Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα δεκαοχτάρια

Posted by sarant στο 18 Σεπτεμβρίου, 2018


Σήμερα ο μήνας έχει δεκαοχτώ, έχουμε δηλαδή 18 Σεπτεμβρίου του 2018, ή αλλιώς 18/9/18, μια μέρα με δύο δεκαοχτάρια, ή ίσως δυόμισι, αν θεωρήσουμε ότι και το 9 είναι ένα εκκολαπτόμενο δεκαοχτάρι. Με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε μια παράδοση του ιστολογίου.

Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι στις 12 Δεκεμβρίου του 2012 (στις 12/12/12) είχα γράψει ένα άρθρο για τη Μέρα με τα τρία δωδεκάρια, συνεχίζοντας μια παράδοση που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού στις 11/11/2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, στις 10/10/ 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία δεκάρια και στις 9/9/2009 για  την αντίστοιχη μέρα με τα τρία εννιάρια. Η ωραία αυτή παράδοση κινδύνεψε να σταματήσει το 2013, διότι μέρα με τρία 13άρια δεν υπάρχει, αφού δεν έχουμε δέκατο τρίτο μήνα, τελικά όμως σκέφτηκα ότι η 13/3/13 ήταν μια καλή προσέγγιση κι έτσι έγραψα το άρθρο για τα δεκατριάρια, και στο ίδιο πατρόν το 2014 το άρθρο για τα δεκατεσσάρια, στις 14/4/14. Στις 15/5/15 αγρόν ηγόραζα, κι έτσι το αντιστοιχο άρθρο με τα δεκαπεντάρια το έβαλα τελικά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά πέρυσι επανήλθα στην κανονικότητα κι έτσι είχαμε το άρθρο για τα δεκαεξάρια στις 16/6/16 και το άρθρο για τα δεκαεφτάρια στις 17/7/17. Το σημερινό άρθρο κανονικά θα έπρεπε να δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, αλλά το αμέλησα.

Ο αριθμός 18 λέγεται ημιτέλειος επειδή είναι ίσος με το άθροισμα ορισμένων από τους διαιρέτες του (18 = 3+6+9). Αν ήταν ίσος με το άθροισμα όλων των διαιρετών του, όπως ο 6 ή ο 28, θα λεγόταν τέλειος αριθμός. Αλλιώς, ο 18 είναι το διπλάσιο του 9, που είναι το τετράγωνο του 3.

Λέμε «δεκαοχτώ», σε πιο λόγιο ύφος «δεκαοκτώ». Η λέξη είναι της ελληνιστικής εποχής, στην κλασική εποχή προτιμούσαν το… ανάποδο «οκτωκαίδεκα». Να σημειωθεί και το μεσαιωνικό «δεκοκτώ». Στα λατινικά της κλασικής εποχής επικρατέστερη είναι η αφαιρετική μορφή, duodevigintim (δηλ. δύο από είκοσι, γι’ αυτό τα κατάργησε ο Γαβρόγλου) ενώ ο τύπος octodecim είναι μεταγενέστερος. Το λέγανε και περιφραστικά, decem et octo, απ’ όπου το dix-huit των γαλλικών και τα ανάλογα των άλλων ρωμανικών γλωσσών. Στις σαξονικές γλώσσες έχουμε πρώτα τις μονάδες: π.χ. eighteen, achtzehn. Το μοτίβο με το οχτώ πρώτο ισχύει και στις σλάβικες γλώσσες, αλλά στα τούρκικα έχουμε το 10-8 (onsekiz, όπου on το δέκα και sekiz το οχτώ).

Στο ελληνικό αριθμητικό σύστημα το 18 είναι ιη’, ενώ στο ρωμαϊκό είναι XVΙΙΙ. Τους αριθμούς αυτούς τους χρησιμοποιούμε πλέον κυρίως για αιώνες και για εστεμμένους. Βέβαια, να φτάσει κανείς δέκατος όγδοος εστεμμένος με το ίδιο όνομα δεν είναι εύκολο. Οι Λουδοβίκοι της Γαλλίας το καταφέρανε, αλλά ο Λουδοβίκος ο 18ος ήταν και ο τελευταίος (ούτε μέχρι το 20 δεν μάθανε να μετράνε, έλεγε ο Ζακ Πρεβέρ). Μάλιστα, επειδή τον ανέτρεψε ο Ναπολέων το 1815 αλλά ξαναπήρε τον θρόνο του μετά το Βατερλό, οι τραγουδοποιοί της εποχής τον έλεγαν «ο Λουδοβίκος δύο επί εννέα» (Louis deux fois neuf). Υπάρχει και πάπας Ιωάννης ΙΗ’ που ανέλαβε το αξίωμα στις αρχές του 11ου αιώνα.

Το 18 είναι ο ατομικός αριθμός του Αργού. Δεκαοχτώ τρύπες έχει το γήπεδο του γκολφ. Σε πολλές διοργανώσεις κάθε ομάδα ποδοσφαίρου μπορεί να έχει στον πάγκο εφτά παίκτες, οπότε η ομάδα μαζί με τους 7 αναπληρωματικούς λέγεται «η δεκαοχτάδα». Οι γάτες έχουν 18 νύχια (και δάχτυλα), διότι στα πίσω πόδια έχουν από τέσσερα. Στον δύσοσμο πολτό που έχουν για μυαλό οι νεοναζί, το 18 συμβολίζει τον Χίτλερ, επειδή το Α(δόλφος) είναι 1 και το H είναι το 8.

Το 18 μάς θυμίζει και τη δεκοχτούρα, αυτό το πουλί που μοιάζει με το περιστέρι και βγάζει μια φωνή που μοιάζει με «δεκοχτώ». Αλλά στο «τούρκικο τρυγόνι» έχουμε αφιερώσει άρθρο.

Ωστόσο, ο βασικός συμβολισμός του 18 στην καθημερινή ζωή μας είναι ότι η ηλικία των 18 ετών θεωρείται στις περισσότερες χώρες ως η ηλικία της ενηλικίωσης και του δικαιώματος ψήφου. Πάνω από τα 18, είσαι ενήλικος αν και τα τελευταία χρόνια το όριο αυτό έχει μειωθεί σε διάφορες χώρες για διάφορες χρήσεις. Όταν ήμουν δεκαοχτάχρονος, ένα σύνθημα του κινήματος της νεολαίας ήταν το «Ψήφο στα 18», διότι τότε ψηφίζαμε στα 21 (κι έτσι δεν ψήφισα στις βουλευτικές εκλογές του 1977 ούτε στις δημοτικές του 1978) αλλά σήμερα ψηφίζουν στα 17.

Από τα 18 χρόνια ήταν (και μάλλον είναι ακόμα) και η ηλικία για τις ακατάλληλες ταινίες στον κινηματογράφο, κάτι που μας προκαλούσε προβλήματα όταν ήμασταν 15-16 χρονών.

Το όνομα «18 Άνω» της γνωστής Μονάδας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Η μονάδα ονομάστηκε έτσι επειδή αρχικά στεγαζόταν στον πρώτο όροφο του κτιρίου αριθ. 18.

Φυσικά, δεκαοχτάρης και δεκαοχτάρα είναι το αγόρι και το κορίτσι ηλικίας 18 ετών που για πολλούς είναι η καλύτερη ηλικία να ζει κανείς (για κάποιους άλλους είναι τα 59, που είναι και πρώτος αριθμός). Όταν ήμουν (περίπου) 18 χρονών είχε κυκλοφορήσει και η ταινία «Ήθελε δεκαοχτάρα καλά να πάθει», κωμωδία του Ντίνο Ρίζι με τον Ούγκο Τονιάτσι και την Ορνέλα Μούτι. Ο ιταλικός τίτλος είναι Primo amore, απ’ όπου βλέπουμε ότι τα ιταλικά είναι εξαιρετικά πυκνή γλώσσα, αφού με δύο λέξεις μπορούν να εκφράσουν ολόκληρη πρόταση.

Οπότε, φτάσαμε στις εμφανίσεις του αριθμού 18 στην τέχνη και στα γράμματα, που οι περισσότερες πρέπει να συνδέονται με τα 18 χρόνια, όπως στο σονέτο του Παλαμά:

Σ’ αμάξι που αστροπλούμιστα σέρνουν παγόνια
των πόθων η θεά δείχνεται στο λαό της,
περνάει, αλαλαγμός και σπαραγμός της νιότης,
και πίσω της τραβάει τα δεκαοχτώ μου χρόνια.

ή στο παλιό ελαφρό τραγούδι «Τα 18 σου χρόνια«.

Να σημειώσουμε επίσης τα 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας του Γιάννη Ρίτσου, τα οποία είναι πράγματι δεκαοχτώ στον αριθμό.

Θα υπάρχουν πολλά βιβλία με τον αριθμό 18 στον τίτλο, όπως και κινηματογραφικές ταινίες, αλλά εγώ, κάπως αντιτουριστικά, θα θυμηθώ τα 18 Κείμενα, τη σημαντική αντιδικτατορική έκδοση του 1970, με κείμενα (όχι όλα λογοτεχνικά) 18 σπουδαίων διανοητών, από τις εκδόσεις Κέδρος. Στα σχόλιά σας προσθέστε κατά βούληση.

Και θα κλείσω με ένα τραγούδι που με συγκινεί πολύ, το «18 χρονών» του Δημήτρη Λέκκα, σε καταπληκτικούς στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά, με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Κι εδώ τελειώσαμε την περιήγηση στον πλανήτη του 18. Ραντεβού σε ένα χρόνο, στις 19 Σεπτεμβρίου, για το 19!

 

308 Σχόλια to “Η μέρα με τα δεκαοχτάρια”

  1. «Να σημειωθεί και το μεσαιωνικό δεκοκτώ».

    Δεκοκτώ Τουίνς…

    «Στον δύσοσμο πολτό που έχουν για μυαλό οι νεοναζί, το 18 συμβολίζει τον Χίτλερ, επειδή το Α(δόλφος) είναι 1 και το H είναι το 8.»

    Και το 88 τις εκδηλώσεις λατρείας προς εκείνον καθώς 88=ΗΗ=Heil Hitler…

    «Από τα 18 χρόνια ήταν (και μάλλον είναι ακόμα) και η ηλικία για τις ακατάλληλες ταινίες στον κινηματογράφο, κάτι που μας προκαλούσε προβλήματα όταν ήμασταν 15-16 χρονών.»

    Εγώ γιατί θυμάμαι ότι η επίφοβη σήμανση ήταν η «Ακατάλληλον κάτω των 17»;

    Πάντως αναπολώ με άπειρη νοσταλγία την επόμενη μέρα των δέκατων όγδοων γενεθλίων μου. Έκανα κοπάνα από το Λύκειο και η περηφάνια που ένιωσα όταν δήλωσα στην Λυκειάρχισσα ότι θα δικαιολογήσω μόνος μου τις απουσίες δεν περιγράφεται…

  2. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα στους γουάναμπι δεκαοχτάρηδες.

    [..] ηλικίας 18 ετών που για πολλούς είναι η καλύτερη ηλικία να ζει κανείς (για κάποιους άλλους είναι τα 59, που είναι και πρώτος αριθμός). [..]

    Δηλαδή;

  3. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Νομίζω ότι ξεχάστηκε η συντομογραφία «Κ-18» (Κατάλληλο από 18) για τις ταινίες στο σινεμά.
    Επίσης κάτι αρκετά συνηθισμένο είναι τα 18 καράτια (το ανάποδο από το προηγούμενο, 18Κ), που θεωρείται πολύ καλή ποιότητα χρυσού κοσμήματος, χωρίς να φτάνει στο κόστος και τα μειονεκτήματα του ολοκάθαρου (24Κ).

  4. cronopiusa said

    ¿Fascismo en Europa? El domingo de la olla, dadaísmo ruso y una izquierda desubicada

    Ο Δαρείος

    Δ.N. Mαρωνίτης, «Yπεροψία και μέθη. O ποιητής και η Iστορία» (1970)

    Καλή σας μέρα…

  5. Πάνος με πεζά said

    Και διαβάζω ότι 18Κ σημαίνει 75% καθαρός χρυσός, κατά βάρος. (18/24, αυτονόητα).

  6. Τίτος Χριστοδούλου said

    Εκκαιδέκατος, 16άρης, , η ηλικία της σεξουαλικής ενηλικίωσης, οπότε έχαναν τον νεαρούλη τους οι παιδεραστές, όπως τους αποχαιρετά η Στράτωνος Μούσα Παιδική. Εννήμαρ, εννέα ημέρες, στα έπη του Ομήρου, ο αγαπημένος του μαγικός ή ‘αρχέτυπος’ αριθμός.

  7. Τίτος Χριστοδούλου said

    …και 17, ο πιο πρώτος από τους πρώτους αριθμούς.

  8. atheofobos said

    Παλιότερα τα ακατάλληλα κινηματογραφικά έργα ήσαν για τους κάτω των 14 ετών και αυστηρώς ακατάλληλα για τους κάτω των 18.
    Με το μολύβι της μάνας μου είχα ενισχύσει τις πρώτες τρίχες στο μουστάκι μου, για να μπορέσω να δείχνω 14 και να μπορέσω να μπω στην 2-4 το μεσημέρι προβολή του Δράκουλα με τον Κρίστοφερ Λι, σε κινηματογράφο Β΄ προβολής, που δεν γινόταν και ιδιαίτερος σχολαστικός έλεγχος για την ηλικία των θεατών.
    Σήμερα Ο χαρακτηρισμός των κινηματογραφικών ταινιών είναι ο εξής:
    Κ (κατάλληλη): Κατάλληλη χαρακτηρίζεται μια ταινία της οποίας το περιεχόμενο είναι αποδεκτό για να παρακολουθηθεί απο κάθε ηλικία.
    Κ-12 (κατάλληλη για νέους άνω των δώδεκα ετών): Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται ταινίες με περιεχόμενο που ίσως θα έβλαπτε μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα τρομακτικές εικόνες, ερωτικές συνευρέσεις, απρεπής συμπεριφορά, συνομιλίες με άσεμνες εκφράσεις κλπ.
    Κ-15 (κατάλληλη για νέους.άνω των δεκαπέντε ετών). Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται ταινίες με περιεχόμενο που είναι κατάλληλο μόνο για εφήβους. Ταινίες δράσης κατατάσσονται κατά κύριο λόγο σε αυτή την κατηγορία, όπως και θρίλερ, αστυνομικές, δράσης.
    Α-18 (ακατάλληλη για ανηλίκους): Ακατάλληλες για ανηλίκους χαρακτηρίζονται ταινίες με τρομαχτικό περιεχόμενο, ταινίες με έντονες ερωτικές σκηνές, με υπερβολική βία, που οι χαρακτήρες κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

  9. Πάνος με πεζά said

    Πρώτος δεν είναι ο διαιρούμενος μόνο με τον εαυτό του και τη μονάδα; Π.χ. το 2;

  10. gpoint said

    Καλημέρα

  11. Πάνος με πεζά said

    Μετά τα 12 παιδιά με τα μαντολίνα του Πουλόπουλου, ήρθαν και τα 18 παιδιά με τα καράβια, του Χουλιαρά.Νέο κύμα, αφού !

  12. atheofobos said

    Μάλλον έχει δίκιο Le Coeur Gothique στο 1 ότι τα αυστηρώς ακατάλληλα ήσαν Κάτω των 17.
    Στην πραγματικότητα πάντως σήμερα δεν γίνεται στις περισσότερες αίθουσες κανένας έλεγχος και δεν αναγράφεται στις απ΄έξω από τους κινηματογράφους φωτογραφίες αν και από ποια ηλικία είναι κατάλληλη μια ταινία.

  13. gpoint said

    # 2

    τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται !

  14. Fremder said

    Η δεκαοκτούρα

    Ένα τούρκικο τρυγόνι που φωνάζει «δεκαοχτώ!»

  15. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά, το 18 είναι το πρώτο πολλαπλάσιο του εννιά, του οποίου όλα τα πολλαπλάσια έχουν άθροισμα ψηφίων εννιά.
    (ακόμα και 9*3426 = 30834, 3+0+8+3+4 = 18, 1+8 = 9)

  16. gpoint said

    Που να δεις το 69 τι καλός αριθμός είναι !!

    3 x 23 δηλαδή τρεις φορές πρώτος !!!!!!

  17. Νέο Kid said

    12. Στην Κύπρο πάντως , τα Κ τηρούνται ακόμα στους σινεμάδες. Ήθελε τις προάλλες η κόρη μου να πάει με τις φίλες της να δούνε Μίσιον Ιμπόσιμπολ (Νο. 😉 αλλά το ακύρωσαν γιατί ήταν Κ15 …

  18. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το λινκ για το παλιό ελαφρό τραγούδι «Τα 18 σου χρόνια» χρειάζεται διόρθωση. Οδηγεί στο βίντεο με την Δήμητρα Γαλάνη.

  19. Νέο Kid said

    15. ; 9* 0,134
    9* 4,563

  20. spiral architect 🇰🇵 said

    18-09-2013:

  21. Triant said

    Καλημέρα

    ‘ Ο ιταλικός τίτλος είναι Primo amore, απ’ όπου βλέπουμε ότι τα ιταλικά είναι εξαιρετικά πυκνή γλώσσα, αφού με δύο λέξεις μπορούν να εκφράσουν ολόκληρη πρόταση.’
    Έγραψες 🙂 🙂 🙂

    Εγώ τα 18 τα περίμενα με τσατσάρα για να βγάλω δίπλωμα. Μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων μου έκανα την αίτηση και το πήρα 20 μέρες μετά. Για τις ταινίες, θυμάμαι στα Πατήσια που μεγάλωσα, τα σινεμά που «βάζανε» το απόγευμα συνήθως (Σινε Μοντ, Χαρά, Καλιφόρνια κ.α.).

  22. Νέο Kid said

    15. Όλοι οι αριθμοί , και οι δεκαδικοι, πολλαπλασιαζόμενος με το 9 , έχουν digital root 9. Τελικό άθροισμα ψηφίων =9

  23. Λεύκιππος said

    Και η Ριτα Ριτακι των Κατσιμιχαίων, 18 χρονων ήτανε όταν βγήκε. Αρα σήμερα στα 50, χμ ναναι καλά.

  24. ΣΠ said

  25. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα.

  26. «θυμίζει και τη δεκοχτούρα .. βγάζει μια φωνή που μοιάζει με «δεκοχτώ»… έχουμε αφιερώσει άρθρο.> [στις σλάβικες βαλκανικές γλώσσες λέγεται γκουγκούτκα ή κάπως έτσι, προφανώς από ονοματοποιία της κραυγής της. Γκουγκουφτούρα το ξέρει η φίλη Μαρία από τα Σέρρας, που πρέπει να είναι πάντρεμα της βουλγάρικης ονομασίας με τη δεκοχτούρα, μπορεί να είναι και καθαρή ονοματοποιία, ίσως στα σερραϊκά το κου-κου-κου να μην ακούγεται δεκαοχτώ αλλά γκουγκούφτου.]»

    # Στα Μακεδονικά (εν γένει) ακούγεται «γκού-γκου…φτού», εξ ού και γκουγκουφτούρα καλείται το πτηνόν!

  27. Τα καλοκαίρια στην Αίγινα δεν με «πλαντάζουν τ’ αηδόνια» αλλά με ξεκουφαίνουν οι δεκαοχτούρες. Εκεί, ύστερα από επισταμένη μελέτη, διαπίστωσα οτι η λέξη «δεκαοχτώ», στην κραυγή τους, μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από φράσεις, όπως «πάρ’ την έξω» και πολλές άλλες ανάλογα με την φαντασία του ακροατή.

  28. ΣΠ said

    Το 18 είναι επταγωνικός αριθμός.

  29. Κ-13 θυμάμαι εγώ, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.
    Εκτός από τα 18 Κείμενα του Κέδρου, υπήρχαν και τα 18 Αντι-κείμενα: https://www.alfeiosbooks.com/product/18-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%AE-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF/

  30. loukretia50 said

    Aυτό δεν έχει σχέση με ηλικία…

    A curious fox goes in search of an elusive whale. A tale of longing and discovery.
    Και αποδοχή!. Για ανυπόμονους, μετά το 3΄…

    Fox And The Whale – Animated Short Film https://youtu.be/3nDWWY4_rNw?

  31. Πάνος με πεζά said

    @ 23 : Το Ριτάκι μπορεί ακόμα να ζει, αλλά «ο τύπος μου, Νικόλα», του άλλου τραγουδιού, έχει πεθάνει…

  32. dryhammer said

    29 Κι εγώ Κ-13 θυμάμαι.

  33. Γς said

    >18/9/18, μια μέρα με δύο δεκαοχτάρια, ή ίσως δυόμισι, αν θεωρήσουμε ότι και το 9 είναι ένα εκκολαπτόμενο δεκαοχτάρι.

    Δωδεκάρι.
    Μέχρι το Δεκέμβριο και πάπαλα

  34. Πέπε said

    Καλημέρα σας.

    > > Το 18 μάς θυμίζει και τη δεκοχτούρα, αυτό το πουλί που μοιάζει με το περιστέρι και βγάζει μια φωνή που μοιάζει με «δεκοχτώ».

    Πρώτα απ’ όλα, να αναφέρω ότι προ ολίγου που σχολίασα στη χτεσινή ανάρτηση και μετά έριξα μια ματιά στον τίτλο της επόμενης (σημερινής) πριν «γυρίσω σελίδα», έτυχε την ίδια στιγμή που έπιασε το μάτι μου τον τίτλο «Η μέρα με τα 18άρια» να ακούσω μια δεκαοχτούρα κι έκανα αμέσως τον συνειρμό.

    Και τώρα το σχόλιό μου:

    Είναι πολλοί που λένε «δεκοχτούρα»; Άρχισα να παρατηρώ αυτό τον τύπο τα σχετικώς τελευταία χρόνια. Ανέκαθεν το ήξερα «δεκαοχτούρα». Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως η λέξη είναι χωρίς άλφα και εγώ, νομίζοντας από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα ότι ακούω και ότι διαβάζω άλφα εκεί που δεν υπήρχε, φαντάστηκα έναν δικό μου σωστό και καθιερωμένο τύπο που δεν είναι ούτε σωστός (ντάξει, θεωρητικά είναι) ούτε καθιερωμένος ούτε καν υπαρκτός…

  35. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    … στην κλασική εποχή προτιμούσαν το… ανάποδο «οκτωκαίδεκα»….

    Από ΄κει θα το πήραν (γενικά) κι οι Γερμανοί, που έτσι ανάποδα λένε τους αριθμούς από το *21 έως το *99 (π.χ. 21=ein_und_zwanzig).
    Το 18 το λένε κανονικά (acht-zehn)
    Όλα από μάς τα πήρανε 🙂

  36. Πάνος με πεζά said

    Στα παλιά σταυρόλεξα υπήρχε ο ορισμός «ηλικία στρατεύσιμου», και απαντούσες «ΚΑ» (21), κάτι που επίσης δεν πρέπει να ισχύει σήμερα…

  37. ΣΠ said

    Οι αμερικανοί λένε 18-wheelers τα μακριά φορτηγά με 1 μονό και 4 διπλά ζευγάρια από ρόδες (σύνολο 18).

  38. ΣΠ said

    34
    Και εγώ από μικρός δεκαοχτούρα την ήξερα.

  39. Γς said

    Δεκαοχτώ ναι, αλλά το δεκαεπτά έχει άλλη χάρη

  40. ΓΤ said

    @39> Οι παλιές σαλάτες «17» (http://www.kalas.gr/el/products.html?page=shop.browse&category_id=32)

  41. ΣΠ said

    Στο ποδόσφαιρο το πλάτος της μεγάλης περιοχής είναι 18 γιάρδες (16,5 μέτρα). Συγκεκριμένα, από την γραμμή της εστίας μέχρι την μικρή περιοχή είναι 6 γιάρδες, μέχρι την βούλα του πέναλτι άλλες 6 γιάρδες και μέχρι την μεγάλη περιοχή άλλες 6 γιάρδες (6 γιάρδες = 5,5 μέτρα).

  42. Γς said

    Και ο μήνας έχει εννιά!

    Πόσο μάλλον δυο φορές εννιά….

    Μες στον ψεύτικο ντουνιά
    παίξτε μου διπλοπενιά
    παίξτε μου διπλοπενιά
    και ο μήνας έχει εννιά

    Μεχρι τα σαράντα του και μετά μπατήρισε

    [την εποχή του Σουγιούλ, του Γούναρη και τέτοια]

  43. Γς said

    40:

    Το σουπρέμουμ του εισαγγελέα ανηλίκων ….

  44. Πάνος με πεζά said

    Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο επώνυμο;
    Eικοσιδυός, βεβαίως, ήξερα !

  45. leonicos said

    Όταν είδα τον τίτλο του άρθρου είπα μέσα μου, ‘ωχ’.

    Αλλά έκανα λάθος. Δεν μπορούσα να φανταστώ οτι θα μπορούσε να γραφτεί ένα τόσο ωραο άρθρο για έναν αριθμό.

    Κατ’ αρχήν μάθαμε τη διάκριση μεταξύ τελείων και μη τελειων αρθμών. Ομολογώ ούτε που την είχα ακούσει, πολύ περισσότερο τους επταγωνικούς αριθμούς.

    Βέβαια, δεν είμαι σε θέση να καταλάβω την πρακτική σημασία αυτή της διάκρισης. Μπορεί ο καθένας να βάζει δύο ή τρία αυθαίρετα κριτήρια και να βρίσει τους αριθμος που ανταποκρίνονται και να τους δίνει ένα όνομα, π.χ. ποια πολλαπλάσια του 635 διαιρούνται με το 1057. Θα υπάρχουν κάποια, αλλα μη μου ζητάτε να τα βρω.

    Μετά ήρθαν τα ωραία τραγούδια και τα φιλμ.

    Αυτό περί του Α. Χίτλερ επίσης το αγνοούσα.

    Διαβάζοντας το άρθρο μου ήρθε στο νου το ‘στα 18 σου χρόνια, σαν ανοιξιάτικο λουλούδι….’ αλλά αναφέρθηκε. Προτιμώ όμως το being sixteen going to seventeen κι ελπίζω κάποιος να το αναρτήσει κι ας είναι παράταιρο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που φταίω!

    Για 18 – άνω θυμάμαι κι εγώ για τα ακατάλληλα, αν και μέχρι τα 18 μου δεν είχα καμιά σχέση με τον κινηματογράφο. Κάποτε μόνο πήγα στο Ράδιο Σίτυ, στην πατησίων

  46. derwanderer said

    Δεν ξέρω τι λές εσύ, αθεράπευτε Γιακωβίνε, ή ο άλλος, ο Πρεβές, ή πώς τον λεν (καλό κουμάσι θα ληταν και του λόγου του!) αλλά οι Γάλλοι ΕΧΟΥΝ Βασιλέα (κι ας το αγνοούν): Τον Λουδοβίκο Κʹ ή ΧΧ, (για να λυσσάει ο λατινομάχος Γαβρόγλου).
    Ιδού η απόδειξις ότι οι Βουρβώνοι ξέρουν να μετράνε και πέρα από το 18! https://www.youtube.com/watch?v=7uZyL02e_7Y (στα γαλλικά)
    Στα σοβαρά τώρα, η αέναη διαμάχη μεταξύ γάλλων μοναρχικών, «λεζιτιμιστές» εναντίων «ορλεανικών» (που κρατάει από την επανάσταση του 1830, όταν ο τελευταίος Βουρβώνος Κάρολος ο Ι’ κι ο γιός του, ο δελφίνος, [«Λουδοβίκος ΙΘ'»] εκθρονίστηκαν υπερ του «προοδευτικού» εξαδέλφου τους Λουβοβίκου Φιλίππου Α’, [της Ορλεάνης απογόνου τού Φιλίππου της Ορλεάνης, αδελφού τού Λουδ. ΙΔ’, ο γιος του οποίου κατέλαβε τον θρόνο της Ισπανίας, και από τον οποίο κατεβαίνουν οι νυν εστεμμένοι Βουρβώνοι/Borbones της Ιβηρικής] έχει τεράστια πλάκα. Δεν γεμίζουνε ταξί, αλλά μισιούνται πιο πολύ κι από αντιμαχόμενες αριστερίστικες οργανώσεις της δεκαετίας του 70.
    ΥΓ. Το φέηκ νιουζ στην αρχή του βίντεο, ότι, και καλά, η Γαλλική κυβέρνηση επιδοτεί με 50 σεντς κάθε πωλούμενο αντίτυπο της Humanité έχει (κι αυτό) τεράστια πλάκα.
    ΥΓ 2. Για την ιστορική κόντρα λεζιτιμιστών κι ορλεανικών μια εισαγωγή έδω: https://en.wikipedia.org/wiki/Legitimists

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    @45 τέλος: Προφανώς, για να δεις την πρώτη προβολή του Εξορκιστή! 👿

  48. 26) «Γκουγκουφτούρα το ξέρει η φίλη Μαρία από τα Σέρρας…»

    Και γκουγκούφκα επίσης, που συναντάται και ως επώνυμο. Είχα γνωστό βενζινά φέροντα αυτό.

    29) «Κ-13 θυμάμαι εγώ, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.»

    Καθόλου λάθος δεν θυμάσαι. Οι σημάνσεις την δεκαετία τού ’70 ήσαν «Κατάλληλον», «Κατάλληλον από 13 ετών» και «Ακατάλληλον», με το τελευταίο να γίνεται κάποια στιγμή «Ακατάλληλον κάτω των 17» (τώρα πια βεβαιώθηκα).

    Και για να μην ξεχνάω τις καταβολές μου…

  49. 44) «Eικοσιδυός, βεβαίως, ήξερα !»

    Υπήρχε και ποδοσφαιριστής τής Καβάλας ονόματι Σαρανταδέκας! Τώρα γιατί δεν τον έλεγαν Πενήντα θα σάς γελάσω…

  50. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

    1α Πολύ καλό!

    2 Για κάποιον φίλο μου λέω, δεν τον ξέρεις 🙂

    18 Διορθώθηκε, μερσί!

    23 Μήπως είναι και 54 η Ρίτα Ριτάκι

    31 Ρετιμαθαινεικανείς!

    46 Εντελώς γραφικοί -αλλά, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

  51. Πάνος με πεζά said

    Kαι Σαρανταένας, ήταν ένας παλιός καλαθοσφαιριστής του Ιωνικού Νικαίας, επί Γιαννάκη. Τότε όμως ήταν σταθερά τα νούμερα στις φανέλες (νομίζω από 4 μέχρι 15), και δε μπορούσε να το «σετάρει»…

  52. Γιάννη Ιατρού (35), τι το πιό ανάποδο έχει το einundzwanzig από το achtzehn? Εξίσου ανάποδα (για τη δική μας νοοτροπία) δεν είναι και τα δύο;

  53. Λεύκιππος said

    44 κ 49 Μια χαρά επώνυμα είναι δεν τα ξεχνάς με τιποτε.

  54. Λεύκιππος said

    50 Νοικοκύρη γυναικα είναι η Ρίτα, μην κολλάμε στην λεπτομέρεια της ηλικίας. Και 50 που είπα πολλά ήταν…..Εξ άλλου δεν της φαίνεται…

  55. Πάντως αυτός ο Εικοσιδυός λογικά δεν θα είχε και πολλά διλήμματα σχετικά με την επιλογή τής μάρκας των τσιγάρων του…

  56. Λεώνικε, οι τέλειοι αριθμοί δεν έχω καμία πρακτική χρησιμότητα, και ο μόνος λόγος που ασχολήθηκαν μαζί τους οι μαθηματικοί ήταν οι αριθμοσοφίες των πυθαγορείων. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μυστήριο σχετικά μ’αυτούς: ενώ οι άρτιοι τέλειοι αριθμοί είναι γνωστοί από την αρχαιότητα (αποδεικνύεται εύκολα ότι είναι ακριβώς τα γινόμενα 2^n επί 2^n – 1 όταν ο 2^n – 1 είναι πρώτος, δηλαδή. 2*3, 4*7, 16*31…), περιττοί τέλειοι αριθμοί δεν έχουν βρεθεί ποτέ, ούτε όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν!

  57. Πάνος με πεζά said

    @ 55 : Με αυτόν θα έκλειναν οι ομάδες για να παίξουν διπλό σε κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο 🙂

  58. Jiannis Xristopulos said

    Μια και το άρθρο τέλειωσε με τραγούδι, μου θύμισε το άλλο : «Aπό ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό ήρθ’ ένα κορίτσι, φως μου, δεκαοχτώ χρονώ»

    Αν και έτσι (για κάποιου είδους αιδώ, άραγε;) διόρθωσαν την ηλικία του πρωτότυπου που ήταν «δώδεκα χρονώ»

    Και αν στον Μάνο Χατζιδάκη «Ο Ταχυδρόμος (που) Πέθανε» ήταν παιδί στα δεκαεπτά, ήταν στο κατώφλι να ενηλικιωθεί, στα 18.

  59. Γιάννης Ιατρού said

    52 (35): Άγγελε,
    τίποτα, το ίδιο είναι, δεν είχα πιει καφέ (αρκετό 🙂 )

  60. sarant said

    58 Ναι, το έκαναν κατάλληλο 🙂

  61. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    48α Η τούρκικη λαϊκή ονομασία είναι gugukçuk / yusufçuk (= γιουσουφάκι. Να παίζει τπτ πτηνοβασία? 🙂 )
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kumru

  62. Babis said

    » Ραντεβού σε ένα χρόνο, στις 19 Σεπτεμβρίου, για το 19!»

    Γιατί όχι τον Φλεβάρη που είναι και καρκινικός αριθμός 19022019;

  63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    58/60 Στο ΥΤ έχει και ελληνοτουρκογαλλική εκτέλεση με το «δώδεκα» να μεταφράζεται στους γαλλικούς υπότιτλους ως «είκοσι».

  64. Νέο Kid said

    Ας βάλω κι ένα 18αρικο προβληματάκι ( απ τα πολύ αγαπημένα μου!) για τους φίλους εδώ:

    Είναι 18 μελλοθάνατοι κατάδικοι σε μια φυλακή. Ο αρχιδεσμοφύλακας αποφασίζει να τους δώσει μια ευκαιρία να σωθούν κάποιοι…
    Θα τους βάλει σε μία σειρά, φάλαγγα κατ´άντρα που λέγαμε εν τω στρατεύματι. Ο 1ος κοιτάει μπροστά του έναν τοίχο, ο 2ος βλέπει το κεφάλι του 1ου, ο 3ος βλέπει τους 1ο και 2ο, … και τα λοιπά, ως τον τελευταίο στη σειρά τον 18ο που βλέπει και τους υπόλοιπους 17 μπροστά του.
    Το «παιχνίδι» πάει ως εξής:
    Ο κάθε κατάδικος από τους 18 θα έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έναν αριθμό , από το 1 ως το 19 . Υπάρχει δηλαδή ο έξτρα αριθμός 19. Κανένας δεν ξέρει τον αριθμό του! Ο δεσμοφύλακας θα βάλει τους αριθμούς στην τύχη έχοντας δέσει τα μάτια τους. Όποτε θα περισσέψει κι ένας αριθμός από το 1 ως το 19.
    Θα αναγγείλουν , με οποία σειρά θέλουν καθένας ένα αριθμό. Όποιος ή όποιοι πούνε τον αριθμό που έχουν στο κεφάλι τους σώζονται! Όποιος αναγγείλει λάθος αριθμό…εκτέλεση !
    Επίσης, δεν επιτρέπεται η επανάληψη στην εκφώνηση ενός αριθμού! Αν κάποιος πει αριθμό που έχει ήδη ειπωθεί , πάνε όλοι στην κρεμάλα.
    Υπάρχει μια τακτική που μπορούν να προσυμφωνήσουν οι 18 κατάδικοι ( αυτό επιτρέπεται , και σημειωτέον ότι και οι 18 είναι σπουδαίοι μαθηματικοί!) ώστε να σωθούν από αυτό το φονικό παιχνίδι όσο δυνατόν περισσότεροι;

    Επειδή το πρόβλημα είναι δύσκολο , θα πω εκ των προτέρων ότι η βέλτιστη λύση σώζει ΣΙΓΟΥΡΑ 17 κατάδικους και με μια μεγάλη πιθανότητα ΚΑΙ τον 18ο.

  65. ΣΠ said

    62
    Δεν είναι ακριβώς καρκινικός. Θα έπρεπε ένα από τα 19 να είναι 91. Αυτό πάντως μου θύμισε κάτι που είδα πρόσφατα:
    Οποιοσδήποτε θετικός ακέραιος μπορεί να γραφεί σαν άθροισμα τριών παλινδρομικών ακεραίων. Υπάρχει και αυτό το λινκ στο οποίο βάζεις τον αριθμό και σου βρίσκει την τριάδα:
    http://somethingorotherwhatever.com/sum-of-3-palindromes/

  66. spiral architect 🇰🇵 said

    @65: Ωραίο! 👍

  67. 58) Αν και έτσι (για κάποιου είδους αιδώ, άραγε;) διόρθωσαν την ηλικία του πρωτότυπου που ήταν «δώδεκα χρονώ»

    60) Ναι, το έκαναν κατάλληλο

    Σωστά. Η αβάσταχτη ελαφρότητα τής πολιτικής ορθότητας. Για να μην πω η ανυπόφορη ηλιθιότητά της…

    Ευτυχώς αυτό έχει γλυτώσει. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

  68. Πάνος με πεζά said

    @ 64 : Άρα ξεκινάει ο τελευταίος, αφού απομνημονεύσει τί γράφουν τα κεφάλια όλων, και λέει έναν από τους δύο αριθμούς που λείπουν από τους άλλους. Έχει 50% πιθανότητες να ζήσει, αλλά από τον επόμενο και μετά, ξέρουν τους 18 αριθμούς και ο καθένας λέει αυτόν που δε βλέπει στα κεφάλια των άλλων.

  69. divolos said

    Πήρα δεκαοκτώ χιλιάδες απ’ το μπακαρά
    να γλεντήσω με ζουρνάδες θέλω και βιολιά
    με ζουρνάδες με νταούλια και καλό κρασί βρ’ αμάν
    κι όμορφες κοπέλες θέλω να ζωή χρυσή

    από το τραγούδι ο μπακαράς του Παναγιώτη Τούντα

  70. Νέο Kid said

    Πάνο, όχι. Σίγουρα το «κλειδί» είναι ο τελευταίος στη σειρά ο 18ος αφού αυτός έχει τη μέγιστη δυνατή πληροφορία, βλέποντας 17 αριθμούς, αλλά η λύση δε λειτουργεί.
    Σκέψου το μινιμαλιστικά ας πούμε το πρόβλημα για 2 κατάδικους.
    Ο πίσω ο 2ος βλέπει μπροστά του είτε το 1 ή 2 ή 3 (για 2 κατάδικους , οι αριθμοί τους είναι δύο από τους 1,2,3)
    Αν ο εκτός αριθμός , ας πούμε ίναι το 3 , ο τελευταίος θα πει αν βλέπει ότι ο μπροστά έχει ας πούμε το 1 , » 2 » ή «3» κι όντως εχει 50% να σωθεί, αλλά δεν μετέδωσε πλήρη πληροφορία στον πρώτο. Κι αυτός φιφτυ φιφτυ είναι.

  71. Classicist said

    Καλημέρα κι απο μένα,

    Αναγκάζομαι να κάνω αυτή την έκτακτη υπερατλαντική παρέμβαση για να δώσω την ευκαιρία στον κ. Σαραντάκο να σπεύσει να διορθώσει τις τρομερές ελλείψεις του άρθρου του για τον Αριθμό 18, διότι γελάμε όλοι εμείς οι κλασικιστές και λοιποί «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»… Θα τα πώ επιγραμματικά και θα επανέλθω το βράδυ…

    1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Η λέξη είναι της ελληνιστικής εποχής, στην κλασική εποχή προτιμούσαν το… ανάποδο «οκτωκαίδεκα»…»

    Αλλά κ. Σαραντάκο, ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ: Βρείτε μου έναν πρό Χριστού ελληνόφωνο συγγραφέα που να χρησιμοποιεί το εβραΐζον «δεκαοκτώ» αντί του ελληνικού «οκτωκαίδεκα». Πλήν του Αιγυπτίου Μανέθωνος που το διαπράττει ΜΙΑ και μόνο φορά στην «Ιστορία της Αιγύπτου», ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άλλος!.. Ακόμα και μετά Χριστόν, μόνο ο Στράβ@ν το διαπράττει (δύο φορές στα «Γεωγραφικά» του) και ο Πλούταρχος (μία και μόνο φορά στον Βίο του Γάλβα), επηρεασμένοι – προφανώς – από κάποιους ελληνόφωνους Εβραίους του περιβάλλοντός τους…

    ΑΣ ΤΟ ΠΩ ΑΝΟΙΧΤΑ: Το «δεκαοκτώ» αντί του ορθού ελληνικού «οκτωκαίδεκα» είναι 100% Εβραϊσμός και όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ συνιστά το να μήν αναφέρεται αυτή η θεμελιώδης αλήθεια σε ένα άρθρο για το 18 στο κορυφαίο εν Ελλάδι γλωσσικό ιστολόγιο…

    2) Η πρώτη φορά που καταγράφεται ο εβραϊσμός «δεκαοκτώ» αντί του ορθού ελληνικού «οκτωκαίδεκα» είναι στο Γένεσις 46,22, όπου διαβάζουμε: «ούτοι υιοί Αχήλ, ούς έτεκε τώ Ιακώβ· πάσαι αι ψυχαί δεκαοκτώ.».

    Ακολουθούν δεκάδες χρήσεις του «δεκαοκτώ» από τους Εβδομήκοντα στον Ιησού του Ναυή, στους Κριτές, στο Α΄ + Β΄ Παραλειπομένων, στον Β΄ Έσδρα, στον Νεεμία και πάει λέγοντας. Την ίδια εποχή, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ελληνόφωνος συγγραφεύς με μητρική την Ελληνική Γλώσσα δεν χρησιμοποιεί το «δεκαοκτώ» αντί του «οκτωκαίδεκα». Αν δεν είναι αυτό τρανή απόδειξις ότι το «δεκαοκτώ» συνιστά 100% Εβραϊσμό, δέχομαι ότι (αν και κλασικίστρια) αγνοώ την Ελληνική Γλώσσα…

    3) Ο κ. Λεώνικος ή ο εβραιογνώστης σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος μπορούν να σάς διαβεβαιώσουν ότι το «18» είναι ΙΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ στα Εβραϊκά: Συμβολίζει την εβραϊκή λέξη για την ΖΩΗ που είναι η חי (chai) ή κάτι τέτοιο, η οποία έχει αλφαριθμητική (αθάνατε Ελευθέριε Αργυρόπουλε!..) αξία 18. Εδώ βρίσκεται το κλειδί, γιατί οι Εβδομήκοντα αλλοίωσαν την ελληνική λέξη «οκτωκαίδεκα» σε «δεκαοκτώ», αλλά θα χρειαζόντουσαν ώρες για να σάς το εξηγήσω.

    4) Μιά ακόμη πιό φοβερή έλλειψις του Σαραντάκειου άρθρου είναι η εξής: Μάς λέει [και πόλύ σωστά…] ο κ. Σαραντάκος ότι… «Στον δύσοσμο πολτό που έχουν για μυαλό οι νεοναζί, το 18 συμβολίζει τον Χίτλερ, επειδή το Α(δόλφος) είναι 1 και το H είναι το 8.»

    Αλλά, κύριε Σαραντάκο, γιατί μάς κρύβετε ότι οι πρώτοι διδάξαντες αυτές τις παλαβομάρες είναι οι Πρώτοι Χριστιανοί; Επί τουλάχιστον 300 χρόνια, το «18» συμβόλιζε τον Ιησού Χριστό, από τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός Του: Ι=10 + Η=8. Αυτά δεν τα βγάζω εγώ από το μυαλό μου. Τα λέει φόρα παρτίδα η «Επιστολή Βαρνάβα» που είναι ανεγνωρισμένο κείμενο από την Χριστιανική Εκκλησία και περιλαμβάνεται στην Συλλογή «Αποστολικοί Πατέρες».

    Όλα τα ανωτέρω είναι πασίγνωστα, σε όποιον έχει στοιχειώδη χριστιανική παιδεία (άς βγεί ο κ. Blog-oti-nanai να με διαψεύσει). Τα ξέρει ακόμη και η ρωμέικη Βικιπαίδεια από την οποία μεταφέρω το επίμαχο απόσπασμα:

    «Η μαρτυρία της «Επιστολής Βαρνάβα» (χρονολογ. από 70 έως 130 μ.Χ.)
    Στην Επιστολή Βαρνάβα δίνεται η εξής αριθμολογική αλληγορική ερμηνεία:

    Μάθετε οὖν, τέκνα ἀγάπης, περὶ πάντων πλουσίως, ὅτι Ἀβραάμ, πρῶτος περιτομὴν δούς, ἐν πνεύματι προβλέψας εἰς τὸν Ἰησοῦν περιέτεμεν, λαβὼν τριῶν γραμμάτων δόγματα. Λέγει γάρ· «Καὶ περιέτεμεν Ἀβραὰμ ἐκ τοῦ οἴκου αὐτοῦ ἄνδρας δεκαοκτὼ καὶ τριακοσίους». Τίς οὖν ἡ δοθεῖσα αὐτῷ γνῶσις; Μάθετε, ὅτι τοὺς δεκαοκτὼ πρώτους, καὶ διάστημα ποιήσας λέγει τριακοσίους. Τὸ δεκαοκτὼ ι’ δέκα, η’ ὀκτώ· ἔχεις Ἰησοῦν. Ὃτι δὲ ὁ σταυρὸς ἐν τῷ ταῦ ἤμελλεν ἔχειν τὴν χάριν, λέγει καὶ τοὺς «τριακοσίους». Δηλοῖ οὖν τὸν μὲν Ἰησοῦν ἐν τοῖς δυσὶν γράμμασιν, καὶ ἐν τῷ ἑνὶ τὸν σταυρόν. (Επιστολή Βαρνάβα 9.7, 8)

    Η έκφραση «λέγει καὶ τοὺς «τριακοσίους»» συνδέει το σχήμα του συνεπτυγμένου σταυρού (crux commissa, δηλ. Τ) με το ελληνικό αριθμητικό τ’ που αντιστοιχεί στον αριθμό 300 και με τον ιστορικό Ιησού που επάνω στο όργανο αυτό «|σταυρωθεὶς ἐποτίζετο ὄξει καὶ χολῇ». (Επ. Βαρν. 7.3) Την ίδια συλλογιστική ακολούθησε λίγες δεκαετίες αργότερα και ο Κλήμης ο Αλεξανδρινός σε αναφορά του στο σχήμα του «σημείου του Κυρίου».[16]»

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Σπεύστε, λοιπόν, αγαπητέ κ. Σαραντάκο να κάνετε τις δέουσες διορθώσεις και συμπληρώσεις στο άρθρο σας, διότι θα επανέλθω το βράδυ με ακόμη συγκλονιστικότερες αποκαλύψεις…

  72. Νέο Kid said

    70. 68.64. Το καπως ειρωνικό της υποθέσεως είναι ότι ο τελευταίος στη σειρά , παρότι έχει τη μέγιστη δυνατή γνώση για τους αριθμούς των άλλων , η πληροφορία δεν είναι ποτέ πλήρης γι αυτόν , αφού τον δικό του αριθμό δεν τον βλέπει κανείς, ώστε να σωθεί σίγουρα και ο ίδιος.
    Ωστόσο , υπάρχει ένας εκπληκτικός μαθηματικός τρόπος ώστε με τον αριθμό που θα πει να σωθούν σίγουρα ΟΛΟΙ οι μπροστινός του , και με μια πιθανότητα 50% και ο ίδιος !

  73. stavros said

    Πάντως το σχόλιο 18 το έκανε ο Σταύρος που το όνομά του αρχίζει από το 18ο γράμμα του αλφαβήτου. Τυχαίο;

  74. 71 Τι είδους εβραϊσμός είναι το «δεκαοκτώ» αφού και στα εβραϊκά (όπως και στα αραβικά) «οκτωκαίδεκα» είναι η σωστή μορφή; https://www.omniglot.com/language/numbers/hebrew.htm

  75. ΓιώργοςΜ said

    72 Ο τελευταίος έχει να διαλέξει ανάμεσα στους δύο αριθμούς που δεν βλέπει μπροστά του.
    Αν διαλέξει λάθος, τότε ο μπροστινός του ξέρει τον αριθμό που δεν είχε στην πραγματικότητα ο τελευταίος, οπότε έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο αριθμούς πάλι, αυτόν που δεν είπε ο τελευταίος, και αυτόν που λείπει από αυτούς που βλέπει. Αντίστοιχα αν διαλέξει σωστά.
    Αν υπάρχει προσυνεννόηση, μπορεί ο τελευταίος να διαλέξει τον μικρότερο αριθμό από τους δύο διαθέσιμους. Έτσι, ο προτελευταίος μπορεί να υπολογίσει ποιος αριθμός είναι ο δικός του.
    Χωρίς προσυνεννόηση έχω την εντύπωση πως δε λύνεται, πάντα θα υπάρχει το 50% ρίσκο.

    Τη σπαμακόπιτα παρακαλώ χωρίς αλάτι, έχουμε και πίεση…. 🙂

  76. Classicist said

    (74) Σωστή παρατήρησις κ. Δύτα: Όταν λέω «εβραϊσμός», δεν εννοώ ότι μεταφράσαμε στα ελληνικά την εβραΪκή λέξη 18. Εννοώ ότι κάποιοι Εβραίοι που δεν ξέρανε καλά ελληνικά (οι Εβδομήκοντα) αλλάξανε την λέξη «οκτωκαίδεκα» σε «δεκαοκτώ» για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ιερό εβραϊκό αριθμό 18 και ίσως εξηγήσω το βράδυ.

    Άλλωστε, και η Μετάφρασις των Εβδομήκοντα χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους «δεκαοκτώ» + «οκτωκαίδεκα». Έχει μεγάλη σημασία, όμως, σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιεί το «δεκαοκτώ» αντί του «οκτωκαίδεκα», γι’ αυτό λέω στο σχόλιο 71 ότι θα χρειαζόντουσαν ώρες να σάς το εξηγήσω.

  77. loukretia50 said

    Ένα κορίτσι ετών 18 σε μια άλλη εποχή
    – όχι και τόσο μακρινή –

    Κι αν όλα άλλαξαν, είναι παντού
    αυτοί που ακόμα επιμένουν
    στο ρόλο του μεγάλου κυνηγού.
    και «όχι» δεν καταλαβαίνουν

    Στα 18 ένα κορίτσι είναι πια ώριμο
    Δεν ξεγελιέται, δεν ανέχεται
    Μα η παλιά νοοτροπία αντιστέκεται.
    ΚαΙ οι παγίδες παραμένουν.

    «Δε γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι!»
    Το θέμα είναι πώς…

    Στα 18 σου λένε «είσαι γυναίκα!»
    -Θες δε θες-
    Μα φυσικά ξέρουν καλύτερα από σένα
    Αν είσαι ώριμη, ναζιάρα ή μπεμπέκα
    Ό,τι κι αν λες
    Τώρα πως γίνεται να λενε «ωριμότητα»
    Αθέλητη συμμετοχή
    Και «νάζια» κάθε άρνηση απόλυτη και σταθερή
    Είναι προς διερεύνηση !

    Κάθε χαμόγελο ή πλάγιο βλέμμα
    «συμπεριφορά προκλητική»
    που επιζητά ανάλογη ανταμοιβή.
    Η επικοινωνία είναι προβληματική
    και η κοινωνία πάντα επικριτική :
    -Αν πάει γυρεύοντας για φασαρία
    Καμιά δεν έχει δικαιολογία
    Ένα κορίτσι που έχει ενηλικιωθεί
    Και τόλμησε μονάχο να κυκλοφορεί
    Έτσι είν΄οι άνδρες. Δεν το ξέρει? Μα που ζει?
    ΛΟΥ
    Δεν παριστάνει πως είναι ποίημα. Μόνο κραυγή

  78. ΣΠ said

    72
    Άμα είναι δύο είναι εύκολο για τον δεύτερο να μεταβιβάσει την πληροφορία στον πρώτο. Π.χ. μπορούν να συνεννοηθούν να πει (κυκλικά) τον επόμενο από τον αριθμό που βλέπει. Αν βλέπει 1, λέει 2. Αν βλέπει 2, λέει 3. Αν βλέπει 3, λέει 1. Έτσι ο πρώτος ξέρει τι αριθμό έχει. Για περισσότερους χρειάζεται πιο πολύπλοκος αλγόριθμος. Θα το σκεφτώ.

  79. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  80. Νέο Kid said

    75. Η προσυνεννόηση επιτρέπεται , και επιβάλλεται! Το λέει η εκφώνηση ξεκαθαρα. Αλλά η ιδέα σου δεν λειτουργεί. Έστω ότι βλέπει ο πίσω ότι ο μπροστινός έχει το 3. Όποτε λες ότι ο πίσω λέει 1. Ο μπροστά δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν έχει το 3 ή το 2.

  81. Νέο Kid said

    78. Σταύρο, πλησίασες…

  82. Νέο Kid said

    Δίνω ένα hint. Σκεφτείτε μεταθέσεις (permutations) …
    Τι μπορεί να είναι μια μετάθεση ; … 😊

  83. Μιχάλης said

    Να θυμηθούμε και το «Είμαι δεκαοχταρης σας @@@@ τα λυκεια» του οικτρού πλέον Σαββόπουλου

  84. Μιχάλης said

    Να θυμηθούμε και το «Είμαι δεκαοχταρης σας @@@@ τα λυκεια» του οικτρού πλέον Σαββόπουλου

  85. ΣΠ said

    81
    Ο τελευταίος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αριθμούς. Αν η συνεννόηση είναι να επιλέξει από τους δύο αυτόν που (κυκλικά) βρίσκεται πρώτος μετά από αυτόν που βλέπει, τότε ο μπροστινός ξέρει ποιον αριθμό έχει. Και μετά η διαδικασία είναι ίδια.

  86. 76 Μπα, δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο το δεκαοχτώ:
    δέκα τεσσάρων (Τωβ. 8, 20)
    επτακόσια και δέκα πέντε έτη (Γεν. 5, 10)
    δέκα πέντε πήχεις (Γεν. 7, 20)
    ετών δέκα τριών ην (Γεν, 17, 25)
    δέκα τέσσαρα έτη (Γεν. 31, 41)
    δέκα εξ ψυχάς (Γεν. 46, 18)
    δέκα επτά έτη (Γεν. 47, 28)
    δέκα πέντε πηχών (Έξοδος, 27, 12)
    αμνούς ενιαυσίους δέκα τέσσαρας (Αριθμοί 29, 13)
    Μπορείς να βρεις και άλλες περιπτώσεις, όρεξη νάχεις: http://titus.fkidg1.uni-frankfurt.de/texte/etcs/grie/sept/septlex.htm

  87. Νέο Kid said

    85. Για 3 έστω κατάδικους , πώς ορίζεις τον «κύκλο» 1-2-3-4 ;

  88. ΣΠ said

    87
    1->2->3->4->1

  89. gpoint said

    Με μαθηματικούς το πρόβλημα είναι εύκολο, βαριέμαι να γράφω… εγώ το ξέρω με μηχανικούς (που κάπου μπερδευτήκανε σ’ αυτά που συνενοηθήκανε-ως συνήθως- και τους πετσόκοψε όλους ο μπαμπούλας ! )

  90. leonicos said

    @76 Περιμένω, αν και πιθανολογώ ότι θα ξερεις τι θα πεις

    Δεν σκέφτηκα να το κάνω εγώ, αλλά δεν παρακολούθησα τη συζήτηση. Ήμουν στο Αττικό

  91. gpoint said

    Ο Α τσεκάρει όλους ανα δυο επιλέγοντας τον μικρότερο. κάποιος Β τσεκάρει τον Α με τον μικρότερο και βρέθηκε ο μικρότερος (το 1 ή το 2 αν λείπει το 1) οποίος και το εκφωνεί, Συνεχίζουνε ομοιώς

  92. sarant said

    86 Οπότε δεν έχει να κάνει με το 18 ειδικά.

  93. leonicos said

    στο κορυφαίο εν Ελλάδι γλωσσικό ιστολόγιο

    ΣΥ ΕΙΠΑΣ

  94. leonicos said

    Τα λέει φόρα παρτίδα

    ΜΑΘΑΊΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚ΄ΕΔΏ ΜΕΣΑ

  95. leonicos said

    συγγνώμη για τα κεφαλαία

  96. Νέο Kid said

    88. Σταύρο, δεν στέκει. Ας πούμε ότι το «φάντασμα» ο αριθμός που είναι έξω είναι το 4.
    Εστω ότι ο 3ος έχει το 3. . Βλέπει μπροστά του έστω 2 και 1 ( στον δεύτερο και τρίτο στη σειρά κατάδικο, αντίστοιχα). Αν πει 1 (για να δείξει τη θέση στον κύκλο του δεύτερου , κι άρα και τον αριθμό του) έχει αυτόματα καταδικάσει τον πρώτο που έχει το 1.
    Προσοχή στο ότι ΔΕΝ επιτρέπεται επανάληψη αριθμού! Μάλλον αυτό σου ξέφυγε.

  97. Νέο Kid said

    Θα λείψω για λίγες ώρες . Η λύση -αν δεν έχει βρεθεί ως τότε απ τα τζιμάνια εδώ- θα δοθεί άμα τη επιστροφή μου. 😊

  98. leonicos said

    @71 3) Ο κ. Λεώνικος Εδώ ειμαστε φίλοι και δεν παίζουμε τους κυρίου και τους υποτακτικούς

    Η ζωή στη σημερινή και την κλασική εβραϊκή είναι חיה και στην προ-κλασική חוה, που είναι ταυτόχρονα και ρήμα και σημαίνει ζω, λ’εξη που χρησιμοποιείται ως όνμα της πρώτης γυναίκας, που οι Ο΄μετέγραψαν ως Εύα. (Τα ρήματα ע׳ו, δηλαδή εκείνα που εχουν μεσαίο ριζικό το ‘βαβ’ στην κλασική εβρϊκή έγιναν ע׳י, δηλαδή το μεσαίο ριζικό από βαβ έγινε γιοτ.

    Απορώ όμως που εσύ, η τόσο προσεκτική μεταγράφεις το ως חי 18, ενώ τέτοιος αριθμός δεν υπάρχει. Το י είναι 10 και τοח ,=8 τίποτε άλλο, όπως ηι’ στα ελληνικά δεν ήταν 18. Στον Ιησού = Γιεχοσούα όντως τα δύο πρώτα γράμματα δίνουν το 15

  99. 84) «Να θυμηθούμε και το «Είμαι δεκαοχταρης σας @@@@ τα λυκεια» του οικτρού πλέον Σαββόπουλου»

    «Δεκαεξάρης» λένε οι στίχοι αν δεν απατώμαι…

  100. sarant said

    99 Δεν απατάσαι.

  101. ΣΠ said

    96
    Με μπέρδεψες, βρε Κιντ. Ας πάρουμε την περίπτωση των τριών. Έστω ότι η σειρά των αριθμών είναι: 2-1-3 (έξω το 4). Ο τελευταίος βλέπει 1 και 2, οπότε πρέπει να επιλέξει μεταξύ 3 και 4. Επειδή ο μπροστινός του έχει το 1, κοιτάει στον κύκλο 1->2->3->4->1 ποιο από τα 3 και 4 έρχεται πρώτο μετά το 1. Απάντηση: το 3 (είναι τυχερός, σώζεται κι αυτός!). Τώρα, ο μεσαίος βλέπει το 2, άκουσε και την απάντηση του τελευταίου (το 3), άρα έχει να επιλέξει μεταξύ 1 και 4. Σκέφτεται: ανάμεσα στο 1 και στο 4, ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο στον κύκλο πριν από το 3; Απάντηση: το 1 (καθάρισε κι αυτός). Τώρα, ο μπροστινός ξέρει ότι η σειρά είναι είτε 2-1-3 είτε 4-1-3. Ξέρει ότι, αν ίσχυε το 4-1-3, ο τελευταίος θα είχε απαντήσει 2 βάσει της προσυνεννόησης. Άρα, ξέρει ότι ισχύει το 2-1-3 και καθάρισε κι αυτός!

    Βέβαια, αν πάμε στους τέσσερις ή παραπάνω τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν.

  102. ΓΤ said

    @71>υιοί Αχήλ δεν υπάρχουν, είναι «υιοί Ραχήλ».

  103. ΣΠ said

    73
    Ώστε υπάρχει κι άλλος Σταύρος στο ιστολόγιο.

  104. Κιγκέρι said

    …κορίτσι δεκαοχτώ χρονώ ρημάδι
    δυστυχισμένο θύμα του ντουνιά.

  105. Λεύκιππος said

    83 και 84 Όταν λες οικτρό τον Νιονιο, πες τουλάχιστον σωστά τους στίχους (δις)

  106. loukretia50 said

    PARLAPIPA ALERT – EXTENDED VERSION
    Η αβάσταχτη σοβαρότητα των 18 ετών
    -Με ποιά κριτήρια έγινε πλαφόν?-

    18 χρονών : ηλικία σταθμός – λένε!
    Ο πρώτος αποχαιρετισμός
    Όχι της ανεμελιάς, αυτή μας τέλειωσε!
    Δηλητήριο το πρώτο αληθινό δάκρυ
    Ούτε των ψευδαισθήσεων,
    Έχουν φωλιάσει βαθειά
    Απρόσβλητες από ηλικία και λογική
    αγκαλιάζουν τα όνειρα με τη δική τους αλήθεια
    Να μη χαθούν στο σκοτάδι
    Να δίνουν φως στη θολή εικόνα
    που αντικρύζουν τα μάτια
    Ή μήπως τιμωρία για μια ανυπόταχτη ψυχή?
    Τι σημασία έχει…
    Απλή καταγραφή!
    18 λοιπόν!
    Αποχαιρετισμός στο άλλοθι της ανευθυνότητας
    -Ανεύθυνος μπορείς να είσαι, απλά δεν το επικαλείσαι!-
    Της αναγνωρισμένης ανωριμότητας
    -Αλλάζει όνομα : ma bohème!* –
    Απαλλαγή από το βάρος της κηδεμονίας
    Από νομικής πλευράς τουλάχιστον!
    Όταν είναι βράχος, σε συνθλίβει μια ζωή!

    Στα 18,
    αναγνωρίζεται
    τυπικά η ανεξαρτησία
    Επίσημα γίνεσαι υπεύθυνος
    Για τη ζωή σου, για όλο τον κόσμο
    Τι κι αν δε γίνεις ποτέ
    Ή ένοιωθες έτσι πάντα?
    Στα μάτια όλων τώρα πια δε χρειάζεσαι προστασία
    Αν υποθέσουμε ότι είχες στ΄αλήθεια….
    Μπορούν να σε πληγώνουν άφοβα
    Εσύ μπορείς ν΄αμυνθείς
    Έχουν άλλοθι να σε χρησιμοποιήσουν
    Πάντα μπορείς να αρνηθείς
    Μα είσαι επίσημα στο έλεός τους
    βάσει κανόνων που αγνοείς
    Εσύ έχεις μόνο υποχρεώσεις
    Οι άλλοι κάθε δικαίωμα
    Να σε εκμεταλλεύονται, να σε ποδοπατούν
    την άγνοιά σου να περιφρονούν
    – Μα είσαι μονο 18! –
    Να σε λειώνουν στα γρανάζια της παραγωγής
    Να σε διώχνουν αν εξαντληθείς
    Να σε απειλούν αν δε συμμορφωθείς
    Να σ΄εξευτελίζουν αν έχεις θάρρος ν΄αρνηθείς
    Γιατί οφείλεις να δουλεύεις , να προσφέρεις,
    να δημιουργείς – αυτά που οι άλλοι χρειάζονται.
    Όχι πως πίστευες ότι νοιάζονται!
    Αλλά σ’ αυτόν τον κόσμο κινδυνεύεις να χαθείς

    Και απορείς πόσες παραλλαγές έχει η ζούγκλα
    Νόμιζες πως έτσι είναι η φύση
    Αγαπάς λες τα δέντρα, τα ζώα δε φοβάσαι…
    Χα! ξεστράτισε η οικολογία φιλαράκο!
    κι ας έγιναν πολλές οι ΜΚΟ.
    Ναι, εσύ έτσι νοιώθεις, μα μην είσαι αφελής!
    «Η φύση δεν είναι δίκαιη, μα είναι ακριβής!»
    Αν ισχυρός δεν είσαι, θα χαθείς
    Εκτός αν σε ισχυρότερους προσκολληθείς…
    Δεν περπατάς ανέμελα στο δάσος,
    το ραντεβού με λύκο είναι φιξ.
    και δεν υπάρχει Οβελίξ
    ούτε η ζωή είναι καρτούν
    και αν δε φοβάσαι αρκετά, θα πληγωθείς πιο δυνατά
    κι οι εφιάλτες επιζούν.

    Ούτε στα δέντρα δε θα νοιώθεις ασφαλής
    Σε ξεγελάνε, τα αγκαλιάζεις, μα θα βρεις
    Φίδια κρυμμένα στις γωνιές της κορυφής
    Αν προσπαθήσεις ν΄ανεβείς,
    Κι αν πέσεις… Tέλος!
    Θηρία παραμονεύουν, μα εσύ πως να κρυφτείς ?
    Θα τα εξημερώσεις?
    Αφέλεια, σε βαθμό διαστροφής!
    Λαβύρινθος, παγίδες, να ξεφύγεις δε μπορείς
    Κι αυτή η λάμψη που ακολουθείς,
    Το φως που βλέπεις, διαρκώς απομακρύνεται
    Ή γίνεσαι εσύ τόσο μικρός που δεν το φτάνεις
    Κι αν έχεις περηφάνεια, τι να την κάνεις!
    Άνωφελη, αν δε μπορείς να ανασάνεις.

    Κι όμως σου λένε γέλα, προχώρα, περήφανος νάσαι!
    Είσαι πια ώριμος να θεωρηθείς
    σωστός πολίτης, με δικαίωμα υπογραφής
    Το κυριότερο? Να ψηφίζεις μπορείς!
    Έχεις τη δύναμη επιλογής!
    Ειρωνικό δεν είναι?
    Γιατί το ξέρεις, το παιχνίδι είναι στημένο.
    Κανένα ρόλο δε θα παίξει τελικά
    Άλλοι αποφασίζουν για τις τύχες των λαών
    Δε λογαριάζονται οι απόψεις των μικρών.
    Είναι δεδομένο.
    Μα κι αν το δικαίωμα στην ψήφο πάει χαμένο
    Να αντιστέκεσαι πάντα μπορείς, όπως μπορείς…
    Όσο αντέχεις…
    Έστω κι αν η φωνή σου είναι ψίθυρος
    Και η παρουσία σου γραφική.
    Δεν παύει να είναι μοναδική.
    Αυτός είναι ο κόσμος σου πια!. Κατάκτησέ τον!
    Αν μπορείς…

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
    Δεινά πολλά αν άντεξε στα δεκαοχτώ- και κάτω
    Άτομο που επέζησε, έστω και σαν φευγάτο,
    Αφού έπιασε πάτο,
    χωρίς ν΄ακολουθήσει δρόμο απωλείας,
    και νίκησε τάσεις αυτοκτονίας
    ανακαλύπτοντας δικλείδες ασφαλείας.
    Χρείαν δεν έχει ψυχοθεραπείας
    -Μόνο που δεν αντέχει τας κηδείας! –
    ΛΟΥ
    Η θεριακλού,
    σε χώρο μη καπνιζόντων γράφει ό,τι της καπνίσει

    •Ces bons soirs de septembre où je sentais des gouttes
    De rosée à mon front, comme un vin de vigueur ;
    Où, rimant au milieu des ombres fantastiques,
    Comme des lyres, je tirais les élastiques
    De mes souliers blessés, un pied près de mon coeur !
    Arthur Rimbaud

  107. gpoint said

    # 105

    περισσότερη σημασία έχει αν όντως είναι πλέον οικτρός παρά τα δυο χρόνια πάνω-κάτω του πιτσιρικά

  108. Γιώργος said

    για το πρόβλημα.
    Νομίζω η λύση είναι η εξής: Αν κατ’ αρχή ξεκινήσει ο τελευταίος, ο κάθε ένας θα έχει πιθανότητα 50%. Άρα δεν είναι η βέλτιστη. Θα πρέπει να ξεκινήσει ο προτελευταίος με πιθανότητα 33,33%.
    Αν το βρει σώζεται και πάμε στον επόμενο που θα έχει πλέον 33,33% πιθανότητα κ.λπ.
    Αν δεν το βρει, ή αμέσως μετά τον πρώτο που δεν θα το βρει, τότε οι υπόλοιποι ξέρουν ότι αυτόν που είπε και έχασε δεν τον έχουν ούτε αυτοί (αφού 50% θα τον είχε μόνο ο τελευταίος και 50% να ήταν ο αριθμός που λείπει). Άρα ξέρει και ο τελευταίος ότι έχει τον άλλο από αυτόν που έχασε ο πρώτος που έχασε. Έτσι οι υπολοιποι απλά ανακοινώνουν αυτόν που περισσεύει από τους μπροστά και τους λένε με τη σειρά.
    Αρά οι 17 έχουν 100% και κάποιος 33,33%

  109. Classicist said

    (102): Έχετε δίκιο, λάθος πληκτρολογήσεως

    ΙΔΟΥ ένα βαρβάτο μεζεδάκι για το Σάββατο από την σημερινή «Εστία»: Στην στήλη «Προ 60 ετών», διαβάζουμε ότι ο «Γέρος της Δημοκρατίας» συνέκρινε τον εαυτό του με τον πολύαθλο Ιώβ, λέγοντας: «Ο Ιώβ υφίστατο τα πάνδεινα χάριν μιάς μελλούσης ζωής, ενώ εγώ τέτοιαν ελπίδα δεν έχω»!..

    Το ότι ουδείς εκείνη την εποχή εντόπισε την γκάφα του «Γέρου», αποδεικνύει για πολλοστή φορά το χαμηλό επίπεδο ΚΑΙ των θεολόγων στο Ρωμέικο: Την εποχή του Ιώβ (εποχή των Πατριαρχών, πρίν το 1000 π.Χ.), δεν υπήρχε στον Ιουδαϊσμό η έννοια της μελλούσης ζωής, την οποία υιοθέτησαν οι Εβραίοι ΜΕΤΑ τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γύρω στο 270 π.Χ. όταν παρέλαβαν (από τους Έλληνες) και την ιδέα της Μετενσαρκώσεως.

    Στοιχειώδη πράγματα (άς με διαψεύσουν, αν τολμάνε, οι εβραιογνώστες του Ιστολογίου: Ο λογιώτατος Blog-oti-nanai, ο κ. Λεώνικος και ο Σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος…) που όμως αγνοούσαν απαξάπαντες οι δημοσιογράφοι + θεολόγοι το σωτήριον έτος 1958 στο Ρωμέικο…

  110. gpoint said

    Il y a des gens qui parlent beaucoup
    Mais ne disent rien du tout

    από το άσμα του Arno σε μια πιο λάιτ εκτέλεση

  111. sarant said

    103 Είναι και ο LandS!

  112. loukretia50 said

    Προφανώς σας ενδιαφέρουν πιο καυτά ζητήματα, άρα θα προσπαθήσω να σας καλύψω!
    Tέρμα λοιπόν τα δικά μου!
    (καιρός ήταν! – ξέρω! Μα όπως λέμε γενικά : «σκρολάρετε ελεύθερα!» )

    To My Daughter On Her Eighteenth Birthday –
    Poem by Joan Sosnoff Okun

    You move away from me
    With the speed and grace of a gazelle
    Taking her first joyful steps
    And then springing away from her mother

    You fly out the door
    Leaving a streak of gold dust behind you
    All that is left of your childhood
    Sweet and stormy, alike.

    That’s the only remnant
    Of the tiny girl
    I told fairy princess stories
    In my warm bed in winter.

    But I do have the memories
    Emblazoned on my brain
    As you leave
    As you should.

    “It’s sad when they go
    And sadder when they can’t, ” said a wise friend
    Whose hand I held
    During her own windstorm.

    Yet I am so proud of the woman you have become
    As you head out into the world
    The same one you crawled to the window to see
    Your almond-shaped eyes taking in the universe
    That is now yours.

    Joan Sosnoff Okun

  113. Κιγκέρι said

    45: Λεώνικε, αυτό εννοείς;

  114. loukretia50 said

    Gpoint

    Πραγματικά θέλεις τόσο πολύ να με προσβάλεις?
    Δε με αφορά, αλλά το βρίσκω χυδαίο.

  115. leonicos said

    @113 Κίγκερι

    Ναι, και σ’ ευχαριστω πολύ

    @71 ή κάτι τέτοιο, η οποία έχει αλφαριθμητική (αθάνατε Ελευθέριε Αργυρόπουλε!..) αξία 18.

    ξέχασες αγαπητη οτι τα εβραϊκά διαβαζονται επί τα λαιά = από τα δεξιά προς τ’ αριστερά

  116. leonicos said

    Και της (Joan) Joni Sosnoff Okun πολύ ωραίο το ποίημα

  117. Χαρούλα said

    Καλησπέρα!

  118. Theo said

    @48:
    Γκουγκούφκα στα (σλαβο)μακεδονικά, κ. Μπαρτζούδη (βλ. και σχ. 48).

  119. Theo said

    Άφησα στο https://sarantakos.wordpress.com/2018/09/05/latin/#comment-527794 κάτι που έμαθα χθες για τα λατινικά του Βατικανού.

  120. Χαρούλα said

    Υπάρχει για φτηνά νεολαιΐστικα πακέτα το

    Έχουμε το απαγορευτικό για αλκοόλ στην ηλικία κάτω των 18, ανά τον κόσμο.

    … Και στην Ελλάδα η αλλαγή(+-» «): 18.10.81

  121. Faltsos said

    «Χάριν πληρότητος» και ένα παραδοσιακό παλικάρι δεκαοχτώ χρονών

    και με την ευκαιρία δυο-τρεις σειρές από το «I’m Eighteen» του Alice Cooper που μας πρόσφερε ο G στο 10 (Για να μη ξεχνάμε αυτά τα ωραία χρόνια):

    Feels like I’m livin’ in the middle of doubt
    Cause I’m
    Eighteen
    I get confused every day

    I’m a boy and I’m a man
    I’m eighteen and I like it
    Yes I like it

  122. leonicos said

    @109

    Οι χριστιανοί ή χριατιανικής προελεύσεως όπως εσύ, αγαπητή κλασικίστρια, μπερδεύουν δυο εντελώς διαφορετικές έννοιες, τη μέλλουσα ζωή και την ανάσταση, με την ύπαρξη της ψυχής. Παραδόξως δε και της μετενσάρκωσης

    Ο προελληνιστικός Εβραϊσμός δεν είχε την έννοια της ψυχής σαν ξεχωριστής οντότητας που επιζεί μετά τον θάνατο του σώματος. Αυτή τη αντίληψη την προσέλαβε όντως κάτω από την επίδραση του Νεοπλατωνισμού. Αλλά πίστευε στην Μέλλουσα ζωή με την έννοια της Ανάστασης. Το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι οι Ο΄ μετέφρασαν τη λ. νέφες ως ‘ψυχή’, για να διαφυλάξουν τη λ. πνεύμα για τη λ. ρούαχ (βε ρούαχ Ελοχίμ μεραχέφετ αλ πνέι χα μάιμ, και πνεύμα Θεού επεφέρετο επί του προσώπου των υδάτων = το πνεύμα του Θεού αιωρείτο πάνω από τα νερά). Νέφες είναι στην πραγματικότητα η πνοή που έδωσε ζωή στο άβιο ώς τότε σώμα του Αδάμ

    Η Ανάσταση είναι κυρίαρχο εβραϊκό δόγμα, προ-μετοικεσίας, και γι’ αυτό το έχουν και οι σαμαρίτες.

    Τελευταίως κάποιοι (θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) ευφάνταστοι ραββίνοι άρχισαν να μιλάνε για μετενσάρκωση με την ινδουιστική σημασία, δηλαδή μετάθεση της ψυχής σε άλλο σώμα, ακόμα και μη ανθρώπινο, αμέσως μετά τον θάνατο.

    Επομένως ο Ιώβ πιθανότατα πίστευε στην Ανάσταση.

    Επιπλέον, το βιβλίο του Ιώβ, μολονότι περιλαμβάνεται στον βιβλικό κανόνα, δεν είναι με τη στενή έννοια εβραϊκο. Διαπνέεται από την ίδια θεολογία αλλά δεν αναφερεται σε πρόσωπα γνωστά από άλλα βιβλία.

  123. Νέο Kid said

    101. Σταύρο, η σκέψη σου ειναι εξαιρετική ,αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι δυνατοί «κύκλοι» δεν είναι disjoint.
    Δίνω ένα αντιπαράδειγμα ,ακολουθώντας επακριβώς τη συλλογιστική και τα λόγια σου στο 101, χάριν σαφήνειας κι εύκολης παρακολούθησης,αλλάζοντας μόνο τους αντίστοιχους αριθμούς:

    Ας πάρουμε την περίπτωση των τριών. Έστω ότι η σειρά των αριθμών είναι: 2-3-4 (έξω το 1). Ο τελευταίος βλέπει 2 και 3, οπότε πρέπει να επιλέξει μεταξύ 1 και 4. Επειδή ο μπροστινός του έχει το 3, κοιτάει στον κύκλο 1->2->3->4->1 ποιο από τα 1 και 4 έρχεται πρώτο μετά το 3. Απάντηση: το 4 (είναι τυχερός, σώζεται κι αυτός!). Τώρα, ο μεσαίος βλέπει το 2, άκουσε και την απάντηση του τελευταίου (το 4), άρα έχει να επιλέξει μεταξύ 1 και 3. Σκέφτεται: ανάμεσα στο 1 και στο 3, ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο στον κύκλο πριν από το 4; Απάντηση: το 3 (καθάρισε κι αυτός). Τώρα, ο μπροστινός ξέρει ότι η σειρά είναι είτε 2-3-4 είτε 1-3-4. Ξέρει ότι, αν ίσχυε το 1-3-4, ο τελευταίος θα είχε απαντήσει KAI ΠΑΛΙ 4 , βάσει της προσυνεννόησης. Άρα, πρόβλημα! Δεν μπορεί να ξέρει ποιο από τα 2 και 1 έχει.
    Νομίζω, οτι τουλάχιστον για καθε σειρα διαδοχικών αριθμών υπάρχει το ίδιο πρόβλημα.

  124. Κιγκέρι said

    Θυμήθηκα κι άλλον έναν στίχο

    …δεκαοχτώ χρονώ τρελό παληκαράκι
    με το μεράκι σου να βγαίνω στη ζωή

  125. leonicos said

    @56 Άγγελε, σ’ ευχαριστώ για την επεξήγηση

  126. ΓιώργοςΜ said

    123 Εγώ έχω πάντως παραγγείλει σπαμακόπιτα ανάλατη από το 75, να την περιμένω ή να πάω για σουβλάκια; 🙂

  127. Νέο Kid said

    Δίνω τη λύση.

    ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ :
    Το κλειδί ειναι το parity («αρτιότητα» λέγεται στα ελληνικα; δεν είμαι σίγουρος) μιας μετάθεσης (Permutation)

    Αν βάλουμε και το αριθμό 19 στην «εξίσωση», ας πούμε ότι τον φέρει ένας κατάδικος-φάντασμα ο 19. , ουσιαστικά ο 18ος έχει πληροφορία «ενός μπιτ (bit)» να μεταφέρει και τη μεταφέρει με ασφάλεια όντως, αν θεωρήσει την ακολουθία των 19 αριθμών σαν μία Μετάθεση (permutation) μήκους 19.
    Διαλέγει λοιπόν να αναγγείλει τον αριθμό, ώστε η μετάθεση να είναι άρτια (even) (even permutations vs odd permutations)!

    Mετά από αυτή τη «μαγική» ενέργεια, οι επόμενοι σοφοί κατάδικοι μπορούν όλοι να ανακαλύψουν τον αριθμό τους , μέχρι και τον 1ο. Απλώς επιλέγει ο καθένας –από τους 2 κάθε φορά αριθμούς που του μένουν(εκείνον που δεν βλέπει και που δεν έχει ακούσει κάποιον προηγούμενο να τον αναγγέλλει) για να διαλέξει- εκείνον τον οποίο διατηρεί την Μετάθεση άρτια!
    Ουσιαστικά δηλαδή, ο καθένας έχει να επιλέξει μεταξύ δύο μεταθέσεων μήκους 19 η καθεμιά, που διαφέρουν κατά ΜΙΑ αναδιάταξη/αντιμετάθεση(transposition) . Έτσι ,ο καθένας επιλέγει την άρτια μετάθεση, δηλαδή τον αριθμό που απαιτεί άρτιο αριθμό αναδιατάξεων/αντιμεταθέσεων.

    Π.χ η αρχικη/στοιχειώδης περίπτωση για 2 κατάδικους , έστω ότι ο τελευταίος βλέπει το χρώμα:1. Mένουν δύο χρώματα , τα: 2 και 3. Από τις δύο λοιπόν σχηματιζόμενες μεταθέσεις ,την: 2-3-1 και την 3-2-1, η πρώτη είναι άρτια(even) και η δεύτερη περιττή (odd). Γιατί; Επειδή η 2-3-1 με μία αναδιάταξη των 3 και 1 γίνεται: 1-3-2 και με άλλη μία μεταξύ των 3,2 γίνεται 1-2-3.
    Δύο αντιμεταθέσεις ,σημαίνει ακριβώς «άρτια» μετάθεση. Ενώ η 3-2-1 είναι περιττή:
    (3-2-1) —>(1-2-3) (ένα βήμα,μια αλλαγή θέσης αμοιβαία μεταξύ των 1 και 3).
    Άρα , επιλέγει την πρώτη την άρτια ,δίνει στο «φάντασμα» τον αριθμό 2 και λέει «3»! Ο μπροστινός του τώρα, έχοντας ακούσει «3» ξέρει ότι έχει να διαλέξει μεταξύ των μεταθέσεων 1,3,2 και 2,3,1. Άρτια είναι η δεύτερη, οπότε λέει «1» που είναι το χρώμα του όντως! Μαγεία! Ομοίως βέβαια και για 4 ή 6 ή…18 καταδίκους.

    ΥΓ Aς μου συγχωρεθεί η -ας την πω: «αγγλικουριά»- στο παρόν σχόλιο, απλώς είμαι απόλυτα σίγουρος για τις αγγλικές ορολογίες σε σύγκριση με τις ελληνικές και γι’αυτόν το λογο τις χρησιμοποίησα .

    ΥΓ2. Το κλειδί είναι ότι η μετάθεση (1,2,…,2ν+1) μια μετάθεση δηλαδή με διαδοχικούς ακέραιους περιττού πλήθους είναι πάντα άρτια.
    Όπως στο παράδειγμα-επεξήγηση που έδωσα με τους 3 κατάδικους (2+1″φάντασμα»). Δηλαδή ,οποιαδήποτε μετάθεσή της απαιτεί άρτιο αριθμό αναδιατάξεων για να επανέλθει στην αρχική μετάθεση.

  128. Babis said

    64

    Έχω διαβάσει μέχρι το σχόλιο 81, και δοκιμάζω την τύχη μου με το πρόβλημα.
    Ο τελευταίος εφαρμόζει την μέθοδο του ΣΠ στο 78 μόνο για τους δύο αριθμούς που λείπουν συν τον αριθμό του πρότελευταίου.

    π.χ. Έστω ότι πρότελευταίος έχει τον αριθμό 12 και ο τελευταίος δεν βλέπει τους αριθμούς 7 και 16, τότε θα δηλώσει τον 16 και έχει 50% να σωθεί.
    Ο πρότελευταίος δεν βλέπει τους 7, 12 και 16 με βάση την μέθοδο θα δηλώσει το 12 και θα σωθεί. Όλοι οι επόμενοι πλέον ξέρουν τον αριθμό τους.

  129. sarant said

    126-127

    Εγώ πάντως δεν μπορώ να διαιτητεύσω….

  130. Νέο Kid said

    126. Σουβλάκια Γιώργο! Για spam pies στο Νικοκυρόπαιδο, μόνο! 😀

  131. Νέο Kid said

    127. Όπου γράφει «χρωμα» στο σχόλιο μου, νοείται «αριθμός» βέβαια.
    Απλώς , το αρχικό πρόβλημα μιλούσε για χρώματα καπέλων… 😀
    Μπαρδόν!

  132. ΓιώργοςΜ said

    130 Θεωρώ πάντως πως βρήκα τη λύση στο 75. Μπακάλικη βέβαια, χωρίς τον προσήκοντα μαθηματικό φορμαλισμό (πςςςςςςς…), αλλά σωστή

  133. Classicist said

    Πολύ αγαπητέ μου κ. Λεώνικε (122),

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας, αλλά με όλη την εκτίμηση που σάς έχω, θα το πώ: Εκτίθεσθε πανελληνίως + ισοβίως με αυτά που γράφετε περί ΙουδαΪσμού. Επιβεβαιώνετε, απλώς, αυτούς που πιστεύουν ότι ο μέσος μορφωμένος σημερινός Εβραίος έχει τα ίδια μαύρα μεσάνυχτα για τον Ιουδαϊσμό με αυτά που έχει ο μέσος μορφωμένος Ρωμιός για τον Χριστιανισμό…

    ΔΕΝ θα σάς παραπέμψω σε μεγάλα βιβλία για να αντιληφθήτε το μέγεθος της πλάνης σας. Θα σάς στείλω στον συμπατριώτη σας Abravanel , ο οποίος τον Φλεβάρη του 2010 ανέβασε μιά κατατοπιστικότατη ανάρτηση για τον Θάνατο στον Ιουδαϊσμό. Ήταν τόσο καλή που την αναδημοσίευσε και ο Ζάν Κοέν στο δικό του ιστολόγιο.

    Μεταφέρω επί λέξει, χωρίς να αλλάξω εν ιώτα…

    1) «Η ίδια η έννοια της τεhιάτ hα’μετίμ/ανάστασης των νεκρών αποτέλεσε μια καθυστερημένη εξέλιξη της εβραϊκής θεολογικής σκέψης που εισήχθη από τους Φαρισαίους και για πρώτη φορά επέτρεπε την ατομική σωτηρία. Συνδέεται με την ιδέα της αθανασίας της ψυχής και προέρχεται από τις πλατωνικές ιδέες…»

    2) «Η εβραϊκή θρησκεία, παρά το γεγονός ότι πιστεύει σε κάποιου είδους μετά-θάνατο ζωή, δεν διαθέτει τις έννοιες του Παράδεισου και της Κόλασης όπως αναπτύχθηκαν αργότερα στην χριστιανική θρησκεία και ούτε αυτή παίζει τον ίδιο κεντρικό ρόλο που παίζει στις υπόλοιπες θρησκείες μιας και ο Ιουδαϊσμός επικεντρώνεται στο σήμερα. Στην Τορά ο όρος που χρησιμοποιείται για την κατοικία των ψυχών μετά τον θάνατο είναι το Σεόλ, όπου οι ψυχές πιθανολογείται ότι διάγουν ένα είδος ακαθάριστης και θαμπής ζωής αλλά δεν συνδέεται με την έννοια της ανταμοιβής ή της τιμωρίας…
    Αυτές οι έννοιες, οι οποίες αργότερα θα αποτελέσουν την βάση της χριστιανικής θεολογίας, εισάγονται σχετικά αργά ταυτόχρονα με την εξέλιξη της εβραϊκής εσχατολογίας, δηλαδή της διδασκαλίας για το τέλος του ανθρώπου και του κόσμου. Μετά την καταστροφή του Δεύτερου Ναού της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους η δυσάρεστη πολιτική κατάσταση στο αρχαίο Ισραήλ με τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ήττες και την αδυναμία ανεξάρτητης εθνικής υπόστασης αναγκάζουν την θεολογική σκέψη της εποχής να στραφεί σε διαφορετικούς δρόμους γιατί και η έννοια του Σεόλ δεν επαρκεί πλέον…»

    ΣΤΑΜΑΤΩ εδώ για να μή κουράσουμε τους αναγνώστες…

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδέα της Ατομικής Σωτηρίας εισήλθε στον Εβραϊσμό μετά το 300 π.Χ., άρα αποκλείεται να την πίστευε ο Ιώβ, άρα ο «Γέρος της Δημοκρατίας» υπέπεσε σε μεγαλειώδη αγραμματοσύνη λέγοντας (τον Σεπτέμβρη του 1958) την φράση «Ο Ιώβ υφίστατο τα πάνδεινα χάριν μιάς μελλούσης ζωής». Όπερ έδει δείξαι…

    ΥΓ: Πολύ αγαπητέ μου κ. Λεώνικε, αν ήταν τόσο εύκολο να βγάλετε πύξ-λάξ μία επαγγελματία κλασικίστρια που δουλεύει για λογαριασμό του Facebook, να είστε βέβαιος ότι θα το είχαν κάνει προ πολλού ο κακόψυχος Ιατρού, ο λογιώτατος κ. Blog-oti-nanai, ο επαγγελματίας φιλόλογος κ. Πέπες, ο σοφός Νέστωρ του Ιστολογίου κ. Άγγελος, ακόμη και ο νεόκοπος χριστιανούλης κ. Theo…

  134. Γιάννης Ιατρού said

    133 (ΥΓ): υποτροπιάζεις ….. (->επαγγελματίας)

  135. Παναγιώτης Κ. said

    @22. Αυτό το digital root διάβασα κάπου ότι το λένε «βυθό».
    π.χ ο βυθός του 189 είναι το 9 διότι: 1+8+9=18
    1+8=9
    Κάθε ακέραιος που έχει βυθό 9 διαιρείται με το 9. (Κριτήριο διαιρετότητας με το 9).
    Η απόδειξή του έχει κάποιο ενδιαφέρον!

  136. loukretia50 said

    Aπουσιολόγε,
    Λογιών – λογιών οι επαγγελματίες! Διαφωνείτε?
    Προτιμάω αυτές! (ξέρουν και φίλτρα!)

    FAUN – Walpurgisnacht https://youtu.be/nLgM1QJ3S_I?

  137. Λεύκιππος said

    Φαντάσου νάχαμε ζητησει τη γνώμη του και εγώ και εσυ Λου.

  138. Νέο Kid said

    Η πηγή του προβλήματος στο εξαίρετο μπλογκ της μαθηματικίνας του ΜΙΤ Τάνυας Κοβάνοβας

    https://blog.tanyakhovanova.com/2013/06/my-new-favorite-hat-puzzle/

  139. loukretia50 said

    Λεύκιππε,
    Συνήθως ακούμε γνώμες όταν δεν το περιμένουμε και από τα πιο απίθανα πρόσωπα.
    Κάποτε μας ξαφνιάζουν.
    Δε χρειάζεται να κρατάμε καλή σημείωση!
    Μένουμε στων «επαϊόντων» (=ξεχωριστών για μας!)

    Και κάποιος που δε φαίνεται να γλεντάει τα 18 :
    Le désert
    Jules Delavigne
    Coincé derrière une barrière de fer
    Les jours sont longs ici dans ce désert.
    Les loups crient chaque nuit
    L’odeur des carcasses me rend fou
    Mais je reste là où je devrais.

    Aujourd’hui, j’ai dix-huit ans
    demain, comme toujours, j’irai chercher…
    J’irai sous le ciel bleu profond
    gratter la pierre avec mes doigts
    jusqu’à ce que le sang coule partout
    dans le sable blanc et magnifique
    de ce désert mélancolique.
    Jules Delavigne, Conclusions,

  140. avadista said

    #62, #65

    Μια ημερομηνία για να είναι καρκινική, δεν παίζουν ρόλο μόνο οι αριθμοί που την συγκροτούν, ρυθμιστής είναι και η μορφή γραφής της ημερομηνίας. Ψάχνοντας στις 8 μορφές: ημέρα/μήνας/ έτος και έτος/μήνας/ημέρα, με την ημέρα και το μήνα με ένα ή δύο ψηφία ή σταθερά με δύο ψηφία, και το έτος με δύο ή τέσσαρα ψηφία, προκύπτουν για το υπόλοιπο έτος και για τα 3 επόμενα οι παρακάτω ημερομηνίες:
    2/10/2018 στη μορφή:εεεε/μ/η,
    8/10/2018 στη μορφή:η/μ/εεεε,
    8/10/2018 στη μορφή:η/μ/εε,
    8/11/2018 στη μορφή:η/μ/εε,
    8/12/2018 στη μορφή:η/μ/εε,
    9/1/2019 στη μορφή:η/μ/εε,
    1/9/2019 στη μορφή:εε/μ/η,
    2/10/2019 στη μορφή:εεεε/μ/η,
    9/10/2019 στη μορφή:η/μ/εεεε,
    9/10/2019 στη μορφή:η/μ/εε,
    9/11/2019 στη μορφή:η/μ/εε,
    9/12/2019 στη μορφή:η/μ/εε,
    2/2/2020 στη μορφή:ηη/μμ/εεεε,
    2/2/2020 στη μορφή:εεεε/μμ/ηη,
    2/10/2020 στη μορφή:εε/μ/η,
    2/11/2020 στη μορφή:ηη/μμ/εε,
    2/11/2020 στη μορφή:εε/μμ/ηη,
    2/1/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/1/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/1/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    1/2/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/2/2021 στη μορφή:ηη/μμ/εεεε,
    12/2/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/2/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/3/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/3/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/4/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/4/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/5/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/5/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/6/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/6/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/7/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/7/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/8/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/8/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/9/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/9/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    2/11/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    12/11/2021 στη μορφή:ηη/μμ/εε,
    12/11/2021 στη μορφή:η/μ/εε,
    12/11/2021 στη μορφή:εε/μμ/ηη,
    12/11/2021 στη μορφή:εε/μ/η,
    2/12/2021 στη μορφή:εεεε/μμ/ηη

  141. Γιάννης Ιατρού said

    136: Έτσι, ανταποδίδω 🙂

  142. loukretia50 said

    Και η μέρα της μαρμότας πότε πέφτει?
    Οι καρκινικές με τρομάζουν.

  143. cronopiusa said

  144. leonicos said

    @133 Πολύ αγαπητή μου κλασικίστρια

    Δεν έχω πρόθεση ούτε να βγάλω κάποιον πυξ-λαξ ούτε έχω άλλου είδους επιθετική διάθεση

    Απορώ όμως με την υπεροπτική σου θέση (λες ότι εκτίθεμαι ισοβίως) ενώ δεν έχεις διαβάσει τον Ιώβ. Το να μην έχει κάποιος διαβάσει τον Ιώβ, δεν τον εκθέτει ούτε στο ιστολόγιο ούτε διεθνώς, Μας εκθέτει το ύφος μας, όχι οι γνώσεις μας.

    Λέει λοιπόν ο Ιώβ ΙΔ΄ 13, 14 καὶ εφεξῆς (δεν νομίζω να σ’ενοχλεί το ότι είναι από τον Βάμβα) «Είθε να με ἔκρυπτες ἐν τῳ τάφῳ, να μὲ ἐσκἐπαζες ἑωςοῦ παρελθει ἡ ὀργὴ σου. να προσδιώριζες εἰς ἐμὲ προθεσμιαν καὶ τοτε ‘/ηθελες μὲ ἐνθυμηθεῖ. Πάσας τὰς ἡμἐρας τῆς ἐκστρατεἰας μου θέλω περιμένει, ἑωσοῦ ἔλθῃ ἡ ἀπαλλαγή μου. Θέλεις καλέσει και ἐγὼ θέλω σοὶ αποκριθῇ. Θέλεις επιβλέψει τὸ ἔργον τῶν χειρῶν σου. »

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ο Ιώβ πίστευε στην Ανάσταση

    Στο ΙΔ 12 λέει δε πότε θα γίνει αυτό. Θα γίνει στο τέλος των ημερών, όταν οι ουρανοί αυτοί παρέλθουν, κλπ. κατι παρεμφε΄ρες με τη Βσιλεία του Θεού στη γη, αλλά ας μην κάνουμε θεολογία τώρα, αν και δεν έχω κανένα ενδοιασμό, αν χρειαστεί

    Αυτός είναι ο Χρόνος της Αποκατάστασης, το Τικκούν κατά τη λουριανική Καμπαλά

    Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για την εβραϊκη εσχατολογία και πώς αυτή αναπτύχθηκε διαχρονικά, με καθε μου χαρά να σου τις παράσχω.

    Συμπέρασμα: Μην μαθαίνεις από τα μπλογκ, αν δεν το ελέγξεις. Θα παροδηγηθείς.

    Και απορώ πώς υπέπεσες σ’αυτό το σφάλμα.

    Αλλά δεν πειράζει. Από και στο εξής θα είσαι πιο προσεκτική

  145. Νίκος Κ. said

    Κάπου την έχουμε πατήσει
    Στίχοι, Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης

    10-5-5, 6/2+8
    20 φορές το 15, 11+7 18

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χωρίς να διαβάσω τα σχόλιά σας.Δεν πρόκαμα.:)

    Το Σαρανταμαντίνιαδο και τα Εκατόλογα της αγάπης
    Σύμφωνα με τη Μαρία Λιουδάκη «στον τραγουδιστή λένε τους αριθμούς από το ένα ως το σαράντα ή και ως το εκατό κι αυτός απαντά κάθε φορά με μια μαντινάδα που έχει μέσα τον αριθμό που του λένε».
    -Δεκαοχτώ
    Τη δεκοχτούραν αγαπώ,
    πού ’ναι σαν περιστέρι,
    που μοιάζει τση πολυαγαπώς,
    να τηνε κάμω ταίρι.
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tradition/mantinades2-ekatologa.htm

    Σαράντα βρύσες με νερό
    και δεκοχτώ πηγάδια
    δε μου τη σβήνουν τη φωτιά
    που ΄χω στα φυλλοκάρδια

    Δε σ’ απαρνιούμαι εγώ ποτέ,
    είματις κι αν γυρίσει
    η γρίπη του Δεκαοχτώ
    και μασε ξεχωρίσει.

    Γρίπη εποχική, εποχιακή και μη

  147. loukretia50 said

    Λεώνικε,
    Ήσουν τόσο νηφάλιος στα 18?

    Ειλικρινής απορία, γιατί δεν γνωρίζω πολλούς νηφάλιους, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, ενώ οι δικές μου εκρήξεις δικαίωναν αυτό το χαρακτηρισμό : https://render.fineartamerica.com/images/rendered/medium/canvas-print/mirror/break/images/artworkimages/medium/1/cute-but-psycho-cat-melanie-viola-canvas-print.jpg

  148. Λεύκιππος said

    Πούτιν: Δεν κατέρριψε αεροσκάφος του Ισραήλ το ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία

    Από το πρωτοσελιδο του CNN Greece και όποιος κατάλαβε ποιος κατέρριψε ποιον…….

  149. loukretia50 said

    Και μια άλλη εικόνα για τη νιότη

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    κι εγώ παντρεύτηκα τη νύχτα
    δεκαοχτώ χρονώ παιδί

  151. Νέο Kid said

    135. Εννοείς, ας πούμε έστω για τετραψήφιο αριθμό αβγδ με άθροισμα ψηφίων α+β+γ+δ ,το :
    1000α +100β+10γ+δ -(α+β+γ+δ)= 999α+99β+9γ= 9*(111α+11β+γ) ο.ε.δ ;

  152. Classicist said

    Αγαπητέ μου κύριε Λεώνικε (144),

    ένα από τα στοιχεία της προσωπικότητός σας που σάς κάνει τόσο αξιαγάπητο, είναι η ολοφάνερη ξεροκεφαλιά σας, που συναγωνίζεται την τόσο γοητευτική αθωότητά σας…

    Όταν θέλουμε να μάθουμε αν ο Ιώβ πίστευε στην Ανάσταση, Μέλλουσα Ζωή, Ατομική Σωτηρία κλπ. ΔΕΝ προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε με τις φτωχές μας δυνάμεις το κείμενο του Ιώβ. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς, που έχουν μελετήσει το θέμα ΠΡΙΝ από εμάς και το έχουν λύσει από καιρό. Ρωτήστε οποιονδήποτε σύγχρονο παλαιοδιαθηκολόγο (Δημ. Καϊμάκης, Μιλτ. Κωνσταντίνου κλπ.) θέλετε: Αμέσως θα σάς διαβεβαιώσει ότι αυτά που γράφετε δεν είναι σοβαρά.

    Όλοι οι Ραββίνοι παραδέχονται πως ο ΙουδαΪσμός ΔΕΝ ήξερε τίποτα για Ατομική Σωτηρία, Ανάσταση κλπ. πρίν το 300 π.Χ. Αυτοί ξέρουν καλύτερα και είναι άκομψο να προσπαθούμε εμείς οι Χριστιανοί να απαντήσουμε για λογαριασμό του ΙουδαΪσμού. Άλλο θέμα ότι εδώ και δεκαετίες πολλές προτεσταντικές εκκλησίες προσπαθούν να μάς πείσουν ότι ο Ιώβ πίστευε σε Ανάσταση, Μέλλουσα Ζωή, Ατομική Σωτηρία κλπ, ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ τα λεγόμενά του. Αυτή είναι παλιά τακτική του Χριστιανισμού και των Μεγάλων Πατέρων: Να βρίσκουν προτυπώσεις του Χριστού και των αρλουμπολογιών του στην Παλαιά Διαθήκη, που οι πλέον ειδήμονες ραββίνοι ούτε κάν φαντάστηκαν ποτέ και ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν τις «αποκαλύπτουμε» εμείς οι χριστιανοί…

    Πρέπει κι εσείς να αντιληφθείτε, επιτέλους, ότι αυτό που έχει σημασία είναι τί λένε οι Ραββίνοι και οι χριστιανοί παλαιοδιαθηκολόγοι, όχι τι λέει το κείμενο του Ιώβ. Ούτε ένας Ραββίνος ή Παλαιοδιαθηκολόγος δεν υπάρχει που να αμφισβητεί ότι η έννοια της Ατομικής Σωτηρίας εισήλθε στον ΙουδαΪσμό ΜΕΤΑ το 300 π.Χ.

    Αμφισβητείτε την ανάρτηση του Abravanel, αμφισβητείτε τους Παλαιοδιαθηκολόγους, αμφισβητείτε και τους Ραββίνους; Σαν πολύ δεν εκτίθεσθε, φίλτατε κ. Λεώνικε; Θα μπορούσα να σάς παραπέμψω σε βιβλία ειδικών, αλλά δεν το κάνω για να μή καταλάβει και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης το μέγεθος της αγνοίας σας…

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    106 – «Η αβάσταχτη σοβαρότητα των 18 ετών
    -Με ποιά κριτήρια έγινε πλαφόν?-»

    Με τα ίδια ηλίθια που έγινε πλαφόν η ζωή. Υπάρχουν παιδιά 8 ετών, που είναι πιο σκληρά κι από τον θάνατο, έχεις κοιτάξει ποτέ στα μάτια ένα τέτοιο παιδί;

    Αυτό το κομμάτι για σένα, μοιάζει τόσο πολύ με την λειτουργία της ζωής.

  154. Λ said

    Μμμ, ξεχάσαμε κοτζάμ 18ο αιώνα με το διαφωτισμό του και το ροκοκό του, τη γαλλική επανάσταση…

    Επίσης τον Παπαδιαμάντη που περιεγραψε πολλους δεκαοκτάριδες και δεκαοκταρισσες.Απο το όνειρο στο κύμα:
    Ήμην πτωχόν βοσκόπουλον εις τα όρη. Δεκαοκτώ ετών, και δεν ήξευρα ακόμη άλφα. Χωρίς να το ηξεύρω, ήμην ευτυχής. Τ

  155. loukretia50 said

    Λάμπρο, ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα καταλάβεις.
    Δε χρειάζονται λόγια, κάνει ψύχρα.
    Σ΄ευχαριστώ που έκανες τον κόπο ν΄ασχοληθείς.
    Και ναι, δυστυχώς έχω δει και φοβάμαι πως θα δούμε πάρα πολλά ακόμα.

    Aυτό για σένα, από τον αγαπημένο μου Lou!
    Lou Reed & John Cale – Forever Changed https://youtu.be/lGtznW_-IBQ

    You might think I’m frivolous, uncaring and cold
    You might think I’m frivolous – depends on your point of view
    Society Andy who paints and records them – the high and the low
    I left my old life behind me and never went back
    Forever changed, forever changed

    και για τη χαμένη παιδική ηλικία
    Adam Hurst ~ Lament https://youtu.be/mReG8EL5yQU

  156. «αυτό που έχει σημασία είναι τί λένε οι Ραββίνοι και οι χριστιανοί παλαιοδιαθηκολόγοι, όχι τι λέει το κείμενο του Ιώβ.»
    Είμαστε καλά, ή να βάλω τις φωνές;

  157. Νέο Kid said

    151. 135. Παραέγραψα λακωνικά ή μάλλον ελλειπτικά. 😊
    Εννοούσα βέβαια ότι αν το 9 διαιρεί έναν τετραψήφιο (ή ν-ψήφιο γενικά,δεν αλλάζει κάτι) 1000α+100β+10γ+δ , τότε διαίρει προφανώς και τον
    1000α+100β+10γ+δ -(999α+99β+9γ) ,που κάνει α+β+γ+δ = το digital root.

  158. gpoint said

    Είπα να μην γράψω αλλά δεν αντέχω τα φύκια για μεταξωτές κορδέλλες κι αντιγραφές με νούμερα αντί για χρώματα
    Εφ όσον υπάρχει συνενόηση τους λέμε πως όποιον επιλέγουμε θα αναφωνεί με την σειρά του ένα φυσικό αριθμό αρχίζοντας από το ένα εκτός της μιας περιπτώσεως που θα πέσουμε στο νούμερο που δεν υπάρχει οπότε θα του κλείσουμε το μάτι και θα πει τον μεθεπόμενο αριθμό (ή το δυο αν βγει πρώτος στην σειρά)
    Ενας απ όλους ο Α τσεκάρει δυο άλλους και βαστάει αυτόν με τον μικρότερο αριθμό ας πούμε τον Β. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι το 1, το 2 ή το 3 στις περιπτώσεις που λείπει το 2 ή το 3 και επίσης αν ο Α έχει ένα από αυτά τα νούμερα. Μετά την επιλογή του Β ένας άλλος ο Γ συγκρίνει τον Α με τον Β επιλέγει τον μικρότερο κι αυτός αναφωνεί 1 εκτός και του κλείσει το μάτι οπότε θα αναφωνήσει 2
    Βάζουμε τον Α ή Β στην άκρη και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώστε να βρεθεί αυτός που έχει το 2 (ή το 3 αν έχει ήδη εμφανισθεί το κενό των αριθμών από το 1μέχρι το 19)
    Είναι προφανές πως έτσι και οι 18 θα βρούν το νούμερό τους

  159. Λ said

    4. Το μοναστήρι ειναι η Ελλάδα, τα φίδια η χούντα και οι γάτες όσοι την αντιμαχουνταν

  160. Νέο Kid said

    158. «Είπα να μη γράψω…» αλλά δεν άντεξες δυστυχώς ,κι έγραψες την παπαριά σου για ματιές , σημειωτές, γκρουπιέρηδες ,…και πράσινα άλογα….

  161. gpoint said

    # 114

    Κι εγώ δεν κατάλαβα πως βρίσκεις χυδαίο κάτι που δεν σε αφορά… ποιό είναι το χυδαίο , οι στίχοι που έγραψα ή ο τίτλος του τραγουδιού ;

    (να μη σχολιάσω το πως θέλω να σε προσβάλλω γράφοντας κάτι που δεν σε αφορά ! )

  162. Νέο Kid said

    158. Επίσης, αν θεωρείς ότι μια μαθηματικός του ΜΙΤ ( και δυο τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης μαθηματικών , όταν ήταν παιδούλα στη Ρωσία ) πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες … τέλος πάντων! Σέβομαι την ηλικία σου και σταματάω εδώ.

  163. sarant said

    148 Για να βρεις ποιος κατέρριψε ποιον, πρέπει να διαβάσεις το άρθρο

  164. gpoint said

    Καμιά απόδειξη έχεις γι αυτά που λες (ή δεν θα την βρεις γκουγκλάροντας 😉 Πάρτο σιγά-σιγά και που ξερεις, μπορεί και να το καταλάβεις !

  165. gpoint said

    # 162

    Εσύ πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες επιλέγοντας προβλήματα με ακραίους ορισμούς εδώ μέσα για να κάνεις τον σοφό.Ψάξε να βρεις το λάθος σ’ αυτό που έγραψα και μετά να κάνεις χαρακτηρισμούς

  166. gpoint said

    # 158

    Επειδή είπα πως βαριέμαι να γράφω να διορθώσω μια αυτονόητη παράλειψη :

    Ενας απ όλους ο Α τσεκάρει δυο άλλους συνεχώς και βαστάει κάθε φορά αυτόν με τον μικρότερο αριθμό ας πούμε στο τέλος τον Β

  167. loukretia50 said

    Gpoint
    Δε διευκρινίζεις που απευθύνεσαι , ναι ή όχι?
    Mε μαθηματική ακρίβεια, η πιο πολυλογού πάνω από το σχόλιό σου είμαι εγώ. Nαι ή όχι?
    Αδιαφορώ, δικαίωμά σου, να σχολιάζεις τα γραφόμενά μου, αλλά η ανάρτηση του συγκεκριμένου βίντεο ενοχλεί κάθε γυναίκα.
    Τι δεν καταλαβαίνεις?

  168. Νέο Kid said

    165. Ποιο σοφό βρε νούμερο; Ισχυρίστηκα πουθενά ότι το πρόβλημα το σκέφτηκα ή/και το έλυσα μόνος μου; Δεν έδωσα την πηγή μου;
    Την εκφώνηση τη διάβασες καθόλου;; Ας πούμε για χάρη παιδειάς ότι επιτρέπονται οι ματιές. Αν μου πεις ΠΏΣ στο διάλο βλέπει τη ματιά κάποιος που βλέπει μόνο τα κεφάλια των μπροστινών του…σου ορκίζομαι ότι θα αγοράσω τρία διαρκείας του πάοκ, να βοηθήσω οικονομικά και το Σαββίδη.
    Ρε τι πάθαμε! …

  169. Νέο Kid said

    Νίκο, ζητάω συγγνώμη για την ένταση !
    Δεν πρόκειται να ξαναδώσω αφορμή , στο υπόσχομαι. Τέρμα τα προβληματάκια κι ο,τι μπορεί να δώσει αφορμή να βγούνε στενάχωρες πλευρές χαρακτήρων…

  170. Λ said

    Ζητώ συγγνώμη, το κείμενο είναι υβριδικό ως προς την ορθογραφία αλλά είναι χάρμα ο τρόπος που απαριθμούνται τα 18 κορίτσια.
    Η μικρὰ αγέλη ηύξησε ταχέως, καὶ θὰ ήσαν όλα δεκαπέντε έως δεκαοκτὼ κοράσια, απάνω εις τὴν ταράτσαν. Ήσαν πρώτον τὸ Μαριὼ καὶ τὸ Λενιὼ καὶ τὸ Κατερινιώ, τὰ τρία κοράσια της οικίας. Είτα είχον έλθει απὸ τὴν πρώτην γειτονικὴν οικίαν τὸ Ξενιὼ καὶ τὸ Κουμπώ, δύο ωραίαι μελαγχροιναὶ αδελφαί, η μία δεκατεσσάρων καὶ η άλλη δώδεκα ετώνν. Μετ᾽ αυτὰς ήλθαν τὸ Φωλιὼ τὸ Βελισάρικο καὶ τὸ Μαχὼ τὸ Πορταρίτικο, Απὸ δύο άλλας παρακειμένας οικίας. Κατόπιν ήλθαν τὸ Κατινιώ, η παπαδοπούλα, καὶ η Ευανθία, η καπετανοπούλα, απὸ τὴν οικίαν της εξαδέλφης των, της Μαχώς, όπου ευρίσκοντο· Ύστερον ήλθαν τὸ Τσιτσὼ τὸ Ραφτί, καὶ τὸ Ασπασὼ τὸ Παναδί, καὶ η Σοφούλα τὸ Μπακιρί, καὶ τελευταίαι ήλθαν η Μόρφω, η Σερετούλα, καὶ τὸ Κυρατσὼ καὶ τὸ Ισμινιώ, αι ἀδελφαί της, καὶ προσετέθησαν εις τὰς άλλας.

  171. loukretia50 said

    γίναμε λίγο σουρεάλ ή μου φαίνεται?

  172. gpoint said

    Για να τελειώνουμε είναι γελοίο να βρίσκεις ασκήσεις για την εμπέδωση ορολογιών στις μεταθέσεις ΄και να τις εμφανίζεις εδώ σαν ασκήσεις λογικής.

    Τώρα για το ποιός είναι νούμερο…

    έγραψες : Θα τους βάλει σε μία σειρά, φάλαγγα κατ´άντρα που λέγαμε εν τω στρατεύματι.

    εγραψες μήπως να μην βγουν από την γραμμή τους ;

    επίσης έγραψες : Υπάρχει μια τακτική που μπορούν να προσυμφωνήσουν οι 18 κατάδικοι

    εσύ έχεις δει να συζητάνε κάτι 18 άτομα σε ευθεία γραμμή και όχι σε κάτι σαν κύκλο ; Λογικά τους έβγαλα από την γραμμή,, λογικής πρόβλημα (υποτίθεται πως) ήταν και όχι επιδειξης γνώσεων στις μεταθέσεις

  173. ΣΠ said

    123, 127
    Το ψυλλιάστηκα ότι η λύση μου είχε κάποια τρύπα αλλά είχα βγει έξω μέχρι τώρα και δεν μπόρεσα να το ψάξω άλλο. Πολύ κομψή λύση.

  174. gpoint said

    # 167

    Το βίδδεο το έχω δει με πολλές φίλες μου και καμιά δεν το θεώρησε ενοχλητικό για γυναίκες, ειδικά σ’ αυτήν την εκτέλεση που το τραγουδά γυναίκα, περιπαικτικό το θεώρησαν
    Στο πολυλογού συμφωνούμε και νομίζω πως είναι φανερό πως το βίδδεο μπήκε για τα στιχάκια που έγραψα, όχι για τον τίτλο. Δεν έπιασες το χιούμορ μου, μπορεί και να μην ήταν καλό, συμβαίνει.

  175. cronopiusa said

  176. loukretia50 said

    Δηλαδή δε μου ζητάς συγνώμη που με λες πολυλογού που δε λέει τίποτε? Και που με ενόχλησε το άνοστο χιούμορ ?- όπως και πολλές αναγνώστριες υποθέτω.

  177. ΣΠ said

    Πάρτε ένα πρόβλημα λογικής.

    Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς;
    1. Μία τουλάχιστον πρόταση της λίστας είναι ψευδής.
    2. Δύο τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    3. Τρεις τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    4. Τέσσερις τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    5. Πέντε τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    6. Έξι τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    7. Επτά τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    8. Οκτώ τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    9. Εννέα τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.
    10. Δέκα τουλάχιστον προτάσεις της λίστας είναι ψευδείς.

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έμεινε ο Διάκος ‘ς τη φωτιά με δεκοχτώ λεβένταις.
    Τρεις ώραις επολέμαε με δεκοχτώ χιλιάδες.

    Βουλώσαν τα κουμπούρια του κι’ ανάψαν τα τουφέκια,

  179. loukretia50 said

    τώρα είμαστε σίγουρα σουρεάλ!

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    177. η προτελευταία;

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μπα, λέει «τουλάχιστον». Μάλλον όλες εκτός από την τελευταία;

  182. loukretia50 said

    Νεο κιντ, σε παρακαλώ μην κόψεις τα κουίζ – ειδικά αν δεν έχουν μαθηματικά- κι ας μη με συμπαθείς!
    Μια χαρά τσαντιζόμαστε και χωρίς αυτά!
    Μη μας τα στερείς!

  183. Pedis said

    H 1.: ξεκινάς απο τη δέκατη και αποκλείεις ανεβαίνοντας. Κάντο με τις πρώτες δύο μόνο, οι υπόλοιπες είναι σάλτσα, είναι πιο εύκολο.

  184. Pedis said

    183 -> 177

  185. Νέο Kid said

    Εφη, η προτελεαυταια η 9 θα ήταν αληθής αν δεν υπήρχε το «τουλάχιστον» ( και σε όλες τις υπόλοιπες βέβαια). Ή αν έλεγε ( το ίδιο είναι βέβαια) 9 ακριβώς προτάσεις είναι αληθής.
    Τ
    Λέει όμως «τουλάχιστον».
    Η 10 δεν μπορεί να είναι αληθής γιατί έρχεται σε λογική αντίφαση με όλες τις υπόλοιπες. Ομοίως και η 9 ,και η 8 ,και η 7 και η 6. Η 5 όμως είναι .(αφού οι υπόλοιπες μαζί με τον εαυτό της είναι όντως 5) Όπως και οι 4,3,2, και 1
    Φιφτυ φιφτυ δηλαδή. 😀
    Ωραίο Σταύρο. Ήξερα μόνο την πρώτη παραλλαγή , χωρίς το «τουλάχιστον»

  186. Νέο Kid said

    185. Συγνώμη, η σύγχυση από πριν…
    Όπου « αληθής» στο 185. εννοούσα προφανέστατα « ψευδής»

  187. Pedis said

    λάθος μου (διότι όσες απέκλεια τις πέταγα από τη λιστα). σωστός ο κιντ.

  188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Ένας που θα λύσει αυτό το πρόβλημα λογικής, ή και το προηγούμενο του Κίντ, μπορεί στην ζωή του να συμπεριφέρεται παράλογα; αν ναί, είναι λογικός αφού λύνει προβλήματα λογικής ή παράλογος;

  189. Νέο Kid said

    186. Για το αρχικό «αληθής» στο τέλος της πρώτης παραγράφου του 185 είπα στο 186.

  190. sarant said

    Εχω χάσει τον ειρμό των συζητήσεων…

  191. …το σουρεάλ που έλεγα…

  192. Classicist said

    Σεβαστέ μου Νέστορα του Ιστολογίου κ. Άγγελε (156), εκπλήττομαι που δεν καταλάβατε το πνεύμα μου. Θα σάς το πώ αλλιώς:

    Ο καθηγητής αναθέτει στους μαθητές να ψάξουν το εξής: Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, η Παναγία έμεινε παρθένα μετά την Γέννηση του Ιησού ή όχι;

    Όσοι ακολουθήσουν τον κ. Λεώνικο και ψάξουν τα Ευαγγέλια, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η Παναγία ΔΕΝ έμεινε παρθένα, αφού οι ευαγγελιστές μιλούν σαφώς για αδελφούς του Ιησού.

    Όσοι ακολουθήσουν την δική μου ασφαλή μέθοδο και ρωτήσουν τους καινοδιαθηκολόγους, θα πληροφορηθούν δεκάδες επιχειρήματα που αναμασά επί αιώνες η Εκκλησία για να μάς πείσει ότι η Παναγία έμεινε εσαεί παρθένα και ότι τα περίφημα αδέλφια που αναφέρουν τα Ευαγγέλια ήσαν παιδιά του Ιωσήφ από άλλο γάμο.

    Θέλω να πώ ότι εμείς οι αδαείς δεν μπορούμε (και δεν προλαβαίνουμε) να ξανα-ανακαλύψουμε τον Τροχό, τον Ηλεκτρισμό, την Θεωρία της Σχετικότητος κλπ. Απλώς, εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, τα δεχόμαστε και τα απολαμβάνουμε.

    Δικαιούσαι, κύριε Λεώνικε, να ερμηνεύεις το κείμενο του Ιώβ όπως θέλεις, αλλά άμα βγείς και πείς δημοσίως ότι ο Ιουδαϊσμός γνώριζε την Ατομική Σωτηρία πρίν το 300 π.Χ., δεν δικαιούσαι να παραπονιέσαι που θα σε πάρουν με τις ντομάτες…

  193. leonicos said

    @152

    Αγαπητή Κλασικίστρια

    Πρώτον έχασες την ψυχραιία σου και σε παρακαλώ να την ξαναβρείς, για σένα. Εμένα δεν πρόκειται να μ’ επηρεάσει ο τόνος της φωνής σου.

    Μιλάς για παλαιοδιαθηκολογους και για τις φτωχικές μου γνώσεις, χωρίς να ξέρεις πραγματικά την εβραιολογική μου υπόσταση.

    Επικαλείσαι ειδικούς, όταν έχεις μπροστά σου το κείμενο; Και είσαι και κλασική φιλόλογος; Το κείμενο δεν είναι σαφές;

    Τι σημαίνει ‘θα περιμένω’ και ‘θα με θυμηθείς όταν βρίσκομαι στον Σεόλ;’ και ‘θα φροντίσεις για το έργο των χεριών σου’ όταν θα είναι ήδη νεκρός;

    Αποδείχτηκε ατυχώς ότι μιλούσες για κείμενο, και μάλιστα με τόσο προπετή τρόπο, που δεν έκανες τον κόπο να το διαβάσεις! Και είσαι κλασική φιλόλογος! κακή συνήθεια! Να την κόψεις!

    Αποδυεσαι σ’ ένα ακατασχετο όργιο χαρακτηρισμών, που σε κάνει κωμική και δεν το αντιλαμβάνεσαι! Δεν αντιλαμβάνεσαι πώς ακούγεται αυτό που γράφεις! Και είσαι και κλασική φιλόλογος!

    Δικαίωμά σου να εκτίθεσαι. Αυτό δεν με αφορά. Ξέρω πως θα επιμείνεις, διότι όπως λένε και οι Παροιμίες ‘ο αφρων επιμένει στην καταστροφή του’.

    Δεν έχω καμιά χαριτωμένη αθωότητα. Έχω ήθος! Και σε παραπέμπω δε σε κανένα λεξικό, της αρεσκείας σου, να μάθεις τη σημασία της λέξης, και να τη συγκρίνεις με την εδώ συμπεριφορά σου.

    Δεν πρόκειται να χαλάσω τη ζαχαρένια μου για να σε πείσω, ούτε μ’ ενδιαφέρει αν ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε λανθασμένη άποψη για την εβραϊκή τελολογία και δη αυτήν του Ιώβ. Προφανώς δεν έχουν πληρέστερη άποψη και οι 300 της Βουλής, αλλά έτυχε να μην αναφερθούν σ’ αυτό. Βρίσκω γελοία την εμμονή επί του θέματος.

    Αυτά, και αν δώσεις συνέχεια, θα την έχεις!

  194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    185. Απλό ήταν ε; Ρεζίλι…
    Φχαριστώ 😦

    190. Είναι για να γελάς ή όχι; Επειδή γελάω μέχρι δακρύων, όχι για τη Βαβυλωνία αλλά για την ατάκα.

  195. leonicos said

    @192 Όσοι ακολουθήσουν τον κ. Λεώνικο και ψάξουν τα Ευαγγέλια, θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η Παναγία ΔΕΝ έμεινε παρθένα,

    Λυπάμαι που δεν είδα την απάντηση που απηύθυνες στον Άγγελο

    Σου συνιστώ και πάλι, όταν μιλάς για κάποιο κείμενο, να το διαβάζεις πρώτα. Αυτό κάνουν οι φιλόλογοι οι άξιοι του ονόματός τους.

    Στο πρώτο κεφάλαιο, του πρώτου ευαγγελίου, δηλαδή του Ματθαίου, λέει σαφώς

    Δεν εγνώρισε αυτήν έως ου εγέννησε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον

    Συνεπώς ο ματθαίος λέει σαφώς ότι δεν έμεινε παρθένα, άσχετα με το εάν είχε ο Ιησούς αδέλφια ή όχι.

    Διαβασε και κάτι τέλος πάντων πριν απαντήσεις! θα σου κάνει καλό!

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οχτάρια,δεκαοχτάρια
    γίνανε μαλλιά κουβάρια.
    Καλοξημέρωμα.

  197. Γιάννης Ιατρού said

    153 (188): Καλώς τον Λάμπρο από τις διακοπές 🙂
    ΥΓ: Προσοχή παιδιά, το σχόλιο 188 περιέχει τοποθέτηση προϊόντος 🙂 🙂

  198. ΕΦΗ- ΕΦΗ : Νομίζεις πως εγώ δε γελάω? Δάκρυσα με του διάκου τα κουμπούρια στο καπάκι. Και υποτίθεται είμαι θιγμένη!

  199. Γιάννης Ιατρού said

    Λεώ, σε παρακαλώ όταν χρησιμοποιείς τον προσδιορισμό «φιλόλογος», «κλασικίστρια» κλπ. μα ,μην παραλείπεις το επίθετο «επαγγελματίας» με το οποίο αυτο-προσιορίζεται η σχολιάστρια 🙂

  200. leonicos said

    Γιάννη μου, συγγνώμη. Παράλειψίς μου!

    Για να φαίνεται η διαφορά μ’ εμάς τους ερασιτέχνας

  201. Μάνος Χατζιδάκις – Η ΚΡΑΣΟΓΙΩΡΓΑΙΝΑ – Γιώργος Ρωμανός

  202. leonicos said

    Γιάννη,

    υποθέτω ότι ξέρεις το ιστορικό μου και το μπακ-γκράουντ μου.

    Φέτος το χειμώνα θα διδάξω τρεις εβδομάδες εβραϊκά στους τουρκόφωνους Καραϊτες της Κριμαίας, που ζουν στο Τρακάι (Λιθουανία)

  203. Γιάννης Ιατρού said

    192: …Θέλω να πώ ότι εμείς οι αδαείς δεν μπορούμε (και δεν προλαβαίνουμε) να ξανα-ανακαλύψουμε………. Απλώς, εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, τα δεχόμαστε και τα απολαμβάνουμε. …

    Δηλαδή έρευνα στηριζόμενος σε πρωτογενείς πηγές δεν πρέπει πλέον να κάνει κανείς; Και αν με την έρευνα σε πρωτογενείς πηγές ανακαλύπταμε κάτι διαφορετικό; Τι επαγγελματίες…, λέμε τώρα 🙂

  204. Γιάννης Ιατρού said

    202: Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει η υπηρεσία Λέω; 🙂 Κοίτα πάντως, κάνει κρύο ολούθε, να πάρεις καμιά ζακέτα μαζί …

  205. Λεώνικε, αν δε μου μιλάς ούτε και συ, θα γίνω ακόμα πιο πολυλογού και θα υποφέρετε με το σκρολάρισμα!

  206. Γιάννης Ιατρού said

    Λού μου ηρέμησε 😍😍😍😍😍
    Μην το παίρνεις στραβά και μουτρώνεις και ενίοτε αντιδράς αψυχολόγητα και με πικραίνεις. Και μου δημιουργείς ψυχικά [παιδικά!] τραύματα 🙂

  207. :Ποτέ δε μουτρώνω! Και απεχθάνομαι να μου κρατάνε μούτρα, καλύτερα να με βρίσουν
    Και φυσικά δε θάντεχα να προκαλέσω ψυχικά τραύματα!
    Εννοείται όμως πως συχνά εκρήγνυμαι! (τόχω αυτό) Αλλά μου περνάει γρήγορα!
    Και τώρα πραγματικά δεν ξέρω τι έχω πάρει στραβά…
    Ή δε θέλω να σκεφτώ τέτοια ώρα! Καληνύχτα!

  208. κι εδω παγωνιά έπεσε

  209. Γιάννης Ιατρού said

    Καληνύχτα 🙂

  210. Γς said

    Κρυάδες! Κυράδες…

  211. Γς said

    206:

    Γενικώς

  212. Γς said

    Συνάντησα τις προάλλες τον φίλο μου Α. που ασχολείται ακόμα με την οργόνη του Βίλχελμ Ράιχ και άρχισα να του κάνω πλάκα, όταν διαπίστωσα ότι ο επιστήμονας σοβαρολογούσε. και όχι μόνο αυτό αλλά την χρησιμοποιούσε ως διαγνωστικό εργαλείο κλπ κλπ. Τα’ παιξα. Οταν μάλιστα άκουσα ότι χρησιμοποιεί και την «Αύρα» [την φωτογράφηση Kirlian] για ιατρικούς σκοπούς με τέλειωσε.

    Δεν βαριέσαι είπα… Ελα όμως που προχτές ο Αντ-1 είχε κάποιον Πππά που έβγαζε μάτια εκθέτοντας και εφαρμόζοντας τέτοιες τεχνικές στο πανελ της εκπομπής. Είπα άι σιχτίρ και το έκλεισα.

    Και βλέπω τώρα τα ELLINIKA HOAXES να ασχολούνται με αυτή την εκπομπή

    Ο ΑΝΤ1 «μελετά» την ψυχική μας υγεία μέσα από την «αύρα» μας

    Κι ούτε με μια εκτενή αναζήτηση δεν καταφέρανε να εντοπίσουν το «Athenaeum University της Αγγλίας» όπου αυτός ο κος Παππάς ισχυρίζεται ότι θήτευσε στο τομέα «Esoteric Studies» γμτ…

  213. leonicos said

    @212

    Γς, μην εντυπωσιάζεσαι. Παλιός καθηγητής της Θεολογίας στο ΕΚΠΑ υποστήριζε ότι έβλεπε την ψυχή πάνω από τον τέφο, και ήταν χρώματος κυανού

  214. Γς said

    γνωστές αυτές η δοξασίες του παρελθόντος γιατρέ μου

  215. leonicos said

    @211

    Γς!!!!!! Μ’ έστειλες! Στον Παράδεισο!

  216. leonicos said

    @205

    Λεώνικε, αν δε μου μιλάς ούτε και συ,

    Μα, Λουκρητία μου, δεν είδες τι έγινε σήμερα; Είχα άλλη απασχόληση. (Ήμουν με άλλη γυναίκα……)

  217. gpoint said

    # 176

    όταν καποιος γράφει » έλα δω, ρε» ΄δεν φαίνεται αν το λέει τρυφερά σ’ ένα παιδί ή άγρια σε κάποιον μεγάλο που παραμένει παιδί.
    αυτό φυσικά το ξέρει αυτός που γράφει ενω προσπαθεί να το μαντέψει αυτός που διαβάζει, άλλοτε λάθος και άλλοτε στο «πνεύμα του γράφοντος»

    δεν ζητάω συγγνώμη για πράγματα που δεν αισθάνομαι ένοχος

  218. Alexis said

    #179: Πρόκειται ασφαλώς για το πιο σουρεάλ νήμα (με διαφορά) των τελευταίων χρόνων!
    Κορυφαίο το σχόλιο 190 του Νικοκύρη! 😆

  219. Γς said

    217:

    Βρε, βρε
    ήρθαν τ άγρια να διώξουν τα ήμερα

    Δεν ψαρεύετε που δεν ψαρεύετε δεν αφήνετε τον Πσαρά μας ήσυχο;

    θα μου πείτε βέβαια ότι αν δεν κάπου… είναι θέμα χρόνου να μαλλιοτραβηχτείτε.
    Ντάξει θα περιμένουμε.

    Ετσι δεν είναι Γιώργο;

  220. sarant said

    218 Τα βλέπει η μέρα και γελάει, λέμε

  221. nikiplos said

    @169, νεο kid, μην «τολμήσεις» να μην ξαναδώσεις κουίζ και παζλ!
    τα θέλουμε λέμε!

  222. gpoint said

    # 219

    Το εκκρεμές του Δύτη το είχες ακούσει για τον Φωκίωνα ; είχε μείνει ιστορικό στην φυσικομαθηματική : το αβαρές όστρακο που ταλαντευότανε πιασμένο από ένα αβαρές φύκι και ψάχναμε την μεταξωτή κορδέλλα-ουπς την περίοδο του εκκρεμούς…
    Βέβαια ο άνθρωπος έκανε πλάκα στους χουνταίους που τον πιέζανε για δωρεάν βιβλία κ.λ.π.

  223. Μόνο αυτό ταιριάζει !!

    » japanese jammy psych rock»

    Kikagaku Moyo – Gatherings

    KAΛΗΜΕΡΑ ΛΕΩΝΙΚΕ!!

    αφιέρωση
    J’ AURAIS VOULU – Paul Geraldy
    J’aurais voulu ne savoir pas
    Ce qu’on trouve en suivant la route
    Maitres, si je ne vous ecoute,
    Que d’ une oreille et d’ un coeur las
    C’est que je préfѐre tout bas
    Mon ignorance à votre doute
    Laissez-moi l’âme ouverte toute
    Errer, revenir sur mes pas,
    Boire le vent, aimer la route
    Et – m’en coute ce qu’il en coûte –
    Avancer en ne sachant pas
    Oừ va la route, oừ vont les pas…

  224. Παναγιώτης Κ. said

    @151. Την…παράκανες ενδιαφέρουσα! 🙂
    Αυτή που εγώ γνωρίζω είναι κάπως έτσι:
    Έστω ο τριψήφιος χψζ=100Χ+10Ψ+Ζ=10^2Χ+10Ψ+Ζ=(9+1)^2Χ+(9+1)Ψ+Ζ= (πολλ9+1)Χ+(πολλ9+1)Ψ+Ζ=….=πολλ9+ Χ+Ψ+Ζ= πολλ9 δεδομένου ότι Χ+Ψ+Ζ=πολλ9.

  225. Παναγιώτης Κ. said

    @148. Αφού οι επαγγελματίες γραφιάδες γράφουν τέτοιες ακυριολεξίες τότε εμείς οι υπόλοιποι, οι ερασιτέχνες της γραφής, αντέχουμε τα λάθη μας. 🙂

  226. Νέο Kid said

    188. Λάμπρο, ο πανθομολογούμενα μεγάλος σοφός Λάο Τσε ( ο κορεκτορας μού το κάνει Τσέλσι! για όνομα δηλαδή! …) έλεγε:
    «Αν δεν αλλάξεις κατεύθυνση , υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξεις εκεί όπου πορεύεσαι»

    Τον Γκαίντελ (Kurt Goedel) τον έχεις ακουστά; Θα τον έχεις. Έχει αναφερθεί κι εδώ μέσα πολλές φορές.
    Αυτός λοιπόν, ο μεγάλος μαθηματικός και λογικιστής , ο αρχιερέας της Τυπικής Λογικής, ο νέος Αριστοτέλης , πέθανε σαν ήρωας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
    Πέθανε από ασιτία. Αρνιόταν να φάει το φαΐ που του έδιναν ,καθώς ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι προσπαθούσαν να τον δηλητηριάσουν.

    Το γεγονός ότι αν δεν έτρωγε ,υπήρχε μια σοβαρή πιθανότητα να πεθάνει από πείνα…τον άφησε προφανώς παγερά αδιάφορο…

  227. ΓΤ said

    @226> Δεν γνωρίζω εάν έχει επικρατήσει ο «λογικιστής», θυμάμαι από παλιά το «λογικολόγος».

  228. Νέο Kid said

    227. Νομίζω ότι το λογικιστής έχει καθιερωθεί για το logician.

  229. Νέο Kid said

    228. 227. Και μου φαίνεται πολύ πιο δόκιμο το λογικιστής προκειμένου για μαθηματικό που ειδικεύεται στην τυπική λογική, κι όχι για κάποιον που γενικά περί λογικής φιλοσοφεί και συγγράφει.
    Δεν θα λέγαμε ποτέ , υποθέτω, τον αλγεβριστή ή τον γεωμέτρη , αλγεβρολόγο ή γεωμετρολόγο αντίστοιχα.

  230. nikiplos said

    @31, συνομήλικε, μιλάς για μια αιθέρια ύπαρξη αντικειμενικά… Επρόκειτο για τη Ρενέ Στριμινέα… ως συν-θεατής κι εγώ την είχα θαυμάξει κάνα δυό φορές στην ιδιόρυθμη Αθηναϊκή νύχτα… νομίζω έχει παίξει και σε ταινίες…

    Εξ’ όσων γνωρίζω ήταν η ίδια με την μούσα που ενέπνευσε στον Νίκο Ζιώγαλα το «μην ξαναρθείς απ’ τη δουλειά»…

    Περισσότερα από τον φίλτατο Αφώτιστο Φιλέλληνα που υπήρξε θαμών στο «Λουκη». Δι ημάς τότενες ήταν απαγορευτικό, καθότι και πανάκριβο και απρόσιτο καθώς ως νέοι φοιτηταί κι απένταροι την εποχή εκείνη (μέσα με τέλη 80ς) βολευόμασταν μόνο με σουβλάκια στον Κάβουρα και ύστερα ποτάκια στη Ράμπα ή στο Rue de la press της Βαλτετσίου…

  231. Νέο Kid said

    230. Α, μου θύμισες το ωραίο οξύμωρο ( στο όνομα μόνο. Το φαΐ σούπερ!) των αγαπημένων Εξαρχείων. «Στον Τσέλιγκα για ψάρι , και στον Κάβουρα για κρέας! » 😀

  232. 230, 231

    Κάββουρα με δύο βήτα, παρακαλώ!

  233. Νέο Kid said

    232. Ναι, ναι. Σωστό το Σκλί! 😋

  234. Νέο Kid said

    Εκείνο το άλλο το μαγερειό που έκανε εκπληκτική γαρδούμπα ( ήθελες βέβαια ένα εικοσιτετράωρο να τη χωνέψεις…) κοντά στο σπίτι του Σκαλκώτα , υπάρχει ακόμα ρε παιδιά; πώς το λέγαν μωρέ; … κόλλησε το κεφάλι μου.
    Πες ρε Σκλι! 🙂

  235. Το σπίτι του Σκαλκώτα; Α;

  236. Νέο Kid said

    235. Κοντά στο σπίτι του Λαπαθιώτη μωρέ. Σκεφτόμουνα που έτρωγα τις γαρδούμπες παρέα με το Νίκο το Σκαλκώτα κι άλλους ξυλοζμπρώχτας…(σκακιστάς 🙂)

  237. 236 Κοντά στο σπίτι του Λαπαθιώτη (Οικονόμου και Κουντουριώτου) έμενα κι εγώ. Μάλλον λες για μια ταβέρνα σε παλιά μονοκατοικία. Στην Οικονόμου, στο δεξί πεζοδρόμιο. Έκλεισε πλέον. Ξανάγινε κατοικία.

  238. Νέο Kid said

    237. Ναι , μπράβο. Όπως ανέβαινες προς την άπλα, δεξιά. Ένα βαμμένο μπλε (αν θυμάμαι καλά)
    ( πρέπει να ανέβω μια Αθήνα για κανένα τσιμπούσινγκ, γμτ… βαρέθηκα τις σεφταλιές και τα κουπέπια ,και ΚΥΡΙΩΣ αυτό το παλιοκόλιαντρο …μπλιαχ! Και το βάζουνε παντού οι χαζοκυπραίοι. Μέχρι και στη μπεσαμέλ του παστίτσιου. Για όνομα!… )

  239. Κόλιαντρο, όχι ρε φίλε!

  240. ΓΤ said

    @231> Δεν είναι καν οξύμωρο, διότι ο «Κάββουρας» είναι επώνυμο, η Ευτυχία και Αλεξάνδρα Κάββουρα στο https://www.google.com/maps/uv?hl=el&pb=!1s0x14a1bd36c7e4aea3:0x2b535fb43602b7d6!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4s//geo2.ggpht.com/cbk?panoid%3Der1voea5qTTVG8arK5tmuA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.LOCAL_UNIVERSAL.gps%26thumb%3D2%26w%3D520%26h%3D175%26yaw%3D186.81868%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!5zz4POv8-FzrLOu86szrrOuc6xIM66zrHOss6yzr_Phc-BzrHPgiAtIM6Rzr3Osc62zq7PhM63z4POtyBHb29nbGU&imagekey=!1e2!2ser1voea5qTTVG8arK5tmuA

  241. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    230. Αγαπητέ Nikiplos

    Έχω κακά νέα.

    Ο Αλέξης πέθανε, η Ρενέ απεθανε (και πόσοι άλλοι-ες που δεν έμαθα), ευτυχώς ο ΑΦ αισθάνεται ακόμη καλά 🙂 .

    Μια φορά τον μήνα κάθομαι στην Δεξαμενή και δεν βλέπω ούτε έναν γνωστό-στή.

    Πέθανε το κορίτσι για το οποίο γράφτηκε το «Μια βραδιά στο λούκι» Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 22:00
    Πηγή: http://www.musicpaper.gr/editorial/item/6791-pethane-to-koritsi-gia-to-opoio-graftike-to-mia-vradia-sto-loyki

    ΥΓ Στους αγγέλους του Λουκιού.

    Αφιερωμένο στους μπαρόβιους μουσικούς και μουσικόφιλους της γενιάς μας (Νούφαρα 4.00,….).

    Η Λουκία (που δεν την λεν Λουκία) φόρεσε ένα αιθέριο, ρομαντικό φόρεμα της συνονόματης Λουκίας και πήγε στο μπαρ της Ρατκας MONTPARNASSE της Χάρητος, οπού σέρβιρε ακόμη η Ζυράνα πριν γίνει 33 και εκδώσει την “Περσινή αρραβωνιαστικιά”.

    Ήταν αργά και ήταν γεμάτο. Στην μικρή μπάρα έπινε το scotch του ο υφυπουργός Τσαλδάρης μετέπειτα Πρόεδρος τη Βουλής( κλασσικός εγγλεζος με τα μαύρα του γυαλιά και την κλειστή ομπρέλα) ενώ χαριεντίζονταν με την ιδιοκτήτρια.

    Δοκίμασε στο “Απέναντι” της Ράτσας στην οδό Χάρητος ( όσοι δεν έβρισκαν θέση εκεί, πήγαιναν … απέναντι! ), άλλα και αυτό γεμάτο.

    Τι λούκι σκέφτηκε, άσε που περνώ μεγάλο λούκι χάλασε και ο αρρεβώνας με τον Αλκιβιάδη….

    Σιγά μην καθόταν μαζί μου. Αυτός έχει πάει με την μισή Αθήνα και να μην χαλούσε, χαλασμένη σχέση εξ αρχής θα ήταν.

    Τα πόδια της την έσυραν τελικά στο “Λούκι” του Αλέξη Γκόλφη, γνωστός στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό από το ρόλο του Μανωλιού στη σειρά “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ήταν το εμβληματικό μπαρ στην οδό Χάρητος, με το “Σκεπτόμενο” του Ροντέν φωτισμένο στην είσοδο. Υπόγειο μπαρ 2 επιπέδων. Ένα στέκι συνυφασμένο με καλά και κακά νέα και καταστάσεις όπως όλα τα πράγματα στη ζωή.

    Όταν κατέβηκε την σκάλα έπαιζε το δίσκο Heavy Weather, του άγνωστου -σε πολλούς- jazz-rock group Weather Report.

    Το παιχνιδιάρικα αρχικά jazz standard (”Birdland” του Zawinul) και το δεύτερο νοσταλγικό θέμα “A Remark You Made” Zawinul την ηρέμησαν, ενώ στην συνέχεια το “Teen Town” του Pastorius και το “Harlequin” του Shorter την ταξίδεψαν αλλού.

    Τότε ήταν που γνώρισε τον Χρήστο…..

    […….]

    23 Μαρτιου 2009

    Στην συναυλία του Wayne Shorter Quartet στο Μέγαρο Μουσικής, πήγαν με τον Χρήστο και την κόρη τους που σ’ εκείνη την φάση άκουγε ακόμη κάτι εκνευριστικά τραγούδια της πρώτης δεκαετίας των 00’s όπως Eminem, Black Eyed Peas, T.I., 50 Cent, Kanye West, …, Jay-Z, Avril Lavigne.

    Ευτυχώς οι γονείς της την έπεισαν να ακούει Franz Ferdinand , The Killers , Coldplay, άλλα δύσκολα άκουγε Diana Krall και Norah Jones,

    Τι συναυλία .. με Brian Blade στα τύμπανα, ο John Patitucci στο μπάσο και ο Danilo Perez στο πιάνο. Ήταν μια συναυλία όνειρο… η σύγχρονη jazz όπως την βλέπει ο θρύλος Wayne Shorter. Έπαιξαν δικές του συνθέσεις, σύγχρονη jazz, άλλα και διασκευές των jazz standards. Έχουν τόσο πολύ προσωπικό, χαραγμένο ήχο και τόσο ωραίο παίξιμο… ήταν μαγικά!

    Η Λουκία (που δεν την λεν Λουκία) φορούσε εκείνο το αιθέριο, ρομαντικό φόρεμα της συνονόματης Λουκίας όταν πρωτογνώρισε τον Χρηστο στο Λούκι, ενώ – σε γενικές γραμμές κατάφεραν να βγουν και οι δυο τους από το λούκι. Ευτυχώς δεν είχε παχύνει πολύ και το φόρεμα ήταν φαρδύ.

    17-8-2016

  242. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Terry Papadinas & Rene Striminea – Rock on the Rocks

    Rene Striminea:bass
    Terry Papadinas:guitar/vocals
    Η ηχογράφηση έγινε στις 30/10/2011, εντός της αετοφωλιάς της Ρενέ στην Μύκονο!

  243. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    230. Το 1978 στο ΜΑΡΚΕΤ, μικρο μπαράκι στον 1ο όροφο της οδού Τσακάλωφ 42 ή 44, πίσω από τον Αγιο Διονύσιο ( για γερούς πότες, μερικούς σχεδόν αλκοολικούς) που ειχε ως μόνιμους θαμώνες ηθοποιούς, τεχνικούς κινηματογραφου και άλλους περίεργους, ψαγμενους και ψαχνομενους 🙂 γνώρισα την θρυλική τότε Ρίτα Μπενσουσάν, για την οποία γινόταν ένας χαμός τότε από τον ανδρικό πληθυσμό. Είχε παίξει πρόσφατα στην κινημ. ταινια του Ν. Νικολαιδη «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα»

  244. nikiplos said

    @242, η Ρενέ ακόμη και μεγάλη, όταν είχε πλέον πουρέψει, όταν φορούσε κάτι κοντό, έσβηνε όλες τις μοντέλες… ακόμη και την σταρ της εποχής Τσιντικίδου… αλλά αυτά είναι άλλου ιερέως…

  245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    226- Λοιπόν, τι ήταν ο αναμφισβήτητα μεγάλος μαθηματικός Γκαίντελ, λογικός ή παράλογος;
    Κι ο Αϊνστάιν ήταν τεράστιος επιστήμονας, παράλληλα όμως ήταν και θρήσκος, δεδομένου πως όλες οι θρησκείες είναι παράλογες, τι ήταν, λογικός ή παράλογος;
    Εσύ σε ποιόν θα εμπιστευόσουν το παιδί σου για ένα μήνα, στον Αϊνστάιν ή στον Ράσελ; ☺
    Ποιό είναι το αντικειμενικό κριτήριο που ξεχωρίζει την λογική από τον παραλογισμό η την εξυπνάδα από την βλακεία;

  246. Νέο Kid said

    245. Λάμπρο, μη λες βλακείες. Άκου θρήσκος ο Άινσταιν…

    Φυσικά και θα το εμπιστευόμουνα στον Αινσταιν. Όλοι ξέρουμε τι πορνόγεροι είναι οι Εγγλέζοι διανοούμενοι…

    Η εξυπνάδα απ τη βλακεία απέχουν όσο ο κ από το μ. Δυο δάχτυλα και κάτι.

  247. Λ said

    Θυμήθηκα ότι στην περσινή Ντοκουμέντα ένας Έλληνας καλλιτέχνης είχε μια κατασκευή για τη δεκαοχτούρα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής και πηγαίνοντας να το ψάξω βρήκα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τη δεκαοχτούρα στον ιστότοπο με την επωνυμία Κοσμάς ο Αιτωλός. Είναι εσχατολογική και λίγο πολύ μας λέει ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει φέτος παρουσιάζοντας ως ένδειξη τη αύξηση του αριθμού των αυτών των πτηνών. Πάντως σε ένα σημείο έχει δίκαιο. Ο αριθμός των τριγώνων αυτών έχει αυξηθεί πολύ. Στο χωριό εμφανίστηκε ένα ζευγάρι ξαφνικά πριν πεντέξι χρόνια και τώρα έχουμε καμιά ντουζίνα τουλάχιστον. Παράλληλα εξαφανίστηκαν οι κράγκες

    http://www.agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=99

  248. Νέο Kid said

    247. Φοβερό Λου!!!
    Κι αφού η δεκαοχτούρα κράζει δεκαοχτώ για το 2018, μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η κουκουβάγια που κάνει κουκουβάου-κουκουβάουυ προαναγγέλει ότι η Δευτέρα παρουσία θα αρχίσει στις Κουκουβάουνες !

  249. Λ said

    Για να δούμε πως θα τα μπαλλώσουν σε καμια εκατοστή μέρες😀

  250. Νέο Kid said

    249. Γιατί; Το 2118 αργεί νομίζεις;

  251. sarant said

    Κι όταν στο έτος 1000 δεν καταστράφηκε ο κόσμος, κάποια δικαιολογία θα βρήκαν

  252. Νέο Kid said

    251. Μπα; Έπαιζαν και τότε Αντίχριστοι και τα ρέστα; Δε θυμάμαι . Εγώ ήμανε μικρός τότε! 😀😛

  253. Πάνος με πεζά said

    @ 239 : Τη Ρενέ Στριμινέα, βεβαιως, που μπορείτε να δείτε στην ταινία του Ζερβού «Τρεις κι ο κούκος, σουβλίστε τους» (απολαύστε υπεύθυνα).

    Από Εξάρχεια, όταν δούλευα εκεί στα 90s, έτρωγα στο παλιό μαγέρικο με τον κήπο (μετέπειτα Γιάντες) δίπλα στο σινεμά (πεζόδρομος Βαλτετσίου), και σπάνια στον Μπαρμπα-Γιάννη.

  254. ΓΤ said

    @253 Το οποίο «Γιάντες» να θυμίσουμε ότι το άνοιξε η γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ (η οποία, βεβαίως βεβαίως, είναι εγγονή του Παΐσιου, του Αρσένιου Εζνεπίδη δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει να τα λέμε). Έφυγε γρήγορα από την επιχείρηση, και το μαγαζί το πήρε ο Καριάμης, που έχει λίγο πιο πάνω το μπαρ «Χάρτες». Γενικώς καλά κρατεί η άλυσος των φράγκων (ου μην και των κουτόφραγκων). Κάποτε βρέθηκα στο «Γιάντες» στανικά. Στο τραπέζι ήταν γνωστή μούρη των γραμμάτων από ΗΠΑ μεριά, με τον full prof πάρευνό του. Ο τύπος έρχεται αραιά στα πάτρια και στάζει στόμφο. Απολαύσαμε ο καθείς γαύρους τρεις (3) οι οποίοι «κάθονταν» πάνω σε «αφρό» φάβας. Όπως καταλάβατε, αγαπητές και αγαπητοί, πάντα πεθαίνω για περιγραφές από menu που σε αφήνουν νηστικό. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τους profηδες που αργομασούλαγαν τον γαύρο, τη δε φάβα την προσγείωναν ελάχιστη με λεπίδα πάνω σε ίχνος ψωμιού. Όταν πλησίαζε η ώρα του λογαριασμού (γαύρο τρώω, λυθρίνι bλερώνω), ο ένας τράβηξε κατά WC μεριά, και, όταν επέστρεψε, ρώτησε σε ησιόδεια γκρέκικα «Είμαστε εντάξει;» τρίβοντας τα μισόβρεχτα χέρια του. Λεπτομέρεια από μισάνοιχτα πουκάμισα: Είχαν και οι δύο ξυρισμένο στήθος. Αφού καληνυχτιστήκαμε, έφυγα σφαίρα για πιτόγυρο…

  255. Κουνελόγατος said

    243. «Το 1978 στο ΜΑΡΚΕΤ»… Εγώ πήγα 1 (μπορεί και 2 ή 3 φορές) τέτοια εποχή αλλά το 1988 και ο κόσμος μου είχε φανεί κάπως… Ήταν μαζί μας και μια αυτοσχέδια μπάντα που προσπαθούσε να κάνει κάτι.. Τι μου θύμισες γμτ…

  256. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    255. 10 years after, δυστυχώς. Μια από τα ίδια με τον Nikiplos.

    Το 1/3 περίπου των συνομήλικων μου (+- 7 έτη) ήταν στην ΚΝΕ και απέφευγαν το Κολωνάκι, όπως τους απέφευγε 🙂 κι αυτό. Όμως μετά το 1989, πήγαν χάνοντας τουλάχιστον μια δεκαετία. Εν τω μεταξύ είχαν παντρευτεί και σχεδόν οι μισοί χώριζαν….

    Οτι έπαιξε καλά στην γραμμή Εξάρχεια – Δεξαμενή- Κολωνάκι και την προέκταση του (bright shoe-party- Λωρας – Μπαλτασαρ, …, Κόμης,…) ήταν 1977 έως 1985, άντε εως το1988 ( με ολιγον Μετς).

    Άλλη η αθωότητα, οι ανοιχτές παρέες,το αυθόρμητο ερωτικό σμίξιμο, η dolce far niente δηλ. η γλυκιά απραξία (λ.χ. στην Δεξαμενή),…. late 70’s early 80’s. Μετα οι ιδιοκτήτες (οσοι δεν πουλησαν το μεριδιο τους ) έγιναν Βαλκανιοι επαγγελματιες- επιχειρηματιες και οι θαμώνες (ακόμη και πολλά «φρικιά») υπάλληλοι τραπεζών- Ολυμπιακής, ΔΕΚΟ, Δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε και την έλευση του φόβου του AIDS/HIV . Η δήλωση των κρουσµάτων AIDS (νόσου HIV) ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984.

  257. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    255. Ο μπαρμαν του ΜΑΡΚΕΤ , μαζι με εναν κολλητο μου και εναν αλκοολικο+ γιο υπουργου ΝΔ, το 1981 ανοιξε μπαρ στην Παροικια, διοτι δεν ευρισκαν μαγαζι στην Ναουσα της Παρου.
    Ισως ερχοταν και το δουλευε τον χειμώνα. Το διοροφο νεοκλασσικο της οδού Τσακάλωφ 42 πίσω από τον Αγιο Διονύσιο, αλλοτε γεματο μαγαζια ρουχων, είναι ερημο και εγκαταλελειμενο.

  258. Alexis said

    Αφώτιστε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις περιγραφές σου αλλά έχω την αίσθηση ότι η κάθε γενιά θεωρεί ως «χρυσή εποχή» τα χρόνια της νιότης της.
    Αν ρωτούσες τους γονείς μας θα σου έλεγαν πιθανότατα ότι χρυσή εποχή είναι τα 50ς-60ς και οι κοσμικές βραδιές στην «Αθηναία» 🙂

  259. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    258

    Ήθελα να πω (σχεδόν καυχηθώ) ότι η επικρατούσα συγκυρία κατά την περίοδο της νεότητας μου – και ορισμένων Αθηναίων νέων γενικότερα – λίγο μετά την μεταπολιτευση, μας επέτρεψε να έχουμε μια ελαφρως χιππικη, ελεύθερη και πλούσια ζωή, στην κατάλληλη ηλικία και εποχή.

    Άλλοι-ες για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν, αλλά η εκ των υστερών προσπάθεια τους να ζήσουν αυτήν την ζωή (Κωστοπουλικης πλέον μορφής ΝΙΤΡΟ, ΜΑΧ,… ) προσέκρουσε στις ραγδαίες αλλαγές ευρωπαικο-ποιησης-αμερικανοποιησης της πόλης μας. Δηλ. μετατροπής του Λ.Α. (Λεκανοπεδίου Αθηνών) σε L.A. 🙂

  260. loukretia50 said

    248 Νέο Κιντ
    Παρακαλώ να αναφέρεσαι στη Λ όπως υπογράφει.
    Αν ήθελε κάτι άλλο θα το έγραφε.
    Άσε που κινδυνεύω να πιστέψω ότι μου απάντησες. Αρκετά γίναμε φιόγκος εσχάτως.

  261. Νέο Kid said

    260. Να σου απαντήσω σε τι; με ρώτησες κάτι; Αν ναι, συγνώμη αλλά δεν διαβάζω σχεδόν ποτέ σεντόνια πάνω από 3-4 παραγράφους , εκτός κι αν με ενδιαφέρει το θέμα ή αναφέρεται το όνομά μου στην αρχή.
    Όσο για την υπόδειξη για το πώς να αποκαλώ άλλον συσχολιαστή , σεβαστή καίτοι αγενής …πλην όμως γεγραμμένη!

  262. loukretia50 said

    261. Αγενής δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόδειξη που αρχίζει με «παρακαλώ» , για θέμα που με αφορά άμεσα – κίνδυνος μπερδέματος ταυτοτήτων για τους κοινούς θνητούς που δε διαθέτουν την εξυπνάδα σου.

    Και μου διαφεύγει η καταγραφή του συμβάντος που έγινε αφορμή να με κατατάξεις στους εχθρούς .
    Δεν ασχολείσαι μαζί μου θα πεις?
    Τότε γιατί δείχνεις ότι με απαξιώνεις σε κάθε ευκαιρία?

    Εγώ δεν το έκανα ποτέ.

  263. loukretia50 said

    για όσους έχουν κάποια ευαισθησία στις πινέζες

    Η πινεζοβροχή (Τριβιζάς – Παπασταύρου)

    «..Όταν βρέχει πινέζες στην Μπαλονοχώρα
    κι η πινεζοψιχάλα γίνεται πινεζομπόρα,
    και πέφτουν οι πινέζες απ’ τα σύννεφα με φόρα
    …………………………………..
    – Πού οφείλεται, κύριε γιατρέ,αυτή μου η αδιαθεσία;
    – Στις πινέζες φαίνεται
    ότι έχεις μια μεγάλη ευαισθησία
    ………………………………………….
    αλλά όταν σταματάει η πινεζομπόρα,
    όλα τα μπαλόνια κάνουν ολόθερμη ευχή
    ποτέ, ποτέ μην ξαναβρέξει πινεζοβροχή!»

    (μπορεί και να βαριόμασταν όμως….)

  264. Νέο Kid said

    263. Λανθασμένη η ιδέα της βλαβερής για τα μπαλόνια πινεζοβροχής!
    Πινέζες που θα πέσουν από σύννεφα είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι λόγω γεωμετρίας και της οικείας ροπής αδράνειας της διατομής των, θα πέσουν με τον κώλο πάνω στα μπαλόνια, και ποτέ με τη μύτη!

    (Χα! Πάντα τόλεγα ότι γράφει βλακείες αυτός ο Τριβιζάς.)

  265. loukretia50 said

    Αρα τα μπαλονια δεν κινδυνεύουν! Ωραία!
    Εκτός αν προσγειωθούν απαλά πάνω στις πινέζες – που θα καιροφυλακτούν!

  266. Νέο Kid said

    265. Δηλαδή τώρα μιλάς για μπαλονοβροχή στην πινεζοχώρα. Αυτό είναι το αντίστροφο πρόβλημα…και θέλει σκέψη… αύριο η λύση.

  267. loukretia50 said

    Εγώ μπαλόνι, εσύ πινέζα
    ποιός απ΄τους δυό μας θα πέσει τέζα?

    Φυσικά δεν κυριολεκτώ! Δεν είμαι μπαλόνι και δε σε κόβω για πινέζα!

  268. Νέο Kid said

    267. Τι μπαλόνι, τι πινέζα!
    Όλα made by Κινέζα.

  269. loukretia50 said

    ….μα δε θέλουν μπαλαντέζα!
    έχει ρεύμα η σαντέζα
    κι ο παλιός στην καναδέζα
    έκανε στην έρμη χώρα
    να χτυπιούνται τα μοβόρα
    άγρια νομιστεράκια
    που δεν ξέρουν νουμεράκια!

  270. loukretia50 said

    Νεο Κιντ
    Ανακωχή ή πόλεμο?
    Αλλιώς θα είναι κρύο!
    Δε θέλω να με συμπαθείς
    Πάσες μονάχα αν συμφωνείς
    Να κάνουμε κι οι δύο

  271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Των φρονίμων ολίγα
    (γράφτηκε απ΄το Σκαρίμπα) 🙂 🙂

    Λούκρημ τεστ (χώνομαι κι εγώ σε ξένες υποθέσεις), ξέρεις/θυμάσαι τίνος χρηστωνύμου σύντομο είναι το Λ;

  272. loukretia50 said

    Είναι μια συμπαθέστατη διακριτική παρουσία από την Κύπρο

  273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    271β Σε τρία λεπτά η απάντηση, όχι να το ψάξεις. Άμα χάσεις, θ΄αφήσεις ήσυχο τον Κιντ, τον αγάπησα πρώτη 🙂

  274. loukretia50 said

    (συνέχεια – μου έφυγε πριν τελειώσω!) μπορεί να είναι και μεταφράστρια, νομίζω ξέρει και ρώσικα, αν θυμάμαι καλά

  275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είσαι γρήγορο πιστόλι, αλλά πλήρες όνομα! 🙂 🙂 🙂

  276. loukretia50 said

    μα συνήθως παίζω από μνήμης!
    και όσο για τον Κιντ…
    I love to hate him!
    Εύχομαι να είναι αμοιβαίο!

  277. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν είναι αυτό το ερώτημα. «Ξαναδιάβασε τον τίτλο της έκθεσης» που έλεγε ο δάσκαλος, μη βγαίνεις εκτός θέματος

  278. loukretia50 said

    Για όνομα δεν ξέρω, αλλά μου θύμισες βραδιάτικα τα σοκολατάκια Leonidas !!! Eκτός θέματος αλλά… αν είναι να κολαστώ δε θα τα μοιραστώ ούτε καν μαζί σου!

  279. Γς said

    σήμερα ήταν του μικρού

  280. loukretia50 said

    Γουσουλίνο?

  281. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    278.Ρε κολασμένο παμφάγο! Σου χαρίζω τους γιατρούς που είπες ότι προτιμάς… 🙂 🙂 . (Το νήμα συνεχίζει ακάθεκτο την ντρελή πορεία του)
    Λοιπόν, χθες είχα το θλιβερό καθήκον να συνοδέψω αγαπημένο ξάδελφο στας αιωνίους μονάς και αποβραδίς που εξελίχτηκε τούτο το νήμα σε αλλαντάλλα, κοιμήθηκα μες σε ακράτητο γέλιο.Ξάπλωσα και τιναζόμουν από χάχανο, σαν νευρικό ξέσπασμα ένα πράμα. Ευτυχώς κοιμάται βαθιά ο σύγκοιτος. Φοβήθηκα δε μήπως κατά την τελετή μου έρθει στο μυαλό και εξελιχθεί α λα Κονδυλάκη η κατάσταση.Μες τη ντάλα και την αντράλα όμως,όχι ευτυχώς.

  282. loukretia50 said

    Αχ! δε μπορώ να θυμώσω για πολύ!
    εν γνώσει των συνεπειών..

  283. loukretia50 said

    εγώ τι να πω που ένοιωθα βαθύτατα θιγμένη κι όταν διάβασα το σχόλιο της Λ -καλή της ώρα όποια κι αν είναι- και τα δικά σου για του διάκου τα κουμπούρια καπάκι κακάριζα κανονικά – γάτα που γελάει σε ξένη γλώσσα!

  284. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    283 του Διάκου, του Αθανάσι,:) της Αλαμάνας.
    Είναι κάμποσα δημοτικά που χουν το δεκαοχτώ στη ρίμα.
    Η Λ είναι η Λαπαθίτισσα .

  285. loukretia50 said

    Εξακολουθώ να μην την ξέρω, αν και πάντα διαβάζω τα σχόλιά της
    Και δεν έχω καμιά αδυναμία στους γιατρούς –κάθε άλλο!
    Μάλλον οι των θετικών επιστημών με εμπνέανε – τα αντίθετα μάλλον!
    Όμως ο Λεώνικος έχει κάτι.. αρκεί να τον τραβήξω από την αμερικάνα ξελογιάστρα!

  286. Γς said

    Αμερικάνα ξελογιάστρα!

    Ο Μπατμσν!

  287. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    285. Ααα! αλλάζεις ογλήγορα! Αντί τον «πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας»,που σερβίρεται με ράσο, δεν με είπες ρομαντικούλα ενώ εσύ προτιμάς στο ρόλο ,γιατρό (άλλη στολή, τώρα που το σκέφτομαι-του άσπρου;) 🙂
    Δεν το ειδικεύουμε στο Λεω ο οποίος, αν τον μεταφράζω σωστά,(αν λαθεύω του ζητώ συχώρεση) θα αφηνόταν στην … κοινοκτημοσύνη των γυναικών αλλά η Φωτεινή του είναι η Ήρα/φρουρός της ζωής του 🙂

  288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όμως σχολιάζω/αναφέρομαι σε σχολιαστες/ριες που λείπουν αυτή την ώρα και γι αυτό σταματώ. Σαν ξημερώσει θα τα πούμε
    σβήνω το φως να κοιμηθούμε.
    Καληνύχτα

  289. loukretia50 said

    ΕΦΗ ΕΦΗ: Από μνήμης πάλι: Ζαν Ζιροντού, στο :
    «Ο πόλεμος της Τροίας δε θα γίνει» : σε κάποιο σημείο έλεγε ο Πάρις στην Ελένη, διαλέγω εσένα, κάθε φορά, ανάμεσα σε χίλιες! έτσι κι ο δικός μας Λεώνικος!
    (πιο κουλτούρα πεθαίνεις, ε?)

  290. loukretia50 said

    Καληνύχτα με παραμυθάκι ΕΦΗ ΕΦΗ και Γουσού!-
    κι ας με στενοχώρησες!

    Blackmore’s Night – Play Minstrel Play

  291. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα με αέρα (ένα τι)

    289 Χμ, Θα διαλέξεις εμένα ,ανάμεσα σε χίλιες, μην είναι/ήταν 🙂

    254 ΓΤ Η αφρόεσσα φάβα και στην κορφή (φυσικά) αφρόψαρο, όλα τα λεφτά! (με όλες τις έννοιες)

  292. Alexis said

    254: Συνειρμικά που ήρθε στο μυαλό αυτό:

    Πρώτο πιάτο:
    Wagu μοσχαρίσιο tartare με πράσινο μήλο, ραπανάκι, φθινοπωρινή τρούφα, σινάπι και μαυροσουσάμι

    Δεύτερο πιάτο:
    Risotto με βασιλομανιτάρια, κανθαρέλες, τρομπέτες Γρεβενών και αφρό παρμεζάνας

    Κυρίως πιάτο:
    Creek Stone Black Agnus, μοσχαρίσιο φιλέτο 300 ημερών
    Σερβίρεται με πουρέ μωβ πατάτας Περού, baby φθινοπωρινά λαχανικά και σάλτσα μαστίχας
    ή

    Φιλέτο από καλκάνι με πουρέ σελινόριζας, καραμελωμένες ρίζες λαχανικών και σάλτσα λευκού κρασιού από Μοσχοφίλερο Μαντινείας, αρωματισμένη με λουίζα

    Επιδόρπιο:
    Σφαίρα σοκολάτας με κρέμα φυστίκι, Mousse bitter, σάλτσα tayberry και φρέσκα framboise και Καφές Mignardise

    Αυτό το ρημάδι το μοσχαρίσιο φιλέτο 300 ημερών μπορεί κάποιος να μου πει τι είναι;;; 😆 😡

  293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    292 Αλέξη Πς! τα αφράτα η νέα φάση 🙂

    «μοσχαρίσιο φιλέτο 300 ημερών»
    μήπως
    μσκαρ χρουνιάρκο ; 🙂

  294. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    292 Είναι σάπιο (300 ημερών λέμε) βοϊδόψαχνο που σερβίρεται το φθινόπωρο με πουρέ από μωβ babies και μαστίχα Περού.
    Το βόιδι εκτελείται με σφαίρα σοκολάτας.

  295. Γς said

    @@ καπαμά

  296. sarant said

    Καλύτερα να πάρετε καλκάνι με πουρέ σελινόριζας.

  297. Γς said

    Μα τι έκανα και με μάγκωσε η μαρμάγκα;

  298. Γς said

    295:

    Κι ήρθε για πρώτη φορά η φίλη μου Κωνσταντίνα στην Eλλάδα.
    Γεννημένη στην CCCΡ από πολιτικούς πρόσφυγες.

    Διαβάζει στο μενού «Ομελέτα». Και παραγγέλλει «Αμελέτα». (Στα ρώσικα το «ο» αν δεν τονίζεται προφέρεται «α». Π.χ. товарищ = Ταβάριτς, большой=Μπαλσόϊ).

    -Αμελέτα; Αμελέτητα ε;

    -Και μου φέρανε όρχεις Γιάννη μου.

    Καθηγήτρια Ζωολογίας στο Παν Πάτρας μετά.

  299. sarant said

    Όλοι αυτοί οι φίλοι και γνωστοί σου, που τους δημοσιοποιείς εδώ τις ιστορίες, είναι τόσο σίγουρο ότι τους αρέσει που τους βγάζεις στο πανελλήνιο φωτογραφημένους μαζί με αρχίδια; Ποιος ο λόγος να προσδιορίσεις τι έγινε στη συνέχεια η άτυχη γνωστή σου; Αλλάζεις τουλάχιστον τα ονόματα;

  300. gpoint said

    Και πάει ο Ντίνος στην Ρωσία και όλοι τον φωνάζουν Ντίνα και δεν ξέρει που να κρυφθεί !!

  301. Alexis said

    #294: Ρε φίλε έλεος, κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια!!! 😆 😆 😆
    Άκου εκτελείται σε σφαίρα σοκολάτας…

    #293: Αυτό σκέφτηκα κι εγώ Έφη, αλλά γιατί ακριβώς 300 ημερών; Αν είναι 310 θα τους κάτσει στο στομάχι; 😆
    Μια άλλη εκδοχή που σκέφτηκα είναι πως πρόκειται για κρέας που το κρατάνε 300 μέρες στο ψυγείο και το νταχτιρντίζουνε για να μαλακώσει! 😆

  302. Γς said

    300:

    Το κάνω για να δείξω ότι είναι αληθινά.

    Οσο για την φίλη μου, ξέρω της αρέσει.
    Την έχω βάλει και σ άλλες ιστορίες

    Αλλωστε λίγο περικολοζαμέντε κάνει το βίβερε πιιο βιώσιμο.

    Διαφορετικά πες τα άφοβα στον εαυτούλη σου

  303. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    301 Ε, προφανώς είναι σιτεμένο 300 μέρες (αν και πιό πιασάρικο θα ήτανε 299 ή 301 ξερωγώ). Και πιθανότατα το νταχτιρντίζουνε κιόλας, όπως είπες. Το λέει κι ο Καββαδίας:

    Οι ανθρωποφάγοι, τα σκυλιά / πριν τους φαν τους κάναν τη δουλειά / για να νοστιμίσει το κορμί τους.

  304. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    301, χρονιάρκο αλλά αχρόνιαγο! το «300» είναι ακριβώς πιασάρικο για «αφήστε τους ν΄αναρωτιούνται».
    Μήπως στους κανόνες σφαγής/κατανάλωσης αυτών των ζώων είναι το όριο για να λέγεται (μοσχαράκι) γάλακτος;

    Κι εγώ καπόνι με σελινόριζα θα παράγγελνα.

  305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    304β εεε! καλκάνι με σελινόριζα. Αυτό είναι σαν γλώσσα/ψητό.Το καπόνι για σουπερό

  306. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Μπα, εγώ κάνα πιτόγυρο, να ξέρουμε τι μας γίνεται.

  307. Alexis said

    #304: Υπάρχουν ηλικιακά όρια (του ζώου) προκειμένου να λέγεται μοσχαράκι γάλακτος, μοσχαρίσιο, βόειο, βοδινό, αλλά δεν τα γνωρίζω…

  308. loukretia50 said

    291 ΕΦΗ- ΕΦΗ :
    Μπορεί να τόλεγε εκείνη, σίγουρα γι αυτόν όμως!
    Καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθώ μια τελείως φευγάτη Ελένη!

    Με γρήγορη ματιά – ήταν αργά! – βρήκα αυτό :
    Pâris: Un seul être vous manque et tout est repeuplé…. Ne me separerai-je jamais d’Hélѐne, car avec elle j’ai l’ impression d’ avoir rompu avec toutes les autres femmes, et j’ai milles libertés et milles noblesses au lieu d’une.
    Hector: C’est parce qu’elle ne t’aime pas.
    Pâris: Mais je préfère à toutes les passions cette facon dont Hélѐne ne m’aime pas!
    – Scene 4me – Jean Giraudoux – La guerre de Troie n’aura pas lieu

    Τρελοκατάσταση! Έκτοτε χάλασαν οι άνδρες!
    Όχι εσύ Λεώνικε! Είσαι της παλιάς σχολής!

    YΓ: έκαστος στο είδος του! Στη μαγειρική… σκράπας!
    Δε νομίζω ότι περνάει απ΄το στομάχι! -φήμες για να τρώνε βασιλικά γεύματα !

    (Μόνο αν δε σε χωνεύει!)

Σχολιάστε