάδες του «έπους» φαίνεται από το νόημα που δίνουνε σε κάτι ανάλογες και παράλληλες ορολογικές απάτες όπως π.χ «απελευθέρωση», «ανεξαρτησία», «δημοκρατία», «αμερικάνικη βοήθεια», «πνευματική ελευθερία» κλπ. Το ουσιαστικό περιεχόμενο των λέξεων είναι διαμετρικά αντίθετο με την ετυμολογική τους σημασία.


Αλλά το νόημα, που έδινε η 4η Αυγούστου στο «αλβανικό έπος», μας το εξήγησε τότες με τρόπον επίσημον ο τότε διευθυντής της Ασφαλείας κ. Παξινός. Ενώ δηλαδή ο ελληνικός λαός γυμνός και άοπλος, εγκαταλελειμμένος από τους «αρχηγούς» του χτύπαε στο μέτωπο και μπροστά του και πίσω του τους εχθρούς της ελευθερίας του, τους φασίστες, οι αρχηγοί του ελληνικού φασισμού ετοιμάζανε στην πρωτεύουσα την παράδοση του λαού – γιατί η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήταν παράδοση του στρατού μονάχα (των 200 χιλιάδων ανδρών) αλλά ολάκερου του ελληνικού λαού (των 7 εκατομμυρίων).
Ο μοναρχοφασισμός που είπε το μαύρο του «όχι», μονάχα για τον τύπο, κοίταε από την πρώτη στιγμή πώς θα έσωζε όχι την «πατρίδα», παρά το καθεστώς του· πώς θα περνούσε τον ελληνικό λαό από τα δικά του τα χέρια στα ξένα χέρια, χωρίς ο μεσίτης να χάσει ούτε την ηγεσία του λαού, ούτε τα κέρδη του απ΄αυτόν.
Η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήτανε πράξη ανωτέρας βίας παρά θεληματική συμμαχία με τον εχθρό εναντίον του λαού. Και κανένας από τους μεταδεκεμβριανούς κυβερνήτες δεν αμφιβάλλει πως στην σημερινή επέτειο δεν γιορτάζεται το «αλβανικό έπος», παρά η «συνθηκολόγηση» και η συνεργασία με τον εχθρό. Αν τότε ο ελληνικός λαός νικούσε ως το τέλος τους εχθρούς κι έσωζε την ελευθερία του, οι σημερινοί συνεχιστές της 4ης Αυγούστου, τη σημερινή επέτειο θα την είχανε ημέρα «εθνικού πένθους».

* * *


Λοιπόν. Τότες κι εμείς οι αριστεροί δημοσιογράφοι και διανοούμενοι πήραμε στα σοβαρά (όπως κι ο λαός) τον πόλεμο κατά των «βαρβάρων επιδρομέων». Και γράφαμε πύρινα άρθρα εναντίον τους- εναντίον του «φασισμού». Μα το είπαμε: ο δικός μας ο φασισμός, τέκνο και ομοίωμα του ιταλικού και του γερμανικού, δεν του καλάρεσε να βρίζουμε το «σύστημα». Κι ένα βράδυ (χειμώνας ήτανε) μας μαζέψανε στη Γενική Ασφάλεια τους ξεροκέφαλους αριστερούς που χαλούσαμε τη «δουλειά». Ήτανε (όσο θυμάμαι) ο Καρβούνης, ο Κορδάτος, ο Κορνάρος, ο Πανσέληνος, ο Μέξης, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος. Και ξαφνικά για λίγες ώρες μονάχα μας φέρανε ωραίον, κομψόν και γόητα, με ύφος «υπεράνω όλων» μας, τον κ. Καραγάτση. Μα ως το βράδυ τον αφήσανε.
Το άλλο βράδυ μας ξαναπήγανε στη Διεύθυνση της Γεν. Ασφαλείας, όπου μας παρουσιάσανε στον κ. Παξινό. Εκεί πήραμε το «πρώτο βάπτισμά» μας στο νόημα του «αλβανικού έπους». Ο κ. Διευθυντής, κοφτά και μελετημένα μας είπε να μην κάνουμε τον έξυπνο στα άρθρα μας βρίζοντας το φασισμό (έτσι βρίζαμε έμμεσα και την 4η Αυγούστου· και σ’ αυτή την άποψη δεν είχε άδικο ο κ. Διευθυντής) και πως δεν φταίει καθόλου ο φασισμός για τον πόλεμο.
Με άλλα λόγια, εννοούσε πως έφταιγε ο ιταλικός λαός που μας μισούσε ή που είχε καταχτητικές βλέψεις, λες κι οι λαοί αισθάνονται ή ενεργούνε μοναχοί τους κι είναι υπεύθυνοι αυτοί για ό,τι αγαπούνε ή μισούνε και για ό,τι κάνουνε -όπως τα ομαδικά εγκλήματα εναντίον των αμάχων.
Κι αφού μας ενουθέτησε και μας έκανε προσεχτικούς για το μέλλον μάς άφησε «λέυτερους», δηλ. μας «εδέσμευσε» τη σκέψη και τη γλώσσα. Έπρεπε δηλ. κι εμείς να βοηθήσουμε τον ξένο φασισμό να κατεβεί και να θρονιαστεί άνετα στην Ελλάδα δίπλα στο ντόπιο.

* * *

Κάτι ανάλογο μου είπε μια μέρα κι ο διευθυντής της εφημερίδας, που εργαζόμουνα τότες. Έγραφα μια ιστορία (επί δυόμισι μήνες) της διαφθοράς και απανθρωπίας των πολιτικών ηθών της Ρώμης από το Σύλλα και πέρα. Η περίσταση και η πεποίθησή μου με κάνανε να χρωματίζω κάπως ζωηρότερα τα πρόσωπα και τα πράγματα και να τα χαρακτηρίζω με τον ίδιο τρόπο – κυρίως την αρπαχτικότητα και τη φιλοχρηματία των ισχυρών της «αιώνιας πόλεως»: Σύλλα, Κράσσου, Οκταβίου, Κικέρωνα, Σενέκα κλπ.
Ο διευθυντής μου λοιπόν με κάλεσε και μου λέγει¨
-Είπαμε να βρίζεις τους Ρωμαίους, αλλ’ όχι και τους πλουτοκράτες! Δυστυχώς οι περισσότεροι αναγνώστες μας (της Κηφισιάς) είναι πλουτοκράτες.
-Μα εγώ βρίζω, του απάντησα γελώντας, τους τότε Ρωμαίους πλουτοκράτες, όχι τους τώρα Έλληνες πλουτοκράτες. Εκείνοι ήταν τέρατα· οι δικοί μας είναι εντάξει : πατριώτες και καλοί χριστιανοί…

* * *
Μ’ άλλα λόγια οι δυο διευθυντές, της Ασφαλείας και της αστικής εφημερίδας, θέλανε ο πρώτος να μη βρίζουμε τους εξωτερικούς εχθρούς κι ο δεύτερος τους εσωτερικούς. Ας χάνεται η πατρίδα, αλλ’ όχι το σύστημα. Θέλετε τώρα άλλην εξήγηση του τι σημαίνει γι’ αυτούς ο όρος «αλβανικόν έπος»;
Όταν λοιπόν οι εχθροί του λαού ξηγιούνται με τόση ειλικρίνεια, τότε γιατί ο λαός να μην έχει το δικαίωμα να τους τα λέει κι αυτός από την καλή; Θα πείτε δεν τον αφήνουν. Θα τον αφήσουν! Κι αν τώρα ο λαός τιμά ανεπίσημα αυτήν την επέτειο, θα έρθει η μέρα σύντομα, που θα την γιορτάζει επίσημα κι όπως της αξίζει.

Β. Όπως το κατέγραψε ο Ασημάκης Πανσέληνος[1]

Ο χειμώνας εκείνος ήτανε άπονος και ψυχρός. Το χιονόνερο δε σταματούσε. Ήταν οι νύχτες μεγάλες κι όταν φυσούσε ο βοριάς είχες την αίσθηση πως μες στους έρημους δρόμους παραπατούσε το πεπρωμένο. Συλλογιζόμουν να πάω εθελοντής αλλά δίσταζα. Απ’ το δίλημμα μ’ έβγαλε η είδηση, πως το Γιώργο το Θεοτοκά, που είχε κιόλας καταταχτεί, τον φώναξαν μια μέρα, τον διάταξαν να ξεντυθεί και τον στείλανε σπίτι του!

Είχε περάσει κανένας μήνας και είμαστε πια στο καταχείμωνο του ’40. Ήταν μια Πέμπτη, 19 του Δεκέμβρη, νομίζω. Η μέρα πέρασε ανιαρή, κουρασμένη. Το κρύο τρυπούσε τα κόκκαλα. (…) Πέρασε ώρα κι ετοιμαζόμαστε να πλαγιάσουμε όταν χτύπησε η πόρτα μας με διάκριση. Ποιος να ‘ναι τέτοια ώρα; Όξω χιόνιζε ολοένα. Σηκώθηκα κι άνοιξα με δυσφορία.

Έχω πάντα μια διαίσθηση σε κάτι τέτοια. Ο άνθρωπος που μπήκε, στιγμή δεν αμφέβαλα για το επάγγελμά του. Μόνο που ήταν απόψε λίγο πιο ευγενής απ’ όσο σηκώνει η δουλειά του. Έκανε μια σύντομη, τυπική έρευνα στο γραφείο.

– Σας ζητούν στην Ασφάλεια, είπε.
(…)

Στο γραφείο που μ’ έμπασαν ήταν ο Νίκος Χαραλαμπίδης, αξιωματικός της ασφάλειας, Μυτιληνιός. Με ρώτησε αν θέλω καφέ κι εγώ πήρα θάρρος κι έβανα τις φωνές.

— Δεν καταλαβαίνετε πως έχουμε πόλεμο; Πως κινδυνεύουμε όλοι; Για ποιο σκοπό μας φέρνετε πάλι εδωπέρα.

Ο άλλος κοιτάει ατάραχος. Στους διαδρόμους κυριαρχεί νεκρική σιωπή. Πολλές φορές ο Χαραλαμπίδης έγινε αιτία να ξεμπλέξω με την Ασφάλεια. Μιλάει.

— Τι δημοσίεψες πάλι τελευταία;

Να βάζεις στο νου το χερότερο, για να παρηγοριέσαι με το κακό! Αυτό λοιπόν ήταν; Το άρθρο μου στα «Νεοελληνικά Γράμματα» ήταν η αιτία;

— Αυτό που δημοσίεψα ήταν κάτι που έπρεπε να το κάνω. Κι αν είναι γι’ αυτό που με κουβαλήσατε εδώ, εγώ το εγκρίνω και τώρα και κάντε με ό,τι θέλετε.

(…)
Μας μεταφέραν κατόπι στο χτίριο της οδού Στουρνάρα κι άρχισαν να κουβαλούν κι άλλους: το Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το Νίκο τον Καρβούνη, το Δημήτρη Φωτιάδη, το Θέμο Κορνάρο., το Γιάννη Κορδάτο, το Μέξη, το Μαρίνη, κι άλλους πολλούς, δεν τους θυμάμαι τώρα, γενήκαμε δεκαεφτά. Ο Χαραλαμπίδης με άφησε και τηλεφώνησα σπίτι μου κι εξήγησα για ποιο λόγο με πιάσαν.

Μας βάλαν λοιπόν όλους εκείνο το βράδυ σε μια κάμαρα ευρύχωρη, σ’ ένα γραφείο με παράθυρο και μπαλκόνι κι αφήσαν την πόρτα ακλείδωτη. Μόνο καθόταν μαζί μας ένα πολισμανάκι αμούστακο κι άκουγε τις κουβέντες μας χωρίς να επεμβαίνει.

Αφήσαν ακόμα και τους δικούς μας να μας επισκεφτούν μες στη νύχτα -μας φέραν κουβέρτες, τσιγάρα και σοκολάτες. Σε λίγο η υπόθεση πήρε χαρακτήρα βεγγέρας. Κάποιος είπε πως για να μας περιποιούνται έτσι, κάτι κακό θα ετοιμάζεται.

Μέσα σε κείνη τη φασαρία, άνοιξε η πόρτα και φέραν τον Κώστα το Βάρναλη. Έξω φρενών ο ποιητής μας, πλην όχι με τους αστυφύλακες που τον πιάσαν παρά με το Νίκο τον Καζαντζάκη! Κάποιος, λέει, του έδειξε ένα έντυπο μ’ ένα άρθρο του Καζαντζάκη που πρότεινε να ενωθεί η Ελλάδα με την Αγγλία. Αυτά τα θυμούμαι τώρα λίγο μπερδεμένα κι αόριστα.

— Άκου κατάσταση, άκου μυαλά, φωνάζει, και μην τον βαράς αν μπορείς, ώσπου να πάρει χαμπάρι. Ινδία, λέει, σκέφτηκε να κάνει την Ελλάδα!

(…)

Όλοι είχαμε μείνει λοιπόν ξεσηκωμένοι και δεν κλείσαμε μάτι εκείνο το βράδυ, εκτός από τον Κώστα το Βάρναλη και το Γιάννη Κορδάτο, που κοιμηθήκανε σαν παιδιά, κουκουλωμένοι σε αδιάβροχα που τους τα βόλεψαν οι αστυνομικοί. Ήταν μια ημεράδα χυμένη στην όψη του Βάρναλη, να τον κοιτάς και ν΄ανοίγει η καρδιά σου. (…) Καθώς προχωρούσε η μέρα, κουβαλήσαν ακόμα δυο τρεις και τον Καραγάτση. Είχε γράψει κι αυτός μια σειρά άρθρα στα «Νεοελληνικά Γράμματα» κι είπε το λόγο του για τον πόλεμο. Μας χαιρέτησε όλους τυπικά και πηγαινοερχότανε μες στο θάλαμο χωρίς να καθίζει, λες και θα ήταν το καθισιό του απόδειξη αλληλεγγύης σε μας τους άλλους, που δίκια βρισκόμαστε στο μαντρί.

Μόνο όταν είδε πως περνούσε η ώρα και δεν τον αφήναν, δέχτηκε να μιλήσει για την περίπτωσή του. Δεν ξέρω, λέει, τι το επιλήψιμο βρήκαν στα άρθρα μου -ίσως κάτι που έγραφα για την Αγγλία, πως μονάχα μια φορά στην ιστορία της (στον πόλεμο με τους Βορειοαμερικανούς) δεν έδειξε κατανόηση και την έπαθε.

Κανένας δε μπόρεσε να τον πείσει πως για τέτοια ψιλοπράματα μηδέ η Αγγλία απασχολιέται μηδέ η Ασφάλεια κι ότι μονάχα τον πήρε το ρέμα μαζί μας. Αυτός επιμένει πως είναι δάχτυλος αγγλικός, αλλιώς κανείς δε θα τολμούσε να τον ενοχλήσει· ο αδερφός του ο Ροδόπουλος είχε δόντι γερό. Επικαλέστηκε και τη μαρτυρία του Φωτιάδη πως αυτός μεν συνεργαζόταν στο περιοδικό πλην το έλεγε και δεν το έκρυβε πως συμπαθούσε το φασισμό.

Και τόντις ήρθε σε λίγο ένα τηλεφώνημα και τον απόλυσαν αμέσως. Ήταν ανάγκη να πάει στον Περαία να ζυγίσει κάτι σιτάρια. Κάπου τον είχε χώσει ο αδερφός του. Πριν φύγει μας χαιρέτησε φιλικά και υποσχέθηκε να ενεργήσει για όλους. Ήταν στο βάθος καλόκαρδος άνθρωπος· μονάχα ελαφρά φαντασμένος. (Στην κατοχή άλλαξε ιδέες. Και στην απελευθέρωση τις ξανάλλαξε).

Και τότε πια εμείς, που εξακολουθούσαμε να θεωρούμε σαν αιτία της επίθεσης ενάντια στη χώρα μας τους φασίστες (και όχι τον ιταλικό λαό), καθήσαμε να σκεφτούμε το χάλι μας. Μας είπαν πια επίσημα πως από ώρα σε ώρα θα μας παρουσίαζαν στον υπουργό, τον περιώνυμο Μανιαδάκη -πάγος και ρετσινόλαδο.

[Τελικά τους οδηγούν όχι στον Μανιαδάκη, αλλά στον Παξινό της Ασφάλειας]

— Δε θα συχάσουμε, τέλος πάντων, μ’  εσάς τους διανοούμενους καμιά μέρα; Τόσον καιρό καθόσαστε μουλωχτοί. Βρήκατε τώρα ευκαιρία, με τον πόλεμο, να ξεσπαθώσετε, χωρίς να σας το ζητήσει κανένας. (Ποιος έπρεπε να μας το ζητήσει;)

Είναι ο κ. Παξινός, υποδιοικητής της Γενικής Ασφάλειας που μιλά έτσι. Δίπλα του στέκεται ο κ. Χαραλαμπίδης με τους φακέλους στο χέρι. Σωπαίνουμε όλοι εμείς, σύμφωνα με τις εντολές του Καρβούνη. Όμως το αισθάνεσαι εύκολα πως σε όλων τα στόματα είναι μια απάντηση που κρατιέται. Πάλι μίλησε ο Παξινός.

– Έχουμε πόλεμο, λέει, με την Ιταλία κι εσείς βρήκατε ευκαιρία να χτυπάτε το φασισμό. Τι σας έφταιξε ο φασισμός; Οι Ιταλοί μας επιτεθήκανε. Κι άλλα κράτη έχουνε φασισμό, αλλά δε μας πειράζουν. Αυτά να τα παρατήσετε. Ξέρουμε πολύ καλά τι ήσαστε. Να προσέξετε γιατί θα βρείτε μπελά.

(…)
Να φύγετε τώρα όλοι στα σπίτια σας, συνέχισε ο Παξινός, και να μη ξεμυτίσετε πια με τέτοια δημοσιεύματα, γιατί θα την πάθετε άσκημα. Εμάς δε μπορείτε εσείς να μας κοροϊδέψετε.

Εμείς σωπαίναμε πάντα, και τη σιωπή τη διέκοψε τώρα ο κ. Χαραλαμπίδης. Ήθελε κάτι και τούτος να πει, ευχαριστημένος μάλλον για το τέλος που έπαιρνε η υπόθεση.

— Έχεις εδώ και τον Ασημάκη, τον πατριώτη μου, κι ενώ καθόταν στ’ αβγά του τόσο καιρό, βρήκε τώρα την ευκαιρία να μας γράφει εδωπέρα, πως πρέπει να πολεμήσουμε τους Ιταλούς επειδή είναι φασίστες.

Άνοιξε το περιοδικό κι είχε υπογραμμισμένα κομμάτια από το άρθρο μου.

Τότε μίλησα πια κι εγώ. Δεν κρατήθηκα.

— Εδώ, είπα, ο τόπος μας δέχτηκε μια επίθεση. Όλοι πρέπει να πολεμήσουμε και πάλι ένας θεός ξέρει πώς θα τα καταφέρουμε. Εμείς πολεμάμε γιατί πιστεύουμε πως μας επιτεθήκανε οι φασίστες. Αλλά πολεμάμε. Τι σας νοιάζει εσάς το γιατί πολεμάμε;

Πάλι πήρε το λόγο κι απάντησε ο Παξινός.

— Εμείς δε θέλουμε ούτε εσάς ούτε το καλό σας!

Είχε σηκωθεί κι έκανε νόημα να μας πάρουν. Μερικοί με τραβούσανε απ΄το σακκάκι να μη συνεχίσω. Μας κρατήσαν αργά και μας απολύσαν μεσάνυχτα περασμένα. Μας βάλαν στην κλούβα και μας αφήσανε σπίτια μας -να μην πάρει χαμπάρι κανείς.

Έβρεχε, και μες στην έρημη Αθήνα κυριαρχούσε το σκοτάδι κι ο πόλεμος. Και στον πόλεμο τούτο ο κ. Παξινός μού απαγόρεψε να πολεμήσω. Δεν είχα χαρά που με απόλυσαν.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να βρούμε όλα τα άρθρα που ενόχλησαν τη μεταξική Ασφάλεια επειδή περιείχαν αντιφασιστικά μηνύματα, αλλά το άρθρο του Πανσέληνου πράγματι περιέχει αποσπάσματα που ένας ευσυνείδητος ασφαλίτης θα τα υπογράμμιζε για επιλήψιμα, όπως: «Στον αγώνα τούτον αυτοί που μισούνε το φασισμό, και όσο ο αγώνας είναι εναντίο του, δεν μπορούν να ’χουν καμμιά αμφιταλάντευση. Καμιά διεθνιστική ή φιλειρηνική συνείδηση δε μπορεί να δέσει τα χέρια. (…) Γι’ αυτό και για τον εχτρό, θα μπορούσε κανείς να πει πως έχει το παιχνίδι χαμένο, ακριβώς επειδή είναι φασίστας. Η νίκη εξάλλου είναι δική μας, γιατί πολεμάμε το φασισμό κι ο φασισμός είναι κάτι μισητό κι αφύσικο, που δε μπορεί να σταθεί».

Γ. Όπως αναφέρθηκε στο επεισόδιο ο Γιώργος Σεφέρης:[2]

Αλλά το μεγάλο ψεγάδι του Μεταξά δεν ήταν μόνο που δεν ξεκαθάρισε όλους αυτούς τους κυρίους· δεν ήταν μια πράξη αρνητική· ήταν και μια πράξη θετική. Είχε προαγάγει ανάμεσα στην παρέα του την περιφρόνηση και το φόβο της ανεξάρτητης γνώμης, τη χλεύη για την ελευθερία, τη συνήθεια των μεθόδων του αστυνομικού κρατητηρίου, το χαφιεδισμό· τα συμπλέγματα των μεθόδων των φασιστικών κρατών πασαλειμμένα με χρώματα ελληνικά των τουριστικών διαφημίσεων. Μαζί μ’ αυτά, τους έδωσε και το όχι. Αλλά το «όχι» και τα άλλα δεν ήταν πράγματα που συμβιβάζουνται εύκολα. Έτσι δημιουργήθηκε μέσα στα κατεργάρικα, ασυνείδητα και, κατά βάθος, αγροίκα μυαλά των ανθρώπων του καθεστώτος μια αντιφατική ψυχολογία που δύσκολα κατόρθωναν να γεφυρώσουν ακόμη και στην επιφάνεια. Το όχι σήμαινε πως η Ελλάδα θα πολεμούσε τον πιο επικίνδυνο πόλεμο της Ιστορίας της με το μέρος εκείνων που χτυπούσαν τις φασιστικές δυνάμεις. Αλλά το ελληνικό καθεστώς ήταν το ίδιο φασιστικό. Πώς ήταν δυνατό να συνδυαστούν τα δυο αυτά πράγματα; Τη λύση τη βρήκαν, κουτοπόνηρα, οι άνθρωποι του Μεταξά. Ο πόλεμός μας δεν ήταν διόλου πόλεμος εναντιον του Άξονα· ήτανε, μέσα στην παγκόσμια κρίση, ένα ιδιαίτερο, ασύνδετο επεισόδιο· ο πόλεμός μας ήτανε μόνο πόλεμος εναντίον της Ιταλίας -ούτε καν αυτό· ήτανε πολεμος εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της Ιταλίας.

Κάποτε, καθώς γίνουνταν αυτός ο περίεργος πόλεμος, οι ασφάλειες παρατήρησαν πως ορισμένοι διανοούμενοι το παραξήλωναν· ότι στα αρθρα τους εναντίον του εχθρού μεταχειρίζουνταν με τρόπο ύποπτα επίμονο εκφράσεις που καυτηρίαζαν την ιδεολογία του Μουσολίνι. Έτσι ένα βραδάκι τους σάρωσαν και τους πήγαν στο Τμήμα. Στον καιρό της ειρήνης, θα τους φόρτωναν σε κανένα καραβάκι και θα τους έστελναν να πλέξουν ειδύλλια στα ωραία νησιά του Αιγαίου. Αλλά τώρα είχαμε και συμμάχους… Ο αστυνόμος λοιπόν περιορίστηκε να τους νουθετήσει· τους είπε:

-Κύριοι έχετε όλη την ελευθερία να τονώνετε το φρόνημα του λαού.Αλλά δεν είναι σωστό να βρίζετε το φασισμό. «Κι εμείς είμαστε φασιστικό κράτος.»

Το πράγμα παρατηρήθηκε, κουτά άλλωστε, από την Αγγλική Πρεσβεία, κι ένας υπάλληλός της μού κουβέντιασε φιλικά. Εκτός από το επεισόδιο αυτό, θυμούμαι πολλές περιπτώσεις που η λογοκρισία είχε αντικαταστήσει, σε δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα, με τις λέξεις Ιταλός, ιταλικός, τις λέξεις φασιστής, φασιστικός που τύχαινε να χρησιμοποιήσω στις βραδινές δηλώσεις μου στους ξένους δημοσιογράφους.


[1] Στο αυτοβιογραφικό του αφήγημα Τότε που ζούσαμε.

[2] «Χειρόγραφο Σεπ. ’41», Δοκιμές, Τρίτος τόμος, σελ. 47-49.

Advertisement

297 Σχόλια προς “Τι σας έφταιξε ο φασισμός; (Το Επίμετρο από τα Πολεμικά)”

 1. Αυτό το κείμενο του Καζαντζάκη που έκανε έξω φρενών τον Βάρναλη δεν το έχουμε βρει, ε;

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ιδεολογικά και κομματικά έντονα χρωματισμένο το κείμενο του Βάρναλη αλλά ήταν και οι εποχές τέτοιες, δικαιολογείται ίσως. Απόψεις σαν την παρακάτω φαντάζουν κωμικές μες στον πατερναλισμό τους:
  «λες κι οι λαοί αισθάνονται ή ενεργούνε μοναχοί τους κι είναι υπεύθυνοι αυτοί για ό,τι αγαπούνε ή μισούνε και για ό,τι κάνουνε -όπως τα ομαδικά εγκλήματα εναντίον των αμάχων.»
  Ολική αθώωση των αεί νηπίων λαών για τα εγκλήματα των κακών ηγεσιών τους. Τέλος πάντων.
  Χρόνια πολλά και οι σημαίες στο μπαλκόνι.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τέτοια μέρα ευκαιρία να θυμηθούμε κι ένα θύμα του πολέμου, τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη, τον Giorgio, που ο θάνατός του προκάλεσε τη δίκαια οργή του Ελύτη:

  «…Ήταν η πιο άδικη απώλεια. ….. Όμως θέλω τη στιγμή αυτή, απροκάλυπτα, να καταγγείλω το επιστρατευτικό σύστημα που επικρατούσε την εποχή εκείνη και που, δεν ξέρω πως, κατάφερε να κρατήσει στα Γραφεία και στις Επιμελητείες όλο τα χοντρόπετσα θηρία των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων και να ξαποστείλει στην πρώτη γραμμή το πιο αγνό κι ανυπεράσπιστο πλάσμα. Έναν εύθραυστο διανοούμενο που μόλις στεκότανε στα πόδια του, που είχε όμως προφτάσει να κάνει τις πιο πρωτότυπες και γεμάτες από αγάπη σκέψεις για την Ελλάδα και το μέλλον της.
  Ήταν σχεδόν μια δολοφονία. Ο Γιώργος Σαραντάρης ήταν διπλωματούχος ιταλικού πανεπιστημίου- ο μόνος ίσως σε ολόκληρο το στράτευμα-, θα μπορούσε να ‘ναι περιζήτητος σε οποιαδήποτε από τις Υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την αντικατασκοπεία, ή την ανάκριση των Ιταλών αιχμαλώτων. Αλλά όχι. Έπρεπε να φορτωθεί το γυλιό και τον οπλισμό των τριάντα οκάδων, για να χαθεί παραπατώντας μέσα στα χιονισμένα φαράγγια ένας ακόμη ποιητής, ένας ακόμη αθώος στο δρόμο του μαρτυρίου.
  Φαίνεται ότι πέρασε φριχτές ώρες. Τα χοντρά μυωπικά του γυαλιά, που χωρίς αυτά δεν μπορούσε να κάνει βήμα, τα ‘χασε μέσα στην παραζάλη…. Απόμεινε σαν το κατατρεγμένο πουλί μέσα στην παγωνιά. Χωρίς να βαρυγκομήσει. Χωρίς να ξεστομίσει ένα πικρό λόγο. Περήφανος, μ’ ένα σώμα ελάχιστο και μια μεγάλη ψυχή, που τον κράτησε όσο που να τραγουδήσει ακόμη λίγο: «εγώ που οδοιπόρησα με τους ποιμένες της Πρεμετής»- κι ύστερα ν’ ανεβεί Στους τόπους “που αναγγέλλουν τον ουρανό και συνομιλούν με τον ήλιο”…».

  Και το ποίημα που του αφιέρωσε:

  Γιώργος Σαραντάρης

  Θ’ ανάψω δάφνες να φλομώσει ο ουρανός
  μήπως και μυριστείς πατρίδα και γυρίσεις
  μέσ’ απ’ τα δέντρα που σε γνώριζαν και που γι’ αυτό
  τη στιγμή του θανάτου σου άξαφνα τινάξανε άνθος

  Εμάς τους γύφτους άσε μας
  τους «οικούντας εν τοις κοίλοις»
  τι δε νογάμε από γιορτή

  Και τα πουλιά δε βάνουμε προσάναμμα
  μα στον ύπνο μας καθώς μας είχες μυήσει
  δώθε από τη φθορά πλέκουμε τους κισσούς
  μακριά σου πιο κι απ’ το Α του Κενταύρου

  «Ως εν τινι φρουρά εσμέν»
  μαργωμένοι μες στο χρόνο
  κι από τραγούδι αμάθητοι

  Μόνος εσύ ο αιρετικός της ύλης αλλ’
  ομόθρησκος των αετών το ύστερο άλμα
  τόλμησες. Κι οι ποιμένες σ’ είδανε της Πρεμετής
  μες στης άλλης χαράς το φως να οδοιπορείς πιο νέος

  Τι κι αν ο κόσμος μάταιος
  έχεις μιλήσει ελληνικά
  ως «εις τον έπειτα χρόνον»

  κι από την ομιλία σου ακόμη
  βγάνουν θυμίαμα οι θαλασσινοί κρίνοι
  και κάποιες θρυλικές κοπέλες κατά σε
  μυστικά στρέφουνε τον καθρέφτη του ήλιου.

  1955

  (από Τα Ετεροθαλή – εκδ. Ίκαρος, 2007)

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Όχι, και θα είχε ενδιαφέρον.

  4 Ωραίο αυτό με τα χοντρόπετσα θηρία.

 5. leonicos said

  Γειά σας, καλημερα

  Γειά σου Γιάννη Κουβάτσε, εισαι πολύ καλός

  Το ποίημα δεν το θυμόμουν

  Έχω το βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα, Σαραντάρης ο Μελλούμενος

 6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @4. Μπράβο Γιάννη. Ο γλυκύτατος Σαραντάρης και η άγια ψυχή του, έτσι θά’πρεπε να τιμώνται σε κάθε τέτοια επέτειο..
  Χρόνια πολλά! (Η σημαία κυματίζει στο μπαλκόνι από τετραημέρου.. 🙂 )

  https://thepoetsiloved.wordpress.com/2017/06/08/george-sarantaris-manos-hadjidakis-poios-ein-trelos-apo-erwta-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82/

 7. leonicos said

  Και όμως, προσωπικά φοβήθηκα προς στιγμή, ότι στις επόμενες εκλογές ο ΧΑ θα έβγαινε αξιωματική αντιπολίτευση.

  Με όλους τους άλλους διεσπασμένους μ@@@@ες, υπάρχει κενό.

  Ο Συριζα, συγγνώμη που το λέω, δεν κάνω πολιτική, ίσως ήταν οι καταστάσεις, απαξιώθηκε, ενώ παράλληλα κατέφυγε σε συστήματα Πασοκικά για να κρατηθει. Είχαμε τον περίλαμπρο παιδοχειρουργό από το Νοσοκομείο της Νίκαιας δήμαρχο, και τα έζησα από πρώτο χέρι.

  Κατάφεραν στη Νίκαια, διάβαζε Κοκκινιά, να βγάζουν δεξιούς

 8. Mπετατζής said

  2,5 : Θα μπορούσε να είναι αυτό το κείμενο. Δεν μιλάει για ένωση με την Αγγλία, αλλά για διάλογο με ένα Άγγλο και για τον πόλεμο ως ευκαιρία για ένα νέο πολιτισμό «της πράξης» (δεν σχολιάζω περαιτέρω, τα χω πει πολλές φορές), και ο ίδιος ο Πανσέληνος γράφει ότι το θυμάται μπερδεμένα και αόριστα.

  https://www.candiadoc.gr/2019/10/27/ena-paradoxo-ke-proklitiko-kimeno-tou-kazantzaki-paramones-tis-italikis-epithesis-o-polemos-os-mia-efkeria-gia-ena-neo-politismo-3/

 9. sarant said

  9 Θα μπορούσε, αλλά αυτό δημοσιεύτηκε 1η Σεπτ. 1940 και ο Βάρναλης ήταν τσαντισμένος στις 19 Δεκ. 1940. Κάπως μεγάλη απόσταση, στη Νέα Εστία σίγουρα θα το είχε διαβάσει νωρίτερα.

 10. J. Iatrou said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά για την μέρα!

 11. nikiplos said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά για την ημέρα!

 12. Πέπε said

  @1

  Α φίλε, εδώ δε θα συμφωνήσω. Σήμερα είναι η μέρα του Όχι, πάει και τελείωσε. Μπορούμε, με βάση την ιστορία των επιμέρους πολεμικών γεγονότων, να βρούμε και να ορίσουμε άλλες μέρες που να είναι επέτειοι του Όχχ, του Όι, του Όσκε και του Τς.

 13. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 14. ΓΤ said

  Πώς δεν είχε σκεφτεί ο Σεφέρης να γράψει «είχε προάξει»…

 15. Mπετατζής said

  ε, τότε μπορεί να είναι όλη η συλλογή του Ταξιδεύοντας – Αγγλία, (1939), που μιλάει, εκτός των άλλων για το ένδοξο αποικιοκρατικό παρελθόν της Αγγλίας και βρίσκει κοινά σημεία με το, κατά τον ίδιο, αρχαίο ελληνικό ιδεώδες της ελευθερίας.

  Εδώ μια ικανοποιητική σύνοψη : http://neaanagnosi.blogspot.com/2014/03/2013-234.html

  Υποθέτω ότι, χωρίς διαδίκτυο, τα κείμενα θα έκαναν κάποιο χρόνο να γίνουν γνωστά και να διαδοθούν, οπότε εξηγείται η χρονική απόκλιση.

 16. sarant said

  13 🙂

  16 Ναι, μπορεί. Μπορεί όμως, αφού είχε αυτές τις απόψεις, να είχε γράψει κι άλλο φιλοαγγλικό άρθρο εκείνες τις μέρες.

 17. Mπετατζής said

  Σωστότερο : θα ήταν μάλλον ένα από τα κείμενα της συλλογής, που δημοσιεύτηκαν ως άρθρα σε συνέχειες, ξεκινώντας από το 1939.

 18. gpoint said

  # 1

  ΟΧΙ

  ΟΧΧ

  ΟΧ2

 19. Mπετατζής said

  Συμπλήρωση : Τα κείμενα του Ταξιδεύοντας – Αγγλία, δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή, από 26-7-1940 έως 21-10-1940, σύμφωνα με τον Νίκο Μαθιουδάκη, επιστημονικό σύμβουλο των εκδόσεων Καζαντζάκη.

  Επειδή είμαι τίμιος, να πούμε ότι ο Καζαντζάκης άλλαξε απόψεις αργότερα, λόγω του Κυπριακού ζητήματος (βέβαια άλλαζε απόψεις κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα με τι όνειρο είχε δει το βράδυ, αλλά τέλοσπάντων).

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το κείμενο αυτό του Καζαντζάκη κατατάσσεται στη χορεία των μπουρδολογιών που αράδιαζε πολύ συχνά, είτε γιατί τις πίστευε είτε για να ξεχωρίζει και να κάνει τη φιγούρα του. Καλογραμμένες ανοησίες και τίποτε άλλο, για τις οποίες τον οίκτιραν συχνά ακόμα και οι οικείοι του. Χαρακτήρας δειλός και απόμακρος, λάτρευε τη δύναμη των εξουσιαστών, των «υπερανθρώπων» και τσαλαβουτούσε όλη του τη ζωή μέσα στις αντιφάσεις και στα μυστικιστικά του οράματα. Ζήλεψε πολύ πρόσφατα τη δόξα του η Αρβελέρ και μας μίλησε για τις πανδημίες που ανανεώνουν τις γενιές. Αναίσθητοι άνθρωποι, κλεισμένοι στον ελεφάντινο πύργο του μυαλού τους.

 21. Pedis said

  Πολύ όμορφο αφιέρωμα, Νικοκύρη. Μπράβο.

  # 9 – Εκνευριστικότατος ο, όπως πιστεύεται, ωσεί Νομπελιστας! Κοπιάρει το 1940 ιδεολογικές πλατφόρμες (νέοι, ανανέωση, δύναμη, διανονούμενοι χαλβάδες) που οδήγησαν στον προηγούμενο πόλεμο. Φαινόμενα της καθυστέρησης.

 22. Γς said

  Κι οι ηλίθιοι δάσκαλοι Μέσης Εκπαίδευσης της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940

  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/335929_ekpaideytikoi-minyma-pros-toys-mathites-gia-tin-28-oktobri-1940?fbclid=IwAR3t6cdn4LF9BnDKM584UkoV9wgV4u2aXbvD1L2YoNEdh057D2mQrXRGsPU

 23. ΓΤ said

  @1

  Σε μια μέρα όπως η σημερινή, είναι προσβολή πάνω στη σημαία η ακολουθία τρίλιζας.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  23:Δεν είναι οι «ηλίθιοι δάσκαλοι» της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς στο σύνολό τους, μην είμαστε άδικοι. Είναι η πλειοψηφία των μελών του εκλεγμένου προεδρείου, δηλαδή μια χούφτα άνθρωποι. Τα εκατοντάδες μέλη των συλλόγων εκπαιδευτικών δεν έχουν καμία συμμετοχή στις ανακοινώσεις που εκδίδουν επ’ ονόματί τους τα προεδρεία των συλλόγων, ποικιλόχρωμα κομματόσκυλα κατά κανόνα. Θα μου πεις, γιατί το επιτρέπουν; Πολύ καλή απορία.

 25. LandS said

  3
  «Απόψεις σαν την παρακάτω φαντάζουν κωμικές μες στον πατερναλισμό τους:
  «λες κι οι λαοί αισθάνονται ή ενεργούνε μοναχοί τους κι είναι υπεύθυνοι αυτοί για ό,τι αγαπούνε ή μισούνε και για ό,τι κάνουνε -όπως τα ομαδικά εγκλήματα εναντίον των αμάχων.»
  Ολική αθώωση των αεί νηπίων λαών για τα εγκλήματα των κακών ηγεσιών τους. Τέλος πάντων.»

  Είναι οι λαοί, έστω και μερικώς, ένοχοι λοιπόν; Και, αφού δεν είναι «αεί νήπια», ως ώριμοι φέρουν αυτοί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Ελπίζω όχι λόγω DNA.

  Έ ρε άμυνες που έχει το κυρίαρχο αφήγημα, να μη πω ιδεολογία.

 26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.
  Ξαναβάζω τὴν εὐχὴ ποὺ ἔβαλα στὸ ἄλλο ν[[ημα

  Καὶ τοῦ χρόνου στὸ μέτρο.*

  *Νὰ μετρηθοῦμε καὶ νὰ μὴ λείπει κανένας.

  Κάπου τὴν ἄκουσα αὐτὴ τὴν εὐχὴ καὶ μοῦ φαίνεται ἐπίκαιρη στὴν κατάσταση ποὺ βρισκόμαστε.

 27. Πουλ-πουλ said

  «Όλοι είχαμε μείνει λοιπόν ξεσηκωμένοι και δεν κλείσαμε μάτι εκείνο το βράδυ, εκτός από τον Κώστα το Βάρναλη και το Γιάννη Κορδάτο, που κοιμηθήκανε σαν παιδιά, κουκουλωμένοι σε αδιάβροχα που τους τα βόλεψαν οι αστυνομικοί.»

  Εμ, γιαυτό έφτασε 90 χρονών ο Βάρναλης.

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Μου αρέσει αυτή η ευχή, Μήτσο!

 29. LandS said

  25
  Καλά τώρα τη λες στον Γς επειδή δεν αθωώνει ολικώς τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς για τις βλακώδεις ανακοινώσεις των εκπροσώπων τους;

 30. @ 13. Πέπε

  Σωστό. Κάποιος πρέπει να (μου) το πεί. Αλλά έτσι το ζήσαμε εκεί, στα μέρη του. Του Όχχ, φωνητικά [oç].

 31. ΓΤ said

  @27, 29

  Την έχω ακούσει από παππουθήρια σε καφενείο στα Χανιά.

 32. ΓΤ said

  Από ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

  Στην ακόλουθη ανακοίνωσή τους, αφού απολαύσετε έμμεσα τον τύπο «της κυρία», για επιδόρπιο χαρείτε μπολνταρισμένο κεφαλαιογράμματο ΠΡΟΚΥΡΗΣΕΙ
  Κι αυτά τα γίδια μπαίνουν σε τάξη…

  https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/333850_elme-kefallonias-ithakis-kamia-ex-apostaseos-ekpaideysi-se-sholeia

 33. Γς said

  30:

  Τους αθωώνω!

  Και τους εκπροσώπους τους

  «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι» (Λουκ. 23,34)

  εξ άλλου ισχύει και το

  «ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι ! «

 34. Theo said

  Καλημέρα!

  Ενδιαφέροντα τα σημερινά κείμενα. Ενδιαφέρον το κείμενο του Βάρναλη, με το πρώτο μέρος του σε μια ξύλινη, προπαγανδιστική γλώσσα, μέσα στο κλίμα της εποχής, μια γλώσσα που έριξε «τόσα κορμιά στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης· τόσες ψυχές […] στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι. […] για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.»
  Δεν ήταν όλοι οι «μοναρχοφασίστες» κυβερνήτες σύμμαχοι του εχθρού «εναντίον του λαού». Ό,τι φρονήματα κι αν είχαν, απέναντι στην ιταλική επίθεση κυριάρχησε η αγάπη για την πατρίδα τους. Λίγοι ήσαν οι «βαμμένοι» λάτρεις του Άξονα, και πάντως όχι ο Μεταξάς που στηριζόταν στη συμμαχία με τη Μ. Βρετανία.
  Δεν ξέρω πόσο θα δικαιολογούσε κανείς αυτή τη διχαστική γλώσσα το 1947. Όποιος όμως τα προπαγανδίζει σήμερα αυτά, χωρίς να έχει διδαχτεί τίποτα από τη ματωμένη δεκαετία του ’40, είναι απαράδεκτος.

  @4:
  Ο Πεντζίκης μου έλεγε για τον Σαραντάρη που είχε γνωρίσει σαν μια ευαίσθητη ψυχή, σ’ ένα πολύ ασθενικό κορμί που πέθανε με τον καημό πως δεν είχε γνωρίσει γυναίκα.

 35. angelos said

  Βγαζει, νομιζω, και λιγη ακυρη χολη κατα του Καραγατση ο Βαρναλης. «Ωραιο, κομψο και γοητα», απο τις φωτογραφιες, τουλαχιστον που εχω δει, θα μπορουσε να πει και τον Μπελογιαννη, αλλα δε νομιζω να το εκανε ποτε.
  Κατα τα λοιπα, θα ειχε πλακα να βλεπαμε τι θα ελεγαν μετα απο μερικους μηνες, οταν επιτεθηκε η Γερμανια, ολοι αυτοι οι γεωπολιτικοι αναλυτες της Ασφαλειας. Θα μου πεις, ολο και κατι θα εβρισκαν.
  Καλημερα σε ολους.

 36. Pedis said

  Ποιο είναι το πρόβλημα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τη σημερινή μέρα;

 37. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Να είμαστε γεροί και μυαλωμένοι, για να μην ξαναχρειαστεί κανείς και ποτέ να μην το ξαναζήσει! (…έστω κι αν είναι υπεραισιόδοξο και ρομαντικό)

  Τώρα μόνο ευχές. Μεγάλο. Θα το διαβάσω αργότερα.

 38. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ακουστεί πολύ αυτή η ευχή από τον Μάρτιο και δώθε.
  26: Το ποια είναι η κυρίαρχη ιδεολογία στο συγκεκριμένο θέμα, και σε άλλα πολλά, σηκώνει πολλή κουβέντα. Λαοί που δηλώνουν ανεύθυνοι για το κακό, είναι ανίκανοι και για το καλό, είναι καταδικασμένοι να άγονται και να φέρονται. Οι «ανεύθυνοι» Γερμανοί π.χ. έπαψαν να δίνουν στα παιδιά τους το όνομα Αδόλφος. Φοβερή εξιλέωση και πολύ αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  37: Ότι εκφράζει μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη; Ότι είναι πολύ αμφίβολο αν θα την ενέκρινε η πλειοψηφία των μελών της ΕΛΜΕ Κεφαλληνίας, εφόσον είχε ερωτηθεί; Κι αυτό ανεξάρτητα από όσα σωστά μπορεί να περιέχει. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, που πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είθισται στις επετείους οι ανακοινώσεις να μην είναι ιδεολογικά χρωματισμένες και διχαστικές. Ξενέρωτο ακούγεται, αλλά τι να κάνουμε;

 40. gpoint said

  # 33

  Μην ανησυχείς δεν μπαίνουνε, τριγυρνάνε από σχολείου εις σχολείον να ενημερώσουν για τον αγώνα τα πράτα που τους ακούνε και δεν προλαβαίνουνε το διδακτικό τους έργο, ευτυχώς για ους μαθητές

 41. Γς said

  27:

  >Καὶ τοῦ χρόνου στὸ μέτρο.

  Το ξυλουργείο της γειτονιάς μου

  «Ξυλεία κομμένη στα μέτρα σας»

  Κι ο νοών νοείτω

 42. Γς said

  37:

  Αργησες, αλλά τελικά εμφανίστηκες. Ημουν σίγουρος.\
  Για πες

 43. Pedis said

  # 40 – Οι άλλες, οι «κανονικές», οι συνήθεις ανακοινώσεις, αυτές για τις οποίες δεν θα έκανες κανένα σχόλιο, δεν είναι ιδεολογικά «χρωματισμένες και διχαστικές»;

  Τι σημαίνει διχαστικές;

  Να μη λέμε ότι όλοι οι Έλληνες αντιμετώπισαν σαν μια γροθιά, ενωμένοι τον εισβολέα και μετά τον κατακτητή

  άλλοι από το βουνό, άλλοι με δολιοφθορές πλάι στον κατακτητή κι άλλοι με τακτική φυγή στα νότια;

 44. atheofobos said

  Ο Βάρναλης νομίζει ότι ο Παξινός ήταν Διευθυντής της Ασφάλειας σε αντίθεση με τον Πανσέληνο που γνωρίζει πως ήταν υποδιοικητής της Γενικής Ασφάλειας.
  Όπως γράφω στο ποστ μου 2-ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΩΤΑ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ, ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΙΣΜΟ! :
  Ο Παξινός, υποδιευθυντής της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών επί Μεταξά, ήταν πολύγλωσσος και μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, είχε δε μετεκπαιδευτεί στη δίωξη του κομμουνισμού στην Γερμανία .Ήταν αυτός που με τον Κ. Μανιαδάκη κατασκεύασε τον δεύτερο Ριζοσπάστη, προκαλώντας τεράστια αποδιοργάνωση στο παράνομο τότε ΚΚΕ. Διέφυγε στο Κάιρο, αλλά τον συνέλαβαν εκεί ο Άγγλοι ως συνεργάτη των Γερμανών. Το 1947 το δικαστήριο Δοσίλογων τον αθώωσε με βούλευμα .Παρ΄όλα αυτά ο Παξινός δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο Πακιστάν, όπου και διετέλεσε και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε εκεί από Έλληνα συνεργάτη του με μαχαίρι το 1958 για οικονομικούς λόγους.
  Πρόσφατα επίσης σε σχόλιο μου τον έχω αναφέρει:
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/14/varnalis-25/#comment-685924

 45. ap8938 said

  40. 1. δηλ. η δική σου τοποθέτηση δεν είναι «ιδεολογικά χρωματισμένη». 2. είθισται; και επειδή «είθισται», είναι και σωστό; μα η μέρα είναι ιδανική για αναστοχασμό και όχι αναπαραγωγή του κρατικού λόγου περί «πάνδημης αντίστασης κλπ».

 46. atheofobos said

  45
  Το λινκ του
  2-ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΩΤΑ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ, ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΙΣΜΟ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2020/10/2.html

 47. sarant said

  45 Καλά λες!

 48. Pedis said

  Κινηματογράφος και Ιστορία. Η Κατοχή και η Αντίσταση στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1981

 49. atheofobos said

  33
  Επίσης είναι πολύ ωραίο ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται Παρασκευή και Δευτέρα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα 4ημερο διακοπών!

 50. Ευγενία Λώβη said

  «Κάποιος, λέει, του έδειξε ένα έντυπο μ’ ένα άρθρο του Καζαντζάκη που πρότεινε να ενωθεί η Ελλάδα με την Αγγλία. Αυτά τα θυμούμαι τώρα λίγο μπερδεμένα κι αόριστα.»

  Εδώ έχουμε μία «άπαξ» μαρτυρία, και μάλιστα πολλά χρόνια μετά, με την Πανσέληνη μνήμη ψιλοχοντρομπερδεμένη. Καμία διασταύρωση της μαρτυρίας αυτής δεν υπάρχει ούτε ίχνος της φερόμενης Καζαντζάκειας «πρότασης ένωσης της Αγγλίας με την Ελλάδα» δεν υπάρχει στο έργο του «Αγγλία». Από την άλλη, οι «Καζαντζακικές σπουδές» έχουν πάει στον ουρανό, η σχετική εργοβιβλιογραφία είναι απέραντη, αλλά πουθενά ίχνος της αφορμής του «θυμού» του Βάρναλη.

  Ωστόσο, όλο και κάποιοι αναρωτιούνται: «αυτό το κείμενο του Καζαντζάκη που έκανε έξω φρενών τον Βάρναλη δεν το έχουμε βρει, ε;»

  O sancta simplicitas!

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ιδανική για αναστοχασμό»
  Άλλο αναστοχασμός και άλλο κομματική προπαγάνδα. Ο αναστοχασμός απαιτεί πολύπλευρο φωτισμό των ιστορικών γεγονότων, όχι βαρετή παπαγαλία τσιτάτων και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που σε ψήφισαν για να τους εκπροσωπείς για συνδικαλιστικά ζητήματα και για τίποτε άλλο.

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 50 στο 46.
  Και κάτι ακόμα: η δική μου άποψη, είναι-δεν είναι ιδεολογικά χρωματισμένη, εκφράζει μόνον εμένα και κανέναν άλλο. Δεν μιλάω αυθαίρετα εξ ονόματος κανενός, όπως κάνουν κάποιοι συνδικαλιστές που έχουν παρεξηγήσει τον ρόλο τους και ερμηνεύουν όπως τους βολεύει τις ψήφους που λαμβάνουν.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συγγνώμη, τα μπέρδεψα: το 52 στο 46.

 54. Pedis said

  # Προτείνεις να ψηφίζει το σώμα πριν την δημοσίευση κάθε ανακοίνωσης του ΔΣ;

  Βρε λεβέντη μ’, οι ανακοινωσεις βγαίνουν από τα ΔΣ που έχουν σχηματισθεί στη βάση (λέμε τώρα, καθόλου συχνά στα ανώτερα όργανα) της θέλησης και της επιλογής των εργαζομένων.

  Θα έκανες την ίδια φασαρία αν έβγαινε μια «κανονική» ανακοίνωση με ΔΣ ελεγχόμενο από ΔΑΚΕ/ΠΑΣΚΕ και κακό συναπάντημα;

  Εγώ λέω, όχι!

 55. LandS said

  Οι πρώτες δυο παράγραφοι του σημειώματος του Βάρναλη μου έφεραν στο μυαλό ένα άρθρο που διάβασα χτες.
  https://www.avgi.gr/entheta/anagnoseis/370292_o-oyranos

 56. sarant said

  51 Εγώ δεν έχω ψάξει την εργοβιβλιογραφία του Κζ. με τις δημοσιεύσεις του Νοε-Δεκ 1940 ώστε να μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ίχνος της επίμαχης δημοσίευσης. Εσείς έχετε;

 57. Pedis said

  # 55 -> 52,53

 58. nirevess said

  Ε ρε, κουίσλινγκ που θα είχαν γίνει όλοι αυτοί αν έκανε ντου ο Στάλιν…

 59. Το σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζω στην ανακοίνωση είναι ότι ξεκινάει με «Αγαπητοί μας Μαθητές» και συνεχίζει με «Ψάξε» το οποίο μόνο προς το τέλος του κειμένου διορθώνει στο σωστό «Ψάξτε».
  Έτερον σφάλμα δεν υπέπεσε εις την αντίληψίν μου.

 60. LandS said

  57
  Κατά τον Πανσέληνο ο Βάρναλης ήταν θυμωμένος με τον Καζαντζάκη επειδή «Κάποιος, λέει, του έδειξε ένα έντυπο μ’ ένα άρθρο του Καζαντζάκη που πρότεινε να ενωθεί η Ελλάδα με την Αγγλία. Αυτά τα θυμούμαι τώρα λίγο μπερδεμένα κι αόριστα.»
  «Λέει» και «κάποιο έντυπο».
  Πιθανόν να παρεξήγησε ο Βάρναλης και ο Καζαντζάκης να μην εννοούσε αποικιακή σχέση με την ΜΒ αλλά μια πιο στενή συμμαχία, όχι μόνο στρατιωτική.

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μέρα γιορτινή η σημερινή και ίσως θα την αδκούσαμε αν παγιδευόμασταν σε ιδεολογικούς διαξιφισμούς, αλλά είναι λίγο δύσκολο να μην προσέξει κανείς ότι ο Βάρναλης, που είχε πολλά «τυχερά» κατά την Κατοχή, ξιφουλκεί (στον Ρίζο της Δευτέρας, 27.10.1947!!!) για λογαριασμό του σκληροζαχαριαδικού ΚΚΕ εναντίον των άλλων, των «προδοτών»! Από την μιά μεριά μονάχο του το ΚΚΕ εκείνου του καιρού κι από την άλλη, ΟΛΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Και ο Βάρναλης και το ΚΚΕ εκπροσωπούσαν «τον λαό», ενώ οι «άλλοι» ήταν οι «εχθροί του λαού».. 🙂
  (Για όσους δεν έπιασαν το ..υπονοούμενο, η απεχθής στον Βάρναλη και το ΚΚΕ «αμερικάνικη βοήθεια» ήταν τα εκατομύρια του σχεδίου Μάρσαλ…)
  Και βέβαια, οι ιδεολογικοί επίγονοι του Βάρναλη (από τα ΔΣ των συνδικαλιστικών συλλόγων και από τους πύρινους διαδικτυακούς προμαχώνες) αισθάνονται πάντα την υποχρέωση να μας διδάσκουν την «σωστή» Ιστορία..

 62. nikiplos said

  Καλημέρα σε όλους! Γιάννη Ιατρού, δεν σε έκανα κοπυπαστάδα, απλά συνέπεσαν οι ευχές μας! 🙂

  Κι ένα ερώτημα στη συλλογική σοφία του ιστολογίου, αλλά και στον ΓΤ, γιατί εδώ στο ιστολόγιο, σε μεζεδάκια του Φεβρουαρίου, έχει χρησιμοποιήσει τη φράση με παρόμοιο τρόπο.

  Σήμερα περιδιαβαίνοντας τον τύπο έπεσα πάνω σε αυτήν την τοπική ηλεφημερίδα: https://www.tharrosnews.gr/
  Κάτω κάτω, στο ηλεϋποσέλιδο (μπάνερ το λένε στα χωριά μου), γράφει: «απείκασμα σοφίας».

  Μου φάνηκε κάπως υπερβολικό, ξεκούδουνο, πολύ ποιητικό ας πούμε. Είναι σωστό ως ταίριασμα (collocation);

  Δεν είναι κάπως λάθος η σοφία με το απείκασμα? Απείκασμα στο μυαλό μου, φαντάζει η προβολή, η αποτύπωση, αλλά σε εικόνα. Ας πούμε απείκασμα σοφίας θα ήταν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Αϊνστάϊν, ή του Νίτσε.

  Αλλά μια φράση, ένα απόφθευγμα, είναι απείκασμα?
  Το ΛΚΝ δεν έχει τη λέξη, ενώ σε κείμενα που είδα διάσπαρτα, τη χρήση της λέξης την κάνουν κάπως καταχρηστικά. Στο βικιλεξικό δίνει ως ερμηνεία: είδωλο.

  Ευχαριστώ

 63. sarant said

  63 Μήπως εννοεί τίποτε σαν απόσταγμα;

  59 Άλλοι πάντως συνεργάστηκαν πραγματικά με τον κατακτητή -και μετά την απελευθέρωση έπεσαν στα μαλακά.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο Μαρμάγκα 🙂 (στα μεζεδάκια)

 65. Pedis said

  # 60 – Η στάση σου είναι σχολαστικά χρωματισμένη και επιμελώς διχαστική. 😁

 66. nikiplos said

  Κάτι για το σχόλιο, όλων των «διαννοούμενων». Είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό για μια μεγάλη μερίδω, γερμανοσπουδαγμένων και γερμανόφρονων της εποχής. Το ίδιο για μια άλλη μεγάλη μερίδα που διέπεται από φιλικά προς τον Φασισμό στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε πως την εποχή εκείνη, τόσο ο Φασισμός όσο και ο Ναζισμός, είναι απλά εθνικοσοσιαλιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί με ρατσιστικά στοιχεία ο δεύτερος, αλλά τα εγκλήματα του δεύτερου, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

  Επομένως, μιλάμε για το 1940 πάντα, μου φαίνεται απόλυτα λογικό, οι εγχώριοι φασίστες αλλά και ναζιστές, να είναι φίλα κείμενοι στα καθεστώτα, ως ιδέες, ως μοτίβα οργάνωσης, διοίκησης και προόδου, και παράλληλα ενάντια στους εισβολείς. Καθώς διοικούν είναι λογικό να θέλουν να μην διαβάλεται το ιδεολόγημά τους. Αυτό σαν άποψη επαληθεύεται από όλους τους γράφοντες εκείνης της περιόδου.

  Ας μην λησμονήσουμε από την άλλη πλευρά, αριστερούς που θεωρούσαν τις κομμουνιστικές ιδέες σωστές, και ταυτοχρονα τους εφαρμοστές τους αδίστακτους δολοφόνους.

 67. Γς said

  60:

  Σωστός κι εσύ,

  Κράτα γερά!

 68. Spiridione said

  Κατί υπάρχει εδώ. Επιστολή από 20-10-1940 του Καζαντζακη στον βιβλιοπώλη Στ. Διαμαντάρα για την έκδοση του βιβλίου του ‘Αγγλία: Αν επιτραπεί από τη λογοκρισία να μπει απάνω από την αφιέρωση (προς τον Άγγλο πρεσβευτή) η φράση: Το βιβλίο τούτο ας θεωρηθεί μια φωνή της καινούριας μεγάλης Ιδέας. ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.
  Δεν ξέρουμε αν μπήκε όντως η φράση στο βιβλίο
  http://www.ekebi.gr/magazines/showimage.asp?file=161740&code=6401&zoom=800

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  60:Θα ήτο και αξιοπερίεργον εάν υπέπιπτε. ☺

 70. geobartz said

  Έλεγε τέτοια «ωραία» πράγματα ο σύντροφος Βάρναλης την 27.10.1947! Τυχερός ήταν που δεν τον πήρε χαμπάρι ο υπερσύντροφος Μάρκος, που τότε …συνέθετε την κυβέρνησή του, να τον κάνει υπουργό! Και τότε θα τον έτρωγε το σκοτάδι, όπως όλα τα ηγετικά συντρόφια. Διότι, όπως αποδείχτηκε, ο κόκκινος φασισμός που περίμεναν οι Βάρναλήδες ήταν ίδιος και χειρότερος με τον μαύρο φασισμό.
  Εδώ φασισμός, εκεί φασισμός, τί μας έφταιξε ο έγχρωμος φασισμός;;
  Τέλος πάντων. Ευτυχώς που φέτος, λόγω του κορονιού δεν έγιναν παρελάσεις. Σας υπόσχομαι σύντροφοι (και μη) ότι αν ξαναπάρει (όλη) την εξουσία η …μηδέποτε αριστερά, θα καταργήσουμε εντελώς τις παρελάσεις. Θα …παρελαύνουν μόνο τα «δικά μας παιδιά» με βόμβες μολότοφ. Είπαμε: Φασισμός Ναι, αλλά να είναι κόκκινος. Μάρτυς μου ο Βάρναλης!

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, ωρέ παλικάρια, αν κατάλαβα καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να εκδίδουν τα προεδρεία των συνδικαλιστικών σωματείων ανακοινώσεις για σημαντικά επίκαιρα ή ιστορικά γεγονότα, οι οποίες εκφράζουν μονόπλευρα τη γραμμή του κόμματος που στηρίζει την εκάστοτε σχετικώς ή απολύτως πλειοψηφούσα παράταξη; Αν, δηλαδή, πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ της ΝΔ και λέει στην ανακοίνωση τα δικά της, όλα καλά, με βάση αυτή τη λογική; Γιατί, κατ’ εμέ, εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα με την ανακοίνωση της κεφαλονίτικης ΕΛΜΕ και όχι στο κατά πόσο είναι σωστά όσα γράφει.

 72. 69 Μπράβο, Σπύρο!
  Μπορεί να μη δημοσιεύτηκε αλλά να του μετέφεραν του Βάρναλη πράγματα που, ασφαλώς, θα είχε πει και σε άλλους ο Καζαντζάκης.

 73. Spiridione said

  73. Ίσως όντως να είχε γράψει και κάποιο άρθρο που να ανέπτυσσε τη νέα μεγάλη ιδέα

 74. nirevess said

  Ναζισμός και κομουνισμός: τα δύο τέρατα του 20ού αιώνα. Άλλοι λαοί κατακρεουργήθηκαν από το ναζισμό, άλλοι από τον κομουνισμό. Το ιδιαίτερο είναι ότι ο ναζισμός κατακρεούργησε περισσότερο τους «άλλους» (μεταξύ των οποίων και τους δικούς του Εβραίους), ενώ ο κομουνισμός κατακρεούργησε περισσότερο τους δικούς του αγρότες, στην ΕΣΣΔ του 1ου πεντάχρονου, στα στρατόπεδα δουλικής εργασίας του, στον λιμό του 59 στη «Λαϊκή» Κίνα, στην Καμπότζη. Όξω και μακριά κι απ’ τους δύο.

 75. Pedis said

  # 72 – Μα ακριβώς αυτό κάνουν και οι παρατάξεις που λες, την προσέγγισή τους δημοσιεύουν, από δεκαετίες, μόνο που αυτό δεν φαίνεται να σε ενοχλεί, ίσως επειδή το έχεις συνηθίσει ή συμφωνείς.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Για να μην ξεχνιόμαστε, εδώ τα της Γαλλίας με τον κορονοϊό… 🤔

 77. 62 >> τα εκατομύρια του σχεδίου Μάρσαλ…
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7_%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81

  68 Και γαμώ τις καραμπογιές!

 78. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἡ ἀνακοίνωση τῆς ΕΛΜΕ θὰ ἦταν μιὰ χαρά, ἂν τὴν ὑπέγραφαν ἡ ἀντίστοιχες νομαρχιακές ἐπιτροπές τοῦ ΚΚΕ.

  Δυστυχῶς, κάποιοι δὲν ἔχουν διδαχτεῖ ἀπὸ τὸ σχετικὰ πρόσφατο παρελθόν. Θυμᾶμαι τὶς ἀτελείωτες ὧρες τῶν Γενικῶν Συνελεύσεων στὰ ἀμφιθέατρα τὰ πρῶτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Μὲ διάφορα διαδικαστικὰ τερτίπια τὶς τραβούσαμε σὲ μάκρος μέχρι νὰ βαρεθοῦν καὶ νὰ φύγουν οἱ μή ὀργανωμένοι. Γιὰ νὰ βγάλουμε τὸ ψήφισμα ἢ τὴν ἀπόφαση τῆς κομματικῆς γραμμῆς.

  Ἀποτέλεσμα ἡ ἀπομαζικοποίηση καὶ τελικά ὁ μαρασμός τοῦ ρωμαλέου φοιτητικοῦ κινήματος τῆς δικτατορίας.

  Μοῦ θυμίζει αὐτὸ ποὺ ἔγραψε ὁ Βάληνδας γιὰ τὴ χολέρα ποὺ ρήμαξε τὰ Θερμιά τὸν ΙΘ’ αἰώνα:
  «Μείνανε τὰ κλειδιά στὶς πόρτες».

  Τώρα κάποιοι «μείνανε μὲ τὶς σφραγίδες στὰ χέρια».

 79. Πέπε said

  Σχετικά με το κείμενο της ΕΛΜΕ:

  Απέχει πολύ από ό,τι είθισται. Παρά ταύτα, δε βλέπω ούτε εγώ κανένα λάθος ουσίας. Προτροπές του τύπου «αναρωτήσου μήπως…», πώς μπορεί να μην είναι σωστές; Το πολύ πολύ να αναρωτηθείς μήπως και να καταλήξεις ότι όχι. Έπαθες τίποτα;

  Ακόμη και το «ιδεολογικά βαμμένη» ή όπως αλλιώς χαρακτηρίζεται, θα πρότεινα να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά. Υπάρχει κάποια άλλη ιδεολογία, ή κάποιος χώρος στο ιδεολογικό κενό, όπου να θεωρείται προτιμότερο το «μην αναρωτηθείς μήπως»;

  Εντάξει, διαβάζει κανείς τρεις γραμμές και αμέσως καταλαβαίνει ότι είναι γραμμένο από κομμουνιστές. Είναι αυτό λόγος να πάψουμε να κοιτάμε το περιεχόμενο του κειμένου, και απλώς να το κατατάξουμε στα «μη ειωθότα»;

  (Για να είμαι ειλικρινής, το διάβασα πριν 2-3 ώρες. Τώρα που βλέπω ότι σχολιάστηκε αρκετά, προσθέτω και το δικό μου σχόλιο αλλά χωρίς να ‘χω μπροστά μου το κείμενο.)

  __________________________________

  Συναγερμός!

  Είχα μόλις ολοκληρώσει τα παραπάνω κι ετοιμαζόμουν να συμπληρώσω τα κουτάκια για την ανάρτηση. Η WP (ή ο υπολογιστής μου;) έχει μάθει απέξω το μέιλ μου και μου το προτείνει μόλις μπω στο κουτάκι. Αλλά τώρα, μαζί με το μέιλ, μου βγάζει και το τηλέφωνό μου!

 80. sarant said

  80 τέλος: Εγω δεν έκανα τίποτα 🙂

  75 Ανοησίες εκ του ασφαλούς. Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, θα μιλούσατε τώρα γερμανικά.

  69-73 Κάτι βρήκες, Σπύρο. Αλλά θα ήθελα να είχα δει τις δημοσιεύσεις του Κζ. στα κείμενα της εποχής.

 81. Αγγελος said

  Η έκδοση και κυκλοφορία του Ριζοσπάστη είχε απαγορευτεί ήδη από τις 18 Οκτωβρίου 1947. Ο «Ρίζος της Δευτέρας» όμως, που τυπικά ήταν άλλη εφημερίδα (οι πρωινές εφημερίδες δεν έβγαζαν φύλλα τις Δευτέρες), δεν απαγορεύτηκε αμέσως, και προφανώς κυκλοφόρησε νόμιμα άλλες δυο-τρεις Δευτέρες (20 και 27 Οκτωβρίου, ίσως και 3 Νοεμβρίου 1947.) Ίσως το φύλλο όπου έγραψε ο Βάρναλης το άρθρο του να ήταν το τελευταίο!

 82. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Αγνό, ατόφιο stand-up comedy από ένα μεγάλο ταλέντο της κωμωδίας που πήγε χαμένο για χάρη της πολιτικής:

  Μεγάλο κρίμα που η συγκεκριμένη παράσταση δεν έλαβε χώρα έναν χρόνο πριν, ώστε να έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε μια αριστοφανική ερμηνεία από τον Γεώργιο Ράλλη στη θεατρική φάρσα: «Ο μπαμπάς μου ο δωσίλογος και οι κατσαπλιάδες της αντίστασης».

 83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @78. Αυτά -κι άλλα χειρότερα- συνέβαιναν σ’ εκείνην την καθημαγμένη, αυταρχική και ασυνάρτητη μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά:
  –οι διαπιστώσεις της (ακόμη και αν καλόπιστα αγνοήσουμε το ότι γίνονταν αφ’ υψηλού, χωρίς να πολυσκοτίζεται για τα καταστροφικά αίτια που προηγήθηκαν) δεν στόχευαν σε καμιά «αριστερή» στροφή, αλλά στην άλλου τύπου καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη
  –παρατηρήσεις αυτής της έκθεσης οδήγησαν σε μείζονες πολιτικές ανακατατάξεις (κυβερνήσεις συνεργασίας) και πολλές σημαντικές οικονομικές διορθώσεις
  –αυτή η έκθεση άνοιξε τον δρόμο για την Αμερικανική βοήθεια και τις ενισχύσεις του σχεδίου Μάρσαλ
  –και βέβαια, αυτή η βοήθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του ΔΣΕ/ΚΚΕ (πράγμα που ήδη είχαν αντιληφθή πως επέρχεται- και το ΚΚΕ, και ο Βάρναλης ! 🙂 )

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  81: Κι αν δεν ήταν το NATO, θα μιλούσαμε ρωσικά. Τέτοια θα λέμε τώρα; Μόνο η ΕΣΣΔ πολέμησε εναντίον της Γερμανίας; Που δεν πολέμησε αυτοβούλως, έτσι;
  80: Συγγνώμη, Πέπε, διαφωνώ. Οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν εκατοντάδες μέλη, ο δικός μας πάνω από χίλια, που πληρώνουν την εισφορά τους, προκειμένου να έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Συνεπώς, είναι απαράδεκτο να καπελώνονται από τους εκπροσώπους τους και από τα κόμματα.

 85. Αγγελος said

  (80 τέλος) Κι εμένα! Και μάλιστα το τηλέφωνό μου των Βρυξελλών. Προφανώς παίρνει δεδομένα από το chrome://settings/addresses. [Το έλεγξα — αν αρχίσω την ηλεκτρονική διεύθυνση γράφοντας L μου βγάζει τη μία και μόνη ηλεκτρονική διεύθυνση από L που περιέχεται εκεί και την οποία είμαι βέβαιος ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο ιστολόγιο, διότι… δεν είναι δική μου.]

 86. Pedis said

 87. 84 Ο Πόρτερ ήρθε για να στήσει το υποκατάστημα με τρόπο που να δουλεύει για τα συμφέροντα του κεντρικού. Γι αυτό έδιναν τα χρήματα, όχι για να τα καταπιεί αμάσητα το διεφθαρμένο πολιτικό/οικονομικό προσωπικό με το οποίο βεβαίως ασμένως συνεργαζόταν. Καμιά φορά, όταν το παραχέζανε, έδινε και καμιά σφαλιάρα σε κάνα Στέφανο.

 88. LandS said

  83 τέλος

  Και Μακεδονομάχος.

 89. Pedis said

 90. nirevess said

  81: Μου άρεσε το «θα μιλούσαΤε γερμανικά». Ενώ αν είχει μπει ο «Κόκκινος» Στρατός, θα μιλούσαμε ρωσικά, και στη Μακρόνησο θα είχαν εκτελέσει «αντιδραστικούς» και «μοναρχοφασίστες». Όλα καλά τότε. Καλή επέτειο!

 91. LandS said

  84 «και βέβαια, αυτή η βοήθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του ΔΣΕ/ΚΚΕ»

  Πρώτη φορά μαθαίνω ότι το σχέδιο Μάρσαλ περιλάμβανε και βόμβες ναπάλμ.

 92. Μαρία said

  82
  Ο Ρίζος της Δευτέρας κυκλοφόρησε μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του ’47.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html

 93. mitsos said

  Καλημέρα
  Λογικά δεν έπρεπε να εορτάζουμε σήμερα.
  Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως ο Λαός μας είναι πολεμοχαρής και εορτάζουν την έναρξη ενός πολέμου ( και μάλιστα με την Ιταλία )
  Η ημέρα θα έπρεπε να είναι αποφράς

  Οι φτωχοί εμείς ( πες αριστεροί όλων των αποχρώσεων ) έχουμε μια ιστορική αισιοδοξία πως κάθε ιστορική καμπή θα είναι προς την νίκη όσων αγωνίζονραι για απελευθέρωση της κοινωνίας.
  Έτσι μην μας παραξηγάτε. Νομίσανε και τότε, ο Βάρναλης και οι άλλοι, πως θα ήταν ένας σταθμός στην απελευθέρωση της κοινωνίας.
  Βάλανε χωρις να το θέλουν πλάτη στο να λένε σήμερα πως εορτάζεται η Σημαία , το ΟΧΙ , και άλλες ωριοποιήσεις μιας μαύρηςημέρας.

  Ναι, υπήρχαν και άνθρωποι που από τότε ξέρανε πως το χρέος τους ήταν να σώσουν την καθεσρηκυία τάξη ( όπως και παλιότερα ο Βλάχος , ο Λαμπράκης κ.λ.π ). Σε αυτό έχει δίκιο και ο Πανσέληνος

  …..
  Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ μπορεί να έχει αβλεψίες αλλά γενικά είναι μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου για κάθε συνδικαλιστή με καλές προθέσεις.
  Όσο για τις διαδικασίες… τι να πώ; Προφανώς τα σωματεία δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν ούτε την επιτελικότητα του οργανωμένου κατά τ’ άλλα Κράτους μας ούτε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του … Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να χλευάσω αυτήν την έκφραση δυσαρέσκειας για την έκδοση μιας ανακοίνωσης προς τους μαθητές. Μήπως έπρπε να ρωτήσουν πριν την κόρη του Κεραμοποιού;
  ……
  Αν έπρεπε να γιορτάζουν κάτι οι λαοί θα ήταν ΜΙΑ ημέρα ανακύρηξης του Ανεξάρτητου Κράτους Ή ΜΙΑ ημέρα Απελευθέρωσης , ΄Ή ΜΙΑ ημέρα αποκατάστασης της Ειρήνης. ΜΙΑ.
  Κάθε τι επιπλέον θεωρώ πως είναι απλά απομεινάρι ολοκληρωτικών καθεστώτων και αντιλήψεων.

 94. Πέπε said

  @85:
  Γιάννη, το ξέρω ότι διαφωνείς, γιατί είδα το #72 όπου λες ότι το κυριότερο μ’ αυτό το κείμενο δεν είναι το τι λέει (παραφράζω λίγο αλλά όχι ειρωνικά). Κατανοώ το σκεπτικό σου – δεν είναι και ό,τι δημοκρατικότερο να εμφανίζεται ένα κείμενο που δε θα προσυπέγραφες ποτέ, και να υπογράφεται «όλοι εμείς, να, ο Κουβάτσος για παράδειγμα»! (Κι εδώ παραφράζω λίγο, αλλά και πάλι όχι ειρωνικά.)

  Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα του κειμένου. Είναι πρόβλημα του πώς λειτουργεί συνολικά ο συνδικαλισμός στον κλάδο μας. Έχεις όμως ελέγξει αν όλοι όσοι τυχόν διαφωνούσαν με το κείμενο ήταν παρόντες στη συνέλευση που το έβγαλε, ώστε να το καταψηφίσουν; Γιατί αν ήταν, τότε προφανώς μειοψήφησαν. Αν έλειπαν, ε, ποιος τους φταίει;

  Εν προκειμένω, το ζήτημα είναι ότι εμφανίζεται, καλώς ή κακώς, ένα κείμενο,που λέει κάτι. Εσύ κοιτάς περισσότερο αν εμφανίστηκε καλώς ή κακώς, εγώ περισσότερο τι λέει. Και για το περιεχόμενο σχολίασα ό,τι σχολίασα.

 95. mitsos said

  φτού «ανακήρυξης»

 96. Πέπε said

  @86
  Δουλεύει και χωρίς να πληκτρολογήσεις τίποτα, μόνο με το βελάκι πάνω ή το βελάκι κάτω.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  80, 86: για καθαρίστε τα ιστορικά και τα κούκις κλπ. και ξαναδοκιμάστε με restart

 98. William T. Riker said

  Ίσως είναι παρωνυχίδα και όχι επί της ουσίας, αλλά προφανώς οι Δυτικοί Σύμμαχοι δεν σήκωσαν όπλα κατά της Γερμανίας μόνο το 44.

 99. sarant said

  82-93 Με πρόλαβε η Μαρία. Ο Ρίζος της Δευτέρας απαγορεύτηκε στις 23.12.47 όταν τέθηκε εκτός νόμου το ΚΚΕ μετά την ανακήρυξη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.

  Στο τελευταίο φύλλο είχε και ο Βάρναλης άρθρο για τον Πελοπίδα της Θήβας.

 100. LandS said

  Πάντως εχθές σε Γ΄Δημοτικού έδωσαν ένα κείμενο να κολλήσει πάνω σε μια σελίδα Α4 που κουβάλησε κάθε παιδί που έλεγε τα της ημέρας. Και τις φωτογραφίες των πρωταγωνιστών του «φασίστα δικτάτορα Μουσολίνι» και του «Έλληνα πρωθυπουργού Ι. Μεταξά».
  Στη τελευταία πρόταση εμφανίζεται για μοναδική φορά η λέξη «ΟΧΙ»· έτσι κεφαλαία και μεεισαγωγικά:

  Η άρνηση αυτή οδήγησε* στο μεγάλο «ΟΧΙ» του Ελληνικού Λαού στα βουνά της Πίνδου.

  *Το διάβασα εχτές το πρωί και είχα συγχυστεί βλέποντας τις φωτογραφίες (δυο χιλιάδες λέξεις που λένε) και δεν θυμάμαι τις ακριβείς εκφράσεις.
  Το νόημα όμως αποδίδεται ακριβώς 100% όπως τα γράφω.

 101. Pedis said

  Το έχουμε ξανασυζητήσει πέρσι και είχαμε ανακαλύψει ότι, σε αντίθεση με ό,τι γράφεται στη βίκη και αλλού, στις ανακοινώσεις που ενώνουν τον λαό και δεν τον διχάζουν, ΟΧΙ, ο μπάρμπα-μπότης είχε κατουρηθεί πάνω του και του διέφυγε να πει το ΟΧΙ.

  L’Italia della disfatta – 10 giugno 1940 – 8 settembre 1943
  Indro Montanelli, Mario Cervi, Sergio Romano

  Dopo aver commentato con angoscia: «Alors, c’est la guerre», Metaxás tentò di spiegare che era impossibile, nel volgere di tre ore, avvertire il Re, il Ministro della Difesa, il comandante in capo maresciallo Papagos, e far pervenire alle truppe l’ordine di non resistere. Quindi chiese quali fossero i punti strategici che l’Italia voleva ottenere, e Grazzi, allargando sconsolatamente le braccia, dovette ammettere che non lo sapeva. «Vedete dunque che è la guerra» ripeté Metaxás e mormorò: «Vous êtes les plus forts». Lo «oki», il no greco che divenne poi lo slogan nazionale, non fu pronunciato esplicitamente. Ma la decisione di Metaxás era stata presa. Del resto l’ultimatum era congegnato in modo tale da non lasciargli alternative.

  Κι εδώ ο Ντοκτέρ:

  52/53: Επειδή είμαι δύσπιστος σε αναφορές της Βίκι, ειδικά όταν δεν βλέπω ακριβείς σχετικές παραπομπές🙄, το έψαξα λίγο στα κιτάπια του υπογείου κι εκεί βρήκα το σχετικό απόσπασμα από την μετάφραση των απομνημονευμάτων του Γκράτσι (σελ. 285/286, Εμμανουέλε Γκράτσι – Η Αρχή Του Τέλους – μτφρ. Χρυσώ ΓΚΙΚΑ, 1980 – Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ).

  Για να μαθαίνουν οι παλιότεροι και να το θυμούνται οι νεότεροι, κι όχι βαισβέρσα.

 102. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  Το ΟΧΙ και ο Μεταξάς, από τον μύθο στην ιστορική αλήθεια: https://thepressproject.gr/to-ochi-kai-o-metaxas-apo-ton-mytho-stin-istoriki-alitheia/

 103. ΣΠ said

  63
  Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:
  απεικάζω ρ. μετβ. {απείκασ-α, -τηκα (λόγ. -θηκα), -μένος) μιμούμαι πιστά (με τη ζωγραφική ή τη γλυπτική): στα έργα του απεικάζει όχι μόνον τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, αλλά και το βαθύτερο είναι τους ΣΥΝ. απεικονίζω. — απείκασμα (το) [αρχ.], απεικαστικός, -ή, -ό. [ΕΤΥΜ. αρχ. <
  άπ(ο)- + εικάζω].

 104. @ 80 Πέπε

  >> Είχα μόλις ολοκληρώσει τα παραπάνω κι ετοιμαζόμουν να συμπληρώσω τα κουτάκια για την ανάρτηση.

  Ποια κουτάκια;
  Την ανάρτηση δεν την κάνουμε κλικάροντας μόνο κάτω δεξια από το κουτί της ανάρτησης στο «Δημοσίευση σχολίου»;

 105. Χρήστος Π. said

  87. Μάλιστα, να συμφωνήσω κι εγώ απόλυτα μαζί σας. Για πες μας όμως, πόσο διαφορετικό είναι αυτό που καταδικάζεις εσύ και ο Νίκος Σαραντάκος, από εκείνο που διακήρυξε επισήμως η Γ Διεθνής, ότι «τα κομμουνιστικά κόμματα έχουν την υποχρέωση να μετατρέψουν κάθε εξωτερικό πόλεμο σε εσωτερικό»; Πώς και σας διαφεύγει η επίσημη σταλινική γραμμή της εποχής, να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο οι κομμουνιστές για να ξεπαστρέψουν τους διαφωνούντες και αντιστεκόμενους»;

 106. Γιάννης Ιατρού said

  Από Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου lockdown στην Γερμανία …

 107. sarant said

  107 Ωχ!

 108. Γιάννης Ιατρού said

  107: Βέβαια BILD είναι αυτή, αλλά Nach gut einer Stunde Verhandlung stand gegen 14.30 Uhr fest: Der nächste Lockdown wird kommen – ab Montag, den 2. November, αλλά και η DW παρόμοια αναφέρει…

 109. Μαρία said

  Η αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την Εθνική Αντίσταση σε τρία βίντεο https://info-war.gr/i-apochorisi-tis-nd-apo-tin-psifoforia-gi/

  Όταν η Δεξιά, που πολέμησε με λύσσα την ιστορική μνήμη, ζητάει σήμερα να της πιστωθούν αντιστασιακές περγαμηνές
  https://www.avgi.gr/koinonia/370304_i-ethniki-antistasi-kai-i-istoriki-alitheia

 110. Μαρία said

  109
  Κι η Γαλλία για κεί το πάει. Θα το μάθουμε στις 9 ώρα Ελλάδας.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/confinement/covid-19-le-gouvernement-penche-pour-un-reconfinement-national-d-au-moins-4-semaines_4158331.html

 111. Γιάννης Ιατρού said

  108: Μεταφράζω πρόχειρα:
  .. Ο υπουργός υγείας Γενς Σπάαν (CDU) υπερασπίστηκε τις σχεδιαζόμενες νέες τομές. «Αν περιμένουμε μέχρι να γεμίσουν οι ΜΕΘ, θα είναι πολύ αργά» είπε την Τετάρτη στο ράδιο SW. «Είναι καλύτερο να »δαμάσουμε τώρα το κύμα» και επομένως να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης προς τα Χριστούγεννα»

  Εμείς εδώ, χωρίς οικον. αντοχές αλλά κι υποδομές υγείας και υποστήριξης, σαν π.χ. αυτές της Γερμανίας, τι να σχεδιάσουμε;… Όταν ήταν καιρός πρό μηνών, η κυβέρνηση κοίταζε να ταΐσει τα ΜΜΑ και δεν έκανε προσλήψεις ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού, δεν φρόντισε να βελτιώσει τα ΜΜΜ, να δει τι και πως θα τα βολέψει με τα σχολεία και τις αίθουσες/διδακτικό προσωπικό κλπ. κλπ.

 112. Γιάννης Ιατρού said

  111: Ναι, και γενικότερα… Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρνει πιο κοντά στο lockdown τις ευρωπαϊκές χώρες

 113. Μαρία said

  Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού
  108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα.
  https://eody.gov.gr/20201028_briefing_covid19/

 114. Ατακαμα said

  @nirevess

  Μια χαρά κατακρεούργησε τους Εβραίους και η ΕΣΣΔ μετά τον πόλεμο. Ρώτα και τη γυναίκα του Μολότοφ.

  Δημοκρατία και πάλι δημοκρατία.

 115. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >> Την ίδια στάση είχαν υιοθετήσει και άλλοι αριστεροί διανοούμενοι που αρθρογραφούσαν σε εφημερίδες και σε περιοδικά.

  Στο Ηράκλειο, (εν ταις ημέραις εκείναις…-Δεκέμβρης 1940), δύο εφημερίδες, σε κύρια άρθρα τους, χαρακτήριζαν επανειλημμένα τους εισβολείς φασίστες κ.τ.ό. Ενδεικτικά:

  ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ: ‘φασιστικόν τέρας’ – ‘εφόσον οι Ιταλοί θα επιτρέψουν εις τον φασισμόν να διευθύνη τας τύχας των’ – ‘εμάχοντο χωρίς διακοπήν… τους φασίστας εκ των χαρακωμάτων’ – ‘τα σκότη του φασιστικού μεσαίωνος’ κλπ.

  ΔΡΑΣΙΣ: ‘…υπούλου επιδρομής του Ιταλικού φασισμού’ – ‘φασιστική μπότα’ – ‘ο φασισμός, θρασύδειλος και βάρβαρος…’ κλπ.

  Δεν ξέρουμε αν κάλεσαν τότε τους εκδότες ή τους αρθρογράφους στην Ασφάλεια… για νουθεσίες και ‘τράβηγμα αυτιών’…
  Όμως, αυτό που ξέρουμε είναι ότι κλήθηκαν αργότερα από τους Γερμανούς κατακτητές, οι υπεύθυνοι των ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.
  Ο μεν ιδιοκτήτης Νίκος Κατεχάκης εκτελέστηκε στις 14-6-1942, ο δε διευθυντής Μίνως Μουντράκης (ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος) στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

  #4.
  Για τον Γ. Σαραντάρη, όπως τα λέει ο Ελύτης (τουλάχιστον στο απόσπασμα αυτό), φαίνεται σαν να έπεσε στο πεδίο της μάχης («…για να χαθεί παραπατώντας μέσα στα χιονισμένα φαράγγια, τα χοντρά μυωπικά του γυαλιά, που χωρίς αυτά δεν μπορούσε να κάνει βήμα, τα ‘χασε μέσα στην παραζάλη…»). Είναι γνωστό ότι ο Γ.Σ. στο μέτωπο προσβλήθηκε από τύφο, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και πέθανε τον Φλεβάρη του 1941. Αιτία, βέβαια, ήταν οι αβάσταχτες γι’ αυτόν κακουχίες κατά την παραμονή του στην πρώτη γραμμή. Και στο σχόλιο του ο Ελύτης πολύ καλά ‘τα ψέλνει’ στους κρατούντες της εποχής.

 116. Αγγελος said

  (105) Σε μας, Δημόσιε Χώρε, πρέπει να συμπληρώνουμε όνομα και ηλεκτρονική διεύθυνση κάθε φορά που αναρτούμε σχόλια. Αλλά το Chrome τα θυμάται και τα βγάζει μόλις γράψουμε το πρώτο γράμμα. (Γράφω πότε-πότε κι από ένα iPad που έχω, κι εκεί δεν τα βγάζει — πρέπει να τα γράψω ολογράφως. Αρα δεν είναι θέμα της WordPress, είναι του φυλλομετρητή ή του Google.)

 117. Ατακαμα said

  @ pedís

  Όσο για το όχι του Μεταξά πειστικότερο τεκμήριο από τα απομνημονεύματα του Γκράτσι δεν υπάρχει. Ο Μεταξάς είπε το όχι, ο λαός το στήριξε με τη στάση του.

  Δε σημαίνει ότι απενοχοποιειται η κατάλυση της δημοκρατίας από τον Μεταξά αν παραδεχτούμε την ιστορική αλήθεια. Μην τρελαίνεστε.

 118. Καλησπέρα,
  117 Από τότε που αποφάσισα να βάλω την αβατάρα δεν πληκτρολογώ τίποτα. Η wp με θυμάται (αλλιώς πρέπει να κάνω σύνδεση με τους σχετικούς κωδικούς).

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι φυσιολογική τάση του ανθρώπου να δαιμονοποιεί ό,τι και όποιον αντιπαθεί, αλλά δεν μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα ούτως ή άλλως πολύπλοκα και πολυαιτιακά γεγονότα είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος. Αν προστεθεί και το ιδεολογικό πρίσμα μέσα από το οποίο τα μελετάμε, γίνονται ακατανόητα. Οπότε δαιμονοποιούμε, υπεραπλουστεύουμε και ξεμπερδεύουμε. Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, αλλά…

 120. Αγγελος said

  E, όχι κι έτσι, Aτακάμα (115)! Κυνήγησε πολλούς Εβραίους ο Στάλιν, αρχίζοντας από τον Τρότσκι, όπως και πολλούς Ρώσους, Ουκρανούς και άλλους, αλλά για τους δικούς του πολιτικούς λόγους. Κυνήγησε αγρίως όσους, Εβραίους και μη, είχαν σχέσεις με το εξωτερικό (ακόμα και τους εσπεραντιστές!), εκτόπισε μαζικά στην Κεντρική Ασία τους Έλληνες της Κριμαίας και της Αζοφικής, έκανε ή ενέπνευσε μύρια όσα εγκλήματα, αλλά σύγκριση με τον μέχρι θανάτου διωγμό των Εβραίων από τους Ναζί λόγω της καταγωγής τους και μόνο δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλο ζήτημα ότι όντως υπήρχε υφέρπων αντισημιτισμός, ή μάλλον μια διάχυτη καχυποψία έναντι των Εβραίων, στη μετασταλινική Ρωσία — και όχι μόνο 😉

 121. Δοκιμή από Φάιρφοξ.
  Βλέπω πως βάζοντας το μέιλ με αναγνωρίζει η wp για το αβαταρ. Βάζω και τα υπόλοιπα και μου ζητάει σύνδεση.

  Στο Χρομ έχει λίστες με στοιχεία που έχετε πληκτρολογήσει κατά το παρελθόν. Αυτά κρατιούνται στις Ρυθμίσεις –> Αυτόματη συμπλήρωση –> Διευθύνσεις και άλλα. (Στην ίδια ενότητα και οι κωδικοί κλπ). Αν θέλετε τα διαγράφετε (δεν φτάνει να διαγραφούν τα κούκις) κι όταν σας προτείνει να αποθηκεύει του λέτε όχι. Αλλά τότε πρέπει να πληκτρολογούνται όλα κάθε φορά. Ζυγίζετε ευκολία vs ιδιωτικότητα.

 122. Ατακαμα said

  @ Άγγελος

  Ναι προφανώς στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε κάποια συστηματικοποιημενη αντιεβραϊκή ιδεολογία όπως στη ναζιστική Γερμανία. Κατά πόσο όμως αυτό απαλυνει το γεγονός ότι ο Στάλιν αμέσως μετά τη λήξη του βουπουπου ξεκίνησε πογκρομ κατά των Εβραίων που έληξε μόνο με τον θάνατό του είναι λίγο ζήτημα.

  Ούτε βέβαια αποτελεί δικαιολογία το ότι δεν υπήρξε φυλή για φυλή που να μην είχε λιανίσει ο πατερουλης. Στην τελική και τους σοβιετικούς στρατιώτες τους έστειλε στην γκιλοτίνα ή στα γκουλαγκ άμα τη επιστροφει τους στα πάτρια εδάφη. Δεν κολλαγε πουθενά.

 123. Γιάννης Ιατρού said

  114: προ 3 ωρών στο Βερολίνο, φωνάζουν ενάντια στα ΜΑΠ,🤔😟 κλπ. Δεν ήξερα πως ο ιός κτυπά τόσο ύπουλα….

 124. 117
  Ευχαριστώ Άγγελε, αλλά ποια κατηγορία χρηστών εννοεί το «Σε μας»; Εγώ μπαίνω από το λάπτοπ μου. Είμαι τώρα Αθήνα.

 125. 125 Δες και 119 αλλά και 122. Μπαίνεις από το λάπτοπ αλλά με ποιον φυλλομετρητή; Παλιότερα ήταν μόνο η Χρομ που μας εξυπηρετούσε 🙂 κρατώντας τα στοιχεία μας, αλλά τώρα κι άλλοι το κάνουν!

 126. gpoint said

  # 120

  Σωστός !

  Οπως εσύ με τον Βλάνταν Ιβιτς…

  Δάσκαλε που δίδασκες κ.λ.π.

 127. Pedis said

  # 118 – Μας δουλεύεις, κύριος; -> 102 και δες τι έγραψε ο Γκράτσι.

 128. Pedis said

  Γουστάρω καθημερινή περφόρμανς από τον κάτωνα, τον πανσχολιαστή.

  —-

 129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @120. Τέτοια λες, Γιάννη, και θα βρεθείς καμιά φορά σε κανένα χαντάκι του ιστολογίου 🙂 :). Πού στο καλό είδες τα «πολύπλοκα και πολυαιτιακά γεγονότα»; Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν μόνο οι δικοί μας (ή αυτοί που νομίζουμε ότι είναι οι δικοί μας, ή αυτοί που θεωρούμε ότι κείτονται στην ίδια με εμάς πλευρά της Ιστορίας) και οι άλλοι. Οι δικοί μας είχαν, έχουν και θα έχουνε πάντα δίκαιο, είναι ωραίοι και συμπαθητικοί, τίμιοι, καλλιεργημένοι, με ηθικές αρχές και ορθές επιλογές. Οι «άλλοι» αποκλείεται να έχουν αυτές τις χάρες. Λειτουργούν πάντα με κίνητρο το προσωπικό, συντεχνιακό, ταξικό ή άλλο (πάντα ύποπτο) συμφέρον, έχουν κουσούρια ηθικά και σωματικά (και ενδυματολογικά!), κάνουν συνέχεια λάθη (γλωσσικά, πολιτικά, συμπεριφοράς κλπ), βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν με χαριστικές διαδικασίες, εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, προκαλούν βλάβη στο κοινωνικό σύνολο, συχνά δε έχουν χεσμένη και την σεξουαλική φωλιά τους.

 130. sarant said

  130 Γεμάτα τα χαντάκια του ιστολογίου με κουφάρια αντιφρονούντων, ε Γιώργο; Μήπως τα παραλές;

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά για την ημέρα, που όντως είναι αποκλειστικά η ημέρα του ΟΧΙ όλων των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό. Και φυσικά τιμή στους Ρώσους χωρίς αμνησία για την ορθόδοξη πίστη των απλών στρατιωτών και τιμή σε Άγγλους, Γάλλους, Αμερικανούς και τόσους άλλους που θυσιάστηκαν σε ξένους τόπους στον αντιφασιστικό αγώνα.

  Πολύ στενόχωρες οι αρθρογραφίες (λινκ στο σχ. 110) τέτοιες ημέρες για αναδρομικές απαιτήσεις που αφορούν τους «άλλους», όταν ξέρουμε πως δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κάνει μεγάλα λάθη, δεξιός ή αριστερός.

  Αν δεχτούμε το επιχείρημα ότι «οι αριστεροί» είναι οι μόνοι που δικαιούνται να λέγονται «πατριώτες», για το έργο του 1940, επειδή «οι άλλοι» (οι δεξιοί) έχασαν το δικαίωμα αυτό όταν συντάχτηκαν με τους κατακτητές, με το ίδιο σκετπικό, 5 χρόνια μετά, «οι αριστεροί» έπαψαν να είναι πατριώτες;

  Διότι όταν έχαναν τον εμφύλιο, σκεπτόμενοι αποκλειστικά και μόνο την ιδεολογική τους επικράτηση, έφτασαν στο σημείο, επειδή πλέον το 1949 το 50-60% του ΔΣΕ αποτελούνταν από… σλαβομακεδόνες, να μιλούν για την «εθνική τους αποκατάστασή» με σοβαρότατο ενδεχόμενο να κόψουν κομμάτια τη χώρα που προηγουμένως υπερασπίστηκαν, φέρνοντας στην επιφάνεια το παλαιό εθνικιστικό παραλήρημα της Βουλγαρίας για τάχα «εθνικά Μακεδόνες» που πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί η «πατρίδα τους η Μακεδονία» από την Ελλάδα.

  Αν πράγματι όλοι οι δεξιοί ήταν προδότες το 1940 και δεν δικαιούνται να μιλούν, και οι δεξιοί το ίδια θα πουν, ότι 5 μόλις χρόνια μετά το ’40, έσωσαν τη χώρα από το ενδεχόμενο να παραδοθεί όλη ή μέρος της «Μακεδονίας του Αιγαίου» ως «ενιαία κρατική και εθνική εστία» στους σλαβομακεδόνες, ως αντίτιμο για τη στράτευση τους στον εμφύλιο. Την ανάγκη για δώρα στους σλαβομακεδόνες την περιγράφει ο Ριζοσπάστης και βεβαίως η θέση για την «εθνικά» «ανεξάρτητη» Μακεδονική πατρίδα καταγράφεται σαφώς και στο έντυπο Δ.Σ. όπου ομολογείται ότι ακόμα και στις τάξεις του ΔΣΕ υπήρχαν άνθρωποι που προφανώς διαφωνούσαν με τα σχέδια αυτά και χαρακτηρίζονται… «σωβινιστές»:

  Από τη στιγμή που όλοι έκαναν λάθη τεράστια, θα πρέπει ο λόγος όλων των ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ να είναι συμπεριληπτικός και συμφιλιωτικός και όχι πλέον διχαστικός μετά από τόσες δεκαετίες. Ο αγώνας είναι μόνο ενάντια στους εχθρούς της Δημοκρατίας. Εδώ μετά από τόσα χρόνια «συγχωρήθηκαν» οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, μεταξύ μας θα φαγωνόμαστε;

 132. aerosol said

  Για την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς:
  Τη βρίσκω σαχλή και μονομερή. Σαφώς περιέχει αλήθειες αλλά τις αφηγείται ασύμμετρα και άτσαλα, με τη ζέση ανθρώπου που μιλάει σε παρέα από ομοϊδεάτες. Αφελές βρίσκω και το άδειασμα των σχολικών βιβλίων και την αναφορά σε «αυτά που σας λένε», καθώς οι άνθρωποι που «τα λένε» και διδάσκουν τα σχολικά βιβλία είναι οι ίδιοι. Μπορείς να βάλεις σε ένα κείμενο στοιχεία που συχνά αποκρύπτονται ή στρογγυλεύονται και να κάνεις κάποιες συνδέσεις που θες, χωρίς να γράφεις με το ύφος κομματικής ανακοίνωσης. Και χωρίς να εξαφανίζεις άλλες αλήθειες που δεν θες.

  Για τον Μεταξά, εγώ βρίσκω απλά τα πράγματα. Πήρε νομότυπα την εξουσία (με τρόπο που αποτελεί ντροπή και αισχύνη για τον κοινοβουλευτισμό της εποχής), λειτούργησε δικτατορικά (όπως είχε δηλώσει πριν του δώσουν την εξουσία), εκτιμούσε τον φασισμό και όσο μπορούσε τον υιοθέτησε. Αλλά το «όχι» το είπε, για διάφορους λόγους, και τα συγκεκριμένα λόγια που χρησιμοποίησε δεν αλλάζουν το δια ταύτα. Ούτε ηρωικό λογύδριο έβγαλε αλλά ούτε πήρε ντροπιαστική απόφαση.

  #115
  Τη ρώτησα. Μου είπε πως πέθανε το 1970, χωρίς να κατακρεουργηθεί. Πως έπεσε σε δυσμένεια και βρέθηκε στην εξορία, επειδή ήταν ένα από τα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής (υπήρξε και υπουργίνα του) που ο Πατερούλης τους έκανε τα ίδια και χειρότερα, ασχέτως καταγωγής και φυλής.
  Συμφωνώ περί Δημοκρατίας.

 133. gpoint said

  Πιστός στην συμφιλίωση των λαών, σήμερα που αρκετοί τα βάζουν με τα ιταλάκια ( οι λαοί πάντοτε ευθύνονται για τους κυβερνήτες τους), τράβηξα έναν Τροβατόρε από την Αρένα της Βερόνα(ς) και ήρθα στα ίσα μου, Βέρντι περ σέμπρε. Σενιάρω και τις πετονιές για αύριο, καιρού επιτρέποντος και απορώ γιατί το γκουβέρνο που μέχρι τώρα έκανε λίγα τεστ κι είμασταν μια χαρά (πάντοτε μια χαρά είμαστε, στο πόσες τρομάρες πάνε αγκαζέ τα χαλάμε) ο γύρισε σε πολλά τεστ και ο ήλιος, Σώτερ, εκρύβη. Ισως πηγαίνει μαζί με την χειμερινή ώρα, άλλη λογική εξήγηση δεν βρίσκω.

  Ενα μικρό δείγμα από Τροβατόρε με δυο υπέροχες φωνές

 134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @131. Όχι από εσένα, Νίκο! 🙂

 135. dryhammer said

  129. …τον σκάτωνα, τον πανσχολιαστή.

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  127: Κάνεις λάθος. Πολύ θα ήθελα τον Ίβιτς στην Πανάθα, για να μας βοηθήσει να πάρουμε καμιά νίκη στα χαρτιά, αφού δεν βλέπω να σταυρώνουμε τρίποντο μέσα στα γήπεδο. 😉

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  130,131: Ε, ναι. Σε οποιοδήποτε άλλο αριστερόφρον ή δεξιόφρον ιστολόγιο, θα είχα σταλεί προ πολλού για μπάνιο σε αρδευτικό χαντάκι. Σ’ αυτό δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, επικρατεί πνεύμα δημοκρατικό, πωλυφωνικό και …νικοκυρεμένο.☺

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  138: Πολυφωνικό βεβαίως, όχι πωλυφωνικό, δηλαδή έχον τη φωνή του πώλου.😊 Ή μήπως τότε θα ήταν πωλοφονικό; Τι ωραίες παρεξηγήσεις μπορεί να προκαλέσει η πλούσια γλώσσα μας…

 139. Μαρία said

  128
  Μπορεί να θεωρεί το Γκράτσι αναξιόπιστο και το γράφει ειρωνικά. Ειδαλλιώς τα τελευταία χρόνια η φράση alors, c’est la guerre στα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου είναι κοινός τόπος. Εδώ π.χ. στον ελεύθερο τύπο https://eleftherostypos.gr/apopseis/alors-cest-la-guerre/

 140. Μαρία said

  138
  Εσύ άλλωστε χαντακώθηκες αυτοβούλως δυο φορές μέχρι τώρα, αν μετράω σωστά.

 141. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @138. Αυτό που υπονοώ, Γιάννη, δεν το έχει σε αποκλειστικότητα καμία πλευρά, δεξιά ή αριστερή. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, καλλιέργειας, ψυχισμού και άνευ όρων διάθεσης να δεις το δίκιο του Απέναντι, του Άλλου.

 142. gpoint said

  # 137

  αλλά ο Βλάνταν προτίμησε Ισραήλ ,με νταμπλ και μετά Αγγλία που εκτιμούν φαίνεται τις νίκες στα χαρτιά, αντί για τον ΠΑΟ όπου πηγαίνουν κουτοπόνηροι σαν τον Δώνη, παλαίμαχοι σαν τον Μπόλονι ή μαθητευόμενα τρυφερά πόδια σαν τον Παγιάτος !

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά για το ΟΧΙ.
  Σήμερα χρειάζεται να πούμε ένα νέο ΟΧΙ, στον κόβιντ19. Η Θεσσαλονίκη μας δεν πάει καλά.

  Ωραίο ενημερωτικό άρθρο, με αφορμές για ωραία συζήτηση. Ευχαριστούμε, Νικοκύρη.
  Ωραία και η συζήτηση στα σχόλια, με άλλα συμφωνώ και άλλα διαφωνώ. Να πω μόνο ότι προσυπογράφω απόλυτα το @133β του Αεροζόλ για τον Μεταξά και σε μεγάλο βαθμό το α΄ του ιδίου σχολίου για την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς.

  Λέω να μην εκφράσω τις αντιρρήσεις μου για να μη χαλάσω το κλίμα, μέρα που είναι, αν όμως προκληθώ… 😉

 144. Pedis said

  # 140 – Το είχαμε κουβεντιάσει και πέρσι. Γράφει η ελληνική βίκι το ακόλουθο, το οποίο είναι ψευδές (και προφανώς δεν δίνει παραπομπή).

  O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

  «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»[εκκρεμεί παραπομπή]

  Αλόγ, «Όχι» δεν είπε.

 145. Pedis said

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  142: Ναι, αυτό εννοώ κι εγώ στο σχόλιό μου και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το επιτύχει ένας άνθρωπος, πόσο μάλλον μια ολόκληρη παράταξη. Αν δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί, τουλάχιστον ας είμαστε μετριοπαθείς και ας βαδίζουμε στη οδό των αρχών του διαφωτισμού και της δημοκρατίας δυτικού τύπου. Άλλο τίποτα καλύτερο δεν έχουμε βρει μέχρι τώρα.

 147. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, αλλά έχω διάφορα και να με συμπαθάτε.

 148. Triant said

  Πάντως οι καμπύλες των θανάτων στις περισσότερες χώρες δεν ακολουθούν την δραματική μορφή των αντίστοιχων των κρουσμάτων, τουναντίον σε πολλές είναι ευθείες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οτι:
  α. Δεν έχει ακόμα φτάσει η αύξηση στους θανάτους (αν και η καθυστέρηση είναι ήδη σημαντική).
  β. Έχουν στο μεταξύ βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης και φαρμακευτικές αγωγές.
  γ. Τα κρούσματα ήταν ήδη περισσότερα από όσα νομίζαμε και οι πιό ευάλωτοι την έχουν ήδη πληρώσει (διάβασα ένα ανατριχιαστικό άρθρο με τα ποσοστά των θανάτων στα γηροκομεία).
  Ελπίζω να ισχύει το β.

 149. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  146: Ο συνήθως λαλίστατος Άδωνης κάνει μούγκα και παρίστάνει τον έκπληκτο γιατί πολύ απλά δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό. Αυτό που τον πειράζει είναι ότι κάτι τέτοιο λέγεται στα ίσια και έτσι δύσκολα πείθεται κοσμάκης να πάει να σκοτώσει και να σκοτωθεί. Αν όμως μπει μπροστά το μεγαλείο του έθνους, η πατρίδα και ο βασιλιάς ή ακόμα καλύτερα η ωραία Ελένης είναι διαφορετικά τα πράγματα…

 150. Μαρία said

  149
  Μέχρι τέλη Αυγούστου 266 νεκροί.
  Μέχρι σήμερα 603.

 151. Alexis said

  Οι λέξεις «φασίστας» (ή «φασιστής» όπως λεγόταν τότε) και «φασιστικός» δεν είχαν ακόμα «λερωθεί» ως συνώνυμα του απόλυτου κακού και της κτηνωδίας. Ήταν απλά άλλη μία ιδεολογία, άλλο ένα πολιτικό σύστημα.
  Ο αστυνόμος με πολλή φυσικότητα λέει «τι σας έφταιξε ο φασισμός» και «είμαστε και μεις φασιστικό κράτος». Σήμερα κανείς δεν θα τολμούσε να ξεστομίσει ανοιχτά αυτές τις φράσεις.

  Έχω διαβάσει μόνο το κείμενο και ελάχιστα σχόλια, θα επανέλθω δριμύτερος… 🙂

 152. Triant said

  151: Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα αλλά κι εδώ ακόμα τα αντίστοιχα κρούσματα ήταν 10.317 με 34.299 (ειδικά εδώ μάλλον είναι θέμα καθυστέρησης).

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Μπας και ξέρει κανείς σας τι διαδικασίες χρειάζονται; Δεν ξέρω αν προλαβαίνω να ανοίξω κανάλι, να εκδώσω μια εφημερίδα έστω βρε παιδιά!

 154. Χρήστος Π. said

  Η αριστερά έχει αμέριστη τη συμπάθεια όλων μας για τα δικαιολογημένα και βασανιστικά αντι-μεταξικά της ψυχο-συμπλέγματα. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τον δικτάτορα που σου κλείνει το πολιτικό μαγαζί και σε στέλνει φυλακές και εξορίες, να αρπάζει τη δόξα ότι εκείνος προετοίμασε συστηματικά, μεθοδικά, και αποφασιστικά την Ελλάδα για το αλβανικό έπος, που η γνωστή εμπάθεια του Κώστα Βάρναλη έβαλε σε εισαγωγικά. Θα γράψω μια άλλη φορά για το γείτονά μου στο Παγκράτι Κώστα Βάρναλη, τον αδιάψευστα αγαπητικό της κατοχικής Βουλγαρικής πρεσβείας, αλλά και τα Aπομνημονεύματά του.
  Ο Νίκος Σαραντάκος επέλεξε την ημέρα της εθνικής επετείου να μιλήσει για ένα περιστατικό που αφορά το καθεστώς της εμπόλεμης Ελλάδας και ερμηνεύεται με ελλιπή τρόπο έστω και καλοπροαίρετα, γιατί αγνοεί τη γενικότερη συμπεριφορά του δικτατορικού καθεστώτος σε ιδεολογικά θέματα την εμπόλεμη περίοδο. Παράλληλα, είδαμε πάλι στα γραπτά συνομιλητών στο μπλογκ, την κακή ιστορική ερμηνεία και σταλινική νοοτροπία πως οι δεξιοί είναι προδότες και δωσίλογοι, οι κομμουνιστές ήρωες αντιστασιακοί, η κακή δεξιά πήγε να μας καταστρέψει… την ιστορική μνήμη, και άλλα γνωστά τροπάρια από προπαγανδιστικά έντυπα.

  Είναι δε πολύ θλιβερό να προσβάλλεται από εμάς τους άκαπνους και απόλεμους, η μνήμη χιλιάδων νεκρών αγωνιστών της Ελλάδος που μέσα από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις ή δρώντες μόνοι, έδωσαν τη ζωή τους χωρίς να αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί ούτε κομμουνιστές ή αυτοχαρακτηρίζονταν βασιλόφρονες, δεξιοί, κεντρώοι κλπ. Το ίδιο χυδαίο άλλωστε θα ήταν να αγνοούμε τους χιλιάδες αριστερούς νεκρούς λόγω της ιδεολογίας τους ή της εμφύλιας σύγκρουσης, και μάλιστα να παρουσιάζουμε μερικούς ως θύματα… κομμουνιστών όπως έγινε σε μια-δυο αστείες περιπτώσεις επί χούντας.

  Μιας και υπάρχει χρόνος και ελευθερία στο μπλογκ να μιλάμε για τα πριν και μετά το πόλεμο γεγονότα των ηρώων, των δοσιλόγων, και των προδοτών, και με τη δοθείσα αφορμή του ΝΣ, επιτρέψτε στην ημετέρα ταπεινότητα να ασχοληθώ λίγο με το τι ακριβώς έκανε το ΚΚΕ ακριβώς την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εκείνη την ημέρα λοιπόν υπήρχαν τρία ΚΚΕ.

  Υπήρχε το εντός φυλακών και εξοριών ΚΚΕ με την ηγεσία του υπό το Ζαχαριάδη, να μη μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Υπήρχε το εκτός φυλακών και εξοριών ΚΚΕ που συχνά βλέπουμε ως παλαιά κεντρική επιτροπή (ΠΚΕ). Η «μοίρα» το έφερε να ηγείται αυτής της μερίδας ο Πλουμπίδης, άνθρωπος δογματικός, φανατικός, κουτοπόνηρος, και βλαξ. Είναι ένα από τα μυστήρια της εποχής το πώς ο Μανιαδάκης, αφού μπαγλάρωσε τους καλύτερους συνωμότες των κομμουνιστών, μερικούς από τους ευφυέστερους που το κόμμα διέθετε, ακόμα και εκπαιδευμένους κουτβιστές , δεν μπόρεσε να συλλάβει έναν από τους μεγαλύτερους βλάκες του. Υπάρχουν θεωρίες αλλά τίποτα πειστικό. Τέλος υπήρχε η ΚΕ του ΚΚΕ που είχε στήσει ο ίδιος ο Μανιαδάκης και εξέδιδε το δικό της Ριζοσπάστη.

  Η πρώτη αντίδραση στην Ιταλική επίθεση δεν ήλθε από το περιορισμένο στις φυλακές ΚΚΕ όπως ψευδώς γράφεται, με την επιστολή Ζαχαριάδη. Ήλθε από το κυκλοφορούν ελεύθερο ΚΚΕ υπό τον Πλουμπίδη. Με απόφαση και υπογραφή Πλουμπίδη εκδόθηκε ανακοίνωση που καταδικάζει τον πολεμοχαρή Μεταξά, την αιματοχυσία που θα υποστούμε πολεμώντας για την Αγγλία, τον ιμπεριαλισμό, τη μπουρζουαζία κλπ. Δεν έχω εδώ που είμαι τώρα ολόκληρο το κείμενο, αλλά γενικά έλεγε τις οικονομικές και «ταξικές» σαχλαμάρες των κομμουνιστών, καλούσε δε τους Έλληνες στρατιώτες να μην πολεμήσουν αλλά να συμφιλιωθούν και να αγκαλιάσουν τους Ιταλούς στρατιώτες.

  Η αντίδραση των κουκουέδων δεν ήταν έκπληξη. Όσοι μελετούν τη κομμουνιστική φιλολογία της εποχής και ιδιαίτερα τη Κομμουνιστική Επιθεώρηση (που μπορείτε να βρείτε στο αριστερό ΑΣΚΙ), ξέρουν πως κείμενα και γνωματεύσεις εις βάρος της Αγγλίας που έχει μεγάλες ευθύνες για το πόλεμο, και κακώς δηλαδή τα ρίχνουμε όλα στο Φύρερ, έδιναν και έπαιρναν μετά το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ. Ακόμη και αν δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης το σταλινικό επιχείρημα πως φταίνε οι Άγγλοι και η Πολωνία και μόνο, για τη συμφωνία αυτή, ο ολοκληρωτισμός της Μόσχας, έπρεπε κάπως να πουλήσει αυτό το προϊόν στους οπαδούς. Πουλήθηκε με σιχαμερές αναλύσεις που ξέπλεναν αρκετά τις ευθύνες του Φύρερ. Προϊόν της συμφωνίας και της διαφώτισης από τη σταλινική «καθοδήγηση» ήταν οι ανθελληνικές σαχλαμάρες του Πλουμπίδη. Αν κάναμε μαζικές εκτελέσεις για εθνική προδοσία και συνεργασία με τον εχθρό, θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει από το Πλουμπίδη….

  Πολλοί δεν ξέρουν τίποτα για τη στάση τού εκτός φυλακών ΚΚΕ, αλλά το ίδιο το κόμμα και ο Ζαχαριάδης τη κράτησαν στο μυαλό τους για χρήση στη κατάλληλη στιγμή όπως συμβαίνει στα ολοκληρωτικά κόμματα και εσωκομματικά μαχαιρώματα. Κανείς δεν ενόχλησε το Πλουμπίδη στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου για τη βλακεία του. Δώδεκα περίπου χρόνια μετά από αυτήν όμως, και ενώ ο Πλουμπίδης ηγείτο ουσιαστικά του εντός μετεμφυλιακής Ελλάδος παράνομου ΚΚΕ ή τουλάχιστον της σημαντικότερης ενεργού ομάδας του, ο Ζαχαριάδης τη ξέθαψε! Με τη σύλληψη Μπελογιάννη που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, με την απερίσκεπτη αποστολή του στην Ελλάδα, με τη νομιμότατη και δικαιότατη καταδίκη του και εκτέλεσή του, ο Ζαχαριάδης έπρεπε να φορτώσει κάπου αλλού τις ευθύνες.

  Ο βλαξ Πλουμπίδης ήταν το σωστό άτομο στο σωστό μέρος. Έτσι βαφτίστηκε χαφιές, προδότης, πράκτορας, οπορτουνιστής και άλλα ωραία των ολοκληρωτικών κομμάτων, με απόδειξη τι άλλο; Τη βλακώδη ανακοίνωσή του για το ΟΧΙ του Μεταξά και τη διάθεση τού τελευταίου να χύσει ελληνικό αίμα για τη Βρετανία, το κεφάλαιο κλπ κλπ. Τι άλλη απόδειξη θέλουμε ότι ο άνθρωπος είναι προβοκάτορας, έλεγε ο Ζαχαριάδης… Τελικώς, ο δογματικός Πλουμπίδης εκτελέστηκε και αυτός μέσα στη περιφρόνηση των συντρόφων του που αρνήθηκαν και να τον χαιρετίσουν πριν φύγει για το απόσπασμα. Ο ίδιος έλεγε στο δικαστήριο και στους χωροφύλακες που τον ρωτούσαν για τη καταδίκη του από το κόμμα του, ότι το κόμμα είναι «αλάθητο» και «ΑΝ το κόμμα κάνει λάθος σίγουρα θα το διορθώσει»! Μετά όμως βγήκε και η γνωστή ανακοίνωση του ΚΚΕ, ότι ο εκτελεσμένος ζούσε και γλένταγε με τα αργύρια της προδοσίας του κλπ. Ο Μήτσος Βλαντάς, ΓΓ της ΕΠΟΝ επί κατοχής, ανώτατος αξιωματικός του ΔΣΕ και υπουργός γεωργίας του ΚΚΕ, και μέλος της σταλινικής ΚΕ του ΚΚΕ (ο οποίος αργότερα θα αναθεωρήσει καταγγέλοντας και τη μετα-ζαχαριαδική ηγεσία, και τα ανατολικά καθεστώτα και τον Λενινισμό), γράφει στα απομνημονεύματά του, ότι φυσικά δεν ήταν προβοκάτορας ο Πλουμπίδης, απλώς… βλαξ.

  Ας δούμε όμως και την επιστολή Ζαχαριάδη που «έσωσε» υποτίθεται τη τιμή του ΚΚΕ, μέσα από τις φυλακές Κερκύρας. Εδώ δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι όπως γράφει και ο αρχηγός, η κυβέρνηση Μεταξά «διευθύνει το πόλεμο» (τώρα πώς δεν οδηγεί στη νίκη αυτός που διευθύνει το πόλεμο αλλά νικάει ο λαός μόνος στα βουνά με «γιούργια στα παληούρια» και «ντου από παντού», δεν το αντιλαμβάνεται το μη αριστερό και άρα πτωχό μυαλό μου). H επιστολή αυτή είναι γνωστή και διαφημισθείσα.

  Αυτές που δεν είναι διαφημισθείσες από τους συντρόφους, είναι οι άλλες δύο επιστολές του Ζαχαριάδη μέσα από τη φυλακή οι οποίες αναιρούν τη πρώτη και στις οποίες καλείται πάλι από το ΚΚΕ ο λαός και ο στρατός να προδώσουν την πατρίδα τους. Η μια επιστολή βρήκε τελικά τα φώτα της δημοσιότητας και δεν την αμφισβητεί πλέον ούτε το ΚΚΕ αλλά η άλλη δόθηκε από το Τυρίμο στο Μανιαδάκη ο οποίος αντί να εκθέσει τους κομμουνιστές την έθαψε γιατί όπως είπα το εμπόλεμο καθεστώς είχε ιδιαίτερες αντιλήψεις και προκαταλήψεις με αναφορές σε ιδεολογικά ζητήματα.

  Τι μας λέει λοιπόν ο ΓΓ του ΚΚΕ; Προχωρήσαμε πολύ μέσα στην Αλβανία και ο Μεταξάς έκανε το πόλεμο από αμυντικό, επιθετικό! Πάμε για νέο Σαγγάριο και ο λαός δεν το θέλει! Πρέπει να τα βρούμε (με τους Ιταλούς φασίστες), πρέπει να ξεσηκωθούμε εν καιρώ πολέμου, να απειθαρχήσουν οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί και να κάνουμε ειρήνη με το Μουσσολίνι αντί να σκοτωνόμαστε (για την Αγγλία πάντα κατά την επίσημη θέση του κόμματος). Ας μη ψάχνουν οι καλοί συνομιλητές του μπλογκ τόσο πολύ για προδότες μόνο στη δεξιά, υπάρχει και ο κομμουνιστής Ζαχαριάδης. Μέγας διδάξας. Καταλαβαίνω βέβαια ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

  Η μεγάλη όμως χυδαιότητα του ΚΚΕ και του Ζαχαριάδη είναι αλλού στα κείμενά τους. Ως παράδειγμα σωστής συμπεριφοράς μας φέρνουν τη Γερμανόφιλη και φιλοναζιστική Βουλγαρία! Που είναι ειρηνική! Τη Βουλγαρία της τριπλής κατοχής. (Εδώ που τα λέμε πώς να μη συγκινηθεί και ο στρατευμένος αλλά και με κομματικές αποφάσεις πολυβραβευμένος μέγας λογοτέχνης-ποιητής Βάρναλης; Πώς να μείνει ασυγκίνητος ο ευαίσθητος Βούλγαρος που κουβάλαγε μέσα στη ψυχή του, σε όλη μα όλη του τη ζωή…). Ο Ζαχαριάδης όμως μας δίνει και τις λεπτομέρειες για το πώς θα πετύχουμε ό,τι και η ειρηνική Βουλγαρία. Να μεσολαβήσει η ΕΣΣΔ που εξασφάλισε την ειρήνη για τον εαυτό της και θα μεσολαβήσει και για μας! Τελικά δύο μεγάλα κατορθώματα πρόσφερε η ΕΣΣΔ στο πολιτισμό, εκτός βέβαια από τα δεκάδες εκατομμύρια βασανισθέτων και εξοντωθέντων στη προπολεμική περίοδο. Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και τα βραβεία τού Βάρναλη. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα για την σχέση Βουλγαρικού φασισμού και ΚΚΕ τη προπολεμική περίοδο, αλλά είμαι βέβαιος κάποια ευκαιρία θα μου δοθεί στο μπλογκ.

  Το ίδιο ισχύει και για πολλούς προδότες και συνεργάτες των Ναζί που εκτιμώντας λάθος τη κατάσταση και περιμένοντας τη μεταπολεμική επικράτηση του ΚΚΕ άλλαξαν κατεύθυνση προς λάθος στρατόπεδο και εξαγνίστηκαν στη λάθος κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Αυτό γιατί κάποιοι χρεώνουν μόνο στη δεξιά τη μεταπολεμική πορεία δωσιλόγων (που και σε αυτή ακόμα, προσέφερε δια του εμφυλίου που επέλεξε, μεγάλη διευκόλυνση το ΚΚΕ).

  Πριν μερικούς μήνες, παρακολούθησα τη συνέντευξη ενός νέου ανθρώπου που πολεμά εθελοντικά του Τούρκους και τα ισλαμιστικά της υποχείρια στη Συρία, στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών. Ο άνθρωπος έλεγε πως μεγάλωσε σε ένα σπίτι με γονείς χωρίς κανένα πατριωτισμό, εθνική συνείδηση, σημαία, κλπ. Αυτά ήσαν πράγματα που υποτιμούσαν και τα θεωρούσαν απατηλά και προπαγανδιστικά. Ο λόγος απλός και προφανής. Όπως είπε οι γονείς του ήσαν κομμουνιστές και κουκουέδες.

  Είναι μεγάλο ιστορικό δίδαγμα το πώς ένα ολοκληρωτικό σταλινικό κόμμα, ένα κόμμα με τη λέξη «έθνος» ουσιαστικά αφαιρεθείσα από το λεξικό του, ένα κόμμα που θεωρούσε ακόμα και το παπαδαριό ταξικό όργανο της μπουρζουαζίας, που κάθε πόλεμο τον έβλεπε ταξικό και καλούσε σε εξέγερση και απειθαρχία το στρατό, ξαφνικά και μετά τη Γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ μασκαρεύεται και μεταμορφώνεται με τόση επιτυχία σε πατριωτικό! Στήνει ένα μεγάλο κίνημα εθνικής αντίστασης με εθνικά λάβαρα, θρησκευτικά σύμβολα, εικόνες αγωνιστών της επανάστασης του 1821, αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες στο όνομα του κοινού και ιερού σκοπού. Χύνει δάκρυα για τους ηρωικούς προγόνους. Πολλοί ιδεολογικά ανίδεοι δε, θα αποκτήσουν μέσα στην αντιστασιακή οργάνωση την ιδεολογία της κομματικής ηγεσίας (Γλέζος, Θεοδωράκης, κλπ).

  Εξαιρούνται βέβαια αυτοί που δεν θα δεχτούν να συμπαραταχθούν, για κάτι έβλεπαν, και θα προτιμήσουν άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Τότε, οργανώσεις και μέλη θα υποστούν από τη σταλινική ηγεσία μεγάλη, συχνά αποτελεσματική συκοφάντηση και φυσικά εξόντωση. Ακόμα και τότε όμως, πολύ συκοφαντημένοι και καταδιωγμένοι, είτε για να σώσουν τη ζωή τους είτε για να πολεμήσουν τον εχθρό θα ενταχθούν στους διώκτες τους και θα διακριθούν. Η σύγχρονη ιστορία ασχολείται βέβαια και ερμηνεύει τέτοιες στρατηγικές, το ρόλο των ιδεών, των κινήτρων και των κομματικών υποδομών, καθώς και το ρόλο των λαθών της ίδιας και της άλλης πλευράς. Υπάρχουν αρκετά αντικειμενικές αναλύσεις πλέον. Τέτοια φαινόμενα θα συμβούν αργότερα πάλι και από τις δύο πλευρές, κυρίως αν και όχι μόνο, προς την ανάποδη κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

 155. Μαρία said

  154
  π.χ. σαν το Φιλελεύθερο.

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  154: Και κανάλι στο youtube κάνει. Λέγε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι υποκινούμενη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, βάλε και κάποιον «θετικό» να πει ότι κόλλησε πιάνοντας καταλάθος την Αυγή κι ετοιμάσου να πετσωθείς. Ο πετσώνων εαυτόν πετσωθήτω. 😊

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πρέπει να είναι κανείς κορόϊδο για να πάει να πολεμήσει να σκοτώσει και να σκοτωθεί για κάποια πατρίδα, κάποια θρησκεία ή κάποια ιδεολογία, ΜΕΓΑΛΟ κορόιδο. Μα για τα λεφτά των τραπεζιτών; Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ!

  115 – «Δημοκρατία και πάλι δημοκρατία.» Αυταπάτη και πάλι αυταπάτη, γιατί δημοκρατία με ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, δεν μπορεί να υπάρξει, άλλωστε ποιός θέλει αληθινή δημοκρατία; Έχει μεγάλη ατομική ευθύνη, μια χαρά είναι όλοι βολεμένοι με την παγκόσμια τραπεζική δικτατορία.

  118 – «Ο Μεταξάς είπε το όχι, ο λαός το στήριξε με τη στάση του.»
  Ο Μεταξάς δεν είπε κανένα όχι, ούτε ο λαός βέβαια, στους λαούς δεν πέφτει κανένας τέτοιος λόγος, (αυτό έλειπε) άλλωστε κανείς δεν τον ρώτησε κι ούτε ήταν ενιαίος στην στάση του απέναντι στον φασισμό, (ας γινόταν κάνα δημοψήφισμα και θα βλέπαμε πόση ομοψυχία υπήρχε) αυτά είναι ιστορικές παπαριές που μας παραγεμίζουν το μυαλό στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ποιός το είπε τότε; Μα φυσικά οι Άγγλοι.

  .https://www.youtube.com/watch?v=rL5u8nCI8FY&ab_channel=NealMorse

 158. sarant said

  156 Ο Φιλελεύθερος πάντως δεν αντεχε να περιμένει 🙂

 159. ΚΩΣΤΑΣ said

  @155 Χρήστος Π. 😉

  Μεγάλες και αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Οι επιστολές Ζαχαριάδη, οι διαφορετικές τάσεις-θέσεις του ΚΚΕ, από διεθνιστικό σε εθνικοπατριωτικό το ΚΚΕ, οι διάφοροι καιροσκόποι που την κάναν από εδώ και από εκεί, ανάλογα προς τα πού φαινόταν ότι θα φυσήξει ο άνεμος, οι ξεπλυμένοι κατά τον εμφύλιο ένθεν-κακείθεν… ο Βάρναλης και η κριτική του… ετσετερά που λένε και οι Γερμανοί!!! 😂

 160. Χρήστος Π. said

  158 Με αφορμή αυτά που πιστεύεις και γράφεις: Η εμπειρία των τροτσκιστών και άλλων που κήρυξαν το αμέτοχο στο Β παγκόσμιο πόλεμο,δείχνει πως για να μη πιαστείς αυτό που λες και σκοτωθείς, διωκόμενος μάλιστα από όλες τις πλευρές, η ασφαλέστερη τακτική δεν είναι να διακηρύσσεις την «αντιπολεμική» σου άποψη. Η ασφαλέστερη τακτική είναι να μην εκφράζεις άποψη, αν πρέπει να τη κοπανήσεις κάνε το έγκαιρα και ακόμα και αν στρατολογηθείς και τη κοπανήσεις αργά, πάλι κοπάνησέ τη χωρίς άποψη. Τίποτα δεν είναι βέβαιο ποτέ, η ιστορία διδάσκει πως σε πολέμους και ολοκληρωτισμούς είναι το ασφαλέστερο. Το αν θα πάρεις βέβαια τον ασφαλέστερο δρόμο είναι θέμα συνειδήσεως, προτιμήσεων, υποχρεώσεων, ιδεών, κλπ.

 161. Pedis said

  Η 28η του Οκτώβρη είναι λαμπρή επέτειος για τους φασίστες. Εκείνη τη μέρα του 1922 ολοκληρώθηκε η οπερέτα που έμεινε στην ιστορία ως η «πορεία προς τη Ρώμη» και δόθηκε στο εξαιρετικά μειοψηφικό φασιστικό κόμμα η εξουσία στο πιάτο, με παρόμοια κοινοβουλευτικότατη μανούβρα, αλλά λιγότερο θορυβώδη, όπως έγινε και στην περίπτωση του κομματιδίου του Μεταξά.

  Από κάποιους αυτή η ιστορική τροπή και η μετέπειτα επιτυχής φασιστική διακυβέρνηση οφείλονταν σε άλλους παράγοντες, στο «roman genius” του Μουσολίνι ο οποίος ήταν “the greatest lawgiver among living men.” (1933)

  Ο ενθουσιασμός πρέπει να ήταν έντονος και διαρκής, αφού:

  «Had I been an Italian, I am sure I would have been whole­
  heartedly with you from start to finish in your triumphant struggle
  against the bestial appetites and passions of Leninism
  . But in England we have not yet had to face this danger in the same deadly form. We have our own way of doing things.» (1927)

 162. ΓΤ said

  63@

  «Κι ένα ερώτημα στη συλλογική σοφία του ιστολογίου, αλλά και στον ΓΤ, γιατί εδώ στο ιστολόγιο, […]».

  Εκλεκτέ Νικιπλουά,

  κατ’ αρχάς να εκφράσω τη χαρά μου που, διαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα, ευτυχώς εξαιρούμαι από τη «συλλογική σοφία του ιστολογίου». Είμαι τόσο σοφός, που δεν μπορώ καν να ορίσω τι είναι «σοφία». Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω τη λέξη «σοφία» είναι μια κολασμένη πάρευνη του παρελθόντος, «θεολόγα», αχαλίνωτη, τύφλα να ‘χουν όλα τα προγράμματα αδυνατίσματος, κεντήστρα του πόθου, λαγνοβουκέντρα, δεν αφήναμε τους γείτονες να ησυχάσουν. Και γιατί να τους αφήσουμε άλλωστε; O κάθε άνθρωπος / κάποια στιγμή στη ζωή / καλό ‘ναι να θυμάται / τι κρύβει στο βρακί. Μέσα σε κάτι βιβλία τέρατα, έχωνε το παντοφλάκι της για σελιδοδείκτη. Εγώ ούγκανος, το πρωί στον τόρνο, το βράδυ στο Ritorno. Δυο γράμματα, κι αυτά με το ζόρι, απ’ αυτήν τα έμαθα (μετά τα απαυτώματα ου μην και στα πατώματα). Απείκασμα ίμερου κι αυτή. Τι μου βρήκε; Τι να πω, ακόμη το σκέφτομαι. Η μπρουταλίλα παίζει πάντως.

  Κάτσε να φτιάξω τη γραβάτα! Δεν ξέρω αν εννοείς ότι χρησιμοποίησα το «απείκασμα» με τη νυάνς του «αποστάγματος». Αν έτσι νομίζεις, ζητώ συγγνώμη που σε παρέσυρα. Ενσύνειδα παίζω με την εξεικόνιση, τα λόγια μας μια εικόνα του είναι μας, μια έννοια που πετάει μπροστά σου, χινοπωρόφυλλο πριν πέσει αμετάκλητα, σου έχει αφήσει στα μάτια την τροχιά της. Το μεζεδάκι δεν το βρίσκω, βαριέμαι, ετοιμάζομαι για έξτρα τριγλυκερίδια. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε τότε ως καλοφροντισμένη γάζα ειρωνείας που ασφαλώς διατυπώνεται γιατί δεν αντέχει την απομνημείωση του αβέλτερου. Το «ξεκούδουνο» και το «πολύ ποιητικό» είναι που με μπερδεύουν. Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά της ποίησης τα οξύμωρα είναι φορές που μας λυτρώνουν θεραπευτικά από την οξεία μωρία.

 163. Χαρούλα said

  Μας άφησε και ο Πέτρος Κουναλάκης😥

 164. Dimitra said

  Κ.Κουβατσε αναρυπησα την μαρτυρία σας στην σελίδα μου .Εχω ακούσει παρόμοιες ιστορίες από τον πατέρα μου, για τα βουτυρόπαιδων που κρύβονταν στα γραφεία .

 165. Γιάννης Ιατρού said

  164: πολλοί αυτή τη χρονιά Χαρούλα!

  165: Το #4 σχόλιο εννοείτε;

  ΥΓ: αναρρίπισα , όπως η ριπή.

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Οι τροτσκιστές από την στιγμή που ήταν τροτσκιστές (κάποιοι είναι και τώρα) εκ προοιμίου ήταν κορόιδα, οπότε μόνο κορόιδο θα λάβει σοβαρά υπόψιν την όποια εμπειρία τους για να μη συμμετάσχει σε τέτοιους πολέμους που είπα

  Εσύ πάλι με τον παραληρηματικό αντικομμουνιστικό δογματισμό σου που το μόνο που σ’ ενδιαφέρει, είναι το ξέπλυμα των δοσίλογων που κυβέρνησαν την χώρα με τον συμψηφισμό των εγκλημάτων, δεν είσαι σε θέση να μου δώσεις την οποιαδήποτε σχετική συμβουλή. Άλλωστε δεν κατάλαβες καν τι είπα, δεν είναι κορόιδο ή μαλάκας γενικά όποιος πολεμάει, αλλά όποιος πολεμάει για αυτούς τους ηλίθιους λόγους.

  Να είσαι βέβαιος πάντως πως ξέρω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω για να μη συμμετέχω σε τέτοιους πολέμους χωρίς καμία συνέπεια, όλως παραδόξως, μου το δίδαξε η «μητέρα» πατρίδα όταν την υπηρέτησα υποχρεωτικά, και δεν μπορείς να φανταστείς τι είναι αυτό και πόσο απλό είναι.

 167. Μαρία said

  5η εκπομπή
  Το τέλος μιας δικτατορίας και η αρχή ενός παγκόσμιου αντιφασιστικού πολέμου
  https://www.askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/21-2015-09-14-13-14-37/107-2015-09-17-10-42-20#antifasismos

 168. Pedis said

  Χαρακτηριστικά δείγματα των ιδεολογικών καταβολών και των γενικότερων προτύπων σχετικά με την πολιτική στάση και τη συμπεριφορά της Αριστεράς και της ακρο/Δεξιάς στην μεταπολεμική Ελλάδα.

 169. Χρήστος Π. said

  167. Πάλι τα ίδια τροπάρια… Παραληρηματικός ο αντικομμουνισμός μου κλπ κλπ.Υπάρχει κάτι που διαφωνείς και δεν είναι παραληρηματικό;
  Για πες μου έναν δωσίλογο που προσπάθησα να ξεπλύνω. Να δούμε πόσο δωσίλογος ήταν δηλαδή και τι εκανε. Μάλλον είμαι ο μόνος που ονοματίζω σύγχρονους και πολύφερτους πολιτικούς ως δωσίλογους που οι περισσότεροι ψηφίζετε. Είτε πρόκειται για τον Κων/νο Καραμανλή, είτε για τον Βαγγέλα Γιαννόπουλο, είτε για τη Μερκούρη, είτε για άλλα ναζιστικά φρούτα που βρήκαν καταφύγιο στο ΕΑΜ από το πατέρα Σημίτη μέχρι τη.. Ντιριντάουα. Δηλαδή ποιό ξέπλυνα; Αυτούς που θέλεις εσύ να βγούν προδότες συλλήβδην λόγω απόψεων ή θέσεως; (να τα έλεγες αυτά όταν ζούσαν, σε όλους τους μη κομμουνιστές καπετάνιους του ΕΛΑΣ που στα βιβλία τους και απομνημονεύματά τους αρνούνται συστηματικά να χαρακτηρίσουν τους ταγματασφαλίτες προδότες αλλά μόνο… τραγικό όργανο εμφύλιου πολέμου). Η πολιτική σκέψη σου είναι πολύ απλοϊκή για τη πολυπλοκότητα της κατοχής.

 170. Alexis said

  #155: Έγραψες όλο αυτό το …υπέρδιπλο σεντόνι για να μας πεις κάποιες «μεγάλες και αδιαμφισβήτητες αλήθειες» όπως λέει και ο Κώστας στο #160. Είναι όμως οι αλήθειες της μιας πλευράς, αυτές που συστηματικά επιλέγεις να παρουσιάζεις όποτε σου δοθεί η σχετική ευκαιρία.
  Ξέρεις, παραπληροφόρηση δεν είναι μόνο το να λες ψέματα, παραπληροφόρηση είναι και το να λες τη μισή αλήθεια.

  ΥΓ: Το να αποκαλείς, εμμέσως πλην σαφώς, «Βούλγαρο» τον Βάρναλη είναι, αν μη τι άλλο, απρέπεια.
  Άστοχο επίσης και αμετροεπές είναι να τον αποκαλείς «γείτονά σου στο Παγκράτι»

 171. Χρήστος Π. said

  169. Αμ δεν θα επιστρέφουν εκεί, όπως λέει ο Μπογιόπουλος. Ποτέ δεν επιστρέφουν, ποτέ δεν πείθουν οι όρκοι και η σκοπιμότητά τους, και η πράξη αυτό αποδεικνύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Γιατί απέναντί τους δεν ήταν οι Ταγματασφαλίτες αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν τους ήθελαν τους κουκουέδες κυβέρνηση, είτε ως αντιστασιακούς είτε όχι, και δεν τους ακολούθησαν. Είναι ωραίο να εκφράζεις τη πλειοψηφία του λαού με τα κουμπούρια στα χέρια, σε μάχες και εκτελέσεις, χωρίς να κερδίζεις ποτέ εκλογές. Όπως η χούντα δηλαδή.

  Ο Μπογιόπουλος είχε κάποτε προσπαθήσει να ρίξει για το φασισμό ευθύνες στο άνθρωπο που έσωσε την Ευρώπη, τον Τσώρτσιλ, χρησιμοποιώντας μια φράση του υποτίθεται, όπου δίνει δημόσια συγχαρητήρια στο Μουσολίνι και τους Ιταλούς φασίστες γιατί κέρδισαν τις ψήφους των εργατών που αλλιώς θα πήγαιναν στους κομμουνιστές. Έχοντας διαβάσει όχι μόνο τα γραπτά του Τσώρτσιλ από τα απομνημονεύματά του έως την ιστορία της Αγγλίας, και ασχολούμενος με τις πράξεις και δηλώσεις του, μού κίνησε τη περιέργεια αυτή η κοτσάνα του Μπογιόπουλου. Φυσικά ήταν ψέμα. Ούτε μαρτυρίες παρόντων υπάρχουν για τέτοια δημόσια δήλωση, ούτε γραπτές αναφορές στις εφημερίδες, πουθενά τίποτα. Μετά την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στην Ιταλία, την είδηση της «δήλωσης» κατασκεύασε μια προπαγανδιστική φασιστική φυλλάδα μόνο, και πουθενά αλλού δεν βρέθηκε τίποτα. Από κάπου εκεί το ξέθαψαν οι σταλινικοί και ο Μπογιόπουλος.

 172. Dimitra said

  166 ΥΓ. Αναρυπισα! Έτσι βγήκε? Μια νέα λέξη γεννήθηκε ,στην πλουσιότερη.
  Ατίθασος κορεκτορας .🙂

 173. Χρήστος Π. said

  171. Τελευταία βλέπεις οι υποχρεώσεις με εξαφάνισαν, και είπα να γράψω σεντόνια. Μιας και τα σεντόνια κουράζουν όμως σού συνιστώ να μη με διαβάζεις. Δεν υποχρεούσαι άλλωστε. Μιας και τα ξέρεις όλα όσα λέω, και είμαι και περισσότερο μονόπλευρος από τους άλλους που διαβάζεις, μείνε καλύτερα σε αυτούς. Ναι γείτονάς μου ήταν ο Βάρναλης, ακόμα και τώρα με 5 λεπτά περπάτημα φτάνω σπίτι του. Προφανώς δεν το επικαλέστηκα και σαν τίτλο τιμής. Αν δεν σου αρέσει το γείτονας, μπορώ να πω κάτι άλλο, πχ εξωγήινος.

  Με συγχωρείς επίσης που θα επιμείνω, αλλά πιστεύω ότι η ποιητική ψυχή του έκρυβε μέσα της ένα ταλαντούχο και ευαίσθητο Βούλγαρο. Κι εγώ είμαι Κορίνθιος αλλά κρύβω μέσα μου ένα μη ευαίσθητο και μη ταλαντούχο Λαρισαίο. Η αγάπη για τη γενέτειρα. Καταλαβαίνεις.

 174. Pedis said

  -> 145 : Στο tvxs έχουν επετειακό αφιέρωμα παίρνοντας υλικό, μου φαίνεται, από την ελληνική βίκη ή από όπου έχει διαδοθεί:

  https://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/i-ellada-toy-xitler

  Παρατίθεται το γνωστό:

  Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως

  Το συγκεκριμένο ψευδεπίγραφο χωρίο «κατευθείαν» από το βιβλίο του Γκράτσι, όπως αναμένεται, έχει σημαντική διασπορά στο εθνικόφρον σκουπιδιαδίκτυο.

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το μοιρολόι του Μανώλη

  Μανώλη που σου βάλανε για σκέπασμα τα χιόνια
  τάξε πως δεν εκέντισα ποτέ μου εγώ σεντόνια
  Τα μπράτσα σου τα στριφωχτά με τα κοντά μανίκια
  στης Αλβανίας τα βουνά τα τρώνε τα σκουλίκια

 176. Χρήστος Π. said

  175 Έχω το βιβλίο του Γκράτσι. Μιλά με κολακευτικά λόγια για την αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια του Μεταξά. Δεν ξέρω τι λες…
  Ξέρει κανείς;

 177. Χρήστος Π. said

  177 Για το η «Αρχή του Τέλους» δεν μιλάμε;;;;

 178. Pedis said

  # 172 – Τις διαφορές σου πάνω στις πηγές που λες ότι έχεις συμβουλευτεί λύστες με τον Μπογιόπουλο.

  Εγώ τσιτάρω (# 162) δηλώσεις όπως καταγράφονται και παρουσιάζονται από τον επίσημο βιογράφο του, Sir Martin Gilbert, καθώς κι από συλλογές από επίσημες καταχωρημένες δηλώσεις τού Churchill.

  Να μία άλλη πολύ γνωστή (από τηλεγράφημα στον Scobie) όπως παρατίθεται από τον Gilbert:

  «Do not hesitate to act as if you were in a conquered city where a
  local rebellion is in progress.»

  As for the Greek Communist forces approaching Athens from the surrounding countryside, «you should surely be able with your armour to give some of them a lesson which will make the others unlikely to try.»

  Churchill’s telegram ended, «It would be a great thing for you to succeed in this without bloodshed if possible, but also with bloodshed if necessary.»

  Δεν θα επανέλθω για να απαντήσω σε άσχετες και κακοήθεις φλυαρίες.

 179. Χρήστος Π. said

  179 Τι περίπτωση είσαι εσύ τελικά… Απαντάς πάλι με τελείως άσχετα πράγματα. Αμφισβήτησα μια βλακεία του Μπογιόπουλου, βγαλμένη είτε από το πουθενά είτε από μια περιφερειακή ιταλική προπαγανδιστική φασιστική φυλλάδα, και για την οποία δεν έχεις να πεις τίποτα.

  Μίλησα ποτέ εγώ για τα τηλεγραφήματα του Τσώρτσιλ που αναφέρει ο Γκίλμπερτ;;!! Αναφέρονται και αλλού. Αμφισβήτησα ποτέ μάλιστα τα τηλεγραφήματα του Τσώρτσιλ για το πώς έπρεπε να συμπεριφερθούν οι Βρετανικές δυνάμεις και να αντιμετωπισθεί είτε η επιβολή του ΚΚΕ διά του ΕΑΜ πάνω σε όλους μας, είτε η Δεκεμβριανή επίθεση του ΚΚΕ δια του ΕΛΑΣ; Όχι μόνο δεν τα αμφισβητώ αλλά συμφωνώ απόλυτα με ό,τι γράφει και με ό,τι έκανε

  Άντε καληνύχτα, νυστάξαμε στη Σκομπία.

 180. ΓΤ said

  Μέρα που ήταν, ας δούμε και τον δισέγγονο του Μουσολίνι
  https://www.oneman.gr/life/o-caio-mussolini-einai-to-idio-epikindinos-me-ton-propappou-tou/

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 182. gpoint said

  Καλημέρα

  Φοβάμαι πως υπεραναλύσατε το θέμα και δεν θα μείνει τίποτε να προσθέσουμε του χρόνου, πλην ίσως του ύποπτου ρόλου που έπαιξαν οι τράπεζες της εποχής, ανάλυση από τον γνωστόν μύστη του χρηματοοικονομικού συστήματος …

 183. BLOG_OTI_NANAI said

  Είχαμε δείξει πάλι την ανοιχτή επιστολή του Ζαχαριάδη, όπου γίνεται η παραδοχή ότι τον «ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ» πόλεμο των Ελλήνων «τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά» και κάθε νίκη είναι όλου «του λαού της Ελλάδας» και όχι κάποιων παρατάξεων.

  Πρόκειται για επίσημη παραδοχή που φυσικά προς τιμή του ΚΚΕ γίνεται για λόγους ενότητας και όχι για να ξεπλυθεί η δικτατορία. Άρα, τι συζητάμε για το αν είπε τη λέξη «όχι»; Έτσι κι αλλιώς, κάθε άρνηση είναι ένα «όχι». Δηλαδή αν δεχτούμε την ηγετική θέση του Μεταξά στον πόλεμο όπως κάνει ο Ζαχαριάδης, σημαίνει ότι δικαιώνουμε τις δεξιές δικτατορίες; Και άμα παραδεχτούμε την οργανωτική ετοιμότητα και το σθένος και τη γενναιότητα των αριστερών, σημαίνει ότι δικαιώνουμε την δικτατορία του προλεταριάτου;

  Οπότε, στις γιορτές της 28ης στα σχολεία, ας μπαίνει και η επιστολή Ζαχαριάδη για να φανεί η ενότητα σε αυτή τη φάση του πολέμου:

 184. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  184 Αναρωτιέμαι πότε βγήκαν οι φωτοτυπίες. Πάντως το 1940 υπήρχαν.

 185. Alexis said

  #174:
  1) Τελευταία βλέπεις οι υποχρεώσεις με εξαφάνισαν, και είπα να γράψω σεντόνια.
  Έτσι μπράβο, γιατί μας είχες λείψει. Ευτυχώς που επανήλθες για να καλύψεις το δυσαναπλήρωτο κενό.

  2) Μιας και τα σεντόνια κουράζουν όμως σού συνιστώ να μη με διαβάζεις. Δεν υποχρεούσαι άλλωστε.
  Όχι δά! Μετά τον Βάτμαν είσαι η καλύτερη πηγή γέλιου στο ιστολόγιο του Σαραντάκου

  3) Αν δεν κατάλαβες αυτό που σου είπα για τον Βάρναλη άστο καλύτερα. Πες τον και Καμερουνέζο αν θες, το ίδιο μου κάνει…

 186. Alexis said

  #183: Του χρόνου θα αναλύσουμε εάν η ρόμπα που φορούσε ο Μεταξάς το μοιραίο βράδυ (όρα και λίκνον του σχολίου 102, του ρέκτου κ. Ιατρού) ήτο εκ γνησίας σινικής μετάξης ή φτηνιάρικη ιμιτασιόν…

 187. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  187 Φευ, ήτο ξεκούμπωτη καπιτονέ.

 188. spyridos said

  83

  Πρόεδρος της Βουλής ο Αλευράς.

  Για να καταλάβουμε ότι πάντα υπήρχε συνέχεια στη δεξιά προδοτοπολυκατοικία.
  Προκάτοχος του αξιώματος στη Βουλή ο Παπασπύρου.
  Ο Παπασπύρου ένα χρόνο νωρίτερα κι ενώ ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
  εκφώνησε τον επικήδειο του Μπουραντά του δοσίλογου που σφαγίασε εκατοντάδες αντιστασιακούς.
  Αποκορύφωμα της δράσης του το μπλόκο της Κοκκινιάς.

  Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους κωμικά προσπαθούν να αποδείξουν την ελληνικότητά τους με σημαίες στα μπαλκόνια.
  Τις σημαίες τις έχουμε στην καρδιά μας και δεν τις επιδεικνύουμε σε πληθωριστικές τελετές.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  173 Dimitra
  χαχα, ναι! (καμιά σχέση με τους ρύπους😉)

  187: Αν προκληθώ,😂 θα αναρτήσω κι άλλα…
  (του χρόνου, αν την ξεσκαπουλάρουμε φέτος, γιατί πλέον όλη η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας βασίζεται σε μια πρόταση😟, αλλιώς …οι κληρονόμοι)

  189 (τέλος): κι όχι μόνο, τώρα πλέον και στη μάσκα μας… (ιφ γιου νόου…🙄)

 190. Γιάννης Ιατρού said

  190: δεν έκλεισα την παρένθεση σωστά μετά το «πρόταση» και πριν το «μάσκα» … και μπλεδιάζουν άσκοπα

 191. ΚΩΣΤΑΣ said

  171 Αλέξη, προς αποφυγή παρανοήσεων, τα περί Βάρναλη και Βουλγαρίας του ΧΠ δεν τα συμμερίζομαι. Στην συγκεκριμένη κριτική που κάνει ο Β. έχω τις ενστάσεις μου, αλλά άλλο αυτό και άλλο το άλλο! 😉

 192. Γιάννης Κουβάτσος said

  189:Για ποιες σημαίες μιλάμε; Χρειάζεται διευκρίνιση.

 193. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  189 Προς το παρόν βολέψου με αυτά και βλέπουμε.

  http://paratiritisagionanargyron.blogspot.com/2008/11/blog-post_23.html
  https://www.imerodromos.gr/kommatikes-organoseis-kke-zitoyn-na-antikatastathei-protomi-synergati-ton-germanon-me-protomi-iroa-eamiti/

 194. Γιάννης Ιατρού said

  193 πήγαινε στο μάσκα και θα δεις…

 195. Pedis said

  Με το καλό του χρόνου η έκδοση της ελληνικής βικη να τον έχει να λέει τρία ΟΧΙ.

  Στο μεταξύ νά η εμπνευσμένη καμπάνια του Άδωνη να ενώσει τους συγχρονους δεξιούς,

  ανεξάρτητα από την καταγωγή: ταγματασφαλήτες, μαυραγορίτες και δοσίλογους, μάυδες και παρθενωνιστές, ναζί και επενίτες, σοβαρά χρυσαβγά και σαμαρομπαλτάκους

  όλους κάτω από το πορτρέτο του κυβερνήτη.

 196. spyridos said

  193

  Οι δεξιοί τη γερμανική σημαία βέβαια. Αφού έως και το 1981 τιμούσαν επίσημα τους μπουραντάδες.
  και από κάτω να έχουν και τον όρκο τους.
  «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών»

  Για εμάς δεν χρειάζεται να βάλουμε Ελληνική σημαία σε πληθωριστικούς πλεονασμούς. Την ποτίσαμε με το αίμα μας.
  Και τα υπονοούμενα να τα χώσεις στην οπή που ξέρεις.

 197. spiridione said

 198. spyridos said

  193

  Αφού το γύρισες σε επίπεδο μαλακιούλας.
  Μιε ερώτηση μόνο.
  Σε είχε πάρει μαζί του στην κηδεία του Μπουραντά ο πατέρας σου;
  Για να μην νομίζεις ότι δεν μπορώ να κατέβω στο επίπεδό σου.

 199. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  196 Τι, μόνο τρία?

 200. Pedis said

  Έλα, ντροπή, και παθαίνει εύκολα πολύ βαριές κρίσεις μανίας καταδίωξης.

 201. Pedis said

  με περισσότερα θα φανεί ύποπτος υστερίας (από το χέσιμο πάνω του).

 202. Pedis said

  202 -> 200

 203. Alexis said

  #192: Το ξέρω Κώστα.
  Όταν τα έχουμε δει όλα σ’ αυτή τη χώρα (από γερμανοφορεμένους συνεργάτες των ναζί μέχρι τον Χρήστο Παππά με τούρκικο φέσι και σβάστικα) ε, πάει πολύ να αποκαλείς «Βούλγαρο» τον Βάρναλη απλώς και μόνο επειδή γεννήθηκε στη Βάρνα της Ανατ. Ρωμυλίας. 😡

 204. nikiplos said

  197@ εικάζω πως αρκετοί αριστεροί, ιδίως οι κομματικοί εγκάθετοι σαν τον Ζαχαριάδη, την μόνη σημαία που προσκυνούσαν ήταν εκείνη της ΕΣΣΔ, της μητέρας πατρίδας τους.

 205. nikiplos said

  163@ Αγαπητέ ΓΤ, όχι μόνο δεν σε εξαίρεσα από τη συλλογική σοφία, αλλά αντιθέτως σε κατέστησα εμβληματικό ορόσημό της! Μου άρεσε η ιστορία που περιέγραψες. Είναι πάντοτε άκυρη η ερώτηση «τι μου βρήκε» όταν πρόκειται για ερωτικό σύντροφο βέβαια.

 206. ΓΤ said

  The Washington OXI Day Foundation

 207. ΓΤ said

  206@

  Ρε θηρίο, η συμπερίληψη θα δηλωνόταν με το «Κι ένα ερώτημα στη συλλογική σοφία του ιστολογίου, και ιδίως προς τον ΓΤ, γιατί εδώ στο ιστολόγιο, […]», κι όχι με το «Κι ένα ερώτημα στη συλλογική σοφία του ιστολογίου, αλλά και στον ΓΤ, γιατί εδώ στο ιστολόγιο, […]». 😉
  Μακριά από μένα τέτοιες συμπεριλήψεις.

 208. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  – Δε Ουόσινγκτον ΌΞΙ Ντέι Φαουντέισον.

  – Δε στόρι οβ Όξι ντέι.

  Μου θυμίζει κάτι κρετίνους της κερκίδας πρόπερσι που είχαν κάνει σημαία τους το ΜέξριΤέλους (#MexriTelous)…

 209. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  155 Ο «βλαξ» Πλουμπίδης. Έτσουξε πολύ, ε?
  https://atexnos.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/

 210. Γιάννης Ιατρού said

  158: ΛΑΜΠΡΟ, εισακούστηκαν ρε συ οι εισηγήσεις σου και οι πόθοι σου, επιτέλους θα ξεστραβωθούν οι νέοι… 🙂 🙂
  Το Αλφαβητάρι Οικονομικών εντάσσει την οικονομική εκπαίδευση στα σχολεία🤗👍👏⁉

 211. ΓΤ said

  211@

  Θα παίξει ώσμωση ΕΛΜΕ και Forex…

 212. Pedis said

  # 210 – Τα ίδια μια ζωή. Διχασμός.

  Συντεχνίες, υποκινούμενες απεργίες, βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, την κοινωνική ειρήνη και την μεγάλη εθνική προσπάθεια.

 213. Pedis said

  Και τι θα γινόταν αν πηγαίνανε μερικές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στη Γερμανία να δουλέψουν, να φάν ψωμί, να στείλουν και στα παιδάκια τους; Τι θέλανε, δελτίο τζαμπέ και να κάθονται να τα ξύνουν; Τα δελτιόδεντρα τέλος.

  Μένουμε Άξονα!

 214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  213, 214 Οι Γερμανοί φταίγανε, που δεν πιάσανε τον βλάκα νωρίς. Όταν τον ντουφέκισαν οι μπιστικοί τους ήταν πια πολύ αργά, ο πόλεμος είχε χαθεί.

  Σοβαρά τώρα, έχεις αναλογιστεί τη φρίκη που τράβηξαν κάποιοι Έλληνες (και μάλλον όχι μόνο) που επιβίωσαν από τα Νταχάου και μετά από λίγα χρόνια ξαναβρέθηκαν στη Γερμανία για δουλειά σε κάποια φάμπρικα? Από το arbeit macht frei στο gastarbeit macht frei…

 215. Pedis said

  # 215 – Αλλού αυτά Χτήνος!

  Άκου. Οι κομμουνιστές παίζανε σχεδιασμένα και συστηματικά το παιχνίδι των Γερμανών. Δήθεν ότι στη χώρα υπήρχε Αντίσταση ώστε να αναγκαστούν οι εθνικόφρονες δυνάμεις, για να σώσουν το έθνος από τα γερμανικά αντίποινα, να συνεργαστούν με τον κατακτητή και να εκτεθούν. Και μετά, πάντα με σχέδιο ενάντια στους Συμμάχους, οι κομμουνιστές κατέστρεψαν την Αθήνα, προκάλεσαν εμφύλιο, ερημώσανε την ύπαιθρο, διάλυσαν τη χώρα, ώστε να αναγκαστεί ο κόσμος να πάει να δουλέψει στα μεταπολεμικά γερμανικά κάτεργα. Πάλι για τους Γερμανούς παίξανε. Προδότες, σλιέου!

 216. Ευγενία Λώβη said

  57 «Εγώ δεν έχω ψάξει την εργοβιβλιογραφία του Κζ. με τις δημοσιεύσεις του Νοε-Δεκ 1940 ώστε να μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ίχνος της επίμαχης δημοσίευσης. Εσείς έχετε;»

  Μην κοιτάτε εμένα, που δεν είμαι και υποχρεωμένη…

  Εσείς ήσασταν υποχρεωμένος να το κάνετε πριν γράψετε το Επίμετρο. Πώς επέτρεψε η «φιλολογική σας επιμέλεια» να αφήσει αδιασάφητο αυτό το σημείο;

  Και μια κι έχω την απορία (διαβάζοντας στο εξώφυλλο περί «φιλολογικής επιμέλειας»: είστε νεοελληνιστής φιλόλογος; Διότι εάν δεν είστε (και είστε ας πούμε απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας), προτιμότερο θα ήταν το σκέτο «επιμέλεια» στα εξώφυλλα…

 217. Γς said

  193:

  >Για ποιες σημαίες μιλάμε; Χρειάζεται διευκρίνιση.

  λε ντραπό ντε λερ μερ?

 218. Μαρία said

  Στις 28 Οκτωβρίου 1980, το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Νεάπολης Θεσσαλονίκης κλήθηκε από το Δήμο Νεάπολης να παραστεί επίσημα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Σύμφωνα με απόφαση του ΥΔΤ Αναστάσιου Μπάλκου, εκείνη την ωραία εποχή, δεν επιτρεπόταν οι σύλλογοι βετεράνων που πρόσκεινταν στο ΚΚΕ και οι οργανώσεις των εαμιτών αντιστασιακών να καταθέτουν στεφάνια. Την ώρα της παρέλασης και της κατάθεσης στεφάνου, μια ομάδα χωροφυλάκων απώθησε βίαια τα μέλη του παραρτήματος χτυπώντας τους με γκλόμπς, γροθιές και κλωτσιές. Ο παλιός Εαμίτης Τάσος Μαγλαρίδης, 76ετών, δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από τους χωροφύλακες και έμεινε αναίσθητος. Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί, αφού πάλεψε 33 μέρες με τον θάνατο. http://jahandrinos.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

 219. ΚΩΣΤΑΣ said

  Παρατηρώ ότι ένιοι καλοθεληταί εργάται ήρξαντο της κατασκευής παρόδιων τάφρων (χαντάκια) εις το παρόν νήμα.

  Παρακαλούνται οι απόγονοι ή οι διακείμενοι συμπαθώς προς: ταγματασφαλήτες, μαυραγορίτες, δοσίλογους, μάυδες, παρθενωνιστές, ναζί, επενίτες, … κλπ πολιτικά αποβράσματα, συνασπισμένων όλων υπό την στέγην του κυβερνήτου Κούλη, όπως αποφεύγωσι την διέλευσιν εκ του παρόντος νήματος, προς αποφυγήν ατυχήματος. 😂😜🤗

  Συντρόφοι μου καλοί, σας εκτιμώ και σας αγαπώ, ρίξτε το και λίγο στην πλάκα, να διαφωνούμε αλλά και να γελάμε… 😉

 220. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  216 Ρε τς πούστηδοι…Αλπούδις λιέμε.

 221. Γιάννης Ιατρού said

  217: Μιάς κι η περσόνα του Aράoυτ εξευτελίτηκε πανελληνίως πλέον και δεν τολμά ούτε να βγει να ζητήσει συγνώμη για τις γκάφες του, έχεις βάλει ‘μπρος την «ρεζέρβα» της «Ευγενίας» βλέπω. Αλλά κι εδώ αρχίζει ο διασυρμός, αφού το γνωστό πάθος και κακοψυχιά σου να επικρίνεις τον Νίκο κι όποιον άλλο βρεις πρόχειρο μπροστά σου (το οποίον σκουλήκι….) δεν σ΄αφήνει να σκεφτείς ούτε το πως μιά «φιλολογική» επιμέλεια μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, μιάς και δεν είναι όρος ή πράξη κατοχυρωμένη όπως μιά ιατρική πράξη ή μιά ενέργεια ενός μηχανικού ή νομικού κλπ. Το «φιλολογική» είναι ένας απλός επιθετικός προσδιορισμός.

  Μάλλον καιρός είναι να πάρεις και μ΄αυτή την περσόνα πόδι…, έχεις αρχίσει να ξεπερνάς τα όρια, μη βρίσκοντας αντικείμενο και ανταπόκριση, κι αρχίζεις να κάνεις τις γνωστές κακεντρέχειες και ad hominem σχόλια!

 222. Μαρία said

  222
  Το στιλ της Λέπρας θυμίζει την Πουτανίδου.

 223. Pedis said

  # 219 – Αυτή είναι η σταση τους διαχρονικά. Σπέρνουν τον διχασμό στις εθνικές εορτές, τις μονοπωλούν, κάνουν τα θύματα και ζητάνε και τα ρέστα. Οι αιώνιοι πονηροί και μοχθηροί κομμουνιστές.

 224. Γς said

  Κολλάει;

  https://caktos.blogspot.com/2015/07/blog-post_0.html

 225. Γς said

  225:

  Εχω κι άλλο με Εμενταλ

  https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_4839.html

 226. Γς said

  226:

  Μπερδεύω τον Αλτσχάιμερ με τον Έμενταλ. Ποιος είναι το τυρί απ’τους δύο;

 227. Γιάννης Ιατρού said

  227: Το Γκούντα, από τον γνωστό Ολλανδό βουδιστή Γκούντα Γουσουμούτρι που έδωσε το όνομά του στο τυρί αυτό

 228. Γιάννης Ιατρού said

  223: Καλά λες… Είναι σε βρεφική ηλικία διανοητικώς (ο φλοιός μεγαλώνει στράτα-στρατoύλα, που λέει κι λαϊκή ρήση, Λάμπρο μην βγεις να μας πεις για τ’ αμύγδαλα, ξέρουμε πλέον…) 😉

 229. Ευγενία Λώβη said

  222:

  Βρε τι μαθαίνει κανείς από υπνοστεκάμενους συμμωριοφύλακες!
  Βρε, τι ότι «φιλολογική» επιμέλεια κάνει ο καθείς , βρε τι ότι είναι απλώς «επιθετικός» προσδιορισμός!
  Αμ, ότι δεν έχει είδηση τι θα πει ad hominem… βρε ούτε τη σχολική «Λογική» δεν άνοιξε;
  Αμ, η «δικαστική» κρίση περί υπερβάσεως των ορίων, και το ότι «βάζει λόγια» στον ιστολόγο να με αποπέμψει…τι σας θυμίζει;

  Πούσαι…κυρ διαυθυντά των ίσκιων, αν μη τι άλλο μην υποκαθιστάς τον υπεύθυνο (εκτός και αν…)

  …………………………………….
  Εκάς η Συμμωρία της Μαλάκας

 230. Ευγενία Λώβη said

  223:
  Ενώ το στιλ της κυρα-Μαρίας της κλέπτρας θυμίζει βέβαια μόνο την ίδια –το ξεχωρίζεις ανάμεσα σε μύρια καθώς στάζει πικροαιματίλα…
  ……………………………….
  Εκάς η Συμμωρία της Μαλάκας

 231. Γς said

  Ρε έχω κι άλλα για Εμενταλ. Γκούντα Ροκφορ Φέτα κασέρι κλπ

 232. Ευγενία Λώβη said

  229 «Είναι σε βρεφική ηλικία διανοητικώς»

  Α, τώρα γίνεσαι αντχόμινες….καιρός να πάρεις καλαπόδι!

 233. Γς said

  232:

  Φέτα-φέτες

  https://caktos.blogspot.com/2015/10/10.html

 234. Γς said

  234:

  Φέτα σε φα ελάσσονα

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/blog-post_28.html

 235. Γς said

  235:

  Φέτα, πεπόνι

  https://caktos.blogspot.com/2014/07/blog-post_30.html

 236. Γς said

  236:

  Σκέτο πεπόνι

  https://caktos.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

 237. Γς said

  237:

  Με μια μπάλα σαν πεπόνι

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/18/rugby/

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/18/rugby/#comment-611218

  τελικά το ανάρτησα

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/18/rugby/#comment-611296

 238. Γς said

  Ηρεμήσατε; Ή να συνεχίσω;

 239. Αγγελος said

  Τα περί βουλγαρισμού του Βάρναλη στα σχόλια του Χρήστου Π., που κατά τα άλλα τα διάβασα με ενδιαφέρον, μου φαίνονται εξωφρενικά. «Το κτήνος είναι βουλγαρικόν», με την έννοια ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία, αλλά μ΄αυτή την έννοια ήτανε Τούρκοι ο Ωνάσης κι ο Σεφέρης! Για όποιον τυχόν δεν το ξέρει, ο Βάρναλης ήταν Έλληνας της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία ενσωματώθηκε βέβαια στη Βουλγαρία όταν ο ποιητής ήταν ακόμη μωρό, αλλά τόσον ελληνισμό είχε, ώστε στο μικρό διάστημα της αυτονομίας της ήταν επίσημα τρίγλωσση (ελληνικά, τούρκικα, βουλγάρικα). O Bάρναλης ήταν από ελληνική οικογένεια του Πύργου, φοίτησε σε ελληνικά σχολεία, δούλεψε (πολύ λίγο) στο ελληνικό διδασκαλείο της γενέτειράς του, ήρθε μετά στην Αθήνα για να σπουδάσει, και απ’ όσο ξέρω ΠΟΤΕ δεν ξαναπήγε στη Βουλγαρία, ο ελληνισμός της οποίας υπέστη άλλωστε άγριο διωγμό στις αρχές του 20ού αιώνα και κατά μεγάλο μέρος αναγκάστηκε να εκπατριστεί. Ως συνεπής κομουνιστής, αν η γραμμή της Γ΄ Διεθνούς ή του ΚΚΕ υιοθετούσε σε κάποια στιγμή φιλοβουλγαρικές θέσεις, υποθέτω ότι θα τις δεχόταν ή πάντως δεν θα διαμαρτυρόταν, αλλά εξίσου θα δεχόταν τυχόν φιλοσερβικές, φιλοτουρκικές ή … φιλοβασκικές θέσεις, όχι από συμπάθεια προς τη χώρα όπου γεννήθηκε μεν αλλά που τον έδιωξε κι αυτόν και τους ομοεθνείς του, παρά από κακώς εννούμενη κομματική πειθαρχία.

 240. Χρήστος Π. said

  Γράφτηκαν διάφορα αναληθή και σταλινικής προέλευσης στο ιστολόγιο. Επίσής και για την αηδιαστική συμπεριφορά του ΚΚΕ, να εκμεταλλευθεί πάλι σαν κομματικό εργαλείο την μνήμη της Εθνικής Αντίστασης, Κανένας λογικός Έλληνας δεν αντιδρά στο να τιμηθούν οι αγωνιστές και νεκροί της Εθνικής Αντιστάσεως, παρά τις ανακρίβειες και τις σταλινικές εμπάθειες που γράφονται συχνά στο ιστολόγιο. Γι αυτό άλλωστε και προσωπικά ήμουν ανέκαθεν υπέρ της αναγνώρισης όλων των αντιστασιακών οργανώσεων. Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ταυτίστηκαν με τη Δεξιά ή το Κέντρο και την κεντροαριστερά, άνθρωποι που ποτέ δεν υπήρξαν κομμουνιστές, πέρασαν από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Πολέμησαν και αυτοί και δεν έπρεπε να μην τιμηθούν όλοι, κομμουνιστές και μη, αδιάφορα με την εμφύλια σύγκρουση, και αδιάφορα με το πώς χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ την Εθνική Αντίσταση, και με τα εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα στη θέση τους πια, στην ιστορία. Καμμιά αντίρρηση, να τιμηθούν όλοι, οι οποίο δυστυχώς είναι νεκροί πια σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για να περελάσουν με τις σημαίες της οργάνωσής τους.

  Δεν πρέπει όμως να επιτραπεί να τιμηθούν όλοι αυτοί, ακόμα και οι κομμουνιστές αντιστασιακοί, από κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και σε εθνικές εκδηλώσεις όλων των Ελλήνων. Αν θέλει ας κάνει ο σταλινισμός τις δικές του εκδηλώσεις, αλλά σε εθνικές επετείους δεν έχουν θέση οι κομματικοί σχηματισμοί και μορφώματα. Ας πάνε να παρελάσουν και φιλομεταξικοί πρώην ΕΟΝίτες με τις στολές τους, ας πάει και ο κάθε παλαίμαχος στρατιωτικός με τα σύμβολά του και την ιστορική του άποψη, και ας δημιουργήσουμε εμφυλιοπολεμικά μπάχαλα σε εθνικές επετείους. (Μήπως να στείλουμε και τη σπορά των ηττημένων να τιμήσει κι εκείνη τους νεκρούς της, όπως κάνουν πλέον πρώην αντίπαλοι του πολέμου;) Η βρώμικη συμπεριφορά του ΚΚΕ να χρησιμοποιήσει πάλι την αντίσταση σαν κομματικό εργαλείο, δεν πρέπει να έχει θέση σε καμμιά εθνική επέτειο. Το αίτημα δεν είναι μόνο ηθικό. Το κοκκινοφασιστικό ΚΚΕ με τις Γκεσταπίτικες στρατηγικές του, έχει τσουβαλιάσει σε κοινή οργάνωση ανιστασιακών, τους μαχητές ΕΛΑΣ και ΔΣΕ για να επιβάλλει επίσημα ή ημιεπίσημα την δική του ιστορική άποψη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εμπόδισαν τους κομματικούς σχηματισμούς του ΚΚΕ να πραγματοποιήσουν το σκοπό τους.

  Είναι λογικό, μέσα στην ιστορική ασχετοσύνη των σταλινικών συνομιλητών μας, να αγνοούν οι τελευταίοι τους χιλιάδες αντιστασιακούς και μέλη του συγκροτήματος ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, που πολέμησαν εναντίον του ΔΣΕ στον εμφύλιο πόλεμο. Μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του Ελληνικού Στρατού, ήσαν πρώην αντάρτες του ΕΛΑΣ. Άλλοι ήσαν κατοχικοί ΕΠΟΝίτες και ΕΑΜίτες. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, μετά τις ΕΑΜικές οργανώσεις, προσεχώρησαν εθελοντικά και στα γνωστά συγκροτήματα των αντικομμουνιστών αποσπασματαρχών (ένας μάλιστα έγινε και ηγέτης). Υπάρχει και κομμουνιστική βιβλιογραφία που τα επιβεβαιώνει αυτά, και κάποια αναφορά ε΄’ιχα κάνει και παλιότερα. Πολλά άλλα δεν τα είχα αναφέρει. Ούτε κάποιους αντικομμουνιστές υπερασπιστές της Ζαχάρως, ούτε τον νεκρό ήρωα υπερασπιστή της Σπάρτης κατά τη πρώτη επίθεση του ΔΣΕ. Για τον τελευταίο μάλιστα ο Μπελάς (Παπακωνσταντίνου) του ΔΣΕ μας πληροφορεί απ’ ‘ο,τι θυμάμαι τώρα, ότι είχαν πολεμήσει μαζί στα Δεκεμβριανά του 44, ανατινάζοντας κτίρια και κάνοντας οδοφράγματα για τα Βρετανικά άρματα. Ακόμα και Βασιλικοί ή αντικομμουνιστές διοικητές συνταγμάτων του ΕΛΑΣ πολέμησαν στα Δεκεμβριανά, υπακούοντας δυστυχώς στις εντολές που πήραν από την ηγεσία τους. Κάποιοι άλλοι βέβαια παράκουσαν όπως ο Δημητρίου (ΝΙκηφόρος) με το Σύνταγμά του και ο Μούντριχας (πρών αξιωματικός της Βασιλικής Χωροφυλακής) με τη Ταξιαρχία του, ή πήγαν στους Άγγλους ή έκοβαν βόλτες στη Θεσσαλία τάχα για να ενισχύσουν το Βελουχιώτη στην επίθεση κατά του ήδη ημιδιαλυμένου ΕΔΕΣ.

  Το ίδιο το ΚΚΕ είναι και ήταν βέβαια λιγότερο άσχετο και αυτά τα γνώριζε. Για το λόγο αυτό,οι αντάρτες του ΔΣΕ έδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα στους καταδικασμένους αιχμαλώτους του που ήσαν πρώην ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες, αλλά επέλεξαν να πολεμήσουν κατά του σταλινισμού στον εμφύλιο. Δεν φταίω εγώ που πρώην μαχητές του ΔΣΕ τα έβαλαν αυτά σε βιβλία τους…. Ναι, θα τιμήσουμε τους αντιστασιακούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά θα τους τιμήσουμε όλους, και όχι για να κάνει κομματική επίδειξη σε εθνική επέτειο το ΚΚΕ και οι ακόλουθοί του. Αν αυτό ενοχλεί τους σταλινικούς, λυπάμαι βαθύτατα αλλά δεν θα μπορέσουμε. Αλλιώς θα περάσουν σαν κομματικές στην συνείδηση του λαού, όλες οι ψευτοεθνικές γιορτές. Το Ελληνικό κράτος και η δημοκρατία μας οφείλει να σέβεται τα συνταγματικά δικαιώματα όλων, ακόμα και σταλινικών ή κρυπτοσταλινικών, αλλά δεν οφείλει τίποτα παραπάνω. Οφείλει αντίθετα να μη δίνει στο ΚΚΕ τίποτα παραπάνω. (το πώς κάνει παράνομες μπίζνες βέβαια το κράτος με το ΚΚΕ, όπως έκανε πολλές και με τη Χρυσή Αυγή, είναι άλλο ζήτημα, καθόλου κολακευτικό για τη πατρίδα μας).

  Κάποιος θυμήθηκε το Μπουραντά, για να βγάλει τη Δεξιά (και τους αντιστασιακούς νεκρούς της;) ως δωσιλογική παράταξη… Εγώ θα δεχτώ ό,τι γράφεται εδώ κατά του Μπουραντά, γιατί περίπου τα 2/3 είναι αλήθεια και το 1/3 απλώς για την οικονομία της συζήτησης. Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί θριάμβευε στις εκλογές στην Εύβοια ο παραλίγο καταδικασθείς ως δωσίλογος Μπουραντάς (που σώθηκε για πολιτικούς λόγους, δηλαδή λόγω μαζικής υποστήριξης όπως είναι η αλήθεια). Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Διοικητής του Μηχανοκίνητου της κατοχικής Ασφάλειας έβαζε το όνομά του στα ψηφοδέλτια της ΕΡΕ ή μήπως δεν τον είχε διεκδικήσει και το Κέντρο; Αναρωτηθήκατε για την επιείκεια με την οποία τόσοι μη κομμουνιστές ΕΛΑΣίτες μιλούν στα βιβλία τους για τα Τάγματα Ασφαλείας με τα οποία είχαν βρεθεί αντιμέτωποι σε μάχες; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τόσες χιλιάδες, περίπου 15-20, μπήκαν στα Τάγματα; Ήσαν όλοι εξαναγκασμένοι; Αναρωτηθήκατε γιατί πρών ΕΑΜίτες έτρεχαν με χαρά να βάλουν το όνομά τους σε λίστες και ψηφοδέλτια με το Μπουραντά; Αναρωτηθήκατε γιατί φανατισμένοι αριστεροί εκτός ΚΚΕ και κεντροαριστεροί, αντιβασιλικοί, που στη Βάρκιζα και στις διαφωνίες και παραιτήσεις του ΕΑΜ από τη κυβέρνηση πριν τα Δεκεμβριανά, υποστήριζαν το ΕΑΜ με φανατισμό, κατέθεσαν στις δίκες των δωσιλόγων ως μάρτυρες υπεράπισης; Και όλα αυτά όταν οι σκληρότεροι μάρτυρες κατηγορίες Γιατί μίλησαν και υπέρ των Ταγμάτων; Γιατί οι μη κομμουνιστές του ΕΑΜ το είχαν ήδη εγκαταλείψει; (ο αφελής φιλόδοξος Σβώλος διαχώρισε τη θέση του μόλις επετέθη ο ΕΛΑΣ και ο Τσιριμώκος όπως ξέρουμε και ομολόγησε, έμεινε για να κάνει στη Βάρκιζα ό,τι του έλεγαν οι Βρετανοί). Γιατί άλλωστε η Ελληνική κυβέρνηση και οι Βρετανοί πρότειναν τη συμμετοχή των σταλινικών στη Βάρκιζα ως ΚΚΕ και όχι ως ΕΑΜ αλλά τελικά δέχτηκαν με επιμονή των Βρεατνών το ΕΑΜ;

  Αναρωτηθήκατε πώς και γιατί τα σταλινικά εγκλήματα ευνόησαν τη δημιουργία και αλλά και αποδοχή από μέρη του πληθυσμού τα Τάγματα Ασφαλείας δικαιολογώντας τα δικά τους εγκλήματα και πλιάτσικα; Αναρωτήθηκαμε; (όπως είπε ο πολύ ανώτερος του Βάρναλη, ποιητής Αναγνωστάκης στα γεράματα εκνευρίζοντας συχνά το ΚΚΕ)…

  Μιας και μιλάμε για εγκλήματα και δικαιολογίες και των Ταγμάτων Ασφαλείας, ξέχασα στα περί Μπογιόπουλου και τις ανακρίβειές του, να πω ότι και ο «όρκος των Ταγμάτων» είναι ψευδής. Ποτέ δεν είχαν τέτοιο όρκο οι Ταγματασφαλίτες, γι αυτό και δεν έχει πηγές ο Μπογιόπουλος. Κακός δημαγωγός. Αυτό το κείμενο πρέπει να ήταν ο όρκος των ανδρών άλλων μονάδων εθελοντών, ανεξάρτητων, όπως του Ναζιστή Πούλου στη Μακεδονία όπου και διέπραξαν πολλά εγκλήματα. Μας τον γύρισαν οι Αμερικάνοι και τον εκτελέσαμε στις φυλακές Καλλιθέας ως προδότη, νομίζω το 46. Οι όρκοι, τα κείμενα, η λειτουργία των Ταγμάτων και τα δικά τους εγκλήματα, θα ήταν τεράστιο θέμα για άλλη συζήτηση. Το Συνταγματάρχη του Μηχανικού Πούλο τον είχε αποτάξει η δικτατορία Μεταξά από το στράτευμα γιατί είχε φιλογερμανικές απόψεις.

 241. voulagx said

  Έφεση για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής και τους δράστες της επίθεσης στους αλιεργάτες

 242. Χρήστος Π. said

  240 Άγγελε δεν μίλησα για Βουλγαρισμό του Βάρναλη στα πλαίσια της ιδεολογίας του. Ούτε γιατί ήταν κομμουνιστής (φυσικά δεν εννοούσα το γνωστό… «εαμοβούλγαρος»!!). Ούτε φυσικά επειδή απλώς η γενέτειρά του ήταν η Βουλγαρία. Πολλοί Έλληνες της Αν. Ρωμυλίας γεννήθηκαν εκεί και υπέφεραν από τους διωγμούς των Βουλγάρων. Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η οικογένεια Βάραναλη. Τα ξαναλέμε…. Φοβάμαι θα μιλάμε για ώρες δηλδή. Βουλγαρογραμμένος ήταν και ο Παρασκευαϊδης απ’ ό,τι ξέρω, πατέρας του Χριστόδουλου με τα λάβαρα για τη Μακεδονία, Άστα, βρωμάει παντού η Ελλάδα.

 243. spiridione said

  198. Από αύριο τα ηρωικά Γρεβενά, μοναδικός πράσινος νομός σε όλη τη Μακεδονία (και Ήπειρο και Θεσσαλία) είναι περικυκλωμένα από τέσσερις κόκκινους νομούς (Γιάννενα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα) και έναν πορτοκαλί (Τρίκαλα).
  Γενικά όλη η Μακεδονία – Θράκη γίνεται πορτοκαλί, εκτός από Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Θεσ/νικη, Ροδόπη που είναι κόκκινες (συν Γιάννενα, Λάρισα).
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/266316_sto-kokkino-thessaloniki-larisa-kai-rodopi-poies-pernane-sto-portokali

 244. 243 Βρωμάει παντού η Ελλάδα επειδή έχει Βούλγαρους ε; Καλά καταλάβαμε…

 245. Χρήστος Π. said

  243 Βρωμάει γιατί έχει πολλούς που εναγκαλίστηκαν αυτούς που δεν έπρεπε. Και τους Βούλγαρους. Και μετά αγιογραφήθηκαν. Μάλλον θέλουν καθάρισμα οι νιπτήρες.

 246. Γς said

  245:

  Και Βουλγάρες. Και Βουλγάρες!

  https://caktos.blogspot.com/2013/07/blog-post_22.html

 247. Γς said

  246:

  >Μάλλον θέλουν καθάρισμα οι νιπτήρες.

  Δυτη προσλαμβάνεσαι!

 248. Γς said

  245:

  Και πουτάνες, παντού

  https://caktos.blogspot.com/2013/03/blog-post_26.html

 249. Pedis said

  Ο τύπος έχει επιμένουσα ντελίρροια και μας έχει πνίξ’ η μπόχα.

 250. Γς said

  250:

  Ντελιρροια; Τι είναι αυτό;

  Εν πάση περιπτώσει αν το ντελίριο [αυτό δεν θέλεις να πειίς;] σου εμποδίζει την διάρροια, τόσο το καλύτερο. Εχεις βέβαια κάθε δικαίωμα να αφοδεύεις, αλλά όχι εδώ. Πάρε τον προφήτη σου και τράβα στο οικόπεδο απέναντι

 251. Pedis said

  Δεν είπα αηδία αλλά μπόχα. Για τους παρεξηγιάρηδες.

 252. Μαρία said

  250
  Έκανε βαρυσήμαντη δήλωση σε άλλο νήμα οτι πάει αλλού ν’ αδειάσει το βόθρο του.

 253. Pedis said

  # 253 – Και δεν νοιάζεται για το σύνδρομο στέρησης που θα πρoκαλέσει σε κανα δυο-τρεις ενθουσιώδεις θαυμαστές του δωμέσα; Αχάριστος.

 254. Pedis said

  Πολιτικά μικρονοϊκός και γελοίος.

  Εδώ τα ημερολόγια ονλάιν
  http://www.ioannismetaxas.gr/Hmerologio.html

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Κοίτα, στο είχα πεί και πρίν αρκετούς μήνες που ασχολήθηκες μαζί μου κι είχες πεί μερικές ασυναρτησίες περί Φρίντμαν κλπ, αν θέλεις να σε πάρω στα σοβαρά, να σοβαρευτείς. Απ΄ότι βλέπω δεν διορθώθηκες, εξακολουθείς να λές ασυναρτησίες που για κάποιο δικό σου λόγο, θεωρείς περισπούδαστες πληροφορίες – αλήθειες. Εγώ επειδή γενικά μου είσαι συμπαθής (ή αν θέλεις δεν μου είσαι αντιπαθής) θα σου πώ πολύ φιλικά, πρόσεξε γιατί φασίζεις επικίνδυνα.

  Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω γνωρίζοντας εκ των προτέρων τον λόγο που θα απορρίψεις – λογοκρίνεις την απάντησή μου ενώ εσύ όχι και θα συνεχίσεις την ζωή σου στο ίδιο μοτίβο.

  «Υπάρχει κάτι που διαφωνείς και δεν είναι παραληρηματικό;» Ναί, υπάρχουν πάρα πολλά, όσα δεν είναι παραληρηματικά, τα συντριπτικά περισσότερα δηλαδή, απλά τα δικά σου, είναι, μπορούν να στο βεβαιώσουν πολλοί ουδέτεροι αυτό.

  «Για πες μου έναν δωσίλογο που προσπάθησα να ξεπλύνω. Να δούμε πόσο δωσίλογος ήταν δηλαδή και τι εκανε.»
  Θα στο πώ διαφορετικά για να το καταλάβεις (αν και είναι απολύτως βέβαιο πως θα λογοκριθεί στο μυαλό σου). Η πατρίδα καλώς έκανε και τιμώρησε τους εθνοπροδότες κομμουνιστές που στόχο είχαν να επιβάλουν τον κόκκινο φασισμό και αν γεμίσουν τωνβ χώρα με γκουλάκ, εκτέλεσε χιλιάδες και εξόρισε εκατοντάδες χιλιάδες, και μπράβο της.
  Θα συμφωνείς φαντάζομαι, πως το ίδιο εθνοπροδότες, ήταν κι όσοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, οι δωσίλογοι, οι χαφιέδες, οι καταδότες και οι διάφοροι Μπουραντάδες που έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές (και μη μου πείς πως όλοι όσοι αντιστάθηκαν ήταν κομμουνιστές, γιατί όσο κι αν το ήθελε το ΚΚΕ, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ήταν). Αυτοί τι τιμωρία είχαν από την πατρίδα; πόσοι εκτελέστηκαν και πόσοι εξορίστηκαν; Επειδή η μνήμη σου και η ανάγνωση της ιστορίας είναι επιλεκτικές θα σου πώ εγώ, ΚΑΝΕΙΣ! Αντιθέτως, ανταμείφθηκαν μέχρι με κυβερνητικά αξιώματα κι συνέχισαν το ΘΕΑΡΕΣΤΟ κατοχικό τους έργο, στέλνοντας ξανά κομμουνιστές αλλά και αγνούς πατριώτες στο εκτελεστικό απόσπασμα, όχι;

  Όπως βλέπεις (που πολύ αμφιβάλλω) δεν ξεπλένεις έναν δωσίλογο με την εμμονική σου μονομέρεια, αλλά δεκάδες χιλιάδες, γιατί άλλο κλέβω 10 δις, κι άλλο μια τσάντα, κλοπή είναι και τα δύο αλλά δεν είναι το ίδιο, όταν τα εξισώνεις, πρακτικά ξεπλένεις τον αρχικλέφταρο.

  «Μάλλον είμαι ο μόνος που ονοματίζω σύγχρονους και πολύφερτους πολιτικούς ως δωσίλογους που οι περισσότεροι ψηφίζετε.»
  Κατ΄αρχάς δεν είσαι ο μόνος, εγώ έχω προ πολλού ονοματίσει ΟΛΟΥΣ του πρωθυπουργούς το νέου ελληνικού κράτους ως δωσίλογους μηδέ εξαιρουμένου του Τσίπρα.
  Όταν λές «που οι περισσότεροι ψηφίζετε» τι εννοείς; εγώ που έχω δηλώσει από το 2012 πως ψηφίζω Σεξουαλική αυτορρυθμιζόμενη δημοκρατία κι ο φίλος μου ο Gee που δηλώνει αποχή και στις εκλογές πάει για ψάρεμα ή μια ωραία βόλτα πού ανήκουμε;
  Και για νάχουμε καλό ερώτημα, εσύ που μας κρίνεις όλους, τι ψηφίζεις;

  «Δηλαδή ποιό ξέπλυνα; Αυτούς που θέλεις εσύ να βγούν προδότες συλλήβδην λόγω απόψεων ή θέσεως;»
  Σου είπα ποιούς εννοώ και δεν έχει να κάνει με τις απόψεις μου και πολύ περισσότερο με τις θέσεις μου (που είναι γνωστές εδώ, παγκόσμια κοινωνική διαστροφή λόγο πατριαρχίας, καταπιεσμένης σεξουαλικότητας, θρησκείας, υποχρεωτικής εκπαίδευσης και επιβολή τραπεζικής δικτατορίας) αλλά με την πραγματικότητα.
  Βέβαια, ζώντας εσύ στην πλασματική σου πραγματικότητα, είναι αδύνατον να δεχτείς την πραγματική ως αληθινή, δηλαδή ό,τι κάνουν όλων των ειδών οι δογματικοί.

  «(να τα έλεγες αυτά όταν ζούσαν, σε όλους τους μη κομμουνιστές καπετάνιους του ΕΛΑΣ που στα βιβλία τους και απομνημονεύματά τους αρνούνται συστηματικά να χαρακτηρίσουν τους ταγματασφαλίτες προδότες αλλά μόνο… τραγικό όργανο εμφύλιου πολέμου).»
  Και μόνο που βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα από τα διάφορα απομνημονεύματα διαφόρων «καπετάνιων» και «ηγετών» δείχνει το μέγεθος της πλάνης που βρίσκεσαι ως προς την πραγματικότητα.

  «Η πολιτική σκέψη σου είναι πολύ απλοϊκή για τη πολυπλοκότητα της κατοχής.»
  Μπορεί να είναι απλοϊκή η σκέψη μου, είναι όμως πολιτική, η δική σου όμως είναι δογματική γι΄αυτό κι αδυνατεί να δεί πως η κατοχή δεν έχει καμία πολυπλοκότητα, είναι ξεκάθαρα απλή.

  Αν θέλεις να βρείς την αλήθεια, ιστορική ή μη σ΄αυτόν τον οικονομικό κόσμο, ακολούθησε την οσμή του χρήματος και δή του τυπωμένου (και πλέον, άυλου) βρές ποιός το ελέγχει και όλα θα ξεκαθαρίσουν. Ανοιχτό μυαλό χρειάζεται μόνο και ιδεολογική αποστασιοποίηση. Σου βάζω δύσκολα ε; 😊

  ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ, ΟΣΟ ΑΠΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ, ΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

  Καληνύχτα

 256. Γιάννης Ιατρού said

  Πάς καλά ρε συ και γράφεις σεντόνια νυχτιάτικα; 🙂
  …Και για νάχουμε καλό ερώτημα..: Απ όσο τον θυμάμαι απ΄τον καιρό με τις λίστες, «υγειών φρονημάτων» (βασιλόφρων) ήταν (με επιφύλαξη, καθότι μετά από τόοοοσα χρόνια…) 😎

 257. Γς said

  260, 251:

  Ωχ, δεν έλεγαν για μένα.
  Για τις αναρτήσεις μου κατά ριπάς: Τυριά φέτες, πεπόνια, πουτάνες κλπ κλπ

  Οπότε, φαε μπιγιόντ μάι ….κλπ κλκπ

  Συγνώμη

 258. Γς said

  258 -> 250, 251

 259. nikiplos said

  «Η πολιτική σκέψη σου είναι πολύ απλοϊκή για τη πολυπλοκότητα της κατοχής.»
  Μπορεί να είναι απλοϊκή η σκέψη μου, είναι όμως πολιτική, η δική σου όμως είναι δογματική γι΄αυτό κι αδυνατεί να δεί πως η κατοχή δεν έχει καμία πολυπλοκότητα, είναι ξεκάθαρα απλή.

  kudos στον Λάμπρο.

 260. Παναγιώτης Κ. said

  Πολλαπλώς ενδιαφέρουσα τόσον η ανάρτηση όσο και το νήμα που ακολούθησε.
  Πολύ δε περισσότερο ενδιαφέρουν κάποιον που μελετά την δεκαετία του 1940.

  Οι Γερμανοί λοιπόν εισέβαλαν στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις στο ελληνοαλβανικό μέτωπο είχαν σταματήσει.
  Οι στρατηγοί του μετώπου π.χ Τσολάκογλου μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα δραστηριοποιούνται για ανακωχή η οποία τελικά υπογράφεται χωρίς όμως να είναι σύμφωνη η απόφαση αυτή με τη θέση του ΓΕΣ.
  Μάλλον οφείλεται στους Βρετανούς οι οποίοι πιέζουν για περαιτέρω αντίσταση ώστε να προλάβουν τα Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονταν στην Ελλάδα να επιβιβαστούν στα πλοία και να γλυτώσουν από μια ενδεχόμενη αιχμαλωσία.
  Αναμφισβήτητος φίλος των Βρετανών ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και με την φιλοβρετανική στην πολιτική ταυτίζεται και ο Μεταξάς. Ακούγεται ως παραδοξολογία να πούμε ότι το ΟΧΙ το είπαν οι Βρετανοί αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πίσω από αυτό το ΟΧΙ βρίσκεται ΚΑΙ η πολιτική του (κυνικού) Τσόρτσιλ μαζί βεβαίως με το καθήκον της υπεράσπισης «του πατρίου εδάφους» σύμφωνα με το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν του ΓΕΣ. (Κυνικός…Ας αναφέρουμε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις βρετανικές ναυτικές δυνάμεις ώστε να μην έρχονται εφόδια στους Γερμανούς μέσω θάλασσας.Αυτό όμως είχε ως συνέπεια τον λιμό στη χώρα κάτι που δεν ένοιαξε τους Βρετανούς! ).

  Θα προσέξω τα διάφορα απομνημονεύματα και γενικώς τα βιβλία που έγραψαν οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής για το πως αναφέρονται αυτοί στα ΤΑ. Γεγονός είναι ότι τα ΤΑ έδρασαν το 1944 ( η απελευθέρωση της Αθήνας έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1944) Δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια των δυνάμεων κατοχής και την συναίνεση αρκετών αστών πολιτικών.

  Χωρίς αμφιβολία τούτο ιστολόγιο είναι δημοκρατικό και γιαυτό όποιος θέλει να γράψει τις απόψεις του μπορεί να το κάνει.
  Κατά την γνώμη μου, κάποιοι σχολιαστές μάλλον θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα πριν από 80 χρόνια γεγονότα για τις πολιτικοϊδεολογικές ανάγκες τους, σήμερα. Οπότε οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες περισσεύουν. Νομίζω ότι το ίδιο έκανε και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου η οποία έγραψε και ανακρίβειες. Ανακρίβειες βολικές στη δική της θεώρηση.
  Στο πλαίσιο του πλουραλισμού όλα επιτρέπονται μόνο που, η πλειονότητα των ιστορικών και ειδικώς των σύγχρονων, έχουν άλλη θεώρηση των ιστορικών πραγμάτων, κατά την γνώμη μου νηφάλια και εμπεριστατωμένη, με αντιδιχαστική γλώσσα.
  Με αυτή την ευκαιρία να επισημάνουμε την αξιόλογη εκδοτική παραγωγή που αφορά σε αυτή την ιστορική περίοδο.

 261. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @261.Μιὰ νηφάλια φωνή, ἐπὶ τέλους.

  Ἀφοῦ προηγουμένως πήξαμε στὸν κοπαδισμό.

 262. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  262: Για κάνε «βῆ βῆ» να δω κάτι;

 263. BLOG_OTI_NANAI said

  185: Άντε, ντε. Μεγάλη εφεύρεση κι αυτή. Διαβάζω συχνά επιστήμονες που εργάστηκαν επάνω σε χειρόγραφα ζητώντας αποστολή φωτοτυπιών από βιβλιοθήκες που βρίσκονταν στο εξωτερικό.

  Η δημοσίευση της φωτοτυπίας στην εφημερίδα έχει ένα ενδιαφέρον, δείχνει ένα κλίμα καχυποψίας, σαν να θέλει να δείξει ότι δεν είναι πλαστή η επιστολή.

 264. Pedis said

  # 262 – Εννοείς, ασφαλώς, τη φωνή και τα επιχειρήματα με τα οποία συμφωνείς.

  Εγώ από τη μεριά μου, σε αρκετές προσεγγίσεις στο παρόν νήμα, παρατήρησα δραστήρια νηφαλιότητα και ενθουσιώδες πνεύμα.

  (Με εξαίρεση, βέβαια, τις εκρήξεις μοχθηρής μπόχας και παραβλέπω, επίσης, τα διασκεδαστικά κλαψουρίσματα όταν συναντά αντίθεση, και δεν γίνεται δεκτή ασυζητητί, μια κάποια πολύ σπουδαία γνώμη.)

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  262: Τι νόημα έχει, Δημήτρη, να ασχολείται κανείς με ιστορικά γεγονότα, αν όχι για σπέκουλα και κομματική εκμετάλλευση; Αν δεν ψάχνεις για στοιχεία που «αποδεικνύουν» πόσο προδότες ήταν και είναι οι κομματικοί σου αντίπαλοι, προς τι ο κόπος; Όσοι μελετούν χάριν της αλήθειας και σχολιάζουν νηφάλια και προσπαθώντας να φωτίσουν το θέμα από όλες τις πλευρές, όπως ο φίλος Παναγιώτης Κ., είναι φωνές βοώντων εν τη ερήμω του ποικιλόχρωμου κοπαδισμού.

 266. voulagx said

  Η δράση των δωσίλογων σε Λάρισα και Τρίκαλα

 267. nikiplos said

  Οι συζητήσεις για τον Ελληνικό εμφύλιο, θα θυμίζουν τις σημερινές Γαλλικές για την επανάσταση και γεγονότα τότε, όταν σαφώς περάσουν 150 χρόνια. Λογικό είναι γιατί τα πάθη δεν φεύγουν εύκολα και έχουν και το βάρος της ταύτισης με το οικογενειακό παρελθόν, τον εξωραϊσμό του οικείου παρελθόντος, την ηρωοποίηση των προγόνων και πολλά άλλα.

 268. Pedis said

  -> 267 :

  Όσον αφορά τον αρχηγό των τριεψηλιτών, Χρήστο Μαντζούκα, τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα.

  Μια άλλη δωσίλογη μορφή της πόλης, ο Χρυσόστομος Πιπιλιάγκας, ο οποίος ήταν πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΣΑΔ και είχε αναλάβει τα καθήκοντά του ως νομάρχης Τρικάλων από τον Ιανουάριο του 1944, ενώ είχε συλληφθεί, στη συνέχεια αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 1945. Μετά την αποφυλάκισή του ο Πιπιλιάγκας ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και κατάφερε την επόμενη χρονιά να εκλεγεί βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος στην Κοζάνη, πόλη από την οποία καταγόταν.

  Οι περισσότεροι συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα ότι όχι μόνο δε φυλακίστηκαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι και εξοπλίστηκαν.

  Σ’αυτήν την περίπτωση εμπίπτει και ο Ηλίας Τσαντούλας. Για τα στυγερά εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος συμπολιτών του καταδικάστηκε τρεις φορές ερήμην σε θάνατο. Ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης, και αφού κρύφτηκε σ’ ένα εξοχικό σπίτι κοντά στη συνοικία του Πύργου, μετά την πολιτική τροπή των γεγονότων και την ανάδειξη της Αγγλίας ως επικυρίαρχου κράτους στην Ελλάδα, επανεμφανίστηκε ως αρχηγός παρακρατικής συμμορίας στα Τρίκαλα, συνεχίζοντας τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαντούλας ίδρυσε την παρακρατική συμμορία το Τάγμα Βασιλέως Γεωργίου Β’, στο στόχαστρο της οποίας τέθηκαν τα μέλη του ΕΑΜ, την εποχή της «Λευκής Τρομοκρατίας» στα Τρίκαλα.
  Τέλος, όπως συνέβη και στην περίπτωση των μελών της ΕΕΕ, έτσι και τα μέλη του ΕΑΣΑΔ απαλλάχθηκαν των κατηγοριών και δε δικάστηκαν για τις εγκληματικές πράξεις που διέπραξαν.

  Κι ο Σούρλας εμφορούμενος από τις εθνικές και πατριωτικές θέσεις της ΕΑΣΑΔ δεν έδρασε;

 269. Pedis said

  Οι ακροδεξιές παρακρατικές εγκληματικές και ασφαλώς πατριωτικές οργανώσεις έχουν κόλλημα με τα πολλαπλά ίδια γράμματα. ΕΕΕ, Triple A (AAA) στην Αργεντινή (Alleanza Anticomunista Argentina), με δράση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της προεδρείας Περόν τρία χρόνια πριν τη δικτατορία του Βιντέλα και βέβαια συνεχιστηκε ενδόξως; Σύμπωση; Άλλα παραδείγματα;

 270. Pedis said

  προεδρείας

 271. ΣΠ said

  270
  Ku Klux Klan (KKK).

 272. Νέο Kid said

  KΚΚ κομουνιστικό κόμμα Κίνας

 273. dryhammer said

  270. TTT

 274. Μαρία said

  274
  Ήταν ο Χαρίλαος ακροδεξιός; 🙂

 275. voulagx said

  #275: Το ΚΚΚ είναι ακροδεξιό; 🙂

 276. ΣΠ said

  AAA
  Alianza Americana Anticomunista
  Alianza Apostólica Anticomunista

 277. Πέπε said

  @270
  ΦΦΦΦΦ (τα 5φ)

 278. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΚΚΚ (Κέντρο Κουλτούρας και Κατανάλωσης)…Το στέκι του Τζιμάκου στη Μεσογείων.

 279. Γς said

  Βρώμα, βρώμα, πολύ βρώμα

  Τόσο δύσκολο να καθαρίσουμε αυτούς τους κώλους;

 280. Theo said

  Τα τελευταία σχόλια άρχισαν να φλερτάρουν με το παραλήρημα και την παράνοια 😦

 281. ΣΠ said

  Blanke Bevrydingsbeweging (BBB)
  Comando de Caça aos Comunistas (CCC)
  Council of Conservative Citizens (CCC)

 282. Γς said

  280:

  ΚΚΚ, κώλοι, κώλοι, κώλοι

 283. Pedis said

  # 277, 282: !!

 284. ΣΠ said

  Svensk socialistisk samling (SSS)

 285. Μαρία said

  https://en.wikipedia.org/wiki/FFF_(gang)

 286. Pedis said

  Δεν είναι πολλές περιπτώσεις, βρέθηκαν πεντέξι.

  Ποιος ξέρει αν υπάρχουν παρόμοια μοτίβα από αριστερές οργανώσεις.

 287. spyridos said

  261

  Το σχόλιό σου είναι τόσο γενικόλογο που ο καθένας θα μπορούσε να συμφωνήσει μαζί σου.

  Το παρακάτω
  «Στο πλαίσιο του πλουραλισμού όλα επιτρέπονται μόνο που, η πλειονότητα των ιστορικών και ειδικώς των σύγχρονων, έχουν άλλη θεώρηση των ιστορικών πραγμάτων, κατά την γνώμη μου νηφάλια και εμπεριστατωμένη, με αντιδιχαστική γλώσσα.»
  Αναφέρεσαι στο παραπάνω στα τάγματα ασφαλείας ή μου φαίνεται;
  Εκεί θα διαφωνήσω. Είμαι περίεργος σε ποιούς ιστορικούς αναφέρεσαι αν είναι έτσι που μιλούν με «αντιδιχαστική γλώσσα» για τα τάγματα ασφαλείας.
  Και τέλος πάντων μιας κι εγώ δεν έγραψα τίποτα για τα τάγματα ασφαλείας παραπάνω και δεν με αφορά στην συζήτηση που πήρα μέρος.
  (Ευτυχώς δηλαδή που δεν έγραψα για τον Πλυτζανόπουλο κια πως χτυπούσε ακόμα και γυναικόπεδα και γέροντες στο μπλόκο και πως κακοπέρασε μετά τον πόλεμο ο παλιοκομουνιστής, γιατί θα ήμουν άκρως διχαστικός)
  Εγραψα κάτι για τον Μπουραντά που δεν ήταν ταγματασφαλήτης αλλά μπάτσος.
  Για το μπλόκο της Κοκκινιάς μόνο, υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες που του προσάπτουν δολοφονίες Ελλήνων πολιτών. Και για την υπόλοιπη δράση του υπάρχουν πάρα πολλά.
  Ο δηλωμένος ακροδεξιός και οπαδός του Μεταξά Χρήστος Π. ομολογεί μετά από εμένα «Εγώ θα δεχτώ ό,τι γράφεται εδώ κατά του Μπουραντά, γιατί περίπου τα 2/3 είναι αλήθεια και το 1/3 απλώς για την οικονομία της συζήτησης.»
  Δηλαδή τι μας λέει εδώ. Μόνο τα 2/3 των φόνων που του προσάπτουν έκανε ο Μπουραντάς.» Να ο κοινός μας τόπος λοιπόν. Για να μην γινόμαστε διχαστικοί.
  Αυτό τον Μπουραντά τον αγκάλιασε το ΕΠΙΣΗΜΟ κράτος της δεξιάς από το 1946 αρχικά, ως την ΕΡΕ του 60 όπου ο Καραμανλής τον έκανε ακόμα και αρχηγό της Πυροσβεστικής
  και ακόμα αργότερα στην μοντέρνα της και σύγχρονη μας έκδοση, της ΝΔ, όπου ένας πολιτειακός παράγοντας εκφωνεί τον επικήδειό του.

  Τι το διχαστικό βλέπεις σε αυτή την εξιστόρηση των γεγονότων από την πλευρά μου. Είναι αντικειμενικότατη. Οσο αντικειμενική μπορεί να είναι η ιστορία φυσικά.
  Πως θα μας τα πουν αυτοί οι η «πλειονότητα των ιστορικών» που μιλούν με «αντιδιχαστική γλώσσα» διαφορετικά.

  (Παρένθεση. Αυτή η «πλειονότητα» είναι βέβαια μεγάλο φάουλ εδώ. Υπονοείς ότι η επιστημονικά έγκυρη ιστορική άποψη προκύπτει από την πλειοψηφία των ιστορικών λες και πρόκειται για ένα δημοψήφισμα.
  Η επιστημονικά εγκυρότερη θεωρία είναι η περισσότερο δουλεμένη με πηγές και αποδείξεις και η περισσότερο δοκιμασμένη από τους αντιπάλους της)

  Δεν πιστεύω ότι η παράθεση γεγονότων καθεαυτή είναι διχαστική. Εντελώς ειλικρινά ακόμα και τις απόψεις του Χρήστου Π. τις διαβάζω με ενδιαφέρον εδώ και χρόνια. Διαφωνώ βέβαια μαζί του.

  Πραγματικά διχαστικός λόγος είναι εκείνος του φτωχούλη καθυστερημένου που βρίσκεται γυμνός με πλήρη έλλειψη επιχειρημάτων και καταφεύγει στο πραγματικό διχαστικό μοντέλο άμυνας που έμαθε από ανθρώπους άλλων εποχών. Εκείνο της αμφισβήτησης της Ελληνικότητας του συνομιλητή του.
  Και εδώ θα χαμηλώσω στο επίπεδό του άλλη μια φορά και θα του πω να πάει να γαμηθεί μήπως δει χαρά στα σκέλια του.

 288. Παναγιώτης K. said

  288.
  Διάβασα το σχόλιο σου και παραφράζοντας τον Νικοκύρη λέω: «Χρειάζεται…σχόλιο»

  Δεν θυμάμαι για πόσα χρόνια παρακολουθώ ανελλιπώς και σχολιάζω στο παρόν ιστολόγιο. Μάλλον πάνω από επτά.
  Διαπίστωσα λοιπόν ότι ποτέ δεν χάνεται η ευκαιρία μιας απάντησης-οιονεί διαλόγου. Σε πιο εύθετο λοιπόν χρόνο θα επανέλθω και επειδή πιστεύω ότι το μορφωτικό επίπεδο των σχολιαστών είναι σχετικά υψηλό θα γίνει αντιληπτό ότι κάνω διάλογο λαβαίνοντας υπόψη και τις δικές σου θέσεις και απόψεις.
  Προκαταβολικώς λέω ότι είμαι οπαδός του συναινετικού λόγου παρόλο που γνωρίζω ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Η άποψη που υιοθετεί τον συγκρουσιακό λόγο διότι πιστεύει πως μέσω αυτού θα υπάρξει κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο!

 289. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η άποψη που υιοθετεί τον συγκρουσιακό λόγο διότι πιστεύει πως μέσω αυτού θα υπάρξει κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο!»
  Ή είναι άποψη δογματικών και φανατικών ανθρώπων, που θεωρούν ότι ο συναινετικός λόγος αφορά νενέκους και ισαποστασάκηδες. Δεν αναφέρομαι σε σχολιαστές του ιστολογίου αλλά σε κάτι γνωστά μου παιδιά από το χωριό.

 290. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δημήτρη Μαρτίνε και Παναγιώτη Κ και λοιποί/ές συσχολιαστές/στριες, το πρόβλημα κατ’ εμέ δεν είναι ο «οπαδισμός» αλλά το ύφος και το ήθος της εκφοράς λόγου κάποιων, έστω ελαχίστων. Η αντιπαράθεση, έστω και έντονη, είναι θεμιτή. Μη μας ενοχλεί μόνο ο Μπάτμαν*…

  *Είμαι ως φιλοσοφία και νοοτροπία εναντίον κάθε αποκλεισμού από τα σχόλια. Αν είναι όμως να εφαρμόζεται σε κάποιους, τότε πρέπει να μπουν κριτήρια και να ισχύουν για όλους.

 291. Παναγιώτης Κ. said

  291.
  » αλλά το ύφος και το ήθος της εκφοράς λόγου κάποιων »

  Διάβασα τελευταία το εξής και το βρήκα επιτυχημένο.
  Το 90% των συγκρούσεων είναι ζήτημα ύφους και τόνου στον λόγο και το 10% είναι επί της ουσίας.

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  292: Σαφώς. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπλέκει κανείς σε κουβέντες με εριστικούς και επιθετικούς «συνομιλητές». Ο διάλογος έχει κανόνες, λέει ο Παπανούτσος. Όταν κάποιοι από τους κανόνες παραβιάζονται, ο σώφρων συνομιλητής πρέπει να αποσύρεται.

 293. spyridos said

  292

  Σαφώς. Και το ειρωνικό ύφος που αμφισβητεί την ίδια την υπόσταση και την ταυτότητα του συνομιλητή μας (λόγω έλλειψης επιχειρημάτων) είναι ότι χειρότερο και επιθετικό.

 294. Pedis said

  Συζήτηση για την «28η Οκτωβρίου, το καθεστώς Μεταξά και το Άγνωστο 1940» με τον ιστορικό Τάσο Κωστόπουλο

 295. spiridione said

  69 κτλ. Να συμπληρώσουμε στο θέμα του Καζαντζάκη και της Αγγλίας (όχι ότι βγαίνει άκρη), ότι υπάρχει επιστολή προς την Ελένη Καζαντζάκη – Σαμίου (Dear Tulpitsa τη λέει) στις 7-12-1940, που εδώ είναι το κείμενο σε αγγλική μετάφραση
  https://books.google.gr/books?id=bxMO3faQYkkC&pg=PA534&dq=Dear+Tulpitsa&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjF28r42-_zAhWAQ_EDHcnpCLAQ6AF6BAgEEAI#v=onepage&q=Dear%20Tulpitsa&f=false
  Και στα ελληνικά το επίμαχο:
  «… Για τις διόρθωσες «Αγγλίας» έχετε δίκιο, φροντίζετε τις όσο είστε εκεί. Είχα γράψει του Γανιάρη να μπει πάνω από την αφιέρωση τούτη η φράση: «Το βιβλίο τούτο ας θεωρηθεί μια φωνή της καινούριας Μεγάλης Ιδέας: Να ενωθεί η Ελλάδα με την Αγγλία».

  Ο Χρυσόστομος Γανιάρης, παλιός εκδότης και που τότε εργαζόταν στον Πυρσό, θα τον ήξερε τον Βάρναλη, υπάρχει νομίζω και αλληλογραφία μεταξύ τους. Μπορεί λοιπόν τότε ο Γανιάρης να του έδειξε την επιστολή που του έστειλε ο Καζαντζάκης.

 296. sarant said

  296 Πολύ πιθανό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: