Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα τηλεφώνημα απογνώσεως πριν από 51 χρόνια (επετειακός Μποστ)

Posted by sarant στο 15 Ιουλίου, 2016


Σήμερα κλείνουν 51 χρόνια από τα Ιουλιανά, την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 και την περίοδο πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε. Την επέτειο συνηθίζω να την τιμώ στο ιστολόγιο, και κάθε χρόνο κάτι δημοσιεύω -στο τέλος του άρθρου θα δείτε πλήρη… ιστογραφία σχετικά με τα Ιουλιανά. Σήμερα διάλεξα να επαναλάβω ένα άρθρο που είχα αρχικά δημοσιεύσει το 2010 τέτοια μέρα -έχω όμως βάλει μια καλύτερη εκδοχή της γελοιογραφίας.

drnoΓια πολλούς λόγους, στις 70 μέρες που διάρκεσαν τα Ιουλιανά σημειώθηκε μια χωρίς προηγούμενο άνθιση της πολιτικής σάτιρας, τόσο της επώνυμης, από τις στήλες των εφημερίδων και το σανίδι της επιθεώρησης, όσο και της ανώνυμης, όπως σε αυτό εδώ το πανό φοιτητών, με το ευφυέστατο σύνθημα που παντρεύει τον τίτλο μιας επιτυχημένης κινηματογραφικής ταινίας (Πράκτωρ 007 εναντίον Δρος Νο) με το όνομα του αποστάτη πρωθυπουργού και το σύνθημα 1-1-4 (το τότε ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος). Η φωτογραφία είναι απαράδεκτα αχνή (από σκαναρισμένη εφημερίδα της εποχής) αλλά την κεντρική ιδέα μάλλον την πιάνετε: ο πράκτωρ 114 ντυμένος τσολιάς πιάνει στην απόχη τον Δρ Νό-βα που φοράει κουστούμι και παπιγιόν.

Ο πρώτος αποστάτης πρωθυπουργός, ο Γεώργιος  Αθανασιάδης-Νόβας (1893-1987), που ήταν Πρόεδρος της Βουλής πριν αποστατήσει, έμοιαζε ιδανικός για στόχος της σάτιρας: καταρχάς, είχε αστείο όνομα που προσφερόταν για ένα σωρό λογοπαίγνια -έτσι, εκτός από το τζεϊμσμποντικό Δρ Νο-βας, είχαμε επίσης λογοπαίγνια με τον χορό μπόσα-νόβα, το φάρμακο Νοβο-καΐνη ή τον Καζα-νόβα.

Επίσης, ο Νόβας είχε και κάμποσες συνήθειες που προσφέρονταν για διακωμώδηση: ήταν ένας ηλικιωμένος αριστοκράτης της επαρχίας, υπερβολικά προσηλωμένος στους τύπους και στο τελετουργικό, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, φορούσε άσπρα κοστούμια και απαραιτήτως παπιγιόν, έγραφε ποιήματα (ως Γ. Αθάνας). Όλα αυτά τα περιέλαβαν στο στόχαστρό τους ευθυμογράφοι, επιθεωρησιογράφοι και αυτοσχέδιοι λαϊκοί σατιριστές και τον έκαναν ρεζίλι τον φτωχό τον Νόβα. Και καλά του έκαναν. Κορυφαίο όχημα της διακωμώδησης ήταν το δίστιχο «Κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα αν τα γάλατα – και μου’ λεγες γαργάλατα» που υποτίθεται ότι το είχε γράψει ο Νόβας ενώ στην πραγματικότητα το κατασκεύασε ο Κώστας Σταματίου των Νέων (εδώ ένα περυσινό άρθρο εξετάζει αναλυτικά την κατασκευή).

Πριν όμως κατασκευαστούν τα Γαργάλατα, ο τύπος κορόιδευε τον Νόβα για άλλα στιχουργήματά του, ένα από τα οποία ήταν και το περίφημο

Από την εποχή της Αλώσεως
δεν είδαμε τέτοιο εργοστάσιον εμφιαλώσεως

που υποτίθεται πως το είχε σκαρώσει ο Νόβας στην τελετή των εγκαινίων του εργοστασίου εμφιαλώσεως του Καραντάνη στο Λουτράκι. Το παρουσίασε πρώτος ο Ψαθάς σε χρονογράφημα στις 21.7.65 και μάλλον είναι κι αυτό κατασκευή, ίσως του Σταματίου -όπως αναφέρει αργότερα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Το σκίτσο του Μποστ που θα δούμε σήμερα αντλεί έμπνευση από το υποτιθέμενο στιχούργημα του Νόβα. Δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 25.7.1965.

a65-07-25-fixed

 

Πάνω στο πατρόν του δίστιχου  «Από την εποχήν της Αλώσεως, δεν είδαμε τέτοιο εργοστάσιο εμφιαλώσεως», ο Μποστ φτιάχνει ολόκληρο «τηλεφώνημα απογνώσεως» του Νόβα προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο που παραθερίζει στην Κέρκυρα. Η απόγνωση οφείλεται στο ότι οι αποστάτες βλέπουν ότι δεν μπορούν να προσελκύσουν ικανό αριθμό βουλευτών.

Η «νεκροφόρος» είναι αναφορά στη δολοφονία του αριστερού φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιουλίου. Το «πολτρονίσιμο» είναι αναφορά στον ισχυρισμό που είχε προβάλει ο Νόβας στη Βουλή, ότι η δική του κυβέρνηση είναι ανώτερη και δημοκρατικότερη της προηγούμενης, όπως ακριβώς στα ιταλικά θέατρα το πολτρονίσσιμο (οι θέσεις της πρώτης σειράς) είναι ανώτερες από τις κοινές πολυθρόνες! Ποντικονήσιμο, βέβαια, η Κέρκυρα, άρα ο θρόνος.

Στην «καμπάνα» που νοίκιαζε η εκδότρια Ελένη Βλάχου στα Αστέρια Γλυφάδας είχε γίνει μυστική σύσκεψη για προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης, κι αυτό δίνει στον Μποστ αφορμή για το λογοπαίγνιο με την πένθιμη καμπάνα, ενώ δεν έχω ξεδιαλύνει ποιος ήταν ο Τσολιάς. Την επόμενη Τρίτη, 27 Ιουλίου, επρόκειτο να γίνει νέα πανεργατική απεργία.

Το τηλεφώνημα παρακολουθούν κατηφείς ο ναύαρχος Τούμπας, υπουργός Δημόσιας Τάξης που είχε θεωρηθεί άμεσα υπεύθυνος για τη δολοφονία του Πέτρουλα, και ο Κ. Μητσοτάκης έχοντας στη μασχάλη την «Ελευθερία», την εφημερίδα που τον υποστήριζε προσωπικά και που είχε ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης των αποστατών. Ειρωνική ανθυπολεπτομέρεια: το μυθιστόρημα που δημοσίευε σε συνέχειες η Ελευθερία τις μέρες εκείνες είχε τίτλο… «Ιουλιανός ο παραβάτης»!

Σαν υστερόγραφο: ένας επιπόλαιος μελετητής θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι η αποστασία συμβάλλει στη μακροβιότητα. Από τους τρεις εικονιζόμενους, ο μεν Μητσοτάκης, που ήταν και νεότερος, ζει και θα μας θάψει όλους, οι δε άλλοι δύο έφτασαν -και οι δύο, κατά σύμπτωση- στα 94 χρόνια τους -για του λόγου το αληθές: Νόβας 1893-1987 και Τούμπας 1901-1995.

Άλλα άρθρα του ιστολογίου για τα Ιουλιανά:

Τα Ιουλιανά μέσα από τις γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου

Τα ιουλιανά του 1965 δοσμένα από το πενάκι των γελοιογράφων“.

Το κουρασμένο παλικάρι (Μποστ, πριν από την εκτροπή, προφητικό)

Το νέον μικρομάγαζον (Μποστ, πρώτο κύμα αποστασίας)

Μια συμφωνία με την Αυλή πριν από 45 χρόνια (Μποστ, για τον Ηλ. Τσιριμώκο και το δεύτερο κύμα αποστασίας)

Οι βασιλείς των οραίων (Μποστ, δεύτερο κύμα αποστασίας)

Το άχρηστο απολυτήριο (Μποστ, τρίτο κύμα αποστασίας)

Το κακό συναπάντημα του Στέφανου (Μποστ, τρίτο κύμα αποστασίας)

Για την ποίηση του Νόβα και τα Γαργάλατα:

Γαργάλατα και εργοστάσιον εμφιαλώσεως: ποίηση και αποστασία 45 χρόνια μετά

Γαργάλατα, η σχεδόν οριστική διαλεύκανση.

Και ένα λογοτεχνικό:

Αποσπάσματα από τη Χαμένη άνοιξη του Στρ. Τσίρκα

Advertisement

206 Σχόλια προς “Ένα τηλεφώνημα απογνώσεως πριν από 51 χρόνια (επετειακός Μποστ)”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.

 2. spiral architect said

  Πού την είδες;

 3. spiral architect said

  [..] ο μεν Μητσοτάκης, που ήταν και νεότερος, ζει και θα μας θάψει όλους, οι δε …[..]
  Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει.

 4. spiral architect said

  … και όχι μόνο δεν έχει ψόφο, αλλά παίρνει (θαλασσο)δανειάκια και βγάνει και γλώσσα: http://www.thepressproject.gr/article/97782/Epithesi-Mitsotaki-se-SURIZA-gia-tin-efimerida-Kiruks-Xanion

 5. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  όσο κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να ειπωθεί, μετά τα τραγικά γεγονότα τη νύχτα…

 6. Γς said

  Καλημέρα

  >ο Μποστ φτιάχνει ολόκληρο «τηλεφώνημα απογνώσεως» του Νόβα προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο που παραθερίζει στην Κέρκυρα

  Κι έτυχε να γνωρίσω πριν 2-3 χρόνια τον κυβερνήτη του πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού που τον πήγαινε στην Κέρκυρα

  Ο Ναύαρχος ε.α.

  Κι ο Ναύαρχος James Stavridis, που λέγεται ότι μπορεί να είναι ο Βάις Πρέζιντεντ της Χίλαρι:

 7. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ, έστω και ως σχήμα λόγου.
  Ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!

  4: Τον Κήρυκα τον είχε από τότε.

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες του μεσοκαλόκαιρου ! Του midsummer, που έλεγε και ο Σέξπιρ, αφού ο ακριβής -μεταφραστικά- τίτλος του θεατρικού του, είναι «Όνειρο νύχτας μεσοκαλόκαιρου».
  Τις καλύτερες ευχαριστίες για χτες το βράδι, και πάλι, αν και φυσικά όλων μας η διάθεση άλλαξε με τη μια – εμένα ήδη από το φανάρι που σταματήσαμε μαζί με το Γιάννη, και πρωτοάκουσα από το ραδιόφωνο τα γαλλικά καθέκαστα…

  Τι να πω…»Ο λαός, ο λαός στα πεζοδρόμια», είτε διεκδικεί, είτε πέφτει άμαχος…

 9. atheofobos said

  Η Αλεξία είχε γεννηθεί 5 μέρες πριν γίνει η αποστασία, στο Μον Ρεπό.
  Η βασιλική οικογένεια είχε καλέσει τον μαιευτήρα Β. Κουτήφαρη για τον τοκετό, παρακάμπτοντας τον μοναδικό καθηγητή Πανεπιστημίου, τότε Ν. Λούρο, αλλά τελικά λόγω παράτασης της κυήσεως αναγκάστηκε να καλέσει και αυτόν.
  Ο Κουτήφαρης είχε φύγει μαζί με τον Κωνσταντίνο μετά το αποτυχημένο κίνημα του.

  Μεταφέρω και εδώ το περσινό μου σχόλιο από το: Γαργάλατα, 50 χρόνια μετά

  Έχω γράψει και εγώ πριν 8 χρόνια για τον Νόβα δύο ποστ στα οποία υπάρχουν πολλά από τα στιχάκια που αποδίδονται σε αυτόν, αληθινά ή όχι .
  ΠΟΙΗΤΙΚΟ QUIZ.-ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ;
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2007/02/quiz.html
  Ο ΓΑΡΓΑΛΑΤΑΣ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2007/02/blog-post_16.html#comment-form
  Από τα σχόλια που έχουν γίνει μεταφέρω μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
  Σχετικά με το εργοστάσιο εμφιαλώσεως έγραψε :
  Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 6:43:00 μ.μ.
  Σύμφωνα με αυτό http://www.forums.gr/showthread.php?t=5009
  το είπε στα εγκαίνια του εργοστασίου της Coca Cola (Τομ Πάπας)
  Σύμφωνα με το Βέλτσο http://ta-nea.dolnet.gr/print.php?e=A&f=17689&m=N11&aa=1
  στα εγκαίνια του Καραντάνη
  (15-7-16-δυστυχώς και τα δύο λινκ δεν ανοίγουν πλέον)

  Weaver Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007 9:43:00 μ.μ.
  Ορθα όσα γράφεις για τον Αθάνα. Να προστεθεί οτι ο λαός δεν τον εξέλεγε τυχαία βουλευτή , αλλά γιατί κατά την Κατοχή είχε σώσει πολλούς απο τα εκτελεστικά αποσπάσματα με καίριες παρεμβάσεις στους Ιταλούς και μάλιστα χωρίς να συνεργάζεται μαζί τους! Στον Εμφύλιο ο Άρης Βελουχιώτης έκαψε το σπίτι του Αθάνα στη Ναύπακτο και μαζί του κάηκαν και όλα τα χειρόγραφα πολλών ποιημάτων του.
  Ο Αθάνας όλη του την περιουσία τη δώρισε στο Δήμο Ναυπάκτου και το Δημόσιο. Και για να γίνει φανερό πόσο η μισαλλοδοξία τραυματίζει αυτό τον τόπο. Όταν το 1987 γίνονταν τα εγκαίνια κάποιας δημόσιας υπηρεσίας στη Ναύπακτο, σε ακίνητο που είχε δωρηθεί από τον Αθάνα, ο πανίσχυρος τότε υπουργός Μένιος Κουτσόγιωργας αρνήθηκε να χαιρετήσει , το γέροντα τότε δωρητή Αθάνα… Βέβαια το ποιός ήταν ο Μένιος Κουτσόγιωργας και το τέλος του, το είδαμε όλοι λίγο αργότερα…

 10. Γς said

  9:
  Μένιος Κουτσόγιωργας

  …και πιάνεις το στομάχι σου

 11. Γς said

  Πολλοί έχουν γράψει ποιήματα.
  Τεχνοκράτες π.χ. που καμία σχέση δεν είχαν με την τέχνη και την ποίηση πολλές φορές έχουν κάποιους σκελετούς κρυμμένους μακριά από το βιογραφικό τους.

  Οπως ο κ. Καθηγητής μας:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3362.html

 12. sarant said

  9: Βέβαια στον Εμφύλιο ο Άρης Βελουχιώτης ήταν προ πολλού νεκρός

 13. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ μένα. Περάσαμε τόσο ὡραῖα χτὲς τὸ βράδυ, ἀλλὰ μετὰ μάθαμε τὰ κακὰ μαντάτα ὰπὸ τὴ Γαλλία καὶ μᾶς ἄφησαν μιὰ πίκρα.
  Ἡ βραδυὰ μας πάντως ἦταν ἐξαιρετικὴ. Εὐχαριστοῦμε πολὺ τὸν Λάμπρο γιὰ τὴν εὐγενικὴ του χειρονομία καὶ τὸν πσαρὰ γιὰ τὸ ἐξαιρετικὸ χταπόδι. Ἐπὶ πλέον εἶχα τὴν εὐκαιρία νὰ γνωρίσω ἀπὸ κοντὰ ἀρκετοὺς ἀπὸ τοὺς ἐκλεκτοὺς συνταξιδιῶτες τοῦ παρόντος ἱστοτόπου.

  Πάντα τέτοια, ἀλλὰ χωρὶς τὰ πικρὰ μεθεόρτια.

 14. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Σήμερα εἶναι κι ἄλλη μιὰ θλιβερὴ ἐπέτειος:
  Αὐτὴ τοῦ χουντικοῦ πραξικοπήματος κατὰ τοῦ Μακαρίου, στὶς 15/7/74, ποὺ ἔγινε ἠ ἀφορμὴ γιὰ τὴν τουρκικὴ εἰσβολὴ.

 15. Γιάννης Ιατρού said

  Ρίξτε και καμιά ματιά στο ταχυδρομείο σας … 🙂

 16. Γιάννης Ιατρού said

  13: Δημήτρης

  … τὸν Λάμπρο γιὰ τὴν εὐγενικὴ του χειρονομία…

  τι; έκανε άσεμνες χειρονομίες;;;; Ασχημονούσε;;; Ο μέγας χορηγός;;;; 🙂 🙂

 17. atheofobos said

  9, 12
  Προφανώς ο σχολιαστής κατά λάθος γράφει για εμφύλιο αλλά το ότι ο Βελουχιώτης του έκαψε το σπίτι αναγράφεται και εδώ:

  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9D%CF%8C%CE%B2%CE%B1%CF%82_%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82
  Στη διάρκεια της κατοχής αποσύρθηκε και έζησε στη Ναύπακτο, όπου συνεργάστηκε με την αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος». Αρνήθηκε σθεναρά να πάρει μέρος ως υπουργός Παιδείας, στις κατοχικές κυβερνήσεις Γεωργίου Τσολάκογλου και Ιωάννη Ράλλη, ενώ αρνητική ήταν η απάντησή του σε πρόταση συνεργασίας του Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος επιτέθηκε στη Ναύπακτο, πυρπόλησε το πατρικό σπίτι του Αθανασιάδη, καταστρέφοντας τη βιβλιοθήκη του και την ανέκδοτη λογοτεχνική του εργασία. Με τη δική του παρέμβαση στους Ιταλούς στρατοδίκες, αποτράπηκε στη διάρκεια της περιόδου 1941-44, η καταδίκη σε θάνατο των Θεόδωρου Παύλ. Κουντουριώτη

 18. Alexis said

  #6: Ποιός Βάις Πρέζιντεντ;
  Ποιάς Χίλαρυ;
  Πλάκα κάνεις;;;
  Πλανητάρχης το Νοέμβριο θα είναι ο Δόναλδ και υπεύθυνος του γραφείου τύπου ο …δικός μας, Εθνικόφρ….-Παγαν….-Εαμοβ….-Βάταλ..-Παύλος Γλ…-Ανδρέας Μαρ….-Γιολάντα κλπ. κλπ.

 19. spiral architect said

  @18: Ε, ναι! 😦
  http://bit.ly/29VkzMD
  (εκτός άμα πέσουν τα μεγάλα μέσα) 😉

 20. Γιάννης Ιατρού said

 21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δύσκολη μέρα η σημερινή, πέφτεις για ύπνο χαρούμενος μετά από μια όμορφη βραδιά, με ακόμα πιο όμορφη παρέα, και ξυπνάς με θανατικό. Πολλά, δεν μπορούμε να πούμε για την επίθεση στην Νίκαια, και ό,τι κι αν απούμε, μάλλον θα είναι συγκινησιακό λάθος. Θα πώ μόνο, πως σε όλες τις επιθέσεις στην Γαλλία και στο Βέλγιο, οι δράστες ήταν από παλιά γνωστοί στην αστυνομία, και είναι γνωστή η άποψή μου, πως ΟΛΕΣ οι οργανώσεις, τρομοκρατικές και μη, είναι υπό έλεγχο και παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 20 : Eνός λεπτού σιγή, στο twitter; Ενός λεπτού disconnecting;

 23. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 24. Πάνος με πεζά said

  Τζι, μετά το χταποδάκι σου, καλώς τον δέχτηκες τον Άγιαξ !

 25. ΣΠ said

  Και θυμήθηκα τον συμμαθητή μου στο γυμνάσιο Γιώργο Αθανασιάδη, που του είχαμε κολλήσει το παρατσούκλι Νόβας.

 26. Γιάννης Ιατρού said

  22: Ε, ναι, γιαυτό τό ΄βαλα….
  Κοίτα, Πάνο, Αυτό το παιδί, ο Κ. ντε, όσο μεγαλωνει πήζει το μυαλό του. Μέχρι του χρόνου θα ‘χει γίνει στόκος. 🙂

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Ανέβασα σουλουπωμένη τη γελοιογραφία, με τη φροντίδα του Στάζιμπου!

 28. Θύμμαχος Θήτης said

  Για το συμβάν στην Γαλλία, τί ανακοινώθηκε μέχρι στιγμής για τον δράστη http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/poios-itan-o-drastis-tis-epithesis-sti-nikaia

 29. Ας ξαναβάλουμε και τον Κωνσταντάρα με την εποχή της Αλώσεως στο 31:44

 30. NM said

  Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο λίκνο να παραθέσω αλλά άκουσα με τ’αυτιά μου παρέα δημοσιογράφων (μεταξύ τους και ο Παπαχελάς), να λένε σχολιάζοντας το γεγονός, ότι αυτό συνέβη «την ημέρα ακριβώς που εορτάζεται Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της Γαλλίας»

 31. Θύμμαχος Θήτης said

  Και λίγη λογοτεχνία από τέως (αυτοαποκαλούμενους) διαδραστικούς ιστότοπους. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-bretanoi-koitazontai-ston-kathrefti-kai-blepoyn-ta-xamena-toys-oneira

  Kενολογία με τη σέσουλα, αλλά το ερώτημα είναι πού φιλοξενείται αυτό το έργο; Μην είν’ στο πρωταγκών, στο λάιφο ή στην καθημερινή; Όχι, είναι στο τιβι χωρίς σύνορα…

  μαζί με διαφήμιση οπάπ, πειραιώς, άλφα και αποκλειστικό ρεπορτάζ για την νέα καινοτομία που φέρνει επανάσταση στην ζωή μας, μπορείς να εκδίδεις χαρτάκι για την ουρά της Εθνικής από το σμάρτφωνο.

  ανεξάρτητη (από τους πολίτες) ενημέρωση

 32. venios said

  Για τη Γαλλία δεν έχω λόγια.
  Αλλά, καθότι Μποστ σήμερα, σκέφτηκα να κοινοποιήσω κείμενο του Σεβασμιοτάτου Αγίου Καλαβρύτων Αμβρόσιου, που δεν έχει να ζηλέψει και πολλά:
  » Περί την 12ην ώραν, δηλ. το μεσονύκτιον, διακόπτω την εργασίαν, αφήνω το Γραφείον μου και ανέρχομαι, ως συνήθως, εις το υπνοδωμάτιόν μου. Μόλις ανοίγω την θύραν του δωματίου ένας πυκνός καπνός με πνίγει! Κυριαρχεί παντού! Στρέφω το βλέμμα μου προς το εικονοστάσιον καί τότε βλέπω, ότι η κανδήλα έχει «λαμπαδιάσει!», δηλ. καίγεται, και μια μεγάλη φλόγα αναδύεται εξ αυτἠς»..

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/weird/article/320176/amvrosios-o-diavolos-thelise-na-me-kausi-foto-/#ixzz4ETpIEINS
  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

  Αν το ψάξετε, έχει κι άλλα, για τον Αριστοφάνη πχ., αλλά λιγότερο Μπόστεια.

 33. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  31. Εχω ετοιμες πολλες απαντησεις (ακομη κια για τον πρωην μαοϊκο δημοσιογραφο-συγγραφεα-τηλειοπτικο παραγωγο-ευρωβουλευτη-…:

  Συντροφοι,
  καλο -δεν λεω- το συναισθημα
  η οι τασεις φυγης στο παρελθον
  αλλα ποτε δεν ακουσα αυτοκριτικη,
  ολης αυτης της μεγαλης παρεας απο το 1973 ως το 1980, που ξεπερνουσε το 50% των φοιτητων.

  Τιποτε το προσωπικο με τον γραφοντα.

  Αφιερωμενο στους “τρυφερους” και μη μαοικους, κνιτες, ρηγαδες που 30 χρονια τωρα κανουν ρηξη απ’ τα …μεσα, η αποτελουν το “αριστερο αλλοθι” του συστηματος.

  ΤΑ ΚΙΝΕΖΑΚΙΑ

  Στον Κ.Ζ.

  1968-1973
  Στο Βερολίνο, το Παρίσι , το Λονδίνο
  Κινεζάκια του Μάο τις σκέψεις μελετούνε
  πήγαινε-έλα Ρώμη ή Φλωρεντία και Αθήνα
  των μεσοαστών γονιών τους τρώγοντας το χρήμα.

  1973-1978
  Στου Πολυτεχνείου την εξέγερση συμβάλατε πολύ
  όταν οι ορθόδοξοι και οι αναθεωρητές
  θέλαν την κατάρρευση ή την ρήξη από .. μέσα
  Δυναμικά – επαναστατικά – οργανωμένα ρίξατε
  στην Αμερικάνικη Πρεσβεία αυγά με κόκκινη μπογιά
  από μίσος για τον καπιταλισμό ;
  ή από υποσυνείδητη αγάπη σ΄ αυτό το χρώμα ;

  Κι ύστερα στα προαύλια
  …”ζύμωση” λες κι ήταν κρασί οι ιδέες
  και συγκρούσεις
  όχι πάντα ιδεολογικές, …μέχρι αίματος
  ανάμεσα στην νέα(;) και στην σκουριασμένη αριστερά
  δύσκολη η διάγνωση : νεανική ορμή ή ψυχοπάθεια ;

  1978-1981
  Το κίτρινο κίνημα φούσκωνε στις σχολές
  ως τις πρώτες καταλήψεις
  κι ύστερα το Λ.Α. έγινε L.A.
  ήρθε το new wave και η ντρόγκα
  Απογοήτευση παντού : ούτε αυτά λύση δεν έφεραν

  1981-2004
  Λίγοι πέθαναν νωρίς
  άλλοι στην τάξη τους βαθμιαία επανήλθαν
  οι επαρχιώτες διορίστηκαν στο δημόσιο
  οι πιο “κουλτουριάρηδες” γίνανε ιδιοκτήτες bar ή δάσκαλοι

  και οι ηγέτες στην ρήξη από .. μέσα
  οι πιο ιντρικαδόροι- μυστικοσύμβουλοι
  χαράζουν τη κόκκινη γραμμή της εξουσίας,
  μαζεύουν μίζες για το κόμμα (;) ή για την πάρτη τους

  Που πας ρε τέως κινεζάκι – επιχειρηματία
  βαλίτσα με «τούβλα» στου Μαξίμου το υπόγειο;
  Στην Μύκονο θα τα φάει ο μεγάλος
  αφού η καλή του με πλαστικές καλλωπισθεί

  2004-
  Κι ο «αντάρτης» καπνίζει πούρο σαν τον Che
  Απλώνοντας τα ποδάρια του στο υφυπουργικό του τραπέζι

  Σύνορα δεν έχει …η βλακεία πρώην «κινέζε» δημοσιογράφε
  όταν σαν star διαφημίζεις αυτοκίνητα μεγαλοαστών
  ……………………………………………………………………………………………….
  Φαίνεται ότι αν ακολουθείς την μόδα της Κίνας πριν και τώρα της Ευρώπης
  άκριτα, χωρίς καλά –καλά να την κατανοήσεις
  τ΄ αποτελέσματα είναι, τουλάχιστον αυτά που περιγράφω
  τέως αριστερέ με επικίνδυνα μακιαβελική πορεία
  για τον (ιδιοτελή) σκοπό σου χρησιμοποίησες κάθε μέσον
  όπως το σύστημα εσένα σαν άλλοθι δημοκρατίας.

  07.10.2008

  Αριστερός Αφώτιστος φιλέλλην

  http://www.poiein.gr/archives/13476

 34. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 35. gpoint said

  Χαιρετώ την παρέα από τα πάτρια εδάφη… πολύ καλή η χθεσινή βραδιά, να φροντίσουμε με κάθε τρόπο για την επανάληψη… ήδη εγώ έβαλα κάβα το σημερινό χταπόδι που έπιασα !
  Κατόπιν παροτρύνσεως αναρτώ την εκφωνηθείσαν εισαγωγή εις την φαγοποτίαν :

  Καλήν εσπέραν σύντροφοι

  Σαν ποιητής και πάλι

  Θ’ αρχίσω την παρλάτα μου

  Να φιάξετε κεφάλι

  Μ’ ευχές θ’ αρχίσω τώρα δα

  Γιατί έχετε ένα χούι

  Κι άμα αρχίστε το φαΐ

  Εμένα ποιός μ’ ακούει

  Αρχή με χειροκρότημα

  Στον Λάμπρο που πληρώνει

  Κι εγκράτεια μην του φανεί

  Ο κούκος σαν αηδόνι

  Στην Σαραντάκειον κεφαλή

  Τρίχα να μην ασπρίσει

  Κι άμα του πέσει θε να βρει

  Μ’ ένα ποστίς την λύση

  Για τον Γουσού πια τι να πω

  Που να μην τόχει γράψει

  Και θηλυκό την παρθενιά

  μαζί του νάχει κλάψει

  Τον Ιατρού εξ ιατρών

  Τον φίλτατόν μας Γιάννη

  Που στα σχεδιαγράμματα

  Κανένας δεν τον φτάνει

  Του εύχομαι στα σχόλια

  Την δεύτερη την θέση

  Γιατί την πρώτη στον Γουσού

  Την έκανε πεσκέσι

  Ω, τι γλυκό χαμόγελο

  Το πρόσωπο χαράζει

  Ε, το λοιπόν ο Αγγελος

  Ενός αγγέλου μοιάζει

  Στον Πάνο πούναι με πεζά

  Να μια ιδέα νέα !

  Του εύχομαι κάποια φορά

  Να γράψει κεφαλαία

  Στο όνομα ξεχώρισε

  Μονάχος του εκείνος

  Που τόβαλε ολόκληρο

  Δημήτριος Μαρτίνος

  Από μακριά μας έφτασε

  ένα καλό ξενάκι

  καλωσορίζω το λοιπόν

  τον φίλο Μιχαλάκη

  Και στις γυναίκες που κοσμούν

  Την συντροφιά με χάρη

  Εύχομαι να φχαριστηθούν

  Χταπόδι με κοκάρι

  Καλή σας όρεξη λοιπόν

  Στα φαγητά ορμήστε

  Και την ευγνωμοσύνη σας

  Στον Λάμπρο μας να δείξτε

  Ο πσαράς του ιστολογίου

 36. nikiplos said

  Καλησπέρα… Σιγά, σιγά απασφαλίζονται εκείνες οι δικλείδες που θα επιτρέψουν νέες νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου. Και με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες… Κατά τη γνώμη μου, μετά το Σαρλύ Εμπτό, ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος έχει αρχίσει…

 37. Γιάννης Ιατρού said

  35: ΑΞΙΟΣ!

 38. gpoint said

  # 24

  χμμμ, την άλλη φορά αποκλειστήκαμε τζάμπα… Δεν έχουμε αποκλείσει ολανδική ομάδα αλλά και δεν έχουμε χάσει από αυτόν ούτε σε φιλικό ! Θα δείξει

  Τυχερός ο ΠΑΟ , απέφυγε την Καμπάλα αυτή την φορά !…

 39. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  36 Ίσως αυτό να ήταν όντως το σημείο καμπής.

 40. Spiridione said

  Για τη «συνομωσία των Αστεριών», μου κάνει εντύπωση ότι το Έθνος, που έβγαλε το θέμα, δεν αναφέρει πουθενά σε ποιον ανήκε η καμπάνα. Αναφέρει ότι συμμετείχαν στη συνάντηση, στις 29-6-1965, ο Ρίτσαρντ Μπάραμ, υπεύθυνος Ελληνικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μητσοτάκης, ο Ι Τσουδερός, και ένας εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας του χώρου του Κέντρου που δεν κατονομάζεται. Ο Τσουδερός και ο Μητσοτάκης έστειλαν επιστολές που αρνούνται ότι έγινε τέτοια συνάντηση στα Αστέρια. Ο Μητσοτάκης λέει ότι συνάντησε στο σπίτι του τον Μπάραμ, μετά από αίτηση του τελευταίου, στις 28-6-1965.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=125&dc=27&db=7&da=1965
  Εδώ είναι το αποχαρακτητισμένο υπόμνημα του Μπάραμ για τη συνάντηση αυτή. Συμμετείχαν, λέει, ο Μητσοτάκης, ο Κόκκας, ο Τσουδερός, και ο Δεληπέτρος. Δεν αναφέρει τον Νόβα.
  Σχόλιο (του Μπάραμ):
  «Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο σπίτι του Μητσοτάκη μέσα σε μία εβδομάδα. Ήταν ολοφάνερο ότι η κλίκα των Κόκκα- Μητσοτάκη προσπαθούσε να κάνει σαφή τη θέση της στον «αμερικανικό παράγοντα», ίσως με έναν υπαινιγμό ότι ο Μητσοτάκης προσέφερε την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη θέση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, η διακυβέρνηση του οποίου οδηγούσε την Ελλάδα σε οικονομικό και πολιτικό χάος.
  Στη συνέχεια, ο Δεληπέτρος μού είπε κατ΄ ιδίαν ότι θεωρούσε τον Μητσοτάκη ως τον καλύτερο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπεστήριξε ότι η ομάδα των Στεφανόπουλου- Μητσοτάκη είναι καλύτερη για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης της Ενώσεως Κέντρου- ο Στεφανόπουλος γιατί είχε πολύ λίγους εχθρούς και είναι ευρέως αποδεκτός και ο Μητσοτάκης λόγω δυναμικότητας και της γενικής ικανότητάς του».
  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4526084/?iid=2

 41. Παναγιώτης Κ. said

  @14. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος νέος μας ζητά ένα μικρό απόσπασμα για να πάρει μια ιδέα τι είναι η καθαρεύουσα και επειδή μας θύμισες την επέτειο του πραξικοπήματος στην Κύπρο ας γράψω ένα μικρό απόσπασμα της μακράς επιστολής που έστειλε ο Μακάριος στον Γκιζίκη στις 2 Ιουλίου 1974 εξαιτίας των καμωμάτων της χούντας στην Κύπρο.
  Κατά κάποιο τρόπο το θεωρώ υπόδειγμα λόγου που συντάχθηκε στην καθαρεύουσα.

  » Ουχί άπαξ μέχρι τούδε ησθάνθην και εις τινας περιπτώσεις σχεδόν εψηλάφησα, εκτεινομένην αοράτως εξ Αθηνών χείρα αναζητούσαν προς αφανισμόν την ανθρωπίνην ύπαρξίν μου. Χάριν, όμως, εθνικής σκοπιμότητος, ετήρησα σιγήν.»

 42. 😦

 43. Γιάννης Ιατρού said

  35/37 Gpoint

  Εδώ , στην κατάλληλη μορφή 🙂

 44. Γιάννης Ιατρού said

  36: Nikiplos
  …που θα…
  Εννοείς «…που ήταν για να μην….» ή κάπως έτσι, ε;

 45. Κασσάνδρα said

  @17 ο Σόλων νομίζω, επεσήμανε σε κάποιον΄» Νόβα» :
  Πρός γαρ το τελευταίο εκβάν ,έκαστον των πρίν υπαρξάντων κρίνεται.
  Και ο Πετέν ήταν ήρωας του Α πολέμου.

 46. gpoint said

  # 43

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 47. Αιμ said

  18 …και κάτι δεν μου κόλλαγε μ’ αυτή την Γι0λ@ντ@ και τις προσφωνησεις της !

 48. nikiplos said

  @44, Γιάννης Ιατρού, πολύ σωστά… lapsus…

 49. Λ said

  Κάτι που ίσως να ενδιαφέρει το Σκύλο. They bearly got him out είπεν η αστυνομία http://www.bbc.com/news/world-us-canada-36785745

 50. 50 Ναι, τον είδα το συνάδελφο!

 51. Γιάννης Ιατρού said

  50: Λ
  Έψαξα για το βιβλίο που είχαμε πεί (με τη φωτογραφία). Μάλλον είναι στο ερημητήριο 😦
  Θα πάω όμως στις επόμενες μέρες εκεί γιατί πρέπει να κάνω καποιες δουλειές, οπότε θα την έχεις. Λίγο υπομονή 🙂

 52. Hλίας said

  9

  Έλεος .
  Ε Λ Ε Ο Σ !

  « Στον Εμφύλιο ο Άρης Βελουχιώτης έκαψε το σπίτι του Αθάνα στη Ναύπακτο και μαζί του κάηκαν και όλα τα χειρόγραφα πολλών ποιημάτων του. »

  Εντάξει . Είπαμε . ΔΕΝ έχετε ιερό και όσιο . Το δεχτήκαμε .
  Πετάτε λάσπη και σκατά με τους τόνους στον ανεμιστήρα . Το καταλάβαμε .
  ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΧΡΕΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !
  Λίγη τσίπα , ρε παιδιά . ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ !

 53. Hλίας said

  Ζητώ συγγνώμη Νικοκύρη . Από τα νεύρα μου ΔΕΝ διάβασα παρακάτω .
  Αν σε ενοχλεί , μπορείς να διαγράψεις το μήνυμά μου .

 54. Ριβαλντίνιο said

  @ 17 atheofobos

  Ίσως δεν κάνει λάθος. Για κάποιους εμφύλιος θεωρείται το 1946-49, αλλά για άλλους το 1943-49.

 55. Λ said

  Σόρυ τα μπέρδεψα Γλα και όχι Κρα

 56. Από την πρώτη σελίδα της Αυγής της 22 Ιουλίου 1965, επαύριο της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα.

 57. Χαράλαμπος Αλεξόπουλος said

  Από το πρωί περιμένω ότι κάποιος θα σχολιάσει αυτό το «…όλα τα χειρόγραφα πολλών ποιημάτων του.»

  Δηλαδή υπάρχουν και κάποια ποιήματα που κάηκαν μερικά χειρόγραφα;

 58. Λ said

  52. Ευχαριστώ. Κι εγώ το ξέχασα στην εξοχή. Και δεν ξέρω τι με έπιασε και ήμουνα κακιά με την αδερφή μου που είχε ξεχάσει να φέρει το βιβλίο της και το ήθελε για την παραλία. Δεν της επέτρεψαν να το πάρει και της είπα να διαλέξει κάτι άλλο.

 59. 57: Η ίδια φωτογραφία και στο κυριακάτικο φύλλο της 25ης Ιουλίου.

  Όλες οι φωτογραφίες από διαδηλώσεις της εποχής αυτής, έχουν υποστεί το αναγκαίο ρετουσάρισμα στο σκοτεινό θάλαμο, ώστε να φαίνονται καλά τα συνθήματα των πλακάτ και των πανό. Κττμγ, στη συγκεκριμένη φωτογραφία ίσως έχει γίνει ένθεση του πλακάτ στο σκοτεινό θάλαμο, από άλλη φωτογραφία αρχείου. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν αμφισβητώ ότι τέτοιο πλακάτ υπήρξε και φωτογραφήθηκε σε διαδήλωση. Μου κάνει εντύπωση και η αναφορά στον Δρ Νο, καθώς η ταινία είχε κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα το Μάιο του 63. Να είχε μείνει δυο χρόνια στην επικαιρότητα; Ελπίζω να βρούμε την φωτογραφία.


 60. Στην πρώτη σελίδα του Έθνους της 22/7/1965 είναι τελικά η φωτογραφία.

 61. sarant said

  57-61 Μπράβο βρε Στάζιμπε!

 62. leonicos said

  Γεια χαρά κι ας άργησα

 63. Ζόρικα τα πράματα στην Τουρκία! Άρματα σε Ιστανμπούλ και Άνκαρα. Στρατιώτες αφόπλισαν αστυνομικούς.

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/se-kokkino-synagermo-kwnstantinoupolh-agkyra.4173347.html

  http://left.gr/news/toyrkia-armata-stoys-dromoys-tis-agkyras-akoystikan-pyrovolismoi

 64. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Τουρκία: Σε εξέλιξη πραξικόπημα – Πυροβολισμοί στην Άγκυρα – Ο στρατός έκλεισε τις γέφυρες του Βοσπόρου
  Ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 15′ | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: πριν 2′
  Τουρκία: Σε εξέλιξη πραξικόπημα – Πυροβολισμοί στην Άγκυρα – Ο στρατός έκλεισε τις γέφυρες του Βοσπόρου

  Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία έπειτα από πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα.

  Ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, ενώ ο στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου.

  Υπάρχουν πληροφορίες ότι στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης στην Τραπεζούντα και στην Αττάλε

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=815601

 65. 65

  Καλά πάμε! Γαμήθηκε ο Ζευς!

  http://www.onalert.gr/stories/tourkia-stratos-ston-bosporo-anepibebaiwtes-plirofories-gia-praksikopima/50925

  http://www.militaire.gr/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc/

 66. Σκύλε, το βλέπω (ξέρεις εσύ) 🙂

 67. 67 Ναι, ρε Δύτη. Βαθειά νερά και φοβάμαι.

  Κι έχουμε και το μαλάκα…

 68. αυτός είναι παρών https://twitter.com/MahirZeynalov

  Καλά, ένα γαμημένο βράδυ με ησυχία, δεν γίνεται παρακαλώ;

 69. sarant said

  64-65 Τη μια το μακελειο στη Νίκαια, την άλλη το πραξικόπημα στην Τουρκία, μετέρχονται κάθε μέσο για να μας αποπροσανατολίσουν

 70. Έχω δει και λιγότερο στρατό στη Σμύρνη. 😦

 71. Μπούκωσε το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ

  Άδειασαν τα μπαράκια του Μπεσίκτας μέσα σε πέντε λεπτάκια

 72. συγνώμη που γίνομαι ενοχλητικός
  αλλά σκέφτομαι πως εάν ο Ερντοάν ήταν ανακατεμένος σε αυτό, σίγουρα θα είχε ρίξει το Τουίτα.
  το οποίο δουλεύει κάργα…

 73. 73: Ανακατεμένος δεν φαίνεται να είναι. Αλλά μην είσαι βέβαιος ότι το τουίτα δουλεύει.

 74. Ριβαλντίνιο said

  @ 73 Σκύλος

  Καλή παρέα θα κάνει με τον Οτσαλάν. 🙂 🙂

  Ελπίζω να μην πάθει τίποτα το Mardan Palace. Μαζεύω λεφτά για να πάω ! 🙂

 75. 75 Λες, βρε, Στάζυ;

  76 Ρίβα, στην Μαρμαρίδα τονε πήγε η φρουρά του. «Πάκατζ, γιού νόου» πούλεγε κι ο Αντρέ Παπαντρέ.

 76. 75 😦

 77. Καρντασάκια μ’! ❤

 78. sarant said

  Να κληθεί να μεσολαβήσει ο νέος Υπέξ της Αγγλίας, ο Μπόρις Τζόνσον, που μάλιστα έχει (δεν ξέρω αν το ξέρατε) Οθωμανό προπάππο -τον Αλί Κεμάλ, που ήταν αντικεμαλικός και λιντσαρίστηκε το 1922 από τον όχλο.

 79. Ριβαλντίνιο said

  @ 80 sarant

  Ναι το ξέραμε. Γι’αυτό δεν ήθελε να μας δώσει και τα «μάρμαρα» πίσω ! 👿

  ( 🙂 )

 80. Θύμμαχος Θήτης said

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μα τί διάολο.Για λίγο έβγαλα τ΄ακουστικάκι του ράδιου απ τ΄αυτιά μου κι έχουμε κι άλλα τώρα, Κωσταντινουπ ο λ ι τ ι κ ά ;.

 82. 80

  Νικοκύρη, δεν ξέρω αν το ξές, αλλά ο Μπο. Τζο. έχει κερδίσει διαγωνισμό λιμερικιών για τον Ερντοάν.

  http://blogs.spectator.co.uk/2016/05/boris-johnson-wins-the-spectators-president-erdogan-offensive-poetry-competition/

  There was a young fellow from Ankara

  Who was a terrific wankerer

  Till he sowed his wild oats

  With the help of a goat

  But he didn’t even stop to thankera.

 83. Erdexit

  https://twitter.com/hashtag/Erdexit?src=hash

 84. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Εμφανίστηκα κι απόψε (αν και πολύ κουρασμένη από τη δουλιά, γιατί είχαμε πάλι αψιμαχείες Αφγανών και Ιρακινών στο Ελληνικό) για να σας μαλώσω. Τόσο δαιμόνιοι ερευνητές που είσται όλοι σας και δεν έχετε ακόμη καταλάβει ότι το Στρατιωτικό Κίνημα στην Τουρκία έγινε από τους Αμερικάνους μέσω του αυτοεξόριστου (στην Πενσυλβάνια) Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, στενού φίλου του Πατριάρχη μας Βαρθολομαίου και μεγάλου σύμμαχου του Ισραήλ; Προχθές ο Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ την έκδοση του παλιού του φίλου και μέντορά του Γκιουλέν, όπως ξέρετε.

  Ο Γκιουλέν αντιπροσωπεύει το μετριοπαθές Ισλάμ και είναι η μόνη ελπίδα της Δύσης να αντιμετωπιστεί το ΙΣΙΣ και το ριζοσπαστικό Ισλάμ που έχει κυρήξει το Πόλεμο στο Δυτικό Διαφωτισμό. Δεν είναι τυχαίο που ο στενός φίλος (όπως γράφει η αγγλική Wikipedia) του Ιμάμη Γκιουλέν, Δημήτρης Κιτσίκης, έγραψε τη Τετάρτη το προφητικό άρθρο Ἔρντογάν: Οἱ ἀπέλπιδες κινήσεις ἑνὸς μελλοθανάτου ἡγέτου

  Τελειώνοντας γιατί είμαι πτόμα, σάς θυμίζω ότι ο Γκιουλέν (που θεωρείται κάτι σαν ο Λούθηρος του Ισλάμ) έχει άριστες σχέσεις και με το Βατικάνο, και με τη Ρωσία, και με την Αγγλικανική Εκκλησία και με το Ισραήλ. Αν επικρατήσει απόψε το Στρατιωτικό Κίνημα στη Τουρκία, μια μεγάλη περίοδος Ειρήνης και Αγάπης θα έρθει στη Γή

 85. Διάλειμμα για να γελάσομε λιγάκι

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Ερτοάν βγήκε και μίλησε/Μπρος από κουρτίνα. Από καταφύγιο;/CNN Τουρκίας

 87. Spiridione said

  Τώρα ο Ερντογάν μιλά στο σκάιπ.

 88. Στο σκάιπ, ο φουκαράς… Στο σκάιπ!
  Και μου λένε πως ζήτησε από το λαό να βγεί στους δρόμους, να αντισταθεί. Ε, δεν το λες και έξυπνη ιδέα από δαύτονα!

 89. μπα, στη Μέρκελ πάει.

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Selon la presse turque, Recep Tayyip Erdogan serait en route vers l’aéroport Atatürk d’Istanbul où de nombreux vols ont été annulés.
  http://www.lemonde.fr/europe/live/2016/07/15/en-direct-tentative-de-coup-d-etat-en-turquie_4970413_3214.html#OQzFKW50O9ZzHyLt.99

  Ζητάει λέει ο Ερτ βοήθεια από τη Γερμανία (να προσγειωθεί;)
  Αυτό από ένα τηλεφωνημα απο Κων/πολη της ανταποκρίτριας του Ρίαλ. Ακούγονταν διαρκώς πολεμ. αεροπλάνα και ξέσπασε σε κλάματα η κακομοίρα.

 91. Επιβεβαιώνεται ο Στάζυ, ο Ερντοάν μάλλον πάει για Ντόυτσλαντ…

  Ρε τι πάθαμε νυχτιάτικα, και τόχα ξεχάσει αυτό, εδώ και τέσσερα ακριβώς χρόνια!

 92. https://www.reddit.com/live/x9gf3donjlkq

 93. Νίκος Κ. said

  Και μια επιτυχία της ΕΡΤ: Η μετάδοση του μηνύματος Ερντογάν αναμεταδίδεται από διεθνή μέσα
  https://www.rt.com/news/351373-erdogan-cnn-turk-coup-announcement/

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και τώρα πυροβολισμοί στην Ταξίμ. Όπα. Και (να το πω να μην το πω) φρέσκους πρόσφυγες ;

 95. δεν είναι λίγο ειρωνικό που ένα (μ)ποστ του Νικοκύρη για τα Ιουλιανά εξελίσσεται έτσι;

 96. https://twitter.com/SeyitAldogan

 97. sarant said

  Τι να πω, η 15η Ιουλίου είναι η διεθνής ημέρα πραξικοπημάτων, φαίνεται.

 98. Μίλησε κι ο Τράμπ

 99. TRT1
  http://trtcanlitv-lh.akamaihd.net/i/TRT1HD_1@181842/master.m3u8

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102/103 To ίδιο σκεφτόμουν. Σκύλε σε κάποια παραπομπή σου σήμερα/χτες στο ιστολόγιό σου, μια σχολιάστρια ,το 2009 μου φαίνεται,κάνει πικρό σχόλιο για το σημαδιακό Ιούλιο.

 101. Δεν μιλάμε πλέον για πιστολίδια, μιλάμε για ριπές από ελικόπτερα και για δυνατές εκρήξεις σε δημόσια κτίρια. Οι οπαδοί του Ερντοάν όντως βγήκαν στους δρόμους και ψιλοτρώνε σφαίρες. 😦

  Θυμάμαι το Σεπτέμβρη του 1980, 18 χρονώ παιδί, που είχαμε διαδηλώσει για τη χούντα του Εβρέν. Πάνε 36 χρόνια… 😦

 102. Παναγιώτης Κ. said

  Θεωρώ την γείτονα αρκούντως ευρωπαϊκή και τέτοιου τύπου γεγονότα με αφήνουν άναυδο!

 103. sarant said

  105 Φέικ, ε;

 104. nikiplos said

  Σκύλε αυτό με τον Ντόναλδ (που έλεγε κι ο άλλος ή μήπως Δόναλντ?) μάλλον τρολιά είναι…

  Ο Ταγίπ καλά κάνει και έβγαλε το Λαό στους δρόμους. Όπως ο Γιέλτσιν κάποτε… Τα πραξικοπήματα, αν είναι να ανατραπούν, την πρώτη νύχτα ανατρέπονται… Ειδάλλως όλοι πάμε στις δουλειές μας…

  Στον φίλο παραπάνω που μίλησε για μακρόχρονη ειρήνη (ειρωνικά θα το έλεγε μάλλον) να του υπενθυμίσω, πως το «ξύλο» η χώρα μας το έτρωγε κυρίως οποτεδήποτε διοικούσαν οι Στρατιωτικοί κι όχι οι Ισλαμιστές…

  Δεν είναι καθόλου καλές οι εξελίξεις… δυστυχώς…

 105. Ναι, φέικ

  είναι realDenaldTrump κι όχι realDonaldTrump

  αλλά μ’ αυτόν τον καργιόλη…

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για να δούμε.Δεν έλαβε άσυλο από τη Γερμανία ο Ερντ.Ο στρατός αποχώρησε απ΄το αεροδρόμιο καθώς ο κόσμος τούς όρμησε λέει η ανταποκρίτρια από Κων.πολη

 107. Κάτι περίεργο συμβαίνει. Σα να είναι μαϊμού-πραξικοπηματάκι, στημένο για να ενισχύσει τον Ερντογάν. Αλλά οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί; Πρέπει να υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί. Αλλά θα μου πεις, μερικές δεκάδες νεκροί για ποιόν θα μετρούσαν;

 108. Pedis said

  Σκύλε, έχεις τζαμ σέσσιον, βλέπω. Ωραία! Περνάνε στα γρήγορα και κάτι παπαριές που γράφονται στα κενά που αφήνεις.

 109. 115 Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ, μάναμ, η ραχοκοκκαλιά μου μού τα υπαγορεύει

 110. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, πριν να μάθουμε τί και πώς, ενεφανίσθησαν και οι δηλώσεις του επίσημου Σταλεγάκια :
  http://www.newsit.gr/kosmos/Paisios-gia-Toyrkia-Exei-idi-arxisei-i-antistrofi-metrisi-tha-diamelisthei-se-kommatia/635859

 111. sarant said

  Θα αποφασίσετε ποιος επικράτησε ή να πάω να κοιμηθώ;

 112. Η φωτογραφία από την Ταγγέρη το 15…
  http://hespress.com/regions/282573.html

 113. 119

  την επάτησε και το λεφτ.γρ http://left.gr/news/toyrkia-armata-stoys-dromoys-tis-agkyras-akoystikan-pyrovolismoi (1:21) αλλά αφού επιστρέφει εσπευσμένα από τη Μογγολία ο Κοτζιάς, πάμε όλα για υπνο, είμαστε ασφαλή!

 114. κι οι Ρώσοι (RT) λένε τώρα ότι ήρθε σε μας…

 115. 122

  Ε, το φουκαρά. Κλειδώστε τον Πάγκαλο, κάποιος να δέσει τον Καλεντερίδη!

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118.Είδες για να έχετε κόρες; μπορείτε να πάτε για ύπνο.Εγώ έχω κοψοχολιαστεί.

 117. sarant said

  124 Και η μία κόρη βρισκεται κοντά στα παράλια, στην Ικαρία -καλό ξημέρωμα όμως αν και φοβάμαι πως όποιος κι αν επικρατήσει τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

 118. 124 όχι, μπρε.
  Μόνο την Ελλάδα δεν θα ενοχλήσουν. Το κουρδικό τους καίει. Και η υποβάθμιση του στρατού.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρώμη ή Λονδίνο ο Έρντο. Ανθρωποι μπρος στα τανκς, ουρές στα ΑΤΜ και πλιατσικολόι.Ο στρατός ΔΕΝ υποστηρίζει το πραξικόπημα ακούω. Όμορφα

 120. Τα βαπόρια του ναυτικού την έκαμαν πριν κάνα-δυό ώρες για τα ανοιχτά. Ο αρχηγός του ναυτικού, λέει, δεν υποστηρίζει το πραξικόπημα.

  Α, και σπεύδει στο Πεντάγωνο ο Καμμένος. Επιτέλους βρήκε μια στολή, αντίστοιχη με το θέμα της βραδιάς.

 121. Παναγιώτης Κ. said

  Τελικά ο αντικειμενικός σκοπός είναι η απομάκρυνση αποκλειστικά του Ερντογάν;

 122. nikiplos said

  Πιστεύω πως αν ο λαός αντιδράσει, οι πραξικοπηματίες το προυνό θα είναι δεμένοι πισθάγκωνα… Δεν βλέπω να πετυχαίνει…

 123. 129

  Όχι, οι πραξικοπηματίες λένε πως θένε να αποκαταστήσουν το κοσμικό κράτος και να δώσουν στο λαό καινούργιο σύνταγμα.

  130

  Ο λαός, παρά τις προτροπές από τα τζαμιά και τους μουεζινοιμάμηδες, φαίνεται να κατεβαίνει σε μικρές αν και δυναμικές ομάδες. Οι πραξικοπηματίες φαίνεται να ελίσσονται/οπισθοχωρούν σε ορισμένα σημεία, όπως στο αεροδρόμιο της Πόλης, όπου μαζεύτηκαν για να αφήσουν τους ανθρώπους να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα. Τα οποία δεν απογειώνονται ακόμη…

  Κάπου είδα πως ο Ερντοάν και η φαμελιά του προσγειώθηκαν στην Τεχεράνη. Αλλόκοτο μου φαίνεται: Σιίτες/Σουνίτες, η κόντρα στη Συρία κ.ο.κ.

  Τα ντουφεκίδια και οι εκρήξεις συνεχίζονται.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απέτυχαν.Τους πάνε φυλακή.Μίλησαν τα κόμματα. Ούτε οι Κούρδοι στηρίζουν

 125. nikiplos said

  Πάντως με τέτοιο μποτιλιάρισμα που έχει η Πόλη τα τάνξ θα πρέπει να ακροβολίστηκαν από νωρίς το πρωί… 🙂

 126. 133

  Όχι ακόμα, όχι ακόμα

  134

  ναι

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την πλήρωσαν οι αστυνομικοί(πιστοί του Ερντ.). 17 νεκροί

 128. Pedis said

  Σκύλε, τις πηγές σου; [Το μπιμπισί σέρνεται, το σιενεν έχει μπει στον κόπο να πείσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μόνο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, τα γαλλικά, άστο.
  (Ο Δύτης δεν έχει εμφανισθεί ακόμη.)

 129. 136

  Όντως, και το ελικόπτερο Σινούκ, που καταρρίφθηκε από Φ-16, πάνω από την Άγκυρα.

 130. 137 Το τουήτα.

  Άνθρωποι που ξέρω εδώ και δεκαετίες κι εμπιστεύουμαι το κριτήριό τους.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  καλά ρε σεις, έναν υπνάκο δεν μπορεί να κάνει κανείς σήμερα;

 132. Θύμμαχος Θήτης said

  Μάλλον ο Ταγίπ θα βγει πιο δυνατός από ποτέ. Όπως και η ΕΕ πιο ενωμένη από χθες. Ελπίζω να μην γίνει τίποτα χειρότερο αύριο βράδυ.

 133. Οκ, ανθρώποι πάνω σε τανκς και όλα ωραία. Κάτι μου θυμίζει αυτό, τον Αύγουστο του ’91. Και βγήκε ο τότε δήμαρχος της Μόσχας, ο Μπαρίς Γέλτσιν, και τάκανε όλα ειρήνη. Αλλά ο Ερντοάν έχει ήδη διατελέσει δήμαρχος της Πόλης.

 134. 140

  Αυτό είπε κι ο αξιωματικός υπερεσίας στα κεντρικά της ασφάλειας στην Άνκαρα. Εχω πάει, άθλιο κτίριο. Έχω ακόμα την κάρτα που γράφει musafir.

 135. Pedis said

  # 139 – Γκουούντ!
  Εντωμεταξύ η ρεπούμπλικα έχει πρώτο τίτλο «η χώρα προς εμφύλιο πόλεμο». [Είναι γνωστό ότι τα ιταλικά μέσα ποστάρουν παπαριές αβέρτα, αλλά η συγκεκριμένη είδηση είναι στους αντίποδες του απίθανου, μετά από τόσα που έχουμε δ3ει τα τελευταία δέκα χρόνια. ]

 136. Κάποιοι ήταν έτοιμοι

 137. Γιάννης Ιατρού said

  Για Εξέγερση και όχι Πραξικόπημα κάνει λόγο το Αμερικανικό State Department.

 138. Για ψιλολήξη το πάει. Μάλλον ξεφούσκωσε το πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε σχέση με δαύτο, ο Ομπάμας και ο Κέρρυ ζητούν στήριξη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και το Ερντοανοπλάνο προσγειώνεται τώρα στην Ιστανμπούλ. Αν είναι μούφα το πραξικόπημα (με μερικές εκατοντάδες νεκρούς, εννοείται) ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τους γμήσει το ταμτιριρίμ και θα κατσικωθεί για τα επόμενα 20 χρόνια.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχει κριθεί το πράμα.
  Sur ordre des autorités religieuses officielles, les mosquées du pays lancent depuis un moment des appels à la prière en soutien au gouvernement.

  http://www.lemonde.fr/europe/live/2016/07/15/en-direct-tentative-de-coup-d-etat-en-turquie_4970413_3214.html#IcjDY64LSXACMsfL.99

  Ο Ερντ στο διπλανό Ιράν;
  επίσημα, 5 στρατιώτες νεκροί

  Α και οι ΗΠΑ υπέρ Ερντο. Πάμε για ύπνο

 140. Pedis said

  # 146 – το cnn έχει άλλη γραμμή. Ύποπτον. 🙂

 141. Μάστα…

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146. Είπα να μη στείλω μνμ 🙂 🙂

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο άθρωπος που κοπάναγε με μια μαγκούρα το τανκ, όλα τα γρόσα ! 🙂
  Ο Ερντο ξαναέρχεται. Παραδόθηκε λέμε ο επικεφαλής. Λένε στους στασιαστές να κατεβάσουν τα μαχητικά.

 144. Γιάννης Ιατρού said

 145. Έληξε, μάλλον. Καληνύχτα και καλή τύχη. Όχι σ’ εμάς. Στους γειτόνους απέναντι.

 146. Γιάννης Ιατρού said

  151: 🙂

 147. Pedis said

  # 152 – τείνω να σε πιστέψω … επειδή κορριέρε νελλα σερα, ρεπούμπλικα και λα στάμπα, δίνουν τελειωμένο τον Ερντογάν. 🙂

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Γενικό Επιτελείο και στους στρατώνες κοντά στην Ταξίμ ακόμη έχει θυλάκους των πραξικοπηματιών. Από την Αεροπορία και τη Χωροφυλακή κι από μεσαία στελέχη οι κινηματίες. Ο εκπρόσωπος της ΜΙΤ το έληξε επίσημα.

 149. Μιλάμε για πολιτικό κριτήριο, ο Μίλκος. Όχι αστεία!

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 151. Γιάννης Ιατρού said

  159: https://www.reddit.com/live/x9gf3donjlkq

 152. Γιάννης Ιατρού said

  του Ταγίπ είναι;;
  https://www.flightradar24.com/THY8456/a5a3952

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Erdogans airplane is landing at SAW not at IST https://www.flightradar24.com/THY8456/a5a3952

 154. Avonidas said

  Καλησπέρα (που λεει ο λόγος).

  Επιστρέφω που λέτε χαρωπός χαρωπός στην Κρακοβία από συνέδριο μέσω Μονάχου, στις αφίξεις έλεγχος διαβατηρίων, ανήσυχες φάτσες οι φρουροί, κακό… τσεκάρω το κινητό μου και μαθαίνω τα χαμπέρια…

  Μια φορά να ταξιδέψω και να μην γκρεμιστεί το σύμπαν, και τι στον κόσμο 😐

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Nωρίτερα

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://twitter.com/hashtag/TurkeyCoup?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

 157. Λ said

  Εδώ ο Χότζας έκανε προσευχή στις 2 και 35 το πρωί. Περίεργο δεν είναι;Υπάρχουν μεγάφωνα στο τζαμί της Αγιά Σοφίας Λευκωσίας και οι προσευχές είναι στη διαπασών Άραγε ήταν κατάρες κατά των πραξικοπηματιών;

 158. Γιάννης Ιατρού said

  164: Δες το live ==> #162 🙂

 159. Γιάννης Ιατρού said

  167: Προσγειώθηκε στο IST

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167/Ναι,ναι, γι αυτό λέω «νωρίτερα»,Το τουίτ έχει ανάψει. «τα λεφτά μας πίσω.Πραξικόπημα από τα Λιντλ κλπ.
  Κάποιοι τραβούν αναμνηστικά:

 161. Γιάννης Ιατρού said

  169: Ελήφθη 🙂

 162. Γιάννης Ιατρού said

 163. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε, να πάμε να δούμε κανένα όνειρο 🙂
  Μας ανακατέψανε πάλι σήμερα ….

 164. Γς said

  Ταιριαστό ζευγάρι οι φίλοι μας Βαγγέλης και Μαρία.
  Κοντά δέκα χρόνια παντρεμένοι. Τι αγάπη ήταν αυτή;

  Εμεναν στο Κορωπί. Και χτες το απόγευμα εκεί στην εκκλησία ένα τσούρμο κοριτσόπουλα, συμπατριώτισσες της, ήρθαν για να την αποχαιρετήσουν. Κι ήταν ο αδελφός της, παπάς στην Παιανία που έκανε την εξόδιο ακολουθία.

  Να κλαίει για την κόρη της η πεθερά της κι οι φίλες της να ψέλνουν αγγελικά στα ουγκαντέζικα την ώρα που την κατέβαζαν.

  Η Μαρία που θα την βλέπουμε τώρα πια από τα βίντεό της στο ΓιουΤιούμπ με τον Ευάγγελο δίπλα της [2:30]

 165. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, τελικά επικράτησε ο Ερντογάν, ε;

 166. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα…

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Ζωή σε σας Γς, να ζήσετε να την θυμόσαστε την γλυκιά Μαρία..

  174 – Γιατί είχες αμφιβολία;

 168. Γιάννης Ιατρού said

  174: Νίκο, σε πρώτη ανάγνωση ναι. Αλλά η φασαρία δεν έχει τελειώσει, πάνω από 100 νεκροί αι 1150 τραυματίες αναφέρουν τα σοβαρά (;) πρακτορεία ειδήσεων. Στην Άγκυρα γίνονται ακόμα φασαρίες….

 169. Γιάννης Ιατρού said

  173: Γς
  να είστε καλά Γιάννη και Ειρήνη να τους θυμάστε!

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Βρε Αvonida, αφού όταν ταξιδεύεις προκαλείς παγκόσμια αναταραχή, κάτσε σ’ ενα μέρος γμτ, η τουλάχιστον ειδοποία πριν ξεκινήσεις, να λάβουμε μέτρα προστασίας.☺

 171. Γιάννης Ιατρού said

  179: 🙂 🙂 🙂 🙂 όλα τα λεφτά Λάμπρο!

 172. Γιάννης Ιατρού said

  Ο αρχηγός του Τουρκ. επιτελείου, Hulusi Akar, απελευθερώθηκε από την ομηρία των στασιαστών και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τόπο. Ανέλαβε πάλι τα καθήκοντά του (κατά των στασιαστών). Βίντεο εδώ: https://twitter.com/TC_Basbakan/status/754217421922336768

  Επίσης συνελήφθη στην επαρχία Μερσίν (Ν. Τουρκία, κοντά στα Άδανα) από την αστυνομία ο υποναύαρχος Demirhan, που ήταν μία εξέχουσα φυσιογνωμία της (μάλλον αποτυχημένης) απόπειρας πραξικοπήματος. Βίντεο εδώ: https://twitter.com/DailySabah/status/754191107668451328

 173. Γς said

  181:

  Ασε μας στον πόνο μας 😉

 174. Γιάννης Ιατρού said

  Άσε ρε Γς, περιμένω με αγωνία να δώ τον πρώτο που θα πει: «Νίκησε η Δημοκρατία στην Τουρκία» 🙂 🙂

 175. sarant said

  179 Καλά σου λέει ο Λάμπρος, Αβονίδα!

 176. Γς said

  176, 178:

  Σας ευχαριστώ.

  Κι ετοιμαζόμασε για νέα εξόδιο πολύ δικιάς μας [και πολύ κοντά στη σειρά μου] αύριο..
  Φεύγουμε σε κανα δυο ώρες για κάτω. Αργος.

  Κι αμα τριτώσει το κακό, φοβάμαι ότι δεν θα πάω ακριβώς. Θα με…

  Φτού φτού!
  [Ο Γς στον κόρφο του]

 177. Γιάννης Ιατρού said

  185: Να φάς τη γλώσσα σου!

 178. cronopiusa said

  Γς 173

  Είναι ο Ιμπεριαλισμός, ηλίθιε!

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 180. Γιάννης Ιατρού said

  188: Καταφθάνουν οι ενισχύσεις !

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 182. Θύμμαχος Θήτης said

  Ερντογάν ή τανκς; Χούντα στην χούντα της εξουσίας, ισλαμιστές εναντίον κεμαλιστών, ψυχωτικοί εναντίον νευρωτικών. Μέχρι στιγμής 161 πολίτες και αστυνομικοί νεκροί, 105 στρατιώτες νεκροί https://twitter.com/sergermed/status/754255255618150400

  183 🙂

 183. Αγγελος said

  Παρατηρώ ότι έχει τελείως ξεχαστεί η τόσο συχνή άλλοτε λεξη «κίνημα»…

 184. sarant said

  192 Χρησιμοποιείται πλέον για το λαϊκό κίνημα κτλ.

 185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  192/193. Γοτζαμάν κόμμα,Κίνημα λέω, έχουμε. Το Κιδησο (ψυχή μου, που λέει κι ο Παλαμάς)

 186. Κουνελόγατος said

  Κι αυτό.
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/ayto-moiazei-perissotero-me-theatro-toy-erntogan-para-me-praksikopima

 187. Κουνελόγατος said

  Αλλά και αυτό.
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/toyrkia-praksikopima-proorismeno-na-apotyxei

 188. Avonidas said

  #179, 184. Τώρα το είδα…

  Τέλος πάντων, για να μην παραπονιέστε, ειδοποιώ ότι θα ξαναταξιδέψω μέσα Αυγούστου, προμηθευτείτε ξηρά τροφή, φακούς και αντισηπτικόν κιτ. 😛

 189. Γς said

  αντισυλληπτικόν;

 190. sarant said

  197 Ωραία, το πήραμε υπόψη μας!

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  195/196 Κι αυτό
  http://tvxs.gr/news/kosmos/times-agnooyntai-14-toyrkika-polemika-skafi

  197.Κατά πού όμως η μετακίνηση,να ξέρουμε από πού θα μας έρθει 🙂

 192. Avonidas said

  #200. Αθήνα, και μετά Κυκλάδες. Καλύτερα κανονίστε διακοπές στο Ιόνιο φέτος. Είναι και τα 14 πολεμικά…

 193. sarant said

  Ελπίζω ο Αργοσαρωνικός να είναι εκτός της ακτίνας δράσης 🙂

 194. 202

  Κορινθιακό τον ελέγχουμε, άλλωστε δεν θα έχουν και φράγκα να περάσουνε τον πορθμό.

 195. Ηρεμήστε! αν ισχύει τέτοιο πράγμα, προφανώς βρίσκονται στην Μαύρη θάλασσα, στο Αιγαίο αδύνατον να μην εντοπιστούν.
  Δεν προβλέπεται να σκάσουνε στα κουφονήσια ή στην Αμοργό….

 196. Γς said

  173:

  >Κι ήταν ο αδελφός της, παπάς στην Παιανία, που έκανε την εξόδιο ακολουθία.

  Κι ήταν ο ίδιος που μετά κανα δυό μήνες έκανε και την εξόδιο ακολουθία της δικιάς μου

 197. Γιάννης Ιατρού said

  205: Α ρε Γιάννη…. τι να πεις, τουλάχιστον θα έχουν μαζευτεί οι φιλενάδες τώρα ‘κει, ε, δεν θά ‘ναι καμιά τους μόνη!

  ΥΓ: .. δεν τον αλλάζετε καλύτερα τον παπά; Δεν μου φαίνεται και πολύ γουρλής ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: