Χρόνια πολλά στη Φωτεινή και στον Φώτη, στη Φανή και στον Φάνη…
Posted by sarant στο 6 Ιανουαρίου, 2023
Σήμερα, 6 Ιανουαρίου, έχουμε τα Φώτα, γιορτάζει η Φωτεινή και ο Φώτης. Αν θέλετε πιο επίσημα, έχουμε τα Θεοφάνια (με ι γράφονται), γιορτάζει ο Θεοφάνης ή Φάνης, η Φανή και η Θεοφανώ. Γιορτάζουν ακόμα, βλέπω στο εορτολόγιο, η Ουρανία και η Περιστέρα αλλά και ο Ιορδάνης και η Ιορδάνα.
Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο , στον Θανάση και στον Σταύρο, στον Θωμά, στον Στέφανο, στον Χαράλαμπο, στην Παρασκευή και τον Παρασκευά., στον Αντώνη και την Αντωνία, στη Θεοδώρα και στον Θόδωρο και, πιο πρόσφατα, στον Ανδρέα και στην Ανδριανή.
Με τη σημερινή μέρα μας δίνεται η ευκαιρία να γράψουμε για πολλά ονόματα μαζί, που για το καθένα από αυτά δεν θα είχαμε ίσως να γράψουμε πάρα πολλά, αλλά που συνολικά μαζεύουν υλικό αρκετό για ένα άρθρο.
Από τα ονόματα που ανέφερα, το συχνότερο είναι η Φωτεινή, που σύμφωνα με την κατάταξη του Χ. Φουνταλή έρχεται στη 19η θέση των γυναικείων ονομάτων, ανάμεσα στην Παρασκευή και την Αλεξάνδρα, και 28η συνολικά. Η Ουρανία βρίσκεται στην 39η θέση, η Φανή στην 56η, η Θεοφανία και οι παραλλαγές της αρκετά πιο κάτω, όπως και η Περιστέρα.
Ο Φώτης έρχεται στην 29η των ανδρικών ονομάτων, ανάμεσα στον Λευτέρη και στον Γρηγόρη. Ο Θεοφάνης ακολουθεί στην 55η θέση των ανδρικών και ο Ιορδάνης στην 70ή.
Ένα ερώτημα, στο οποίο δεν έχω καθαρή απάντηση είναι, αν η Φωτεινή αποτελεί το αντίστοιχο του Φώτη ή αν το θηλυκό του Φώτη είναι η Φωτούλα και το σπανιότατο Φωτεινός το αρσενικό της Φωτεινής. Ούτως ή άλλως όμως, με το να γιορτάζουν μαζί, η σύγχυση είναι αναπόφευκτη. Πάντως, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες όπου γιορτάζουν τα περισσότερα από αυτά τα ονόματα (πχ ο Φώτης στις 6 Φεβρουαρίου).
Ο Φώτης είναι επίσημα Φώτιος, που προέρχεται από το φως (μια λέξη στην οποία, περιέργως, δεν έχουμε αφιερώσει άρθρο). Το όνομα είναι μεταγενέστερο και, αν δεν κάνω λάθος, χριστιανικό. Δεν το βρίσκω στην αρχαιότητα. Ένας Φώτιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Στο μυαλό μας έρχεται βέβαια ο Φώτιος ο μέγας, ο πολυμαθέστατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που επί των ημερών του (και εξαιτίας του) έγινε το σχίσμα των εκκλησιών το 867 και στη συνέχεια έγινε Άγιος της ανατολικής εκκλησίας. Αξιοπερίεργο είναι ότι συγκαιρινός του Πατριάρχη ήταν ένας άλλος Φώτιος, αποστάτης, που ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε ναύαρχος στο εμιράτο της Κρήτης. Αφού προκάλεσε πολλά προβλήματα στους Βυζαντινούς, ηττήθηκε από τον ναύαρχο Ωορύφα (τον Αυγορούφη) και βρήκε τον θάνατο.
Το όνομα δεν έχει αντίστοιχα σε άλλες χώρες εκτός από την Αλβανία, όπου υπάρχει κυρίως σε άντρες ελληνικής καταγωγής όπως ο τερματοφύλακας Φότο Στρακόσια (αλλά και ο πολιτικός Φότο Τσάμι).
Από χαϊδευτικά του Φώτιου/Φώτη έχουμε τον Φώτο, όπως ο Φώτος Τζαβέλλας, τον Φωτάκη και τον Φωτάκο, όπως λεγόταν ο Φώτης Χρυσανθόπουλος, ο γραμματικός του Κολοκοτρώνη.
Από τους νεότερους θα θυμηθούμε τον Φώτη Κόντογλου, ενώ με βάση το γκουγκλοδιασημόμετρο ξεχωρίζουν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης (που λέγεται και Φανούρης).
Υπάρχει βέβαια και ο Φώτης Δεληβοριάς, ο πατέρας του Φοίβου, στον οποίο ο γιος του έχει αφιερώσει ένα ωραίο τραγούδι με τίτλο το όνομά του, Φώτης:
Η Φωτεινή προέρχεται από το θηλυκό του αρχαίου επιθέτου φωτεινός. Η Φωτεινή η Σαμαρείτις, η μεγαλομάρτυς, μαρτύρησε επί Νέρωνος το 66 στη Ρώμη. Επειδή σύμφωνα με την παράδοση είχε διδάξει στη Σμύρνη, ο μητροπολιτικός ναός της πόλης με το περίφημο κωδωνοστάσιο έφερε το όνομά της. Στη Νέα Σμύρνη ανεγέρθηκε επίσης ναός της Αγίας Φωτεινής, που είναι πλέον μητροπολιτικός και που έχει κι αυτός πλέον πιστό αντίγραφο του σμυρνέικου κωδωνοστασίου.
Διαβάζω ότι Φωτεινή ήταν ένα συνηθισμένο όνομα για νεοφώτιστες χριστιανές στα χρόνια του Εικοσιένα -θα το δούμε αυτό σε επόμενο άρθρο.
Η Φωτεινή έχει χαϊδευτικό τη Φωφώ και τη Φώφη, όπως η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Με το διασημόμετρο του γκουγκλ ξεχωρίζουν η Φωτεινή Βελεσιώτη και η Φωτεινή Δάρρα.
Ο Θεοφάνης, πάλι, είναι όνομα αρχαίο, προχριστιανικό. Υπάρχει, ας πούμε, ο Θεοφάνης ο Μυτιληναίος, ιστορικός και στενός φίλος του Πομπήιου. Το όνομα γνώρισε περαιτέρω διάδοση στα χριστιανικά χρόνια -έχουμε, ας πούμε, τον Θεοφάνη τον Ομολογητή, που έγραψε μια σημαντική χρονογραφία, ή τον αγιογράφο Θεοφάνη τον Έλληνα, που μεγαλούργησε στη Ρωσία τον 14ο-15ο αιώνα.
Στα νεότερα χρόνια έχουμε τον φιλόλογο Φάνη Κακριδή, τον Φάνη Χριστοδούλου, τον θαυματουργό Μπέμπη του Πανιωνίου και της εθνικής μπάσκετ όπως και τον Φάνη Γκέκα τον γκολτζή.
Αλλά υπάρχει και ο έφηβος ο Φάνης των Κατσιμιχαίων:
Βρίσκω και μια Θεοφανία στα αρχαία ελληνικά ονόματα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια έχουμε την αυτοκράτειρα Θεοφανώ αλλά και την πριγκίπισσα Θεοφανώ, ανιψιά του Τσιμισκή, που παντρεύτηκε τον Όθωνα κι έτσι έγινε αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Θεωρείται ότι αυτή έφερε στη Δύση τα πιρούνια (έως τότε έτρωγαν με τα χέρια) αλλά και στον Ρήνο τα αμπέλια.
Η Φανή μπορεί να είναι χαϊδευτικό της Θεοφανίας, μπορεί και της Φανουρίας, μπόρεί όπως να έρχεται και από τα αρχαία, όπου υπήρχε το γυναικείο όνομα Φάνη, από το επίθετο φανή = λαμπερή. Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είναι η μόνη παροξύτονη που μου έρχεται στον νου.
Υπάρχει βέβαια και η Φανή του Βασίλη Καζούλη
Αρχαία προέλευση έχει και η Ουρανία, αφού ήταν μία από τις εννέα μούσες, προστάτιδα της αστρονομίας. Ουρανία ονομάζεται και το όγδοο βιβλίο του Ηρόδοτου.
Στα νεότερα χρόνια συνήθως εμφανίζεται ως Ράνια. Με το διασημόμετρο ξεχωρίζουν η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα και η ηθοποιός Ράνια Σχίζα, όπως και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας που όμως δεν είναι το ίδιο όνομα αλλά συμπτωματικά ακούγεται παρόμοια.
Η Ιορδανία, η χώρα, μας φέρνει στο τελευταίο ζευγάρι που γιορτάζει σήμερα, το σπανιότερο, τον Ιορδάνη και την Ιορδάνα, που πήραν το όνομά τους, όπως και η χώρα, από τον Ιορδάνη ποταμό. Υπάρχει και το χαϊδευτικό Ντάνης ή Ντάνος ή Δάνης και το αντίστοιχο γυναικείο Ντάνα.
Ο Ιορδάνης ποταμός παρουσιάζει πολύ έντονη κατωφέρεια και το εβραϊκό του όνομα Yarden, σημαίνει «που κατηφορίζει». Τον καιρό των Σταυροφοριών, ο Ιορδάνης ποταμός με τα αγιασμένα νερά συντέλεσε ώστε το όνομα να γίνει δημοφιλές στη Δύση, κι έτσι, ενώ στα ελληνικά είναι μάλλον σπάνιο είναι το μόνο από τα ονόματα του σημερινού άρθρου που έχει αξιόλογη παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αφού το βρίσκουμε στα αγγλικά, στα γαλλικά (Jourdain), στα γερμανικά, στα βουλγάρικα (Γιορντάν), στα ρουμάνικα (Ιορντάν). Μάλιστα στα αγγλικά/αμερικανικά το Jordan είναι τόσο μικρό όνομα όσο και επώνυμο.
Ταιριάζει να κλείσουμε με ένα σόλο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Ιορδάνη Τσομίδη, το οποίο τιτλοφορείται «Ιορδάνης ποταμός», όχι άδικα.
dimosioshoros said
Και του χρόνου !
antonislaw said
Καλημέρα σας! Χρόνια πολλά!Περιεκτικότατο άρθρο!
«Γιορτάζουν ακόμα, βλέπω στο εορτολόγιο, η Ουρανία και η Περιστέρα αλλά και ο Ιορδάνης και η Ιορδάνα»
Μήπως ξεχάστηκε η Περιστέρα; Να πω την αλήθεια περίμενα πώς και πώς, νομίζω έχει ετυμολογικό ενδιαφέρον
Costas X said
Καλημέρα, χρόνια πολλά και… φώτιση !
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βεβαίως χρόνια πολλά σε όσες/όσους γιορτάζουν!
2 Για τα ετυμολογικά θα χρειαστεί (και λείπει) άρθρο για το περιστέρι
3 Και για το φως χρειάζεται άρθρο.
Artemissia Papaserafeim said
Καλημέρα, χρόνια πολλά! Οι Φωτεινές οι σωστές, οι ορθόδοξες, δεν γιορτάζουν σήμερα. Γιορτάζουν της Σαμαρείτιδος (όπως και η Αγία Φωτεινή της Νέας Σμύρνης), την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα. Στην οικογένειά μου σήμερα γιορτάζουμε τις Θεανώδες της οικογένειας και της Σαμαρείτιδος τις Φωφώδες.
Δύτης των νιπτήρων said
Δεν έπιασε το διασημόμετρο τη Φωτεινή του Λεώνικου; Μάλλον θέλει καλιμπράρισμα. Χρόνια πολλά!
Aghapi D said
Δυστυχώς το (ευρηματική λέξη 🙂 ) διαστημόμετρο δέν αναφέρεται στον Φώτο Πολίτη, είναι πολύ παλιός
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82
Πέπε said
> Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είναι η μόνη παροξύτονη που μου έρχεται στον νου.
Είχα μια συμμαθήτρια. Δεν είμαι βέβαιος αν γραφόταν Φάνη ή Φάννυ ή Φάνυ (κλιτή οπωσδήποτε). Άλλην ούτε εγώ θυμάμαι, αλλά δε μου δίνει την αίσθηση του σπάνιου. Στη λογική της Νάνσης, της Τζένης κλπ. εξελληνισμένων ξένων υποκοριστικών, γιατί όχι;
Λεύκιππος said
Περίμενα πως και πως να διαβάσω δυο λόγια για μια κολλητή μας φίλη την Πέρη, αλλά δεν πειράζει, οψόμεθα.
atheofobos said
Μια και την ανέφερες. Ακόμα θυμάμαι τον αξέχαστο Πανούση να αφηγείται στο ραδιόφωνο πως προέκυψε το όνομα της Φάνης Πάλλη Πετραλιά.
Δύο αγγλίδες καλόγριες βρήκαν στο δρόμο ένα μωρό με αστείο προσωπάκι και όταν το πήραν στα χέρια αναφώνησαν It’s so funny ! To μωρό μέχρι να το πάνε στο μοναστήρι κατουρήθηκε αρκετές φορές, οπότε και αυτές κατάπληκτες αναφωνούσαν συνεχώς Again? ‘Έτσι όταν έφτασαν το ονόμασαν Φάνι Αγκαίν Κατρουλιά!
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi59.
sarant said
6 Ωχ, καλά λες!
ΣΠ said
Καλημέρα.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα γιορτάζει και η Θεοπούλα.
Alexis said
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!
Costas Papathanasiou said
Καλημέρα!Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζ-οντες/-ουσες (ειδικά στον συζυγικώς πεφωτισμένο Λεώνικο) και καλή φώτιση και σε όλο τον κόσμο.
Διάσημος βέβαια και ο ασυμβίβαστος Φωτεινός του Βαλαωρίτη: “Πάρ’ ένα σβόλο, Μήτρο, και διώξ’ εκείνα τα σκυλιά, που μου χαλούν το φύτρο”
sarant said
13 Σωστά λες
Πέπε said
Το να γιορτάζουν των Φώτων και οι Ουρανίες πρέπει να είναι νεότερη μόδα. Από τις παλιές έχει και Ουρανίες που πολύ απλά δε γιορτάζουν.
Γενικά η λογική της ονομαστικής εορτής έχει ξεχειλώσει λίγο. Υποτίθεται γιορτάζεις την ημέρα του συνονόματού σου αγίου. Για μερικά ονόματα όπως ο Θεοφάνης, άντε και ο Φώτης, ο συνονόματος δεν είναι άγιος αλλά ένα γεγονός. Μέχρις εδώ έχει καλώς. Καλώς και για περιπτώσεις όπως ο Σαράντος των αγίων Σαράντα, αφού από κείνους προέρχεται το όνομά του.
Όταν όμως αρχίζουν να γιορτάζουν και όσοι «ακούγονται παρόμοια» (π.χ. Χρυσάνθες τα Χριστούγεννα!) η λογική αρχίζει να παραπαίει. Και όταν φτάνουμε να γιορτάζουμε την Περιστέρα των Φώτων επειδή… εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς, το πράγμα είναι ξεκάθαρα κωμικό. Η Ουρανία των Φώτων δε θα έλεγα ότι είναι κωμικό, αλλά οπωσδήποτε είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά.
gpointofview said
Καλημέρα
αν θυμάμαι καλά η Φωτεινή του Λεώνικου δεν γιορτάζει ονομαστική εορτή, όπως και ο Λεώνικος
Διάσημος Θεοφάνης ήταν το αέρινο εξτρέμ του ΠΑΟ -γνωστός και σαν Λώρης- που τρέλλαινε στις ντρίπλες το μπακ αλλά ξεχνούσε να σεντράρει και περίμενε ο Πανάκης στο πέναλτυ επί ματαίω … Εκτός και πέρναγε του «στρατηγού» το μέσον κι έπαιζε σέντρεφορ ο κουμπάρος του Μπενάρδος )
dimopal said
Ουρανία – κόρη γιορτάζει 1η Σεπτέμβρη (40 οσιοπαρθένες)
Ράνια – γιαγιά , αν και της εκκλησίας, γιόρταζε σήμερα (ο παππούς είναι Γιάννης οπότε μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια)
aerosol said
Ένας είναι ο Θεοφάνης, τρισμέγιστος καλλιτέχνης και πνευματικός γκουρού(ς)!
[Και μία η Θεοφανία, αλλά δεν θα υπεισέλθω εκτός αν προκληθώ…]
xar said
Καλημερά και χρόνια πολλά!
Άλλα υποκοριστικά της Φωτεινής: Τίνα, Τιτίκα, Φωτούλα, Τούλα.
Σβετλάνα είναι η απόδοση του Φωτεινή στα ρωσικά, σύμφωνα με τη Βίκη.
Christoforos Saradimas said
Υπήρχε και ο Πατριάρχης Φώτιος ο Α’
Γιατί ανακηρύχθηκε Άγιος (η μνήμη του τιμάται στις 6/2) τέτοιο βδελυρό σκουλήκι που ήταν, ένας Θεός ξέρει !
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%C2%B4
xar said
Και Φωτίκας ο Φώτης στα ποντιακά.
xar said
«Ένα ερώτημα, στο οποίο δεν έχω καθαρή απάντηση είναι, αν η Φωτεινή αποτελεί το αντίστοιχο του Φώτη ή αν το θηλυκό του Φώτη είναι η Φωτούλα και το σπανιότατο Φωτεινός το αρσενικό της Φωτεινής.»
Έχω την αίσθηση ότι τα ζεύγη αρσενικών/θηλυκών είναι Φώτιος/Φωτία και Φωτεινός/Φωτεινή.
Το Φωτεινός, αν και κυρίως απαντάται ως επίθετο, βρίσκεται και ως μικρό όνομα. Π.χ.:
Φωτεινός (μάρτυρας), όνομα δύο μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Φωτεινός Σιρμίου (4ος αι. μ.Χ.), επίσκοπος Σιρμίου
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82
Το Φωτία δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά εκτός από το ονοματολόγιο γκουρού, το οποίο φαίνεται ωστόσο να έχει αξιόπιστες πηγές.
https://www.onomatologio.gr/%CE%9F%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%A6%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1
sarant said
24 Oκ, ευχαριστώ!
ΣΠ said
24
Όνομα Φωτία (τα 6 πρώτα):
https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1
Όνομα Φωτεινός
https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82
Βάγια said
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου!
Πράγματι, λείπει άρθρο και για το περιστέρι, το οποίο έχει και πολλούς συσχετισμούς! Πριν γίνει σύμβολο του Αγίου Πνεύματος ήταν σύμβολο της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα, και της Ιστάρ. Εκεί θα μπορεί να αναφερθεί και το όνομα Περιστέρα, το οποίο και σ’ εμένα έλειψε στο σημερινό άρθρο.
Από πρόσωπα, θυμήθηκα κι εγώ τον Φώτο Πολίτη, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο άρθρο, αλλά και τον λεγόμενο Φωτούλη, ο οποίος ήταν ένας αηδιαστικός τύπος που παρουσίαζε μια παιδική εκπομπή ντυμένος κλόουν και τελικά αποδείχτηκε παιδεραστής και φυλακίστηκε για ένα διάστημα. Είχα φρικάρει πολύ τότε γιατί ήμουν μικρή και θυμάμαι ότι έβλεπα καμμιά φορά τις εκπομπές του παλιότερα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>τον αγιογράφο Θεοφάνη τον Έλληνα, που μεγαλούργησε στη Ρωσία τον 14ο-15ο αιώνα.
αγαπημένος του μαθητής ο Αντρέι Ρουμπλιόφ *
* «Θεοφάνης και Ρουμπλιώφ» από τον καλό σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου, που μας άφησε νωρίς.
gpointofview said
# 21
και Νουρ στα αραβικά η Φωτεινή
Georgios Bartzoudis said
Φώτης, Φωτάκος, ΦΏΤΩ, ΦΩΤΊΚΑ, ΦΩΤΟΎΣΗ, Φωτεινή, Φωτεινούλα
Θεοφάνης, Θεοφανία, Θεοφανώ, ΘΕΟΦΑΝΉ, Φάνης, Φανή, Φανούλα
Ιορδάνης, ΙΟΡΔΑΝΊΑ (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ όλοι οι …ασαράντιστοι!)
Χρόνια σας Πολλά. Και καλή φώτιση σε όλον τον κόσμο!
sarant said
27 Πράγματι, απορώ πώς ξέχασα τον Φώτο Πολίτη.
30 Ναι, υπάρχουνκαι Ιορδανίες, παρά το όνομα της χώρας.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Xρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
2-4 – Δηλαδή γιορτάζει και ο δήμος Περιστέρι;😊
17 – Να κινείται το χρήμα ρε φίλε, το μεροκάματο να βγαίνει, να βράζει η φασολάδα στο τσουκάλι, μην είσαι παράξενος.😂
18 – Καλά θυμάσαι.
Πέπε said
32
Με φασουλάδα μωρέ τσίπη τις γιορτάζεις εσύ τις Ουρανίες σου και τις Περιστέρες σου; Βάλε κει κάνα κοψίδι στη φωτιά να καταλάβουμε γιορτή!
Χαρούλα said
Χρόνια πολλά σε όλους μας, με φωτισμένο το μυαλό και ανοιχτή την καρδιά μας.
Εμείς γιορτάζαμε και την Τριάδα σήμερα, αλλά τα τελευταία χρόνια ακούω και για γιορτή της, του αγ.Πνεύματος.
Ξεχάσαμε και την σύζυγο Τσίπρα που λογικά γιορτάζει σήμερα.
Δεν πρόλαβε δυστυχώς να γιορτάσει… «Ο δημοσιογράφος, Φώτης Κοντόπουλος, έχασε την σκληρή μάχη που έδινε με τον καρκίνο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών.»
Μαγδαληνή said
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους και όλες, για την ημέρα και για τη γιορτή, όσοι έχουν…
17 έχω κουμπάρα Κερκυραία που βαφτίστηκε Ουράνια και έτσι είχε και η γιαγιά της βαφτιστεί και γιορτάζει σήμερα. Λέει ότι έτσι γιορτάζονται οι Ουρανίες στην Κέρκυρα και είναι Ουράνιες. Δεν ξέρω τι λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Κερκυραίοι του ιστολογίου.
Mitsi Vrasi said
Χρόνια πολλά σε όσες/ους γιορτάζουν.
Απορία: γιατί τα κάλαντα που λένε την παραμονή λένε «σήμερα τα Φώτα»; Μετά τα μεσάνυχτα τα έλεγαν;
Χαρούλα said
Επιφάνια < (ελληνιστική κοινή) Ἐπιφάνια < αρχαία ελληνική ἐπιφαίνω < φαίνω = (θρησκεία) τα Θεοφάνια
Αλλά Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία γιορτάζουν 12 Μαΐου του Αγίου Επιφανείου
Και φυσικά Σεφέρης(Θεοδωράκης) Επιφάνια
Χαρούλα said
Άσχετο…
Μεγαλωμένη με αγαπητούς αρμένιους γείτονες(και για ολους τους παλαιοημερολογίτες) για σήμερα
Καλά Χριστούγεννα-Շնորհավոր Սուրբ Ծնունդ!
Πέπε said
36
Είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Και αστρονομικό, και θεολογικό, φταίει και η απόκλιση του Γρηγοριανού από το Ιουλιανό ημερολόγιο, φταίει και η βαρυτική έλξη της Σελήνης, μπήκαν και οι ανόητοι Δυτικοί με τον πάπα τους και τα κάνανε μούτι από την εποχή που οι Ιππότες τακιμιάζανε με τους τοπικούς Οθωμανούς ηγεμονίσκους, και για να μην τα πολυλογώ φτάσαμε να λέμε και Χριστός γεννάται σήμερον ενώ γεννήθηκε αύριον.
Γιάννης Μάττος, Στοκχόλμη said
Να σας θυμίσω τον Καράλη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
ΣΠ said
38
Τα Χριστούγεννα των παλαιοημερολογιτών είναι αύριο. Στην Σερβία λένε Христос се роди/Ваистину се роди
Χαρούλα said
#41 επειδή δεν υπάρχει περίπτωση εσύ να κάνεις λάθος, ζητώ συγγνώμη. Η παιδικές μου μνήμες με το εσπερινό καλάντισμα τους την παραμονή, μάλλον εξασθένησαν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
36 – Γιατί την άλλη μέρα, είναι τα Θεοφάνεια και γίνει κάνα μπέρδεμα.😊
Alexis said
#17: Και για τους Φώτηδες τραβηγμένο από τα μαλλιά είναι. Επειδή η λαϊκή ονομασία της γιορτής είναι Φώτα. Τρίχες δηλαδή.
Ενώ υπάρχει και Άγιος Φώτιος.
dimosioshoros said
Να θυμηθούμε και τον Ανουάρ (Φώτης) από ον πληθυντικό «νουρ» (φως).
Alexis said
#42: Εσπερινά κάλαντα έχω ζήσει πολύ μικρός στο χωριό της μάνας μου (Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης). Των Χριστουγέννων βέβαια, για των Θεοφανείων δεν ξέρω.
Βέβαια ήδη από τότε αυτό το έθιμο ήταν προς το τέλος του…
Mitsi Vrasi said
39, 43
Ακόμα γελάω!!!
Πέπε, αυτό το «χριστός γεννάται σήμερον», ποτέ δεν το ‘χα προσέξει! «Σαπό», που λέει και μια φίλη!
Πέπε said
44
Ας δεχτούμε, με μια επιείκεια ένεκα της ημέρας (αλλά για τελευταία φορά!), ότι για τον Φώτη με τη λαϊκή ονομασία της γιορτής ισχύει ό,τι και για τον Θεοφάνη με την επίσημη. Επίσημη ή όχι, Φώτα τη λέμε την ημέρα.
Άλλο αυτό και άλλο να γιορτάζουν οι λέξεις για το καθετί που συμμετείχε στο γεγονός: τα ουράνια, τα περιστέρια, και δε συμμαζεύεται. Είναι ν’ απορείς πώς δε σκέφτηκε κανείς να γιορτάζουν κι οι Βασιλικές από τον βασιλικό της αγιαστούρας του παπά.
________________
Τελικά, ρώτησα χτες και δε μου ‘πατε: σας είπαν τα κάλαντα; Και αν ναι, με όργανα ή με σπάργανα;
Χαρούλα said
#46 Alexis και γω δικά μας εσπερινά, δεν τα πρόλαβα. Οι γονείς μου καλάντιζαν απόγευμα παραμονής.
Αλλά οι Αρμενική παροικία ως και το 1980 περίπου περνούσε από τα σπίτια τους βραδάκι παραμονής. Κυρίως ενήλικες. Εμείς οι γείτονες βγαίναμε στις πόρτες, τους ακούγαμε και ευχόμασταν. Αυτοί οι παλιοί όμως σιγά-σιγά χάθηκαν. Οι νέοι ερχόμενοι από ΕΣΣΔ δεν το συνεχίζουν.
GeoKar said
#5 κ.ά.: οι Φωτεινές, οπως η σύζυγος μου, εορτάζουν επισήμως στις 26/2, ιδίως όσο εργάζονται 😉
Χρόνια πολλά σε όσους & όσες γιορτάζουν σήμερα!
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
«…συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους».
Νικοκύρη, σου θυμίζω ότι ο Άγιος Αριστείδης γιορτάζει στις 13 Σεπτεμβρίου…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41, 42 Στο Άγιο Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο Σινά κ.α έχουν αύριο Χριστούγεννα.
«Με το παλιό».
Alexis said
#51: Λοιπόν, κάνε μας τη χάρη γιατί ο Άγιος Αλέξιος προηγείται στις 17 Μάρτη.
Είναι πιο σημαντικός άγιος και είναι και όνομα με… πολιτικές προεκτάσεις.
Άντε μην σφαχτούμε ‘δω μέσα!😂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
39 >>Χριστός γεννάται σήμερον ενώ γεννήθηκε αύριον
Αμ, στον καιρό μου, στο χωργιό μου, τα λέγαμε ανήμερα! Εδώ, στην Αθήνα-και με τη διάδοση της τηλεόρασης, έπαθα πολιτισμικό σοκ άκι ότι τα λένε την παραμονή, όπως επικράτησε και σ΄εμάς κάτω, μετά.
Για την Πρωτοχρονιά, τα πράματα ήταν σωστά , αποβραδίς: «ταχιά ταχιά ΄ναι αρχιχρονιά, ταχιά ΄ναι αρχή του χρόνου…» (καλά , μετά κάνει ένα άλλο μπέρδεμα, Χριστού κι Άι Βασίλη- αλλά τώρα λέμε για τα Θεοφάνια. Όχι προυθυστερίες! -του χρόνου, στην ώρα τους 🙂 )
Πέπε said
52
Αυτό δεν εξηγεί γιατί στις 24, δεκατρείς γεμάτες μέρες πιο πριν, ισχυρίστηκαν ότι ο Χριστός γεννάται τότενες. Εκτός αν εκείνοι λένε τα κάλαντα ανήμερα (όπου ανήμερα = 12 μέρες μετά), δηλαδή αύριο… Ελπίζω να καταλάβατε τι εννοούσα με το πολυπαραγοντικό μπέρδεμα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Θεοφάνης ο Κρης (Ηράκλειο 1490 – 1559) της μεγάλης κρητικής σχολής αγιογραφίας, δίδαξε και τον Θεοτοκόπουλο
(Θεοφάνης Στρελίτζας-Μπάθας)
Αντίγραφα διάφορων έργων του Θεοφάνη φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου,
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%9A%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
>> Διαβάζω ότι Φωτεινή ήταν ένα συνηθισμένο όνομα για νεοφώτιστες χριστιανές στα χρόνια του Εικοσιένα -θα το δούμε αυτό σε επόμενο άρθρο.
Ακολουθεί πριβιού του έργατου, κοινώς σπόιλερ που διαβάζετε με προσωπική σας ευθύνη κλπ.
https://maniatika.wordpress.com/2014/04/01/%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84/
ΓΤ said
Από τον χώρο της μπάλας να θυμηθούμε:
Φάνης Τουτζιάρης
Φανούρης Βατσινάς
Φανούρης Γουνδουλάκης
ΓΤ said
@21 Xar
Ναι, Τιτίκα υποκοριστικό Φωτεινής, ωστόσο η Τιτίκα Δημητρούλια είναι Ξανθίππη.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
45# Βλέπω τον Φώτη σου και κάνω ρελάνς με Koh-i-Noor (=βουνό από φως).
Μιχάλης Νικολάου said
8, … Είχα μια συμμαθήτρια. Δεν είμαι βέβαιος αν γραφόταν
Φάνη ή Φάννυ ή Φάνυ …
Και Βαρβάρα μπορεί
(ώστε ν’ αποφύγει το fanny)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
60# Γμτ με τόσο νουρ πάλι στον Βαγγέλα καταλήγουμε.
Μιχάλης Νικολάου said
5, … Οι Φωτεινές οι σωστές, …
Οι μη
Φω Φωτεινές
ΓΤ said
@63 Λάου
Φω Φωτεινές εκ των οποίων «Φωφώ» τινές
Μαρία said
60
Κόντρα ρελάνς απ’ το Γιάννη: Νουριστάν μετονομασία του Καφ(ι)ριστάν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
65# Έχω ήδη κάνει φλος ιμπεριάλ στο #62 🙂
ΓιώργοςΜ said
Καλησπέρα, χρόνια πολλά!
Φωτεινή φωνάζει, επί το ελληνοπρεπές, την εξ Ουκρανίας ορμώμενη σύζυγο του εξαδέλφου μου -επίσης ΓιώργοςΜ- η μητέρα του, αν και Σβετλάνα το όνομά της 🙂
ΓΤ said
Θεοφανία Παπαθωμά (απ’ τα μπαρτζούδεια χώματα)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Την ημέρα των Θεοφανίων μαύρα σκοτάδια κάλυψαν τη Δημοκρατία στην Γαύδο.
https://www.2020mag.gr/themata/6145-se-styl-voreias-koreas-i-episkepsi-tou-mitsotaki-sti-gaydo
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Τιτίκα υποκοριστικό Φωτεινής
Τιτίνα, μόνο ήξερα.
Κάτω λέμε Φώτα (η), ή Φωτεινιά οι παλιοί
ΣΠ said
60
Και Lucio/Lucia.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
61
Βλέπω στο Λονδίνο εγώ τη Fanny / στο κρεβάτι σου άλλον να φιλεί.
Πέπε said
69
Υπέροχο. Just lovely.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εκεί που καίνε βιβλία στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους. Χάινε.
Εκεί που κατεβάζουν πανό από ξένα χωράφια στο τέλος θα μαντρώσουν και ανθρώπους στα σπίτια τους. Κθούλης.
https://www.avgi.gr/social/392113_astynomikoi-eisebalan-se-horafi-kai-katebasan-pano-kata-toy-mitsotaki
Konstantinos said
Η Φάνη very funny πάλι Πετραλια
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
51 Υπάρχει και άγιος Αριστείδης; Το σημειώνω.
57 Η συνέχεια την Δευτέραν 🙂
sarant said
75 Όταν χάσαμε την Ολυμπιάδα (που πήγε στην Ατλάντα) την είπανε Χάνει πάλι Πετραλιά
Μαρία said
74
Alexis said
#74, 78: Ρε τι αλητείες είναι αυτές;;; 😡😠
ΓΤ said
Πέθανε ο Τζανλούκα Βιάλι.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
77 και στις εκλογές του 2009, όταν απέτυχε «Όχι πάλι Πετραλιά» .
75 Βέρυ Φάννυ στην τότε αφίσα της, που «φύσαγε», λμτ, λόγω …πλαστικοποίησης.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Να χαίρονται το όνομά τους οι εορτάζοντες/-ουσες! {Και να ευχηθούμε ιδιαιτέρως στην Φωτεινή του Λεώνικου}
Ας αναφέρουμε και την ιδιωματική ‘Αγιά Φωτιά’ (< Αγία Φωτία), ωραία παραλία ανατολικά της Ιεράπετρας. Με εκκλησία της Αγ. Φωτεινής, βέβαια.
(Βλέπω ότι υπάρχει και στη Χίο)
Και μην ξεχάσουμε ότι «η μερακλού η Φώτω που μεθάει με το πρώτο», σύχναζε «Στου Λινάρδου την ταβέρνα» 🙂
69, 74, 78, 79
Έχομεν δημοκρατίαν, κύριοι! 😂 🤣😥🤬
Theo said
@36, κε:
Η εκκλησιαστική μέρα αρχίζει με τον εσπερινό (τότε ακούγεται και το «Σήμερον γεννᾶται»). Τα κάλαντα της παραμονής των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων τα έλεγαν το βραδάκι της προηγούμενης, οπότε το «σήμερα» είναι φυσιολογικό.
Theo said
Νικοκύρη, μαρμάγκα 😦
gpointofview said
Σχετικά με κάλαντα …
θυμάμαι πα;ραμονή των Φώτων να τα λένε :
Σήμερα τα Φώτα και ο φωτισμός
και χαρά μεγάλη και ο αγιασμός
κ’ατω στον Ιορδάνη τον πόταμο
είναι η παναγιά μας η Δέσποινα…
κ.λ.π.
Τώρα όσον αφοορά τον χρόνο… επειδή οι καλαντοπαρέες ξέρανε τα χούγια των νικοκυραίων, δλδ είχαν προγραμματίσει να δώσουν π.χ.20 ευρώ ως εξής 10 ο πρώτος 5 δεύτερος, 2 ο τρίτος από 1 3ος,4οςκαι 5ος και από ένα «μας τάπαν κι άλλοι» οι επόμενοι, αρχισαν από περασμένα μεσάνυχτα να προλάβουν (σήμερα) και σιγά σιγά έφτασαν στο απόγευμα της προηγούμενης και τελικά στο πρωί της προηγούμενης ξεχνώντας ν’ αλλάξουν το σήμερα με αύριο…
Εξ άλλου όπως λέω εγώ : ήρθαν τα αύρια, να διώξουνε τα σήμερα !
Theo said
@38, 41, 42, 52:
Η διαφορά παλαιού και νέου ημερολογίου είναι δεκατρείς μέρες. Οπότε, αύριο είναι τα Χριστούγεννα «με το παλιό».
Όχι μόνο στο Άγιο Όρος, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο Σινά, αλλά και στις χώρες με πλειοψηφία Ορθοδόξων (Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μαυροβούνιο κλπ.) «πάνε με το παλιό», δηλαδή θα γιορτάσουν αύριο τα Χριστούγεννα.
Alexis said
Αυτό που λέει ο Theo στο #83 είναι σωστό.
Έτσι πρέπει να ξεκίνησαν τα κάλαντα, με τον εσπερινό της παραμονής και σιγά σιγά κατέληξαν να λέγονται πρωί.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
83, 87
Έτσι. Το λέει κι ο Ππδ Στης Κοκκώνας το Σπίτι. Βραδάκι της παραμονής, δεκ 1850 στη Σκιάθο, και πάλι τους την έπεσε ο μυστήριος για να τα ληστέψει. Άντε τώρα σε νεότερες εποχές και σε αστικό περιβάλλον ν’ αφήσουν οι γονείς τα παιδιά να γυρνάνε βραδιάτικα στους δρόμοι με λεφτά στην τσέπη.
xar said
@29 «και Νουρ στα αραβικά η Φωτεινή»
Δηλαδή ένα συγκεκριμένο βαπόρι λέγεται ελληνιστί Φωτεινή-1;
Βρε τι μαθαίνει κανεις…
Αγγελος said
(38-41) μιλούμε για δυο διαφορετικά πράματα.
Οι Ορθόδοξοι παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν όλες τις ακίνητες εορτές με 13 ημέρες καθυστέρηση έναντι των νεοημερολογιτών, συνεπώς τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, που την ονομάζουν βέβαια 25 Δεκεμβρίου. Ομοίως γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό στις 7 Απριλίου, την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 28 Αυγούστου κλπ. Η διαφορά θα γίνει 14 ημέρες από το Μάρτιο του 2100.
Οι Αρμένιοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 (όχι στις 7!) Ιανουαρίου, που φαίνεται πως ήταν αρχικά η ημερομηνία εορτασμού τους σε όλη την Ανατολή. Μόλις τον Δ’ αιώνα επικράτησε σταδιακά η ρωμαϊκή ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου, που συνέπιπτε με το χειμερινό ηλιοστάσιο ή την επομένη του τον καιρό των Αποστόλων. Η 6η Ιανουαρίου περίσσευε πια, και συνδέθηκε στη μεν Ανατολή με τη βάφτιση του Χριστού, στη δε Δύση με την προσκύνηση των Μάγων.
Πέπε said
88
Παντως υπήρχε και η άλλη συνήθεια: πρωί παραμονής τα παιδιά, βράδυ οι μεγάλοι. Ιδίως για τα κάλαντα του Άη Βασίλη, τα λιγότερο θρησκευτικά απ’ όλα, για τη λιγότερο σημαντική γιορτή από εκκλησιαστικής απόψεως, άρα τα πιο πρόσφορα για να συνεχιστεί η βραδιά με κεράσματα και γλέντι. Ιδίως αν είχαν και όργανα, πράγμα που συνηθιζόταν στα συγκεκριμένα κάλαντα. Χριστούγεννα δεν το έκαναν αυτό (άλλωστε η παραμονή είναι ακόμη νηστεία), ούτε Φώτα, αλλά αυτό δεν αποκλείει βέβαια να έβγαιναν και πάλι οι μεγάλοι το βράδυ για σκέτα κάλαντα.
(Πάντως κακά τα ψέματα, άμα δεν πας τουλάχιστον 20, μην πω 25, δεν μπορείς στ’ αλήθεια να εκτιμήσεις τη μαγική περιπέτεια του να λες τα κάλαντα. Είναι σαν κάτι γεύσεις, που τις τρώνε και τα παιδιά αλλά μόνο οι μεγάλοι τις εκτιμάνε στ’ αλήθεια.)
Costas Papathanasiou said
Παρελθόντα (;) διχαστικά Θεοφάνια εδώ: https://www.taathinaika.gr/ta-theofania-tou-dichasmou/
Μία Αγία Θεοφάνεια ως ενθαρρυντική μουσική υπόκρουση υπέρ βαρκαροπούλας Μανταλένας στο:
https://www.youtube.com/watch?v=tsGr7mqVLWg , Μάνος Χατζιδάκις – Θεοφάνεια – Official Audio Releaseυ
Και μία οδυνηρή για την εξ Αμμοχώστου Αγγέλα Καϊμακλιώτη:
“Στον Άγιο Θέρισσο της Αιγιαλούσας/ περπάτησαν ως κάτω στο γιαλό/
για τον αγιασμό των υδάτων/ εξόριστοι σαράντα χρόνους/αμίλητοι, αγέλαστοι, αλύτρωτοι/
και το βλέμμα περιστέρι νεκρό/ σε κατεχόμενους ουρανούς/ εβεβαίου του πόνου το ασφαλές”
(ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ, “Εκ του σύνεγγυς” 2014).
[Οπότε, ίσως, προκειμένου για πεφωτισμένες Ηγεσίες ισχύει και η παραλλαγή: Ανδρών “επιφανών”, πάσα Επιφάνεια τάφος]
dimosioshoros said
@ 90 Άγγελος
«Οι Ορθόδοξοι παλαιοημερολογίτες γιορτάζουν […] τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, που την ονομάζουν βέβαια 25 Δεκεμβρίου.»
Δεν θα λέγαμε καλύτερα «…που είναι η παραδοσιακή 25η Δεκεμβρίου»; Η διεθνής 25η Δεκεμβρίου, των νεοημερολογιτών, δεν είναι τεχνητή;
Χαρούλα said
#82 ΜΙΚ_ΙΟΣ και άλλοι ευγενείς που ευχηθήκατε στην παρούσα δια αντιπροσώπου, Φωτεινή της παρέας,
όπως ήδη όμως, αναφέρθηκε από Τζι και Λάμπρο, το ζευγάρι δεν γιορτάζει ονομαστικές γιορτές και γενέθλια, λόγω πεποιθήσεων.
Δεν ειναι λοιπόν αγενής ο φίλος μας Λ που δεν ευχαριστεί. Αν και ίσως είναι και εκτός δικτύων.
#90 Άγγελε ευχαριστώ που (μού) εξήγησες για τα Χριστούγεννα των Αρμενίων. (Αν και ήδη ακύρωσα την κυρία εξ Αρμενίας που καθαρίζει την οικοδομή, λόγω γιορτής! Χαλάλι…)
ΣΠ said
85
Όταν ήμουν μικρός άκουγα ένα ραμόνι στα κάλαντα των Φώτων. Εκεί που λέει «όργανο βαστάει κερί κρατεί» εγώ άκουγα «και ρι» και αναρωτιόμουν τι είναι αυτό το ρι.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τα μπερδεύεις. Το καιρί είναι το αντιανεμικό κυπελλάκι που βάζουν στις πασχαλινές λαμπάδες 🙂
Πέπε said
95
Α μπράβο! Μα αυτό είναι που ρωτάω από χτες:
Άρα λοιπόν αυτό με το όργανο (το μπουζούκι της Παναγίας – τιμές αρχηγού κράτους κλπ.) δεν είναι καινοφανές, υπήρχε από… πότε, ΣΠ;
dryhammer said
82. Η Αγιά-Φωτιά της Χίου στην πραγματικότητα λέγεται «Παραλία Καμάρι Αγίας Φωτεινής» μια και η εκκλησιά είναι κάνα δυό χλμ παραμέσα από την παραλία αλλά το συντομότερο όνομα επικράτησε όπως πάντα.
Αγγελος said
(93) Όλα τα ημερολόγια είναι «τεχνητά», συμβατικά. Η 25η Δεκεμβρίου ήταν η επομένη του χειμερινού ηλιοστασίου την εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρ ρύθμισε οριστικά (όπως νόμιζε) το ρωμαϊκό ημερολόγιο, αλλά δεν έχει κανέναν εγγενή λόγο, ούτε και τότε είχε, να είναι έτσι. Μόνο τα γοητευτικά ονόματα των μηνών του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου είχαν νοηματική σχέση με τους ίδιους τους μήνες, τουλάχιστον στο κλίμα της Γαλλίας… αλλά δεν επικράτησαν, όπως δεν επικράτησαν τα δικά μας Θεριστής, Αλωνάρης, Τρυγητής.
Theo said
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.
Στη Έδεσσα υπάρχουν αρκετοί με το όνομα Ιορδάνης (Δάνης, συνήθως οι ντόπιοι, Γιορδάνης όσοι κατάγονται από Καππαδοκία), Ιορδάνα (συνήθως ντόπιες και αποκαλούμενες Δανάη -ενώ παλαιότερα τις φώναζαν Ντάνκα) και Φανή.
@19:
Για το όνομα Ουρανία, που, πριν καμιά πεντηκονταετία, μαζί με άλλα αρχαιοελληνικά ονόματα τα πρόσθεσε ο Ιάκωβος, μητροπολίτης Μηθύμνης σε ακολουθία του στις σαράντα παρθενομάρτυρες που τιμώνται στις 1 Σεπτεμβρίου, διαγράφοντας ή αγνοώντας τα ονόματα που μας παραδίδουν τα αρχαία μαρτυρολόγια, το έχουμε ξανασυζητήσει (https://sarantakos.wordpress.com/2020/09/01/september-8/#comment-675798, και πριν και μετά).
@22:
Μάλλον αγνοείς τα θεολογικά (και φιλολογικά) συγγράμματά του και το πώς, με πόση λεπτότητα και διάκριση, χωρίς καμιά διάθεση αφομοίωσης, εκχριστιάνισε ένα σωρό λαούς, όχι μόνο μεταφράζοντας τα ιερά κείμενα στη γλώσσα τους, αντίθετα από τους Φράγκους της εποχής του που τους επέβαλλαν τα λατινικά, αλλά και δημιουργώντας αλφάβητα με βάση τα οποία αναπτύχθηκε μια μεγάλη γραμματεία.
Για τους παραπάνω λόγους, οι επίγονοι των Φράγκων και οι ιστορικοί τους (αλλά και οι δικοί μας που επηρεάζονται από αυτούς) δεν τον χωνεύουν. Αν όμως μελετήσει κανείς τις πηγές, θα δει ότι ήταν πράγματι μέγας.
Μιχάλης Νικολάου said
Των Φώτων, σήμερα, επειδή
μαζεύουμε τα φώτα
από τα στολίσματα των Χριστουγέννων
ΣΠ said
97
Τουλάχιστον καμιά εξηνταριά χρόνια.
dryhammer said
100. Είχα κάποτε (σε κάποια από τις δουλειές που έχω κάνει) γνωρίσει μια Βουλγάρα που συστηνόταν Φωτεινή και είπε σε κάποιον Δάνη πως έχουν το ίδιο όνομα μια και το Βουλγαρικό της είναι Γιορντάνκα.
Μιχάλης Νικολάου said
Και Φαίη (ή Φέη;) καταχρηστικά η Φωτεινή,
κοντινή στο φάος ηελίοιο
sarant said
82κε Εμ βέβαια η Αγία Φωτιά λογικό είναι να ξεκίνησε ως Φωτία!
84 –> 100
92 Κάποια κόντρα είχε γίνει και στα Θεοφάνια του 1966 (με την αποστασία)
ΣΠ said
97
Έτσι τα θυμάμαι τα κάλαντα.
Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός
και χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανo βαστάει, κερί κρατεί
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Κάλημερα, κάλησπερα.
Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά.
Α. Σέρτης said
όργανο βαστάει=σπάργανα βαστάει
Πέπε said
^ Ε βέβαια (#48), αλλά εκπλήσσομαι ειλικρινά που είναι τόσο παλιό και το πρωτακούω φέτος.
ΣΠ said
107
Το ρώτησε ο Πέπε στο 48. Αρχικά ήταν σπάργανα. Τώρα πια και τα δύο.
https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%A6%CF%8E%CF%84%CF%89%CE%BD
ΣΠ said
108
Εγώ πάλι τώρα μαθαίνω ότι το αρχικό ήταν σπάργανα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
χαχα όργανο κρατάει;
Σπάργανα!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
48 – Τα ακούσαμε χθές το πρωί στο γυμναστήριο από δύο παιδάκια που τα είπαν πολύ καλά (όπως είπε η Παπέν που τα ξέρει😊). Ποτέ δεν τα έμαθα κι ούτε τα είπα φυσικά, αλλά είχα και πολλά χρόνια να τ΄ακούσω, σίγουρα πάνω από τα 22 που μένουμε στον Γέρακα.
Αυτή η κομματάρα σπέσιαλ αφιερωμένη στον Πάνο με πεζά, που είδα σε κάποιο νήμα πως δεν είναι καλά.
Καλή χρονιά φίλε και περαστικά.
Πέπε said
Νομίζω πως αυτό που άκουσα ήταν λίγο «φθαρμένο» σε σχέση με το #106. Πέρα από το όργανο, ήταν γενικότερα δύσκολο να βγάλεις νόημα αν δεν το ήξερες ήδη.
Όπως έλεγα κάπου παραπάνω, ποτέ δεν έμαθα πώς πάει το «στάνταρ» κάλαντο των Φώτων, ενώ για τα άλλα δύο τα πράγματα ήταν εντελώς ξεκάθαρα. Μικρός λέμε τώρα. Όταν μεγαλύτερος άρχισα να την ψάχνω με τα τοπικά παραδοσιακά κάλαντα και τις παραλλαγές τους, έπεσα σε ένα σωρό παραλλαγές του Φωτοκάλαντου που θύμιζαν περίπου αυτό και μου θύμιζαν κι εμένα περίπου κάτι, αλλά κανένα δεν αναταποκρινόταν σε κάτι που να ξέρω με σιγουριά από μικρός.
Τείνω λοιπόν να καταλήξω ότι το στάνταρ κάλαντο ήταν μεν αυτό του #106, αλλά είχε ήδη πέσει σε αχρησία (ή σχεδόν) όταν ήρθα εγώ στα πράγματα. Περί τη μιάμιση γενιά αργότερα -ίσως και λόγω της κρίσης- τα κάλαντα των Φώτων, ως πρακτική, επανήλθαν, οπότε για κείμενο χρησιμοποιήθηκε ό,τι θυμόταν ο ένας κι ο άλλος (κοινοί «ιδιώτες» αλλά και δασκάλοι/νηπιαγωγοί).
Κι ένα χαριτωμένο:
Σ’ έναν δίσκο με επιτόπιες καταγραφές παντοειδούς παραδοσιακού ρεπερτορίου (τραγούδια, χοροί, δίστιχα, εθιμικά κλπ.) από κάποια περιοχή, μια γιαγιά τραγουδάει αυτό περίπου το κάλαντο των Φώτων, με την εξής προσθήκη:
…κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά
με τα θαυματουργία στα δάχτυλα.
Θαυματουργία;; Μια λέξη που θα μπορούσε να περάσει και στο ντούκου (Παναγιά είναι αυτή, θαυματουργή φυσικά, γιατί να μην τα κρατάει στα δάχτυλα;), αλλά μου κίνησε την προσοχή το ότι παραβιάζει το μέτρο.
Με τις πολλές ακροάσεις πείστηκα ότι η γιαγιά το λέει διαβάζοντας. Προφανώς λοιπόν το χαρτί της, μπορεί κι απ’ την ίδια γραμμένο, έλεγε «θυμιατούργια» (=θυμιατούρια). Λίγο να κόλλαγε το ι με το προηγούμενο μ και να το είδε όλο μαζί σαν μ, λίγο να έλειπε ο τόνος, τελικά όλη κι όλη η παρανάγνωση ήταν υ>αυ.
sarant said
113 Γούστο έχει αυτό!
Μαρία said
102, 108
Και βάλε. Εμείς κάλαντα των θεοφανίων δεν ξέραμε αλλά τα άκουγα στην Αθήνα απο τη δεκαετία του ’50, με όργανο εννοείται 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
Μια εκδοχή από τα κάλαντα των Φώτων όπως τα θυμάμαι εγώ.
Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός
και χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά (Δέσποινα).
Κάθεται και κλαίει (λέει;;;) και προσκυνεί
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
– Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή,
δύνασαι βαφτίσεις Θεού παιδί;
– Δύναμαι και θέλω και προσκυνώ
και τον Κύριό μου παρακαλώ.
MA said
Καλησπέρα,
Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες
Εγώ ξέρω και Θεοχάρη που γιορτάζει σήμερα!
Νικοκύρη, να βάλουμε και τον λίκνο για τα Θεοφάνια της αποστασίας:
https://tvxs.gr/news/istoria/ta-epeisodiaka-theofania-toy-1966
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
76. Ούτε εγώ το ήξερα, Νικοκύρη. Το έμαθα τυχαία, με μεγάλη καθυστέρηση, στα 50 μου.
Υπάρχει εκκλησία του Αγίου Αριστείδη στον Λυκαβηττό και στη Χίο. Αθηναίος φιλόσοφος μαρτυρήσας στη Ρώμη.
Έψαξα και βρήκα βιβλίο με τον βίο του και το απολυτίκιό του.
https://www.google.com/search?sxsrf=ALiCzsaUudBuTJiximsrxKG0DnX0MNJQfg:1673040919495&source=univ&tbm=isch&q=%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%83+%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83+%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B1&fir=bGQKVbnJD5DRaM%252C4X5qyiW4MkedSM%252C_%253BeFjFzV1fVQq0wM%252C4G3rh4z8ARyHCM%252C_%253Bn1zGkbWsAT_sXM%252CVxujzpPcfn0YdM%252C_%253BObE2bXCiYXYfCM%252C9w6lypJAIergbM%252C_%253BNanR3vAbFx0CcM%252CM02KR8E7uuDD0M%252C_%253B8zaSdyK9kWDTnM%252C9drfJsAFYFWLrM%252C_%253BQecF3-9icxfZTM%252C3XRQXN4WrHz-QM%252C_%253BcJoxpnhLVKhs3M%252CN9oN-rGdbj_kgM%252C_%253BByemaeaBkWnXpM%252C7cYOw4KsEzdznM%252C_%253B0k2IZpHxFQff3M%252CVX-qtAD9aneUQM%252C_%253BpUpOV1G5LwyUqM%252C9drfJsAFYFWLrM%252C_%253B9qlcEtNqAI94XM%252Cl8TKwDLuhMjqIM%252C_%253ByfNGtr6d8eHBOM%252CiR14o6ei9yGgPM%252C_%253BiQR4QF1JV0P6TM%252Cvo1x5ssRB9ACqM%252C_%253BJJYA1C0gTuVGhM%252C7Sfa_9k1S1-ksM%252C_%253BodG4bBVY1RTY8M%252CnSblv8lNkVIhhM%252C_%253BAb-1bey7_iWnTM%252CMQWlTYR2c6lilM%252C_&usg=AI4_-kSuKBjSsBm0pNctLlUV8ZHydzSI_A&sa=X&ved=2ahUKEwj-z82N87P8AhV39bsIHdIEA18QjJkEegQIChAC&biw=1455&bih=697&dpr=1.1#imgrc=n1zGkbWsAT_sXM
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
94, Χαρούλα
Εμφανέστατα απρόσεκτος! Ωστόσο, συνηθίζω εδώ να εύχομαι στους εορτάζοντες/-ουσες, απευθυνόμενος σε όσους/-ες γιορτάζουν για το όνομά τους.
Αλλά και οι περίσσιες ευχές δεν βλάφτουν… 🙂
106, 113, 116
Κι εγώ κάπως έτσι (χωρίς σπάργανα και κεριά, αλλά με θυμιατούρια… 🙂 ). Αστικά κρητικά-πανελλήνια μάλλον, δεκαετίας ’50-60.
«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός
και χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
είν’ η Παναγία η Δέσποινα
με τα θυμιατούρια στα δάχτυλα
και τον Άι – Γιάννη παρακαλεί.
Άγιέ μου Γιάννη και Βαπτιστή
δύνασαι βαφτίσεις Θεού παιδί.
Δύναμαι και θέλω και προσκυνώ
αύριο θ’ ανέβω στους ουρανούς
να καταπατήσω τα είδωλα,
να καταθυμιάσω τους ουρανούς.
Και θε να κατέβω στον ποταμό
δια να βαπτίσω σε το Χριστό.»
(Μια παραλλαγή αυτής που έχει το βιβλίο Μουσικής της Ε. Δημοτικού)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φωτοκάλαντα
Κάλαντα Θεοφανίων Σαντορίνης
Περικαλώ σας δώστε μου άδεια ν’ αρχινίσω,
τα φωτοκάλαντα να πω να σας καλησπερίσω.
Χίλια καλησπερίσματα φέρνω στην αφεντιά σας,
και του καιρού σας αύριο να ’χετε την υγειά σας.
Αν ίσως και ορίζετε κι είναι με θέλησή σας,
τα φωτοκάλαντα να πω στην πόρτα τη δική σας.
Μηνύματα χαρμόσυνα ήρθαμε να σας πούμε,
πως ο Χριστός βαφτίζεται και πρέπει να χαρούμε.
Πως ήταν Θεοφάνεια ανθρώπου σωτηρία,
που καθαρίζουν τας ψυχάς από τας αμαρτίας.
Δεν είναι τούτη εορτή οσάν την περασμένη,
είναι μεγάλη και τρανή και δοξολογημένη.
Γιατί κατέβει ο Χριστός διά φιλανθρωπία,
ήρθες Χριστέ να βαπτιστείς χωρίς να έχεις χρεία.
Σπήλαιον πενιχρότατον και φάτνη των προβάτων,
ήρθες Χριστέ να γεννηθείς ως θαύμα των θαυμάτων.
Με σπάργανα σε τύλιξε η Δέσποινα η κυρία,
υμνούμεν, προσκυνούμεν σε, υπέρμαχε Μαρία.
Στις 25 Δεκεμβρίου ήλθες και εγεννήθεις
και εις την πρώτην του μηνός σαρκός περιτομήθεις.
Ο μήνας έχει σήμερον έξι Ιανουαρίου
και όλοι εορτάζουμε τα Φώτα του Κυρίου.
(έχει κι άλλο)
http://www.laografika.gr/el/topics/giortes/fota/fota-kalanta/fota-kalanta-santorinis/
ΛΑΜΠΡΟΣ said
116 – Πού είσαι ρε Γάμα Γάμα, γιατί χάθηκες;😊 Εκλογές έρχονται, δεν πιστεύω να έγινες ρίψασπις!😂
Καλή χρονιά με υγεία και πάντα ανοιχτό μυαλό φίλε.
Αυτό για σένα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φωτοκάλαντα από όλες τις περιοχές. Με ωραίες φωτό. Στη Λήμνο το έθιμο απαιτεί και μεταμφίεση.
https://mnimesellinismou.com/neoteriellada/-kalantatheofaneion
sarant said
116 Γεια σου Κώστα!
117 Α μπράβο
Μαρία said
119
Λογίας χειρός όζουν.
michaeltz said
Διαμαρτύρομαι εντόνως!
Έχουμε διαβάσει πραγματείες επί πραγματειών για ονόματα που κατεβαίνουν σε συχνότητα πολύ χαμηλά, στην 60ή ή πιο κάτω θέση. Το «Μιχαήλ» είναι στη 10η ή 11η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη του Χ. Φουνταλή. Υποψιάζομαι και φαβοριτισμό και ευνοιοκρατία!
Μια και τα πολύ συχνά ονόματα δεν έχουν ελπίδα 🙂 , θέλω να αναφερθώ σε κάποιο που έπαψε να υπάρχει, αυτό της θείας Λάνης, Ιολάνθης Χατζηγιάννη, παρακαλώ, από το Σκαλοχώρι Κοζάνης, που μας άφησε χρόνους σε βαθιά γεράματα πριν 6-7 χρόνια.
Το όνομα Ιολάνθη, λέει η Βίκι, κατασκευάστηκε από τους Gilbert και Sullivan για το ομώνυμο έργο τους που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου του 1882, από το ιόλη (iole) = βιολέτα και άνθος, δλδ βιολετί άνθος ή άνθος βιολέτας.
Με μπερδεύει λίγο η συγγένεια με το «Ίουλος», που άλλο σημαίνει στα αρχαία Ελ. (το πρώτο χνούδι στα μάγουλα εφήβου από το ουλ- που είναι ρίζα του «μαλλί» σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, -αλλά και το όνομα μιας ταξιανθίας), η ομορφιά του ονόματος είναι, όμως, αναμφισβήτητη.
Στην κατάταξη του Χ. Φουνταλή δεν εμφανίζεται το Ιολάνθη, παρά μόνο μια φορά το Βιολάνθη, που δεν είναι το ίδιο γοητευτικό!
Πάνε αυτά! Χάθηκαν κάτω από την τεράστια πίεση του εβραιοχριστιανικού πολιτισμού!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τον σκηνοθέτη ντοκιμαντερίστα Φώτο Λαμπρινό ξεχάσαμε
Επίκαιρο, σε δική του σκηνοθεσία, μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου
Καρναβάλια του Δωδεκαημέρου
https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.shows&id=269
ΚΩΣΤΑΣ said
121 😂 😜 🤣
sarant said
125 Το πρόβλημα με τον Μιχάλη είναι ότι πέφτει μαζί με άλλα πολλά ονόματα. Αλλά δίκιο έχετε, πρέπει από του χρόνου να κάνουμε αρχή!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
124.
>>Λογίας χειρός όζουν.
Ναι, αλλά έλα που το βιβλίο Μουσικής της Ε. Δημοτικού αναφέρει προέλευση Φούρνων Ικαρίας http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/music_e/math/math_39_72.pdf (σελ. 61)
και το ίδιο λέει και η Δόμνα Σαμίου! https://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=486
(Βυζαντινή/εκκλησιαστική επιρροή περισσότερο μεταφέρουν…)
Πέπε said
124
Εκ των πραγμάτων, θα έλεγα. Των Φώτων είναι τα πιο θρησκευτικά, ακολουθούν των Χριστουγέννων, και του Άη Βασίλη είναι τα πιο κοσμικά, με τον Άγιο συνήθως να παρουσιάζεται σαν ένα παγανιστικό πνεύμα γονιμότητας.
Εκεί που οι στίχοι είναι πάντα εντελώς λαϊκοί είναι στα παινέματα και μετά στο τέλος, που γυρεύυν τους διάφορους μποναμάδες. Στα κυρίως κάλαντα όμως, με την ως άνω σειρά συχνότητας θα βρούμε οσμή (ντορό!) και δασκαλικής χειρός και καλογερίστικης.
Στην ίδια βάση, του Άη Βασίλη είναι αυτά που συχνότερα παίζονται και στην τσαμπούνα (στα μέρη όπου έχει τσαμπούνες, εννοείται). Μάλιστα κατά τόπους υπήρχαν και τσαμπουνιέρηδες που έπαιζαν μόνο τα κάλαντα του Άη Βασίλη, τιποτε άλλο όλο τον χρόνο! Πέρα από αυτή την περίσταση, η κυριότερη χρήση της τσαμπούνας είναι στα αποκριάτικα: μια σύνδεση που κατά κανένα τρόπο δεν επεκτείνεται και στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, πόσο μάλλον στων Φώτων. Άλλωστε κατά κανόνα τα άλλα δύο δεν παίζονται ολωσδιόλου με όργανα (όπως ούτε και του Λαζάρου, που είναι ξεκάθαρα παιδικό).
Στη Χίο οι τσαμπουνιέρηδες κατέβαιναν στη Χώρα να παίξουν τον Άη Βασίλη σε συστημένα, χουβαρντάδικα καπετανόσπιτα και εφοπλιστόσπιτα. Όλο και κάποιοι θα έχετε υπόψη σας το ιταλικό ανάλογο, με τους βοσκούς με τις κάπες σαν ξωτικά και με τις τζαμπόνιες, που κατεβαίνουν στην πόλη για τα κάλαντα (αυτοί, όμως, τα χριστουγεννιάτικα).
Όλα τα παραπάνω τα ξέρω από διάφορα νησιά, όπου χοντρά χοντρά ισχύουν τα ίδια, αλλά ιδιαίτερα αξιοσημείωτη θεωρώ την περίπτωση των Φραγκοσυριανών τσαμπουνιέρηδων, που κι αυτοί το ίδιο έλεγαν: στον Άη Βασίλη, γλέντι. Στα Χριστουγεννιάτικα, τι δουλειά είχαν οι τσαμπούνες και τα γλέντια;
Κατά περίπτωση βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, να είναι και τα τρία πιο κοσμικά ή αντιθέτως πιο κατηχητικίστικα. Γενικά όμως αυτός είναι ο κανόνας, και όπου πιο κατηχητικίστικα, ευλόγως είναι και πιο λόγϊα.
Για φέτος το κλείσαμε το δωδεκάμερο και όλη αυτή η συζήτηση είναι ελαφρώς παρωχημένη. Για του χρόνου όμως, σας συνιστώ να ψάξετε στο ΥΤ μια σειρά από εκπληκτικές διασκευές παραδοσιακών καλάντων από την εμπνευσμένη και ακομπλεξάριστη Χορωδία Νέων Έδεσσας.
Πέπε said
Εξάλλου, όσο ο Χριστός βαφτίζεται μωράκι και τον πηγαίνει η μάνα του (με τα σπάργανα ή χωρίς) στον Αηγιάννη, πολύ βαθύς λόγιος δεν είναι ο ποιητής. 🙂
Μαρία said
129
Λάθος παραπομπή. Στα σαντορινιά της Εφη2 αναφερόμουν.
rogerios said
Το όνομα Ιολάνθη/Γιολάντα αποτελεί, κατά πάσα πιθανότητα, μια δυτική κατασκευή με ελληνικά υλικά. Ωστόσο, δεν είναι φυσικά εφεύρημα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, μια και μαρτυρείται εδώ και τουλάχιστον εννέα αιώνες. Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση (τέλη του 11ου αι.) αφορά την οικογένεια των αρχόντων του Χέλρε/Γκέλντερν, επικράτειας αποτελούμενη από εδάφη που σήμερα ανήκουν στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Μεταξύ των πιο γνωστών προσώπων με το συγκεκριμένο όνομα καταλέγονται η Ιολάνθη του Αινώ, σύζυγος του Λατίνου αυτοκράτορα της Κων/πολης Πέτρου του Κουρτνέ, η Ιολάνθη της Αραγωνίας, σύζυγος του βασιλιά της Καστίλλης Αλφόνσου Ι’ του Σοφού, και δύο που σχεδόν αγιοποιήθηκαν: α) η Ιολάνθη της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας (αναλόγως των προτιμήσεών σας), 1235-1298, κόρη του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λάσκαρη, και μετέπειτα σύζυγος του βασιλιά της Πολωνίας Βολεσλάου του Ευσεβούς (Bolesław Pobożny). β) η Ιολάνθη του Βιάντεν, 1231-1283, (εδώ στο μικρό Λουξεμβούργο).
Ο Ντόναλντ Τζάκμαν (Donald C. Jackman, «A Greco-Roman Onomastic Fund», σε «Onomastique et Parenté dans l’Occident médiéval», Οξφόρδη, συλλογή «Prosopographica et Genealogica», τ. 3, 2000, σελ. 26-27) υποστηρίζει ότι το όνομα ίσως και να δημιουργήθηκε από οικογένειες της δυτικοευρωπαϊκής αριστοκρατίας που είχαν κάποιους δεσμούς συγγένειας με τη βυζαντινή αριστοκρατία.
Μαρία said
130
Αυτή λες; Ακομπλεξάριστα τα δυτικότροπα πολυφωνικά; 🙂
Πέπε said
134
Ναι. Είναι μια πολύ έντιμη, καλαίσθητη και εξαιρετικά καλοδουλεμένη συλλογή -και εμπνευσμένη, επιμένω σ’ αυτό- που έχω εκτιμήσει πολύ.
Ποιος απαγορεύει τις δυτικές πολυφωνίες (ενώ δέχεται την γκάιντα στη Χίο και τις μίξεις καλάντων με «έναν χαρακτηριστικό χορό του τόπου», πεντοζάλη, μπάλο κ.ο.κ.); Η αυθαιρεσία που έχει παίξει τα τελευταία 20-τόσα χρόνια ειδικά στα παραδοσιακά κάλαντα είναι απίστευτη. Η Δόμνα Σαμίου έβγαλε ένα πιασάρικο και κεφιλήδικο κάλαντο από τους Φούρνους Ικαρίας, κάποιος σε κάποια επανεκτέλεση νόμιζε ότι οι Φούρνοι είναι χωριό της Ικαρίας κι έγραψε σκέτο «Ικαρίας», και σιγά σιγά οι ίδιοι οι Ικαριώτες πίστεψαν ότι είναι δικό τους και άρχισαν να το λένε, τη στιγμή που οι παππούδες τους δεν το είχαν ποτέ ακούσει.
Μπροστά σ’ όλα αυτά, οι Εδεσσαίοι που δηλώνουν με κάθε τρόπο «μας άρεσαν και μας ενέπνευσαν να τα διασκευάσουμε», χωρίς δηθενιές και δοκησισοφίες, είναι μεγάλοι μάγκες.
Πέπε said
(χμ, καλά, έτυχε και διάλεξες ειδικά το τραγούδι όπου παρεισέφρησε και μια χοντράδα. Αν έχεις κόρην έμορφη βάλ’ τηνε στο τσιμπίδι = στο ζεμπίλι – χώρια που το δηλώνουν κι αυτοί για ικαριώτικο. Αλλά μουσικά τους βρίσκω πολύ άνω του απλώς ανεπίληπτου.)
Μαρία said
135
Κανένας δεν απαγορεύει τίποτα κι ούτε επέκρινα τη χορωδία. Απλώς αυτά δεν είναι κάλαντα. Με το ακομπλεξάριστα εγώ σκέφτηκα τίποτα σλαβομακεδόνικα 🙂
Πέπε said
137
Οκέι, δεν είναι κάλαντα. Είναι χριστουγεννιάτικη μουσική. Κατά τη γνώμη μου ένα υγιές πάντρεμα της παραδοσιακής πρώτης ύλης, της μαγείας της δυτικής πολυφωνίας, και της κρατούσας αισθητικής (της καλής) των χ’γεννιάτικων τραγουδιών.
(Το ότι είναι Εδεσσαίοι είναι παραπλανητικό. Από την άλλη, δείχνει ότι μια μικρή επαρχιακή πόλη διαθέτει μια προχώ χορωδία!)
Μαρία said
138
Καμία αντίρρηση.
Απο το 95 υπάρχει, ακούω, η χορωδία. Η εκπομπή είναι του 2016.
michaeltz said
133.
Ευχαριστώ Rogerie!
Πέπε said
Πριν τους ανακαλύψω, πίστευα ότι η μόνη σοβαρή χορωδία με παιδικό-νεανικό προσανατολισμό είναι η Ροζάρτε. Υψηλότατων προδιαγραφών μεν, αλλά ολομόναχη. Ακούς τα αγοράκια της Βιέννης και λες οκέι, ας μη βάλουμε τόσο ψηλά τον πήχυ, αλλά τόσο δύσκολο είναι να βγάλουμε κάτι καλύτερο από τη χορωδία Δ. Τυπάλδου ή τα Ζουζούνια; Πάλι 400 χρόνια σκλαβιά;
Μ’ ετούτους εδώ αναθάρρησα! (Δεν έχω ακούσει τίποτε εκτός από τα χριστουγεννιάτικά τους, και ίσως δε με πολυνοιάζει κιόλας…)
Μαρία said
138, 139
Ωχ! Μετά το 8:50 λένε τα καρπάθικα.
gpointofview said
Μπορεί στον ΣυΡιζΑ να μην εκλέξανε Πάπα (λευκούς καπνούς και τέτοια) , εκλέξανε όμως τον βάζελο μπασκεμπολίστα Παππά για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας !!
Βέβαια το δύσκολο είναι να βρεις ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από τον Μπακογιάννη για υποψήφιο, μια που οι Αθηναίοι σαν κριτήριο επιλογής έχουν την ανικανότητα (!)κι ο Παπάς στο μπάσκετ τουλάχιστον, τα κατάφερνε !!
Δύτης των νιπτήρων said
135 κεφιλήδικο
Για ξήγα λίγο αυτή τη λέξη που πρώτη φορά τη βλέπω (στα ελληνικά)
ΣΠ said
125
Δεν έπαψε να υπάρχει.
https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%99%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7
Πέπε said
144
Κεφάτο, εύθυμο, αλέγρο…
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
133 Ωραίος! Καλή χρονιά Ρογήρε!
π2 said
Χρόνια πολλά με καθυστέρηση στους εορτάζοντες.
Το όνομα Φώτιος όντως δεν φαίνεται να υπάρχει πριν από την επικράτηση του χριστιανισμού, με πιθανή εξαίρεση το όνομα ενός ηγέτων των Χαόνων στην Ήπειρο, που τα χειρόγραφα του Θουκυδίδη (2.80.5) παραδίδουν ως Φώτυος, και οι εκδότες συνήθως διορθώνουν σε Φώτιος. Υπάρχουν πάντως ονόματα από το φως: Φωτεύς (Ήπειρος 2ος αι. π.Χ.), Φωτίδας (Κάτω Ιταλία, 4ος αι. π.Χ.), Φωτίς (Λυδία, 2ος αι. μ.Χ.), Φωτοκλής (Βιθυνία, 2ος αι. μ.Χ.) κι ένας Photus στην Πομπηία (1ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.) που λογικά είναι ελληνικής καταγωγής Φώτος.
sarant said
148 Ευχαριστούμε!
π2 said
ηγέτη, τους lapsus clavis μου μέσα
Δύτης των νιπτήρων said
146 Μήπως τότε κεϊφλήδικο; Το κεφιλήδικο με παραπέμπει στον κεφίλη, δηλαδή τον εγγυητή κατά τον ισλαμικό νομο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
144# Ίσως σου είναι πιο οικεία η μορφή κεϊφλίδικο?
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Πιάσε κόκκινο Δύταμ 🙂
Πέπε said
Τι να σας πω ρε παιδιά, ούτε με την τούρκικη γλώσσα έχω επαφή ούτε με ξερωγώ Κ’πολίτες ή άλλους τέτοιου τύπου ελληνόφωνους. Το κέφι στα ελληνικά το ξέρω κέφι. Κάπου θα πρέπει να άκουσα είτε το «κεφλής», που με μια αστραπιαία νοερή ανάλυση βγάζει το νόημά του, είτε το «κεφιλής» που δε χρειάζεται καν τέτοιαν ανάλυση. Το «κεϊφλής» δε θα το καταλάβαινα ούτε με ανάλυση, αφού μου λείπουν δεδομένα (ότι προφανώς στα τούρκικα το κέφι δεν είναι kef αλλά, μάλλον, keyf [???]).
_____
Keyif τελικά, βρίσκω. Εμ πού να το ξέρω!
sxoliastis2020 said
Έστω και καθυστερημένα, Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
Να συμπληρώσω και την τολμηρή Φάνυ Χιλ;
https://www.politeianet.gr/books/cleland-john-exantas-fanu-chil-128578
Α. Σέρτης said
«κεφλίδικο» είναι αυτό που συνηθίζεται, είτε λόγιος μαγκίτης είσαι (Κατσίμπαλης) είτε λαϊκός μαγκίτης είσαι («κεφλίδικο μινόρε»)
Δύτης των νιπτήρων said
Θα το καταλάβαινα το κεφλίδικο κι ας μην είμαι μαγκίτης κανενός είδους 🙂 Το κεφιλήδικο με μπέρδεψε, και εξήγησα γιατί.
Πέπε said
157
Είσαι όμως τουρκογνώστης. Για μένα που δεν είμαι, ισχύουν τα εξής:
Γιατί είπαμε ότι συνηθίζεται π.χ. «αποανάπτυξη» και όχι «απανάπτυξη», ενώ λέμε κανονικά «απανθράκωση» ή «απάνθρωπος»; Γιατί από τη μία έχουμε λέξεις που όπως τα συνθετικά τους δε διακρίνονται εντελώς ξεκάθαρα στη μορφή, έτσι δε διακρίνονται και στη σημασία. Το «απάνθρωπος» δεν το καταλαβαίνουμε τόσο επειδή έχει ετυμολογική διαφάνεια («από»+«άνθρωπος» δε μας οδηγεί μονοσήμαντα σε μία και μόνη πιθανή σημασία), μάλλον απλώς το ξέρουμε αυτοτελώς. Από την άλλη έχουμε νεότερα σύνθετα που σημαίνουν ακριβώς ό,τι σημαίνει το άθροισμα των συνθετικών τους και, για να είμαστε βέβαιοι ότι η σημασία αυτή θα γίνει άμεσα αντιληπτή, έχουμε αναπτύξει την τάση να ζητάμε και υπερβολική διαφάνεια στην ετυμολογία: το κάθε συνθετικό να είναι εκεί ολόκληρο και ορατό, να μπορείς άμα θες να βάλεις μια παύλα και να έχεις κι από τις δύο πλευρές της ολόκληρες, σαφείς λέξεις.
Έτσι και με τον κεφ-λή / κεφι-λή. Το πρώτο απευθύνεται σε όποιον ήδη ξέρει τη λέξη, ή σε όποιον βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να κάνει μερικές βασικές ετυμολογικές αναγωγές. Το δεύτερο, στον καθένα. Το ότι μ’ εσένα Δύτη το κεφιλής δεν έπιασε οφείλεται στο ότι έτυχε να είσαι overqualified.
Δύτης των νιπτήρων said
Να σου πω, Πέπε, δίκιο έχεις. Τόσο overqualified που μόλις τώρα έπιασα την (παρ)ετυμολόγηση κέφι-λής (-λήδικος κλπ).
Παρόμοια με τον τσαμπουκαλή (εκ του sabιka, «προηγουμένως» και όχι του çabuk «γρήγορος») δηλ. τον σεσημασμένο.
sarant said
159 Ωραίο αυτό με τον overqualified. Πάντως, εγώ κεφλίδικο το έχω συναντήσει.
Πέπε said
Πρέπει να ομολογήσω ότι τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο λεκτικό τύπο, …-ικο, ο Γούγλης συμφωνεί μαζί σας. Ναι μεν πάνω από 2 στις 3 αναφορές της λέξης κεφλίδικο ανήκουν στον τίτλο του μουσικού κομματιού που ανέφερε και ο Α. Σέρτης, όμως υπάρχουν και μερικές ακόμη, ενώ το κεφλήδικο (βέβαια εγώ το γράφω και με -η-) οδηγεί μόνο σ’ εμένα! Δεν κοίταξα ούτε άλλους γραμματικούς τύπους, ούτε κεφλής/κεφιλής, ούτε με τις αντίστροφες ορθογραφίες(η/ι) στο επίθετο…
Πέπε said
161
Ουφ!
Ενώ το κεφλήδικο > ενώ το κεφιλήδικο
Theo said
@115:
Κι εμείς, οι Εδεσσαίοι, κάλαντα Θεοφανείων δεν είχαμε ποτέ.
@138:
Αν και μικρή πόλη, μια παράδοση στα μουσικοχορευτικά την έχουμε, πώς να το κάνουμε; 🙂 (κι ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, προερχόμενος από σχετικά κοντινό χωριό, έζησε στην Έδεσσα ως νήπιο, κι ο Θωμάς Αποστολόπουλος, από την Ημαθία, είναι ερωτικός μετανάστης στην Έδεσσα εδώ και τριανταριά χρόνια, και ο Γιάννης Δίσκος των «Ιμάμ Μπαϊλντί», κλπ. γεννήθηκε στην Έδεσσα και ο Κώστας Θεοδώρου ή Ντίνε Ντόνεφ είναι από χωριό της Έδεσσας, κα.)
Πέπε said
163
Αξιόλογα όλα αυτά, δεν τα ήξερα. Αλλά και επιτόπου στην ίδια την πόλη, ε; όχι μόνο από καταγόμενους από κει.
Theo said
@164:
Αν το «επί τόπου» σημαίνει μόνιμα, όχι. Μόνο ο Αποστολόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος. Ο Δίσκος και ο Θεοδώρου κατάγονται από την Έδεσσα, και την επισκέπτονται, όμως όχι και τόσο συχνά. Ο Καλαϊτζίδης απλώς έχει κάποιες παιδικές αναμνήσεις από αυτήν. Εγώ τυχαίνει να γνωρίζω τους Θεοδώρου και Καλαϊτζίδη από τότε που ήταν μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.
sarant said
163-165 Ο Θεοδώρου/Ντόνεφ γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά όταν ήταν πολύ μικρός η οικογένεια επέστρεψε
Theo said
@166:
Όταν τον γνώρισα ήταν γύρω στα δεκαοχτώ.
Theo said
Εδώ για μια παράστασή του το 2018:
Αφηγηματική Εδεσσαϊκή Τζαζ με προεκτάσεις..
Χάρης Λαμπράκης Νέυ
Κυριάκος Ταπάκης Ούτι, Μαντόλα
Dine Doneff Κοντραμπάσο, Κρουστά, Φωνή
Όραση καθημερινή και όνειρα της νύχτας.
Ήχοι και συνειρμοί -δίχως συγκεκριμένη μέθοδο και άλλες συνταγές- υπό την επήρεια της συγκεντρωτικής έκδοσης Μαύρο Δάσος (1958-1986) του Εδεσσαίου ποιητή Μάρκου Μέσκου.
[…]
Από το 2014 ζει στο Μόναχο.
Theo said
Και τώρα σκέφτομαι πως πέρασαν τέσσερα χρόνια (+6 μέρες) από τότε που μας άφησε ο Μέσκος.
Πέπε said
165
Επιτόπου εννοούσα τη νεανική χορωδία. Λίγο διαγώνια που είδα την εκπομπή #139, κατάλαβα ότι από όλα τα παιδιά που για διάφορους λόγους ξεκινούν σε μικρή ηλικία κάποιο όργανο, αρκετά εντάσσονται στην παιδική χορωδία, συνεχίζουν στη νεανική, και σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν σε μουσικές σπουδές. Καλά, από μια άποψη δεν είναι περίεργο που οι μουσικές σχολές γεμίζουν με παιδιά του ωδείου και της χορωδίας 🙂 , αλλά τέλος πάντων φαίνεται ότι ο δάσκαλός τους έχει άστρο.
sarant said
167-8 Είχε έρθει στο Λουξεμβούργο και είχα την χαρά να τον γνωρίσω και να τα πούμε αρκετά.
Λ said
Θυμάμαι τον Φώτη Σπύρου, τον Φωτάκο στη σειρά δύο ξένοι
Χρηστάρας said
Ο Φάνης ή Έρως ή Πρωτόγονος θεός αναφέρεται στο σύνδεσμο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1)
Φάνης ήταν το αντιστασιακό όνομα του πατέρα μου στην ΕΠΟΝ, οπότε το χρησιμοποίησα στο πεζογραφικό ψευδώνυμο Φάνης Κατσιρέλος (και στο FB).